Nedelja, 12.09.2021.

16:29

Srbin o konobarisanju u Hrvatskoj: "Jedan mi je puštao Tompsona, plata je bila 1400 evra"

Izvor: B92

Srbin o konobarisanju u Hrvatskoj: "Jedan mi je puštao Tompsona, plata je bila 1400 evra" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

216 Komentari

Sortiraj po:

Srbin na privremenom radu u Istri

pre 2 godine

Nadrealno je cime se vi ljudi iz hr bavite i kolko ste zaglavljeni u mrznji i lazima, nadrealno je.
(901, 12. septembar 2021 23:37)

Pošto vidim da si jedan običan bezmogaš, preporučio bih ti da naučiš italijanski, nemački i engleski,probaš da normalno komuniciraš sa ljudima (ali pretpostavljam da ti je to strano), naučiš da dekantiraš vina, filiraš ribu, budeš nasmejan čak i kad ti nije dan, spakuješ kofere, odradiš sezonu na moru i uveriš se koliko si jadan sa svojim komentarima. Pozdrav

Dalibor

pre 2 godine

@vss, 12. septembar 2021 18:34

To je nama naša borba dala da kvazi vss nema pojma što se oko njega događa.
U međuvremenu smo dogurali do toga da Kinezi, Turci, Azeri i drugi indijanci sve grade svojim firmama i svojim radnicima jer misle da nismo sposobni za ništa, realno i nismo, da jesmo sami bi gradili.
To si ti stranci, ej nama Kinezi rade u železari od kada su to Kinezi kupili, ni za to nas ne smatraju sposobnim, a od nas učili nekada kako se radi.
Omladina se ubija za posao kod Hrvata, a ovde se promoviše zlatno doba.

xyz

pre 2 godine

Da. Moguće su ovakve plaće konobara po sezoni, ali ako je ovaj dečko toliko plaćen. onda radi u objektu sa velikim prometom, a to znači da radi ko pas i da je ovo što je zaradio u biti malo. Vratiti će se doma punog novčanika, ali sam siguran da će do Nove Godine odmarati da dođe k sebi.
Neka normalna plaća konobara je 900-1110 € + bakšiš, ali u objektima koji rade punom parom je ipak veća.

Stručnjak

pre 2 godine

Draga Lorena, kako da niko iz Lijepe Nase ne zeli taj posao?
Zvuci kao odlicna plata i jos smjestaj i klopa.
6 dana po 8 ili 9 sati dnevno.
(DR, 13. septembar 2021 13:03)
Zaista, Hrvata konobara, školovanoga više ne možete naći. Vrhunske ugostiteljske srednje škole, poput opatijske, upisuju po nekoliko đaka u godini. Težak je posao, a ovo iz članka je SEZONSKI, nema govora o toliko zaradi nakon 1. 10. Čak na obali nema uopće posla za mnoge, dok je ljeti daj što daš od konobara, čistačica....

Bivsikonobar

pre 2 godine

Plata plus bakšiš na kraju meseca momak zaradi oko 2 500 e.
Ok...radi se 10-12 sati ali plaćen smeštaj I hrana.
Jedan dan nedeljno slobodno taj dan se kvalitetno može provesti na plaži a stigne se i tokom radnih dana okupati u moru barem na sat vremena.

Po meni je to super.
(3210, 12. septembar 2021 17:29

Vidi se da nisi nikad radio u zivotu 12 sati a pogotovo bez slobodnih dana. Ja sam radio kao konobar sezonu od 3 meseca u inostranstvu i to sam imao 4 dana slobodna u mesecu a ne jedan. Recicu ti ovo, probaj jednom pa mi javi kako se osecas posle smene od 12 sati. Kada udjes u deseti sat na nogama javi mi molim te da li te kicma zateze i koliko ti natekle noge kad dodjes kuci. Druze taj tempo zna samo ko je probao i to je jedan pakao ne samo fizicki vec i mentalno biti prisutan 12 sati (nema da zaboravljas ili se okreces, vec svaki pokret gledas da usaglasis radi sebe da se ne vracas) nije za svakoga. Tu glupost sto si rekao da stignes da se okupas u more posle smene od 12 sati necu mnogo da komentarisem samo cu ti reci da su to smene restoranske koje idu od 12 u podne do 12 nocu i radis rucak i veceru, nekad ostanes i do pola jedan ako je bila guzva. Ne znam o kom kupanju pricas?

Tereza

pre 2 godine

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.
(Tereza, 13. septembar 2021 02:12)


Ja se vama podsmevam, zapravo nsm ni siguran dal da vas zalim ili da vam se smejem ali da ste otisli u out to stoji, pa ovde pisete takve fantamazgorije da je to postala izgleda mala radionica (ambulanta) psiho slucaja iz hr?
Sta kazete, 2900 zaradjuje konobar u hr?!
Ok, sad mozes da se smejes...
(C i n i k, 13. septembar 2021 09:14)

Fantamazgorije kažeš? Misliš....fantazmagorije😄😄😄?
Pa kako ti se ne bi smijala😄.

13

pre 2 godine

Primećujem da je C i n i k bolje obavešten o Gugla, Instagrama i Interneta uopšte. Pitam se da li dotični uopšte spava. Nesanica je opasna.

Ante

pre 2 godine

C i n i k, 13. septembar 2021 09:37) # Link komentara
Preporučujem (0)Ne preporučujem

Slušaj prijatelju, ovdje govorimo o sezonskom poslu konobara. Ako želiš se uvjeriti, dođi, pronači ću ti posao u roku odmah, za sljedeću sezonu, ovu cifru koja je u naslovu. Nazovem prijatelja, ako ne treba on, 99% mu treba netko od kolega.
Mladi, večinom iz unutrašnjosti, idu u njemačku jer pronađu dobro plačen posao CIJELE GODINE. Ali više zbog veče mogučnosti da napreduju u životu. Što je tebi čudno da plače konobara u sezoni, na obali, u Hrvatskoj mogu biti veče nego u Njemačkoj? To ti je čudno?
Vidi se da nisi odavna bio turistički u Hrvatskoj.
Samo znaš, konobar ima malo širine za napredovanje. A godina je duga, nije samo sezona za život. Dok drugi uživaju i kupaju se, onaj ko radi treba da je i plačen.

DR

pre 2 godine

Draga Lorena, kako da niko iz Lijepe Nase ne zeli taj posao?
Zvuci kao odlicna plata i jos smjestaj i klopa.
6 dana po 8 ili 9 sati dnevno.

Mate

pre 2 godine

Sve ok, radio sam nedavno taj posao, i to je otprilike normalna plača, ako je plačen smještaj i hrana.

Ono što mi nije jasno, da je tako mala manča? (bakšiš)?
Nema šanse, u malo boljem restoranu, ispod 100-150 eura... I to ako se manča dijeli sa svima, inače je veča.
Pa u Zadru je poznato da konobari i ne vide plaču cijelu sezonu, niti je itko diže ni troši, živi se od bakšiša, a plače se slažu jedna na drugu. Na dobrim pozicijama, bakšiš debelo prelazi samu plaču u cifri.

Expert

pre 2 godine

Predlazem da se obaveste nemacki konobari da krenu put hr da sljakaju jer platu i baksis ili sta god od 2900 e, konobar u D moze samo da sanja, tj moze i da zaradi ali za 2.5 meseca i to ako radi u centralnoj pivnici u Minhenu i noc i dan ...
Pocinjem da se brinem za hr komentatore, al iskreno...
Teska mentalna patologija...
(901, 13. septembar 2021 00:06)
A evo ja mislim kako nije problem u nama nego u vama, tj. konkretnoo u tebi. Jer ti očito nisi shvatio kako je tvoj zemljak srbijanac u HR radio SEZONSKI, a ne cijele godine. Dakle on 1. 10. ide doma, jel ti sad jasnije zašto NIjemci ne rade u HR kao konobari, ili da ti crtamo?

EU citizen

pre 2 godine

@mala škola makroekonomije
Majstore, nemaš ti veze ni s makro ni s mirko, a kamoli s ekonomijom! Ni kada se BDP učio u školi nisi bio prisutan. Ti plaće nazivaš per capita! :-)

Вања Петровић

pre 2 godine

Нажалост нема свијести у нашем народу да је сваки камен у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, Барањи подједнако српски колико и хрватски и да Срби тамо никако не би смјели да се осјећају као некакви странци. Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.
(ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)

Као што ви немате ништа са Србијанцима, тако и ми Срби из Србије немамо ништа заједничко са вама. Заједничко могу да имају нешто са Крајином, Кордуном, Банијом они који су родом одатле. Мени као рођеној Српкињи из Шумадије од родитеља, деда и прадедова из Србије, све те горе набројане области никако нису блиске јер нити знам кога одатле, нити су ми географски близе, а и увек су биле на подручју Хрватске, сад у оквиру СФРЈ или ти самосталне, али биле су на туђем терену. Немате права да кажете генерално да ми Срби из Србије (не могу да кажем Србијанци јер одувек смо били Срби)немамо свест или националну свест. То је генерализовање, а ми нисмо ништа криви за ту вашу горчину и пелин која срља из вашег поста.

C i n i k

pre 2 godine

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.
(Tereza, 13. septembar 2021 02:12)


Ja se vama podsmevam, zapravo nsm ni siguran dal da vas zalim ili da vam se smejem ali da ste otisli u out to stoji, pa ovde pisete takve fantamazgorije da je to postala izgleda mala radionica (ambulanta) psiho slucaja iz hr?
Sta kazete, 2900 zaradjuje konobar u hr?!
Ok, sad mozes da se smejes...

C i n i k

pre 2 godine

Nadrealno je koliko komentara jedan te isti lik ostavlja ovdje.
(Nadrealno, 13. septembar 2021 00:13)


A bas vas boli,a?
Aj sto vam je omiljeno jelo sarma, al brte 2900 e placate konobara?
Pa el vi uopste citate sta pisete, postalo je to sa vama tipicna psiho radionica izgubljenih slucajeva ( botova) iz hr...
Cuj 2900 e plata konobara....?!
"GDP ovo, ono", "mi smo extra mi smo loodilo" a u D nmozes da prodjes ulicom od hr imigranata koji rade teske poslove za 1500 mesecno, valjda im niko nije rekao da mogu da budu bogati u hr ili sta?
Dal ste pod hipnozom ili ste placeni da botujete jos nznm ali da imate teskih problema pa to ke ocigledno..

C i n i k

pre 2 godine

Ne ttrba ni osuđivati čovjeka, možda je u pitanju neka trauma obiteljska ili slično, ali jedno je sigurno, nije mu lako.
Naravno, ništa manje ni ovim "mojima", koji na ovo gledaju kao na neku "pobjedu". Kraj toliko problema u Hrvatskoj, gdje nam toliko mladih odlaze, oni su sretni jer Srbi dolaze.
Mislim, veseli me ta ironija sudbine, jer bih ja radije Hrvatskog radnika (super plačenog), i Srpskog turista(bogatog).
I da to bude pravilo, a ne izuzetak, a ne natjecanje ko je manja sirotinja.
(Ante, 13. septembar 2021 02:55)


Druze, pa vi i pisete da imate odlicno placene konobare, cak 2900 e mesecno?
I nema potrebe da glumis ovde "dobrog hr" poenta je da se radi o placenim botovima iz hr, dal misle da je neko blesav ili su toliko egzaltirani nznm i ne zanima me jer me ni hr savrseno ne zanima, samo odgovaram na lude komentare botova iz hr, ali sledeci x kad krenete u PR akciju budite bar iole svesni da su u lazi kratke noge...
Da ovde neko dodje i pise SF ja ne razumem, pri cemu je plata konobara u hr u sezoni 700 e max, i to je podatak od vasih ljudi u D koji dolaze masovno da rade teske poslove za manje od 2000 e a njima u ovom slucaju vise verujem..

Tereza

pre 2 godine

Dakle vi neki iz hr ne glupirajte se, ima mnogo ljudi iz SRB a i iz hr koji vrlo dobro znaju kako stvari stoje u realnom zivotu...
(C i n i k, 12. septembar 2021 23:59)

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.

Ante

pre 2 godine

Krenuo sam da napišem da je dečko zaslužio veču plaču dogodine, ipak je to pakleni tempo od 12 sati, ali sad mi je to manje zanimljivo, nakon pročitanih komentara..
Ljudi, ovaj vaš, Cinik...nije smješno.. mislim da treba pomoč. Oko čega se on nervira i pokazuje znakove velike opterečenosti, zabrinjavajuće je.
Ne ttrba ni osuđivati čovjeka, možda je u pitanju neka trauma obiteljska ili slično, ali jedno je sigurno, nije mu lako.
Naravno, ništa manje ni ovim "mojima", koji na ovo gledaju kao na neku "pobjedu". Kraj toliko problema u Hrvatskoj, gdje nam toliko mladih odlaze, oni su sretni jer Srbi dolaze.
Mislim, veseli me ta ironija sudbine, jer bih ja radije Hrvatskog radnika (super plačenog), i Srpskog turista(bogatog).
I da to bude pravilo, a ne izuzetak, a ne natjecanje ko je manja sirotinja.

Cinik

pre 2 godine

Prema podacima Ministarstva, u razdoblju od 1. siječnja do 6. kolovoza 2021. godine izdano je ukupno 46.870 dozvola za boravak i rad, a najviše dozvola za boravak i rad izdano je u tom period za državljane Bosne i Hercegovine (18.220), Srbije (8.849) i Kosova (4.510)

Ratkic

pre 2 godine

@mala skola makroekonomije

Mrsko mi je sta noram da branim Hrvate i Slovence ali jos mi je mrskije da sutim pred ovakvim sendvicarima. Prosecna neto plata u Hrvatskoj u maju ove godine je bila 954 evra. Prema poslednjim sluzbenim podacima Svetske banke njihov GDP per capita je 103% veci od naseg. Kad bi oni tapkali na mestu, a mi godisnje rasli 5 procenata, stigli bi ih za 20 godina. Slovenci su jos ispred Hrvata. A na kraju 1990, hrvatski GDP per capita je bio samo 25% veci od naseg, a slovenacki 35%. Danas je hrvatskiki GDP per capita 103% veci od naseg, a slovenacki 180%. To su ogromne razlike u razvoju. Kad se vec hvalises opstim nivoom GDP-a, slobodno mozes da kazes da smo vec prestigli i Island i Maltu, sta da se poredimo sa "boranijama" Slovenijom i Hrvatskom. Verujem da ce uskoro da pocne invazija Islandjana na baustele u Srbiji, samo da saznaju za ovo.

Zika

pre 2 godine

Ja sam kao konobar 90 ih zaradjivao sigurno 100 maraka a nekad I vise za noc radeci u jednoj beogradskoj diskoteci,jeste zeznuta ekipa dolazila ali su dobar baksis ostavljali..auu kolko je to bilo love onda ,nikad vise nisam imao a zivim na zapadu preko 20 godina

leptirica

pre 2 godine

sid, cinik, 901, mala skola makroekonomije

Sve isti lik. Radi istu grešku kod pisanja i misli da nitko ne kuži, stavlja namjerno malo hr, a ostale države piše velikim početnim. Uz to vidljivo je da se radi o Ciniku jer opet piše lažne podatke. Ajde Cinik uzmi nešto za želudac, dobit ćeš cir, ako ga već nemaš.

Projekcija za 2021. BDP Hr 65,22 usd, Sr 60,44 usd. Per capita Hr 14.936,10 usd, Sr 7.411,84 usd. Prosječna neto plaća za 1/21 u Hr 932Eur, Sr jun/21 554eur. Službeni rezultati.

C i n i k

pre 2 godine

To nije tema. Slovenija je prestigla Portugal i Grcku odavno od gdp per capita. Jos malo pa ce ae izjednaciti sa Spanijom.
Slovenija je po parmetrima daleko iznad Hrvatske. Pogledaj HDI, zdravstena usluga, ekologija, svugde je iznad Hrvatske. Ne postoji nijedan parametar gdje ste u prednosti vec ste daleko daleko iza. Sve ono kraj granice sa Bosnom je tezka pustinja. Tako nesto u Sloveniji ne mozes da vidis, a uostalom Slovenci ne napustaju masovno Sloveniju kao sto to cine Hrvati. Tako da molim vas previse ste neopravdano odusevljeni sa vasom drzavom.
Ako je bolje nego kod nas to ne znaci nista.
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 23:46


Sve ok ali prijatelju, tacno je da je SLO daleko odmakla i jesu za hr nedostizni, ali opsti GDP je posebna kayegorija na nivou drzave, a per capita je dohodak po stanovniku, tako da je lakse da SLO raspodeli 50 milijardi evra na 1 milion ljudi nego recimo GR na 11 miliona ili SRB 53 milijardi na 7 miliona..
Nemacka ima mnogo veci opsti GDP od AU ali u AU su vece plate,jer AU raspodeljuje svoj opsti GDP na mnogo manje korisnika.
U SRB je danas veci opsti GDP i od hr i od SLO ali SRB mora da raspodeli novac na duplo vise korisnika budzeta.
Ja licno postujem to sto radi i kako radi SLO, lepo su i skockali zemlju, i cesto odem tamo na neki vikend da budem iskren, ali nisi u pravu za per capita SLO/ GR.
U GR je prosek plata 1300 e a minimalna zarada 700 evra, u SLO nije toliko tako da sto se tice uporedjenja GR/SLO, nisi u pravu, a za PORT me mrzi da guglam..

jojo

pre 2 godine

hahahaha, kakav trip, ladno se Hrvati stvarno us*ali da ih Srbija pretiče, pa makar i u ukupnom GDPu što je neminovno da se desi svakako. Kakve nebuloze pišu , da li je ovo realno. Pazi ove sa cenama. Pa idem svaki čas u ZG ili mi dolaze prijatelji ovamo, i ništa, ali ništa nije ni jednako kao u BGu, od 10 do 40 posto je skuplje. Svakako da je viši standard tamo, nije sporno, ali sve su to sitnice u odnosu na ozbiljne zemlje. Dobar deo Hrvatske je sirotinja : Slavonija, Kordun, Baranja, Lika, dalmatinsko zaleđe...

Ivan

pre 2 godine

U Hrvatskoj su prosečne plate oko 900€,a ovi komentatori kazu da svi rade za 1500-2000€ minimum, u Srbiji je prosecna plata 560€, a kazu kako bukvalno svi radimo za 200€ (btw to nije ni minimalac) Daj ljudi stanite malo sa pisanjem gloposti. Jeste u Hrvatskoj malo bolje nego u Srbiji, ali ni priblizno koliko vi kazete.

C i n i k

pre 2 godine

Bio sam u Avgustu na Krku, tačnije u Baškoj, i sreo sam u mnogim Restoranima naše Konobare i Kuvare iz Srbije... Koji rade privremeno...nikakav problem nemaju niti su imali...
(Matijas, 12. septembar 2021 22:59)


Aj sad pojasni, kako si mogao da sretnes kuvara?
Kuvar, i to " iz SRB ", seta po terasi ili sta?

901

pre 2 godine

50E bakšiša x 30 dana 1500E+1400E=2900E
(Jovo, 12. septembar 2021 20:16)



Predlazem da se obaveste nemacki konobari da krenu put hr da sljakaju jer platu i baksis ili sta god od 2900 e, konobar u D moze samo da sanja, tj moze i da zaradi ali za 2.5 meseca i to ako radi u centralnoj pivnici u Minhenu i noc i dan ...
Pocinjem da se brinem za hr komentatore, al iskreno...
Teska mentalna patologija...

Bolestina po hr

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!
(Miša, 12. septembar 2021 19:17)


Text iz reditta je izmisljen a plate kelnera po hr nisu ni blizu 1400 e, plate su oko max 700 e + baksis.
A to su plate otprilike i u SRB.
E sad sto ima ljudi koji se loze na mastarije ljudi iz hr, to je vise problem vas koji verujete u te bajke.

SRB über alles

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)


Xaxaxaaa
El si ga ti pitao odakle je ili ti se sam "poverio"?
Mozda te provalio neki tvoj hr kakav si, pa te zajebavao?
El moze i info koji je to caffe?
Konobar u Bgd ima cca 1000 do 1200 e sa baksisem pogotovo ako radi noc.
Vrv u Zg placaju 2000 e?
Dakle za 1/3 vise nego i u D ?
Tvoji sunarodnici dolaze masovno u D da rade za ispod 2000 e mesecno, najcesce za 1500,1600 e, zar nije bolje da rade po hr koja tako "obilato" placa konobare?
Shvatas kolko ispadas glup?
Plata konobara u IT na severu je max 800 evra bez baksisa i to se smatra veoma pristojnom platom ako uspes da pronadjes takav posao, posto na jugu IT konobari rade za 400,500 evra!
Na kraju, zvanicna statistika u hr pise da najmanje plate u hr imaju upravo u ugostiteljstvu?
Po tvom pisanju i slicnih tebi iz hr, pa vi tamo imate mnogo veca primanja nego nemci, italijani, AU?
Sta vam se desava u glavama ne znam naslucujem samo da imate velikih problema, i da niste potpuno normalni vidi se po tome sta pisete...
Nedavno sam citao neki tvoj mucenik iz hr pise da ste sad na "mediteranu" i da se granicite sa AU...?!
Pazi na "mediteranu" jbt,neverovatno, a da bi dosao do Sredozemnog mora treba da prodjes i Otranski zaliv i pride Jonsko more?
A sta pisati o tome da pisete kako se granicite sa AU?!
Nadrealno je kakvo vam je stanje u glavama, prosto ne znam dal da vas zalim ili da se smejem tj, podsmevam?

C i n i k

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32


Ja sam evo pokazao mom prijatelju nemcu ovo sto pisete pa smo zajedno smejali i konstatovali da je hr ipak mentalni problem pre svega, cak dodje i malo simpaticno jer valjda textovi iz hr pretezno imaju namenu da uveseljavaju, ali gledajte, u D iz hr dolaze da rade ljudi za 1500 evra mesecno, razumete, Italijan u D koji je konobarisao na severu IT imao je platu kelnera od 800 evra s kojom nije mogao da prezivi 12 dana u IT, a u D zaradi 1600, tako da zaista ako neko pise da konobarise u hr za 1500,2000 ili 2500 e onda je to samo po sebi pitanje dal da se smejes ili da ih sazaljevas, te ljude iz hr koji pisu tako nesto?
Ljudi spustite se malo na zemlju, sve ok ali da ste do te mere otisli u out, pa bolesno je, i ne znam dal vi mislite da ste nekog ubedili ili sta ste mislili da cete da postignete, neki psiholoski rat?
I to prema SRB koji toliko volite sto se vidi i po broju posetilaca iz hr na site B92, a vidi se i po tome sto vasi sunarodnici u D samo srpsku muziku slusaju verovali ili ne...
Dakle vi neki iz hr ne glupirajte se, ima mnogo ljudi iz SRB a i iz hr koji vrlo dobro znaju kako stvari stoje u realnom zivotu...

901

pre 2 godine

Iz sopstvenog iskustva... četvrta godina zaredom u Puli, gazdarica fenomenalna, plata 1100 eura, uslovi odlični, 2 kuvara takođe iz Srbije i ja u stanu od preko 100 kvadrata, rad po smenama - jedan dan 7 sati, drugi dan 11 sati, treći dan 6 sati, bakšiš prosečno 500 kn dnevno (oko 70 evra), nemam se na šta žaliti, radiš uglavnom sa normalnim ljudima (stranci 95%).
I želim dati savet svim ljudima iz Srbije koji žele doći u Istru da rade, da nikako ne idu kod Albanaca, jer vam neće ispuniti obećano, već da traže hrvatskog poslodavca
(Srbin na privremenom radu u Istri, 12. septembar 2021 20:32)


Pazi brte, aj sto si ispao totalno bzvz nego si ti uopste svestan sta pises ili si popio koju vise?
Mi ne pisemo "koji zele doci" ili "nemam se sta zaliti"...
U Istri radi i MK iz Novog Sada, on je tamo kupio prestizne hotele, dal imas pojma kolko on placa mesecno konobara iz hr?
700 evra!!!
A ti "zaradjujes" duplo vise i od konobara u IT i od konobara u DE i od konobara u prestiznom lancu hotela u svojini MK?
Pogledaj text u casopisu "Privrednik" intervju MK bice te sramota sta pises, covek kaze da hr nije izdala ni 1 radnu dozvolu za radnike iz SRB ni prosle ni ove godine a da je SRB izdala preko 3000 radnih dozvola za radnike iz hr, da je plata konobara niza od prosecne sto se nadomestava baksisem, ali i da ima dovoljno radnika iz same hr i BiH.
Nadrealno je cime se vi ljudi iz hr bavite i kolko ste zaglavljeni u mrznji i lazima, nadrealno je.

GogoljskiRUS

pre 2 godine

“U Sloveniji je rat trajao par dana i stradale su 3 fasade. U Hrvatskoj je bilo srušeno trećina države, Srbija je prošla kroz sankcije i 1999 bombardirana... Slovenija je puno prije ušla i u EU i da se ne lažemo živi se bolje tamo, ali je razlika u plaćama jako mala. Hrvatu se ne isplati ici raditi u Sloveniju, osim ako ne živi odmah uz granicu.“

To nije tema. Slovenija je prestigla Portugal i Grcku odavno od gdp per capita. Jos malo pa ce ae izjednaciti sa Spanijom.
Slovenija je po parmetrima daleko iznad Hrvatske. Pogledaj HDI, zdravstena usluga, ekologija, svugde je iznad Hrvatske. Ne postoji nijedan parametar gdje ste u prednosti vec ste daleko daleko iza. Sve ono kraj granice sa Bosnom je tezka pustinja. Tako nesto u Sloveniji ne mozes da vidis, a uostalom Slovenci ne napustaju masovno Sloveniju kao sto to cine Hrvati. Tako da molim vas previse ste neopravdano odusevljeni sa vasom drzavom.
Ako je bolje nego kod nas to ne znaci nista.

užas je moja furka

pre 2 godine

@informacije
Smešan si,u Srbiji ima punooo Hrvata koji rade u IT sektoru,znam jer sam iz te branše,Srbija je za Hrvatsku pojam kada je IT u pitanju i po inovacijama i po platama...naravno da prosta radna snaga ide u Hrvatsku jer imate i živite od turizma ali pronađi mi jednog Srbina koji je otišao u Hrvatsku da radi nešto drugo osim poslova na moru....nema ih

Branko

pre 2 godine

@CINIK
Mene je licno posluzivao u Primostenu konobar koji je govorii levo, izvinite, prijatno. Ispostavilo se da je iz Beograda. Decko moje sestricne iz Subotice je jos uvek konobar u Baskoj (Krk).
Koliko god ti tesko padalo, nisi u pravu.

Sid

pre 2 godine

Ajmo vidjeti sto kaze internet o cijenema u HR i SRB:
suncokretovo ulje zvijezda koje ja koristim u HR kosta 11,99 KN....u srbiji se ulje nadje u rasponu cijena od 170 do 239 dinara (10,58 do 15,25 kuna)

secer: HR-5.99 Kn; SRB-4,21 Kn najeftiniji
maslac 250g: HR-19,99 KN (Dukat); SRB-12.76 Kn najeftini
1l mlijeka: HR-6.99 (Zbregov); SRB-7.59 Kn

Dakle, o cemu mi tu pricamo?
Razlike u cijenu si takve da ne mogu kompenzirati razlike u prosijecnim placama nikako.

ajmo, dosta samozavaravanja.
(Beduin, 12. septembar 2021 20:51


Koji to internet ti citas?
U Maxiju je mleko 1L 72 dinara a u Lidlu 64 din.
Suncokret ulje je 149 dinara.
Maslaca u SRB imas u Lidlu i Amanu i za 130 din i za 300 din.
Secer je u Maxiju 59 din za kilo.
Ne znam koliko je to u vasoj valuti ali znam pouzdano da je dosta jeftinije nego u hr, i pogledaj na vestima bas na ovom sajtu, da ste skoro zabranili ljudima iz hr da kupuju u Sidu i okolini, a inace je vikendom na prelazu situacija bila takva da su dolazili autobusima, kupovali su sve, od lekova preko hrane do bele tehnike.
Sada iz hr odlaze u BiH u nabavku, bar tako kazu ovi vasi iz hr..
Nema nikakve sanse da su cene u hr samo malo vise nego u SRB, cene u hr su vise za najmanje 30% nego u SRB i za prosecnu platu u SRB mozes da kupis vise roba i usluga nego za prosecnu platu u hr!

mala skola makroekonomije

pre 2 godine

Ne znam da li su ljudi kod nas svesni cinjenice da je GDP per capita u Hrvatskoj 103% veci nego kod nas i da jos uvek nismo uspeli da ih prestignemo ni u ukupnom GDP-u iako nas je oko 80% vise. Mi bi trebali prvo da prestignemo Montenegrine, pa Bugare, pa Rumune, pa onda da se poredimo s Hrvatima. Makar, verovatno cemo sve vise da zaostajemo i za njima i za Slovencima jer oni mogu da koriste velika sredstva iz EU fondova.
(Ratkic, 12. septembar 2021 20:28)


Izgleda si ti svestan?
Samo je pitanje koji su ti izvori i da li ti razumes uopste sta pises?
Prosek plata u hr je 860 a u SRB 565 e trenutno.
To je da tako napisem, per capita.
Opsti GDP u hr bice na kraju godine 49 a u SRB 53 milijarde evra.
Ujedno, opsti GDP u SRB, je veci i od SLO!
Opsti GDP u SRB je veci nego u hr ali nije jos uvek per capita jer SRB mora opsti Gdp da raspodeli na duplo vise zaposlenih i penzionera te soc davanja.
Medjutim, sa ovim rastom Gdp u SRB, stizemo per capita Gdp hr vec krajem 2024 a mozda i ranije jer zavisi i od poljoprivrede sledece godine..
Dobro si prometio, SRB koja je bila pod nevidjenim sankcijama, kojoj su bombe razorile infrastrukturu danas nema nikakvu pomoc iz EU za razliku od hr koju Eu pomaze obilato milijardama evra, pa i pored toga, danas je SRB prestigla hr po obimu ekonomije, SRB danas ima vecu ekonomiju od hr, dakle opsti GdP je veci nego u hr a bice jos i snazniji rast tako da sam ja optimista i verujem da cemo do kraja 2024 da prestignemo hr i po kriterijumu per capita i to bez ikakve pomoci Eu...
A EU neka je na cast...

Madjo43

pre 2 godine

@cinik
U sezoni, u dobrom restoranu, bez problema za 4 mjeseca uzmes 12 tisuca €. Ali naravno ne svi. Moras biti iskusan i snalazljiv, pricati engleski, njemacki i talijanski. Zimsku sezonu odradimo u Austriji kao pomocni konobari u hotelu(barem ekipa s kojom sam ja radio) i tu smo u prosjeku zimali oko 15 tisuca €. E sad da je naporno stvarno je. I psihički i fizički. Ali eto ako odes tako kao mladji, za 5 godina imas za stan.

