Utorak, 23.02.2021.

16:14

"Zbog ideologije SFRJ decenijama kasni film o Jasenovcu"

Izvor: B92

"Zbog ideologije SFRJ decenijama kasni film o Jasenovcu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Clan biblioteke

pre 3 godine

G-e Markovic bitka na Stjesci bila je bratoubilacka bitka .Brozova ceta je uvukla crnogorsku diviziju u celjust Nemackih jefinica a Broz odbacio tesko naoruzanje zarad neke pokretljivosti boraca.posle pogibije Save Kovacevica i velike vecine njegovih boraca bitka je prestala.Toliko za poznavaoce Sutjeske.

Nikola

pre 3 godine

Au! neko je dirnuo u svetinju Jugoslaviju i njenu politiku. I dezurni kerberi su tu. Treba odbraniti partijske drugove. Pa se nabrajaju filmovi u kojima je usput pomenut Jasenovac. Zna se kako je to odradjeno. Na komunisticki nacin, da se nedira u bratstvo i jedinstvo. A kad se snimi ozbiljniji film gde je Jasenovac centralna tema, i gde se pokaze svima koje sve organizacije su u zlocinima ucestvovale, onda je to za dezurne branioce lika i dela Josipa Broza problem, jer ogoljuje politiku te drzave. Politiku koja je po svojoj sustini antisrpska. A to branioci lika i dela ne mogu da podnesu, jer onda postaje ocigledno da je ceo njihov zivot promasen.

Predrag

pre 3 godine

Ideologija SFRJ, ideologija nase lažne braće, kao i ideologija srpskih komunista i njihove dece, je skrivanje zločina počinjenih nad srpskim narodom.

ja

pre 3 godine

SFRJ se raspala pre 30 godina....što nije snimljen ranije? Nije ni do para jer se svake godine snimi bar 10 filmova za užu rodbinu, koje finansira država bar delimično.
Odgovor leži u tome što mi sebe i svoju istoriju ne znamo da cenimo i guramo je u zapećak zbog bratstva i jedinstva i da ne uvredimo nekoga. Političari nemaju volje da odobre istinu i da je priznaju. Da nije tako mi bi u zadnjih 30 godina imali bar 10 filmova o Kosovskom boju, srpskim ustancima, prvom svetskom ratu, Jasenovcu i drugim stratištima, Sremskom frontu, pa i o Oluji i Košarama npr.

Pipi

pre 3 godine

Pavelica je u Argentini ubila cetnicka emigraciji, u prakticno privatnoj reziji svega nekolicine obicnih ljudi, civila amatera. Niko im nije pomagao j tome, stavise. Pre par godina je bilo dosta price o tome, cak i neki dokumetarac na TV.

Dbb

pre 3 godine

Bukvalno deset filmova o Jasenovcu je snimljeno u periodu posle rata do 1987. Deset. Deset daleko boljih filmova o Jasenovcu. Snimani sa razmakom od po par godina. Dakle, svako malo pa film o Jasenovcu.
Zašto baš o svemu mora da se laže?

...

pre 3 godine

Sve se guralo pod tepih zbog nekakvog "bratstva i jedinstva", nisi smeo da pričaš o Srpskim žrtvama, sve dok nam ti isti hrvati nisu ponovo zabili nož u leđa! Ko prećutkuje istoriju, rizikuje da mu se ona desi opet!

Sibirac

pre 3 godine

Početkom 20. veka Argentina i Srbija su imale skoro isti broj stanovnika. Nakon svih nesreća koje su nas u tom veku zadesile nas ima 7 miliona, a njih skoro 50.

bane

pre 3 godine

Genocid nad Srbima u NDH je jedini prikriveni genocid za koga znam. Zna se i za genocid nad Jermenima u Turskoj ali za ovaj ne, pogotovo ne na Zapadu koji dogadjaje na Balkanu posmatra kroz naočare devedesetih i ne želi da čuje za nešto ovakvo jer je zlo rezervisano za Miloševića čemu je zaslužna partije gospodina Markovića. Zato njima priče o genocidu zvuče kao propaganda.
Ima i nekih istoričara na zapadu koji poriču genocid nad Srbima ali zato zločin u Srebrenici nazivaju genocidom.
Zasluga za to opet ide partiji g. Markovića.

Бранко

pre 3 godine

Победници су испеглали ратне и поратне злочине знаком једнакости између усташа и четника, док су они убијали само окупаторе и њихове сараднике - у филмовима - епилог је распад државе, безумље и масовни злочини, исходиште у банана перионицама прљавог новца којима је то наменска сврха постојања..

undercover

pre 3 godine

A čuj ove što pričaju da je u HR bilo dosta Partizana, pa jeste:

Prema dokumentima nastalim u toku rata (izveštaji i brojnom i nacionalnoim sastavu partizana), a objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata, tom V, knjiga 30 nacionalni sastav divizija nastalih na tlu Hrvatske je 1942. bio:

Šesta lička divizija - 96% Srba;
Sedma banijska divizija - 92% Srba
Osma kordunaška divizija - 95% Srba
Dvanaesta slavonska divizija - 85% Srba

Dakle Hrvati u većem broju pristupaju Partizanima tek na kraju rata kad je postalo izvesno da Nenaci gube rat.

Бранко

pre 3 godine

“Јасеновац је крст који народ као што су Хрвати није у стању да понесе, притом се Ватикан никад није дистанцирао од тога”, Лордан Зафрановић

Бранко

pre 3 godine

Јасеновац је превелика одговорност и за Србе, где је споменик жртвама НДХ у Београду и у Србији???

Dp

pre 3 godine

Kako nije se pričalo u SFRJ? Ja neznam čoveka rođenog u SFRJ da nije bio u Jasenovcu, Kozari, Šumaricama itd. To može da izjavi samo neko ko je SFRJ proveo u Kanadi i Argentini.

Zoran Minić

pre 3 godine

Pa što kasni "decenijama"? Ko je kriv Srbima, naročito onima iz Bosne i Cro zašto nisu snimili? Kriv Tito? Pa što ga nisu roknuli? Oni su ga i doveli ovde (VI lička, VII banijska VIII krajiška i IX dalmatinska "udarna" brigada). I vladali su i tada a i sada.

Yugo Tempo 1.1

pre 3 godine

Ima onoh koji i dalje misle da nije bilo ni sada vreme za ovaj film jer je su na vlasti oni koji jesu. Sta nece srbin da cini iz inata, makar na svoju stetu, makar nestao on ce da tera.

Dragan

pre 3 godine

Pretpostavljam da je film snimljen da bi se nove generacije dece rodjene posle ratova indoktrinirale od malena da po defaultu Srbi mrze Hrvate, Albanci Srbe itd dok politicari prave dilove i pune dzepove. Meni jedan od najstresnijih filmova je bio Okupacija u 26 slika L.F. Ko zeli od klinaca neka pogleda. Nije istorija pocela od danas i nije istina da se nista nije pominjalo pre. Pitanje je samo zasto je bas sada ta tema naceta ponovo.

Шмрки

pre 3 godine

Доста више са неистинама. У СФРЈ се учило нашироко о Јасеновцу и Усташким и четничким злочинима. У Јасеновцу се приказивао документарац од којег вам се после повраћа. Удба је убијала те злочинце широм планете... Имало је доста филмова о томе.

Куп је битан

pre 3 godine

Да ли је могуће да 2021. постоје они који изједначавању усташе и четнике?

Nebojsa Matic

pre 3 godine

Evo da se i ja pridružim kulturi sećanja.
65-o sam godište, dakle škole sam završio u SFRJ i u njoj živeo.
Učili smo i znali o Jasenovcu, NDH, srbosjeku, dečjim logorima itd. Kako neko reče ovde, čak se i preterivalo ponekad, sa ciframa i sl.
Jedino što se potiskivalo u SFRJ bili su, naravno, zločini komunista, ratni i poratni, i donekle činjenica da su i četnici imali borbe protiv nacista, spasavali savezničke pilote.
Osim toga, SFRJ se raspala pre trideset godina. Tako da ne može nikako da bude izgovor što "decenijama čekamo film o Jasenovcu".
Dakle, nisu nam Vučić i Antonijević otvorili oči.
Pozdravljam inače ono što Marković kaže o hrvatskoj i antifašizmu, tj da imaju na šta da budu ponosni, kao protivtežu sramoti NDH-a.

zg232

pre 3 godine

Da li je to još jedan srpski mit? Da mi je 1 kuna za svaku laž koju čujem da Srbi vjeruju, sada bi imala neboder u BG na H2O. E, moji mitomani, i da je istina, Jugoslavije nema već 30 godina. Zamislite da je netko tada postao otac u svojoj 30. godini, danas njegov sin ima 30 godina. Da Hrvati šute i da ostave Srbima da se sjećaju, Hrvatska bi bila prepuna Srbijanaca.

ivan.krusevac

pre 3 godine

Sram vas bilo. Sada vam i sfrj smeta. Jasno je svima.ko su bili cetnici i ustase. Tito je to zataskavao iz razloga da ugusi medjunarodnu mrznju. Sram vas bilo. Pa taj Tito je jurio Pavelica i ustase. Sada ste uspeli ovim filmom sve. Gluplji film nisam video. Amaterski stedljivo na svemu. Sada imam utisak da je Jasenovac zlocin, ali ne logor i genocid.

