Sreda, 22.06.2022.

15:41

Mladi u Srbiji do 35. godine ne izlaze iz porodičnog doma – u čemu roditelji greše? VIDEO

Izvor: TV Prva

Mladi u Srbiji do 35. godine ne izlaze iz porodiènog doma  – u èemu roditelji greše? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

vaya con?

pre 1 godinu

Mogla sam se osamostaliti sa 14, ali porodica mi ne bi bila bezbedna. O podrsci dezurnih i nedezurnih sluzbi mogu samo da kazem da nije izostala. Pomogli su svakom nasilniku, svaki put. I o cemu dalje pricati, novac bih stvorila, zdravlje nisam mogla da kupim i to je, vidite, privilegija ovde.

wiener

pre 1 godinu

(Hearts, 22. jun 2022 22:04) 

Oh, razumem ih i te kako. Nisam ja rodjen bogat. Sećam se detinjstva u siromaštvu. Ali moj mentalitet nikada nije bio takav. A kako ti iz izjave da ja ljude koji nemaju para zaključuješ da je upravo suprotno ne razumem. Ti samo želiš da je to tako. Zato ti i zemlja tapa u mestu.

Mile

pre 1 godinu

Prosečan Kanadjanin se osamostali sa 18 godina, do 25-te već ima zavidno profesionalno iskustvo i bira posao. Mi ovde mislimo da smo popili svi pamet sveta, a 30-godišnjake tretiramo kao decu. Ja sam prvi primer jer sam se osamostalio tek sa 28 i krivim roditelje podjednako kao i sebe. Sada imam 38 i 10 godina staža i dobru platu, ali mi je prosto zao sto sam bio blejač, umesto da su me lepo isterali na ulicu. Moje dete (koje još nema godinu dana) će bože zdravlje, do 20-te godine morati da nadje posao, uz studiranje. Samo takva promena u ovom zaostalom mentalitetu će doneti ovoj zemlji prosperitet, neće nam ga doneti ni Vučić ni niko drugi.

Milosav

pre 1 godinu

Nije meni problem njima da pomažem, ja to i ne osetim. Meni je problem što su proživeli svoje živote nesposobni da sami nešto stvore. To je propast, kad te upropaste roditelji, pružajući ti sve što mogu.
(Blume, 22. jun 2022 22:40)

Pa stvorili su tebe, ocigledno da je to bila velika greska.

Mile

pre 1 godinu

@….

Nije “osamostaljivanje boles modernog drustva”, već je bolesno u 21 veku imati želju za životom u zajednici. To samo znaci da si nesposoban i zavisis od mamine suknje. Da si pravi muškarac, osamostalio bi se

ma daj

pre 1 godinu

(Kako god bilo, 23. jun 2022 11:27)
Pa sto ne raskines lepo sa tom devojkom pa ne trazis drugu nego tu drzis u rezervi i lazes? Sve su kao devojke nekorektne a sebe ne vidite.
I kojim lepoticama to ti pretis kao da te ne mogu da nadju coveka sa stancicem ili parama za kiriju. Sto uvek neke lepotice pominjete? I sto pretis devojka u godinama? Ni vi sa 40ak bez stana niste mnogo primamljivi mladim devojkama kao sto i sam vidis. Ne zna se ko je u vecoj buli mator momak bez para ili matora devojka. E zato drzis onu u rezervi.
Cirkus.

...

pre 1 godinu

"Osamostaljivanje" je bolest modernog drustva. Ideja je da svaki pojedinac mora da ima svoju kucu, svoja kola, itd da bi se osecao dobro. Nekad se su velike porodice zivele skladno pod jednim velikim krovom, ili eventualno u istom okruzenju. Svi su zajedno doprinosili, svi pomagali jedni druge. To nije bila nikakva sramota, naprotiv. A sad se desava da se prodice toliko rasipaju, da recimo majka sama zivi u jednoj kuci, baba u drugoj, cerke i sinovi ko zna gde. Uža i šira rodbina se prati preko fejsa. Vidjaju se uzivo na slavama i to je to. Niko nikog ni za sta ne pita. Kad zazvoni tel strah je ljude da se jave, da ih neko ne cima za pomoć.

Sale

pre 1 godinu

Nista gore nego kad pocnu da se prepisuju stvari sa Zapada. I u Americi, tom vecitom sampionu individualizma, deca su pocela da se vracaju kuci. Kad stisne renta i dug od studentskog kredita progutaju se ideje o osamostaljivanju ocas posla.

Sasvim drugo je pitanje zivotne samostalnosti koja podrazumeva da bi "dete" od 35 godina trebalo da zna da zivi samostalno da na primer zna da kuva, opere svoj ves, odveze kola kod majstora, popravi nesto u kuci, itd, itd i da povrh svega ima radne navike, tj da se ne stidi rada. Na tome bi srpski roditelji itekako mogli da porade.

Mike

pre 1 godinu

Vecina tih sto se ne osamostale su lenstine koje su sami roditelji napravili takvima. Joj sine jesi li gladan, da ti mama skuva supicu? Hoces mama da napravi sarmu? Obuci se dobro da te ne ubije vetar.
A on buzdovan od 35 godina, bleji u kaficu ceo dan i cirka jedno pice koje placa novcem koje su mu deda i baba dali od penzije.
Pun je BG ovakvih mamlaza. Najore je kada se jos i ozene pa onda jadna zena mora da mu titra kao sto je i mama, pa jos i ako decu prave...

rebro

pre 1 godinu

@ls, plata se ne daje već zarađuje. TO je prvi problem.
Drugi je što većina čeka posao umesto da ga traži. Ako ga nema u tvom mestu, a ti idi van tvog mesta, van države. Zašto je to problem?

Mika

pre 1 godinu

Imam poznanika koji je prevalio cetrdesetu i koji zbog odlicnog posla materijalno stoji toliko dobro da je sam kupio stan jos pre desetak godina. Medjutim, taj stan izdaje iz nepoznatih razloga i to za sicu koja mu uopste nije potrebna, a zivi sa mamom i tatom koji ga tetosu kao bebicu. Dakle, on moze, ali nece da se osamostali. Takodje, finansijski momenat kod vecine jeste veoma bitan, ali ne i presudan. Neceg se u ovoj nesrecnoj Srbiji nazalost moras odreci, pa cak i punog tanjira. Samo je pitanje da li si na to spreman.

Yeke

pre 1 godinu

Licno mislim da finansije u 90% slucajeva nisu presudne. Pocela sam da zivim sama s momkom kad sam imala 26 godina, od jedne plate, crkavice. Mucili se strasno, samo mi znamo kako nam je bilo. Sad je daleko bolje, ali je proslo i dosta godina. Dakle, ko materijalno ne stoji dobro, a spreman je da se odrekne mnogih stvari, moze da se osamostali. Nego, to je sve nesposobno, a i lepo je kod mame, da mama kuva, izigrava kucnu pomocnicu i normalno, placa sve racune.

Vagner

pre 1 godinu

@ Bole,
To što ti pričaš su rodovske zajednice, ni albanci više to ne rade. Alo, 21.vek je čoveče. 5 familija u jednom dvorištu? To samo još Amiši rade. Ja imam familiju od Amerike do Grčke, i svi se volimo i poštujemo, stalno smo na vezi i viđamo se bar jednom u 2 godine. Ne moramo da živimo u istom dvorištu. Ako voliš familiju i poštuješ je, nije bitno gde si i koliko si udaljen. A ta vaša deca, što ih okupljate u plemenu, kako misliš da komuniciraju sa ostatkom sveta, ako negde odu sami, vodiće mamu i tatu? Oni će im naći muža i ženu? Mada su i ti roditelji diskutabilni. Ili planirate da ceo život provedu u tom ataru, bez komunikacije sa spoljašnjim svetom. Kuda ide ovaj svet majko mila, sa ovakvim razmišljanjem..

SiDjiPing

pre 1 godinu

Zapamtite: plata se ne dobija niti vam je neko daje ili duzan da da (kao i da vam obezbedi posao). Plata se zaradjuje a posao se nalazi ili samostalno pravi. Svoje vestine (ako ih imate) prodajete na trzistu rada (domacem i/ili svetskom) pa ko je koliko sposoban odn trazen. Vreme samoupravljanja i socijalizma (uzmi sposobnim i pametnim pa se sa svojom kozom useli u grad i "radi" u drzavnoj firmi a plata ide od kredita kojima se zemlja zaduzuje) je dokazano propalo. Ne brkati lenjost i ekonomske prilike.

Jovan

pre 1 godinu

Bez pomoći roditelja od oko 30% mladji od 40 godina u Srbiji teško mogu da zarade za sopstveni stan i na kredit. A posle na isti način treba da pomognu svoju decu ako ostanu u Srbiji

Kako god bilo

pre 1 godinu

Iz mog ugla imam 39 devojka 35. Ona je spremna da iznajmimo stan i živimo sami i da radimo na porodici ali ima jedna sitnica, nije spremna da plati pola kirije, samo pola troškova kao da je stan moj. Dakle u startu imam oko 250-300 eura koje moram svaki mesec da odvojim pa onda i za otale zajedničke troškove, komunalije, hrana još oko 200 moj deo. Što je tačno u dinar moja plata. A šta da sipam u auto? Šta kad se pokvari, kad dođe registracija? Gde su ostali troškovi? I ono što ona očekuje, izlasci, neki izlet, možda more? E za to joj moji roditelji ne smetaju. Verovatno bi me i podstrekivala da idem da im tražim. Naravno njeni nemaju. E pa ono što ne zna da sam u potrazi za novom devojkom. Nije lako, kad joj kažem da živim sa roditeljima. Malo se zainteresuju kad kažem da sam odmah spreman da iznajmimo stan i živimo sami. Ali kad stave na papir ili nemaju para ili bi im sve pare odlazile na pola troškova. E pa devojke preko 30 godina, za čas ćete preći godine kad ste u muškim očima poželjne za osnivanje porodice. Mnoge iz generacije koje su bile lepotice i sad su ali su na pragu 40 godine i nisu svesne da i ako su lepe više za decu u muškim očima nisu poželjan materijal. Ostaćete bez dece, (i mi ćemo, ali ćemo znati da nismo mi krivi. To vaše očekivanje da muškarac pre braka stekne nekretninu su krajnje nerealne čak i na zapadu) jer ne možete da prelomite ili živite sa njegovim roditeljima, ili sami, ali vam u tom slučaju nakon svih troškova ne ostaje skoro ništa za izlaske.

Nije sve tako jednostavno

pre 1 godinu

Iz mog ličnog iskustva, mogu reći da je problem dvojak.
1. Finansijski faktor
To je ono što najviše sputava mlade koji ŽELE da se osamostale.
Mada, i ovde mnogi greše jer uvek sve porede sa trenutnim stanjem, pa procene da će imati manje para (jer će morati da plaćaju kiriju) ili odmah žele u svoju nekretninu u nekoj od centralnih BG opština.

Mi smo otišli u garsonjeru, sa oko 80k plate i živeli smo tamo par godina, štedeći svaki dinar dok nismo uspeli da (uz pomoć roditelja) skupimo dovoljno za učešće i kupimo mali stan, ali opet ne na Vračaru.

2. Faktor roditelja
Ovo se naročito odnose na ljude iz manjih gradova ili sa sela. Tamo je sramota da se mladi odsele i žive odvojeno od roditelja (osim ako odu zbog posla malo dalje). Šta će, zaboga, komšije reći na to?
Roditelji često decu vaspitavaju da neko treba ostati da ih dočuva kada ostare i na taj način emocionalnom ucenom vezuju dete za sebe.

Zamka

pre 1 godinu

Čovek kome roditelji su mu obezbedili krov nad glavom, uspeo je da završi neki fakultet, ima posao sa platom od koje može da se odene, obuje, plati struju, telefon i ostale stambene troškove, vozi kakva-takva kola iako su po savremenim standardima odavno zrela za staro gvožđe, eventualno priušti sebi jednom u nekoliko godina izlet do neke od evropskih metropola, takav čovek lako može da upadne u jednu zamku koja se zove dobro mi je jer znam da je drugima mnogo gore, ostali rade mnogo više za mnogo manje u mnogo lošijim uslovima, zato ćuti, radi i trpi dušo boga radi.
A onda jednog dana ostane i bez toga. U međuvremenu, godine prošle, možda je i zdravlje malo popustilo i, kao takav, ne treba nikome.
A da nije imao gorepomenuto i da je morao da se od mladosti sam probija za svoje mesto pod suncem, muka i beda bi ga naterali da kakogod nauči neki strani jezik, pobegne preko granice, radi bilo šta, na neke ludačke načine dođe do papira, radio za sveki dolar ali bi i imao, mic po mic bi uštedeo, kupio stančić, posle kuću, nov nameštaj, kola...
Zamka je imati bilo šta što te može navesti da ostaneš u Srbiji.

Kako god bilo

pre 1 godinu

Iz kog ugla imam 39 devojka 35. Ona je spremna da iznajmimo stan i živimo sami i da radimo na porodici ali ima jedna sitnica, nije spremna da plati pola kirije nego samo pola troškova kao da je stan moj. Dakle u startu imam oko 250-300 eura koje moram svaki mesec da odvojim pa onda i za otale zajedničke troškove, komunalije, hrana još oko 200 moj deo. Što je tačno u dinar moja plata. A šta da sipam u auto? Šta kad se pokvari, kad dođe registracija? Gde su ostali troškovi, neki izlet, možda more? E za to joj moji roditelji ne smetaju. Verovatno bi me i podstrekivala da idem da im tražim. Naravno njeni nemaju. E pa ono što ne zna da sam u potrazi za novom devojkom. Nije lako, kad joj kažem da živim sa roditeljima. Malo se zainteresuju kad kažem da sam odmah spreman da iznajmimo stan i živimo sami. Ali kad stave na papir ili nemaju para ili bi im sve pare odlazile na pola troškova. E pa devojke preko 30 godina, za čas ćete preći godine kad ste u muškim očima poželjne za osnivanje porodice. Mnoge iz generacije koje su bile lepotice i sad su ali su na pragu 40 godine i nisu svesne da i ako su lepe više za decu u muškim očima nisu poželjan materijal. Ostaćete bez dece, (i mi ćemo, ali ćemo znati da nismo mi krivi. To vaše očekivanje da muškarac pre braka stekne nekretninu su krajnje nerealne čak i na zapadu) jer ne možete da prelomite ili živite sa njegovim roditeljima, ili sami, ali vam u tom slučaju nakon svih troškova ne ostaje skoro ništa za izlaske.

Nikola

pre 1 godinu

Grese sto desetljecima biraju istu vlast koja je unistila ekonomsku buducnost i nadu vlastite dece, a koju su oni imali u staroj drzavi.

Nina

pre 1 godinu

Finansijski aspekt je dominantan, verovatno 70% , a ostalih 30% su druge stvari.. Kada su pitanju momci sigurno ima njih 30 % koji nece da se odvoje jer im mama kuva , sprema, oni ne moraju nista, a ostaje im mnogo vise para da trose na sebe. Takodje kada se ozene njima takodje cesto odgovara da zive u zajednici ili blizu svojima jer ce oni tako manje da se cimaju oko dece a vise njegovi roditelji. Kod devojaka se cesto desava da dok su mlade , rade, skoro celu platu trose na sebe , da se obuku, doteraju, proputuju, i onda su i one inertne da se odsele i imaju manje para za svoje zelje.Kada se udaju nekima od njih isto odgovara da zive sa svojima ili blizu njih jer ce onda one moci da izadju, provedu se, odmore.
Tako da je tacno da je najveci faktor kasnog osamostaljivanja finansijski momenat ali ima tu dosta i lenjosti, sebicluka i konformizma.
Inace sam se u 21 osamostalila, studirala i radila istovremeno, cimerisala sigurno 10 godina, dok se nisam udala. Moji mi od 21 godine nisu nista novcano pomagali, tacnije jednom u 10 godina su uskocili na mesec dana kad mi se cimerka udala, sve ostalo sam sama. Mozda je to resenje za mlade ,da nadju neki poslic, nadju cimera, cimere, pa na stan , ka periferiji. Nauce se samostalnosti, steknu iskustva sa ljudima, nauce sa novcem. Lakse se tad shvati da ti zivot nista ne duguje.

иди ти живи сама без икога са просечном пла&#

pre 1 godinu

У Србији са просечном платом може да се уштеди за црне дане, скупи за летовање, изнајми солидан стан ако не да се узме на кредит, може да се купи макар нова Дачија, да се не размишља о потрошњи бензина или дизела, да се једе квалитетна храна… Све ово може, ал’ замало. Има мамимих и татиних синова, али таквих нема толико много колико се мисли, колико знам својих вршњака, од оних са средњом школом до ових са мастер дипломама који су још увек код родитеља. Није разлог нека неспособност, барем 85% њих знају све по кући да обаве и да спреме себи и тако то, него су заборавили да их самосталност КОШТА УЖАСНО МНОГО. Препорука свима који не желе да слушају о мртвој фабрици у Крагујевцу, Косову, близанцима и њиховим “навијачима” и осталим глупостима, него који желе да живе нормално и пристојно, лепо оду из Србије у којој НИКАДА неће бити боље. Наши родитељи су траћили деценије и чекали бољитак, не будимо и ми млади глупи. Запад, Исток, бирајте, биће боље. Ето, то је био туторијал за самосталност.

tačka

pre 1 godinu

Glavni problem je što su i roditelji postali debili. Nisu u stanju da decu vaspitajui pre svega nauče radnim navikama. Ne cene ništa jer im puštaju da ne rade, leže, igraju igrice, kladionice ukratko gube vreme. Ja sam kao inženjer fizikalisao kada sam bio bez posla jer nisam dozvolio da uzimam novac od majke koja nas je sama podigla (otac poginuo davno).

Vladimir

pre 1 godinu

Podignite minimalac na 80k dinara, pa da vidite što su mladi nesposobni.
Neozbiljno je obrazloženje. Ne može se živeti pristojno u Srbiji sa platom REALNOM prosečnom. Može se preživeti, ali živeti znači misliti na druge stvari pored puke egistencije. A o zasnivanju porodice da i ne govorimo....
Srećan je onaj koji ima bar jednog roditelja, a pravi BINGO je nasledjena nekretnina, koju opet treba dočekati nakon smrti najbližih. Tužna istina Bankanaca. Samo mi nije jasno ko nas laže da smo siromašna zemlja i kako je osloboditi te "aksiome".
Poslovica kaže, "Prvo ih nahrani, pa zahtevaj vrline."

Zoran

pre 1 godinu

Imam 32 godine radim od svoje 23 godine, živim sa roditeljima u svom trosobnom stanu i ne vidim razlog zašto bih izlazio iz svoje rođene kuće da plaćam kiriju i budem podstanar. Isto važi i za mnoge druge koje poznajem. A poštovani sociolozi, psiholozi i ostali sa društvenih "nauka" (za razliku od prirodnih koje to stvarno i jesu) bi mogli za promenu da se bave i sa nečim korisnijim od mlaćenja prazne slame.

Cile Mile

pre 1 godinu

Voleo bih da upoznam bar jednog mladog čoveka koji ne želi da živi samostalno. Ako plata ne može da pokrije samo kiriju za stan, kako mlad čovek može da se osamostali? Kupovina stana je trenutno nemoguća misija, a treba nešto i da se pojede, obuče...
Nije osamostaljivanje kada ti mama i tata šalju pare a ti studiraš recimo u Beogradu i "umeš" da preraspodeliš te tuđe pare. Ovakvi "stručnjaci" dodatno demotivišu mlade, jer se ne bave suštinom problema i krivicu sa države prebacuju na mlade.

Prolaznik

pre 1 godinu

Drzava su svi stanovnici drzave, treba prihvatiti odgovornost. Ne zavisi bas sve od drzave.
"Dajte platu" - plata se ne prima, nego zaradjuje na trzistu rada. Svako moze uticati na vrednost svog doprinosa.

gagi

pre 1 godinu

A ja ovde u Australiji molim decu da ostanu sa nama u kuci (velikoj) bar jos malo nakon sto su diplomirali - da mi ne bude kuca prazna. Znam da je to sebicno, ali jbg. Uzalud. Sin se iselio cim je zavrsio faks, odmah dobio posao zaradjuje vise nego ja, a cerka ce uskoro isto tako. Kazu oni meni, hoce svoj zivot i privatnost, a mozemo se videti za rucak ili veceru kad god. Eto, nama roditeljima nikad udovoljiti.

Kad je baš sve naopako postavljeno

pre 1 godinu

Srpski roditelji su sebični, a mahom ne stvaraju sopstvene živote i interesovanja, jer "pomažu - čitaj odmažu - deci", pa baš iz tog sebičluka i straha od samoće, šta god to značilo, uporno kvočkišu decu, da što kasnije odu od njih. A deca, po principu "lakše konju bez samara", baš lepo ušuškana, nešto se i ne trude da se osamostale i na kraju SVI SU GUBITNICI, a po tri generacije "žive" u jednom stanu. Navodnice su namerne, jer tu, ako su ljudi iole normalni, baš niko stvarno ne živi.

neko

pre 1 godinu

"Mladi " sa 35 ....xaxaxa
Pa ,ranije su ljudi umirali sa 50 !
Ja sam jedva dočekao da se osamostalim sa 21 ! Nisam imao problem sa roditeljima ,nisam imao drugi razlog ,sem moje želje da živim samostalno . Ne mogu da zamislim kako izgleda živeti sa roditeljima ,a da imaš svoju porodicu . Hoću svoj mir ! Hoću da živim onako kako ja želim ,pa makar i trpeo materijalno. Pre bi kopao kanale ,radio na građevini ,a da živim po svome ,nego da me roditelji finansiraju ,pomažu ,a da živim po njihovim standardima. Moja kućica ,moja slobodica!

