- Komentari -

Psihijatrija protiv sebe

Čini se da danas ništa nije izvjesno u psihijatriji i sa psihijatrijom. Nema saglasnosti u vezi s tim kako treba zvati duševni poremećaj. Navodno, pojam duševnog poremećaja podrazumijeva neprihvatljivu podjelu na dušu i tijelo, pa bi zato umjesto o duševnom trebalo govoriti o psihijatrijskom poremećaju. Nema saglasnosti ni oko to ga šta je duševni poremećaj i kako ga defnisati. Dok jedni tvrde da je duševni poremećaj i socijalno-kulturno određen, drugi kažu da nije. Neizvjesno je da li će i kada će biti otkrivena specifična biološka osnova pojedinih vrsta duševnih poremećaja; pod uslovom da postoji, naravno.

Dušan Kecmanović
Pošaljite komentar
 1. ...i da , Kecmanović , Sarajevo ... tu je sva priča završena pre no što je i počela .
  (Zoran, 27. avgust 2012 21:38)

  # Link komentara

 2. Ako Vas duša boli,i traži Duha, želite li da upoznate standard: mudar i saosećajan, plemenitog kova dakle a koji zna šta radi i kome su dostupne ..., psihoterapeut/psihijatar; mogu da Vam preporučim primer ovog zlatnog standarda za ordiniranje izlaza iz svakojakog bezizlaza, iz ličnog iskustva: SINIŠA PAVUN. Privatna praksa.
  (jorgovanka, 27. avgust 2012 18:48)

  # Link komentara

 3. ..Psihijatrijom, mogu jedino da se bave, koliko-toliko zadovoljavajuce, jedino lica sa zavrsenim medicinskim fakultetom koji imaju znanja iz fundamentalnih biohemiskih nauka...
  @ (drago, 27. avgust 2012 11:06)

  Ova reč ''jedino'' mi je zazvučala jako.
  Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska.
  Duša oživljava telo, duša je čovek, duša se zadobija začećem i besmrtna je.
  Osim ako se psihijatrija odriče duše, ali onda ne znam čega se prihvata, šta bi joj bilo predmet?
  Pozdrav.
  .
  (jocak, 27. avgust 2012 11:53)

  # Link komentara

 4. Sto kaze narod, dosadasnja psihijatrija je svojim radom i rezultatima sama sebe zavila u crno. Rezultata naema ili su nevidljivi. Uspela je samo da se postavi u drustvu kao zloupotreba i jako veliki neprijetelj svakog pojedinca a, narociti, porodica. Zloupotreba psihijatrije je bila glavna karakteristika aktuelne psihijatrije. To je kraj psihijatrije a o njenoim radjanju iz pepela nije jos za diskusiju. Dosadasnji akteri i propagatori psihijatrije su skoro sve neki nemedicinski "strucnjaci" koji su samo culi za hemiju, biohemiju, fiziologiju, patofiziologiju itd. i koji samo mogu da barataju, totalno laicki, sa simptomima koje ne mogu adekvatno ni da observiraju, ni da analiziraju a kamo li da ordiniraju neku terapiju, ali se zato agresivno namecu u medijima kao neki psihoterapeuti. To je nedopustivo i jako stetno. Psihijatrijom, mogu jedino da se bave, koliko-toliko zadovoljavajuce, jedino lica sa zavrsenim medicinskim fakultetom koji imaju znanja iz fundamentalnih biohemiskih nauka gore navedenih ali pod uslovom da ne tolerisu pritisak raznih drustvenih cinioca i ne skrenu u zloupotrebu. I njima je potrebna totalna i nezavisna kontrola i ne samo od kolega vec sire. Ostalo je sve smuti pa prospi. Sadasna psihijatrija je inverzija, pretstavlja strah umesto da je zele. Njena uloga je uglavnom nametnuta a posebno od raznih agresivnih parastrucnjaka koji se agresivno deklarisu kao neki psihoterapeuti i koji i bukvalno unistavaju aktuelnu psihijatriju.
  (drago, 27. avgust 2012 11:06)