Ali Vučić, Vulin, Dačić i Dodik tvrde drugačije

pre 3 godine

key and peele, 23. februar 2021 22:11)

Ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, SFR Jugoslavija je u svom službenom izvještaju izjaviti da je ukupan broj žrtava bio oko 1,700.000. Vladeta Vukovic dobiva zadatak izračunati broj poginulih osoba na području Jugoslavije kako bi ti podatci bili predani na mirovnoj konferenciji u svrhu dobivanja ratne odštete. On 1946. godine dolazi do broja od 1,706.000 demografskih gubitaka. Edvard Kardelj je potom taj broj predstavio na mirovnoj konferenciji u Parizu kao broj poginulih u Jugoslaviji i on postaje jedini službeni broj poginulih u Drugom svjetskom ratu tijekom postojanja Jugoslavije. Vladeta Vučković je 1985. godine u srpskom časopisu Naša reč koji se izdaje u Londonu izjavio da je broj od 1,706.000 zapravo demografski gubitak, a ne stvarni broj žrtava koji je bio oko 1,000.000. Te tvrdnje je Vučković ponovio i beogradskom časopisu Duga 1989. godine.
Početkom šezdesetih godina Jugoslavija i Njemačka su počeli pregovore o isplati ratne odštete. Kako su Amerikanci još 1954. izjavile da je Jugoslavija imala "samo" milijun poginulih, Njemačka odbija isplatiti ratnu odštetu za njih 1,706.000. Slijedom toga, jugoslavenski savezni zavod za statistiku počinje vršiti popis žrtava koji će biti predan tijekom pregovora. Konačni popis žrtava je bio dovršen 1964. godine i on je govorio o oko milijun poginulih (zajedno s poginulim pripadnicima kvislinških postrojbi).  Popis je bio ponovljen prije nego što je predstavljen na pregovorima i na osnovu njega SR Njemačka će isplatiti ratnu odštetu. Popis iz 1964 je odmah po dovršetku proglašen državnom tajnom tako da je postao gotovo potpuna nepoznanica za stanovnike Jugoslavije. Prvi put je izašao u javnost 1989. godine.

nenad

pre 3 godine

Ne postoji u SFRJ film koji se bavi ubijajem Srba u Jasenovcu kao glavnom temom. Ima filmova u kojima čikovi prolaze kroz Jaseovac, ali radnja tih filmova nije ona koju ima "Dara iz JAseovca". Kakav je bio status Jasenovca najbolje pokazuje cinjenica da 20 godina nakon rata nij bilo nikakvog spomenika o tom logoru. Kozracanke su palile svijece godinama na tom prostoru, a logor je potpuno dekonstruisan, cigla i crepovi razvuceni za pravljnje kuca u okolnim selima. To se sa drugim logorima iz 2. svetskog rata nije desilo. Vlast je htela da se sto manje pica o Jasenovcu, a kada vise nije mogla da ignorise podignut je onaj spomenik. Filma o Jasenovcu nikad ane bi dobilo pare - mislim na film koji bi direkto pokazao ko je ubijan i zasto. Okupacija u 26 slika nije film o Jasenovcu. "Krv i pepeo Jasenovca" jeste, ali to je dokumentarac uradjen nakon Titove smrti, a zbog njega je Zafranovic i dana nepozeljna licnost u Hrvatskoj. U hrvatskom dustvu postoji konsenzus da se Pavelic, Luburic i kompanija sa svojim imidzom masovnih ubica zamijene Stepincem, koji bi bio kanonizovan u Vatikanu. Pa ce tako Hrvatima u buducnosti pred svijetom glavni simbol NDH biti svetac, a ne ustase. Nece im biti pvi put da od gubitika postanu pobjednici. Shvatate valjda da ovaj film uopste ne odgovara Katolickoj crkvi u Hvatskoj, oni ne žele da se mnogo talasa o Jasenovcu , a fotka Stepica u "Dari" tokom prevaspitavaja spske djece je crvena marama za njihov kler.

CATAPA

pre 3 godine

Recimo da je bilo tako kako Marković priča, a mi stariji posenilili pa ne pamtimo dobro kao on koji nije bio rođen. Ali recimo da je bilo, po čemu je to drugačije od ovoga danas gde se u medijima guraju oni koji nikada ništa protiv ovog aktuelnog režima nisu izjavili? Bilo je zločina kojima je i Marković bio živi svedok, a za koje nalogodavci nikada nisu otkriveni i kažnjeni. Što se sada ćuti o tome? Što on ćuti o tome?

Ima ona anegdota o Hruščovu (kao i sve takve izmišljena od KGB) kada je objasnio zašto su svi ćutali o Staljinovim zločinima. Ili ono o petlu koji prerano zakukuriče. Zna to Marković jako dobro, mudar je to petlić.

milos

pre 3 godine

Ostvarenja iz vremena SFRJ na temu Jasenovca:
- „Jasenovac“ (1945);
- „Pet minuta raja“ (1959);
- „Deveti krug“ (1960),
- „Kapo“ (1960),
- „Jasenovac“ (1966);
- „Crne Ptice“ (1967);
- „Gorke Trave“ (1967);
- „Dim“ (1967);
- „Đeca iz Pakla“ (1967);
- „Evanđelje zla“ (1973);
- „Marija“ (1977);
- „Okupacija u 26 slika“ (1983);
- „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983);
- „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987)

medjed pg

pre 3 godine

Италијански генерал Александрo Лузанo пише Мусолинију:
Драги Дуче
Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.
Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. Tо је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.
Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Стану Арнаутовић и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!
На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкарацa. Jедино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.
Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље! После оваквих догађаја Италијанска војска стаје у заштиту српског живља и протерује усташе из Истре и Далмације..

let 3

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.
(Zarko, 23. februar 2021 20:52


I deveti krug.

wronghouse

pre 3 godine

Ako se iko pobrinuo da se zločini NDH, naročito u Jasenovcu, Kozari ne zaborave, onda je to bilo u SFRJ. Svi, baš svi još od osnovne škole u sklopu exkurzija obilazili su memorijalne centre, a naročito Jasenovac. Niko zasigurno nije zaboravio dokumentarni film, kao ni one ustaške artefakte, a svi pamtimo brojku od 700-750 hiljada žrtava kako su nam tada govorili u sklopu predavanja. Sve to i mnogo drugih činjenica, naročito o NDH redovno se učilo i iz udžbenika. Samo na temu Jasenovca izdato je preko hiljadu publikacija, samostalnih knjiga, članaka, stručnih i drugih!!!
Ovo mogu potvrditi svi koji su pohađali škole u SFRJ, a ubeđen sam da će se neki i ovde javiti.
Žalosno je što se danas poništavaju upravo napori ondašnjih vlasti i institucija da se sačuva spomen na stradanje nedužnih, a ovaj text Markovića još je jedan u nizu neistina i pokušaja opravdanja istinskih krivaca koji su ove teme zataškavali nakon raspada SFRJ, a danas njima trguju.
Ovakvim postupkom g. Markoviću duboko ste uvredili sve nas, pa se pitamo gde su granice i kome ovo treba!?

Mikica

pre 3 godine

Osetio sam grizu savesti jer me film nije dirnuo nimalo. Cak nisam sacekao ni da se slegnu utisci, jer nema sta da se slegne. Dakle, sve je na tvojoj strani, zastrasujuca tema, finansije, logistika, drzavni aparat, potencijalni jevrejski lobisti koji bi lansirali film, mozda neki holivudski glumac, ili bar nasa top klasa glumaca, imas sansu da napravis nesto o cemu ce se pricati, a ti promasis prazan gol sa gol linije. Neubedljivo, mlako, nedovrseno, ni glave ni repa. Nerazradjeni likovi, iz tabloidnih novina saznajem ko je koji ustasa. Jos se ja kao razbesneo sto je kao zapad izlobirao da film ispadne iz trke za Oskara, citam novinske clanke, pa se sve nerviram.. Ovo ne da ne moze da bude kandidat za Oskara, nego nije ni osrednje ostvarenje.
Seca li se neko Nemanjica? Ravne gore? Ovo je u tom rangu. Mi smo majstori da propustimo sansu.

key and peele

pre 3 godine

којих црних 700.000 у јасеновцу. све са нерођеним, губитак је милион и по, а само убијених укупно 1.000.000 у целој југославији, рачунајући сва бомбардовања, логоре од ниша до словеније, погинуле у борбама, жртве немачких стрељања и страдале у логорима усташа.

него овде сви лажу. лагало се 1919. у версају за 1.250.000 људи (цифра је између 700.000 и 800.000, чак сам и ја сам рачунао поредивши пописе пре и после рата, грубо, јер су се неки окрузи изменили, плус да узмемо предратни прираст), па се лагало 1945. за оун, стално дувамо своје а умањујемо туђе.

