- Komentari -
 1. A vidim ja vama svima dobro ide pa se od dosade zanimate i svađate oko svetske istorije i demografije. Inflacija, poskupljenja, sve veće siromaštvo, nesređenost u sopstvenom dvorištu, al da mi svet sredimo to smo eksperti al sebe jok
  (Čuružan, 8. januar 2023 09:38)

  # Link komentara

 2. Ako je njih 20000 pobedilo 80000 ovih drugih onda ovi drugi i nisu za bolje.
  (Milan Kosanovic, 5. januar 2023 12:21)

  # Link komentara

 3. Današnja Rusija tada nije postojala a Kijev o kojem pišeš osnovali su vikinzi
  (3210, 04. januar 2023 14:23)

  Pa Rusi i jesu nastali kao savez slovenskih plemena sa Varjazima (Vikinzima).
  Ako su Varjazi osnovali Kijevsku Rus (a jesu) onda su i ostale.
  Rjurik je prvi i vodja ruskog saveza.
  Lako je ispratiti kako su i kada slovenska plemena prostupala tom savezu.
  Njegovi potomci su vladali sve do Smutnih vremena - poslednji je Zvonar.
  Rjurikoviči.
  Kakve veze ima da li je jedan narod imao jednu,dve,pet ili ni jednu drzavu. Narod postoji nezavisno od drzave.
  Tek posle Smutnih vremena dolaze Romanovi.
  (Komša, 5. januar 2023 08:50)

  # Link komentara

 4. svaka cast nekim komentarima, makar se trude pribliziti istini.
  al' ljudi moji sta je ovde budaletina - je' to uvek tako bilo?
  (mongobro, 5. januar 2023 08:08)

  # Link komentara

 5. Jols: "Jedini pravi juznoslavenski narodi su Srbi, Hrvati i Bugari."
  Bugari čak i nisu slovenski narod ako se posmatra njihovo istorijsko nasleđe. Prvi Bugari (proto-Bulgari) su tursko pleme, koje je došlo na Balkan, doduše pre Slovena. Po dolasku Slovena (ili ako hoćete Srba), ti Bugari su se pomešali sa Slovenima, primili slovenska imena (delimično), jezik, kulturu i na kraju pravoslavlje od Ćirila i Metodije. Svoje "kanove" zamenili su carevima. Tako da su stvarno Srbi i Hrvati jedini slovenski narodi po dolasku na Balkan. Svi ovi drugi današnji su regionalne varijante istog porekla. A priče o autohtonim Slovenima nisu dokazane i služe jedino reviziji istorije. (Deretić, Šarić i sl.) Naravno da su se i današnji Srbi i Hrvati pomešali sa okolnim narodima, tako da teško danas postoje "čisti" narodi na Balkanu.
  (Dule, 04. januar 2023 10:19)

  odlican osvrt. ne znam kakva je situacija sa srpskim nacionalnim korpusom, to je pitanje za ljude od struke (genetika itd), ali kod nas autohtoni hrvati su izumrli ili u izumiranju ako je ponesto ostalo. najautohtoniji su u zagorju i sloveniji.
  ono dole nisu pokatoliceni srbi ili originalni hrvati jednostavno to je mix svega kao vecina Balkana
  (Antisha, 5. januar 2023 05:02)

  # Link komentara

 6. Primer su današnji Tatari u Tatarstanu,ima potomaka Mongola a ima i čisto slovenskih tipova ljudi...
  (Москва Сити, 4. januar 2023 10:42)

  Ima onaj snimak delegacije Kazahstana kod nas, na kome neka tri lika pevaju onu pesmu od Miroslava Ilića (Luckasta si ti...), jedan bukvalno izgleda kao mongol, drugi kao čistokrvni rus iz Moskve, a trećeg se ne sećam, uglavnom svi oni "kazahstanci", jer je tu u vreme SSSR naseljavano dosta rusa, ali za koju generaciju, kad se to zaboravi, svi će biti kazahstanci iako je svakom normalnom očigledno da se radi o 2 ili 3 različita naroda, ali oni se verovatno neće svađati ko od njih je veći i "originalniji" kazahstanac kao mi na Balkanu oko toga ko je veći srbin/hrvat/bošnjak.  Dakle Kijevska Rusija je Rusija sa prestonicom u Kijevu, sve ostalo je pokušaj da se trigeruje i zbuni zapadnjački mozak.
  (Drvo, 4. januar 2023 16:13)

  Kijevska Rusija je oznaka za teritoriju kojom je vladala dinastija Rurik, a prvi koji je još u 9. veku počeo da ujedinjuje istočne slovene, i to po ruskoj verziji istorije, bio je princ Oleg, koji nije bio rus, već viking! Prvi slovenski vladar Kijevske Rusije je Svjatoslav Igorevič, odnosno Svjatoslav Prvi, i to polovinom 10. veka. Dakle, niko ne može da tvrdi da je on bio rus, jer tada nisu postojali rusi, belorusi, ukrajinci i ko sve već, postojala su samo istočnoslovenska plemena, neka unutar takozvane Kijevske Rusije, neka izvan nje.
  (Veliki brat, 5. januar 2023 01:37)

  # Link komentara

 7. @neutralni felš

  Sta je bilo Hrvatu? Nervozan si kad ti neko dira ustaše?
  (Oliver, 04. januar 2023 11:30)

  Nije on Hrvat, već komunista.
  Mora da mu je ćaća bio vojno lice u vreme Tita.
  (Kolubarac, 04. januar 2023 16:22)

  nisam komunist nego više kao levi liberal. za ostalo si u pravu, sva deca jna kadra su otišla u te ideološke vode. u doba komunizma, prva sledeca generacija posle njegovih prvih vernika bila je često skoro protiv samog temelja komunizma. u godinama koje su usledike, postao sam blaži prema toj pojavi, jer je promovisala jugoslovenske ideje, čiji sam veliki poštovalac. žao mi je što toj državi nismo pružili šansu da se transformiše u višestranačku konfederaciju, uniju unutar evropske unije. živelo bi se mnogo bolje i stabilnije nego danas, i ne bi bilo onog tužnog čuda devedesetih. sve balkanske vrvine i medje nisu vredne nijednog ljudskog života. isto važi za sve medje na svetu.
  (neutralni felš, 5. januar 2023 00:41)

  # Link komentara

 8. Mongoli ko ustase, zato ih i nema nidje. Nistica, zirou, nula...
  (Neko iz mase, 4. januar 2023 21:12)

  # Link komentara

 9. Svetska zavera protiv Mongola. Sveli su ih na ono što su danas.
  Mongoli nisu nikad imali ideju organizovanja drzave na zauzetim teritorijama. Njih je interesovala samo pljačka i ubijanje neprijatelja
  (Q, 4. januar 2023 09:07)

  Kako ti bas nista ne znas o Mongolima! Genghes-Khan je imao (i elaborirao) ideju *svetske revolucije*. Ukidanje granica! Citav Svet je trebalo pretvoriti u jedan pasnjak za mongolske konje. Inace, iako su bili nomadi (u stvari, bas zato) imali su jacu i kompleksniju drzavnu organizaciju od sedelackih feudalnih kraljevina tog doba.
  (vojnik Markovic Marko, 4. januar 2023 20:58)

  # Link komentara

 10. Ove Ruse ubija ko stigne i koliko hoće. Meci ih pobili preko 20 miliona. Rusi njih jedva preko milion.
  (Pastrmka, 4. januar 2023 18:54)

  # Link komentara

 11. U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Molim te pročitaj malo istoriju. Nemoj napamet. Tada je postojala Kijevska Rus ili Kijevska Rusija (prapostojbina današnjih Rusa, Belorusa i Ukrajinaca). Nije tada još uvek postojala razvijena ruska nacionalna svest, kao ni ukrajinska. To je nastalo kasnije. Rusija se razvila iz Moskovske kneževine, Novgoroda, Vladimir-Suzdalja i nastala je nakon propasti Kijevske Rusije.
  (Istorija, 04. januar 2023 15:36)
  bajo moj, to piše u knjigama, a kako je stvarno bilo, nemamo pojma.
  (navodno, 4. januar 2023 18:21)

  # Link komentara

 12. Šonje jedne mislite da se rat može dobiti na divanu sve pušeći? Ko dozvoli da ga 20 iljada vojaka pobedi 80 000 iljada soldata. Zaslužujete vi i goru kaznu nego su Mongoli zahvaljujući svome Bogu bili milostivi prema vama. Šta bi vam tek radili da su imali Tamungazota Crnog Gospodara Magije za boga ili Slidita Crvenog Gospodara Krvi ili Yamata Žutog jednog od Gospodara Haosa? Ne bi od vas ostalo ni uvojka da vaskrsne u poslednji dan. Od vas bi trista jada bilo i ne bi vam bila dovoljna dva oka za plakanje.
  (Djoka, 4. januar 2023 18:05)

  # Link komentara

 13. Subutaj, jedan od najvećih generala ikada(verovatno najveći), a vrlo često ignorisan i u senci Aleksandra, Napoleona i drugih. Čovek se borio na različitim kontinentima, različitim geografskim područjima, protiv različitih armija, i svaki put ih je desetkovao.
  (Amerikanac, 4. januar 2023 18:01)

  # Link komentara

 14. Kako sebe nisi detektovao, to je pravo cudo. Ruska komunisticka propaganda, a ne sovjetska?!
  (Piro, 04. januar 2023 11:06)
  I ruska i sovjetska. Nikakve tu suštinske razlike nema.
  (Detektor gluposti, 4. januar 2023 17:39)

  # Link komentara

 15. Nazivati Mongole "brutalnim", jeste malo neozbiljno, jeste, ako se gleda s današnjeg vremena. Iz konteksta tadašnjeg vremena, brutalnost je bila normalna u svim civilizacijama, od porodice pa dalje. Jednostavno sredstvo za poštivanje zakona, koje je donio neki kralj, to jest vlast. U budučnosti će možda zatvorska kazna biti "brutalna". Ako nastavimo evoluirati kao društvo, naravno, ne postoji garancija.
  S druge strane, tako možemo za Mongole reči da su bili najtolerantniji tada, dok su ostali ubijali, mučili ljude, samo zato jer su druge vjere, Mongoli nikom nisu nametali svoju vjeru, a u svom carstvu je svima dopušteno da prakticiraju svoju religiju. A to nije mala stvar, ako uzmemo u obzir veličinu carstva i broj religija u njoj.

  General Subotaj je bio vjerovatno i glavni mozak cijele mongolske vojske i njezin najvažniji general, sam Đingis kan jeste onaj glavni pod kojim su se ujedinili (nakon međusobnih borbi i pobjeda) i imao je nevjerovatnu sposobnost, a pogotovo tu ključnu, da prepoznaje najsposobnije, postavlja ih na prava mjesta, da održi njihovu odanost, i ono glavno, da sluša njihove savjete.
  Najvažnije bitke, ili najvažnije trenutke u tim bitkama, kad su se lomile, donio mu je general Subotaj.
  (Ante, 4. januar 2023 17:34)

  # Link komentara

 16. U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Molim te pročitaj malo istoriju. Nemoj napamet. Tada je postojala Kijevska Rus ili Kijevska Rusija (prapostojbina današnjih Rusa, Belorusa i Ukrajinaca). Nije tada još uvek postojala razvijena ruska nacionalna svest, kao ni ukrajinska. To je nastalo kasnije. Rusija se razvila iz Moskovske kneževine, Novgoroda, Vladimir-Suzdalja i nastala je nakon propasti Kijevske Rusije.
  (Istorija, 04. januar 2023 15:36)
  Kijevska Rus ili Kijevska Rusija, a ne postoji razvijena ruska nacionalna svest? Cujes li ti svoje misli ili samo teras kako ti naleti?
  (Аспера, 4. januar 2023 16:57)

  # Link komentara

 17. Kolko ja vidim po komentarima svi ste vi tamo vec brain dead. Zato i pravite jedni drugima zivot tezim...
  (Torontonian, 4. januar 2023 14:23)

  A Kanadjani poznati kao intelektualci.Zato se Ameri sprdaju sa njima da su drvosece.A ti se brate tu odlicno uklopi.
  (Hija Wata, 4. januar 2023 16:55)

  # Link komentara

 18. @bil DE

  Чврсто верујем да је написано иронија. Али прилично тврда, па су многи разумели као озбиљност.
  (Јабучило, 4. januar 2023 16:25)

  # Link komentara

 19. @neutralni felš

  Sta je bilo Hrvatu? Nervozan si kad ti neko dira ustaše?
  (Oliver, 04. januar 2023 11:30)

  Nije on Hrvat, već komunista.
  Mora da mu je ćaća bio vojno lice u vreme Tita.
  (Kolubarac, 4. januar 2023 16:22)

  # Link komentara

 20. Molim te pročitaj malo istoriju. Nemoj napamet. Tada je postojala Kijevska Rus ili Kijevska Rusija (prapostojbina današnjih Rusa, Belorusa i Ukrajinaca).

