Sreda, 24.10.2007.

10:00

Moje prazne kasete

Izvor: B92

Moje prazne kasete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Onako

pre 7 godina

@(b@nem, 31. oktobar 2007 13:28)

Divan komentar!
Da ne kvarim ali da pitam nesto sporedno: kakvim trikom si uspeo da ubacis komentar od gotovo 2000 karaktera? Najbolje komentare koje napisem moram da osakatim zbog tih 1500, a onda naletim na tvoju pricu. Kako?

nikita

pre 16 godina

je l' mnogo naivno da ti preporicim 'mix tape' od thurstona moorea? :))
http://www.amazon.com/Mix-Tape-Thurston-Moore/dp/0789311992/ref=pd_bbs_sr_1/105-7713663-8623607?ie=UTF8&s=books&qid=1194058013&sr=1-1

b@nem

pre 16 godina

Kasete su medij koji ne isključuje vinil, već ga samo nadopunjuje!

Vinil nisam mogao da presnimim na vinil, pa da nosim kući. A gde kupiti Mike Oldfield - Tubular Bells kad je prijatelj nabavio ploču iz inostranstva?

Ili kako napraviti prigodnu kompilaciju za prijatno društvo uz novu prijateljicu? :) Heee... (odmahivanje glavom uz smešak)

Ja sam imao malo ploča iz nekoliko razloga. Bio sam mlad i voleo sam neku drugu vrstu muzike koja se nije prodavala na vinilu.

Izbor je bio slab.

Tehnički kvalitet nekih izdanja je bio slab. Džaba vinil kad RTS ili ko već uništi zvuk pre rezanja mastera i onda ploča zvuči loše. Zato smo slušali razlike između ploča iz inostranstva i čudili se.

Zato sam snimao muziku sa radija ili naručivao od jedne gospođe iz SLO koja je snimala za izvesnu količinu para. :)

I tako, malo po malo, stigao sam do preko 600 snimljenih kaseta. Bar da sam ih sačuvao sve, ovako mi je ostalo možda 100-nak komada. Sve sam podelio čim sam shvatio šta je CD i počeo da ga koristim. Greška. Ne mislim da bi ih slušao jer sam prodao i dobar Akai dek, već da ih držim u jednom nostalgičnom kutku moje kuće.

Danas imam preko 500 DVD-ova s muzikom, a slušam li ih? Iskreno...? Ne. Toliko retko da je odgovor: ne.

Nabavka izdanja i gašenje napumpane želje kroz slušanje muzike više ne postoji. Nekada sam pojedina izdanja tražio i godinama. Možete misliti kako sam se osećao kad sam ga konačno našao. Jednom sam hitno otišao do robne kuće po jedno izdanje biciklom i vratio se kući peške na iščuđavanje roditelja ("ŠTA? Neko ti je ukrao bicikl??"). Ma neee, ja samo zaboravio. :)

Danas je dovoljno da nešto poželim i to imam u roku od 20 minuta. Pustim pokoju pesmu, bacim je u arhivu i - gotovo. Moje želje danas su, ono što bi naše babe rekle, besnilo. "Besan" sam pa ne znam šta hoću. Problem je u tome što ne postoji on čežnja koja traje i traje i traje sve dok ne nabavim traženi album.

bora ns

pre 16 godina

odličan text! a likova poput beke je bilo i u to vreme, možda čak i više nego danas... ali sa godinama čovek polako prestaje da ih uzima za ozbiljno... :)

Samir, Sarajevo

pre 16 godina

Uf, odlican text!
Hvala za ovako lijepo vracanje u proslost...generacija sam 1969. i cijele osamdesete sam potrosio na presnimavanje kaseta, za dobar gramofon i ploce se nije imalo para...
Da sam na skolu potrosio i upola manje vremena koje sam potrosio na presnimavanje zavrsio bih bar jos dva fakulteta...ali ne zalim, jer je R'n'R najbolja skola zivota...

