- Komentari -

Postoji li slobodna volja?

Neki kažu da je imamo, dok drugi ekperimentalno pokušavaju da dokažu suprotno. Da li (ne)postojanje slobodne volje uopšte ima neke veze?

Marija Nikolić
Pošaljite komentar
 1. Naravno da postoji, sto se tice eksperimenta on nije nikakav dokaz jer je ispitanicima unapred receno da u eksperimentu treba da podignu prst sto je mozak registrovao kao zadatak a sloboda volje izrazena je momentom kada je prst podignut.
  Zapravo taj eksperiment je dokazao da postoji sloboda volje.
  (dobar dan, 5. oktobar 2012 17:09)

  # Link komentara

 2. Слободна воља постоји, али није по свим питањима, односно по питањима којима је истекло време, воља се укида и намеће обећана, преузета или наслеђена обавеза. Дакле све је вољно али са ограниченим простором и временом.
  „Како можемо бити одговорни за сопствено понашање“? Једноставно, ми мислимо да мозак ради самостално, односно радио је по датом питању слободне воље док јој није истекло време, баш због пропуштеног времена ми смо одговорни за своје поступке.
  Замислите кредит, или било коју другу финансијску обавезу, коју смо могли али је нисмо решавали (нисмо користили слободну вољу, или смо је злоупотребљавали), када је истекло време обавезе, она више није само обавеза већ увећена.
  (Mirko Milić, 27. septembar 2012 17:06)

  # Link komentara

 3. ... cinjenica da mi nismo uvek svesni trenutka i nacina donosenja odluke uopste ne znaci da nam je ona sugerisana od strane nekog Boga ...
  @ (Sima, 15. septembar 2012 03:52)

  Činjenica da nismo svesni trenutka, procesa i načina donošenja odluke, naravno da ne znači kako nam je ona sugerisana.
  Druga činjenica ukazuje da nam "nadređeni um" pomaže svojim sugestijama. Naša iznenadna odluka, doneta suprotno planiranoj, neobjašnjivo kontra našoj slobodnoj volji (opredeljenju, htenju), je to.

  Npr.,
  vozaču je nešto "zatreperilo ispred očiju" i on neočekivano skrene s puta. A jedino je to bilo spasonosno za pešaka koga bi udario da nije skrenuo.
  Ili,
  čuje čovek "neki glas" koji ga poziva, i pomeri se a pored glave mu prozuji metak, koji bi ga pogodio da nije bilo čudnog glasa.
  Ili,
  krene čovek, po svom planu i htenju, da nešto uradi. Ali, desi se, njegove oči "ne ugledaju" mesto kamo se zaputio, i on prođe. Kad uvidi pogrešku, osvrne se i shvati, na osnovu tek tada opaženih okolnosti, u kakvu bi opasnost upao da nije "pogrešio".
  Ili,
  naprasno, ničim podstaknut, sinoć "odlučim" da posetim drugara kome sam odavno obećao neku pomoć, a odlagao sam, i praktično zaboravio obećanje. Dođem, a drugar kaže kako se upravo sinoć prekrstio i pomolio Bogu da mu pošalje druga.

  Bog, znajući i sveukupne okolnosti i našu slobodnu volju, utiče na naše odluke kao eksterna sila (izvan fizičkog uma), i zato Ga, pored brižnog Oca i Spasitelja, imenujemo i Promisliteljem i Svedržiteljem.

