- Komentari -

Čuvari vremena ukidaju dodatnu sekundu?

"Čuvari vremena" koji su se okupili u Ženevi da bi raspravljali o eventuelnom ukidanju 40 godina stare prakse dodavanja jedne sekunde svakih nekoliko godina odlučili su da tu odluku odlože za 2015.

Pošaljite komentar
 1. Nakon 40 godina rasprave odluceno je konsenzusom da najduza noc na severnoj polulopti mora pasti u onaj datum kad je najduzi dan na juznoj i da se s tim predlogom ide u Hag.
  (Damir, 20. januar 2012 23:19)

  # Link komentara

 2. Vidite ovako, veliki racunarski centri sa stotinama i hiljadama kompjutera, ne mere vreme tako sto svaki racunar cuva tacno vreme za sebe - kad tad bi se razmimoilazili. Zapravo, svaki od njih ima "tacno" vreme, ali se svi oni, stotine ili hiljade, povremeno sinhronizuju sa centralim kompjuterom u tom racunarskom centru koji cuva "tacnije" vreme.

  Sa svoje strane, pomenuti kompjuter se na isti nacin (NTP) sinhronise sa nekim tacnijim kompjuterom na Internetu, a ovaj opet sa nekim koji je njemu nadredjeni i tako dalje sve ka referentnim kompjuterima (serverima) najvece tacnosti.

  Sta hocu da kazem? Oni kompjuteri na dnu ove lestvice imaju najmanju tacnost i mnogo, mnogo cesce od jednom godisnje koriguju svoje vreme u skladu sa informacijama koje dobijaju od tacnijih izvora.

  Da li se time gube neke transakcije, sire virusi i desavaju apokalipse? Naravno da ne.

  Ta jedna sekunda se nece automatski dodati svim kompjuterima pojedinacno, vec ce se dodati na onom "vrhovnom", a svi ispod ce se prilagoditi kada se budu sinhronizovali - to zapravo stalno i rade. Za njih, ova korekcija ce biti kao i svaka druga i nece imate predstave da li su oni sami negde izgubili tu sekundu ili im je neko autoritativno telo dekretom dodalo "odozgo".

  I nista se od propasti sveta zbog toga nece desiti, jer se kompjuteri u profesionalnim sistemima neprekidno sinhronisu i automatski koriguju, mnogo cesce nego jednom godisnje.

  Mozda ipak da se vratimo teorijama o 21.12.2012, deluju realnije?
  (sve ce biti dobro, 20. januar 2012 16:31)

  # Link komentara

 3. kao da je bitno....vreme je i ovako relativno....
   (anabolid Srbije, 20. januar 2012 16:12)

  # Link komentara

 4. ...jedan od odličnijih izgovora za naći se u kafani "Ženeva" i malo ubiti vreme!...
  (funkee, 20. januar 2012 15:13)

  # Link komentara

 5. Stardate, my dear Earthlings...
  (Mr. Spock, 20. januar 2012 14:16)

  # Link komentara

 6. ako je analogni imas tockic sa desne strane koji okreces, ako je digitalni imas dugmence isto sa desne strane ....
  (cccc, 20. januar 2012 14:15)

  # Link komentara

 7. "Premda mi i ne primetimo ovu sekundu, navode oni, njene posledice za telekomunikacijske organizacije i finansijske grupe mogu biti ogromne."

  Znaci, kosmos treba da se prilagodi mobilnim operaterima, Eplu i americkim berzama... Propascemo mi mnogo brzo i to uskoro.
  (gasi svetlo, zatvaraj vrata, 20. januar 2012 14:10)

  # Link komentara

 8. I kako da ja podesim svoj sat....?
   (hiro n., 20. januar 2012 13:40)

  # Link komentara