Ponedeljak, 07.11.2022.

12:03

Početak kraja; 90 godina od "Zagrebačke punktacije": "Osuđuje se velikosrpska hegemonija"

Izvor: Povijest.hr

Poèetak kraja; 90 godina od "Zagrebaèke punktacije": "Osuðuje se velikosrpska hegemonija" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

Cole

pre 1 godinu

(Mile, 9. novembar 2022 13:57)


Prvo, Rusi nikada na ovim prostorima nisu bili okupatorska sila da bismo se mi Srbi njima uvlačili, pa prema tome to što si ti napisao je klasični oksimorin, za razliku od nas vi ste se uvlačili svakom okupatoru, lepo ti je čovek objasnio suštinu. Druga stvar, mi Ruse doživljavamo kao slovenski bratski narod, a još su i pravoslavci, ne znam kako može da se izjednači vaša germanofilija prema tuđinskom germanskom okupatorskom narodu sa našom rusofilijom koji se neguje prema narodu koji nam je ipak blizak, ta tvoja nakaradna logika je van svake pameti, vi ste klasični uvlakači svim okupatorima, klasične poltrončine.

Mile

pre 1 godinu

@Tanais
Tu ste, jel konstantno se uvlacite trenutnim gazdama u zadnjicu. Vi bez gospodara ne mozete, kao sto i Krleza kaze
(Mystic, 8. novembar 2022 10:23)

Ako se netko nekome uvlači onda se vi uvlačite rusima tako da se iz njihove pozadine više i ne vidite.
Srbi uvijek imaju osjećaj da su strašno važni i vode neku svjetsku politiku i oni kao nešto odlučuju. I sada bi mijenjali svjetski poredak sa rusima protiv ostatka svijeta i opet će biti kako su izabrali krivu stranu.
Rusi su ogromna zemlja i oni će se oporaviti kako tako. Oni imaju susjede Mongole pa će se tješiti da im nije tako loše.
A vi ćete gledati preko granice kako države EU napreduju, a vi ste tu gdje jeste. I opet će vam netko drugi biti kriv. I nakon 30 godina samostalnosti vas uče da su vam za sve krivi Albanci, Hrvati, Crnogorci, Bugari, Nijemci, Englezi, Amerikanci, Bošnjaci tj. Muslimani, Turci...
I samim tim će vam bit bolje kada sve njih pokorite i pretvorite u Srbiju, a već ste sve probali i izvukli deblji kraj.
Okrenite se sebi i krivite sebe za neuspjehe. Sve ostalo je zamejavanje kako bi vi rekli i ta prodaja magle jedino odgovara onima na vlasti.

sturmmann

pre 1 godinu

@CheCro

Poštovani gospodine, napadi na Srbe na teritoriji sadašnje Hrvatske su učestali već u drugoj polovini XIX veka da bi početkom XX veka postali uobičajena pojava. Ubistvo Slavka Grubačevića 1908.g. je izvedeno na takav način da su se istražitelji Austrougarske monarhije zgrozili; ubijen je od strane svojih komšija jer nije hteo da se izjasni kao Hrvat. Nakon atentata u Sarajevu srpski život nije vredeo ni po lule duvana što se dalo videti po masovnim napadima na Srbe, srpsku imovinu, srpske bogomolje, groblja i sve što uopšte ima veze sa Srbima. Pogledajte kako je teklo organizovanje "ŠUCKORA", paravojnih terorističkih trupa koje su BUKVALNO prethodile stvaranju ustaša, imate puno dokumenata i fotografija u vezi toga jer su se antisrpskim ludilom zatrovani šovinisti ponosili svojom bolešću i svojim zlodelima. Taj oblik ponašanja nikada nije nestao jer srpska krivica i uzrok mržnje prema Srbima leže ISKLJUČIVO u činjenici da Srbi postoje! To je najkraće rečeno sve ono što oblikuje psihopatologiju srbofoba i srboždera. Psihijatri neka kažu svoje, građa je preobimna i lako dostupna.

Cinik lek za zgaravicu

pre 1 godinu

'Bitke koje su pred nama su politicke,
ali ni one oruzane nisu iskljucene.'
1989. u zemlji bratstva i jedinstva.
Dalje sve poznato.

...

pre 1 godinu

"Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji"
@(CheCro, 8. novembar 2022 09:59)


Prestao sam da čitam kod:
"Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji..."
i dalje zaista nije bilo potrebe da čitam
Da li vi stvarno mislite da iko normalan može da poveruje u vaše vatikanske laži u koje čak ni sami ne verujete dok ih ne ponovite u sebi bar po stotinu puta pre nego što ih izgovorite
Da li stvarno misliš da niko u Srbiji ne zna za Ante Starčevića i njegove pravaše koji su širili sistematsku mržnju prema Srbima još u 19. veku?
hehe, smešni ste.

Mate

pre 1 godinu

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.
(Vidovdan, 7. novembar 2022 17:28)

Sad ste sami vec 30 godina i jeste li procvjetali?

Kada bi realno sagledali cinjenice, shvatili bi da nije probkem to sto ste isli praviti Jugoslaviju nego to sto niste zeljeli u toj drzavi Hrvatima dati ravnopravnost nego njima VLADATI. To je dokusurilo i prvu i drugu Jugu. Ne morate tu vjerovati meni, samo procitajte sto je vas Svetozar Pribicevic o tome pisao.

A za ove sto pljuju Tita:
Ni Srbi ni Hrvati takav napredak na svim poljima - skolstvo, zdravstvo, ekonomija, medjunarodni ugled, itd - kao u njegovo vrijeme nikada nisu i nece dozivjeti

Lukavi Latin

pre 1 godinu

Nasi politicari tog vrimena znajuci da ako nasi teritoriji pripadnu Italiji oni se vise nikad nece povratit jer Italija je Italija a ne neka wannabe sila Srbija. Drugi razlog je da ste vi imali vojsku i to iskusnu a mi nismo. Vi ste komotno mogli reci ej Slovenci i Hrvati pedala, mi smo prosirili Srbiju par puta vise od ocekivanog i dobili smo i izlaz na more ali tu je proradila ona vasa zelja, vas mentalitet, vasa patnja za velikom i mocnom Srbijom. Dakle nitko vam nije kriv sta zadnjih 100 godina imate redikule za politicare dok s druge strane mi i Slovenci politicare koje su na svakom raskrizju izabrali pravi put. Isto ste napravili s Kosovom, sami ga priznali i sad kmecite. Neko ce reci da ali morali smo radi zapada, pa sami ste se doveli u tu poziciju radeci show po Kosovu 90ih. Dali ste razlog da se zapad moze umisat. Dakle ponavljam politicari su vam ka skupljeni s ulice uzarene glave koji odlucuju bez da promisle. (CheCro)

MI na najvaznijem raskrizju, onom 1918, imali politicare koji su izabrali pravi put!??? Mi smo imali guske u magli (kao sto rece ocajni Radic, u tom trenutku potisnut skroz na marginu i potpuno beznacajan). I to pokisle guske i uspanicene. I za to nam nisu Srbi krivi. A "Italija je Italija"... to znaci raspad drzava. Nista manje slucajna tvorevina od Jugoslavije, samo sto je nesto ranije sklepana i sto je ispiranje mozga bilo jace. Istina, jos nije umrla. A kace... (Da je nas bilo...)

ban Kulin

pre 1 godinu

(NN_lice, 8. novembar 2022 09:30)








Krivicu snose svi, od Pašića preko svih ostalih Srba iz tog vremena koji su se zalagali za jugoslovensku ideju sve do Karađorđevića i titoista zajedno sa sve onim prljavim austro-ugarskim kaplarskim štrokčom! Međutim, najveću krivicu snosi regent Aleksandar jer je imao najveću moć da promeni nešto i vladao je mnogo pre Tita i njegovih komunjarskih pudlica. Ako regent već nije želeo Jugoslaviju mogao je da pokuša da je podeli po nacionalnim šavovima i da stvori jaku Srbiju, ali nije, nego je sve vreme povlađivao protoustašama, a istovremeno je gazio srpski nacionalni identitet u pokušaju da stvori Jugoslovene! Srpskim oficirima je dodoljivao dozvole za prosjačenje, a protoustaškim A-U oficirima je davao čin više, ma nema opravdanja za tog ljigavog CETINjSKOG izdajnika, kamo lepe sreće da je umesto 1943. godine ubijen mnogo ranije, još pre 1. decembra 1918. godine!

Dunja

pre 1 godinu

(CheCro, 8. novembar 2022 09:59)

Te bajke možeš da pričaš samo nekom ko nema veze sa istorijom. Vi ste sa bolesnom antisrpskom propagandom počeli još u 19. veku, seti se Ante Starčevića, isfrustriranog jer su ga Srbi odbili kad je konkurisao za posao. Početkom 20. veka ste počinili prvi pogrom nad Srbima, a potom u I svetskom ratu brojne monstruozne zločine u Mačvi.

Nikola

pre 1 godinu

Najveći vladar kojeg smo imali mi Srbi od Dušana do danas. Ubile ga ustaše, a najfenomenalnije od svega što se današnje "patriote" stavljaju na stranu ustaša kada govore o kralju Aleksandru ujedinitelju, ostvetniku Kosova, pobedniku i komantandu u 3 rata. Pobrkan narod i pogan...
(MarkoR9, 7. novembar 2022 22:20)

Tita nisu ubile ustase.

a

pre 1 godinu

Опће је познато да су хрватску нацију створили у Бечу.Штросмајер,кнез Павле,тито,..и
гомиле "повјесне магле".

C i n i k

pre 1 godinu

. Dakle, ponovimo - niti ove ni sljedece godine niti 2024 SRB nece imati veci GDP od HRV. Procjena cca za 2022. SRB 61 mlrd, HRV 64 mlrd. Rast BDP u 2022. SRB 3%, HRV 7%. Neka me cinik razuvjeri, ali sa sluzbenim brojkama. Bez pink statistike.
(Dar mar, 07. novembar 2022 23:41)

Oficijelno prema Evrostatu hr 60 a SRB 60.5 milijardi.
Rast GDP u SRB za 2022 bice 3.4, medjutim referentna godina za koju se meri taj rast je prethodna godina, koju je SRB zavrsila sa preko 7 %..
Dakle ti samo proveri koliki je rast hr imala kumulativno za 3 godine unazad i da li ste bili mozda 2020 u velikom padu Gdp od cca 10%....
Potom ce ti se samo objasniti sve sto ne razumes..
I samo nastavi da pratis Pink...

Beograd-janin

pre 1 godinu

Hrvati su mali ali snažan i inteligentan narod. Dokaz toga je da su uspjeli zadržati kontrolu nad najatraktivnijim teritorijem koji su mnogi pokušali da otmu ali zahvaljujuci snazi, predanosti, odlučnosti, spretnosti i inteligenciji Hrvata to nisu uspjeli. Povijest Hrvata je burna ali sve su uspjeli nadvladati i ostati gospodari atraktivnog teritorija.
(Tanais, 07. novembar 2022 23:50)

Inteligencija prevaranata, dupeuvlakača i poltrona sa bezumnim ciljem istrebljenja srpskog naroda. Sramota i stid su reči vama neznane, vaša historija i povijest je zasnovana na sužnjem, od ugarskih kraljeva, austrijskih careva, srpskih kraljeva, dočeka nacista sa cvećem pa sve do vaše čuvene pesme "Danke Deutchland hvala vam za sve", danas se nalaze vaši potomci poput tebe koji dolaze na "srpske" portale da pričaju o snazi i inteligenciji? Najgora nacija na planeti bez stida i časti.

Grok

pre 1 godinu

Jezivo. Mračni sunovrat slavne Srbije i zajedničkoj državi sa tim Vatikanskim smećem.
(Trust, 7. novembar 2022 16:45)

Srecom mi smo daleko od smetlista i zlatno nam je doba

Obrad

pre 1 godinu

@ cros, kralj Aca i jeste bio fleksibilan, jedini put pokazao zube posle džumbusa u Skupštini u režiji nadobudnog Hrvata i labilnog Crnogorca, a sa čim one nema nikakve veze. Što se tiče nekakvog tobož hr Sabora u AU monarhiji, nije odlučivao o mnogo toga. U 19.veku Mađari dozvolili Hrvatima da pričaju hr jezikom u tom istom Saboru. Porez i vojska išli za Beč, logično pitanje je šta ostaje? Veća prava su naravno Hrvati imali u okviru Kraljevine SHS/Juge. Pogledajte samo spisak hr banova u vreme AU (90% Mađari) i za vreme Kraljevine (100% Hrvati) i sve će vam biti jasno.

CheCro

pre 1 godinu

Edgar@ Nemoj mi molim te o zlocinima. Moji preci se jos sicaju vaseg i talijanskog orgijanja po Dalmaciji. Vodili ste Prvi Balkanski rat, Drugi Balkanski rat, WW1, WW2, zadnji rat i nijedan zlocin niste pocinili?? Masu hrabra izjava ali to je mentalitet o kojem pricam. Zemlja se zvala Jugoslavija, prije tog se zvala Austro-Ugarska, u prvoj su najbitniji bili srpski a u drugoj austrijski interesi. Necemo se lagat. Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji, do trenutka kad pozivate legalno izabrane predstavnike jednog naroda u najsvetiju instituciju jedne zemlje, dakle sabor i podmuklo ih ubijate nagradivsi izrucitelja ubojstva kratkim kucnim pritvorom. Nakon tog zabranjujete nam sve stranke i uvodite diktaturu ka da smo mi krivi za atentat kojim se rijesavate najbitnijih nasih politicara tog doba. Zabranjujete slobodu govora i mnoge nase narodne pisme. Dakle Hrvati shvacaju da im je gore u toj drzavi di su mislili da ce im bit bolje. Pa svi Srbi iz Hrvatske su bili s nama pod vodstvom Pribicevica kojeg Beograd zatvara. Evo jed jedno pitanje. Zasto su svi nasi politicari ubijeni u vasem saboru a ne i Srbi ka Pribicevic koji je vodija istu politiku ka Radic. Odgovor je ocigledan. Cetnici su postojali prije WW1 a ustase su izravna posljedica tih dogadaja. I nisu samo Hrvati sudjelovali u atentatu u Francuskoj nego i Makedonci i neki drugi narodi

NN_lice

pre 1 godinu

Za one koji kao papagaji pišu boljševičko-kominternovske besmislice o krivici Aleksandra I, a da knjigu pošteno u životu nisu pročitali, "naravoučenije". Krajem XIX veka gotovo svi srpski intelektualci bili su projugoslovenski orjentisani, a o političarima da ne govorimo. Tada je Aleksandar I bio dečak. I Jovan Cvijić, Pančić, Mihajlo Alas, Pupin, da ne govorimo o Stojanu Protiću, Stojanu Novakoviću i najvećem krivcu za tu ideju Nikoli Pašiću. Pa jel slučajno da se trg u Beogradu zove Nikole Pašića a pre toga Marksa i Engelsa? Pašiće & Co. obrađuju tokom I sv. rata Karađorđeviće jer su u početku bili protiv te ideje. I tu započinje krivica Aleksandra i ona je neosporna, ali nije ni približno odlučujuća. Kada, dakle na navaljivanje srpskih političara i inteligencije dodate i strani faktor, kao i Hrvate i Slovence stvar je jasna, biće ono što vam se kaže, da ne kažem naredi.
Što se Hrvata tiče, dovbili su sve što su na kraju i hteli. Svoju državu, ulazak u EU i NATO, velike donacije iz budžeta EU i strane turiste koji im donose devizne prihode. Probali su u parlamentarnoj kraljevini sa Radićem i Mačekom, nisu uspeli. Zatim sa ustašama i NDH, nisu uspeli. Ali su uspeli sa komunistima zato što su hrvatski komunisti uvek bili prvo Hrvati pa sve ostalo, a srpski su se stideli srpstva i bili su pomahnitali boljševici i staljinisti koji ruše sve pred sobom u želji da menjaju svet i uspostave svetsku revoluciju. Zato smo i prošli ovako i tek ćemo.

C i n i k

pre 1 godinu

I za razliku od Hrvata koji su bili svo to vreme svoji na svome, u ovom ili onom obliku, sa svojim kraljem ili krunom datom stranom kralju, mi u Srbiji imamo rupu u istoriji od par stotina godina. Samo narodna pesma i mit.
(Slepac, 07. novembar 2022 22:05)


Koji je to "hr kralj"?
Koju to istoriju ima hr?!
To si prijatelju rukovodjen iskljicivo mrznjom prema SRB zato upadas u klise proustaskih narativa i zato svest nmoze da ti sljaka ko kod normalnih ljudi, moj savet je da frustracije i mrznju probas da lecis, mozes to da probas i u SRB jer ce ti izlecenje biti garantovano..

PatriJota

pre 1 godinu

Najveca greska u istoriji Srbije je ta sto nije podelila SHS na 4 dela izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Srbije. Danas bi se Srbija granicila sa Italijom, komunizam na Balkanu ne bi postojao, a u logorima ne bi zavrsili Srbi.
(Samo jako i snazno, 7. novembar 2022 16:29)

Ni sam u tu glupost ne verujes. Ali uvek je lakse kad je neko drugi kriv zar ne, kako ne imasdosmo tada tebe tako pametnog da kaze sta da se radi

CheCro

pre 1 godinu

Edgar@ Nemoj mi molim te o zlocinima. Moji preci se jos sicaju vaseg i talijanskog orgijanja po Dalmaciji. Vodili ste Prvi Balkanski rat, Drugi Balkanski rat, WW1, WW2, zadnji rat i nijedan zlocin niste pocinili?? Masu hrabra izjava ali to je mentalitet o kojem pricam. Zemlja se zvala Jugoslavija, prije tog se zvala Austro-Ugarska, u prvoj su najbitniji bili srpski a u drugoj austrijski interesi. Necemo se lagat. Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji, do trenutka kad pozivate legalno izabrane predstavnike jednog naroda u najsvetiju instituciju jedne zemlje, dakle sabor i podmuklo ih ubijate nagradivsi izrucitelja ubojstva kratkim kucnim pritvorom. Nakon tog zabranjujete nam sve stranke i uvodite diktaturu ka da smo mi krivi za atentat kojim se rijesavate najbitnijih nasih politicara tog doba. Zabranjujete slobodu govora i mnoge nase narodne pisme. Dakle Hrvati shvacaju da im je gore u toj drzavi di su mislili da ce im bit bolje. Pa svi Srbi iz Hrvatske su bili s nama pod vodstvom Pribicevica kojeg Beograd zatvara. Evo jed jedno pitanje. Zasto su svi nasi politicari ubijeni u vasem saboru a ne i Srbi ka Pribicevic koji je vodija istu politiku ka Radic. Odgovor je ocigledan. Cetnici su postojali prije WW1 a ustase su izravna posljedica tih dogadaja. I nisu samo Hrvati sudjelovali u atentatu u Francuskoj nego i Makedonci i neki drugi narodi

Dar mar

pre 1 godinu

Povijest ionako nije egzaktna znanost i sve moze da se promatra sa dvije ili vise strana i to ovisno o vremenskoj distanci dogadjaja koji se analizira i proucava. S druge strane, ekonomija je egzatna znanost suhih brojeva. Zato mi je drag cinik koji citiram "zvanicno SRB ce godinu zavrsiti sa vecim GdP od vas.." Tesko je mitomaniju ukorporirat u ekonomiju, ali eto on to nekako uspjeva. Dakle, ponovimo - niti ove ni sljedece godine niti 2024 SRB nece imati veci GDP od HRV. Procjena cca za 2022. SRB 61 mlrd, HRV 64 mlrd. Rast BDP u 2022. SRB 3%, HRV 7%. Neka me cinik razuvjeri, ali sa sluzbenim brojkama. Bez pink statistike.

Тит Слободаније Август

pre 1 godinu

@key and peele

Карађорђевићи јесу били владари Хрвата али то не значи да су Хрвати били поданици српске круне ништа више него то да су нпр. Аустријанци од крунисања Фрање I за цара (преци истог су били француске војводе из покрајина Лорене и Водемона) били поданици француске круне. Уосталом, у Југославији су живели једино Југословени. Хрвата и Срба више није било. То јест, и Хрвати и Срби су у Југославији били без сопствених држава, свако је сваког анектирао и нико никог није анектирао.

Tanais

pre 1 godinu

Hrvati su mali ali snažan i inteligentan narod. Dokaz toga je da su uspjeli zadržati kontrolu nad najatraktivnijim teritorijem koji su mnogi pokušali da otmu ali zahvaljujuci snazi, predanosti, odlučnosti, spretnosti i inteligenciji Hrvata to nisu uspjeli. Povijest Hrvata je burna ali sve su uspjeli nadvladati i ostati gospodari atraktivnog teritorija.

Боске

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Fun fact: не постоји ама баш ниједан вјеродостојан доказ да је Хрватска држава икад постојала. Комплетна ујдурма се заснива на врло неспретним фалсификатима Ватикана и насилном преименовању покатоличених Срба у Аустроугарској монархији.

Komša

pre 1 godinu

sad nam još servirajte i hrvatsku istoriju!
(ssasa, 7. novembar 2022 17:01) 

Nije to samo "hrvatska istorija".
To je mantra revizionista posle završetka Prvog svetskig rata.
Stara austrougarska mantra o velikosrpskoj ideji obogacena je nemačkom mantrom o "srpskoj krivici" a treci veliki gubitnici ,Sovjeti,koji su jedini imali uslive,resurse su lepo upakovali sve te mantre i obojili u crveno,pa je velikisrpska buržoazija ugrožavala potlačene narode (po njihovom).
Ono što smo imali u 19.veku,rajhštatski ugovor Austrije i Rusije po kojem su i jedna i druga protiv bilo kakve slobodne i samostalne slovenske drzave na Balkanu tada dobijamo u vidu komunističke ideologije.
Dakle ,udružene antiversajske snage,Sovjetija i ostali gubitnici slozno deluju na rusenju "lazne Versajske tvorevine".
Drzava Južnih Slovena je bila bitna pre svega Amerima,Francuzima i Englezima (bez obzira na trvenja Francuza i Engleza koja počinju odmah posle ispadanja Rusije iz igre) da bi se stavila tačka na Germansko pitanje.
Bila je i u interesu Srba i jedina greška koju je naša politička elita napravila je što drzava od početka nije bila konfederalna. To bi značilo postovanje principa koji je Gtasanin davno pistavio a koje se zasnivalo na čostoj seljačkoj logici - braca jesmo ali sestre nam nisu kese.Dakle prvo ogradi svoje kad ulazis u savez.
Od sila smo dobili okvir (Jugoslaviju) a unutra smo mogli da crtamo kako smo hteli.
Nismo. Crtali crveni u Jajcu.

?

pre 1 godinu

(C i n i k, 07. novembar 2022 21:17)

E jesi se nalupetao za medalju. Sve što si učio, ucio si mitove SPC to ti ja pišem, a ti i dalje pišeš o mitovima. Pa u tom Kosovskom boju nisu se borili samo Srbi, nego i Hrvati, Mađari, Bugari, Rimini itd. A jedini ste kršćani koji ste se borili na Turskoj strani kod Nikopolja. A što se tiče ubijanje Srba, da li imaš koji forenzički dokaz ili samo puste lovačke price? Doduše to su priče i mirovi Josipa Broza, SPC i njihovog Valerijanovog memoranduma, sve same laži i prevare.

Marko

pre 1 godinu

Bio skoro u Zg, pa ono je grad ostao u 1945. godini, nista posebno nema da se vidi. Beograd je metropola za sve gradove bivse YU. Nazalost, nikad vise sa vama, vi cak mislite da je Tesla bio vas, a covek govorio svuda da je Srbin. Evo i Djokovica prisvajate. Zaista ste narod bez istorije, tuzna realnost koju vi sebi nikada nece moci priznati. Sveti Sava je u 12.veku jeo zlatnom visuljkom, gde ste bili vi????
Ajmo udarajte minuse, to koliko ste opsednuti nama, govori broj komentara na ovom srpskom portalu. Meni nikada ne pada na pamet da pisem po vasim medijima, jer me ne zanimaju. Ipak smo mi dosta ispred vas i tako ce uvek biti, tuzna vasa realnost.

Slepac

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.
(only fools and horses, 07. novembar 2022 20:10)

Druze, to sto ti smatras istorijom je mitomanija i narodna pesma. Ovo sto je covek gore napisao je istorijska cinjenica. Sad ako mislis da je drzava samo ono sto je Dusan imao par godina, tebi nema pomoci. I za razliku od Hrvata koji su bili svo to vreme svoji na svome, u ovom ili onom obliku, sa svojim kraljem ili krunom datom stranom kralju, mi u Srbiji imamo rupu u istoriji od par stotina godina. Samo narodna pesma i mit.

Боске

pre 1 godinu

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.
(?, 07. novembar 2022 18:56)

Срби настали од фалсификаторског пројекта Ватикана и масно плаћених измишљотина History Chanela?! Од непостојеће "тисућљетне културе" као филијале абортираног "хиљадугодишњег Рајха".

Смањи мало, комшија, ми имамо више царева него ви (србских) краљева.

zok1

pre 1 godinu

Aleksandar je uveo diktaturu, jer su gospoda poslanici pretvorili skupštinu u krčmu i počeli da se ubijaju. Alternativa je bila amputacija Hrvatske, što bi iz današnje perspektive sigurno bilo bolje rešenje. Verovali ili ne, odustao je radi Slovenije, jer su Slovenci u to vreme bili najveći Jugosloveni. Klerikalci popa Korošeca su bili jedina stranka koja je podržala diktaturu. Malo ljudi zna da je Milan Stojadinović, nakon neuspešnih razgovora sa Hrvatima, tajno pregovarao sa Musolinijem o amputaciji Hrvatske, odnosno granicama Srbije i Italije u skladu sa Londonskim ugovorom. Tim planom je navodno Slovenija trebala biti zaštićena kao srpska/jugoslovenska teritorija, uz italijanske garancije. Onda su se umešali Englezi i knez Pavle je smenio Stojadinovića. Na vlast je došao Cvetković i formirana je Banovina Hrvatska.

Марлоне

pre 1 godinu

Масонски краљ Александар је једини познати хрватски краљ којем се зна гроб, а уједно су га они на крају и уцмекали. Династија Карађорђевића је династија паразита и штеточина, који су упропаштавали српски народ.
Ко би нормалан правио државу са дојучерашњим непријатељом и то оним који је немилосрдно убијао српске цивиле. Ко би нормалан тим непријатељима допустио да приступе српској војсци, а камо ли да им даје више чинове и пензије само зато што су се придружили тој војсци. У исто вријеме новца није било за српске војне инвалиде и српску сирочад.
Дјела Александра Карађорђевића су директно довела до омогућавања геноцида над Србима у НДХ, као и бројним злочинима над Србима у Другом Свјетском рату широм Србије, Црне Горе, Македоније. Србија би вјероватно била неутрална у Другом Свјетском рату, а чак и кад би српска војса ратовала са Њемцима, не би била онако лако прегажена као војска Краљевине Југославије, која је била избушена хрватским и словеначким издајничким и непријатељским дјеловањем.

MarkoR9

pre 1 godinu

Najveći vladar kojeg smo imali mi Srbi od Dušana do danas. Ubile ga ustaše, a najfenomenalnije od svega što se današnje "patriote" stavljaju na stranu ustaša kada govore o kralju Aleksandru ujedinitelju, ostvetniku Kosova, pobedniku i komantandu u 3 rata. Pobrkan narod i pogan...

C i n i k

pre 1 godinu

Opet će Srbija biti velika, samo bez Hrvata, hvala Bogu.
(Drakče, 07. novembar 2022 18:20)

Pustite na miru i ono malo Srba na Kosovu, jer gdje god ste branili Srbe tamo Srba više nema.
(?, 07. novembar 2022 18:49)


Srba nema samo u danasnjoj hibridnoj drzavi hr, zapravo ih ima ali svega par stotina hiljada.
Poznato je sta se desavalo u tom gradjanskom ratu u ex soc republici hr koja je granice u SFRJ dobila, niko ne zna na koji nacin...
Ali Srba ima i na KiM i u RS kao i u CG.
A zasto nema srpskog naroda u danasnjoj hr to ce svakako doci na dnevni red u nkom trenutku, mozda se sada cini da je to utopija medjutim kolo srece se okrece, a istorija nisu ni 20 ni 50 godina, nas srpski narod svakako kolektivno pamti, a ukoliko npr IT bude trazila nazad ono sto je njeno, svakako se srpski narod nece protiviti, nego podrzati vracanje otetog, ali to je samo 1 segment, pre svega toga meni se cini da tzv hr narod i bukvalno nestaje posto i zvanicno u hr je svaki 2.stanovnik penzioner...

