Nedelja, 21.11.2021.

11:58

Objavljeno pismo Katarine Velike iz 18. veka: "Odbijanje vakcine je divljaštvo"

Izvor: index.hr

Objavljeno pismo Katarine Velike iz 18. veka: "Odbijanje vakcine je divljaštvo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

pacijenti i bolesnici

pre 2 godine

@Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)

Kad je sedamdestih emidemija boginja dosla u Jugoslaviju, donio ju je jedan hadzija. On se pre putovanja vakcinisao sto je biloobavezno. Nakon sto se vratio, osjecao se malo izmoreno i i bio je malo prehladjen, ali ne vise nego da je mogao da normalno zivi i proseta po gradu. I to je proslo.. dakle vakcina je jednu smrtonosnu i groznu bolest kod njega reducirala na par dana lakse prehlade.
Da li sad razumijes sta je vakcina?

Mehmedalija, zvani Meša jer nema više Alije

pre 2 godine

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)
Propao je tvoj argument, jer si preživeo. Niko ne tvrdi da se nećeš zaraziti posle vakcinacije, ali su ti šanse za preživljavanje mnogostruko povećane, a takođe i mnogostruko umanjena šansa za teški oblik bolesti. Ogromna je verovatnoća da baš zahvaljujući tome danas razmenjujemo komentare! A izuzetaka je uvek bilo i biće, ovo za one koji će navoditi “primere” gde su neki umrli od korone, a bili su vakcinisani.

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Što se vakcina tiče, oduvek je bilo da je budalama sve jasno dok, oni koji mnogo znaju uvek sumnjaju u svoje znanje. Budale nemaju takvih dilema. Neki lekari, kao da od struke imaju samo požutele diplome, i ništa više.

Trovach

pre 2 godine

@Miki...Carevi i kraljevi su u 18. veku bili nesto najnormalnije, bas kao sto bi to trebala biti vakcinacija u 21. veku. Inace, Ekatarina Velika je bila prosveceni vladar koji je bio neophodan u Rusiji tog vremena. Ona i njena deca su, cak, medju prvima primili vakcinu protiv velikih boginja da bi svojim primerom ubedili narod.

Bustovani blizanac

pre 2 godine

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)

Nisi shvatio. Nisu SVI vakcinisani.

Jovan

pre 2 godine

@Katarina je bila poznata po tome da je veoma volela da se pelcuje, kao i sve švabice!
(Kum Žoržo, 21. novembar 2021 17:54)

Gledao pre par godina neki dokumentarac o skrivenim odajama Katerine Velike za pelcovanje i predmetima za pelcovanje koje su nasli tamo. Sodoma i Gomora.. ali stvarno

mnemonic

pre 2 godine

Nisu ni sve vakcine iste zato sto ni svi virusi nisu isti.

Recimo vakcinu za boginje primis jednom, vakcinu za grip bi trebao da primas svake godine, vakcinu za tetanus primas svakih 10 godina itd.

Ne razumem cemu tolika pompa oko toga sto moras svake godine da primis vakcinu, kao da je to nesto novo. Nego nema veze opameticemo se za jedno 20 godina.
(Washington, 21. novembar 2021 18:14

jednu ili šest?

tekst iz 2005

pre 2 godine

ako ne verujemo nasima/danasnjima.. ovo je skoro 20god star tekst

In 1670, Circassian traders introduced variolation to the Turkish “Ottoman” Empire. Women from the Caucasus, who were in great demand in the Turkish sultan's harem in Istanbul because of their legendary beauty, were inoculated as children in parts of their bodies where scars would not be seen. These women must also have brought the practice of variolation to the court of the Sublime Porte (4, 10).

Variolation came to Europe at the beginning of the 18th century with the arrival of travelers from Istanbul. In 1714, the Royal Society of London received a letter from Emanuel Timoni describing the technique of variolation, which he had witnessed in Istanbul. A similar letter was sent by Giacomo Pilarino in 1716. These reports described the practice of subcutaneous inoculation; however, they did not change the ways of the conservative English physicians.

It was the continued advocacy of the English aristocrat Lady Mary Wortley Montague (Figure ​(Figure22) that was responsible for the introduction of variolation in England (10). ... Lady Montague was so determined to prevent the ravages of smallpox that she ordered the embassy surgeon, Charles Maitland, to inoculate her 5-year-old son. The inoculation procedure was performed in March 1718. Upon their return to London in April 1721, Lady Montague had Charles Maitland inoculate her 4-year-old daughter in the presence of physicians of the royal court.

Washington

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

Nisu ni sve vakcine iste zato sto ni svi virusi nisu isti.

Recimo vakcinu za boginje primis jednom, vakcinu za grip bi trebao da primas svake godine, vakcinu za tetanus primas svakih 10 godina itd.

Ne razumem cemu tolika pompa oko toga sto moras svake godine da primis vakcinu, kao da je to nesto novo. Nego nema veze opameticemo se za jedno 20 godina.

mich

pre 2 godine

E boze sta oni porede, pandemija kuge i boginja, sa ovim, pritom kada primite vakcinu protiv pomenutih bolesti, zasticeni ste sigurno 95%...

Gabra

pre 2 godine

"Sigurno su i njoj tad tražili sastav vakcine da bi Slavica iz ruske stepe mogla da proceni da li je ispravna. Stručnjaci
(Neumorni ispravljač krive Drine, 21."

Mozda zato sto tada nisu postojale farmaceutske kompanije koje su prethodno već imale slučajeve u kojima je na sudu dokazano da su njihovi proizvodi prouzrokovali zdravstvene probleme,tj. vise stete nego koristi,i za koje su platili milijarde odstete.

Pro135

pre 2 godine

U našlo se ko će da bude primer. Katarina Velika je živela samo 67 godina. Rođena je u tadašnjoj Pruskoj današnja Poljska.
Slušajući takve ljude čovečanstvo je zaostalo u odnosu na to gde je moglo da bude do sada.

Miki

pre 2 godine

”Carica”, sve diskusije se tu zavrsavaju. Osobe koje naslede neko zvanje treba ucutkati skroz bez obzira o cemu se radi, osobe kao kralj, kraljica, car, princ, princeza i ostale gluposti treba skroz zabraniti jer su paraziti u drzavi i drustvu uopste. Ovakva osoba dobije ogromne privilegije nicim zasluzeno i prica o divljastvu, neznam kojim pravom? Inace sam vakcinisan ali ovako nesto veze nema sa vakcinama vec ovako nesto je razlog nevakcinisanja.

Kum Žoržo

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Najverovatnije je bila i ružnija jer su ih slikari u to vreme ulepšavali isto kao Instagram filteri danas ali to je taj klasični Nemački izgled.

Lola

pre 2 godine

У то време није постојала “вакцинација” како је сад замишљамо тј. шприцкање, тако да је наслов и цела ујдурма око писма (не)намерна. У то време се радила иноклулација, тј. намерно заражавање трљањем красти заражених о зарезано место на кожи.
(ко се љуби с’ црни зуби?!, 21. novembar 2021 16:15)

Upravo. I to ne krasti od obolelih od velikih boginja, već nekih kravljih.
I da, ljudi su se zaražavali i umirali od vakcine, a potencijalno i dobijali velike boginje i posle “pelcovanja”, ali je efekat po celo društvo bio više nego pozitivan.
Velike boginje su u drugoj polovini 20tog veka pobedjene agresivnom vakcinacijom svuda u svetu. A ta vakcina je bila sve samo ne bezbedna i bez nuspojava, ali je to istovremeno jedno od najznačajnijih postignuća.

Istorija za ponavljace

pre 2 godine

Posto se kao godina nastanka i testiranja prve vakcine na naucnim osnovama navodi 1796 i Edward Jenner, sve to sto je radjeno u 18. veka, a radjeno je, moze se smatrati eksperimentalnom fazom. Takodje 1796. je i godina smrti Katerine Velike. E sada te postupke, koji su radjeni tokom 18.veka, porediti sa vakcinacijo, meni se cini malo pretenciozno.

Kum Žoržo

pre 2 godine

Da dodam da se ona prva na dvoru vakcinisala (pelcovala), a potom ostali dvorjani.
(Posmatrac, 21. novembar 2021 12:43)

Katarina je bila poznata po tome da je veoma volela da se pelcuje, kao i sve švabice!

Svašta

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Gde piše da krunisane glave moraju biti lepe?!? Previše si čitao bajke u detinjstvu.

Jr

pre 2 godine

1. "Polio vakcina

Izumeo Džonas Salk (Jonas Salk) 1955.? - Ne!

Pravi izumitelj prve uspešne polio vakcine za ljude je bio belac po imenu dr Hauard Hau (Howard Howe), sa Džon Hopkins Univerziteta. Ovo je potvrđeno u novinskom člancima iz 1952. godine uključujući "Dan novog Londona" Konektikat. Priča ide "Koristeći vakcinu od mrtvog polio virusa, dr Hau je našao da je činila da deca razviju antitela protiv virusa. Predstavio je svoje nalaze danas na godišnjem sastanku Američke Asocijacije za javno zdravlje u Klivlendu"
Zašto onda Salk uvek dobija zasluge? Dr Hau je insistirao da su potrebna dodatna testiranja pre nego što široka distribucija vakcine počne, radi bezbednosti. Salk je međutim želeo slavu i bio je manje oprezan da izbaci vakcinu, što je nesrećnim slučajem imalo za rezultat da su hiljade dece dobile polio virus iz loše isporuke i 11 je umrlo od toga. Možda bi Salkovi obožavaoci trebalo da to pomenu svaki put kada promovišu njegovo ime.
2. Vakcina protiv kolere

Izumeo Valdemar Hafkin (Waldemar Haffkine) 1892.? – Ne!

