Utorak, 05.04.2022.

09:16

Naučnici osmislili novu poruku koju će poslati vanzemaljcima

Izvor: Scientificamerican.com

Nauènici osmislili novu poruku koju æe poslati vanzemaljcima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

LainN7

pre 2 godine

Upravo čitam treću knjigu iz trilogije "Besede o Zemljinoj prošlosti" pisca Liju Cisina.
Citiraću jedan deo iz drugog dela (Mračna šuma):

"Zamislite da je čitav univerzum jedna šuma kojom krstare nebrojeni, bezimeni predatori. U toj šumi preživljavaju oni koji su neprimetni, a civilizacija koja otkrije svoje postojanje postaje lak plen".

Sjajan Sci-Fi roman, upravo govori o tome šta može da se desi ako ikada ostvarimo Kontakt.
Pazimo šta želimo...

PSA

pre 2 godine

@Nije vam Bog dekan fakulteta pa da se diploma kupi ili prepisuje ili vara na ISPITU!

Možemo reći da Biblija jeste jedina potrebna nauka za razumevanje sveta i njegovog ustrojstva, ali Zemlja nije ravna ploča. Ili nas 99. bombardovali i nišanili satelitima koji su okačeni merdevinama na nebeski svod ili opet taj uređaj koji ste iskoristili da postavite poruku koju jeste. Bilo da je telefon ili kompjuter, u osnovi savremenog mikročipa je kvantna mehanika. Dokaz vam je na dlanu ruke.

cs

pre 2 godine

"Ukratko, prvo smo (ponovo) smislili "bogove na nebu", a sada valja smisliti "molitvu" kojom će oni da nas čuju. "Homo sapiens" notorno radi isto, očekujući drugačiji ishod. Ne baš "sapiens", rekao bih.
(CATAPA, 5. april 2022 13:20) "


Važno je samo odrediti da li smo prva civilizacija, usamljena u izobilju drugih (takođe usamljenih) civilizacija, ili poslednja živa civilizacija. Sve tri mogućnosti su logične. Logika nam dolazi inteligencijom i razmomom od kako smo homosapijansi tj. razmni ljudi. Da li smo jedini razumni, prvi, ili postoji još razuma u univerzumu, ili poslednji razumni? Sve tri stvari mogu biti tačne.
Duhovnost takođe čoveku dolazi razumom. Ne postoji primat koji je duhovan, nijedan sem razumnog čoveka. Čovek je svestan da postoji nešto iznad njega, iznad materijalnog sveta. Emocija nije materijalna stvar ali je postojana, čak utiče na materiju, ona pročita informaciju i odredi ti stanje u organizmu, ona te rasplače ili nasmeje, promeni odluku i opšte stanje. Utiče i čovekovo na zdravlje. Tada se javlja ideja duhovnosti, nematerijalne sile jer uzrok stanja nije uvek materijalan. Tuga te može ubiti, ljubav ti može produžiti život. Drevni čovek postajao je svestan nematerijalne sile. Nekada je čovek pisao o bogovima mora, vatre, podzemlja, tragaći za istonom, ali kako je postajao sve inteligentiji bio je i bliži samoj istini da veruje u jednog Boga koji će ga utešiti i poslati mu ljubav onda kada mu veruje.

Zemljoradnik

pre 2 godine

Gluposti!
Vanzemalci bi jedino razumeli slike i to je to.
(Goran, 5. april 2022 11:57)

Upravo suprotno - slike ce najteze razumeti.
Sta ako vide u drugom spekru? Pcela vidi u UV spektru, njeno poimanje sveta je mnogo drugacije nego nase, ne samo boje.

Ili rosahove mrlje - to su slike, a svako vidi nesto drugo. A svi smo ljudi.

Matematika je jedini univerzalni jezik:

| f | ` ||
| f || ` |||
| f ||| ` ||||

Da li mozete da razumete sta sam Vam objasnio sa ovim znacima?
(Posmatrac, 05. april 2022 13:26)


- Ne mogu ni da pročitam ni da razumem. Vidim samo u UV spektru ;)

Mladen

pre 2 godine

Komunicirati Teslinim talasima koji se prostiru milionima puta brže od svetlosti. Ne znamo ništa o tim talasima. Pa naravno, kada je profit bio o ostao važniji od znanja.

XP

pre 2 godine

Nisam siguran kako će ovo sa biologijom da funkcioniše, mislim, sad tvrde da žena može da ima penis, a muškarac da ostane u drugom stanju. To nije biologija koju su mene učili u školi.

code 2

pre 2 godine

pitanje svima koji misle da smo primitivni, divljaci itd. ako su oni evoluirali u istom univerzumu, zašto mislite da će biti drugačiji od nas?
DaLanik

mozda nismo bas toliko primitivni koliko glupi i pokvareni, mada imamo svi istu priliku da budemo bolji ljudi. hm, trebalo bi bolje ocitati taj prokleti dnk - svasta tamo pise.

Andrija Šrek

pre 2 godine

Još jedan nadobudan pokušaj...
Pa ZNAJU oni da postojimo, itekako. Ali ne ŽELE da nas kontaktiraju, samo nas posmatraju.
Zašto? Pa zato što još uvek nismo dovoljno evoluirali - ubijamo se u okviru iste (ljudske) vrste zbog imaginarnih, nepostojećih "razloga" - nacija, religija, itd.

Mihailo

pre 2 godine

Ajmo logika... Koliko je naša civilizacija napredovala u poslednjih hiljadu godina? Koliko će biti napredna u odnosu na današnju za hiljadu godina?
Šta ako je neka njihova starija od naše samo milion godina? U kosmosu su to sekunde...
Nije ovo baš pametno.