P.S. Htio sam preporuciti post pod brojem 10 ali ondaodustah jer vidjeh da moj sugradjanin navija za smijesno FK Njanjajevo...:-)
Jer Sarajevo je stvar geografije, a Zeljo filozofije...

vesna

pre 16 godina

Poenta kasete je u njenoj prakticnosti,i ona je zaista preteca pokusaja da se olaksa snimanje, ali i nosenje muzike sa sobom. Ne mozes plocu da stavis u vokmen ili pooneses na put. Nije ni MP3 zvuk vazan zbog idealnog zvuka, nego sto na jednom cd-u poneses skoro 15 sati muzike, umesto 15 ploca... Imam Soni diskmen koji ima, pored MP3, i Atrac tehnologiju koja snima i jos gusce; pa to je ogromna kolicina muzike. A ploce, svaka cast ljubiteljima, nisu bile prakticne na nacin koji zivot diktira.

Timer

pre 16 godina

@Beka
Ne slazem se iz nekoliko razloga.Svima je poznato da je gramofon najkvalitetniji "izvor" zvuka ali...1.Mora biti kvalitetan(citaj skup) da bi zadovoljio reprodukciom i sto je jos vaznije da ne bi unistio ploce(jeftine vatijante izgrebu plocu posle 2-3slusanja).Dakle ko nije imao para nije imao izbora-kasetas.2.Morali smo kupiti gramofonsku plocu da bi slusali omiljenu muziku a ja kao tinejdzer(i mnogi drugi) to nisam uvek mogao da priustim.3.Gramofon nisi mogao da slusas na otvorenom(ili u kolima).4.na kasetu su mogle da se snime igrice za prve kucne kompjutere.
Zakljucak je da kaseta nije ni bila zamisljena da bude konkurencija ploci vec da otvori neke nove mogucnosti...

pera

pre 16 godina

Eh kad se samo setim ... svih tih sati provedenih uz radio u pokusajuma da uhvatim odredjenu pesmu, pa snimanja, presnimavanja sa radija ili drugih kaseta ... pa reklame u sred pesme. Imao sam sopstveno kolekciju (ko nije?) "Sve i svasta" i stigao do vol.12, a onda je dosla era CDa. Kupio CD plejer, komp sa rezacem i sve je postalo brze, lakse i izgubilo neki sarm, dusu. Hvata me nostalgija. Odlican text.

ognjen

pre 16 godina

@beka
pa ti si ocigledno "faca" sa gramofonom, je li, iz visokih krugova. jedino, sto ti inteligencija nije dovoljno visoka pa nisi ni shvatio poentu teksta! vinil je najkvalitetniji! vau, otkrio si toplu vodu i svima nama oci ovde, mi to nismo znali! mi smo druga, a ti si zonska liga!

model 500

pre 16 godina

neko spomenuo vinile??
samo da napomenem da je donesena uredba po kojoj je dozvoljeno kupovati stvari preko neta u vrednosti do 20 eura. e sada, nas ministar meseca je doneo tu uredbu zbog kataloske prodaje. sto je ok. mene jedna ploca kosta 11-12 eura. jednom me je zakacila carina i morao sam da doplatim 50 % od ukupne cene (sa sve postarinom). ako neko misli da se ja bogatim dj-ingom, onda se grdno vara. izgleda da nasa vlada podrzava pirateriju. mogao bi b92 da napravi neki prilog o tome.

Duka

pre 16 godina

Setim se srede veče i Disko sustreta na BGD 202,...Moja deca dokazuju teoriju da su diskovi jednako podložni uništavanju kao i kasete.

Beka

pre 16 godina

Tekst drugoligasa za drugoligase. Kasete su najgluplji format koji je ikada postojao i samo osoba koja nikada nije imala gramofon moze da je stavi ispred ploce po principu "koja su to kola bolja od moskvica".
Siguran sam da je ovaj na svoje prve kompilacije stavljao "One night in Bangkok" i slicno, pa je onda otkrio da je mozda veca faca ako slusa punk.
Zadnjih godina svi veliki izvodjaci objavljuju na vinilu jer je vinil zakon za svakog ozbiljnog slusaoca muzike i ja upravo obnavljam i prosirujem moju kolekciju novim izdanjima i ne pada mi na pamet da vise ikada kupim cd, da ne govorim o kasetama za kojima nikada nisam zazalio, iako sam ih, naravno, svojevremeno koristio. A to pucketanje, pa mislim, ima li nesto tuznije od kasete stare dve godine? Uzgred, pravom frajeru ploce ne pucketaju jer ume da ih cuva i slusa ih na dobrom gramofonu, ali ovi kasetasi ocigledno nikada nisu uspeli da udju u te visoke krugove.