Sid

pre 2 godine

Da rezimirano. Slovenija je daleko ispred Hrvatske, po standardu, po kvaliteti zivota, po plata po svemu. Ozbiljno se malo smirite, susjedi.
Austrija je puna hrvatskih radnika, o Dojclandu tek da ne pricamo. Fino da ste odusevljeni svojom drzavom, ali malo realnosti ipak.
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)


U D masovno dolaze iz hr i rade za prosecno manje od 2000 e najcesce 1500/1600 e.
Muka i jad. Ko zna kakav je zivot u D onda kapira kolko je to malo pa cak i ako zena nesto radi za slicnu platu..
Sad citam hr pisu ovde kako su maltene Monte Carlo i da su svi milioneri, neverovatno je.
Ne znam sta se tim ljudima iz hr desava u glavama ali ocigledno da imaju neki tezak mentalni problem ili uopste ne znaju kakav je pravi zivot u hr?
Tek sve ok, ako oni misle da ce nekog uvrediti time sto pisu kako im konobari zaradjuju po 1500 evra mesecno onda je problem sa onim ko poveruje u takvu bolesnu pricu, dovoljno je samo da napisem da u IT konobar max moze da izadje na 800 e mesecno...sad vi sagledajte koliko su oboleli po hr kad pisu ovakve budalastine i lazi..

leptirica

pre 2 godine

Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)

U Sloveniji je rat trajao par dana i stradale su 3 fasade. U Hrvatskoj je bilo srušeno trećina države, Srbija je prošla kroz sankcije i 1999 bombardirana... Slovenija je puno prije ušla i u EU i da se ne lažemo živi se bolje tamo, ali je razlika u plaćama jako mala. Hrvatu se ne isplati ici raditi u Sloveniju, osim ako ne živi odmah uz granicu.

Matijas

pre 2 godine

Bio sam u Avgustu na Krku, tačnije u Baškoj, i sreo sam u mnogim Restoranima naše Konobare i Kuvare iz Srbije... Koji rade privremeno...nikakav problem nemaju niti su imali...

C i n i k

pre 2 godine

Moje objašnjenje toga:
Konobari iz Srbije u Hrvatskoj pričaju tiho da ne privlače pažnju, ne žele da imaju problem jer ubijek se nađe neki kreten koji če da oteža, žele da dobiju bakšiš i sl...
Hrvati kao gosti u Srbiji isto ne žele probleme.
Većina ljudi je korektna ali ima pojedinaca koji prave probleme.
U inostranstvu su u istoj poziciji i tamo nema rizika od domacih “kretena” i pomažu si jer su normalni.
Uglavnom ljudi rade u svom interesu, klone se problema i žele da više zarade, da im bude bolje.
(Cici, 12. septembar 2021 21:56)


"Konobari" iz SRB ne postoje u hr, cela je prica na tom sajtu redit izmisljena i pisana vrv od strane sovinista iz hr a mozda i iz Aus, upravo se radi na tome da se otkrije pisac te SF price.
Dakle prica je izmisljena i nadrealna, izmedju ostalog i zato jer za SRB radnike u hr ove godine nije izdata ni 1 radna dozvola!!!
A SRb je za radnike iz hr izdala preko 3000 radnih dozvola za 2021!

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Da je intervju izmišljen bio bi svakako više "lakiran" u korist Hrvatske. Ako se pročita originalni, mnogo duži intervju, uočavaju se još neke negativnosti, koje je dečko iskusio. Nego tvoj je osnovni problem što ne možeš zamisliti da ijedan Srbin odrađuje sezonu u Hrvatskoj. E tu ti ni bog otac ne može pomoći!
(sezonac, 12. septembar 2021 21:16)


Citav "intervju" je prenesen, dakle bez delova koji bi bili izbaceni, ali je citav "intervju" izmisljen, el ti znas kako se pise na reditu?!
Ja mogu da predlozim da se taj "konobar" iz SRB javi svima, neka sakrije lice, ali neka se pojavi da ga svi vidimo, se slazes, da li se svi slazu da se pokrene akcija, ajde da isteramo na cistac izmisljotine iz hr!
Pisete nenormalne gluposti, ni 1 radna dozvola za srpske radnike ove godine nije izdata u hr, nijedna, a SRB je za 2021 izdala vec preko 3000 dozvola za radnike iz hr u SRB.
Sem toga ako bi vest bila tacna, a nije, sto onda ne bi neki Italijan dosao da sljaka ko konobar kod vas za 1400 e?
Plata konobara u odlicnom restoranu na severu IT( dakle ne na jugu) ne prelazi 800 evra!
Sto za te pare ne dodje neko iz hr da sljaka, ili iz Bosne i SLO, misis da je zarada konobara u SLO velika i da ne bi slovenac sljakao za 1400 evra?
Budalastina.

C i n i k

pre 2 godine

Ne znam di je taj radio, ali u restoranu di radim plaća je 1200e za konobara a la carte plus baksis od cca 2000-2500 e. Placa je na bazi 40 sati tjedno, prekovremeno se placa posebno, sve preko racuna i jedan dan u tjednu obvezno slobodan. I da, imam kolege i iz srbije, što konobari, što kuhari.
(Madjo43, 12. septembar 2021 21:04)


Dakle konobar u hr mesecno zaradi s baksisem preko 3000 e?!
Po toj logici kod vas bi trebalo da dodju ne samo vasi radnici koji ovde po D rade daleko za ispod 2000 e mesecno nego i portugalci i italijani, a o ostalima tipa poljaci lli bugari i madjari da ne pisem..?
Si ti proverio telesnu temperaturu ovih dana?

Nikola

pre 2 godine

Da li je neko skapirao da je covek radio 360 sati mesecno, pre nego je doneo misljenje o tome koliko je zaradio!!!???

To je izrabljivanje, toliko je mogao da zaradi u Srbiji, satnica 3.8 evra!!!
(acca, 12. septembar 2021 19:47)

A jesi ti skapirao da jos toliko zaradi od baksisa i ima stan i hranu besplatno, dakle ne mora ni centa da potrosi od onog sto zaradi.

Pametnjaković

pre 2 godine

Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)


Kina gdp per capita: USD 10,261.68

neutral fe

pre 2 godine

ovo je jos i super. za nekoliko godina će naši sljakeri da opisuju dozivljaje sa pečalbe u albaniji... neverovatno? tako ste pre 1o godina mislili i za česku i slovačku a sad je gomila naseg sveta tamo... samo vi braco srbi i dalje guslajte u oste gusle.

C i n i k

pre 2 godine

dok u zemlji "najvećeg privrednog rasta" ljudi moraju odlaziti u komšiluk da bi zaradili/ dopunili finansije. Toliko o jačini i jednih, i drugih.
Jedina sreća u nesreći i povoljna stvar po nas je što će se ti ljudi vratiti i zarađeni novac trošiti ovde u Srb.
(bb, 12. septembar 2021 21:03)


Prema Evrostatu dakle a ne prema tvom utisku SRB po opstem rastu Gdp trenutno deli 1.mesto sa LIT, sad placi jbg ali je tako, i to pise Bruselss a ne Bgd!
Drugo, ovaj text sa reditta je izmisljen i napisan sa losim namerama, taj "konobar" iz SRB ne postoji.
Trece, nijedna radna dozvola za radnike iz SRB u 2021 nije izdata u hr, a za radnike iz hr je SRB vec izdala 3000 radnih dozvola.
Plata od 1400 e za konobara koja se pominje na redittu je izmisljena u celosti, u D hr radnici dolaze da rade u masovnim brojevima za plate ispod 2000 evra!
Da je istina to sto je neki ostrasceni hr napisao na redittu, pa u hr bi radili italijani i slovenci, jer u IT konobar ne moze preko 800 e da zaradi ni u ludilu, tako da sve ok samo treba shvatiti da hr podvaljuju ali i lazu sami sebe.

neutral fe

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

dao ti bog da saznas koliko su to smesne i teske pare u isti mah.

informacije

pre 2 godine

@Cinik

Prihvati istinu da su Hrvati za Srbe visa klasa ! Srbi idu u Hrvatsku da rade a Hrvati ne idu u Srbiju, to ti odmah govori gde je bolje i gde se bolje zivi.

m

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.

Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..

Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos

Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se
(dule, 12. septembar 2021 19:17)

ne nego ce da rinta kod tebe isto 12 sati, da bi se ti hvalio kako ga ne placas nista... lljakse...

m

pre 2 godine

@A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)
Isto dobijaju meni je svaki cent dat konobarima trošak, sto manje njima više je meni kao vlasniku.
(Manager, 12. septembar 2021 19:23)

jak si mi ti "Manager" kada stedis na konobarima od kojih ti zavisi ceo posao. Srpska posla...

GogoljsliRUs

pre 2 godine

“Pa istina je, i u Beču a i u Parizu rade samo za bakšiš, osnovna plata im je mizerija, zanemarivo!”

Ma tako je susjedu. Stoga jako me cudi da puno hrvatskih sezonaca radije odabere Austriju za rad umjesto da zaradjuju 3000€ mjesecno. Bas cudno Tirol pun Hrvata. I ti meni nesto pokusavas objasniti.

Kladovo

pre 2 godine

Kakvo dosadno naklapanje i generalizovanje na osnovu ličnih, znači ograničenih, iskustava.
Generalizacija ličnog iskustva je samo za pisca.

Cici

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?
(e, 12. septembar 2021 21:31) # Link komentara

@
Moje objašnjenje toga:
Konobari iz Srbije u Hrvatskoj pričaju tiho da ne privlače pažnju, ne žele da imaju problem jer ubijek se nađe neki kreten koji če da oteža, žele da dobiju bakšiš i sl...
Hrvati kao gosti u Srbiji isto ne žele probleme.
Većina ljudi je korektna ali ima pojedinaca koji prave probleme.
U inostranstvu su u istoj poziciji i tamo nema rizika od domacih “kretena” i pomažu si jer su normalni.
Uglavnom ljudi rade u svom interesu, klone se problema i žele da više zarade, da im bude bolje.

ko mora mora

pre 2 godine

Raditi 12 časova dnevno na nogama i samo jedan dan slobodno u mesec dana. Plata i bakšiš solidno. Ali ko može to da izdrži? Može samo mlad, zdrav i samo na kraće vreme. Da to može da se izdrži radili bi domaći. Hej, odeš u neku zabit na neko ostrvo gde ni internet nemaš da radi normalno, tropski uslovi, radiš non stop, zabave nema, odmora nema, internet se ruši a ti se rušiš više od interneta kad legnes i hoćeš malo da pogledaš na fb i ostalo. I još cimeri pa nemaš mira ni privatnost ni po noći. To radi samo ko mora i samo sezonu dve. Ako je mladić radio 4 m. i zarađivao preko 2500 € mogao je kuci da donese 10.000 €. Nije to malo ali treba da se izdrži 4 meseca sa 4 slobodna dana i po 12 časova dnevno na nogama na tim temperaturama.

Goran

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?
(e, 12. septembar 2021 21:31)

E pa vidiš, ovde se naklapaju i prepiru oko sitnica, oči da povade...A preko, eee pa tamo smo svi "NAŠI" i u poslu i u kafani i u kriminalu...to će svi koji su preko da ti potvrde :)

e

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?

m

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

a sta je tvoja "skolovana" kuma radila kada su svi kafici bili zatvoreni ? sta ce raditi kada dobije otkaz jer ce je zameniti nova, mladja, ambicioznija ? da nece mozda kuma da konobarice do penzije ?

Madjo43

pre 2 godine

Ne znam di je taj radio, ali u restoranu di radim plaća je 1200e za konobara a la carte plus baksis od cca 2000-2500 e. Placa je na bazi 40 sati tjedno, prekovremeno se placa posebno, sve preko racuna i jedan dan u tjednu obvezno slobodan. I da, imam kolege i iz srbije, što konobari, što kuhari.

Милош

pre 2 godine

Не осуђујем никога, али мени би било највеће понижење да радим на ХР приморју. Не мрзим Хрвате, чак ми их је донекле жао, онако целокупно гледано као народ са историјом које би се свако нормалан застидео.

bb

pre 2 godine

Hrvati, tj. mahom Slavonci nezadovljni platama za konobarisanje na Jadranu tokom sezone odlaze na zapad (Austrija, Nemačka ili Irska) uglavnom za trajno, dok na njihovo mesto dolaze naši ljudi + BiH.
Dakle, Hr je ušla u Eu da bi Nemci i ostali Evropljani lakše došli do mora, a ne da bi razvila industriju ili nešto slično u Hr i tako zadržala mlade, jer po tome kako seire komšije reklo bi se da su nova Amerika, dok u zemlji "najvećeg privrednog rasta" ljudi moraju odlaziti u komšiluk da bi zaradili/ dopunili finansije. Toliko o jačini i jednih, i drugih.
Jedina sreća u nesreći i povoljna stvar po nas je što će se ti ljudi vratiti i zarađeni novac trošiti ovde u Srb.

Korvin

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.
Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..
Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos
Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se
(dule, 12. septembar 2021 19:17)
#####
A možda da se napravi neka baza podataka vas "ugostelja" koji preko leta kad su kafići puni daju konobarima 200 evra platu i pola bakšiša koji dobiju.
Daj ti konobaru bar 1000 evra platu plus stan i hranu pa on neće otići u Hrvatsku. Ali naši džiberi moraju da voze novi Audi svake godine

sezonac

pre 2 godine

@ C i n i k
Da je intervju izmišljen bio bi svakako više "lakiran" u korist Hrvatske. Ako se pročita originalni, mnogo duži intervju, uočavaju se još neke negativnosti, koje je dečko iskusio. Nego tvoj je osnovni problem što ne možeš zamisliti da ijedan Srbin odrađuje sezonu u Hrvatskoj. E tu ti ni bog otac ne može pomoći!

mario

pre 2 godine

Hm,za toliko rada si moga tu platu da zaradiš i kod nas i da slušaš na primer Đorđa Balaševića umesto Tomsona.
Ito ne samo u sezoni nego u bilo kom mesecu u godini.
(Miki, 12. septembar 2021 19:26)
Ma naravno u Srbiji plaće kao u Irskoj.
Da je mogao ne bi išao van Srbije.

lorenzo

pre 2 godine

Treba uzeti u obzir da je dečko tek profesionalno startao. U originalnom intervjuu objašnjava kako je upravo kao početnik imao problema u snalaženju na radu, te se postepeno uhodavao. Nije isto konobariti u kafeu i restoranu, a radi se o boljem restoranu, gdje je posao kudikamo složeniji i zahtijevniji. Čini mi se da je za svoje skromno profesionalno znanje i iskustvo bio pristojno plačen, a valjda je uz to, što se tiče posla i struke, i nešto naučio.

Neko ko zna

pre 2 godine

Axon

Ma nije iz sela, veci grad je u pitanju nego otisao tamo iz nekog svog razloga. Dobar je momak, nikakvih problema, ali jednostavno je sve skupo pa gleda da ustedi sto vise bar na hranu.

Miki

E pa onda pogresno mislis. Nisam ljubomoran ali ne vidim problem u tome da ako mi neko kaze koliko zaradjuje neka kaze bar tacno a ne da uvecava cifre. Budimo realni, nije sramota. Svi se trudimo koliko mozemo.

Jovan

pre 2 godine

Umesto da bude srećan što mu omogućili da zaradi lepe pare i spasi se sirotinje u kojoj živi on priča protiv svega. Treba da ga pozovu i sledeće godine da mu puštaju samo cecu i brenu i da mu se izvinjavaju za sve što čine za njega.

Ratkic

pre 2 godine

Ne znam da li su ljudi kod nas svesni cinjenice da je GDP per capita u Hrvatskoj 103% veci nego kod nas i da jos uvek nismo uspeli da ih prestignemo ni u ukupnom GDP-u iako nas je oko 80% vise. Mi bi trebali prvo da prestignemo Montenegrine, pa Bugare, pa Rumune, pa onda da se poredimo s Hrvatima. Makar, verovatno cemo sve vise da zaostajemo i za njima i za Slovencima jer oni mogu da koriste velika sredstva iz EU fondova.

Miki

pre 2 godine

(Neko ko zna, 12. septembar 2021 19:20)

Decko ne znam sta da ti kazem, al mislim da u bgu nema konobara koji radi u nekom normalnom kaficu/restoranu za ispod 70 hiljada. Nesto je na ruke, nesto na baksis, al nakrpi se. Ne znam sto si ljubomoran, mozes slobodno u konobare.

opa bato!

pre 2 godine

da li mozda pučanstvo znade koliko sati dnevno radi Bil Gejts. Bivši šef mikrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svetu.
Ako on može da radi 10 sati dnevno ne vidim razloga da bilo ko drugi ne radi barem 8 sati dnevno. Jeli tako ili nije.

D

pre 2 godine

@ Miki

Radio sam u najboljim godinama kao konobar i šanker (van struke, na žalost), gde to ima da se zarade ove pare u Beogradu? Tačno, ima, ali takvih mesta je malo. Većina kafića radnicima isplaćuju dnevnice od 10 ili 15 evra, bez prijave. Pričajte te bajke nekom drugom, u Beogradu konstantno fale ugostitelji jer se puno radi, bez prijave, uz male plate. Ne živi se od bakšiša, jer to nije plata tj. ne možeš stalno računati na isti.

Tereza

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

A za susjednim stolovima Cesi,Talijani,Slovenci,Nijemci. I svi naculili usi da cuju odakle je konobar😄

Mantis

pre 2 godine

Pusti ti njemu Boru Tanjiraču pa da vidimo koj će koga.
(Zoran, 12. septembar 2021 18:10)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
On mora samo paziti da ne pusti koju čašu na pod,
a ne da pušta glazbu. On je došao kao najamni radnik
i to mu je cijela zadaća, a ne glazba. Drugo je pitanje,
koliko ta osoba ima morala, poštenja, pa i čojstva u sebi,
pa nakon svega ide raditi u Hrvatsku. Bolje otići negdje,
u Afriku, nego se blamirati i otići raditi u Srbiju.
No mnogi Srbi ne dijele moje mišljenje, šute i rade po Hr ~
~ *ebe im se za ponos.

D

pre 2 godine

Drugar svake godine ide na primorje CG/HR, jednostavno se ne isplati leto provestu u Beogradu / Srbiji. Najbolje kafene u Skadarliji ne možete izaći na više od 1500 EUR (profi konobar koji nosi 5 teških ovala u rukama), a ovaj početnik je imao oko 2500, pa se vi sračunajte. Od sredine maja / početka juna pa do 1. septembra.

Mare

pre 2 godine

Pa oni za razliku od nas mogu da rade u bilo kojoj državi EU, za razliku od nas koji ćemo mini šengenom raditi u Albaniji i Makedoniji.
(Aleks, 12. septembar 2021 18:59)

Da, a idemo u mini šengen zato što eu plače za nama inače, mole nas da uđemo. A mi bas biramo mini šengen... Bože kakvih mozgova ovde ima.

red_moon

pre 2 godine

Do 01.09.2021 je 9800 osoba sa prebivalistem u Srbiji dobilo dozvolu za rad u Hrvatskoj. Bas me zanima koliko je osoba s prebivalistem u Hrvatskoj pohrlilo na rad u Srbiju.

Ivan

pre 2 godine

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 18:48

Taman tako, potpuno nerealni komentari. Nasi koji idu u Austriju, Svajcarsku, Nemacku itd idu za stalno i nikad se ne vrate, jedino na odmor, a ovo su Hrvatskoj su samo sezonski radnici, uostalom dosta ode u CG, Grčku, pa i Albaniju da konobarise tokom sezone. Prosto u nekih 2-3 meseca je potrebna ogromna radna snaga zbog sezone, ali to nije uporedivo sa migracijama u zapadne zemlje.

leptirica

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

A za susjednim stolovima Cesi,Talijani,Slovenci,Nijemci. I svi naculili usi da cuju odakle je konobar?
(Tereza, 12. septembar 2021 20:05)

Ja ću samo reći da ne mora reći odkud je, prepozna se po govoru. Isto je i za Bosance, Crnogorce, pa i iz različitih krajeva Hr dođe netko i prepoznatljiv je naglasak.

Viva Corona

pre 2 godine

“Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!“

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 18:48)


Pa istina je, i u Beču a i u Parizu rade samo za bakšiš, osnovna plata im je mizerija, zanemarivo!

Silni

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32)

Čita. Sad će Siniša da mu opali jedno 84% poreza. Misliš da se zezam?

Pirker

pre 2 godine

Ja sam iz Rijeke, radio sam prije 15 godina u Italiji za 1000 eura mjesecno, bez ijednog slobodnog dana cijelo ljeto i isto po 12 sati redovno. To je bila prva godina, druge godine je bilo skoro duplo. I to u kuhinji. E to je pakao. A sta se tice kvalitete ljudi, isto ovako. Jebiga to je uglavnom nekakav rubni dio drustva, odasvud dosao. Danas se puno toga promienilo, pogotovo na trzistu rada, i ovaj decko zaradjuje vise nego ja onomad tamo. Ali sezona ie uglavnom pakao. Ako ce cijene rada ici gore,
Ici ce i cijene u restoranima (sta i treba sve skupa). Ali nemojte onda ocekivati pizzu za 10 eura i plakat kad bude 20 eura. Cijene i hrane i rada se moraju izjednacit sa europskim.

Beduin

pre 2 godine

Ajmo vidjeti sto kaze internet o cijenema u HR i SRB:
suncokretovo ulje zvijezda koje ja koristim u HR kosta 11,99 KN....u srbiji se ulje nadje u rasponu cijena od 170 do 239 dinara (10,58 do 15,25 kuna)

secer: HR-5.99 Kn; SRB-4,21 Kn najeftiniji
maslac 250g: HR-19,99 KN (Dukat); SRB-12.76 Kn najeftini
1l mlijeka: HR-6.99 (Zbregov); SRB-7.59 Kn

Dakle, o cemu mi tu pricamo?
Razlike u cijenu si takve da ne mogu kompenzirati razlike u prosijecnim placama nikako.

ajmo, dosta samozavaravanja.

GogoljskiRUS

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!


Znamo da je Hrvatska vec prestigla Sloveniju posto je u Hrvatskoj vec bolje no Francuskoj i Austriji.
Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$

Da rezimirano. Slovenija je daleko ispred Hrvatske, po standardu, po kvaliteti zivota, po plata po svemu. Ozbiljno se malo smirite, susjedi.
Austrija je puna hrvatskih radnika, o Dojclandu tek da ne pricamo. Fino da ste odusevljeni svojom drzavom, ali malo realnosti ipak.

axon

pre 2 godine

Ma baksis dnevno 6000-7000 evra, sto si skroman. To kao moj brat iz familije sto otisao u Bg i radi u nekom jakom kaficu. Kaze ima mesecno oko 2000 evra primanje sveukupno a od kuce mu salju hranu na svake dve nedelje.
(Neko ko zna, 12. septembar 2021 19:20)

Pa i ja bih sira kajmaka i pršute sa sela bez obzira na platu. A svaki konobar u prosečnom beogradskom kafiću ili restoranu ima bar 30 eur dnevno bakšiša. Jedino se nadam da bitange nisu navukle brata na beli prah

Srbin na privremenom radu u Istri

pre 2 godine

Iz sopstvenog iskustva... četvrta godina zaredom u Puli, gazdarica fenomenalna, plata 1100 eura, uslovi odlični, 2 kuvara takođe iz Srbije i ja u stanu od preko 100 kvadrata, rad po smenama - jedan dan 7 sati, drugi dan 11 sati, treći dan 6 sati, bakšiš prosečno 500 kn dnevno (oko 70 evra), nemam se na šta žaliti, radiš uglavnom sa normalnim ljudima (stranci 95%).
I želim dati savet svim ljudima iz Srbije koji žele doći u Istru da rade, da nikako ne idu kod Albanaca, jer vam neće ispuniti obećano, već da traže hrvatskog poslodavca

Veliki brat

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

Druže, dao sam ti plus, jer to što si rekao dobrim delom se odnosi na ove koji hoće da studiraju neke bezbezne fakultete koji ih i ne zanimaju, samo da odu od kuće i tako potroše novac koji su njihovi roditelji teškom mukom uštedeli, da se provode po Beogradu ili nekom drugom univerzitetskom centru...
Znam za slučajeve gde su roditelji starije dete poslali na medicinu, farmaciju ili tako neki sličan fakultet, a za mlađe posle nisu imali para pa su poslali na studije negde bliže ili čak u svom gradu ako tu ima neki fakultet, a to dete mnogo bolji učenik. I onda ovo starije nije ni završilo fakultet, nego našlo solidan posao sa završenom 1. ili eventualno 2. godinom, uzme po 3-4 drugarice neki veći stan, podele troškove, i milina, onda 10 godina birka za koga će da se uda...


Sa druge strane, koga zanimaju studije da bi se bavio nekim ozbiljnijim poslom, plata konobara nije za poređenje. Uzmimo programere, dobre inženjere elektronike, građevine, arhitekture, vrhunske pravnike ili ekonomiste, svi oni zarađuju bar toliko ako su sposobni, ali imaju normalno radno vreme plus mogućnost napredovanja!

hm

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

Aj ne izmisljaj. 99.9% ljudi u HR zivo zaboli odakle je konobar. Ma sto konobar, svaki dan vidimo i goste iz Srbije. A sto se thompsona tice, da budem iskren ustaske pjesme su zabranjene za pustanje i ne pustaju se. One ostale njegove.., pa i meni se ceca gadi, a opet ori duz dalmatinske obale.

BorG

pre 2 godine

Ja bih te tamo ostavio da radiš dok ne crkneš. Ako ti odgovara da rintaš gore nego rob - znači dobro ti je .
Nećeš ti daleko stići sa takvim radnim vremenom.

Miša

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!

bendror

pre 2 godine

Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.
(ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)

Ne razumem te. Ti recimo ne razumeš ono što je moje pretke oblikovalo kroz vekove, život pod Turcima pa borbe i u balkanskim ratovima i u prvom i u drugom svetskom ratu, albanska golgota. Kako se usuđuješ da mene i nas ovde pogrdno nazoveš Srbijancima? Naši su preci ovde mukotrpno stvarali državu decenijama dok su tvoji branili Habzburšku Monarhiju.

dule

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.

Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..

Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos

Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se

acca

pre 2 godine

Da li je neko skapirao da je covek radio 360 sati mesecno, pre nego je doneo misljenje o tome koliko je zaradio!!!???

To je izrabljivanje, toliko je mogao da zaradi u Srbiji, satnica 3.8 evra!!!

Mustong

pre 2 godine

Ovo "imao sam i ne tako solidne cimere" mogao je malo podrobnije opisati, koju vrstu sikaniranja, maltretiranja, vredjanja i ponizavanja je morao istrpeti da bi na sat zaradio 3.8 EUR. Ali, sta ocekivati od coveka koji nekakav smrdljivi cumez, koji je sa ko zna koliko njih jos delio naziva solidnim smestajem i kao nesto posebno istice da je hrana koju je dobijao bila jestiva.
(Eugen, 12. septembar 2021 18:56)

Ja ne pusim i svaki cimer koji pusi meni nije ok.Ja nakon jela odmah operem suđe ne podnosim da prljavo stoji satima i sakuplja muhe ako cimer ne pere odmah meni to smeta,ako vodi duge tel razgovore uz groktanje i smeh,blutut zvucnik ako slusa a ja bi mir.I sl.

Марлоне

pre 2 godine

@ (ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)То о чему говориш су искључиво Београђани, покондирене тикве и одрођени од српског народног идентитета.

Manager

pre 2 godine

@A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)
Isto dobijaju meni je svaki cent dat konobarima trošak, sto manje njima više je meni kao vlasniku.

Krajišnik

pre 2 godine

miša@
Moj kum radi za CNC masinom u Sloveniji i sa prekovremenim uzima 2000€.
Ali u pravu si,tesko do neke plate u Sloveniji od 1500€ .Moraš ići za Austriju, Njemacku ako hoćeš 2000+€.

Cici2

pre 2 godine

@Donjko Glavati, @Manager

Glava zavist je smrtni grijeh a činjenice se lako provjere ako mi ne vjeruješ..

Menageru sve i da je tako, ti si izuzetak, jer je poznato da se Nepalcima, Indijcima pa i Srbima kao i svim ostalim strancima daju manje plaće za isti rad nego domaćima..

Ovo obojica da znate: domaćima je 1400€ na papiru a u stvarnosti 3 puta toliko, nekima i više, pa je onda i ekonomski zaposlit što više stranca koji ne znaju umnožit plaću na papiru kao naši.. ;-)

slaven

pre 2 godine

Nemaš vreme da se u ogledalo pogledaš pola dana rintas a pola spavaš i tako u krug 3-5meseci. Jedan dan odmora mesečno i to je super? Za robove da. 8h je radno vreme i u to vreme imate pauzu za kafu 15min i pauzu za ručak 30min. 2 neradna dana u nedelji. Ovo je klasično eksploatisanje radne snage. Hvala Bogu pa sam sam svoj gazda! :)
(cia, 12. septembar 2021 17:51)

Prijatelju, ti ako ne radiš dva dana nedeljno i samo sedam sati dnevno radiš, nećeš još dugo biti gazda.

Miki

pre 2 godine

"Plata je bila 1400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan", napisao je.


Hm,za toliko rada si moga tu platu da zaradiš i kod nas i da slušaš na primer Đorđa Balaševića umesto Tomsona.
Ito ne samo u sezoni nego u bilo kom mesecu u godini.

Ivan

pre 2 godine

Kod mene elektricari izadju 1300 1500 evrica,ali danas deca više vole da ih potezu za rukav,nego da sednu u sopstveni auto (6,7 somica) i prevozu se do i od posla....govorimo o Srbiji!
(Munem ti blavora, 12. septembar 2021 19:06)
Ziva istina. U Beogradu na gradilistu mozes svaki mesec zaraditi preko 1000€ ako poznajes bilo kakav zanat, ako si vredan mozez i mnogo vise, a zanat se nauči za 7-8 meseci do godinu dana, ako zelis da ga naučiš. Pritom radis 12 meseci u godini, a ne samo 2-3 tokom sezone, ali kod nas ljudi vise vole da kukaju i da rade neke proste poslove na traci gde nemas nikakvu odgovornost za 300€.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Kod mene elektricari izadju 1300 1500 evrica,ali danas deca više vole da ih potezu za rukav,nego da sednu u sopstveni auto (6,7 somica) i prevozu se do i od posla....govorimo o Srbiji!

Simo

pre 2 godine

Decko bez iskustva zaradi 1400 eura mjesecno+40 eura dnevno bakšiša.besplatan smjestaj i hrana.Decko se mogao vratit u Srbiju sa 5000 eura.Pustac Thompsona dobio otkaz.Evo propadamo a Srbija tigar.Cekam cinika uber ales za komentar.

Neko ko zna

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki


Ma baksis dnevno 6000-7000 evra, sto si skroman. To kao moj brat iz familije sto otisao u Bg i radi u nekom jakom kaficu. Kaze ima mesecno oko 2000 evra primanje sveukupno a od kuce mu salju hranu na svake dve nedelje.

Miodrag Miki Petrovic

pre 2 godine

Nije losa plata 1400e ,plus baksis zavisi od dana moze da napravi 1500do 3000e ,e sad ja sam u bg pravio na dobrim mestima 2000-2500e baksis i plata 400e ali to je retkost da te usere dobro mesto u Beogradu!
Isto tako na moru ima losih i dobrih mesta..
U crnoj gori zavisi od mesta iste i bolje pare se prave eto#

Vladimir

pre 2 godine

Nije mi se dalo previse istrazivati...
Ali eurodiesel u SRB 163 dinara sto bi bilo 10,4 kune....u HR 10,34 kune....

Toliko o skupoci

Cena goriva apsolutno nije merodavna za bilo šta.

