Četvrtak, 18.11.2021.

21:33

Prvi snimak "crne svadbe" napravljen 1967. godine VIDEO

Izvor: Novosti

Prvi snimak "crne svadbe" napravljen 1967. godine VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

dawe

pre 2 godine

Za sve koji se zgražavaju i porede sa zaostalim plemenima Azije i Afrike: svoje mrtve iskopavaju i u Italiji, u Napulju ili okolini, ako se ne varam. Tlo je vulkanskog porekla i tela budu prosto mumificirana. Davno sam to gledao na TV-u.

Ne bi me čudilo da slični običaji postoje i u ostatku zapadnog, civilizovanog sveta.

Što se tiče putopisnih emisija Milana Kovalevića (Karavan), neko je napisao da je snimao po Srbiji. Mala ispravka: emisije su rađene po celoj ondašnjoj Jugoslaviji.

Komša

pre 2 godine

@veverica

Naravno.
Sve je samo prepakovano i običaji su nastavili da žive.

Okrećeš česnicu - pomažes "mladom suncu" da se pokrene...Palis Badnjak - takodje.
Post od 7 dana pre praznika je takodje postojao,takav preuzet a u 12.veku produzen na 40 (sa mogucom postedom za decu i bolesne).
Seno po podu - trpeza za pretke...odatle i orasi (Moranina vocka) ...jelo se na podu za Badnje veče ...mozemo u nedogled.
Kontinuitet jedne kulture u kojoj dominira kult predaka se moze prepoznati u obicajima kroz sve faze trajanja - izmene su kozmetičke ,simbolika je bitna...

@ ovi što pominju da smo u "losem drustvu" sa Afrikom i Juznom Amerikom verovatno misle da je Noc vestica simpatičan praznik,decija zabava ...a u sustini su to zadušnice...
Dakle - u društvu smo čitavog čovečanstva jer smo svi zajedno naslednici nekih ljudi pre nas...

Obicaje je dobro da čuvamo i da se trudimo da ih razumemo.

A za verske fanatike ste u pravu - ovi sto idu okolo i opominju da se ne jede na sahranama i prekoravaju ljude da ne veruju kako treba .Glume versku policiju.

Ono,kad komunjara otktije Boga pa ga zamišlja kao druga Staljina.

Standardi

pre 2 godine

@Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul”

Naravno kad si ti vlaški zetko, branis svoje. Vlasi su se asimilovali mnogo vise nego Madjari u Vojvodini sto govori da cim si drugaciji, nemas nikakve sanse da sacuvas svoje, ovde se to ne tolerise. Nego reci da li su ti pricali o lapotu i katabazi?
(gogi, 29. novembar 2021 10:24)
Decko ja sam Vlah i mogu ti reci sledece:
1.Nismo se asimilirali nego integrisali
2.Nasi obicaji, jezik i kultura jesu drugaciji, ali to ne znaci da nismo tolerisani od strane Srba u ovom kraju ili drzave Srbije.
3.Katabaza nije svojstvena nasim obicajima i ne postoji kod nas.
4.Lapota je srpska tradicija koja potice iz ruralno-brdskih krajeva, rasprostranjena je, verujem bila od Dinara do Stare planine.
5.Mogu ti reci da smo gostoljubiviji od vecine ,,tolerantnih" Vojvodjana ( citaj lokalpatriota, gde ste Srbijanci, i mi pricamo maternji pred Srbima itd) kao i od Sumadinaca ( citaj ko nije odavde nije pravi Srbin i on je otkinuo jabuku iz mog vocnjaka sada cu da ga odrobijam )
6.Za razliku od Srba, svi smo vernici SPC, Vas ima i muslimana i katolika.
7.Svi smo patriote Srbije, nemamo rezervnu drzavu, za razliku od Srba iz Bosne ili Crne Gore, sa Vlasima i Rumunima u okruzenju nemamo politickih i drugih veza.
8.Nismo imali politicare na republickom nivou koji su ukrali pare, zapoceli ratove ili ubijali sopstveni rod.
9. Za razliku od Vasih tajkuna i politicara mi unosimo novac u nasu drzavu.Pare trosimo ovde.
10. 90% procenata Vlaha se izjasnjavaju kao Srbi, ali na istoku zemlje smo vecina. Mozemo u procenat da se nabrojimo, bez obzira na izjasnjavanje, i to na osnovu jezika i porekla.Zna se koja su vlaska a koja su srpska sela,dovoljno je da se saberu svi stanovnici vlaskih naselja pa da se zna tacnijinpodatak, dalje nas jezik ima latinsku osnovu, ne slovensku, tako da kod nas nema ja pricam srpski i pa sam Srbin, a ja crnogorski pa sam crnogorac, ili bosnjak.
11.Najbitnije, mi smo tu, medju Vama, pricamo isti jezik kao i Vi, slavimo iste slave, molimo se istom bogu i ako se ne otkrijemo, ne mozete nas provaliti( osim starijih ljudi, neki stvarni pricaju katastrofalno srpski, nesto kao Bogoljub Karic).
Narok houmulje

Oliver

pre 2 godine

Mnogi pominju da slicni obicaji postoje u Indoneziji,Amazoniji ili Boliviji. Pa u tome i jeste poenta. To su primitivna,zatucana indijanska plemena u dubini dzungle,odsecena od svih tekovina civilizacije pa to nije nesto neobično. Fascinantno je da takav maltene nekrofilski kult mrtvih postoji na 240 km od Beograda,u okolini Negotina,u srcu Evrope. Razmislite zasto mi kazemo Bliski istok za Levant,Liban,Jordan..a zapadnjaci kazu za njih Srednji istok.Pa sta je onda njima Bliski istok? Pa mi smo bliski Istok,mi nemamo veze sa Evropom. Sahrane i groblja su vam najbolji indikator,lakmus test civilizovanosti jedne nacije. Sto se na nemackim ili americkim sahranama ne jede na grobu,sto tamo ne vade leseve i prave crne svadbe?

ranko

pre 2 godine

“Moja žena je Vlajna i baš sam je pitao za taj običaj. Rekla mi je da nikada nije čula niti videla da se to praktikovalo u njenom kraju. Kao sto neko reče, to je izumrlo odavno.”


Kako je izumrlo kad imas snimak toga. Pre pola veka nije odavno.

miki

pre 2 godine

“Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?”


Nema racuna. Zbig cega bi isli svake godine na mesec i trosili milione dolara sem ako nece tamo vaditi rudu zlata ili nesto slicno. Bili su nekoliko puta. Po tebi bi trebali da idu sveke nedelje da bi im verovao a nemas problem da verujes u stvari koje nikako ne mogu da se dokazu.

miki

pre 2 godine

“Ja znam neke fakultetlije koji su išli kod hodže.A znam isto tako visoko obrazovane koji veruju kad ti ciganka odbroji da nestaju bradavice.Ludilu i ljudskoj gluposti nema kraja, tako da je ovo sa antivakserima samo manji pokazatelj stanja duha i intelekta savremenog čoveka.”


To sto je neko zavrsio fakultet ne znaci apsolutno nista. Upises drzavni faks -turizmologiju recimo.90% ispita polazes iz malenih skriptica. Ti stices takvu diplomu lagano i sa IQ koji je ispod proseka a sta tek reci za sadrzaj predavanja. Nece tebi profesori na faksu objasnjavati zasto je odlazak kod gatare budalastina. To znas i bez faksa, ili ne znas.

stojan

pre 2 godine

“nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd.”


Sram te bilo. Probajte da ne pustite komentar nakon sto ste njegov pustili.

statuskan

pre 2 godine

Kako su se dobre TV emisije radile tada... meni je ovo fantasticno!
(Ivan, 29. novembar 2021 09:24)

Bivša država je bila državetina u poređenju sa ovom prćijom koju imamo sada.Bilo je pozitivnih selekcija u svim sferama društva. Da bi neko radio kao novinar na državnoj televiziji morao je zaista svojim radom i intelektom to i da zasluži. Pa pogledajte samo tu dikciju i smirenost ovog novinara. Danas polovina voditelja ne zna slovo r pravilno da izgovori.

lol

pre 2 godine

Dve godine amerikanci snimali kako se setaju po mesecu a mi i dalje madjijamo u bedi...
(lol, 29. novembar 2021 11:26)
Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?
(Blok, 29.