FK Sarajevo

pre 16 godina

Sjajan text, koji nas vraća u djetinjstvo i u neka bolja vremena. Kada je na ovim prostorima bilo duha. kod nas u Sarajevu se više furao pop, ali i rokera je bilo sasvim dovoljno. Teksas jakna,starke, poderane farmerke i gitara na leđima. Jednom riječi-osamdesete.

Nebojsa

pre 16 godina

Slobodan je u mnogim stvarima potpuno u pravu, ali ne i potpuno. Naime, osim sto su se kasete tehnicki pokazale najmanje savrsenim (mali je broj onih, pa i najkvalitetnijih npr."metalki" koje su bile u stanju da izdrze protok vremena i da zapis ne bude ugrozen), njima je krenula da se gubi jedna od velikih prednosti ploca. Ta se prednost jos vise ukazala u danasnjoj eri bjesomucnog downloada. Nisam vjerovao da ce doci dan da cu napisati da imam i previse muzike u kolekciji, ali je cinjenica da ne samo ja nemam vremena i snage da istinski "provarim" tu gomilu. Sigurno ne na nacin kao u onim vremenima kada je nekih 10-ak albuma mjesecno uzivalo moju punu paznju i koje sam znao napamet (od rasporeda i duzine pjesama, omota i cega sve ne). Kasete su paradoksalno pocele da donose tu slobodu koja sad odjednom vise i nije bila tako slatka.Zato, bez zelje da pobijam sentimentalne linkove koji definitivno idu uz kasete ili da glorifikujem pucketanje gramofonskih ploca a jos manje da udaram kontru Slobodanu cije odlicne tekstove pamtim jos iz Ritma, kazem da vise nemam nijednu od stotinu kaseta koje sam jednako pedantno obradjivao i slagao. Daj taj disk i onako ce mi trebati tri zivota da ovo sve preslusam!

aleksandar

pre 16 godina

a tek nerviranje kad pozajmiš nekom omiljenu "CHromovku" a on ti je zezne sa prljavom glavom... Svaka čast na autoru na ovom emocionalnom flashbacku, kad se setim koliko sam puta plakao zbog umršene trake ili isprljane glave deka...

vanjus

pre 16 godina

ah, kakav flashback... koliko je samo truda ulozeno u moju kolekciju kaseta a sad eno trunu u ormanu :-( a cassette deck sluzi za ukras

Timer

pre 16 godina

Kada su se pojavili diskovi pomislio sam da je najzad dosla neunistiva tehnologija.Nazalost-daleko od toga.Moje iskustvo govori da su kasete izdrzljivije.Ni kvalitet nije bitno napredovao(naravno pod uslovom da koristite kvalitetan kasetofon).Zato i dan danas imam kasetas u kolima.Najveca mana-sporo snimanje...

b@nem

pre 16 godina

Kasete su medij koji ne isključuje vinil, već ga samo nadopunjuje!

Vinil nisam mogao da presnimim na vinil, pa da nosim kući. A gde kupiti Mike Oldfield - Tubular Bells kad je prijatelj nabavio ploču iz inostranstva?

Ili kako napraviti prigodnu kompilaciju za prijatno društvo uz novu prijateljicu? :) Heee... (odmahivanje glavom uz smešak)

Ja sam imao malo ploča iz nekoliko razloga. Bio sam mlad i voleo sam neku drugu vrstu muzike koja se nije prodavala na vinilu.

Izbor je bio slab.

Tehnički kvalitet nekih izdanja je bio slab. Džaba vinil kad RTS ili ko već uništi zvuk pre rezanja mastera i onda ploča zvuči loše. Zato smo slušali razlike između ploča iz inostranstva i čudili se.

Zato sam snimao muziku sa radija ili naručivao od jedne gospođe iz SLO koja je snimala za izvesnu količinu para. :)

I tako, malo po malo, stigao sam do preko 600 snimljenih kaseta. Bar da sam ih sačuvao sve, ovako mi je ostalo možda 100-nak komada. Sve sam podelio čim sam shvatio šta je CD i počeo da ga koristim. Greška. Ne mislim da bi ih slušao jer sam prodao i dobar Akai dek, već da ih držim u jednom nostalgičnom kutku moje kuće.

