Ponedeljak, 21.09.2009.

08:17

Uloga Srbije u reformi Julijanskog kalendara

Izvor: B92

Uloga Srbije u reformi Julijanskog kalendara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

n3uromancer

pre 14 godina

Odličan tekst koji bi trebalo s vremena na vreme ponoviti zajedno sa obrazovnim emisijama koje bi promovisale zaboravljene naučnike. O Milankoviću sam čitao još pre dvadeset godina u stranim izdanjima i sramota je da srpski narod ne zna za svog najcitiranijeg naučnika. Slobodno napišite da ga je posle drugog svetskog rata Sud časti Beogradskog univerziteta proglasio nepodobnim zato što ne poznaje marksizam-lenjinizam...

Prema reakcijama koje dobijam na blogu kada pišem o kalendaru, vidim da se reformacija očigledno netačnog kalendara u našoj javnosti zbog neznanja i dalje doživljava kao napad na srpsko i pravoslavno, a to brojanje dana niti je srpsko niti pravoslavno - uspostavio ga je čovek čiji je naslednik obojicu proglasio Bogovima na zemlji! Osim zarade na izradi crkvenih kalendara (sa hologramskom zaštitom da bi „pomogli crkvu svoju”) ne vidim razlog zašto se stado drži u neznanju, zašto se tvrdi da Srbi slavimo Božić 7. januara (i kako će Srbi prihvatiti da ga u narednom veku slave 8. januara), šta je to Srpska Nova godina i voleo bi da vidim neko buduće Preobraženje krajem avgusta!

Na kraju krajeva, primena julijanskog kalendara je izrazit način nepoštovanja hrišćanskih svetaca - ako se krstimo u njihovo ime, možemo se potruditi da tačno izračunamo kada su rođeni i kada su stradali...

Kalendari

pre 14 godina

Mogu da primetim da je članak stilski i koncepcijski lepo napisan. Takođe, na razumljiv način. I konačno da se i u široj javnosti piše o Maksimu Trpkoviću, jednom od najvećih kalendariografa u Srbiji. Obzirom na njegov naučni doprinos reformi kalendara, smatram da je potrebna rehabilitacija njegovog lika i dela u širem društvu.
Preciznosti radi treba reći da je zvanični predlog sa kojim je srpska delegacija nastupila na skupu u Carigradu 1923. godine bio Trpkovićev kalendar; da je tokom prezentacije Milanković predlozio izmenu Trpkovićevog interkalacionog pravila tj. rasporeda prestupnih sekularnih (vekovnih) godina sa ciljem da se novi kalendar što duže podudara sa Gregorijanskim (do 2800-te godine), pri čemu je ostala osnova Trpkovićevog kalendara i iz te osnove (iz godine u Trpkovićevom kalendaru) proizilaze one dve sekunde u oba ta kalendarska rešenja (Trpkovićevog i Trpković-Milankovićevog), a ne iz plimskog uticaja koji je uzet u obzir kod grugog rešenja.
Od 9 interkalacionih kombinacija koje proizilaze iz osnovne ideje u Trpkovićevom kalendaru, onu koja najviše omogućava da se proletnja ravnodnevica tokom vekova događa 21. marta prihvatio je Trpković, dok je Milanković uzeo onu koja omogućava duže slaganje sa Gregorijanskim kalendarom (što za posledicu ima da je proletnja ravnodnevica slično kao u Gregorijanskom kalendaru pala na 20. mart, a to je u suprotnosti je sa preporukom Nikejskog sabora iz 325. godine).
Inače, oba kalendarska rečenja su sličnih karakteristika (iz razumljivih razloga) i tačnija su od Gregorijanskog kalendara.
Više o interkalacijama i ostalom vezano za ove kalendare moze se pročitati u radovima Prof dr Jovana D. Kečkića u časopisima ''Nastava matematike'' (2000, XIV, 3-4, str.1) i ''Flogiston'' (2001, No 11, str. 47).

Nebojsa

pre 14 godina

SPC jos koristi netacan julijanski kalendar koji je dao izraditi Gaj Julije Cezar jedan on najvecih progonitelja hriscana u istoriji ljudske rase.
(Darko, 26. septembar 2009 17:04)


Jos jedan dokaz potrebe za verskim obrazovanjem.

Julije Cezar je ubijen 44. pre Hrista.

Dejan

pre 14 godina

A sta sve vas briga koji kalendar koja crkva koristi? Da li drzava koristi gregorijanski? Koristi. I u cemu je problem? Reforma kalendara u Crkvi nije pitanje tacnosti vec izbegavanja prekidanja liturgijskog lanca. Za liturgiju, koja se po crkvenom ucenju u isto vreme odrzava "i gore i na Zemlji" najbitnije je da se obe odrzavaju u isto vreme. Ko mari da li je to kalendarski tacno ili ne? Kao da je crkvi stalo do kalendara koji je uspostavio rimski car. Ako niste vernik ostavite SPC na miru. A "slavite" kvazi Bozice i kvazi Uskrse kad god hocete.

Milosh

pre 14 godina

Omar Hajam je bio persijski, a ne arapski naucnik. Njegov kalendar je jos precizniji od gregorijanskog, i bio je u upotrebi na teritoriji Persije od 11. do 20. veka, kada su izvrsene neke izmene.

nemanja

pre 14 godina

treba li pomenuti i cinjenicu da je danas u relevatnim naucnim krugovima u celom svetu vec prihvacen kalendar Trpkovica i Milankovica, kojim je zamenjen Gregorijanski. Realno je ocekivati da ce vecina vlada i crkava sirom sveta u narednim vekovima preci na ovaj "made in Serbia" kalendar. Pitam se da li ce ikada SPC staviti ovo pitanje na dnevni red ili ce Srbi nastaviti da zive po jednom a drzavne i verske praznike slave po drugom kalendaru?

