Utorak, 13.07.2021.

13:01

Misterija Titovog kuma: Najmoćniji čovek Jugoslavije koji je svoje tajne odneo u grob VIDEO

Izvor: Istorijski zabavnik

Misterija Titovog kuma: Najmoæniji èovek Jugoslavije koji je svoje tajne odneo u grob VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

neutral felš

pre 2 godine

Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)

Kakvi crni djedovi podno Cera?
Mogu biti samo dedovi.
(Kimi, 14. jul 2021 14:58)

u mačvi i pocerini su djedovi, i nisu crni, naprotiv... raspitaj se malo bolje pa onda pričaj.

Овидије међ Гетима

pre 2 godine

Jedan čovek, koji ga je dobro znao, mi je rekao da je Leka imao više u fiokama (dosijeima) nego u glavi.

neutral felš

pre 2 godine

... kad proćitaš komentare vidiš da su nas komunjare uništile za vek i vekova i da nam nema spasa!
(Dik, 14. jul 2021 08:31)

nisu samo komunjare nego i antikomunjare.

Петар

pre 2 godine

Пре 7-8 година оформљена је државна комисија која је поименице утврдила око 50.000 имена који су ликвидирани у периоду од 1945 до 1950. То само у Србији.
Неко је питао шта су радили са телима? Тај нека прочита исказе Јове Капичића и Ратка Дражевића.

Kimi

pre 2 godine

Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)

Kakvi crni djedovi podno Cera?
Mogu biti samo dedovi.

kurtone

pre 2 godine

Najpoznatiji srpski dzelati i panduri su Licani i crnogorci, daj im pendrek i kakvu takvu vlast prvo sto ce uraditi batinati vlastiti narod
To je tito znao i pendreke podelio istima a kad mu je trebao mislioc tu je zvao hrvate i slovence

NN_lice

pre 2 godine

U tekstu piše da je: "...posleratna država je veoma brzo i uspešno očišćena od političkih neprijatelja režima..."?!
Očišćena masovnim likvidacijama širom Srbije i to seljaka, domaćina, građana; čak su i 77 srpskih glumaca pobili, a Žanka Stokić je naknadno preminula nakon mučenja u oznaškim kazamatima. Do sada je popisano preko 67000 ubijenih Srba i Srpkinja i da budemo pošteni, ne od Hrvata, Bosanaca i sl., već od obesrbljenih pomahnitalih boljševika koji su se rado odricali srpstva, zarad konunističke idelogije, a veru pravoslavnu zamenjivali verom u Staljina i partiju.
To se sve dešavalo sa Rankovićem koji je bio glavni oznaš za Srbiju. Nikada se nije izjašnjavao kao Srbin, već kao jugoslovenski unitarista i ateista koji nije dizao glas kada su njegovi saradnici, i to "Srbi" poreklom, ubijali sveštenike i zatvarali crkve po Srbiji.
O Golom otoku da i ne govorimo. Koliko je dojučerašnjih drugova iz rovova i raznih bitaka smestio u koncentracione logore bivše Jugoslavije gde su mučeni i ubijani.
Beogradske kafane bi demostrativno napuštao ljutit, kada bi zasvirali "Marš na Drinu" i slične pesme muzikanata i prisutnih koji su naivno verovali da je posle razlaza sa Brozom postao konačno Srbin. Bio je i ostao Jugosloven i Titoista koga se nikada nije odrekao.

Japanski car

pre 2 godine

Što je najgore on je do tog trenutka verovao sa radi pravu stvar za ideal, a onda se zapravo pokazalo da će sve ići preko Srpske grbače zarad disperzija i njega su smenili.

CATAPA

pre 2 godine

Nije Ranković osnovao ništa, on je bio prosti operativac čiji je jedini "kvalitet" bio taj da je bio lojalan kao pas. Posle smene su o njemu ispredani mitovi, a biser je što je najveći broj tih popularnih mitova kreirala i lansirala sama Udba; ta "alternarivna" usmena istorija je falsifikat jednako koliko je to i ona zvanična, "dedijerovska".
Mastermajnd komunističkog pokreta i posleratnog ustroja Jugoslavije bio je Moša Pijade. Ranković nije bio Titov "pas" nego Mošin, uostalom ne manje nego što je i Titov kult stvorio Pijade. Treba razumeti, Pijade je bio Jevrejin i Jugoslavijom je mogao da upravlja samo preko nacionalno podesnih marioneta, a i Ranković je bio jedna od takvih. Politički "Kajzer Soze" ondašnje Jugoslavije.
Kada je umro Pijade, svi njegovi psi su ostali bez gospodara. Da, svi su oni bili verni "partiji", ali partija je (p)ostala leglo bezidejnih izvršilaca koji su imali vlast i nisu znali šta će s njom. Ranković je bio jedan tipičan takav, ali ni Broz nije bio puno drugačiji. Pretilo je čak da se rehabilituje Đilas, ali je vremenom isplivao Kardelj kao blaža i bezbolnija varijanta. Bezbolnija jer nije ugrožavala Titov već stvoreni kult, naprotiv. A to je bilo i ostalo do smrti jedino što je Titu bilo važno. Ratni kadrovi, Mošini tvrdorukaši nisu bili kompatibilni sa takvim zaokretom u definisanju države i partije. Oni su '48. ostali lojalni Titu, ali su ostali verni i rigidnom i centralizovanom stilu vlasti "Titovog Berije", Moše Pijade.

Pobednik

pre 2 godine

klinci rodjeni prekjuce komentarisu Komunizam..oni ni ne znaju sta je Komunizam, culi u zadruzi i parovima prvi put za tu rec..demokratija nas je vratila u 17 vek kad su jos Turci koristili srbe kao robove..

Djed Gavrilo

pre 2 godine

U vrhu bivse države su se nalazili najnesposobniji kadrovi iz Srbije.Rankovic je bio jedan od njih.
Zašto je to tako?
Ko ih je birao?
Treba izvršiti detaljnu i validnu analizu,a iz analize izvuci pouke.
Osim te analize,treba ,do detalja,sagledati poteze i posledice istih,od 1914. pa do danasnjeg dana.
Bez detaljne analize tih krupnih promasaja nije moguće napraviti državnu strategiju.
Bez jasne strategije nije moguć stabilan i dugoročan napredak.
Sa jasnom drzavotvornom strategijom uspostavlja se spontan kadrovski red(po sposobnosti i efikasnosti,ali samo u službi i interesu Srbije) koji jedino može biti garant održivog razvoja i izvesne perspektive.

“Правда ће победити” - Зуба Бојић

pre 2 godine

Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...
(Pocerinac, 13. jul 2021 22:41)Pa sta je problem? Verovatno mu djed ima sad 90 godina? Sta je lose napisao?
(posejdon, 13. jul 2021 22:57)

Ђед је арапска реч и значи деда.

Ne kontam

pre 2 godine

Citam komentare tipa "jedini uz Tita koji se borio za srpske interese" pa se pitam da li je i onda i sada srpski interes samo etnicki cista teritorija jer taj covjek je masovno protjerivao Bosnjake Sandzaka i kosovare.
Da li je stvarno srpski interes bio etnicko ciscenje krajine u HR 91-92 god zatim etnicki cist entitet RS pa na kraju i Kosovo.Ja eto mislim da nije obzirom kako se sve na kraju zavrsilo jer ipak su na kraju Srbi izvukli deblji kraj na svim tim teritorijama. Zasto vam toliko smeta zivjeti sa drugim narodima ?

Uskok

pre 2 godine

Konflikt unutar diktatorskog režima. Ništa spektakularno.
Veličati Rankovića je jednako kao veličati Tita( pobogu, bili su kumovi).
Ne sviđa vam se Tito? Onda vam se ne sviđa ni Ranković i njegova UDBA.

Iq130

pre 2 godine

Masovni zlocinac i najveci neprijatelj Srpskog Roda, Crna knjiga streljanih broji 60000 ljudi, osudjenih na smrt sa sudijama Koje Su Samo klimale glavom. Neka gori u paklu sa Titom i Savom Kovacevicem oceubicom

То је нама наша борба дала!

pre 2 godine

Александар Ранковић, друг Марко, Лека и ко зна како већ... По занимању занатлија, абаџија, постаје преко ноћи, ни мање ни више, без било каквог војног знања и образовања, генерал-пуковник у резерви. Какви официри, таква и војска. Пре рата због терористичке и "револуционарне" (рушилачке) делатности био на робији као и већина његових другова. Уследио је логичан "развојни пут", Јајце, ОЗНА, УДБА... Господар живота и смрти. Револуционар (рушитељ), истакнути друштвено-политички радник (паразит и штеточина) и све остало што су уклапа у ту трагичну слику једног противприродног блуда, који је омогућио најгорима да убијају, пљачкају и понижавају боље од себе, рушећи и уништавајући све око себе, у лудачком заносу, дивље и без икаквих обзира, морала и закона. Време је најсуровији и најбољи судија. Време ће донети суд и њиховим ликовима и (не)делима.

Dragan

pre 2 godine

Rankovic nije likvidiran jer mu je supruga bila Slovenka - Ladislava Slavka devojacko prezime Becele, rodjena u mestu Zgrad kod Novog Mosta, Slovenija 25.maja 1920.g. Bila je u Titovoj pecini u Drvaru 25.maja 1944. prilikom nemackog desanta. Tako da je to jedini razlog zasto Rankovic nije likvidiran.

Mirko

pre 2 godine

Bio je najobičniji ubica. Ko zna koliko krvi je imao na rukama. Šteta što je komunizam toliko potrajao pa se nikom od njih nije sudilo za zločine protiv sopstvenog naroda.

a

pre 2 godine

Ovde se piše svašta.Ranković mučio šiptare !?To je laž.Tito se za sve pitao.Glavni
su mu bili slovenci i hrvati koji su odmah dovedeni na sva važnija mesta.Ostalo je
još samo to koje je držao Ranković.Lako i bezobrazno su izmislili podlu aferu,sme-
nili ga i doveli Franju Herljevića.Od te 1966. Srbi su bili "ikebana" u Jugoslaviji.
A sam Ranković je toliko bio odan titu,da su i "vrapci na grani to cvrkutali".

nikola

pre 2 godine

niko blesaviji od nas.Sluzili potpunog stranca,unistili sopstveni narod za vek vekova,i cutali kao g..a kad im je istekao rok trajanja .

Dik

pre 2 godine

... Srbi ga slavili a on ih hapsio nemilice i slao na Goli otok, ništa novo jer Srbi imaju specifičan način shvatanja i poštovanja svoje propasti !

nebitno

pre 2 godine

Jedan od retkih Srba u istoriji koji je radio za srpske interese. Da je isterao to i ono u vezi ekonomije i uređenja ‘60-ih godina prošlog veka ne bi bilo Ustava iz 1974 godine i srpskih autonomnih pokrajina Vojvodine i KIM-a. Ne bi bilo rata ‘91-e i ne bi bilo bombardovanja ‘99-e. Ne bi bilo Miloševića, Tuđmana, Alije, Đukanovića i radikala… Ljudi to ne znaju…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 22:03)

Srbija bez: Albanaca, Mađara, Cigana, Rumuna, Slovaka, ... itd. i centralizovana!!!

Je li je to ta tvoja Srbija????

cune iz gruže

pre 2 godine

Znači istorija se ponavlja, neverovatno, ranije su se kumovi u Srbiji ubijali zbog vlasti, a sada se prisluškuju zbog iste.

Cc

pre 2 godine

Zbog tog krvnika komunisti su postali mrski svima.Naredio je ubijanje bez suda min. pola miliona ljudi nakon "oslobodjenja". U Slo i Hr oko 350 hiljada i u Sr i Bih oko 150 hiljada.Navodno je i sam Tito bio zgrozen kad je saznao koliko "neprijatelja" je taj bolesnik dao pobiti.

