Petak, 08.10.2021.

20:23

120.000 stanovnika Srbije nosi isto prezime - postoje i ona retka, koja nestaju

Izvor: Sputnik

120.000 stanovnika Srbije nosi isto prezime - postoje i ona retka, koja nestaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

180 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 08. oktobar 2021 22:37)

Lepo je što biskup ima gde da pročita. Pitaj ga zašto su se onda u novijoj istoriji palili srpski manastiri a pogotovo crkvene knjige, pa ja ne mogu da nađem istoriju mog prezimena iz Dalmacije?

leptirica

pre 2 godine

@narod sve vidi

U sloveniji se prezime horvat vezuje u glavnom na rome i slovence prekmurce. A znam i jednog splicana horvata koji kaze da mu poreklo vodi iz crne gore i da zna staro prezime svoga "plemena".
(sasa, 09. oktobar 2021 09:06)

Prekmurci kažu za sebe da nisu Slovenci. Ne govore npr. enaindvajset za 21, već dvajsetena. Dal se radilo o Hrvatima koji su se naselili preko Mure ili su ih tako nazvali tako zbog govora sličnijeg Hrvatima, nego Slovencima ne znam. Uglavnom Horvat je prezime u Hrvatskoj sa područja Međimurja koje dijeli Mira sa Prekmurjem. Dio CG je bio Hrvatska nekad, Boka je bila naseljena Hrvatima. Evo ti objašnjenja. Sve sto kažeš ima uglavnom smisla.

Sasa

pre 2 godine

Naravno da nestaju retka prezimena kad vlada glupi obicaj da se uzima muzevljevo prezime, a najvise ima Jovanovica, Nikolica i ostalih koje ste naveli. Mogli bi malo da menjamo tradiciju, nismo odavno. Svakako ova prezimena nastala od zena koje ste naveli zvuce mnogo lepse.
(Tafak, 9. oktobar 2021 00:04)

Meni su devojacka prezimena mojih baba mnogo lepa i to bas sva. Tradicija se vec menja pa zene cesto samo dodaju muzevo prezime. Moja drugarica cak nije prezime menjala jer nemaju muskih potomaka. A skolski drugar je uzeo majcino prezime i njenu slavu jer mu je otac bio bas gadan lik.
Ova cudna prezimena - ja sam cuo pricu da su austrougari to namerno radili. Ima toga u Sloveniji - sprdali se sa narodom.

mita

pre 2 godine

kada je Marija Tereza uvela popis stanovništva u Krajini mnogi su se sprdali pa davali sebi posprdna prezimena da bi je kao zajebali. međutim ona je posle uvela katastar. Tu nastaje problem. Oni prijavljuju imovinu po pravim prezimenima ali ih nema po popisu tako da su imovinu morali da prijave po onom prezimenu koje su dali na popisu. I ostade im prezime do dana današnjeg

Petar

pre 2 godine

@Ni nas nema puno - Bugarčić - i nemamo nikakve veze sa Bugarima, ne znam kako dobismo ovo prezime.
(K, 9. oktobar 2021 11:57)

To je od glagola bugariti, pisao je Cvijic o tome u svom delu Stara Srbija i Makedonija

NKV

pre 2 godine

Super su mi prezimena Drekić i Govnarević. Ne moram ni reći čije su.
Kao i ime Živorad. Šteta što napuštate tradiciju.
Živorad Govnarević.
(Ivan ZG, 9. oktobar 2021 19:15)



Preispitaj si rodoslov, možda ti je baš on i bio prađed.

thisisme

pre 2 godine

. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 08. oktobar 2021 23:41)

A hrvati poreklo od Srba. (Pravopis primenjen shodno zasluzi)

Bane

pre 2 godine

Moj kolega sa posla mi je ispričao kako je nastalo njegovo prezime koje je inače najružnije u celoj Srbiji i koje glasi - Ocokoljić. Bila su četiri brata čiji je otac naprasno i pod stare dane odlučio da pređe na islam. nJegovi sinovi nisu mogli da podnesu tu bruku i dogovorili su se da ubiju starog. Sud ih je uhvatio i kaznio ne samo robijom već i da moraju da nose novo prezime Ocokoljić jer su oca klali. Dobili su zabranu da prezime menjaju kao i njihovi potomci. Svi koji se prezivaju tako nose prezime po kazni i to je možda jedino koje je nastalo na taj način.

C i n i k

pre 2 godine

Ovde mora ispravka - Horvat je prezime nastalo od slovenskog plemena Horvati. Nepravilno se pripisuje Hrvatima, koji su zapravo samo deo velikog plemena, koji je naselio jugozapadni smer. Horvati su dobrim delom ostali na teritorijama Panonske nizije i doline Morave - danasnje Ceska, Slovacka, Madjarska i u manjoj meri Poljska.
(KioPeloto, 08. oktobar 2021 23:25)


Horvat je prezime koje je cisto madjarsko, tako pise i u rodoslovu madjarskom koji je objavljen jos u 19.veku..

Ivan ZG

pre 2 godine

Super su mi prezimena Drekić i Govnarević. Ne moram ni reći čije su.
Kao i ime Živorad. Šteta što napuštate tradiciju.
Živorad Govnarević.

Kukić

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka

Verovatno neko prezime u stilu Jovanović, koje je bilo često po nekom imenu.
(Goran, 8. oktobar 2021 22:54)

Kukić. Nisi pročitao kako sam se potpisao.

Zok1

pre 2 godine

Samo da dopunim neke informacije. Proces ustaljivanja prezimena je počeo ranije, u vreme kneza Aleksandra je samo okončan. Moji preci su u crkvenim knjigama upisani 1820. sa prezimenom njihovog dede koji tada više nije bio živ i od tada se prezime nije menjalo. Po poreskim knjigama iz tog perioda se vidi da su prezimena više-manje ustaljena. Što se tiče Vojvodine, Austrija je skraćivala prezimena zato što su im prezimena na "ić" bila teška za izgovor, nema tu nikakve asimilacije.

Manojlović

pre 2 godine

Srpska prezimena su najčešće nastajala po imenu oca ali postoje i drugi slučajevi.

Da li neko zna poreklo prezimena Vučković? Vuković je za Vuka, Vukotić za Vukotu ali Vučković ne verujem da se neko ikada zvao Vučko?

Posmatrac

pre 2 godine

Meni su dva najčudnija Srpska prezimena Mizdrak i Šikman, inače ih ima od davnina u Banja Luci !
(Arch Enemy, 8. oktobar 2021 22:34
Mizdrak je inace staro srpsko prezime iz Dalmacije. Imao sam prilike da vidim u manastriu Krka neke stare crkvene spise pre jedno 10 godina. Svestenik mi sve lepo obkasnio, milina bilo za slusati. Kaze da je Macura jedno od najstarijih srpskih prezimena i mozda najstarije pleme i da su kako kaze "vazda bili pravoslavci." Onda i ne cudi sto su ustase 1995 dobro porusile samo mesto Macure (moje iznenadjenje kada sam vozeci kroz Dalmaciju video tablu "Macure").

Fridrih Vilhelm fon Taube, 1777. god.

pre 2 godine

(Che, 8. oktobar 2021 20:55)
(KioPeloto, 8. oktobar 2021 23:25)
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

"Srbi, koji su živeli na prostorima današnje Bohemije i Moravske nazivaše se Rbati ili Hrbati, što znači brđani. Otuda i naziv za današnje Hrvate. "

Рајко

pre 2 godine

Каква год да су, презимена су наш идентитет. Истина, има оних која су "незгодна", али је све то део традиције и историје. А ако се коме своје не свиђа, данас бар није тешко променити.
Највећи проблем међу Србима је одрицање идентитета, па тако и овде видимо 99% коментара хрватском латиницом, или што је још горе "целавом" латиницом. Али то је већ друга прича

ImePrezime

pre 2 godine

Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

buahahahahah hvala ti za smeh ahahaha imas li jos neki ovako dobar vic

miki

pre 2 godine

Pored Raske je se nalazi selo Rvati (sa bezvucnim h na pocetku).

Takodje, mnoga visevekovna prezimena iz ovog kraja se ne zavrsavaju na ic.

Locutus

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

Južni sloveni su na Balkan došli sa Karpata (Poljska, Ukrajina, Češka, Slovačka...), pa su odatle doneli i prezimena.

Prdekalo

pre 2 godine

@Spaske
Ma kakvi.
Nema jaceg od Mlatikura.
A savetujem ti da procitas "20 srpskih podela" od Duska Kovacevica. Smejaces se do suza.

idio...

pre 2 godine

Kada je Napoleon naredio Holanđanima da uvedu prezimena po preporuci da se izvedu iz očevog ili majčinog imena i oni su se sprdali kao Bosanci pa i dan danas postoje Paterson i Maderson, tatin i mamin sin.

dexter-lab

pre 2 godine

Najvise pravih, izvornih hrvatskih prezimena ima po zabitima Latinske Amerike. Kazu neki, da su ta prezimena u taj deo sveta doneli neki iseljenici sredinom dvadesetog veka. Neki to povezuju sa cinjenicom da je bas u tom periodu umro jedan cika sa brkcicima u ciju su ideologiju ti pravi, izvorni Hrvati duboko verovali.
A ovo sto danas imamo u Hrvatskoj, to su cista srpska prezimena.

Nikola

pre 2 godine

(Komša, 8. oktobar 2021 23:49)

Adam Pribicevic, brat Svetozara ti u svojoj knjizi kaze da Srba nije bilo zapadno od Vrbasa prije najezde Turaka.

sima s

pre 2 godine

Ovo je najtačnije tumačenje:

"Proces masovnog ustaljivanja prezimena je završen u vreme kneza Aleksandra, ali je počeo tridesetak godina ranije, u vreme prve vladavine kneza Miloša. (Kod bogatijih Srba su prezimena bila ustaljena i ranije.)"
(Zok1, 8. oktobar 2021 22:31)

Npr. dve grane moje porodice ista prezimena nose od početka 18. veka (barem, za ranije nema izvora).

Huan Pablo Don Fernando

pre 2 godine

@munem ti blavora- rodjeni brat moje babe, rodjen u vitanovcu kod kraljeva, milosavljevic prezime, odlazi kao vojno lice u zagreb, zeni se tamo hrvaticom, dobijaju dvoje dece i on gine u udesu...deca od oca srbina, nastavljaju da rastu u hrvatskoj kao hrvati, u ocev zavicaj i ne idu, svojoj deci daju hrvatska imena, kada je nastradao bratanac moje babe, meni stric dodje, sahranjen je po katolickim obicajima, njegova deca i deca njegove sestre nose srpsko prezime milosavljevic, ali su hrvati!! isto je i sa kosarkasom bojanom popovicem, njegov otac petar popovic moj komsija iz kraljeva, odlazi da igra kosarku u zadar, tamo se zeni i dobija sina bojana, hrvatskog reprezentativca, koji nikada nije dosao u kraljevo da poseti svog dedu, ocevog oca!! bojan popovic je danas veci katolik od pape, a nosi srpsko prezime!!!

sreten

pre 2 godine

Mi na času, priča razredna, ... evo na primer Kovačević, njegov neki predak je bio kovač, tako su ljudi ranije dobijali prezimena, po onome šta su radili, čime su se bavili, šta su voleli da rade...

prekida je drugar, pita - Razredna, a šta su Radetovi voleli da rade?
- Kako se ono beše Rade preziva?
- Radošević
- Pa oni su verovatno.... izadji napolje!!!

sasa

pre 2 godine

@narod sve vidi

U sloveniji se prezime horvat vezuje u glavnom na rome i slovence prekmurce. A znam i jednog splicana horvata koji kaze da mu poreklo vodi iz crne gore i da zna staro prezime svoga "plemena".

ускее1512

pre 2 godine

Моји су на Косову добили презиме по племену које је именовао цар Лазар- имали сви вашке па им наденуо име Уштве :)

Trovach

pre 2 godine

U Subotici je prezime Vojnić jako cesto. Postoji i gradic u Hrvatskoj pod tim imenom. Navodno je ta porodica prvobitno bila u Bajši kod Bačke Topole, pa se preselila u Suboticu. ali posle deljenja jer su bili jako brojni. Veliki broj naslednika je zato uzeo jos jedno prezime (Tunić, Zelić, Purčar, Kortmiš, Hajduk...Moguce je da sam neko izostavio). I sam spadam u tu veliku porodicu.

Кутловић

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 08. oktobar 2021 23:41)

Пробуди се, ево јутро је. Ружно си сањао!

sasa

pre 2 godine

Grkokatolik je skoro pa uvek drugo ime za pravoslavca. Na prostoru danasnje dalmacije to je bila praksa kasnije su ih pokrstavali u katolike. Zna se sta su srpska prezimena a sta su hrvatska. Ja razumem da nekoga u hrvatskoj boli sto se preziva Petrovic, Jovanovic, Zivkovic, Nikolic... pa mora da se mrznjom prema Srbima dokazuje. I svaka rasparava sa njima vodi do onog cuvenog "pa dobro mozda su mi preci slavili slavu, ali oni su bili Hrvati". Dakle nema smilsa od tud i njihova silna zelja da nas ubede kako mi ne znamo ko su nam bili preci a oni eto znaju bolje od nas.

Boris

pre 2 godine

Boki
Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Ličani su masovno otišli u partizane,zar misliš da je trebalo da odu u ustaše.
I,zapamti,najlakše je biti Srbin u Srbiji. Probaj da budeš Srbin u Hrvatskoj.
I nemoj da bežiš sa časova istorije,ili si već bežao?
(carpe diem, 08. oktobar 2021 23:50)
@carape diem
Srbin sam iz Dalmacije tako da znam dobro o čemu pričam a znaš i ti, dzaba ti partizanska istorija, bilo je neko vreme i pre i posle a tu si ti izgleda izostao.

ex ljubomir

pre 2 godine

Despot Stefan Lazarević, od majke Mare Hrebeljanović..14 ti vek. Srpsko plemstvo je u srednjem veku imalo , Titulu, Ime i Prezime..

ameba - čisto hrvatsko ime

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

Još zanimljivije sa patološke strane, je da Kroaćani vekovima kradu sve. A tek što lažu.

nik

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 08. oktobar 2021 21:52)
Ahhahaha a sta su italijani ,španci ,grci,da nisu oni turci,a turci se pominju kao nacija tek 1914.nisi ti bio u srbiji ,70% stanovnika su smeđi I svetli,vidiš samo muslimane po bosni I raškoj,sve turski oblik lica a smeđi I crni.i to napisa baš ti sa turskim imenom.

hm?

pre 2 godine

Rodjen sam u Sremu ubedjen da smo poreklom svi odavde. Kada sam tokom studija poceo da se interesujem za poreklo istrazujuci prezimena baba i deda, otkrio sam da mi je jedna baba poreklom od Kolasina, deda Licanin, drugi deda iz bosanske Krajine, a baba iz Backe.

artemishu

pre 2 godine

Kradgaća, najjače prezime
(Spaske, 08. oktobar 2021 23:56)

Šta?
U srednjoj školi samnom u odeljenju bio je momak sa prezimenom Kenjalo.
A bio je i Puzigaća.

Katarina

pre 2 godine

"Jovanovic?, Petrovic?, Nikolic?, Markovic?, Đorđevic?"
Sve stara, drevna, izvorno srpska prezimena... ??
Jes' da imaju koren u jevrejskim imenima, ali to nema veze...
I prezimena su nam tudjice, kao i jezik.

Kraguj

pre 2 godine

Čoveče koliko stranaca ovde koji diskutuju na nekom jeziku na kojem tekst nije pisan. Podrijetlo, unatoč... Baš se zbuni čovek.

Народ

pre 2 godine

@Istina oslobađa-Дакле Немањићи су крајем 19ог века...Интересантно..ја мислила да је СПЦ аутокефалност добила у 11 веку.Кад си већ код ослобађања истином. Да ли знаш да у Хришћанству не постоји Папа и плаћањем опрост грехова?Да је Православље(Ортодоксно Хришћанство) Хришћанство једно једино и да само оно држи материјално доказивим постојање Словене.Да је до 11 века Хришћанство било једно а онда је Рим хтео власт назад.Отуда назив новог Хришћанства по граду.. У противном би се звало Право(Ортодоксно) Хришћанство да је прави, прво, једно једино...

Кутловић

pre 2 godine

Petrov?? Klasicno bugarsko prezime.
(Bendzo Kazui, 08. oktobar 2021 23:53)
39117

Можда је био Петровић, али Марија Терезија је наредила да се брише "ић" па је остао Петров.

gox

pre 2 godine

nije mi jasno otkud ovoliko xrvata da cita vesti na "stranom" ,Srpskom, jeziku?
A vidi se da im u lijepoj njixovoj ispiraju mozak i uce da je covecanstvo poteklo od xrvata....al zamalo....

Bole

pre 2 godine

To što neko prezime izumire nije posledica slučajnosti. Već zato što neki ljudi u bližoj prošlosti nisi bili kako treba. Pa po Božijoj promisli gase se čitave porodice. Tj zatire im se seme. Da ne bi pogrešno bio protumačen ne kažnjava Bog njihovu decu već jednostavno nema naslednika. Rode se ženska deca pa se udaju i izrode neke Petroviće ili Jovanoviće. Kod mene u kraju nekadašnje gazde kod kojih je sirotinja radila za komad slanine i krišku hleba danas ostaju bez naslednika. Čini dobro i nadaj se. Nama ponekad izgleda nepravedno kako neko lepo živi i kako ima jer krade ali ako se to gleda na nekih 50-60 godina može se videti da su ti ljudi ustvari ugasili. Ali potrebno je dve tri generacije da to isprate i vide.

