- Komentari -

Istina o "crnoj svadbi", najmorbidnijem običaju kod Vlaha

Kult mrtvih jedan je od centralnih kultova kod Vlaha. Zato i ne čudi veliki broj običaja kod ovog naroda koji se vezuju za smrt i sahranjivanje pokojnika. Jedan od tih običaja je "crna svadba".

Izvor: Istorijski zabavnik
Pošaljite komentar
 1. a moj otac, kao stari Vlah, bio je najefikasniji i najcenjeniji inženjer svoje struke u SFRJ, izgradio sve ono što nove generacije ne umeju ni da sruše, i takvi kao on u svetu su danas plaćeni po 1500 USD na sat - kada su zarade akcionara ugrožene
  (paušalni Vla', 18. novembar 2021 20:24)

  Ja zivim u srpsko-vlasko-ciganskom Pozarevcu i do sada, a u dobrim sam godinama, jos nisam upoznao Vlaha intelektualca. One koje znam rade uglavnom kao zeleznicari, obicni radnici u klanici, kombinatu za preradu voca i povrca, secerani (dok je Pozarevac jos sve to imao) i to je to. Mozda ima i intelektualaca, ali kako covek da zna kad se Vlasi uvek predstavljaju kao Srbi i uglavnom akcentfraj govore srpski. Jos nisam sreo Vlaha koji se predstavlja kao Vlah.
  (Pozarevljanin, 19. novembar 2021 12:05)

  # Link komentara

 2. @Vla
  Dodji, obidji malo groblja u opstini Petrovac na Mlavi, ima nas odprilike pola-pola. Videces da je kupovina namestaja obicaj Srba, istvari. Pored glavnog puta imas cisto srpsko groblje koje je pretvoreno u grad, izgradjene kuce iznad grobova.Interesantno je da, kad novinari krenu u potrazi za nekom ekskluzivom u vezi Vlaha, obavezno slikaju to groblje i predstavljaju ga kao Vlasko. Dali slucajno ili namerno jer na vlaskim grobljima ne nalaze nista interesantno, ne znam ali, obavezno, sa podsmehom, to groblje je u prvom planu po takvim tekstovima..u ovom kraju Srbi prednjace sa, svakakvim, obicajima ali to je 'normalno' nego, daj da se satanizuje neko drugi..
  (g, 18. novembar 2021 11:49)

  Ti Srbi tamo (generalno u istocnoj Srbiji), mesavina su Srba, vlaha i cigana. Zato je taj narod tamo takav kakav jeste (ne bih u detalje) i mnogo se razlikuje od naroda u recimo zapadnoj Srbiji u kojoj uglavnom etnicki cisti Srbi zive.
  (Etnolog, 19. novembar 2021 11:57)

  # Link komentara

 3. "Vlasi su cestit narod"? Ti mora da si i sam Vlah cim tako pausalno tvrdis da su Vlasi cestit narod. Imam komsije vlahe koji nimalo cestiti nisu. U toj kuci svi se bave magijom, tj. vradzbinama, zbog cega ih svi u komsiluku obilaze u sirokom luku. Teska su primitiva, vrlo niskog obrazovanja, podmukli i misle da su lukavi, ali nisu... lako ih je procitati.
  (Bukumentija etnija u Srbiji, 18. novembar 2021 07:21)

  a moj otac, kao stari Vlah, bio je najefikasniji i najcenjeniji inženjer svoje struke u SFRJ, izgradio sve ono što nove generacije ne umeju ni da sruše, i takvi kao on u svetu su danas plaćeni po 1500 USD na sat - kada su zarade akcionara ugrožene
  (paušalni Vla', 18. novembar 2021 20:24)

  # Link komentara

 4. U istočnoj srbiji se dobro zna da je vlajna vec sa 13 godina seksualno aktivna.A.u braku nisu verni. Magijom se bave i opsednuti su time.
  I njihovi rituali sa pokojnicima su zaista jako cudni.
  Na primer pokojnicima opreme grobnicu kao sobu,sa foteljom,tv... I cudne se pojave javljaju nakon smrti vlaha. Jako cudan narod zaista.
  (goran, 17. novembar 2021 22:49)

  Vita vlah sa Deli Jovana tvrdi da smo mi Srbi vrlo čudni, da želimo da se švalerišemo a da nam žene budu verne...a sa kime bi se onda švalerisali ?
  Pored toga Srbi više veruju u magiju od Vlaha, eto, od 1987 poverovali su u magiju da će svi živeti u jednoj državi, pevali su i radovali se budućim vatrenim okršajima na seansama zvanim "mitinzi istine", i pobegli u podzemlje na prvi pucanj ostavivši napaljene pripadnike svog naroda izvan Srbije da se bore sami.

  Ubeđen sam da su Vlasi pametniji od Srba, pored toga što su čudni i neverni
  (sad se narod pita ko će nama da zameni Tita, npr. klempavi Požarevljanin, 18. novembar 2021 20:21)

  # Link komentara

 5. U nasem kraju srbijance oduvek zovemo VLASI. Eto odgovora ko su srbi. Srbi su vlasi samo su uzeli drugo ime u nekom momentu proslosti.
  (soul, 18. novembar 2021 08:21)

  Vlasi su pogrdna reč koju su Turci upotrebljavali za sve HRIŠĆANE koji su živeli na teritoriji srednjevekovnog otomanskog carstva. Odatle potiče ta reč. U tvom kraju je prisvojena ta reč za "Srbijance" jer verovatno postoji vekovna mržnja prema svemu što je srpsko...
  (no, 18. novembar 2021 10:11)

  Vlasi su termin koji su Sloveni koristili da označe starosjedioce koje su zatekli na Balkanu. Turci su to samo preuzeli. Sama riječ je indoevropskog porijekla i znači "stranci". Vjeruje se i da je Vels tako dobio ime.
  A kulturni običaji su na Balkanu samo još jedan u nizu povoda za međusobnu pljuvačinu. Ja sam crnogorsko-slovenačka kombinacija, pokojna baka iz Šumadije, od rane mladosti u Njemačkoj, u gradu u kome živi nekoliko desetina nacija. Uvjek sam to doživljavao kao svoje bogatstvo, svu tu raznolikost svog porijekla.
  (Markos, 18. novembar 2021 16:11)

  # Link komentara

 6. Čisto da objasnimo za one koji ne znaju. Strndžarenje je bio običaj koji je imao za cilj da kontroliše seksualnu energiju mladih i da ih pripremi za sklapanje braka i osnivanje porodice. Sastojao se od ljubljenja i maženja ali samo od struka na gore. Parovi su kontrolisali jedni druge, ali često i članovi porodice ili sela. Na običaj se gledalo blagonaklono od starijih članova zajednice jer se sve dešavalo u kontrolisanim uslovima. Momci su birali devojke za strndžarenje i one koje su najviše birane imale su najveći ugled. To je značilo da su poželjne i da će se dobro udati. Običaj počinje da zamire posle Drugog svetskog rata sa drugačijim shvatanjima seksa i slobodnijim ponašanjem omladine. Dešavalo se, iako jako retko da neka devojka zatrudni tokom strndžarenja. To je bila velika sramota za porodicu i obično su takve devojke ostale neudate. Sećam se da smo mi sa istorije često sa kolegama sa etnologije upoređivali promene društvenih običaja sa istorijskim dešavanjima. Odnosno vezu istorije i verovanja kod naših naroda.
  (Millennium, 18. novembar 2021 08:57) 