Cekaju jos nekog da ode gore, nije zanimljivo.
Kao kad nekog ko se popeo na Everest pitas: "a sto se ne penjes jos 5 puta ?"
Razumes ?

gogi

pre 2 godine

“prezivaju se na ić”


Prezime na IĆ ne dokazuje da si Srbin. Najmanje 1/3 Srba nema takvo prezime. Ima i drugih naroda oko nas koji jesu na ić pa nisu Srbi.

realno

pre 2 godine

Vlasi su pravoslavni Srbi. Imaju slavu kao i svaki Srbin, prezivaju se na ić, SPC njihova crkva kao i svakog drugog Srbina i ginuli su u svim ratovima za srbiju. Za vreme Turaka prebegli su preko Dunava i tamo ostali vekovima. Zadržali su Rumunski jezik ali se nisu asimilirali I mesali sa Rumunima. Nikada nisu bili porobljeni od Turaka, bili su u vlaškoj i borili protiv Turaka i njihovih vazala. Čak je i čuveni kraljević Marko poginuo na Rovinama na turskoj strani, u borbi protiv vlaha....
(otorinolaringolog, 29. novembar 2021 11:28) # Link komentara

nisu. tako to u srbiji inače ide. neki kvazi naučnik nešto bubne na tv i onda svi to ponavljaju jer im paše to čuti. ali nauka je jedno a laprdanje drugo.

evo čak i na srpskoj wikipediji:

Vlasi je naziv koji se najčešće koristi za romanizovane stanovnike Balkana, odnosno govornike istočnoromanskih jezika.
Glavne grupe Vlaha su Dakorumuni (Rumuni, Moldavci), Vlasi Srbije, Aromuni, Meglenski Vlasi i Istarski Vlasi. Vlasi su potomci romanizovanih balkanskih starosedelaca (Ilira, Tračana, Dačana) i rimskih kolonista.
Vlasi su uglavnom pravoslavne veroispovesti.

luki

pre 2 godine

Vidim mnogi spominju Afriku i Juznu Ameriku. Jasno kakvom drustvu pripadamo. Sami ste sebi sad odgovorili. Samo zato sto je nesto obicaj to ne znaci da je lepo i da ga po svaku cenu treba sacuvati. U proslosti je svasta bilo obicaj pa vise nije jer je monstruozno - citajte Necistu Krv ili gledajte film.

Max

pre 2 godine

Nista naspram bizarnosti na Historiju, Nac Geografiji i slicno…Samo to nisu nasi kanali, pa je automatski kul.
(nbg, 29. novembar 2021 09:36)
Na Historiju vec 10 i vise godina jedan isti lik prica svaki dan takve nebuloze i gluposti o vanzemaljcima, cesto demantujuci sam sebe u narednim epizodama i nikom nista, to je sto kazes kul.

flccc

pre 2 godine

Kult mrtvih je jako prisutan kod Srba (zadušnice, donošenje hrane na grob..). Mi po tome nismo specifični, latinska Amerika ima još bizarnije običaje. Ali to su kao što sam naziv kaže, samo običaji. Nema potrebe praviti od toga dramu ili osuđivati nekoga

otorinolaringolog

pre 2 godine

Vlasi su pravoslavni Srbi. Imaju slavu kao i svaki Srbin, prezivaju se na ić, SPC njihova crkva kao i svakog drugog Srbina i ginuli su u svim ratovima za srbiju. Za vreme Turaka prebegli su preko Dunava i tamo ostali vekovima. Zadržali su Rumunski jezik ali se nisu asimilirali I mesali sa Rumunima. Nikada nisu bili porobljeni od Turaka, bili su u vlaškoj i borili protiv Turaka i njihovih vazala. Čak je i čuveni kraljević Marko poginuo na Rovinama na turskoj strani, u borbi protiv vlaha....

Silvester

pre 2 godine

Iskreno, meni je mnogo bizarnije kad se dva muškarca vole, onako ko muško i žensko, pa su još ponosni na to, pa hoće jedan da bude mama, a drugi tata. To je bizarno i protiv prirode. Ovo je običaj ko običaj, u svakom drugom selu se razlikuje. Lepo je to kad imaš toliko različitih običaja, različitih narodnih nošnji, svoj jezik, kulturu, veru, svoje vladare i dinastije, svoje pismo, kalendar, bogatu istoriju, treba da budemo ponosni na to. Mnogi u okolini nas baš zbog toga i mrze, što smo jedini narod koji ima sve svoje.

Blok

pre 2 godine

Dve godine amerikanci snimali kako se setaju po mesecu a mi i dalje madjijamo u bedi...
(lol, 29. novembar 2021 11:26)
Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?

Eto

pre 2 godine

@gogi

Lapot je običaj vezan za torlake (Zaječar pa južnije), a ne vlahe. Katabaza je glupost koju su ubacili u seriju, ništa tako ne postoji kod vlaha

Oliver

pre 2 godine

Ovo je light varijanta crne svadbe,kad prodje odredjeno vreme od sahrane. Hard varijanta je na sam dan sahrane,nad otvorenim kovcegom. A najmorbidniji obicaj im je da vade sanduk posle 40 dana,otvaraju ga i u vertikalnom položaju okreću lice pokojnika prema suncu da ga obasja. Da li je neko od vas video ekshumiran les? Ja jesam na sudskoj medicini. Ne bih to preporučio svakome,jer nemaju svi zeludac za to.

para na vidiku

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.
(Amos Dundee, 29. novembar 2021 09:13)

nije ni cudo, kad su "srpski samani" otisli u politiku

gogi

pre 2 godine

“Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul”

Naravno kad si ti vlaški zetko, branis svoje. Vlasi su se asimilovali mnogo vise nego Madjari u Vojvodini sto govori da cim si drugaciji, nemas nikakve sanse da sacuvas svoje, ovde se to ne tolerise. Nego reci da li su ti pricali o lapotu i katabazi?

veverica

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
(Reziel, 29. novembar 2021 08:09)

99% hriscanskih obicaja, ukljucujucu uskrs, bozic i slavu su samo usminkani paganski obicaji. cak se i vreme slavlja tih dogadjaja poklapa sa paganskim, tj. nasledjen je od paganskih.

ja sam vernik (verujem u boga), postujem i instituciju crkve, ali smatram da je arogancija novohriscana (to su ovi sto su ponovo izmislili i rekonstruisali pravosljavlje u poslednjih 30tak godina, jer nacin na koji se pravoslavlje upraznjava 2000tih nema nista slicno sa onim sto je bilo npr 1930tih ili posle drugog svetskog rata) je zaprepascujuca. ta vrsta nadmenosti, nabedjenosti, osecaja moralne superiornosti i dozivljaja eksluzivnog prava na uzvisenost i spasenje je sve samo ne hriscanska.
to se vidi i iz tvog komentara i broja pluseva.

Luka Popovic

pre 2 godine

Ovo je mnogo bolje nego kad nemaš nikakvu istoriju i običaje kao vi Hrvati pa moraš da izmišljaš neke lažne kraljeve itd. Ja sam iskreno ponosan na Vlahe njihove običaje i bogatstvo kulture.

istina iz groba

pre 2 godine

... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
Reziel

Hriscanski vernici jesu, ali "trgovci grehom" nisu.

Istina leči...

pre 2 godine

Živim u vlaškom kraju od svoje 10 godine.Prhivatili su me odlično, kao i sve ljudi koji su došli odasvuda, čak i iz Makedonije. Od mojih 10 najboljih prijatelja, bar 5 su Vlasi, koji i samo za sebe kažu da su Vlasi, ali i Srbi, to ne odvajaju, pogotovu što su se vekovima mešali međusobom, pa ima danas vlaških sela, koja su nekad bila Srpska(mislim da su to Srbi koji su 1690.godine u seobama sa Kosova našli sigurnost i prilagodili se lokalnom stanovništvu i pored maternjeg jezika naučili i Vlaški). Većina Vlaha zna da su i jedno i drugo: Srbi i Vlasi. Ima i onih sa Rumunskom krvlju u sebi, jer ima dosta slučajeva da su se Vlasi ženili Rumunkama, kao i da su Vlajne dovodile Rumune za muževe u Srbiju, ali je to mnogo ređi slučaj.
Što se tiče običaja: ovo nije ništa neuobičajeno ko bar malo nešto zna o običajima kod ljudske vrste. Šta reći o običaju u nekom delu Afrike gde pokojnika ispeku i celo selo se gosti s njim? Onoliko, koliko je uvažavam za života, tako ga i ispoštuju na gozbi: ako je bio dobar čovek, uvažavan, na gobzi se okupe svi, ako je bio gad, niko ne dođe i to je najveća sramota za porodicu.

NeoM7

pre 2 godine

Moja žena je Vlajna i baš sam je pitao za taj običaj. Rekla mi je da nikada nije čula niti videla da se to praktikovalo u njenom kraju. Kao sto neko reče, to je izumrlo odavno.

veverica

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
(Reziel, 29. novembar 2021 08:09)

99% hriscanskih obicaja, ukljucujucu uskrs, bozic i slavu su samo usminkani paganski obicaji. cak se i vreme slavlja tih dogadjaja poklapa sa paganskim, tj. nasledjen je od paganskih.

ja sam vernik (verujem u boga), postujem i instituciju crkve, ali smatram da je arogancija novohriscana (to su ovi sto su ponovo izmislili i rekonstruisali pravosljavlje u poslednjih 30tak godina, jer nacin na koji se pravoslavlje upraznjava 2000tih nema nista slicno sa onim sto je bilo npr 1930tih ili posle drugog svetskog rata) je zaprepascujuca. ta vrsta nadmenosti, nabedjenosti, osecaja moralne superiornosti i dozivljaja eksluzivnog prava na uzvisenost i spasenje je sve samo ne hriscanska.
to se vidi i iz tvog komentara i broja pluseva.

Player

pre 2 godine

Stvar je u tome sto ljudi iz gradova, pogotovo ovih vecih i u 21. veku ne razumeju zivot van istih. Za njih je svaki obicaj bizaran, bez obzira sto se upraznjava 2000 ili vise godina. Sve sto nije mainstream za njih je bizarno i primitivno.

mare care sad je startuj

pre 2 godine

nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd.
(Vlaški zetko, 29. novembar 2021 09:29)

E pa ja sam to doziveo. Bio sam na slavi gde su domacin i vecina gostiju bili Vlasi i osim u direktnom obracanju sa mnom, ostali su medjusobno ave vreme pricali vlaski.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.
(Amos Dundee, 29. novembar 2021 09:13)

Ja znam neke fakultetlije koji su išli kod hodže.A znam isto tako visoko obrazovane koji veruju kad ti ciganka odbroji da nestaju bradavice.Ludilu i ljudskoj gluposti nema kraja, tako da je ovo sa antivakserima samo manji pokazatelj stanja duha i intelekta savremenog čoveka.

