Četvrtak, 27.09.2012.

22:11

Dilan: Srbi mogu da nanjuše Hrvate

Izvor: B92

Dilan: Srbi mogu da nanjuše Hrvate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Vz

pre 8 godina

Fasizam je tvrditi da su svi pripadnici jedne etnicke skupine fasisti. Pored toga, Dylan ne poznaje povijest vlastite zemlje. Pa nisu Jenkiji ratovali za ukidanje ropstva, vec za ocuvanje unije.
(Stipe, 28. septembar 2012 10:06)
Isto tako je i notorna laz tvrditi da su oluja i bljesak legitimne vojne akcije, a ne akcije etnickog ciscenja.

Bogdan

pre 8 godina

Sve je to lepo, konacno neka protivteza americkoj propagandi...ali ljudi, aman vise!!! Upravo zbog svwga ovoga mi Srbi, ali i Hrvati i ostali iz ex yu smo mizerni, neprimetni. A nekada smo bili velika i mocna JUGOSLAVIJA...Mislite svi o tome, a ne o ratovima i 91-95.

Vz

pre 8 godina

Dosta vise glupih komentara. U pravu su oni,pa u pravu smo mi. Svi znamo da je bio rat,i jedna i druga strana su krive,dogadale su ruzne stvari.Neka budu kaznjeni svi koji su ubijali i radili gadosti. Ali zasto mrziti nekog samo zato sta je srbin ili zato sta je hrvat ?
(., 29. septembar 2012 03:39)
Slazem se, bio je rate. Slazem se, obe strane snose krivocu. Slazem se, kazniti i jedne i druge. No, problem ima mnogo dublji koren. Samo nek' se procacka jasenovac, a to je daleko od jedinog genocida hrvata nad srbima. Ne mislim da smo mi cvecke, ali takve gnusne i masovne zlocine na ovim prostorima su iskljucivo hrvati pravili. Nacisti, fasisti...uzas

Vlajko

pre 11 godina

Bob je svakako bio upoznat sa Jasenovcem, ali to nešto i nije komentarisao, jer se to ipak dešavalo davno.
Bob se 2007. u Frankurtu baš zaintresoavo za Tompsona (http://en.wikipedia.org/wiki/Thompson_(band)), čijem je koncertu prisustvovao iz čiste znatiželje, jer je ovaj imao 7 puta više publike od njega.
Tada se upoznao sa muzikom, koreografijom i scenografijom pomenutog i iz čiste znatiželje se raspitao koliko on uopšte proda albuma, koliko su mu posećeni koncerti u Hrvatskoj i širom sveta
, koliko uopšte poklonika ima Tompsonova poruka, danas 70 godina kasnije. Sabrao je 2 i 2, a uzgred spomenuo tek 5 godina kasnije.

malagurski

pre 11 godina

Dilan dobro zna ko su Srbi i Hrvati. Odrastao je u gradiću Hibbing, Minesota,)sa 16000 st. gdje je živio značajan broj Hrvata i nešto manje Srba. Iz toga grada je Rudi Perpić, bivši guverner Minesote hrvatskih korijena. Hrvatske korijene ima i pored Dilana najpoznatija ličnost ovog gradića, bivši košarkaš Bostona-Kevin McHale kome se majka prezivala kao i otac domovine-Starčević

.

pre 11 godina

Dosta vise glupih komentara. U pravu su oni,pa u pravu smo mi. Svi znamo da je bio rat,i jedna i druga strana su krive,dogadale su ruzne stvari.Neka budu kaznjeni svi koji su ubijali i radili gadosti. Ali zasto mrziti nekog samo zato sta je srbin ili zato sta je hrvat ?

slobinator

pre 11 godina

odrastao sam uz dilanovu muziku i poeziju.pre nego što bilo ko stavi minus za njegovu izjavu treba da zna da je on od početka svoje karijere bio na strani tlačenih i obespravljenih.reći za dilana da ne zna gde su srbija i hrvatska notorna je glupost.čovek je toliko načitan da bi mu pozavideli i mnogi članovi akademije nauka i umetnosti.uostalom bar je sigurno da zna gde je srbija.bio je dva puta kod nas,a sa ponosom mogu reći da sam bio prisutan na njegovom koncertu u zemunu 1991 godine

dado

pre 11 godina

Mislim da je ova izjava Dilana uvreda za Srbe a ne Hrvate!
On naime misli da su svi narodi u bivsoj Jugi Srbi pa tako logicno zvuci kada "pravi" Srbi prepoznaju Hrvate u drugima.
U njegovo poznavanje naroda sa ovih prostora necu da ulazim..

mIrKo

pre 11 godina

radim na aerodromu na transportu prtljaga i cesto pevam moju obradu Dilanove pesme -Blowing in the wind-
"how many baggage must the man put in plane"

Stipe

pre 11 godina

Fasizam je tvrditi da su svi pripadnici jedne etnicke skupine fasisti. Pored toga, Dylan ne poznaje povijest vlastite zemlje. Pa nisu Jenkiji ratovali za ukidanje ropstva, vec za ocuvanje unije.

Morpheus

pre 11 godina

...u čemu je problem?

U Srbima i Hrvatima ili u dvoje naknadnih budala...?
(eh, 27. septembar 2012 22:52)

U Srbima i Hrvatima, jer da su oni razumni i racionalni ljudi, ona naknadna dvojica ništa ne bi mogla promeniti.

