Sreda, 07.12.2022.

12:15

Bobi Fišer je jednim gestom pridobio Srbe: "Američkoj vladi poručujem..." VIDEO

Izvor: Jelena Jankoviæ

Bobi Fišer je jednim gestom pridobio Srbe: "Amerièkoj vladi poruèujem..." VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

stop desničarskom ludilu

pre 1 godinu

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?
(Dux, 7. decembar 2022 19:44)

U tekstu, prebacio je keš preko granice u Mađarsku...veliki, jedan od najvećih šahista, ali psihički oboleo čovek, kao i vi koji u njemu vidite heroja. Nažalost on je veliki život završio na tužan način a vi ćete vaše bedne živote jednom na jednako bedan način.

Komša

pre 1 godinu

Fiser je Jevreje uporedjivao sa slikom i prilikom samog djavola, oni koji ti nude sva materijalna bogatstva i slavu ovog sveta ako im se poklonis i radis kako oni kazu. Mozete da pronadjete i video isecak o tome i dalje po internetu iako je obrisan sa vecine mejnstrim izvora. Nije ni cudo da je bio prognan s takvim pricama.
(Losmi, 7. decembar 2022 19:48) 

I pogrešio je.
Reč moćnici zamenio je imenom svog naroda.Verovatno zato što je kao Jevrein bio fokusiran na svoj narod prvo.
Ljudi opijeni moći su takvi - svi pa i oni koji su ,izmedju ostalog i Jevreji.Ni manje ni više od bilo kojeg naroda.
Vrline i mane su univerzalne.
I tako ,Fišer ,zagledan u ponašanje svog naroda,potpuno izvučeno iz konteksta (istorijskog) on napravi slično što i nesretni Raskoljnikov.
Samo nije ubio babu da bi osetio moć nego je odabrao drugu stranu,borbu protiv moći i "ubio" svoj narod.
Veeovarno iz najboljih namera...
Nešto slično dogodilo se Dimitriju Tucoviću,kojeg naši Drugosrbijanci,za razliku od Fišera hvale.
On je dešavanja iz svog vremena istrgao iz konteksta i gledao isključivo iz svoje tadašnje perspektive- obojeno njegovom predstavom o pravdi.
Slučajno je prevideo 200 godina od prilike zločinstva Kačaka nad Srbima...za njega je to bio "hegemonistički rat srpske buržoazije"...

Iz naše perspektive napravio je dobru stvar - neka je jedna bomba manje pala na Srbiju pa je učinio dobro.

deki

pre 1 godinu

Ja bi tih 3,5 miliona maraka vratila nesretnicima koje im je oteo gazda Jezda.
(Lepa Lori, 07. decembar 2022 16:48)
To nisu nesretnici, to su debili koji su dobili šta su zaslužili.
Nesretnik sam ja što ih ceo život izdržavam...

Lars

pre 1 godinu

@Kasparov je GOAT, šahovski i što je još važnije - LJUDSKI!
(Štajnic, 7. decembar 2022 19:38)

Ne kaze se sahovski vec svarovski...

Veliki brat

pre 1 godinu

Na stranu politika. Gledao sam 60 njegovih najboljih partija iz knjige Dr Max Evea, sa njegovim komentarima. To je sah sa druge planete! Figure su ozivele, al' bukvalno!
(amater, 7. decembar 2022 18:04)

Fišer je igrao takozvani "kompjuterski šah", odnosno igrao je tako precizno da su ga nazivali ljudskim kompjuterom.

Za meč sa Karpovom nije sigurno da bi dobio da ga je igrao, čak i oni koji smatraju da bi pobedio misle da bi izgubio revanš.

Sa druge strane, kad se pogledaju mečevi Karpova i Kasparova, ukupan rezultat u svih 5 mečeva (uključujući prvi koji je prekinut i praktično poništen nakon 48 parija i rezultata 5:3 u pobedama za Karpova) je nešto tipa 73:71 za Kasparova, odnosno samo 2 pobede više u 4 meča za svetskog prvaka (21 pobeda Kasparova i 19 pobeda Karpova), što dovoljno govori o kakvim igračima se radi.

Ono što je davno započeo Fišer, Kasparov promovisao 90-ih i kasnije kad su počeli da pristižu mlađi igrači i sve češće ga pobeđuju (tražio je da se odobri slobodno korišćenje računara tokom meča), na kraju je pre neku godinu dostigao Alpha Zero, koji je "naučio" da igra šah za nekih 4 sata i potukao do tada najjači progrm Stockfish, u nekim partijama na način kao što je upravo Fišer pobeđivao svoje protivnike.

A do tada su mečevi šahovskih programa bili dosadni do besvesti, po 100 poteza pomeranja figura bez stvaranja jasne prednosti. Alpha Zero je prvi program koji ima stil igre sličan čovek, ali na daleko više nivou (rejting oko 3200).

Kum Žoržo

pre 1 godinu

Uzeo 3.5 miliona opljačkanih para od građana Srbije i nije ni trepnuo!
(Kum Žoržo, 07. decembar 2022 18:03)

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?
(Dux, 07. decembar 2022 19:44)

Da, o ovakvima čitam isključivo dok vršim veliku nuždu.

Ђенерал

pre 1 godinu

Džon Bosnić ga je oslobodio iz zatvora u Japanu
(tako, 07. decembar 2022 17:16)

Ослободио га је у Рејкјавику.

David S.

pre 1 godinu

O mentalnom stanju i karakteru ljudske splačine koja je podržavala jezivi režim Slobodana Miloševića ne treba trošiti reči.
Dok je gorelo Sarajevo, dok je etnički čišćena istočna Bosna, a Vukovar već bio sravnjen sa zemljom, ovaj je našao da glumi statistu u predstavi organizovanoj od strane režima koji je za te zločine bio odgovoran.

Opsednut mržnjom prema Jevrejskom narodu i prema sopstvenoj državi, našao da priča o američkom "imperijalizmu".

Ja ne verujem u postojanje pakla, ovom čoveku pakao je bio njegov bedni život. Ostavljen i zaboravljen, samo ovde ga pamte.

Roćevac

pre 1 godinu

Volina.
Idi traži od Bobija, možda će ti ih vratiti.
A za sve koji su stavljali pare kod Jezde i Dafine, uopšte mi ih nije žao, samo pohlepni glupanderi. Staviš kintu dobiješ dve za mesec dana. Eeeejjjjjj budale

janos

pre 1 godinu

@Dux ... Kapa dole na odgovoru.
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore

E, ali sa zvezdicom (*): kod nas kada kazes Srbin, ne mislis na drzavljanstvo vec na narod i to pravoslavni. Cim kazes Srbin, 99% misli na pravoslavca a onaj 1% na ateistu! Niko ne misli na muslimana iz Sandzaka ili katolika iz Vojvodine. To i jeste nas problem.
ps. nije to samo nas problem, isti imaju i Hrvati, Crnogorci, Slovenci ...

Grunf

pre 1 godinu

Kasparov je GOAT, šahovski i što je još važnije - LJUDSKI!
(Štajnic, 07. decembar 2022 19:38)

Sve si pobrkao, nista nisi razumeo. Ako ti je ljudska gnjida ljudski GOAT, onda je vreme da doooobrooo razmislis o sebi.

lenka

pre 1 godinu

Bobi Fišer je Jevrej iako se odrekao njih javno, zbog toga je proglašen čudakom i ludakom. Tipičan način kako uništavaju ljude ti pripadnici izabranog naroda, kako sebi tepaju
(lko, 07. decembar 2022 17:11)
Pa i Nenad Čanak je srbin

Za ulicy Bobija Fisera u Beogradu

pre 1 godinu

Bobi Fiser je izmenio sah iz temelja. Rekao je da ce se povuci kad premija za svetskog prvaka bude ista kao i u teskoj kategoriji u boksu. Zaista, kad je 1972.u Rejkjaviku igrao protiv Spaskog za titulu svetskog prvaka interesovanje je bilo nevidjeno! Zanimljivo, njegov sekundant u tom mecu bio je nas Velibor Gligoric. Nakon pobede nad Spaskim ponudjen mu je milionski iznos kao i Muhamedu Aliju. Ipak, Fiser je bio covek principa i povukao se jer nije bio zadovoljan drugim uslovima te je Karpov uzeo titulu bez borbe. Fiser se povykao i tihovao sve do te 1992.dok ga gazda Jezda (citaj Sluzba) nije doveo i ponudio reprizu meca sa Spaskim za milionske honorare. Prema recima Fisera, taj novac mu nikad nije isplacen, mozda 500 000 ukupno....

