Četvrtak, 06.10.2022.

09:05

Devojčicu udavio otac nasilnik: Ko dodeljuje decu psihopatama i zašto? VIDEO

Izvor: B92

Devojèicu udavio otac nasilnik: Ko dodeljuje decu psihopatama i zašto? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 1 godinu

Komsa - a sta je trebalo, da ona vuce za rukav oca da vidja dete?
Oca koji to dete nije vidjao nikada, i sad odjednom ti ocekujes da roditelj uzme dete i da ga odvede i ostavi kod drugog roditelja sa kojim malisan nema nikakvu vezu i da se izgubi u vidu lastinog repa?
Pa kako bi se to dete osecalo da ga majka ostavlja sa nepoznatim covekom?

Si realan ti?

Zamisli tvoja zena ode od tebe, ostavi dete, nece da vidja dete godinama i ti bi posle uzeo dete i odveo kod te zene posle 7\8 godina i ostavio joj ga tek tako?

Ja ne verujem sta citam..
(Mladen, 7. oktobar 2022 12:42) 

Pročitaj komentar @ roditelj na prvom mestu ,majka na drugom...

Zrelo,odgovorno razmisljanje jedne majke.
Na to sam ,i na mnoge slične situacije mislio.

Dobro deteta je na prvom mestu. Nase medjusobne razmirice koje i dovode do razvoda obično tokom brakorazvodne parnice dodju do velike netrpeljivosti.
U takvim "borbenim" okolnostima roditelji često zaborave na dete.

Kada na kraju balade Sud odredi jednog roditelja kod kojeg ce dete živeti to znači da je procenjeno da je taj roditelj savesniji,pogodniji.

Onda treba da se tako i ponaša.
Mora da izbegava da onog drugog roditelja predstavlja detetu u lošem svetlu ,čak i kada ovaj greši.

U situaciji kada zbog raznih okolnosti dete nije vidjalo drugog roditelja duže vreme mora čak da pripremi dete za vidjanje sa tim roditeljem. Ako ta osoba ne zna kako onda treba da trazi pomoc CSR da joj pomognu.

Hehe

pre 1 godinu

Alimentaciju nema sanse da dobije jer ovaj dzabalebaros nigde ne radi, eto najbolji primer, zene se zalecu i lepe na "opasne" likove i mangupe i ako vide ko su sta su pa posle na zalost vecina njih snosi posledice.
(Noby, 7. oktobar 2022 09:39)
Takvi ne ubijaju. Ubija ovaj fini lik sa dobrim poslom u opstini, ozbiljan i odgovoran.

Ok

pre 1 godinu

A sto se ne govori o zenama psihopatama? Ko je njima dodelio decu? Zasto se nisu vodile rasprave po televizijama kada su zene ubijale decu? Setimo se zenskog monsruma sa Bezanije, koja je bacila dete od tri godine sa sestog sprata, ili one sto je vrelom vodom ubila decaka od dve godine. Ko je njima dodelio decu?
(bgd, 7. oktobar 2022 10:59)
Ko im je dodelio?
Ko kaze da su ih ocevi uopste hteli? 90% muskaraca kada se razvede nece decu, hoce novi zivot od nule. Sta se pravite ludi, nece cak ni pola pola da brinu o deci, ne zanima ih.

Marija

pre 1 godinu

@bgd
Nije uopste tema dal je pocinilac zensko ili musko. Tema je kako je promaklo sistemu da roditelj, u ovom slucaju otac, nije bio mentalno zdrav a dobio je da provodi vreme sam sa detetom.
Naravno, ubacio se ovaj Aron i par likova i poceli o zenama koje ubistavaju muskarce i sl. i otisla tema na tu stranu.
Katastrofa je sta se desilo detetu, od strane nekoga ko je trebao da je cuva kao oko svoje.

dk

pre 1 godinu

Živimo u zemlji u kojoj se sve može preko veze. Ako mu je bilo određeno psihijatrisko lečenje uz opužbu nasilja u porodici, kako mu je dozvoljeno da viđa dete? I ko mu je dozvolio? Nadam se da je sada ta osoba svesna šta je uradila i kome je to dozvolila, a mi ostali svesni za propast sistema u kome živimo. Prestanimo da gazimo sopstveni sistem jer poznajemo ovog i onog.

Roditelj na prvom, a majka na drugom mestu

pre 1 godinu

Treba nekad pobediti sebe i svoj ego da bi bili roditelj. Dete je važnije i od vas i od oca.
Pomirite se sa time da za njega ne pistojite i nemojte dozvoliti da se vaš odnos prema ocu reflektuje na roditeljstvo.
(Komša, 6. oktobar 2022 16:28)

E, za to je potrebna širina i dubina bića. Moj biviši supružnik je dozvolio da sa detetom napustim inostranstvo, ali je onda rešio da se ne javlja. Ja sam je (6 godina je imala) svaki put kada pita je li zvao tata lagala da je zvao, ali da je ona spavala, da je rekao da je voli najviše na svetu, kupim poklon i kažem ovo je poslao tata, lagala da je rekao da će doći uskoro... snimala i slikala njene pozdrave njemu, slala na mejl... tada nije bilo vocapa i vibera... sve dok se nakon godinu i po dana nije javio. Onda je počeo sa njom po malo da se čuje, pa opet prestane da se javlja... pa je počeo i da dolazi... pa da je vodi na more. To je bio bolan i težak proces od nekih 5 godina u kome sam ja najviše patila zbog nje. Ona nijednog trenutka nije osetila ništa - jer sam ja dala svoj maksimum da ne prihvatim kao istinu da on neće kontakt sa njom, nego da je njegov bes i ljutnja na mene nešto što će proći. I prošlo je.
Danas je ona punoletna, njih dvoje imaju sjajan odnos zahvaljujući mom neodustajanju od toga da on njoj bude i ostane roditelj - doduše na daljinu, ali je tu - prisutan je u njenom životu. Odnos sa mnom je isto korektan u međuvremenu, čak i prijateljski. Ako ima Boga, mislim da sam zaslužila raj.

Mladen

pre 1 godinu

@Komsa - a sta je trebalo, da ona vuce za rukav oca da vidja dete?
Oca koji to dete nije vidjao nikada, i sad odjednom ti ocekujes da roditelj uzme dete i da ga odvede i ostavi kod drugog roditelja sa kojim malisan nema nikakvu vezu i da se izgubi u vidu lastinog repa?
Pa kako bi se to dete osecalo da ga majka ostavlja sa nepoznatim covekom?

Si realan ti?

Zamisli tvoja zena ode od tebe, ostavi dete, nece da vidja dete godinama i ti bi posle uzeo dete i odveo kod te zene posle 7\8 godina i ostavio joj ga tek tako?

Ja ne verujem sta citam..

Komša

pre 1 godinu

@John
"Mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja (na slobodi ili u zatvorenom) može da se odredi samo u krivičnom postupku.
Isto tako, način viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi može da se uredi samo u parničnom postupku.
A ti si pomešao i babe i žabe... Samim tim, ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika..."

Nisam ja pomešao - život je pomešao,nažalost.

U parničnom postupku je uredjeno vidjanje deteta - u kontrolisanim uslovima.
U krivičnom postupku je osudjen na uslovnu kaznu i obaveznu meru lečenja.
Pre toga ,jos 2017. dobio je zabranu ptilaska oštecenoj,osim kada su sudjenja u pitanju.

Dakle,nije rec o optuzbama majke o kojima bi se moglo raspravljati kada CSR odlučuje o nečemu vec o sudskim presudama koje su to potvrdile i parničnoj presudi.

U takvim situacijama se vidjenje organizuje uz obavezno prisustvo policije i CSR kontroliše i eventualni napredak problematicnog roditelja i potrebno je mnogo vremena da taj roditelj može vidjati dete u CSR bez policije a kamo li bez ičijeg prisustva.

I u takvim čak situacijama može doci do nasilja sa tragičnim posledicama - imali smo dva takva slucaja pre nekoliko godina.
Jedan u Rakovici ,kada je stradalo dete i jedan na Novom Beogradu kada je stradala žena.

bgd

pre 1 godinu

A sto se ne govori o zenama psihopatama? Ko je njima dodelio decu? Zasto se nisu vodile rasprave po televizijama kada su zene ubijale decu? Setimo se zenskog monsruma sa Bezanije, koja je bacila dete od tri godine sa sestog sprata, ili one sto je vrelom vodom ubila decaka od dve godine. Ko je njima dodelio decu?

maja

pre 1 godinu

@
Jeste, sud donosi (konačnu) odluku, ali prethodno mora da pribavi mišljenje CSR. Pošto sud ipak nema strućna znanja da proceni te stvari, mišljenje CSR se, po pravilu, uvažava.
Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika. Gotovo da nema pocesnih mehanizama da se utiče na to mišljenje.
CSR nije veštak, pa da može da ide prigovor na nalaz veštaka. Mišljenje nije nikakva odluka, pa da može da se napada u upravnom postupku. Ne može čak ni da se traži drugo mišljenje (drugog CSR), niti da stranka podnese "mišljenje" sa svoje strane
Jedino što ostaje da stranka ima mnogo dobrog advokata koji ume i hoće da "zagrize", pa da onda iz petnih žila napada mišljenje CSR, sve u nadi da će sud ipak da odredi veštačenje, a to onda ide malo drugačije (osim ako se za veštaka ne odredi neko zaposlen u CSR, a i to se dešavalo).
Dok se sve to ne raščivija - status kvo - ili kao da se ništa ne dešava, ili po privremenoj meri koja može ko zna kakva da bude...
Dakle, ipak će biti da je do Centra...
(John)

A onda je lutrija i koje vestake psihijatrije i psihologije cete dobiti ili vestake koje institucije koja se bavi psihijatrijom... i tu rade svakakvi... secate se da vestaci psihijatriji i psiholozi iz Laze dali dete onom monstrumu iz Rakovice, a on ubio i klinca i bivsu zenu... Ko ima tu nesrecu da mora na sudu da se bori za sigurnost deteta tom nek je Bog u pomoci!

Noby

pre 1 godinu

Ti si živi dokaz šta ne valja sa ovim svetom danas. Ove godine zvanično ubijene 22 žene od strane muškaraca. Ni jedan muškarac od strane žene. Monstrum je ubio dete od 2 godine a ti donosiš zaključak da je kriva žena i feministički pokreti?!
(Marko, 6. oktobar 2022 17:19)

I ako se ne slazem sa komentarom na koji si odgovorio mislim da jeste delimicno tacan kao i tvoj, da se zene ne udaju za takve psihopate manje bi ih i bilo ubijeno. Evo lepog primera iz mog susedstva, lik tipican "mangup" i propalitet, imao gomilu devojaka, 5 njih se bukvalno otimalo o njega pre nego sto se ozenio, sa ovom sto se ozenio stvorili dvoje dece ali on po starom izlasci, zurke, nigde ne radi, posle par godina njegovoj zeni prekipi pokupi decu i ode, on posle 2 dana doveo drugu dok ona sada sama brine o dvoje dece sama. Alimentaciju nema sanse da dobije jer ovaj dzabalebaros nigde ne radi, eto najbolji primer, zene se zalecu i lepe na "opasne" likove i mangupe i ako vide ko su sta su pa posle na zalost vecina njih snosi posledice.

Bzvz

pre 1 godinu

Aron tako fin i kulturan a zene ga izbegavaju, cudo jedno. Odavno se vidi da nije pod libelom i treba da potrazi strucnu procenu. Opet on je sebi divan a krive su mu zene jer mu ne daju. Pa nije to tvoje ljudsko pravo covece. Tj incelu.
Zamisli coveka koji redovno kuka sto se ne ozakoni prostitucija pa da on plati. A oglasi puni. Nego ne moze on mimo zakona...

John

pre 1 godinu

(Komša, 6. oktobar 2022 16:11)

"Svaka stranka u postupku ima pravo da ospori navode CSR i da traži veštačenje."

Svako ovde ima razna prava, pa ne znači da će ih i ostvariti.

"Nalaz sudskog veštaka neuropsihijateijske struke je jači od mišljenja CSR"

Nije. Najpre, ne može a bude jači ako ga uopšte nema. A drugo, najjače je ono što u presudi piše. Sud ni mišljenje veštaka nije dužan da uvaži.
(a zaboravio si i superveštačenje...)


"a u ovoj 100% CSR moze da preporuči veštačenje "

Lepo si napisao - MOŽE. Od "Može" do "Hoće" (a pogotovo do "Mora") udaljenost se meri svetlosnim godinama.


"mogu da uoče indikatore koji ukazuju na postojanje dusevne bolesti ili psihičkog poremecaja "

U takvim slučajevima se, obično, isprepadaju od njega pa ne smeju ništa da rade ili, eventualno, gledaju da što brže otaljaju slučaj da skinu ludaka s vrata (po starom dobrom običaju "brigo moja pređi na drugoga")


"Sud je uredio način vidjanja na osnovu mišljenja veštaka.
Sud je naložio lečenje ocu deteta. "

Opet trpaš zajedno dva postupka koji veze nemaju jedan s drugim...

vazda drugi krivi

pre 1 godinu

Oooo, ima li igde ijedan muskarac da je odgovoran za svoj zivot i postupke ili sve zavisi od toga je li ga nekad neka zena popreko pogledala pa on morao da se pretvori u monstruma

пеђа

pre 1 godinu

ова држава, упркос поносу кад слушамо химну и заставу, је врхунски непријатељ свом народу.
одувек.
нема се у рату шта бранити од своје куће, све даље од тога је узалуд.
држава је ту да узме паре, порезе, таксе, намете, али никад није ту да уведе канализацију, да лечи људе и децу, да заштити жене и децу, заштити раднике, да драстично смањи несреће у саобраћају...

