- Komentari -

Burna istorija srpske crkve u Prištini: Paljena, javni toalet, scena za polugolu Eru Istrefi

Pre nekoliko dana povodom Spasovdana održana je liturgija u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini, nakon koje su na vratima crkve osvanuli grafiti sa porukama mržnje protiv Srba, a održan je i protest studenata Univerziteta u Prištini koji su bili još "kreativniji" sa natpisima. Svetinja je i ranije bila skrnavljena i vandalizovana, na udaru mnogo čega. Tako je i domaća javnost ostala šokirana kada je polugola albanska pevačica u njoj snimala spot.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Stvar je jednostavna, kulturni narodi neguju kulturu i civilizaciju, razumeju razlike i nalaze načine da ih prevaziđu, a sili pribegavaju kao poslednjem oruđu.
  Sa druge strane nekulturni i primitivni narodi, silu koriste kao prvo oruđe u susretu sa nepoznatim... Zato u Srbiji ima džamija i katoličkih crkvi, koje nemaju obezbeđenje i koje niko ne napada, svako posećuje svoje verske objekte bez uznemiravanja, a isto je širom kulturnog i razvijenog sveta.
  Kako je na Kosovu, pa zaključite sami.
  Lično spas za Srbiju bila bi izgradnja visokog zida prema takvim narodima i grupacijama, ili da se spremamo za rat do istrebljenja, jer drugi jezik ne razumeju!
  (Grunfajlo, 15. jun 2021 15:30)

  # Link komentara

 2. Nijedna džamija nije sagradjena legalno u Srbiji. Zašto u Grčkoj nema džamija? Nisu dozvoljavali divlju gradnju.
  (Bane, 15. jun 2021 12:43)

  # Link komentara

 3. @(Aleksa78, 14. jun 2021 12:59)

  Meni je najviše žao stradanja nedužnog naroda (sa obe strane).
  (lekcija, 14. jun 2021 22:17)

  # Link komentara

 4. Tetreb, prvo crkva Hrista spasa u Prištini je izgrađena sa svim dozvolama, od gradskih vlasti Prištine, iste te vlasti su nakon WW-2, oduzele zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i na njoj izgradile Univerzitet u Prištini, ako je nešto nelegalno onda je to Univerzitet jer je sagrađen na zemljištu koje su komunisti konfiskovali, drugo spominjete džamije u BiH a ne spominjete crkve, ni katoličke ni pravoslavne interesantno je kako zastupate demokratiju.
  U BiH su rušene sve bogomolje svih vera ali ni jedan posle rata u miru, osim crkve u Konjević polju, na Kosovu su crkve rušene i nakon rata, dok u Preševu i Bujanovcu ni za vreme rata ni nakon njega džamije nisu dirane, niti albanske kuće, imanja, groblja.
  To nam govori da su Srbi na pravoj strani istorije i da se ne može priznati fašistička tvorevina u 21 veku.
  (Edgar, 14. jun 2021 20:00)

  # Link komentara

 5. Obavezno je završiti i obasjati da se vidi iz Tirane.
  (Prebranac, 14. jun 2021 18:57)

  # Link komentara

 6. ali likovi koji pisu da je miloseviceva crkva. . .pa 150. plus crkava je spaljeno pa jel su sve miloseviceve majku mu poljubim. . .napominjem da dzamija u centru beograda nikada nije spaljena
  (bojana, 14. jun 2021 18:29)

  # Link komentara

 7. Da li moze neko da mi kaze ZASTO crvku koja je na svome mestu u Pristini na putu ka Grmiji niko niti spaljuje, niti je napada, niti je dira, niti pise grafite, niti je koriste kao toalet, za promociju pesama...ZASTO...zato sto je na svom mestu i niko je nikada nece dirati garntujem, a bas su tu mogli sve da urade jer je negde u nekom delu gde mogu to da urade.
  (Robi, 14. jun 2021 13:07)

  I ta crkva koja je podignuta pre 191 godinu je zapaljena 18. marta 2004. i uništena do temelja. Prvo su pucali na nju, ranili jednog međunarodnog policajca koji je pokušao da obezbedi bezbednu evakuaciju pet srpskih porodica i sveštenika koji su živeli u parohijskom domu koji je takođe uništen. Izgoreo je vredni ikonostas, desetine starih ikona i celokupna crkvena arhiva koja je svedočila o našem narodu koji je živeo u Prištini od Turaka do praga 21. veka u koji pojedini nikada nisu ušli.
  (Saša, 14. jun 2021 15:53)

  # Link komentara

 8. misliš crkva je napravljena legalno ali u inat tamo nekoj manjini? Milošević za vašu info je ateista
  (komi, 14. jun 2021 15:51)

  # Link komentara

 9. Humanista
  A koliko su dzamija srbi zapalili i srusili u BiH i na Kosovu ?? Da ti osvezim pamcenje preko 500 dzaamija. Jeli to varvararvo ili nije ??
  (tetreb, 14. jun 2021 15:26)

