Nedelja, 02.05.2021.

12:30

Basista popularne rok grupe: Nema dobre rakije bez Srbije

Izvor: B92

Basista popularne rok grupe: Nema dobre rakije bez Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

dadilja Šljivka

pre 2 godine

Nemam blage s temom ali mi je rakija bolja.'
(Bojan)

Hehe, očigledno nemaš ni pola sata alko staža, al si spreman da se rugaš i podsmevaš. Sto posto si takav i u svim drugim, ozbiljnijim oblastima. Površnost i neukost.

EU Citizen

pre 2 godine

Najbolje rakije su, po mom iskustvu, a priličan sam rakijaš,. i obišao sam dosta destilerija u životu, možda manje nego vinarija i mini-pivara, ali broj je solidan, :) u Italiji, nema te srpske rakije koja se može porediti sa najboljim italijanskim grapama, viljemovkama ili jabukovačama sa nekoliko stoleća tardicije u mnogim destilerijama, ali Srbi, Hrvati i Crnogorci su, uz Mađare i Francuze, ipak među najboljim rakijskim nacijama, fali nam nešto tradicije, šlifa i smisla za marketing, ali to će doći, kao i sa vinima, i vidim da već polako i dolazi. Nemci, Austrijanci, Slovaci, a donekle i Česi, isto rade dosta voćnih rakija, ali malo koja valja, nema tamo dovoljno sunca, a čak i voće koje uspeva i slatko je, poput jabuka i krušaka (kajsija, pa čak i bresaka ima, ali ih ne bih poželeo ni neprijatelju :) ), na tom području za moj ukus se retko kad pretoči u dobru rakiju :)

Toni

pre 2 godine

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.
(Toni, 02. maj 2021 19:25)

Vidi...nije daleko od istine. Pošto si ljubitelj "dobre kapljice", slijedi pitanje:

Jesi li probao " Drenju" iz Drvara?
(Iskustva, 3. maj 2021 09:20)

Nisam, ali hoću čim mi se ukaže prilika. Među tim rijetkim pićima se nekad nađu pravi biseri.

Svemirko

pre 2 godine

Spirituoze od voca rade se i u mnogim drugim zemljama i regionima, recimo Madjarska, Austrija, Bavarska, Juzni Tirol itd. Malo je bezveze tvrditi da je najbolja rakija u Srbiji, samo pogledajte kakav izbor rakija imate po radnjama u Austriji ili recimo kako tamosnji seljaci peku za svoje potrebe, kako im izgledaju kazani itd. Sve sto od rakije u Srbiji danas valja radi se po zapadnim tehnoloskim standardima, dakle spektralni analizator itd. dok su lokalni seljaci u gumenim cizmama i blatnjavim dvoristima pekli rakiju u zardjalim kazanima, a tako je bilo do pre 20 godina, to nije licilo ni na sta. Tek kada se krenulo investirati u tehnologiju i pojavilo se trziste za skupa pica podigao se kvalitet na taj nivo koji danas svi smatraju za bogom dat, kao da je oduvek tako bilo.

Iskustva

pre 2 godine

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.
(Toni, 02. maj 2021 19:25)

Vidi...nije daleko od istine. Pošto si ljubitelj "dobre kapljice", slijedi pitanje:

Jesi li probao " Drenju" iz Drvara?

Akademija

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.
(Privatni detektiv Đido Mova, 02. maj 2021 20:05)

Vis-?-vis, postoji li negdje podatak o tome ko je prvi destilovao alkohol od šljive?

Bojan

pre 2 godine

Od rakije domace ili iz prodavnice kada se napijem sutradan lezim u krevetu sa peskirom okomotanim oko glave.Od Balantajns i Dzoni Voker viskia sutradan ujutru skocim ko jelen iz kreveta i na posao.Nasa rakija je 90% teska brlja.
(The Who, 02. maj 2021 19:36)

Naveo si bukvalno najveće krševe od viskija, tako da verovatno i naftu možeš da piješ bez glavobolje.

Somalier

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.
(Dex, 2. maj 2021 17:42)

Ako tako tvrdiš, nisi probao ni 20% pića koji postoji.

Bravo

pre 2 godine

...šta bi bilo da je probao ajvar,suvo meso,sjenički sir,užički kajmak...tražio bi državljanstvo momentalno...
(nikad nikome izvini, 02. maj 2021 16:55)

Sve to ide u rakiju (i obratno). Daj mu par godina da se razgrana.

Sulic igor

pre 2 godine

Sljivovica "Tesla medicin " ,35 eura pola litre, sa sljiva na potezu Lika-Gorski kotar!Sljive se rucno prebiru i odbacuju. Mozete je popiti i u exluzivnim hotelima u Zagrebu i3na obali. Otkrio je Serbedzija,

Kole

pre 2 godine

@joza mali
Nisi dovoljno istraživao. Pokušaj da dođeš do šljivovice iz Topličkog kraja, Blace, Kuršumlija i okolina. Ja poznajem taj kraj i nisam naišao na lošu rakiju. Čačani peku dobru rakiju, a i Valjevci umeju da naprave dobru. Problem je što vam ponude na probu vrhunsku rakiju, a kad kupite i probate kod kuće vidite da su vam uvalili neko đubre. Jeenostavno uživaju da vas prevare. Tako su pokušali da varaju Ruse sa izvozom šljive na šibicarski način koji kod nas funkcioniše na kvantaškim pijacama. Gore lepe i zdrave,na na dnu gajbice otpad. Rusi su vratili ceo tovar i Valjevski kraj zauvek precrtali za bilo kakvu saradnju.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Meni smeta alkohol ma u čemu se nalazio. Potpuno mi je svejedno da li pijem rakiju, viski, konjak ili sake. Smeta mi i vino kao i pivo. Povraćam, boli me glava, nisam ni za šta.
Cela svađa oko toga čija je rakija bolja mi se čini bez smisla. Ima samo loša i još gora.
Možda je za mene tako najbolje jer mi je pola familije pomrlo od alkohola..

Joza mali

pre 2 godine

Ja sam u Srbiji malo gdje popio dobru rakiju, dok sam kod nas u Krajini malo gdje popio da ne valja, a bogam sam popio! Toliko o srbijanskoj rakiji!

bob

pre 2 godine

Da li sre probali https://bbklekovaca.rs
BB KlekovačaBB klekovaču i https://starapesma.com
Stara Pesma ???
ko jeste zna očemu se radi!!!

Todos

pre 2 godine

Ракија која се производи у Србији има мали милион начина како и кад се бере скупља, где и колико се чува да преври. Доста се меша са другим врстама. Најбоља комбинација је дреновка и рануша. Ова друга је округла, мала ситна, прва је стара сорта. Зависи од казана. Добијена шљивовица иде у препек и ту сад треба погодити градажу. По мени најбоља 22 града и кад се олади буде 21. Е та је најбоља. Већином се оставља нешто мекша око 19 гради. Даље складиштење у бурићима, зависи од ког је дрвета, и колико дуго се тамо држи. Овде у Западној Србији око три месеца у дрвеном бурету затим се пребаци у стаклене балоне. Таква се највише продаје и наравно да увек није иста, горе већ сам поменуо разлоге.

Jna

pre 2 godine

Imali sta na svijetu da nije srbsko zasto se uopste zamarati sa raspravama kad se zna najstariji nebeski narod je sve stvorio pa i svevisnjeg.