Lolita

pre 1 godinu

Covek je radio u opstini na odgovornom poslu, visokoobrazovan i politicki adekvatno obojen. Opstinska sluzba i opstinski centar za soc rad, direktori mocni politicki..eto zasto je Centar odlucio da zazmuri na psihijatrijski slucaj. Devojcicu je to kostalo zivota, a i njenu majku. Mi smo jezivo drustvo a vode nas savrseni idioti.

riba i smrdljiva glava

pre 1 godinu

Dakle, ipak će biti da je do Centra...
(John

Da centri ne rade svoj posao to je odavno poznato ali je pitanje kakvi smo ljudi i ko je sve zatajio kad nam takve ustanove trebaju. Ne mozemo ocekivati da neko vadi kestenje koje sami u vatru bacamo.

John

pre 1 godinu

(Komša, 6. oktobar 2022 14:59)

Mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja (na slobodi ili u zatvorenom) može da se odredi samo u krivičnom postupku.
Isto tako, način viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi može da se uredi samo u parničnom postupku.
A ti si pomešao i babe i žabe... Samim tim, ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika...
Postupak u kome će istovremeno brak da bude razveden, dete povereno jednom roditelju i uređeno viđanje sa drugim, i tom drugom roditelju određena mera bezbednosti lečenja - ne postoji.

Svaki slučaj jeste slučaj za sebe. Ali se u mnogima ponavljaju istovetni obrasci ponašanja.

OMG!!??

pre 1 godinu

Tako biva kad u rijaliti drzavi po centrima za socijalni rad zaposljavaju partijske poslusnike a ne kvalifikovane socijalne radnike.
lose je a bice jos gore !!!

Marko

pre 1 godinu

@Aron

Ti si živi dokaz šta ne valja sa ovim svetom danas. Ove godine zvanično ubijene 22 žene od strane muškaraca. Ni jedan muškarac od strane žene. Monstrum je ubio dete od 2 godine a ti donosiš zaključak da je kriva žena i feministički pokreti?!

Ena

pre 1 godinu

To se zna, korumpirane Institucije u kojima radi svako ko ima vezu. Ovakve pojave su i posledica mizoginije i nasilje prema ženama koje je reakcija na "rat" koji ste vi žene objavile muškarcima u vidu mržnje i marginalizacije. A pogotovo prema onima koji su fini i kulturni. Vi se žene žalite na mizoginiju a ponizavate one koji vas poštuju i koji bi po logici stvari trebali da vam budu saveznici u toj borbi. Pogotovo je izuzetno licemerno što tražite podršku od onih za koje smatrate za mekušce i slabiće?. To bi bilo isto kao da recimo komšija koji me mrzi i radi protiv mene tražio da mu pozajmim pare. Mizoginija i nasilje nad ženama mu dođe i kao neka vrsta " Pokreta otpora" poraženih posle toga sukoba. Pošto ste u tom ratu pobedile i mnoge muškarce ubile u pojam i oterale u izolaciju. Kao što je bio slučaj na primer u nekim zemljama u Evropi posle nacističke okupacije u WW2. Gde su se sprovodile razne sabotaže i diverzije. Ali kao i svakom ratu najviše stradaju nevini.
(Aron, )

O jadni,jadni čoveče- otac ubije dvogodišnje dete, a ti napišeš tiradu o tome kako je to posledica ponašanja žena? Kako te nije sramota? Žene su i ranije bile ubijane, silovane, sakaćene, deca premlaćivana i ubijana, u 90% slučajeva zato što mali narcisi nisu u stanju da se ne izživljavaju na slabijem, pošto nemaju muda da se suprostave jačem " napolju ". Tako je i ovaj ludak to uradio da bi " kaznio " ženu, da bi patila, kao i onaj ludak u Zagrebu, ili bilo gde drugde..

Citajte napisano

pre 1 godinu

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.
(Zemunac, 06. oktobar 2022 15:27)

Aj' ne izvrci. Zena je rekla da je problem sto otac nije hteo da vidja dete, a ne nju. Zamisli toliko su deriste da neces da vidjas dete jer mrzis bivseg partnera. Pa moze li jadnije?

w

pre 1 godinu

... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.
(Ana, 6. oktobar 2022 12:53)

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.
(Zemunac, 6. oktobar 2022 15:27)

Nekada je psihicko zlostavljanje gore od fizickog ... a najgore je kombinovano, pogotovo ako je epilog okoncanje zivota ubistvom, ili samoubistvom, kao jedinim izlazom u slucaju konstatnog zlostavljanja ...

Ghshssh

pre 1 godinu

To apsolutno nema nikakvog smisla. I sve to zbog kojekakvih ljudskih prava gde se plaše da će možda ugroziti ovoga ili onoga. A to što se ugrožava kompletan slučaj, nikom ništa.
(Masariko, 6. oktobar 2022 12:04)
Nije to zbog ljudskih prava, već jednostavno sudstvo ne radi.

Komša

pre 1 godinu

@Ana

Ok. Dete je bilo malo a on nije hteo da ga vidja u vasem prisustvu.
Šta ste uradili vi kada je dete poraslo?
Da li ste predložili da je otac vidja u CSR bez vaseg prisustva u početku dok radnici Centra ne zaključe da je odnos izmedju oca i deteta uspostavljen i da mogu nesmetano da se vidjaju?

S obzirom da je otac ispunjavao sve ostale obaveze,da je čak bio izdašniji nego što je to zakonski obavezan bil9 bi logično da ste napravili taj korak - otišli do CSR i zamolili ih da ugovore sa ocem deteta vidjanje bez vaseg prisustva.

Znate,roditelj sa kojim dete živi je u obavezi da ne ometa normalan odnos drugog roditelja sa detetom.
Ako to radi ,čak koristeci prvobitnu losu odluku drugog roditelja onda ulazi u proces koji se naziva "emotivno kidnapovanje deteta" i steti detetu.

Treba nekad pobediti sebe i svoj ego da bi bili roditelj. Dete je važnije i od vas i od oca.
Pomirite se sa time da za njega ne pistojite i nemojte dozvoliti da se vaš odnos prema ocu reflektuje na roditeljstvo.

Komša

pre 1 godinu

@John

"Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika..."

Svaka stranka u postupku ima pravo da ospori navode CSR i da traži veštačenje.

To podrazumeva da stranka veštačenje i plati. Čak ako druga strana,ona koja veštačenje nije tražila nema novca (dovoljna izjava da nema sredstava) teret placanja pada na podnosioca zahteva.
Veštače se oba rodititelja i deca ako za to ima potrebe. To kosta ukupno 100- 150000 dinara...

I to se može osporavati.

Nalaz sudskog veštaka neuropsihijateijske struke je jači od mišljenja CSR.

Kada su ovakve situacije u pitanju ,a u ovoj 100% CSR moze da preporuči veštačenje (baš kako si napisao) jer postoje indikatori da se radi o dusevnom oboljenju a takva ocena prevazilazi kompetencije zaposlenih u centru - oni su uglavnom psiholozi i mogu da uoče indikatore koji ukazuju na postojanje dusevne bolesti ili psihičkog poremecaja ali ne mogu da daju dijagnozu.

Ovde je greška CSR sledeca.

Sud je uredio način vidjanja na osnovu mišljenja veštaka.
Sud je naložio lečenje ocu deteta.
CSR nije u ovom slucaju mogao da menja način vidjenja bez odluke Suda i psihijatra koji leči roditelja.

Ana

pre 1 godinu

@Zemunac

Naravno da sam prihvatila, jel treba da odbijem? Sam je to omogućnio, niko mu nije oteo, uostalom daje svom detetu. Problem je namera, a upravo je postigao, evo, i kroz ovaj komentar - sad ću sebe da izložim mučeništvu, daću sve iako mi ništa niko ne traži, samo neću dati detetu mogućnost da ima oca. A majku će svi napadati, jer, nije gadljiva na pare.
A poenta je - taj nečovek "plaća" to da ne bude otac i ne snosi nikakvu moralnu odgovornost, stalno se pozivajući na to da "ima pravo koje ne mora da ostvari", a pri tome nanosi nepopravljivu štetu za koju nema rešenja.
A svako ko želi da dozvoli detetu od 2, 3 4 godine da nasamo bude sa nepoznatim čovekom, pa makar to bio i otac, neka izvoli, kod mene to ne prolazi. Bar u tom segmentu sam mogla da zaštitim dete od traume, ako već od svega ostalog nisam.

Bas me zanima

pre 1 godinu

@Aron - sto se ne pobunis tako protiv "nepravde" koja se cini od strane poslodavaca, lokalnih krimosa, siledzija nego samo protiv zena i dece?

Strasno

pre 1 godinu

@Aron Ti si covece stvarno bolestan, ne znam ni sto ti administratori pustaju komentar na ovakvu vest uopste. Alooo ubijeno je dete od 2 godine ni krivo ni duzno a ti frustiran zenskim svetom pises o mizogoniji. Daj malo postovanja ako uopste imas i za toliko pameti

Arna

pre 1 godinu

@ (Pollo, 6. oktobar 2022 13:25

Potpuno razumem o cemu pisete. Ja sam najsrecnija bila kad je moj otac radio, a smene su mu bile po 12 sati. Niti bi mi nedostajao, niti sad imam potrebu da ga vidjam. Njegovo maltretiranje, I psihicko, I fizicko, ostavilo je previse posledica, i to su gluposti da su detetu potrebna dva roditelja. Potreban je RODITELJ, ali PRAVI, pa sad ako je jedan, onda jedan, a ne neko ko je to samo po imenu.

Dr Mr

pre 1 godinu

moja bivsa se klela da sam ja truli materijalista, a ona produhovljena dusa....kad smo se razveli odjednom je vazno materijalno, setila se posle 7 godina braka u kome je kupila jedan otorac a isti iznela posle razvoda...1 dinara nije davala u kucu za vreme braka...sad trazi milione avione kamione...kaze ti zaradjujes , to je za decu...sad joj trebaju nova kola, i to nije za nju vec za jadnu decu..sve sw svodi na moji jadnu decu a nikako za njenu produhovljenu dusu..

Muskarac

pre 1 godinu

Odličan komentar. Svaka čast što si uspeo da tako odlično artikulipšeš zašto su žene krive za ponašanje muškaraca. Uopšte ne razumem sve one fanatične mrzitelje muškog roda koji misle da je problem u muškarcima. Otvorite oči.
(Realno, 06. oktobar 2022 12:54

Sve u svemu, ni za jedno devijantno ponasanje muzkarca prema fizicki slabijima taj muskarac nije odgovoran?
Svaka vam cast na zakljucku i na "muzevnosti"

Zemunac

pre 1 godinu

Moj bivši i otac deteta je psihopata druge vrste, koji svoje dete nije video punih 15 godina, ali uredno plaća alimentaciju (i to visoku, namerno, nije mu toliko odredio sud) a sada je i prepisao stan detetu. Samo da mene unizi. I ne vredi - mene je blokirao odavno po svim kanalima komunikacije, zajednički prijatelji su pokušavali da mu obajsne da nije zdravo za dete da je ne viđa uopšte (sada je već i kasno),a sve to pod izgovorom da neće da viđa dete u mom prisustvu jer i ja nju viđam (zapravo mi živimo zajedno) a da on nije tu?!?! Čovek je za društvo "normalan", ali da je neko u stanju da ne vidi rođeno dete jer se zainatio zbog sudske odluke koja kaže da može da je viđa jednom nedeljno (pošto je bila mala) u mom prisutvu umesto 3 puta bez mene koliko je hteo ... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.
(Ana, 6. oktobar 2022 12:53)

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.

John

pre 1 godinu

(Bg1, 6. oktobar 2022 13:14)

Za ono nije dovoljno "iole" poznavati pravo, mora se poznavati malo bolje.
Jeste, sud donosi (konačnu) odluku, ali prethodno mora da pribavi mišljenje CSR. Pošto sud ipak nema strućna znanja da proceni te stvari, mišljenje CSR se, po pravilu, uvažava.
Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika. Gotovo da nema pocesnih mehanizama da se utiče na to mišljenje.
CSR nije veštak, pa da može da ide prigovor na nalaz veštaka. Mišljenje nije nikakva odluka, pa da može da se napada u upravnom postupku. Ne može čak ni da se traži drugo mišljenje (drugog CSR), niti da stranka podnese "mišljenje" sa svoje strane.
Jedino što ostaje da stranka ima mnogo dobrog advokata koji ume i hoće da "zagrize", pa da onda iz petnih žila napada mišljenje CSR, sve u nadi da će sud ipak da odredi veštačenje, a to onda ide malo drugačije (osim ako se za veštaka ne odredi neko zaposlen u CSR, a i to se dešavalo).
Dok se sve to ne raščivija - status kvo - ili kao da se ništa ne dešava, ili po privremenoj meri koja može ko zna kakva da bude...
Dakle, ipak će biti da je do Centra...

Komša

pre 1 godinu

@John
Ovaj slučaj nije takav.
Ovo nije čovek koji je izvrsio krivicno delo nasilja u porodici samo,nego čovek za kojeg je veštačenjem veštaka neuro- psihijatra utvrdjeno da je dusevno bolestan a Sud je bez greške presudio.

Uz presudu o vrenju roditeljskog prava Sud je propisao ,sasvim sigurno i način vidjanja deteta ali i meru obaveznog lečenja za oca.

U takvim uslovima se obično odredjuje mera vidjanja u kontrolisanim uslovima (ne samo u takvim ) i to se može izmeniti samo uz mišljenje neuro-psihijatra kod kojeg se dotični leči.