Гиле

pre 2 godine

tito zlocinac i srbomrzac
(Miki, 13. jul 2021 21:18) # Link

Ajde ljudi malo razuma. Srbomrzac a uzeo Srbina za kuma.
(Guns n Roses, 13. jul 2021 22:23)
И Српкињу за жену.
Штошта му се може спозитати ал да је био Србомрзац не. Он је желео да буде владар веће земље. Око себе јесте имао људе који само настављали политику ка независности Хрватске. Наравно на уштб Србије.

nikola

pre 2 godine

On je video Albance na Kosovu kao najvecu pretnju Jugoslaviji I bio apsolutno protiv decentralizacije I stvaranja bilo kakvih autonimnih pokrajina .. Deportovao je mnogo Albanaca sa Kosova I muslimana iz Sandzaka u Tursku pre svega u Anatoliju a doveo tu Srbe I Crnogorce.. Bio je cak I protiv priznanja Bosnjaka kao nacionalnosti.
Sve to se nije svidelo nimalo drugim nacionalnostima u komunistickoj partiji pa su ga optuzili da pravi veliku Srbiju I sve su radili da ga posvadjaju sa Titom sto se na kraju I desilo.
I pored cenzure na njegovu sahranu je doslo 100 000 ljudi jer mnogi ljudi Srbi Kosova su u njemu videli zastitnika

Zok1

pre 2 godine

Mislim da se Rankoviću pripisuju veće zasluge nego što ih je objektivno imao. On je bio pre svega vojnik partije, pa tek onda sve ostalo. Albanci su se naseljavali na Kosovu i Metohiji i pre 1968, povratak kolonista je bio zabranjen 1945. itd. Stanje verovatno jeste bilo snošljivije, ali nikakav ozbiljniji plan dole nije sproveden.

….i polako se stari al’ srce još za tebe ludo udara….

pre 2 godine

Eh… Lako je pricati sa ove distance. Svi mi kao znamo nesto a to sto znamo smo negde procitali ili culi iz “proverenih” izvora. Leka je svakako vrlo intrigantna i vazna licnost nase istorije i neko ko je u mnogome mogao da promeni tok stvari. Njegova politika i shvatanja drzave su se dosta razlikovali od tadasnje zvanicne politike i ljudi koji su se spremali za podelu kolaca nakon Titove smrti. Da, bio je komunista ali je bio i Srbin i otvoreni zagovornik interesa Srba kao naroda koji je je na ovim prostorima najbrojniji i koji je izneo najveci teret u 2 rata. To je bio ali daleko od toga da je bio svetac. A zbog cega je cutao mozemo samo da nagadjamo.. Strah za porodicu, slomljen duh, razocaranost, lojalnost do kraja… Ko zna…

SuperepuS

pre 2 godine

Kada su Titovi verni psi odradili svoju ulogu Tito ih je jednog po jednog likvidirao. I napravio od Kosova ono što imamo danas, poslao srpsku decu na klanje na sremski front, pobio sve uglednije intelektualce, od bogatih i vrednih srpskih seljaka napravio sirotinju, preselio fabrike iz Srbije u Hrvatsku, pre toga im dodelio neke teritorije koje su do tada bile u sastavu Srbije, podelio Srbiju na tri dela, užu Srbiju i Šumadiju ostavio najzaostalijim delom Jugoslavije bez infrastrukture i na kraju je pripadnik vražje divizije stvorio sve preduslove za otcepljenje bivših saveznih država i pripremio novu klaonicu za Srbe 90-ih. Kad je Ranković konačno shvatio šta se dešava već je bilo kasno. Krcuna je ubio, a vrlo verovatno i Savu Kovačevića jer je bio prepopularan u narodu. Rankovića verevatno nije baš smio likvidirati da ne ugrozi sve ovo što sam opisao a što mu je i bio cilj. A Srbi ga i dalje vole. Zato i jesmo tu gde jesmo. Pravio čovek Užičku republiku, pa što nije napravio u Zagorju???

Roda

pre 2 godine

Neko napisa da je 30 000 Beograd jana pobio? Ma ljudi... Budite revizionisti, slobodno, razumemo vas, verovatno su vam preci bili na pogrešnoj strani,bezali sa Nemcima preko granice '45. Ali nemoj te biti glupi.. Ista prica kruži u Arandjelovcu, pobijeno 5000 Srba, a Arandjelovac imao 8000 stanovnika...
Leka je bio komunista, lojalan i život razočaran. Ali lojalan, do kraja.

Martin

pre 2 godine

I Broz i Rankovic su krvnici i masovne ubice, dve strane iste, zlocinacke, komunisticke i nedemokratske, medalje. Zaliti jednog, a velicati drugog ili obrnuto, put je u ponor (iz kog ne izlazimo vec decenijama).
Obojici bi trebalo osudjivati u javnosti, kroz literaturu, javne debate i na bilo koji drugi dostupan nacin, narednih 30 godina, kako bismo eventualno dosli do prociscenja.

Rope RS

pre 2 godine

Lično sam prisustvovao Lekinoj sahrani i sticajem okolnosti bio svega nekih 10m od groba gde su položili njegov kovčeg prekriven jugoslovenskom zastavom. Sećam se i da je govornik u jednom momentu naglasio da je "drug Leka u jednom momentu svoje karijere skrenuo sa puta tekovina revolucije...". Sećam se i sina Lekinog (mislim da se zvao Slobodan) markatan, bradati momak u crnom odelu sa crnom kravatom. Da, bilo je mnogo naroda, možda oko 100 hiljada uz česte povike "Leka, Leka..." i gromoglasne aplauze. Istorijski gledano Leka je bio protiv jačanja republika i bio je za snažnu centralnu vlast. To je i bio povod za njegovu političku likvidaciju. Takvo je vreme bilo, narod nije znao pravu istinu i šta ga tek čega. Sve je isplivalo na površinu secesijom prvo Slovenije i Hrvatske i ratovima u kojima su Srbi bili najveći gubitnici.

Biću Slobodan

pre 2 godine

Ovo me nešto podseća na ovu najnoviju istoriju. Policajac, prijatelj predsednika, afera prisluškivanja, svi ga se odriču.....

black Djordje

pre 2 godine

tito zlocinac i srbomrzac
(Miki, 13. jul 2021 21:18) # Link

Ajde ljudi malo razuma. Srbomrzac a uzeo Srbina za kuma.
(Guns n Roses, 13. jul 2021 22:23)

Kao da ne znas sta su srpska kumstva kroz istoriju? I Karadjordje je bio kum knezu Milosu i znamo kako je zavrsio. Prijatelje drzi pored sebe, a neprijatelje jos blize.

John

pre 2 godine

(Predrag, 13. jul 2021 22:58)

I zanimljivo kako se sad precizno zna koliko su Beograđana pobili komunisti, a niko pojma nema koliko je tih istih Beograđana izginulo u aprilskim bombardovanjima ('41 i '44) (a kad smo kod bombardovanja, ne zna se ni koliko je izginulo '99 - mada postoji spisak sa imenima i prezimenima za ovo poslednje, ali ga država ne priznaje)

qw

pre 2 godine

Kakva izmišljotina. Ceo Beograd je tad imao oko 200.000 stanovnika. Znači svaki šesti je bio viđeniji i bio ubijen. Jel znate šta je 30.000 leševa ?
(Predrag, 13. jul 2021 22:58)

A jel znate šta je 800.000 leševa?

Aleksa

pre 2 godine

Bio na sahrani, sa ocem i dedom. Predstavljao je nekakav simbol srpskog nacionalizma, kakvog takvog.
Inače, posle njegove smrti, par puta je bio zemljotres na Kopaoniku. Pričalo se tada kao crnjak - to Rankovic kopa tunel ka Kosovu.

Sandžaklija

pre 2 godine

Potpisao je partijsku knjjizicu mom dedi. cirilicom. ne znam sta bih rekao. Tito je znao istinu i da ako bude isao sa Zapadom da ce ga izbori iliti demokratija potkopati, kao sotje bilo sa Charles de Golom ili bilo kime na Zapadu, a osim toga tesko bi bilo drzati sve te narode na okupu, a sa istokom da ce biti otrovan ili ubijen. Sta tu Rankovic nije shvatio, to nije jasno, jedino je htio da iseli sve muslimane, pa ga je Tito mozda i zbog toga uklonio. nije pasao u koncept, htio je veliku Srbiju, a to je bio taj Istok, koji bi znacio raspad jugoslavije pod Titovim vodjstvom. Tito je bio glup ali je znao istinu.

John

pre 2 godine

@ Leka ovo, Leka ono...

Izgleda da swvi zaboravljaju ključnu stvar:
Ranković je najpre bio komunista, pa deset ili ko zna koliko mesta prazno, pa onda sve ostalo. (ako je uopšte ostalog i bilo) Bio je vojnik Partije, a u njegovom (njihovom) svetu Partije se poštovala, uvažavala i slušala, čak i ako je grešila. Uostalom, nije li važilo "Interesi Partije su ispred interesa pojedinca"
Bonus: Ranković je bio Staljinista. Ne u smislu IB-a, već tvrdolinijaš. I kao takav nepoželjan u Jugoslaviji koja je izigravala disidenta u Istočnom bloku i nastojala da bude ono što su Mađarska i Čehoslovačka pokušale...
I nikom ne odgovara moćan šef ionako premoćne "Službe" - ionako su imali iskustvo iz Sovjetskog Saveza, kako je tamo prošao njegov "parnjak" (i dvojica prethodnika)

Drug Leka je bio solidan komunista

pre 2 godine

Magnohrom Kraljevo, Fap Priboj na Limu, Djerdapska brana, EI Nis, PKB Beograd,
I tako dalje I tako blize, zavise komunisti sa svojim fabrikama I kombinatima zemlju u crno!

Kolubarac

pre 2 godine

Ceo konflikt u svim Jugoslavijama je u osnovi između centralista (Srbi) i (kon)federalista (Hrvati, Slovenci...), kojima je Jugoslavija služila samo da jeftino dođu do svojih država.
Ranković je zagovarao centralističku državu, a kada su Hrvati savladali i stavili pod kontrolu već ostarelog Tita, koji je uređivao svet(nesvrstani), umesto da se bavi svojom državom, tada je neminovno Ranković morao da "zglajzne".
Ništa on Srbima nije dobro doneo, naprotiv, nema većih štetočina po Srbe od komunista.Milošević je najsvežiji takav primer.

Milan Radovanović

pre 2 godine

Previše misterije oko čoveka koji nije realno imao moć koju mu pripisuju. Ne kažem to olako, ovakve stvari sam proverio kod starih komunista njegove generacije... Skinut iz službe al otišao na anderkaver zadatke. Trgovao oružjem diljem sveta. Imao firme po Izraeli, Švajcarskoj, Australiji... Export import oružje. Al bio kao neki srpski simbol otpora trebao našem nacionalizmu da raskrsti sa komunizmu jer je kao šatro kontrirao Joži a u stvari Bakarić mu smestio, sad dal je i to farsa za javnost bila... Krcun je već druga priča. On im je baš smetao napunili mu gume helijumom, opet i ovo proveravao kod onovremenih sledbenika

Predrag

pre 2 godine

@30 hiljada vidjenih Beogradjana je pobijemo za nekoliko meseci….

Kakva izmišljotina. Ceo Beograd je tad imao oko 200.000 stanovnika. Znači svaki šesti je bio viđeniji i bio ubijen. Jel znate šta je 30.000 leševa ?

Pocerinac

pre 2 godine

@Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...

miki

pre 2 godine

titov saucesnik u unistavanju sopstvenog naroda zasluzuje da gori u paklu zajedno sa svim njihovim naslednicima!!zarad malo vlasti unistili su srbiju zauvek.

Marko

pre 2 godine

Jedno je histericna i sovinistcka istorija koju Srbi mahom uce u tabloidima, a drugo su istorijske cinjenice i slavno mesto koje ovaj covek, revolucionar i narodni heroj, svakako ima.