Y*** GA

pre 2 godine

“Zbog američkih standarda u vezi sa količinom metanola u rakiji, teško je u SAD pronaći prirodnu šljivovicu, naglašava Guld. Šljivovice (prepečenice) u proseku imaju šest do osam grama metanola, dok je za američko tržište gornja granica tri grama.“

U proseku šest do osam, koliko onda imaju tek kod nas klasične brlje nižeg cenovnog ranga? Nešto kao aflatoksin, samo što je metanol malo toksičniji od. istog. Da li je neko igde našao na deklaracijama za domaće prepečenice taj podatak, i zašto se čudimo što od radže sutra boli glava i uz umereno konzumiranje, a od nižebudžetnog burbona ne.

diplinž

pre 2 godine

Najjači su mi ovi stručnjaci što misle da je rakija što jača to bolja. Kao, ja nisam škrt, ja sam džek, vadim rakiju 22 grada (55 stepeni) a ovaj drugi vadi 18 gradi (45 stepeni) on je cigan i vadi škart. Rakije jačine 20 i više, nit više imaju miris nit ukus, kao medicinski alkohol da piješ. Voćna rakija da bi imala aromu voća od kog je nastala, idealno je da bude 18 gradi. A glava ne boli od jake, slabe, smrdljive, ili kakav god, nego od šećerene. Dakle, staviš u kacu čisto voće, završi vrenje, pečeš čistu rakiju, staviš u čisto bure da odleži. Ne postoji jednostavniji recept. I čuvajte se loze, kod nas svi kažu loza, a u stvari naprave vino, pa ušećere kom. To je komovica, i ne postoji gori otrov i glavobolja.

Bojan

pre 2 godine

 Ne pijem žestoko, ali kad treba da biram između dobre šljivovice i vrhunskog whiskyja uvek izaberem šljivovicu. Bez šale. Svet ne zna šta je to. Jer nemamo marketing.
(dadilja Šljivka, 02. maj 2021 18:51)

'Nemam blage s temom ali mi je rakija bolja.'

djedmedjed

pre 2 godine

Nije mi poznata banijska rakija, ali vidim da ljudi "nabadaju" informacije. Neki postovi su točni, a neki nisu. Točno je da se na puno mjesta u privatnoj proizvodnji peče odlična rakija, ali je točan i onaj post gdje čovjek kaže da se peče bez ikakvih standarda, tj. da ima svakave robe, tako da neiskusan kupac može kupiti i otrov. Pravi rakijaši, koji imaju para, ne piju domaću već se kunu u "Badelovu" šljivovicu. (Mada sam siguran da puno seljaka peče bolju.)Pa se, recimo, jedan komentator smije "bošnjačkoj" rakiji ; ja se tu ne bi ništa smijao, jer dotični možda nije čuo za "Dane šljive" u Gradačcu. A vrlo rijetki znaju da su bosanski muslimani od samog sultana ( koji je istovremeno bio kalif, tj. vjerski poglavar ) bili IZUZETI od zabrane pijenja i pečenja rakije, jer su bili udarna igla u osmanlijskim osvajanjima a tradicija rakije seže duboko u predtursko doba. A "drogiran" ratnik ničeg se ne boji...

Lozovaca

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.
(Privatni detektiv Đido Mova, 2. maj 2021 20:05)

Najbolja rakija je Maksuzija iz Popova polja, tvrdio je legendarni Izet! Zna se cije je Popovo polje odnosno ciji su to popovi :))

Komša

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41) …

Priče ! Rakiju su pekli gotovo svi u Jugi, ali Srbija je po tom pitanju zakon. To kažem kao Hrvat, iz kraja gdje se tradicionalno peče odlična šljivovica. A Kordunaši su pekli rakiju, ali vrlo skromno. Rađe su je pili i zbog nedostatka "robe" opskrbljivali su se kod seljaka u karlovačkom i jastrebarskom kraju. Imam dva susjeda koji su sazidali cijela gazdinstva od rakije, a neki su od tog šverca još pred 50 i više godina kupovali kamione za keš ! Glavni kupci rakije : Kordunaši obiju nacija i muslimani iz Bihaća i Kladuše ! Informacija iz prve ruke.
(djedmedjed, 2. maj 2021 19:06) 

Pa naravno .
U pitanju je čista logika.

Lika,Kordun,Banija su "poznati vocarski krajevi" za razliku od Pidunavlja ili Pomoravlja koji i nisu poznati po voćarstvu ,pa ne mogu da dodju jadni do sirovine za kvalitenu rakiju.
To je "logika" kojom se rukovodi gospodin 23 grada...

Kao što dobru lozu mozes da nadjas u CG i Dalmaciji tako i nema šljive dok je Gedža ne ispeče.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@The Who, 2. maj 2021 19:36
Tačno, tačno. Samo, i taj Ballantine's i Johnnie Walker koji pominjete, i koji su verovatno kupljeni u nekakvom super/hiper marketu su, pa možda ne brlja, ali daleko od nekog proper kvalitetnog viskija. U suštini, konfekcijska pića za pokondirene tikv(ic)e svih vrsta. Bar ono što se može naći na tržištu. Mada, i high end blends i single malt pomenutih brendova nisu zaista ništa posebno. Daleko bolji izbor su Ardbeg, Glenfiddich - Glenfiddich 12 year old je sasvim pristojan, ne košta k'o Svetog Petra kajgana, i može se kupiti u Srbiji - Glenmorangie, Jameson - bogme, zaista bolji od jedinog šetača koga jajare vole - Aberfeldy, Bushmills. To name a few. I da, whisk(e)y se apsolutno NE SME piti sa ledom, vodom, sodom ili - Daleko bilo! - kolom, nebitno kojom. To samo neotesane seljačine rade. Stvari treba nazivati pravim imenom. I po mogućstvu, pije se iz glencairn čaše. Iste, nažalost, nisu jeftine. Naročito u Srbiji, kad ih se uopšte može naći na tržištu. But, I digress.

Što se rakije tiče, verovatno najgore alkoholno piće ikad. Dobra je samo kao sredstvo za čišćenje i/ili dezinfekciju. I eventualno, kao bioetanol. Opsesija rakijom na Balkanu - i ne samo na Balkanu - mi uopšte nije jasna. Ipak, drago mi je da je ta brlja našla mesto preko bare. Naročito na ovaj način. Samo što je, realno, gimmick. Što i etiketa i naziv potvrđuju.

Djoda

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.
(Dex, 2. maj 2021 17:42)

Jeste, i mi smo narod najstariji. Konjak je prvi, rakija je na dobrom drugom mestu, ali iskljucivo ona vrhunskog kvaliteta.

Boris

pre 2 godine

Problem s rakijom je da nema gotovo nikakvog standarda za njenu proizvodnju. Da je rakija viski znalo bi se tačno kolika mora biti jakost, koliko mora odležati u bačvi, od kojeg materijala je bačva, koliko puta se destilira, kakvo voće ide, geografsko poreklo...Onda nebi lupali minuse liku koji je napisao da je banijska rakija najbolja. Jer banijska rakija i šumadijska rakija imaju samo isti naziv. Ne postoji niko tko može popiti tri čašice prave banijske rakije i ustati na noge. Banijska rakija je za aperitiv pred ručak.

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.

Pravi Srbin

pre 2 godine

Idu bre u celom svetu treba da bude sve isto kao u Srbiji. Boljeg nema!
Kskvi viskiji jakva francuska vina! Sve su to gluposti! Lepinje, kajmak, sarme, ćevapi i rakija bre!
Hristos Vaskrse!!!!!

neko

pre 2 godine

Kakava crna rakija? To je najodvratniji alkohol na svetu. BRLJA. Najgore je to sto se svi listom hvale kako je njihova rakija najbolja, a kada pomenes nekog drugog, odmah sledi odgovor "to nema veze sa rakijom"! A istina je samo jedna. Svaka rakija u Srbiji je BRLJA najobicnija.