Nikola

pre 11 godina

Ja kao Hrvat ne shvaćam jednu stvar. Ako je već morao koristiti tu usporedbu, onda zašto nije koristio pojmove "nacisti" i "ustaše", umjesto "nacisti" i "Hrvati". Jer po toj logici trebao je reci da Jevreji mogu nanjušiti Nijemce. Niti su svi Nijemci bili nacisti, niti su svi Hrvati bili ustaše. Takve generalizacije s jedne i druge strane su nas dovele do sranja i ratova u povijesti. Pozdrav!

undernaut

pre 11 godina

Čovek je iznenađujuće dobro upoznat sa našom istorijom, svidelo se ovo nekome ili ne...naše društvo ne sastoji se samo od vaše okoline, ako vi niste u hejterskom filmu, najverovatnije nije ni vaše okruženje, pa mislite da je cela Srbija takva. Nažalost, nije.
Za iskorivanje mržnje koja se s kolena na koleno prenosi nije dovoljna jedna, pa ni dve generacije života u miru, već dug vremenski period koji mi nažalost nismo ovde nikada imali.

Lana

pre 11 godina

Ne vidim sto je toliko cudno da Srbi budu medju zrtvama, a Hrvati rame uz rame sa nacistima i rasistima. Aktuelna propaganda protiv Srba (vec 20 godina) cini da zaboravimo na kojoj smo strani u istoriji uvek bili!

Živelo čulo mirisa!

pre 11 godina

I ja sam jednog nanjušila, a možda je i on mene, a možda je teklo sinhrono... ko će ga znati, uglavnom - manifestacija tog njuškanja je jedno divno dete.

Buridanov magarac

pre 11 godina

Bravo za Dilana. A ovi mentalno i emocionalno hendikeprirani mogu da mu pljunu pod prozor.
Dzaba je gluvom saputati i coravom namigivati.

malo se (ne) razumem

pre 11 godina

ha, ha, ha, pazi, pazi sto se prve nam komisije i braca po krvi Hrvatici od sobajle javili svojim komentarima a kako vidim uci ce i u knjgu rekorda, em se kao da cekaju u red za burek sobajle javili, em sobajle brdo negativki popili... (a to sto ga vredjate, mozda mu se zato i njuh profinio pa ume da razlikuje dobro i lose) nego hajde poruckajte taj sobajle kupljeni burek i picite na poso, ni vama ni nama nema vajde od blejenja osim ako necete stvarno u ginesa po negativkama. :-) dobro jutro svima!

cinober

pre 11 godina

Mnogo je divnih stvari napisao i ostavio duboki trag u cijeloj povijesti popularne glazbe, no ovakve izjave mu ne trebaju.
Kao Hrvat (i građanin svijeta) duboko protestiram protiv ovakve zlonamjerne i nepoštene izjave, koja bi vrijeđala pripadnike bilo kojeg naroda na svijetu. Šta je njemu, posenilio?

darko

pre 11 godina

...mda ,mi smo crnci u evropi i to iste te 1860...mož'samo da njuskamo hrvate i to e to...jevreji su u pogledu njuskala Sherloci za nas,izginuli jesu,al vidi ih sad,a mi izginusmo i vidi nas sad'...

red devil 011

pre 11 godina

Generalizuje, da li zbog izlapelosti ili neceg drugog - ali da je rekao da Srbi prepoznaju one koji se (u javnosti ili u uzim krugovima) deklarisu kao Ustase, ne bi pogresio. Jednostavno, to su stvari koje je Dilanova generacija ucila u skoli i iz medija - dok ce neke medijske i muzicke zvezde 5, 15, i 25 godina od sada pricati sta su oni naucili o "najvecem genocidu u Evropi od drugog svetskog rata", kako su ponavljali svakom mogucom prilikom po najgledanijim svetskim medijima u zadnjih 20ak godina. U tim redovima tesko da ce biti iceg pozitivnog o Srbima, nazalost.

Nemanjaaaaaa

pre 11 godina

Iz konteksta u kojem je pomenuo nas i hrvate moze da se zakljuci koga on vidi kao zrtvu. Nije rekao da hrvati mogu da nanjuse srbe, nego obrnuto. Mada ja mislim da nema potrebe da se ikad vise prica o tome jer cetnici, ustase i partizani vise ne postoje, a 2. sv. rat je zavrsen i prosloscu se ne treba baviti bila ona lepa ili ruzna.

(pod uslovom da je izjava tacno prevedena/prenesena)

pre 11 godina

Iako sam iznenadjena sto su u ovoj izjavi Srbi stavljeni medju (kako je neko rekao) "pozitivce" (jer obicno smo dezurni krivci), tj. u ulogu zrtve (Boze sacuvaj celog koncepta), ova izjava je degutantna i nije fer. Nije mi jasno kako neko navodno propagira suzivot i toleranciju moze da kaze ovako nesto. Pre svega, naspram crnaca stavio je "belce koji su pristalice ropstva i KKK-a", naspram Jevreja stavio je naciste, a naspram Srba nije stavio ustase kao nekakvu politicko-ideolosku odrednicu vec Hrvate, tj. ceo jedan narod. Ne znam, bezveze mi je ovo.

Marko

pre 11 godina

Pa dobro mozda nije prava paralela ali nije ni daleko od toga, cinjenica je da su Hrvati uglavnom bili na strani nemaca i da je Jasenovac bio nesto najmonstruoznije na ovim prostorima.. Iz novije istorije imamo etnicko ciscenje Srba posle koje se izrodila etnicki najcistija drzava na ovim prostorima.. A mozda je cuo i za coveka sirokog shvatanja gradonacelnika Splita Keruma ili pak pevaca sa divnim pesmicama Tompsona.. Ko ce ga znati..

Knocking on heaven's door

pre 11 godina

Tacno je da su austrougarski, nemacki i hrvatski sovinizam i nacizam u rangu ako ne i vece zlo od americkog genocida nad Indijancima i robovlasnistva nad Afrikancima. Stoga je logicno da potomci naroda zrtava moraju da razviju neki odbrambeni mehanizam ili njuh, sto bi rekao Dilan, da im se istorija ne bi ponovila.