Prvu vakcinu protiv kolere je izumeo španski lekar Haume Feran i Klua (Jaume Ferran i Clua) 1885. godine. Videti Kaper, J. B. (1989). Vibrio cholerae vaccines. Review of Infectious Diseases, 11(Supplement 3), S568-S573.

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 2 godine

Sigurno su i njoj tad tražili sastav vakcine da bi Slavica iz ruske stepe mogla da proceni da li je ispravna. Stručnjaci

Jr

pre 2 godine

4. Hepatitis B vakcina

Barry Blumberg in 1969? – Ne!

Izumeo Beri Blumberg (Barry Blumberg) 1969.? – Ne!

Razlog naravno zašto Jevreji ne navode Jevrejina Saula Krugmana kao pronalazača (koji je napravio ranu lošu vakcinu jednostavno kuvajući inficirani serum), da bi pomerili datum otkrića nazad je to što je Krugman namerno inficirao hepatitisom mentalno zaostalu decu u Viloubrok državnoj školi da bi proučavao efekte. Da razjasnimo, nije testirao vakcinu na njima; namerno je zarazio 800 dece (Videti Cuenod and Gasser, "Research on the mentally incompetent," Journal of medical ethics, volume 29, number 1, 2003, pp. 19-21.). Osnovna razlika između toga i Taskagi sifilis studije je to što se ovo stvarno desilo, dok je Tuskagi nakićena glupost koju su izmislili histerični antibelci.
...
I njegova nije bila prva preventivna vakcinacija protiv bolesti. Ta reč se koristi kao glagol u rečenici i odnosi se na proces, ne na tehničku definiciju vakcine. Prvi ljudi koji su to uradili su bili Džozef Stouks i Džon R. Nif (Joseph Stokes and John R. Neefe), koji su otrkrili da injekcije gamaglobulina imunizuju pojedince protiv hepatitisa uopšte, 1945. godine. To je bilo korišćeno sve do ranih 1970-tih zato što je funkcionisalo veoma dobro. Nisu bili Jevreji. Videti Stokes and Neefe's "The prevention and attenuation of infectious hepatitis by gamma globulin: preliminary note" in the Journal of the American Medical Association, volume 127, number 3 (1945), pp. 144-145."

Dule

pre 2 godine

Sve iole normalno i razumno u Rusiji je uvek dolazilo sa Zapada (u ovom slucaju iz Nemacke)...
(Kuper Gari, 21. novembar 2021 12:40)

I sve što je najgore je takođe u Rusiju došlo sa zapada, takođe iz Nemačke, na primer, Karl Marks i njegove ideje.

Da ne spomenem samo što je u ovom slučaju žena postala veća Ruskinja od samih Rusa, uzela pravoslavlje i promenila ime u Jekaterina, a oni su je prihvatili jer su oduvek bili Imperija a ne gomila malih balkanskih prćija gde broje keva zrnca jedni drugima, pa i to kad ispadne isto gledaju ko nosi žute a ko crvene patike.

Самосвесна грађанка

pre 2 godine

(my way, 21. novembar 2021 12:49)


Добар коментар! Али би био одличан, да сте онај епитет написали у аугментативу и без иједног бииииип - зато што то антиваксери заслужују. :)

ко се љуби с’ црни зуби?!

pre 2 godine

У то време није постојала “вакцинација” како је сад замишљамо тј. шприцкање, тако да је наслов и цела ујдурма око писма (не)намерна. У то време се радила иноклулација, тј. намерно заражавање трљањем красти заражених о зарезано место на кожи.

Jr

pre 2 godine

3. Vakcina protiv kuge

Izumeo Valdemar Hafkin (Waldemar Haffkine) 1897.? – Ne!

Pre svega, još ne postoji stvarno vakcina protiv kuge, tako da bismo isto mogli pitati prvi avion koji se samoleči (samopopravlja) iako ih nema. Vakcina o kojoj je reč je povučena davno iz upotrebe zato što je obično bila nedelotvorna i često izazivala teške upale. Da pojasnimo, ta njegova vakcina nije u upotrebi baš zato što ne deluje. Da li se pronalazak koji ne deluje i dalje računa kao pronalazak?
Daleko od toga da je Hafkin bio jedini istraživač koji je pokušao da koristi Pasterove metode da napravi vakcinu protiv kuge. Razlika je da su svi drugi (bukvalno desetine njih), bili dovoljno pošteni da priznaju da su njihovi pokušaji bili neuspešni. Hafkin je ipak išao naokolo navodno vakcinišući ljude od kojih vi većina potom umrla kada su zaista bili izloženi kugi. Da li su im rečeni rizici?

Cudno zaista

pre 2 godine

Onda su umeli da naprave trajnu, efikasnu vakcinu cija antitela ostavljaju prakticno dozivotnu zastitu. Sada, dva veka i kusur kasnije uz sve kompjutere, algoritme, moderne laboratorije... ne umeju da naprave efekisnu bez busterisanja svakih pola godine? A i dalje im nije jasno sta se desava sa antitelima.

zika

pre 2 godine

@ja... i za ostale neznalice, virus boginja je dnk virus i zato stices dozivotni imunitet sars cov2 je rnk virus kao i virus influence podlozni su vecoj ili manjoj brzini mutiranja. I jos nesto za sve strucnjake koji sumnjaju u sve naucno drz te se kiselog kupusa to je vas fah.

John

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

To zavis pre svega od same bolest tj. virusa - da li preležana bolest stvara doživotni imunitet ili ne. Variola stvara. Korona ne.
Dakle - ne valja poređenje...

mutivoda

pre 2 godine

Ona i Petar Veliki su ruski najveći vladari, ima zanimljivih dokumentaraca na youtube dok pravite pauzu između dva antivakserska videa..

Ja

pre 2 godine

Znaš zašto si siguran? Zato što je cela populacija vakcinisana u ključnom trenutku i bolest je gotovo iskorenjena. Da nije tako, razbolevali bismo se i vakcinisani.
(Bustovani blizanac, 21. novembar 2021 13:39)

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.

good old times

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da samo genijalci menjaju svet a svu ostali samo se prilagodjavaju tome.Ljudi su isti sad i pre 2000 godina, razlika je sto mi sada zivimo u modernijem svetu.A uvek ce imati ko je protiv napretka civilizacije jer on sam ne razume napredak.Tako je bilo i za vakcine, i za struju, za automobile itd.Jednostavno vise ima ljudi sa manjak IQ nego sa visak.Kakav bi danas bio svet bez struje ili automobila.Pa ne bi postojala mnoga zanimanja, lezali bi ranije u krevet itd.Dakle mi smo se samo prlagodili nauci i napretku, u sustini smo isti ostali.
(Kaiser Roger, 21. novembar 2021 13:32)

Bio je jedan BBC dokumentarac o evoluciji čoveka, narator putuje kroz vreme od prvih hominida i u poslednjoj sceni uzima bebu kromanjonca i kaže "ako ovo dete sad stavimo u porodicu iz modernog doba od njega će nastati osoba poput mene i vas, ni u čemu se neće razlikovati"

zoran stokic

pre 2 godine

Istoričar H.A.L. Fisher nas je upozorio: "Činjenica napretka je napisano jasno i krupno na stranici istorije; ali napredak nije - zakon prirode. Temelje koje je stvorila jedna generacija može srušiti sledeća generacija". Da se podsetimo: Katarina Velika ili Jekaterina Velika (1729 – 1796), rođena kao nemačka knjeginja Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, poznata kao Katarina Velika, vladala je kao carica Rusije od 28.6. 1762 do svoje smrti 17.11. 1796. Katarina je bila bliska rođakinja švedskih vladara Gustava III i Karla XIII i pravi primer vladara prosvećenog apsolutizma.

vera

pre 2 godine

Izgleda da nikom nije cudno što je ovo pismo napisano pre nego sto je vakcina pronadjena. Prva zvanicna vakcina je vakcina protiv malih boginja, pronasao je Dzener 1796 godine ( te godine je i Katarina umrla). No nista ne tvrdim, mozda su Rusi imali nesto ranije, ma da sumnjam.

dado

pre 2 godine

ljudi ne znaju da je 150 miliona vise ljudi gladno od ove panike nego sto bi bilo.
od toga ce umrijeti jedno 20%. vecina djece.
to je u godinama zivota jedno 100 puta vise nego od virusa.
ali siromasne crne i smedje djece, tako da nema veze.
super, bitno je da matori zapadnjaci pozive jos 2 godine.
a vakcina je biznis. ne bi bilo ni iz bliza ovoliko smrtnih slucajeva da su lijecili ljude. nego ne lijece da bi umrli i postali upozoravajuce price koje se koriste za prodaju vakcina.
moraju ljudi sa shvate kolika je to lova.
to su stotine milijardi zarade. dovoljno da se kupe svi doktori i mediji na svijetu.