кад понављамо глупост на крају у њу верујемо. бар данас можемо са хрватима да направимо комисију и да дамо рок, па и пет година, ал да се коначно сузи опсег и да се више не фолирамо.

a

pre 3 godine

Naši sunarodnici islamske vere stalno glume žrtve.Handžar divizija
i veliki broj ustaša(hrvatsko cvijeće) to demantuju.Naser Orić i
Ejup Ganić su izmakli pravdi samo zato što je zapad zbog nafte spre-
man na svaku vrstu ponižavanja.

acca

pre 3 godine

Rodjen u Bihacu, ziveo do jedanaeste godine, i secam se odlaska na spomenik na Garavicama gde je ubijeno 12000 ljudi od fasisticke ruke, tako na ploci pise, tako nam Alija uciteljica prica!

E sad, jos malo punim 40 i citam ovaj naslov s'obzirom da sam rodjen u SFRJ u toj drzavi u kojoj se sve precutkivalo zarad bratstva i jedinstva, bar tako je predstavljeno, ali nije tako!!!

Saznajem kroz godine rata ovog poslednjeg te informacije o stradanju tih zrtava fasizma od majke, od oca, ko su zrtve i ko ih je pobio! I cujem hrvati-ustase!!!

Moje prvo pitanje je bilo zasto ste cutali o tome, zasto niste rekli istinu deci i dozvolili ste nam da zivimo u lazima?!

Njihov odgovor je bio, "o tome nije smelo da se prica, odgovaralo bi se krivicno, jer je to protivno bratsvu i jedinstvu, protivno tadasnjem sistemu, jednostavno pojeo bih vas mrak!!!
Dal je to normalno, to sta su srbi preziveli i proziveli, i nikada o tome reči smeli progovoriti!???!
Cutimo o svojim zrtvama, da ne bi povredili drugoga(potomka) nekog ko nas je trebio!!!

E Srbine!

dominus

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.
(Zarko, 23. februar 2021 20:52

Možeš li objasniti koji tačno dio filma 'Okupacija u 26 slika' opisuje temu Jasenovca? Genocida uopšte u NDH?

Zoki

pre 3 godine

Četnike i ustaše ne treba pominjati zajedno, jer nisu isto. U SFRJ se mnoge stvari jesu gurale pod tepih. Pogledajte npr. "Valter brani Sarajevo": da li ste u filmu videli jednu zastavu NDH, jednog ustašu ili domobrana? Jasenovac jeste bio užasnio stratište i neosporno je da su hrvatski nacisti (ustaše su bili nacisti, a ne fašisti) počinili genocid nad Srbima. Međutim, ja ne mogu reći da su Hrvati kao narod počinili genocid - jer to jednostavno nije tačno. U Splitu je bilo više Hrvata u četnicima nego u ustašama, da ne govorimo sada o partizanskim brigadama. Čak ni ustaška politika prema Srbima nije bila ista tokom celog rata. Ipak, zločinci su imali ime - srpske žrtve su stradale od hrvatskih ustaša, a ne od domaćih izdajnika i saradnika okupatora. Ima puno nerazumevanja i oko ponašanja rimokatoličke crkve. Nije sporno da se veliki broj sveštenika sramno poneo. Međutim, Stepinac nije mogao biti odgovoran za ono što se događalo van njegove eparhije, a posebno ne za ono što su radili franjevci i drugi monasi (redovnici). Kod rimokatolika su monaški redovi potpuno odvojeni od lokalnih vladika (biskupa) i podređeni Vatikanu. Pod vlašću zagrebačkog nadbiskupa je bila samo njegova nadbiskupija. Majstorović ("Fra Sotona") je mogao da kolje ispred zagrebačke katedrale, ali Stepinac nije mogao da uradi ništa osim da se žali Vatikanu.

...

pre 3 godine

Nema vise guranja pod tepih zlocina ustaskih zlikovaca, nema vise Broza da ih stiti, nema vise laznog "bratstva i jedinstva", istina ce izaci na videlo!

ja

pre 3 godine

Nisam gledao film tako da nemam pravo da iznosim moje misljenje o filmu. Mislim da film moze da bude neka vrsta pocetka rasvetljavanja istorijskih dogadjaja koji su se desili ali su o njima postojala razlicita tumacenja da ne kazem istine. Ne postoji apsolutna istina ali moramo se posvetiti cinjenicama kojim raspolazemo. Vec neko vreme se proturaju teze oko toga zasto su ustase bile toliko svirepe prema Srbima ali i drugim koji su im bili neprijatelji. Ubijen je i moj deda koji nije Srbi - ali bio je partizan. Imamo tu nekoliko inreresantnih tema kao na primer - svi Sloveni na Balkanu su Srbi razlicitih vera. Ako je to istina zasto su braca Srbi okrutni jedni prema drugim, dali je religija ta koja menja covekovu moc da rezonuje normalno ili je ipak sve jednostavno. Postoje dobri i losi ljudi. Ja sam ipak za ovu drugu tezu jer je rat iz 90 tih jasno pokazao da su u prvim redovima za ubijanje bili kriminalci i lakoverni ljudi koje je lako zavesti. Da, tako je posle svih ratova i zlocina dobijamo isto, heroje i zlikovce - zavisno sa koje strane se gleda jer vecina heroja za jedan narod su heroji u drugom. Na primer Mladic, Gotovina, Oric, Hardinaj. Zajednicko im je da su "branili" svoj narod.

sin lovca na medvede

pre 3 godine

Da nije bilo 27. Marta 1941., da smo kao sav ostali, normalan, svet usli u WW2, 1943. ne bilo Tita, NDH, Jasenovca, Komunizma, Kosova, Milosevica, ratova 90-tih, sankcija, Djindjica, Tadica, Vucica....
Jedno je uzrok, a sve drugo su posledice.
Sto smo posejali, to danas zanjemo.

Komša

pre 3 godine

Skoro da nema razlike izmedju hrvatskog sekularnog nacionalnog pokreta koji je bio deo KPJ i klerikalaca koji su ili bili deo ustaškog pokreta ili otvoreno koketorali sa klerofašitima kada je odnos prema srpskom nacionalnom interesu u pitanju.
Ono što drug Markovic precutkuje je da je sve austrijske mantre o "Velikoj Srbiji" i o "srpskoj krivici" preuzela Kominterna i da je ta terorostička organizacija videla potencijal u gubitnicima Velikog rata - osnivači KPJ su listom ljudi koji su odbili da se priključe kao dobrovoljci srpskoj vojsci i radije prihvatili da ostanu u ruskom zarobljenistvu.
Dolaskom komunista na vlast postali su korisni...Ti i takvi su kadrovali u KPJ od 1919.
Ono što je Bec u 19.veku započeo kao vid propagandnog rata protiv Garašanina i Srbije preuzfli su Sovjeti pa jedan od glavnih ciljeva "revolucionarne borbe" postaje "emancipacija potlacenih natoda " od velikosrpskih hegemonista itd.itd.
Zanimljivo je sa kalvom su se lakocom prilagodili novonsstaloj situaciji pa su od rusitelja "vestačke versajske tvorevine" postali zastitnici jugoslovenstva i te iste Jugoslavije.
Naravno,prica o slaboj Srbiji kao osnovnom preduslovu za jaku Jugoslaviju je logični sled te politike ,koja u kontinuitetu traje od nastanka KPJ.

Ti "borački" spomenici su imali za cilj zataskavanje srpskig stradanja.
Ne treba to relativizovati i minimalizovati takav vid saučesništva u zločinu.

botcekainstrukcije

pre 3 godine

"Moramo tu biti dosta oprezni kao država i društvo jer postoji mogućnost da Evropska komisija donese zakon o genocidu u Srebrenici."

Nek mi neko prevede šta je autor ovim hteo da kaže. Čega se to on plaši? I, kako može evropska komisija da donese neki zakon? Valjda može da izglasa rezoluciju... Kakav istoričar i stručnjak, sačuvaj Bože

tri lopate sodera, jedna cementa

pre 3 godine

Jer ako se ne snimi film na tu temu to onda znaci, da sve one knjige, tekstovi, spomenici, komemoracije, udzbenici, ekskurzije, ucenje pesama I.G. Kovacica napamet... se u stvari nikada nisu ni dogodile?

Predrag Markovic je drzavni istoricar.
Covek mora prosto da prica za potrebe aktuelnog trenutka i drzavne propagande. Nesto kao Marksisti u vreme Tita. Danas su vam to drzavni istoricari. To vam dodju ko neke starlete istorijske nauke.

Nego, nesto mnogo bitnije mora da se kaze, a to je:
Svako ko vam tvdri da su komunisti skrivali i umanjivali zlocine fasista (nemaca, ustasa, cetnika...), taj vas prosto laze.
Ako je nesto temeljno i detaljno obradjeno i obelezeno u toj SFRJ, to su bili zlocini fasista (a meni se cini da su komunisti nekad znali preterivati, a ne umanjivati sve te stvari).
Nego doslo tako vreme, pojavljuju se nove generacije, i treba im usadjivati u svest kako je ta SFRJ bila napravljena da unisti Srbe, sto nama daje alibi za neka kasnija postupanja koja su se dogodila, i dogadjace se.