Zeki

pre 14 godina

Bilo bi ljepo da usvojimo reformirani Julianski kalendar koji smo sami izumili, umjesto ovoga sadasnjeg koji ne samo sto je netacan vec nas razdvaja od ostalog hriscanskog svjeta.

Dragan

pre 14 godina

Najbolji je kalendar koji mnogi predlazu a to je da godina ima 13 mjeseci a svaki mjesec 28 dana.Svaki ponedjeljak bi bio prvi u mjesecu itd.Sto se tice prestupnih godina taj dan bi se dodavao u neki mjesec.To je vjecni kalendar i sigurno je najbolji i najprakticniji

mina

pre 14 godina

Hvala vam na ovom clanku. Ocekivala sam da ce neko o ovome prozboriti kad se pricalo o velicini Milankovica, a o jadnom Trpkovicu nismo nikad ni culi. Zar to nije samota? Problem nas Srba je prvo da niti znamo sta imamo, niti znamo da cenimo ono sto je vredno i cime smo doprineli opste ljudskim vrednostima. Ima li koja skola ili ulica u Bgdu ili negde u Srbiji po Trpkovicu? Da li veroucitelji SPC znaju za ovo i da li znaju deci da objasne zasto mi slavimo Bozic kad slavimo dok sve pravoslavne zemlje oko nas to vise ne cine? Moze li biti vece ironije da zemlja i crkva ciji su clanovi stvorili najprecizniju reviziju dotadasnjeg kalendara nisu u praksi presli na nju. Ima li tu neke simbolike?

Maksim, najveći kalendariograf

pre 14 godina

Dobro je da se i u široj javnosti piše o Maksimu Trpkoviću, jednom od najvećih kalendariografa u Srbiji, koji je – obzirom na naučni doprinos po pitanju reforme kalendara - bio nepravedno zapostavljen, pa je zato potrebna rehabilitacija njegovog
lika i dela.
Često se njegov naučni doprinos kalendarskoj reformi pripisivao Milankoviću, pa i u ovom članku se izbegava da se eksplicitno kaže da preciznost od 2 sekunde proizilazi iz
Trpkovićevog kalendara (njegove godine) odnosno same osnovne ideje koja matematički se iskazuje kroz delioca 9, a kako je poznato Milanković je zadržao osnovu Trpkovićevog kalendara, a promenio je samo njegovo interkalaciono pravilo tj. raspored prestupnih godina. Zato povezivanje te 2 sekunde sa sledećim tumačenjem nije odgovarajuće tj.
''Primenio je opažanje da se period okretanja Zemlje oko Sunca, tj. godina, povećava za 1,7 milisekunde na vek usled plimskog delovanja Sunca i Meseca. Ovaj kalendar bi trebalo korigovati tek za 28 800. Ovim je postignuto da se razlika između stvarne godine i kalendarske godine bude samo dve sekunde…''
Osim toga za ovaj plimski uticaj na tropsku godinu i trendu opadanja njene srednje vrednosti za prošlo stoleće znalo se u naučnim krugovima krajem XIX veka, a osamdesetih godina prošlog veka Prof dr Slavić je otkrio grešku u Milankovićevom računu dobijanja vrednosti 28 800 za koju je on dobio 5250.
Ono o čemu treba odati priznanje Milankoviću, to je njegovom radu na teoriji klimatkih promena, dok za kalendarsku reformu iz 1923. godine (i uopšte na radovima kalendarske reforme ) objektivno gledano, veće zasluge pripadaju Maksimu Trpkoviću, pa je logičnije i pravednije Reformisani kalendar (Novojulijanski) nazvati Trpković-Milankovićev kalendar (a ne obrnuto), kada se radi o naučnom doprinosu istom (a i prema samoj hronologiji nastanka).

Miloš

pre 14 godina

Toliko priče i na kraju velika greška. Tek 2101. "srpska" Nova godina će se dočekivati 14. januara. Naime, razlika od 14 dana nastaje 28. februara 2100. a to je posle Nove godine. U toj 2100. godini će Đurđevdan biti 7.maja a Sveti Nikola 20. decembra. Novi Božić (8. januar) će biti 2101.

Srbi verovarno neće prihvatiti tu novinu pa će i dalje insistirati na razlici od 13 dana. Tako da ćemo dobiti, pored julijanskog i gragorijanskog, i srpski kalendar.

milan-bgd

pre 14 godina

Hvala na lepom, informativnom i potrebnom tekstu! Nadam se da ce moja sabraca Srbi prihvatiti naucno zasnovani kalendar i prestati da se inate ostatku sveta. Posto datumi po julijanskom kalendaru polako klize, ako se ovako nastavi, slavicemo srpsku Novu Godinu pocetkom februara zajedno sa bracom Kinezima, a u dalekoj buducnosti ce nasi srpski potomci doziveti da spoje Bozic i Uskrs pa da bar nedelju dana ne rade (eh, srpski san).

Darko

pre 14 godina

Srbija nikad nece predvoditi u reformama.Srbija je trenutno najsiromasnija zemlja Evrope jer ne zeli da provodi reforme.Srbija nikad nece biti napredna kao sto nikad nije ni bila.SPC jos koristi netacan julijanski kalendar koji je dao izraditi Gaj Julije Cezar jedan on najvecih progonitelja hriscana u istoriji ljudske rase.SPC nece da prihvati tacniji gregorijanski kalendar samo zato jer su ga izradili katolici.SPC zna da je julijanski kalendar netacan,ali uz rijetke drzave to ne ispravljaju.Srpsko drustvo i SPC nepokazuju inicijativu u ispravljanju gresaka.Srpsko drustvo i SPC nemaju inicijativu u otkrivanju i sprovodjenju novih stvari.Srpsko drustvo je nespremno za inicijative koje vode u napredak iako strucnjaka imamao.Najbogatije drzave svijeta nisu pravoslavne.
Eto nekoliko teza od mene koje su se potvrdile kroz cekanje reforma i boljeg zivota kojeg nema niti ce ga ikad biti.Sve reforme koje su se i desavale u bivsoj SFRJ dolazile su iz zapadnih republika,a Srbija se samo slepala i iskoriscavala ih.Sto Srbima preostaje?Ljubomorno gledanje na komsije sa kojim smo nekad zivjeli u istoj drzavi koji odose naprijed u svim segmentima.

sLo

pre 14 godina

Odlican tekst i zanimljiva tema.

