Četvrtak, 21.04.2011.

14:51

Monika Seleš - Forhend preko mreže života

Izvor: Status magazin

Monika Seleš - Forhend preko mreže života IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

bubi

pre 12 godina

Najmanje mi je vazno na kom jeziku prica i koji pasos ima, veliki pozdrav njoj i piscu teksta ja joj zelim puno srece u svemu sto radi. Slazem se prethodnim citaocima, zaista lep tekst.

Linda

pre 12 godina

Monika Seles je bila osoba koju su svi voleli, kad sam ziveo u Ljubljani, devojcice su izlazile napolje da igraju tenis i posle svekog udarca bi ispustile urlik imitirajuci Moniku, bila je prava Jugoslovenska zvezda. Zelim joj svu srecu i sigurnost.
(Markec, 14. maj 2011 12:22)

Ja sam jedna od tih devojaka :)

Markec

pre 12 godina

@Oganj
Nije problem u tome sto Srbi iz BiH zele da igraju za Srbiju, imaju prava na to, problem je sto Srbi ne shvataju da je BiH srpska drzava. I svi ti simboli(ljiljan) koji koriste Bosnjaci su simboli Tvrtka Kotromanica, koji je bio srpski vladar. Mi sami odustajemo od drzave koja je nasa.
Da se razumemo, BiH je zemlja Bosnjaka i Hrvata i Srba, i Republika Srpska treba da ostane kao entitet, ali ne treba razbijati BiH na koju polazemo mozda i najvise prava.
Monika Seles je bila osoba koju su svi voleli, kad sam ziveo u Ljubljani, devojcice su izlazile napolje da igraju tenis i posle svekog udarca bi ispustile urlik imitirajuci Moniku, bila je prava Jugoslovenska zvezda. Zelim joj svu srecu i sigurnost.

Oganj

pre 12 godina

Ja sam jedan od onih koji je pratio njen uspeh i strepeo za svaki njen poen. Navijao sam punim srcem za svki njen mec i ponosio sto je nasa. E sad... nikad mi nije bilo jasno zasto nikad nije htela da igra u FED kupu (valjda se tako zvlo ekipno takmicenje reprezentacija) za Jugoslaviju. Kasnije sam shvatio...sve je bilo podredjeno jednom cilju da moze da nastupa za USA.
Naravno to je njeno pravo i ne pada mi napamet da je zbog toga osudjujem, ne pada mi napamet da je osudjujem sto ne dolazi u Novi Sad. To je njeno pravo. Drago mi je sto nikada nije lose govorila o Srbiji, sto je izuzetna sportistkinja, i za sve ostalo sto je postigla u zivotu. Naravno nemam reci koje bi pokazale koliko mi je zao sto je prosla kroz takav pakao zbog necijeg ludila i nesrece sa ocem.
Ali sve to ne menja jednu cinjenicu...........ona se nikad nije osecala kao NASA.
Poreklo joj je sa ovih prostora ali nikad nije osecala da pripada ovde. Ta cenjenica nista ne umanjuje njenu velicinu. Na kraju kraju ja ne mogu da je osudjujem ni za Madjarsko poreklo. Srbi iz BIH skoro svi zele da nastupaju za Srbiju a ne za BIH...i ja im se divim......ne vidim zasto bih bio dvolican?

Pera

pre 12 godina

Slucajno naidoh na ovaj tekst. Iako nemam dovoljno godina da bih mogao da kazem da sam pratio njene meceve, mogu slobodno reci da me ime Monike Seles uvek seti na nesto drago sto je nekad bilo i cega vise nema. Nije to nostalgija za bivsom drzavom nego skoro lirsko osecanje koje nas sve veze za njen lik. Nije bitan pasos ni tlo koje je pod njenim ili nasim nogama, Monika se ovde voli!

cacanin

pre 12 godina

U mom srcu si bila i ostala veliki ČOVEK. Želim ti svu sreću ovog sveta !!!!
Hvala ti za sve što si nam pružila u teškim vremenima koja su bila.
Igrala si pod našom zastavom do poslednjeg momenta srcem i dušom. Još jednom HVALA !!!

II

pre 12 godina

Monika je pod nasom zastavom igrala onih najcrnjih ratnih godina (kada to nije morala).
I ja sam jedna od onih koji su odrasli prateci njene meceve, kada nas je odusevljavala svojom igrom i uspesima.
Idol je cele jedne generacije...
Zelim joj sve najbolje.

nacionaisticke gluposti

pre 12 godina

nekima na ovom sajtu ne bi odgovarao ni nikola tesla,znaci ni on nije dolazio u srbiju,nije se odrekao amerike,nije bio protiv bombardovanja,jaki kriterijumi...

Tatjana

pre 12 godina

Monika u "Dancing with the stars" nije igrala prosle sezone, vec pre 3 godine, kada je bila aktuelna 6. sezona. To je lako nalaziva informacija, a glupo izgleda kada se u tekstu pojavljuju netacni podaci, covek se zapita sta jos nije tacno...

Vladislav Kablar

pre 12 godina

1985. sam operisao koleno. Igrajući rukomet na betonu potrošio sam hrskavice levog kolena i jedini način da ponovo zaigram, bio je da se pre toga podvrgnem nožu. Nakon izlaska iz bolnice prepisana mi je rehabilitacija banjskog tipa. Kako sam se rodio i živeo u Senti, nije bilo druge nego da oporavak sprovedem u BANJI KANJIŽA. (Vrlo je blizu, 17 km od mog rodnog grada.)
Tu sam imao prilike da se upoznam sa porodicom Seleš. Monika je tada takođe bila u BANJI KANJIŽA. To je bio period vremena kada zbog naglog rasta, trpela njena kičma. Imala je 12 godina i već je bila vrlo popularna. Ozbiljnost sa kojom je radila vežbe, pridržavala se programa koji su joj propisali doktori, bila je fascinirajuća. Već tada je bila više nego zrela. Otac Karolj joj nije dozvoljavao da se posle 21:00h vrzma po prostorijama banje. Kako smo za vreme obroka sedeli za istim stolom, to smo se sprijateljili, a Monika me je zamolila da pitam njenog tatu, da li bi mogla u TV sali da gleda košarku, (Kup šampiona) i svog omiljenog sportistu Dražena Petrovića. Karolj je dozvolio, uz moju obavezu da je po završetku utakmice dopratim do sobe.
Utakmicu je odgledala, rekao bih u dahu, sa potpunim razumevanjem onoga što se dešava na terenu.
Dakle, verujem da bi, bilo šta da je izabrala, kakav god da je sport u pitanju, bila šampion. Jednostavno, rodila se kao takva.
Monika Seleš nije samo, za nas, sa ovih prostora, vrhunski sportista i teniser - ona je simbol jednog vremena koje je obeleženo kao poslednje "normalno" vreme u kojem smo živeli. Kreten koji joj je nožem skrenuo život u drugom pravcu, za mene je samo nagoveštaj svega onog što će nam se potom desiti. Odlaskom Monike Seleš sa terena i mi smo otišli nekim drugim pravcem, putem "kojim se ređe".

Veliki pozdrav za Moniku.

andrija

pre 12 godina

Monika hvala na svemu,kao klinac sam obozavao da te gledam...nekoliko dana sam plakao posle onog nesrecnog dogadjaja.zelim ti svako dobro.zivela ti nama

Milan

pre 12 godina

@D.Savic,Paris,FR - Ulice se ne daju mladim osobama kakva je Monika bez obzira koliko rano u životu postignu kakvo veliko delo! Ima vremena za ulicu Moniki i dobiće je ali još je rano. Pa valjda znate da je prosečni životni vek oko 75 godina, bar vi u Francuskoj trebalo bi da znate!

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Hvala ti Monika za sve sto si nam podarila,jednom sam te samo gledao uzivo na Rolland-Garossu i to u nastavku karijere,u polufinalu si izgubila od Hingis,tada sam dao da ti prenesu jedan buket cveca,hvala ti za sve suze radosnice,dok sam kao decak ziveo u Srbiji bezali smo sa casova da bi te gledali,a nismo ti dali ni ulicu:(

gaga

pre 12 godina

KAD NAS SPORT DEVEDESETIH NIJE IMAO KO DA PREZENTUJE U SVETU ,ZA VREME SANKCIJA,JEDINA JE ONA TO CINILA .JEDNOSTAVNO NAJBOLJAAAAAAAA.

kosta

pre 12 godina

Tisztelet!
Sta da vam kaze o Moniki kada sve znate, donela nam je toliko radosti , pa neka se ta radost vrati i u njen zivot. Pozdrav Kosta

dusan

pre 12 godina

Velika je zasluga Monike Selesh za inspiraciju svim nasim teniserima koji su kao decica ponikli u vreme kada je ona dominirala svetskom teniserskom scenom. Sve ostalo sto se pokusava vezati za njeno ime i ove prostore je cista patetika. Za mene licno je ona neko ko se na mnogo nacina odrekao svega sto je vezivalo za nas. Ne mogu reci da joj to i zameram ili da to ne mogu da shvatim. Ali se sigurno daleko vise divim nekim drugim sportistima koji su ipak smogli snage da priznaju i prigrle to odakle su i sta su. Kao sto to narod ponekad kaze "Tikva bez korena."Njoj ipak dugujemo zahvalnost za onu prvu inspiraciju, ako nista drugo.

objektivno

pre 12 godina

Ima ovde i dosta mladih koji ne znaju bas o cemu se radi, pa zbog njih da napisem par recenica. Neko moze da bude bilo kojeg porekla pa da oseca recimo Njujork kao svoj grad, jer ima nesto jedinstveno i kada zivi u njemu izvesno vreme to postane deo njega. Tako su ove rasprave besmislene, Monika Seles nosi sa sobom zemlju i grad iz koga je potekla. To ne moze da se izbrise, mada su pokidane niti koje nas povezuju. Mnogi ljudi su trazili (i dobili) mir u drugim zemljama, to nije nista cudno. Ako neko misli da je posle pakla koji je prosla Monika, trebala jos da resava nase politicke probleme, da sama stoji protiv svih, da bije i tu bitku, to je sumanuto. Ono sto Monika ima od nas, je ogromna ljubav, koju za nju niko ne oseca u toj meri, i koju nigde na drugom mestu nece naci. Da atmosfera nije ovakva kakva je, kao na svadbi gde se cita ko je kupio mladencima veci komad bele tehnike, sigurno bi i njoj bilo lakse da oseti deo te ljubavi i da pomogne vise nego do sada. Pogledajte samo kroz sta prolazi Djokovic sa svojom porodicom. Koliko je tu napada, politickih i ekomonckih obrta, svega i svacega, oko svakog poteza van terena. On to mozda moze da podnese, ali Monika ne bi podnela. Siguran sam da je Monika pomagala anonimno, kao i da ne treba niko da joj uzima ni to sto je Amerikanka, ni Madjarica, a ni nasa. I da nije uzela americki pasos ona je dobar deo zivota i sebe ugradila u tu zemlju. Budite samo realni i videcete da se sve kockice lepo slazu, da Monika ne moze da bude simbol koji umesto nas pobedjuje, i da nosi na ledjima sve nase probleme. Ona je predivna ranjiva zena kojoj zelimo sve najbolje, a siguran sam i ona nama. I dan danas svi nasi klinci koji dolaze da igraju kod Boletijerija, ili bilo koji drugi turnir na Floridi, prvo pomisle - ovde u Sarasoti zivi Monika Seles. I zaigraju mnogo mnogo bolje, preplavi ih sreca. Niti ko moze nama da uzme nasu ljubav, niti tim klincima njihov ponos, niti Moniki ono sto ona oseca.

goga bloga

pre 12 godina

@ S.Goran, 25. april 2011 02:55 - Bre covece napisa analizu nesto kracu od celog intervjua! Da li ste razmiusljali da se profesionalno angazujete kao sportski psiholog ili komentator? Probajte sa blogom - to bi Vam dalo vise mesta da iskazete svoja vidjenja nego prostor namenjen za skromne kometare clanaka.

Vesna J.

pre 12 godina

@ Zelena trava

da, u pravu ste, u Beogradu se trenutno igra medjunarodni teniski turnir kojem imaju pristup i tamo mogu da treniraju samo oni koga odredi porodica Djokovic - na primer, jedna Jelena Genčić koja je otkrila Novaka: prosle godine je kupila najjeftiniju ulaznicu i gledala sa vrha tribina program, jer je nisu ni pozvali a kamoli joj poslali kartu.
Nije dozvoljen ulaz (!) nikome iz Teniskog saveza drzave Srbije (sto je skandal bez obzira na to ko su i kako se zovu, i da li ih neko voli ili ne).
Poenta je da su teniski centar Milan Gale Muskatirovic svojim novcem renovirali gradjani Srbije (ćutke je preimenovan u Novak tenis center), Telekom Srbija je dao pola miliona eura za njegov nagradni fond, grad Beograd dao deset miliona dinara - a Djokovici su kupili samo licencu turnira koju mogu da prodaju kad god hoce.
Novak je rekao da već godinama živi u vili Monaku; a neko kao Jelena, rekoh, zivi u svom lepom stanu iznad stadiona Crvene Zvezde, i naravno ne hvali se ničim nego s ponosom govori o svojoj zemlji kada mora da odgovara na pitanja novinara širom sveta.
Ja razumem Vašu iracionalnu mržnju - ali žaliće bar pošteni ljudi za takvim teniserkama, Srpkinjama, kada Srbije više ne bude na teniskoj mapi sveta.

Jova

pre 12 godina

Lijepo je opet citati o Moniki i sjecati se tih dana i tenisa koji je ona igrala. Vecini nam je bila utjeha u ona vremena a meni je u sjecanju ostala jedna slika, koju uvijek vezujem za Moniku - posle osvojene titule na nekom od GS Monika trazi oca i zeli se veseliti s njim a on sjedi visoko na tribunama i van domasaja. Tad se Karol sjeti, skine kravatu i doda joj donji kraj pa oboje cimaju krajeve i smiju se. Mozda nekome nevazan detalj ali meni svaki put sjecanje na to skoro natjera suze na oci. Zato me ne cudi da je psihicki pala, posle napada, razvoda roditelja i smrti oca. Na km se vidjelo da su homogena, ljubavlju povezana porodica. Pa ti ostani normalan kad se sve poznato i drago rusi oko tebe.

Svi ljudi svjeta zasluzuju srecu, Monika mozda malko vise od vecine.

Pozdrav!

Sandra

pre 12 godina

Treba da vas je sramota sto tako pisete o njoj. Ko vama daje za pravo da joj bilo sta u zivotu prebacite....?! i da je psihoanalizirate, ponasate se kao da ste savrseni, sto je smesno. Monika je bila vrhunski sportista i postigla nesto u zivotu, da li je ona nekome slala loptice i koliko je njoj drzava pomogla, to nije vasa, vec samo njena stvar. Gledala sam je kao mala i bila ponosna na to koliko je jaka da se izbori za sebe. Pa sta ako je otisla, to znaci da je manje vredan covek? izadjite iz tih svojih jazbina i pocnite da cenite malo vise tudje kvalitete. PS: volela bih da Monika dodje ovde, do Naseg grada i Nase osnovne.. neka vidi stare prijatelje, mislim da bi se dosta Novosadjana i iz drugih gradova, okupilo da je doceka :)

zelena trava

pre 12 godina

Draga Vesna J,
ja se ne istrisam na Jeleni Jankovic, samo naglasavam da se Monika nikada i nicim nije busala u prsa, hvalila ili trazila sazaljenje na osnovu svog porekla. Njoj nikad nije bilo stalo da bude zvezda, barem ne toliko koliko JJ. Idete li vi po svetu i pricate ljudima kako ste ponosna Srpkinja i kako Srbija proizvede vise vrhunskih tenisera nego SAD? Odlike velikih ljudi su vrlo cesto odmerenost i skromnost. Sasvim je izvesno da su se Monike na terenu mnoge teniserke plasile, ali ne secam se da je ona nesto tako izjavila, a JJ, naravno, jeste. Kao sto ne znamo kolika je kuca Monike Seles i koliko ima skupih automobila, niti je to uopste relevantno za nekoga kome je tenis na prvom mestu. Sto se tice treniranja u BG, trenutno se ovde igra medjunarodni teniski turnir i na njemu nastupaju svetski teniser br. 2 (zapravo broj 1 ove godine!) i jedan od najboljih igraca dubla na svetu. Pa ako ima uslova za to... velika usta nisu dokaz rodoljublja.
Apropos, zanimljivo je kako se obozavaoci (jer moram tako da ih nazovem) Jelene Jankovic vrlo cesto i sasvim nepotrebno osecaju prozvanima. Samo ste vi u mom komentaru videli "iracionalnu mrznju". Preispitajte svoje misli jer vam one diktiraju recnik.

Зоран Шундић

pre 12 godina

МОЖЕШ ТИ ТО, МОНИКА! - Дирљива испосвест Монике Селеш, наше велике тенисерке, чији је успон прекинут атаком у Хамбургу. Наводи на размишљање. И потврђује правило: Успех - да, али не по сваку цену. Поред спорта, важно је водити и један сасвим обичан живот и настојати да се заокружи развојни пут личности. Она сада завршава студије пејсажне архитектуре и то је похвално. Желим јој срећан живот и да створи сопствену породицу у којој ће уживати и бити срећна. Све најбоље, Моника.

Vesna J.

pre 12 godina

@ Zelena trava


Zanimljivo, "nisi cuo da Monika gradi kucerinu u San Dijegu i placa porez Dubaiju"!
Ulaganja i finansije bogatih sportista su normalna pojava svuda u svetu i besmisleno je da mi, obicni smrtnici, to zlobno komentarisemo.
Zato Jelena odmara na Zlatiboru, trenira na Gemaxu, slavi Svetog Nikolu u svom stanu u Beogradu; i svaki slobodan trenutak provodi u Srbiji.
I kapiten je srpske Fed reprezentacije.
Sigurno nisi cuo ni da je Jelena Jankovic, na koju se ovde neprekidno pun iracionalne mrznje istresaš, americkim novinarima doslovno rekla:
"Ponosim se sto nasa mala Srbija ima vise tenisera u svetskom vrhu nego vi Amerikanci. Ja sam Srpkinja, a na Floridi cesto boravim jer jos nemamo dovoljno terena za trening kod kuce."
Jeca nije uzela americki pasos, svugde je rekla da je iz Srbije; a ne kao Monika "iz Jugoistocne Evrope".

Igor Barovic

pre 12 godina

Resio sam da napisem par redaka potstaknut pisanjem pojedinih ljudi koje neznam ni kako da nazovem.
Monika Seles je igrala pod zastavom tadasnje Jugoslavije 1992 i 1993, nije morala,bas me briga sto je uzela drzavljanstvo ovo ili ono,ona je bila idol mnogima tada u Jugoslaviji i bila je vrhunska igracica.Dokle cemo da se tako lako odricemo vrednih i znacajnih ljudi,umesto da ih privucemo ka sebi,mi ih odbijamo.Nasa logika je ako nam ne pritrci i kuka da je vratimo primimo i moli za to, ne treba nam,zasto,cemu????
Kada Cavic koji nije rodjen u Srbiji ,komga Ameri uce plivanju i ulazu u njega pliva za Srbiju,to je u redu onda je heroj nacije idol ljudi itd,ali ako to uradi neko nas kao Monika u koju nismo ulozili ni centa,onda je treba pljuvati vredjati i ostalo,sramota,kakav smo to bre narod.
Odredjena pocast treba da se ukaze Moniki mislim da bi diplomatski pasos bio prava stvar,ime ulice je mnogo,ali pasos je ok,i treba da je pozvovemo zvanicno da je ukljucimo u neku manifestaciju,sigurno ce doci,kao Madjarica,Amerikanaka ili kako vec,ona je nasa Mala Mo.
Pozdrav

Saberite malo dva i dva

pre 12 godina

Toliko mi isprazno deluje ovo sto cu reci, ali, nekako, to dozivljavam kao i obavezu.
Naime, i ja sam jedan od onih koji je ustajao pre petlova i gledao Moniku. Za nju sam cuo kad je imala samo desetak godina, a pobedjivala mnogo starije protivnice (Kao juniorka uzela je sve sto se moze uzeti od turnira.) Licno mislim da ex-Yu nije imala (Nole je na putu) takvog sportistu kao sto je ona bila.

Zameraju joj ovde da ne dolazi vec tako dugo u zemlju gde je rodjena. To mogu samo oni koji glume patriotizam, a pojma nemaju sta je stvarni zivot.
Ja zivim u inostranstvu od 1996. i nisam uzeo pasos zemlje u kojoj zivim, a stekao sam odavno sve uslove za to. Dolazio sam u Srbiju, ali mi je sve teze da dodjem. Razloga je "mali milion", a najvazniji je: kad ti umre majka i porodica je sve labavija (Njena majka i brat su sa njom). Familija se polako otudjuje od tebe (i ti od nje), prijatelji koje si imao imaju svoj zivot. Ponestaje zajednickih tema. Sve sto ima da se kaze stane u soljicu kafe.
Monika, kaze, vise nikog nema u Srbiji. Kome da dodje? Da se "uvaljuje" ljudima. A u ovom tekstu pise da sad zivi vrlo povuceno.
Hocete li mi verovati da se mi koji zivimo u inostranstvu TESKO SNALAZIMO sad u Srbiji. Mnogo, mnogo toga se promenilo (najvise na bolje). Skoro nista nije kao pre, a poprimili smo i navike i, uopste, nacin zivota (koliko god da to necemo) ljudi iz zemalja u kojima smo sada. Mi se sada u Srbiji osecamo kao (polu) stranci. To vam vrlo, vrlo iskreno priznajem.

A da drzava (Vlata ili TS, OK...) zovne Moniku odazvala bi se. U to budite sigurni.
Jedino ona i Divac za vreme rata nisu bili pod sankcijama, a ona je jos uvek imala nas pasos. I pomagala je koliko god je mogla. Ne samo novcano. Ona je isla i u Italiju (pre rata) da poseti nase fudbalere koji su tamo igrali Sv. prvenstvo i rekla im: "Igracete vi finale, a ja finale Vimbldona".
Dovodila je Meri Dzo Fernandez u Srbiju da igraju egzibicione meceve. Srbija se toliko "pretrgla"... nego je TV-Sarajevo po nju poslala helikopter u Bec. Meri Dzo je tih nekoliko dana boravila kod Selesovih u kuci da bi smanjila troskove boravka u Srbiji. Niko iz TS se nije setio da joj makar to plati. I njih dve su odigrale meceve: jedan u Sarajevu, drugi u N. Sadu.

Zavrsicu tako sto cu reci da Moniku (a i Jelenu Dokic) mogu da napadaju samo oni koji malo teze mogu da saberu dva i dva. Zbog takvih se nimalo ne bih zacudio kad bi i Ana, i JJ prihvatile strano drzavljanstvo.

iggy sweden

pre 12 godina

Hvala vam za ovaj interviju.
28 avgusta 1993 rodjena je moja prva kcer.
Zahvaljujuci Moniki Seles i moja kci je dobila isto prelijepo ime.

zelena trava

pre 12 godina

Ove isprazne debate o tome ko je veliki patriota i gde ga nema godinama sve vise mirisu na one koje su i donele srecne devedesete na Balkanu. A istovremeno broj Srba koji su uzeli neke druge pasose i po dvadeset i vise godina ih nema u rodnoj zemlji sad se vec meri milionima. Svojevremeno je ova zemlja imala i predsednika sa slicnom pricom o svom poreklu i zivotu, ali se njegova emigracija tumacila politickim razlozima. Pa po toj istoj logici moze se tumaciti i Monikina. Kome se to svidjala Srbija devedesetih godina i koliko se iseljenika vratilo da investira i poklanja "korpe loptica" svojim bivsim klubovima i skolama?? Monika Seles, koja je bila tenisko cudo vec sa 10 godina nije u ono vreme dobila niti deseti deo paznje koju su dobile nase savremene teniske zvezde dok su odrastale, a njeni uspesi su bili nemerljivo veci. Da ne govorim o onom poznatom argumentu "a sta je njoj ova zemlja dala, pa da igra za nju?" jer Moniki bivsa Jugoslavija, a ni Srbija, zaista nista, bas nista nisu dale. Slobodan Zivojinovic je bio "faca" sa svojih 100+ kg i "harizmom", a Monika? Kad je Marija Sharapova poslednji put igrala za Fed kup svoje zemlje, a dici se sto je Ruskinja? O Moniki jos nismo culi da gradi kucerine u San Diegu niti da je prijavljivala porez u nekom Dubai-u sa kojim nema nikakve veze, jednostavno devojka je nasla sebi drugi dom i tamo i ostala. Pljuvati po Moniki Seles je degutantno, jednako kao sto je nemocno i nisko pljuvati po Jeleni Dokic, koja je pre svega izbeglicko dete sa pijanim i agresivnim ocem i bas me briga za koga igraju, za njih navijam uvek i svugde jednako kao i za Novaka i sve ostale genijalce sa kojima ponosno delim geografsko poreklo.