Bre!

pre 2 godine

Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
Che

Nije strasno, ne, mozda ti samo nije poznato sto se sve desavalo u Becu i Budimpesti?
(jeza, 29. novembar 2021 09:09)

On misli da se u Becu samo Becka snicla desava. Nemoj sada da mu lomis film.

Kozar

pre 2 godine

Treba spomenuti da je novinar u ovom prilogu čuveni Milan Kovačević koji je pravio odlične putopisne emisije "Karavan" po Srbiji. Usput, i u drugim našim krajevima sprovodili su se u osnovi paganski običaji, na primer iznosili su se darovi mrtvima, košulje, marame, peškiri, a neki su se zadržali do danas kao što su daće, iznošenje hrane (pita, kolači). Danas su se daće preselile u kuće ili kafane, često sa bogatim posluženjem. Običaj opisan u filmu jeste čudan, i sadrži više simbolike nego bizarnosti. Primetićete da su ljudi ožalošćeni, muzika tužna, a cela atmosfera odiše tugom, i ne liči na poklonjenje nekim crnim silama. U svetu ima još čudnijih običaja vezanih za kult mrtvih, na pr. u nekom delu neke azijske zemlje pokojne pretke čuvaju u pećinama i iznose ih jednom godišnje i preoblače!

da, da...

pre 2 godine

U Boliviji jednom godišnje otkopavaju mrtve i nose ih po gradu ceo dan pa ih vraćaju u grob.
ludilo

dà, zveckanje kostima nije strano ni balkanu.

Vlaški zetko

pre 2 godine

Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul. Za razliku od mađara u vojvodini, albanaca na jugu i sličnih, lepo se slažemo svi, venčavamo međusobno, nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd. Imaju te neke običaje koji su izumrli, ali imaju i predivnu kulturu, hranu, ljude. Ne tupite.

drizgr

pre 2 godine

Jedino sto je ovde jezivo je ksenofobija i odbojnost prema svemu sto nije deo nekog (vestackog, razume se) centralnog nacionalnog narativa. Zalosno je koliko su isklucivi ljudi postali u ovoj zemlji. Prvo, svaka cast na dokumentarcu, pgotovo za deceniju u kojoj je snimljen. Drugo, obicaji vezani za sahrane i smrt se razlikuju ne samo od jedne do druge etnicke grupe nego od regije do regije koje nastanjuje ista nacija/religija. U ovom sto je prikazano u dokumentarcu i u ostalim obicajima vezanim za smrt, bilo da su vlaske crne svadbe ili srpsko ojedanje na grobljima (ponekad i s muzikom) nema niceg morbidnog niti cudnog. Neki od tih obicaja su hriscanski, neki vode poreklo iz predhriscanskih vremena, i svi su deo etnickog i etnografskog bogatstva jedne zemlje. To bogatstvo treba da se cuva i neguje i promovise, a ako je u izumiranju, da se sto detaljnije zabelezi, a ne da se nad njim zgrazava samo zato sto se razlikuje od necega na sto smo sami navikli.

-

pre 2 godine

Obicaj kao obicaj. U Indoneziji postoje provincije gde ljudi drze mrtve kod kuce, ili imaju obliznje "groblje" gde jednostavno mrtve ostavljaju da stoje na planinskoj litici, posecuju ih, preoblace, sede i obeduju pored njih.
U Latinskoj Americi imaju svoj "Dan mrtvih", i kao sto neko rece, vade preminule iz grobova, preoblace i vracaju nazad. Mislim da ih na Andima cak i balsamuju.
Indijci svoje spaljuju. Australijski Aboridzini, kada sahrane pokojnika spaljuju i svu njegovu odecu i njegovo ime se vise ne spominje.
Jenostavno, ima milion obicaja u svetu, ovo je samo jedan od njih, i nije toliko ni bizaran kada se malo bolje pogleda.
Svaki narod/kultura imaju neki svoj nacin da se oproste/oplakuju svoje preminule bliznje.
Ovo je jedna zanimljiva prica sa nasih prostora, i ne treba je se stideti niti blatiti.
Takodje, prilog napravljen profesionalno i sa aspekta bogatstva narodnih obicaja, da je srece da su danasnji novinari ovakvi.

Amos Dundee

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.

pljuc

pre 2 godine

Ovako grozan običaj može samo u Srbiji da bude. Jeza me hvata samo od čitanja teksta. Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
(Che, 29. novembar 2021 08:41)

Srbi i dan danas praktikuju ovakve i sl. stvari…

jeza

pre 2 godine

Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
Che

Nije strasno, ne, mozda ti samo nije poznato sto se sve desavalo u Becu i Budimpesti?

nbg

pre 2 godine

Čemu serija o ovim bizarnostima na nacionalnoj tv?
(Halo Bing..., 29. novembar 2021 08:13)
Nista naspram bizarnosti na Historiju, Nac Geografiji i slicno…Samo to nisu nasi kanali, pa je automatski kul.

Reziel

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Danas koga nema dva dana na društvenim mrežama, kao da ga nije ni bilo...
Računaju se samo auta, stanovi, satovi, jahte, i egzotična putovanja...
A ovo: 'ime i prezime' zaraste u korov, druge sezone.
Što je crnje i od najcrnje svadbe.
Tako, obrni okreni, treba da prođu vekovi, da se nabaci par prosečnih IQ procenata...

Vrdalama

pre 2 godine

Gledajte snimak do kraja, pominju se i prerasti Vratne, koje su mnogi od nas posetili tokom 2020. godine. I odličan zaključak iz priloga da malo poznajemo svoju zemlju.

Che

pre 2 godine

Ovako grozan običaj može samo u Srbiji da bude. Jeza me hvata samo od čitanja teksta. Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.

Vlaški zetko

pre 2 godine

Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul. Za razliku od mađara u vojvodini, albanaca na jugu i sličnih, lepo se slažemo svi, venčavamo međusobno, nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd. Imaju te neke običaje koji su izumrli, ali imaju i predivnu kulturu, hranu, ljude. Ne tupite.

drizgr

pre 2 godine

Jedino sto je ovde jezivo je ksenofobija i odbojnost prema svemu sto nije deo nekog (vestackog, razume se) centralnog nacionalnog narativa. Zalosno je koliko su isklucivi ljudi postali u ovoj zemlji. Prvo, svaka cast na dokumentarcu, pgotovo za deceniju u kojoj je snimljen. Drugo, obicaji vezani za sahrane i smrt se razlikuju ne samo od jedne do druge etnicke grupe nego od regije do regije koje nastanjuje ista nacija/religija. U ovom sto je prikazano u dokumentarcu i u ostalim obicajima vezanim za smrt, bilo da su vlaske crne svadbe ili srpsko ojedanje na grobljima (ponekad i s muzikom) nema niceg morbidnog niti cudnog. Neki od tih obicaja su hriscanski, neki vode poreklo iz predhriscanskih vremena, i svi su deo etnickog i etnografskog bogatstva jedne zemlje. To bogatstvo treba da se cuva i neguje i promovise, a ako je u izumiranju, da se sto detaljnije zabelezi, a ne da se nad njim zgrazava samo zato sto se razlikuje od necega na sto smo sami navikli.

jeza

pre 2 godine

Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
Che

Nije strasno, ne, mozda ti samo nije poznato sto se sve desavalo u Becu i Budimpesti?

nbg

pre 2 godine

Čemu serija o ovim bizarnostima na nacionalnoj tv?
(Halo Bing..., 29. novembar 2021 08:13)
Nista naspram bizarnosti na Historiju, Nac Geografiji i slicno…Samo to nisu nasi kanali, pa je automatski kul.

Reziel

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".

Vrdalama

pre 2 godine

Gledajte snimak do kraja, pominju se i prerasti Vratne, koje su mnogi od nas posetili tokom 2020. godine. I odličan zaključak iz priloga da malo poznajemo svoju zemlju.

Kozar

pre 2 godine

Treba spomenuti da je novinar u ovom prilogu čuveni Milan Kovačević koji je pravio odlične putopisne emisije "Karavan" po Srbiji. Usput, i u drugim našim krajevima sprovodili su se u osnovi paganski običaji, na primer iznosili su se darovi mrtvima, košulje, marame, peškiri, a neki su se zadržali do danas kao što su daće, iznošenje hrane (pita, kolači). Danas su se daće preselile u kuće ili kafane, često sa bogatim posluženjem. Običaj opisan u filmu jeste čudan, i sadrži više simbolike nego bizarnosti. Primetićete da su ljudi ožalošćeni, muzika tužna, a cela atmosfera odiše tugom, i ne liči na poklonjenje nekim crnim silama. U svetu ima još čudnijih običaja vezanih za kult mrtvih, na pr. u nekom delu neke azijske zemlje pokojne pretke čuvaju u pećinama i iznose ih jednom godišnje i preoblače!