Da dozvolim sebi da dopunim ovaj deo:

"nedelja-Suncu, otud Sunday na engleskom, Mesecu ponedeljak, i dalje redom Marsu, Merkuru, Jupiteru, Veneri i Saturnu)."

latinski: dies, diei - dan
Francuski i spanski:

Lunes/Lundi - dan Lune (Meseca)
Martes/Mardi - Mars
Miercoles/Mercredi - Merkur
Jueves/Jeudi - Jovis - Jupiter
Viernes/vendredi - Venera
Sabado/Samedi - po Shabatu
Domingo - dan Gospodnji.

history

pre 14 godina

Malo ljudi recimo zna da se tzv. "oktobarska" revolucija 1917. uopšte nije odigrala u Oktobru već u Novembru, jer je carska Rusija u to vreme još uvek koristila stari kalendar.

jiggy

pre 14 godina

Eeeeeeej! Ne dirajte mi Julijanski kalendar! Ovako slavim svoj "pravi" rodjendan i svoj "srpski" rodjendan 14 dana kasnije... Babe i dede, drz'te se!Buaaaahahahaaa!!

Nebojša

pre 14 godina

Dionisije Mali nije iz Moldavije.

Pashalija datumm izracunavanja Vaskrsa nije uslovljena kalendarom i 1.vas. sabor nije raspravljao o kalendaru nego o pashaliji.

U RKC je po novom kalendaru pashalija pomerena pa cesto slave Vaskrs pre jevrejske Pashe, sto je protivno kaonima 1. vas. sabora.

I nekada je Nova godina pocinjala 1. septembrom, onda 1. martom, da bi od papa Grgura to bio 1. januar, a po naredbi Petra Velikog to je uvedeno i u Rusiji od 1700 godine.

I Nova godina je i sada za pravoslavne 14. januara, a ako se nista ne izmeni Bozic ce biti 2100 g. 08.januara po gregorijanskom kalendaru.

Aleksa

pre 14 godina

Kakav paradoks! Crkva koja je predlozila izmenu kalendara i dala predlog najpreciznijeg merenja vremena kakvo covecanstvo poznaje, ostaje i dalje pri koriscenju starog netacnog kalendara bez ikakvog suvislog obrazlozenja.

autonomas

pre 14 godina

Vrlo je jasno zasto su i Milankovic, a jos vise Tripkovic pali skoro u anonimnost. Milankovic je daleko poznatiji u svetu. Mislim da postoje i krater na mesecu nazvan po njemu, i neka manja planeta cak.
Slicna stvar ovog puta iz istorije je koliko je na primer uticaj i ucesce Srba u turskoj imperiji zanemaren u nasoj istoriji. Prvi primer Mehmed Pasa Sokolovic i njegov doprinos ocuvanju srpske crkve, izgradnji Beograda i Srbije. Ako odemo i dalje u istoriju do kosovskog boja, tek bi se tu iznenadili da je na strani vojske kneza (ne cara) Lazara bila i albanska vojska koju je poslao tadasnji albanski kralj.

Stanimir Branimir

pre 14 godina

Kome god pomenem Milutina Milankovica, dobijem odgovor-pitanje "a ko je to?". Po meni je to velika sramota, ali sramota i za ceo obrazovni sistem. Ali tuzna cinjenica i da se svi dicimo Nikolom Teslom, skoro niko ne ume da kaze nijedan njegovo pronalazak, ili se dobije glup odgovor "izmislio je struju". :(

Miloš

pre 14 godina

Toliko priče i na kraju velika greška. Tek 2101. "srpska" Nova godina će se dočekivati 14. januara. Naime, razlika od 14 dana nastaje 28. februara 2100. a to je posle Nove godine. U toj 2100. godini će Đurđevdan biti 7.maja a Sveti Nikola 20. decembra. Novi Božić (8. januar) će biti 2101.

Srbi verovarno neće prihvatiti tu novinu pa će i dalje insistirati na razlici od 13 dana. Tako da ćemo dobiti, pored julijanskog i gragorijanskog, i srpski kalendar.

mina

pre 14 godina

Hvala vam na ovom clanku. Ocekivala sam da ce neko o ovome prozboriti kad se pricalo o velicini Milankovica, a o jadnom Trpkovicu nismo nikad ni culi. Zar to nije samota? Problem nas Srba je prvo da niti znamo sta imamo, niti znamo da cenimo ono sto je vredno i cime smo doprineli opste ljudskim vrednostima. Ima li koja skola ili ulica u Bgdu ili negde u Srbiji po Trpkovicu? Da li veroucitelji SPC znaju za ovo i da li znaju deci da objasne zasto mi slavimo Bozic kad slavimo dok sve pravoslavne zemlje oko nas to vise ne cine? Moze li biti vece ironije da zemlja i crkva ciji su clanovi stvorili najprecizniju reviziju dotadasnjeg kalendara nisu u praksi presli na nju. Ima li tu neke simbolike?

