Petak, 30.09.2011.

19:30

Da li su gej veze drugačije?

Izvor: John Cloud, Time magazine

Da li su gej veze drugaèije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Pa da, roditelji koji odbace svoje dete, zbog toga sto je gej stvarno jesu nenormalni...
Drugo, pitate se zasto je to drustveni problem. Pa zato sto je drustvo katalizovalo takav stav kod roditelja, pretvorilo to "biti gej" u stigmu. A roditelji koji nisu normalni reaguju na takav nacin kako reaguju jer ne mogu da se nose sa tom stigmom.

purenjak

pre 12 godina

@Cinjenica jeste da je mnogo mladih gejeva odbaceno od strane roditelja, kao i maltretirano zbog toga sto jesu. Nemaju sve LGBT osobe srecu da imaju normalne roditelje.
(GenderBender, 24. oktobar 2011 17:20)
1. Sopstvene roditelje nazivati NENORMALNIM?? TO NIKAKO NE MOGU PODRZATI!!! SRAMOTA!!!!
2.To sto je neko odbacen od roditelja ili prijatelja je njegov licni problem!!! Kakve veze ima drzava i drustvo sa tim?? Ima odbacenih i zbog narkomanije, kockanja, dugova ili cega sve ne...Sta ja/mi imamo sa tim??

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Na osnovu cega ste zakljucili da "svaki gay jeste prihvacen od strane roditelja"? Na osnovu komentara ovde? Ne znam kako da vam objasnim termin reprezentativni uzorak...uglavnom, ovo ovde nije reprezentativni uzorak. Cinjenica jeste da je mnogo mladih gejeva odbaceno od strane roditelja, kao i maltretirano zbog toga sto jesu. Nemaju sve LGBT osobe srecu da imaju normalne roditelje.

purenjak

pre 12 godina

@Marko

zanimljivo je da svaki gay, na pitanje "jel te porodica podrzava? prijatelji? i sl.." odgovara sa da. Pa koji to onda gay-evi imaju takve probleme? Profesionalni? Znao sam.

@Ono sto je najosnovnije sto moze da uradi, to je da uputi jasnu poruku da nasilje bilo kog vida nije prihvatljivo, i to treba da radi kako kroz pravosudje, tako i edukacijom kroz skolovanje, a svi smo svedoci da ovde u ovoj zemlji nasilje postaje nepodnosljivo
Cekajte sad..ispada da u skolama uce decu da tuku gay osobe? Nisam siguran bas!!!!

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Evo da Vam pojasnim kako drzava moze da utice na stav drustva. Ono sto je najosnovnije sto moze da uradi, to je da uputi jasnu poruku da nasilje bilo kog vida nije prihvatljivo, i to treba da radi kako kroz pravosudje, tako i edukacijom kroz skolovanje, a svi smo svedoci da ovde u ovoj zemlji nasilje postaje nepodnosljivo, i svaki dan citamo te kako je izboden nozem kontrolor u autobusu, te kako je napadnuta devojka koja je nosila majicu sa lbgt oznakom, te izboden neko treci koji se nije dopao nekom cetvrtom zbog ovoga ili onoga. Drzava nekako mlako i mlitavo reaguje, te osudjeni za te izgrede dobijaju minimalne kazne ili bivaju pusteni da se brane sa slobode, i tako opet nista nismo uradili. To je ono sto na prvom mestu drzava moze i mora uraditi. Pozdrav gospodine purenjak.

Zoran

pre 12 godina

Kad god se postavi ovakva tema, pojave se i neki psiholosi i biolozi koji zagovaraju prirodu i prirodno. Kao da jedu samo sirove jabuke i hodaju goli posto je to najprirodnije. Odrastite ljudi molim vas, mozda vas neko shvati i ozbiljno pa cemo se udruziti sa onima koji zene smatraju orudjem za reprodukciju, obmotavaju ih tkaninama i nedaju im da govore.

purenjak

pre 12 godina

@marko
Pa sami ste nabrojali probleme....ja pitam kakve veze Ima država sa stavom okoline prema vašem sexualnom opredeljenju? Ne mora da se lično odnosi na vas?

Marko

pre 12 godina

@purenjak

A ko kaze da to mene svi napustaju kad saznaju da sam gej? Vi? Sacuvajte vasa predubedjenja za sebe. Ja imam heteroseksualne prijatelje koji me podrzavaju, a podrzavaju i paradu. Ostave me oni sa predrasudama, neznanjem i predubedjenjima...poput Vas.

purenjak

pre 12 godina

@genderbender
Hvala na komplimentu and long time no see!!
@marko
Konačno ste rekli Sta sam hteo da čujem. Bio sam u pravu. Tražite Od porodice,pekarskih,rodbine da vaš prihvate I podržavaju dok tvrdoglavo ne dozvoljavate njima pravo na sopstveno mišljenje. Onda očekujete Od države da ih pritisne I prinudi na to. Ne govorim o paradi ili sl.
Zapitate li se ikada zašto ce vaš svi napustiti ako saznaju da ste gay?

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Ipak je malo neumesno sa vase strane da pricate o agresiji i ostrascenosti, jer Vas niko nece napasti na ulici jer ste heteroseksualni, nece Vas porodica izbaciti iz kuce jer ste heteroseksualni, prijatelji Vas se nece odreci jer ste heteroseksualni, niko Vas nece ucenjivati jer ste heteroseksualni, niko Vas nece prinudno slati na "lecenje" jer ste heteroseksualni, nece Vas nazivati svakakvim uvredljivim imenima jer ste heteroseksualni, nece Vam zabraniti da izlazite i druzite se sa ljudima, jer ko zna, mozda kad ih vidite "postanete" heteroseksualni, itd. itd. Mislite o tome.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Opet ste pobrkali stvari. Pa nije Marko taj koji koristi generalizacije i stereotipiziranje u govoru, vi ste. Nije Marko taj koji ne poznaje savremenu naucnu teoriju, vi ste. Nije Marko taj koji ne koristi osnovna logicka nacela u rasudjivanju, vi ste. I na kraju ga optuzite za sve te stvari. Gospodine Purenjak, nadmasili ste sami sebe. Bravo!

purenjak

pre 12 godina

@Marko, 15. oktobar 2011 18:12)
Bravo kolega...konacno ste poceli da citate prave stvari...napredujete..ako uzmem u obzir Vase godine i tremu koja se javlja prilikom komentarisanja a smatram da je to posledica neiskustva, te ostrascenoscu i agresijom koju ispoljavate prema svima koji su (gle cuda) razliciti od Vas,
prelazna - 6!!

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Jaooooo, bas mi je drago da vidim da me i ovde spominjete. A sada da saznate nesto sto niste znali, i da ne bude kako ja ne znam nista, kako citam samo informacije preko googla,kako sam pristrastan, i tako slicne nebuloze, vec cu vam pokazati da to i ucim.
Postoji nesto se zove ego-distonicna homoseksualnost, i ona nije skinuta sa liste poremecaja, a odnosi se na ono sto ste opisali, na osobe homoseksualne orijentacije koje se ne osecaju ugodno u vezi sa tom cinjenicom, i zele to da nekako promene. Naravno, oni imaju pravo da potraze strucnu pomoc. Vecina lbgt populacije potpada pod termin ego-sintone homoseksualne orijentacije, i to je ono se ne vise ne smatra poremecajem. Znaci, oni nemaju problem sa tim da su homoseksualni, jedini problemi dolaze od sredine u kojoj zive.
Sto se tice onog svinjskog, pticjeg gripa, i njegovog uporedjivanja sa homoseksualnoscu, u smislu da SZO moze pogresiti u procenama, to su dve stvari koje nisu za uporedjivanje, jer su virusi nepredvidivi, tako da i SZO nije mogla da predvidi sa sigurnoscu kako ce se epidemija razvijati, uz poseban osvrt na cinjenicu da su ti podtipovi virusa bili nepoznati nauci do njihove pojave, i da se ne moze predvideti sa kojim drugim tipovima virusa bi se oni ukrstili. Homoseksualnost se proucava decenijama.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Ja sam oduvek bio ok sa tim sto sam gej. Ni najmanjih smetnji nemam ni sa porodicom ni prijateljima. Imam uspesan posao, lepo zaradjujem. Imao sam lepe i duge veze sa momcima, sad sam takodje u lepoj vezi. Nemam nikakve smetnje psiho/fizickog tipa. Jedino sto mi smeta je sto nemam ista prava u smislu prava na brak/gradjansku zajednicu, kao i to da ne mogu u javnosti da pokazujem emocije prema decku, sve ostalo mi funkcionise savrseno.

purenjak

pre 12 godina

Klasika...da probam ovako..pre ili kasnije se svako pogleda u ogledalu...pretpostavljam da nije lepo kada shvatis da si gay!! Treba ti pomoc, osecas se nesigurno i uznemireno...shvatas da si bo...tan ali nemas kome da se obratis jer su homosexualizam skinuli sa liste bolesti. Od koga da trazis pomoc??