Protoss

pre 2 godine

Oduvek sam bio fasciniran kosmosom i tom "prazninom" ali ne i tim strasnim crnilom.. Gledao razne emisije o galaksijama i univerzumima.. Daleko daleko smo mi od mnogih odgovora, samo znam da smo mi kao bica uzasno uzasno na niskom nivou i da sam pogled na samodestrukciju govori o nama kao o ljudskim bicima..

CATAPA

pre 2 godine

Besmislica. Komuniciranje radio talasima je neupotrebljivo u kosmičkim razmerama. Recimo da postoje; čak i tehnološki nama slične, naprednije civilizacije komuniciraju (bar) na "kvantnom opsegu" i nemaju nikakvu potrebu da prave antene kojima bi osluškivali radio šum. Kad bi se desilo da signal stigne do nekoga na našem nivou, niti bi išta razumeo, niti bi mogao odmah da odgovori. "Odgovor" bi stigao kad verovatno ne bude ni nas ni njih.
Ako budemo potrajali još kosmički tričavih 100 godina, knjige će možda još i postojati, ali neće postojati niko ko ume da ih čita. Mi smo kao oni što su maštali da naprave letilicu tako što će da upregnu milion leptira. Određeni tehnološki nivo ima i određeni domet i opseg; sa svakom generacijom se steknu nova znanja, ali i izgube stara, "prevaziđena", "nepotrebna". Mi smo možda (relativno) blizu kreiranja veštačkog razuma koji neće biti ograničen našim biološkim pamćenjem i kreiranim pomagalima, ali takav će po kosmosu tragati za "vanzemaljcima" sličnim njemu, a ne nama. A i to samo ako ta veštačka inteligencija ne bude naročito inteligentna. "Traganje za vanzemaljcima" je zadovoljavanje naših religioznih civilizacijskih "potreba", a ne naučnih i racionalnih kako čak i sami "tragači" misle.

Ukratko, prvo smo (ponovo) smislili "bogove na nebu", a sada valja smisliti "molitvu" kojom će oni da nas čuju. "Homo sapiens" notorno radi isto, očekujući drugačiji ishod. Ne baš "sapiens", rekao bih.

M.R.

pre 2 godine

Vanzemaljci znaju da mi postojimo i znaju šta radimo sa našim planetom !
Čovječanstvo je rak rana planete zemlje !
Kad tad će zemlja da nađe lek protiv nas i mi nestajemo sa ovog planeta !
Koliko ljudi može da izdrži ovaj planet ?
Ima nas 7,7 milijardi , uskoro 10 pa 20 !
Negde mora biti kraj.

Posmatrac

pre 2 godine

Gluposti!
Vanzemalci bi jedino razumeli slike i to je to.
(Goran, 5. april 2022 11:57)

Upravo suprotno - slike ce najteze razumeti.
Sta ako vide u drugom spekru? Pcela vidi u UV spektru, njeno poimanje sveta je mnogo drugacije nego nase, ne samo boje.

Ili rosahove mrlje - to su slike, a svako vidi nesto drugo. A svi smo ljudi.

Matematika je jedini univerzalni jezik:

| f | ` ||
| f || ` |||
| f ||| ` ||||

Da li mozete da razumete sta sam Vam objasnio sa ovim znacima?

DaLanik

pre 2 godine

pitanje svima koji misle da smo primitivni, divljaci itd. ako su oni evoluirali u istom univerzumu, zašto mislite da će biti drugačiji od nas?

Nije vam Bog dekan fakulteta pa da se diploma kupi ili prepisuje ili vara na ISPITU!

pre 2 godine

Prvo što uradim kad sretnem gluvonemog i slepog, ja mu naglas vičem dok skačem i gestikuliram pitanje:"Kako da komuniciramo?"

Mislim jel realno da je ovo "nauka" koja OTIMA milijarde zarad vradžbina i sublimativnog držanja ovci u VERI u svemir?

Prvo što ću da pitam nekog čiji jezik ne znam je "kako ćemo da komuniciramo?"

Koje je to ludilo!

Sretnu se eskim i aboridžin i jedan drugog pitaju "Ej, kako da komunicramo?"

A jedan drugog qrca ne razumeju!

KOMUNIKACIJA MEĐU STRANCIMA IDE ENERGIJOM! Intuicijom! Mimikrijom! Govorom tela! Lica! Pa se tako polako "hvataju" "reči" i pojmovi...

Svako ko je putovao zna šta pričam, sa strancem koji pola reči vašeg ni vi njegovog ne razumete, možete se SPORAZUMETI!

Ali SAMO KAO REAKCIJA DVA BIĆA JEDNO NASPRAM DRUGOG!

Srca komunicraju, bića, energije!

Ako pak počenete jedan drugom da šaljete pisma... za psorazumevanje će vam trebati možda i decenije da bi dešifrovali kod pisma i jezika, ali i dalje je pitanje da li ćete se sporazumeti!

Inače ta SLEPA VERA u vanzemaljce, i neka čežnja za njima, odvija se među ljudima, među bićima, koja sa prvim komšijom ne mogu ni da se razumeju, ni da se sporazumeju! O zlu prisutnom čoveka ka čoveku izlišno je govoriti. O laži, demagogiji, srebroljublju, GREHU I SMRTI! To nismo savladali, i onda surogat i pad na ispitu čekamo da nam reše neki vanzemaljci.

Da prepišemo na kontrolnom!