Aleksa

pre 14 godina

Kakav paradoks! Crkva koja je predlozila izmenu kalendara i dala predlog najpreciznijeg merenja vremena kakvo covecanstvo poznaje, ostaje i dalje pri koriscenju starog netacnog kalendara bez ikakvog suvislog obrazlozenja.

milan-bgd

pre 14 godina

Hvala na lepom, informativnom i potrebnom tekstu! Nadam se da ce moja sabraca Srbi prihvatiti naucno zasnovani kalendar i prestati da se inate ostatku sveta. Posto datumi po julijanskom kalendaru polako klize, ako se ovako nastavi, slavicemo srpsku Novu Godinu pocetkom februara zajedno sa bracom Kinezima, a u dalekoj buducnosti ce nasi srpski potomci doziveti da spoje Bozic i Uskrs pa da bar nedelju dana ne rade (eh, srpski san).

history

pre 14 godina

Malo ljudi recimo zna da se tzv. "oktobarska" revolucija 1917. uopšte nije odigrala u Oktobru već u Novembru, jer je carska Rusija u to vreme još uvek koristila stari kalendar.

Stanimir Branimir

pre 14 godina

Kome god pomenem Milutina Milankovica, dobijem odgovor-pitanje "a ko je to?". Po meni je to velika sramota, ali sramota i za ceo obrazovni sistem. Ali tuzna cinjenica i da se svi dicimo Nikolom Teslom, skoro niko ne ume da kaze nijedan njegovo pronalazak, ili se dobije glup odgovor "izmislio je struju". :(

Maksim, najveći kalendariograf

pre 14 godina

Dobro je da se i u široj javnosti piše o Maksimu Trpkoviću, jednom od najvećih kalendariografa u Srbiji, koji je – obzirom na naučni doprinos po pitanju reforme kalendara - bio nepravedno zapostavljen, pa je zato potrebna rehabilitacija njegovog
lika i dela.
Često se njegov naučni doprinos kalendarskoj reformi pripisivao Milankoviću, pa i u ovom članku se izbegava da se eksplicitno kaže da preciznost od 2 sekunde proizilazi iz
Trpkovićevog kalendara (njegove godine) odnosno same osnovne ideje koja matematički se iskazuje kroz delioca 9, a kako je poznato Milanković je zadržao osnovu Trpkovićevog kalendara, a promenio je samo njegovo interkalaciono pravilo tj. raspored prestupnih godina. Zato povezivanje te 2 sekunde sa sledećim tumačenjem nije odgovarajuće tj.
''Primenio je opažanje da se period okretanja Zemlje oko Sunca, tj. godina, povećava za 1,7 milisekunde na vek usled plimskog delovanja Sunca i Meseca. Ovaj kalendar bi trebalo korigovati tek za 28 800. Ovim je postignuto da se razlika između stvarne godine i kalendarske godine bude samo dve sekunde…''
Osim toga za ovaj plimski uticaj na tropsku godinu i trendu opadanja njene srednje vrednosti za prošlo stoleće znalo se u naučnim krugovima krajem XIX veka, a osamdesetih godina prošlog veka Prof dr Slavić je otkrio grešku u Milankovićevom računu dobijanja vrednosti 28 800 za koju je on dobio 5250.
Ono o čemu treba odati priznanje Milankoviću, to je njegovom radu na teoriji klimatkih promena, dok za kalendarsku reformu iz 1923. godine (i uopšte na radovima kalendarske reforme ) objektivno gledano, veće zasluge pripadaju Maksimu Trpkoviću, pa je logičnije i pravednije Reformisani kalendar (Novojulijanski) nazvati Trpković-Milankovićev kalendar (a ne obrnuto), kada se radi o naučnom doprinosu istom (a i prema samoj hronologiji nastanka).

Nebojsa

pre 14 godina

SPC jos koristi netacan julijanski kalendar koji je dao izraditi Gaj Julije Cezar jedan on najvecih progonitelja hriscana u istoriji ljudske rase.
(Darko, 26. septembar 2009 17:04)


Jos jedan dokaz potrebe za verskim obrazovanjem.

Julije Cezar je ubijen 44. pre Hrista.

Darko

pre 14 godina

Srbija nikad nece predvoditi u reformama.Srbija je trenutno najsiromasnija zemlja Evrope jer ne zeli da provodi reforme.Srbija nikad nece biti napredna kao sto nikad nije ni bila.SPC jos koristi netacan julijanski kalendar koji je dao izraditi Gaj Julije Cezar jedan on najvecih progonitelja hriscana u istoriji ljudske rase.SPC nece da prihvati tacniji gregorijanski kalendar samo zato jer su ga izradili katolici.SPC zna da je julijanski kalendar netacan,ali uz rijetke drzave to ne ispravljaju.Srpsko drustvo i SPC nepokazuju inicijativu u ispravljanju gresaka.Srpsko drustvo i SPC nemaju inicijativu u otkrivanju i sprovodjenju novih stvari.Srpsko drustvo je nespremno za inicijative koje vode u napredak iako strucnjaka imamao.Najbogatije drzave svijeta nisu pravoslavne.
Eto nekoliko teza od mene koje su se potvrdile kroz cekanje reforma i boljeg zivota kojeg nema niti ce ga ikad biti.Sve reforme koje su se i desavale u bivsoj SFRJ dolazile su iz zapadnih republika,a Srbija se samo slepala i iskoriscavala ih.Sto Srbima preostaje?Ljubomorno gledanje na komsije sa kojim smo nekad zivjeli u istoj drzavi koji odose naprijed u svim segmentima.

autonomas

pre 14 godina

Vrlo je jasno zasto su i Milankovic, a jos vise Tripkovic pali skoro u anonimnost. Milankovic je daleko poznatiji u svetu. Mislim da postoje i krater na mesecu nazvan po njemu, i neka manja planeta cak.
Slicna stvar ovog puta iz istorije je koliko je na primer uticaj i ucesce Srba u turskoj imperiji zanemaren u nasoj istoriji. Prvi primer Mehmed Pasa Sokolovic i njegov doprinos ocuvanju srpske crkve, izgradnji Beograda i Srbije. Ako odemo i dalje u istoriju do kosovskog boja, tek bi se tu iznenadili da je na strani vojske kneza (ne cara) Lazara bila i albanska vojska koju je poslao tadasnji albanski kralj.