CSR nema resurse da proceni promenu zdravstvenog stanja kod ovakvih ljudi jer nema psihijatre - niti je Sud to pravo njima dodelio.

Gruba povreda procedure.

Zakaže se vidjenje sa detetom.Patrola policije prisustvuje (vizuelni kontakt) i pedagog ili psiholog koji su vodili slučaj.Ovi poslednji mogu biti i u prostoriji ako postoji opasnost da ce roditelj zloupotrebiti vidjenje da huška dete protiv roditelja sa kojim živi .

Deca imaju potrebu da imaju oba roditelja bez obzira na odnos tih roditelja.
Zato ne treba zloupotrebljavati ovaj slučaj da bi se nanosila steta nekoj deci i nekim roditeljima iako nisu ovakvi.
A rekao bih da se to nehotično,pojednostavljenim pogledom na ovaj dogadjaj radi.

Svaki slučaj je slučaj za sebe.
Samo su srecne porodice iste.

šarena veverica

pre 1 godinu

Pa šta, važno da nije gej. Tradicionalne vrednosti prvo, pa sve drugo.
Ako je vernik i hetero, može i da davi, koga se smatra

iosonostefan

pre 1 godinu

@w Ceo život je užasan. Rodiš se da bi umro. Glad, bolesti, nesreće, starost. Koliko dece umire svakog dana. Koliko žena izgubi trudnoću... Ma milion loših stvari. Više me ništa ne zgrožava ni ne iznenađuje pa ni ovaj monstrum. Ima ih, bilo ih je i biće ih ko zna koliko. Ubio se. Ok teraj dalje. Da se nije ubio, ubiti ga i teraj dalje opet. Život me pretvorio u robota. Bilo bi idealno da se manje piše o nesrećama. Već utučen narod još više ubijate u pojam.

rvat

pre 1 godinu

U Vrnjackoj Banji je u centru za socijalno rad mafija. Oduvek ne samo sada, gledaju samo svij interes. Ne znam sta bi trebalo da se desi da se sve iz korena promeni.

Pollo

pre 1 godinu

Decu i zene u sake nasilnika gura prvo porodica, zatim drustvo, policija, sudstvo, socialni radnici... Ne retko cak i mediji koji daju prostor onima koji zagovaraju i traze opravdanje u naslnim delima.
Ja sam (to sam prilicno kasno shavtio) imao srecu pa sam odrastao sa zenama (njih 5). Drug iz detinstva je zbog nasilnog oca cesto bezao kod nas samo zbog toga jer su ostali drugovi svi imali oceve. Niko nikad tog nasilnika nije zaustavio. Svi su znali da je nasilnik i to nikome nije bilo bitno jer je on muskarac, glava porodice, sta ce zena i deca bez njega. Kad je umro, porodica zazivela.

Bg1

pre 1 godinu

slazem se da je omiljena tema sta je centar uradio ili nije uradio iako svako ko iole poznaje prava zna da presudu o vidjanju deteta donosi sud a ne centar. takodje procenu rizika kod nasilja u porodici radi policija a ne centar...

Ana

pre 1 godinu

Moj bivši i otac deteta je psihopata druge vrste, koji svoje dete nije video punih 15 godina, ali uredno plaća alimentaciju (i to visoku, namerno, nije mu toliko odredio sud) a sada je i prepisao stan detetu. Samo da mene unizi. I ne vredi - mene je blokirao odavno po svim kanalima komunikacije, zajednički prijatelji su pokušavali da mu obajsne da nije zdravo za dete da je ne viđa uopšte (sada je već i kasno),a sve to pod izgovorom da neće da viđa dete u mom prisustvu jer i ja nju viđam (zapravo mi živimo zajedno) a da on nije tu?!?! Čovek je za društvo "normalan", ali da je neko u stanju da ne vidi rođeno dete jer se zainatio zbog sudske odluke koja kaže da može da je viđa jednom nedeljno (pošto je bila mala) u mom prisutvu umesto 3 puta bez mene koliko je hteo ... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.

Aron

pre 1 godinu

To se zna, korumpirane Institucije u kojima radi svako ko ima vezu. Ovakve pojave su i posledica mizoginije i nasilje prema ženama koje je reakcija na "rat" koji ste vi žene objavile muškarcima u vidu mržnje i marginalizacije. A pogotovo prema onima koji su fini i kulturni. Vi se žene žalite na mizoginiju a ponizavate one koji vas poštuju i koji bi po logici stvari trebali da vam budu saveznici u toj borbi. Pogotovo je izuzetno licemerno što tražite podršku od onih za koje smatrate za mekušce i slabiće?. To bi bilo isto kao da recimo komšija koji me mrzi i radi protiv mene tražio da mu pozajmim pare. Mizoginija i nasilje nad ženama mu dođe i kao neka vrsta " Pokreta otpora" poraženih posle toga sukoba. Pošto ste u tom ratu pobedile i mnoge muškarce ubile u pojam i oterale u izolaciju. Kao što je bio slučaj na primer u nekim zemljama u Evropi posle nacističke okupacije u WW2. Gde su se sprovodile razne sabotaže i diverzije. Ali kao i svakom ratu najviše stradaju nevini.

Realno

pre 1 godinu

@Aron

Odličan komentar. Svaka čast što si uspeo da tako odlično artikulipšeš zašto su žene krive za ponašanje muškaraca. Uopšte ne razumem sve one fanatične mrzitelje muškog roda koji misle da je problem u muškarcima. Otvorite oči.

Marko

pre 1 godinu

Postupci jako dugo traju jer je dobar deo tih prijava za porodi;no nasilje nad zenama lazna, odnosno zena prijavi muza za nasilje po savetu advokata da bi imala bolju poziciju pred sudom.

Masariko

pre 1 godinu

Ko je jednom imao posla sa sudstvom zna da su procesi toliko dugi (iz raznih opravdanih i pogotovu neopravdanih razloga) da pravda postaje besmislena. Čeka se na ročište po četiri-pet meseci, i onda kada dođe termin, sudija na bolovanju, ili na nekom seminaru u inostranstvu, i sve se odloži za još četiri meseca. Pa posle se ne pojavi jedna strana, pa se ponovo isto tako odloži. A neki slučajevi su zaista hitni. To apsolutno nema nikakvog smisla. I sve to zbog kojekakvih ljudskih prava gde se plaše da će možda ugroziti ovoga ili onoga. A to što se ugrožava kompletan slučaj, nikom ništa.

w

pre 1 godinu

zaista bi voleo da postoji Bog i pakao i da doticni tamo dobije adekvatnu kaznu ... zamislite sta je detetu prolazilo kroz misli dok ju je otac davio, osoba od koje svako dete ocekuje zastitu ... uzas

Olga

pre 1 godinu

Ne smeju se dodeljivati deca roditeljima osumnjičenim ili osuđenim za nasilje u porodici. Treba krivićno da odgovaraju svi koji su omogućili ili doneli ovakvu odluku.

John

pre 1 godinu

Prvo, deca nisu stvari pa da se "dodeljuju". Deca se "poveravaju".
Drugo, praksa Centara za soc. rad je da, šta god otac uradio majci deteta, ima pravo da viđa dete (čak i u slučaju kad ubije Boga u njoj na očigled deteta)

Nego, interesantna je jedna stvar. Znate li šta sve moraju da prođu parovi koji žele da usvoje dete. Mora se i kod psihologa i kod psihijatra, proverava se (ne)osuđivanost... (realno, lakše se dobija posao u BIA/VBA). I odbijaju za najmanje sitnice. A za, bukvalno, sto puta veće, jače, gore i opasnije stvari, dozvoliće da dete bude sa roditeljem. Ili, konkretno - ko je čak i prekršajno osuđivan, neće moći da usvoji; ko je krivično osuđivan za prebijanje, pa i pokušaj ubistva svoje (bivše)žene, sasvim normalno će moći da viđa decu koju ima sa tom ženom.

Ovde, nažalost, nikakve izmene zakona ne mogu da pomognu jer nije reč da je zakon loš. Nita mu ne fali. Problem su oni koji ga tumače, i ono šta na početku rekoh - praksa. A svi znamo da se to teško do nikako menja.

pera kojot

pre 1 godinu

Krivično da odgovaraju službena lica i da promene profesiju!!!
(Branka, 06. oktobar 2022 11:55)

Slazem se i vestak koji je procenio da se taj covek leci sa slobode i sudija koja je to resenje donela i inspektor koji nije prepoznao rizik u odnosu oca i deteta.

diplomirani psiholog

pre 1 godinu

Da li je procenjivan taj covek u policiji kao moguci pocinilac nasilja u ondosu na dete ili ne? Ako policija nije evidentirala da postoji rizik u odnosu na dete centar nista nije mogao da tu promeni.

dezirni_radnik

pre 1 godinu

omiljena tema naseg drustva je sta je centar za socijalni rad lose uradio, policija nije procenila rizik po dete, sudstvo izreklo obaveznu meru lecenja sa slobode, vestaci procenili da je mera adekvatna.. ceo sistem ne valja

pera kojot

pre 1 godinu

Krivično da odgovaraju službena lica i da promene profesiju!!!
(Branka, 06. oktobar 2022 11:55)

Slazem se i vestak koji je procenio da se taj covek leci sa slobode i sudija koja je to resenje donela i inspektor koji nije prepoznao rizik u odnosu oca i deteta.

w

pre 1 godinu

zaista bi voleo da postoji Bog i pakao i da doticni tamo dobije adekvatnu kaznu ... zamislite sta je detetu prolazilo kroz misli dok ju je otac davio, osoba od koje svako dete ocekuje zastitu ... uzas

Masariko

pre 1 godinu

Ko je jednom imao posla sa sudstvom zna da su procesi toliko dugi (iz raznih opravdanih i pogotovu neopravdanih razloga) da pravda postaje besmislena. Čeka se na ročište po četiri-pet meseci, i onda kada dođe termin, sudija na bolovanju, ili na nekom seminaru u inostranstvu, i sve se odloži za još četiri meseca. Pa posle se ne pojavi jedna strana, pa se ponovo isto tako odloži. A neki slučajevi su zaista hitni. To apsolutno nema nikakvog smisla. I sve to zbog kojekakvih ljudskih prava gde se plaše da će možda ugroziti ovoga ili onoga. A to što se ugrožava kompletan slučaj, nikom ništa.

John

pre 1 godinu

Prvo, deca nisu stvari pa da se "dodeljuju". Deca se "poveravaju".
Drugo, praksa Centara za soc. rad je da, šta god otac uradio majci deteta, ima pravo da viđa dete (čak i u slučaju kad ubije Boga u njoj na očigled deteta)

Nego, interesantna je jedna stvar. Znate li šta sve moraju da prođu parovi koji žele da usvoje dete. Mora se i kod psihologa i kod psihijatra, proverava se (ne)osuđivanost... (realno, lakše se dobija posao u BIA/VBA). I odbijaju za najmanje sitnice. A za, bukvalno, sto puta veće, jače, gore i opasnije stvari, dozvoliće da dete bude sa roditeljem. Ili, konkretno - ko je čak i prekršajno osuđivan, neće moći da usvoji; ko je krivično osuđivan za prebijanje, pa i pokušaj ubistva svoje (bivše)žene, sasvim normalno će moći da viđa decu koju ima sa tom ženom.

Ovde, nažalost, nikakve izmene zakona ne mogu da pomognu jer nije reč da je zakon loš. Nita mu ne fali. Problem su oni koji ga tumače, i ono šta na početku rekoh - praksa. A svi znamo da se to teško do nikako menja.

Olga

pre 1 godinu

Ne smeju se dodeljivati deca roditeljima osumnjičenim ili osuđenim za nasilje u porodici. Treba krivićno da odgovaraju svi koji su omogućili ili doneli ovakvu odluku.

Pollo

pre 1 godinu

Decu i zene u sake nasilnika gura prvo porodica, zatim drustvo, policija, sudstvo, socialni radnici... Ne retko cak i mediji koji daju prostor onima koji zagovaraju i traze opravdanje u naslnim delima.
Ja sam (to sam prilicno kasno shavtio) imao srecu pa sam odrastao sa zenama (njih 5). Drug iz detinstva je zbog nasilnog oca cesto bezao kod nas samo zbog toga jer su ostali drugovi svi imali oceve. Niko nikad tog nasilnika nije zaustavio. Svi su znali da je nasilnik i to nikome nije bilo bitno jer je on muskarac, glava porodice, sta ce zena i deca bez njega. Kad je umro, porodica zazivela.

dezirni_radnik

pre 1 godinu

omiljena tema naseg drustva je sta je centar za socijalni rad lose uradio, policija nije procenila rizik po dete, sudstvo izreklo obaveznu meru lecenja sa slobode, vestaci procenili da je mera adekvatna.. ceo sistem ne valja

Zemunac

pre 1 godinu

Moj bivši i otac deteta je psihopata druge vrste, koji svoje dete nije video punih 15 godina, ali uredno plaća alimentaciju (i to visoku, namerno, nije mu toliko odredio sud) a sada je i prepisao stan detetu. Samo da mene unizi. I ne vredi - mene je blokirao odavno po svim kanalima komunikacije, zajednički prijatelji su pokušavali da mu obajsne da nije zdravo za dete da je ne viđa uopšte (sada je već i kasno),a sve to pod izgovorom da neće da viđa dete u mom prisustvu jer i ja nju viđam (zapravo mi živimo zajedno) a da on nije tu?!?! Čovek je za društvo "normalan", ali da je neko u stanju da ne vidi rođeno dete jer se zainatio zbog sudske odluke koja kaže da može da je viđa jednom nedeljno (pošto je bila mala) u mom prisutvu umesto 3 puta bez mene koliko je hteo ... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.
(Ana, 6. oktobar 2022 12:53)

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.