Srbo-gedza sa glavoboljom

pre 1 godinu

Mislim da njih najviše boli što su svesni da ništa nebi imali da nije Srba.
(S1pac, 7. novembar 2022 18:25)

Ne boli ih to ni malo. Oni su presrecni da su 1000 km jadranske obale dobili na posluzavniku, a Srbija nema mora ni toliko kao Bosna pa mora da ubedjuje Crnogorce da su Srbi za sta oni s pravom nece ni da cuju. Mislim da mi imamao vise razloga da nas nesto boli nego Hrvate. Nas bi najvise trebala luda glava da boli.

Staka Zulu

pre 1 godinu

"Da, mnoge zablude će te još morati mjenjati za istinu. Pa i onu da je u NDH bilo 14 srpskih generala i sedam generala židova."
(Fanat špadi, 07. novembar 2022 20:48)

To je 21 general. Pa da li ste imali i jednog 'rvata-generala u NDH? Za koju godinu ce vasa "istina" biti da su Srbi i Jevreji osnovali NDH i u njoj ubijali vas jadne 'rvate!

C i n i k

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...
(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.
(?, 07. novembar 2022 18:56)

Prvo i osnovno sto tebi manjka je elementarno postovanje prema srpskom narodu iz koga ste nastali i kojih vas je danas tamo preko 90% srpskih korena ( samo pogledaj prezimena ), zatim mozes da pogledas i popise Marije Terezije i ostalih popisa AU i Madjarske o sastavu stanovnistva u monarhiji.
Za razliku od vas koji i bukvalno nemate istoriju, genezu naroda, srpski narod i nacija je imaju, Kosovski boj je za srpski narod isto sto i za FR Borodinska bitka recimo, a srednjevekovni plemici iz srpskog naroda imaju svoje mesto u kolektivnoj svesti nacije kao moralne vertikale.
A sta vi imate? Bajke i lazi o "hr kraljevima" od kojih niko nzna da pokaze gde su sahranjeni, kako su se zvali i da li su uopste ikada postojali posto ne postoji, da ponovim, ne postoji niti 1 dokaz o nj postojanju ikada.
Na kraju, istorija se ne uci samo iz Crkvenih predanja , i istorija nisu samo knjige, istorija je i kolektivno predanje i nasledje nacije, to su i gusle, to svi veliki narodi imaju, i Nemci i FR i Englezi, ( da li bi ti vredjao engleze zbog toga sto je nj kralj Ricard III izgubio krstaski rat, a za engleze je to,bez obzira na poraz, velika pobeda moralne ispravnosti isto kao i za nas Kosovski boj...?!) to sto ti pises je budalastina sto ne zavredjuje nikakvu paznju ali posto vas ujki dosta posecuje B92 procitacete ovo i nki od vas ce se i zapitati odakle im prezime koje imaju i kako je moguce da u danasnjoj drzavi sto se zove hr, a koja je hibridna drzava par exelans, ne postoji niti 1 spomenik kulture stariji od 50 godina a da se moze reci da ga je podigao taj "hr" narod ? Kako to da je sve kod vas nasledje nekih drugih naroda ? Cak ni svoju Crkvu nemate vec vam biskupa postavlja Papa ? Ne postoji dakle na svetu bolji primer sluganstva nego sto je to primer tzv hr naroda, i ne samo danas...vi ste bili sluge svima, bukvalno, i nama ste bili sluge dok se nije pojavio nacizam kog ste zdusno prihvatili i pomocu koga ste srpske civile klali i ubijali, danas ste takodje sluga misleci da time u odnosu na SRB dobijate prednost, medjutim vi sve pogresno izracunate, niste ocekivali da cete doziveti demografsku katastrofu i da vam je svaki 2.stanovnik penzos, da vas je svega 3 miliona i da ce vas Madjari ekonomski okupirati a da ce IT svakako u 1 trenutku da trazi nazad svoju kulturnu bastinu i ono sto je njeno?
U pauzi od mrznje prema SRB vi ste se odjednom nasli u situaciji da obala Jadranskog mora vise nije vasa vec da to drze stranci, da naftna ind. nije vasa nego Madjarska, da je Istra Italijanska a da vam u Slavoniji i predelima odakle ste proterali srpske civile, vise ne zivi niko?
Vi nestajete, tako da vasa prolupavanja na B92 nece spreciti ono sto je neminovno i sto i vi dobro znate..
Prema tome kad pokazes postovanje prema naciji koja vam je pomogla da izadjete iz ropstva i nestajanja i kada pokazete kajanje za sve srpske pobijene civile mozda i dobijete nko oprezno postovanje s nase strane, do tada, ne marimo za vas i posmatramo vas kao neprijatelje od kojih znamo sta mozemo da ocekujemo, samo spletke, podvale i mrznju. To ste vi.

Mario

pre 1 godinu

Iz celog ovog sr..a koje se zvalo Jugoslavija, jedna stvar je neprocenjiva: 73 godine Beograd je bio glavni grad Zagrebu, što Zagreb nikada neće da bude Beogradu!
(Strawdog, 7. novembar 2022 20:53)

Jos bolje je da je Hrvat bio Bog u tom Beogradu i vladao je Srbima.

Udba srpska sudba

pre 1 godinu

Zanimljivo sa su Srbima mozgovi nastelovani da je kriv onaj ko je napravio veliku drzavu kojom su vladali Srbi, a ne oni koji su tu drzavi rasturili i Srbe razvlastili!
Uostalom, u Kraljevini Jugoslaviji za 23 godine svi premijeri bili su Srbi! U Brozovoj Jugoslaviji za 45 godina, samo je Petar Stamblic bio premijer jedno 2 godine, svi ostali, preko 43 godine, bili su Slovenci, Hrvati i muslimani iz Bosne...

Krle mk II

pre 1 godinu

@Krle ml II

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.
(Vidovdan, 7. novembar 2022 17:28)

Pa da smo ostali sami, al' nismo, hteli smo veliku drzavu i da u njoj mi budemo prvi i da se mi za sve pitamo, a drugi samo na papiru. Ubise nas urodjena glupost i patoloska megalomanija, san o velikoj i mocnoj drzavi kojom ce nasi kraljevi (sic!) da vladaju. Od silne megalomanije Srbija nikad manja, sa tendencijom da se i dalje smanjuje.

vodnik

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni jer smo opet najbrojnija nacija, a Hrvati ,, šaka jada ''.
(NikolaBg, 07. novembar 2022 18:37)
Neka vas tamo preko Dunava i neka vas ima sto miliona nebitni ste.Svako sebi i nikad vise nista zajesno.

Slepac

pre 1 godinu

Svaki drugi komentar je da je Srbija trebala ici svojim putem bez Jugoslavije, kao bilo bi nam mnogo bolje..
Evo sad smo samostalni.. I jel nam bolje?

dude

pre 1 godinu

2. temeljna organizacija sveukupnog života je seljaštvo

Ova tačka je potpuno ispunjena širom Balkana.
(N., 07. novembar 2022 17:03)

mešaš seljake i seljačine.

Zlatan

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.

Eto, Franjo Josip je u tituli medju ostalim imao i titule kralj Hrvatske i Slavonije i Kralj Dalmacije. Ne mislis da je on kao austrijski car imao malo vise informacija o drzavnosti svojih zemalja od tebe?

bokelj

pre 1 godinu

Franc trebas da shvatis da tjeranje drugih da budu Jugosloveni znaci unitarizaciju i supremaciju vecine znaci svi smo Srbi. Kazes Srbija izgubila drzavu a Srbija samo promjenila ime u Jugoslaviju a zadrzala vlast i represivni aparat. Crna Gora kao najstarija drzava neokupirana ni od Turske je izgubila i drzavu i vlast i crkvu. Na kape nam stavili 4s . Eto to ti je Jugoslavija

key and peele

pre 1 godinu

сви ови коментари пуни србовања живи су доказ да ми и данас не капирамо да смо зајебали ствар са југославијом у начину њеног устројства, а не у њој самој per se. пробајте своме рођеноме брату да бижудете господар и видећете да ћете душмана од њега направити.

да ли су сви хрвати листом били за југославију - нису. али за ону накараду од државе нико није ни желео нити је коме требала. сем радикалској клики жељној још прилика за корупцију и краљу који је желео да му титрају, да буде нови душан. притом ненаучивши лекцију о распаду душановог царства јер је почивало на једном човеку и окружењу пуном ласкавих змија које чекају прву прилику да расточе земљу

key and peele

pre 1 godinu

има једна добра књига, изашла 1934, наместило се да је објаве после атентата. писао ју је анри пози, човек који се од нашег пријатеља током рата претворио у критичара југославије као наше, српске прћије, где је једино занимање жандар а једина работа пљачка сиротиње. пељешили су нас сви, писари, судије, општинари, комисије, начелници, политичари.

описује кризу морала у београду, сиромаштво маскирано позерајем (видите ли сличност са данашњицом), живот у беди у коме дајеш пола плате на крпице да одаш утисак имања. пише о тиранији на косову и македонији, србима као жандарима у хрватској, о ратном стању на југу земље. као једину светлу тачку истиче искрено родољубље армије, пре свега авијације. питавши пилоте како ће са италијански пилотима изаћи на крај, пошто их је више од нас, рекли су му: по три ћемо обарати а кад нестане муниције, забијаћемо се у њихове авионе. драги боже, као да су знали шта ће радити у априлу ‘41.

књига је била одмах забрањена код нас, тек је објављена пре распад сфрј у загребу. бугари је исто користе као средство свог антисрбовања. у сваком случају, права је слика карактера те труле краљевине. зове се “црна рука над европом” или “рат долази”. има два наслова, зависно од издања за француску и енглеску. такође даје непознат опис организације сарајевског атентата и уласка русије у први светски рат

Andreja

pre 1 godinu

Uzasan lik nadam se da se zbog svojih odluka i pravljenja Jugoslavije muci u paklu.Hrvati njega da slave umesto Bana Jelacica,on im je dao drzavuu i sve sto danas imaju.Da je imao pameti Hrvati i Slovenci danas ne bi postojali ili bi bili nacionalna manjina u okviru Austrije i italije....Umesto da je napravio Prosirenu Srbiju sa izlazom na more ,covek pravi Jugoslaviju i unistava sopstveni narod a doticne prevodi sa strane gubitnika u pobednike....Slicno je i makedoniju prodao....a za to je izgubio pola radnog stanovnistva.....Tragedija to samo mogu Srbi sami sebe da upropaste

Damir

pre 1 godinu

Zagreb je kad je usao u kraljevinu Jugoslaviju 1918 bio provincijski gradic sa manje od 80 000 stanovnika. Dok je 1941 Zagreb imao preko 300 000 stanovnika. Kralj Aleksandar izgradio je pola Zagreba, otvorio Zagrebacku filharmoniju, tvornicu elektricnih instalacija, zoloski vrt, trznice Dolac, hotel Esplanadu, hotel Dubrovnik, prugu Zagreb – Split, radio stanicu, telefonsku centralu, katolicko sjemeniste, gradsko kupaliste, dalekovod do Karlovca, ogroman stambeni blok najveci u "povijesti" Hrvatske (celi centar Zagreba), nove pruge, prvi neboder u Zagrebu i Hrvatskoj, kompleks skola u Krizanicevoj, tvornicu elektricnih zarulja, kilometre tranvajske pruge i radi novu remizu, novi stambeni kompleksi na Tresnjevki i Trnju koji su do tada bili sela, zeljeznicki most preko Save, Rebro itd... Zagreb je imao najveci industrijski, populacijski i ekonomski rast u kraljevini Jugoslaviji i u svojoj istoriji za te 23 godine „velikosrpske hegemonije“ od 1918. do 1941. U Hrvatskoj je samo do 1932 podignuto 27% od svih ukupnih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, a u Srbiji samo 14%.

@(Banja Luka,

Hrpa netočnosti, Zagreb su gradili židovski i bečki arhitekti i točno se zna vlasnik i arhitekt svakog objekta kojeg si naveo, a Filharmonija je prvo osnovana još 1871. godine.
Prvi neboder je isto izgradio Lowe, a kralj Aleksandar ništa u Zagrebu niti je izgradio niti platio.

ZG je tada kao i sada provincija, ali sve što si u postu naveo je lako provjerljiva netočnost.

C i n i k

pre 1 godinu

Pokušati vladati nad pametnijima i bogatijima, malo teže!
(neće da može, 07. novembar 2022 18:39)



Xaxaxaaa
Po tvom komentu se vidi koliko ste "pametni" a sta tek pisati o "bogatstvu", zvanicno SRB ce godinu zavrsiti sa vecim GdP od vas i duplo nizim dugom..
Dal mozes da napises bar 1 svetski poznatog naucnika,knjizevnika i sl a da je "hr"?!
A pogledaj srpsku listu: Tesla, Pupin, Milankovic, R Boskovic, A Santic, I Andric itd...
I ok je da nasem Tesli odajete priznanje na kovanici, samo bi trebalo to da uradite i za nj rodbinu nj 17 clanova uze porodice koje ste poklali..
Dakle pokrij se usima i shvati da ste tzv narod bez istorije i identiteta.Vi nemate ni 1 spomenik kulture u toj tzv hr stariji od 50 god za koji mozete da kazete da ga je podigao taj tzv hr narod...
Teska je to spoznaja za vas...

bokelj

pre 1 godinu

Cekaj, Kralj Aleksandar I Karadjordjevic je unuk tog Kralja Nikole. On je 50% Petrovic-Njegos po majci, ako ne i vise s obzirom da je odrastao na Cetinju i da mu je maternji crnogorski.
(QwertyDGB, 07. novembar 2022 20:09

Kakve veze ima sto je unuk. Pa i Windsori su Njemackog porijekla pa je Njemacka i Britanija bila u ratu. E zamisli unuka koji je protjerao djeda sta da ocekuju drugi narodi kad je ovo uradio svojim najblizim. Jugoslavija je bila tamnica naroda. jedini svijetli period je SFRJ 1974-1990

Edin

pre 1 godinu

Aleksandar veliki Srbin koji je amnestirao ratne zločine Hrvata, Slovenaca, Bošnjaka i Mađara nad Srbima u WW-1, stvorio Jugoslaviju u kojoj je Srbija kao pobednica prestala da postoji, zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti već je tražio da svi budu Jugosloveni.
To što je bio diktator ne znači da je radio u korist Srba, već u svoju korist.
Gde je tu Velika Srbija?

svasta

pre 1 godinu

(Adenauer, 7. novembar 2022 16:02)

Dalmacija je italijanska koliko i Foklandska ostrva engleska.
Prve srpske pravoslavne crkve nisu u Makedoniji ili KiM, popisi AU monarhije, polozaj Dalmacije, spomenici, groblja... nista nema veze s Italijom.

Harry

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni jer smo opet najbrojnija nacija, a Hrvati ,, šaka jada ''.
(NikolaBg, 7. novembar 2022 18:37)

Ne zaboravi da je Hrvata sa Amerikancima 336 miliona, a nas i Rusa samo 150 miliona. Jos kad Hrvatima dodas 80 miliona Nemaca, to ih je sa Amerikancima i Nemcima 416 miliona. Ko je onda veci i jaci, mi ili oni? Mi sa Kinezima ne mozemo da racunamo, posto su oni uvek uzdrzani.

Fanat špadi

pre 1 godinu

Kako neke činjenice kod vas Srba nisu prihvatijive, samo ću dodati da ta pobjednička strana nije mogla odlučivati o hrvatima. Ta vaša zabluda koju temeljite na mitovima je prikazana u tekstu srbina Pribičevića, koju je Tuđman citirao barem stotinu puta. A koliko je bila dobra ta kraljevina citiram slikara Josipa, koji je 41. zapisao. Ljudi dočekuju Njemce kao oslobodioce od srpske tiranije. Da, mnoge zablude će te još morati mjenjati za istinu. Pa i onu da je u NDH bilo 14 srpskih generala i sedam generala židova.

Franc

pre 1 godinu

Bokelj, Srbija je žrtvovala mnogo više stanovnika i vojnika od Crne Gore da bi u Jugoslaviji izgubila svoj suverenitet i bila podeljena na Banovine, na popisu stanovništva Aleksandar je zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj osnovi i svi su bili upisani kao Jugosloveni, nakon toga je formirana Banovina Hrvatska.
Gde su tu Srbi i Velika Srbija, svi pričaju o srpskom nacionalizmu dok vekovima vrše zločine i proteruju Srbe, kao Hitler Jevreje.
Nemojte sa Srbima o istoriji.

Dominik

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...

@(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Te 1918. godine su vam iz Hrvatske dijelili lekcije iz demokracije, a vi ste kao i tada tako i sada, nakon više od 100 godina i dalje na krivoj strani povijesti.

Trenutni jaz između HRV i SRB je veći nego ikada, u političkom, ekonomskom i demokratskom smislu, a od 01.01.2023. biti će još i veći. Čak i od ovako relativno siromašne Hrvatske...

Vama samo za ukidanje viza za USA, Kanadu, Australiju će trebati barem još 15 godina, a trenutno kotirate kao vrlo nestabilna zemlja u rangu Bjelorusije.

Strawdog

pre 1 godinu

Iz celog ovog sr..a koje se zvalo Jugoslavija, jedna stvar je neprocenjiva: 73 godine Beograd je bio glavni grad Zagrebu, što Zagreb nikada neće da bude Beogradu!

QwertyDGB

pre 1 godinu

Nije vas dragi moji Kraj Aleksandar zaj***o. Posmatrate desavanja od pre 100 godina kroz prizmu danasnjih desavanja. Zaj***ali su nas dragi moji oni koji su i danas na vlasti i koji su katastrofalnim odlukama otvorili vrata strancima da nas pre 30 godina nag**e. I upravo oni vam ispiraju mozak tim pricama sta bi bilo kad bi bilo

ban Kulin

pre 1 godinu

Posle raspada AU , Srbi, Slovenci i Hrvati su trebali da naprave zasebne države. Jugoslavija je bila istorijska greška.

(triton, 7. novembar 2022 16:38)








S kojim pravom bi gubitnici iz Prvog svetskog rata to jest Slovenci
i takozvani hrvati, dobijanjem nezavisnih država, trebali da budu
nagrađeni za agresiju na Kraljevinu Srbiju 1914. godine?

Edgar

pre 1 godinu

CheCro, teško da je Kraljevina Jugoslavija bila Velika Srbija, kralj Aleksandar je bio mason, austrofil i pobornik jugoslovenstva želeći tako da stvori novu veliku naciju kojoj bi on bio kralj, da je hteo Veliku Srbiju on bi je tako i nazvao ne bi amnestirao zločine Hrvata naročito Vražje divizije i nazvao državu Jugoslavija.
Greška jeste bila ali samo kralja Aleksandra koji je na kraju svoju grešku platio glavom u Marseju od istih onih koje je poštedeo robije i kojima je omogućio da ponovo pokušaju sa NDH.

Gospodi pomiluj

pre 1 godinu

(Krle mk II, 7. novembar 2022 16:10)

Da, oduvek je Srbija bila imperijalna sila sa imperijalnim teznjama, hegemon i tamnica naroda, tolike narode i nacije asimilovala... uostalom, vidimo i danas. U nama kljuca krv, zelja za tudjim teritorijama i bogatstvima, silne ratove smo pokrenuli, vojska nam oduvek bila superiorna i na gotovs, politicari, carevi...

only fools and horses

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.

QwertyDGB

pre 1 godinu

Najbolji primjer je Crna Gora koja je bila drzava i kojoj je kralj protjeran i nije mogao da se vrati zbog Karadjordjevica a i Crnogorce asimilovali u Srbe
(bokelj, 7. novembar 2022 17:38)

Cekaj, Kralj Aleksandar I Karadjordjevic je unuk tog Kralja Nikole. On je 50% Petrovic-Njegos po majci, ako ne i vise s obzirom da je odrastao na Cetinju i da mu je maternji crnogorski.

Alija Sirotanović

pre 1 godinu

Greška je ta što nismo zajedno sa Hrvatima srušili dinastiju Karađorđevića, i još tridesetih godina oformili građansku konfederaciju južnoslovenskih naroda, nalik Švajcarskoj. Čuj, neko treba vladati zato što se rodio pod nekim prezimenom! Mislim na sve monarhije sveta, ne samo na ove naše pajtonovce.

CheCro

pre 1 godinu

Mornar@ Slovenija i mi smo usli u Jugoslaviju iz dva razloga. Prvi je taj da Italija i Srbija su bile na pobjednickoj strani i dobili su pravo da podile neke teritorije te monarhije ka sta su Slovenija, BIH, Istra, Dalmacija. Nasi politicari tog vrimena znajuci da ako nasi teritoriji pripadnu Italiji oni se vise nikad nece povratit jer Italija je Italija a ne neka wannabe sila Srbija. Drugi razlog je da ste vi imali vojsku i to iskusnu a mi nismo. Vi ste komotno mogli reci ej Slovenci i Hrvati pedala, mi smo prosirili Srbiju par puta vise od ocekivanog i dobili smo i izlaz na more ali tu je proradila ona vasa zelja, vas mentalitet, vasa patnja za velikom i mocnom Srbijom. Dakle nitko vam nije kriv sta zadnjih 100 godina imate redikule za politicare dok s druge strane mi i Slovenci politicare koje su na svakom raskrizju izabrali pravi put. Isto ste napravili s Kosovom, sami ga priznali i sad kmecite. Neko ce reci da ali morali smo radi zapada, pa sami ste se doveli u tu poziciju radeci show po Kosovu 90ih. Dali ste razlog da se zapad moze umisat. Dakle ponavljam politicari su vam ka skupljeni s ulice uzarene glave koji odlucuju bez da promisle. Pa i u Hrvatskoj vam je nuđen Z4 pa ste glumatali nesto

eto

pre 1 godinu

pera@ i to je daleko od istine ali nebitno za ovu temu.Da Karadordevic nije toliko uprskao sa tim uređenjima i Ustavima tj. bas krivo shvatio ujedinjenje ,mislim da bi Juga opstala.Nezalim nimalo sto se raspala nakon svega ali toliko uzasa u to malo drzave ,tko bi ocekivao a moglo je sve puno bolje.Pokazalo je da smo se samo jezikom priblizili a ostalo je sve bilo prerazlicito

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"Najveća greška je što se nismo integrisali u Austrougarsku sad bi već 100 godina bili gospoda Evropljani a ovako smo kao slobodni..."

Idi malo na jug Srbije pa reci da li je to za Evropu ili Bliski Istok.

Dunja

pre 1 godinu

Po cemu to sudis da su oni opsednuti nama, mislim da smo mi opsednutiji njima pa ni posle svega ne mozemo bez njihovog mora. Bez casti i dostojanstva odlazimo (ja ne odlazim) svake godine kod njih i pravimo se ludi, a ti mi nesto pricas kako su oni nama opsednuti. Sto bi bili opsednuti, kakve mi to kvalitete imamo da bi neko s nama bio opsednut? Nego, kao i uvek umisljamo nesto, ubedjeni u neku svoju velicinu koja nije postojala niti postoji.
(Nik, 7. novembar 2022 18:53)

Tebi nisam pričala ništa, već onom prostaku koga sam citirala, ali sada ću i tebi odgovoriti. Sudim da su opsednuti nama po tome što stalno vise na našim portalima i ostavljaju komentare, umesto da gledaju svoja posla. Nikada nisam išla na hrvatsko primorje, niti ću i većina Srba ne ide tamo, tako da nisi u pravu. Mi smo narod koji je ovom svetu podario brojne naučnike i druge znamenite ličnosti, imamo bogatu istoriju, uvek smo se borili protiv okupatora i za razliku od njih, nismo zločinci - eto, da nabrojim samo par kvaliteta. Ako ti nemaš kvalitete, govori u svoje ime, a nemoj da vređaš ceo svoj narod.

hypatija

pre 1 godinu

I tada nas je Zapadna Evropa odvraćala od ideje pravljenja zajedničke države sa Hrvatima, nego da pokažemo koliku Srbiju želimo. Kakva greška.
Kad za poglavara imaš debila. Slično je i danas.

Maki

pre 1 godinu

Čitam komentare i ne ide mi u glavu kako netko može podržati i opravdati diktaturu, kršenje ustava i zakona, samovlast i samovolju i sve samo zato jer kači i Hrvate. Kralj je ovim potezima unazadio i Srbiju barem 100 godina i od Srbina građanina stvorio Srbina poslušnika i roba .

Genije

pre 1 godinu

A onaj koji je objavio ovu vest sad jede kokice i uziva.

Srbi i Hrvati zasluzuju jedni druge, hteli to da priznaju ili ne.
(Ser Kokeza od FSS-a, 7. novembar 2022 19:08) Nema toga već 30 godina..osim na srpskim sajtovima.

logika

pre 1 godinu

Srpska hegemonija ?!?! Pa kako Hrvati završiše sa više od 1000 km Jadranske obale ,a Srbi ostadoše bez ikakvog izlaza na more a posle(kraj 2 sv.rata) - izgubiše Makedoniju i dobiše ne jednu već DVE pokrajine i centralnu Srbiju (koja uzgred nije ni pokrajina) !?

Banja Luka

pre 1 godinu

Zagreb je kad je usao u kraljevinu Jugoslaviju 1918 bio provincijski gradic sa manje od 80 000 stanovnika. Dok je 1941 Zagreb imao preko 300 000 stanovnika. Kralj Aleksandar izgradio je pola Zagreba, otvorio Zagrebacku filharmoniju, tvornicu elektricnih instalacija, zoloski vrt, trznice Dolac, hotel Esplanadu, hotel Dubrovnik, prugu Zagreb – Split, radio stanicu, telefonsku centralu, katolicko sjemeniste, gradsko kupaliste, dalekovod do Karlovca, ogroman stambeni blok najveci u "povijesti" Hrvatske (celi centar Zagreba), nove pruge, prvi neboder u Zagrebu i Hrvatskoj, kompleks skola u Krizanicevoj, tvornicu elektricnih zarulja, kilometre tranvajske pruge i radi novu remizu, novi stambeni kompleksi na Tresnjevki i Trnju koji su do tada bili sela, zeljeznicki most preko Save, Rebro itd... Zagreb je imao najveci industrijski, populacijski i ekonomski rast u kraljevini Jugoslaviji i u svojoj istoriji za te 23 godine „velikosrpske hegemonije“ od 1918. do 1941. U Hrvatskoj je samo do 1932 podignuto 27% od svih ukupnih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, a u Srbiji samo 14%.

Nik

pre 1 godinu

Rijesili smo se konacno istocnjacke servske osmanlijske tiranije i divljastva
(Milojko Govedarica, 7. novembar 2022 17:18)

Pa što nas se onda ne okanete već jednom, nego ste i dalje opsednuti nama. Divljaci ste samo vi sa svojim monstruznim zločinima nad ženama i decom, a ne možete drugima da prebacujete da su bili pod osmanskom okupacijom kad ste i sami bili u Hercegovini, odakle potiču vaši najgori zlotvori. Nemate nijedan argument, samo prostakluk i prmimitivizam.
(Dunja, 7. novembar 2022 17:37)

Po cemu to sudis da su oni opsednuti nama, mislim da smo mi opsednutiji njima pa ni posle svega ne mozemo bez njihovog mora. Bez casti i dostojanstva odlazimo (ja ne odlazim) svake godine kod njih i pravimo se ludi, a ti mi nesto pricas kako su oni nama opsednuti. Sto bi bili opsednuti, kakve mi to kvalitete imamo da bi neko s nama bio opsednut? Nego, kao i uvek umisljamo nesto, ubedjeni u neku svoju velicinu koja nije postojala niti postoji.

a

pre 1 godinu

С.Прибићевић,Србин.Кнез Павле,Мило Ђукановић,....У питању су "колика је цена" политичари.Ватикан и крвати воле такве.

?

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...
(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.

Drakče

pre 1 godinu

Hrvati su žešći smarači, bar ovi na portalu. Nas Srbe Hrvatska uopšte ne interesuje. Daleko im lepa kuća. Možda će neko od Srba otići u ljepu našu na odmor ili na sezonski rad i to je to.

Zvrndoje Tarabanovic

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..
(Obrad, 7. novembar 2022 17:09)

Aleksandar je bas bio mekan nekako, a navodno da je bio i sav istetoviran po grudima i ledjima. Da nije on mozda bio preteca LGBT u Srbiji?

?

pre 1 godinu

Opet će Srbija biti velika, samo bez Hrvata, hvala Bogu.
(Drakče, 07. novembar 2022 18:20)

Pustite na miru i ono malo Srba na Kosovu, jer gdje god ste branili Srbe tamo Srba više nema.

Bojan

pre 1 godinu

Srbija je posle 1. svetskog rata trebala napraviti državu po svojoj meri: današnja Srbija, Bosna, Makedonija, Crna Gora, Slavonija, Krajina... a Dalmaciju razgraničiti sa Italijom. Da je tako urađeno, Hrvatska danas ne bi postojala ili bi imala 1 mil stanovnika oko Zagreba. Slovenija bi bila pokrajina u Austriji. Srbija bi drugi rat prošla celovita, okupirana od jednih ili drugih, ali bez unutrašnjih sukoba, i bez miliona mrtvih. Naša braća drugih veroispovesti bi bila ono što i treba da budu - ista krv, isti rod.
Ipak, napravljena je ogromna greška, novoformirani narodi su realnost, a Srbija treba da pamti istoriju, ali da se okrene samo budućnosti.