PlayBoy

pre 2 godine

a baksisem oko 3000e mj i stan i hrana gdje ima to konobar u Srbiji?a nacionalista dobio otkaz a Srbin ostao,nadam se da cete objaviti vise jedan komentar.
(Dino, 12. septembar 2021 17:13)

Sve je to lepo,ali ljudi dolaze da rade jedino poslove vezane za turizam i ugostiteljstvo,sto ne znaci da ste vi neka ekonomska sila vec da vam stranci donose dosta love kroz turizam,zato i jesu takve plate,posto Srbija nema more ni razvijen turizam zato konobari ovde i nemaju takve plate.

ski

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!

Tik Tok

pre 2 godine

11 sati x 30 dana, 1400 E zarade, ispada da si rinto za,4.2 E/sat, blago tebi sinko moj ako smatraš da je to dobra zarada , plus spavaš sa drugim i imaš ljudi koji te zaj...ju što si srbin, našto si ti spao sinko moj.

bladerunner

pre 2 godine

Ako dodje do toga, radje bih na Aljasku u ribarnicu nego u Hrvatsku. Tezi je posao ali i puno bolja zarada pri tom si svoj covek i isto tretiran kao i svi drugi.

sezonci

pre 2 godine

Sezonski radnici su uvek dobro plaćeni. Konobar sezonac u Hrvatskoj zaradi više od profesora u toj zemlji. Inače, sezonski berači malina u zapadnoj Srbiji tokom sezone zarade oko 10 000 dinara dnevno. Posao je možda teži nego konobarisanje u Hrvatskoj, ali sigurno manje ponižavajući.

Al neki masno lazu

pre 2 godine

Ministarstvo unutarnjih poslova od početka godine do 16. lipnja izdalo je 31.157 dozvola za boravak i rad državljana iz trećih zemalja, 13 posto više nego lani u istom razdoblju, ali i petinu manje nego preklani. Samo za djelatnost turizma i ugostiteljstva ove je godine izdana 4.191 dozvola.

L7

pre 2 godine

Mogao je "Azru", šmekerski je.
Tompson i Baja su za seljanu.
(Pilipenda, 12. septembar 2021 18:09)

Najbolji komentar u ovom mjesecu,bravo Majstore....da te sretnem imas gajbu piva....

Pilipenda

pre 2 godine

Kad se dođe u EU onda se sluša i evropska muzika.
Nije puštao Tompsona njemu u inat. Zar je trebao puštati Malog Baju.
(Viktor, 12. septembar 2021 17:47)

Mogao je "Azru", šmekerski je.
Tompson i Baja su za seljanu.

Tik Tok

pre 2 godine

znam lika zivi na granici sa madjarskom, prelazi svaki dan radi tamo, 1km putuje. plata mu 3x veca nego isto radno mesto pored kuce. to vam je srbija, 3x bolji zivotni srandard na 100m od nase granice
(raks, 12. septembar 2021 17:15)
glupi komentar, ako tako misliš onda dođi vamo radi u americi a živi preko Rio Grande rijeke u Miksiku i pravićeš 15x više ,

Igor

pre 2 godine

Pošto je nezadovoljan što Hrvat u svojoj državi pušta Tompsona i to mu smeta sledeće god ni slučajno na Jadran kod mrskih ljudi već u Leskovac na roštiljijadu pa tamo neka mlati eure. Krivi su hrvati što takve ljude uopšte zapošljavaju spašavaju ga sirotinje a on ih ljaga. Ima poslovica kod nas rani kera da te izede.

River

pre 2 godine

Ako. Čovek je odlično prošao. Potpuno nepojmljivo za naše zlatno doba-ekonomski tigar-nikad nam nije bilo bolje uslove. Još je bio u čistoj sredini duži period pa ima i zdravstvene koristi.
Mislim da bi svako ko može trebao da pokuša ovim putem (sezonski, na par meseci itd.) a domaće ugostitelje i poslodavce ko šiša. Ionako su vrištali da "ima ko hoće" i da se sami radnici trebaju boriti za bolja radna mesta i dobre uslove.
Jedino me brine da se ekipa na vrhu ne seti nekog ekstra poreza od 67% ili nečeg sličnog i u*eru ovim ljudima celu priču. Doduše, ovi klinci mi deluju kao da ne trpe s*anja i da se samo pokupe ako im nije po volji. Za razliku od nas iz osamdesetih i sedamdesetih koji smo ćutanjem epski zeznuli stvari...

GogoljskiRUS

pre 2 godine

“Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!“

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?

Ivan

pre 2 godine

Kad se dođe u EU onda se sluša i evropska muzika.
Nije puštao Tompsona njemu u inat. Zar je trebao puštati Malog Baju.
(Viktor, 12. septembar 2021 17:47)
Činimi se da je tom Tomsonu u mnogim zapadno-evropskim zemljama zabranjeno da ima nastupe.

C i n i k

pre 2 godine

Izmisljena licnost iz SRB i potpuna laz, pogledah taj " intervju" cak ni imena ili nadimka nema, nema niceg blizeg srm navodnog rafa od "2 meseca" u "nekom baru u Bgd"?
U kom "baru" je taj radio u Bgd i kako se zove, valjda je to pocetak svakog intervjua?
Zatim gde to tamo "radio" i da li je imao dozvolu za to?
Uveren sam da je izmisljen intervju jer to njima uopste nije strano.

Aleks

pre 2 godine

Ако је то добра зарада што им млади побегоше у ЕУ па увозе раднике?Шта њихови клинци лењи?..
(Народ, 12. septembar 2021 17:29)

Pa oni za razliku od nas mogu da rade u bilo kojoj državi EU, za razliku od nas koji ćemo mini šengenom raditi u Albaniji i Makedoniji.

Brka

pre 2 godine

Svaka čast ovom mladom čoveku a ovi što s... o nekom dostojanstvu neka slobodno nastave da šetaju Beogradom na vodi i neka se dive do imbecilnosti "zlatnom dobu" i "ekonomskom tigru" čekajući ponižavajućih 50e milostinje koje će im vođa udeliti.

bendror

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32)

Zarađuje toliko radeći na nogama 10 sati dnevno 29 dana u mesecu tokom leta. Meni ne zvuči baš kao san.

Nikola

pre 2 godine

Ma da poslao ga kuci,a Srbin ostao raditi...pa leba ne imao jesti,nikad tamo
(Solun Tumba Gate4, 12. septembar 2021 17:49)

Niko te nije ni zvao niti ce..

golubincanin

pre 2 godine

Ljudi to je samo Sezonski ,a rest godine.
ja znam koji tako rade pa u 9 misecu na Bodensee branje jabuka i sam kaze kada dodje proljeće nema ni za kosilicu da nalije benzina

GogljskiRUS

pre 2 godine

Jel vi mene zezate?
12 sati se ubijas od posla jedan dan slobodno u mjesecu i vi meni objasnjavate kako je to dobro placano? 1400 eura? Pa malo ako zbrojis sve skupa ni nije toliko dobro. Susjedi jedva docekali ovu vijest koliko vidim.

Eugen

pre 2 godine

"Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", dodao je.

Ovo "imao sam i ne tako solidne cimere" mogao je malo podrobnije opisati, koju vrstu sikaniranja, maltretiranja, vredjanja i ponizavanja je morao istrpeti da bi na sat zaradio 3.8 EUR. Ali, sta ocekivati od coveka koji nekakav smrdljivi cumez, koji je sa ko zna koliko njih jos delio naziva solidnim smestajem i kao nesto posebno istice da je hrana koju je dobijao bila jestiva.

Donjko Glavati

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)

Ma oni tek dobijaju milione,samo ne vole pare i sunce pa konobarisu po hladnoj Nemackoj i kisovitoj Irskoj.

Koje su ovo price za malu decu...

filip

pre 2 godine

€1400 plata i €40 baksisa dnevno za 25 dana je jos €1000. plus smestaj, a klopao je u kuhinji. Bato, ti si mogao da ustedis sve sto si zaradio. Svaka cast. Tako se bije bitka od nule jednu sezonu od 6 meseci i onda imas barem €10,000 da pocnes sopstveni biznis kad se vratis. kazu posle siromastvo na balkanu. sve neradnici.
(to i vrapci znaju, 12. septembar 2021 17:19)

Који се то бизнис данас може започети са 10,000€?

E ovako

pre 2 godine

Ljudi postavljaju logicno pitanje ako se toliko zaradi zasto hrvati beze iz hr. Ne beze od posla vec od diskriminacije domaceg stanovnistva. Isto se desava kod nas sa radnom snagom iz azije. Srbija i hr su potpisale tkz. lisabonski sporazum kojim su se obavezale da ce da preuzmu migrante. Po tom sporazumu eu daje neke sitne pare politicarima a onda drzava domace poslodavce stimulisi da zaposljavaju strance. U nasem slucaju za stranca firma placa 70% manje obaveza, ne znam za hr ali verujem da je slicno. Ludilo

valpovo city

pre 2 godine

Na stranu ovog sto je pustao Tompsona,idiota nikad nije manjakalo ovdje,ali nebi bio u kozi tog konobara..Omjer rada i plate nije human.Robija..

Hrvoje koji ide ujutru da kupi mlijeko u RS

pre 2 godine

U Hrvatskoj su place toliko velike da nam Svicarci zavide.Masovno se Nijemci doseljavaju u Hrvatsku-nema posla kod njih pa dolaze kod nas.Broj stanovnika Hrvatske narasce do popisa na 7 milijuna.

hajlajf

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52) # Link komentara

@
Domaći dobivaju 5000 kn neto, plus zdravstveno i penzijsko, plus trinkgelt, ali za rad 5 dana nedeljno i 8 sati dnevno. Ne žele na otok, žive i rade u mjestu svog stanovanja. Rade 6 mj. i onda primaju naknadu od zavoda. Sad izračunaj satnicu. Domaći hoće slobodno vrijeme, hoće kupanje, druženje, hoće ribu na gradele, hoće na barku. Ne zele biti robovi.

vss

pre 2 godine

Zar predsednik nije rekao da stranci dolaze kod nas da rade jer nam ekonomija cveta?
(maki, 12. septembar 2021 17:48). Koliki sontup moraš da budeš da ovako nešto napises. Naravno da u Srbiji ima mnogo stranaca koji rade, samo treba da izadjes iz tog cumeza odakle kucaš poruke. Prosetaj malo bilo kojim većim gradom i videćeš puno stranaca koji rade. Nije tako bilo do pre 5-6 godina. Puno Turaka, Kineza, Rusa, Indijaca, o ljudima iz okruženja da ne pričam. A normalno je i da naši ljudi odlaze da rade svuda po svetu, svako se bori za sebe. Pola Poljske je otišlo da radi u Irsku a 10 miliona Ukrajinaca došlo u Poljsku. Amerikanci rade svuda po svetu. Eno u Hrvatskoj na ta 2-3 meseca dodju da rade i Italijani, Slovenci... napisao covek. A oni imaju daleko veći standard od Hrvatske. To su SEZONCI. Nije to stalni posao. Sto im gazda ne da toliku platu u novembru ili januaru? I svi bre vi sto vam ovde ne odgovara - sto lepo ne odete? Verujte mi da će nama biti mnoooogo bolje, a za vas bas i ne znam.

L7

pre 2 godine

Radio 12 sati dnevno uz jedan slobodan dan u mesecu? Nenormalno.
(Simon, 12. septembar 2021 17:20)


prije bi se reklo da je htio tako,svaki dan je brao baksisa 40€ i kak je radio tako se i hranio,pa je liku bilo ok....

Goran

pre 2 godine

Ako je ovoliko (340 radnih h) radio za 1400€ to je kao da je radio kod nas za oko 700€ (170h)
Iskreno ne znam da li je puno para ili nije, ali kad bi hteo da radi toliko i u Srbiji nisam siguran da bi mnogo manje zarađivao da hoće stalno da radi 12h 29 dana u mesecu

Bosanac

pre 2 godine

Hrabar decko, radis "2 meseca u nekom malom baru u Bg" pomislis za sebe da si konobar, odlicno si prosao i lepo zaradio zahvaljujuci tome sto se na trzistu rada tesko mogu naci profi konobari.

Simon

pre 2 godine

Kada sam konstatovao da je nenormalno ako je radio po 12 sati dnevno sa 1 slobodnim danom u mesecu, nisam ni pomislio ni na zaradu ni da li je Srbin ili Japanac ni gde je radio itd. Jednostavno, iz mog iskustva, radeći pretpostavljam lakši posao nego što je sezonski konobar, posle 15 dana po 12 sati rada ja sam "zabagovao". Manifestovalo se malaksalošću, vrtoglavicom i nesanicom par dana... Nije svako takva stena da to izdrži, svaka čast, ja ne bih ponavljao moje iskustvo.

Ivan

pre 2 godine

Ovo imaš i u Crnoj Gori za vreme sezone. Mada obzirom na zategnute odnose sa Crnom Gorom u poslednjih nekoliko godina, dođe nam isto kao da idemo u Hrvatsku.

Koristi mozak

pre 2 godine

Podatak iz 2019...
U prvih 6 mjeseci smo Srbima izdali preko 50.000 radnih viza!
(Pametnjaković, 12. septembar 2021 17:09)
Iz rubrike nije se desilo...
---
"1800 E plata konobara u Hr ?" Gugl kaze:"Prosječna mjesečna plaća za konobara u Hrvatskoj je 4983 KN neto." "Glavni konobara ima 1000E"

veliki

pre 2 godine

Odlicno nam ide, sever Srbije odlazi da radi u Hrvatskoj, jug u Bugarskoj, ma milina.
(razum, 12. septembar 2021 17:05) Maliciozni čoveče, mi nemamo more, samim tim ni mogućnost ovakvog sezonskog posla. Dečko je klinac, sezonac, nije otišao da se tamo stalno zaposli već da odradi 3 meseca i uzme kintu. Možeš i ovde da zaradiš 2000 evra bez problema ako znas da proframiras i još si početnik. A ako znas da lepiš pločice - možeš i 3000 ako te ne mrzi da radiš. Vidim da hvalis to sto je dečko u EU imao radno vreme 11-12 sati i CEO JEDAN DAN ODMORA MESEČNO! To je naravno protivno svim evropskim regulativama i hrvatskim zakonima. Ali važno da se pljune svoja zemlja. I ovde ko radi 11-12 sati 29 dana mesečno može da zaradi te pare u privatnom sektoru. Bakšiš i u Bg restoranima i naročito splavovima su ogromni. Ali najzanimljivije je da po državi pljuju oni koji rade za sendviče - to je poseban paradoks. Inače, niko sa juga ne ide u Bugarsku osim Bugara.

fghgouz

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)

Nemam šta da zamišljam. Prosečna neto plata prosvetnog radnika u Hrvatskoj je oko 6000 kuna ili oko 800 evra. Cene su znatno veće nego u Srbiji, pa je realna vrednost plata u Hrvatskoj nešto malo veća (ne značajno) nego u Srbiji ili čak jednaka kao u Srbiji.

to i vrapci znaju

pre 2 godine

€1400 plata i €40 baksisa dnevno za 25 dana je jos €1000. plus smestaj, a klopao je u kuhinji. Bato, ti si mogao da ustedis sve sto si zaradio. Svaka cast. Tako se bije bitka od nule jednu sezonu od 6 meseci i onda imas barem €10,000 da pocnes sopstveni biznis kad se vratis. kazu posle siromastvo na balkanu. sve neradnici.

Života

pre 2 godine

1.400 € + 27 dana x 43 € baksisa = 2.561 € / mesec
(300.000 dinara / mesec)

Solidno!
(Poguberovic, 12. septembar 2021 17:07)

I plaćeni hrana i smeštaj. Za 3 meseca donese kući 7000e i još može da se okupa u moru jednom dnevno. Koliko kod nas fakultetski obrazovani mogu mesečno da uštede kad plate sve troškove?

Mila

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05) # Link komentara

Radi se samo o dva tri meseca, a za to vreme u 20im godinama nije dugo ni trepavicama hodati. Starijim osobama je naravno teze, ali mladima to nije problem.

Miki

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))

Lorena

pre 2 godine

Kod mene u Poreču konobari imaju 1.800 evra plus napojnica plus stan i hrana. Radno vrijeme 6 dana tjedno po 8 ili 9 sati dnevno. 8 sati jutarnja smjena, 9 sati večernja. Ove godine na pripomoći u sezoni imam međunarodnu ekipu dvije Talijanke, dva dečka iz Srbije, jedan Slovenac i jedna djevojka iz Bosne.

L7

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05)

imao je duplu plaću ,baksis svaki dan 320kn = 40ak eura ,kak je radio non stop znaci dobio je samo baksisa 1000€

marko

pre 2 godine

to je realno malo sta je zaradiva ja u dubrovniku iman 2000 eura i svaki dan minimalno 100 eura znalo je biti 150 jos kad minjas gostu eure to je onda jos vise tako pola godine svaki misec 5000 eura li la i kasnije jos sa zavoda 70 posto od place dobivas i na kraju godine jos povrat poreza

raks

pre 2 godine

znam lika zivi na granici sa madjarskom, prelazi svaki dan radi tamo, 1km putuje. plata mu 3x veca nego isto radno mesto pored kuce. to vam je srbija, 3x bolji zivotni srandard na 100m od nase granice

ЗораН

pre 2 godine

Нажалост нема свијести у нашем народу да је сваки камен у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, Барањи подједнако српски колико и хрватски и да Срби тамо никако не би смјели да се осјећају као некакви странци. Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.

Zamenik pomoćnika sekretara

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05)

Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!

fdfsdfert

pre 2 godine

Plata konobara na jadranskoj obali u toku turističke sezone je jaka i dolaze sezonci iz Hrvatske i okruženja tamo leti. Prosečna plata u Hrvatskoj je nešto oko 1000 evra po zvaničnoj statistici mada realno manja zbog stranačkih uhljeba koji podižu prosek. Ako uporedimo sa cenama koje su značajno više u Hrvatskoj nego u Srbiji to dođe nešto malo više (mada ne značajno) ili čak jednako kao u Srbiji.

cia

pre 2 godine

Nemaš vreme da se u ogledalo pogledaš pola dana rintas a pola spavaš i tako u krug 3-5meseci. Jedan dan odmora mesečno i to je super? Za robove da. 8h je radno vreme i u to vreme imate pauzu za kafu 15min i pauzu za ručak 30min. 2 neradna dana u nedelji. Ovo je klasično eksploatisanje radne snage. Hvala Bogu pa sam sam svoj gazda! :)

Народ

pre 2 godine

Ако је то добра зарада што им млади побегоше у ЕУ па увозе раднике?Шта њихови клинци лењи?..

lemaya,povučeni posmatrač sa strane

pre 2 godine

e robovi... intenzitet gubite jer idete linijom manjeg otpora. u svojoj zemlji moramo popraviti stvari i POSTAVITI INSTITUCIJE.!!!

Ivan

pre 2 godine

1400€ za sezonski rad od 11-12 sati dnevno nije nista posebno, ali opet provedes leto na moru, sto je neka prednost. Mada koliko mora vidis ako radis 11-12 sati dnevno.

Dino

pre 2 godine

sa baksisem oko 3000e mj i stan i hrana gdje ima to konobar u Srbiji?a nacionalista dobio otkaz a Srbin ostao,nadam se da cete objaviti vise jedan komentar.

3210

pre 2 godine

Plata plus bakšiš na kraju meseca momak zaradi oko 2 500 e.
Ok...radi se 10-12 sati ali plaćen smeštaj I hrana.
Jedan dan nedeljno slobodno taj dan se kvalitetno može provesti na plaži a stigne se i tokom radnih dana okupati u moru barem na sat vremena.

Po meni je to super.

Miroslav

pre 2 godine

@ Radio 12 sati dnevno uz jedan slobodan dan u mesecu? Nenormalno.
(Simon, 12. septembar 2021 17:20)
Pa ti dođi u Carnex i radi. Dobićeš 200 € mesečno. Evo neki dan niko nije hteo da radi i doveli druge. Što si tražio u Hrvatskoj, pomozi Srbiji. Fuj.

Lorena

pre 2 godine

Kod mene u Poreču konobari imaju 1.800 evra plus napojnica plus stan i hrana. Radno vrijeme 6 dana tjedno po 8 ili 9 sati dnevno. 8 sati jutarnja smjena, 9 sati večernja. Ove godine na pripomoći u sezoni imam međunarodnu ekipu dvije Talijanke, dva dečka iz Srbije, jedan Slovenac i jedna djevojka iz Bosne.

to i vrapci znaju

pre 2 godine

€1400 plata i €40 baksisa dnevno za 25 dana je jos €1000. plus smestaj, a klopao je u kuhinji. Bato, ti si mogao da ustedis sve sto si zaradio. Svaka cast. Tako se bije bitka od nule jednu sezonu od 6 meseci i onda imas barem €10,000 da pocnes sopstveni biznis kad se vratis. kazu posle siromastvo na balkanu. sve neradnici.

raks

pre 2 godine

znam lika zivi na granici sa madjarskom, prelazi svaki dan radi tamo, 1km putuje. plata mu 3x veca nego isto radno mesto pored kuce. to vam je srbija, 3x bolji zivotni srandard na 100m od nase granice

Dino

pre 2 godine

sa baksisem oko 3000e mj i stan i hrana gdje ima to konobar u Srbiji?a nacionalista dobio otkaz a Srbin ostao,nadam se da cete objaviti vise jedan komentar.

Života

pre 2 godine

1.400 € + 27 dana x 43 € baksisa = 2.561 € / mesec
(300.000 dinara / mesec)

Solidno!
(Poguberovic, 12. septembar 2021 17:07)

I plaćeni hrana i smeštaj. Za 3 meseca donese kući 7000e i još može da se okupa u moru jednom dnevno. Koliko kod nas fakultetski obrazovani mogu mesečno da uštede kad plate sve troškove?

Zamenik pomoćnika sekretara

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05)

Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!

Pilipenda

pre 2 godine

Kad se dođe u EU onda se sluša i evropska muzika.
Nije puštao Tompsona njemu u inat. Zar je trebao puštati Malog Baju.
(Viktor, 12. septembar 2021 17:47)

Mogao je "Azru", šmekerski je.
Tompson i Baja su za seljanu.

ЗораН

pre 2 godine

Нажалост нема свијести у нашем народу да је сваки камен у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, Барањи подједнако српски колико и хрватски и да Срби тамо никако не би смјели да се осјећају као некакви странци. Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.

Ivan

pre 2 godine

Kad se dođe u EU onda se sluša i evropska muzika.
Nije puštao Tompsona njemu u inat. Zar je trebao puštati Malog Baju.
(Viktor, 12. septembar 2021 17:47)
Činimi se da je tom Tomsonu u mnogim zapadno-evropskim zemljama zabranjeno da ima nastupe.

Mila

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05) # Link komentara

Radi se samo o dva tri meseca, a za to vreme u 20im godinama nije dugo ni trepavicama hodati. Starijim osobama je naravno teze, ali mladima to nije problem.

Ivan

pre 2 godine

1400€ za sezonski rad od 11-12 sati dnevno nije nista posebno, ali opet provedes leto na moru, sto je neka prednost. Mada koliko mora vidis ako radis 11-12 sati dnevno.

Bosanac

pre 2 godine

Hrabar decko, radis "2 meseca u nekom malom baru u Bg" pomislis za sebe da si konobar, odlicno si prosao i lepo zaradio zahvaljujuci tome sto se na trzistu rada tesko mogu naci profi konobari.

m

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.

Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..

Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos

Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se
(dule, 12. septembar 2021 19:17)

ne nego ce da rinta kod tebe isto 12 sati, da bi se ti hvalio kako ga ne placas nista... lljakse...

bendror

pre 2 godine

Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.
(ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)

Ne razumem te. Ti recimo ne razumeš ono što je moje pretke oblikovalo kroz vekove, život pod Turcima pa borbe i u balkanskim ratovima i u prvom i u drugom svetskom ratu, albanska golgota. Kako se usuđuješ da mene i nas ovde pogrdno nazoveš Srbijancima? Naši su preci ovde mukotrpno stvarali državu decenijama dok su tvoji branili Habzburšku Monarhiju.

Korvin

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.
Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..
Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos
Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se
(dule, 12. septembar 2021 19:17)
#####
A možda da se napravi neka baza podataka vas "ugostelja" koji preko leta kad su kafići puni daju konobarima 200 evra platu i pola bakšiša koji dobiju.
Daj ti konobaru bar 1000 evra platu plus stan i hranu pa on neće otići u Hrvatsku. Ali naši džiberi moraju da voze novi Audi svake godine

Tereza

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

A za susjednim stolovima Cesi,Talijani,Slovenci,Nijemci. I svi naculili usi da cuju odakle je konobar😄

marko

pre 2 godine

to je realno malo sta je zaradiva ja u dubrovniku iman 2000 eura i svaki dan minimalno 100 eura znalo je biti 150 jos kad minjas gostu eure to je onda jos vise tako pola godine svaki misec 5000 eura li la i kasnije jos sa zavoda 70 posto od place dobivas i na kraju godine jos povrat poreza

Simo

pre 2 godine

Decko bez iskustva zaradi 1400 eura mjesecno+40 eura dnevno bakšiša.besplatan smjestaj i hrana.Decko se mogao vratit u Srbiju sa 5000 eura.Pustac Thompsona dobio otkaz.Evo propadamo a Srbija tigar.Cekam cinika uber ales za komentar.

Neko ko zna

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki


Ma baksis dnevno 6000-7000 evra, sto si skroman. To kao moj brat iz familije sto otisao u Bg i radi u nekom jakom kaficu. Kaze ima mesecno oko 2000 evra primanje sveukupno a od kuce mu salju hranu na svake dve nedelje.

cia

pre 2 godine

Nemaš vreme da se u ogledalo pogledaš pola dana rintas a pola spavaš i tako u krug 3-5meseci. Jedan dan odmora mesečno i to je super? Za robove da. 8h je radno vreme i u to vreme imate pauzu za kafu 15min i pauzu za ručak 30min. 2 neradna dana u nedelji. Ovo je klasično eksploatisanje radne snage. Hvala Bogu pa sam sam svoj gazda! :)

Goran

pre 2 godine

Ako je ovoliko (340 radnih h) radio za 1400€ to je kao da je radio kod nas za oko 700€ (170h)
Iskreno ne znam da li je puno para ili nije, ali kad bi hteo da radi toliko i u Srbiji nisam siguran da bi mnogo manje zarađivao da hoće stalno da radi 12h 29 dana u mesecu

L7

pre 2 godine

Mogao je "Azru", šmekerski je.
Tompson i Baja su za seljanu.
(Pilipenda, 12. septembar 2021 18:09)

Najbolji komentar u ovom mjesecu,bravo Majstore....da te sretnem imas gajbu piva....

3210

pre 2 godine

Plata plus bakšiš na kraju meseca momak zaradi oko 2 500 e.
Ok...radi se 10-12 sati ali plaćen smeštaj I hrana.
Jedan dan nedeljno slobodno taj dan se kvalitetno može provesti na plaži a stigne se i tokom radnih dana okupati u moru barem na sat vremena.

Po meni je to super.

L7

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05)

imao je duplu plaću ,baksis svaki dan 320kn = 40ak eura ,kak je radio non stop znaci dobio je samo baksisa 1000€

Ivan

pre 2 godine

Ovo imaš i u Crnoj Gori za vreme sezone. Mada obzirom na zategnute odnose sa Crnom Gorom u poslednjih nekoliko godina, dođe nam isto kao da idemo u Hrvatsku.

hm

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

Aj ne izmisljaj. 99.9% ljudi u HR zivo zaboli odakle je konobar. Ma sto konobar, svaki dan vidimo i goste iz Srbije. A sto se thompsona tice, da budem iskren ustaske pjesme su zabranjene za pustanje i ne pustaju se. One ostale njegove.., pa i meni se ceca gadi, a opet ori duz dalmatinske obale.

Srbin na privremenom radu u Istri

pre 2 godine

Iz sopstvenog iskustva... četvrta godina zaredom u Puli, gazdarica fenomenalna, plata 1100 eura, uslovi odlični, 2 kuvara takođe iz Srbije i ja u stanu od preko 100 kvadrata, rad po smenama - jedan dan 7 sati, drugi dan 11 sati, treći dan 6 sati, bakšiš prosečno 500 kn dnevno (oko 70 evra), nemam se na šta žaliti, radiš uglavnom sa normalnim ljudima (stranci 95%).
I želim dati savet svim ljudima iz Srbije koji žele doći u Istru da rade, da nikako ne idu kod Albanaca, jer vam neće ispuniti obećano, već da traže hrvatskog poslodavca

informacije

pre 2 godine

@Cinik

Prihvati istinu da su Hrvati za Srbe visa klasa ! Srbi idu u Hrvatsku da rade a Hrvati ne idu u Srbiju, to ti odmah govori gde je bolje i gde se bolje zivi.

Miki

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))

Brka

pre 2 godine

Svaka čast ovom mladom čoveku a ovi što s... o nekom dostojanstvu neka slobodno nastave da šetaju Beogradom na vodi i neka se dive do imbecilnosti "zlatnom dobu" i "ekonomskom tigru" čekajući ponižavajućih 50e milostinje koje će im vođa udeliti.

Pirker

pre 2 godine

Ja sam iz Rijeke, radio sam prije 15 godina u Italiji za 1000 eura mjesecno, bez ijednog slobodnog dana cijelo ljeto i isto po 12 sati redovno. To je bila prva godina, druge godine je bilo skoro duplo. I to u kuhinji. E to je pakao. A sta se tice kvalitete ljudi, isto ovako. Jebiga to je uglavnom nekakav rubni dio drustva, odasvud dosao. Danas se puno toga promienilo, pogotovo na trzistu rada, i ovaj decko zaradjuje vise nego ja onomad tamo. Ali sezona ie uglavnom pakao. Ako ce cijene rada ici gore,
Ici ce i cijene u restoranima (sta i treba sve skupa). Ali nemojte onda ocekivati pizzu za 10 eura i plakat kad bude 20 eura. Cijene i hrane i rada se moraju izjednacit sa europskim.

Aleks

pre 2 godine

Ако је то добра зарада што им млади побегоше у ЕУ па увозе раднике?Шта њихови клинци лењи?..
(Народ, 12. septembar 2021 17:29)

Pa oni za razliku od nas mogu da rade u bilo kojoj državi EU, za razliku od nas koji ćemo mini šengenom raditi u Albaniji i Makedoniji.

Branko

pre 2 godine

@CINIK
Mene je licno posluzivao u Primostenu konobar koji je govorii levo, izvinite, prijatno. Ispostavilo se da je iz Beograda. Decko moje sestricne iz Subotice je jos uvek konobar u Baskoj (Krk).
Koliko god ti tesko padalo, nisi u pravu.

Miša

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!

Miroslav

pre 2 godine

@ Radio 12 sati dnevno uz jedan slobodan dan u mesecu? Nenormalno.
(Simon, 12. septembar 2021 17:20)
Pa ti dođi u Carnex i radi. Dobićeš 200 € mesečno. Evo neki dan niko nije hteo da radi i doveli druge. Što si tražio u Hrvatskoj, pomozi Srbiji. Fuj.

fdfsdfert

pre 2 godine

Plata konobara na jadranskoj obali u toku turističke sezone je jaka i dolaze sezonci iz Hrvatske i okruženja tamo leti. Prosečna plata u Hrvatskoj je nešto oko 1000 evra po zvaničnoj statistici mada realno manja zbog stranačkih uhljeba koji podižu prosek. Ako uporedimo sa cenama koje su značajno više u Hrvatskoj nego u Srbiji to dođe nešto malo više (mada ne značajno) ili čak jednako kao u Srbiji.