Toni

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 02. maj 2021 16:41)

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.

djedmedjed

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41)

Priče ! Rakiju su pekli gotovo svi u Jugi, ali Srbija je po tom pitanju zakon. To kažem kao Hrvat, iz kraja gdje se tradicionalno peče odlična šljivovica. A Kordunaši su pekli rakiju, ali vrlo skromno. Rađe su je pili i zbog nedostatka "robe" opskrbljivali su se kod seljaka u karlovačkom i jastrebarskom kraju. Imam dva susjeda koji su sazidali cijela gazdinstva od rakije, a neki su od tog šverca još pred 50 i više godina kupovali kamione za keš ! Glavni kupci rakije : Kordunaši obiju nacija i muslimani iz Bihaća i Kladuše ! Informacija iz prve ruke.

The Who

pre 2 godine

Od rakije domace ili iz prodavnice kada se napijem sutradan lezim u krevetu sa peskirom okomotanim oko glave.Od Balantajns i Dzoni Voker viskia sutradan ujutru skocim ko jelen iz kreveta i na posao.Nasa rakija je 90% teska brlja.

Kajsija

pre 2 godine

Ne znam da li je do genetike, navike ili nesto trece ali apsolutno ne mogu da podnesem obojena pica. Budem mi tesko kao da gutam naftu. Nasuprot njima rakija klizi kao voda.

yebiga brate

pre 2 godine

Etiketa na rakiji "Yebiga" u obliku umrlice - jako neukusno! Gde god da se okreneš sve sami primitivci a evo i u Americi nije bolje stanje!
(Sveta, 2. maj 2021 16:46)

Nije on kriv što nam je svaka druga reč yebiga i svako drugo drvo polepljeno umrlicama. Čovek izabrao ono šta je naučio ovde, verovatno misli da je to nas "namaste".

JozefK

pre 2 godine

evo našao sam je za prodaju ovde u americi traže $37 za 1 litru, ili 37,000 dinara , budale
(Tik Tok, 02. maj 2021 17:13)

Dobar ti je kurs. Mogu li kod tebe da menjam?

Lošmi

pre 2 godine

...šta bi bilo da je probao ajvar,suvo meso,sjenički sir,užički kajmak...tražio bi državljanstvo momentalno...
(nikad nikome izvini, 2. maj 2021 16:55

Sve što si nabrojao je probao i to više puta...znam iz prve ruke veruj mi...do pojave korone visio je u Beogradu stalno...najviše na Dorćolu...i inače je sjajan tip...

dadilja Šljivka

pre 2 godine

Haha, ovaj što kaže da je 37 dolara 37.000 dinara je trol! I ljudi se primili naravno. Inače, pitao bih dotičnog kako bi prošao da je rakiju nazvao "fuck it"? Bio bi srećan tada ako bi izbegao zatvor. Imao je 100 lepših i pametnijih naziva, on je izabrao najgluplji i najružniji. Ne pijem žestoko, ali kad treba da biram između dobre šljivovice i vrhunskog whiskyja uvek izaberem šljivovicu. Bez šale. Svet ne zna šta je to. Jer nemamo marketing.

Istrebljivac vonjevina

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 02. maj 2021 16:41)

Kod vas se mogu naci samo srbosjeci, jame i ustase.
Jedino sto znate je da svojatate, a nista svoje nemate, sotone izopacene...

Slovenac

pre 2 godine

Tok je sasvim solidna rakija. A srbska rakija uopce nema konkurenciju, realno. Jedino steta, sto niste pre 150 godina zabranili kucno pecenje iste, kao naprimer Skoti. Koji sad vladaju svetu sa viskijem. Prosto nema skarta, a u SRB skart 90%. Ako ne kupis u prodavnici, 90% kupujes brlju, da se otrujes.

baltazar

pre 2 godine

evo našao sam je za prodaju ovde u americi traže $37 za 1 litru, ili 37,000 dinara , budale
(Tik Tok, 02. maj 2021 17:13)

Nadam se da ti Tik Tok ide bolje od matiša.

Za vrhunska žestoka pića, cene od 30 EUR je vrlo skromna. Donja granica.

Živeli!

Рајко Четник

pre 2 godine

Може се рећи: "нема Србије без шљива и добре ракије".
Христос воскресе.Живели!

Рајко Четник

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41) па логично када тамо живе Срби, које на срећу нисте поклали.

# Link komentara

Dex

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.

M

pre 2 godine

Kupio sam flašu Yebiga pre mesec dana, oko $26 dolara je litar. Kupio sam je zbog slike na flaši, humoristička bakica sa čašicom. Ali da vam kažem, rakija je VRHUNSKA! Cena u Americi je već 20 godina preko 20 dolara za litar tako da im je cena skroz razumna. Sve pohvale, i iskreno tek mi je sad drago kad vidim odakle je potekla priča (i rakija).

Moltisanti

pre 2 godine

..svaka čast 👍 /ako bude u prilici trebao bi da proba i ovu pobedničku iz jula prošle godine :

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=07&dd=04&nav_id=1703265

Brdjanin

pre 2 godine

Zna čovek šta valja, našoj robi samo manjka dobar marketing.

A što se tiče kvaliteta i ukusa naše hrane i pića, mnogi mogu da nam pljunu pod prozor.

Aj živeli i Hristos vaskrese!

Brdjanin

pre 2 godine

Zna čovek šta valja, našoj robi samo manjka dobar marketing.

A što se tiče kvaliteta i ukusa naše hrane i pića, mnogi mogu da nam pljunu pod prozor.

Aj živeli i Hristos vaskrese!

JozefK

pre 2 godine

evo našao sam je za prodaju ovde u americi traže $37 za 1 litru, ili 37,000 dinara , budale
(Tik Tok, 02. maj 2021 17:13)

Dobar ti je kurs. Mogu li kod tebe da menjam?

M

pre 2 godine

Kupio sam flašu Yebiga pre mesec dana, oko $26 dolara je litar. Kupio sam je zbog slike na flaši, humoristička bakica sa čašicom. Ali da vam kažem, rakija je VRHUNSKA! Cena u Americi je već 20 godina preko 20 dolara za litar tako da im je cena skroz razumna. Sve pohvale, i iskreno tek mi je sad drago kad vidim odakle je potekla priča (i rakija).

Istrebljivac vonjevina

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 02. maj 2021 16:41)

Kod vas se mogu naci samo srbosjeci, jame i ustase.
Jedino sto znate je da svojatate, a nista svoje nemate, sotone izopacene...

Lošmi

pre 2 godine

...šta bi bilo da je probao ajvar,suvo meso,sjenički sir,užički kajmak...tražio bi državljanstvo momentalno...
(nikad nikome izvini, 2. maj 2021 16:55

Sve što si nabrojao je probao i to više puta...znam iz prve ruke veruj mi...do pojave korone visio je u Beogradu stalno...najviše na Dorćolu...i inače je sjajan tip...

yebiga brate

pre 2 godine

Etiketa na rakiji "Yebiga" u obliku umrlice - jako neukusno! Gde god da se okreneš sve sami primitivci a evo i u Americi nije bolje stanje!
(Sveta, 2. maj 2021 16:46)

Nije on kriv što nam je svaka druga reč yebiga i svako drugo drvo polepljeno umrlicama. Čovek izabrao ono šta je naučio ovde, verovatno misli da je to nas "namaste".

Рајко Четник

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41) па логично када тамо живе Срби, које на срећу нисте поклали.

# Link komentara

Dex

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.

baltazar

pre 2 godine

evo našao sam je za prodaju ovde u americi traže $37 za 1 litru, ili 37,000 dinara , budale
(Tik Tok, 02. maj 2021 17:13)

Nadam se da ti Tik Tok ide bolje od matiša.

Za vrhunska žestoka pića, cene od 30 EUR je vrlo skromna. Donja granica.