Xl

pre 2 godine

Prva prezimena počinju se javljati krajem 12. stoljeća, a osobito nakon odluke s Tridentskog sabora u 16. stoljeću počinju se u zapadnoj crkvenoj ekumeni voditi matice i zapisom u maticama nastala su mnoga prezimena u onim dijelovima Hrvatske koji nisu bili pod osmanlijskom vlašću. Obvezatna prezimena uvedena su Jozefinskim patentom u 18. stoljeću. Na pravoslavnom istoku prezimena nastaju tek krajem 19. stoljeća. Drugim riječima Hrvati imaju prezimena 450 godina prije Srba.
(Istina oslobađa, 8. oktobar 2021 23:41)

Nema te istine koja ce tebe osloboditi od tvoje gluposti

dzeki

pre 2 godine

Prezivam se Dzajic, poreklom iz zaseoka Dzajici kod Banja Luke. Interesantno je da su mi oba roditelja Dzajic, medjutim sa mamine strane su promenili kad su dosli u selo iz Brajic u Dzajic. Ne znam tacno znacenje ali Dzajici poticu iz sela kod Konjica gde su sada svi muslimani, 4 brata koji nisu hteli da uzmu drugu veru su otisli iz sela, jedan od njih je zavrsio kod Banja Luke. Poznati Dragan Dzajic je takodje poreklom iz BiH i jedini je Dzajic iz Uba jer su ostali Dzajici promenili prezime u Markovic.

Ante

pre 2 godine

Pa ove diskusije o porijeklu prezimena na našim prostorima su često primitivno nacionalističke, te van svake pameti! Znači, moja unuka je po nekakvom genetskom kodu, 13/16 Hrvatica, 1/16 Talijanka, 1/16 Srbijanka, 1/16 Bošnjakinja, nosi tursko prezime, pa bi valjda trebala biti Turkinja. E pa biti će ono što osijeća i kada se sama o tome odluči. Inače, srpska prezimena u Hrvatskoj su često neobična, pa i u Srbiji nepoznata, primjerice Alavanja, Tumara, Kolombo itd, itd..Zvuče talijanski, ali nisu, nego ih nose Srbi iz Gorskog Kotara i Like.

аје

pre 2 godine

Kneževina Srbija nije imala praksu iz turskog vremena kako se ovde kaže, već je to vekovima tako radjeno, da uzimaš poslednje ima od oca, nema to veze sa turcima. Dosta je jednostavno i neprecizno to napisano u tekstu oko prezimena, kako su nastala, to nije bila nigde praksa, već je to došlo sa indetifikaciom stanovništva, to su neki počeci popisa stanovništva.

UnKnown

pre 2 godine

@Radijator i ja sam sa Plitvičkih Jezera, bolje rečeno više i ne znam odakle sam. Rođen u Zagrebu, prvih 10 godina živeli na Plitvicama, pa nekih 12 u Bačkoj Topoli i poslednjih 17 u Novom Sadu.

Немања

pre 2 godine

Моја познаница се доле у Босни удала за неког човека који се презива Дроца.
Каже да је званично постала Дроца.

Iz iskustva

pre 2 godine

carpe diem, 08. oktobar 2021 23:50)

Što se Ličana tiče, nisu problem partizani u ratu, nego kožni mantili na Dedinju posle rata.

Brate Mitar

pre 2 godine

Čitam ovde pišu neki kako su u Vojvodini prezimena izgubila ić ili da im je to kao zabranjivano, što je glupost. Neki imaju i imali su ić većina starosedelaca nema. Kod Srba u Vojvodini prezime oznacava pripadnost i završavaju se uglavnom na ov i in. Da neće još neko da kaže da su nas Mađari terali da budemo Rusi pošto oni imaju takva prezimena. A što se tiče prezimena Rac kod Mađara to nije oznaka kao da je neko poreklom iz Raške ili Srbije već Mađari nas Srbe nazivaju Racima, što znači Srbin=Rac.

sergio

pre 2 godine

Do opismenjavanja naroda i uspostavljanja administracije Srbi nisu imali ni ime ni prezime nego su se jednostavno tako zvali odnosno odazivali. Nisu se Srbi pitali koje ti je ime i prezime nego kako se zoves. "Kako se zoves mali? Todor. Koji Todor? Todor Ivanov (otac)." "Jako se zove onaj Jovanov (otac). Radoslav (sin)." Niko se tu nije pitao ni za ime ni za prezime. Kad bi neko zasao u neko selo1628 godine i pitao ljude za ime i prezime, svi bi ga u cudu gledali. Vlastela je nesto drugo, ali oni su bili 0.01% populacije.

Dule pacov

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 08. oktobar 2021 21:12)
Vukanovic, Vukasinovic, Vukcevic, Vuksanovic i naravno Vucic

meda

pre 2 godine

Najbolje srpko prezime je Diklić, za one koji žive u engleskom govornom području. Istina korelisano je sa brojem samoubistava kod tinejdžera pa je preporučljivo da ga promene.

Oscar de LA penja

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 08. oktobar 2021 22:37)


Pa ti pitaj dominikanskog biskupa šta je bio ili šta mu je bio deda dok nije postao biskup pa ćeš lako da rešiš taj rebus komšija.

Boss

pre 2 godine

srbi sa romanije, isto prezime na ic pratimo do nacelnika loze 1620.
pre toga popovici iz crne gore
(Ako su ruze, procvetace..., 08. oktobar 2021 23:12)

A pre toga Vlasi iz Rumunije

John

pre 2 godine

Petrov?? Klasicno bugarsko prezime.
(Bendzo Kazui, 8. oktobar 2021 23:53)

Petrov, Popov, Stankov, Markov... Pitam se samo otkud Bugari u Vojvodini pošto tamo ima prezimena na -ov koliko hoćeš. Na primer, je l' čuveni Steva Popov Bugarin?


(Igi, 8. oktobar 2021 21:43)

Druga, slična, teorija kaže da nisu hteli "vlastima" da kažu prava prezimena, pa im ovi sami nadenuli prezimena i za kaznu ih nagrdili

milanr

pre 2 godine

NEOBIČNA SRPSKA PREZIMENA


Lotina, Lakobrija, Barudžija, Šerbedžija
Varićak, Cicvara, Marelj, Mrkalj i Cvrkalj
Vukelja, Vurdelja, Đenadija, Lagumdžija
Pušibrk, Ćurčija, Ćuruvija i Ćupurdija

Pramasunac, Glumac, Pjevač, Svirač
Vještica, Kenjalo, Goga, Zolota
Kotur i Toroman, Buvač i Lukač
Šuša, Kuljača, Ručnov, Čanak

Ševa, Švraka, Vrebac, Šurlan i Surla
Krneta, Potkonjak, Pandur, Počuč
Kiza, Keča, Basta, Rešetar i Slijepac
Sumrak, Karan, Šuvak i Desnica

Brdar, Bucalo, Čakalo, Bundalo
Semiz, Rašuo, Šukunda i Šuica
Puškar, Pucar, Batos, Jauz, Arnaut
Ćućum, Mećava, Macura, Bezbradica

Krička, Devetak, Šobota i Subota
Burazor, Škoro, Labus, Korda
Njego i Njegovan, Došen, Aralica
Grmaš, Tomaš, Glamoč, Mašala

Divljak, Linjak, Ljiljak, Grba i Grbavac
Trubarac, Zmijanjac, Timarac i Pralica
Šarac, Kurjak, Alaša, Ćuvrk
Medenica, Tesla, Pupin i Pušica

Kos i Ćuk, Mrđa, Puđa i Smuđa
Skoko i Torbica, Gaće i Trtica
Zec, Međed, Golub i Lisica
Balaban, Ćeran i Bajalica

Hrnjak, Bukva i Hrastovac,
Vrban, Koruga, Mataruga i Jaruga
Pupavac, Vučen, Tučen, Pečenica
Krkeljaš, Mrkelja i Štukelja

Комша

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.
(Marinikini botovi urnisu, 08. oktobar 2021 21:01)
Моја баба се презивала Павков девојачки. Ено добар део села Бегеч код Новог Сада су Павкови. Па и фудбалер Павков је из Бегеча.

Комша

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 08. oktobar 2021 21:12)
Вук је једна од најпоштованијих животиња код старих Словена.

6Ar

pre 2 godine

U Hercegovini su prezimena nastajala tako sto je lokalni alkos za pice austrougarima diktirao stanovnistvo svog sela ili grada ali po nadimcima. Tako neko ko je imao veliku guzicu imao je nadimak Guzina i dobio isto takvo prezime. Drugi je savato babu pa je Krkobabic i sl.

Tafak

pre 2 godine

Naravno da nestaju retka prezimena kad vlada glupi obicaj da se uzima muzevljevo prezime, a najvise ima Jovanovica, Nikolica i ostalih koje ste naveli. Mogli bi malo da menjamo tradiciju, nismo odavno. Svakako ova prezimena nastala od zena koje ste naveli zvuce mnogo lepse.

roki

pre 2 godine

“Petrov?? Klasicno bugarsko prezime”


Ti verovatno Vojvodini prisao nisi. Puno Srba s tim prezimenom zivi ovde, ukljucijuci moju rodbinu a veze s Bugarima nemaju naravno. Bili bi Petrovici da nije bilo brisanja -ić po Austrougarima.

Milivanov, Zivkov, Jovanov, Petrov, Marjanov, Stepanov, Petkov i jos 100 prezimena na -ov a isto toliko ima i na -ev. Nikakve veze sa Bugarima nemaju. Svaki treci Srbin u Vojvodini ima takvo prezime.

Комша

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 08. oktobar 2021 21:52)
Види Енисе, да смо ми потомци Турака не би се данас презивали Јовановић, Марковић, Петровић итд. Већ би се звали Енис, Един, Бакир итд.

kako ti je ime? kako ti je prezime? a posle zime?

pre 2 godine

Ne znam kako su i kada nastala "prezimena" ali sam prilicno siguran da ranije nisu postojala prezimena. Isto tako sam siguran da se ta "prezimena" nisu menjala generacijski na osnovu oceva ili majki, vec mislim da su ljudi koristili imena svojih oceva kao vrstu identifikacije, gde su drugim ljudima govorili svoja imena i uz njih cini je sin ili cerka! Npr: Ja sam Dragan Tomin ili Milanov ili Ivanov. Ili u slucaju cerki: Ja sam Dragana Tomina ili Milanova ili Ivanova. Zato su njihova deca kasnije sebe predstavljala uz svoje ime i ime svog oca.

Locutus

pre 2 godine

Za Ličane i Kordunaše se zna, sprdali su se sa Austrougarima da bi izbegli porez. Ova vojvodjanska su izgubila ić jer su pobegli od Turaka. Ostala je hajdučija u Srbiji na ić, vić.
A, kakve veze imaju Hrvati uopšte, beznačajna grupa poltrona bez porekla, sramni deo Srba koji su se po.papa.lili...zašto se oni uopšte pominju? Kao usvojeni siročići austrougarsko nemačke?
(Nikoka, 8. oktobar 2021 22:09)

Vojvođanska prezimena su izgubila "ić" uglavnom zato što ih je na to terala Austrougarska administracija, kako bi ih lakše asimilovali. Što se tiče bežanja od Turaka nisu svi Srbi iz Vojvodine došli sa juga. Srbi su prvo naselili Panonsku niziju pa tek onda jug. Neki su ostali u Panonskoj niziji i nisu se dalje selili.

Sir Fred

pre 2 godine

Ovaj sto mu je prezime po majci staro 550 godina, treba da zna da do reforme u 19. veku Srbi koji su ziveli pod Turcima nisu nasledivali preizmena, vec se prezime izvodilo iz imena oca, kao pridev (npr ako si se zvao Lazar a otac ti je Petar, onda bi bio Lazar Petrov, negde i Petrovic). U nekim krajevima bi najstariji sin uzimao prezime po imenu dede, a ostala deca po ocu, pa bi se najstariji brat prezivao drugacije od ostalih brace i sestara. Takav je slucaj sa mojim pokojnim stricom (rodjen pre tacno 100 godina), koji je nosio prezime Stančic, po imenu dede (Stanča), dok su sva ostala deca nosila drugacije, porodicno prezime. Ovo je vazilo uglavnom u delovima pod Turskom. U delovima pod Ugarskom, Mlecanima itd prezimena su postojala mnogo ranije.

Komša

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 8. oktobar 2021 22:37) 

Kakve veze ima to kako se prezivao katolički biskup u 1300.godine.
Bilo je Srba katolika u to vreme jer se veroispovest nije vezivala za naciju.
Izguglaj malo o Primasu stpskom u Baru.
Od Bara do Splita bilo je Srba koji su katolici i to ne pokrstavanjem nego im se "tako zalomilo" podle raskola.
Tek 1900.godine ,posle svehrvatskig jatoličkog kongresa odlučeno je "da su svi kazolici Hrvati" - tada su pokusali prvi put da preimenuju zavod sv.Jeronima u hrvatski ali su se bas Srbi katolici pobunili...Tek kasnije im je to poslo za rukom.
Postoje pissni tragovi ,pisma Vatikanu itd.

Jos jedna zanimljivost - postojao je u jedno vreme i rivalitet izmedju Bara i Dubrovnika kada su Srbi u pitanju. I jedni i drugi su zeleli da budu glavni predstavnici Srba pred Vatikanom.

Nas prostor je bio u cudnoj poziciji pre raskola - svetovna vlast je bila u rukama Konstantinopolja a crkvena podeljena na 5 crkava ,tako da je Dalmacija bila pod duhovnom vlascu Rima.

Boss

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.
(IvanaMN, 08. oktobar 2021 22:02)

Bas smo ih zeznuli, ono tipicno srpski, da dodam jos prezimena Guzina, Zlikovac, Zlojutro, Konjokrad, Ubiparip.itd....

KioPeloto

pre 2 godine

( i ta prezimena određuju i geografsko poreklo ljudi koji ih nose - Horvat da je čovek došao sa prostora Hrvatske)

Ovde mora ispravka - Horvat je prezime nastalo od slovenskog plemena Horvati. Nepravilno se pripisuje Hrvatima, koji su zapravo samo deo velikog plemena, koji je naselio jugozapadni smer. Horvati su dobrim delom ostali na teritorijama Panonske nizije i doline Morave - danasnje Ceska, Slovacka, Madjarska i u manjoj meri Poljska.

carpe diem

pre 2 godine

Boki
Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Ličani su masovno otišli u partizane,zar misliš da je trebalo da odu u ustaše.
I,zapamti,najlakše je biti Srbin u Srbiji. Probaj da budeš Srbin u Hrvatskoj.
I nemoj da bežiš sa časova istorije,ili si već bežao?

Strahotni

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 8. oktobar 2021 21:52)

Ne očekujem od tebe da znaš šta su haplogrupe, pogotovo R1a i I2a koje dominiraju kod Srba ali da ti maksimalno uprostim i kažem da Srbi i Turci nemaju ništa zajedničko što se gentike tiče. To je egzaktna nauka i to pokazuja sva istraživanja koja su sprovedena na Balkanu. Takođe je jasno da su svi muslimani u BiH direktni potomci Srba i Hrvata.

NAROD SVE VIDI

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka

Istina oslobađa

pre 2 godine

Prezime je obiteljsko ime i sastavni dio svakog osobnog imena. Prezimena u pravilu nadopunjuju ime čovjeka i na taj ga način jednoznačno razlikuju od drugih ljudi. Kao takvo prezime nastalo je u drugoj polovini 14. stoljeća, to jest 1375. godine. Nekoliko rječnika definira i koristi riječ "prezime" kao sinomim od "obiteljsko ime".

Prva prezimena počinju se javljati krajem 12. stoljeća, a osobito nakon odluke s Tridentskog sabora u 16. stoljeću počinju se u zapadnoj crkvenoj ekumeni voditi matice i zapisom u maticama nastala su mnoga prezimena u onim dijelovima Hrvatske koji nisu bili pod osmanlijskom vlašću. Obvezatna prezimena uvedena su Jozefinskim patentom u 18. stoljeću. Na pravoslavnom istoku prezimena nastaju tek krajem 19. stoljeća. Drugim riječima Hrvati imaju prezimena 450 godina prije Srba.

Darvinova nagrada

pre 2 godine

@Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 8. oktobar 2021 21:52)

Ovo je za vic godine, napisa o Srbima koji su zadrzali svoja imena i pored Turaka, covek koji se potpisuje turskim imenom. On nije potomak Osmana. Onako kad ima vremena idi do manastira pa pogledaj freske koje datiraju pre turskih osvajanja, pa nam javi kakvu kosu i oci imaju nasi vladari? Recimo Car Dusan?

meda

pre 2 godine

Ličani su najbolje dobili prezimena. Kad su Austro-Ugarski stanovnici radili popis, bile su sezone radova. I onda su od komšija tražili da kažu prezimena ljudi, pa su padala zajebavanja (malo komšija, malo austro-ugarskih činovnika), Trtica, Torbica, i sl. A prezimena ostadoše.

Oliver

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.

Finka

pre 2 godine

Najstarija TRAJNA slavenska prezimena (ona koja ostaju ista kroz generacije) su vezana uz mletačku Dalmaciju gdje je najranije ušao rani kapitalizam i privatna svojina.
Tako da je točno da JEDAN dio Hrvata ima najstarija prezimena, ali to je vezano uz uski prostor obalne Dalmacije i nema veze s Hrvatima i Srbima kao narodima, nego s time u kakvom su sistemu živjeli.
Konkretno, moje prezime je s jednog od hrvatskih otoka (Hvara) koji je još od kasnog srednjeg vijeka bogat i vezan uz Veneciju i tu možete naći mnoštvo prezimena koje postoje i danas na istom prostoru, a zabilježena su u matičnim knjigama još od 1400.
Na sjeveru i u Slavoniji prezimena se pojavljuju znatno kasnije, kao i u Srbiji. Čak i u kopnenoj Dalmaciji, nekad i 5km od mora, ona dolaze znatno kasnije.
Dakle, nije stvar naroda, nego toga u kakvim je okolnostima koji dio naroda živio.

uvedite vinjete

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 08. oktobar 2021 21:20

Sigurno. Opšte poznato je da Hrvatijanci prednjače u svemu, a po kompleksima ponajviše.

Kukić

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka.

Žurkolomac

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba

(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

Vi ste bolesna izmišljena nacija bez ikakve istorije i kulture. Nastavi da buncaš i haluniciraš...