S.Goran

pre 12 godina

U komentaru na ovu vest koji sam ostavio 25.04 2011 02:55.citam verovatno svoju nehoticnu gresku,koju bih da ispravim i to u sledecoj recenici:
,"ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga nije volela".
Ispravka-,ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga je jako volela.
Greska je velika i menja kompletan smisao i unosi nelogicnost u pricu.

Slaven Prodanovic

pre 12 godina

Moniki Seleš želim sve najbolje u životu.
A u vezi te druge priča, oko ulica i njihovih imena, žao mi je što neki uzimaju kao negativan primer naziv "1300 kaplara". Treba pročitati nešto o ovim mladićima i njihovim životima, pa onda suditi. Naziv ove ulice predstavlja simbol ljubavi prema svojoj zemlji i narodu.

zorica**lola**

pre 12 godina

Draga Mokika..
prevela sam lepe dane uz tebe da te gledam i navijam za tebe, bila si i ostala uvek u mom srcu ,odlicna igracica...zao mi je da sam sad procitala i da si izgubila tatu i da si i kao i ja vise nemas nikog u staroj juyogoslaviji, samo sam ja starija jer imam sina tvojih godina i cerku mladu 8 godina od tebe, i oni su bili veliki sportsisti za francusku zemlju u zudo, zato razumem sve sto pricas i da je tesko da si bila povredena u leda u najlepsem letu pobedama...zelim ti sve najlepse za buducnost i ostani u kontaktu sa nama uvek je drago da dobijemo tvoje vesti, tenis sad gledam sa Noletom i Anom i jelenom istpo kao sto kazes ,daju lepu sliku naseg naroda...da znas iako me nepoznajes u maju 2010 bila sam u NOVOM SADU posle 45 godina ,jako lep grad i mislila na tebe da si i tog grada..voli te ljubi Lola **zorica beogradjanka

Milan

pre 12 godina

@Lemi ns - Naravno da je Monika legendarna sportistkinja i da je za mnoge stanovnike bivše Jugoslavije, posebno Srbije, Vojvodine, Novog Sada... bila i više od sportiste i da je kao pojava imala veliki kulturološki značaj. I sám sam bio njen obožavalac ( rođen sam iste godine i u istom gradu kao i ona). Međutim smatram da je naša generacija još mlada da bi dobijali svoje ulice pa makar i Monika koja je već u ovim godinama postigla puno. Monikina i moja generacija tek treba da pokaže šta može u životu i naše vreme tek dolazi! Za početak generaciji Monike koja je ovde u Srbiji obezbedimo posao i bolji život jer mi bismo da radimo i da bolje živimo, u najboljim smo godinama!

Srbimir

pre 12 godina

Molim medije da pokrenu kampanju za Monikin dolazak u Srbiju;pod hitno je proglasiti pocasnim gradjaninom Novog Sada(jednoj od ulica dati njeno ime) i uruciti srpsko drzavljanstvo!(po mogucnosti i diplomatski pasos!)
To je najmanje sto mozemo uciniti za legendu srpskog i svetskog sporta!
Svetska,a nasa!

ana

pre 12 godina

NE PISITE GLUPOSTI, NOLE SKOROGINE ZA OVU ZENLJU A NJU ZABOLI LEVO COSE OD DESNOG STOLA, NIJE OVDE BILA SKORO 20 GODINA I ONA JE SATRO NASA. ONA JE LJUDI UZELA MADJARSKO DRZAVLJANSTVO A O PATETICNOJ PRIC O NOVOSADSKIM MOSTOVIMA NEMA VEZE SA MOZGOM , NE STAVLJAJTE U ISTI KOS NOLETA I NJU KO BOGA VAS MOLIM

S.Goran

pre 12 godina

Mentalna snaga je izuzetno bitna za tenisera,u tesnim mecevima ona je ta prevaga za konacan ishod.Velika vecina ljudi rekla bi da je Monka Seles bila mentalno ili jos bolje, psihicki veoma jaka,pa i svi brojevi jedan u obe konkurencije,i to posebno Lendl i sada Rodzer.
Medjutim malo dubljim analiziranjem ispostavilo se kao tacno upravo to sto sam i sumnjao s njima u vezi.
Baziracu se na Moniku jer upravo je ona i tema ovde.Tako,sklon sam da tvrdim da je Nole mentalno jaci od svo troje i psihicki cak neuporedivo stabilniji.
Kako tvrdim da je Monika oduvek bila psihicki jako nestabilna,postavlja se pitanje pa kako je onda na terenu upravo u tom segmentu bila tako dominantna?
Jednostavno,to se moze nauciti ili jos bolje uvezbati kako sebe uvesti u jedno stanje odsustva emocija i ravnodusnosti.
To je svakako ne prirodno stanje u kome se tada nalaze,kazem nalaze jer bilo ih je vise,nije Monika jedina to bila u stanju,to svi dobro mozete videti sada kod Rodzera.Tako i u situaciji kad nacini vanredno dobar potez,zbog koga mu aplaudira ceo stadion i protivnik,on se na to nece obazirati i ponasace se kao da je odigrao najobicniji potez.To vam govori da su mu emocije totalno iskljucene,te i u situaciji kada je mec rezultatski napet i kad se susrece sa brejk loptama,na njemu necete videti nikakve promene.
Zasto?Upravo zbog toga sto nisu u stanju da se kontrolisu i brzo koncentrisu kao sto to moze Nole,te pribegavaju totalnom iskljucenju emocija.Nole je u stanju da se izvristi,opsuje i nakon desetak sekundi da odigra poen pod najvecom mogucom koncetracijom,sto je verujte za Rodzera ili Moniku nezamislivo.
Uostalom verovatno svi znate da je Rodzer kao klinac i bio susta suprotnost ovoga sada i da upravo zbog tog sto nije bio u stanju da se koncentrise brzo nakon izliva besa i pribegao tome.
Tako isto i Monika s tim sto bi se ona toliko iskljucila da cesto kako i sama kaze i nije znala koji je rezultat u gemu,pa je i to resila tako sto je svaki poen igrala bez kalkulacija,kao da je svaki odlucujuci,sto joj je u ostalom ne retko i pomagalo da izadje iz naizgled bezizlaznih situacija.
Da je tako, govori i vreme koje joj je bilo potrebno da izadje iz teske psihoze koju je imala,iz poznatih razloga,sto se svakako kosi sa epitetom koji je krasio da je mentalno jaka kao stena.Neko bi rekao da,ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga nije volela,a ja bih zatim rekao da znam zenu kojoj je otac umro na rukama i pri tom pustila tek neku suzu,i da sam vise ja plakao dok mi je pricala sve oko njega,nego li ona koja je sve to dozivela a pri tom znam da ga je jako volela,a i oseti se to kako prica o njemu biva vam jasno koliko ga je volela i koliko je jaka.
Ovime hteo sam da kazem koliko su mnogi u zabludi kada je psiha u pitanju.Stefi Graf je vise pokazivala emocije na terenu od Monike ali to ne znaci da je bila psihicki slabija,vec je Monika spustala emotivnu zavesu zbog cega je imala bolji fokus na udarce i zaista je delovala kao skiceca masina za udaranje loptice ,i da joj se sve to nije desilo,verujem da bi imala najduzi staz na broju jedan u istoriji tenisa.

Papir trpi sve

pre 12 godina

@Boze koliko patetike u tekstu, koliko sebicnosti od Monike Seles!
25 godina nije bila u zemlji u kojoj odrasla.
Citam da je pitala na jednom turniru nase tenisere da li u Novom Sadu jos zivi Biljana Veselinovic (nekadasnja selektorka Fed reprezentacije i trener) kao da nije mogla da nadje lako telefon i javi joj se! Znaci, ne zanima je.
Nije se nikada javila Jeleni Gencic, svom treneru - koja je nju i Gorana Ivanisevica vodila na juniorske turnire sirom sveta i naucila ih tenisu, i otvorila im vrata teniskog sveta.
Ponosim se sto fantasticni danasnji teniseri i teniserke Srbije nisu takvi, nego su moralne i ljudske velicine, normalni mladi ljudi koji vole zivot i ne čame kao Monika sami i depresivni u tamnoj sobi; srpski sportisti cvrsto stoje na zemlji.
(Sremica
Bravo Sremice! 100% se slazem s Vama.
Posto je i moje dete nekada treniralo tenis u TK Novi Sad pricali su da Monika nikada klubu u kom je ponikla ni korpu loptica nije poklonila.
Ja sam je volela kao mnogi i bila je zaista Fascinantni sampion,ali Nole,Ana, Jelena,Janko, Viktor i Ziki(koji ima i decu) znaju za zivot i uzivaju u njemu.Sta ti vrede milioni kad nemas nikoga s kim ces da se budis.
@London - Kako mislite da Monika više nije naša? Rođena je ovde, odrasla je ovde i ima pravo na naše državljanstvo bez obzira što je uzela američko i mađarsko. Pa ima puno naših ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli na zapad pa to ne znači da su se trajno odrekli naše zemlje niti da oni nisu više naši!
(Milan,

Milane, pa nudili su i Noletu britansko drzavljanstvo i to kad nije imao para za treninge, putovanja, takmicenja.
Monika je uzela drzavljanstvo posle SVEGA, posle toliko ostvarenih pobeda i zaradjenih MILIONA $.Sto je uzela americko mogu da je razumem, ali madjarsko NIKAKO.
Znaci ona NAMA NIKADA nije ni pripadala.
Da toliko voli Novi Sad sela bi u 1.avion i za 10h bila bi ovde.
Letos sam citala njen interwu koji je dala Amerima gde kaze da je rodjena u " Jugoistocnoj Evropi" niti spominje zemlju a jos manje rodni grad Novi Sad.
Kako neko rece koliko ima talentovane dece ali nema ko da ih pogura, da im pomogne, pa ako toliko voli tenis i Srbiju i Novi Sad zasto nije organizovala svoj klub TK "Monika "??????
Samo da znate jedan interwu daje za nas a drugi za Amere.
Koga vise zanima neka " googla " pa ce naci.

sasa jokic

pre 12 godina

Monika je igrla ubedljivo najbolji tenis na planeti, ali su to bile devedesete, kada su Srbi po odluci svetskih vladara trebali da budu likovi sa nozem u zubima, a ne prvaci u tenisu. Neka pricaju da su ovo teorije zavere, ali onaj ludak koji joj je zabio noz u rame je klasicni "spavac" koji je zaustavio Monikinu karijeru. Nadam se da (obzirom na politicke okolnosti) Novak ne mora da razmislja o ovakvim stvarima, i da ce mu "dozvoliti" da bude broj jedan. U svakom slucaju oprez!

nov

pre 12 godina

Monika je poslednji(?)put bila u Novom Sadu 1992.godine ,nakon dolaska na
vlast u gradu stranke čiji se pretsednik sada nalazi u Hagu.Iz sve snage su se trudili da je pridobiju za stranku,što je naravno,Monika odbila i
odmah napustila rodni grad...
Pridružujem se predlogu, da B-92 koji se odlučio da više programskog pros-
tora posveti sportu, pokuša da dovede u studio našu nezaboravnu Moniku
Seleš !

branko

pre 12 godina

Pa bilo bi logicno da se ulica u kojoj je zivjela Monika nazove po njoj.Pošto nisam iz NS, molio bih ljude koji znaju koja je to ulica da pošalju pismo gradonačelniku NS-a i da pokrenu kampanju za promjenu imena te ulice

Cika Sima

pre 12 godina

Mislis na ovaj? :) Nije izgubila ni taj prvi set! B-)
http://www.youtube.com/watch?v=yXyVufVHMHg

"Samo bih mlađim kolegama poručila jednu stvar, pošto često čujem kako kad izgube kažu nema veze, još smo mladi, ima vremena... Nema vremena. Ja sam pre svoje dvadesete već imala osvojenih osam gren-slemova. Šampionski duh mora da se neguje na poseban način. I neka imaju na umu da se ne može sve u životu imati u isto vreme."

Ovo sam i sam hteo da primetim, ali ovako je bolje kad cuju od nje! :)

sasha

pre 13 godina

Hvala ti Monika.Svaki put grcam od suza kad citam nesto o tebi.Drago mi je da si dobila svoju najvecu bitku,pobjedila svoje strahove i nastavila da zivis kao normalna osoba.Najsrecniji sam jer si ti kao idol moje sestre i mene iz najranijeg djetinjstva zaista bila pravi idol.I ja sam ustajao u tri ujutro da gledam tvoje meceve,a nakon tog hamburga dugo nisam pratio tenis,ratovi su mi ubili i neke druge ljubavi,ali lijepe uspomene mi nikad nisu ubili.Hvala za ponos i lijepe uspomene.ZF

Lemi ns

pre 12 godina

@Milan
Naaravno da se ne mogu porediti ova dva umetnika... jedan sa notama drugi sa reketom, poenta je da je bila velika kampanja u NS kada je predlozeno ime lennona za ime ulice, za i protiv,ulicu Lennona danas imamo,99 % novosadjana ne zna ko je Car Jonvan Nenad a imano njegovu ulicu, 1300 kaplara ,Bele kuna i da ne nabrajam ...poenta je Moniku znamo svi ,zaduzila nas je /bar mene jeste, bila mi je svetlo u tunelu za vreme Milosevicevog mraka/ i najmanje sto mogu da kazem je da joj nadenemo jednu ulicu po njemom imenu ,da je pozovemo za otvareanje iste ,da vidimo onda dal nas je zaboravila , i da joj se poklonimo ako nije, jer ona je nase dete...

NF 62

pre 13 godina

Ponosan sam na činejnicu sto sam kao klinac prolazio kroz dvorište zgrada na Limanu i gledao Moniku kako trenira. Karakter i mentalitet kakav je Novi Sad kao drustvo nekada imao uspela je da prenese na teren i postigne uspeh. Ona će uvek biti naša dika.

istrijan

pre 13 godina

ja sam iz Hrvatske, ali ako sam kao devetogodišnjak mogao lud od sreće i ponosa gledati kako osvaja Roland Garros onda je Monika i moja..

Sremica

pre 13 godina

Boze koliko patetike u tekstu, koliko sebicnosti od Monike Seles!
25 godina nije bila u zemlji u kojoj odrasla.
Citam da je pitala na jednom turniru nase tenisere da li u Novom Sadu jos zivi Biljana Veselinovic (nekadasnja selektorka Fed reprezentacije i trener) kao da nije mogla da nadje lako telefon i javi joj se! Znaci, ne zanima je.
Nije se nikada javila Jeleni Gencic, svom treneru - koja je nju i Gorana Ivanisevica vodila na juniorske turnire sirom sveta i naucila ih tenisu, i otvorila im vrata teniskog sveta.
Ponosim se sto fantasticni danasnji teniseri i teniserke Srbije nisu takvi, nego su moralne i ljudske velicine, normalni mladi ljudi koji vole zivot i ne čame kao Monika sami i depresivni u tamnoj sobi; srpski sportisti cvrsto stoje na zemlji.

Pedja

pre 13 godina

Ova deca ne mogu ni da naslute kolika je ona sampionka bila. Po pravilu publika je bila protiv nje samo iz razloga jer dolazi iz Juge i to joj je bio najveci minus. Naravno da mi je krivo sto nedolazi ovde ali mogu i da je razumem obzirom sta joj se sve izdogadjalo u zivotu. Uglavnom zelim joj sve najbolje u zivotu.

ana

pre 13 godina

Sad kad je Nole promeno malo ruznu sliku o Srbiji koju je zapad godinama forsirao setila se nas, Samo pre par godina govorila je da je rodjena tamo negde u nekoj zemlji u istocnoj Evropi

d

pre 13 godina

monika je legenda. nego, kakva "njena domovina", ona se odrekla pasosa SRJ. sto ne cudi, jer je madjarica. dapace, to se i ocekivalo. nepovoljna je klima za madjare bila u vrijeme rata a i oni drze do svojega.

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

Kakve budale "žive" ovde i na ovom sajtu? Čovek napiše fantastičnu zajebanciju na račun Petra, koji se nada da će jednog dana videti Moniku na ulici u Novom Sadu, a Pavle (zajebancija već pominje, Petar i Pavle) piše da iz Beograda svakog jutra ide vozom u Novi Sad, ostaje tamo do večeri, ne bi li bar jednom u životu video Moniku. I budale, koje obožavaju nekoga ko ih ne poznaje, ne pominje, jednoglasno ovu zajebanciju preporučuju. Niko protiv!? Nemam reči. Ovaj narod je potpuno tup.

Tvrtko

pre 13 godina

Za mene je ona bila isto što je danas Novak. Bila je prva velika teniserka moje zemlje. Do tada sam gledao strance i strankinje u finalima i opredeljivao se po simpatijama, kako danas mnogi iz malih zemalja navijaju za Nadala, Novaka, Federera itd. Monika nije kriva ni za rat, ni za nesreću, koja joj se dogodila. Srbija i Novi Sad treba da joj pruže ruku kao svojoj, kao velikoj legendi i jednoj od začetnica sadašnjeg uspeha srpskog tenisa. Moniku je trebalo zvati na finale Dejvis kupa u Beogradu. Ako Fed kup reprezentacija bude igrala opet u Novom Sadu, TSS i grad Novi Sad znaju šta treba da učine. To čak ne bi bio uopšte loš čak i politički i marketinški potez, mada se meni lično gadi sve što ima veze sa politikom, valjda zato što nam nikad ništa dobro ne dolazi sa te strane.

Ženevljanin

pre 13 godina

Sjajno! I meni su suze bile u očima dok sam ovo čitao. Kliše je, ali ću
ipak reći da je njen život bio "kao roman". Da nije bilo Hamburga, da se Karolj nije razboleo od raka, Monika bi, moguće, postavila nenadmašive rekorde u ženskom tenisu. I ovako je jedna od najvećih a svakako najbolja naša teniserka svih vremena (sve gran slemove sem jednog ili dva osvojila je pod jugoslovenskom zastavom). Slažem se da dobije ulicu za života, najbolje u Novom Sadu...
P.S. Ne znam zašto je komentator koji je opravdano napisao da je "Mala Mo" nadimak američke teniserke Konoli dobio većinu "nepreporuka"? Kao što mi nije jasno zašto je stadion Crvene zvezde nazvan "Marakana"...Coppy-paste tehnologija!:-)

miroslav

pre 13 godina

prosto ne mogu nista da komentarisem o moniki jer je ona ispisala stranice svedskog sporta...jedino mogu da porucim ako ovo nekad procita da sam ustajao nocu svaki njen mec da gledam u melburnu i new yorku.sad nemam snage i ako navijam za sve nase tenisere.NAJBOLJA SI MONIKA

Moljac

pre 13 godina

Ne znam da li postoji tako talentovan pisac koji bi mogao da napiše ovakvu tragediju. Mala Mo, Zoran Đinđić, dva retka dragulja koja su nam tako okrutno i nenadoknadivo oteta. Ona je bar ostala živa, ali taj život očito nije nešto što bi bilo ko svom detetu poželeo. Baš me rasplakao ovaj tekst.

dragan

pre 13 godina

Veliki pozdrav za Moniku!!! Ona je bila jedini, ali JEDINI tracak nade u moru bezumlja psihoze 90-tih godina. Ko zna da li bi njena sudbina bila drugacija da je zemlja tada bila stabilna... U svakom slucaju, NIKADA TE NECEMO ZABORAVITI! WELCOME BACK, YOU ARE A L W A Y S WELCOME!!!

pero

pre 13 godina

Ona je i napravila popularizaciju tenisa na nasim prostorima i vjerujem da je cijela Yu bila ponosna na nju. Ja joj zamjeram sto, bez obzira na sve nedace koje je prozivila, nije nasla nijednu lijepu rijec za Yugoslaviju ( posebno u ono vrijeme) nego je samo otisla kao da nikada i nije bila nasa.

sima

pre 13 godina

Tebi je neko pomogao a dali si ti pomogla nekome ,nisi!!Ko zna koliko klinaca sanjaju isti teniski teren koji je tebi g. Balasevic usutpio da bi postala to sto jesi.Mozda si ljuta na drzavu a to nije razlog da ne pomognes buduce sportske heroje Srbije!!!!!

Krlja

pre 13 godina

Ne znam ciji je to posao, ali neko bi trebao da kontaktira Moniku Seles i da joj poundi drzavljanstvo Srbije i da joj kaze da bi drzavi Srbiji bila cast da ona tu ponudu prihvati.

Valter

pre 13 godina

Draga Monika,

ISKRENOST JE VRLINA VELIKIH,

HVALA TI.

"Znam gde sam rođena i Jugoslavija će uvek biti u mom srcu. Bilo je mnogo razloga zbog kojih sam bila primorana da promenim državljanstvo. Ipak, nisam imala snage da igram za američku Fed Kup reprezentaciju kada su 1999. godine rušeni mostovi mog rodnog grada..."

SAMO JUGOSLAVIJA I BEOGRAD,

Valter

mifa

pre 13 godina

e svako se danas zove Mirko e ima da promijenim ime!

monikin jedini grijeh je bio sto je bila s pogresnim pasosom u pogresno vreme a te price da je taj njemac bio fan stefi graf itd itd neka to prodaju po zapadu a ne nama ovdje samo budala moze to da vjeruje...

Dardej

pre 13 godina

Mala MO,sve što si postigla,postigla si.Samo jedno nisi ,a to je da se udaš i da stvoriš sebi porodicu.Želim ti puno uspeha u tome,rekla si da se nema vremena,požuri!

Pitanje

pre 13 godina

Umesto našminkane patetike o našoj Moniki, zapitajte se kad je poslednji put bila u Novom Sadu. I da li je njoj zavičaj (govorim o zavičaju!) učinio nešto ružno, da nikada više ne dođe u rodni grad? Čudna devojka.

Boban

pre 13 godina

Kazu da Monika nije nasa da je amerikanka,madjarica itd.Ali ipak ta "njihova" Monika nije mogla da igra za americku reprezentaciju dok se ruse mostovi Novog Sada a ove nase se slikaju sa onim koji je te mostove rusio i kazu da im je to bila velika cast,pa sad vidite ko je nas a ko nije.Mnogo srece zdravlja i dug zivota najvecoj nasoj sampionki.

OBJEKTIVNO

pre 13 godina

Mnogi od vas preneli su upravo ono što mislim,možda ću se i ponoviti.Emocije su toliko jake,da ovo pisanje neće imati neki bog zna kakav redosled. Ona nam je svojim uspesima ulepšavala teške dane početkom \'90. Ni danas kada opet imamo odlične tenisere,ne pratim ga sa tolikim žarom i fanatizmom. Koliko je nepravde i bola njoj naneto?! Da li je moguće da postoje umovi u ovoj zemlji koji imaju obraza da pišu komentare o njoj u negativnom kontekstu?! Njeni obožovaoci NIKADA,ALI BAŠ NIKADA je neće zaboraviti. Slažem se, potrebno je da dobije najmanje ulicu. Potrebno je da dodje,ne samo jednom,vec kad god poželi,neka to bude i nekoliko puta godišnje. 37 godina ima,neke njene vršnjakinje još igraju. Da, neprocenjiva šteta,naneta je,njoj,nama,našem i svetskom tenisu!! U pravu je nema vremena,svaki poen je važan,svaka pobeda je važna,da nije tako nikad ne bi bila to što jeste. O njoj bih mogao danima da pišem. Znamo mi ko je Morin Konoli,ali ona je za nas uvek bila i biće MALA MO!!!
Hvala joj što postoji,što je naša...

