- Komentari -
 1. Mozda gresim, ali Kraljevina Jugoslavija nije potpisivala nikakav pristup Trojnom paktu, vec je ugovor bio samo da se dozvoli prolaz nemackog ljudstva i materijala zeleznicom, njih je tada zanimao africki front. Uspeli smo da im se zamerino u korist nasih divnih saveznika, pa su nam se zahvalili podrskom Brozu, a dalje da i ne pominjemo, jos uvek nam se zahvaljuju
  (Splavar, 7. april 2021 19:42)

  # Link komentara

 2. Mogli smo da ga izbegnemo ovo uništenje da se nije desio puč dvadeset sedmog marta. Mi bi rat proveli u relativnom miru kao recimo Bugari koji su takodje bili u Trojnom Paktu.
  ...
  (Aron, 06. april 2021 15:41)

  Па да ли би волео да си историјски Бугарин?
  (Јабучило, 06. april 2021 20:52)

  Kapitulirali su i rumuni, ne vih imao ništa protiv da sam istorijski Rumun. Hitler im je dao, ceo naš Banat ali nisu ga uzeli, svesni onoga šta sledi za razliku od nas kapitulirali, privukli se bez žrtava. Da nije geografski položaj takav kakav je prošli bi daleko bolje u hladnom ratu. A Bugari su nam se setili za balkanske ratove.
  (bg, 7. april 2021 08:05)

  # Link komentara

 3. Da, u pravu je @Nikola. Nacistima je najveći trn u oku što se tiče ovog dijela Evrope bilo to srpsko inaćenje i odbijanje pristupa Trojnom paktu, što je kod njih izazvalo revolt i otuda naredba za brutalno bombardovanje Beograda '41-ve... A najznačajnija država na Balkanu je njima bila upravo Srbija zbog geografskog položaja u ''srcu'' poluostrva, preko koje bi bili povezani sa Grčkom na jugu, preko Bugarske da imaju vezu za istok, iz tog razloga je njima toliko bilo stalo da pridobiju Srbiju na svoju stranu.
  Da je službeni Beograd to uradio na samom početku rata, ne bi bio razaran bombama, za razliku od Zagreba u kome nijedna zgrada nije ni okrnjena i čiji su stanovnici dočekali naciste sa cvijećem. Hitler ne bi dao blagoslov za albansku ekspanziju Kosova i Metohije, bugarsku okupaciju istočnih i južnih dijelova Srbije i mađarsko prisvajanje Bačke.
  Takođe, nacisti nikada ne bi dozvolili kreiranje NDH niti sprovođenje genocida nad Srbima od strane oružanih snaga iste... Danas bi u BiH mi Srbi bili najbrojniji narod, imali bi u svojim rukama 70% zemlje umjesto 50% i naša bi bila posljednja po pitanju svega, u Hrvatskoj bi Srbi činili minimalno trećinu stanovništva, bili bi konstitutivan narod i imali svu moguću ekonomsku i političku moć tako da se nikada, ali nikada oni ne bi uspjeli riješiti Srba! Jednostavno, bilo bi sačuvano skoro pa milion srpskih života, a otprilike tolika je brojka stradalih Srba na području ove dvije zemlje u Drugom svjetskom ratu i u samoj Srbiji.
  (Vedran, 7. april 2021 00:30)

  # Link komentara

 4. @Milan
  Sve zavisi od toga ko je pobednik :)
  Sam Haris je rekao da bi verovatno i njemu sudili kao ratnom zločincu da su kojim slučajem Saveznici izgubili rat.
  Realno, po upotrebljnim bombama i taktici se vidi da je Hamburg bio bombardovan sa ciljem da se sravni sa zemljom, a ne zbog industrije.
  (Drug kontraš, 7. april 2021 00:05)

  # Link komentara

 5. Srbi su uvek išli glavom kroz zid. To nas je i previše koštalo. I pored svega ostali smo uspravni i to je velika uteha.
  (xqt, 6. april 2021 23:40)

  # Link komentara

 6. a susjedi u Zagrebu dočekaše ih cvećem i cvijećem
  (max cavalera, 06. april 2021

  a to sto su nemci od cveca dobili alergiju, nista? :d
  (belgrado, 6. april 2021 22:43)

  # Link komentara

 7. ...
  Mogli smo da ga izbegnemo ovo uništenje da se nije desio puč dvadeset sedmog marta. Mi bi rat proveli u relativnom miru kao recimo Bugari koji su takodje bili u Trojnom Paktu.
  ...
  (Aron, 06. april 2021 15:41)