Aster Blistok

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.
(IvanaMN Kakva je to sprdnja kada sam sebe pogrdno nazivas?!?!? Ne razumem?

Brza Fotografija

pre 2 godine

Jedna cura(sada je žena) se prezivala Tresiglavić, jedan poznanik se bio zabavljao sa njom,svi ga zajebavali. Kako li je tek njoj bilo!

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@nerok, 8. oktobar 2021 21:20
"Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba"
Je l'? Pa, teško da je to zaista slučaj. Nešto se ne sećam da je i u Hrvata, naročito u kontinentalnom delu, tradicija prezimena toliko dugo zastupljena, ali dobro. Što se Dalmacije tiče, tu situacija sa prezimenima i nema mnogo veze sa Srbima, Hrvatima, Romejima, Venetima, Normanima i inima ponaosob. U izvesnom smislu, svi oni su manje-više doprineli tome da se u tim krajevima koriste prezimena znatno duže nego u drugim delovima Balkana. Uglavnom ona od patronimic sorte. Imam prijatelja, Srbina, čija je porodica izvorno iz Dalmacije - Makarska, s okolicom, ako se dobro sećam - prezime im se završava na "ić", a prvi put je zabeleženo pre nešto više od 900 godina. Toliko o tome da su jedni, ah, imali prezimena stoljećima prije drugih. Biće da je prezime više bilo rezultat toga gde su i pod čijom upravom ljudi živeli, nego neke nacionalne tradicije.

Radijator

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.
(Radijator, 08. oktobar 2021 21:09)

Koliko minusa. Ala boli istina.
Mora da su to "crnogorci" iz Lovcenca i sličnih vojvodjanskih laži od po 180cm.

To je Bosna

pre 2 godine

Dosta često prezime katolika iz Hercegovine, a i Hrvatske je Bošnjak. Kućni prijatelji mojih roditelja su muslimani koji se prezivaju Hrvat...

onako u prolazu

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

To je zato što su Hrvati nastali 1000 godina pre ameba.
(GoranH, 8. oktobar 2021 21:39) # Link komentara

Nije to ništa...Čekaj samo da na Marsu nađu Srpske kosti!

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Moji su starinom Kurtovići iz Začule kod Trebinja, bar je tako moj otac utvrdio pred smrt.Kažu došli u Kolubaru 1840 i neke. Ilija se zvao moj čukun, čukun deda koji se ovde prvi doselio sa porodicom, preko nekog čoveka iz Mionice, svojevrsnog menadžera za te stvari.
Ne znam šta bih dao da ovo proverim.Mislim da odem u manastir Tvrdoš da pitam ima li šta pisano o tome.

Pravi stari Čačanin

pre 2 godine

Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.
(Flying Dutchman, 08. oktobar 2021 21:39)

Ja ne znam ko je ovde lud. Pa lepo piše da su Srbi imali praksu menjanja prezimena iz generacije u generaciju DO 1851..Ako ja dobro razumem ovo DO određuje period pre te godine što podrazumeva i vreme pre Turaka i šta onda tebi tu nije jasno.

Kopljar

pre 2 godine

Kada sam bila mala deca su me zezala zbog naočara i prezimena Ćorović. Jedva sam čekala da se udam i promenim prezime. Tako sam i uradila. Sada se prezivam Slepčević.

Nikoka

pre 2 godine

Za Ličane i Kordunaše se zna, sprdali su se sa Austrougarima da bi izbegli porez. Ova vojvodjanska su izgubila ić jer su pobegli od Turaka. Ostala je hajdučija u Srbiji na ić, vić.
A, kakve veze imaju Hrvati uopšte, beznačajna grupa poltrona bez porekla, sramni deo Srba koji su se po.papa.lili...zašto se oni uopšte pominju? Kao usvojeni siročići austrougarsko nemačke?

kako da ne

pre 2 godine

@Nikola
Dosta varijacija sa Vukovic, Vukić itd zbog imena Vuk koje je kod srba prisutno vekovima. Primer Vuk Branković. A, Branković jer je njegov otac bio Branko. Dokaz da su srbi menjali prezimena pre turaka. Inace nije uvek bila praksa je opet primer porodice Vuka Brankovica tj njegova deca Djuradj Brankovic, Grgur Brankovic i Lazar koji je nosio prezime VUKović. Deca Djuradja su vec sva nastavila prezime Brankovic. Cist primer komsiji iz Hrvatske da nije istina da su hrvati nosili ista prezimena 300 godina pre srba. Jer po ovom primeru vidimo da su srbi takodje prenosili prezime 600 godina pre prvog zakona.

Zok1

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20) Nemaju Hrvati nego Austrija i Mletačka republika, na isti način su ih imali i Srbi koji su živeli u ove dve države. Ovde se radi o prezimenima u Srbiji. Inače, proces masovnog ustaljivanja prezimena je završen u vreme kneza Aleksandra, ali je počeo tridesetak godina ranije, u vreme prve vladavine kneza Miloša. (Kod bogatijih Srba su prezimena bila ustaljena i ranije.)

IvanaMN

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.

Goran

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka

Verovatno neko prezime u stilu Jovanović, koje je bilo često po nekom imenu.

Ivan

pre 2 godine

Zahvaljujući pobedi od 2:0 protiv evropskog prvaka Liverpula, prezime Pavkov ostaje za sva vremena.
(Nebojša, 8. oktobar 2021 21:46)
--------------------------------

Ko još gleda fudbal? Niko više, ko drži do sebe, to ne prati.

Jovan

pre 2 godine

@Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54)

Za to postoji druga prica. Kada je Austro-Ugarska okupirala prostor Bosne i Hercegovine 1878 i posle kada su radili popis isli naravno od kuce do kuce, a ovi nasi se sprdali.. kako se prezivas.. ovako i ovako, Kravarusic, Puzigaca, Puvalo itd. Posle kada su trebali da odu do varosi da nesto urade sa administracijom oni kazu, ja sam Milan, Petrov sin iz Borilovica. A oni lepo u knjigu.. nema takav..u Borilovicima, ima samo Milan Kuragaca, ako si taj mozes da uradis posao, ako nisi onda izadji. I tako imamo takva prezimena iz tog kraja.

Eto male anegdote

Zoran

pre 2 godine

@"Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.
(Flying Dutchman, 8. oktobar 2021 21:39)

Ja sam po ocu poreklom s juga Srbije, okolina Vranja. Tamo su se prezimena menjala po dedi do II svetskog rata, kada je to zabranjeno. Tako je moj otac koji je rodjen posle II svetskog rata, zadrzao prezime svog oca odn. po svom cukundedi, dok je njegov stariji brat koji je rodjen 1930 imao prezime po njihovom dedi.
Dva rodjena brata, dva razlicita prezimena.

Jovica

pre 2 godine

Ovo u vezi sa promenama prezimena iz generacije u generaciju je samo delimično tačno, u mom slučaju sa očeve strane dedina familija nije menjala prezime preko 300 godina, a sa bakine su menjali prezimena iz generacije u generaciju, sa majkine strane dedino prezime je staro preko 550 godina i nije se menjalo.

Silvester

pre 2 godine

Moji su preci bili Milenkovići, verovatno po nekom pretku Milenku. Sredinom XIX veka uzimamo prezime Jovanović, po mom čukundedi Jovanu Milenkoviću, trgovcu. Jedan deo familije i danas se preziva Milenković.

Locutus

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54)

Guzina, Kenjalo, Lešina, Derikoža, Prdavica, itd.

U stvari, sami su sebi dali ta prezimena. Najviše je takvih prezimena u Hercegovini. Kada su Austrougari vršili popise Hercegovci nisu imali prezimena, a Austrougari su insistirali na tome. Hercegovci su iz revolta i sprdnje izmišljali kojekakva prezimena i tako se prijavljivali. Pedantni Austrougari su sve to pobeležili i tako malo po malo ostala im takva prezimena.

Nikola

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...

GoranH

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

To je zato što su Hrvati nastali 1000 godina pre ameba.

Igi

pre 2 godine

Jedna teorija kaze da su prezimena kao Popivoda, Gazibara, Palikuca itd. nastala kao sprdnja sa Austroguraskim činovnicima u BiH koji su radili popis stanovnistva.

Народ

pre 2 godine

@nerok-Naročito je zanimljivo što nemaju sačuvan glagoljicu i razvoj pisma kroz vekove u savremeni jezik.. Još i smatraju tuđu verziju svojim pismom...

Legionar

pre 2 godine

"Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)"
Kad naši akademici iz SANU ćute i treba da nam kroji istoriju ko god poželi. Otkud su prezimena npr. kosovskim junacima ako su ih Srbi počeli koristiti nekoliko vekova kasnije? Šteta što vatikanskom arhivu nije dozvoljen pristup, cela svetska istorija bi totalno drugačije izgledala, a Hrvatima bi bilo jasnije njihovo poreklo. Mislim na Hrvate sa srpskom DNK, da se razumemo, a takvih je u HR barem pola.

Marinikini botovi urnisu

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.

Kaiser Roger

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 8. oktobar 2021 21:12) # Link komentara

To se davalo u stara vremena jer je bila velika smrtnost dece kad su bila mala.Verovalo se da ako im daju imena kao sto su Vuk ili Vukota da ce biti jaka kao vuk.U narodu se to zvalo čuma.

ban Kulin

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba

(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)









Da, da, sasvim verovatno, inače još jedan od mitova u rangu: "Bog je prvo stvorio hrvatijanske kraljeve, pa sve drugo" hahaha, samo nigde dokaza, izgleda da ćemo morati opet da vam verujemo na "časna nam vatikanska reč"
ali ta titoistička vremena su odavna prošlost, zato jedno pitanje:

gde su grobovi hrvatinskih kraljeva?

hahahahahahahahahaha...

Stefan

pre 2 godine

Jos da nasi znaju da istraze istoriju pre 1300te ne bi ovde pisalo da smo do knezevine imali tursko pravilo jer 'tursko pravilo' bilo je pravilo 99% evrope pa i nas mnogo pre turaka. Samo su dinastije nosile isto prezime obican zivot nosio je prezime po imenu svog oca.

Otuda u istocnoj evropi Karanov Karanova Ivanov Ivanova itd...

Radijator

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.

Boki

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.
(Radijator, 08. oktobar 2021 21:09)
@Radijator
Jel to oni Srbi Ličani, najveći komunisti i gotovo svi sa boračkim penzijama posle drugog svetskog rata. Svoje crkve koje su spaljene u drugom svetskom ratu nisu obnovili, cak su i neke sami porusili, najgora varijanta komunista Srba.
Ps. Nemate Vi veze sa potomcima Nikole Tesle, samo bi se mogao stideti Vas

Munem ti blavora

pre 2 godine

Ja poznajem Momira ,a sada ga zovu Mario....samo da bi ostao u Zadru,a znam i 5-6 koji su promenili prezime i pokatoliceni su sada...."Hrvati" su definitivno nastali od Srba!

Nebojša

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.
(Marinikini botovi urnisu, 08. oktobar 2021 21:01)

Zahvaljujući pobedi od 2:0 protiv evropskog prvaka Liverpula, prezime Pavkov ostaje za sva vremena.

Flying Dutchman

pre 2 godine

"Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.

Kopljar

pre 2 godine

Kada sam bila mala deca su me zezala zbog naočara i prezimena Ćorović. Jedva sam čekala da se udam i promenim prezime. Tako sam i uradila. Sada se prezivam Slepčević.

GoranH

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

To je zato što su Hrvati nastali 1000 godina pre ameba.

Strahotni

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 8. oktobar 2021 21:52)

Ne očekujem od tebe da znaš šta su haplogrupe, pogotovo R1a i I2a koje dominiraju kod Srba ali da ti maksimalno uprostim i kažem da Srbi i Turci nemaju ništa zajedničko što se gentike tiče. To je egzaktna nauka i to pokazuja sva istraživanja koja su sprovedena na Balkanu. Takođe je jasno da su svi muslimani u BiH direktni potomci Srba i Hrvata.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Ja poznajem Momira ,a sada ga zovu Mario....samo da bi ostao u Zadru,a znam i 5-6 koji su promenili prezime i pokatoliceni su sada...."Hrvati" su definitivno nastali od Srba!

Kaiser Roger

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 8. oktobar 2021 21:12) # Link komentara

To se davalo u stara vremena jer je bila velika smrtnost dece kad su bila mala.Verovalo se da ako im daju imena kao sto su Vuk ili Vukota da ce biti jaka kao vuk.U narodu se to zvalo čuma.

Ivan

pre 2 godine

Zahvaljujući pobedi od 2:0 protiv evropskog prvaka Liverpula, prezime Pavkov ostaje za sva vremena.
(Nebojša, 8. oktobar 2021 21:46)
--------------------------------

Ko još gleda fudbal? Niko više, ko drži do sebe, to ne prati.

ban Kulin

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba

(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)









Da, da, sasvim verovatno, inače još jedan od mitova u rangu: "Bog je prvo stvorio hrvatijanske kraljeve, pa sve drugo" hahaha, samo nigde dokaza, izgleda da ćemo morati opet da vam verujemo na "časna nam vatikanska reč"
ali ta titoistička vremena su odavna prošlost, zato jedno pitanje:

gde su grobovi hrvatinskih kraljeva?

hahahahahahahahahaha...

uvedite vinjete

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 08. oktobar 2021 21:20

Sigurno. Opšte poznato je da Hrvatijanci prednjače u svemu, a po kompleksima ponajviše.

Boki

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.
(Radijator, 08. oktobar 2021 21:09)
@Radijator
Jel to oni Srbi Ličani, najveći komunisti i gotovo svi sa boračkim penzijama posle drugog svetskog rata. Svoje crkve koje su spaljene u drugom svetskom ratu nisu obnovili, cak su i neke sami porusili, najgora varijanta komunista Srba.
Ps. Nemate Vi veze sa potomcima Nikole Tesle, samo bi se mogao stideti Vas

carpe diem

pre 2 godine

Boki
Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Ličani su masovno otišli u partizane,zar misliš da je trebalo da odu u ustaše.
I,zapamti,najlakše je biti Srbin u Srbiji. Probaj da budeš Srbin u Hrvatskoj.
I nemoj da bežiš sa časova istorije,ili si već bežao?

Finka

pre 2 godine

Najstarija TRAJNA slavenska prezimena (ona koja ostaju ista kroz generacije) su vezana uz mletačku Dalmaciju gdje je najranije ušao rani kapitalizam i privatna svojina.
Tako da je točno da JEDAN dio Hrvata ima najstarija prezimena, ali to je vezano uz uski prostor obalne Dalmacije i nema veze s Hrvatima i Srbima kao narodima, nego s time u kakvom su sistemu živjeli.
Konkretno, moje prezime je s jednog od hrvatskih otoka (Hvara) koji je još od kasnog srednjeg vijeka bogat i vezan uz Veneciju i tu možete naći mnoštvo prezimena koje postoje i danas na istom prostoru, a zabilježena su u matičnim knjigama još od 1400.
Na sjeveru i u Slavoniji prezimena se pojavljuju znatno kasnije, kao i u Srbiji. Čak i u kopnenoj Dalmaciji, nekad i 5km od mora, ona dolaze znatno kasnije.
Dakle, nije stvar naroda, nego toga u kakvim je okolnostima koji dio naroda živio.

Darvinova nagrada

pre 2 godine

@Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 8. oktobar 2021 21:52)

Ovo je za vic godine, napisa o Srbima koji su zadrzali svoja imena i pored Turaka, covek koji se potpisuje turskim imenom. On nije potomak Osmana. Onako kad ima vremena idi do manastira pa pogledaj freske koje datiraju pre turskih osvajanja, pa nam javi kakvu kosu i oci imaju nasi vladari? Recimo Car Dusan?

Žurkolomac

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba

(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

Vi ste bolesna izmišljena nacija bez ikakve istorije i kulture. Nastavi da buncaš i haluniciraš...

Komša

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 8. oktobar 2021 22:37) 

Kakve veze ima to kako se prezivao katolički biskup u 1300.godine.
Bilo je Srba katolika u to vreme jer se veroispovest nije vezivala za naciju.
Izguglaj malo o Primasu stpskom u Baru.
Od Bara do Splita bilo je Srba koji su katolici i to ne pokrstavanjem nego im se "tako zalomilo" podle raskola.
Tek 1900.godine ,posle svehrvatskig jatoličkog kongresa odlučeno je "da su svi kazolici Hrvati" - tada su pokusali prvi put da preimenuju zavod sv.Jeronima u hrvatski ali su se bas Srbi katolici pobunili...Tek kasnije im je to poslo za rukom.
Postoje pissni tragovi ,pisma Vatikanu itd.

Jos jedna zanimljivost - postojao je u jedno vreme i rivalitet izmedju Bara i Dubrovnika kada su Srbi u pitanju. I jedni i drugi su zeleli da budu glavni predstavnici Srba pred Vatikanom.

Nas prostor je bio u cudnoj poziciji pre raskola - svetovna vlast je bila u rukama Konstantinopolja a crkvena podeljena na 5 crkava ,tako da je Dalmacija bila pod duhovnom vlascu Rima.

Nebojša

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.
(Marinikini botovi urnisu, 08. oktobar 2021 21:01)

Zahvaljujući pobedi od 2:0 protiv evropskog prvaka Liverpula, prezime Pavkov ostaje za sva vremena.

Jovan

pre 2 godine

@Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54)

Za to postoji druga prica. Kada je Austro-Ugarska okupirala prostor Bosne i Hercegovine 1878 i posle kada su radili popis isli naravno od kuce do kuce, a ovi nasi se sprdali.. kako se prezivas.. ovako i ovako, Kravarusic, Puzigaca, Puvalo itd. Posle kada su trebali da odu do varosi da nesto urade sa administracijom oni kazu, ja sam Milan, Petrov sin iz Borilovica. A oni lepo u knjigu.. nema takav..u Borilovicima, ima samo Milan Kuragaca, ako si taj mozes da uradis posao, ako nisi onda izadji. I tako imamo takva prezimena iz tog kraja.