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Bio sam ironican.
Psihicko stanje je vrlo nedefinisan kvalitet. Homoseksualnost je aberacija ili devijacija samo u odnosu na komponentu toga da se razlikuje od orijentacije vecine ljudi. U tom smislu je i visoka inteligencija devijantno stanje.
Prica o gej lobiju je paranoicna. Nemogucnost da se odrzi prica o tome da je homoseksualnost bolest su uvideli mnogi nezavisni naucnici/istrazivaci, i njihova duznost je da to i saopste, sto i jesu uradili bez obzira na to kako su licno tumacili homoseksualnost i da li su imali stav za ili protiv. Nauka nema veze sa necijim osecanjima...
A cak i da jeste bio lobi u pitanju, onda bi to samo islo u plus homoseksualcima, u smislu da je ta "bolest" ucinila njihovo "stanje" superiornijim, da mogu da menjaju tokove nauke i istorije, zar ne?

purenjak

pre 12 godina

@Iako moram da priznam da posedujete vrsno znanje psihologije, ipak bi bilo dobro da naucite osnovne nozoloske kategorije, u sta homoseksualnost ne spada btw ;) kao i osnove psihologije licnosti, kao i klinicke psihologije. Ili pak Psihologiju za pocetnike, ili bilo sta. Covece...
(GenderBender, 10. oktobar 2011 23:20)

Ako ste vec primetili moje "vrsno" poznavanje psihologije onda bi trebalo da pretpostavite da sam procitao i sve ono sto ste naveli u nekoliko sledecih redova. Takve greske nisu Vama svojstvene!! Molim Vas!! Mozda onaj Marko ili njemu slicni ali Vama ne!!
Elem, ukoliko mislite na Svetsku Zdravstvenu Organizaciju i njihove odluke vezi homosexualnosti( dali je ili nije bolest)ne bih da sirimo pricu oko njih jer oni su svojevremeno donosili i odlike vezano za pticiji grip i lude krave i jos mnogo toga, pa je to bilo skandalozno. Ukoliko mislite na PRIVATNE klinike u svetu, koje se pod uticajem gay lobija odredjuju prema tom pitanju, primeticete da se uvek pojavi JEDAN doktor kome se mora verovati i u ciji se rad ne sumnja a koji uvek zakljuci na osnovu sopstvenog iskustva i opazanja u zivotinjskom svetu, da ukoliko takvih pojava ima medju zivotinjama onda je sigurno normalno. Problem je sto stvari koje vaze za zivotinje nebi trebalo da vaze za ljude jer se onda nebi razlikovali. A razlikuju se. Onda se vracamo na to da je bolest.BILO KAKO BILO, ZAKLJUCAK IM JE SKORO UVEK DA HOMOSEXUALIZAM NIJE BOLEST ALI DA NIJE NORMALNO PSIHICKO STANJE!!! To je lgtb dovoljno da to shvati u svoju korist.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Iako moram da priznam da posedujete vrsno znanje psihologije, ipak bi bilo dobro da naucite osnovne nozoloske kategorije, u sta homoseksualnost ne spada btw ;) kao i osnove psihologije licnosti, kao i klinicke psihologije. Ili pak Psihologiju za pocetnike, ili bilo sta. Covece...

purenjak

pre 12 godina

@Konrad
"Kakvi plitki umovi prave komentare ovde .. Pitam se kakva je B92 politika po selektivnosti komnetara. Da li je u redu i normalno nazivati nekog bolesnik sa pogrdnim aludiranjem ako to zapravo nije? Kako je moguce da dozvoljavate takve komentare"

A ako taj bolesnik nije svestan da je bolestan? U odredjenim ustanovama postoje ljudi koji sami sebe nazivaju Napoleonom i traze da ih i ostali tako oslovljavaju!! Jel to znaci da im se treba tako obracati? Ili im ukazati na cinjenicu da ipak nisu Napoleon a onda im dati terapiju?
Sta bi ste Vi uradili? Nadam se da niste sebe svrstali u grupu sa orahovim katrakteristikama!

GenderBender

pre 12 godina

@ Tatjana

To je tako besmislena generalizacija da ja nemam reci. Najbolji su mi ljudi koji pod plastom toga da "znaju" neke gejeve, da mogu i da imaju ne-stereotipne stavove o njima. E pa nije tacno, mozes i da ti je najbolji drug gej a i dalje da imas najstereotipnije stavove o gej populaciji. Da, to je iz iskustva.

Pera zdera

pre 12 godina

Hetero sam, ne osudjujem homoseksualce uopste. ipak, kroz ovaj tekst i komentare homoseksulaca se provlaci nerazumevanje heteroseksualaca kakvo ne bi smeli sebi da priuste. Hetero parovi se lakse mire zbog pritiska sredine i seksualnog uslovljavanja od strane zene? Wow...Imam priliku da se druzim sa mnogim homoseksualcima i slusam o njihovim problemima. Mislim da unose humor u svadje jer je humor sredstvo distanciranja, a oni, po sopstvenom priznanju mojih poznanika i mojoj generalnoj opservaciji (a ovde i pricamo o generalnom) homoseksualci gaje distancu...spram drustva, partnera, porodice. Nisam nikad videla homoseksualnu vezu koju je odlikovao nivo bliskosti tipican za heteroseksualnu vezu istog kvaliteta. Nepoverenje uvek donekle ostaje. Kada se dobar hetero par posvadja, oni tu svadju vidi kao (bolno) sredstvo zblizavanja, prevazilazenja, nalazenja zajednickog resenja. Homoseksualni par to vidi kao problem, gresku, mrlju, sukob dve individue koje zele da ostanu individue.
(tatjana, 3. oktobar 2011 00:00)

Tatjana, udaj se za mene. Ni ja ne bih bolje srocio. Poznajem dosta i imam nekoliko bliskih prijatelja koji su gej i ne mogu se oteti utisku da skoro svaki od njih je nekako nekompletan, nezadovoljan, kao da stalno nesto trazi, ne moze nicemu da se posveti 100%. A ovo za svadju stoji 100%. Za gejeve je svadja kraj sveta, dok posle svadje devojka i ja obicno imamo nezaboravno vece. I jutro.

tatjana

pre 12 godina

Hetero sam, ne osudjujem homoseksualce uopste. ipak, kroz ovaj tekst i komentare homoseksulaca se provlaci nerazumevanje heteroseksualaca kakvo ne bi smeli sebi da priuste. Hetero parovi se lakse mire zbog pritiska sredine i seksualnog uslovljavanja od strane zene? Wow...Imam priliku da se druzim sa mnogim homoseksualcima i slusam o njihovim problemima. Mislim da unose humor u svadje jer je humor sredstvo distanciranja, a oni, po sopstvenom priznanju mojih poznanika i mojoj generalnoj opservaciji (a ovde i pricamo o generalnom) homoseksualci gaje distancu...spram drustva, partnera, porodice. Nisam nikad videla homoseksualnu vezu koju je odlikovao nivo bliskosti tipican za heteroseksualnu vezu istog kvaliteta. Nepoverenje uvek donekle ostaje. Kada se dobar hetero par posvadja, oni tu svadju vidi kao (bolno) sredstvo zblizavanja, prevazilazenja, nalazenja zajednickog resenja. Homoseksualni par to vidi kao problem, gresku, mrlju, sukob dve individue koje zele da ostanu individue.

LezZena

pre 12 godina

@paja pajser: Nisi u pravu, ja znam mnogo vise lezbo parova;-) Npr moja devojka i ja smo veoma "uni" u svemu tome i uloge se dele po talentu. Kao i u krevetu, veoma "uni". Ne bi prepoznao ni jednu od nas dve kao lez a kamoli cija je koja uloga. Da je u jednoj vezi neko dominantniji - to moze da bude - a veruj mi ni u strejt vezi to ne mora uvek biti muskarac. On bi to samo zeleo ;-)

ma_daj!

pre 12 godina

Nema ovde normalnih u ovoj podeli...mozes biti ili gay pa prenapadan " u borbi za ljudska prava" ili antigay, izuzetno protiv ali nadasve sirov i nepismen. I sam sam gay, ali me savrseno neinteresuje sta ko radi kod kuce, ne daj Boze na ulici, koliko cija veza traje i slicno. I cemu drama oko duge ili krate veze, raskida....pa ako je to to - bio str8 ili ne raskid boli i sve ostalo je isto i kod jednih i kod drugih. Cemu pompezna skretanja paznje na sve to, stvarno mi nije jasno. I, zaboga, krenimo od osnove: necu, nemam, nisam i nemoj su jedine 4 negacije koje se pisu zajedno! Ako se vec negoduje...

vuchkomilli

pre 12 godina

Kao prvo, jako sam zadovoljan sto na komentaru ima toliko strejt ljudi, to bi trebalo da znaci da se interesujemo...

Kao drugo, tesko mi je da poverujem da je osoba koja je ovo pisala, zaista sve ovo i prozivela, jer posle uvoda koji je licne prirode, uvodi svoja naucna zapazanja, daje podatke i datume, pravi neku vrstu filozofske konstrukcije, koja treba da da neku zavrsnu misao koja predstavlja zakljucak, a on glasi: Legalizacijom gej braka sprecice se veliki broj raskida gej veza. Zakljucak netacan! A evo i zasto...
Sam cin sklapanja braka je socijalno administrativna stvar u modernom svetu, sa jedne strane paru se pruzaju mogucnosti da stvaraju zajedno, zakon regulise njihovo zajednicko stvaranje, kako materijalno tako i nematerijalno (deca) i stiti svaku osobu u slucaju prekida te zajednice,sa druge ima vise koristi od zajednice nego od jedinke, recimo, vise trose, lakse ulazu u decu i sl. ali nikako nema kontrolu nad tim porivom trazenja savrsenog penisa, koji je bio i uzrok raskida.
Moja supruga i ja smo se uzeli zato sto je neverovatan smor u zemlji Srbiji prijaviti dete ako ste nevencan par, a bogami i skuplje. Nikada pre nismo ni pricali o braku, a i sada imamo problem sa terminom suprug i supruga,ali sam nakon par meseci veze, shvatio da gubim zelju za "vatanjem riba", jer sam imao ono sto mi je tada bilo potrebno, a kada smo poceli da zivimo zajedno, shvatio sam da sam nasao onu pravu i da jednostavno za trazenjem nema vise potrebe. Sada imamo i dete, ja je mnogo volim, a to ima veze sa nasom vezom, koja je komunikacija, interakcija, obostrana podrska, a ne seks, jer nakon 5 godina poznanstva, to i nije vise neka senzacija, ali ima puno drazi kao plod nekih drugih stvari. Trazenje savrsenogo onoga i veza ne idu zajedno, i to nema nikakve veze sa brakom, bilo da ste homo ili strejt. Ako ljudi zele da budu jedno drugom ekskluziva, to je vrlo lako ostvarivo, ali treba naci pravu, pravog, ili koga god. sa srecom i sve najbolje

Konrad

pre 12 godina

Kakvi plitki umovi prave komentare ovde .. Pitam se kakva je B92 politika po selektivnosti komnetara. Da li je u redu i normalno nazivati nekog bolesnik sa pogrdnim aludiranjem ako to zapravo nije? Kako je moguce da dozvoljavate takve komentare ?
A sad za ostale objasnjenje koji imaju mozgove manje od oraha. Da li je znate koliko je tesko biti u gej vezi i da ta veza normalno funkcionise ? Ako je duplo teze, biti gej nego strejt mozete li pretpostaviti onda koliko trebate raditi na toj vezi da funkcionise ? Duplo vise! Problemi su nebrojani, koje nazalost je glupo da iznosim i koje sa vasim primitivnim shvatanjem nikako ne mozete pojmiti. Tako da vi strejteri, trljate vase stomake i smatrajte se normalnim i uspesnim ljudima ... pljute na one koje ne shvatate i ne razumete. Imace dug i lep zivot ... Divim vam se. + takodje bas me briga za negativne glasove, cisto da vam pojasnim. ..