nemanja

pre 14 godina

treba li pomenuti i cinjenicu da je danas u relevatnim naucnim krugovima u celom svetu vec prihvacen kalendar Trpkovica i Milankovica, kojim je zamenjen Gregorijanski. Realno je ocekivati da ce vecina vlada i crkava sirom sveta u narednim vekovima preci na ovaj "made in Serbia" kalendar. Pitam se da li ce ikada SPC staviti ovo pitanje na dnevni red ili ce Srbi nastaviti da zive po jednom a drzavne i verske praznike slave po drugom kalendaru?

n3uromancer

pre 14 godina

Odličan tekst koji bi trebalo s vremena na vreme ponoviti zajedno sa obrazovnim emisijama koje bi promovisale zaboravljene naučnike. O Milankoviću sam čitao još pre dvadeset godina u stranim izdanjima i sramota je da srpski narod ne zna za svog najcitiranijeg naučnika. Slobodno napišite da ga je posle drugog svetskog rata Sud časti Beogradskog univerziteta proglasio nepodobnim zato što ne poznaje marksizam-lenjinizam...

Prema reakcijama koje dobijam na blogu kada pišem o kalendaru, vidim da se reformacija očigledno netačnog kalendara u našoj javnosti zbog neznanja i dalje doživljava kao napad na srpsko i pravoslavno, a to brojanje dana niti je srpsko niti pravoslavno - uspostavio ga je čovek čiji je naslednik obojicu proglasio Bogovima na zemlji! Osim zarade na izradi crkvenih kalendara (sa hologramskom zaštitom da bi „pomogli crkvu svoju”) ne vidim razlog zašto se stado drži u neznanju, zašto se tvrdi da Srbi slavimo Božić 7. januara (i kako će Srbi prihvatiti da ga u narednom veku slave 8. januara), šta je to Srpska Nova godina i voleo bi da vidim neko buduće Preobraženje krajem avgusta!

Na kraju krajeva, primena julijanskog kalendara je izrazit način nepoštovanja hrišćanskih svetaca - ako se krstimo u njihovo ime, možemo se potruditi da tačno izračunamo kada su rođeni i kada su stradali...

Zeki

pre 14 godina

Bilo bi ljepo da usvojimo reformirani Julianski kalendar koji smo sami izumili, umjesto ovoga sadasnjeg koji ne samo sto je netacan vec nas razdvaja od ostalog hriscanskog svjeta.

sLo

pre 14 godina

Odlican tekst i zanimljiva tema.

Da dozvolim sebi da dopunim ovaj deo:

"nedelja-Suncu, otud Sunday na engleskom, Mesecu ponedeljak, i dalje redom Marsu, Merkuru, Jupiteru, Veneri i Saturnu)."

latinski: dies, diei - dan
Francuski i spanski:

Lunes/Lundi - dan Lune (Meseca)
Martes/Mardi - Mars
Miercoles/Mercredi - Merkur
Jueves/Jeudi - Jovis - Jupiter
Viernes/vendredi - Venera
Sabado/Samedi - po Shabatu
Domingo - dan Gospodnji.

jiggy

pre 14 godina

Eeeeeeej! Ne dirajte mi Julijanski kalendar! Ovako slavim svoj "pravi" rodjendan i svoj "srpski" rodjendan 14 dana kasnije... Babe i dede, drz'te se!Buaaaahahahaaa!!

Nebojša

pre 14 godina

Dionisije Mali nije iz Moldavije.

Pashalija datumm izracunavanja Vaskrsa nije uslovljena kalendarom i 1.vas. sabor nije raspravljao o kalendaru nego o pashaliji.

U RKC je po novom kalendaru pashalija pomerena pa cesto slave Vaskrs pre jevrejske Pashe, sto je protivno kaonima 1. vas. sabora.

I nekada je Nova godina pocinjala 1. septembrom, onda 1. martom, da bi od papa Grgura to bio 1. januar, a po naredbi Petra Velikog to je uvedeno i u Rusiji od 1700 godine.

I Nova godina je i sada za pravoslavne 14. januara, a ako se nista ne izmeni Bozic ce biti 2100 g. 08.januara po gregorijanskom kalendaru.

Kalendari

pre 14 godina

Mogu da primetim da je članak stilski i koncepcijski lepo napisan. Takođe, na razumljiv način. I konačno da se i u široj javnosti piše o Maksimu Trpkoviću, jednom od najvećih kalendariografa u Srbiji. Obzirom na njegov naučni doprinos reformi kalendara, smatram da je potrebna rehabilitacija njegovog lika i dela u širem društvu.
Preciznosti radi treba reći da je zvanični predlog sa kojim je srpska delegacija nastupila na skupu u Carigradu 1923. godine bio Trpkovićev kalendar; da je tokom prezentacije Milanković predlozio izmenu Trpkovićevog interkalacionog pravila tj. rasporeda prestupnih sekularnih (vekovnih) godina sa ciljem da se novi kalendar što duže podudara sa Gregorijanskim (do 2800-te godine), pri čemu je ostala osnova Trpkovićevog kalendara i iz te osnove (iz godine u Trpkovićevom kalendaru) proizilaze one dve sekunde u oba ta kalendarska rešenja (Trpkovićevog i Trpković-Milankovićevog), a ne iz plimskog uticaja koji je uzet u obzir kod grugog rešenja.
Od 9 interkalacionih kombinacija koje proizilaze iz osnovne ideje u Trpkovićevom kalendaru, onu koja najviše omogućava da se proletnja ravnodnevica tokom vekova događa 21. marta prihvatio je Trpković, dok je Milanković uzeo onu koja omogućava duže slaganje sa Gregorijanskim kalendarom (što za posledicu ima da je proletnja ravnodnevica slično kao u Gregorijanskom kalendaru pala na 20. mart, a to je u suprotnosti je sa preporukom Nikejskog sabora iz 325. godine).
Inače, oba kalendarska rečenja su sličnih karakteristika (iz razumljivih razloga) i tačnija su od Gregorijanskog kalendara.
Više o interkalacijama i ostalom vezano za ove kalendare moze se pročitati u radovima Prof dr Jovana D. Kečkića u časopisima ''Nastava matematike'' (2000, XIV, 3-4, str.1) i ''Flogiston'' (2001, No 11, str. 47).

