Ponedeljak, 22.05.2006.

12:44

Zašto ne idem na Marakanu

Izvor: B92

Zašto ne idem na Marakanu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

silver surfer

pre 17 godina

Jedno lepo putovanje u secanje. Na zalost za vecinu stvari pa i fudbal izgleda da nam samo secanje i preostaje.
E, sad rasprava o Jovanom stavu da vise ne posecuje Marakanu moze ici u nedogled. I kao sto neko rece ni jednog trenutka u svom tekstu on nije kritikovao ljude koji jos uvek idu na stadion, ili da je potencijalne odvracao od toga.
Cak vaznije pitanje je sta je u stvari sa Zvezdom i da li ima sanse da od nje nesto bude?
Sa propadanjem drzave, razvijanjem bezvlasca i bezakonja, tonula je i C.Zvezda. Jednostavno nije mogla da se odupre. A i sistem organizacije kluba po principu grupe gradjanja, omogucavao je da mnogi omaste brke na racun Zvezde, a da pri tom ne odgovaraju. A najbolja prica je da se igraci moraju prodavati da bi se klub izdrzavao. To i donekle jeste tacno, u klubovima u kojima se ne zna ko je gazda. Mada postvalja se i pitanje da li nekad moze da se rizikuje pa da se sa najboljim igracima napadne najjace takmicenje (LS) i ucescem u njemu ostvare odredjena finansijska sredstava. To moze i da razvije sumnju da rukovodstva klubova ne zele da ucestvuju u najjacim takmicenjima, jer tako gube dobar alibi za prodaju igraca. Ne treba zaboraviti, da se kod nas nikad ne zna za koliko je neki igrac prodat, sto dodatno stvara sumnje da novac zaobilazi klubove i zavrsava na racunima pojedinaca.
Na zalost tokom 90-ih i Dzaja i Cvele su obecavali tim za Evropu i od njega nije bilo nista. Novo rukovodstvo je uslo u klub u kome se ne zna sta, kome i koliko Zvezda duguje. Ne zna se gde su zavrsile pare od prodaje prethodnih genercija. Po mojoj proceni od 1991. pa do dolaska Piksija Zvezda je prodala najmanje 150 igraca. Ne treba zaboraviti ni transfer Stankovica od 22 miliona DM kao i Drulica od 26 miliona DM. Da li neko zna sta je bilo sa tom lovom? A gde su ostali transferi.
Na zalost tesko je ocekivati da Piksi ima carobni stapic koji ce da preokrene situaciju. Prodaja igraca koju je on napravio je bila neminovna posle ispadanja iz kvalifikacija za LS. Golman Stojkovic je najmanje prodat zbog dobre ponude, vec iz nekih totalno drugih razloga. A oni uopste nisu sportski i nemaju veze sa zaradom. Da kazem da je to morao da uradi. Ostali prodati igraci su uglavnom imali ugovore 50-50. Sve ovo govori da Zvezda mora da krene iz pocetka, od temelja, a to je proces. A u sportu rad na duge staze jedino daje rezultat. Pa i ta generacija iz 91. pocela je da se sklapa 1986. Znaci za sve je potrebno strpljenje. Jeste da ga je tesko traziti, polse svega sto je klub prezivo i sto je priredjivao svojim navijacima, ali i pravi put se lako primeti, tako da ni Piksi nece imati mnogo mesta za vrdanje.
Jedino pravo resenje jeste privatizacija, ali cak ni novi zakon o sportu nema deo o privatizaciji. Znaci jednostavno nekom odgovara ovakvo stanje u fudbalskim klubovima. A jedino privatizacija moze dovesti do nekog poboljsanja kvaliteta i nasih klubova a samim tim i nase lige. Medjutim, kada nekom pomenete privatizaciju, on se odmah hvata stereotipa i prica o instituciji, simbolu nacije i ostalim glupostima koja samo udaljuju Zvezdu od Evrope, gde joj je i mesto. Jer, Zvezda je uvek bila iznad nase lige, ona je bila Evropski klub.
Cak je gospodin Mandaric zeleo da ulaze novac u klub ali to nisu zeleli drugi. Onda nema lova u mutnom i kombinacija ja tebi ti meni.
I kada procitam sve ovo sto sam napisao razumem Jovana sto ne ide. Da li razumem sebe sto jos uvek idem? Vrlo tesko da bih nekom mogao da objasnim. Ai to je moj izbor nastao jos prvog dana kada me je cale odveo na utakmicu. Tada sam znao da cu uvek biti uz svoj klub. A vremenom sam naucio da je zivot fudbalskog navijac u sustini tuzan. Mnogo tuge, nikad prezaljenih poraza, ali i povremeni trenuci radosti koji sve brisu. Bari i Tokijo su bili kraj i kruna jedne epohe. Posle toga je krenula jedna druga, manje slavna. Ali tu sam i kada ne ide. Ipak je Zvezda ostvarila jedan od mojih decackih snova: da srebrna amfora zavrsi u rukama igraca voljenog kluba. I zato dok me noge budu drzale i grlo bude sluzilo idem, jer Zvezda je zivot, ostalo su sitnice.

Tomi

pre 17 godina

Svaka cast. Mislim da je jedino deo price sa ribom koja te je ostavila zbog poredjenja sa Pixijem suvisan.
Ove napaljene klince koji misle da su pravi navijaci necu ni da komentarisem (mogu samo da ih zalim).

UVEK TU

pre 17 godina

Sve je to u redu(za VIdica i Stojkovica) ali bre kakav si ti to kao navijac kada si napustao sever cim krene lose!Cim se proda par igraca,cim ispadnemo iz nekog evro kupa...sramota me je sto VOLIM isti klub za koji ti "navijas"...satovi se navijaju,Zvezda se voli...

nikvet pn

pre 17 godina

Auuu....Tako me je ganuo ovaj tekst; ma u zivac pogodio, da sam morao momentalno da pronadjem moju studentsku propusnicu za sever. Evo citam : 1978. god. cl.200d No 00748 ; jeste moje ime ( dobio sam taj preferans ) ali nije moja slika ( izgubio sam taj preferans ), a otpozadi Dzajin potpis... Ej, koja vremena, koje uspomene. Veliko ti hvala na ovome tekstu, potpisao bih ga i sam kad bih znao ovako lepo da napisem. Istu tugu delimo; grobari to ne razumeju...

scouser

pre 17 godina

Svidja mi se jednostavnost u tvojim tekstovima i doza duhovitosti koja je neophodna za ovakve teme. Generalno, cool.
Tijeri je car, Kantona manijak, a Stivi Dzerard oba ta djuture. Seti se i toga. Ostao je gde je i poceo. A jos je i kralj i sa krunom i titulom. Kompletno brate.

www.lfcserbia.com

nikola delija

pre 17 godina

Svaka ti dala! Znaci kad su prodali stojkovica nije mi bilo dobro. Ja cu navijati za zvezdu dok sam ziv ali neke stvari se izgleda nikad nece promeniti ... nazalost.

Zoran Jovanovic

pre 17 godina

Vise stete Zvezdi su doneli ovi pozeri (gadjanje mobilnim trenera Zapresica i vikanje uuu tamnoputim igracima) dok su na severu takve stvari zabranjene.
A klub se nikada ne napusta:
"Dobro znaj da uvek tu sam ja...."

Skols Car

pre 17 godina

Koristicu cuvenu frazetinu Svako ima pravo da misli sta hoce (i kaze to javno), covek je poetski nadahnut pise o zivotu tekmama zvezdama itd, nekome se svidja nekome ne ali odakle pravo Severu da jedini svojata i prisvaja za sebe nesto sto bi pateticno zvucalo Ljubav prema klubu? Pa ako je neko pokvario ko zna koliko tekmi, gostovanja, okrnjio imidz kluba to je Sever! Naravno da su vazni i da su dobri kad su veseli a da nam stete kad odlepe. Budite malo objektivni ako to nije previse traziti od "Navijaca". Stavovi i maniri tzv.delija (i bilo koje svetske navijacke grupe)su stavovi klasicnih primitivaca kod nas obogaceni sa malo radikala spo-a cetnika i ljudi koji su zavrsili osnovnu i procitali samo zurnal. Manje emocija prema ljudima sa kojima se ne slazete. Cisto objektivnosti radi, meni se jovanov stil pisanja nista ne svidja pa opet citam i branim ga.

Darko

pre 17 godina

oni koji su na severu i danas...veruju u zvezdu...kada imamo najlepsu tribinu na svetu...imacemo i najbolji klub na svetu...samo treba nekom da dodje iz dpta u glavu...i uci cemo u tu ligu sampiona...ove godine...

Marko Grozdic

pre 17 godina

Kakav je ovo skup ocvalih matorana. Jel' vam znaju zene da Internet sate koristite na ovako "beznacajne" stvari. Nemojte da posle radi oklagija ili da vas oteraju da spavate na kauchu. Ili da vam sakriju omiljene papuche.

Ko nece da podrzava Zvezdu - ne mora. Nek ne svaljuje licni manjak energije, zivotne radosti i poleta na okolnosti. U Zvezdi je uvek bilo i bice dovoljno pozitivnog, i to sto neko vise ne dolazi na stadion je njegov licni problem, i samo i iskljucivo njegov - nikako problem drustva i okolnosti kako to "vecite zrtve" pokusavaju ovde da predstave. Vidim da su isti krenuli i sa pripremljenom pesmicom "Mladic, SPC, SANU..." - pa u kom vi svetu zivite i kada cete se otrezniti da mi je samo znati. Sve te price za malu decu su idealno dosle malokrvnim likovima da svaku stvar u zivotu svale na okolnosti. Kao ja sam genije ali mi '90-te i Sloba ne dozvoljavaju da se iskazem. Ma daj vise, nakon 20 godina koga bre vise folirate. Osim sto svaki zivotni poraz svaljujete na tu pricu, sada ste i odlazak na stadion doveli u vezu sa tim!?

I na kraju sto se tice Jovana, siguran sam da si sustinski OK lik i sigurno bih rado s tobom popio pivo, ali to ne menja srz tvog odnosa prema Zvezdi koji je tipicni pozerski i sminkerski.
Posto vidim i da volis da ubacujes strane reci u svoje pisanje, nadji recnik engleskih fraza i pogledaj izraze "fairweather fan" ili "over the hill". Oba ti odlicno pristaju.

marko

pre 17 godina

bolji text nisam procitao. jedino vi sa b 92 ste jos ostali ovo ostalo je sacuvaj boze. matori svaka cast. bravoooooooooooooo. napisi jos koji molim te

Pera

pre 17 godina

"A onda su se na Sever uselili sitni kriminalci, koji su brzo postajali ratni zlocinci i navijanje na mikrofon." Ovo je poenta. Idem na Marakanu jako retko i izbegavam guzve. Nisu samo Zvezdini navijaci takvi. I grobari i radovci i svi ostali su propustili da shvate lepotu navijanja, lepotu fudbala.

Agresija im je odgovor na svaku frustraciju (a nasi "politicari" se svakodnevno trude da frustracija ima sto vise).
Prag tolerancije ne postoji. I cim nesto odskace od proseka - udri brate. Nasilje nije odgovor na sve. U stvari - nasilje nije odgovor. Tacka.

henrik larson

pre 17 godina

da te citiram:"Kada je dotakao zvezde rekao je - dosta."
Pa sto i ti nisi to isto rekao posle prvog teksta o slajbama nego si "presao u Recreativo i trulis po drugim ligama"
ts, ts, ts...

fica

pre 17 godina

Prvo ovo je misljenje jednog navijaca (bivseg) i to treba da ostane. Mali je problem sto ovako moze da se truje omladina ali ti je manje vazno jer je ona vec zatrovana idejom da na ulici treba premlatiti svakog ko ne navija za tvoj klub.
Vidi se da pisac ima stila i da je dobro izucio tehnike modernog pisanja, stoga mu na stilu cestitam a da li se slazem sa onim sto je napisao to bih vam rekao ako bih dobio kolumnu da je ja uredim.
Ko jednom zavoli klub ostaje ceo zivot uz njega. Ta ljubav ne moze da se ugasi pa ponovo obnovi!
Ja idem na Marakanu i uvek cu ici bez obzira na godine i, sto neko rece, smiricu se kad moj sin krene sam na utakmice. Ali ne idem na sever jos nekad od Selte jer mi se s*re od nabedjenih klinaca koji ne znaju sastav tima koji je na terenu ali bi ti razbili glavu ako ih ruzno pogledas.
Daj da vratimo ljubav prema fudbalu a ugusimo mrznju prema prema drugim navijacima i da zajedno uzivamo u borbi na terenu pa ko izgubi placa pice!!!!

St

pre 17 godina

Secam se i ja Barija - maturska godina srednje skole, polazak bus-om sa Usca;), kermes sa navijacima Napolija u Veneciji i utakmica u transu, za koju niko nije sumnjao, cak ni kada nismo mogli iz peterca, da cemo je dobiti. To nije bio navijacki trans, vec TOTALNO prepustanje. Pored mene je bio Italijan u Armanijevom odelu, koji je dosao da bude sa navijacima Zvezde i koji je posle poslednjeg penala plakao i drzao me zagrljenog 2 min. Na povratku policija nas je zaustavljala i, ulazeci u bus, molila da im poklonimo salove i dresove za njihove klince. Nikome nije ostalo bilo sta crveno-belo...

A onda su se na Sever uselili sitni kriminalci, koji su brzo postajali ratni zlocinci i navijanje na mikrofon. Dokle god se tamo klice Mladicu, normalni ljudi nemaju sta tu da traze. Drugim recima - napaljena deco, Zapad nije Batajnica, a navijanje nije prostacko rasisticko urlikanje i mumlanje za mikrofonom. Vern ost klubu ne dokazuje se prilikom za svercovanje baklji i preprodajom jos mladjim klincima, kao i pravom na prodaju piva na Severu. Tvrdim da autor ovog teksta deset puta vise voli svoj klub nego vi...

Aleksandar

pre 17 godina

Veoma mi se svidja tekst i sa samo malo izmenjenim sadrzajem i imenima unutra bi mogao da se zove i "Zasto ne idem na JNA". Da, ja sam grobar. I svaka cast majstore za tekst. Slicno i ja osecam. Da je vise ljudi kao ti na stadionima u Srbiji, oni bi bili puni.

A ovi ljudi koji pljuju po tekstu i tebi su oni koji su zajedno sa svojim glupavim i pohlepnim upravama upropastili i unistili taj divan osecaj koji mi tako nedostaje. Ne zelim da idem na stadion da gledam poslednju igru tek rodjene nove nade kluba, nego da gledam poslednju igru u ovoj sezoni. Ne zelim da idem na stadion da pljujem i psujem protivnicke navijace, nego da navijam za moj tim. Ne zelim da idem na stadion gde treba da se bijem sa stokom da bi usao unutra, nego da sacekam u redu koliko god treba i udjem ko covek. A za to ce trebati jos mnogo vremena.

Eto. Posto covek nije napljuvao vas koji sad pljujete njega sto on ne ide na utakmice a vi idete, ja sam. Sve po redu - i grobare i cigane i united force i SVE druge. Cast izuzecima, ako ih uopste ima.

anabel

pre 17 godina

vidim da ovog puta nema zena, pa da razbijemo monotoniju: Jovane pises sjajno i iako zaista volim fudbal citam tvoje clanke najvise zbog tebe i tvog osobenog stila, oni koji nisu shvatili o cemu se radi neka ih....samo ti nastavi.

Zoran Radojević

pre 17 godina

Lepo sročeno.
Svako je umno biće i ima pravo da razmišlja na svoj način. I u skladu sa mislima daje komentare.
I meni je revanš sa Bajernom 91. ostao u sećanju, ali sam i dalje pratio Zvezdu. Najteže mi je bilo na revanšu sa Ekerenom (Belgija) ispali smo pacerski i nesrećno, a posle tekme su mi od Marakane do Autokomande bile mokre gaće.

