- Komentari -

Mršavite molekularno

Ćelijski biolozi su danas nalik modernim alhemičarima. Umesto pretvaranja žive u zlato, oni pretvaraju jednu vrstu ćelije u drugu, koristeći tehniku poznatu kao ćelijsko reprogramiranje. Ćelijsko reprogramiranje obuhvata niz tehnika koje omogućavaju promenu epigenetskih markera, kao što je metilacija DNK. Pre tri godine naučnici su uspeli su fibroblaste (ćelije koje sintetišu kolagen) vezivnog tkiva pretvore u embrionalne matične ćelije,koje daljom deobom mogu dati bilo koju ćeliju organizma

A. Drino
Pošaljite komentar
 1. Nije sad mršavljenje neki bauk,važno je samo imati volju i korigovati ishranu,i radite dobar cardio trening,trčanje,sobni bickl,i za par meseci nema više sala.
  (previše gluposti, 2. april 2011 12:25)

  # Link komentara

 2. S jedne strane ovo svakako moze biti dobro, smanjenje gojaznosti=vise zdravlja. Ali verovatno ce to destimulisati ljude u buducnosti za bavljenje sportom koji takodje veoma povoljno utice na zdrav ljudski zivot.
  (Dusan, 31. mart 2011 00:25)

  # Link komentara

 3. Posto se bavim mrkim adipocitima, moram reci da nisam odusevljen tekstom - moglo je to bolje!
  I da - prica o mrkim adipocitima i poreklu njihovom nije bas pocela 2008... mnogo ranije... sa druge strane, mislim da kad god neko pise u mrkim adipocitima i o regulaciji telesne mase mora pomenuti prof. Barbaru Kanon i MD Saverio Cintija. Koji su doprineli najvise istarzivanju, ali i profesore naseg univerziteta - za koje pretpostavljam da autori teksta znaju - pa da ih ne imenujem. (ukupno fiziologiji i citologiji mrkog masnog tkiva)
  Sve u svemu :) mozda se mislilo pre par godina da je bajka - ali ovo je buducnost ne samo kao lek za gojaznost nego i za ostale metabolicke poremecaje! :)

  pozdrav,
  (BAT, 30. mart 2011 16:51)

  # Link komentara

 4. Da li su one dijete za mrsavljenje na bazi proteina (slanina, meso, meso, jaja na oko sa slaninicom) koje su vec nekoliko godina popularne medju svetskim dzetsetom bazirane na ovom naucnom dostignucu?
  (Keli, 30. mart 2011 15:00)

  # Link komentara

 5. Ko objavljuje ove clanke,svaka cast autoru !
  (gradjanin kejn, 29. mart 2011 22:11)

  # Link komentara

 6. Vrstan naučni tekst! Poljubac redakciji i samo napred - u nove pobede!
  (Boris, 29. mart 2011 21:42)

  # Link komentara