pera ždera

pre 2 godine

@Lazni Brkajlo
Jeste. Prvo su radili 3 godine ispitivanja na. miševima, pa klinička još dve godine na ljudima, i kad su konačno odobrili u Ženevi, onda je Katarina stavila veliki potpis da garantuje kvalitet (zato je zovu Velika). Kad su Turci to čuli odmah su poslali prvog muftiju da uzme licencu. Taj se zvao Torlak efendi koji je na povratku od umora pao u okolini Bepgrada. I tako sve po redu i propisima OSAMNAESTOG VEKA.

zig

pre 2 godine

Zanimljivo, a kada na netu trazis kada je pocela vakcinacija ono pise 10god kasnije, ovde jos neki tvrde da se ona prva vakcinisala, kao da su bili tamo i gledali svojim ocima, jooooj, sta to bese mozak

Djoksa

pre 2 godine

Ne vredi pričati Srbljima. Kad je Dosiej Obradović doneo krompir u Srbiju Srblji su mislili da je to đavolje povrće jer raste pod zemljom. Ljudi danas u Srbiji kuckaju na telefonima svoje komentare i koriste sve pogodnosti koje im je obezbedila nauka ali su duhovno i obrazovanjem isti kao njihovi preci sa kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka. Pa ovde je ne tako davno ministar obrazovanja (Ljiljana Čolić, 2004god) hteo da zabrani da se uči Darvinova teorija evolucije u školama.

Petar

pre 2 godine

@prirodna selekcija. aj vozdra.
(dude darvin, 21. novembar 2021 13:20)

Tacno tako, kod mene u porodici ja, zena i sin prelezali kovid kao prehladu. Ne moramo da brinemo vise. Idemo dalje i bez vakcina.

Daki

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Obrađivao bih i orao duboko u zemlju kada bih znao da će mi imanje jednom ostati u posedu.

Neko iz mase

pre 2 godine

Vekovima su nauka i medicina radile u službi napretka, opšteg dobra.
Ali već skoro vek, primarni interes je profit.
Na prvom predavanju na Mašinskom fakultetu, profesor pokaza običnu sijalicu i pita nas, studente : " da li znate koliki je vek ove sijalice?"
Neki odgovoriše toliko i toliko časova rada. A na to će profa: "Još 1912. su ševedjani napravili sijalicu koja može večno da traje, da ne pregori. Ali su ubrzo shvatili da to nije ekonomski isplativo, pa se i dan danas prave proizvodi koji se kvare posle nekog vremena"
Tako je i sa savremenom farmacijom, njima trebaju bolesni ljudi, koji će da kupuju lekove. Ako neki lek nešto i zaleči, on svojim nuspojavama izazove da trebaju neki novi lekovi.
Primenite taj koncept na ove sad vakcine pa ćete videti razliku izmedju njih i vakcina od pre100;200 godina.

Samo nemoj po kosi

pre 2 godine

Jel vakcina protiv boginja sprecavala zarazu ili su se vakcinisani svejedno mogli zaraziti i siriti virus napred kao danas vakcinisani protiv covida?

dude darvin

pre 2 godine

Mozete da objavite sta god hocete - ja se ne ovom vakcinom vakcinisati necu.
(Paja, 21. novembar 2021 12:09)

prirodna selekcija. aj vozdra.

Bustovani blizanac

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

Znaš zašto si siguran? Zato što je cela populacija vakcinisana u ključnom trenutku i bolest je gotovo iskorenjena. Da nije tako, razbolevali bismo se i vakcinisani.

Kaiser Roger

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da samo genijalci menjaju svet a svu ostali samo se prilagodjavaju tome.Ljudi su isti sad i pre 2000 godina, razlika je sto mi sada zivimo u modernijem svetu.A uvek ce imati ko je protiv napretka civilizacije jer on sam ne razume napredak.Tako je bilo i za vakcine, i za struju, za automobile itd.Jednostavno vise ima ljudi sa manjak IQ nego sa visak.Kakav bi danas bio svet bez struje ili automobila.Pa ne bi postojala mnoga zanimanja, lezali bi ranije u krevet itd.Dakle mi smo se samo prlagodili nauci i napretku, u sustini smo isti ostali.

Hudini

pre 2 godine

(vamo neko)Odlično pitanje naše vreme će se ZADNJE VREME ovolike zatupljenosti i otudjenosti između ljudi nije bili ni za vreme crne smrti ....

Brutal Deluxe

pre 2 godine

Mozete da objavite sta god hocete - ja se ne ovom vakcinom vakcinisati necu.
(Paja, 21. novembar 2021 12:09)

A koga boli uvo da li ćeš?

g

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Nije bilo estetskih hirurga, ali je barem bila pametna

Ja

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.

slaviša šmigič

pre 2 godine

razolika je u tome što je smrtnost boginja preko 30.posto tamo bi pomrli mnogi od boginja a ovde če da ljudi izumremo od vakcina i gladi zajedno.Kakvo je divljaštvo da svet vode ljudi koji su doneli tu vakcinu i bolest zajedno plus odlučuju dali oču ili neču to je slobodan izbor.

banbadava

pre 2 godine

U 18. veku su znali da se mora vakcinisati.. A u 21. su protiv. Mozga bez. Dodjite u Singapore da vidite kakva su pravila ovde zbog anti vaksera zbog kojih ovo me moze sa se zavrsi

Sitan detalj

pre 2 godine

Napredak je uvek uvodila elita, koja je malobrojna, ali ništa ne može da zaživi dok ga ne prihvate niži slojevi društva. Doba prosvećenosti ili digitalna era, čovek je isti.

my way

pre 2 godine

Фасцинантне су ми ове антивакцинашке п****це које се плаше вакцина прављених у 21. веку било да их је правио Кинез, Рус, Европљанин, Енглез, Амер, па и оних прављених код нас у Србији. Али зато кад се разболе правац ковид амбуланта на експерименталне третмане.

Dejan

pre 2 godine

Boginje imaju 30x vecu smrtnost od korone, pa je stoga bilo logicno promovisati vakcinaciju kao jedino resenje. Za koronu ima vise resenja a forsira se samo jedno.

Ja

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.

banbadava

pre 2 godine

U 18. veku su znali da se mora vakcinisati.. A u 21. su protiv. Mozga bez. Dodjite u Singapore da vidite kakva su pravila ovde zbog anti vaksera zbog kojih ovo me moze sa se zavrsi

g

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Nije bilo estetskih hirurga, ali je barem bila pametna

dude darvin

pre 2 godine

Mozete da objavite sta god hocete - ja se ne ovom vakcinom vakcinisati necu.
(Paja, 21. novembar 2021 12:09)

prirodna selekcija. aj vozdra.

my way

pre 2 godine

Фасцинантне су ми ове антивакцинашке п****це које се плаше вакцина прављених у 21. веку било да их је правио Кинез, Рус, Европљанин, Енглез, Амер, па и оних прављених код нас у Србији. Али зато кад се разболе правац ковид амбуланта на експерименталне третмане.

Brutal Deluxe

pre 2 godine

Mozete da objavite sta god hocete - ja se ne ovom vakcinom vakcinisati necu.
(Paja, 21. novembar 2021 12:09)

A koga boli uvo da li ćeš?

Bustovani blizanac

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

Znaš zašto si siguran? Zato što je cela populacija vakcinisana u ključnom trenutku i bolest je gotovo iskorenjena. Da nije tako, razbolevali bismo se i vakcinisani.

Kaiser Roger

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da samo genijalci menjaju svet a svu ostali samo se prilagodjavaju tome.Ljudi su isti sad i pre 2000 godina, razlika je sto mi sada zivimo u modernijem svetu.A uvek ce imati ko je protiv napretka civilizacije jer on sam ne razume napredak.Tako je bilo i za vakcine, i za struju, za automobile itd.Jednostavno vise ima ljudi sa manjak IQ nego sa visak.Kakav bi danas bio svet bez struje ili automobila.Pa ne bi postojala mnoga zanimanja, lezali bi ranije u krevet itd.Dakle mi smo se samo prlagodili nauci i napretku, u sustini smo isti ostali.

Sitan detalj

pre 2 godine

Napredak je uvek uvodila elita, koja je malobrojna, ali ništa ne može da zaživi dok ga ne prihvate niži slojevi društva. Doba prosvećenosti ili digitalna era, čovek je isti.

slaviša šmigič

pre 2 godine

razolika je u tome što je smrtnost boginja preko 30.posto tamo bi pomrli mnogi od boginja a ovde če da ljudi izumremo od vakcina i gladi zajedno.Kakvo je divljaštvo da svet vode ljudi koji su doneli tu vakcinu i bolest zajedno plus odlučuju dali oču ili neču to je slobodan izbor.

Dejan

pre 2 godine

Boginje imaju 30x vecu smrtnost od korone, pa je stoga bilo logicno promovisati vakcinaciju kao jedino resenje. Za koronu ima vise resenja a forsira se samo jedno.

Svašta

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Gde piše da krunisane glave moraju biti lepe?!? Previše si čitao bajke u detinjstvu.