Kole

pre 1 godinu

Plata 300 evra, a kvm 3000. Godinu dana rada za jedan kvadrat. Do pezije ne skrpiš ni za garsonjeru. Srećom roditelji pomru pa se proširiš.

ruža

pre 1 godinu

Nije baš sve do materijalne situacije, evo ja sam samostalna u 30tim, a mama samo čeka da se nešto desi (npr izgubim posao/prihode iako joj sve obezbedim) da bih se vratila da živim s njom da ne bude sama i čak nekad i iscenira kako joj jako nije dobro da bih dotrčala, pored toga što je zovem svaki dan.
I njoj je skroz ok da ja živim s njom i u 40tim, ona to čak i preferira. Iako je puno volim i sve dajem da nju, ona ne razume kako to nije normalno i zapravo šteti deci...ali strah od samoće ( i pored svakodnevnog kontakta) je jača...

no name

pre 1 godinu

Prpremila sam kokice da citam sve moguce izgivore zasto se nisu odelili niti uradili nista samostalno do 40te
(Ja, 22. jun 2022 15:51)

Da kažem u tim godinama sam. Pa čak i do 35 nisam uspeo, i baš tad ode zdravlje. Iako sam srecom nasledio veliku imovinu, nisam siguran da mi nešto znaci??? Tako da ljudi čuvajte se, nemojte misliti da ste mladi doveka. Naravno u mom slučaju nepoznat uzrok, verovatno nerviranje.( nemojte teorije zavere osiromaseni uranijum) Negde sam se i pomirio. Nadam se da si zagrcnula te kokice.

U svoj tanjir

pre 1 godinu

Meni su ovakve teme krajnje maliciozne i neumesne.

Prvo, jasno je da je glavni uzrok losa ekonomska situacija, nema potrebe da se tu mnogo palamudi i filozofira.
Da je drzavi stalo do toga kako ljudi zive, omogucila bi im bolji standard i vece mogucnosti. Ovako, krades narod, stalno ga sve vise pritiskas, a onda se kao iscudjavas i jos mu objasnjavas kako treba ziveti, krajnje bezobrazno.

Drugo, smatram da je skroz neumesno i neprimereno nametati ljudima kako da zive. Forsiranje jednoumlja, po principu ovako treba ziveti, to je jedino ispravno, a ko zivi drugacije, on ne valja, nesto sa njim nije u redu. To je poput onog primitivnog mesanja i nametanja drustvenog pritiska, kad ces da se udas/zenis, sto nemas decu i slicnih gluposti. Ljudi imaju pravo da zive kako god hoce, iz kojeg god razloga, nisu zbog toga ni bolji ni losiji.

Svako je indivdua za sebe, razlicite sudbine, zivotne situacije, materijalno stanje i ostale mogucnosti, zelje, planovi, porodicni odnosi... Bavite se svojim zivotima, ne zabadajte nos u tudje dvoriste i ne sudite drugima olako, jer se lako moze desiti da isto tako drugi sude vama.

Blume

pre 1 godinu

Znaci podigli su te od kilo mesa dali ti sve sto su mogli da ti priuste i sada kada su stari i kad njima treba tvoja pomoc tebi zinulo ...
(sale, 22. jun 2022 19:49)

Nije meni problem njima da pomažem, ja to i ne osetim. Meni je problem što su proživeli svoje živote nesposobni da sami nešto stvore. To je propast, kad te upropaste roditelji, pružajući ti sve što mogu.

Hearts

pre 1 godinu

Razumem ljude koji nemaju para, ali ne bih svodio sve na ekonomsku situaciju.
(wiener, 22. jun 2022 19:53)

Znači, NE RAZUMEŠ ljude koji nemaju para...

cobo

pre 1 godinu

Nemam ništa protiv ako je velika kuca ali da deda dobije mali stan od Tita i sada spava na balkonu,to nije fer,jer je stan prebukiran,sin,snaha,unuka,unuk, njegova prijateljica i mala beba :(

Igor

pre 1 godinu

U mom slucaju roditelji su ti koji su izasli iz kuce i otisli na Orlovacu kad sam imao 52 odnosno 57 godina. Kuca ima 328 kvm tako da nije bilo tesno za njih, mene i moju porodicu. Nedostaju nam.

123

pre 1 godinu

Meni ljudi koji generalizuju uopste nisu jasni. Zasto je neophodno razbijati porodicu da bi se neko pravio samostalnim? Da li mladi treba svoje roditelje da pobacaju po domoviima u ime te samostalnosti, jer onog trenutka kada ti roditelji vise nisu u stanju da budu apsolutno samostalni, treba ih se resiti? Eto, to vam je drugi pogled. Ja sam imala izbora kad sam bila mlada, ali nisam htela da ostavim svoju majku samu, i nijednog trenutka se nisam pokajala. Moja deca su imala ono najdragocenije pored svojih roditelja, cesto veoma zauzetih - babu, a ona je imala svu neophodnu brigu. I nikome nije bila ugrozena samostalnost, jer se znalo ko o cemu brine i odlucuje.
(Maja, 22. jun 2022 19:39)

Jer ljudi u Srbiji ne sazre ni u 50-toj. Kao da živimo u zemlji gomile razmazenih derista.

da

pre 1 godinu

Greše što ih nisu poslali za Deutchland i sl. Svaki roditelj koji nije udbaš ili partijac mora to da uradi.
(Buraz, 22. jun 2022 16:55)

Ukratko - bas tako.
Inace bespotrebno produzavaju agoniju za jos jednu generaciju.

Pogan

pre 1 godinu

Ej ni jedan komenar 'strucnjaka' a tema je goruća. Gde su sad selektori nutricionisti automehanicari i ostala struka. Verovatno dremka posle maminog rucka. A kad Pixi pozove nekog u drzavni tim onda broj komentara raste iz minuta u minut.
(WOW, 22. jun 2022 16:11)

Bitno da si ti "strucnjak" koji ne kapira da neko poslate komentare mora da procita i zatim da odluci hoce li ih objaviti ili ne... Placljivi autosovinista koji misli da mnogo pametan...

Ms

pre 1 godinu

Mislim da je da je apsolutno van moralnih okvira pricati o nekakvoj psihologiji i ponasanju sto roditelja sto dece kad je ova tema u pitanju. Ovo lici da neko pokusava da vas ubedi da pored toga sto ste jadni,bedni i siromasni mora to sve da pocnete i da volite jer nije nekako zanimljivo ako sve to i ne volite. Ovakve teme treba staviti po stranu i ljudima bar dostojanstvo sacuvati i ne dirati.

aca

pre 1 godinu

nije nam potrebna psihoterapeutkinja da skontamo neke stvari, a ova gospodja mi nece verovati, ali dovoljno je i da sama pogleda u novcanik i sve ce joj biti jasno.
naravno uvek postoje i oni koji imaju problem u glavi ali 99% ima problem u novcaniku kao i ja, sve platim ostane skoro nista pa ima li smisla??.

Veliki brat

pre 1 godinu

Krenula kriza 90-ih i generacije koje su trebale ići tada na studije u BG ili drugi veći grad morale su da se zadovolje fakultetima u manjem gradu, tipa Kragujevca, jer je bilo jeftinije. Tu nisu mogli tako lako da nađu posao, pa su se vratili roditeljima, u svom malom mesto još teže naći posao...

Oni koji su tada uspeli da završe studije u Beogradu, nisu se ni vraćali iz tog Beograda, a mnogi su otišli u inostranstvo.


Sada je druga priča, ko završi dobar fakultet (ETF, FON i sl.) i nije učio "danas za sutra", već sa razumevanjem, lako ima početnu platu i 1000€, a za 1-2 godine preko 2500€.

Međutim, ove nove generaciju su smotane na kub, bio pre ove korone na jednom fakultetu u Beogradu baš u vreme upisa na 1. godinu studija, bukvalno je svako dete u pratnji roditelja, mama ili tata (ili čak oboje) pokazuju detetu kako da popuni one formulare i indeks, kao da je dete nepismeno.


Pre par meseci imali u firmi jednog studenta na praksi, i kad je trebao sa računara da se uloguje na Gmail (verovatno prvi put u životu), Google mu traži kod za verifikaciju, međutim on promenio karticu i to nije ažurirao na nalogu, a kad smo mu to sredili, ne može da se uloguje na računaru, jer ne zna šifru, pa je morao da pozove mamu!
Znam da je za neverovati, ali tako je bilo, i kako očekivati da se neko takav ostamostali sa 25 ili 30 godina?

sajza

pre 1 godinu

Inace nije problem da se zivi u kuci u kaludjerici, rakovici etc. (btw 100e) al svi bi oni eto makar mirjevo, zvezdaru, vozdovac.. pa bi kolima na posao, pa bi kera, pa na kafu, pa cigare, pa bi kuvano iz ekspres restorana, a ono covek medicinski brat 50k plata. Ne daj boze da skuvas, da odes na posao busem ili jos gore sa dva mozes misliti razlicita busa?! Drug mozes da zaboravis na bilo sta sto je 20km od centra Dablina, Londona, Madrida, a da nije kolektivni smestaj. To sto si rodjen na Vozdovcu, to su tvoji roditelji skucili za celu karijeru svoju, a ti bi sa 25god da zivis u svom stanu na vracaru, ma nemoj. U ritopek bre, pa dva autobusa, pa stisnes lovu sa obe ruke pa postanes covek. Moja generacija sve curice od 30godina, rade minimalno a imaju 70,80000 i malo im? sve daju na krpe, stara kola, kladionice i kerustine, eventualno more, za 10godina eto ih u stanu od mame i tate, ne valja tito, ne valja vucic, ne valja sloba, sa curicama uvek ista prica oduvek. Nemas bato stomak tj ono ispod pa da zapnes da postanes covek.

sale

pre 1 godinu

@ Blume

Znaci podigli su te od kilo mesa dali ti sve sto su mogli da ti priuste i sada kada su stari i kad njima treba tvoja pomoc tebi zinulo .... za pare i kazes da je propast sto ti njima treba sada da pomazes.E moj jado jadni nemas pojma o zivotu i znaj da ce isto tako da se ponasaju tvoja deca prema tebi ima da te u najboljem slucaju nabiju u neki jeftini a u najgorem slucaju ima da crknes u stanu sam gde ce te naci neki komsija posle 3 nedelje

Molim vas objavite komentar

Bole

pre 1 godinu

Nisam se osamostalio i imam skoro 40 godina. Ostao sam uz oca i majku koji žive sa nama( tj mi sa njima) u kući koju je moj otac pravio za njih i za moju porodicu. Zajedno radimo, zajedno stvaramo i učim moju decu da i oni ostanu sa nama jednog dana. Iako su mali pravimo im kuću u istom dvorištu dovoljnu da žive dve porodice. Kasnije ostaje na njima da li će ili neće tu biti ali učimo ih da je porodica najbitnija. A porodica nisu samo mama, tata, brat i sestra. Tu spadaju i baba i deda, stric i tetka....Lično poznajem porodice koje žive kao komuna, toliko su jaki... mislim da kad bi se nešto desilo ni policija se ne bi mešala. Takodje ekonomski veoma napredni. Ali morate se ženiti sa ženama koje to prihvataju. Ne bi bilo uredu terati žene da prihvate takav način života ako su odgajane drugačije.

Blume

pre 1 godinu

grese njihovi roditelji.Od malih nogu previse stite decu,razmaze ih dok su mali,posle to ni Bog ne moze da ispravi.Deca odrastu bez obaveza,bez postovanja pravila,bez radnih navika.Ocekuju od roditelja da ih maze i paze dok su zivi.Ponasaju se kao da su teski invalidi,sto u sustini i jesu.Mentalni invalidi.
(strucnjak, 22. jun 2022 17:11)

Takvi su moja majka i ujak, brat i sestra. Stari su ih previše mazili i štitili, majka ostala trudna, ostavio je momak (moj otac), vratila se kući, a ujak, samac, nikad nije ni otišao. I danas su u toj kući, evo 60 godina. Kao invalidi. Ja sam za neko čudo potpuna suprotnost, iako su i mene mazili i pazili. Fakultet, programer, Nemačka, para ko pleve. I sad pošto nema babe i dede da pomažu invalidima, pomažem im ja. Totalna propast.

raja krezava, priprosta zasluzuje da gladuje !

pre 1 godinu

Mudri politicki izbori roditelja, baba, deda, pradeda...i eto maldi danas da se osamostaljuju sa 400e plate.

wiener

pre 1 godinu

Ja sam ipak mišljenja da je to stvar mentaliteta jer i Španci i Italijani isto dugo ostaju kod roditelja a imaju dobre uslove da se osamostale. A ni na zapadu nije lako postati samostalan. Ja sam se u Austriji osamostalio odmah posle više škole. Ali u prve 2 godine sam dobijao junior platu, imao kredit i jedva sastavljao kraj s krajem. Stan nisam kupio i ne mislim da ću jer ima i boljih modela. To je isto stvar mentaliteta, ovde u Austriji isto mnogo ljudi ne kupuje stanove ili kuće. A po onom komentaru koji reče da ljudi mogu samo da se osamostale kad im roitelji kupe nekretninu se isto vidi da je to stvar mentaliteta. Kada ti roditelji kupe nekretninu ti nisi samostalan. Isto i ovo spominjanje diploma. Kog poslodavca interesuje diploma? Interesuje ih šta umete da uradite.

Razumem ljude koji nemaju para, ali ne bih svodio sve na ekonomsku situaciju.

Maja

pre 1 godinu

Meni ljudi koji generalizuju uopste nisu jasni. Zasto je neophodno razbijati porodicu da bi se neko pravio samostalnim? Da li mladi treba svoje roditelje da pobacaju po domoviima u ime te samostalnosti, jer onog trenutka kada ti roditelji vise nisu u stanju da budu apsolutno samostalni, treba ih se resiti? Eto, to vam je drugi pogled. Ja sam imala izbora kad sam bila mlada, ali nisam htela da ostavim svoju majku samu, i nijednog trenutka se nisam pokajala. Moja deca su imala ono najdragocenije pored svojih roditelja, cesto veoma zauzetih - babu, a ona je imala svu neophodnu brigu. I nikome nije bila ugrozena samostalnost, jer se znalo ko o cemu brine i odlucuje.

Lokomotiva

pre 1 godinu

Osamdesetih godina kuća se mogla napraviti za 20-30 hiljada nemačkih maraka (10-15 hilada evra). Sve dozvole bile džaba, zemlja se delila džaba. Samo plati materijal i majstora. Plata bila 1800 maraka (900 evra). U pošti. Bračni par je za godinu, dve mogao od ušteđevine da sagradi kuću. Sada je kuća 75 hiljada evra. Plata u pošti 500 evra. Treba celi život da budeš rob.

Pripravnik volonter

pre 1 godinu

Zavrsio fax, volontiram u sudu (puno radno vreme bez dinara) jako odgovoran posao za koji je potrebno znanje i koncentracija, i sad da uzmemo hipoteticki da sam jako vredan radan i da mi zdravlje uopste nije bitno pa da posle punog radnog vremena odem i radim jos jedno puno radno vreme i da tu primam platu 300-400 evra mogao bih da nadjem garsonjeru na obodu grada za 120-150 evra mesecno dam jos najmanje 50 evra za racune i onda mi ostane 200 evra mesecno za hranu garderobu izlaske i sve ostalo uz to svaki dan na raspolaganju imam 8 sati slobodno i ako odbijemo 1-2 potrosenih u prevozu imam 6 sati dnevno slobodno u to vreme mogu da radim sta hocu! Sad kada razmislim shvatam da sam bas razmazen sto ne zelim tako da zivim

Смрда

pre 1 godinu

Осамостаљивање значи и потпуну финансијску независност, а не одем у други град, а родитељи плаћају рентирање, књиге или дају џепарац. До 25-е они који нису и до 30-е они који су студирали, морају да изађу из куће и потпуно осамостале иначе од деце правите дебиле.

Danny boy

pre 1 godinu

Isključivo ekonomski momenat. Pogledajte cenu stanova u Bg i sve će vam biti jasno.
(Kikas, 22. jun 2022 17:17)

Svuda su stanovi skupi, ne samo u Beogradu. Prćije u Šapcu, Valjevu, i manjim mestima koštaju 50, i više, hiljada evra.
Ko ima te pare, i odakle?

Država kaže da je prosečna plata 70 hiljada. Kome, gde, kada? Možda je bruto toliko, jer neto sigurno nije.

Sogard

pre 1 godinu

Doticne osobe sve su ispričali a nista nisu rekli, sve idu kao kisa oko Nisa da slucajno ne kazu ono najbitnije zasto je ovakva situacija, e pa ja cu reci direktno. Los zivotni standard gospodo, slaba ekonomija, niske plate, ako niste pri politici nemate sanse, dzabe skole dzabe sve, materijal za gradnju bezobrazno poskupeo ( vestacki) uz to naravno ide velika cena kvadrata, velika cena kirije. Roditelji? da, roditelji su jedino krivi sto glasaju za istu ekipu 30 godina, koji su pustili korenje i ne pustaju i muzu ovaj jadan mali narod. E to su vam razlozi gospodo.

Belmont

pre 1 godinu

aj napisite clanak kako su se deca nasih politicara osamostalila.
na kojim fakultetima su stekli obrazovanje, prvi posao, kolika plata.
i onda pogledajte decu radnicke klase.
sve ce biti jasno.

pitam

pre 1 godinu

Mladi bezobrazni, cuti bre i radi za kapitalistu. Kakvo osamostaljivanje... Obavezno i vi mladi napravite vase mlade pa svi lepo zajedno da zivite.
Da ima chika kapitalista nove motache kablova.

Nenad.

pre 1 godinu

Ja sam se sa 25 god.osamosatlio,otišao u podstanare.Radio svakave poslove dok se nisam za stalno zaposlio,dobio kredit, kupio svoj krov nad glavom.U međuvremnu oženio i dobio porodicu.Niko nije pitao dali mogu i kako ću i nije bilo lako.Nisam imao pomoć od roditelja.Sve sam malterne sam postigao sa svojom suprugom...Poenta priče je da se sve može ako se hoće.Roditelji su tu da nas usmeravaju i vaspitaju,a uspeh u životu će sam po sebi doći.

lukaku

pre 1 godinu

ko hoce da zivi sam taj se i osamostali.Ali nasa deca su razmazena,mazena i pazena,naucena da se oslanjaju na roditelje,da ne rade nista i da imaju sve na gotovo.Propale generacije,sve je to nesposobno,nesamostalno.Jaje bre ne znaju da skuvaju a kamo li prosecan rucak.Samo znaju da kukaju i da se zale,samo bulje u telefone i vucaraju se po kaficima.Propast,drzava na umiranju.

MilanČe

pre 1 godinu

Svakako da je ekonomija bitan faktor, međutim to vam je vrzino kolo, da bi zaradio više, potrudio, naučio više veština, treba da dođeš u stanje nužde, pošto imaš komfor kod mame i tate, nećeš se upustiti u taj rizik. Tako da su priče, odakle da platim račune, često racionalizacije. Ja to govorim iz svog iskustva, otišao sam od kuće jer mi je bilo nepodnošljivo, prva plata je bila 250 e, a imam fakultet, a onda sam se probijao, postao advokat jer nije bilo izbora i danas zarađujem odlično. Da nije bilo te nužde, ne biz postao advokat već se ušuškao u neko državno preduzeće i radio za 500 evra ceo život, naravno roditelji su mi baš to predlagali. Meni je to više psihološko problem, nesvesni otpor separaciji za koji su krivi i roditelji i deca

Rezimske sluge objavite komentar

pre 1 godinu

Sa 10 godina sam hteo svoju sobu ali je nije bilo. Sa 16 sam zeleo da zivim sam ali svoj stan nisam imao niti sam mogao da ga kupim. Nisam mogao da ga kupum sa 25 godina, niti da ga iznajmim. Sad zivim sam u svom stanu ali su roditelju poumirali. Imam platu 800e i jedva kraj sa krajem. Vratite diplome i trazite pare nazad jer vas nista naucili nisu.

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"onda nastaju posledice kao što su dug život u porodičnoj kući."

Zašto posledice? Takav je u Srbiji red. Rodbina se mršti ako neko sa 20-22 godine, osim ako ne studira u drugom gradu, reši da se osamotali i ode od kuće. Eventualno može u Beograd ili inostranstvo odakle teba da donosi novce ili šalje doznake.

Astro

pre 1 godinu

Ne grese roditelji mi smo siromasna zemlja sa losim primanjima i velikim kirijama.Niko ne zivi sa roditeljima zato sto voli nego zato sto mora. Ja prvi ne bi ziveo sa njima da mogu sa platom da izguram ceo mesec ali jbg za sad druge nema.

strucnjak

pre 1 godinu

ne grese mladi,grese njihovi roditelji.Od malih nogu previse stite decu,razmaze ih dok su mali,posle to ni Bog ne moze da ispravi.Deca odrastu bez obaveza,bez postovanja pravila,bez radnih navika.Ocekuju od roditelja da ih maze i paze dok su zivi.Ponasaju se kao da su teski invalidi,sto u sustini i jesu.Mentalni invalidi.