Branko

pre 12 godina

Mojem partneru i meni, svi heteroseksualni i homoseksualni parovi koji nas poznaju, zavide na kvalitetu veze. Homoseksualni veze nisu nista bolje ili losije od heteroseksualnih. Treba shvatiti da je veza je kao biljka, mora joj se posvetiti pažnja i mora se gajiti.

paja pajser

pre 12 godina

" Gej osobe su možda malo razdražljive po prirodi upravo zbog činjenice da nemaju jasno određenu polnu ulogu u vezi" ... ne bih se složio da nemaju jasno određenu polnu ulogu u vezi.Video sam dosta lezbo parova i uvek je jedna u njima dominantnija, što bi rekli -muškobanjasta. Odaje se frizurom, držanjem, garderobom i tome slično. Jednostavno, očito je prirodno da jedna osoba u vezi mora biti "muško" druga "žensko"...

Svestan

pre 12 godina

Iskreno,prilicno poznato.Ja sam bio u vezi 5 godina,iako smo bili u razlicitim gradovima,svo slobodno vreme,vikende,odmore,provodili smo zajedno.Odlucili smo i da zivimo zajedno.Sve je za mene bilo novo,nepoznato,jer sam pre toga bio vise str8.U toj vezi sma naucio da se ljubim i da osecam neke "druge "stvari.Mozda u pocetku nisam voleo,ali sam se kasnije poceo zaljubljivati.Menjao sam se i ulagao sve sto mogu u tu vezu.Ipak,cim je u nasu vezu uplovio jedan"prijatelj",moj partner se ludo zaljubio u njega i potpuno me izbrisao iz njegovog zivota.Pokazivao je mrznju,nezainteresovanost i zelju da me nikada vise ne cuje.Tesko mi je sve to padalo,a on je naseg"prijatelja"doveo kod sebe i sada zivi sa njim.....Toliko o trajanju gay veza...

Stef

pre 12 godina

Ja cu dodati zasto str8 parovi ostaju duze i u stanju su da se pomire sa partnerom,jednostavno razlog je u tome sto su oni ziveli u takvoj sredini da je za njih je bilo sramota razvesti se.Kod njih u velikoj meri preovladava strah od porodice ili okoline sta ce reci ako se razvedu ili razidju...ne shvataju da je i zbog njihove dece bolje biti razveden nego ziveti u losem braku i deci stvarati traume.Ne kazu za dzaba bolje dobar razvod nego los brak.I jos nesto nisu gay osobe krive za belu kugu,sami smo krivi kao drustvo svi i narocito drzava koja unistava pojedinca bilo str8 ili gay jer ni na koji nacin nisi zasticen ni kao str8 ni gay,ali za razliku od tih istih problema ipak gej osobe imaju jos taj dodatni jer moraju da kriju ko su zbog posla,okoline,prijatelja...a nije ni to lako.Svi smo mi ipak ljudi od krvi i mesa,a sta svako od nas radi u 4 zida je njegova stvar,jedino sto nekad ume da bude tesko sto osobu sa kojom si ne mozes da zagrlis ili poljubis kad osetis potrebu nego moras da se suzdrzavas da te neko ne vidi ili jos gore da te ne napadne.Sta da kazem,svi mi zivimo tesko,materijalno lose stojimo,tesko je naci posao a posle ga je jos teze i zadrzati,drustvvo i drzava nisu savrseni,ali zar to nije dovoljan razlog da se nesto menja,da mi pocnemo da menjamo nase drustvo na bolje...zar je tesko biti covek?!

heteroseksualac

pre 12 godina

šta je poenta ovog članka? raskinuli su i pitaju se pa kako pa zašto pa dal je to moguće?
ljudi nisu monogamna bića po prirodi, monogamija je samo društveni konstrukt, ne i biološka predisponirana crta ličnosti. homo ili hetero, mi smo svi poligamni.

хетеро са задовољстом

pre 12 godina

Ни сам геј нити намеравам да учествујем у таквој болесној представи,и још нешто,не мрзим гејоване,али ми највише код њих смета,форсирање њихових сексуалних склоности и јавно парадирање као да је то нешто много битно,хомосексуалаца је нажалост увек било и биће их,сва права имају,али се зна како деца долазе природно на свет па их треба гајити али и усвајати само у породицама где су родитељи мушко и женско што је природна средина,а не мушко-мушко,женско-женска заједница,што никако није природна средина.Природно је најслађе,најздравије и најбоље.

LezZena

pre 12 godina

Malo je ipak klise. Nesto je tacno a nesto nije. Pri tome ako se vec porede strejt i homoseksualne veze, mora da se napravi jos jedna razlika: Homoseksualne veze moraju da se podele na veze izmedju 2 muskarca i one druge izmedju 2 zene, jer se gejevi i lezbejke po tom pitanju dosta razlikuju. Verovatno jer se zene i muskarci razlikuju. Moje misljenje je da se homo veze brze raskidaju (ako je stvarno tako a u to nisam sigurna, jer po tom pitanju u Srbiji ni nema statistike)je razlog taj, sto ne moras da ostanes zajedno zbog drustva, dece, komsija (sta ce ko reci, misliti ako raskines/razvedes se)pa vise tj zdravije gledas na sebe. Jer po svaku cenu ostati zajedno (sto se u strejt brakovima cesto desava) nije zdravo. Na stranu ono da su mnogi brakovi iz pogresnih razloga sklopljeni tj bez ljubavi, tipa: "vreme mi je, pa...", itd.

Djape

pre 12 godina

Licno dobro poznajem jedan par koji zhivi zajedno 30 godina. Pereko njih sam upoznao i neke amere koji su zajedno josh duzhe! U Srbiji znam josh nekoliko parova koji su zajedno tu negde do 10 godina.

Mislim da nije nemoguce, zahteva ujedno i ulaganja i odricanja. Kao i u svakoj str8 vezi!

Ivan heteroseksualac

pre 12 godina

Svaka cast za objavljeni tekst. Treba da postoji vise ovakvih ozbiljnih sadrzaja o homoseksualnosti i homoseksualcima, a tu barem B92 treba da ima pionirku ulogu. Potrebni su, pretpostavljam, homoseksualcima, a sigurno i nama heteroseksualnima da naucimo da razumemo, budemo tolerantni i postujemo razlicite od nas. I da ne nadovezujem na ovo i strasnu pricu o zabrani Parade ponosa

Vladimir

pre 12 godina

Zanimljivo je da autor teksta smatra doktora Rubena laikom, a, opet, verovatno doktore iz Svetske zdravstvene organizacije smatra stručnjacima. To znači da svesno zanemaruje jedno objašnjenje, a prihvata drugo jer mu tako odgovara. To je samo jedna igra samoobmane koju homoseksualci vole da igraju. Homoseksualnost nije normalna isto kao što nije normalan kanibalizam i incest. I da, i kanibalizam i incest su prirodne pojave, ali definitivno nisu pojave koje bi smo nazvali normalnim.

Ivan heteroseksualac

pre 12 godina

Svaka cast za objavljeni tekst. Treba da postoji vise ovakvih ozbiljnih sadrzaja o homoseksualnosti i homoseksualcima, a tu barem B92 treba da ima pionirku ulogu. Potrebni su, pretpostavljam, homoseksualcima, a sigurno i nama heteroseksualnima da naucimo da razumemo, budemo tolerantni i postujemo razlicite od nas. I da ne nadovezujem na ovo i strasnu pricu o zabrani Parade ponosa

Djape

pre 12 godina

Licno dobro poznajem jedan par koji zhivi zajedno 30 godina. Pereko njih sam upoznao i neke amere koji su zajedno josh duzhe! U Srbiji znam josh nekoliko parova koji su zajedno tu negde do 10 godina.

Mislim da nije nemoguce, zahteva ujedno i ulaganja i odricanja. Kao i u svakoj str8 vezi!

LezZena

pre 12 godina

Malo je ipak klise. Nesto je tacno a nesto nije. Pri tome ako se vec porede strejt i homoseksualne veze, mora da se napravi jos jedna razlika: Homoseksualne veze moraju da se podele na veze izmedju 2 muskarca i one druge izmedju 2 zene, jer se gejevi i lezbejke po tom pitanju dosta razlikuju. Verovatno jer se zene i muskarci razlikuju. Moje misljenje je da se homo veze brze raskidaju (ako je stvarno tako a u to nisam sigurna, jer po tom pitanju u Srbiji ni nema statistike)je razlog taj, sto ne moras da ostanes zajedno zbog drustva, dece, komsija (sta ce ko reci, misliti ako raskines/razvedes se)pa vise tj zdravije gledas na sebe. Jer po svaku cenu ostati zajedno (sto se u strejt brakovima cesto desava) nije zdravo. Na stranu ono da su mnogi brakovi iz pogresnih razloga sklopljeni tj bez ljubavi, tipa: "vreme mi je, pa...", itd.

Stef

pre 12 godina

Ja cu dodati zasto str8 parovi ostaju duze i u stanju su da se pomire sa partnerom,jednostavno razlog je u tome sto su oni ziveli u takvoj sredini da je za njih je bilo sramota razvesti se.Kod njih u velikoj meri preovladava strah od porodice ili okoline sta ce reci ako se razvedu ili razidju...ne shvataju da je i zbog njihove dece bolje biti razveden nego ziveti u losem braku i deci stvarati traume.Ne kazu za dzaba bolje dobar razvod nego los brak.I jos nesto nisu gay osobe krive za belu kugu,sami smo krivi kao drustvo svi i narocito drzava koja unistava pojedinca bilo str8 ili gay jer ni na koji nacin nisi zasticen ni kao str8 ni gay,ali za razliku od tih istih problema ipak gej osobe imaju jos taj dodatni jer moraju da kriju ko su zbog posla,okoline,prijatelja...a nije ni to lako.Svi smo mi ipak ljudi od krvi i mesa,a sta svako od nas radi u 4 zida je njegova stvar,jedino sto nekad ume da bude tesko sto osobu sa kojom si ne mozes da zagrlis ili poljubis kad osetis potrebu nego moras da se suzdrzavas da te neko ne vidi ili jos gore da te ne napadne.Sta da kazem,svi mi zivimo tesko,materijalno lose stojimo,tesko je naci posao a posle ga je jos teze i zadrzati,drustvvo i drzava nisu savrseni,ali zar to nije dovoljan razlog da se nesto menja,da mi pocnemo da menjamo nase drustvo na bolje...zar je tesko biti covek?!

