- Komentari -

Dokumenti u istorijskom arhivu u Čačku kriju sa kim su Obrenovići vodili sudske sporove FOTO

U Međuopštinskom istorijskom arhivu čuva se arhivska građa sa teritorije grada Čačka i opština Gornji Milanovac i Lučani. U depou se čuva 561 fond od čega je 21 od izuzetnog značaja, a 60 fondova je proglašeno kulturnim blagom od velikog značaja. U okviru svakog fonda nalazi se više dokumenata iz perioda druge polovine 19. veka, Prvog i Drugog svetskog rata kao i posleratni. Tu su i pojedine zbirke kao što su zbirke matičnih knjiga, zbirka dnevnika iz oba svetska rata.

Izvor: RINA
Pošaljite komentar
 1. Историски архив је јако битан у очувању историје и идентитета који нам се краде болесном идеологијом југофила и титових пионира.
  (Nikola, 12. april 2021 17:07)

  # Link komentara

 2. Obrenovici kakvi su da su su prva i jedina vlast koja je iz Srbije a neka nametnuta gamadija od strane velikih sila.Ako je Alek Karadjordjevic radio za Srbiju bojim se da pomislim sta bi bilo kad bi radio protiv nje...
  (Drax, 12. april 2021 11:01)

  # Link komentara

 3. Ima 1 anegdota:
  (Bogoljub, 12. april 2021 08:46)

  Pa zato se i zove anegdota, a ne istorijska činjenica. Samo, danas je sramota reći kako si državi platio porez, kao da finansiramo i dalje Osmansko carstvo, a ne našu državu.
  Doduše, kad budemo videli vozni park Vlade koji je isti kao onaj vlade u Švedskoj, onda će nam biti manje žao da plaćamo više u državni budžet.


  Inače, bilo bi dobro da pročitamo i onu priču kako su volovksim zapregama 1945. godine tadašnje vlasti organizovale transport celokupne arhive koja se nalazila na tavanu ovog Arhiva u fabriku hartije. Jer, trebalo je proizvesti papira za sve sudske presude koje su donosili protiv "saradnika okupatora", kao i za oduzimanje imovine "trulim kapitalistima", a kasnije i za slanje na Goli otok.
  (Veliki brat, 12. april 2021 09:56)

  # Link komentara

 4. Tito.
  (leks, 12. april 2021 08:57)

  # Link komentara

 5. Ima 1 anegdota:
  Pozove Miloš u goste gazda Janka kod koga je svojevremeno bio šegrt, i odvede ga u sobu gde je bila državna blagajna, soba puna dukata i blaga, i kaže mu: "Gazda Janko uzmi odavde koliko ti treba".
  A ovaj uzme dukat iz svog džepa i baci ga na gomilu, komentarišući:
  "E moj Miloše, ja ovde samo mogu da dodam a nikako da uzmem".
  Takvi su ljudi bili nekada Srbi.
  (Bogoljub, 12. april 2021 08:46)

  # Link komentara