E pa NE MOŽE (ne)VERNICI!

Zemlja je ravna ploča, a Biblija JEDINA NAUKA!

Zlo nas je pronaslo odavno

pre 2 godine

Neznam koliko im je ovo pametno! Dosta mi je i ovogzemaljskog zla sa zapada,jos treba da mi dodje i neko zlo iz svemira!

rebro

pre 2 godine

Zašto bi bilo koja vanzemaljska civilizacija komunicirala sa nama? Mi nismo civilizovani. Koristimo novac, ratujemo zbog koristoljublja, ubijamo druge vrste na planeti iz hobija, zagađujemo sopstvenu planetu.
NA druge vrste ne gledamo kao sebi ravne, a hoćemo kontakt sa drugim civilizacijama samo da bi ukrali njihovo tehnološko znanje ne bi li napravili novo oružje da ubijamo.

mozaks

pre 2 godine

zar verujete da smo sami u ovom univerzumu?
pa ni najveci umovi covecanstva ne mogu da stvore sliku velicine univerzuma..
toliko smo mali i naucno slabi,da je pitanje koliko ce mozda jos proci vekova gdneracija da tehnoloski nivo znanja doatignemo da napravimo letelics spososbne da prevaljuju milione km u svemire za kratko vreme u satima ili danima ili minutima..

jaggy jaggy

pre 2 godine

Samonda zbog ovoga ne zažale naše buduće generacije i da nas kunu zbog ove gluposti. Ne čačakajte mečku dobro je i ovako, bez njih tamo nekih, ko zna kakvih

Sinke

pre 2 godine

Mislim da ne mozemo ostvariti kontakt sa njima jer su u pitanju druge dimenzije...Nlo koji se pojavljuju na nebu i koji su neobjasnjivi jer se krecu nevjerovatnom brzinom,pa odjenom stanu u mjestu,pa nestanu,ili odjednom duboko odu pod vodom,a ko malo vise istrazuje Nlo i voli da gleda te emisije,zna o cemu pricam...E upravo takvi Nlo objekti mogu da dolaze iz nekih drugih dimenzija,na kratko,a da mi tu ne mozemo da reagujemo,samo da posmatramo

karlito

pre 2 godine

Verovatnoca da ostavrimo komunikaciju u sadasnjem vremenu je 0.000000001
Zamislite da i postoje inteligentna bica koja su udaljena, npr. nekih 5k svetlosnih godina (sto je smesna udaljenost gledajuci na velicinu univerzuma) i nasa poruka stigne do te planete i sta onda!? Mi za 10 hiljada godina (koliko bi trebalo poruci da ode i da se vrati do nas, pod pretpostavkom da ide brzinom svetlosti) necemo postojati, bar ne kao civilizacija kakva smo sada...

Sima Space Man

pre 2 godine

Možda je bolje da držimo jezik za zubima, ili da se pravimo mrtvi, ko zna kakve namere tim vanzemaljcima mogu pasti na pamet!

Булевар Ниш

pre 2 godine

Ако су интелигентнији од нас,вероватно неће желети да имају ништа са нама,људима,докле год се убијамо међусобно...Ми тражимо контакт са другим бићима ван планете,у жељи да комуницирамо са њима,кад у исто време не умемо да комуницирамо једни са другима.Није ни чудо што се нико не јавља...остављени смо сами себи у лонцу званом планета Земља.

Darko

pre 2 godine

Otkriti položaj onome za koga nismo sigurni da postoji i kakav je prilično mi deluje glupo. Ali glupost je najtrajnija kategorija ove civilizacije, pa ne čudi da su takve i odluke.

Miki Rubiroza

pre 2 godine

Bolje bi bilo da predstave poruku da je Snežana Dakić pogođena kamenom u glavu jer to bi vanzemaljce definitivno odvratilo od svake pomisli da nas posete kada vide s kakvim sofisticiranim naoružanjem raspolažemo.

Булевар Ниш

pre 2 godine

Ако су интелигентнији од нас,вероватно неће желети да имају ништа са нама,људима,докле год се убијамо међусобно...Ми тражимо контакт са другим бићима ван планете,у жељи да комуницирамо са њима,кад у исто време не умемо да комуницирамо једни са другима.Није ни чудо што се нико не јавља...остављени смо сами себи у лонцу званом планета Земља.

rebro

pre 2 godine

Zašto bi bilo koja vanzemaljska civilizacija komunicirala sa nama? Mi nismo civilizovani. Koristimo novac, ratujemo zbog koristoljublja, ubijamo druge vrste na planeti iz hobija, zagađujemo sopstvenu planetu.
NA druge vrste ne gledamo kao sebi ravne, a hoćemo kontakt sa drugim civilizacijama samo da bi ukrali njihovo tehnološko znanje ne bi li napravili novo oružje da ubijamo.

karlito

pre 2 godine

Verovatnoca da ostavrimo komunikaciju u sadasnjem vremenu je 0.000000001
Zamislite da i postoje inteligentna bica koja su udaljena, npr. nekih 5k svetlosnih godina (sto je smesna udaljenost gledajuci na velicinu univerzuma) i nasa poruka stigne do te planete i sta onda!? Mi za 10 hiljada godina (koliko bi trebalo poruci da ode i da se vrati do nas, pod pretpostavkom da ide brzinom svetlosti) necemo postojati, bar ne kao civilizacija kakva smo sada...

Sima Space Man

pre 2 godine

Možda je bolje da držimo jezik za zubima, ili da se pravimo mrtvi, ko zna kakve namere tim vanzemaljcima mogu pasti na pamet!

