- Komentari -
 1. Da cujem sad teorije sta to Habl posmatra kad je Zemlja ravna ploca i svemir je nastao pre sest hiljada godina?
  (the great Hubble, 19. jun 2021 11:18)

  # Link komentara

 2. Prvi put nisu pogodili debljinu ogledala.
  Pa je bio popravni.
  Kod Amera inace ako projekt iste vrste u Indiji kosta 2 mil. Usd u Americi ce kostati 50 mil Usd ono sto ostaje sakriveno od ociju poreskih obveznika je da svaki od tih naucnika pokusava da ugura svoj "pet project" za koji dere kozu Americkoj vladi.
  A sve u dogovoru sa ljudima koji vode projekt po bracko ortackom fazonu ili nacicu ti se kad ti budes gurao tvoj projekat ili cu ti sunuti legalan posao za koji me mozes odrati 10% od vrednosti ovog koji ja prodajem.
  Samo sto je to kod njih perfidnije i tesko dokazivo.
  (Sinketa, 18. jun 2021 21:28)

  # Link komentara

 3. Popraviće se Habl[..]
  (ZigZagler, 18. jun 2021 11:05)

  Nisam ni blizu strucnjaka, ali zar nije bio Spejs Satl jedina igracka s kojom je to moglo da se izvede, posto je mogao da se otvori, i bio je dovoljno velik da unesu ceo sastavljen teleskop u letelicu, odrade popravke u orbiti i onda ga vrate nazad?
  (Dule, 18. jun 2021 12:32)

  # Link komentara

 4. Време је да се стари момак повуче, старе меморијске плоче чине га "сенилним".Захвални смо на свим открићима, која је поклонио свету и приближио му звездано небо.
  (Мина, 18. jun 2021 12:20)

  # Link komentara

 5. @merak - ..., a fali i titanijum za neke delove kojim se snabdevaju iz Kine. Naravno sada treba kinezima sve to jer su i oni poleteli u svemir pa šta ostane ide amerima ...
  (XXL, 18. jun 2021 11:33)

  # Link komentara

 6. Popraviće se Habl. Izuzetno je značajan za naučnu zajednicu. Bilo je mnogo problema, mnogo je koštala izgradnja (skoro milijardu $), stavljanje u funkciju. Ali kada je proradio skupljeno je mnogo saznanja o funkcionisanju svemira. Postao je jedan od najznačajnijih alata u istraživanjima.
  (ZigZagler, 18. jun 2021 11:05)

  # Link komentara

 7. Kupite povoljno računar u GIGATRONU, poseban popust na potrošačke kartice! Isporuka besplatna bilo gde na planeti Zemlji!
  (Gigatron radi radnju, 18. jun 2021 10:54)

  # Link komentara

 8. @Mediocritical sta je to sto vas cini tako frustriranim pa da ste toliko cinicni. Habl je zasluzan za izuzetna otkrica. Kakav ste to covek da ne cenite neke vise stvari.
  (Ivan, 18. jun 2021 10:51)

  # Link komentara

 9. Koliko se sećam Habl je imao problema sa ogledalima jer nije dobro uračunat uticaj gravitacije prilikom izrade... Kada je pokazao prve slike, bile su ništa drugo do fleka.
  Pokušaji da se elektronski izoštre parametri, nisu dali rezultata.
  Ne znam koliko misija i koliko dolara je koštalo naknadno instaliranje "naočara" sa kojim je konačno "progledao".
  Tako da mi ova priča o zastarelom računaru na Hablu, koji može da se reši jednom misijom, deluje kao nekakvo opravdanje za javnost.
  Pre bih rekao da je istina, da novci koje je progutao, i koje bi trebalo da se ulože u njegovo održavanje, više ne opravdavaju njegovu zastarelost, sa primarnim zadatkom gledanja u duboki svemir, u ime nauke, kao alat naučnika... Od kojeg i nema neke konkretne komercijalne koristi.
  Naročito ako imate 100struko jače i efikasnije mašinerije koje rade posao iz tajnih projekata, koje vide i bliže i dalje, o jednom supertrošku.
  U prevodu, ne daju im se pare na zastarelu naučnu priču za "istraživanje ruda i gubljenje vremena", koja služi da čovečanstvo uljuljkava humanošću i naučnom kosmopolitskom mišlju koja je iznad čovečanstva kao ideal.
  (Mediocritical, 18. jun 2021 09:29)

  # Link komentara

 10. Ракета за лансирање није доступна јер недостају чипови из кине. Исто као и за графичке картице
  (мерак, 18. jun 2021 09:26)

  # Link komentara