Živeli!

diplinž

pre 2 godine

Najjači su mi ovi stručnjaci što misle da je rakija što jača to bolja. Kao, ja nisam škrt, ja sam džek, vadim rakiju 22 grada (55 stepeni) a ovaj drugi vadi 18 gradi (45 stepeni) on je cigan i vadi škart. Rakije jačine 20 i više, nit više imaju miris nit ukus, kao medicinski alkohol da piješ. Voćna rakija da bi imala aromu voća od kog je nastala, idealno je da bude 18 gradi. A glava ne boli od jake, slabe, smrdljive, ili kakav god, nego od šećerene. Dakle, staviš u kacu čisto voće, završi vrenje, pečeš čistu rakiju, staviš u čisto bure da odleži. Ne postoji jednostavniji recept. I čuvajte se loze, kod nas svi kažu loza, a u stvari naprave vino, pa ušećere kom. To je komovica, i ne postoji gori otrov i glavobolja.

Toni

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 02. maj 2021 16:41)

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.

Kajsija

pre 2 godine

Ne znam da li je do genetike, navike ili nesto trece ali apsolutno ne mogu da podnesem obojena pica. Budem mi tesko kao da gutam naftu. Nasuprot njima rakija klizi kao voda.

djedmedjed

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41)

Priče ! Rakiju su pekli gotovo svi u Jugi, ali Srbija je po tom pitanju zakon. To kažem kao Hrvat, iz kraja gdje se tradicionalno peče odlična šljivovica. A Kordunaši su pekli rakiju, ali vrlo skromno. Rađe su je pili i zbog nedostatka "robe" opskrbljivali su se kod seljaka u karlovačkom i jastrebarskom kraju. Imam dva susjeda koji su sazidali cijela gazdinstva od rakije, a neki su od tog šverca još pred 50 i više godina kupovali kamione za keš ! Glavni kupci rakije : Kordunaši obiju nacija i muslimani iz Bihaća i Kladuše ! Informacija iz prve ruke.

Рајко Четник

pre 2 godine

Може се рећи: "нема Србије без шљива и добре ракије".
Христос воскресе.Живели!

dadilja Šljivka

pre 2 godine

Haha, ovaj što kaže da je 37 dolara 37.000 dinara je trol! I ljudi se primili naravno. Inače, pitao bih dotičnog kako bi prošao da je rakiju nazvao "fuck it"? Bio bi srećan tada ako bi izbegao zatvor. Imao je 100 lepših i pametnijih naziva, on je izabrao najgluplji i najružniji. Ne pijem žestoko, ali kad treba da biram između dobre šljivovice i vrhunskog whiskyja uvek izaberem šljivovicu. Bez šale. Svet ne zna šta je to. Jer nemamo marketing.

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.

Y*** GA

pre 2 godine

“Zbog američkih standarda u vezi sa količinom metanola u rakiji, teško je u SAD pronaći prirodnu šljivovicu, naglašava Guld. Šljivovice (prepečenice) u proseku imaju šest do osam grama metanola, dok je za američko tržište gornja granica tri grama.“

U proseku šest do osam, koliko onda imaju tek kod nas klasične brlje nižeg cenovnog ranga? Nešto kao aflatoksin, samo što je metanol malo toksičniji od. istog. Da li je neko igde našao na deklaracijama za domaće prepečenice taj podatak, i zašto se čudimo što od radže sutra boli glava i uz umereno konzumiranje, a od nižebudžetnog burbona ne.

Pravi Srbin

pre 2 godine

Idu bre u celom svetu treba da bude sve isto kao u Srbiji. Boljeg nema!
Kskvi viskiji jakva francuska vina! Sve su to gluposti! Lepinje, kajmak, sarme, ćevapi i rakija bre!
Hristos Vaskrse!!!!!

Lozovaca

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.
(Privatni detektiv Đido Mova, 2. maj 2021 20:05)

Najbolja rakija je Maksuzija iz Popova polja, tvrdio je legendarni Izet! Zna se cije je Popovo polje odnosno ciji su to popovi :))

Komša

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41) …

Priče ! Rakiju su pekli gotovo svi u Jugi, ali Srbija je po tom pitanju zakon. To kažem kao Hrvat, iz kraja gdje se tradicionalno peče odlična šljivovica. A Kordunaši su pekli rakiju, ali vrlo skromno. Rađe su je pili i zbog nedostatka "robe" opskrbljivali su se kod seljaka u karlovačkom i jastrebarskom kraju. Imam dva susjeda koji su sazidali cijela gazdinstva od rakije, a neki su od tog šverca još pred 50 i više godina kupovali kamione za keš ! Glavni kupci rakije : Kordunaši obiju nacija i muslimani iz Bihaća i Kladuše ! Informacija iz prve ruke.
(djedmedjed, 2. maj 2021 19:06) 

Pa naravno .
U pitanju je čista logika.

Lika,Kordun,Banija su "poznati vocarski krajevi" za razliku od Pidunavlja ili Pomoravlja koji i nisu poznati po voćarstvu ,pa ne mogu da dodju jadni do sirovine za kvalitenu rakiju.
To je "logika" kojom se rukovodi gospodin 23 grada...

Kao što dobru lozu mozes da nadjas u CG i Dalmaciji tako i nema šljive dok je Gedža ne ispeče.

Moltisanti

pre 2 godine

..svaka čast 👍 /ako bude u prilici trebao bi da proba i ovu pobedničku iz jula prošle godine :

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=07&dd=04&nav_id=1703265

Slovenac

pre 2 godine

Tok je sasvim solidna rakija. A srbska rakija uopce nema konkurenciju, realno. Jedino steta, sto niste pre 150 godina zabranili kucno pecenje iste, kao naprimer Skoti. Koji sad vladaju svetu sa viskijem. Prosto nema skarta, a u SRB skart 90%. Ako ne kupis u prodavnici, 90% kupujes brlju, da se otrujes.

Bojan

pre 2 godine

 Ne pijem žestoko, ali kad treba da biram između dobre šljivovice i vrhunskog whiskyja uvek izaberem šljivovicu. Bez šale. Svet ne zna šta je to. Jer nemamo marketing.
(dadilja Šljivka, 02. maj 2021 18:51)

'Nemam blage s temom ali mi je rakija bolja.'

Djoda

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.
(Dex, 2. maj 2021 17:42)

Jeste, i mi smo narod najstariji. Konjak je prvi, rakija je na dobrom drugom mestu, ali iskljucivo ona vrhunskog kvaliteta.

The Who

pre 2 godine

Od rakije domace ili iz prodavnice kada se napijem sutradan lezim u krevetu sa peskirom okomotanim oko glave.Od Balantajns i Dzoni Voker viskia sutradan ujutru skocim ko jelen iz kreveta i na posao.Nasa rakija je 90% teska brlja.

djedmedjed

pre 2 godine

Nije mi poznata banijska rakija, ali vidim da ljudi "nabadaju" informacije. Neki postovi su točni, a neki nisu. Točno je da se na puno mjesta u privatnoj proizvodnji peče odlična rakija, ali je točan i onaj post gdje čovjek kaže da se peče bez ikakvih standarda, tj. da ima svakave robe, tako da neiskusan kupac može kupiti i otrov. Pravi rakijaši, koji imaju para, ne piju domaću već se kunu u "Badelovu" šljivovicu. (Mada sam siguran da puno seljaka peče bolju.)Pa se, recimo, jedan komentator smije "bošnjačkoj" rakiji ; ja se tu ne bi ništa smijao, jer dotični možda nije čuo za "Dane šljive" u Gradačcu. A vrlo rijetki znaju da su bosanski muslimani od samog sultana ( koji je istovremeno bio kalif, tj. vjerski poglavar ) bili IZUZETI od zabrane pijenja i pečenja rakije, jer su bili udarna igla u osmanlijskim osvajanjima a tradicija rakije seže duboko u predtursko doba. A "drogiran" ratnik ničeg se ne boji...