Branko

pre 12 godina

Mojem partneru i meni, svi heteroseksualni i homoseksualni parovi koji nas poznaju, zavide na kvalitetu veze. Homoseksualni veze nisu nista bolje ili losije od heteroseksualnih. Treba shvatiti da je veza je kao biljka, mora joj se posvetiti pažnja i mora se gajiti.

heteroseksualac

pre 12 godina

šta je poenta ovog članka? raskinuli su i pitaju se pa kako pa zašto pa dal je to moguće?
ljudi nisu monogamna bića po prirodi, monogamija je samo društveni konstrukt, ne i biološka predisponirana crta ličnosti. homo ili hetero, mi smo svi poligamni.

Konrad

pre 12 godina

Kakvi plitki umovi prave komentare ovde .. Pitam se kakva je B92 politika po selektivnosti komnetara. Da li je u redu i normalno nazivati nekog bolesnik sa pogrdnim aludiranjem ako to zapravo nije? Kako je moguce da dozvoljavate takve komentare ?
A sad za ostale objasnjenje koji imaju mozgove manje od oraha. Da li je znate koliko je tesko biti u gej vezi i da ta veza normalno funkcionise ? Ako je duplo teze, biti gej nego strejt mozete li pretpostaviti onda koliko trebate raditi na toj vezi da funkcionise ? Duplo vise! Problemi su nebrojani, koje nazalost je glupo da iznosim i koje sa vasim primitivnim shvatanjem nikako ne mozete pojmiti. Tako da vi strejteri, trljate vase stomake i smatrajte se normalnim i uspesnim ljudima ... pljute na one koje ne shvatate i ne razumete. Imace dug i lep zivot ... Divim vam se. + takodje bas me briga za negativne glasove, cisto da vam pojasnim. ..

Vladimir

pre 12 godina

Zanimljivo je da autor teksta smatra doktora Rubena laikom, a, opet, verovatno doktore iz Svetske zdravstvene organizacije smatra stručnjacima. To znači da svesno zanemaruje jedno objašnjenje, a prihvata drugo jer mu tako odgovara. To je samo jedna igra samoobmane koju homoseksualci vole da igraju. Homoseksualnost nije normalna isto kao što nije normalan kanibalizam i incest. I da, i kanibalizam i incest su prirodne pojave, ali definitivno nisu pojave koje bi smo nazvali normalnim.

хетеро са задовољстом

pre 12 godina

Ни сам геј нити намеравам да учествујем у таквој болесној представи,и још нешто,не мрзим гејоване,али ми највише код њих смета,форсирање њихових сексуалних склоности и јавно парадирање као да је то нешто много битно,хомосексуалаца је нажалост увек било и биће их,сва права имају,али се зна како деца долазе природно на свет па их треба гајити али и усвајати само у породицама где су родитељи мушко и женско што је природна средина,а не мушко-мушко,женско-женска заједница,што никако није природна средина.Природно је најслађе,најздравије и најбоље.

vuchkomilli

pre 12 godina

Kao prvo, jako sam zadovoljan sto na komentaru ima toliko strejt ljudi, to bi trebalo da znaci da se interesujemo...

Kao drugo, tesko mi je da poverujem da je osoba koja je ovo pisala, zaista sve ovo i prozivela, jer posle uvoda koji je licne prirode, uvodi svoja naucna zapazanja, daje podatke i datume, pravi neku vrstu filozofske konstrukcije, koja treba da da neku zavrsnu misao koja predstavlja zakljucak, a on glasi: Legalizacijom gej braka sprecice se veliki broj raskida gej veza. Zakljucak netacan! A evo i zasto...
Sam cin sklapanja braka je socijalno administrativna stvar u modernom svetu, sa jedne strane paru se pruzaju mogucnosti da stvaraju zajedno, zakon regulise njihovo zajednicko stvaranje, kako materijalno tako i nematerijalno (deca) i stiti svaku osobu u slucaju prekida te zajednice,sa druge ima vise koristi od zajednice nego od jedinke, recimo, vise trose, lakse ulazu u decu i sl. ali nikako nema kontrolu nad tim porivom trazenja savrsenog penisa, koji je bio i uzrok raskida.
Moja supruga i ja smo se uzeli zato sto je neverovatan smor u zemlji Srbiji prijaviti dete ako ste nevencan par, a bogami i skuplje. Nikada pre nismo ni pricali o braku, a i sada imamo problem sa terminom suprug i supruga,ali sam nakon par meseci veze, shvatio da gubim zelju za "vatanjem riba", jer sam imao ono sto mi je tada bilo potrebno, a kada smo poceli da zivimo zajedno, shvatio sam da sam nasao onu pravu i da jednostavno za trazenjem nema vise potrebe. Sada imamo i dete, ja je mnogo volim, a to ima veze sa nasom vezom, koja je komunikacija, interakcija, obostrana podrska, a ne seks, jer nakon 5 godina poznanstva, to i nije vise neka senzacija, ali ima puno drazi kao plod nekih drugih stvari. Trazenje savrsenogo onoga i veza ne idu zajedno, i to nema nikakve veze sa brakom, bilo da ste homo ili strejt. Ako ljudi zele da budu jedno drugom ekskluziva, to je vrlo lako ostvarivo, ali treba naci pravu, pravog, ili koga god. sa srecom i sve najbolje

Pera zdera

pre 12 godina

Hetero sam, ne osudjujem homoseksualce uopste. ipak, kroz ovaj tekst i komentare homoseksulaca se provlaci nerazumevanje heteroseksualaca kakvo ne bi smeli sebi da priuste. Hetero parovi se lakse mire zbog pritiska sredine i seksualnog uslovljavanja od strane zene? Wow...Imam priliku da se druzim sa mnogim homoseksualcima i slusam o njihovim problemima. Mislim da unose humor u svadje jer je humor sredstvo distanciranja, a oni, po sopstvenom priznanju mojih poznanika i mojoj generalnoj opservaciji (a ovde i pricamo o generalnom) homoseksualci gaje distancu...spram drustva, partnera, porodice. Nisam nikad videla homoseksualnu vezu koju je odlikovao nivo bliskosti tipican za heteroseksualnu vezu istog kvaliteta. Nepoverenje uvek donekle ostaje. Kada se dobar hetero par posvadja, oni tu svadju vidi kao (bolno) sredstvo zblizavanja, prevazilazenja, nalazenja zajednickog resenja. Homoseksualni par to vidi kao problem, gresku, mrlju, sukob dve individue koje zele da ostanu individue.
(tatjana, 3. oktobar 2011 00:00)

Tatjana, udaj se za mene. Ni ja ne bih bolje srocio. Poznajem dosta i imam nekoliko bliskih prijatelja koji su gej i ne mogu se oteti utisku da skoro svaki od njih je nekako nekompletan, nezadovoljan, kao da stalno nesto trazi, ne moze nicemu da se posveti 100%. A ovo za svadju stoji 100%. Za gejeve je svadja kraj sveta, dok posle svadje devojka i ja obicno imamo nezaboravno vece. I jutro.

GenderBender

pre 12 godina

@ Tatjana

To je tako besmislena generalizacija da ja nemam reci. Najbolji su mi ljudi koji pod plastom toga da "znaju" neke gejeve, da mogu i da imaju ne-stereotipne stavove o njima. E pa nije tacno, mozes i da ti je najbolji drug gej a i dalje da imas najstereotipnije stavove o gej populaciji. Da, to je iz iskustva.

LezZena

pre 12 godina

@paja pajser: Nisi u pravu, ja znam mnogo vise lezbo parova;-) Npr moja devojka i ja smo veoma "uni" u svemu tome i uloge se dele po talentu. Kao i u krevetu, veoma "uni". Ne bi prepoznao ni jednu od nas dve kao lez a kamoli cija je koja uloga. Da je u jednoj vezi neko dominantniji - to moze da bude - a veruj mi ni u strejt vezi to ne mora uvek biti muskarac. On bi to samo zeleo ;-)

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Ja sam oduvek bio ok sa tim sto sam gej. Ni najmanjih smetnji nemam ni sa porodicom ni prijateljima. Imam uspesan posao, lepo zaradjujem. Imao sam lepe i duge veze sa momcima, sad sam takodje u lepoj vezi. Nemam nikakve smetnje psiho/fizickog tipa. Jedino sto mi smeta je sto nemam ista prava u smislu prava na brak/gradjansku zajednicu, kao i to da ne mogu u javnosti da pokazujem emocije prema decku, sve ostalo mi funkcionise savrseno.

tatjana

pre 12 godina

Hetero sam, ne osudjujem homoseksualce uopste. ipak, kroz ovaj tekst i komentare homoseksulaca se provlaci nerazumevanje heteroseksualaca kakvo ne bi smeli sebi da priuste. Hetero parovi se lakse mire zbog pritiska sredine i seksualnog uslovljavanja od strane zene? Wow...Imam priliku da se druzim sa mnogim homoseksualcima i slusam o njihovim problemima. Mislim da unose humor u svadje jer je humor sredstvo distanciranja, a oni, po sopstvenom priznanju mojih poznanika i mojoj generalnoj opservaciji (a ovde i pricamo o generalnom) homoseksualci gaje distancu...spram drustva, partnera, porodice. Nisam nikad videla homoseksualnu vezu koju je odlikovao nivo bliskosti tipican za heteroseksualnu vezu istog kvaliteta. Nepoverenje uvek donekle ostaje. Kada se dobar hetero par posvadja, oni tu svadju vidi kao (bolno) sredstvo zblizavanja, prevazilazenja, nalazenja zajednickog resenja. Homoseksualni par to vidi kao problem, gresku, mrlju, sukob dve individue koje zele da ostanu individue.

ma_daj!

pre 12 godina

Nema ovde normalnih u ovoj podeli...mozes biti ili gay pa prenapadan " u borbi za ljudska prava" ili antigay, izuzetno protiv ali nadasve sirov i nepismen. I sam sam gay, ali me savrseno neinteresuje sta ko radi kod kuce, ne daj Boze na ulici, koliko cija veza traje i slicno. I cemu drama oko duge ili krate veze, raskida....pa ako je to to - bio str8 ili ne raskid boli i sve ostalo je isto i kod jednih i kod drugih. Cemu pompezna skretanja paznje na sve to, stvarno mi nije jasno. I, zaboga, krenimo od osnove: necu, nemam, nisam i nemoj su jedine 4 negacije koje se pisu zajedno! Ako se vec negoduje...