Eto male anegdote

Flying Dutchman

pre 2 godine

"Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.

Silvester

pre 2 godine

Moji su preci bili Milenkovići, verovatno po nekom pretku Milenku. Sredinom XIX veka uzimamo prezime Jovanović, po mom čukundedi Jovanu Milenkoviću, trgovcu. Jedan deo familije i danas se preziva Milenković.

Igi

pre 2 godine

Jedna teorija kaze da su prezimena kao Popivoda, Gazibara, Palikuca itd. nastala kao sprdnja sa Austroguraskim činovnicima u BiH koji su radili popis stanovnistva.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@nerok, 8. oktobar 2021 21:20
"Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba"
Je l'? Pa, teško da je to zaista slučaj. Nešto se ne sećam da je i u Hrvata, naročito u kontinentalnom delu, tradicija prezimena toliko dugo zastupljena, ali dobro. Što se Dalmacije tiče, tu situacija sa prezimenima i nema mnogo veze sa Srbima, Hrvatima, Romejima, Venetima, Normanima i inima ponaosob. U izvesnom smislu, svi oni su manje-više doprineli tome da se u tim krajevima koriste prezimena znatno duže nego u drugim delovima Balkana. Uglavnom ona od patronimic sorte. Imam prijatelja, Srbina, čija je porodica izvorno iz Dalmacije - Makarska, s okolicom, ako se dobro sećam - prezime im se završava na "ić", a prvi put je zabeleženo pre nešto više od 900 godina. Toliko o tome da su jedni, ah, imali prezimena stoljećima prije drugih. Biće da je prezime više bilo rezultat toga gde su i pod čijom upravom ljudi živeli, nego neke nacionalne tradicije.

Locutus

pre 2 godine

Za Ličane i Kordunaše se zna, sprdali su se sa Austrougarima da bi izbegli porez. Ova vojvodjanska su izgubila ić jer su pobegli od Turaka. Ostala je hajdučija u Srbiji na ić, vić.
A, kakve veze imaju Hrvati uopšte, beznačajna grupa poltrona bez porekla, sramni deo Srba koji su se po.papa.lili...zašto se oni uopšte pominju? Kao usvojeni siročići austrougarsko nemačke?
(Nikoka, 8. oktobar 2021 22:09)

Vojvođanska prezimena su izgubila "ić" uglavnom zato što ih je na to terala Austrougarska administracija, kako bi ih lakše asimilovali. Što se tiče bežanja od Turaka nisu svi Srbi iz Vojvodine došli sa juga. Srbi su prvo naselili Panonsku niziju pa tek onda jug. Neki su ostali u Panonskoj niziji i nisu se dalje selili.

Brza Fotografija

pre 2 godine

Jedna cura(sada je žena) se prezivala Tresiglavić, jedan poznanik se bio zabavljao sa njom,svi ga zajebavali. Kako li je tek njoj bilo!

Zoran

pre 2 godine

@"Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.
(Flying Dutchman, 8. oktobar 2021 21:39)

Ja sam po ocu poreklom s juga Srbije, okolina Vranja. Tamo su se prezimena menjala po dedi do II svetskog rata, kada je to zabranjeno. Tako je moj otac koji je rodjen posle II svetskog rata, zadrzao prezime svog oca odn. po svom cukundedi, dok je njegov stariji brat koji je rodjen 1930 imao prezime po njihovom dedi.
Dva rodjena brata, dva razlicita prezimena.

Jovica

pre 2 godine

Ovo u vezi sa promenama prezimena iz generacije u generaciju je samo delimično tačno, u mom slučaju sa očeve strane dedina familija nije menjala prezime preko 300 godina, a sa bakine su menjali prezimena iz generacije u generaciju, sa majkine strane dedino prezime je staro preko 550 godina i nije se menjalo.

Народ

pre 2 godine

@nerok-Naročito je zanimljivo što nemaju sačuvan glagoljicu i razvoj pisma kroz vekove u savremeni jezik.. Još i smatraju tuđu verziju svojim pismom...

meda

pre 2 godine

Ličani su najbolje dobili prezimena. Kad su Austro-Ugarski stanovnici radili popis, bile su sezone radova. I onda su od komšija tražili da kažu prezimena ljudi, pa su padala zajebavanja (malo komšija, malo austro-ugarskih činovnika), Trtica, Torbica, i sl. A prezimena ostadoše.

Boss

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.
(IvanaMN, 08. oktobar 2021 22:02)

Bas smo ih zeznuli, ono tipicno srpski, da dodam jos prezimena Guzina, Zlikovac, Zlojutro, Konjokrad, Ubiparip.itd....

Zok1

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20) Nemaju Hrvati nego Austrija i Mletačka republika, na isti način su ih imali i Srbi koji su živeli u ove dve države. Ovde se radi o prezimenima u Srbiji. Inače, proces masovnog ustaljivanja prezimena je završen u vreme kneza Aleksandra, ali je počeo tridesetak godina ranije, u vreme prve vladavine kneza Miloša. (Kod bogatijih Srba su prezimena bila ustaljena i ranije.)

kako da ne

pre 2 godine

@Nikola
Dosta varijacija sa Vukovic, Vukić itd zbog imena Vuk koje je kod srba prisutno vekovima. Primer Vuk Branković. A, Branković jer je njegov otac bio Branko. Dokaz da su srbi menjali prezimena pre turaka. Inace nije uvek bila praksa je opet primer porodice Vuka Brankovica tj njegova deca Djuradj Brankovic, Grgur Brankovic i Lazar koji je nosio prezime VUKović. Deca Djuradja su vec sva nastavila prezime Brankovic. Cist primer komsiji iz Hrvatske da nije istina da su hrvati nosili ista prezimena 300 godina pre srba. Jer po ovom primeru vidimo da su srbi takodje prenosili prezime 600 godina pre prvog zakona.

Nikoka

pre 2 godine

Za Ličane i Kordunaše se zna, sprdali su se sa Austrougarima da bi izbegli porez. Ova vojvodjanska su izgubila ić jer su pobegli od Turaka. Ostala je hajdučija u Srbiji na ić, vić.
A, kakve veze imaju Hrvati uopšte, beznačajna grupa poltrona bez porekla, sramni deo Srba koji su se po.papa.lili...zašto se oni uopšte pominju? Kao usvojeni siročići austrougarsko nemačke?

Legionar

pre 2 godine

"Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)"
Kad naši akademici iz SANU ćute i treba da nam kroji istoriju ko god poželi. Otkud su prezimena npr. kosovskim junacima ako su ih Srbi počeli koristiti nekoliko vekova kasnije? Šteta što vatikanskom arhivu nije dozvoljen pristup, cela svetska istorija bi totalno drugačije izgledala, a Hrvatima bi bilo jasnije njihovo poreklo. Mislim na Hrvate sa srpskom DNK, da se razumemo, a takvih je u HR barem pola.

KioPeloto

pre 2 godine

( i ta prezimena određuju i geografsko poreklo ljudi koji ih nose - Horvat da je čovek došao sa prostora Hrvatske)

Ovde mora ispravka - Horvat je prezime nastalo od slovenskog plemena Horvati. Nepravilno se pripisuje Hrvatima, koji su zapravo samo deo velikog plemena, koji je naselio jugozapadni smer. Horvati su dobrim delom ostali na teritorijama Panonske nizije i doline Morave - danasnje Ceska, Slovacka, Madjarska i u manjoj meri Poljska.

Nikola

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...

Pravi stari Čačanin

pre 2 godine

Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.
(Flying Dutchman, 08. oktobar 2021 21:39)

Ja ne znam ko je ovde lud. Pa lepo piše da su Srbi imali praksu menjanja prezimena iz generacije u generaciju DO 1851..Ako ja dobro razumem ovo DO određuje period pre te godine što podrazumeva i vreme pre Turaka i šta onda tebi tu nije jasno.

Sir Fred

pre 2 godine

Ovaj sto mu je prezime po majci staro 550 godina, treba da zna da do reforme u 19. veku Srbi koji su ziveli pod Turcima nisu nasledivali preizmena, vec se prezime izvodilo iz imena oca, kao pridev (npr ako si se zvao Lazar a otac ti je Petar, onda bi bio Lazar Petrov, negde i Petrovic). U nekim krajevima bi najstariji sin uzimao prezime po imenu dede, a ostala deca po ocu, pa bi se najstariji brat prezivao drugacije od ostalih brace i sestara. Takav je slucaj sa mojim pokojnim stricom (rodjen pre tacno 100 godina), koji je nosio prezime Stančic, po imenu dede (Stanča), dok su sva ostala deca nosila drugacije, porodicno prezime. Ovo je vazilo uglavnom u delovima pod Turskom. U delovima pod Ugarskom, Mlecanima itd prezimena su postojala mnogo ranije.

Locutus

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54)

Guzina, Kenjalo, Lešina, Derikoža, Prdavica, itd.

U stvari, sami su sebi dali ta prezimena. Najviše je takvih prezimena u Hercegovini. Kada su Austrougari vršili popise Hercegovci nisu imali prezimena, a Austrougari su insistirali na tome. Hercegovci su iz revolta i sprdnje izmišljali kojekakva prezimena i tako se prijavljivali. Pedantni Austrougari su sve to pobeležili i tako malo po malo ostala im takva prezimena.

onako u prolazu

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

To je zato što su Hrvati nastali 1000 godina pre ameba.
(GoranH, 8. oktobar 2021 21:39) # Link komentara

Nije to ništa...Čekaj samo da na Marsu nađu Srpske kosti!

Aster Blistok

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.
(IvanaMN Kakva je to sprdnja kada sam sebe pogrdno nazivas?!?!? Ne razumem?

NAROD SVE VIDI

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka

Stefan

pre 2 godine

Jos da nasi znaju da istraze istoriju pre 1300te ne bi ovde pisalo da smo do knezevine imali tursko pravilo jer 'tursko pravilo' bilo je pravilo 99% evrope pa i nas mnogo pre turaka. Samo su dinastije nosile isto prezime obican zivot nosio je prezime po imenu svog oca.

Otuda u istocnoj evropi Karanov Karanova Ivanov Ivanova itd...

IvanaMN

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.

Oliver

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.

Radijator

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.

To je Bosna

pre 2 godine

Dosta često prezime katolika iz Hercegovine, a i Hrvatske je Bošnjak. Kućni prijatelji mojih roditelja su muslimani koji se prezivaju Hrvat...

Marinikini botovi urnisu

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.

Kukić

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka.

Istina oslobađa

pre 2 godine

Prezime je obiteljsko ime i sastavni dio svakog osobnog imena. Prezimena u pravilu nadopunjuju ime čovjeka i na taj ga način jednoznačno razlikuju od drugih ljudi. Kao takvo prezime nastalo je u drugoj polovini 14. stoljeća, to jest 1375. godine. Nekoliko rječnika definira i koristi riječ "prezime" kao sinomim od "obiteljsko ime".

Prva prezimena počinju se javljati krajem 12. stoljeća, a osobito nakon odluke s Tridentskog sabora u 16. stoljeću počinju se u zapadnoj crkvenoj ekumeni voditi matice i zapisom u maticama nastala su mnoga prezimena u onim dijelovima Hrvatske koji nisu bili pod osmanlijskom vlašću. Obvezatna prezimena uvedena su Jozefinskim patentom u 18. stoljeću. Na pravoslavnom istoku prezimena nastaju tek krajem 19. stoljeća. Drugim riječima Hrvati imaju prezimena 450 godina prije Srba.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Moji su starinom Kurtovići iz Začule kod Trebinja, bar je tako moj otac utvrdio pred smrt.Kažu došli u Kolubaru 1840 i neke. Ilija se zvao moj čukun, čukun deda koji se ovde prvi doselio sa porodicom, preko nekog čoveka iz Mionice, svojevrsnog menadžera za te stvari.
Ne znam šta bih dao da ovo proverim.Mislim da odem u manastir Tvrdoš da pitam ima li šta pisano o tome.

Goran

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka

Verovatno neko prezime u stilu Jovanović, koje je bilo često po nekom imenu.

kako ti je ime? kako ti je prezime? a posle zime?

pre 2 godine

Ne znam kako su i kada nastala "prezimena" ali sam prilicno siguran da ranije nisu postojala prezimena. Isto tako sam siguran da se ta "prezimena" nisu menjala generacijski na osnovu oceva ili majki, vec mislim da su ljudi koristili imena svojih oceva kao vrstu identifikacije, gde su drugim ljudima govorili svoja imena i uz njih cini je sin ili cerka! Npr: Ja sam Dragan Tomin ili Milanov ili Ivanov. Ili u slucaju cerki: Ja sam Dragana Tomina ili Milanova ili Ivanova. Zato su njihova deca kasnije sebe predstavljala uz svoje ime i ime svog oca.

Radijator

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.
(Radijator, 08. oktobar 2021 21:09)

Koliko minusa. Ala boli istina.
Mora da su to "crnogorci" iz Lovcenca i sličnih vojvodjanskih laži od po 180cm.

Huan Pablo Don Fernando

pre 2 godine

@munem ti blavora- rodjeni brat moje babe, rodjen u vitanovcu kod kraljeva, milosavljevic prezime, odlazi kao vojno lice u zagreb, zeni se tamo hrvaticom, dobijaju dvoje dece i on gine u udesu...deca od oca srbina, nastavljaju da rastu u hrvatskoj kao hrvati, u ocev zavicaj i ne idu, svojoj deci daju hrvatska imena, kada je nastradao bratanac moje babe, meni stric dodje, sahranjen je po katolickim obicajima, njegova deca i deca njegove sestre nose srpsko prezime milosavljevic, ali su hrvati!! isto je i sa kosarkasom bojanom popovicem, njegov otac petar popovic moj komsija iz kraljeva, odlazi da igra kosarku u zadar, tamo se zeni i dobija sina bojana, hrvatskog reprezentativca, koji nikada nije dosao u kraljevo da poseti svog dedu, ocevog oca!! bojan popovic je danas veci katolik od pape, a nosi srpsko prezime!!!

thisisme

pre 2 godine

. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 08. oktobar 2021 23:41)

A hrvati poreklo od Srba. (Pravopis primenjen shodno zasluzi)

Bane

pre 2 godine

Moj kolega sa posla mi je ispričao kako je nastalo njegovo prezime koje je inače najružnije u celoj Srbiji i koje glasi - Ocokoljić. Bila su četiri brata čiji je otac naprasno i pod stare dane odlučio da pređe na islam. nJegovi sinovi nisu mogli da podnesu tu bruku i dogovorili su se da ubiju starog. Sud ih je uhvatio i kaznio ne samo robijom već i da moraju da nose novo prezime Ocokoljić jer su oca klali. Dobili su zabranu da prezime menjaju kao i njihovi potomci. Svi koji se prezivaju tako nose prezime po kazni i to je možda jedino koje je nastalo na taj način.

dexter-lab

pre 2 godine

Najvise pravih, izvornih hrvatskih prezimena ima po zabitima Latinske Amerike. Kazu neki, da su ta prezimena u taj deo sveta doneli neki iseljenici sredinom dvadesetog veka. Neki to povezuju sa cinjenicom da je bas u tom periodu umro jedan cika sa brkcicima u ciju su ideologiju ti pravi, izvorni Hrvati duboko verovali.
A ovo sto danas imamo u Hrvatskoj, to su cista srpska prezimena.

sreten

pre 2 godine

Mi na času, priča razredna, ... evo na primer Kovačević, njegov neki predak je bio kovač, tako su ljudi ranije dobijali prezimena, po onome šta su radili, čime su se bavili, šta su voleli da rade...

prekida je drugar, pita - Razredna, a šta su Radetovi voleli da rade?
- Kako se ono beše Rade preziva?
- Radošević
- Pa oni su verovatno.... izadji napolje!!!

ImePrezime

pre 2 godine

Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

buahahahahah hvala ti za smeh ahahaha imas li jos neki ovako dobar vic

Fridrih Vilhelm fon Taube, 1777. god.

pre 2 godine

(Che, 8. oktobar 2021 20:55)
(KioPeloto, 8. oktobar 2021 23:25)
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

"Srbi, koji su živeli na prostorima današnje Bohemije i Moravske nazivaše se Rbati ili Hrbati, što znači brđani. Otuda i naziv za današnje Hrvate. "

ameba - čisto hrvatsko ime

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

Još zanimljivije sa patološke strane, je da Kroaćani vekovima kradu sve. A tek što lažu.

C i n i k

pre 2 godine

Ovde mora ispravka - Horvat je prezime nastalo od slovenskog plemena Horvati. Nepravilno se pripisuje Hrvatima, koji su zapravo samo deo velikog plemena, koji je naselio jugozapadni smer. Horvati su dobrim delom ostali na teritorijama Panonske nizije i doline Morave - danasnje Ceska, Slovacka, Madjarska i u manjoj meri Poljska.
(KioPeloto, 08. oktobar 2021 23:25)


Horvat je prezime koje je cisto madjarsko, tako pise i u rodoslovu madjarskom koji je objavljen jos u 19.veku..

Posmatrac

pre 2 godine

Meni su dva najčudnija Srpska prezimena Mizdrak i Šikman, inače ih ima od davnina u Banja Luci !
(Arch Enemy, 8. oktobar 2021 22:34
Mizdrak je inace staro srpsko prezime iz Dalmacije. Imao sam prilike da vidim u manastriu Krka neke stare crkvene spise pre jedno 10 godina. Svestenik mi sve lepo obkasnio, milina bilo za slusati. Kaze da je Macura jedno od najstarijih srpskih prezimena i mozda najstarije pleme i da su kako kaze "vazda bili pravoslavci." Onda i ne cudi sto su ustase 1995 dobro porusile samo mesto Macure (moje iznenadjenje kada sam vozeci kroz Dalmaciju video tablu "Macure").

nik

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 08. oktobar 2021 21:52)
Ahhahaha a sta su italijani ,španci ,grci,da nisu oni turci,a turci se pominju kao nacija tek 1914.nisi ti bio u srbiji ,70% stanovnika su smeđi I svetli,vidiš samo muslimane po bosni I raškoj,sve turski oblik lica a smeđi I crni.i to napisa baš ti sa turskim imenom.

gox

pre 2 godine

nije mi jasno otkud ovoliko xrvata da cita vesti na "stranom" ,Srpskom, jeziku?
A vidi se da im u lijepoj njixovoj ispiraju mozak i uce da je covecanstvo poteklo od xrvata....al zamalo....