Maki

pre 11 godina

Da, i?

Ja doduše Hrvate ne nanjušujem, nego prepoznajem uglavnom po imenu i govoru. Nije baš 100% pouzdana metoda, ali bolje nemam. Ali koliko god čudno izgledalo, ja se u prisustvu Hrvata ne osećam kao crnac u prisustvu rasiste, ili barem ne u opštem slučaju. E sad, druga je priča ako je Hrvat čuveni Srđan Kerum, Tompson, neki bolesni ubica iz nedavnih ratova ili drugi turbohrvat sličnog kalibra (i nivoa debilnosti), ali to su konkretni slučajevi, nikako trend i zakonitost kad su u pitanju Hrvati.

Tako da, with all due respect Mr Dylan, poređenje vam je ne samo tupavo, nego još gore - pogrešno!

djurkash

pre 11 godina

baš tako, pomenuti smo u kontekstu žrtve, ali je u našim genima da prvi lupimo, pa onda pročitamo...Dilan je osvedočeni genije...

Tekelija

pre 11 godina

Човјек зна историју.
И сад ће полуписмени коментатори , за вјероватно најбољег живог кантаутора, говорити како је то једна обична будала која 'не разумије'.
:)

И да нас је негативно окарактерисао, и даље бих готивио његову музику, исто као што готивим Нирвану иако су(наводно) свашта изјављивали о Србима.

lendjel

pre 11 godina

Blowin' in the wind

Koliko li je teških puteva suđeno nekom
Da bi se zvao čovekom?
Koliko puta galeb mora da pobegne valu
Dok ne zaspi na žalu?
Koliko li bombi mora svet da podnese
Dok ih se ne otrese?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Da vidiš trun plaveti,koliko puta treba
Da digneš pogled put neba?
Koliko se ušiju mora imati da se čuje
Tuđ vapaj usred oluje?
Koliko smrti treba-da počne da te brine
Što odveć ljudi gine?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Koliko godina treba planina nebo da dere
Pa da je more spere?
Koliko godina treba ljudima otkad se rode
Da im se daju slobode?
Koliko puta čovek mora da okrene glavu
Da ne bi video javu?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Dragan

pre 11 godina

Samo ilustracija da ispiranje mozga nije otislo do kraja i da ima ljudi koji ipak znaju ko je koga na ovim prostorima istrebljivao. Kao neko ko se krece u intelektualnim krugovima na zapadu znam da vecina intelektualaca savrseno zna da je zapad izmanipulisao svoje javno mnjenje da bi intervenisao kako je intervenisao (interesi su bili prljavi i ruzni). Pravda ce doci jednog dana,

Nikola

pre 11 godina

Obratiti paznju na redosled reci u recenici

Crnci mogu da nanjuse rasizam
Jevreji prepoznaju naciste
Srbi nanjuse Hrvate.

Sa jedne strane Crnci, Jevreji, Srbi sa druge rasisti, nacisti i Hrvati. COvek je sve objasnio.

Vladimir Arsic

pre 11 godina

Odlican intervju ! :D

Bob Dilan je uvek bio pravedan ! :D
Vreme je za pravdu, vreme je za istinu, ah, ah, kakva sreca... :D

'Ajde da se ne primamo bezveze, ipak je ovde akcenat na drustvenim problemima u SAD, cime se Dilan inace bavio tokom svoje karijere. To sto je covek upucen ne znaci puno za Balkan, jer Dilan nije deo americkog establishmenta, vec je uvek bio protiv establishmenta.

eh

pre 11 godina

Gluposti...
Da stavimo 100 Hrvata i 100 Srba u istu prostoriju vjerojatno bi se napili i pjevali, ako onda dodamo po jednog političara sa svake strane desilo bi se sranje...u čemu je problem?

U Srbima i Hrvatima ili u dvoje naknadnih budala...?

Nikola

pre 11 godina

Ja kao Hrvat ne shvaćam jednu stvar. Ako je već morao koristiti tu usporedbu, onda zašto nije koristio pojmove "nacisti" i "ustaše", umjesto "nacisti" i "Hrvati". Jer po toj logici trebao je reci da Jevreji mogu nanjušiti Nijemce. Niti su svi Nijemci bili nacisti, niti su svi Hrvati bili ustaše. Takve generalizacije s jedne i druge strane su nas dovele do sranja i ratova u povijesti. Pozdrav!

eh

pre 11 godina

Gluposti...
Da stavimo 100 Hrvata i 100 Srba u istu prostoriju vjerojatno bi se napili i pjevali, ako onda dodamo po jednog političara sa svake strane desilo bi se sranje...u čemu je problem?

U Srbima i Hrvatima ili u dvoje naknadnih budala...?

Nikola

pre 11 godina

Obratiti paznju na redosled reci u recenici

Crnci mogu da nanjuse rasizam
Jevreji prepoznaju naciste
Srbi nanjuse Hrvate.

Sa jedne strane Crnci, Jevreji, Srbi sa druge rasisti, nacisti i Hrvati. COvek je sve objasnio.

Živelo čulo mirisa!

pre 11 godina

I ja sam jednog nanjušila, a možda je i on mene, a možda je teklo sinhrono... ko će ga znati, uglavnom - manifestacija tog njuškanja je jedno divno dete.

Lana

pre 11 godina

Ne vidim sto je toliko cudno da Srbi budu medju zrtvama, a Hrvati rame uz rame sa nacistima i rasistima. Aktuelna propaganda protiv Srba (vec 20 godina) cini da zaboravimo na kojoj smo strani u istoriji uvek bili!