Dule

pre 2 godine

Sve iole normalno i razumno u Rusiji je uvek dolazilo sa Zapada (u ovom slucaju iz Nemacke)...
(Kuper Gari, 21. novembar 2021 12:40)

I sve što je najgore je takođe u Rusiju došlo sa zapada, takođe iz Nemačke, na primer, Karl Marks i njegove ideje.

Da ne spomenem samo što je u ovom slučaju žena postala veća Ruskinja od samih Rusa, uzela pravoslavlje i promenila ime u Jekaterina, a oni su je prihvatili jer su oduvek bili Imperija a ne gomila malih balkanskih prćija gde broje keva zrnca jedni drugima, pa i to kad ispadne isto gledaju ko nosi žute a ko crvene patike.

Hudini

pre 2 godine

(vamo neko)Odlično pitanje naše vreme će se ZADNJE VREME ovolike zatupljenosti i otudjenosti između ljudi nije bili ni za vreme crne smrti ....

Daki

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Obrađivao bih i orao duboko u zemlju kada bih znao da će mi imanje jednom ostati u posedu.

ко се љуби с’ црни зуби?!

pre 2 godine

У то време није постојала “вакцинација” како је сад замишљамо тј. шприцкање, тако да је наслов и цела ујдурма око писма (не)намерна. У то време се радила иноклулација, тј. намерно заражавање трљањем красти заражених о зарезано место на кожи.

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 2 godine

Sigurno su i njoj tad tražili sastav vakcine da bi Slavica iz ruske stepe mogla da proceni da li je ispravna. Stručnjaci

mutivoda

pre 2 godine

Ona i Petar Veliki su ruski najveći vladari, ima zanimljivih dokumentaraca na youtube dok pravite pauzu između dva antivakserska videa..

Kum Žoržo

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Najverovatnije je bila i ružnija jer su ih slikari u to vreme ulepšavali isto kao Instagram filteri danas ali to je taj klasični Nemački izgled.

Washington

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

Nisu ni sve vakcine iste zato sto ni svi virusi nisu isti.

Recimo vakcinu za boginje primis jednom, vakcinu za grip bi trebao da primas svake godine, vakcinu za tetanus primas svakih 10 godina itd.

Ne razumem cemu tolika pompa oko toga sto moras svake godine da primis vakcinu, kao da je to nesto novo. Nego nema veze opameticemo se za jedno 20 godina.

Lola

pre 2 godine

У то време није постојала “вакцинација” како је сад замишљамо тј. шприцкање, тако да је наслов и цела ујдурма око писма (не)намерна. У то време се радила иноклулација, тј. намерно заражавање трљањем красти заражених о зарезано место на кожи.
(ко се љуби с’ црни зуби?!, 21. novembar 2021 16:15)

Upravo. I to ne krasti od obolelih od velikih boginja, već nekih kravljih.
I da, ljudi su se zaražavali i umirali od vakcine, a potencijalno i dobijali velike boginje i posle “pelcovanja”, ali je efekat po celo društvo bio više nego pozitivan.
Velike boginje su u drugoj polovini 20tog veka pobedjene agresivnom vakcinacijom svuda u svetu. A ta vakcina je bila sve samo ne bezbedna i bez nuspojava, ali je to istovremeno jedno od najznačajnijih postignuća.

Gabra

pre 2 godine

"Sigurno su i njoj tad tražili sastav vakcine da bi Slavica iz ruske stepe mogla da proceni da li je ispravna. Stručnjaci
(Neumorni ispravljač krive Drine, 21."

Mozda zato sto tada nisu postojale farmaceutske kompanije koje su prethodno već imale slučajeve u kojima je na sudu dokazano da su njihovi proizvodi prouzrokovali zdravstvene probleme,tj. vise stete nego koristi,i za koje su platili milijarde odstete.

mich

pre 2 godine

E boze sta oni porede, pandemija kuge i boginja, sa ovim, pritom kada primite vakcinu protiv pomenutih bolesti, zasticeni ste sigurno 95%...

Samo nemoj po kosi

pre 2 godine

Jel vakcina protiv boginja sprecavala zarazu ili su se vakcinisani svejedno mogli zaraziti i siriti virus napred kao danas vakcinisani protiv covida?

Istorija za ponavljace

pre 2 godine

Posto se kao godina nastanka i testiranja prve vakcine na naucnim osnovama navodi 1796 i Edward Jenner, sve to sto je radjeno u 18. veka, a radjeno je, moze se smatrati eksperimentalnom fazom. Takodje 1796. je i godina smrti Katerine Velike. E sada te postupke, koji su radjeni tokom 18.veka, porediti sa vakcinacijo, meni se cini malo pretenciozno.

vera

pre 2 godine

Izgleda da nikom nije cudno što je ovo pismo napisano pre nego sto je vakcina pronadjena. Prva zvanicna vakcina je vakcina protiv malih boginja, pronasao je Dzener 1796 godine ( te godine je i Katarina umrla). No nista ne tvrdim, mozda su Rusi imali nesto ranije, ma da sumnjam.

mnemonic

pre 2 godine

Nisu ni sve vakcine iste zato sto ni svi virusi nisu isti.

Recimo vakcinu za boginje primis jednom, vakcinu za grip bi trebao da primas svake godine, vakcinu za tetanus primas svakih 10 godina itd.

Ne razumem cemu tolika pompa oko toga sto moras svake godine da primis vakcinu, kao da je to nesto novo. Nego nema veze opameticemo se za jedno 20 godina.
(Washington, 21. novembar 2021 18:14

jednu ili šest?

Kum Žoržo

pre 2 godine

Da dodam da se ona prva na dvoru vakcinisala (pelcovala), a potom ostali dvorjani.
(Posmatrac, 21. novembar 2021 12:43)

Katarina je bila poznata po tome da je veoma volela da se pelcuje, kao i sve švabice!

Djoksa

pre 2 godine

Ne vredi pričati Srbljima. Kad je Dosiej Obradović doneo krompir u Srbiju Srblji su mislili da je to đavolje povrće jer raste pod zemljom. Ljudi danas u Srbiji kuckaju na telefonima svoje komentare i koriste sve pogodnosti koje im je obezbedila nauka ali su duhovno i obrazovanjem isti kao njihovi preci sa kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka. Pa ovde je ne tako davno ministar obrazovanja (Ljiljana Čolić, 2004god) hteo da zabrani da se uči Darvinova teorija evolucije u školama.

Cudno zaista

pre 2 godine

Onda su umeli da naprave trajnu, efikasnu vakcinu cija antitela ostavljaju prakticno dozivotnu zastitu. Sada, dva veka i kusur kasnije uz sve kompjutere, algoritme, moderne laboratorije... ne umeju da naprave efekisnu bez busterisanja svakih pola godine? A i dalje im nije jasno sta se desava sa antitelima.

Jr

pre 2 godine

4. Hepatitis B vakcina

Barry Blumberg in 1969? – Ne!

Izumeo Beri Blumberg (Barry Blumberg) 1969.? – Ne!

Razlog naravno zašto Jevreji ne navode Jevrejina Saula Krugmana kao pronalazača (koji je napravio ranu lošu vakcinu jednostavno kuvajući inficirani serum), da bi pomerili datum otkrića nazad je to što je Krugman namerno inficirao hepatitisom mentalno zaostalu decu u Viloubrok državnoj školi da bi proučavao efekte. Da razjasnimo, nije testirao vakcinu na njima; namerno je zarazio 800 dece (Videti Cuenod and Gasser, "Research on the mentally incompetent," Journal of medical ethics, volume 29, number 1, 2003, pp. 19-21.). Osnovna razlika između toga i Taskagi sifilis studije je to što se ovo stvarno desilo, dok je Tuskagi nakićena glupost koju su izmislili histerični antibelci.
...
I njegova nije bila prva preventivna vakcinacija protiv bolesti. Ta reč se koristi kao glagol u rečenici i odnosi se na proces, ne na tehničku definiciju vakcine. Prvi ljudi koji su to uradili su bili Džozef Stouks i Džon R. Nif (Joseph Stokes and John R. Neefe), koji su otrkrili da injekcije gamaglobulina imunizuju pojedince protiv hepatitisa uopšte, 1945. godine. To je bilo korišćeno sve do ranih 1970-tih zato što je funkcionisalo veoma dobro. Nisu bili Jevreji. Videti Stokes and Neefe's "The prevention and attenuation of infectious hepatitis by gamma globulin: preliminary note" in the Journal of the American Medical Association, volume 127, number 3 (1945), pp. 144-145."

zika

pre 2 godine

@ja... i za ostale neznalice, virus boginja je dnk virus i zato stices dozivotni imunitet sars cov2 je rnk virus kao i virus influence podlozni su vecoj ili manjoj brzini mutiranja. I jos nesto za sve strucnjake koji sumnjaju u sve naucno drz te se kiselog kupusa to je vas fah.

good old times

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da samo genijalci menjaju svet a svu ostali samo se prilagodjavaju tome.Ljudi su isti sad i pre 2000 godina, razlika je sto mi sada zivimo u modernijem svetu.A uvek ce imati ko je protiv napretka civilizacije jer on sam ne razume napredak.Tako je bilo i za vakcine, i za struju, za automobile itd.Jednostavno vise ima ljudi sa manjak IQ nego sa visak.Kakav bi danas bio svet bez struje ili automobila.Pa ne bi postojala mnoga zanimanja, lezali bi ranije u krevet itd.Dakle mi smo se samo prlagodili nauci i napretku, u sustini smo isti ostali.
(Kaiser Roger, 21. novembar 2021 13:32)

Bio je jedan BBC dokumentarac o evoluciji čoveka, narator putuje kroz vreme od prvih hominida i u poslednjoj sceni uzima bebu kromanjonca i kaže "ako ovo dete sad stavimo u porodicu iz modernog doba od njega će nastati osoba poput mene i vas, ni u čemu se neće razlikovati"

Jr

pre 2 godine

3. Vakcina protiv kuge

Izumeo Valdemar Hafkin (Waldemar Haffkine) 1897.? – Ne!

