- Komentari -
 1. Niti će biti nas, niti vas. Šteta i za jedne i za druge što ste imali malo mozga.
  (Marijana, 27. jul 2021 22:19)

  # Link komentara

 2. Ja ne razumem zasto hrvatska ne stavi druga Tita ,on je najvise zasluzio da bude na hrvatskom euru,em je hrvat ,em je rodjen u austrougarskoj em je monogo ucinio za hrvatsku,istra dalmacija dubrovnik itd
  (Dudo, 26. jul 2021 09:40)

  # Link komentara

 3. Ja ne razumem zasto hrvatska ne stavi druga Tita ,on je najvise zasluzio da bude na hrvatskom euru,em je hrvat ,em je rodjen u austrougarskoj em je monogo ucinio za hrvatsku,istra dalmacija dubrovnik itd
  (Dudo, 26. jul 2021 09:39)

  # Link komentara

 4. Mislio sam, da ni Srbi, ni Hrvati ne volite baš homoseksualce, a sad se skoro pobiše zbog Tesle!:)
  (hehehe!, 25. jul 2021 09:17)

  # Link komentara

 5. jer će Srbi tada vladati Hrvatskom, te kako ovo nije prvi Srbin kojim se Hrvatska hvali.

  Hahaha koje gluposti može izvaliti glup čovjek.
  (mario, 24. jul 2021 21:37)

  # Link komentara

 6. Де сте бре комшије! Видим по коментатима број вам се увећава убрзано! Узмите тог Теслу слободно! Ево ми Шумадинци обећавамо, кад вас следеће пут будемо ослобађали, ослободићемо вас се заувек!! Ај у здравље и свако добро вам Бог дао!
  (Геџа Радојко, 23. jul 2021 21:03)

  vi sad sami sebe ne mozete da oslobodite a kamoli nekog drugog.
  (neutral fe, 24. jul 2021 18:04)

  # Link komentara

 7. Da je Tesla živeo u današnje vreme i on bi bio u koloni na traktoru.
  (Gale, 24. jul 2021 16:59)

  # Link komentara

 8. Nema vecih malogradjana od onih koji svojataju Teslu.
  (modul, 24. jul 2021 15:54)

  # Link komentara

 9. Da ga stavljaju na 1e ili 2e, pa da se zamisliš, ali na cente... Ovako ispada da su ga kibicovali da ga slučajno Srbi ne bi nekad koristili, a centi su gotovo neprimjetni
  (Djuro, 24. jul 2021 15:34)

  # Link komentara

 10. Idemo redom. Čovek je rodjen kao Srbin u AU, izjasnjavao se kao Srbin ( ima govor u Beogradu) , karijeru napravio u Americi.


  Kako se tu onda Hrvati nasli?! Nit je rodjen u Hr, nit' je bio Hrvat. Kakva mitomanija.
  (Zveki, 23. jul 2021 16:44)

  Nemojte samo vi o mitomaniji, u toj disciplini ste prvaci svemira.

  Ispiranje mozga ne dolazi samo od strane države, puno je jače ono koje dolazi o roditelja i od babe i djede.
  (Ivo Split, 24. jul 2021 12:31)

  # Link komentara

 11. @
  Srbi nikako da shvate da je čovjek rođen za vreme Ustrijsko-Habzburške monarhije u Hrvatskoj i da je bio njen građanin.
  A otac mu je bio isto građanin ali samo pravoslavne vjeroispovijesti.
  Kad ćete Srbi to da ukapirate?
  (Psi hi jatar, 23. jul 2021 16:13)

  Кад ћеш ти да укапираш да икона коју ти је ђед склонио на тавану тебе дефинише, а не измишљене државе по територији на којој живиш
  (Неко, 24. jul 2021 07:13)

  # Link komentara

 12. Nikola Tesla je rođen na teritoriju današnje Hrvatske i u njoj je živio 19 godina, a u Srbiji, tj. Beogradu, bio je jednom u životu, u trajanju od 31 sata. Matica srpska dva puta je odbila njegove molbe za stipendije. Nije ni čudo da je pored Hrvatske i Srbije odabrao Ameriku. Bravo Nikola!
  (Vane, 24. jul 2021 04:05)

  # Link komentara

 13. Ako Tesla nije rođen u Hrvatskoj,što je sa vašim povijesnim ličnostima koje su rođene za vrijeme vladavine turaka,cca 500 godina?
  (Denis Kocen, 24. jul 2021 03:01)

  # Link komentara

 14. @Tesla je Hrvat - bravo! Sjajan komentar. A sad nam svima lepo pokazi kada je ta teritorija usla pod Hrvatsku! Nije pre 90tih godina 20tog veka kazes?

  Tvoja logika je evo kao kao kad bi recimo rekli da su 18 Rimskih imperatora zapravo Srbi :) [link]
  (USA, 24. jul 2021 01:53)

  # Link komentara

 15. @jadranko
  OK, meštre, ali daj ponekad stisni to veliko slovo, ovo se ne može čitati.
  (Ehm, 24. jul 2021 00:19)

  # Link komentara

 16. @ Jadranko
  Jadan ti moj Jadranko. Je li ti uopće znaš koliko je bilo progona Židova prije Hitlera? Je li znaš kad je Hitler došao na vlast i kad je bila kristalna noć?
  Lako za Testu ali ti opravdavaš holokaust.
  Nijemci punili Židovima đepove?
  Majko mila ko ovdi sve ima pravo prosipat gadarije.
  Šta se tiče turista ja im rečen di mogu dobro popiti i pojest, a ne di mogu naći rodnu kuću Telekom ili Tita.
  (miro split, 23. jul 2021 23:19)

  # Link komentara

 17. Tesla je preminuo 1943, dakle imao je prilike i da cuje i da cita o necovestvu i stradanju svog naroda i svojih rodjaka od onih koji bi ga sad na rever stavljali.Zar stvarno toliko ne znate za sramotu? Ko je vas imao za komsije ni pakao mu nece tesko pasti.
  (Petar, 23. jul 2021 23:07)

  # Link komentara

 18. apsolutno nitko ne svojata Teslu, rodio se u Lici u smiljanu, osim ako Srbija ne smatra što me ne bi čudilo da su Lika i Smiljan sastavni dio Srbije, onda da svojatamo Teslu, a očito je to slučaj po onoj KOKVirovitica. a što se tiče Tesle, mislim da njega ne bi previše brinulo tko ga "svojata", jer bi bio zahvalan svima na znaku pažnje.

  ne svojata Teslu Hrvatska ko Hrvata, već ko Srbina koji je zadužio Hrvate i omogućio da po istom naša zemlja bude poznatija u svijetu. iako Nijemci u pravilu samo da znate, kada dođu kod nas na more malo njih zna za Teslu, ja sam većini uvijek naglašavao o njemu i promovirao njegovo rodno mjesto Smiljan da ga obiđu kada idu na Plitvice, ali većina njih nema pojma. a što se tiče Einsteina naravno da je Einsten Nijemac, samo prezime ga odaje, odnosno Židov iz Njemačke, a Židovi su poznati da daju prezimena s obzirom na zemlju u kojoj se nalaze. prema tome, zbog čega Njemačka ne bi njega promovirala ? na kraju krajeva, većini Židova je bilo jako lijepo u Njemačkoj prije 1939, a lijepo im je i danas plus u Švicarskoj im je lijepo od kad postoji Švicarska, banke i te stvari. a ti koji si počeo pametovat o tome, malo si se zeznuo, jer germani su fino napunili džepove Židova, nevezano za holokaust, to samo pokazuje koliko si neinformiran kada gledaš samo period hitlera. kao što se Srbi ne žale, na hrvatske putovnice, ali se žale na "svojatanje Tesle", zanimljivo.
  (Jadranko, 23. jul 2021 21:33)

  # Link komentara

 19. umjesto da se zahvalite na promociji Tesle, vi uporno on je Srbin, pa nije Tesla jedini Srbin u Hrvatskoj koji se slavi, recimo Petar Preradović je bio Srbin, ali je puno doprnjeo hrvatskom jeziku i književnosti, a bio je i vojnik u vrijeme austro ugarske, iako kažu da se on smatrao Hrvatom ja ga vidim ko Srbina. jer je evidento da je bio Srbin, iako se on sam smatrao Hrvatom. ja ne negiram nečiju nacionalnost, i ne vidim di je problem što je bio Srbin, ako je doprinjeo Hrvatskoj kako na vojno politički način, tako i na književni ? zato i govorim, nije Tesla jedini Srbin koji je zadužio Hrvate, mnogi su bili sastavni dio hrvatske povijesti i zaslužni su za razvoj našeg identiteta kao i borbe za neovisnost. više su on i još mnogi drugi Srbi napravili za hrvate, nego mnogi etnički Hrvati, zato ga i navodim. to što je netko pravoslavac ili Srbin, ne znači da u političkom smislu ne može biti Hrvat, bezbroj je primjera da su mnogi Srbi bili lojalni hrvatskom narodu i borbi za afirmaciju istog. i Tesla tu nije nikakav izuzetak, on je cijenio državu gdje se rodio, a to što je Srbin ne razumjem što to nekima u Srbiji znači, on je prije svega svijetska ličnost, a rođenjem u HR hrvatska ima potpuno pravo vrednostvat njegove izume i život. u Srbiji je proveo najmanje vremena, a amerikanac može biti kao recimo da ja sada s 34 doselim u ameriku, i postanem amerikanac, nema me amerika. on je uspjeh doživio zbog amerike, jer je tamo mogo patentirat svoje izume, ali amerikanac sigurno nije.
  (Jadranko, 23. jul 2021 21:19)