Dusan,Beograd

pre 13 godina

Svi mi rodjeni pre 90tih pamtimo koliko radosti nam je donosila Monika.Kao danas Novaku,bili smo ponosni da se ustajemo rano ujutru da bi je gledali.Ona je najveci sportista svih vremena sa nasih prostora jer je do 20 godine osvojila sve Grand Slamove.Nadam se da ce ubrzo doci u Srbiju i posetiti svoj rodni grad,uzeleli smo se da je cujemo kako prica srpski.Valjda ce se neko setiti da joj oda cast koju zasluzuje.Mozda ce Novak imati sluha da je pozove jer je dokazao svoju ljudskost.

Branko

pre 13 godina

Monika, ako ti do ruku dođe ovaj tekst,imaš veliki pozdrav iz Srbije. Ovo je tvoja zemlja, svi ste puno volimo i svi smo tvoji navijači.

Djoksa

pre 13 godina

Ovaj tekst me je jako dirnuo. Moja ljubav prema tenisu je zaiskrila gledajuci DK meceve Bobine Zivojinovica.Ali je dozivela pravu kulminaciju i pretvorila se u pravi pozar gledajuci Monikine meceve. Kao sto je ovde neko vec pomenuo, ustajao sam nocu da bih mogao da gledam njene meceve na AO i USO. Dugo, predugo je trajala pauza izmedju njenih uspeha i ove generacije nasih tenisera. Zato mi je i smesan onaj trol koji me kopira. Pa ja sam bio malo je reci odusevljen kada sam opet mogao da gledam kako se neko sa ovih prostora ravnopravno nosi sa najvecim teniskim velicinama. Zato su mi podjednako dragi svi nasi teniseri. Jer oni ne predstavljaju samo sebe vec i sve nas. Hvala ti Monika za sve! Secam se svega, i emisije "Fore i Fazoni"(koja je snimana na "Fantastu") i tvoje pobede nad Kris Evert u Hjustonu ( koja je odjeknula kao bomba jer si imala samo 15god) i tvog prvog RG i prognoze strucnjaka da ces u svojoj karijeri zaraditi 200mil dolara... I onog kobnog meca u Hamburgu... I egzibicionog meca sa Navratilovom koji je znacio tvoj ponovni povratak tenisu... SVEGA! Zivela ti nama dugo i obavezno svrati nekad do Novog Sada. Novosadjani ce sigurno znati da ugoste svoju najslavniju sugradjanku!
Sve najbolje,

Pavle

pre 13 godina

Petre Novosađanine, ja sam Beograđanin koji svakog jutra vozom ide u Novi Sad, ostaje tamo do uveče, u nadi da ću bar jednom na ulici Novoga Sada videti Moniuku Seleš. Živim za taj tan, kao i ti.

Borislav Djuric

pre 13 godina

OD RODJENJA SAM TESKO BOLESTAN I KAO DJETE SAM GLEDAO SMRT U OCI, ALI ONA JE JEDNA OD TIH KOJA MI JE ULILA NEVJEROVATNU SNAGU ZA BORBOM, TE TO STO SAM ZIV JEDNIM DIJELOM DUGUJEM I NASOJ "MALOJ MO".
NJENI SPORTSKI REZULTATI SU ZADIVLJUJUCI, ALI SU TAKO MALI KADA SE USPOREDE SA NJENOM LICNOSCU, TE ZRTVOM KOJU JE PODNIJELA ZBOG NEKE POREMECENE LICNOSTI.
TRAZIO SAM OD TENISKOG SAVEZA, DRZAVNIH INSTITUCIJA I PREDSJEDNIKA TADICA, DA ONA DOBIJE POCASNO DRZAVLJANSTVO SRBIJE. NIKADA NISAM DOBIO ODGOVORE. ZATO MOLIM MEDIJE U SRBIJI DA POKRENU TU INICIJATIVU, DA MONIKA DOBIJE ZASLUZENO MJESTO U DRUSTVU, A NE DA NAM IDOLI BUDU KRIMINALCI ILI KVAZIUMJETNICI.

JOS JEDNOM, HVALA TI MONIKA

Novo naselje

pre 13 godina

@milan
nije onaj što je poredio moniku i lenona imao loše namere.mi kao da smo zaboravili da je monika rođena u novom sadu.ne znam koliko je praksa da se živim ljudima daju imena ulica,ali moniku svakako treba dovući u novi sad i dostojno joj se odužiti za ono što je postigla u karijeri(npr.dati joj titulu počasnog građanina grada.)
@netačno
pošto vidim da insistiraš na tačnosti,da te ispravim,nije moris već morin konoli.

Milko

pre 13 godina

Monika Seleš je, bez konkurrencije, najveće tenisko ime i jedno od njavećih sportskih imena uopšte, sa prostora države Srbije.
Na žalost o njoj se ovde malo govori.
Ne ukalpa se takva veličina u trendove koji su u modi u ovakvoj Srbiji kakv u smo izgradili u poslednjih dvadeset i kusur godina.

Petar

pre 13 godina

Monika je legenda koju nijedan teniser na ovim prostorima nikada nece uspeti da dostigne. Nadam se da cu, bar jos jednom, videti kako seta Novim Sadom.

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Jednostavno S T E T A za Moniku,ili ti Malu Mo!Neverujem da je samo Parhe imao uticaj na sva kasnija desavanja sa Monikom.Imala je kvaliet, snagu, ZNANJE TENISKO ali uvek, kod mnogih, prvenstveno sportista, glava je problem. Steta je da sad u tim godinama vec oseca samocu.Sigurno da je novac vazan...ali, NIJE SVE U ZIVOTU! Hvala DJORDJU BALASEVICU koji je,kad na pocetku Moniku niko nije finansirao, dao svoje dvoriste da bi Monika tu trenirala.
I jos jedna opaska.Kad su kod nika Bolitijerija pocinjali,kao mladi,nije pocinjao AGASI nego tada jos uvek AGASIJAN!
Monika,MORAS DALJE uspesno i visoko podignute glave!!!

Arhimed

pre 13 godina

@ Mirko

Monika jeste nasa! Monika je rodjena u zemlji koja se zvala Jugoslavija kao i ja i svi stariji od 20 god. te je time NASA i dok je bilo ko od nas ziv bice uvek nasa!

Netačno

pre 13 godina

Nije Monika Seleš "Litl Mo", bila je u svoje vreme vrlo visoka, oko 180, a prava Mala Mo bila je Moris Konoli, slavna američka teniserka, sitna i niska, ali i prva koja je u jednoj godini, 1953, osvojila sva četiri GS.

Milan

pre 13 godina

@Lemi ns - Kako možete upoređivati Moniku sa jednim Džonom Lenonom? Džon Lenon je legendarno ime svetske umetnosti i malo je onih koji se mogu porediti sa njim. Pogotovo se ne može nijedan sportista porediti sa njim jer sport ipak nije delatnost u rangu umetnosti. Jako volim Moniku ali uvek treba biti realan.
@London - Kako mislite da Monika više nije naša? Rođena je ovde, odrasla je ovde i ima pravo na naše državljanstvo bez obzira što je uzela američko i mađarsko. Pa ima puno naših ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli na zapad pa to ne znači da su se trajno odrekli naše zemlje niti da oni nisu više naši!

Novosadjan

pre 13 godina

Monika, Novi Sad je jos tu - i ceka da mu se vratis. A ako si kao i mnogi mi - nikad ga ustvari nisi ni napustila - jer je to grad koji se ne napusta; on ce uvek biti s nama - ma gde da smo.

suboticki mornar

pre 13 godina

Vec smo polako poceli da zaboravljamo koliko nam je zadovoljstva donosila tih sumornih godina... Nekad su prolazili meseci, a da ona bude jedina lepa vest! Koliko puta smo plakali od srece!!! HVALA TI... Pozivam B92 da je ugosti u nekoj od emisija!!!

Mirko

pre 13 godina

Monika nije nasa, niti je bilo kada bila. Eno joj Amerika i neka tamo i ostane! Imamo mi nase teniserke i tenisere na koje smo ponosni. ZBOGOM MALA MO - Good bye Little Mo!!!

Monikin navijac

pre 13 godina

U momentu prekida karijere Monika je imala 19 godina i nepunih 5 meseci.

Njeni dotadasnji uspesi: sa 17 godina i dva meseca postala je broj 1 ( drzala je tu poziciju do prekida karijere u eri Stefi, Martine, Aranche...), pocev od svoje 16-te godine igrala je na 11 grand slamova i osvojila njih 8, to je cini rekorderkom po broju grand slam titula osvojenih pre dvadesete, pobedila je u svojih prvih sest grand slam finala (neoboren rekord), najmladja je pobednica Roland Garrosa, itd.

Kada se pojavila, bila je cudo, sve je radila nekako drugacije a opet tako savrseno: levoruka, dvorucni forhend, ispustala je prepoznatljive krike pri udaru. Kretala se sjajno po terenu i imala neverovatnu mentalnu snagu. Do danas smo vec i zaboravili da, kada se pojavila, publika je po pravilu bila protiv nje. To je kulminiralo na grand slam finalima... ipak nije joj smetalo da postavi neoboren rekord, 6 pobeda u svojih prvih 6 finalnih grand slam okrsaja.

Monica forever!

LM

pre 13 godina

Sa suzama i knedlom u grlu sam procitala ovaj dirljivi clanak. Mnogi obozavaoci sirom sveta kao i u Srbiji se pitaju zasto je Monika napadnuta na tako monstruozan nacin i sta bi bilo da se to nije dogodilo. Koliko bi i sta bi jos postigla. Manijak ili ne, valjda je tako bilo "najprakticnije" objasniti taj napad, postigao je cilj i nasoj Moniki je bila zavrsena karijera a mogla je biti najveca od najvecih. Mislim da nista nije bilo slucajno jer nikad nisam zaboravila sta su mediji radili, pisali i govorili o Monikinim uzdasima dok je igrala tenis. O "uzdasima" i stenjanju sestara Vilijams niko nista ne govori, prica se samo o njihovim velikim uspesima. Nista, nista, draga Monika nije slucajno.

London

pre 13 godina

Kao i uvek u Srbiji - Kasno Marko na Kosovo stize!! Monika je odavno otisla iz Srbije i zna se zasto... Njeni sunarodnici su sad USA i Madjarska. Mozemo samo da zalimo...
Al hajde bar da ne pravimo opet iste greske...pazimo na Novaka, Anu, Jelenu, Bojanu, Viktora, Nenada i ostale koji tek dolaze...
Monika je bila jedinstvena i zelim joj da uziva u mirnom zivotu koji je konacno uspela da pronadje.

mare 025

pre 13 godina

Odlican tekst o velikoj sampionki! Zao mi je sto se danas o njoj ne pise i ne govori mnogo, mladje generacije mozda ni ne znaju o kakvoj velicini je rec. Uz Jasnu Sekaric verovatno najbolja sportistkinja svih vremena sa prostora bivse YU. I dalje se dobro secam tog nesrecnog Hamburga i uzasa koji je tamo dozivela, i koji joj je definitivno uskratio jos vise titula.

Limanac

pre 13 godina

Hvala ti Monika za sve sto si cinila da budemo ponosni. Bila si i ostala najveca sampionka za sve nas nadam se.. Mnogo mi je drago sto nisi zaboravila ni svoju rodnu zemlju pa ni grad. Jako bi voleo kada bi ponovo dosla, imala bi sigurno lep docek.
Pozdrav od jednog limanca koji sada zivi u Norveskoj.

Djansr

pre 13 godina

Kazu teniska euforija vlada kod nas od kada su se pojavili Nole, Ana, Jelena...Nije tacno, ja sam pre 20 godina ustajao u 3 h ujutru da bih odgledao Moniku i bio ponosan sto pored njenog imena stoji Yugoslavia i tadasnja zastava.

dragan

pre 13 godina

veliki pozdrav za supermegagalaktičku caricu tenisa.

drugi set nekog meča gde štefi graf vodi 1-0 u setovima i 6-1 u tajbreku.... i monika dobija meč!!!!
nikad niko kao ona

ranko

pre 13 godina

kaze monika za novaka,jelenu ,anu, nema vremena,e tu je ona pogrijesila ,sto nije se zabavljala kao oni ,nego je propustila mladalacke zabave pa je kasnije psihicki pala,inace bolje bi joj bilo da ima normalnu porodicu nego sto mosli da je vlasnik te imovine jer je covjek prolaznik na zemlji

plazmica

pre 13 godina

Imala sam 6 godina kada joj je onaj idiot zabio noz u ledja..Tenis sam gledala samo zbog nje..Jedna jedina i najveca Monika Seles!!!!!!!!!!!!

Miljana

pre 13 godina

Hvala za tekst. Lepo osvezenje u moru sumornosti. Odrasla sam gledajuci njene meceve i bilo bi lepo da jos mnoge generacije odrastu uceci na njenom i primeru ostalih nasih tenisera. Ako neko zeli da ih ima, onda su upravo to su pravi uzori!

Lemi ns

pre 13 godina

Nije htela da igra dok su se rusili mostovi njenog grada 99 , e pa dragi sugradjani jedna ulica sigurno zasluzuje da ponese ime ove legende ,to je najmanje sto mozemo da uradimo , ipak nas je malo vise zaduzila od Johna Lenona i da ne nabrajam...

ФР

pre 13 godina

Не може неко од ових млађих данас да замисли доминацију коју је поседовала Моника. Било је то време када нисмо имали сателитске канале, када се цела земља спремала за рат, када се за тенис баш и није марило (а још мање ако ниси с подобним презименом). Не могу да замислим каква би данас еуфорија била да имамо некога као што је то била Моника. А уз гомилу трофеја и турнира које је освојила, мени ће увек остати један детаљ у сећању - Моника Селеш је била једина тенисерка, а тада још увек девојчурак, због које је челична Штефи Граф знала да изгуби концентрацију, да паничи, и да једноставно нестане на терену.

sergio

pre 13 godina

legenda belog sporta ! bravo Monika za sve sto si postigla i ostala normalna pored svega. da nije bilo tog nemackog idiota postavila bi rekorde koje niko nebi oborio 100%. Monika voleo bih da te vidim ponovo u Srbiji

Željko

pre 13 godina

Mislim da je velika sramota što među komentatorima koji prenose teniske mečeve postoji opšti konsenzus, bez obzira na kojoj tv stanici pratite tenis, da ova devojka više uopšte ne postoji.

Prema tome, dragi komentatori, uzmite se u pamet već jednom i pošteno pomenite ko je najbolja teniserka Srbije svih vremena. Ove dve današnje su dobre i svaka im čast na svemu, ali Monika zaslužuje makar ime da joj se spomene, a sasvim sigurno i mnogo više od ove zemlje.

Ako se ovakvih ličnosti sramimo, neka nas je sramota samih sebe!

Beograd

pre 13 godina

Lep intervju, pratila sam citavu njenu karijeru, ne shvatajuci,tada, kakvo mi se cudo desava pred ocima. Monika, nadamo se da cemo te uskoro videti u Beogradu i tvom rodnom Novom Sadu. Poseti nas bar na kratko, ti si nasa i mi te volimo.

milos

pre 13 godina

e suze mi krenuse...
Hvala Mala Mo na svemu lijepom sto si nam podarila..
Zelim ti zivot u zdravlju, sreci, i bez bola jer si ga imala i previse..i naravno zelim ti da se vratis u svoju zemlju i u miru i sreci zivis i provedes ostatak svog zivota.

BICES ZAUVIJEK SAMO NASA MALA MO :)

jegood

pre 13 godina

Monika je bila i ostala moj najveci teniski idol. Kakva je to igracica bila, protutnjala je svetskim tenisom kao stampedo. Zelim joj sve najbolje i sto da ne, da se ponovo proslavi kao vrhunki teniski trener....

nikolaSRB

pre 13 godina

Nisam znao da je pre 20e godine osvojila OSAM TITULA! Ej OSAM GRAND SLAM TITULA! Pa da li je moguce. Ona je obrnula igricu. Kakva Ana kakva Jelena kakva Stefi kakva Navratilova . Ova devojka je obrnula igricu ! Svaka cast.I sto je najgore uvek mora da se pojavi neko zavidan i da ti srusi sve!

Idol

pre 13 godina

Na pismenom u trecem razredu tema je bila "Sta cu biti kada porastem",ja sam pisala o Moniki,bila mi je idol,i ba smi je drago sto sam bas nju odabrala...

nikolaSRB

pre 13 godina

Nisam znao da je pre 20e godine osvojila OSAM TITULA! Ej OSAM GRAND SLAM TITULA! Pa da li je moguce. Ona je obrnula igricu. Kakva Ana kakva Jelena kakva Stefi kakva Navratilova . Ova devojka je obrnula igricu ! Svaka cast.I sto je najgore uvek mora da se pojavi neko zavidan i da ti srusi sve!

Monikin navijac

pre 13 godina

U momentu prekida karijere Monika je imala 19 godina i nepunih 5 meseci.

Njeni dotadasnji uspesi: sa 17 godina i dva meseca postala je broj 1 ( drzala je tu poziciju do prekida karijere u eri Stefi, Martine, Aranche...), pocev od svoje 16-te godine igrala je na 11 grand slamova i osvojila njih 8, to je cini rekorderkom po broju grand slam titula osvojenih pre dvadesete, pobedila je u svojih prvih sest grand slam finala (neoboren rekord), najmladja je pobednica Roland Garrosa, itd.

Kada se pojavila, bila je cudo, sve je radila nekako drugacije a opet tako savrseno: levoruka, dvorucni forhend, ispustala je prepoznatljive krike pri udaru. Kretala se sjajno po terenu i imala neverovatnu mentalnu snagu. Do danas smo vec i zaboravili da, kada se pojavila, publika je po pravilu bila protiv nje. To je kulminiralo na grand slam finalima... ipak nije joj smetalo da postavi neoboren rekord, 6 pobeda u svojih prvih 6 finalnih grand slam okrsaja.

Monica forever!

Idol

pre 13 godina

Na pismenom u trecem razredu tema je bila "Sta cu biti kada porastem",ja sam pisala o Moniki,bila mi je idol,i ba smi je drago sto sam bas nju odabrala...

Djansr

pre 13 godina

Kazu teniska euforija vlada kod nas od kada su se pojavili Nole, Ana, Jelena...Nije tacno, ja sam pre 20 godina ustajao u 3 h ujutru da bih odgledao Moniku i bio ponosan sto pored njenog imena stoji Yugoslavia i tadasnja zastava.

suboticki mornar

pre 13 godina

Vec smo polako poceli da zaboravljamo koliko nam je zadovoljstva donosila tih sumornih godina... Nekad su prolazili meseci, a da ona bude jedina lepa vest! Koliko puta smo plakali od srece!!! HVALA TI... Pozivam B92 da je ugosti u nekoj od emisija!!!

Željko

pre 13 godina

Mislim da je velika sramota što među komentatorima koji prenose teniske mečeve postoji opšti konsenzus, bez obzira na kojoj tv stanici pratite tenis, da ova devojka više uopšte ne postoji.

Prema tome, dragi komentatori, uzmite se u pamet već jednom i pošteno pomenite ko je najbolja teniserka Srbije svih vremena. Ove dve današnje su dobre i svaka im čast na svemu, ali Monika zaslužuje makar ime da joj se spomene, a sasvim sigurno i mnogo više od ove zemlje.

Ako se ovakvih ličnosti sramimo, neka nas je sramota samih sebe!

Branko

pre 13 godina

Monika, ako ti do ruku dođe ovaj tekst,imaš veliki pozdrav iz Srbije. Ovo je tvoja zemlja, svi ste puno volimo i svi smo tvoji navijači.

Lemi ns

pre 13 godina

Nije htela da igra dok su se rusili mostovi njenog grada 99 , e pa dragi sugradjani jedna ulica sigurno zasluzuje da ponese ime ove legende ,to je najmanje sto mozemo da uradimo , ipak nas je malo vise zaduzila od Johna Lenona i da ne nabrajam...

ФР

pre 13 godina

Не може неко од ових млађих данас да замисли доминацију коју је поседовала Моника. Било је то време када нисмо имали сателитске канале, када се цела земља спремала за рат, када се за тенис баш и није марило (а још мање ако ниси с подобним презименом). Не могу да замислим каква би данас еуфорија била да имамо некога као што је то била Моника. А уз гомилу трофеја и турнира које је освојила, мени ће увек остати један детаљ у сећању - Моника Селеш је била једина тенисерка, а тада још увек девојчурак, због које је челична Штефи Граф знала да изгуби концентрацију, да паничи, и да једноставно нестане на терену.

Borislav Djuric

pre 13 godina

OD RODJENJA SAM TESKO BOLESTAN I KAO DJETE SAM GLEDAO SMRT U OCI, ALI ONA JE JEDNA OD TIH KOJA MI JE ULILA NEVJEROVATNU SNAGU ZA BORBOM, TE TO STO SAM ZIV JEDNIM DIJELOM DUGUJEM I NASOJ "MALOJ MO".
NJENI SPORTSKI REZULTATI SU ZADIVLJUJUCI, ALI SU TAKO MALI KADA SE USPOREDE SA NJENOM LICNOSCU, TE ZRTVOM KOJU JE PODNIJELA ZBOG NEKE POREMECENE LICNOSTI.
TRAZIO SAM OD TENISKOG SAVEZA, DRZAVNIH INSTITUCIJA I PREDSJEDNIKA TADICA, DA ONA DOBIJE POCASNO DRZAVLJANSTVO SRBIJE. NIKADA NISAM DOBIO ODGOVORE. ZATO MOLIM MEDIJE U SRBIJI DA POKRENU TU INICIJATIVU, DA MONIKA DOBIJE ZASLUZENO MJESTO U DRUSTVU, A NE DA NAM IDOLI BUDU KRIMINALCI ILI KVAZIUMJETNICI.

JOS JEDNOM, HVALA TI MONIKA

dragan

pre 13 godina

veliki pozdrav za supermegagalaktičku caricu tenisa.

drugi set nekog meča gde štefi graf vodi 1-0 u setovima i 6-1 u tajbreku.... i monika dobija meč!!!!
nikad niko kao ona

Novosadjan

pre 13 godina

Monika, Novi Sad je jos tu - i ceka da mu se vratis. A ako si kao i mnogi mi - nikad ga ustvari nisi ni napustila - jer je to grad koji se ne napusta; on ce uvek biti s nama - ma gde da smo.

Arhimed

pre 13 godina

@ Mirko

Monika jeste nasa! Monika je rodjena u zemlji koja se zvala Jugoslavija kao i ja i svi stariji od 20 god. te je time NASA i dok je bilo ko od nas ziv bice uvek nasa!

milos

pre 13 godina

e suze mi krenuse...
Hvala Mala Mo na svemu lijepom sto si nam podarila..
Zelim ti zivot u zdravlju, sreci, i bez bola jer si ga imala i previse..i naravno zelim ti da se vratis u svoju zemlju i u miru i sreci zivis i provedes ostatak svog zivota.

BICES ZAUVIJEK SAMO NASA MALA MO :)

Boban

pre 13 godina

Kazu da Monika nije nasa da je amerikanka,madjarica itd.Ali ipak ta "njihova" Monika nije mogla da igra za americku reprezentaciju dok se ruse mostovi Novog Sada a ove nase se slikaju sa onim koji je te mostove rusio i kazu da im je to bila velika cast,pa sad vidite ko je nas a ko nije.Mnogo srece zdravlja i dug zivota najvecoj nasoj sampionki.

istrijan

pre 13 godina

ja sam iz Hrvatske, ali ako sam kao devetogodišnjak mogao lud od sreće i ponosa gledati kako osvaja Roland Garros onda je Monika i moja..