Pre svega, još ne postoji stvarno vakcina protiv kuge, tako da bismo isto mogli pitati prvi avion koji se samoleči (samopopravlja) iako ih nema. Vakcina o kojoj je reč je povučena davno iz upotrebe zato što je obično bila nedelotvorna i često izazivala teške upale. Da pojasnimo, ta njegova vakcina nije u upotrebi baš zato što ne deluje. Da li se pronalazak koji ne deluje i dalje računa kao pronalazak?
Daleko od toga da je Hafkin bio jedini istraživač koji je pokušao da koristi Pasterove metode da napravi vakcinu protiv kuge. Razlika je da su svi drugi (bukvalno desetine njih), bili dovoljno pošteni da priznaju da su njihovi pokušaji bili neuspešni. Hafkin je ipak išao naokolo navodno vakcinišući ljude od kojih vi većina potom umrla kada su zaista bili izloženi kugi. Da li su im rečeni rizici?

Neko iz mase

pre 2 godine

Vekovima su nauka i medicina radile u službi napretka, opšteg dobra.
Ali već skoro vek, primarni interes je profit.
Na prvom predavanju na Mašinskom fakultetu, profesor pokaza običnu sijalicu i pita nas, studente : " da li znate koliki je vek ove sijalice?"
Neki odgovoriše toliko i toliko časova rada. A na to će profa: "Još 1912. su ševedjani napravili sijalicu koja može večno da traje, da ne pregori. Ali su ubrzo shvatili da to nije ekonomski isplativo, pa se i dan danas prave proizvodi koji se kvare posle nekog vremena"
Tako je i sa savremenom farmacijom, njima trebaju bolesni ljudi, koji će da kupuju lekove. Ako neki lek nešto i zaleči, on svojim nuspojavama izazove da trebaju neki novi lekovi.
Primenite taj koncept na ove sad vakcine pa ćete videti razliku izmedju njih i vakcina od pre100;200 godina.

Mehmedalija, zvani Meša jer nema više Alije

pre 2 godine

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)
Propao je tvoj argument, jer si preživeo. Niko ne tvrdi da se nećeš zaraziti posle vakcinacije, ali su ti šanse za preživljavanje mnogostruko povećane, a takođe i mnogostruko umanjena šansa za teški oblik bolesti. Ogromna je verovatnoća da baš zahvaljujući tome danas razmenjujemo komentare! A izuzetaka je uvek bilo i biće, ovo za one koji će navoditi “primere” gde su neki umrli od korone, a bili su vakcinisani.

dado

pre 2 godine

ljudi ne znaju da je 150 miliona vise ljudi gladno od ove panike nego sto bi bilo.
od toga ce umrijeti jedno 20%. vecina djece.
to je u godinama zivota jedno 100 puta vise nego od virusa.
ali siromasne crne i smedje djece, tako da nema veze.
super, bitno je da matori zapadnjaci pozive jos 2 godine.
a vakcina je biznis. ne bi bilo ni iz bliza ovoliko smrtnih slucajeva da su lijecili ljude. nego ne lijece da bi umrli i postali upozoravajuce price koje se koriste za prodaju vakcina.
moraju ljudi sa shvate kolika je to lova.
to su stotine milijardi zarade. dovoljno da se kupe svi doktori i mediji na svijetu.

zig

pre 2 godine

Zanimljivo, a kada na netu trazis kada je pocela vakcinacija ono pise 10god kasnije, ovde jos neki tvrde da se ona prva vakcinisala, kao da su bili tamo i gledali svojim ocima, jooooj, sta to bese mozak

Ja

pre 2 godine

Znaš zašto si siguran? Zato što je cela populacija vakcinisana u ključnom trenutku i bolest je gotovo iskorenjena. Da nije tako, razbolevali bismo se i vakcinisani.
(Bustovani blizanac, 21. novembar 2021 13:39)

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.

Самосвесна грађанка

pre 2 godine

(my way, 21. novembar 2021 12:49)


Добар коментар! Али би био одличан, да сте онај епитет написали у аугментативу и без иједног бииииип - зато што то антиваксери заслужују. :)

zoran stokic

pre 2 godine

Istoričar H.A.L. Fisher nas je upozorio: "Činjenica napretka je napisano jasno i krupno na stranici istorije; ali napredak nije - zakon prirode. Temelje koje je stvorila jedna generacija može srušiti sledeća generacija". Da se podsetimo: Katarina Velika ili Jekaterina Velika (1729 – 1796), rođena kao nemačka knjeginja Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, poznata kao Katarina Velika, vladala je kao carica Rusije od 28.6. 1762 do svoje smrti 17.11. 1796. Katarina je bila bliska rođakinja švedskih vladara Gustava III i Karla XIII i pravi primer vladara prosvećenog apsolutizma.

Jr

pre 2 godine

1. "Polio vakcina

Izumeo Džonas Salk (Jonas Salk) 1955.? - Ne!

Pravi izumitelj prve uspešne polio vakcine za ljude je bio belac po imenu dr Hauard Hau (Howard Howe), sa Džon Hopkins Univerziteta. Ovo je potvrđeno u novinskom člancima iz 1952. godine uključujući "Dan novog Londona" Konektikat. Priča ide "Koristeći vakcinu od mrtvog polio virusa, dr Hau je našao da je činila da deca razviju antitela protiv virusa. Predstavio je svoje nalaze danas na godišnjem sastanku Američke Asocijacije za javno zdravlje u Klivlendu"
Zašto onda Salk uvek dobija zasluge? Dr Hau je insistirao da su potrebna dodatna testiranja pre nego što široka distribucija vakcine počne, radi bezbednosti. Salk je međutim želeo slavu i bio je manje oprezan da izbaci vakcinu, što je nesrećnim slučajem imalo za rezultat da su hiljade dece dobile polio virus iz loše isporuke i 11 je umrlo od toga. Možda bi Salkovi obožavaoci trebalo da to pomenu svaki put kada promovišu njegovo ime.
2. Vakcina protiv kolere

Izumeo Valdemar Hafkin (Waldemar Haffkine) 1892.? – Ne!

Prvu vakcinu protiv kolere je izumeo španski lekar Haume Feran i Klua (Jaume Ferran i Clua) 1885. godine. Videti Kaper, J. B. (1989). Vibrio cholerae vaccines. Review of Infectious Diseases, 11(Supplement 3), S568-S573.

Trovach

pre 2 godine

@Miki...Carevi i kraljevi su u 18. veku bili nesto najnormalnije, bas kao sto bi to trebala biti vakcinacija u 21. veku. Inace, Ekatarina Velika je bila prosveceni vladar koji je bio neophodan u Rusiji tog vremena. Ona i njena deca su, cak, medju prvima primili vakcinu protiv velikih boginja da bi svojim primerom ubedili narod.

Petar

pre 2 godine

@prirodna selekcija. aj vozdra.
(dude darvin, 21. novembar 2021 13:20)

Tacno tako, kod mene u porodici ja, zena i sin prelezali kovid kao prehladu. Ne moramo da brinemo vise. Idemo dalje i bez vakcina.

Miki

pre 2 godine

”Carica”, sve diskusije se tu zavrsavaju. Osobe koje naslede neko zvanje treba ucutkati skroz bez obzira o cemu se radi, osobe kao kralj, kraljica, car, princ, princeza i ostale gluposti treba skroz zabraniti jer su paraziti u drzavi i drustvu uopste. Ovakva osoba dobije ogromne privilegije nicim zasluzeno i prica o divljastvu, neznam kojim pravom? Inace sam vakcinisan ali ovako nesto veze nema sa vakcinama vec ovako nesto je razlog nevakcinisanja.

Bustovani blizanac

pre 2 godine

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)

Nisi shvatio. Nisu SVI vakcinisani.

pera ždera

pre 2 godine

@Lazni Brkajlo
Jeste. Prvo su radili 3 godine ispitivanja na. miševima, pa klinička još dve godine na ljudima, i kad su konačno odobrili u Ženevi, onda je Katarina stavila veliki potpis da garantuje kvalitet (zato je zovu Velika). Kad su Turci to čuli odmah su poslali prvog muftiju da uzme licencu. Taj se zvao Torlak efendi koji je na povratku od umora pao u okolini Bepgrada. I tako sve po redu i propisima OSAMNAESTOG VEKA.

John

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

To zavis pre svega od same bolest tj. virusa - da li preležana bolest stvara doživotni imunitet ili ne. Variola stvara. Korona ne.
Dakle - ne valja poređenje...

