- Komentari -

Vrabac je navikao na čoveka, ali to ne uspeva svim vrstama ptica

U Novom Sadu je promovisana jedna od knjiga iz edicije "Crvene knjige faune Srbije", posvećena pticama koja daje, ne samo detaljan uvid u ugrožene vrste ptica Srbije, već opisuje i njihova staništa, faktore ugrožavanja i postojeće mere zaštite, a predlaže i načine kojima bi se pojedinačne vrste mogle zaštititi.

Izvor: RTS
Pošaljite komentar
 1. Zato vrane uživaju pored čoveka, samo se množe...
  (Duca, 22. novembar 2021 15:27)

  # Link komentara

 2. Врабац се можда навикао на човека,али није човек на врапца, у Београду их фали, они су највећи непријатељи смрдибуба којих сада има никад више пошто нема врабаца да их једу.
  (ronin, 18. novembar 2021 16:11)

  # Link komentara

 3. Vidjam manje vrabaca nego pre, ali kada zimi stavljam suncokret pticama, vrapci ipak budu najbrojniji. Budu tu i senice (velika i plavetna), obicna zeba, pa cak i planinska (u Subotici, bas cudno), batokljun, cesljugar i jos neke zebe kojima znam samo lokalni naziv (čezika i harangozov). Posto stanujemo na periferiji, ponekad zbog suncokreta navrate i fazanke u nase dvoriste, dok su muzjaci previse plasljivi. Nesto me je iznenadilo poslednjih godina. Sve je veci broj golubova grivnasa iako su oni plasljivi i s pravom se boje ljudi jer su i lovna divljac. Vidjao sam ih cak i u naselju Prozivka, a to je bas jako urban deo grada i potpuno novogradnja. To je najkrupnija vrsta "pravih" golubova, ali nije predak domaceg (to je golub pećinar). Sto se droplje tice, znam da je u Madjarskoj sproveden dosta uspesan program njene zastite. Trebalo bi sa njima saradjivati i pokupiti njihova iskustva.
  (Trovach, 18. novembar 2021 08:38)

  # Link komentara

 4. još malo i vrapci će biti ugrožena vrsta. Uspeli smo sve da ih iskorenimo
  (DrKadzija, 17. novembar 2021 08:24)

  # Link komentara

 5. греота,свака биљка и животиња имају своју улогу у природи,све смо загадили и уништили
  (Драган Б., 17. novembar 2021 08:19)

  # Link komentara