Jadne su ove nove generacije, kakvo smece od propagande moraju da svare i kako im spaljuju mozgove sa lazima.

Mirko Radulović

pre 3 godine

Apsolutno tačan naslov.
Kod Bihaća postoji stratište Garevice gdje je ubijeno oko 12000 uglavnom Srba i manji broj Jevreja. 80tih godina tek je podignut spomenik a POzderac je napravio formulaciju da je pobijeno 12000 rodoljuba a ne Srba. Nakon toga braća iz bratstva i jedinstva su rekli šta misle o Jugoslaviji za koju su najviše krvi prolili Srbi...
Hvala što ste objavili, ja sam potomak iz stradalničke bihaćke porodice.

aabb

pre 3 godine

Cemu sve ovo vodi?Bio je zlocin oni ga negiraju.Bio je zlocin u Srebrenici mi ga negiramo.Cemu sve ovo?Vratice zrtve?Dokazace da su postojale ustase?Dosta je rata bilo....opametite se i pustite politiku i politicare jer dosta su nam krvi popile...svima nama.
(miki, 23. februar 2021 21:18)

Niko ne negira zlocin u Srebrenici, sta pricas ti? Zlocin je bio i osudjeni su ljudi. U cemu je problem?

komsta

pre 3 godine

Mi smo u skoli u toj istoj SFRJ ucili na casovima istorije o zlocinu u Jasenovcu u 700 000 zrtava. Takodje smo obisli i memorijalni centar Jasenovac sa skolskom ekskurzijom i upoznali sa stravicnim dokazima zlocina. I sada ja pitam ovog vrlog i poznatog istoricara Markovica, kako je to skrivan zlocin u to doba?

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

“Maks” Luburić je ubijen u Španiji od strane UDBA, Ante Pavelić je teško ranjen i od tih posledica umro posle isto od UDBA. Sniman je film:”Marš na Drinu” u to vreme. Garantujem svojim životom da svim ustašama ne bi u današnje vreme falila dlaka sa glave pored današnje vlasti. O ekonomiji, sistemu, uređenju države da ne pričam tad i sad. O sudstvu, policiji... Mislite da bi bile neke “Nevolje” a da ne budu optužene na smrtnu kaznu? Pa živeli smo mi stariji i u jednoj i u drugoj državi. Na posletku nisu ni svi Hrvati ustaše kao što ni svi Srbi “nacionalisti” iz ljubavi prema 300€....

Jovana

pre 3 godine

Kako su ga uradili bolje da ga nisu ni radili, potpuni fijasko, nazalost!
Takvi filmovi se prave jednom u 50 god i zato je trebalo voditi racuna o svakoj sitnici. A ispalo je kao sto rece neko na twitteru "G.antonijevic je uzeo par glumaca iz >Ubice mog oca> i po istom kalupu napravio film samo u tuznijem okruzenju".
Ispustena velika prilika da se svetu pokaze kolosalni zlocin II sv. rata.

miki

pre 3 godine

Cemu sve ovo vodi?Bio je zlocin oni ga negiraju.Bio je zlocin u Srebrenici mi ga negiramo.Cemu sve ovo?Vratice zrtve?Dokazace da su postojale ustase?Dosta je rata bilo....opametite se i pustite politiku i politicare jer dosta su nam krvi popile...svima nama.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ja pošao 1988 godine u prvi razred osnovne škole. Na tabli karta SFRJ, iznad Titova slika. Prvo što su nas učili ko su bili zločinci. Znali smo svi za Jasenovac, masovno ubijanje u ustaškim logorima u NDH, koliko sam samo “bubao” o srpskim vojvodama, o Vuku Karadžiću, Jovanu Cvijiću, o Cerskoj bitki, Kolubarskoj bitki. Sve o bratstvu i jedinstvu.... Kako samo nije sramota ovog istoričara? Zar su svi kupljeni?!

MIRO

pre 3 godine

Ljudi najbolji filmovi o zločinima četnika i ustaša su snimljeni u SFRJ, najbolji film o Prvom svetskom ratu je snimljen u SFRJ, deca su godinam učila detaljno o ustaškim i četničkim zločinima, o Jasenovcu smo učili do sitnih detalja ima mnogo filmova u kojima se dotiče i tema logora u Jasenovcu a u krajnjem slučaju te SFRJ nema 30 godina, da li je moguće da tako lako manipulisu sa vama!

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Postoji film o stradanju nevinih ljudi na Kozari. I odličan je.

Postoji film o stradanju nevinih ljudi u Dalmaciji (konkretno Dubrovnik). I odličan je, bio je čak i nominovan za Oskara.

Postoji film (delom) smešten u ustaški koncentracioni logor. I odličan je, bio je čak i nominovan za Oskara.

Ima još gomila filmova o ustaškim zločinima (doduše, nisu svi odlični) u kojima su njihovi zločini nad nedužnim civilnim stanovništvom itekako grafički prikazani.

I sve to u vreme tih ideologa koji su "sakrivali" bratoubilački rat.

Po ko zna koji put, ovaj istoričar u službi političara je pokazao da nema pojma o čemu priča.

nnnn

pre 3 godine

Ima ih preko 15 ali ta istina vam ne odgovara, mnogo bolje zvuci laz da su komunisti skrivali istinu i zabranjivali da se o tome prica. Dakle ima knjiga, ima i filmova.

uostalom pitaj bivšu braću šta misle o zločinima

pre 3 godine

Mi smo u skoli u toj istoj SFRJ ucili na casovima istorije o zlocinu u Jasenovcu u 700 000 zrtava. Takodje smo obisli i memorijalni centar Jasenovac sa skolskom ekskurzijom i upoznali sa stravicnim dokazima zlocina. I sada ja pitam ovog vrlog i poznatog istoricara Markovica, kako je to skrivan zlocin u to doba?
(komsta, 23. februar 2021 21:04)

Pa nisu popisane žrtve, tadašnja vlast je smatrala da bi mnogo mnogo ljudi bilo odgovorno ne samo za Jasenovac nego mnoge jame i mnoga stratišta. Tako su se izvukli mnogi zločinci koji su posle normalno živeli u toj SFRJ. Malo jasnije?

Leonardo

pre 3 godine

komsta

Potpisujem komentar.Bili smo u Jasenovcu, obišli memorijalni centar, " Kameni cvet", i sve ostalo. Jedino o čemu nije bilo govora u istoriskim knjigama je " "Savezničko" bombardovanje Beograda i Leskovca i o Milutinu Milankoviču. Ni jedne, jedine reči.

stidim se

pre 3 godine

Sramotno je kako ovaj SPS junosa krcmi istoriju da dokaze svoju partijsku vernost. Posto sam bio kolega sa njegovim ocem, znam kada se rodio i sada me on poducava sta se desilo kada se on nije ni rodio a ja sve to preziveo. Ne mogu da verujem da nikada nije procitao cak ni Dnevnik Vladimira Dedijera, Titovog bliskog saradnika, gde se u detalje navode zlocini iz Jasenovca i imena izvrsilaca. Dnevnik je doziveo nebrojeno mnogo izdanja i bio je obavezna literatura za sve djake u bivsoj Jugoslaviji.O ostalim lako dostupnim dokumentima necu ni da govorim.

Citalac

pre 3 godine

Prvo
Istorija se bazira na činjenicama i one su nesporne ( za neuke , film pokazuje istinu )
Drugo
Takvi kao ti koji traže podršku države za svoje udvoricke tekstove ne priznaje ni istorija ni sadašnjost , a , verujem , neće ni budućnost

konzervativac

pre 3 godine

Bratoubilacki rat je gradjanski rat izmedju Srba komunista i četnika.Genocid Hrvata nad Srbima nije nikakav bratoubilacki rat posto braca nikad nismo ni bili nego logican nastavak genocidne politike hrvatskog nacionalnog programa potpomognute planovima katolicke crkve o sirenju na istok

Zil

pre 3 godine

A sad cemo i mi Hrvati jedan film da smontiramo u reziji Jakova Sedlara - Mara iz Vukovara ! Bice vam malo dva oka za plakanje ima da dozivite katarzu !

Grix

pre 3 godine

Ideologije SFRJ? SFRJ se raspala 92. rat zavrsio 95. SFRJ je kriva sto nismo bili u stanju snimiti bilo kakav film 25 godina? Za to vrijeme o Srebrenici izaslo na desetine igranih i dokumentarnih filmova. Pa tacno smo sami sebi najveci neprijatelji...