Kukić

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka

Verovatno neko prezime u stilu Jovanović, koje je bilo često po nekom imenu.
(Goran, 8. oktobar 2021 22:54)

Kukić. Nisi pročitao kako sam se potpisao.

Комша

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 08. oktobar 2021 21:52)
Види Енисе, да смо ми потомци Турака не би се данас презивали Јовановић, Марковић, Петровић итд. Већ би се звали Енис, Един, Бакир итд.

hm?

pre 2 godine

Rodjen sam u Sremu ubedjen da smo poreklom svi odavde. Kada sam tokom studija poceo da se interesujem za poreklo istrazujuci prezimena baba i deda, otkrio sam da mi je jedna baba poreklom od Kolasina, deda Licanin, drugi deda iz bosanske Krajine, a baba iz Backe.

Kraguj

pre 2 godine

Čoveče koliko stranaca ovde koji diskutuju na nekom jeziku na kojem tekst nije pisan. Podrijetlo, unatoč... Baš se zbuni čovek.

idio...

pre 2 godine

Kada je Napoleon naredio Holanđanima da uvedu prezimena po preporuci da se izvedu iz očevog ili majčinog imena i oni su se sprdali kao Bosanci pa i dan danas postoje Paterson i Maderson, tatin i mamin sin.

miki

pre 2 godine

Pored Raske je se nalazi selo Rvati (sa bezvucnim h na pocetku).

Takodje, mnoga visevekovna prezimena iz ovog kraja se ne zavrsavaju na ic.

milanr

pre 2 godine

NEOBIČNA SRPSKA PREZIMENA


Lotina, Lakobrija, Barudžija, Šerbedžija
Varićak, Cicvara, Marelj, Mrkalj i Cvrkalj
Vukelja, Vurdelja, Đenadija, Lagumdžija
Pušibrk, Ćurčija, Ćuruvija i Ćupurdija

Pramasunac, Glumac, Pjevač, Svirač
Vještica, Kenjalo, Goga, Zolota
Kotur i Toroman, Buvač i Lukač
Šuša, Kuljača, Ručnov, Čanak

Ševa, Švraka, Vrebac, Šurlan i Surla
Krneta, Potkonjak, Pandur, Počuč
Kiza, Keča, Basta, Rešetar i Slijepac
Sumrak, Karan, Šuvak i Desnica

Brdar, Bucalo, Čakalo, Bundalo
Semiz, Rašuo, Šukunda i Šuica
Puškar, Pucar, Batos, Jauz, Arnaut
Ćućum, Mećava, Macura, Bezbradica

Krička, Devetak, Šobota i Subota
Burazor, Škoro, Labus, Korda
Njego i Njegovan, Došen, Aralica
Grmaš, Tomaš, Glamoč, Mašala

Divljak, Linjak, Ljiljak, Grba i Grbavac
Trubarac, Zmijanjac, Timarac i Pralica
Šarac, Kurjak, Alaša, Ćuvrk
Medenica, Tesla, Pupin i Pušica

Kos i Ćuk, Mrđa, Puđa i Smuđa
Skoko i Torbica, Gaće i Trtica
Zec, Međed, Golub i Lisica
Balaban, Ćeran i Bajalica

Hrnjak, Bukva i Hrastovac,
Vrban, Koruga, Mataruga i Jaruga
Pupavac, Vučen, Tučen, Pečenica
Krkeljaš, Mrkelja i Štukelja

sasa

pre 2 godine

Grkokatolik je skoro pa uvek drugo ime za pravoslavca. Na prostoru danasnje dalmacije to je bila praksa kasnije su ih pokrstavali u katolike. Zna se sta su srpska prezimena a sta su hrvatska. Ja razumem da nekoga u hrvatskoj boli sto se preziva Petrovic, Jovanovic, Zivkovic, Nikolic... pa mora da se mrznjom prema Srbima dokazuje. I svaka rasparava sa njima vodi do onog cuvenog "pa dobro mozda su mi preci slavili slavu, ali oni su bili Hrvati". Dakle nema smilsa od tud i njihova silna zelja da nas ubede kako mi ne znamo ko su nam bili preci a oni eto znaju bolje od nas.

Zok1

pre 2 godine

Samo da dopunim neke informacije. Proces ustaljivanja prezimena je počeo ranije, u vreme kneza Aleksandra je samo okončan. Moji preci su u crkvenim knjigama upisani 1820. sa prezimenom njihovog dede koji tada više nije bio živ i od tada se prezime nije menjalo. Po poreskim knjigama iz tog perioda se vidi da su prezimena više-manje ustaljena. Što se tiče Vojvodine, Austrija je skraćivala prezimena zato što su im prezimena na "ić" bila teška za izgovor, nema tu nikakve asimilacije.

NKV

pre 2 godine

Super su mi prezimena Drekić i Govnarević. Ne moram ni reći čije su.
Kao i ime Živorad. Šteta što napuštate tradiciju.
Živorad Govnarević.
(Ivan ZG, 9. oktobar 2021 19:15)



Preispitaj si rodoslov, možda ti je baš on i bio prađed.

Nenad

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 08. oktobar 2021 22:37)

Lepo je što biskup ima gde da pročita. Pitaj ga zašto su se onda u novijoj istoriji palili srpski manastiri a pogotovo crkvene knjige, pa ja ne mogu da nađem istoriju mog prezimena iz Dalmacije?

Xl

pre 2 godine

Prva prezimena počinju se javljati krajem 12. stoljeća, a osobito nakon odluke s Tridentskog sabora u 16. stoljeću počinju se u zapadnoj crkvenoj ekumeni voditi matice i zapisom u maticama nastala su mnoga prezimena u onim dijelovima Hrvatske koji nisu bili pod osmanlijskom vlašću. Obvezatna prezimena uvedena su Jozefinskim patentom u 18. stoljeću. Na pravoslavnom istoku prezimena nastaju tek krajem 19. stoljeća. Drugim riječima Hrvati imaju prezimena 450 godina prije Srba.
(Istina oslobađa, 8. oktobar 2021 23:41)

Nema te istine koja ce tebe osloboditi od tvoje gluposti

Кутловић

pre 2 godine

Petrov?? Klasicno bugarsko prezime.
(Bendzo Kazui, 08. oktobar 2021 23:53)
39117

Можда је био Петровић, али Марија Терезија је наредила да се брише "ић" па је остао Петров.

Рајко

pre 2 godine

Каква год да су, презимена су наш идентитет. Истина, има оних која су "незгодна", али је све то део традиције и историје. А ако се коме своје не свиђа, данас бар није тешко променити.
Највећи проблем међу Србима је одрицање идентитета, па тако и овде видимо 99% коментара хрватском латиницом, или што је још горе "целавом" латиницом. Али то је већ друга прича

Boris

pre 2 godine

Boki
Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Ličani su masovno otišli u partizane,zar misliš da je trebalo da odu u ustaše.
I,zapamti,najlakše je biti Srbin u Srbiji. Probaj da budeš Srbin u Hrvatskoj.
I nemoj da bežiš sa časova istorije,ili si već bežao?
(carpe diem, 08. oktobar 2021 23:50)
@carape diem
Srbin sam iz Dalmacije tako da znam dobro o čemu pričam a znaš i ti, dzaba ti partizanska istorija, bilo je neko vreme i pre i posle a tu si ti izgleda izostao.

roki

pre 2 godine

“Petrov?? Klasicno bugarsko prezime”


Ti verovatno Vojvodini prisao nisi. Puno Srba s tim prezimenom zivi ovde, ukljucijuci moju rodbinu a veze s Bugarima nemaju naravno. Bili bi Petrovici da nije bilo brisanja -ić po Austrougarima.

Milivanov, Zivkov, Jovanov, Petrov, Marjanov, Stepanov, Petkov i jos 100 prezimena na -ov a isto toliko ima i na -ev. Nikakve veze sa Bugarima nemaju. Svaki treci Srbin u Vojvodini ima takvo prezime.

Oscar de LA penja

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 08. oktobar 2021 22:37)


Pa ti pitaj dominikanskog biskupa šta je bio ili šta mu je bio deda dok nije postao biskup pa ćeš lako da rešiš taj rebus komšija.

Немања

pre 2 godine

Моја познаница се доле у Босни удала за неког човека који се презива Дроца.
Каже да је званично постала Дроца.

ex ljubomir

pre 2 godine

Despot Stefan Lazarević, od majke Mare Hrebeljanović..14 ti vek. Srpsko plemstvo je u srednjem veku imalo , Titulu, Ime i Prezime..

sasa

pre 2 godine

@narod sve vidi

U sloveniji se prezime horvat vezuje u glavnom na rome i slovence prekmurce. A znam i jednog splicana horvata koji kaze da mu poreklo vodi iz crne gore i da zna staro prezime svoga "plemena".

Prdekalo

pre 2 godine

@Spaske
Ma kakvi.
Nema jaceg od Mlatikura.
A savetujem ti da procitas "20 srpskih podela" od Duska Kovacevica. Smejaces se do suza.

Trovach

pre 2 godine

U Subotici je prezime Vojnić jako cesto. Postoji i gradic u Hrvatskoj pod tim imenom. Navodno je ta porodica prvobitno bila u Bajši kod Bačke Topole, pa se preselila u Suboticu. ali posle deljenja jer su bili jako brojni. Veliki broj naslednika je zato uzeo jos jedno prezime (Tunić, Zelić, Purčar, Kortmiš, Hajduk...Moguce je da sam neko izostavio). I sam spadam u tu veliku porodicu.

mita

pre 2 godine

kada je Marija Tereza uvela popis stanovništva u Krajini mnogi su se sprdali pa davali sebi posprdna prezimena da bi je kao zajebali. međutim ona je posle uvela katastar. Tu nastaje problem. Oni prijavljuju imovinu po pravim prezimenima ali ih nema po popisu tako da su imovinu morali da prijave po onom prezimenu koje su dali na popisu. I ostade im prezime do dana današnjeg

Iz iskustva

pre 2 godine

carpe diem, 08. oktobar 2021 23:50)

Što se Ličana tiče, nisu problem partizani u ratu, nego kožni mantili na Dedinju posle rata.

Ante

pre 2 godine

Pa ove diskusije o porijeklu prezimena na našim prostorima su često primitivno nacionalističke, te van svake pameti! Znači, moja unuka je po nekakvom genetskom kodu, 13/16 Hrvatica, 1/16 Talijanka, 1/16 Srbijanka, 1/16 Bošnjakinja, nosi tursko prezime, pa bi valjda trebala biti Turkinja. E pa biti će ono što osijeća i kada se sama o tome odluči. Inače, srpska prezimena u Hrvatskoj su često neobična, pa i u Srbiji nepoznata, primjerice Alavanja, Tumara, Kolombo itd, itd..Zvuče talijanski, ali nisu, nego ih nose Srbi iz Gorskog Kotara i Like.

Кутловић

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 08. oktobar 2021 23:41)

Пробуди се, ево јутро је. Ружно си сањао!

Katarina

pre 2 godine

"Jovanovic?, Petrovic?, Nikolic?, Markovic?, Đorđevic?"
Sve stara, drevna, izvorno srpska prezimena... ??
Jes' da imaju koren u jevrejskim imenima, ali to nema veze...
I prezimena su nam tudjice, kao i jezik.

dzeki

pre 2 godine

Prezivam se Dzajic, poreklom iz zaseoka Dzajici kod Banja Luke. Interesantno je da su mi oba roditelja Dzajic, medjutim sa mamine strane su promenili kad su dosli u selo iz Brajic u Dzajic. Ne znam tacno znacenje ali Dzajici poticu iz sela kod Konjica gde su sada svi muslimani, 4 brata koji nisu hteli da uzmu drugu veru su otisli iz sela, jedan od njih je zavrsio kod Banja Luke. Poznati Dragan Dzajic je takodje poreklom iz BiH i jedini je Dzajic iz Uba jer su ostali Dzajici promenili prezime u Markovic.

artemishu

pre 2 godine

Kradgaća, najjače prezime
(Spaske, 08. oktobar 2021 23:56)

Šta?
U srednjoj školi samnom u odeljenju bio je momak sa prezimenom Kenjalo.
A bio je i Puzigaća.

Народ

pre 2 godine

@Istina oslobađa-Дакле Немањићи су крајем 19ог века...Интересантно..ја мислила да је СПЦ аутокефалност добила у 11 веку.Кад си већ код ослобађања истином. Да ли знаш да у Хришћанству не постоји Папа и плаћањем опрост грехова?Да је Православље(Ортодоксно Хришћанство) Хришћанство једно једино и да само оно држи материјално доказивим постојање Словене.Да је до 11 века Хришћанство било једно а онда је Рим хтео власт назад.Отуда назив новог Хришћанства по граду.. У противном би се звало Право(Ортодоксно) Хришћанство да је прави, прво, једно једино...

ускее1512

pre 2 godine

Моји су на Косову добили презиме по племену које је именовао цар Лазар- имали сви вашке па им наденуо име Уштве :)

Locutus

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

Južni sloveni su na Balkan došli sa Karpata (Poljska, Ukrajina, Češka, Slovačka...), pa su odatle doneli i prezimena.

Ivan ZG

pre 2 godine

Super su mi prezimena Drekić i Govnarević. Ne moram ni reći čije su.
Kao i ime Živorad. Šteta što napuštate tradiciju.
Živorad Govnarević.

Комша

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 08. oktobar 2021 21:12)
Вук је једна од најпоштованијих животиња код старих Словена.

Bole

pre 2 godine

To što neko prezime izumire nije posledica slučajnosti. Već zato što neki ljudi u bližoj prošlosti nisi bili kako treba. Pa po Božijoj promisli gase se čitave porodice. Tj zatire im se seme. Da ne bi pogrešno bio protumačen ne kažnjava Bog njihovu decu već jednostavno nema naslednika. Rode se ženska deca pa se udaju i izrode neke Petroviće ili Jovanoviće. Kod mene u kraju nekadašnje gazde kod kojih je sirotinja radila za komad slanine i krišku hleba danas ostaju bez naslednika. Čini dobro i nadaj se. Nama ponekad izgleda nepravedno kako neko lepo živi i kako ima jer krade ali ako se to gleda na nekih 50-60 godina može se videti da su ti ljudi ustvari ugasili. Ali potrebno je dve tri generacije da to isprate i vide.

Sasa

pre 2 godine

Naravno da nestaju retka prezimena kad vlada glupi obicaj da se uzima muzevljevo prezime, a najvise ima Jovanovica, Nikolica i ostalih koje ste naveli. Mogli bi malo da menjamo tradiciju, nismo odavno. Svakako ova prezimena nastala od zena koje ste naveli zvuce mnogo lepse.
(Tafak, 9. oktobar 2021 00:04)

Meni su devojacka prezimena mojih baba mnogo lepa i to bas sva. Tradicija se vec menja pa zene cesto samo dodaju muzevo prezime. Moja drugarica cak nije prezime menjala jer nemaju muskih potomaka. A skolski drugar je uzeo majcino prezime i njenu slavu jer mu je otac bio bas gadan lik.
Ova cudna prezimena - ja sam cuo pricu da su austrougari to namerno radili. Ima toga u Sloveniji - sprdali se sa narodom.

leptirica

pre 2 godine

@narod sve vidi

U sloveniji se prezime horvat vezuje u glavnom na rome i slovence prekmurce. A znam i jednog splicana horvata koji kaze da mu poreklo vodi iz crne gore i da zna staro prezime svoga "plemena".
(sasa, 09. oktobar 2021 09:06)

Prekmurci kažu za sebe da nisu Slovenci. Ne govore npr. enaindvajset za 21, već dvajsetena. Dal se radilo o Hrvatima koji su se naselili preko Mure ili su ih tako nazvali tako zbog govora sličnijeg Hrvatima, nego Slovencima ne znam. Uglavnom Horvat je prezime u Hrvatskoj sa područja Međimurja koje dijeli Mira sa Prekmurjem. Dio CG je bio Hrvatska nekad, Boka je bila naseljena Hrvatima. Evo ti objašnjenja. Sve sto kažeš ima uglavnom smisla.

Комша

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.
(Marinikini botovi urnisu, 08. oktobar 2021 21:01)
Моја баба се презивала Павков девојачки. Ено добар део села Бегеч код Новог Сада су Павкови. Па и фудбалер Павков је из Бегеча.

Brate Mitar

pre 2 godine

Čitam ovde pišu neki kako su u Vojvodini prezimena izgubila ić ili da im je to kao zabranjivano, što je glupost. Neki imaju i imali su ić većina starosedelaca nema. Kod Srba u Vojvodini prezime oznacava pripadnost i završavaju se uglavnom na ov i in. Da neće još neko da kaže da su nas Mađari terali da budemo Rusi pošto oni imaju takva prezimena. A što se tiče prezimena Rac kod Mađara to nije oznaka kao da je neko poreklom iz Raške ili Srbije već Mađari nas Srbe nazivaju Racima, što znači Srbin=Rac.

Petar

pre 2 godine

@Ni nas nema puno - Bugarčić - i nemamo nikakve veze sa Bugarima, ne znam kako dobismo ovo prezime.
(K, 9. oktobar 2021 11:57)

To je od glagola bugariti, pisao je Cvijic o tome u svom delu Stara Srbija i Makedonija

Boss

pre 2 godine

srbi sa romanije, isto prezime na ic pratimo do nacelnika loze 1620.
pre toga popovici iz crne gore
(Ako su ruze, procvetace..., 08. oktobar 2021 23:12)

A pre toga Vlasi iz Rumunije

sergio

pre 2 godine

Do opismenjavanja naroda i uspostavljanja administracije Srbi nisu imali ni ime ni prezime nego su se jednostavno tako zvali odnosno odazivali. Nisu se Srbi pitali koje ti je ime i prezime nego kako se zoves. "Kako se zoves mali? Todor. Koji Todor? Todor Ivanov (otac)." "Jako se zove onaj Jovanov (otac). Radoslav (sin)." Niko se tu nije pitao ni za ime ni za prezime. Kad bi neko zasao u neko selo1628 godine i pitao ljude za ime i prezime, svi bi ga u cudu gledali. Vlastela je nesto drugo, ali oni su bili 0.01% populacije.