Danas imam preko 500 DVD-ova s muzikom, a slušam li ih? Iskreno...? Ne. Toliko retko da je odgovor: ne.

Nabavka izdanja i gašenje napumpane želje kroz slušanje muzike više ne postoji. Nekada sam pojedina izdanja tražio i godinama. Možete misliti kako sam se osećao kad sam ga konačno našao. Jednom sam hitno otišao do robne kuće po jedno izdanje biciklom i vratio se kući peške na iščuđavanje roditelja ("ŠTA? Neko ti je ukrao bicikl??"). Ma neee, ja samo zaboravio. :)

Danas je dovoljno da nešto poželim i to imam u roku od 20 minuta. Pustim pokoju pesmu, bacim je u arhivu i - gotovo. Moje želje danas su, ono što bi naše babe rekle, besnilo. "Besan" sam pa ne znam šta hoću. Problem je u tome što ne postoji on čežnja koja traje i traje i traje sve dok ne nabavim traženi album.

aleksandar

pre 16 godina

a tek nerviranje kad pozajmiš nekom omiljenu "CHromovku" a on ti je zezne sa prljavom glavom... Svaka čast na autoru na ovom emocionalnom flashbacku, kad se setim koliko sam puta plakao zbog umršene trake ili isprljane glave deka...

ognjen

pre 16 godina

@beka
pa ti si ocigledno "faca" sa gramofonom, je li, iz visokih krugova. jedino, sto ti inteligencija nije dovoljno visoka pa nisi ni shvatio poentu teksta! vinil je najkvalitetniji! vau, otkrio si toplu vodu i svima nama oci ovde, mi to nismo znali! mi smo druga, a ti si zonska liga!

Timer

pre 16 godina

@Beka
Ne slazem se iz nekoliko razloga.Svima je poznato da je gramofon najkvalitetniji "izvor" zvuka ali...1.Mora biti kvalitetan(citaj skup) da bi zadovoljio reprodukciom i sto je jos vaznije da ne bi unistio ploce(jeftine vatijante izgrebu plocu posle 2-3slusanja).Dakle ko nije imao para nije imao izbora-kasetas.2.Morali smo kupiti gramofonsku plocu da bi slusali omiljenu muziku a ja kao tinejdzer(i mnogi drugi) to nisam uvek mogao da priustim.3.Gramofon nisi mogao da slusas na otvorenom(ili u kolima).4.na kasetu su mogle da se snime igrice za prve kucne kompjutere.
Zakljucak je da kaseta nije ni bila zamisljena da bude konkurencija ploci vec da otvori neke nove mogucnosti...

FK Sarajevo

pre 16 godina

Sjajan text, koji nas vraća u djetinjstvo i u neka bolja vremena. Kada je na ovim prostorima bilo duha. kod nas u Sarajevu se više furao pop, ali i rokera je bilo sasvim dovoljno. Teksas jakna,starke, poderane farmerke i gitara na leđima. Jednom riječi-osamdesete.

vanjus

pre 16 godina

ah, kakav flashback... koliko je samo truda ulozeno u moju kolekciju kaseta a sad eno trunu u ormanu :-( a cassette deck sluzi za ukras

Samir, Sarajevo

pre 16 godina

Uf, odlican text!
Hvala za ovako lijepo vracanje u proslost...generacija sam 1969. i cijele osamdesete sam potrosio na presnimavanje kaseta, za dobar gramofon i ploce se nije imalo para...
Da sam na skolu potrosio i upola manje vremena koje sam potrosio na presnimavanje zavrsio bih bar jos dva fakulteta...ali ne zalim, jer je R'n'R najbolja skola zivota...