B.Živković

pre 1 godinu

7.avgusta 1992. sam bio privatno u restoranu "Dva jelena" i video Fišera i Spaskog (sa službenim osobljem) za jednim stolom kako se dogovaraju o revanš "meču stoleća". Genijalni Bobi Fišer, čovek koji je kao svetski prvak hapšen u SAD koji je odbio 2 miliona dolara za direktan prenos meča iz Rejkjavika, pred kojim je klečao Henri Kisindžer sa molbom da se vrati na meč posle 2:0 za Spaskog. Nagradni fond jeste bio 3,5 miliona za pobednika, ali je Fišer odmah vratio milion i prvi rekao da "ovakve kamate Jugoskandika nisu realne, da to ne može da opstane". Ljubomorni Kasparov je počeo propagandu protiv njega kao i protiv Glige zbog prvog meča sa Karpovom, gde je Gliga bio sudija i prekinuo meč zbog iscrpljenosti igrača. Genije koji nije ustuknuo pred svim pretnjama američke države još 70-ih. Čovek koji je jedini na planeti rekao istinu 11.09.2001. Zato je i uhapšen u Japanu, premlaćivan, stavljen u zatvor sa teškim zatvorenicima koji su bili na mestu gde je skladišten radioaktivni otpad i gde su ti isti zatvorenici brzo umirali. Tada se i razboleo od neizlečive bolesti i umro kao Islanđanin. Napravio je takav pomak u šahu da su nagradni fondovi izjednačeni sa onim za tenis ili boks, a da sam nije imao ništa od toga. Jedini ravan mu je možda Muhamed Ali. Inače, 8.avgusta 1992. sam sedeo za istim stolom privatnim povodom, sećam se da je toga dana Džordž Buš Stariji prvi put zapretio bombardovanjem SRJ. Umro je sa 64 godine života, kao što je "šah bio njegov život". Pozdrav!

inat

pre 1 godinu

Komentari su zvucali normalno…dok mosadovi pacovi od botova nisu nanjusili vest…obratite paznju na kolicinu trolovanja koja je usledila:)

Grunf

pre 1 godinu

Zapeli ste za pare kao da je Fiser organizovao Jugoskandik. Kao da bi vam licno Jezda odbrojao koju crkavicu da nije dao Fiseru i Spaskom.

nexus

pre 1 godinu

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 07. decembar 2022 18:3

Jevrej nije verska pripadnost.

Dux

pre 1 godinu

Uzeo 3.5 miliona opljačkanih para od građana Srbije i nije ni trepnuo!
(Kum Žoržo, 07. decembar 2022 18:03)

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?

Dux

pre 1 godinu

@Amerikanac Fišer i Rus Spaski
U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 07. decembar 2022 18:30)

Kapa dole na odgovoru.

Losmi

pre 1 godinu

Fiser je Jevreje uporedjivao sa slikom i prilikom samog djavola, oni koji ti nude sva materijalna bogatstva i slavu ovog sveta ako im se poklonis i radis kako oni kazu. Mozete da pronadjete i video isecak o tome i dalje po internetu iako je obrisan sa vecine mejnstrim izvora. Nije ni cudo da je bio prognan s takvim pricama.

Zarz

pre 1 godinu

Činjenica da su junaci u našoj javnosti paranoidni psihički bolesnici govori više o nama i našim kompleksima. Bobi Fišer nije baš junak zbog fantastičnih šahovskih oartija koje je odigrao u 70-tim nego zbog toga što se ponašao kao pijani svekar na srpskoj svadbi

Zagrebancija

pre 1 godinu

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 7. decembar 2022 18:30)

Pa šta ste sada na nas navalili da smo Srbe u Hrvatskoj priklještili da se moraju izjašnjavati kao Hrvati pravoslavci?!

Niko ih na ništa ne prisiljava, otkako je Tuđman umro Srbi su glavni začin svake HDZ vlasti, a kad je SDP (bio) na vlasti bude ih je još i više!

Novak

pre 1 godinu

Genije za šah, ali nažalost čovek je skrenuo, tako da nije relevantno šta priča ili radi čovek koji nije u vinklu. Uostalom to je uradio zbog 3.5 miliona maraka...

El Doctore

pre 1 godinu

@Amerikanac Fišer i Rus Spaski
U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju

Volina

pre 1 godinu

Jasam ulozijo u tu jugosandik bamku pedes marke pre tog i jos mi nisu po vratili pare licno krivim bobia fisera dami je duzan te pare jel znam daje dobijo jako puno dosta para da bih doso u nasu zemnju da iga sah tuje bilo i mojih pedes marke

In flagranti

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Evo daj mi neko vrijeme i ja ti skupim njih barem 150 miliona!

amater

pre 1 godinu

Na stranu politika. Gledao sam 60 njegovih najboljih partija iz knjige Dr Max Evea, sa njegovim komentarima. To je sah sa druge planete! Figure su ozivele, al' bukvalno!

Zoran Knezevic

pre 1 godinu

Svi genijalci, za nas obične smrtnike, kreću se na tankoj granici koja deli genijalnost od ludila. Bobi Fišer nije se ni po čemu razlikovao od vanserijkih ličnosti, od genijalaca, koji će ostati upamćeni. Medjutim, meni se veoma dopalo to što je Bobi Fišer BIO SLOBODAN ČOVEK. Slobodniji od mnogih koji su bili u prilici da sude drugim ljudima pa i njemu. Mrzeo sam sopstvenu državu, koja je kurvinski odbila da Bobiju Fišeru da azil ili državljanstvo. Išao je od nemila do nedraga, sve dok nije završio na Islandu. Bobi Fišer, danas, nama Srbima treba da bude primer i razlog zašto NE TREBA DA UVODIMO SANKCIJE BILO KOME. Možete li zamisliti njegovu Golgotu kroz koju je prolazio samo zato što je igrao šah, ono što je najbolje znao? I TO ZBOG AMERIČKOG EMBARGA?!

Stojan

pre 1 godinu

Uporedjujuci ono vreme kada se sve to odigralo i ovo sada vreme kada se evociraju takve uspomene ne vidim neku veliku razliku. Isti na vlasti a nama sve gore...

znanje-imanje

pre 1 godinu

Bobi je bio genije. To redovno znači i nekompatibilnost sa većinom ljudskog roda. Vrlo rano je prozreo razne političke nakaradnosti. Pre svega samih USA, naročito onih koji njom dominiraju. Zato je najjači animozitet osećao prema svom "poreklu", naročito kada su hteli, kada se već probio i postao slavan, da ga reinkorporiraju i recikliraju kao njihovog.
Citiraću ga doslovno:
"Jews are antisocial, destructive, intolerant, mean-spirited, deceitful, etc. They wish to destroy, rule and kill, rob whoever gets in their way. To facilitate them getting what they want, they have developed a perverted, unnatural, destructive, evil lifestyle. Even though they live off the non-Jews as parasites, they still hate them and wish to destroy them. Jews hate nature and the natural order because it’s pure and beautiful, and also because it’s bigger and stronger than they are, and they feel that they cannot fully control it. Nature’s beauty and harmony stands in stark contrast to their squalidness and ugliness, and that makes them hate it all the more.
Jews are destroyers. They are anti-humans."
Odtada je bio izgnanik u sopstvenoj državi. Razvio je pun opseg paranoje/manije gonjenja a nama je sada nemoguće razaznati da li je to bilo samo delimično ili i potpuno realno. Ali kada je USA naredio japancima da ga izbace a isto su tražili od Islanda videlo se da bez "paranoje" nema ispravne procene tog zla koje je i Fišera proganjalo.
Nike je raskinuo ugovor sa Irvingom, preći će na Moranta.