Miki Rubiroza

pre 2 godine

Bolje bi bilo da predstave poruku da je Snežana Dakić pogođena kamenom u glavu jer to bi vanzemaljce definitivno odvratilo od svake pomisli da nas posete kada vide s kakvim sofisticiranim naoružanjem raspolažemo.

Darko

pre 2 godine

Otkriti položaj onome za koga nismo sigurni da postoji i kakav je prilično mi deluje glupo. Ali glupost je najtrajnija kategorija ove civilizacije, pa ne čudi da su takve i odluke.

Zlo nas je pronaslo odavno

pre 2 godine

Neznam koliko im je ovo pametno! Dosta mi je i ovogzemaljskog zla sa zapada,jos treba da mi dodje i neko zlo iz svemira!

Mihailo

pre 2 godine

Ajmo logika... Koliko je naša civilizacija napredovala u poslednjih hiljadu godina? Koliko će biti napredna u odnosu na današnju za hiljadu godina?
Šta ako je neka njihova starija od naše samo milion godina? U kosmosu su to sekunde...
Nije ovo baš pametno.

jaggy jaggy

pre 2 godine

Samonda zbog ovoga ne zažale naše buduće generacije i da nas kunu zbog ove gluposti. Ne čačakajte mečku dobro je i ovako, bez njih tamo nekih, ko zna kakvih

mozaks

pre 2 godine

zar verujete da smo sami u ovom univerzumu?
pa ni najveci umovi covecanstva ne mogu da stvore sliku velicine univerzuma..
toliko smo mali i naucno slabi,da je pitanje koliko ce mozda jos proci vekova gdneracija da tehnoloski nivo znanja doatignemo da napravimo letelics spososbne da prevaljuju milione km u svemire za kratko vreme u satima ili danima ili minutima..

Protoss

pre 2 godine

Oduvek sam bio fasciniran kosmosom i tom "prazninom" ali ne i tim strasnim crnilom.. Gledao razne emisije o galaksijama i univerzumima.. Daleko daleko smo mi od mnogih odgovora, samo znam da smo mi kao bica uzasno uzasno na niskom nivou i da sam pogled na samodestrukciju govori o nama kao o ljudskim bicima..

Sinke

pre 2 godine

Mislim da ne mozemo ostvariti kontakt sa njima jer su u pitanju druge dimenzije...Nlo koji se pojavljuju na nebu i koji su neobjasnjivi jer se krecu nevjerovatnom brzinom,pa odjenom stanu u mjestu,pa nestanu,ili odjednom duboko odu pod vodom,a ko malo vise istrazuje Nlo i voli da gleda te emisije,zna o cemu pricam...E upravo takvi Nlo objekti mogu da dolaze iz nekih drugih dimenzija,na kratko,a da mi tu ne mozemo da reagujemo,samo da posmatramo

CATAPA

pre 2 godine

Besmislica. Komuniciranje radio talasima je neupotrebljivo u kosmičkim razmerama. Recimo da postoje; čak i tehnološki nama slične, naprednije civilizacije komuniciraju (bar) na "kvantnom opsegu" i nemaju nikakvu potrebu da prave antene kojima bi osluškivali radio šum. Kad bi se desilo da signal stigne do nekoga na našem nivou, niti bi išta razumeo, niti bi mogao odmah da odgovori. "Odgovor" bi stigao kad verovatno ne bude ni nas ni njih.
Ako budemo potrajali još kosmički tričavih 100 godina, knjige će možda još i postojati, ali neće postojati niko ko ume da ih čita. Mi smo kao oni što su maštali da naprave letilicu tako što će da upregnu milion leptira. Određeni tehnološki nivo ima i određeni domet i opseg; sa svakom generacijom se steknu nova znanja, ali i izgube stara, "prevaziđena", "nepotrebna". Mi smo možda (relativno) blizu kreiranja veštačkog razuma koji neće biti ograničen našim biološkim pamćenjem i kreiranim pomagalima, ali takav će po kosmosu tragati za "vanzemaljcima" sličnim njemu, a ne nama. A i to samo ako ta veštačka inteligencija ne bude naročito inteligentna. "Traganje za vanzemaljcima" je zadovoljavanje naših religioznih civilizacijskih "potreba", a ne naučnih i racionalnih kako čak i sami "tragači" misle.

Ukratko, prvo smo (ponovo) smislili "bogove na nebu", a sada valja smisliti "molitvu" kojom će oni da nas čuju. "Homo sapiens" notorno radi isto, očekujući drugačiji ishod. Ne baš "sapiens", rekao bih.

M.R.

pre 2 godine

Vanzemaljci znaju da mi postojimo i znaju šta radimo sa našim planetom !
Čovječanstvo je rak rana planete zemlje !
Kad tad će zemlja da nađe lek protiv nas i mi nestajemo sa ovog planeta !
Koliko ljudi može da izdrži ovaj planet ?
Ima nas 7,7 milijardi , uskoro 10 pa 20 !
Negde mora biti kraj.

Andrija Šrek

pre 2 godine

Još jedan nadobudan pokušaj...
Pa ZNAJU oni da postojimo, itekako. Ali ne ŽELE da nas kontaktiraju, samo nas posmatraju.
Zašto? Pa zato što još uvek nismo dovoljno evoluirali - ubijamo se u okviru iste (ljudske) vrste zbog imaginarnih, nepostojećih "razloga" - nacija, religija, itd.