OBJEKTIVNO

pre 13 godina

Mnogi od vas preneli su upravo ono što mislim,možda ću se i ponoviti.Emocije su toliko jake,da ovo pisanje neće imati neki bog zna kakav redosled. Ona nam je svojim uspesima ulepšavala teške dane početkom \'90. Ni danas kada opet imamo odlične tenisere,ne pratim ga sa tolikim žarom i fanatizmom. Koliko je nepravde i bola njoj naneto?! Da li je moguće da postoje umovi u ovoj zemlji koji imaju obraza da pišu komentare o njoj u negativnom kontekstu?! Njeni obožovaoci NIKADA,ALI BAŠ NIKADA je neće zaboraviti. Slažem se, potrebno je da dobije najmanje ulicu. Potrebno je da dodje,ne samo jednom,vec kad god poželi,neka to bude i nekoliko puta godišnje. 37 godina ima,neke njene vršnjakinje još igraju. Da, neprocenjiva šteta,naneta je,njoj,nama,našem i svetskom tenisu!! U pravu je nema vremena,svaki poen je važan,svaka pobeda je važna,da nije tako nikad ne bi bila to što jeste. O njoj bih mogao danima da pišem. Znamo mi ko je Morin Konoli,ali ona je za nas uvek bila i biće MALA MO!!!
Hvala joj što postoji,što je naša...

mare 025

pre 13 godina

Odlican tekst o velikoj sampionki! Zao mi je sto se danas o njoj ne pise i ne govori mnogo, mladje generacije mozda ni ne znaju o kakvoj velicini je rec. Uz Jasnu Sekaric verovatno najbolja sportistkinja svih vremena sa prostora bivse YU. I dalje se dobro secam tog nesrecnog Hamburga i uzasa koji je tamo dozivela, i koji joj je definitivno uskratio jos vise titula.

Beograd

pre 13 godina

Lep intervju, pratila sam citavu njenu karijeru, ne shvatajuci,tada, kakvo mi se cudo desava pred ocima. Monika, nadamo se da cemo te uskoro videti u Beogradu i tvom rodnom Novom Sadu. Poseti nas bar na kratko, ti si nasa i mi te volimo.

plazmica

pre 13 godina

Imala sam 6 godina kada joj je onaj idiot zabio noz u ledja..Tenis sam gledala samo zbog nje..Jedna jedina i najveca Monika Seles!!!!!!!!!!!!

LM

pre 13 godina

Sa suzama i knedlom u grlu sam procitala ovaj dirljivi clanak. Mnogi obozavaoci sirom sveta kao i u Srbiji se pitaju zasto je Monika napadnuta na tako monstruozan nacin i sta bi bilo da se to nije dogodilo. Koliko bi i sta bi jos postigla. Manijak ili ne, valjda je tako bilo "najprakticnije" objasniti taj napad, postigao je cilj i nasoj Moniki je bila zavrsena karijera a mogla je biti najveca od najvecih. Mislim da nista nije bilo slucajno jer nikad nisam zaboravila sta su mediji radili, pisali i govorili o Monikinim uzdasima dok je igrala tenis. O "uzdasima" i stenjanju sestara Vilijams niko nista ne govori, prica se samo o njihovim velikim uspesima. Nista, nista, draga Monika nije slucajno.

sergio

pre 13 godina

legenda belog sporta ! bravo Monika za sve sto si postigla i ostala normalna pored svega. da nije bilo tog nemackog idiota postavila bi rekorde koje niko nebi oborio 100%. Monika voleo bih da te vidim ponovo u Srbiji

Limanac

pre 13 godina

Hvala ti Monika za sve sto si cinila da budemo ponosni. Bila si i ostala najveca sampionka za sve nas nadam se.. Mnogo mi je drago sto nisi zaboravila ni svoju rodnu zemlju pa ni grad. Jako bi voleo kada bi ponovo dosla, imala bi sigurno lep docek.
Pozdrav od jednog limanca koji sada zivi u Norveskoj.

jegood

pre 13 godina

Monika je bila i ostala moj najveci teniski idol. Kakva je to igracica bila, protutnjala je svetskim tenisom kao stampedo. Zelim joj sve najbolje i sto da ne, da se ponovo proslavi kao vrhunki teniski trener....

Milko

pre 13 godina

Monika Seleš je, bez konkurrencije, najveće tenisko ime i jedno od njavećih sportskih imena uopšte, sa prostora države Srbije.
Na žalost o njoj se ovde malo govori.
Ne ukalpa se takva veličina u trendove koji su u modi u ovakvoj Srbiji kakv u smo izgradili u poslednjih dvadeset i kusur godina.

Petar

pre 13 godina

Monika je legenda koju nijedan teniser na ovim prostorima nikada nece uspeti da dostigne. Nadam se da cu, bar jos jednom, videti kako seta Novim Sadom.

Miljana

pre 13 godina

Hvala za tekst. Lepo osvezenje u moru sumornosti. Odrasla sam gledajuci njene meceve i bilo bi lepo da jos mnoge generacije odrastu uceci na njenom i primeru ostalih nasih tenisera. Ako neko zeli da ih ima, onda su upravo to su pravi uzori!

Pavle

pre 13 godina

Petre Novosađanine, ja sam Beograđanin koji svakog jutra vozom ide u Novi Sad, ostaje tamo do uveče, u nadi da ću bar jednom na ulici Novoga Sada videti Moniuku Seleš. Živim za taj tan, kao i ti.

Vladislav Kablar

pre 12 godina

1985. sam operisao koleno. Igrajući rukomet na betonu potrošio sam hrskavice levog kolena i jedini način da ponovo zaigram, bio je da se pre toga podvrgnem nožu. Nakon izlaska iz bolnice prepisana mi je rehabilitacija banjskog tipa. Kako sam se rodio i živeo u Senti, nije bilo druge nego da oporavak sprovedem u BANJI KANJIŽA. (Vrlo je blizu, 17 km od mog rodnog grada.)
Tu sam imao prilike da se upoznam sa porodicom Seleš. Monika je tada takođe bila u BANJI KANJIŽA. To je bio period vremena kada zbog naglog rasta, trpela njena kičma. Imala je 12 godina i već je bila vrlo popularna. Ozbiljnost sa kojom je radila vežbe, pridržavala se programa koji su joj propisali doktori, bila je fascinirajuća. Već tada je bila više nego zrela. Otac Karolj joj nije dozvoljavao da se posle 21:00h vrzma po prostorijama banje. Kako smo za vreme obroka sedeli za istim stolom, to smo se sprijateljili, a Monika me je zamolila da pitam njenog tatu, da li bi mogla u TV sali da gleda košarku, (Kup šampiona) i svog omiljenog sportistu Dražena Petrovića. Karolj je dozvolio, uz moju obavezu da je po završetku utakmice dopratim do sobe.
Utakmicu je odgledala, rekao bih u dahu, sa potpunim razumevanjem onoga što se dešava na terenu.
Dakle, verujem da bi, bilo šta da je izabrala, kakav god da je sport u pitanju, bila šampion. Jednostavno, rodila se kao takva.
Monika Seleš nije samo, za nas, sa ovih prostora, vrhunski sportista i teniser - ona je simbol jednog vremena koje je obeleženo kao poslednje "normalno" vreme u kojem smo živeli. Kreten koji joj je nožem skrenuo život u drugom pravcu, za mene je samo nagoveštaj svega onog što će nam se potom desiti. Odlaskom Monike Seleš sa terena i mi smo otišli nekim drugim pravcem, putem "kojim se ređe".

Veliki pozdrav za Moniku.

zelena trava

pre 12 godina

Ove isprazne debate o tome ko je veliki patriota i gde ga nema godinama sve vise mirisu na one koje su i donele srecne devedesete na Balkanu. A istovremeno broj Srba koji su uzeli neke druge pasose i po dvadeset i vise godina ih nema u rodnoj zemlji sad se vec meri milionima. Svojevremeno je ova zemlja imala i predsednika sa slicnom pricom o svom poreklu i zivotu, ali se njegova emigracija tumacila politickim razlozima. Pa po toj istoj logici moze se tumaciti i Monikina. Kome se to svidjala Srbija devedesetih godina i koliko se iseljenika vratilo da investira i poklanja "korpe loptica" svojim bivsim klubovima i skolama?? Monika Seles, koja je bila tenisko cudo vec sa 10 godina nije u ono vreme dobila niti deseti deo paznje koju su dobile nase savremene teniske zvezde dok su odrastale, a njeni uspesi su bili nemerljivo veci. Da ne govorim o onom poznatom argumentu "a sta je njoj ova zemlja dala, pa da igra za nju?" jer Moniki bivsa Jugoslavija, a ni Srbija, zaista nista, bas nista nisu dale. Slobodan Zivojinovic je bio "faca" sa svojih 100+ kg i "harizmom", a Monika? Kad je Marija Sharapova poslednji put igrala za Fed kup svoje zemlje, a dici se sto je Ruskinja? O Moniki jos nismo culi da gradi kucerine u San Diegu niti da je prijavljivala porez u nekom Dubai-u sa kojim nema nikakve veze, jednostavno devojka je nasla sebi drugi dom i tamo i ostala. Pljuvati po Moniki Seles je degutantno, jednako kao sto je nemocno i nisko pljuvati po Jeleni Dokic, koja je pre svega izbeglicko dete sa pijanim i agresivnim ocem i bas me briga za koga igraju, za njih navijam uvek i svugde jednako kao i za Novaka i sve ostale genijalce sa kojima ponosno delim geografsko poreklo.

London

pre 13 godina

Kao i uvek u Srbiji - Kasno Marko na Kosovo stize!! Monika je odavno otisla iz Srbije i zna se zasto... Njeni sunarodnici su sad USA i Madjarska. Mozemo samo da zalimo...
Al hajde bar da ne pravimo opet iste greske...pazimo na Novaka, Anu, Jelenu, Bojanu, Viktora, Nenada i ostale koji tek dolaze...
Monika je bila jedinstvena i zelim joj da uziva u mirnom zivotu koji je konacno uspela da pronadje.

Saberite malo dva i dva

pre 12 godina

Toliko mi isprazno deluje ovo sto cu reci, ali, nekako, to dozivljavam kao i obavezu.
Naime, i ja sam jedan od onih koji je ustajao pre petlova i gledao Moniku. Za nju sam cuo kad je imala samo desetak godina, a pobedjivala mnogo starije protivnice (Kao juniorka uzela je sve sto se moze uzeti od turnira.) Licno mislim da ex-Yu nije imala (Nole je na putu) takvog sportistu kao sto je ona bila.

Zameraju joj ovde da ne dolazi vec tako dugo u zemlju gde je rodjena. To mogu samo oni koji glume patriotizam, a pojma nemaju sta je stvarni zivot.
Ja zivim u inostranstvu od 1996. i nisam uzeo pasos zemlje u kojoj zivim, a stekao sam odavno sve uslove za to. Dolazio sam u Srbiju, ali mi je sve teze da dodjem. Razloga je "mali milion", a najvazniji je: kad ti umre majka i porodica je sve labavija (Njena majka i brat su sa njom). Familija se polako otudjuje od tebe (i ti od nje), prijatelji koje si imao imaju svoj zivot. Ponestaje zajednickih tema. Sve sto ima da se kaze stane u soljicu kafe.
Monika, kaze, vise nikog nema u Srbiji. Kome da dodje? Da se "uvaljuje" ljudima. A u ovom tekstu pise da sad zivi vrlo povuceno.
Hocete li mi verovati da se mi koji zivimo u inostranstvu TESKO SNALAZIMO sad u Srbiji. Mnogo, mnogo toga se promenilo (najvise na bolje). Skoro nista nije kao pre, a poprimili smo i navike i, uopste, nacin zivota (koliko god da to necemo) ljudi iz zemalja u kojima smo sada. Mi se sada u Srbiji osecamo kao (polu) stranci. To vam vrlo, vrlo iskreno priznajem.

A da drzava (Vlata ili TS, OK...) zovne Moniku odazvala bi se. U to budite sigurni.
Jedino ona i Divac za vreme rata nisu bili pod sankcijama, a ona je jos uvek imala nas pasos. I pomagala je koliko god je mogla. Ne samo novcano. Ona je isla i u Italiju (pre rata) da poseti nase fudbalere koji su tamo igrali Sv. prvenstvo i rekla im: "Igracete vi finale, a ja finale Vimbldona".
Dovodila je Meri Dzo Fernandez u Srbiju da igraju egzibicione meceve. Srbija se toliko "pretrgla"... nego je TV-Sarajevo po nju poslala helikopter u Bec. Meri Dzo je tih nekoliko dana boravila kod Selesovih u kuci da bi smanjila troskove boravka u Srbiji. Niko iz TS se nije setio da joj makar to plati. I njih dve su odigrale meceve: jedan u Sarajevu, drugi u N. Sadu.

Zavrsicu tako sto cu reci da Moniku (a i Jelenu Dokic) mogu da napadaju samo oni koji malo teze mogu da saberu dva i dva. Zbog takvih se nimalo ne bih zacudio kad bi i Ana, i JJ prihvatile strano drzavljanstvo.

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Jednostavno S T E T A za Moniku,ili ti Malu Mo!Neverujem da je samo Parhe imao uticaj na sva kasnija desavanja sa Monikom.Imala je kvaliet, snagu, ZNANJE TENISKO ali uvek, kod mnogih, prvenstveno sportista, glava je problem. Steta je da sad u tim godinama vec oseca samocu.Sigurno da je novac vazan...ali, NIJE SVE U ZIVOTU! Hvala DJORDJU BALASEVICU koji je,kad na pocetku Moniku niko nije finansirao, dao svoje dvoriste da bi Monika tu trenirala.
I jos jedna opaska.Kad su kod nika Bolitijerija pocinjali,kao mladi,nije pocinjao AGASI nego tada jos uvek AGASIJAN!
Monika,MORAS DALJE uspesno i visoko podignute glave!!!

Pedja

pre 13 godina

Ova deca ne mogu ni da naslute kolika je ona sampionka bila. Po pravilu publika je bila protiv nje samo iz razloga jer dolazi iz Juge i to joj je bio najveci minus. Naravno da mi je krivo sto nedolazi ovde ali mogu i da je razumem obzirom sta joj se sve izdogadjalo u zivotu. Uglavnom zelim joj sve najbolje u zivotu.

S.Goran

pre 12 godina

Mentalna snaga je izuzetno bitna za tenisera,u tesnim mecevima ona je ta prevaga za konacan ishod.Velika vecina ljudi rekla bi da je Monka Seles bila mentalno ili jos bolje, psihicki veoma jaka,pa i svi brojevi jedan u obe konkurencije,i to posebno Lendl i sada Rodzer.
Medjutim malo dubljim analiziranjem ispostavilo se kao tacno upravo to sto sam i sumnjao s njima u vezi.
Baziracu se na Moniku jer upravo je ona i tema ovde.Tako,sklon sam da tvrdim da je Nole mentalno jaci od svo troje i psihicki cak neuporedivo stabilniji.
Kako tvrdim da je Monika oduvek bila psihicki jako nestabilna,postavlja se pitanje pa kako je onda na terenu upravo u tom segmentu bila tako dominantna?
Jednostavno,to se moze nauciti ili jos bolje uvezbati kako sebe uvesti u jedno stanje odsustva emocija i ravnodusnosti.
To je svakako ne prirodno stanje u kome se tada nalaze,kazem nalaze jer bilo ih je vise,nije Monika jedina to bila u stanju,to svi dobro mozete videti sada kod Rodzera.Tako i u situaciji kad nacini vanredno dobar potez,zbog koga mu aplaudira ceo stadion i protivnik,on se na to nece obazirati i ponasace se kao da je odigrao najobicniji potez.To vam govori da su mu emocije totalno iskljucene,te i u situaciji kada je mec rezultatski napet i kad se susrece sa brejk loptama,na njemu necete videti nikakve promene.
Zasto?Upravo zbog toga sto nisu u stanju da se kontrolisu i brzo koncentrisu kao sto to moze Nole,te pribegavaju totalnom iskljucenju emocija.Nole je u stanju da se izvristi,opsuje i nakon desetak sekundi da odigra poen pod najvecom mogucom koncetracijom,sto je verujte za Rodzera ili Moniku nezamislivo.
Uostalom verovatno svi znate da je Rodzer kao klinac i bio susta suprotnost ovoga sada i da upravo zbog tog sto nije bio u stanju da se koncentrise brzo nakon izliva besa i pribegao tome.
Tako isto i Monika s tim sto bi se ona toliko iskljucila da cesto kako i sama kaze i nije znala koji je rezultat u gemu,pa je i to resila tako sto je svaki poen igrala bez kalkulacija,kao da je svaki odlucujuci,sto joj je u ostalom ne retko i pomagalo da izadje iz naizgled bezizlaznih situacija.
Da je tako, govori i vreme koje joj je bilo potrebno da izadje iz teske psihoze koju je imala,iz poznatih razloga,sto se svakako kosi sa epitetom koji je krasio da je mentalno jaka kao stena.Neko bi rekao da,ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga nije volela,a ja bih zatim rekao da znam zenu kojoj je otac umro na rukama i pri tom pustila tek neku suzu,i da sam vise ja plakao dok mi je pricala sve oko njega,nego li ona koja je sve to dozivela a pri tom znam da ga je jako volela,a i oseti se to kako prica o njemu biva vam jasno koliko ga je volela i koliko je jaka.
Ovime hteo sam da kazem koliko su mnogi u zabludi kada je psiha u pitanju.Stefi Graf je vise pokazivala emocije na terenu od Monike ali to ne znaci da je bila psihicki slabija,vec je Monika spustala emotivnu zavesu zbog cega je imala bolji fokus na udarce i zaista je delovala kao skiceca masina za udaranje loptice ,i da joj se sve to nije desilo,verujem da bi imala najduzi staz na broju jedan u istoriji tenisa.

sasha

pre 13 godina

Hvala ti Monika.Svaki put grcam od suza kad citam nesto o tebi.Drago mi je da si dobila svoju najvecu bitku,pobjedila svoje strahove i nastavila da zivis kao normalna osoba.Najsrecniji sam jer si ti kao idol moje sestre i mene iz najranijeg djetinjstva zaista bila pravi idol.I ja sam ustajao u tri ujutro da gledam tvoje meceve,a nakon tog hamburga dugo nisam pratio tenis,ratovi su mi ubili i neke druge ljubavi,ali lijepe uspomene mi nikad nisu ubili.Hvala za ponos i lijepe uspomene.ZF

Djoksa

pre 13 godina

Ovaj tekst me je jako dirnuo. Moja ljubav prema tenisu je zaiskrila gledajuci DK meceve Bobine Zivojinovica.Ali je dozivela pravu kulminaciju i pretvorila se u pravi pozar gledajuci Monikine meceve. Kao sto je ovde neko vec pomenuo, ustajao sam nocu da bih mogao da gledam njene meceve na AO i USO. Dugo, predugo je trajala pauza izmedju njenih uspeha i ove generacije nasih tenisera. Zato mi je i smesan onaj trol koji me kopira. Pa ja sam bio malo je reci odusevljen kada sam opet mogao da gledam kako se neko sa ovih prostora ravnopravno nosi sa najvecim teniskim velicinama. Zato su mi podjednako dragi svi nasi teniseri. Jer oni ne predstavljaju samo sebe vec i sve nas. Hvala ti Monika za sve! Secam se svega, i emisije "Fore i Fazoni"(koja je snimana na "Fantastu") i tvoje pobede nad Kris Evert u Hjustonu ( koja je odjeknula kao bomba jer si imala samo 15god) i tvog prvog RG i prognoze strucnjaka da ces u svojoj karijeri zaraditi 200mil dolara... I onog kobnog meca u Hamburgu... I egzibicionog meca sa Navratilovom koji je znacio tvoj ponovni povratak tenisu... SVEGA! Zivela ti nama dugo i obavezno svrati nekad do Novog Sada. Novosadjani ce sigurno znati da ugoste svoju najslavniju sugradjanku!
Sve najbolje,

mifa

pre 13 godina

e svako se danas zove Mirko e ima da promijenim ime!

monikin jedini grijeh je bio sto je bila s pogresnim pasosom u pogresno vreme a te price da je taj njemac bio fan stefi graf itd itd neka to prodaju po zapadu a ne nama ovdje samo budala moze to da vjeruje...

Srbimir

pre 12 godina

Molim medije da pokrenu kampanju za Monikin dolazak u Srbiju;pod hitno je proglasiti pocasnim gradjaninom Novog Sada(jednoj od ulica dati njeno ime) i uruciti srpsko drzavljanstvo!(po mogucnosti i diplomatski pasos!)
To je najmanje sto mozemo uciniti za legendu srpskog i svetskog sporta!
Svetska,a nasa!

nov

pre 12 godina

Monika je poslednji(?)put bila u Novom Sadu 1992.godine ,nakon dolaska na
vlast u gradu stranke čiji se pretsednik sada nalazi u Hagu.Iz sve snage su se trudili da je pridobiju za stranku,što je naravno,Monika odbila i
odmah napustila rodni grad...
Pridružujem se predlogu, da B-92 koji se odlučio da više programskog pros-
tora posveti sportu, pokuša da dovede u studio našu nezaboravnu Moniku
Seleš !

cacanin

pre 12 godina

U mom srcu si bila i ostala veliki ČOVEK. Želim ti svu sreću ovog sveta !!!!
Hvala ti za sve što si nam pružila u teškim vremenima koja su bila.
Igrala si pod našom zastavom do poslednjeg momenta srcem i dušom. Još jednom HVALA !!!

NF 62

pre 13 godina

Ponosan sam na činejnicu sto sam kao klinac prolazio kroz dvorište zgrada na Limanu i gledao Moniku kako trenira. Karakter i mentalitet kakav je Novi Sad kao drustvo nekada imao uspela je da prenese na teren i postigne uspeh. Ona će uvek biti naša dika.

dragan

pre 13 godina

Veliki pozdrav za Moniku!!! Ona je bila jedini, ali JEDINI tracak nade u moru bezumlja psihoze 90-tih godina. Ko zna da li bi njena sudbina bila drugacija da je zemlja tada bila stabilna... U svakom slucaju, NIKADA TE NECEMO ZABORAVITI! WELCOME BACK, YOU ARE A L W A Y S WELCOME!!!

Milan

pre 13 godina

@Lemi ns - Kako možete upoređivati Moniku sa jednim Džonom Lenonom? Džon Lenon je legendarno ime svetske umetnosti i malo je onih koji se mogu porediti sa njim. Pogotovo se ne može nijedan sportista porediti sa njim jer sport ipak nije delatnost u rangu umetnosti. Jako volim Moniku ali uvek treba biti realan.
@London - Kako mislite da Monika više nije naša? Rođena je ovde, odrasla je ovde i ima pravo na naše državljanstvo bez obzira što je uzela američko i mađarsko. Pa ima puno naših ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli na zapad pa to ne znači da su se trajno odrekli naše zemlje niti da oni nisu više naši!

Tvrtko

pre 13 godina

Za mene je ona bila isto što je danas Novak. Bila je prva velika teniserka moje zemlje. Do tada sam gledao strance i strankinje u finalima i opredeljivao se po simpatijama, kako danas mnogi iz malih zemalja navijaju za Nadala, Novaka, Federera itd. Monika nije kriva ni za rat, ni za nesreću, koja joj se dogodila. Srbija i Novi Sad treba da joj pruže ruku kao svojoj, kao velikoj legendi i jednoj od začetnica sadašnjeg uspeha srpskog tenisa. Moniku je trebalo zvati na finale Dejvis kupa u Beogradu. Ako Fed kup reprezentacija bude igrala opet u Novom Sadu, TSS i grad Novi Sad znaju šta treba da učine. To čak ne bi bio uopšte loš čak i politički i marketinški potez, mada se meni lično gadi sve što ima veze sa politikom, valjda zato što nam nikad ništa dobro ne dolazi sa te strane.

objektivno

pre 12 godina

Ima ovde i dosta mladih koji ne znaju bas o cemu se radi, pa zbog njih da napisem par recenica. Neko moze da bude bilo kojeg porekla pa da oseca recimo Njujork kao svoj grad, jer ima nesto jedinstveno i kada zivi u njemu izvesno vreme to postane deo njega. Tako su ove rasprave besmislene, Monika Seles nosi sa sobom zemlju i grad iz koga je potekla. To ne moze da se izbrise, mada su pokidane niti koje nas povezuju. Mnogi ljudi su trazili (i dobili) mir u drugim zemljama, to nije nista cudno. Ako neko misli da je posle pakla koji je prosla Monika, trebala jos da resava nase politicke probleme, da sama stoji protiv svih, da bije i tu bitku, to je sumanuto. Ono sto Monika ima od nas, je ogromna ljubav, koju za nju niko ne oseca u toj meri, i koju nigde na drugom mestu nece naci. Da atmosfera nije ovakva kakva je, kao na svadbi gde se cita ko je kupio mladencima veci komad bele tehnike, sigurno bi i njoj bilo lakse da oseti deo te ljubavi i da pomogne vise nego do sada. Pogledajte samo kroz sta prolazi Djokovic sa svojom porodicom. Koliko je tu napada, politickih i ekomonckih obrta, svega i svacega, oko svakog poteza van terena. On to mozda moze da podnese, ali Monika ne bi podnela. Siguran sam da je Monika pomagala anonimno, kao i da ne treba niko da joj uzima ni to sto je Amerikanka, ni Madjarica, a ni nasa. I da nije uzela americki pasos ona je dobar deo zivota i sebe ugradila u tu zemlju. Budite samo realni i videcete da se sve kockice lepo slazu, da Monika ne moze da bude simbol koji umesto nas pobedjuje, i da nosi na ledjima sve nase probleme. Ona je predivna ranjiva zena kojoj zelimo sve najbolje, a siguran sam i ona nama. I dan danas svi nasi klinci koji dolaze da igraju kod Boletijerija, ili bilo koji drugi turnir na Floridi, prvo pomisle - ovde u Sarasoti zivi Monika Seles. I zaigraju mnogo mnogo bolje, preplavi ih sreca. Niti ko moze nama da uzme nasu ljubav, niti tim klincima njihov ponos, niti Moniki ono sto ona oseca.