  Seksualno vaspitanje.
  (Komša, 18. novembar 2021 14:56)

  # Link komentara

 7. Kako se moze reci da su Vlasi Srbi, kada Vlasi imaju svoj Vlaski jezik. Naravno da mnogi znaju i Srpski, ali im je Vlaski primarni jezik i mnogo ga i koriste izmedju sebe u inostranstvu. Mnogi od njih se izjasnjavaju kao Srbi, ali ih ima koji tvrde da su Vlasi, ali ih ima koji kazu da su Rumunski cigani.
  (Dorotej, 18. novembar 2021 12:33)

  # Link komentara

 8. Ja sam Vlah iz istočne Srbije i za ovu glupost prvi put čujem...više puta ponovljena laž postaje istina!!!
  (Mrphaia, 17. novembar 2021 20:17)

  Ijao kako se neko pravi naivan. U Pozarevcu, u kome sve "vrvi" od Vlaha i Cigana (blizu je Rumunija) svi su culi za "crnu svadbu", samo eto ti nisi.
  (lennox, 18. novembar 2021 06:54)
  E moj šovinista...Vlasi i Rumuni su dva različita pojma, a "Cigani" tek nemaju veze sa Vlasima...Vlasi su manjina koja najvise postuje i voli drzavu Srbiju i smatra je svojom domovinom! Vlasi nikada nisu trazili nekakvu drzavu ili otcepljenje!
  Ali ti i tebi sličnama imate stereotipe koji se ne mogu ispraviti i rekao bih ti jos neke stvari ali mi ne bi objavili komentar. Sto se tice "Crne svadbe" i tog "Strndzanja"...sta reci?! Nekome je zbog popularnosti interesantno da ocrni Vlahe, pa pise i priča takve gluposti. Jeste kod Vlaha izrazen kult mrtvih ali to nema veze sa crnom svadbom...Vlasi imaju mnogo lepih običaja,ali su vama interesantni samo neki iznžnisljeni...I da,procitah ovde i da se Vlajne ne udavaju nevine,da su sexualno aktivne sa 13 godina...Boze Gospode...sta drugo reci. Zivi vi nama bili i ostavite nas Vlahe sa "nasim" običajima na miru...
  (Mrphaia, 18. novembar 2021 12:14)

  # Link komentara

 9. Za one koji se pitaju, višegodišnjim genetskim istraživanjima Srba je potvrđeno: 50% tipičnih slovenskih gena, 35% gena starosedelaca Balkana (neki tvrde da su to isto slovenski geni samo druge grupe), 10% gena germanskog porekla, 5% keltskih. Istraživanja se svake godine dopunjavaju sa novim podacima, ali su cifre odavno ustaljene. Bitno je istaći da nema turskih gena, ali su to pokazala i istraživanja u Bosni i Hercegovini, Sandžaku (Rasu) i Crnoj Gori. Očigledno je da je nekoliko hiljada porodica turkijskog porekla, aga i begova, odavno napustilo ove prostore (posle Prvog svetskog rata, kada je i formalno ukinut feudalizam) i otišlo sa otpremninom u Tursku.
  (T. bio bolji, 18. novembar 2021 12:00)

  # Link komentara

 10. @Vla
  Dodji, obidji malo groblja u opstini Petrovac na Mlavi, ima nas odprilike pola-pola. Videces da je kupovina namestaja obicaj Srba, istvari. Pored glavnog puta imas cisto srpsko groblje koje je pretvoreno u grad, izgradjene kuce iznad grobova.Interesantno je da, kad novinari krenu u potrazi za nekom ekskluzivom u vezi Vlaha, obavezno slikaju to groblje i predstavljaju ga kao Vlasko. Dali slucajno ili namerno jer na vlaskim grobljima ne nalaze nista interesantno, ne znam ali, obavezno, sa podsmehom, to groblje je u prvom planu po takvim tekstovima..u ovom kraju Srbi prednjace sa, svakakvim, obicajima ali to je 'normalno' nego, daj da se satanizuje neko drugi..
  (g, 18. novembar 2021 11:49)

  # Link komentara

 11. Odrastao sam u vlaškom selu i govorim vlaški kao i srpski koji su mi maternji jezici koje sam odjednom znao. Selo ima školu i crkvu, naravno pravislavnu i u selu svaka kuća slavi slavu ali od odvajkada, bez obzira na zabrane u vreme komunizma. Tome se pridavao poseban značaj i tradicija nikad nije prekidana. Moje selo je u tehnološkom, ekonomskom, obrazovnom, kulturološkom itd. smislu daleko ispred mnogih nevlaških sela. Ovo selo od oko 200 kuća je dalo dva doktora nauka i nekoliko inženjera i lekara.

  Serije kao što su „Pevačica” i “Crna svadba” su gladaocima prilično negativno predstavile vlaški živalj. Vlasi su predstavljeni kao perverzni pagani koji gaje nekakve okultne običaje što je notorna glupost. To eto dovodi do površnih i uglavnom negativnih komentara. Klasična reakcija koja proizilazi iz nepoznavanja činjenica i pravog stanja.

  Za običaje crna svadba i strndžarenje čujem prvi put a nije da se ne zanimam za sopstvene običaje i kulturu. Za lapot sam čuo preko kletvi od baba “batuće pinja” ali je to (ako je) bio veoma raspostranjen način eutanzije kod mnogih naroda ne samo na balkanu. Od običaja koji su specifični za vlahe bih izdvojio koljendu, običaj kada deca ali i stariji posećuju kuće na badnje veče i pevaju pesme za blagostanje domaćina. Još bih izdvojio vlašku muziku koja je veoma specifična i prepoznatljiva a meni lično naravno veoma lepa.

  Suština ovog komentara je da doprem do bar nekoliko čitalaca i navedem ih da razmisle da li je prikladno da se komentariše bilo šta što se nedovoljno poznaje.
  (karlos de la serbia, 18. novembar 2021 11:09)

  # Link komentara

 12. e, al hit su mi ovi sto se predstavljaju kao vlasi i tvrde da to nisu obicaji kod njih. Ajde ne lazite. I crna svadba postoji, doduse ne tako cesto, i kupovina namestaja i celih soba za umrle, i vracare, i igranje kola na pomanama (dacama), i obelezavanje godisnjica do 7 godina nakon smrti, i ulazenje u ozbiljne dugove i kredite da bi se sve to ispostovalo i jos mnogo toga.