Vlajko

pre 11 godina

Bob je svakako bio upoznat sa Jasenovcem, ali to nešto i nije komentarisao, jer se to ipak dešavalo davno.
Bob se 2007. u Frankurtu baš zaintresoavo za Tompsona (http://en.wikipedia.org/wiki/Thompson_(band)), čijem je koncertu prisustvovao iz čiste znatiželje, jer je ovaj imao 7 puta više publike od njega.
Tada se upoznao sa muzikom, koreografijom i scenografijom pomenutog i iz čiste znatiželje se raspitao koliko on uopšte proda albuma, koliko su mu posećeni koncerti u Hrvatskoj i širom sveta
, koliko uopšte poklonika ima Tompsonova poruka, danas 70 godina kasnije. Sabrao je 2 i 2, a uzgred spomenuo tek 5 godina kasnije.

Vladimir Arsic

pre 11 godina

Odlican intervju ! :D

Bob Dilan je uvek bio pravedan ! :D
Vreme je za pravdu, vreme je za istinu, ah, ah, kakva sreca... :D

'Ajde da se ne primamo bezveze, ipak je ovde akcenat na drustvenim problemima u SAD, cime se Dilan inace bavio tokom svoje karijere. To sto je covek upucen ne znaci puno za Balkan, jer Dilan nije deo americkog establishmenta, vec je uvek bio protiv establishmenta.

slobinator

pre 11 godina

odrastao sam uz dilanovu muziku i poeziju.pre nego što bilo ko stavi minus za njegovu izjavu treba da zna da je on od početka svoje karijere bio na strani tlačenih i obespravljenih.reći za dilana da ne zna gde su srbija i hrvatska notorna je glupost.čovek je toliko načitan da bi mu pozavideli i mnogi članovi akademije nauka i umetnosti.uostalom bar je sigurno da zna gde je srbija.bio je dva puta kod nas,a sa ponosom mogu reći da sam bio prisutan na njegovom koncertu u zemunu 1991 godine

Buridanov magarac

pre 11 godina

Bravo za Dilana. A ovi mentalno i emocionalno hendikeprirani mogu da mu pljunu pod prozor.
Dzaba je gluvom saputati i coravom namigivati.

mIrKo

pre 11 godina

radim na aerodromu na transportu prtljaga i cesto pevam moju obradu Dilanove pesme -Blowing in the wind-
"how many baggage must the man put in plane"

Marko

pre 11 godina

Pa dobro mozda nije prava paralela ali nije ni daleko od toga, cinjenica je da su Hrvati uglavnom bili na strani nemaca i da je Jasenovac bio nesto najmonstruoznije na ovim prostorima.. Iz novije istorije imamo etnicko ciscenje Srba posle koje se izrodila etnicki najcistija drzava na ovim prostorima.. A mozda je cuo i za coveka sirokog shvatanja gradonacelnika Splita Keruma ili pak pevaca sa divnim pesmicama Tompsona.. Ko ce ga znati..

Morpheus

pre 11 godina

...u čemu je problem?

U Srbima i Hrvatima ili u dvoje naknadnih budala...?
(eh, 27. septembar 2012 22:52)

U Srbima i Hrvatima, jer da su oni razumni i racionalni ljudi, ona naknadna dvojica ništa ne bi mogla promeniti.

Dragan

pre 11 godina

Samo ilustracija da ispiranje mozga nije otislo do kraja i da ima ljudi koji ipak znaju ko je koga na ovim prostorima istrebljivao. Kao neko ko se krece u intelektualnim krugovima na zapadu znam da vecina intelektualaca savrseno zna da je zapad izmanipulisao svoje javno mnjenje da bi intervenisao kako je intervenisao (interesi su bili prljavi i ruzni). Pravda ce doci jednog dana,

Knocking on heaven's door

pre 11 godina

Tacno je da su austrougarski, nemacki i hrvatski sovinizam i nacizam u rangu ako ne i vece zlo od americkog genocida nad Indijancima i robovlasnistva nad Afrikancima. Stoga je logicno da potomci naroda zrtava moraju da razviju neki odbrambeni mehanizam ili njuh, sto bi rekao Dilan, da im se istorija ne bi ponovila.

lendjel

pre 11 godina

Blowin' in the wind

Koliko li je teških puteva suđeno nekom
Da bi se zvao čovekom?
Koliko puta galeb mora da pobegne valu
Dok ne zaspi na žalu?
Koliko li bombi mora svet da podnese
Dok ih se ne otrese?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Da vidiš trun plaveti,koliko puta treba
Da digneš pogled put neba?
Koliko se ušiju mora imati da se čuje
Tuđ vapaj usred oluje?
Koliko smrti treba-da počne da te brine
Što odveć ljudi gine?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Koliko godina treba planina nebo da dere
Pa da je more spere?
Koliko godina treba ljudima otkad se rode
Da im se daju slobode?
Koliko puta čovek mora da okrene glavu
Da ne bi video javu?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

undernaut

pre 11 godina

Čovek je iznenađujuće dobro upoznat sa našom istorijom, svidelo se ovo nekome ili ne...naše društvo ne sastoji se samo od vaše okoline, ako vi niste u hejterskom filmu, najverovatnije nije ni vaše okruženje, pa mislite da je cela Srbija takva. Nažalost, nije.
Za iskorivanje mržnje koja se s kolena na koleno prenosi nije dovoljna jedna, pa ni dve generacije života u miru, već dug vremenski period koji mi nažalost nismo ovde nikada imali.

djurkash

pre 11 godina

baš tako, pomenuti smo u kontekstu žrtve, ali je u našim genima da prvi lupimo, pa onda pročitamo...Dilan je osvedočeni genije...