Strasno

pre 1 godinu

@Aron Ti si covece stvarno bolestan, ne znam ni sto ti administratori pustaju komentar na ovakvu vest uopste. Alooo ubijeno je dete od 2 godine ni krivo ni duzno a ti frustiran zenskim svetom pises o mizogoniji. Daj malo postovanja ako uopste imas i za toliko pameti

Bas me zanima

pre 1 godinu

@Aron - sto se ne pobunis tako protiv "nepravde" koja se cini od strane poslodavaca, lokalnih krimosa, siledzija nego samo protiv zena i dece?

Muskarac

pre 1 godinu

Odličan komentar. Svaka čast što si uspeo da tako odlično artikulipšeš zašto su žene krive za ponašanje muškaraca. Uopšte ne razumem sve one fanatične mrzitelje muškog roda koji misle da je problem u muškarcima. Otvorite oči.
(Realno, 06. oktobar 2022 12:54

Sve u svemu, ni za jedno devijantno ponasanje muzkarca prema fizicki slabijima taj muskarac nije odgovoran?
Svaka vam cast na zakljucku i na "muzevnosti"

šarena veverica

pre 1 godinu

Pa šta, važno da nije gej. Tradicionalne vrednosti prvo, pa sve drugo.
Ako je vernik i hetero, može i da davi, koga se smatra

Marko

pre 1 godinu

Postupci jako dugo traju jer je dobar deo tih prijava za porodi;no nasilje nad zenama lazna, odnosno zena prijavi muza za nasilje po savetu advokata da bi imala bolju poziciju pred sudom.

John

pre 1 godinu

(Bg1, 6. oktobar 2022 13:14)

Za ono nije dovoljno "iole" poznavati pravo, mora se poznavati malo bolje.
Jeste, sud donosi (konačnu) odluku, ali prethodno mora da pribavi mišljenje CSR. Pošto sud ipak nema strućna znanja da proceni te stvari, mišljenje CSR se, po pravilu, uvažava.
Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika. Gotovo da nema pocesnih mehanizama da se utiče na to mišljenje.
CSR nije veštak, pa da može da ide prigovor na nalaz veštaka. Mišljenje nije nikakva odluka, pa da može da se napada u upravnom postupku. Ne može čak ni da se traži drugo mišljenje (drugog CSR), niti da stranka podnese "mišljenje" sa svoje strane.
Jedino što ostaje da stranka ima mnogo dobrog advokata koji ume i hoće da "zagrize", pa da onda iz petnih žila napada mišljenje CSR, sve u nadi da će sud ipak da odredi veštačenje, a to onda ide malo drugačije (osim ako se za veštaka ne odredi neko zaposlen u CSR, a i to se dešavalo).
Dok se sve to ne raščivija - status kvo - ili kao da se ništa ne dešava, ili po privremenoj meri koja može ko zna kakva da bude...
Dakle, ipak će biti da je do Centra...

Lolita

pre 1 godinu

Covek je radio u opstini na odgovornom poslu, visokoobrazovan i politicki adekvatno obojen. Opstinska sluzba i opstinski centar za soc rad, direktori mocni politicki..eto zasto je Centar odlucio da zazmuri na psihijatrijski slucaj. Devojcicu je to kostalo zivota, a i njenu majku. Mi smo jezivo drustvo a vode nas savrseni idioti.

vazda drugi krivi

pre 1 godinu

Oooo, ima li igde ijedan muskarac da je odgovoran za svoj zivot i postupke ili sve zavisi od toga je li ga nekad neka zena popreko pogledala pa on morao da se pretvori u monstruma

Bg1

pre 1 godinu

slazem se da je omiljena tema sta je centar uradio ili nije uradio iako svako ko iole poznaje prava zna da presudu o vidjanju deteta donosi sud a ne centar. takodje procenu rizika kod nasilja u porodici radi policija a ne centar...

Marko

pre 1 godinu

@Aron

Ti si živi dokaz šta ne valja sa ovim svetom danas. Ove godine zvanično ubijene 22 žene od strane muškaraca. Ni jedan muškarac od strane žene. Monstrum je ubio dete od 2 godine a ti donosiš zaključak da je kriva žena i feministički pokreti?!

Ena

pre 1 godinu

To se zna, korumpirane Institucije u kojima radi svako ko ima vezu. Ovakve pojave su i posledica mizoginije i nasilje prema ženama koje je reakcija na "rat" koji ste vi žene objavile muškarcima u vidu mržnje i marginalizacije. A pogotovo prema onima koji su fini i kulturni. Vi se žene žalite na mizoginiju a ponizavate one koji vas poštuju i koji bi po logici stvari trebali da vam budu saveznici u toj borbi. Pogotovo je izuzetno licemerno što tražite podršku od onih za koje smatrate za mekušce i slabiće?. To bi bilo isto kao da recimo komšija koji me mrzi i radi protiv mene tražio da mu pozajmim pare. Mizoginija i nasilje nad ženama mu dođe i kao neka vrsta " Pokreta otpora" poraženih posle toga sukoba. Pošto ste u tom ratu pobedile i mnoge muškarce ubile u pojam i oterale u izolaciju. Kao što je bio slučaj na primer u nekim zemljama u Evropi posle nacističke okupacije u WW2. Gde su se sprovodile razne sabotaže i diverzije. Ali kao i svakom ratu najviše stradaju nevini.
(Aron, )

O jadni,jadni čoveče- otac ubije dvogodišnje dete, a ti napišeš tiradu o tome kako je to posledica ponašanja žena? Kako te nije sramota? Žene su i ranije bile ubijane, silovane, sakaćene, deca premlaćivana i ubijana, u 90% slučajeva zato što mali narcisi nisu u stanju da se ne izživljavaju na slabijem, pošto nemaju muda da se suprostave jačem " napolju ". Tako je i ovaj ludak to uradio da bi " kaznio " ženu, da bi patila, kao i onaj ludak u Zagrebu, ili bilo gde drugde..

rvat

pre 1 godinu

U Vrnjackoj Banji je u centru za socijalno rad mafija. Oduvek ne samo sada, gledaju samo svij interes. Ne znam sta bi trebalo da se desi da se sve iz korena promeni.

iosonostefan

pre 1 godinu

@w Ceo život je užasan. Rodiš se da bi umro. Glad, bolesti, nesreće, starost. Koliko dece umire svakog dana. Koliko žena izgubi trudnoću... Ma milion loših stvari. Više me ništa ne zgrožava ni ne iznenađuje pa ni ovaj monstrum. Ima ih, bilo ih je i biće ih ko zna koliko. Ubio se. Ok teraj dalje. Da se nije ubio, ubiti ga i teraj dalje opet. Život me pretvorio u robota. Bilo bi idealno da se manje piše o nesrećama. Već utučen narod još više ubijate u pojam.

Aron

pre 1 godinu

To se zna, korumpirane Institucije u kojima radi svako ko ima vezu. Ovakve pojave su i posledica mizoginije i nasilje prema ženama koje je reakcija na "rat" koji ste vi žene objavile muškarcima u vidu mržnje i marginalizacije. A pogotovo prema onima koji su fini i kulturni. Vi se žene žalite na mizoginiju a ponizavate one koji vas poštuju i koji bi po logici stvari trebali da vam budu saveznici u toj borbi. Pogotovo je izuzetno licemerno što tražite podršku od onih za koje smatrate za mekušce i slabiće?. To bi bilo isto kao da recimo komšija koji me mrzi i radi protiv mene tražio da mu pozajmim pare. Mizoginija i nasilje nad ženama mu dođe i kao neka vrsta " Pokreta otpora" poraženih posle toga sukoba. Pošto ste u tom ratu pobedile i mnoge muškarce ubile u pojam i oterale u izolaciju. Kao što je bio slučaj na primer u nekim zemljama u Evropi posle nacističke okupacije u WW2. Gde su se sprovodile razne sabotaže i diverzije. Ali kao i svakom ratu najviše stradaju nevini.

Ana

pre 1 godinu

Moj bivši i otac deteta je psihopata druge vrste, koji svoje dete nije video punih 15 godina, ali uredno plaća alimentaciju (i to visoku, namerno, nije mu toliko odredio sud) a sada je i prepisao stan detetu. Samo da mene unizi. I ne vredi - mene je blokirao odavno po svim kanalima komunikacije, zajednički prijatelji su pokušavali da mu obajsne da nije zdravo za dete da je ne viđa uopšte (sada je već i kasno),a sve to pod izgovorom da neće da viđa dete u mom prisustvu jer i ja nju viđam (zapravo mi živimo zajedno) a da on nije tu?!?! Čovek je za društvo "normalan", ali da je neko u stanju da ne vidi rođeno dete jer se zainatio zbog sudske odluke koja kaže da može da je viđa jednom nedeljno (pošto je bila mala) u mom prisutvu umesto 3 puta bez mene koliko je hteo ... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.

пеђа

pre 1 godinu

ова држава, упркос поносу кад слушамо химну и заставу, је врхунски непријатељ свом народу.
одувек.
нема се у рату шта бранити од своје куће, све даље од тога је узалуд.
држава је ту да узме паре, порезе, таксе, намете, али никад није ту да уведе канализацију, да лечи људе и децу, да заштити жене и децу, заштити раднике, да драстично смањи несреће у саобраћају...

diplomirani psiholog

pre 1 godinu

Da li je procenjivan taj covek u policiji kao moguci pocinilac nasilja u ondosu na dete ili ne? Ako policija nije evidentirala da postoji rizik u odnosu na dete centar nista nije mogao da tu promeni.

Realno

pre 1 godinu

@Aron

Odličan komentar. Svaka čast što si uspeo da tako odlično artikulipšeš zašto su žene krive za ponašanje muškaraca. Uopšte ne razumem sve one fanatične mrzitelje muškog roda koji misle da je problem u muškarcima. Otvorite oči.

Komša

pre 1 godinu

@John
Ovaj slučaj nije takav.
Ovo nije čovek koji je izvrsio krivicno delo nasilja u porodici samo,nego čovek za kojeg je veštačenjem veštaka neuro- psihijatra utvrdjeno da je dusevno bolestan a Sud je bez greške presudio.

Uz presudu o vrenju roditeljskog prava Sud je propisao ,sasvim sigurno i način vidjanja deteta ali i meru obaveznog lečenja za oca.

U takvim uslovima se obično odredjuje mera vidjanja u kontrolisanim uslovima (ne samo u takvim ) i to se može izmeniti samo uz mišljenje neuro-psihijatra kod kojeg se dotični leči.

CSR nema resurse da proceni promenu zdravstvenog stanja kod ovakvih ljudi jer nema psihijatre - niti je Sud to pravo njima dodelio.

Gruba povreda procedure.

Zakaže se vidjenje sa detetom.Patrola policije prisustvuje (vizuelni kontakt) i pedagog ili psiholog koji su vodili slučaj.Ovi poslednji mogu biti i u prostoriji ako postoji opasnost da ce roditelj zloupotrebiti vidjenje da huška dete protiv roditelja sa kojim živi .

Deca imaju potrebu da imaju oba roditelja bez obzira na odnos tih roditelja.
Zato ne treba zloupotrebljavati ovaj slučaj da bi se nanosila steta nekoj deci i nekim roditeljima iako nisu ovakvi.
A rekao bih da se to nehotično,pojednostavljenim pogledom na ovaj dogadjaj radi.

Svaki slučaj je slučaj za sebe.
Samo su srecne porodice iste.

Arna

pre 1 godinu

@ (Pollo, 6. oktobar 2022 13:25

Potpuno razumem o cemu pisete. Ja sam najsrecnija bila kad je moj otac radio, a smene su mu bile po 12 sati. Niti bi mi nedostajao, niti sad imam potrebu da ga vidjam. Njegovo maltretiranje, I psihicko, I fizicko, ostavilo je previse posledica, i to su gluposti da su detetu potrebna dva roditelja. Potreban je RODITELJ, ali PRAVI, pa sad ako je jedan, onda jedan, a ne neko ko je to samo po imenu.

OMG!!??

pre 1 godinu

Tako biva kad u rijaliti drzavi po centrima za socijalni rad zaposljavaju partijske poslusnike a ne kvalifikovane socijalne radnike.
lose je a bice jos gore !!!

Citajte napisano

pre 1 godinu

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.
(Zemunac, 06. oktobar 2022 15:27)

Aj' ne izvrci. Zena je rekla da je problem sto otac nije hteo da vidja dete, a ne nju. Zamisli toliko su deriste da neces da vidjas dete jer mrzis bivseg partnera. Pa moze li jadnije?

Ana

pre 1 godinu

@Zemunac

Naravno da sam prihvatila, jel treba da odbijem? Sam je to omogućnio, niko mu nije oteo, uostalom daje svom detetu. Problem je namera, a upravo je postigao, evo, i kroz ovaj komentar - sad ću sebe da izložim mučeništvu, daću sve iako mi ništa niko ne traži, samo neću dati detetu mogućnost da ima oca. A majku će svi napadati, jer, nije gadljiva na pare.
A poenta je - taj nečovek "plaća" to da ne bude otac i ne snosi nikakvu moralnu odgovornost, stalno se pozivajući na to da "ima pravo koje ne mora da ostvari", a pri tome nanosi nepopravljivu štetu za koju nema rešenja.
A svako ko želi da dozvoli detetu od 2, 3 4 godine da nasamo bude sa nepoznatim čovekom, pa makar to bio i otac, neka izvoli, kod mene to ne prolazi. Bar u tom segmentu sam mogla da zaštitim dete od traume, ako već od svega ostalog nisam.

w

pre 1 godinu

... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.
(Ana, 6. oktobar 2022 12:53)

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.
(Zemunac, 6. oktobar 2022 15:27)

Nekada je psihicko zlostavljanje gore od fizickog ... a najgore je kombinovano, pogotovo ako je epilog okoncanje zivota ubistvom, ili samoubistvom, kao jedinim izlazom u slucaju konstatnog zlostavljanja ...

riba i smrdljiva glava

pre 1 godinu

Dakle, ipak će biti da je do Centra...
(John

Da centri ne rade svoj posao to je odavno poznato ali je pitanje kakvi smo ljudi i ko je sve zatajio kad nam takve ustanove trebaju. Ne mozemo ocekivati da neko vadi kestenje koje sami u vatru bacamo.

