Utorak, 22.11.2011.

21:00

Da li je muzički ukus presudan za vezu?

Izvor: B92

Da li je muzièki ukus presudan za vezu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Saty

pre 12 godina

Slazem se i ne slazem se, ja slusam iskljucivo metal i neke druge osim domace. Ali nikad ne bi bio sa zenskom koja je metalka, oblaci se u crno i sminka da bude darkerka... Nek slusa sta joj prija, osim narodnjaka i svasta sa pinka, samo da nefura taj fazon od muzike u oblacenju i ponasanju.

Marko

pre 12 godina

Mogu, i zelim da pisem samo svoje iskustvo. NE zelim da namecem neko moje vidjenje stvari ljudima koji uspevaju da premoste razlike u muzickom ukusu. Njima SVAKA CAST, zaista.
Izdvojicu 4 ozbiljne veze u kojima sam bio. 4 razlicita muzicka ukusa. Prva devojka je slusala ponajvise muziku tipa Hari Mata Hari,Colonia, Merlin, Sergej Cetkovic, Vlado Georgiev. Imala je par momenata odusevljavanja Jelenom Karleusom...Dok sam bio sa njom, izbegavao sam pustanje muzike kada smo kuci, u kolima. Nikad nismo izasli na neku svirku ili otisli na neki koncert.
Druga devojka je volela dosta raznovrsnu muziku. Negde smo se nalazili(lenny Kravitz, Sting), negde ne..volela je one kompilacije summer hits npr. Zajedno smo bili na jednom, dva koncerta i to je to. Svoj muzicki odabir u kolima i kuci sam dosta morao da prilagodjavam i bilo je jako tesko naci neku sredinu kako bi nam oboma prijala muzika(ne mozemo godinama slusati Lenny-a i Stinga). Vremenom doduse, prihvatila je jedan deo mog muzickog ukusa i svakako je bilo lakse i lepse.
Treca je volela iskljucivo elektronsku muziku. Ta muzika je nesto sto i mogu da "progutam", ali u malim dozama i tek poneku numeru, pesmu - kako god. Slicna prica kao sa prvom devojkom iz ove price..
Cetvrta devojka je volela cak i neke (vecini ljudi) nepoznate bendove koje ja volim, a one poznatije - tu smo se poklapali oko 95%(ona ne voli Queen). I bilo je veceri kada bi satima naizmenicno pustali po jednu pesmu i onda uzivali u odabiru, pricali o toj muzici, zajedno istrazivali bendove sa slicnim zvukom. Zajedno smo pravili kompilacije za auto i dosta puta zapevamo u voznji(mada bi mozda bilo lepse da njoj prepustim pevanje). Lako se uklopila sa mojim najblizim drustvom i mislim da u tome veliku ulogu igra muzika. Ne kazem da je u direktnoj vezi, ali ona mi je danas zena. I sada, kada je dobro poznajem, mogu da kazem da bi ona bila dosta drugacija ososba da slusa drugaciju muziku. Ili, slusala bi drugaciju muziku da je drugacija osoba. NE znam kako bi nasa veza izgledala u toj postavci, ali znam da mi ovo sto imam savrseno odogovara. Tako da je moje vidjenje da je muzicki ukus jako bitan. Pozdrav

Неваљалац

pre 12 godina

Врло је просто. Ако се пробудим поред девојке која одмах запали цигарету и пусти Ацу Лукаса за добро јутро, онда нећу још пуно пута да се пробудим поред ње.

Ја волим метал (Sonata Arctica, Nightwish, Therion, Heavenly, Edguy, Gamma Ray, итд.) и New Age музику (Yanni, Enya, Secret Garden, Era, Kitaro). Али ценим и класичну музику, латино музику (од салсе, преко баћате, итд.), шпански фазон са гитарама (Gypsy Kings, Paco de Lucia, Ottmar Liebert, итд.), па чак и Smooth Jazz (али презирем изворни џез са оним бесмисленим импровизацијама).

Битно ми је да у песми има више од три акорда, и битно ми је да неко има нешто да каже, да изрази, и наравно да неко свира неки инструмент. Значи електронско ништа не долази у обзир.

Свирам клавијатуре и гитару. Далеко од тога да сам виртуоз, али не могу да слушам некога чију песму могу да одсвирам а да не трепнем. Зато ми ex-yu рок не пије воду.

Дакле, девојка може да слуша шта год хоће, али онда не може да очекује озбиљну везу или брак, него само нешто неозбиљно. За озбиљну везу или брак би морали укуси колико-толико да нам се поклапају. Иначе ћу у браку често да излазим из куће, да седам у кола и да се возим по граду и да слушам музику коју волим. А можда се у неком тренутку тој кући и не вратим...

И сматрам да уопште није површно процењивати некога на основу музике коју воли и у којој ужива. Музика је веома важан део свих нас, она нас обликује, кроз њу се изражавамо, понекад и ми (кроз своје стваралаштво) обликујемо њу. Тако да је избор музике по мени далеко важнији од физичког изгледа, па чак и од неких ставова и карактерних особина.

Shomy

pre 12 godina

Ajd i ja da napisem nesto. Mislim da je muzika jako bitan faktor. Ne zbog muzike same po sebi nego zbog neceg drugog. Dva bica ce se osecati zadovoljno jedno sa drugim onda kada im dodje do preklapanja senzibiliteta njihovih dusa. Posto je "dusa" metafizicka kategorija, kao i uostalom ljubav, njihova realizacija tj. manifestacija se ocitava u razlicitim vidovima umetnosti koje bude nase bice iz materijalnog sveta, izmedju kojih je naravno i muzika kao jako popularan segment naseg drustva. Tako da muzika u stvari predstavlja sponu tj. alat kojim mi prakticno zivimo zivot i otkrivamo sustinu naseg bica. Podjednako uzivanje u odredjenoj vrsti muzike na povrsnom nivou oznacava da imamo isti muzicki ukus, a na onom dubinskom i najbitnijem - da nam duse imaju isti prizvuk, i zato uzivamo u tim trenutcima osecajuci smisao zivota u pronalazenju onog drugog ja. Zivela muzika!

Marko

pre 12 godina

Mislim da ima malo veze, posto vrsta muzike donekle moze da govori nesto o karakteru, pa i obrazovanju i inteligenciji. Imao sam jednu devojku na kratko, secam se kad mi je rekla da se odusevila novim albumom Seke Aleksic??? Na trenutak sam pomislio... bolje da ne napisem sta, ali ipak sam odlucio da pristupim bez predrasuda, mada na kraju je zaista ispala povrsna, sustinski neobrazovana (dzaba joj fax diploma) i ne bas inteligentna.

Jako bi bilo glupo generalizovati po zanrovima. Ja recimo ne podnosim metal, ali ima nekoliko pesama koje mi se jako svidjaju i cesto ih slusam. Sa druge strane ima i narodnih pesama koje isto tako volim, ali to ne znaci da ih volim sve ili da volim sve pesme od jednog pevaca. Cak i kad bi se pojavila neka dobra pesma iz Grand produkcije (tesko, ali u teoriji) ja bih je slusao ako mi se svidja, ne bih gledao "odelo" ili zanr, uvek bih pristupio pesmi bez predrasuda o zanru ili pevacu. Generalizacija je losa i nije odlika iole inteligentnih i obrazovanih ljudi.

Kod devojke mi je bitno da nije zadrta i ogranicena, u principu, a taj princip bi se mogao primeniti i na muzicki ukus.

Xin Zhao

pre 12 godina

Muzika je apsolutno nebitna za zivot. Mozda ukoliko imate metlu tamo gde ne treba, pa bi vas uvece bilo sramota da vas vide sa curom na svirci koja njoj odgovara (a nije cool po vasim merilima) onda je bitno, ali ako niste umisljeni onda nema nikakve veze. Realno ja ne znam nista o muzici, a ovde svi nesto raspisuju se kako su njihovi muzicki ukusi prefinjeni i odredjeni. Kako zbog tog muzickog ukusa su 'pametniji' nego sto stvarno jesu. Pa samo pisanje takvog komentara govori vise o vama nego hiljadu drugih reci. Govori da se povrsna prosta osoba koja se krije iza muzickog ukusa koji ukljucuje bendove za koje 80% ljudi nikada nije culo. Kad od muzike pocnete da pravite nauku kako u njoj mozete uzivati. Cujem neku pesmu koja mi se svidja, niti me zanima koji je to pravac, niti ko je peva, u stvari ne znam ni zasto bi to bilo bitno. Kako ovde neki pisu ako ti se svideo Back in Black od AC/DC onda ne sme da ti se svidi pesma Poker Face od Gage sto je poprilicno besmisleno (meni su antipaticne obe pesme, ali me ne bi bilo sramota da odem na bilo ciji koncert ako bi tamo bilo neko kvalitetno drustvo)...