  # Link komentara

 5. Osjecam veliku zelju da pisem o mentalnim slucajevima, iako neki koji ne vole moje
  komentare o filmovima, smatraju me nepismenim.Nadam se da ce pismeni razumjeti sta
  hocu da kazem.Ako posmatramo klasicno ludilo onda nam mora biti jasno da ludaci
  uzivaju svoje stanje jer mogu da uzvikuju iz svoje "charobne mochi,rasprekrasnije vi ochi".
  Vrlo mali procenat klasicnih ludaka trazi psihijatrisku pomoc,ukoliko ih neko od rodbine ili
  prijatelja ne uozori.Ludilo se ,vrlo cesto,kombinuje sa narcisoidnoscu i postaje jos atraktivnije.
  Osim toga te osobe postaju "ljubimci"sredine ili besplatna zabava.
  Pored klasicnog ludila postoji ogroman niz "neuroza"koje se sve skupa trpaju u vrecu
  sizofrenije.Mnoge od tih neuroza su neprimjetljive a "oboljeli"obicno traze pomoc od
  profesionalnih osoba.Oni ,vecinom, trpe od svoga stanja i sve vise ulaze u "zacarani"
  krug.U svakoj toj osobi postoji jedna "licna snaga"koja ,ako se pravilno upotrijebi,
  donosi neocekivane rezultate.To je preporodjaj koji je ,objektivno, vrlo tezak
  jer se suprostavljamo licnim navikama.Te licne navike su korovski ustaljene i
  vrlo teska odricanja su nephodna.Volja da se promijene ustaljene navike je
  odlucujuca. U savremenom drustvu susrecemo bezbroj okolnosti koje nas
  uplecu u situacije u kojima postajemo nezasticeni.Filmovi ,koje gledamo,
  mogu imati nezeljeni uticaj kao i uze drustvo koje slijepo sledujemo
  vasilije knezevic 26 aug. 2012
  (vasilije knezevic, 26. avgust 2012 21:00)

  # Link komentara

 6. (jocak, 26. avgust 2012 15:13)
  ....gola ničim ne ublažena , ma kako bolna bila , istina je lijek za sve . tada je savjest čista , tada nema manipulacija , pogleda iz beskonačno uglova . Ona je jedna i jedinstvena .
  Ja sam želio samo u vezi sa temom teksta , navesti sebe kao primjer i svoja sopstvena iskustva , mišljenja i stavove . Neko možda ima drugačija . Za mene ne postoje tabui . Otvoren sam za apsolutno sve odnosno mogućnost da se sve iznova preispita pa ako treba i prevrednuje . Dosta mene .
  (Zoran, 26. avgust 2012 17:59)

  # Link komentara

 7. @ (Zoran, 26. avgust 2012 12:58)

  To kako ko koga u ovom svetu tlači, i odgonetanje paradoksa, i kako to Niče i religije tumače, velika su pitanja, i treba i to razumeti. Ali, ne verujem da našim malim životima i našem zdravlju mogu naročito pomoći i najbistriji odgovori na ta pitanja.
  Ja sam iz tvojih predhodnih pisama razumeo da nisu to tvoje preokupacije, već da ti samo tražiš leka svojoj bolnoj duši, i u tom smislu, u tom ličnom domenu, svedočiš rezignaciju i razočaranje psihijatrijom.
  Oprosti ako sam te povredio.
  .
  (jocak, 26. avgust 2012 15:13)

  # Link komentara

 8. Hrišćanstvo ,socijalizam , ravnopravnost , judeizam , moralne vrijednosti su ideologije niže ljudske vrste ( možda sam malo to suviše grubo interpretirao ) kako bi to nekako Fridrih Niče rekao u svom čuvenom djelu sa podnaslovom Pokušaj preocjenjivanja svih vrijednosti ( obratite posebno pažnju na ono pokušaj ) . Vjerujem u jednoga Tvorca prosto ako uzmemo da je to Big bang opet je morala biti neka pokretačka sila da bi se tako nešto desilo . Ali kako bi to Niče rekao poslednji hrišćanin je umro na krstu .
  Okrenite se oko sebe , pogledajte , ajmo hipotetički . Mi smo mnogostradalni pravoslavni narod , spremni smo da osuđujemo ostale "hrišćanske crkve" , da su odstupili od drevnog svetootačkog predanja , eto mi smo dobri , a oni nas ubijaju , trguju interesima ... Ako mi tako nastavimo mi ćemo uistinu postati nebeski narod . No postavlja se pitanje , ko će ostati na zemlji . Da li satanini sledbenici možda ? To je svojevrsan paradoks koje nije odgonetnut u samim svetim knjigama niti svetootačkom predanju . Ko ostaje na zemlji ,ako je naš cilj smirenje - prihvatanje svakog drugog ,boljim od sebe ili pak , oslanjanje na Božiju promisao . To mi pomalo liči na sudbinu , a sudbina znači gubitak slobodne volje .... i tako .
  (Zoran, 26. avgust 2012 12:58)