Ghshssh

pre 1 godinu

To apsolutno nema nikakvog smisla. I sve to zbog kojekakvih ljudskih prava gde se plaše da će možda ugroziti ovoga ili onoga. A to što se ugrožava kompletan slučaj, nikom ništa.
(Masariko, 6. oktobar 2022 12:04)
Nije to zbog ljudskih prava, već jednostavno sudstvo ne radi.

John

pre 1 godinu

(Komša, 6. oktobar 2022 14:59)

Mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja (na slobodi ili u zatvorenom) može da se odredi samo u krivičnom postupku.
Isto tako, način viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi može da se uredi samo u parničnom postupku.
A ti si pomešao i babe i žabe... Samim tim, ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika...
Postupak u kome će istovremeno brak da bude razveden, dete povereno jednom roditelju i uređeno viđanje sa drugim, i tom drugom roditelju određena mera bezbednosti lečenja - ne postoji.

Svaki slučaj jeste slučaj za sebe. Ali se u mnogima ponavljaju istovetni obrasci ponašanja.

Bzvz

pre 1 godinu

Aron tako fin i kulturan a zene ga izbegavaju, cudo jedno. Odavno se vidi da nije pod libelom i treba da potrazi strucnu procenu. Opet on je sebi divan a krive su mu zene jer mu ne daju. Pa nije to tvoje ljudsko pravo covece. Tj incelu.
Zamisli coveka koji redovno kuka sto se ne ozakoni prostitucija pa da on plati. A oglasi puni. Nego ne moze on mimo zakona...

Mladen

pre 1 godinu

@Komsa - a sta je trebalo, da ona vuce za rukav oca da vidja dete?
Oca koji to dete nije vidjao nikada, i sad odjednom ti ocekujes da roditelj uzme dete i da ga odvede i ostavi kod drugog roditelja sa kojim malisan nema nikakvu vezu i da se izgubi u vidu lastinog repa?
Pa kako bi se to dete osecalo da ga majka ostavlja sa nepoznatim covekom?

Si realan ti?

Zamisli tvoja zena ode od tebe, ostavi dete, nece da vidja dete godinama i ti bi posle uzeo dete i odveo kod te zene posle 7\8 godina i ostavio joj ga tek tako?

Ja ne verujem sta citam..

dk

pre 1 godinu

Živimo u zemlji u kojoj se sve može preko veze. Ako mu je bilo određeno psihijatrisko lečenje uz opužbu nasilja u porodici, kako mu je dozvoljeno da viđa dete? I ko mu je dozvolio? Nadam se da je sada ta osoba svesna šta je uradila i kome je to dozvolila, a mi ostali svesni za propast sistema u kome živimo. Prestanimo da gazimo sopstveni sistem jer poznajemo ovog i onog.

Komša

pre 1 godinu

@Ana

Ok. Dete je bilo malo a on nije hteo da ga vidja u vasem prisustvu.
Šta ste uradili vi kada je dete poraslo?
Da li ste predložili da je otac vidja u CSR bez vaseg prisustva u početku dok radnici Centra ne zaključe da je odnos izmedju oca i deteta uspostavljen i da mogu nesmetano da se vidjaju?

S obzirom da je otac ispunjavao sve ostale obaveze,da je čak bio izdašniji nego što je to zakonski obavezan bil9 bi logično da ste napravili taj korak - otišli do CSR i zamolili ih da ugovore sa ocem deteta vidjanje bez vaseg prisustva.

Znate,roditelj sa kojim dete živi je u obavezi da ne ometa normalan odnos drugog roditelja sa detetom.
Ako to radi ,čak koristeci prvobitnu losu odluku drugog roditelja onda ulazi u proces koji se naziva "emotivno kidnapovanje deteta" i steti detetu.

Treba nekad pobediti sebe i svoj ego da bi bili roditelj. Dete je važnije i od vas i od oca.
Pomirite se sa time da za njega ne pistojite i nemojte dozvoliti da se vaš odnos prema ocu reflektuje na roditeljstvo.

Roditelj na prvom, a majka na drugom mestu

pre 1 godinu

Treba nekad pobediti sebe i svoj ego da bi bili roditelj. Dete je važnije i od vas i od oca.
Pomirite se sa time da za njega ne pistojite i nemojte dozvoliti da se vaš odnos prema ocu reflektuje na roditeljstvo.
(Komša, 6. oktobar 2022 16:28)

E, za to je potrebna širina i dubina bića. Moj biviši supružnik je dozvolio da sa detetom napustim inostranstvo, ali je onda rešio da se ne javlja. Ja sam je (6 godina je imala) svaki put kada pita je li zvao tata lagala da je zvao, ali da je ona spavala, da je rekao da je voli najviše na svetu, kupim poklon i kažem ovo je poslao tata, lagala da je rekao da će doći uskoro... snimala i slikala njene pozdrave njemu, slala na mejl... tada nije bilo vocapa i vibera... sve dok se nakon godinu i po dana nije javio. Onda je počeo sa njom po malo da se čuje, pa opet prestane da se javlja... pa je počeo i da dolazi... pa da je vodi na more. To je bio bolan i težak proces od nekih 5 godina u kome sam ja najviše patila zbog nje. Ona nijednog trenutka nije osetila ništa - jer sam ja dala svoj maksimum da ne prihvatim kao istinu da on neće kontakt sa njom, nego da je njegov bes i ljutnja na mene nešto što će proći. I prošlo je.
Danas je ona punoletna, njih dvoje imaju sjajan odnos zahvaljujući mom neodustajanju od toga da on njoj bude i ostane roditelj - doduše na daljinu, ali je tu - prisutan je u njenom životu. Odnos sa mnom je isto korektan u međuvremenu, čak i prijateljski. Ako ima Boga, mislim da sam zaslužila raj.

Dr Mr

pre 1 godinu

moja bivsa se klela da sam ja truli materijalista, a ona produhovljena dusa....kad smo se razveli odjednom je vazno materijalno, setila se posle 7 godina braka u kome je kupila jedan otorac a isti iznela posle razvoda...1 dinara nije davala u kucu za vreme braka...sad trazi milione avione kamione...kaze ti zaradjujes , to je za decu...sad joj trebaju nova kola, i to nije za nju vec za jadnu decu..sve sw svodi na moji jadnu decu a nikako za njenu produhovljenu dusu..

Ok

pre 1 godinu

A sto se ne govori o zenama psihopatama? Ko je njima dodelio decu? Zasto se nisu vodile rasprave po televizijama kada su zene ubijale decu? Setimo se zenskog monsruma sa Bezanije, koja je bacila dete od tri godine sa sestog sprata, ili one sto je vrelom vodom ubila decaka od dve godine. Ko je njima dodelio decu?
(bgd, 7. oktobar 2022 10:59)
Ko im je dodelio?
Ko kaze da su ih ocevi uopste hteli? 90% muskaraca kada se razvede nece decu, hoce novi zivot od nule. Sta se pravite ludi, nece cak ni pola pola da brinu o deci, ne zanima ih.

Marija

pre 1 godinu

@bgd
Nije uopste tema dal je pocinilac zensko ili musko. Tema je kako je promaklo sistemu da roditelj, u ovom slucaju otac, nije bio mentalno zdrav a dobio je da provodi vreme sam sa detetom.
Naravno, ubacio se ovaj Aron i par likova i poceli o zenama koje ubistavaju muskarce i sl. i otisla tema na tu stranu.
Katastrofa je sta se desilo detetu, od strane nekoga ko je trebao da je cuva kao oko svoje.

Hehe

pre 1 godinu

Alimentaciju nema sanse da dobije jer ovaj dzabalebaros nigde ne radi, eto najbolji primer, zene se zalecu i lepe na "opasne" likove i mangupe i ako vide ko su sta su pa posle na zalost vecina njih snosi posledice.
(Noby, 7. oktobar 2022 09:39)
Takvi ne ubijaju. Ubija ovaj fini lik sa dobrim poslom u opstini, ozbiljan i odgovoran.

John

pre 1 godinu

(Komša, 6. oktobar 2022 16:11)

"Svaka stranka u postupku ima pravo da ospori navode CSR i da traži veštačenje."

Svako ovde ima razna prava, pa ne znači da će ih i ostvariti.

"Nalaz sudskog veštaka neuropsihijateijske struke je jači od mišljenja CSR"

Nije. Najpre, ne može a bude jači ako ga uopšte nema. A drugo, najjače je ono što u presudi piše. Sud ni mišljenje veštaka nije dužan da uvaži.
(a zaboravio si i superveštačenje...)


"a u ovoj 100% CSR moze da preporuči veštačenje "

Lepo si napisao - MOŽE. Od "Može" do "Hoće" (a pogotovo do "Mora") udaljenost se meri svetlosnim godinama.


"mogu da uoče indikatore koji ukazuju na postojanje dusevne bolesti ili psihičkog poremecaja "

U takvim slučajevima se, obično, isprepadaju od njega pa ne smeju ništa da rade ili, eventualno, gledaju da što brže otaljaju slučaj da skinu ludaka s vrata (po starom dobrom običaju "brigo moja pređi na drugoga")


"Sud je uredio način vidjanja na osnovu mišljenja veštaka.
Sud je naložio lečenje ocu deteta. "

Opet trpaš zajedno dva postupka koji veze nemaju jedan s drugim...

maja

pre 1 godinu

@
Jeste, sud donosi (konačnu) odluku, ali prethodno mora da pribavi mišljenje CSR. Pošto sud ipak nema strućna znanja da proceni te stvari, mišljenje CSR se, po pravilu, uvažava.
Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika. Gotovo da nema pocesnih mehanizama da se utiče na to mišljenje.
CSR nije veštak, pa da može da ide prigovor na nalaz veštaka. Mišljenje nije nikakva odluka, pa da može da se napada u upravnom postupku. Ne može čak ni da se traži drugo mišljenje (drugog CSR), niti da stranka podnese "mišljenje" sa svoje strane
Jedino što ostaje da stranka ima mnogo dobrog advokata koji ume i hoće da "zagrize", pa da onda iz petnih žila napada mišljenje CSR, sve u nadi da će sud ipak da odredi veštačenje, a to onda ide malo drugačije (osim ako se za veštaka ne odredi neko zaposlen u CSR, a i to se dešavalo).
Dok se sve to ne raščivija - status kvo - ili kao da se ništa ne dešava, ili po privremenoj meri koja može ko zna kakva da bude...
Dakle, ipak će biti da je do Centra...
(John)

A onda je lutrija i koje vestake psihijatrije i psihologije cete dobiti ili vestake koje institucije koja se bavi psihijatrijom... i tu rade svakakvi... secate se da vestaci psihijatriji i psiholozi iz Laze dali dete onom monstrumu iz Rakovice, a on ubio i klinca i bivsu zenu... Ko ima tu nesrecu da mora na sudu da se bori za sigurnost deteta tom nek je Bog u pomoci!

Komša

pre 1 godinu

@John

"Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika..."

Svaka stranka u postupku ima pravo da ospori navode CSR i da traži veštačenje.

To podrazumeva da stranka veštačenje i plati. Čak ako druga strana,ona koja veštačenje nije tražila nema novca (dovoljna izjava da nema sredstava) teret placanja pada na podnosioca zahteva.
Veštače se oba rodititelja i deca ako za to ima potrebe. To kosta ukupno 100- 150000 dinara...

I to se može osporavati.

Nalaz sudskog veštaka neuropsihijateijske struke je jači od mišljenja CSR.

Kada su ovakve situacije u pitanju ,a u ovoj 100% CSR moze da preporuči veštačenje (baš kako si napisao) jer postoje indikatori da se radi o dusevnom oboljenju a takva ocena prevazilazi kompetencije zaposlenih u centru - oni su uglavnom psiholozi i mogu da uoče indikatore koji ukazuju na postojanje dusevne bolesti ili psihičkog poremecaja ali ne mogu da daju dijagnozu.

Ovde je greška CSR sledeca.

Sud je uredio način vidjanja na osnovu mišljenja veštaka.
Sud je naložio lečenje ocu deteta.
CSR nije u ovom slucaju mogao da menja način vidjenja bez odluke Suda i psihijatra koji leči roditelja.

bgd

pre 1 godinu

A sto se ne govori o zenama psihopatama? Ko je njima dodelio decu? Zasto se nisu vodile rasprave po televizijama kada su zene ubijale decu? Setimo se zenskog monsruma sa Bezanije, koja je bacila dete od tri godine sa sestog sprata, ili one sto je vrelom vodom ubila decaka od dve godine. Ko je njima dodelio decu?