  # Link komentara

 20. Tesla je Amer

  Aha. Zato su mu na sahrani svirali (po njegovoj izričitoj želji) "Tamo daleko". To je tako američki, reči nemam...
  (Mel, 23. jul 2021 21:06)

  # Link komentara

 21. Де сте бре комшије! Видим по коментатима број вам се увећава убрзано! Узмите тог Теслу слободно! Ево ми Шумадинци обећавамо, кад вас следеће пут будемо ослобађали, ослободићемо вас се заувек!! Ај у здравље и свако добро вам Бог дао!
  (Геџа Радојко, 23. jul 2021 21:03)

  # Link komentara

 22. Srbi nikako da shvate da je čovjek rođen za vreme Ustrijsko-Habzburške monarhije u Hrvatskoj i da je bio njen građanin.
  A otac mu je bio isto građanin ali samo pravoslavne vjeroispovijesti.
  Kad ćete Srbi to da ukapirate?
  (Psi hi jatar, 23. jul 2021 16:13)

  Када ћеш ти да схватиш када је настала Аустро-Угарска монархија. Када будеш нашао тај тајни податак ти поцрвени, а дотле да знаш да је Тесла рођен на територији коју је окупирала Аустрија, и на којој су одувек живели Срби, о чему сведоче многи културни споменици, манастири, цркве и остали трагови живота из тог и пређашњег вековног доба. Све ово је документовано кроз документе настале од самих Срба, па онда разних путника, па до Француских освајача, Млетачке републике, Османлијског царства и онда Аустрије. Као што видиш никад и нигде ту тзв Хрватска није постојала. То што ти Цара Аустрије својаташ као свог, је нешто друго на шта би могао да одговори чика из твог потписа.
  (mr, 23. jul 2021 20:43)

  # Link komentara

 23. Niko sa dva grama zdravog mozga ne spori činjenicu da je Tesla Srbin od oca sveto Savskog svećenika i majke Srpkinje.
  @miro split

  Vidi Miro, ima ih jako puno što spore ovo, mnogo više nego što misliš. Izmišljaju istoriju, falsifikuju, kažu da je i sa očeve i sa majčine strane bio Hrvat, pa promenio prezime i slične gluposti.
  U tome i jeste problem. Što ovo predstavlja korak ka tome, falsifikaciji istorije. Za pedeset godina, nakon što ga budu imali na novčanici, Hrvati će rado zaboraviti da je bio Srbin, a oni koji kažu da je bio Srbin će biti čudno posmatrani.
  Ali možda je i tako bolje, ostaje ipak neki mali trag od nas, jer ove zemlje i naroda za pedeset godina neće ni biti. Sami krivi zbog korupcije, mafije, šunda, primitivizma, za to glasaju, prodaju se za 500 dinara.
  (tocka, 23. jul 2021 20:22)

  # Link komentara

 24. Svi koji imaju nedoumice mogu pogledati video na YouTube sahranu Tesle. Inače je tonski zapis i čuti koja je bila muzika i to je bila njegova želja i nije tačno da nije izrazio želje pre smrti tj testament. Dakle pesma je Tamo daleko, dakle Srbija daleko, a ne Hrvatska...
  (Beograđanin, 23. jul 2021 20:07)

  # Link komentara

 25. To bi bilo kao kad bi Srbi stavili nekog rimskog imperatora samo zato što se rodio na teritoriji Srbije. Još naprotiv su Hrvati gomilu iz porodice Tesla pobili tokom ratova...
  (Beograđanin, 23. jul 2021 20:03)

  # Link komentara

 26. (Pijani zlotvor, 23. jul 2021 12:17)

  cuj ovog, krali Gundulica i Andrica, Gundulic rodjen u SRPSKOM Dubrovniku kada se NDH nije ni krckala, a sta reci za izjavu za Andrica...
  (lol, 23. jul 2021 19:21)

  # Link komentara

 27. ovaj mi lići na Petra Božovića
  (Mirko, 23. jul 2021 19:13)

  # Link komentara

 28. Tesla=Hrvat, Njegoš=Crnogorac, Andrić= Bosanac. Svojataju ih gedže iz nekih čudnih razloga?...To je isto ko da Njemačka svojata Federera, a on može da bude samo i isključivo Švajcarac.
  (PG CG, 23. jul 2021 18:51)

  # Link komentara

 29. Ja bih samo rekao da Tesla bez obzira sto je Srbin, zaduzio je citavu planetu, covecanstvo... i ako ce mu ukazati cast tako sto ce mu stavljati lik na novcanice, dizati spomenike ili sta vec, meni je to totalno ok.
  (stormtr00per, 23. jul 2021 18:19)

  # Link komentara

 30. (Miro ZG, 23. jul 2021 16:10)

  ma mozes ti da pises eseje do sutra ali Tesla em se izjasnio kao Srbin prilikom boravka u Beogradu em mu se na sahrani svirala pesma "Tamo Daleko" a i posmrtni ostaci su mu u Srbiji. on sa Hrvatskom, pogotovo ovom danasnjom, nema veze.
  (Guns N Roses, 23. jul 2021 18:08)

  # Link komentara

 31. drazena ili modrica da stavite bilo bi intelektualno postenije koliko god da niste istom skloni. jeste da su srbende ali bar se izjasnjavaju kao hrvati.. mozda je tesla izmislio dvadeseti vijek i modernu civilizaciju ali uvijek mozete da maslate kako su prva dvojica izmislila kosarku i nogomet..
  (degol, 23. jul 2021 18:07)

  # Link komentara

 32. Sad mi bana Jelacica na neku novu susku, rodjen u Srbiji. A necemo?
  (budibogsnama, 23. jul 2021 18:01)

  # Link komentara

 33. sledece je da stavite federera na postansku markicu. primjecen je kako ljetuje po losinju ispod zita..
  (degol, 23. jul 2021 17:58)

  # Link komentara

 34. Ovo je toliko suluda odluka. Kao kada bi Srbija stavila Dua Lipu na dinar a iza grb sa cetri S
  (biba, 23. jul 2021 17:49)

  # Link komentara

 35. @DAVOR stvar je u tome sto Nemci ne tvrde da je Ajnstajn Nemac. Tu je tacka razdora.
  (Perica, 23. jul 2021 14:43)

  Tko kaže da ne tvrde?
  To se smatra činjenicom u Njemačkoj, a i na wikipediji piše da je.
  (samo kažem, 23. jul 2021 17:48)

  # Link komentara

 36. Tesla je rođen u Smiljanu,Hrvatska.
  Kraj price.
  Gdje su rođene vaše poznate povijesne osobe?
  Gdje?
  U Osmanlijskom carstvu ili srbiji?
  (Tesla je Hrvat, 23. jul 2021 17:41)

  # Link komentara

 37. jedina istina je da je Tesla bio Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti sve drugo je bajka ukljcujuci i ono da je to bila Austrougarska jel po tome je onda Srbija bila Turska!Amen!
  (Kralj Zvonimir, 23. jul 2021 17:29)

  # Link komentara

 38. Ako Hrvata nije bilo onda kako vas je tada Hrvatski kralj Tomislav spasavso od Bugara u Hrvatsko-Bugarskim ratovima i zasto su Srpski knezovi trazili pomoc od Tomislava a da negovorim o bitkama sa Turcima. Vas pregazise a nas nikad. Treba naucit svoju povijest a ne ucit parcijalno.
  Pozdrav Susidi.
  (Ag, 23. jul 2021 14:23)

  Hrvatski kralj Tomislav je vasa izmisljotina iz ere iz koje ne postoje nikakvi pisani tragovi ni usmena predanja, a to da vas Turci nisu pregazili konsultuj bitku na Krbavskom polju, gde je sve sto je hrvatsko izginulo, slicno kao sve srpsko na Kosovu polju. Najbolje da su opsedali Bec, a vas pazljivo zaobilazili, uplaseni da se neke madjarske sluge iz primorja slucajno ne razbesne pa razbiju vojsku Sulejmana Velicanstvenog.
  (Zadrigo, 23. jul 2021 17:17)

  # Link komentara

 39. @Miro ZG

  Srbija je maticna drzava svih Srba i kao takva ima pravo i obavezu da stiti srpski identitet i srpsku kulturnu bastinu koja se vekovima stvarala na Balkanu, a trenutno se nalazi na teritorijama novoformiranih drzava po diktatu velikih sila koje uporno pokusavaju da razdrobe srpske zemlje, jer im smeta jaka Srbija na ovoj raskrsnici puteva.

  Da danasnja Hrvatska nije izvrsila etnicko ciscenje Srba sa njihovih visevekovnih ognjista cime je samo nastavila politiku genocidne NDH onda se Srbi ne bi ni bunili stavljanju Srbina Tesle na sahovnicu, ali ta sahovnica je pobila preko milion Srba, pokatolicila i proterala jos nekoliko stotina hiljada Srba u 20. veku i zaista treba biti toliko drzak pa staviti Srbina na sahovnicu.
  (Tomislav, 23. jul 2021 17:06)

  # Link komentara

 40. Ako vam je taj kralj tomislav toliko velik sto ga ne stavite na kovanicu?!
  (sasa, 23. jul 2021 16:11)

  On ide na veću, a Tesla na 50 centi.
  (:D, 23. jul 2021 17:05)

  # Link komentara

 41. Туђи новац, (евро)а на кованицу туђи научник (Никола Тесла Србин ).Много тога у лијепој вашој није ваше браћо Хрвати.Језик којим причате је Србски језик. Територију коју тренутно контролишете није ваша, добили је сте без борбе и крви, такорећи на тацни од туђина.Поглавар ваше вјере је странац, туђ човјек (Папа ) и још много тога да не дужим, добили од страних завојевача, Ватикана..А зашто ?Па зато што можете бити коњушари, фашисти, те усташе, у једном животу и што можете да играте како ваши ментори свирају ..А све је то пролазно и кратког вијека браћо Хрвати.Јован Дучић вас је знао најбоље описати. Читајте га ако смијете и демантује ако можете.
  (Рајко Ђукановић, 23. jul 2021 16:56)

  # Link komentara

 42. @Miro Split


  Miro, čitam tvoje komentare ovde već godinama i doživljavam te kao objektivan, nepristrasan glas razuma u moru budalaština koje se ovde pišu. Josip Kir bi bio ponosan na tebe! Ako me plima ikad ponovo nanese u Split voleo bih da popijemo pivo.