Bajern bih uporedio sa koncertom Kraftwerk-a na Tašmajdanu. Posle Kraftwerk-a (verovatno) neću ići na koncerte, ali na Marakanu uvek.

PS U subotu se ženim vatrenom Grobarkom. Zbog nje sam prvi put otišao na stadion Partizana. Gledali smo Artmediu (no comment). Ceo stadion je skakao i skandirao "Ko ne skače taj je Cigan" samo sam ja prkosno stajao čvrsto prikovan za tribinu.

danguba

pre 17 godina

svaka cast moderatore. znaci, komentari tipa "svaka ti dala", "to care", "bravo majstore" idu bez problema, a kad se pojavi kritika od strane nekog ko ima barem 10 puta vise zvedinih utakmica od doticnog "hronicara" onda cenzura.

Vladimir

pre 17 godina

U pravu je samo za prodaju igraca i to najboljih u najgorem trenutku.
Ali mnogo su mi jadniji pojedini komentari tipa jel neko bio dalje od Sopota ili krivi mu tamo neki ratni zlocinci. Muka mi je kad pojedinci pocnu da provlace politiku kroz komentare i pokusavaju da unesu nove razdore medju Zvezdine navijace, a i medju Srbe uopste. Nemojte da kukate vec uradite nesto pozitivno za svoju zemlju, za Zvezdu....Kakav bre Arsenal i ostali..ako volis Zvezdu pravac Marakana, pa kad bude stadion pun nece imati opravdanje da prodaju najbolje igrace, a i atmosfera ce biti bolje.
To sto se u nekoj tamo srpskoj ligi igra los fudbal ne smeta njihovim nasvijacima da napune prostor oko neke tamo "njive" i da se dobro provedu...Napred Zvezdo!!!Pozdrav iz Rusije!

MIFA

pre 17 godina

U Bariju se pevalo *Napred Zvezdo,samo napred ...* u kontinuitetu od pochetka drugog pa do kraja produzetaka.O tekstu Gdina Jovana, poprilichno lepe proze, ali poprilichno i poze. Zvezda se voli za celi zivot i samo tako i nikako drugacije. Razumem i bes i ojadjenost Gdina Jovana postupcima Zvezdinog *vajnog* establishmenta, ali to su stvari koje ce se i koje su se uvek reshavale unutar nashe, lepe kuce. Glavu gore i samo napred.

ПДЈА

pre 17 godina

Пре неки дан сам застао и гледао клинце из краја како играју фудбал на пољанчету.Ређале су се безуспешне шансе, а један малиша је узвикнуо: "Сад да појачамо! Све смо ближи циљу фудбала!".

Nenad

pre 17 godina

Lep tekst.

Procitao izmedju redova...treba vise puta procitati i reci istinu i pogledati se u ogledalo.

Na kraju ZVEZDA JE NASA VERA !

Dragan

pre 17 godina

Svaka cast! Za cetiri sata 28 komentara. Kada bi na sve tako brzo reagovali gde bi nam kraj bio... Kao lik koji je gledao Partizan na temperaturama od minus 16 do plus 39 mogao sam samo da sanjam o Zvezdi kao instituciji. Mi smo vise bili kao klub. Ali, avaj, 90-te su nam pojele sve institucije, od
SANU, JNA, SPC do Politike i Zvezde. Ovo malo klinaca koji se rade pre utakmica i misle da su deo sveta jer lice na svetske huligane i gledaju slow motion po nasim stadionima nemaju pravo da prozivaju one koji su 7 puta vise vremena proveli na tribinama i gledali fudbal. Na zalost, ovde tek dolazi retro fazon, jer i najgluplji shvataju da je dobro vreme iza nas. Piksi je najbolji domaci igrac koga sam sa uzivanjem gledao, ali sumnjam da ga sada nesto sem love zanima. Lozio se kao na livadi dok nije shvatio cari materijalnog. Ukratko, svako vreme svoje breme, a moje navijacko vreme je zavrseno onog dana kada umalo nisam dobio batine od ,,grobara,, koji su , odvaljeni od droge i alkohola, krenuli sve redom da tuku. Sada ,iz loze, ponekad pogledam medjunarodne utakmice, ako se tako mogu nazvati ove koje igramo sa velicinama iz Istocnog bloka. Peace, braco Srbi!

goran

pre 17 godina

za stojkovica i vidica se slazem, ali mislim da se tu svi slazemo. ali se slazem i sa markom djordjevicem. neko ko uporedjuje kantonu i batistutu sa anrijem... pffff, o cemu pricamo? strasan je igrac, klizi po terenu, ali smeker? zar neko ko dva minuta pre kraja utakmice (ne u zaustavnom vremenu nego pre isteka 90.) se nabija u cosak uz korner zastavicu i steka vreme, moze biti smeker?!?!? alo, bati je ostao u fiorentini i igrao u drugoj ligi, kantona uzeo titulu sa lidsom i mancesterom i ti sad uporedjujes anrija sa njima?! pri tom uz svu velicinu, ne treba zaboravi da je sve bitne golove za francuze dao igrac mozda losiji od anrija, ali izgleda sa vecom kesom, trezege, za arsenal, berkamp, jedini bitan gol dao je realu. celsiju je prosle sezone dao dok je ceh namestao zivi zid. ako pricas o vitestvu, o igri, o smekerizmu... gde je tu onda anri?

dule

pre 17 godina

Zvezdu idem da gledam (kad mogu, posto sam sad u inostranstvu) zato sto volim Zvezdu, ma ko u njoj igrao. Da pred svaku utakmicu sakupljaju 20ak klinaca i dalje bih navijao za Zvezdu.
Ko kuka zbog prodaje igraca neka joj nadje pare na drugi nacin.
Da cujem pametno obrazlozenje zasto Stojkovic prodaje najbolje? Da li stavlja pare u svoj dzep ili u Zvezdinu kasu? Ne tera ga na to cef nego muka, Zvezdina muka.
Vise mi se svidja sto se Piksi oslanja na Zvezdine snage kako bi se klub izdrzavao nego da podleze ucenama monopolista na trzistu hrane (delta) i trzistu komunikacija (telekom). zbog tih firmi, stanovnici srbije moraju da skuplje placaju osnovne potrebe u zivotu. a pare koje je miskovic (navodno) dao za vilu za sina u londonu, mogle bi da izdrzavaju Crvenu Zvezdu godinama.
Veca je Zvezda i od Delte i od Telekoma. A ima i boljeg lidera nego Srbija.

sone

pre 17 godina

takvi tipovi kao ti mi nikad nisu jasni,da ti je glupost kao fudbal toliko vazna, pa jos ponosno izjavljujes da te riba (ma kakva da bila ) sutnula zbog toga.Nadji si neki zivot covece umesto sto se 30 godina lozis na te klinacke navijacke fazone. ODRASTI!!!!!

nikola

pre 17 godina

Joco, ako uopshte chitash komentare, jedino bih izbacio deo sa shamarom zbog piksijevog sexa. Malo si se osokolio pozitivnim komentarima od slichica (sjajni textovi) pa si odluchio josh da se upishesh i u listu beogradskih kazanova... malo neukusno, imash decu. Prichaj to ortacima uz pivo. Tako je sladje.

Milorad Markovic

pre 17 godina

Aha, ako sam dobro shvatio ti u stvari kazes sledece: "Drugovi Zvezdasi, vi se potrudite oko kluba, podrzavajte ga, atmosferom na stadionu ga ucinete atraktivnim za perspektivne mlade fudbalere iz drugih klubova, investitore i unosne TV prenose, ulaznicama i sezonskim kartama mu pomozite da izadje iz dugova, itd.... a ja cu za to vreme da 'ladim cojones dok gledam Anrija i ekipu na TV, ali cim se klub ponovo bude stabilizovao eto i mene na stadionu da podrzim novu Zvezdinu revoluciju."

Sta da ti kazem, osim...

Gotovo je, dekice, olinjao si se. Stigle te godine. Nije Sever vise za tebe.

Slobodno ostani kuci u papuchama. Probudicemo te iz dremke, kad osvojimo jos jednu duplu krunu da nam opet nesto ovako lepo napises.

Dejan8

pre 17 godina

Dobar tekst,dobar.

I izrecena jedna ogromna istina: "Želeli su i ovi preko puta, ali mi smo želeli više. Predvečerje rata nas je učinilo moćnijim, jer smo svi znali da hvatamo poslednji voz - sada i više nikada... Još samo da se popnemo na Krov Planete..." To je bila prva, prava i poslednja sansa. To je bio uspeh jedne divne zemlje,i hvala svim Slovencima, Hrvatima, Bosancima, Makedoncima, Crnogorcima i nama Srbima na njemu.

ps. Ovaj komentar ima jos vecu tezinu kada se zna da ga je napisao neko ko nije voleo tu zemlju, a jos manje zvezdu.

Komsha

pre 17 godina

MAJSTORE!!!
Samo napred, svaki ti je tekst odlichan i na mestu. Imash nevidjen dar da rechima opishesh i probudish sve stvari koje leze duboko u dushi svakog ljubitelja fudbala...
TOLERANCIJA!!! To je ochigledno za mnoge MISAONA IMENICA! Dechko nikad nije sebe nazvao Delijom, lepo je rekao navijach. Drugo, jel rekao neshto protiv 4000-5000 ljudi koji redovno idu na tekme ovih dana... NISHTA niko vam nishta ne zamera, chak mnogi hvale vashu upornost. Al svako ima svoj izbor. Dechko je opisao njegovo vidjenje Zvezde i deshavanja poslednjih godina.
Tolerancija rodjaci... uvek se nadje neko da se *sre na tudji trud.
SVE PROLAZI ZVEZDA JE VECHNA!!!

Dule Petrovic

pre 17 godina

Komentar na komentare: Ljudi nisu isti!!! U nas Srba je to jos izrazenije. Drago mi je da ipak ima vise pozitivnih komentara na tekst. Alooo negativci, sta je vama, nije vas covek prozivao i maltretirao. Dajte malo vitestva. Napisao je tekst iz srca, a ne vas da za'bava. Ne morate da mrzite one koji su tako i toliko dozivljavali Zvezdu. Danas svi hoce Zvezdu samo za sebe, pa je problem kad neko kaze sta misli i oseca, pa jos i podeli to sa drugima. Keve ti! Kako li se usudio samo! A problem je sto smo se svi ucutali, da braco moja, tajjjac je medju nama, a srce bi da pukne. Cuje se glas sa Severa, ali ne govori nista, vec samo pljuje po drugima. Pa nismo valjda postali i mi takvi, da vise mrzimo nego sto volimo???

Komentar na tekst: Bravo majstore! Uh, kako je dobar osecaj bio slusati te prenose na tranzistoru kao klinac, a onda malo stasati i krenuti na stadion, pa iz godine u godinu moliti se bogu pred i tokom svake tekme. Ulepsao si mi ovo popodne i ulio nadu da svi ti ljudi sa stadiona jos uvek postoje. Vise ovakvih tekstova moze napraviti iskru i sve nas opet zapaliti. Ali treba vremena, upornosti i mudrosti. Natoplili smo se ove memle i treba svezeg vazduha. Srce uvek imamo. Ako odmah krenemo, mozda nam i uspe da pripremimo teren za svoje klince, dok ne bude kasno..n

ULTRAS

pre 17 godina

"A zbog takvih "navijaca" kao ti, ne postoji dzabe onaj nas transparent kada igramo protiv vas " SAMO SU SELA CRVENO BELA " . Pozdrav, navijac F.K. Rad." - Рече навијач фк рад и оде на Трошарину да чека свој сељобус.

Kuala Lumpur

pre 17 godina

1) U pravu si:

Anri je pokazao da je tesko biti veliki fudbaler ali mnogo teze biti veliki šmeker.


2) U pravu si:

Bajern Minhen na Marakani je bio fudbalska katarza.

Na "Svetom Nikoli" smo se osecali kao ucesnici rituala, u transu, skoro bez svesti, dovoljno pri sebi da se secamo samo poslednjeg poteza, suta, odbrane, faula....Drasticnije nego u "Mementu", secali smo se samo trenutnog.

U pojedinim trenucima taj ritual, kao i svaki drugi, sadrzao je bolne momente, iskusenja, kroz koja se prolazi, prazni ali ipak ostaje na nogama, ostaje u ritualu do kraja.
Jedan od tih bolnih momenata je udarac Chris Waddle-a glavom, koji je gledajuci bas sa ovog mesta na tribini sa tvoje slike (desno od srpske zastave, gledajuci u pravcu zastave sa natpisom "OM" na suprotnoj tribini) zavrsio pravo u mrezi.

3) U pravu si:

Greska je bila prodaja Vidica.

Greska je bila prodaja Stojkovica.

Greska je pokusati odgovoriti na pitanje:

"Kako možeš da prodaš najboljeg odbrambenog igrača a hoćeš u Ligu šampiona?! "

Greska je biti na celu Zvezde, i poceti odgovor na bilo koje pitanje sa : "Morali smo..."

Izuzetak moze biti samo odgovor:

"Morali smo biti prvaci Evrope i sveta"

Sve ostalo je vredjanje elementarne inteligencije.

Glory, glory Man United

pre 17 godina

Nazvati Giggsa "Dejinim" dvojnikom je pateticno i nezrelo. Zbog osecaja mucnine koji mi se javio nisam smogao snage da procitam ostatak teksta.

Mirko Sandic

pre 17 godina

Odlicno oslikavas prosecnog srpskog "navijaca". Citajuci tvoj tekst ja ne vidim da ti uopste volis klub za koji tvrdis da navijas, a ne vidim da nesto posebno volis cak i sam fudbal. Ipak, ono sto definitivno primecujem je da iskljucivo volis vrhunski fudbal-fenseraj, pa te stoga molim da vise ne dolazis na Sever i predlazem ti da udobno zavaljen u fotelju gledas Ligu sampiona na B92.

Aleksandar

pre 17 godina

He he, sto volim kad sam apsolutno ravnodusan na neke, po meni krajnje beznacajne, stvari a vidim druge kako kose cupaju oko toga... Koga briga sta nekih tamo 11 momcica + treneri i ostali prilepci rade na zelenoj poljani? Meni je daleko draze otici u pozoriste i gledati nesto smisleno i iz cega se nesto i moze nauciti, a da to nije kako otkinuti stolicu i baciti je ka 'sceni'...

Radovan

pre 17 godina

Pa i ne treba da ides na Marakanu...da sramotis onu ekipu. Kantona ti je uzor, gotivis ga ? Onog divljaka koji je kung fu udarcem uleteo u navijaca na sred tekme ? Pa to je jedini primer takvog divljastva u istoriji fudbala. I nemoj onu fotku iz Barija, pa niste presli pola terena celu tekmu. Da je Pixi igrao za njih od pocetka...ko zna. A zbog takvih "navijaca" kao ti, ne postoji dzabe onaj nas transparent kada igramo protiv vas " SAMO SU SELA CRVENO BELA " . Pozdrav, navijac F.K. Rad.