čitao sam

pre 2 godine

Leka je bio na čelu policije i svih obaveštajnih službi do 1956
posle je postao glavni kadrovik u CK
bio je za jaku, centralnu Jugoslaviju, protiv Titovih ustupaka republikama
početkom 60-tih su naši obaveštajci počeli da javljaju iz Švajcarske koji političari su počeli sklanjati ukradene pare u Švajcarske banke
prilikom jedne posete SSSR, gde je otišao sam, funkcioner koji ga je sačekao je rekao: pozdravljam SLEDEĆEG predsednika Jugoslavije
to je bio poslednji ekser

Milojefojko@gmail.com

pre 2 godine

Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer

Čuj, čovek je terorisao I hero da potera 1+ ljudi a on kao normalan čovek. Užas.

gile

pre 2 godine

@Mastermind

Ajoj prijatelju, pa idi malo u istoriju Srbije i videces neke stvari od kojih ti se dize kosa na glavi! Recimo Karadjordjevici i Obrenovici.

zoran stankovic

pre 2 godine

Nije samo Leka ćutao..i Koča Popović..Latinka..Nikezić...Tepavac
Niko ni u zatvor nije otiœao za Srbiju
Inače uz svo poštovanje..Leka je bio..samo prosečan..

dule

pre 2 godine

Koliko je ovaj covek eleminisao domacih izdajnika,medju njima i glavnu zvezdu drazu.
(nike, 13. jul 2021 21:48)

A na svakog izdajnika eliminisao još trojicu čija je jedina krivica bila to što su bogati, uspešni i što je komunistička kamarila bacila oko na njihovu imovinu.

Da se razumemo, sve je to uobičajeno kod takve revolucije, ali ipak nemojmo od takvih ljudi praviti nešto što nisu.

hm

pre 2 godine

Rodjen sam pocetkom osamdesetih, i jedino cega se secam je to da je baba uvek stavljala prst preko usta i govorila da se o politici ne prica u kuci. Pokojni deda je zacutao onog dana kada su smenili Rankovica. Za njega je Rankovic bio sve u sta je verovao i za sta se borio, drug, saborac koji nikada nije izdao revoluciju. Iako nikada nije rec rekao o Titu, danas sa ove distance shvatam da je verovao da je on upravo ucinio suprotno.

posejdon

pre 2 godine

Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...
(Pocerinac, 13. jul 2021 22:41)Pa sta je problem? Verovatno mu djed ima sad 90 godina? Sta je lose napisao?

Djoksa

pre 2 godine

Čovek bez ambicije. Ustvari, čovek čija je najveća ambicija bila da bude najbliži saradnik Titu. Zato je "zauvek zaćutao". Kad ga se Tito odrekao, on je profesionalno u svojim očima umro. A što je najsmešnije, smenjen je zato što je imao aspiracije da Tita obmane da radi u njegovu korist. Nije on imao viziju za tako šta, on je samo bio sposoban sluga kojem su baš oni kojima je bila namera takva namera da usmeravaju Tita da radi po njihovim notama smestili tu političku igru.

mladi kajmak

pre 2 godine

Kome je donela dobro Jugoslavija? Mnogi su se kleli u brtstvo i jedinstvo pa su napravili najveca zlodela. Naivni Srbi nikad nece doci pameti.

Gospodar Zarin

pre 2 godine

Ranković je bio ratni zločinac&masovni ubica, ali je ideološki bio dosledan. Nije ga Broz skinuo zbog" prisluškivanja" nego zato što je saznao da je Josip Broz predao svu dokumentaciju o Jasenovcu Papi Pavlu šestom zbog potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Vatikana, odnosno uspostavljanja diplomatskih odnosa. Broz se uplašio i ekspresno ga poslao u doživotni kućni pritvor gde je i umro.

pera zdera

pre 2 godine

Srbi uvek izaberu ekstreme jer se nadaju da ce neko drugi da radi unesto njih. Placu za i kunu se u Leku, Vuka, Slobu, Drazu a Djindjica vise niko ni ne pominje.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Da i jedini pametni koji je Siptare koji se nisu izjašnjavali kao Jugosloveni pakovao u vozove sa kartom u jednom pravcu za Albaniju... Ali mu je nazalost Tito to zabranio...
(gogooolje, 13. jul 2021 21:41)



Jedan od retkih Srba u istoriji koji je radio za srpske interese. Da je isterao to i ono u vezi ekonomije i uređenja ‘60-ih godina prošlog veka ne bi bilo Ustava iz 1974 godine i srpskih autonomnih pokrajina Vojvodine i KIM-a. Ne bi bilo rata ‘91-e i ne bi bilo bombardovanja ‘99-e. Ne bi bilo Miloševića, Tuđmana, Alije, Đukanovića i radikala… Ljudi to ne znaju…

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.

Moltisanti

pre 2 godine

Dobro, svi sad imaju svoje teorije...Ne treba nikoga idealizovati...Na osnovu svega procitanog mogu reci da sam zakljucio da je Rankovic ipak bio Titov covek i pravi komunista sa jedne strane, a sa druge, postoje indikacije da je zaista radio na unistavanju te Albanske ideje oko KiM, navodno, cak je trazio i politicku podrsku od nekih zapadnih sila u razoruzavanju Albanaca i razbijanju te ideje ali nije je dobio, tj, sve se zavrsilo na obecanjima. U svakom slucaju, zanimljiva istorijska licnost a mozda cak i pozitivna u nasoj.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Ranković je bio jedan od retkih iz tog prvog reda oko Broza koje je GESTAPO mučio ‘41 i koji je jedva to mučenje preživeo. Ranković je bio 6 godina na robiji. Đed mi je pričao da ne bi bilo problema na Kosovu ‘99 da je Ranković isterao svoju ideju u vezi separatista tih ‘’60-ih godina prošlog veka. Broz ga nije smenio zbog šiptara već se bojao da Ranković ne dođe na njegovo mesto. Posle Rankovića srpski narod nema osobu kao on koja se borila za srpski narod. Taj proces samouništenja i dan danas traje. Pre nego što počnete da gruvate - malo listanja istorije nije na odmet…

gogooolje

pre 2 godine

Da i jedini pametni koji je Siptare koji se nisu izjašnjavali kao Jugosloveni pakovao u vozove sa kartom u jednom pravcu za Albaniju... Ali mu je nazalost Tito to zabranio...

nkvd

pre 2 godine

Mnogo godina nije verovao da Josip stoji iza napada na njega i smene sa svih funkcija. Njegova žena je od prvog dana bila u pravu.

Kada je najzad složio kockice, nešto se ugasilo u njemu jer se dogodilo nešto za šta je verovao da se nikada ne bi moglo dogoditi. Tada je odlučio da nikada ne progovri o tome.

Aron

pre 2 godine

Tito je hteo da ga se otarasi zbog njegove moći kao i zbog drugačije političke ideologije pa mu je namestio aferu. Jovo Kapicic je u jednom intervjuu rekao da mu je Tito kazao u razgovoru kako ga Rankovic prisluskuje, na šta mu je Jovo odgovorio kako je to nemoguće i da nikako nije istina je Leka lojalan Titu. Da je to sve bilo istina protiv njega bi se vodio neki proces i on bi završio u zatvoru. Rankovic je bio za centralisticko i etatisticko političko u ekonomsko uređenje. Za razliku od Kardelja i Bakarica koji su bili za decentralizaciju i jačanje samoupravlhanja u ekonomiji. On je ćutao posle Briona jer je bio čovek autorativnih shvatanja i prihvatio je poraz i lojalnost Titu. Za razliku od njega Djilas nije bio miran nakon izbacivanja 1954 iz partije pa je čak zaglavio i zatvor. Posle ga je Tito pustii da ode u inostranstvo gde je nastavio da kritikuje Tita i njegovu politiku. Zato što je on bio liberalniji i više naklonjen socijal demokratskoj opciji.

sasa jokic

pre 2 godine

30 hiljada vidjenih Beogradjana je pobijemo za nekoliko meseci….oteta im je imovina, a banda sa planina se naselila na Dedinje i Senjak.Ovaj je bio jedan od glavno komandujucih. Nikada se od UDBE necemo oporaviti

sasa jokic

pre 2 godine

30 hiljada vidjenih Beogradjana je pobijemo za nekoliko meseci….oteta im je imovina, a banda sa planina se naselila na Dedinje i Senjak.Ovaj je bio jedan od glavno komandujucih. Nikada se od UDBE necemo oporaviti

gogooolje

pre 2 godine

Da i jedini pametni koji je Siptare koji se nisu izjašnjavali kao Jugosloveni pakovao u vozove sa kartom u jednom pravcu za Albaniju... Ali mu je nazalost Tito to zabranio...

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Da i jedini pametni koji je Siptare koji se nisu izjašnjavali kao Jugosloveni pakovao u vozove sa kartom u jednom pravcu za Albaniju... Ali mu je nazalost Tito to zabranio...
(gogooolje, 13. jul 2021 21:41)



Jedan od retkih Srba u istoriji koji je radio za srpske interese. Da je isterao to i ono u vezi ekonomije i uređenja ‘60-ih godina prošlog veka ne bi bilo Ustava iz 1974 godine i srpskih autonomnih pokrajina Vojvodine i KIM-a. Ne bi bilo rata ‘91-e i ne bi bilo bombardovanja ‘99-e. Ne bi bilo Miloševića, Tuđmana, Alije, Đukanovića i radikala… Ljudi to ne znaju…

Kolubarac

pre 2 godine

Ceo konflikt u svim Jugoslavijama je u osnovi između centralista (Srbi) i (kon)federalista (Hrvati, Slovenci...), kojima je Jugoslavija služila samo da jeftino dođu do svojih država.
Ranković je zagovarao centralističku državu, a kada su Hrvati savladali i stavili pod kontrolu već ostarelog Tita, koji je uređivao svet(nesvrstani), umesto da se bavi svojom državom, tada je neminovno Ranković morao da "zglajzne".
Ništa on Srbima nije dobro doneo, naprotiv, nema većih štetočina po Srbe od komunista.Milošević je najsvežiji takav primer.

mladi kajmak

pre 2 godine

Kome je donela dobro Jugoslavija? Mnogi su se kleli u brtstvo i jedinstvo pa su napravili najveca zlodela. Naivni Srbi nikad nece doci pameti.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Ranković je bio jedan od retkih iz tog prvog reda oko Broza koje je GESTAPO mučio ‘41 i koji je jedva to mučenje preživeo. Ranković je bio 6 godina na robiji. Đed mi je pričao da ne bi bilo problema na Kosovu ‘99 da je Ranković isterao svoju ideju u vezi separatista tih ‘’60-ih godina prošlog veka. Broz ga nije smenio zbog šiptara već se bojao da Ranković ne dođe na njegovo mesto. Posle Rankovića srpski narod nema osobu kao on koja se borila za srpski narod. Taj proces samouništenja i dan danas traje. Pre nego što počnete da gruvate - malo listanja istorije nije na odmet…

Predrag

pre 2 godine

@30 hiljada vidjenih Beogradjana je pobijemo za nekoliko meseci….

Kakva izmišljotina. Ceo Beograd je tad imao oko 200.000 stanovnika. Znači svaki šesti je bio viđeniji i bio ubijen. Jel znate šta je 30.000 leševa ?