  # Link komentara

 10. Мени су и песма и спот супер. Не вређају ме ни мало. За разлику од шовинистичких и екстремних коментара мојих сународника Срба, који су заиста непотребни и због којих ми је жао.
  (Дејан, 14. jun 2021 15:02)

  # Link komentara

 11. @komi
  Ako imaju nelegalne džamije u Preševu ,slažem se. Ja ne želim da se inatim.Ali ta crkva je napravljena u inat Albancima. Isto tako crkva je bila sagrađena u Djakovici u glavnom parku u centru grada,pred sami početak rata,a u Djakovici je živjelo najmanje Srba od svih većih gradova na Kosovu .
  (Treta, 14. jun 2021 14:59)

  # Link komentara

 12. pa da smo napravili neku bolnicu ili školu ne bi se bunili..
  (drmr, 14. jun 2021 14:49)

  # Link komentara

 13. Sve nelegalne crkve rušiti kao i ovu kao i ona u Konjević polju što ode. Jedino tako i bez provokacija možemo naprijed. Pozz @
  Rusite crkve i pricate o provokacijama?! Ne zanima nas gde cete vi ici niti zelimo sa vama napred.
  (Nigde sa vama, 14. jun 2021 14:35)

  # Link komentara

 14. Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno
  (Liverpool, 14. jun 2021 14:27)

  # Link komentara

 15. Robi, zato sto je valjda dovoljno sto su albanci srusili i spalili 140 crkava i manastira, a mnoge od njih pretvorili u stale i klozete. Zato sto je takva kultura albanskog naroda. Manastir svetih Arhangela u Prizrenu iz 14. veka je spaljen, oskrnavljen (defekacijom albanskog naroda) i ogradjen bodljikavom zicom i sad ga cuvaju nemacki vojnici. Od koga, od cega? Manastir su albanci dva puta rusili 1999 i 2004. Da li je ovo dovoljan dokaz za albansku kulturu ili treba jos?
  (Robi-JA, 14. jun 2021 14:18)

  # Link komentara

 16. Ovo je pre svega sramota za tzv "evropsku drzavu" Kosovo. Mogli su bar jedno policijsko vozilo staviti da cuva crkvu. Huligana svuda ima, i u Svedskoj da se razumemo, ali bitno je kakva je drzava i kako se bori sa njima. Dzamija u Bgd je zapaljena naletom hiligana 2004, ali su uhapseni, obnovljena je i cuvala ju je kasnije policija godinama. U Smederevu, odakle sam ja, cuvana je od policije katolicka crkva takodje godinama zbog samo par pijanih klinaca koji su joj razbili staklo 2008. Takodje su bili uhapseni. Verujem da je tako i u svim ostalim krajevima Srbije. Jos jedna istorijska cinjenica je da su posle Drugog svetskog rata, protestanske (Nemacke) crkve u Vojvodini paljene od dosljaka iz Bosne i Crne Gore, a ne od strane mestana.

  Nekome se, dakle, i ne moraju uvoditi osnovne ljudske vrednosti, jer ih jednostavno ima. Hiljadu puta je zivot slobodniji za manjine u Srbiji nego bilo gde na Balakanu, dok oni sebe nazivaju "zapadnjacima".
  (Ucite od nas, ako vam ne ide gradivo sa Zapada, 14. jun 2021 14:17)

  # Link komentara

 17. Pod hitno treba srusiti bez dozvole je radeno,sta če crkva u univerzitetskum kompleks.
  (Roki1, 14. jun 2021 14:10)

  # Link komentara

 18. Albanci redovno komentarisu kako je to miloseviceva crkva. A milosevic je covek bio komunista i nikada nije izgradio ni jednu crkvu. Dakle, albansko lupetanje i laganje nema trunke stida. Jos jedan sladoledzija u komentarima pise da je to plan etnickog ciscenja. Molim istog da mi odgovori ko je etnicki ocistio Pristinu od Srba 1999 i opet nesto kasnije? Vanzemaljci?
  Nego, dajte da se uvede video nadzor nad ovom crkvom da ne bi prosla kao i ostalih 140 koje su miroljubivi albanci porusili i spalili.
  (reciprocitet, 14. jun 2021 13:38)

  # Link komentara

 19. Друмови ће пожелети Турака, ал' Турака нигде бити неће. Само стрпљиво браћо Срби.
  (Петар, 14. jun 2021 12:11)

  Pa to, veselniče važi za nas Srbe...! Nešto si gadno pomešao.... Nas biti neće.
  Za 30 godina njih će biti bar 4 miliona, koliko i nas... Njihov natalitet je tri puta veći od nas, a naš mortalitet tri puta veći od njihovog !
  (Čiča Miloje, 14. jun 2021 13:36)