II

pre 12 godina

Monika je pod nasom zastavom igrala onih najcrnjih ratnih godina (kada to nije morala).
I ja sam jedna od onih koji su odrasli prateci njene meceve, kada nas je odusevljavala svojom igrom i uspesima.
Idol je cele jedne generacije...
Zelim joj sve najbolje.

Novo naselje

pre 13 godina

@milan
nije onaj što je poredio moniku i lenona imao loše namere.mi kao da smo zaboravili da je monika rođena u novom sadu.ne znam koliko je praksa da se živim ljudima daju imena ulica,ali moniku svakako treba dovući u novi sad i dostojno joj se odužiti za ono što je postigla u karijeri(npr.dati joj titulu počasnog građanina grada.)
@netačno
pošto vidim da insistiraš na tačnosti,da te ispravim,nije moris već morin konoli.

Cika Sima

pre 12 godina

Mislis na ovaj? :) Nije izgubila ni taj prvi set! B-)
http://www.youtube.com/watch?v=yXyVufVHMHg

"Samo bih mlađim kolegama poručila jednu stvar, pošto često čujem kako kad izgube kažu nema veze, još smo mladi, ima vremena... Nema vremena. Ja sam pre svoje dvadesete već imala osvojenih osam gren-slemova. Šampionski duh mora da se neguje na poseban način. I neka imaju na umu da se ne može sve u životu imati u isto vreme."

Ovo sam i sam hteo da primetim, ali ovako je bolje kad cuju od nje! :)

Slaven Prodanovic

pre 12 godina

Moniki Seleš želim sve najbolje u životu.
A u vezi te druge priča, oko ulica i njihovih imena, žao mi je što neki uzimaju kao negativan primer naziv "1300 kaplara". Treba pročitati nešto o ovim mladićima i njihovim životima, pa onda suditi. Naziv ove ulice predstavlja simbol ljubavi prema svojoj zemlji i narodu.

miroslav

pre 13 godina

prosto ne mogu nista da komentarisem o moniki jer je ona ispisala stranice svedskog sporta...jedino mogu da porucim ako ovo nekad procita da sam ustajao nocu svaki njen mec da gledam u melburnu i new yorku.sad nemam snage i ako navijam za sve nase tenisere.NAJBOLJA SI MONIKA

Pitanje

pre 13 godina

Umesto našminkane patetike o našoj Moniki, zapitajte se kad je poslednji put bila u Novom Sadu. I da li je njoj zavičaj (govorim o zavičaju!) učinio nešto ružno, da nikada više ne dođe u rodni grad? Čudna devojka.

Moljac

pre 13 godina

Ne znam da li postoji tako talentovan pisac koji bi mogao da napiše ovakvu tragediju. Mala Mo, Zoran Đinđić, dva retka dragulja koja su nam tako okrutno i nenadoknadivo oteta. Ona je bar ostala živa, ali taj život očito nije nešto što bi bilo ko svom detetu poželeo. Baš me rasplakao ovaj tekst.

Jova

pre 12 godina

Lijepo je opet citati o Moniki i sjecati se tih dana i tenisa koji je ona igrala. Vecini nam je bila utjeha u ona vremena a meni je u sjecanju ostala jedna slika, koju uvijek vezujem za Moniku - posle osvojene titule na nekom od GS Monika trazi oca i zeli se veseliti s njim a on sjedi visoko na tribunama i van domasaja. Tad se Karol sjeti, skine kravatu i doda joj donji kraj pa oboje cimaju krajeve i smiju se. Mozda nekome nevazan detalj ali meni svaki put sjecanje na to skoro natjera suze na oci. Zato me ne cudi da je psihicki pala, posle napada, razvoda roditelja i smrti oca. Na km se vidjelo da su homogena, ljubavlju povezana porodica. Pa ti ostani normalan kad se sve poznato i drago rusi oko tebe.

Svi ljudi svjeta zasluzuju srecu, Monika mozda malko vise od vecine.

Pozdrav!

iggy sweden

pre 12 godina

Hvala vam za ovaj interviju.
28 avgusta 1993 rodjena je moja prva kcer.
Zahvaljujuci Moniki Seles i moja kci je dobila isto prelijepo ime.

Igor Barovic

pre 12 godina

Resio sam da napisem par redaka potstaknut pisanjem pojedinih ljudi koje neznam ni kako da nazovem.
Monika Seles je igrala pod zastavom tadasnje Jugoslavije 1992 i 1993, nije morala,bas me briga sto je uzela drzavljanstvo ovo ili ono,ona je bila idol mnogima tada u Jugoslaviji i bila je vrhunska igracica.Dokle cemo da se tako lako odricemo vrednih i znacajnih ljudi,umesto da ih privucemo ka sebi,mi ih odbijamo.Nasa logika je ako nam ne pritrci i kuka da je vratimo primimo i moli za to, ne treba nam,zasto,cemu????
Kada Cavic koji nije rodjen u Srbiji ,komga Ameri uce plivanju i ulazu u njega pliva za Srbiju,to je u redu onda je heroj nacije idol ljudi itd,ali ako to uradi neko nas kao Monika u koju nismo ulozili ni centa,onda je treba pljuvati vredjati i ostalo,sramota,kakav smo to bre narod.
Odredjena pocast treba da se ukaze Moniki mislim da bi diplomatski pasos bio prava stvar,ime ulice je mnogo,ali pasos je ok,i treba da je pozvovemo zvanicno da je ukljucimo u neku manifestaciju,sigurno ce doci,kao Madjarica,Amerikanaka ili kako vec,ona je nasa Mala Mo.
Pozdrav

Dardej

pre 13 godina

Mala MO,sve što si postigla,postigla si.Samo jedno nisi ,a to je da se udaš i da stvoriš sebi porodicu.Želim ti puno uspeha u tome,rekla si da se nema vremena,požuri!

andrija

pre 12 godina

Monika hvala na svemu,kao klinac sam obozavao da te gledam...nekoliko dana sam plakao posle onog nesrecnog dogadjaja.zelim ti svako dobro.zivela ti nama

bubi

pre 12 godina

Najmanje mi je vazno na kom jeziku prica i koji pasos ima, veliki pozdrav njoj i piscu teksta ja joj zelim puno srece u svemu sto radi. Slazem se prethodnim citaocima, zaista lep tekst.

Valter

pre 13 godina

Draga Monika,

ISKRENOST JE VRLINA VELIKIH,

HVALA TI.

"Znam gde sam rođena i Jugoslavija će uvek biti u mom srcu. Bilo je mnogo razloga zbog kojih sam bila primorana da promenim državljanstvo. Ipak, nisam imala snage da igram za američku Fed Kup reprezentaciju kada su 1999. godine rušeni mostovi mog rodnog grada..."

SAMO JUGOSLAVIJA I BEOGRAD,

Valter

gaga

pre 12 godina

KAD NAS SPORT DEVEDESETIH NIJE IMAO KO DA PREZENTUJE U SVETU ,ZA VREME SANKCIJA,JEDINA JE ONA TO CINILA .JEDNOSTAVNO NAJBOLJAAAAAAAA.

Pera

pre 12 godina

Slucajno naidoh na ovaj tekst. Iako nemam dovoljno godina da bih mogao da kazem da sam pratio njene meceve, mogu slobodno reci da me ime Monike Seles uvek seti na nesto drago sto je nekad bilo i cega vise nema. Nije to nostalgija za bivsom drzavom nego skoro lirsko osecanje koje nas sve veze za njen lik. Nije bitan pasos ni tlo koje je pod njenim ili nasim nogama, Monika se ovde voli!

Krlja

pre 13 godina

Ne znam ciji je to posao, ali neko bi trebao da kontaktira Moniku Seles i da joj poundi drzavljanstvo Srbije i da joj kaze da bi drzavi Srbiji bila cast da ona tu ponudu prihvati.

Sandra

pre 12 godina

Treba da vas je sramota sto tako pisete o njoj. Ko vama daje za pravo da joj bilo sta u zivotu prebacite....?! i da je psihoanalizirate, ponasate se kao da ste savrseni, sto je smesno. Monika je bila vrhunski sportista i postigla nesto u zivotu, da li je ona nekome slala loptice i koliko je njoj drzava pomogla, to nije vasa, vec samo njena stvar. Gledala sam je kao mala i bila ponosna na to koliko je jaka da se izbori za sebe. Pa sta ako je otisla, to znaci da je manje vredan covek? izadjite iz tih svojih jazbina i pocnite da cenite malo vise tudje kvalitete. PS: volela bih da Monika dodje ovde, do Naseg grada i Nase osnovne.. neka vidi stare prijatelje, mislim da bi se dosta Novosadjana i iz drugih gradova, okupilo da je doceka :)

Ženevljanin

pre 13 godina

Sjajno! I meni su suze bile u očima dok sam ovo čitao. Kliše je, ali ću
ipak reći da je njen život bio "kao roman". Da nije bilo Hamburga, da se Karolj nije razboleo od raka, Monika bi, moguće, postavila nenadmašive rekorde u ženskom tenisu. I ovako je jedna od najvećih a svakako najbolja naša teniserka svih vremena (sve gran slemove sem jednog ili dva osvojila je pod jugoslovenskom zastavom). Slažem se da dobije ulicu za života, najbolje u Novom Sadu...
P.S. Ne znam zašto je komentator koji je opravdano napisao da je "Mala Mo" nadimak američke teniserke Konoli dobio većinu "nepreporuka"? Kao što mi nije jasno zašto je stadion Crvene zvezde nazvan "Marakana"...Coppy-paste tehnologija!:-)

zorica**lola**

pre 12 godina

Draga Mokika..
prevela sam lepe dane uz tebe da te gledam i navijam za tebe, bila si i ostala uvek u mom srcu ,odlicna igracica...zao mi je da sam sad procitala i da si izgubila tatu i da si i kao i ja vise nemas nikog u staroj juyogoslaviji, samo sam ja starija jer imam sina tvojih godina i cerku mladu 8 godina od tebe, i oni su bili veliki sportsisti za francusku zemlju u zudo, zato razumem sve sto pricas i da je tesko da si bila povredena u leda u najlepsem letu pobedama...zelim ti sve najlepse za buducnost i ostani u kontaktu sa nama uvek je drago da dobijemo tvoje vesti, tenis sad gledam sa Noletom i Anom i jelenom istpo kao sto kazes ,daju lepu sliku naseg naroda...da znas iako me nepoznajes u maju 2010 bila sam u NOVOM SADU posle 45 godina ,jako lep grad i mislila na tebe da si i tog grada..voli te ljubi Lola **zorica beogradjanka

ana

pre 13 godina

Sad kad je Nole promeno malo ruznu sliku o Srbiji koju je zapad godinama forsirao setila se nas, Samo pre par godina govorila je da je rodjena tamo negde u nekoj zemlji u istocnoj Evropi

branko

pre 12 godina

Pa bilo bi logicno da se ulica u kojoj je zivjela Monika nazove po njoj.Pošto nisam iz NS, molio bih ljude koji znaju koja je to ulica da pošalju pismo gradonačelniku NS-a i da pokrenu kampanju za promjenu imena te ulice

Dusan,Beograd

pre 13 godina

Svi mi rodjeni pre 90tih pamtimo koliko radosti nam je donosila Monika.Kao danas Novaku,bili smo ponosni da se ustajemo rano ujutru da bi je gledali.Ona je najveci sportista svih vremena sa nasih prostora jer je do 20 godine osvojila sve Grand Slamove.Nadam se da ce ubrzo doci u Srbiju i posetiti svoj rodni grad,uzeleli smo se da je cujemo kako prica srpski.Valjda ce se neko setiti da joj oda cast koju zasluzuje.Mozda ce Novak imati sluha da je pozove jer je dokazao svoju ljudskost.

Linda

pre 12 godina

Monika Seles je bila osoba koju su svi voleli, kad sam ziveo u Ljubljani, devojcice su izlazile napolje da igraju tenis i posle svekog udarca bi ispustile urlik imitirajuci Moniku, bila je prava Jugoslovenska zvezda. Zelim joj svu srecu i sigurnost.
(Markec, 14. maj 2011 12:22)

Ja sam jedna od tih devojaka :)

Netačno

pre 13 godina

Nije Monika Seleš "Litl Mo", bila je u svoje vreme vrlo visoka, oko 180, a prava Mala Mo bila je Moris Konoli, slavna američka teniserka, sitna i niska, ali i prva koja je u jednoj godini, 1953, osvojila sva četiri GS.

Papir trpi sve

pre 12 godina

@Boze koliko patetike u tekstu, koliko sebicnosti od Monike Seles!
25 godina nije bila u zemlji u kojoj odrasla.
Citam da je pitala na jednom turniru nase tenisere da li u Novom Sadu jos zivi Biljana Veselinovic (nekadasnja selektorka Fed reprezentacije i trener) kao da nije mogla da nadje lako telefon i javi joj se! Znaci, ne zanima je.
Nije se nikada javila Jeleni Gencic, svom treneru - koja je nju i Gorana Ivanisevica vodila na juniorske turnire sirom sveta i naucila ih tenisu, i otvorila im vrata teniskog sveta.
Ponosim se sto fantasticni danasnji teniseri i teniserke Srbije nisu takvi, nego su moralne i ljudske velicine, normalni mladi ljudi koji vole zivot i ne čame kao Monika sami i depresivni u tamnoj sobi; srpski sportisti cvrsto stoje na zemlji.
(Sremica
Bravo Sremice! 100% se slazem s Vama.
Posto je i moje dete nekada treniralo tenis u TK Novi Sad pricali su da Monika nikada klubu u kom je ponikla ni korpu loptica nije poklonila.
Ja sam je volela kao mnogi i bila je zaista Fascinantni sampion,ali Nole,Ana, Jelena,Janko, Viktor i Ziki(koji ima i decu) znaju za zivot i uzivaju u njemu.Sta ti vrede milioni kad nemas nikoga s kim ces da se budis.
@London - Kako mislite da Monika više nije naša? Rođena je ovde, odrasla je ovde i ima pravo na naše državljanstvo bez obzira što je uzela američko i mađarsko. Pa ima puno naših ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli na zapad pa to ne znači da su se trajno odrekli naše zemlje niti da oni nisu više naši!
(Milan,

Milane, pa nudili su i Noletu britansko drzavljanstvo i to kad nije imao para za treninge, putovanja, takmicenja.
Monika je uzela drzavljanstvo posle SVEGA, posle toliko ostvarenih pobeda i zaradjenih MILIONA $.Sto je uzela americko mogu da je razumem, ali madjarsko NIKAKO.
Znaci ona NAMA NIKADA nije ni pripadala.
Da toliko voli Novi Sad sela bi u 1.avion i za 10h bila bi ovde.
Letos sam citala njen interwu koji je dala Amerima gde kaze da je rodjena u " Jugoistocnoj Evropi" niti spominje zemlju a jos manje rodni grad Novi Sad.
Kako neko rece koliko ima talentovane dece ali nema ko da ih pogura, da im pomogne, pa ako toliko voli tenis i Srbiju i Novi Sad zasto nije organizovala svoj klub TK "Monika "??????
Samo da znate jedan interwu daje za nas a drugi za Amere.
Koga vise zanima neka " googla " pa ce naci.

nacionaisticke gluposti

pre 12 godina

nekima na ovom sajtu ne bi odgovarao ni nikola tesla,znaci ni on nije dolazio u srbiju,nije se odrekao amerike,nije bio protiv bombardovanja,jaki kriterijumi...

ana

pre 12 godina

NE PISITE GLUPOSTI, NOLE SKOROGINE ZA OVU ZENLJU A NJU ZABOLI LEVO COSE OD DESNOG STOLA, NIJE OVDE BILA SKORO 20 GODINA I ONA JE SATRO NASA. ONA JE LJUDI UZELA MADJARSKO DRZAVLJANSTVO A O PATETICNOJ PRIC O NOVOSADSKIM MOSTOVIMA NEMA VEZE SA MOZGOM , NE STAVLJAJTE U ISTI KOS NOLETA I NJU KO BOGA VAS MOLIM

Sremica

pre 13 godina

Boze koliko patetike u tekstu, koliko sebicnosti od Monike Seles!
25 godina nije bila u zemlji u kojoj odrasla.
Citam da je pitala na jednom turniru nase tenisere da li u Novom Sadu jos zivi Biljana Veselinovic (nekadasnja selektorka Fed reprezentacije i trener) kao da nije mogla da nadje lako telefon i javi joj se! Znaci, ne zanima je.
Nije se nikada javila Jeleni Gencic, svom treneru - koja je nju i Gorana Ivanisevica vodila na juniorske turnire sirom sveta i naucila ih tenisu, i otvorila im vrata teniskog sveta.
Ponosim se sto fantasticni danasnji teniseri i teniserke Srbije nisu takvi, nego su moralne i ljudske velicine, normalni mladi ljudi koji vole zivot i ne čame kao Monika sami i depresivni u tamnoj sobi; srpski sportisti cvrsto stoje na zemlji.

sasa jokic

pre 12 godina

Monika je igrla ubedljivo najbolji tenis na planeti, ali su to bile devedesete, kada su Srbi po odluci svetskih vladara trebali da budu likovi sa nozem u zubima, a ne prvaci u tenisu. Neka pricaju da su ovo teorije zavere, ali onaj ludak koji joj je zabio noz u rame je klasicni "spavac" koji je zaustavio Monikinu karijeru. Nadam se da (obzirom na politicke okolnosti) Novak ne mora da razmislja o ovakvim stvarima, i da ce mu "dozvoliti" da bude broj jedan. U svakom slucaju oprez!

Lemi ns

pre 12 godina

@Milan
Naaravno da se ne mogu porediti ova dva umetnika... jedan sa notama drugi sa reketom, poenta je da je bila velika kampanja u NS kada je predlozeno ime lennona za ime ulice, za i protiv,ulicu Lennona danas imamo,99 % novosadjana ne zna ko je Car Jonvan Nenad a imano njegovu ulicu, 1300 kaplara ,Bele kuna i da ne nabrajam ...poenta je Moniku znamo svi ,zaduzila nas je /bar mene jeste, bila mi je svetlo u tunelu za vreme Milosevicevog mraka/ i najmanje sto mogu da kazem je da joj nadenemo jednu ulicu po njemom imenu ,da je pozovemo za otvareanje iste ,da vidimo onda dal nas je zaboravila , i da joj se poklonimo ako nije, jer ona je nase dete...

S.Goran

pre 12 godina

U komentaru na ovu vest koji sam ostavio 25.04 2011 02:55.citam verovatno svoju nehoticnu gresku,koju bih da ispravim i to u sledecoj recenici:
,"ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga nije volela".
Ispravka-,ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga je jako volela.
Greska je velika i menja kompletan smisao i unosi nelogicnost u pricu.

Mirko

pre 13 godina

Monika nije nasa, niti je bilo kada bila. Eno joj Amerika i neka tamo i ostane! Imamo mi nase teniserke i tenisere na koje smo ponosni. ZBOGOM MALA MO - Good bye Little Mo!!!

kosta

pre 12 godina

Tisztelet!
Sta da vam kaze o Moniki kada sve znate, donela nam je toliko radosti , pa neka se ta radost vrati i u njen zivot. Pozdrav Kosta

Зоран Шундић

pre 12 godina

МОЖЕШ ТИ ТО, МОНИКА! - Дирљива испосвест Монике Селеш, наше велике тенисерке, чији је успон прекинут атаком у Хамбургу. Наводи на размишљање. И потврђује правило: Успех - да, али не по сваку цену. Поред спорта, важно је водити и један сасвим обичан живот и настојати да се заокружи развојни пут личности. Она сада завршава студије пејсажне архитектуре и то је похвално. Желим јој срећан живот и да створи сопствену породицу у којој ће уживати и бити срећна. Све најбоље, Моника.

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

Kakve budale "žive" ovde i na ovom sajtu? Čovek napiše fantastičnu zajebanciju na račun Petra, koji se nada da će jednog dana videti Moniku na ulici u Novom Sadu, a Pavle (zajebancija već pominje, Petar i Pavle) piše da iz Beograda svakog jutra ide vozom u Novi Sad, ostaje tamo do večeri, ne bi li bar jednom u životu video Moniku. I budale, koje obožavaju nekoga ko ih ne poznaje, ne pominje, jednoglasno ovu zajebanciju preporučuju. Niko protiv!? Nemam reči. Ovaj narod je potpuno tup.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Hvala ti Monika za sve sto si nam podarila,jednom sam te samo gledao uzivo na Rolland-Garossu i to u nastavku karijere,u polufinalu si izgubila od Hingis,tada sam dao da ti prenesu jedan buket cveca,hvala ti za sve suze radosnice,dok sam kao decak ziveo u Srbiji bezali smo sa casova da bi te gledali,a nismo ti dali ni ulicu:(

Milan

pre 12 godina

@Lemi ns - Naravno da je Monika legendarna sportistkinja i da je za mnoge stanovnike bivše Jugoslavije, posebno Srbije, Vojvodine, Novog Sada... bila i više od sportiste i da je kao pojava imala veliki kulturološki značaj. I sám sam bio njen obožavalac ( rođen sam iste godine i u istom gradu kao i ona). Međutim smatram da je naša generacija još mlada da bi dobijali svoje ulice pa makar i Monika koja je već u ovim godinama postigla puno. Monikina i moja generacija tek treba da pokaže šta može u životu i naše vreme tek dolazi! Za početak generaciji Monike koja je ovde u Srbiji obezbedimo posao i bolji život jer mi bismo da radimo i da bolje živimo, u najboljim smo godinama!

zelena trava

pre 12 godina

Draga Vesna J,
ja se ne istrisam na Jeleni Jankovic, samo naglasavam da se Monika nikada i nicim nije busala u prsa, hvalila ili trazila sazaljenje na osnovu svog porekla. Njoj nikad nije bilo stalo da bude zvezda, barem ne toliko koliko JJ. Idete li vi po svetu i pricate ljudima kako ste ponosna Srpkinja i kako Srbija proizvede vise vrhunskih tenisera nego SAD? Odlike velikih ljudi su vrlo cesto odmerenost i skromnost. Sasvim je izvesno da su se Monike na terenu mnoge teniserke plasile, ali ne secam se da je ona nesto tako izjavila, a JJ, naravno, jeste. Kao sto ne znamo kolika je kuca Monike Seles i koliko ima skupih automobila, niti je to uopste relevantno za nekoga kome je tenis na prvom mestu. Sto se tice treniranja u BG, trenutno se ovde igra medjunarodni teniski turnir i na njemu nastupaju svetski teniser br. 2 (zapravo broj 1 ove godine!) i jedan od najboljih igraca dubla na svetu. Pa ako ima uslova za to... velika usta nisu dokaz rodoljublja.
Apropos, zanimljivo je kako se obozavaoci (jer moram tako da ih nazovem) Jelene Jankovic vrlo cesto i sasvim nepotrebno osecaju prozvanima. Samo ste vi u mom komentaru videli "iracionalnu mrznju". Preispitajte svoje misli jer vam one diktiraju recnik.

ranko

pre 13 godina

kaze monika za novaka,jelenu ,anu, nema vremena,e tu je ona pogrijesila ,sto nije se zabavljala kao oni ,nego je propustila mladalacke zabave pa je kasnije psihicki pala,inace bolje bi joj bilo da ima normalnu porodicu nego sto mosli da je vlasnik te imovine jer je covjek prolaznik na zemlji

Vesna J.

pre 12 godina

@ Zelena trava

da, u pravu ste, u Beogradu se trenutno igra medjunarodni teniski turnir kojem imaju pristup i tamo mogu da treniraju samo oni koga odredi porodica Djokovic - na primer, jedna Jelena Genčić koja je otkrila Novaka: prosle godine je kupila najjeftiniju ulaznicu i gledala sa vrha tribina program, jer je nisu ni pozvali a kamoli joj poslali kartu.
Nije dozvoljen ulaz (!) nikome iz Teniskog saveza drzave Srbije (sto je skandal bez obzira na to ko su i kako se zovu, i da li ih neko voli ili ne).
Poenta je da su teniski centar Milan Gale Muskatirovic svojim novcem renovirali gradjani Srbije (ćutke je preimenovan u Novak tenis center), Telekom Srbija je dao pola miliona eura za njegov nagradni fond, grad Beograd dao deset miliona dinara - a Djokovici su kupili samo licencu turnira koju mogu da prodaju kad god hoce.
Novak je rekao da već godinama živi u vili Monaku; a neko kao Jelena, rekoh, zivi u svom lepom stanu iznad stadiona Crvene Zvezde, i naravno ne hvali se ničim nego s ponosom govori o svojoj zemlji kada mora da odgovara na pitanja novinara širom sveta.
Ja razumem Vašu iracionalnu mržnju - ali žaliće bar pošteni ljudi za takvim teniserkama, Srpkinjama, kada Srbije više ne bude na teniskoj mapi sveta.

sima

pre 13 godina

Tebi je neko pomogao a dali si ti pomogla nekome ,nisi!!Ko zna koliko klinaca sanjaju isti teniski teren koji je tebi g. Balasevic usutpio da bi postala to sto jesi.Mozda si ljuta na drzavu a to nije razlog da ne pomognes buduce sportske heroje Srbije!!!!!

pero

pre 13 godina

Ona je i napravila popularizaciju tenisa na nasim prostorima i vjerujem da je cijela Yu bila ponosna na nju. Ja joj zamjeram sto, bez obzira na sve nedace koje je prozivila, nije nasla nijednu lijepu rijec za Yugoslaviju ( posebno u ono vrijeme) nego je samo otisla kao da nikada i nije bila nasa.

d

pre 13 godina

monika je legenda. nego, kakva "njena domovina", ona se odrekla pasosa SRJ. sto ne cudi, jer je madjarica. dapace, to se i ocekivalo. nepovoljna je klima za madjare bila u vrijeme rata a i oni drze do svojega.