Ekstrem

pre 12 godina

Par puta u zivotu sam zaobisao vrlo atraktivne zene po svacijem ukusu, rekao bih, jer me uzasavala i pomisao da slusam neko njasre od muzike u krevetu. Sa druge strane, neke zene su imale divan, suptilan ukus za muziku i nije mi smetalo sto su se pojedinci zlurado smijali u fazonu "sa dna koje rijeke si ovu izvadio". Muzicki ukus JESTE odraz duse, bar po meni. Inace bi svi spavali sa plasticnim lutkama, zar ne? Ne mogu ni da drugujem sa nekim ko ima fals ukus po mom vidjenju. Mozemo se pozdraviti, cak i srdacno ispricati, ali jednostavno imam rezerve.

Dule

pre 12 godina

Nickelback prvi najomrazeniji???A bas imaju gotivne pesme...Po meni prvi je Biber drugi/druga Lejdi Gaga i posle nekim redom poredjano Dejvid Geta,Niki Minaj,onda oni novi hip hop pevaci nzm kako se zovu ali uglavnom glas im je na autotune i obradjuju stare pesme na glup nacin.Meni ubedljivo najgori su Black Eyed Peas(ili Peace nisam siguran)

Crna ja.

pre 12 godina

U svakom muzickom zanru postoji nesto sto volim i nesto sto ne volim. Kad kazem svakom, to i mislim. Od klasicne muzike preko metala, panka, roka, popa, narodne muzike, sve do do turbo folka (da, turbo folka, evo sramim se pred svim urbanim ljudima).
Sta da radim, ko ce mene da zeni?!

stereotipi out

pre 12 godina

Verovatno mnogo zavisi od toga ko koliko vrednuje muziku u svom životu.

Za mene je muzika jako važna, mnogo je slušam, obožavam svirke i koncerte i puno vremena i novca ulažem u to. Imala sam pre 10tak godina dugu vezu sa momkom koji ne da ne voli moju muziku, nego je ne podnosi ali smo oboje bili jako tolerantni i uspeli smo da u tome ne vidimo razlog da ne budemo u odličnoj vezi.

Međutim, sada kada se bližim 40toj i kada je retkost među prijateljima naći društvo za slušanje muzike (pogotovo uživo) jer sa godinama nažalost raste bezvoljnost da se uloži vreme i novac u kulturnozabavni život i nakon duge veze u kojoj sam neke od najlepših trenutaka provela sa momkom na koncertima i uživala u tome što sam imala blisku osobu sa kojom mogu da iskreno podelim to iskustvo mislim da je velika prednost veze ukoliko osobe imaju sličan muzički ukus i slične navike vezano za izlaske, koncerte...

Volela bi da ostatak života provedem sa muškarcem koji deli moj muzički ukus i kome obaveze u braku i roditeljstvu nisu prepreka da imamo kvalitetan kulturnozabavan život.

Nislija

pre 12 godina

Naravno da je izuzetno bitan faktor muzika, mozda ne toliko prilikom samog odabira partnera nego kasnije tokom funkcionisanja veze. Srecom, moja draga i ja imamo slican muzicki ukus je uzivamo u elektronskoj dens muzici (EDM), ja vise u trensu (Markus Šulc, Armin van Bjuren) i progresiv hausu (Hardvel, Sander van Dorn) a ona vise u komercijalnijem hausu tipa Dejvid Geta itd. A oboje se ZGRAZAVAMO narodnjacima i domacom komercijalom. Doduse, nije podnosila ni mog omiljenog DJ-a Markusa Šulca, pa sam je odveo na koncert u Sofiju proslog vikenda i jos uvek joj zuje usi, skakala je kao luda. Nista lepse u vezi nema nego otici zajedno na neki koncert ili nastup i zajednicki uzivati u muzici.

ja

pre 12 godina

evo ja sam zensko, i slusam Iron Maiden, Black Sabbath, Metallicu, Judas Priest, Megadeth itd. uvek pricam kako mi muzicki ukus nije bitan, i kako ima vaznijih stvari od toga ali nekako na kraju uvek zavrsim u vezi sa nekim metalcem :) kao sto sam i sada u dugoj vezi sa takvim :) prosto, logicno je da su mi bliskije osobe koje imaju slican ukus, volimo ista mesta za izlaske, volimo i ne volimo iste stvari itd. zamislite mene sa nekim ko slusa Seku Aleksic, i tera me da idem na splav!? mozda taj neko moze da bude super, ali sigurno je da bi mi smetao njegov muzicki ukus, i to sto ne bismo izlazili na ista mesta (jer nema svrhe terati nekoga da radi nesto sto mu ne prija). imam neke drugarice koje su u tom fazonu, i to je ok, ja ne izlazim sa njima, niti one sa mnom. moram da priznam da sam bliskija sa rokerkama nego sa njima, prosto je tako... za decka vec nisam sigurna da mi ne bi smetalo, jer ipak s njim provodim najvise vremena, a tek sutra kad se udam... u principu ljudi koji slusaju r'n'r imaju slicne zivotne stavove, nacin razmisljanja i logicno je da ce biti slicniji i da ce imati slicna interesovanja (ne kazem da su pametniji, jer ima svakakvih, ne zelim nekoga da vredjam ili generalizujem, ali nekako se uvek slozim i lepo ispricam sa nekim ko je iz te price, dok sa 'suprotnim taborom' uglavnom nemam o cemu da pricam, osim o laku za nokte - cast izuzecima). znaci, ostavljam otvoreno to pitanje, s tim sto sam sigurna da bi mi smetalo, samo je pitanje koliko bih bila spremna da se pomirim sa tim, i koliko bi on bio spreman da se pomiri sa tim da mu je devojka rokerka :) nit se ja svidjam njima, niti oni meni :) iako ne nosim crno i ne izgledam kao da sam tek ustala iz groba, vec sasvim 'normalno', sumnjam da bih se svidela nekom ko voli polugole i nafrakane devojke :) muzicki ukus za sobom povlaci i nacin oblacenja i imidz, a ja sebe stvarno ne vidim sa grudima 'na izvolte' :) uostalom - slicno se slicnom raduje :)

purenjak

pre 12 godina

Nema veze!! Nikakve!! Ja ACDC moja zena( neke trt mrt pesmice sa tv)pop.
Nikakve ali nikakve to veze nema sa nasom vezom a kasnije i brakom.

unesreceni srecko

pre 12 godina

Nije presudan, ali je bitan. Ima li ovde devojaka koje slusaju ACDC, Led Zeppelin, Apocalypticu, Sonata Arcticu, Nightwish, Dubiozu kolektiv, Hladno pivo, Whitesnake, Babe, Azru...?

Ehej

pre 12 godina

Za mene je muzika uvek samo moj svet i moj licni ukus, sve da se nalazim u masi ljudi na istoj svirci, pa mi nije problem biti sa nekim ko slusa ono sto ja ne slusam. To se zove postovanje i ono je na prvom mestu. Ko to ne moze da prevazidje, za mene je obicno nadureno dete. Zivot nije film i mi nismo glumci, a jedina prava istina je tisina. Inace se i sam bavim muzikom, tj muzicar sam, pa sam valjda navikao na razlike.

iwan

pre 12 godina

izadje mi predlog na fejsu,neka riba vrh,al ne napucana,vec bas sa stilom,udjem pogledam,..slusa:jelena karleusa,seka aleksic,neka tamo sladjana ivanisevic..to je bilo to,sve si mi rekla,dalje nisam ni gledao..

sensimilia

pre 12 godina

Bio sam u vezi sa osobom koja je obozavala cecu i veza je pukla posle mesec dana.Njen muzicki neukus me je strasno nervirao i pravio me je da se osecam lose i slabo jer je to bilo najdalje dokle je ona u muzici stigla,do j..... cece i seke aleksic.Strasno..