  A za ove sto se pitaju sta je strndzanje, to je svojevrsni svingeraj, kada se okupe seljani i ko sta dohvati. Postojalo je, pretpostavljam da se vise ne upraznjava.
  (vla, 18. novembar 2021 10:57)

  # Link komentara

 13. Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)
  Dobra retrospektiva. Al si pokupio tonu minusa lol. Inace delim misljenje. Evo npr Srbi u Bosni su cesto plavi takodje i muskimani. U Srbiji crnomaniasti kao indijci ili Perzijanci. Evo kod nas se jedna devojka usala za Indijca jer i ona i roditeji totalno izgledaju kao Indusi. Elem mi Srbi smo mox i to ti je. Samo se srbijanci udaraju u grudi kako smo mi srbi puritianski i nebeski narod. Yeah right.
  (achtwn, 18. novembar 2021 05:02)

  Nije ni čudo što ste toliko ratovali i ubijali se po Bosni... Kad takav stav imate prema sopstvenom narodu, kako tek razmišljate o drugima ...
  (jezivo, 18. novembar 2021 10:44)

  # Link komentara

 14. Vlah je termin koji je nekoliko puta menjao značenje. Isprva je označavao romansko stanvništvo na Balkanu, u srednjovekovnoj Srbiji se tako zvao društveni stalež stočara od koji je porez naplaćivan u stočnim proizvodima. Tokom najranijeg perioda turske vlasti vlah je takođe fiskalna kategorija. Od njih se porez naplaćivao u stoci. Pošto su hrišćani bežali u planine od nasilja muslimana i tamo se bavili stočarstvom, vlah je postao pogrdni naziv za hrišćanina nadenut od strane muslimana. U Bosni postoji i pogrdni naziv balija za muslimane koji takođe znači isto što i vlah, to jest stočar. I konačno, vlah je na teritorijama koje su danas u Hrvatskoj značio izbjeglicu sa teritorije pod turskom vlašću. Kako su to uglavnom bili Srbi vlah je postao sinonim za Srbe. Sva ova zavrzlama oko značenja pojma vlah je stvorila konfuziju u glavama nekih idiota, naročito onih neobrazovanih i poluobrazovanih.

  Inače, Vuk Karadžić ovako piše o samoizjašnjavanju u njegovo doba: "Samo prva tri miliona zovu se Srbi ili Srblji, a ostali ovoga imena neće da prime, nego oni zakona turskoga misle da su pravi Turci, i tako se zovu, premda ni od stotine jedan ne zna turski; a oni zakona rimskoga sami sebe ili zovu po mjestima u kojima žive npr. Slavonci, Bosanci (ili Bošnjaci), Dalmatinci, Dubrovčani itd., ili, kao što osobito čine književnici, starinskijem ali bog zna čijim imenom."

  Dakle muslimani se se izjašnjavali kao Turci, katolici regionalno, a pravoslavci kao Srbi.
  (edukacija, 18. novembar 2021 10:41)

  # Link komentara

 15. @Хаос - Ah, da, bravo, objasni nam brate Bogumile! Ne mešaj se ti u ove rabote, nije da ne znaš, sve ti odlično znaš ali, onako, izvrćeš tek da nas, kao, malo ložiš.Ne brini ti za Srbe, znaju ko su, imaju dobar, drevni pedigre, već veži konja gde ti gazda kaže, k'o i dosad, a te kvazi-priče pričaj svojoj deci pred spavanje, kao i dosad.
  (Naki, 18. novembar 2021 10:36)

  # Link komentara

 16. Vecina srba su u stvari Vlahi.
  (Orti, 18. novembar 2021 01:33)


  A ti Orti nauči malo bolje srpski pre nego što dodješ na srpski portal da lečiš svoje komplekse. Ipak je to jezik zemlje u kojoj živiš. Sramota je ...
  (budi-bog-s-nama, 18. novembar 2021 10:27)

  # Link komentara

 17. Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)
  Dobra retrospektiva. Al si pokupio tonu minusa lol. Inace delim misljenje. Evo npr Srbi u Bosni su cesto plavi takodje i muskimani. U Srbiji crnomaniasti kao indijci ili Perzijanci. Evo kod nas se jedna devojka usala za Indijca jer i ona i roditeji totalno izgledaju kao Indusi. Elem mi Srbi smo mox i to ti je. Samo se srbijanci udaraju u grudi kako smo mi srbi puritianski i nebeski narod. Yeah right.
  (achtwn, 18. novembar 2021 05:02)

  Slažem se s tobom u jednom: postoji razlika medju Srbijancima i Bosancima, a razlika je u tome što medju Srbijancima nećeš naći toliku količinu kompleksa više vrednosti, simpatijama prema neonacizmu, idejama o višoj (Bosansko Hercegovačkoj) rasi i sl. Srdačan pozdrav od Srbijanaca
  (cringe, 18. novembar 2021 10:19)

  # Link komentara

 18. (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Vrlo lepa, verovatno i tacna analiza. Srbi su se odavno izmesali sa Turcima, Rumunima (vlasima), Bugarima, Romima, Madjarima... Svi oni tvrde da su Srbi i svakako su Srbi, ali samo na papiru, u pasosu, po krvi su "svasta nesto."
  (Necista krv, 18. novembar 2021 07:08)

  U današnjoj Evropi su svi narodi izmešani i to je potpuno normalno i očekivano kada toliko puno naroda živi na relativno maloj teritoriji... Čak i čistokrvni kompleksaši kao što si ti :)
  (pa?, 18. novembar 2021 10:15)

  # Link komentara

 19. Ako vam je Crna Svadba čudna, šta je onda Otkopavanje taj običaj kod Vlaha je trajao do 20-tih godina prošlog veka kada je zabranjen u Srbiji.
  Po tom običaju Vlasi 40 dana nakon smrti pokojnika u ranu zoru kada sunce izlazi, otkopavaju pokojnika uspravljaju sanduk skidaju poklopac, brišu lice pokojnika i puštaju da ga sunce ogreje zadnji put.
  Vlasi imaju svoje običaje kao i mnogi narodi u svetu i ma kako nama bili čudni nisu jedini koji imaju kult mrtvih.
  (Edgar, 18. novembar 2021 10:14)

  # Link komentara

 20. To se desilo i u Gradišci RS pre koju godinu, daleko od Vlaha. Seljačka patetika nema granica.
  (Amos Dundee, 18. novembar 2021 10:11)

  # Link komentara

 21. U nasem kraju srbijance oduvek zovemo VLASI. Eto odgovora ko su srbi. Srbi su vlasi samo su uzeli drugo ime u nekom momentu proslosti.
  (soul, 18. novembar 2021 08:21)

  Vlasi su pogrdna reč koju su Turci upotrebljavali za sve HRIŠĆANE koji su živeli na teritoriji srednjevekovnog otomanskog carstva. Odatle potiče ta reč. U tvom kraju je prisvojena ta reč za "Srbijance" jer verovatno postoji vekovna mržnja prema svemu što je srpsko...
  (no, 18. novembar 2021 10:11)

  # Link komentara

 22. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Bitno da ti znaš sve što o poreklu Srba, a to što imaš krizu identiteta pa izmišljaš bajke, i prepravljaš istoriju da bi tebi i tebi sličnima bilo lakše to nema veze
  (cringe, 18. novembar 2021 09:55)

  # Link komentara

 23. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)


  Znamo, zato ćemo naći plemenske zajednice, krvne osvete, roditelje koji vole svoju decu samo ako su dečaci i slično ...
  (no, 18. novembar 2021 09:50)

  # Link komentara

 24. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)

  ... jer ste vi mnogo bolji?! Viša rasa pretpostavljam?
  (Kompleks više vrednosti, 18. novembar 2021 09:39)

  # Link komentara

 25. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)

  U CG nema crne svadbe ali ima virdzine.
  (Strahotni, 18. novembar 2021 09:23)

  # Link komentara

 26. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Nisi pomenuo keltski gen koji ke dominantan
  (Armada, 18. novembar 2021 09:19)