Vesna J.

pre 12 godina

@ Zelena trava


Zanimljivo, "nisi cuo da Monika gradi kucerinu u San Dijegu i placa porez Dubaiju"!
Ulaganja i finansije bogatih sportista su normalna pojava svuda u svetu i besmisleno je da mi, obicni smrtnici, to zlobno komentarisemo.
Zato Jelena odmara na Zlatiboru, trenira na Gemaxu, slavi Svetog Nikolu u svom stanu u Beogradu; i svaki slobodan trenutak provodi u Srbiji.
I kapiten je srpske Fed reprezentacije.
Sigurno nisi cuo ni da je Jelena Jankovic, na koju se ovde neprekidno pun iracionalne mrznje istresaš, americkim novinarima doslovno rekla:
"Ponosim se sto nasa mala Srbija ima vise tenisera u svetskom vrhu nego vi Amerikanci. Ja sam Srpkinja, a na Floridi cesto boravim jer jos nemamo dovoljno terena za trening kod kuce."
Jeca nije uzela americki pasos, svugde je rekla da je iz Srbije; a ne kao Monika "iz Jugoistocne Evrope".

goga bloga

pre 12 godina

@ S.Goran, 25. april 2011 02:55 - Bre covece napisa analizu nesto kracu od celog intervjua! Da li ste razmiusljali da se profesionalno angazujete kao sportski psiholog ili komentator? Probajte sa blogom - to bi Vam dalo vise mesta da iskazete svoja vidjenja nego prostor namenjen za skromne kometare clanaka.

Oganj

pre 12 godina

Ja sam jedan od onih koji je pratio njen uspeh i strepeo za svaki njen poen. Navijao sam punim srcem za svki njen mec i ponosio sto je nasa. E sad... nikad mi nije bilo jasno zasto nikad nije htela da igra u FED kupu (valjda se tako zvlo ekipno takmicenje reprezentacija) za Jugoslaviju. Kasnije sam shvatio...sve je bilo podredjeno jednom cilju da moze da nastupa za USA.
Naravno to je njeno pravo i ne pada mi napamet da je zbog toga osudjujem, ne pada mi napamet da je osudjujem sto ne dolazi u Novi Sad. To je njeno pravo. Drago mi je sto nikada nije lose govorila o Srbiji, sto je izuzetna sportistkinja, i za sve ostalo sto je postigla u zivotu. Naravno nemam reci koje bi pokazale koliko mi je zao sto je prosla kroz takav pakao zbog necijeg ludila i nesrece sa ocem.
Ali sve to ne menja jednu cinjenicu...........ona se nikad nije osecala kao NASA.
Poreklo joj je sa ovih prostora ali nikad nije osecala da pripada ovde. Ta cenjenica nista ne umanjuje njenu velicinu. Na kraju kraju ja ne mogu da je osudjujem ni za Madjarsko poreklo. Srbi iz BIH skoro svi zele da nastupaju za Srbiju a ne za BIH...i ja im se divim......ne vidim zasto bih bio dvolican?

Markec

pre 12 godina

@Oganj
Nije problem u tome sto Srbi iz BiH zele da igraju za Srbiju, imaju prava na to, problem je sto Srbi ne shvataju da je BiH srpska drzava. I svi ti simboli(ljiljan) koji koriste Bosnjaci su simboli Tvrtka Kotromanica, koji je bio srpski vladar. Mi sami odustajemo od drzave koja je nasa.
Da se razumemo, BiH je zemlja Bosnjaka i Hrvata i Srba, i Republika Srpska treba da ostane kao entitet, ali ne treba razbijati BiH na koju polazemo mozda i najvise prava.
Monika Seles je bila osoba koju su svi voleli, kad sam ziveo u Ljubljani, devojcice su izlazile napolje da igraju tenis i posle svekog udarca bi ispustile urlik imitirajuci Moniku, bila je prava Jugoslovenska zvezda. Zelim joj svu srecu i sigurnost.

dusan

pre 12 godina

Velika je zasluga Monike Selesh za inspiraciju svim nasim teniserima koji su kao decica ponikli u vreme kada je ona dominirala svetskom teniserskom scenom. Sve ostalo sto se pokusava vezati za njeno ime i ove prostore je cista patetika. Za mene licno je ona neko ko se na mnogo nacina odrekao svega sto je vezivalo za nas. Ne mogu reci da joj to i zameram ili da to ne mogu da shvatim. Ali se sigurno daleko vise divim nekim drugim sportistima koji su ipak smogli snage da priznaju i prigrle to odakle su i sta su. Kao sto to narod ponekad kaze "Tikva bez korena."Njoj ipak dugujemo zahvalnost za onu prvu inspiraciju, ako nista drugo.

Milan

pre 12 godina

@D.Savic,Paris,FR - Ulice se ne daju mladim osobama kakva je Monika bez obzira koliko rano u životu postignu kakvo veliko delo! Ima vremena za ulicu Moniki i dobiće je ali još je rano. Pa valjda znate da je prosečni životni vek oko 75 godina, bar vi u Francuskoj trebalo bi da znate!

Tatjana

pre 12 godina

Monika u "Dancing with the stars" nije igrala prosle sezone, vec pre 3 godine, kada je bila aktuelna 6. sezona. To je lako nalaziva informacija, a glupo izgleda kada se u tekstu pojavljuju netacni podaci, covek se zapita sta jos nije tacno...

Mirko

pre 13 godina

Monika nije nasa, niti je bilo kada bila. Eno joj Amerika i neka tamo i ostane! Imamo mi nase teniserke i tenisere na koje smo ponosni. ZBOGOM MALA MO - Good bye Little Mo!!!

Pitanje

pre 13 godina

Umesto našminkane patetike o našoj Moniki, zapitajte se kad je poslednji put bila u Novom Sadu. I da li je njoj zavičaj (govorim o zavičaju!) učinio nešto ružno, da nikada više ne dođe u rodni grad? Čudna devojka.

ranko

pre 13 godina

kaze monika za novaka,jelenu ,anu, nema vremena,e tu je ona pogrijesila ,sto nije se zabavljala kao oni ,nego je propustila mladalacke zabave pa je kasnije psihicki pala,inace bolje bi joj bilo da ima normalnu porodicu nego sto mosli da je vlasnik te imovine jer je covjek prolaznik na zemlji

ana

pre 12 godina

NE PISITE GLUPOSTI, NOLE SKOROGINE ZA OVU ZENLJU A NJU ZABOLI LEVO COSE OD DESNOG STOLA, NIJE OVDE BILA SKORO 20 GODINA I ONA JE SATRO NASA. ONA JE LJUDI UZELA MADJARSKO DRZAVLJANSTVO A O PATETICNOJ PRIC O NOVOSADSKIM MOSTOVIMA NEMA VEZE SA MOZGOM , NE STAVLJAJTE U ISTI KOS NOLETA I NJU KO BOGA VAS MOLIM

Sremica

pre 13 godina

Boze koliko patetike u tekstu, koliko sebicnosti od Monike Seles!
25 godina nije bila u zemlji u kojoj odrasla.
Citam da je pitala na jednom turniru nase tenisere da li u Novom Sadu jos zivi Biljana Veselinovic (nekadasnja selektorka Fed reprezentacije i trener) kao da nije mogla da nadje lako telefon i javi joj se! Znaci, ne zanima je.
Nije se nikada javila Jeleni Gencic, svom treneru - koja je nju i Gorana Ivanisevica vodila na juniorske turnire sirom sveta i naucila ih tenisu, i otvorila im vrata teniskog sveta.
Ponosim se sto fantasticni danasnji teniseri i teniserke Srbije nisu takvi, nego su moralne i ljudske velicine, normalni mladi ljudi koji vole zivot i ne čame kao Monika sami i depresivni u tamnoj sobi; srpski sportisti cvrsto stoje na zemlji.

ana

pre 13 godina

Sad kad je Nole promeno malo ruznu sliku o Srbiji koju je zapad godinama forsirao setila se nas, Samo pre par godina govorila je da je rodjena tamo negde u nekoj zemlji u istocnoj Evropi

Papir trpi sve

pre 12 godina

@Boze koliko patetike u tekstu, koliko sebicnosti od Monike Seles!
25 godina nije bila u zemlji u kojoj odrasla.
Citam da je pitala na jednom turniru nase tenisere da li u Novom Sadu jos zivi Biljana Veselinovic (nekadasnja selektorka Fed reprezentacije i trener) kao da nije mogla da nadje lako telefon i javi joj se! Znaci, ne zanima je.
Nije se nikada javila Jeleni Gencic, svom treneru - koja je nju i Gorana Ivanisevica vodila na juniorske turnire sirom sveta i naucila ih tenisu, i otvorila im vrata teniskog sveta.
Ponosim se sto fantasticni danasnji teniseri i teniserke Srbije nisu takvi, nego su moralne i ljudske velicine, normalni mladi ljudi koji vole zivot i ne čame kao Monika sami i depresivni u tamnoj sobi; srpski sportisti cvrsto stoje na zemlji.
(Sremica
Bravo Sremice! 100% se slazem s Vama.
Posto je i moje dete nekada treniralo tenis u TK Novi Sad pricali su da Monika nikada klubu u kom je ponikla ni korpu loptica nije poklonila.
Ja sam je volela kao mnogi i bila je zaista Fascinantni sampion,ali Nole,Ana, Jelena,Janko, Viktor i Ziki(koji ima i decu) znaju za zivot i uzivaju u njemu.Sta ti vrede milioni kad nemas nikoga s kim ces da se budis.
@London - Kako mislite da Monika više nije naša? Rođena je ovde, odrasla je ovde i ima pravo na naše državljanstvo bez obzira što je uzela američko i mađarsko. Pa ima puno naših ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli na zapad pa to ne znači da su se trajno odrekli naše zemlje niti da oni nisu više naši!
(Milan,

Milane, pa nudili su i Noletu britansko drzavljanstvo i to kad nije imao para za treninge, putovanja, takmicenja.
Monika je uzela drzavljanstvo posle SVEGA, posle toliko ostvarenih pobeda i zaradjenih MILIONA $.Sto je uzela americko mogu da je razumem, ali madjarsko NIKAKO.
Znaci ona NAMA NIKADA nije ni pripadala.
Da toliko voli Novi Sad sela bi u 1.avion i za 10h bila bi ovde.
Letos sam citala njen interwu koji je dala Amerima gde kaze da je rodjena u " Jugoistocnoj Evropi" niti spominje zemlju a jos manje rodni grad Novi Sad.
Kako neko rece koliko ima talentovane dece ali nema ko da ih pogura, da im pomogne, pa ako toliko voli tenis i Srbiju i Novi Sad zasto nije organizovala svoj klub TK "Monika "??????
Samo da znate jedan interwu daje za nas a drugi za Amere.
Koga vise zanima neka " googla " pa ce naci.

sima

pre 13 godina

Tebi je neko pomogao a dali si ti pomogla nekome ,nisi!!Ko zna koliko klinaca sanjaju isti teniski teren koji je tebi g. Balasevic usutpio da bi postala to sto jesi.Mozda si ljuta na drzavu a to nije razlog da ne pomognes buduce sportske heroje Srbije!!!!!

d

pre 13 godina

monika je legenda. nego, kakva "njena domovina", ona se odrekla pasosa SRJ. sto ne cudi, jer je madjarica. dapace, to se i ocekivalo. nepovoljna je klima za madjare bila u vrijeme rata a i oni drze do svojega.

Netačno

pre 13 godina

Nije Monika Seleš "Litl Mo", bila je u svoje vreme vrlo visoka, oko 180, a prava Mala Mo bila je Moris Konoli, slavna američka teniserka, sitna i niska, ali i prva koja je u jednoj godini, 1953, osvojila sva četiri GS.

pero

pre 13 godina

Ona je i napravila popularizaciju tenisa na nasim prostorima i vjerujem da je cijela Yu bila ponosna na nju. Ja joj zamjeram sto, bez obzira na sve nedace koje je prozivila, nije nasla nijednu lijepu rijec za Yugoslaviju ( posebno u ono vrijeme) nego je samo otisla kao da nikada i nije bila nasa.

Vesna J.

pre 12 godina

@ Zelena trava


Zanimljivo, "nisi cuo da Monika gradi kucerinu u San Dijegu i placa porez Dubaiju"!
Ulaganja i finansije bogatih sportista su normalna pojava svuda u svetu i besmisleno je da mi, obicni smrtnici, to zlobno komentarisemo.
Zato Jelena odmara na Zlatiboru, trenira na Gemaxu, slavi Svetog Nikolu u svom stanu u Beogradu; i svaki slobodan trenutak provodi u Srbiji.
I kapiten je srpske Fed reprezentacije.
Sigurno nisi cuo ni da je Jelena Jankovic, na koju se ovde neprekidno pun iracionalne mrznje istresaš, americkim novinarima doslovno rekla:
"Ponosim se sto nasa mala Srbija ima vise tenisera u svetskom vrhu nego vi Amerikanci. Ja sam Srpkinja, a na Floridi cesto boravim jer jos nemamo dovoljno terena za trening kod kuce."
Jeca nije uzela americki pasos, svugde je rekla da je iz Srbije; a ne kao Monika "iz Jugoistocne Evrope".

London

pre 13 godina

Kao i uvek u Srbiji - Kasno Marko na Kosovo stize!! Monika je odavno otisla iz Srbije i zna se zasto... Njeni sunarodnici su sad USA i Madjarska. Mozemo samo da zalimo...
Al hajde bar da ne pravimo opet iste greske...pazimo na Novaka, Anu, Jelenu, Bojanu, Viktora, Nenada i ostale koji tek dolaze...
Monika je bila jedinstvena i zelim joj da uziva u mirnom zivotu koji je konacno uspela da pronadje.

Vesna J.

pre 12 godina

@ Zelena trava

da, u pravu ste, u Beogradu se trenutno igra medjunarodni teniski turnir kojem imaju pristup i tamo mogu da treniraju samo oni koga odredi porodica Djokovic - na primer, jedna Jelena Genčić koja je otkrila Novaka: prosle godine je kupila najjeftiniju ulaznicu i gledala sa vrha tribina program, jer je nisu ni pozvali a kamoli joj poslali kartu.
Nije dozvoljen ulaz (!) nikome iz Teniskog saveza drzave Srbije (sto je skandal bez obzira na to ko su i kako se zovu, i da li ih neko voli ili ne).
Poenta je da su teniski centar Milan Gale Muskatirovic svojim novcem renovirali gradjani Srbije (ćutke je preimenovan u Novak tenis center), Telekom Srbija je dao pola miliona eura za njegov nagradni fond, grad Beograd dao deset miliona dinara - a Djokovici su kupili samo licencu turnira koju mogu da prodaju kad god hoce.
Novak je rekao da već godinama živi u vili Monaku; a neko kao Jelena, rekoh, zivi u svom lepom stanu iznad stadiona Crvene Zvezde, i naravno ne hvali se ničim nego s ponosom govori o svojoj zemlji kada mora da odgovara na pitanja novinara širom sveta.
Ja razumem Vašu iracionalnu mržnju - ali žaliće bar pošteni ljudi za takvim teniserkama, Srpkinjama, kada Srbije više ne bude na teniskoj mapi sveta.

Ne mogu da verujem

pre 13 godina

Kakve budale "žive" ovde i na ovom sajtu? Čovek napiše fantastičnu zajebanciju na račun Petra, koji se nada da će jednog dana videti Moniku na ulici u Novom Sadu, a Pavle (zajebancija već pominje, Petar i Pavle) piše da iz Beograda svakog jutra ide vozom u Novi Sad, ostaje tamo do večeri, ne bi li bar jednom u životu video Moniku. I budale, koje obožavaju nekoga ko ih ne poznaje, ne pominje, jednoglasno ovu zajebanciju preporučuju. Niko protiv!? Nemam reči. Ovaj narod je potpuno tup.

Milan

pre 13 godina

@Lemi ns - Kako možete upoređivati Moniku sa jednim Džonom Lenonom? Džon Lenon je legendarno ime svetske umetnosti i malo je onih koji se mogu porediti sa njim. Pogotovo se ne može nijedan sportista porediti sa njim jer sport ipak nije delatnost u rangu umetnosti. Jako volim Moniku ali uvek treba biti realan.
@London - Kako mislite da Monika više nije naša? Rođena je ovde, odrasla je ovde i ima pravo na naše državljanstvo bez obzira što je uzela američko i mađarsko. Pa ima puno naših ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli na zapad pa to ne znači da su se trajno odrekli naše zemlje niti da oni nisu više naši!

mifa

pre 13 godina

e svako se danas zove Mirko e ima da promijenim ime!

monikin jedini grijeh je bio sto je bila s pogresnim pasosom u pogresno vreme a te price da je taj njemac bio fan stefi graf itd itd neka to prodaju po zapadu a ne nama ovdje samo budala moze to da vjeruje...

Oganj

pre 12 godina

Ja sam jedan od onih koji je pratio njen uspeh i strepeo za svaki njen poen. Navijao sam punim srcem za svki njen mec i ponosio sto je nasa. E sad... nikad mi nije bilo jasno zasto nikad nije htela da igra u FED kupu (valjda se tako zvlo ekipno takmicenje reprezentacija) za Jugoslaviju. Kasnije sam shvatio...sve je bilo podredjeno jednom cilju da moze da nastupa za USA.
Naravno to je njeno pravo i ne pada mi napamet da je zbog toga osudjujem, ne pada mi napamet da je osudjujem sto ne dolazi u Novi Sad. To je njeno pravo. Drago mi je sto nikada nije lose govorila o Srbiji, sto je izuzetna sportistkinja, i za sve ostalo sto je postigla u zivotu. Naravno nemam reci koje bi pokazale koliko mi je zao sto je prosla kroz takav pakao zbog necijeg ludila i nesrece sa ocem.
Ali sve to ne menja jednu cinjenicu...........ona se nikad nije osecala kao NASA.
Poreklo joj je sa ovih prostora ali nikad nije osecala da pripada ovde. Ta cenjenica nista ne umanjuje njenu velicinu. Na kraju kraju ja ne mogu da je osudjujem ni za Madjarsko poreklo. Srbi iz BIH skoro svi zele da nastupaju za Srbiju a ne za BIH...i ja im se divim......ne vidim zasto bih bio dvolican?

Boban

pre 13 godina

Kazu da Monika nije nasa da je amerikanka,madjarica itd.Ali ipak ta "njihova" Monika nije mogla da igra za americku reprezentaciju dok se ruse mostovi Novog Sada a ove nase se slikaju sa onim koji je te mostove rusio i kazu da im je to bila velika cast,pa sad vidite ko je nas a ko nije.Mnogo srece zdravlja i dug zivota najvecoj nasoj sampionki.

dusan

pre 12 godina

Velika je zasluga Monike Selesh za inspiraciju svim nasim teniserima koji su kao decica ponikli u vreme kada je ona dominirala svetskom teniserskom scenom. Sve ostalo sto se pokusava vezati za njeno ime i ove prostore je cista patetika. Za mene licno je ona neko ko se na mnogo nacina odrekao svega sto je vezivalo za nas. Ne mogu reci da joj to i zameram ili da to ne mogu da shvatim. Ali se sigurno daleko vise divim nekim drugim sportistima koji su ipak smogli snage da priznaju i prigrle to odakle su i sta su. Kao sto to narod ponekad kaze "Tikva bez korena."Njoj ipak dugujemo zahvalnost za onu prvu inspiraciju, ako nista drugo.

S.Goran

pre 12 godina

Mentalna snaga je izuzetno bitna za tenisera,u tesnim mecevima ona je ta prevaga za konacan ishod.Velika vecina ljudi rekla bi da je Monka Seles bila mentalno ili jos bolje, psihicki veoma jaka,pa i svi brojevi jedan u obe konkurencije,i to posebno Lendl i sada Rodzer.
Medjutim malo dubljim analiziranjem ispostavilo se kao tacno upravo to sto sam i sumnjao s njima u vezi.
Baziracu se na Moniku jer upravo je ona i tema ovde.Tako,sklon sam da tvrdim da je Nole mentalno jaci od svo troje i psihicki cak neuporedivo stabilniji.
Kako tvrdim da je Monika oduvek bila psihicki jako nestabilna,postavlja se pitanje pa kako je onda na terenu upravo u tom segmentu bila tako dominantna?
Jednostavno,to se moze nauciti ili jos bolje uvezbati kako sebe uvesti u jedno stanje odsustva emocija i ravnodusnosti.
To je svakako ne prirodno stanje u kome se tada nalaze,kazem nalaze jer bilo ih je vise,nije Monika jedina to bila u stanju,to svi dobro mozete videti sada kod Rodzera.Tako i u situaciji kad nacini vanredno dobar potez,zbog koga mu aplaudira ceo stadion i protivnik,on se na to nece obazirati i ponasace se kao da je odigrao najobicniji potez.To vam govori da su mu emocije totalno iskljucene,te i u situaciji kada je mec rezultatski napet i kad se susrece sa brejk loptama,na njemu necete videti nikakve promene.
Zasto?Upravo zbog toga sto nisu u stanju da se kontrolisu i brzo koncentrisu kao sto to moze Nole,te pribegavaju totalnom iskljucenju emocija.Nole je u stanju da se izvristi,opsuje i nakon desetak sekundi da odigra poen pod najvecom mogucom koncetracijom,sto je verujte za Rodzera ili Moniku nezamislivo.
Uostalom verovatno svi znate da je Rodzer kao klinac i bio susta suprotnost ovoga sada i da upravo zbog tog sto nije bio u stanju da se koncentrise brzo nakon izliva besa i pribegao tome.
Tako isto i Monika s tim sto bi se ona toliko iskljucila da cesto kako i sama kaze i nije znala koji je rezultat u gemu,pa je i to resila tako sto je svaki poen igrala bez kalkulacija,kao da je svaki odlucujuci,sto joj je u ostalom ne retko i pomagalo da izadje iz naizgled bezizlaznih situacija.
Da je tako, govori i vreme koje joj je bilo potrebno da izadje iz teske psihoze koju je imala,iz poznatih razloga,sto se svakako kosi sa epitetom koji je krasio da je mentalno jaka kao stena.Neko bi rekao da,ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga nije volela,a ja bih zatim rekao da znam zenu kojoj je otac umro na rukama i pri tom pustila tek neku suzu,i da sam vise ja plakao dok mi je pricala sve oko njega,nego li ona koja je sve to dozivela a pri tom znam da ga je jako volela,a i oseti se to kako prica o njemu biva vam jasno koliko ga je volela i koliko je jaka.
Ovime hteo sam da kazem koliko su mnogi u zabludi kada je psiha u pitanju.Stefi Graf je vise pokazivala emocije na terenu od Monike ali to ne znaci da je bila psihicki slabija,vec je Monika spustala emotivnu zavesu zbog cega je imala bolji fokus na udarce i zaista je delovala kao skiceca masina za udaranje loptice ,i da joj se sve to nije desilo,verujem da bi imala najduzi staz na broju jedan u istoriji tenisa.