Doktor

pre 1 godinu

Pa zna se pod kojim uslovima može neko da se osamostali. Da ima bogate roditelje pa da mu kupe nekretninu, ili da se bavi kriminalom ako je muško ili prostitucijom ako je žensko u pitanju.

Glavni problem osamostaljivanja nije uopšte zbog toga što neko želi da sedi sa raditeljima do 50. godine nego što su ekonomski uslovi očajni.

Motači kablova za 300 evra u provinciji, ili malo sofisticiraniji motači kablova u urbanim sredinama za 500-600 evra. Troškovi samo iznajmljivanja stana su 200 evra. Komunalije ne računam.

Dok se jedan uzak krug blizak političkoj vrhušci vrtoglavo bogati, preko 50% stanovnika radi za 40-45 hiljada mesečno.

vojvodjanin

pre 1 godinu

Ova zena se ispricala za sve pare a nista nije rekla, koncept emisije se svodio na "zanemarivanje finansijskog momenta" ali je to glavni razlog, hteli oni to da cuju ili ne. 90 posto mladih iz mog okruzenja ne zivi sa roditeljima jer im se zivi sa njima ili su nesposobni za samostalan zivot, vec iskljucivo sto ne mogu sebi da prisute da daju 50% svojih primanja a neretko i vise samo da bi ziveli "samostalno". Dokle god garsonjera u ocajnom stanju u vecim gradovima kosta kao minimalac, ovaj procenat moze samo da stagnira ili raste.

djura

pre 1 godinu

ja vece lupanje gluposti nisam cuo. sve svode na to da su deca nesposobna i razmazena, a eto njih dve sposobne. Ja se jesam osamostalio i otisao od roditelja ali shvatam da velika vecina ne moze i to iz iskljucivo ekonomskih razloga.

karolina

pre 1 godinu

Ne treba generalizovati nista. I ja Sam iz malog mesta,osamostalila se,studirala u Beogradu,a kad Sam SE udala adaptirali smo sprat kod mojih roditelja I tu zivimo.Sada smo deci sredili potkrovlje.Stariji sin takodje ide u Beograd na studije,Ali kaze voleo bi da SE vrati .Mislim mi zivimo u odvojenim domacinstvima,odvojenije nego da smo u nekoj stambenoj zgradi ,jer su nam ulazi razliciti I sve odvojeno.Ali ipak meni je znacilo dok su deca bila mala da uvek imam na umu da mi neko moze priskociti u pomoc iako to nisam preterano koristila,a oni Sada kada su stariji imaju oslonac u nama.

iz svog ugla

pre 1 godinu

Ima vise razloga,ali navescu neke samo...Nas mentalitet neki glupi,da svi zive skupa a zna se da je to danas neizvodljivo(nece niko nikog da trpi),prave se kuce na vise spratova,prosiruje se,da svako od sinova ima sprat,a u stvari niko nema privatnosti..A i malo finansijska situacija nedozvoljava ali ipak treba pokusati,odvojiti se na vreme imati svoj mir,slobodu..Pa neka košta vise sloboda nema cijenu..I svako svakom dodje u goste,sjedi se malo i svako svojoj kuci ide.I najbolje svima!

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 1 godinu

Нико не помиње стандард младих..... За самосталност треба добра плата

Nalbandian

pre 1 godinu

Zivim u istoj kuci, ali na spratu iznad. Nekih 2-3 godine sam iz nekog licnog kompleksa pokusao da zivim sam i placao kiriju. Od 80 soma kad das 24 za kiriju i 7-8 za komunalije rapidno opadne kvalitet zivota. Mogu zamisliti kako je tesko ljudima koji primaju manje. Vecina se presalta na dnevnice gde gube zdravlje i nemaju penziju zarad malo vece kinte. Nemaju svi mogucnost da predju na IT sektor.

mc_toxic

pre 1 godinu

Ima i druga strana. Ne mogu svi dobiti dom, ne mogu svi dobiti menzu ( studenti rodjeni u gradu gde studiraju) jedva se skrpi za skolarine i triskove a kad uspes da nadjes posao u najboljem slucaju plata za stan i racune a hleb do 20.

wal

pre 1 godinu

Ma da, obozavaju mladi da zive u porodicnim zajednicama. Najlepse je kad u istoj kuci ili stanu zivi vise generacija. Milina.
Pobegli bi oni i osamostalili se cim krenu da rade, samo da mogu to sebi da priuste od ovih velikih plata u zlatnome dobu, je l' te.

stefan beograd

pre 1 godinu

Majstori, u cemu ko gresi? Roditelji odskolovali decu, ja sa 33god i platom od 600 evra i devojka sa 500 ne mozemo da se pokrpimo. Nece banka da da kredit, nemamo ucesce, u cemu roditelji grese kad i oni rade za 500 evra i hrane nezaposlenog brata posto ni on ne moze da nadje normalan posao. Ajde kupite stan u Beogradu da vas vidim, treba nam 100.000 evra za 50kvadrata, a ko ce posle struju i hranu da plati?

Radoje

pre 1 godinu

Roditelji ne greše ni u čemu. Pogledajte kolike su plate generacijama o kojima pričate. Moj 27ogodišnji bratanac i cela njegova ekipa su do pre godinu dana slavili kad neko predje 30 000 u jednom mesecu. A dobar deo dece ima fakultet a neki i posdiplomske. Najbolje prolazi drugar koji konobariše na aerodromu. On ih sve šije.
Pa nemaju pošteno para ni da izađu, a kamoli da žive odvojeno od roditelja. Sad su kao malo bolje. Došli su dao četrdesetak hiljada. Odakle im para za stan, za hranu, gorivo

okvaldo

pre 1 godinu

ovo su budalaštine. U Srbiji za normalan život u većem gradu sa cimerom treba 800-1000 eur. 150-200 eur za stan i rezije. 200- 250 eur za hranu i 400 za odeću, zabavu, zubara,snove...i to samo u pocetku samostalnog zivota. Ispod toga stvarno nema nekog smisla dugoročno.

To većina mladih ljudi nema. Može na glovu da se namakne 80.000rsd ali to ko studira neki menadžment pa da stigne. Ozbiljan faks teško.

Recimo, ja ne znam ni jednog mladog programera u NS koji zivi sa roditeljima

sinovac

pre 1 godinu

Evo ja mogu ponosno da kazem da zivim sa mojima. Kad nismo imali ni za hleba ti ljudi su se snalazili i pruzali mi kolko god su mogli u tom momentu. Sada imam 2k€ kao programer, sve sto im treba u zivotu im kupujem i pruzam. Doduse, nismo u stanu vec u kuci , tako da ima mesta za sve.

Nebitan

pre 1 godinu

Da li stvarno mislite da mladi vole sto su do 35. sa roditeljima ili je MOZDA u pitanju to da mozda 1% tih mladih ima posao sa kojim bi mogli da nadju svoj dom, osnuju porodicu, izdrazavaju je, itd...

Centar

pre 1 godinu

U vaspitanju. Nisam seksista ali po mom mišljenju su majke one koje su u većini odgovorne za ovo a i još dosta anomalija u ponašanju pojedinaca u našem društvu bez da ulazim u dalju analizu.

gille bg

pre 1 godinu

Dajte svima dobre plate i stalan posao pa ce se svi sa 18god već iseliti u svoj stan ili kuću.Zato kod nas nema toga jer radiš kao rob ,bez plate,ugovora na neodredjeno i odmora.

WOW

pre 1 godinu

Ej ni jedan komenar 'strucnjaka' a tema je goruća. Gde su sad selektori nutricionisti automehanicari i ostala struka. Verovatno dremka posle maminog rucka. A kad Pixi pozove nekog u drzavni tim onda broj komentara raste iz minuta u minut.

ls

pre 1 godinu

Vidim da se ova tema cesto forsira, izlaze strucnjaci da objasne zasto mladi zive sa roditeljima, kako su nesposobni da se osamostale i tako to, odgovor je jednostavan, rodio si se kao sirotinja, odrastao kao sirotinja i tako ces da umres. Ova sto se osamostalila sa 14 i uspela svasta nesto, to je jedna od 10.000, i Stiv Dzobs je krenuo iz garaze pa ga je usralo, a i on je jedan od milion, nece svi tako proci. Nema se para rodjaci za osamostaljivanje. Daj mladima platu od 2000e pa cete videti koliko ce ih biti sto su otisli od svojih, ali kada tata mora da radi 2 posla da bi deci platio stanarinu i rezije, mama ne gasi rernu i sporet da im napravi hranu za 7 dana, a mladi rade za 35000 ili se koluju, nema tu razgovora o nekom osamostaljivanju, isti mu k...ac bio na stanu ili kuci, samo su mu na stanu veci troskovi, a da kupi svoj stan nece moci ni za 50 godina. Toliko.

Marko

pre 1 godinu

Ja bih otisao sa 18, da sam imao mogucnosti. Radio sam za sitne pare, nije bilo moguce da iznajmim garsonjeru, a ni devojku nisam mogao da nadjem sa kojom bih delio troskove. Takodje sam pokusavao da odem u inostranstvo, ali bez uspeha. Sa 20 i kusur sam psihicki potonuo zbog takvog zivota, pa tek sa 32 se osamostalio. Razumem one koji nemaju finansijskih mogucnosti da se osamostale, jedino mi nisu jasni oni koji dobro zaradjuju, a zive sa roditeljima. Valjda je vlastiti krov nad glavom potrebniji od novog automobila?

Milan

pre 1 godinu

U takvim situacijama su jedini krivci roditelji, zato sto se nisu tokom mladosti preselili na zapad. Prosecna mlada osoba ne moze da živi samostalno jer jedva krpi kraj s krajem. Jedini nacin da ustedi I prozivi je ukoliko ostane kod svojih I time smanji rashode.

Aron

pre 1 godinu

Ova emisija ima salonske zaključke na nivou nekih zapadnih zemalja a to je neistinito jer mi nemamo iste probleme. A i kad ih imamo nisu isti uzroci. Kasno osamostaljivanje je posledica nerazvijenisti proizvodnih snaga našeg regiona. Na Zapadu je to drugačije jer oni žive u postindustriskom društvu blagostanja i obilja gde dominira individualizam. Svako tamo gleda svoja posla jer su ekonomija i institucije prejake. Istina je ono što kažu da te posle osamnaesete godine "izbace" iz kuće. Ali to je normalno jer imaju ogroman standard i gde da se radi. Ovde ako bi roditelji tako radili unapred bi dete osudili na propast. Porodica tamo nije toliko bitna nego CV-i, razgovor za posao. I sve se radi preko oglasa i konkursma. Dok god nas to služi za podsmeh jer sve se radi preko familije. Hoćeš da se zaposlis kao doktor? Mora otac da je moćan u toj oblasti. Hoćeš da radiš u sudu? Mora majka da je sudija ili slično.

Pera

pre 1 godinu

Nemacki sistem je najbolji, posle fakulteta pocinju samostalan zivot, eee al oni mogu i da se zaposle posle fakulteta i da zarade za taj zivot

Killa

pre 1 godinu

Mladi od 35 godina nisu više mladi.... A u čemu greše roditelji... Pa, možda od toga što nikada ne polaze od sebe, odnosno uvek sebe zaobilaze kada treba pronaći šta je problem...

Goran

pre 1 godinu

Ne treba nama terapeut da priča o osamostaljivanju, nego ekonomija gde dete ne može da zaradi novac sa kojim bi kupio sebi stan ili digao kredit da ode od roditelja koji su mu se popeli na glavu sa svojim pridikama i prigovaranjem . Kao da nebi svako voleo da živi svoj život na miru i formira svoju porodicu.

Analiticar

pre 1 godinu

Tek sad nece da odlaze od rodtelja na ove cene hrane, kirija, ili ti stanova,....

A ako se ne odvoje onda nema ni radjanja dece.

E to se desilo u Hrvatskoj pre 8 godina i ljudi se poceli iseljavati za Nemacku, za Irsku,.... gde drzava ne pljacka gradjane vec misli o njima.

Nije misliti o ljudima tako sto im nesto kao pojeftinis a onda im uzmes na drugoj strani.

Ko god moze valjalo bi da ode u beli svet i da tamo tek vidi kako je ovde sve skupo jer je mnogo skup sistem koji treba odrzavati a on je inace partokratijski zaseo u raznim foteljama.

Psalms

pre 1 godinu

u čemu roditelji greše?

Plate,primanja,sistem,društvo,okruženje,budućnost,bezparica,prošlost,nemogućnost,...

da,da ...mora da je do roditelja.

бивши граничар

pre 1 godinu

А што би излазили?Још ако је имање у питању нема потребе!Европски нема шта!Живела породица!

Nikola

pre 1 godinu

Roditelji greše u tome što dozvoljavaju da ista b...a vlada već 30godina unazad samo menja odelo (stranku).
Da smo normalna država i da su plate iole normalne i dovoljne za pristojan život a ne za puko preživljavanje i krpljenje kraja sa krajem deca bi imala mogućnost da podignu kredit i kupe svoje stanove.
U Srbiji stan na pošten način možeš kupiti jedino da odeš u inostranstvu i radiš 5god, ali kada ode čovek u 95% slučajeva se ne vraća nazad.

iskreno

pre 1 godinu

Zato što smo beda od države, zato što glumimo pamet, zato što ratujemo 30 godina. Od čega da se pojedini(pošteni) odvoje kada je prosek plate 350€, a rata za stambeni kredit bi bila bar 300€. Znate li koliko troškova ima mladi bračni par sa dvoje male dece??? Nemate pojma, pišite kako vam ovi kažu... š

pejafan

pre 1 godinu

Zato sto je ovde sve nestabilno i nesigurno,a plate su takve da mozes da jedes i pijes da prezivis i platis stan sa racunim,naravno po pola sa cimerom...85% omladine tako zivi ako ne i vise

blok22

pre 1 godinu

Sve nam je tako. Nepotizam i lezi lebu da je jedem od rođenja. Zato nas svi gaze. Ljudi od 35 godina su nam potpuno infatilni i nespremni za život.

.

pre 1 godinu

Dajte ljudi, pričate neke pričice dok su plate 40k - 50k, ne treba ništa dalje pričati, ko zapravo želi da živi sa rofiteljima u zrelom dobu..a te bajke kako je radila preko leta može da priča koliko hoće, lako je kada imate svoj stan ili roditelje koji finansiraju zakup i ostalo

Sale

pre 1 godinu

Grese u tome sto nece da menjaju svoje besplatno dobijene stanove od Tite, za dva manja. Nema svako dete koje je zanatlija ili IT strucnjak da moze da zivi sam.

ls

pre 1 godinu

Vidim da se ova tema cesto forsira, izlaze strucnjaci da objasne zasto mladi zive sa roditeljima, kako su nesposobni da se osamostale i tako to, odgovor je jednostavan, rodio si se kao sirotinja, odrastao kao sirotinja i tako ces da umres. Ova sto se osamostalila sa 14 i uspela svasta nesto, to je jedna od 10.000, i Stiv Dzobs je krenuo iz garaze pa ga je usralo, a i on je jedan od milion, nece svi tako proci. Nema se para rodjaci za osamostaljivanje. Daj mladima platu od 2000e pa cete videti koliko ce ih biti sto su otisli od svojih, ali kada tata mora da radi 2 posla da bi deci platio stanarinu i rezije, mama ne gasi rernu i sporet da im napravi hranu za 7 dana, a mladi rade za 35000 ili se koluju, nema tu razgovora o nekom osamostaljivanju, isti mu k...ac bio na stanu ili kuci, samo su mu na stanu veci troskovi, a da kupi svoj stan nece moci ni za 50 godina. Toliko.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 1 godinu

Нико не помиње стандард младих..... За самосталност треба добра плата

Rezimske sluge objavite komentar

pre 1 godinu

Sa 10 godina sam hteo svoju sobu ali je nije bilo. Sa 16 sam zeleo da zivim sam ali svoj stan nisam imao niti sam mogao da ga kupim. Nisam mogao da ga kupum sa 25 godina, niti da ga iznajmim. Sad zivim sam u svom stanu ali su roditelju poumirali. Imam platu 800e i jedva kraj sa krajem. Vratite diplome i trazite pare nazad jer vas nista naucili nisu.

Astro

pre 1 godinu

Ne grese roditelji mi smo siromasna zemlja sa losim primanjima i velikim kirijama.Niko ne zivi sa roditeljima zato sto voli nego zato sto mora. Ja prvi ne bi ziveo sa njima da mogu sa platom da izguram ceo mesec ali jbg za sad druge nema.

Nalbandian

pre 1 godinu

Zivim u istoj kuci, ali na spratu iznad. Nekih 2-3 godine sam iz nekog licnog kompleksa pokusao da zivim sam i placao kiriju. Od 80 soma kad das 24 za kiriju i 7-8 za komunalije rapidno opadne kvalitet zivota. Mogu zamisliti kako je tesko ljudima koji primaju manje. Vecina se presalta na dnevnice gde gube zdravlje i nemaju penziju zarad malo vece kinte. Nemaju svi mogucnost da predju na IT sektor.

Nebitan

pre 1 godinu

Da li stvarno mislite da mladi vole sto su do 35. sa roditeljima ili je MOZDA u pitanju to da mozda 1% tih mladih ima posao sa kojim bi mogli da nadju svoj dom, osnuju porodicu, izdrazavaju je, itd...

Pera

pre 1 godinu

Nemacki sistem je najbolji, posle fakulteta pocinju samostalan zivot, eee al oni mogu i da se zaposle posle fakulteta i da zarade za taj zivot

Belmont

pre 1 godinu

aj napisite clanak kako su se deca nasih politicara osamostalila.
na kojim fakultetima su stekli obrazovanje, prvi posao, kolika plata.
i onda pogledajte decu radnicke klase.
sve ce biti jasno.

stefan beograd

pre 1 godinu

Majstori, u cemu ko gresi? Roditelji odskolovali decu, ja sa 33god i platom od 600 evra i devojka sa 500 ne mozemo da se pokrpimo. Nece banka da da kredit, nemamo ucesce, u cemu roditelji grese kad i oni rade za 500 evra i hrane nezaposlenog brata posto ni on ne moze da nadje normalan posao. Ajde kupite stan u Beogradu da vas vidim, treba nam 100.000 evra za 50kvadrata, a ko ce posle struju i hranu da plati?

vojvodjanin

pre 1 godinu

Ova zena se ispricala za sve pare a nista nije rekla, koncept emisije se svodio na "zanemarivanje finansijskog momenta" ali je to glavni razlog, hteli oni to da cuju ili ne. 90 posto mladih iz mog okruzenja ne zivi sa roditeljima jer im se zivi sa njima ili su nesposobni za samostalan zivot, vec iskljucivo sto ne mogu sebi da prisute da daju 50% svojih primanja a neretko i vise samo da bi ziveli "samostalno". Dokle god garsonjera u ocajnom stanju u vecim gradovima kosta kao minimalac, ovaj procenat moze samo da stagnira ili raste.

Psalms

pre 1 godinu

u čemu roditelji greše?

Plate,primanja,sistem,društvo,okruženje,budućnost,bezparica,prošlost,nemogućnost,...

da,da ...mora da je do roditelja.

Analiticar

pre 1 godinu

Tek sad nece da odlaze od rodtelja na ove cene hrane, kirija, ili ti stanova,....

A ako se ne odvoje onda nema ni radjanja dece.

E to se desilo u Hrvatskoj pre 8 godina i ljudi se poceli iseljavati za Nemacku, za Irsku,.... gde drzava ne pljacka gradjane vec misli o njima.

Nije misliti o ljudima tako sto im nesto kao pojeftinis a onda im uzmes na drugoj strani.

Ko god moze valjalo bi da ode u beli svet i da tamo tek vidi kako je ovde sve skupo jer je mnogo skup sistem koji treba odrzavati a on je inace partokratijski zaseo u raznim foteljama.

Doktor

pre 1 godinu

Pa zna se pod kojim uslovima može neko da se osamostali. Da ima bogate roditelje pa da mu kupe nekretninu, ili da se bavi kriminalom ako je muško ili prostitucijom ako je žensko u pitanju.

Glavni problem osamostaljivanja nije uopšte zbog toga što neko želi da sedi sa raditeljima do 50. godine nego što su ekonomski uslovi očajni.

Motači kablova za 300 evra u provinciji, ili malo sofisticiraniji motači kablova u urbanim sredinama za 500-600 evra. Troškovi samo iznajmljivanja stana su 200 evra. Komunalije ne računam.

Dok se jedan uzak krug blizak političkoj vrhušci vrtoglavo bogati, preko 50% stanovnika radi za 40-45 hiljada mesečno.

iskreno

pre 1 godinu

Zato što smo beda od države, zato što glumimo pamet, zato što ratujemo 30 godina. Od čega da se pojedini(pošteni) odvoje kada je prosek plate 350€, a rata za stambeni kredit bi bila bar 300€. Znate li koliko troškova ima mladi bračni par sa dvoje male dece??? Nemate pojma, pišite kako vam ovi kažu... š

.

pre 1 godinu

Dajte ljudi, pričate neke pričice dok su plate 40k - 50k, ne treba ništa dalje pričati, ko zapravo želi da živi sa rofiteljima u zrelom dobu..a te bajke kako je radila preko leta može da priča koliko hoće, lako je kada imate svoj stan ili roditelje koji finansiraju zakup i ostalo

wal

pre 1 godinu

Ma da, obozavaju mladi da zive u porodicnim zajednicama. Najlepse je kad u istoj kuci ili stanu zivi vise generacija. Milina.
Pobegli bi oni i osamostalili se cim krenu da rade, samo da mogu to sebi da priuste od ovih velikih plata u zlatnome dobu, je l' te.