  Pozdrav.
  .
  (jocak, 15. septembar 2012 16:27)

  # Link komentara

 4. I Libetov eksperiment i interpretacije vernika imaju istu logicku gresku. Ako zamislimo da slobodna volja postoji, iz toga uopste ne sledi da mi bas moramo biti svesni nacina naseg odlucivanja i trenutka kada upotrebimo svoju slobodnu volju i donesemo odluku. Mi smo svesni tek malog dela procesa u mozgu koji imaju veze sa donosenjem odluka. Ono cega smo svesni, "svest", jednostavno nema kapcitete da azurno prati beskrajno slozene, brze, medjusobno paralelne i istovremene procese razmisljanja koji dovode do konacne odluke. Svest nije ono sto donosi odluke, vec JEDINO osecaj o sebi, deo mozga koji je sasvim nezavisan od dela koji stvarno razmislja i odlucuje. Svest je dakle tek mali, zamuceni prozor u nas mozak kome se tek ponekad kaze delic onoga sto se u mozgu dogadja. Ostatak mozga je mozda vec doneo odluku, pa tek tada, mnogo kasnije, obavestava "svest" o tome. I ovoga sledi i to da cinjenica da mi nismo uvek svesni trenutka i nacina donosenja odluke uopste ne znaci da nam je ona sugerisana od strane nekog Boga ili bilo cega izvan fizicog uma. Vernici misle da je svest ustvari sveukupnost svih nasih misli koje su uvek svesne samih sebe, sto je besmislica. Ustvari, svest je analogna ekranu i tastaturi racunara. Tu se vidi tek ponesto, i moze se uticati na tek ponesto. Racunar je ono sto stvarno "razmislja". On radi ne prateci sta radi. Ekran sluzi samo za gledanje, a tastatura moze da izda tek par predvidjenih komandi, i to je sve sto "svest" moze.
  (Sima, 15. septembar 2012 03:52)

  # Link komentara

 5. Postojanje slobodne volje kod covjeka nije uopste u pitanju .U pitanju su neke
  drustvene potcinjenosti,religija jedna od njih,koje covjeku oduzimaju snagu
  razumijevanja i donosenja odluke nezavisno od bilo cega. Istrazivanje u toj
  oblasti datira jos iz vremena hladnog rata.Zapadnim politicarima kao i
  katolickoj crkvi bilo je vrlo vazno da psiholoski dokazu da je slovenski covjek
  sklon izvrsavanju odluka koje pred njega postavi okoreli revolucionar.Sve slovenske
  zemlje bile su u to vrijeme pod komunistickom upravom.Neodgovornost majke
  je uzimano kao glavni razlog.Ogromne kolicine novca utrosene su u taj predmet
  i bilo je dosta naucnih studija.Zapad se pribojavao socijalne revolucije pa im je bilo
  stalo da je sprijece.To sam saznao od engleskog psihologa koji nije kalkulisao
  moju moc rezonovanja pocetkom sezdesetih kad sam bio dosta mlad.Bio sam dosta
  zapanjen pa nisam zapamtio njegovo ime kao ni imena naucnika ciji su radovi bili
  objavljeni.Kasnije sam ustanovio da
  … su odluke,koje imaju znacenje u zivotu mladih,
  zavisne od mnogih faktora.Tu su u pitanju materijalna i moralna baza koje bezuslovno,
  kontrolisu nas mozak.One se ,definitivno,u poredjuju sa "malim" odlukama koje nas mozak
  kontrolise ili ne, ali koje ,u sustini , nemaju vaznosti.Te "male" odluke mogu da budu
  vremenski ustaljene a za nove je potrebno ucenje da bi se ustalile.Ucenje znaci i
  ponavljanje obaveza.
  vasilije knezevic 14 sept.2012
  (vasilije knezevic, 14. septembar 2012 23:28)

  # Link komentara

 6. Zašto u temama koje su direktno povezane sa eksperimentalnim nalazima, mi diskutujemo o literalnim likovima ? ... da li je Sauron imao svest i slobodnu volju ? ... obzirom da nije imao fizičko telu u okviru prepoznatljivih nam, 3D + 1, ovo je legitimno pitanje :) ... a da dotaknemo i telepatske sposobnosti vilenjaka ! ... za sve te teme postoje rubrike i posebni sajtovi ... mislim dešava se da ljudi pregledaju vipe sajtova pa promaše ali ovde imamo tendenciju "promašaja" ...
  (čovek, 14. septembar 2012 17:03)