Aron

pre 2 godine

Tito je hteo da ga se otarasi zbog njegove moći kao i zbog drugačije političke ideologije pa mu je namestio aferu. Jovo Kapicic je u jednom intervjuu rekao da mu je Tito kazao u razgovoru kako ga Rankovic prisluskuje, na šta mu je Jovo odgovorio kako je to nemoguće i da nikako nije istina je Leka lojalan Titu. Da je to sve bilo istina protiv njega bi se vodio neki proces i on bi završio u zatvoru. Rankovic je bio za centralisticko i etatisticko političko u ekonomsko uređenje. Za razliku od Kardelja i Bakarica koji su bili za decentralizaciju i jačanje samoupravlhanja u ekonomiji. On je ćutao posle Briona jer je bio čovek autorativnih shvatanja i prihvatio je poraz i lojalnost Titu. Za razliku od njega Djilas nije bio miran nakon izbacivanja 1954 iz partije pa je čak zaglavio i zatvor. Posle ga je Tito pustii da ode u inostranstvo gde je nastavio da kritikuje Tita i njegovu politiku. Zato što je on bio liberalniji i više naklonjen socijal demokratskoj opciji.

miki

pre 2 godine

titov saucesnik u unistavanju sopstvenog naroda zasluzuje da gori u paklu zajedno sa svim njihovim naslednicima!!zarad malo vlasti unistili su srbiju zauvek.

dule

pre 2 godine

Koliko je ovaj covek eleminisao domacih izdajnika,medju njima i glavnu zvezdu drazu.
(nike, 13. jul 2021 21:48)

A na svakog izdajnika eliminisao još trojicu čija je jedina krivica bila to što su bogati, uspešni i što je komunistička kamarila bacila oko na njihovu imovinu.

Da se razumemo, sve je to uobičajeno kod takve revolucije, ali ipak nemojmo od takvih ljudi praviti nešto što nisu.

John

pre 2 godine

@ Leka ovo, Leka ono...

Izgleda da swvi zaboravljaju ključnu stvar:
Ranković je najpre bio komunista, pa deset ili ko zna koliko mesta prazno, pa onda sve ostalo. (ako je uopšte ostalog i bilo) Bio je vojnik Partije, a u njegovom (njihovom) svetu Partije se poštovala, uvažavala i slušala, čak i ako je grešila. Uostalom, nije li važilo "Interesi Partije su ispred interesa pojedinca"
Bonus: Ranković je bio Staljinista. Ne u smislu IB-a, već tvrdolinijaš. I kao takav nepoželjan u Jugoslaviji koja je izigravala disidenta u Istočnom bloku i nastojala da bude ono što su Mađarska i Čehoslovačka pokušale...
I nikom ne odgovara moćan šef ionako premoćne "Službe" - ionako su imali iskustvo iz Sovjetskog Saveza, kako je tamo prošao njegov "parnjak" (i dvojica prethodnika)

zoran stankovic

pre 2 godine

Nije samo Leka ćutao..i Koča Popović..Latinka..Nikezić...Tepavac
Niko ni u zatvor nije otiœao za Srbiju
Inače uz svo poštovanje..Leka je bio..samo prosečan..

pera zdera

pre 2 godine

Srbi uvek izaberu ekstreme jer se nadaju da ce neko drugi da radi unesto njih. Placu za i kunu se u Leku, Vuka, Slobu, Drazu a Djindjica vise niko ni ne pominje.

čitao sam

pre 2 godine

Leka je bio na čelu policije i svih obaveštajnih službi do 1956
posle je postao glavni kadrovik u CK
bio je za jaku, centralnu Jugoslaviju, protiv Titovih ustupaka republikama
početkom 60-tih su naši obaveštajci počeli da javljaju iz Švajcarske koji političari su počeli sklanjati ukradene pare u Švajcarske banke
prilikom jedne posete SSSR, gde je otišao sam, funkcioner koji ga je sačekao je rekao: pozdravljam SLEDEĆEG predsednika Jugoslavije
to je bio poslednji ekser

nkvd

pre 2 godine

Mnogo godina nije verovao da Josip stoji iza napada na njega i smene sa svih funkcija. Njegova žena je od prvog dana bila u pravu.

Kada je najzad složio kockice, nešto se ugasilo u njemu jer se dogodilo nešto za šta je verovao da se nikada ne bi moglo dogoditi. Tada je odlučio da nikada ne progovri o tome.

hm

pre 2 godine

Rodjen sam pocetkom osamdesetih, i jedino cega se secam je to da je baba uvek stavljala prst preko usta i govorila da se o politici ne prica u kuci. Pokojni deda je zacutao onog dana kada su smenili Rankovica. Za njega je Rankovic bio sve u sta je verovao i za sta se borio, drug, saborac koji nikada nije izdao revoluciju. Iako nikada nije rec rekao o Titu, danas sa ove distance shvatam da je verovao da je on upravo ucinio suprotno.

gile

pre 2 godine

@Mastermind

Ajoj prijatelju, pa idi malo u istoriju Srbije i videces neke stvari od kojih ti se dize kosa na glavi! Recimo Karadjordjevici i Obrenovici.

Pocerinac

pre 2 godine

@Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...

Moltisanti

pre 2 godine

Dobro, svi sad imaju svoje teorije...Ne treba nikoga idealizovati...Na osnovu svega procitanog mogu reci da sam zakljucio da je Rankovic ipak bio Titov covek i pravi komunista sa jedne strane, a sa druge, postoje indikacije da je zaista radio na unistavanju te Albanske ideje oko KiM, navodno, cak je trazio i politicku podrsku od nekih zapadnih sila u razoruzavanju Albanaca i razbijanju te ideje ali nije je dobio, tj, sve se zavrsilo na obecanjima. U svakom slucaju, zanimljiva istorijska licnost a mozda cak i pozitivna u nasoj.

Milan Radovanović

pre 2 godine

Previše misterije oko čoveka koji nije realno imao moć koju mu pripisuju. Ne kažem to olako, ovakve stvari sam proverio kod starih komunista njegove generacije... Skinut iz službe al otišao na anderkaver zadatke. Trgovao oružjem diljem sveta. Imao firme po Izraeli, Švajcarskoj, Australiji... Export import oružje. Al bio kao neki srpski simbol otpora trebao našem nacionalizmu da raskrsti sa komunizmu jer je kao šatro kontrirao Joži a u stvari Bakarić mu smestio, sad dal je i to farsa za javnost bila... Krcun je već druga priča. On im je baš smetao napunili mu gume helijumom, opet i ovo proveravao kod onovremenih sledbenika

Drug Leka je bio solidan komunista

pre 2 godine

Magnohrom Kraljevo, Fap Priboj na Limu, Djerdapska brana, EI Nis, PKB Beograd,
I tako dalje I tako blize, zavise komunisti sa svojim fabrikama I kombinatima zemlju u crno!

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.

Djoksa

pre 2 godine

Čovek bez ambicije. Ustvari, čovek čija je najveća ambicija bila da bude najbliži saradnik Titu. Zato je "zauvek zaćutao". Kad ga se Tito odrekao, on je profesionalno u svojim očima umro. A što je najsmešnije, smenjen je zato što je imao aspiracije da Tita obmane da radi u njegovu korist. Nije on imao viziju za tako šta, on je samo bio sposoban sluga kojem su baš oni kojima je bila namera takva namera da usmeravaju Tita da radi po njihovim notama smestili tu političku igru.

Gospodar Zarin

pre 2 godine

Ranković je bio ratni zločinac&masovni ubica, ali je ideološki bio dosledan. Nije ga Broz skinuo zbog" prisluškivanja" nego zato što je saznao da je Josip Broz predao svu dokumentaciju o Jasenovcu Papi Pavlu šestom zbog potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Vatikana, odnosno uspostavljanja diplomatskih odnosa. Broz se uplašio i ekspresno ga poslao u doživotni kućni pritvor gde je i umro.

Marko

pre 2 godine

Jedno je histericna i sovinistcka istorija koju Srbi mahom uce u tabloidima, a drugo su istorijske cinjenice i slavno mesto koje ovaj covek, revolucionar i narodni heroj, svakako ima.

NN_lice

pre 2 godine

U tekstu piše da je: "...posleratna država je veoma brzo i uspešno očišćena od političkih neprijatelja režima..."?!
Očišćena masovnim likvidacijama širom Srbije i to seljaka, domaćina, građana; čak su i 77 srpskih glumaca pobili, a Žanka Stokić je naknadno preminula nakon mučenja u oznaškim kazamatima. Do sada je popisano preko 67000 ubijenih Srba i Srpkinja i da budemo pošteni, ne od Hrvata, Bosanaca i sl., već od obesrbljenih pomahnitalih boljševika koji su se rado odricali srpstva, zarad konunističke idelogije, a veru pravoslavnu zamenjivali verom u Staljina i partiju.
To se sve dešavalo sa Rankovićem koji je bio glavni oznaš za Srbiju. Nikada se nije izjašnjavao kao Srbin, već kao jugoslovenski unitarista i ateista koji nije dizao glas kada su njegovi saradnici, i to "Srbi" poreklom, ubijali sveštenike i zatvarali crkve po Srbiji.
O Golom otoku da i ne govorimo. Koliko je dojučerašnjih drugova iz rovova i raznih bitaka smestio u koncentracione logore bivše Jugoslavije gde su mučeni i ubijani.
Beogradske kafane bi demostrativno napuštao ljutit, kada bi zasvirali "Marš na Drinu" i slične pesme muzikanata i prisutnih koji su naivno verovali da je posle razlaza sa Brozom postao konačno Srbin. Bio je i ostao Jugosloven i Titoista koga se nikada nije odrekao.

Milojefojko@gmail.com

pre 2 godine

Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer

Čuj, čovek je terorisao I hero da potera 1+ ljudi a on kao normalan čovek. Užas.

Mirko

pre 2 godine

Bio je najobičniji ubica. Ko zna koliko krvi je imao na rukama. Šteta što je komunizam toliko potrajao pa se nikom od njih nije sudilo za zločine protiv sopstvenog naroda.

То је нама наша борба дала!

pre 2 godine

Александар Ранковић, друг Марко, Лека и ко зна како већ... По занимању занатлија, абаџија, постаје преко ноћи, ни мање ни више, без било каквог војног знања и образовања, генерал-пуковник у резерви. Какви официри, таква и војска. Пре рата због терористичке и "револуционарне" (рушилачке) делатности био на робији као и већина његових другова. Уследио је логичан "развојни пут", Јајце, ОЗНА, УДБА... Господар живота и смрти. Револуционар (рушитељ), истакнути друштвено-политички радник (паразит и штеточина) и све остало што су уклапа у ту трагичну слику једног противприродног блуда, који је омогућио најгорима да убијају, пљачкају и понижавају боље од себе, рушећи и уништавајући све око себе, у лудачком заносу, дивље и без икаквих обзира, морала и закона. Време је најсуровији и најбољи судија. Време ће донети суд и њиховим ликовима и (не)делима.

SuperepuS

pre 2 godine

Kada su Titovi verni psi odradili svoju ulogu Tito ih je jednog po jednog likvidirao. I napravio od Kosova ono što imamo danas, poslao srpsku decu na klanje na sremski front, pobio sve uglednije intelektualce, od bogatih i vrednih srpskih seljaka napravio sirotinju, preselio fabrike iz Srbije u Hrvatsku, pre toga im dodelio neke teritorije koje su do tada bile u sastavu Srbije, podelio Srbiju na tri dela, užu Srbiju i Šumadiju ostavio najzaostalijim delom Jugoslavije bez infrastrukture i na kraju je pripadnik vražje divizije stvorio sve preduslove za otcepljenje bivših saveznih država i pripremio novu klaonicu za Srbe 90-ih. Kad je Ranković konačno shvatio šta se dešava već je bilo kasno. Krcuna je ubio, a vrlo verovatno i Savu Kovačevića jer je bio prepopularan u narodu. Rankovića verevatno nije baš smio likvidirati da ne ugrozi sve ovo što sam opisao a što mu je i bio cilj. A Srbi ga i dalje vole. Zato i jesmo tu gde jesmo. Pravio čovek Užičku republiku, pa što nije napravio u Zagorju???

nikola

pre 2 godine

niko blesaviji od nas.Sluzili potpunog stranca,unistili sopstveni narod za vek vekova,i cutali kao g..a kad im je istekao rok trajanja .