  # Link komentara

 27. Kakvi morbidni ludaci.
  (Vuk, 18. novembar 2021 09:16)

  # Link komentara

 28. @Xаос

  Ko ti trese kavez?
  (Lelemudan, 18. novembar 2021 09:13)

  # Link komentara

 29. odgovorno tvrdima da ovo nema veze sa mozgom
  zvezdanaprasina

  naravno da nema, to nesto zvano mozak i nije bas pouzdana adresa;)
  (duhovi & co., 18. novembar 2021 09:09)

  # Link komentara

 30. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)

  Tamo ima samo virdžina, ništa strašno ee..
  (Aleks, 18. novembar 2021 09:07)

  # Link komentara

 31. A reci mi jeli ”Strndzanje” stvarno istina ili je izmisljeno? Nikad nisam sreo nekog Vlaha da ga pitam.
  (Kiki, 17. novembar 2021 21:36)

  Nije izmišljeno, ali je običaj nestao odavno. Ono što je izmišljeno i čista glupost nastala iz predrasuda je običaj orgijanja po pećinima i pod maskama kako se ne bi znalo ko je sa kime i ako dođe do incesta. Nikada tako nešto nije zabeleženo i dodatno je podgrejano nekim idiotskim filmom za koji su mnogi mislili da je dokumentarac.
  (Millennium, 18. novembar 2021 09:01)

  # Link komentara

 32. ja sam vlajna, rodjena i odrasla ovde u istocnoj srbiji i mnogo mi je zao sto se o nama pise samo kao o cudacima sa bolesnim obicajima ili one gluposti o crnoj magiji. cuj magija, jel moguce?
  kad kazem ljudima ds sam vlajna, bukvalno se uplase od mene.
  molim vas prestanite da nas ocrnjujete, svi ti obicaji su mozda bili nekad davno negde, pitaj boga ko je to radio, ja nisam ni znala za to niti za te strndzaje, jos veca glupost.
  mi smo obican narod, kao i svi drugi po srbiji, pisite malo o nasem stvarnom zivotu, ostavite se ovih gluposti, molim vas.
  (nano, 18. novembar 2021 09:01)

  # Link komentara

 33. Ne verujem u Vlasku magiju. Mada sam, kao i svi ovde u Ng krajini par puta posumnjao da mi neko nesto smešta.
  Puno pozdrava
  Vlai Ng

  vera i sumnja idu ruku pod ruku. sto se tice ovog rituala nema u tome ama nista lose,
  ali svako to za sebe najbolje zna - puno pozdrava i tebi
  (duhovi & co., 18. novembar 2021 09:00)

  # Link komentara

 34. Vlasi su generalno veoma primitivan i zatucan narod...
  (ccc, 18. novembar 2021 08:57)

  # Link komentara

 35. Čisto da objasnimo za one koji ne znaju. Strndžarenje je bio običaj koji je imao za cilj da kontroliše seksualnu energiju mladih i da ih pripremi za sklapanje braka i osnivanje porodice. Sastojao se od ljubljenja i maženja ali samo od struka na gore. Parovi su kontrolisali jedni druge, ali često i članovi porodice ili sela. Na običaj se gledalo blagonaklono od starijih članova zajednice jer se sve dešavalo u kontrolisanim uslovima. Momci su birali devojke za strndžarenje i one koje su najviše birane imale su najveći ugled. To je značilo da su poželjne i da će se dobro udati. Običaj počinje da zamire posle Drugog svetskog rata sa drugačijim shvatanjima seksa i slobodnijim ponašanjem omladine. Dešavalo se, iako jako retko da neka devojka zatrudni tokom strndžarenja. To je bila velika sramota za porodicu i obično su takve devojke ostale neudate. Sećam se da smo mi sa istorije često sa kolegama sa etnologije upoređivali promene društvenih običaja sa istorijskim dešavanjima. Odnosno vezu istorije i verovanja kod naših naroda.
  (Millennium, 18. novembar 2021 08:57)

  # Link komentara

 36. u japanu postoji sex fetish tzv. skidanje (ručkanje) jarčevine... muskarac onanise redovno mesec dana i ne pere ga... posle kad ga zasuce bude dosta jarcevine...
  (mandingožoel, 18. novembar 2021 08:51)

  # Link komentara

 37. Sto se tiče zmije ,mitskog pretka ,ona je ostala kao tradicija kada je "pokojnik" inet iz kuce.
  To je "korak napred" u razvoju tadašnjeg drustva i to vremenom prati novo mitolosko bice - zmija,zastitnik doma postaje "Zmej" ili Zmaj - zastitnik sela (sire zajednice.
  Zmaj ipak nije samo zmija vec je spoj vise zivotinja.
  Zato je Zmaj ,za razliku od zapadnog dela Zapadne civilizacije kod Slovena pozitivac u mitologiji.
  Kid nas su zato psi starih vitezova (borbeni) nazivani Zmajevima a junaci ,heroji su bili "zmajeviti" (posebni) pa imamo Brankovica (Zmaj ognjeni Vuk) i Zmaja od Nocaja,Zmaja od Avale...
  Kod Hrvata i Dlivenaca se takodje zadrzalo postovanje Zmaja...

  Naravoucenije - iz danasnje pozicije mnogo stvari iz proslosti izgledaju bizarne.
  A nisu - samo su primerene tim vremenima.
  A to ne znači da trrba toga da se stidimo,da pokusavamo "da zataškamo"...
  (Komša (nastavak), 18. novembar 2021 08:48)

  # Link komentara

 38. Vlasi veruju da se duse pokojnika vezuju za vodu, otuda u Istocnoj Srbiji imate improvizovane stolove pored reka i potoka na kojima se ostavlja hrana.
  (Nikola, 17. novembar 2021 21:03) 
  Sloveni su se takodje u jednom oeriodu sahrsnjivali u vodi.Ili bacan pepeo pokojnika u reke...
  Srbi su inače dosta predhrišcanskih običaja sačuvali.Vlasi su najekstremniji po tome jer je način života to uslovio (stočarsko stanovništvo koje je živelo izolovanije od sebara - ostatka populacije).
  Običaji su secanje na stara verovanja,staru organizaciju života i društveni razvoj.
  Prvo se domacin sahranjivao ispod ognjista (bizarno?) a mala deca ispod praga (zato se na prsg ne gazi) pa odatle mitski predak - zmija (svaka kuca ima zmiju).
  Onda je predak "iznet" iz kuce pa se kopala humka i cuvao se u njoj i spremao za sahranu.Kada ga spreme odnesu ga na mesto koje danas mozemo prepoznati po imenu (toponimu) kao sro su Palež ili nesto slično a u tu humku stave licne stvari pokojnika,posudje koje je korišceno i naprave GROMILU (nesto kao spomenik) na kojoj jedu žrtve paljenice (daća) i kasnije se okupljaju na dan upokoljenja (patastos). Te Gromile su kasnije postale stecaci a čak su (do dusanovog vremena) i hriscanski obredi bili uvod za pagansku sahranu (pa je morao da donosi zakon protiv toga - član 20.)
  Zanimljivost - Moruna je bila najveca u oblastoma oko Kladova.Morana je boginja smrti (izmedju ostalog).
  Gromile - profesor Djordje Jankovic
  i naravno,uvek Čajkanovic
  (Komša, 18. novembar 2021 08:37)