Citalac

pre 3 godine

Prvo
Istorija se bazira na činjenicama i one su nesporne ( za neuke , film pokazuje istinu )
Drugo
Takvi kao ti koji traže podršku države za svoje udvoricke tekstove ne priznaje ni istorija ni sadašnjost , a , verujem , neće ni budućnost

ne mazi oci gospodine

pre 3 godine

Vi se uvek krijete iza "ideologije onog sistema"
To je odgovor za sve- ocajnu ekonomiju proljoprivredu koja propada, ljude koji beze iz zemlje.
Kako onda ne procvetamo majku mu sa ovom novom ideologijom?
Za koje "ideologije " je sagradjen spomenik i spomen park u Jasenovcu?
Izdato toliko knjiga o tome, svedocenja logorasa?
Ja sam savrseno dobro znao sta je Jasenovac bio i gde se nalazi.
I usput u ovoj prici si zaboravio reci da se i srpski narod podelio u drugom svetskom ratu- kvislinzi Nedica, cetnici kolaboracionisti ta zvanicna vlast koje jje radila sa Nemcima i u ratu i u progonu sto levicara sto Jevreja - i s druge strane partizani. Dakle bas kao kod Hrvata a i Muslimana.

Eto

pre 3 godine

I to loš. Bolje da su ga napravili iz ugla Diane Bogosavljević. Film o njenoj žrtvi i svemu što je prošla. Veličali bismo univerzalnu dobrptu, a pokazali bismo i Jasenovac i zla počinjrna tamo. Lepo upakovana priča, čak ni hrvati ne bi bili demonizovani, već ustaštvo i ustaški režim.

Ovako smo ispali jadni sa plitkom pričom.

ajde pusti taj komentar

pre 3 godine

nije ideologija kriva, mi smo krivi jer smo na nivou svesti pecinskog coveka, kao prvo ne bi dopustili ovakve grozote i ratove.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ja koliko znam “Maks” Luburić je na brutalan način ubijen u Španiji od komunista(UDBA). Maljem u glavu i nožem u srce. Pavelić isto je teško ranjen od UDBA i posle preminuo. Ne pije vodu da su komunisti štitili ustaše. Marš na Drinu je sniman za vreme komunista. Da su bili u to vreme ovi što sad vladaju ni jednom ustaši dlaka sa glave ne bi falila. Nisam za tu ideologiju ali ovo su činjenice. I činjenice su da se za vreme socijalizma najbolje živelo na ovim prostorima. Nikad jača nije bila radnička klasa nego tada.

Marx

pre 3 godine

Sramota da lazu ovako. Nikada se nije krilo. Google u šake, prva knjiga o Jasenovcu npr publikovana 1948, Staljin još bio živ. Mnogo je knjiga jos objavljeno, ekskurzije, dokumentarci, Magnum crimen 1948.

Nikola

pre 3 godine

Nikada nije kasno.

Ali ono sto sada ocekujemo jeste da drzava deluje odlucno.

Filmovi, serije, lepi govori ... ok.

Ono sto gradjani ocekuju jeste da se pokrene pravni proces.

Materijala ima dovoljno.

Djordje

pre 3 godine

Ta laz moze da prode kod novije generacije.
U skolama smo ucili sta se desilo u Jasenovcu. U eskurzijama smo posecivali ta mesta!!! U mnogim filmovima je spomevano sta se desilo na tom mestu...

Malaparte

pre 3 godine

Tacno je ovo sto Markovic tvrdi. Memorijalni centar posvecen zrtvama masakra(?!) u Nanjingu - po svemu bi trebalo da taj zlocin bude okarakterisan kao genocid, ako je Srebrenica okarakterisana kao genocid - izgradjen je isto negde sredinom 1980-tih. Kinezima je bilo vrlo tesko da prihvate ono sto se desilo jer su im Japanci ubili dostojanstvo. Slicno je i s Jevrejima, Primo Levi koji je preziveo holokaust, izvrsio je samoubistvo. Ni mi nismo jos nacisto sa sobom. A nisu ni hrvati.

Goran

pre 3 godine

Upravo sam procitao na netu da je Antonijevic bio u komisiji koja je odbila najveceg reditelja Lordana Zafranovica za snimanje filma o Jasenovcu. Sad mi je sve jasno.

Milutin

pre 3 godine

Ako bih ti rekao da je veći deo najmonstruoznijih zločina ustaša sklonjen od očiju javnosti "zato što izazivaju preteranu mržnju". A da je priča o njima svedena na statistiku a brojke svake decenije umanjivane za jednu nulu "zbog opšteg dobra". I da hrvatska nikada nije suočena sa razmerama i brutalnostima zločina koji je učinjen u njihovo ime i zato im je dozvoljeno da to ponavljaju. A politika komunista je bila da se vodi "izbalansiran" stav prema svim zločinima tako što su jednima dodavali drugima oduzimali žrtve kako bi se očuvalo "bratsvo i jedinstvo". Na žalost iz tako zamućene vode je proizašao današnji stav javnosti koji ništa ne znači i ničemu ne služi. A to je upravo ono što su i hteli da postignu.

Da li smo toliki autosovinist?

pre 3 godine

I ne samo to. Kasni se samo 30 godina da pod angazovanjem akademskih radnika pocne da obelodanjuje istina o krivotvorenju istorije pod pritiskom politickih presa, koje su vekovima unazad isle na stetu Srba. Kasni se zato sto istaknuti i nafinansiraniji akademici, i dalje imaju svoje fotelje da bi nastavili da rade na onome na cemu su radili i nasi neprijatelji unazad kroz istoriju. Sta se ceka gospodo!?

Che

pre 3 godine

Bilo bi bolje da su sve pare što su uložene u "Daru" i šta se planiraju uložiti u ove ostale nabrojane filmove koje također niko van Srbije neće gledati, stavile sve na hrpu i da se snimio neki pošten film ili serija o Nikoli Tesli u holivudskoj ko-produkciji s holivudskim glumcima. Činjenica da bi čitav svijet znao da je Srbin izmislio struju kakvu danas poznajemo...neprocjenjivo.

neinformisan

pre 3 godine

Bratoubilacki rat su jedino vodili srbi sa samim sobom izmedju srba komunista tj partizana i srba cetnika kraljevine jugoslavije. A ni u ndh se nije vodio rat vec je bilo na sceni istrebljivanje srba i svih ostalih nepodobnih, sto je cist genocid. Sustinski nije bilo bratoubilackog rata samim tim, vec zlocin protiv srba civila i rat srba opet protiv srba. I sve se to ponavlja devedesetih i tezi da se ponavlja i u buducnosti nazalost.

Zarko

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.

komsta

pre 3 godine

Mi smo u skoli u toj istoj SFRJ ucili na casovima istorije o zlocinu u Jasenovcu u 700 000 zrtava. Takodje smo obisli i memorijalni centar Jasenovac sa skolskom ekskurzijom i upoznali sa stravicnim dokazima zlocina. I sada ja pitam ovog vrlog i poznatog istoricara Markovica, kako je to skrivan zlocin u to doba?

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ja pošao 1988 godine u prvi razred osnovne škole. Na tabli karta SFRJ, iznad Titova slika. Prvo što su nas učili ko su bili zločinci. Znali smo svi za Jasenovac, masovno ubijanje u ustaškim logorima u NDH, koliko sam samo “bubao” o srpskim vojvodama, o Vuku Karadžiću, Jovanu Cvijiću, o Cerskoj bitki, Kolubarskoj bitki. Sve o bratstvu i jedinstvu.... Kako samo nije sramota ovog istoričara? Zar su svi kupljeni?!

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

“Maks” Luburić je ubijen u Španiji od strane UDBA, Ante Pavelić je teško ranjen i od tih posledica umro posle isto od UDBA. Sniman je film:”Marš na Drinu” u to vreme. Garantujem svojim životom da svim ustašama ne bi u današnje vreme falila dlaka sa glave pored današnje vlasti. O ekonomiji, sistemu, uređenju države da ne pričam tad i sad. O sudstvu, policiji... Mislite da bi bile neke “Nevolje” a da ne budu optužene na smrtnu kaznu? Pa živeli smo mi stariji i u jednoj i u drugoj državi. Na posletku nisu ni svi Hrvati ustaše kao što ni svi Srbi “nacionalisti” iz ljubavi prema 300€....

milos

pre 3 godine

Ostvarenja iz vremena SFRJ na temu Jasenovca:
- „Jasenovac“ (1945);
- „Pet minuta raja“ (1959);
- „Deveti krug“ (1960),
- „Kapo“ (1960),
- „Jasenovac“ (1966);
- „Crne Ptice“ (1967);
- „Gorke Trave“ (1967);
- „Dim“ (1967);
- „Đeca iz Pakla“ (1967);
- „Evanđelje zla“ (1973);
- „Marija“ (1977);
- „Okupacija u 26 slika“ (1983);
- „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983);
- „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987)

Zarko

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.

MIRO

pre 3 godine

Ljudi najbolji filmovi o zločinima četnika i ustaša su snimljeni u SFRJ, najbolji film o Prvom svetskom ratu je snimljen u SFRJ, deca su godinam učila detaljno o ustaškim i četničkim zločinima, o Jasenovcu smo učili do sitnih detalja ima mnogo filmova u kojima se dotiče i tema logora u Jasenovcu a u krajnjem slučaju te SFRJ nema 30 godina, da li je moguće da tako lako manipulisu sa vama!

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Postoji film o stradanju nevinih ljudi na Kozari. I odličan je.

Postoji film o stradanju nevinih ljudi u Dalmaciji (konkretno Dubrovnik). I odličan je, bio je čak i nominovan za Oskara.