Amos Dundee

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Danas koga nema dva dana na društvenim mrežama, kao da ga nije ni bilo...
Računaju se samo auta, stanovi, satovi, jahte, i egzotična putovanja...
A ovo: 'ime i prezime' zaraste u korov, druge sezone.
Što je crnje i od najcrnje svadbe.
Tako, obrni okreni, treba da prođu vekovi, da se nabaci par prosečnih IQ procenata...

da, da...

pre 2 godine

U Boliviji jednom godišnje otkopavaju mrtve i nose ih po gradu ceo dan pa ih vraćaju u grob.
ludilo

dà, zveckanje kostima nije strano ni balkanu.

Bre!

pre 2 godine

Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
Che

Nije strasno, ne, mozda ti samo nije poznato sto se sve desavalo u Becu i Budimpesti?
(jeza, 29. novembar 2021 09:09)

On misli da se u Becu samo Becka snicla desava. Nemoj sada da mu lomis film.

veverica

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
(Reziel, 29. novembar 2021 08:09)

99% hriscanskih obicaja, ukljucujucu uskrs, bozic i slavu su samo usminkani paganski obicaji. cak se i vreme slavlja tih dogadjaja poklapa sa paganskim, tj. nasledjen je od paganskih.

ja sam vernik (verujem u boga), postujem i instituciju crkve, ali smatram da je arogancija novohriscana (to su ovi sto su ponovo izmislili i rekonstruisali pravosljavlje u poslednjih 30tak godina, jer nacin na koji se pravoslavlje upraznjava 2000tih nema nista slicno sa onim sto je bilo npr 1930tih ili posle drugog svetskog rata) je zaprepascujuca. ta vrsta nadmenosti, nabedjenosti, osecaja moralne superiornosti i dozivljaja eksluzivnog prava na uzvisenost i spasenje je sve samo ne hriscanska.
to se vidi i iz tvog komentara i broja pluseva.

pljuc

pre 2 godine

Ovako grozan običaj može samo u Srbiji da bude. Jeza me hvata samo od čitanja teksta. Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
(Che, 29. novembar 2021 08:41)

Srbi i dan danas praktikuju ovakve i sl. stvari…

Istina leči...

pre 2 godine

Živim u vlaškom kraju od svoje 10 godine.Prhivatili su me odlično, kao i sve ljudi koji su došli odasvuda, čak i iz Makedonije. Od mojih 10 najboljih prijatelja, bar 5 su Vlasi, koji i samo za sebe kažu da su Vlasi, ali i Srbi, to ne odvajaju, pogotovu što su se vekovima mešali međusobom, pa ima danas vlaških sela, koja su nekad bila Srpska(mislim da su to Srbi koji su 1690.godine u seobama sa Kosova našli sigurnost i prilagodili se lokalnom stanovništvu i pored maternjeg jezika naučili i Vlaški). Većina Vlaha zna da su i jedno i drugo: Srbi i Vlasi. Ima i onih sa Rumunskom krvlju u sebi, jer ima dosta slučajeva da su se Vlasi ženili Rumunkama, kao i da su Vlajne dovodile Rumune za muževe u Srbiju, ali je to mnogo ređi slučaj.
Što se tiče običaja: ovo nije ništa neuobičajeno ko bar malo nešto zna o običajima kod ljudske vrste. Šta reći o običaju u nekom delu Afrike gde pokojnika ispeku i celo selo se gosti s njim? Onoliko, koliko je uvažavam za života, tako ga i ispoštuju na gozbi: ako je bio dobar čovek, uvažavan, na gobzi se okupe svi, ako je bio gad, niko ne dođe i to je najveća sramota za porodicu.

Luka Popovic

pre 2 godine

Ovo je mnogo bolje nego kad nemaš nikakvu istoriju i običaje kao vi Hrvati pa moraš da izmišljaš neke lažne kraljeve itd. Ja sam iskreno ponosan na Vlahe njihove običaje i bogatstvo kulture.

flccc

pre 2 godine

Kult mrtvih je jako prisutan kod Srba (zadušnice, donošenje hrane na grob..). Mi po tome nismo specifični, latinska Amerika ima još bizarnije običaje. Ali to su kao što sam naziv kaže, samo običaji. Nema potrebe praviti od toga dramu ili osuđivati nekoga

-

pre 2 godine

Obicaj kao obicaj. U Indoneziji postoje provincije gde ljudi drze mrtve kod kuce, ili imaju obliznje "groblje" gde jednostavno mrtve ostavljaju da stoje na planinskoj litici, posecuju ih, preoblace, sede i obeduju pored njih.
U Latinskoj Americi imaju svoj "Dan mrtvih", i kao sto neko rece, vade preminule iz grobova, preoblace i vracaju nazad. Mislim da ih na Andima cak i balsamuju.
Indijci svoje spaljuju. Australijski Aboridzini, kada sahrane pokojnika spaljuju i svu njegovu odecu i njegovo ime se vise ne spominje.
Jenostavno, ima milion obicaja u svetu, ovo je samo jedan od njih, i nije toliko ni bizaran kada se malo bolje pogleda.
Svaki narod/kultura imaju neki svoj nacin da se oproste/oplakuju svoje preminule bliznje.
Ovo je jedna zanimljiva prica sa nasih prostora, i ne treba je se stideti niti blatiti.
Takodje, prilog napravljen profesionalno i sa aspekta bogatstva narodnih obicaja, da je srece da su danasnji novinari ovakvi.

Silvester

pre 2 godine

Iskreno, meni je mnogo bizarnije kad se dva muškarca vole, onako ko muško i žensko, pa su još ponosni na to, pa hoće jedan da bude mama, a drugi tata. To je bizarno i protiv prirode. Ovo je običaj ko običaj, u svakom drugom selu se razlikuje. Lepo je to kad imaš toliko različitih običaja, različitih narodnih nošnji, svoj jezik, kulturu, veru, svoje vladare i dinastije, svoje pismo, kalendar, bogatu istoriju, treba da budemo ponosni na to. Mnogi u okolini nas baš zbog toga i mrze, što smo jedini narod koji ima sve svoje.

para na vidiku

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.
(Amos Dundee, 29. novembar 2021 09:13)

nije ni cudo, kad su "srpski samani" otisli u politiku

Oliver

pre 2 godine

Ovo je light varijanta crne svadbe,kad prodje odredjeno vreme od sahrane. Hard varijanta je na sam dan sahrane,nad otvorenim kovcegom. A najmorbidniji obicaj im je da vade sanduk posle 40 dana,otvaraju ga i u vertikalnom položaju okreću lice pokojnika prema suncu da ga obasja. Da li je neko od vas video ekshumiran les? Ja jesam na sudskoj medicini. Ne bih to preporučio svakome,jer nemaju svi zeludac za to.

otorinolaringolog

pre 2 godine

Vlasi su pravoslavni Srbi. Imaju slavu kao i svaki Srbin, prezivaju se na ić, SPC njihova crkva kao i svakog drugog Srbina i ginuli su u svim ratovima za srbiju. Za vreme Turaka prebegli su preko Dunava i tamo ostali vekovima. Zadržali su Rumunski jezik ali se nisu asimilirali I mesali sa Rumunima. Nikada nisu bili porobljeni od Turaka, bili su u vlaškoj i borili protiv Turaka i njihovih vazala. Čak je i čuveni kraljević Marko poginuo na Rovinama na turskoj strani, u borbi protiv vlaha....

Eto

pre 2 godine

@gogi

Lapot je običaj vezan za torlake (Zaječar pa južnije), a ne vlahe. Katabaza je glupost koju su ubacili u seriju, ništa tako ne postoji kod vlaha

veverica

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
(Reziel, 29. novembar 2021 08:09)

99% hriscanskih obicaja, ukljucujucu uskrs, bozic i slavu su samo usminkani paganski obicaji. cak se i vreme slavlja tih dogadjaja poklapa sa paganskim, tj. nasledjen je od paganskih.

ja sam vernik (verujem u boga), postujem i instituciju crkve, ali smatram da je arogancija novohriscana (to su ovi sto su ponovo izmislili i rekonstruisali pravosljavlje u poslednjih 30tak godina, jer nacin na koji se pravoslavlje upraznjava 2000tih nema nista slicno sa onim sto je bilo npr 1930tih ili posle drugog svetskog rata) je zaprepascujuca. ta vrsta nadmenosti, nabedjenosti, osecaja moralne superiornosti i dozivljaja eksluzivnog prava na uzvisenost i spasenje je sve samo ne hriscanska.
to se vidi i iz tvog komentara i broja pluseva.

NeoM7

pre 2 godine

Moja žena je Vlajna i baš sam je pitao za taj običaj. Rekla mi je da nikada nije čula niti videla da se to praktikovalo u njenom kraju. Kao sto neko reče, to je izumrlo odavno.

Che

pre 2 godine

Ovako grozan običaj može samo u Srbiji da bude. Jeza me hvata samo od čitanja teksta. Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.