Tekelija

pre 11 godina

Човјек зна историју.
И сад ће полуписмени коментатори , за вјероватно најбољег живог кантаутора, говорити како је то једна обична будала која 'не разумије'.
:)

И да нас је негативно окарактерисао, и даље бих готивио његову музику, исто као што готивим Нирвану иако су(наводно) свашта изјављивали о Србима.

(pod uslovom da je izjava tacno prevedena/prenesena)

pre 11 godina

Iako sam iznenadjena sto su u ovoj izjavi Srbi stavljeni medju (kako je neko rekao) "pozitivce" (jer obicno smo dezurni krivci), tj. u ulogu zrtve (Boze sacuvaj celog koncepta), ova izjava je degutantna i nije fer. Nije mi jasno kako neko navodno propagira suzivot i toleranciju moze da kaze ovako nesto. Pre svega, naspram crnaca stavio je "belce koji su pristalice ropstva i KKK-a", naspram Jevreja stavio je naciste, a naspram Srba nije stavio ustase kao nekakvu politicko-ideolosku odrednicu vec Hrvate, tj. ceo jedan narod. Ne znam, bezveze mi je ovo.

darko

pre 11 godina

...mda ,mi smo crnci u evropi i to iste te 1860...mož'samo da njuskamo hrvate i to e to...jevreji su u pogledu njuskala Sherloci za nas,izginuli jesu,al vidi ih sad,a mi izginusmo i vidi nas sad'...

malo se (ne) razumem

pre 11 godina

ha, ha, ha, pazi, pazi sto se prve nam komisije i braca po krvi Hrvatici od sobajle javili svojim komentarima a kako vidim uci ce i u knjgu rekorda, em se kao da cekaju u red za burek sobajle javili, em sobajle brdo negativki popili... (a to sto ga vredjate, mozda mu se zato i njuh profinio pa ume da razlikuje dobro i lose) nego hajde poruckajte taj sobajle kupljeni burek i picite na poso, ni vama ni nama nema vajde od blejenja osim ako necete stvarno u ginesa po negativkama. :-) dobro jutro svima!

Maki

pre 11 godina

Da, i?

Ja doduše Hrvate ne nanjušujem, nego prepoznajem uglavnom po imenu i govoru. Nije baš 100% pouzdana metoda, ali bolje nemam. Ali koliko god čudno izgledalo, ja se u prisustvu Hrvata ne osećam kao crnac u prisustvu rasiste, ili barem ne u opštem slučaju. E sad, druga je priča ako je Hrvat čuveni Srđan Kerum, Tompson, neki bolesni ubica iz nedavnih ratova ili drugi turbohrvat sličnog kalibra (i nivoa debilnosti), ali to su konkretni slučajevi, nikako trend i zakonitost kad su u pitanju Hrvati.

Tako da, with all due respect Mr Dylan, poređenje vam je ne samo tupavo, nego još gore - pogrešno!

malagurski

pre 11 godina

Dilan dobro zna ko su Srbi i Hrvati. Odrastao je u gradiću Hibbing, Minesota,)sa 16000 st. gdje je živio značajan broj Hrvata i nešto manje Srba. Iz toga grada je Rudi Perpić, bivši guverner Minesote hrvatskih korijena. Hrvatske korijene ima i pored Dilana najpoznatija ličnost ovog gradića, bivši košarkaš Bostona-Kevin McHale kome se majka prezivala kao i otac domovine-Starčević

red devil 011

pre 11 godina

Generalizuje, da li zbog izlapelosti ili neceg drugog - ali da je rekao da Srbi prepoznaju one koji se (u javnosti ili u uzim krugovima) deklarisu kao Ustase, ne bi pogresio. Jednostavno, to su stvari koje je Dilanova generacija ucila u skoli i iz medija - dok ce neke medijske i muzicke zvezde 5, 15, i 25 godina od sada pricati sta su oni naucili o "najvecem genocidu u Evropi od drugog svetskog rata", kako su ponavljali svakom mogucom prilikom po najgledanijim svetskim medijima u zadnjih 20ak godina. U tim redovima tesko da ce biti iceg pozitivnog o Srbima, nazalost.

cinober

pre 11 godina

Mnogo je divnih stvari napisao i ostavio duboki trag u cijeloj povijesti popularne glazbe, no ovakve izjave mu ne trebaju.
Kao Hrvat (i građanin svijeta) duboko protestiram protiv ovakve zlonamjerne i nepoštene izjave, koja bi vrijeđala pripadnike bilo kojeg naroda na svijetu. Šta je njemu, posenilio?

Stipe

pre 11 godina

Fasizam je tvrditi da su svi pripadnici jedne etnicke skupine fasisti. Pored toga, Dylan ne poznaje povijest vlastite zemlje. Pa nisu Jenkiji ratovali za ukidanje ropstva, vec za ocuvanje unije.

Vz

pre 8 godina

Fasizam je tvrditi da su svi pripadnici jedne etnicke skupine fasisti. Pored toga, Dylan ne poznaje povijest vlastite zemlje. Pa nisu Jenkiji ratovali za ukidanje ropstva, vec za ocuvanje unije.
(Stipe, 28. septembar 2012 10:06)
Isto tako je i notorna laz tvrditi da su oluja i bljesak legitimne vojne akcije, a ne akcije etnickog ciscenja.

.

pre 11 godina

Dosta vise glupih komentara. U pravu su oni,pa u pravu smo mi. Svi znamo da je bio rat,i jedna i druga strana su krive,dogadale su ruzne stvari.Neka budu kaznjeni svi koji su ubijali i radili gadosti. Ali zasto mrziti nekog samo zato sta je srbin ili zato sta je hrvat ?