  Значења:

  Украјина: Крајина, граница.
  Бела Рус: Западна или покрштена Рус.
  Русија: гле, земља Руса.
  (Јабучило, 4. januar 2023 16:18)

  # Link komentara

 21. U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Molim te pročitaj malo istoriju. Nemoj napamet. Tada je postojala Kijevska Rus ili Kijevska Rusija (prapostojbina današnjih Rusa, Belorusa i Ukrajinaca). Nije tada još uvek postojala razvijena ruska nacionalna svest, kao ni ukrajinska. To je nastalo kasnije. Rusija se razvila iz Moskovske kneževine, Novgoroda, Vladimir-Suzdalja i nastala je nakon propasti Kijevske Rusije.
  (Istorija, 4. januar 2023 15:36)

  Gospodine Istorija, po onom što ste napisali shvatam da sam u proučavanje istorije uložio bar 20x više sati i od vas,iako je vama čak i ime istorija. Znam, apsurd, ali to je život.

  Pojam Kijevska Rus je zapadni termin za jedan period ruske istorije. Rus u tom terminu označava ime naroda, dakle Ruse, a Kievan period kada je prestonica Rusije bio Kijev. Pojam crveni i beli se u vezi naroda vezuje za istok i zapad, pa su Belorusi ništa drugo nego zapadni Rusi. Ukrajinci su isto što i kod nas Krajišnici, ljudi koji brane kraj zemlje, granicu, u to vreme (16. vek) od Turaka. Pojam Ukrajina i Ukrajinac u 13. veku nije postojao.

  Dakle Kijevska Rusija je Rusija sa prestonicom u Kijevu, sve ostalo je pokušaj da se trigeruje i zbuni zapadnjački mozak.
  (Drvo, 4. januar 2023 16:13)

  # Link komentara

 22. Bukvalno ne postoji tema oko koje Srbi neće besneti, histerisati, svađati se i skakati jedni na druge...
  (John, 4. januar 2023 16:02)

  # Link komentara

 23. U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Molim te pročitaj malo istoriju. Nemoj napamet. Tada je postojala Kijevska Rus ili Kijevska Rusija (prapostojbina današnjih Rusa, Belorusa i Ukrajinaca). Nije tada još uvek postojala razvijena ruska nacionalna svest, kao ni ukrajinska. To je nastalo kasnije. Rusija se razvila iz Moskovske kneževine, Novgoroda, Vladimir-Suzdalja i nastala je nakon propasti Kijevske Rusije.
  (Istorija, 4. januar 2023 15:36)

  # Link komentara

 24. da je Džingis Kan poživeo još 10ak godina ne bi danas bilo ni Rusije, a možda ni Kine... Njegova smrt je najveća tragedija u istoriji civilizacije.
  (mnemonic, 4. januar 2023 08:21)

  Jesi li ti normalan? Tragedija ti je smrt čoveka koji je pobio milione ljudi. Pročitaj samo šta se desilo sa stanovništvom Pekinga kad je zauzeo taj grad 1215. Možda i najgori zločin u istoriji čovečanstva. Oko 30 miliona Kineza je ubijeno za vreme njegove vladavine.
  (Nije bolest sve što boli, 4. januar 2023 15:14)

  # Link komentara

 25. Gori nacin je onaj kojim su Vijetnamci ostavljali zarobljene amere nataknute na bambus da im raste kroz utrobu... ( Sto je opet slaba osveta za decu spaljenu napalmom ).
  (W.Wallace, 4. januar 2023 15:01)

  # Link komentara

 26. Kako možete da gledate ovo feminističko iživljavanje iz Holivuda i ove 'viteskinje' i 'ratnice'i sve te laži samo da bi se upotpunile kvote i 'ravnipravnost' umesto da se uživa u dobrim i prirodnim scenarijima (čega više nema zbog ovih sektaša) .
  (Fuj, 4. januar 2023 14:55)

  # Link komentara

 27. to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Današnja Rusija tada nije postojala a Kijev o kojem pišeš osnovali su vikinzi
  (3210, 4. januar 2023 14:23)

  Šta sve nećete da smislite. Prva prestonica Rusije je bila u Kijevu. Bila je nešto pre toga u Novgorodu ali beznačajno kratko. Rusima je Kijev bio kolevka. Posle su ih napali Mongoli, kao što u tekst piše pa je prestonica premeštena u Moskvu. Čak i zapadnjaci to zovu Kievan Rus, ne Kievan ukr. Dakle hoće da kažu da je to bila Rudija bazirana u Kijevu. Pojam Ukraina se prvi put pojavljuje u 16. veku kada su počele borbe protiv Turaka pa su Rusi pravili svoje krajine, granična područja gde se matica brani od osvajača. Čuj Rusija nije postojala u 13. veku, to ni Zelenski ne i mogao da lupi.
  (Drvo, 4. januar 2023 14:54)

  # Link komentara

 28. U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Današnja Rusija tada nije postojala a Kijev o kojem pišeš osnovali su vikinzi
  (3210, 04. januar 2023 14:23)

  Vikinzi? Zar ne beše Marsovci?
  Cirkus
  (Vaše ime, 4. januar 2023 14:45)

  # Link komentara

 29. Ukrajinci su čisti Sloveni, dok su Rusi mesavina Slovena, Skandinavaca, Tatara, Mongola i istocnih starosedelaca. Ukrajinca sa "kosim" ocima necete sresti, a takvih "Rusa" ima na milione.
  (Indjija, 4. januar 2023 08:47)

  Tatara je najviše bilo na Krimu.
  (Putin, 4. januar 2023 14:33)

  # Link komentara

 30. Mongoli jedni od naj gorih nacija u iztoriji covecanstva. Zato su danas obesmisljeni.
  (lolz, 4. januar 2023 14:29)

  # Link komentara

 31. Nista se ne razlikuje i narod kome ti pripadas,etnicko ciscenje genocid,genocidna tvorevina..

  (smrtgenocidasima, 4. januar 2023 13:51)
  Rame uz rame sa genocidnim ustašama je u više navrata tokom istorije ruku pod ruku išlo i njihovo muslimansko "cvijeće" iz Bosne, osim što ih je bilo u ustašama i pre toga u jurišnoj takozvanoj Vražijoj diviziji iz Zagreba koja je po zapodanoj Srbiji počinila genocid, bilo ih je i među poturicama, zapravo najbrojniji od svih poturica bili su muslimani iz Bosne koji su redovno učestvovali u svim zločinima, zverstvima i genocidima nad Srbima zajedno sa Turcima, toliko su i jedni i drugi Srbima ogadili islam da bi sve muslimane na Balkanu trebalo proglasiti za genocidni rudiment muslimanskih okupatora.
  (ban Kulin, 4. januar 2023 14:28)

  # Link komentara

 32. Mongoli su stigli do danasnje Hrvatske, BiH, Srbije (2 puta), Crne Gore, Bugarske, Madjarske (bitka kod Mohija na reci Sajo), Poljske (bitka kod Legnica), Nemacke. Kucajte Mongol invasion of Europe. Na svu srecu to se desavalo nakon smrti Dzingis Kana, kada Mongoli (Zlatna Horda) nisu bili toliko ujedinjeni kao pod njim. Cak su i nasi ratovali na strani Turaka u bici kod Angore.
  (Da dodam, 4. januar 2023 14:24)

  # Link komentara

 33. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:31)

  au al si piglu... šteta.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 10:17)

  Moguce. Prihvatam kritiku. Posebno kad tako argumentovano obrazlozite, jos koristeci tako "kreativan" nik. Procitavsi sve Vase argumente gospodine moram da se zapitam da ih nemate jos, bas bih voleo da ih cujem.
  (Drvo, 04. januar 2023 10:38)

  suviše pojednostavljujete etimologiju i uopšte antropologiju. to jest selektivno sipate vodu na vašu vodenicu. to nije odlika želje za spoznajom. uzgred, okriviti samo strane agente za svoje nevolje znači abolirati sebe od svake pogreške, a to nije odlika bistrih ljudi. zato rekoh šta rekoh a vi praštajte.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 13:37)

  Ponovo nijedan argument.
  (Drvo, 4. januar 2023 14:23)

  # Link komentara

 34. Kolko ja vidim po komentarima svi ste vi tamo vec brain dead. Zato i pravite jedni drugima zivot tezim...
  (Torontonian, 4. januar 2023 14:23)

  # Link komentara

 35. U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Današnja Rusija tada nije postojala a Kijev o kojem pišeš osnovali su vikinzi
  (3210, 4. januar 2023 14:23)

  # Link komentara

 36. Što se mene tiče, svakom dopuštam slobodu da se zove kako hoće. I ne gledam šta je po nacionalnosti, veri ili boji kože. Nekoga poštujem ili ne na osnovu postupaka, na osnovu onoga što radi, a neke njegove "identitetske" osobine mi ne igraju važnu ulogu. U ljudima gledam da li je neko čovek, a ne Srbin/Hrvat/Kinez/Japanac/crnac/belac/musliman/agnostik...
  (brandt, 4. januar 2023 13:55)

  To je ok, ali ti nisi jedini stanovnik ovog regiona. Ima ljudi koji bi oko toga zaratili i ima ih mnogo. Da bi imao mir i stabilnost moraš da nađeš zajednički činilac, inače će ljudi kod svake krize da se ubijaju. Trenutna situacija je nestabilna i rizična, baš onakva kakvu priželjkuje onaj kome to odgovara.
  (Drvo, 4. januar 2023 14:22)

  # Link komentara

 37. Što se mene tiče, svakom dopuštam slobodu da se zove kako hoće. I ne gledam šta je po nacionalnosti, veri ili boji kože. Nekoga poštujem ili ne na osnovu postupaka, na osnovu onoga što radi, a neke njegove "identitetske" osobine mi ne igraju važnu ulogu. U ljudima gledam da li je neko čovek, a ne Srbin/Hrvat/Kinez/Japanac/crnac/belac/musliman/agnostik...
  (brandt, 4. januar 2023 13:55)

  Na individualnom nivou je to sasvim ljudski i moguce, ali pored individualnog identiteta postoje i kolektivni identiteti koji igraju veliku ulogu u odnosima izmedju drzava, kultura itd.
  (Vanja, 4. januar 2023 14:20)

  # Link komentara

 38. Ne znamo čak ni da su Sloveni sišli na Balkan, ima podjednako ako ne i više argumenata da su autohton narod. I ne radi se ovde da li su Srbi ili nisu Srbi, bar meni je to nevažno pitanje. Nek se svi zovemo Crnogorci, ime je nebitno, bitno je da smo isti narod i da možemo da živimo zajedno u miru. Ali to nije interes stranih agenata i likova koji dolaze da prave razlike na silu, pa koriste izraze kao Prvisrbijanci i sl.
  (Drvo, 4. januar 2023 12:21)
  Što se mene tiče, svakom dopuštam slobodu da se zove kako hoće. I ne gledam šta je po nacionalnosti, veri ili boji kože. Nekoga poštujem ili ne na osnovu postupaka, na osnovu onoga što radi, a neke njegove "identitetske" osobine mi ne igraju važnu ulogu. U ljudima gledam da li je neko čovek, a ne Srbin/Hrvat/Kinez/Japanac/crnac/belac/musliman/agnostik...
  (brandt, 4. januar 2023 13:55)