Postoji film (delom) smešten u ustaški koncentracioni logor. I odličan je, bio je čak i nominovan za Oskara.

Ima još gomila filmova o ustaškim zločinima (doduše, nisu svi odlični) u kojima su njihovi zločini nad nedužnim civilnim stanovništvom itekako grafički prikazani.

I sve to u vreme tih ideologa koji su "sakrivali" bratoubilački rat.

Po ko zna koji put, ovaj istoričar u službi političara je pokazao da nema pojma o čemu priča.

stidim se

pre 3 godine

Sramotno je kako ovaj SPS junosa krcmi istoriju da dokaze svoju partijsku vernost. Posto sam bio kolega sa njegovim ocem, znam kada se rodio i sada me on poducava sta se desilo kada se on nije ni rodio a ja sve to preziveo. Ne mogu da verujem da nikada nije procitao cak ni Dnevnik Vladimira Dedijera, Titovog bliskog saradnika, gde se u detalje navode zlocini iz Jasenovca i imena izvrsilaca. Dnevnik je doziveo nebrojeno mnogo izdanja i bio je obavezna literatura za sve djake u bivsoj Jugoslaviji.O ostalim lako dostupnim dokumentima necu ni da govorim.

nnnn

pre 3 godine

Ima ih preko 15 ali ta istina vam ne odgovara, mnogo bolje zvuci laz da su komunisti skrivali istinu i zabranjivali da se o tome prica. Dakle ima knjiga, ima i filmova.

tri lopate sodera, jedna cementa

pre 3 godine

Jer ako se ne snimi film na tu temu to onda znaci, da sve one knjige, tekstovi, spomenici, komemoracije, udzbenici, ekskurzije, ucenje pesama I.G. Kovacica napamet... se u stvari nikada nisu ni dogodile?

Predrag Markovic je drzavni istoricar.
Covek mora prosto da prica za potrebe aktuelnog trenutka i drzavne propagande. Nesto kao Marksisti u vreme Tita. Danas su vam to drzavni istoricari. To vam dodju ko neke starlete istorijske nauke.

Nego, nesto mnogo bitnije mora da se kaze, a to je:
Svako ko vam tvdri da su komunisti skrivali i umanjivali zlocine fasista (nemaca, ustasa, cetnika...), taj vas prosto laze.
Ako je nesto temeljno i detaljno obradjeno i obelezeno u toj SFRJ, to su bili zlocini fasista (a meni se cini da su komunisti nekad znali preterivati, a ne umanjivati sve te stvari).
Nego doslo tako vreme, pojavljuju se nove generacije, i treba im usadjivati u svest kako je ta SFRJ bila napravljena da unisti Srbe, sto nama daje alibi za neka kasnija postupanja koja su se dogodila, i dogadjace se.

Jadne su ove nove generacije, kakvo smece od propagande moraju da svare i kako im spaljuju mozgove sa lazima.

Goran

pre 3 godine

Upravo sam procitao na netu da je Antonijevic bio u komisiji koja je odbila najveceg reditelja Lordana Zafranovica za snimanje filma o Jasenovcu. Sad mi je sve jasno.

Djordje

pre 3 godine

Ta laz moze da prode kod novije generacije.
U skolama smo ucili sta se desilo u Jasenovcu. U eskurzijama smo posecivali ta mesta!!! U mnogim filmovima je spomevano sta se desilo na tom mestu...

Marx

pre 3 godine

Sramota da lazu ovako. Nikada se nije krilo. Google u šake, prva knjiga o Jasenovcu npr publikovana 1948, Staljin još bio živ. Mnogo je knjiga jos objavljeno, ekskurzije, dokumentarci, Magnum crimen 1948.

wronghouse

pre 3 godine

Ako se iko pobrinuo da se zločini NDH, naročito u Jasenovcu, Kozari ne zaborave, onda je to bilo u SFRJ. Svi, baš svi još od osnovne škole u sklopu exkurzija obilazili su memorijalne centre, a naročito Jasenovac. Niko zasigurno nije zaboravio dokumentarni film, kao ni one ustaške artefakte, a svi pamtimo brojku od 700-750 hiljada žrtava kako su nam tada govorili u sklopu predavanja. Sve to i mnogo drugih činjenica, naročito o NDH redovno se učilo i iz udžbenika. Samo na temu Jasenovca izdato je preko hiljadu publikacija, samostalnih knjiga, članaka, stručnih i drugih!!!
Ovo mogu potvrditi svi koji su pohađali škole u SFRJ, a ubeđen sam da će se neki i ovde javiti.
Žalosno je što se danas poništavaju upravo napori ondašnjih vlasti i institucija da se sačuva spomen na stradanje nedužnih, a ovaj text Markovića još je jedan u nizu neistina i pokušaja opravdanja istinskih krivaca koji su ove teme zataškavali nakon raspada SFRJ, a danas njima trguju.
Ovakvim postupkom g. Markoviću duboko ste uvredili sve nas, pa se pitamo gde su granice i kome ovo treba!?

Mikica

pre 3 godine

Osetio sam grizu savesti jer me film nije dirnuo nimalo. Cak nisam sacekao ni da se slegnu utisci, jer nema sta da se slegne. Dakle, sve je na tvojoj strani, zastrasujuca tema, finansije, logistika, drzavni aparat, potencijalni jevrejski lobisti koji bi lansirali film, mozda neki holivudski glumac, ili bar nasa top klasa glumaca, imas sansu da napravis nesto o cemu ce se pricati, a ti promasis prazan gol sa gol linije. Neubedljivo, mlako, nedovrseno, ni glave ni repa. Nerazradjeni likovi, iz tabloidnih novina saznajem ko je koji ustasa. Jos se ja kao razbesneo sto je kao zapad izlobirao da film ispadne iz trke za Oskara, citam novinske clanke, pa se sve nerviram.. Ovo ne da ne moze da bude kandidat za Oskara, nego nije ni osrednje ostvarenje.
Seca li se neko Nemanjica? Ravne gore? Ovo je u tom rangu. Mi smo majstori da propustimo sansu.

Ali Vučić, Vulin, Dačić i Dodik tvrde drugačije

pre 3 godine

key and peele, 23. februar 2021 22:11)

Ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, SFR Jugoslavija je u svom službenom izvještaju izjaviti da je ukupan broj žrtava bio oko 1,700.000. Vladeta Vukovic dobiva zadatak izračunati broj poginulih osoba na području Jugoslavije kako bi ti podatci bili predani na mirovnoj konferenciji u svrhu dobivanja ratne odštete. On 1946. godine dolazi do broja od 1,706.000 demografskih gubitaka. Edvard Kardelj je potom taj broj predstavio na mirovnoj konferenciji u Parizu kao broj poginulih u Jugoslaviji i on postaje jedini službeni broj poginulih u Drugom svjetskom ratu tijekom postojanja Jugoslavije. Vladeta Vučković je 1985. godine u srpskom časopisu Naša reč koji se izdaje u Londonu izjavio da je broj od 1,706.000 zapravo demografski gubitak, a ne stvarni broj žrtava koji je bio oko 1,000.000. Te tvrdnje je Vučković ponovio i beogradskom časopisu Duga 1989. godine.
Početkom šezdesetih godina Jugoslavija i Njemačka su počeli pregovore o isplati ratne odštete. Kako su Amerikanci još 1954. izjavile da je Jugoslavija imala "samo" milijun poginulih, Njemačka odbija isplatiti ratnu odštetu za njih 1,706.000. Slijedom toga, jugoslavenski savezni zavod za statistiku počinje vršiti popis žrtava koji će biti predan tijekom pregovora. Konačni popis žrtava je bio dovršen 1964. godine i on je govorio o oko milijun poginulih (zajedno s poginulim pripadnicima kvislinških postrojbi).  Popis je bio ponovljen prije nego što je predstavljen na pregovorima i na osnovu njega SR Njemačka će isplatiti ratnu odštetu. Popis iz 1964 je odmah po dovršetku proglašen državnom tajnom tako da je postao gotovo potpuna nepoznanica za stanovnike Jugoslavije. Prvi put je izašao u javnost 1989. godine.

let 3

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.
(Zarko, 23. februar 2021 20:52


I deveti krug.