Zorzo

pre 12 godina

@Pepeljuga
Mislio sam da objavim slican komentar na ovu temu, ali ste me vi "preduhitrili"...nego ne bih se ni javljao, da pre dosta godina nisam imao slicno iskustvo kao i vi...Samo sto sam poceo da se zabavljam sa jednom devojkom, vozili smo se kolima i ja nadjem na nekoj radio stanici Fila Kolinsa...Ona malo posle toga prebaci na neke narodnjake i to "hard core turbo folk"....kaze da voli muziku koja je "vesela" i da je to oraspolozi..Mene ta muzika ne moze nikako da oraspolozi, nego naprotiv, moze da me oneraspolozi...i malo po malo, mi se razidjosmo...naravno da je bilo tu i drugih stvari,ali eto, nisu nam se poklopili muzicki ukusi.. a sto je najvaznije i danas isto mislim, nisam promenio misljenje..bar kad je ta muzika u pitanju

madammim

pre 12 godina

Konacno su nam se muzicki ukusi poklopili. Od kada smo postali roditelji slusamo Dragana Lakovica, Djuzu, rokenrol za decu, Branka Kockicu, Caroliju, muziku iz diznijevih crtaca ... i super nam je. :)
Ovo je trenutno hit u nasoj kuci http://www.youtube.com/watch?v=Rg6vc66foXE

seven

pre 12 godina

Ne samo da je presudan za vezu,vec je i jedan od glavnih repera za procenu ljudi,potencijalnih prijatelja.U Srbiji je to jos mnogo vise istaknuto i polarizovano i kao i uvek kod nas podeljeno na dva dela.Naravno da nemam bas puno zajednickih tema sa profilima Ceca,Dzeja,Seka,Granda...,mogu oprostiti ex yu,i rado pricati o Bluzu,Jazzu,Klasici.Soulu,House muzici,Chilloutu,Ambijetntalnoj,Filmskoj,Funky,......

Bili

pre 12 godina

Naravno da jeste , devojka koja ne voli osamdesete domace i 80 strane nema sta da trazi kod mene sem da je u zabludi da moze biti vise ... toliko iskreno od mene... a ostali nek vas lazu...( jos uvek sanjam... trenutno slusam ...)

genius

pre 12 godina

Većina ljudi koje poznajem jako površno poznaje muziku, tako da je jako teško uopšte reći da oni imaju muzički ukus (dobar ili loš, svejedno).
Iako nisam muzičar po profesiji, celog života se bavim muzikom iz ljubavi i poprilično sam upoznat sa najrazličitijim žanrovima.
Generalizovati ceo žanr i etiketirati ga kao "krš" je glupo i pogrešno, ali je istina da o osobi možete doneti neke zaključke na osnovu kulture koja prati omiljeni muzički žanr te osobe.
Konkretan problem u mom gradu nije nekvalitetna hiperprodukcija narodne muzike (koja sa narodnom više nema veze i samo je stavlja na loš glas) već pokušaj da se prizemne vrednosti i primitivizam opravdaju tradicijom i kulturom (koji su do te mere distorzirani da gube svaki smisao). Tome u prilog ide i činjenica da se sada u skladu sa vremenom žanr menja na mestima gde se taj sloj ljudi okupljao (dobijajući nešto savremeniji "elektronski" oblik uz obavezno prisustvo "strane" muzike kao POSEBNOG ŽANRA - opet naštancovane elektropop, haus (...) stvari), ali mentalni sklop je ostao isti...
Da me neko ne razume pogrešno - godinama nisam propuštao jaču psy, trance, prog žurku u gradu, a ništa mi draže nema nego kada sa roditeljima ujutro, pre faksa/posla slušam radio Beograd (znači nemam ništa ni protiv elektronske muzike ni narodnjaka, naprotiv), ali devojka koja sluša teKno, "stranu", a splavovi su joj "Meka i Medina" mora ili da izgleda kao Džesika Alba ili da je jedna u milion (brižna, dobra, slatka, fina, IQ 130+, da se ježi na koncept života sponzoruša, a da potpuno odsustvo muzičkog ukusa ima djavolski dobro objašnjenje)

pera

pre 12 godina

Drugar je (kao) roker, kad bi cuo da riba slusa narodnjake, zgrozio bi se. Sad je, nakon godinu dana veze, ubedjen kako Toma Zdravkovic bas dobro legne posle ponoci

Muzikofil

pre 12 godina

Nekada sam bio apsolutno ubeđen da je nemoguće biti s nekim ko nema isti muzički vajb kao ti, a onda se desilo da sam već više godina sa osobom koja muziku doživljava dijametralno različito. Uz velike kompromise i još veći voljni napor uspeli smo da nađemo neke vrste muzike koje nam podjednako prijaju, ali to nije to.

Oseća se praznina, dakako, kada ne možeš svoje iskreno ushićenje nekom muzikom da podeliš sa bliskom osobom. Onda je tvoja muzika samo tvoj svet. Ali ovo iskustvo je jedna dragocena životna lekcija iz koje sam naučio da ne postoji znak jednakosti između muzike i ličnosti, odnosno karakternih osobina. Čovek je jedno vrlo slojevito biće, a muzika je samo jedna od njegovih dimenzija.

Castles

pre 12 godina

Meni je muzika jedna od najvažnijih stavki u životu... No, moj dečko i ja nemamo dodirnih tački što se tiče muzičkog ukusa i pogleda na muziku uopšte... a evo skoro 3 godine smo u srećnoj vezi...

besna glista

pre 12 godina

Grozomorno povrsan pristup. Suditi o nekom na osnovu njegovog muzickog ukusa je podjednako glupo kao i suditi po boji koze. Ni jedno ni drugo nemaju zive veze sa sustinom licnosti. Meni je licno muzika veoma bitna u zivotu i crkao bih bez nje, ali kada bih ljude iz svog kruga odstranjivao po tom kriterijumu, paaaaaaaaa, recimo da bi mi ostalo dva i po prijatelja, a nekakvu vezu tesko da bih uspeo da sklopim.

Pepeljuga

pre 12 godina

Ja se sećam vise mnogo godina, svidjao mi se jedan mladić i počeli smo da izlazimo. I onda on ubaci u kasetofon od automobila novu kasetu (mislim da je bila kaseta, a ne CD) Dzeja. I pita me: Jel volis Dzeja? I ja se zgrozim. To je bio kraj te jos nezapocete romanse. Sto je najbolje, danas uopste ne mislim nista tako lose o Dzeju.

Pepeljuga

pre 12 godina

Ja se sećam vise mnogo godina, svidjao mi se jedan mladić i počeli smo da izlazimo. I onda on ubaci u kasetofon od automobila novu kasetu (mislim da je bila kaseta, a ne CD) Dzeja. I pita me: Jel volis Dzeja? I ja se zgrozim. To je bio kraj te jos nezapocete romanse. Sto je najbolje, danas uopste ne mislim nista tako lose o Dzeju.

iwan

pre 12 godina

izadje mi predlog na fejsu,neka riba vrh,al ne napucana,vec bas sa stilom,udjem pogledam,..slusa:jelena karleusa,seka aleksic,neka tamo sladjana ivanisevic..to je bilo to,sve si mi rekla,dalje nisam ni gledao..

madammim

pre 12 godina

Konacno su nam se muzicki ukusi poklopili. Od kada smo postali roditelji slusamo Dragana Lakovica, Djuzu, rokenrol za decu, Branka Kockicu, Caroliju, muziku iz diznijevih crtaca ... i super nam je. :)
Ovo je trenutno hit u nasoj kuci http://www.youtube.com/watch?v=Rg6vc66foXE

sensimilia

pre 12 godina

Bio sam u vezi sa osobom koja je obozavala cecu i veza je pukla posle mesec dana.Njen muzicki neukus me je strasno nervirao i pravio me je da se osecam lose i slabo jer je to bilo najdalje dokle je ona u muzici stigla,do j..... cece i seke aleksic.Strasno..

besna glista

pre 12 godina

Grozomorno povrsan pristup. Suditi o nekom na osnovu njegovog muzickog ukusa je podjednako glupo kao i suditi po boji koze. Ni jedno ni drugo nemaju zive veze sa sustinom licnosti. Meni je licno muzika veoma bitna u zivotu i crkao bih bez nje, ali kada bih ljude iz svog kruga odstranjivao po tom kriterijumu, paaaaaaaaa, recimo da bi mi ostalo dva i po prijatelja, a nekakvu vezu tesko da bih uspeo da sklopim.