Player

pre 2 godine

Stvar je u tome sto ljudi iz gradova, pogotovo ovih vecih i u 21. veku ne razumeju zivot van istih. Za njih je svaki obicaj bizaran, bez obzira sto se upraznjava 2000 ili vise godina. Sve sto nije mainstream za njih je bizarno i primitivno.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.
(Amos Dundee, 29. novembar 2021 09:13)

Ja znam neke fakultetlije koji su išli kod hodže.A znam isto tako visoko obrazovane koji veruju kad ti ciganka odbroji da nestaju bradavice.Ludilu i ljudskoj gluposti nema kraja, tako da je ovo sa antivakserima samo manji pokazatelj stanja duha i intelekta savremenog čoveka.

statuskan

pre 2 godine

Kako su se dobre TV emisije radile tada... meni je ovo fantasticno!
(Ivan, 29. novembar 2021 09:24)

Bivša država je bila državetina u poređenju sa ovom prćijom koju imamo sada.Bilo je pozitivnih selekcija u svim sferama društva. Da bi neko radio kao novinar na državnoj televiziji morao je zaista svojim radom i intelektom to i da zasluži. Pa pogledajte samo tu dikciju i smirenost ovog novinara. Danas polovina voditelja ne zna slovo r pravilno da izgovori.

mare care sad je startuj

pre 2 godine

nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd.
(Vlaški zetko, 29. novembar 2021 09:29)

E pa ja sam to doziveo. Bio sam na slavi gde su domacin i vecina gostiju bili Vlasi i osim u direktnom obracanju sa mnom, ostali su medjusobno ave vreme pricali vlaski.

Max

pre 2 godine

Nista naspram bizarnosti na Historiju, Nac Geografiji i slicno…Samo to nisu nasi kanali, pa je automatski kul.
(nbg, 29. novembar 2021 09:36)
Na Historiju vec 10 i vise godina jedan isti lik prica svaki dan takve nebuloze i gluposti o vanzemaljcima, cesto demantujuci sam sebe u narednim epizodama i nikom nista, to je sto kazes kul.

miki

pre 2 godine

“Ja znam neke fakultetlije koji su išli kod hodže.A znam isto tako visoko obrazovane koji veruju kad ti ciganka odbroji da nestaju bradavice.Ludilu i ljudskoj gluposti nema kraja, tako da je ovo sa antivakserima samo manji pokazatelj stanja duha i intelekta savremenog čoveka.”


To sto je neko zavrsio fakultet ne znaci apsolutno nista. Upises drzavni faks -turizmologiju recimo.90% ispita polazes iz malenih skriptica. Ti stices takvu diplomu lagano i sa IQ koji je ispod proseka a sta tek reci za sadrzaj predavanja. Nece tebi profesori na faksu objasnjavati zasto je odlazak kod gatare budalastina. To znas i bez faksa, ili ne znas.

Standardi

pre 2 godine

@Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul”

Naravno kad si ti vlaški zetko, branis svoje. Vlasi su se asimilovali mnogo vise nego Madjari u Vojvodini sto govori da cim si drugaciji, nemas nikakve sanse da sacuvas svoje, ovde se to ne tolerise. Nego reci da li su ti pricali o lapotu i katabazi?
(gogi, 29. novembar 2021 10:24)
Decko ja sam Vlah i mogu ti reci sledece:
1.Nismo se asimilirali nego integrisali
2.Nasi obicaji, jezik i kultura jesu drugaciji, ali to ne znaci da nismo tolerisani od strane Srba u ovom kraju ili drzave Srbije.
3.Katabaza nije svojstvena nasim obicajima i ne postoji kod nas.
4.Lapota je srpska tradicija koja potice iz ruralno-brdskih krajeva, rasprostranjena je, verujem bila od Dinara do Stare planine.
5.Mogu ti reci da smo gostoljubiviji od vecine ,,tolerantnih" Vojvodjana ( citaj lokalpatriota, gde ste Srbijanci, i mi pricamo maternji pred Srbima itd) kao i od Sumadinaca ( citaj ko nije odavde nije pravi Srbin i on je otkinuo jabuku iz mog vocnjaka sada cu da ga odrobijam )
6.Za razliku od Srba, svi smo vernici SPC, Vas ima i muslimana i katolika.
7.Svi smo patriote Srbije, nemamo rezervnu drzavu, za razliku od Srba iz Bosne ili Crne Gore, sa Vlasima i Rumunima u okruzenju nemamo politickih i drugih veza.
8.Nismo imali politicare na republickom nivou koji su ukrali pare, zapoceli ratove ili ubijali sopstveni rod.
9. Za razliku od Vasih tajkuna i politicara mi unosimo novac u nasu drzavu.Pare trosimo ovde.
10. 90% procenata Vlaha se izjasnjavaju kao Srbi, ali na istoku zemlje smo vecina. Mozemo u procenat da se nabrojimo, bez obzira na izjasnjavanje, i to na osnovu jezika i porekla.Zna se koja su vlaska a koja su srpska sela,dovoljno je da se saberu svi stanovnici vlaskih naselja pa da se zna tacnijinpodatak, dalje nas jezik ima latinsku osnovu, ne slovensku, tako da kod nas nema ja pricam srpski i pa sam Srbin, a ja crnogorski pa sam crnogorac, ili bosnjak.
11.Najbitnije, mi smo tu, medju Vama, pricamo isti jezik kao i Vi, slavimo iste slave, molimo se istom bogu i ako se ne otkrijemo, ne mozete nas provaliti( osim starijih ljudi, neki stvarni pricaju katastrofalno srpski, nesto kao Bogoljub Karic).
Narok houmulje

Blok

pre 2 godine

Dve godine amerikanci snimali kako se setaju po mesecu a mi i dalje madjijamo u bedi...
(lol, 29. novembar 2021 11:26)
Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?

gogi

pre 2 godine

“prezivaju se na ić”


Prezime na IĆ ne dokazuje da si Srbin. Najmanje 1/3 Srba nema takvo prezime. Ima i drugih naroda oko nas koji jesu na ić pa nisu Srbi.

gogi

pre 2 godine

“Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul”

Naravno kad si ti vlaški zetko, branis svoje. Vlasi su se asimilovali mnogo vise nego Madjari u Vojvodini sto govori da cim si drugaciji, nemas nikakve sanse da sacuvas svoje, ovde se to ne tolerise. Nego reci da li su ti pricali o lapotu i katabazi?

miki

pre 2 godine

“Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?”


Nema racuna. Zbig cega bi isli svake godine na mesec i trosili milione dolara sem ako nece tamo vaditi rudu zlata ili nesto slicno. Bili su nekoliko puta. Po tebi bi trebali da idu sveke nedelje da bi im verovao a nemas problem da verujes u stvari koje nikako ne mogu da se dokazu.

lol

pre 2 godine

Dve godine amerikanci snimali kako se setaju po mesecu a mi i dalje madjijamo u bedi...
(lol, 29. novembar 2021 11:26)
Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?
(Blok, 29.

Cekaju jos nekog da ode gore, nije zanimljivo.
Kao kad nekog ko se popeo na Everest pitas: "a sto se ne penjes jos 5 puta ?"
Razumes ?

ranko

pre 2 godine

“Moja žena je Vlajna i baš sam je pitao za taj običaj. Rekla mi je da nikada nije čula niti videla da se to praktikovalo u njenom kraju. Kao sto neko reče, to je izumrlo odavno.”


Kako je izumrlo kad imas snimak toga. Pre pola veka nije odavno.

luki

pre 2 godine

Vidim mnogi spominju Afriku i Juznu Ameriku. Jasno kakvom drustvu pripadamo. Sami ste sebi sad odgovorili. Samo zato sto je nesto obicaj to ne znaci da je lepo i da ga po svaku cenu treba sacuvati. U proslosti je svasta bilo obicaj pa vise nije jer je monstruozno - citajte Necistu Krv ili gledajte film.

istina iz groba

pre 2 godine

... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
Reziel

Hriscanski vernici jesu, ali "trgovci grehom" nisu.

Komša

pre 2 godine

@veverica

Naravno.
Sve je samo prepakovano i običaji su nastavili da žive.

Okrećeš česnicu - pomažes "mladom suncu" da se pokrene...Palis Badnjak - takodje.
Post od 7 dana pre praznika je takodje postojao,takav preuzet a u 12.veku produzen na 40 (sa mogucom postedom za decu i bolesne).
Seno po podu - trpeza za pretke...odatle i orasi (Moranina vocka) ...jelo se na podu za Badnje veče ...mozemo u nedogled.
Kontinuitet jedne kulture u kojoj dominira kult predaka se moze prepoznati u obicajima kroz sve faze trajanja - izmene su kozmetičke ,simbolika je bitna...

@ ovi što pominju da smo u "losem drustvu" sa Afrikom i Juznom Amerikom verovatno misle da je Noc vestica simpatičan praznik,decija zabava ...a u sustini su to zadušnice...
Dakle - u društvu smo čitavog čovečanstva jer smo svi zajedno naslednici nekih ljudi pre nas...

Obicaje je dobro da čuvamo i da se trudimo da ih razumemo.

A za verske fanatike ste u pravu - ovi sto idu okolo i opominju da se ne jede na sahranama i prekoravaju ljude da ne veruju kako treba .Glume versku policiju.

Ono,kad komunjara otktije Boga pa ga zamišlja kao druga Staljina.

stojan

pre 2 godine

“nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd.”


Sram te bilo. Probajte da ne pustite komentar nakon sto ste njegov pustili.

dawe

pre 2 godine

Za sve koji se zgražavaju i porede sa zaostalim plemenima Azije i Afrike: svoje mrtve iskopavaju i u Italiji, u Napulju ili okolini, ako se ne varam. Tlo je vulkanskog porekla i tela budu prosto mumificirana. Davno sam to gledao na TV-u.

Ne bi me čudilo da slični običaji postoje i u ostatku zapadnog, civilizovanog sveta.