Jovan

pre 2 godine

@Katarina je bila poznata po tome da je veoma volela da se pelcuje, kao i sve švabice!
(Kum Žoržo, 21. novembar 2021 17:54)

Gledao pre par godina neki dokumentarac o skrivenim odajama Katerine Velike za pelcovanje i predmetima za pelcovanje koje su nasli tamo. Sodoma i Gomora.. ali stvarno

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Što se vakcina tiče, oduvek je bilo da je budalama sve jasno dok, oni koji mnogo znaju uvek sumnjaju u svoje znanje. Budale nemaju takvih dilema. Neki lekari, kao da od struke imaju samo požutele diplome, i ništa više.

pacijenti i bolesnici

pre 2 godine

@Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)

Kad je sedamdestih emidemija boginja dosla u Jugoslaviju, donio ju je jedan hadzija. On se pre putovanja vakcinisao sto je biloobavezno. Nakon sto se vratio, osjecao se malo izmoreno i i bio je malo prehladjen, ali ne vise nego da je mogao da normalno zivi i proseta po gradu. I to je proslo.. dakle vakcina je jednu smrtonosnu i groznu bolest kod njega reducirala na par dana lakse prehlade.
Da li sad razumijes sta je vakcina?

tekst iz 2005

pre 2 godine

ako ne verujemo nasima/danasnjima.. ovo je skoro 20god star tekst

In 1670, Circassian traders introduced variolation to the Turkish “Ottoman” Empire. Women from the Caucasus, who were in great demand in the Turkish sultan's harem in Istanbul because of their legendary beauty, were inoculated as children in parts of their bodies where scars would not be seen. These women must also have brought the practice of variolation to the court of the Sublime Porte (4, 10).

Variolation came to Europe at the beginning of the 18th century with the arrival of travelers from Istanbul. In 1714, the Royal Society of London received a letter from Emanuel Timoni describing the technique of variolation, which he had witnessed in Istanbul. A similar letter was sent by Giacomo Pilarino in 1716. These reports described the practice of subcutaneous inoculation; however, they did not change the ways of the conservative English physicians.

It was the continued advocacy of the English aristocrat Lady Mary Wortley Montague (Figure ​(Figure22) that was responsible for the introduction of variolation in England (10). ... Lady Montague was so determined to prevent the ravages of smallpox that she ordered the embassy surgeon, Charles Maitland, to inoculate her 5-year-old son. The inoculation procedure was performed in March 1718. Upon their return to London in April 1721, Lady Montague had Charles Maitland inoculate her 4-year-old daughter in the presence of physicians of the royal court.

Pro135

pre 2 godine

U našlo se ko će da bude primer. Katarina Velika je živela samo 67 godina. Rođena je u tadašnjoj Pruskoj današnja Poljska.
Slušajući takve ljude čovečanstvo je zaostalo u odnosu na to gde je moglo da bude do sada.

Ja

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.

banbadava

pre 2 godine

U 18. veku su znali da se mora vakcinisati.. A u 21. su protiv. Mozga bez. Dodjite u Singapore da vidite kakva su pravila ovde zbog anti vaksera zbog kojih ovo me moze sa se zavrsi

my way

pre 2 godine

Фасцинантне су ми ове антивакцинашке п****це које се плаше вакцина прављених у 21. веку било да их је правио Кинез, Рус, Европљанин, Енглез, Амер, па и оних прављених код нас у Србији. Али зато кад се разболе правац ковид амбуланта на експерименталне третмане.

Dejan

pre 2 godine

Boginje imaju 30x vecu smrtnost od korone, pa je stoga bilo logicno promovisati vakcinaciju kao jedino resenje. Za koronu ima vise resenja a forsira se samo jedno.

slaviša šmigič

pre 2 godine

razolika je u tome što je smrtnost boginja preko 30.posto tamo bi pomrli mnogi od boginja a ovde če da ljudi izumremo od vakcina i gladi zajedno.Kakvo je divljaštvo da svet vode ljudi koji su doneli tu vakcinu i bolest zajedno plus odlučuju dali oču ili neču to je slobodan izbor.

Bustovani blizanac

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

Znaš zašto si siguran? Zato što je cela populacija vakcinisana u ključnom trenutku i bolest je gotovo iskorenjena. Da nije tako, razbolevali bismo se i vakcinisani.

dude darvin

pre 2 godine

Mozete da objavite sta god hocete - ja se ne ovom vakcinom vakcinisati necu.
(Paja, 21. novembar 2021 12:09)

prirodna selekcija. aj vozdra.

Brutal Deluxe

pre 2 godine

Mozete da objavite sta god hocete - ja se ne ovom vakcinom vakcinisati necu.
(Paja, 21. novembar 2021 12:09)

A koga boli uvo da li ćeš?

Kaiser Roger

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da samo genijalci menjaju svet a svu ostali samo se prilagodjavaju tome.Ljudi su isti sad i pre 2000 godina, razlika je sto mi sada zivimo u modernijem svetu.A uvek ce imati ko je protiv napretka civilizacije jer on sam ne razume napredak.Tako je bilo i za vakcine, i za struju, za automobile itd.Jednostavno vise ima ljudi sa manjak IQ nego sa visak.Kakav bi danas bio svet bez struje ili automobila.Pa ne bi postojala mnoga zanimanja, lezali bi ranije u krevet itd.Dakle mi smo se samo prlagodili nauci i napretku, u sustini smo isti ostali.

Miki

pre 2 godine

”Carica”, sve diskusije se tu zavrsavaju. Osobe koje naslede neko zvanje treba ucutkati skroz bez obzira o cemu se radi, osobe kao kralj, kraljica, car, princ, princeza i ostale gluposti treba skroz zabraniti jer su paraziti u drzavi i drustvu uopste. Ovakva osoba dobije ogromne privilegije nicim zasluzeno i prica o divljastvu, neznam kojim pravom? Inace sam vakcinisan ali ovako nesto veze nema sa vakcinama vec ovako nesto je razlog nevakcinisanja.

Cudno zaista

pre 2 godine

Onda su umeli da naprave trajnu, efikasnu vakcinu cija antitela ostavljaju prakticno dozivotnu zastitu. Sada, dva veka i kusur kasnije uz sve kompjutere, algoritme, moderne laboratorije... ne umeju da naprave efekisnu bez busterisanja svakih pola godine? A i dalje im nije jasno sta se desava sa antitelima.

g

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Nije bilo estetskih hirurga, ali je barem bila pametna

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 2 godine

Sigurno su i njoj tad tražili sastav vakcine da bi Slavica iz ruske stepe mogla da proceni da li je ispravna. Stručnjaci

Hudini

pre 2 godine

(vamo neko)Odlično pitanje naše vreme će se ZADNJE VREME ovolike zatupljenosti i otudjenosti između ljudi nije bili ni za vreme crne smrti ....

mnemonic

pre 2 godine

Nisu ni sve vakcine iste zato sto ni svi virusi nisu isti.

Recimo vakcinu za boginje primis jednom, vakcinu za grip bi trebao da primas svake godine, vakcinu za tetanus primas svakih 10 godina itd.

Ne razumem cemu tolika pompa oko toga sto moras svake godine da primis vakcinu, kao da je to nesto novo. Nego nema veze opameticemo se za jedno 20 godina.
(Washington, 21. novembar 2021 18:14

jednu ili šest?

Sitan detalj

pre 2 godine

Napredak je uvek uvodila elita, koja je malobrojna, ali ništa ne može da zaživi dok ga ne prihvate niži slojevi društva. Doba prosvećenosti ili digitalna era, čovek je isti.

Daki

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Obrađivao bih i orao duboko u zemlju kada bih znao da će mi imanje jednom ostati u posedu.

Gabra

pre 2 godine

"Sigurno su i njoj tad tražili sastav vakcine da bi Slavica iz ruske stepe mogla da proceni da li je ispravna. Stručnjaci
(Neumorni ispravljač krive Drine, 21."

Mozda zato sto tada nisu postojale farmaceutske kompanije koje su prethodno već imale slučajeve u kojima je na sudu dokazano da su njihovi proizvodi prouzrokovali zdravstvene probleme,tj. vise stete nego koristi,i za koje su platili milijarde odstete.

Kum Žoržo

pre 2 godine

Da dodam da se ona prva na dvoru vakcinisala (pelcovala), a potom ostali dvorjani.
(Posmatrac, 21. novembar 2021 12:43)

Katarina je bila poznata po tome da je veoma volela da se pelcuje, kao i sve švabice!

vera

pre 2 godine

Izgleda da nikom nije cudno što je ovo pismo napisano pre nego sto je vakcina pronadjena. Prva zvanicna vakcina je vakcina protiv malih boginja, pronasao je Dzener 1796 godine ( te godine je i Katarina umrla). No nista ne tvrdim, mozda su Rusi imali nesto ranije, ma da sumnjam.

Самосвесна грађанка

pre 2 godine

(my way, 21. novembar 2021 12:49)


Добар коментар! Али би био одличан, да сте онај епитет написали у аугментативу и без иједног бииииип - зато што то антиваксери заслужују. :)

mich

pre 2 godine

E boze sta oni porede, pandemija kuge i boginja, sa ovim, pritom kada primite vakcinu protiv pomenutih bolesti, zasticeni ste sigurno 95%...