Milosh

pre 14 godina

Omar Hajam je bio persijski, a ne arapski naucnik. Njegov kalendar je jos precizniji od gregorijanskog, i bio je u upotrebi na teritoriji Persije od 11. do 20. veka, kada su izvrsene neke izmene.

Dragan

pre 14 godina

Najbolji je kalendar koji mnogi predlazu a to je da godina ima 13 mjeseci a svaki mjesec 28 dana.Svaki ponedjeljak bi bio prvi u mjesecu itd.Sto se tice prestupnih godina taj dan bi se dodavao u neki mjesec.To je vjecni kalendar i sigurno je najbolji i najprakticniji

Dejan

pre 14 godina

A sta sve vas briga koji kalendar koja crkva koristi? Da li drzava koristi gregorijanski? Koristi. I u cemu je problem? Reforma kalendara u Crkvi nije pitanje tacnosti vec izbegavanja prekidanja liturgijskog lanca. Za liturgiju, koja se po crkvenom ucenju u isto vreme odrzava "i gore i na Zemlji" najbitnije je da se obe odrzavaju u isto vreme. Ko mari da li je to kalendarski tacno ili ne? Kao da je crkvi stalo do kalendara koji je uspostavio rimski car. Ako niste vernik ostavite SPC na miru. A "slavite" kvazi Bozice i kvazi Uskrse kad god hocete.

Dejan

pre 14 godina

A sta sve vas briga koji kalendar koja crkva koristi? Da li drzava koristi gregorijanski? Koristi. I u cemu je problem? Reforma kalendara u Crkvi nije pitanje tacnosti vec izbegavanja prekidanja liturgijskog lanca. Za liturgiju, koja se po crkvenom ucenju u isto vreme odrzava "i gore i na Zemlji" najbitnije je da se obe odrzavaju u isto vreme. Ko mari da li je to kalendarski tacno ili ne? Kao da je crkvi stalo do kalendara koji je uspostavio rimski car. Ako niste vernik ostavite SPC na miru. A "slavite" kvazi Bozice i kvazi Uskrse kad god hocete.

Darko

pre 14 godina

Srbija nikad nece predvoditi u reformama.Srbija je trenutno najsiromasnija zemlja Evrope jer ne zeli da provodi reforme.Srbija nikad nece biti napredna kao sto nikad nije ni bila.SPC jos koristi netacan julijanski kalendar koji je dao izraditi Gaj Julije Cezar jedan on najvecih progonitelja hriscana u istoriji ljudske rase.SPC nece da prihvati tacniji gregorijanski kalendar samo zato jer su ga izradili katolici.SPC zna da je julijanski kalendar netacan,ali uz rijetke drzave to ne ispravljaju.Srpsko drustvo i SPC nepokazuju inicijativu u ispravljanju gresaka.Srpsko drustvo i SPC nemaju inicijativu u otkrivanju i sprovodjenju novih stvari.Srpsko drustvo je nespremno za inicijative koje vode u napredak iako strucnjaka imamao.Najbogatije drzave svijeta nisu pravoslavne.
Eto nekoliko teza od mene koje su se potvrdile kroz cekanje reforma i boljeg zivota kojeg nema niti ce ga ikad biti.Sve reforme koje su se i desavale u bivsoj SFRJ dolazile su iz zapadnih republika,a Srbija se samo slepala i iskoriscavala ih.Sto Srbima preostaje?Ljubomorno gledanje na komsije sa kojim smo nekad zivjeli u istoj drzavi koji odose naprijed u svim segmentima.

autonomas

pre 14 godina

Vrlo je jasno zasto su i Milankovic, a jos vise Tripkovic pali skoro u anonimnost. Milankovic je daleko poznatiji u svetu. Mislim da postoje i krater na mesecu nazvan po njemu, i neka manja planeta cak.
Slicna stvar ovog puta iz istorije je koliko je na primer uticaj i ucesce Srba u turskoj imperiji zanemaren u nasoj istoriji. Prvi primer Mehmed Pasa Sokolovic i njegov doprinos ocuvanju srpske crkve, izgradnji Beograda i Srbije. Ako odemo i dalje u istoriju do kosovskog boja, tek bi se tu iznenadili da je na strani vojske kneza (ne cara) Lazara bila i albanska vojska koju je poslao tadasnji albanski kralj.

jiggy

pre 14 godina

Eeeeeeej! Ne dirajte mi Julijanski kalendar! Ovako slavim svoj "pravi" rodjendan i svoj "srpski" rodjendan 14 dana kasnije... Babe i dede, drz'te se!Buaaaahahahaaa!!

Aleksa

pre 14 godina

Kakav paradoks! Crkva koja je predlozila izmenu kalendara i dala predlog najpreciznijeg merenja vremena kakvo covecanstvo poznaje, ostaje i dalje pri koriscenju starog netacnog kalendara bez ikakvog suvislog obrazlozenja.

Nebojša

pre 14 godina

Dionisije Mali nije iz Moldavije.

Pashalija datumm izracunavanja Vaskrsa nije uslovljena kalendarom i 1.vas. sabor nije raspravljao o kalendaru nego o pashaliji.

