- Komentari -

Teorija relativnosti pokreće vaš automobil

U poslednje vreme skoro svakodnevno koristimo uređaje za čiju konstrukciju i rad je neophodno poznavanje efekata teorije relativnosti, ali najverovatnije nikad niste pomislili da Ajnštajnova specijalna teorija relativnosti pokreće vaš automobil. Svaki put kad okrenete ključ u vašem automobilu relativistički efekti vam omogućavaju da upalite motor i krenete.

Piše: Milan Milošević

Pošaljite komentar
 1. @Dzontra
  Da, jako je lose objasnjeno nesto sto je prilicno obicna stvar za uskostrucne krugove, a i prezentovano je kao maksimalna senzacija tamo gde nikakve senzacije nema. Kada se racuna (u za to specijalizovanom softveru) kako se elektroni ponasaju u atomu i kako se onda pomere/nameste izmedju dva bliska atoma sto onda dovodi to hemijske veze u molekul (ili, ako takvih bliskih atoma ima puno, u neko cvrsto telo kao npr. metalnu sipku itd) mora se voditi racuna o relativistickim efektima, tj. efektima koji proizilaze iz te neke teorije muza Mileve Maric. E sad, ovi efekti mogu i da se zanemare i onda se koristi jedna druga teorija, "prosta" kvantna mehanika, bez "relativistickih efekata". Obicno se kaze da za elektrone u atomima preko rednog broja 18 u periodnom sistemu pa nadalje (tj. od Kalijuma), ovi relativisticki efekti pocinju da se primecuju, a od broja 36 nadalje su ozbiljni (nema zanemarivanja ni pod razno).
  Svaki softver koji se ovim stvarima bavi, mora da ima u sebi sve te opcije. E sad, Ako se efekti zanemare, tj. namerno koristi pogresna teorija za hemijska jedinjenja koja se stvaraju i razgradjuju u toj bateriji (a olovo je tesko ubiboze!) onda, kako su ti naucnici pokazali, hemijsko vezivanje nije dovoljno jako da potrebnu energiju akumulira i onda kasnije otpusti. E sad, neko bi se upitao a otkud uopste njima ideja da probaju da zanemare te relativisticke efekte tamo gde se oni zanemariti ne smeju i da gledaju sta bi onda bilo i cemu to sluzi? Eh... pa to je nauka.. igras se, istrazujes, pa ako si nekome zanimljiv objavis i rad pa imas i hleba da jedes. :)
  (laza, 16. februar 2011 02:03)

  # Link komentara

 2. @Petar

  To što se kvantna mehanika i teorija relativnosti "ne slažu", nema veze sa ovim problemom. To je bitno za formulisanje kvantne gravitacije, ali gravitacija je zanemarljiva kad govorimo o molekulima. Ovde je nešto drugo problem. Ponašanje molekula objašnjava kvantna mehanika. Napiše se hamiltonijan sistema (operator ukupne energije) i reši Šredingerova jednačina. Rešenje jednačine je talasna funkcija, koja sadrži sve informacije o sistemu, pa se iz nje u principu može izvući bilo koja merljiva osobina (u ovom slučaju napon akumulatora). Najčešće se koristi nerelativistička verzija teorije i ona radi u velikom broju slučajeva jer su elektroni dovoljno spori. Kod težih atoma su elektroni brzi, pa relativistički efekti dolaze do izražaja i neophodno ih je uključiti (u hamiltonijan). Dakle, kod ovih atoma kvantna mehanika po sebi nije dovoljna. Kvalitativno da, ali kvantitativno nije dovoljno precizna. I dalje se, naravno, bez teorije relativnosti, može izračunati talasna funkcija i iz nje dobiti napon, ali napon nije dooljno precizan. U ovom slučaju je greška ogromna (oko 80%).
  (Ivica, 14. februar 2011 09:30)