Kaligula

pre 1 godinu

Fiser je razumeo srpski.
(Zoran, 7. decembar 2022 16:26)

A nemački mu nije bio potreban da prebroji 3.5 miliona maraka koje je kasirao za svoj "humanitarni" gest!

CATAPA

pre 1 godinu

Za to je i plaćen. Sigurno nije za bezvezni šahovski meč.

A Srbi su jako puno koristi imali i od Fišera, i od tog meča, a naročito od mafijaša Jezde.

Uzgred, ono "mafijaš" nije onako generalni atribut, sinonim za kriminalca. Jezdimir Vasiljević je bio eksponent sicilijanske mafije i zet jednog od istaknutijih kumova. Osnivanje banke i potkupljivanje Miloševićevog režima je finansirano novcem italijanske mafije. "Gazda Jezda" je bio samo figura, mafiji je trebao neko sa srpskim poreklom.
Naravno, nije baš bilo mudro banku za piramidalnu šemu nazvati "Banco Siciliano" pa je nazvana "Jugoskandik". Otkud ono "skandik"? Pa niotkud, Jezdina banka nije imala apsolutno nikakve veze sa skandinavskim zemljama, ali te zemlje su i onda imale ugled kao nekorumpirane, skandinavci kao možda hladni i sračunati, ali moralni ljudi koji se drže zakona.

Jedan drugi šahovski šampion, Kasparov, jednom je izjavio da je komunizam kao AIDS. Sam po sebi nije bolest, ali toliko razara imunološki sistem, da organizam (društvo) umre i od inače banalne infekcije. Kome je komunizam razorio mozak, taj je neizbežno morao da poveruje i gazda Jezdi. Sve ostalo je bilo puka rutina, liferovanje keša gazda Jezdi i njegovim bosovima ovde i u Italiji.

Nije samo Fišer tada dobio "ponudu koja se ne odbija". I Spaski je, samo što je srazmerno ulozi, svoju epizodu odigrao sa manje entuzijazma i teatra. Fišer je bio Zvezda Šoua!😁

lko

pre 1 godinu

Bobi Fišer je Jevrej iako se odrekao njih javno, zbog toga je proglašen čudakom i ludakom. Tipičan način kako uništavaju ljude ti pripadnici izabranog naroda, kako sebi tepaju

Markica

pre 1 godinu

@ Amerikanac Fišer i Rus Spaski

U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Fišer jeste Jevrej koji je prezirao Jevreje. Spaski je čistokrvni ruski pravoslavac. Još je živ i sebe smatra monarhistom i ruskim patriotom.

Lars

pre 1 godinu

Fišer je genije, mediji koje kontrolišu oni čije ime ne sme da se spominje ga proglasili ludakom jer im se suprostavio
(ladh, 7. decembar 2022 17:15)

Fiser jeste imao mentalnih problema, i to prilicnih.

Sine ratio

pre 1 godinu

Priznajem da prvi put čujem za ovo. Vrlo lepa priča.
(Ser Kokeza od FSS-a, 7. decembar 2022 16:34)

Baš lepa priča, i nesebičan gest Bobija Fišera...

Došao je da u vreme sankcija i ratova podrži tadašnju SR Jugoslaviju, za 3.5 miliona maraka u kešu, to je onda bila lova do neba!

Hamburg

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Snouden se smatra izdajnikom i ne može mrdnut iz Srbije, a Fišera, kao ni Polanskog Amerikanci uopšte nisu ozbiljno ni tražili njihovo izručenje, nego tek tako, pro forma, da se pokažu.

Polanski slobodno ide gde hoće, osim u SAD, nijedna zemlja neće da ga izruči niti Ameri to očekuju.

Hate to say I told you so

pre 1 godinu

@Čuj gospodin. Uzeo 3,5 miliona maraka Jugoskandik štediša.
(Nik, 7. decembar 2022 16:30)

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...

In vino veritas

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Nebrojeno puno američkih obavještajaca je nakon 2. svjetskog rata i za vrijeme Hladnog rata prebjeglo u SSSR, nakon šta su godinama im odavali američke tajne, u tom kontekstu su i Snouden i Fišer potpuno nebitne sitne ribe!

Мисирац

pre 1 godinu

Покушавам да пронађем данас неког ко би поступио као он али тешко.
Једино ми Дуци Симоновић пада на памет, волели га или не човек гура своју причу и годинама трпи последице.
Лоши људи смо постали.
Слава му.

Deep Throat

pre 1 godinu

Vi ste to čitavo vrijeme prikazivali kao neki gest kako podržavaju jadnu Jugoslaviju nepravedno pod sankcijama, a oni su igrali za milione.

Jednako tako bi otišli bilo kuda, za tolike pare!

Мисирац

pre 1 godinu

Покушавам да пронађем данас неког ко би поступио као он али тешко.
Једино ми Дуци Симоновић пада на памет, волели га или не човек гура своју причу и годинама трпи последице.
Лоши људи смо постали.
Слава му.

Hate to say I told you so

pre 1 godinu

@Čuj gospodin. Uzeo 3,5 miliona maraka Jugoskandik štediša.
(Nik, 7. decembar 2022 16:30)

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...

lko

pre 1 godinu

Bobi Fišer je Jevrej iako se odrekao njih javno, zbog toga je proglašen čudakom i ludakom. Tipičan način kako uništavaju ljude ti pripadnici izabranog naroda, kako sebi tepaju

amater

pre 1 godinu

Na stranu politika. Gledao sam 60 njegovih najboljih partija iz knjige Dr Max Evea, sa njegovim komentarima. To je sah sa druge planete! Figure su ozivele, al' bukvalno!

znanje-imanje

pre 1 godinu

Bobi je bio genije. To redovno znači i nekompatibilnost sa većinom ljudskog roda. Vrlo rano je prozreo razne političke nakaradnosti. Pre svega samih USA, naročito onih koji njom dominiraju. Zato je najjači animozitet osećao prema svom "poreklu", naročito kada su hteli, kada se već probio i postao slavan, da ga reinkorporiraju i recikliraju kao njihovog.
Citiraću ga doslovno:
"Jews are antisocial, destructive, intolerant, mean-spirited, deceitful, etc. They wish to destroy, rule and kill, rob whoever gets in their way. To facilitate them getting what they want, they have developed a perverted, unnatural, destructive, evil lifestyle. Even though they live off the non-Jews as parasites, they still hate them and wish to destroy them. Jews hate nature and the natural order because it’s pure and beautiful, and also because it’s bigger and stronger than they are, and they feel that they cannot fully control it. Nature’s beauty and harmony stands in stark contrast to their squalidness and ugliness, and that makes them hate it all the more.
Jews are destroyers. They are anti-humans."
Odtada je bio izgnanik u sopstvenoj državi. Razvio je pun opseg paranoje/manije gonjenja a nama je sada nemoguće razaznati da li je to bilo samo delimično ili i potpuno realno. Ali kada je USA naredio japancima da ga izbace a isto su tražili od Islanda videlo se da bez "paranoje" nema ispravne procene tog zla koje je i Fišera proganjalo.
Nike je raskinuo ugovor sa Irvingom, preći će na Moranta.

Markica

pre 1 godinu

@ Amerikanac Fišer i Rus Spaski

U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Fišer jeste Jevrej koji je prezirao Jevreje. Spaski je čistokrvni ruski pravoslavac. Još je živ i sebe smatra monarhistom i ruskim patriotom.