Mile

pre 1 godinu

York- ovi i Lakaster- ovi,originalne engleske kraljevske loze su se ubijali do istrebljenja. Obrenovici kao dinastija su mozda bili manje obrazovani,ali su bili mnogo bolji od Karadjordjevica. E,sada kada su isti pobili Obrenovice,ti isti englezi su poceli da nas mrze zbog toga,pa smo zato i imali dve Jugoslavije,to je bilo njihovo maslo da nam se osvete. Tako smo " dobili," slovence i hrvate,koji nam ni zasta nisu trebali,ali zbog kraljevog apetita da bude vladar velike drzave,zaj..o je sve Srbe.

kole

pre 1 godinu

@bokelj
Smeta ti asimilacija Crnogoraca u Srbe, a ne vidim da imas nesto protiv asimilacije Srba u Crnogorce sto Milo brutalno sprovodi vise od 20 godina. Tacno je da je Aleksandar grubo ukinuo crnogorsku monarhiju, ali za to ne okrivljuj Srbe, jer je to njegova volja u cilju stvaranja kraljevine SHS,a kasnije Jugoslavije, mada su Srbi bili najvece zrtve tog suludog i neodrzivog projekta. Meni ne smeta samostalna Crna Gora, ali mi smeta mrznja koja se generise i podgreva, a u koju si ti do grla upao.

3opaH

pre 1 godinu

Још ми никада нити један Хрват није објаснио зашто Хрвати нису направили некакву Хрватску послије Првог рата, па се онда удружили са Србијом, већ је на бившим територијама АУ направљено Краљевство СХС. Зато што нису имали снагу нити могућност за тако нешто, било је превише Срба на тим територијама, Далмација и Славонија би радије ушле у састав Краљевине Србије него некакве Хрватске. Тај проблем сте ријешили Геноцидом у Другом рату и Геноцидом током и након злочиначке Олује.

mr

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.
(Mornar, 7. novembar 2022 16:40)

Сви праве јдну те исту грешку, гледате историју из данашње перспективе. Гледајте све из оног времена и из тих информација и чињеница. Чењеницу су да је постојало Аустријско Царство, Немчако Царство као још увек младо тек створено пре 40 и нешто година, постоји Италија исто као млада држава. И шта имамо. Имамо распад Аустријског Царства и стварање многих држава и враћање неких, као пре свега Мађарске, која није никад била равноправни партнер. Остаје питање анексије неких предела који су припојени Аустрији, и имамо пределе који су исто били Аустрија. Сви данас пишете о Словенцима и Хрватима, али то тада нико није разматрао као нације, већ су гледали шта са границама и територијом. Те територије никад и никако нису могле остати Аустрија, а још мање постати Италија,значи морале су бити нека Србија. И ту креће тзв политика. Није се случајно та држава звала Версајска Југославија. Звала се тако јер се у Версају правила, а не у Београду. Србе нико није ни питао. Зна се сада да су Французи били против, али ни Французи нису хтели некакву јачу Италију. Енглези подржани Американцима су кројили тадашњу Европи, јер није било баланса, јер нема ни једне велике силе са друге стране, нема Русије.

cros

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..

1000 godina pod tom incestuznom dianstijom Hrvatska je imala svoj Sabor, kojeg je vas mekani i fleksibilni kralj raspustio...sta bi bilo da nije bio fleklsibilan.

Obrad

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..

Krle mk II

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..
(Obrad, 7. novembar 2022 17:09)

Sigurno da ti ne smeta hegemonija nekoga ko je bolji od tebe, od koga imas sta da ucis i koji ti u biti nista nece, cak imas od njega i koristi. Sta su muceni Hrvati imali od nas da nauce? Da ne malterisu svoje kuce, ne stavljaju fasadu, ne ciste svoja dvorista i ulice... To su mogli od nas da nauce.

bokelj

pre 1 godinu

Jugoslavija je bila velika Srbija i nisu se Srbi i kralj nikad zalagali za Jugoslaviju da bi spasili ostale nego cisto da bi dobili jos vecu veliku Srbiju. Najbolji primjer je Crna Gora koja je bila drzava i kojoj je kralj protjeran i nije mogao da se vrati zbog Karadjordjevica a i Crnogorce asimilovali u Srbe

Pera Srbin

pre 1 godinu

Mi stariji smo u komunističkom sistemu terani da učimo kako je temelj SFRJ "borba protiv velikosrpskog hegemonizma". Svi ovi što se kunu u Tita i komuniste mogu sagledati koji su konačni ciljevi Jugo-komunizma. Borba protiv istaknutih Srba i srpske državnosti.

C i n i k

pre 1 godinu

Mi Srbi smo dobre sluge, a loši i nemilosrdni gospodari... Zato niko neće sa nama!
(Džekson, 07. novembar 2022 16:26)


Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...

Vidovdan

pre 1 godinu

@Krle ml II

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.

drmr

pre 1 godinu

Najveća greška je što se nismo integrisali u Austrougarsku sad bi već 100 godina bili gospoda Evropljani a ovako smo kao slobodni... i ne bi stradala četvrtina stanovništva u prvom svetskom ratu, a možda ni drugog ne bi bilo.. Historia magistra vitae est, valjda smo nešto naučili ili opet iste greške ćemo da ponavljamo...

Dunja

pre 1 godinu

Rijesili smo se konacno istocnjacke servske osmanlijske tiranije i divljastva
(Milojko Govedarica, 7. novembar 2022 17:18)

Pa što nas se onda ne okanete već jednom, nego ste i dalje opsednuti nama. Divljaci ste samo vi sa svojim monstruznim zločinima nad ženama i decom, a ne možete drugima da prebacujete da su bili pod osmanskom okupacijom kad ste i sami bili u Hercegovini, odakle potiču vaši najgori zlotvori. Nemate nijedan argument, samo prostakluk i prmimitivizam.

Danilo

pre 1 godinu

Zašto ne napišete šta je Svetozar Pribićević, vođa hrvatskih Srba, tzv "prečana" nakon velikih razočarenja posle stvaranja zajedničke države zapisao o odnosima Srba i Hrvata: "Srbi trebaju uvidjeti i shvatiti da oni nemaju nikakvog, ni moralnog, ni političkog, ni nacionalnog, ni historijskog prava vladati nad Hrvatima i silom ih (diktaturom) držati u zajednici sa sobom. Historijsko je iskustvo pokazalo da će se prije Velebit srušiti u more i isušiti Dunav, Sava i Drava, nego što će se hrvatski narod odreći svog imena i svoje narodne individualnosti.
Pa kad Srbi to znaju — a to je jasno svima njima bez izuzetka — onda ima samo jedan stav, koji je dostojan njihove prošlosti i koji može odgovarati njihovom osjećaju pravednosti, pa i njihovoj političkoj mudrosti — a to je, da priznaju Hrvatima pravo da se sami slobodno opredijele prema ideji državne zajednice sa Srbima i da odluče o svojoj budućnosti. Ne mogu zamisliti ni za trenutak da Srbi ratuju s Hrvatima zato što ovi neće živjeti zajedno s njima, da Srbi ognjem i mačem nametnu Hrvatima zajedničku državu. Takvo držanje osramotilo bi Srbe za sva vremena kao nasilnike i ugnjetače, a s druge strane ne bi to bilo nikakvo definitivno rješenje problema, jer bi Hrvati upotrijebili prvu zgodnu priliku, prvi međunarodni sukob, da takvu nametnutu državnu zajednicu obore.
I zato je najbolje, najmudrije i najpravednije što Srbi u pitanju odnosa s Hrvatima mogu učiniti da im pruže bijeli list, da na njemu ispišu svoje zahtjeve. Svaki drugi put i rješenje značilo bi vječite međusobne trzavice, sukobe i ratove, koji bi se na kraju svršili katastrofalno za oboje.

Baba Vanga

pre 1 godinu

Najbolji vladar kojeg su srbi ikada imali je bio Hrvat Josip Broz Tito. Niti jedan od nekoliko destaka turskih sultana od 1389 do 1878 nije bio bolji za srbe. A kamoli ta 3-4 cobana drumskih razbojnika samoproglasenih srpskih „kraljeva“ od 1878 do 1941.

Logika

pre 1 godinu

Za ove sto pljuju po Karadjordjevicima. Kralj Aleksandar se pitao za pravljenje Jugoslavije isto kao sto se danas pita Zelenski oko Ukrajine.

Bajo moj

pre 1 godinu

Каква грешка,са ким нас је краљ гурнуо у заједницу (провалију)...уместо да кренемо својим путем,ми прихватили отпад, не можеш остати од њихових наследника на коментарима...на српском порталу...хорор!

Milost ne tražimo niti je očekujte!

pre 1 godinu

Lepo je Kralj postupao ali pre svega vera a zatim i zadojednost komunizmom kasnije dolazi Srpstvu glave.
Jugoslavija je logička tvorevina ali je morala biti bliza UK.

ban Kulin

pre 1 godinu

1. decembar 1918. godine je najveći poraz srpskog naroda, jer je tog dana stvorena nakaradna država koja je Srbe isuviše skupo koštala, pre svega u milionima ljudskih života uz prateće rasrbljavanje kao i gubitak teritorija
sa ogromnim ratnim razaranjima! Sve što je Srbija kao sila pobednica u Prvom svetskom ratu trebalo da uradi, nakon te velike tragedije za srpski narod, nije urađeno, naprotiv Srbija je uradila sve suprotno od toga. Umesto da se zaposednu samo one teritorije sa etnički većinskim srpskim stanovništvom
Srbi, odnosno tadašnja srpska elita je sa lažnom braćom stvarala monstruma
od države i tu nekakvu Jugoslaviju, umesto da tu lažnu braću prepusti na milost i nemilost Austrijanacima, Ugarima, Italijanima i Turcima, pa da ih
oni na miru čereče sve dok ne nestanu.

Mbongo

pre 1 godinu

Dalmatinci... Dal' ima bre gorih ljudi ? Pokatoliceni srbi ( njih 90 posto, ostatak muslimani iz bosne, italijani i siptari janjevci ) koji nikako da se pomire sa nemirom u sebi pa hejtuju sve srpsko izvorno. A opet crv koji ih izjeda ih tera da mrze i ostatak hrvatske. Msm nemo se ljutite - al tolko ste beznacajni i nistavni da ne mozete jedno hrvatsko prvenstvo da osvojite u zadnjih 20 godina.

zoran stokic

pre 1 godinu

Društvo čine institucije (formalne i neformalne) i ljudi koji su u njima. Naš problem je bio u tome što smo krenuli od "0"! Sultanov Hatišerif iz 1830. bio je vesnik konstituisanja samostalne srpske države, ali istovremeno s njim započinje i naša obrazovanje, jer po tom dokumentu Srbi će „biti ovlašćeni da u svojoj zemlji štampaju knjige i podižu bolnice i škole radi vaspitavanja svoje dece“. Ali u osvit 19. veka Srbi Šumadinci bili su mahom seljaci, neuk narod, jer, prema Vukovom zapisu, ni u 100 sela nije bilo nijedne škole... Jedini uzor, politički i kulturni obrazac ponašanja, nalazili su pre svega u osmanskoj vladavini... Da bi nadoknadili vekove atavizma, da bi izgradili društvo, nama su i te kako bili potrebni delovi elita iz Hrvatske i Slovenije. Nažalost Pašić/Karađorđevići su napravili "greške u koracima" umesto da patriotizam vežu za IZGRADNJU DRUŠTVA oni su ga vezali za "moć države". Od društva - figurativno kazano - na nivou deteta od 3 god očekivali su da je u stanju da im omogući postojnje "moćne države" (poput Francuske). Samo jedna primer. 1905. kada je Viša škola prerasla u Univerzitet, Andra Nikolić, ministar posvete u Pašićevoj Vladi, obrazlaže potrebu donošenje akta o BU; kaže tada da "stvaranje Univerziteta nije samo naučnom i prosvetnom pitanje - nego i nacionalnom - putem Univerziteta širiće se misao o jednistvu srpskog plemena preko granica današnje Srbije. Taj kulturni centar biće najmoćnije oruđe za širenje našeg uticaja.“ Prvo skoči pa kaži hop.

Sreten Zujkic

pre 1 godinu

Koji istorijski promasaj kralja Aleksandra, upropastio nas covek svojim imperijalnim ambicijama. Da je samo malo pameti bilo da se s Hrvatima nista ne dogovara, vec da smo Srbiju gradili, a oni oko Zg neka im banovina. Od Splita do Boke imali bismo more, Bosna i rat 90ih ne bi se ni desili, a danas bi nas bilo 15-20 miliona, a ne 10 u tri 5 drzava...

Mornar

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.

jalo

pre 1 godinu

Karađorđevići su bili pod kontrolom Jevreja Aškenaza, dok su Obrenovići bili pod kontrolom Sefarda. Kasnije su se i venčavali između sebe.
U jednom danu su oni ubili 123 člana Obrenovića čime su tu porodicu uništili za sva vremena, i na silu doveli Karađorđeviće na vlast i time nas uništili identično kao i Obrenoviće

Adenauer

pre 1 godinu

E nas kralju Aleksandre, tvoja ambicija za vecom drzavom unistila je nas Srbe u XX vijeku! Umjesto da si lujepo pravio Srbiju i samo Srbiju u granicama koje su ti ponudjene Londonskim ugovorom koji je donesen zbog Italije! Italijabi dobila primorske zemlje Istru i Dalmaciju, a Srbija one krajeve koje su tada naseljavali Srbi! Nakon toga smo protjerani sa svojih vjekovnih ognjista, a u II svjetskom ratu dozivjeli genocid i finale drugi genocid i etnicko ciscenje tokom 90-tih godina!!
Sve zbog bolesne ambicije Karadjordjevica!!

qqzqq

pre 1 godinu

Najveći izdajnik srpskog roda je kralj Aleksandar Karađorđević! Nijedan pokušaj prikrivanja istorije niti jedan lažni film nece oprati ljagu izdajnika! Streljao je najveće srbe u lažnom solunskom procesu,uskratio srbe na pravo pobednika u velikom ratu,pljunuo na žrtve svog naroda stvaranjem lažne države,pružajući ruku dželatu,zaboravljajući na najveće stradanje jednog naroda u evrop ikada! Zato je i završio kako je završio,a njegov porod je platio najveću cenu,crko je daleko od svoje kuće i svoje zemlje!

djosa

pre 1 godinu

Da je pravde, pa da nikad nismo krvarili za hrvate.
Toliko prekrajanje istorije, toliko nezahvalnosti.. toliko odsustvo casti..
Trebali su da budu ono sto su i bili - deo Habzburske monarhije.
Mi bi smo u tom slucaju imali - normalnije komsije.

trt

pre 1 godinu

Ovo je samo dokaz da nikada nismo ni trebali da pravimo zajednicku drzavu vec 1918 godine da uzmemo sta nam pripada....ali onda kralj ne bi bio car......

Samo jako i snazno

pre 1 godinu

Najveca greska u istoriji Srbije je ta sto nije podelila SHS na 4 dela izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Srbije. Danas bi se Srbija granicila sa Italijom, komunizam na Balkanu ne bi postojao, a u logorima ne bi zavrsili Srbi.

mare

pre 1 godinu

Ali gde je pravda da Hrvati u XX veku dva puta budu na pogrešnoj strani istorije i da prođu tako dobro u obe Jugoslavije. Umesto da 1918.godine Italija uzme celu obalu zajedno sa nama oni ušli sa nama u SHS, kasnije posle WW2 se presterojili kod Broza.
Današnja Hrvatska je trebala da bude mnogo manja i njihova teritorija je neprirodna.
Oni za Beč ratovali 1914.godine u Srbiju dolazili po Mačvi ubijali zajedno sa muslimanima toliko o tome...Posle NDH isto masovni zločini.

Konfeder i EU a o pokrajinama da ne govorimo

pre 1 godinu

Svaka vam je Jugoslavija trebala biti proširena Srbija a krajem osamdesetih osjetili ste šansu i izgubili.. Šteta, bilo je prihvatljivih kompromisa,moglo je bolje ali,tražili ste-gledajte. I praunucima će vam trnuti zubi.

posmatrac

pre 1 godinu

Sad se vidi koje je to licemerje bilo kad ono što su tražili tad za sebe su odbijali da daju Srbima. Ali Aleksandar jeste pogrešio, i to što 1918. nije podelio Jadran između Talijana i Srba nego je napravio Veliku Hrvatsku koja je istrebila Srbe. Srbi se trebaju izvinuti Talijanima i tražiti reviziju.

Mornar

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.

Jovan Vrsac

pre 1 godinu

Kad lopov viče držte lopova. U toj kraljevini je jedino postojao velikohrvatski nacionalizam, kome se na kraju i popustilo stvaranjem Banovine (velike) Hrvatske.

Nikada vise zajedno

pre 1 godinu

Od gubitnika u prvom svetskom ratu do pobednika na papiru. Vise od 100 srpskih visokih oficira je izvrsilo samoubistvo zato sto je kralj Aleksandar odlikovao austrougarske oficira da se ne bi osecali unizeno u odnosu na srpske. Da ih nismo primili u zajednicku drzavu bili bi raskomadani od strane Italije i Madjarske i onda bi bilo mnogo teze praviti samostalnu drzavu. Dakle, nikada do kraja sveta i veka zajedno. A sto se nas tice, mi smo pravili neshvatljivo katastrofalne poteze u 20-tom veku i ovo sto danas zivimo je materijalizacija tih odluka.

Krle mk II

pre 1 godinu

Citajte ovo Srbijanci i pokusajte da ne zapenite odmah, nego citajte hladne glave i sa razumom. Oduvek smo hteli drugima da vladamo i da se za sve mi pitamo, a jos nismo ni u 21. veku pocistili svoja dvorista.

oko

pre 1 godinu

Najveći izdajnik u istoriji bilo čega je Aleksandar Karađorđević. Nakon teškog rata i skoro1,5 miliona ubijenih Srba, Kraljevina Srbija izlazi kao pobednica iz rata, i šta se dešava? Umesto da Kraljevina Srbija dobije proširenje teritorije kao što i treba, Aleksandar gasi svoju kraljevinu i ujesinjuje nas u državu sa našim neprijateljima iz upravo završenog rata. Posle je bio i 2 svetski rat, još veća tragedija i sve do danas nas prati njegova lična odluka.
Bio je on pod kontrolom izabranog naroda, ali nije smeo ni pod razno prihvatiti Jugoslaviju

Ljubisa Livac

pre 1 godinu

To je zahvalnost sto smo ih uzeli u zagrljaj posle Prvog svetskog rata, gde su bili na gubitnickoj strani (kao i uvek), spasili im obalu od nasih saveznika Italijana i sto su posle vise vekova dobili drzavnost.

Samo jako i snazno

pre 1 godinu

Najveca greska u istoriji Srbije je ta sto nije podelila SHS na 4 dela izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Srbije. Danas bi se Srbija granicila sa Italijom, komunizam na Balkanu ne bi postojao, a u logorima ne bi zavrsili Srbi.

Jovan Vrsac

pre 1 godinu

Kad lopov viče držte lopova. U toj kraljevini je jedino postojao velikohrvatski nacionalizam, kome se na kraju i popustilo stvaranjem Banovine (velike) Hrvatske.

Obrad

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..

Nikada vise zajedno

pre 1 godinu

Od gubitnika u prvom svetskom ratu do pobednika na papiru. Vise od 100 srpskih visokih oficira je izvrsilo samoubistvo zato sto je kralj Aleksandar odlikovao austrougarske oficira da se ne bi osecali unizeno u odnosu na srpske. Da ih nismo primili u zajednicku drzavu bili bi raskomadani od strane Italije i Madjarske i onda bi bilo mnogo teze praviti samostalnu drzavu. Dakle, nikada do kraja sveta i veka zajedno. A sto se nas tice, mi smo pravili neshvatljivo katastrofalne poteze u 20-tom veku i ovo sto danas zivimo je materijalizacija tih odluka.

Mornar

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.

Adenauer

pre 1 godinu

E nas kralju Aleksandre, tvoja ambicija za vecom drzavom unistila je nas Srbe u XX vijeku! Umjesto da si lujepo pravio Srbiju i samo Srbiju u granicama koje su ti ponudjene Londonskim ugovorom koji je donesen zbog Italije! Italijabi dobila primorske zemlje Istru i Dalmaciju, a Srbija one krajeve koje su tada naseljavali Srbi! Nakon toga smo protjerani sa svojih vjekovnih ognjista, a u II svjetskom ratu dozivjeli genocid i finale drugi genocid i etnicko ciscenje tokom 90-tih godina!!
Sve zbog bolesne ambicije Karadjordjevica!!

trt

pre 1 godinu

Ovo je samo dokaz da nikada nismo ni trebali da pravimo zajednicku drzavu vec 1918 godine da uzmemo sta nam pripada....ali onda kralj ne bi bio car......

Марлоне

pre 1 godinu

Масонски краљ Александар је једини познати хрватски краљ којем се зна гроб, а уједно су га они на крају и уцмекали. Династија Карађорђевића је династија паразита и штеточина, који су упропаштавали српски народ.
Ко би нормалан правио државу са дојучерашњим непријатељом и то оним који је немилосрдно убијао српске цивиле. Ко би нормалан тим непријатељима допустио да приступе српској војсци, а камо ли да им даје више чинове и пензије само зато што су се придружили тој војсци. У исто вријеме новца није било за српске војне инвалиде и српску сирочад.
Дјела Александра Карађорђевића су директно довела до омогућавања геноцида над Србима у НДХ, као и бројним злочинима над Србима у Другом Свјетском рату широм Србије, Црне Горе, Македоније. Србија би вјероватно била неутрална у Другом Свјетском рату, а чак и кад би српска војса ратовала са Њемцима, не би била онако лако прегажена као војска Краљевине Југославије, која је била избушена хрватским и словеначким издајничким и непријатељским дјеловањем.

oko

pre 1 godinu

Najveći izdajnik u istoriji bilo čega je Aleksandar Karađorđević. Nakon teškog rata i skoro1,5 miliona ubijenih Srba, Kraljevina Srbija izlazi kao pobednica iz rata, i šta se dešava? Umesto da Kraljevina Srbija dobije proširenje teritorije kao što i treba, Aleksandar gasi svoju kraljevinu i ujesinjuje nas u državu sa našim neprijateljima iz upravo završenog rata. Posle je bio i 2 svetski rat, još veća tragedija i sve do danas nas prati njegova lična odluka.
Bio je on pod kontrolom izabranog naroda, ali nije smeo ni pod razno prihvatiti Jugoslaviju

CheCro

pre 1 godinu

Mornar@ Slovenija i mi smo usli u Jugoslaviju iz dva razloga. Prvi je taj da Italija i Srbija su bile na pobjednickoj strani i dobili su pravo da podile neke teritorije te monarhije ka sta su Slovenija, BIH, Istra, Dalmacija. Nasi politicari tog vrimena znajuci da ako nasi teritoriji pripadnu Italiji oni se vise nikad nece povratit jer Italija je Italija a ne neka wannabe sila Srbija. Drugi razlog je da ste vi imali vojsku i to iskusnu a mi nismo. Vi ste komotno mogli reci ej Slovenci i Hrvati pedala, mi smo prosirili Srbiju par puta vise od ocekivanog i dobili smo i izlaz na more ali tu je proradila ona vasa zelja, vas mentalitet, vasa patnja za velikom i mocnom Srbijom. Dakle nitko vam nije kriv sta zadnjih 100 godina imate redikule za politicare dok s druge strane mi i Slovenci politicare koje su na svakom raskrizju izabrali pravi put. Isto ste napravili s Kosovom, sami ga priznali i sad kmecite. Neko ce reci da ali morali smo radi zapada, pa sami ste se doveli u tu poziciju radeci show po Kosovu 90ih. Dali ste razlog da se zapad moze umisat. Dakle ponavljam politicari su vam ka skupljeni s ulice uzarene glave koji odlucuju bez da promisle. Pa i u Hrvatskoj vam je nuđen Z4 pa ste glumatali nesto

posmatrac

pre 1 godinu

Sad se vidi koje je to licemerje bilo kad ono što su tražili tad za sebe su odbijali da daju Srbima. Ali Aleksandar jeste pogrešio, i to što 1918. nije podelio Jadran između Talijana i Srba nego je napravio Veliku Hrvatsku koja je istrebila Srbe. Srbi se trebaju izvinuti Talijanima i tražiti reviziju.

Ljubisa Livac

pre 1 godinu

To je zahvalnost sto smo ih uzeli u zagrljaj posle Prvog svetskog rata, gde su bili na gubitnickoj strani (kao i uvek), spasili im obalu od nasih saveznika Italijana i sto su posle vise vekova dobili drzavnost.

Banja Luka

pre 1 godinu

Zagreb je kad je usao u kraljevinu Jugoslaviju 1918 bio provincijski gradic sa manje od 80 000 stanovnika. Dok je 1941 Zagreb imao preko 300 000 stanovnika. Kralj Aleksandar izgradio je pola Zagreba, otvorio Zagrebacku filharmoniju, tvornicu elektricnih instalacija, zoloski vrt, trznice Dolac, hotel Esplanadu, hotel Dubrovnik, prugu Zagreb – Split, radio stanicu, telefonsku centralu, katolicko sjemeniste, gradsko kupaliste, dalekovod do Karlovca, ogroman stambeni blok najveci u "povijesti" Hrvatske (celi centar Zagreba), nove pruge, prvi neboder u Zagrebu i Hrvatskoj, kompleks skola u Krizanicevoj, tvornicu elektricnih zarulja, kilometre tranvajske pruge i radi novu remizu, novi stambeni kompleksi na Tresnjevki i Trnju koji su do tada bili sela, zeljeznicki most preko Save, Rebro itd... Zagreb je imao najveci industrijski, populacijski i ekonomski rast u kraljevini Jugoslaviji i u svojoj istoriji za te 23 godine „velikosrpske hegemonije“ od 1918. do 1941. U Hrvatskoj je samo do 1932 podignuto 27% od svih ukupnih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, a u Srbiji samo 14%.

Krle mk II

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..
(Obrad, 7. novembar 2022 17:09)

Sigurno da ti ne smeta hegemonija nekoga ko je bolji od tebe, od koga imas sta da ucis i koji ti u biti nista nece, cak imas od njega i koristi. Sta su muceni Hrvati imali od nas da nauce? Da ne malterisu svoje kuce, ne stavljaju fasadu, ne ciste svoja dvorista i ulice... To su mogli od nas da nauce.

Marko

pre 1 godinu

Bio skoro u Zg, pa ono je grad ostao u 1945. godini, nista posebno nema da se vidi. Beograd je metropola za sve gradove bivse YU. Nazalost, nikad vise sa vama, vi cak mislite da je Tesla bio vas, a covek govorio svuda da je Srbin. Evo i Djokovica prisvajate. Zaista ste narod bez istorije, tuzna realnost koju vi sebi nikada nece moci priznati. Sveti Sava je u 12.veku jeo zlatnom visuljkom, gde ste bili vi????
Ajmo udarajte minuse, to koliko ste opsednuti nama, govori broj komentara na ovom srpskom portalu. Meni nikada ne pada na pamet da pisem po vasim medijima, jer me ne zanimaju. Ipak smo mi dosta ispred vas i tako ce uvek biti, tuzna vasa realnost.

Krle mk II

pre 1 godinu

Citajte ovo Srbijanci i pokusajte da ne zapenite odmah, nego citajte hladne glave i sa razumom. Oduvek smo hteli drugima da vladamo i da se za sve mi pitamo, a jos nismo ni u 21. veku pocistili svoja dvorista.

djosa

pre 1 godinu

Da je pravde, pa da nikad nismo krvarili za hrvate.
Toliko prekrajanje istorije, toliko nezahvalnosti.. toliko odsustvo casti..
Trebali su da budu ono sto su i bili - deo Habzburske monarhije.
Mi bi smo u tom slucaju imali - normalnije komsije.

Dunja

pre 1 godinu

Rijesili smo se konacno istocnjacke servske osmanlijske tiranije i divljastva
(Milojko Govedarica, 7. novembar 2022 17:18)

Pa što nas se onda ne okanete već jednom, nego ste i dalje opsednuti nama. Divljaci ste samo vi sa svojim monstruznim zločinima nad ženama i decom, a ne možete drugima da prebacujete da su bili pod osmanskom okupacijom kad ste i sami bili u Hercegovini, odakle potiču vaši najgori zlotvori. Nemate nijedan argument, samo prostakluk i prmimitivizam.

Боске

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Fun fact: не постоји ама баш ниједан вјеродостојан доказ да је Хрватска држава икад постојала. Комплетна ујдурма се заснива на врло неспретним фалсификатима Ватикана и насилном преименовању покатоличених Срба у Аустроугарској монархији.