CATAPA

pre 2 godine

Nije Ranković osnovao ništa, on je bio prosti operativac čiji je jedini "kvalitet" bio taj da je bio lojalan kao pas. Posle smene su o njemu ispredani mitovi, a biser je što je najveći broj tih popularnih mitova kreirala i lansirala sama Udba; ta "alternarivna" usmena istorija je falsifikat jednako koliko je to i ona zvanična, "dedijerovska".
Mastermajnd komunističkog pokreta i posleratnog ustroja Jugoslavije bio je Moša Pijade. Ranković nije bio Titov "pas" nego Mošin, uostalom ne manje nego što je i Titov kult stvorio Pijade. Treba razumeti, Pijade je bio Jevrejin i Jugoslavijom je mogao da upravlja samo preko nacionalno podesnih marioneta, a i Ranković je bio jedna od takvih. Politički "Kajzer Soze" ondašnje Jugoslavije.
Kada je umro Pijade, svi njegovi psi su ostali bez gospodara. Da, svi su oni bili verni "partiji", ali partija je (p)ostala leglo bezidejnih izvršilaca koji su imali vlast i nisu znali šta će s njom. Ranković je bio jedan tipičan takav, ali ni Broz nije bio puno drugačiji. Pretilo je čak da se rehabilituje Đilas, ali je vremenom isplivao Kardelj kao blaža i bezbolnija varijanta. Bezbolnija jer nije ugrožavala Titov već stvoreni kult, naprotiv. A to je bilo i ostalo do smrti jedino što je Titu bilo važno. Ratni kadrovi, Mošini tvrdorukaši nisu bili kompatibilni sa takvim zaokretom u definisanju države i partije. Oni su '48. ostali lojalni Titu, ali su ostali verni i rigidnom i centralizovanom stilu vlasti "Titovog Berije", Moše Pijade.

Pobednik

pre 2 godine

klinci rodjeni prekjuce komentarisu Komunizam..oni ni ne znaju sta je Komunizam, culi u zadruzi i parovima prvi put za tu rec..demokratija nas je vratila u 17 vek kad su jos Turci koristili srbe kao robove..

Martin

pre 2 godine

I Broz i Rankovic su krvnici i masovne ubice, dve strane iste, zlocinacke, komunisticke i nedemokratske, medalje. Zaliti jednog, a velicati drugog ili obrnuto, put je u ponor (iz kog ne izlazimo vec decenijama).
Obojici bi trebalo osudjivati u javnosti, kroz literaturu, javne debate i na bilo koji drugi dostupan nacin, narednih 30 godina, kako bismo eventualno dosli do prociscenja.

Rope RS

pre 2 godine

Lično sam prisustvovao Lekinoj sahrani i sticajem okolnosti bio svega nekih 10m od groba gde su položili njegov kovčeg prekriven jugoslovenskom zastavom. Sećam se i da je govornik u jednom momentu naglasio da je "drug Leka u jednom momentu svoje karijere skrenuo sa puta tekovina revolucije...". Sećam se i sina Lekinog (mislim da se zvao Slobodan) markatan, bradati momak u crnom odelu sa crnom kravatom. Da, bilo je mnogo naroda, možda oko 100 hiljada uz česte povike "Leka, Leka..." i gromoglasne aplauze. Istorijski gledano Leka je bio protiv jačanja republika i bio je za snažnu centralnu vlast. To je i bio povod za njegovu političku likvidaciju. Takvo je vreme bilo, narod nije znao pravu istinu i šta ga tek čega. Sve je isplivalo na površinu secesijom prvo Slovenije i Hrvatske i ratovima u kojima su Srbi bili najveći gubitnici.

Iq130

pre 2 godine

Masovni zlocinac i najveci neprijatelj Srpskog Roda, Crna knjiga streljanih broji 60000 ljudi, osudjenih na smrt sa sudijama Koje Su Samo klimale glavom. Neka gori u paklu sa Titom i Savom Kovacevicem oceubicom

nebitno

pre 2 godine

Jedan od retkih Srba u istoriji koji je radio za srpske interese. Da je isterao to i ono u vezi ekonomije i uređenja ‘60-ih godina prošlog veka ne bi bilo Ustava iz 1974 godine i srpskih autonomnih pokrajina Vojvodine i KIM-a. Ne bi bilo rata ‘91-e i ne bi bilo bombardovanja ‘99-e. Ne bi bilo Miloševića, Tuđmana, Alije, Đukanovića i radikala… Ljudi to ne znaju…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 22:03)

Srbija bez: Albanaca, Mađara, Cigana, Rumuna, Slovaka, ... itd. i centralizovana!!!

Je li je to ta tvoja Srbija????

Sandžaklija

pre 2 godine

Potpisao je partijsku knjjizicu mom dedi. cirilicom. ne znam sta bih rekao. Tito je znao istinu i da ako bude isao sa Zapadom da ce ga izbori iliti demokratija potkopati, kao sotje bilo sa Charles de Golom ili bilo kime na Zapadu, a osim toga tesko bi bilo drzati sve te narode na okupu, a sa istokom da ce biti otrovan ili ubijen. Sta tu Rankovic nije shvatio, to nije jasno, jedino je htio da iseli sve muslimane, pa ga je Tito mozda i zbog toga uklonio. nije pasao u koncept, htio je veliku Srbiju, a to je bio taj Istok, koji bi znacio raspad jugoslavije pod Titovim vodjstvom. Tito je bio glup ali je znao istinu.

Zok1

pre 2 godine

Mislim da se Rankoviću pripisuju veće zasluge nego što ih je objektivno imao. On je bio pre svega vojnik partije, pa tek onda sve ostalo. Albanci su se naseljavali na Kosovu i Metohiji i pre 1968, povratak kolonista je bio zabranjen 1945. itd. Stanje verovatno jeste bilo snošljivije, ali nikakav ozbiljniji plan dole nije sproveden.

Roda

pre 2 godine

Neko napisa da je 30 000 Beograd jana pobio? Ma ljudi... Budite revizionisti, slobodno, razumemo vas, verovatno su vam preci bili na pogrešnoj strani,bezali sa Nemcima preko granice '45. Ali nemoj te biti glupi.. Ista prica kruži u Arandjelovcu, pobijeno 5000 Srba, a Arandjelovac imao 8000 stanovnika...
Leka je bio komunista, lojalan i život razočaran. Ali lojalan, do kraja.

Cc

pre 2 godine

Zbog tog krvnika komunisti su postali mrski svima.Naredio je ubijanje bez suda min. pola miliona ljudi nakon "oslobodjenja". U Slo i Hr oko 350 hiljada i u Sr i Bih oko 150 hiljada.Navodno je i sam Tito bio zgrozen kad je saznao koliko "neprijatelja" je taj bolesnik dao pobiti.

cune iz gruže

pre 2 godine

Znači istorija se ponavlja, neverovatno, ranije su se kumovi u Srbiji ubijali zbog vlasti, a sada se prisluškuju zbog iste.

a

pre 2 godine

Ovde se piše svašta.Ranković mučio šiptare !?To je laž.Tito se za sve pitao.Glavni
su mu bili slovenci i hrvati koji su odmah dovedeni na sva važnija mesta.Ostalo je
još samo to koje je držao Ranković.Lako i bezobrazno su izmislili podlu aferu,sme-
nili ga i doveli Franju Herljevića.Od te 1966. Srbi su bili "ikebana" u Jugoslaviji.
A sam Ranković je toliko bio odan titu,da su i "vrapci na grani to cvrkutali".

Гиле

pre 2 godine

tito zlocinac i srbomrzac
(Miki, 13. jul 2021 21:18) # Link

Ajde ljudi malo razuma. Srbomrzac a uzeo Srbina za kuma.
(Guns n Roses, 13. jul 2021 22:23)
И Српкињу за жену.
Штошта му се може спозитати ал да је био Србомрзац не. Он је желео да буде владар веће земље. Око себе јесте имао људе који само настављали политику ка независности Хрватске. Наравно на уштб Србије.

Dik

pre 2 godine

... Srbi ga slavili a on ih hapsio nemilice i slao na Goli otok, ništa novo jer Srbi imaju specifičan način shvatanja i poštovanja svoje propasti !

Uskok

pre 2 godine

Konflikt unutar diktatorskog režima. Ništa spektakularno.
Veličati Rankovića je jednako kao veličati Tita( pobogu, bili su kumovi).
Ne sviđa vam se Tito? Onda vam se ne sviđa ni Ranković i njegova UDBA.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

U vrhu bivse države su se nalazili najnesposobniji kadrovi iz Srbije.Rankovic je bio jedan od njih.
Zašto je to tako?
Ko ih je birao?
Treba izvršiti detaljnu i validnu analizu,a iz analize izvuci pouke.
Osim te analize,treba ,do detalja,sagledati poteze i posledice istih,od 1914. pa do danasnjeg dana.
Bez detaljne analize tih krupnih promasaja nije moguće napraviti državnu strategiju.
Bez jasne strategije nije moguć stabilan i dugoročan napredak.
Sa jasnom drzavotvornom strategijom uspostavlja se spontan kadrovski red(po sposobnosti i efikasnosti,ali samo u službi i interesu Srbije) koji jedino može biti garant održivog razvoja i izvesne perspektive.

qw

pre 2 godine

Kakva izmišljotina. Ceo Beograd je tad imao oko 200.000 stanovnika. Znači svaki šesti je bio viđeniji i bio ubijen. Jel znate šta je 30.000 leševa ?
(Predrag, 13. jul 2021 22:58)

A jel znate šta je 800.000 leševa?

Ne kontam

pre 2 godine

Citam komentare tipa "jedini uz Tita koji se borio za srpske interese" pa se pitam da li je i onda i sada srpski interes samo etnicki cista teritorija jer taj covjek je masovno protjerivao Bosnjake Sandzaka i kosovare.
Da li je stvarno srpski interes bio etnicko ciscenje krajine u HR 91-92 god zatim etnicki cist entitet RS pa na kraju i Kosovo.Ja eto mislim da nije obzirom kako se sve na kraju zavrsilo jer ipak su na kraju Srbi izvukli deblji kraj na svim tim teritorijama. Zasto vam toliko smeta zivjeti sa drugim narodima ?

Biću Slobodan

pre 2 godine

Ovo me nešto podseća na ovu najnoviju istoriju. Policajac, prijatelj predsednika, afera prisluškivanja, svi ga se odriču.....

posejdon

pre 2 godine

Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...
(Pocerinac, 13. jul 2021 22:41)Pa sta je problem? Verovatno mu djed ima sad 90 godina? Sta je lose napisao?

Aleksa

pre 2 godine

Bio na sahrani, sa ocem i dedom. Predstavljao je nekakav simbol srpskog nacionalizma, kakvog takvog.
Inače, posle njegove smrti, par puta je bio zemljotres na Kopaoniku. Pričalo se tada kao crnjak - to Rankovic kopa tunel ka Kosovu.

John

pre 2 godine

(Predrag, 13. jul 2021 22:58)

I zanimljivo kako se sad precizno zna koliko su Beograđana pobili komunisti, a niko pojma nema koliko je tih istih Beograđana izginulo u aprilskim bombardovanjima ('41 i '44) (a kad smo kod bombardovanja, ne zna se ni koliko je izginulo '99 - mada postoji spisak sa imenima i prezimenima za ovo poslednje, ali ga država ne priznaje)

kurtone

pre 2 godine

Najpoznatiji srpski dzelati i panduri su Licani i crnogorci, daj im pendrek i kakvu takvu vlast prvo sto ce uraditi batinati vlastiti narod
To je tito znao i pendreke podelio istima a kad mu je trebao mislioc tu je zvao hrvate i slovence

black Djordje

pre 2 godine

tito zlocinac i srbomrzac
(Miki, 13. jul 2021 21:18) # Link

Ajde ljudi malo razuma. Srbomrzac a uzeo Srbina za kuma.
(Guns n Roses, 13. jul 2021 22:23)

Kao da ne znas sta su srpska kumstva kroz istoriju? I Karadjordje je bio kum knezu Milosu i znamo kako je zavrsio. Prijatelje drzi pored sebe, a neprijatelje jos blize.