Što se tiče putopisnih emisija Milana Kovalevića (Karavan), neko je napisao da je snimao po Srbiji. Mala ispravka: emisije su rađene po celoj ondašnjoj Jugoslaviji.

realno

pre 2 godine

Vlasi su pravoslavni Srbi. Imaju slavu kao i svaki Srbin, prezivaju se na ić, SPC njihova crkva kao i svakog drugog Srbina i ginuli su u svim ratovima za srbiju. Za vreme Turaka prebegli su preko Dunava i tamo ostali vekovima. Zadržali su Rumunski jezik ali se nisu asimilirali I mesali sa Rumunima. Nikada nisu bili porobljeni od Turaka, bili su u vlaškoj i borili protiv Turaka i njihovih vazala. Čak je i čuveni kraljević Marko poginuo na Rovinama na turskoj strani, u borbi protiv vlaha....
(otorinolaringolog, 29. novembar 2021 11:28) # Link komentara

nisu. tako to u srbiji inače ide. neki kvazi naučnik nešto bubne na tv i onda svi to ponavljaju jer im paše to čuti. ali nauka je jedno a laprdanje drugo.

evo čak i na srpskoj wikipediji:

Vlasi je naziv koji se najčešće koristi za romanizovane stanovnike Balkana, odnosno govornike istočnoromanskih jezika.
Glavne grupe Vlaha su Dakorumuni (Rumuni, Moldavci), Vlasi Srbije, Aromuni, Meglenski Vlasi i Istarski Vlasi. Vlasi su potomci romanizovanih balkanskih starosedelaca (Ilira, Tračana, Dačana) i rimskih kolonista.
Vlasi su uglavnom pravoslavne veroispovesti.

Oliver

pre 2 godine

Mnogi pominju da slicni obicaji postoje u Indoneziji,Amazoniji ili Boliviji. Pa u tome i jeste poenta. To su primitivna,zatucana indijanska plemena u dubini dzungle,odsecena od svih tekovina civilizacije pa to nije nesto neobično. Fascinantno je da takav maltene nekrofilski kult mrtvih postoji na 240 km od Beograda,u okolini Negotina,u srcu Evrope. Razmislite zasto mi kazemo Bliski istok za Levant,Liban,Jordan..a zapadnjaci kazu za njih Srednji istok.Pa sta je onda njima Bliski istok? Pa mi smo bliski Istok,mi nemamo veze sa Evropom. Sahrane i groblja su vam najbolji indikator,lakmus test civilizovanosti jedne nacije. Sto se na nemackim ili americkim sahranama ne jede na grobu,sto tamo ne vade leseve i prave crne svadbe?

Che

pre 2 godine

Ovako grozan običaj može samo u Srbiji da bude. Jeza me hvata samo od čitanja teksta. Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.

pljuc

pre 2 godine

Ovako grozan običaj može samo u Srbiji da bude. Jeza me hvata samo od čitanja teksta. Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
(Che, 29. novembar 2021 08:41)

Srbi i dan danas praktikuju ovakve i sl. stvari…

Vlaški zetko

pre 2 godine

Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul. Za razliku od mađara u vojvodini, albanaca na jugu i sličnih, lepo se slažemo svi, venčavamo međusobno, nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd. Imaju te neke običaje koji su izumrli, ali imaju i predivnu kulturu, hranu, ljude. Ne tupite.

Silvester

pre 2 godine

Iskreno, meni je mnogo bizarnije kad se dva muškarca vole, onako ko muško i žensko, pa su još ponosni na to, pa hoće jedan da bude mama, a drugi tata. To je bizarno i protiv prirode. Ovo je običaj ko običaj, u svakom drugom selu se razlikuje. Lepo je to kad imaš toliko različitih običaja, različitih narodnih nošnji, svoj jezik, kulturu, veru, svoje vladare i dinastije, svoje pismo, kalendar, bogatu istoriju, treba da budemo ponosni na to. Mnogi u okolini nas baš zbog toga i mrze, što smo jedini narod koji ima sve svoje.

Reziel

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".

gogi

pre 2 godine

“Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul”

Naravno kad si ti vlaški zetko, branis svoje. Vlasi su se asimilovali mnogo vise nego Madjari u Vojvodini sto govori da cim si drugaciji, nemas nikakve sanse da sacuvas svoje, ovde se to ne tolerise. Nego reci da li su ti pricali o lapotu i katabazi?

jeza

pre 2 godine

Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
Che

Nije strasno, ne, mozda ti samo nije poznato sto se sve desavalo u Becu i Budimpesti?

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Danas koga nema dva dana na društvenim mrežama, kao da ga nije ni bilo...
Računaju se samo auta, stanovi, satovi, jahte, i egzotična putovanja...
A ovo: 'ime i prezime' zaraste u korov, druge sezone.
Što je crnje i od najcrnje svadbe.
Tako, obrni okreni, treba da prođu vekovi, da se nabaci par prosečnih IQ procenata...

Amos Dundee

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.

Luka Popovic

pre 2 godine

Ovo je mnogo bolje nego kad nemaš nikakvu istoriju i običaje kao vi Hrvati pa moraš da izmišljaš neke lažne kraljeve itd. Ja sam iskreno ponosan na Vlahe njihove običaje i bogatstvo kulture.

nbg

pre 2 godine

Čemu serija o ovim bizarnostima na nacionalnoj tv?
(Halo Bing..., 29. novembar 2021 08:13)
Nista naspram bizarnosti na Historiju, Nac Geografiji i slicno…Samo to nisu nasi kanali, pa je automatski kul.

Blok

pre 2 godine

Dve godine amerikanci snimali kako se setaju po mesecu a mi i dalje madjijamo u bedi...
(lol, 29. novembar 2021 11:26)
Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?

luki

pre 2 godine

Vidim mnogi spominju Afriku i Juznu Ameriku. Jasno kakvom drustvu pripadamo. Sami ste sebi sad odgovorili. Samo zato sto je nesto obicaj to ne znaci da je lepo i da ga po svaku cenu treba sacuvati. U proslosti je svasta bilo obicaj pa vise nije jer je monstruozno - citajte Necistu Krv ili gledajte film.

drizgr

pre 2 godine

Jedino sto je ovde jezivo je ksenofobija i odbojnost prema svemu sto nije deo nekog (vestackog, razume se) centralnog nacionalnog narativa. Zalosno je koliko su isklucivi ljudi postali u ovoj zemlji. Prvo, svaka cast na dokumentarcu, pgotovo za deceniju u kojoj je snimljen. Drugo, obicaji vezani za sahrane i smrt se razlikuju ne samo od jedne do druge etnicke grupe nego od regije do regije koje nastanjuje ista nacija/religija. U ovom sto je prikazano u dokumentarcu i u ostalim obicajima vezanim za smrt, bilo da su vlaske crne svadbe ili srpsko ojedanje na grobljima (ponekad i s muzikom) nema niceg morbidnog niti cudnog. Neki od tih obicaja su hriscanski, neki vode poreklo iz predhriscanskih vremena, i svi su deo etnickog i etnografskog bogatstva jedne zemlje. To bogatstvo treba da se cuva i neguje i promovise, a ako je u izumiranju, da se sto detaljnije zabelezi, a ne da se nad njim zgrazava samo zato sto se razlikuje od necega na sto smo sami navikli.

otorinolaringolog

pre 2 godine

Vlasi su pravoslavni Srbi. Imaju slavu kao i svaki Srbin, prezivaju se na ić, SPC njihova crkva kao i svakog drugog Srbina i ginuli su u svim ratovima za srbiju. Za vreme Turaka prebegli su preko Dunava i tamo ostali vekovima. Zadržali su Rumunski jezik ali se nisu asimilirali I mesali sa Rumunima. Nikada nisu bili porobljeni od Turaka, bili su u vlaškoj i borili protiv Turaka i njihovih vazala. Čak je i čuveni kraljević Marko poginuo na Rovinama na turskoj strani, u borbi protiv vlaha....

Oliver

pre 2 godine

Ovo je light varijanta crne svadbe,kad prodje odredjeno vreme od sahrane. Hard varijanta je na sam dan sahrane,nad otvorenim kovcegom. A najmorbidniji obicaj im je da vade sanduk posle 40 dana,otvaraju ga i u vertikalnom položaju okreću lice pokojnika prema suncu da ga obasja. Da li je neko od vas video ekshumiran les? Ja jesam na sudskoj medicini. Ne bih to preporučio svakome,jer nemaju svi zeludac za to.

Vrdalama

pre 2 godine

Gledajte snimak do kraja, pominju se i prerasti Vratne, koje su mnogi od nas posetili tokom 2020. godine. I odličan zaključak iz priloga da malo poznajemo svoju zemlju.

da, da...

pre 2 godine

U Boliviji jednom godišnje otkopavaju mrtve i nose ih po gradu ceo dan pa ih vraćaju u grob.
ludilo

dà, zveckanje kostima nije strano ni balkanu.

mare care sad je startuj

pre 2 godine

nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd.
(Vlaški zetko, 29. novembar 2021 09:29)

E pa ja sam to doziveo. Bio sam na slavi gde su domacin i vecina gostiju bili Vlasi i osim u direktnom obracanju sa mnom, ostali su medjusobno ave vreme pricali vlaski.

stojan

pre 2 godine

“nikad nećete da doživite da vlasi pričaju vlaški u vašem drištvu npr (kao s mađarima u vojvodini) itd.”