  # Link komentara

 9. Zorane,
  Tvojoj duši,
  kao što je i mojoj, i
  kao što bilo kojoj ljudskoj duši,
  istinski može pomoći samo Jedan.
  Jer, On je stvorio tu dušu, i On ne skida oči sa nje.
  On nas mnogo voli, On je svemoćan, On želi da nam pomogne.
  Ali, neophodno je naše dopuštenja, potrebno je da Mu se najpre obratimo.
  Svako dobro.
  .
  (jocak, 26. avgust 2012 09:15)

  # Link komentara

 10. ...ili kako bi se to u narodu reklo : sit , gladnom , ne vjeruje . Što će reći , čovjek koji se ne nalazi u određenom duševnom stanju , ne može , prosto ne može da se saživi sa nekim ko ima problem . E sad kako ima mnoštvo pacijenata ,mnoštvo ljudskih priroda , one se ne mogu "tipizirati" i svrstati se u par šablona jer sam život je tako kompleksan , jedinstven za svakog pojedinca , svako na svoj način doživljava isti događaj kao npr. rat , profiterstvo , korupciju ,nepotizam , lažne vrijednosti , demokratiju ,ljudska prava , laž , brutalnu , bezobraznu laž ........
  (Zoran, 26. avgust 2012 00:19)

  # Link komentara

 11. (vasilije knezevic, 25. avgust 2012 23:18)
  ...dragi moj gospodine Vasilije , ja sam imao razna iskustva sa različitim psihijatrima , mlađim , starijim . Bilo je slučajeva da sam čak , kao na potenciometru "smanjivao-pojačavao doživljaj" , a shodno tome sledovala je i dijagnoza . Koliko god psihijatara sam obišao , svaki je navodio vodu na svoju vodenicu , pa psihoterapeut - bihejviorista , na šta nego na " ponašanje" , različite vježbe , autosugestija , a ne shvataju ljudi da ja upravo zato što nisam u stanju da iskontrolišem određena "stanja" dolazim kod njega , ili traži da radim ono što upravo zbog stanja u kojem se nalazim nisam u stanju da uradim . Dakle , jedan paradoks . Onda sledeći , "učenik , sljedbenik" Sigmunda Frojda , onda opet treći ..... završilo se sa BAP i više neću da idem , osim 2-3 godišnje kontrole i naravno , ovisnost o jednom , u narodu dobro poznatom anksiolitiku , benzodiazepamu . Dobro , tu su i neki psihostabilizatori . Nego kada uzmem taj benzodiazepam , ako ništa onda ću bar malo sačuvati kardiovaskularni sistem jer će mi biti sve ravno . Jedino je mali problem sa potencijom , ne diže mi se kad mi je volja .....
  Hemija ,dakle ,hemija , dragi moj gospodine . Ili se Vi , psihijatri , ne razumijete u sopstveni posao .
  (Zoran, 25. avgust 2012 23:47)

  # Link komentara

 12. Nema sumnje da psihijatrija,danas,predstavlja jednu vrlo zamrsenu sliku
  po pitanju terminologije i razgranicenja izmedju pojenih medicinskih
  slucajeva.Pod shizofrenijom se definise na hiljade slucajeva koji,ponekad,
  nemaju skoro nista zajednickog sa tom bolescu.Istina je u tome da sve
  mentalne bolesti imaju zajednicki centar,mozak,i da se svi zdravstveni
  nedostatci baziraju na tome organu.Postoje dva vrlo vidljiva osnovna
  uzroka da nas mozak ne funkcionise prosjecno.U pitanju je da fizioloska
  sruktura toga organa ima objektivnih nedostataka koji reflektiraju stanje
  nase mentalne komunikacije.Drugi uzrok bio bi uticaj sredine u kojoj zivimo.
  Nas mozak je je prilicno "fragile"da se ne moze oduprijeti uticajima sredine
  tako da mi podlijezemo negativnim uticajima koje nas sistem postojanja ne
  odobrava.Onda nalazimo nivoe mentalne bolesti.Pa ipak,na kraju,mora da se
  suocimo sa necim o cemu znamo relativno malo.Cak i doktor sa bezbroj
  diploma, koje mogu impresionirati laike, ne zna u tancine prirodu mentalne
  bolesti i donosi dijagnozu na slucajevima koje ju susretao u praksi.Ta praksa
  moze da bude vrlo "siromasna".U tim pitanjima najbolji doktori su ti koji imaju
  dugogodisnju i raznovrsnu praksu a njihova diploma moze da bude cak i iz neke
  palanke.Terapija moze,cesto,da bude unortodoksna,cak i bez upotrebe lijekova.
  Lijekovi koji se upotrebljavaju za mentalne bolesti skoro su odreda svi u
  istrazivackom periodu i vrlo neefikasni
  (vasilije knezevic, 25. avgust 2012 23:18)