Svestan

pre 12 godina

Iskreno,prilicno poznato.Ja sam bio u vezi 5 godina,iako smo bili u razlicitim gradovima,svo slobodno vreme,vikende,odmore,provodili smo zajedno.Odlucili smo i da zivimo zajedno.Sve je za mene bilo novo,nepoznato,jer sam pre toga bio vise str8.U toj vezi sma naucio da se ljubim i da osecam neke "druge "stvari.Mozda u pocetku nisam voleo,ali sam se kasnije poceo zaljubljivati.Menjao sam se i ulagao sve sto mogu u tu vezu.Ipak,cim je u nasu vezu uplovio jedan"prijatelj",moj partner se ludo zaljubio u njega i potpuno me izbrisao iz njegovog zivota.Pokazivao je mrznju,nezainteresovanost i zelju da me nikada vise ne cuje.Tesko mi je sve to padalo,a on je naseg"prijatelja"doveo kod sebe i sada zivi sa njim.....Toliko o trajanju gay veza...

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Pa da, roditelji koji odbace svoje dete, zbog toga sto je gej stvarno jesu nenormalni...
Drugo, pitate se zasto je to drustveni problem. Pa zato sto je drustvo katalizovalo takav stav kod roditelja, pretvorilo to "biti gej" u stigmu. A roditelji koji nisu normalni reaguju na takav nacin kako reaguju jer ne mogu da se nose sa tom stigmom.

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Evo da Vam pojasnim kako drzava moze da utice na stav drustva. Ono sto je najosnovnije sto moze da uradi, to je da uputi jasnu poruku da nasilje bilo kog vida nije prihvatljivo, i to treba da radi kako kroz pravosudje, tako i edukacijom kroz skolovanje, a svi smo svedoci da ovde u ovoj zemlji nasilje postaje nepodnosljivo, i svaki dan citamo te kako je izboden nozem kontrolor u autobusu, te kako je napadnuta devojka koja je nosila majicu sa lbgt oznakom, te izboden neko treci koji se nije dopao nekom cetvrtom zbog ovoga ili onoga. Drzava nekako mlako i mlitavo reaguje, te osudjeni za te izgrede dobijaju minimalne kazne ili bivaju pusteni da se brane sa slobode, i tako opet nista nismo uradili. To je ono sto na prvom mestu drzava moze i mora uraditi. Pozdrav gospodine purenjak.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Na osnovu cega ste zakljucili da "svaki gay jeste prihvacen od strane roditelja"? Na osnovu komentara ovde? Ne znam kako da vam objasnim termin reprezentativni uzorak...uglavnom, ovo ovde nije reprezentativni uzorak. Cinjenica jeste da je mnogo mladih gejeva odbaceno od strane roditelja, kao i maltretirano zbog toga sto jesu. Nemaju sve LGBT osobe srecu da imaju normalne roditelje.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Bio sam ironican.
Psihicko stanje je vrlo nedefinisan kvalitet. Homoseksualnost je aberacija ili devijacija samo u odnosu na komponentu toga da se razlikuje od orijentacije vecine ljudi. U tom smislu je i visoka inteligencija devijantno stanje.
Prica o gej lobiju je paranoicna. Nemogucnost da se odrzi prica o tome da je homoseksualnost bolest su uvideli mnogi nezavisni naucnici/istrazivaci, i njihova duznost je da to i saopste, sto i jesu uradili bez obzira na to kako su licno tumacili homoseksualnost i da li su imali stav za ili protiv. Nauka nema veze sa necijim osecanjima...
A cak i da jeste bio lobi u pitanju, onda bi to samo islo u plus homoseksualcima, u smislu da je ta "bolest" ucinila njihovo "stanje" superiornijim, da mogu da menjaju tokove nauke i istorije, zar ne?

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Jaooooo, bas mi je drago da vidim da me i ovde spominjete. A sada da saznate nesto sto niste znali, i da ne bude kako ja ne znam nista, kako citam samo informacije preko googla,kako sam pristrastan, i tako slicne nebuloze, vec cu vam pokazati da to i ucim.
Postoji nesto se zove ego-distonicna homoseksualnost, i ona nije skinuta sa liste poremecaja, a odnosi se na ono sto ste opisali, na osobe homoseksualne orijentacije koje se ne osecaju ugodno u vezi sa tom cinjenicom, i zele to da nekako promene. Naravno, oni imaju pravo da potraze strucnu pomoc. Vecina lbgt populacije potpada pod termin ego-sintone homoseksualne orijentacije, i to je ono se ne vise ne smatra poremecajem. Znaci, oni nemaju problem sa tim da su homoseksualni, jedini problemi dolaze od sredine u kojoj zive.
Sto se tice onog svinjskog, pticjeg gripa, i njegovog uporedjivanja sa homoseksualnoscu, u smislu da SZO moze pogresiti u procenama, to su dve stvari koje nisu za uporedjivanje, jer su virusi nepredvidivi, tako da i SZO nije mogla da predvidi sa sigurnoscu kako ce se epidemija razvijati, uz poseban osvrt na cinjenicu da su ti podtipovi virusa bili nepoznati nauci do njihove pojave, i da se ne moze predvideti sa kojim drugim tipovima virusa bi se oni ukrstili. Homoseksualnost se proucava decenijama.

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Ipak je malo neumesno sa vase strane da pricate o agresiji i ostrascenosti, jer Vas niko nece napasti na ulici jer ste heteroseksualni, nece Vas porodica izbaciti iz kuce jer ste heteroseksualni, prijatelji Vas se nece odreci jer ste heteroseksualni, niko Vas nece ucenjivati jer ste heteroseksualni, niko Vas nece prinudno slati na "lecenje" jer ste heteroseksualni, nece Vas nazivati svakakvim uvredljivim imenima jer ste heteroseksualni, nece Vam zabraniti da izlazite i druzite se sa ljudima, jer ko zna, mozda kad ih vidite "postanete" heteroseksualni, itd. itd. Mislite o tome.

Marko

pre 12 godina

@purenjak

A ko kaze da to mene svi napustaju kad saznaju da sam gej? Vi? Sacuvajte vasa predubedjenja za sebe. Ja imam heteroseksualne prijatelje koji me podrzavaju, a podrzavaju i paradu. Ostave me oni sa predrasudama, neznanjem i predubedjenjima...poput Vas.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Iako moram da priznam da posedujete vrsno znanje psihologije, ipak bi bilo dobro da naucite osnovne nozoloske kategorije, u sta homoseksualnost ne spada btw ;) kao i osnove psihologije licnosti, kao i klinicke psihologije. Ili pak Psihologiju za pocetnike, ili bilo sta. Covece...

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Opet ste pobrkali stvari. Pa nije Marko taj koji koristi generalizacije i stereotipiziranje u govoru, vi ste. Nije Marko taj koji ne poznaje savremenu naucnu teoriju, vi ste. Nije Marko taj koji ne koristi osnovna logicka nacela u rasudjivanju, vi ste. I na kraju ga optuzite za sve te stvari. Gospodine Purenjak, nadmasili ste sami sebe. Bravo!

paja pajser

pre 12 godina

" Gej osobe su možda malo razdražljive po prirodi upravo zbog činjenice da nemaju jasno određenu polnu ulogu u vezi" ... ne bih se složio da nemaju jasno određenu polnu ulogu u vezi.Video sam dosta lezbo parova i uvek je jedna u njima dominantnija, što bi rekli -muškobanjasta. Odaje se frizurom, držanjem, garderobom i tome slično. Jednostavno, očito je prirodno da jedna osoba u vezi mora biti "muško" druga "žensko"...

purenjak

pre 12 godina

Klasika...da probam ovako..pre ili kasnije se svako pogleda u ogledalu...pretpostavljam da nije lepo kada shvatis da si gay!! Treba ti pomoc, osecas se nesigurno i uznemireno...shvatas da si bo...tan ali nemas kome da se obratis jer su homosexualizam skinuli sa liste bolesti. Od koga da trazis pomoc??

purenjak

pre 12 godina

@Iako moram da priznam da posedujete vrsno znanje psihologije, ipak bi bilo dobro da naucite osnovne nozoloske kategorije, u sta homoseksualnost ne spada btw ;) kao i osnove psihologije licnosti, kao i klinicke psihologije. Ili pak Psihologiju za pocetnike, ili bilo sta. Covece...
(GenderBender, 10. oktobar 2011 23:20)

Ako ste vec primetili moje "vrsno" poznavanje psihologije onda bi trebalo da pretpostavite da sam procitao i sve ono sto ste naveli u nekoliko sledecih redova. Takve greske nisu Vama svojstvene!! Molim Vas!! Mozda onaj Marko ili njemu slicni ali Vama ne!!
Elem, ukoliko mislite na Svetsku Zdravstvenu Organizaciju i njihove odluke vezi homosexualnosti( dali je ili nije bolest)ne bih da sirimo pricu oko njih jer oni su svojevremeno donosili i odlike vezano za pticiji grip i lude krave i jos mnogo toga, pa je to bilo skandalozno. Ukoliko mislite na PRIVATNE klinike u svetu, koje se pod uticajem gay lobija odredjuju prema tom pitanju, primeticete da se uvek pojavi JEDAN doktor kome se mora verovati i u ciji se rad ne sumnja a koji uvek zakljuci na osnovu sopstvenog iskustva i opazanja u zivotinjskom svetu, da ukoliko takvih pojava ima medju zivotinjama onda je sigurno normalno. Problem je sto stvari koje vaze za zivotinje nebi trebalo da vaze za ljude jer se onda nebi razlikovali. A razlikuju se. Onda se vracamo na to da je bolest.BILO KAKO BILO, ZAKLJUCAK IM JE SKORO UVEK DA HOMOSEXUALIZAM NIJE BOLEST ALI DA NIJE NORMALNO PSIHICKO STANJE!!! To je lgtb dovoljno da to shvati u svoju korist.

purenjak

pre 12 godina

@Cinjenica jeste da je mnogo mladih gejeva odbaceno od strane roditelja, kao i maltretirano zbog toga sto jesu. Nemaju sve LGBT osobe srecu da imaju normalne roditelje.
(GenderBender, 24. oktobar 2011 17:20)
1. Sopstvene roditelje nazivati NENORMALNIM?? TO NIKAKO NE MOGU PODRZATI!!! SRAMOTA!!!!
2.To sto je neko odbacen od roditelja ili prijatelja je njegov licni problem!!! Kakve veze ima drzava i drustvo sa tim?? Ima odbacenih i zbog narkomanije, kockanja, dugova ili cega sve ne...Sta ja/mi imamo sa tim??

purenjak

pre 12 godina

@genderbender
Hvala na komplimentu and long time no see!!
@marko
Konačno ste rekli Sta sam hteo da čujem. Bio sam u pravu. Tražite Od porodice,pekarskih,rodbine da vaš prihvate I podržavaju dok tvrdoglavo ne dozvoljavate njima pravo na sopstveno mišljenje. Onda očekujete Od države da ih pritisne I prinudi na to. Ne govorim o paradi ili sl.
Zapitate li se ikada zašto ce vaš svi napustiti ako saznaju da ste gay?

purenjak

pre 12 godina

@marko
Pa sami ste nabrojali probleme....ja pitam kakve veze Ima država sa stavom okoline prema vašem sexualnom opredeljenju? Ne mora da se lično odnosi na vas?