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@The Who, 2. maj 2021 19:36
Tačno, tačno. Samo, i taj Ballantine's i Johnnie Walker koji pominjete, i koji su verovatno kupljeni u nekakvom super/hiper marketu su, pa možda ne brlja, ali daleko od nekog proper kvalitetnog viskija. U suštini, konfekcijska pića za pokondirene tikv(ic)e svih vrsta. Bar ono što se može naći na tržištu. Mada, i high end blends i single malt pomenutih brendova nisu zaista ništa posebno. Daleko bolji izbor su Ardbeg, Glenfiddich - Glenfiddich 12 year old je sasvim pristojan, ne košta k'o Svetog Petra kajgana, i može se kupiti u Srbiji - Glenmorangie, Jameson - bogme, zaista bolji od jedinog šetača koga jajare vole - Aberfeldy, Bushmills. To name a few. I da, whisk(e)y se apsolutno NE SME piti sa ledom, vodom, sodom ili - Daleko bilo! - kolom, nebitno kojom. To samo neotesane seljačine rade. Stvari treba nazivati pravim imenom. I po mogućstvu, pije se iz glencairn čaše. Iste, nažalost, nisu jeftine. Naročito u Srbiji, kad ih se uopšte može naći na tržištu. But, I digress.

Što se rakije tiče, verovatno najgore alkoholno piće ikad. Dobra je samo kao sredstvo za čišćenje i/ili dezinfekciju. I eventualno, kao bioetanol. Opsesija rakijom na Balkanu - i ne samo na Balkanu - mi uopšte nije jasna. Ipak, drago mi je da je ta brlja našla mesto preko bare. Naročito na ovaj način. Samo što je, realno, gimmick. Što i etiketa i naziv potvrđuju.

Boris

pre 2 godine

Problem s rakijom je da nema gotovo nikakvog standarda za njenu proizvodnju. Da je rakija viski znalo bi se tačno kolika mora biti jakost, koliko mora odležati u bačvi, od kojeg materijala je bačva, koliko puta se destilira, kakvo voće ide, geografsko poreklo...Onda nebi lupali minuse liku koji je napisao da je banijska rakija najbolja. Jer banijska rakija i šumadijska rakija imaju samo isti naziv. Ne postoji niko tko može popiti tri čašice prave banijske rakije i ustati na noge. Banijska rakija je za aperitiv pred ručak.

neko

pre 2 godine

Kakava crna rakija? To je najodvratniji alkohol na svetu. BRLJA. Najgore je to sto se svi listom hvale kako je njihova rakija najbolja, a kada pomenes nekog drugog, odmah sledi odgovor "to nema veze sa rakijom"! A istina je samo jedna. Svaka rakija u Srbiji je BRLJA najobicnija.

Bojan

pre 2 godine

Od rakije domace ili iz prodavnice kada se napijem sutradan lezim u krevetu sa peskirom okomotanim oko glave.Od Balantajns i Dzoni Voker viskia sutradan ujutru skocim ko jelen iz kreveta i na posao.Nasa rakija je 90% teska brlja.
(The Who, 02. maj 2021 19:36)

Naveo si bukvalno najveće krševe od viskija, tako da verovatno i naftu možeš da piješ bez glavobolje.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Meni smeta alkohol ma u čemu se nalazio. Potpuno mi je svejedno da li pijem rakiju, viski, konjak ili sake. Smeta mi i vino kao i pivo. Povraćam, boli me glava, nisam ni za šta.
Cela svađa oko toga čija je rakija bolja mi se čini bez smisla. Ima samo loša i još gora.
Možda je za mene tako najbolje jer mi je pola familije pomrlo od alkohola..

Todos

pre 2 godine

Ракија која се производи у Србији има мали милион начина како и кад се бере скупља, где и колико се чува да преври. Доста се меша са другим врстама. Најбоља комбинација је дреновка и рануша. Ова друга је округла, мала ситна, прва је стара сорта. Зависи од казана. Добијена шљивовица иде у препек и ту сад треба погодити градажу. По мени најбоља 22 града и кад се олади буде 21. Е та је најбоља. Већином се оставља нешто мекша око 19 гради. Даље складиштење у бурићима, зависи од ког је дрвета, и колико дуго се тамо држи. Овде у Западној Србији око три месеца у дрвеном бурету затим се пребаци у стаклене балоне. Таква се највише продаје и наравно да увек није иста, горе већ сам поменуо разлоге.

Kole

pre 2 godine

@joza mali
Nisi dovoljno istraživao. Pokušaj da dođeš do šljivovice iz Topličkog kraja, Blace, Kuršumlija i okolina. Ja poznajem taj kraj i nisam naišao na lošu rakiju. Čačani peku dobru rakiju, a i Valjevci umeju da naprave dobru. Problem je što vam ponude na probu vrhunsku rakiju, a kad kupite i probate kod kuće vidite da su vam uvalili neko đubre. Jeenostavno uživaju da vas prevare. Tako su pokušali da varaju Ruse sa izvozom šljive na šibicarski način koji kod nas funkcioniše na kvantaškim pijacama. Gore lepe i zdrave,na na dnu gajbice otpad. Rusi su vratili ceo tovar i Valjevski kraj zauvek precrtali za bilo kakvu saradnju.

Jna

pre 2 godine

Imali sta na svijetu da nije srbsko zasto se uopste zamarati sa raspravama kad se zna najstariji nebeski narod je sve stvorio pa i svevisnjeg.

bob

pre 2 godine

Da li sre probali https://bbklekovaca.rs
BB KlekovačaBB klekovaču i https://starapesma.com
Stara Pesma ???
ko jeste zna očemu se radi!!!

Somalier

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.
(Dex, 2. maj 2021 17:42)

Ako tako tvrdiš, nisi probao ni 20% pića koji postoji.

Bravo

pre 2 godine

...šta bi bilo da je probao ajvar,suvo meso,sjenički sir,užički kajmak...tražio bi državljanstvo momentalno...
(nikad nikome izvini, 02. maj 2021 16:55)

Sve to ide u rakiju (i obratno). Daj mu par godina da se razgrana.

Iskustva

pre 2 godine

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.
(Toni, 02. maj 2021 19:25)

Vidi...nije daleko od istine. Pošto si ljubitelj "dobre kapljice", slijedi pitanje:

Jesi li probao " Drenju" iz Drvara?

Sulic igor

pre 2 godine

Sljivovica "Tesla medicin " ,35 eura pola litre, sa sljiva na potezu Lika-Gorski kotar!Sljive se rucno prebiru i odbacuju. Mozete je popiti i u exluzivnim hotelima u Zagrebu i3na obali. Otkrio je Serbedzija,

Akademija

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.
(Privatni detektiv Đido Mova, 02. maj 2021 20:05)

Vis-?-vis, postoji li negdje podatak o tome ko je prvi destilovao alkohol od šljive?

Joza mali

pre 2 godine

Ja sam u Srbiji malo gdje popio dobru rakiju, dok sam kod nas u Krajini malo gdje popio da ne valja, a bogam sam popio! Toliko o srbijanskoj rakiji!

Svemirko

pre 2 godine

Spirituoze od voca rade se i u mnogim drugim zemljama i regionima, recimo Madjarska, Austrija, Bavarska, Juzni Tirol itd. Malo je bezveze tvrditi da je najbolja rakija u Srbiji, samo pogledajte kakav izbor rakija imate po radnjama u Austriji ili recimo kako tamosnji seljaci peku za svoje potrebe, kako im izgledaju kazani itd. Sve sto od rakije u Srbiji danas valja radi se po zapadnim tehnoloskim standardima, dakle spektralni analizator itd. dok su lokalni seljaci u gumenim cizmama i blatnjavim dvoristima pekli rakiju u zardjalim kazanima, a tako je bilo do pre 20 godina, to nije licilo ni na sta. Tek kada se krenulo investirati u tehnologiju i pojavilo se trziste za skupa pica podigao se kvalitet na taj nivo koji danas svi smatraju za bogom dat, kao da je oduvek tako bilo.