  # Link komentara

 13. Ja imam BAP F31.4 , Zovite Vi to kako hoćete , samo nemojte širiti glupu demagogiju o tome kako zvati određen problem , pojam ( jer dakako duša ne postoji ) , nego učinite nešto konkretno . Ja u psihijatriji vjerujem jedino u hemiju odnosno farmaciju . Njihove seanse su obična glupost , joga je glupost ... Gonite se dođavola .
  (Zoran, 25. avgust 2012 22:14)

  # Link komentara

 14. Dobar tekst, edukativan, pomaze laicima da se orijentisu i shvate bolje psihijatriju. Profesor Kecmanovic javno i uporno zastupa transparentnost i bilo bi dobro da kao korisnici mnogih usluga, medicinskih pogotovu, budemo vise upoznati s problemima, statusom cinjenica i metoda u toj bransi.
  (nevenka ilic, 25. avgust 2012 12:54)

  # Link komentara

 15. @e
  Ja mislim da je Dr. Kecmanovic rodom iz Sarajeva i da je jos u prvim ratnim danima otisao iz Bosne u Australiju, Sidnej, gde, koliko znam (a znam,poznajem neke ljude ovde u Sidneju koji su njegovi pacijenti, i to svih nasih, jugoslovenskih, nacionalnosti, bez razlike) ima ordinaciju u Newtown-u, predgradju Sidneja. A cuo sam i da je bio profesor na nekom od nasih univerziteta.
  (Potkazivac, 25. avgust 2012 00:43)

  # Link komentara

 16. Psihijatrija sluzi politicarima i tajnoj sluzbi da kazne one koji se bore protiv vlasti. Cak i patologija biva zloupotrebljena, traze genetske ili fizicke greske kod mrtvih boraca za slobodu kao sto je bila Ulrike Majnhof. Njen mozak su 20 godina drzali i ispitivali da li ima neka greska, zato sto se oruzjem borila protiv kolonijalizma. Dok si ziv, trpaju te u ludaru gde mogu da ti rade sta god pozele, a kad te ubiju, onda ti izvade mozak i salju na ispitivanje. Tako ce biti sve dok manjina eksploatise vecinu i to silom. Psihijatrija ce i dalje biti desna ruka politike. Setimo se svaki dan promenjenih izjava psihijatara oko onog Brejvika, kako politicari narede, tako psihijatri menjaju iskaz o Brejviku. Ne branim Brejvika, cak sta vise spadam u levicare koje on mrzi, ali ponasanje psihijatara u njegovom slucaju pokazuje da ne mogu jedan cist slucaj za presudu da naprave bez mesanja politike.
  (sasa, 24. avgust 2012 21:12)

  # Link komentara

 17. (Lezilebolog, 24. avgust 2012 13:21)
  Ja vama skidam kapu na komentaru...da je imalo naucne svesti i duha ostalo medju strucnom javnoscu, sadasnja nauka ne bi imala oblik svinjskog brloga u kojem uzivaju svinje politickih,religioznih i ideoloskih lobija...
  Onda kada se problematika bilo kojeg izucavanj npr. ideje humanosti konkretizuu po svom svojem prediktibilnim i ostalim epistemoloskim principima i legitimiteta naucnog metoda i preusmeri u obliku legitimnog prakticnog delovanja, tada ce se zasluzno degradirati sve neutemeljene karakteristike danasnjih kvazi-nauka poput sociologije i politikologije, i nekih disciplinarnih usmerenja iz filozofije,biologije,medicine, psihologije i psihijatrije. Onda kada se naucni jezik vrati govoru cinjenica u prakticnom delovanju i kada za ideje eticnosti bude zasluzan iskljucivo ideal zasnovan saglasnoscu religije,filozofije i kompetentnih,savesnih i strogo selekcionisanih strucnjaka koji ce doprineti egzaktnosti , tada ce nauka dostici svoj potpuni potencijal 100%-nog akreditiva, i prestace da bude u sluzbi interesnih struja...
  (Razume se, 24. avgust 2012 19:41)