LainN7

pre 2 godine

Upravo čitam treću knjigu iz trilogije "Besede o Zemljinoj prošlosti" pisca Liju Cisina.
Citiraću jedan deo iz drugog dela (Mračna šuma):

"Zamislite da je čitav univerzum jedna šuma kojom krstare nebrojeni, bezimeni predatori. U toj šumi preživljavaju oni koji su neprimetni, a civilizacija koja otkrije svoje postojanje postaje lak plen".

Sjajan Sci-Fi roman, upravo govori o tome šta može da se desi ako ikada ostvarimo Kontakt.
Pazimo šta želimo...

Posmatrac

pre 2 godine

Gluposti!
Vanzemalci bi jedino razumeli slike i to je to.
(Goran, 5. april 2022 11:57)

Upravo suprotno - slike ce najteze razumeti.
Sta ako vide u drugom spekru? Pcela vidi u UV spektru, njeno poimanje sveta je mnogo drugacije nego nase, ne samo boje.

Ili rosahove mrlje - to su slike, a svako vidi nesto drugo. A svi smo ljudi.

Matematika je jedini univerzalni jezik:

| f | ` ||
| f || ` |||
| f ||| ` ||||

Da li mozete da razumete sta sam Vam objasnio sa ovim znacima?

cs

pre 2 godine

"Ukratko, prvo smo (ponovo) smislili "bogove na nebu", a sada valja smisliti "molitvu" kojom će oni da nas čuju. "Homo sapiens" notorno radi isto, očekujući drugačiji ishod. Ne baš "sapiens", rekao bih.
(CATAPA, 5. april 2022 13:20) "


Važno je samo odrediti da li smo prva civilizacija, usamljena u izobilju drugih (takođe usamljenih) civilizacija, ili poslednja živa civilizacija. Sve tri mogućnosti su logične. Logika nam dolazi inteligencijom i razmomom od kako smo homosapijansi tj. razmni ljudi. Da li smo jedini razumni, prvi, ili postoji još razuma u univerzumu, ili poslednji razumni? Sve tri stvari mogu biti tačne.
Duhovnost takođe čoveku dolazi razumom. Ne postoji primat koji je duhovan, nijedan sem razumnog čoveka. Čovek je svestan da postoji nešto iznad njega, iznad materijalnog sveta. Emocija nije materijalna stvar ali je postojana, čak utiče na materiju, ona pročita informaciju i odredi ti stanje u organizmu, ona te rasplače ili nasmeje, promeni odluku i opšte stanje. Utiče i čovekovo na zdravlje. Tada se javlja ideja duhovnosti, nematerijalne sile jer uzrok stanja nije uvek materijalan. Tuga te može ubiti, ljubav ti može produžiti život. Drevni čovek postajao je svestan nematerijalne sile. Nekada je čovek pisao o bogovima mora, vatre, podzemlja, tragaći za istonom, ali kako je postajao sve inteligentiji bio je i bliži samoj istini da veruje u jednog Boga koji će ga utešiti i poslati mu ljubav onda kada mu veruje.

Mladen

pre 2 godine

Komunicirati Teslinim talasima koji se prostiru milionima puta brže od svetlosti. Ne znamo ništa o tim talasima. Pa naravno, kada je profit bio o ostao važniji od znanja.

code 2

pre 2 godine

pitanje svima koji misle da smo primitivni, divljaci itd. ako su oni evoluirali u istom univerzumu, zašto mislite da će biti drugačiji od nas?
DaLanik

mozda nismo bas toliko primitivni koliko glupi i pokvareni, mada imamo svi istu priliku da budemo bolji ljudi. hm, trebalo bi bolje ocitati taj prokleti dnk - svasta tamo pise.

Zemljoradnik

pre 2 godine

Gluposti!
Vanzemalci bi jedino razumeli slike i to je to.
(Goran, 5. april 2022 11:57)

Upravo suprotno - slike ce najteze razumeti.
Sta ako vide u drugom spekru? Pcela vidi u UV spektru, njeno poimanje sveta je mnogo drugacije nego nase, ne samo boje.

Ili rosahove mrlje - to su slike, a svako vidi nesto drugo. A svi smo ljudi.

Matematika je jedini univerzalni jezik:

| f | ` ||
| f || ` |||
| f ||| ` ||||

Da li mozete da razumete sta sam Vam objasnio sa ovim znacima?
(Posmatrac, 05. april 2022 13:26)


- Ne mogu ni da pročitam ni da razumem. Vidim samo u UV spektru ;)

DaLanik

pre 2 godine

pitanje svima koji misle da smo primitivni, divljaci itd. ako su oni evoluirali u istom univerzumu, zašto mislite da će biti drugačiji od nas?

PSA

pre 2 godine

@Nije vam Bog dekan fakulteta pa da se diploma kupi ili prepisuje ili vara na ISPITU!

Možemo reći da Biblija jeste jedina potrebna nauka za razumevanje sveta i njegovog ustrojstva, ali Zemlja nije ravna ploča. Ili nas 99. bombardovali i nišanili satelitima koji su okačeni merdevinama na nebeski svod ili opet taj uređaj koji ste iskoristili da postavite poruku koju jeste. Bilo da je telefon ili kompjuter, u osnovi savremenog mikročipa je kvantna mehanika. Dokaz vam je na dlanu ruke.

XP

pre 2 godine

Nisam siguran kako će ovo sa biologijom da funkcioniše, mislim, sad tvrde da žena može da ima penis, a muškarac da ostane u drugom stanju. To nije biologija koju su mene učili u školi.

Nije vam Bog dekan fakulteta pa da se diploma kupi ili prepisuje ili vara na ISPITU!

pre 2 godine

Prvo što uradim kad sretnem gluvonemog i slepog, ja mu naglas vičem dok skačem i gestikuliram pitanje:"Kako da komuniciramo?"