Colin_bgd

pre 17 godina

"Nisam isao na marakanu jer nisam imao sta da gledam". Mislim, nisi ti nista bolji od 95% navijaca koji su napustili svoj stadion (isto vazi i za Partizan), pa su isli da se bave malo drzavotvornim (i ostalim "prinudnim") temama, ali 95% navijaca se ne odvazava da pise ovakve tekstove. Da je tokom devedesetih godina bio pun stadion, da su dolazili Dinamo, Hajduk, Sarajevo, Zeljo, Velez, da nije olako prokockano visoko mesto Jugoslavije na UEFA listi, da se bilo ko iz fudbalskog zivota Srbije ikad oglasio da osudi rusenja, razaranja, ubijanja, da smo dozvolili gosn Anti Markovicu da nas 1994 uvede u EU, ne bi ni bilo problema sa "kintom". Nema nista na ovom svetu za dzabe. Ne mogu oba beogradska stadiona da zvrje prazna, i da se onda bunimo sto se prodaju igraci. A povrh toga uprave nasih klubova samo rade ono sto im je pocetkom devedesetih predlozeno, obecano i omoguceno, love u mutnom, entitet su za sebe, prerasli su fudbalski okvir i sada ne moze bog da taj sistem promeni. To nije pitanje "Dzaja - bad, Piksi - good", to je pitanje sistema, sverca, mucki, mafije, pranja novca, i ko zna cega sve ne jos. Jednom recju promasena tema, u stvari, tema je dobra, ali je analiza potpuno pogresna.

ps. Ko ne zna sta ima dok ima, posle se kaje ceo zivot posto je to izgubio. Rim je srusen, ribe su skuvane, nema vise...
pps. A ne znam zato se divis Anriju? Da li si se isto tako divio Liam Brady-ju i Arsenalu i 1979 kada su gostovali u Beogradu? Mislim da nisi. A na kraju, nisu Anri, Kantona, Mancester, Arsenal niti duzni, a niti trebaju da nadomestaju prazninu koju smo dozvolili da nam uvale umesto zivota. Krivci smo samo mi sami...
pps. I da se nadovezem na pesnika iz Malezije: Greska je kada vam ratni zlocinci dekretom promene ime iz cigani u "delije". A i smesno je povrh svega...

Zoran Mandić

pre 17 godina

Hvala na predivnom tekstu, naježio sam se dok sam sve ovo čitao. Nisam do sada čitao ovakve komentare, fantastično je napisano. Ipak, Zvezda iznad svega.

Milan

pre 17 godina

Prokomentarisaću text u maniru jedne bakute koja je na pitanje pred derbi Barsa Real oko reza i strelaca rekla: 3-0. I onda zagonetnim smeškom podižući obrve pred svako ponavljanje rekla: Raul, Raul, Raul.

Dakle,

sjajno, sjajno, sjajno!

Sjajno, sjajno, sjajno.

Nikola

pre 17 godina

Ma alo bre, u kom vremenu zivis ti?!
I ne trebas takav Zvezdi!
Moze Zvezda i bez tebe ponovo na krov Evrope! Lako je biti tu kada smo najbolji, treba biti tu i kada je tesko! E po tome se poznaju oni pravi! U tome je razlika izmedju nas koji volimo Zvezdu do kraja svega i tebe i tebi slicnih koji je volite samo kada pobedjuje!

Samo jedno si u pravu:
Joga Bonito. Nije za svakoga.

samo 1 klub

pre 17 godina

"Od tada se sa Zvezdom svađam i mirim. Šamaram malo ja nju malo ona mene. S tim što mi se čini da danas obraz više bridi meni nego njoj. Zapravo, čini mi se da je boli uvo za mene više nego ikada. Dovoljan razlog da presavijem tabak i tražim razvod. Nakon trideset godina ljubavi ne zaslužujem tretman magarca. Ljut sam i ogorčen, i imam puno pravo na to."

tipican "navijac" crvene zvezde. nemas pravo da pises o anriju jovane. ovim tekstom si zgazio cak i svoje tekstove o slicicama.

MladenT

pre 17 godina

Meni samo jedna stvar nije jasna. Zbog cega se riba tacno naljutila tj. zasto te opaucila pikslom u rebra posle seksa? Jel zbog toga sto si uporedio svoj upravo svrseni seksualni performance sa Piksijevim driblingom? Ako je to bio razlog, otkud tako violentna reakcija sa njene strane kada te i sama uporedila sa Shaka Zulu ratnikom? Ne kapiram zasto je u njenim ocima Piksi vredan fizickog napada pepeljarom, a Shaka Zulu sasvim OK?

Dirty

pre 17 godina

Dok se na Marakani budu pevale pesme ratnim zlocincima i urbanim sponzorusama bice to okupljaliste za budale a ne i za prave Cigane! Uzas!

Opet mi-grobari

pre 17 godina

Marko, da se ne lazemo, ne volimo mi zvezdu, isto kao sto i vi ne volit nas, ali da bude jasno. Ni Partizan ni Zvezda nece biti oni klubovi, o kojima mi sanjamo, ako i jedni i drugi budu slabi. A ako ovi "umetnici" nastave da unistavaju i PFC i Vas sta ce ostati?? Ostace ona neka secanja nas malo starijih da se i u Srbiji, odnosno i u Beogradu nekada davno igrao fudbal a ovi mladji, razocarani svim onim sto vide na tribinama, terenu i oko njega nece navijati ni za nas ni za vas, vec ce im idoli postati Mancester, Real, Celzi itd. Ej marko, upravo tim secanjem na ono sto je nekada bilo mozemo da kazemo da zelimo i u Srbiji dobar i jak fudbal. Nekorumpiranu ligu, punije tribine i igrace koji ce bar tri sezone igrati u svojim klubovima. Ja vise i prestajem da pamtim imena svih ovih igraca!!! Zasto? Jer ce ionako otici sledece godine. Zelim jak Partizan, isto kao sto i vi zelite Zvezdu, ali ako oba tima budu ovakva kao sto su danas imacemo derbi sa praznim tribinama!!!

Delija sa Severa

pre 17 godina

Celu LS sam bio uz Barcu i Lyon. Iz fazona, zabare ne volim, Lyon je posle ispao, a iskreno nisam verovao da Arsenal moze da ode dalje od 1/8 finala pa sam ih zapostavio. A i zubati je imao par ludih tekmi i golova, i samo sam hteo da ispadne Chelsea. Uzeh pare na Barca-Milan. Bar zivim u uverenju da sam ih uzeo. A onda, finale. I pre finala sam imao neki bljak odnos prema Barci i zubatom. Nekako, nije to to, sminka je to, gde je tu srce. Citam vesti pre finala, komentare. Pocinje finale. I sve se menja. Uz Arsenal sam bio svim srcem, kao da je Zvezda igrala. I mnogo mi bi zao posle. Almunia, covece, gde gledas, skupi noge... O sudiji bolje da ne pocinjem, prosao bi gore od Ralukinog vidjenja Beograda. No, dobro. A onda konferencija za stampu. Nadao sam se da ce tako biti. I bi. Svetski Mega Car je rekao ostajem i osecam se kao novo pojacanje kluba i ostajem ovde gde mi je srce. Sta jos? Nista, kralju, nista. Gotivio sam te i ranije, ali sada si postao giga kralj... Srce na teren! Nista vise. Only one, Thierry Henry... Nikad to ne bi bilo isto u teget-bordo dresu bez reklame. Nikad!

Zvezda, Marakana. Ne mogu da odolim a da ne pitam ove besne Ultras i ostale "urbane" likove: "Da li ste ikada citali izmedju redova?" Ako tekst ima naslov "Partizan je najbolji", to ne znaci da je Partizan najbolji. Mozda je najbolji u felaciju ili analnim igrama. Mozda treba procitati tekst, kako uciteljica kaze, sa razumevanjem. Mislim, mozda. Mozda sam ja glup, ko zna. Nebitno.

Necu da idem mnogo daleko unazad. Dinamo Kijev. Red za karte ihaaaaaa. Prvu tekmu smo ih ubili, ali ostalo 0:0. Ma, sad ili nikad. Dacemo im jedan i idemo u LS. Ludilo! A upeklo 40 stepeni. Jutro, oko 9 sati. Prethodnu noc (jutro) dosao kuci oko 6 posle nekoliko kartona Carlsberga. Vrti mi se Marakana, vrti mi se onaj red, ali cekam pa sta bude. Spasice me Anlave ako zagusti. I docekam. I jurim posle rezervacije za avion iz Tivta. I ujurim ih. Bilo dzabe na kraju, cak je i balerina dala gol, ali bilo je lepo. Taj adrenalin i pivo posle tekme u basti nekog plasticnog kioska je nemerljiv sa podocnjacima i umorom. Zvezda!

Bas tako, ima nas, nema nas. Samar nama, samar njima. I u krug. Pa opet, pre ili kasnije budemo tamo. Mozda i pljujemo po ovome i onome, ali smo tamo. I pricamo s vremena na vreme kako nas boli k. za nju. Pa opet odemo. Sve je to skroz normalno. Gde zivimo, super je. Odes, posreciti se najbolja bakljada od Bajerna, i jos se uvalis medju trubace i zaboravis sve. I troglodita i zenu mu Raluku, i blamiranja po Evropi i prazna decenijska obecanja. Zaboravis. Na kratko, ali so what. Idemo dalje. Uvek se setim gde zivimo i to je to...

Komentara je vidim sve vise. A razni likovi rasplamsali raspravu oko budalastina. Citaj izmedju redova. Ili, otvori oci pa gledaj.

Battizza, hvala jos jednom. Kao Henry Manchesteru pre par godina. Kao Cantona onog navijaca Kristal Palasa.

I kao sto rece neko, Joga Bonito. Stvarno nije za svakoga.

Marko Djordjevic

pre 17 godina

Decko, na kojoj planeti ti zivis? nemoj molim te da govoris u ime nas urbanih "cigana" jer ocigledno da tvoja jedina veza sa fudbalom potice is gledanja Lige Sampiona na TV-u, a ovamo si isfolirano nostalgican. Molim te ne blamiraj sebe ovakim napisima.

doVla

pre 17 godina

bato sve si u pravu.... evo sedim u tudjini i pitam se bas to isto. Zasto bas njega!?
A onda mi krenu suze i nemam odgovor na to pitanje...

ultras

pre 17 godina

Meni nije jasno sta ti propagiras u ovom tekstu. Sta, kao ponosis se time sto vise ne ides na Marakanu. Pa ne treba ni da ides. Takvima medju nama nije mesto. Ja imam 32 godine, i mene je emocija prema Zvezdi sibala nebrojeno puta, ali i dalje sam tu, i bicu tu do kraja svog zivota. I bicu najsrecniji kad moj sin krene sam da ide na utakmice. A ti sedi uz TV i gledaj Tijerija jer na severu ti nije mesto.
"Marakana dal'je puna il' smo samo mi,
Nasa ce te pesma uvek Zvezdo nositi!"

Mare (komsija sa Pravnog)

pre 17 godina

Bravo Joco. Jos jedan od onih tekstova. Pa kada ti to jos kaze grobar, ma kakav grobar-grobarcina, onda znas koliko je sati.

ULTRAS

pre 17 godina

"A zbog takvih "navijaca" kao ti, ne postoji dzabe onaj nas transparent kada igramo protiv vas " SAMO SU SELA CRVENO BELA " . Pozdrav, navijac F.K. Rad." - Рече навијач фк рад и оде на Трошарину да чека свој сељобус.

doVla

pre 17 godina

bato sve si u pravu.... evo sedim u tudjini i pitam se bas to isto. Zasto bas njega!?
A onda mi krenu suze i nemam odgovor na to pitanje...

Mare (komsija sa Pravnog)

pre 17 godina

Bravo Joco. Jos jedan od onih tekstova. Pa kada ti to jos kaze grobar, ma kakav grobar-grobarcina, onda znas koliko je sati.

ultras

pre 17 godina

Meni nije jasno sta ti propagiras u ovom tekstu. Sta, kao ponosis se time sto vise ne ides na Marakanu. Pa ne treba ni da ides. Takvima medju nama nije mesto. Ja imam 32 godine, i mene je emocija prema Zvezdi sibala nebrojeno puta, ali i dalje sam tu, i bicu tu do kraja svog zivota. I bicu najsrecniji kad moj sin krene sam da ide na utakmice. A ti sedi uz TV i gledaj Tijerija jer na severu ti nije mesto.
"Marakana dal'je puna il' smo samo mi,
Nasa ce te pesma uvek Zvezdo nositi!"

Opet mi-grobari

pre 17 godina

Marko, da se ne lazemo, ne volimo mi zvezdu, isto kao sto i vi ne volit nas, ali da bude jasno. Ni Partizan ni Zvezda nece biti oni klubovi, o kojima mi sanjamo, ako i jedni i drugi budu slabi. A ako ovi "umetnici" nastave da unistavaju i PFC i Vas sta ce ostati?? Ostace ona neka secanja nas malo starijih da se i u Srbiji, odnosno i u Beogradu nekada davno igrao fudbal a ovi mladji, razocarani svim onim sto vide na tribinama, terenu i oko njega nece navijati ni za nas ni za vas, vec ce im idoli postati Mancester, Real, Celzi itd. Ej marko, upravo tim secanjem na ono sto je nekada bilo mozemo da kazemo da zelimo i u Srbiji dobar i jak fudbal. Nekorumpiranu ligu, punije tribine i igrace koji ce bar tri sezone igrati u svojim klubovima. Ja vise i prestajem da pamtim imena svih ovih igraca!!! Zasto? Jer ce ionako otici sledece godine. Zelim jak Partizan, isto kao sto i vi zelite Zvezdu, ali ako oba tima budu ovakva kao sto su danas imacemo derbi sa praznim tribinama!!!

Dirty

pre 17 godina

Dok se na Marakani budu pevale pesme ratnim zlocincima i urbanim sponzorusama bice to okupljaliste za budale a ne i za prave Cigane! Uzas!