Madjo43

pre 2 godine

@cinik
U sezoni, u dobrom restoranu, bez problema za 4 mjeseca uzmes 12 tisuca €. Ali naravno ne svi. Moras biti iskusan i snalazljiv, pricati engleski, njemacki i talijanski. Zimsku sezonu odradimo u Austriji kao pomocni konobari u hotelu(barem ekipa s kojom sam ja radio) i tu smo u prosjeku zimali oko 15 tisuca €. E sad da je naporno stvarno je. I psihički i fizički. Ali eto ako odes tako kao mladji, za 5 godina imas za stan.

Народ

pre 2 godine

Ако је то добра зарада што им млади побегоше у ЕУ па увозе раднике?Шта њихови клинци лењи?..

e

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?

m

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

a sta je tvoja "skolovana" kuma radila kada su svi kafici bili zatvoreni ? sta ce raditi kada dobije otkaz jer ce je zameniti nova, mladja, ambicioznija ? da nece mozda kuma da konobarice do penzije ?

Madjo43

pre 2 godine

Ne znam di je taj radio, ali u restoranu di radim plaća je 1200e za konobara a la carte plus baksis od cca 2000-2500 e. Placa je na bazi 40 sati tjedno, prekovremeno se placa posebno, sve preko racuna i jedan dan u tjednu obvezno slobodan. I da, imam kolege i iz srbije, što konobari, što kuhari.

lemaya,povučeni posmatrač sa strane

pre 2 godine

e robovi... intenzitet gubite jer idete linijom manjeg otpora. u svojoj zemlji moramo popraviti stvari i POSTAVITI INSTITUCIJE.!!!

Viva Corona

pre 2 godine

“Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!“

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 18:48)


Pa istina je, i u Beču a i u Parizu rade samo za bakšiš, osnovna plata im je mizerija, zanemarivo!

Silni

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32)

Čita. Sad će Siniša da mu opali jedno 84% poreza. Misliš da se zezam?

C i n i k

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32


Ja sam evo pokazao mom prijatelju nemcu ovo sto pisete pa smo zajedno smejali i konstatovali da je hr ipak mentalni problem pre svega, cak dodje i malo simpaticno jer valjda textovi iz hr pretezno imaju namenu da uveseljavaju, ali gledajte, u D iz hr dolaze da rade ljudi za 1500 evra mesecno, razumete, Italijan u D koji je konobarisao na severu IT imao je platu kelnera od 800 evra s kojom nije mogao da prezivi 12 dana u IT, a u D zaradi 1600, tako da zaista ako neko pise da konobarise u hr za 1500,2000 ili 2500 e onda je to samo po sebi pitanje dal da se smejes ili da ih sazaljevas, te ljude iz hr koji pisu tako nesto?
Ljudi spustite se malo na zemlju, sve ok ali da ste do te mere otisli u out, pa bolesno je, i ne znam dal vi mislite da ste nekog ubedili ili sta ste mislili da cete da postignete, neki psiholoski rat?
I to prema SRB koji toliko volite sto se vidi i po broju posetilaca iz hr na site B92, a vidi se i po tome sto vasi sunarodnici u D samo srpsku muziku slusaju verovali ili ne...
Dakle vi neki iz hr ne glupirajte se, ima mnogo ljudi iz SRB a i iz hr koji vrlo dobro znaju kako stvari stoje u realnom zivotu...

D

pre 2 godine

Drugar svake godine ide na primorje CG/HR, jednostavno se ne isplati leto provestu u Beogradu / Srbiji. Najbolje kafene u Skadarliji ne možete izaći na više od 1500 EUR (profi konobar koji nosi 5 teških ovala u rukama), a ovaj početnik je imao oko 2500, pa se vi sračunajte. Od sredine maja / početka juna pa do 1. septembra.

leptirica

pre 2 godine

Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)

U Sloveniji je rat trajao par dana i stradale su 3 fasade. U Hrvatskoj je bilo srušeno trećina države, Srbija je prošla kroz sankcije i 1999 bombardirana... Slovenija je puno prije ušla i u EU i da se ne lažemo živi se bolje tamo, ali je razlika u plaćama jako mala. Hrvatu se ne isplati ici raditi u Sloveniju, osim ako ne živi odmah uz granicu.

Ratkic

pre 2 godine

@mala skola makroekonomije

Mrsko mi je sta noram da branim Hrvate i Slovence ali jos mi je mrskije da sutim pred ovakvim sendvicarima. Prosecna neto plata u Hrvatskoj u maju ove godine je bila 954 evra. Prema poslednjim sluzbenim podacima Svetske banke njihov GDP per capita je 103% veci od naseg. Kad bi oni tapkali na mestu, a mi godisnje rasli 5 procenata, stigli bi ih za 20 godina. Slovenci su jos ispred Hrvata. A na kraju 1990, hrvatski GDP per capita je bio samo 25% veci od naseg, a slovenacki 35%. Danas je hrvatskiki GDP per capita 103% veci od naseg, a slovenacki 180%. To su ogromne razlike u razvoju. Kad se vec hvalises opstim nivoom GDP-a, slobodno mozes da kazes da smo vec prestigli i Island i Maltu, sta da se poredimo sa "boranijama" Slovenijom i Hrvatskom. Verujem da ce uskoro da pocne invazija Islandjana na baustele u Srbiji, samo da saznaju za ovo.

Ante

pre 2 godine

Krenuo sam da napišem da je dečko zaslužio veču plaču dogodine, ipak je to pakleni tempo od 12 sati, ali sad mi je to manje zanimljivo, nakon pročitanih komentara..
Ljudi, ovaj vaš, Cinik...nije smješno.. mislim da treba pomoč. Oko čega se on nervira i pokazuje znakove velike opterečenosti, zabrinjavajuće je.
Ne ttrba ni osuđivati čovjeka, možda je u pitanju neka trauma obiteljska ili slično, ali jedno je sigurno, nije mu lako.
Naravno, ništa manje ni ovim "mojima", koji na ovo gledaju kao na neku "pobjedu". Kraj toliko problema u Hrvatskoj, gdje nam toliko mladih odlaze, oni su sretni jer Srbi dolaze.
Mislim, veseli me ta ironija sudbine, jer bih ja radije Hrvatskog radnika (super plačenog), i Srpskog turista(bogatog).
I da to bude pravilo, a ne izuzetak, a ne natjecanje ko je manja sirotinja.

mario

pre 2 godine

Hm,za toliko rada si moga tu platu da zaradiš i kod nas i da slušaš na primer Đorđa Balaševića umesto Tomsona.
Ito ne samo u sezoni nego u bilo kom mesecu u godini.
(Miki, 12. septembar 2021 19:26)
Ma naravno u Srbiji plaće kao u Irskoj.
Da je mogao ne bi išao van Srbije.

Simon

pre 2 godine

Kada sam konstatovao da je nenormalno ako je radio po 12 sati dnevno sa 1 slobodnim danom u mesecu, nisam ni pomislio ni na zaradu ni da li je Srbin ili Japanac ni gde je radio itd. Jednostavno, iz mog iskustva, radeći pretpostavljam lakši posao nego što je sezonski konobar, posle 15 dana po 12 sati rada ja sam "zabagovao". Manifestovalo se malaksalošću, vrtoglavicom i nesanicom par dana... Nije svako takva stena da to izdrži, svaka čast, ja ne bih ponavljao moje iskustvo.

Matijas

pre 2 godine

Bio sam u Avgustu na Krku, tačnije u Baškoj, i sreo sam u mnogim Restoranima naše Konobare i Kuvare iz Srbije... Koji rade privremeno...nikakav problem nemaju niti su imali...

užas je moja furka

pre 2 godine

@informacije
Smešan si,u Srbiji ima punooo Hrvata koji rade u IT sektoru,znam jer sam iz te branše,Srbija je za Hrvatsku pojam kada je IT u pitanju i po inovacijama i po platama...naravno da prosta radna snaga ide u Hrvatsku jer imate i živite od turizma ali pronađi mi jednog Srbina koji je otišao u Hrvatsku da radi nešto drugo osim poslova na moru....nema ih

hajlajf

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52) # Link komentara

@
Domaći dobivaju 5000 kn neto, plus zdravstveno i penzijsko, plus trinkgelt, ali za rad 5 dana nedeljno i 8 sati dnevno. Ne žele na otok, žive i rade u mjestu svog stanovanja. Rade 6 mj. i onda primaju naknadu od zavoda. Sad izračunaj satnicu. Domaći hoće slobodno vrijeme, hoće kupanje, druženje, hoće ribu na gradele, hoće na barku. Ne zele biti robovi.

leptirica

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

A za susjednim stolovima Cesi,Talijani,Slovenci,Nijemci. I svi naculili usi da cuju odakle je konobar?
(Tereza, 12. septembar 2021 20:05)

Ja ću samo reći da ne mora reći odkud je, prepozna se po govoru. Isto je i za Bosance, Crnogorce, pa i iz različitih krajeva Hr dođe netko i prepoznatljiv je naglasak.

neutral fe

pre 2 godine

ovo je jos i super. za nekoliko godina će naši sljakeri da opisuju dozivljaje sa pečalbe u albaniji... neverovatno? tako ste pre 1o godina mislili i za česku i slovačku a sad je gomila naseg sveta tamo... samo vi braco srbi i dalje guslajte u oste gusle.

Igor

pre 2 godine

Pošto je nezadovoljan što Hrvat u svojoj državi pušta Tompsona i to mu smeta sledeće god ni slučajno na Jadran kod mrskih ljudi već u Leskovac na roštiljijadu pa tamo neka mlati eure. Krivi su hrvati što takve ljude uopšte zapošljavaju spašavaju ga sirotinje a on ih ljaga. Ima poslovica kod nas rani kera da te izede.

lorenzo

pre 2 godine

Treba uzeti u obzir da je dečko tek profesionalno startao. U originalnom intervjuu objašnjava kako je upravo kao početnik imao problema u snalaženju na radu, te se postepeno uhodavao. Nije isto konobariti u kafeu i restoranu, a radi se o boljem restoranu, gdje je posao kudikamo složeniji i zahtijevniji. Čini mi se da je za svoje skromno profesionalno znanje i iskustvo bio pristojno plačen, a valjda je uz to, što se tiče posla i struke, i nešto naučio.

GogoljskiRUS

pre 2 godine

“U Sloveniji je rat trajao par dana i stradale su 3 fasade. U Hrvatskoj je bilo srušeno trećina države, Srbija je prošla kroz sankcije i 1999 bombardirana... Slovenija je puno prije ušla i u EU i da se ne lažemo živi se bolje tamo, ali je razlika u plaćama jako mala. Hrvatu se ne isplati ici raditi u Sloveniju, osim ako ne živi odmah uz granicu.“

To nije tema. Slovenija je prestigla Portugal i Grcku odavno od gdp per capita. Jos malo pa ce ae izjednaciti sa Spanijom.
Slovenija je po parmetrima daleko iznad Hrvatske. Pogledaj HDI, zdravstena usluga, ekologija, svugde je iznad Hrvatske. Ne postoji nijedan parametar gdje ste u prednosti vec ste daleko daleko iza. Sve ono kraj granice sa Bosnom je tezka pustinja. Tako nesto u Sloveniji ne mozes da vidis, a uostalom Slovenci ne napustaju masovno Sloveniju kao sto to cine Hrvati. Tako da molim vas previse ste neopravdano odusevljeni sa vasom drzavom.
Ako je bolje nego kod nas to ne znaci nista.

mala skola makroekonomije

pre 2 godine

Ne znam da li su ljudi kod nas svesni cinjenice da je GDP per capita u Hrvatskoj 103% veci nego kod nas i da jos uvek nismo uspeli da ih prestignemo ni u ukupnom GDP-u iako nas je oko 80% vise. Mi bi trebali prvo da prestignemo Montenegrine, pa Bugare, pa Rumune, pa onda da se poredimo s Hrvatima. Makar, verovatno cemo sve vise da zaostajemo i za njima i za Slovencima jer oni mogu da koriste velika sredstva iz EU fondova.
(Ratkic, 12. septembar 2021 20:28)


Izgleda si ti svestan?
Samo je pitanje koji su ti izvori i da li ti razumes uopste sta pises?
Prosek plata u hr je 860 a u SRB 565 e trenutno.
To je da tako napisem, per capita.
Opsti GDP u hr bice na kraju godine 49 a u SRB 53 milijarde evra.
Ujedno, opsti GDP u SRB, je veci i od SLO!
Opsti GDP u SRB je veci nego u hr ali nije jos uvek per capita jer SRB mora opsti Gdp da raspodeli na duplo vise zaposlenih i penzionera te soc davanja.
Medjutim, sa ovim rastom Gdp u SRB, stizemo per capita Gdp hr vec krajem 2024 a mozda i ranije jer zavisi i od poljoprivrede sledece godine..
Dobro si prometio, SRB koja je bila pod nevidjenim sankcijama, kojoj su bombe razorile infrastrukturu danas nema nikakvu pomoc iz EU za razliku od hr koju Eu pomaze obilato milijardama evra, pa i pored toga, danas je SRB prestigla hr po obimu ekonomije, SRB danas ima vecu ekonomiju od hr, dakle opsti GdP je veci nego u hr a bice jos i snazniji rast tako da sam ja optimista i verujem da cemo do kraja 2024 da prestignemo hr i po kriterijumu per capita i to bez ikakve pomoci Eu...
A EU neka je na cast...

red_moon

pre 2 godine

Do 01.09.2021 je 9800 osoba sa prebivalistem u Srbiji dobilo dozvolu za rad u Hrvatskoj. Bas me zanima koliko je osoba s prebivalistem u Hrvatskoj pohrlilo na rad u Srbiju.

Beduin

pre 2 godine

Ajmo vidjeti sto kaze internet o cijenema u HR i SRB:
suncokretovo ulje zvijezda koje ja koristim u HR kosta 11,99 KN....u srbiji se ulje nadje u rasponu cijena od 170 do 239 dinara (10,58 do 15,25 kuna)

secer: HR-5.99 Kn; SRB-4,21 Kn najeftiniji
maslac 250g: HR-19,99 KN (Dukat); SRB-12.76 Kn najeftini
1l mlijeka: HR-6.99 (Zbregov); SRB-7.59 Kn

Dakle, o cemu mi tu pricamo?
Razlike u cijenu si takve da ne mogu kompenzirati razlike u prosijecnim placama nikako.

ajmo, dosta samozavaravanja.

sezonac

pre 2 godine

@ C i n i k
Da je intervju izmišljen bio bi svakako više "lakiran" u korist Hrvatske. Ako se pročita originalni, mnogo duži intervju, uočavaju se još neke negativnosti, koje je dečko iskusio. Nego tvoj je osnovni problem što ne možeš zamisliti da ijedan Srbin odrađuje sezonu u Hrvatskoj. E tu ti ni bog otac ne može pomoći!

Милош

pre 2 godine

Не осуђујем никога, али мени би било највеће понижење да радим на ХР приморју. Не мрзим Хрвате, чак ми их је донекле жао, онако целокупно гледано као народ са историјом које би се свако нормалан застидео.

Nikola

pre 2 godine

Da li je neko skapirao da je covek radio 360 sati mesecno, pre nego je doneo misljenje o tome koliko je zaradio!!!???

To je izrabljivanje, toliko je mogao da zaradi u Srbiji, satnica 3.8 evra!!!
(acca, 12. septembar 2021 19:47)

A jesi ti skapirao da jos toliko zaradi od baksisa i ima stan i hranu besplatno, dakle ne mora ni centa da potrosi od onog sto zaradi.

Ratkic

pre 2 godine

Ne znam da li su ljudi kod nas svesni cinjenice da je GDP per capita u Hrvatskoj 103% veci nego kod nas i da jos uvek nismo uspeli da ih prestignemo ni u ukupnom GDP-u iako nas je oko 80% vise. Mi bi trebali prvo da prestignemo Montenegrine, pa Bugare, pa Rumune, pa onda da se poredimo s Hrvatima. Makar, verovatno cemo sve vise da zaostajemo i za njima i za Slovencima jer oni mogu da koriste velika sredstva iz EU fondova.

Veliki brat

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

Druže, dao sam ti plus, jer to što si rekao dobrim delom se odnosi na ove koji hoće da studiraju neke bezbezne fakultete koji ih i ne zanimaju, samo da odu od kuće i tako potroše novac koji su njihovi roditelji teškom mukom uštedeli, da se provode po Beogradu ili nekom drugom univerzitetskom centru...
Znam za slučajeve gde su roditelji starije dete poslali na medicinu, farmaciju ili tako neki sličan fakultet, a za mlađe posle nisu imali para pa su poslali na studije negde bliže ili čak u svom gradu ako tu ima neki fakultet, a to dete mnogo bolji učenik. I onda ovo starije nije ni završilo fakultet, nego našlo solidan posao sa završenom 1. ili eventualno 2. godinom, uzme po 3-4 drugarice neki veći stan, podele troškove, i milina, onda 10 godina birka za koga će da se uda...


Sa druge strane, koga zanimaju studije da bi se bavio nekim ozbiljnijim poslom, plata konobara nije za poređenje. Uzmimo programere, dobre inženjere elektronike, građevine, arhitekture, vrhunske pravnike ili ekonomiste, svi oni zarađuju bar toliko ako su sposobni, ali imaju normalno radno vreme plus mogućnost napredovanja!

River

pre 2 godine

Ako. Čovek je odlično prošao. Potpuno nepojmljivo za naše zlatno doba-ekonomski tigar-nikad nam nije bilo bolje uslove. Još je bio u čistoj sredini duži period pa ima i zdravstvene koristi.
Mislim da bi svako ko može trebao da pokuša ovim putem (sezonski, na par meseci itd.) a domaće ugostitelje i poslodavce ko šiša. Ionako su vrištali da "ima ko hoće" i da se sami radnici trebaju boriti za bolja radna mesta i dobre uslove.
Jedino me brine da se ekipa na vrhu ne seti nekog ekstra poreza od 67% ili nečeg sličnog i u*eru ovim ljudima celu priču. Doduše, ovi klinci mi deluju kao da ne trpe s*anja i da se samo pokupe ako im nije po volji. Za razliku od nas iz osamdesetih i sedamdesetih koji smo ćutanjem epski zeznuli stvari...

slaven

pre 2 godine

Nemaš vreme da se u ogledalo pogledaš pola dana rintas a pola spavaš i tako u krug 3-5meseci. Jedan dan odmora mesečno i to je super? Za robove da. 8h je radno vreme i u to vreme imate pauzu za kafu 15min i pauzu za ručak 30min. 2 neradna dana u nedelji. Ovo je klasično eksploatisanje radne snage. Hvala Bogu pa sam sam svoj gazda! :)
(cia, 12. septembar 2021 17:51)

Prijatelju, ti ako ne radiš dva dana nedeljno i samo sedam sati dnevno radiš, nećeš još dugo biti gazda.

D

pre 2 godine

@ Miki

Radio sam u najboljim godinama kao konobar i šanker (van struke, na žalost), gde to ima da se zarade ove pare u Beogradu? Tačno, ima, ali takvih mesta je malo. Većina kafića radnicima isplaćuju dnevnice od 10 ili 15 evra, bez prijave. Pričajte te bajke nekom drugom, u Beogradu konstantno fale ugostitelji jer se puno radi, bez prijave, uz male plate. Ne živi se od bakšiša, jer to nije plata tj. ne možeš stalno računati na isti.

Donjko Glavati

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)

Ma oni tek dobijaju milione,samo ne vole pare i sunce pa konobarisu po hladnoj Nemackoj i kisovitoj Irskoj.

Koje su ovo price za malu decu...

Nikola

pre 2 godine

Ma da poslao ga kuci,a Srbin ostao raditi...pa leba ne imao jesti,nikad tamo
(Solun Tumba Gate4, 12. septembar 2021 17:49)

Niko te nije ni zvao niti ce..

Goran

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?
(e, 12. septembar 2021 21:31)

E pa vidiš, ovde se naklapaju i prepiru oko sitnica, oči da povade...A preko, eee pa tamo smo svi "NAŠI" i u poslu i u kafani i u kriminalu...to će svi koji su preko da ti potvrde :)

Miki

pre 2 godine

"Plata je bila 1400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan", napisao je.


Hm,za toliko rada si moga tu platu da zaradiš i kod nas i da slušaš na primer Đorđa Balaševića umesto Tomsona.
Ito ne samo u sezoni nego u bilo kom mesecu u godini.

ko mora mora

pre 2 godine

Raditi 12 časova dnevno na nogama i samo jedan dan slobodno u mesec dana. Plata i bakšiš solidno. Ali ko može to da izdrži? Može samo mlad, zdrav i samo na kraće vreme. Da to može da se izdrži radili bi domaći. Hej, odeš u neku zabit na neko ostrvo gde ni internet nemaš da radi normalno, tropski uslovi, radiš non stop, zabave nema, odmora nema, internet se ruši a ti se rušiš više od interneta kad legnes i hoćeš malo da pogledaš na fb i ostalo. I još cimeri pa nemaš mira ni privatnost ni po noći. To radi samo ko mora i samo sezonu dve. Ako je mladić radio 4 m. i zarađivao preko 2500 € mogao je kuci da donese 10.000 €. Nije to malo ali treba da se izdrži 4 meseca sa 4 slobodna dana i po 12 časova dnevno na nogama na tim temperaturama.

m

pre 2 godine

@A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)
Isto dobijaju meni je svaki cent dat konobarima trošak, sto manje njima više je meni kao vlasniku.
(Manager, 12. septembar 2021 19:23)

jak si mi ti "Manager" kada stedis na konobarima od kojih ti zavisi ceo posao. Srpska posla...

C i n i k

pre 2 godine

Izmisljena licnost iz SRB i potpuna laz, pogledah taj " intervju" cak ni imena ili nadimka nema, nema niceg blizeg srm navodnog rafa od "2 meseca" u "nekom baru u Bgd"?
U kom "baru" je taj radio u Bgd i kako se zove, valjda je to pocetak svakog intervjua?
Zatim gde to tamo "radio" i da li je imao dozvolu za to?
Uveren sam da je izmisljen intervju jer to njima uopste nije strano.

Pametnjaković

pre 2 godine

Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)


Kina gdp per capita: USD 10,261.68

E ovako

pre 2 godine

Ljudi postavljaju logicno pitanje ako se toliko zaradi zasto hrvati beze iz hr. Ne beze od posla vec od diskriminacije domaceg stanovnistva. Isto se desava kod nas sa radnom snagom iz azije. Srbija i hr su potpisale tkz. lisabonski sporazum kojim su se obavezale da ce da preuzmu migrante. Po tom sporazumu eu daje neke sitne pare politicarima a onda drzava domace poslodavce stimulisi da zaposljavaju strance. U nasem slucaju za stranca firma placa 70% manje obaveza, ne znam za hr ali verujem da je slicno. Ludilo

Tereza

pre 2 godine

Dakle vi neki iz hr ne glupirajte se, ima mnogo ljudi iz SRB a i iz hr koji vrlo dobro znaju kako stvari stoje u realnom zivotu...
(C i n i k, 12. septembar 2021 23:59)

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.

vss

pre 2 godine

Zar predsednik nije rekao da stranci dolaze kod nas da rade jer nam ekonomija cveta?
(maki, 12. septembar 2021 17:48). Koliki sontup moraš da budeš da ovako nešto napises. Naravno da u Srbiji ima mnogo stranaca koji rade, samo treba da izadjes iz tog cumeza odakle kucaš poruke. Prosetaj malo bilo kojim većim gradom i videćeš puno stranaca koji rade. Nije tako bilo do pre 5-6 godina. Puno Turaka, Kineza, Rusa, Indijaca, o ljudima iz okruženja da ne pričam. A normalno je i da naši ljudi odlaze da rade svuda po svetu, svako se bori za sebe. Pola Poljske je otišlo da radi u Irsku a 10 miliona Ukrajinaca došlo u Poljsku. Amerikanci rade svuda po svetu. Eno u Hrvatskoj na ta 2-3 meseca dodju da rade i Italijani, Slovenci... napisao covek. A oni imaju daleko veći standard od Hrvatske. To su SEZONCI. Nije to stalni posao. Sto im gazda ne da toliku platu u novembru ili januaru? I svi bre vi sto vam ovde ne odgovara - sto lepo ne odete? Verujte mi da će nama biti mnoooogo bolje, a za vas bas i ne znam.

Hrvoje koji ide ujutru da kupi mlijeko u RS

pre 2 godine

U Hrvatskoj su place toliko velike da nam Svicarci zavide.Masovno se Nijemci doseljavaju u Hrvatsku-nema posla kod njih pa dolaze kod nas.Broj stanovnika Hrvatske narasce do popisa na 7 milijuna.

Vladimir

pre 2 godine

Nije mi se dalo previse istrazivati...
Ali eurodiesel u SRB 163 dinara sto bi bilo 10,4 kune....u HR 10,34 kune....

Toliko o skupoci

Cena goriva apsolutno nije merodavna za bilo šta.

Jovan

pre 2 godine

Umesto da bude srećan što mu omogućili da zaradi lepe pare i spasi se sirotinje u kojoj živi on priča protiv svega. Treba da ga pozovu i sledeće godine da mu puštaju samo cecu i brenu i da mu se izvinjavaju za sve što čine za njega.

Cici

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?
(e, 12. septembar 2021 21:31) # Link komentara

@
Moje objašnjenje toga:
Konobari iz Srbije u Hrvatskoj pričaju tiho da ne privlače pažnju, ne žele da imaju problem jer ubijek se nađe neki kreten koji če da oteža, žele da dobiju bakšiš i sl...
Hrvati kao gosti u Srbiji isto ne žele probleme.
Većina ljudi je korektna ali ima pojedinaca koji prave probleme.
U inostranstvu su u istoj poziciji i tamo nema rizika od domacih “kretena” i pomažu si jer su normalni.
Uglavnom ljudi rade u svom interesu, klone se problema i žele da više zarade, da im bude bolje.

ski

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!

Munem ti blavora

pre 2 godine

Kod mene elektricari izadju 1300 1500 evrica,ali danas deca više vole da ih potezu za rukav,nego da sednu u sopstveni auto (6,7 somica) i prevozu se do i od posla....govorimo o Srbiji!

Manager

pre 2 godine

@A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)
Isto dobijaju meni je svaki cent dat konobarima trošak, sto manje njima više je meni kao vlasniku.

Krajišnik

pre 2 godine

miša@
Moj kum radi za CNC masinom u Sloveniji i sa prekovremenim uzima 2000€.
Ali u pravu si,tesko do neke plate u Sloveniji od 1500€ .Moraš ići za Austriju, Njemacku ako hoćeš 2000+€.

neutral fe

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

dao ti bog da saznas koliko su to smesne i teske pare u isti mah.

901

pre 2 godine

Iz sopstvenog iskustva... četvrta godina zaredom u Puli, gazdarica fenomenalna, plata 1100 eura, uslovi odlični, 2 kuvara takođe iz Srbije i ja u stanu od preko 100 kvadrata, rad po smenama - jedan dan 7 sati, drugi dan 11 sati, treći dan 6 sati, bakšiš prosečno 500 kn dnevno (oko 70 evra), nemam se na šta žaliti, radiš uglavnom sa normalnim ljudima (stranci 95%).
I želim dati savet svim ljudima iz Srbije koji žele doći u Istru da rade, da nikako ne idu kod Albanaca, jer vam neće ispuniti obećano, već da traže hrvatskog poslodavca
(Srbin na privremenom radu u Istri, 12. septembar 2021 20:32)


Pazi brte, aj sto si ispao totalno bzvz nego si ti uopste svestan sta pises ili si popio koju vise?
Mi ne pisemo "koji zele doci" ili "nemam se sta zaliti"...
U Istri radi i MK iz Novog Sada, on je tamo kupio prestizne hotele, dal imas pojma kolko on placa mesecno konobara iz hr?
700 evra!!!
A ti "zaradjujes" duplo vise i od konobara u IT i od konobara u DE i od konobara u prestiznom lancu hotela u svojini MK?
Pogledaj text u casopisu "Privrednik" intervju MK bice te sramota sta pises, covek kaze da hr nije izdala ni 1 radnu dozvolu za radnike iz SRB ni prosle ni ove godine a da je SRB izdala preko 3000 radnih dozvola za radnike iz hr, da je plata konobara niza od prosecne sto se nadomestava baksisem, ali i da ima dovoljno radnika iz same hr i BiH.
Nadrealno je cime se vi ljudi iz hr bavite i kolko ste zaglavljeni u mrznji i lazima, nadrealno je.

golubincanin

pre 2 godine

Ljudi to je samo Sezonski ,a rest godine.
ja znam koji tako rade pa u 9 misecu na Bodensee branje jabuka i sam kaze kada dodje proljeće nema ni za kosilicu da nalije benzina

bb

pre 2 godine

Hrvati, tj. mahom Slavonci nezadovljni platama za konobarisanje na Jadranu tokom sezone odlaze na zapad (Austrija, Nemačka ili Irska) uglavnom za trajno, dok na njihovo mesto dolaze naši ljudi + BiH.
Dakle, Hr je ušla u Eu da bi Nemci i ostali Evropljani lakše došli do mora, a ne da bi razvila industriju ili nešto slično u Hr i tako zadržala mlade, jer po tome kako seire komšije reklo bi se da su nova Amerika, dok u zemlji "najvećeg privrednog rasta" ljudi moraju odlaziti u komšiluk da bi zaradili/ dopunili finansije. Toliko o jačini i jednih, i drugih.
Jedina sreća u nesreći i povoljna stvar po nas je što će se ti ljudi vratiti i zarađeni novac trošiti ovde u Srb.

Mantis

pre 2 godine

Pusti ti njemu Boru Tanjiraču pa da vidimo koj će koga.
(Zoran, 12. septembar 2021 18:10)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
On mora samo paziti da ne pusti koju čašu na pod,
a ne da pušta glazbu. On je došao kao najamni radnik
i to mu je cijela zadaća, a ne glazba. Drugo je pitanje,
koliko ta osoba ima morala, poštenja, pa i čojstva u sebi,
pa nakon svega ide raditi u Hrvatsku. Bolje otići negdje,
u Afriku, nego se blamirati i otići raditi u Srbiju.
No mnogi Srbi ne dijele moje mišljenje, šute i rade po Hr ~
~ *ebe im se za ponos.

L7

pre 2 godine

Radio 12 sati dnevno uz jedan slobodan dan u mesecu? Nenormalno.
(Simon, 12. septembar 2021 17:20)


prije bi se reklo da je htio tako,svaki dan je brao baksisa 40€ i kak je radio tako se i hranio,pa je liku bilo ok....

sezonci

pre 2 godine

Sezonski radnici su uvek dobro plaćeni. Konobar sezonac u Hrvatskoj zaradi više od profesora u toj zemlji. Inače, sezonski berači malina u zapadnoj Srbiji tokom sezone zarade oko 10 000 dinara dnevno. Posao je možda teži nego konobarisanje u Hrvatskoj, ali sigurno manje ponižavajući.

valpovo city

pre 2 godine

Na stranu ovog sto je pustao Tompsona,idiota nikad nije manjakalo ovdje,ali nebi bio u kozi tog konobara..Omjer rada i plate nije human.Robija..