Tanais

pre 1 godinu

Hrvati su mali ali snažan i inteligentan narod. Dokaz toga je da su uspjeli zadržati kontrolu nad najatraktivnijim teritorijem koji su mnogi pokušali da otmu ali zahvaljujuci snazi, predanosti, odlučnosti, spretnosti i inteligenciji Hrvata to nisu uspjeli. Povijest Hrvata je burna ali sve su uspjeli nadvladati i ostati gospodari atraktivnog teritorija.

Danilo

pre 1 godinu

Zašto ne napišete šta je Svetozar Pribićević, vođa hrvatskih Srba, tzv "prečana" nakon velikih razočarenja posle stvaranja zajedničke države zapisao o odnosima Srba i Hrvata: "Srbi trebaju uvidjeti i shvatiti da oni nemaju nikakvog, ni moralnog, ni političkog, ni nacionalnog, ni historijskog prava vladati nad Hrvatima i silom ih (diktaturom) držati u zajednici sa sobom. Historijsko je iskustvo pokazalo da će se prije Velebit srušiti u more i isušiti Dunav, Sava i Drava, nego što će se hrvatski narod odreći svog imena i svoje narodne individualnosti.
Pa kad Srbi to znaju — a to je jasno svima njima bez izuzetka — onda ima samo jedan stav, koji je dostojan njihove prošlosti i koji može odgovarati njihovom osjećaju pravednosti, pa i njihovoj političkoj mudrosti — a to je, da priznaju Hrvatima pravo da se sami slobodno opredijele prema ideji državne zajednice sa Srbima i da odluče o svojoj budućnosti. Ne mogu zamisliti ni za trenutak da Srbi ratuju s Hrvatima zato što ovi neće živjeti zajedno s njima, da Srbi ognjem i mačem nametnu Hrvatima zajedničku državu. Takvo držanje osramotilo bi Srbe za sva vremena kao nasilnike i ugnjetače, a s druge strane ne bi to bilo nikakvo definitivno rješenje problema, jer bi Hrvati upotrijebili prvu zgodnu priliku, prvi međunarodni sukob, da takvu nametnutu državnu zajednicu obore.
I zato je najbolje, najmudrije i najpravednije što Srbi u pitanju odnosa s Hrvatima mogu učiniti da im pruže bijeli list, da na njemu ispišu svoje zahtjeve. Svaki drugi put i rješenje značilo bi vječite međusobne trzavice, sukobe i ratove, koji bi se na kraju svršili katastrofalno za oboje.

bokelj

pre 1 godinu

Jugoslavija je bila velika Srbija i nisu se Srbi i kralj nikad zalagali za Jugoslaviju da bi spasili ostale nego cisto da bi dobili jos vecu veliku Srbiju. Najbolji primjer je Crna Gora koja je bila drzava i kojoj je kralj protjeran i nije mogao da se vrati zbog Karadjordjevica a i Crnogorce asimilovali u Srbe

Maki

pre 1 godinu

Čitam komentare i ne ide mi u glavu kako netko može podržati i opravdati diktaturu, kršenje ustava i zakona, samovlast i samovolju i sve samo zato jer kači i Hrvate. Kralj je ovim potezima unazadio i Srbiju barem 100 godina i od Srbina građanina stvorio Srbina poslušnika i roba .

Konfeder i EU a o pokrajinama da ne govorimo

pre 1 godinu

Svaka vam je Jugoslavija trebala biti proširena Srbija a krajem osamdesetih osjetili ste šansu i izgubili.. Šteta, bilo je prihvatljivih kompromisa,moglo je bolje ali,tražili ste-gledajte. I praunucima će vam trnuti zubi.

Dar mar

pre 1 godinu

Povijest ionako nije egzaktna znanost i sve moze da se promatra sa dvije ili vise strana i to ovisno o vremenskoj distanci dogadjaja koji se analizira i proucava. S druge strane, ekonomija je egzatna znanost suhih brojeva. Zato mi je drag cinik koji citiram "zvanicno SRB ce godinu zavrsiti sa vecim GdP od vas.." Tesko je mitomaniju ukorporirat u ekonomiju, ali eto on to nekako uspjeva. Dakle, ponovimo - niti ove ni sljedece godine niti 2024 SRB nece imati veci GDP od HRV. Procjena cca za 2022. SRB 61 mlrd, HRV 64 mlrd. Rast BDP u 2022. SRB 3%, HRV 7%. Neka me cinik razuvjeri, ali sa sluzbenim brojkama. Bez pink statistike.

Mornar

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.

Edin

pre 1 godinu

Aleksandar veliki Srbin koji je amnestirao ratne zločine Hrvata, Slovenaca, Bošnjaka i Mađara nad Srbima u WW-1, stvorio Jugoslaviju u kojoj je Srbija kao pobednica prestala da postoji, zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti već je tražio da svi budu Jugosloveni.
To što je bio diktator ne znači da je radio u korist Srba, već u svoju korist.
Gde je tu Velika Srbija?

zok1

pre 1 godinu

Aleksandar je uveo diktaturu, jer su gospoda poslanici pretvorili skupštinu u krčmu i počeli da se ubijaju. Alternativa je bila amputacija Hrvatske, što bi iz današnje perspektive sigurno bilo bolje rešenje. Verovali ili ne, odustao je radi Slovenije, jer su Slovenci u to vreme bili najveći Jugosloveni. Klerikalci popa Korošeca su bili jedina stranka koja je podržala diktaturu. Malo ljudi zna da je Milan Stojadinović, nakon neuspešnih razgovora sa Hrvatima, tajno pregovarao sa Musolinijem o amputaciji Hrvatske, odnosno granicama Srbije i Italije u skladu sa Londonskim ugovorom. Tim planom je navodno Slovenija trebala biti zaštićena kao srpska/jugoslovenska teritorija, uz italijanske garancije. Onda su se umešali Englezi i knez Pavle je smenio Stojadinovića. Na vlast je došao Cvetković i formirana je Banovina Hrvatska.

?

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...
(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.

Baba Vanga

pre 1 godinu

Najbolji vladar kojeg su srbi ikada imali je bio Hrvat Josip Broz Tito. Niti jedan od nekoliko destaka turskih sultana od 1389 do 1878 nije bio bolji za srbe. A kamoli ta 3-4 cobana drumskih razbojnika samoproglasenih srpskih „kraljeva“ od 1878 do 1941.

Slepac

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.
(only fools and horses, 07. novembar 2022 20:10)

Druze, to sto ti smatras istorijom je mitomanija i narodna pesma. Ovo sto je covek gore napisao je istorijska cinjenica. Sad ako mislis da je drzava samo ono sto je Dusan imao par godina, tebi nema pomoci. I za razliku od Hrvata koji su bili svo to vreme svoji na svome, u ovom ili onom obliku, sa svojim kraljem ili krunom datom stranom kralju, mi u Srbiji imamo rupu u istoriji od par stotina godina. Samo narodna pesma i mit.

Mario

pre 1 godinu

Iz celog ovog sr..a koje se zvalo Jugoslavija, jedna stvar je neprocenjiva: 73 godine Beograd je bio glavni grad Zagrebu, što Zagreb nikada neće da bude Beogradu!
(Strawdog, 7. novembar 2022 20:53)

Jos bolje je da je Hrvat bio Bog u tom Beogradu i vladao je Srbima.

Slepac

pre 1 godinu

Svaki drugi komentar je da je Srbija trebala ici svojim putem bez Jugoslavije, kao bilo bi nam mnogo bolje..
Evo sad smo samostalni.. I jel nam bolje?

Komša

pre 1 godinu

sad nam još servirajte i hrvatsku istoriju!
(ssasa, 7. novembar 2022 17:01) 

Nije to samo "hrvatska istorija".
To je mantra revizionista posle završetka Prvog svetskig rata.
Stara austrougarska mantra o velikosrpskoj ideji obogacena je nemačkom mantrom o "srpskoj krivici" a treci veliki gubitnici ,Sovjeti,koji su jedini imali uslive,resurse su lepo upakovali sve te mantre i obojili u crveno,pa je velikisrpska buržoazija ugrožavala potlačene narode (po njihovom).
Ono što smo imali u 19.veku,rajhštatski ugovor Austrije i Rusije po kojem su i jedna i druga protiv bilo kakve slobodne i samostalne slovenske drzave na Balkanu tada dobijamo u vidu komunističke ideologije.
Dakle ,udružene antiversajske snage,Sovjetija i ostali gubitnici slozno deluju na rusenju "lazne Versajske tvorevine".
Drzava Južnih Slovena je bila bitna pre svega Amerima,Francuzima i Englezima (bez obzira na trvenja Francuza i Engleza koja počinju odmah posle ispadanja Rusije iz igre) da bi se stavila tačka na Germansko pitanje.
Bila je i u interesu Srba i jedina greška koju je naša politička elita napravila je što drzava od početka nije bila konfederalna. To bi značilo postovanje principa koji je Gtasanin davno pistavio a koje se zasnivalo na čostoj seljačkoj logici - braca jesmo ali sestre nam nisu kese.Dakle prvo ogradi svoje kad ulazis u savez.
Od sila smo dobili okvir (Jugoslaviju) a unutra smo mogli da crtamo kako smo hteli.
Nismo. Crtali crveni u Jajcu.

Bajo moj

pre 1 godinu

Каква грешка,са ким нас је краљ гурнуо у заједницу (провалију)...уместо да кренемо својим путем,ми прихватили отпад, не можеш остати од њихових наследника на коментарима...на српском порталу...хорор!

?

pre 1 godinu

Opet će Srbija biti velika, samo bez Hrvata, hvala Bogu.
(Drakče, 07. novembar 2022 18:20)

Pustite na miru i ono malo Srba na Kosovu, jer gdje god ste branili Srbe tamo Srba više nema.

?

pre 1 godinu

(C i n i k, 07. novembar 2022 21:17)

E jesi se nalupetao za medalju. Sve što si učio, ucio si mitove SPC to ti ja pišem, a ti i dalje pišeš o mitovima. Pa u tom Kosovskom boju nisu se borili samo Srbi, nego i Hrvati, Mađari, Bugari, Rimini itd. A jedini ste kršćani koji ste se borili na Turskoj strani kod Nikopolja. A što se tiče ubijanje Srba, da li imaš koji forenzički dokaz ili samo puste lovačke price? Doduše to su priče i mirovi Josipa Broza, SPC i njihovog Valerijanovog memoranduma, sve same laži i prevare.

Srbo-gedza sa glavoboljom

pre 1 godinu

Mislim da njih najviše boli što su svesni da ništa nebi imali da nije Srba.
(S1pac, 7. novembar 2022 18:25)

Ne boli ih to ni malo. Oni su presrecni da su 1000 km jadranske obale dobili na posluzavniku, a Srbija nema mora ni toliko kao Bosna pa mora da ubedjuje Crnogorce da su Srbi za sta oni s pravom nece ni da cuju. Mislim da mi imamao vise razloga da nas nesto boli nego Hrvate. Nas bi najvise trebala luda glava da boli.

Zlatan

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.

Eto, Franjo Josip je u tituli medju ostalim imao i titule kralj Hrvatske i Slavonije i Kralj Dalmacije. Ne mislis da je on kao austrijski car imao malo vise informacija o drzavnosti svojih zemalja od tebe?

Nik

pre 1 godinu

Rijesili smo se konacno istocnjacke servske osmanlijske tiranije i divljastva
(Milojko Govedarica, 7. novembar 2022 17:18)

Pa što nas se onda ne okanete već jednom, nego ste i dalje opsednuti nama. Divljaci ste samo vi sa svojim monstruznim zločinima nad ženama i decom, a ne možete drugima da prebacujete da su bili pod osmanskom okupacijom kad ste i sami bili u Hercegovini, odakle potiču vaši najgori zlotvori. Nemate nijedan argument, samo prostakluk i prmimitivizam.
(Dunja, 7. novembar 2022 17:37)

Po cemu to sudis da su oni opsednuti nama, mislim da smo mi opsednutiji njima pa ni posle svega ne mozemo bez njihovog mora. Bez casti i dostojanstva odlazimo (ja ne odlazim) svake godine kod njih i pravimo se ludi, a ti mi nesto pricas kako su oni nama opsednuti. Sto bi bili opsednuti, kakve mi to kvalitete imamo da bi neko s nama bio opsednut? Nego, kao i uvek umisljamo nesto, ubedjeni u neku svoju velicinu koja nije postojala niti postoji.

Staka Zulu

pre 1 godinu

"Da, mnoge zablude će te još morati mjenjati za istinu. Pa i onu da je u NDH bilo 14 srpskih generala i sedam generala židova."
(Fanat špadi, 07. novembar 2022 20:48)

To je 21 general. Pa da li ste imali i jednog 'rvata-generala u NDH? Za koju godinu ce vasa "istina" biti da su Srbi i Jevreji osnovali NDH i u njoj ubijali vas jadne 'rvate!

jalo

pre 1 godinu

Karađorđevići su bili pod kontrolom Jevreja Aškenaza, dok su Obrenovići bili pod kontrolom Sefarda. Kasnije su se i venčavali između sebe.
U jednom danu su oni ubili 123 člana Obrenovića čime su tu porodicu uništili za sva vremena, i na silu doveli Karađorđeviće na vlast i time nas uništili identično kao i Obrenoviće

Franc

pre 1 godinu

Bokelj, Srbija je žrtvovala mnogo više stanovnika i vojnika od Crne Gore da bi u Jugoslaviji izgubila svoj suverenitet i bila podeljena na Banovine, na popisu stanovništva Aleksandar je zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj osnovi i svi su bili upisani kao Jugosloveni, nakon toga je formirana Banovina Hrvatska.
Gde su tu Srbi i Velika Srbija, svi pričaju o srpskom nacionalizmu dok vekovima vrše zločine i proteruju Srbe, kao Hitler Jevreje.
Nemojte sa Srbima o istoriji.

C i n i k

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...
(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.
(?, 07. novembar 2022 18:56)

Prvo i osnovno sto tebi manjka je elementarno postovanje prema srpskom narodu iz koga ste nastali i kojih vas je danas tamo preko 90% srpskih korena ( samo pogledaj prezimena ), zatim mozes da pogledas i popise Marije Terezije i ostalih popisa AU i Madjarske o sastavu stanovnistva u monarhiji.
Za razliku od vas koji i bukvalno nemate istoriju, genezu naroda, srpski narod i nacija je imaju, Kosovski boj je za srpski narod isto sto i za FR Borodinska bitka recimo, a srednjevekovni plemici iz srpskog naroda imaju svoje mesto u kolektivnoj svesti nacije kao moralne vertikale.
A sta vi imate? Bajke i lazi o "hr kraljevima" od kojih niko nzna da pokaze gde su sahranjeni, kako su se zvali i da li su uopste ikada postojali posto ne postoji, da ponovim, ne postoji niti 1 dokaz o nj postojanju ikada.
Na kraju, istorija se ne uci samo iz Crkvenih predanja , i istorija nisu samo knjige, istorija je i kolektivno predanje i nasledje nacije, to su i gusle, to svi veliki narodi imaju, i Nemci i FR i Englezi, ( da li bi ti vredjao engleze zbog toga sto je nj kralj Ricard III izgubio krstaski rat, a za engleze je to,bez obzira na poraz, velika pobeda moralne ispravnosti isto kao i za nas Kosovski boj...?!) to sto ti pises je budalastina sto ne zavredjuje nikakvu paznju ali posto vas ujki dosta posecuje B92 procitacete ovo i nki od vas ce se i zapitati odakle im prezime koje imaju i kako je moguce da u danasnjoj drzavi sto se zove hr, a koja je hibridna drzava par exelans, ne postoji niti 1 spomenik kulture stariji od 50 godina a da se moze reci da ga je podigao taj "hr" narod ? Kako to da je sve kod vas nasledje nekih drugih naroda ? Cak ni svoju Crkvu nemate vec vam biskupa postavlja Papa ? Ne postoji dakle na svetu bolji primer sluganstva nego sto je to primer tzv hr naroda, i ne samo danas...vi ste bili sluge svima, bukvalno, i nama ste bili sluge dok se nije pojavio nacizam kog ste zdusno prihvatili i pomocu koga ste srpske civile klali i ubijali, danas ste takodje sluga misleci da time u odnosu na SRB dobijate prednost, medjutim vi sve pogresno izracunate, niste ocekivali da cete doziveti demografsku katastrofu i da vam je svaki 2.stanovnik penzos, da vas je svega 3 miliona i da ce vas Madjari ekonomski okupirati a da ce IT svakako u 1 trenutku da trazi nazad svoju kulturnu bastinu i ono sto je njeno?
U pauzi od mrznje prema SRB vi ste se odjednom nasli u situaciji da obala Jadranskog mora vise nije vasa vec da to drze stranci, da naftna ind. nije vasa nego Madjarska, da je Istra Italijanska a da vam u Slavoniji i predelima odakle ste proterali srpske civile, vise ne zivi niko?
Vi nestajete, tako da vasa prolupavanja na B92 nece spreciti ono sto je neminovno i sto i vi dobro znate..
Prema tome kad pokazes postovanje prema naciji koja vam je pomogla da izadjete iz ropstva i nestajanja i kada pokazete kajanje za sve srpske pobijene civile mozda i dobijete nko oprezno postovanje s nase strane, do tada, ne marimo za vas i posmatramo vas kao neprijatelje od kojih znamo sta mozemo da ocekujemo, samo spletke, podvale i mrznju. To ste vi.

Harry

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni jer smo opet najbrojnija nacija, a Hrvati ,, šaka jada ''.
(NikolaBg, 7. novembar 2022 18:37)

Ne zaboravi da je Hrvata sa Amerikancima 336 miliona, a nas i Rusa samo 150 miliona. Jos kad Hrvatima dodas 80 miliona Nemaca, to ih je sa Amerikancima i Nemcima 416 miliona. Ko je onda veci i jaci, mi ili oni? Mi sa Kinezima ne mozemo da racunamo, posto su oni uvek uzdrzani.

Боске

pre 1 godinu

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.
(?, 07. novembar 2022 18:56)

Срби настали од фалсификаторског пројекта Ватикана и масно плаћених измишљотина History Chanela?! Од непостојеће "тисућљетне културе" као филијале абортираног "хиљадугодишњег Рајха".

Смањи мало, комшија, ми имамо више царева него ви (србских) краљева.

Mile

pre 1 godinu

York- ovi i Lakaster- ovi,originalne engleske kraljevske loze su se ubijali do istrebljenja. Obrenovici kao dinastija su mozda bili manje obrazovani,ali su bili mnogo bolji od Karadjordjevica. E,sada kada su isti pobili Obrenovice,ti isti englezi su poceli da nas mrze zbog toga,pa smo zato i imali dve Jugoslavije,to je bilo njihovo maslo da nam se osvete. Tako smo " dobili," slovence i hrvate,koji nam ni zasta nisu trebali,ali zbog kraljevog apetita da bude vladar velike drzave,zaj..o je sve Srbe.

Damir

pre 1 godinu

Zagreb je kad je usao u kraljevinu Jugoslaviju 1918 bio provincijski gradic sa manje od 80 000 stanovnika. Dok je 1941 Zagreb imao preko 300 000 stanovnika. Kralj Aleksandar izgradio je pola Zagreba, otvorio Zagrebacku filharmoniju, tvornicu elektricnih instalacija, zoloski vrt, trznice Dolac, hotel Esplanadu, hotel Dubrovnik, prugu Zagreb – Split, radio stanicu, telefonsku centralu, katolicko sjemeniste, gradsko kupaliste, dalekovod do Karlovca, ogroman stambeni blok najveci u "povijesti" Hrvatske (celi centar Zagreba), nove pruge, prvi neboder u Zagrebu i Hrvatskoj, kompleks skola u Krizanicevoj, tvornicu elektricnih zarulja, kilometre tranvajske pruge i radi novu remizu, novi stambeni kompleksi na Tresnjevki i Trnju koji su do tada bili sela, zeljeznicki most preko Save, Rebro itd... Zagreb je imao najveci industrijski, populacijski i ekonomski rast u kraljevini Jugoslaviji i u svojoj istoriji za te 23 godine „velikosrpske hegemonije“ od 1918. do 1941. U Hrvatskoj je samo do 1932 podignuto 27% od svih ukupnih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, a u Srbiji samo 14%.

@(Banja Luka,

Hrpa netočnosti, Zagreb su gradili židovski i bečki arhitekti i točno se zna vlasnik i arhitekt svakog objekta kojeg si naveo, a Filharmonija je prvo osnovana još 1871. godine.
Prvi neboder je isto izgradio Lowe, a kralj Aleksandar ništa u Zagrebu niti je izgradio niti platio.

ZG je tada kao i sada provincija, ali sve što si u postu naveo je lako provjerljiva netočnost.

C i n i k

pre 1 godinu

Mi Srbi smo dobre sluge, a loši i nemilosrdni gospodari... Zato niko neće sa nama!
(Džekson, 07. novembar 2022 16:26)


Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...

Drakče

pre 1 godinu

Hrvati su žešći smarači, bar ovi na portalu. Nas Srbe Hrvatska uopšte ne interesuje. Daleko im lepa kuća. Možda će neko od Srba otići u ljepu našu na odmor ili na sezonski rad i to je to.

zoran stokic

pre 1 godinu

Društvo čine institucije (formalne i neformalne) i ljudi koji su u njima. Naš problem je bio u tome što smo krenuli od "0"! Sultanov Hatišerif iz 1830. bio je vesnik konstituisanja samostalne srpske države, ali istovremeno s njim započinje i naša obrazovanje, jer po tom dokumentu Srbi će „biti ovlašćeni da u svojoj zemlji štampaju knjige i podižu bolnice i škole radi vaspitavanja svoje dece“. Ali u osvit 19. veka Srbi Šumadinci bili su mahom seljaci, neuk narod, jer, prema Vukovom zapisu, ni u 100 sela nije bilo nijedne škole... Jedini uzor, politički i kulturni obrazac ponašanja, nalazili su pre svega u osmanskoj vladavini... Da bi nadoknadili vekove atavizma, da bi izgradili društvo, nama su i te kako bili potrebni delovi elita iz Hrvatske i Slovenije. Nažalost Pašić/Karađorđevići su napravili "greške u koracima" umesto da patriotizam vežu za IZGRADNJU DRUŠTVA oni su ga vezali za "moć države". Od društva - figurativno kazano - na nivou deteta od 3 god očekivali su da je u stanju da im omogući postojnje "moćne države" (poput Francuske). Samo jedna primer. 1905. kada je Viša škola prerasla u Univerzitet, Andra Nikolić, ministar posvete u Pašićevoj Vladi, obrazlaže potrebu donošenje akta o BU; kaže tada da "stvaranje Univerziteta nije samo naučnom i prosvetnom pitanje - nego i nacionalnom - putem Univerziteta širiće se misao o jednistvu srpskog plemena preko granica današnje Srbije. Taj kulturni centar biće najmoćnije oruđe za širenje našeg uticaja.“ Prvo skoči pa kaži hop.

Zvrndoje Tarabanovic

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..
(Obrad, 7. novembar 2022 17:09)

Aleksandar je bas bio mekan nekako, a navodno da je bio i sav istetoviran po grudima i ledjima. Da nije on mozda bio preteca LGBT u Srbiji?

Andreja

pre 1 godinu

Uzasan lik nadam se da se zbog svojih odluka i pravljenja Jugoslavije muci u paklu.Hrvati njega da slave umesto Bana Jelacica,on im je dao drzavuu i sve sto danas imaju.Da je imao pameti Hrvati i Slovenci danas ne bi postojali ili bi bili nacionalna manjina u okviru Austrije i italije....Umesto da je napravio Prosirenu Srbiju sa izlazom na more ,covek pravi Jugoslaviju i unistava sopstveni narod a doticne prevodi sa strane gubitnika u pobednike....Slicno je i makedoniju prodao....a za to je izgubio pola radnog stanovnistva.....Tragedija to samo mogu Srbi sami sebe da upropaste

drmr

pre 1 godinu

Najveća greška je što se nismo integrisali u Austrougarsku sad bi već 100 godina bili gospoda Evropljani a ovako smo kao slobodni... i ne bi stradala četvrtina stanovništva u prvom svetskom ratu, a možda ni drugog ne bi bilo.. Historia magistra vitae est, valjda smo nešto naučili ili opet iste greške ćemo da ponavljamo...

vodnik

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni jer smo opet najbrojnija nacija, a Hrvati ,, šaka jada ''.
(NikolaBg, 07. novembar 2022 18:37)
Neka vas tamo preko Dunava i neka vas ima sto miliona nebitni ste.Svako sebi i nikad vise nista zajesno.

Pera Srbin

pre 1 godinu

Mi stariji smo u komunističkom sistemu terani da učimo kako je temelj SFRJ "borba protiv velikosrpskog hegemonizma". Svi ovi što se kunu u Tita i komuniste mogu sagledati koji su konačni ciljevi Jugo-komunizma. Borba protiv istaknutih Srba i srpske državnosti.

key and peele

pre 1 godinu

сви ови коментари пуни србовања живи су доказ да ми и данас не капирамо да смо зајебали ствар са југославијом у начину њеног устројства, а не у њој самој per se. пробајте своме рођеноме брату да бижудете господар и видећете да ћете душмана од њега направити.

да ли су сви хрвати листом били за југославију - нису. али за ону накараду од државе нико није ни желео нити је коме требала. сем радикалској клики жељној још прилика за корупцију и краљу који је желео да му титрају, да буде нови душан. притом ненаучивши лекцију о распаду душановог царства јер је почивало на једном човеку и окружењу пуном ласкавих змија које чекају прву прилику да расточе земљу

Vidovdan

pre 1 godinu

@Krle ml II

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.

C i n i k

pre 1 godinu

Pokušati vladati nad pametnijima i bogatijima, malo teže!
(neće da može, 07. novembar 2022 18:39)



Xaxaxaaa
Po tvom komentu se vidi koliko ste "pametni" a sta tek pisati o "bogatstvu", zvanicno SRB ce godinu zavrsiti sa vecim GdP od vas i duplo nizim dugom..
Dal mozes da napises bar 1 svetski poznatog naucnika,knjizevnika i sl a da je "hr"?!
A pogledaj srpsku listu: Tesla, Pupin, Milankovic, R Boskovic, A Santic, I Andric itd...
I ok je da nasem Tesli odajete priznanje na kovanici, samo bi trebalo to da uradite i za nj rodbinu nj 17 clanova uze porodice koje ste poklali..
Dakle pokrij se usima i shvati da ste tzv narod bez istorije i identiteta.Vi nemate ni 1 spomenik kulture u toj tzv hr stariji od 50 god za koji mozete da kazete da ga je podigao taj tzv hr narod...
Teska je to spoznaja za vas...

ban Kulin

pre 1 godinu

Posle raspada AU , Srbi, Slovenci i Hrvati su trebali da naprave zasebne države. Jugoslavija je bila istorijska greška.

(triton, 7. novembar 2022 16:38)








S kojim pravom bi gubitnici iz Prvog svetskog rata to jest Slovenci
i takozvani hrvati, dobijanjem nezavisnih država, trebali da budu
nagrađeni za agresiju na Kraljevinu Srbiju 1914. godine?

Strawdog

pre 1 godinu

Iz celog ovog sr..a koje se zvalo Jugoslavija, jedna stvar je neprocenjiva: 73 godine Beograd je bio glavni grad Zagrebu, što Zagreb nikada neće da bude Beogradu!

mare

pre 1 godinu

Ali gde je pravda da Hrvati u XX veku dva puta budu na pogrešnoj strani istorije i da prođu tako dobro u obe Jugoslavije. Umesto da 1918.godine Italija uzme celu obalu zajedno sa nama oni ušli sa nama u SHS, kasnije posle WW2 se presterojili kod Broza.
Današnja Hrvatska je trebala da bude mnogo manja i njihova teritorija je neprirodna.
Oni za Beč ratovali 1914.godine u Srbiju dolazili po Mačvi ubijali zajedno sa muslimanima toliko o tome...Posle NDH isto masovni zločini.

qqzqq

pre 1 godinu

Najveći izdajnik srpskog roda je kralj Aleksandar Karađorđević! Nijedan pokušaj prikrivanja istorije niti jedan lažni film nece oprati ljagu izdajnika! Streljao je najveće srbe u lažnom solunskom procesu,uskratio srbe na pravo pobednika u velikom ratu,pljunuo na žrtve svog naroda stvaranjem lažne države,pružajući ruku dželatu,zaboravljajući na najveće stradanje jednog naroda u evrop ikada! Zato je i završio kako je završio,a njegov porod je platio najveću cenu,crko je daleko od svoje kuće i svoje zemlje!

dude

pre 1 godinu

2. temeljna organizacija sveukupnog života je seljaštvo

Ova tačka je potpuno ispunjena širom Balkana.
(N., 07. novembar 2022 17:03)

mešaš seljake i seljačine.