  # Link komentara

 39. U nasem kraju srbijance oduvek zovemo VLASI. Eto odgovora ko su srbi. Srbi su vlasi samo su uzeli drugo ime u nekom momentu proslosti.
  (soul, 18. novembar 2021 08:21)

  # Link komentara

 40. Kako se radi o starom običaju, ne bih se zgražao nad ovim, kao neki komentatori. Uostalom, ako se već vjeruje u zagrobni život (a na tome se vjera i zasniva), onda ovaj običaj itekako ima smisla. U svakom slučaju, treba se potruditi i naći način da ostane trajno zabilježen, jer radi se o baštini jednog naroda.
  (WillyWonka, 18. novembar 2021 08:04)

  # Link komentara

 41. Nije tacno,to je istina. Kako sam ja za to davno nacuo? U nedelju je gostovao na tv-u Vlah iz Ciriha koji je sve objasnjavao,cak je i pokazao fotografiju svoje necake iz 1974. u sanduku u vencanici kojoj je organizovana crna ili kako on kaze "tuzna svadba". Taj obicaj se jedino mnogo vise upraznjavao u Jugoslaviji nego danas.
  (Oliver, 17. novembar 2021 21:31)

  Pa ne mora da bude istina i ako si ti davno cuo. Ja sam iz tog kraja i nikada ama bas nikada nisam cuo od bilo koga o takvim pricama.
  A ti "Vlasi" po inostranstvu vecina imaju po 2-3 razredna osnovne - tvrdim jer sam ih mnoge upoznao, licno sam x puta cuo kada Vlasi kazu da su Rumuni jer pricaju slican jezik a u stvari nidje veze....isto sada i sa ovom propagandom
  (arsen, 18. novembar 2021 07:57)

  # Link komentara

 42. Čisto paganstvo.
  (Milan, 18. novembar 2021 07:51)

  # Link komentara

 43. Iako poticem iz istocne Srbije i veoma sam upoznata sa vlaskim obicajima, nikada nisam cula za ovako nesto. Citava serija je prikazala Vlahe u morbidnom i bolesnom svetlu, a tragedija koja je zadesila porodice ubijenih iskoriscena je na nedozvoljen nacin.Treba prvo zaista upoznati jedan narod i njegove obicaje pa onda to koristiti u komercijalne svrhe.
  (Tatjana Mankulovic, 18. novembar 2021 07:47)

  # Link komentara

 44. Dobro hoce neko napisati sta je to strndzanje? Vise puta je pomenuto, a niko da napise sta je?
  (Bane, 18. novembar 2021 07:37)

  # Link komentara

 45. Vlasi su cestit narod, ali Srbi nisu Vlasi. E sad, neki Vlasi mogu biti Srbi, isto tako vazi i obratno. Ove tvoje budalastine su me toliko nasmejale. Kukavce sinji, umesto da mastu preusmeris na neke hobije, ti kreiras poreklo citavoj jednoj naciji od koje si u stvari (a ne ustvari) i sam nastao. :)
  (Sasa, 17. novembar 2021 21:44)

  "Vlasi su cestit narod"? Ti mora da si i sam Vlah cim tako pausalno tvrdis da su Vlasi cestit narod. Imam komsije vlahe koji nimalo cestiti nisu. U toj kuci svi se bave magijom, tj. vradzbinama, zbog cega ih svi u komsiluku obilaze u sirokom luku. Teska su primitiva, vrlo niskog obrazovanja, podmukli i misle da su lukavi, ali nisu... lako ih je procitati.
  (Bukumentija etnija u Srbiji, 18. novembar 2021 07:21)

  # Link komentara

 46. (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Vrlo lepa, verovatno i tacna analiza. Srbi su se odavno izmesali sa Turcima, Rumunima (vlasima), Bugarima, Romima, Madjarima... Svi oni tvrde da su Srbi i svakako su Srbi, ali samo na papiru, u pasosu, po krvi su "svasta nesto."
  (Necista krv, 18. novembar 2021 07:08)

  # Link komentara

 47. Ovo je za primitivce, kao i sva "magija", vlaška ili bilo koja druga. Odgovorno tvrdim da to ne postoji, pogotovo kod osoba sa dovoljno visokim IQ, kod ovih drugih sve je stvar autosugestije.
  (Delije Jug, 18. novembar 2021 07:01)

  # Link komentara

 48. Ja sam Vlah iz istočne Srbije i za ovu glupost prvi put čujem...više puta ponovljena laž postaje istina!!!
  (Mrphaia, 17. novembar 2021 20:17)

  Ijao kako se neko pravi naivan. U Pozarevcu, u kome sve "vrvi" od Vlaha i Cigana (blizu je Rumunija) svi su culi za "crnu svadbu", samo eto ti nisi.
  (lennox, 18. novembar 2021 06:54)

  # Link komentara

 49. Zar nisu Srbi ustvari Vlasi?
  (Antraxxx, 18. novembar 2021 06:43)

  # Link komentara

 50. "O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su pre ‘90-ih godina i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi."

  Covece, 10 vekova je SPC ovako nesto podrzavala i u tome aktivno ucestvovala. I posle mi govorimo o nekakvom hriscanstvu medju Srbima, vaseljenskoj SPC. Duboko u dusi Srbi su bili i ostali pagani, a SPC nije Srpska Pravoslavna Crkva vec Srpska Paganska Crkva. Fuj, odvratno.
  (Nikola N., 18. novembar 2021 06:33)

  # Link komentara

 51. Ovoga ima i u Kini. Blago receno,ovo je bizarno.
  (Xxx, 18. novembar 2021 06:21)

  # Link komentara

 52. Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)
  Dobra retrospektiva. Al si pokupio tonu minusa lol. Inace delim misljenje. Evo npr Srbi u Bosni su cesto plavi takodje i muskimani. U Srbiji crnomaniasti kao indijci ili Perzijanci. Evo kod nas se jedna devojka usala za Indijca jer i ona i roditeji totalno izgledaju kao Indusi. Elem mi Srbi smo mox i to ti je. Samo se srbijanci udaraju u grudi kako smo mi srbi puritianski i nebeski narod. Yeah right.
  (achtwn, 18. novembar 2021 05:02)

  # Link komentara

 53. Vlasi su cestit narod, ali Srbi nisu Vlasi. E sad, neki Vlasi mogu biti Srbi, isto tako vazi i obratno. Ove tvoje budalastine su me toliko nasmejale. Kukavce sinji, umesto da mastu preusmeris na neke hobije, ti kreiras poreklo citavoj jednoj naciji od koje si u stvari (a ne ustvari) i sam nastao. :)
  (Sasa, 17. novembar 2021 21:44)

  Zapravo si ti i slicni koji su smesni, ljudi su ljudi, zive razliciti narodi na istim prostorima vekovima unazad, generacije i generacije koje su se naravno mesale medjusobno. Ne postoje cisti "genetski" narodi skoro pa nigde na planeti vise, pogotovo ne na prostoru Evrope koja je toliko mesanja kroz istoriju imala, a pogotovo ne na Balkanu. Insistirati na nekoj posebnosti i cistoti jednog naroda i drzave koja je samo za jedan narod kao sto to ovde neki rade iz takozvanog patriotizma je jako smesno i poprilcno ogranicen pogled na svet. Nauka je vec pokazala dnk analizama koliko i udaljeni narodi od raznih svetskih istorijskih raskrsnica imaju u sebi elemente drugih naroda sa sasvim drugih krajeva sveta, a tek kada pricamo o narodu koji je na raskrscu i sukobu dva kontinenta, dve vere, koliko razlicitih sila vec vekovima. Srbina cini pasos i zivot u okviru granica iste drzave, nacionalnost je danas samo mit, vera takodje, dva faktora koji samo sluze da zavade ljude u praksi.
  (voodoo, 18. novembar 2021 04:10)