Mislim jel realno da je ovo "nauka" koja OTIMA milijarde zarad vradžbina i sublimativnog držanja ovci u VERI u svemir?

Prvo što ću da pitam nekog čiji jezik ne znam je "kako ćemo da komuniciramo?"

Koje je to ludilo!

Sretnu se eskim i aboridžin i jedan drugog pitaju "Ej, kako da komunicramo?"

A jedan drugog qrca ne razumeju!

KOMUNIKACIJA MEĐU STRANCIMA IDE ENERGIJOM! Intuicijom! Mimikrijom! Govorom tela! Lica! Pa se tako polako "hvataju" "reči" i pojmovi...

Svako ko je putovao zna šta pričam, sa strancem koji pola reči vašeg ni vi njegovog ne razumete, možete se SPORAZUMETI!

Ali SAMO KAO REAKCIJA DVA BIĆA JEDNO NASPRAM DRUGOG!

Srca komunicraju, bića, energije!

Ako pak počenete jedan drugom da šaljete pisma... za psorazumevanje će vam trebati možda i decenije da bi dešifrovali kod pisma i jezika, ali i dalje je pitanje da li ćete se sporazumeti!

Inače ta SLEPA VERA u vanzemaljce, i neka čežnja za njima, odvija se među ljudima, među bićima, koja sa prvim komšijom ne mogu ni da se razumeju, ni da se sporazumeju! O zlu prisutnom čoveka ka čoveku izlišno je govoriti. O laži, demagogiji, srebroljublju, GREHU I SMRTI! To nismo savladali, i onda surogat i pad na ispitu čekamo da nam reše neki vanzemaljci.

Da prepišemo na kontrolnom!

E pa NE MOŽE (ne)VERNICI!

Zemlja je ravna ploča, a Biblija JEDINA NAUKA!

Nije vam Bog dekan fakulteta pa da se diploma kupi ili prepisuje ili vara na ISPITU!

pre 2 godine

Prvo što uradim kad sretnem gluvonemog i slepog, ja mu naglas vičem dok skačem i gestikuliram pitanje:"Kako da komuniciramo?"

Mislim jel realno da je ovo "nauka" koja OTIMA milijarde zarad vradžbina i sublimativnog držanja ovci u VERI u svemir?

Prvo što ću da pitam nekog čiji jezik ne znam je "kako ćemo da komuniciramo?"

Koje je to ludilo!

Sretnu se eskim i aboridžin i jedan drugog pitaju "Ej, kako da komunicramo?"

A jedan drugog qrca ne razumeju!

KOMUNIKACIJA MEĐU STRANCIMA IDE ENERGIJOM! Intuicijom! Mimikrijom! Govorom tela! Lica! Pa se tako polako "hvataju" "reči" i pojmovi...

Svako ko je putovao zna šta pričam, sa strancem koji pola reči vašeg ni vi njegovog ne razumete, možete se SPORAZUMETI!

Ali SAMO KAO REAKCIJA DVA BIĆA JEDNO NASPRAM DRUGOG!

Srca komunicraju, bića, energije!

Ako pak počenete jedan drugom da šaljete pisma... za psorazumevanje će vam trebati možda i decenije da bi dešifrovali kod pisma i jezika, ali i dalje je pitanje da li ćete se sporazumeti!

Inače ta SLEPA VERA u vanzemaljce, i neka čežnja za njima, odvija se među ljudima, među bićima, koja sa prvim komšijom ne mogu ni da se razumeju, ni da se sporazumeju! O zlu prisutnom čoveka ka čoveku izlišno je govoriti. O laži, demagogiji, srebroljublju, GREHU I SMRTI! To nismo savladali, i onda surogat i pad na ispitu čekamo da nam reše neki vanzemaljci.

Da prepišemo na kontrolnom!

E pa NE MOŽE (ne)VERNICI!

Zemlja je ravna ploča, a Biblija JEDINA NAUKA!

Sinke

pre 2 godine

Mislim da ne mozemo ostvariti kontakt sa njima jer su u pitanju druge dimenzije...Nlo koji se pojavljuju na nebu i koji su neobjasnjivi jer se krecu nevjerovatnom brzinom,pa odjenom stanu u mjestu,pa nestanu,ili odjednom duboko odu pod vodom,a ko malo vise istrazuje Nlo i voli da gleda te emisije,zna o cemu pricam...E upravo takvi Nlo objekti mogu da dolaze iz nekih drugih dimenzija,na kratko,a da mi tu ne mozemo da reagujemo,samo da posmatramo

Mladen

pre 2 godine

Komunicirati Teslinim talasima koji se prostiru milionima puta brže od svetlosti. Ne znamo ništa o tim talasima. Pa naravno, kada je profit bio o ostao važniji od znanja.

Darko

pre 2 godine

Otkriti položaj onome za koga nismo sigurni da postoji i kakav je prilično mi deluje glupo. Ali glupost je najtrajnija kategorija ove civilizacije, pa ne čudi da su takve i odluke.

Zlo nas je pronaslo odavno

pre 2 godine

Neznam koliko im je ovo pametno! Dosta mi je i ovogzemaljskog zla sa zapada,jos treba da mi dodje i neko zlo iz svemira!

Sima Space Man

pre 2 godine

Možda je bolje da držimo jezik za zubima, ili da se pravimo mrtvi, ko zna kakve namere tim vanzemaljcima mogu pasti na pamet!