Japanski car

pre 2 godine

Što je najgore on je do tog trenutka verovao sa radi pravu stvar za ideal, a onda se zapravo pokazalo da će sve ići preko Srpske grbače zarad disperzija i njega su smenili.

Петар

pre 2 godine

Пре 7-8 година оформљена је државна комисија која је поименице утврдила око 50.000 имена који су ликвидирани у периоду од 1945 до 1950. То само у Србији.
Неко је питао шта су радили са телима? Тај нека прочита исказе Јове Капичића и Ратка Дражевића.

nikola

pre 2 godine

On je video Albance na Kosovu kao najvecu pretnju Jugoslaviji I bio apsolutno protiv decentralizacije I stvaranja bilo kakvih autonimnih pokrajina .. Deportovao je mnogo Albanaca sa Kosova I muslimana iz Sandzaka u Tursku pre svega u Anatoliju a doveo tu Srbe I Crnogorce.. Bio je cak I protiv priznanja Bosnjaka kao nacionalnosti.
Sve to se nije svidelo nimalo drugim nacionalnostima u komunistickoj partiji pa su ga optuzili da pravi veliku Srbiju I sve su radili da ga posvadjaju sa Titom sto se na kraju I desilo.
I pored cenzure na njegovu sahranu je doslo 100 000 ljudi jer mnogi ljudi Srbi Kosova su u njemu videli zastitnika

….i polako se stari al’ srce još za tebe ludo udara….

pre 2 godine

Eh… Lako je pricati sa ove distance. Svi mi kao znamo nesto a to sto znamo smo negde procitali ili culi iz “proverenih” izvora. Leka je svakako vrlo intrigantna i vazna licnost nase istorije i neko ko je u mnogome mogao da promeni tok stvari. Njegova politika i shvatanja drzave su se dosta razlikovali od tadasnje zvanicne politike i ljudi koji su se spremali za podelu kolaca nakon Titove smrti. Da, bio je komunista ali je bio i Srbin i otvoreni zagovornik interesa Srba kao naroda koji je je na ovim prostorima najbrojniji i koji je izneo najveci teret u 2 rata. To je bio ali daleko od toga da je bio svetac. A zbog cega je cutao mozemo samo da nagadjamo.. Strah za porodicu, slomljen duh, razocaranost, lojalnost do kraja… Ko zna…

Dragan

pre 2 godine

Rankovic nije likvidiran jer mu je supruga bila Slovenka - Ladislava Slavka devojacko prezime Becele, rodjena u mestu Zgrad kod Novog Mosta, Slovenija 25.maja 1920.g. Bila je u Titovoj pecini u Drvaru 25.maja 1944. prilikom nemackog desanta. Tako da je to jedini razlog zasto Rankovic nije likvidiran.

neutral felš

pre 2 godine

... kad proćitaš komentare vidiš da su nas komunjare uništile za vek i vekova i da nam nema spasa!
(Dik, 14. jul 2021 08:31)

nisu samo komunjare nego i antikomunjare.

Kimi

pre 2 godine

Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)

Kakvi crni djedovi podno Cera?
Mogu biti samo dedovi.

“Правда ће победити” - Зуба Бојић

pre 2 godine

Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...
(Pocerinac, 13. jul 2021 22:41)Pa sta je problem? Verovatno mu djed ima sad 90 godina? Sta je lose napisao?
(posejdon, 13. jul 2021 22:57)

Ђед је арапска реч и значи деда.

Овидије међ Гетима

pre 2 godine

Jedan čovek, koji ga je dobro znao, mi je rekao da je Leka imao više u fiokama (dosijeima) nego u glavi.

neutral felš

pre 2 godine

Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)

Kakvi crni djedovi podno Cera?
Mogu biti samo dedovi.
(Kimi, 14. jul 2021 14:58)

u mačvi i pocerini su djedovi, i nisu crni, naprotiv... raspitaj se malo bolje pa onda pričaj.

Sandžaklija

pre 2 godine

Potpisao je partijsku knjjizicu mom dedi. cirilicom. ne znam sta bih rekao. Tito je znao istinu i da ako bude isao sa Zapadom da ce ga izbori iliti demokratija potkopati, kao sotje bilo sa Charles de Golom ili bilo kime na Zapadu, a osim toga tesko bi bilo drzati sve te narode na okupu, a sa istokom da ce biti otrovan ili ubijen. Sta tu Rankovic nije shvatio, to nije jasno, jedino je htio da iseli sve muslimane, pa ga je Tito mozda i zbog toga uklonio. nije pasao u koncept, htio je veliku Srbiju, a to je bio taj Istok, koji bi znacio raspad jugoslavije pod Titovim vodjstvom. Tito je bio glup ali je znao istinu.

Marko

pre 2 godine

Jedno je histericna i sovinistcka istorija koju Srbi mahom uce u tabloidima, a drugo su istorijske cinjenice i slavno mesto koje ovaj covek, revolucionar i narodni heroj, svakako ima.

Drug Leka je bio solidan komunista

pre 2 godine

Magnohrom Kraljevo, Fap Priboj na Limu, Djerdapska brana, EI Nis, PKB Beograd,
I tako dalje I tako blize, zavise komunisti sa svojim fabrikama I kombinatima zemlju u crno!

miki

pre 2 godine

titov saucesnik u unistavanju sopstvenog naroda zasluzuje da gori u paklu zajedno sa svim njihovim naslednicima!!zarad malo vlasti unistili su srbiju zauvek.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Da i jedini pametni koji je Siptare koji se nisu izjašnjavali kao Jugosloveni pakovao u vozove sa kartom u jednom pravcu za Albaniju... Ali mu je nazalost Tito to zabranio...
(gogooolje, 13. jul 2021 21:41)



Jedan od retkih Srba u istoriji koji je radio za srpske interese. Da je isterao to i ono u vezi ekonomije i uređenja ‘60-ih godina prošlog veka ne bi bilo Ustava iz 1974 godine i srpskih autonomnih pokrajina Vojvodine i KIM-a. Ne bi bilo rata ‘91-e i ne bi bilo bombardovanja ‘99-e. Ne bi bilo Miloševića, Tuđmana, Alije, Đukanovića i radikala… Ljudi to ne znaju…

mladi kajmak

pre 2 godine

Kome je donela dobro Jugoslavija? Mnogi su se kleli u brtstvo i jedinstvo pa su napravili najveca zlodela. Naivni Srbi nikad nece doci pameti.

sasa jokic

pre 2 godine

30 hiljada vidjenih Beogradjana je pobijemo za nekoliko meseci….oteta im je imovina, a banda sa planina se naselila na Dedinje i Senjak.Ovaj je bio jedan od glavno komandujucih. Nikada se od UDBE necemo oporaviti

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Ranković je bio jedan od retkih iz tog prvog reda oko Broza koje je GESTAPO mučio ‘41 i koji je jedva to mučenje preživeo. Ranković je bio 6 godina na robiji. Đed mi je pričao da ne bi bilo problema na Kosovu ‘99 da je Ranković isterao svoju ideju u vezi separatista tih ‘’60-ih godina prošlog veka. Broz ga nije smenio zbog šiptara već se bojao da Ranković ne dođe na njegovo mesto. Posle Rankovića srpski narod nema osobu kao on koja se borila za srpski narod. Taj proces samouništenja i dan danas traje. Pre nego što počnete da gruvate - malo listanja istorije nije na odmet…

Predrag

pre 2 godine

@30 hiljada vidjenih Beogradjana je pobijemo za nekoliko meseci….

Kakva izmišljotina. Ceo Beograd je tad imao oko 200.000 stanovnika. Znači svaki šesti je bio viđeniji i bio ubijen. Jel znate šta je 30.000 leševa ?

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.

Milojefojko@gmail.com

pre 2 godine

Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer

Čuj, čovek je terorisao I hero da potera 1+ ljudi a on kao normalan čovek. Užas.

Pocerinac

pre 2 godine

@Aleksandar Ranković je hteo da očisti Kosovo od separatista. To je poslednji Srbin u istoriji koji je to hteo. Zato je i smenjen. Posle njega su svi radili za britansku tajnu službu pa sve do današnjih dana. Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...

gogooolje

pre 2 godine

Da i jedini pametni koji je Siptare koji se nisu izjašnjavali kao Jugosloveni pakovao u vozove sa kartom u jednom pravcu za Albaniju... Ali mu je nazalost Tito to zabranio...

Gospodar Zarin

pre 2 godine

Ranković je bio ratni zločinac&masovni ubica, ali je ideološki bio dosledan. Nije ga Broz skinuo zbog" prisluškivanja" nego zato što je saznao da je Josip Broz predao svu dokumentaciju o Jasenovcu Papi Pavlu šestom zbog potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Vatikana, odnosno uspostavljanja diplomatskih odnosa. Broz se uplašio i ekspresno ga poslao u doživotni kućni pritvor gde je i umro.

Kolubarac

pre 2 godine

Ceo konflikt u svim Jugoslavijama je u osnovi između centralista (Srbi) i (kon)federalista (Hrvati, Slovenci...), kojima je Jugoslavija služila samo da jeftino dođu do svojih država.
Ranković je zagovarao centralističku državu, a kada su Hrvati savladali i stavili pod kontrolu već ostarelog Tita, koji je uređivao svet(nesvrstani), umesto da se bavi svojom državom, tada je neminovno Ranković morao da "zglajzne".
Ništa on Srbima nije dobro doneo, naprotiv, nema većih štetočina po Srbe od komunista.Milošević je najsvežiji takav primer.

pera zdera

pre 2 godine

Srbi uvek izaberu ekstreme jer se nadaju da ce neko drugi da radi unesto njih. Placu za i kunu se u Leku, Vuka, Slobu, Drazu a Djindjica vise niko ni ne pominje.

Milan Radovanović

pre 2 godine

Previše misterije oko čoveka koji nije realno imao moć koju mu pripisuju. Ne kažem to olako, ovakve stvari sam proverio kod starih komunista njegove generacije... Skinut iz službe al otišao na anderkaver zadatke. Trgovao oružjem diljem sveta. Imao firme po Izraeli, Švajcarskoj, Australiji... Export import oružje. Al bio kao neki srpski simbol otpora trebao našem nacionalizmu da raskrsti sa komunizmu jer je kao šatro kontrirao Joži a u stvari Bakarić mu smestio, sad dal je i to farsa za javnost bila... Krcun je već druga priča. On im je baš smetao napunili mu gume helijumom, opet i ovo proveravao kod onovremenih sledbenika

posejdon

pre 2 godine

Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...
(Pocerinac, 13. jul 2021 22:41)Pa sta je problem? Verovatno mu djed ima sad 90 godina? Sta je lose napisao?

hm

pre 2 godine

Rodjen sam pocetkom osamdesetih, i jedino cega se secam je to da je baba uvek stavljala prst preko usta i govorila da se o politici ne prica u kuci. Pokojni deda je zacutao onog dana kada su smenili Rankovica. Za njega je Rankovic bio sve u sta je verovao i za sta se borio, drug, saborac koji nikada nije izdao revoluciju. Iako nikada nije rec rekao o Titu, danas sa ove distance shvatam da je verovao da je on upravo ucinio suprotno.

Aron

pre 2 godine

Tito je hteo da ga se otarasi zbog njegove moći kao i zbog drugačije političke ideologije pa mu je namestio aferu. Jovo Kapicic je u jednom intervjuu rekao da mu je Tito kazao u razgovoru kako ga Rankovic prisluskuje, na šta mu je Jovo odgovorio kako je to nemoguće i da nikako nije istina je Leka lojalan Titu. Da je to sve bilo istina protiv njega bi se vodio neki proces i on bi završio u zatvoru. Rankovic je bio za centralisticko i etatisticko političko u ekonomsko uređenje. Za razliku od Kardelja i Bakarica koji su bili za decentralizaciju i jačanje samoupravlhanja u ekonomiji. On je ćutao posle Briona jer je bio čovek autorativnih shvatanja i prihvatio je poraz i lojalnost Titu. Za razliku od njega Djilas nije bio miran nakon izbacivanja 1954 iz partije pa je čak zaglavio i zatvor. Posle ga je Tito pustii da ode u inostranstvo gde je nastavio da kritikuje Tita i njegovu politiku. Zato što je on bio liberalniji i više naklonjen socijal demokratskoj opciji.

dule

pre 2 godine

Koliko je ovaj covek eleminisao domacih izdajnika,medju njima i glavnu zvezdu drazu.
(nike, 13. jul 2021 21:48)

A na svakog izdajnika eliminisao još trojicu čija je jedina krivica bila to što su bogati, uspešni i što je komunistička kamarila bacila oko na njihovu imovinu.