Zoran

pre 12 godina

Kad god se postavi ovakva tema, pojave se i neki psiholosi i biolozi koji zagovaraju prirodu i prirodno. Kao da jedu samo sirove jabuke i hodaju goli posto je to najprirodnije. Odrastite ljudi molim vas, mozda vas neko shvati i ozbiljno pa cemo se udruziti sa onima koji zene smatraju orudjem za reprodukciju, obmotavaju ih tkaninama i nedaju im da govore.

purenjak

pre 12 godina

@Konrad
"Kakvi plitki umovi prave komentare ovde .. Pitam se kakva je B92 politika po selektivnosti komnetara. Da li je u redu i normalno nazivati nekog bolesnik sa pogrdnim aludiranjem ako to zapravo nije? Kako je moguce da dozvoljavate takve komentare"

A ako taj bolesnik nije svestan da je bolestan? U odredjenim ustanovama postoje ljudi koji sami sebe nazivaju Napoleonom i traze da ih i ostali tako oslovljavaju!! Jel to znaci da im se treba tako obracati? Ili im ukazati na cinjenicu da ipak nisu Napoleon a onda im dati terapiju?
Sta bi ste Vi uradili? Nadam se da niste sebe svrstali u grupu sa orahovim katrakteristikama!

purenjak

pre 12 godina

@Marko, 15. oktobar 2011 18:12)
Bravo kolega...konacno ste poceli da citate prave stvari...napredujete..ako uzmem u obzir Vase godine i tremu koja se javlja prilikom komentarisanja a smatram da je to posledica neiskustva, te ostrascenoscu i agresijom koju ispoljavate prema svima koji su (gle cuda) razliciti od Vas,
prelazna - 6!!

purenjak

pre 12 godina

@Marko

zanimljivo je da svaki gay, na pitanje "jel te porodica podrzava? prijatelji? i sl.." odgovara sa da. Pa koji to onda gay-evi imaju takve probleme? Profesionalni? Znao sam.

@Ono sto je najosnovnije sto moze da uradi, to je da uputi jasnu poruku da nasilje bilo kog vida nije prihvatljivo, i to treba da radi kako kroz pravosudje, tako i edukacijom kroz skolovanje, a svi smo svedoci da ovde u ovoj zemlji nasilje postaje nepodnosljivo
Cekajte sad..ispada da u skolama uce decu da tuku gay osobe? Nisam siguran bas!!!!

хетеро са задовољстом

pre 12 godina

Ни сам геј нити намеравам да учествујем у таквој болесној представи,и још нешто,не мрзим гејоване,али ми највише код њих смета,форсирање њихових сексуалних склоности и јавно парадирање као да је то нешто много битно,хомосексуалаца је нажалост увек било и биће их,сва права имају,али се зна како деца долазе природно на свет па их треба гајити али и усвајати само у породицама где су родитељи мушко и женско што је природна средина,а не мушко-мушко,женско-женска заједница,што никако није природна средина.Природно је најслађе,најздравије и најбоље.

Vladimir

pre 12 godina

Zanimljivo je da autor teksta smatra doktora Rubena laikom, a, opet, verovatno doktore iz Svetske zdravstvene organizacije smatra stručnjacima. To znači da svesno zanemaruje jedno objašnjenje, a prihvata drugo jer mu tako odgovara. To je samo jedna igra samoobmane koju homoseksualci vole da igraju. Homoseksualnost nije normalna isto kao što nije normalan kanibalizam i incest. I da, i kanibalizam i incest su prirodne pojave, ali definitivno nisu pojave koje bi smo nazvali normalnim.

paja pajser

pre 12 godina

" Gej osobe su možda malo razdražljive po prirodi upravo zbog činjenice da nemaju jasno određenu polnu ulogu u vezi" ... ne bih se složio da nemaju jasno određenu polnu ulogu u vezi.Video sam dosta lezbo parova i uvek je jedna u njima dominantnija, što bi rekli -muškobanjasta. Odaje se frizurom, držanjem, garderobom i tome slično. Jednostavno, očito je prirodno da jedna osoba u vezi mora biti "muško" druga "žensko"...

tatjana

pre 12 godina

Hetero sam, ne osudjujem homoseksualce uopste. ipak, kroz ovaj tekst i komentare homoseksulaca se provlaci nerazumevanje heteroseksualaca kakvo ne bi smeli sebi da priuste. Hetero parovi se lakse mire zbog pritiska sredine i seksualnog uslovljavanja od strane zene? Wow...Imam priliku da se druzim sa mnogim homoseksualcima i slusam o njihovim problemima. Mislim da unose humor u svadje jer je humor sredstvo distanciranja, a oni, po sopstvenom priznanju mojih poznanika i mojoj generalnoj opservaciji (a ovde i pricamo o generalnom) homoseksualci gaje distancu...spram drustva, partnera, porodice. Nisam nikad videla homoseksualnu vezu koju je odlikovao nivo bliskosti tipican za heteroseksualnu vezu istog kvaliteta. Nepoverenje uvek donekle ostaje. Kada se dobar hetero par posvadja, oni tu svadju vidi kao (bolno) sredstvo zblizavanja, prevazilazenja, nalazenja zajednickog resenja. Homoseksualni par to vidi kao problem, gresku, mrlju, sukob dve individue koje zele da ostanu individue.

Pera zdera

pre 12 godina

Hetero sam, ne osudjujem homoseksualce uopste. ipak, kroz ovaj tekst i komentare homoseksulaca se provlaci nerazumevanje heteroseksualaca kakvo ne bi smeli sebi da priuste. Hetero parovi se lakse mire zbog pritiska sredine i seksualnog uslovljavanja od strane zene? Wow...Imam priliku da se druzim sa mnogim homoseksualcima i slusam o njihovim problemima. Mislim da unose humor u svadje jer je humor sredstvo distanciranja, a oni, po sopstvenom priznanju mojih poznanika i mojoj generalnoj opservaciji (a ovde i pricamo o generalnom) homoseksualci gaje distancu...spram drustva, partnera, porodice. Nisam nikad videla homoseksualnu vezu koju je odlikovao nivo bliskosti tipican za heteroseksualnu vezu istog kvaliteta. Nepoverenje uvek donekle ostaje. Kada se dobar hetero par posvadja, oni tu svadju vidi kao (bolno) sredstvo zblizavanja, prevazilazenja, nalazenja zajednickog resenja. Homoseksualni par to vidi kao problem, gresku, mrlju, sukob dve individue koje zele da ostanu individue.
(tatjana, 3. oktobar 2011 00:00)

Tatjana, udaj se za mene. Ni ja ne bih bolje srocio. Poznajem dosta i imam nekoliko bliskih prijatelja koji su gej i ne mogu se oteti utisku da skoro svaki od njih je nekako nekompletan, nezadovoljan, kao da stalno nesto trazi, ne moze nicemu da se posveti 100%. A ovo za svadju stoji 100%. Za gejeve je svadja kraj sveta, dok posle svadje devojka i ja obicno imamo nezaboravno vece. I jutro.

Svestan

pre 12 godina

Iskreno,prilicno poznato.Ja sam bio u vezi 5 godina,iako smo bili u razlicitim gradovima,svo slobodno vreme,vikende,odmore,provodili smo zajedno.Odlucili smo i da zivimo zajedno.Sve je za mene bilo novo,nepoznato,jer sam pre toga bio vise str8.U toj vezi sma naucio da se ljubim i da osecam neke "druge "stvari.Mozda u pocetku nisam voleo,ali sam se kasnije poceo zaljubljivati.Menjao sam se i ulagao sve sto mogu u tu vezu.Ipak,cim je u nasu vezu uplovio jedan"prijatelj",moj partner se ludo zaljubio u njega i potpuno me izbrisao iz njegovog zivota.Pokazivao je mrznju,nezainteresovanost i zelju da me nikada vise ne cuje.Tesko mi je sve to padalo,a on je naseg"prijatelja"doveo kod sebe i sada zivi sa njim.....Toliko o trajanju gay veza...

GenderBender

pre 12 godina

@ Tatjana

To je tako besmislena generalizacija da ja nemam reci. Najbolji su mi ljudi koji pod plastom toga da "znaju" neke gejeve, da mogu i da imaju ne-stereotipne stavove o njima. E pa nije tacno, mozes i da ti je najbolji drug gej a i dalje da imas najstereotipnije stavove o gej populaciji. Da, to je iz iskustva.