Vz

pre 8 godina

Dosta vise glupih komentara. U pravu su oni,pa u pravu smo mi. Svi znamo da je bio rat,i jedna i druga strana su krive,dogadale su ruzne stvari.Neka budu kaznjeni svi koji su ubijali i radili gadosti. Ali zasto mrziti nekog samo zato sta je srbin ili zato sta je hrvat ?
(., 29. septembar 2012 03:39)
Slazem se, bio je rate. Slazem se, obe strane snose krivocu. Slazem se, kazniti i jedne i druge. No, problem ima mnogo dublji koren. Samo nek' se procacka jasenovac, a to je daleko od jedinog genocida hrvata nad srbima. Ne mislim da smo mi cvecke, ali takve gnusne i masovne zlocine na ovim prostorima su iskljucivo hrvati pravili. Nacisti, fasisti...uzas

Nemanjaaaaaa

pre 11 godina

Iz konteksta u kojem je pomenuo nas i hrvate moze da se zakljuci koga on vidi kao zrtvu. Nije rekao da hrvati mogu da nanjuse srbe, nego obrnuto. Mada ja mislim da nema potrebe da se ikad vise prica o tome jer cetnici, ustase i partizani vise ne postoje, a 2. sv. rat je zavrsen i prosloscu se ne treba baviti bila ona lepa ili ruzna.

Bogdan

pre 8 godina

Sve je to lepo, konacno neka protivteza americkoj propagandi...ali ljudi, aman vise!!! Upravo zbog svwga ovoga mi Srbi, ali i Hrvati i ostali iz ex yu smo mizerni, neprimetni. A nekada smo bili velika i mocna JUGOSLAVIJA...Mislite svi o tome, a ne o ratovima i 91-95.

dado

pre 11 godina

Mislim da je ova izjava Dilana uvreda za Srbe a ne Hrvate!
On naime misli da su svi narodi u bivsoj Jugi Srbi pa tako logicno zvuci kada "pravi" Srbi prepoznaju Hrvate u drugima.
U njegovo poznavanje naroda sa ovih prostora necu da ulazim..

cinober

pre 11 godina

Mnogo je divnih stvari napisao i ostavio duboki trag u cijeloj povijesti popularne glazbe, no ovakve izjave mu ne trebaju.
Kao Hrvat (i građanin svijeta) duboko protestiram protiv ovakve zlonamjerne i nepoštene izjave, koja bi vrijeđala pripadnike bilo kojeg naroda na svijetu. Šta je njemu, posenilio?

dado

pre 11 godina

Mislim da je ova izjava Dilana uvreda za Srbe a ne Hrvate!
On naime misli da su svi narodi u bivsoj Jugi Srbi pa tako logicno zvuci kada "pravi" Srbi prepoznaju Hrvate u drugima.
U njegovo poznavanje naroda sa ovih prostora necu da ulazim..

Stipe

pre 11 godina

Fasizam je tvrditi da su svi pripadnici jedne etnicke skupine fasisti. Pored toga, Dylan ne poznaje povijest vlastite zemlje. Pa nisu Jenkiji ratovali za ukidanje ropstva, vec za ocuvanje unije.

Maki

pre 11 godina

Da, i?

Ja doduše Hrvate ne nanjušujem, nego prepoznajem uglavnom po imenu i govoru. Nije baš 100% pouzdana metoda, ali bolje nemam. Ali koliko god čudno izgledalo, ja se u prisustvu Hrvata ne osećam kao crnac u prisustvu rasiste, ili barem ne u opštem slučaju. E sad, druga je priča ako je Hrvat čuveni Srđan Kerum, Tompson, neki bolesni ubica iz nedavnih ratova ili drugi turbohrvat sličnog kalibra (i nivoa debilnosti), ali to su konkretni slučajevi, nikako trend i zakonitost kad su u pitanju Hrvati.

Tako da, with all due respect Mr Dylan, poređenje vam je ne samo tupavo, nego još gore - pogrešno!

Nikola

pre 11 godina

Ja kao Hrvat ne shvaćam jednu stvar. Ako je već morao koristiti tu usporedbu, onda zašto nije koristio pojmove "nacisti" i "ustaše", umjesto "nacisti" i "Hrvati". Jer po toj logici trebao je reci da Jevreji mogu nanjušiti Nijemce. Niti su svi Nijemci bili nacisti, niti su svi Hrvati bili ustaše. Takve generalizacije s jedne i druge strane su nas dovele do sranja i ratova u povijesti. Pozdrav!

Živelo čulo mirisa!

pre 11 godina

I ja sam jednog nanjušila, a možda je i on mene, a možda je teklo sinhrono... ko će ga znati, uglavnom - manifestacija tog njuškanja je jedno divno dete.

.

pre 11 godina

Dosta vise glupih komentara. U pravu su oni,pa u pravu smo mi. Svi znamo da je bio rat,i jedna i druga strana su krive,dogadale su ruzne stvari.Neka budu kaznjeni svi koji su ubijali i radili gadosti. Ali zasto mrziti nekog samo zato sta je srbin ili zato sta je hrvat ?

eh

pre 11 godina

Gluposti...
Da stavimo 100 Hrvata i 100 Srba u istu prostoriju vjerojatno bi se napili i pjevali, ako onda dodamo po jednog političara sa svake strane desilo bi se sranje...u čemu je problem?

U Srbima i Hrvatima ili u dvoje naknadnih budala...?

(pod uslovom da je izjava tacno prevedena/prenesena)

pre 11 godina

Iako sam iznenadjena sto su u ovoj izjavi Srbi stavljeni medju (kako je neko rekao) "pozitivce" (jer obicno smo dezurni krivci), tj. u ulogu zrtve (Boze sacuvaj celog koncepta), ova izjava je degutantna i nije fer. Nije mi jasno kako neko navodno propagira suzivot i toleranciju moze da kaze ovako nesto. Pre svega, naspram crnaca stavio je "belce koji su pristalice ropstva i KKK-a", naspram Jevreja stavio je naciste, a naspram Srba nije stavio ustase kao nekakvu politicko-ideolosku odrednicu vec Hrvate, tj. ceo jedan narod. Ne znam, bezveze mi je ovo.