Mirko Radulović

pre 3 godine

Apsolutno tačan naslov.
Kod Bihaća postoji stratište Garevice gdje je ubijeno oko 12000 uglavnom Srba i manji broj Jevreja. 80tih godina tek je podignut spomenik a POzderac je napravio formulaciju da je pobijeno 12000 rodoljuba a ne Srba. Nakon toga braća iz bratstva i jedinstva su rekli šta misle o Jugoslaviji za koju su najviše krvi prolili Srbi...
Hvala što ste objavili, ja sam potomak iz stradalničke bihaćke porodice.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ja koliko znam “Maks” Luburić je na brutalan način ubijen u Španiji od komunista(UDBA). Maljem u glavu i nožem u srce. Pavelić isto je teško ranjen od UDBA i posle preminuo. Ne pije vodu da su komunisti štitili ustaše. Marš na Drinu je sniman za vreme komunista. Da su bili u to vreme ovi što sad vladaju ni jednom ustaši dlaka sa glave ne bi falila. Nisam za tu ideologiju ali ovo su činjenice. I činjenice su da se za vreme socijalizma najbolje živelo na ovim prostorima. Nikad jača nije bila radnička klasa nego tada.

ne mazi oci gospodine

pre 3 godine

Vi se uvek krijete iza "ideologije onog sistema"
To je odgovor za sve- ocajnu ekonomiju proljoprivredu koja propada, ljude koji beze iz zemlje.
Kako onda ne procvetamo majku mu sa ovom novom ideologijom?
Za koje "ideologije " je sagradjen spomenik i spomen park u Jasenovcu?
Izdato toliko knjiga o tome, svedocenja logorasa?
Ja sam savrseno dobro znao sta je Jasenovac bio i gde se nalazi.
I usput u ovoj prici si zaboravio reci da se i srpski narod podelio u drugom svetskom ratu- kvislinzi Nedica, cetnici kolaboracionisti ta zvanicna vlast koje jje radila sa Nemcima i u ratu i u progonu sto levicara sto Jevreja - i s druge strane partizani. Dakle bas kao kod Hrvata a i Muslimana.

Jovana

pre 3 godine

Kako su ga uradili bolje da ga nisu ni radili, potpuni fijasko, nazalost!
Takvi filmovi se prave jednom u 50 god i zato je trebalo voditi racuna o svakoj sitnici. A ispalo je kao sto rece neko na twitteru "G.antonijevic je uzeo par glumaca iz >Ubice mog oca> i po istom kalupu napravio film samo u tuznijem okruzenju".
Ispustena velika prilika da se svetu pokaze kolosalni zlocin II sv. rata.

medjed pg

pre 3 godine

Италијански генерал Александрo Лузанo пише Мусолинију:
Драги Дуче
Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.
Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. Tо је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.
Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Стану Арнаутовић и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!
На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкарацa. Jедино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.
Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље! После оваквих догађаја Италијанска војска стаје у заштиту српског живља и протерује усташе из Истре и Далмације..

Grix

pre 3 godine

Ideologije SFRJ? SFRJ se raspala 92. rat zavrsio 95. SFRJ je kriva sto nismo bili u stanju snimiti bilo kakav film 25 godina? Za to vrijeme o Srebrenici izaslo na desetine igranih i dokumentarnih filmova. Pa tacno smo sami sebi najveci neprijatelji...

aabb

pre 3 godine

Cemu sve ovo vodi?Bio je zlocin oni ga negiraju.Bio je zlocin u Srebrenici mi ga negiramo.Cemu sve ovo?Vratice zrtve?Dokazace da su postojale ustase?Dosta je rata bilo....opametite se i pustite politiku i politicare jer dosta su nam krvi popile...svima nama.
(miki, 23. februar 2021 21:18)

Niko ne negira zlocin u Srebrenici, sta pricas ti? Zlocin je bio i osudjeni su ljudi. U cemu je problem?

key and peele

pre 3 godine

којих црних 700.000 у јасеновцу. све са нерођеним, губитак је милион и по, а само убијених укупно 1.000.000 у целој југославији, рачунајући сва бомбардовања, логоре од ниша до словеније, погинуле у борбама, жртве немачких стрељања и страдале у логорима усташа.

него овде сви лажу. лагало се 1919. у версају за 1.250.000 људи (цифра је између 700.000 и 800.000, чак сам и ја сам рачунао поредивши пописе пре и после рата, грубо, јер су се неки окрузи изменили, плус да узмемо предратни прираст), па се лагало 1945. за оун, стално дувамо своје а умањујемо туђе.

кад понављамо глупост на крају у њу верујемо. бар данас можемо са хрватима да направимо комисију и да дамо рок, па и пет година, ал да се коначно сузи опсег и да се више не фолирамо.

nenad

pre 3 godine

Ne postoji u SFRJ film koji se bavi ubijajem Srba u Jasenovcu kao glavnom temom. Ima filmova u kojima čikovi prolaze kroz Jaseovac, ali radnja tih filmova nije ona koju ima "Dara iz JAseovca". Kakav je bio status Jasenovca najbolje pokazuje cinjenica da 20 godina nakon rata nij bilo nikakvog spomenika o tom logoru. Kozracanke su palile svijece godinama na tom prostoru, a logor je potpuno dekonstruisan, cigla i crepovi razvuceni za pravljnje kuca u okolnim selima. To se sa drugim logorima iz 2. svetskog rata nije desilo. Vlast je htela da se sto manje pica o Jasenovcu, a kada vise nije mogla da ignorise podignut je onaj spomenik. Filma o Jasenovcu nikad ane bi dobilo pare - mislim na film koji bi direkto pokazao ko je ubijan i zasto. Okupacija u 26 slika nije film o Jasenovcu. "Krv i pepeo Jasenovca" jeste, ali to je dokumentarac uradjen nakon Titove smrti, a zbog njega je Zafranovic i dana nepozeljna licnost u Hrvatskoj. U hrvatskom dustvu postoji konsenzus da se Pavelic, Luburic i kompanija sa svojim imidzom masovnih ubica zamijene Stepincem, koji bi bio kanonizovan u Vatikanu. Pa ce tako Hrvatima u buducnosti pred svijetom glavni simbol NDH biti svetac, a ne ustase. Nece im biti pvi put da od gubitika postanu pobjednici. Shvatate valjda da ovaj film uopste ne odgovara Katolickoj crkvi u Hvatskoj, oni ne žele da se mnogo talasa o Jasenovcu , a fotka Stepica u "Dari" tokom prevaspitavaja spske djece je crvena marama za njihov kler.

a

pre 3 godine

Naši sunarodnici islamske vere stalno glume žrtve.Handžar divizija
i veliki broj ustaša(hrvatsko cvijeće) to demantuju.Naser Orić i
Ejup Ganić su izmakli pravdi samo zato što je zapad zbog nafte spre-
man na svaku vrstu ponižavanja.

Eto

pre 3 godine

I to loš. Bolje da su ga napravili iz ugla Diane Bogosavljević. Film o njenoj žrtvi i svemu što je prošla. Veličali bismo univerzalnu dobrptu, a pokazali bismo i Jasenovac i zla počinjrna tamo. Lepo upakovana priča, čak ni hrvati ne bi bili demonizovani, već ustaštvo i ustaški režim.

Ovako smo ispali jadni sa plitkom pričom.

acca

pre 3 godine

Rodjen u Bihacu, ziveo do jedanaeste godine, i secam se odlaska na spomenik na Garavicama gde je ubijeno 12000 ljudi od fasisticke ruke, tako na ploci pise, tako nam Alija uciteljica prica!

E sad, jos malo punim 40 i citam ovaj naslov s'obzirom da sam rodjen u SFRJ u toj drzavi u kojoj se sve precutkivalo zarad bratstva i jedinstva, bar tako je predstavljeno, ali nije tako!!!

Saznajem kroz godine rata ovog poslednjeg te informacije o stradanju tih zrtava fasizma od majke, od oca, ko su zrtve i ko ih je pobio! I cujem hrvati-ustase!!!

Moje prvo pitanje je bilo zasto ste cutali o tome, zasto niste rekli istinu deci i dozvolili ste nam da zivimo u lazima?!

Njihov odgovor je bio, "o tome nije smelo da se prica, odgovaralo bi se krivicno, jer je to protivno bratsvu i jedinstvu, protivno tadasnjem sistemu, jednostavno pojeo bih vas mrak!!!
Dal je to normalno, to sta su srbi preziveli i proziveli, i nikada o tome reči smeli progovoriti!???!
Cutimo o svojim zrtvama, da ne bi povredili drugoga(potomka) nekog ko nas je trebio!!!

E Srbine!

botcekainstrukcije

pre 3 godine

"Moramo tu biti dosta oprezni kao država i društvo jer postoji mogućnost da Evropska komisija donese zakon o genocidu u Srebrenici."

Nek mi neko prevede šta je autor ovim hteo da kaže. Čega se to on plaši? I, kako može evropska komisija da donese neki zakon? Valjda može da izglasa rezoluciju... Kakav istoričar i stručnjak, sačuvaj Bože

miki

pre 3 godine

Cemu sve ovo vodi?Bio je zlocin oni ga negiraju.Bio je zlocin u Srebrenici mi ga negiramo.Cemu sve ovo?Vratice zrtve?Dokazace da su postojale ustase?Dosta je rata bilo....opametite se i pustite politiku i politicare jer dosta su nam krvi popile...svima nama.

CATAPA

pre 3 godine

Recimo da je bilo tako kako Marković priča, a mi stariji posenilili pa ne pamtimo dobro kao on koji nije bio rođen. Ali recimo da je bilo, po čemu je to drugačije od ovoga danas gde se u medijima guraju oni koji nikada ništa protiv ovog aktuelnog režima nisu izjavili? Bilo je zločina kojima je i Marković bio živi svedok, a za koje nalogodavci nikada nisu otkriveni i kažnjeni. Što se sada ćuti o tome? Što on ćuti o tome?