  # Link komentara

 3. Hoću i ja rad da objavim u tom časopisu, pa genijalni su! Težak atom, pa elektron brzo leti, pa eto 2 volta! A šta je sa litijumskim baterijama, Li je lagan, odmah poslije H i He? Ili svakodnevne, za bacit kad se isprazne - za daljinski, cink-karbon ZnC baterije, daju čak 1,5V a lagana im jezgra, a ono baš cink sa atomskim brojem 30, a ne lagani kalaj Sn sa atomskim br.50?
  Ko ovde koga zavitlava? Ili je neko jako loše objasnio ovo otkriće, ili je u pitanju neka šala ili test zdravog razuma kod internet stanovništva.
  (Dzontra, 13. februar 2011 23:43)

  # Link komentara

 4. @lenština - nijedna teorija u fizici ne moze biti "dokazana". moze biti potvrdjena dovoljan broj puta da bi se smatrala tacnom, ili opovrgnuta. a teorija relativnosti je potvrdjena vise nego dovoljan broj puta. da ti nije nick takav kakav jeste i da si procitao nesto o tome znao bi ;)
  (Bozidar, 11. februar 2011 08:26)

  # Link komentara

 5. obicna teorija, jedna od mnogih sto ne znači da nije tačna. I nije istina da je dokazana. Daleko je ona još od toga.
   (lenština, 10. februar 2011 22:33)

  # Link komentara

 6. @Igoritza - specijalna teorija relativnosti nije preteca kvantne mehanike
  (Bozidar, 10. februar 2011 15:25)

  # Link komentara

 7. Da li kvantna mehanika ima svoje objašnjenje istog fenomena, s obzirom da se te dve teorije ne slažu?
  Hvala na interesantnom i korisnom tekstu.
  (Petar, 10. februar 2011 10:10)

  # Link komentara

 8. To jedino ne važi za "Black Horse" akumulatore. Kod njih na rad utiče zakon bacanja novčića. Nekad hoće, a nekad neće.
  (VlaK, 10. februar 2011 07:55)

  # Link komentara

 9. "Već dugo je poznato da relativistički efekti daju zlatu žutu boju"

  Zlato moze imati i plavu boju -- pogledajte npr tehnologiju izrade staklenih kolaza za vitraze na crkvenim prozorima -- tamo se svetlo plava i ljubicasta boja dobiva iz zlatnog praha i sustina je u promeni geometrije kristalne restetke atoma, dakle ne relativisticki fenomeni vec staticki makro-raspored atoma koji u razlicitim varijantama absorbuje razlicite talasne duzine svetlosnog spektra.
  (mo, 10. februar 2011 06:21)

  # Link komentara

 10. Kod tzv. olovnih akumulatora obje elektrode se oblažu olovnim sulfatom PbSO4. Prilikom punjenja slijedom složenih elektrokemijskih reakcija s elektrolitom (razrijeđena sumporna kiselina u prikladnoj koncentraciji), na negativnoj elektrodi (anodi) olovni sulfat prelazi u olovni dioksid (PbO2) a na pozitivnoj elektrodi (katodi) stvara se čisto olovo. Istovremeno, povećava se koncentracija sumporne kiseline (H2SO4). Pri pražnjenju se odvija suprotan proces, svarajući napon na elektrodama visine oko 2 V.
  Kapacitet akumulatora izražava se u Ah (ampersatima). U načelu, umnožak vremena pražnjenja akumulatora sa prosječnom jakošću struje pražnjenja, trebao bi biti jednak kapacitetu akumulatora. Međutim, u stvarnosti kapacitet značajno ovisi o urednosti režima pražnjenja i punjenja. Akumulator ne smije ostati bez elektrolita, olovni akumulator se ne smije prazniti ispod 1,8 V ili dugo stajati van uporabe bez dopunjavanja i ne smije se podvrgnuti suviše jakim strujnim udarima. Što se akumulator prazni ili puni jačom strujom, bit će mu manji kapacitet (dakle kraće će održavati dovoljan napon). Kapacitet akumulatora smanjuje se i kod niskih temperatura, zbog čega su češći problemi s akumulatorom na vozilima u zimskim mjesecima.
  (Zoran M., 10. februar 2011 01:19)