Lokomotiva

pre 1 godinu

Osamdesetih godina kuća se mogla napraviti za 20-30 hiljada nemačkih maraka (10-15 hilada evra). Sve dozvole bile džaba, zemlja se delila džaba. Samo plati materijal i majstora. Plata bila 1800 maraka (900 evra). U pošti. Bračni par je za godinu, dve mogao od ušteđevine da sagradi kuću. Sada je kuća 75 hiljada evra. Plata u pošti 500 evra. Treba celi život da budeš rob.

sinovac

pre 1 godinu

Evo ja mogu ponosno da kazem da zivim sa mojima. Kad nismo imali ni za hleba ti ljudi su se snalazili i pruzali mi kolko god su mogli u tom momentu. Sada imam 2k€ kao programer, sve sto im treba u zivotu im kupujem i pruzam. Doduse, nismo u stanu vec u kuci , tako da ima mesta za sve.

Pripravnik volonter

pre 1 godinu

Zavrsio fax, volontiram u sudu (puno radno vreme bez dinara) jako odgovoran posao za koji je potrebno znanje i koncentracija, i sad da uzmemo hipoteticki da sam jako vredan radan i da mi zdravlje uopste nije bitno pa da posle punog radnog vremena odem i radim jos jedno puno radno vreme i da tu primam platu 300-400 evra mogao bih da nadjem garsonjeru na obodu grada za 120-150 evra mesecno dam jos najmanje 50 evra za racune i onda mi ostane 200 evra mesecno za hranu garderobu izlaske i sve ostalo uz to svaki dan na raspolaganju imam 8 sati slobodno i ako odbijemo 1-2 potrosenih u prevozu imam 6 sati dnevno slobodno u to vreme mogu da radim sta hocu! Sad kada razmislim shvatam da sam bas razmazen sto ne zelim tako da zivim

Radoje

pre 1 godinu

Roditelji ne greše ni u čemu. Pogledajte kolike su plate generacijama o kojima pričate. Moj 27ogodišnji bratanac i cela njegova ekipa su do pre godinu dana slavili kad neko predje 30 000 u jednom mesecu. A dobar deo dece ima fakultet a neki i posdiplomske. Najbolje prolazi drugar koji konobariše na aerodromu. On ih sve šije.
Pa nemaju pošteno para ni da izađu, a kamoli da žive odvojeno od roditelja. Sad su kao malo bolje. Došli su dao četrdesetak hiljada. Odakle im para za stan, za hranu, gorivo

Sogard

pre 1 godinu

Doticne osobe sve su ispričali a nista nisu rekli, sve idu kao kisa oko Nisa da slucajno ne kazu ono najbitnije zasto je ovakva situacija, e pa ja cu reci direktno. Los zivotni standard gospodo, slaba ekonomija, niske plate, ako niste pri politici nemate sanse, dzabe skole dzabe sve, materijal za gradnju bezobrazno poskupeo ( vestacki) uz to naravno ide velika cena kvadrata, velika cena kirije. Roditelji? da, roditelji su jedino krivi sto glasaju za istu ekipu 30 godina, koji su pustili korenje i ne pustaju i muzu ovaj jadan mali narod. E to su vam razlozi gospodo.

Aron

pre 1 godinu

Ova emisija ima salonske zaključke na nivou nekih zapadnih zemalja a to je neistinito jer mi nemamo iste probleme. A i kad ih imamo nisu isti uzroci. Kasno osamostaljivanje je posledica nerazvijenisti proizvodnih snaga našeg regiona. Na Zapadu je to drugačije jer oni žive u postindustriskom društvu blagostanja i obilja gde dominira individualizam. Svako tamo gleda svoja posla jer su ekonomija i institucije prejake. Istina je ono što kažu da te posle osamnaesete godine "izbace" iz kuće. Ali to je normalno jer imaju ogroman standard i gde da se radi. Ovde ako bi roditelji tako radili unapred bi dete osudili na propast. Porodica tamo nije toliko bitna nego CV-i, razgovor za posao. I sve se radi preko oglasa i konkursma. Dok god nas to služi za podsmeh jer sve se radi preko familije. Hoćeš da se zaposlis kao doktor? Mora otac da je moćan u toj oblasti. Hoćeš da radiš u sudu? Mora majka da je sudija ili slično.

Nikola

pre 1 godinu

Roditelji greše u tome što dozvoljavaju da ista b...a vlada već 30godina unazad samo menja odelo (stranku).
Da smo normalna država i da su plate iole normalne i dovoljne za pristojan život a ne za puko preživljavanje i krpljenje kraja sa krajem deca bi imala mogućnost da podignu kredit i kupe svoje stanove.
U Srbiji stan na pošten način možeš kupiti jedino da odeš u inostranstvu i radiš 5god, ali kada ode čovek u 95% slučajeva se ne vraća nazad.

Marko

pre 1 godinu

Ja bih otisao sa 18, da sam imao mogucnosti. Radio sam za sitne pare, nije bilo moguce da iznajmim garsonjeru, a ni devojku nisam mogao da nadjem sa kojom bih delio troskove. Takodje sam pokusavao da odem u inostranstvo, ali bez uspeha. Sa 20 i kusur sam psihicki potonuo zbog takvog zivota, pa tek sa 32 se osamostalio. Razumem one koji nemaju finansijskih mogucnosti da se osamostale, jedino mi nisu jasni oni koji dobro zaradjuju, a zive sa roditeljima. Valjda je vlastiti krov nad glavom potrebniji od novog automobila?

Bole

pre 1 godinu

Nisam se osamostalio i imam skoro 40 godina. Ostao sam uz oca i majku koji žive sa nama( tj mi sa njima) u kući koju je moj otac pravio za njih i za moju porodicu. Zajedno radimo, zajedno stvaramo i učim moju decu da i oni ostanu sa nama jednog dana. Iako su mali pravimo im kuću u istom dvorištu dovoljnu da žive dve porodice. Kasnije ostaje na njima da li će ili neće tu biti ali učimo ih da je porodica najbitnija. A porodica nisu samo mama, tata, brat i sestra. Tu spadaju i baba i deda, stric i tetka....Lično poznajem porodice koje žive kao komuna, toliko su jaki... mislim da kad bi se nešto desilo ni policija se ne bi mešala. Takodje ekonomski veoma napredni. Ali morate se ženiti sa ženama koje to prihvataju. Ne bi bilo uredu terati žene da prihvate takav način života ako su odgajane drugačije.

U svoj tanjir

pre 1 godinu

Meni su ovakve teme krajnje maliciozne i neumesne.

Prvo, jasno je da je glavni uzrok losa ekonomska situacija, nema potrebe da se tu mnogo palamudi i filozofira.
Da je drzavi stalo do toga kako ljudi zive, omogucila bi im bolji standard i vece mogucnosti. Ovako, krades narod, stalno ga sve vise pritiskas, a onda se kao iscudjavas i jos mu objasnjavas kako treba ziveti, krajnje bezobrazno.

Drugo, smatram da je skroz neumesno i neprimereno nametati ljudima kako da zive. Forsiranje jednoumlja, po principu ovako treba ziveti, to je jedino ispravno, a ko zivi drugacije, on ne valja, nesto sa njim nije u redu. To je poput onog primitivnog mesanja i nametanja drustvenog pritiska, kad ces da se udas/zenis, sto nemas decu i slicnih gluposti. Ljudi imaju pravo da zive kako god hoce, iz kojeg god razloga, nisu zbog toga ni bolji ni losiji.

Svako je indivdua za sebe, razlicite sudbine, zivotne situacije, materijalno stanje i ostale mogucnosti, zelje, planovi, porodicni odnosi... Bavite se svojim zivotima, ne zabadajte nos u tudje dvoriste i ne sudite drugima olako, jer se lako moze desiti da isto tako drugi sude vama.

Goran

pre 1 godinu

Ne treba nama terapeut da priča o osamostaljivanju, nego ekonomija gde dete ne može da zaradi novac sa kojim bi kupio sebi stan ili digao kredit da ode od roditelja koji su mu se popeli na glavu sa svojim pridikama i prigovaranjem . Kao da nebi svako voleo da živi svoj život na miru i formira svoju porodicu.

gille bg

pre 1 godinu

Dajte svima dobre plate i stalan posao pa ce se svi sa 18god već iseliti u svoj stan ili kuću.Zato kod nas nema toga jer radiš kao rob ,bez plate,ugovora na neodredjeno i odmora.

djura

pre 1 godinu

ja vece lupanje gluposti nisam cuo. sve svode na to da su deca nesposobna i razmazena, a eto njih dve sposobne. Ja se jesam osamostalio i otisao od roditelja ali shvatam da velika vecina ne moze i to iz iskljucivo ekonomskih razloga.

Milan

pre 1 godinu

U takvim situacijama su jedini krivci roditelji, zato sto se nisu tokom mladosti preselili na zapad. Prosecna mlada osoba ne moze da živi samostalno jer jedva krpi kraj s krajem. Jedini nacin da ustedi I prozivi je ukoliko ostane kod svojih I time smanji rashode.

karolina

pre 1 godinu

Ne treba generalizovati nista. I ja Sam iz malog mesta,osamostalila se,studirala u Beogradu,a kad Sam SE udala adaptirali smo sprat kod mojih roditelja I tu zivimo.Sada smo deci sredili potkrovlje.Stariji sin takodje ide u Beograd na studije,Ali kaze voleo bi da SE vrati .Mislim mi zivimo u odvojenim domacinstvima,odvojenije nego da smo u nekoj stambenoj zgradi ,jer su nam ulazi razliciti I sve odvojeno.Ali ipak meni je znacilo dok su deca bila mala da uvek imam na umu da mi neko moze priskociti u pomoc iako to nisam preterano koristila,a oni Sada kada su stariji imaju oslonac u nama.

okvaldo

pre 1 godinu

ovo su budalaštine. U Srbiji za normalan život u većem gradu sa cimerom treba 800-1000 eur. 150-200 eur za stan i rezije. 200- 250 eur za hranu i 400 za odeću, zabavu, zubara,snove...i to samo u pocetku samostalnog zivota. Ispod toga stvarno nema nekog smisla dugoročno.

To većina mladih ljudi nema. Može na glovu da se namakne 80.000rsd ali to ko studira neki menadžment pa da stigne. Ozbiljan faks teško.

Recimo, ja ne znam ni jednog mladog programera u NS koji zivi sa roditeljima

raja krezava, priprosta zasluzuje da gladuje !

pre 1 godinu

Mudri politicki izbori roditelja, baba, deda, pradeda...i eto maldi danas da se osamostaljuju sa 400e plate.

Danny boy

pre 1 godinu

Isključivo ekonomski momenat. Pogledajte cenu stanova u Bg i sve će vam biti jasno.
(Kikas, 22. jun 2022 17:17)

Svuda su stanovi skupi, ne samo u Beogradu. Prćije u Šapcu, Valjevu, i manjim mestima koštaju 50, i više, hiljada evra.
Ko ima te pare, i odakle?

Država kaže da je prosečna plata 70 hiljada. Kome, gde, kada? Možda je bruto toliko, jer neto sigurno nije.

pitam

pre 1 godinu

Mladi bezobrazni, cuti bre i radi za kapitalistu. Kakvo osamostaljivanje... Obavezno i vi mladi napravite vase mlade pa svi lepo zajedno da zivite.
Da ima chika kapitalista nove motache kablova.

ruža

pre 1 godinu

Nije baš sve do materijalne situacije, evo ja sam samostalna u 30tim, a mama samo čeka da se nešto desi (npr izgubim posao/prihode iako joj sve obezbedim) da bih se vratila da živim s njom da ne bude sama i čak nekad i iscenira kako joj jako nije dobro da bih dotrčala, pored toga što je zovem svaki dan.
I njoj je skroz ok da ja živim s njom i u 40tim, ona to čak i preferira. Iako je puno volim i sve dajem da nju, ona ne razume kako to nije normalno i zapravo šteti deci...ali strah od samoće ( i pored svakodnevnog kontakta) je jača...

Hearts

pre 1 godinu

Razumem ljude koji nemaju para, ali ne bih svodio sve na ekonomsku situaciju.
(wiener, 22. jun 2022 19:53)

Znači, NE RAZUMEŠ ljude koji nemaju para...

mc_toxic

pre 1 godinu

Ima i druga strana. Ne mogu svi dobiti dom, ne mogu svi dobiti menzu ( studenti rodjeni u gradu gde studiraju) jedva se skrpi za skolarine i triskove a kad uspes da nadjes posao u najboljem slucaju plata za stan i racune a hleb do 20.

Nenad.

pre 1 godinu

Ja sam se sa 25 god.osamosatlio,otišao u podstanare.Radio svakave poslove dok se nisam za stalno zaposlio,dobio kredit, kupio svoj krov nad glavom.U međuvremnu oženio i dobio porodicu.Niko nije pitao dali mogu i kako ću i nije bilo lako.Nisam imao pomoć od roditelja.Sve sam malterne sam postigao sa svojom suprugom...Poenta priče je da se sve može ako se hoće.Roditelji su tu da nas usmeravaju i vaspitaju,a uspeh u životu će sam po sebi doći.

MilanČe

pre 1 godinu

Svakako da je ekonomija bitan faktor, međutim to vam je vrzino kolo, da bi zaradio više, potrudio, naučio više veština, treba da dođeš u stanje nužde, pošto imaš komfor kod mame i tate, nećeš se upustiti u taj rizik. Tako da su priče, odakle da platim račune, često racionalizacije. Ja to govorim iz svog iskustva, otišao sam od kuće jer mi je bilo nepodnošljivo, prva plata je bila 250 e, a imam fakultet, a onda sam se probijao, postao advokat jer nije bilo izbora i danas zarađujem odlično. Da nije bilo te nužde, ne biz postao advokat već se ušuškao u neko državno preduzeće i radio za 500 evra ceo život, naravno roditelji su mi baš to predlagali. Meni je to više psihološko problem, nesvesni otpor separaciji za koji su krivi i roditelji i deca

pejafan

pre 1 godinu

Zato sto je ovde sve nestabilno i nesigurno,a plate su takve da mozes da jedes i pijes da prezivis i platis stan sa racunim,naravno po pola sa cimerom...85% omladine tako zivi ako ne i vise

WOW

pre 1 godinu

Ej ni jedan komenar 'strucnjaka' a tema je goruća. Gde su sad selektori nutricionisti automehanicari i ostala struka. Verovatno dremka posle maminog rucka. A kad Pixi pozove nekog u drzavni tim onda broj komentara raste iz minuta u minut.

Veliki brat

pre 1 godinu

Krenula kriza 90-ih i generacije koje su trebale ići tada na studije u BG ili drugi veći grad morale su da se zadovolje fakultetima u manjem gradu, tipa Kragujevca, jer je bilo jeftinije. Tu nisu mogli tako lako da nađu posao, pa su se vratili roditeljima, u svom malom mesto još teže naći posao...

Oni koji su tada uspeli da završe studije u Beogradu, nisu se ni vraćali iz tog Beograda, a mnogi su otišli u inostranstvo.


Sada je druga priča, ko završi dobar fakultet (ETF, FON i sl.) i nije učio "danas za sutra", već sa razumevanjem, lako ima početnu platu i 1000€, a za 1-2 godine preko 2500€.

Međutim, ove nove generaciju su smotane na kub, bio pre ove korone na jednom fakultetu u Beogradu baš u vreme upisa na 1. godinu studija, bukvalno je svako dete u pratnji roditelja, mama ili tata (ili čak oboje) pokazuju detetu kako da popuni one formulare i indeks, kao da je dete nepismeno.


Pre par meseci imali u firmi jednog studenta na praksi, i kad je trebao sa računara da se uloguje na Gmail (verovatno prvi put u životu), Google mu traži kod za verifikaciju, međutim on promenio karticu i to nije ažurirao na nalogu, a kad smo mu to sredili, ne može da se uloguje na računaru, jer ne zna šifru, pa je morao da pozove mamu!
Znam da je za neverovati, ali tako je bilo, i kako očekivati da se neko takav ostamostali sa 25 ili 30 godina?

Sale

pre 1 godinu

Grese u tome sto nece da menjaju svoje besplatno dobijene stanove od Tite, za dva manja. Nema svako dete koje je zanatlija ili IT strucnjak da moze da zivi sam.

Смрда

pre 1 godinu

Осамостаљивање значи и потпуну финансијску независност, а не одем у други град, а родитељи плаћају рентирање, књиге или дају џепарац. До 25-е они који нису и до 30-е они који су студирали, морају да изађу из куће и потпуно осамостале иначе од деце правите дебиле.

Maja

pre 1 godinu

Meni ljudi koji generalizuju uopste nisu jasni. Zasto je neophodno razbijati porodicu da bi se neko pravio samostalnim? Da li mladi treba svoje roditelje da pobacaju po domoviima u ime te samostalnosti, jer onog trenutka kada ti roditelji vise nisu u stanju da budu apsolutno samostalni, treba ih se resiti? Eto, to vam je drugi pogled. Ja sam imala izbora kad sam bila mlada, ali nisam htela da ostavim svoju majku samu, i nijednog trenutka se nisam pokajala. Moja deca su imala ono najdragocenije pored svojih roditelja, cesto veoma zauzetih - babu, a ona je imala svu neophodnu brigu. I nikome nije bila ugrozena samostalnost, jer se znalo ko o cemu brine i odlucuje.

iz svog ugla

pre 1 godinu

Ima vise razloga,ali navescu neke samo...Nas mentalitet neki glupi,da svi zive skupa a zna se da je to danas neizvodljivo(nece niko nikog da trpi),prave se kuce na vise spratova,prosiruje se,da svako od sinova ima sprat,a u stvari niko nema privatnosti..A i malo finansijska situacija nedozvoljava ali ipak treba pokusati,odvojiti se na vreme imati svoj mir,slobodu..Pa neka košta vise sloboda nema cijenu..I svako svakom dodje u goste,sjedi se malo i svako svojoj kuci ide.I najbolje svima!

no name

pre 1 godinu

Prpremila sam kokice da citam sve moguce izgivore zasto se nisu odelili niti uradili nista samostalno do 40te
(Ja, 22. jun 2022 15:51)

Da kažem u tim godinama sam. Pa čak i do 35 nisam uspeo, i baš tad ode zdravlje. Iako sam srecom nasledio veliku imovinu, nisam siguran da mi nešto znaci??? Tako da ljudi čuvajte se, nemojte misliti da ste mladi doveka. Naravno u mom slučaju nepoznat uzrok, verovatno nerviranje.( nemojte teorije zavere osiromaseni uranijum) Negde sam se i pomirio. Nadam se da si zagrcnula te kokice.

sajza

pre 1 godinu

Inace nije problem da se zivi u kuci u kaludjerici, rakovici etc. (btw 100e) al svi bi oni eto makar mirjevo, zvezdaru, vozdovac.. pa bi kolima na posao, pa bi kera, pa na kafu, pa cigare, pa bi kuvano iz ekspres restorana, a ono covek medicinski brat 50k plata. Ne daj boze da skuvas, da odes na posao busem ili jos gore sa dva mozes misliti razlicita busa?! Drug mozes da zaboravis na bilo sta sto je 20km od centra Dablina, Londona, Madrida, a da nije kolektivni smestaj. To sto si rodjen na Vozdovcu, to su tvoji roditelji skucili za celu karijeru svoju, a ti bi sa 25god da zivis u svom stanu na vracaru, ma nemoj. U ritopek bre, pa dva autobusa, pa stisnes lovu sa obe ruke pa postanes covek. Moja generacija sve curice od 30godina, rade minimalno a imaju 70,80000 i malo im? sve daju na krpe, stara kola, kladionice i kerustine, eventualno more, za 10godina eto ih u stanu od mame i tate, ne valja tito, ne valja vucic, ne valja sloba, sa curicama uvek ista prica oduvek. Nemas bato stomak tj ono ispod pa da zapnes da postanes covek.

Killa

pre 1 godinu

Mladi od 35 godina nisu više mladi.... A u čemu greše roditelji... Pa, možda od toga što nikada ne polaze od sebe, odnosno uvek sebe zaobilaze kada treba pronaći šta je problem...

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"onda nastaju posledice kao što su dug život u porodičnoj kući."

Zašto posledice? Takav je u Srbiji red. Rodbina se mršti ako neko sa 20-22 godine, osim ako ne studira u drugom gradu, reši da se osamotali i ode od kuće. Eventualno može u Beograd ili inostranstvo odakle teba da donosi novce ili šalje doznake.

Ms

pre 1 godinu

Mislim da je da je apsolutno van moralnih okvira pricati o nekakvoj psihologiji i ponasanju sto roditelja sto dece kad je ova tema u pitanju. Ovo lici da neko pokusava da vas ubedi da pored toga sto ste jadni,bedni i siromasni mora to sve da pocnete i da volite jer nije nekako zanimljivo ako sve to i ne volite. Ovakve teme treba staviti po stranu i ljudima bar dostojanstvo sacuvati i ne dirati.

da

pre 1 godinu

Greše što ih nisu poslali za Deutchland i sl. Svaki roditelj koji nije udbaš ili partijac mora to da uradi.
(Buraz, 22. jun 2022 16:55)

Ukratko - bas tako.
Inace bespotrebno produzavaju agoniju za jos jednu generaciju.