  Sve najbolje ljudino!
  Pozdrav iz Užica.
  (Nikola Užice, 23. jul 2021 16:50)

  # Link komentara

 43. Idemo redom. Čovek je rodjen kao Srbin u AU, izjasnjavao se kao Srbin ( ima govor u Beogradu) , karijeru napravio u Americi.


  Kako se tu onda Hrvati nasli?! Nit je rodjen u Hr, nit' je bio Hrvat. Kakva mitomanija.
  (Zveki, 23. jul 2021 16:44)

  # Link komentara

 44. gargleblaster,
  Da nije Hrvatska u EU?
  (Čiča, 23. jul 2021 16:31)

  # Link komentara

 45. Da se ne duzi ova rasprava, Tesla je bio Bosanac
  (Bosanac, 23. jul 2021 16:27)

  # Link komentara

 46. Majstore, upisi na google 'teslina putovnica' i klikni na slike.
  Doslovno imas sahovnicu i rijec 'putovnica'. Sretno.
  (Kristijan Barutanski, 23. jul 2021 14:41)

  Moras da shvatis tri stvari:

  1. Rec "putovnica", nije potvrda hrvatske drzave, vec prava etnickih zajednica u sklopu Austrougarske.
  2. Putna isprava izdata Nikoli Tesli je bila dvojezicna, sto se konstantno sputava, a dokument austrougarski, ne hrvatski.
  3. Doslovno, to sto ima sahovnicu, ne znaci da ima hrvatsku "putovnicu" iliti pasos, Teslin dokument je bio austrougarski. Sledi link kog je deo fotografija kao potvrda: [link]

  Jasno je navedeno u ime koga je izdat dokument. Zato prestanite vise sa lupetanjem i ostavite Teslu na miru vec jednom. Nikada nije bio vas, niti ce ikada biti.
  Pobrinite se za vracanje otete imovine koja je pripadala proteranim Srbima, a bilo ih je najmanje 250. hiljada. Isto tako za vladavinu prava odnosno prava nacionalnih manjina koje ste sveli na nivo statisticke greske.
  (Sasa, 23. jul 2021 16:21)

  # Link komentara

 47. Tacno je da Tesla nije rodjen u Hrvatskoj.
  Tacno je da je poreklom bio srbin.
  Tacno je da Hrvatska uvodi euro a Srbija ne.
  Zakljucite sami.
  (gargleblaster, 23. jul 2021 16:15)

  # Link komentara

 48. @
  aahaaaahaaa..ohooohoooo
  (GlasBrisela, 23. jul 2021 14:36)

  Čudo jedno, isto tako ti je i sestra zvučala onomad u Splitu... e kad se setim. Divno je hrvatsko primorje! Svako dobro i pozdravi staru.
  (Blaster, 23. jul 2021 16:13)

  # Link komentara

 49. Srbi nikako da shvate da je čovjek rođen za vreme Ustrijsko-Habzburške monarhije u Hrvatskoj i da je bio njen građanin.
  A otac mu je bio isto građanin ali samo pravoslavne vjeroispovijesti.
  Kad ćete Srbi to da ukapirate?
  (Psi hi jatar, 23. jul 2021 16:13)

  # Link komentara

 50. Ako Hrvata nije bilo onda kako vas je tada Hrvatski kralj Tomislav spasavso od Bugara u Hrvatsko-Bugarskim ratovima i zasto su Srpski knezovi trazili pomoc od Tomislava a da negovorim o bitkama sa Turcima. Vas pregazise a nas nikad. Treba naucit svoju povijest a ne ucit parcijalno.
  Pozdrav Susidi.
  (Ag, 23. jul 2021 14:23)

  Zasluga zasto vas turci nisu "pregazili" je upravu u srpskoj zrtvi. Vasa povijest je falsifikat kao sto hocete da stavite lik srbina ciju familiju ste pobili na sahovnicu.

  Ako vam je taj kralj tomislav toliko velik sto ga ne stavite na kovanicu?!
  (sasa, 23. jul 2021 16:11)

  # Link komentara

 51. Evo, čak i vaš pisac Lopušina kaže da je Tesla priznavao Hrvatsku kao svoj zavičaj. I to i mi kažemo. On je hrvatski Srbin.
  To je ono zbog čega mi smatramo da imamo pravo na Nikolu Teslu.

  Usput, govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
  Slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.

  Ono što mene zanima i što još nitko nije uspio objasniti je kakve Tesla ima veze s Republikom Srbijom osim što ima srpsko podrijetlo? Molio bih nekoga da mi to objasni.
  U Srbiji je bio 31h u životu što pokazuje koliko mu je bilo stalo do nje. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije imao nikakvih posmrtnih želja, a njegov nećak je prenio urnu u Beograd, tadašnji glavni grad južnih Slavena, 14g nakon smrti. Znači njegove stvari nisu po njegovoj želji u muzeju u Beogradu. Niti se rodio, niti se obrazovao niti je radio niti je živio u Srbiji.
  (Miro ZG, 23. jul 2021 16:10)

  # Link komentara

 52. Evo, čak i vaš pisac Lopušina kaže da je Tesla priznavao Hrvatsku kao svoj zavičaj. I to i mi kažemo. On je hrvatski Srbin.
  To je ono zbog čega mi smatramo da imamo pravo na Nikolu Teslu.

  Usput, govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
  Slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.

  Ono što mene zanima i što još nitko nije uspio objasniti je kakve Tesla ima veze s Republikom Srbijom osim što ima srpsko podrijetlo? Molio bih nekoga da mi to objasni.
  U Srbiji je bio 31h u životu što pokazuje koliko mu je bilo stalo do nje. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije imao nikakvih posmrtnih želja, a njegov nećak je prenio urnu u Beograd, tadašnji glavni grad južnih Slavena, 14g nakon smrti. Znači njegove stvari nisu po njegovoj želji u muzeju u Beogradu. Niti se rodio, niti se obrazovao niti je radio niti je živio u Srbiji.
  (Miro ZG, 23. jul 2021 16:10)

  # Link komentara

 53. Ovo je kao kada bi Nemačka stavila na novčanice Alberta Ajnštajna, jer je rođen u Nemačkoj. Nema veze što su mu sunarodnici završili u koncentracionim logorima.
  (Zoki, 23. jul 2021 15:58)

  # Link komentara

 54. pošto je Nikola Tesla navijao za Hajduka iz Splita dokaz da je Hrvat
  (Mirko, 23. jul 2021 15:48)

  # Link komentara

 55. Hrvati trebaju Kralja Aleksandra da stave !!!
  (Srki, 23. jul 2021 15:43)

  # Link komentara

 56. Ovo svojatanje Tesle mi lici kad se dva siromasna momka tuku oko ljepe djevojke, a nju bogatas vec odveo i zasnovali porodicu, a ova dvojica se i dalje mlate. Tesla je Amer
  (Amer, 23. jul 2021 15:34)

  # Link komentara

 57. Konstantin veliki je rođen u današnjem Nišu. Po toj logici, on je Srbin.
  (Alexa, 23. jul 2021 13:51)

  Ne samo on, nego petina rimskih imperatora. Ovako stvarno ima logike da se stavi (ako mi budemo uveli jel) koloseum na naš budući evro.
  (Agrarac, 23. jul 2021 15:32)

  # Link komentara

 58. Bravo!!!!Srbijaaaaa!!!
  (dzoni, 23. jul 2021 15:01)

  # Link komentara

 59. Čovjek se ponosio hrvatskom domovinom,red je da mu uzvratimo na isti način.
  (petar, 23. jul 2021 14:48)

  # Link komentara

 60. @DAVOR stvar je u tome sto Nemci ne tvrde da je Ajnstajn Nemac. Tu je tacka razdora.
  (Perica, 23. jul 2021 14:43)

  # Link komentara

 61. Valdens, 23. jul 2021 13:30)

  Nemas pojma. Dokazi? Nema ih.
  Shvati da je vasu naciju formirala crkva, da ja kao hrvat zelim postati ortodoks ja moram postati srbin jer ulazim u SRPSKU pravoslavnu crkvu.
  Katolicka crkva je univerzalna i nju nije briga koje je netko narodnosti i zato imas hrvate u slovackoj a talijane u hrvatskoj. Da sutra postanes katolik i dalje bi bio srbin.

  @istina

  Ima etnickog imena povlacilo se i svelo samo na cuvenu liniju vkk pred turcima, na tom podrucju vlast su imali ban i sabor i zato je u tom trenutku samo to bila hrvatska, kad su sve ostale pokrajine u kojim su zivjeli i zive hrvati (sla, dalm, bih) bile okupirane od turaka. Kad su turci ocisceni formirale su se jos 2 kraljevine, dalmacija i slavonija, koje su ujedinjene sa hrvatskom u trojednu kraljevinu.