Noby

pre 1 godinu

Ti si živi dokaz šta ne valja sa ovim svetom danas. Ove godine zvanično ubijene 22 žene od strane muškaraca. Ni jedan muškarac od strane žene. Monstrum je ubio dete od 2 godine a ti donosiš zaključak da je kriva žena i feministički pokreti?!
(Marko, 6. oktobar 2022 17:19)

I ako se ne slazem sa komentarom na koji si odgovorio mislim da jeste delimicno tacan kao i tvoj, da se zene ne udaju za takve psihopate manje bi ih i bilo ubijeno. Evo lepog primera iz mog susedstva, lik tipican "mangup" i propalitet, imao gomilu devojaka, 5 njih se bukvalno otimalo o njega pre nego sto se ozenio, sa ovom sto se ozenio stvorili dvoje dece ali on po starom izlasci, zurke, nigde ne radi, posle par godina njegovoj zeni prekipi pokupi decu i ode, on posle 2 dana doveo drugu dok ona sada sama brine o dvoje dece sama. Alimentaciju nema sanse da dobije jer ovaj dzabalebaros nigde ne radi, eto najbolji primer, zene se zalecu i lepe na "opasne" likove i mangupe i ako vide ko su sta su pa posle na zalost vecina njih snosi posledice.

Komša

pre 1 godinu

Komsa - a sta je trebalo, da ona vuce za rukav oca da vidja dete?
Oca koji to dete nije vidjao nikada, i sad odjednom ti ocekujes da roditelj uzme dete i da ga odvede i ostavi kod drugog roditelja sa kojim malisan nema nikakvu vezu i da se izgubi u vidu lastinog repa?
Pa kako bi se to dete osecalo da ga majka ostavlja sa nepoznatim covekom?

Si realan ti?

Zamisli tvoja zena ode od tebe, ostavi dete, nece da vidja dete godinama i ti bi posle uzeo dete i odveo kod te zene posle 7\8 godina i ostavio joj ga tek tako?

Ja ne verujem sta citam..
(Mladen, 7. oktobar 2022 12:42) 

Pročitaj komentar @ roditelj na prvom mestu ,majka na drugom...

Zrelo,odgovorno razmisljanje jedne majke.
Na to sam ,i na mnoge slične situacije mislio.

Dobro deteta je na prvom mestu. Nase medjusobne razmirice koje i dovode do razvoda obično tokom brakorazvodne parnice dodju do velike netrpeljivosti.
U takvim "borbenim" okolnostima roditelji često zaborave na dete.

Kada na kraju balade Sud odredi jednog roditelja kod kojeg ce dete živeti to znači da je procenjeno da je taj roditelj savesniji,pogodniji.

Onda treba da se tako i ponaša.
Mora da izbegava da onog drugog roditelja predstavlja detetu u lošem svetlu ,čak i kada ovaj greši.

U situaciji kada zbog raznih okolnosti dete nije vidjalo drugog roditelja duže vreme mora čak da pripremi dete za vidjanje sa tim roditeljem. Ako ta osoba ne zna kako onda treba da trazi pomoc CSR da joj pomognu.

Komša

pre 1 godinu

@John
"Mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja (na slobodi ili u zatvorenom) može da se odredi samo u krivičnom postupku.
Isto tako, način viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi može da se uredi samo u parničnom postupku.
A ti si pomešao i babe i žabe... Samim tim, ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika..."

Nisam ja pomešao - život je pomešao,nažalost.

U parničnom postupku je uredjeno vidjanje deteta - u kontrolisanim uslovima.
U krivičnom postupku je osudjen na uslovnu kaznu i obaveznu meru lečenja.
Pre toga ,jos 2017. dobio je zabranu ptilaska oštecenoj,osim kada su sudjenja u pitanju.

Dakle,nije rec o optuzbama majke o kojima bi se moglo raspravljati kada CSR odlučuje o nečemu vec o sudskim presudama koje su to potvrdile i parničnoj presudi.

U takvim situacijama se vidjenje organizuje uz obavezno prisustvo policije i CSR kontroliše i eventualni napredak problematicnog roditelja i potrebno je mnogo vremena da taj roditelj može vidjati dete u CSR bez policije a kamo li bez ičijeg prisustva.

I u takvim čak situacijama može doci do nasilja sa tragičnim posledicama - imali smo dva takva slucaja pre nekoliko godina.
Jedan u Rakovici ,kada je stradalo dete i jedan na Novom Beogradu kada je stradala žena.

Aron

pre 1 godinu

To se zna, korumpirane Institucije u kojima radi svako ko ima vezu. Ovakve pojave su i posledica mizoginije i nasilje prema ženama koje je reakcija na "rat" koji ste vi žene objavile muškarcima u vidu mržnje i marginalizacije. A pogotovo prema onima koji su fini i kulturni. Vi se žene žalite na mizoginiju a ponizavate one koji vas poštuju i koji bi po logici stvari trebali da vam budu saveznici u toj borbi. Pogotovo je izuzetno licemerno što tražite podršku od onih za koje smatrate za mekušce i slabiće?. To bi bilo isto kao da recimo komšija koji me mrzi i radi protiv mene tražio da mu pozajmim pare. Mizoginija i nasilje nad ženama mu dođe i kao neka vrsta " Pokreta otpora" poraženih posle toga sukoba. Pošto ste u tom ratu pobedile i mnoge muškarce ubile u pojam i oterale u izolaciju. Kao što je bio slučaj na primer u nekim zemljama u Evropi posle nacističke okupacije u WW2. Gde su se sprovodile razne sabotaže i diverzije. Ali kao i svakom ratu najviše stradaju nevini.

Marko

pre 1 godinu

Postupci jako dugo traju jer je dobar deo tih prijava za porodi;no nasilje nad zenama lazna, odnosno zena prijavi muza za nasilje po savetu advokata da bi imala bolju poziciju pred sudom.

Ana

pre 1 godinu

Moj bivši i otac deteta je psihopata druge vrste, koji svoje dete nije video punih 15 godina, ali uredno plaća alimentaciju (i to visoku, namerno, nije mu toliko odredio sud) a sada je i prepisao stan detetu. Samo da mene unizi. I ne vredi - mene je blokirao odavno po svim kanalima komunikacije, zajednički prijatelji su pokušavali da mu obajsne da nije zdravo za dete da je ne viđa uopšte (sada je već i kasno),a sve to pod izgovorom da neće da viđa dete u mom prisustvu jer i ja nju viđam (zapravo mi živimo zajedno) a da on nije tu?!?! Čovek je za društvo "normalan", ali da je neko u stanju da ne vidi rođeno dete jer se zainatio zbog sudske odluke koja kaže da može da je viđa jednom nedeljno (pošto je bila mala) u mom prisutvu umesto 3 puta bez mene koliko je hteo ... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.

Realno

pre 1 godinu

@Aron

Odličan komentar. Svaka čast što si uspeo da tako odlično artikulipšeš zašto su žene krive za ponašanje muškaraca. Uopšte ne razumem sve one fanatične mrzitelje muškog roda koji misle da je problem u muškarcima. Otvorite oči.

diplomirani psiholog

pre 1 godinu

Da li je procenjivan taj covek u policiji kao moguci pocinilac nasilja u ondosu na dete ili ne? Ako policija nije evidentirala da postoji rizik u odnosu na dete centar nista nije mogao da tu promeni.

Zemunac

pre 1 godinu

Moj bivši i otac deteta je psihopata druge vrste, koji svoje dete nije video punih 15 godina, ali uredno plaća alimentaciju (i to visoku, namerno, nije mu toliko odredio sud) a sada je i prepisao stan detetu. Samo da mene unizi. I ne vredi - mene je blokirao odavno po svim kanalima komunikacije, zajednički prijatelji su pokušavali da mu obajsne da nije zdravo za dete da je ne viđa uopšte (sada je već i kasno),a sve to pod izgovorom da neće da viđa dete u mom prisustvu jer i ja nju viđam (zapravo mi živimo zajedno) a da on nije tu?!?! Čovek je za društvo "normalan", ali da je neko u stanju da ne vidi rođeno dete jer se zainatio zbog sudske odluke koja kaže da može da je viđa jednom nedeljno (pošto je bila mala) u mom prisutvu umesto 3 puta bez mene koliko je hteo ... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.
(Ana, 6. oktobar 2022 12:53)

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.

šarena veverica

pre 1 godinu

Pa šta, važno da nije gej. Tradicionalne vrednosti prvo, pa sve drugo.
Ako je vernik i hetero, može i da davi, koga se smatra

Bg1

pre 1 godinu

slazem se da je omiljena tema sta je centar uradio ili nije uradio iako svako ko iole poznaje prava zna da presudu o vidjanju deteta donosi sud a ne centar. takodje procenu rizika kod nasilja u porodici radi policija a ne centar...

iosonostefan

pre 1 godinu

@w Ceo život je užasan. Rodiš se da bi umro. Glad, bolesti, nesreće, starost. Koliko dece umire svakog dana. Koliko žena izgubi trudnoću... Ma milion loših stvari. Više me ništa ne zgrožava ni ne iznenađuje pa ni ovaj monstrum. Ima ih, bilo ih je i biće ih ko zna koliko. Ubio se. Ok teraj dalje. Da se nije ubio, ubiti ga i teraj dalje opet. Život me pretvorio u robota. Bilo bi idealno da se manje piše o nesrećama. Već utučen narod još više ubijate u pojam.

Komša

pre 1 godinu

@Ana

Ok. Dete je bilo malo a on nije hteo da ga vidja u vasem prisustvu.
Šta ste uradili vi kada je dete poraslo?
Da li ste predložili da je otac vidja u CSR bez vaseg prisustva u početku dok radnici Centra ne zaključe da je odnos izmedju oca i deteta uspostavljen i da mogu nesmetano da se vidjaju?

S obzirom da je otac ispunjavao sve ostale obaveze,da je čak bio izdašniji nego što je to zakonski obavezan bil9 bi logično da ste napravili taj korak - otišli do CSR i zamolili ih da ugovore sa ocem deteta vidjanje bez vaseg prisustva.

Znate,roditelj sa kojim dete živi je u obavezi da ne ometa normalan odnos drugog roditelja sa detetom.
Ako to radi ,čak koristeci prvobitnu losu odluku drugog roditelja onda ulazi u proces koji se naziva "emotivno kidnapovanje deteta" i steti detetu.

Treba nekad pobediti sebe i svoj ego da bi bili roditelj. Dete je važnije i od vas i od oca.
Pomirite se sa time da za njega ne pistojite i nemojte dozvoliti da se vaš odnos prema ocu reflektuje na roditeljstvo.

Dr Mr

pre 1 godinu

moja bivsa se klela da sam ja truli materijalista, a ona produhovljena dusa....kad smo se razveli odjednom je vazno materijalno, setila se posle 7 godina braka u kome je kupila jedan otorac a isti iznela posle razvoda...1 dinara nije davala u kucu za vreme braka...sad trazi milione avione kamione...kaze ti zaradjujes , to je za decu...sad joj trebaju nova kola, i to nije za nju vec za jadnu decu..sve sw svodi na moji jadnu decu a nikako za njenu produhovljenu dusu..

Komša

pre 1 godinu

@John

"Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika..."

Svaka stranka u postupku ima pravo da ospori navode CSR i da traži veštačenje.

To podrazumeva da stranka veštačenje i plati. Čak ako druga strana,ona koja veštačenje nije tražila nema novca (dovoljna izjava da nema sredstava) teret placanja pada na podnosioca zahteva.
Veštače se oba rodititelja i deca ako za to ima potrebe. To kosta ukupno 100- 150000 dinara...

I to se može osporavati.

Nalaz sudskog veštaka neuropsihijateijske struke je jači od mišljenja CSR.

Kada su ovakve situacije u pitanju ,a u ovoj 100% CSR moze da preporuči veštačenje (baš kako si napisao) jer postoje indikatori da se radi o dusevnom oboljenju a takva ocena prevazilazi kompetencije zaposlenih u centru - oni su uglavnom psiholozi i mogu da uoče indikatore koji ukazuju na postojanje dusevne bolesti ili psihičkog poremecaja ali ne mogu da daju dijagnozu.

Ovde je greška CSR sledeca.

Sud je uredio način vidjanja na osnovu mišljenja veštaka.
Sud je naložio lečenje ocu deteta.
CSR nije u ovom slucaju mogao da menja način vidjenja bez odluke Suda i psihijatra koji leči roditelja.

Olga

pre 1 godinu

Ne smeju se dodeljivati deca roditeljima osumnjičenim ili osuđenim za nasilje u porodici. Treba krivićno da odgovaraju svi koji su omogućili ili doneli ovakvu odluku.

w

pre 1 godinu

zaista bi voleo da postoji Bog i pakao i da doticni tamo dobije adekvatnu kaznu ... zamislite sta je detetu prolazilo kroz misli dok ju je otac davio, osoba od koje svako dete ocekuje zastitu ... uzas

Komša

pre 1 godinu

@John
Ovaj slučaj nije takav.
Ovo nije čovek koji je izvrsio krivicno delo nasilja u porodici samo,nego čovek za kojeg je veštačenjem veštaka neuro- psihijatra utvrdjeno da je dusevno bolestan a Sud je bez greške presudio.

Uz presudu o vrenju roditeljskog prava Sud je propisao ,sasvim sigurno i način vidjanja deteta ali i meru obaveznog lečenja za oca.

U takvim uslovima se obično odredjuje mera vidjanja u kontrolisanim uslovima (ne samo u takvim ) i to se može izmeniti samo uz mišljenje neuro-psihijatra kod kojeg se dotični leči.

CSR nema resurse da proceni promenu zdravstvenog stanja kod ovakvih ljudi jer nema psihijatre - niti je Sud to pravo njima dodelio.

Gruba povreda procedure.