Zorzo

pre 12 godina

@Pepeljuga
Mislio sam da objavim slican komentar na ovu temu, ali ste me vi "preduhitrili"...nego ne bih se ni javljao, da pre dosta godina nisam imao slicno iskustvo kao i vi...Samo sto sam poceo da se zabavljam sa jednom devojkom, vozili smo se kolima i ja nadjem na nekoj radio stanici Fila Kolinsa...Ona malo posle toga prebaci na neke narodnjake i to "hard core turbo folk"....kaze da voli muziku koja je "vesela" i da je to oraspolozi..Mene ta muzika ne moze nikako da oraspolozi, nego naprotiv, moze da me oneraspolozi...i malo po malo, mi se razidjosmo...naravno da je bilo tu i drugih stvari,ali eto, nisu nam se poklopili muzicki ukusi.. a sto je najvaznije i danas isto mislim, nisam promenio misljenje..bar kad je ta muzika u pitanju

genius

pre 12 godina

Većina ljudi koje poznajem jako površno poznaje muziku, tako da je jako teško uopšte reći da oni imaju muzički ukus (dobar ili loš, svejedno).
Iako nisam muzičar po profesiji, celog života se bavim muzikom iz ljubavi i poprilično sam upoznat sa najrazličitijim žanrovima.
Generalizovati ceo žanr i etiketirati ga kao "krš" je glupo i pogrešno, ali je istina da o osobi možete doneti neke zaključke na osnovu kulture koja prati omiljeni muzički žanr te osobe.
Konkretan problem u mom gradu nije nekvalitetna hiperprodukcija narodne muzike (koja sa narodnom više nema veze i samo je stavlja na loš glas) već pokušaj da se prizemne vrednosti i primitivizam opravdaju tradicijom i kulturom (koji su do te mere distorzirani da gube svaki smisao). Tome u prilog ide i činjenica da se sada u skladu sa vremenom žanr menja na mestima gde se taj sloj ljudi okupljao (dobijajući nešto savremeniji "elektronski" oblik uz obavezno prisustvo "strane" muzike kao POSEBNOG ŽANRA - opet naštancovane elektropop, haus (...) stvari), ali mentalni sklop je ostao isti...
Da me neko ne razume pogrešno - godinama nisam propuštao jaču psy, trance, prog žurku u gradu, a ništa mi draže nema nego kada sa roditeljima ujutro, pre faksa/posla slušam radio Beograd (znači nemam ništa ni protiv elektronske muzike ni narodnjaka, naprotiv), ali devojka koja sluša teKno, "stranu", a splavovi su joj "Meka i Medina" mora ili da izgleda kao Džesika Alba ili da je jedna u milion (brižna, dobra, slatka, fina, IQ 130+, da se ježi na koncept života sponzoruša, a da potpuno odsustvo muzičkog ukusa ima djavolski dobro objašnjenje)

Muzikofil

pre 12 godina

Nekada sam bio apsolutno ubeđen da je nemoguće biti s nekim ko nema isti muzički vajb kao ti, a onda se desilo da sam već više godina sa osobom koja muziku doživljava dijametralno različito. Uz velike kompromise i još veći voljni napor uspeli smo da nađemo neke vrste muzike koje nam podjednako prijaju, ali to nije to.

Oseća se praznina, dakako, kada ne možeš svoje iskreno ushićenje nekom muzikom da podeliš sa bliskom osobom. Onda je tvoja muzika samo tvoj svet. Ali ovo iskustvo je jedna dragocena životna lekcija iz koje sam naučio da ne postoji znak jednakosti između muzike i ličnosti, odnosno karakternih osobina. Čovek je jedno vrlo slojevito biće, a muzika je samo jedna od njegovih dimenzija.

pera

pre 12 godina

Drugar je (kao) roker, kad bi cuo da riba slusa narodnjake, zgrozio bi se. Sad je, nakon godinu dana veze, ubedjen kako Toma Zdravkovic bas dobro legne posle ponoci

unesreceni srecko

pre 12 godina

Nije presudan, ali je bitan. Ima li ovde devojaka koje slusaju ACDC, Led Zeppelin, Apocalypticu, Sonata Arcticu, Nightwish, Dubiozu kolektiv, Hladno pivo, Whitesnake, Babe, Azru...?

ja

pre 12 godina

evo ja sam zensko, i slusam Iron Maiden, Black Sabbath, Metallicu, Judas Priest, Megadeth itd. uvek pricam kako mi muzicki ukus nije bitan, i kako ima vaznijih stvari od toga ali nekako na kraju uvek zavrsim u vezi sa nekim metalcem :) kao sto sam i sada u dugoj vezi sa takvim :) prosto, logicno je da su mi bliskije osobe koje imaju slican ukus, volimo ista mesta za izlaske, volimo i ne volimo iste stvari itd. zamislite mene sa nekim ko slusa Seku Aleksic, i tera me da idem na splav!? mozda taj neko moze da bude super, ali sigurno je da bi mi smetao njegov muzicki ukus, i to sto ne bismo izlazili na ista mesta (jer nema svrhe terati nekoga da radi nesto sto mu ne prija). imam neke drugarice koje su u tom fazonu, i to je ok, ja ne izlazim sa njima, niti one sa mnom. moram da priznam da sam bliskija sa rokerkama nego sa njima, prosto je tako... za decka vec nisam sigurna da mi ne bi smetalo, jer ipak s njim provodim najvise vremena, a tek sutra kad se udam... u principu ljudi koji slusaju r'n'r imaju slicne zivotne stavove, nacin razmisljanja i logicno je da ce biti slicniji i da ce imati slicna interesovanja (ne kazem da su pametniji, jer ima svakakvih, ne zelim nekoga da vredjam ili generalizujem, ali nekako se uvek slozim i lepo ispricam sa nekim ko je iz te price, dok sa 'suprotnim taborom' uglavnom nemam o cemu da pricam, osim o laku za nokte - cast izuzecima). znaci, ostavljam otvoreno to pitanje, s tim sto sam sigurna da bi mi smetalo, samo je pitanje koliko bih bila spremna da se pomirim sa tim, i koliko bi on bio spreman da se pomiri sa tim da mu je devojka rokerka :) nit se ja svidjam njima, niti oni meni :) iako ne nosim crno i ne izgledam kao da sam tek ustala iz groba, vec sasvim 'normalno', sumnjam da bih se svidela nekom ko voli polugole i nafrakane devojke :) muzicki ukus za sobom povlaci i nacin oblacenja i imidz, a ja sebe stvarno ne vidim sa grudima 'na izvolte' :) uostalom - slicno se slicnom raduje :)

Castles

pre 12 godina

Meni je muzika jedna od najvažnijih stavki u životu... No, moj dečko i ja nemamo dodirnih tački što se tiče muzičkog ukusa i pogleda na muziku uopšte... a evo skoro 3 godine smo u srećnoj vezi...

seven

pre 12 godina

Ne samo da je presudan za vezu,vec je i jedan od glavnih repera za procenu ljudi,potencijalnih prijatelja.U Srbiji je to jos mnogo vise istaknuto i polarizovano i kao i uvek kod nas podeljeno na dva dela.Naravno da nemam bas puno zajednickih tema sa profilima Ceca,Dzeja,Seka,Granda...,mogu oprostiti ex yu,i rado pricati o Bluzu,Jazzu,Klasici.Soulu,House muzici,Chilloutu,Ambijetntalnoj,Filmskoj,Funky,......

Ehej

pre 12 godina

Za mene je muzika uvek samo moj svet i moj licni ukus, sve da se nalazim u masi ljudi na istoj svirci, pa mi nije problem biti sa nekim ko slusa ono sto ja ne slusam. To se zove postovanje i ono je na prvom mestu. Ko to ne moze da prevazidje, za mene je obicno nadureno dete. Zivot nije film i mi nismo glumci, a jedina prava istina je tisina. Inace se i sam bavim muzikom, tj muzicar sam, pa sam valjda navikao na razlike.

Ekstrem

pre 12 godina

Par puta u zivotu sam zaobisao vrlo atraktivne zene po svacijem ukusu, rekao bih, jer me uzasavala i pomisao da slusam neko njasre od muzike u krevetu. Sa druge strane, neke zene su imale divan, suptilan ukus za muziku i nije mi smetalo sto su se pojedinci zlurado smijali u fazonu "sa dna koje rijeke si ovu izvadio". Muzicki ukus JESTE odraz duse, bar po meni. Inace bi svi spavali sa plasticnim lutkama, zar ne? Ne mogu ni da drugujem sa nekim ko ima fals ukus po mom vidjenju. Mozemo se pozdraviti, cak i srdacno ispricati, ali jednostavno imam rezerve.

Nislija

pre 12 godina

Naravno da je izuzetno bitan faktor muzika, mozda ne toliko prilikom samog odabira partnera nego kasnije tokom funkcionisanja veze. Srecom, moja draga i ja imamo slican muzicki ukus je uzivamo u elektronskoj dens muzici (EDM), ja vise u trensu (Markus Šulc, Armin van Bjuren) i progresiv hausu (Hardvel, Sander van Dorn) a ona vise u komercijalnijem hausu tipa Dejvid Geta itd. A oboje se ZGRAZAVAMO narodnjacima i domacom komercijalom. Doduse, nije podnosila ni mog omiljenog DJ-a Markusa Šulca, pa sam je odveo na koncert u Sofiju proslog vikenda i jos uvek joj zuje usi, skakala je kao luda. Nista lepse u vezi nema nego otici zajedno na neki koncert ili nastup i zajednicki uzivati u muzici.

purenjak

pre 12 godina

Nema veze!! Nikakve!! Ja ACDC moja zena( neke trt mrt pesmice sa tv)pop.
Nikakve ali nikakve to veze nema sa nasom vezom a kasnije i brakom.