Expert

pre 2 godine

Predlazem da se obaveste nemacki konobari da krenu put hr da sljakaju jer platu i baksis ili sta god od 2900 e, konobar u D moze samo da sanja, tj moze i da zaradi ali za 2.5 meseca i to ako radi u centralnoj pivnici u Minhenu i noc i dan ...
Pocinjem da se brinem za hr komentatore, al iskreno...
Teska mentalna patologija...
(901, 13. septembar 2021 00:06)
A evo ja mislim kako nije problem u nama nego u vama, tj. konkretnoo u tebi. Jer ti očito nisi shvatio kako je tvoj zemljak srbijanac u HR radio SEZONSKI, a ne cijele godine. Dakle on 1. 10. ide doma, jel ti sad jasnije zašto NIjemci ne rade u HR kao konobari, ili da ti crtamo?

Koristi mozak

pre 2 godine

Podatak iz 2019...
U prvih 6 mjeseci smo Srbima izdali preko 50.000 radnih viza!
(Pametnjaković, 12. septembar 2021 17:09)
Iz rubrike nije se desilo...
---
"1800 E plata konobara u Hr ?" Gugl kaze:"Prosječna mjesečna plaća za konobara u Hrvatskoj je 4983 KN neto." "Glavni konobara ima 1000E"

filip

pre 2 godine

€1400 plata i €40 baksisa dnevno za 25 dana je jos €1000. plus smestaj, a klopao je u kuhinji. Bato, ti si mogao da ustedis sve sto si zaradio. Svaka cast. Tako se bije bitka od nule jednu sezonu od 6 meseci i onda imas barem €10,000 da pocnes sopstveni biznis kad se vratis. kazu posle siromastvo na balkanu. sve neradnici.
(to i vrapci znaju, 12. septembar 2021 17:19)

Који се то бизнис данас може започети са 10,000€?

bladerunner

pre 2 godine

Ako dodje do toga, radje bih na Aljasku u ribarnicu nego u Hrvatsku. Tezi je posao ali i puno bolja zarada pri tom si svoj covek i isto tretiran kao i svi drugi.

Eugen

pre 2 godine

"Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", dodao je.

Ovo "imao sam i ne tako solidne cimere" mogao je malo podrobnije opisati, koju vrstu sikaniranja, maltretiranja, vredjanja i ponizavanja je morao istrpeti da bi na sat zaradio 3.8 EUR. Ali, sta ocekivati od coveka koji nekakav smrdljivi cumez, koji je sa ko zna koliko njih jos delio naziva solidnim smestajem i kao nesto posebno istice da je hrana koju je dobijao bila jestiva.

Mustong

pre 2 godine

Ovo "imao sam i ne tako solidne cimere" mogao je malo podrobnije opisati, koju vrstu sikaniranja, maltretiranja, vredjanja i ponizavanja je morao istrpeti da bi na sat zaradio 3.8 EUR. Ali, sta ocekivati od coveka koji nekakav smrdljivi cumez, koji je sa ko zna koliko njih jos delio naziva solidnim smestajem i kao nesto posebno istice da je hrana koju je dobijao bila jestiva.
(Eugen, 12. septembar 2021 18:56)

Ja ne pusim i svaki cimer koji pusi meni nije ok.Ja nakon jela odmah operem suđe ne podnosim da prljavo stoji satima i sakuplja muhe ako cimer ne pere odmah meni to smeta,ako vodi duge tel razgovore uz groktanje i smeh,blutut zvucnik ako slusa a ja bi mir.I sl.

leptirica

pre 2 godine

sid, cinik, 901, mala skola makroekonomije

Sve isti lik. Radi istu grešku kod pisanja i misli da nitko ne kuži, stavlja namjerno malo hr, a ostale države piše velikim početnim. Uz to vidljivo je da se radi o Ciniku jer opet piše lažne podatke. Ajde Cinik uzmi nešto za želudac, dobit ćeš cir, ako ga već nemaš.

Projekcija za 2021. BDP Hr 65,22 usd, Sr 60,44 usd. Per capita Hr 14.936,10 usd, Sr 7.411,84 usd. Prosječna neto plaća za 1/21 u Hr 932Eur, Sr jun/21 554eur. Službeni rezultati.

Ante

pre 2 godine

C i n i k, 13. septembar 2021 09:37) # Link komentara
Preporučujem (0)Ne preporučujem

Slušaj prijatelju, ovdje govorimo o sezonskom poslu konobara. Ako želiš se uvjeriti, dođi, pronači ću ti posao u roku odmah, za sljedeću sezonu, ovu cifru koja je u naslovu. Nazovem prijatelja, ako ne treba on, 99% mu treba netko od kolega.
Mladi, večinom iz unutrašnjosti, idu u njemačku jer pronađu dobro plačen posao CIJELE GODINE. Ali više zbog veče mogučnosti da napreduju u životu. Što je tebi čudno da plače konobara u sezoni, na obali, u Hrvatskoj mogu biti veče nego u Njemačkoj? To ti je čudno?
Vidi se da nisi odavna bio turistički u Hrvatskoj.
Samo znaš, konobar ima malo širine za napredovanje. A godina je duga, nije samo sezona za život. Dok drugi uživaju i kupaju se, onaj ko radi treba da je i plačen.

C i n i k

pre 2 godine

Ne znam di je taj radio, ali u restoranu di radim plaća je 1200e za konobara a la carte plus baksis od cca 2000-2500 e. Placa je na bazi 40 sati tjedno, prekovremeno se placa posebno, sve preko racuna i jedan dan u tjednu obvezno slobodan. I da, imam kolege i iz srbije, što konobari, što kuhari.
(Madjo43, 12. septembar 2021 21:04)


Dakle konobar u hr mesecno zaradi s baksisem preko 3000 e?!
Po toj logici kod vas bi trebalo da dodju ne samo vasi radnici koji ovde po D rade daleko za ispod 2000 e mesecno nego i portugalci i italijani, a o ostalima tipa poljaci lli bugari i madjari da ne pisem..?
Si ti proverio telesnu temperaturu ovih dana?

Al neki masno lazu

pre 2 godine

Ministarstvo unutarnjih poslova od početka godine do 16. lipnja izdalo je 31.157 dozvola za boravak i rad državljana iz trećih zemalja, 13 posto više nego lani u istom razdoblju, ali i petinu manje nego preklani. Samo za djelatnost turizma i ugostiteljstva ove je godine izdana 4.191 dozvola.

dule

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.

Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..

Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos

Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se

bendror

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32)

Zarađuje toliko radeći na nogama 10 sati dnevno 29 dana u mesecu tokom leta. Meni ne zvuči baš kao san.

Sid

pre 2 godine

Ajmo vidjeti sto kaze internet o cijenema u HR i SRB:
suncokretovo ulje zvijezda koje ja koristim u HR kosta 11,99 KN....u srbiji se ulje nadje u rasponu cijena od 170 do 239 dinara (10,58 do 15,25 kuna)

secer: HR-5.99 Kn; SRB-4,21 Kn najeftiniji
maslac 250g: HR-19,99 KN (Dukat); SRB-12.76 Kn najeftini
1l mlijeka: HR-6.99 (Zbregov); SRB-7.59 Kn

Dakle, o cemu mi tu pricamo?
Razlike u cijenu si takve da ne mogu kompenzirati razlike u prosijecnim placama nikako.

ajmo, dosta samozavaravanja.
(Beduin, 12. septembar 2021 20:51


Koji to internet ti citas?
U Maxiju je mleko 1L 72 dinara a u Lidlu 64 din.
Suncokret ulje je 149 dinara.
Maslaca u SRB imas u Lidlu i Amanu i za 130 din i za 300 din.
Secer je u Maxiju 59 din za kilo.
Ne znam koliko je to u vasoj valuti ali znam pouzdano da je dosta jeftinije nego u hr, i pogledaj na vestima bas na ovom sajtu, da ste skoro zabranili ljudima iz hr da kupuju u Sidu i okolini, a inace je vikendom na prelazu situacija bila takva da su dolazili autobusima, kupovali su sve, od lekova preko hrane do bele tehnike.
Sada iz hr odlaze u BiH u nabavku, bar tako kazu ovi vasi iz hr..
Nema nikakve sanse da su cene u hr samo malo vise nego u SRB, cene u hr su vise za najmanje 30% nego u SRB i za prosecnu platu u SRB mozes da kupis vise roba i usluga nego za prosecnu platu u hr!

PlayBoy

pre 2 godine

a baksisem oko 3000e mj i stan i hrana gdje ima to konobar u Srbiji?a nacionalista dobio otkaz a Srbin ostao,nadam se da cete objaviti vise jedan komentar.
(Dino, 12. septembar 2021 17:13)

Sve je to lepo,ali ljudi dolaze da rade jedino poslove vezane za turizam i ugostiteljstvo,sto ne znaci da ste vi neka ekonomska sila vec da vam stranci donose dosta love kroz turizam,zato i jesu takve plate,posto Srbija nema more ni razvijen turizam zato konobari ovde i nemaju takve plate.

axon

pre 2 godine

Ma baksis dnevno 6000-7000 evra, sto si skroman. To kao moj brat iz familije sto otisao u Bg i radi u nekom jakom kaficu. Kaze ima mesecno oko 2000 evra primanje sveukupno a od kuce mu salju hranu na svake dve nedelje.
(Neko ko zna, 12. septembar 2021 19:20)

Pa i ja bih sira kajmaka i pršute sa sela bez obzira na platu. A svaki konobar u prosečnom beogradskom kafiću ili restoranu ima bar 30 eur dnevno bakšiša. Jedino se nadam da bitange nisu navukle brata na beli prah

GogoljskiRUS

pre 2 godine

“Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!“

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?

veliki

pre 2 godine

Odlicno nam ide, sever Srbije odlazi da radi u Hrvatskoj, jug u Bugarskoj, ma milina.
(razum, 12. septembar 2021 17:05) Maliciozni čoveče, mi nemamo more, samim tim ni mogućnost ovakvog sezonskog posla. Dečko je klinac, sezonac, nije otišao da se tamo stalno zaposli već da odradi 3 meseca i uzme kintu. Možeš i ovde da zaradiš 2000 evra bez problema ako znas da proframiras i još si početnik. A ako znas da lepiš pločice - možeš i 3000 ako te ne mrzi da radiš. Vidim da hvalis to sto je dečko u EU imao radno vreme 11-12 sati i CEO JEDAN DAN ODMORA MESEČNO! To je naravno protivno svim evropskim regulativama i hrvatskim zakonima. Ali važno da se pljune svoja zemlja. I ovde ko radi 11-12 sati 29 dana mesečno može da zaradi te pare u privatnom sektoru. Bakšiš i u Bg restoranima i naročito splavovima su ogromni. Ali najzanimljivije je da po državi pljuju oni koji rade za sendviče - to je poseban paradoks. Inače, niko sa juga ne ide u Bugarsku osim Bugara.

Miodrag Miki Petrovic

pre 2 godine

Nije losa plata 1400e ,plus baksis zavisi od dana moze da napravi 1500do 3000e ,e sad ja sam u bg pravio na dobrim mestima 2000-2500e baksis i plata 400e ali to je retkost da te usere dobro mesto u Beogradu!
Isto tako na moru ima losih i dobrih mesta..
U crnoj gori zavisi od mesta iste i bolje pare se prave eto#

Tik Tok

pre 2 godine

znam lika zivi na granici sa madjarskom, prelazi svaki dan radi tamo, 1km putuje. plata mu 3x veca nego isto radno mesto pored kuce. to vam je srbija, 3x bolji zivotni srandard na 100m od nase granice
(raks, 12. septembar 2021 17:15)
glupi komentar, ako tako misliš onda dođi vamo radi u americi a živi preko Rio Grande rijeke u Miksiku i pravićeš 15x više ,

Mare

pre 2 godine

Pa oni za razliku od nas mogu da rade u bilo kojoj državi EU, za razliku od nas koji ćemo mini šengenom raditi u Albaniji i Makedoniji.
(Aleks, 12. septembar 2021 18:59)

Da, a idemo u mini šengen zato što eu plače za nama inače, mole nas da uđemo. A mi bas biramo mini šengen... Bože kakvih mozgova ovde ima.

GogoljskiRUS

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!


Znamo da je Hrvatska vec prestigla Sloveniju posto je u Hrvatskoj vec bolje no Francuskoj i Austriji.
Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$

Da rezimirano. Slovenija je daleko ispred Hrvatske, po standardu, po kvaliteti zivota, po plata po svemu. Ozbiljno se malo smirite, susjedi.
Austrija je puna hrvatskih radnika, o Dojclandu tek da ne pricamo. Fino da ste odusevljeni svojom drzavom, ali malo realnosti ipak.

acca

pre 2 godine

Da li je neko skapirao da je covek radio 360 sati mesecno, pre nego je doneo misljenje o tome koliko je zaradio!!!???

To je izrabljivanje, toliko je mogao da zaradi u Srbiji, satnica 3.8 evra!!!

C i n i k

pre 2 godine

dok u zemlji "najvećeg privrednog rasta" ljudi moraju odlaziti u komšiluk da bi zaradili/ dopunili finansije. Toliko o jačini i jednih, i drugih.
Jedina sreća u nesreći i povoljna stvar po nas je što će se ti ljudi vratiti i zarađeni novac trošiti ovde u Srb.
(bb, 12. septembar 2021 21:03)


Prema Evrostatu dakle a ne prema tvom utisku SRB po opstem rastu Gdp trenutno deli 1.mesto sa LIT, sad placi jbg ali je tako, i to pise Bruselss a ne Bgd!
Drugo, ovaj text sa reditta je izmisljen i napisan sa losim namerama, taj "konobar" iz SRB ne postoji.
Trece, nijedna radna dozvola za radnike iz SRB u 2021 nije izdata u hr, a za radnike iz hr je SRB vec izdala 3000 radnih dozvola.
Plata od 1400 e za konobara koja se pominje na redittu je izmisljena u celosti, u D hr radnici dolaze da rade u masovnim brojevima za plate ispod 2000 evra!
Da je istina to sto je neki ostrasceni hr napisao na redittu, pa u hr bi radili italijani i slovenci, jer u IT konobar ne moze preko 800 e da zaradi ni u ludilu, tako da sve ok samo treba shvatiti da hr podvaljuju ali i lazu sami sebe.

Sid

pre 2 godine

Da rezimirano. Slovenija je daleko ispred Hrvatske, po standardu, po kvaliteti zivota, po plata po svemu. Ozbiljno se malo smirite, susjedi.
Austrija je puna hrvatskih radnika, o Dojclandu tek da ne pricamo. Fino da ste odusevljeni svojom drzavom, ali malo realnosti ipak.
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)


U D masovno dolaze iz hr i rade za prosecno manje od 2000 e najcesce 1500/1600 e.
Muka i jad. Ko zna kakav je zivot u D onda kapira kolko je to malo pa cak i ako zena nesto radi za slicnu platu..
Sad citam hr pisu ovde kako su maltene Monte Carlo i da su svi milioneri, neverovatno je.
Ne znam sta se tim ljudima iz hr desava u glavama ali ocigledno da imaju neki tezak mentalni problem ili uopste ne znaju kakav je pravi zivot u hr?
Tek sve ok, ako oni misle da ce nekog uvrediti time sto pisu kako im konobari zaradjuju po 1500 evra mesecno onda je problem sa onim ko poveruje u takvu bolesnu pricu, dovoljno je samo da napisem da u IT konobar max moze da izadje na 800 e mesecno...sad vi sagledajte koliko su oboleli po hr kad pisu ovakve budalastine i lazi..

Вања Петровић

pre 2 godine

Нажалост нема свијести у нашем народу да је сваки камен у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, Барањи подједнако српски колико и хрватски и да Срби тамо никако не би смјели да се осјећају као некакви странци. Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.
(ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)

Као што ви немате ништа са Србијанцима, тако и ми Срби из Србије немамо ништа заједничко са вама. Заједничко могу да имају нешто са Крајином, Кордуном, Банијом они који су родом одатле. Мени као рођеној Српкињи из Шумадије од родитеља, деда и прадедова из Србије, све те горе набројане области никако нису блиске јер нити знам кога одатле, нити су ми географски близе, а и увек су биле на подручју Хрватске, сад у оквиру СФРЈ или ти самосталне, али биле су на туђем терену. Немате права да кажете генерално да ми Срби из Србије (не могу да кажем Србијанци јер одувек смо били Срби)немамо свест или националну свест. То је генерализовање, а ми нисмо ништа криви за ту вашу горчину и пелин која срља из вашег поста.

Kladovo

pre 2 godine

Kakvo dosadno naklapanje i generalizovanje na osnovu ličnih, znači ograničenih, iskustava.
Generalizacija ličnog iskustva je samo za pisca.

Zika

pre 2 godine

Ja sam kao konobar 90 ih zaradjivao sigurno 100 maraka a nekad I vise za noc radeci u jednoj beogradskoj diskoteci,jeste zeznuta ekipa dolazila ali su dobar baksis ostavljali..auu kolko je to bilo love onda ,nikad vise nisam imao a zivim na zapadu preko 20 godina

fghgouz

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)

Nemam šta da zamišljam. Prosečna neto plata prosvetnog radnika u Hrvatskoj je oko 6000 kuna ili oko 800 evra. Cene su znatno veće nego u Srbiji, pa je realna vrednost plata u Hrvatskoj nešto malo veća (ne značajno) nego u Srbiji ili čak jednaka kao u Srbiji.

GogljskiRUS

pre 2 godine

Jel vi mene zezate?
12 sati se ubijas od posla jedan dan slobodno u mjesecu i vi meni objasnjavate kako je to dobro placano? 1400 eura? Pa malo ako zbrojis sve skupa ni nije toliko dobro. Susjedi jedva docekali ovu vijest koliko vidim.

Neko ko zna

pre 2 godine

Axon

Ma nije iz sela, veci grad je u pitanju nego otisao tamo iz nekog svog razloga. Dobar je momak, nikakvih problema, ali jednostavno je sve skupo pa gleda da ustedi sto vise bar na hranu.

Miki

E pa onda pogresno mislis. Nisam ljubomoran ali ne vidim problem u tome da ako mi neko kaze koliko zaradjuje neka kaze bar tacno a ne da uvecava cifre. Budimo realni, nije sramota. Svi se trudimo koliko mozemo.

GogoljsliRUs

pre 2 godine

“Pa istina je, i u Beču a i u Parizu rade samo za bakšiš, osnovna plata im je mizerija, zanemarivo!”

Ma tako je susjedu. Stoga jako me cudi da puno hrvatskih sezonaca radije odabere Austriju za rad umjesto da zaradjuju 3000€ mjesecno. Bas cudno Tirol pun Hrvata. I ti meni nesto pokusavas objasniti.

Miki

pre 2 godine

(Neko ko zna, 12. septembar 2021 19:20)

Decko ne znam sta da ti kazem, al mislim da u bgu nema konobara koji radi u nekom normalnom kaficu/restoranu za ispod 70 hiljada. Nesto je na ruke, nesto na baksis, al nakrpi se. Ne znam sto si ljubomoran, mozes slobodno u konobare.

Ivan

pre 2 godine

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 18:48

Taman tako, potpuno nerealni komentari. Nasi koji idu u Austriju, Svajcarsku, Nemacku itd idu za stalno i nikad se ne vrate, jedino na odmor, a ovo su Hrvatskoj su samo sezonski radnici, uostalom dosta ode u CG, Grčku, pa i Albaniju da konobarise tokom sezone. Prosto u nekih 2-3 meseca je potrebna ogromna radna snaga zbog sezone, ali to nije uporedivo sa migracijama u zapadne zemlje.

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Da je intervju izmišljen bio bi svakako više "lakiran" u korist Hrvatske. Ako se pročita originalni, mnogo duži intervju, uočavaju se još neke negativnosti, koje je dečko iskusio. Nego tvoj je osnovni problem što ne možeš zamisliti da ijedan Srbin odrađuje sezonu u Hrvatskoj. E tu ti ni bog otac ne može pomoći!
(sezonac, 12. septembar 2021 21:16)


Citav "intervju" je prenesen, dakle bez delova koji bi bili izbaceni, ali je citav "intervju" izmisljen, el ti znas kako se pise na reditu?!
Ja mogu da predlozim da se taj "konobar" iz SRB javi svima, neka sakrije lice, ali neka se pojavi da ga svi vidimo, se slazes, da li se svi slazu da se pokrene akcija, ajde da isteramo na cistac izmisljotine iz hr!
Pisete nenormalne gluposti, ni 1 radna dozvola za srpske radnike ove godine nije izdata u hr, nijedna, a SRB je za 2021 izdala vec preko 3000 dozvola za radnike iz hr u SRB.
Sem toga ako bi vest bila tacna, a nije, sto onda ne bi neki Italijan dosao da sljaka ko konobar kod vas za 1400 e?
Plata konobara u odlicnom restoranu na severu IT( dakle ne na jugu) ne prelazi 800 evra!
Sto za te pare ne dodje neko iz hr da sljaka, ili iz Bosne i SLO, misis da je zarada konobara u SLO velika i da ne bi slovenac sljakao za 1400 evra?
Budalastina.

SRB über alles

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)


Xaxaxaaa
El si ga ti pitao odakle je ili ti se sam "poverio"?
Mozda te provalio neki tvoj hr kakav si, pa te zajebavao?
El moze i info koji je to caffe?
Konobar u Bgd ima cca 1000 do 1200 e sa baksisem pogotovo ako radi noc.
Vrv u Zg placaju 2000 e?
Dakle za 1/3 vise nego i u D ?
Tvoji sunarodnici dolaze masovno u D da rade za ispod 2000 e mesecno, najcesce za 1500,1600 e, zar nije bolje da rade po hr koja tako "obilato" placa konobare?
Shvatas kolko ispadas glup?
Plata konobara u IT na severu je max 800 evra bez baksisa i to se smatra veoma pristojnom platom ako uspes da pronadjes takav posao, posto na jugu IT konobari rade za 400,500 evra!
Na kraju, zvanicna statistika u hr pise da najmanje plate u hr imaju upravo u ugostiteljstvu?
Po tvom pisanju i slicnih tebi iz hr, pa vi tamo imate mnogo veca primanja nego nemci, italijani, AU?
Sta vam se desava u glavama ne znam naslucujem samo da imate velikih problema, i da niste potpuno normalni vidi se po tome sta pisete...
Nedavno sam citao neki tvoj mucenik iz hr pise da ste sad na "mediteranu" i da se granicite sa AU...?!
Pazi na "mediteranu" jbt,neverovatno, a da bi dosao do Sredozemnog mora treba da prodjes i Otranski zaliv i pride Jonsko more?
A sta pisati o tome da pisete kako se granicite sa AU?!
Nadrealno je kakvo vam je stanje u glavama, prosto ne znam dal da vas zalim ili da se smejem tj, podsmevam?

Ivan

pre 2 godine

Kod mene elektricari izadju 1300 1500 evrica,ali danas deca više vole da ih potezu za rukav,nego da sednu u sopstveni auto (6,7 somica) i prevozu se do i od posla....govorimo o Srbiji!
(Munem ti blavora, 12. septembar 2021 19:06)
Ziva istina. U Beogradu na gradilistu mozes svaki mesec zaraditi preko 1000€ ako poznajes bilo kakav zanat, ako si vredan mozez i mnogo vise, a zanat se nauči za 7-8 meseci do godinu dana, ako zelis da ga naučiš. Pritom radis 12 meseci u godini, a ne samo 2-3 tokom sezone, ali kod nas ljudi vise vole da kukaju i da rade neke proste poslove na traci gde nemas nikakvu odgovornost za 300€.

Mate

pre 2 godine

Sve ok, radio sam nedavno taj posao, i to je otprilike normalna plača, ako je plačen smještaj i hrana.

Ono što mi nije jasno, da je tako mala manča? (bakšiš)?
Nema šanse, u malo boljem restoranu, ispod 100-150 eura... I to ako se manča dijeli sa svima, inače je veča.
Pa u Zadru je poznato da konobari i ne vide plaču cijelu sezonu, niti je itko diže ni troši, živi se od bakšiša, a plače se slažu jedna na drugu. Na dobrim pozicijama, bakšiš debelo prelazi samu plaču u cifri.

Tereza

pre 2 godine

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.
(Tereza, 13. septembar 2021 02:12)


Ja se vama podsmevam, zapravo nsm ni siguran dal da vas zalim ili da vam se smejem ali da ste otisli u out to stoji, pa ovde pisete takve fantamazgorije da je to postala izgleda mala radionica (ambulanta) psiho slucaja iz hr?
Sta kazete, 2900 zaradjuje konobar u hr?!
Ok, sad mozes da se smejes...
(C i n i k, 13. septembar 2021 09:14)

Fantamazgorije kažeš? Misliš....fantazmagorije😄😄😄?
Pa kako ti se ne bi smijala😄.

BorG

pre 2 godine

Ja bih te tamo ostavio da radiš dok ne crkneš. Ako ti odgovara da rintaš gore nego rob - znači dobro ti je .
Nećeš ti daleko stići sa takvim radnim vremenom.

13

pre 2 godine

Primećujem da je C i n i k bolje obavešten o Gugla, Instagrama i Interneta uopšte. Pitam se da li dotični uopšte spava. Nesanica je opasna.

Марлоне

pre 2 godine

@ (ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)То о чему говориш су искључиво Београђани, покондирене тикве и одрођени од српског народног идентитета.

opa bato!

pre 2 godine

da li mozda pučanstvo znade koliko sati dnevno radi Bil Gejts. Bivši šef mikrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svetu.
Ako on može da radi 10 sati dnevno ne vidim razloga da bilo ko drugi ne radi barem 8 sati dnevno. Jeli tako ili nije.

Tik Tok

pre 2 godine

11 sati x 30 dana, 1400 E zarade, ispada da si rinto za,4.2 E/sat, blago tebi sinko moj ako smatraš da je to dobra zarada , plus spavaš sa drugim i imaš ljudi koji te zaj...ju što si srbin, našto si ti spao sinko moj.

C i n i k

pre 2 godine

Moje objašnjenje toga:
Konobari iz Srbije u Hrvatskoj pričaju tiho da ne privlače pažnju, ne žele da imaju problem jer ubijek se nađe neki kreten koji če da oteža, žele da dobiju bakšiš i sl...
Hrvati kao gosti u Srbiji isto ne žele probleme.
Većina ljudi je korektna ali ima pojedinaca koji prave probleme.
U inostranstvu su u istoj poziciji i tamo nema rizika od domacih “kretena” i pomažu si jer su normalni.
Uglavnom ljudi rade u svom interesu, klone se problema i žele da više zarade, da im bude bolje.
(Cici, 12. septembar 2021 21:56)


"Konobari" iz SRB ne postoje u hr, cela je prica na tom sajtu redit izmisljena i pisana vrv od strane sovinista iz hr a mozda i iz Aus, upravo se radi na tome da se otkrije pisac te SF price.
Dakle prica je izmisljena i nadrealna, izmedju ostalog i zato jer za SRB radnike u hr ove godine nije izdata ni 1 radna dozvola!!!
A SRb je za radnike iz hr izdala preko 3000 radnih dozvola za 2021!

EU citizen

pre 2 godine

@mala škola makroekonomije
Majstore, nemaš ti veze ni s makro ni s mirko, a kamoli s ekonomijom! Ni kada se BDP učio u školi nisi bio prisutan. Ti plaće nazivaš per capita! :-)

Bivsikonobar

pre 2 godine

Plata plus bakšiš na kraju meseca momak zaradi oko 2 500 e.
Ok...radi se 10-12 sati ali plaćen smeštaj I hrana.
Jedan dan nedeljno slobodno taj dan se kvalitetno može provesti na plaži a stigne se i tokom radnih dana okupati u moru barem na sat vremena.

Po meni je to super.
(3210, 12. septembar 2021 17:29

Vidi se da nisi nikad radio u zivotu 12 sati a pogotovo bez slobodnih dana. Ja sam radio kao konobar sezonu od 3 meseca u inostranstvu i to sam imao 4 dana slobodna u mesecu a ne jedan. Recicu ti ovo, probaj jednom pa mi javi kako se osecas posle smene od 12 sati. Kada udjes u deseti sat na nogama javi mi molim te da li te kicma zateze i koliko ti natekle noge kad dodjes kuci. Druze taj tempo zna samo ko je probao i to je jedan pakao ne samo fizicki vec i mentalno biti prisutan 12 sati (nema da zaboravljas ili se okreces, vec svaki pokret gledas da usaglasis radi sebe da se ne vracas) nije za svakoga. Tu glupost sto si rekao da stignes da se okupas u more posle smene od 12 sati necu mnogo da komentarisem samo cu ti reci da su to smene restoranske koje idu od 12 u podne do 12 nocu i radis rucak i veceru, nekad ostanes i do pola jedan ako je bila guzva. Ne znam o kom kupanju pricas?

Cici2

pre 2 godine

@Donjko Glavati, @Manager

Glava zavist je smrtni grijeh a činjenice se lako provjere ako mi ne vjeruješ..

Menageru sve i da je tako, ti si izuzetak, jer je poznato da se Nepalcima, Indijcima pa i Srbima kao i svim ostalim strancima daju manje plaće za isti rad nego domaćima..

Ovo obojica da znate: domaćima je 1400€ na papiru a u stvarnosti 3 puta toliko, nekima i više, pa je onda i ekonomski zaposlit što više stranca koji ne znaju umnožit plaću na papiru kao naši.. ;-)

Cinik

pre 2 godine

Prema podacima Ministarstva, u razdoblju od 1. siječnja do 6. kolovoza 2021. godine izdano je ukupno 46.870 dozvola za boravak i rad, a najviše dozvola za boravak i rad izdano je u tom period za državljane Bosne i Hercegovine (18.220), Srbije (8.849) i Kosova (4.510)

jojo

pre 2 godine

hahahaha, kakav trip, ladno se Hrvati stvarno us*ali da ih Srbija pretiče, pa makar i u ukupnom GDPu što je neminovno da se desi svakako. Kakve nebuloze pišu , da li je ovo realno. Pazi ove sa cenama. Pa idem svaki čas u ZG ili mi dolaze prijatelji ovamo, i ništa, ali ništa nije ni jednako kao u BGu, od 10 do 40 posto je skuplje. Svakako da je viši standard tamo, nije sporno, ali sve su to sitnice u odnosu na ozbiljne zemlje. Dobar deo Hrvatske je sirotinja : Slavonija, Kordun, Baranja, Lika, dalmatinsko zaleđe...

Bolestina po hr

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!
(Miša, 12. septembar 2021 19:17)


Text iz reditta je izmisljen a plate kelnera po hr nisu ni blizu 1400 e, plate su oko max 700 e + baksis.
A to su plate otprilike i u SRB.
E sad sto ima ljudi koji se loze na mastarije ljudi iz hr, to je vise problem vas koji verujete u te bajke.

C i n i k

pre 2 godine

Bio sam u Avgustu na Krku, tačnije u Baškoj, i sreo sam u mnogim Restoranima naše Konobare i Kuvare iz Srbije... Koji rade privremeno...nikakav problem nemaju niti su imali...
(Matijas, 12. septembar 2021 22:59)


Aj sad pojasni, kako si mogao da sretnes kuvara?
Kuvar, i to " iz SRB ", seta po terasi ili sta?