Igor

pre 1 godinu

U mom slucaju roditelji su ti koji su izasli iz kuce i otisli na Orlovacu kad sam imao 52 odnosno 57 godina. Kuca ima 328 kvm tako da nije bilo tesno za njih, mene i moju porodicu. Nedostaju nam.

aca

pre 1 godinu

nije nam potrebna psihoterapeutkinja da skontamo neke stvari, a ova gospodja mi nece verovati, ali dovoljno je i da sama pogleda u novcanik i sve ce joj biti jasno.
naravno uvek postoje i oni koji imaju problem u glavi ali 99% ima problem u novcaniku kao i ja, sve platim ostane skoro nista pa ima li smisla??.

123

pre 1 godinu

Meni ljudi koji generalizuju uopste nisu jasni. Zasto je neophodno razbijati porodicu da bi se neko pravio samostalnim? Da li mladi treba svoje roditelje da pobacaju po domoviima u ime te samostalnosti, jer onog trenutka kada ti roditelji vise nisu u stanju da budu apsolutno samostalni, treba ih se resiti? Eto, to vam je drugi pogled. Ja sam imala izbora kad sam bila mlada, ali nisam htela da ostavim svoju majku samu, i nijednog trenutka se nisam pokajala. Moja deca su imala ono najdragocenije pored svojih roditelja, cesto veoma zauzetih - babu, a ona je imala svu neophodnu brigu. I nikome nije bila ugrozena samostalnost, jer se znalo ko o cemu brine i odlucuje.
(Maja, 22. jun 2022 19:39)

Jer ljudi u Srbiji ne sazre ni u 50-toj. Kao da živimo u zemlji gomile razmazenih derista.

strucnjak

pre 1 godinu

ne grese mladi,grese njihovi roditelji.Od malih nogu previse stite decu,razmaze ih dok su mali,posle to ni Bog ne moze da ispravi.Deca odrastu bez obaveza,bez postovanja pravila,bez radnih navika.Ocekuju od roditelja da ih maze i paze dok su zivi.Ponasaju se kao da su teski invalidi,sto u sustini i jesu.Mentalni invalidi.

Blume

pre 1 godinu

grese njihovi roditelji.Od malih nogu previse stite decu,razmaze ih dok su mali,posle to ni Bog ne moze da ispravi.Deca odrastu bez obaveza,bez postovanja pravila,bez radnih navika.Ocekuju od roditelja da ih maze i paze dok su zivi.Ponasaju se kao da su teski invalidi,sto u sustini i jesu.Mentalni invalidi.
(strucnjak, 22. jun 2022 17:11)

Takvi su moja majka i ujak, brat i sestra. Stari su ih previše mazili i štitili, majka ostala trudna, ostavio je momak (moj otac), vratila se kući, a ujak, samac, nikad nije ni otišao. I danas su u toj kući, evo 60 godina. Kao invalidi. Ja sam za neko čudo potpuna suprotnost, iako su i mene mazili i pazili. Fakultet, programer, Nemačka, para ko pleve. I sad pošto nema babe i dede da pomažu invalidima, pomažem im ja. Totalna propast.

lukaku

pre 1 godinu

ko hoce da zivi sam taj se i osamostali.Ali nasa deca su razmazena,mazena i pazena,naucena da se oslanjaju na roditelje,da ne rade nista i da imaju sve na gotovo.Propale generacije,sve je to nesposobno,nesamostalno.Jaje bre ne znaju da skuvaju a kamo li prosecan rucak.Samo znaju da kukaju i da se zale,samo bulje u telefone i vucaraju se po kaficima.Propast,drzava na umiranju.

blok22

pre 1 godinu

Sve nam je tako. Nepotizam i lezi lebu da je jedem od rođenja. Zato nas svi gaze. Ljudi od 35 godina su nam potpuno infatilni i nespremni za život.

wiener

pre 1 godinu

Ja sam ipak mišljenja da je to stvar mentaliteta jer i Španci i Italijani isto dugo ostaju kod roditelja a imaju dobre uslove da se osamostale. A ni na zapadu nije lako postati samostalan. Ja sam se u Austriji osamostalio odmah posle više škole. Ali u prve 2 godine sam dobijao junior platu, imao kredit i jedva sastavljao kraj s krajem. Stan nisam kupio i ne mislim da ću jer ima i boljih modela. To je isto stvar mentaliteta, ovde u Austriji isto mnogo ljudi ne kupuje stanove ili kuće. A po onom komentaru koji reče da ljudi mogu samo da se osamostale kad im roitelji kupe nekretninu se isto vidi da je to stvar mentaliteta. Kada ti roditelji kupe nekretninu ti nisi samostalan. Isto i ovo spominjanje diploma. Kog poslodavca interesuje diploma? Interesuje ih šta umete da uradite.

Razumem ljude koji nemaju para, ali ne bih svodio sve na ekonomsku situaciju.

cobo

pre 1 godinu

Nemam ništa protiv ako je velika kuca ali da deda dobije mali stan od Tita i sada spava na balkonu,to nije fer,jer je stan prebukiran,sin,snaha,unuka,unuk, njegova prijateljica i mala beba :(

Blume

pre 1 godinu

Znaci podigli su te od kilo mesa dali ti sve sto su mogli da ti priuste i sada kada su stari i kad njima treba tvoja pomoc tebi zinulo ...
(sale, 22. jun 2022 19:49)

Nije meni problem njima da pomažem, ja to i ne osetim. Meni je problem što su proživeli svoje živote nesposobni da sami nešto stvore. To je propast, kad te upropaste roditelji, pružajući ti sve što mogu.

Centar

pre 1 godinu

U vaspitanju. Nisam seksista ali po mom mišljenju su majke one koje su u većini odgovorne za ovo a i još dosta anomalija u ponašanju pojedinaca u našem društvu bez da ulazim u dalju analizu.

бивши граничар

pre 1 godinu

А што би излазили?Још ако је имање у питању нема потребе!Европски нема шта!Живела породица!

Zoran

pre 1 godinu

Imam 32 godine radim od svoje 23 godine, živim sa roditeljima u svom trosobnom stanu i ne vidim razlog zašto bih izlazio iz svoje rođene kuće da plaćam kiriju i budem podstanar. Isto važi i za mnoge druge koje poznajem. A poštovani sociolozi, psiholozi i ostali sa društvenih "nauka" (za razliku od prirodnih koje to stvarno i jesu) bi mogli za promenu da se bave i sa nečim korisnijim od mlaćenja prazne slame.

Zamka

pre 1 godinu

Čovek kome roditelji su mu obezbedili krov nad glavom, uspeo je da završi neki fakultet, ima posao sa platom od koje može da se odene, obuje, plati struju, telefon i ostale stambene troškove, vozi kakva-takva kola iako su po savremenim standardima odavno zrela za staro gvožđe, eventualno priušti sebi jednom u nekoliko godina izlet do neke od evropskih metropola, takav čovek lako može da upadne u jednu zamku koja se zove dobro mi je jer znam da je drugima mnogo gore, ostali rade mnogo više za mnogo manje u mnogo lošijim uslovima, zato ćuti, radi i trpi dušo boga radi.
A onda jednog dana ostane i bez toga. U međuvremenu, godine prošle, možda je i zdravlje malo popustilo i, kao takav, ne treba nikome.
A da nije imao gorepomenuto i da je morao da se od mladosti sam probija za svoje mesto pod suncem, muka i beda bi ga naterali da kakogod nauči neki strani jezik, pobegne preko granice, radi bilo šta, na neke ludačke načine dođe do papira, radio za sveki dolar ali bi i imao, mic po mic bi uštedeo, kupio stančić, posle kuću, nov nameštaj, kola...
Zamka je imati bilo šta što te može navesti da ostaneš u Srbiji.

sale

pre 1 godinu

@ Blume

Znaci podigli su te od kilo mesa dali ti sve sto su mogli da ti priuste i sada kada su stari i kad njima treba tvoja pomoc tebi zinulo .... za pare i kazes da je propast sto ti njima treba sada da pomazes.E moj jado jadni nemas pojma o zivotu i znaj da ce isto tako da se ponasaju tvoja deca prema tebi ima da te u najboljem slucaju nabiju u neki jeftini a u najgorem slucaju ima da crknes u stanu sam gde ce te naci neki komsija posle 3 nedelje

Molim vas objavite komentar

иди ти живи сама без икога са просечном пла&#

pre 1 godinu

У Србији са просечном платом може да се уштеди за црне дане, скупи за летовање, изнајми солидан стан ако не да се узме на кредит, може да се купи макар нова Дачија, да се не размишља о потрошњи бензина или дизела, да се једе квалитетна храна… Све ово може, ал’ замало. Има мамимих и татиних синова, али таквих нема толико много колико се мисли, колико знам својих вршњака, од оних са средњом школом до ових са мастер дипломама који су још увек код родитеља. Није разлог нека неспособност, барем 85% њих знају све по кући да обаве и да спреме себи и тако то, него су заборавили да их самосталност КОШТА УЖАСНО МНОГО. Препорука свима који не желе да слушају о мртвој фабрици у Крагујевцу, Косову, близанцима и њиховим “навијачима” и осталим глупостима, него који желе да живе нормално и пристојно, лепо оду из Србије у којој НИКАДА неће бити боље. Наши родитељи су траћили деценије и чекали бољитак, не будимо и ми млади глупи. Запад, Исток, бирајте, биће боље. Ето, то је био туторијал за самосталност.

Pogan

pre 1 godinu

Ej ni jedan komenar 'strucnjaka' a tema je goruća. Gde su sad selektori nutricionisti automehanicari i ostala struka. Verovatno dremka posle maminog rucka. A kad Pixi pozove nekog u drzavni tim onda broj komentara raste iz minuta u minut.
(WOW, 22. jun 2022 16:11)

Bitno da si ti "strucnjak" koji ne kapira da neko poslate komentare mora da procita i zatim da odluci hoce li ih objaviti ili ne... Placljivi autosovinista koji misli da mnogo pametan...

Cile Mile

pre 1 godinu

Voleo bih da upoznam bar jednog mladog čoveka koji ne želi da živi samostalno. Ako plata ne može da pokrije samo kiriju za stan, kako mlad čovek može da se osamostali? Kupovina stana je trenutno nemoguća misija, a treba nešto i da se pojede, obuče...
Nije osamostaljivanje kada ti mama i tata šalju pare a ti studiraš recimo u Beogradu i "umeš" da preraspodeliš te tuđe pare. Ovakvi "stručnjaci" dodatno demotivišu mlade, jer se ne bave suštinom problema i krivicu sa države prebacuju na mlade.

Nina

pre 1 godinu

Finansijski aspekt je dominantan, verovatno 70% , a ostalih 30% su druge stvari.. Kada su pitanju momci sigurno ima njih 30 % koji nece da se odvoje jer im mama kuva , sprema, oni ne moraju nista, a ostaje im mnogo vise para da trose na sebe. Takodje kada se ozene njima takodje cesto odgovara da zive u zajednici ili blizu svojima jer ce oni tako manje da se cimaju oko dece a vise njegovi roditelji. Kod devojaka se cesto desava da dok su mlade , rade, skoro celu platu trose na sebe , da se obuku, doteraju, proputuju, i onda su i one inertne da se odsele i imaju manje para za svoje zelje.Kada se udaju nekima od njih isto odgovara da zive sa svojima ili blizu njih jer ce onda one moci da izadju, provedu se, odmore.
Tako da je tacno da je najveci faktor kasnog osamostaljivanja finansijski momenat ali ima tu dosta i lenjosti, sebicluka i konformizma.
Inace sam se u 21 osamostalila, studirala i radila istovremeno, cimerisala sigurno 10 godina, dok se nisam udala. Moji mi od 21 godine nisu nista novcano pomagali, tacnije jednom u 10 godina su uskocili na mesec dana kad mi se cimerka udala, sve ostalo sam sama. Mozda je to resenje za mlade ,da nadju neki poslic, nadju cimera, cimere, pa na stan , ka periferiji. Nauce se samostalnosti, steknu iskustva sa ljudima, nauce sa novcem. Lakse se tad shvati da ti zivot nista ne duguje.

Mile

pre 1 godinu

Prosečan Kanadjanin se osamostali sa 18 godina, do 25-te već ima zavidno profesionalno iskustvo i bira posao. Mi ovde mislimo da smo popili svi pamet sveta, a 30-godišnjake tretiramo kao decu. Ja sam prvi primer jer sam se osamostalio tek sa 28 i krivim roditelje podjednako kao i sebe. Sada imam 38 i 10 godina staža i dobru platu, ali mi je prosto zao sto sam bio blejač, umesto da su me lepo isterali na ulicu. Moje dete (koje još nema godinu dana) će bože zdravlje, do 20-te godine morati da nadje posao, uz studiranje. Samo takva promena u ovom zaostalom mentalitetu će doneti ovoj zemlji prosperitet, neće nam ga doneti ni Vučić ni niko drugi.

Mile

pre 1 godinu

@….

Nije “osamostaljivanje boles modernog drustva”, već je bolesno u 21 veku imati želju za životom u zajednici. To samo znaci da si nesposoban i zavisis od mamine suknje. Da si pravi muškarac, osamostalio bi se

Jovan

pre 1 godinu

Bez pomoći roditelja od oko 30% mladji od 40 godina u Srbiji teško mogu da zarade za sopstveni stan i na kredit. A posle na isti način treba da pomognu svoju decu ako ostanu u Srbiji

Yeke

pre 1 godinu

Licno mislim da finansije u 90% slucajeva nisu presudne. Pocela sam da zivim sama s momkom kad sam imala 26 godina, od jedne plate, crkavice. Mucili se strasno, samo mi znamo kako nam je bilo. Sad je daleko bolje, ali je proslo i dosta godina. Dakle, ko materijalno ne stoji dobro, a spreman je da se odrekne mnogih stvari, moze da se osamostali. Nego, to je sve nesposobno, a i lepo je kod mame, da mama kuva, izigrava kucnu pomocnicu i normalno, placa sve racune.

Vagner

pre 1 godinu

@ Bole,
To što ti pričaš su rodovske zajednice, ni albanci više to ne rade. Alo, 21.vek je čoveče. 5 familija u jednom dvorištu? To samo još Amiši rade. Ja imam familiju od Amerike do Grčke, i svi se volimo i poštujemo, stalno smo na vezi i viđamo se bar jednom u 2 godine. Ne moramo da živimo u istom dvorištu. Ako voliš familiju i poštuješ je, nije bitno gde si i koliko si udaljen. A ta vaša deca, što ih okupljate u plemenu, kako misliš da komuniciraju sa ostatkom sveta, ako negde odu sami, vodiće mamu i tatu? Oni će im naći muža i ženu? Mada su i ti roditelji diskutabilni. Ili planirate da ceo život provedu u tom ataru, bez komunikacije sa spoljašnjim svetom. Kuda ide ovaj svet majko mila, sa ovakvim razmišljanjem..

Kole

pre 1 godinu

Plata 300 evra, a kvm 3000. Godinu dana rada za jedan kvadrat. Do pezije ne skrpiš ni za garsonjeru. Srećom roditelji pomru pa se proširiš.

Mika

pre 1 godinu

Imam poznanika koji je prevalio cetrdesetu i koji zbog odlicnog posla materijalno stoji toliko dobro da je sam kupio stan jos pre desetak godina. Medjutim, taj stan izdaje iz nepoznatih razloga i to za sicu koja mu uopste nije potrebna, a zivi sa mamom i tatom koji ga tetosu kao bebicu. Dakle, on moze, ali nece da se osamostali. Takodje, finansijski momenat kod vecine jeste veoma bitan, ali ne i presudan. Neceg se u ovoj nesrecnoj Srbiji nazalost moras odreci, pa cak i punog tanjira. Samo je pitanje da li si na to spreman.

gagi

pre 1 godinu

A ja ovde u Australiji molim decu da ostanu sa nama u kuci (velikoj) bar jos malo nakon sto su diplomirali - da mi ne bude kuca prazna. Znam da je to sebicno, ali jbg. Uzalud. Sin se iselio cim je zavrsio faks, odmah dobio posao zaradjuje vise nego ja, a cerka ce uskoro isto tako. Kazu oni meni, hoce svoj zivot i privatnost, a mozemo se videti za rucak ili veceru kad god. Eto, nama roditeljima nikad udovoljiti.

tačka

pre 1 godinu

Glavni problem je što su i roditelji postali debili. Nisu u stanju da decu vaspitajui pre svega nauče radnim navikama. Ne cene ništa jer im puštaju da ne rade, leže, igraju igrice, kladionice ukratko gube vreme. Ja sam kao inženjer fizikalisao kada sam bio bez posla jer nisam dozvolio da uzimam novac od majke koja nas je sama podigla (otac poginuo davno).

Mike

pre 1 godinu

Vecina tih sto se ne osamostale su lenstine koje su sami roditelji napravili takvima. Joj sine jesi li gladan, da ti mama skuva supicu? Hoces mama da napravi sarmu? Obuci se dobro da te ne ubije vetar.
A on buzdovan od 35 godina, bleji u kaficu ceo dan i cirka jedno pice koje placa novcem koje su mu deda i baba dali od penzije.
Pun je BG ovakvih mamlaza. Najore je kada se jos i ozene pa onda jadna zena mora da mu titra kao sto je i mama, pa jos i ako decu prave...

...

pre 1 godinu

"Osamostaljivanje" je bolest modernog drustva. Ideja je da svaki pojedinac mora da ima svoju kucu, svoja kola, itd da bi se osecao dobro. Nekad se su velike porodice zivele skladno pod jednim velikim krovom, ili eventualno u istom okruzenju. Svi su zajedno doprinosili, svi pomagali jedni druge. To nije bila nikakva sramota, naprotiv. A sad se desava da se prodice toliko rasipaju, da recimo majka sama zivi u jednoj kuci, baba u drugoj, cerke i sinovi ko zna gde. Uža i šira rodbina se prati preko fejsa. Vidjaju se uzivo na slavama i to je to. Niko nikog ni za sta ne pita. Kad zazvoni tel strah je ljude da se jave, da ih neko ne cima za pomoć.

ma daj

pre 1 godinu

(Kako god bilo, 23. jun 2022 11:27)
Pa sto ne raskines lepo sa tom devojkom pa ne trazis drugu nego tu drzis u rezervi i lazes? Sve su kao devojke nekorektne a sebe ne vidite.
I kojim lepoticama to ti pretis kao da te ne mogu da nadju coveka sa stancicem ili parama za kiriju. Sto uvek neke lepotice pominjete? I sto pretis devojka u godinama? Ni vi sa 40ak bez stana niste mnogo primamljivi mladim devojkama kao sto i sam vidis. Ne zna se ko je u vecoj buli mator momak bez para ili matora devojka. E zato drzis onu u rezervi.
Cirkus.

Vladimir

pre 1 godinu

Podignite minimalac na 80k dinara, pa da vidite što su mladi nesposobni.
Neozbiljno je obrazloženje. Ne može se živeti pristojno u Srbiji sa platom REALNOM prosečnom. Može se preživeti, ali živeti znači misliti na druge stvari pored puke egistencije. A o zasnivanju porodice da i ne govorimo....
Srećan je onaj koji ima bar jednog roditelja, a pravi BINGO je nasledjena nekretnina, koju opet treba dočekati nakon smrti najbližih. Tužna istina Bankanaca. Samo mi nije jasno ko nas laže da smo siromašna zemlja i kako je osloboditi te "aksiome".
Poslovica kaže, "Prvo ih nahrani, pa zahtevaj vrline."

Kako god bilo

pre 1 godinu

Iz mog ugla imam 39 devojka 35. Ona je spremna da iznajmimo stan i živimo sami i da radimo na porodici ali ima jedna sitnica, nije spremna da plati pola kirije, samo pola troškova kao da je stan moj. Dakle u startu imam oko 250-300 eura koje moram svaki mesec da odvojim pa onda i za otale zajedničke troškove, komunalije, hrana još oko 200 moj deo. Što je tačno u dinar moja plata. A šta da sipam u auto? Šta kad se pokvari, kad dođe registracija? Gde su ostali troškovi? I ono što ona očekuje, izlasci, neki izlet, možda more? E za to joj moji roditelji ne smetaju. Verovatno bi me i podstrekivala da idem da im tražim. Naravno njeni nemaju. E pa ono što ne zna da sam u potrazi za novom devojkom. Nije lako, kad joj kažem da živim sa roditeljima. Malo se zainteresuju kad kažem da sam odmah spreman da iznajmimo stan i živimo sami. Ali kad stave na papir ili nemaju para ili bi im sve pare odlazile na pola troškova. E pa devojke preko 30 godina, za čas ćete preći godine kad ste u muškim očima poželjne za osnivanje porodice. Mnoge iz generacije koje su bile lepotice i sad su ali su na pragu 40 godine i nisu svesne da i ako su lepe više za decu u muškim očima nisu poželjan materijal. Ostaćete bez dece, (i mi ćemo, ali ćemo znati da nismo mi krivi. To vaše očekivanje da muškarac pre braka stekne nekretninu su krajnje nerealne čak i na zapadu) jer ne možete da prelomite ili živite sa njegovim roditeljima, ili sami, ali vam u tom slučaju nakon svih troškova ne ostaje skoro ništa za izlaske.