U RKC je po novom kalendaru pashalija pomerena pa cesto slave Vaskrs pre jevrejske Pashe, sto je protivno kaonima 1. vas. sabora.

I nekada je Nova godina pocinjala 1. septembrom, onda 1. martom, da bi od papa Grgura to bio 1. januar, a po naredbi Petra Velikog to je uvedeno i u Rusiji od 1700 godine.

I Nova godina je i sada za pravoslavne 14. januara, a ako se nista ne izmeni Bozic ce biti 2100 g. 08.januara po gregorijanskom kalendaru.

milan-bgd

pre 14 godina

Hvala na lepom, informativnom i potrebnom tekstu! Nadam se da ce moja sabraca Srbi prihvatiti naucno zasnovani kalendar i prestati da se inate ostatku sveta. Posto datumi po julijanskom kalendaru polako klize, ako se ovako nastavi, slavicemo srpsku Novu Godinu pocetkom februara zajedno sa bracom Kinezima, a u dalekoj buducnosti ce nasi srpski potomci doziveti da spoje Bozic i Uskrs pa da bar nedelju dana ne rade (eh, srpski san).

Nebojsa

pre 14 godina

SPC jos koristi netacan julijanski kalendar koji je dao izraditi Gaj Julije Cezar jedan on najvecih progonitelja hriscana u istoriji ljudske rase.
(Darko, 26. septembar 2009 17:04)


Jos jedan dokaz potrebe za verskim obrazovanjem.

Julije Cezar je ubijen 44. pre Hrista.

history

pre 14 godina

Malo ljudi recimo zna da se tzv. "oktobarska" revolucija 1917. uopšte nije odigrala u Oktobru već u Novembru, jer je carska Rusija u to vreme još uvek koristila stari kalendar.

Miloš

pre 14 godina

Toliko priče i na kraju velika greška. Tek 2101. "srpska" Nova godina će se dočekivati 14. januara. Naime, razlika od 14 dana nastaje 28. februara 2100. a to je posle Nove godine. U toj 2100. godini će Đurđevdan biti 7.maja a Sveti Nikola 20. decembra. Novi Božić (8. januar) će biti 2101.

Srbi verovarno neće prihvatiti tu novinu pa će i dalje insistirati na razlici od 13 dana. Tako da ćemo dobiti, pored julijanskog i gragorijanskog, i srpski kalendar.

Maksim, najveći kalendariograf

pre 14 godina

Dobro je da se i u široj javnosti piše o Maksimu Trpkoviću, jednom od najvećih kalendariografa u Srbiji, koji je – obzirom na naučni doprinos po pitanju reforme kalendara - bio nepravedno zapostavljen, pa je zato potrebna rehabilitacija njegovog
lika i dela.
Često se njegov naučni doprinos kalendarskoj reformi pripisivao Milankoviću, pa i u ovom članku se izbegava da se eksplicitno kaže da preciznost od 2 sekunde proizilazi iz
Trpkovićevog kalendara (njegove godine) odnosno same osnovne ideje koja matematički se iskazuje kroz delioca 9, a kako je poznato Milanković je zadržao osnovu Trpkovićevog kalendara, a promenio je samo njegovo interkalaciono pravilo tj. raspored prestupnih godina. Zato povezivanje te 2 sekunde sa sledećim tumačenjem nije odgovarajuće tj.
''Primenio je opažanje da se period okretanja Zemlje oko Sunca, tj. godina, povećava za 1,7 milisekunde na vek usled plimskog delovanja Sunca i Meseca. Ovaj kalendar bi trebalo korigovati tek za 28 800. Ovim je postignuto da se razlika između stvarne godine i kalendarske godine bude samo dve sekunde…''
Osim toga za ovaj plimski uticaj na tropsku godinu i trendu opadanja njene srednje vrednosti za prošlo stoleće znalo se u naučnim krugovima krajem XIX veka, a osamdesetih godina prošlog veka Prof dr Slavić je otkrio grešku u Milankovićevom računu dobijanja vrednosti 28 800 za koju je on dobio 5250.
Ono o čemu treba odati priznanje Milankoviću, to je njegovom radu na teoriji klimatkih promena, dok za kalendarsku reformu iz 1923. godine (i uopšte na radovima kalendarske reforme ) objektivno gledano, veće zasluge pripadaju Maksimu Trpkoviću, pa je logičnije i pravednije Reformisani kalendar (Novojulijanski) nazvati Trpković-Milankovićev kalendar (a ne obrnuto), kada se radi o naučnom doprinosu istom (a i prema samoj hronologiji nastanka).

mina

pre 14 godina

Hvala vam na ovom clanku. Ocekivala sam da ce neko o ovome prozboriti kad se pricalo o velicini Milankovica, a o jadnom Trpkovicu nismo nikad ni culi. Zar to nije samota? Problem nas Srba je prvo da niti znamo sta imamo, niti znamo da cenimo ono sto je vredno i cime smo doprineli opste ljudskim vrednostima. Ima li koja skola ili ulica u Bgdu ili negde u Srbiji po Trpkovicu? Da li veroucitelji SPC znaju za ovo i da li znaju deci da objasne zasto mi slavimo Bozic kad slavimo dok sve pravoslavne zemlje oko nas to vise ne cine? Moze li biti vece ironije da zemlja i crkva ciji su clanovi stvorili najprecizniju reviziju dotadasnjeg kalendara nisu u praksi presli na nju. Ima li tu neke simbolike?

Stanimir Branimir

pre 14 godina

Kome god pomenem Milutina Milankovica, dobijem odgovor-pitanje "a ko je to?". Po meni je to velika sramota, ali sramota i za ceo obrazovni sistem. Ali tuzna cinjenica i da se svi dicimo Nikolom Teslom, skoro niko ne ume da kaze nijedan njegovo pronalazak, ili se dobije glup odgovor "izmislio je struju". :(

sLo

pre 14 godina

Odlican tekst i zanimljiva tema.