B.Živković

pre 1 godinu

7.avgusta 1992. sam bio privatno u restoranu "Dva jelena" i video Fišera i Spaskog (sa službenim osobljem) za jednim stolom kako se dogovaraju o revanš "meču stoleća". Genijalni Bobi Fišer, čovek koji je kao svetski prvak hapšen u SAD koji je odbio 2 miliona dolara za direktan prenos meča iz Rejkjavika, pred kojim je klečao Henri Kisindžer sa molbom da se vrati na meč posle 2:0 za Spaskog. Nagradni fond jeste bio 3,5 miliona za pobednika, ali je Fišer odmah vratio milion i prvi rekao da "ovakve kamate Jugoskandika nisu realne, da to ne može da opstane". Ljubomorni Kasparov je počeo propagandu protiv njega kao i protiv Glige zbog prvog meča sa Karpovom, gde je Gliga bio sudija i prekinuo meč zbog iscrpljenosti igrača. Genije koji nije ustuknuo pred svim pretnjama američke države još 70-ih. Čovek koji je jedini na planeti rekao istinu 11.09.2001. Zato je i uhapšen u Japanu, premlaćivan, stavljen u zatvor sa teškim zatvorenicima koji su bili na mestu gde je skladišten radioaktivni otpad i gde su ti isti zatvorenici brzo umirali. Tada se i razboleo od neizlečive bolesti i umro kao Islanđanin. Napravio je takav pomak u šahu da su nagradni fondovi izjednačeni sa onim za tenis ili boks, a da sam nije imao ništa od toga. Jedini ravan mu je možda Muhamed Ali. Inače, 8.avgusta 1992. sam sedeo za istim stolom privatnim povodom, sećam se da je toga dana Džordž Buš Stariji prvi put zapretio bombardovanjem SRJ. Umro je sa 64 godine života, kao što je "šah bio njegov život". Pozdrav!

El Doctore

pre 1 godinu

@Amerikanac Fišer i Rus Spaski
U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju

Grunf

pre 1 godinu

Kasparov je GOAT, šahovski i što je još važnije - LJUDSKI!
(Štajnic, 07. decembar 2022 19:38)

Sve si pobrkao, nista nisi razumeo. Ako ti je ljudska gnjida ljudski GOAT, onda je vreme da doooobrooo razmislis o sebi.

Losmi

pre 1 godinu

Fiser je Jevreje uporedjivao sa slikom i prilikom samog djavola, oni koji ti nude sva materijalna bogatstva i slavu ovog sveta ako im se poklonis i radis kako oni kazu. Mozete da pronadjete i video isecak o tome i dalje po internetu iako je obrisan sa vecine mejnstrim izvora. Nije ni cudo da je bio prognan s takvim pricama.

Dux

pre 1 godinu

@Amerikanac Fišer i Rus Spaski
U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 07. decembar 2022 18:30)

Kapa dole na odgovoru.

Dux

pre 1 godinu

Uzeo 3.5 miliona opljačkanih para od građana Srbije i nije ni trepnuo!
(Kum Žoržo, 07. decembar 2022 18:03)

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?

Deep Throat

pre 1 godinu

Vi ste to čitavo vrijeme prikazivali kao neki gest kako podržavaju jadnu Jugoslaviju nepravedno pod sankcijama, a oni su igrali za milione.

Jednako tako bi otišli bilo kuda, za tolike pare!

Grunf

pre 1 godinu

Zapeli ste za pare kao da je Fiser organizovao Jugoskandik. Kao da bi vam licno Jezda odbrojao koju crkavicu da nije dao Fiseru i Spaskom.

CATAPA

pre 1 godinu

Za to je i plaćen. Sigurno nije za bezvezni šahovski meč.

A Srbi su jako puno koristi imali i od Fišera, i od tog meča, a naročito od mafijaša Jezde.

Uzgred, ono "mafijaš" nije onako generalni atribut, sinonim za kriminalca. Jezdimir Vasiljević je bio eksponent sicilijanske mafije i zet jednog od istaknutijih kumova. Osnivanje banke i potkupljivanje Miloševićevog režima je finansirano novcem italijanske mafije. "Gazda Jezda" je bio samo figura, mafiji je trebao neko sa srpskim poreklom.
Naravno, nije baš bilo mudro banku za piramidalnu šemu nazvati "Banco Siciliano" pa je nazvana "Jugoskandik". Otkud ono "skandik"? Pa niotkud, Jezdina banka nije imala apsolutno nikakve veze sa skandinavskim zemljama, ali te zemlje su i onda imale ugled kao nekorumpirane, skandinavci kao možda hladni i sračunati, ali moralni ljudi koji se drže zakona.

Jedan drugi šahovski šampion, Kasparov, jednom je izjavio da je komunizam kao AIDS. Sam po sebi nije bolest, ali toliko razara imunološki sistem, da organizam (društvo) umre i od inače banalne infekcije. Kome je komunizam razorio mozak, taj je neizbežno morao da poveruje i gazda Jezdi. Sve ostalo je bilo puka rutina, liferovanje keša gazda Jezdi i njegovim bosovima ovde i u Italiji.

Nije samo Fišer tada dobio "ponudu koja se ne odbija". I Spaski je, samo što je srazmerno ulozi, svoju epizodu odigrao sa manje entuzijazma i teatra. Fišer je bio Zvezda Šoua!😁

Volina

pre 1 godinu

Jasam ulozijo u tu jugosandik bamku pedes marke pre tog i jos mi nisu po vratili pare licno krivim bobia fisera dami je duzan te pare jel znam daje dobijo jako puno dosta para da bih doso u nasu zemnju da iga sah tuje bilo i mojih pedes marke

Za ulicy Bobija Fisera u Beogradu

pre 1 godinu

Bobi Fiser je izmenio sah iz temelja. Rekao je da ce se povuci kad premija za svetskog prvaka bude ista kao i u teskoj kategoriji u boksu. Zaista, kad je 1972.u Rejkjaviku igrao protiv Spaskog za titulu svetskog prvaka interesovanje je bilo nevidjeno! Zanimljivo, njegov sekundant u tom mecu bio je nas Velibor Gligoric. Nakon pobede nad Spaskim ponudjen mu je milionski iznos kao i Muhamedu Aliju. Ipak, Fiser je bio covek principa i povukao se jer nije bio zadovoljan drugim uslovima te je Karpov uzeo titulu bez borbe. Fiser se povykao i tihovao sve do te 1992.dok ga gazda Jezda (citaj Sluzba) nije doveo i ponudio reprizu meca sa Spaskim za milionske honorare. Prema recima Fisera, taj novac mu nikad nije isplacen, mozda 500 000 ukupno....

Zoran Knezevic

pre 1 godinu

Svi genijalci, za nas obične smrtnike, kreću se na tankoj granici koja deli genijalnost od ludila. Bobi Fišer nije se ni po čemu razlikovao od vanserijkih ličnosti, od genijalaca, koji će ostati upamćeni. Medjutim, meni se veoma dopalo to što je Bobi Fišer BIO SLOBODAN ČOVEK. Slobodniji od mnogih koji su bili u prilici da sude drugim ljudima pa i njemu. Mrzeo sam sopstvenu državu, koja je kurvinski odbila da Bobiju Fišeru da azil ili državljanstvo. Išao je od nemila do nedraga, sve dok nije završio na Islandu. Bobi Fišer, danas, nama Srbima treba da bude primer i razlog zašto NE TREBA DA UVODIMO SANKCIJE BILO KOME. Možete li zamisliti njegovu Golgotu kroz koju je prolazio samo zato što je igrao šah, ono što je najbolje znao? I TO ZBOG AMERIČKOG EMBARGA?!