901

pre 2 godine

50E bakšiša x 30 dana 1500E+1400E=2900E
(Jovo, 12. septembar 2021 20:16)



Predlazem da se obaveste nemacki konobari da krenu put hr da sljakaju jer platu i baksis ili sta god od 2900 e, konobar u D moze samo da sanja, tj moze i da zaradi ali za 2.5 meseca i to ako radi u centralnoj pivnici u Minhenu i noc i dan ...
Pocinjem da se brinem za hr komentatore, al iskreno...
Teska mentalna patologija...

Dalibor

pre 2 godine

@vss, 12. septembar 2021 18:34

To je nama naša borba dala da kvazi vss nema pojma što se oko njega događa.
U međuvremenu smo dogurali do toga da Kinezi, Turci, Azeri i drugi indijanci sve grade svojim firmama i svojim radnicima jer misle da nismo sposobni za ništa, realno i nismo, da jesmo sami bi gradili.
To si ti stranci, ej nama Kinezi rade u železari od kada su to Kinezi kupili, ni za to nas ne smatraju sposobnim, a od nas učili nekada kako se radi.
Omladina se ubija za posao kod Hrvata, a ovde se promoviše zlatno doba.

Ivan

pre 2 godine

U Hrvatskoj su prosečne plate oko 900€,a ovi komentatori kazu da svi rade za 1500-2000€ minimum, u Srbiji je prosecna plata 560€, a kazu kako bukvalno svi radimo za 200€ (btw to nije ni minimalac) Daj ljudi stanite malo sa pisanjem gloposti. Jeste u Hrvatskoj malo bolje nego u Srbiji, ali ni priblizno koliko vi kazete.

C i n i k

pre 2 godine

To nije tema. Slovenija je prestigla Portugal i Grcku odavno od gdp per capita. Jos malo pa ce ae izjednaciti sa Spanijom.
Slovenija je po parmetrima daleko iznad Hrvatske. Pogledaj HDI, zdravstena usluga, ekologija, svugde je iznad Hrvatske. Ne postoji nijedan parametar gdje ste u prednosti vec ste daleko daleko iza. Sve ono kraj granice sa Bosnom je tezka pustinja. Tako nesto u Sloveniji ne mozes da vidis, a uostalom Slovenci ne napustaju masovno Sloveniju kao sto to cine Hrvati. Tako da molim vas previse ste neopravdano odusevljeni sa vasom drzavom.
Ako je bolje nego kod nas to ne znaci nista.
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 23:46


Sve ok ali prijatelju, tacno je da je SLO daleko odmakla i jesu za hr nedostizni, ali opsti GDP je posebna kayegorija na nivou drzave, a per capita je dohodak po stanovniku, tako da je lakse da SLO raspodeli 50 milijardi evra na 1 milion ljudi nego recimo GR na 11 miliona ili SRB 53 milijardi na 7 miliona..
Nemacka ima mnogo veci opsti GDP od AU ali u AU su vece plate,jer AU raspodeljuje svoj opsti GDP na mnogo manje korisnika.
U SRB je danas veci opsti GDP i od hr i od SLO ali SRB mora da raspodeli novac na duplo vise korisnika budzeta.
Ja licno postujem to sto radi i kako radi SLO, lepo su i skockali zemlju, i cesto odem tamo na neki vikend da budem iskren, ali nisi u pravu za per capita SLO/ GR.
U GR je prosek plata 1300 e a minimalna zarada 700 evra, u SLO nije toliko tako da sto se tice uporedjenja GR/SLO, nisi u pravu, a za PORT me mrzi da guglam..

Stručnjak

pre 2 godine

Draga Lorena, kako da niko iz Lijepe Nase ne zeli taj posao?
Zvuci kao odlicna plata i jos smjestaj i klopa.
6 dana po 8 ili 9 sati dnevno.
(DR, 13. septembar 2021 13:03)
Zaista, Hrvata konobara, školovanoga više ne možete naći. Vrhunske ugostiteljske srednje škole, poput opatijske, upisuju po nekoliko đaka u godini. Težak je posao, a ovo iz članka je SEZONSKI, nema govora o toliko zaradi nakon 1. 10. Čak na obali nema uopće posla za mnoge, dok je ljeti daj što daš od konobara, čistačica....

C i n i k

pre 2 godine

Ne ttrba ni osuđivati čovjeka, možda je u pitanju neka trauma obiteljska ili slično, ali jedno je sigurno, nije mu lako.
Naravno, ništa manje ni ovim "mojima", koji na ovo gledaju kao na neku "pobjedu". Kraj toliko problema u Hrvatskoj, gdje nam toliko mladih odlaze, oni su sretni jer Srbi dolaze.
Mislim, veseli me ta ironija sudbine, jer bih ja radije Hrvatskog radnika (super plačenog), i Srpskog turista(bogatog).
I da to bude pravilo, a ne izuzetak, a ne natjecanje ko je manja sirotinja.
(Ante, 13. septembar 2021 02:55)


Druze, pa vi i pisete da imate odlicno placene konobare, cak 2900 e mesecno?
I nema potrebe da glumis ovde "dobrog hr" poenta je da se radi o placenim botovima iz hr, dal misle da je neko blesav ili su toliko egzaltirani nznm i ne zanima me jer me ni hr savrseno ne zanima, samo odgovaram na lude komentare botova iz hr, ali sledeci x kad krenete u PR akciju budite bar iole svesni da su u lazi kratke noge...
Da ovde neko dodje i pise SF ja ne razumem, pri cemu je plata konobara u hr u sezoni 700 e max, i to je podatak od vasih ljudi u D koji dolaze masovno da rade teske poslove za manje od 2000 e a njima u ovom slucaju vise verujem..

xyz

pre 2 godine

Da. Moguće su ovakve plaće konobara po sezoni, ali ako je ovaj dečko toliko plaćen. onda radi u objektu sa velikim prometom, a to znači da radi ko pas i da je ovo što je zaradio u biti malo. Vratiti će se doma punog novčanika, ali sam siguran da će do Nove Godine odmarati da dođe k sebi.
Neka normalna plaća konobara je 900-1110 € + bakšiš, ali u objektima koji rade punom parom je ipak veća.

C i n i k

pre 2 godine

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.
(Tereza, 13. septembar 2021 02:12)


Ja se vama podsmevam, zapravo nsm ni siguran dal da vas zalim ili da vam se smejem ali da ste otisli u out to stoji, pa ovde pisete takve fantamazgorije da je to postala izgleda mala radionica (ambulanta) psiho slucaja iz hr?
Sta kazete, 2900 zaradjuje konobar u hr?!
Ok, sad mozes da se smejes...

Srbin na privremenom radu u Istri

pre 2 godine

Nadrealno je cime se vi ljudi iz hr bavite i kolko ste zaglavljeni u mrznji i lazima, nadrealno je.
(901, 12. septembar 2021 23:37)

Pošto vidim da si jedan običan bezmogaš, preporučio bih ti da naučiš italijanski, nemački i engleski,probaš da normalno komuniciraš sa ljudima (ali pretpostavljam da ti je to strano), naučiš da dekantiraš vina, filiraš ribu, budeš nasmejan čak i kad ti nije dan, spakuješ kofere, odradiš sezonu na moru i uveriš se koliko si jadan sa svojim komentarima. Pozdrav

C i n i k

pre 2 godine

Nadrealno je koliko komentara jedan te isti lik ostavlja ovdje.
(Nadrealno, 13. septembar 2021 00:13)


A bas vas boli,a?
Aj sto vam je omiljeno jelo sarma, al brte 2900 e placate konobara?
Pa el vi uopste citate sta pisete, postalo je to sa vama tipicna psiho radionica izgubljenih slucajeva ( botova) iz hr...
Cuj 2900 e plata konobara....?!
"GDP ovo, ono", "mi smo extra mi smo loodilo" a u D nmozes da prodjes ulicom od hr imigranata koji rade teske poslove za 1500 mesecno, valjda im niko nije rekao da mogu da budu bogati u hr ili sta?
Dal ste pod hipnozom ili ste placeni da botujete jos nznm ali da imate teskih problema pa to ke ocigledno..

DR

pre 2 godine

Draga Lorena, kako da niko iz Lijepe Nase ne zeli taj posao?
Zvuci kao odlicna plata i jos smjestaj i klopa.
6 dana po 8 ili 9 sati dnevno.

ЗораН

pre 2 godine

Нажалост нема свијести у нашем народу да је сваки камен у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, Барањи подједнако српски колико и хрватски и да Срби тамо никако не би смјели да се осјећају као некакви странци. Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.

mala skola makroekonomije

pre 2 godine

Ne znam da li su ljudi kod nas svesni cinjenice da je GDP per capita u Hrvatskoj 103% veci nego kod nas i da jos uvek nismo uspeli da ih prestignemo ni u ukupnom GDP-u iako nas je oko 80% vise. Mi bi trebali prvo da prestignemo Montenegrine, pa Bugare, pa Rumune, pa onda da se poredimo s Hrvatima. Makar, verovatno cemo sve vise da zaostajemo i za njima i za Slovencima jer oni mogu da koriste velika sredstva iz EU fondova.
(Ratkic, 12. septembar 2021 20:28)


Izgleda si ti svestan?
Samo je pitanje koji su ti izvori i da li ti razumes uopste sta pises?
Prosek plata u hr je 860 a u SRB 565 e trenutno.
To je da tako napisem, per capita.
Opsti GDP u hr bice na kraju godine 49 a u SRB 53 milijarde evra.
Ujedno, opsti GDP u SRB, je veci i od SLO!
Opsti GDP u SRB je veci nego u hr ali nije jos uvek per capita jer SRB mora opsti Gdp da raspodeli na duplo vise zaposlenih i penzionera te soc davanja.
Medjutim, sa ovim rastom Gdp u SRB, stizemo per capita Gdp hr vec krajem 2024 a mozda i ranije jer zavisi i od poljoprivrede sledece godine..
Dobro si prometio, SRB koja je bila pod nevidjenim sankcijama, kojoj su bombe razorile infrastrukturu danas nema nikakvu pomoc iz EU za razliku od hr koju Eu pomaze obilato milijardama evra, pa i pored toga, danas je SRB prestigla hr po obimu ekonomije, SRB danas ima vecu ekonomiju od hr, dakle opsti GdP je veci nego u hr a bice jos i snazniji rast tako da sam ja optimista i verujem da cemo do kraja 2024 da prestignemo hr i po kriterijumu per capita i to bez ikakve pomoci Eu...
A EU neka je na cast...

fdfsdfert

pre 2 godine

Plata konobara na jadranskoj obali u toku turističke sezone je jaka i dolaze sezonci iz Hrvatske i okruženja tamo leti. Prosečna plata u Hrvatskoj je nešto oko 1000 evra po zvaničnoj statistici mada realno manja zbog stranačkih uhljeba koji podižu prosek. Ako uporedimo sa cenama koje su značajno više u Hrvatskoj nego u Srbiji to dođe nešto malo više (mada ne značajno) ili čak jednako kao u Srbiji.

C i n i k

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32


Ja sam evo pokazao mom prijatelju nemcu ovo sto pisete pa smo zajedno smejali i konstatovali da je hr ipak mentalni problem pre svega, cak dodje i malo simpaticno jer valjda textovi iz hr pretezno imaju namenu da uveseljavaju, ali gledajte, u D iz hr dolaze da rade ljudi za 1500 evra mesecno, razumete, Italijan u D koji je konobarisao na severu IT imao je platu kelnera od 800 evra s kojom nije mogao da prezivi 12 dana u IT, a u D zaradi 1600, tako da zaista ako neko pise da konobarise u hr za 1500,2000 ili 2500 e onda je to samo po sebi pitanje dal da se smejes ili da ih sazaljevas, te ljude iz hr koji pisu tako nesto?
Ljudi spustite se malo na zemlju, sve ok ali da ste do te mere otisli u out, pa bolesno je, i ne znam dal vi mislite da ste nekog ubedili ili sta ste mislili da cete da postignete, neki psiholoski rat?
I to prema SRB koji toliko volite sto se vidi i po broju posetilaca iz hr na site B92, a vidi se i po tome sto vasi sunarodnici u D samo srpsku muziku slusaju verovali ili ne...
Dakle vi neki iz hr ne glupirajte se, ima mnogo ljudi iz SRB a i iz hr koji vrlo dobro znaju kako stvari stoje u realnom zivotu...

Miki

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))

dule

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.

Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..

Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos

Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se

901

pre 2 godine

Iz sopstvenog iskustva... četvrta godina zaredom u Puli, gazdarica fenomenalna, plata 1100 eura, uslovi odlični, 2 kuvara takođe iz Srbije i ja u stanu od preko 100 kvadrata, rad po smenama - jedan dan 7 sati, drugi dan 11 sati, treći dan 6 sati, bakšiš prosečno 500 kn dnevno (oko 70 evra), nemam se na šta žaliti, radiš uglavnom sa normalnim ljudima (stranci 95%).
I želim dati savet svim ljudima iz Srbije koji žele doći u Istru da rade, da nikako ne idu kod Albanaca, jer vam neće ispuniti obećano, već da traže hrvatskog poslodavca
(Srbin na privremenom radu u Istri, 12. septembar 2021 20:32)


Pazi brte, aj sto si ispao totalno bzvz nego si ti uopste svestan sta pises ili si popio koju vise?
Mi ne pisemo "koji zele doci" ili "nemam se sta zaliti"...
U Istri radi i MK iz Novog Sada, on je tamo kupio prestizne hotele, dal imas pojma kolko on placa mesecno konobara iz hr?
700 evra!!!
A ti "zaradjujes" duplo vise i od konobara u IT i od konobara u DE i od konobara u prestiznom lancu hotela u svojini MK?
Pogledaj text u casopisu "Privrednik" intervju MK bice te sramota sta pises, covek kaze da hr nije izdala ni 1 radnu dozvolu za radnike iz SRB ni prosle ni ove godine a da je SRB izdala preko 3000 radnih dozvola za radnike iz hr, da je plata konobara niza od prosecne sto se nadomestava baksisem, ali i da ima dovoljno radnika iz same hr i BiH.
Nadrealno je cime se vi ljudi iz hr bavite i kolko ste zaglavljeni u mrznji i lazima, nadrealno je.

ski

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!

Miki

pre 2 godine

"Plata je bila 1400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan", napisao je.


Hm,za toliko rada si moga tu platu da zaradiš i kod nas i da slušaš na primer Đorđa Balaševića umesto Tomsona.
Ito ne samo u sezoni nego u bilo kom mesecu u godini.

C i n i k

pre 2 godine

Izmisljena licnost iz SRB i potpuna laz, pogledah taj " intervju" cak ni imena ili nadimka nema, nema niceg blizeg srm navodnog rafa od "2 meseca" u "nekom baru u Bgd"?
U kom "baru" je taj radio u Bgd i kako se zove, valjda je to pocetak svakog intervjua?
Zatim gde to tamo "radio" i da li je imao dozvolu za to?
Uveren sam da je izmisljen intervju jer to njima uopste nije strano.

C i n i k

pre 2 godine

Moje objašnjenje toga:
Konobari iz Srbije u Hrvatskoj pričaju tiho da ne privlače pažnju, ne žele da imaju problem jer ubijek se nađe neki kreten koji če da oteža, žele da dobiju bakšiš i sl...
Hrvati kao gosti u Srbiji isto ne žele probleme.
Većina ljudi je korektna ali ima pojedinaca koji prave probleme.
U inostranstvu su u istoj poziciji i tamo nema rizika od domacih “kretena” i pomažu si jer su normalni.
Uglavnom ljudi rade u svom interesu, klone se problema i žele da više zarade, da im bude bolje.
(Cici, 12. septembar 2021 21:56)


"Konobari" iz SRB ne postoje u hr, cela je prica na tom sajtu redit izmisljena i pisana vrv od strane sovinista iz hr a mozda i iz Aus, upravo se radi na tome da se otkrije pisac te SF price.
Dakle prica je izmisljena i nadrealna, izmedju ostalog i zato jer za SRB radnike u hr ove godine nije izdata ni 1 radna dozvola!!!
A SRb je za radnike iz hr izdala preko 3000 radnih dozvola za 2021!

užas je moja furka

pre 2 godine

@informacije
Smešan si,u Srbiji ima punooo Hrvata koji rade u IT sektoru,znam jer sam iz te branše,Srbija je za Hrvatsku pojam kada je IT u pitanju i po inovacijama i po platama...naravno da prosta radna snaga ide u Hrvatsku jer imate i živite od turizma ali pronađi mi jednog Srbina koji je otišao u Hrvatsku da radi nešto drugo osim poslova na moru....nema ih

C i n i k

pre 2 godine

@ C i n i k
Da je intervju izmišljen bio bi svakako više "lakiran" u korist Hrvatske. Ako se pročita originalni, mnogo duži intervju, uočavaju se još neke negativnosti, koje je dečko iskusio. Nego tvoj je osnovni problem što ne možeš zamisliti da ijedan Srbin odrađuje sezonu u Hrvatskoj. E tu ti ni bog otac ne može pomoći!
(sezonac, 12. septembar 2021 21:16)


Citav "intervju" je prenesen, dakle bez delova koji bi bili izbaceni, ali je citav "intervju" izmisljen, el ti znas kako se pise na reditu?!
Ja mogu da predlozim da se taj "konobar" iz SRB javi svima, neka sakrije lice, ali neka se pojavi da ga svi vidimo, se slazes, da li se svi slazu da se pokrene akcija, ajde da isteramo na cistac izmisljotine iz hr!
Pisete nenormalne gluposti, ni 1 radna dozvola za srpske radnike ove godine nije izdata u hr, nijedna, a SRB je za 2021 izdala vec preko 3000 dozvola za radnike iz hr u SRB.
Sem toga ako bi vest bila tacna, a nije, sto onda ne bi neki Italijan dosao da sljaka ko konobar kod vas za 1400 e?
Plata konobara u odlicnom restoranu na severu IT( dakle ne na jugu) ne prelazi 800 evra!
Sto za te pare ne dodje neko iz hr da sljaka, ili iz Bosne i SLO, misis da je zarada konobara u SLO velika i da ne bi slovenac sljakao za 1400 evra?
Budalastina.

Милош

pre 2 godine

Не осуђујем никога, али мени би било највеће понижење да радим на ХР приморју. Не мрзим Хрвате, чак ми их је донекле жао, онако целокупно гледано као народ са историјом које би се свако нормалан застидео.

C i n i k

pre 2 godine

Ne znam di je taj radio, ali u restoranu di radim plaća je 1200e za konobara a la carte plus baksis od cca 2000-2500 e. Placa je na bazi 40 sati tjedno, prekovremeno se placa posebno, sve preko racuna i jedan dan u tjednu obvezno slobodan. I da, imam kolege i iz srbije, što konobari, što kuhari.
(Madjo43, 12. septembar 2021 21:04)


Dakle konobar u hr mesecno zaradi s baksisem preko 3000 e?!
Po toj logici kod vas bi trebalo da dodju ne samo vasi radnici koji ovde po D rade daleko za ispod 2000 e mesecno nego i portugalci i italijani, a o ostalima tipa poljaci lli bugari i madjari da ne pisem..?
Si ti proverio telesnu temperaturu ovih dana?

Miroslav

pre 2 godine

@ Radio 12 sati dnevno uz jedan slobodan dan u mesecu? Nenormalno.
(Simon, 12. septembar 2021 17:20)
Pa ti dođi u Carnex i radi. Dobićeš 200 € mesečno. Evo neki dan niko nije hteo da radi i doveli druge. Što si tražio u Hrvatskoj, pomozi Srbiji. Fuj.

informacije

pre 2 godine

@Cinik

Prihvati istinu da su Hrvati za Srbe visa klasa ! Srbi idu u Hrvatsku da rade a Hrvati ne idu u Srbiju, to ti odmah govori gde je bolje i gde se bolje zivi.

C i n i k

pre 2 godine

dok u zemlji "najvećeg privrednog rasta" ljudi moraju odlaziti u komšiluk da bi zaradili/ dopunili finansije. Toliko o jačini i jednih, i drugih.
Jedina sreća u nesreći i povoljna stvar po nas je što će se ti ljudi vratiti i zarađeni novac trošiti ovde u Srb.
(bb, 12. septembar 2021 21:03)


Prema Evrostatu dakle a ne prema tvom utisku SRB po opstem rastu Gdp trenutno deli 1.mesto sa LIT, sad placi jbg ali je tako, i to pise Bruselss a ne Bgd!
Drugo, ovaj text sa reditta je izmisljen i napisan sa losim namerama, taj "konobar" iz SRB ne postoji.
Trece, nijedna radna dozvola za radnike iz SRB u 2021 nije izdata u hr, a za radnike iz hr je SRB vec izdala 3000 radnih dozvola.
Plata od 1400 e za konobara koja se pominje na redittu je izmisljena u celosti, u D hr radnici dolaze da rade u masovnim brojevima za plate ispod 2000 evra!
Da je istina to sto je neki ostrasceni hr napisao na redittu, pa u hr bi radili italijani i slovenci, jer u IT konobar ne moze preko 800 e da zaradi ni u ludilu, tako da sve ok samo treba shvatiti da hr podvaljuju ali i lazu sami sebe.

cia

pre 2 godine

Nemaš vreme da se u ogledalo pogledaš pola dana rintas a pola spavaš i tako u krug 3-5meseci. Jedan dan odmora mesečno i to je super? Za robove da. 8h je radno vreme i u to vreme imate pauzu za kafu 15min i pauzu za ručak 30min. 2 neradna dana u nedelji. Ovo je klasično eksploatisanje radne snage. Hvala Bogu pa sam sam svoj gazda! :)

Igor

pre 2 godine

Pošto je nezadovoljan što Hrvat u svojoj državi pušta Tompsona i to mu smeta sledeće god ni slučajno na Jadran kod mrskih ljudi već u Leskovac na roštiljijadu pa tamo neka mlati eure. Krivi su hrvati što takve ljude uopšte zapošljavaju spašavaju ga sirotinje a on ih ljaga. Ima poslovica kod nas rani kera da te izede.

sezonci

pre 2 godine

Sezonski radnici su uvek dobro plaćeni. Konobar sezonac u Hrvatskoj zaradi više od profesora u toj zemlji. Inače, sezonski berači malina u zapadnoj Srbiji tokom sezone zarade oko 10 000 dinara dnevno. Posao je možda teži nego konobarisanje u Hrvatskoj, ali sigurno manje ponižavajući.

Mantis

pre 2 godine

Pusti ti njemu Boru Tanjiraču pa da vidimo koj će koga.
(Zoran, 12. septembar 2021 18:10)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
On mora samo paziti da ne pusti koju čašu na pod,
a ne da pušta glazbu. On je došao kao najamni radnik
i to mu je cijela zadaća, a ne glazba. Drugo je pitanje,
koliko ta osoba ima morala, poštenja, pa i čojstva u sebi,
pa nakon svega ide raditi u Hrvatsku. Bolje otići negdje,
u Afriku, nego se blamirati i otići raditi u Srbiju.
No mnogi Srbi ne dijele moje mišljenje, šute i rade po Hr ~
~ *ebe im se za ponos.

Sid

pre 2 godine

Da rezimirano. Slovenija je daleko ispred Hrvatske, po standardu, po kvaliteti zivota, po plata po svemu. Ozbiljno se malo smirite, susjedi.
Austrija je puna hrvatskih radnika, o Dojclandu tek da ne pricamo. Fino da ste odusevljeni svojom drzavom, ali malo realnosti ipak.
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)


U D masovno dolaze iz hr i rade za prosecno manje od 2000 e najcesce 1500/1600 e.
Muka i jad. Ko zna kakav je zivot u D onda kapira kolko je to malo pa cak i ako zena nesto radi za slicnu platu..
Sad citam hr pisu ovde kako su maltene Monte Carlo i da su svi milioneri, neverovatno je.
Ne znam sta se tim ljudima iz hr desava u glavama ali ocigledno da imaju neki tezak mentalni problem ili uopste ne znaju kakav je pravi zivot u hr?
Tek sve ok, ako oni misle da ce nekog uvrediti time sto pisu kako im konobari zaradjuju po 1500 evra mesecno onda je problem sa onim ko poveruje u takvu bolesnu pricu, dovoljno je samo da napisem da u IT konobar max moze da izadje na 800 e mesecno...sad vi sagledajte koliko su oboleli po hr kad pisu ovakve budalastine i lazi..

SRB über alles

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)


Xaxaxaaa
El si ga ti pitao odakle je ili ti se sam "poverio"?
Mozda te provalio neki tvoj hr kakav si, pa te zajebavao?
El moze i info koji je to caffe?
Konobar u Bgd ima cca 1000 do 1200 e sa baksisem pogotovo ako radi noc.
Vrv u Zg placaju 2000 e?
Dakle za 1/3 vise nego i u D ?
Tvoji sunarodnici dolaze masovno u D da rade za ispod 2000 e mesecno, najcesce za 1500,1600 e, zar nije bolje da rade po hr koja tako "obilato" placa konobare?
Shvatas kolko ispadas glup?
Plata konobara u IT na severu je max 800 evra bez baksisa i to se smatra veoma pristojnom platom ako uspes da pronadjes takav posao, posto na jugu IT konobari rade za 400,500 evra!
Na kraju, zvanicna statistika u hr pise da najmanje plate u hr imaju upravo u ugostiteljstvu?
Po tvom pisanju i slicnih tebi iz hr, pa vi tamo imate mnogo veca primanja nego nemci, italijani, AU?
Sta vam se desava u glavama ne znam naslucujem samo da imate velikih problema, i da niste potpuno normalni vidi se po tome sta pisete...
Nedavno sam citao neki tvoj mucenik iz hr pise da ste sad na "mediteranu" i da se granicite sa AU...?!
Pazi na "mediteranu" jbt,neverovatno, a da bi dosao do Sredozemnog mora treba da prodjes i Otranski zaliv i pride Jonsko more?
A sta pisati o tome da pisete kako se granicite sa AU?!
Nadrealno je kakvo vam je stanje u glavama, prosto ne znam dal da vas zalim ili da se smejem tj, podsmevam?

Sid

pre 2 godine

Ajmo vidjeti sto kaze internet o cijenema u HR i SRB:
suncokretovo ulje zvijezda koje ja koristim u HR kosta 11,99 KN....u srbiji se ulje nadje u rasponu cijena od 170 do 239 dinara (10,58 do 15,25 kuna)

secer: HR-5.99 Kn; SRB-4,21 Kn najeftiniji
maslac 250g: HR-19,99 KN (Dukat); SRB-12.76 Kn najeftini
1l mlijeka: HR-6.99 (Zbregov); SRB-7.59 Kn

Dakle, o cemu mi tu pricamo?
Razlike u cijenu si takve da ne mogu kompenzirati razlike u prosijecnim placama nikako.

ajmo, dosta samozavaravanja.
(Beduin, 12. septembar 2021 20:51


Koji to internet ti citas?
U Maxiju je mleko 1L 72 dinara a u Lidlu 64 din.
Suncokret ulje je 149 dinara.
Maslaca u SRB imas u Lidlu i Amanu i za 130 din i za 300 din.
Secer je u Maxiju 59 din za kilo.
Ne znam koliko je to u vasoj valuti ali znam pouzdano da je dosta jeftinije nego u hr, i pogledaj na vestima bas na ovom sajtu, da ste skoro zabranili ljudima iz hr da kupuju u Sidu i okolini, a inace je vikendom na prelazu situacija bila takva da su dolazili autobusima, kupovali su sve, od lekova preko hrane do bele tehnike.
Sada iz hr odlaze u BiH u nabavku, bar tako kazu ovi vasi iz hr..
Nema nikakve sanse da su cene u hr samo malo vise nego u SRB, cene u hr su vise za najmanje 30% nego u SRB i za prosecnu platu u SRB mozes da kupis vise roba i usluga nego za prosecnu platu u hr!

bladerunner

pre 2 godine

Ako dodje do toga, radje bih na Aljasku u ribarnicu nego u Hrvatsku. Tezi je posao ali i puno bolja zarada pri tom si svoj covek i isto tretiran kao i svi drugi.

Goran

pre 2 godine

Ako je ovoliko (340 radnih h) radio za 1400€ to je kao da je radio kod nas za oko 700€ (170h)
Iskreno ne znam da li je puno para ili nije, ali kad bi hteo da radi toliko i u Srbiji nisam siguran da bi mnogo manje zarađivao da hoće stalno da radi 12h 29 dana u mesecu

vss

pre 2 godine

Zar predsednik nije rekao da stranci dolaze kod nas da rade jer nam ekonomija cveta?
(maki, 12. septembar 2021 17:48). Koliki sontup moraš da budeš da ovako nešto napises. Naravno da u Srbiji ima mnogo stranaca koji rade, samo treba da izadjes iz tog cumeza odakle kucaš poruke. Prosetaj malo bilo kojim većim gradom i videćeš puno stranaca koji rade. Nije tako bilo do pre 5-6 godina. Puno Turaka, Kineza, Rusa, Indijaca, o ljudima iz okruženja da ne pričam. A normalno je i da naši ljudi odlaze da rade svuda po svetu, svako se bori za sebe. Pola Poljske je otišlo da radi u Irsku a 10 miliona Ukrajinaca došlo u Poljsku. Amerikanci rade svuda po svetu. Eno u Hrvatskoj na ta 2-3 meseca dodju da rade i Italijani, Slovenci... napisao covek. A oni imaju daleko veći standard od Hrvatske. To su SEZONCI. Nije to stalni posao. Sto im gazda ne da toliku platu u novembru ili januaru? I svi bre vi sto vam ovde ne odgovara - sto lepo ne odete? Verujte mi da će nama biti mnoooogo bolje, a za vas bas i ne znam.

Eugen

pre 2 godine

"Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", dodao je.

Ovo "imao sam i ne tako solidne cimere" mogao je malo podrobnije opisati, koju vrstu sikaniranja, maltretiranja, vredjanja i ponizavanja je morao istrpeti da bi na sat zaradio 3.8 EUR. Ali, sta ocekivati od coveka koji nekakav smrdljivi cumez, koji je sa ko zna koliko njih jos delio naziva solidnim smestajem i kao nesto posebno istice da je hrana koju je dobijao bila jestiva.

Народ

pre 2 godine

Ако је то добра зарада што им млади побегоше у ЕУ па увозе раднике?Шта њихови клинци лењи?..

to i vrapci znaju

pre 2 godine

€1400 plata i €40 baksisa dnevno za 25 dana je jos €1000. plus smestaj, a klopao je u kuhinji. Bato, ti si mogao da ustedis sve sto si zaradio. Svaka cast. Tako se bije bitka od nule jednu sezonu od 6 meseci i onda imas barem €10,000 da pocnes sopstveni biznis kad se vratis. kazu posle siromastvo na balkanu. sve neradnici.

Koristi mozak

pre 2 godine

Podatak iz 2019...
U prvih 6 mjeseci smo Srbima izdali preko 50.000 radnih viza!
(Pametnjaković, 12. septembar 2021 17:09)
Iz rubrike nije se desilo...
---
"1800 E plata konobara u Hr ?" Gugl kaze:"Prosječna mjesečna plaća za konobara u Hrvatskoj je 4983 KN neto." "Glavni konobara ima 1000E"

bendror

pre 2 godine

Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.
(ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)

Ne razumem te. Ti recimo ne razumeš ono što je moje pretke oblikovalo kroz vekove, život pod Turcima pa borbe i u balkanskim ratovima i u prvom i u drugom svetskom ratu, albanska golgota. Kako se usuđuješ da mene i nas ovde pogrdno nazoveš Srbijancima? Naši su preci ovde mukotrpno stvarali državu decenijama dok su tvoji branili Habzburšku Monarhiju.