Sram te bilo. Probajte da ne pustite komentar nakon sto ste njegov pustili.

Istina leči...

pre 2 godine

Živim u vlaškom kraju od svoje 10 godine.Prhivatili su me odlično, kao i sve ljudi koji su došli odasvuda, čak i iz Makedonije. Od mojih 10 najboljih prijatelja, bar 5 su Vlasi, koji i samo za sebe kažu da su Vlasi, ali i Srbi, to ne odvajaju, pogotovu što su se vekovima mešali međusobom, pa ima danas vlaških sela, koja su nekad bila Srpska(mislim da su to Srbi koji su 1690.godine u seobama sa Kosova našli sigurnost i prilagodili se lokalnom stanovništvu i pored maternjeg jezika naučili i Vlaški). Većina Vlaha zna da su i jedno i drugo: Srbi i Vlasi. Ima i onih sa Rumunskom krvlju u sebi, jer ima dosta slučajeva da su se Vlasi ženili Rumunkama, kao i da su Vlajne dovodile Rumune za muževe u Srbiju, ali je to mnogo ređi slučaj.
Što se tiče običaja: ovo nije ništa neuobičajeno ko bar malo nešto zna o običajima kod ljudske vrste. Šta reći o običaju u nekom delu Afrike gde pokojnika ispeku i celo selo se gosti s njim? Onoliko, koliko je uvažavam za života, tako ga i ispoštuju na gozbi: ako je bio dobar čovek, uvažavan, na gobzi se okupe svi, ako je bio gad, niko ne dođe i to je najveća sramota za porodicu.

lol

pre 2 godine

Dve godine amerikanci snimali kako se setaju po mesecu a mi i dalje madjijamo u bedi...
(lol, 29. novembar 2021 11:26)
Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?
(Blok, 29.

Cekaju jos nekog da ode gore, nije zanimljivo.
Kao kad nekog ko se popeo na Everest pitas: "a sto se ne penjes jos 5 puta ?"
Razumes ?

Oliver

pre 2 godine

Mnogi pominju da slicni obicaji postoje u Indoneziji,Amazoniji ili Boliviji. Pa u tome i jeste poenta. To su primitivna,zatucana indijanska plemena u dubini dzungle,odsecena od svih tekovina civilizacije pa to nije nesto neobično. Fascinantno je da takav maltene nekrofilski kult mrtvih postoji na 240 km od Beograda,u okolini Negotina,u srcu Evrope. Razmislite zasto mi kazemo Bliski istok za Levant,Liban,Jordan..a zapadnjaci kazu za njih Srednji istok.Pa sta je onda njima Bliski istok? Pa mi smo bliski Istok,mi nemamo veze sa Evropom. Sahrane i groblja su vam najbolji indikator,lakmus test civilizovanosti jedne nacije. Sto se na nemackim ili americkim sahranama ne jede na grobu,sto tamo ne vade leseve i prave crne svadbe?

miki

pre 2 godine

“Ja znam neke fakultetlije koji su išli kod hodže.A znam isto tako visoko obrazovane koji veruju kad ti ciganka odbroji da nestaju bradavice.Ludilu i ljudskoj gluposti nema kraja, tako da je ovo sa antivakserima samo manji pokazatelj stanja duha i intelekta savremenog čoveka.”


To sto je neko zavrsio fakultet ne znaci apsolutno nista. Upises drzavni faks -turizmologiju recimo.90% ispita polazes iz malenih skriptica. Ti stices takvu diplomu lagano i sa IQ koji je ispod proseka a sta tek reci za sadrzaj predavanja. Nece tebi profesori na faksu objasnjavati zasto je odlazak kod gatare budalastina. To znas i bez faksa, ili ne znas.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.
(Amos Dundee, 29. novembar 2021 09:13)

Ja znam neke fakultetlije koji su išli kod hodže.A znam isto tako visoko obrazovane koji veruju kad ti ciganka odbroji da nestaju bradavice.Ludilu i ljudskoj gluposti nema kraja, tako da je ovo sa antivakserima samo manji pokazatelj stanja duha i intelekta savremenog čoveka.

Player

pre 2 godine

Stvar je u tome sto ljudi iz gradova, pogotovo ovih vecih i u 21. veku ne razumeju zivot van istih. Za njih je svaki obicaj bizaran, bez obzira sto se upraznjava 2000 ili vise godina. Sve sto nije mainstream za njih je bizarno i primitivno.

istina iz groba

pre 2 godine

... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
Reziel

Hriscanski vernici jesu, ali "trgovci grehom" nisu.

NeoM7

pre 2 godine

Moja žena je Vlajna i baš sam je pitao za taj običaj. Rekla mi je da nikada nije čula niti videla da se to praktikovalo u njenom kraju. Kao sto neko reče, to je izumrlo odavno.

ranko

pre 2 godine

“Moja žena je Vlajna i baš sam je pitao za taj običaj. Rekla mi je da nikada nije čula niti videla da se to praktikovalo u njenom kraju. Kao sto neko reče, to je izumrlo odavno.”


Kako je izumrlo kad imas snimak toga. Pre pola veka nije odavno.

miki

pre 2 godine

“Sto se ne setaju i ne snimaju sad ?”


Nema racuna. Zbig cega bi isli svake godine na mesec i trosili milione dolara sem ako nece tamo vaditi rudu zlata ili nesto slicno. Bili su nekoliko puta. Po tebi bi trebali da idu sveke nedelje da bi im verovao a nemas problem da verujes u stvari koje nikako ne mogu da se dokazu.

Kozar

pre 2 godine

Treba spomenuti da je novinar u ovom prilogu čuveni Milan Kovačević koji je pravio odlične putopisne emisije "Karavan" po Srbiji. Usput, i u drugim našim krajevima sprovodili su se u osnovi paganski običaji, na primer iznosili su se darovi mrtvima, košulje, marame, peškiri, a neki su se zadržali do danas kao što su daće, iznošenje hrane (pita, kolači). Danas su se daće preselile u kuće ili kafane, često sa bogatim posluženjem. Običaj opisan u filmu jeste čudan, i sadrži više simbolike nego bizarnosti. Primetićete da su ljudi ožalošćeni, muzika tužna, a cela atmosfera odiše tugom, i ne liči na poklonjenje nekim crnim silama. U svetu ima još čudnijih običaja vezanih za kult mrtvih, na pr. u nekom delu neke azijske zemlje pokojne pretke čuvaju u pećinama i iznose ih jednom godišnje i preoblače!

Bre!

pre 2 godine

Ne mogu verovati da su se ovakve stvari dešavale cca 500-700 km od Budimpešte i Beča.
Che

Nije strasno, ne, mozda ti samo nije poznato sto se sve desavalo u Becu i Budimpesti?
(jeza, 29. novembar 2021 09:09)

On misli da se u Becu samo Becka snicla desava. Nemoj sada da mu lomis film.

flccc

pre 2 godine

Kult mrtvih je jako prisutan kod Srba (zadušnice, donošenje hrane na grob..). Mi po tome nismo specifični, latinska Amerika ima još bizarnije običaje. Ali to su kao što sam naziv kaže, samo običaji. Nema potrebe praviti od toga dramu ili osuđivati nekoga

Max

pre 2 godine

Nista naspram bizarnosti na Historiju, Nac Geografiji i slicno…Samo to nisu nasi kanali, pa je automatski kul.
(nbg, 29. novembar 2021 09:36)
Na Historiju vec 10 i vise godina jedan isti lik prica svaki dan takve nebuloze i gluposti o vanzemaljcima, cesto demantujuci sam sebe u narednim epizodama i nikom nista, to je sto kazes kul.

-

pre 2 godine

Obicaj kao obicaj. U Indoneziji postoje provincije gde ljudi drze mrtve kod kuce, ili imaju obliznje "groblje" gde jednostavno mrtve ostavljaju da stoje na planinskoj litici, posecuju ih, preoblace, sede i obeduju pored njih.
U Latinskoj Americi imaju svoj "Dan mrtvih", i kao sto neko rece, vade preminule iz grobova, preoblace i vracaju nazad. Mislim da ih na Andima cak i balsamuju.
Indijci svoje spaljuju. Australijski Aboridzini, kada sahrane pokojnika spaljuju i svu njegovu odecu i njegovo ime se vise ne spominje.
Jenostavno, ima milion obicaja u svetu, ovo je samo jedan od njih, i nije toliko ni bizaran kada se malo bolje pogleda.
Svaki narod/kultura imaju neki svoj nacin da se oproste/oplakuju svoje preminule bliznje.
Ovo je jedna zanimljiva prica sa nasih prostora, i ne treba je se stideti niti blatiti.
Takodje, prilog napravljen profesionalno i sa aspekta bogatstva narodnih obicaja, da je srece da su danasnji novinari ovakvi.