  # Link komentara

 54. Vecina srba su u stvari Vlahi.
  (Orti, 18. novembar 2021 01:33)

  # Link komentara

 55. Neznam za obicaj Al mnogo volem Vlahinje sa kutlave no
  ge.
  (kokan, 18. novembar 2021 00:54)

  # Link komentara

 56. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)
  ---…--

  Srpski obicaji su i ovakvi i onakvi, ali ako je ista lepo u njima, onda je to cinjenica da nemamo ono sto ima u CG. Srecom.
  (i tako to, 18. novembar 2021 00:35)

  # Link komentara

 57. brutalna serija
  (Laki, 18. novembar 2021 00:31)

  # Link komentara

 58. Lepo recite da se taj obicaj praktikuje ili praktikovo u Homolju, posto citam a i sam bi reko da taj obicaj se nije i ne praktikuje u T. krajni. Jeste da je to Istok Srbije ali ne bas blizu između ova dva kraja.
  (Case, 18. novembar 2021 00:25)

  # Link komentara

 59. @Xaoc
  U istoriji vas bošnjaka, hrvata, albanaca i ostalih novonastalih naroda sigurno Srbi nisu spominjani, jer vi istoriju nemate, ali zato su Srbe i vizantijski i osmanski i arapski i zapadnoevropski istoričari i putopisci spominjali, za ostale prethodno navedene se ne može reći isto.
  (Neven, 18. novembar 2021 00:09)

  # Link komentara

 60. Sta cemo sa obicajem u nekim delovima zemlje da snaha spava sa svekrom ako je mladozenja dosta mladji od mlade.
  (Statisticar, 18. novembar 2021 00:08)

  # Link komentara

 61. Dosta bre gluposti! Vlasi nisu nikakav neki poseban narod, to je bio esnaf, a ne nekakvo pleme, narod ili nacija!

  U Dušanovom zakoniku koji datira iz druge polovine 14-og veka i čiji se original danas čuva u Moskvi kao takozvani Strumički prepis jasno piše ko su i šta su Vlasi! Vlasi ili meropi su štočarski stalež koji se isključivo bavio uzgojem stoke i imali su najrazličitije etničko poreklo, ali je među njima najviše bilo Srba stočara ili srpskih vlaha jer su Srbi i tada ko i danas bili najbrojniji na Balkanu, plus što tada u to vreme nisu postojale mnoge od ovih novokomponovanih izmišljenih nacija, da ih sve ne nabrajam sada.

  Među tim vlasime sem Srba bilo je ponajviše romanskih naroda koji su na Balkanu preostali nakon ili kao zaostavština rimske okupacije srpsko-ilirskih etničkih prostora, zato je jezik vlaha u pojedinim krajevima ustvari mešavina srednjevekovnog srpskog jezika i određenog broja reči iz vulgarnog latinskog jezika.
  (Hammer, 17. novembar 2021 23:58)

  # Link komentara

 62. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?

  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)


  Kad smo već kod Vlaha, imam i ja za tebe nekoliko pitanja...

  Čiji "nogometaš" ono beše Nikola VLA-ŠIĆ?

  U kom gradu se i dan danas nalazi Vlaška ulica, da li u Beogradu ili je možda ipak idalje u Zagrebu i gde su nestali Vlasi iz tog grada?

  Zašto ban Ninoslav građane Dubrovnika još u 13. veku naziva Vlasima i gde se danas nalazi Dubrovnik i ti njegovi Vlasi nestali odande?

  Eto to su samo neka od pitanja na čije tačne odgovore možemo da saznamo punu istinu o Vlasima, a ne ove vatikanske bajke o navodnom posrbljavanju Vlaha od strane SPC ili ne daj Bože one bajke i basne o hrvatskim kraljevima.
  (ban Kulin, 17. novembar 2021 23:46)

  # Link komentara

 63. Kladim se da mnogo Srba ne zna zasto se stavlja 40 dana. Vampirsko sujeverje. Ceka se 40 dana da se vidi da se nije pokojnik slucajno povampirio.
  (milan, 17. novembar 2021 23:30)

  # Link komentara

 64. Svako može da radi šta hoće. Ja nemam ništa protiv toga.
  (Raca, 17. novembar 2021 23:29)

  # Link komentara

 65. na Jugu Srbije bio je običaj da se na sahrani svekrvi koja to za života nije bila odsvira Svekrvino kolo kad je iznose iz kuće
  (komi, 17. novembar 2021 23:24)

  # Link komentara

 66. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci.
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Srbi su državljani države Srbije. Nemci su državljani države Nemačke. Francuzi su državljani države Francuske. Sve su to moderne nacije. Ko može da tvrdi da potiče od nekog praistorijskog čoveka iz srpskog plemena čiji svi potomci su se mešali isključivo sa ljudima istog porekla? Ne znam ni šta ima od toga. Tumačenjem gena bi možda došli do toga da su Bošnjaci daleko čistiji Srbi nego Srbi. Zna se gde se nalazila najstarija poznata Srbija na Balkanu. Istocna Bosna, Hercegovina, Juzna Dalmacija, Crna Gora i Zapadna Srbija gde je takodje bilo mesanja sa raznoraznim starosedeocima i susednim plemenima. Vladari su sa svakim osvajanjem asimilovali raznorazne starosedeoce i susedna plemena. Najveci problem na Balkanu je sto se mesa religija i nacija pa tako ako je neko pravoslavac onda se smatra da je Srbin, ako je katolik onda da je Hrvat a ako je musliman onda da je Bošnjak. Svi državljani Srbije su Srbi, Bosne Bosanci, Hrvatske Hrvati, Severne Makedonije Makedonci i tako dalje.
  (milan, 17. novembar 2021 23:22)

  # Link komentara

 67. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)

  Haha ne spominji CG molim te :)
  - u katunima zvono majci oko glave u dugim zimskim noćima,
  - maljem u glavu preko pogače ocu ili "nevjernoj" ženi..
  - poznata CG psovka: j.bem ti oca u vr' guzice (nije nastala slučajno) :)
  (Sapientis sat, 17. novembar 2021 23:19)

  # Link komentara

 68. Ja sam iz vlaskog kraja i film kao i naslov filma , nemaju blage veze sa vlaskim obicajima. Da postoji magija vlaska ja bih je prvi koristio ali ima puno budala koji nisu vlasi ali veruju u vlasku magiju isto kao sto veruju u Savu Savanovica pravog srpskog vampiara! Neverovatno kako za potrebe filma se kreiraju mitovi i ispiraju mozgovi . Crna svadba je sasvim nesto drugo od ovde opisane! Ona nosi bol i tugu za prerano preminulim koji nije ozenjen ili udata osba i svadba mu se priredjuje kako bi imao srece u zagrobnom zivotu. Vladi imaju jako lepe obicaje koje bi trebali da vidite.
  (pun pronasaj, 17. novembar 2021 23:17)