Da se razumemo, sve je to uobičajeno kod takve revolucije, ali ipak nemojmo od takvih ljudi praviti nešto što nisu.

Djoksa

pre 2 godine

Čovek bez ambicije. Ustvari, čovek čija je najveća ambicija bila da bude najbliži saradnik Titu. Zato je "zauvek zaćutao". Kad ga se Tito odrekao, on je profesionalno u svojim očima umro. A što je najsmešnije, smenjen je zato što je imao aspiracije da Tita obmane da radi u njegovu korist. Nije on imao viziju za tako šta, on je samo bio sposoban sluga kojem su baš oni kojima je bila namera takva namera da usmeravaju Tita da radi po njihovim notama smestili tu političku igru.

Moltisanti

pre 2 godine

Dobro, svi sad imaju svoje teorije...Ne treba nikoga idealizovati...Na osnovu svega procitanog mogu reci da sam zakljucio da je Rankovic ipak bio Titov covek i pravi komunista sa jedne strane, a sa druge, postoje indikacije da je zaista radio na unistavanju te Albanske ideje oko KiM, navodno, cak je trazio i politicku podrsku od nekih zapadnih sila u razoruzavanju Albanaca i razbijanju te ideje ali nije je dobio, tj, sve se zavrsilo na obecanjima. U svakom slucaju, zanimljiva istorijska licnost a mozda cak i pozitivna u nasoj.

nebitno

pre 2 godine

Jedan od retkih Srba u istoriji koji je radio za srpske interese. Da je isterao to i ono u vezi ekonomije i uređenja ‘60-ih godina prošlog veka ne bi bilo Ustava iz 1974 godine i srpskih autonomnih pokrajina Vojvodine i KIM-a. Ne bi bilo rata ‘91-e i ne bi bilo bombardovanja ‘99-e. Ne bi bilo Miloševića, Tuđmana, Alije, Đukanovića i radikala… Ljudi to ne znaju…
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 22:03)

Srbija bez: Albanaca, Mađara, Cigana, Rumuna, Slovaka, ... itd. i centralizovana!!!

Je li je to ta tvoja Srbija????

Roda

pre 2 godine

Neko napisa da je 30 000 Beograd jana pobio? Ma ljudi... Budite revizionisti, slobodno, razumemo vas, verovatno su vam preci bili na pogrešnoj strani,bezali sa Nemcima preko granice '45. Ali nemoj te biti glupi.. Ista prica kruži u Arandjelovcu, pobijeno 5000 Srba, a Arandjelovac imao 8000 stanovnika...
Leka je bio komunista, lojalan i život razočaran. Ali lojalan, do kraja.

Ne kontam

pre 2 godine

Citam komentare tipa "jedini uz Tita koji se borio za srpske interese" pa se pitam da li je i onda i sada srpski interes samo etnicki cista teritorija jer taj covjek je masovno protjerivao Bosnjake Sandzaka i kosovare.
Da li je stvarno srpski interes bio etnicko ciscenje krajine u HR 91-92 god zatim etnicki cist entitet RS pa na kraju i Kosovo.Ja eto mislim da nije obzirom kako se sve na kraju zavrsilo jer ipak su na kraju Srbi izvukli deblji kraj na svim tim teritorijama. Zasto vam toliko smeta zivjeti sa drugim narodima ?

SuperepuS

pre 2 godine

Kada su Titovi verni psi odradili svoju ulogu Tito ih je jednog po jednog likvidirao. I napravio od Kosova ono što imamo danas, poslao srpsku decu na klanje na sremski front, pobio sve uglednije intelektualce, od bogatih i vrednih srpskih seljaka napravio sirotinju, preselio fabrike iz Srbije u Hrvatsku, pre toga im dodelio neke teritorije koje su do tada bile u sastavu Srbije, podelio Srbiju na tri dela, užu Srbiju i Šumadiju ostavio najzaostalijim delom Jugoslavije bez infrastrukture i na kraju je pripadnik vražje divizije stvorio sve preduslove za otcepljenje bivših saveznih država i pripremio novu klaonicu za Srbe 90-ih. Kad je Ranković konačno shvatio šta se dešava već je bilo kasno. Krcuna je ubio, a vrlo verovatno i Savu Kovačevića jer je bio prepopularan u narodu. Rankovića verevatno nije baš smio likvidirati da ne ugrozi sve ovo što sam opisao a što mu je i bio cilj. A Srbi ga i dalje vole. Zato i jesmo tu gde jesmo. Pravio čovek Užičku republiku, pa što nije napravio u Zagorju???

gile

pre 2 godine

@Mastermind

Ajoj prijatelju, pa idi malo u istoriju Srbije i videces neke stvari od kojih ti se dize kosa na glavi! Recimo Karadjordjevici i Obrenovici.

Cc

pre 2 godine

Zbog tog krvnika komunisti su postali mrski svima.Naredio je ubijanje bez suda min. pola miliona ljudi nakon "oslobodjenja". U Slo i Hr oko 350 hiljada i u Sr i Bih oko 150 hiljada.Navodno je i sam Tito bio zgrozen kad je saznao koliko "neprijatelja" je taj bolesnik dao pobiti.

zoran stankovic

pre 2 godine

Nije samo Leka ćutao..i Koča Popović..Latinka..Nikezić...Tepavac
Niko ni u zatvor nije otiœao za Srbiju
Inače uz svo poštovanje..Leka je bio..samo prosečan..

čitao sam

pre 2 godine

Leka je bio na čelu policije i svih obaveštajnih službi do 1956
posle je postao glavni kadrovik u CK
bio je za jaku, centralnu Jugoslaviju, protiv Titovih ustupaka republikama
početkom 60-tih su naši obaveštajci počeli da javljaju iz Švajcarske koji političari su počeli sklanjati ukradene pare u Švajcarske banke
prilikom jedne posete SSSR, gde je otišao sam, funkcioner koji ga je sačekao je rekao: pozdravljam SLEDEĆEG predsednika Jugoslavije
to je bio poslednji ekser

John

pre 2 godine

@ Leka ovo, Leka ono...

Izgleda da swvi zaboravljaju ključnu stvar:
Ranković je najpre bio komunista, pa deset ili ko zna koliko mesta prazno, pa onda sve ostalo. (ako je uopšte ostalog i bilo) Bio je vojnik Partije, a u njegovom (njihovom) svetu Partije se poštovala, uvažavala i slušala, čak i ako je grešila. Uostalom, nije li važilo "Interesi Partije su ispred interesa pojedinca"
Bonus: Ranković je bio Staljinista. Ne u smislu IB-a, već tvrdolinijaš. I kao takav nepoželjan u Jugoslaviji koja je izigravala disidenta u Istočnom bloku i nastojala da bude ono što su Mađarska i Čehoslovačka pokušale...
I nikom ne odgovara moćan šef ionako premoćne "Službe" - ionako su imali iskustvo iz Sovjetskog Saveza, kako je tamo prošao njegov "parnjak" (i dvojica prethodnika)

Pobednik

pre 2 godine

klinci rodjeni prekjuce komentarisu Komunizam..oni ni ne znaju sta je Komunizam, culi u zadruzi i parovima prvi put za tu rec..demokratija nas je vratila u 17 vek kad su jos Turci koristili srbe kao robove..

Dragan

pre 2 godine

Rankovic nije likvidiran jer mu je supruga bila Slovenka - Ladislava Slavka devojacko prezime Becele, rodjena u mestu Zgrad kod Novog Mosta, Slovenija 25.maja 1920.g. Bila je u Titovoj pecini u Drvaru 25.maja 1944. prilikom nemackog desanta. Tako da je to jedini razlog zasto Rankovic nije likvidiran.

nkvd

pre 2 godine

Mnogo godina nije verovao da Josip stoji iza napada na njega i smene sa svih funkcija. Njegova žena je od prvog dana bila u pravu.

Kada je najzad složio kockice, nešto se ugasilo u njemu jer se dogodilo nešto za šta je verovao da se nikada ne bi moglo dogoditi. Tada je odlučio da nikada ne progovri o tome.

Гиле

pre 2 godine

tito zlocinac i srbomrzac
(Miki, 13. jul 2021 21:18) # Link

Ajde ljudi malo razuma. Srbomrzac a uzeo Srbina za kuma.
(Guns n Roses, 13. jul 2021 22:23)
И Српкињу за жену.
Штошта му се може спозитати ал да је био Србомрзац не. Он је желео да буде владар веће земље. Око себе јесте имао људе који само настављали политику ка независности Хрватске. Наравно на уштб Србије.

Mirko

pre 2 godine

Bio je najobičniji ubica. Ko zna koliko krvi je imao na rukama. Šteta što je komunizam toliko potrajao pa se nikom od njih nije sudilo za zločine protiv sopstvenog naroda.

nikola

pre 2 godine

On je video Albance na Kosovu kao najvecu pretnju Jugoslaviji I bio apsolutno protiv decentralizacije I stvaranja bilo kakvih autonimnih pokrajina .. Deportovao je mnogo Albanaca sa Kosova I muslimana iz Sandzaka u Tursku pre svega u Anatoliju a doveo tu Srbe I Crnogorce.. Bio je cak I protiv priznanja Bosnjaka kao nacionalnosti.
Sve to se nije svidelo nimalo drugim nacionalnostima u komunistickoj partiji pa su ga optuzili da pravi veliku Srbiju I sve su radili da ga posvadjaju sa Titom sto se na kraju I desilo.
I pored cenzure na njegovu sahranu je doslo 100 000 ljudi jer mnogi ljudi Srbi Kosova su u njemu videli zastitnika

NN_lice

pre 2 godine

U tekstu piše da je: "...posleratna država je veoma brzo i uspešno očišćena od političkih neprijatelja režima..."?!
Očišćena masovnim likvidacijama širom Srbije i to seljaka, domaćina, građana; čak su i 77 srpskih glumaca pobili, a Žanka Stokić je naknadno preminula nakon mučenja u oznaškim kazamatima. Do sada je popisano preko 67000 ubijenih Srba i Srpkinja i da budemo pošteni, ne od Hrvata, Bosanaca i sl., već od obesrbljenih pomahnitalih boljševika koji su se rado odricali srpstva, zarad konunističke idelogije, a veru pravoslavnu zamenjivali verom u Staljina i partiju.
To se sve dešavalo sa Rankovićem koji je bio glavni oznaš za Srbiju. Nikada se nije izjašnjavao kao Srbin, već kao jugoslovenski unitarista i ateista koji nije dizao glas kada su njegovi saradnici, i to "Srbi" poreklom, ubijali sveštenike i zatvarali crkve po Srbiji.
O Golom otoku da i ne govorimo. Koliko je dojučerašnjih drugova iz rovova i raznih bitaka smestio u koncentracione logore bivše Jugoslavije gde su mučeni i ubijani.
Beogradske kafane bi demostrativno napuštao ljutit, kada bi zasvirali "Marš na Drinu" i slične pesme muzikanata i prisutnih koji su naivno verovali da je posle razlaza sa Brozom postao konačno Srbin. Bio je i ostao Jugosloven i Titoista koga se nikada nije odrekao.