EU Citizen

pre 2 godine

Najbolje rakije su, po mom iskustvu, a priličan sam rakijaš,. i obišao sam dosta destilerija u životu, možda manje nego vinarija i mini-pivara, ali broj je solidan, :) u Italiji, nema te srpske rakije koja se može porediti sa najboljim italijanskim grapama, viljemovkama ili jabukovačama sa nekoliko stoleća tardicije u mnogim destilerijama, ali Srbi, Hrvati i Crnogorci su, uz Mađare i Francuze, ipak među najboljim rakijskim nacijama, fali nam nešto tradicije, šlifa i smisla za marketing, ali to će doći, kao i sa vinima, i vidim da već polako i dolazi. Nemci, Austrijanci, Slovaci, a donekle i Česi, isto rade dosta voćnih rakija, ali malo koja valja, nema tamo dovoljno sunca, a čak i voće koje uspeva i slatko je, poput jabuka i krušaka (kajsija, pa čak i bresaka ima, ali ih ne bih poželeo ni neprijatelju :) ), na tom području za moj ukus se retko kad pretoči u dobru rakiju :)

dadilja Šljivka

pre 2 godine

Nemam blage s temom ali mi je rakija bolja.'
(Bojan)

Hehe, očigledno nemaš ni pola sata alko staža, al si spreman da se rugaš i podsmevaš. Sto posto si takav i u svim drugim, ozbiljnijim oblastima. Površnost i neukost.

Toni

pre 2 godine

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.
(Toni, 02. maj 2021 19:25)

Vidi...nije daleko od istine. Pošto si ljubitelj "dobre kapljice", slijedi pitanje:

Jesi li probao " Drenju" iz Drvara?
(Iskustva, 3. maj 2021 09:20)

Nisam, ali hoću čim mi se ukaže prilika. Među tim rijetkim pićima se nekad nađu pravi biseri.

neko

pre 2 godine

Kakava crna rakija? To je najodvratniji alkohol na svetu. BRLJA. Najgore je to sto se svi listom hvale kako je njihova rakija najbolja, a kada pomenes nekog drugog, odmah sledi odgovor "to nema veze sa rakijom"! A istina je samo jedna. Svaka rakija u Srbiji je BRLJA najobicnija.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@The Who, 2. maj 2021 19:36
Tačno, tačno. Samo, i taj Ballantine's i Johnnie Walker koji pominjete, i koji su verovatno kupljeni u nekakvom super/hiper marketu su, pa možda ne brlja, ali daleko od nekog proper kvalitetnog viskija. U suštini, konfekcijska pića za pokondirene tikv(ic)e svih vrsta. Bar ono što se može naći na tržištu. Mada, i high end blends i single malt pomenutih brendova nisu zaista ništa posebno. Daleko bolji izbor su Ardbeg, Glenfiddich - Glenfiddich 12 year old je sasvim pristojan, ne košta k'o Svetog Petra kajgana, i može se kupiti u Srbiji - Glenmorangie, Jameson - bogme, zaista bolji od jedinog šetača koga jajare vole - Aberfeldy, Bushmills. To name a few. I da, whisk(e)y se apsolutno NE SME piti sa ledom, vodom, sodom ili - Daleko bilo! - kolom, nebitno kojom. To samo neotesane seljačine rade. Stvari treba nazivati pravim imenom. I po mogućstvu, pije se iz glencairn čaše. Iste, nažalost, nisu jeftine. Naročito u Srbiji, kad ih se uopšte može naći na tržištu. But, I digress.

Što se rakije tiče, verovatno najgore alkoholno piće ikad. Dobra je samo kao sredstvo za čišćenje i/ili dezinfekciju. I eventualno, kao bioetanol. Opsesija rakijom na Balkanu - i ne samo na Balkanu - mi uopšte nije jasna. Ipak, drago mi je da je ta brlja našla mesto preko bare. Naročito na ovaj način. Samo što je, realno, gimmick. Što i etiketa i naziv potvrđuju.

The Who

pre 2 godine

Od rakije domace ili iz prodavnice kada se napijem sutradan lezim u krevetu sa peskirom okomotanim oko glave.Od Balantajns i Dzoni Voker viskia sutradan ujutru skocim ko jelen iz kreveta i na posao.Nasa rakija je 90% teska brlja.

Slovenac

pre 2 godine

Tok je sasvim solidna rakija. A srbska rakija uopce nema konkurenciju, realno. Jedino steta, sto niste pre 150 godina zabranili kucno pecenje iste, kao naprimer Skoti. Koji sad vladaju svetu sa viskijem. Prosto nema skarta, a u SRB skart 90%. Ako ne kupis u prodavnici, 90% kupujes brlju, da se otrujes.

Boris

pre 2 godine

Problem s rakijom je da nema gotovo nikakvog standarda za njenu proizvodnju. Da je rakija viski znalo bi se tačno kolika mora biti jakost, koliko mora odležati u bačvi, od kojeg materijala je bačva, koliko puta se destilira, kakvo voće ide, geografsko poreklo...Onda nebi lupali minuse liku koji je napisao da je banijska rakija najbolja. Jer banijska rakija i šumadijska rakija imaju samo isti naziv. Ne postoji niko tko može popiti tri čašice prave banijske rakije i ustati na noge. Banijska rakija je za aperitiv pred ručak.

dadilja Šljivka

pre 2 godine

Haha, ovaj što kaže da je 37 dolara 37.000 dinara je trol! I ljudi se primili naravno. Inače, pitao bih dotičnog kako bi prošao da je rakiju nazvao "fuck it"? Bio bi srećan tada ako bi izbegao zatvor. Imao je 100 lepših i pametnijih naziva, on je izabrao najgluplji i najružniji. Ne pijem žestoko, ali kad treba da biram između dobre šljivovice i vrhunskog whiskyja uvek izaberem šljivovicu. Bez šale. Svet ne zna šta je to. Jer nemamo marketing.

Joza mali

pre 2 godine

Ja sam u Srbiji malo gdje popio dobru rakiju, dok sam kod nas u Krajini malo gdje popio da ne valja, a bogam sam popio! Toliko o srbijanskoj rakiji!

Istrebljivac vonjevina

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 02. maj 2021 16:41)

Kod vas se mogu naci samo srbosjeci, jame i ustase.
Jedino sto znate je da svojatate, a nista svoje nemate, sotone izopacene...

Pravi Srbin

pre 2 godine

Idu bre u celom svetu treba da bude sve isto kao u Srbiji. Boljeg nema!
Kskvi viskiji jakva francuska vina! Sve su to gluposti! Lepinje, kajmak, sarme, ćevapi i rakija bre!
Hristos Vaskrse!!!!!

Brdjanin

pre 2 godine

Zna čovek šta valja, našoj robi samo manjka dobar marketing.

A što se tiče kvaliteta i ukusa naše hrane i pića, mnogi mogu da nam pljunu pod prozor.

Aj živeli i Hristos vaskrese!

djedmedjed

pre 2 godine

Nije mi poznata banijska rakija, ali vidim da ljudi "nabadaju" informacije. Neki postovi su točni, a neki nisu. Točno je da se na puno mjesta u privatnoj proizvodnji peče odlična rakija, ali je točan i onaj post gdje čovjek kaže da se peče bez ikakvih standarda, tj. da ima svakave robe, tako da neiskusan kupac može kupiti i otrov. Pravi rakijaši, koji imaju para, ne piju domaću već se kunu u "Badelovu" šljivovicu. (Mada sam siguran da puno seljaka peče bolju.)Pa se, recimo, jedan komentator smije "bošnjačkoj" rakiji ; ja se tu ne bi ništa smijao, jer dotični možda nije čuo za "Dane šljive" u Gradačcu. A vrlo rijetki znaju da su bosanski muslimani od samog sultana ( koji je istovremeno bio kalif, tj. vjerski poglavar ) bili IZUZETI od zabrane pijenja i pečenja rakije, jer su bili udarna igla u osmanlijskim osvajanjima a tradicija rakije seže duboko u predtursko doba. A "drogiran" ratnik ničeg se ne boji...