Eto

pre 2 godine

@gogi

Lapot je običaj vezan za torlake (Zaječar pa južnije), a ne vlahe. Katabaza je glupost koju su ubacili u seriju, ništa tako ne postoji kod vlaha

statuskan

pre 2 godine

Kako su se dobre TV emisije radile tada... meni je ovo fantasticno!
(Ivan, 29. novembar 2021 09:24)

Bivša država je bila državetina u poređenju sa ovom prćijom koju imamo sada.Bilo je pozitivnih selekcija u svim sferama društva. Da bi neko radio kao novinar na državnoj televiziji morao je zaista svojim radom i intelektom to i da zasluži. Pa pogledajte samo tu dikciju i smirenost ovog novinara. Danas polovina voditelja ne zna slovo r pravilno da izgovori.

veverica

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
(Reziel, 29. novembar 2021 08:09)

99% hriscanskih obicaja, ukljucujucu uskrs, bozic i slavu su samo usminkani paganski obicaji. cak se i vreme slavlja tih dogadjaja poklapa sa paganskim, tj. nasledjen je od paganskih.

ja sam vernik (verujem u boga), postujem i instituciju crkve, ali smatram da je arogancija novohriscana (to su ovi sto su ponovo izmislili i rekonstruisali pravosljavlje u poslednjih 30tak godina, jer nacin na koji se pravoslavlje upraznjava 2000tih nema nista slicno sa onim sto je bilo npr 1930tih ili posle drugog svetskog rata) je zaprepascujuca. ta vrsta nadmenosti, nabedjenosti, osecaja moralne superiornosti i dozivljaja eksluzivnog prava na uzvisenost i spasenje je sve samo ne hriscanska.
to se vidi i iz tvog komentara i broja pluseva.

veverica

pre 2 godine

Pre desetak godina sam na slavi kod prijatelja pričao sa jednim prilično obrazovanim sveštenikom. Neki razgovor se tu poveo o slavama, starim običajima kod srba i vlaškoj "magiji". Kaže on
"Ma to u šta oni dole veruju, šta oni rade i kako upražnjavaju veru, pa to bre... mi (hrišćani), mi smo za njih mala deca, oni, oni su naučna fantastika".
(Reziel, 29. novembar 2021 08:09)

99% hriscanskih obicaja, ukljucujucu uskrs, bozic i slavu su samo usminkani paganski obicaji. cak se i vreme slavlja tih dogadjaja poklapa sa paganskim, tj. nasledjen je od paganskih.

ja sam vernik (verujem u boga), postujem i instituciju crkve, ali smatram da je arogancija novohriscana (to su ovi sto su ponovo izmislili i rekonstruisali pravosljavlje u poslednjih 30tak godina, jer nacin na koji se pravoslavlje upraznjava 2000tih nema nista slicno sa onim sto je bilo npr 1930tih ili posle drugog svetskog rata) je zaprepascujuca. ta vrsta nadmenosti, nabedjenosti, osecaja moralne superiornosti i dozivljaja eksluzivnog prava na uzvisenost i spasenje je sve samo ne hriscanska.
to se vidi i iz tvog komentara i broja pluseva.

para na vidiku

pre 2 godine

Nemam ništa protiv vlaških običaja ali kad vidim velike srbende kako idu kod hodže po "uslugu", dođe mi da poludim. Licemjerstvo nema granica.
(Amos Dundee, 29. novembar 2021 09:13)

nije ni cudo, kad su "srpski samani" otisli u politiku

gogi

pre 2 godine

“prezivaju se na ić”


Prezime na IĆ ne dokazuje da si Srbin. Najmanje 1/3 Srba nema takvo prezime. Ima i drugih naroda oko nas koji jesu na ić pa nisu Srbi.

Komša

pre 2 godine

@veverica

Naravno.
Sve je samo prepakovano i običaji su nastavili da žive.

Okrećeš česnicu - pomažes "mladom suncu" da se pokrene...Palis Badnjak - takodje.
Post od 7 dana pre praznika je takodje postojao,takav preuzet a u 12.veku produzen na 40 (sa mogucom postedom za decu i bolesne).
Seno po podu - trpeza za pretke...odatle i orasi (Moranina vocka) ...jelo se na podu za Badnje veče ...mozemo u nedogled.
Kontinuitet jedne kulture u kojoj dominira kult predaka se moze prepoznati u obicajima kroz sve faze trajanja - izmene su kozmetičke ,simbolika je bitna...

@ ovi što pominju da smo u "losem drustvu" sa Afrikom i Juznom Amerikom verovatno misle da je Noc vestica simpatičan praznik,decija zabava ...a u sustini su to zadušnice...
Dakle - u društvu smo čitavog čovečanstva jer smo svi zajedno naslednici nekih ljudi pre nas...

Obicaje je dobro da čuvamo i da se trudimo da ih razumemo.

A za verske fanatike ste u pravu - ovi sto idu okolo i opominju da se ne jede na sahranama i prekoravaju ljude da ne veruju kako treba .Glume versku policiju.

Ono,kad komunjara otktije Boga pa ga zamišlja kao druga Staljina.

realno

pre 2 godine

Vlasi su pravoslavni Srbi. Imaju slavu kao i svaki Srbin, prezivaju se na ić, SPC njihova crkva kao i svakog drugog Srbina i ginuli su u svim ratovima za srbiju. Za vreme Turaka prebegli su preko Dunava i tamo ostali vekovima. Zadržali su Rumunski jezik ali se nisu asimilirali I mesali sa Rumunima. Nikada nisu bili porobljeni od Turaka, bili su u vlaškoj i borili protiv Turaka i njihovih vazala. Čak je i čuveni kraljević Marko poginuo na Rovinama na turskoj strani, u borbi protiv vlaha....
(otorinolaringolog, 29. novembar 2021 11:28) # Link komentara

nisu. tako to u srbiji inače ide. neki kvazi naučnik nešto bubne na tv i onda svi to ponavljaju jer im paše to čuti. ali nauka je jedno a laprdanje drugo.

evo čak i na srpskoj wikipediji:

Vlasi je naziv koji se najčešće koristi za romanizovane stanovnike Balkana, odnosno govornike istočnoromanskih jezika.
Glavne grupe Vlaha su Dakorumuni (Rumuni, Moldavci), Vlasi Srbije, Aromuni, Meglenski Vlasi i Istarski Vlasi. Vlasi su potomci romanizovanih balkanskih starosedelaca (Ilira, Tračana, Dačana) i rimskih kolonista.
Vlasi su uglavnom pravoslavne veroispovesti.

Standardi

pre 2 godine

@Ajde bre, šta se primate. Vlasi su baš kul”

Naravno kad si ti vlaški zetko, branis svoje. Vlasi su se asimilovali mnogo vise nego Madjari u Vojvodini sto govori da cim si drugaciji, nemas nikakve sanse da sacuvas svoje, ovde se to ne tolerise. Nego reci da li su ti pricali o lapotu i katabazi?
(gogi, 29. novembar 2021 10:24)
Decko ja sam Vlah i mogu ti reci sledece:
1.Nismo se asimilirali nego integrisali
2.Nasi obicaji, jezik i kultura jesu drugaciji, ali to ne znaci da nismo tolerisani od strane Srba u ovom kraju ili drzave Srbije.
3.Katabaza nije svojstvena nasim obicajima i ne postoji kod nas.
4.Lapota je srpska tradicija koja potice iz ruralno-brdskih krajeva, rasprostranjena je, verujem bila od Dinara do Stare planine.
5.Mogu ti reci da smo gostoljubiviji od vecine ,,tolerantnih" Vojvodjana ( citaj lokalpatriota, gde ste Srbijanci, i mi pricamo maternji pred Srbima itd) kao i od Sumadinaca ( citaj ko nije odavde nije pravi Srbin i on je otkinuo jabuku iz mog vocnjaka sada cu da ga odrobijam )
6.Za razliku od Srba, svi smo vernici SPC, Vas ima i muslimana i katolika.
7.Svi smo patriote Srbije, nemamo rezervnu drzavu, za razliku od Srba iz Bosne ili Crne Gore, sa Vlasima i Rumunima u okruzenju nemamo politickih i drugih veza.
8.Nismo imali politicare na republickom nivou koji su ukrali pare, zapoceli ratove ili ubijali sopstveni rod.
9. Za razliku od Vasih tajkuna i politicara mi unosimo novac u nasu drzavu.Pare trosimo ovde.
10. 90% procenata Vlaha se izjasnjavaju kao Srbi, ali na istoku zemlje smo vecina. Mozemo u procenat da se nabrojimo, bez obzira na izjasnjavanje, i to na osnovu jezika i porekla.Zna se koja su vlaska a koja su srpska sela,dovoljno je da se saberu svi stanovnici vlaskih naselja pa da se zna tacnijinpodatak, dalje nas jezik ima latinsku osnovu, ne slovensku, tako da kod nas nema ja pricam srpski i pa sam Srbin, a ja crnogorski pa sam crnogorac, ili bosnjak.
11.Najbitnije, mi smo tu, medju Vama, pricamo isti jezik kao i Vi, slavimo iste slave, molimo se istom bogu i ako se ne otkrijemo, ne mozete nas provaliti( osim starijih ljudi, neki stvarni pricaju katastrofalno srpski, nesto kao Bogoljub Karic).
Narok houmulje

dawe

pre 2 godine

Za sve koji se zgražavaju i porede sa zaostalim plemenima Azije i Afrike: svoje mrtve iskopavaju i u Italiji, u Napulju ili okolini, ako se ne varam. Tlo je vulkanskog porekla i tela budu prosto mumificirana. Davno sam to gledao na TV-u.

Ne bi me čudilo da slični običaji postoje i u ostatku zapadnog, civilizovanog sveta.

Što se tiče putopisnih emisija Milana Kovalevića (Karavan), neko je napisao da je snimao po Srbiji. Mala ispravka: emisije su rađene po celoj ondašnjoj Jugoslaviji.