UnKnown

pre 2 godine

@Radijator i ja sam sa Plitvičkih Jezera, bolje rečeno više i ne znam odakle sam. Rođen u Zagrebu, prvih 10 godina živeli na Plitvicama, pa nekih 12 u Bačkoj Topoli i poslednjih 17 u Novom Sadu.

аје

pre 2 godine

Kneževina Srbija nije imala praksu iz turskog vremena kako se ovde kaže, već je to vekovima tako radjeno, da uzimaš poslednje ima od oca, nema to veze sa turcima. Dosta je jednostavno i neprecizno to napisano u tekstu oko prezimena, kako su nastala, to nije bila nigde praksa, već je to došlo sa indetifikaciom stanovništva, to su neki počeci popisa stanovništva.

Nikola

pre 2 godine

(Komša, 8. oktobar 2021 23:49)

Adam Pribicevic, brat Svetozara ti u svojoj knjizi kaze da Srba nije bilo zapadno od Vrbasa prije najezde Turaka.

sima s

pre 2 godine

Ovo je najtačnije tumačenje:

"Proces masovnog ustaljivanja prezimena je završen u vreme kneza Aleksandra, ali je počeo tridesetak godina ranije, u vreme prve vladavine kneza Miloša. (Kod bogatijih Srba su prezimena bila ustaljena i ranije.)"
(Zok1, 8. oktobar 2021 22:31)

Npr. dve grane moje porodice ista prezimena nose od početka 18. veka (barem, za ranije nema izvora).

Manojlović

pre 2 godine

Srpska prezimena su najčešće nastajala po imenu oca ali postoje i drugi slučajevi.

Da li neko zna poreklo prezimena Vučković? Vuković je za Vuka, Vukotić za Vukotu ali Vučković ne verujem da se neko ikada zvao Vučko?

Tafak

pre 2 godine

Naravno da nestaju retka prezimena kad vlada glupi obicaj da se uzima muzevljevo prezime, a najvise ima Jovanovica, Nikolica i ostalih koje ste naveli. Mogli bi malo da menjamo tradiciju, nismo odavno. Svakako ova prezimena nastala od zena koje ste naveli zvuce mnogo lepse.

6Ar

pre 2 godine

U Hercegovini su prezimena nastajala tako sto je lokalni alkos za pice austrougarima diktirao stanovnistvo svog sela ili grada ali po nadimcima. Tako neko ko je imao veliku guzicu imao je nadimak Guzina i dobio isto takvo prezime. Drugi je savato babu pa je Krkobabic i sl.

Dule pacov

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 08. oktobar 2021 21:12)
Vukanovic, Vukasinovic, Vukcevic, Vuksanovic i naravno Vucic

John

pre 2 godine

Petrov?? Klasicno bugarsko prezime.
(Bendzo Kazui, 8. oktobar 2021 23:53)

Petrov, Popov, Stankov, Markov... Pitam se samo otkud Bugari u Vojvodini pošto tamo ima prezimena na -ov koliko hoćeš. Na primer, je l' čuveni Steva Popov Bugarin?


(Igi, 8. oktobar 2021 21:43)

Druga, slična, teorija kaže da nisu hteli "vlastima" da kažu prava prezimena, pa im ovi sami nadenuli prezimena i za kaznu ih nagrdili

meda

pre 2 godine

Najbolje srpko prezime je Diklić, za one koji žive u engleskom govornom području. Istina korelisano je sa brojem samoubistava kod tinejdžera pa je preporučljivo da ga promene.

NAROD SVE VIDI

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka

Radijator

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.

Istina oslobađa

pre 2 godine

Prezime je obiteljsko ime i sastavni dio svakog osobnog imena. Prezimena u pravilu nadopunjuju ime čovjeka i na taj ga način jednoznačno razlikuju od drugih ljudi. Kao takvo prezime nastalo je u drugoj polovini 14. stoljeća, to jest 1375. godine. Nekoliko rječnika definira i koristi riječ "prezime" kao sinomim od "obiteljsko ime".

Prva prezimena počinju se javljati krajem 12. stoljeća, a osobito nakon odluke s Tridentskog sabora u 16. stoljeću počinju se u zapadnoj crkvenoj ekumeni voditi matice i zapisom u maticama nastala su mnoga prezimena u onim dijelovima Hrvatske koji nisu bili pod osmanlijskom vlašću. Obvezatna prezimena uvedena su Jozefinskim patentom u 18. stoljeću. Na pravoslavnom istoku prezimena nastaju tek krajem 19. stoljeća. Drugim riječima Hrvati imaju prezimena 450 godina prije Srba.

Oliver

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.

Boki

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.
(Radijator, 08. oktobar 2021 21:09)
@Radijator
Jel to oni Srbi Ličani, najveći komunisti i gotovo svi sa boračkim penzijama posle drugog svetskog rata. Svoje crkve koje su spaljene u drugom svetskom ratu nisu obnovili, cak su i neke sami porusili, najgora varijanta komunista Srba.
Ps. Nemate Vi veze sa potomcima Nikole Tesle, samo bi se mogao stideti Vas

Nebojša

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.
(Marinikini botovi urnisu, 08. oktobar 2021 21:01)

Zahvaljujući pobedi od 2:0 protiv evropskog prvaka Liverpula, prezime Pavkov ostaje za sva vremena.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Ja poznajem Momira ,a sada ga zovu Mario....samo da bi ostao u Zadru,a znam i 5-6 koji su promenili prezime i pokatoliceni su sada...."Hrvati" su definitivno nastali od Srba!

Radijator

pre 2 godine

Licani imaju posebna prezimena, i normalno svi smo preko 190cm...I niko nema braon oči.
Ipak mora da se zna ko je ko.
Pozdrav sa Plitvickih jezera.
(Radijator, 08. oktobar 2021 21:09)

Koliko minusa. Ala boli istina.
Mora da su to "crnogorci" iz Lovcenca i sličnih vojvodjanskih laži od po 180cm.

Žurkolomac

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba

(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

Vi ste bolesna izmišljena nacija bez ikakve istorije i kulture. Nastavi da buncaš i haluniciraš...

ban Kulin

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba

(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)









Da, da, sasvim verovatno, inače još jedan od mitova u rangu: "Bog je prvo stvorio hrvatijanske kraljeve, pa sve drugo" hahaha, samo nigde dokaza, izgleda da ćemo morati opet da vam verujemo na "časna nam vatikanska reč"
ali ta titoistička vremena su odavna prošlost, zato jedno pitanje:

gde su grobovi hrvatinskih kraljeva?

hahahahahahahahahaha...

carpe diem

pre 2 godine

Boki
Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Ličani su masovno otišli u partizane,zar misliš da je trebalo da odu u ustaše.
I,zapamti,najlakše je biti Srbin u Srbiji. Probaj da budeš Srbin u Hrvatskoj.
I nemoj da bežiš sa časova istorije,ili si već bežao?

Ivan

pre 2 godine

Zahvaljujući pobedi od 2:0 protiv evropskog prvaka Liverpula, prezime Pavkov ostaje za sva vremena.
(Nebojša, 8. oktobar 2021 21:46)
--------------------------------

Ko još gleda fudbal? Niko više, ko drži do sebe, to ne prati.

uvedite vinjete

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 08. oktobar 2021 21:20

Sigurno. Opšte poznato je da Hrvatijanci prednjače u svemu, a po kompleksima ponajviše.

onako u prolazu

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

To je zato što su Hrvati nastali 1000 godina pre ameba.
(GoranH, 8. oktobar 2021 21:39) # Link komentara

Nije to ništa...Čekaj samo da na Marsu nađu Srpske kosti!

Nikoka

pre 2 godine

Za Ličane i Kordunaše se zna, sprdali su se sa Austrougarima da bi izbegli porez. Ova vojvodjanska su izgubila ić jer su pobegli od Turaka. Ostala je hajdučija u Srbiji na ić, vić.
A, kakve veze imaju Hrvati uopšte, beznačajna grupa poltrona bez porekla, sramni deo Srba koji su se po.papa.lili...zašto se oni uopšte pominju? Kao usvojeni siročići austrougarsko nemačke?

GoranH

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

To je zato što su Hrvati nastali 1000 godina pre ameba.

Marinikini botovi urnisu

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.

Komša

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 8. oktobar 2021 22:37) 

Kakve veze ima to kako se prezivao katolički biskup u 1300.godine.
Bilo je Srba katolika u to vreme jer se veroispovest nije vezivala za naciju.
Izguglaj malo o Primasu stpskom u Baru.
Od Bara do Splita bilo je Srba koji su katolici i to ne pokrstavanjem nego im se "tako zalomilo" podle raskola.
Tek 1900.godine ,posle svehrvatskig jatoličkog kongresa odlučeno je "da su svi kazolici Hrvati" - tada su pokusali prvi put da preimenuju zavod sv.Jeronima u hrvatski ali su se bas Srbi katolici pobunili...Tek kasnije im je to poslo za rukom.
Postoje pissni tragovi ,pisma Vatikanu itd.

Jos jedna zanimljivost - postojao je u jedno vreme i rivalitet izmedju Bara i Dubrovnika kada su Srbi u pitanju. I jedni i drugi su zeleli da budu glavni predstavnici Srba pred Vatikanom.

Nas prostor je bio u cudnoj poziciji pre raskola - svetovna vlast je bila u rukama Konstantinopolja a crkvena podeljena na 5 crkava ,tako da je Dalmacija bila pod duhovnom vlascu Rima.

Legionar

pre 2 godine

"Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)"
Kad naši akademici iz SANU ćute i treba da nam kroji istoriju ko god poželi. Otkud su prezimena npr. kosovskim junacima ako su ih Srbi počeli koristiti nekoliko vekova kasnije? Šteta što vatikanskom arhivu nije dozvoljen pristup, cela svetska istorija bi totalno drugačije izgledala, a Hrvatima bi bilo jasnije njihovo poreklo. Mislim na Hrvate sa srpskom DNK, da se razumemo, a takvih je u HR barem pola.

Strahotni

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 8. oktobar 2021 21:52)

Ne očekujem od tebe da znaš šta su haplogrupe, pogotovo R1a i I2a koje dominiraju kod Srba ali da ti maksimalno uprostim i kažem da Srbi i Turci nemaju ništa zajedničko što se gentike tiče. To je egzaktna nauka i to pokazuja sva istraživanja koja su sprovedena na Balkanu. Takođe je jasno da su svi muslimani u BiH direktni potomci Srba i Hrvata.

Aster Blistok

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.
(IvanaMN Kakva je to sprdnja kada sam sebe pogrdno nazivas?!?!? Ne razumem?

Locutus

pre 2 godine

Za Ličane i Kordunaše se zna, sprdali su se sa Austrougarima da bi izbegli porez. Ova vojvodjanska su izgubila ić jer su pobegli od Turaka. Ostala je hajdučija u Srbiji na ić, vić.
A, kakve veze imaju Hrvati uopšte, beznačajna grupa poltrona bez porekla, sramni deo Srba koji su se po.papa.lili...zašto se oni uopšte pominju? Kao usvojeni siročići austrougarsko nemačke?
(Nikoka, 8. oktobar 2021 22:09)

Vojvođanska prezimena su izgubila "ić" uglavnom zato što ih je na to terala Austrougarska administracija, kako bi ih lakše asimilovali. Što se tiče bežanja od Turaka nisu svi Srbi iz Vojvodine došli sa juga. Srbi su prvo naselili Panonsku niziju pa tek onda jug. Neki su ostali u Panonskoj niziji i nisu se dalje selili.

Flying Dutchman

pre 2 godine

"Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.

KioPeloto

pre 2 godine

( i ta prezimena određuju i geografsko poreklo ljudi koji ih nose - Horvat da je čovek došao sa prostora Hrvatske)

Ovde mora ispravka - Horvat je prezime nastalo od slovenskog plemena Horvati. Nepravilno se pripisuje Hrvatima, koji su zapravo samo deo velikog plemena, koji je naselio jugozapadni smer. Horvati su dobrim delom ostali na teritorijama Panonske nizije i doline Morave - danasnje Ceska, Slovacka, Madjarska i u manjoj meri Poljska.

Народ

pre 2 godine

@nerok-Naročito je zanimljivo što nemaju sačuvan glagoljicu i razvoj pisma kroz vekove u savremeni jezik.. Još i smatraju tuđu verziju svojim pismom...

kako ti je ime? kako ti je prezime? a posle zime?

pre 2 godine

Ne znam kako su i kada nastala "prezimena" ali sam prilicno siguran da ranije nisu postojala prezimena. Isto tako sam siguran da se ta "prezimena" nisu menjala generacijski na osnovu oceva ili majki, vec mislim da su ljudi koristili imena svojih oceva kao vrstu identifikacije, gde su drugim ljudima govorili svoja imena i uz njih cini je sin ili cerka! Npr: Ja sam Dragan Tomin ili Milanov ili Ivanov. Ili u slucaju cerki: Ja sam Dragana Tomina ili Milanova ili Ivanova. Zato su njihova deca kasnije sebe predstavljala uz svoje ime i ime svog oca.

Ivan ZG

pre 2 godine

Super su mi prezimena Drekić i Govnarević. Ne moram ni reći čije su.
Kao i ime Živorad. Šteta što napuštate tradiciju.
Živorad Govnarević.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@nerok, 8. oktobar 2021 21:20
"Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba"
Je l'? Pa, teško da je to zaista slučaj. Nešto se ne sećam da je i u Hrvata, naročito u kontinentalnom delu, tradicija prezimena toliko dugo zastupljena, ali dobro. Što se Dalmacije tiče, tu situacija sa prezimenima i nema mnogo veze sa Srbima, Hrvatima, Romejima, Venetima, Normanima i inima ponaosob. U izvesnom smislu, svi oni su manje-više doprineli tome da se u tim krajevima koriste prezimena znatno duže nego u drugim delovima Balkana. Uglavnom ona od patronimic sorte. Imam prijatelja, Srbina, čija je porodica izvorno iz Dalmacije - Makarska, s okolicom, ako se dobro sećam - prezime im se završava na "ić", a prvi put je zabeleženo pre nešto više od 900 godina. Toliko o tome da su jedni, ah, imali prezimena stoljećima prije drugih. Biće da je prezime više bilo rezultat toga gde su i pod čijom upravom ljudi živeli, nego neke nacionalne tradicije.

Darvinova nagrada

pre 2 godine

@Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 8. oktobar 2021 21:52)

Ovo je za vic godine, napisa o Srbima koji su zadrzali svoja imena i pored Turaka, covek koji se potpisuje turskim imenom. On nije potomak Osmana. Onako kad ima vremena idi do manastira pa pogledaj freske koje datiraju pre turskih osvajanja, pa nam javi kakvu kosu i oci imaju nasi vladari? Recimo Car Dusan?

Kopljar

pre 2 godine

Kada sam bila mala deca su me zezala zbog naočara i prezimena Ćorović. Jedva sam čekala da se udam i promenim prezime. Tako sam i uradila. Sada se prezivam Slepčević.

Kukić

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka.

Pravi stari Čačanin

pre 2 godine

Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.
(Flying Dutchman, 08. oktobar 2021 21:39)

Ja ne znam ko je ovde lud. Pa lepo piše da su Srbi imali praksu menjanja prezimena iz generacije u generaciju DO 1851..Ako ja dobro razumem ovo DO određuje period pre te godine što podrazumeva i vreme pre Turaka i šta onda tebi tu nije jasno.

Finka

pre 2 godine

Najstarija TRAJNA slavenska prezimena (ona koja ostaju ista kroz generacije) su vezana uz mletačku Dalmaciju gdje je najranije ušao rani kapitalizam i privatna svojina.
Tako da je točno da JEDAN dio Hrvata ima najstarija prezimena, ali to je vezano uz uski prostor obalne Dalmacije i nema veze s Hrvatima i Srbima kao narodima, nego s time u kakvom su sistemu živjeli.
Konkretno, moje prezime je s jednog od hrvatskih otoka (Hvara) koji je još od kasnog srednjeg vijeka bogat i vezan uz Veneciju i tu možete naći mnoštvo prezimena koje postoje i danas na istom prostoru, a zabilježena su u matičnim knjigama još od 1400.
Na sjeveru i u Slavoniji prezimena se pojavljuju znatno kasnije, kao i u Srbiji. Čak i u kopnenoj Dalmaciji, nekad i 5km od mora, ona dolaze znatno kasnije.
Dakle, nije stvar naroda, nego toga u kakvim je okolnostima koji dio naroda živio.

Nikola

pre 2 godine

(Komša, 8. oktobar 2021 23:49)

Adam Pribicevic, brat Svetozara ti u svojoj knjizi kaze da Srba nije bilo zapadno od Vrbasa prije najezde Turaka.

kako da ne

pre 2 godine

@Nikola
Dosta varijacija sa Vukovic, Vukić itd zbog imena Vuk koje je kod srba prisutno vekovima. Primer Vuk Branković. A, Branković jer je njegov otac bio Branko. Dokaz da su srbi menjali prezimena pre turaka. Inace nije uvek bila praksa je opet primer porodice Vuka Brankovica tj njegova deca Djuradj Brankovic, Grgur Brankovic i Lazar koji je nosio prezime VUKović. Deca Djuradja su vec sva nastavila prezime Brankovic. Cist primer komsiji iz Hrvatske da nije istina da su hrvati nosili ista prezimena 300 godina pre srba. Jer po ovom primeru vidimo da su srbi takodje prenosili prezime 600 godina pre prvog zakona.