Nije sve tako jednostavno

pre 1 godinu

Iz mog ličnog iskustva, mogu reći da je problem dvojak.
1. Finansijski faktor
To je ono što najviše sputava mlade koji ŽELE da se osamostale.
Mada, i ovde mnogi greše jer uvek sve porede sa trenutnim stanjem, pa procene da će imati manje para (jer će morati da plaćaju kiriju) ili odmah žele u svoju nekretninu u nekoj od centralnih BG opština.

Mi smo otišli u garsonjeru, sa oko 80k plate i živeli smo tamo par godina, štedeći svaki dinar dok nismo uspeli da (uz pomoć roditelja) skupimo dovoljno za učešće i kupimo mali stan, ali opet ne na Vračaru.

2. Faktor roditelja
Ovo se naročito odnose na ljude iz manjih gradova ili sa sela. Tamo je sramota da se mladi odsele i žive odvojeno od roditelja (osim ako odu zbog posla malo dalje). Šta će, zaboga, komšije reći na to?
Roditelji često decu vaspitavaju da neko treba ostati da ih dočuva kada ostare i na taj način emocionalnom ucenom vezuju dete za sebe.

SiDjiPing

pre 1 godinu

Zapamtite: plata se ne dobija niti vam je neko daje ili duzan da da (kao i da vam obezbedi posao). Plata se zaradjuje a posao se nalazi ili samostalno pravi. Svoje vestine (ako ih imate) prodajete na trzistu rada (domacem i/ili svetskom) pa ko je koliko sposoban odn trazen. Vreme samoupravljanja i socijalizma (uzmi sposobnim i pametnim pa se sa svojom kozom useli u grad i "radi" u drzavnoj firmi a plata ide od kredita kojima se zemlja zaduzuje) je dokazano propalo. Ne brkati lenjost i ekonomske prilike.

Kad je baš sve naopako postavljeno

pre 1 godinu

Srpski roditelji su sebični, a mahom ne stvaraju sopstvene živote i interesovanja, jer "pomažu - čitaj odmažu - deci", pa baš iz tog sebičluka i straha od samoće, šta god to značilo, uporno kvočkišu decu, da što kasnije odu od njih. A deca, po principu "lakše konju bez samara", baš lepo ušuškana, nešto se i ne trude da se osamostale i na kraju SVI SU GUBITNICI, a po tri generacije "žive" u jednom stanu. Navodnice su namerne, jer tu, ako su ljudi iole normalni, baš niko stvarno ne živi.

neko

pre 1 godinu

"Mladi " sa 35 ....xaxaxa
Pa ,ranije su ljudi umirali sa 50 !
Ja sam jedva dočekao da se osamostalim sa 21 ! Nisam imao problem sa roditeljima ,nisam imao drugi razlog ,sem moje želje da živim samostalno . Ne mogu da zamislim kako izgleda živeti sa roditeljima ,a da imaš svoju porodicu . Hoću svoj mir ! Hoću da živim onako kako ja želim ,pa makar i trpeo materijalno. Pre bi kopao kanale ,radio na građevini ,a da živim po svome ,nego da me roditelji finansiraju ,pomažu ,a da živim po njihovim standardima. Moja kućica ,moja slobodica!

Nikola

pre 1 godinu

Grese sto desetljecima biraju istu vlast koja je unistila ekonomsku buducnost i nadu vlastite dece, a koju su oni imali u staroj drzavi.

Kako god bilo

pre 1 godinu

Iz kog ugla imam 39 devojka 35. Ona je spremna da iznajmimo stan i živimo sami i da radimo na porodici ali ima jedna sitnica, nije spremna da plati pola kirije nego samo pola troškova kao da je stan moj. Dakle u startu imam oko 250-300 eura koje moram svaki mesec da odvojim pa onda i za otale zajedničke troškove, komunalije, hrana još oko 200 moj deo. Što je tačno u dinar moja plata. A šta da sipam u auto? Šta kad se pokvari, kad dođe registracija? Gde su ostali troškovi, neki izlet, možda more? E za to joj moji roditelji ne smetaju. Verovatno bi me i podstrekivala da idem da im tražim. Naravno njeni nemaju. E pa ono što ne zna da sam u potrazi za novom devojkom. Nije lako, kad joj kažem da živim sa roditeljima. Malo se zainteresuju kad kažem da sam odmah spreman da iznajmimo stan i živimo sami. Ali kad stave na papir ili nemaju para ili bi im sve pare odlazile na pola troškova. E pa devojke preko 30 godina, za čas ćete preći godine kad ste u muškim očima poželjne za osnivanje porodice. Mnoge iz generacije koje su bile lepotice i sad su ali su na pragu 40 godine i nisu svesne da i ako su lepe više za decu u muškim očima nisu poželjan materijal. Ostaćete bez dece, (i mi ćemo, ali ćemo znati da nismo mi krivi. To vaše očekivanje da muškarac pre braka stekne nekretninu su krajnje nerealne čak i na zapadu) jer ne možete da prelomite ili živite sa njegovim roditeljima, ili sami, ali vam u tom slučaju nakon svih troškova ne ostaje skoro ništa za izlaske.

Sale

pre 1 godinu

Nista gore nego kad pocnu da se prepisuju stvari sa Zapada. I u Americi, tom vecitom sampionu individualizma, deca su pocela da se vracaju kuci. Kad stisne renta i dug od studentskog kredita progutaju se ideje o osamostaljivanju ocas posla.

Sasvim drugo je pitanje zivotne samostalnosti koja podrazumeva da bi "dete" od 35 godina trebalo da zna da zivi samostalno da na primer zna da kuva, opere svoj ves, odveze kola kod majstora, popravi nesto u kuci, itd, itd i da povrh svega ima radne navike, tj da se ne stidi rada. Na tome bi srpski roditelji itekako mogli da porade.

rebro

pre 1 godinu

@ls, plata se ne daje već zarađuje. TO je prvi problem.
Drugi je što većina čeka posao umesto da ga traži. Ako ga nema u tvom mestu, a ti idi van tvog mesta, van države. Zašto je to problem?

Milosav

pre 1 godinu

Nije meni problem njima da pomažem, ja to i ne osetim. Meni je problem što su proživeli svoje živote nesposobni da sami nešto stvore. To je propast, kad te upropaste roditelji, pružajući ti sve što mogu.
(Blume, 22. jun 2022 22:40)

Pa stvorili su tebe, ocigledno da je to bila velika greska.

wiener

pre 1 godinu

(Hearts, 22. jun 2022 22:04) 

Oh, razumem ih i te kako. Nisam ja rodjen bogat. Sećam se detinjstva u siromaštvu. Ali moj mentalitet nikada nije bio takav. A kako ti iz izjave da ja ljude koji nemaju para zaključuješ da je upravo suprotno ne razumem. Ti samo želiš da je to tako. Zato ti i zemlja tapa u mestu.

vaya con?

pre 1 godinu

Mogla sam se osamostaliti sa 14, ali porodica mi ne bi bila bezbedna. O podrsci dezurnih i nedezurnih sluzbi mogu samo da kazem da nije izostala. Pomogli su svakom nasilniku, svaki put. I o cemu dalje pricati, novac bih stvorila, zdravlje nisam mogla da kupim i to je, vidite, privilegija ovde.

Prolaznik

pre 1 godinu

Drzava su svi stanovnici drzave, treba prihvatiti odgovornost. Ne zavisi bas sve od drzave.
"Dajte platu" - plata se ne prima, nego zaradjuje na trzistu rada. Svako moze uticati na vrednost svog doprinosa.

Centar

pre 1 godinu

U vaspitanju. Nisam seksista ali po mom mišljenju su majke one koje su u većini odgovorne za ovo a i još dosta anomalija u ponašanju pojedinaca u našem društvu bez da ulazim u dalju analizu.

strucnjak

pre 1 godinu

ne grese mladi,grese njihovi roditelji.Od malih nogu previse stite decu,razmaze ih dok su mali,posle to ni Bog ne moze da ispravi.Deca odrastu bez obaveza,bez postovanja pravila,bez radnih navika.Ocekuju od roditelja da ih maze i paze dok su zivi.Ponasaju se kao da su teski invalidi,sto u sustini i jesu.Mentalni invalidi.

lukaku

pre 1 godinu

ko hoce da zivi sam taj se i osamostali.Ali nasa deca su razmazena,mazena i pazena,naucena da se oslanjaju na roditelje,da ne rade nista i da imaju sve na gotovo.Propale generacije,sve je to nesposobno,nesamostalno.Jaje bre ne znaju da skuvaju a kamo li prosecan rucak.Samo znaju da kukaju i da se zale,samo bulje u telefone i vucaraju se po kaficima.Propast,drzava na umiranju.

blok22

pre 1 godinu

Sve nam je tako. Nepotizam i lezi lebu da je jedem od rođenja. Zato nas svi gaze. Ljudi od 35 godina su nam potpuno infatilni i nespremni za život.

sajza

pre 1 godinu

Inace nije problem da se zivi u kuci u kaludjerici, rakovici etc. (btw 100e) al svi bi oni eto makar mirjevo, zvezdaru, vozdovac.. pa bi kolima na posao, pa bi kera, pa na kafu, pa cigare, pa bi kuvano iz ekspres restorana, a ono covek medicinski brat 50k plata. Ne daj boze da skuvas, da odes na posao busem ili jos gore sa dva mozes misliti razlicita busa?! Drug mozes da zaboravis na bilo sta sto je 20km od centra Dablina, Londona, Madrida, a da nije kolektivni smestaj. To sto si rodjen na Vozdovcu, to su tvoji roditelji skucili za celu karijeru svoju, a ti bi sa 25god da zivis u svom stanu na vracaru, ma nemoj. U ritopek bre, pa dva autobusa, pa stisnes lovu sa obe ruke pa postanes covek. Moja generacija sve curice od 30godina, rade minimalno a imaju 70,80000 i malo im? sve daju na krpe, stara kola, kladionice i kerustine, eventualno more, za 10godina eto ih u stanu od mame i tate, ne valja tito, ne valja vucic, ne valja sloba, sa curicama uvek ista prica oduvek. Nemas bato stomak tj ono ispod pa da zapnes da postanes covek.

Nenad.

pre 1 godinu

Ja sam se sa 25 god.osamosatlio,otišao u podstanare.Radio svakave poslove dok se nisam za stalno zaposlio,dobio kredit, kupio svoj krov nad glavom.U međuvremnu oženio i dobio porodicu.Niko nije pitao dali mogu i kako ću i nije bilo lako.Nisam imao pomoć od roditelja.Sve sam malterne sam postigao sa svojom suprugom...Poenta priče je da se sve može ako se hoće.Roditelji su tu da nas usmeravaju i vaspitaju,a uspeh u životu će sam po sebi doći.

Blume

pre 1 godinu

grese njihovi roditelji.Od malih nogu previse stite decu,razmaze ih dok su mali,posle to ni Bog ne moze da ispravi.Deca odrastu bez obaveza,bez postovanja pravila,bez radnih navika.Ocekuju od roditelja da ih maze i paze dok su zivi.Ponasaju se kao da su teski invalidi,sto u sustini i jesu.Mentalni invalidi.
(strucnjak, 22. jun 2022 17:11)

Takvi su moja majka i ujak, brat i sestra. Stari su ih previše mazili i štitili, majka ostala trudna, ostavio je momak (moj otac), vratila se kući, a ujak, samac, nikad nije ni otišao. I danas su u toj kući, evo 60 godina. Kao invalidi. Ja sam za neko čudo potpuna suprotnost, iako su i mene mazili i pazili. Fakultet, programer, Nemačka, para ko pleve. I sad pošto nema babe i dede da pomažu invalidima, pomažem im ja. Totalna propast.

Bole

pre 1 godinu

Nisam se osamostalio i imam skoro 40 godina. Ostao sam uz oca i majku koji žive sa nama( tj mi sa njima) u kući koju je moj otac pravio za njih i za moju porodicu. Zajedno radimo, zajedno stvaramo i učim moju decu da i oni ostanu sa nama jednog dana. Iako su mali pravimo im kuću u istom dvorištu dovoljnu da žive dve porodice. Kasnije ostaje na njima da li će ili neće tu biti ali učimo ih da je porodica najbitnija. A porodica nisu samo mama, tata, brat i sestra. Tu spadaju i baba i deda, stric i tetka....Lično poznajem porodice koje žive kao komuna, toliko su jaki... mislim da kad bi se nešto desilo ni policija se ne bi mešala. Takodje ekonomski veoma napredni. Ali morate se ženiti sa ženama koje to prihvataju. Ne bi bilo uredu terati žene da prihvate takav način života ako su odgajane drugačije.

MilanČe

pre 1 godinu

Svakako da je ekonomija bitan faktor, međutim to vam je vrzino kolo, da bi zaradio više, potrudio, naučio više veština, treba da dođeš u stanje nužde, pošto imaš komfor kod mame i tate, nećeš se upustiti u taj rizik. Tako da su priče, odakle da platim račune, često racionalizacije. Ja to govorim iz svog iskustva, otišao sam od kuće jer mi je bilo nepodnošljivo, prva plata je bila 250 e, a imam fakultet, a onda sam se probijao, postao advokat jer nije bilo izbora i danas zarađujem odlično. Da nije bilo te nužde, ne biz postao advokat već se ušuškao u neko državno preduzeće i radio za 500 evra ceo život, naravno roditelji su mi baš to predlagali. Meni je to više psihološko problem, nesvesni otpor separaciji za koji su krivi i roditelji i deca

бивши граничар

pre 1 godinu

А што би излазили?Још ако је имање у питању нема потребе!Европски нема шта!Живела породица!

Blume

pre 1 godinu

Znaci podigli su te od kilo mesa dali ti sve sto su mogli da ti priuste i sada kada su stari i kad njima treba tvoja pomoc tebi zinulo ...
(sale, 22. jun 2022 19:49)

Nije meni problem njima da pomažem, ja to i ne osetim. Meni je problem što su proživeli svoje živote nesposobni da sami nešto stvore. To je propast, kad te upropaste roditelji, pružajući ti sve što mogu.

Killa

pre 1 godinu

Mladi od 35 godina nisu više mladi.... A u čemu greše roditelji... Pa, možda od toga što nikada ne polaze od sebe, odnosno uvek sebe zaobilaze kada treba pronaći šta je problem...

sale

pre 1 godinu

@ Blume

Znaci podigli su te od kilo mesa dali ti sve sto su mogli da ti priuste i sada kada su stari i kad njima treba tvoja pomoc tebi zinulo .... za pare i kazes da je propast sto ti njima treba sada da pomazes.E moj jado jadni nemas pojma o zivotu i znaj da ce isto tako da se ponasaju tvoja deca prema tebi ima da te u najboljem slucaju nabiju u neki jeftini a u najgorem slucaju ima da crknes u stanu sam gde ce te naci neki komsija posle 3 nedelje

Molim vas objavite komentar

123

pre 1 godinu

Meni ljudi koji generalizuju uopste nisu jasni. Zasto je neophodno razbijati porodicu da bi se neko pravio samostalnim? Da li mladi treba svoje roditelje da pobacaju po domoviima u ime te samostalnosti, jer onog trenutka kada ti roditelji vise nisu u stanju da budu apsolutno samostalni, treba ih se resiti? Eto, to vam je drugi pogled. Ja sam imala izbora kad sam bila mlada, ali nisam htela da ostavim svoju majku samu, i nijednog trenutka se nisam pokajala. Moja deca su imala ono najdragocenije pored svojih roditelja, cesto veoma zauzetih - babu, a ona je imala svu neophodnu brigu. I nikome nije bila ugrozena samostalnost, jer se znalo ko o cemu brine i odlucuje.
(Maja, 22. jun 2022 19:39)

Jer ljudi u Srbiji ne sazre ni u 50-toj. Kao da živimo u zemlji gomile razmazenih derista.

iz svog ugla

pre 1 godinu

Ima vise razloga,ali navescu neke samo...Nas mentalitet neki glupi,da svi zive skupa a zna se da je to danas neizvodljivo(nece niko nikog da trpi),prave se kuce na vise spratova,prosiruje se,da svako od sinova ima sprat,a u stvari niko nema privatnosti..A i malo finansijska situacija nedozvoljava ali ipak treba pokusati,odvojiti se na vreme imati svoj mir,slobodu..Pa neka košta vise sloboda nema cijenu..I svako svakom dodje u goste,sjedi se malo i svako svojoj kuci ide.I najbolje svima!

Maja

pre 1 godinu

Meni ljudi koji generalizuju uopste nisu jasni. Zasto je neophodno razbijati porodicu da bi se neko pravio samostalnim? Da li mladi treba svoje roditelje da pobacaju po domoviima u ime te samostalnosti, jer onog trenutka kada ti roditelji vise nisu u stanju da budu apsolutno samostalni, treba ih se resiti? Eto, to vam je drugi pogled. Ja sam imala izbora kad sam bila mlada, ali nisam htela da ostavim svoju majku samu, i nijednog trenutka se nisam pokajala. Moja deca su imala ono najdragocenije pored svojih roditelja, cesto veoma zauzetih - babu, a ona je imala svu neophodnu brigu. I nikome nije bila ugrozena samostalnost, jer se znalo ko o cemu brine i odlucuje.

Sale

pre 1 godinu

Grese u tome sto nece da menjaju svoje besplatno dobijene stanove od Tite, za dva manja. Nema svako dete koje je zanatlija ili IT strucnjak da moze da zivi sam.

...

pre 1 godinu

"Osamostaljivanje" je bolest modernog drustva. Ideja je da svaki pojedinac mora da ima svoju kucu, svoja kola, itd da bi se osecao dobro. Nekad se su velike porodice zivele skladno pod jednim velikim krovom, ili eventualno u istom okruzenju. Svi su zajedno doprinosili, svi pomagali jedni druge. To nije bila nikakva sramota, naprotiv. A sad se desava da se prodice toliko rasipaju, da recimo majka sama zivi u jednoj kuci, baba u drugoj, cerke i sinovi ko zna gde. Uža i šira rodbina se prati preko fejsa. Vidjaju se uzivo na slavama i to je to. Niko nikog ni za sta ne pita. Kad zazvoni tel strah je ljude da se jave, da ih neko ne cima za pomoć.

Kako god bilo

pre 1 godinu

Iz mog ugla imam 39 devojka 35. Ona je spremna da iznajmimo stan i živimo sami i da radimo na porodici ali ima jedna sitnica, nije spremna da plati pola kirije, samo pola troškova kao da je stan moj. Dakle u startu imam oko 250-300 eura koje moram svaki mesec da odvojim pa onda i za otale zajedničke troškove, komunalije, hrana još oko 200 moj deo. Što je tačno u dinar moja plata. A šta da sipam u auto? Šta kad se pokvari, kad dođe registracija? Gde su ostali troškovi? I ono što ona očekuje, izlasci, neki izlet, možda more? E za to joj moji roditelji ne smetaju. Verovatno bi me i podstrekivala da idem da im tražim. Naravno njeni nemaju. E pa ono što ne zna da sam u potrazi za novom devojkom. Nije lako, kad joj kažem da živim sa roditeljima. Malo se zainteresuju kad kažem da sam odmah spreman da iznajmimo stan i živimo sami. Ali kad stave na papir ili nemaju para ili bi im sve pare odlazile na pola troškova. E pa devojke preko 30 godina, za čas ćete preći godine kad ste u muškim očima poželjne za osnivanje porodice. Mnoge iz generacije koje su bile lepotice i sad su ali su na pragu 40 godine i nisu svesne da i ako su lepe više za decu u muškim očima nisu poželjan materijal. Ostaćete bez dece, (i mi ćemo, ali ćemo znati da nismo mi krivi. To vaše očekivanje da muškarac pre braka stekne nekretninu su krajnje nerealne čak i na zapadu) jer ne možete da prelomite ili živite sa njegovim roditeljima, ili sami, ali vam u tom slučaju nakon svih troškova ne ostaje skoro ništa za izlaske.

WOW

pre 1 godinu

Ej ni jedan komenar 'strucnjaka' a tema je goruća. Gde su sad selektori nutricionisti automehanicari i ostala struka. Verovatno dremka posle maminog rucka. A kad Pixi pozove nekog u drzavni tim onda broj komentara raste iz minuta u minut.