  # Link komentara

 18. @Mica Jeftic
  Ne bih se slozio sa ovom konstantacijom da je umjetnost izgublila smisao. Ukoliko se osvrnes unazad do pocetaka avangarde (pocetak 20. vijeka), pa na dalje, vidjeces da umjetnost kritikuje postojecu kulturu i sisteme vrijednosti, i da izrazava osecanja putem apstraktnog predstavljanja. Umjetnici su odbacili klasicisticke vrijednoti (npr. realno prikazivanje u slikarstvu), jer su shvatili da su one lazne. Iz tog razloga, mnogi ljudi ne shvacaju modernu umjetnost, npr. zasto neka "skrabotina" Pabla Pikasa moze da vrijedi 70 mil. dolara. Kao sto si rekao, drustvo je programirano da razmislja na odredjeni nacin, i ukoliko dodje u kontakt sa necim sto ne razumije, ono ga proglasava nepozeljnim i ludim (uvrijezeno je misljenje da su svi umjetnici pomalo ludi, samo zato sto vide stvari i predstavljaju ih na drugi nacin). To je upravo i razlog zasto je moderna umjetnnost neshvacena od veceg dijela javnosti.
  (Dada, 24. avgust 2012 18:59)

  # Link komentara

 19. Nije iznenađenje da se psihijatrija i srodne nauke vrte u ćorsokaku.
  To je zato što ne priznaju Istinu za istinu.
  Kao što je dobar temelj neke kuće najvažniji za njenu čvrstinu, tako je za svaku nauku pa i za psihijatriju najvažnija dobra temeljna Istina. Neutemeljen na Istini, bilo kakav duhovni poduhvat kao što je ljudski život, biće nestabilan, ranjiv, pogrešan, i na kraju sveden na polu-život.
  A Istina je Hristos.
  Ne Njegovo učenje, ili reči, ili dela, ili misli, već Njegova ličnost, On sav.
  Sve dok tu Istinu ne prihvati, čovekovoj duši i telu nema mira.
  * * *
  Znam da ove reči nekima ''podižu pritisak'', žao mi je, ali bez pravog leka nema spasa.
  Zato, da ne gubimo vreme i zdravlje na brojnim stranputicama,
  bolje je krenuti što pre i što pravilnije.
  Svako dobro od Boga.
  .
  (jocak, 24. avgust 2012 18:47)

  # Link komentara

 20. Mnogo dug tekst.
   (miki, 24. avgust 2012 18:25)

  # Link komentara

 21. Drago mi je cuti kako je bitno razmisljati o tome sto je ludilo i zasto uopce postoji stigma. Moje iskustvo je da psihijatri samo zele zabraniti stigmu, a ne razmisljaju o tome zasto su ljudi poludjeli, da li je to bilo moguce izbjeci i da stigma zapravo usmjerava i drustvo da se ozbiljnije pozabavi problemima na koje pacijenti ukazuju.
  (Sonja_ZG, 24. avgust 2012 18:09)

  # Link komentara

 22. ...U nekim drugačijim društvenim okolnostima i sistemu vrednosti, mnogi danas tretirani „psihološki poremećaji“ bi nestali. Tada bi isplivali psihološki poremećaji onih koji vrednosti kapitala stavljaju iznad vrednosti čoveka, zarad sopstvene pohlepe i moći i svog duševnog mira...kao kada na filmu vidimo moćnog zlikovca koji je na kraju ogoljen, cmizdri i moli za milost...Mi nasuprot ovoj filmskoj utopiji živimo realnost gde je sasvim podrazumevajuće da vas prosečan čovek mudro posavetuje sa - „dobri momci loše prolaze“, „nećeš se od poštenja leba najesti“...Pa čitavo društvo je stavljeno u funkciju profita. Čak i umetnost, film, muzika, kako se vreme sve više „ubrzava“ - gube svoj izvorni smisao jer sve više nastaju isključivo po ukusu „prosečnog čoveka“, a ne kao umetnikov izraz...Politika koja je od strane filozofa Sokrata shvaćena kao način organizovanja da se ostvare humani ciljevi, kasnije se pod dejstvom "društvenog razvoja" predefinisala po postulatima kibernetike, projektnog inženjeringa...ali u ljudskom obličju ima sve ogoljeniji pojavni oblik izvorne pohlepe sakrivene iza legitimiteta sistema.
  (Mića Jeftić, 24. avgust 2012 17:53)