Shomy

pre 12 godina

Ajd i ja da napisem nesto. Mislim da je muzika jako bitan faktor. Ne zbog muzike same po sebi nego zbog neceg drugog. Dva bica ce se osecati zadovoljno jedno sa drugim onda kada im dodje do preklapanja senzibiliteta njihovih dusa. Posto je "dusa" metafizicka kategorija, kao i uostalom ljubav, njihova realizacija tj. manifestacija se ocitava u razlicitim vidovima umetnosti koje bude nase bice iz materijalnog sveta, izmedju kojih je naravno i muzika kao jako popularan segment naseg drustva. Tako da muzika u stvari predstavlja sponu tj. alat kojim mi prakticno zivimo zivot i otkrivamo sustinu naseg bica. Podjednako uzivanje u odredjenoj vrsti muzike na povrsnom nivou oznacava da imamo isti muzicki ukus, a na onom dubinskom i najbitnijem - da nam duse imaju isti prizvuk, i zato uzivamo u tim trenutcima osecajuci smisao zivota u pronalazenju onog drugog ja. Zivela muzika!

stereotipi out

pre 12 godina

Verovatno mnogo zavisi od toga ko koliko vrednuje muziku u svom životu.

Za mene je muzika jako važna, mnogo je slušam, obožavam svirke i koncerte i puno vremena i novca ulažem u to. Imala sam pre 10tak godina dugu vezu sa momkom koji ne da ne voli moju muziku, nego je ne podnosi ali smo oboje bili jako tolerantni i uspeli smo da u tome ne vidimo razlog da ne budemo u odličnoj vezi.

Međutim, sada kada se bližim 40toj i kada je retkost među prijateljima naći društvo za slušanje muzike (pogotovo uživo) jer sa godinama nažalost raste bezvoljnost da se uloži vreme i novac u kulturnozabavni život i nakon duge veze u kojoj sam neke od najlepših trenutaka provela sa momkom na koncertima i uživala u tome što sam imala blisku osobu sa kojom mogu da iskreno podelim to iskustvo mislim da je velika prednost veze ukoliko osobe imaju sličan muzički ukus i slične navike vezano za izlaske, koncerte...

Volela bi da ostatak života provedem sa muškarcem koji deli moj muzički ukus i kome obaveze u braku i roditeljstvu nisu prepreka da imamo kvalitetan kulturnozabavan život.

Dule

pre 12 godina

Nickelback prvi najomrazeniji???A bas imaju gotivne pesme...Po meni prvi je Biber drugi/druga Lejdi Gaga i posle nekim redom poredjano Dejvid Geta,Niki Minaj,onda oni novi hip hop pevaci nzm kako se zovu ali uglavnom glas im je na autotune i obradjuju stare pesme na glup nacin.Meni ubedljivo najgori su Black Eyed Peas(ili Peace nisam siguran)

Marko

pre 12 godina

Mislim da ima malo veze, posto vrsta muzike donekle moze da govori nesto o karakteru, pa i obrazovanju i inteligenciji. Imao sam jednu devojku na kratko, secam se kad mi je rekla da se odusevila novim albumom Seke Aleksic??? Na trenutak sam pomislio... bolje da ne napisem sta, ali ipak sam odlucio da pristupim bez predrasuda, mada na kraju je zaista ispala povrsna, sustinski neobrazovana (dzaba joj fax diploma) i ne bas inteligentna.

Jako bi bilo glupo generalizovati po zanrovima. Ja recimo ne podnosim metal, ali ima nekoliko pesama koje mi se jako svidjaju i cesto ih slusam. Sa druge strane ima i narodnih pesama koje isto tako volim, ali to ne znaci da ih volim sve ili da volim sve pesme od jednog pevaca. Cak i kad bi se pojavila neka dobra pesma iz Grand produkcije (tesko, ali u teoriji) ja bih je slusao ako mi se svidja, ne bih gledao "odelo" ili zanr, uvek bih pristupio pesmi bez predrasuda o zanru ili pevacu. Generalizacija je losa i nije odlika iole inteligentnih i obrazovanih ljudi.

Kod devojke mi je bitno da nije zadrta i ogranicena, u principu, a taj princip bi se mogao primeniti i na muzicki ukus.

Bili

pre 12 godina

Naravno da jeste , devojka koja ne voli osamdesete domace i 80 strane nema sta da trazi kod mene sem da je u zabludi da moze biti vise ... toliko iskreno od mene... a ostali nek vas lazu...( jos uvek sanjam... trenutno slusam ...)

Marko

pre 12 godina

Mogu, i zelim da pisem samo svoje iskustvo. NE zelim da namecem neko moje vidjenje stvari ljudima koji uspevaju da premoste razlike u muzickom ukusu. Njima SVAKA CAST, zaista.
Izdvojicu 4 ozbiljne veze u kojima sam bio. 4 razlicita muzicka ukusa. Prva devojka je slusala ponajvise muziku tipa Hari Mata Hari,Colonia, Merlin, Sergej Cetkovic, Vlado Georgiev. Imala je par momenata odusevljavanja Jelenom Karleusom...Dok sam bio sa njom, izbegavao sam pustanje muzike kada smo kuci, u kolima. Nikad nismo izasli na neku svirku ili otisli na neki koncert.
Druga devojka je volela dosta raznovrsnu muziku. Negde smo se nalazili(lenny Kravitz, Sting), negde ne..volela je one kompilacije summer hits npr. Zajedno smo bili na jednom, dva koncerta i to je to. Svoj muzicki odabir u kolima i kuci sam dosta morao da prilagodjavam i bilo je jako tesko naci neku sredinu kako bi nam oboma prijala muzika(ne mozemo godinama slusati Lenny-a i Stinga). Vremenom doduse, prihvatila je jedan deo mog muzickog ukusa i svakako je bilo lakse i lepse.
Treca je volela iskljucivo elektronsku muziku. Ta muzika je nesto sto i mogu da "progutam", ali u malim dozama i tek poneku numeru, pesmu - kako god. Slicna prica kao sa prvom devojkom iz ove price..
Cetvrta devojka je volela cak i neke (vecini ljudi) nepoznate bendove koje ja volim, a one poznatije - tu smo se poklapali oko 95%(ona ne voli Queen). I bilo je veceri kada bi satima naizmenicno pustali po jednu pesmu i onda uzivali u odabiru, pricali o toj muzici, zajedno istrazivali bendove sa slicnim zvukom. Zajedno smo pravili kompilacije za auto i dosta puta zapevamo u voznji(mada bi mozda bilo lepse da njoj prepustim pevanje). Lako se uklopila sa mojim najblizim drustvom i mislim da u tome veliku ulogu igra muzika. Ne kazem da je u direktnoj vezi, ali ona mi je danas zena. I sada, kada je dobro poznajem, mogu da kazem da bi ona bila dosta drugacija ososba da slusa drugaciju muziku. Ili, slusala bi drugaciju muziku da je drugacija osoba. NE znam kako bi nasa veza izgledala u toj postavci, ali znam da mi ovo sto imam savrseno odogovara. Tako da je moje vidjenje da je muzicki ukus jako bitan. Pozdrav

Crna ja.

pre 12 godina

U svakom muzickom zanru postoji nesto sto volim i nesto sto ne volim. Kad kazem svakom, to i mislim. Od klasicne muzike preko metala, panka, roka, popa, narodne muzike, sve do do turbo folka (da, turbo folka, evo sramim se pred svim urbanim ljudima).
Sta da radim, ko ce mene da zeni?!

Неваљалац

pre 12 godina

Врло је просто. Ако се пробудим поред девојке која одмах запали цигарету и пусти Ацу Лукаса за добро јутро, онда нећу још пуно пута да се пробудим поред ње.

Ја волим метал (Sonata Arctica, Nightwish, Therion, Heavenly, Edguy, Gamma Ray, итд.) и New Age музику (Yanni, Enya, Secret Garden, Era, Kitaro). Али ценим и класичну музику, латино музику (од салсе, преко баћате, итд.), шпански фазон са гитарама (Gypsy Kings, Paco de Lucia, Ottmar Liebert, итд.), па чак и Smooth Jazz (али презирем изворни џез са оним бесмисленим импровизацијама).