P.S. Htio sam preporuciti post pod brojem 10 ali ondaodustah jer vidjeh da moj sugradjanin navija za smijesno FK Njanjajevo...:-)
Jer Sarajevo je stvar geografije, a Zeljo filozofije...

vesna

pre 16 godina

Poenta kasete je u njenoj prakticnosti,i ona je zaista preteca pokusaja da se olaksa snimanje, ali i nosenje muzike sa sobom. Ne mozes plocu da stavis u vokmen ili pooneses na put. Nije ni MP3 zvuk vazan zbog idealnog zvuka, nego sto na jednom cd-u poneses skoro 15 sati muzike, umesto 15 ploca... Imam Soni diskmen koji ima, pored MP3, i Atrac tehnologiju koja snima i jos gusce; pa to je ogromna kolicina muzike. A ploce, svaka cast ljubiteljima, nisu bile prakticne na nacin koji zivot diktira.

model 500

pre 16 godina

neko spomenuo vinile??
samo da napomenem da je donesena uredba po kojoj je dozvoljeno kupovati stvari preko neta u vrednosti do 20 eura. e sada, nas ministar meseca je doneo tu uredbu zbog kataloske prodaje. sto je ok. mene jedna ploca kosta 11-12 eura. jednom me je zakacila carina i morao sam da doplatim 50 % od ukupne cene (sa sve postarinom). ako neko misli da se ja bogatim dj-ingom, onda se grdno vara. izgleda da nasa vlada podrzava pirateriju. mogao bi b92 da napravi neki prilog o tome.

pera

pre 16 godina

Eh kad se samo setim ... svih tih sati provedenih uz radio u pokusajuma da uhvatim odredjenu pesmu, pa snimanja, presnimavanja sa radija ili drugih kaseta ... pa reklame u sred pesme. Imao sam sopstveno kolekciju (ko nije?) "Sve i svasta" i stigao do vol.12, a onda je dosla era CDa. Kupio CD plejer, komp sa rezacem i sve je postalo brze, lakse i izgubilo neki sarm, dusu. Hvata me nostalgija. Odlican text.

Nebojsa

pre 16 godina

Slobodan je u mnogim stvarima potpuno u pravu, ali ne i potpuno. Naime, osim sto su se kasete tehnicki pokazale najmanje savrsenim (mali je broj onih, pa i najkvalitetnijih npr."metalki" koje su bile u stanju da izdrze protok vremena i da zapis ne bude ugrozen), njima je krenula da se gubi jedna od velikih prednosti ploca. Ta se prednost jos vise ukazala u danasnjoj eri bjesomucnog downloada. Nisam vjerovao da ce doci dan da cu napisati da imam i previse muzike u kolekciji, ali je cinjenica da ne samo ja nemam vremena i snage da istinski "provarim" tu gomilu. Sigurno ne na nacin kao u onim vremenima kada je nekih 10-ak albuma mjesecno uzivalo moju punu paznju i koje sam znao napamet (od rasporeda i duzine pjesama, omota i cega sve ne). Kasete su paradoksalno pocele da donose tu slobodu koja sad odjednom vise i nije bila tako slatka.Zato, bez zelje da pobijam sentimentalne linkove koji definitivno idu uz kasete ili da glorifikujem pucketanje gramofonskih ploca a jos manje da udaram kontru Slobodanu cije odlicne tekstove pamtim jos iz Ritma, kazem da vise nemam nijednu od stotinu kaseta koje sam jednako pedantno obradjivao i slagao. Daj taj disk i onako ce mi trebati tri zivota da ovo sve preslusam!

Timer

pre 16 godina

Kada su se pojavili diskovi pomislio sam da je najzad dosla neunistiva tehnologija.Nazalost-daleko od toga.Moje iskustvo govori da su kasete izdrzljivije.Ni kvalitet nije bitno napredovao(naravno pod uslovom da koristite kvalitetan kasetofon).Zato i dan danas imam kasetas u kolima.Najveca mana-sporo snimanje...

Duka

pre 16 godina

Setim se srede veče i Disko sustreta na BGD 202,...Moja deca dokazuju teoriju da su diskovi jednako podložni uništavanju kao i kasete.

bora ns

pre 16 godina

odličan text! a likova poput beke je bilo i u to vreme, možda čak i više nego danas... ali sa godinama čovek polako prestaje da ih uzima za ozbiljno... :)