Radovan

pre 17 godina

Pa i ne treba da ides na Marakanu...da sramotis onu ekipu. Kantona ti je uzor, gotivis ga ? Onog divljaka koji je kung fu udarcem uleteo u navijaca na sred tekme ? Pa to je jedini primer takvog divljastva u istoriji fudbala. I nemoj onu fotku iz Barija, pa niste presli pola terena celu tekmu. Da je Pixi igrao za njih od pocetka...ko zna. A zbog takvih "navijaca" kao ti, ne postoji dzabe onaj nas transparent kada igramo protiv vas " SAMO SU SELA CRVENO BELA " . Pozdrav, navijac F.K. Rad.

silver surfer

pre 17 godina

Jedno lepo putovanje u secanje. Na zalost za vecinu stvari pa i fudbal izgleda da nam samo secanje i preostaje.
E, sad rasprava o Jovanom stavu da vise ne posecuje Marakanu moze ici u nedogled. I kao sto neko rece ni jednog trenutka u svom tekstu on nije kritikovao ljude koji jos uvek idu na stadion, ili da je potencijalne odvracao od toga.
Cak vaznije pitanje je sta je u stvari sa Zvezdom i da li ima sanse da od nje nesto bude?
Sa propadanjem drzave, razvijanjem bezvlasca i bezakonja, tonula je i C.Zvezda. Jednostavno nije mogla da se odupre. A i sistem organizacije kluba po principu grupe gradjanja, omogucavao je da mnogi omaste brke na racun Zvezde, a da pri tom ne odgovaraju. A najbolja prica je da se igraci moraju prodavati da bi se klub izdrzavao. To i donekle jeste tacno, u klubovima u kojima se ne zna ko je gazda. Mada postvalja se i pitanje da li nekad moze da se rizikuje pa da se sa najboljim igracima napadne najjace takmicenje (LS) i ucescem u njemu ostvare odredjena finansijska sredstava. To moze i da razvije sumnju da rukovodstva klubova ne zele da ucestvuju u najjacim takmicenjima, jer tako gube dobar alibi za prodaju igraca. Ne treba zaboraviti, da se kod nas nikad ne zna za koliko je neki igrac prodat, sto dodatno stvara sumnje da novac zaobilazi klubove i zavrsava na racunima pojedinaca.
Na zalost tokom 90-ih i Dzaja i Cvele su obecavali tim za Evropu i od njega nije bilo nista. Novo rukovodstvo je uslo u klub u kome se ne zna sta, kome i koliko Zvezda duguje. Ne zna se gde su zavrsile pare od prodaje prethodnih genercija. Po mojoj proceni od 1991. pa do dolaska Piksija Zvezda je prodala najmanje 150 igraca. Ne treba zaboraviti ni transfer Stankovica od 22 miliona DM kao i Drulica od 26 miliona DM. Da li neko zna sta je bilo sa tom lovom? A gde su ostali transferi.
Na zalost tesko je ocekivati da Piksi ima carobni stapic koji ce da preokrene situaciju. Prodaja igraca koju je on napravio je bila neminovna posle ispadanja iz kvalifikacija za LS. Golman Stojkovic je najmanje prodat zbog dobre ponude, vec iz nekih totalno drugih razloga. A oni uopste nisu sportski i nemaju veze sa zaradom. Da kazem da je to morao da uradi. Ostali prodati igraci su uglavnom imali ugovore 50-50. Sve ovo govori da Zvezda mora da krene iz pocetka, od temelja, a to je proces. A u sportu rad na duge staze jedino daje rezultat. Pa i ta generacija iz 91. pocela je da se sklapa 1986. Znaci za sve je potrebno strpljenje. Jeste da ga je tesko traziti, polse svega sto je klub prezivo i sto je priredjivao svojim navijacima, ali i pravi put se lako primeti, tako da ni Piksi nece imati mnogo mesta za vrdanje.
Jedino pravo resenje jeste privatizacija, ali cak ni novi zakon o sportu nema deo o privatizaciji. Znaci jednostavno nekom odgovara ovakvo stanje u fudbalskim klubovima. A jedino privatizacija moze dovesti do nekog poboljsanja kvaliteta i nasih klubova a samim tim i nase lige. Medjutim, kada nekom pomenete privatizaciju, on se odmah hvata stereotipa i prica o instituciji, simbolu nacije i ostalim glupostima koja samo udaljuju Zvezdu od Evrope, gde joj je i mesto. Jer, Zvezda je uvek bila iznad nase lige, ona je bila Evropski klub.
Cak je gospodin Mandaric zeleo da ulaze novac u klub ali to nisu zeleli drugi. Onda nema lova u mutnom i kombinacija ja tebi ti meni.
I kada procitam sve ovo sto sam napisao razumem Jovana sto ne ide. Da li razumem sebe sto jos uvek idem? Vrlo tesko da bih nekom mogao da objasnim. Ai to je moj izbor nastao jos prvog dana kada me je cale odveo na utakmicu. Tada sam znao da cu uvek biti uz svoj klub. A vremenom sam naucio da je zivot fudbalskog navijac u sustini tuzan. Mnogo tuge, nikad prezaljenih poraza, ali i povremeni trenuci radosti koji sve brisu. Bari i Tokijo su bili kraj i kruna jedne epohe. Posle toga je krenula jedna druga, manje slavna. Ali tu sam i kada ne ide. Ipak je Zvezda ostvarila jedan od mojih decackih snova: da srebrna amfora zavrsi u rukama igraca voljenog kluba. I zato dok me noge budu drzale i grlo bude sluzilo idem, jer Zvezda je zivot, ostalo su sitnice.

Marko Djordjevic

pre 17 godina

Decko, na kojoj planeti ti zivis? nemoj molim te da govoris u ime nas urbanih "cigana" jer ocigledno da tvoja jedina veza sa fudbalom potice is gledanja Lige Sampiona na TV-u, a ovamo si isfolirano nostalgican. Molim te ne blamiraj sebe ovakim napisima.

Delija sa Severa

pre 17 godina

Celu LS sam bio uz Barcu i Lyon. Iz fazona, zabare ne volim, Lyon je posle ispao, a iskreno nisam verovao da Arsenal moze da ode dalje od 1/8 finala pa sam ih zapostavio. A i zubati je imao par ludih tekmi i golova, i samo sam hteo da ispadne Chelsea. Uzeh pare na Barca-Milan. Bar zivim u uverenju da sam ih uzeo. A onda, finale. I pre finala sam imao neki bljak odnos prema Barci i zubatom. Nekako, nije to to, sminka je to, gde je tu srce. Citam vesti pre finala, komentare. Pocinje finale. I sve se menja. Uz Arsenal sam bio svim srcem, kao da je Zvezda igrala. I mnogo mi bi zao posle. Almunia, covece, gde gledas, skupi noge... O sudiji bolje da ne pocinjem, prosao bi gore od Ralukinog vidjenja Beograda. No, dobro. A onda konferencija za stampu. Nadao sam se da ce tako biti. I bi. Svetski Mega Car je rekao ostajem i osecam se kao novo pojacanje kluba i ostajem ovde gde mi je srce. Sta jos? Nista, kralju, nista. Gotivio sam te i ranije, ali sada si postao giga kralj... Srce na teren! Nista vise. Only one, Thierry Henry... Nikad to ne bi bilo isto u teget-bordo dresu bez reklame. Nikad!

Zvezda, Marakana. Ne mogu da odolim a da ne pitam ove besne Ultras i ostale "urbane" likove: "Da li ste ikada citali izmedju redova?" Ako tekst ima naslov "Partizan je najbolji", to ne znaci da je Partizan najbolji. Mozda je najbolji u felaciju ili analnim igrama. Mozda treba procitati tekst, kako uciteljica kaze, sa razumevanjem. Mislim, mozda. Mozda sam ja glup, ko zna. Nebitno.

Necu da idem mnogo daleko unazad. Dinamo Kijev. Red za karte ihaaaaaa. Prvu tekmu smo ih ubili, ali ostalo 0:0. Ma, sad ili nikad. Dacemo im jedan i idemo u LS. Ludilo! A upeklo 40 stepeni. Jutro, oko 9 sati. Prethodnu noc (jutro) dosao kuci oko 6 posle nekoliko kartona Carlsberga. Vrti mi se Marakana, vrti mi se onaj red, ali cekam pa sta bude. Spasice me Anlave ako zagusti. I docekam. I jurim posle rezervacije za avion iz Tivta. I ujurim ih. Bilo dzabe na kraju, cak je i balerina dala gol, ali bilo je lepo. Taj adrenalin i pivo posle tekme u basti nekog plasticnog kioska je nemerljiv sa podocnjacima i umorom. Zvezda!

Bas tako, ima nas, nema nas. Samar nama, samar njima. I u krug. Pa opet, pre ili kasnije budemo tamo. Mozda i pljujemo po ovome i onome, ali smo tamo. I pricamo s vremena na vreme kako nas boli k. za nju. Pa opet odemo. Sve je to skroz normalno. Gde zivimo, super je. Odes, posreciti se najbolja bakljada od Bajerna, i jos se uvalis medju trubace i zaboravis sve. I troglodita i zenu mu Raluku, i blamiranja po Evropi i prazna decenijska obecanja. Zaboravis. Na kratko, ali so what. Idemo dalje. Uvek se setim gde zivimo i to je to...

Komentara je vidim sve vise. A razni likovi rasplamsali raspravu oko budalastina. Citaj izmedju redova. Ili, otvori oci pa gledaj.

Battizza, hvala jos jednom. Kao Henry Manchesteru pre par godina. Kao Cantona onog navijaca Kristal Palasa.

I kao sto rece neko, Joga Bonito. Stvarno nije za svakoga.

Aleksandar

pre 17 godina

He he, sto volim kad sam apsolutno ravnodusan na neke, po meni krajnje beznacajne, stvari a vidim druge kako kose cupaju oko toga... Koga briga sta nekih tamo 11 momcica + treneri i ostali prilepci rade na zelenoj poljani? Meni je daleko draze otici u pozoriste i gledati nesto smisleno i iz cega se nesto i moze nauciti, a da to nije kako otkinuti stolicu i baciti je ka 'sceni'...

Colin_bgd

pre 17 godina

"Nisam isao na marakanu jer nisam imao sta da gledam". Mislim, nisi ti nista bolji od 95% navijaca koji su napustili svoj stadion (isto vazi i za Partizan), pa su isli da se bave malo drzavotvornim (i ostalim "prinudnim") temama, ali 95% navijaca se ne odvazava da pise ovakve tekstove. Da je tokom devedesetih godina bio pun stadion, da su dolazili Dinamo, Hajduk, Sarajevo, Zeljo, Velez, da nije olako prokockano visoko mesto Jugoslavije na UEFA listi, da se bilo ko iz fudbalskog zivota Srbije ikad oglasio da osudi rusenja, razaranja, ubijanja, da smo dozvolili gosn Anti Markovicu da nas 1994 uvede u EU, ne bi ni bilo problema sa "kintom". Nema nista na ovom svetu za dzabe. Ne mogu oba beogradska stadiona da zvrje prazna, i da se onda bunimo sto se prodaju igraci. A povrh toga uprave nasih klubova samo rade ono sto im je pocetkom devedesetih predlozeno, obecano i omoguceno, love u mutnom, entitet su za sebe, prerasli su fudbalski okvir i sada ne moze bog da taj sistem promeni. To nije pitanje "Dzaja - bad, Piksi - good", to je pitanje sistema, sverca, mucki, mafije, pranja novca, i ko zna cega sve ne jos. Jednom recju promasena tema, u stvari, tema je dobra, ali je analiza potpuno pogresna.

ps. Ko ne zna sta ima dok ima, posle se kaje ceo zivot posto je to izgubio. Rim je srusen, ribe su skuvane, nema vise...
pps. A ne znam zato se divis Anriju? Da li si se isto tako divio Liam Brady-ju i Arsenalu i 1979 kada su gostovali u Beogradu? Mislim da nisi. A na kraju, nisu Anri, Kantona, Mancester, Arsenal niti duzni, a niti trebaju da nadomestaju prazninu koju smo dozvolili da nam uvale umesto zivota. Krivci smo samo mi sami...
pps. I da se nadovezem na pesnika iz Malezije: Greska je kada vam ratni zlocinci dekretom promene ime iz cigani u "delije". A i smesno je povrh svega...

goran

pre 17 godina

za stojkovica i vidica se slazem, ali mislim da se tu svi slazemo. ali se slazem i sa markom djordjevicem. neko ko uporedjuje kantonu i batistutu sa anrijem... pffff, o cemu pricamo? strasan je igrac, klizi po terenu, ali smeker? zar neko ko dva minuta pre kraja utakmice (ne u zaustavnom vremenu nego pre isteka 90.) se nabija u cosak uz korner zastavicu i steka vreme, moze biti smeker?!?!? alo, bati je ostao u fiorentini i igrao u drugoj ligi, kantona uzeo titulu sa lidsom i mancesterom i ti sad uporedjujes anrija sa njima?! pri tom uz svu velicinu, ne treba zaboravi da je sve bitne golove za francuze dao igrac mozda losiji od anrija, ali izgleda sa vecom kesom, trezege, za arsenal, berkamp, jedini bitan gol dao je realu. celsiju je prosle sezone dao dok je ceh namestao zivi zid. ako pricas o vitestvu, o igri, o smekerizmu... gde je tu onda anri?

sone

pre 17 godina

takvi tipovi kao ti mi nikad nisu jasni,da ti je glupost kao fudbal toliko vazna, pa jos ponosno izjavljujes da te riba (ma kakva da bila ) sutnula zbog toga.Nadji si neki zivot covece umesto sto se 30 godina lozis na te klinacke navijacke fazone. ODRASTI!!!!!

Zoran Radojević

pre 17 godina

Lepo sročeno.
Svako je umno biće i ima pravo da razmišlja na svoj način. I u skladu sa mislima daje komentare.
I meni je revanš sa Bajernom 91. ostao u sećanju, ali sam i dalje pratio Zvezdu. Najteže mi je bilo na revanšu sa Ekerenom (Belgija) ispali smo pacerski i nesrećno, a posle tekme su mi od Marakane do Autokomande bile mokre gaće.

Bajern bih uporedio sa koncertom Kraftwerk-a na Tašmajdanu. Posle Kraftwerk-a (verovatno) neću ići na koncerte, ali na Marakanu uvek.

PS U subotu se ženim vatrenom Grobarkom. Zbog nje sam prvi put otišao na stadion Partizana. Gledali smo Artmediu (no comment). Ceo stadion je skakao i skandirao "Ko ne skače taj je Cigan" samo sam ja prkosno stajao čvrsto prikovan za tribinu.

St

pre 17 godina

Secam se i ja Barija - maturska godina srednje skole, polazak bus-om sa Usca;), kermes sa navijacima Napolija u Veneciji i utakmica u transu, za koju niko nije sumnjao, cak ni kada nismo mogli iz peterca, da cemo je dobiti. To nije bio navijacki trans, vec TOTALNO prepustanje. Pored mene je bio Italijan u Armanijevom odelu, koji je dosao da bude sa navijacima Zvezde i koji je posle poslednjeg penala plakao i drzao me zagrljenog 2 min. Na povratku policija nas je zaustavljala i, ulazeci u bus, molila da im poklonimo salove i dresove za njihove klince. Nikome nije ostalo bilo sta crveno-belo...

A onda su se na Sever uselili sitni kriminalci, koji su brzo postajali ratni zlocinci i navijanje na mikrofon. Dokle god se tamo klice Mladicu, normalni ljudi nemaju sta tu da traze. Drugim recima - napaljena deco, Zapad nije Batajnica, a navijanje nije prostacko rasisticko urlikanje i mumlanje za mikrofonom. Vern ost klubu ne dokazuje se prilikom za svercovanje baklji i preprodajom jos mladjim klincima, kao i pravom na prodaju piva na Severu. Tvrdim da autor ovog teksta deset puta vise voli svoj klub nego vi...

Skols Car

pre 17 godina

Koristicu cuvenu frazetinu Svako ima pravo da misli sta hoce (i kaze to javno), covek je poetski nadahnut pise o zivotu tekmama zvezdama itd, nekome se svidja nekome ne ali odakle pravo Severu da jedini svojata i prisvaja za sebe nesto sto bi pateticno zvucalo Ljubav prema klubu? Pa ako je neko pokvario ko zna koliko tekmi, gostovanja, okrnjio imidz kluba to je Sever! Naravno da su vazni i da su dobri kad su veseli a da nam stete kad odlepe. Budite malo objektivni ako to nije previse traziti od "Navijaca". Stavovi i maniri tzv.delija (i bilo koje svetske navijacke grupe)su stavovi klasicnih primitivaca kod nas obogaceni sa malo radikala spo-a cetnika i ljudi koji su zavrsili osnovnu i procitali samo zurnal. Manje emocija prema ljudima sa kojima se ne slazete. Cisto objektivnosti radi, meni se jovanov stil pisanja nista ne svidja pa opet citam i branim ga.

scouser

pre 17 godina

Svidja mi se jednostavnost u tvojim tekstovima i doza duhovitosti koja je neophodna za ovakve teme. Generalno, cool.
Tijeri je car, Kantona manijak, a Stivi Dzerard oba ta djuture. Seti se i toga. Ostao je gde je i poceo. A jos je i kralj i sa krunom i titulom. Kompletno brate.

www.lfcserbia.com

nikvet pn

pre 17 godina

Auuu....Tako me je ganuo ovaj tekst; ma u zivac pogodio, da sam morao momentalno da pronadjem moju studentsku propusnicu za sever. Evo citam : 1978. god. cl.200d No 00748 ; jeste moje ime ( dobio sam taj preferans ) ali nije moja slika ( izgubio sam taj preferans ), a otpozadi Dzajin potpis... Ej, koja vremena, koje uspomene. Veliko ti hvala na ovome tekstu, potpisao bih ga i sam kad bih znao ovako lepo da napisem. Istu tugu delimo; grobari to ne razumeju...