Ivan heteroseksualac

pre 12 godina

Svaka cast za objavljeni tekst. Treba da postoji vise ovakvih ozbiljnih sadrzaja o homoseksualnosti i homoseksualcima, a tu barem B92 treba da ima pionirku ulogu. Potrebni su, pretpostavljam, homoseksualcima, a sigurno i nama heteroseksualnima da naucimo da razumemo, budemo tolerantni i postujemo razlicite od nas. I da ne nadovezujem na ovo i strasnu pricu o zabrani Parade ponosa

purenjak

pre 12 godina

@Cinjenica jeste da je mnogo mladih gejeva odbaceno od strane roditelja, kao i maltretirano zbog toga sto jesu. Nemaju sve LGBT osobe srecu da imaju normalne roditelje.
(GenderBender, 24. oktobar 2011 17:20)
1. Sopstvene roditelje nazivati NENORMALNIM?? TO NIKAKO NE MOGU PODRZATI!!! SRAMOTA!!!!
2.To sto je neko odbacen od roditelja ili prijatelja je njegov licni problem!!! Kakve veze ima drzava i drustvo sa tim?? Ima odbacenih i zbog narkomanije, kockanja, dugova ili cega sve ne...Sta ja/mi imamo sa tim??

purenjak

pre 12 godina

Klasika...da probam ovako..pre ili kasnije se svako pogleda u ogledalu...pretpostavljam da nije lepo kada shvatis da si gay!! Treba ti pomoc, osecas se nesigurno i uznemireno...shvatas da si bo...tan ali nemas kome da se obratis jer su homosexualizam skinuli sa liste bolesti. Od koga da trazis pomoc??

purenjak

pre 12 godina

@Iako moram da priznam da posedujete vrsno znanje psihologije, ipak bi bilo dobro da naucite osnovne nozoloske kategorije, u sta homoseksualnost ne spada btw ;) kao i osnove psihologije licnosti, kao i klinicke psihologije. Ili pak Psihologiju za pocetnike, ili bilo sta. Covece...
(GenderBender, 10. oktobar 2011 23:20)

Ako ste vec primetili moje "vrsno" poznavanje psihologije onda bi trebalo da pretpostavite da sam procitao i sve ono sto ste naveli u nekoliko sledecih redova. Takve greske nisu Vama svojstvene!! Molim Vas!! Mozda onaj Marko ili njemu slicni ali Vama ne!!
Elem, ukoliko mislite na Svetsku Zdravstvenu Organizaciju i njihove odluke vezi homosexualnosti( dali je ili nije bolest)ne bih da sirimo pricu oko njih jer oni su svojevremeno donosili i odlike vezano za pticiji grip i lude krave i jos mnogo toga, pa je to bilo skandalozno. Ukoliko mislite na PRIVATNE klinike u svetu, koje se pod uticajem gay lobija odredjuju prema tom pitanju, primeticete da se uvek pojavi JEDAN doktor kome se mora verovati i u ciji se rad ne sumnja a koji uvek zakljuci na osnovu sopstvenog iskustva i opazanja u zivotinjskom svetu, da ukoliko takvih pojava ima medju zivotinjama onda je sigurno normalno. Problem je sto stvari koje vaze za zivotinje nebi trebalo da vaze za ljude jer se onda nebi razlikovali. A razlikuju se. Onda se vracamo na to da je bolest.BILO KAKO BILO, ZAKLJUCAK IM JE SKORO UVEK DA HOMOSEXUALIZAM NIJE BOLEST ALI DA NIJE NORMALNO PSIHICKO STANJE!!! To je lgtb dovoljno da to shvati u svoju korist.

Zoran

pre 12 godina

Kad god se postavi ovakva tema, pojave se i neki psiholosi i biolozi koji zagovaraju prirodu i prirodno. Kao da jedu samo sirove jabuke i hodaju goli posto je to najprirodnije. Odrastite ljudi molim vas, mozda vas neko shvati i ozbiljno pa cemo se udruziti sa onima koji zene smatraju orudjem za reprodukciju, obmotavaju ih tkaninama i nedaju im da govore.

purenjak

pre 12 godina

@Marko, 15. oktobar 2011 18:12)
Bravo kolega...konacno ste poceli da citate prave stvari...napredujete..ako uzmem u obzir Vase godine i tremu koja se javlja prilikom komentarisanja a smatram da je to posledica neiskustva, te ostrascenoscu i agresijom koju ispoljavate prema svima koji su (gle cuda) razliciti od Vas,
prelazna - 6!!

purenjak

pre 12 godina

@genderbender
Hvala na komplimentu and long time no see!!
@marko
Konačno ste rekli Sta sam hteo da čujem. Bio sam u pravu. Tražite Od porodice,pekarskih,rodbine da vaš prihvate I podržavaju dok tvrdoglavo ne dozvoljavate njima pravo na sopstveno mišljenje. Onda očekujete Od države da ih pritisne I prinudi na to. Ne govorim o paradi ili sl.
Zapitate li se ikada zašto ce vaš svi napustiti ako saznaju da ste gay?

purenjak

pre 12 godina

@Konrad
"Kakvi plitki umovi prave komentare ovde .. Pitam se kakva je B92 politika po selektivnosti komnetara. Da li je u redu i normalno nazivati nekog bolesnik sa pogrdnim aludiranjem ako to zapravo nije? Kako je moguce da dozvoljavate takve komentare"

A ako taj bolesnik nije svestan da je bolestan? U odredjenim ustanovama postoje ljudi koji sami sebe nazivaju Napoleonom i traze da ih i ostali tako oslovljavaju!! Jel to znaci da im se treba tako obracati? Ili im ukazati na cinjenicu da ipak nisu Napoleon a onda im dati terapiju?
Sta bi ste Vi uradili? Nadam se da niste sebe svrstali u grupu sa orahovim katrakteristikama!

purenjak

pre 12 godina

@Marko

zanimljivo je da svaki gay, na pitanje "jel te porodica podrzava? prijatelji? i sl.." odgovara sa da. Pa koji to onda gay-evi imaju takve probleme? Profesionalni? Znao sam.

@Ono sto je najosnovnije sto moze da uradi, to je da uputi jasnu poruku da nasilje bilo kog vida nije prihvatljivo, i to treba da radi kako kroz pravosudje, tako i edukacijom kroz skolovanje, a svi smo svedoci da ovde u ovoj zemlji nasilje postaje nepodnosljivo
Cekajte sad..ispada da u skolama uce decu da tuku gay osobe? Nisam siguran bas!!!!

Djape

pre 12 godina

Licno dobro poznajem jedan par koji zhivi zajedno 30 godina. Pereko njih sam upoznao i neke amere koji su zajedno josh duzhe! U Srbiji znam josh nekoliko parova koji su zajedno tu negde do 10 godina.

Mislim da nije nemoguce, zahteva ujedno i ulaganja i odricanja. Kao i u svakoj str8 vezi!

heteroseksualac

pre 12 godina

šta je poenta ovog članka? raskinuli su i pitaju se pa kako pa zašto pa dal je to moguće?
ljudi nisu monogamna bića po prirodi, monogamija je samo društveni konstrukt, ne i biološka predisponirana crta ličnosti. homo ili hetero, mi smo svi poligamni.

Stef

pre 12 godina

Ja cu dodati zasto str8 parovi ostaju duze i u stanju su da se pomire sa partnerom,jednostavno razlog je u tome sto su oni ziveli u takvoj sredini da je za njih je bilo sramota razvesti se.Kod njih u velikoj meri preovladava strah od porodice ili okoline sta ce reci ako se razvedu ili razidju...ne shvataju da je i zbog njihove dece bolje biti razveden nego ziveti u losem braku i deci stvarati traume.Ne kazu za dzaba bolje dobar razvod nego los brak.I jos nesto nisu gay osobe krive za belu kugu,sami smo krivi kao drustvo svi i narocito drzava koja unistava pojedinca bilo str8 ili gay jer ni na koji nacin nisi zasticen ni kao str8 ni gay,ali za razliku od tih istih problema ipak gej osobe imaju jos taj dodatni jer moraju da kriju ko su zbog posla,okoline,prijatelja...a nije ni to lako.Svi smo mi ipak ljudi od krvi i mesa,a sta svako od nas radi u 4 zida je njegova stvar,jedino sto nekad ume da bude tesko sto osobu sa kojom si ne mozes da zagrlis ili poljubis kad osetis potrebu nego moras da se suzdrzavas da te neko ne vidi ili jos gore da te ne napadne.Sta da kazem,svi mi zivimo tesko,materijalno lose stojimo,tesko je naci posao a posle ga je jos teze i zadrzati,drustvvo i drzava nisu savrseni,ali zar to nije dovoljan razlog da se nesto menja,da mi pocnemo da menjamo nase drustvo na bolje...zar je tesko biti covek?!

purenjak

pre 12 godina

@marko
Pa sami ste nabrojali probleme....ja pitam kakve veze Ima država sa stavom okoline prema vašem sexualnom opredeljenju? Ne mora da se lično odnosi na vas?

Konrad

pre 12 godina

Kakvi plitki umovi prave komentare ovde .. Pitam se kakva je B92 politika po selektivnosti komnetara. Da li je u redu i normalno nazivati nekog bolesnik sa pogrdnim aludiranjem ako to zapravo nije? Kako je moguce da dozvoljavate takve komentare ?
A sad za ostale objasnjenje koji imaju mozgove manje od oraha. Da li je znate koliko je tesko biti u gej vezi i da ta veza normalno funkcionise ? Ako je duplo teze, biti gej nego strejt mozete li pretpostaviti onda koliko trebate raditi na toj vezi da funkcionise ? Duplo vise! Problemi su nebrojani, koje nazalost je glupo da iznosim i koje sa vasim primitivnim shvatanjem nikako ne mozete pojmiti. Tako da vi strejteri, trljate vase stomake i smatrajte se normalnim i uspesnim ljudima ... pljute na one koje ne shvatate i ne razumete. Imace dug i lep zivot ... Divim vam se. + takodje bas me briga za negativne glasove, cisto da vam pojasnim. ..

ma_daj!

pre 12 godina

Nema ovde normalnih u ovoj podeli...mozes biti ili gay pa prenapadan " u borbi za ljudska prava" ili antigay, izuzetno protiv ali nadasve sirov i nepismen. I sam sam gay, ali me savrseno neinteresuje sta ko radi kod kuce, ne daj Boze na ulici, koliko cija veza traje i slicno. I cemu drama oko duge ili krate veze, raskida....pa ako je to to - bio str8 ili ne raskid boli i sve ostalo je isto i kod jednih i kod drugih. Cemu pompezna skretanja paznje na sve to, stvarno mi nije jasno. I, zaboga, krenimo od osnove: necu, nemam, nisam i nemoj su jedine 4 negacije koje se pisu zajedno! Ako se vec negoduje...

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Bio sam ironican.
Psihicko stanje je vrlo nedefinisan kvalitet. Homoseksualnost je aberacija ili devijacija samo u odnosu na komponentu toga da se razlikuje od orijentacije vecine ljudi. U tom smislu je i visoka inteligencija devijantno stanje.
Prica o gej lobiju je paranoicna. Nemogucnost da se odrzi prica o tome da je homoseksualnost bolest su uvideli mnogi nezavisni naucnici/istrazivaci, i njihova duznost je da to i saopste, sto i jesu uradili bez obzira na to kako su licno tumacili homoseksualnost i da li su imali stav za ili protiv. Nauka nema veze sa necijim osecanjima...
A cak i da jeste bio lobi u pitanju, onda bi to samo islo u plus homoseksualcima, u smislu da je ta "bolest" ucinila njihovo "stanje" superiornijim, da mogu da menjaju tokove nauke i istorije, zar ne?