Udba srpska sudba

pre 1 godinu

Zanimljivo sa su Srbima mozgovi nastelovani da je kriv onaj ko je napravio veliku drzavu kojom su vladali Srbi, a ne oni koji su tu drzavi rasturili i Srbe razvlastili!
Uostalom, u Kraljevini Jugoslaviji za 23 godine svi premijeri bili su Srbi! U Brozovoj Jugoslaviji za 45 godina, samo je Petar Stamblic bio premijer jedno 2 godine, svi ostali, preko 43 godine, bili su Slovenci, Hrvati i muslimani iz Bosne...

bokelj

pre 1 godinu

Franc trebas da shvatis da tjeranje drugih da budu Jugosloveni znaci unitarizaciju i supremaciju vecine znaci svi smo Srbi. Kazes Srbija izgubila drzavu a Srbija samo promjenila ime u Jugoslaviju a zadrzala vlast i represivni aparat. Crna Gora kao najstarija drzava neokupirana ni od Turske je izgubila i drzavu i vlast i crkvu. Na kape nam stavili 4s . Eto to ti je Jugoslavija

Krle mk II

pre 1 godinu

@Krle ml II

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.
(Vidovdan, 7. novembar 2022 17:28)

Pa da smo ostali sami, al' nismo, hteli smo veliku drzavu i da u njoj mi budemo prvi i da se mi za sve pitamo, a drugi samo na papiru. Ubise nas urodjena glupost i patoloska megalomanija, san o velikoj i mocnoj drzavi kojom ce nasi kraljevi (sic!) da vladaju. Od silne megalomanije Srbija nikad manja, sa tendencijom da se i dalje smanjuje.

ban Kulin

pre 1 godinu

1. decembar 1918. godine je najveći poraz srpskog naroda, jer je tog dana stvorena nakaradna država koja je Srbe isuviše skupo koštala, pre svega u milionima ljudskih života uz prateće rasrbljavanje kao i gubitak teritorija
sa ogromnim ratnim razaranjima! Sve što je Srbija kao sila pobednica u Prvom svetskom ratu trebalo da uradi, nakon te velike tragedije za srpski narod, nije urađeno, naprotiv Srbija je uradila sve suprotno od toga. Umesto da se zaposednu samo one teritorije sa etnički većinskim srpskim stanovništvom
Srbi, odnosno tadašnja srpska elita je sa lažnom braćom stvarala monstruma
od države i tu nekakvu Jugoslaviju, umesto da tu lažnu braću prepusti na milost i nemilost Austrijanacima, Ugarima, Italijanima i Turcima, pa da ih
oni na miru čereče sve dok ne nestanu.

only fools and horses

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.

Fanat špadi

pre 1 godinu

Kako neke činjenice kod vas Srba nisu prihvatijive, samo ću dodati da ta pobjednička strana nije mogla odlučivati o hrvatima. Ta vaša zabluda koju temeljite na mitovima je prikazana u tekstu srbina Pribičevića, koju je Tuđman citirao barem stotinu puta. A koliko je bila dobra ta kraljevina citiram slikara Josipa, koji je 41. zapisao. Ljudi dočekuju Njemce kao oslobodioce od srpske tiranije. Da, mnoge zablude će te još morati mjenjati za istinu. Pa i onu da je u NDH bilo 14 srpskih generala i sedam generala židova.

key and peele

pre 1 godinu

има једна добра књига, изашла 1934, наместило се да је објаве после атентата. писао ју је анри пози, човек који се од нашег пријатеља током рата претворио у критичара југославије као наше, српске прћије, где је једино занимање жандар а једина работа пљачка сиротиње. пељешили су нас сви, писари, судије, општинари, комисије, начелници, политичари.

описује кризу морала у београду, сиромаштво маскирано позерајем (видите ли сличност са данашњицом), живот у беди у коме дајеш пола плате на крпице да одаш утисак имања. пише о тиранији на косову и македонији, србима као жандарима у хрватској, о ратном стању на југу земље. као једину светлу тачку истиче искрено родољубље армије, пре свега авијације. питавши пилоте како ће са италијански пилотима изаћи на крај, пошто их је више од нас, рекли су му: по три ћемо обарати а кад нестане муниције, забијаћемо се у њихове авионе. драги боже, као да су знали шта ће радити у априлу ‘41.

књига је била одмах забрањена код нас, тек је објављена пре распад сфрј у загребу. бугари је исто користе као средство свог антисрбовања. у сваком случају, права је слика карактера те труле краљевине. зове се “црна рука над европом” или “рат долази”. има два наслова, зависно од издања за француску и енглеску. такође даје непознат опис организације сарајевског атентата и уласка русије у први светски рат

CheCro

pre 1 godinu

Edgar@ Nemoj mi molim te o zlocinima. Moji preci se jos sicaju vaseg i talijanskog orgijanja po Dalmaciji. Vodili ste Prvi Balkanski rat, Drugi Balkanski rat, WW1, WW2, zadnji rat i nijedan zlocin niste pocinili?? Masu hrabra izjava ali to je mentalitet o kojem pricam. Zemlja se zvala Jugoslavija, prije tog se zvala Austro-Ugarska, u prvoj su najbitniji bili srpski a u drugoj austrijski interesi. Necemo se lagat. Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji, do trenutka kad pozivate legalno izabrane predstavnike jednog naroda u najsvetiju instituciju jedne zemlje, dakle sabor i podmuklo ih ubijate nagradivsi izrucitelja ubojstva kratkim kucnim pritvorom. Nakon tog zabranjujete nam sve stranke i uvodite diktaturu ka da smo mi krivi za atentat kojim se rijesavate najbitnijih nasih politicara tog doba. Zabranjujete slobodu govora i mnoge nase narodne pisme. Dakle Hrvati shvacaju da im je gore u toj drzavi di su mislili da ce im bit bolje. Pa svi Srbi iz Hrvatske su bili s nama pod vodstvom Pribicevica kojeg Beograd zatvara. Evo jed jedno pitanje. Zasto su svi nasi politicari ubijeni u vasem saboru a ne i Srbi ka Pribicevic koji je vodija istu politiku ka Radic. Odgovor je ocigledan. Cetnici su postojali prije WW1 a ustase su izravna posljedica tih dogadaja. I nisu samo Hrvati sudjelovali u atentatu u Francuskoj nego i Makedonci i neki drugi narodi

a

pre 1 godinu

С.Прибићевић,Србин.Кнез Павле,Мило Ђукановић,....У питању су "колика је цена" политичари.Ватикан и крвати воле такве.

Dominik

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...

@(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Te 1918. godine su vam iz Hrvatske dijelili lekcije iz demokracije, a vi ste kao i tada tako i sada, nakon više od 100 godina i dalje na krivoj strani povijesti.

Trenutni jaz između HRV i SRB je veći nego ikada, u političkom, ekonomskom i demokratskom smislu, a od 01.01.2023. biti će još i veći. Čak i od ovako relativno siromašne Hrvatske...

Vama samo za ukidanje viza za USA, Kanadu, Australiju će trebati barem još 15 godina, a trenutno kotirate kao vrlo nestabilna zemlja u rangu Bjelorusije.

Alija Sirotanović

pre 1 godinu

Greška je ta što nismo zajedno sa Hrvatima srušili dinastiju Karađorđevića, i još tridesetih godina oformili građansku konfederaciju južnoslovenskih naroda, nalik Švajcarskoj. Čuj, neko treba vladati zato što se rodio pod nekim prezimenom! Mislim na sve monarhije sveta, ne samo na ove naše pajtonovce.

QwertyDGB

pre 1 godinu

Nije vas dragi moji Kraj Aleksandar zaj***o. Posmatrate desavanja od pre 100 godina kroz prizmu danasnjih desavanja. Zaj***ali su nas dragi moji oni koji su i danas na vlasti i koji su katastrofalnim odlukama otvorili vrata strancima da nas pre 30 godina nag**e. I upravo oni vam ispiraju mozak tim pricama sta bi bilo kad bi bilo

hypatija

pre 1 godinu

I tada nas je Zapadna Evropa odvraćala od ideje pravljenja zajedničke države sa Hrvatima, nego da pokažemo koliku Srbiju želimo. Kakva greška.
Kad za poglavara imaš debila. Slično je i danas.

bokelj

pre 1 godinu

Cekaj, Kralj Aleksandar I Karadjordjevic je unuk tog Kralja Nikole. On je 50% Petrovic-Njegos po majci, ako ne i vise s obzirom da je odrastao na Cetinju i da mu je maternji crnogorski.
(QwertyDGB, 07. novembar 2022 20:09

Kakve veze ima sto je unuk. Pa i Windsori su Njemackog porijekla pa je Njemacka i Britanija bila u ratu. E zamisli unuka koji je protjerao djeda sta da ocekuju drugi narodi kad je ovo uradio svojim najblizim. Jugoslavija je bila tamnica naroda. jedini svijetli period je SFRJ 1974-1990

Тит Слободаније Август

pre 1 godinu

@key and peele

Карађорђевићи јесу били владари Хрвата али то не значи да су Хрвати били поданици српске круне ништа више него то да су нпр. Аустријанци од крунисања Фрање I за цара (преци истог су били француске војводе из покрајина Лорене и Водемона) били поданици француске круне. Уосталом, у Југославији су живели једино Југословени. Хрвата и Срба више није било. То јест, и Хрвати и Срби су у Југославији били без сопствених држава, свако је сваког анектирао и нико никог није анектирао.

Sreten Zujkic

pre 1 godinu

Koji istorijski promasaj kralja Aleksandra, upropastio nas covek svojim imperijalnim ambicijama. Da je samo malo pameti bilo da se s Hrvatima nista ne dogovara, vec da smo Srbiju gradili, a oni oko Zg neka im banovina. Od Splita do Boke imali bismo more, Bosna i rat 90ih ne bi se ni desili, a danas bi nas bilo 15-20 miliona, a ne 10 u tri 5 drzava...

QwertyDGB

pre 1 godinu

Najbolji primjer je Crna Gora koja je bila drzava i kojoj je kralj protjeran i nije mogao da se vrati zbog Karadjordjevica a i Crnogorce asimilovali u Srbe
(bokelj, 7. novembar 2022 17:38)

Cekaj, Kralj Aleksandar I Karadjordjevic je unuk tog Kralja Nikole. On je 50% Petrovic-Njegos po majci, ako ne i vise s obzirom da je odrastao na Cetinju i da mu je maternji crnogorski.

NN_lice

pre 1 godinu

Za one koji kao papagaji pišu boljševičko-kominternovske besmislice o krivici Aleksandra I, a da knjigu pošteno u životu nisu pročitali, "naravoučenije". Krajem XIX veka gotovo svi srpski intelektualci bili su projugoslovenski orjentisani, a o političarima da ne govorimo. Tada je Aleksandar I bio dečak. I Jovan Cvijić, Pančić, Mihajlo Alas, Pupin, da ne govorimo o Stojanu Protiću, Stojanu Novakoviću i najvećem krivcu za tu ideju Nikoli Pašiću. Pa jel slučajno da se trg u Beogradu zove Nikole Pašića a pre toga Marksa i Engelsa? Pašiće & Co. obrađuju tokom I sv. rata Karađorđeviće jer su u početku bili protiv te ideje. I tu započinje krivica Aleksandra i ona je neosporna, ali nije ni približno odlučujuća. Kada, dakle na navaljivanje srpskih političara i inteligencije dodate i strani faktor, kao i Hrvate i Slovence stvar je jasna, biće ono što vam se kaže, da ne kažem naredi.
Što se Hrvata tiče, dovbili su sve što su na kraju i hteli. Svoju državu, ulazak u EU i NATO, velike donacije iz budžeta EU i strane turiste koji im donose devizne prihode. Probali su u parlamentarnoj kraljevini sa Radićem i Mačekom, nisu uspeli. Zatim sa ustašama i NDH, nisu uspeli. Ali su uspeli sa komunistima zato što su hrvatski komunisti uvek bili prvo Hrvati pa sve ostalo, a srpski su se stideli srpstva i bili su pomahnitali boljševici i staljinisti koji ruše sve pred sobom u želji da menjaju svet i uspostave svetsku revoluciju. Zato smo i prošli ovako i tek ćemo.

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"Najveća greška je što se nismo integrisali u Austrougarsku sad bi već 100 godina bili gospoda Evropljani a ovako smo kao slobodni..."

Idi malo na jug Srbije pa reci da li je to za Evropu ili Bliski Istok.

C i n i k

pre 1 godinu

Opet će Srbija biti velika, samo bez Hrvata, hvala Bogu.
(Drakče, 07. novembar 2022 18:20)

Pustite na miru i ono malo Srba na Kosovu, jer gdje god ste branili Srbe tamo Srba više nema.
(?, 07. novembar 2022 18:49)


Srba nema samo u danasnjoj hibridnoj drzavi hr, zapravo ih ima ali svega par stotina hiljada.
Poznato je sta se desavalo u tom gradjanskom ratu u ex soc republici hr koja je granice u SFRJ dobila, niko ne zna na koji nacin...
Ali Srba ima i na KiM i u RS kao i u CG.
A zasto nema srpskog naroda u danasnjoj hr to ce svakako doci na dnevni red u nkom trenutku, mozda se sada cini da je to utopija medjutim kolo srece se okrece, a istorija nisu ni 20 ni 50 godina, nas srpski narod svakako kolektivno pamti, a ukoliko npr IT bude trazila nazad ono sto je njeno, svakako se srpski narod nece protiviti, nego podrzati vracanje otetog, ali to je samo 1 segment, pre svega toga meni se cini da tzv hr narod i bukvalno nestaje posto i zvanicno u hr je svaki 2.stanovnik penzioner...

Mbongo

pre 1 godinu

Dalmatinci... Dal' ima bre gorih ljudi ? Pokatoliceni srbi ( njih 90 posto, ostatak muslimani iz bosne, italijani i siptari janjevci ) koji nikako da se pomire sa nemirom u sebi pa hejtuju sve srpsko izvorno. A opet crv koji ih izjeda ih tera da mrze i ostatak hrvatske. Msm nemo se ljutite - al tolko ste beznacajni i nistavni da ne mozete jedno hrvatsko prvenstvo da osvojite u zadnjih 20 godina.

Logika

pre 1 godinu

Za ove sto pljuju po Karadjordjevicima. Kralj Aleksandar se pitao za pravljenje Jugoslavije isto kao sto se danas pita Zelenski oko Ukrajine.

Gospodi pomiluj

pre 1 godinu

(Krle mk II, 7. novembar 2022 16:10)

Da, oduvek je Srbija bila imperijalna sila sa imperijalnim teznjama, hegemon i tamnica naroda, tolike narode i nacije asimilovala... uostalom, vidimo i danas. U nama kljuca krv, zelja za tudjim teritorijama i bogatstvima, silne ratove smo pokrenuli, vojska nam oduvek bila superiorna i na gotovs, politicari, carevi...

CheCro

pre 1 godinu

Edgar@ Nemoj mi molim te o zlocinima. Moji preci se jos sicaju vaseg i talijanskog orgijanja po Dalmaciji. Vodili ste Prvi Balkanski rat, Drugi Balkanski rat, WW1, WW2, zadnji rat i nijedan zlocin niste pocinili?? Masu hrabra izjava ali to je mentalitet o kojem pricam. Zemlja se zvala Jugoslavija, prije tog se zvala Austro-Ugarska, u prvoj su najbitniji bili srpski a u drugoj austrijski interesi. Necemo se lagat. Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji, do trenutka kad pozivate legalno izabrane predstavnike jednog naroda u najsvetiju instituciju jedne zemlje, dakle sabor i podmuklo ih ubijate nagradivsi izrucitelja ubojstva kratkim kucnim pritvorom. Nakon tog zabranjujete nam sve stranke i uvodite diktaturu ka da smo mi krivi za atentat kojim se rijesavate najbitnijih nasih politicara tog doba. Zabranjujete slobodu govora i mnoge nase narodne pisme. Dakle Hrvati shvacaju da im je gore u toj drzavi di su mislili da ce im bit bolje. Pa svi Srbi iz Hrvatske su bili s nama pod vodstvom Pribicevica kojeg Beograd zatvara. Evo jed jedno pitanje. Zasto su svi nasi politicari ubijeni u vasem saboru a ne i Srbi ka Pribicevic koji je vodija istu politiku ka Radic. Odgovor je ocigledan. Cetnici su postojali prije WW1 a ustase su izravna posljedica tih dogadaja. I nisu samo Hrvati sudjelovali u atentatu u Francuskoj nego i Makedonci i neki drugi narodi

cros

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..

1000 godina pod tom incestuznom dianstijom Hrvatska je imala svoj Sabor, kojeg je vas mekani i fleksibilni kralj raspustio...sta bi bilo da nije bio fleklsibilan.

3opaH

pre 1 godinu

Још ми никада нити један Хрват није објаснио зашто Хрвати нису направили некакву Хрватску послије Првог рата, па се онда удружили са Србијом, већ је на бившим територијама АУ направљено Краљевство СХС. Зато што нису имали снагу нити могућност за тако нешто, било је превише Срба на тим територијама, Далмација и Славонија би радије ушле у састав Краљевине Србије него некакве Хрватске. Тај проблем сте ријешили Геноцидом у Другом рату и Геноцидом током и након злочиначке Олује.

Genije

pre 1 godinu

A onaj koji je objavio ovu vest sad jede kokice i uziva.

Srbi i Hrvati zasluzuju jedni druge, hteli to da priznaju ili ne.
(Ser Kokeza od FSS-a, 7. novembar 2022 19:08) Nema toga već 30 godina..osim na srpskim sajtovima.

svasta

pre 1 godinu

(Adenauer, 7. novembar 2022 16:02)

Dalmacija je italijanska koliko i Foklandska ostrva engleska.
Prve srpske pravoslavne crkve nisu u Makedoniji ili KiM, popisi AU monarhije, polozaj Dalmacije, spomenici, groblja... nista nema veze s Italijom.

PatriJota

pre 1 godinu

Najveca greska u istoriji Srbije je ta sto nije podelila SHS na 4 dela izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Srbije. Danas bi se Srbija granicila sa Italijom, komunizam na Balkanu ne bi postojao, a u logorima ne bi zavrsili Srbi.
(Samo jako i snazno, 7. novembar 2022 16:29)

Ni sam u tu glupost ne verujes. Ali uvek je lakse kad je neko drugi kriv zar ne, kako ne imasdosmo tada tebe tako pametnog da kaze sta da se radi

logika

pre 1 godinu

Srpska hegemonija ?!?! Pa kako Hrvati završiše sa više od 1000 km Jadranske obale ,a Srbi ostadoše bez ikakvog izlaza na more a posle(kraj 2 sv.rata) - izgubiše Makedoniju i dobiše ne jednu već DVE pokrajine i centralnu Srbiju (koja uzgred nije ni pokrajina) !?

mr

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.
(Mornar, 7. novembar 2022 16:40)

Сви праве јдну те исту грешку, гледате историју из данашње перспективе. Гледајте све из оног времена и из тих информација и чињеница. Чењеницу су да је постојало Аустријско Царство, Немчако Царство као још увек младо тек створено пре 40 и нешто година, постоји Италија исто као млада држава. И шта имамо. Имамо распад Аустријског Царства и стварање многих држава и враћање неких, као пре свега Мађарске, која није никад била равноправни партнер. Остаје питање анексије неких предела који су припојени Аустрији, и имамо пределе који су исто били Аустрија. Сви данас пишете о Словенцима и Хрватима, али то тада нико није разматрао као нације, већ су гледали шта са границама и територијом. Те територије никад и никако нису могле остати Аустрија, а још мање постати Италија,значи морале су бити нека Србија. И ту креће тзв политика. Није се случајно та држава звала Версајска Југославија. Звала се тако јер се у Версају правила, а не у Београду. Србе нико није ни питао. Зна се сада да су Французи били против, али ни Французи нису хтели некакву јачу Италију. Енглези подржани Американцима су кројили тадашњу Европи, јер није било баланса, јер нема ни једне велике силе са друге стране, нема Русије.

Dunja

pre 1 godinu

Po cemu to sudis da su oni opsednuti nama, mislim da smo mi opsednutiji njima pa ni posle svega ne mozemo bez njihovog mora. Bez casti i dostojanstva odlazimo (ja ne odlazim) svake godine kod njih i pravimo se ludi, a ti mi nesto pricas kako su oni nama opsednuti. Sto bi bili opsednuti, kakve mi to kvalitete imamo da bi neko s nama bio opsednut? Nego, kao i uvek umisljamo nesto, ubedjeni u neku svoju velicinu koja nije postojala niti postoji.
(Nik, 7. novembar 2022 18:53)

Tebi nisam pričala ništa, već onom prostaku koga sam citirala, ali sada ću i tebi odgovoriti. Sudim da su opsednuti nama po tome što stalno vise na našim portalima i ostavljaju komentare, umesto da gledaju svoja posla. Nikada nisam išla na hrvatsko primorje, niti ću i većina Srba ne ide tamo, tako da nisi u pravu. Mi smo narod koji je ovom svetu podario brojne naučnike i druge znamenite ličnosti, imamo bogatu istoriju, uvek smo se borili protiv okupatora i za razliku od njih, nismo zločinci - eto, da nabrojim samo par kvaliteta. Ako ti nemaš kvalitete, govori u svoje ime, a nemoj da vređaš ceo svoj narod.

Bojan

pre 1 godinu

Srbija je posle 1. svetskog rata trebala napraviti državu po svojoj meri: današnja Srbija, Bosna, Makedonija, Crna Gora, Slavonija, Krajina... a Dalmaciju razgraničiti sa Italijom. Da je tako urađeno, Hrvatska danas ne bi postojala ili bi imala 1 mil stanovnika oko Zagreba. Slovenija bi bila pokrajina u Austriji. Srbija bi drugi rat prošla celovita, okupirana od jednih ili drugih, ali bez unutrašnjih sukoba, i bez miliona mrtvih. Naša braća drugih veroispovesti bi bila ono što i treba da budu - ista krv, isti rod.
Ipak, napravljena je ogromna greška, novoformirani narodi su realnost, a Srbija treba da pamti istoriju, ali da se okrene samo budućnosti.

Edgar

pre 1 godinu

CheCro, teško da je Kraljevina Jugoslavija bila Velika Srbija, kralj Aleksandar je bio mason, austrofil i pobornik jugoslovenstva želeći tako da stvori novu veliku naciju kojoj bi on bio kralj, da je hteo Veliku Srbiju on bi je tako i nazvao ne bi amnestirao zločine Hrvata naročito Vražje divizije i nazvao državu Jugoslavija.
Greška jeste bila ali samo kralja Aleksandra koji je na kraju svoju grešku platio glavom u Marseju od istih onih koje je poštedeo robije i kojima je omogućio da ponovo pokušaju sa NDH.

MarkoR9

pre 1 godinu

Najveći vladar kojeg smo imali mi Srbi od Dušana do danas. Ubile ga ustaše, a najfenomenalnije od svega što se današnje "patriote" stavljaju na stranu ustaša kada govore o kralju Aleksandru ujedinitelju, ostvetniku Kosova, pobedniku i komantandu u 3 rata. Pobrkan narod i pogan...

Beograd-janin

pre 1 godinu

Hrvati su mali ali snažan i inteligentan narod. Dokaz toga je da su uspjeli zadržati kontrolu nad najatraktivnijim teritorijem koji su mnogi pokušali da otmu ali zahvaljujuci snazi, predanosti, odlučnosti, spretnosti i inteligenciji Hrvata to nisu uspjeli. Povijest Hrvata je burna ali sve su uspjeli nadvladati i ostati gospodari atraktivnog teritorija.
(Tanais, 07. novembar 2022 23:50)

Inteligencija prevaranata, dupeuvlakača i poltrona sa bezumnim ciljem istrebljenja srpskog naroda. Sramota i stid su reči vama neznane, vaša historija i povijest je zasnovana na sužnjem, od ugarskih kraljeva, austrijskih careva, srpskih kraljeva, dočeka nacista sa cvećem pa sve do vaše čuvene pesme "Danke Deutchland hvala vam za sve", danas se nalaze vaši potomci poput tebe koji dolaze na "srpske" portale da pričaju o snazi i inteligenciji? Najgora nacija na planeti bez stida i časti.

Grok

pre 1 godinu

Jezivo. Mračni sunovrat slavne Srbije i zajedničkoj državi sa tim Vatikanskim smećem.
(Trust, 7. novembar 2022 16:45)

Srecom mi smo daleko od smetlista i zlatno nam je doba

eto

pre 1 godinu

pera@ i to je daleko od istine ali nebitno za ovu temu.Da Karadordevic nije toliko uprskao sa tim uređenjima i Ustavima tj. bas krivo shvatio ujedinjenje ,mislim da bi Juga opstala.Nezalim nimalo sto se raspala nakon svega ali toliko uzasa u to malo drzave ,tko bi ocekivao a moglo je sve puno bolje.Pokazalo je da smo se samo jezikom priblizili a ostalo je sve bilo prerazlicito

kole

pre 1 godinu

@bokelj
Smeta ti asimilacija Crnogoraca u Srbe, a ne vidim da imas nesto protiv asimilacije Srba u Crnogorce sto Milo brutalno sprovodi vise od 20 godina. Tacno je da je Aleksandar grubo ukinuo crnogorsku monarhiju, ali za to ne okrivljuj Srbe, jer je to njegova volja u cilju stvaranja kraljevine SHS,a kasnije Jugoslavije, mada su Srbi bili najvece zrtve tog suludog i neodrzivog projekta. Meni ne smeta samostalna Crna Gora, ali mi smeta mrznja koja se generise i podgreva, a u koju si ti do grla upao.

sturmmann

pre 1 godinu

@CheCro

Poštovani gospodine, napadi na Srbe na teritoriji sadašnje Hrvatske su učestali već u drugoj polovini XIX veka da bi početkom XX veka postali uobičajena pojava. Ubistvo Slavka Grubačevića 1908.g. je izvedeno na takav način da su se istražitelji Austrougarske monarhije zgrozili; ubijen je od strane svojih komšija jer nije hteo da se izjasni kao Hrvat. Nakon atentata u Sarajevu srpski život nije vredeo ni po lule duvana što se dalo videti po masovnim napadima na Srbe, srpsku imovinu, srpske bogomolje, groblja i sve što uopšte ima veze sa Srbima. Pogledajte kako je teklo organizovanje "ŠUCKORA", paravojnih terorističkih trupa koje su BUKVALNO prethodile stvaranju ustaša, imate puno dokumenata i fotografija u vezi toga jer su se antisrpskim ludilom zatrovani šovinisti ponosili svojom bolešću i svojim zlodelima. Taj oblik ponašanja nikada nije nestao jer srpska krivica i uzrok mržnje prema Srbima leže ISKLJUČIVO u činjenici da Srbi postoje! To je najkraće rečeno sve ono što oblikuje psihopatologiju srbofoba i srboždera. Psihijatri neka kažu svoje, građa je preobimna i lako dostupna.

Obrad

pre 1 godinu

@ cros, kralj Aca i jeste bio fleksibilan, jedini put pokazao zube posle džumbusa u Skupštini u režiji nadobudnog Hrvata i labilnog Crnogorca, a sa čim one nema nikakve veze. Što se tiče nekakvog tobož hr Sabora u AU monarhiji, nije odlučivao o mnogo toga. U 19.veku Mađari dozvolili Hrvatima da pričaju hr jezikom u tom istom Saboru. Porez i vojska išli za Beč, logično pitanje je šta ostaje? Veća prava su naravno Hrvati imali u okviru Kraljevine SHS/Juge. Pogledajte samo spisak hr banova u vreme AU (90% Mađari) i za vreme Kraljevine (100% Hrvati) i sve će vam biti jasno.

Milost ne tražimo niti je očekujte!

pre 1 godinu

Lepo je Kralj postupao ali pre svega vera a zatim i zadojednost komunizmom kasnije dolazi Srpstvu glave.
Jugoslavija je logička tvorevina ali je morala biti bliza UK.

C i n i k

pre 1 godinu

I za razliku od Hrvata koji su bili svo to vreme svoji na svome, u ovom ili onom obliku, sa svojim kraljem ili krunom datom stranom kralju, mi u Srbiji imamo rupu u istoriji od par stotina godina. Samo narodna pesma i mit.
(Slepac, 07. novembar 2022 22:05)


Koji je to "hr kralj"?
Koju to istoriju ima hr?!
To si prijatelju rukovodjen iskljicivo mrznjom prema SRB zato upadas u klise proustaskih narativa i zato svest nmoze da ti sljaka ko kod normalnih ljudi, moj savet je da frustracije i mrznju probas da lecis, mozes to da probas i u SRB jer ce ti izlecenje biti garantovano..

Cinik lek za zgaravicu

pre 1 godinu

'Bitke koje su pred nama su politicke,
ali ni one oruzane nisu iskljucene.'
1989. u zemlji bratstva i jedinstva.
Dalje sve poznato.

