- Komentari -
 1. nisam znao da se Tesla bavio topovima o_O
   (majstor, 15. septembar 2012 13:22)

  # Link komentara

 2. Svi nam kradu tesline izume,ima li nekog u ovoj državi da to zaustavi,dosta više rasprodaja države i njene imovine
  (hik, 13. septembar 2012 23:15)

  Da je Tesla ostao ovde, mogao bi samo da cuva ovce, ili da naplacuje parking, ako bi imao vezu da ga pogura.
  (Superhik, 14. septembar 2012 17:12)

  # Link komentara

 3. @ (igorpl, 14. septembar 2012 08:21)

  Važan je i napon i struja i vreme proticanja struje kroz organizam (a proizvod ova tri je energija), i frekvenca i staza kojom ide struja, i okolnosti kao što je vlažnost kože, i fizičko stanje organizma, itd.

  Npr. u vunenom džemperu koji skidamo preko kose, pa između njega i tela skoči varnica dužine i preko 2 cm, nakupi se statičkog elektriciteta potencijala i preko 60 kV (probojni napon suvog vazduha je oko 30 kV/cm), pa ovolike kilovolte jedva da osetimo jer je i jačina struje mala i trajanje kratko.
  .
  (jocak, 14. septembar 2012 11:49)

  # Link komentara

 4. Tih stotine hiljade volti su samo izmedju izvora napona i čovekovog tela, a izmedju tačke gde pada varnica i tla pod nogama je napon možda samo par volti. Da je zaista napon od stotinu hiljada volti izmedju dve čovekove ruke, preko čoveka bi protekla tako ogromna struja da bi čovek trenutno izgoreo, bez obzira što bi se energija oslobodila pretežno na njegovoj poršini (zbog visoke frekvencije). Svi ti uredjaji imaju visoku izlaznu impadancu, a to znači da uprkos vosokom naponu daju jako malu struju, pa ako bi se direktno spojio na izvor napona od 100 000 volti, taj napon bi odmah spao. To je kao kada zimi, kada je suv vazduh, naelektrišete džemper pa trenjem o nemasnu kosu pravite varnice. To je čak jednosmerna struja, ali ne može nikoga da ubije, jer varnica ima visok napon do samog čoveka, a od čoveka do zemlje zanemarljiv. Na taj naelektrisan džemper ili plastični lenjir isto mogu da svetle neonke, glinerice, itd.
  (Misha, 14. septembar 2012 11:17)

  # Link komentara

 5. @igorpl - 'ti objasnim neke stvari. Jačina struje i napon povezani su Omovim zakonom koji je linearan: ako se za dvaput veći napon dohvatiš rukama, dvaput veća struja kroz tebe teče. Ako se za hiljadu puta veći napon uhvatiš, onda gledaj da se prethodno pozdraviš sa rođacima. Trik sa ovim eksperimentom je u frekvenciji struje koja teče - visokofrekventna struja ne može da prodre u dubinu tkiva. Radi se o tzv. površinskom efektu. Zato je moguće uhvatiti se za 10 KV a ne poginuti, ali samo pod uslovom da je izvor napona visoke frekvencije. Uhvati se za standardnih 50 herca iz mreže i napon deset kilovlti u trafo stanici i od tebe će ostati samo dugmići.

  I u vezi sa celom stvari, malo industrijske primene. Za visokofrekvencijsku struju koriste se licnaste žice jer struja prolazi samo do male dubine u odnosu na površinu žice. Licnasta žica ima znatno veću površinu nego puna žica istog preseka pa je prenos struje efikasniji u odgovarajućim uređajima. Npr. uzmite neki USB kabl i videćete da je mekan - unutra je licnasta žica. (Uz to je i licnasta žica otpornija na savijanje, pa svi srećni.)

  Slično, radio talasi su visoke frekvencije i onda ne mogu da prodru kroz vodu. Posledično, podmornice ne mogu da komuniciraju radijom! One izbacuju plovak sa antenom na površinu vode kada namisle da pričaju sa centralom, a onda od plovka do podmornice razmotaju običnu izolovanu žicu.
  (kartmen, 14. septembar 2012 10:11)

  # Link komentara

 6. Nije bitna jacina struje vec frekvencija, jer su kod teslinih kalemova visoke frekvencije, struja ide samo po povrsinskom mrtvom sloju koze a ne kroz srce.
   (bajka, 14. septembar 2012 10:10)

  # Link komentara

 7. Nije neonska sijalica feć fluorescentna cev.
  A novac je tek sakupio za otkup zemljišta gde treba sagraditi zgradu muzeja, pa ga opremiti, pa ima još do muzeja dosta. Tako da je i pitanje hoće li biti što od toga.
  .
  (jocak, 14. septembar 2012 09:12)

  # Link komentara

 8. Pa šta ako ima 10.000 V možete napraviti i sa 20.000 volti i nikom neće biti ništa važna je JAČINA STRUJE!!!!!!
  U teslinom muzeju "ko je bio" možete držati istu tu neonku koja svetli dok oko vas sevaju munje a u pitanju je samo slabašna struja visokog napona!
  (igorpl, 14. septembar 2012 08:21)

  # Link komentara

 9. @Pedu,
  Nije mi bas jasno o kome pricas, ako je o Tesli onda ti treba jedna dobra lekcija pa da naucis nesto. Ako je o ovim momcima, onda si skroz promasio temu, jer oni se samo igraju.
  (Aleksandar, 13. septembar 2012 23:17)

  # Link komentara

 10. Svi nam kradu tesline izume,ima li nekog u ovoj državi da to zaustavi,dosta više rasprodaja države i njene imovine
   (hik, 13. septembar 2012 23:15)

  # Link komentara

 11. Mislim da je ovo treći ili četvrti put da b92 piše o Metu Hardingu. „Čovek koji pleše“ :)
  [link]
  (Zee, 13. septembar 2012 23:05)

  # Link komentara

 12. Ne umanjujem čovekov trud, podržavam njegove napore ali, nije baš da je izmislio toplu vodu.
  (Pedu, 13. septembar 2012 21:02)

  # Link komentara

 13. kakvi kraljevi...
   (DJURA I MORNARI, 13. septembar 2012 20:41)

  # Link komentara