Zok1

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20) Nemaju Hrvati nego Austrija i Mletačka republika, na isti način su ih imali i Srbi koji su živeli u ove dve države. Ovde se radi o prezimenima u Srbiji. Inače, proces masovnog ustaljivanja prezimena je završen u vreme kneza Aleksandra, ali je počeo tridesetak godina ranije, u vreme prve vladavine kneza Miloša. (Kod bogatijih Srba su prezimena bila ustaljena i ranije.)

IvanaMN

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.

Goran

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka

Verovatno neko prezime u stilu Jovanović, koje je bilo često po nekom imenu.

Kaiser Roger

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 8. oktobar 2021 21:12) # Link komentara

To se davalo u stara vremena jer je bila velika smrtnost dece kad su bila mala.Verovalo se da ako im daju imena kao sto su Vuk ili Vukota da ce biti jaka kao vuk.U narodu se to zvalo čuma.

Jovica

pre 2 godine

Ovo u vezi sa promenama prezimena iz generacije u generaciju je samo delimično tačno, u mom slučaju sa očeve strane dedina familija nije menjala prezime preko 300 godina, a sa bakine su menjali prezimena iz generacije u generaciju, sa majkine strane dedino prezime je staro preko 550 godina i nije se menjalo.

Jovan

pre 2 godine

@Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54)

Za to postoji druga prica. Kada je Austro-Ugarska okupirala prostor Bosne i Hercegovine 1878 i posle kada su radili popis isli naravno od kuce do kuce, a ovi nasi se sprdali.. kako se prezivas.. ovako i ovako, Kravarusic, Puzigaca, Puvalo itd. Posle kada su trebali da odu do varosi da nesto urade sa administracijom oni kazu, ja sam Milan, Petrov sin iz Borilovica. A oni lepo u knjigu.. nema takav..u Borilovicima, ima samo Milan Kuragaca, ako si taj mozes da uradis posao, ako nisi onda izadji. I tako imamo takva prezimena iz tog kraja.

Eto male anegdote

To je Bosna

pre 2 godine

Dosta često prezime katolika iz Hercegovine, a i Hrvatske je Bošnjak. Kućni prijatelji mojih roditelja su muslimani koji se prezivaju Hrvat...

Nikola

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...

meda

pre 2 godine

Ličani su najbolje dobili prezimena. Kad su Austro-Ugarski stanovnici radili popis, bile su sezone radova. I onda su od komšija tražili da kažu prezimena ljudi, pa su padala zajebavanja (malo komšija, malo austro-ugarskih činovnika), Trtica, Torbica, i sl. A prezimena ostadoše.

Sir Fred

pre 2 godine

Ovaj sto mu je prezime po majci staro 550 godina, treba da zna da do reforme u 19. veku Srbi koji su ziveli pod Turcima nisu nasledivali preizmena, vec se prezime izvodilo iz imena oca, kao pridev (npr ako si se zvao Lazar a otac ti je Petar, onda bi bio Lazar Petrov, negde i Petrovic). U nekim krajevima bi najstariji sin uzimao prezime po imenu dede, a ostala deca po ocu, pa bi se najstariji brat prezivao drugacije od ostalih brace i sestara. Takav je slucaj sa mojim pokojnim stricom (rodjen pre tacno 100 godina), koji je nosio prezime Stančic, po imenu dede (Stanča), dok su sva ostala deca nosila drugacije, porodicno prezime. Ovo je vazilo uglavnom u delovima pod Turskom. U delovima pod Ugarskom, Mlecanima itd prezimena su postojala mnogo ranije.

C i n i k

pre 2 godine

Ovde mora ispravka - Horvat je prezime nastalo od slovenskog plemena Horvati. Nepravilno se pripisuje Hrvatima, koji su zapravo samo deo velikog plemena, koji je naselio jugozapadni smer. Horvati su dobrim delom ostali na teritorijama Panonske nizije i doline Morave - danasnje Ceska, Slovacka, Madjarska i u manjoj meri Poljska.
(KioPeloto, 08. oktobar 2021 23:25)


Horvat je prezime koje je cisto madjarsko, tako pise i u rodoslovu madjarskom koji je objavljen jos u 19.veku..

Igi

pre 2 godine

Jedna teorija kaze da su prezimena kao Popivoda, Gazibara, Palikuca itd. nastala kao sprdnja sa Austroguraskim činovnicima u BiH koji su radili popis stanovnistva.

Locutus

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54)

Guzina, Kenjalo, Lešina, Derikoža, Prdavica, itd.

U stvari, sami su sebi dali ta prezimena. Najviše je takvih prezimena u Hercegovini. Kada su Austrougari vršili popise Hercegovci nisu imali prezimena, a Austrougari su insistirali na tome. Hercegovci su iz revolta i sprdnje izmišljali kojekakva prezimena i tako se prijavljivali. Pedantni Austrougari su sve to pobeležili i tako malo po malo ostala im takva prezimena.

Brza Fotografija

pre 2 godine

Jedna cura(sada je žena) se prezivala Tresiglavić, jedan poznanik se bio zabavljao sa njom,svi ga zajebavali. Kako li je tek njoj bilo!

Рајко

pre 2 godine

Каква год да су, презимена су наш идентитет. Истина, има оних која су "незгодна", али је све то део традиције и историје. А ако се коме своје не свиђа, данас бар није тешко променити.
Највећи проблем међу Србима је одрицање идентитета, па тако и овде видимо 99% коментара хрватском латиницом, или што је још горе "целавом" латиницом. Али то је већ друга прича

thisisme

pre 2 godine

. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 08. oktobar 2021 23:41)

A hrvati poreklo od Srba. (Pravopis primenjen shodno zasluzi)

Silvester

pre 2 godine

Moji su preci bili Milenkovići, verovatno po nekom pretku Milenku. Sredinom XIX veka uzimamo prezime Jovanović, po mom čukundedi Jovanu Milenkoviću, trgovcu. Jedan deo familije i danas se preziva Milenković.

Boss

pre 2 godine

srbi sa romanije, isto prezime na ic pratimo do nacelnika loze 1620.
pre toga popovici iz crne gore
(Ako su ruze, procvetace..., 08. oktobar 2021 23:12)

A pre toga Vlasi iz Rumunije

leptirica

pre 2 godine

@narod sve vidi

U sloveniji se prezime horvat vezuje u glavnom na rome i slovence prekmurce. A znam i jednog splicana horvata koji kaze da mu poreklo vodi iz crne gore i da zna staro prezime svoga "plemena".
(sasa, 09. oktobar 2021 09:06)

Prekmurci kažu za sebe da nisu Slovenci. Ne govore npr. enaindvajset za 21, već dvajsetena. Dal se radilo o Hrvatima koji su se naselili preko Mure ili su ih tako nazvali tako zbog govora sličnijeg Hrvatima, nego Slovencima ne znam. Uglavnom Horvat je prezime u Hrvatskoj sa područja Međimurja koje dijeli Mira sa Prekmurjem. Dio CG je bio Hrvatska nekad, Boka je bila naseljena Hrvatima. Evo ti objašnjenja. Sve sto kažeš ima uglavnom smisla.

Nenad

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 08. oktobar 2021 22:37)

Lepo je što biskup ima gde da pročita. Pitaj ga zašto su se onda u novijoj istoriji palili srpski manastiri a pogotovo crkvene knjige, pa ja ne mogu da nađem istoriju mog prezimena iz Dalmacije?

Boss

pre 2 godine

Mislim da su mnogima davali prezimena sa namerom da ih ponize jer kako objasniti Majmunovic,Gaće,Glavonjic,Cevap itd.
(Aleksandar, 8. oktobar 2021 20:54) # Link komentara

Bas suprotno, sami su sebe pogrdno nazivali da bi se sprdali sa Austrougarskom vlascu.
(IvanaMN, 08. oktobar 2021 22:02)

Bas smo ih zeznuli, ono tipicno srpski, da dodam jos prezimena Guzina, Zlikovac, Zlojutro, Konjokrad, Ubiparip.itd....

Katarina

pre 2 godine

"Jovanovic?, Petrovic?, Nikolic?, Markovic?, Đorđevic?"
Sve stara, drevna, izvorno srpska prezimena... ??
Jes' da imaju koren u jevrejskim imenima, ali to nema veze...
I prezimena su nam tudjice, kao i jezik.

ameba - čisto hrvatsko ime

pre 2 godine

Zanimljivo je da Hrvati imaju svoja prezimena 350 godina prije Srba
(nerok, 8. oktobar 2021 21:20)

Još zanimljivije sa patološke strane, je da Kroaćani vekovima kradu sve. A tek što lažu.

Bole

pre 2 godine

To što neko prezime izumire nije posledica slučajnosti. Već zato što neki ljudi u bližoj prošlosti nisi bili kako treba. Pa po Božijoj promisli gase se čitave porodice. Tj zatire im se seme. Da ne bi pogrešno bio protumačen ne kažnjava Bog njihovu decu već jednostavno nema naslednika. Rode se ženska deca pa se udaju i izrode neke Petroviće ili Jovanoviće. Kod mene u kraju nekadašnje gazde kod kojih je sirotinja radila za komad slanine i krišku hleba danas ostaju bez naslednika. Čini dobro i nadaj se. Nama ponekad izgleda nepravedno kako neko lepo živi i kako ima jer krade ali ako se to gleda na nekih 50-60 godina može se videti da su ti ljudi ustvari ugasili. Ali potrebno je dve tri generacije da to isprate i vide.

Fridrih Vilhelm fon Taube, 1777. god.

pre 2 godine

(Che, 8. oktobar 2021 20:55)
(KioPeloto, 8. oktobar 2021 23:25)
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

"Srbi, koji su živeli na prostorima današnje Bohemije i Moravske nazivaše se Rbati ili Hrbati, što znači brđani. Otuda i naziv za današnje Hrvate. "

dexter-lab

pre 2 godine

Najvise pravih, izvornih hrvatskih prezimena ima po zabitima Latinske Amerike. Kazu neki, da su ta prezimena u taj deo sveta doneli neki iseljenici sredinom dvadesetog veka. Neki to povezuju sa cinjenicom da je bas u tom periodu umro jedan cika sa brkcicima u ciju su ideologiju ti pravi, izvorni Hrvati duboko verovali.
A ovo sto danas imamo u Hrvatskoj, to su cista srpska prezimena.

ImePrezime

pre 2 godine

Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

buahahahahah hvala ti za smeh ahahaha imas li jos neki ovako dobar vic

Manojlović

pre 2 godine

Srpska prezimena su najčešće nastajala po imenu oca ali postoje i drugi slučajevi.

Da li neko zna poreklo prezimena Vučković? Vuković je za Vuka, Vukotić za Vukotu ali Vučković ne verujem da se neko ikada zvao Vučko?

Bane

pre 2 godine

Moj kolega sa posla mi je ispričao kako je nastalo njegovo prezime koje je inače najružnije u celoj Srbiji i koje glasi - Ocokoljić. Bila su četiri brata čiji je otac naprasno i pod stare dane odlučio da pređe na islam. nJegovi sinovi nisu mogli da podnesu tu bruku i dogovorili su se da ubiju starog. Sud ih je uhvatio i kaznio ne samo robijom već i da moraju da nose novo prezime Ocokoljić jer su oca klali. Dobili su zabranu da prezime menjaju kao i njihovi potomci. Svi koji se prezivaju tako nose prezime po kazni i to je možda jedino koje je nastalo na taj način.

Stefan

pre 2 godine

Jos da nasi znaju da istraze istoriju pre 1300te ne bi ovde pisalo da smo do knezevine imali tursko pravilo jer 'tursko pravilo' bilo je pravilo 99% evrope pa i nas mnogo pre turaka. Samo su dinastije nosile isto prezime obican zivot nosio je prezime po imenu svog oca.

Otuda u istocnoj evropi Karanov Karanova Ivanov Ivanova itd...

Zoran

pre 2 godine

@"Kneževina Srbija je do 1851. godine imala praksu nasleđenu iz turskog perioda, da se prezimena menjaju iz generacije u generaciju."

Mogao bi ovaj vas strucnjak malo nazad u skolu. Srbi su menjali prezimena iz generacije u generaciju mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore. Sin je po ocu dobijao prezime i tako sve do donosenja zakona o prezimenima u 19 veku.
(Flying Dutchman, 8. oktobar 2021 21:39)

Ja sam po ocu poreklom s juga Srbije, okolina Vranja. Tamo su se prezimena menjala po dedi do II svetskog rata, kada je to zabranjeno. Tako je moj otac koji je rodjen posle II svetskog rata, zadrzao prezime svog oca odn. po svom cukundedi, dok je njegov stariji brat koji je rodjen 1930 imao prezime po njihovom dedi.
Dva rodjena brata, dva razlicita prezimena.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Moji su starinom Kurtovići iz Začule kod Trebinja, bar je tako moj otac utvrdio pred smrt.Kažu došli u Kolubaru 1840 i neke. Ilija se zvao moj čukun, čukun deda koji se ovde prvi doselio sa porodicom, preko nekog čoveka iz Mionice, svojevrsnog menadžera za te stvari.
Ne znam šta bih dao da ovo proverim.Mislim da odem u manastir Tvrdoš da pitam ima li šta pisano o tome.

meda

pre 2 godine

Najbolje srpko prezime je Diklić, za one koji žive u engleskom govornom području. Istina korelisano je sa brojem samoubistava kod tinejdžera pa je preporučljivo da ga promene.

sasa

pre 2 godine

Grkokatolik je skoro pa uvek drugo ime za pravoslavca. Na prostoru danasnje dalmacije to je bila praksa kasnije su ih pokrstavali u katolike. Zna se sta su srpska prezimena a sta su hrvatska. Ja razumem da nekoga u hrvatskoj boli sto se preziva Petrovic, Jovanovic, Zivkovic, Nikolic... pa mora da se mrznjom prema Srbima dokazuje. I svaka rasparava sa njima vodi do onog cuvenog "pa dobro mozda su mi preci slavili slavu, ali oni su bili Hrvati". Dakle nema smilsa od tud i njihova silna zelja da nas ubede kako mi ne znamo ko su nam bili preci a oni eto znaju bolje od nas.

Locutus

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 8. oktobar 2021 23:41)

Južni sloveni su na Balkan došli sa Karpata (Poljska, Ukrajina, Češka, Slovačka...), pa su odatle doneli i prezimena.

Posmatrac

pre 2 godine

Meni su dva najčudnija Srpska prezimena Mizdrak i Šikman, inače ih ima od davnina u Banja Luci !
(Arch Enemy, 8. oktobar 2021 22:34
Mizdrak je inace staro srpsko prezime iz Dalmacije. Imao sam prilike da vidim u manastriu Krka neke stare crkvene spise pre jedno 10 godina. Svestenik mi sve lepo obkasnio, milina bilo za slusati. Kaze da je Macura jedno od najstarijih srpskih prezimena i mozda najstarije pleme i da su kako kaze "vazda bili pravoslavci." Onda i ne cudi sto su ustase 1995 dobro porusile samo mesto Macure (moje iznenadjenje kada sam vozeci kroz Dalmaciju video tablu "Macure").

Huan Pablo Don Fernando

pre 2 godine

@munem ti blavora- rodjeni brat moje babe, rodjen u vitanovcu kod kraljeva, milosavljevic prezime, odlazi kao vojno lice u zagreb, zeni se tamo hrvaticom, dobijaju dvoje dece i on gine u udesu...deca od oca srbina, nastavljaju da rastu u hrvatskoj kao hrvati, u ocev zavicaj i ne idu, svojoj deci daju hrvatska imena, kada je nastradao bratanac moje babe, meni stric dodje, sahranjen je po katolickim obicajima, njegova deca i deca njegove sestre nose srpsko prezime milosavljevic, ali su hrvati!! isto je i sa kosarkasom bojanom popovicem, njegov otac petar popovic moj komsija iz kraljeva, odlazi da igra kosarku u zadar, tamo se zeni i dobija sina bojana, hrvatskog reprezentativca, koji nikada nije dosao u kraljevo da poseti svog dedu, ocevog oca!! bojan popovic je danas veci katolik od pape, a nosi srpsko prezime!!!

sreten

pre 2 godine

Mi na času, priča razredna, ... evo na primer Kovačević, njegov neki predak je bio kovač, tako su ljudi ranije dobijali prezimena, po onome šta su radili, čime su se bavili, šta su voleli da rade...

prekida je drugar, pita - Razredna, a šta su Radetovi voleli da rade?
- Kako se ono beše Rade preziva?
- Radošević
- Pa oni su verovatno.... izadji napolje!!!

Oscar de LA penja

pre 2 godine

Tragikomično i infantilno mi je kad pojedini Srbi uvjeravaju da svi koji imaju -ić u prezimenu su srpskog podrijetla! Moje prezime sam pronašao u katoličkoj župi u Dalmaciji još 1300.god, jer se tako prezivao dominikanski biskup koji je tamo stolovao, a zahvaljujući crkvenim maticama mogu pratiti svoje obit.stablo 9 generacija prije mene.
(Oliver, 08. oktobar 2021 22:37)


Pa ti pitaj dominikanskog biskupa šta je bio ili šta mu je bio deda dok nije postao biskup pa ćeš lako da rešiš taj rebus komšija.

Brate Mitar

pre 2 godine

Čitam ovde pišu neki kako su u Vojvodini prezimena izgubila ić ili da im je to kao zabranjivano, što je glupost. Neki imaju i imali su ić većina starosedelaca nema. Kod Srba u Vojvodini prezime oznacava pripadnost i završavaju se uglavnom na ov i in. Da neće još neko da kaže da su nas Mađari terali da budemo Rusi pošto oni imaju takva prezimena. A što se tiče prezimena Rac kod Mađara to nije oznaka kao da je neko poreklom iz Raške ili Srbije već Mađari nas Srbe nazivaju Racima, što znači Srbin=Rac.

