- Komentari -

Jednačina Mundijala

Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu, predaje joj izvestan efe i ogromnu brzinu, lopta pravi parabolu u letu, visoko nadleće živi zid, skreće bočno od gola, previsoko i predaleko od prečke i taman kad golman u skoku pomisli da će lopta nastaviti ka gol-autu, a deo publike u pozadini gola se naglo trgne – ona bočno skrene sa svoje putanje i na golmanovo zaprepašćenje zakuca se u rašlje gola. Obe strane stadiona zabezeknuto posmatraju. U delu sekunde, tajac se širi hiljadama kilometara oko terena, pred milionima televizijskih ekrana. I pre nego što na jednoj strani dođe do eksplozije oduševljenja, a na drugoj očajanja, svuda se postavlja pitanje – kako je ovakav udarac uopšte fizički moguć?

Piše: Slobodan Bubnjević

Pošaljite komentar
 1. ,a šta bi sa jednačinom?
  (ignjat, 4. jul 2010 00:08)

  # Link komentara

 2. Poenta ovog teksta je...….. ?
  (Mikša, 2. jul 2010 21:50)

  # Link komentara

 3. "Lopta pri svakom skoku usporava, što se u manjoj meri događa jedino kada je teren klizav, pa komentatori kažu da je lopta tada iznenada ubrzala, što je samo po sebi nemoguće. "

  lopta kad udari o klizavo tle ona odskoci dalje nego kad je teren suv..jer kad je teren suv stvara se trenje a kad je mokar ne stvara se i u tome lezi zec :D ova lopta dzabulani kliza po podlozi malo brze zbog svoje fine povrsine...ne ubrzava, ona je brza nego sve lopte do sada zbog svoje povrsine koja stvara manje trenja nego druge lopte...
  (..., 2. jul 2010 19:01)

  # Link komentara

 4. Klasično remplovanje površine i zapremine,na principu ZOI.
  (aproksimacijaGatuzo, 1. jul 2010 09:44)

  # Link komentara

 5. Prica o optimalnom broju igraca ne stoji jer se fudbal nekada igrao na znatno vecem terenu tako da nisu mogli da predvide odmah koliko je optimalna velicina terena.
  (Ђико, 30. jun 2010 20:53)

  # Link komentara

 6. E ovaj pisac teksta je zreo za selektora hahaha. Svi su u Srbiji genijalci. Mani se čoveče matematike, u modernom fudbalu je poenta vica TRČANJE i mnoooooogo sati vežbanja
  (Schurda, 29. jun 2010 13:53)

  # Link komentara

 7. "Lopta pri svakom skoku usporava, što se u manjoj meri događa jedino kada je teren klizav, pa komentatori kažu da je lopta tada iznenada ubrzala, što je samo po sebi nemoguće. "
  Baš sam se smejao kada je u 2. poluvremenu utakmice Urugvaj - Južna Koreja počela da pada kiša, a komentator rekao da "sad lopta dobija ubrzanja".
  (NNN, 29. jun 2010 09:42)

  # Link komentara

 8. to zasto lopta skrene kad se navijaci pomere je vezano zatorsion field physics.isto kao sto i jupiter i saturn odredjuju period i intezitet suncevih pega
  (zigi, 29. jun 2010 09:37)

  # Link komentara

 9. Dao si mi odlicnu ideju, zasto nasi navijaci na tribini iza gola, svih 15.000, kada je neka vazna utakmica naravno, ne bi u istom trenutku, kada protivnik sutira na nas gol, poceli istovremenu da duvaju prema golu... mozda bi skrenuli loptu ili bar usporili njenu brzinu... trebalo bi to da se razmotri!
  (Sale, 28. jun 2010 19:06)

  # Link komentara

 10. @"Lopta može da udari u stativu ili u prečku, ali ponekad ni to nije dovoljno da spreči postizanje gola, kao što se desilo sa spornim golom Engleza protiv Nemačke u fi nalu Mundijala 1966. godine. Zarotirana od udarca, lopta može da se odbije tako da potom uđe u gol ili padne na gol-liniju. "

  или као данас и опет Енглези против Немаца, само у осмини финала.

  историја се понавља, додуше има мало другачији ток :))
  (Душан, 27. jun 2010 19:24)

  # Link komentara