  # Link komentara

 39. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  Nista se ne razlikuje i narod kome ti pripadas,etnicko ciscenje genocid,genocidna tvorevina..
  (smrtgenocidasima, 4. januar 2023 13:51)

  # Link komentara

 40. da je Džingis Kan poživeo još 10ak godina ne bi danas bilo ni Rusije, a možda ni Kine... Njegova smrt je najveća tragedija u istoriji civilizacije.
  (mnemonic, 4. januar 2023 08:21)


  Na prvu se vidi da deliš iste destruktivne i agresorske vrednosti sa Džingis Kanom, što bi se reklo ista ste bagra, ali na sreću većeg dela čovečanstva baš ta Kina i Rusija nas danas štite da se smrad svetskog hegemona i njegovih konjušarčina ne razlije po čitavoj planeti.
  (..., 4. januar 2023 13:47)

  # Link komentara

 41. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:31)

  au al si piglu... šteta.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 10:17)

  Moguce. Prihvatam kritiku. Posebno kad tako argumentovano obrazlozite, jos koristeci tako "kreativan" nik. Procitavsi sve Vase argumente gospodine moram da se zapitam da ih nemate jos, bas bih voleo da ih cujem.
  (Drvo, 04. januar 2023 10:38)

  suviše pojednostavljujete etimologiju i uopšte antropologiju. to jest selektivno sipate vodu na vašu vodenicu. to nije odlika želje za spoznajom. uzgred, okriviti samo strane agente za svoje nevolje znači abolirati sebe od svake pogreške, a to nije odlika bistrih ljudi. zato rekoh šta rekoh a vi praštajte.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 13:37)

  # Link komentara

 42. Ne znamo čak ni da su Sloveni sišli na Balkan, ima podjednako ako ne i više argumenata da su autohton narod. I ne radi se ovde da li su Srbi ili nisu Srbi, bar meni je to nevažno pitanje. Nek se svi zovemo Crnogorci, ime je nebitno, bitno je da smo isti narod i da možemo da živimo zajedno u miru. Ali to nije interes stranih agenata i likova koji dolaze da prave razlike na silu, pa koriste izraze kao Prvisrbijanci i sl.
  (Drvo, 4. januar 2023 12:21)

  Baš sve je obrnuto od ovoga što si napisao.
  Više ima dokaza da su Sloveni došli na Balkansko poluostrvo.
  Ako je svejedno kako se zovemo, hajde onda da se svi zovemo Hrvati, ili to ne ide već drugi moraju da budu Srbi?
  Lokalna plemena su se klala mnogo pre nego što su "strani agenti" uopšte zašli ove krajeve. Danas najveću mržnju prema komšijama šire domaći, autohtoni nacionalisti.
  I na kraju, naziv "prvosrbijanac" je reakcija na etiketu "drugosrbijanac" koju nacionalisti lepe svakome ko se ne slaže sa njima (pored uobičajene etikete stranog plaćenika /domaćeg izdajnika).
  (Drugosrbijanac, 4. januar 2023 13:30)

  # Link komentara

 43. Način na koji ćeš da umreš je suštinski nebitan, jer te ionako posle toga nema više.
  (Smuleco, 4. januar 2023 13:29)

  # Link komentara

 44. I posle neko kaže šta će Srbiji vojska. Bolje poginuti sa puškom u ruci nego da te neko muči. Na kraju će te svakako ubiti. Zamislite stranog vojnika koji ti uđe u kuću, šta bi radio tvojoj deci, ženi na tvoje oči.To ne bi bila regularna vojska, to bi bili razni plaćenici, osuđivane ubice, silovatelji, itd.Manite se američkih filmova i njihove propagande...
  (Civilna zaštita i teritorijalna odbrana, 4. januar 2023 13:23)

  # Link komentara

 45. Postoje mnogo gori načini da se umre. Krvavi orao recimo.
  (Sunce Slobode, 4. januar 2023 13:21)

  # Link komentara

 46. Pisete o mongolima, a stavite sliku moghulskih vladara.
  Sve ste losiji
  (Dzonii, 4. januar 2023 13:17)

  # Link komentara

 47. ja sam srbin, ali od ovakvih ko ti i ovog ćirilka gore mozak zaista prokuva vise nego zbog hrvata, jer jedino vi možete da me iznervirate više od njih. ali to je sad nebitno, evo šta jeste: ubuduće jasenovac i zločine pominjite sa merom i ukusom a ne da bi nekom nešto nabijali na nos radi prepucavanja. u tome je razlika izmedju istinskog pijeteta prema žrtvama i bahate obesti kafanskih smetala, ili bubuljičavih tinejdžera, desnih buntovika. prekjuče se ispilili, juče čuli za jasenovac a danas bi da nas prosvetle. tako mladi a tako puni smrti i mržnje, sramota.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 12:46)

  Србин се пише великим словом, Србин се не стиди свог писма. То можеш неком другом да причаш. Ми би и спомињали Јасеновац са мером кад би видели да са истом мером и Хрвати се ограђују од тога. На жалост, то се овде не види.

  Зашто то не кажеш Јеврејину да тако не спомиње холокауст? Чуј, смета ти спомињање Јасеновца а не сметају ти погрдни коментари за ћирилицу. Лоше си поставио приоритете.
  (ja, 4. januar 2023 13:14)

  # Link komentara

 48. Ljudi, Nemci i Francuzi su se VEKOVIMA, ponavljam, VEKOVIMA, klali, ubijali, osvajali, silovali, pljackali.... Procitajte reci Marseljeze. I sta sad rade, kako sad zive?
  (Posmatrac, 4. januar 2023 11:58)

  Bez uvrede, prolazi vreme ovog supljeg primera. Ostaje da se vidi sta buducnost nosi i kako ce da zive.

  U dobru je lako dobar biti. Pogledajte koliko je bilo sloge u suocavanju sa nedacama potput Kovida ili posledicama ekonomskog rata protiv Rusije. Kada dodje stani-pani, nema uvazavanja interesa drugog koji je temelj svakog partnerskog odnosa. Samo se prisetite raspada YU 1991: tek ujedinjena Nemacka momentalno je ozivela svoje vekovne aspiracije prema pristupu toplim morima i animozitet prema Srbima. Nisu se konsultovali sa svojim francuskim partnerima nego su ih stavili pred svrsen cin. Francuska se nasla u cudu i da bi izbegla sramotu (te spoznaje pravih odnosa u EU), postala je jos veci glasogovornih antisrske politike od Nemacke.
  (Gde?, 4. januar 2023 13:13)

  # Link komentara

 49. Koliko nacista na jednom mestu. Ne mogu da podnesu istinu o kretanju naroda pa se otimaju da nisu to od čega su potekli.
  (Xaos, 4. januar 2023 13:13)

  # Link komentara

 50. (Rocky, 04. januar 2023 12:05)
  U tome je problem roki, što ti I tebi slični koji blatite srpski narod mislite da su svi koji misle drugačije od vas Hrvati, Albanci, Bosanci, Slovenci, svejedno. Mogućnost analitičkog razmišljanja kod vas je ravna nuli. Verujete u jednog pravoslavnog boga, u ruse (malim slovom i rusi i bog), ravnu Zemlju, teorije zavere i Miletu iz prodavnice preko puta. Vi niste Srbi, vi ste otpad nanesen poplavom devedesetih.
  (WallE, 4. januar 2023 13:08)

  # Link komentara

 51. Bugari nisu narod turskog porekla. Drevni Bugari su to bili i pomešali su se sa autohtonim narodom koji je većinski i slovenskog porekla. Ostao je jezik jer su Sloveni bili većina, a ime su promenili jer su azijati bili na vlasti.
  (Bugari, 4. januar 2023 13:07)

  # Link komentara

 52. Mene zaista interesuje kako jedna nekad tako velika nacija i još azijska, u još uvek velikoj državi spade na tričavih 3,3 miliona stanovnika!?
  (zaista fascinantno, 4. januar 2023 08:10)

  Nisu ni tad bili brojna nacija. Cak i u spomenutoj bici su pobedili s bar cetiri puta manjom vojskom od ruske (20 naspram 80 hiljada), a mongolsku vojsku su u vecini cinili ratnici iz prethodno porazenih vojski i naroda. Mongoli su u to vreme dominirali zbog konja, taktike, vestine, terena itd., odnosno zbog kombinacije svega toga. Carstvo im se raspalo prakticno odmah nakon nastanka, a ubrzo i drzave nastale iz njega, jer brojnost nisu imali, a vojna taktika i tehnologija imaju svoj rok trajanja.
  (Dex, 4. januar 2023 13:06)

  # Link komentara

 53. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.

  (Slovenac, 04. januar 2023 10:57)
  Dok su Srbi spavali na kiši ili pod vedrim nebom kao hajduci i uskoci neprestano se boreći protivu razno-raznih osvajača i zavojevača bili oni Turci, Austro-Ugari ili neko treći, dotle ste vi spavali na sigurnom, po bečkim štalama na konjskoj balegi u toplom, jeste da ste smrdeli, ali krv prolivali niste, pa kad biste vi imali junaka poput našeg Stevana Sinđelića, naravno nikad, sramotno je da takvi narodi poput vas uopšte postoje, vi ste sramota za sebe same, poltroni, sluge, ulizice, dobrovoljno roblje svakom okupatoru, zašto misliš da nam je vaše mišljenje bitno, vi ste za nas kao incest, sušta gadost.
  (ban Kulin, 4. januar 2023 13:05)

  # Link komentara

 54. Ne volim što se pismo upliće u to ali razumem šta si hteo da kažeš...moraš da razumeš da im je ovo jedini ventil, niko ih ne ferma u realnom svetu, nebitni su i onda ovde dolaze da leče svoje frustracije. Šteta što Mongoli nisu stigli i do nas.
  (stop desničarskom ludilu, 4. januar 2023 11:08)

  Siguran si da Mongoli nisu stigli do nas?Pa kako si ti onda mongoloid?
  (Adi, 4. januar 2023 12:40)

  Pa stigli su do vas Ante, ali nisu do nas.
  (Neutralni treš, 4. januar 2023 13:04)

  # Link komentara

 55. @neutralni felš


  Sta je bilo Hrvatu? Nervozan si kad ti neko dira ustaše?
  (Oliver, 04. januar 2023 11:30)

  ja sam hrvat onoliko koliko si ti čečen. mada ko zna, sudeći po nekim komentarima, odlepio si za kadirovim.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 13:04)

  # Link komentara

 56. @neutralni felš


  Sta je bilo Hrvatu? Nervozan si kad ti neko dira ustaše?
  (Oliver, 04. januar 2023 11:30)

  ja sam hrvat onoliko koliko si ti čečen. mada ko zna, sudeći po nekim komentarima, odlepio si za kadirovim.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 13:04)

  # Link komentara

 57. a tek što su ti nabili kompleks pa nonstop razmišljaš o njima...
  (neutralni felš, 04. januar 2023 10:16)

  Naravno, svi Srbi stalno razmišljaju o NDH i Hrvatima. Svakog trenutka. I nije to zbog kompleksa. To je ono što tebe i tvoje najviše muči. I plaši.
  (Midnight, 04. januar 2023 12:18)

  kao srbin mogu da ti kažem da je to toliko paćenički/kompleksaški da nikome ne izaziva strah i muku nego mučninu.i gadjenje. od nas pravite kukavne jadnike koji samo kmeče i kalimerišu i da im je to alibi jer nisu ništa postigli. zato će i na tekst o mongolima pisati komentare o hrvatima. to je rekosmo, suviše paćenički za moj ukus... naše nevine srpske žrtve se od vas prevrću u grobu, vi ste primer onih srba koji su skrenuli sa puta. ko se ne slaže sa vama, proglašavate ga hrvatom. takve bisere nijedan narod na svetu nema, jedino neka stara afro plemena, eto toliko ste piglu.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 13:02)

  # Link komentara

 58. a tek što su ti nabili kompleks pa nonstop razmišljaš o njima...
  (neutralni felš, 04. januar 2023 10:16)