  Majstore, upisi na google 'teslina putovnica' i klikni na slike.
  Doslovno imas sahovnicu i rijec 'putovnica'. Sretno.
  (Kristijan Barutanski, 23. jul 2021 14:41)

  # Link komentara

 62. @kiki
  Nije rekao da je srbin?
  Šta lupetaš, čitaj dokumente, izjave, i, na kraju, njegove poslednje želje.
  Ako nemaš šta pametno da napišeš, onda nemoj!
  (neopterećen, 23. jul 2021 14:40)

  # Link komentara

 63. Da je ostao u Hrvatskoj zavrsio bi u Jasenovcu a da je otisao u Srbiju ne bi bio to sto jeste. Braca bi ga dokusurila svakako.
  (objavite mi komentar alo, 23. jul 2021 14:39)

  # Link komentara

 64. nije na hrvatskom evru, vec na hrvatijanskom! Dokle vise da oni zbog srbomrznje nas zovu "srbijancima" a mi ih i dalje zovemo hrvatima umesto hrvatijancima?
  (Miki, 23. jul 2021 13:45)
  Pa i vaši “Srbi” iz Bosne vas zovu Srbijancima.
  (Nxndnd, 23. jul 2021 14:37)

  # Link komentara

 65. A neki srbijanci odlucili nazvati Hrvate Hrvatijancima!
  Samo dajte, tko vam brani!?
  Ahaaaha...haaahaaaa
  A kako cete onda sada nazvati Austrijance? Ahhaha..haah...….. smijurijo Bozja srbijanska...
  aahaaaahaaa..ohooohoooo
  (GlasBrisela, 23. jul 2021 14:36)

  # Link komentara

 66. “Bio je srbin, pa sta? Volio je hrvatsku i smatrao ju je svojom domovinom sto je sam vise puta rekao. “
  Ovaj drugi deo on nije nikada rekao
  (nikola, 23. jul 2021 14:30)

  # Link komentara

 67. Nemam ništa protiv i jedan Avganistan, Tanzanija i pola Evrope imaju Teslu na novčanicama. On je čovek svih dobrih ljudi na ovoj planeti i najveće moguće naučno blago.

  Svi mogu, Hrvatska ne sme.
  Hrvatska nema nikakvo moralno i ljudsko pravo, posle svega što uradili toj familiji. Preko 100 ubijenih članova familije Tesla, svi zavedeni i popisani u logorskim zapisima. Sve može se proveri, nikakva izmišljotina i mit.

  Miniranje spomenika u Gospiću, crkve u kojoj je otac Milutin počeo službu, rušenje kuće u Smiljanu itd. Bolesno je bilo kakvo svojatanje Nikole Tesle od strane hrvatske države i naroda. Makar da se neko iskreno pokajao, ali još se i naziva Hrvatom? Gde je granica ludila i patologije? Za tomove knjiga psihologa.
  (prijatelj nekih prijatelja, 23. jul 2021 14:27)

  # Link komentara

 68. (Pijani zlotvor, 23. jul 2021 13:06)

  Vidi prijatelju, fora je u tome što za razliku od Pančića Tesla nikada nije iskazao pripadnost hrvatskom narodu, i što je selo Smiljan u trenutku njegovog rođenja bilo u Habzburškoj monarhiji. Dakle, nije čak bilo ni unutrašnje podele unutar potonje dvojne monarhije.
  Jedini argument koji imate je taj što je rođen u mestu koje se danas nalazi na teritoriji HR.
  O sramoti i nemanju stida da se na kovanicu koja će predstavljati najpoznatije Hrvate stavi, a da mu je ubijeno preko 100 rođaka, i da bi i on završio isto tako da se slučajno tamo zadesio tokom Dsr, ni reči.
  (apple, 23. jul 2021 14:24)

  # Link komentara

 69. Ako Hrvata nije bilo onda kako vas je tada Hrvatski kralj Tomislav spasavso od Bugara u Hrvatsko-Bugarskim ratovima i zasto su Srpski knezovi trazili pomoc od Tomislava a da negovorim o bitkama sa Turcima. Vas pregazise a nas nikad. Treba naucit svoju povijest a ne ucit parcijalno.
  Pozdrav Susidi.
  (Ag, 23. jul 2021 14:23)

  # Link komentara

 70. Znači tko se rodio na prostoru današnje srbije za vreme ugarske ili otomanskog carstva on nije srbin ?!? kukulele svugde u svetu ima budala al izgleda kod nas centrala
  (andrija, 23. jul 2021 14:15)

  # Link komentara

 71. Bukvalno niko, pa ni oni najludji pseudo-istoricari ne kazu za navedene da su Srbi
  (Nikola, 23. jul 2021 12:18)
  Akademik Jovan Deretic je rekao za Hrista da je Srbin,a Barselona najbolji srpski fudbalski klub
  (plavi bechar, 23. jul 2021 14:14)

  # Link komentara

 72. A georg weifert na 1000 dinara? Sta je on? Haha
  (moje skromno mišljenje, 23. jul 2021 13:21)

  Đorđe a ne Georg. Đorđe je Srbin ali Vatikan ga prekrstio u Georg
  (poyryjh, 23. jul 2021 14:10)

  # Link komentara

 73. Tesla je otputovao u SAD s putovnicom na kojoj je pisalo:
  Kraljevina Hrvatska Slavonija Dalmacija
  zemaljska vlada
  U ime nj. ces. i kralj. apoštolslog Veličanstva Franje Josipa I.
  cesara austrijanskoga, dalmatinskoga, hrvatskoga i slavonskoga
  PUTOVNICA br. 1079
  Nikola Tesla
  (samo kažem, 23. jul 2021 14:08)

  # Link komentara

 74. @miro split
  ,,Onima koji su glasali za Teslu ne smeta ta činjenica već ga gledaju ka dio svog indetiteta.''

  Ali miro, on i nije dio njihovog identiteta. Znaš već da Tesla nije ni rođen u Hrvatskoj. Kada je to postala Hrvatska, jedan dio Hrvata mu je srušio kuću, ubio članove porodice itd. Ustvari to je jedina veza sa Teslom. Tako da, šta reći još o tome.

  Slažem se sa ostalim stvarima koje si naveo.

  Pozdrav.
  (Mladen, 23. jul 2021 14:08)

  # Link komentara

 75. Sve škole su preimenovali koje su se zvale N.Tesla nakon pobede HDZ na izborima 1990.pa tako i moju Srednju elektrotehničku školu N. Tesla u Zagrebu,Klaićeva 7.To možete lako proveriti.Nju je tada,pohađao i Tuđmanov unuk Siniša Košutić,Srbin po ocu,rođen u Zemunu.
  (r, 23. jul 2021 13:17)

  Ja sam od 91 do 95(i prije) isao u Osnovnu Skolu Nikola Tesla u Preckom(zivio si u zg pa znas di je), buduci da su mi prijatelji isli u teslu krajem 90tih znam da su je tako zvali ali necu tvrdit da je bio sluzbeni naziv jer ne volim svjesno lagat..
  Inace mislim da je to mjera, srednje i osnovne skole za hrvatsku a sve ostalo pre
  (La, 23. jul 2021 14:07)

  # Link komentara

 76. ma šta oni imaju sa Teškom. obična lopovska banda. sklanjajte to sa vašeg novca.
  (Dragan, 23. jul 2021 13:57)

  # Link komentara

 77. @(Nikola, 23. jul 2021 12:35)

  Srbija je itekako postojala pre rodjenja Nikole Tesle, za razliku od Hrvatske koja je u njenoj tisuculjetnoj historiji formirana tek 1941. Pre toga su postojali geografski pojmovi Slavonija, Dalmacija i Hrvatska, tj. Slavonija i Dalmacija su uvek bile odvojene od Hrvatske.

  Inace ako nisi znao pod turskom okupacijom nije bila samo Srbija vec ceo Balkan itd. medjutim na Balkanu Srbija se prva oslobodila turske okupacije ustankom Srba 1804. godine. Grci su podigli ustanak 1821. godine, a Bugari tek 1876. godine. Srbija je vec 1830. godine imala svoj Ustav, skupstinu i vladarsku dinastiju Obrenovica, a Nikola Tesla je rodjen tek 1856. godine u u srpskoj Lici koja je bila pod okupacijom Austro-ugarske.

  Danak u krvi je opstepoznata istorijska cinjenica, a "pravo prve bracne noci" je izmisljotina Hrvata da bi tako vredjali Srbe, kao eto Hrvati su navodno "krvni cistunci", jer po Hrvatima "pravo prve bracne noci" nije postojalo ni u Bugarskoj, ni u Grckoj, ni u Crnoj Gori niti igde u okupiranim zemljama od strane Turaka osim eto bas u okupiranoj Srbiji.