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Ja sam oduvek bio ok sa tim sto sam gej. Ni najmanjih smetnji nemam ni sa porodicom ni prijateljima. Imam uspesan posao, lepo zaradjujem. Imao sam lepe i duge veze sa momcima, sad sam takodje u lepoj vezi. Nemam nikakve smetnje psiho/fizickog tipa. Jedino sto mi smeta je sto nemam ista prava u smislu prava na brak/gradjansku zajednicu, kao i to da ne mogu u javnosti da pokazujem emocije prema decku, sve ostalo mi funkcionise savrseno.

LezZena

pre 12 godina

Malo je ipak klise. Nesto je tacno a nesto nije. Pri tome ako se vec porede strejt i homoseksualne veze, mora da se napravi jos jedna razlika: Homoseksualne veze moraju da se podele na veze izmedju 2 muskarca i one druge izmedju 2 zene, jer se gejevi i lezbejke po tom pitanju dosta razlikuju. Verovatno jer se zene i muskarci razlikuju. Moje misljenje je da se homo veze brze raskidaju (ako je stvarno tako a u to nisam sigurna, jer po tom pitanju u Srbiji ni nema statistike)je razlog taj, sto ne moras da ostanes zajedno zbog drustva, dece, komsija (sta ce ko reci, misliti ako raskines/razvedes se)pa vise tj zdravije gledas na sebe. Jer po svaku cenu ostati zajedno (sto se u strejt brakovima cesto desava) nije zdravo. Na stranu ono da su mnogi brakovi iz pogresnih razloga sklopljeni tj bez ljubavi, tipa: "vreme mi je, pa...", itd.

Branko

pre 12 godina

Mojem partneru i meni, svi heteroseksualni i homoseksualni parovi koji nas poznaju, zavide na kvalitetu veze. Homoseksualni veze nisu nista bolje ili losije od heteroseksualnih. Treba shvatiti da je veza je kao biljka, mora joj se posvetiti pažnja i mora se gajiti.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Pa da, roditelji koji odbace svoje dete, zbog toga sto je gej stvarno jesu nenormalni...
Drugo, pitate se zasto je to drustveni problem. Pa zato sto je drustvo katalizovalo takav stav kod roditelja, pretvorilo to "biti gej" u stigmu. A roditelji koji nisu normalni reaguju na takav nacin kako reaguju jer ne mogu da se nose sa tom stigmom.

LezZena

pre 12 godina

@paja pajser: Nisi u pravu, ja znam mnogo vise lezbo parova;-) Npr moja devojka i ja smo veoma "uni" u svemu tome i uloge se dele po talentu. Kao i u krevetu, veoma "uni". Ne bi prepoznao ni jednu od nas dve kao lez a kamoli cija je koja uloga. Da je u jednoj vezi neko dominantniji - to moze da bude - a veruj mi ni u strejt vezi to ne mora uvek biti muskarac. On bi to samo zeleo ;-)

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Jaooooo, bas mi je drago da vidim da me i ovde spominjete. A sada da saznate nesto sto niste znali, i da ne bude kako ja ne znam nista, kako citam samo informacije preko googla,kako sam pristrastan, i tako slicne nebuloze, vec cu vam pokazati da to i ucim.
Postoji nesto se zove ego-distonicna homoseksualnost, i ona nije skinuta sa liste poremecaja, a odnosi se na ono sto ste opisali, na osobe homoseksualne orijentacije koje se ne osecaju ugodno u vezi sa tom cinjenicom, i zele to da nekako promene. Naravno, oni imaju pravo da potraze strucnu pomoc. Vecina lbgt populacije potpada pod termin ego-sintone homoseksualne orijentacije, i to je ono se ne vise ne smatra poremecajem. Znaci, oni nemaju problem sa tim da su homoseksualni, jedini problemi dolaze od sredine u kojoj zive.
Sto se tice onog svinjskog, pticjeg gripa, i njegovog uporedjivanja sa homoseksualnoscu, u smislu da SZO moze pogresiti u procenama, to su dve stvari koje nisu za uporedjivanje, jer su virusi nepredvidivi, tako da i SZO nije mogla da predvidi sa sigurnoscu kako ce se epidemija razvijati, uz poseban osvrt na cinjenicu da su ti podtipovi virusa bili nepoznati nauci do njihove pojave, i da se ne moze predvideti sa kojim drugim tipovima virusa bi se oni ukrstili. Homoseksualnost se proucava decenijama.

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Evo da Vam pojasnim kako drzava moze da utice na stav drustva. Ono sto je najosnovnije sto moze da uradi, to je da uputi jasnu poruku da nasilje bilo kog vida nije prihvatljivo, i to treba da radi kako kroz pravosudje, tako i edukacijom kroz skolovanje, a svi smo svedoci da ovde u ovoj zemlji nasilje postaje nepodnosljivo, i svaki dan citamo te kako je izboden nozem kontrolor u autobusu, te kako je napadnuta devojka koja je nosila majicu sa lbgt oznakom, te izboden neko treci koji se nije dopao nekom cetvrtom zbog ovoga ili onoga. Drzava nekako mlako i mlitavo reaguje, te osudjeni za te izgrede dobijaju minimalne kazne ili bivaju pusteni da se brane sa slobode, i tako opet nista nismo uradili. To je ono sto na prvom mestu drzava moze i mora uraditi. Pozdrav gospodine purenjak.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Iako moram da priznam da posedujete vrsno znanje psihologije, ipak bi bilo dobro da naucite osnovne nozoloske kategorije, u sta homoseksualnost ne spada btw ;) kao i osnove psihologije licnosti, kao i klinicke psihologije. Ili pak Psihologiju za pocetnike, ili bilo sta. Covece...

Marko

pre 12 godina

@purenjak

A ko kaze da to mene svi napustaju kad saznaju da sam gej? Vi? Sacuvajte vasa predubedjenja za sebe. Ja imam heteroseksualne prijatelje koji me podrzavaju, a podrzavaju i paradu. Ostave me oni sa predrasudama, neznanjem i predubedjenjima...poput Vas.

vuchkomilli

pre 12 godina

Kao prvo, jako sam zadovoljan sto na komentaru ima toliko strejt ljudi, to bi trebalo da znaci da se interesujemo...

Kao drugo, tesko mi je da poverujem da je osoba koja je ovo pisala, zaista sve ovo i prozivela, jer posle uvoda koji je licne prirode, uvodi svoja naucna zapazanja, daje podatke i datume, pravi neku vrstu filozofske konstrukcije, koja treba da da neku zavrsnu misao koja predstavlja zakljucak, a on glasi: Legalizacijom gej braka sprecice se veliki broj raskida gej veza. Zakljucak netacan! A evo i zasto...
Sam cin sklapanja braka je socijalno administrativna stvar u modernom svetu, sa jedne strane paru se pruzaju mogucnosti da stvaraju zajedno, zakon regulise njihovo zajednicko stvaranje, kako materijalno tako i nematerijalno (deca) i stiti svaku osobu u slucaju prekida te zajednice,sa druge ima vise koristi od zajednice nego od jedinke, recimo, vise trose, lakse ulazu u decu i sl. ali nikako nema kontrolu nad tim porivom trazenja savrsenog penisa, koji je bio i uzrok raskida.
Moja supruga i ja smo se uzeli zato sto je neverovatan smor u zemlji Srbiji prijaviti dete ako ste nevencan par, a bogami i skuplje. Nikada pre nismo ni pricali o braku, a i sada imamo problem sa terminom suprug i supruga,ali sam nakon par meseci veze, shvatio da gubim zelju za "vatanjem riba", jer sam imao ono sto mi je tada bilo potrebno, a kada smo poceli da zivimo zajedno, shvatio sam da sam nasao onu pravu i da jednostavno za trazenjem nema vise potrebe. Sada imamo i dete, ja je mnogo volim, a to ima veze sa nasom vezom, koja je komunikacija, interakcija, obostrana podrska, a ne seks, jer nakon 5 godina poznanstva, to i nije vise neka senzacija, ali ima puno drazi kao plod nekih drugih stvari. Trazenje savrsenogo onoga i veza ne idu zajedno, i to nema nikakve veze sa brakom, bilo da ste homo ili strejt. Ako ljudi zele da budu jedno drugom ekskluziva, to je vrlo lako ostvarivo, ali treba naci pravu, pravog, ili koga god. sa srecom i sve najbolje

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Opet ste pobrkali stvari. Pa nije Marko taj koji koristi generalizacije i stereotipiziranje u govoru, vi ste. Nije Marko taj koji ne poznaje savremenu naucnu teoriju, vi ste. Nije Marko taj koji ne koristi osnovna logicka nacela u rasudjivanju, vi ste. I na kraju ga optuzite za sve te stvari. Gospodine Purenjak, nadmasili ste sami sebe. Bravo!

Marko

pre 12 godina

@purenjak

Ipak je malo neumesno sa vase strane da pricate o agresiji i ostrascenosti, jer Vas niko nece napasti na ulici jer ste heteroseksualni, nece Vas porodica izbaciti iz kuce jer ste heteroseksualni, prijatelji Vas se nece odreci jer ste heteroseksualni, niko Vas nece ucenjivati jer ste heteroseksualni, niko Vas nece prinudno slati na "lecenje" jer ste heteroseksualni, nece Vas nazivati svakakvim uvredljivim imenima jer ste heteroseksualni, nece Vam zabraniti da izlazite i druzite se sa ljudima, jer ko zna, mozda kad ih vidite "postanete" heteroseksualni, itd. itd. Mislite o tome.

GenderBender

pre 12 godina

@ Purenjak

Na osnovu cega ste zakljucili da "svaki gay jeste prihvacen od strane roditelja"? Na osnovu komentara ovde? Ne znam kako da vam objasnim termin reprezentativni uzorak...uglavnom, ovo ovde nije reprezentativni uzorak. Cinjenica jeste da je mnogo mladih gejeva odbaceno od strane roditelja, kao i maltretirano zbog toga sto jesu. Nemaju sve LGBT osobe srecu da imaju normalne roditelje.