  Naravno, svi Srbi stalno razmišljaju o NDH i Hrvatima. Svakog trenutka. I nije to zbog kompleksa. To je ono što tebe i tvoje najviše muči. I plaši.
  (Midnight, 04. januar 2023 12:18)

  kao srbin mogu da ti kažem da je to toliko paćenički/kompleksaški da nikome ne izaziva strah i muku nego mučninu.i gadjenje. od nas pravite kukavne jadnike koji samo kmeče i kalimerišu i da im je to alibi jer nisu ništa postigli. zato će i na tekst o mongolima pisati komentare o hrvatima. to je rekosmo, suviše paćenički za moj ukus... naše nevine srpske žrtve se od vas prevrću u grobu, vi ste primer onih srba koji su skrenuli sa puta. ko se ne slaže sa vama, proglašavate ga hrvatom. takve bisere nijedan narod na svetu nema, jedino neka stara afro plemena, eto toliko ste piglu.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 13:01)

  # Link komentara

 59. Ne volim što se pismo upliće u to ali razumem šta si hteo da kažeš...moraš da razumeš da im je ovo jedini ventil, niko ih ne ferma u realnom svetu, nebitni su i onda ovde dolaze da leče svoje frustracije. Šteta što Mongoli nisu stigli i do nas.
  (stop desničarskom ludilu, 4. januar 2023 11:08)

  Siguran si da Mongoli nisu stigli do nas?Pa kako si ti onda mongoloid?
  (Adi, 04. januar 2023 12:40)

  kakav britak smisao za fazon, humor i diskusiju... ko žeksovo saopštenje za štampu.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 12:52)

  # Link komentara

 60. (Mile dizna, 04. januar 2023 10:58)

  Ko budućnosti nema po prošlosti kopa! :(
  (466453, 4. januar 2023 11:58)


  U životu sve je samo prošlost, sva naša iskustva i sva naša znanja stečena su u prošlosti, a u sadašnjosti ih samo primenjujemo zarad imaginarne budućnosti koju kao pojedinci možda i ne uspemo da dočekamo, potcenjivanje prošlosti odlika je samo neinteligentnih i neobrazovanih ljudi.
  (Miloš Bg, 4. januar 2023 12:49)

  # Link komentara

 61. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  a tek što su ti nabili kompleks pa nonstop razmišljaš o njima...
  (neutralni felš, 04. januar 2023 10:16)


  Bolje promeni nik u neutralna budala. Valjda ces nekad napisati bar dve recenice, ako ti mozak ne prokuva pre toga...


  P.S.Bolje se stidi Jasenovca, mrznja ce te ubiti.
  (ja, 04. januar 2023 11:39)


  ja sam srbin, ali od ovakvih ko ti i ovog ćirilka gore mozak zaista prokuva vise nego zbog hrvata, jer jedino vi možete da me iznervirate više od njih. ali to je sad nebitno, evo šta jeste: ubuduće jasenovac i zločine pominjite sa merom i ukusom a ne da bi nekom nešto nabijali na nos radi prepucavanja. u tome je razlika izmedju istinskog pijeteta prema žrtvama i bahate obesti kafanskih smetala, ili bubuljičavih tinejdžera, desnih buntovika. prekjuče se ispilili, juče čuli za jasenovac a danas bi da nas prosvetle. tako mladi a tako puni smrti i mržnje, sramota.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 12:46)

  # Link komentara

 62. Ne volim što se pismo upliće u to ali razumem šta si hteo da kažeš...moraš da razumeš da im je ovo jedini ventil, niko ih ne ferma u realnom svetu, nebitni su i onda ovde dolaze da leče svoje frustracije. Šteta što Mongoli nisu stigli i do nas.
  (stop desničarskom ludilu, 4. januar 2023 11:08)

  Siguran si da Mongoli nisu stigli do nas?Pa kako si ti onda mongoloid?
  (Adi, 4. januar 2023 12:40)

  # Link komentara

 63. Ono o čemu se malo priča je da je ta takozvana Zlatna horda koja je uništila Kijevsku Rusiju bila miks mongolsko-tatarsko-turkejskih naroda, Mongoli su tu bili samo u vrhu te osvajačke piramide, vrlo je verovatno da možda čak nisu ni bili najbrojniji u svim tim vojskama Zlatne horde koje su napadale Ruse. Potomci te Zlatne horde su vam danas sem Mongola i Tatara u Rusiji i ovi turkejski narodi u centralnoj Aziji poput Kazahstanaca, Turkmenistanaca, Uzbekistanaca i slično, naravno ne svi, ali u principu to su ti narodi.

  Ono o čemu se još manje govori po pitanju Kijevske Rusije vam je to da su njenoj propasti doprineli i poljski kraljevi koji su decenijama pre toga čestim upadima konstantno napadali ruske kneževine radi pljačke i time postepeno slabili moć Kijevske Rusije, tako da ta poljska rusofobija prema svemu što je rusko praktično postoji još od tih davnih vremena, a najverovatnije da je motiv svega toga bio katolički antagonizmom prema pravoslavnim hrišćanima.
  (Hammer, 4. januar 2023 12:38)

  # Link komentara

 64. Odlican komentar. Jedini pravi juznoslavenski narodi su Srbi, Hrvati i Bugari.
  (Jols, 4. januar 2023 08:59)

  Bugari su narod turskog porekla. O toj nespornoj istorijskoj cinjenici postoje mnogi tragovi u vizantijskoj istoriografiji toga vremena. U dodiru sa Slovenima, cije teritorije su zaposeli i u cijem susedstvu su ziveli, slovenizovali su se a kasnije prihvatili i hriscanstvo.
  (M, 4. januar 2023 12:38)

  # Link komentara

 65. Već oko devet ujutru komentari gube svaki smisao i nemaju nikakve veze sa tekstom.
  (deki, 4. januar 2023 12:34)

  # Link komentara

 66. Ukrajinci su čisti Sloveni, dok su Rusi mesavina Slovena, Skandinavaca, Tatara, Mongola i istocnih starosedelaca. Ukrajinca sa "kosim" ocima necete sresti, a takvih "Rusa" ima na milione.
  (Indjija, 4. januar 2023 08:47)

  Kako ne poverovati Indijancu koji pise iz rezervata?
  (Krug trojke, 4. januar 2023 12:32)

  # Link komentara

 67. I na ovoj vesti postoje latinicarska goveda!
  (Slava Ruskoj vojsci, 4. januar 2023 11:26)

  Vidimo.
  (Tereza, 4. januar 2023 12:29)

  # Link komentara

 68. Mongolsko carstvo nije propalo, Mongoli osvajaci znaju kakva im je drzava i razlog sto tako malo ljudi zivi u Mongoliji je sto osvajaci nikada nisu ni planirali da se vrate. Nihovi potomci su Turci, Afganistanci, deo Rusa i jos mnogi narodi u Aziji i Istocnoj Evropi
  (trisa, 4. januar 2023 12:27)

  # Link komentara

 69. Mile dizna, 04. januar 2023 10:58)

  Ko budućnosti nema po prošlosti kopa! :(
  (466453, 4. januar 2023 11:58)

  Ko iz prošlosti ne uči za budućnost je katastrofa koja čeka da se vi desi.
  (Neutralni treš, 4. januar 2023 12:26)

  # Link komentara

 70. Ladno vas istrolovao lik sa nikom Bilde. Neverica...
  (iosonostefan, 4. januar 2023 11:5o11:58)


  Ladno i tebe.
  (Baš si bilde, 4. januar 2023 12:25)

  # Link komentara

 71. Znaci samo Srbi nisu dobili ime po necemu, oni su prije boga tu...
  (Bokyyyy, 04. januar 2023 09:14)

  Zavisi kako gledas. Svakako smo tu pre nego sto je hriscanstvo uopste smisljeno tako da...
  (blicko, 04. januar 2023 12:09)

  "tu" je suvuše širok pojam - od urala do karpata preko moravske oblasti pa konačno do raznih delova balkana, u šestom i sedmom veku veku nove ere, to jest posle hrista, ili, kako bi ti rekao, pre "smišljanja hrišćanstva", zajedno sa ostalim plemenima, manjim ili većim.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 12:24)

  # Link komentara

 72. Čitajući ove komentare mislim da je došlo vreme da netko stisne to crveno dugme
  (Had, 4. januar 2023 12:24)

  # Link komentara

 73. Neke od savremenih bolesti su možda i gori načini da se umre, jer dugo čoveka mrcvare.
  (Drvo, 4. januar 2023 12:22)

  # Link komentara

 74. Podseti nas, kad su ono beše Južni Sloveni sišli na Balkan i naselili ga?
  Po tome su i Srbi i svi narodi veštački, i jesu, jer je u početki nastao čovek, pa se migracijom naseljavao na razne kontinente i onda na pojedinim delovima formirao svoju državu i "naciju".
  (brandt, 4. januar 2023 11:23)

  Ne znamo čak ni da su Sloveni sišli na Balkan, ima podjednako ako ne i više argumenata da su autohton narod. I ne radi se ovde da li su Srbi ili nisu Srbi, bar meni je to nevažno pitanje. Nek se svi zovemo Crnogorci, ime je nebitno, bitno je da smo isti narod i da možemo da živimo zajedno u miru. Ali to nije interes stranih agenata i likova koji dolaze da prave razlike na silu, pa koriste izraze kao Prvisrbijanci i sl.
  (Drvo, 4. januar 2023 12:21)

  # Link komentara

 75. a tek što su ti nabili kompleks pa nonstop razmišljaš o njima...
  (neutralni felš, 04. januar 2023 10:16)

  Naravno, svi Srbi stalno razmišljaju o NDH i Hrvatima. Svakog trenutka. I nije to zbog kompleksa. To je ono što tebe i tvoje najviše muči. I plaši.
  (Midnight, 4. januar 2023 12:18)

  # Link komentara

 76. Znaci samo Srbi nisu dobili ime po necemu, oni su prije boga tu...
  (Bokyyyy, 04. januar 2023 09:14)

  Zavisi kako gledas. Svakako smo tu pre nego sto je hriscanstvo uopste smisljeno tako da...
  (blicko, 4. januar 2023 12:09)

  # Link komentara

 77. A ovi drugo-srbijanci i ostali Hrvati i dalje tonu... sada je to već treća klasa Srba, treće Srbijanci ...

  Srećom sve ih je manje... osim ovako na internetu, gde još smeju da izmisle ...

  Slava velikoj Rusiji, novoj Vizantiji.
  (Šuger, 4. januar 2023 12:08)

  # Link komentara

 78. Opa, tekst o tome kako su Rusi izgubili? Može nešto o WW1 i porazu Sovjeta? Priprema za nadolazeći poraz Rusije?
  (Skakač na H5, 4. januar 2023 12:06)

  # Link komentara

 79. Počinjem da se gnušam Srba i svog porekla. Odvratni ste. Poslednje srednjovekovno pleme u Evropi. Red je da vas Putin proglasi svojim robljem, sorabami, šta već, ugasi svetlo, zatvori vrata a ključ srbstva baci u Crno more.
  (WallE, 4. januar 2023 09:55)

  Od svih Srba najgori su hrvati. Ali ne može se izbrisati poreklo, zauvek ćete biti otpadak velikog naroda ... i sa gnušanjem i divljenjem ćete zauvek gledati na Srbe i svoje poreklo.

  To tako mora biti, svuda u istoriji civilizacije je tako. Raduj se. Imaš slavno poreklo, ali trenutno pripadaš sramnom katoličkom delu.
  (Rocky, 4. januar 2023 12:05)

  # Link komentara

 80. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.
  (Slovenac, 4. januar 2023 10:57)

  E moj burekdžija, tebi mora da sve blista u životu. Vidi se po zlobi i cinizmu. Baš je tebi lepo biti sa samim sobom.
  (Učitelj, 4. januar 2023 12:02)

  # Link komentara

 81. Mi cemo se smanjiyi ali vi cete nestati, ja se madam globalnom sukobu da vam se osvetimo za nepravde iz 20. veka i to sa kamatom.
  (Aleksej

  A kome bi se osvetio? Ajd nekom dedi ili starijem coveku, ako je jos ziv, a ucestvovao je, ali kome sad?
  Evo ti moj primer. Mene oterali iz Hrvatske, vodio ih neki Mato Gvozdeni, tako smo ga zvali. Taj je umro, sin mu je ziv, a ima i unucad. Jel moj sin sad treba njegovu unucad da "sa kamatom" da progoni?