  Nazalost mnogi Srbi su pokatoliceni tokom Austro-ugarske okupacije (vidi npr. pripovetku Pilipenda) i tokom trajanja NDH (trecinu Srba poklati, trecinu pokatoliciti, trecinu proterati) i takvi pokatoliceni Srbi su danas najostrasceniji Hrvati, jer valjda tako pokusavaju da umire savest zbog izdaje svog naroda.
  (Istina, 23. jul 2021 13:57)

  # Link komentara

 78. Hercegovac,bosanac,dalmatinac,ličanin,slavonac,baranjac,vojvođan,šumadinac,KiM,starosrbi(makedonci) crnogorci i trećina albanaca ,muslimana 70% -svs su to SRBI
  (8, 23. jul 2021 13:56)

  # Link komentara

 79. Pa neka stoji, mnoge zemlje bi ga trebale imati na svim bitnim mestima, zaduzio je covecanstvo mnogo. Pustite podele one ne postoje i onako, to su samo podele u glavama. Gradjanin sveta jako zasluzan za nasu laksu budicnost.
  (Bojan, 23. jul 2021 13:54)

  # Link komentara

 80. Onda je Đoković Crnogorac ili Hrvat ?!
  (ns, 23. jul 2021 12:33)

  шта ти мислиш, који то људи живе у црној гори и Хрватској. пази, свима до једног је српски језик матерњи.
  (Вук Караџић, 23. jul 2021 13:53)

  # Link komentara

 81. Nikada Tesla nije rekao da je Srbin uvek je rekao da je iz Hrvatske. To znaci da je on sebe smatrao Hrvatem. Tesla je bio Hrvat.
  (Kiki, 23. jul 2021 13:53)

  # Link komentara

 82. Konstantin veliki je rođen u današnjem Nišu. Po toj logici, on je Srbin.
  (Alexa, 23. jul 2021 13:51)

  # Link komentara

 83. Sve u svemu Hrvati su uvijek korak ispred Srbije.Uvijek sebe znaju da bolje prikazu u boljem svijetlu i to ih gura zadnjih tridesetak godina.
  Znaju se dodvoriti i prodati.
  (vuk, 23. jul 2021 13:49)

  # Link komentara

 84. nije na hrvatskom evru, vec na hrvatijanskom! Dokle vise da oni zbog srbomrznje nas zovu "srbijancima" a mi ih i dalje zovemo hrvatima umesto hrvatijancima?
  (Miki, 23. jul 2021 13:45)

  # Link komentara

 85. Ja ne znam što se mi žalimo, što su stavili Srbina na novčanicu? Do juče su nas ubijali i proterivali, sada veličaju i slave jednog od nas - deluje mi kao da se situacija u Hrvatskoj popravlja. Možda sutra budu stavili Srbina i za premijera?
  (djido mova, 23. jul 2021 13:41)

  # Link komentara

 86. (Pijani zlotvor, 23. jul 2021 13:06)

  S tim što Tesla nije imao putovnicu već pasoš Austrougarske monarhije bez ikakve šahovnice.
  (Laku noć svirači, 23. jul 2021 13:41)

  # Link komentara

 87. Umesto da su Rudjer Boskovic, Nikola Tesla i ostali velikani sa ovih podrucja tacka susreta na ovim prostorima su uvek predmet zavade i strasti. Nikola Tesla je za ceo ostatak sveta Amerikanac srpskog porekla rodjen na teritoriji danasnje drzave Hrvatske. I sta nekome ovde nije jasno? Kao sto je i Anstajn Amerikanac jevrejskog porekla rodjen na teritoriji Nemacke cija je porodica imala slicnih problema kao Teslina sa raznim rezimima zbog svoje vere.
  (DAVOR, 23. jul 2021 13:41)

  # Link komentara

 88. мислим да би НБС сада требала да искује новчиће да ликовима Њутна, Галилеја, Дарвина, Моцарта, и тако редом.
  (Вук Караџић, 23. jul 2021 13:38)

  # Link komentara

 89. A georg weifert na 1000 dinara? Sta je on? Haha
  (moje skromno mišljenje, 23. jul 2021 13:21)

  Da li ti upšte znaš ko je bio Vajfert. Gde je živeo, šta je radio, koje je sve funkcije obavljao, u kojoj državi itd. Ako je cilj bio samo da lupiš uspeo si.

  Po ovoj logici koju Hrvati favorizuju i Rimuni mogi da prisvoje Pupina i Crnjanskog npr. Isto tako mogu da kažu da je Sava Šumanović njihov slikar, a ubile ga ustaše. Evo ja predlažem da na kovanici od 10 centi bude neki motiv sa njegove slike. Isto tako mogu da kažu i da je Milanković njihov. Evo i njega mogu da stave na kovanicu od 20 centi.

  Ovi podaci samo govore o tome gde je bila Hrvatska nekad i sad. Cela priča o nekakvoj tisućljetnoj Hrvatskoj je istorijski falcifikat. Srbi su vekovima na tim prostorima, Dalmacije, Slavonije, Like Korduna itd. bili dominanatno stanovništvo dok se nije umešao Vatikan.
  (Valdens, 23. jul 2021 13:30)

  # Link komentara

 90. Moj prijedlog za Srbiju je: Kad Srbija uđe u eurozonu da na svoje kovanice stavi Bana Josipa Jelačića i onda smo kvit.
  (Ivan Vidmar, 23. jul 2021 13:23)

  # Link komentara

 91. A georg weifert na 1000 dinara? Sta je on? Haha
  (moje skromno mišljenje, 23. jul 2021 13:21)

  # Link komentara

 92. Alo bre hrvati su mu ubili 91 clana uze i sire familije u ww2 !!!!

  Da je kojim slucajem ostao u smiljanu i njegove kosti bi zavrsile u Jasenovcu !!!!

  Zavrsena rasprava !
  (hours of love, 23. jul 2021 13:20)

  # Link komentara

 93. Kaže gospodin da je Luka Modrc Srbin zato što mu je majka. Pa šta je onda Nole? Otac Crnogorac I majka Hrvatica. Onda je on najmanje Srbin i nema ništa sa Srbijom. To bi bila ta logika. Samo tako lako nije

  Ma je li?
  Pa i moj otac je iz CG, ali je uvek govorio da je Srbin. Isto i Srđan Đokovic. Bitno je kako se covek oseca, a ne sta mu je otac ili majka i gde je rođen. Tesla je govorio da je Srbin, kao i Novak, kao što i Luka Dončić govori da je Slovenac.
  Koje infantilno komentarisanje.
  (Učio mnogo, izlazio malo, 23. jul 2021 13:17)

  # Link komentara

 94. Sve škole su preimenovali koje su se zvale N.Tesla nakon pobede HDZ na izborima 1990.pa tako i moju Srednju elektrotehničku školu N. Tesla u Zagrebu,Klaićeva 7.To možete lako proveriti.Nju je tada,pohađao i Tuđmanov unuk Siniša Košutić,Srbin po ocu,rođen u Zemunu.
  (r, 23. jul 2021 13:17)

  # Link komentara

 95. Pa ni Srbija nije postojala kad je Tesla rodjen. Hrvatska je imala daleko vise samostalnosti u sklopu Austrougarske nego Srbija pod Osmanskim carstvom. Austrougarska nije imala danak u krvi i pravo prve bracne noci.
  (Nikola, 23. jul 2021 12:35)

  Ајд дај још мало познавања историје, улепшај нам ово весело поподне.
  (mr, 23. jul 2021 13:14)

  # Link komentara

 96. Pa ni Srbija nije postojala kad je Tesla rodjen. Hrvatska je imala daleko vise samostalnosti u sklopu Austrougarske nego Srbija pod Osmanskim carstvom. Austrougarska nije imala danak u krvi i pravo prve bracne noci.
  (Nikola)

  Tačno, Nikola, 1856. godine ni Srbija ni Hrvatska nisu bile nezavisne države, već su bile pod kontrolom 2 velika carstva - austrijskog i osmanskog. Svi ljudi rođeni u tim zemljama su imali austrijska ili osmanska državljanstva, ali su se ljudi delili po etničkoj pripadnosti. Tako je Nikola Tesla bio Srbin sa austrijskim državljastvom, a Vuk Karadžić i, recimo, Kučuk Alija, obojica rođeni u današnjoj Srbiji, a tada, verovatno u Smederevskom sandžaku Otomanske imperije, bili su Srbin i Turčin, respektivno. A obojica su rođeni sa turskim državljanstvom.
  Što se tiče tvrdnje da je u doba rođenja Tesle, Hrvatska imala više samostalnosti nego Srbija, takođe se ne bih složio. 1852. je Vuk Karadžić dobio pasoš za put do Beča, pisan ćirilicom i srpskim jezikom, gde je navedeno da je Vuk "penzioner Knjaževstva Srbskog", a 1856. kad je Tesla rođen u Smiljanu, to je bilo u geografskoj oblasti Lika, Austrijsko carstvo. Austrija je tad bila centralizovana država, nije postojala nijedna ni pokrajina, a o nekoj samostalnosti nije bilo ni govora. Tek 1867. nastankom Austro-Ugarske, dolazi do stvaranja pokrajina, koje takođe nisu bile nezavisne. Smiljan je bio u pokrajini Vojna Krajina.
  A što se tiče običaja, u Srbiji nije bilo spaljivanja veštica...
  (#, 23. jul 2021 13:13)

  # Link komentara

 97. Pa ni Srbija nije postojala kad je Tesla rodjen. Hrvatska je imala daleko vise samostalnosti u sklopu Austrougarske nego Srbija pod Osmanskim carstvom. Austrougarska nije imala danak u krvi i pravo prve bracne noci.
  (Nikola, 23. jul 2021 12:35)
  Kad bi stvarno znao istoriju, i kada bi ponekad citao, znao bi da je danak u krvi postojao dosta pre Osmanlija.
  A, takodje bi znao da pravo prve bračne noći nije postojalo na našim prostorima. Ako se već edukuješ na Netflixu, pogledaj film Brave Heart i samo će ti se kazati gde se to pravo upraznjavalo.
  A Srbija je itekako postojala kad je Tesla rodjen i već imala ustav, no toga nema da se vidi na Netflixu.
  (Aleksa, 23. jul 2021 13:13)

  # Link komentara

 98. @pijani zlotvor-Što mu pobiste porodicu? Rušili kuću?Koje materijale dokaze da ste Sloveni vi imate? Gde vam je glagoljica(Staroslovenski)i razvoj pisma kroz vekove?Kako je moguće da srbi kroz vekove u Pravoslavlju imaju sačuvanu glagoljicu i spise na staroslovenskom(Latinski, Starogrčki i Staroslovenskitri jezika koja jedina postoje u Evropi), paganske običaje J. Slovena(unošenje hrastove grane)a vi kao Sloveni to nemate?Ako nešto tvrdite treba da imate materijale dokaze za to...MI ih imamo a vi ne.. Kao što postoje materijalni dokazi ubistva Tesline porodice kao i rušenje njegove kuće...Срдачан поздрав из Бгд:)
  (Народ, 23. jul 2021 13:13)