Mile

pre 1 godinu

@Tanais
Tu ste, jel konstantno se uvlacite trenutnim gazdama u zadnjicu. Vi bez gospodara ne mozete, kao sto i Krleza kaze
(Mystic, 8. novembar 2022 10:23)

Ako se netko nekome uvlači onda se vi uvlačite rusima tako da se iz njihove pozadine više i ne vidite.
Srbi uvijek imaju osjećaj da su strašno važni i vode neku svjetsku politiku i oni kao nešto odlučuju. I sada bi mijenjali svjetski poredak sa rusima protiv ostatka svijeta i opet će biti kako su izabrali krivu stranu.
Rusi su ogromna zemlja i oni će se oporaviti kako tako. Oni imaju susjede Mongole pa će se tješiti da im nije tako loše.
A vi ćete gledati preko granice kako države EU napreduju, a vi ste tu gdje jeste. I opet će vam netko drugi biti kriv. I nakon 30 godina samostalnosti vas uče da su vam za sve krivi Albanci, Hrvati, Crnogorci, Bugari, Nijemci, Englezi, Amerikanci, Bošnjaci tj. Muslimani, Turci...
I samim tim će vam bit bolje kada sve njih pokorite i pretvorite u Srbiju, a već ste sve probali i izvukli deblji kraj.
Okrenite se sebi i krivite sebe za neuspjehe. Sve ostalo je zamejavanje kako bi vi rekli i ta prodaja magle jedino odgovara onima na vlasti.

...

pre 1 godinu

"Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji"
@(CheCro, 8. novembar 2022 09:59)


Prestao sam da čitam kod:
"Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji..."
i dalje zaista nije bilo potrebe da čitam
Da li vi stvarno mislite da iko normalan može da poveruje u vaše vatikanske laži u koje čak ni sami ne verujete dok ih ne ponovite u sebi bar po stotinu puta pre nego što ih izgovorite
Da li stvarno misliš da niko u Srbiji ne zna za Ante Starčevića i njegove pravaše koji su širili sistematsku mržnju prema Srbima još u 19. veku?
hehe, smešni ste.

Cole

pre 1 godinu

(Mile, 9. novembar 2022 13:57)


Prvo, Rusi nikada na ovim prostorima nisu bili okupatorska sila da bismo se mi Srbi njima uvlačili, pa prema tome to što si ti napisao je klasični oksimorin, za razliku od nas vi ste se uvlačili svakom okupatoru, lepo ti je čovek objasnio suštinu. Druga stvar, mi Ruse doživljavamo kao slovenski bratski narod, a još su i pravoslavci, ne znam kako može da se izjednači vaša germanofilija prema tuđinskom germanskom okupatorskom narodu sa našom rusofilijom koji se neguje prema narodu koji nam je ipak blizak, ta tvoja nakaradna logika je van svake pameti, vi ste klasični uvlakači svim okupatorima, klasične poltrončine.

Mate

pre 1 godinu

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.
(Vidovdan, 7. novembar 2022 17:28)

Sad ste sami vec 30 godina i jeste li procvjetali?

Kada bi realno sagledali cinjenice, shvatili bi da nije probkem to sto ste isli praviti Jugoslaviju nego to sto niste zeljeli u toj drzavi Hrvatima dati ravnopravnost nego njima VLADATI. To je dokusurilo i prvu i drugu Jugu. Ne morate tu vjerovati meni, samo procitajte sto je vas Svetozar Pribicevic o tome pisao.

A za ove sto pljuju Tita:
Ni Srbi ni Hrvati takav napredak na svim poljima - skolstvo, zdravstvo, ekonomija, medjunarodni ugled, itd - kao u njegovo vrijeme nikada nisu i nece dozivjeti

C i n i k

pre 1 godinu

. Dakle, ponovimo - niti ove ni sljedece godine niti 2024 SRB nece imati veci GDP od HRV. Procjena cca za 2022. SRB 61 mlrd, HRV 64 mlrd. Rast BDP u 2022. SRB 3%, HRV 7%. Neka me cinik razuvjeri, ali sa sluzbenim brojkama. Bez pink statistike.
(Dar mar, 07. novembar 2022 23:41)

Oficijelno prema Evrostatu hr 60 a SRB 60.5 milijardi.
Rast GDP u SRB za 2022 bice 3.4, medjutim referentna godina za koju se meri taj rast je prethodna godina, koju je SRB zavrsila sa preko 7 %..
Dakle ti samo proveri koliki je rast hr imala kumulativno za 3 godine unazad i da li ste bili mozda 2020 u velikom padu Gdp od cca 10%....
Potom ce ti se samo objasniti sve sto ne razumes..
I samo nastavi da pratis Pink...

ban Kulin

pre 1 godinu

(NN_lice, 8. novembar 2022 09:30)








Krivicu snose svi, od Pašića preko svih ostalih Srba iz tog vremena koji su se zalagali za jugoslovensku ideju sve do Karađorđevića i titoista zajedno sa sve onim prljavim austro-ugarskim kaplarskim štrokčom! Međutim, najveću krivicu snosi regent Aleksandar jer je imao najveću moć da promeni nešto i vladao je mnogo pre Tita i njegovih komunjarskih pudlica. Ako regent već nije želeo Jugoslaviju mogao je da pokuša da je podeli po nacionalnim šavovima i da stvori jaku Srbiju, ali nije, nego je sve vreme povlađivao protoustašama, a istovremeno je gazio srpski nacionalni identitet u pokušaju da stvori Jugoslovene! Srpskim oficirima je dodoljivao dozvole za prosjačenje, a protoustaškim A-U oficirima je davao čin više, ma nema opravdanja za tog ljigavog CETINjSKOG izdajnika, kamo lepe sreće da je umesto 1943. godine ubijen mnogo ranije, još pre 1. decembra 1918. godine!

Lukavi Latin

pre 1 godinu

Nasi politicari tog vrimena znajuci da ako nasi teritoriji pripadnu Italiji oni se vise nikad nece povratit jer Italija je Italija a ne neka wannabe sila Srbija. Drugi razlog je da ste vi imali vojsku i to iskusnu a mi nismo. Vi ste komotno mogli reci ej Slovenci i Hrvati pedala, mi smo prosirili Srbiju par puta vise od ocekivanog i dobili smo i izlaz na more ali tu je proradila ona vasa zelja, vas mentalitet, vasa patnja za velikom i mocnom Srbijom. Dakle nitko vam nije kriv sta zadnjih 100 godina imate redikule za politicare dok s druge strane mi i Slovenci politicare koje su na svakom raskrizju izabrali pravi put. Isto ste napravili s Kosovom, sami ga priznali i sad kmecite. Neko ce reci da ali morali smo radi zapada, pa sami ste se doveli u tu poziciju radeci show po Kosovu 90ih. Dali ste razlog da se zapad moze umisat. Dakle ponavljam politicari su vam ka skupljeni s ulice uzarene glave koji odlucuju bez da promisle. (CheCro)

MI na najvaznijem raskrizju, onom 1918, imali politicare koji su izabrali pravi put!??? Mi smo imali guske u magli (kao sto rece ocajni Radic, u tom trenutku potisnut skroz na marginu i potpuno beznacajan). I to pokisle guske i uspanicene. I za to nam nisu Srbi krivi. A "Italija je Italija"... to znaci raspad drzava. Nista manje slucajna tvorevina od Jugoslavije, samo sto je nesto ranije sklepana i sto je ispiranje mozga bilo jace. Istina, jos nije umrla. A kace... (Da je nas bilo...)

Dunja

pre 1 godinu

(CheCro, 8. novembar 2022 09:59)

Te bajke možeš da pričaš samo nekom ko nema veze sa istorijom. Vi ste sa bolesnom antisrpskom propagandom počeli još u 19. veku, seti se Ante Starčevića, isfrustriranog jer su ga Srbi odbili kad je konkurisao za posao. Početkom 20. veka ste počinili prvi pogrom nad Srbima, a potom u I svetskom ratu brojne monstruozne zločine u Mačvi.

a

pre 1 godinu

Опће је познато да су хрватску нацију створили у Бечу.Штросмајер,кнез Павле,тито,..и
гомиле "повјесне магле".

Nikola

pre 1 godinu

Najveći vladar kojeg smo imali mi Srbi od Dušana do danas. Ubile ga ustaše, a najfenomenalnije od svega što se današnje "patriote" stavljaju na stranu ustaša kada govore o kralju Aleksandru ujedinitelju, ostvetniku Kosova, pobedniku i komantandu u 3 rata. Pobrkan narod i pogan...
(MarkoR9, 7. novembar 2022 22:20)

Tita nisu ubile ustase.

Tanais

pre 1 godinu

Hrvati su mali ali snažan i inteligentan narod. Dokaz toga je da su uspjeli zadržati kontrolu nad najatraktivnijim teritorijem koji su mnogi pokušali da otmu ali zahvaljujuci snazi, predanosti, odlučnosti, spretnosti i inteligenciji Hrvata to nisu uspjeli. Povijest Hrvata je burna ali sve su uspjeli nadvladati i ostati gospodari atraktivnog teritorija.

bokelj

pre 1 godinu

Jugoslavija je bila velika Srbija i nisu se Srbi i kralj nikad zalagali za Jugoslaviju da bi spasili ostale nego cisto da bi dobili jos vecu veliku Srbiju. Najbolji primjer je Crna Gora koja je bila drzava i kojoj je kralj protjeran i nije mogao da se vrati zbog Karadjordjevica a i Crnogorce asimilovali u Srbe

Krle mk II

pre 1 godinu

Citajte ovo Srbijanci i pokusajte da ne zapenite odmah, nego citajte hladne glave i sa razumom. Oduvek smo hteli drugima da vladamo i da se za sve mi pitamo, a jos nismo ni u 21. veku pocistili svoja dvorista.

Marko

pre 1 godinu

Bio skoro u Zg, pa ono je grad ostao u 1945. godini, nista posebno nema da se vidi. Beograd je metropola za sve gradove bivse YU. Nazalost, nikad vise sa vama, vi cak mislite da je Tesla bio vas, a covek govorio svuda da je Srbin. Evo i Djokovica prisvajate. Zaista ste narod bez istorije, tuzna realnost koju vi sebi nikada nece moci priznati. Sveti Sava je u 12.veku jeo zlatnom visuljkom, gde ste bili vi????
Ajmo udarajte minuse, to koliko ste opsednuti nama, govori broj komentara na ovom srpskom portalu. Meni nikada ne pada na pamet da pisem po vasim medijima, jer me ne zanimaju. Ipak smo mi dosta ispred vas i tako ce uvek biti, tuzna vasa realnost.

?

pre 1 godinu

(C i n i k, 07. novembar 2022 21:17)

E jesi se nalupetao za medalju. Sve što si učio, ucio si mitove SPC to ti ja pišem, a ti i dalje pišeš o mitovima. Pa u tom Kosovskom boju nisu se borili samo Srbi, nego i Hrvati, Mađari, Bugari, Rimini itd. A jedini ste kršćani koji ste se borili na Turskoj strani kod Nikopolja. A što se tiče ubijanje Srba, da li imaš koji forenzički dokaz ili samo puste lovačke price? Doduše to su priče i mirovi Josipa Broza, SPC i njihovog Valerijanovog memoranduma, sve same laži i prevare.

Krle mk II

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..
(Obrad, 7. novembar 2022 17:09)

Sigurno da ti ne smeta hegemonija nekoga ko je bolji od tebe, od koga imas sta da ucis i koji ti u biti nista nece, cak imas od njega i koristi. Sta su muceni Hrvati imali od nas da nauce? Da ne malterisu svoje kuce, ne stavljaju fasadu, ne ciste svoja dvorista i ulice... To su mogli od nas da nauce.

Konfeder i EU a o pokrajinama da ne govorimo

pre 1 godinu

Svaka vam je Jugoslavija trebala biti proširena Srbija a krajem osamdesetih osjetili ste šansu i izgubili.. Šteta, bilo je prihvatljivih kompromisa,moglo je bolje ali,tražili ste-gledajte. I praunucima će vam trnuti zubi.

MarkoR9

pre 1 godinu

Najveći vladar kojeg smo imali mi Srbi od Dušana do danas. Ubile ga ustaše, a najfenomenalnije od svega što se današnje "patriote" stavljaju na stranu ustaša kada govore o kralju Aleksandru ujedinitelju, ostvetniku Kosova, pobedniku i komantandu u 3 rata. Pobrkan narod i pogan...

Obrad

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..

?

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...
(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.

Samo jako i snazno

pre 1 godinu

Najveca greska u istoriji Srbije je ta sto nije podelila SHS na 4 dela izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Srbije. Danas bi se Srbija granicila sa Italijom, komunizam na Balkanu ne bi postojao, a u logorima ne bi zavrsili Srbi.

Jovan Vrsac

pre 1 godinu

Kad lopov viče držte lopova. U toj kraljevini je jedino postojao velikohrvatski nacionalizam, kome se na kraju i popustilo stvaranjem Banovine (velike) Hrvatske.

Banja Luka

pre 1 godinu

Zagreb je kad je usao u kraljevinu Jugoslaviju 1918 bio provincijski gradic sa manje od 80 000 stanovnika. Dok je 1941 Zagreb imao preko 300 000 stanovnika. Kralj Aleksandar izgradio je pola Zagreba, otvorio Zagrebacku filharmoniju, tvornicu elektricnih instalacija, zoloski vrt, trznice Dolac, hotel Esplanadu, hotel Dubrovnik, prugu Zagreb – Split, radio stanicu, telefonsku centralu, katolicko sjemeniste, gradsko kupaliste, dalekovod do Karlovca, ogroman stambeni blok najveci u "povijesti" Hrvatske (celi centar Zagreba), nove pruge, prvi neboder u Zagrebu i Hrvatskoj, kompleks skola u Krizanicevoj, tvornicu elektricnih zarulja, kilometre tranvajske pruge i radi novu remizu, novi stambeni kompleksi na Tresnjevki i Trnju koji su do tada bili sela, zeljeznicki most preko Save, Rebro itd... Zagreb je imao najveci industrijski, populacijski i ekonomski rast u kraljevini Jugoslaviji i u svojoj istoriji za te 23 godine „velikosrpske hegemonije“ od 1918. do 1941. U Hrvatskoj je samo do 1932 podignuto 27% od svih ukupnih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, a u Srbiji samo 14%.

Mbongo

pre 1 godinu

Dalmatinci... Dal' ima bre gorih ljudi ? Pokatoliceni srbi ( njih 90 posto, ostatak muslimani iz bosne, italijani i siptari janjevci ) koji nikako da se pomire sa nemirom u sebi pa hejtuju sve srpsko izvorno. A opet crv koji ih izjeda ih tera da mrze i ostatak hrvatske. Msm nemo se ljutite - al tolko ste beznacajni i nistavni da ne mozete jedno hrvatsko prvenstvo da osvojite u zadnjih 20 godina.

C i n i k

pre 1 godinu

Mi Srbi smo dobre sluge, a loši i nemilosrdni gospodari... Zato niko neće sa nama!
(Džekson, 07. novembar 2022 16:26)


Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...

Baba Vanga

pre 1 godinu

Najbolji vladar kojeg su srbi ikada imali je bio Hrvat Josip Broz Tito. Niti jedan od nekoliko destaka turskih sultana od 1389 do 1878 nije bio bolji za srbe. A kamoli ta 3-4 cobana drumskih razbojnika samoproglasenih srpskih „kraljeva“ od 1878 do 1941.

C i n i k

pre 1 godinu

Pokušati vladati nad pametnijima i bogatijima, malo teže!
(neće da može, 07. novembar 2022 18:39)



Xaxaxaaa
Po tvom komentu se vidi koliko ste "pametni" a sta tek pisati o "bogatstvu", zvanicno SRB ce godinu zavrsiti sa vecim GdP od vas i duplo nizim dugom..
Dal mozes da napises bar 1 svetski poznatog naucnika,knjizevnika i sl a da je "hr"?!
A pogledaj srpsku listu: Tesla, Pupin, Milankovic, R Boskovic, A Santic, I Andric itd...
I ok je da nasem Tesli odajete priznanje na kovanici, samo bi trebalo to da uradite i za nj rodbinu nj 17 clanova uze porodice koje ste poklali..
Dakle pokrij se usima i shvati da ste tzv narod bez istorije i identiteta.Vi nemate ni 1 spomenik kulture u toj tzv hr stariji od 50 god za koji mozete da kazete da ga je podigao taj tzv hr narod...
Teska je to spoznaja za vas...

Slepac

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.
(only fools and horses, 07. novembar 2022 20:10)

Druze, to sto ti smatras istorijom je mitomanija i narodna pesma. Ovo sto je covek gore napisao je istorijska cinjenica. Sad ako mislis da je drzava samo ono sto je Dusan imao par godina, tebi nema pomoci. I za razliku od Hrvata koji su bili svo to vreme svoji na svome, u ovom ili onom obliku, sa svojim kraljem ili krunom datom stranom kralju, mi u Srbiji imamo rupu u istoriji od par stotina godina. Samo narodna pesma i mit.

C i n i k

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...
(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.
(?, 07. novembar 2022 18:56)

Prvo i osnovno sto tebi manjka je elementarno postovanje prema srpskom narodu iz koga ste nastali i kojih vas je danas tamo preko 90% srpskih korena ( samo pogledaj prezimena ), zatim mozes da pogledas i popise Marije Terezije i ostalih popisa AU i Madjarske o sastavu stanovnistva u monarhiji.
Za razliku od vas koji i bukvalno nemate istoriju, genezu naroda, srpski narod i nacija je imaju, Kosovski boj je za srpski narod isto sto i za FR Borodinska bitka recimo, a srednjevekovni plemici iz srpskog naroda imaju svoje mesto u kolektivnoj svesti nacije kao moralne vertikale.
A sta vi imate? Bajke i lazi o "hr kraljevima" od kojih niko nzna da pokaze gde su sahranjeni, kako su se zvali i da li su uopste ikada postojali posto ne postoji, da ponovim, ne postoji niti 1 dokaz o nj postojanju ikada.
Na kraju, istorija se ne uci samo iz Crkvenih predanja , i istorija nisu samo knjige, istorija je i kolektivno predanje i nasledje nacije, to su i gusle, to svi veliki narodi imaju, i Nemci i FR i Englezi, ( da li bi ti vredjao engleze zbog toga sto je nj kralj Ricard III izgubio krstaski rat, a za engleze je to,bez obzira na poraz, velika pobeda moralne ispravnosti isto kao i za nas Kosovski boj...?!) to sto ti pises je budalastina sto ne zavredjuje nikakvu paznju ali posto vas ujki dosta posecuje B92 procitacete ovo i nki od vas ce se i zapitati odakle im prezime koje imaju i kako je moguce da u danasnjoj drzavi sto se zove hr, a koja je hibridna drzava par exelans, ne postoji niti 1 spomenik kulture stariji od 50 godina a da se moze reci da ga je podigao taj "hr" narod ? Kako to da je sve kod vas nasledje nekih drugih naroda ? Cak ni svoju Crkvu nemate vec vam biskupa postavlja Papa ? Ne postoji dakle na svetu bolji primer sluganstva nego sto je to primer tzv hr naroda, i ne samo danas...vi ste bili sluge svima, bukvalno, i nama ste bili sluge dok se nije pojavio nacizam kog ste zdusno prihvatili i pomocu koga ste srpske civile klali i ubijali, danas ste takodje sluga misleci da time u odnosu na SRB dobijate prednost, medjutim vi sve pogresno izracunate, niste ocekivali da cete doziveti demografsku katastrofu i da vam je svaki 2.stanovnik penzos, da vas je svega 3 miliona i da ce vas Madjari ekonomski okupirati a da ce IT svakako u 1 trenutku da trazi nazad svoju kulturnu bastinu i ono sto je njeno?
U pauzi od mrznje prema SRB vi ste se odjednom nasli u situaciji da obala Jadranskog mora vise nije vasa vec da to drze stranci, da naftna ind. nije vasa nego Madjarska, da je Istra Italijanska a da vam u Slavoniji i predelima odakle ste proterali srpske civile, vise ne zivi niko?
Vi nestajete, tako da vasa prolupavanja na B92 nece spreciti ono sto je neminovno i sto i vi dobro znate..
Prema tome kad pokazes postovanje prema naciji koja vam je pomogla da izadjete iz ropstva i nestajanja i kada pokazete kajanje za sve srpske pobijene civile mozda i dobijete nko oprezno postovanje s nase strane, do tada, ne marimo za vas i posmatramo vas kao neprijatelje od kojih znamo sta mozemo da ocekujemo, samo spletke, podvale i mrznju. To ste vi.

Strawdog

pre 1 godinu

Iz celog ovog sr..a koje se zvalo Jugoslavija, jedna stvar je neprocenjiva: 73 godine Beograd je bio glavni grad Zagrebu, što Zagreb nikada neće da bude Beogradu!

posmatrac

pre 1 godinu

Sad se vidi koje je to licemerje bilo kad ono što su tražili tad za sebe su odbijali da daju Srbima. Ali Aleksandar jeste pogrešio, i to što 1918. nije podelio Jadran između Talijana i Srba nego je napravio Veliku Hrvatsku koja je istrebila Srbe. Srbi se trebaju izvinuti Talijanima i tražiti reviziju.

Ljubisa Livac

pre 1 godinu

To je zahvalnost sto smo ih uzeli u zagrljaj posle Prvog svetskog rata, gde su bili na gubitnickoj strani (kao i uvek), spasili im obalu od nasih saveznika Italijana i sto su posle vise vekova dobili drzavnost.

Dunja

pre 1 godinu

Rijesili smo se konacno istocnjacke servske osmanlijske tiranije i divljastva
(Milojko Govedarica, 7. novembar 2022 17:18)

Pa što nas se onda ne okanete već jednom, nego ste i dalje opsednuti nama. Divljaci ste samo vi sa svojim monstruznim zločinima nad ženama i decom, a ne možete drugima da prebacujete da su bili pod osmanskom okupacijom kad ste i sami bili u Hercegovini, odakle potiču vaši najgori zlotvori. Nemate nijedan argument, samo prostakluk i prmimitivizam.

Боске

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Fun fact: не постоји ама баш ниједан вјеродостојан доказ да је Хрватска држава икад постојала. Комплетна ујдурма се заснива на врло неспретним фалсификатима Ватикана и насилном преименовању покатоличених Срба у Аустроугарској монархији.

Adenauer

pre 1 godinu

E nas kralju Aleksandre, tvoja ambicija za vecom drzavom unistila je nas Srbe u XX vijeku! Umjesto da si lujepo pravio Srbiju i samo Srbiju u granicama koje su ti ponudjene Londonskim ugovorom koji je donesen zbog Italije! Italijabi dobila primorske zemlje Istru i Dalmaciju, a Srbija one krajeve koje su tada naseljavali Srbi! Nakon toga smo protjerani sa svojih vjekovnih ognjista, a u II svjetskom ratu dozivjeli genocid i finale drugi genocid i etnicko ciscenje tokom 90-tih godina!!
Sve zbog bolesne ambicije Karadjordjevica!!

Nikada vise zajedno

pre 1 godinu

Od gubitnika u prvom svetskom ratu do pobednika na papiru. Vise od 100 srpskih visokih oficira je izvrsilo samoubistvo zato sto je kralj Aleksandar odlikovao austrougarske oficira da se ne bi osecali unizeno u odnosu na srpske. Da ih nismo primili u zajednicku drzavu bili bi raskomadani od strane Italije i Madjarske i onda bi bilo mnogo teze praviti samostalnu drzavu. Dakle, nikada do kraja sveta i veka zajedno. A sto se nas tice, mi smo pravili neshvatljivo katastrofalne poteze u 20-tom veku i ovo sto danas zivimo je materijalizacija tih odluka.

Mornar

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.

CheCro

pre 1 godinu

Mornar@ Slovenija i mi smo usli u Jugoslaviju iz dva razloga. Prvi je taj da Italija i Srbija su bile na pobjednickoj strani i dobili su pravo da podile neke teritorije te monarhije ka sta su Slovenija, BIH, Istra, Dalmacija. Nasi politicari tog vrimena znajuci da ako nasi teritoriji pripadnu Italiji oni se vise nikad nece povratit jer Italija je Italija a ne neka wannabe sila Srbija. Drugi razlog je da ste vi imali vojsku i to iskusnu a mi nismo. Vi ste komotno mogli reci ej Slovenci i Hrvati pedala, mi smo prosirili Srbiju par puta vise od ocekivanog i dobili smo i izlaz na more ali tu je proradila ona vasa zelja, vas mentalitet, vasa patnja za velikom i mocnom Srbijom. Dakle nitko vam nije kriv sta zadnjih 100 godina imate redikule za politicare dok s druge strane mi i Slovenci politicare koje su na svakom raskrizju izabrali pravi put. Isto ste napravili s Kosovom, sami ga priznali i sad kmecite. Neko ce reci da ali morali smo radi zapada, pa sami ste se doveli u tu poziciju radeci show po Kosovu 90ih. Dali ste razlog da se zapad moze umisat. Dakle ponavljam politicari su vam ka skupljeni s ulice uzarene glave koji odlucuju bez da promisle. Pa i u Hrvatskoj vam je nuđen Z4 pa ste glumatali nesto

C i n i k

pre 1 godinu

Opet će Srbija biti velika, samo bez Hrvata, hvala Bogu.
(Drakče, 07. novembar 2022 18:20)

Pustite na miru i ono malo Srba na Kosovu, jer gdje god ste branili Srbe tamo Srba više nema.
(?, 07. novembar 2022 18:49)


Srba nema samo u danasnjoj hibridnoj drzavi hr, zapravo ih ima ali svega par stotina hiljada.
Poznato je sta se desavalo u tom gradjanskom ratu u ex soc republici hr koja je granice u SFRJ dobila, niko ne zna na koji nacin...
Ali Srba ima i na KiM i u RS kao i u CG.
A zasto nema srpskog naroda u danasnjoj hr to ce svakako doci na dnevni red u nkom trenutku, mozda se sada cini da je to utopija medjutim kolo srece se okrece, a istorija nisu ni 20 ni 50 godina, nas srpski narod svakako kolektivno pamti, a ukoliko npr IT bude trazila nazad ono sto je njeno, svakako se srpski narod nece protiviti, nego podrzati vracanje otetog, ali to je samo 1 segment, pre svega toga meni se cini da tzv hr narod i bukvalno nestaje posto i zvanicno u hr je svaki 2.stanovnik penzioner...

oko

pre 1 godinu

Najveći izdajnik u istoriji bilo čega je Aleksandar Karađorđević. Nakon teškog rata i skoro1,5 miliona ubijenih Srba, Kraljevina Srbija izlazi kao pobednica iz rata, i šta se dešava? Umesto da Kraljevina Srbija dobije proširenje teritorije kao što i treba, Aleksandar gasi svoju kraljevinu i ujesinjuje nas u državu sa našim neprijateljima iz upravo završenog rata. Posle je bio i 2 svetski rat, još veća tragedija i sve do danas nas prati njegova lična odluka.
Bio je on pod kontrolom izabranog naroda, ali nije smeo ni pod razno prihvatiti Jugoslaviju

Mornar

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.

bokelj

pre 1 godinu

Cekaj, Kralj Aleksandar I Karadjordjevic je unuk tog Kralja Nikole. On je 50% Petrovic-Njegos po majci, ako ne i vise s obzirom da je odrastao na Cetinju i da mu je maternji crnogorski.
(QwertyDGB, 07. novembar 2022 20:09

Kakve veze ima sto je unuk. Pa i Windsori su Njemackog porijekla pa je Njemacka i Britanija bila u ratu. E zamisli unuka koji je protjerao djeda sta da ocekuju drugi narodi kad je ovo uradio svojim najblizim. Jugoslavija je bila tamnica naroda. jedini svijetli period je SFRJ 1974-1990

Logika

pre 1 godinu

Za ove sto pljuju po Karadjordjevicima. Kralj Aleksandar se pitao za pravljenje Jugoslavije isto kao sto se danas pita Zelenski oko Ukrajine.

Slepac

pre 1 godinu

Svaki drugi komentar je da je Srbija trebala ici svojim putem bez Jugoslavije, kao bilo bi nam mnogo bolje..
Evo sad smo samostalni.. I jel nam bolje?

jalo

pre 1 godinu

Karađorđevići su bili pod kontrolom Jevreja Aškenaza, dok su Obrenovići bili pod kontrolom Sefarda. Kasnije su se i venčavali između sebe.
U jednom danu su oni ubili 123 člana Obrenovića čime su tu porodicu uništili za sva vremena, i na silu doveli Karađorđeviće na vlast i time nas uništili identično kao i Obrenoviće

djosa

pre 1 godinu

Da je pravde, pa da nikad nismo krvarili za hrvate.
Toliko prekrajanje istorije, toliko nezahvalnosti.. toliko odsustvo casti..
Trebali su da budu ono sto su i bili - deo Habzburske monarhije.
Mi bi smo u tom slucaju imali - normalnije komsije.

