- Komentari -
 1. Uh, sećam se. Jedva preživeh!
  (Zvrndov, 30. april 2022 16:09)
  Slab si ako te to toliko potreslo.
  (333, 7. maj 2022 12:36)

  # Link komentara

 2. У децембру прошле године су Јупитер, Сатурн и Венера били у једној линији. Срећом, сликао сам тај призор. То је била права реткост.
  (aco, 30. april 2022 09:33)

  Uh, sećam se. Jedva preživeh!
  (Zvrndov, 30. april 2022 16:09)

  # Link komentara

 3. Jedan od važnih primera kakve sve posledice mogu imati nenameravane posledice naših nameravanih akcija. Car češko-nemačko-rimski Rudolf II (sestrić Filipa II, cara Španije), u želji da čita svoju sudbinu sa neba, spojio je dve izbeglice – Tiha Brahea i Keplera (žrtve verskih progona) – u Pragu 1600. Dok u Rimu 1600. na "Cvetnom trgu" spaljuju Đordana Bruna, u Pragu se postavlja prva stepenica moderne nauke (da je putanja planeta "elipsa") – kao nenameravana posledica astrološkog proricanja sudbine jedog cara. A kod nas u 21 veku, odvija se obrnut proces. Ratna ideologija od 1990. potpuno je "ispostila društvo" - najviše je postradalo obrazovanje, i opšta kultura; nauka, humanistička kultura, su nerazumno postali opozicija nacionalnom, kao nešto što bi nas "rasrbilo". "Pedagoška" empirijska funkcija nauke - koja je istovremeno i temelj građanskog ponašanja - u našem svakodnevnom životu, je nestala - a to je bitno uticalo na naš proces mišljenja i zaključivanja. Umesto naučno/građanskog nastavilo se sa forsiranjem iracionalnog, sa bežanjem u zabavu i sport, igru, gatanje i vračanje, hrišćansku molitvu... Inerciji "despotske ratne kulture" nam ne dozvoljava da stvorimo kritičnu masu građana, jedino šta ta inercija dozvoljava je tehnološki rast. Nažalost nije moguće imati zapadnu tehnologiju i društvene standarde a da pri tome druge komponente kulture ostanu plemenske, klanovske i despotske.
  (zoran stokic, 30. april 2022 11:50)

  # Link komentara

 4. sve to belzebubova posla,
  u kuce braco da se zatvorimo,
  kako dragi bog i zapoveda,
  pa necemo valjda sad tim nekim na-ucnicima da verujemo
  samo tesku bedu u kucu d'uteramo
  (wer, 30. april 2022 10:32)

  # Link komentara

 5. У децембру прошле године су Јупитер, Сатурн и Венера били у једној линији. Срећом, сликао сам тај призор. То је била права реткост.
  (aco, 30. april 2022 09:33)

  # Link komentara