  # Link komentara

 99. Na teritoriji danasnje Srbije rodjeno je 19 rimskih imperatora! Devetnaest. I, ne vidoh ni jednog jedinog predstavljenog kao Srbina na bilo kom mestu.
  (mikin, 23. jul 2021 13:13)

  # Link komentara

 100. Nikola tesla je Hrvatski drzavljanin i logicno je sto se radi! Moze biti Srbin sto puta ali nije jer bi ga u Srbiji nazvali hrvatski Srbin ko sto nazivaju i prognane ljude koji su dolazili od 91-95. Otimate se za pojedince a vecinu tog naroda nazivate nekim imenima koja mu me pripadaju. Srbin je Srbin odakle da je!! Ali to mnogi u Srbiji nece nikad nauciti ni prihvatiti! Prema tome ovaj potez HR drzave je sasvim opravdan !!
  (srbin, 23. jul 2021 13:10)

  # Link komentara

 101. Pa nije imao srba u to vrijeme,mi smo došli 7-8 veku na ovim prostorima.Oni su bili iliri.
  (Miki, 23. jul 2021 12:30)

  Navedi jedan verodostojan dokument koji potvrđuje da smo došli u 7.veku; navedi ko su bili Iliri, gde im je bila država, ko su im bili kraljevi i zašto su naprasno nestali. Odmah da ti kažem da ništa od toga nećeš naći jer ne postoji. Uključi mozak pre nego što napišeš komentar.
  (Bgd, 23. jul 2021 13:09)

  # Link komentara

 102. Nije problem Nikola Tesla vec Nikola Tesla na sahovnici! To je ono sto vi mudro radite a srbi coravi kraj ociju. Povezivanjem sahovnice i Tesle krivi se istorija, kulturno nasledje. Jedina veze sahovnice i Tesle je da su pripadnici koji su klali po Smiljanu, rusili kucu, spomenik nosili na uniformi.
  (sasa, 23. jul 2021 12:35)

  Pa eno ti tesle pored sahovnice na njegovoj putovnici s kojom je otisao u ameriku. Guglaj.
  Nitko ne tvrdi da je tesla hrvat, shvatite to. Pa nisu ni dado prso i miki rapajic hrvati, ali su hrvatski nogometasi.
  Nije antonio rukavina srbin, ali je srpski igrac.
  A svi zajedno pravite gresku sto ondasnje okolnosti tumacite kroz danasnje lose i zatrovane odnose.
  Ti odnosi su bili dobri, akademija u zagrebu zvala se jugoslavenska, a ne hrvatska; dok je srpsku akademiju osnovao josip pancic, hrvat.
  I sta sad da srbija udje u eu i odluci na euro stavit pancica? Nit je srbin, nit je rodjen kod vas, ali vas je zaduzio.
  (Pijani zlotvor, 23. jul 2021 13:06)

  # Link komentara

 103. Bukvalno niko, pa ni oni najludji pseudo-istoricari ne kazu za navedene da su Srbi
  (Nikola, 23. jul 2021 12:18)

  I ja bi voleo da ih nema ali postoje.Nisi dovoljno upucen.I Deretic je to govorio.Procitaj na natu, svakakvih gluposti ima.
  (Kaiser Roger, 23. jul 2021 13:05)

  # Link komentara

 104. Tesla je posrbljeni cincar, to pokazuje prezime.
  (Oki, 23. jul 2021 13:05)

  # Link komentara

 105. (Pijani zlotvor, 23. jul 2021 12:17)

  S tim što Tesla nikada nije rekao da mu je HR domovina a više puta je sebe nazvao Srbinom. :)
  (Laku noć svirači, 23. jul 2021 13:04)

  # Link komentara

 106. Pa nije imao srba u to vrijeme,mi smo došli 7-8 veku na ovim prostorima.Oni su bili iliri.
  (Miki, 23. jul 2021 12:30)

  Pa to je moja i poenta bila.Govoris da je neko iz tvoje zemlje samo zato sto je tu rodjen gde je sada tvoja zemlja.
  (Kaiser Roger, 23. jul 2021 13:03)

  # Link komentara

 107. Da li je neko primetio jednu drugu stvar... Ako je "2599 ili preko 20%" glasalo za Teslu na novčićima, to znači da je ukupno glasalo oko 13000 ljudi. Drugim rečima interesovanje u Hrvatskoj za ovu stvar je ravno nuli. Da li je moguće da će ovakva odluka da se donese na osnovu broja glasova koja je ravna statističkoj greški?
  (Biserko, 23. jul 2021 13:03)

  # Link komentara

 108. Проблем је што се овим Тесла присваја и представља као хрватски великан, а не треба дозволити, ако дође на кованцицу да подлога буде шаховница ,може нешто друго бити подлога.Ово се намерно ради да се Хрвати "докопају" научника кога поштује цео свет, па да и они покажу да су свет.Дискутабилно је гласање, унапред одређено да победи Тесла, да би "истерали своје",хоћу рећи истерали на стотине хиљада Срба, а "усвајају "само оног,који ће им донети корист.
  (Мина, 23. jul 2021 13:02)

  # Link komentara

 109. "Hrvatska tada nije postojala kao država je osnovna mantra koja jednostavno nije istinita u pozpunosti - pročitajte hrvatsko-ugarsko nagodbu iz 1868. - dokument/povelja koja je važila sve do kraja 1.sv.rata 1918.

  Pa dajmo budimo ljudi, pa tko misli da Tesla ne zaslužuje biti na kovanici ili novčanici u bilo kojoj državi svijeta? Kakve veze ima što je bio Srbin, i u kojoj državi se rodio?

  (Zagabria HR, 23. jul 2021 12:06)


  Ma kakve bre vaše nagodbe, vaše pakte i vaši kraljevi, gde su dokazi, samo prazne priče rekla-kazala, mitomanija i kleptomanija, sve sama vatikanska LAŽ do LAŽI da bi se kontriralo Srbima i SPC ne bi li se širilo katoličanstvo i habzburška imperija, dajte dokaze, a ne bla-bla pričice i basnice za decu, gde su grobovi hrvatskih kraljeva, prvo to da vidimo, pa onda sve ostalo, dosta više vatikanskih podmetačina!
  (ban Kulin, 23. jul 2021 12:59)

  # Link komentara

 110. Zamislite tu sramotu da jedna drzava nema nikog svog kog bi stavili na kovanici da se njima ponose.Slobodno stavite Teslu ako vam treba dacemo vam jos nekog za ostale kovanice.
  (Dejan, 23. jul 2021 12:58)

  # Link komentara

 111. Znsči Srbija se polako širi, to.
  (dejca, 23. jul 2021 12:57)

  # Link komentara

 112. Šta je ovo, niko Dučića ne citira?!
  (Netijak, 23. jul 2021 12:56)

  # Link komentara

 113. @ Vidoje
  Prijatelju, 1990 g san bija na odsluženju vojnog roka u JNA.
  Nije me bilo brige ni za Hrvate, a ni za Srbe, Albance i Eskime. Čeka san da završi pranje mozga i da mogu otić doma živit, slušat i doživit električni orgazam. Osim života u litu nije me apsolutno ništa zanimalo.
  Ako me pitaš za 1991g,e onda san ti bija u ZNGu i to među prvima i to ne da bi palija srpske sela i ubija srpske starce nego da branim ono šta je moje i mojih predaka i potomaka.
  Ako me pitaš di san bija 1993g.Onda ti prijatelju moram reć da san bija na moru i radija na moru za svoj život i kruv.
  Ne pale mi se srpska sela i ne proganjaju mi se srpska dica i starci.
  Iako san Hrvat nisan kokošar i bečki konjušar.
  Ajte vi mlađi normalno živit. Za nas čorave i čelave već je kasno.
  Proša nam je život u neobjašnjivog mržnji.
  (miro split, 23. jul 2021 12:54)

  # Link komentara

 114. Znači ipak - Загреб !!!
  (Gavrilo Princip, 23. jul 2021 12:54)

  # Link komentara

 115. Rodio bi se Tesla i u Srbiji da nije bilo zlih okupatora: Austrijanaca, Ugara, Talijana, Turaka... koji su mu rastrzali narod i njegove teritorije.

  I ništa ne može da promeni činjenicu da za Teslu svoju zahvalnost dugujemo Milutinu i Georgini, dakle za dvoje naših krajiških Srba, ostali su tu samo smetali, pogotovu okupatori, njihovi konjušari i oni koji su hteli da iskoriste Teslu i njegove radove za svoje lične interese!

  Tesla je Srbin od oca Srbina i majke Srpkinje, oni su ga hranili, oni su ga negovali, oni su ga lečili, presvačili, oblačili, oni su ga vaspitavali, oni su ga školovali, oni su ga vodili u crkvu, u srpsku crkvu, od njih je naučio srpski jezik kao svoj maternji jezik, a od oca Milutina koji je govorio 6 stranih jezika učio je: nemački, mađarski, latinski..., od oca Srbina Milutina i majke srpkinje Georgine nasledio je svoju genijalnosti i blistavi um, dakle HVALA SRBIMA ZA TESLU!