CATAPA

pre 2 godine

Nije Ranković osnovao ništa, on je bio prosti operativac čiji je jedini "kvalitet" bio taj da je bio lojalan kao pas. Posle smene su o njemu ispredani mitovi, a biser je što je najveći broj tih popularnih mitova kreirala i lansirala sama Udba; ta "alternarivna" usmena istorija je falsifikat jednako koliko je to i ona zvanična, "dedijerovska".
Mastermajnd komunističkog pokreta i posleratnog ustroja Jugoslavije bio je Moša Pijade. Ranković nije bio Titov "pas" nego Mošin, uostalom ne manje nego što je i Titov kult stvorio Pijade. Treba razumeti, Pijade je bio Jevrejin i Jugoslavijom je mogao da upravlja samo preko nacionalno podesnih marioneta, a i Ranković je bio jedna od takvih. Politički "Kajzer Soze" ondašnje Jugoslavije.
Kada je umro Pijade, svi njegovi psi su ostali bez gospodara. Da, svi su oni bili verni "partiji", ali partija je (p)ostala leglo bezidejnih izvršilaca koji su imali vlast i nisu znali šta će s njom. Ranković je bio jedan tipičan takav, ali ni Broz nije bio puno drugačiji. Pretilo je čak da se rehabilituje Đilas, ali je vremenom isplivao Kardelj kao blaža i bezbolnija varijanta. Bezbolnija jer nije ugrožavala Titov već stvoreni kult, naprotiv. A to je bilo i ostalo do smrti jedino što je Titu bilo važno. Ratni kadrovi, Mošini tvrdorukaši nisu bili kompatibilni sa takvim zaokretom u definisanju države i partije. Oni su '48. ostali lojalni Titu, ali su ostali verni i rigidnom i centralizovanom stilu vlasti "Titovog Berije", Moše Pijade.

qw

pre 2 godine

Kakva izmišljotina. Ceo Beograd je tad imao oko 200.000 stanovnika. Znači svaki šesti je bio viđeniji i bio ubijen. Jel znate šta je 30.000 leševa ?
(Predrag, 13. jul 2021 22:58)

A jel znate šta je 800.000 leševa?

Iq130

pre 2 godine

Masovni zlocinac i najveci neprijatelj Srpskog Roda, Crna knjiga streljanih broji 60000 ljudi, osudjenih na smrt sa sudijama Koje Su Samo klimale glavom. Neka gori u paklu sa Titom i Savom Kovacevicem oceubicom

То је нама наша борба дала!

pre 2 godine

Александар Ранковић, друг Марко, Лека и ко зна како већ... По занимању занатлија, абаџија, постаје преко ноћи, ни мање ни више, без било каквог војног знања и образовања, генерал-пуковник у резерви. Какви официри, таква и војска. Пре рата због терористичке и "револуционарне" (рушилачке) делатности био на робији као и већина његових другова. Уследио је логичан "развојни пут", Јајце, ОЗНА, УДБА... Господар живота и смрти. Револуционар (рушитељ), истакнути друштвено-политички радник (паразит и штеточина) и све остало што су уклапа у ту трагичну слику једног противприродног блуда, који је омогућио најгорима да убијају, пљачкају и понижавају боље од себе, рушећи и уништавајући све око себе, у лудачком заносу, дивље и без икаквих обзира, морала и закона. Време је најсуровији и најбољи судија. Време ће донети суд и њиховим ликовима и (не)делима.

Martin

pre 2 godine

I Broz i Rankovic su krvnici i masovne ubice, dve strane iste, zlocinacke, komunisticke i nedemokratske, medalje. Zaliti jednog, a velicati drugog ili obrnuto, put je u ponor (iz kog ne izlazimo vec decenijama).
Obojici bi trebalo osudjivati u javnosti, kroz literaturu, javne debate i na bilo koji drugi dostupan nacin, narednih 30 godina, kako bismo eventualno dosli do prociscenja.

a

pre 2 godine

Ovde se piše svašta.Ranković mučio šiptare !?To je laž.Tito se za sve pitao.Glavni
su mu bili slovenci i hrvati koji su odmah dovedeni na sva važnija mesta.Ostalo je
još samo to koje je držao Ranković.Lako i bezobrazno su izmislili podlu aferu,sme-
nili ga i doveli Franju Herljevića.Od te 1966. Srbi su bili "ikebana" u Jugoslaviji.
A sam Ranković je toliko bio odan titu,da su i "vrapci na grani to cvrkutali".

Петар

pre 2 godine

Пре 7-8 година оформљена је државна комисија која је поименице утврдила око 50.000 имена који су ликвидирани у периоду од 1945 до 1950. То само у Србији.
Неко је питао шта су радили са телима? Тај нека прочита исказе Јове Капичића и Ратка Дражевића.

nikola

pre 2 godine

niko blesaviji od nas.Sluzili potpunog stranca,unistili sopstveni narod za vek vekova,i cutali kao g..a kad im je istekao rok trajanja .

“Правда ће победити” - Зуба Бојић

pre 2 godine

Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)
Sve si lepo rekao, samo što se ispod Cera ne rađaju đedovi...
(Pocerinac, 13. jul 2021 22:41)Pa sta je problem? Verovatno mu djed ima sad 90 godina? Sta je lose napisao?
(posejdon, 13. jul 2021 22:57)

Ђед је арапска реч и значи деда.

….i polako se stari al’ srce još za tebe ludo udara….

pre 2 godine

Eh… Lako je pricati sa ove distance. Svi mi kao znamo nesto a to sto znamo smo negde procitali ili culi iz “proverenih” izvora. Leka je svakako vrlo intrigantna i vazna licnost nase istorije i neko ko je u mnogome mogao da promeni tok stvari. Njegova politika i shvatanja drzave su se dosta razlikovali od tadasnje zvanicne politike i ljudi koji su se spremali za podelu kolaca nakon Titove smrti. Da, bio je komunista ali je bio i Srbin i otvoreni zagovornik interesa Srba kao naroda koji je je na ovim prostorima najbrojniji i koji je izneo najveci teret u 2 rata. To je bio ali daleko od toga da je bio svetac. A zbog cega je cutao mozemo samo da nagadjamo.. Strah za porodicu, slomljen duh, razocaranost, lojalnost do kraja… Ko zna…

Japanski car

pre 2 godine

Što je najgore on je do tog trenutka verovao sa radi pravu stvar za ideal, a onda se zapravo pokazalo da će sve ići preko Srpske grbače zarad disperzija i njega su smenili.

Dik

pre 2 godine

... Srbi ga slavili a on ih hapsio nemilice i slao na Goli otok, ništa novo jer Srbi imaju specifičan način shvatanja i poštovanja svoje propasti !

neutral felš

pre 2 godine

... kad proćitaš komentare vidiš da su nas komunjare uništile za vek i vekova i da nam nema spasa!
(Dik, 14. jul 2021 08:31)

nisu samo komunjare nego i antikomunjare.

Uskok

pre 2 godine

Konflikt unutar diktatorskog režima. Ništa spektakularno.
Veličati Rankovića je jednako kao veličati Tita( pobogu, bili su kumovi).
Ne sviđa vam se Tito? Onda vam se ne sviđa ni Ranković i njegova UDBA.

black Djordje

pre 2 godine

tito zlocinac i srbomrzac
(Miki, 13. jul 2021 21:18) # Link

Ajde ljudi malo razuma. Srbomrzac a uzeo Srbina za kuma.
(Guns n Roses, 13. jul 2021 22:23)

Kao da ne znas sta su srpska kumstva kroz istoriju? I Karadjordje je bio kum knezu Milosu i znamo kako je zavrsio. Prijatelje drzi pored sebe, a neprijatelje jos blize.

John

pre 2 godine

(Predrag, 13. jul 2021 22:58)

I zanimljivo kako se sad precizno zna koliko su Beograđana pobili komunisti, a niko pojma nema koliko je tih istih Beograđana izginulo u aprilskim bombardovanjima ('41 i '44) (a kad smo kod bombardovanja, ne zna se ni koliko je izginulo '99 - mada postoji spisak sa imenima i prezimenima za ovo poslednje, ali ga država ne priznaje)

kurtone

pre 2 godine

Najpoznatiji srpski dzelati i panduri su Licani i crnogorci, daj im pendrek i kakvu takvu vlast prvo sto ce uraditi batinati vlastiti narod
To je tito znao i pendreke podelio istima a kad mu je trebao mislioc tu je zvao hrvate i slovence

Rope RS

pre 2 godine

Lično sam prisustvovao Lekinoj sahrani i sticajem okolnosti bio svega nekih 10m od groba gde su položili njegov kovčeg prekriven jugoslovenskom zastavom. Sećam se i da je govornik u jednom momentu naglasio da je "drug Leka u jednom momentu svoje karijere skrenuo sa puta tekovina revolucije...". Sećam se i sina Lekinog (mislim da se zvao Slobodan) markatan, bradati momak u crnom odelu sa crnom kravatom. Da, bilo je mnogo naroda, možda oko 100 hiljada uz česte povike "Leka, Leka..." i gromoglasne aplauze. Istorijski gledano Leka je bio protiv jačanja republika i bio je za snažnu centralnu vlast. To je i bio povod za njegovu političku likvidaciju. Takvo je vreme bilo, narod nije znao pravu istinu i šta ga tek čega. Sve je isplivalo na površinu secesijom prvo Slovenije i Hrvatske i ratovima u kojima su Srbi bili najveći gubitnici.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

U vrhu bivse države su se nalazili najnesposobniji kadrovi iz Srbije.Rankovic je bio jedan od njih.
Zašto je to tako?
Ko ih je birao?
Treba izvršiti detaljnu i validnu analizu,a iz analize izvuci pouke.
Osim te analize,treba ,do detalja,sagledati poteze i posledice istih,od 1914. pa do danasnjeg dana.
Bez detaljne analize tih krupnih promasaja nije moguće napraviti državnu strategiju.
Bez jasne strategije nije moguć stabilan i dugoročan napredak.
Sa jasnom drzavotvornom strategijom uspostavlja se spontan kadrovski red(po sposobnosti i efikasnosti,ali samo u službi i interesu Srbije) koji jedino može biti garant održivog razvoja i izvesne perspektive.

Aleksa

pre 2 godine

Bio na sahrani, sa ocem i dedom. Predstavljao je nekakav simbol srpskog nacionalizma, kakvog takvog.
Inače, posle njegove smrti, par puta je bio zemljotres na Kopaoniku. Pričalo se tada kao crnjak - to Rankovic kopa tunel ka Kosovu.

Biću Slobodan

pre 2 godine

Ovo me nešto podseća na ovu najnoviju istoriju. Policajac, prijatelj predsednika, afera prisluškivanja, svi ga se odriču.....

cune iz gruže

pre 2 godine

Znači istorija se ponavlja, neverovatno, ranije su se kumovi u Srbiji ubijali zbog vlasti, a sada se prisluškuju zbog iste.

Kimi

pre 2 godine

Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)

Kakvi crni djedovi podno Cera?
Mogu biti samo dedovi.

neutral felš

pre 2 godine

Moj đed je bio garda u BGD. Pozdravio se sa njim i pričao. Kaže da je bio normalna osoba. Veli da mu milo kada je čuo da je rođen ispod Cera jedno mesto.
(Loznica, Gučevo, Cer…, 13. jul 2021 21:09)

Kakvi crni djedovi podno Cera?
Mogu biti samo dedovi.
(Kimi, 14. jul 2021 14:58)

u mačvi i pocerini su djedovi, i nisu crni, naprotiv... raspitaj se malo bolje pa onda pričaj.

Zok1

pre 2 godine

Mislim da se Rankoviću pripisuju veće zasluge nego što ih je objektivno imao. On je bio pre svega vojnik partije, pa tek onda sve ostalo. Albanci su se naseljavali na Kosovu i Metohiji i pre 1968, povratak kolonista je bio zabranjen 1945. itd. Stanje verovatno jeste bilo snošljivije, ali nikakav ozbiljniji plan dole nije sproveden.

Овидије међ Гетима

pre 2 godine

Jedan čovek, koji ga je dobro znao, mi je rekao da je Leka imao više u fiokama (dosijeima) nego u glavi.