Битно ми је да у песми има више од три акорда, и битно ми је да неко има нешто да каже, да изрази, и наравно да неко свира неки инструмент. Значи електронско ништа не долази у обзир.

Свирам клавијатуре и гитару. Далеко од тога да сам виртуоз, али не могу да слушам некога чију песму могу да одсвирам а да не трепнем. Зато ми ex-yu рок не пије воду.

Дакле, девојка може да слуша шта год хоће, али онда не може да очекује озбиљну везу или брак, него само нешто неозбиљно. За озбиљну везу или брак би морали укуси колико-толико да нам се поклапају. Иначе ћу у браку често да излазим из куће, да седам у кола и да се возим по граду и да слушам музику коју волим. А можда се у неком тренутку тој кући и не вратим...

И сматрам да уопште није површно процењивати некога на основу музике коју воли и у којој ужива. Музика је веома важан део свих нас, она нас обликује, кроз њу се изражавамо, понекад и ми (кроз своје стваралаштво) обликујемо њу. Тако да је избор музике по мени далеко важнији од физичког изгледа, па чак и од неких ставова и карактерних особина.

Xin Zhao

pre 12 godina

Muzika je apsolutno nebitna za zivot. Mozda ukoliko imate metlu tamo gde ne treba, pa bi vas uvece bilo sramota da vas vide sa curom na svirci koja njoj odgovara (a nije cool po vasim merilima) onda je bitno, ali ako niste umisljeni onda nema nikakve veze. Realno ja ne znam nista o muzici, a ovde svi nesto raspisuju se kako su njihovi muzicki ukusi prefinjeni i odredjeni. Kako zbog tog muzickog ukusa su 'pametniji' nego sto stvarno jesu. Pa samo pisanje takvog komentara govori vise o vama nego hiljadu drugih reci. Govori da se povrsna prosta osoba koja se krije iza muzickog ukusa koji ukljucuje bendove za koje 80% ljudi nikada nije culo. Kad od muzike pocnete da pravite nauku kako u njoj mozete uzivati. Cujem neku pesmu koja mi se svidja, niti me zanima koji je to pravac, niti ko je peva, u stvari ne znam ni zasto bi to bilo bitno. Kako ovde neki pisu ako ti se svideo Back in Black od AC/DC onda ne sme da ti se svidi pesma Poker Face od Gage sto je poprilicno besmisleno (meni su antipaticne obe pesme, ali me ne bi bilo sramota da odem na bilo ciji koncert ako bi tamo bilo neko kvalitetno drustvo)...

Saty

pre 12 godina

Slazem se i ne slazem se, ja slusam iskljucivo metal i neke druge osim domace. Ali nikad ne bi bio sa zenskom koja je metalka, oblaci se u crno i sminka da bude darkerka... Nek slusa sta joj prija, osim narodnjaka i svasta sa pinka, samo da nefura taj fazon od muzike u oblacenju i ponasanju.

besna glista

pre 12 godina

Grozomorno povrsan pristup. Suditi o nekom na osnovu njegovog muzickog ukusa je podjednako glupo kao i suditi po boji koze. Ni jedno ni drugo nemaju zive veze sa sustinom licnosti. Meni je licno muzika veoma bitna u zivotu i crkao bih bez nje, ali kada bih ljude iz svog kruga odstranjivao po tom kriterijumu, paaaaaaaaa, recimo da bi mi ostalo dva i po prijatelja, a nekakvu vezu tesko da bih uspeo da sklopim.

Pepeljuga

pre 12 godina

Ja se sećam vise mnogo godina, svidjao mi se jedan mladić i počeli smo da izlazimo. I onda on ubaci u kasetofon od automobila novu kasetu (mislim da je bila kaseta, a ne CD) Dzeja. I pita me: Jel volis Dzeja? I ja se zgrozim. To je bio kraj te jos nezapocete romanse. Sto je najbolje, danas uopste ne mislim nista tako lose o Dzeju.

Xin Zhao

pre 12 godina

Muzika je apsolutno nebitna za zivot. Mozda ukoliko imate metlu tamo gde ne treba, pa bi vas uvece bilo sramota da vas vide sa curom na svirci koja njoj odgovara (a nije cool po vasim merilima) onda je bitno, ali ako niste umisljeni onda nema nikakve veze. Realno ja ne znam nista o muzici, a ovde svi nesto raspisuju se kako su njihovi muzicki ukusi prefinjeni i odredjeni. Kako zbog tog muzickog ukusa su 'pametniji' nego sto stvarno jesu. Pa samo pisanje takvog komentara govori vise o vama nego hiljadu drugih reci. Govori da se povrsna prosta osoba koja se krije iza muzickog ukusa koji ukljucuje bendove za koje 80% ljudi nikada nije culo. Kad od muzike pocnete da pravite nauku kako u njoj mozete uzivati. Cujem neku pesmu koja mi se svidja, niti me zanima koji je to pravac, niti ko je peva, u stvari ne znam ni zasto bi to bilo bitno. Kako ovde neki pisu ako ti se svideo Back in Black od AC/DC onda ne sme da ti se svidi pesma Poker Face od Gage sto je poprilicno besmisleno (meni su antipaticne obe pesme, ali me ne bi bilo sramota da odem na bilo ciji koncert ako bi tamo bilo neko kvalitetno drustvo)...

Bili

pre 12 godina

Naravno da jeste , devojka koja ne voli osamdesete domace i 80 strane nema sta da trazi kod mene sem da je u zabludi da moze biti vise ... toliko iskreno od mene... a ostali nek vas lazu...( jos uvek sanjam... trenutno slusam ...)

seven

pre 12 godina

Ne samo da je presudan za vezu,vec je i jedan od glavnih repera za procenu ljudi,potencijalnih prijatelja.U Srbiji je to jos mnogo vise istaknuto i polarizovano i kao i uvek kod nas podeljeno na dva dela.Naravno da nemam bas puno zajednickih tema sa profilima Ceca,Dzeja,Seka,Granda...,mogu oprostiti ex yu,i rado pricati o Bluzu,Jazzu,Klasici.Soulu,House muzici,Chilloutu,Ambijetntalnoj,Filmskoj,Funky,......

unesreceni srecko

pre 12 godina

Nije presudan, ali je bitan. Ima li ovde devojaka koje slusaju ACDC, Led Zeppelin, Apocalypticu, Sonata Arcticu, Nightwish, Dubiozu kolektiv, Hladno pivo, Whitesnake, Babe, Azru...?

Nislija

pre 12 godina

Naravno da je izuzetno bitan faktor muzika, mozda ne toliko prilikom samog odabira partnera nego kasnije tokom funkcionisanja veze. Srecom, moja draga i ja imamo slican muzicki ukus je uzivamo u elektronskoj dens muzici (EDM), ja vise u trensu (Markus Šulc, Armin van Bjuren) i progresiv hausu (Hardvel, Sander van Dorn) a ona vise u komercijalnijem hausu tipa Dejvid Geta itd. A oboje se ZGRAZAVAMO narodnjacima i domacom komercijalom. Doduse, nije podnosila ni mog omiljenog DJ-a Markusa Šulca, pa sam je odveo na koncert u Sofiju proslog vikenda i jos uvek joj zuje usi, skakala je kao luda. Nista lepse u vezi nema nego otici zajedno na neki koncert ili nastup i zajednicki uzivati u muzici.

pera

pre 12 godina

Drugar je (kao) roker, kad bi cuo da riba slusa narodnjake, zgrozio bi se. Sad je, nakon godinu dana veze, ubedjen kako Toma Zdravkovic bas dobro legne posle ponoci

purenjak

pre 12 godina

Nema veze!! Nikakve!! Ja ACDC moja zena( neke trt mrt pesmice sa tv)pop.
Nikakve ali nikakve to veze nema sa nasom vezom a kasnije i brakom.

Неваљалац

pre 12 godina

Врло је просто. Ако се пробудим поред девојке која одмах запали цигарету и пусти Ацу Лукаса за добро јутро, онда нећу још пуно пута да се пробудим поред ње.

Ја волим метал (Sonata Arctica, Nightwish, Therion, Heavenly, Edguy, Gamma Ray, итд.) и New Age музику (Yanni, Enya, Secret Garden, Era, Kitaro). Али ценим и класичну музику, латино музику (од салсе, преко баћате, итд.), шпански фазон са гитарама (Gypsy Kings, Paco de Lucia, Ottmar Liebert, итд.), па чак и Smooth Jazz (али презирем изворни џез са оним бесмисленим импровизацијама).