Jna

pre 2 godine

Imali sta na svijetu da nije srbsko zasto se uopste zamarati sa raspravama kad se zna najstariji nebeski narod je sve stvorio pa i svevisnjeg.

Kajsija

pre 2 godine

Ne znam da li je do genetike, navike ili nesto trece ali apsolutno ne mogu da podnesem obojena pica. Budem mi tesko kao da gutam naftu. Nasuprot njima rakija klizi kao voda.

Dex

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.

Y*** GA

pre 2 godine

“Zbog američkih standarda u vezi sa količinom metanola u rakiji, teško je u SAD pronaći prirodnu šljivovicu, naglašava Guld. Šljivovice (prepečenice) u proseku imaju šest do osam grama metanola, dok je za američko tržište gornja granica tri grama.“

U proseku šest do osam, koliko onda imaju tek kod nas klasične brlje nižeg cenovnog ranga? Nešto kao aflatoksin, samo što je metanol malo toksičniji od. istog. Da li je neko igde našao na deklaracijama za domaće prepečenice taj podatak, i zašto se čudimo što od radže sutra boli glava i uz umereno konzumiranje, a od nižebudžetnog burbona ne.

Рајко Четник

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41) па логично када тамо живе Срби, које на срећу нисте поклали.

# Link komentara

Djoda

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.
(Dex, 2. maj 2021 17:42)

Jeste, i mi smo narod najstariji. Konjak je prvi, rakija je na dobrom drugom mestu, ali iskljucivo ona vrhunskog kvaliteta.

Bojan

pre 2 godine

 Ne pijem žestoko, ali kad treba da biram između dobre šljivovice i vrhunskog whiskyja uvek izaberem šljivovicu. Bez šale. Svet ne zna šta je to. Jer nemamo marketing.
(dadilja Šljivka, 02. maj 2021 18:51)

'Nemam blage s temom ali mi je rakija bolja.'

yebiga brate

pre 2 godine

Etiketa na rakiji "Yebiga" u obliku umrlice - jako neukusno! Gde god da se okreneš sve sami primitivci a evo i u Americi nije bolje stanje!
(Sveta, 2. maj 2021 16:46)

Nije on kriv što nam je svaka druga reč yebiga i svako drugo drvo polepljeno umrlicama. Čovek izabrao ono šta je naučio ovde, verovatno misli da je to nas "namaste".

Privatni detektiv Đido Mova

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.

Lozovaca

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.
(Privatni detektiv Đido Mova, 2. maj 2021 20:05)

Najbolja rakija je Maksuzija iz Popova polja, tvrdio je legendarni Izet! Zna se cije je Popovo polje odnosno ciji su to popovi :))

Somalier

pre 2 godine

Pa naravno. Zamisli ceo svet pije neke viskije od pšenica i kojekakvih bezukusnih žitarica a rakija od voća. Bukvalno ne postoji na svetu bolje žestoko piće od rakije samo što nije priznata kao druga.
(Dex, 2. maj 2021 17:42)

Ako tako tvrdiš, nisi probao ni 20% pića koji postoji.

Moltisanti

pre 2 godine

..svaka čast 👍 /ako bude u prilici trebao bi da proba i ovu pobedničku iz jula prošle godine :

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=07&dd=04&nav_id=1703265

M

pre 2 godine

Kupio sam flašu Yebiga pre mesec dana, oko $26 dolara je litar. Kupio sam je zbog slike na flaši, humoristička bakica sa čašicom. Ali da vam kažem, rakija je VRHUNSKA! Cena u Americi je već 20 godina preko 20 dolara za litar tako da im je cena skroz razumna. Sve pohvale, i iskreno tek mi je sad drago kad vidim odakle je potekla priča (i rakija).

Рајко Четник

pre 2 godine

Може се рећи: "нема Србије без шљива и добре ракије".
Христос воскресе.Живели!

Toni

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 02. maj 2021 16:41)

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.

baltazar

pre 2 godine

evo našao sam je za prodaju ovde u americi traže $37 za 1 litru, ili 37,000 dinara , budale
(Tik Tok, 02. maj 2021 17:13)

Nadam se da ti Tik Tok ide bolje od matiša.

Za vrhunska žestoka pića, cene od 30 EUR je vrlo skromna. Donja granica.

Živeli!

Lošmi

pre 2 godine

...šta bi bilo da je probao ajvar,suvo meso,sjenički sir,užički kajmak...tražio bi državljanstvo momentalno...
(nikad nikome izvini, 2. maj 2021 16:55

Sve što si nabrojao je probao i to više puta...znam iz prve ruke veruj mi...do pojave korone visio je u Beogradu stalno...najviše na Dorćolu...i inače je sjajan tip...

JozefK

pre 2 godine

evo našao sam je za prodaju ovde u americi traže $37 za 1 litru, ili 37,000 dinara , budale
(Tik Tok, 02. maj 2021 17:13)

Dobar ti je kurs. Mogu li kod tebe da menjam?

diplinž

pre 2 godine

Najjači su mi ovi stručnjaci što misle da je rakija što jača to bolja. Kao, ja nisam škrt, ja sam džek, vadim rakiju 22 grada (55 stepeni) a ovaj drugi vadi 18 gradi (45 stepeni) on je cigan i vadi škart. Rakije jačine 20 i više, nit više imaju miris nit ukus, kao medicinski alkohol da piješ. Voćna rakija da bi imala aromu voća od kog je nastala, idealno je da bude 18 gradi. A glava ne boli od jake, slabe, smrdljive, ili kakav god, nego od šećerene. Dakle, staviš u kacu čisto voće, završi vrenje, pečeš čistu rakiju, staviš u čisto bure da odleži. Ne postoji jednostavniji recept. I čuvajte se loze, kod nas svi kažu loza, a u stvari naprave vino, pa ušećere kom. To je komovica, i ne postoji gori otrov i glavobolja.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Meni smeta alkohol ma u čemu se nalazio. Potpuno mi je svejedno da li pijem rakiju, viski, konjak ili sake. Smeta mi i vino kao i pivo. Povraćam, boli me glava, nisam ni za šta.
Cela svađa oko toga čija je rakija bolja mi se čini bez smisla. Ima samo loša i još gora.
Možda je za mene tako najbolje jer mi je pola familije pomrlo od alkohola..

Akademija

pre 2 godine

A pre neki dan sam se pokidao od smeha. Čitam na fejsu neke Muslimane iz Bosne kako tvrde da je rakija "Bošnjačka", još se ubiše da to dokaže i kao registruju kao svoje, e to je bio vrhunac hahahahahahahaha. Nema dobre rakije, bez Srpske voćke.
(Privatni detektiv Đido Mova, 02. maj 2021 20:05)

Vis-?-vis, postoji li negdje podatak o tome ko je prvi destilovao alkohol od šljive?

Komša

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41) …

Priče ! Rakiju su pekli gotovo svi u Jugi, ali Srbija je po tom pitanju zakon. To kažem kao Hrvat, iz kraja gdje se tradicionalno peče odlična šljivovica. A Kordunaši su pekli rakiju, ali vrlo skromno. Rađe su je pili i zbog nedostatka "robe" opskrbljivali su se kod seljaka u karlovačkom i jastrebarskom kraju. Imam dva susjeda koji su sazidali cijela gazdinstva od rakije, a neki su od tog šverca još pred 50 i više godina kupovali kamione za keš ! Glavni kupci rakije : Kordunaši obiju nacija i muslimani iz Bihaća i Kladuše ! Informacija iz prve ruke.
(djedmedjed, 2. maj 2021 19:06) 

Pa naravno .
U pitanju je čista logika.