Nemanjaaaaaa

pre 11 godina

Iz konteksta u kojem je pomenuo nas i hrvate moze da se zakljuci koga on vidi kao zrtvu. Nije rekao da hrvati mogu da nanjuse srbe, nego obrnuto. Mada ja mislim da nema potrebe da se ikad vise prica o tome jer cetnici, ustase i partizani vise ne postoje, a 2. sv. rat je zavrsen i prosloscu se ne treba baviti bila ona lepa ili ruzna.

Nikola

pre 11 godina

Obratiti paznju na redosled reci u recenici

Crnci mogu da nanjuse rasizam
Jevreji prepoznaju naciste
Srbi nanjuse Hrvate.

Sa jedne strane Crnci, Jevreji, Srbi sa druge rasisti, nacisti i Hrvati. COvek je sve objasnio.

Lana

pre 11 godina

Ne vidim sto je toliko cudno da Srbi budu medju zrtvama, a Hrvati rame uz rame sa nacistima i rasistima. Aktuelna propaganda protiv Srba (vec 20 godina) cini da zaboravimo na kojoj smo strani u istoriji uvek bili!

Knocking on heaven's door

pre 11 godina

Tacno je da su austrougarski, nemacki i hrvatski sovinizam i nacizam u rangu ako ne i vece zlo od americkog genocida nad Indijancima i robovlasnistva nad Afrikancima. Stoga je logicno da potomci naroda zrtava moraju da razviju neki odbrambeni mehanizam ili njuh, sto bi rekao Dilan, da im se istorija ne bi ponovila.

malo se (ne) razumem

pre 11 godina

ha, ha, ha, pazi, pazi sto se prve nam komisije i braca po krvi Hrvatici od sobajle javili svojim komentarima a kako vidim uci ce i u knjgu rekorda, em se kao da cekaju u red za burek sobajle javili, em sobajle brdo negativki popili... (a to sto ga vredjate, mozda mu se zato i njuh profinio pa ume da razlikuje dobro i lose) nego hajde poruckajte taj sobajle kupljeni burek i picite na poso, ni vama ni nama nema vajde od blejenja osim ako necete stvarno u ginesa po negativkama. :-) dobro jutro svima!

malagurski

pre 11 godina

Dilan dobro zna ko su Srbi i Hrvati. Odrastao je u gradiću Hibbing, Minesota,)sa 16000 st. gdje je živio značajan broj Hrvata i nešto manje Srba. Iz toga grada je Rudi Perpić, bivši guverner Minesote hrvatskih korijena. Hrvatske korijene ima i pored Dilana najpoznatija ličnost ovog gradića, bivši košarkaš Bostona-Kevin McHale kome se majka prezivala kao i otac domovine-Starčević

Marko

pre 11 godina

Pa dobro mozda nije prava paralela ali nije ni daleko od toga, cinjenica je da su Hrvati uglavnom bili na strani nemaca i da je Jasenovac bio nesto najmonstruoznije na ovim prostorima.. Iz novije istorije imamo etnicko ciscenje Srba posle koje se izrodila etnicki najcistija drzava na ovim prostorima.. A mozda je cuo i za coveka sirokog shvatanja gradonacelnika Splita Keruma ili pak pevaca sa divnim pesmicama Tompsona.. Ko ce ga znati..

Buridanov magarac

pre 11 godina

Bravo za Dilana. A ovi mentalno i emocionalno hendikeprirani mogu da mu pljunu pod prozor.
Dzaba je gluvom saputati i coravom namigivati.

Bogdan

pre 8 godina

Sve je to lepo, konacno neka protivteza americkoj propagandi...ali ljudi, aman vise!!! Upravo zbog svwga ovoga mi Srbi, ali i Hrvati i ostali iz ex yu smo mizerni, neprimetni. A nekada smo bili velika i mocna JUGOSLAVIJA...Mislite svi o tome, a ne o ratovima i 91-95.

Dragan

pre 11 godina

Samo ilustracija da ispiranje mozga nije otislo do kraja i da ima ljudi koji ipak znaju ko je koga na ovim prostorima istrebljivao. Kao neko ko se krece u intelektualnim krugovima na zapadu znam da vecina intelektualaca savrseno zna da je zapad izmanipulisao svoje javno mnjenje da bi intervenisao kako je intervenisao (interesi su bili prljavi i ruzni). Pravda ce doci jednog dana,

red devil 011

pre 11 godina

Generalizuje, da li zbog izlapelosti ili neceg drugog - ali da je rekao da Srbi prepoznaju one koji se (u javnosti ili u uzim krugovima) deklarisu kao Ustase, ne bi pogresio. Jednostavno, to su stvari koje je Dilanova generacija ucila u skoli i iz medija - dok ce neke medijske i muzicke zvezde 5, 15, i 25 godina od sada pricati sta su oni naucili o "najvecem genocidu u Evropi od drugog svetskog rata", kako su ponavljali svakom mogucom prilikom po najgledanijim svetskim medijima u zadnjih 20ak godina. U tim redovima tesko da ce biti iceg pozitivnog o Srbima, nazalost.

Tekelija

pre 11 godina

Човјек зна историју.
И сад ће полуписмени коментатори , за вјероватно најбољег живог кантаутора, говорити како је то једна обична будала која 'не разумије'.
:)

И да нас је негативно окарактерисао, и даље бих готивио његову музику, исто као што готивим Нирвану иако су(наводно) свашта изјављивали о Србима.