Miki Rubiroza

pre 2 godine

Bolje bi bilo da predstave poruku da je Snežana Dakić pogođena kamenom u glavu jer to bi vanzemaljce definitivno odvratilo od svake pomisli da nas posete kada vide s kakvim sofisticiranim naoružanjem raspolažemo.

jaggy jaggy

pre 2 godine

Samonda zbog ovoga ne zažale naše buduće generacije i da nas kunu zbog ove gluposti. Ne čačakajte mečku dobro je i ovako, bez njih tamo nekih, ko zna kakvih

DaLanik

pre 2 godine

pitanje svima koji misle da smo primitivni, divljaci itd. ako su oni evoluirali u istom univerzumu, zašto mislite da će biti drugačiji od nas?

Posmatrac

pre 2 godine

Gluposti!
Vanzemalci bi jedino razumeli slike i to je to.
(Goran, 5. april 2022 11:57)

Upravo suprotno - slike ce najteze razumeti.
Sta ako vide u drugom spekru? Pcela vidi u UV spektru, njeno poimanje sveta je mnogo drugacije nego nase, ne samo boje.

Ili rosahove mrlje - to su slike, a svako vidi nesto drugo. A svi smo ljudi.

Matematika je jedini univerzalni jezik:

| f | ` ||
| f || ` |||
| f ||| ` ||||

Da li mozete da razumete sta sam Vam objasnio sa ovim znacima?

karlito

pre 2 godine

Verovatnoca da ostavrimo komunikaciju u sadasnjem vremenu je 0.000000001
Zamislite da i postoje inteligentna bica koja su udaljena, npr. nekih 5k svetlosnih godina (sto je smesna udaljenost gledajuci na velicinu univerzuma) i nasa poruka stigne do te planete i sta onda!? Mi za 10 hiljada godina (koliko bi trebalo poruci da ode i da se vrati do nas, pod pretpostavkom da ide brzinom svetlosti) necemo postojati, bar ne kao civilizacija kakva smo sada...

Булевар Ниш

pre 2 godine

Ако су интелигентнији од нас,вероватно неће желети да имају ништа са нама,људима,докле год се убијамо међусобно...Ми тражимо контакт са другим бићима ван планете,у жељи да комуницирамо са њима,кад у исто време не умемо да комуницирамо једни са другима.Није ни чудо што се нико не јавља...остављени смо сами себи у лонцу званом планета Земља.

mozaks

pre 2 godine

zar verujete da smo sami u ovom univerzumu?
pa ni najveci umovi covecanstva ne mogu da stvore sliku velicine univerzuma..
toliko smo mali i naucno slabi,da je pitanje koliko ce mozda jos proci vekova gdneracija da tehnoloski nivo znanja doatignemo da napravimo letelics spososbne da prevaljuju milione km u svemire za kratko vreme u satima ili danima ili minutima..

CATAPA

pre 2 godine

Besmislica. Komuniciranje radio talasima je neupotrebljivo u kosmičkim razmerama. Recimo da postoje; čak i tehnološki nama slične, naprednije civilizacije komuniciraju (bar) na "kvantnom opsegu" i nemaju nikakvu potrebu da prave antene kojima bi osluškivali radio šum. Kad bi se desilo da signal stigne do nekoga na našem nivou, niti bi išta razumeo, niti bi mogao odmah da odgovori. "Odgovor" bi stigao kad verovatno ne bude ni nas ni njih.
Ako budemo potrajali još kosmički tričavih 100 godina, knjige će možda još i postojati, ali neće postojati niko ko ume da ih čita. Mi smo kao oni što su maštali da naprave letilicu tako što će da upregnu milion leptira. Određeni tehnološki nivo ima i određeni domet i opseg; sa svakom generacijom se steknu nova znanja, ali i izgube stara, "prevaziđena", "nepotrebna". Mi smo možda (relativno) blizu kreiranja veštačkog razuma koji neće biti ograničen našim biološkim pamćenjem i kreiranim pomagalima, ali takav će po kosmosu tragati za "vanzemaljcima" sličnim njemu, a ne nama. A i to samo ako ta veštačka inteligencija ne bude naročito inteligentna. "Traganje za vanzemaljcima" je zadovoljavanje naših religioznih civilizacijskih "potreba", a ne naučnih i racionalnih kako čak i sami "tragači" misle.

Ukratko, prvo smo (ponovo) smislili "bogove na nebu", a sada valja smisliti "molitvu" kojom će oni da nas čuju. "Homo sapiens" notorno radi isto, očekujući drugačiji ishod. Ne baš "sapiens", rekao bih.

XP

pre 2 godine

Nisam siguran kako će ovo sa biologijom da funkcioniše, mislim, sad tvrde da žena može da ima penis, a muškarac da ostane u drugom stanju. To nije biologija koju su mene učili u školi.

rebro

pre 2 godine

Zašto bi bilo koja vanzemaljska civilizacija komunicirala sa nama? Mi nismo civilizovani. Koristimo novac, ratujemo zbog koristoljublja, ubijamo druge vrste na planeti iz hobija, zagađujemo sopstvenu planetu.
NA druge vrste ne gledamo kao sebi ravne, a hoćemo kontakt sa drugim civilizacijama samo da bi ukrali njihovo tehnološko znanje ne bi li napravili novo oružje da ubijamo.