Beka

pre 16 godina

Tekst drugoligasa za drugoligase. Kasete su najgluplji format koji je ikada postojao i samo osoba koja nikada nije imala gramofon moze da je stavi ispred ploce po principu "koja su to kola bolja od moskvica".
Siguran sam da je ovaj na svoje prve kompilacije stavljao "One night in Bangkok" i slicno, pa je onda otkrio da je mozda veca faca ako slusa punk.
Zadnjih godina svi veliki izvodjaci objavljuju na vinilu jer je vinil zakon za svakog ozbiljnog slusaoca muzike i ja upravo obnavljam i prosirujem moju kolekciju novim izdanjima i ne pada mi na pamet da vise ikada kupim cd, da ne govorim o kasetama za kojima nikada nisam zazalio, iako sam ih, naravno, svojevremeno koristio. A to pucketanje, pa mislim, ima li nesto tuznije od kasete stare dve godine? Uzgred, pravom frajeru ploce ne pucketaju jer ume da ih cuva i slusa ih na dobrom gramofonu, ali ovi kasetasi ocigledno nikada nisu uspeli da udju u te visoke krugove.

nikita

pre 16 godina

je l' mnogo naivno da ti preporicim 'mix tape' od thurstona moorea? :))
http://www.amazon.com/Mix-Tape-Thurston-Moore/dp/0789311992/ref=pd_bbs_sr_1/105-7713663-8623607?ie=UTF8&s=books&qid=1194058013&sr=1-1

Onako

pre 7 godina

@(b@nem, 31. oktobar 2007 13:28)

Divan komentar!
Da ne kvarim ali da pitam nesto sporedno: kakvim trikom si uspeo da ubacis komentar od gotovo 2000 karaktera? Najbolje komentare koje napisem moram da osakatim zbog tih 1500, a onda naletim na tvoju pricu. Kako?

Beka

pre 16 godina

Tekst drugoligasa za drugoligase. Kasete su najgluplji format koji je ikada postojao i samo osoba koja nikada nije imala gramofon moze da je stavi ispred ploce po principu "koja su to kola bolja od moskvica".
Siguran sam da je ovaj na svoje prve kompilacije stavljao "One night in Bangkok" i slicno, pa je onda otkrio da je mozda veca faca ako slusa punk.
Zadnjih godina svi veliki izvodjaci objavljuju na vinilu jer je vinil zakon za svakog ozbiljnog slusaoca muzike i ja upravo obnavljam i prosirujem moju kolekciju novim izdanjima i ne pada mi na pamet da vise ikada kupim cd, da ne govorim o kasetama za kojima nikada nisam zazalio, iako sam ih, naravno, svojevremeno koristio. A to pucketanje, pa mislim, ima li nesto tuznije od kasete stare dve godine? Uzgred, pravom frajeru ploce ne pucketaju jer ume da ih cuva i slusa ih na dobrom gramofonu, ali ovi kasetasi ocigledno nikada nisu uspeli da udju u te visoke krugove.

Timer

pre 16 godina

Kada su se pojavili diskovi pomislio sam da je najzad dosla neunistiva tehnologija.Nazalost-daleko od toga.Moje iskustvo govori da su kasete izdrzljivije.Ni kvalitet nije bitno napredovao(naravno pod uslovom da koristite kvalitetan kasetofon).Zato i dan danas imam kasetas u kolima.Najveca mana-sporo snimanje...

Nebojsa

pre 16 godina

Slobodan je u mnogim stvarima potpuno u pravu, ali ne i potpuno. Naime, osim sto su se kasete tehnicki pokazale najmanje savrsenim (mali je broj onih, pa i najkvalitetnijih npr."metalki" koje su bile u stanju da izdrze protok vremena i da zapis ne bude ugrozen), njima je krenula da se gubi jedna od velikih prednosti ploca. Ta se prednost jos vise ukazala u danasnjoj eri bjesomucnog downloada. Nisam vjerovao da ce doci dan da cu napisati da imam i previse muzike u kolekciji, ali je cinjenica da ne samo ja nemam vremena i snage da istinski "provarim" tu gomilu. Sigurno ne na nacin kao u onim vremenima kada je nekih 10-ak albuma mjesecno uzivalo moju punu paznju i koje sam znao napamet (od rasporeda i duzine pjesama, omota i cega sve ne). Kasete su paradoksalno pocele da donose tu slobodu koja sad odjednom vise i nije bila tako slatka.Zato, bez zelje da pobijam sentimentalne linkove koji definitivno idu uz kasete ili da glorifikujem pucketanje gramofonskih ploca a jos manje da udaram kontru Slobodanu cije odlicne tekstove pamtim jos iz Ritma, kazem da vise nemam nijednu od stotinu kaseta koje sam jednako pedantno obradjivao i slagao. Daj taj disk i onako ce mi trebati tri zivota da ovo sve preslusam!