Битно ми је да у песми има више од три акорда, и битно ми је да неко има нешто да каже, да изрази, и наравно да неко свира неки инструмент. Значи електронско ништа не долази у обзир.

Свирам клавијатуре и гитару. Далеко од тога да сам виртуоз, али не могу да слушам некога чију песму могу да одсвирам а да не трепнем. Зато ми ex-yu рок не пије воду.

Дакле, девојка може да слуша шта год хоће, али онда не може да очекује озбиљну везу или брак, него само нешто неозбиљно. За озбиљну везу или брак би морали укуси колико-толико да нам се поклапају. Иначе ћу у браку често да излазим из куће, да седам у кола и да се возим по граду и да слушам музику коју волим. А можда се у неком тренутку тој кући и не вратим...

И сматрам да уопште није површно процењивати некога на основу музике коју воли и у којој ужива. Музика је веома важан део свих нас, она нас обликује, кроз њу се изражавамо, понекад и ми (кроз своје стваралаштво) обликујемо њу. Тако да је избор музике по мени далеко важнији од физичког изгледа, па чак и од неких ставова и карактерних особина.

sensimilia

pre 12 godina

Bio sam u vezi sa osobom koja je obozavala cecu i veza je pukla posle mesec dana.Njen muzicki neukus me je strasno nervirao i pravio me je da se osecam lose i slabo jer je to bilo najdalje dokle je ona u muzici stigla,do j..... cece i seke aleksic.Strasno..

Castles

pre 12 godina

Meni je muzika jedna od najvažnijih stavki u životu... No, moj dečko i ja nemamo dodirnih tački što se tiče muzičkog ukusa i pogleda na muziku uopšte... a evo skoro 3 godine smo u srećnoj vezi...

Ehej

pre 12 godina

Za mene je muzika uvek samo moj svet i moj licni ukus, sve da se nalazim u masi ljudi na istoj svirci, pa mi nije problem biti sa nekim ko slusa ono sto ja ne slusam. To se zove postovanje i ono je na prvom mestu. Ko to ne moze da prevazidje, za mene je obicno nadureno dete. Zivot nije film i mi nismo glumci, a jedina prava istina je tisina. Inace se i sam bavim muzikom, tj muzicar sam, pa sam valjda navikao na razlike.

Ekstrem

pre 12 godina

Par puta u zivotu sam zaobisao vrlo atraktivne zene po svacijem ukusu, rekao bih, jer me uzasavala i pomisao da slusam neko njasre od muzike u krevetu. Sa druge strane, neke zene su imale divan, suptilan ukus za muziku i nije mi smetalo sto su se pojedinci zlurado smijali u fazonu "sa dna koje rijeke si ovu izvadio". Muzicki ukus JESTE odraz duse, bar po meni. Inace bi svi spavali sa plasticnim lutkama, zar ne? Ne mogu ni da drugujem sa nekim ko ima fals ukus po mom vidjenju. Mozemo se pozdraviti, cak i srdacno ispricati, ali jednostavno imam rezerve.

stereotipi out

pre 12 godina

Verovatno mnogo zavisi od toga ko koliko vrednuje muziku u svom životu.

Za mene je muzika jako važna, mnogo je slušam, obožavam svirke i koncerte i puno vremena i novca ulažem u to. Imala sam pre 10tak godina dugu vezu sa momkom koji ne da ne voli moju muziku, nego je ne podnosi ali smo oboje bili jako tolerantni i uspeli smo da u tome ne vidimo razlog da ne budemo u odličnoj vezi.

Međutim, sada kada se bližim 40toj i kada je retkost među prijateljima naći društvo za slušanje muzike (pogotovo uživo) jer sa godinama nažalost raste bezvoljnost da se uloži vreme i novac u kulturnozabavni život i nakon duge veze u kojoj sam neke od najlepših trenutaka provela sa momkom na koncertima i uživala u tome što sam imala blisku osobu sa kojom mogu da iskreno podelim to iskustvo mislim da je velika prednost veze ukoliko osobe imaju sličan muzički ukus i slične navike vezano za izlaske, koncerte...

Volela bi da ostatak života provedem sa muškarcem koji deli moj muzički ukus i kome obaveze u braku i roditeljstvu nisu prepreka da imamo kvalitetan kulturnozabavan život.

madammim

pre 12 godina

Konacno su nam se muzicki ukusi poklopili. Od kada smo postali roditelji slusamo Dragana Lakovica, Djuzu, rokenrol za decu, Branka Kockicu, Caroliju, muziku iz diznijevih crtaca ... i super nam je. :)
Ovo je trenutno hit u nasoj kuci http://www.youtube.com/watch?v=Rg6vc66foXE

ja

pre 12 godina

evo ja sam zensko, i slusam Iron Maiden, Black Sabbath, Metallicu, Judas Priest, Megadeth itd. uvek pricam kako mi muzicki ukus nije bitan, i kako ima vaznijih stvari od toga ali nekako na kraju uvek zavrsim u vezi sa nekim metalcem :) kao sto sam i sada u dugoj vezi sa takvim :) prosto, logicno je da su mi bliskije osobe koje imaju slican ukus, volimo ista mesta za izlaske, volimo i ne volimo iste stvari itd. zamislite mene sa nekim ko slusa Seku Aleksic, i tera me da idem na splav!? mozda taj neko moze da bude super, ali sigurno je da bi mi smetao njegov muzicki ukus, i to sto ne bismo izlazili na ista mesta (jer nema svrhe terati nekoga da radi nesto sto mu ne prija). imam neke drugarice koje su u tom fazonu, i to je ok, ja ne izlazim sa njima, niti one sa mnom. moram da priznam da sam bliskija sa rokerkama nego sa njima, prosto je tako... za decka vec nisam sigurna da mi ne bi smetalo, jer ipak s njim provodim najvise vremena, a tek sutra kad se udam... u principu ljudi koji slusaju r'n'r imaju slicne zivotne stavove, nacin razmisljanja i logicno je da ce biti slicniji i da ce imati slicna interesovanja (ne kazem da su pametniji, jer ima svakakvih, ne zelim nekoga da vredjam ili generalizujem, ali nekako se uvek slozim i lepo ispricam sa nekim ko je iz te price, dok sa 'suprotnim taborom' uglavnom nemam o cemu da pricam, osim o laku za nokte - cast izuzecima). znaci, ostavljam otvoreno to pitanje, s tim sto sam sigurna da bi mi smetalo, samo je pitanje koliko bih bila spremna da se pomirim sa tim, i koliko bi on bio spreman da se pomiri sa tim da mu je devojka rokerka :) nit se ja svidjam njima, niti oni meni :) iako ne nosim crno i ne izgledam kao da sam tek ustala iz groba, vec sasvim 'normalno', sumnjam da bih se svidela nekom ko voli polugole i nafrakane devojke :) muzicki ukus za sobom povlaci i nacin oblacenja i imidz, a ja sebe stvarno ne vidim sa grudima 'na izvolte' :) uostalom - slicno se slicnom raduje :)

Zorzo

pre 12 godina

@Pepeljuga
Mislio sam da objavim slican komentar na ovu temu, ali ste me vi "preduhitrili"...nego ne bih se ni javljao, da pre dosta godina nisam imao slicno iskustvo kao i vi...Samo sto sam poceo da se zabavljam sa jednom devojkom, vozili smo se kolima i ja nadjem na nekoj radio stanici Fila Kolinsa...Ona malo posle toga prebaci na neke narodnjake i to "hard core turbo folk"....kaze da voli muziku koja je "vesela" i da je to oraspolozi..Mene ta muzika ne moze nikako da oraspolozi, nego naprotiv, moze da me oneraspolozi...i malo po malo, mi se razidjosmo...naravno da je bilo tu i drugih stvari,ali eto, nisu nam se poklopili muzicki ukusi.. a sto je najvaznije i danas isto mislim, nisam promenio misljenje..bar kad je ta muzika u pitanju

Crna ja.

pre 12 godina

U svakom muzickom zanru postoji nesto sto volim i nesto sto ne volim. Kad kazem svakom, to i mislim. Od klasicne muzike preko metala, panka, roka, popa, narodne muzike, sve do do turbo folka (da, turbo folka, evo sramim se pred svim urbanim ljudima).
Sta da radim, ko ce mene da zeni?!