Lika,Kordun,Banija su "poznati vocarski krajevi" za razliku od Pidunavlja ili Pomoravlja koji i nisu poznati po voćarstvu ,pa ne mogu da dodju jadni do sirovine za kvalitenu rakiju.
To je "logika" kojom se rukovodi gospodin 23 grada...

Kao što dobru lozu mozes da nadjas u CG i Dalmaciji tako i nema šljive dok je Gedža ne ispeče.

Svemirko

pre 2 godine

Spirituoze od voca rade se i u mnogim drugim zemljama i regionima, recimo Madjarska, Austrija, Bavarska, Juzni Tirol itd. Malo je bezveze tvrditi da je najbolja rakija u Srbiji, samo pogledajte kakav izbor rakija imate po radnjama u Austriji ili recimo kako tamosnji seljaci peku za svoje potrebe, kako im izgledaju kazani itd. Sve sto od rakije u Srbiji danas valja radi se po zapadnim tehnoloskim standardima, dakle spektralni analizator itd. dok su lokalni seljaci u gumenim cizmama i blatnjavim dvoristima pekli rakiju u zardjalim kazanima, a tako je bilo do pre 20 godina, to nije licilo ni na sta. Tek kada se krenulo investirati u tehnologiju i pojavilo se trziste za skupa pica podigao se kvalitet na taj nivo koji danas svi smatraju za bogom dat, kao da je oduvek tako bilo.

djedmedjed

pre 2 godine

Prava,sto posto cista i jaka rakija se moze naci samo u HR,Banija,Kordun sve ostalo su bajke i lazi !!
(23 grada, 2. maj 2021 16:41)

Priče ! Rakiju su pekli gotovo svi u Jugi, ali Srbija je po tom pitanju zakon. To kažem kao Hrvat, iz kraja gdje se tradicionalno peče odlična šljivovica. A Kordunaši su pekli rakiju, ali vrlo skromno. Rađe su je pili i zbog nedostatka "robe" opskrbljivali su se kod seljaka u karlovačkom i jastrebarskom kraju. Imam dva susjeda koji su sazidali cijela gazdinstva od rakije, a neki su od tog šverca još pred 50 i više godina kupovali kamione za keš ! Glavni kupci rakije : Kordunaši obiju nacija i muslimani iz Bihaća i Kladuše ! Informacija iz prve ruke.

Todos

pre 2 godine

Ракија која се производи у Србији има мали милион начина како и кад се бере скупља, где и колико се чува да преври. Доста се меша са другим врстама. Најбоља комбинација је дреновка и рануша. Ова друга је округла, мала ситна, прва је стара сорта. Зависи од казана. Добијена шљивовица иде у препек и ту сад треба погодити градажу. По мени најбоља 22 града и кад се олади буде 21. Е та је најбоља. Већином се оставља нешто мекша око 19 гради. Даље складиштење у бурићима, зависи од ког је дрвета, и колико дуго се тамо држи. Овде у Западној Србији око три месеца у дрвеном бурету затим се пребаци у стаклене балоне. Таква се највише продаје и наравно да увек није иста, горе већ сам поменуо разлоге.

bob

pre 2 godine

Da li sre probali https://bbklekovaca.rs
BB KlekovačaBB klekovaču i https://starapesma.com
Stara Pesma ???
ko jeste zna očemu se radi!!!

Sulic igor

pre 2 godine

Sljivovica "Tesla medicin " ,35 eura pola litre, sa sljiva na potezu Lika-Gorski kotar!Sljive se rucno prebiru i odbacuju. Mozete je popiti i u exluzivnim hotelima u Zagrebu i3na obali. Otkrio je Serbedzija,

Bojan

pre 2 godine

Od rakije domace ili iz prodavnice kada se napijem sutradan lezim u krevetu sa peskirom okomotanim oko glave.Od Balantajns i Dzoni Voker viskia sutradan ujutru skocim ko jelen iz kreveta i na posao.Nasa rakija je 90% teska brlja.
(The Who, 02. maj 2021 19:36)

Naveo si bukvalno najveće krševe od viskija, tako da verovatno i naftu možeš da piješ bez glavobolje.

Bravo

pre 2 godine

...šta bi bilo da je probao ajvar,suvo meso,sjenički sir,užički kajmak...tražio bi državljanstvo momentalno...
(nikad nikome izvini, 02. maj 2021 16:55)

Sve to ide u rakiju (i obratno). Daj mu par godina da se razgrana.

Kole

pre 2 godine

@joza mali
Nisi dovoljno istraživao. Pokušaj da dođeš do šljivovice iz Topličkog kraja, Blace, Kuršumlija i okolina. Ja poznajem taj kraj i nisam naišao na lošu rakiju. Čačani peku dobru rakiju, a i Valjevci umeju da naprave dobru. Problem je što vam ponude na probu vrhunsku rakiju, a kad kupite i probate kod kuće vidite da su vam uvalili neko đubre. Jeenostavno uživaju da vas prevare. Tako su pokušali da varaju Ruse sa izvozom šljive na šibicarski način koji kod nas funkcioniše na kvantaškim pijacama. Gore lepe i zdrave,na na dnu gajbice otpad. Rusi su vratili ceo tovar i Valjevski kraj zauvek precrtali za bilo kakvu saradnju.

Iskustva

pre 2 godine

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.
(Toni, 02. maj 2021 19:25)

Vidi...nije daleko od istine. Pošto si ljubitelj "dobre kapljice", slijedi pitanje:

Jesi li probao " Drenju" iz Drvara?

Toni

pre 2 godine

Upravo ti živiš u bajci. Sve što sam probao iz tih krajeva je obična brlja. Najbolja loza i jabuka - Crna Gora. Najbolja kruška, kajsija i šljivovica - Srbija. Ostali se uglavnom bave vinom, sa manjim ili većim uspjesima.
(Toni, 02. maj 2021 19:25)

Vidi...nije daleko od istine. Pošto si ljubitelj "dobre kapljice", slijedi pitanje:

Jesi li probao " Drenju" iz Drvara?
(Iskustva, 3. maj 2021 09:20)

Nisam, ali hoću čim mi se ukaže prilika. Među tim rijetkim pićima se nekad nađu pravi biseri.

EU Citizen

pre 2 godine

Najbolje rakije su, po mom iskustvu, a priličan sam rakijaš,. i obišao sam dosta destilerija u životu, možda manje nego vinarija i mini-pivara, ali broj je solidan, :) u Italiji, nema te srpske rakije koja se može porediti sa najboljim italijanskim grapama, viljemovkama ili jabukovačama sa nekoliko stoleća tardicije u mnogim destilerijama, ali Srbi, Hrvati i Crnogorci su, uz Mađare i Francuze, ipak među najboljim rakijskim nacijama, fali nam nešto tradicije, šlifa i smisla za marketing, ali to će doći, kao i sa vinima, i vidim da već polako i dolazi. Nemci, Austrijanci, Slovaci, a donekle i Česi, isto rade dosta voćnih rakija, ali malo koja valja, nema tamo dovoljno sunca, a čak i voće koje uspeva i slatko je, poput jabuka i krušaka (kajsija, pa čak i bresaka ima, ali ih ne bih poželeo ni neprijatelju :) ), na tom području za moj ukus se retko kad pretoči u dobru rakiju :)

dadilja Šljivka

pre 2 godine

Nemam blage s temom ali mi je rakija bolja.'
(Bojan)

Hehe, očigledno nemaš ni pola sata alko staža, al si spreman da se rugaš i podsmevaš. Sto posto si takav i u svim drugim, ozbiljnijim oblastima. Površnost i neukost.