FK Sarajevo

pre 16 godina

Sjajan text, koji nas vraća u djetinjstvo i u neka bolja vremena. Kada je na ovim prostorima bilo duha. kod nas u Sarajevu se više furao pop, ali i rokera je bilo sasvim dovoljno. Teksas jakna,starke, poderane farmerke i gitara na leđima. Jednom riječi-osamdesete.

ognjen

pre 16 godina

@beka
pa ti si ocigledno "faca" sa gramofonom, je li, iz visokih krugova. jedino, sto ti inteligencija nije dovoljno visoka pa nisi ni shvatio poentu teksta! vinil je najkvalitetniji! vau, otkrio si toplu vodu i svima nama oci ovde, mi to nismo znali! mi smo druga, a ti si zonska liga!

Samir, Sarajevo

pre 16 godina

Uf, odlican text!
Hvala za ovako lijepo vracanje u proslost...generacija sam 1969. i cijele osamdesete sam potrosio na presnimavanje kaseta, za dobar gramofon i ploce se nije imalo para...
Da sam na skolu potrosio i upola manje vremena koje sam potrosio na presnimavanje zavrsio bih bar jos dva fakulteta...ali ne zalim, jer je R'n'R najbolja skola zivota...

P.S. Htio sam preporuciti post pod brojem 10 ali ondaodustah jer vidjeh da moj sugradjanin navija za smijesno FK Njanjajevo...:-)
Jer Sarajevo je stvar geografije, a Zeljo filozofije...

vanjus

pre 16 godina

ah, kakav flashback... koliko je samo truda ulozeno u moju kolekciju kaseta a sad eno trunu u ormanu :-( a cassette deck sluzi za ukras

aleksandar

pre 16 godina

a tek nerviranje kad pozajmiš nekom omiljenu "CHromovku" a on ti je zezne sa prljavom glavom... Svaka čast na autoru na ovom emocionalnom flashbacku, kad se setim koliko sam puta plakao zbog umršene trake ili isprljane glave deka...

Duka

pre 16 godina

Setim se srede veče i Disko sustreta na BGD 202,...Moja deca dokazuju teoriju da su diskovi jednako podložni uništavanju kao i kasete.

model 500

pre 16 godina

neko spomenuo vinile??
samo da napomenem da je donesena uredba po kojoj je dozvoljeno kupovati stvari preko neta u vrednosti do 20 eura. e sada, nas ministar meseca je doneo tu uredbu zbog kataloske prodaje. sto je ok. mene jedna ploca kosta 11-12 eura. jednom me je zakacila carina i morao sam da doplatim 50 % od ukupne cene (sa sve postarinom). ako neko misli da se ja bogatim dj-ingom, onda se grdno vara. izgleda da nasa vlada podrzava pirateriju. mogao bi b92 da napravi neki prilog o tome.

pera

pre 16 godina

Eh kad se samo setim ... svih tih sati provedenih uz radio u pokusajuma da uhvatim odredjenu pesmu, pa snimanja, presnimavanja sa radija ili drugih kaseta ... pa reklame u sred pesme. Imao sam sopstveno kolekciju (ko nije?) "Sve i svasta" i stigao do vol.12, a onda je dosla era CDa. Kupio CD plejer, komp sa rezacem i sve je postalo brze, lakse i izgubilo neki sarm, dusu. Hvata me nostalgija. Odlican text.

Timer

pre 16 godina

@Beka
Ne slazem se iz nekoliko razloga.Svima je poznato da je gramofon najkvalitetniji "izvor" zvuka ali...1.Mora biti kvalitetan(citaj skup) da bi zadovoljio reprodukciom i sto je jos vaznije da ne bi unistio ploce(jeftine vatijante izgrebu plocu posle 2-3slusanja).Dakle ko nije imao para nije imao izbora-kasetas.2.Morali smo kupiti gramofonsku plocu da bi slusali omiljenu muziku a ja kao tinejdzer(i mnogi drugi) to nisam uvek mogao da priustim.3.Gramofon nisi mogao da slusas na otvorenom(ili u kolima).4.na kasetu su mogle da se snime igrice za prve kucne kompjutere.
Zakljucak je da kaseta nije ni bila zamisljena da bude konkurencija ploci vec da otvori neke nove mogucnosti...