Zakaže se vidjenje sa detetom.Patrola policije prisustvuje (vizuelni kontakt) i pedagog ili psiholog koji su vodili slučaj.Ovi poslednji mogu biti i u prostoriji ako postoji opasnost da ce roditelj zloupotrebiti vidjenje da huška dete protiv roditelja sa kojim živi .

Deca imaju potrebu da imaju oba roditelja bez obzira na odnos tih roditelja.
Zato ne treba zloupotrebljavati ovaj slučaj da bi se nanosila steta nekoj deci i nekim roditeljima iako nisu ovakvi.
A rekao bih da se to nehotično,pojednostavljenim pogledom na ovaj dogadjaj radi.

Svaki slučaj je slučaj za sebe.
Samo su srecne porodice iste.

bgd

pre 1 godinu

A sto se ne govori o zenama psihopatama? Ko je njima dodelio decu? Zasto se nisu vodile rasprave po televizijama kada su zene ubijale decu? Setimo se zenskog monsruma sa Bezanije, koja je bacila dete od tri godine sa sestog sprata, ili one sto je vrelom vodom ubila decaka od dve godine. Ko je njima dodelio decu?

John

pre 1 godinu

Prvo, deca nisu stvari pa da se "dodeljuju". Deca se "poveravaju".
Drugo, praksa Centara za soc. rad je da, šta god otac uradio majci deteta, ima pravo da viđa dete (čak i u slučaju kad ubije Boga u njoj na očigled deteta)

Nego, interesantna je jedna stvar. Znate li šta sve moraju da prođu parovi koji žele da usvoje dete. Mora se i kod psihologa i kod psihijatra, proverava se (ne)osuđivanost... (realno, lakše se dobija posao u BIA/VBA). I odbijaju za najmanje sitnice. A za, bukvalno, sto puta veće, jače, gore i opasnije stvari, dozvoliće da dete bude sa roditeljem. Ili, konkretno - ko je čak i prekršajno osuđivan, neće moći da usvoji; ko je krivično osuđivan za prebijanje, pa i pokušaj ubistva svoje (bivše)žene, sasvim normalno će moći da viđa decu koju ima sa tom ženom.

Ovde, nažalost, nikakve izmene zakona ne mogu da pomognu jer nije reč da je zakon loš. Nita mu ne fali. Problem su oni koji ga tumače, i ono šta na početku rekoh - praksa. A svi znamo da se to teško do nikako menja.

Strasno

pre 1 godinu

@Aron Ti si covece stvarno bolestan, ne znam ni sto ti administratori pustaju komentar na ovakvu vest uopste. Alooo ubijeno je dete od 2 godine ni krivo ni duzno a ti frustiran zenskim svetom pises o mizogoniji. Daj malo postovanja ako uopste imas i za toliko pameti

Ana

pre 1 godinu

@Zemunac

Naravno da sam prihvatila, jel treba da odbijem? Sam je to omogućnio, niko mu nije oteo, uostalom daje svom detetu. Problem je namera, a upravo je postigao, evo, i kroz ovaj komentar - sad ću sebe da izložim mučeništvu, daću sve iako mi ništa niko ne traži, samo neću dati detetu mogućnost da ima oca. A majku će svi napadati, jer, nije gadljiva na pare.
A poenta je - taj nečovek "plaća" to da ne bude otac i ne snosi nikakvu moralnu odgovornost, stalno se pozivajući na to da "ima pravo koje ne mora da ostvari", a pri tome nanosi nepopravljivu štetu za koju nema rešenja.
A svako ko želi da dozvoli detetu od 2, 3 4 godine da nasamo bude sa nepoznatim čovekom, pa makar to bio i otac, neka izvoli, kod mene to ne prolazi. Bar u tom segmentu sam mogla da zaštitim dete od traume, ako već od svega ostalog nisam.

Noby

pre 1 godinu

Ti si živi dokaz šta ne valja sa ovim svetom danas. Ove godine zvanično ubijene 22 žene od strane muškaraca. Ni jedan muškarac od strane žene. Monstrum je ubio dete od 2 godine a ti donosiš zaključak da je kriva žena i feministički pokreti?!
(Marko, 6. oktobar 2022 17:19)

I ako se ne slazem sa komentarom na koji si odgovorio mislim da jeste delimicno tacan kao i tvoj, da se zene ne udaju za takve psihopate manje bi ih i bilo ubijeno. Evo lepog primera iz mog susedstva, lik tipican "mangup" i propalitet, imao gomilu devojaka, 5 njih se bukvalno otimalo o njega pre nego sto se ozenio, sa ovom sto se ozenio stvorili dvoje dece ali on po starom izlasci, zurke, nigde ne radi, posle par godina njegovoj zeni prekipi pokupi decu i ode, on posle 2 dana doveo drugu dok ona sada sama brine o dvoje dece sama. Alimentaciju nema sanse da dobije jer ovaj dzabalebaros nigde ne radi, eto najbolji primer, zene se zalecu i lepe na "opasne" likove i mangupe i ako vide ko su sta su pa posle na zalost vecina njih snosi posledice.

dezirni_radnik

pre 1 godinu

omiljena tema naseg drustva je sta je centar za socijalni rad lose uradio, policija nije procenila rizik po dete, sudstvo izreklo obaveznu meru lecenja sa slobode, vestaci procenili da je mera adekvatna.. ceo sistem ne valja

Pollo

pre 1 godinu

Decu i zene u sake nasilnika gura prvo porodica, zatim drustvo, policija, sudstvo, socialni radnici... Ne retko cak i mediji koji daju prostor onima koji zagovaraju i traze opravdanje u naslnim delima.
Ja sam (to sam prilicno kasno shavtio) imao srecu pa sam odrastao sa zenama (njih 5). Drug iz detinstva je zbog nasilnog oca cesto bezao kod nas samo zbog toga jer su ostali drugovi svi imali oceve. Niko nikad tog nasilnika nije zaustavio. Svi su znali da je nasilnik i to nikome nije bilo bitno jer je on muskarac, glava porodice, sta ce zena i deca bez njega. Kad je umro, porodica zazivela.

Muskarac

pre 1 godinu

Odličan komentar. Svaka čast što si uspeo da tako odlično artikulipšeš zašto su žene krive za ponašanje muškaraca. Uopšte ne razumem sve one fanatične mrzitelje muškog roda koji misle da je problem u muškarcima. Otvorite oči.
(Realno, 06. oktobar 2022 12:54

Sve u svemu, ni za jedno devijantno ponasanje muzkarca prema fizicki slabijima taj muskarac nije odgovoran?
Svaka vam cast na zakljucku i na "muzevnosti"

pera kojot

pre 1 godinu

Krivično da odgovaraju službena lica i da promene profesiju!!!
(Branka, 06. oktobar 2022 11:55)

Slazem se i vestak koji je procenio da se taj covek leci sa slobode i sudija koja je to resenje donela i inspektor koji nije prepoznao rizik u odnosu oca i deteta.

Bas me zanima

pre 1 godinu

@Aron - sto se ne pobunis tako protiv "nepravde" koja se cini od strane poslodavaca, lokalnih krimosa, siledzija nego samo protiv zena i dece?

w

pre 1 godinu

... bolje neka ga nema. Samo da znate da ima i takvih slučlajeva koji su gori i za majku i za dete od fizičkog nasilja, ovo je već ostavilo ozbiljne psihičke posledice na nas dve. Kako takve likove kažnjavati? Ja bih to na 40 godina koliko sutra.
(Ana, 6. oktobar 2022 12:53)

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.
(Zemunac, 6. oktobar 2022 15:27)

Nekada je psihicko zlostavljanje gore od fizickog ... a najgore je kombinovano, pogotovo ako je epilog okoncanje zivota ubistvom, ili samoubistvom, kao jedinim izlazom u slucaju konstatnog zlostavljanja ...

vazda drugi krivi

pre 1 godinu

Oooo, ima li igde ijedan muskarac da je odgovoran za svoj zivot i postupke ili sve zavisi od toga je li ga nekad neka zena popreko pogledala pa on morao da se pretvori u monstruma

Citajte napisano

pre 1 godinu

Po tebi je gore sto bivsi muz ne moze da te vidi ocima, nego da i tebe i dete ubije?? Da ti zelis da dete vidi oca ne bi se gurala da budes prisutna. Koliko vidim novac i stan si prihvatila, nisi gadljiva. Bice da je problem u tebi.
(Zemunac, 06. oktobar 2022 15:27)

Aj' ne izvrci. Zena je rekla da je problem sto otac nije hteo da vidja dete, a ne nju. Zamisli toliko su deriste da neces da vidjas dete jer mrzis bivseg partnera. Pa moze li jadnije?

Masariko

pre 1 godinu

Ko je jednom imao posla sa sudstvom zna da su procesi toliko dugi (iz raznih opravdanih i pogotovu neopravdanih razloga) da pravda postaje besmislena. Čeka se na ročište po četiri-pet meseci, i onda kada dođe termin, sudija na bolovanju, ili na nekom seminaru u inostranstvu, i sve se odloži za još četiri meseca. Pa posle se ne pojavi jedna strana, pa se ponovo isto tako odloži. A neki slučajevi su zaista hitni. To apsolutno nema nikakvog smisla. I sve to zbog kojekakvih ljudskih prava gde se plaše da će možda ugroziti ovoga ili onoga. A to što se ugrožava kompletan slučaj, nikom ništa.

John

pre 1 godinu

(Bg1, 6. oktobar 2022 13:14)

Za ono nije dovoljno "iole" poznavati pravo, mora se poznavati malo bolje.
Jeste, sud donosi (konačnu) odluku, ali prethodno mora da pribavi mišljenje CSR. Pošto sud ipak nema strućna znanja da proceni te stvari, mišljenje CSR se, po pravilu, uvažava.
Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika. Gotovo da nema pocesnih mehanizama da se utiče na to mišljenje.
CSR nije veštak, pa da može da ide prigovor na nalaz veštaka. Mišljenje nije nikakva odluka, pa da može da se napada u upravnom postupku. Ne može čak ni da se traži drugo mišljenje (drugog CSR), niti da stranka podnese "mišljenje" sa svoje strane.
Jedino što ostaje da stranka ima mnogo dobrog advokata koji ume i hoće da "zagrize", pa da onda iz petnih žila napada mišljenje CSR, sve u nadi da će sud ipak da odredi veštačenje, a to onda ide malo drugačije (osim ako se za veštaka ne odredi neko zaposlen u CSR, a i to se dešavalo).
Dok se sve to ne raščivija - status kvo - ili kao da se ništa ne dešava, ili po privremenoj meri koja može ko zna kakva da bude...
Dakle, ipak će biti da je do Centra...

Marko

pre 1 godinu

@Aron

Ti si živi dokaz šta ne valja sa ovim svetom danas. Ove godine zvanično ubijene 22 žene od strane muškaraca. Ni jedan muškarac od strane žene. Monstrum je ubio dete od 2 godine a ti donosiš zaključak da je kriva žena i feministički pokreti?!

Mladen

pre 1 godinu

@Komsa - a sta je trebalo, da ona vuce za rukav oca da vidja dete?
Oca koji to dete nije vidjao nikada, i sad odjednom ti ocekujes da roditelj uzme dete i da ga odvede i ostavi kod drugog roditelja sa kojim malisan nema nikakvu vezu i da se izgubi u vidu lastinog repa?
Pa kako bi se to dete osecalo da ga majka ostavlja sa nepoznatim covekom?

Si realan ti?

Zamisli tvoja zena ode od tebe, ostavi dete, nece da vidja dete godinama i ti bi posle uzeo dete i odveo kod te zene posle 7\8 godina i ostavio joj ga tek tako?

Ja ne verujem sta citam..

OMG!!??

pre 1 godinu

Tako biva kad u rijaliti drzavi po centrima za socijalni rad zaposljavaju partijske poslusnike a ne kvalifikovane socijalne radnike.
lose je a bice jos gore !!!

Ena

pre 1 godinu

To se zna, korumpirane Institucije u kojima radi svako ko ima vezu. Ovakve pojave su i posledica mizoginije i nasilje prema ženama koje je reakcija na "rat" koji ste vi žene objavile muškarcima u vidu mržnje i marginalizacije. A pogotovo prema onima koji su fini i kulturni. Vi se žene žalite na mizoginiju a ponizavate one koji vas poštuju i koji bi po logici stvari trebali da vam budu saveznici u toj borbi. Pogotovo je izuzetno licemerno što tražite podršku od onih za koje smatrate za mekušce i slabiće?. To bi bilo isto kao da recimo komšija koji me mrzi i radi protiv mene tražio da mu pozajmim pare. Mizoginija i nasilje nad ženama mu dođe i kao neka vrsta " Pokreta otpora" poraženih posle toga sukoba. Pošto ste u tom ratu pobedile i mnoge muškarce ubile u pojam i oterale u izolaciju. Kao što je bio slučaj na primer u nekim zemljama u Evropi posle nacističke okupacije u WW2. Gde su se sprovodile razne sabotaže i diverzije. Ali kao i svakom ratu najviše stradaju nevini.
(Aron, )

O jadni,jadni čoveče- otac ubije dvogodišnje dete, a ti napišeš tiradu o tome kako je to posledica ponašanja žena? Kako te nije sramota? Žene su i ranije bile ubijane, silovane, sakaćene, deca premlaćivana i ubijana, u 90% slučajeva zato što mali narcisi nisu u stanju da se ne izživljavaju na slabijem, pošto nemaju muda da se suprostave jačem " napolju ". Tako je i ovaj ludak to uradio da bi " kaznio " ženu, da bi patila, kao i onaj ludak u Zagrebu, ili bilo gde drugde..