UVEK TU

pre 17 godina

Sve je to u redu(za VIdica i Stojkovica) ali bre kakav si ti to kao navijac kada si napustao sever cim krene lose!Cim se proda par igraca,cim ispadnemo iz nekog evro kupa...sramota me je sto VOLIM isti klub za koji ti "navijas"...satovi se navijaju,Zvezda se voli...

Tomi

pre 17 godina

Svaka cast. Mislim da je jedino deo price sa ribom koja te je ostavila zbog poredjenja sa Pixijem suvisan.
Ove napaljene klince koji misle da su pravi navijaci necu ni da komentarisem (mogu samo da ih zalim).

Nikola

pre 17 godina

Ma alo bre, u kom vremenu zivis ti?!
I ne trebas takav Zvezdi!
Moze Zvezda i bez tebe ponovo na krov Evrope! Lako je biti tu kada smo najbolji, treba biti tu i kada je tesko! E po tome se poznaju oni pravi! U tome je razlika izmedju nas koji volimo Zvezdu do kraja svega i tebe i tebi slicnih koji je volite samo kada pobedjuje!

Samo jedno si u pravu:
Joga Bonito. Nije za svakoga.

samo 1 klub

pre 17 godina

"Od tada se sa Zvezdom svađam i mirim. Šamaram malo ja nju malo ona mene. S tim što mi se čini da danas obraz više bridi meni nego njoj. Zapravo, čini mi se da je boli uvo za mene više nego ikada. Dovoljan razlog da presavijem tabak i tražim razvod. Nakon trideset godina ljubavi ne zaslužujem tretman magarca. Ljut sam i ogorčen, i imam puno pravo na to."

tipican "navijac" crvene zvezde. nemas pravo da pises o anriju jovane. ovim tekstom si zgazio cak i svoje tekstove o slicicama.

MladenT

pre 17 godina

Meni samo jedna stvar nije jasna. Zbog cega se riba tacno naljutila tj. zasto te opaucila pikslom u rebra posle seksa? Jel zbog toga sto si uporedio svoj upravo svrseni seksualni performance sa Piksijevim driblingom? Ako je to bio razlog, otkud tako violentna reakcija sa njene strane kada te i sama uporedila sa Shaka Zulu ratnikom? Ne kapiram zasto je u njenim ocima Piksi vredan fizickog napada pepeljarom, a Shaka Zulu sasvim OK?

Milan

pre 17 godina

Prokomentarisaću text u maniru jedne bakute koja je na pitanje pred derbi Barsa Real oko reza i strelaca rekla: 3-0. I onda zagonetnim smeškom podižući obrve pred svako ponavljanje rekla: Raul, Raul, Raul.

Dakle,

sjajno, sjajno, sjajno!

Sjajno, sjajno, sjajno.

Zoran Mandić

pre 17 godina

Hvala na predivnom tekstu, naježio sam se dok sam sve ovo čitao. Nisam do sada čitao ovakve komentare, fantastično je napisano. Ipak, Zvezda iznad svega.

Glory, glory Man United

pre 17 godina

Nazvati Giggsa "Dejinim" dvojnikom je pateticno i nezrelo. Zbog osecaja mucnine koji mi se javio nisam smogao snage da procitam ostatak teksta.

Kuala Lumpur

pre 17 godina

1) U pravu si:

Anri je pokazao da je tesko biti veliki fudbaler ali mnogo teze biti veliki šmeker.


2) U pravu si:

Bajern Minhen na Marakani je bio fudbalska katarza.

Na "Svetom Nikoli" smo se osecali kao ucesnici rituala, u transu, skoro bez svesti, dovoljno pri sebi da se secamo samo poslednjeg poteza, suta, odbrane, faula....Drasticnije nego u "Mementu", secali smo se samo trenutnog.

U pojedinim trenucima taj ritual, kao i svaki drugi, sadrzao je bolne momente, iskusenja, kroz koja se prolazi, prazni ali ipak ostaje na nogama, ostaje u ritualu do kraja.
Jedan od tih bolnih momenata je udarac Chris Waddle-a glavom, koji je gledajuci bas sa ovog mesta na tribini sa tvoje slike (desno od srpske zastave, gledajuci u pravcu zastave sa natpisom "OM" na suprotnoj tribini) zavrsio pravo u mrezi.

3) U pravu si:

Greska je bila prodaja Vidica.

Greska je bila prodaja Stojkovica.

Greska je pokusati odgovoriti na pitanje:

"Kako možeš da prodaš najboljeg odbrambenog igrača a hoćeš u Ligu šampiona?! "

Greska je biti na celu Zvezde, i poceti odgovor na bilo koje pitanje sa : "Morali smo..."

Izuzetak moze biti samo odgovor:

"Morali smo biti prvaci Evrope i sveta"

Sve ostalo je vredjanje elementarne inteligencije.

Mirko Sandic

pre 17 godina

Odlicno oslikavas prosecnog srpskog "navijaca". Citajuci tvoj tekst ja ne vidim da ti uopste volis klub za koji tvrdis da navijas, a ne vidim da nesto posebno volis cak i sam fudbal. Ipak, ono sto definitivno primecujem je da iskljucivo volis vrhunski fudbal-fenseraj, pa te stoga molim da vise ne dolazis na Sever i predlazem ti da udobno zavaljen u fotelju gledas Ligu sampiona na B92.

Dule Petrovic

pre 17 godina

Komentar na komentare: Ljudi nisu isti!!! U nas Srba je to jos izrazenije. Drago mi je da ipak ima vise pozitivnih komentara na tekst. Alooo negativci, sta je vama, nije vas covek prozivao i maltretirao. Dajte malo vitestva. Napisao je tekst iz srca, a ne vas da za'bava. Ne morate da mrzite one koji su tako i toliko dozivljavali Zvezdu. Danas svi hoce Zvezdu samo za sebe, pa je problem kad neko kaze sta misli i oseca, pa jos i podeli to sa drugima. Keve ti! Kako li se usudio samo! A problem je sto smo se svi ucutali, da braco moja, tajjjac je medju nama, a srce bi da pukne. Cuje se glas sa Severa, ali ne govori nista, vec samo pljuje po drugima. Pa nismo valjda postali i mi takvi, da vise mrzimo nego sto volimo???

Komentar na tekst: Bravo majstore! Uh, kako je dobar osecaj bio slusati te prenose na tranzistoru kao klinac, a onda malo stasati i krenuti na stadion, pa iz godine u godinu moliti se bogu pred i tokom svake tekme. Ulepsao si mi ovo popodne i ulio nadu da svi ti ljudi sa stadiona jos uvek postoje. Vise ovakvih tekstova moze napraviti iskru i sve nas opet zapaliti. Ali treba vremena, upornosti i mudrosti. Natoplili smo se ove memle i treba svezeg vazduha. Srce uvek imamo. Ako odmah krenemo, mozda nam i uspe da pripremimo teren za svoje klince, dok ne bude kasno..n

Komsha

pre 17 godina

MAJSTORE!!!
Samo napred, svaki ti je tekst odlichan i na mestu. Imash nevidjen dar da rechima opishesh i probudish sve stvari koje leze duboko u dushi svakog ljubitelja fudbala...
TOLERANCIJA!!! To je ochigledno za mnoge MISAONA IMENICA! Dechko nikad nije sebe nazvao Delijom, lepo je rekao navijach. Drugo, jel rekao neshto protiv 4000-5000 ljudi koji redovno idu na tekme ovih dana... NISHTA niko vam nishta ne zamera, chak mnogi hvale vashu upornost. Al svako ima svoj izbor. Dechko je opisao njegovo vidjenje Zvezde i deshavanja poslednjih godina.
Tolerancija rodjaci... uvek se nadje neko da se *sre na tudji trud.
SVE PROLAZI ZVEZDA JE VECHNA!!!

Dejan8

pre 17 godina

Dobar tekst,dobar.

I izrecena jedna ogromna istina: "Želeli su i ovi preko puta, ali mi smo želeli više. Predvečerje rata nas je učinilo moćnijim, jer smo svi znali da hvatamo poslednji voz - sada i više nikada... Još samo da se popnemo na Krov Planete..." To je bila prva, prava i poslednja sansa. To je bio uspeh jedne divne zemlje,i hvala svim Slovencima, Hrvatima, Bosancima, Makedoncima, Crnogorcima i nama Srbima na njemu.

ps. Ovaj komentar ima jos vecu tezinu kada se zna da ga je napisao neko ko nije voleo tu zemlju, a jos manje zvezdu.

Milorad Markovic

pre 17 godina

Aha, ako sam dobro shvatio ti u stvari kazes sledece: "Drugovi Zvezdasi, vi se potrudite oko kluba, podrzavajte ga, atmosferom na stadionu ga ucinete atraktivnim za perspektivne mlade fudbalere iz drugih klubova, investitore i unosne TV prenose, ulaznicama i sezonskim kartama mu pomozite da izadje iz dugova, itd.... a ja cu za to vreme da 'ladim cojones dok gledam Anrija i ekipu na TV, ali cim se klub ponovo bude stabilizovao eto i mene na stadionu da podrzim novu Zvezdinu revoluciju."

Sta da ti kazem, osim...

Gotovo je, dekice, olinjao si se. Stigle te godine. Nije Sever vise za tebe.

Slobodno ostani kuci u papuchama. Probudicemo te iz dremke, kad osvojimo jos jednu duplu krunu da nam opet nesto ovako lepo napises.

dule

pre 17 godina

Zvezdu idem da gledam (kad mogu, posto sam sad u inostranstvu) zato sto volim Zvezdu, ma ko u njoj igrao. Da pred svaku utakmicu sakupljaju 20ak klinaca i dalje bih navijao za Zvezdu.
Ko kuka zbog prodaje igraca neka joj nadje pare na drugi nacin.
Da cujem pametno obrazlozenje zasto Stojkovic prodaje najbolje? Da li stavlja pare u svoj dzep ili u Zvezdinu kasu? Ne tera ga na to cef nego muka, Zvezdina muka.
Vise mi se svidja sto se Piksi oslanja na Zvezdine snage kako bi se klub izdrzavao nego da podleze ucenama monopolista na trzistu hrane (delta) i trzistu komunikacija (telekom). zbog tih firmi, stanovnici srbije moraju da skuplje placaju osnovne potrebe u zivotu. a pare koje je miskovic (navodno) dao za vilu za sina u londonu, mogle bi da izdrzavaju Crvenu Zvezdu godinama.
Veca je Zvezda i od Delte i od Telekoma. A ima i boljeg lidera nego Srbija.

nikola

pre 17 godina

Joco, ako uopshte chitash komentare, jedino bih izbacio deo sa shamarom zbog piksijevog sexa. Malo si se osokolio pozitivnim komentarima od slichica (sjajni textovi) pa si odluchio josh da se upishesh i u listu beogradskih kazanova... malo neukusno, imash decu. Prichaj to ortacima uz pivo. Tako je sladje.

Dragan

pre 17 godina

Svaka cast! Za cetiri sata 28 komentara. Kada bi na sve tako brzo reagovali gde bi nam kraj bio... Kao lik koji je gledao Partizan na temperaturama od minus 16 do plus 39 mogao sam samo da sanjam o Zvezdi kao instituciji. Mi smo vise bili kao klub. Ali, avaj, 90-te su nam pojele sve institucije, od
SANU, JNA, SPC do Politike i Zvezde. Ovo malo klinaca koji se rade pre utakmica i misle da su deo sveta jer lice na svetske huligane i gledaju slow motion po nasim stadionima nemaju pravo da prozivaju one koji su 7 puta vise vremena proveli na tribinama i gledali fudbal. Na zalost, ovde tek dolazi retro fazon, jer i najgluplji shvataju da je dobro vreme iza nas. Piksi je najbolji domaci igrac koga sam sa uzivanjem gledao, ali sumnjam da ga sada nesto sem love zanima. Lozio se kao na livadi dok nije shvatio cari materijalnog. Ukratko, svako vreme svoje breme, a moje navijacko vreme je zavrseno onog dana kada umalo nisam dobio batine od ,,grobara,, koji su , odvaljeni od droge i alkohola, krenuli sve redom da tuku. Sada ,iz loze, ponekad pogledam medjunarodne utakmice, ako se tako mogu nazvati ove koje igramo sa velicinama iz Istocnog bloka. Peace, braco Srbi!

MIFA

pre 17 godina

U Bariju se pevalo *Napred Zvezdo,samo napred ...* u kontinuitetu od pochetka drugog pa do kraja produzetaka.O tekstu Gdina Jovana, poprilichno lepe proze, ali poprilichno i poze. Zvezda se voli za celi zivot i samo tako i nikako drugacije. Razumem i bes i ojadjenost Gdina Jovana postupcima Zvezdinog *vajnog* establishmenta, ali to su stvari koje ce se i koje su se uvek reshavale unutar nashe, lepe kuce. Glavu gore i samo napred.

Nenad

pre 17 godina

Lep tekst.

Procitao izmedju redova...treba vise puta procitati i reci istinu i pogledati se u ogledalo.

Na kraju ZVEZDA JE NASA VERA !

danguba

pre 17 godina

svaka cast moderatore. znaci, komentari tipa "svaka ti dala", "to care", "bravo majstore" idu bez problema, a kad se pojavi kritika od strane nekog ko ima barem 10 puta vise zvedinih utakmica od doticnog "hronicara" onda cenzura.

Vladimir

pre 17 godina

U pravu je samo za prodaju igraca i to najboljih u najgorem trenutku.
Ali mnogo su mi jadniji pojedini komentari tipa jel neko bio dalje od Sopota ili krivi mu tamo neki ratni zlocinci. Muka mi je kad pojedinci pocnu da provlace politiku kroz komentare i pokusavaju da unesu nove razdore medju Zvezdine navijace, a i medju Srbe uopste. Nemojte da kukate vec uradite nesto pozitivno za svoju zemlju, za Zvezdu....Kakav bre Arsenal i ostali..ako volis Zvezdu pravac Marakana, pa kad bude stadion pun nece imati opravdanje da prodaju najbolje igrace, a i atmosfera ce biti bolje.
To sto se u nekoj tamo srpskoj ligi igra los fudbal ne smeta njihovim nasvijacima da napune prostor oko neke tamo "njive" i da se dobro provedu...Napred Zvezdo!!!Pozdrav iz Rusije!

ПДЈА

pre 17 godina

Пре неки дан сам застао и гледао клинце из краја како играју фудбал на пољанчету.Ређале су се безуспешне шансе, а један малиша је узвикнуо: "Сад да појачамо! Све смо ближи циљу фудбала!".

Aleksandar

pre 17 godina

Veoma mi se svidja tekst i sa samo malo izmenjenim sadrzajem i imenima unutra bi mogao da se zove i "Zasto ne idem na JNA". Da, ja sam grobar. I svaka cast majstore za tekst. Slicno i ja osecam. Da je vise ljudi kao ti na stadionima u Srbiji, oni bi bili puni.

A ovi ljudi koji pljuju po tekstu i tebi su oni koji su zajedno sa svojim glupavim i pohlepnim upravama upropastili i unistili taj divan osecaj koji mi tako nedostaje. Ne zelim da idem na stadion da gledam poslednju igru tek rodjene nove nade kluba, nego da gledam poslednju igru u ovoj sezoni. Ne zelim da idem na stadion da pljujem i psujem protivnicke navijace, nego da navijam za moj tim. Ne zelim da idem na stadion gde treba da se bijem sa stokom da bi usao unutra, nego da sacekam u redu koliko god treba i udjem ko covek. A za to ce trebati jos mnogo vremena.