  Па да ли би волео да си историјски Бугарин?
  (Јабучило, 6. april 2021 20:52)

  # Link komentara

 8. Nemačku je trebalo trajno podeliti u tri države, bez industrije i naterati ih da budu poljoprivredna zemlja, kao prema Morgenthau planu.
  Takodje i današnju Veliku Hrvatiju. Nije trebalo nikada dozvoliti da te države ne budu kažnjene za sva svoja nedela.
  (Bender, 6. april 2021 20:30)

  # Link komentara

 9. И после свега сер Артур Харис испаде„месар".
  (Милан, 6. april 2021 18:46)

  # Link komentara

 10. Kao što su neki već rekli, posle im se sve vratilo. Nemačke žene su govorile bolje Rus na tebi nego Amerikanac nad glavom. Pa onda vidite koliko su Saveznici tukli po Nemačkoj. Sa druge strane, strašno je što bar najdragoceniji tekstovi nisu sklonjeni iz biblioteke, ako se već znalo da će rat. Valjda su naivno mislili da je nacistima ipak nešto sveto. Nažalost, ni oslobodioci se nisu bolje poneli. Sećam se kada smo išli na praksu u istorijski arhiv Beograda da su nam pričali koliko je dragocene dokumentacije uništeno jer su to koristili da pale vatru.
  (Millennium, 6. april 2021 17:09)

  # Link komentara

 11. Cvrle...ja mislim da će sve Bog namiriti..Valjda ćemo doživeti..
  (vozač, 6. april 2021 17:05)

  # Link komentara

 12. Немачка је гајила опсесивну потребу да буде у савезу са Србијом. Осећали су Немци према нама мржњу, али несумњиво су осећали и макар имплицитно дивљење, колико због искуства из Великог рата, толико и јер им је привлачила пажњу историја српског националног поноса и суверенизма почевши од 1804. и наших борби о којима је писала цела тадашња Европа. Један Ранке је преко своје “Die Serbische Revolution” поносно упознавао западњаке са српским устанцима док је, типа, неки енглески путописац у XIX веку кроз подсмех писао како “са Србима дошљак само треба да комуницира подвикивањем и заповедањем” јер то је код њега (пише о свом искуству са Србима) “увек палило”. Отуд Хитлеров неуобичајен гнев када му је јављено за наше демонстрације: одбио га је народ чије је савезништво Немачка желела.
  (Никола87, 6. april 2021 17:02)

  # Link komentara

 13. Kako ono beše, bolje rat nego pakt.
  (Sendvič, 6. april 2021 16:59)

  # Link komentara

 14. Naša crna prestonica 100 puta rušena, a onaj grad što ga Nemci Agram zovu nikad. To je vođenje politike, a ne da u 100 godina ratuješ 5 puta, izgineš kao niko na planeti ( 2 miliona Srba samo u 2 rata bez stradanja devedesetih) i na kraju oper ista pesma, nikad ništa ne naučimo. Zato bivša braća, 1941 krofne a 1945. gibanicu serviraju okupatoru
  (Asigard, 6. april 2021 16:49)

  # Link komentara

 15. @Neko iz mase, 6. april 2021 15:31 Stereotip o “zverskom” savezničkom bombardovanju Srbije 1944. (Beograd, Leskovac itd.) idealan je za “ribarenje ljudskim dušama” ... Od početka 1944. stvarani su bili uslovi za prekretnicu u sistematskom i planskom uništavanju značajnih nemačkih – a ne srpskih – uporišta po celoj dubini Balkana (sve do Ploeštija u Rumuniji). Baš zato što kod nas i dalje živi stereotip da su saveznici bombardovali Srbiju namerno, tj. da je postojala zavera protiv nas – iako se iz ratnih arhiva jasno ocrtavaju elementi ratne logike toga vremena u Beogradu su tri fabrike aviona – “Rogožarski”, “Teleoptik” i fabrika u Rakovici – remontovale su 600 motora za nemačke “meseršmitove”... A skriva se da su bobardovali: Slavonski Brod 15 puta, Split 10 puta, Zagreb 8 puta, Zadar 7 puta, Šibenik 6 puta, Bihać i Metković 5 puta, Dubrovnik, Sarajevo, Banja Luka, Osijek, Zenica po 3 puta itd.
  (zoran stokic, 6. april 2021 16:43)