  # Link komentara

 7. Stavio sam pred vas život i smrt,blagoslov i prokletstvo;zato izaberi život,da budeš živ(Ponovljeni zakoni 30:19).To je biblijska definicija slobodne volje.”Načinimo čoveka po svome obličju“,Božje su reči zapisane u prvom poglavlju Biblije.Po tome se prvi čovek razlikovao od svih ostalih stvorenja na Zemlji.Ličio je na Stvoritelja,mogao je poput njega da razmišlja i pokazuje ljubav,pravdu,mudrost i moć.Imao je savest koja mu je pomagala da donese odluke koje će biti za njegovo dobro i kojima će ugoditi svom nebeskom Ocu(Rimljanima 2:15).Jednostavno govoreći,Adam je imao slobodnu volju.Posmatrajući svog zemaljskog sina,svoje delo,Jehova Bog je rekao:’Gle,veoma je dobro‘(Postanak 1:31;Psalam 95:6).Kao Adamovi potomci,i mi smo stvoreni po Božjoj slici.Međutim,da li zaista možemo da biramo kako ćemo da postupimo?Iako Jehova Bog može unapred znati šta će da se dogodi,on ne određuje naše postupke ni našu budućnost.On nikada ne upravlja životom svoje zemaljske dece.Mi imamo slobodnu volju,a to je i naučno dokazano i možemo da odredimo šta ćemo u životu da činimo i koje ćemo korake u životu da napravimo.Za sve što uradimo,u dan suda ćemo odgovarati pred Bogom i njegovim sinom Isusom. Pozdrav svima!!!
  (Sveto pismo, 14. septembar 2012 14:34)

  # Link komentara

 8. @ (sve ostalo su nijanse istih boja, 14. septembar 2012 02:46)

  Ova filozofija se u našem narodu naziva ''use, nase i podase''. Nastala je radi opisivanja tj. podsmevanja primitivnim, animalnim likovima, od kojih se treba čuvati jer su spremni na svašta. Očekivano, jer nemaju želju da odmaknu dalje od animalnih stvorova, kojima upravljaju samo osnovni nagoni – ishrane i razmnožavanja. Vulgarni Darvinizam – borba za opstanak.
  * * *
  Čovek je pozvan na mnogo više od toga. Da nađe smisao života i u kulturi, umetnosti, nauci, sportu, druženju, kućnom ljubimcu, putovanjima, otkrićima i upoznavanjima drugačijih kultura, njihove istorije i kultova... itd. Dešava se da čovek čak i svoj život žrtvuje radi odbrane nekih viših ciljeva, shvatajući svoj život nižim ciljem od njih. Pozvan je, i velike napore ulaže nebi li razumeo i tajne Kosmosa - nisu one zabranjene tajne.
  Tako čovek postaje Čovek – ljubljeno Božije stvorenje koje svojom slobodnom voljom stremi cilju koji pred njega stavlja Tvorac, a to je da bude kao on, da se oboži, ohristovi. Da svoju dušu ubeli i s takvom živi nadalje, u večnosti.

  Oprosti na jačim rečima. Verujem da se, u suštini, i Ti slažeš sa mnom.
  .
  (jocak, 14. septembar 2012 11:29)

  # Link komentara

 9. Ma zivimo u Matrixu-sigurno :)))
  (moca, 14. septembar 2012 10:47)

  # Link komentara

 10. @(sve ostalo su nijanse istih boja, 14. septembar 2012 02

  stvarno je tužno ako si ozbiljan :)
  (Rema83, 14. septembar 2012 10:41)

  # Link komentara

 11. Nasa iluzija slobodne volje jeste neznanje o zakonu uzroka i posledice koji nas tera da delujemo. Nevil

  Ne postoji slobodna volja. Slobodna volja se uvek unaped odredjuje u mislima . Sve sto danas prisustvujemo jesu samo plodovi koji su dosli iz semena proslosti koje smo posejali u nasoj podsvesti. ICR
  (Ne, 14. septembar 2012 10:36)