Eto. Posto covek nije napljuvao vas koji sad pljujete njega sto on ne ide na utakmice a vi idete, ja sam. Sve po redu - i grobare i cigane i united force i SVE druge. Cast izuzecima, ako ih uopste ima.

anabel

pre 17 godina

vidim da ovog puta nema zena, pa da razbijemo monotoniju: Jovane pises sjajno i iako zaista volim fudbal citam tvoje clanke najvise zbog tebe i tvog osobenog stila, oni koji nisu shvatili o cemu se radi neka ih....samo ti nastavi.

fica

pre 17 godina

Prvo ovo je misljenje jednog navijaca (bivseg) i to treba da ostane. Mali je problem sto ovako moze da se truje omladina ali ti je manje vazno jer je ona vec zatrovana idejom da na ulici treba premlatiti svakog ko ne navija za tvoj klub.
Vidi se da pisac ima stila i da je dobro izucio tehnike modernog pisanja, stoga mu na stilu cestitam a da li se slazem sa onim sto je napisao to bih vam rekao ako bih dobio kolumnu da je ja uredim.
Ko jednom zavoli klub ostaje ceo zivot uz njega. Ta ljubav ne moze da se ugasi pa ponovo obnovi!
Ja idem na Marakanu i uvek cu ici bez obzira na godine i, sto neko rece, smiricu se kad moj sin krene sam na utakmice. Ali ne idem na sever jos nekad od Selte jer mi se s*re od nabedjenih klinaca koji ne znaju sastav tima koji je na terenu ali bi ti razbili glavu ako ih ruzno pogledas.
Daj da vratimo ljubav prema fudbalu a ugusimo mrznju prema prema drugim navijacima i da zajedno uzivamo u borbi na terenu pa ko izgubi placa pice!!!!

henrik larson

pre 17 godina

da te citiram:"Kada je dotakao zvezde rekao je - dosta."
Pa sto i ti nisi to isto rekao posle prvog teksta o slajbama nego si "presao u Recreativo i trulis po drugim ligama"
ts, ts, ts...

Pera

pre 17 godina

"A onda su se na Sever uselili sitni kriminalci, koji su brzo postajali ratni zlocinci i navijanje na mikrofon." Ovo je poenta. Idem na Marakanu jako retko i izbegavam guzve. Nisu samo Zvezdini navijaci takvi. I grobari i radovci i svi ostali su propustili da shvate lepotu navijanja, lepotu fudbala.

Agresija im je odgovor na svaku frustraciju (a nasi "politicari" se svakodnevno trude da frustracija ima sto vise).
Prag tolerancije ne postoji. I cim nesto odskace od proseka - udri brate. Nasilje nije odgovor na sve. U stvari - nasilje nije odgovor. Tacka.

marko

pre 17 godina

bolji text nisam procitao. jedino vi sa b 92 ste jos ostali ovo ostalo je sacuvaj boze. matori svaka cast. bravoooooooooooooo. napisi jos koji molim te

Darko

pre 17 godina

oni koji su na severu i danas...veruju u zvezdu...kada imamo najlepsu tribinu na svetu...imacemo i najbolji klub na svetu...samo treba nekom da dodje iz dpta u glavu...i uci cemo u tu ligu sampiona...ove godine...

Marko Grozdic

pre 17 godina

Kakav je ovo skup ocvalih matorana. Jel' vam znaju zene da Internet sate koristite na ovako "beznacajne" stvari. Nemojte da posle radi oklagija ili da vas oteraju da spavate na kauchu. Ili da vam sakriju omiljene papuche.

Ko nece da podrzava Zvezdu - ne mora. Nek ne svaljuje licni manjak energije, zivotne radosti i poleta na okolnosti. U Zvezdi je uvek bilo i bice dovoljno pozitivnog, i to sto neko vise ne dolazi na stadion je njegov licni problem, i samo i iskljucivo njegov - nikako problem drustva i okolnosti kako to "vecite zrtve" pokusavaju ovde da predstave. Vidim da su isti krenuli i sa pripremljenom pesmicom "Mladic, SPC, SANU..." - pa u kom vi svetu zivite i kada cete se otrezniti da mi je samo znati. Sve te price za malu decu su idealno dosle malokrvnim likovima da svaku stvar u zivotu svale na okolnosti. Kao ja sam genije ali mi '90-te i Sloba ne dozvoljavaju da se iskazem. Ma daj vise, nakon 20 godina koga bre vise folirate. Osim sto svaki zivotni poraz svaljujete na tu pricu, sada ste i odlazak na stadion doveli u vezu sa tim!?

I na kraju sto se tice Jovana, siguran sam da si sustinski OK lik i sigurno bih rado s tobom popio pivo, ali to ne menja srz tvog odnosa prema Zvezdi koji je tipicni pozerski i sminkerski.
Posto vidim i da volis da ubacujes strane reci u svoje pisanje, nadji recnik engleskih fraza i pogledaj izraze "fairweather fan" ili "over the hill". Oba ti odlicno pristaju.

Zoran Jovanovic

pre 17 godina

Vise stete Zvezdi su doneli ovi pozeri (gadjanje mobilnim trenera Zapresica i vikanje uuu tamnoputim igracima) dok su na severu takve stvari zabranjene.
A klub se nikada ne napusta:
"Dobro znaj da uvek tu sam ja...."

nikola delija

pre 17 godina

Svaka ti dala! Znaci kad su prodali stojkovica nije mi bilo dobro. Ja cu navijati za zvezdu dok sam ziv ali neke stvari se izgleda nikad nece promeniti ... nazalost.

Marko Djordjevic

pre 17 godina

Decko, na kojoj planeti ti zivis? nemoj molim te da govoris u ime nas urbanih "cigana" jer ocigledno da tvoja jedina veza sa fudbalom potice is gledanja Lige Sampiona na TV-u, a ovamo si isfolirano nostalgican. Molim te ne blamiraj sebe ovakim napisima.

Mare (komsija sa Pravnog)

pre 17 godina

Bravo Joco. Jos jedan od onih tekstova. Pa kada ti to jos kaze grobar, ma kakav grobar-grobarcina, onda znas koliko je sati.

ultras

pre 17 godina

Meni nije jasno sta ti propagiras u ovom tekstu. Sta, kao ponosis se time sto vise ne ides na Marakanu. Pa ne treba ni da ides. Takvima medju nama nije mesto. Ja imam 32 godine, i mene je emocija prema Zvezdi sibala nebrojeno puta, ali i dalje sam tu, i bicu tu do kraja svog zivota. I bicu najsrecniji kad moj sin krene sam da ide na utakmice. A ti sedi uz TV i gledaj Tijerija jer na severu ti nije mesto.
"Marakana dal'je puna il' smo samo mi,
Nasa ce te pesma uvek Zvezdo nositi!"

Glory, glory Man United

pre 17 godina

Nazvati Giggsa "Dejinim" dvojnikom je pateticno i nezrelo. Zbog osecaja mucnine koji mi se javio nisam smogao snage da procitam ostatak teksta.

Radovan

pre 17 godina

Pa i ne treba da ides na Marakanu...da sramotis onu ekipu. Kantona ti je uzor, gotivis ga ? Onog divljaka koji je kung fu udarcem uleteo u navijaca na sred tekme ? Pa to je jedini primer takvog divljastva u istoriji fudbala. I nemoj onu fotku iz Barija, pa niste presli pola terena celu tekmu. Da je Pixi igrao za njih od pocetka...ko zna. A zbog takvih "navijaca" kao ti, ne postoji dzabe onaj nas transparent kada igramo protiv vas " SAMO SU SELA CRVENO BELA " . Pozdrav, navijac F.K. Rad.

Nikola

pre 17 godina

Ma alo bre, u kom vremenu zivis ti?!
I ne trebas takav Zvezdi!
Moze Zvezda i bez tebe ponovo na krov Evrope! Lako je biti tu kada smo najbolji, treba biti tu i kada je tesko! E po tome se poznaju oni pravi! U tome je razlika izmedju nas koji volimo Zvezdu do kraja svega i tebe i tebi slicnih koji je volite samo kada pobedjuje!

Samo jedno si u pravu:
Joga Bonito. Nije za svakoga.

ULTRAS

pre 17 godina

"A zbog takvih "navijaca" kao ti, ne postoji dzabe onaj nas transparent kada igramo protiv vas " SAMO SU SELA CRVENO BELA " . Pozdrav, navijac F.K. Rad." - Рече навијач фк рад и оде на Трошарину да чека свој сељобус.

Marko Grozdic

pre 17 godina

Kakav je ovo skup ocvalih matorana. Jel' vam znaju zene da Internet sate koristite na ovako "beznacajne" stvari. Nemojte da posle radi oklagija ili da vas oteraju da spavate na kauchu. Ili da vam sakriju omiljene papuche.

Ko nece da podrzava Zvezdu - ne mora. Nek ne svaljuje licni manjak energije, zivotne radosti i poleta na okolnosti. U Zvezdi je uvek bilo i bice dovoljno pozitivnog, i to sto neko vise ne dolazi na stadion je njegov licni problem, i samo i iskljucivo njegov - nikako problem drustva i okolnosti kako to "vecite zrtve" pokusavaju ovde da predstave. Vidim da su isti krenuli i sa pripremljenom pesmicom "Mladic, SPC, SANU..." - pa u kom vi svetu zivite i kada cete se otrezniti da mi je samo znati. Sve te price za malu decu su idealno dosle malokrvnim likovima da svaku stvar u zivotu svale na okolnosti. Kao ja sam genije ali mi '90-te i Sloba ne dozvoljavaju da se iskazem. Ma daj vise, nakon 20 godina koga bre vise folirate. Osim sto svaki zivotni poraz svaljujete na tu pricu, sada ste i odlazak na stadion doveli u vezu sa tim!?

I na kraju sto se tice Jovana, siguran sam da si sustinski OK lik i sigurno bih rado s tobom popio pivo, ali to ne menja srz tvog odnosa prema Zvezdi koji je tipicni pozerski i sminkerski.
Posto vidim i da volis da ubacujes strane reci u svoje pisanje, nadji recnik engleskih fraza i pogledaj izraze "fairweather fan" ili "over the hill". Oba ti odlicno pristaju.

UVEK TU

pre 17 godina

Sve je to u redu(za VIdica i Stojkovica) ali bre kakav si ti to kao navijac kada si napustao sever cim krene lose!Cim se proda par igraca,cim ispadnemo iz nekog evro kupa...sramota me je sto VOLIM isti klub za koji ti "navijas"...satovi se navijaju,Zvezda se voli...

doVla

pre 17 godina

bato sve si u pravu.... evo sedim u tudjini i pitam se bas to isto. Zasto bas njega!?
A onda mi krenu suze i nemam odgovor na to pitanje...

Opet mi-grobari

pre 17 godina

Marko, da se ne lazemo, ne volimo mi zvezdu, isto kao sto i vi ne volit nas, ali da bude jasno. Ni Partizan ni Zvezda nece biti oni klubovi, o kojima mi sanjamo, ako i jedni i drugi budu slabi. A ako ovi "umetnici" nastave da unistavaju i PFC i Vas sta ce ostati?? Ostace ona neka secanja nas malo starijih da se i u Srbiji, odnosno i u Beogradu nekada davno igrao fudbal a ovi mladji, razocarani svim onim sto vide na tribinama, terenu i oko njega nece navijati ni za nas ni za vas, vec ce im idoli postati Mancester, Real, Celzi itd. Ej marko, upravo tim secanjem na ono sto je nekada bilo mozemo da kazemo da zelimo i u Srbiji dobar i jak fudbal. Nekorumpiranu ligu, punije tribine i igrace koji ce bar tri sezone igrati u svojim klubovima. Ja vise i prestajem da pamtim imena svih ovih igraca!!! Zasto? Jer ce ionako otici sledece godine. Zelim jak Partizan, isto kao sto i vi zelite Zvezdu, ali ako oba tima budu ovakva kao sto su danas imacemo derbi sa praznim tribinama!!!

Dirty

pre 17 godina

Dok se na Marakani budu pevale pesme ratnim zlocincima i urbanim sponzorusama bice to okupljaliste za budale a ne i za prave Cigane! Uzas!

Delija sa Severa

pre 17 godina

Celu LS sam bio uz Barcu i Lyon. Iz fazona, zabare ne volim, Lyon je posle ispao, a iskreno nisam verovao da Arsenal moze da ode dalje od 1/8 finala pa sam ih zapostavio. A i zubati je imao par ludih tekmi i golova, i samo sam hteo da ispadne Chelsea. Uzeh pare na Barca-Milan. Bar zivim u uverenju da sam ih uzeo. A onda, finale. I pre finala sam imao neki bljak odnos prema Barci i zubatom. Nekako, nije to to, sminka je to, gde je tu srce. Citam vesti pre finala, komentare. Pocinje finale. I sve se menja. Uz Arsenal sam bio svim srcem, kao da je Zvezda igrala. I mnogo mi bi zao posle. Almunia, covece, gde gledas, skupi noge... O sudiji bolje da ne pocinjem, prosao bi gore od Ralukinog vidjenja Beograda. No, dobro. A onda konferencija za stampu. Nadao sam se da ce tako biti. I bi. Svetski Mega Car je rekao ostajem i osecam se kao novo pojacanje kluba i ostajem ovde gde mi je srce. Sta jos? Nista, kralju, nista. Gotivio sam te i ranije, ali sada si postao giga kralj... Srce na teren! Nista vise. Only one, Thierry Henry... Nikad to ne bi bilo isto u teget-bordo dresu bez reklame. Nikad!

Zvezda, Marakana. Ne mogu da odolim a da ne pitam ove besne Ultras i ostale "urbane" likove: "Da li ste ikada citali izmedju redova?" Ako tekst ima naslov "Partizan je najbolji", to ne znaci da je Partizan najbolji. Mozda je najbolji u felaciju ili analnim igrama. Mozda treba procitati tekst, kako uciteljica kaze, sa razumevanjem. Mislim, mozda. Mozda sam ja glup, ko zna. Nebitno.

Necu da idem mnogo daleko unazad. Dinamo Kijev. Red za karte ihaaaaaa. Prvu tekmu smo ih ubili, ali ostalo 0:0. Ma, sad ili nikad. Dacemo im jedan i idemo u LS. Ludilo! A upeklo 40 stepeni. Jutro, oko 9 sati. Prethodnu noc (jutro) dosao kuci oko 6 posle nekoliko kartona Carlsberga. Vrti mi se Marakana, vrti mi se onaj red, ali cekam pa sta bude. Spasice me Anlave ako zagusti. I docekam. I jurim posle rezervacije za avion iz Tivta. I ujurim ih. Bilo dzabe na kraju, cak je i balerina dala gol, ali bilo je lepo. Taj adrenalin i pivo posle tekme u basti nekog plasticnog kioska je nemerljiv sa podocnjacima i umorom. Zvezda!

Bas tako, ima nas, nema nas. Samar nama, samar njima. I u krug. Pa opet, pre ili kasnije budemo tamo. Mozda i pljujemo po ovome i onome, ali smo tamo. I pricamo s vremena na vreme kako nas boli k. za nju. Pa opet odemo. Sve je to skroz normalno. Gde zivimo, super je. Odes, posreciti se najbolja bakljada od Bajerna, i jos se uvalis medju trubace i zaboravis sve. I troglodita i zenu mu Raluku, i blamiranja po Evropi i prazna decenijska obecanja. Zaboravis. Na kratko, ali so what. Idemo dalje. Uvek se setim gde zivimo i to je to...

Komentara je vidim sve vise. A razni likovi rasplamsali raspravu oko budalastina. Citaj izmedju redova. Ili, otvori oci pa gledaj.

Battizza, hvala jos jednom. Kao Henry Manchesteru pre par godina. Kao Cantona onog navijaca Kristal Palasa.