Lars

pre 1 godinu

Fišer je genije, mediji koje kontrolišu oni čije ime ne sme da se spominje ga proglasili ludakom jer im se suprostavio
(ladh, 7. decembar 2022 17:15)

Fiser jeste imao mentalnih problema, i to prilicnih.

Stojan

pre 1 godinu

Uporedjujuci ono vreme kada se sve to odigralo i ovo sada vreme kada se evociraju takve uspomene ne vidim neku veliku razliku. Isti na vlasti a nama sve gore...

inat

pre 1 godinu

Komentari su zvucali normalno…dok mosadovi pacovi od botova nisu nanjusili vest…obratite paznju na kolicinu trolovanja koja je usledila:)

Roćevac

pre 1 godinu

Volina.
Idi traži od Bobija, možda će ti ih vratiti.
A za sve koji su stavljali pare kod Jezde i Dafine, uopšte mi ih nije žao, samo pohlepni glupanderi. Staviš kintu dobiješ dve za mesec dana. Eeeejjjjjj budale

Zarz

pre 1 godinu

Činjenica da su junaci u našoj javnosti paranoidni psihički bolesnici govori više o nama i našim kompleksima. Bobi Fišer nije baš junak zbog fantastičnih šahovskih oartija koje je odigrao u 70-tim nego zbog toga što se ponašao kao pijani svekar na srpskoj svadbi

Sine ratio

pre 1 godinu

Priznajem da prvi put čujem za ovo. Vrlo lepa priča.
(Ser Kokeza od FSS-a, 7. decembar 2022 16:34)

Baš lepa priča, i nesebičan gest Bobija Fišera...

Došao je da u vreme sankcija i ratova podrži tadašnju SR Jugoslaviju, za 3.5 miliona maraka u kešu, to je onda bila lova do neba!

David S.

pre 1 godinu

O mentalnom stanju i karakteru ljudske splačine koja je podržavala jezivi režim Slobodana Miloševića ne treba trošiti reči.
Dok je gorelo Sarajevo, dok je etnički čišćena istočna Bosna, a Vukovar već bio sravnjen sa zemljom, ovaj je našao da glumi statistu u predstavi organizovanoj od strane režima koji je za te zločine bio odgovoran.

Opsednut mržnjom prema Jevrejskom narodu i prema sopstvenoj državi, našao da priča o američkom "imperijalizmu".

Ja ne verujem u postojanje pakla, ovom čoveku pakao je bio njegov bedni život. Ostavljen i zaboravljen, samo ovde ga pamte.

In flagranti

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Evo daj mi neko vrijeme i ja ti skupim njih barem 150 miliona!

Kaligula

pre 1 godinu

Fiser je razumeo srpski.
(Zoran, 7. decembar 2022 16:26)

A nemački mu nije bio potreban da prebroji 3.5 miliona maraka koje je kasirao za svoj "humanitarni" gest!

Novak

pre 1 godinu

Genije za šah, ali nažalost čovek je skrenuo, tako da nije relevantno šta priča ili radi čovek koji nije u vinklu. Uostalom to je uradio zbog 3.5 miliona maraka...

janos

pre 1 godinu

@Dux ... Kapa dole na odgovoru.
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore

E, ali sa zvezdicom (*): kod nas kada kazes Srbin, ne mislis na drzavljanstvo vec na narod i to pravoslavni. Cim kazes Srbin, 99% misli na pravoslavca a onaj 1% na ateistu! Niko ne misli na muslimana iz Sandzaka ili katolika iz Vojvodine. To i jeste nas problem.
ps. nije to samo nas problem, isti imaju i Hrvati, Crnogorci, Slovenci ...

In vino veritas

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Nebrojeno puno američkih obavještajaca je nakon 2. svjetskog rata i za vrijeme Hladnog rata prebjeglo u SSSR, nakon šta su godinama im odavali američke tajne, u tom kontekstu su i Snouden i Fišer potpuno nebitne sitne ribe!

Zagrebancija

pre 1 godinu

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 7. decembar 2022 18:30)

Pa šta ste sada na nas navalili da smo Srbe u Hrvatskoj priklještili da se moraju izjašnjavati kao Hrvati pravoslavci?!

Niko ih na ništa ne prisiljava, otkako je Tuđman umro Srbi su glavni začin svake HDZ vlasti, a kad je SDP (bio) na vlasti bude ih je još i više!

Ђенерал

pre 1 godinu

Džon Bosnić ga je oslobodio iz zatvora u Japanu
(tako, 07. decembar 2022 17:16)

Ослободио га је у Рејкјавику.

nexus

pre 1 godinu

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 07. decembar 2022 18:3

Jevrej nije verska pripadnost.

lenka

pre 1 godinu

Bobi Fišer je Jevrej iako se odrekao njih javno, zbog toga je proglašen čudakom i ludakom. Tipičan način kako uništavaju ljude ti pripadnici izabranog naroda, kako sebi tepaju
(lko, 07. decembar 2022 17:11)
Pa i Nenad Čanak je srbin

Hamburg

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Snouden se smatra izdajnikom i ne može mrdnut iz Srbije, a Fišera, kao ni Polanskog Amerikanci uopšte nisu ozbiljno ni tražili njihovo izručenje, nego tek tako, pro forma, da se pokažu.

Polanski slobodno ide gde hoće, osim u SAD, nijedna zemlja neće da ga izruči niti Ameri to očekuju.

stop desničarskom ludilu

pre 1 godinu

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?
(Dux, 7. decembar 2022 19:44)

U tekstu, prebacio je keš preko granice u Mađarsku...veliki, jedan od najvećih šahista, ali psihički oboleo čovek, kao i vi koji u njemu vidite heroja. Nažalost on je veliki život završio na tužan način a vi ćete vaše bedne živote jednom na jednako bedan način.

deki

pre 1 godinu

Ja bi tih 3,5 miliona maraka vratila nesretnicima koje im je oteo gazda Jezda.
(Lepa Lori, 07. decembar 2022 16:48)
To nisu nesretnici, to su debili koji su dobili šta su zaslužili.
Nesretnik sam ja što ih ceo život izdržavam...

Kum Žoržo

pre 1 godinu

Uzeo 3.5 miliona opljačkanih para od građana Srbije i nije ni trepnuo!
(Kum Žoržo, 07. decembar 2022 18:03)

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?
(Dux, 07. decembar 2022 19:44)

Da, o ovakvima čitam isključivo dok vršim veliku nuždu.

Lars

pre 1 godinu

@Kasparov je GOAT, šahovski i što je još važnije - LJUDSKI!
(Štajnic, 7. decembar 2022 19:38)

Ne kaze se sahovski vec svarovski...

Komša

pre 1 godinu

Fiser je Jevreje uporedjivao sa slikom i prilikom samog djavola, oni koji ti nude sva materijalna bogatstva i slavu ovog sveta ako im se poklonis i radis kako oni kazu. Mozete da pronadjete i video isecak o tome i dalje po internetu iako je obrisan sa vecine mejnstrim izvora. Nije ni cudo da je bio prognan s takvim pricama.
(Losmi, 7. decembar 2022 19:48) 

I pogrešio je.
Reč moćnici zamenio je imenom svog naroda.Verovatno zato što je kao Jevrein bio fokusiran na svoj narod prvo.
Ljudi opijeni moći su takvi - svi pa i oni koji su ,izmedju ostalog i Jevreji.Ni manje ni više od bilo kojeg naroda.
Vrline i mane su univerzalne.
I tako ,Fišer ,zagledan u ponašanje svog naroda,potpuno izvučeno iz konteksta (istorijskog) on napravi slično što i nesretni Raskoljnikov.
Samo nije ubio babu da bi osetio moć nego je odabrao drugu stranu,borbu protiv moći i "ubio" svoj narod.
Veeovarno iz najboljih namera...
Nešto slično dogodilo se Dimitriju Tucoviću,kojeg naši Drugosrbijanci,za razliku od Fišera hvale.
On je dešavanja iz svog vremena istrgao iz konteksta i gledao isključivo iz svoje tadašnje perspektive- obojeno njegovom predstavom o pravdi.
Slučajno je prevideo 200 godina od prilike zločinstva Kačaka nad Srbima...za njega je to bio "hegemonistički rat srpske buržoazije"...