  Ljudi, Nemci i Francuzi su se VEKOVIMA, ponavljam, VEKOVIMA, klali, ubijali, osvajali, silovali, pljackali.... Procitajte reci Marseljeze. I sta sad rade, kako sad zive?
  (Posmatrac, 4. januar 2023 11:58)

  # Link komentara

 82. Od Mongolije ostali samo dugmići ... i od NDH isto. Tako će i od Hrvatske, Ukrajine, NATO pakta. Sva ta društva i države mržnje i zla će nestati. Kao da bi Rusija danas bila najveća i najmoćnija država da su neke horde azijatske mogle da je tada unište. Znaju i Mongoli i Tatari i Hazari kako su prošli kada su se Rusi organizovali.

  Raduje me muka i nemoć tog devijantnog NATO dela sveta koji nemoćno gleda kako Rusija ponovo uništava nacizam, ta ponovo velika i moćna Rusija, i oni ponovo ne mogu ništa da urade tu, osim da prosipaju mržnju i gadost.

  Znaju svi šta sledi sledećim nacističkim državama koje su još u komunističkm granicama.
  (Marv, 4. januar 2023 11:58)

  # Link komentara

 83. @mile dizna

  Koliko sam primetio za kratko vreme na ovom portalu ima dosta Hrvata koji vole da provociraju, nekad se čak predstavljaju providno kao Srbi, pa im ljudi odgovore. Tako dođe do toga. Ima stvarno svega ovde, ponajmanje iskrenosti i dobrih namera da se nađe odgovor.
  (Drvo, 4. januar 2023 11:58)

  # Link komentara

 84. Ladno vas istrolovao lik sa nikom Bilde. Neverica...
  (iosonostefan, 4. januar 2023 11:58)

  # Link komentara

 85. (Mile dizna, 04. januar 2023 10:58)

  Ko budućnosti nema po prošlosti kopa! :(
  (466453, 4. januar 2023 11:58)

  # Link komentara

 86. Divljaci bili divljaci ostali.
  (Milan, 4. januar 2023 11:58)

  # Link komentara

 87. Pa i poslije ovog rata ćeš se čuditi kako je nekada veliki ruski narod sveden na moskovski pašaluk. Prdnuli u vjetar pa nestali...
  Rascjepkat će ih na 20 država i u svim osim jedne će biti u manjini i nestati...
  (Mario, 04. januar 2023 11:03)

  Mislis kao Srbe?
  (blicko, 4. januar 2023 11:57)

  # Link komentara

 88. Od ustaša bolesnijih i gorih nema.
  (Anonimus, 4. januar 2023 11:57)

  # Link komentara

 89. Иначе и тај азијат себе сматра Русом и чик пробај да му кажеш да није Рус. Не би се лепо провео. Русија је земља са највише националних мањина на свету.
  (Комша, 04. januar 2023 09:11)

  Bravo. Tacno tako i cinjenica da su Rusi oteli najvise zemalja u svetu i oduzeli ih od autohtonih naroda. Od kijevske Rusije, do Japana, od Sibira do Indije i Turske.
  (Geography, 4. januar 2023 11:54)

  # Link komentara

 90. Da se nekolicini bahatih oligarha danas ovo sprovede, mnogi od njih bi se smirilli i prestali da se iživljavaju nad običnim narodom zarad sopstvene koristi.
  (Mirotić iz auta, 4. januar 2023 11:53)

  # Link komentara

 91. Vlad III Tepeş: mene i moje metode jos niste upoznali? :)
  (Dracula, 4. januar 2023 11:52)

  # Link komentara

 92. @zaista fascinantno
  Država je velika po površini, ali na toj površini ne može da se živi. Zbog stalne opasnosti, Rusija i Kina su ih okružili, uzeli pod svoje skoro sve teritorije na kojima može da se živi, i ono što je najbitnije, asimilovali su ih. Moć, snaga, veličina Mongolske kulture je pre svega bila u ratu. Kada su im onemogućili da ratuju, njihovo stanovništvo je prihvatilo pre svega Kinesku, ali i Rusku kulturu.
  Sve ovo treba da bude velika opomena i za nas, pošto smo i mi narod koji je ponosniji na vreme ratova nego na vreme mira.
  (Srki, 4. januar 2023 11:46)

  # Link komentara

 93. @pvo, istorija je prepuna surovosti, ovde sam se osvrnuo na konkretan dogadjaj i reakciju na isti.
  (gorki, 4. januar 2023 11:42)

  # Link komentara

 94. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  a tek što su ti nabili kompleks pa nonstop razmišljaš o njima...
  (neutralni felš, 04. januar 2023 10:16)


  Bolje promeni nik u neutralna budala. Valjda ces nekad napisati bar dve recenice, ako ti mozak ne prokuva pre toga...


  P.S.Bolje se stidi Jasenovca, mrznja ce te ubiti.
  (ja, 4. januar 2023 11:39)

  # Link komentara

 95. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.
  (Slovenac, 4. januar 2023 10:57)

  Dolazi krčmar sa računom sav burek da platiš. Prpa,a?
  (Prvostbijančić, 4. januar 2023 11:39)

  # Link komentara

 96. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.
  (Slovenac, 4. januar 2023 10:57)

  Dolazi krčmar sa računom sav burek da platiš. Prpa,a?
  (Prvostbijančić, 4. januar 2023 11:39)

  # Link komentara

 97. Počinjem da se gnušam Srba i svog porekla. Odvratni ste. Poslednje srednjovekovno pleme u Evropi. Red je da vas Putin proglasi svojim robljem, sorabami, šta već, ugasi svetlo, zatvori vrata a ključ srbstva baci u Crno more.
  (WallE, 4. januar 2023 09:55)


  i ja se gnusam svog porekla i pecata koncetracionih logora, saveznistva sa Hitlerom.
  (Ante, 4. januar 2023 11:37)

  # Link komentara

 98. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.
  (Slovenac, 04. januar 2023 10:57)


  Bolje biti sluga 900 godina kao vi i Hrvati. U pravu si.
  (Zeljko, 4. januar 2023 11:35)

  # Link komentara

 99. Зашто упорно Босанце гурате у народе?
  Такав народ не препознаје ни устав БиХ. Нико сам себе не етикетира том народношћу.
  Зашто, нпр. Херцеговце не гурате у народе, по истом принципу?
  Јел видите зашто ми не ваљамо и зашто нам иде низбрдо, те зашто нико неће са нама?
  Ми се од осталих разликујемо по томе што мрзимо сами себе.
  (Макарије, 4. januar 2023 11:34)

  # Link komentara

 100. Hrvatske kraljeve niko nikada nije ubio, iz prostog razloga sto nisu ni postojali.
  (Zeljko, 4. januar 2023 11:34)

  # Link komentara

 101. @mario

  Ni nas ne mozete da svedete na beogradski pašaluk,a kamoli Ruse na moskovski šako jada. Bolje pazi da te ne zvekne opet dron tvojih prijatelja Ukrajinaca posred Zagreba,hahaha..
  (Oliver, 4. januar 2023 11:34)

  # Link komentara

 102. Pa i poslije ovog rata ćeš se čuditi kako je nekada veliki ruski narod sveden na moskovski pašaluk. Prdnuli u vjetar pa nestali...
  Rascjepkat će ih na 20 država i u svim osim jedne će biti u manjini i nestati...
  (Mario, 04. januar 2023 11:03)


  Dosta njih to ceka hiljadama godina, ali dzaba...ti si verovatno ozlojedjen sto ti je deda poginuo kod Staljingrada.
  (Nenad, 4. januar 2023 11:33)

  # Link komentara

 103. Ovo sa presovanjem zarobljenika, to ima i danas.

  GSP u špicu.
  (Hmmm, 4. januar 2023 11:33)

  # Link komentara

 104. Škorpioni veći neljudi od svih u tekstu!
  (Miki, 04. januar 2023 11:04)

  Merčepovci i sona kiselina. Jasenovac 53 nacina ubijanja...pa tek onda posle dosta praznih mesta.
  (ja, 4. januar 2023 11:32)

  # Link komentara

 105. Мени је најјачи утисак био кад су они из Белгорода напали оне у Славеносербску...
  Јел могуће да се ми никад нећемо колективно опаметити и сконтати ко нам је заправо непријатељ?!
  (Макарије, 4. januar 2023 11:30)

  # Link komentara

 106. @neutralni felš


  Sta je bilo Hrvatu? Nervozan si kad ti neko dira ustaše?
  (Oliver, 4. januar 2023 11:30)

  # Link komentara

 107. I na ovoj vesti postoje latinicarska goveda!
  (Slava Ruskoj vojsci, 4. januar 2023 11:26)

  # Link komentara

 108. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 4. januar 2023 08:31)
  Podseti nas, kad su ono beše Južni Sloveni sišli na Balkan i naselili ga?
  Po tome su i Srbi i svi narodi veštački, i jesu, jer je u početki nastao čovek, pa se migracijom naseljavao na razne kontinente i onda na pojedinim delovima formirao svoju državu i "naciju".
  (brandt, 4. januar 2023 11:23)

  # Link komentara

 109. Anticki Makedonci su bili Heleni. Njihov vodja se zvao Aleksandar, sto na grckom znaci Branitelj. Da je bio Sloven zvao bi se Branislav. Ostali ratnici i vodje su takodje imali helenska imena. Makedonija, Bosna i Crna Gora su komunisticke tvorevine da se oslabi Srbija, da bi Jugoslavija bila balansiranija i lakse opstane, posto je problem sa predratnom Jugoslavijom bila apsolutna dominacija Srbije, sto je neodrzivo. Isto su komunisti uradili i Rusiji tako sto su joj uteli ogroman deo teritorije bez razloga i dali Ukrajini. Oko toga se danas naravno ratuje.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:59)

  Aleksandar ne može biti Sloven pošto je živeo u vreme kada Sloveni još nisu izmišljeni kao ime. Ali ne može biti ni Helen pošto sami Heleni za njega kažu kod Plutarha u delu "Slavni likovi antike", drugi deo, strana 101, izdanje 1990. Beograd, u poglavlju "Preci i roditelji Aleksandrovi":
  "Da je Aleksandar po svome poreklu s očeve strane bio Heraklid od loze Karanove", piše Plutarh. Dakle potomaka mitskog Herakla.
  A Heraklidi su poreklom i osnivači Troje odnosno Ilija po kome se spev zove Ilijada. Osim toga njegovog oca Filipa Heleni preziru kao varvarina i divljaka iz severnih planina koji ih redom osvaja .
  Možda je preterano Aleksandra proglašavati Srbinom i Slovenom ali definitivno nije ni Helen . U ostalom skoro pola stanovništva Balkana nosi gene koji su na Balkanu već 50 000 godina i možda su predački Slovenima ali nisu Slovenski u današnjem smislu.
  (Rob Sinji, 4. januar 2023 11:21)

  # Link komentara

 110. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.
  (Slovenac, 4. januar 2023 10:57)

  Kud ces veceg nemozga od slovenca koji misli da nesto zna samo zasto sto je u evropskoj uniji. Zasto bismo se mi svetili za Prvi svetski rat kad smo pobedili u njemu? Ta pobeda nam je bila najbolja osveta.
  (Piro, 4. januar 2023 11:21)

  # Link komentara

 111. Ništa čudno, Mongoli su to radili i u Kini i u Evropi i na bliskom istoku.

  Zašto ne objavite kakve su kasnije bile odmazde Ruskih knezova ?! Istražite malo :-)

  Zato su danas Mongoli maloljudan narod u retko naseljenoj zemlji koji piše ruskom ćirilicom i ima užasan strah od Rusa.