Fanat špadi

pre 1 godinu

Kako neke činjenice kod vas Srba nisu prihvatijive, samo ću dodati da ta pobjednička strana nije mogla odlučivati o hrvatima. Ta vaša zabluda koju temeljite na mitovima je prikazana u tekstu srbina Pribičevića, koju je Tuđman citirao barem stotinu puta. A koliko je bila dobra ta kraljevina citiram slikara Josipa, koji je 41. zapisao. Ljudi dočekuju Njemce kao oslobodioce od srpske tiranije. Da, mnoge zablude će te još morati mjenjati za istinu. Pa i onu da je u NDH bilo 14 srpskih generala i sedam generala židova.

only fools and horses

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.

Sreten Zujkic

pre 1 godinu

Koji istorijski promasaj kralja Aleksandra, upropastio nas covek svojim imperijalnim ambicijama. Da je samo malo pameti bilo da se s Hrvatima nista ne dogovara, vec da smo Srbiju gradili, a oni oko Zg neka im banovina. Od Splita do Boke imali bismo more, Bosna i rat 90ih ne bi se ni desili, a danas bi nas bilo 15-20 miliona, a ne 10 u tri 5 drzava...

ban Kulin

pre 1 godinu

Posle raspada AU , Srbi, Slovenci i Hrvati su trebali da naprave zasebne države. Jugoslavija je bila istorijska greška.

(triton, 7. novembar 2022 16:38)








S kojim pravom bi gubitnici iz Prvog svetskog rata to jest Slovenci
i takozvani hrvati, dobijanjem nezavisnih država, trebali da budu
nagrađeni za agresiju na Kraljevinu Srbiju 1914. godine?

Dar mar

pre 1 godinu

Povijest ionako nije egzaktna znanost i sve moze da se promatra sa dvije ili vise strana i to ovisno o vremenskoj distanci dogadjaja koji se analizira i proucava. S druge strane, ekonomija je egzatna znanost suhih brojeva. Zato mi je drag cinik koji citiram "zvanicno SRB ce godinu zavrsiti sa vecim GdP od vas.." Tesko je mitomaniju ukorporirat u ekonomiju, ali eto on to nekako uspjeva. Dakle, ponovimo - niti ove ni sljedece godine niti 2024 SRB nece imati veci GDP od HRV. Procjena cca za 2022. SRB 61 mlrd, HRV 64 mlrd. Rast BDP u 2022. SRB 3%, HRV 7%. Neka me cinik razuvjeri, ali sa sluzbenim brojkama. Bez pink statistike.

Drakče

pre 1 godinu

Hrvati su žešći smarači, bar ovi na portalu. Nas Srbe Hrvatska uopšte ne interesuje. Daleko im lepa kuća. Možda će neko od Srba otići u ljepu našu na odmor ili na sezonski rad i to je to.

Nik

pre 1 godinu

Rijesili smo se konacno istocnjacke servske osmanlijske tiranije i divljastva
(Milojko Govedarica, 7. novembar 2022 17:18)

Pa što nas se onda ne okanete već jednom, nego ste i dalje opsednuti nama. Divljaci ste samo vi sa svojim monstruznim zločinima nad ženama i decom, a ne možete drugima da prebacujete da su bili pod osmanskom okupacijom kad ste i sami bili u Hercegovini, odakle potiču vaši najgori zlotvori. Nemate nijedan argument, samo prostakluk i prmimitivizam.
(Dunja, 7. novembar 2022 17:37)

Po cemu to sudis da su oni opsednuti nama, mislim da smo mi opsednutiji njima pa ni posle svega ne mozemo bez njihovog mora. Bez casti i dostojanstva odlazimo (ja ne odlazim) svake godine kod njih i pravimo se ludi, a ti mi nesto pricas kako su oni nama opsednuti. Sto bi bili opsednuti, kakve mi to kvalitete imamo da bi neko s nama bio opsednut? Nego, kao i uvek umisljamo nesto, ubedjeni u neku svoju velicinu koja nije postojala niti postoji.

Zlatan

pre 1 godinu

Fun fact: Hrvatska kao političko-pravni subjekt nikad nije prestala postojati od 925. do prve Jugoslavije.
(TF, 07. novembar 2022 18:09)

Moram vam priznati, verovatno ste prvi u svetu po mitomaniji, samoobmanjivanju i izmišljanju istorije. U zaista ogromnoj konkurenciji. Naši mitomani su stvarno male mace za vas.

Eto, Franjo Josip je u tituli medju ostalim imao i titule kralj Hrvatske i Slavonije i Kralj Dalmacije. Ne mislis da je on kao austrijski car imao malo vise informacija o drzavnosti svojih zemalja od tebe?

Марлоне

pre 1 godinu

Масонски краљ Александар је једини познати хрватски краљ којем се зна гроб, а уједно су га они на крају и уцмекали. Династија Карађорђевића је династија паразита и штеточина, који су упропаштавали српски народ.
Ко би нормалан правио државу са дојучерашњим непријатељом и то оним који је немилосрдно убијао српске цивиле. Ко би нормалан тим непријатељима допустио да приступе српској војсци, а камо ли да им даје више чинове и пензије само зато што су се придружили тој војсци. У исто вријеме новца није било за српске војне инвалиде и српску сирочад.
Дјела Александра Карађорђевића су директно довела до омогућавања геноцида над Србима у НДХ, као и бројним злочинима над Србима у Другом Свјетском рату широм Србије, Црне Горе, Македоније. Србија би вјероватно била неутрална у Другом Свјетском рату, а чак и кад би српска војса ратовала са Њемцима, не би била онако лако прегажена као војска Краљевине Југославије, која је била избушена хрватским и словеначким издајничким и непријатељским дјеловањем.

trt

pre 1 godinu

Ovo je samo dokaz da nikada nismo ni trebali da pravimo zajednicku drzavu vec 1918 godine da uzmemo sta nam pripada....ali onda kralj ne bi bio car......

mare

pre 1 godinu

Ali gde je pravda da Hrvati u XX veku dva puta budu na pogrešnoj strani istorije i da prođu tako dobro u obe Jugoslavije. Umesto da 1918.godine Italija uzme celu obalu zajedno sa nama oni ušli sa nama u SHS, kasnije posle WW2 se presterojili kod Broza.
Današnja Hrvatska je trebala da bude mnogo manja i njihova teritorija je neprirodna.
Oni za Beč ratovali 1914.godine u Srbiju dolazili po Mačvi ubijali zajedno sa muslimanima toliko o tome...Posle NDH isto masovni zločini.

drmr

pre 1 godinu

Najveća greška je što se nismo integrisali u Austrougarsku sad bi već 100 godina bili gospoda Evropljani a ovako smo kao slobodni... i ne bi stradala četvrtina stanovništva u prvom svetskom ratu, a možda ni drugog ne bi bilo.. Historia magistra vitae est, valjda smo nešto naučili ili opet iste greške ćemo da ponavljamo...

Franc

pre 1 godinu

Bokelj, Srbija je žrtvovala mnogo više stanovnika i vojnika od Crne Gore da bi u Jugoslaviji izgubila svoj suverenitet i bila podeljena na Banovine, na popisu stanovništva Aleksandar je zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj osnovi i svi su bili upisani kao Jugosloveni, nakon toga je formirana Banovina Hrvatska.
Gde su tu Srbi i Velika Srbija, svi pričaju o srpskom nacionalizmu dok vekovima vrše zločine i proteruju Srbe, kao Hitler Jevreje.
Nemojte sa Srbima o istoriji.

Vidovdan

pre 1 godinu

@Krle ml II

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.

Pera Srbin

pre 1 godinu

Mi stariji smo u komunističkom sistemu terani da učimo kako je temelj SFRJ "borba protiv velikosrpskog hegemonizma". Svi ovi što se kunu u Tita i komuniste mogu sagledati koji su konačni ciljevi Jugo-komunizma. Borba protiv istaknutih Srba i srpske državnosti.

Maki

pre 1 godinu

Čitam komentare i ne ide mi u glavu kako netko može podržati i opravdati diktaturu, kršenje ustava i zakona, samovlast i samovolju i sve samo zato jer kači i Hrvate. Kralj je ovim potezima unazadio i Srbiju barem 100 godina i od Srbina građanina stvorio Srbina poslušnika i roba .

bokelj

pre 1 godinu

Franc trebas da shvatis da tjeranje drugih da budu Jugosloveni znaci unitarizaciju i supremaciju vecine znaci svi smo Srbi. Kazes Srbija izgubila drzavu a Srbija samo promjenila ime u Jugoslaviju a zadrzala vlast i represivni aparat. Crna Gora kao najstarija drzava neokupirana ni od Turske je izgubila i drzavu i vlast i crkvu. Na kape nam stavili 4s . Eto to ti je Jugoslavija

Andreja

pre 1 godinu

Uzasan lik nadam se da se zbog svojih odluka i pravljenja Jugoslavije muci u paklu.Hrvati njega da slave umesto Bana Jelacica,on im je dao drzavuu i sve sto danas imaju.Da je imao pameti Hrvati i Slovenci danas ne bi postojali ili bi bili nacionalna manjina u okviru Austrije i italije....Umesto da je napravio Prosirenu Srbiju sa izlazom na more ,covek pravi Jugoslaviju i unistava sopstveni narod a doticne prevodi sa strane gubitnika u pobednike....Slicno je i makedoniju prodao....a za to je izgubio pola radnog stanovnistva.....Tragedija to samo mogu Srbi sami sebe da upropaste

Dunja

pre 1 godinu

Po cemu to sudis da su oni opsednuti nama, mislim da smo mi opsednutiji njima pa ni posle svega ne mozemo bez njihovog mora. Bez casti i dostojanstva odlazimo (ja ne odlazim) svake godine kod njih i pravimo se ludi, a ti mi nesto pricas kako su oni nama opsednuti. Sto bi bili opsednuti, kakve mi to kvalitete imamo da bi neko s nama bio opsednut? Nego, kao i uvek umisljamo nesto, ubedjeni u neku svoju velicinu koja nije postojala niti postoji.
(Nik, 7. novembar 2022 18:53)

Tebi nisam pričala ništa, već onom prostaku koga sam citirala, ali sada ću i tebi odgovoriti. Sudim da su opsednuti nama po tome što stalno vise na našim portalima i ostavljaju komentare, umesto da gledaju svoja posla. Nikada nisam išla na hrvatsko primorje, niti ću i većina Srba ne ide tamo, tako da nisi u pravu. Mi smo narod koji je ovom svetu podario brojne naučnike i druge znamenite ličnosti, imamo bogatu istoriju, uvek smo se borili protiv okupatora i za razliku od njih, nismo zločinci - eto, da nabrojim samo par kvaliteta. Ako ti nemaš kvalitete, govori u svoje ime, a nemoj da vređaš ceo svoj narod.

Edin

pre 1 godinu

Aleksandar veliki Srbin koji je amnestirao ratne zločine Hrvata, Slovenaca, Bošnjaka i Mađara nad Srbima u WW-1, stvorio Jugoslaviju u kojoj je Srbija kao pobednica prestala da postoji, zabranio izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti već je tražio da svi budu Jugosloveni.
To što je bio diktator ne znači da je radio u korist Srba, već u svoju korist.
Gde je tu Velika Srbija?

C i n i k

pre 1 godinu

I za razliku od Hrvata koji su bili svo to vreme svoji na svome, u ovom ili onom obliku, sa svojim kraljem ili krunom datom stranom kralju, mi u Srbiji imamo rupu u istoriji od par stotina godina. Samo narodna pesma i mit.
(Slepac, 07. novembar 2022 22:05)


Koji je to "hr kralj"?
Koju to istoriju ima hr?!
To si prijatelju rukovodjen iskljicivo mrznjom prema SRB zato upadas u klise proustaskih narativa i zato svest nmoze da ti sljaka ko kod normalnih ljudi, moj savet je da frustracije i mrznju probas da lecis, mozes to da probas i u SRB jer ce ti izlecenje biti garantovano..

Beograd-janin

pre 1 godinu

Hrvati su mali ali snažan i inteligentan narod. Dokaz toga je da su uspjeli zadržati kontrolu nad najatraktivnijim teritorijem koji su mnogi pokušali da otmu ali zahvaljujuci snazi, predanosti, odlučnosti, spretnosti i inteligenciji Hrvata to nisu uspjeli. Povijest Hrvata je burna ali sve su uspjeli nadvladati i ostati gospodari atraktivnog teritorija.
(Tanais, 07. novembar 2022 23:50)

Inteligencija prevaranata, dupeuvlakača i poltrona sa bezumnim ciljem istrebljenja srpskog naroda. Sramota i stid su reči vama neznane, vaša historija i povijest je zasnovana na sužnjem, od ugarskih kraljeva, austrijskih careva, srpskih kraljeva, dočeka nacista sa cvećem pa sve do vaše čuvene pesme "Danke Deutchland hvala vam za sve", danas se nalaze vaši potomci poput tebe koji dolaze na "srpske" portale da pričaju o snazi i inteligenciji? Najgora nacija na planeti bez stida i časti.

vodnik

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni jer smo opet najbrojnija nacija, a Hrvati ,, šaka jada ''.
(NikolaBg, 07. novembar 2022 18:37)
Neka vas tamo preko Dunava i neka vas ima sto miliona nebitni ste.Svako sebi i nikad vise nista zajesno.

Staka Zulu

pre 1 godinu

"Da, mnoge zablude će te još morati mjenjati za istinu. Pa i onu da je u NDH bilo 14 srpskih generala i sedam generala židova."
(Fanat špadi, 07. novembar 2022 20:48)

To je 21 general. Pa da li ste imali i jednog 'rvata-generala u NDH? Za koju godinu ce vasa "istina" biti da su Srbi i Jevreji osnovali NDH i u njoj ubijali vas jadne 'rvate!

Damir

pre 1 godinu

Zagreb je kad je usao u kraljevinu Jugoslaviju 1918 bio provincijski gradic sa manje od 80 000 stanovnika. Dok je 1941 Zagreb imao preko 300 000 stanovnika. Kralj Aleksandar izgradio je pola Zagreba, otvorio Zagrebacku filharmoniju, tvornicu elektricnih instalacija, zoloski vrt, trznice Dolac, hotel Esplanadu, hotel Dubrovnik, prugu Zagreb – Split, radio stanicu, telefonsku centralu, katolicko sjemeniste, gradsko kupaliste, dalekovod do Karlovca, ogroman stambeni blok najveci u "povijesti" Hrvatske (celi centar Zagreba), nove pruge, prvi neboder u Zagrebu i Hrvatskoj, kompleks skola u Krizanicevoj, tvornicu elektricnih zarulja, kilometre tranvajske pruge i radi novu remizu, novi stambeni kompleksi na Tresnjevki i Trnju koji su do tada bili sela, zeljeznicki most preko Save, Rebro itd... Zagreb je imao najveci industrijski, populacijski i ekonomski rast u kraljevini Jugoslaviji i u svojoj istoriji za te 23 godine „velikosrpske hegemonije“ od 1918. do 1941. U Hrvatskoj je samo do 1932 podignuto 27% od svih ukupnih industrijskih postrojenja u Jugoslaviji, a u Srbiji samo 14%.

@(Banja Luka,

Hrpa netočnosti, Zagreb su gradili židovski i bečki arhitekti i točno se zna vlasnik i arhitekt svakog objekta kojeg si naveo, a Filharmonija je prvo osnovana još 1871. godine.
Prvi neboder je isto izgradio Lowe, a kralj Aleksandar ništa u Zagrebu niti je izgradio niti platio.

ZG je tada kao i sada provincija, ali sve što si u postu naveo je lako provjerljiva netočnost.

Danilo

pre 1 godinu

Zašto ne napišete šta je Svetozar Pribićević, vođa hrvatskih Srba, tzv "prečana" nakon velikih razočarenja posle stvaranja zajedničke države zapisao o odnosima Srba i Hrvata: "Srbi trebaju uvidjeti i shvatiti da oni nemaju nikakvog, ni moralnog, ni političkog, ni nacionalnog, ni historijskog prava vladati nad Hrvatima i silom ih (diktaturom) držati u zajednici sa sobom. Historijsko je iskustvo pokazalo da će se prije Velebit srušiti u more i isušiti Dunav, Sava i Drava, nego što će se hrvatski narod odreći svog imena i svoje narodne individualnosti.
Pa kad Srbi to znaju — a to je jasno svima njima bez izuzetka — onda ima samo jedan stav, koji je dostojan njihove prošlosti i koji može odgovarati njihovom osjećaju pravednosti, pa i njihovoj političkoj mudrosti — a to je, da priznaju Hrvatima pravo da se sami slobodno opredijele prema ideji državne zajednice sa Srbima i da odluče o svojoj budućnosti. Ne mogu zamisliti ni za trenutak da Srbi ratuju s Hrvatima zato što ovi neće živjeti zajedno s njima, da Srbi ognjem i mačem nametnu Hrvatima zajedničku državu. Takvo držanje osramotilo bi Srbe za sva vremena kao nasilnike i ugnjetače, a s druge strane ne bi to bilo nikakvo definitivno rješenje problema, jer bi Hrvati upotrijebili prvu zgodnu priliku, prvi međunarodni sukob, da takvu nametnutu državnu zajednicu obore.
I zato je najbolje, najmudrije i najpravednije što Srbi u pitanju odnosa s Hrvatima mogu učiniti da im pruže bijeli list, da na njemu ispišu svoje zahtjeve. Svaki drugi put i rješenje značilo bi vječite međusobne trzavice, sukobe i ratove, koji bi se na kraju svršili katastrofalno za oboje.

Udba srpska sudba

pre 1 godinu

Zanimljivo sa su Srbima mozgovi nastelovani da je kriv onaj ko je napravio veliku drzavu kojom su vladali Srbi, a ne oni koji su tu drzavi rasturili i Srbe razvlastili!
Uostalom, u Kraljevini Jugoslaviji za 23 godine svi premijeri bili su Srbi! U Brozovoj Jugoslaviji za 45 godina, samo je Petar Stamblic bio premijer jedno 2 godine, svi ostali, preko 43 godine, bili su Slovenci, Hrvati i muslimani iz Bosne...

Боске

pre 1 godinu

Da učiš srpsku historiografiju od srpskih historiografa istraživača, znao bi da ste nastali od Hrvata, ali vi učite historiografiju SPC. Oni vam kroje historiografiju o Kosovskom boju, Nemanjićima, Jugovićima, kulturi, nekulturi itd.
(?, 07. novembar 2022 18:56)

Срби настали од фалсификаторског пројекта Ватикана и масно плаћених измишљотина History Chanela?! Од непостојеће "тисућљетне културе" као филијале абортираног "хиљадугодишњег Рајха".

Смањи мало, комшија, ми имамо више царева него ви (србских) краљева.

C i n i k

pre 1 godinu

. Dakle, ponovimo - niti ove ni sljedece godine niti 2024 SRB nece imati veci GDP od HRV. Procjena cca za 2022. SRB 61 mlrd, HRV 64 mlrd. Rast BDP u 2022. SRB 3%, HRV 7%. Neka me cinik razuvjeri, ali sa sluzbenim brojkama. Bez pink statistike.
(Dar mar, 07. novembar 2022 23:41)

Oficijelno prema Evrostatu hr 60 a SRB 60.5 milijardi.
Rast GDP u SRB za 2022 bice 3.4, medjutim referentna godina za koju se meri taj rast je prethodna godina, koju je SRB zavrsila sa preko 7 %..
Dakle ti samo proveri koliki je rast hr imala kumulativno za 3 godine unazad i da li ste bili mozda 2020 u velikom padu Gdp od cca 10%....
Potom ce ti se samo objasniti sve sto ne razumes..
I samo nastavi da pratis Pink...

?

pre 1 godinu

Opet će Srbija biti velika, samo bez Hrvata, hvala Bogu.
(Drakče, 07. novembar 2022 18:20)

Pustite na miru i ono malo Srba na Kosovu, jer gdje god ste branili Srbe tamo Srba više nema.

svasta

pre 1 godinu

(Adenauer, 7. novembar 2022 16:02)

Dalmacija je italijanska koliko i Foklandska ostrva engleska.
Prve srpske pravoslavne crkve nisu u Makedoniji ili KiM, popisi AU monarhije, polozaj Dalmacije, spomenici, groblja... nista nema veze s Italijom.

Harry

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni jer smo opet najbrojnija nacija, a Hrvati ,, šaka jada ''.
(NikolaBg, 7. novembar 2022 18:37)

Ne zaboravi da je Hrvata sa Amerikancima 336 miliona, a nas i Rusa samo 150 miliona. Jos kad Hrvatima dodas 80 miliona Nemaca, to ih je sa Amerikancima i Nemcima 416 miliona. Ko je onda veci i jaci, mi ili oni? Mi sa Kinezima ne mozemo da racunamo, posto su oni uvek uzdrzani.

a

pre 1 godinu

С.Прибићевић,Србин.Кнез Павле,Мило Ђукановић,....У питању су "колика је цена" политичари.Ватикан и крвати воле такве.

Тит Слободаније Август

pre 1 godinu

@key and peele

Карађорђевићи јесу били владари Хрвата али то не значи да су Хрвати били поданици српске круне ништа више него то да су нпр. Аустријанци од крунисања Фрање I за цара (преци истог су били француске војводе из покрајина Лорене и Водемона) били поданици француске круне. Уосталом, у Југославији су живели једино Југословени. Хрвата и Срба више није било. То јест, и Хрвати и Срби су у Југославији били без сопствених држава, свако је сваког анектирао и нико никог није анектирао.

CheCro

pre 1 godinu

Edgar@ Nemoj mi molim te o zlocinima. Moji preci se jos sicaju vaseg i talijanskog orgijanja po Dalmaciji. Vodili ste Prvi Balkanski rat, Drugi Balkanski rat, WW1, WW2, zadnji rat i nijedan zlocin niste pocinili?? Masu hrabra izjava ali to je mentalitet o kojem pricam. Zemlja se zvala Jugoslavija, prije tog se zvala Austro-Ugarska, u prvoj su najbitniji bili srpski a u drugoj austrijski interesi. Necemo se lagat. Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji, do trenutka kad pozivate legalno izabrane predstavnike jednog naroda u najsvetiju instituciju jedne zemlje, dakle sabor i podmuklo ih ubijate nagradivsi izrucitelja ubojstva kratkim kucnim pritvorom. Nakon tog zabranjujete nam sve stranke i uvodite diktaturu ka da smo mi krivi za atentat kojim se rijesavate najbitnijih nasih politicara tog doba. Zabranjujete slobodu govora i mnoge nase narodne pisme. Dakle Hrvati shvacaju da im je gore u toj drzavi di su mislili da ce im bit bolje. Pa svi Srbi iz Hrvatske su bili s nama pod vodstvom Pribicevica kojeg Beograd zatvara. Evo jed jedno pitanje. Zasto su svi nasi politicari ubijeni u vasem saboru a ne i Srbi ka Pribicevic koji je vodija istu politiku ka Radic. Odgovor je ocigledan. Cetnici su postojali prije WW1 a ustase su izravna posljedica tih dogadaja. I nisu samo Hrvati sudjelovali u atentatu u Francuskoj nego i Makedonci i neki drugi narodi

Milost ne tražimo niti je očekujte!

pre 1 godinu

Lepo je Kralj postupao ali pre svega vera a zatim i zadojednost komunizmom kasnije dolazi Srpstvu glave.
Jugoslavija je logička tvorevina ali je morala biti bliza UK.

kole

pre 1 godinu

@bokelj
Smeta ti asimilacija Crnogoraca u Srbe, a ne vidim da imas nesto protiv asimilacije Srba u Crnogorce sto Milo brutalno sprovodi vise od 20 godina. Tacno je da je Aleksandar grubo ukinuo crnogorsku monarhiju, ali za to ne okrivljuj Srbe, jer je to njegova volja u cilju stvaranja kraljevine SHS,a kasnije Jugoslavije, mada su Srbi bili najvece zrtve tog suludog i neodrzivog projekta. Meni ne smeta samostalna Crna Gora, ali mi smeta mrznja koja se generise i podgreva, a u koju si ti do grla upao.

ban Kulin

pre 1 godinu

1. decembar 1918. godine je najveći poraz srpskog naroda, jer je tog dana stvorena nakaradna država koja je Srbe isuviše skupo koštala, pre svega u milionima ljudskih života uz prateće rasrbljavanje kao i gubitak teritorija
sa ogromnim ratnim razaranjima! Sve što je Srbija kao sila pobednica u Prvom svetskom ratu trebalo da uradi, nakon te velike tragedije za srpski narod, nije urađeno, naprotiv Srbija je uradila sve suprotno od toga. Umesto da se zaposednu samo one teritorije sa etnički većinskim srpskim stanovništvom
Srbi, odnosno tadašnja srpska elita je sa lažnom braćom stvarala monstruma
od države i tu nekakvu Jugoslaviju, umesto da tu lažnu braću prepusti na milost i nemilost Austrijanacima, Ugarima, Italijanima i Turcima, pa da ih
oni na miru čereče sve dok ne nestanu.

Komša

pre 1 godinu

sad nam još servirajte i hrvatsku istoriju!
(ssasa, 7. novembar 2022 17:01) 

Nije to samo "hrvatska istorija".
To je mantra revizionista posle završetka Prvog svetskig rata.
Stara austrougarska mantra o velikosrpskoj ideji obogacena je nemačkom mantrom o "srpskoj krivici" a treci veliki gubitnici ,Sovjeti,koji su jedini imali uslive,resurse su lepo upakovali sve te mantre i obojili u crveno,pa je velikisrpska buržoazija ugrožavala potlačene narode (po njihovom).
Ono što smo imali u 19.veku,rajhštatski ugovor Austrije i Rusije po kojem su i jedna i druga protiv bilo kakve slobodne i samostalne slovenske drzave na Balkanu tada dobijamo u vidu komunističke ideologije.
Dakle ,udružene antiversajske snage,Sovjetija i ostali gubitnici slozno deluju na rusenju "lazne Versajske tvorevine".
Drzava Južnih Slovena je bila bitna pre svega Amerima,Francuzima i Englezima (bez obzira na trvenja Francuza i Engleza koja počinju odmah posle ispadanja Rusije iz igre) da bi se stavila tačka na Germansko pitanje.
Bila je i u interesu Srba i jedina greška koju je naša politička elita napravila je što drzava od početka nije bila konfederalna. To bi značilo postovanje principa koji je Gtasanin davno pistavio a koje se zasnivalo na čostoj seljačkoj logici - braca jesmo ali sestre nam nisu kese.Dakle prvo ogradi svoje kad ulazis u savez.
Od sila smo dobili okvir (Jugoslaviju) a unutra smo mogli da crtamo kako smo hteli.
Nismo. Crtali crveni u Jajcu.

Bajo moj

pre 1 godinu

Каква грешка,са ким нас је краљ гурнуо у заједницу (провалију)...уместо да кренемо својим путем,ми прихватили отпад, не можеш остати од њихових наследника на коментарима...на српском порталу...хорор!

Dominik

pre 1 godinu

Vi iz hr niste postojali niti bi postojali da nije Srba i SRB, srpska najtragicnija greska je 1.12.1918!
Ali, kolo srece se okrece, polakote...

@(C i n i k, 07. novembar 2022 17:46

Te 1918. godine su vam iz Hrvatske dijelili lekcije iz demokracije, a vi ste kao i tada tako i sada, nakon više od 100 godina i dalje na krivoj strani povijesti.

Trenutni jaz između HRV i SRB je veći nego ikada, u političkom, ekonomskom i demokratskom smislu, a od 01.01.2023. biti će još i veći. Čak i od ovako relativno siromašne Hrvatske...

Vama samo za ukidanje viza za USA, Kanadu, Australiju će trebati barem još 15 godina, a trenutno kotirate kao vrlo nestabilna zemlja u rangu Bjelorusije.

Mario

pre 1 godinu

Iz celog ovog sr..a koje se zvalo Jugoslavija, jedna stvar je neprocenjiva: 73 godine Beograd je bio glavni grad Zagrebu, što Zagreb nikada neće da bude Beogradu!
(Strawdog, 7. novembar 2022 20:53)

Jos bolje je da je Hrvat bio Bog u tom Beogradu i vladao je Srbima.

zok1

pre 1 godinu

Aleksandar je uveo diktaturu, jer su gospoda poslanici pretvorili skupštinu u krčmu i počeli da se ubijaju. Alternativa je bila amputacija Hrvatske, što bi iz današnje perspektive sigurno bilo bolje rešenje. Verovali ili ne, odustao je radi Slovenije, jer su Slovenci u to vreme bili najveći Jugosloveni. Klerikalci popa Korošeca su bili jedina stranka koja je podržala diktaturu. Malo ljudi zna da je Milan Stojadinović, nakon neuspešnih razgovora sa Hrvatima, tajno pregovarao sa Musolinijem o amputaciji Hrvatske, odnosno granicama Srbije i Italije u skladu sa Londonskim ugovorom. Tim planom je navodno Slovenija trebala biti zaštićena kao srpska/jugoslovenska teritorija, uz italijanske garancije. Onda su se umešali Englezi i knez Pavle je smenio Stojadinovića. Na vlast je došao Cvetković i formirana je Banovina Hrvatska.