Iz naše perspektive napravio je dobru stvar - neka je jedna bomba manje pala na Srbiju pa je učinio dobro.

Veliki brat

pre 1 godinu

Na stranu politika. Gledao sam 60 njegovih najboljih partija iz knjige Dr Max Evea, sa njegovim komentarima. To je sah sa druge planete! Figure su ozivele, al' bukvalno!
(amater, 7. decembar 2022 18:04)

Fišer je igrao takozvani "kompjuterski šah", odnosno igrao je tako precizno da su ga nazivali ljudskim kompjuterom.

Za meč sa Karpovom nije sigurno da bi dobio da ga je igrao, čak i oni koji smatraju da bi pobedio misle da bi izgubio revanš.

Sa druge strane, kad se pogledaju mečevi Karpova i Kasparova, ukupan rezultat u svih 5 mečeva (uključujući prvi koji je prekinut i praktično poništen nakon 48 parija i rezultata 5:3 u pobedama za Karpova) je nešto tipa 73:71 za Kasparova, odnosno samo 2 pobede više u 4 meča za svetskog prvaka (21 pobeda Kasparova i 19 pobeda Karpova), što dovoljno govori o kakvim igračima se radi.

Ono što je davno započeo Fišer, Kasparov promovisao 90-ih i kasnije kad su počeli da pristižu mlađi igrači i sve češće ga pobeđuju (tražio je da se odobri slobodno korišćenje računara tokom meča), na kraju je pre neku godinu dostigao Alpha Zero, koji je "naučio" da igra šah za nekih 4 sata i potukao do tada najjači progrm Stockfish, u nekim partijama na način kao što je upravo Fišer pobeđivao svoje protivnike.

A do tada su mečevi šahovskih programa bili dosadni do besvesti, po 100 poteza pomeranja figura bez stvaranja jasne prednosti. Alpha Zero je prvi program koji ima stil igre sličan čovek, ali na daleko više nivou (rejting oko 3200).

David S.

pre 1 godinu

O mentalnom stanju i karakteru ljudske splačine koja je podržavala jezivi režim Slobodana Miloševića ne treba trošiti reči.
Dok je gorelo Sarajevo, dok je etnički čišćena istočna Bosna, a Vukovar već bio sravnjen sa zemljom, ovaj je našao da glumi statistu u predstavi organizovanoj od strane režima koji je za te zločine bio odgovoran.

Opsednut mržnjom prema Jevrejskom narodu i prema sopstvenoj državi, našao da priča o američkom "imperijalizmu".

Ja ne verujem u postojanje pakla, ovom čoveku pakao je bio njegov bedni život. Ostavljen i zaboravljen, samo ovde ga pamte.

Volina

pre 1 godinu

Jasam ulozijo u tu jugosandik bamku pedes marke pre tog i jos mi nisu po vratili pare licno krivim bobia fisera dami je duzan te pare jel znam daje dobijo jako puno dosta para da bih doso u nasu zemnju da iga sah tuje bilo i mojih pedes marke

Deep Throat

pre 1 godinu

Vi ste to čitavo vrijeme prikazivali kao neki gest kako podržavaju jadnu Jugoslaviju nepravedno pod sankcijama, a oni su igrali za milione.

Jednako tako bi otišli bilo kuda, za tolike pare!

Kaligula

pre 1 godinu

Fiser je razumeo srpski.
(Zoran, 7. decembar 2022 16:26)

A nemački mu nije bio potreban da prebroji 3.5 miliona maraka koje je kasirao za svoj "humanitarni" gest!

In flagranti

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Evo daj mi neko vrijeme i ja ti skupim njih barem 150 miliona!

Zarz

pre 1 godinu

Činjenica da su junaci u našoj javnosti paranoidni psihički bolesnici govori više o nama i našim kompleksima. Bobi Fišer nije baš junak zbog fantastičnih šahovskih oartija koje je odigrao u 70-tim nego zbog toga što se ponašao kao pijani svekar na srpskoj svadbi

Lars

pre 1 godinu

Fišer je genije, mediji koje kontrolišu oni čije ime ne sme da se spominje ga proglasili ludakom jer im se suprostavio
(ladh, 7. decembar 2022 17:15)

Fiser jeste imao mentalnih problema, i to prilicnih.

Sine ratio

pre 1 godinu

Priznajem da prvi put čujem za ovo. Vrlo lepa priča.
(Ser Kokeza od FSS-a, 7. decembar 2022 16:34)

Baš lepa priča, i nesebičan gest Bobija Fišera...

Došao je da u vreme sankcija i ratova podrži tadašnju SR Jugoslaviju, za 3.5 miliona maraka u kešu, to je onda bila lova do neba!

Hamburg

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Snouden se smatra izdajnikom i ne može mrdnut iz Srbije, a Fišera, kao ni Polanskog Amerikanci uopšte nisu ozbiljno ni tražili njihovo izručenje, nego tek tako, pro forma, da se pokažu.

Polanski slobodno ide gde hoće, osim u SAD, nijedna zemlja neće da ga izruči niti Ameri to očekuju.

Novak

pre 1 godinu

Genije za šah, ali nažalost čovek je skrenuo, tako da nije relevantno šta priča ili radi čovek koji nije u vinklu. Uostalom to je uradio zbog 3.5 miliona maraka...

CATAPA

pre 1 godinu

Za to je i plaćen. Sigurno nije za bezvezni šahovski meč.

A Srbi su jako puno koristi imali i od Fišera, i od tog meča, a naročito od mafijaša Jezde.

Uzgred, ono "mafijaš" nije onako generalni atribut, sinonim za kriminalca. Jezdimir Vasiljević je bio eksponent sicilijanske mafije i zet jednog od istaknutijih kumova. Osnivanje banke i potkupljivanje Miloševićevog režima je finansirano novcem italijanske mafije. "Gazda Jezda" je bio samo figura, mafiji je trebao neko sa srpskim poreklom.
Naravno, nije baš bilo mudro banku za piramidalnu šemu nazvati "Banco Siciliano" pa je nazvana "Jugoskandik". Otkud ono "skandik"? Pa niotkud, Jezdina banka nije imala apsolutno nikakve veze sa skandinavskim zemljama, ali te zemlje su i onda imale ugled kao nekorumpirane, skandinavci kao možda hladni i sračunati, ali moralni ljudi koji se drže zakona.

Jedan drugi šahovski šampion, Kasparov, jednom je izjavio da je komunizam kao AIDS. Sam po sebi nije bolest, ali toliko razara imunološki sistem, da organizam (društvo) umre i od inače banalne infekcije. Kome je komunizam razorio mozak, taj je neizbežno morao da poveruje i gazda Jezdi. Sve ostalo je bilo puka rutina, liferovanje keša gazda Jezdi i njegovim bosovima ovde i u Italiji.

Nije samo Fišer tada dobio "ponudu koja se ne odbija". I Spaski je, samo što je srazmerno ulozi, svoju epizodu odigrao sa manje entuzijazma i teatra. Fišer je bio Zvezda Šoua!😁

El Doctore

pre 1 godinu

@Amerikanac Fišer i Rus Spaski
U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju

Dux

pre 1 godinu

@Amerikanac Fišer i Rus Spaski
U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 07. decembar 2022 18:30)

Kapa dole na odgovoru.