I kao sto rece neko, Joga Bonito. Stvarno nije za svakoga.

samo 1 klub

pre 17 godina

"Od tada se sa Zvezdom svađam i mirim. Šamaram malo ja nju malo ona mene. S tim što mi se čini da danas obraz više bridi meni nego njoj. Zapravo, čini mi se da je boli uvo za mene više nego ikada. Dovoljan razlog da presavijem tabak i tražim razvod. Nakon trideset godina ljubavi ne zaslužujem tretman magarca. Ljut sam i ogorčen, i imam puno pravo na to."

tipican "navijac" crvene zvezde. nemas pravo da pises o anriju jovane. ovim tekstom si zgazio cak i svoje tekstove o slicicama.

MladenT

pre 17 godina

Meni samo jedna stvar nije jasna. Zbog cega se riba tacno naljutila tj. zasto te opaucila pikslom u rebra posle seksa? Jel zbog toga sto si uporedio svoj upravo svrseni seksualni performance sa Piksijevim driblingom? Ako je to bio razlog, otkud tako violentna reakcija sa njene strane kada te i sama uporedila sa Shaka Zulu ratnikom? Ne kapiram zasto je u njenim ocima Piksi vredan fizickog napada pepeljarom, a Shaka Zulu sasvim OK?

Milan

pre 17 godina

Prokomentarisaću text u maniru jedne bakute koja je na pitanje pred derbi Barsa Real oko reza i strelaca rekla: 3-0. I onda zagonetnim smeškom podižući obrve pred svako ponavljanje rekla: Raul, Raul, Raul.

Dakle,

sjajno, sjajno, sjajno!

Sjajno, sjajno, sjajno.

Zoran Mandić

pre 17 godina

Hvala na predivnom tekstu, naježio sam se dok sam sve ovo čitao. Nisam do sada čitao ovakve komentare, fantastično je napisano. Ipak, Zvezda iznad svega.

Aleksandar

pre 17 godina

He he, sto volim kad sam apsolutno ravnodusan na neke, po meni krajnje beznacajne, stvari a vidim druge kako kose cupaju oko toga... Koga briga sta nekih tamo 11 momcica + treneri i ostali prilepci rade na zelenoj poljani? Meni je daleko draze otici u pozoriste i gledati nesto smisleno i iz cega se nesto i moze nauciti, a da to nije kako otkinuti stolicu i baciti je ka 'sceni'...

Kuala Lumpur

pre 17 godina

1) U pravu si:

Anri je pokazao da je tesko biti veliki fudbaler ali mnogo teze biti veliki šmeker.


2) U pravu si:

Bajern Minhen na Marakani je bio fudbalska katarza.

Na "Svetom Nikoli" smo se osecali kao ucesnici rituala, u transu, skoro bez svesti, dovoljno pri sebi da se secamo samo poslednjeg poteza, suta, odbrane, faula....Drasticnije nego u "Mementu", secali smo se samo trenutnog.

U pojedinim trenucima taj ritual, kao i svaki drugi, sadrzao je bolne momente, iskusenja, kroz koja se prolazi, prazni ali ipak ostaje na nogama, ostaje u ritualu do kraja.
Jedan od tih bolnih momenata je udarac Chris Waddle-a glavom, koji je gledajuci bas sa ovog mesta na tribini sa tvoje slike (desno od srpske zastave, gledajuci u pravcu zastave sa natpisom "OM" na suprotnoj tribini) zavrsio pravo u mrezi.

3) U pravu si:

Greska je bila prodaja Vidica.

Greska je bila prodaja Stojkovica.

Greska je pokusati odgovoriti na pitanje:

"Kako možeš da prodaš najboljeg odbrambenog igrača a hoćeš u Ligu šampiona?! "

Greska je biti na celu Zvezde, i poceti odgovor na bilo koje pitanje sa : "Morali smo..."

Izuzetak moze biti samo odgovor:

"Morali smo biti prvaci Evrope i sveta"

Sve ostalo je vredjanje elementarne inteligencije.

Colin_bgd

pre 17 godina

"Nisam isao na marakanu jer nisam imao sta da gledam". Mislim, nisi ti nista bolji od 95% navijaca koji su napustili svoj stadion (isto vazi i za Partizan), pa su isli da se bave malo drzavotvornim (i ostalim "prinudnim") temama, ali 95% navijaca se ne odvazava da pise ovakve tekstove. Da je tokom devedesetih godina bio pun stadion, da su dolazili Dinamo, Hajduk, Sarajevo, Zeljo, Velez, da nije olako prokockano visoko mesto Jugoslavije na UEFA listi, da se bilo ko iz fudbalskog zivota Srbije ikad oglasio da osudi rusenja, razaranja, ubijanja, da smo dozvolili gosn Anti Markovicu da nas 1994 uvede u EU, ne bi ni bilo problema sa "kintom". Nema nista na ovom svetu za dzabe. Ne mogu oba beogradska stadiona da zvrje prazna, i da se onda bunimo sto se prodaju igraci. A povrh toga uprave nasih klubova samo rade ono sto im je pocetkom devedesetih predlozeno, obecano i omoguceno, love u mutnom, entitet su za sebe, prerasli su fudbalski okvir i sada ne moze bog da taj sistem promeni. To nije pitanje "Dzaja - bad, Piksi - good", to je pitanje sistema, sverca, mucki, mafije, pranja novca, i ko zna cega sve ne jos. Jednom recju promasena tema, u stvari, tema je dobra, ali je analiza potpuno pogresna.

ps. Ko ne zna sta ima dok ima, posle se kaje ceo zivot posto je to izgubio. Rim je srusen, ribe su skuvane, nema vise...
pps. A ne znam zato se divis Anriju? Da li si se isto tako divio Liam Brady-ju i Arsenalu i 1979 kada su gostovali u Beogradu? Mislim da nisi. A na kraju, nisu Anri, Kantona, Mancester, Arsenal niti duzni, a niti trebaju da nadomestaju prazninu koju smo dozvolili da nam uvale umesto zivota. Krivci smo samo mi sami...
pps. I da se nadovezem na pesnika iz Malezije: Greska je kada vam ratni zlocinci dekretom promene ime iz cigani u "delije". A i smesno je povrh svega...

Mirko Sandic

pre 17 godina

Odlicno oslikavas prosecnog srpskog "navijaca". Citajuci tvoj tekst ja ne vidim da ti uopste volis klub za koji tvrdis da navijas, a ne vidim da nesto posebno volis cak i sam fudbal. Ipak, ono sto definitivno primecujem je da iskljucivo volis vrhunski fudbal-fenseraj, pa te stoga molim da vise ne dolazis na Sever i predlazem ti da udobno zavaljen u fotelju gledas Ligu sampiona na B92.

Dule Petrovic

pre 17 godina

Komentar na komentare: Ljudi nisu isti!!! U nas Srba je to jos izrazenije. Drago mi je da ipak ima vise pozitivnih komentara na tekst. Alooo negativci, sta je vama, nije vas covek prozivao i maltretirao. Dajte malo vitestva. Napisao je tekst iz srca, a ne vas da za'bava. Ne morate da mrzite one koji su tako i toliko dozivljavali Zvezdu. Danas svi hoce Zvezdu samo za sebe, pa je problem kad neko kaze sta misli i oseca, pa jos i podeli to sa drugima. Keve ti! Kako li se usudio samo! A problem je sto smo se svi ucutali, da braco moja, tajjjac je medju nama, a srce bi da pukne. Cuje se glas sa Severa, ali ne govori nista, vec samo pljuje po drugima. Pa nismo valjda postali i mi takvi, da vise mrzimo nego sto volimo???

Komentar na tekst: Bravo majstore! Uh, kako je dobar osecaj bio slusati te prenose na tranzistoru kao klinac, a onda malo stasati i krenuti na stadion, pa iz godine u godinu moliti se bogu pred i tokom svake tekme. Ulepsao si mi ovo popodne i ulio nadu da svi ti ljudi sa stadiona jos uvek postoje. Vise ovakvih tekstova moze napraviti iskru i sve nas opet zapaliti. Ali treba vremena, upornosti i mudrosti. Natoplili smo se ove memle i treba svezeg vazduha. Srce uvek imamo. Ako odmah krenemo, mozda nam i uspe da pripremimo teren za svoje klince, dok ne bude kasno..n

Komsha

pre 17 godina

MAJSTORE!!!
Samo napred, svaki ti je tekst odlichan i na mestu. Imash nevidjen dar da rechima opishesh i probudish sve stvari koje leze duboko u dushi svakog ljubitelja fudbala...
TOLERANCIJA!!! To je ochigledno za mnoge MISAONA IMENICA! Dechko nikad nije sebe nazvao Delijom, lepo je rekao navijach. Drugo, jel rekao neshto protiv 4000-5000 ljudi koji redovno idu na tekme ovih dana... NISHTA niko vam nishta ne zamera, chak mnogi hvale vashu upornost. Al svako ima svoj izbor. Dechko je opisao njegovo vidjenje Zvezde i deshavanja poslednjih godina.
Tolerancija rodjaci... uvek se nadje neko da se *sre na tudji trud.
SVE PROLAZI ZVEZDA JE VECHNA!!!

Dejan8

pre 17 godina

Dobar tekst,dobar.

I izrecena jedna ogromna istina: "Želeli su i ovi preko puta, ali mi smo želeli više. Predvečerje rata nas je učinilo moćnijim, jer smo svi znali da hvatamo poslednji voz - sada i više nikada... Još samo da se popnemo na Krov Planete..." To je bila prva, prava i poslednja sansa. To je bio uspeh jedne divne zemlje,i hvala svim Slovencima, Hrvatima, Bosancima, Makedoncima, Crnogorcima i nama Srbima na njemu.

ps. Ovaj komentar ima jos vecu tezinu kada se zna da ga je napisao neko ko nije voleo tu zemlju, a jos manje zvezdu.

Milorad Markovic

pre 17 godina

Aha, ako sam dobro shvatio ti u stvari kazes sledece: "Drugovi Zvezdasi, vi se potrudite oko kluba, podrzavajte ga, atmosferom na stadionu ga ucinete atraktivnim za perspektivne mlade fudbalere iz drugih klubova, investitore i unosne TV prenose, ulaznicama i sezonskim kartama mu pomozite da izadje iz dugova, itd.... a ja cu za to vreme da 'ladim cojones dok gledam Anrija i ekipu na TV, ali cim se klub ponovo bude stabilizovao eto i mene na stadionu da podrzim novu Zvezdinu revoluciju."

Sta da ti kazem, osim...

Gotovo je, dekice, olinjao si se. Stigle te godine. Nije Sever vise za tebe.

Slobodno ostani kuci u papuchama. Probudicemo te iz dremke, kad osvojimo jos jednu duplu krunu da nam opet nesto ovako lepo napises.

dule

pre 17 godina

Zvezdu idem da gledam (kad mogu, posto sam sad u inostranstvu) zato sto volim Zvezdu, ma ko u njoj igrao. Da pred svaku utakmicu sakupljaju 20ak klinaca i dalje bih navijao za Zvezdu.
Ko kuka zbog prodaje igraca neka joj nadje pare na drugi nacin.
Da cujem pametno obrazlozenje zasto Stojkovic prodaje najbolje? Da li stavlja pare u svoj dzep ili u Zvezdinu kasu? Ne tera ga na to cef nego muka, Zvezdina muka.
Vise mi se svidja sto se Piksi oslanja na Zvezdine snage kako bi se klub izdrzavao nego da podleze ucenama monopolista na trzistu hrane (delta) i trzistu komunikacija (telekom). zbog tih firmi, stanovnici srbije moraju da skuplje placaju osnovne potrebe u zivotu. a pare koje je miskovic (navodno) dao za vilu za sina u londonu, mogle bi da izdrzavaju Crvenu Zvezdu godinama.
Veca je Zvezda i od Delte i od Telekoma. A ima i boljeg lidera nego Srbija.

goran

pre 17 godina

za stojkovica i vidica se slazem, ali mislim da se tu svi slazemo. ali se slazem i sa markom djordjevicem. neko ko uporedjuje kantonu i batistutu sa anrijem... pffff, o cemu pricamo? strasan je igrac, klizi po terenu, ali smeker? zar neko ko dva minuta pre kraja utakmice (ne u zaustavnom vremenu nego pre isteka 90.) se nabija u cosak uz korner zastavicu i steka vreme, moze biti smeker?!?!? alo, bati je ostao u fiorentini i igrao u drugoj ligi, kantona uzeo titulu sa lidsom i mancesterom i ti sad uporedjujes anrija sa njima?! pri tom uz svu velicinu, ne treba zaboravi da je sve bitne golove za francuze dao igrac mozda losiji od anrija, ali izgleda sa vecom kesom, trezege, za arsenal, berkamp, jedini bitan gol dao je realu. celsiju je prosle sezone dao dok je ceh namestao zivi zid. ako pricas o vitestvu, o igri, o smekerizmu... gde je tu onda anri?

sone

pre 17 godina

takvi tipovi kao ti mi nikad nisu jasni,da ti je glupost kao fudbal toliko vazna, pa jos ponosno izjavljujes da te riba (ma kakva da bila ) sutnula zbog toga.Nadji si neki zivot covece umesto sto se 30 godina lozis na te klinacke navijacke fazone. ODRASTI!!!!!

nikola

pre 17 godina

Joco, ako uopshte chitash komentare, jedino bih izbacio deo sa shamarom zbog piksijevog sexa. Malo si se osokolio pozitivnim komentarima od slichica (sjajni textovi) pa si odluchio josh da se upishesh i u listu beogradskih kazanova... malo neukusno, imash decu. Prichaj to ortacima uz pivo. Tako je sladje.

Dragan

pre 17 godina

Svaka cast! Za cetiri sata 28 komentara. Kada bi na sve tako brzo reagovali gde bi nam kraj bio... Kao lik koji je gledao Partizan na temperaturama od minus 16 do plus 39 mogao sam samo da sanjam o Zvezdi kao instituciji. Mi smo vise bili kao klub. Ali, avaj, 90-te su nam pojele sve institucije, od
SANU, JNA, SPC do Politike i Zvezde. Ovo malo klinaca koji se rade pre utakmica i misle da su deo sveta jer lice na svetske huligane i gledaju slow motion po nasim stadionima nemaju pravo da prozivaju one koji su 7 puta vise vremena proveli na tribinama i gledali fudbal. Na zalost, ovde tek dolazi retro fazon, jer i najgluplji shvataju da je dobro vreme iza nas. Piksi je najbolji domaci igrac koga sam sa uzivanjem gledao, ali sumnjam da ga sada nesto sem love zanima. Lozio se kao na livadi dok nije shvatio cari materijalnog. Ukratko, svako vreme svoje breme, a moje navijacko vreme je zavrseno onog dana kada umalo nisam dobio batine od ,,grobara,, koji su , odvaljeni od droge i alkohola, krenuli sve redom da tuku. Sada ,iz loze, ponekad pogledam medjunarodne utakmice, ako se tako mogu nazvati ove koje igramo sa velicinama iz Istocnog bloka. Peace, braco Srbi!

MIFA

pre 17 godina

U Bariju se pevalo *Napred Zvezdo,samo napred ...* u kontinuitetu od pochetka drugog pa do kraja produzetaka.O tekstu Gdina Jovana, poprilichno lepe proze, ali poprilichno i poze. Zvezda se voli za celi zivot i samo tako i nikako drugacije. Razumem i bes i ojadjenost Gdina Jovana postupcima Zvezdinog *vajnog* establishmenta, ali to su stvari koje ce se i koje su se uvek reshavale unutar nashe, lepe kuce. Glavu gore i samo napred.

Nenad

pre 17 godina

Lep tekst.

Procitao izmedju redova...treba vise puta procitati i reci istinu i pogledati se u ogledalo.