Obrad

pre 1 godinu

@ cros, kralj Aca i jeste bio fleksibilan, jedini put pokazao zube posle džumbusa u Skupštini u režiji nadobudnog Hrvata i labilnog Crnogorca, a sa čim one nema nikakve veze. Što se tiče nekakvog tobož hr Sabora u AU monarhiji, nije odlučivao o mnogo toga. U 19.veku Mađari dozvolili Hrvatima da pričaju hr jezikom u tom istom Saboru. Porez i vojska išli za Beč, logično pitanje je šta ostaje? Veća prava su naravno Hrvati imali u okviru Kraljevine SHS/Juge. Pogledajte samo spisak hr banova u vreme AU (90% Mađari) i za vreme Kraljevine (100% Hrvati) i sve će vam biti jasno.

CheCro

pre 1 godinu

Edgar@ Nemoj mi molim te o zlocinima. Moji preci se jos sicaju vaseg i talijanskog orgijanja po Dalmaciji. Vodili ste Prvi Balkanski rat, Drugi Balkanski rat, WW1, WW2, zadnji rat i nijedan zlocin niste pocinili?? Masu hrabra izjava ali to je mentalitet o kojem pricam. Zemlja se zvala Jugoslavija, prije tog se zvala Austro-Ugarska, u prvoj su najbitniji bili srpski a u drugoj austrijski interesi. Necemo se lagat. Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji, do trenutka kad pozivate legalno izabrane predstavnike jednog naroda u najsvetiju instituciju jedne zemlje, dakle sabor i podmuklo ih ubijate nagradivsi izrucitelja ubojstva kratkim kucnim pritvorom. Nakon tog zabranjujete nam sve stranke i uvodite diktaturu ka da smo mi krivi za atentat kojim se rijesavate najbitnijih nasih politicara tog doba. Zabranjujete slobodu govora i mnoge nase narodne pisme. Dakle Hrvati shvacaju da im je gore u toj drzavi di su mislili da ce im bit bolje. Pa svi Srbi iz Hrvatske su bili s nama pod vodstvom Pribicevica kojeg Beograd zatvara. Evo jed jedno pitanje. Zasto su svi nasi politicari ubijeni u vasem saboru a ne i Srbi ka Pribicevic koji je vodija istu politiku ka Radic. Odgovor je ocigledan. Cetnici su postojali prije WW1 a ustase su izravna posljedica tih dogadaja. I nisu samo Hrvati sudjelovali u atentatu u Francuskoj nego i Makedonci i neki drugi narodi

Mile

pre 1 godinu

York- ovi i Lakaster- ovi,originalne engleske kraljevske loze su se ubijali do istrebljenja. Obrenovici kao dinastija su mozda bili manje obrazovani,ali su bili mnogo bolji od Karadjordjevica. E,sada kada su isti pobili Obrenovice,ti isti englezi su poceli da nas mrze zbog toga,pa smo zato i imali dve Jugoslavije,to je bilo njihovo maslo da nam se osvete. Tako smo " dobili," slovence i hrvate,koji nam ni zasta nisu trebali,ali zbog kraljevog apetita da bude vladar velike drzave,zaj..o je sve Srbe.

Zvrndoje Tarabanovic

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..
(Obrad, 7. novembar 2022 17:09)

Aleksandar je bas bio mekan nekako, a navodno da je bio i sav istetoviran po grudima i ledjima. Da nije on mozda bio preteca LGBT u Srbiji?

Edgar

pre 1 godinu

CheCro, teško da je Kraljevina Jugoslavija bila Velika Srbija, kralj Aleksandar je bio mason, austrofil i pobornik jugoslovenstva želeći tako da stvori novu veliku naciju kojoj bi on bio kralj, da je hteo Veliku Srbiju on bi je tako i nazvao ne bi amnestirao zločine Hrvata naročito Vražje divizije i nazvao državu Jugoslavija.
Greška jeste bila ali samo kralja Aleksandra koji je na kraju svoju grešku platio glavom u Marseju od istih onih koje je poštedeo robije i kojima je omogućio da ponovo pokušaju sa NDH.

Srbo-gedza sa glavoboljom

pre 1 godinu

Mislim da njih najviše boli što su svesni da ništa nebi imali da nije Srba.
(S1pac, 7. novembar 2022 18:25)

Ne boli ih to ni malo. Oni su presrecni da su 1000 km jadranske obale dobili na posluzavniku, a Srbija nema mora ni toliko kao Bosna pa mora da ubedjuje Crnogorce da su Srbi za sta oni s pravom nece ni da cuju. Mislim da mi imamao vise razloga da nas nesto boli nego Hrvate. Nas bi najvise trebala luda glava da boli.

qqzqq

pre 1 godinu

Najveći izdajnik srpskog roda je kralj Aleksandar Karađorđević! Nijedan pokušaj prikrivanja istorije niti jedan lažni film nece oprati ljagu izdajnika! Streljao je najveće srbe u lažnom solunskom procesu,uskratio srbe na pravo pobednika u velikom ratu,pljunuo na žrtve svog naroda stvaranjem lažne države,pružajući ruku dželatu,zaboravljajući na najveće stradanje jednog naroda u evrop ikada! Zato je i završio kako je završio,a njegov porod je platio najveću cenu,crko je daleko od svoje kuće i svoje zemlje!

Bojan

pre 1 godinu

Srbija je posle 1. svetskog rata trebala napraviti državu po svojoj meri: današnja Srbija, Bosna, Makedonija, Crna Gora, Slavonija, Krajina... a Dalmaciju razgraničiti sa Italijom. Da je tako urađeno, Hrvatska danas ne bi postojala ili bi imala 1 mil stanovnika oko Zagreba. Slovenija bi bila pokrajina u Austriji. Srbija bi drugi rat prošla celovita, okupirana od jednih ili drugih, ali bez unutrašnjih sukoba, i bez miliona mrtvih. Naša braća drugih veroispovesti bi bila ono što i treba da budu - ista krv, isti rod.
Ipak, napravljena je ogromna greška, novoformirani narodi su realnost, a Srbija treba da pamti istoriju, ali da se okrene samo budućnosti.

hypatija

pre 1 godinu

I tada nas je Zapadna Evropa odvraćala od ideje pravljenja zajedničke države sa Hrvatima, nego da pokažemo koliku Srbiju želimo. Kakva greška.
Kad za poglavara imaš debila. Slično je i danas.

Gospodi pomiluj

pre 1 godinu

(Krle mk II, 7. novembar 2022 16:10)

Da, oduvek je Srbija bila imperijalna sila sa imperijalnim teznjama, hegemon i tamnica naroda, tolike narode i nacije asimilovala... uostalom, vidimo i danas. U nama kljuca krv, zelja za tudjim teritorijama i bogatstvima, silne ratove smo pokrenuli, vojska nam oduvek bila superiorna i na gotovs, politicari, carevi...

Krle mk II

pre 1 godinu

@Krle ml II

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.
(Vidovdan, 7. novembar 2022 17:28)

Pa da smo ostali sami, al' nismo, hteli smo veliku drzavu i da u njoj mi budemo prvi i da se mi za sve pitamo, a drugi samo na papiru. Ubise nas urodjena glupost i patoloska megalomanija, san o velikoj i mocnoj drzavi kojom ce nasi kraljevi (sic!) da vladaju. Od silne megalomanije Srbija nikad manja, sa tendencijom da se i dalje smanjuje.

3opaH

pre 1 godinu

Још ми никада нити један Хрват није објаснио зашто Хрвати нису направили некакву Хрватску послије Првог рата, па се онда удружили са Србијом, већ је на бившим територијама АУ направљено Краљевство СХС. Зато што нису имали снагу нити могућност за тако нешто, било је превише Срба на тим територијама, Далмација и Славонија би радије ушле у састав Краљевине Србије него некакве Хрватске. Тај проблем сте ријешили Геноцидом у Другом рату и Геноцидом током и након злочиначке Олује.

sturmmann

pre 1 godinu

@CheCro

Poštovani gospodine, napadi na Srbe na teritoriji sadašnje Hrvatske su učestali već u drugoj polovini XIX veka da bi početkom XX veka postali uobičajena pojava. Ubistvo Slavka Grubačevića 1908.g. je izvedeno na takav način da su se istražitelji Austrougarske monarhije zgrozili; ubijen je od strane svojih komšija jer nije hteo da se izjasni kao Hrvat. Nakon atentata u Sarajevu srpski život nije vredeo ni po lule duvana što se dalo videti po masovnim napadima na Srbe, srpsku imovinu, srpske bogomolje, groblja i sve što uopšte ima veze sa Srbima. Pogledajte kako je teklo organizovanje "ŠUCKORA", paravojnih terorističkih trupa koje su BUKVALNO prethodile stvaranju ustaša, imate puno dokumenata i fotografija u vezi toga jer su se antisrpskim ludilom zatrovani šovinisti ponosili svojom bolešću i svojim zlodelima. Taj oblik ponašanja nikada nije nestao jer srpska krivica i uzrok mržnje prema Srbima leže ISKLJUČIVO u činjenici da Srbi postoje! To je najkraće rečeno sve ono što oblikuje psihopatologiju srbofoba i srboždera. Psihijatri neka kažu svoje, građa je preobimna i lako dostupna.

...

pre 1 godinu

"Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji"
@(CheCro, 8. novembar 2022 09:59)


Prestao sam da čitam kod:
"Amonizitet izmedu Hrvata i Srba nikad u povijesti nije postoja sve do trenutka kad ulazimo u Jugoslaviji..."
i dalje zaista nije bilo potrebe da čitam
Da li vi stvarno mislite da iko normalan može da poveruje u vaše vatikanske laži u koje čak ni sami ne verujete dok ih ne ponovite u sebi bar po stotinu puta pre nego što ih izgovorite
Da li stvarno misliš da niko u Srbiji ne zna za Ante Starčevića i njegove pravaše koji su širili sistematsku mržnju prema Srbima još u 19. veku?
hehe, smešni ste.

logika

pre 1 godinu

Srpska hegemonija ?!?! Pa kako Hrvati završiše sa više od 1000 km Jadranske obale ,a Srbi ostadoše bez ikakvog izlaza na more a posle(kraj 2 sv.rata) - izgubiše Makedoniju i dobiše ne jednu već DVE pokrajine i centralnu Srbiju (koja uzgred nije ni pokrajina) !?

key and peele

pre 1 godinu

сви ови коментари пуни србовања живи су доказ да ми и данас не капирамо да смо зајебали ствар са југославијом у начину њеног устројства, а не у њој самој per se. пробајте своме рођеноме брату да бижудете господар и видећете да ћете душмана од њега направити.

да ли су сви хрвати листом били за југославију - нису. али за ону накараду од државе нико није ни желео нити је коме требала. сем радикалској клики жељној још прилика за корупцију и краљу који је желео да му титрају, да буде нови душан. притом ненаучивши лекцију о распаду душановог царства јер је почивало на једном човеку и окружењу пуном ласкавих змија које чекају прву прилику да расточе земљу

cros

pre 1 godinu

Hm. 1000 godina im nije smetala hegemonija. Nije im smetala vlast izdeformisane i incestuozne dinastije (habzburška vilica), ali im je smetao poprilično mekan i fleksibilan srpski kralj..

1000 godina pod tom incestuznom dianstijom Hrvatska je imala svoj Sabor, kojeg je vas mekani i fleksibilni kralj raspustio...sta bi bilo da nije bio fleklsibilan.

Cole

pre 1 godinu

(Mile, 9. novembar 2022 13:57)


Prvo, Rusi nikada na ovim prostorima nisu bili okupatorska sila da bismo se mi Srbi njima uvlačili, pa prema tome to što si ti napisao je klasični oksimorin, za razliku od nas vi ste se uvlačili svakom okupatoru, lepo ti je čovek objasnio suštinu. Druga stvar, mi Ruse doživljavamo kao slovenski bratski narod, a još su i pravoslavci, ne znam kako može da se izjednači vaša germanofilija prema tuđinskom germanskom okupatorskom narodu sa našom rusofilijom koji se neguje prema narodu koji nam je ipak blizak, ta tvoja nakaradna logika je van svake pameti, vi ste klasični uvlakači svim okupatorima, klasične poltrončine.

NN_lice

pre 1 godinu

Za one koji kao papagaji pišu boljševičko-kominternovske besmislice o krivici Aleksandra I, a da knjigu pošteno u životu nisu pročitali, "naravoučenije". Krajem XIX veka gotovo svi srpski intelektualci bili su projugoslovenski orjentisani, a o političarima da ne govorimo. Tada je Aleksandar I bio dečak. I Jovan Cvijić, Pančić, Mihajlo Alas, Pupin, da ne govorimo o Stojanu Protiću, Stojanu Novakoviću i najvećem krivcu za tu ideju Nikoli Pašiću. Pa jel slučajno da se trg u Beogradu zove Nikole Pašića a pre toga Marksa i Engelsa? Pašiće & Co. obrađuju tokom I sv. rata Karađorđeviće jer su u početku bili protiv te ideje. I tu započinje krivica Aleksandra i ona je neosporna, ali nije ni približno odlučujuća. Kada, dakle na navaljivanje srpskih političara i inteligencije dodate i strani faktor, kao i Hrvate i Slovence stvar je jasna, biće ono što vam se kaže, da ne kažem naredi.
Što se Hrvata tiče, dovbili su sve što su na kraju i hteli. Svoju državu, ulazak u EU i NATO, velike donacije iz budžeta EU i strane turiste koji im donose devizne prihode. Probali su u parlamentarnoj kraljevini sa Radićem i Mačekom, nisu uspeli. Zatim sa ustašama i NDH, nisu uspeli. Ali su uspeli sa komunistima zato što su hrvatski komunisti uvek bili prvo Hrvati pa sve ostalo, a srpski su se stideli srpstva i bili su pomahnitali boljševici i staljinisti koji ruše sve pred sobom u želji da menjaju svet i uspostave svetsku revoluciju. Zato smo i prošli ovako i tek ćemo.

zoran stokic

pre 1 godinu

Društvo čine institucije (formalne i neformalne) i ljudi koji su u njima. Naš problem je bio u tome što smo krenuli od "0"! Sultanov Hatišerif iz 1830. bio je vesnik konstituisanja samostalne srpske države, ali istovremeno s njim započinje i naša obrazovanje, jer po tom dokumentu Srbi će „biti ovlašćeni da u svojoj zemlji štampaju knjige i podižu bolnice i škole radi vaspitavanja svoje dece“. Ali u osvit 19. veka Srbi Šumadinci bili su mahom seljaci, neuk narod, jer, prema Vukovom zapisu, ni u 100 sela nije bilo nijedne škole... Jedini uzor, politički i kulturni obrazac ponašanja, nalazili su pre svega u osmanskoj vladavini... Da bi nadoknadili vekove atavizma, da bi izgradili društvo, nama su i te kako bili potrebni delovi elita iz Hrvatske i Slovenije. Nažalost Pašić/Karađorđevići su napravili "greške u koracima" umesto da patriotizam vežu za IZGRADNJU DRUŠTVA oni su ga vezali za "moć države". Od društva - figurativno kazano - na nivou deteta od 3 god očekivali su da je u stanju da im omogući postojnje "moćne države" (poput Francuske). Samo jedna primer. 1905. kada je Viša škola prerasla u Univerzitet, Andra Nikolić, ministar posvete u Pašićevoj Vladi, obrazlaže potrebu donošenje akta o BU; kaže tada da "stvaranje Univerziteta nije samo naučnom i prosvetnom pitanje - nego i nacionalnom - putem Univerziteta širiće se misao o jednistvu srpskog plemena preko granica današnje Srbije. Taj kulturni centar biće najmoćnije oruđe za širenje našeg uticaja.“ Prvo skoči pa kaži hop.

QwertyDGB

pre 1 godinu

Najbolji primjer je Crna Gora koja je bila drzava i kojoj je kralj protjeran i nije mogao da se vrati zbog Karadjordjevica a i Crnogorce asimilovali u Srbe
(bokelj, 7. novembar 2022 17:38)

Cekaj, Kralj Aleksandar I Karadjordjevic je unuk tog Kralja Nikole. On je 50% Petrovic-Njegos po majci, ako ne i vise s obzirom da je odrastao na Cetinju i da mu je maternji crnogorski.

PatriJota

pre 1 godinu

Najveca greska u istoriji Srbije je ta sto nije podelila SHS na 4 dela izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Srbije. Danas bi se Srbija granicila sa Italijom, komunizam na Balkanu ne bi postojao, a u logorima ne bi zavrsili Srbi.
(Samo jako i snazno, 7. novembar 2022 16:29)

Ni sam u tu glupost ne verujes. Ali uvek je lakse kad je neko drugi kriv zar ne, kako ne imasdosmo tada tebe tako pametnog da kaze sta da se radi

key and peele

pre 1 godinu

има једна добра књига, изашла 1934, наместило се да је објаве после атентата. писао ју је анри пози, човек који се од нашег пријатеља током рата претворио у критичара југославије као наше, српске прћије, где је једино занимање жандар а једина работа пљачка сиротиње. пељешили су нас сви, писари, судије, општинари, комисије, начелници, политичари.

описује кризу морала у београду, сиромаштво маскирано позерајем (видите ли сличност са данашњицом), живот у беди у коме дајеш пола плате на крпице да одаш утисак имања. пише о тиранији на косову и македонији, србима као жандарима у хрватској, о ратном стању на југу земље. као једину светлу тачку истиче искрено родољубље армије, пре свега авијације. питавши пилоте како ће са италијански пилотима изаћи на крај, пошто их је више од нас, рекли су му: по три ћемо обарати а кад нестане муниције, забијаћемо се у њихове авионе. драги боже, као да су знали шта ће радити у априлу ‘41.

књига је била одмах забрањена код нас, тек је објављена пре распад сфрј у загребу. бугари је исто користе као средство свог антисрбовања. у сваком случају, права је слика карактера те труле краљевине. зове се “црна рука над европом” или “рат долази”. има два наслова, зависно од издања за француску и енглеску. такође даје непознат опис организације сарајевског атентата и уласка русије у први светски рат

ban Kulin

pre 1 godinu

(NN_lice, 8. novembar 2022 09:30)








Krivicu snose svi, od Pašića preko svih ostalih Srba iz tog vremena koji su se zalagali za jugoslovensku ideju sve do Karađorđevića i titoista zajedno sa sve onim prljavim austro-ugarskim kaplarskim štrokčom! Međutim, najveću krivicu snosi regent Aleksandar jer je imao najveću moć da promeni nešto i vladao je mnogo pre Tita i njegovih komunjarskih pudlica. Ako regent već nije želeo Jugoslaviju mogao je da pokuša da je podeli po nacionalnim šavovima i da stvori jaku Srbiju, ali nije, nego je sve vreme povlađivao protoustašama, a istovremeno je gazio srpski nacionalni identitet u pokušaju da stvori Jugoslovene! Srpskim oficirima je dodoljivao dozvole za prosjačenje, a protoustaškim A-U oficirima je davao čin više, ma nema opravdanja za tog ljigavog CETINjSKOG izdajnika, kamo lepe sreće da je umesto 1943. godine ubijen mnogo ranije, još pre 1. decembra 1918. godine!

Mile

pre 1 godinu

@Tanais
Tu ste, jel konstantno se uvlacite trenutnim gazdama u zadnjicu. Vi bez gospodara ne mozete, kao sto i Krleza kaze
(Mystic, 8. novembar 2022 10:23)

Ako se netko nekome uvlači onda se vi uvlačite rusima tako da se iz njihove pozadine više i ne vidite.
Srbi uvijek imaju osjećaj da su strašno važni i vode neku svjetsku politiku i oni kao nešto odlučuju. I sada bi mijenjali svjetski poredak sa rusima protiv ostatka svijeta i opet će biti kako su izabrali krivu stranu.
Rusi su ogromna zemlja i oni će se oporaviti kako tako. Oni imaju susjede Mongole pa će se tješiti da im nije tako loše.
A vi ćete gledati preko granice kako države EU napreduju, a vi ste tu gdje jeste. I opet će vam netko drugi biti kriv. I nakon 30 godina samostalnosti vas uče da su vam za sve krivi Albanci, Hrvati, Crnogorci, Bugari, Nijemci, Englezi, Amerikanci, Bošnjaci tj. Muslimani, Turci...
I samim tim će vam bit bolje kada sve njih pokorite i pretvorite u Srbiju, a već ste sve probali i izvukli deblji kraj.
Okrenite se sebi i krivite sebe za neuspjehe. Sve ostalo je zamejavanje kako bi vi rekli i ta prodaja magle jedino odgovara onima na vlasti.

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"Najveća greška je što se nismo integrisali u Austrougarsku sad bi već 100 godina bili gospoda Evropljani a ovako smo kao slobodni..."

Idi malo na jug Srbije pa reci da li je to za Evropu ili Bliski Istok.

Grok

pre 1 godinu

Jezivo. Mračni sunovrat slavne Srbije i zajedničkoj državi sa tim Vatikanskim smećem.
(Trust, 7. novembar 2022 16:45)

Srecom mi smo daleko od smetlista i zlatno nam je doba

Dunja

pre 1 godinu

(CheCro, 8. novembar 2022 09:59)

Te bajke možeš da pričaš samo nekom ko nema veze sa istorijom. Vi ste sa bolesnom antisrpskom propagandom počeli još u 19. veku, seti se Ante Starčevića, isfrustriranog jer su ga Srbi odbili kad je konkurisao za posao. Početkom 20. veka ste počinili prvi pogrom nad Srbima, a potom u I svetskom ratu brojne monstruozne zločine u Mačvi.

Alija Sirotanović

pre 1 godinu

Greška je ta što nismo zajedno sa Hrvatima srušili dinastiju Karađorđevića, i još tridesetih godina oformili građansku konfederaciju južnoslovenskih naroda, nalik Švajcarskoj. Čuj, neko treba vladati zato što se rodio pod nekim prezimenom! Mislim na sve monarhije sveta, ne samo na ove naše pajtonovce.

Genije

pre 1 godinu

A onaj koji je objavio ovu vest sad jede kokice i uziva.

Srbi i Hrvati zasluzuju jedni druge, hteli to da priznaju ili ne.
(Ser Kokeza od FSS-a, 7. novembar 2022 19:08) Nema toga već 30 godina..osim na srpskim sajtovima.

QwertyDGB

pre 1 godinu

Nije vas dragi moji Kraj Aleksandar zaj***o. Posmatrate desavanja od pre 100 godina kroz prizmu danasnjih desavanja. Zaj***ali su nas dragi moji oni koji su i danas na vlasti i koji su katastrofalnim odlukama otvorili vrata strancima da nas pre 30 godina nag**e. I upravo oni vam ispiraju mozak tim pricama sta bi bilo kad bi bilo

a

pre 1 godinu

Опће је познато да су хрватску нацију створили у Бечу.Штросмајер,кнез Павле,тито,..и
гомиле "повјесне магле".

Mate

pre 1 godinu

Toliko se ti razumeš i znaš istoriju. Kardinalna greška je stvaranje države sa austrijskim konjušarima i slugama slovencima, da smo ostali sami, bog bi nas video, a oni ne bi ni postojali, osim kao kulturno umetničko društvo u Austriji i Italiji.
(Vidovdan, 7. novembar 2022 17:28)

Sad ste sami vec 30 godina i jeste li procvjetali?

Kada bi realno sagledali cinjenice, shvatili bi da nije probkem to sto ste isli praviti Jugoslaviju nego to sto niste zeljeli u toj drzavi Hrvatima dati ravnopravnost nego njima VLADATI. To je dokusurilo i prvu i drugu Jugu. Ne morate tu vjerovati meni, samo procitajte sto je vas Svetozar Pribicevic o tome pisao.

A za ove sto pljuju Tita:
Ni Srbi ni Hrvati takav napredak na svim poljima - skolstvo, zdravstvo, ekonomija, medjunarodni ugled, itd - kao u njegovo vrijeme nikada nisu i nece dozivjeti

mr

pre 1 godinu

Hrvati i Slovenci ušli su u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca samo da neplate ratnu štetu u prvom svetskom ratu jer su bili na strani Austro ugarske monarhije. I čekali su trenutak kad ce izaći a da neplate ratnu štetu. Naivni Srbi.
(Mornar, 7. novembar 2022 16:40)

Сви праве јдну те исту грешку, гледате историју из данашње перспективе. Гледајте све из оног времена и из тих информација и чињеница. Чењеницу су да је постојало Аустријско Царство, Немчако Царство као још увек младо тек створено пре 40 и нешто година, постоји Италија исто као млада држава. И шта имамо. Имамо распад Аустријског Царства и стварање многих држава и враћање неких, као пре свега Мађарске, која није никад била равноправни партнер. Остаје питање анексије неких предела који су припојени Аустрији, и имамо пределе који су исто били Аустрија. Сви данас пишете о Словенцима и Хрватима, али то тада нико није разматрао као нације, већ су гледали шта са границама и територијом. Те територије никад и никако нису могле остати Аустрија, а још мање постати Италија,значи морале су бити нека Србија. И ту креће тзв политика. Није се случајно та држава звала Версајска Југославија. Звала се тако јер се у Версају правила, а не у Београду. Србе нико није ни питао. Зна се сада да су Французи били против, али ни Французи нису хтели некакву јачу Италију. Енглези подржани Американцима су кројили тадашњу Европи, јер није било баланса, јер нема ни једне велике силе са друге стране, нема Русије.

Cinik lek za zgaravicu

pre 1 godinu

'Bitke koje su pred nama su politicke,
ali ni one oruzane nisu iskljucene.'
1989. u zemlji bratstva i jedinstva.
Dalje sve poznato.

eto

pre 1 godinu

pera@ i to je daleko od istine ali nebitno za ovu temu.Da Karadordevic nije toliko uprskao sa tim uređenjima i Ustavima tj. bas krivo shvatio ujedinjenje ,mislim da bi Juga opstala.Nezalim nimalo sto se raspala nakon svega ali toliko uzasa u to malo drzave ,tko bi ocekivao a moglo je sve puno bolje.Pokazalo je da smo se samo jezikom priblizili a ostalo je sve bilo prerazlicito

Lukavi Latin

pre 1 godinu

Nasi politicari tog vrimena znajuci da ako nasi teritoriji pripadnu Italiji oni se vise nikad nece povratit jer Italija je Italija a ne neka wannabe sila Srbija. Drugi razlog je da ste vi imali vojsku i to iskusnu a mi nismo. Vi ste komotno mogli reci ej Slovenci i Hrvati pedala, mi smo prosirili Srbiju par puta vise od ocekivanog i dobili smo i izlaz na more ali tu je proradila ona vasa zelja, vas mentalitet, vasa patnja za velikom i mocnom Srbijom. Dakle nitko vam nije kriv sta zadnjih 100 godina imate redikule za politicare dok s druge strane mi i Slovenci politicare koje su na svakom raskrizju izabrali pravi put. Isto ste napravili s Kosovom, sami ga priznali i sad kmecite. Neko ce reci da ali morali smo radi zapada, pa sami ste se doveli u tu poziciju radeci show po Kosovu 90ih. Dali ste razlog da se zapad moze umisat. Dakle ponavljam politicari su vam ka skupljeni s ulice uzarene glave koji odlucuju bez da promisle. (CheCro)

MI na najvaznijem raskrizju, onom 1918, imali politicare koji su izabrali pravi put!??? Mi smo imali guske u magli (kao sto rece ocajni Radic, u tom trenutku potisnut skroz na marginu i potpuno beznacajan). I to pokisle guske i uspanicene. I za to nam nisu Srbi krivi. A "Italija je Italija"... to znaci raspad drzava. Nista manje slucajna tvorevina od Jugoslavije, samo sto je nesto ranije sklepana i sto je ispiranje mozga bilo jace. Istina, jos nije umrla. A kace... (Da je nas bilo...)

dude

pre 1 godinu

2. temeljna organizacija sveukupnog života je seljaštvo

Ova tačka je potpuno ispunjena širom Balkana.
(N., 07. novembar 2022 17:03)

mešaš seljake i seljačine.

Nikola

pre 1 godinu

Najveći vladar kojeg smo imali mi Srbi od Dušana do danas. Ubile ga ustaše, a najfenomenalnije od svega što se današnje "patriote" stavljaju na stranu ustaša kada govore o kralju Aleksandru ujedinitelju, ostvetniku Kosova, pobedniku i komantandu u 3 rata. Pobrkan narod i pogan...
(MarkoR9, 7. novembar 2022 22:20)

Tita nisu ubile ustase.