  Nije mongolski narod uništila kuga ili zemljotres. Jednostavno je. Isto važi i za Hazare i za Tatare. Tačno se zna ko je kada i kako uništio čitave te narode i države. I zašto.
  (Best, 4. januar 2023 11:20)

  # Link komentara

 112. Al ono kad Srbi 6 ipo miliona u Srbiji i jos 3 ipo napolju kazu Ukrajincima 30 miliona etnickih Ukrajinaca samo u Ukrajini a sigurno jos 7-8 miliona napolju da su izmisljena nacija hahahaha zemljo otvori se.
  (samo kazem, 4. januar 2023 11:16)

  # Link komentara

 113. Mile Dizna,Historia magistra vitae est!
  (J.A., 4. januar 2023 11:12)

  # Link komentara

 114. Mi smo primer koji je los.Mi bi da se svetimo svima sa kojima smo ratovali pre 50,100,500 godina.Nekad me sramota da kazem da sam srbin.
  (ceda, 4. januar 2023 11:11)

  # Link komentara

 115. Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 04. januar 2023 08:37)

  Ne volim što se pismo upliće u to ali razumem šta si hteo da kažeš...moraš da razumeš da im je ovo jedini ventil, niko ih ne ferma u realnom svetu, nebitni su i onda ovde dolaze da leče svoje frustracije. Šteta što Mongoli nisu stigli i do nas.
  (stop desničarskom ludilu, 4. januar 2023 11:08)

  # Link komentara

 116. Koliko bi ja voleo motorom da odem do Mongolije.
  (John Smith, 4. januar 2023 11:08)

  # Link komentara

 117. (Detektor gluposti, 4. januar 2023 10:35)

  Kako sebe nisi detektovao, to je pravo cudo. Ruska komunisticka propaganda, a ne sovjetska?!
  (Piro, 4. januar 2023 11:06)

  # Link komentara

 118. Škorpioni veći neljudi od svih u tekstu!
  (Miki, 4. januar 2023 11:04)

  # Link komentara

 119. Mene zaista interesuje kako jedna nekad tako velika nacija i još azijska, u još uvek velikoj državi spade na tričavih 3,3 miliona stanovnika!?
  (zaista fascinantno, 4. januar 2023 08:10)

  Pa i poslije ovog rata ćeš se čuditi kako je nekada veliki ruski narod sveden na moskovski pašaluk. Prdnuli u vjetar pa nestali...
  Rascjepkat će ih na 20 država i u svim osim jedne će biti u manjini i nestati...
  (Mario, 4. januar 2023 11:03)

  # Link komentara

 120. (gorki, 04. januar 2023 08:33)

  Da. Cuvena ruska/slovenska surovost. Isli po Mongoliji silovali i cupali jezike…

  Ima na netu.
  (PVO, 4. januar 2023 11:02)

  # Link komentara

 121. Još jedan tekst i još jedan dokaz da je u Srbiji najvažniji predmet - istorija. Zaboravljamo da je ovo 21-vijek, da većinu svijeta ne interesuje šta se dešavalo prije hiljadu godina, da mladi danas (opet da ponovim u većini zemalja) ni ne uče detalje iz bliske i daleke prošlosti. A i zašto bi? Da bi mrzili nekoga zbog nekog događaja koji se desio u nekoj stranoj i dalekoj zemlji prije toliko godina. Pročitajte komentare, Mongolci su zli i naopaki, 'braća' Rusi su divni i uvijek prijateljski raspoloženi. Neizostavno odmah se u sve to uvuku i prljavi i zli Hrvati (trenutno nema ništa na račun Albanaca i Bosanaca), ma divota jedna. U normalnim državama su posvećeni matematici, hemiji, biologiji, fizici, novim izumima, tehnologiji. A onda se neko čudi što pojedine zemlje napreduju, a neke kaskaju. Pa nastavite nesmanjenom žestinom 'podučavati' nove naraštaje o događajima starijim i od ameba.
  (Mile dizna, 4. januar 2023 10:58)

  # Link komentara

 122. Prvosrbijancici slobodari opet u akciji. Oni bi se svetili za nesto pre 100 godina, a za burek nemaju. Cekaju novi globalni rat, tada ce da ih krene, hahahhhahahaha! Koji nemozak moras biti, da tako razmisljas.
  (Slovenac, 4. januar 2023 10:57)

  # Link komentara

 123. Anticki Makedonci su bili Heleni. Njihov vodja se zvao Aleksandar, sto na grckom znaci Branitelj. Da je bio Sloven zvao bi se Branislav. Ostali ratnici i vodje su takodje imali helenska imena. Makedonija, Bosna i Crna Gora su komunisticke tvorevine da se oslabi Srbija, da bi Jugoslavija bila balansiranija i lakse opstane, posto je problem sa predratnom Jugoslavijom bila apsolutna dominacija Srbije, sto je neodrzivo. Isto su komunisti uradili i Rusiji tako sto su joj uteli ogroman deo teritorije bez razloga i dali Ukrajini. Oko toga se danas naravno ratuje.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:59)

  Nije branitelj nego branilac, zastitnik.
  (Piro, 4. januar 2023 10:54)

  # Link komentara

 124. da je Džingis Kan poživeo još 10ak godina ne bi danas bilo ni Rusije, a možda ni Kine... Njegova smrt je najveća tragedija u istoriji civilizacije.
  mnemonic

  Covecanstvo je samo po sebi tragedija.
  (civilizacija Q, 4. januar 2023 09:09)

  Eto dokle ide vasa mrznja. Na tekst u kojem su opisane neke od najmosntruoznijih nacina da ubijete coveka, vas komentar je da bi ti sto su to radili trebali da vladaju jos samo da bi unistili narode koje danas broje milijarde ljudi, protiv kojih vi imate neke politicke razmirice.

  I posle kazu, ne mi smo fini, demokratija, civilizovanost, ali u sustini svima vlada samo netrepeljivost. Sto je dalje od povrsine i najsminkanija, to je opasnija.

  Ajde da nadjemo neki zajednicki cinilac i resenje, a ne samo da se forsiraju razlike. Medju tim Kinezima i Rusima imaju milioni boljih ljudi od vas i od mene, kao sto ima i gorih i medju njima i medju bilo kojem drugom narodu.
  (Drvo, 4. januar 2023 10:52)

  # Link komentara

 125. A napredno plivanje u Savi sa betonskim perajima, prebijanje čuvara u Savamaloj do smrti, pa već legendarne egzekucije u Ritopeku pokazuju da su ON i ekipa nadmašili i Mongole
  (DrKadzija, 4. januar 2023 10:52)

  # Link komentara

 126. Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 4. januar 2023 08:37)

  Nece pre tebe, budi siguran u to...
  (Zeljko Tomic, 4. januar 2023 10:46)

  # Link komentara

 127. Počinjem da se gnušam Srba i svog porekla. Odvratni ste. Poslednje srednjovekovno pleme u Evropi. Red je da vas Putin proglasi svojim robljem, sorabami, šta već, ugasi svetlo, zatvori vrata a ključ srbstva baci u Crno more.
  (WallE, 4. januar 2023 09:55)

  Zasto toliko mrznje Kresimire, mi vas recimo volimo i postujemo kao narod, samo ne volimo vas politicki sistem. Ako dodjete u Beograd, ugosticemo vas, dobicete rakiju i cevape, starogradsku muziku i zagrljaj (no homo).
  (Drvo, 4. januar 2023 10:43)

  # Link komentara

 128. To se u medernom ratovanju zove overstrech. Zauzeli su preveliku teritoriju i to je na duzi period neodbranjivo. Urusilo se samo od sebe,a oni kao narod ostali manjina u teritorijama koje su osvojene. Kasnije ih verovatno izolovala Kina, ako se dobro secam.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:39)
  Dobar komentar...Primer su današnji Tatari u Tatarstanu,ima potomaka Mongola a ima i čisto slovenskih tipova ljudi...
  (Москва Сити, 4. januar 2023 10:42)

  # Link komentara

 129. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:31)

  au al si piglu... šteta.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 10:17)

  Moguce. Prihvatam kritiku. Posebno kad tako argumentovano obrazlozite, jos koristeci tako "kreativan" nik. Procitavsi sve Vase argumente gospodine moram da se zapitam da ih nemate jos, bas bih voleo da ih cujem.
  (Drvo, 4. januar 2023 10:38)

  # Link komentara

 130. Kijev je prva prestonica Rusije.Ja znam da vama evropejcima istorija nije jaca strana,a i smisao za humor vam je NULA.Drugosrbijanci i ukrajinci nisu moja braca.
  (Realno, 04. januar 2023 08:53)
  Ako ti ukrajinci nisu braća onda ti i nisi srbin. Pročitaj malo neku knjigu o genetskoj sličnosti i videćeš da su nam ukrajinci bliži od rusa. Dalje, Kievska Rusija nije bila onakva kakvu je većina vas izmanipulisanih ruskom komunističkom propagandom smatrate, to je bila zajednička država starih rusa i ukrajinaca. I drugo, ko si ti da određuješ ko je veći a ko manji Srbin, ko prvosrbijanac a ko drugosrbijanac? Od kada je to nečiji politički stav postao mera koliki je i da li je Srbin? Ko je to odredio? Blage ti veze nemaš prijatelju o istoriji sopstvenog naroda čim ovako besramno lupetaš. Ili si jedan od zaposlenih iz onog humanitarnog centra u Nišu.
  (Detektor gluposti, 4. januar 2023 10:35)

  # Link komentara

 131. ok ukrajina stara rusija ali imate i austriju, švacarsku, lihtenštajn, belgiju, irsku...
  (dr nick riviera, 4. januar 2023 10:35)

  # Link komentara

 132. @Jols: "Jedini pravi juznoslavenski narodi su Srbi, Hrvati i Bugari."
  Bugari čak i nisu slovenski narod ako se posmatra njihovo istorijsko nasleđe. Prvi Bugari (proto-Bulgari) su tursko pleme, koje je došlo na Balkan, doduše pre Slovena. Po dolasku Slovena (ili ako hoćete Srba), ti Bugari su se pomešali sa Slovenima, primili slovenska imena (delimično), jezik, kulturu i na kraju pravoslavlje od Ćirila i Metodije. Svoje "kanove" zamenili su carevima. Tako da su stvarno Srbi i Hrvati jedini slovenski narodi po dolasku na Balkan. Svi ovi drugi današnji su regionalne varijante istog porekla. A priče o autohtonim Slovenima nisu dokazane i služe jedino reviziji istorije. (Deretić, Šarić i sl.) Naravno da su se i današnji Srbi i Hrvati pomešali sa okolnim narodima, tako da teško danas postoje "čisti" narodi na Balkanu.
  (Dule, 4. januar 2023 10:19)

  # Link komentara

 133. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:31)

  au al si piglu... šteta.
  (neutralni felš, 4. januar 2023 10:17)

  # Link komentara

 134. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  a tek što su ti nabili kompleks pa nonstop razmišljaš o njima...
  (neutralni felš, 4. januar 2023 10:16)

  # Link komentara

 135. @WallE
  Izrode, idi leči se
  (neverovatno, 4. januar 2023 10:14)

  # Link komentara

 136. Mene zaista interesuje kako jedna nekad tako velika nacija i još azijska, u još uvek velikoj državi spade na tričavih 3,3 miliona stanovnika!?
  (zaista fascinantno, 4. januar 2023 08:10)


  To se u medernom ratovanju zove overstrech. Zauzeli su preveliku teritoriju i to je na duzi period neodbranjivo. Urusilo se samo od sebe,a oni kao narod ostali manjina u teritorijama koje su osvojene. Kasnije ih verovatno izolovala Kina, ako se dobro secam.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:39)

  A odakle vam to da su Mongoli bili nekada mnogobrojni? To sto se carstvo zvalo mongolsko, ne znaci da je vojska bila mongolska vec da su vladajucu elitu cinili Mongoli, a vojnici su regrutovani iz pokorenih naroda.
  (dragaN, 4. januar 2023 10:10)

  # Link komentara

 137. Sto sad ne probaju?
  (Rđa, 4. januar 2023 10:09)

  # Link komentara

 138. Ova budalaština nečasnim oblicima života sa portalčića -kretenskog, služi samo da sevskrene pažnja i ne govori i ne piše o najvećem zlu o rvatskim -ustaškim koljačima i ubicama dece i trudnica , starih i nemoćnih ljudi u kasnim 80-tim godinama kao i malih beba koje su pekli u rernama po Hercegovini i delu Bosne
  Sad zamislite šta morate biti koje govno koji usranko kreten i imbecil da ne pišete o najgorim zločinima od kako je sveta i veka ali iako su se čak i grozni esesovci zgražavali , postoje oblici nedovršeni doduše koji to ne objavljivanjem i ne pisanjem i ne spominjanjem ustvari staju ns njihovu stranu svesno ili nesvesno ali to je dijagnoza
  (1, 4. januar 2023 10:08)

  # Link komentara

 139. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 04. januar 2023 08:37)Mi cemo se smanjiyi ali vi cete nestati, ja se madam globalnom sukobu da vam se osvetimo za nepravde iz 20. veka i to sa kamatom.
  (Aleksej, 4. januar 2023 10:06)

  # Link komentara

 140. @Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 4. januar 2023 08:37)

  Често се јаве и синови тисућлетне културе, скоче као опарени чим неко спомене монструозне злочине њихових идола из НДХ. Злочини из овог текста су се бар одигравали у 13. веку, а хрватски у 20. када смо, ваљда, требали бити цивилизованији. Спомињање усташких злочина после овог чланка јесте на месту јер наслов чланка сугерише да су то најстрашнији начини да се умре. Е па, не заборавимо да су на сличне начине убијани припадници нашег народа, жене и деца. И то колико јуче.