Na kraju ZVEZDA JE NASA VERA !

danguba

pre 17 godina

svaka cast moderatore. znaci, komentari tipa "svaka ti dala", "to care", "bravo majstore" idu bez problema, a kad se pojavi kritika od strane nekog ko ima barem 10 puta vise zvedinih utakmica od doticnog "hronicara" onda cenzura.

Vladimir

pre 17 godina

U pravu je samo za prodaju igraca i to najboljih u najgorem trenutku.
Ali mnogo su mi jadniji pojedini komentari tipa jel neko bio dalje od Sopota ili krivi mu tamo neki ratni zlocinci. Muka mi je kad pojedinci pocnu da provlace politiku kroz komentare i pokusavaju da unesu nove razdore medju Zvezdine navijace, a i medju Srbe uopste. Nemojte da kukate vec uradite nesto pozitivno za svoju zemlju, za Zvezdu....Kakav bre Arsenal i ostali..ako volis Zvezdu pravac Marakana, pa kad bude stadion pun nece imati opravdanje da prodaju najbolje igrace, a i atmosfera ce biti bolje.
To sto se u nekoj tamo srpskoj ligi igra los fudbal ne smeta njihovim nasvijacima da napune prostor oko neke tamo "njive" i da se dobro provedu...Napred Zvezdo!!!Pozdrav iz Rusije!

ПДЈА

pre 17 godina

Пре неки дан сам застао и гледао клинце из краја како играју фудбал на пољанчету.Ређале су се безуспешне шансе, а један малиша је узвикнуо: "Сад да појачамо! Све смо ближи циљу фудбала!".

Aleksandar

pre 17 godina

Veoma mi se svidja tekst i sa samo malo izmenjenim sadrzajem i imenima unutra bi mogao da se zove i "Zasto ne idem na JNA". Da, ja sam grobar. I svaka cast majstore za tekst. Slicno i ja osecam. Da je vise ljudi kao ti na stadionima u Srbiji, oni bi bili puni.

A ovi ljudi koji pljuju po tekstu i tebi su oni koji su zajedno sa svojim glupavim i pohlepnim upravama upropastili i unistili taj divan osecaj koji mi tako nedostaje. Ne zelim da idem na stadion da gledam poslednju igru tek rodjene nove nade kluba, nego da gledam poslednju igru u ovoj sezoni. Ne zelim da idem na stadion da pljujem i psujem protivnicke navijace, nego da navijam za moj tim. Ne zelim da idem na stadion gde treba da se bijem sa stokom da bi usao unutra, nego da sacekam u redu koliko god treba i udjem ko covek. A za to ce trebati jos mnogo vremena.

Eto. Posto covek nije napljuvao vas koji sad pljujete njega sto on ne ide na utakmice a vi idete, ja sam. Sve po redu - i grobare i cigane i united force i SVE druge. Cast izuzecima, ako ih uopste ima.

anabel

pre 17 godina

vidim da ovog puta nema zena, pa da razbijemo monotoniju: Jovane pises sjajno i iako zaista volim fudbal citam tvoje clanke najvise zbog tebe i tvog osobenog stila, oni koji nisu shvatili o cemu se radi neka ih....samo ti nastavi.

Zoran Radojević

pre 17 godina

Lepo sročeno.
Svako je umno biće i ima pravo da razmišlja na svoj način. I u skladu sa mislima daje komentare.
I meni je revanš sa Bajernom 91. ostao u sećanju, ali sam i dalje pratio Zvezdu. Najteže mi je bilo na revanšu sa Ekerenom (Belgija) ispali smo pacerski i nesrećno, a posle tekme su mi od Marakane do Autokomande bile mokre gaće.

Bajern bih uporedio sa koncertom Kraftwerk-a na Tašmajdanu. Posle Kraftwerk-a (verovatno) neću ići na koncerte, ali na Marakanu uvek.

PS U subotu se ženim vatrenom Grobarkom. Zbog nje sam prvi put otišao na stadion Partizana. Gledali smo Artmediu (no comment). Ceo stadion je skakao i skandirao "Ko ne skače taj je Cigan" samo sam ja prkosno stajao čvrsto prikovan za tribinu.

St

pre 17 godina

Secam se i ja Barija - maturska godina srednje skole, polazak bus-om sa Usca;), kermes sa navijacima Napolija u Veneciji i utakmica u transu, za koju niko nije sumnjao, cak ni kada nismo mogli iz peterca, da cemo je dobiti. To nije bio navijacki trans, vec TOTALNO prepustanje. Pored mene je bio Italijan u Armanijevom odelu, koji je dosao da bude sa navijacima Zvezde i koji je posle poslednjeg penala plakao i drzao me zagrljenog 2 min. Na povratku policija nas je zaustavljala i, ulazeci u bus, molila da im poklonimo salove i dresove za njihove klince. Nikome nije ostalo bilo sta crveno-belo...

A onda su se na Sever uselili sitni kriminalci, koji su brzo postajali ratni zlocinci i navijanje na mikrofon. Dokle god se tamo klice Mladicu, normalni ljudi nemaju sta tu da traze. Drugim recima - napaljena deco, Zapad nije Batajnica, a navijanje nije prostacko rasisticko urlikanje i mumlanje za mikrofonom. Vern ost klubu ne dokazuje se prilikom za svercovanje baklji i preprodajom jos mladjim klincima, kao i pravom na prodaju piva na Severu. Tvrdim da autor ovog teksta deset puta vise voli svoj klub nego vi...

fica

pre 17 godina

Prvo ovo je misljenje jednog navijaca (bivseg) i to treba da ostane. Mali je problem sto ovako moze da se truje omladina ali ti je manje vazno jer je ona vec zatrovana idejom da na ulici treba premlatiti svakog ko ne navija za tvoj klub.
Vidi se da pisac ima stila i da je dobro izucio tehnike modernog pisanja, stoga mu na stilu cestitam a da li se slazem sa onim sto je napisao to bih vam rekao ako bih dobio kolumnu da je ja uredim.
Ko jednom zavoli klub ostaje ceo zivot uz njega. Ta ljubav ne moze da se ugasi pa ponovo obnovi!
Ja idem na Marakanu i uvek cu ici bez obzira na godine i, sto neko rece, smiricu se kad moj sin krene sam na utakmice. Ali ne idem na sever jos nekad od Selte jer mi se s*re od nabedjenih klinaca koji ne znaju sastav tima koji je na terenu ali bi ti razbili glavu ako ih ruzno pogledas.
Daj da vratimo ljubav prema fudbalu a ugusimo mrznju prema prema drugim navijacima i da zajedno uzivamo u borbi na terenu pa ko izgubi placa pice!!!!

henrik larson

pre 17 godina

da te citiram:"Kada je dotakao zvezde rekao je - dosta."
Pa sto i ti nisi to isto rekao posle prvog teksta o slajbama nego si "presao u Recreativo i trulis po drugim ligama"
ts, ts, ts...

Pera

pre 17 godina

"A onda su se na Sever uselili sitni kriminalci, koji su brzo postajali ratni zlocinci i navijanje na mikrofon." Ovo je poenta. Idem na Marakanu jako retko i izbegavam guzve. Nisu samo Zvezdini navijaci takvi. I grobari i radovci i svi ostali su propustili da shvate lepotu navijanja, lepotu fudbala.

Agresija im je odgovor na svaku frustraciju (a nasi "politicari" se svakodnevno trude da frustracija ima sto vise).
Prag tolerancije ne postoji. I cim nesto odskace od proseka - udri brate. Nasilje nije odgovor na sve. U stvari - nasilje nije odgovor. Tacka.

marko

pre 17 godina

bolji text nisam procitao. jedino vi sa b 92 ste jos ostali ovo ostalo je sacuvaj boze. matori svaka cast. bravoooooooooooooo. napisi jos koji molim te

Darko

pre 17 godina

oni koji su na severu i danas...veruju u zvezdu...kada imamo najlepsu tribinu na svetu...imacemo i najbolji klub na svetu...samo treba nekom da dodje iz dpta u glavu...i uci cemo u tu ligu sampiona...ove godine...

Skols Car

pre 17 godina

Koristicu cuvenu frazetinu Svako ima pravo da misli sta hoce (i kaze to javno), covek je poetski nadahnut pise o zivotu tekmama zvezdama itd, nekome se svidja nekome ne ali odakle pravo Severu da jedini svojata i prisvaja za sebe nesto sto bi pateticno zvucalo Ljubav prema klubu? Pa ako je neko pokvario ko zna koliko tekmi, gostovanja, okrnjio imidz kluba to je Sever! Naravno da su vazni i da su dobri kad su veseli a da nam stete kad odlepe. Budite malo objektivni ako to nije previse traziti od "Navijaca". Stavovi i maniri tzv.delija (i bilo koje svetske navijacke grupe)su stavovi klasicnih primitivaca kod nas obogaceni sa malo radikala spo-a cetnika i ljudi koji su zavrsili osnovnu i procitali samo zurnal. Manje emocija prema ljudima sa kojima se ne slazete. Cisto objektivnosti radi, meni se jovanov stil pisanja nista ne svidja pa opet citam i branim ga.

Zoran Jovanovic

pre 17 godina

Vise stete Zvezdi su doneli ovi pozeri (gadjanje mobilnim trenera Zapresica i vikanje uuu tamnoputim igracima) dok su na severu takve stvari zabranjene.
A klub se nikada ne napusta:
"Dobro znaj da uvek tu sam ja...."

nikola delija

pre 17 godina

Svaka ti dala! Znaci kad su prodali stojkovica nije mi bilo dobro. Ja cu navijati za zvezdu dok sam ziv ali neke stvari se izgleda nikad nece promeniti ... nazalost.

scouser

pre 17 godina

Svidja mi se jednostavnost u tvojim tekstovima i doza duhovitosti koja je neophodna za ovakve teme. Generalno, cool.
Tijeri je car, Kantona manijak, a Stivi Dzerard oba ta djuture. Seti se i toga. Ostao je gde je i poceo. A jos je i kralj i sa krunom i titulom. Kompletno brate.

www.lfcserbia.com

nikvet pn

pre 17 godina

Auuu....Tako me je ganuo ovaj tekst; ma u zivac pogodio, da sam morao momentalno da pronadjem moju studentsku propusnicu za sever. Evo citam : 1978. god. cl.200d No 00748 ; jeste moje ime ( dobio sam taj preferans ) ali nije moja slika ( izgubio sam taj preferans ), a otpozadi Dzajin potpis... Ej, koja vremena, koje uspomene. Veliko ti hvala na ovome tekstu, potpisao bih ga i sam kad bih znao ovako lepo da napisem. Istu tugu delimo; grobari to ne razumeju...

Tomi

pre 17 godina

Svaka cast. Mislim da je jedino deo price sa ribom koja te je ostavila zbog poredjenja sa Pixijem suvisan.
Ove napaljene klince koji misle da su pravi navijaci necu ni da komentarisem (mogu samo da ih zalim).

silver surfer

pre 17 godina

Jedno lepo putovanje u secanje. Na zalost za vecinu stvari pa i fudbal izgleda da nam samo secanje i preostaje.
E, sad rasprava o Jovanom stavu da vise ne posecuje Marakanu moze ici u nedogled. I kao sto neko rece ni jednog trenutka u svom tekstu on nije kritikovao ljude koji jos uvek idu na stadion, ili da je potencijalne odvracao od toga.
Cak vaznije pitanje je sta je u stvari sa Zvezdom i da li ima sanse da od nje nesto bude?
Sa propadanjem drzave, razvijanjem bezvlasca i bezakonja, tonula je i C.Zvezda. Jednostavno nije mogla da se odupre. A i sistem organizacije kluba po principu grupe gradjanja, omogucavao je da mnogi omaste brke na racun Zvezde, a da pri tom ne odgovaraju. A najbolja prica je da se igraci moraju prodavati da bi se klub izdrzavao. To i donekle jeste tacno, u klubovima u kojima se ne zna ko je gazda. Mada postvalja se i pitanje da li nekad moze da se rizikuje pa da se sa najboljim igracima napadne najjace takmicenje (LS) i ucescem u njemu ostvare odredjena finansijska sredstava. To moze i da razvije sumnju da rukovodstva klubova ne zele da ucestvuju u najjacim takmicenjima, jer tako gube dobar alibi za prodaju igraca. Ne treba zaboraviti, da se kod nas nikad ne zna za koliko je neki igrac prodat, sto dodatno stvara sumnje da novac zaobilazi klubove i zavrsava na racunima pojedinaca.
Na zalost tokom 90-ih i Dzaja i Cvele su obecavali tim za Evropu i od njega nije bilo nista. Novo rukovodstvo je uslo u klub u kome se ne zna sta, kome i koliko Zvezda duguje. Ne zna se gde su zavrsile pare od prodaje prethodnih genercija. Po mojoj proceni od 1991. pa do dolaska Piksija Zvezda je prodala najmanje 150 igraca. Ne treba zaboraviti ni transfer Stankovica od 22 miliona DM kao i Drulica od 26 miliona DM. Da li neko zna sta je bilo sa tom lovom? A gde su ostali transferi.
Na zalost tesko je ocekivati da Piksi ima carobni stapic koji ce da preokrene situaciju. Prodaja igraca koju je on napravio je bila neminovna posle ispadanja iz kvalifikacija za LS. Golman Stojkovic je najmanje prodat zbog dobre ponude, vec iz nekih totalno drugih razloga. A oni uopste nisu sportski i nemaju veze sa zaradom. Da kazem da je to morao da uradi. Ostali prodati igraci su uglavnom imali ugovore 50-50. Sve ovo govori da Zvezda mora da krene iz pocetka, od temelja, a to je proces. A u sportu rad na duge staze jedino daje rezultat. Pa i ta generacija iz 91. pocela je da se sklapa 1986. Znaci za sve je potrebno strpljenje. Jeste da ga je tesko traziti, polse svega sto je klub prezivo i sto je priredjivao svojim navijacima, ali i pravi put se lako primeti, tako da ni Piksi nece imati mnogo mesta za vrdanje.
Jedino pravo resenje jeste privatizacija, ali cak ni novi zakon o sportu nema deo o privatizaciji. Znaci jednostavno nekom odgovara ovakvo stanje u fudbalskim klubovima. A jedino privatizacija moze dovesti do nekog poboljsanja kvaliteta i nasih klubova a samim tim i nase lige. Medjutim, kada nekom pomenete privatizaciju, on se odmah hvata stereotipa i prica o instituciji, simbolu nacije i ostalim glupostima koja samo udaljuju Zvezdu od Evrope, gde joj je i mesto. Jer, Zvezda je uvek bila iznad nase lige, ona je bila Evropski klub.
Cak je gospodin Mandaric zeleo da ulaze novac u klub ali to nisu zeleli drugi. Onda nema lova u mutnom i kombinacija ja tebi ti meni.
I kada procitam sve ovo sto sam napisao razumem Jovana sto ne ide. Da li razumem sebe sto jos uvek idem? Vrlo tesko da bih nekom mogao da objasnim. Ai to je moj izbor nastao jos prvog dana kada me je cale odveo na utakmicu. Tada sam znao da cu uvek biti uz svoj klub. A vremenom sam naucio da je zivot fudbalskog navijac u sustini tuzan. Mnogo tuge, nikad prezaljenih poraza, ali i povremeni trenuci radosti koji sve brisu. Bari i Tokijo su bili kraj i kruna jedne epohe. Posle toga je krenula jedna druga, manje slavna. Ali tu sam i kada ne ide. Ipak je Zvezda ostvarila jedan od mojih decackih snova: da srebrna amfora zavrsi u rukama igraca voljenog kluba. I zato dok me noge budu drzale i grlo bude sluzilo idem, jer Zvezda je zivot, ostalo su sitnice.