  # Link komentara

 16. Stoka Nemačka! Ne nacistička. Prvenstveno Nemačka. Varvarsko pleme!
  (Strawdog, 6. april 2021 16:43)

  # Link komentara

 17. Imajući u vidu istorijska iskustva, posebno 1941., 1944., i 1999. godinu - zbog čega Srbija odlaže modernizaciju i jačanje PVO kako bi se ovako nešto u budućnosti moglo efikasnije sprečiti?
  (Bojan, 6. april 2021 16:41)

  # Link komentara

 18. A kad ce nam da isplate odstetu?
  To treba Nemacka plati, jedini nama ostali duzni !!!!
  i to paar Milliarde danasnih €
  (BATO, 6. april 2021 16:36)

  # Link komentara

 19. EU je ponovo rodjena nacisticka Nemacka sve sarene laze i lepe reci a u pozadini licemerje dupli standardi ugnjetavanje malih i otimanje od njihove zemlje.Takodje se vidi sa nas nikada nece ni primiti u tu EU nego cemo ceo vek provesti kao njihove sluge.
  (Drax, 6. april 2021 16:28)

  # Link komentara

 20. У том тренутку били су сила,а ми разједињени у вештачкој творевини Југославији.Да смо били Краљевина Србија опет би било "Дођи швабо да видиш,где је српски Текериш"
  (Времена славна, 6. april 2021 16:25)

  # Link komentara

 21. Da bi spasili sebe englezi(Čerčil) organizuju puč.Tad su nas napali
  Nemačka(pod njom tada:Austrija,Češka,Slovačka,Poljska,Francuska,....)
  ,Italija(pod njom Albanija),bugari,mađari,...a i izdaja hrvata(dočekali
  nemce sa cvećem).I posle svih zločina ustaša Čerčil nas je ponovo ugu-
  rao u novu Jugoslaviju sporazumom Tito-Šubašić.Oba hrvati.Odgovoran
  je tu i Staljin,nije mu odmah bilo čudno da Čerčil toliko voli tita.
  (a, 6. april 2021 16:05)

  # Link komentara

 22. 27 marta je bila greska ali napravili su je Srbi vise puta, vece zlo od Nemaca su Englezi, vise zla su nam napravili.
  (Boris, 6. april 2021 15:57)

  # Link komentara

 23. Osetili su oni posle kako to izgleda. Setite se Drezdena. Uvek i nad popom ima pop.
  (Neutralni posmatrač, 6. april 2021 15:49)

  # Link komentara

 24. Moj Beograde, šta si sve izneo na plećima...
  (Coa, 6. april 2021 15:48)

  # Link komentara

 25. a susjedi u Zagrebu dočekaše ih cvećem i cvijećem
  (max cavalera, 6. april 2021 15:47)

  # Link komentara

 26. Stvarno tragičan i nehuman događaj. Mogli smo da ga izbegnemo ovo uništenje da se nije desio puč dvadeset sedmog marta. Mi bi rat proveli u relativnom miru kao recimo Bugari koji su takodje bili u Trojnom Paktu. Naravno za ovo i slična nedela uskoro je Nemce stigla kazna u vidu masovnih američkih i britanskih bombardovanja. Oni su tokom rata na njih bacili oko 2,5 miliona tona bombi.
  (Aron, 6. april 2021 15:41)

  # Link komentara

 27. Svašta bih napisao, ali nećete objaviti. Nažalost, politička korektnost je ubila smisao komentarisanja. Kao na primer da Nemačka nikada nije dovoljno kažnjena za zla koja je nanela Evropi u dva velika rata. Nego joj je velikodušno dozvoljeno da ponovo radi iste stvari, samo ovaj put ekonomski. Od pada zida u Berlinu, do danas.
  (Cvrle, 6. april 2021 15:36)

  # Link komentara

 28. a onda su nas oni koji su nas nagovorili da ne ulazimo u trojni pakt jos zezce bombardovali 1944 godine kako bi se zahvalili, naravno, svi pogadjate da je rec o Britancima...
  (Neko iz mase, 6. april 2021 15:31)

  # Link komentara

 29. U ovim tekstovima na godišnjice, a povodom švapskog bombardovanja Beograda nikada nemojte izostaviti podatak da su nam i naši saveznici i "prijatelji sa zapada" takođe zahvalili bombama, sa nikakvim vojnim značajem bombardovanja već čistim iživljavanjem. Kao i 99.-e na kraju krajeva.
  (SuperepuS, 6. april 2021 15:31)

  # Link komentara