SiDjiPing

pre 1 godinu

Zapamtite: plata se ne dobija niti vam je neko daje ili duzan da da (kao i da vam obezbedi posao). Plata se zaradjuje a posao se nalazi ili samostalno pravi. Svoje vestine (ako ih imate) prodajete na trzistu rada (domacem i/ili svetskom) pa ko je koliko sposoban odn trazen. Vreme samoupravljanja i socijalizma (uzmi sposobnim i pametnim pa se sa svojom kozom useli u grad i "radi" u drzavnoj firmi a plata ide od kredita kojima se zemlja zaduzuje) je dokazano propalo. Ne brkati lenjost i ekonomske prilike.

ls

pre 1 godinu

Vidim da se ova tema cesto forsira, izlaze strucnjaci da objasne zasto mladi zive sa roditeljima, kako su nesposobni da se osamostale i tako to, odgovor je jednostavan, rodio si se kao sirotinja, odrastao kao sirotinja i tako ces da umres. Ova sto se osamostalila sa 14 i uspela svasta nesto, to je jedna od 10.000, i Stiv Dzobs je krenuo iz garaze pa ga je usralo, a i on je jedan od milion, nece svi tako proci. Nema se para rodjaci za osamostaljivanje. Daj mladima platu od 2000e pa cete videti koliko ce ih biti sto su otisli od svojih, ali kada tata mora da radi 2 posla da bi deci platio stanarinu i rezije, mama ne gasi rernu i sporet da im napravi hranu za 7 dana, a mladi rade za 35000 ili se koluju, nema tu razgovora o nekom osamostaljivanju, isti mu k...ac bio na stanu ili kuci, samo su mu na stanu veci troskovi, a da kupi svoj stan nece moci ni za 50 godina. Toliko.

sinovac

pre 1 godinu

Evo ja mogu ponosno da kazem da zivim sa mojima. Kad nismo imali ni za hleba ti ljudi su se snalazili i pruzali mi kolko god su mogli u tom momentu. Sada imam 2k€ kao programer, sve sto im treba u zivotu im kupujem i pruzam. Doduse, nismo u stanu vec u kuci , tako da ima mesta za sve.

karolina

pre 1 godinu

Ne treba generalizovati nista. I ja Sam iz malog mesta,osamostalila se,studirala u Beogradu,a kad Sam SE udala adaptirali smo sprat kod mojih roditelja I tu zivimo.Sada smo deci sredili potkrovlje.Stariji sin takodje ide u Beograd na studije,Ali kaze voleo bi da SE vrati .Mislim mi zivimo u odvojenim domacinstvima,odvojenije nego da smo u nekoj stambenoj zgradi ,jer su nam ulazi razliciti I sve odvojeno.Ali ipak meni je znacilo dok su deca bila mala da uvek imam na umu da mi neko moze priskociti u pomoc iako to nisam preterano koristila,a oni Sada kada su stariji imaju oslonac u nama.

Zoran

pre 1 godinu

Imam 32 godine radim od svoje 23 godine, živim sa roditeljima u svom trosobnom stanu i ne vidim razlog zašto bih izlazio iz svoje rođene kuće da plaćam kiriju i budem podstanar. Isto važi i za mnoge druge koje poznajem. A poštovani sociolozi, psiholozi i ostali sa društvenih "nauka" (za razliku od prirodnih koje to stvarno i jesu) bi mogli za promenu da se bave i sa nečim korisnijim od mlaćenja prazne slame.

okvaldo

pre 1 godinu

ovo su budalaštine. U Srbiji za normalan život u većem gradu sa cimerom treba 800-1000 eur. 150-200 eur za stan i rezije. 200- 250 eur za hranu i 400 za odeću, zabavu, zubara,snove...i to samo u pocetku samostalnog zivota. Ispod toga stvarno nema nekog smisla dugoročno.

To većina mladih ljudi nema. Može na glovu da se namakne 80.000rsd ali to ko studira neki menadžment pa da stigne. Ozbiljan faks teško.

Recimo, ja ne znam ni jednog mladog programera u NS koji zivi sa roditeljima

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

"onda nastaju posledice kao što su dug život u porodičnoj kući."

Zašto posledice? Takav je u Srbiji red. Rodbina se mršti ako neko sa 20-22 godine, osim ako ne studira u drugom gradu, reši da se osamotali i ode od kuće. Eventualno može u Beograd ili inostranstvo odakle teba da donosi novce ili šalje doznake.

Смрда

pre 1 godinu

Осамостаљивање значи и потпуну финансијску независност, а не одем у други град, а родитељи плаћају рентирање, књиге или дају џепарац. До 25-е они који нису и до 30-е они који су студирали, морају да изађу из куће и потпуно осамостале иначе од деце правите дебиле.

Veliki brat

pre 1 godinu

Krenula kriza 90-ih i generacije koje su trebale ići tada na studije u BG ili drugi veći grad morale su da se zadovolje fakultetima u manjem gradu, tipa Kragujevca, jer je bilo jeftinije. Tu nisu mogli tako lako da nađu posao, pa su se vratili roditeljima, u svom malom mesto još teže naći posao...

Oni koji su tada uspeli da završe studije u Beogradu, nisu se ni vraćali iz tog Beograda, a mnogi su otišli u inostranstvo.


Sada je druga priča, ko završi dobar fakultet (ETF, FON i sl.) i nije učio "danas za sutra", već sa razumevanjem, lako ima početnu platu i 1000€, a za 1-2 godine preko 2500€.

Međutim, ove nove generaciju su smotane na kub, bio pre ove korone na jednom fakultetu u Beogradu baš u vreme upisa na 1. godinu studija, bukvalno je svako dete u pratnji roditelja, mama ili tata (ili čak oboje) pokazuju detetu kako da popuni one formulare i indeks, kao da je dete nepismeno.


Pre par meseci imali u firmi jednog studenta na praksi, i kad je trebao sa računara da se uloguje na Gmail (verovatno prvi put u životu), Google mu traži kod za verifikaciju, međutim on promenio karticu i to nije ažurirao na nalogu, a kad smo mu to sredili, ne može da se uloguje na računaru, jer ne zna šifru, pa je morao da pozove mamu!
Znam da je za neverovati, ali tako je bilo, i kako očekivati da se neko takav ostamostali sa 25 ili 30 godina?

Kako god bilo

pre 1 godinu

Iz kog ugla imam 39 devojka 35. Ona je spremna da iznajmimo stan i živimo sami i da radimo na porodici ali ima jedna sitnica, nije spremna da plati pola kirije nego samo pola troškova kao da je stan moj. Dakle u startu imam oko 250-300 eura koje moram svaki mesec da odvojim pa onda i za otale zajedničke troškove, komunalije, hrana još oko 200 moj deo. Što je tačno u dinar moja plata. A šta da sipam u auto? Šta kad se pokvari, kad dođe registracija? Gde su ostali troškovi, neki izlet, možda more? E za to joj moji roditelji ne smetaju. Verovatno bi me i podstrekivala da idem da im tražim. Naravno njeni nemaju. E pa ono što ne zna da sam u potrazi za novom devojkom. Nije lako, kad joj kažem da živim sa roditeljima. Malo se zainteresuju kad kažem da sam odmah spreman da iznajmimo stan i živimo sami. Ali kad stave na papir ili nemaju para ili bi im sve pare odlazile na pola troškova. E pa devojke preko 30 godina, za čas ćete preći godine kad ste u muškim očima poželjne za osnivanje porodice. Mnoge iz generacije koje su bile lepotice i sad su ali su na pragu 40 godine i nisu svesne da i ako su lepe više za decu u muškim očima nisu poželjan materijal. Ostaćete bez dece, (i mi ćemo, ali ćemo znati da nismo mi krivi. To vaše očekivanje da muškarac pre braka stekne nekretninu su krajnje nerealne čak i na zapadu) jer ne možete da prelomite ili živite sa njegovim roditeljima, ili sami, ali vam u tom slučaju nakon svih troškova ne ostaje skoro ništa za izlaske.

Mile

pre 1 godinu

Prosečan Kanadjanin se osamostali sa 18 godina, do 25-te već ima zavidno profesionalno iskustvo i bira posao. Mi ovde mislimo da smo popili svi pamet sveta, a 30-godišnjake tretiramo kao decu. Ja sam prvi primer jer sam se osamostalio tek sa 28 i krivim roditelje podjednako kao i sebe. Sada imam 38 i 10 godina staža i dobru platu, ali mi je prosto zao sto sam bio blejač, umesto da su me lepo isterali na ulicu. Moje dete (koje još nema godinu dana) će bože zdravlje, do 20-te godine morati da nadje posao, uz studiranje. Samo takva promena u ovom zaostalom mentalitetu će doneti ovoj zemlji prosperitet, neće nam ga doneti ni Vučić ni niko drugi.

wiener

pre 1 godinu

Ja sam ipak mišljenja da je to stvar mentaliteta jer i Španci i Italijani isto dugo ostaju kod roditelja a imaju dobre uslove da se osamostale. A ni na zapadu nije lako postati samostalan. Ja sam se u Austriji osamostalio odmah posle više škole. Ali u prve 2 godine sam dobijao junior platu, imao kredit i jedva sastavljao kraj s krajem. Stan nisam kupio i ne mislim da ću jer ima i boljih modela. To je isto stvar mentaliteta, ovde u Austriji isto mnogo ljudi ne kupuje stanove ili kuće. A po onom komentaru koji reče da ljudi mogu samo da se osamostale kad im roitelji kupe nekretninu se isto vidi da je to stvar mentaliteta. Kada ti roditelji kupe nekretninu ti nisi samostalan. Isto i ovo spominjanje diploma. Kog poslodavca interesuje diploma? Interesuje ih šta umete da uradite.

Razumem ljude koji nemaju para, ali ne bih svodio sve na ekonomsku situaciju.

Pogan

pre 1 godinu

Ej ni jedan komenar 'strucnjaka' a tema je goruća. Gde su sad selektori nutricionisti automehanicari i ostala struka. Verovatno dremka posle maminog rucka. A kad Pixi pozove nekog u drzavni tim onda broj komentara raste iz minuta u minut.
(WOW, 22. jun 2022 16:11)

Bitno da si ti "strucnjak" koji ne kapira da neko poslate komentare mora da procita i zatim da odluci hoce li ih objaviti ili ne... Placljivi autosovinista koji misli da mnogo pametan...

Prolaznik

pre 1 godinu

Drzava su svi stanovnici drzave, treba prihvatiti odgovornost. Ne zavisi bas sve od drzave.
"Dajte platu" - plata se ne prima, nego zaradjuje na trzistu rada. Svako moze uticati na vrednost svog doprinosa.

Pera

pre 1 godinu

Nemacki sistem je najbolji, posle fakulteta pocinju samostalan zivot, eee al oni mogu i da se zaposle posle fakulteta i da zarade za taj zivot

Lokomotiva

pre 1 godinu

Osamdesetih godina kuća se mogla napraviti za 20-30 hiljada nemačkih maraka (10-15 hilada evra). Sve dozvole bile džaba, zemlja se delila džaba. Samo plati materijal i majstora. Plata bila 1800 maraka (900 evra). U pošti. Bračni par je za godinu, dve mogao od ušteđevine da sagradi kuću. Sada je kuća 75 hiljada evra. Plata u pošti 500 evra. Treba celi život da budeš rob.

Vagner

pre 1 godinu

@ Bole,
To što ti pričaš su rodovske zajednice, ni albanci više to ne rade. Alo, 21.vek je čoveče. 5 familija u jednom dvorištu? To samo još Amiši rade. Ja imam familiju od Amerike do Grčke, i svi se volimo i poštujemo, stalno smo na vezi i viđamo se bar jednom u 2 godine. Ne moramo da živimo u istom dvorištu. Ako voliš familiju i poštuješ je, nije bitno gde si i koliko si udaljen. A ta vaša deca, što ih okupljate u plemenu, kako misliš da komuniciraju sa ostatkom sveta, ako negde odu sami, vodiće mamu i tatu? Oni će im naći muža i ženu? Mada su i ti roditelji diskutabilni. Ili planirate da ceo život provedu u tom ataru, bez komunikacije sa spoljašnjim svetom. Kuda ide ovaj svet majko mila, sa ovakvim razmišljanjem..

stefan beograd

pre 1 godinu

Majstori, u cemu ko gresi? Roditelji odskolovali decu, ja sa 33god i platom od 600 evra i devojka sa 500 ne mozemo da se pokrpimo. Nece banka da da kredit, nemamo ucesce, u cemu roditelji grese kad i oni rade za 500 evra i hrane nezaposlenog brata posto ni on ne moze da nadje normalan posao. Ajde kupite stan u Beogradu da vas vidim, treba nam 100.000 evra za 50kvadrata, a ko ce posle struju i hranu da plati?

pitam

pre 1 godinu

Mladi bezobrazni, cuti bre i radi za kapitalistu. Kakvo osamostaljivanje... Obavezno i vi mladi napravite vase mlade pa svi lepo zajedno da zivite.
Da ima chika kapitalista nove motache kablova.

Hearts

pre 1 godinu

Razumem ljude koji nemaju para, ali ne bih svodio sve na ekonomsku situaciju.
(wiener, 22. jun 2022 19:53)

Znači, NE RAZUMEŠ ljude koji nemaju para...

neko

pre 1 godinu

"Mladi " sa 35 ....xaxaxa
Pa ,ranije su ljudi umirali sa 50 !
Ja sam jedva dočekao da se osamostalim sa 21 ! Nisam imao problem sa roditeljima ,nisam imao drugi razlog ,sem moje želje da živim samostalno . Ne mogu da zamislim kako izgleda živeti sa roditeljima ,a da imaš svoju porodicu . Hoću svoj mir ! Hoću da živim onako kako ja želim ,pa makar i trpeo materijalno. Pre bi kopao kanale ,radio na građevini ,a da živim po svome ,nego da me roditelji finansiraju ,pomažu ,a da živim po njihovim standardima. Moja kućica ,moja slobodica!

iskreno

pre 1 godinu

Zato što smo beda od države, zato što glumimo pamet, zato što ratujemo 30 godina. Od čega da se pojedini(pošteni) odvoje kada je prosek plate 350€, a rata za stambeni kredit bi bila bar 300€. Znate li koliko troškova ima mladi bračni par sa dvoje male dece??? Nemate pojma, pišite kako vam ovi kažu... š

Rezimske sluge objavite komentar

pre 1 godinu

Sa 10 godina sam hteo svoju sobu ali je nije bilo. Sa 16 sam zeleo da zivim sam ali svoj stan nisam imao niti sam mogao da ga kupim. Nisam mogao da ga kupum sa 25 godina, niti da ga iznajmim. Sad zivim sam u svom stanu ali su roditelju poumirali. Imam platu 800e i jedva kraj sa krajem. Vratite diplome i trazite pare nazad jer vas nista naucili nisu.

Pripravnik volonter

pre 1 godinu

Zavrsio fax, volontiram u sudu (puno radno vreme bez dinara) jako odgovoran posao za koji je potrebno znanje i koncentracija, i sad da uzmemo hipoteticki da sam jako vredan radan i da mi zdravlje uopste nije bitno pa da posle punog radnog vremena odem i radim jos jedno puno radno vreme i da tu primam platu 300-400 evra mogao bih da nadjem garsonjeru na obodu grada za 120-150 evra mesecno dam jos najmanje 50 evra za racune i onda mi ostane 200 evra mesecno za hranu garderobu izlaske i sve ostalo uz to svaki dan na raspolaganju imam 8 sati slobodno i ako odbijemo 1-2 potrosenih u prevozu imam 6 sati dnevno slobodno u to vreme mogu da radim sta hocu! Sad kada razmislim shvatam da sam bas razmazen sto ne zelim tako da zivim

no name

pre 1 godinu

Prpremila sam kokice da citam sve moguce izgivore zasto se nisu odelili niti uradili nista samostalno do 40te
(Ja, 22. jun 2022 15:51)

Da kažem u tim godinama sam. Pa čak i do 35 nisam uspeo, i baš tad ode zdravlje. Iako sam srecom nasledio veliku imovinu, nisam siguran da mi nešto znaci??? Tako da ljudi čuvajte se, nemojte misliti da ste mladi doveka. Naravno u mom slučaju nepoznat uzrok, verovatno nerviranje.( nemojte teorije zavere osiromaseni uranijum) Negde sam se i pomirio. Nadam se da si zagrcnula te kokice.

Yeke

pre 1 godinu

Licno mislim da finansije u 90% slucajeva nisu presudne. Pocela sam da zivim sama s momkom kad sam imala 26 godina, od jedne plate, crkavice. Mucili se strasno, samo mi znamo kako nam je bilo. Sad je daleko bolje, ali je proslo i dosta godina. Dakle, ko materijalno ne stoji dobro, a spreman je da se odrekne mnogih stvari, moze da se osamostali. Nego, to je sve nesposobno, a i lepo je kod mame, da mama kuva, izigrava kucnu pomocnicu i normalno, placa sve racune.

Nalbandian

pre 1 godinu

Zivim u istoj kuci, ali na spratu iznad. Nekih 2-3 godine sam iz nekog licnog kompleksa pokusao da zivim sam i placao kiriju. Od 80 soma kad das 24 za kiriju i 7-8 za komunalije rapidno opadne kvalitet zivota. Mogu zamisliti kako je tesko ljudima koji primaju manje. Vecina se presalta na dnevnice gde gube zdravlje i nemaju penziju zarad malo vece kinte. Nemaju svi mogucnost da predju na IT sektor.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 1 godinu

Нико не помиње стандард младих..... За самосталност треба добра плата

gagi

pre 1 godinu

A ja ovde u Australiji molim decu da ostanu sa nama u kuci (velikoj) bar jos malo nakon sto su diplomirali - da mi ne bude kuca prazna. Znam da je to sebicno, ali jbg. Uzalud. Sin se iselio cim je zavrsio faks, odmah dobio posao zaradjuje vise nego ja, a cerka ce uskoro isto tako. Kazu oni meni, hoce svoj zivot i privatnost, a mozemo se videti za rucak ili veceru kad god. Eto, nama roditeljima nikad udovoljiti.

Zamka

pre 1 godinu

Čovek kome roditelji su mu obezbedili krov nad glavom, uspeo je da završi neki fakultet, ima posao sa platom od koje može da se odene, obuje, plati struju, telefon i ostale stambene troškove, vozi kakva-takva kola iako su po savremenim standardima odavno zrela za staro gvožđe, eventualno priušti sebi jednom u nekoliko godina izlet do neke od evropskih metropola, takav čovek lako može da upadne u jednu zamku koja se zove dobro mi je jer znam da je drugima mnogo gore, ostali rade mnogo više za mnogo manje u mnogo lošijim uslovima, zato ćuti, radi i trpi dušo boga radi.
A onda jednog dana ostane i bez toga. U međuvremenu, godine prošle, možda je i zdravlje malo popustilo i, kao takav, ne treba nikome.
A da nije imao gorepomenuto i da je morao da se od mladosti sam probija za svoje mesto pod suncem, muka i beda bi ga naterali da kakogod nauči neki strani jezik, pobegne preko granice, radi bilo šta, na neke ludačke načine dođe do papira, radio za sveki dolar ali bi i imao, mic po mic bi uštedeo, kupio stančić, posle kuću, nov nameštaj, kola...
Zamka je imati bilo šta što te može navesti da ostaneš u Srbiji.

Milan

pre 1 godinu

U takvim situacijama su jedini krivci roditelji, zato sto se nisu tokom mladosti preselili na zapad. Prosecna mlada osoba ne moze da živi samostalno jer jedva krpi kraj s krajem. Jedini nacin da ustedi I prozivi je ukoliko ostane kod svojih I time smanji rashode.

da

pre 1 godinu

Greše što ih nisu poslali za Deutchland i sl. Svaki roditelj koji nije udbaš ili partijac mora to da uradi.
(Buraz, 22. jun 2022 16:55)

Ukratko - bas tako.
Inace bespotrebno produzavaju agoniju za jos jednu generaciju.

cobo

pre 1 godinu

Nemam ništa protiv ako je velika kuca ali da deda dobije mali stan od Tita i sada spava na balkonu,to nije fer,jer je stan prebukiran,sin,snaha,unuka,unuk, njegova prijateljica i mala beba :(

U svoj tanjir

pre 1 godinu

Meni su ovakve teme krajnje maliciozne i neumesne.

Prvo, jasno je da je glavni uzrok losa ekonomska situacija, nema potrebe da se tu mnogo palamudi i filozofira.
Da je drzavi stalo do toga kako ljudi zive, omogucila bi im bolji standard i vece mogucnosti. Ovako, krades narod, stalno ga sve vise pritiskas, a onda se kao iscudjavas i jos mu objasnjavas kako treba ziveti, krajnje bezobrazno.

Drugo, smatram da je skroz neumesno i neprimereno nametati ljudima kako da zive. Forsiranje jednoumlja, po principu ovako treba ziveti, to je jedino ispravno, a ko zivi drugacije, on ne valja, nesto sa njim nije u redu. To je poput onog primitivnog mesanja i nametanja drustvenog pritiska, kad ces da se udas/zenis, sto nemas decu i slicnih gluposti. Ljudi imaju pravo da zive kako god hoce, iz kojeg god razloga, nisu zbog toga ni bolji ni losiji.

Svako je indivdua za sebe, razlicite sudbine, zivotne situacije, materijalno stanje i ostale mogucnosti, zelje, planovi, porodicni odnosi... Bavite se svojim zivotima, ne zabadajte nos u tudje dvoriste i ne sudite drugima olako, jer se lako moze desiti da isto tako drugi sude vama.

ruža

pre 1 godinu

Nije baš sve do materijalne situacije, evo ja sam samostalna u 30tim, a mama samo čeka da se nešto desi (npr izgubim posao/prihode iako joj sve obezbedim) da bih se vratila da živim s njom da ne bude sama i čak nekad i iscenira kako joj jako nije dobro da bih dotrčala, pored toga što je zovem svaki dan.
I njoj je skroz ok da ja živim s njom i u 40tim, ona to čak i preferira. Iako je puno volim i sve dajem da nju, ona ne razume kako to nije normalno i zapravo šteti deci...ali strah od samoće ( i pored svakodnevnog kontakta) je jača...

Mika

pre 1 godinu

Imam poznanika koji je prevalio cetrdesetu i koji zbog odlicnog posla materijalno stoji toliko dobro da je sam kupio stan jos pre desetak godina. Medjutim, taj stan izdaje iz nepoznatih razloga i to za sicu koja mu uopste nije potrebna, a zivi sa mamom i tatom koji ga tetosu kao bebicu. Dakle, on moze, ali nece da se osamostali. Takodje, finansijski momenat kod vecine jeste veoma bitan, ali ne i presudan. Neceg se u ovoj nesrecnoj Srbiji nazalost moras odreci, pa cak i punog tanjira. Samo je pitanje da li si na to spreman.