Samo nemoj po kosi

pre 2 godine

Jel vakcina protiv boginja sprecavala zarazu ili su se vakcinisani svejedno mogli zaraziti i siriti virus napred kao danas vakcinisani protiv covida?

Djoksa

pre 2 godine

Ne vredi pričati Srbljima. Kad je Dosiej Obradović doneo krompir u Srbiju Srblji su mislili da je to đavolje povrće jer raste pod zemljom. Ljudi danas u Srbiji kuckaju na telefonima svoje komentare i koriste sve pogodnosti koje im je obezbedila nauka ali su duhovno i obrazovanjem isti kao njihovi preci sa kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka. Pa ovde je ne tako davno ministar obrazovanja (Ljiljana Čolić, 2004god) hteo da zabrani da se uči Darvinova teorija evolucije u školama.

zika

pre 2 godine

@ja... i za ostale neznalice, virus boginja je dnk virus i zato stices dozivotni imunitet sars cov2 je rnk virus kao i virus influence podlozni su vecoj ili manjoj brzini mutiranja. I jos nesto za sve strucnjake koji sumnjaju u sve naucno drz te se kiselog kupusa to je vas fah.

Ja

pre 2 godine

Znaš zašto si siguran? Zato što je cela populacija vakcinisana u ključnom trenutku i bolest je gotovo iskorenjena. Da nije tako, razbolevali bismo se i vakcinisani.
(Bustovani blizanac, 21. novembar 2021 13:39)

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.

Jr

pre 2 godine

1. "Polio vakcina

Izumeo Džonas Salk (Jonas Salk) 1955.? - Ne!

Pravi izumitelj prve uspešne polio vakcine za ljude je bio belac po imenu dr Hauard Hau (Howard Howe), sa Džon Hopkins Univerziteta. Ovo je potvrđeno u novinskom člancima iz 1952. godine uključujući "Dan novog Londona" Konektikat. Priča ide "Koristeći vakcinu od mrtvog polio virusa, dr Hau je našao da je činila da deca razviju antitela protiv virusa. Predstavio je svoje nalaze danas na godišnjem sastanku Američke Asocijacije za javno zdravlje u Klivlendu"
Zašto onda Salk uvek dobija zasluge? Dr Hau je insistirao da su potrebna dodatna testiranja pre nego što široka distribucija vakcine počne, radi bezbednosti. Salk je međutim želeo slavu i bio je manje oprezan da izbaci vakcinu, što je nesrećnim slučajem imalo za rezultat da su hiljade dece dobile polio virus iz loše isporuke i 11 je umrlo od toga. Možda bi Salkovi obožavaoci trebalo da to pomenu svaki put kada promovišu njegovo ime.
2. Vakcina protiv kolere

Izumeo Valdemar Hafkin (Waldemar Haffkine) 1892.? – Ne!

Prvu vakcinu protiv kolere je izumeo španski lekar Haume Feran i Klua (Jaume Ferran i Clua) 1885. godine. Videti Kaper, J. B. (1989). Vibrio cholerae vaccines. Review of Infectious Diseases, 11(Supplement 3), S568-S573.

Washington

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

Nisu ni sve vakcine iste zato sto ni svi virusi nisu isti.

Recimo vakcinu za boginje primis jednom, vakcinu za grip bi trebao da primas svake godine, vakcinu za tetanus primas svakih 10 godina itd.

Ne razumem cemu tolika pompa oko toga sto moras svake godine da primis vakcinu, kao da je to nesto novo. Nego nema veze opameticemo se za jedno 20 godina.

Mehmedalija, zvani Meša jer nema više Alije

pre 2 godine

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)
Propao je tvoj argument, jer si preživeo. Niko ne tvrdi da se nećeš zaraziti posle vakcinacije, ali su ti šanse za preživljavanje mnogostruko povećane, a takođe i mnogostruko umanjena šansa za teški oblik bolesti. Ogromna je verovatnoća da baš zahvaljujući tome danas razmenjujemo komentare! A izuzetaka je uvek bilo i biće, ovo za one koji će navoditi “primere” gde su neki umrli od korone, a bili su vakcinisani.

mutivoda

pre 2 godine

Ona i Petar Veliki su ruski najveći vladari, ima zanimljivih dokumentaraca na youtube dok pravite pauzu između dva antivakserska videa..

Dule

pre 2 godine

Sve iole normalno i razumno u Rusiji je uvek dolazilo sa Zapada (u ovom slucaju iz Nemacke)...
(Kuper Gari, 21. novembar 2021 12:40)

I sve što je najgore je takođe u Rusiju došlo sa zapada, takođe iz Nemačke, na primer, Karl Marks i njegove ideje.

Da ne spomenem samo što je u ovom slučaju žena postala veća Ruskinja od samih Rusa, uzela pravoslavlje i promenila ime u Jekaterina, a oni su je prihvatili jer su oduvek bili Imperija a ne gomila malih balkanskih prćija gde broje keva zrnca jedni drugima, pa i to kad ispadne isto gledaju ko nosi žute a ko crvene patike.

Neko iz mase

pre 2 godine

Vekovima su nauka i medicina radile u službi napretka, opšteg dobra.
Ali već skoro vek, primarni interes je profit.
Na prvom predavanju na Mašinskom fakultetu, profesor pokaza običnu sijalicu i pita nas, studente : " da li znate koliki je vek ove sijalice?"
Neki odgovoriše toliko i toliko časova rada. A na to će profa: "Još 1912. su ševedjani napravili sijalicu koja može večno da traje, da ne pregori. Ali su ubrzo shvatili da to nije ekonomski isplativo, pa se i dan danas prave proizvodi koji se kvare posle nekog vremena"
Tako je i sa savremenom farmacijom, njima trebaju bolesni ljudi, koji će da kupuju lekove. Ako neki lek nešto i zaleči, on svojim nuspojavama izazove da trebaju neki novi lekovi.
Primenite taj koncept na ove sad vakcine pa ćete videti razliku izmedju njih i vakcina od pre100;200 godina.

dado

pre 2 godine

ljudi ne znaju da je 150 miliona vise ljudi gladno od ove panike nego sto bi bilo.
od toga ce umrijeti jedno 20%. vecina djece.
to je u godinama zivota jedno 100 puta vise nego od virusa.
ali siromasne crne i smedje djece, tako da nema veze.
super, bitno je da matori zapadnjaci pozive jos 2 godine.
a vakcina je biznis. ne bi bilo ni iz bliza ovoliko smrtnih slucajeva da su lijecili ljude. nego ne lijece da bi umrli i postali upozoravajuce price koje se koriste za prodaju vakcina.
moraju ljudi sa shvate kolika je to lova.
to su stotine milijardi zarade. dovoljno da se kupe svi doktori i mediji na svijetu.

Jr

pre 2 godine

3. Vakcina protiv kuge

Izumeo Valdemar Hafkin (Waldemar Haffkine) 1897.? – Ne!

Pre svega, još ne postoji stvarno vakcina protiv kuge, tako da bismo isto mogli pitati prvi avion koji se samoleči (samopopravlja) iako ih nema. Vakcina o kojoj je reč je povučena davno iz upotrebe zato što je obično bila nedelotvorna i često izazivala teške upale. Da pojasnimo, ta njegova vakcina nije u upotrebi baš zato što ne deluje. Da li se pronalazak koji ne deluje i dalje računa kao pronalazak?
Daleko od toga da je Hafkin bio jedini istraživač koji je pokušao da koristi Pasterove metode da napravi vakcinu protiv kuge. Razlika je da su svi drugi (bukvalno desetine njih), bili dovoljno pošteni da priznaju da su njihovi pokušaji bili neuspešni. Hafkin je ipak išao naokolo navodno vakcinišući ljude od kojih vi većina potom umrla kada su zaista bili izloženi kugi. Da li su im rečeni rizici?

Jr

pre 2 godine

4. Hepatitis B vakcina

Barry Blumberg in 1969? – Ne!

Izumeo Beri Blumberg (Barry Blumberg) 1969.? – Ne!

Razlog naravno zašto Jevreji ne navode Jevrejina Saula Krugmana kao pronalazača (koji je napravio ranu lošu vakcinu jednostavno kuvajući inficirani serum), da bi pomerili datum otkrića nazad je to što je Krugman namerno inficirao hepatitisom mentalno zaostalu decu u Viloubrok državnoj školi da bi proučavao efekte. Da razjasnimo, nije testirao vakcinu na njima; namerno je zarazio 800 dece (Videti Cuenod and Gasser, "Research on the mentally incompetent," Journal of medical ethics, volume 29, number 1, 2003, pp. 19-21.). Osnovna razlika između toga i Taskagi sifilis studije je to što se ovo stvarno desilo, dok je Tuskagi nakićena glupost koju su izmislili histerični antibelci.
...
I njegova nije bila prva preventivna vakcinacija protiv bolesti. Ta reč se koristi kao glagol u rečenici i odnosi se na proces, ne na tehničku definiciju vakcine. Prvi ljudi koji su to uradili su bili Džozef Stouks i Džon R. Nif (Joseph Stokes and John R. Neefe), koji su otrkrili da injekcije gamaglobulina imunizuju pojedince protiv hepatitisa uopšte, 1945. godine. To je bilo korišćeno sve do ranih 1970-tih zato što je funkcionisalo veoma dobro. Nisu bili Jevreji. Videti Stokes and Neefe's "The prevention and attenuation of infectious hepatitis by gamma globulin: preliminary note" in the Journal of the American Medical Association, volume 127, number 3 (1945), pp. 144-145."