  Коментари као што је твој, показују да нисмо далеко одмакли и да има ликова који би све то поновили. Надам се да вам никад неће сванути.
  (Још једно ћириличарско говедо, 4. januar 2023 10:03)

  # Link komentara

 141. Znaci samo Srbi nisu dobili ime po necemu, oni su prije boga tu...
  (Bokyyyy, 4. januar 2023 09:14)

  Srbi, Hrvati i Slovenci. Ne vidim sta je tu sporno. Bukvalno se tako zvala i drzava kada je formirana 1918, pa je promenila ime deset godina kasnije u Jugoslavija. Bila su samo tri naroda, ne 6. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Crnogorci, Makedonci, Bosanci niakda pre raspada Jugoslavije nisu smatrani za posebne narode, mada su te teritorije tokom istorije bile posebni entiteti iz raznih istorijskih razloga. Bosna je bila odvojena od Srbije zbog bogumilske vere, koja je u to vreme smatrana heretickom, dok je Crna Gora oko Cetinja ostala nezavisna u vreme Turaka, posto se Turcima nije isplatilo da osvajaju planinsko podrucje vec su snage usmerili daljem proboju na sever. Makedonija, koja neme bas nikakve veze sa antickom Makedonijom osim jednog dela teritorije, je bila teritorija oko koje su se sporili Srbi i Bugari. Anticki Makedonci su bili Heleni. Njihov vodja se zvao Aleksandar, sto na grckom znaci Branitelj. Da je bio Sloven zvao bi se Branislav. Ostali ratnici i vodje su takodje imali helenska imena. Makedonija, Bosna i Crna Gora su komunisticke tvorevine da se oslabi Srbija, da bi Jugoslavija bila balansiranija i lakse opstane, posto je problem sa predratnom Jugoslavijom bila apsolutna dominacija Srbije, sto je neodrzivo. Isto su komunisti uradili i Rusiji tako sto su joj uteli ogroman deo teritorije bez razloga i dali Ukrajini. Oko toga se danas naravno ratuje.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:59)

  # Link komentara

 142. kako su radili tako su i zavrsili a rusko carstvo i dalje postoji
  (ma ludilo, 4. januar 2023 09:56)

  # Link komentara

 143. Počinjem da se gnušam Srba i svog porekla. Odvratni ste. Poslednje srednjovekovno pleme u Evropi. Red je da vas Putin proglasi svojim robljem, sorabami, šta već, ugasi svetlo, zatvori vrata a ključ srbstva baci u Crno more.
  (WallE, 4. januar 2023 09:55)

  # Link komentara

 144. Zlatna horda je daleka prošlost,ali njene ostatke koja dan danas jaše i pustoši možete pronaći još samo u Srbiji.
  (Prebranac, 4. januar 2023 09:19)

  I takvih pametnjakovica kao ti ima jos samo u Hrvatskoj.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:47)

  # Link komentara

 145. Mmemonic

  Sto, dopali su ti se njegovi metodi ubijanja? Kakav apsurd, pa njegovo carstvo nema nikakve veze sa civilizacijom, oni su su unistavali sve pred sobom kao termiti.
  (kejdl, 4. januar 2023 09:45)

  # Link komentara

 146. Sve nacije su izmisljene ako pogledas realno. Malo je naporno kad pojedine nacije forsiraju neku svoju velicinu i kada se u tim zemljama stvara atmosfera da su oni neki nadljudi koji su nista drugo do nebeske nacije kako bi oni to sami rekli.
  Unisti vas prijatelju takav stav
  Zivi i pusti druge da zive

  Nego pretpostavljam da bi ti najradije da smo svi na kumbulj i da nam vi oderdite ko smo i sta smo. Citaj neke lijepe knjige pusti citav zivot neku safru i namecanje svoje ideje i istorije. Zaradi malo i vidi svijeta, batalices ove glupe price
  (Pg, 4. januar 2023 09:21)

  Ne bi da odredjujem nista, samo kazem kako jeste. Da li ce oni da budu druga nacija ili ne je jedno pitanje, a da su izmanipulisani da veruju da nisu potekli od druge nacije je sasvim drugo. Razlike na Balkanu su minorne medju ljudima i forsirane spolja da bi se ratovalo. Slicno kao u Ukrajini. Nijedna nacija nije superiorna, ali nazalost postoje tendencije da se originalna nacija optuzi za sve i svasta samo da bi se napravili ogranci nekih novih "nacija" i da bi se ljudi razjedinili i tako pretstavljali manju opasnost. "Razjedini pa vladaj". A svi na Balkanu pricamo isti jezik i imamo slican mentalitet i obicaje. Isti smo narod. Prebacivanjem price na "batali istinu, pusti nas da zivimo" bukvalno se samo dodaje ulje na nepotrebnu vatru. ne moramo da zivimo zajedno, ali je taj sistem milion puta neefikasniji nego kada bi bili svesni istih korena.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:45)

  # Link komentara

 147. Meni je ipak daleko gora smrt kad te ubace u bronzanog bika, pa zaloze vatru ispod.
  (Pljuvac Svih Stilova, 4. januar 2023 09:43)

  # Link komentara

 148. Mene zaista interesuje kako jedna nekad tako velika nacija i još azijska, u još uvek velikoj državi spade na tričavih 3,3 miliona stanovnika!?
  (zaista fascinantno, 4. januar 2023 08:10)


  To se u medernom ratovanju zove overstrech. Zauzeli su preveliku teritoriju i to je na duzi period neodbranjivo. Urusilo se samo od sebe,a oni kao narod ostali manjina u teritorijama koje su osvojene. Kasnije ih verovatno izolovala Kina, ako se dobro secam.
  (Drvo, 4. januar 2023 09:39)

  # Link komentara

 149. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 4. januar 2023 08:37)
  Nadam se da ce izumre tvoja vrsta tzv obicnog goveda i to do IX kolena barem
  (pop, 4. januar 2023 09:38)

  # Link komentara

 150. 00
  Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 4. januar 2023 08:31)

  Sve nacije su izmisljene ako pogledas realno. Malo je naporno kad pojedine nacije forsiraju neku svoju velicinu i kada se u tim zemljama stvara atmosfera da su oni neki nadljudi koji su nista drugo do nebeske nacije kako bi oni to sami rekli.
  Unisti vas prijatelju takav stav
  Zivi i pusti druge da zive

  Nego pretpostavljam da bi ti najradije da smo svi na kumbulj i da nam vi oderdite ko smo i sta smo. Citaj neke lijepe knjige pusti citav zivot neku safru i namecanje svoje ideje i istorije. Zaradi malo i vidi svijeta, batalices ove glupe price
  (Pg, 04. januar 2023 09:21)

  tebi bi bilo bolje da pročitaš malo knjige, nemoj čitati i slušati laži koje ti plasiraju pa onda dodješ Srbinu da soliš pamet na srpskom portalu. I pričaš da priče da neko nekoga ostavi na miru. Ajde gubi se tikvo bez korena.
  (Xzibit, 4. januar 2023 09:35)

  # Link komentara

 151. A u lice imena cetnika koji su ubijali muslimane?

  Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)
  (Edi, 4. januar 2023 09:32)

  # Link komentara

 152. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)

  Sto je najgore ovakvih istoricara ima i u samoj Ukrajini. Zato i veruju da su posebna nacija.
  (12, 4. januar 2023 09:31)

  # Link komentara

 153. @bil DE
  pristaje ti nik. potrebno je i razumeti tekst. kijev nije bio ukr u to vreme, a ni mnogo kasnije iz prostog razloga sto ukr nije postojala do nedavno, ali je vidi cuda kijevska rusija postojala.
  za tvoju informaciju, cak su i srbi naselili sadasnju ukr u vreme kraljice katarine (ako se ne varam) i to bas predele gde su sada najvece borbe. zato se i zove ukrajna.
  (bavo, 4. januar 2023 08:48)

  Tacno, Bahmut su osnovali Srbi. Mislim da je prvo ime Bahmuta bilo Pancevo. Celu tu okolinu su naseljavali Srbi, a region se zvao SlavenoSrbija. Neki toponimi su preziveli i do danas.
  (Zurich, 4. januar 2023 09:30)

  # Link komentara

 154. Kakva glupa rasa ovaj homosapiens... Ubijali se i klali od vajkada i uzivali u tome.
  (kizza, 4. januar 2023 09:26)

  # Link komentara

 155. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 4. januar 2023 08:31)

  Sve nacije su izmisljene ako pogledas realno. Malo je naporno kad pojedine nacije forsiraju neku svoju velicinu i kada se u tim zemljama stvara atmosfera da su oni neki nadljudi koji su nista drugo do nebeske nacije kako bi oni to sami rekli.
  Unisti vas prijatelju takav stav
  Zivi i pusti druge da zive

  Nego pretpostavljam da bi ti najradije da smo svi na kumbulj i da nam vi oderdite ko smo i sta smo. Citaj neke lijepe knjige pusti citav zivot neku safru i namecanje svoje ideje i istorije. Zaradi malo i vidi svijeta, batalices ove glupe price
  (Pg, 4. januar 2023 09:21)

  # Link komentara

 156. Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 04. januar 2023 08:37)
  То што пише ћирилицом, не значи да треба да га вређаш. По коментару бих рекао да си и гори. Он јесте свој поглед изнео који може бити за дискусију. А ако ти своје писмо не поштујеш је твоја ствар.
  (Гиле, 4. januar 2023 09:20)

  # Link komentara

 157. Ovaj lik se potpisao sa bil DE, tj debil i troluje a vi ga shvatate za ozbiljno i objašnjavate mu kako pojma nema :)!
  (aca, 4. januar 2023 09:20)

  # Link komentara

 158. Zlatna horda je daleka prošlost,ali njene ostatke koja dan danas jaše i pustoši možete pronaći još samo u Srbiji.
  (Prebranac, 4. januar 2023 09:19)

  # Link komentara

 159. U nekoj knjizi sam čitala za sipanje srebra u uši i oči. Bolesno.
  Vagica

  jbg, danas sipaju nesto drugo.
  (bolesno, 4. januar 2023 09:19)

  # Link komentara

 160. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  A sta smo onda mi kad sa takvima trčimo u neku zajednicu? Sad da neko organizuje referendum da ponovo zivimo zajedno kod nas bi ZA bilo oko 50% u Hr ni 1%.
  (aca, 4. januar 2023 09:18)

  # Link komentara

 161. Neki kazu da je najveci izum 20 veka-rentgen snimci.
  Ranije za Mongole najveci izum je bio-vest ratnik na konju.
  (ZORAN, 4. januar 2023 09:17)

  # Link komentara

 162. Да ли ико од ових што пљује овог човека са ДЕ у нику разуме и капира иронију?