  # Link komentara

 11. "Prvi olovni akumulator napravio je francuski fizičar Gaston Plante (1895. god) oko 50 godina pre Ajnštajnove specijalne teorije relativnosti (1905)"

  Ceo tekst ima smisla otprilike koliko i ova recenica. Nista ne postaje masivnije niti se dimenzije konrahuju vec samo dolazi do takve percepcije iz drugog sistema. Sopstvena masa i dimenzije su nepromenljive.
  (fizika, 10. februar 2011 00:17)

  # Link komentara

 12. Gledajući tako, sijaset pojava "pokreće" specijalna teorija, jer se sve većina pojava može objasniti na nivou kvantne mehanike.
  (Luka, 10. februar 2011 00:12)

  # Link komentara

 13. sta ste vi nama rekli ovom vescu ? da su relativisticki efekti odgovorni za makro pojave ? aleluja.
  Prvo da definisemo teoriju relativiteta: ono sto se u nauci naziva "specijalna teorija relativiteta" je zaprava preteca Kvantne mehanike i teorije kvantnog polja, a ono sto se naziva Generalna teorija relativiteta se u vreme objavljivanja (1916) odnosilo na kosmoloshke efekte i gravitaciju.
  e sad - obe teorije su imale velikih problema u verifikaciji od strane naucne zajednice jer je matematika iza njih bila uzasno kompleksna. ali, kako je sve vise priblizavana naucnim umovima, i uz nove formule, doslo je do priznavanja, da bi konacno 60ih godina postala osnova fizike za dalje napredovanje.
  sta nam kaze zapravo kvantna mehanika (ono sto ste ovde hteli da pretstavite kao relativistichke efekte) ? kaze da je otprilike sve sastavljeno od kvantnih polja, geek-ovski receno - kvanti mu dodju kao pikseli u kompjuterskoj slici. samo sto su osnovna gradivna jedinica celog postojanja (prostorvreme).
  da ne drvim ja sad puno, jer to ne moze da se nauci iz komentara na tekst - 4 fundamentalne sile definisu svaku cesticu, a to su slaba i jaka nuklearna, gravitaciona i elektricna. jedna cestica u svemiru je zapravo "pobudjeno stanje" inace "neakivnih kvantnih polja".
  kvantna mehanika se trudi da poveze sve 4 sile u jednu formulu, i da ostvari ono sto je ajnshtajn zapoceo - "ujedinjena teorija polja", da se zapravo nadje jedan uzrok za sva 4.
  UKOLIKO je ajnshtajn u pravu (mada je sam pred smrt tvrdio da mozda nikad ni nece biti UFT-a) - onda je SVE sto primecujemo oko sebe rezultat relativisticke teorije, odnosno teorije kvantnog polja.
  ukoliko Ajnshtajn NIJE u pravu, i ne postoji takva stvar kao sto je UFT - onda fizika mora da se menja od pocetka, ili da se prihvati neki model koji se zasniva na drugim principima. a sobzirom da nauka konstantno zakucava u zid pokusavajuci da dokaze standardni model, gde gravitacija svaki put "probusi balon", izgleda da ce to zaista i da se desi. te su i onda relativistichki efekti zapravo nesto sasvim drugo sto mi posmatramo na taj nacin.
  nemoj samo pogresno da me razumete, znam ja sta je autor hteo da kaze, u pitanju je Plankova skala, i momenat kada relativisticki efekti krenu da dominiraju, razlog zasto sam napisao sve ovo je zapravo taj sto bi ja licno voleo da ljudi znaju mnogo ise o ovome, i da se skoncentrisu na ovakve stvari, umesto da zive zivot od danas do sutra :) mozda neko provali wightman-ove aksiome za 4 dimenzije pa dobije milion evra od Nobela :)
  (Igoritza, 9. februar 2011 23:33)

  # Link komentara

 14. Naslov je uzasan. Teorija relativnosti ne pokrece automobile, ona OBJASNJAVA kako se automobili pokrecu!
  (Deki, 9. februar 2011 23:04)

  # Link komentara