John

pre 1 godinu

(Komša, 6. oktobar 2022 14:59)

Mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja (na slobodi ili u zatvorenom) može da se odredi samo u krivičnom postupku.
Isto tako, način viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi može da se uredi samo u parničnom postupku.
A ti si pomešao i babe i žabe... Samim tim, ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika...
Postupak u kome će istovremeno brak da bude razveden, dete povereno jednom roditelju i uređeno viđanje sa drugim, i tom drugom roditelju određena mera bezbednosti lečenja - ne postoji.

Svaki slučaj jeste slučaj za sebe. Ali se u mnogima ponavljaju istovetni obrasci ponašanja.

пеђа

pre 1 godinu

ова држава, упркос поносу кад слушамо химну и заставу, је врхунски непријатељ свом народу.
одувек.
нема се у рату шта бранити од своје куће, све даље од тога је узалуд.
држава је ту да узме паре, порезе, таксе, намете, али никад није ту да уведе канализацију, да лечи људе и децу, да заштити жене и децу, заштити раднике, да драстично смањи несреће у саобраћају...

rvat

pre 1 godinu

U Vrnjackoj Banji je u centru za socijalno rad mafija. Oduvek ne samo sada, gledaju samo svij interes. Ne znam sta bi trebalo da se desi da se sve iz korena promeni.

Arna

pre 1 godinu

@ (Pollo, 6. oktobar 2022 13:25

Potpuno razumem o cemu pisete. Ja sam najsrecnija bila kad je moj otac radio, a smene su mu bile po 12 sati. Niti bi mi nedostajao, niti sad imam potrebu da ga vidjam. Njegovo maltretiranje, I psihicko, I fizicko, ostavilo je previse posledica, i to su gluposti da su detetu potrebna dva roditelja. Potreban je RODITELJ, ali PRAVI, pa sad ako je jedan, onda jedan, a ne neko ko je to samo po imenu.

Ghshssh

pre 1 godinu

To apsolutno nema nikakvog smisla. I sve to zbog kojekakvih ljudskih prava gde se plaše da će možda ugroziti ovoga ili onoga. A to što se ugrožava kompletan slučaj, nikom ništa.
(Masariko, 6. oktobar 2022 12:04)
Nije to zbog ljudskih prava, već jednostavno sudstvo ne radi.

riba i smrdljiva glava

pre 1 godinu

Dakle, ipak će biti da je do Centra...
(John

Da centri ne rade svoj posao to je odavno poznato ali je pitanje kakvi smo ljudi i ko je sve zatajio kad nam takve ustanove trebaju. Ne mozemo ocekivati da neko vadi kestenje koje sami u vatru bacamo.

Lolita

pre 1 godinu

Covek je radio u opstini na odgovornom poslu, visokoobrazovan i politicki adekvatno obojen. Opstinska sluzba i opstinski centar za soc rad, direktori mocni politicki..eto zasto je Centar odlucio da zazmuri na psihijatrijski slucaj. Devojcicu je to kostalo zivota, a i njenu majku. Mi smo jezivo drustvo a vode nas savrseni idioti.

John

pre 1 godinu

(Komša, 6. oktobar 2022 16:11)

"Svaka stranka u postupku ima pravo da ospori navode CSR i da traži veštačenje."

Svako ovde ima razna prava, pa ne znači da će ih i ostvariti.

"Nalaz sudskog veštaka neuropsihijateijske struke je jači od mišljenja CSR"

Nije. Najpre, ne može a bude jači ako ga uopšte nema. A drugo, najjače je ono što u presudi piše. Sud ni mišljenje veštaka nije dužan da uvaži.
(a zaboravio si i superveštačenje...)


"a u ovoj 100% CSR moze da preporuči veštačenje "

Lepo si napisao - MOŽE. Od "Može" do "Hoće" (a pogotovo do "Mora") udaljenost se meri svetlosnim godinama.


"mogu da uoče indikatore koji ukazuju na postojanje dusevne bolesti ili psihičkog poremecaja "

U takvim slučajevima se, obično, isprepadaju od njega pa ne smeju ništa da rade ili, eventualno, gledaju da što brže otaljaju slučaj da skinu ludaka s vrata (po starom dobrom običaju "brigo moja pređi na drugoga")


"Sud je uredio način vidjanja na osnovu mišljenja veštaka.
Sud je naložio lečenje ocu deteta. "

Opet trpaš zajedno dva postupka koji veze nemaju jedan s drugim...

Ok

pre 1 godinu

A sto se ne govori o zenama psihopatama? Ko je njima dodelio decu? Zasto se nisu vodile rasprave po televizijama kada su zene ubijale decu? Setimo se zenskog monsruma sa Bezanije, koja je bacila dete od tri godine sa sestog sprata, ili one sto je vrelom vodom ubila decaka od dve godine. Ko je njima dodelio decu?
(bgd, 7. oktobar 2022 10:59)
Ko im je dodelio?
Ko kaze da su ih ocevi uopste hteli? 90% muskaraca kada se razvede nece decu, hoce novi zivot od nule. Sta se pravite ludi, nece cak ni pola pola da brinu o deci, ne zanima ih.

Hehe

pre 1 godinu

Alimentaciju nema sanse da dobije jer ovaj dzabalebaros nigde ne radi, eto najbolji primer, zene se zalecu i lepe na "opasne" likove i mangupe i ako vide ko su sta su pa posle na zalost vecina njih snosi posledice.
(Noby, 7. oktobar 2022 09:39)
Takvi ne ubijaju. Ubija ovaj fini lik sa dobrim poslom u opstini, ozbiljan i odgovoran.

Bzvz

pre 1 godinu

Aron tako fin i kulturan a zene ga izbegavaju, cudo jedno. Odavno se vidi da nije pod libelom i treba da potrazi strucnu procenu. Opet on je sebi divan a krive su mu zene jer mu ne daju. Pa nije to tvoje ljudsko pravo covece. Tj incelu.
Zamisli coveka koji redovno kuka sto se ne ozakoni prostitucija pa da on plati. A oglasi puni. Nego ne moze on mimo zakona...

maja

pre 1 godinu

@
Jeste, sud donosi (konačnu) odluku, ali prethodno mora da pribavi mišljenje CSR. Pošto sud ipak nema strućna znanja da proceni te stvari, mišljenje CSR se, po pravilu, uvažava.
Strana kojoj mišljenje ne odgovara (u ovom slučaju, majka deteta koja je bila protiv da otac viđa dete...) može samo da se slika. Gotovo da nema pocesnih mehanizama da se utiče na to mišljenje.
CSR nije veštak, pa da može da ide prigovor na nalaz veštaka. Mišljenje nije nikakva odluka, pa da može da se napada u upravnom postupku. Ne može čak ni da se traži drugo mišljenje (drugog CSR), niti da stranka podnese "mišljenje" sa svoje strane
Jedino što ostaje da stranka ima mnogo dobrog advokata koji ume i hoće da "zagrize", pa da onda iz petnih žila napada mišljenje CSR, sve u nadi da će sud ipak da odredi veštačenje, a to onda ide malo drugačije (osim ako se za veštaka ne odredi neko zaposlen u CSR, a i to se dešavalo).
Dok se sve to ne raščivija - status kvo - ili kao da se ništa ne dešava, ili po privremenoj meri koja može ko zna kakva da bude...
Dakle, ipak će biti da je do Centra...
(John)

A onda je lutrija i koje vestake psihijatrije i psihologije cete dobiti ili vestake koje institucije koja se bavi psihijatrijom... i tu rade svakakvi... secate se da vestaci psihijatriji i psiholozi iz Laze dali dete onom monstrumu iz Rakovice, a on ubio i klinca i bivsu zenu... Ko ima tu nesrecu da mora na sudu da se bori za sigurnost deteta tom nek je Bog u pomoci!

Komša

pre 1 godinu

@John
"Mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja (na slobodi ili u zatvorenom) može da se odredi samo u krivičnom postupku.
Isto tako, način viđanja deteta sa roditeljem sa kojim ne živi može da se uredi samo u parničnom postupku.
A ti si pomešao i babe i žabe... Samim tim, ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika..."

Nisam ja pomešao - život je pomešao,nažalost.

U parničnom postupku je uredjeno vidjanje deteta - u kontrolisanim uslovima.
U krivičnom postupku je osudjen na uslovnu kaznu i obaveznu meru lečenja.
Pre toga ,jos 2017. dobio je zabranu ptilaska oštecenoj,osim kada su sudjenja u pitanju.

Dakle,nije rec o optuzbama majke o kojima bi se moglo raspravljati kada CSR odlučuje o nečemu vec o sudskim presudama koje su to potvrdile i parničnoj presudi.

U takvim situacijama se vidjenje organizuje uz obavezno prisustvo policije i CSR kontroliše i eventualni napredak problematicnog roditelja i potrebno je mnogo vremena da taj roditelj može vidjati dete u CSR bez policije a kamo li bez ičijeg prisustva.

I u takvim čak situacijama može doci do nasilja sa tragičnim posledicama - imali smo dva takva slucaja pre nekoliko godina.
Jedan u Rakovici ,kada je stradalo dete i jedan na Novom Beogradu kada je stradala žena.

Roditelj na prvom, a majka na drugom mestu

pre 1 godinu

Treba nekad pobediti sebe i svoj ego da bi bili roditelj. Dete je važnije i od vas i od oca.
Pomirite se sa time da za njega ne pistojite i nemojte dozvoliti da se vaš odnos prema ocu reflektuje na roditeljstvo.
(Komša, 6. oktobar 2022 16:28)

E, za to je potrebna širina i dubina bića. Moj biviši supružnik je dozvolio da sa detetom napustim inostranstvo, ali je onda rešio da se ne javlja. Ja sam je (6 godina je imala) svaki put kada pita je li zvao tata lagala da je zvao, ali da je ona spavala, da je rekao da je voli najviše na svetu, kupim poklon i kažem ovo je poslao tata, lagala da je rekao da će doći uskoro... snimala i slikala njene pozdrave njemu, slala na mejl... tada nije bilo vocapa i vibera... sve dok se nakon godinu i po dana nije javio. Onda je počeo sa njom po malo da se čuje, pa opet prestane da se javlja... pa je počeo i da dolazi... pa da je vodi na more. To je bio bolan i težak proces od nekih 5 godina u kome sam ja najviše patila zbog nje. Ona nijednog trenutka nije osetila ništa - jer sam ja dala svoj maksimum da ne prihvatim kao istinu da on neće kontakt sa njom, nego da je njegov bes i ljutnja na mene nešto što će proći. I prošlo je.
Danas je ona punoletna, njih dvoje imaju sjajan odnos zahvaljujući mom neodustajanju od toga da on njoj bude i ostane roditelj - doduše na daljinu, ali je tu - prisutan je u njenom životu. Odnos sa mnom je isto korektan u međuvremenu, čak i prijateljski. Ako ima Boga, mislim da sam zaslužila raj.

dk

pre 1 godinu

Živimo u zemlji u kojoj se sve može preko veze. Ako mu je bilo određeno psihijatrisko lečenje uz opužbu nasilja u porodici, kako mu je dozvoljeno da viđa dete? I ko mu je dozvolio? Nadam se da je sada ta osoba svesna šta je uradila i kome je to dozvolila, a mi ostali svesni za propast sistema u kome živimo. Prestanimo da gazimo sopstveni sistem jer poznajemo ovog i onog.

Marija

pre 1 godinu

@bgd
Nije uopste tema dal je pocinilac zensko ili musko. Tema je kako je promaklo sistemu da roditelj, u ovom slucaju otac, nije bio mentalno zdrav a dobio je da provodi vreme sam sa detetom.
Naravno, ubacio se ovaj Aron i par likova i poceli o zenama koje ubistavaju muskarce i sl. i otisla tema na tu stranu.
Katastrofa je sta se desilo detetu, od strane nekoga ko je trebao da je cuva kao oko svoje.

Komša

pre 1 godinu

Komsa - a sta je trebalo, da ona vuce za rukav oca da vidja dete?
Oca koji to dete nije vidjao nikada, i sad odjednom ti ocekujes da roditelj uzme dete i da ga odvede i ostavi kod drugog roditelja sa kojim malisan nema nikakvu vezu i da se izgubi u vidu lastinog repa?
Pa kako bi se to dete osecalo da ga majka ostavlja sa nepoznatim covekom?

Si realan ti?

Zamisli tvoja zena ode od tebe, ostavi dete, nece da vidja dete godinama i ti bi posle uzeo dete i odveo kod te zene posle 7\8 godina i ostavio joj ga tek tako?

Ja ne verujem sta citam..
(Mladen, 7. oktobar 2022 12:42) 

Pročitaj komentar @ roditelj na prvom mestu ,majka na drugom...

Zrelo,odgovorno razmisljanje jedne majke.
Na to sam ,i na mnoge slične situacije mislio.

Dobro deteta je na prvom mestu. Nase medjusobne razmirice koje i dovode do razvoda obično tokom brakorazvodne parnice dodju do velike netrpeljivosti.
U takvim "borbenim" okolnostima roditelji često zaborave na dete.

Kada na kraju balade Sud odredi jednog roditelja kod kojeg ce dete živeti to znači da je procenjeno da je taj roditelj savesniji,pogodniji.

Onda treba da se tako i ponaša.
Mora da izbegava da onog drugog roditelja predstavlja detetu u lošem svetlu ,čak i kada ovaj greši.

U situaciji kada zbog raznih okolnosti dete nije vidjalo drugog roditelja duže vreme mora čak da pripremi dete za vidjanje sa tim roditeljem. Ako ta osoba ne zna kako onda treba da trazi pomoc CSR da joj pomognu.