  Tako da izuzev Srba, svi ostali samo mogu da žele da se ogrebu o slavno ime velikog srpskog naučnika Nikole Tesle!
  (Miloš Bgd, 23. jul 2021 12:54)

  # Link komentara

 116. Sta nas briga? Neka slave Srbina, lepo od njih.
  (Ze, 23. jul 2021 12:53)

  # Link komentara

 117. Rasprava o Teslinoj nacionalnosti je nepotrebna. Može biti Srbin, Hrvat, Amerikanac ili Marsovac što se mene tiče. Ali Hrvati su poslednji na kugli zemaljskoj koji smiju uopšte i da ga pomenu. Pobiti mu familiju, kuću spaliti, spomenik devastirati i posle imati obraza pa ga svojatati. Pošto očito posla imamo ne sa ljudima već gmizavcima, mogu li naše vlasti konačno da se malo usprave i oštro suprotstave ovome? Ako ni zbog čega drugog onda zbog Teslinih potomaka, ako su neki i preživeli pokolj.
  (Paja Patak, 23. jul 2021 12:53)

  # Link komentara

 118. Drago mi je da su se setili svojih predaka.Vrcaju se korenima svaka cast.Mogli bi i na zastavu da ga stave
  (sveta, 23. jul 2021 12:53)

  # Link komentara

 119. “njen uzrok nalazi u neznanju Hrvata, da Hrvatska nije ni postojala kada je Nikola Tesla rođen, da je to bila druga država"
  I Srbija nije postojala kad je rodjen Karadjordje i šta sad?
  (Ghhkji, 23. jul 2021 12:52)

  # Link komentara

 120. """Hrvatska tada nije postojala kao država je osnovna mantra koja jednostavno nije istinita u pozpunosti - pročitajte hrvatsko-ugarsko nagodbu iz 1868. - dokument/povelja koja je važila sve do kraja 1.sv.rata 1918.

  Pa dajmo budimo ljudi, pa tko misli da Tesla ne zaslužuje biti na kovanici ili novčanici u bilo kojoj državi svijeta? Kakve veze ima što je bio Srbin, i u kojoj državi se rodio?
  (Zagabria HR, 23. jul 2021 12:06) """

  E moj Zagabria. Komentarišeš po srpskim portalima a ne znaš osnovne činjenice. Tesla NIJE rođen u Austro-Ugarskoj Monarhiji nego u Austrijskoj Carevini 1856 godine, kada Dvojna Monarhija još nije ni postojala.


  Što se tiče Teslinog državljanstva i nacije evo ti ispod iz Vikipedije.

  '' Nikola Tesla, 1856 – 1943, was a Serbian-American inventor, electrical engineer, mechanical engineer, and futurist best known for his contributions to the design of the modern alternating current (AC) electricity supply system. Born and raised in the Austrian Empire, ........''''
  (kiza, 23. jul 2021 12:52)

  # Link komentara

 121. Nek nasa Narodna banka svima koji odlucuju o tome posalje obsiran tekst sa istorijskim cinjenicama sta su oni sve uradili porodici i rodbini Tesle, njegovim sugradjanima, rodnoj kuci i spomeniku pa nek svaka drzava u EU sama odluci dal ce podrzati tako nesto. Naravno u sklopu cinjenica treba spomenuti i Jasenovac, Jadovno... i sve sto se tada dogadjalo a i to da svi sto su to preziveli, 90-ih su proterani.

  Ako Hrvati nemaju stida i obraza, mislim da veliki deo njihovih gospodara ima i nece dozvoliti da ga ukalja zbog njih.
  (Petar, 23. jul 2021 12:51)

  # Link komentara

 122. Stavite Tudjmana i pustite nas na miru :(
  (Pajdo, 23. jul 2021 12:51)

  # Link komentara

 123. Kaiser Roger@
  Al u panju,kad su ziveli aleksndar Veliki i Car Konstantin od Srba nije postojalo ni S kao ni od Hrvata H,ta mala šumska plemena su samo dobili ime da se upiše u istoriju da su nekada postojala jer ce uskoro nestati :(
  (cvrko, 23. jul 2021 12:49)

  # Link komentara

 124. Pa ni Srbija nije postojala kad je Tesla rodjen. Hrvatska je imala daleko vise samostalnosti u sklopu Austrougarske nego Srbija pod Osmanskim carstvom. Austrougarska nije imala danak u krvi i pravo prve bracne noci.
  (Nikola, 23. jul 2021 12:35)

  Srbija je u vreme Teslinog rođenja bila de fakto nezavisna dok je Hrvatska bila samo oblast izmedju Zagreba i Osijeka. A pravo prve bračne noći su koristili AU plemići.
  (Laku noć svirači, 23. jul 2021 12:45)

  # Link komentara

 125. @Kaže gospodin da je Luka Modrc Srbin zato što mu je majka. Pa šta je onda Nole? Otac Crnogorac I majka Hrvatica. Onda je on najmanje Srbin i nema ništa sa Srbijom. To bi bila ta logika. Samo tako lako nije.
  (Nedeljko, 23. jul 2021 12:25)  Logika je da oni koji su po cjeti katolici, a izjasnjavaju se kao Hrvati, dobro znaju ko im je bio pradjed i koju slavu slave..

  tu nema greske.. pitanje je da li hoce javno da priznaju, ili ne.
  (djuro, 23. jul 2021 12:45)

  # Link komentara

 126. Pa evo sam Lopušina ovde kaze da je Tesla smatrao Hrvatsku svojim zavicajom, a i skolovao se tamo, to je dovoljno da Hrvatima niko ne moze zabranit da ga stave na kovanicu, sta mi tu mozemo
  (Jovke, 23. jul 2021 12:44)

  # Link komentara

 127. Oprostite hrvatima što Teslu zovu hrvatom,i hrvati su srbi,pa se zovu hrvatima :).
  (Ljubitelj istine, 23. jul 2021 12:42)

  # Link komentara

 128. Nije Tesla kriv sto je on Srbin, tako ga pogodilo.
  (gulag, 23. jul 2021 12:38)

  # Link komentara

 129. @&Zagabria HR,

  Nije problem Nikola Tesla vec Nikola Tesla na sahovnici! To je ono sto vi mudro radite a srbi coravi kraj ociju. Povezivanjem sahovnice i Tesle krivi se istorija, kulturno nasledje. Jedina veze sahovnice i Tesle je da su pripadnici koji su klali po Smiljanu, rusili kucu, spomenik nosili na uniformi.
  (sasa, 23. jul 2021 12:35)

  # Link komentara

 130. Pa ni Srbija nije postojala kad je Tesla rodjen. Hrvatska je imala daleko vise samostalnosti u sklopu Austrougarske nego Srbija pod Osmanskim carstvom. Austrougarska nije imala danak u krvi i pravo prve bracne noci.
  (Nikola, 23. jul 2021 12:35)

  # Link komentara

 131. Onda je Đoković Crnogorac ili Hrvat ?!
  (ns, 23. jul 2021 12:33)

  # Link komentara

 132. Sta je bio Ban Jelacic, Srbin ili Hrvat? Rodjen je u Novom Sadu, koji je tad bio Austrougarska, isto kao i Smiljan.
  (balkanoid, 23. jul 2021 12:32)

  # Link komentara

 133. To šta je većina građana odlučila da na hrvatskom euru bude jedan Srbin samo znači da nismo svi zadojeni mržnjom i ludilom.
  Niko sa dva grama zdravog mozga ne spori činjenicu da je Tesla Srbin od oca sveto Savskog svećenika i majke Srpkinje.
  Onima koji su glasali za Teslu ne smeta ta činjenica već ga gledaju ka dio svog indetiteta.
  Da smo svi ovako gledali u krvavim vrimenima izbjegli bi ta krava vrimena i ne bi se imali oko čega svađat.
  Pun mi je kufer i veliki Srba i još veći Hrvata.
  (miro split, 23. jul 2021 12:01)

  Miro, ne bi bio nikakav problem da vi stavite Teslu na svoje novčiće, a da pritom ne tvrdite da on nije Srbin, već Hrvat. Ja bih poverovao u Tvoju priču da je stavljanje Tesle na novčiće znak da nismo svi zadojeni mržnjom i ludilom, kad ispod lika Tesle na tom novčiću ne bi stajala šahovnica, ista (ili skoro identična) ona pod kojom je porodična loza Nikole Tesle istrebljena iz Hrvatske 1941, 1971 i 1991. godine.
  Uostalom, izađi večeras na rivu i vikni iz sveg glasa: - Ajme, ljudi, Tesla nije Hrvat! - pa dođi (ako budeš u stanju) da nam ispričaš o tome kako su Hrvati bez mržnje i da je dokaz to što jednog Srbina stavljaju na svoje novčiće...
  (Milan_PT, 23. jul 2021 12:30)

  # Link komentara

 134. Tesla je srbin ali mi nemamo pravo da se ljutimo na hrvate.Zasto?.Pa i mi za rimske imperatore kazemo da su bili srbi.Konstantin Veliki je bio srbin, Aleksandar Makedonski je bio srbin itd.A logika nam je kao i hrvatima zato sto je neko rodjen pre mnogo godina na nasim prostorima.
  (Kaiser Roger, 23. jul 2021 11:57)
  Pa nije imao srba u to vrijeme,mi smo došli 7-8 veku na ovim prostorima.Oni su bili iliri.
  (Miki, 23. jul 2021 12:30)

  # Link komentara

 135. Tesla je srbin ali mi nemamo pravo da se ljutimo na hrvate.Zasto?.Pa i mi za rimske imperatore kazemo da su bili srbi.Konstantin Veliki je bio srbin, Aleksandar Makedonski je bio srbin itd.A logika nam je kao i hrvatima zato sto je neko rodjen pre mnogo godina na nasim prostorima.
  (Kaiser Roger, 23. jul 2021 11:57)
  Pa nije imao srba u to vrijeme,mi smo došli 7-8 veku na ovim prostorima.
  (Miki, 23. jul 2021 12:29)