Pavle

pre 13 godina

Petre Novosađanine, ja sam Beograđanin koji svakog jutra vozom ide u Novi Sad, ostaje tamo do uveče, u nadi da ću bar jednom na ulici Novoga Sada videti Moniuku Seleš. Živim za taj tan, kao i ti.

Moljac

pre 13 godina

Ne znam da li postoji tako talentovan pisac koji bi mogao da napiše ovakvu tragediju. Mala Mo, Zoran Đinđić, dva retka dragulja koja su nam tako okrutno i nenadoknadivo oteta. Ona je bar ostala živa, ali taj život očito nije nešto što bi bilo ko svom detetu poželeo. Baš me rasplakao ovaj tekst.

Tatjana

pre 12 godina

Monika u "Dancing with the stars" nije igrala prosle sezone, vec pre 3 godine, kada je bila aktuelna 6. sezona. To je lako nalaziva informacija, a glupo izgleda kada se u tekstu pojavljuju netacni podaci, covek se zapita sta jos nije tacno...

nov

pre 12 godina

Monika je poslednji(?)put bila u Novom Sadu 1992.godine ,nakon dolaska na
vlast u gradu stranke čiji se pretsednik sada nalazi u Hagu.Iz sve snage su se trudili da je pridobiju za stranku,što je naravno,Monika odbila i
odmah napustila rodni grad...
Pridružujem se predlogu, da B-92 koji se odlučio da više programskog pros-
tora posveti sportu, pokuša da dovede u studio našu nezaboravnu Moniku
Seleš !

zelena trava

pre 12 godina

Draga Vesna J,
ja se ne istrisam na Jeleni Jankovic, samo naglasavam da se Monika nikada i nicim nije busala u prsa, hvalila ili trazila sazaljenje na osnovu svog porekla. Njoj nikad nije bilo stalo da bude zvezda, barem ne toliko koliko JJ. Idete li vi po svetu i pricate ljudima kako ste ponosna Srpkinja i kako Srbija proizvede vise vrhunskih tenisera nego SAD? Odlike velikih ljudi su vrlo cesto odmerenost i skromnost. Sasvim je izvesno da su se Monike na terenu mnoge teniserke plasile, ali ne secam se da je ona nesto tako izjavila, a JJ, naravno, jeste. Kao sto ne znamo kolika je kuca Monike Seles i koliko ima skupih automobila, niti je to uopste relevantno za nekoga kome je tenis na prvom mestu. Sto se tice treniranja u BG, trenutno se ovde igra medjunarodni teniski turnir i na njemu nastupaju svetski teniser br. 2 (zapravo broj 1 ove godine!) i jedan od najboljih igraca dubla na svetu. Pa ako ima uslova za to... velika usta nisu dokaz rodoljublja.
Apropos, zanimljivo je kako se obozavaoci (jer moram tako da ih nazovem) Jelene Jankovic vrlo cesto i sasvim nepotrebno osecaju prozvanima. Samo ste vi u mom komentaru videli "iracionalnu mrznju". Preispitajte svoje misli jer vam one diktiraju recnik.

nikolaSRB

pre 13 godina

Nisam znao da je pre 20e godine osvojila OSAM TITULA! Ej OSAM GRAND SLAM TITULA! Pa da li je moguce. Ona je obrnula igricu. Kakva Ana kakva Jelena kakva Stefi kakva Navratilova . Ova devojka je obrnula igricu ! Svaka cast.I sto je najgore uvek mora da se pojavi neko zavidan i da ti srusi sve!

Arhimed

pre 13 godina

@ Mirko

Monika jeste nasa! Monika je rodjena u zemlji koja se zvala Jugoslavija kao i ja i svi stariji od 20 god. te je time NASA i dok je bilo ko od nas ziv bice uvek nasa!

Sandra

pre 12 godina

Treba da vas je sramota sto tako pisete o njoj. Ko vama daje za pravo da joj bilo sta u zivotu prebacite....?! i da je psihoanalizirate, ponasate se kao da ste savrseni, sto je smesno. Monika je bila vrhunski sportista i postigla nesto u zivotu, da li je ona nekome slala loptice i koliko je njoj drzava pomogla, to nije vasa, vec samo njena stvar. Gledala sam je kao mala i bila ponosna na to koliko je jaka da se izbori za sebe. Pa sta ako je otisla, to znaci da je manje vredan covek? izadjite iz tih svojih jazbina i pocnite da cenite malo vise tudje kvalitete. PS: volela bih da Monika dodje ovde, do Naseg grada i Nase osnovne.. neka vidi stare prijatelje, mislim da bi se dosta Novosadjana i iz drugih gradova, okupilo da je doceka :)

Pedja

pre 13 godina

Ova deca ne mogu ni da naslute kolika je ona sampionka bila. Po pravilu publika je bila protiv nje samo iz razloga jer dolazi iz Juge i to joj je bio najveci minus. Naravno da mi je krivo sto nedolazi ovde ali mogu i da je razumem obzirom sta joj se sve izdogadjalo u zivotu. Uglavnom zelim joj sve najbolje u zivotu.

branko

pre 12 godina

Pa bilo bi logicno da se ulica u kojoj je zivjela Monika nazove po njoj.Pošto nisam iz NS, molio bih ljude koji znaju koja je to ulica da pošalju pismo gradonačelniku NS-a i da pokrenu kampanju za promjenu imena te ulice

Novosadjan

pre 13 godina

Monika, Novi Sad je jos tu - i ceka da mu se vratis. A ako si kao i mnogi mi - nikad ga ustvari nisi ni napustila - jer je to grad koji se ne napusta; on ce uvek biti s nama - ma gde da smo.

sasha

pre 13 godina

Hvala ti Monika.Svaki put grcam od suza kad citam nesto o tebi.Drago mi je da si dobila svoju najvecu bitku,pobjedila svoje strahove i nastavila da zivis kao normalna osoba.Najsrecniji sam jer si ti kao idol moje sestre i mene iz najranijeg djetinjstva zaista bila pravi idol.I ja sam ustajao u tri ujutro da gledam tvoje meceve,a nakon tog hamburga dugo nisam pratio tenis,ratovi su mi ubili i neke druge ljubavi,ali lijepe uspomene mi nikad nisu ubili.Hvala za ponos i lijepe uspomene.ZF

Srbimir

pre 12 godina

Molim medije da pokrenu kampanju za Monikin dolazak u Srbiju;pod hitno je proglasiti pocasnim gradjaninom Novog Sada(jednoj od ulica dati njeno ime) i uruciti srpsko drzavljanstvo!(po mogucnosti i diplomatski pasos!)
To je najmanje sto mozemo uciniti za legendu srpskog i svetskog sporta!
Svetska,a nasa!

zelena trava

pre 12 godina

Ove isprazne debate o tome ko je veliki patriota i gde ga nema godinama sve vise mirisu na one koje su i donele srecne devedesete na Balkanu. A istovremeno broj Srba koji su uzeli neke druge pasose i po dvadeset i vise godina ih nema u rodnoj zemlji sad se vec meri milionima. Svojevremeno je ova zemlja imala i predsednika sa slicnom pricom o svom poreklu i zivotu, ali se njegova emigracija tumacila politickim razlozima. Pa po toj istoj logici moze se tumaciti i Monikina. Kome se to svidjala Srbija devedesetih godina i koliko se iseljenika vratilo da investira i poklanja "korpe loptica" svojim bivsim klubovima i skolama?? Monika Seles, koja je bila tenisko cudo vec sa 10 godina nije u ono vreme dobila niti deseti deo paznje koju su dobile nase savremene teniske zvezde dok su odrastale, a njeni uspesi su bili nemerljivo veci. Da ne govorim o onom poznatom argumentu "a sta je njoj ova zemlja dala, pa da igra za nju?" jer Moniki bivsa Jugoslavija, a ni Srbija, zaista nista, bas nista nisu dale. Slobodan Zivojinovic je bio "faca" sa svojih 100+ kg i "harizmom", a Monika? Kad je Marija Sharapova poslednji put igrala za Fed kup svoje zemlje, a dici se sto je Ruskinja? O Moniki jos nismo culi da gradi kucerine u San Diegu niti da je prijavljivala porez u nekom Dubai-u sa kojim nema nikakve veze, jednostavno devojka je nasla sebi drugi dom i tamo i ostala. Pljuvati po Moniki Seles je degutantno, jednako kao sto je nemocno i nisko pljuvati po Jeleni Dokic, koja je pre svega izbeglicko dete sa pijanim i agresivnim ocem i bas me briga za koga igraju, za njih navijam uvek i svugde jednako kao i za Novaka i sve ostale genijalce sa kojima ponosno delim geografsko poreklo.

Dardej

pre 13 godina

Mala MO,sve što si postigla,postigla si.Samo jedno nisi ,a to je da se udaš i da stvoriš sebi porodicu.Želim ti puno uspeha u tome,rekla si da se nema vremena,požuri!

NF 62

pre 13 godina

Ponosan sam na činejnicu sto sam kao klinac prolazio kroz dvorište zgrada na Limanu i gledao Moniku kako trenira. Karakter i mentalitet kakav je Novi Sad kao drustvo nekada imao uspela je da prenese na teren i postigne uspeh. Ona će uvek biti naša dika.

Borislav Djuric

pre 13 godina

OD RODJENJA SAM TESKO BOLESTAN I KAO DJETE SAM GLEDAO SMRT U OCI, ALI ONA JE JEDNA OD TIH KOJA MI JE ULILA NEVJEROVATNU SNAGU ZA BORBOM, TE TO STO SAM ZIV JEDNIM DIJELOM DUGUJEM I NASOJ "MALOJ MO".
NJENI SPORTSKI REZULTATI SU ZADIVLJUJUCI, ALI SU TAKO MALI KADA SE USPOREDE SA NJENOM LICNOSCU, TE ZRTVOM KOJU JE PODNIJELA ZBOG NEKE POREMECENE LICNOSTI.
TRAZIO SAM OD TENISKOG SAVEZA, DRZAVNIH INSTITUCIJA I PREDSJEDNIKA TADICA, DA ONA DOBIJE POCASNO DRZAVLJANSTVO SRBIJE. NIKADA NISAM DOBIO ODGOVORE. ZATO MOLIM MEDIJE U SRBIJI DA POKRENU TU INICIJATIVU, DA MONIKA DOBIJE ZASLUZENO MJESTO U DRUSTVU, A NE DA NAM IDOLI BUDU KRIMINALCI ILI KVAZIUMJETNICI.

JOS JEDNOM, HVALA TI MONIKA

Valter

pre 13 godina

Draga Monika,

ISKRENOST JE VRLINA VELIKIH,

HVALA TI.

"Znam gde sam rođena i Jugoslavija će uvek biti u mom srcu. Bilo je mnogo razloga zbog kojih sam bila primorana da promenim državljanstvo. Ipak, nisam imala snage da igram za američku Fed Kup reprezentaciju kada su 1999. godine rušeni mostovi mog rodnog grada..."

SAMO JUGOSLAVIJA I BEOGRAD,

Valter

Milan

pre 12 godina

@Lemi ns - Naravno da je Monika legendarna sportistkinja i da je za mnoge stanovnike bivše Jugoslavije, posebno Srbije, Vojvodine, Novog Sada... bila i više od sportiste i da je kao pojava imala veliki kulturološki značaj. I sám sam bio njen obožavalac ( rođen sam iste godine i u istom gradu kao i ona). Međutim smatram da je naša generacija još mlada da bi dobijali svoje ulice pa makar i Monika koja je već u ovim godinama postigla puno. Monikina i moja generacija tek treba da pokaže šta može u životu i naše vreme tek dolazi! Za početak generaciji Monike koja je ovde u Srbiji obezbedimo posao i bolji život jer mi bismo da radimo i da bolje živimo, u najboljim smo godinama!

Jova

pre 12 godina

Lijepo je opet citati o Moniki i sjecati se tih dana i tenisa koji je ona igrala. Vecini nam je bila utjeha u ona vremena a meni je u sjecanju ostala jedna slika, koju uvijek vezujem za Moniku - posle osvojene titule na nekom od GS Monika trazi oca i zeli se veseliti s njim a on sjedi visoko na tribunama i van domasaja. Tad se Karol sjeti, skine kravatu i doda joj donji kraj pa oboje cimaju krajeve i smiju se. Mozda nekome nevazan detalj ali meni svaki put sjecanje na to skoro natjera suze na oci. Zato me ne cudi da je psihicki pala, posle napada, razvoda roditelja i smrti oca. Na km se vidjelo da su homogena, ljubavlju povezana porodica. Pa ti ostani normalan kad se sve poznato i drago rusi oko tebe.

Svi ljudi svjeta zasluzuju srecu, Monika mozda malko vise od vecine.

Pozdrav!

Željko

pre 13 godina

Mislim da je velika sramota što među komentatorima koji prenose teniske mečeve postoji opšti konsenzus, bez obzira na kojoj tv stanici pratite tenis, da ova devojka više uopšte ne postoji.

Prema tome, dragi komentatori, uzmite se u pamet već jednom i pošteno pomenite ko je najbolja teniserka Srbije svih vremena. Ove dve današnje su dobre i svaka im čast na svemu, ali Monika zaslužuje makar ime da joj se spomene, a sasvim sigurno i mnogo više od ove zemlje.

Ako se ovakvih ličnosti sramimo, neka nas je sramota samih sebe!

Lemi ns

pre 13 godina

Nije htela da igra dok su se rusili mostovi njenog grada 99 , e pa dragi sugradjani jedna ulica sigurno zasluzuje da ponese ime ove legende ,to je najmanje sto mozemo da uradimo , ipak nas je malo vise zaduzila od Johna Lenona i da ne nabrajam...

Krlja

pre 13 godina

Ne znam ciji je to posao, ali neko bi trebao da kontaktira Moniku Seles i da joj poundi drzavljanstvo Srbije i da joj kaze da bi drzavi Srbiji bila cast da ona tu ponudu prihvati.

dragan

pre 13 godina

Veliki pozdrav za Moniku!!! Ona je bila jedini, ali JEDINI tracak nade u moru bezumlja psihoze 90-tih godina. Ko zna da li bi njena sudbina bila drugacija da je zemlja tada bila stabilna... U svakom slucaju, NIKADA TE NECEMO ZABORAVITI! WELCOME BACK, YOU ARE A L W A Y S WELCOME!!!

zorica**lola**

pre 12 godina

Draga Mokika..
prevela sam lepe dane uz tebe da te gledam i navijam za tebe, bila si i ostala uvek u mom srcu ,odlicna igracica...zao mi je da sam sad procitala i da si izgubila tatu i da si i kao i ja vise nemas nikog u staroj juyogoslaviji, samo sam ja starija jer imam sina tvojih godina i cerku mladu 8 godina od tebe, i oni su bili veliki sportsisti za francusku zemlju u zudo, zato razumem sve sto pricas i da je tesko da si bila povredena u leda u najlepsem letu pobedama...zelim ti sve najlepse za buducnost i ostani u kontaktu sa nama uvek je drago da dobijemo tvoje vesti, tenis sad gledam sa Noletom i Anom i jelenom istpo kao sto kazes ,daju lepu sliku naseg naroda...da znas iako me nepoznajes u maju 2010 bila sam u NOVOM SADU posle 45 godina ,jako lep grad i mislila na tebe da si i tog grada..voli te ljubi Lola **zorica beogradjanka

Saberite malo dva i dva

pre 12 godina

Toliko mi isprazno deluje ovo sto cu reci, ali, nekako, to dozivljavam kao i obavezu.
Naime, i ja sam jedan od onih koji je ustajao pre petlova i gledao Moniku. Za nju sam cuo kad je imala samo desetak godina, a pobedjivala mnogo starije protivnice (Kao juniorka uzela je sve sto se moze uzeti od turnira.) Licno mislim da ex-Yu nije imala (Nole je na putu) takvog sportistu kao sto je ona bila.

Zameraju joj ovde da ne dolazi vec tako dugo u zemlju gde je rodjena. To mogu samo oni koji glume patriotizam, a pojma nemaju sta je stvarni zivot.
Ja zivim u inostranstvu od 1996. i nisam uzeo pasos zemlje u kojoj zivim, a stekao sam odavno sve uslove za to. Dolazio sam u Srbiju, ali mi je sve teze da dodjem. Razloga je "mali milion", a najvazniji je: kad ti umre majka i porodica je sve labavija (Njena majka i brat su sa njom). Familija se polako otudjuje od tebe (i ti od nje), prijatelji koje si imao imaju svoj zivot. Ponestaje zajednickih tema. Sve sto ima da se kaze stane u soljicu kafe.
Monika, kaze, vise nikog nema u Srbiji. Kome da dodje? Da se "uvaljuje" ljudima. A u ovom tekstu pise da sad zivi vrlo povuceno.
Hocete li mi verovati da se mi koji zivimo u inostranstvu TESKO SNALAZIMO sad u Srbiji. Mnogo, mnogo toga se promenilo (najvise na bolje). Skoro nista nije kao pre, a poprimili smo i navike i, uopste, nacin zivota (koliko god da to necemo) ljudi iz zemalja u kojima smo sada. Mi se sada u Srbiji osecamo kao (polu) stranci. To vam vrlo, vrlo iskreno priznajem.

A da drzava (Vlata ili TS, OK...) zovne Moniku odazvala bi se. U to budite sigurni.
Jedino ona i Divac za vreme rata nisu bili pod sankcijama, a ona je jos uvek imala nas pasos. I pomagala je koliko god je mogla. Ne samo novcano. Ona je isla i u Italiju (pre rata) da poseti nase fudbalere koji su tamo igrali Sv. prvenstvo i rekla im: "Igracete vi finale, a ja finale Vimbldona".
Dovodila je Meri Dzo Fernandez u Srbiju da igraju egzibicione meceve. Srbija se toliko "pretrgla"... nego je TV-Sarajevo po nju poslala helikopter u Bec. Meri Dzo je tih nekoliko dana boravila kod Selesovih u kuci da bi smanjila troskove boravka u Srbiji. Niko iz TS se nije setio da joj makar to plati. I njih dve su odigrale meceve: jedan u Sarajevu, drugi u N. Sadu.

Zavrsicu tako sto cu reci da Moniku (a i Jelenu Dokic) mogu da napadaju samo oni koji malo teze mogu da saberu dva i dva. Zbog takvih se nimalo ne bih zacudio kad bi i Ana, i JJ prihvatile strano drzavljanstvo.

Petar

pre 13 godina

Monika je legenda koju nijedan teniser na ovim prostorima nikada nece uspeti da dostigne. Nadam se da cu, bar jos jednom, videti kako seta Novim Sadom.

Branko

pre 13 godina

Monika, ako ti do ruku dođe ovaj tekst,imaš veliki pozdrav iz Srbije. Ovo je tvoja zemlja, svi ste puno volimo i svi smo tvoji navijači.

Ženevljanin

pre 13 godina

Sjajno! I meni su suze bile u očima dok sam ovo čitao. Kliše je, ali ću
ipak reći da je njen život bio "kao roman". Da nije bilo Hamburga, da se Karolj nije razboleo od raka, Monika bi, moguće, postavila nenadmašive rekorde u ženskom tenisu. I ovako je jedna od najvećih a svakako najbolja naša teniserka svih vremena (sve gran slemove sem jednog ili dva osvojila je pod jugoslovenskom zastavom). Slažem se da dobije ulicu za života, najbolje u Novom Sadu...
P.S. Ne znam zašto je komentator koji je opravdano napisao da je "Mala Mo" nadimak američke teniserke Konoli dobio većinu "nepreporuka"? Kao što mi nije jasno zašto je stadion Crvene zvezde nazvan "Marakana"...Coppy-paste tehnologija!:-)

Lemi ns

pre 12 godina

@Milan
Naaravno da se ne mogu porediti ova dva umetnika... jedan sa notama drugi sa reketom, poenta je da je bila velika kampanja u NS kada je predlozeno ime lennona za ime ulice, za i protiv,ulicu Lennona danas imamo,99 % novosadjana ne zna ko je Car Jonvan Nenad a imano njegovu ulicu, 1300 kaplara ,Bele kuna i da ne nabrajam ...poenta je Moniku znamo svi ,zaduzila nas je /bar mene jeste, bila mi je svetlo u tunelu za vreme Milosevicevog mraka/ i najmanje sto mogu da kazem je da joj nadenemo jednu ulicu po njemom imenu ,da je pozovemo za otvareanje iste ,da vidimo onda dal nas je zaboravila , i da joj se poklonimo ako nije, jer ona je nase dete...

iggy sweden

pre 12 godina

Hvala vam za ovaj interviju.
28 avgusta 1993 rodjena je moja prva kcer.
Zahvaljujuci Moniki Seles i moja kci je dobila isto prelijepo ime.

Igor Barovic

pre 12 godina

Resio sam da napisem par redaka potstaknut pisanjem pojedinih ljudi koje neznam ni kako da nazovem.
Monika Seles je igrala pod zastavom tadasnje Jugoslavije 1992 i 1993, nije morala,bas me briga sto je uzela drzavljanstvo ovo ili ono,ona je bila idol mnogima tada u Jugoslaviji i bila je vrhunska igracica.Dokle cemo da se tako lako odricemo vrednih i znacajnih ljudi,umesto da ih privucemo ka sebi,mi ih odbijamo.Nasa logika je ako nam ne pritrci i kuka da je vratimo primimo i moli za to, ne treba nam,zasto,cemu????
Kada Cavic koji nije rodjen u Srbiji ,komga Ameri uce plivanju i ulazu u njega pliva za Srbiju,to je u redu onda je heroj nacije idol ljudi itd,ali ako to uradi neko nas kao Monika u koju nismo ulozili ni centa,onda je treba pljuvati vredjati i ostalo,sramota,kakav smo to bre narod.
Odredjena pocast treba da se ukaze Moniki mislim da bi diplomatski pasos bio prava stvar,ime ulice je mnogo,ali pasos je ok,i treba da je pozvovemo zvanicno da je ukljucimo u neku manifestaciju,sigurno ce doci,kao Madjarica,Amerikanaka ili kako vec,ona je nasa Mala Mo.
Pozdrav

dragan

pre 13 godina

veliki pozdrav za supermegagalaktičku caricu tenisa.

drugi set nekog meča gde štefi graf vodi 1-0 u setovima i 6-1 u tajbreku.... i monika dobija meč!!!!
nikad niko kao ona

OBJEKTIVNO

pre 13 godina

Mnogi od vas preneli su upravo ono što mislim,možda ću se i ponoviti.Emocije su toliko jake,da ovo pisanje neće imati neki bog zna kakav redosled. Ona nam je svojim uspesima ulepšavala teške dane početkom \'90. Ni danas kada opet imamo odlične tenisere,ne pratim ga sa tolikim žarom i fanatizmom. Koliko je nepravde i bola njoj naneto?! Da li je moguće da postoje umovi u ovoj zemlji koji imaju obraza da pišu komentare o njoj u negativnom kontekstu?! Njeni obožovaoci NIKADA,ALI BAŠ NIKADA je neće zaboraviti. Slažem se, potrebno je da dobije najmanje ulicu. Potrebno je da dodje,ne samo jednom,vec kad god poželi,neka to bude i nekoliko puta godišnje. 37 godina ima,neke njene vršnjakinje još igraju. Da, neprocenjiva šteta,naneta je,njoj,nama,našem i svetskom tenisu!! U pravu je nema vremena,svaki poen je važan,svaka pobeda je važna,da nije tako nikad ne bi bila to što jeste. O njoj bih mogao danima da pišem. Znamo mi ko je Morin Konoli,ali ona je za nas uvek bila i biće MALA MO!!!
Hvala joj što postoji,što je naša...