Xl

pre 2 godine

Prva prezimena počinju se javljati krajem 12. stoljeća, a osobito nakon odluke s Tridentskog sabora u 16. stoljeću počinju se u zapadnoj crkvenoj ekumeni voditi matice i zapisom u maticama nastala su mnoga prezimena u onim dijelovima Hrvatske koji nisu bili pod osmanlijskom vlašću. Obvezatna prezimena uvedena su Jozefinskim patentom u 18. stoljeću. Na pravoslavnom istoku prezimena nastaju tek krajem 19. stoljeća. Drugim riječima Hrvati imaju prezimena 450 godina prije Srba.
(Istina oslobađa, 8. oktobar 2021 23:41)

Nema te istine koja ce tebe osloboditi od tvoje gluposti

ex ljubomir

pre 2 godine

Despot Stefan Lazarević, od majke Mare Hrebeljanović..14 ti vek. Srpsko plemstvo je u srednjem veku imalo , Titulu, Ime i Prezime..

nik

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 08. oktobar 2021 21:52)
Ahhahaha a sta su italijani ,španci ,grci,da nisu oni turci,a turci se pominju kao nacija tek 1914.nisi ti bio u srbiji ,70% stanovnika su smeđi I svetli,vidiš samo muslimane po bosni I raškoj,sve turski oblik lica a smeđi I crni.i to napisa baš ti sa turskim imenom.

sasa

pre 2 godine

@narod sve vidi

U sloveniji se prezime horvat vezuje u glavnom na rome i slovence prekmurce. A znam i jednog splicana horvata koji kaze da mu poreklo vodi iz crne gore i da zna staro prezime svoga "plemena".

ускее1512

pre 2 godine

Моји су на Косову добили презиме по племену које је именовао цар Лазар- имали сви вашке па им наденуо име Уштве :)

Prdekalo

pre 2 godine

@Spaske
Ma kakvi.
Nema jaceg od Mlatikura.
A savetujem ti da procitas "20 srpskih podela" od Duska Kovacevica. Smejaces se do suza.

NKV

pre 2 godine

Super su mi prezimena Drekić i Govnarević. Ne moram ni reći čije su.
Kao i ime Živorad. Šteta što napuštate tradiciju.
Živorad Govnarević.
(Ivan ZG, 9. oktobar 2021 19:15)



Preispitaj si rodoslov, možda ti je baš on i bio prađed.

Tafak

pre 2 godine

Naravno da nestaju retka prezimena kad vlada glupi obicaj da se uzima muzevljevo prezime, a najvise ima Jovanovica, Nikolica i ostalih koje ste naveli. Mogli bi malo da menjamo tradiciju, nismo odavno. Svakako ova prezimena nastala od zena koje ste naveli zvuce mnogo lepse.

sergio

pre 2 godine

Do opismenjavanja naroda i uspostavljanja administracije Srbi nisu imali ni ime ni prezime nego su se jednostavno tako zvali odnosno odazivali. Nisu se Srbi pitali koje ti je ime i prezime nego kako se zoves. "Kako se zoves mali? Todor. Koji Todor? Todor Ivanov (otac)." "Jako se zove onaj Jovanov (otac). Radoslav (sin)." Niko se tu nije pitao ni za ime ni za prezime. Kad bi neko zasao u neko selo1628 godine i pitao ljude za ime i prezime, svi bi ga u cudu gledali. Vlastela je nesto drugo, ali oni su bili 0.01% populacije.

аје

pre 2 godine

Kneževina Srbija nije imala praksu iz turskog vremena kako se ovde kaže, već je to vekovima tako radjeno, da uzimaš poslednje ima od oca, nema to veze sa turcima. Dosta je jednostavno i neprecizno to napisano u tekstu oko prezimena, kako su nastala, to nije bila nigde praksa, već je to došlo sa indetifikaciom stanovništva, to su neki počeci popisa stanovništva.

Народ

pre 2 godine

@Istina oslobađa-Дакле Немањићи су крајем 19ог века...Интересантно..ја мислила да је СПЦ аутокефалност добила у 11 веку.Кад си већ код ослобађања истином. Да ли знаш да у Хришћанству не постоји Папа и плаћањем опрост грехова?Да је Православље(Ортодоксно Хришћанство) Хришћанство једно једино и да само оно држи материјално доказивим постојање Словене.Да је до 11 века Хришћанство било једно а онда је Рим хтео власт назад.Отуда назив новог Хришћанства по граду.. У противном би се звало Право(Ортодоксно) Хришћанство да је прави, прво, једно једино...

Boris

pre 2 godine

Boki
Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Ličani su masovno otišli u partizane,zar misliš da je trebalo da odu u ustaše.
I,zapamti,najlakše je biti Srbin u Srbiji. Probaj da budeš Srbin u Hrvatskoj.
I nemoj da bežiš sa časova istorije,ili si već bežao?
(carpe diem, 08. oktobar 2021 23:50)
@carape diem
Srbin sam iz Dalmacije tako da znam dobro o čemu pričam a znaš i ti, dzaba ti partizanska istorija, bilo je neko vreme i pre i posle a tu si ti izgleda izostao.

Kraguj

pre 2 godine

Čoveče koliko stranaca ovde koji diskutuju na nekom jeziku na kojem tekst nije pisan. Podrijetlo, unatoč... Baš se zbuni čovek.

Zok1

pre 2 godine

Samo da dopunim neke informacije. Proces ustaljivanja prezimena je počeo ranije, u vreme kneza Aleksandra je samo okončan. Moji preci su u crkvenim knjigama upisani 1820. sa prezimenom njihovog dede koji tada više nije bio živ i od tada se prezime nije menjalo. Po poreskim knjigama iz tog perioda se vidi da su prezimena više-manje ustaljena. Što se tiče Vojvodine, Austrija je skraćivala prezimena zato što su im prezimena na "ić" bila teška za izgovor, nema tu nikakve asimilacije.

roki

pre 2 godine

“Petrov?? Klasicno bugarsko prezime”


Ti verovatno Vojvodini prisao nisi. Puno Srba s tim prezimenom zivi ovde, ukljucijuci moju rodbinu a veze s Bugarima nemaju naravno. Bili bi Petrovici da nije bilo brisanja -ić po Austrougarima.

Milivanov, Zivkov, Jovanov, Petrov, Marjanov, Stepanov, Petkov i jos 100 prezimena na -ov a isto toliko ima i na -ev. Nikakve veze sa Bugarima nemaju. Svaki treci Srbin u Vojvodini ima takvo prezime.

Немања

pre 2 godine

Моја познаница се доле у Босни удала за неког човека који се презива Дроца.
Каже да је званично постала Дроца.

UnKnown

pre 2 godine

@Radijator i ja sam sa Plitvičkih Jezera, bolje rečeno više i ne znam odakle sam. Rođen u Zagrebu, prvih 10 godina živeli na Plitvicama, pa nekih 12 u Bačkoj Topoli i poslednjih 17 u Novom Sadu.

Ante

pre 2 godine

Pa ove diskusije o porijeklu prezimena na našim prostorima su često primitivno nacionalističke, te van svake pameti! Znači, moja unuka je po nekakvom genetskom kodu, 13/16 Hrvatica, 1/16 Talijanka, 1/16 Srbijanka, 1/16 Bošnjakinja, nosi tursko prezime, pa bi valjda trebala biti Turkinja. E pa biti će ono što osijeća i kada se sama o tome odluči. Inače, srpska prezimena u Hrvatskoj su često neobična, pa i u Srbiji nepoznata, primjerice Alavanja, Tumara, Kolombo itd, itd..Zvuče talijanski, ali nisu, nego ih nose Srbi iz Gorskog Kotara i Like.

gox

pre 2 godine

nije mi jasno otkud ovoliko xrvata da cita vesti na "stranom" ,Srpskom, jeziku?
A vidi se da im u lijepoj njixovoj ispiraju mozak i uce da je covecanstvo poteklo od xrvata....al zamalo....

Кутловић

pre 2 godine

Petrov?? Klasicno bugarsko prezime.
(Bendzo Kazui, 08. oktobar 2021 23:53)
39117

Можда је био Петровић, али Марија Терезија је наредила да се брише "ић" па је остао Петров.

Кутловић

pre 2 godine

Horvat je drugo najcesce prezime u slovackoj, svako trece u sloveniji, svako peto u madjarskoj, ucestalo je u poljskoj, ceskoj i ukrajini. Vise od milijun ukrajinaca i poljaka i dan danas se izjasnjavaju bijelim hrvatima. Jednostavno, svi juzni slaveni potjecu od hrvata.
A sad dalje nastavite o porijeklu djure pere marka
(NAROD SVE VIDI, 08. oktobar 2021 23:41)

Пробуди се, ево јутро је. Ружно си сањао!

artemishu

pre 2 godine

Kradgaća, najjače prezime
(Spaske, 08. oktobar 2021 23:56)

Šta?
U srednjoj školi samnom u odeljenju bio je momak sa prezimenom Kenjalo.
A bio je i Puzigaća.

hm?

pre 2 godine

Rodjen sam u Sremu ubedjen da smo poreklom svi odavde. Kada sam tokom studija poceo da se interesujem za poreklo istrazujuci prezimena baba i deda, otkrio sam da mi je jedna baba poreklom od Kolasina, deda Licanin, drugi deda iz bosanske Krajine, a baba iz Backe.

miki

pre 2 godine

Pored Raske je se nalazi selo Rvati (sa bezvucnim h na pocetku).

Takodje, mnoga visevekovna prezimena iz ovog kraja se ne zavrsavaju na ic.

Kukić

pre 2 godine

Moje prezime se prvi put pominje u Dubrovniku u 1236. godine, drugi put na Kosovu - Dečanima 1334. godine u zlatopečenoj hrisovulji Stefana Dečanskog. U 16. veku u Vojvodini... Do tih saznanja je došao prof. Laketa. E sad ako je profesor lagao i ja lažem vas... Inače, sa Banije sam došao u Srbiju 1995. kao i većina mojih prezimenjaka

Verovatno neko prezime u stilu Jovanović, koje je bilo često po nekom imenu.
(Goran, 8. oktobar 2021 22:54)

Kukić. Nisi pročitao kako sam se potpisao.

mita

pre 2 godine

kada je Marija Tereza uvela popis stanovništva u Krajini mnogi su se sprdali pa davali sebi posprdna prezimena da bi je kao zajebali. međutim ona je posle uvela katastar. Tu nastaje problem. Oni prijavljuju imovinu po pravim prezimenima ali ih nema po popisu tako da su imovinu morali da prijave po onom prezimenu koje su dali na popisu. I ostade im prezime do dana današnjeg

Sasa

pre 2 godine

Naravno da nestaju retka prezimena kad vlada glupi obicaj da se uzima muzevljevo prezime, a najvise ima Jovanovica, Nikolica i ostalih koje ste naveli. Mogli bi malo da menjamo tradiciju, nismo odavno. Svakako ova prezimena nastala od zena koje ste naveli zvuce mnogo lepse.
(Tafak, 9. oktobar 2021 00:04)

Meni su devojacka prezimena mojih baba mnogo lepa i to bas sva. Tradicija se vec menja pa zene cesto samo dodaju muzevo prezime. Moja drugarica cak nije prezime menjala jer nemaju muskih potomaka. A skolski drugar je uzeo majcino prezime i njenu slavu jer mu je otac bio bas gadan lik.
Ova cudna prezimena - ja sam cuo pricu da su austrougari to namerno radili. Ima toga u Sloveniji - sprdali se sa narodom.

Комша

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 08. oktobar 2021 21:12)
Вук је једна од најпоштованијих животиња код старих Словена.

Комша

pre 2 godine

Većina današnjih "Srba" su biološki potomci Osmana. Zato su Srbi uz Bugare naj garaviji na Balkanu.
(Enis Orucevic, 08. oktobar 2021 21:52)
Види Енисе, да смо ми потомци Турака не би се данас презивали Јовановић, Марковић, Петровић итд. Већ би се звали Енис, Един, Бакир итд.

6Ar

pre 2 godine

U Hercegovini su prezimena nastajala tako sto je lokalni alkos za pice austrougarima diktirao stanovnistvo svog sela ili grada ali po nadimcima. Tako neko ko je imao veliku guzicu imao je nadimak Guzina i dobio isto takvo prezime. Drugi je savato babu pa je Krkobabic i sl.

John

pre 2 godine

Petrov?? Klasicno bugarsko prezime.
(Bendzo Kazui, 8. oktobar 2021 23:53)

Petrov, Popov, Stankov, Markov... Pitam se samo otkud Bugari u Vojvodini pošto tamo ima prezimena na -ov koliko hoćeš. Na primer, je l' čuveni Steva Popov Bugarin?


(Igi, 8. oktobar 2021 21:43)

Druga, slična, teorija kaže da nisu hteli "vlastima" da kažu prava prezimena, pa im ovi sami nadenuli prezimena i za kaznu ih nagrdili

Dule pacov

pre 2 godine

Sjajan tekst, mene interesuje otkud toliko imena, pogotovo prezimena koja u korenu imaju imenicu "vuk"? Toliko varijacija, Vuković, Vukotić, Vukić...
(Nikola, 08. oktobar 2021 21:12)
Vukanovic, Vukasinovic, Vukcevic, Vuksanovic i naravno Vucic

dzeki

pre 2 godine

Prezivam se Dzajic, poreklom iz zaseoka Dzajici kod Banja Luke. Interesantno je da su mi oba roditelja Dzajic, medjutim sa mamine strane su promenili kad su dosli u selo iz Brajic u Dzajic. Ne znam tacno znacenje ali Dzajici poticu iz sela kod Konjica gde su sada svi muslimani, 4 brata koji nisu hteli da uzmu drugu veru su otisli iz sela, jedan od njih je zavrsio kod Banja Luke. Poznati Dragan Dzajic je takodje poreklom iz BiH i jedini je Dzajic iz Uba jer su ostali Dzajici promenili prezime u Markovic.

Trovach

pre 2 godine

U Subotici je prezime Vojnić jako cesto. Postoji i gradic u Hrvatskoj pod tim imenom. Navodno je ta porodica prvobitno bila u Bajši kod Bačke Topole, pa se preselila u Suboticu. ali posle deljenja jer su bili jako brojni. Veliki broj naslednika je zato uzeo jos jedno prezime (Tunić, Zelić, Purčar, Kortmiš, Hajduk...Moguce je da sam neko izostavio). I sam spadam u tu veliku porodicu.

sima s

pre 2 godine

Ovo je najtačnije tumačenje:

"Proces masovnog ustaljivanja prezimena je završen u vreme kneza Aleksandra, ali je počeo tridesetak godina ranije, u vreme prve vladavine kneza Miloša. (Kod bogatijih Srba su prezimena bila ustaljena i ranije.)"
(Zok1, 8. oktobar 2021 22:31)

Npr. dve grane moje porodice ista prezimena nose od početka 18. veka (barem, za ranije nema izvora).

idio...

pre 2 godine

Kada je Napoleon naredio Holanđanima da uvedu prezimena po preporuci da se izvedu iz očevog ili majčinog imena i oni su se sprdali kao Bosanci pa i dan danas postoje Paterson i Maderson, tatin i mamin sin.

Petar

pre 2 godine

@Ni nas nema puno - Bugarčić - i nemamo nikakve veze sa Bugarima, ne znam kako dobismo ovo prezime.
(K, 9. oktobar 2021 11:57)

To je od glagola bugariti, pisao je Cvijic o tome u svom delu Stara Srbija i Makedonija

milanr

pre 2 godine

NEOBIČNA SRPSKA PREZIMENA


Lotina, Lakobrija, Barudžija, Šerbedžija
Varićak, Cicvara, Marelj, Mrkalj i Cvrkalj
Vukelja, Vurdelja, Đenadija, Lagumdžija
Pušibrk, Ćurčija, Ćuruvija i Ćupurdija

Pramasunac, Glumac, Pjevač, Svirač
Vještica, Kenjalo, Goga, Zolota
Kotur i Toroman, Buvač i Lukač
Šuša, Kuljača, Ručnov, Čanak

Ševa, Švraka, Vrebac, Šurlan i Surla
Krneta, Potkonjak, Pandur, Počuč
Kiza, Keča, Basta, Rešetar i Slijepac
Sumrak, Karan, Šuvak i Desnica

Brdar, Bucalo, Čakalo, Bundalo
Semiz, Rašuo, Šukunda i Šuica
Puškar, Pucar, Batos, Jauz, Arnaut
Ćućum, Mećava, Macura, Bezbradica

Krička, Devetak, Šobota i Subota
Burazor, Škoro, Labus, Korda
Njego i Njegovan, Došen, Aralica
Grmaš, Tomaš, Glamoč, Mašala

Divljak, Linjak, Ljiljak, Grba i Grbavac
Trubarac, Zmijanjac, Timarac i Pralica
Šarac, Kurjak, Alaša, Ćuvrk
Medenica, Tesla, Pupin i Pušica

Kos i Ćuk, Mrđa, Puđa i Smuđa
Skoko i Torbica, Gaće i Trtica
Zec, Međed, Golub i Lisica
Balaban, Ćeran i Bajalica

Hrnjak, Bukva i Hrastovac,
Vrban, Koruga, Mataruga i Jaruga
Pupavac, Vučen, Tučen, Pečenica
Krkeljaš, Mrkelja i Štukelja

Комша

pre 2 godine

Jedno od retkih a odlicnih prezimena je "Pavkov". Steta sto nestaje. U svojih 50. godina sam dosad sreo tek nekoliko ljud koji se tako prezivaju i to pretezno u Vrscu, Plandistu, Gaju i okolini. I ko zna koliko je njih vec umrlo.
(Marinikini botovi urnisu, 08. oktobar 2021 21:01)
Моја баба се презивала Павков девојачки. Ено добар део села Бегеч код Новог Сада су Павкови. Па и фудбалер Павков је из Бегеча.

Iz iskustva

pre 2 godine

carpe diem, 08. oktobar 2021 23:50)

Što se Ličana tiče, nisu problem partizani u ratu, nego kožni mantili na Dedinju posle rata.