  # Link komentara

 69. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Gde se i kad prvi put pominje "Srbin"? Pa vas istoricar Franjo Racki je objasnio, ako vec drugim izvorima ne verujete.
  (my way, 17. novembar 2021 23:03)

  # Link komentara

 70. Posao mi je bio takav, da sam obišao Srbiju nekoliko puta. Meni je najinteresantniji običaj u vlaškim krajevima; "padanje u zanos" ili tzv. "rusalje". Pokojni deda, predratni seoski učitelj, pričao je o tim običajima. Rusalje su "padale u zanos", u stanje obamrlosti, u svojevrsni trans, na dan Duhova ili dan, dva posle Duhova, u narodu poznat i kao Pedesetnica ili Silazak Svetoga Duha na apostole itd. Običaj su pre Drugog Svetskog rata ispitivali i stranci. Na dan Duhova, pojedine žene bi padale u "trans" iz koga nisu mogle da se probude ni na koji način, čak ni kada su im zabadali igle ispod noktiju. Najpoznatija sela (pisao je i Radovan Kazimirović o tome) poznata po rusaljama bila su Duboka i Ševica u Zviždu (Homolje i Kučajske planine) Brnjica (blizu Golupca) Neresnica... Uglavnom su iste žene padale u "zanos", a nisu mogle da se probude iz "zanosa" nikakvim metodama osim prastare melodije rusalja, koju im svira određeni čovek iz sela, dok se ne probude. Nekada svirka traje satima, a posle "povratka sa onoga sveta" vraćaju se polako i prvo proriču događaje koji predstoje u toj godini. Dolazili su i lekari, koji su bezuspešno pokušavali da ih probude, pa i oni na kraju traže muziku koja jedino može da ih "digne". Nekoliko dana posle "transa" te žene su prilično umorne, a mnoge su išle i u manastir da se izleče, kod lekara, ili lekovitim biljem. I kao što neko reče, svi vlaški, kultni običaji su vezani za blizinu reke, tj. vode. Mislim da danas rusalja nema. Pozdrav!
  (B.Živković, 17. novembar 2021 23:01)

  # Link komentara

 71. Sta vam je ljudi,ovo je samo obična serija fikcija .Ništa nije stvarno,niti treba ozbiljno shvatati običnu seriju,koja uzgred ima zanimljivu priču.
  (dani, 17. novembar 2021 22:55)

  # Link komentara

 72. Odrasto sam u istocnoj Srbiji.Svasta sam video i svakakvih prica se naslušao.Kazu na primer da vlajna nesme da se uda nevina.To bi znacilo da je niko nije hteo.Čuo sam licno od okorelog vlaha.
  Zive u Srbiji, ali sebe ne smatraju srbima.Vlaski jezik im je maternji. Kazu da je to ustvari rumunski.
  U istočnoj srbiji se dobro zna da je vlajna vec sa 13 godina seksualno aktivna.A.u braku nisu verni. Magijom se bave i opsednuti su time.
  I njihovi rituali sa pokojnicima su zaista jako cudni.
  Na primer pokojnicima opreme grobnicu kao sobu,sa foteljom,tv... I cudne se pojave javljaju nakon smrti vlaha. Jako cudan narod zaista.
  (goran, 17. novembar 2021 22:49)

  # Link komentara

 73. @Oliver
  I, sta s tim? Na osnovu par, pojedinacnih slucajeva, od pre 50g.ti zakljucujes da je to svakodnevnica celog, jednog naroda?! Sahranio sam sina pre 10g.cistokrvni smo Vlasi, ni tada a ni kasnije ja za ove gluposti nisam cuo! A da ja vas, Srbe, nazovem sve pedofilima na osnovu slucaja "malcanski berberin" ili bratoubicama na osnovu ovoga sto se desilo sa porodicom Djokic?! Sta mislis o tome..
  (g, 17. novembar 2021 22:48)

  # Link komentara

 74. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar
  Osim maču na pogaču, Virdžine, krvne osvete...
  (NikolaBg, 17. novembar 2021 22:46)

  # Link komentara

 75. Xaos@
  Pa gdje se ti, jadniče, školova?
  Da li si ikada čuo da postoje arhivi, muzeji i biblioteke? Nisi, vjerovatno. Nije dovoljno slušati samo politička trabunjanja pojedinih kvazi doktora nauka koji bi rado mnogo toga da prekomponuju i prikažu da je baš onako kako bi vama odgovaralo. Ostavite na miru i Vlahe i Srbe, pobrinite se, ako baš želite da istražujete, o sebi i svom porijeklu, ali onako kako bi to trebalo da se radi pa možda otkrijete istinu koju sada ne želite da vidite.
  (Olja, 17. novembar 2021 22:41)

  # Link komentara

 76. Ја бих избегавао ту квалификацију "морбидан". Просто, то је обичај и не треба вређати народе који су га практиковали. Потпуно друга ствар је што је серија (мени бар веома занимљива) хорор жанра, па има и та сцена снимљена ноћу која изгледа како изгледа.
  (my way, 17. novembar 2021 22:24)

  # Link komentara

 77. Vlasi su inteligentan i stari narod koji je imao osebujne običaje. Do danas su ostali tragovi vlaških običaja i religije iz predhrišćanskog perioda. Ako pogledamo šta moderna psihologija otkriva o funkcionisanju psihe pojedinca i grupe mozemo da prepoznamo da su Vlasi uspešno rešili mnoge probleme mnogo pre modernih psihologa. Mnogi tabui postoje i danas a Vlasi su ih rešili jednom godišnjom orgijom sa maskama i to u slobodi, bez prisile, ide ko hoće i niko neće da bude kažnjen ako ide. I sad zamislite neki bračni par koji u ono vreme nije mogao da ima dece, recimo muž ne može, i žena ode na to “strandzanje” i oni dobiju dete i svi srećni. Rešen problem. A verovatno su rešavali i neke druge probleme nekim drugim običajima. Ne može da se sudi ljudima iz onog vremena po danasnjim aršinima. Sad mi o sebi volemo da mislimo visoko, ali da smo u ono vreme bili deo njihove zajednice verovatno bi nam svi ti običaji bili prihvatljivi. Pozdrav svim Vlasima, ekstra onima koji i dalje čuvaju vlaški identite, ali i onima koji su se posrbili.
  (Blax, 17. novembar 2021 22:21)

  # Link komentara

 78. @kiki

  Istina je. Ne znam danas da li se dešava, ali do 70ih znam da se dešavalo. I to ne samo u vlaškim selima, već i srpskim u tom području.
  (Futuc, 17. novembar 2021 22:20)

  # Link komentara

 79. Babinoj sestri je iznenada preminuo sin sa nepunih dvadeset godina, tamo negde početkom 70-tih godina i oni su igrali nekakvo "žalosno kolo" i baš mi skoro pričala baba šta su sve radili, ali nisam zapamtio. Doduše moja baba je jedva namolila svoju sestru da sliku njegove devojke od jedva 18 godina ne stavi na nadgrobni spomenik.
  (BVB, 17. novembar 2021 22:04)

  # Link komentara

 80. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  Da li ti je lakše sada kada si anonimno uspeo da izbljuješ sav otrov koji se nakupio u tebi?
  Mali bedni čoveče.
  (Moćna Nirdala, 17. novembar 2021 22:01)