Dule

pre 12 godina

Nickelback prvi najomrazeniji???A bas imaju gotivne pesme...Po meni prvi je Biber drugi/druga Lejdi Gaga i posle nekim redom poredjano Dejvid Geta,Niki Minaj,onda oni novi hip hop pevaci nzm kako se zovu ali uglavnom glas im je na autotune i obradjuju stare pesme na glup nacin.Meni ubedljivo najgori su Black Eyed Peas(ili Peace nisam siguran)

genius

pre 12 godina

Većina ljudi koje poznajem jako površno poznaje muziku, tako da je jako teško uopšte reći da oni imaju muzički ukus (dobar ili loš, svejedno).
Iako nisam muzičar po profesiji, celog života se bavim muzikom iz ljubavi i poprilično sam upoznat sa najrazličitijim žanrovima.
Generalizovati ceo žanr i etiketirati ga kao "krš" je glupo i pogrešno, ali je istina da o osobi možete doneti neke zaključke na osnovu kulture koja prati omiljeni muzički žanr te osobe.
Konkretan problem u mom gradu nije nekvalitetna hiperprodukcija narodne muzike (koja sa narodnom više nema veze i samo je stavlja na loš glas) već pokušaj da se prizemne vrednosti i primitivizam opravdaju tradicijom i kulturom (koji su do te mere distorzirani da gube svaki smisao). Tome u prilog ide i činjenica da se sada u skladu sa vremenom žanr menja na mestima gde se taj sloj ljudi okupljao (dobijajući nešto savremeniji "elektronski" oblik uz obavezno prisustvo "strane" muzike kao POSEBNOG ŽANRA - opet naštancovane elektropop, haus (...) stvari), ali mentalni sklop je ostao isti...
Da me neko ne razume pogrešno - godinama nisam propuštao jaču psy, trance, prog žurku u gradu, a ništa mi draže nema nego kada sa roditeljima ujutro, pre faksa/posla slušam radio Beograd (znači nemam ništa ni protiv elektronske muzike ni narodnjaka, naprotiv), ali devojka koja sluša teKno, "stranu", a splavovi su joj "Meka i Medina" mora ili da izgleda kao Džesika Alba ili da je jedna u milion (brižna, dobra, slatka, fina, IQ 130+, da se ježi na koncept života sponzoruša, a da potpuno odsustvo muzičkog ukusa ima djavolski dobro objašnjenje)

Marko

pre 12 godina

Mislim da ima malo veze, posto vrsta muzike donekle moze da govori nesto o karakteru, pa i obrazovanju i inteligenciji. Imao sam jednu devojku na kratko, secam se kad mi je rekla da se odusevila novim albumom Seke Aleksic??? Na trenutak sam pomislio... bolje da ne napisem sta, ali ipak sam odlucio da pristupim bez predrasuda, mada na kraju je zaista ispala povrsna, sustinski neobrazovana (dzaba joj fax diploma) i ne bas inteligentna.

Jako bi bilo glupo generalizovati po zanrovima. Ja recimo ne podnosim metal, ali ima nekoliko pesama koje mi se jako svidjaju i cesto ih slusam. Sa druge strane ima i narodnih pesama koje isto tako volim, ali to ne znaci da ih volim sve ili da volim sve pesme od jednog pevaca. Cak i kad bi se pojavila neka dobra pesma iz Grand produkcije (tesko, ali u teoriji) ja bih je slusao ako mi se svidja, ne bih gledao "odelo" ili zanr, uvek bih pristupio pesmi bez predrasuda o zanru ili pevacu. Generalizacija je losa i nije odlika iole inteligentnih i obrazovanih ljudi.

Kod devojke mi je bitno da nije zadrta i ogranicena, u principu, a taj princip bi se mogao primeniti i na muzicki ukus.

Muzikofil

pre 12 godina

Nekada sam bio apsolutno ubeđen da je nemoguće biti s nekim ko nema isti muzički vajb kao ti, a onda se desilo da sam već više godina sa osobom koja muziku doživljava dijametralno različito. Uz velike kompromise i još veći voljni napor uspeli smo da nađemo neke vrste muzike koje nam podjednako prijaju, ali to nije to.

Oseća se praznina, dakako, kada ne možeš svoje iskreno ushićenje nekom muzikom da podeliš sa bliskom osobom. Onda je tvoja muzika samo tvoj svet. Ali ovo iskustvo je jedna dragocena životna lekcija iz koje sam naučio da ne postoji znak jednakosti između muzike i ličnosti, odnosno karakternih osobina. Čovek je jedno vrlo slojevito biće, a muzika je samo jedna od njegovih dimenzija.

iwan

pre 12 godina

izadje mi predlog na fejsu,neka riba vrh,al ne napucana,vec bas sa stilom,udjem pogledam,..slusa:jelena karleusa,seka aleksic,neka tamo sladjana ivanisevic..to je bilo to,sve si mi rekla,dalje nisam ni gledao..

Shomy

pre 12 godina

Ajd i ja da napisem nesto. Mislim da je muzika jako bitan faktor. Ne zbog muzike same po sebi nego zbog neceg drugog. Dva bica ce se osecati zadovoljno jedno sa drugim onda kada im dodje do preklapanja senzibiliteta njihovih dusa. Posto je "dusa" metafizicka kategorija, kao i uostalom ljubav, njihova realizacija tj. manifestacija se ocitava u razlicitim vidovima umetnosti koje bude nase bice iz materijalnog sveta, izmedju kojih je naravno i muzika kao jako popularan segment naseg drustva. Tako da muzika u stvari predstavlja sponu tj. alat kojim mi prakticno zivimo zivot i otkrivamo sustinu naseg bica. Podjednako uzivanje u odredjenoj vrsti muzike na povrsnom nivou oznacava da imamo isti muzicki ukus, a na onom dubinskom i najbitnijem - da nam duse imaju isti prizvuk, i zato uzivamo u tim trenutcima osecajuci smisao zivota u pronalazenju onog drugog ja. Zivela muzika!

Marko

pre 12 godina

Mogu, i zelim da pisem samo svoje iskustvo. NE zelim da namecem neko moje vidjenje stvari ljudima koji uspevaju da premoste razlike u muzickom ukusu. Njima SVAKA CAST, zaista.
Izdvojicu 4 ozbiljne veze u kojima sam bio. 4 razlicita muzicka ukusa. Prva devojka je slusala ponajvise muziku tipa Hari Mata Hari,Colonia, Merlin, Sergej Cetkovic, Vlado Georgiev. Imala je par momenata odusevljavanja Jelenom Karleusom...Dok sam bio sa njom, izbegavao sam pustanje muzike kada smo kuci, u kolima. Nikad nismo izasli na neku svirku ili otisli na neki koncert.
Druga devojka je volela dosta raznovrsnu muziku. Negde smo se nalazili(lenny Kravitz, Sting), negde ne..volela je one kompilacije summer hits npr. Zajedno smo bili na jednom, dva koncerta i to je to. Svoj muzicki odabir u kolima i kuci sam dosta morao da prilagodjavam i bilo je jako tesko naci neku sredinu kako bi nam oboma prijala muzika(ne mozemo godinama slusati Lenny-a i Stinga). Vremenom doduse, prihvatila je jedan deo mog muzickog ukusa i svakako je bilo lakse i lepse.
Treca je volela iskljucivo elektronsku muziku. Ta muzika je nesto sto i mogu da "progutam", ali u malim dozama i tek poneku numeru, pesmu - kako god. Slicna prica kao sa prvom devojkom iz ove price..
Cetvrta devojka je volela cak i neke (vecini ljudi) nepoznate bendove koje ja volim, a one poznatije - tu smo se poklapali oko 95%(ona ne voli Queen). I bilo je veceri kada bi satima naizmenicno pustali po jednu pesmu i onda uzivali u odabiru, pricali o toj muzici, zajedno istrazivali bendove sa slicnim zvukom. Zajedno smo pravili kompilacije za auto i dosta puta zapevamo u voznji(mada bi mozda bilo lepse da njoj prepustim pevanje). Lako se uklopila sa mojim najblizim drustvom i mislim da u tome veliku ulogu igra muzika. Ne kazem da je u direktnoj vezi, ali ona mi je danas zena. I sada, kada je dobro poznajem, mogu da kazem da bi ona bila dosta drugacija ososba da slusa drugaciju muziku. Ili, slusala bi drugaciju muziku da je drugacija osoba. NE znam kako bi nasa veza izgledala u toj postavci, ali znam da mi ovo sto imam savrseno odogovara. Tako da je moje vidjenje da je muzicki ukus jako bitan. Pozdrav

Saty

pre 12 godina

Slazem se i ne slazem se, ja slusam iskljucivo metal i neke druge osim domace. Ali nikad ne bi bio sa zenskom koja je metalka, oblaci se u crno i sminka da bude darkerka... Nek slusa sta joj prija, osim narodnjaka i svasta sa pinka, samo da nefura taj fazon od muzike u oblacenju i ponasanju.