Mile

pre 1 godinu

@….

Nije “osamostaljivanje boles modernog drustva”, već je bolesno u 21 veku imati želju za životom u zajednici. To samo znaci da si nesposoban i zavisis od mamine suknje. Da si pravi muškarac, osamostalio bi se

wiener

pre 1 godinu

(Hearts, 22. jun 2022 22:04) 

Oh, razumem ih i te kako. Nisam ja rodjen bogat. Sećam se detinjstva u siromaštvu. Ali moj mentalitet nikada nije bio takav. A kako ti iz izjave da ja ljude koji nemaju para zaključuješ da je upravo suprotno ne razumem. Ti samo želiš da je to tako. Zato ti i zemlja tapa u mestu.

Nebitan

pre 1 godinu

Da li stvarno mislite da mladi vole sto su do 35. sa roditeljima ili je MOZDA u pitanju to da mozda 1% tih mladih ima posao sa kojim bi mogli da nadju svoj dom, osnuju porodicu, izdrazavaju je, itd...

gille bg

pre 1 godinu

Dajte svima dobre plate i stalan posao pa ce se svi sa 18god već iseliti u svoj stan ili kuću.Zato kod nas nema toga jer radiš kao rob ,bez plate,ugovora na neodredjeno i odmora.

Nikola

pre 1 godinu

Roditelji greše u tome što dozvoljavaju da ista b...a vlada već 30godina unazad samo menja odelo (stranku).
Da smo normalna država i da su plate iole normalne i dovoljne za pristojan život a ne za puko preživljavanje i krpljenje kraja sa krajem deca bi imala mogućnost da podignu kredit i kupe svoje stanove.
U Srbiji stan na pošten način možeš kupiti jedino da odeš u inostranstvu i radiš 5god, ali kada ode čovek u 95% slučajeva se ne vraća nazad.

Analiticar

pre 1 godinu

Tek sad nece da odlaze od rodtelja na ove cene hrane, kirija, ili ti stanova,....

A ako se ne odvoje onda nema ni radjanja dece.

E to se desilo u Hrvatskoj pre 8 godina i ljudi se poceli iseljavati za Nemacku, za Irsku,.... gde drzava ne pljacka gradjane vec misli o njima.

Nije misliti o ljudima tako sto im nesto kao pojeftinis a onda im uzmes na drugoj strani.

Ko god moze valjalo bi da ode u beli svet i da tamo tek vidi kako je ovde sve skupo jer je mnogo skup sistem koji treba odrzavati a on je inace partokratijski zaseo u raznim foteljama.

Doktor

pre 1 godinu

Pa zna se pod kojim uslovima može neko da se osamostali. Da ima bogate roditelje pa da mu kupe nekretninu, ili da se bavi kriminalom ako je muško ili prostitucijom ako je žensko u pitanju.

Glavni problem osamostaljivanja nije uopšte zbog toga što neko želi da sedi sa raditeljima do 50. godine nego što su ekonomski uslovi očajni.

Motači kablova za 300 evra u provinciji, ili malo sofisticiraniji motači kablova u urbanim sredinama za 500-600 evra. Troškovi samo iznajmljivanja stana su 200 evra. Komunalije ne računam.

Dok se jedan uzak krug blizak političkoj vrhušci vrtoglavo bogati, preko 50% stanovnika radi za 40-45 hiljada mesečno.

Astro

pre 1 godinu

Ne grese roditelji mi smo siromasna zemlja sa losim primanjima i velikim kirijama.Niko ne zivi sa roditeljima zato sto voli nego zato sto mora. Ja prvi ne bi ziveo sa njima da mogu sa platom da izguram ceo mesec ali jbg za sad druge nema.

Sogard

pre 1 godinu

Doticne osobe sve su ispričali a nista nisu rekli, sve idu kao kisa oko Nisa da slucajno ne kazu ono najbitnije zasto je ovakva situacija, e pa ja cu reci direktno. Los zivotni standard gospodo, slaba ekonomija, niske plate, ako niste pri politici nemate sanse, dzabe skole dzabe sve, materijal za gradnju bezobrazno poskupeo ( vestacki) uz to naravno ide velika cena kvadrata, velika cena kirije. Roditelji? da, roditelji su jedino krivi sto glasaju za istu ekipu 30 godina, koji su pustili korenje i ne pustaju i muzu ovaj jadan mali narod. E to su vam razlozi gospodo.

Danny boy

pre 1 godinu

Isključivo ekonomski momenat. Pogledajte cenu stanova u Bg i sve će vam biti jasno.
(Kikas, 22. jun 2022 17:17)

Svuda su stanovi skupi, ne samo u Beogradu. Prćije u Šapcu, Valjevu, i manjim mestima koštaju 50, i više, hiljada evra.
Ko ima te pare, i odakle?

Država kaže da je prosečna plata 70 hiljada. Kome, gde, kada? Možda je bruto toliko, jer neto sigurno nije.

Nina

pre 1 godinu

Finansijski aspekt je dominantan, verovatno 70% , a ostalih 30% su druge stvari.. Kada su pitanju momci sigurno ima njih 30 % koji nece da se odvoje jer im mama kuva , sprema, oni ne moraju nista, a ostaje im mnogo vise para da trose na sebe. Takodje kada se ozene njima takodje cesto odgovara da zive u zajednici ili blizu svojima jer ce oni tako manje da se cimaju oko dece a vise njegovi roditelji. Kod devojaka se cesto desava da dok su mlade , rade, skoro celu platu trose na sebe , da se obuku, doteraju, proputuju, i onda su i one inertne da se odsele i imaju manje para za svoje zelje.Kada se udaju nekima od njih isto odgovara da zive sa svojima ili blizu njih jer ce onda one moci da izadju, provedu se, odmore.
Tako da je tacno da je najveci faktor kasnog osamostaljivanja finansijski momenat ali ima tu dosta i lenjosti, sebicluka i konformizma.
Inace sam se u 21 osamostalila, studirala i radila istovremeno, cimerisala sigurno 10 godina, dok se nisam udala. Moji mi od 21 godine nisu nista novcano pomagali, tacnije jednom u 10 godina su uskocili na mesec dana kad mi se cimerka udala, sve ostalo sam sama. Mozda je to resenje za mlade ,da nadju neki poslic, nadju cimera, cimere, pa na stan , ka periferiji. Nauce se samostalnosti, steknu iskustva sa ljudima, nauce sa novcem. Lakse se tad shvati da ti zivot nista ne duguje.

Nije sve tako jednostavno

pre 1 godinu

Iz mog ličnog iskustva, mogu reći da je problem dvojak.
1. Finansijski faktor
To je ono što najviše sputava mlade koji ŽELE da se osamostale.
Mada, i ovde mnogi greše jer uvek sve porede sa trenutnim stanjem, pa procene da će imati manje para (jer će morati da plaćaju kiriju) ili odmah žele u svoju nekretninu u nekoj od centralnih BG opština.

Mi smo otišli u garsonjeru, sa oko 80k plate i živeli smo tamo par godina, štedeći svaki dinar dok nismo uspeli da (uz pomoć roditelja) skupimo dovoljno za učešće i kupimo mali stan, ali opet ne na Vračaru.

2. Faktor roditelja
Ovo se naročito odnose na ljude iz manjih gradova ili sa sela. Tamo je sramota da se mladi odsele i žive odvojeno od roditelja (osim ako odu zbog posla malo dalje). Šta će, zaboga, komšije reći na to?
Roditelji često decu vaspitavaju da neko treba ostati da ih dočuva kada ostare i na taj način emocionalnom ucenom vezuju dete za sebe.

Psalms

pre 1 godinu

u čemu roditelji greše?

Plate,primanja,sistem,društvo,okruženje,budućnost,bezparica,prošlost,nemogućnost,...

da,da ...mora da je do roditelja.

Goran

pre 1 godinu

Ne treba nama terapeut da priča o osamostaljivanju, nego ekonomija gde dete ne može da zaradi novac sa kojim bi kupio sebi stan ili digao kredit da ode od roditelja koji su mu se popeli na glavu sa svojim pridikama i prigovaranjem . Kao da nebi svako voleo da živi svoj život na miru i formira svoju porodicu.

Marko

pre 1 godinu

Ja bih otisao sa 18, da sam imao mogucnosti. Radio sam za sitne pare, nije bilo moguce da iznajmim garsonjeru, a ni devojku nisam mogao da nadjem sa kojom bih delio troskove. Takodje sam pokusavao da odem u inostranstvo, ali bez uspeha. Sa 20 i kusur sam psihicki potonuo zbog takvog zivota, pa tek sa 32 se osamostalio. Razumem one koji nemaju finansijskih mogucnosti da se osamostale, jedino mi nisu jasni oni koji dobro zaradjuju, a zive sa roditeljima. Valjda je vlastiti krov nad glavom potrebniji od novog automobila?

Aron

pre 1 godinu

Ova emisija ima salonske zaključke na nivou nekih zapadnih zemalja a to je neistinito jer mi nemamo iste probleme. A i kad ih imamo nisu isti uzroci. Kasno osamostaljivanje je posledica nerazvijenisti proizvodnih snaga našeg regiona. Na Zapadu je to drugačije jer oni žive u postindustriskom društvu blagostanja i obilja gde dominira individualizam. Svako tamo gleda svoja posla jer su ekonomija i institucije prejake. Istina je ono što kažu da te posle osamnaesete godine "izbace" iz kuće. Ali to je normalno jer imaju ogroman standard i gde da se radi. Ovde ako bi roditelji tako radili unapred bi dete osudili na propast. Porodica tamo nije toliko bitna nego CV-i, razgovor za posao. I sve se radi preko oglasa i konkursma. Dok god nas to služi za podsmeh jer sve se radi preko familije. Hoćeš da se zaposlis kao doktor? Mora otac da je moćan u toj oblasti. Hoćeš da radiš u sudu? Mora majka da je sudija ili slično.

Radoje

pre 1 godinu

Roditelji ne greše ni u čemu. Pogledajte kolike su plate generacijama o kojima pričate. Moj 27ogodišnji bratanac i cela njegova ekipa su do pre godinu dana slavili kad neko predje 30 000 u jednom mesecu. A dobar deo dece ima fakultet a neki i posdiplomske. Najbolje prolazi drugar koji konobariše na aerodromu. On ih sve šije.
Pa nemaju pošteno para ni da izađu, a kamoli da žive odvojeno od roditelja. Sad su kao malo bolje. Došli su dao četrdesetak hiljada. Odakle im para za stan, za hranu, gorivo

vojvodjanin

pre 1 godinu

Ova zena se ispricala za sve pare a nista nije rekla, koncept emisije se svodio na "zanemarivanje finansijskog momenta" ali je to glavni razlog, hteli oni to da cuju ili ne. 90 posto mladih iz mog okruzenja ne zivi sa roditeljima jer im se zivi sa njima ili su nesposobni za samostalan zivot, vec iskljucivo sto ne mogu sebi da prisute da daju 50% svojih primanja a neretko i vise samo da bi ziveli "samostalno". Dokle god garsonjera u ocajnom stanju u vecim gradovima kosta kao minimalac, ovaj procenat moze samo da stagnira ili raste.

pejafan

pre 1 godinu

Zato sto je ovde sve nestabilno i nesigurno,a plate su takve da mozes da jedes i pijes da prezivis i platis stan sa racunim,naravno po pola sa cimerom...85% omladine tako zivi ako ne i vise

aca

pre 1 godinu

nije nam potrebna psihoterapeutkinja da skontamo neke stvari, a ova gospodja mi nece verovati, ali dovoljno je i da sama pogleda u novcanik i sve ce joj biti jasno.
naravno uvek postoje i oni koji imaju problem u glavi ali 99% ima problem u novcaniku kao i ja, sve platim ostane skoro nista pa ima li smisla??.

Igor

pre 1 godinu

U mom slucaju roditelji su ti koji su izasli iz kuce i otisli na Orlovacu kad sam imao 52 odnosno 57 godina. Kuca ima 328 kvm tako da nije bilo tesno za njih, mene i moju porodicu. Nedostaju nam.

Vladimir

pre 1 godinu

Podignite minimalac na 80k dinara, pa da vidite što su mladi nesposobni.
Neozbiljno je obrazloženje. Ne može se živeti pristojno u Srbiji sa platom REALNOM prosečnom. Može se preživeti, ali živeti znači misliti na druge stvari pored puke egistencije. A o zasnivanju porodice da i ne govorimo....
Srećan je onaj koji ima bar jednog roditelja, a pravi BINGO je nasledjena nekretnina, koju opet treba dočekati nakon smrti najbližih. Tužna istina Bankanaca. Samo mi nije jasno ko nas laže da smo siromašna zemlja i kako je osloboditi te "aksiome".
Poslovica kaže, "Prvo ih nahrani, pa zahtevaj vrline."

tačka

pre 1 godinu

Glavni problem je što su i roditelji postali debili. Nisu u stanju da decu vaspitajui pre svega nauče radnim navikama. Ne cene ništa jer im puštaju da ne rade, leže, igraju igrice, kladionice ukratko gube vreme. Ja sam kao inženjer fizikalisao kada sam bio bez posla jer nisam dozvolio da uzimam novac od majke koja nas je sama podigla (otac poginuo davno).

Sale

pre 1 godinu

Nista gore nego kad pocnu da se prepisuju stvari sa Zapada. I u Americi, tom vecitom sampionu individualizma, deca su pocela da se vracaju kuci. Kad stisne renta i dug od studentskog kredita progutaju se ideje o osamostaljivanju ocas posla.

Sasvim drugo je pitanje zivotne samostalnosti koja podrazumeva da bi "dete" od 35 godina trebalo da zna da zivi samostalno da na primer zna da kuva, opere svoj ves, odveze kola kod majstora, popravi nesto u kuci, itd, itd i da povrh svega ima radne navike, tj da se ne stidi rada. Na tome bi srpski roditelji itekako mogli da porade.

Milosav

pre 1 godinu

Nije meni problem njima da pomažem, ja to i ne osetim. Meni je problem što su proživeli svoje živote nesposobni da sami nešto stvore. To je propast, kad te upropaste roditelji, pružajući ti sve što mogu.
(Blume, 22. jun 2022 22:40)

Pa stvorili su tebe, ocigledno da je to bila velika greska.

.

pre 1 godinu

Dajte ljudi, pričate neke pričice dok su plate 40k - 50k, ne treba ništa dalje pričati, ko zapravo želi da živi sa rofiteljima u zrelom dobu..a te bajke kako je radila preko leta može da priča koliko hoće, lako je kada imate svoj stan ili roditelje koji finansiraju zakup i ostalo

mc_toxic

pre 1 godinu

Ima i druga strana. Ne mogu svi dobiti dom, ne mogu svi dobiti menzu ( studenti rodjeni u gradu gde studiraju) jedva se skrpi za skolarine i triskove a kad uspes da nadjes posao u najboljem slucaju plata za stan i racune a hleb do 20.

Kad je baš sve naopako postavljeno

pre 1 godinu

Srpski roditelji su sebični, a mahom ne stvaraju sopstvene živote i interesovanja, jer "pomažu - čitaj odmažu - deci", pa baš iz tog sebičluka i straha od samoće, šta god to značilo, uporno kvočkišu decu, da što kasnije odu od njih. A deca, po principu "lakše konju bez samara", baš lepo ušuškana, nešto se i ne trude da se osamostale i na kraju SVI SU GUBITNICI, a po tri generacije "žive" u jednom stanu. Navodnice su namerne, jer tu, ako su ljudi iole normalni, baš niko stvarno ne živi.

djura

pre 1 godinu

ja vece lupanje gluposti nisam cuo. sve svode na to da su deca nesposobna i razmazena, a eto njih dve sposobne. Ja se jesam osamostalio i otisao od roditelja ali shvatam da velika vecina ne moze i to iz iskljucivo ekonomskih razloga.

Belmont

pre 1 godinu

aj napisite clanak kako su se deca nasih politicara osamostalila.
na kojim fakultetima su stekli obrazovanje, prvi posao, kolika plata.
i onda pogledajte decu radnicke klase.
sve ce biti jasno.

иди ти живи сама без икога са просечном пла&#

pre 1 godinu

У Србији са просечном платом може да се уштеди за црне дане, скупи за летовање, изнајми солидан стан ако не да се узме на кредит, може да се купи макар нова Дачија, да се не размишља о потрошњи бензина или дизела, да се једе квалитетна храна… Све ово може, ал’ замало. Има мамимих и татиних синова, али таквих нема толико много колико се мисли, колико знам својих вршњака, од оних са средњом школом до ових са мастер дипломама који су још увек код родитеља. Није разлог нека неспособност, барем 85% њих знају све по кући да обаве и да спреме себи и тако то, него су заборавили да их самосталност КОШТА УЖАСНО МНОГО. Препорука свима који не желе да слушају о мртвој фабрици у Крагујевцу, Косову, близанцима и њиховим “навијачима” и осталим глупостима, него који желе да живе нормално и пристојно, лепо оду из Србије у којој НИКАДА неће бити боље. Наши родитељи су траћили деценије и чекали бољитак, не будимо и ми млади глупи. Запад, Исток, бирајте, биће боље. Ето, то је био туторијал за самосталност.

raja krezava, priprosta zasluzuje da gladuje !

pre 1 godinu

Mudri politicki izbori roditelja, baba, deda, pradeda...i eto maldi danas da se osamostaljuju sa 400e plate.

Ms

pre 1 godinu

Mislim da je da je apsolutno van moralnih okvira pricati o nekakvoj psihologiji i ponasanju sto roditelja sto dece kad je ova tema u pitanju. Ovo lici da neko pokusava da vas ubedi da pored toga sto ste jadni,bedni i siromasni mora to sve da pocnete i da volite jer nije nekako zanimljivo ako sve to i ne volite. Ovakve teme treba staviti po stranu i ljudima bar dostojanstvo sacuvati i ne dirati.

Kole

pre 1 godinu

Plata 300 evra, a kvm 3000. Godinu dana rada za jedan kvadrat. Do pezije ne skrpiš ni za garsonjeru. Srećom roditelji pomru pa se proširiš.

Nikola

pre 1 godinu

Grese sto desetljecima biraju istu vlast koja je unistila ekonomsku buducnost i nadu vlastite dece, a koju su oni imali u staroj drzavi.

wal

pre 1 godinu

Ma da, obozavaju mladi da zive u porodicnim zajednicama. Najlepse je kad u istoj kuci ili stanu zivi vise generacija. Milina.
Pobegli bi oni i osamostalili se cim krenu da rade, samo da mogu to sebi da priuste od ovih velikih plata u zlatnome dobu, je l' te.

Mike

pre 1 godinu

Vecina tih sto se ne osamostale su lenstine koje su sami roditelji napravili takvima. Joj sine jesi li gladan, da ti mama skuva supicu? Hoces mama da napravi sarmu? Obuci se dobro da te ne ubije vetar.
A on buzdovan od 35 godina, bleji u kaficu ceo dan i cirka jedno pice koje placa novcem koje su mu deda i baba dali od penzije.
Pun je BG ovakvih mamlaza. Najore je kada se jos i ozene pa onda jadna zena mora da mu titra kao sto je i mama, pa jos i ako decu prave...

Cile Mile

pre 1 godinu

Voleo bih da upoznam bar jednog mladog čoveka koji ne želi da živi samostalno. Ako plata ne može da pokrije samo kiriju za stan, kako mlad čovek može da se osamostali? Kupovina stana je trenutno nemoguća misija, a treba nešto i da se pojede, obuče...
Nije osamostaljivanje kada ti mama i tata šalju pare a ti studiraš recimo u Beogradu i "umeš" da preraspodeliš te tuđe pare. Ovakvi "stručnjaci" dodatno demotivišu mlade, jer se ne bave suštinom problema i krivicu sa države prebacuju na mlade.

rebro

pre 1 godinu

@ls, plata se ne daje već zarađuje. TO je prvi problem.
Drugi je što većina čeka posao umesto da ga traži. Ako ga nema u tvom mestu, a ti idi van tvog mesta, van države. Zašto je to problem?

ma daj

pre 1 godinu

(Kako god bilo, 23. jun 2022 11:27)
Pa sto ne raskines lepo sa tom devojkom pa ne trazis drugu nego tu drzis u rezervi i lazes? Sve su kao devojke nekorektne a sebe ne vidite.
I kojim lepoticama to ti pretis kao da te ne mogu da nadju coveka sa stancicem ili parama za kiriju. Sto uvek neke lepotice pominjete? I sto pretis devojka u godinama? Ni vi sa 40ak bez stana niste mnogo primamljivi mladim devojkama kao sto i sam vidis. Ne zna se ko je u vecoj buli mator momak bez para ili matora devojka. E zato drzis onu u rezervi.
Cirkus.

Jovan

pre 1 godinu

Bez pomoći roditelja od oko 30% mladji od 40 godina u Srbiji teško mogu da zarade za sopstveni stan i na kredit. A posle na isti način treba da pomognu svoju decu ako ostanu u Srbiji

vaya con?

pre 1 godinu

Mogla sam se osamostaliti sa 14, ali porodica mi ne bi bila bezbedna. O podrsci dezurnih i nedezurnih sluzbi mogu samo da kazem da nije izostala. Pomogli su svakom nasilniku, svaki put. I o cemu dalje pricati, novac bih stvorila, zdravlje nisam mogla da kupim i to je, vidite, privilegija ovde.