Tik Tok

pre 2 godine

znam lika zivi na granici sa madjarskom, prelazi svaki dan radi tamo, 1km putuje. plata mu 3x veca nego isto radno mesto pored kuce. to vam je srbija, 3x bolji zivotni srandard na 100m od nase granice
(raks, 12. septembar 2021 17:15)
glupi komentar, ako tako misliš onda dođi vamo radi u americi a živi preko Rio Grande rijeke u Miksiku i pravićeš 15x više ,

Dino

pre 2 godine

sa baksisem oko 3000e mj i stan i hrana gdje ima to konobar u Srbiji?a nacionalista dobio otkaz a Srbin ostao,nadam se da cete objaviti vise jedan komentar.

raks

pre 2 godine

znam lika zivi na granici sa madjarskom, prelazi svaki dan radi tamo, 1km putuje. plata mu 3x veca nego isto radno mesto pored kuce. to vam je srbija, 3x bolji zivotni srandard na 100m od nase granice

GogoljskiRUS

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!


Znamo da je Hrvatska vec prestigla Sloveniju posto je u Hrvatskoj vec bolje no Francuskoj i Austriji.
Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$

Da rezimirano. Slovenija je daleko ispred Hrvatske, po standardu, po kvaliteti zivota, po plata po svemu. Ozbiljno se malo smirite, susjedi.
Austrija je puna hrvatskih radnika, o Dojclandu tek da ne pricamo. Fino da ste odusevljeni svojom drzavom, ali malo realnosti ipak.

Ivan

pre 2 godine

1400€ za sezonski rad od 11-12 sati dnevno nije nista posebno, ali opet provedes leto na moru, sto je neka prednost. Mada koliko mora vidis ako radis 11-12 sati dnevno.

GogoljskiRUS

pre 2 godine

“U Sloveniji je rat trajao par dana i stradale su 3 fasade. U Hrvatskoj je bilo srušeno trećina države, Srbija je prošla kroz sankcije i 1999 bombardirana... Slovenija je puno prije ušla i u EU i da se ne lažemo živi se bolje tamo, ali je razlika u plaćama jako mala. Hrvatu se ne isplati ici raditi u Sloveniju, osim ako ne živi odmah uz granicu.“

To nije tema. Slovenija je prestigla Portugal i Grcku odavno od gdp per capita. Jos malo pa ce ae izjednaciti sa Spanijom.
Slovenija je po parmetrima daleko iznad Hrvatske. Pogledaj HDI, zdravstena usluga, ekologija, svugde je iznad Hrvatske. Ne postoji nijedan parametar gdje ste u prednosti vec ste daleko daleko iza. Sve ono kraj granice sa Bosnom je tezka pustinja. Tako nesto u Sloveniji ne mozes da vidis, a uostalom Slovenci ne napustaju masovno Sloveniju kao sto to cine Hrvati. Tako da molim vas previse ste neopravdano odusevljeni sa vasom drzavom.
Ako je bolje nego kod nas to ne znaci nista.

BorG

pre 2 godine

Ja bih te tamo ostavio da radiš dok ne crkneš. Ako ti odgovara da rintaš gore nego rob - znači dobro ti je .
Nećeš ti daleko stići sa takvim radnim vremenom.

Zamenik pomoćnika sekretara

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05)

Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!

Ivan

pre 2 godine

Kad se dođe u EU onda se sluša i evropska muzika.
Nije puštao Tompsona njemu u inat. Zar je trebao puštati Malog Baju.
(Viktor, 12. septembar 2021 17:47)
Činimi se da je tom Tomsonu u mnogim zapadno-evropskim zemljama zabranjeno da ima nastupe.

Vladimir

pre 2 godine

Nije mi se dalo previse istrazivati...
Ali eurodiesel u SRB 163 dinara sto bi bilo 10,4 kune....u HR 10,34 kune....

Toliko o skupoci

Cena goriva apsolutno nije merodavna za bilo šta.

fghgouz

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)

Nemam šta da zamišljam. Prosečna neto plata prosvetnog radnika u Hrvatskoj je oko 6000 kuna ili oko 800 evra. Cene su znatno veće nego u Srbiji, pa je realna vrednost plata u Hrvatskoj nešto malo veća (ne značajno) nego u Srbiji ili čak jednaka kao u Srbiji.

Miki

pre 2 godine

(Neko ko zna, 12. septembar 2021 19:20)

Decko ne znam sta da ti kazem, al mislim da u bgu nema konobara koji radi u nekom normalnom kaficu/restoranu za ispod 70 hiljada. Nesto je na ruke, nesto na baksis, al nakrpi se. Ne znam sto si ljubomoran, mozes slobodno u konobare.

bendror

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32)

Zarađuje toliko radeći na nogama 10 sati dnevno 29 dana u mesecu tokom leta. Meni ne zvuči baš kao san.

GogoljskiRUS

pre 2 godine

“Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!“

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?

slaven

pre 2 godine

Nemaš vreme da se u ogledalo pogledaš pola dana rintas a pola spavaš i tako u krug 3-5meseci. Jedan dan odmora mesečno i to je super? Za robove da. 8h je radno vreme i u to vreme imate pauzu za kafu 15min i pauzu za ručak 30min. 2 neradna dana u nedelji. Ovo je klasično eksploatisanje radne snage. Hvala Bogu pa sam sam svoj gazda! :)
(cia, 12. septembar 2021 17:51)

Prijatelju, ti ako ne radiš dva dana nedeljno i samo sedam sati dnevno radiš, nećeš još dugo biti gazda.

acca

pre 2 godine

Da li je neko skapirao da je covek radio 360 sati mesecno, pre nego je doneo misljenje o tome koliko je zaradio!!!???

To je izrabljivanje, toliko je mogao da zaradi u Srbiji, satnica 3.8 evra!!!

Života

pre 2 godine

1.400 € + 27 dana x 43 € baksisa = 2.561 € / mesec
(300.000 dinara / mesec)

Solidno!
(Poguberovic, 12. septembar 2021 17:07)

I plaćeni hrana i smeštaj. Za 3 meseca donese kući 7000e i još može da se okupa u moru jednom dnevno. Koliko kod nas fakultetski obrazovani mogu mesečno da uštede kad plate sve troškove?

3210

pre 2 godine

Plata plus bakšiš na kraju meseca momak zaradi oko 2 500 e.
Ok...radi se 10-12 sati ali plaćen smeštaj I hrana.
Jedan dan nedeljno slobodno taj dan se kvalitetno može provesti na plaži a stigne se i tokom radnih dana okupati u moru barem na sat vremena.

Po meni je to super.

C i n i k

pre 2 godine

Bio sam u Avgustu na Krku, tačnije u Baškoj, i sreo sam u mnogim Restoranima naše Konobare i Kuvare iz Srbije... Koji rade privremeno...nikakav problem nemaju niti su imali...
(Matijas, 12. septembar 2021 22:59)


Aj sad pojasni, kako si mogao da sretnes kuvara?
Kuvar, i to " iz SRB ", seta po terasi ili sta?

Tik Tok

pre 2 godine

11 sati x 30 dana, 1400 E zarade, ispada da si rinto za,4.2 E/sat, blago tebi sinko moj ako smatraš da je to dobra zarada , plus spavaš sa drugim i imaš ljudi koji te zaj...ju što si srbin, našto si ti spao sinko moj.

Neko ko zna

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki


Ma baksis dnevno 6000-7000 evra, sto si skroman. To kao moj brat iz familije sto otisao u Bg i radi u nekom jakom kaficu. Kaze ima mesecno oko 2000 evra primanje sveukupno a od kuce mu salju hranu na svake dve nedelje.

C i n i k

pre 2 godine

Ne ttrba ni osuđivati čovjeka, možda je u pitanju neka trauma obiteljska ili slično, ali jedno je sigurno, nije mu lako.
Naravno, ništa manje ni ovim "mojima", koji na ovo gledaju kao na neku "pobjedu". Kraj toliko problema u Hrvatskoj, gdje nam toliko mladih odlaze, oni su sretni jer Srbi dolaze.
Mislim, veseli me ta ironija sudbine, jer bih ja radije Hrvatskog radnika (super plačenog), i Srpskog turista(bogatog).
I da to bude pravilo, a ne izuzetak, a ne natjecanje ko je manja sirotinja.
(Ante, 13. septembar 2021 02:55)


Druze, pa vi i pisete da imate odlicno placene konobare, cak 2900 e mesecno?
I nema potrebe da glumis ovde "dobrog hr" poenta je da se radi o placenim botovima iz hr, dal misle da je neko blesav ili su toliko egzaltirani nznm i ne zanima me jer me ni hr savrseno ne zanima, samo odgovaram na lude komentare botova iz hr, ali sledeci x kad krenete u PR akciju budite bar iole svesni da su u lazi kratke noge...
Da ovde neko dodje i pise SF ja ne razumem, pri cemu je plata konobara u hr u sezoni 700 e max, i to je podatak od vasih ljudi u D koji dolaze masovno da rade teske poslove za manje od 2000 e a njima u ovom slucaju vise verujem..

lemaya,povučeni posmatrač sa strane

pre 2 godine

e robovi... intenzitet gubite jer idete linijom manjeg otpora. u svojoj zemlji moramo popraviti stvari i POSTAVITI INSTITUCIJE.!!!

axon

pre 2 godine

Ma baksis dnevno 6000-7000 evra, sto si skroman. To kao moj brat iz familije sto otisao u Bg i radi u nekom jakom kaficu. Kaze ima mesecno oko 2000 evra primanje sveukupno a od kuce mu salju hranu na svake dve nedelje.
(Neko ko zna, 12. septembar 2021 19:20)

Pa i ja bih sira kajmaka i pršute sa sela bez obzira na platu. A svaki konobar u prosečnom beogradskom kafiću ili restoranu ima bar 30 eur dnevno bakšiša. Jedino se nadam da bitange nisu navukle brata na beli prah

Pilipenda

pre 2 godine

Kad se dođe u EU onda se sluša i evropska muzika.
Nije puštao Tompsona njemu u inat. Zar je trebao puštati Malog Baju.
(Viktor, 12. septembar 2021 17:47)

Mogao je "Azru", šmekerski je.
Tompson i Baja su za seljanu.

Hrvoje koji ide ujutru da kupi mlijeko u RS

pre 2 godine

U Hrvatskoj su place toliko velike da nam Svicarci zavide.Masovno se Nijemci doseljavaju u Hrvatsku-nema posla kod njih pa dolaze kod nas.Broj stanovnika Hrvatske narasce do popisa na 7 milijuna.

GogoljsliRUs

pre 2 godine

“Pa istina je, i u Beču a i u Parizu rade samo za bakšiš, osnovna plata im je mizerija, zanemarivo!”

Ma tako je susjedu. Stoga jako me cudi da puno hrvatskih sezonaca radije odabere Austriju za rad umjesto da zaradjuju 3000€ mjesecno. Bas cudno Tirol pun Hrvata. I ti meni nesto pokusavas objasniti.

Nikola

pre 2 godine

Ma da poslao ga kuci,a Srbin ostao raditi...pa leba ne imao jesti,nikad tamo
(Solun Tumba Gate4, 12. septembar 2021 17:49)

Niko te nije ni zvao niti ce..

Jovan

pre 2 godine

Umesto da bude srećan što mu omogućili da zaradi lepe pare i spasi se sirotinje u kojoj živi on priča protiv svega. Treba da ga pozovu i sledeće godine da mu puštaju samo cecu i brenu i da mu se izvinjavaju za sve što čine za njega.

GogljskiRUS

pre 2 godine

Jel vi mene zezate?
12 sati se ubijas od posla jedan dan slobodno u mjesecu i vi meni objasnjavate kako je to dobro placano? 1400 eura? Pa malo ako zbrojis sve skupa ni nije toliko dobro. Susjedi jedva docekali ovu vijest koliko vidim.

jojo

pre 2 godine

hahahaha, kakav trip, ladno se Hrvati stvarno us*ali da ih Srbija pretiče, pa makar i u ukupnom GDPu što je neminovno da se desi svakako. Kakve nebuloze pišu , da li je ovo realno. Pazi ove sa cenama. Pa idem svaki čas u ZG ili mi dolaze prijatelji ovamo, i ništa, ali ništa nije ni jednako kao u BGu, od 10 do 40 posto je skuplje. Svakako da je viši standard tamo, nije sporno, ali sve su to sitnice u odnosu na ozbiljne zemlje. Dobar deo Hrvatske je sirotinja : Slavonija, Kordun, Baranja, Lika, dalmatinsko zaleđe...

Manager

pre 2 godine

@A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)
Isto dobijaju meni je svaki cent dat konobarima trošak, sto manje njima više je meni kao vlasniku.

veliki

pre 2 godine

Odlicno nam ide, sever Srbije odlazi da radi u Hrvatskoj, jug u Bugarskoj, ma milina.
(razum, 12. septembar 2021 17:05) Maliciozni čoveče, mi nemamo more, samim tim ni mogućnost ovakvog sezonskog posla. Dečko je klinac, sezonac, nije otišao da se tamo stalno zaposli već da odradi 3 meseca i uzme kintu. Možeš i ovde da zaradiš 2000 evra bez problema ako znas da proframiras i još si početnik. A ako znas da lepiš pločice - možeš i 3000 ako te ne mrzi da radiš. Vidim da hvalis to sto je dečko u EU imao radno vreme 11-12 sati i CEO JEDAN DAN ODMORA MESEČNO! To je naravno protivno svim evropskim regulativama i hrvatskim zakonima. Ali važno da se pljune svoja zemlja. I ovde ko radi 11-12 sati 29 dana mesečno može da zaradi te pare u privatnom sektoru. Bakšiš i u Bg restoranima i naročito splavovima su ogromni. Ali najzanimljivije je da po državi pljuju oni koji rade za sendviče - to je poseban paradoks. Inače, niko sa juga ne ide u Bugarsku osim Bugara.

Simo

pre 2 godine

Decko bez iskustva zaradi 1400 eura mjesecno+40 eura dnevno bakšiša.besplatan smjestaj i hrana.Decko se mogao vratit u Srbiju sa 5000 eura.Pustac Thompsona dobio otkaz.Evo propadamo a Srbija tigar.Cekam cinika uber ales za komentar.

Lorena

pre 2 godine

Kod mene u Poreču konobari imaju 1.800 evra plus napojnica plus stan i hrana. Radno vrijeme 6 dana tjedno po 8 ili 9 sati dnevno. 8 sati jutarnja smjena, 9 sati večernja. Ove godine na pripomoći u sezoni imam međunarodnu ekipu dvije Talijanke, dva dečka iz Srbije, jedan Slovenac i jedna djevojka iz Bosne.

filip

pre 2 godine

€1400 plata i €40 baksisa dnevno za 25 dana je jos €1000. plus smestaj, a klopao je u kuhinji. Bato, ti si mogao da ustedis sve sto si zaradio. Svaka cast. Tako se bije bitka od nule jednu sezonu od 6 meseci i onda imas barem €10,000 da pocnes sopstveni biznis kad se vratis. kazu posle siromastvo na balkanu. sve neradnici.
(to i vrapci znaju, 12. septembar 2021 17:19)

Који се то бизнис данас може започети са 10,000€?

Ivan

pre 2 godine

Ovo imaš i u Crnoj Gori za vreme sezone. Mada obzirom na zategnute odnose sa Crnom Gorom u poslednjih nekoliko godina, dođe nam isto kao da idemo u Hrvatsku.

Bolestina po hr

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!
(Miša, 12. septembar 2021 19:17)


Text iz reditta je izmisljen a plate kelnera po hr nisu ni blizu 1400 e, plate su oko max 700 e + baksis.
A to su plate otprilike i u SRB.
E sad sto ima ljudi koji se loze na mastarije ljudi iz hr, to je vise problem vas koji verujete u te bajke.

C i n i k

pre 2 godine

To nije tema. Slovenija je prestigla Portugal i Grcku odavno od gdp per capita. Jos malo pa ce ae izjednaciti sa Spanijom.
Slovenija je po parmetrima daleko iznad Hrvatske. Pogledaj HDI, zdravstena usluga, ekologija, svugde je iznad Hrvatske. Ne postoji nijedan parametar gdje ste u prednosti vec ste daleko daleko iza. Sve ono kraj granice sa Bosnom je tezka pustinja. Tako nesto u Sloveniji ne mozes da vidis, a uostalom Slovenci ne napustaju masovno Sloveniju kao sto to cine Hrvati. Tako da molim vas previse ste neopravdano odusevljeni sa vasom drzavom.
Ako je bolje nego kod nas to ne znaci nista.
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 23:46


Sve ok ali prijatelju, tacno je da je SLO daleko odmakla i jesu za hr nedostizni, ali opsti GDP je posebna kayegorija na nivou drzave, a per capita je dohodak po stanovniku, tako da je lakse da SLO raspodeli 50 milijardi evra na 1 milion ljudi nego recimo GR na 11 miliona ili SRB 53 milijardi na 7 miliona..
Nemacka ima mnogo veci opsti GDP od AU ali u AU su vece plate,jer AU raspodeljuje svoj opsti GDP na mnogo manje korisnika.
U SRB je danas veci opsti GDP i od hr i od SLO ali SRB mora da raspodeli novac na duplo vise korisnika budzeta.
Ja licno postujem to sto radi i kako radi SLO, lepo su i skockali zemlju, i cesto odem tamo na neki vikend da budem iskren, ali nisi u pravu za per capita SLO/ GR.
U GR je prosek plata 1300 e a minimalna zarada 700 evra, u SLO nije toliko tako da sto se tice uporedjenja GR/SLO, nisi u pravu, a za PORT me mrzi da guglam..

C i n i k

pre 2 godine

Nadrealno je koliko komentara jedan te isti lik ostavlja ovdje.
(Nadrealno, 13. septembar 2021 00:13)


A bas vas boli,a?
Aj sto vam je omiljeno jelo sarma, al brte 2900 e placate konobara?
Pa el vi uopste citate sta pisete, postalo je to sa vama tipicna psiho radionica izgubljenih slucajeva ( botova) iz hr...
Cuj 2900 e plata konobara....?!
"GDP ovo, ono", "mi smo extra mi smo loodilo" a u D nmozes da prodjes ulicom od hr imigranata koji rade teske poslove za 1500 mesecno, valjda im niko nije rekao da mogu da budu bogati u hr ili sta?
Dal ste pod hipnozom ili ste placeni da botujete jos nznm ali da imate teskih problema pa to ke ocigledno..

Donjko Glavati

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)

Ma oni tek dobijaju milione,samo ne vole pare i sunce pa konobarisu po hladnoj Nemackoj i kisovitoj Irskoj.

Koje su ovo price za malu decu...

C i n i k

pre 2 godine

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.
(Tereza, 13. septembar 2021 02:12)


Ja se vama podsmevam, zapravo nsm ni siguran dal da vas zalim ili da vam se smejem ali da ste otisli u out to stoji, pa ovde pisete takve fantamazgorije da je to postala izgleda mala radionica (ambulanta) psiho slucaja iz hr?
Sta kazete, 2900 zaradjuje konobar u hr?!
Ok, sad mozes da se smejes...

opa bato!

pre 2 godine

da li mozda pučanstvo znade koliko sati dnevno radi Bil Gejts. Bivši šef mikrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svetu.
Ako on može da radi 10 sati dnevno ne vidim razloga da bilo ko drugi ne radi barem 8 sati dnevno. Jeli tako ili nije.

Mila

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05) # Link komentara

Radi se samo o dva tri meseca, a za to vreme u 20im godinama nije dugo ni trepavicama hodati. Starijim osobama je naravno teze, ali mladima to nije problem.

Марлоне

pre 2 godine

@ (ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)То о чему говориш су искључиво Београђани, покондирене тикве и одрођени од српског народног идентитета.

mario

pre 2 godine

Hm,za toliko rada si moga tu platu da zaradiš i kod nas i da slušaš na primer Đorđa Balaševića umesto Tomsona.
Ito ne samo u sezoni nego u bilo kom mesecu u godini.
(Miki, 12. septembar 2021 19:26)
Ma naravno u Srbiji plaće kao u Irskoj.
Da je mogao ne bi išao van Srbije.

Tereza

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

A za susjednim stolovima Cesi,Talijani,Slovenci,Nijemci. I svi naculili usi da cuju odakle je konobar😄

marko

pre 2 godine

to je realno malo sta je zaradiva ja u dubrovniku iman 2000 eura i svaki dan minimalno 100 eura znalo je biti 150 jos kad minjas gostu eure to je onda jos vise tako pola godine svaki misec 5000 eura li la i kasnije jos sa zavoda 70 posto od place dobivas i na kraju godine jos povrat poreza

Brka

pre 2 godine

Svaka čast ovom mladom čoveku a ovi što s... o nekom dostojanstvu neka slobodno nastave da šetaju Beogradom na vodi i neka se dive do imbecilnosti "zlatnom dobu" i "ekonomskom tigru" čekajući ponižavajućih 50e milostinje koje će im vođa udeliti.

PlayBoy

pre 2 godine

a baksisem oko 3000e mj i stan i hrana gdje ima to konobar u Srbiji?a nacionalista dobio otkaz a Srbin ostao,nadam se da cete objaviti vise jedan komentar.
(Dino, 12. septembar 2021 17:13)

Sve je to lepo,ali ljudi dolaze da rade jedino poslove vezane za turizam i ugostiteljstvo,sto ne znaci da ste vi neka ekonomska sila vec da vam stranci donose dosta love kroz turizam,zato i jesu takve plate,posto Srbija nema more ni razvijen turizam zato konobari ovde i nemaju takve plate.

valpovo city

pre 2 godine

Na stranu ovog sto je pustao Tompsona,idiota nikad nije manjakalo ovdje,ali nebi bio u kozi tog konobara..Omjer rada i plate nije human.Robija..

Munem ti blavora

pre 2 godine

Kod mene elektricari izadju 1300 1500 evrica,ali danas deca više vole da ih potezu za rukav,nego da sednu u sopstveni auto (6,7 somica) i prevozu se do i od posla....govorimo o Srbiji!

L7

pre 2 godine

Mogao je "Azru", šmekerski je.
Tompson i Baja su za seljanu.
(Pilipenda, 12. septembar 2021 18:09)

Najbolji komentar u ovom mjesecu,bravo Majstore....da te sretnem imas gajbu piva....

Mare

pre 2 godine

Pa oni za razliku od nas mogu da rade u bilo kojoj državi EU, za razliku od nas koji ćemo mini šengenom raditi u Albaniji i Makedoniji.
(Aleks, 12. septembar 2021 18:59)

Da, a idemo u mini šengen zato što eu plače za nama inače, mole nas da uđemo. A mi bas biramo mini šengen... Bože kakvih mozgova ovde ima.

Beduin

pre 2 godine

Ajmo vidjeti sto kaze internet o cijenema u HR i SRB:
suncokretovo ulje zvijezda koje ja koristim u HR kosta 11,99 KN....u srbiji se ulje nadje u rasponu cijena od 170 do 239 dinara (10,58 do 15,25 kuna)

secer: HR-5.99 Kn; SRB-4,21 Kn najeftiniji
maslac 250g: HR-19,99 KN (Dukat); SRB-12.76 Kn najeftini
1l mlijeka: HR-6.99 (Zbregov); SRB-7.59 Kn

Dakle, o cemu mi tu pricamo?
Razlike u cijenu si takve da ne mogu kompenzirati razlike u prosijecnim placama nikako.

ajmo, dosta samozavaravanja.

Madjo43

pre 2 godine

@cinik
U sezoni, u dobrom restoranu, bez problema za 4 mjeseca uzmes 12 tisuca €. Ali naravno ne svi. Moras biti iskusan i snalazljiv, pricati engleski, njemacki i talijanski. Zimsku sezonu odradimo u Austriji kao pomocni konobari u hotelu(barem ekipa s kojom sam ja radio) i tu smo u prosjeku zimali oko 15 tisuca €. E sad da je naporno stvarno je. I psihički i fizički. Ali eto ako odes tako kao mladji, za 5 godina imas za stan.

L7

pre 2 godine

dobra plata za nekog bez znanja i iskustva. samo sto se radi non stop...
(123, 12. septembar 2021 17:05)

imao je duplu plaću ,baksis svaki dan 320kn = 40ak eura ,kak je radio non stop znaci dobio je samo baksisa 1000€

m

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.

Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..

Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos

Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se
(dule, 12. septembar 2021 19:17)

ne nego ce da rinta kod tebe isto 12 sati, da bi se ti hvalio kako ga ne placas nista... lljakse...

Ivan

pre 2 godine

U Hrvatskoj su prosečne plate oko 900€,a ovi komentatori kazu da svi rade za 1500-2000€ minimum, u Srbiji je prosecna plata 560€, a kazu kako bukvalno svi radimo za 200€ (btw to nije ni minimalac) Daj ljudi stanite malo sa pisanjem gloposti. Jeste u Hrvatskoj malo bolje nego u Srbiji, ali ni priblizno koliko vi kazete.

E ovako

pre 2 godine

Ljudi postavljaju logicno pitanje ako se toliko zaradi zasto hrvati beze iz hr. Ne beze od posla vec od diskriminacije domaceg stanovnistva. Isto se desava kod nas sa radnom snagom iz azije. Srbija i hr su potpisale tkz. lisabonski sporazum kojim su se obavezale da ce da preuzmu migrante. Po tom sporazumu eu daje neke sitne pare politicarima a onda drzava domace poslodavce stimulisi da zaposljavaju strance. U nasem slucaju za stranca firma placa 70% manje obaveza, ne znam za hr ali verujem da je slicno. Ludilo

neutral fe

pre 2 godine

ovo je jos i super. za nekoliko godina će naši sljakeri da opisuju dozivljaje sa pečalbe u albaniji... neverovatno? tako ste pre 1o godina mislili i za česku i slovačku a sad je gomila naseg sveta tamo... samo vi braco srbi i dalje guslajte u oste gusle.

901

pre 2 godine

50E bakšiša x 30 dana 1500E+1400E=2900E
(Jovo, 12. septembar 2021 20:16)



Predlazem da se obaveste nemacki konobari da krenu put hr da sljakaju jer platu i baksis ili sta god od 2900 e, konobar u D moze samo da sanja, tj moze i da zaradi ali za 2.5 meseca i to ako radi u centralnoj pivnici u Minhenu i noc i dan ...
Pocinjem da se brinem za hr komentatore, al iskreno...
Teska mentalna patologija...

Aleks

pre 2 godine

Ако је то добра зарада што им млади побегоше у ЕУ па увозе раднике?Шта њихови клинци лењи?..
(Народ, 12. septembar 2021 17:29)

Pa oni za razliku od nas mogu da rade u bilo kojoj državi EU, za razliku od nas koji ćemo mini šengenom raditi u Albaniji i Makedoniji.

Nikola

pre 2 godine

Da li je neko skapirao da je covek radio 360 sati mesecno, pre nego je doneo misljenje o tome koliko je zaradio!!!???

To je izrabljivanje, toliko je mogao da zaradi u Srbiji, satnica 3.8 evra!!!
(acca, 12. septembar 2021 19:47)

A jesi ti skapirao da jos toliko zaradi od baksisa i ima stan i hranu besplatno, dakle ne mora ni centa da potrosi od onog sto zaradi.

bb

pre 2 godine

Hrvati, tj. mahom Slavonci nezadovljni platama za konobarisanje na Jadranu tokom sezone odlaze na zapad (Austrija, Nemačka ili Irska) uglavnom za trajno, dok na njihovo mesto dolaze naši ljudi + BiH.
Dakle, Hr je ušla u Eu da bi Nemci i ostali Evropljani lakše došli do mora, a ne da bi razvila industriju ili nešto slično u Hr i tako zadržala mlade, jer po tome kako seire komšije reklo bi se da su nova Amerika, dok u zemlji "najvećeg privrednog rasta" ljudi moraju odlaziti u komšiluk da bi zaradili/ dopunili finansije. Toliko o jačini i jednih, i drugih.
Jedina sreća u nesreći i povoljna stvar po nas je što će se ti ljudi vratiti i zarađeni novac trošiti ovde u Srb.

Kladovo

pre 2 godine

Kakvo dosadno naklapanje i generalizovanje na osnovu ličnih, znači ograničenih, iskustava.
Generalizacija ličnog iskustva je samo za pisca.

Вања Петровић

pre 2 godine

Нажалост нема свијести у нашем народу да је сваки камен у Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Славонији, Барањи подједнако српски колико и хрватски и да Срби тамо никако не би смјели да се осјећају као некакви странци. Ми западни Срби, Крајишници немамо готово ништа заједничко са Србијанцима који у већини не разумију и не поштују оно што је нас кроз вјекове обликовало.
(ЗораН, 12. septembar 2021 17:22)

Као што ви немате ништа са Србијанцима, тако и ми Срби из Србије немамо ништа заједничко са вама. Заједничко могу да имају нешто са Крајином, Кордуном, Банијом они који су родом одатле. Мени као рођеној Српкињи из Шумадије од родитеља, деда и прадедова из Србије, све те горе набројане области никако нису блиске јер нити знам кога одатле, нити су ми географски близе, а и увек су биле на подручју Хрватске, сад у оквиру СФРЈ или ти самосталне, али биле су на туђем терену. Немате права да кажете генерално да ми Срби из Србије (не могу да кажем Србијанци јер одувек смо били Срби)немамо свест или националну свест. То је генерализовање, а ми нисмо ништа криви за ту вашу горчину и пелин која срља из вашег поста.

Ivan

pre 2 godine

Kod mene elektricari izadju 1300 1500 evrica,ali danas deca više vole da ih potezu za rukav,nego da sednu u sopstveni auto (6,7 somica) i prevozu se do i od posla....govorimo o Srbiji!
(Munem ti blavora, 12. septembar 2021 19:06)
Ziva istina. U Beogradu na gradilistu mozes svaki mesec zaraditi preko 1000€ ako poznajes bilo kakav zanat, ako si vredan mozez i mnogo vise, a zanat se nauči za 7-8 meseci do godinu dana, ako zelis da ga naučiš. Pritom radis 12 meseci u godini, a ne samo 2-3 tokom sezone, ali kod nas ljudi vise vole da kukaju i da rade neke proste poslove na traci gde nemas nikakvu odgovornost za 300€.

Miodrag Miki Petrovic

pre 2 godine

Nije losa plata 1400e ,plus baksis zavisi od dana moze da napravi 1500do 3000e ,e sad ja sam u bg pravio na dobrim mestima 2000-2500e baksis i plata 400e ali to je retkost da te usere dobro mesto u Beogradu!
Isto tako na moru ima losih i dobrih mesta..
U crnoj gori zavisi od mesta iste i bolje pare se prave eto#

Viva Corona

pre 2 godine

“Dobra plata kažeš, 1400 evra plus 40 evra bakšiša dnevno, pa to tako ne bi imao ni u Beču ni u Parizu!“

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 18:48)


Pa istina je, i u Beču a i u Parizu rade samo za bakšiš, osnovna plata im je mizerija, zanemarivo!