M.R.

pre 2 godine

Vanzemaljci znaju da mi postojimo i znaju šta radimo sa našim planetom !
Čovječanstvo je rak rana planete zemlje !
Kad tad će zemlja da nađe lek protiv nas i mi nestajemo sa ovog planeta !
Koliko ljudi može da izdrži ovaj planet ?
Ima nas 7,7 milijardi , uskoro 10 pa 20 !
Negde mora biti kraj.

code 2

pre 2 godine

pitanje svima koji misle da smo primitivni, divljaci itd. ako su oni evoluirali u istom univerzumu, zašto mislite da će biti drugačiji od nas?
DaLanik

mozda nismo bas toliko primitivni koliko glupi i pokvareni, mada imamo svi istu priliku da budemo bolji ljudi. hm, trebalo bi bolje ocitati taj prokleti dnk - svasta tamo pise.

Andrija Šrek

pre 2 godine

Još jedan nadobudan pokušaj...
Pa ZNAJU oni da postojimo, itekako. Ali ne ŽELE da nas kontaktiraju, samo nas posmatraju.
Zašto? Pa zato što još uvek nismo dovoljno evoluirali - ubijamo se u okviru iste (ljudske) vrste zbog imaginarnih, nepostojećih "razloga" - nacija, religija, itd.

Zemljoradnik

pre 2 godine

Gluposti!
Vanzemalci bi jedino razumeli slike i to je to.
(Goran, 5. april 2022 11:57)

Upravo suprotno - slike ce najteze razumeti.
Sta ako vide u drugom spekru? Pcela vidi u UV spektru, njeno poimanje sveta je mnogo drugacije nego nase, ne samo boje.

Ili rosahove mrlje - to su slike, a svako vidi nesto drugo. A svi smo ljudi.

Matematika je jedini univerzalni jezik:

| f | ` ||
| f || ` |||
| f ||| ` ||||

Da li mozete da razumete sta sam Vam objasnio sa ovim znacima?
(Posmatrac, 05. april 2022 13:26)


- Ne mogu ni da pročitam ni da razumem. Vidim samo u UV spektru ;)

Protoss

pre 2 godine

Oduvek sam bio fasciniran kosmosom i tom "prazninom" ali ne i tim strasnim crnilom.. Gledao razne emisije o galaksijama i univerzumima.. Daleko daleko smo mi od mnogih odgovora, samo znam da smo mi kao bica uzasno uzasno na niskom nivou i da sam pogled na samodestrukciju govori o nama kao o ljudskim bicima..

Mihailo

pre 2 godine

Ajmo logika... Koliko je naša civilizacija napredovala u poslednjih hiljadu godina? Koliko će biti napredna u odnosu na današnju za hiljadu godina?
Šta ako je neka njihova starija od naše samo milion godina? U kosmosu su to sekunde...
Nije ovo baš pametno.

cs

pre 2 godine

"Ukratko, prvo smo (ponovo) smislili "bogove na nebu", a sada valja smisliti "molitvu" kojom će oni da nas čuju. "Homo sapiens" notorno radi isto, očekujući drugačiji ishod. Ne baš "sapiens", rekao bih.
(CATAPA, 5. april 2022 13:20) "


Važno je samo odrediti da li smo prva civilizacija, usamljena u izobilju drugih (takođe usamljenih) civilizacija, ili poslednja živa civilizacija. Sve tri mogućnosti su logične. Logika nam dolazi inteligencijom i razmomom od kako smo homosapijansi tj. razmni ljudi. Da li smo jedini razumni, prvi, ili postoji još razuma u univerzumu, ili poslednji razumni? Sve tri stvari mogu biti tačne.
Duhovnost takođe čoveku dolazi razumom. Ne postoji primat koji je duhovan, nijedan sem razumnog čoveka. Čovek je svestan da postoji nešto iznad njega, iznad materijalnog sveta. Emocija nije materijalna stvar ali je postojana, čak utiče na materiju, ona pročita informaciju i odredi ti stanje u organizmu, ona te rasplače ili nasmeje, promeni odluku i opšte stanje. Utiče i čovekovo na zdravlje. Tada se javlja ideja duhovnosti, nematerijalne sile jer uzrok stanja nije uvek materijalan. Tuga te može ubiti, ljubav ti može produžiti život. Drevni čovek postajao je svestan nematerijalne sile. Nekada je čovek pisao o bogovima mora, vatre, podzemlja, tragaći za istonom, ali kako je postajao sve inteligentiji bio je i bliži samoj istini da veruje u jednog Boga koji će ga utešiti i poslati mu ljubav onda kada mu veruje.

PSA

pre 2 godine

@Nije vam Bog dekan fakulteta pa da se diploma kupi ili prepisuje ili vara na ISPITU!

Možemo reći da Biblija jeste jedina potrebna nauka za razumevanje sveta i njegovog ustrojstva, ali Zemlja nije ravna ploča. Ili nas 99. bombardovali i nišanili satelitima koji su okačeni merdevinama na nebeski svod ili opet taj uređaj koji ste iskoristili da postavite poruku koju jeste. Bilo da je telefon ili kompjuter, u osnovi savremenog mikročipa je kvantna mehanika. Dokaz vam je na dlanu ruke.

LainN7

pre 2 godine

Upravo čitam treću knjigu iz trilogije "Besede o Zemljinoj prošlosti" pisca Liju Cisina.
Citiraću jedan deo iz drugog dela (Mračna šuma):

"Zamislite da je čitav univerzum jedna šuma kojom krstare nebrojeni, bezimeni predatori. U toj šumi preživljavaju oni koji su neprimetni, a civilizacija koja otkrije svoje postojanje postaje lak plen".

Sjajan Sci-Fi roman, upravo govori o tome šta može da se desi ako ikada ostvarimo Kontakt.
Pazimo šta želimo...