Djoksa

pre 13 godina

Ovaj tekst me je jako dirnuo. Moja ljubav prema tenisu je zaiskrila gledajuci DK meceve Bobine Zivojinovica.Ali je dozivela pravu kulminaciju i pretvorila se u pravi pozar gledajuci Monikine meceve. Kao sto je ovde neko vec pomenuo, ustajao sam nocu da bih mogao da gledam njene meceve na AO i USO. Dugo, predugo je trajala pauza izmedju njenih uspeha i ove generacije nasih tenisera. Zato mi je i smesan onaj trol koji me kopira. Pa ja sam bio malo je reci odusevljen kada sam opet mogao da gledam kako se neko sa ovih prostora ravnopravno nosi sa najvecim teniskim velicinama. Zato su mi podjednako dragi svi nasi teniseri. Jer oni ne predstavljaju samo sebe vec i sve nas. Hvala ti Monika za sve! Secam se svega, i emisije "Fore i Fazoni"(koja je snimana na "Fantastu") i tvoje pobede nad Kris Evert u Hjustonu ( koja je odjeknula kao bomba jer si imala samo 15god) i tvog prvog RG i prognoze strucnjaka da ces u svojoj karijeri zaraditi 200mil dolara... I onog kobnog meca u Hamburgu... I egzibicionog meca sa Navratilovom koji je znacio tvoj ponovni povratak tenisu... SVEGA! Zivela ti nama dugo i obavezno svrati nekad do Novog Sada. Novosadjani ce sigurno znati da ugoste svoju najslavniju sugradjanku!
Sve najbolje,

miroslav

pre 13 godina

prosto ne mogu nista da komentarisem o moniki jer je ona ispisala stranice svedskog sporta...jedino mogu da porucim ako ovo nekad procita da sam ustajao nocu svaki njen mec da gledam u melburnu i new yorku.sad nemam snage i ako navijam za sve nase tenisere.NAJBOLJA SI MONIKA

goga bloga

pre 12 godina

@ S.Goran, 25. april 2011 02:55 - Bre covece napisa analizu nesto kracu od celog intervjua! Da li ste razmiusljali da se profesionalno angazujete kao sportski psiholog ili komentator? Probajte sa blogom - to bi Vam dalo vise mesta da iskazete svoja vidjenja nego prostor namenjen za skromne kometare clanaka.

Milko

pre 13 godina

Monika Seleš je, bez konkurrencije, najveće tenisko ime i jedno od njavećih sportskih imena uopšte, sa prostora države Srbije.
Na žalost o njoj se ovde malo govori.
Ne ukalpa se takva veličina u trendove koji su u modi u ovakvoj Srbiji kakv u smo izgradili u poslednjih dvadeset i kusur godina.

Tvrtko

pre 13 godina

Za mene je ona bila isto što je danas Novak. Bila je prva velika teniserka moje zemlje. Do tada sam gledao strance i strankinje u finalima i opredeljivao se po simpatijama, kako danas mnogi iz malih zemalja navijaju za Nadala, Novaka, Federera itd. Monika nije kriva ni za rat, ni za nesreću, koja joj se dogodila. Srbija i Novi Sad treba da joj pruže ruku kao svojoj, kao velikoj legendi i jednoj od začetnica sadašnjeg uspeha srpskog tenisa. Moniku je trebalo zvati na finale Dejvis kupa u Beogradu. Ako Fed kup reprezentacija bude igrala opet u Novom Sadu, TSS i grad Novi Sad znaju šta treba da učine. To čak ne bi bio uopšte loš čak i politički i marketinški potez, mada se meni lično gadi sve što ima veze sa politikom, valjda zato što nam nikad ništa dobro ne dolazi sa te strane.

objektivno

pre 12 godina

Ima ovde i dosta mladih koji ne znaju bas o cemu se radi, pa zbog njih da napisem par recenica. Neko moze da bude bilo kojeg porekla pa da oseca recimo Njujork kao svoj grad, jer ima nesto jedinstveno i kada zivi u njemu izvesno vreme to postane deo njega. Tako su ove rasprave besmislene, Monika Seles nosi sa sobom zemlju i grad iz koga je potekla. To ne moze da se izbrise, mada su pokidane niti koje nas povezuju. Mnogi ljudi su trazili (i dobili) mir u drugim zemljama, to nije nista cudno. Ako neko misli da je posle pakla koji je prosla Monika, trebala jos da resava nase politicke probleme, da sama stoji protiv svih, da bije i tu bitku, to je sumanuto. Ono sto Monika ima od nas, je ogromna ljubav, koju za nju niko ne oseca u toj meri, i koju nigde na drugom mestu nece naci. Da atmosfera nije ovakva kakva je, kao na svadbi gde se cita ko je kupio mladencima veci komad bele tehnike, sigurno bi i njoj bilo lakse da oseti deo te ljubavi i da pomogne vise nego do sada. Pogledajte samo kroz sta prolazi Djokovic sa svojom porodicom. Koliko je tu napada, politickih i ekomonckih obrta, svega i svacega, oko svakog poteza van terena. On to mozda moze da podnese, ali Monika ne bi podnela. Siguran sam da je Monika pomagala anonimno, kao i da ne treba niko da joj uzima ni to sto je Amerikanka, ni Madjarica, a ni nasa. I da nije uzela americki pasos ona je dobar deo zivota i sebe ugradila u tu zemlju. Budite samo realni i videcete da se sve kockice lepo slazu, da Monika ne moze da bude simbol koji umesto nas pobedjuje, i da nosi na ledjima sve nase probleme. Ona je predivna ranjiva zena kojoj zelimo sve najbolje, a siguran sam i ona nama. I dan danas svi nasi klinci koji dolaze da igraju kod Boletijerija, ili bilo koji drugi turnir na Floridi, prvo pomisle - ovde u Sarasoti zivi Monika Seles. I zaigraju mnogo mnogo bolje, preplavi ih sreca. Niti ko moze nama da uzme nasu ljubav, niti tim klincima njihov ponos, niti Moniki ono sto ona oseca.

andrija

pre 12 godina

Monika hvala na svemu,kao klinac sam obozavao da te gledam...nekoliko dana sam plakao posle onog nesrecnog dogadjaja.zelim ti svako dobro.zivela ti nama

Markec

pre 12 godina

@Oganj
Nije problem u tome sto Srbi iz BiH zele da igraju za Srbiju, imaju prava na to, problem je sto Srbi ne shvataju da je BiH srpska drzava. I svi ti simboli(ljiljan) koji koriste Bosnjaci su simboli Tvrtka Kotromanica, koji je bio srpski vladar. Mi sami odustajemo od drzave koja je nasa.
Da se razumemo, BiH je zemlja Bosnjaka i Hrvata i Srba, i Republika Srpska treba da ostane kao entitet, ali ne treba razbijati BiH na koju polazemo mozda i najvise prava.
Monika Seles je bila osoba koju su svi voleli, kad sam ziveo u Ljubljani, devojcice su izlazile napolje da igraju tenis i posle svekog udarca bi ispustile urlik imitirajuci Moniku, bila je prava Jugoslovenska zvezda. Zelim joj svu srecu i sigurnost.

bubi

pre 12 godina

Najmanje mi je vazno na kom jeziku prica i koji pasos ima, veliki pozdrav njoj i piscu teksta ja joj zelim puno srece u svemu sto radi. Slazem se prethodnim citaocima, zaista lep tekst.

Idol

pre 13 godina

Na pismenom u trecem razredu tema je bila "Sta cu biti kada porastem",ja sam pisala o Moniki,bila mi je idol,i ba smi je drago sto sam bas nju odabrala...

Djansr

pre 13 godina

Kazu teniska euforija vlada kod nas od kada su se pojavili Nole, Ana, Jelena...Nije tacno, ja sam pre 20 godina ustajao u 3 h ujutru da bih odgledao Moniku i bio ponosan sto pored njenog imena stoji Yugoslavia i tadasnja zastava.

LM

pre 13 godina

Sa suzama i knedlom u grlu sam procitala ovaj dirljivi clanak. Mnogi obozavaoci sirom sveta kao i u Srbiji se pitaju zasto je Monika napadnuta na tako monstruozan nacin i sta bi bilo da se to nije dogodilo. Koliko bi i sta bi jos postigla. Manijak ili ne, valjda je tako bilo "najprakticnije" objasniti taj napad, postigao je cilj i nasoj Moniki je bila zavrsena karijera a mogla je biti najveca od najvecih. Mislim da nista nije bilo slucajno jer nikad nisam zaboravila sta su mediji radili, pisali i govorili o Monikinim uzdasima dok je igrala tenis. O "uzdasima" i stenjanju sestara Vilijams niko nista ne govori, prica se samo o njihovim velikim uspesima. Nista, nista, draga Monika nije slucajno.

suboticki mornar

pre 13 godina

Vec smo polako poceli da zaboravljamo koliko nam je zadovoljstva donosila tih sumornih godina... Nekad su prolazili meseci, a da ona bude jedina lepa vest! Koliko puta smo plakali od srece!!! HVALA TI... Pozivam B92 da je ugosti u nekoj od emisija!!!

Monikin navijac

pre 13 godina

U momentu prekida karijere Monika je imala 19 godina i nepunih 5 meseci.

Njeni dotadasnji uspesi: sa 17 godina i dva meseca postala je broj 1 ( drzala je tu poziciju do prekida karijere u eri Stefi, Martine, Aranche...), pocev od svoje 16-te godine igrala je na 11 grand slamova i osvojila njih 8, to je cini rekorderkom po broju grand slam titula osvojenih pre dvadesete, pobedila je u svojih prvih sest grand slam finala (neoboren rekord), najmladja je pobednica Roland Garrosa, itd.

Kada se pojavila, bila je cudo, sve je radila nekako drugacije a opet tako savrseno: levoruka, dvorucni forhend, ispustala je prepoznatljive krike pri udaru. Kretala se sjajno po terenu i imala neverovatnu mentalnu snagu. Do danas smo vec i zaboravili da, kada se pojavila, publika je po pravilu bila protiv nje. To je kulminiralo na grand slam finalima... ipak nije joj smetalo da postavi neoboren rekord, 6 pobeda u svojih prvih 6 finalnih grand slam okrsaja.

Monica forever!

Dragan Bosnjakovic

pre 13 godina

Jednostavno S T E T A za Moniku,ili ti Malu Mo!Neverujem da je samo Parhe imao uticaj na sva kasnija desavanja sa Monikom.Imala je kvaliet, snagu, ZNANJE TENISKO ali uvek, kod mnogih, prvenstveno sportista, glava je problem. Steta je da sad u tim godinama vec oseca samocu.Sigurno da je novac vazan...ali, NIJE SVE U ZIVOTU! Hvala DJORDJU BALASEVICU koji je,kad na pocetku Moniku niko nije finansirao, dao svoje dvoriste da bi Monika tu trenirala.
I jos jedna opaska.Kad su kod nika Bolitijerija pocinjali,kao mladi,nije pocinjao AGASI nego tada jos uvek AGASIJAN!
Monika,MORAS DALJE uspesno i visoko podignute glave!!!

Dusan,Beograd

pre 13 godina

Svi mi rodjeni pre 90tih pamtimo koliko radosti nam je donosila Monika.Kao danas Novaku,bili smo ponosni da se ustajemo rano ujutru da bi je gledali.Ona je najveci sportista svih vremena sa nasih prostora jer je do 20 godine osvojila sve Grand Slamove.Nadam se da ce ubrzo doci u Srbiju i posetiti svoj rodni grad,uzeleli smo se da je cujemo kako prica srpski.Valjda ce se neko setiti da joj oda cast koju zasluzuje.Mozda ce Novak imati sluha da je pozove jer je dokazao svoju ljudskost.

sasa jokic

pre 12 godina

Monika je igrla ubedljivo najbolji tenis na planeti, ali su to bile devedesete, kada su Srbi po odluci svetskih vladara trebali da budu likovi sa nozem u zubima, a ne prvaci u tenisu. Neka pricaju da su ovo teorije zavere, ali onaj ludak koji joj je zabio noz u rame je klasicni "spavac" koji je zaustavio Monikinu karijeru. Nadam se da (obzirom na politicke okolnosti) Novak ne mora da razmislja o ovakvim stvarima, i da ce mu "dozvoliti" da bude broj jedan. U svakom slucaju oprez!

Зоран Шундић

pre 12 godina

МОЖЕШ ТИ ТО, МОНИКА! - Дирљива испосвест Монике Селеш, наше велике тенисерке, чији је успон прекинут атаком у Хамбургу. Наводи на размишљање. И потврђује правило: Успех - да, али не по сваку цену. Поред спорта, важно је водити и један сасвим обичан живот и настојати да се заокружи развојни пут личности. Она сада завршава студије пејсажне архитектуре и то је похвално. Желим јој срећан живот и да створи сопствену породицу у којој ће уживати и бити срећна. Све најбоље, Моника.

kosta

pre 12 godina

Tisztelet!
Sta da vam kaze o Moniki kada sve znate, donela nam je toliko radosti , pa neka se ta radost vrati i u njen zivot. Pozdrav Kosta

Milan

pre 12 godina

@D.Savic,Paris,FR - Ulice se ne daju mladim osobama kakva je Monika bez obzira koliko rano u životu postignu kakvo veliko delo! Ima vremena za ulicu Moniki i dobiće je ali još je rano. Pa valjda znate da je prosečni životni vek oko 75 godina, bar vi u Francuskoj trebalo bi da znate!

cacanin

pre 12 godina

U mom srcu si bila i ostala veliki ČOVEK. Želim ti svu sreću ovog sveta !!!!
Hvala ti za sve što si nam pružila u teškim vremenima koja su bila.
Igrala si pod našom zastavom do poslednjeg momenta srcem i dušom. Još jednom HVALA !!!

Pera

pre 12 godina

Slucajno naidoh na ovaj tekst. Iako nemam dovoljno godina da bih mogao da kazem da sam pratio njene meceve, mogu slobodno reci da me ime Monike Seles uvek seti na nesto drago sto je nekad bilo i cega vise nema. Nije to nostalgija za bivsom drzavom nego skoro lirsko osecanje koje nas sve veze za njen lik. Nije bitan pasos ni tlo koje je pod njenim ili nasim nogama, Monika se ovde voli!

Linda

pre 12 godina

Monika Seles je bila osoba koju su svi voleli, kad sam ziveo u Ljubljani, devojcice su izlazile napolje da igraju tenis i posle svekog udarca bi ispustile urlik imitirajuci Moniku, bila je prava Jugoslovenska zvezda. Zelim joj svu srecu i sigurnost.
(Markec, 14. maj 2011 12:22)

Ja sam jedna od tih devojaka :)

milos

pre 13 godina

e suze mi krenuse...
Hvala Mala Mo na svemu lijepom sto si nam podarila..
Zelim ti zivot u zdravlju, sreci, i bez bola jer si ga imala i previse..i naravno zelim ti da se vratis u svoju zemlju i u miru i sreci zivis i provedes ostatak svog zivota.

BICES ZAUVIJEK SAMO NASA MALA MO :)

Miljana

pre 13 godina

Hvala za tekst. Lepo osvezenje u moru sumornosti. Odrasla sam gledajuci njene meceve i bilo bi lepo da jos mnoge generacije odrastu uceci na njenom i primeru ostalih nasih tenisera. Ako neko zeli da ih ima, onda su upravo to su pravi uzori!

mare 025

pre 13 godina

Odlican tekst o velikoj sampionki! Zao mi je sto se danas o njoj ne pise i ne govori mnogo, mladje generacije mozda ni ne znaju o kakvoj velicini je rec. Uz Jasnu Sekaric verovatno najbolja sportistkinja svih vremena sa prostora bivse YU. I dalje se dobro secam tog nesrecnog Hamburga i uzasa koji je tamo dozivela, i koji joj je definitivno uskratio jos vise titula.

Limanac

pre 13 godina

Hvala ti Monika za sve sto si cinila da budemo ponosni. Bila si i ostala najveca sampionka za sve nas nadam se.. Mnogo mi je drago sto nisi zaboravila ni svoju rodnu zemlju pa ni grad. Jako bi voleo kada bi ponovo dosla, imala bi sigurno lep docek.
Pozdrav od jednog limanca koji sada zivi u Norveskoj.

Novo naselje

pre 13 godina

@milan
nije onaj što je poredio moniku i lenona imao loše namere.mi kao da smo zaboravili da je monika rođena u novom sadu.ne znam koliko je praksa da se živim ljudima daju imena ulica,ali moniku svakako treba dovući u novi sad i dostojno joj se odužiti za ono što je postigla u karijeri(npr.dati joj titulu počasnog građanina grada.)
@netačno
pošto vidim da insistiraš na tačnosti,da te ispravim,nije moris već morin konoli.

istrijan

pre 13 godina

ja sam iz Hrvatske, ali ako sam kao devetogodišnjak mogao lud od sreće i ponosa gledati kako osvaja Roland Garros onda je Monika i moja..

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

Hvala ti Monika za sve sto si nam podarila,jednom sam te samo gledao uzivo na Rolland-Garossu i to u nastavku karijere,u polufinalu si izgubila od Hingis,tada sam dao da ti prenesu jedan buket cveca,hvala ti za sve suze radosnice,dok sam kao decak ziveo u Srbiji bezali smo sa casova da bi te gledali,a nismo ti dali ni ulicu:(

nacionaisticke gluposti

pre 12 godina

nekima na ovom sajtu ne bi odgovarao ni nikola tesla,znaci ni on nije dolazio u srbiju,nije se odrekao amerike,nije bio protiv bombardovanja,jaki kriterijumi...

II

pre 12 godina

Monika je pod nasom zastavom igrala onih najcrnjih ratnih godina (kada to nije morala).
I ja sam jedna od onih koji su odrasli prateci njene meceve, kada nas je odusevljavala svojom igrom i uspesima.
Idol je cele jedne generacije...
Zelim joj sve najbolje.

Beograd

pre 13 godina

Lep intervju, pratila sam citavu njenu karijeru, ne shvatajuci,tada, kakvo mi se cudo desava pred ocima. Monika, nadamo se da cemo te uskoro videti u Beogradu i tvom rodnom Novom Sadu. Poseti nas bar na kratko, ti si nasa i mi te volimo.

jegood

pre 13 godina

Monika je bila i ostala moj najveci teniski idol. Kakva je to igracica bila, protutnjala je svetskim tenisom kao stampedo. Zelim joj sve najbolje i sto da ne, da se ponovo proslavi kao vrhunki teniski trener....

plazmica

pre 13 godina

Imala sam 6 godina kada joj je onaj idiot zabio noz u ledja..Tenis sam gledala samo zbog nje..Jedna jedina i najveca Monika Seles!!!!!!!!!!!!

Cika Sima

pre 12 godina

Mislis na ovaj? :) Nije izgubila ni taj prvi set! B-)
http://www.youtube.com/watch?v=yXyVufVHMHg

"Samo bih mlađim kolegama poručila jednu stvar, pošto često čujem kako kad izgube kažu nema veze, još smo mladi, ima vremena... Nema vremena. Ja sam pre svoje dvadesete već imala osvojenih osam gren-slemova. Šampionski duh mora da se neguje na poseban način. I neka imaju na umu da se ne može sve u životu imati u isto vreme."

Ovo sam i sam hteo da primetim, ali ovako je bolje kad cuju od nje! :)

Slaven Prodanovic

pre 12 godina

Moniki Seleš želim sve najbolje u životu.
A u vezi te druge priča, oko ulica i njihovih imena, žao mi je što neki uzimaju kao negativan primer naziv "1300 kaplara". Treba pročitati nešto o ovim mladićima i njihovim životima, pa onda suditi. Naziv ove ulice predstavlja simbol ljubavi prema svojoj zemlji i narodu.

S.Goran

pre 12 godina

U komentaru na ovu vest koji sam ostavio 25.04 2011 02:55.citam verovatno svoju nehoticnu gresku,koju bih da ispravim i to u sledecoj recenici:
,"ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga nije volela".
Ispravka-,ali njoj se brzo zatim dogodilo i to sa ocem koga je jako volela.
Greska je velika i menja kompletan smisao i unosi nelogicnost u pricu.

gaga

pre 12 godina

KAD NAS SPORT DEVEDESETIH NIJE IMAO KO DA PREZENTUJE U SVETU ,ZA VREME SANKCIJA,JEDINA JE ONA TO CINILA .JEDNOSTAVNO NAJBOLJAAAAAAAA.

ФР

pre 13 godina

Не може неко од ових млађих данас да замисли доминацију коју је поседовала Моника. Било је то време када нисмо имали сателитске канале, када се цела земља спремала за рат, када се за тенис баш и није марило (а још мање ако ниси с подобним презименом). Не могу да замислим каква би данас еуфорија била да имамо некога као што је то била Моника. А уз гомилу трофеја и турнира које је освојила, мени ће увек остати један детаљ у сећању - Моника Селеш је била једина тенисерка, а тада још увек девојчурак, због које је челична Штефи Граф знала да изгуби концентрацију, да паничи, и да једноставно нестане на терену.

Vladislav Kablar

pre 12 godina

1985. sam operisao koleno. Igrajući rukomet na betonu potrošio sam hrskavice levog kolena i jedini način da ponovo zaigram, bio je da se pre toga podvrgnem nožu. Nakon izlaska iz bolnice prepisana mi je rehabilitacija banjskog tipa. Kako sam se rodio i živeo u Senti, nije bilo druge nego da oporavak sprovedem u BANJI KANJIŽA. (Vrlo je blizu, 17 km od mog rodnog grada.)
Tu sam imao prilike da se upoznam sa porodicom Seleš. Monika je tada takođe bila u BANJI KANJIŽA. To je bio period vremena kada zbog naglog rasta, trpela njena kičma. Imala je 12 godina i već je bila vrlo popularna. Ozbiljnost sa kojom je radila vežbe, pridržavala se programa koji su joj propisali doktori, bila je fascinirajuća. Već tada je bila više nego zrela. Otac Karolj joj nije dozvoljavao da se posle 21:00h vrzma po prostorijama banje. Kako smo za vreme obroka sedeli za istim stolom, to smo se sprijateljili, a Monika me je zamolila da pitam njenog tatu, da li bi mogla u TV sali da gleda košarku, (Kup šampiona) i svog omiljenog sportistu Dražena Petrovića. Karolj je dozvolio, uz moju obavezu da je po završetku utakmice dopratim do sobe.
Utakmicu je odgledala, rekao bih u dahu, sa potpunim razumevanjem onoga što se dešava na terenu.
Dakle, verujem da bi, bilo šta da je izabrala, kakav god da je sport u pitanju, bila šampion. Jednostavno, rodila se kao takva.
Monika Seleš nije samo, za nas, sa ovih prostora, vrhunski sportista i teniser - ona je simbol jednog vremena koje je obeleženo kao poslednje "normalno" vreme u kojem smo živeli. Kreten koji joj je nožem skrenuo život u drugom pravcu, za mene je samo nagoveštaj svega onog što će nam se potom desiti. Odlaskom Monike Seleš sa terena i mi smo otišli nekim drugim pravcem, putem "kojim se ređe".

Veliki pozdrav za Moniku.

sergio

pre 13 godina

legenda belog sporta ! bravo Monika za sve sto si postigla i ostala normalna pored svega. da nije bilo tog nemackog idiota postavila bi rekorde koje niko nebi oborio 100%. Monika voleo bih da te vidim ponovo u Srbiji