Мисирац

pre 1 godinu

Покушавам да пронађем данас неког ко би поступио као он али тешко.
Једино ми Дуци Симоновић пада на памет, волели га или не човек гура своју причу и годинама трпи последице.
Лоши људи смо постали.
Слава му.

lenka

pre 1 godinu

Bobi Fišer je Jevrej iako se odrekao njih javno, zbog toga je proglašen čudakom i ludakom. Tipičan način kako uništavaju ljude ti pripadnici izabranog naroda, kako sebi tepaju
(lko, 07. decembar 2022 17:11)
Pa i Nenad Čanak je srbin

Zagrebancija

pre 1 godinu

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 7. decembar 2022 18:30)

Pa šta ste sada na nas navalili da smo Srbe u Hrvatskoj priklještili da se moraju izjašnjavati kao Hrvati pravoslavci?!

Niko ih na ništa ne prisiljava, otkako je Tuđman umro Srbi su glavni začin svake HDZ vlasti, a kad je SDP (bio) na vlasti bude ih je još i više!

In vino veritas

pre 1 godinu

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...
(Hate to say I told you so, 7. decembar 2022 17:24)

Nebrojeno puno američkih obavještajaca je nakon 2. svjetskog rata i za vrijeme Hladnog rata prebjeglo u SSSR, nakon šta su godinama im odavali američke tajne, u tom kontekstu su i Snouden i Fišer potpuno nebitne sitne ribe!

Dux

pre 1 godinu

Uzeo 3.5 miliona opljačkanih para od građana Srbije i nije ni trepnuo!
(Kum Žoržo, 07. decembar 2022 18:03)

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?

Hate to say I told you so

pre 1 godinu

@Čuj gospodin. Uzeo 3,5 miliona maraka Jugoskandik štediša.
(Nik, 7. decembar 2022 16:30)

Nadji mi amerikanca koji bi pristao da bude na poternici americke vlade za bilo koji novac. Ja sam cuo samo za dvojicu, Snouden i Fiser...

nexus

pre 1 godinu

Koliko neobrazovan moras da budes da ne razlikujes nacionalnu i versku pripadnost…
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore, 07. decembar 2022 18:3

Jevrej nije verska pripadnost.

lko

pre 1 godinu

Bobi Fišer je Jevrej iako se odrekao njih javno, zbog toga je proglašen čudakom i ludakom. Tipičan način kako uništavaju ljude ti pripadnici izabranog naroda, kako sebi tepaju

B.Živković

pre 1 godinu

7.avgusta 1992. sam bio privatno u restoranu "Dva jelena" i video Fišera i Spaskog (sa službenim osobljem) za jednim stolom kako se dogovaraju o revanš "meču stoleća". Genijalni Bobi Fišer, čovek koji je kao svetski prvak hapšen u SAD koji je odbio 2 miliona dolara za direktan prenos meča iz Rejkjavika, pred kojim je klečao Henri Kisindžer sa molbom da se vrati na meč posle 2:0 za Spaskog. Nagradni fond jeste bio 3,5 miliona za pobednika, ali je Fišer odmah vratio milion i prvi rekao da "ovakve kamate Jugoskandika nisu realne, da to ne može da opstane". Ljubomorni Kasparov je počeo propagandu protiv njega kao i protiv Glige zbog prvog meča sa Karpovom, gde je Gliga bio sudija i prekinuo meč zbog iscrpljenosti igrača. Genije koji nije ustuknuo pred svim pretnjama američke države još 70-ih. Čovek koji je jedini na planeti rekao istinu 11.09.2001. Zato je i uhapšen u Japanu, premlaćivan, stavljen u zatvor sa teškim zatvorenicima koji su bili na mestu gde je skladišten radioaktivni otpad i gde su ti isti zatvorenici brzo umirali. Tada se i razboleo od neizlečive bolesti i umro kao Islanđanin. Napravio je takav pomak u šahu da su nagradni fondovi izjednačeni sa onim za tenis ili boks, a da sam nije imao ništa od toga. Jedini ravan mu je možda Muhamed Ali. Inače, 8.avgusta 1992. sam sedeo za istim stolom privatnim povodom, sećam se da je toga dana Džordž Buš Stariji prvi put zapretio bombardovanjem SRJ. Umro je sa 64 godine života, kao što je "šah bio njegov život". Pozdrav!

inat

pre 1 godinu

Komentari su zvucali normalno…dok mosadovi pacovi od botova nisu nanjusili vest…obratite paznju na kolicinu trolovanja koja je usledila:)

Roćevac

pre 1 godinu

Volina.
Idi traži od Bobija, možda će ti ih vratiti.
A za sve koji su stavljali pare kod Jezde i Dafine, uopšte mi ih nije žao, samo pohlepni glupanderi. Staviš kintu dobiješ dve za mesec dana. Eeeejjjjjj budale

Zoran Knezevic

pre 1 godinu

Svi genijalci, za nas obične smrtnike, kreću se na tankoj granici koja deli genijalnost od ludila. Bobi Fišer nije se ni po čemu razlikovao od vanserijkih ličnosti, od genijalaca, koji će ostati upamćeni. Medjutim, meni se veoma dopalo to što je Bobi Fišer BIO SLOBODAN ČOVEK. Slobodniji od mnogih koji su bili u prilici da sude drugim ljudima pa i njemu. Mrzeo sam sopstvenu državu, koja je kurvinski odbila da Bobiju Fišeru da azil ili državljanstvo. Išao je od nemila do nedraga, sve dok nije završio na Islandu. Bobi Fišer, danas, nama Srbima treba da bude primer i razlog zašto NE TREBA DA UVODIMO SANKCIJE BILO KOME. Možete li zamisliti njegovu Golgotu kroz koju je prolazio samo zato što je igrao šah, ono što je najbolje znao? I TO ZBOG AMERIČKOG EMBARGA?!

Grunf

pre 1 godinu

Kasparov je GOAT, šahovski i što je još važnije - LJUDSKI!
(Štajnic, 07. decembar 2022 19:38)

Sve si pobrkao, nista nisi razumeo. Ako ti je ljudska gnjida ljudski GOAT, onda je vreme da doooobrooo razmislis o sebi.

znanje-imanje

pre 1 godinu

Bobi je bio genije. To redovno znači i nekompatibilnost sa većinom ljudskog roda. Vrlo rano je prozreo razne političke nakaradnosti. Pre svega samih USA, naročito onih koji njom dominiraju. Zato je najjači animozitet osećao prema svom "poreklu", naročito kada su hteli, kada se već probio i postao slavan, da ga reinkorporiraju i recikliraju kao njihovog.
Citiraću ga doslovno:
"Jews are antisocial, destructive, intolerant, mean-spirited, deceitful, etc. They wish to destroy, rule and kill, rob whoever gets in their way. To facilitate them getting what they want, they have developed a perverted, unnatural, destructive, evil lifestyle. Even though they live off the non-Jews as parasites, they still hate them and wish to destroy them. Jews hate nature and the natural order because it’s pure and beautiful, and also because it’s bigger and stronger than they are, and they feel that they cannot fully control it. Nature’s beauty and harmony stands in stark contrast to their squalidness and ugliness, and that makes them hate it all the more.
Jews are destroyers. They are anti-humans."
Odtada je bio izgnanik u sopstvenoj državi. Razvio je pun opseg paranoje/manije gonjenja a nama je sada nemoguće razaznati da li je to bilo samo delimično ili i potpuno realno. Ali kada je USA naredio japancima da ga izbace a isto su tražili od Islanda videlo se da bez "paranoje" nema ispravne procene tog zla koje je i Fišera proganjalo.
Nike je raskinuo ugovor sa Irvingom, preći će na Moranta.

janos

pre 1 godinu

@Dux ... Kapa dole na odgovoru.
Samo da te prosvetlim, muslimani iz Sandzaka ili katolici iz Vojvodine, su Srbi isto koliko i ti. Jedino vam se verska uverenja razlikuju
(El Doctore

E, ali sa zvezdicom (*): kod nas kada kazes Srbin, ne mislis na drzavljanstvo vec na narod i to pravoslavni. Cim kazes Srbin, 99% misli na pravoslavca a onaj 1% na ateistu! Niko ne misli na muslimana iz Sandzaka ili katolika iz Vojvodine. To i jeste nas problem.
ps. nije to samo nas problem, isti imaju i Hrvati, Crnogorci, Slovenci ...