  Слабо ко чини ми се.
  (Реалиста, 4. januar 2023 09:16)

  # Link komentara

 163. Nadamo se, iz sveg srca ,da će Bajden završiti ono što nije džingis-kan i rešiti se zla na planeti.
  (Uzi, 04. januar 2023 08:44)

  Za početak da objasnite senilnom dekici koji napuni pelenu kad na vasaru sretne maskotu Miki Mausa da sad nije drugi sv. rat.
  (aca, 4. januar 2023 09:15)

  # Link komentara

 164. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:31)

  Znaci samo Srbi nisu dobili ime po necemu, oni su prije boga tu...
  (Bokyyyy, 4. januar 2023 09:14)

  # Link komentara

 165. Knjige su čudo, treba nekada nešto i da se pročita...ili bar izgugla...
  (@ bil DE, 4. januar 2023 08:22, 4. januar 2023 08:48)

  da, knjige su istina a ne zivot;)
  (zivot je cudo, 4. januar 2023 09:13)

  # Link komentara

 166. Ukrajinci su čisti Sloveni, dok su Rusi mesavina Slovena, Skandinavaca, Tatara, Mongola i istocnih starosedelaca. Ukrajinca sa "kosim" ocima necete sresti, a takvih "Rusa" ima na milione.
  (Indjija, 4. januar 2023 08:47) #
  Не постоје чисти Словени јер то није раса већ скупина људи која има заједнички језик, културу и историју. Кроз векове су се мешали са другом скупинама људи који су живели око њих или са њима. А ти косооки нису Руси. Они су држављани Русије, иначе највеће земље на свету на чијем далеком истоку живе разни азијатски народи. Иначе и тај азијат себе сматра Русом и чик пробај да му кажеш да није Рус. Не би се лепо провео. Русија је земља са највише националних мањина на свету.
  (Комша, 4. januar 2023 09:11)

  # Link komentara

 167. @ Fića - prvobitno mesto trona pravoslavne crkve nije Kijev već današnji Istambul.


  Najpre je postojala Kijevska Rusija a tek kasnije je obrazovana Rusija pa posle ono što znamo i percipiramo kao današnju Rusiju.
  Zašto ? Zato što u to vreme srednjeg veka situacija je bila da su se razna plemena borila i zauzimala vlast, tek kasnije prevladava jedno i rezultat je stvaranje korena država koje znamo danas kao Rusiju , Ukrajinu , Belorusiju i ostale ....ovo je najkraće moguće, za ostalo pročitajte knjigu Kijevska Rusija a posle istoriju Rusije i neku knjigu Srednjeg veka da bi dobili kompletnu sliku tog vremena . Kad to završite krenite dalje zadržite se na Brest Listovskom miru i istoriji 20.veka da bi vam ova zapetljancija bila jasna.
  (Profesor Dušan, 4. januar 2023 09:11)

  # Link komentara

 168. Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 04. januar 2023 08:37)

  Smiri se Ante
  (Kockoglavi bečki konjušar, 4. januar 2023 09:10)

  # Link komentara

 169. da je Džingis Kan poživeo još 10ak godina ne bi danas bilo ni Rusije, a možda ni Kine... Njegova smrt je najveća tragedija u istoriji civilizacije.
  mnemonic

  Covecanstvo je samo po sebi tragedija.
  (civilizacija Q, 4. januar 2023 09:09)

  # Link komentara

 170. To srpski plemici u srbiji rade vec 30 god dok se narod gusi ispod njih.
  (Aco_Braco, 4. januar 2023 09:08)

  # Link komentara

 171. Mene zaista interesuje kako jedna nekad tako velika nacija i još azijska, u još uvek velikoj državi spade na tričavih 3,3 miliona stanovnika!?
  (zaista fascinantno, 4. januar 2023 08:10) # Link

  Svetska zavera protiv Mongola. Sveli su ih na ono što su danas.
  Mongoli nisu nikad imali ideju organizovanja drzave na zauzetim teritorijama. Njih je interesovala samo pljačka i ubijanje neprijatelja
  (Q, 4. januar 2023 09:07)

  # Link komentara

 172. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)

  Isto tako možeš da pišeš "Kako Pećka patrijaršija, a nije u Srbiji?", ili "Kako je car Dušan imao Skoplje za prestonicu?", ili "Odkud su se bosanski kraljevi nazivali vladarima Srba?", ili "Zašto su se dubrovački intelektualci (katolici, da budem veoma precizan) vekovima prilikom pisanja o poreklu pozivali na kosovski zavet i Miloša Obilića, a bila im je uvreda da ih nazovu Hrvatima?".
  Kad ne znaš istoriju, sve ti je čudno.
  (Bojan, 4. januar 2023 09:07)

  # Link komentara

 173. Putin ima mongolske krvi zato ga zovu mali Mongol
  (kivivravedra, 4. januar 2023 09:04)

  # Link komentara

 174. zamislimo da je prica o reinkarnaciji istinita, da dusa sama bira vreme i mesto - mos'mislit! obzirom na sva zla koja je covek pocinio i cini, da, stvarno ne znam koja bi to cista dusa ovo mesto sama od sebe pozelela?
  (bozanski zakon, 4. januar 2023 09:00)

  # Link komentara

 175. (Drvo, 4. januar 2023 08:31)

  Odlican komentar. Jedini pravi juznoslavenski narodi su Srbi, Hrvati i Bugari. Cak i Slovenci i Slovaci nose bukvalno ime koje oznacava slovene, znaci nisu imali narodno ime ni identitet, uglavnom se radi o ostacima Srba, Hrvata, Ceha za vreme seoba naroda koji su zapeli na putu do novih zemalja
  (Jols, 4. januar 2023 08:59)

  # Link komentara

 176. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)  Kijev je prva prestonica Rusije.Ja znam da vama evropejcima istorija nije jaca strana,a i smisao za humor vam je NULA.Drugosrbijanci i ukrajinci nisu moja braca.
  (Realno, 4. januar 2023 08:53)

  # Link komentara

 177. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)  Kijev je prva prestonica Rusije.Ja znam da vama evropejcima istorija nije jaca strana,a i smisao za humor vam je NULA.Drugosrbijanci i ukrajinci nisu moja braca.
  (Realno, 4. januar 2023 08:53)

  # Link komentara

 178. @bil DE
  pristaje ti nik. potrebno je i razumeti tekst. kijev nije bio ukr u to vreme, a ni mnogo kasnije iz prostog razloga sto ukr nije postojala do nedavno, ali je vidi cuda kijevska rusija postojala.
  za tvoju informaciju, cak su i srbi naselili sadasnju ukr u vreme kraljice katarine (ako se ne varam) i to bas predele gde su sada najvece borbe. zato se i zove ukrajna.
  (bavo, 4. januar 2023 08:48)

  # Link komentara

 179. Knjige su čudo, treba nekada nešto i da se pročita...ili bar izgugla...
  (@ bil DE, 4. januar 2023 08:22, 4. januar 2023 08:48)

  # Link komentara

 180. @bilDe, ne poznajes druze istoriju. Prva rusija je i nasta na teritoriji danasnje ukrajine, kijevska rusija. Ukrajina je izmisljena i kao drzava i kao nacija, kao i mnoge nacije na balkanu. “Rusija nam je dala drzavu, sad moramo da napravimo ukrajinsku naciju” reci su prvog predsednika ukrajine 1990-1991. Za istinu su opasni ljudi poput tebe. Mir danasnjoj ukrajini.
  (gorki, 4. januar 2023 08:47)

  # Link komentara

 181. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)

  U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 04. januar 2023 08:41)

  Ukrajinci su čisti Sloveni, dok su Rusi mesavina Slovena, Skandinavaca, Tatara, Mongola i istocnih starosedelaca. Ukrajinca sa "kosim" ocima necete sresti, a takvih "Rusa" ima na milione.
  (Indjija, 4. januar 2023 08:47)

  # Link komentara

 182. @bil DE

  Kievaka patrijarsija je za Ruse isto sto i Pecka patrijarsija za Srbe - prvobitno mesto trona pravoslavne crkve.
  (Fica, 4. januar 2023 08:45)

  # Link komentara

 183. a je Džingis Kan poživeo još 10ak godina ne bi danas bilo ni Rusije, a možda ni Kine... Njegova smrt je najveća tragedija u istoriji civilizacije.
  (mnemonic,

  Nadamo se, iz sveg srca ,da će Bajden završiti ono što nije džingis-kan i rešiti se zla na planeti.
  (Uzi, 4. januar 2023 08:44)

  # Link komentara

 184. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)

  U to vreme Kijev je bio glavni grad Rusije, a Ukrajina nije postojala.
  (Drvo, 4. januar 2023 08:41)

  # Link komentara

 185. Kako bre kijevski knez u rusiji?!
  ***…**
  Au kakav manjak obrazovanja!
  (Čačanin, 4. januar 2023 08:38)

  # Link komentara

 186. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 04. januar 2023 08:27)

  Na svakoj sličnoj vesti mora da se nađe ovakvo neko ćiriličarsko govedo pa to ti je. Kad li će više da izumre vaša vrsta, da nam svima svane...
  (Mikii, 4. januar 2023 08:37)

  # Link komentara

 187. Kad pisete o stvarima iz istorije ne mozete da istrgnete delic i napravite pricu. Ovo ubistvo ruske vlastele je bilo odmazda za prethodna ubistva sa ruske strane. Lako proverljivo, ima i na netu.
  (gorki, 4. januar 2023 08:33)

  # Link komentara

 188. Onda se ceo tadasnji svet udružio, organizovao se protiv Mongola, sto bi se reklo, svetska zavera i rezultat je danasnja Mongolija
  (Q, 4. januar 2023 08:33)

  # Link komentara

 189. Mongoli pobedili Ruse na čelu sa kijevskim knezom. Izvinjavam se na skretanju sa teme ali baš lep primer da ljudi shvate koliko su Ukrajinci izmišljena nacija. Ukrajina = Krajina, teritorija, ne nacija. Isto kao i Crna Gora. Države dobijaju imena po narodima, u vreme formiranja plemenima, a ne narodi po opisu teritorija. Bosna dobila ime po reci, ne po narodu, odmah znaš da je fejk i da je "narod" tamo izmišljen zbog političke svrhe. Agenti iskoriste neku različitost i preko svojih glasila isforsiraju sukob da bi razjedinili ljude i umanjili moć. A mi budale nasednemo.
  (Drvo, 4. januar 2023 08:31)

  # Link komentara

 190. Добили су конкуренцију 1941. у НДХ.
  На Балкану су обожавали крв жртве .Па су смислили србосјек .И данас себе посматрају као веома културне.И даље певају те усташке песме,улице у Загребу носе имена усташа,....Ситна су они риба,много гори им чувају леђа.Е тек ти што мисле да су културни ...
  (a, 4. januar 2023 08:27)

  # Link komentara

 191. Kako bre kijevski knez u rusiji?! Pa zar nije Rusija najstarija, najsvetija, najcistija… auuu zar je moguće da sam slepo verovao propagandi a sad se ispostavlja sve suprotno?! Otvorite oči braćo Srbi! Lagali su nas vekovima! Rusi ne postoje! Nastali su kao odmetnuti pleme od Ukrajinaca! Nasa braca su Ukrajinci!
  (bil DE, 4. januar 2023 08:22)

  # Link komentara

 192. da je Džingis Kan poživeo još 10ak godina ne bi danas bilo ni Rusije, a možda ni Kine... Njegova smrt je najveća tragedija u istoriji civilizacije.
  (mnemonic, 4. januar 2023 08:21)

  # Link komentara

 193. U nekoj knjizi sam čitala za sipanje srebra u uši i oči. Bolesno.
  (Vagica, 4. januar 2023 08:16)

  # Link komentara

 194. Mene zaista interesuje kako jedna nekad tako velika nacija i još azijska, u još uvek velikoj državi spade na tričavih 3,3 miliona stanovnika!?
  (zaista fascinantno, 4. januar 2023 08:10)

  # Link komentara