vesna

pre 16 godina

Poenta kasete je u njenoj prakticnosti,i ona je zaista preteca pokusaja da se olaksa snimanje, ali i nosenje muzike sa sobom. Ne mozes plocu da stavis u vokmen ili pooneses na put. Nije ni MP3 zvuk vazan zbog idealnog zvuka, nego sto na jednom cd-u poneses skoro 15 sati muzike, umesto 15 ploca... Imam Soni diskmen koji ima, pored MP3, i Atrac tehnologiju koja snima i jos gusce; pa to je ogromna kolicina muzike. A ploce, svaka cast ljubiteljima, nisu bile prakticne na nacin koji zivot diktira.

bora ns

pre 16 godina

odličan text! a likova poput beke je bilo i u to vreme, možda čak i više nego danas... ali sa godinama čovek polako prestaje da ih uzima za ozbiljno... :)

b@nem

pre 16 godina

Kasete su medij koji ne isključuje vinil, već ga samo nadopunjuje!

Vinil nisam mogao da presnimim na vinil, pa da nosim kući. A gde kupiti Mike Oldfield - Tubular Bells kad je prijatelj nabavio ploču iz inostranstva?

Ili kako napraviti prigodnu kompilaciju za prijatno društvo uz novu prijateljicu? :) Heee... (odmahivanje glavom uz smešak)

Ja sam imao malo ploča iz nekoliko razloga. Bio sam mlad i voleo sam neku drugu vrstu muzike koja se nije prodavala na vinilu.

Izbor je bio slab.

Tehnički kvalitet nekih izdanja je bio slab. Džaba vinil kad RTS ili ko već uništi zvuk pre rezanja mastera i onda ploča zvuči loše. Zato smo slušali razlike između ploča iz inostranstva i čudili se.

Zato sam snimao muziku sa radija ili naručivao od jedne gospođe iz SLO koja je snimala za izvesnu količinu para. :)

I tako, malo po malo, stigao sam do preko 600 snimljenih kaseta. Bar da sam ih sačuvao sve, ovako mi je ostalo možda 100-nak komada. Sve sam podelio čim sam shvatio šta je CD i počeo da ga koristim. Greška. Ne mislim da bi ih slušao jer sam prodao i dobar Akai dek, već da ih držim u jednom nostalgičnom kutku moje kuće.

Danas imam preko 500 DVD-ova s muzikom, a slušam li ih? Iskreno...? Ne. Toliko retko da je odgovor: ne.

Nabavka izdanja i gašenje napumpane želje kroz slušanje muzike više ne postoji. Nekada sam pojedina izdanja tražio i godinama. Možete misliti kako sam se osećao kad sam ga konačno našao. Jednom sam hitno otišao do robne kuće po jedno izdanje biciklom i vratio se kući peške na iščuđavanje roditelja ("ŠTA? Neko ti je ukrao bicikl??"). Ma neee, ja samo zaboravio. :)

Danas je dovoljno da nešto poželim i to imam u roku od 20 minuta. Pustim pokoju pesmu, bacim je u arhivu i - gotovo. Moje želje danas su, ono što bi naše babe rekle, besnilo. "Besan" sam pa ne znam šta hoću. Problem je u tome što ne postoji on čežnja koja traje i traje i traje sve dok ne nabavim traženi album.

nikita

pre 16 godina

je l' mnogo naivno da ti preporicim 'mix tape' od thurstona moorea? :))
http://www.amazon.com/Mix-Tape-Thurston-Moore/dp/0789311992/ref=pd_bbs_sr_1/105-7713663-8623607?ie=UTF8&s=books&qid=1194058013&sr=1-1

Onako

pre 7 godina

@(b@nem, 31. oktobar 2007 13:28)

Divan komentar!
Da ne kvarim ali da pitam nesto sporedno: kakvim trikom si uspeo da ubacis komentar od gotovo 2000 karaktera? Najbolje komentare koje napisem moram da osakatim zbog tih 1500, a onda naletim na tvoju pricu. Kako?