Matijas

pre 2 godine

Bio sam u Avgustu na Krku, tačnije u Baškoj, i sreo sam u mnogim Restoranima naše Konobare i Kuvare iz Srbije... Koji rade privremeno...nikakav problem nemaju niti su imali...

hm

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

Aj ne izmisljaj. 99.9% ljudi u HR zivo zaboli odakle je konobar. Ma sto konobar, svaki dan vidimo i goste iz Srbije. A sto se thompsona tice, da budem iskren ustaske pjesme su zabranjene za pustanje i ne pustaju se. One ostale njegove.., pa i meni se ceca gadi, a opet ori duz dalmatinske obale.

Srbin na privremenom radu u Istri

pre 2 godine

Iz sopstvenog iskustva... četvrta godina zaredom u Puli, gazdarica fenomenalna, plata 1100 eura, uslovi odlični, 2 kuvara takođe iz Srbije i ja u stanu od preko 100 kvadrata, rad po smenama - jedan dan 7 sati, drugi dan 11 sati, treći dan 6 sati, bakšiš prosečno 500 kn dnevno (oko 70 evra), nemam se na šta žaliti, radiš uglavnom sa normalnim ljudima (stranci 95%).
I želim dati savet svim ljudima iz Srbije koji žele doći u Istru da rade, da nikako ne idu kod Albanaca, jer vam neće ispuniti obećano, već da traže hrvatskog poslodavca

ko mora mora

pre 2 godine

Raditi 12 časova dnevno na nogama i samo jedan dan slobodno u mesec dana. Plata i bakšiš solidno. Ali ko može to da izdrži? Može samo mlad, zdrav i samo na kraće vreme. Da to može da se izdrži radili bi domaći. Hej, odeš u neku zabit na neko ostrvo gde ni internet nemaš da radi normalno, tropski uslovi, radiš non stop, zabave nema, odmora nema, internet se ruši a ti se rušiš više od interneta kad legnes i hoćeš malo da pogledaš na fb i ostalo. I još cimeri pa nemaš mira ni privatnost ni po noći. To radi samo ko mora i samo sezonu dve. Ako je mladić radio 4 m. i zarađivao preko 2500 € mogao je kuci da donese 10.000 €. Nije to malo ali treba da se izdrži 4 meseca sa 4 slobodna dana i po 12 časova dnevno na nogama na tim temperaturama.

m

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

a sta je tvoja "skolovana" kuma radila kada su svi kafici bili zatvoreni ? sta ce raditi kada dobije otkaz jer ce je zameniti nova, mladja, ambicioznija ? da nece mozda kuma da konobarice do penzije ?

leptirica

pre 2 godine

Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)

U Sloveniji je rat trajao par dana i stradale su 3 fasade. U Hrvatskoj je bilo srušeno trećina države, Srbija je prošla kroz sankcije i 1999 bombardirana... Slovenija je puno prije ušla i u EU i da se ne lažemo živi se bolje tamo, ali je razlika u plaćama jako mala. Hrvatu se ne isplati ici raditi u Sloveniju, osim ako ne živi odmah uz granicu.

DR

pre 2 godine

Draga Lorena, kako da niko iz Lijepe Nase ne zeli taj posao?
Zvuci kao odlicna plata i jos smjestaj i klopa.
6 dana po 8 ili 9 sati dnevno.

Veliki brat

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

Druže, dao sam ti plus, jer to što si rekao dobrim delom se odnosi na ove koji hoće da studiraju neke bezbezne fakultete koji ih i ne zanimaju, samo da odu od kuće i tako potroše novac koji su njihovi roditelji teškom mukom uštedeli, da se provode po Beogradu ili nekom drugom univerzitetskom centru...
Znam za slučajeve gde su roditelji starije dete poslali na medicinu, farmaciju ili tako neki sličan fakultet, a za mlađe posle nisu imali para pa su poslali na studije negde bliže ili čak u svom gradu ako tu ima neki fakultet, a to dete mnogo bolji učenik. I onda ovo starije nije ni završilo fakultet, nego našlo solidan posao sa završenom 1. ili eventualno 2. godinom, uzme po 3-4 drugarice neki veći stan, podele troškove, i milina, onda 10 godina birka za koga će da se uda...


Sa druge strane, koga zanimaju studije da bi se bavio nekim ozbiljnijim poslom, plata konobara nije za poređenje. Uzmimo programere, dobre inženjere elektronike, građevine, arhitekture, vrhunske pravnike ili ekonomiste, svi oni zarađuju bar toliko ako su sposobni, ali imaju normalno radno vreme plus mogućnost napredovanja!

Madjo43

pre 2 godine

Ne znam di je taj radio, ali u restoranu di radim plaća je 1200e za konobara a la carte plus baksis od cca 2000-2500 e. Placa je na bazi 40 sati tjedno, prekovremeno se placa posebno, sve preko racuna i jedan dan u tjednu obvezno slobodan. I da, imam kolege i iz srbije, što konobari, što kuhari.

sezonac

pre 2 godine

@ C i n i k
Da je intervju izmišljen bio bi svakako više "lakiran" u korist Hrvatske. Ako se pročita originalni, mnogo duži intervju, uočavaju se još neke negativnosti, koje je dečko iskusio. Nego tvoj je osnovni problem što ne možeš zamisliti da ijedan Srbin odrađuje sezonu u Hrvatskoj. E tu ti ni bog otac ne može pomoći!

Miša

pre 2 godine

@Mina
Misliš da je Slovenija raj?
Pa veću platu ćeš da zaradiš u Hrvatskoj po tim restoranima, kafićima... nego da si radnik u Sloveniji. Ja radim u Sloveniji u metalnoj industriji i moja plata je u proseku 850-900 evra neto!

e

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?

Ratkic

pre 2 godine

@mala skola makroekonomije

Mrsko mi je sta noram da branim Hrvate i Slovence ali jos mi je mrskije da sutim pred ovakvim sendvicarima. Prosecna neto plata u Hrvatskoj u maju ove godine je bila 954 evra. Prema poslednjim sluzbenim podacima Svetske banke njihov GDP per capita je 103% veci od naseg. Kad bi oni tapkali na mestu, a mi godisnje rasli 5 procenata, stigli bi ih za 20 godina. Slovenci su jos ispred Hrvata. A na kraju 1990, hrvatski GDP per capita je bio samo 25% veci od naseg, a slovenacki 35%. Danas je hrvatskiki GDP per capita 103% veci od naseg, a slovenacki 180%. To su ogromne razlike u razvoju. Kad se vec hvalises opstim nivoom GDP-a, slobodno mozes da kazes da smo vec prestigli i Island i Maltu, sta da se poredimo sa "boranijama" Slovenijom i Hrvatskom. Verujem da ce uskoro da pocne invazija Islandjana na baustele u Srbiji, samo da saznaju za ovo.

River

pre 2 godine

Ako. Čovek je odlično prošao. Potpuno nepojmljivo za naše zlatno doba-ekonomski tigar-nikad nam nije bilo bolje uslove. Još je bio u čistoj sredini duži period pa ima i zdravstvene koristi.
Mislim da bi svako ko može trebao da pokuša ovim putem (sezonski, na par meseci itd.) a domaće ugostitelje i poslodavce ko šiša. Ionako su vrištali da "ima ko hoće" i da se sami radnici trebaju boriti za bolja radna mesta i dobre uslove.
Jedino me brine da se ekipa na vrhu ne seti nekog ekstra poreza od 67% ili nečeg sličnog i u*eru ovim ljudima celu priču. Doduše, ovi klinci mi deluju kao da ne trpe s*anja i da se samo pokupe ako im nije po volji. Za razliku od nas iz osamdesetih i sedamdesetih koji smo ćutanjem epski zeznuli stvari...

red_moon

pre 2 godine

Do 01.09.2021 je 9800 osoba sa prebivalistem u Srbiji dobilo dozvolu za rad u Hrvatskoj. Bas me zanima koliko je osoba s prebivalistem u Hrvatskoj pohrlilo na rad u Srbiju.

Ratkic

pre 2 godine

Ne znam da li su ljudi kod nas svesni cinjenice da je GDP per capita u Hrvatskoj 103% veci nego kod nas i da jos uvek nismo uspeli da ih prestignemo ni u ukupnom GDP-u iako nas je oko 80% vise. Mi bi trebali prvo da prestignemo Montenegrine, pa Bugare, pa Rumune, pa onda da se poredimo s Hrvatima. Makar, verovatno cemo sve vise da zaostajemo i za njima i za Slovencima jer oni mogu da koriste velika sredstva iz EU fondova.

Neko ko zna

pre 2 godine

Axon

Ma nije iz sela, veci grad je u pitanju nego otisao tamo iz nekog svog razloga. Dobar je momak, nikakvih problema, ali jednostavno je sve skupo pa gleda da ustedi sto vise bar na hranu.

Miki

E pa onda pogresno mislis. Nisam ljubomoran ali ne vidim problem u tome da ako mi neko kaze koliko zaradjuje neka kaze bar tacno a ne da uvecava cifre. Budimo realni, nije sramota. Svi se trudimo koliko mozemo.

m

pre 2 godine

@A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52)
Isto dobijaju meni je svaki cent dat konobarima trošak, sto manje njima više je meni kao vlasniku.
(Manager, 12. septembar 2021 19:23)

jak si mi ti "Manager" kada stedis na konobarima od kojih ti zavisi ceo posao. Srpska posla...

Branko

pre 2 godine

@CINIK
Mene je licno posluzivao u Primostenu konobar koji je govorii levo, izvinite, prijatno. Ispostavilo se da je iz Beograda. Decko moje sestricne iz Subotice je jos uvek konobar u Baskoj (Krk).
Koliko god ti tesko padalo, nisi u pravu.

Cici2

pre 2 godine

@Donjko Glavati, @Manager

Glava zavist je smrtni grijeh a činjenice se lako provjere ako mi ne vjeruješ..

Menageru sve i da je tako, ti si izuzetak, jer je poznato da se Nepalcima, Indijcima pa i Srbima kao i svim ostalim strancima daju manje plaće za isti rad nego domaćima..

Ovo obojica da znate: domaćima je 1400€ na papiru a u stvarnosti 3 puta toliko, nekima i više, pa je onda i ekonomski zaposlit što više stranca koji ne znaju umnožit plaću na papiru kao naši.. ;-)

D

pre 2 godine

Drugar svake godine ide na primorje CG/HR, jednostavno se ne isplati leto provestu u Beogradu / Srbiji. Najbolje kafene u Skadarliji ne možete izaći na više od 1500 EUR (profi konobar koji nosi 5 teških ovala u rukama), a ovaj početnik je imao oko 2500, pa se vi sračunajte. Od sredine maja / početka juna pa do 1. septembra.

Pirker

pre 2 godine

Ja sam iz Rijeke, radio sam prije 15 godina u Italiji za 1000 eura mjesecno, bez ijednog slobodnog dana cijelo ljeto i isto po 12 sati redovno. To je bila prva godina, druge godine je bilo skoro duplo. I to u kuhinji. E to je pakao. A sta se tice kvalitete ljudi, isto ovako. Jebiga to je uglavnom nekakav rubni dio drustva, odasvud dosao. Danas se puno toga promienilo, pogotovo na trzistu rada, i ovaj decko zaradjuje vise nego ja onomad tamo. Ali sezona ie uglavnom pakao. Ako ce cijene rada ici gore,
Ici ce i cijene u restoranima (sta i treba sve skupa). Ali nemojte onda ocekivati pizzu za 10 eura i plakat kad bude 20 eura. Cijene i hrane i rada se moraju izjednacit sa europskim.

Ivan

pre 2 godine

Vi se zezate sa takvim komentarima. Ne ali ozbiljno. Ovo je preslo sve granice. Hrvatska je mozda nesto za preostale ex-yu drzave izuzev Slovenije, pa se joj toliko divite. Da jim ide toliko dobro kao Austriji ne bi bilo toliko sezonskih radnika tamo nego bi ostajali kod kuce. Udostojite se. Predaleko ste otisli. Cuj nema toga u Becu?
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 18:48

Taman tako, potpuno nerealni komentari. Nasi koji idu u Austriju, Svajcarsku, Nemacku itd idu za stalno i nikad se ne vrate, jedino na odmor, a ovo su Hrvatskoj su samo sezonski radnici, uostalom dosta ode u CG, Grčku, pa i Albaniju da konobarise tokom sezone. Prosto u nekih 2-3 meseca je potrebna ogromna radna snaga zbog sezone, ali to nije uporedivo sa migracijama u zapadne zemlje.

leptirica

pre 2 godine

sid, cinik, 901, mala skola makroekonomije

Sve isti lik. Radi istu grešku kod pisanja i misli da nitko ne kuži, stavlja namjerno malo hr, a ostale države piše velikim početnim. Uz to vidljivo je da se radi o Ciniku jer opet piše lažne podatke. Ajde Cinik uzmi nešto za želudac, dobit ćeš cir, ako ga već nemaš.

Projekcija za 2021. BDP Hr 65,22 usd, Sr 60,44 usd. Per capita Hr 14.936,10 usd, Sr 7.411,84 usd. Prosječna neto plaća za 1/21 u Hr 932Eur, Sr jun/21 554eur. Službeni rezultati.

golubincanin

pre 2 godine

Ljudi to je samo Sezonski ,a rest godine.
ja znam koji tako rade pa u 9 misecu na Bodensee branje jabuka i sam kaze kada dodje proljeće nema ni za kosilicu da nalije benzina

D

pre 2 godine

@ Miki

Radio sam u najboljim godinama kao konobar i šanker (van struke, na žalost), gde to ima da se zarade ove pare u Beogradu? Tačno, ima, ali takvih mesta je malo. Većina kafića radnicima isplaćuju dnevnice od 10 ili 15 evra, bez prijave. Pričajte te bajke nekom drugom, u Beogradu konstantno fale ugostitelji jer se puno radi, bez prijave, uz male plate. Ne živi se od bakšiša, jer to nije plata tj. ne možeš stalno računati na isti.

Goran

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?
(e, 12. septembar 2021 21:31)

E pa vidiš, ovde se naklapaju i prepiru oko sitnica, oči da povade...A preko, eee pa tamo smo svi "NAŠI" i u poslu i u kafani i u kriminalu...to će svi koji su preko da ti potvrde :)

Silni

pre 2 godine

Srbin radi u Hrvatskoj i zarađuje kao konobar 2.500 eur? Vučiću čitaš li ti ovo?
(Cile Mile, 12. septembar 2021 17:32)

Čita. Sad će Siniša da mu opali jedno 84% poreza. Misliš da se zezam?

neutral fe

pre 2 godine

Moja kuma radi kao konobarica na nekom prosecnom splavu u bgu, uglavnom je dnevna varijanta dakle uglavnom dolaze ljudi sa porodicom i prijateljima na rucak. Prijavljena na minimalac, na ruke prima jos 20 hiljada plus kaze da u proseku ima 3000 baksis dnevno, i to radnim danom a vikendom zna da bude i 6000-7000. Pa vi ucite skolu :))
(Miki, 12. septembar 2021 17:07)

dao ti bog da saznas koliko su to smesne i teske pare u isti mah.

Tereza

pre 2 godine

Dakle vi neki iz hr ne glupirajte se, ima mnogo ljudi iz SRB a i iz hr koji vrlo dobro znaju kako stvari stoje u realnom zivotu...
(C i n i k, 12. septembar 2021 23:59)

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.

Zika

pre 2 godine

Ja sam kao konobar 90 ih zaradjivao sigurno 100 maraka a nekad I vise za noc radeci u jednoj beogradskoj diskoteci,jeste zeznuta ekipa dolazila ali su dobar baksis ostavljali..auu kolko je to bilo love onda ,nikad vise nisam imao a zivim na zapadu preko 20 godina

Cinik

pre 2 godine

Prema podacima Ministarstva, u razdoblju od 1. siječnja do 6. kolovoza 2021. godine izdano je ukupno 46.870 dozvola za boravak i rad, a najviše dozvola za boravak i rad izdano je u tom period za državljane Bosne i Hercegovine (18.220), Srbije (8.849) i Kosova (4.510)

Expert

pre 2 godine

Predlazem da se obaveste nemacki konobari da krenu put hr da sljakaju jer platu i baksis ili sta god od 2900 e, konobar u D moze samo da sanja, tj moze i da zaradi ali za 2.5 meseca i to ako radi u centralnoj pivnici u Minhenu i noc i dan ...
Pocinjem da se brinem za hr komentatore, al iskreno...
Teska mentalna patologija...
(901, 13. septembar 2021 00:06)
A evo ja mislim kako nije problem u nama nego u vama, tj. konkretnoo u tebi. Jer ti očito nisi shvatio kako je tvoj zemljak srbijanac u HR radio SEZONSKI, a ne cijele godine. Dakle on 1. 10. ide doma, jel ti sad jasnije zašto NIjemci ne rade u HR kao konobari, ili da ti crtamo?

Bosanac

pre 2 godine

Hrabar decko, radis "2 meseca u nekom malom baru u Bg" pomislis za sebe da si konobar, odlicno si prosao i lepo zaradio zahvaljujuci tome sto se na trzistu rada tesko mogu naci profi konobari.

Korvin

pre 2 godine

Ja bi uveo registar konobara koji rade u sezoni na moru pa kada se vrate u septembru neka rade onda u trafici a ne kod nas u restoranu.
Za 3-4 meseca rada na moru hvale sve a kada dodje zima onda je dobra i Srbija..
Nego da su ugostitelji pametni napraviti bazu podataka kada ti neko dodje u oktobru da trazi posao ukucas podatke pise lepo otisao u junu da radi na more i samo mu kazes nisam zainteresovan pa ces da vidis kako ce da izadju tih 5000e na nos
Rintate tamo 12 sati dnevno sa dva slobodna dana mesecno i hvalite se
(dule, 12. septembar 2021 19:17)
#####
A možda da se napravi neka baza podataka vas "ugostelja" koji preko leta kad su kafići puni daju konobarima 200 evra platu i pola bakšiša koji dobiju.
Daj ti konobaru bar 1000 evra platu plus stan i hranu pa on neće otići u Hrvatsku. Ali naši džiberi moraju da voze novi Audi svake godine

lorenzo

pre 2 godine

Treba uzeti u obzir da je dečko tek profesionalno startao. U originalnom intervjuu objašnjava kako je upravo kao početnik imao problema u snalaženju na radu, te se postepeno uhodavao. Nije isto konobariti u kafeu i restoranu, a radi se o boljem restoranu, gdje je posao kudikamo složeniji i zahtijevniji. Čini mi se da je za svoje skromno profesionalno znanje i iskustvo bio pristojno plačen, a valjda je uz to, što se tiče posla i struke, i nešto naučio.

Pametnjaković

pre 2 godine

Ali cinjenice:
Slovenia gdp per capita: 25,946.18$
Croatia gdp per capita: 14,936.10$
(GogoljskiRUS, 12. septembar 2021 20:40)


Kina gdp per capita: USD 10,261.68

Ante

pre 2 godine

Krenuo sam da napišem da je dečko zaslužio veču plaču dogodine, ipak je to pakleni tempo od 12 sati, ali sad mi je to manje zanimljivo, nakon pročitanih komentara..
Ljudi, ovaj vaš, Cinik...nije smješno.. mislim da treba pomoč. Oko čega se on nervira i pokazuje znakove velike opterečenosti, zabrinjavajuće je.
Ne ttrba ni osuđivati čovjeka, možda je u pitanju neka trauma obiteljska ili slično, ali jedno je sigurno, nije mu lako.
Naravno, ništa manje ni ovim "mojima", koji na ovo gledaju kao na neku "pobjedu". Kraj toliko problema u Hrvatskoj, gdje nam toliko mladih odlaze, oni su sretni jer Srbi dolaze.
Mislim, veseli me ta ironija sudbine, jer bih ja radije Hrvatskog radnika (super plačenog), i Srpskog turista(bogatog).
I da to bude pravilo, a ne izuzetak, a ne natjecanje ko je manja sirotinja.

hajlajf

pre 2 godine

A sad zamislite koliko domaći dobijaju.. ;-)
(Cici, 12. septembar 2021 17:52) # Link komentara

@
Domaći dobivaju 5000 kn neto, plus zdravstveno i penzijsko, plus trinkgelt, ali za rad 5 dana nedeljno i 8 sati dnevno. Ne žele na otok, žive i rade u mjestu svog stanovanja. Rade 6 mj. i onda primaju naknadu od zavoda. Sad izračunaj satnicu. Domaći hoće slobodno vrijeme, hoće kupanje, druženje, hoće ribu na gradele, hoće na barku. Ne zele biti robovi.

Al neki masno lazu

pre 2 godine

Ministarstvo unutarnjih poslova od početka godine do 16. lipnja izdalo je 31.157 dozvola za boravak i rad državljana iz trećih zemalja, 13 posto više nego lani u istom razdoblju, ali i petinu manje nego preklani. Samo za djelatnost turizma i ugostiteljstva ove je godine izdana 4.191 dozvola.

Simon

pre 2 godine

Kada sam konstatovao da je nenormalno ako je radio po 12 sati dnevno sa 1 slobodnim danom u mesecu, nisam ni pomislio ni na zaradu ni da li je Srbin ili Japanac ni gde je radio itd. Jednostavno, iz mog iskustva, radeći pretpostavljam lakši posao nego što je sezonski konobar, posle 15 dana po 12 sati rada ja sam "zabagovao". Manifestovalo se malaksalošću, vrtoglavicom i nesanicom par dana... Nije svako takva stena da to izdrži, svaka čast, ja ne bih ponavljao moje iskustvo.

Mustong

pre 2 godine

Ovo "imao sam i ne tako solidne cimere" mogao je malo podrobnije opisati, koju vrstu sikaniranja, maltretiranja, vredjanja i ponizavanja je morao istrpeti da bi na sat zaradio 3.8 EUR. Ali, sta ocekivati od coveka koji nekakav smrdljivi cumez, koji je sa ko zna koliko njih jos delio naziva solidnim smestajem i kao nesto posebno istice da je hrana koju je dobijao bila jestiva.
(Eugen, 12. septembar 2021 18:56)

Ja ne pusim i svaki cimer koji pusi meni nije ok.Ja nakon jela odmah operem suđe ne podnosim da prljavo stoji satima i sakuplja muhe ako cimer ne pere odmah meni to smeta,ako vodi duge tel razgovore uz groktanje i smeh,blutut zvucnik ako slusa a ja bi mir.I sl.

leptirica

pre 2 godine

Bio u Hr i služio me konobar iz Bg !!!
Tiho je morao da kaže da je iz Bg i sa jednom dozom opreza da ne bi čuli gosti za susjednim stolom !!!
(ski, 12. septembar 2021 19:20)

A za susjednim stolovima Cesi,Talijani,Slovenci,Nijemci. I svi naculili usi da cuju odakle je konobar?
(Tereza, 12. septembar 2021 20:05)

Ja ću samo reći da ne mora reći odkud je, prepozna se po govoru. Isto je i za Bosance, Crnogorce, pa i iz različitih krajeva Hr dođe netko i prepoznatljiv je naglasak.

Cici

pre 2 godine

Hrvati kad dođu u Srbiju pričaju tiho da ih Srbi nečuju. Srbi kad dođu u Hrvatsku i tu preko leta rade takođe tiho pričaju sa srpskim gostima da ih Hrvati nečuju. Kada Srbin i Hrvat rade zajedno u nekoj trećoj zemlji lepo se slažu, i pomažu jedan drugom? Nerazumem ništa i pitam se kako je to moguće..?
(e, 12. septembar 2021 21:31) # Link komentara

@
Moje objašnjenje toga:
Konobari iz Srbije u Hrvatskoj pričaju tiho da ne privlače pažnju, ne žele da imaju problem jer ubijek se nađe neki kreten koji če da oteža, žele da dobiju bakšiš i sl...
Hrvati kao gosti u Srbiji isto ne žele probleme.
Većina ljudi je korektna ali ima pojedinaca koji prave probleme.
U inostranstvu su u istoj poziciji i tamo nema rizika od domacih “kretena” i pomažu si jer su normalni.
Uglavnom ljudi rade u svom interesu, klone se problema i žele da više zarade, da im bude bolje.

Mate

pre 2 godine

Sve ok, radio sam nedavno taj posao, i to je otprilike normalna plača, ako je plačen smještaj i hrana.

Ono što mi nije jasno, da je tako mala manča? (bakšiš)?
Nema šanse, u malo boljem restoranu, ispod 100-150 eura... I to ako se manča dijeli sa svima, inače je veča.
Pa u Zadru je poznato da konobari i ne vide plaču cijelu sezonu, niti je itko diže ni troši, živi se od bakšiša, a plače se slažu jedna na drugu. Na dobrim pozicijama, bakšiš debelo prelazi samu plaču u cifri.

Krajišnik

pre 2 godine

miša@
Moj kum radi za CNC masinom u Sloveniji i sa prekovremenim uzima 2000€.
Ali u pravu si,tesko do neke plate u Sloveniji od 1500€ .Moraš ići za Austriju, Njemacku ako hoćeš 2000+€.

Tereza

pre 2 godine

Decko ti cijeli dan pises komentare pod raznim nikovima i vec duze vrijeme se lijepuis samo za testove o Hrvatskoj.Opusti se covjece znam da mrzis Hrvatsku ali trosis vrijeme bez veze. Podsmevamo ti se a ti se primas.
(Tereza, 13. septembar 2021 02:12)


Ja se vama podsmevam, zapravo nsm ni siguran dal da vas zalim ili da vam se smejem ali da ste otisli u out to stoji, pa ovde pisete takve fantamazgorije da je to postala izgleda mala radionica (ambulanta) psiho slucaja iz hr?
Sta kazete, 2900 zaradjuje konobar u hr?!
Ok, sad mozes da se smejes...
(C i n i k, 13. septembar 2021 09:14)

Fantamazgorije kažeš? Misliš....fantazmagorije😄😄😄?
Pa kako ti se ne bi smijala😄.

Bivsikonobar

pre 2 godine

Plata plus bakšiš na kraju meseca momak zaradi oko 2 500 e.
Ok...radi se 10-12 sati ali plaćen smeštaj I hrana.
Jedan dan nedeljno slobodno taj dan se kvalitetno može provesti na plaži a stigne se i tokom radnih dana okupati u moru barem na sat vremena.

Po meni je to super.
(3210, 12. septembar 2021 17:29

Vidi se da nisi nikad radio u zivotu 12 sati a pogotovo bez slobodnih dana. Ja sam radio kao konobar sezonu od 3 meseca u inostranstvu i to sam imao 4 dana slobodna u mesecu a ne jedan. Recicu ti ovo, probaj jednom pa mi javi kako se osecas posle smene od 12 sati. Kada udjes u deseti sat na nogama javi mi molim te da li te kicma zateze i koliko ti natekle noge kad dodjes kuci. Druze taj tempo zna samo ko je probao i to je jedan pakao ne samo fizicki vec i mentalno biti prisutan 12 sati (nema da zaboravljas ili se okreces, vec svaki pokret gledas da usaglasis radi sebe da se ne vracas) nije za svakoga. Tu glupost sto si rekao da stignes da se okupas u more posle smene od 12 sati necu mnogo da komentarisem samo cu ti reci da su to smene restoranske koje idu od 12 u podne do 12 nocu i radis rucak i veceru, nekad ostanes i do pola jedan ako je bila guzva. Ne znam o kom kupanju pricas?

EU citizen

pre 2 godine

@mala škola makroekonomije
Majstore, nemaš ti veze ni s makro ni s mirko, a kamoli s ekonomijom! Ni kada se BDP učio u školi nisi bio prisutan. Ti plaće nazivaš per capita! :-)

Ante

pre 2 godine

C i n i k, 13. septembar 2021 09:37) # Link komentara
Preporučujem (0)Ne preporučujem

Slušaj prijatelju, ovdje govorimo o sezonskom poslu konobara. Ako želiš se uvjeriti, dođi, pronači ću ti posao u roku odmah, za sljedeću sezonu, ovu cifru koja je u naslovu. Nazovem prijatelja, ako ne treba on, 99% mu treba netko od kolega.
Mladi, večinom iz unutrašnjosti, idu u njemačku jer pronađu dobro plačen posao CIJELE GODINE. Ali više zbog veče mogučnosti da napreduju u životu. Što je tebi čudno da plače konobara u sezoni, na obali, u Hrvatskoj mogu biti veče nego u Njemačkoj? To ti je čudno?
Vidi se da nisi odavna bio turistički u Hrvatskoj.
Samo znaš, konobar ima malo širine za napredovanje. A godina je duga, nije samo sezona za život. Dok drugi uživaju i kupaju se, onaj ko radi treba da je i plačen.

13

pre 2 godine

Primećujem da je C i n i k bolje obavešten o Gugla, Instagrama i Interneta uopšte. Pitam se da li dotični uopšte spava. Nesanica je opasna.

L7

pre 2 godine

Radio 12 sati dnevno uz jedan slobodan dan u mesecu? Nenormalno.
(Simon, 12. septembar 2021 17:20)


prije bi se reklo da je htio tako,svaki dan je brao baksisa 40€ i kak je radio tako se i hranio,pa je liku bilo ok....

Stručnjak

pre 2 godine

Draga Lorena, kako da niko iz Lijepe Nase ne zeli taj posao?
Zvuci kao odlicna plata i jos smjestaj i klopa.
6 dana po 8 ili 9 sati dnevno.
(DR, 13. septembar 2021 13:03)
Zaista, Hrvata konobara, školovanoga više ne možete naći. Vrhunske ugostiteljske srednje škole, poput opatijske, upisuju po nekoliko đaka u godini. Težak je posao, a ovo iz članka je SEZONSKI, nema govora o toliko zaradi nakon 1. 10. Čak na obali nema uopće posla za mnoge, dok je ljeti daj što daš od konobara, čistačica....

xyz

pre 2 godine

Da. Moguće su ovakve plaće konobara po sezoni, ali ako je ovaj dečko toliko plaćen. onda radi u objektu sa velikim prometom, a to znači da radi ko pas i da je ovo što je zaradio u biti malo. Vratiti će se doma punog novčanika, ali sam siguran da će do Nove Godine odmarati da dođe k sebi.
Neka normalna plaća konobara je 900-1110 € + bakšiš, ali u objektima koji rade punom parom je ipak veća.

Dalibor

pre 2 godine

@vss, 12. septembar 2021 18:34

To je nama naša borba dala da kvazi vss nema pojma što se oko njega događa.
U međuvremenu smo dogurali do toga da Kinezi, Turci, Azeri i drugi indijanci sve grade svojim firmama i svojim radnicima jer misle da nismo sposobni za ništa, realno i nismo, da jesmo sami bi gradili.
To si ti stranci, ej nama Kinezi rade u železari od kada su to Kinezi kupili, ni za to nas ne smatraju sposobnim, a od nas učili nekada kako se radi.
Omladina se ubija za posao kod Hrvata, a ovde se promoviše zlatno doba.

Srbin na privremenom radu u Istri

pre 2 godine

Nadrealno je cime se vi ljudi iz hr bavite i kolko ste zaglavljeni u mrznji i lazima, nadrealno je.
(901, 12. septembar 2021 23:37)

Pošto vidim da si jedan običan bezmogaš, preporučio bih ti da naučiš italijanski, nemački i engleski,probaš da normalno komuniciraš sa ljudima (ali pretpostavljam da ti je to strano), naučiš da dekantiraš vina, filiraš ribu, budeš nasmejan čak i kad ti nije dan, spakuješ kofere, odradiš sezonu na moru i uveriš se koliko si jadan sa svojim komentarima. Pozdrav