Vladimir Arsic

pre 11 godina

Odlican intervju ! :D

Bob Dilan je uvek bio pravedan ! :D
Vreme je za pravdu, vreme je za istinu, ah, ah, kakva sreca... :D

'Ajde da se ne primamo bezveze, ipak je ovde akcenat na drustvenim problemima u SAD, cime se Dilan inace bavio tokom svoje karijere. To sto je covek upucen ne znaci puno za Balkan, jer Dilan nije deo americkog establishmenta, vec je uvek bio protiv establishmenta.

undernaut

pre 11 godina

Čovek je iznenađujuće dobro upoznat sa našom istorijom, svidelo se ovo nekome ili ne...naše društvo ne sastoji se samo od vaše okoline, ako vi niste u hejterskom filmu, najverovatnije nije ni vaše okruženje, pa mislite da je cela Srbija takva. Nažalost, nije.
Za iskorivanje mržnje koja se s kolena na koleno prenosi nije dovoljna jedna, pa ni dve generacije života u miru, već dug vremenski period koji mi nažalost nismo ovde nikada imali.

djurkash

pre 11 godina

baš tako, pomenuti smo u kontekstu žrtve, ali je u našim genima da prvi lupimo, pa onda pročitamo...Dilan je osvedočeni genije...

darko

pre 11 godina

...mda ,mi smo crnci u evropi i to iste te 1860...mož'samo da njuskamo hrvate i to e to...jevreji su u pogledu njuskala Sherloci za nas,izginuli jesu,al vidi ih sad,a mi izginusmo i vidi nas sad'...

lendjel

pre 11 godina

Blowin' in the wind

Koliko li je teških puteva suđeno nekom
Da bi se zvao čovekom?
Koliko puta galeb mora da pobegne valu
Dok ne zaspi na žalu?
Koliko li bombi mora svet da podnese
Dok ih se ne otrese?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Da vidiš trun plaveti,koliko puta treba
Da digneš pogled put neba?
Koliko se ušiju mora imati da se čuje
Tuđ vapaj usred oluje?
Koliko smrti treba-da počne da te brine
Što odveć ljudi gine?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Koliko godina treba planina nebo da dere
Pa da je more spere?
Koliko godina treba ljudima otkad se rode
Da im se daju slobode?
Koliko puta čovek mora da okrene glavu
Da ne bi video javu?
Odgovor,prijatelju,na sve što te muči-
Odgovor u vetru huči.

Morpheus

pre 11 godina

...u čemu je problem?

U Srbima i Hrvatima ili u dvoje naknadnih budala...?
(eh, 27. septembar 2012 22:52)

U Srbima i Hrvatima, jer da su oni razumni i racionalni ljudi, ona naknadna dvojica ništa ne bi mogla promeniti.

slobinator

pre 11 godina

odrastao sam uz dilanovu muziku i poeziju.pre nego što bilo ko stavi minus za njegovu izjavu treba da zna da je on od početka svoje karijere bio na strani tlačenih i obespravljenih.reći za dilana da ne zna gde su srbija i hrvatska notorna je glupost.čovek je toliko načitan da bi mu pozavideli i mnogi članovi akademije nauka i umetnosti.uostalom bar je sigurno da zna gde je srbija.bio je dva puta kod nas,a sa ponosom mogu reći da sam bio prisutan na njegovom koncertu u zemunu 1991 godine

Vlajko

pre 11 godina

Bob je svakako bio upoznat sa Jasenovcem, ali to nešto i nije komentarisao, jer se to ipak dešavalo davno.
Bob se 2007. u Frankurtu baš zaintresoavo za Tompsona (http://en.wikipedia.org/wiki/Thompson_(band)), čijem je koncertu prisustvovao iz čiste znatiželje, jer je ovaj imao 7 puta više publike od njega.
Tada se upoznao sa muzikom, koreografijom i scenografijom pomenutog i iz čiste znatiželje se raspitao koliko on uopšte proda albuma, koliko su mu posećeni koncerti u Hrvatskoj i širom sveta
, koliko uopšte poklonika ima Tompsonova poruka, danas 70 godina kasnije. Sabrao je 2 i 2, a uzgred spomenuo tek 5 godina kasnije.

Vz

pre 8 godina

Fasizam je tvrditi da su svi pripadnici jedne etnicke skupine fasisti. Pored toga, Dylan ne poznaje povijest vlastite zemlje. Pa nisu Jenkiji ratovali za ukidanje ropstva, vec za ocuvanje unije.
(Stipe, 28. septembar 2012 10:06)
Isto tako je i notorna laz tvrditi da su oluja i bljesak legitimne vojne akcije, a ne akcije etnickog ciscenja.

mIrKo

pre 11 godina

radim na aerodromu na transportu prtljaga i cesto pevam moju obradu Dilanove pesme -Blowing in the wind-
"how many baggage must the man put in plane"

Vz

pre 8 godina

Dosta vise glupih komentara. U pravu su oni,pa u pravu smo mi. Svi znamo da je bio rat,i jedna i druga strana su krive,dogadale su ruzne stvari.Neka budu kaznjeni svi koji su ubijali i radili gadosti. Ali zasto mrziti nekog samo zato sta je srbin ili zato sta je hrvat ?
(., 29. septembar 2012 03:39)
Slazem se, bio je rate. Slazem se, obe strane snose krivocu. Slazem se, kazniti i jedne i druge. No, problem ima mnogo dublji koren. Samo nek' se procacka jasenovac, a to je daleko od jedinog genocida hrvata nad srbima. Ne mislim da smo mi cvecke, ali takve gnusne i masovne zlocine na ovim prostorima su iskljucivo hrvati pravili. Nacisti, fasisti...uzas