Da dozvolim sebi da dopunim ovaj deo:

"nedelja-Suncu, otud Sunday na engleskom, Mesecu ponedeljak, i dalje redom Marsu, Merkuru, Jupiteru, Veneri i Saturnu)."

latinski: dies, diei - dan
Francuski i spanski:

Lunes/Lundi - dan Lune (Meseca)
Martes/Mardi - Mars
Miercoles/Mercredi - Merkur
Jueves/Jeudi - Jovis - Jupiter
Viernes/vendredi - Venera
Sabado/Samedi - po Shabatu
Domingo - dan Gospodnji.

Dragan

pre 14 godina

Najbolji je kalendar koji mnogi predlazu a to je da godina ima 13 mjeseci a svaki mjesec 28 dana.Svaki ponedjeljak bi bio prvi u mjesecu itd.Sto se tice prestupnih godina taj dan bi se dodavao u neki mjesec.To je vjecni kalendar i sigurno je najbolji i najprakticniji

Zeki

pre 14 godina

Bilo bi ljepo da usvojimo reformirani Julianski kalendar koji smo sami izumili, umjesto ovoga sadasnjeg koji ne samo sto je netacan vec nas razdvaja od ostalog hriscanskog svjeta.

nemanja

pre 14 godina

treba li pomenuti i cinjenicu da je danas u relevatnim naucnim krugovima u celom svetu vec prihvacen kalendar Trpkovica i Milankovica, kojim je zamenjen Gregorijanski. Realno je ocekivati da ce vecina vlada i crkava sirom sveta u narednim vekovima preci na ovaj "made in Serbia" kalendar. Pitam se da li ce ikada SPC staviti ovo pitanje na dnevni red ili ce Srbi nastaviti da zive po jednom a drzavne i verske praznike slave po drugom kalendaru?

Milosh

pre 14 godina

Omar Hajam je bio persijski, a ne arapski naucnik. Njegov kalendar je jos precizniji od gregorijanskog, i bio je u upotrebi na teritoriji Persije od 11. do 20. veka, kada su izvrsene neke izmene.

Kalendari

pre 14 godina

Mogu da primetim da je članak stilski i koncepcijski lepo napisan. Takođe, na razumljiv način. I konačno da se i u široj javnosti piše o Maksimu Trpkoviću, jednom od najvećih kalendariografa u Srbiji. Obzirom na njegov naučni doprinos reformi kalendara, smatram da je potrebna rehabilitacija njegovog lika i dela u širem društvu.
Preciznosti radi treba reći da je zvanični predlog sa kojim je srpska delegacija nastupila na skupu u Carigradu 1923. godine bio Trpkovićev kalendar; da je tokom prezentacije Milanković predlozio izmenu Trpkovićevog interkalacionog pravila tj. rasporeda prestupnih sekularnih (vekovnih) godina sa ciljem da se novi kalendar što duže podudara sa Gregorijanskim (do 2800-te godine), pri čemu je ostala osnova Trpkovićevog kalendara i iz te osnove (iz godine u Trpkovićevom kalendaru) proizilaze one dve sekunde u oba ta kalendarska rešenja (Trpkovićevog i Trpković-Milankovićevog), a ne iz plimskog uticaja koji je uzet u obzir kod grugog rešenja.
Od 9 interkalacionih kombinacija koje proizilaze iz osnovne ideje u Trpkovićevom kalendaru, onu koja najviše omogućava da se proletnja ravnodnevica tokom vekova događa 21. marta prihvatio je Trpković, dok je Milanković uzeo onu koja omogućava duže slaganje sa Gregorijanskim kalendarom (što za posledicu ima da je proletnja ravnodnevica slično kao u Gregorijanskom kalendaru pala na 20. mart, a to je u suprotnosti je sa preporukom Nikejskog sabora iz 325. godine).
Inače, oba kalendarska rečenja su sličnih karakteristika (iz razumljivih razloga) i tačnija su od Gregorijanskog kalendara.
Više o interkalacijama i ostalom vezano za ove kalendare moze se pročitati u radovima Prof dr Jovana D. Kečkića u časopisima ''Nastava matematike'' (2000, XIV, 3-4, str.1) i ''Flogiston'' (2001, No 11, str. 47).

n3uromancer

pre 14 godina

Odličan tekst koji bi trebalo s vremena na vreme ponoviti zajedno sa obrazovnim emisijama koje bi promovisale zaboravljene naučnike. O Milankoviću sam čitao još pre dvadeset godina u stranim izdanjima i sramota je da srpski narod ne zna za svog najcitiranijeg naučnika. Slobodno napišite da ga je posle drugog svetskog rata Sud časti Beogradskog univerziteta proglasio nepodobnim zato što ne poznaje marksizam-lenjinizam...

Prema reakcijama koje dobijam na blogu kada pišem o kalendaru, vidim da se reformacija očigledno netačnog kalendara u našoj javnosti zbog neznanja i dalje doživljava kao napad na srpsko i pravoslavno, a to brojanje dana niti je srpsko niti pravoslavno - uspostavio ga je čovek čiji je naslednik obojicu proglasio Bogovima na zemlji! Osim zarade na izradi crkvenih kalendara (sa hologramskom zaštitom da bi „pomogli crkvu svoju”) ne vidim razlog zašto se stado drži u neznanju, zašto se tvrdi da Srbi slavimo Božić 7. januara (i kako će Srbi prihvatiti da ga u narednom veku slave 8. januara), šta je to Srpska Nova godina i voleo bi da vidim neko buduće Preobraženje krajem avgusta!

Na kraju krajeva, primena julijanskog kalendara je izrazit način nepoštovanja hrišćanskih svetaca - ako se krstimo u njihovo ime, možemo se potruditi da tačno izračunamo kada su rođeni i kada su stradali...