  # Link komentara

 12. Upiši studije psihologije ako te zanima, samo prestani da lupetaš besmislice o nekim kvazi profesorima sa wikipedije..... elektroencefalografija..... lol....
  svest i donošenje odluka,... veoma komplikovana priča, i nema veza sa napisanim glupostima
  Za razumevanje ti treba svo psihološko znanje stečeno na petogodišnjim studijama.
  (Petar, 14. septembar 2012 10:36)

  # Link komentara

 13. Tekst nije dosledan. Meša se slobodna volja i donošenje odluka, pa se prva definiše kao druga i ovo stvara zabunu.
  - Volja, kao želja, htenje, žudnja, opredeljenje, su jedno, i ona, naravno, postoji kao pre-svesna odluka odn. spontana moždana aktivnost, kako je u tekstu navedeno.
  - Odluka da se reaguje, ponašanje, aktivnost, je već sasvim drugo.
  * * *
  - Volja je jedina pojava koja je u našoj neprikosnovenoj nadležnosti, tj. ovo je jedina apsolutna ljudska sloboda. U svemu drugom, počevši od ovde iznetih svesnih donošenja odluka, pa potom ponašanja i akcija, čovekova sloboda nije apsolutna već je uslovna.
  - Odluka može nastati iznenada, neobjašnjivo i suprotno volji. To ukazuje da odlučivanje nije apsolutno slobodno već da je uslovljeno nekim nadređenim umom.
  * * *
  O ovome se radi.
  Na različite načine ''nadređeni um'', Bog, naš tvorac, utiče na nas. Najčešće preko naših čula. Npr. ne vidimo nešto što svi oko nas vide, i na osnovu toga donosimo ''sugerisanu'' odluku, za koju potom shvatimo da je bila prava. Ili, svakom se desilo, tek tako, mimo naše volje, nešto nam ''padne na pamet'' i odreagujemo na način koji posle ne umemo da objasnimo odakle i zašto smo baš tu akciju učinili, a naknadno uvidimo koliko je ona bolja od nameravane.

  Ateistima, znam, ovo su gluposti, ali vernici razumeju da nas na ovaj način Bog čuva i pazi jer nas voli. Nemali broj vernika je to i postao upravo doživevši ovakvu spasonosnu Božiju intervenciju u nekoj delikatnoj životnoj situaciji.
  .
  (jocak, 14. septembar 2012 08:57)

  # Link komentara

 14. koliko gubljenja vremena, energije, i para da bi se utvrdilo da smo mi samo deo ekosistema Kosmosa( koji ko zna šta-verovatno nećemo shvatiti nikad), a kojem upravljaju hrana i seks. i da se sve vrti oko toga.
  sve drugo je samo zavaravanje da se kao nešto bavimo nečim drugim,u stvari živi se da se dodje do podatnog ženskog tela, ostavi seme u njemu,a žene pak žive da im se od tog semena razvije potomstvo.
  te nesvesne dirigovane radnje, usadjene u mozgu,uz dodatak energije tjst hrane, ukazuje nam da mi vršimo pretakanje materije u energiju i obratno. e sad zašto i koji je cilj to je ta tajna Kosmosa koju nećemo saznati.barem mi za našeg veka.
  (sve ostalo su nijanse istih boja, 14. septembar 2012 02:46)

  # Link komentara

 15. Dli imamo slobodnu volju?

  Ne znam, nije me ubedilo ovo istrazivanje i posebno zakljuci tipa "Mi možda nemamo sposobnost slobodnog odlučivanja, ali smo odlučili da je imamo"??
  Bez previse opterecivanja mogu da zivim sa zakljuckom da: Dokle god postoji kretanje, postoji i slobodna volja!?
  (MioMio, 13. septembar 2012 22:57)

  # Link komentara

 16. Vasa slobodna volja je da mislite sto god hocete a moja da radim sto god hocu
  (vas predsednik, 13. septembar 2012 21:47)

  # Link komentara