Pro135

pre 2 godine

U našlo se ko će da bude primer. Katarina Velika je živela samo 67 godina. Rođena je u tadašnjoj Pruskoj današnja Poljska.
Slušajući takve ljude čovečanstvo je zaostalo u odnosu na to gde je moglo da bude do sada.

zig

pre 2 godine

Zanimljivo, a kada na netu trazis kada je pocela vakcinacija ono pise 10god kasnije, ovde jos neki tvrde da se ona prva vakcinisala, kao da su bili tamo i gledali svojim ocima, jooooj, sta to bese mozak

ко се љуби с’ црни зуби?!

pre 2 godine

У то време није постојала “вакцинација” како је сад замишљамо тј. шприцкање, тако да је наслов и цела ујдурма око писма (не)намерна. У то време се радила иноклулација, тј. намерно заражавање трљањем красти заражених о зарезано место на кожи.

Istorija za ponavljace

pre 2 godine

Posto se kao godina nastanka i testiranja prve vakcine na naucnim osnovama navodi 1796 i Edward Jenner, sve to sto je radjeno u 18. veka, a radjeno je, moze se smatrati eksperimentalnom fazom. Takodje 1796. je i godina smrti Katerine Velike. E sada te postupke, koji su radjeni tokom 18.veka, porediti sa vakcinacijo, meni se cini malo pretenciozno.

Lola

pre 2 godine

У то време није постојала “вакцинација” како је сад замишљамо тј. шприцкање, тако да је наслов и цела ујдурма око писма (не)намерна. У то време се радила иноклулација, тј. намерно заражавање трљањем красти заражених о зарезано место на кожи.
(ко се љуби с’ црни зуби?!, 21. novembar 2021 16:15)

Upravo. I to ne krasti od obolelih od velikih boginja, već nekih kravljih.
I da, ljudi su se zaražavali i umirali od vakcine, a potencijalno i dobijali velike boginje i posle “pelcovanja”, ali je efekat po celo društvo bio više nego pozitivan.
Velike boginje su u drugoj polovini 20tog veka pobedjene agresivnom vakcinacijom svuda u svetu. A ta vakcina je bila sve samo ne bezbedna i bez nuspojava, ali je to istovremeno jedno od najznačajnijih postignuća.

Petar

pre 2 godine

@prirodna selekcija. aj vozdra.
(dude darvin, 21. novembar 2021 13:20)

Tacno tako, kod mene u porodici ja, zena i sin prelezali kovid kao prehladu. Ne moramo da brinemo vise. Idemo dalje i bez vakcina.

pera ždera

pre 2 godine

@Lazni Brkajlo
Jeste. Prvo su radili 3 godine ispitivanja na. miševima, pa klinička još dve godine na ljudima, i kad su konačno odobrili u Ženevi, onda je Katarina stavila veliki potpis da garantuje kvalitet (zato je zovu Velika). Kad su Turci to čuli odmah su poslali prvog muftiju da uzme licencu. Taj se zvao Torlak efendi koji je na povratku od umora pao u okolini Bepgrada. I tako sve po redu i propisima OSAMNAESTOG VEKA.

John

pre 2 godine

Jedina razlka je: kada te vakcinišu protiv boginja siguran si do kraja života, a kada te vakcinišu protiv covida-19 siguran si samo da si potpisao odricanje odgovornosti.
(Ja, 21. novembar 2021 12:14)

To zavis pre svega od same bolest tj. virusa - da li preležana bolest stvara doživotni imunitet ili ne. Variola stvara. Korona ne.
Dakle - ne valja poređenje...

Jovan

pre 2 godine

@Katarina je bila poznata po tome da je veoma volela da se pelcuje, kao i sve švabice!
(Kum Žoržo, 21. novembar 2021 17:54)

Gledao pre par godina neki dokumentarac o skrivenim odajama Katerine Velike za pelcovanje i predmetima za pelcovanje koje su nasli tamo. Sodoma i Gomora.. ali stvarno

Kum Žoržo

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Najverovatnije je bila i ružnija jer su ih slikari u to vreme ulepšavali isto kao Instagram filteri danas ali to je taj klasični Nemački izgled.

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Što se vakcina tiče, oduvek je bilo da je budalama sve jasno dok, oni koji mnogo znaju uvek sumnjaju u svoje znanje. Budale nemaju takvih dilema. Neki lekari, kao da od struke imaju samo požutele diplome, i ništa više.

good old times

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da samo genijalci menjaju svet a svu ostali samo se prilagodjavaju tome.Ljudi su isti sad i pre 2000 godina, razlika je sto mi sada zivimo u modernijem svetu.A uvek ce imati ko je protiv napretka civilizacije jer on sam ne razume napredak.Tako je bilo i za vakcine, i za struju, za automobile itd.Jednostavno vise ima ljudi sa manjak IQ nego sa visak.Kakav bi danas bio svet bez struje ili automobila.Pa ne bi postojala mnoga zanimanja, lezali bi ranije u krevet itd.Dakle mi smo se samo prlagodili nauci i napretku, u sustini smo isti ostali.
(Kaiser Roger, 21. novembar 2021 13:32)

Bio je jedan BBC dokumentarac o evoluciji čoveka, narator putuje kroz vreme od prvih hominida i u poslednjoj sceni uzima bebu kromanjonca i kaže "ako ovo dete sad stavimo u porodicu iz modernog doba od njega će nastati osoba poput mene i vas, ni u čemu se neće razlikovati"

Svašta

pre 2 godine

Ili je slikar bio totalni amater ili je ova zena neverovatno bila ruzna!
(nikiliki, 21. novembar 2021 12:10)

Gde piše da krunisane glave moraju biti lepe?!? Previše si čitao bajke u detinjstvu.

Trovach

pre 2 godine

@Miki...Carevi i kraljevi su u 18. veku bili nesto najnormalnije, bas kao sto bi to trebala biti vakcinacija u 21. veku. Inace, Ekatarina Velika je bila prosveceni vladar koji je bio neophodan u Rusiji tog vremena. Ona i njena deca su, cak, medju prvima primili vakcinu protiv velikih boginja da bi svojim primerom ubedili narod.

pacijenti i bolesnici

pre 2 godine

@Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)

Kad je sedamdestih emidemija boginja dosla u Jugoslaviju, donio ju je jedan hadzija. On se pre putovanja vakcinisao sto je biloobavezno. Nakon sto se vratio, osjecao se malo izmoreno i i bio je malo prehladjen, ali ne vise nego da je mogao da normalno zivi i proseta po gradu. I to je proslo.. dakle vakcina je jednu smrtonosnu i groznu bolest kod njega reducirala na par dana lakse prehlade.
Da li sad razumijes sta je vakcina?

zoran stokic

pre 2 godine

Istoričar H.A.L. Fisher nas je upozorio: "Činjenica napretka je napisano jasno i krupno na stranici istorije; ali napredak nije - zakon prirode. Temelje koje je stvorila jedna generacija može srušiti sledeća generacija". Da se podsetimo: Katarina Velika ili Jekaterina Velika (1729 – 1796), rođena kao nemačka knjeginja Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, poznata kao Katarina Velika, vladala je kao carica Rusije od 28.6. 1762 do svoje smrti 17.11. 1796. Katarina je bila bliska rođakinja švedskih vladara Gustava III i Karla XIII i pravi primer vladara prosvećenog apsolutizma.

Bustovani blizanac

pre 2 godine

Vakcinisan sam sa dve doze i opet dobio koronu posle toga. Propade ti argument.
(Ja, 21. novembar 2021 15:43)

Nisi shvatio. Nisu SVI vakcinisani.

tekst iz 2005

pre 2 godine

ako ne verujemo nasima/danasnjima.. ovo je skoro 20god star tekst

In 1670, Circassian traders introduced variolation to the Turkish “Ottoman” Empire. Women from the Caucasus, who were in great demand in the Turkish sultan's harem in Istanbul because of their legendary beauty, were inoculated as children in parts of their bodies where scars would not be seen. These women must also have brought the practice of variolation to the court of the Sublime Porte (4, 10).

Variolation came to Europe at the beginning of the 18th century with the arrival of travelers from Istanbul. In 1714, the Royal Society of London received a letter from Emanuel Timoni describing the technique of variolation, which he had witnessed in Istanbul. A similar letter was sent by Giacomo Pilarino in 1716. These reports described the practice of subcutaneous inoculation; however, they did not change the ways of the conservative English physicians.

It was the continued advocacy of the English aristocrat Lady Mary Wortley Montague (Figure ​(Figure22) that was responsible for the introduction of variolation in England (10). ... Lady Montague was so determined to prevent the ravages of smallpox that she ordered the embassy surgeon, Charles Maitland, to inoculate her 5-year-old son. The inoculation procedure was performed in March 1718. Upon their return to London in April 1721, Lady Montague had Charles Maitland inoculate her 4-year-old daughter in the presence of physicians of the royal court.