- Komentari -

Šverc pasa u Nemačku - mafija radi iz Srbije

Srbija, Bugarska i Rumunija su epicentar ilegalnog uzgajanja pasa. Štenad, često bolesna i izgladnjivana, završava mahom u Nemačkoj. Crno tržište je teško milijarde. Da li će novi zakon u EU da spreči ovaj kriminal?

Izvor: DW
Pošaljite komentar
 1. Nedavno je na TV bila vest da mane li Nemci od nedavno proizvode odeću od novog materijala koji se zove šengora, a izrađuje se od pseće dlake. Otkupljuju dlake od vlasnika pasa i onda ih upredaju u klupka za izradu odeće.
  Zvuči baš jezivo, ali neki ljudi to nose.
  (zapamtite i to ime - šengora (i ne kupujte je)?, 15. mart 2021 22:58)

  # Link komentara

 2. Ja ako ponovo budem uzimala kuče biće kao i prošli sa ulice🤗 al nešto nemam želju za novim ljubimčetom-zaludela sam se biljkama🌸💮😊
  (Trtko, 15. mart 2021 19:18)

  # Link komentara

 3. Ok,slazem se da je Srbija podnevlje kojim vlada rasulo u pogledu 'ilegalne' prodaje,mada dobrim delom treba kriviti drzavu i njene zakone,tj. nezakone...Pa ako su mogli da uvedu zakone o regisraciji vozila gde mi gledaju svaku tackicu na autu i naterali da skidam fabricku kuku,neka uvedu o zakon o razmnozavanju i disteibuciji pasa...I tu pare idu u budzet,svaka prijava steneta se placa..Nego tu vise novca ide veterinarima i kinoloskim drustvima pa ocigledno nisu jos nasli nacin kako da oderu..! A sto se tice kvaliteta pasa,tacno je,mnogi se bave 'stancovanjem' i preprodajom pasa svih rasa...Zato je najbolji savet da kada kupujete stene,pre svega licno dodjete pocnjega kod vlasnika,vlasnik treba da vam pokaze roditelje steneta(ilicbar jednog ako je pario sa nekim psom drugog vlasnika),proverite rodovnike,proverite zdravstvene kartone,vidite koj veterinar je u pitanju,ako sumnjate proverite sa tim veterinarom sve o stenetu,ako kupujete skupo stene trazite pre kupovine snimke kukova,pa cak i krvnu labaratoriju,kao i test na genetske bolesti...Sve to nekom mozda zvuci suludo,ali verujte ima itekako smisla,najgora stvar koja moze da vas zadesi je da kupite stene i posle izvesnog vremena shvatite da je stene bolesljivo,pati od nekih genetskih mana i na kraju dozivite da vam stene umre..To je neutesna situacija...
  (Zajecar, 15. mart 2021 18:00)

  # Link komentara

 4. Pre par godina sam čula od drugarice iz Nemačke da je veliki trend kod njih udomljavanje tzv. pasa lutalica sa Balkana a najviše iz Bugarske. Nažalost, lepa namera Nemaca je dovela do ove situacije koja se pominje u članku.
  (S, 15. mart 2021 14:17)

  # Link komentara

 5. Koji je to virus, koji se često nalazi kod pasa sa Balkana, da su štene morali da ubiju!?

  Nije mi jasno da Nemci ne mogu legalno da kupe štene bilo koje rase iz Srbije, bilo rasno ili mešanca!? Oglasa, kolilo voliš! Svako vakcinisano štene dobije plavi pasoš, a vakcine su uglavnom iz EU zemalja, mahom Nemačke.
  (Ahtung, 15. mart 2021 13:56)

  # Link komentara