  # Link komentara

 23. Naravno da filozofija i sociologija sve više gutaju psihologiju i psihijatriju zato što se uviđa da „poremećaji“ koje tretiraju verovatno nisu svojstva imanentna pojedincu, već pre jedna reakcija pojedinca na soc-kulturne komponente okruženja. Ne kaže se džabe „da normalan čovek poludi“. Sistem i "društvena svest" funkcionišu tako da psihološki sankcionišu kad se ispoljava mišljenje i ponašanje koje ima primese individualnosti koje ne odgovara svetonadzornim kalupima kapitala. Struka proglašava to poremećajem i tretira industrijskom hemijom kako bi se jedinka „pomirila“ sa stanjem stvari i vratila se u poslušnu masu, jer se osećaj sreće kad ste pod sedativima ili antidepresivima, kao imperativ da se oseća prazna sreća bez dubljeg utemeljenja smatra za ok, poput stalnih težnji da se neguje kult ispraznog hedonizma bez dubljeg sadržaja.. Kritika i buntovništvo upereno protiv takve ispraznosti kvari duševni mir onih u sistemu (materijalnom blagostanju) ili pak onih koji ne žele i ne mogu da gaje svest o uzroku stvari. To nije po standardima „prosečnog čoveka“, kao mirnog i poslušnog konzumenta, indoktriniranog bića koje je u kranjoj instanci u funkciji održavanja sistema (kapitala)...
  (Mića Jeftić, 24. avgust 2012 17:52)

  # Link komentara

 24. Ko je Dusan Kecmanovic?
  (e, 24. avgust 2012 17:02)

  # Link komentara

 25. Psihijatrija ili Fabrika smrti
  (Jug, 24. avgust 2012 16:29)

  # Link komentara

 26. Dok je Srba i Srbije bice i psihijatrije.
  (cika doktor, 24. avgust 2012 16:15)

  # Link komentara

 27. Jos jedan mesija da nam objasni kako stvari stoje. Ima puno ovakvih koji jedino sto znaju i umeju je da na fin nacin pljuju po profesiji, pod plastom velike humanosti. Cilj ovog teksta je promocija knjige od koje treba lepo da se zaradi, i to od istih tih psihijatrijskih bolesnika.
  (mlaiko perinda, 24. avgust 2012 15:08)

  # Link komentara

 28. Odavno je Jovan Veljković to spoznao te napisao Beda psihijatrije.
  (Khan alias Tiger, 24. avgust 2012 14:59)

  # Link komentara

 29. Dobar tekst, pomenuto je dosta nelogičnosti koje postoje u savremenoj psihijatriji. Međutim, šta tek reći za ovde pomenute sociologe i filozofe? Šta je učinak njihovih "tretmana", "dijagnoza" ili već čega što bi trebalo da bude rezultat proučavanja tih "nauka"? Isto važi i za politikologe, pedagoge, andragoge, izučavaoce marketinga i menadžmenta, kao i njima slične "naučne radnike" koji se bave društvenim naukama (teško je i setiti se svih). Njihov učinak je ravan učinku agencija koje je osnovala Vlada Srbije, tj. žive od državnog budžeta, a doprinose isključivo povećanju sopstvenog budžeta.
  Smatram da je autor jedino pogrešio u tome što se ograničio na psihijatriju, jer je mnogo društvenih nauka i naučnih disciplina sa još više protivurečnosti i bez ikakve koristi za društvo koje navodno proučavaju i usavršavaju.
  (Lezilebolog, 24. avgust 2012 13:21)

  # Link komentara

 30. ....U naše vrijeme, za koje se kaže da je postmoderno, sve se u manjoj ili većoj meri relativizuje. Sve postaje predmet sumnje i osporavanja. Velike istine postaju neistine ili poluistine. Ono što se donedavno smatralo trajnim, postaje privremeno. Vrijednosti postaju bezvrijedne. Razum i nerazum zamjenjuju mjesto....
  * * *
  Zaista, ovo isto je pre više od 100 godina zapazio i naš veliki filozof Božidar Knežević (1862-1905):

  ''Најочитији знак да је једно друштво покварено и да пропада, јесте тај да онда све племенито постаје смешно: правда и љубав, патриотизам и хуманост, верност и чистота, милосрђе и искреност.''
  .
  (jocak, 24. avgust 2012 12:53)

  # Link komentara