  # Link komentara

 20. necemo vam oprostiti kosovo.
  (zmitjkoe, 14. jun 2021 13:34)

  # Link komentara

 21. (karma dhi, 14. jun 2021 12:21)
  Jos kad bi vi postovali sve sto su Srbi izgradili na Kosovu i koji su vas pustili gladne da dodjete u Jugoslaviju, sve bi bilo mnogo lepse.
  (xxxx, 14. jun 2021 13:32)

  # Link komentara

 22. Sve nelegalne crkve rušiti kao i ovu kao i ona u Konjević polju što ode. Jedino tako i bez provokacija možemo naprijed. Pozz .
  (Treta, 14. jun 2021 12:30)
  Jel se slažete da sve džamije koje su nelegalno izgrađene na teritoriji Preševa Bujanovca treba srušuti?
  (komi, 14. jun 2021 13:27)

  # Link komentara

 23. Sve nelegalne crkve rušiti kao i ovu kao i ona u Konjević polju što ode. Jedino tako i bez provokacija možemo naprijed. Pozz .
  (Treta, 14. jun 2021 12:30)

  Čudno da si izabrao da pričaš baš ijekavicom jer ona geografski ne pripada na KiM.
  (filip, 14. jun 2021 13:27)

  # Link komentara

 24. Jel se vi toliko plašite te Crkve u Prištini?
  Pa šta vam smeta ona toliko? Ima tu necega..
  Trebate je obnoviti i završiti kao dobri poštovaoci svojih sunarodnika u čijoj se drzavi i na čijem podneblju nalazite..
  A ne tako divljacki i varvarski..
  Jedino tako mozemo dalje dragi sugradjani..
  (Džoni, 14. jun 2021 13:23)

  # Link komentara

 25. Da li moze neko da mi kaze ZASTO crvku koja je na svome mestu u Pristini na putu ka Grmiji niko niti spaljuje, niti je napada, niti je dira, niti pise grafite, niti je koriste kao toalet, za promociju pesama...ZASTO...zato sto je na svom mestu i niko je nikada nece dirati garntujem, a bas su tu mogli sve da urade jer je negde u nekom delu gde mogu to da urade, OVA- OVA CRKVA je poceta da se gradi bas kada su Milosevic i njemu slicni poceli masovno da terorisu albansko stanovnistvo, tu je bila i uvek ce biti Univerzitetska zemlja, tu je Gradska Biblioteka, tu su fakulteti pa mi kazite sta ce Crkva izmedju tih ostalih univerzitetskih objekata, basa na sredini njih je. To je poceto da se gradi za INAT albancima i da ih proteraju odatle i nista vise.
  (Robi, 14. jun 2021 13:07)

  # Link komentara

 26. Ovo je crkva koja je nasilno sagrađena za vreme aparthejda na Kosovu.
  (Joca, 14. jun 2021 13:04)

  # Link komentara

 27. Albanski fašizam
  (Mia Kalifa, 14. jun 2021 13:03)

  # Link komentara

 28. Briga me, zidine obične. Žalite spaljene kuće...
  (Aleksa78, 14. jun 2021 12:59)

  # Link komentara

 29. Rusiti paliti skrnaviti bilo cije hramove i Bogomolje je varvarsko divljacki cin, Albanci to godinama dokazuju.
  (humanista, 14. jun 2021 12:50)

  # Link komentara

 30. @Xeni @karma dhi
  Vidim da su druge crkve i manastiri prosli bolje pa sam siguran da je razlog za ovo to sto ste vi naveli…
  (Vetar u leđa.., 14. jun 2021 12:44)

  # Link komentara

 31. Sve nelegalne crkve rušiti kao i ovu kao i ona u Konjević polju što ode. Jedino tako i bez provokacija možemo naprijed. Pozz .
  (Treta, 14. jun 2021 12:30)

  # Link komentara

 32. Neque mittatis margaritas ante porcas
  (Ne bacajte bisere pred svinje)
  (@realKomentator, 14. jun 2021 12:29)

  # Link komentara

 33. Nije to Srpska Crkva nego

  Crkva koja se pocela graditi u dvoriste universiteta pristine bez dozvole
  za vreme arkana i milosevica
  od strane albanaca ova crkva se vidi kao deo plana milosevica etnickog ciscenja

  jedna stvar je da pricate o crkvama koje su bile tu i deo bastine a drugo je to da pravite propagandu za ovu crkvu. iza ovoga se krije vise i garantjem da nema veze sa crkvom. ne brinite imate vi crkvu u pristini ova vam ne treba
  (karma dhi, 14. jun 2021 12:21)

  # Link komentara

 34. Miloseviceva crkva. Trebalo je odavno srusiti.
  (Xeni, 14. jun 2021 12:15)

  # Link komentara

 35. Друмови ће пожелети Турака, ал' Турака нигде бити неће. Само стрпљиво браћо Срби.
  (Петар, 14. jun 2021 12:11)

  # Link komentara