  # Link komentara

 136. (miro split, 23. jul 2021 12:01)

  Svaka čast Vama, Miro. Da je više takvih ljudi sa takvim stavovima ko Vi.
  Nažalost, mislim da se ne radi o nekakvim širokim i zdravim vidicima onih koji su glasali. Lepo bi bilo da je tako. Ali nije to u pitanju.
  Znate, mi moramo, i Srbi i Hrvati da budemo malo "šmekeri". Da popustimo nekada, niko ne može sve da dobije, jednom sve, drugom ništa i u takvim okolnostima tražiti mir.
  Zato mislim da ne bi trebalo ovako postupati sa osetljivim pitanjima. A Hrvati dobro znaju da Srbi vole Teslu i smatraju ga svojim. Pa obiđite ga onda, imate toliko toga za staviti na Euro.
  Pozdrav
  (učio mnogo, izlazio malo, 23. jul 2021 12:28)

  # Link komentara

 137. @miro split
  Bravo za komentar, ali moje pitanje (nije zlonamerno): gde si bio te 1990.? Zasto ovakvih pogleda nije bilo tada, na obe strane? Fa jeste, mnogo bolje bi smo bili danas i ne bi nam toliko ljudi falilo.
  (vidoje, 23. jul 2021 12:26)

  # Link komentara

 138. Kaže gospodin da je Luka Modrc Srbin zato što mu je majka. Pa šta je onda Nole? Otac Crnogorac I majka Hrvatica. Onda je on najmanje Srbin i nema ništa sa Srbijom. To bi bila ta logika. Samo tako lako nije.
  (Nedeljko, 23. jul 2021 12:25)

  # Link komentara

 139. Srpska desnica (dakle većina ovih dana) potpuno ignoriše slabašne domobrane i ne zna šta radi s njima u svojoj glavi, jer se ne uklapaju u stravičnu priču o ustašama, Crnoj Legiji i klanju Srba. Domobrani, dakle običan svet koji se odazvao na poziv za mobilizaciju, su bili mnogobrojniji oko 130,000 dok je ustaša bilo oko 100,000. Srpski generali i stariji oficiri u ustaškoj armiji su bili značajni, takođe. Tako da Tesla, komotno može na njihove novce bez problema.
  (Da se ne lažemo, 23. jul 2021 12:23)

  # Link komentara

 140. hr" u AU je bila samo oblast/gubernija koju cine Slavonija i Zg, i njima su upravljali madjari inace.
  Primorje nikada pre 1946, dakle nikada nije bilo u sastavu nikakve "hr" prosto, takva zemlja nije ni postojala.
  Istra je oduvek bila IT, sve do 1946.
  Ali, to je samo posledica tragicne srpske politike iz 1918!!!
  Tragicne i najvece greske u istoriji SRB, to je ta 1918!
  (Laku noć svirači, 23. jul 2021 12:22)

  # Link komentara

 141. Nikola Tesla je roden u vojnoj krajini koja se sve do 1878 godine zvala Hrvatska Vojna Krajina a onda se ukomponirala u Bansku Hrvatsku. Samo zbog te dvije cinjenice ga Hrvati imaju pravo prisvajati! To da Hrvatska nikada nije postojala i da Hrvati ne postoje su samo srpske besmislice i iluzije u koje nitko normalan ne vjeruje osim Srba.
  (Ruairidh, 23. jul 2021 12:20)

  # Link komentara

 142. Tesla je srbin ali mi nemamo pravo da se ljutimo na hrvate.Zasto?.Pa i mi za rimske imperatore kazemo da su bili srbi.Konstantin Veliki je bio srbin, Aleksandar Makedonski je bio srbin itd.A logika nam je kao i hrvatima zato sto je neko rodjen pre mnogo godina na nasim prostorima.
  (Kaiser Roger, 23. jul 2021 11:57)

  Bukvalno niko, pa ni oni najludji pseudo-istoricari ne kazu za navedene da su Srbi
  (Nikola, 23. jul 2021 12:18)

  # Link komentara

 143. Hrvati ce za 100 godina tvrditi da je Nikola od oca Franje i majke Ante. Ka tome idu postepeno. Pa oni vec tvrde da je Jasenovac logor u kome su ubijani Hrvati. O cemu dalje da pricamo.
  (kaokakao, 23. jul 2021 12:17)

  # Link komentara

 144. Brale, pa vi otvoreno kradete hrvatsku knjizevnost, od ivana do ive (gundulica do andrica), svojatate teritorije, patoloski negirate postojanje hrvatske drzave, jezika i etnosa, i onda je ovo problem?!
  Tesla nije hrvat, ali je tu rodjen, skolovao se, odrastao, a samo zbog toga sto je dao upute za izgradnju hidroelektrane na krki, cime je sibenik imao struju prije pariza i londona, zasluzio je spomenik/ulicu u svakom hr gradu i lik na kovanici.
  Bio je srbin, pa sta? Volio je hrvatsku i smatrao ju je svojom domovinom sto je sam vise puta rekao. Tko je onda neki zivorad iz kursumlije da mi kaze kako se tesla osjecao oko tih stvari? S kojim pravom?
  Osobno, ja ga ne bih stavio na kovanicu jer djeluje kao mjerenje one stvari, a hrvatska osim njega ima nobelovce (jeste znali da hr sama ima vise nobelovaca od svih ostalih juznih slavena sto ukljucuje i bugare), genijalne mislioce, pisce i ideologe. Nije nam ovo potrebno.
  (Pijani zlotvor, 23. jul 2021 12:17)

  # Link komentara

 145. Hrvatskomm vlada klero-fašistiški šljam.
  (Upoznat, 23. jul 2021 12:17)

  # Link komentara

 146. Srbi su pokušali više puta vladati Hrvatskom, matematika je jednostavna, prije drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je živjelo 880 000 Srba, poslije 1995 živi negdje oko 130 000.
  (Zgubidan, 23. jul 2021 12:13)

  # Link komentara

 147. Prisvojili su Kosače - nazvali Hrvatski Dom u Hrecegovini po jednom pripadniku te srpske porodice ( svi su potomci Vuka Kosače ,srpskog plemića za kojim su ostali Vukovići i Hranići).

  Sama Hercegovina (Vojvodstvo) je dobila ime jer je bila Vojvodstvo Svetog Save.


  Ne smemo se odricati svog kuplturno- istorijskog nasledja i olako prepuštati drigima da falsofikuju istoriju.
  (Komša, 23. jul 2021 12:08)

  # Link komentara

 148. Pa dobro ljudi....Tesla jeste bio Srbin, jesu mu ustaše pobile dosta članova porodice 1941, jeste opet zapaljen spomen dom u Smiljanu 90-tih....sve to stoji.

  Ono što ne stoji:

  "Hrvatska tada nije postojala kao država je osnovna mantra koja jednostavno nije istinita u pozpunosti - pročitajte hrvatsko-ugarsko nagodbu iz 1868. - dokument/povelja koja je važila sve do kraja 1.sv.rata 1918.

  Pa dajmo budimo ljudi, pa tko misli da Tesla ne zaslužuje biti na kovanici ili novčanici u bilo kojoj državi svijeta? Kakve veze ima što je bio Srbin, i u kojoj državi se rodio?
  (Zagabria HR, 23. jul 2021 12:06)

  # Link komentara

 149. To šta je većina građana odlučila da na hrvatskom euru bude jedan Srbin samo znači da nismo svi zadojeni mržnjom i ludilom.
  Niko sa dva grama zdravog mozga ne spori činjenicu da je Tesla Srbin od oca sveto Savskog svećenika i majke Srpkinje.
  Onima koji su glasali za Teslu ne smeta ta činjenica već ga gledaju ka dio svog indetiteta.
  Da smo svi ovako gledali u krvavim vrimenima izbjegli bi ta krava vrimena i ne bi se imali oko čega svađat.
  Pun mi je kufer i veliki Srba i još veći Hrvata.
  (miro split, 23. jul 2021 12:01)

  # Link komentara

 150. Tesla je srbin ali mi nemamo pravo da se ljutimo na hrvate.Zasto?.Pa i mi za rimske imperatore kazemo da su bili srbi.Konstantin Veliki je bio srbin, Aleksandar Makedonski je bio srbin itd.A logika nam je kao i hrvatima zato sto je neko rodjen pre mnogo godina na nasim prostorima.
  (Kaiser Roger, 23. jul 2021 11:57)

  # Link komentara

 151. Ja bih molio ljude da mi objasne ko su to “hrvatski nacisti” ili “hrvatski fašisti”?? Bili su to hrvati odnosno hrvatske ustaše koji su poznati, nažalost, po najsvirepijim i najmonstruiznijim metodama mučenja i ubijanja srba, jevreja i roma u zna se već kom mestu, u kojem su, izmedju ostalih, stradali i pripadnici porodice Tesla, njih 34-oro ako se ne varam....
  (Kontrasinusna flajferica, 23. jul 2021 11:54)

  # Link komentara

 152. Meni je ipak najjače da je Plenković najgrlatiji da se stavi na kovanicu lik Nikole Tesle kojem su srušili spomenik ‘92 i maljem razvalili glavu? Posle 30 godina istog veliča i slavi?! Lepo se iz ovoga vidi stanje ratnih profitera na ovim prostorima koje ne interesuje ni nacija, vera ili bilo šta drugo osim novca…
  (Loznica, Gučevo, Cer…, 23. jul 2021 11:53)

  # Link komentara