  # Link komentara

 81. A celivanje odnosno dodirivanje i ljubljenje tela pokojnika koje se praktikuje kod nas je u redu? Shvatite da običaji koji su vama strani nisu morbidni...
  (Hipo, 17. novembar 2021 21:58)

  # Link komentara

 82. U Toponicu poslati sve te bolesnike ako uopšte to postoji
  (pravoslavac, 17. novembar 2021 21:58)

  # Link komentara

 83. Strndzanje je mnogo lepsi i zanimljiviji obicaj. Napisite serijal o strndzanju.
  (srba_the_vlauca, 17. novembar 2021 21:49)

  # Link komentara

 84. Čuo sam od nekih rođaka za pomenuti običaj. Nikada nisam prisustvovao, niti bih. Ne verujem u Vlasku magiju. Mada sam, kao i svi ovde u Ng krajini par puta posumnjao da mi neko nesto smešta. Prosto, dugo godina je to ovde bio način života na neki način.
  Puno pozdrava
  (Vlai Ng, 17. novembar 2021 21:46)

  # Link komentara

 85. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)


  Vlasi su cestit narod, ali Srbi nisu Vlasi. E sad, neki Vlasi mogu biti Srbi, isto tako vazi i obratno. Ove tvoje budalastine su me toliko nasmejale. Kukavce sinji, umesto da mastu preusmeris na neke hobije, ti kreiras poreklo citavoj jednoj naciji od koje si u stvari (a ne ustvari) i sam nastao. :)
  (Sasa, 17. novembar 2021 21:44)

  # Link komentara

 86. odgovorno tvrdima da ovo nema veze sa mozgom
  (zvezdanaprasina, 17. novembar 2021 21:41)

  # Link komentara

 87. ahahhaha ovakve stvari u CG naći nećete
  (Malo poznata strana istorije, 17. novembar 2021 21:39)

  # Link komentara

 88. A reci mi jeli ”Strndzanje” stvarno istina ili je izmisljeno? Nikad nisam sreo nekog Vlaha da ga pitam.
  (Kiki, 17. novembar 2021 21:36)

  # Link komentara

 89. U raznim krajevima SAD, pogotovo centralnim drzavama, postoje jos bizarniji obicaji od ovog, Crna svadba je smesna naspram toga... medjutim, samim tim sto je iz Amerike to je kul, o tome se ne diskutuje.
  (Nbg, 17. novembar 2021 21:32)

  # Link komentara

 90. Ja sam Vlah iz istočne Srbije i za ovu glupost prvi put čujem...više puta ponovljena laž postaje istina!!!
  (Mrphaia

  Nije tacno,to je istina. Kako sam ja za to davno nacuo? U nedelju je gostovao na tv-u Vlah iz Ciriha koji je sve objasnjavao,cak je i pokazao fotografiju svoje necake iz 1974. u sanduku u vencanici kojoj je organizovana crna ili kako on kaze "tuzna svadba". Taj obicaj se jedino mnogo vise upraznjavao u Jugoslaviji nego danas.
  (Oliver, 17. novembar 2021 21:31)

  # Link komentara

 91. vlaska magija, crna svadba, lapot...
  ima li kraja boleštini?!
  (danica, 17. novembar 2021 21:29)

  # Link komentara

 92. Ja nemam pojma za te vlaske obicaje ali mi se vlasko vino mnogo svidja.
  (021, 17. novembar 2021 21:26)

  # Link komentara

 93. U mom kraju, resavi ima dosta vlaha, ali za ovo prvi put čujem
  (Roćevac, 17. novembar 2021 21:15)

  # Link komentara

 94. Da olakša bol pokojniku
  (Roćevac, 17. novembar 2021 21:14)

  # Link komentara

 95. I sad će neko da kaže da je to normalno?Ko je to radio,ako je radio,na lečenje poslati odmah!
  (alek, 17. novembar 2021 21:12)

  # Link komentara

 96. čista glupost !
  (ns, 17. novembar 2021 21:10)

  # Link komentara

 97. болештина!
  (Frenki Beleven, 17. novembar 2021 21:07)

  # Link komentara

 98. Pocelo je…KATABAZA!
  (njedosi, 17. novembar 2021 21:05)

  # Link komentara

 99. Dok su bili komunisti na vlasti, popovi su prihvatali sve koji su ih pozivali. A sad su se osilili, posedali u mercedese i sad oni nama čine čast kad se pojave. Biti sveštenik je posao kao i svaki drugi. Time što je neko završio bogosloviju ne znači da je od boga poslat, pao bezgrešan sa neba među ljude da mu ja ili bilo ko drugi celiva ruke. Odvratno!
  (Djoksa, 17. novembar 2021 21:05)

  # Link komentara

 100. Vlasi veruju da se duse pokojnika vezuju za vodu, otuda u Istocnoj Srbiji imate improvizovane stolove pored reka i potoka na kojima se ostavlja hrana.
  (Nikola, 17. novembar 2021 21:03)

  # Link komentara

 101. Mnogi Srbi su ustvari Vlasi koji su posrbljeni preko SPC jer su Vlasi pravoslavci. Tako da vlaški običaji su ujedno i srpski običaji. Pitam s3 ko su uopšte Srbi? Jer neki procenat Srba ima vlaško porijeklo, neki procenat je romskog porjekla (ili ko hoće indijskog, Romi su indijskog porjekla), neki procenat je grckoturskog porjekla, neki procenat je jevrejskog porijekla, neki procenat je bosanskog porjekla (to su oni sa markerom I2), neki procenat su bugarskog porjekla, neki mađarskog, neki procenat su slavenskog porjekla i koji su od njih oni tzv. “pravi” Rasi, tj. pravi Srbi? I šta znaći ovo Rasi? Da to nisu ustvari Rusi ili neka ruska braća, neko rusko pleme? I odakle su se “Srbi” doselili, gdje se i kad prvi put u istoriji pominje “Srbin”?
  (Xaoc, 17. novembar 2021 21:01)

  # Link komentara

 102. Pustite vi "Crnu svadbu", bolje je pisite o onome sto je svima interesantno - strndžanje :))))
  (Sasha, 17. novembar 2021 21:01)

  # Link komentara

 103. Gotika na Balkanski način.
  (Hollywood, 17. novembar 2021 21:00)

  # Link komentara

 104. Bolesno...
  (nidža, 17. novembar 2021 20:52)

  # Link komentara

 105. Za sve koji se pitaju - kod nas Vlaha je isto kao u Crnoj Svadbi, al i još bolje.
  (Vlauc, 17. novembar 2021 20:46)

  # Link komentara

 106. Gde mi da kopamo svoje zlato. Dacemo to drugima kao i sve ostalo.
  (Joca, 17. novembar 2021 20:45)

  # Link komentara

 107. Kamo srece da se vise bavite zanimljivim tekstovima kao sto je ovaj.
  (dap, 17. novembar 2021 20:28)

  # Link komentara

 108. Уз Вуду,Влашка магија,горих нема.
  (Деда Трипко, 17. novembar 2021 20:21)

  # Link komentara

 109. bolest
  (bocko, 17. novembar 2021 20:19)

  # Link komentara

 110. Ja sam Vlah iz istočne Srbije i za ovu glupost prvi put čujem...više puta ponovljena laž postaje istina!!!
  (Mrphaia, 17. novembar 2021 20:17)

  # Link komentara