Losmi

pre 1 godinu

Fiser je Jevreje uporedjivao sa slikom i prilikom samog djavola, oni koji ti nude sva materijalna bogatstva i slavu ovog sveta ako im se poklonis i radis kako oni kazu. Mozete da pronadjete i video isecak o tome i dalje po internetu iako je obrisan sa vecine mejnstrim izvora. Nije ni cudo da je bio prognan s takvim pricama.

Grunf

pre 1 godinu

Zapeli ste za pare kao da je Fiser organizovao Jugoskandik. Kao da bi vam licno Jezda odbrojao koju crkavicu da nije dao Fiseru i Spaskom.

Markica

pre 1 godinu

@ Amerikanac Fišer i Rus Spaski

U stvarnosti obojica Jevreji
(miko, 07. decembar 2022 17:12)

Fišer jeste Jevrej koji je prezirao Jevreje. Spaski je čistokrvni ruski pravoslavac. Još je živ i sebe smatra monarhistom i ruskim patriotom.

amater

pre 1 godinu

Na stranu politika. Gledao sam 60 njegovih najboljih partija iz knjige Dr Max Evea, sa njegovim komentarima. To je sah sa druge planete! Figure su ozivele, al' bukvalno!

Stojan

pre 1 godinu

Uporedjujuci ono vreme kada se sve to odigralo i ovo sada vreme kada se evociraju takve uspomene ne vidim neku veliku razliku. Isti na vlasti a nama sve gore...

Za ulicy Bobija Fisera u Beogradu

pre 1 godinu

Bobi Fiser je izmenio sah iz temelja. Rekao je da ce se povuci kad premija za svetskog prvaka bude ista kao i u teskoj kategoriji u boksu. Zaista, kad je 1972.u Rejkjaviku igrao protiv Spaskog za titulu svetskog prvaka interesovanje je bilo nevidjeno! Zanimljivo, njegov sekundant u tom mecu bio je nas Velibor Gligoric. Nakon pobede nad Spaskim ponudjen mu je milionski iznos kao i Muhamedu Aliju. Ipak, Fiser je bio covek principa i povukao se jer nije bio zadovoljan drugim uslovima te je Karpov uzeo titulu bez borbe. Fiser se povykao i tihovao sve do te 1992.dok ga gazda Jezda (citaj Sluzba) nije doveo i ponudio reprizu meca sa Spaskim za milionske honorare. Prema recima Fisera, taj novac mu nikad nije isplacen, mozda 500 000 ukupno....

Komša

pre 1 godinu

Fiser je Jevreje uporedjivao sa slikom i prilikom samog djavola, oni koji ti nude sva materijalna bogatstva i slavu ovog sveta ako im se poklonis i radis kako oni kazu. Mozete da pronadjete i video isecak o tome i dalje po internetu iako je obrisan sa vecine mejnstrim izvora. Nije ni cudo da je bio prognan s takvim pricama.
(Losmi, 7. decembar 2022 19:48) 

I pogrešio je.
Reč moćnici zamenio je imenom svog naroda.Verovatno zato što je kao Jevrein bio fokusiran na svoj narod prvo.
Ljudi opijeni moći su takvi - svi pa i oni koji su ,izmedju ostalog i Jevreji.Ni manje ni više od bilo kojeg naroda.
Vrline i mane su univerzalne.
I tako ,Fišer ,zagledan u ponašanje svog naroda,potpuno izvučeno iz konteksta (istorijskog) on napravi slično što i nesretni Raskoljnikov.
Samo nije ubio babu da bi osetio moć nego je odabrao drugu stranu,borbu protiv moći i "ubio" svoj narod.
Veeovarno iz najboljih namera...
Nešto slično dogodilo se Dimitriju Tucoviću,kojeg naši Drugosrbijanci,za razliku od Fišera hvale.
On je dešavanja iz svog vremena istrgao iz konteksta i gledao isključivo iz svoje tadašnje perspektive- obojeno njegovom predstavom o pravdi.
Slučajno je prevideo 200 godina od prilike zločinstva Kačaka nad Srbima...za njega je to bio "hegemonistički rat srpske buržoazije"...

Iz naše perspektive napravio je dobru stvar - neka je jedna bomba manje pala na Srbiju pa je učinio dobro.

stop desničarskom ludilu

pre 1 godinu

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?
(Dux, 7. decembar 2022 19:44)

U tekstu, prebacio je keš preko granice u Mađarsku...veliki, jedan od najvećih šahista, ali psihički oboleo čovek, kao i vi koji u njemu vidite heroja. Nažalost on je veliki život završio na tužan način a vi ćete vaše bedne živote jednom na jednako bedan način.

deki

pre 1 godinu

Ja bi tih 3,5 miliona maraka vratila nesretnicima koje im je oteo gazda Jezda.
(Lepa Lori, 07. decembar 2022 16:48)
To nisu nesretnici, to su debili koji su dobili šta su zaslužili.
Nesretnik sam ja što ih ceo život izdržavam...

Ђенерал

pre 1 godinu

Džon Bosnić ga je oslobodio iz zatvora u Japanu
(tako, 07. decembar 2022 17:16)

Ослободио га је у Рејкјавику.

Veliki brat

pre 1 godinu

Na stranu politika. Gledao sam 60 njegovih najboljih partija iz knjige Dr Max Evea, sa njegovim komentarima. To je sah sa druge planete! Figure su ozivele, al' bukvalno!
(amater, 7. decembar 2022 18:04)

Fišer je igrao takozvani "kompjuterski šah", odnosno igrao je tako precizno da su ga nazivali ljudskim kompjuterom.

Za meč sa Karpovom nije sigurno da bi dobio da ga je igrao, čak i oni koji smatraju da bi pobedio misle da bi izgubio revanš.

Sa druge strane, kad se pogledaju mečevi Karpova i Kasparova, ukupan rezultat u svih 5 mečeva (uključujući prvi koji je prekinut i praktično poništen nakon 48 parija i rezultata 5:3 u pobedama za Karpova) je nešto tipa 73:71 za Kasparova, odnosno samo 2 pobede više u 4 meča za svetskog prvaka (21 pobeda Kasparova i 19 pobeda Karpova), što dovoljno govori o kakvim igračima se radi.

Ono što je davno započeo Fišer, Kasparov promovisao 90-ih i kasnije kad su počeli da pristižu mlađi igrači i sve češće ga pobeđuju (tražio je da se odobri slobodno korišćenje računara tokom meča), na kraju je pre neku godinu dostigao Alpha Zero, koji je "naučio" da igra šah za nekih 4 sata i potukao do tada najjači progrm Stockfish, u nekim partijama na način kao što je upravo Fišer pobeđivao svoje protivnike.

A do tada su mečevi šahovskih programa bili dosadni do besvesti, po 100 poteza pomeranja figura bez stvaranja jasne prednosti. Alpha Zero je prvi program koji ima stil igre sličan čovek, ali na daleko više nivou (rejting oko 3200).

Kum Žoržo

pre 1 godinu

Uzeo 3.5 miliona opljačkanih para od građana Srbije i nije ni trepnuo!
(Kum Žoržo, 07. decembar 2022 18:03)

Jel, gde si to pročitao? Na vratima od tvog toaleta?
(Dux, 07. decembar 2022 19:44)

Da, o ovakvima čitam isključivo dok vršim veliku nuždu.

Lars

pre 1 godinu

@Kasparov je GOAT, šahovski i što je još važnije - LJUDSKI!
(Štajnic, 7. decembar 2022 19:38)

Ne kaze se sahovski vec svarovski...