Ima ona anegdota o Hruščovu (kao i sve takve izmišljena od KGB) kada je objasnio zašto su svi ćutali o Staljinovim zločinima. Ili ono o petlu koji prerano zakukuriče. Zna to Marković jako dobro, mudar je to petlić.

konzervativac

pre 3 godine

Bratoubilacki rat je gradjanski rat izmedju Srba komunista i četnika.Genocid Hrvata nad Srbima nije nikakav bratoubilacki rat posto braca nikad nismo ni bili nego logican nastavak genocidne politike hrvatskog nacionalnog programa potpomognute planovima katolicke crkve o sirenju na istok

Leonardo

pre 3 godine

komsta

Potpisujem komentar.Bili smo u Jasenovcu, obišli memorijalni centar, " Kameni cvet", i sve ostalo. Jedino o čemu nije bilo govora u istoriskim knjigama je " "Savezničko" bombardovanje Beograda i Leskovca i o Milutinu Milankoviču. Ni jedne, jedine reči.

Zil

pre 3 godine

A sad cemo i mi Hrvati jedan film da smontiramo u reziji Jakova Sedlara - Mara iz Vukovara ! Bice vam malo dva oka za plakanje ima da dozivite katarzu !

Zoki

pre 3 godine

Četnike i ustaše ne treba pominjati zajedno, jer nisu isto. U SFRJ se mnoge stvari jesu gurale pod tepih. Pogledajte npr. "Valter brani Sarajevo": da li ste u filmu videli jednu zastavu NDH, jednog ustašu ili domobrana? Jasenovac jeste bio užasnio stratište i neosporno je da su hrvatski nacisti (ustaše su bili nacisti, a ne fašisti) počinili genocid nad Srbima. Međutim, ja ne mogu reći da su Hrvati kao narod počinili genocid - jer to jednostavno nije tačno. U Splitu je bilo više Hrvata u četnicima nego u ustašama, da ne govorimo sada o partizanskim brigadama. Čak ni ustaška politika prema Srbima nije bila ista tokom celog rata. Ipak, zločinci su imali ime - srpske žrtve su stradale od hrvatskih ustaša, a ne od domaćih izdajnika i saradnika okupatora. Ima puno nerazumevanja i oko ponašanja rimokatoličke crkve. Nije sporno da se veliki broj sveštenika sramno poneo. Međutim, Stepinac nije mogao biti odgovoran za ono što se događalo van njegove eparhije, a posebno ne za ono što su radili franjevci i drugi monasi (redovnici). Kod rimokatolika su monaški redovi potpuno odvojeni od lokalnih vladika (biskupa) i podređeni Vatikanu. Pod vlašću zagrebačkog nadbiskupa je bila samo njegova nadbiskupija. Majstorović ("Fra Sotona") je mogao da kolje ispred zagrebačke katedrale, ali Stepinac nije mogao da uradi ništa osim da se žali Vatikanu.

uostalom pitaj bivšu braću šta misle o zločinima

pre 3 godine

Mi smo u skoli u toj istoj SFRJ ucili na casovima istorije o zlocinu u Jasenovcu u 700 000 zrtava. Takodje smo obisli i memorijalni centar Jasenovac sa skolskom ekskurzijom i upoznali sa stravicnim dokazima zlocina. I sada ja pitam ovog vrlog i poznatog istoricara Markovica, kako je to skrivan zlocin u to doba?
(komsta, 23. februar 2021 21:04)

Pa nisu popisane žrtve, tadašnja vlast je smatrala da bi mnogo mnogo ljudi bilo odgovorno ne samo za Jasenovac nego mnoge jame i mnoga stratišta. Tako su se izvukli mnogi zločinci koji su posle normalno živeli u toj SFRJ. Malo jasnije?

Komša

pre 3 godine

Skoro da nema razlike izmedju hrvatskog sekularnog nacionalnog pokreta koji je bio deo KPJ i klerikalaca koji su ili bili deo ustaškog pokreta ili otvoreno koketorali sa klerofašitima kada je odnos prema srpskom nacionalnom interesu u pitanju.
Ono što drug Markovic precutkuje je da je sve austrijske mantre o "Velikoj Srbiji" i o "srpskoj krivici" preuzela Kominterna i da je ta terorostička organizacija videla potencijal u gubitnicima Velikog rata - osnivači KPJ su listom ljudi koji su odbili da se priključe kao dobrovoljci srpskoj vojsci i radije prihvatili da ostanu u ruskom zarobljenistvu.
Dolaskom komunista na vlast postali su korisni...Ti i takvi su kadrovali u KPJ od 1919.
Ono što je Bec u 19.veku započeo kao vid propagandnog rata protiv Garašanina i Srbije preuzfli su Sovjeti pa jedan od glavnih ciljeva "revolucionarne borbe" postaje "emancipacija potlacenih natoda " od velikosrpskih hegemonista itd.itd.
Zanimljivo je sa kalvom su se lakocom prilagodili novonsstaloj situaciji pa su od rusitelja "vestačke versajske tvorevine" postali zastitnici jugoslovenstva i te iste Jugoslavije.
Naravno,prica o slaboj Srbiji kao osnovnom preduslovu za jaku Jugoslaviju je logični sled te politike ,koja u kontinuitetu traje od nastanka KPJ.

Ti "borački" spomenici su imali za cilj zataskavanje srpskig stradanja.
Ne treba to relativizovati i minimalizovati takav vid saučesništva u zločinu.

Citalac

pre 3 godine

Prvo
Istorija se bazira na činjenicama i one su nesporne ( za neuke , film pokazuje istinu )
Drugo
Takvi kao ti koji traže podršku države za svoje udvoricke tekstove ne priznaje ni istorija ni sadašnjost , a , verujem , neće ni budućnost

ja

pre 3 godine

Nisam gledao film tako da nemam pravo da iznosim moje misljenje o filmu. Mislim da film moze da bude neka vrsta pocetka rasvetljavanja istorijskih dogadjaja koji su se desili ali su o njima postojala razlicita tumacenja da ne kazem istine. Ne postoji apsolutna istina ali moramo se posvetiti cinjenicama kojim raspolazemo. Vec neko vreme se proturaju teze oko toga zasto su ustase bile toliko svirepe prema Srbima ali i drugim koji su im bili neprijatelji. Ubijen je i moj deda koji nije Srbi - ali bio je partizan. Imamo tu nekoliko inreresantnih tema kao na primer - svi Sloveni na Balkanu su Srbi razlicitih vera. Ako je to istina zasto su braca Srbi okrutni jedni prema drugim, dali je religija ta koja menja covekovu moc da rezonuje normalno ili je ipak sve jednostavno. Postoje dobri i losi ljudi. Ja sam ipak za ovu drugu tezu jer je rat iz 90 tih jasno pokazao da su u prvim redovima za ubijanje bili kriminalci i lakoverni ljudi koje je lako zavesti. Da, tako je posle svih ratova i zlocina dobijamo isto, heroje i zlikovce - zavisno sa koje strane se gleda jer vecina heroja za jedan narod su heroji u drugom. Na primer Mladic, Gotovina, Oric, Hardinaj. Zajednicko im je da su "branili" svoj narod.

sin lovca na medvede

pre 3 godine

Da nije bilo 27. Marta 1941., da smo kao sav ostali, normalan, svet usli u WW2, 1943. ne bilo Tita, NDH, Jasenovca, Komunizma, Kosova, Milosevica, ratova 90-tih, sankcija, Djindjica, Tadica, Vucica....
Jedno je uzrok, a sve drugo su posledice.
Sto smo posejali, to danas zanjemo.

neinformisan

pre 3 godine

Bratoubilacki rat su jedino vodili srbi sa samim sobom izmedju srba komunista tj partizana i srba cetnika kraljevine jugoslavije. A ni u ndh se nije vodio rat vec je bilo na sceni istrebljivanje srba i svih ostalih nepodobnih, sto je cist genocid. Sustinski nije bilo bratoubilackog rata samim tim, vec zlocin protiv srba civila i rat srba opet protiv srba. I sve se to ponavlja devedesetih i tezi da se ponavlja i u buducnosti nazalost.

Milutin

pre 3 godine

Ako bih ti rekao da je veći deo najmonstruoznijih zločina ustaša sklonjen od očiju javnosti "zato što izazivaju preteranu mržnju". A da je priča o njima svedena na statistiku a brojke svake decenije umanjivane za jednu nulu "zbog opšteg dobra". I da hrvatska nikada nije suočena sa razmerama i brutalnostima zločina koji je učinjen u njihovo ime i zato im je dozvoljeno da to ponavljaju. A politika komunista je bila da se vodi "izbalansiran" stav prema svim zločinima tako što su jednima dodavali drugima oduzimali žrtve kako bi se očuvalo "bratsvo i jedinstvo". Na žalost iz tako zamućene vode je proizašao današnji stav javnosti koji ništa ne znači i ničemu ne služi. A to je upravo ono što su i hteli da postignu.

dominus

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.
(Zarko, 23. februar 2021 20:52

Možeš li objasniti koji tačno dio filma 'Okupacija u 26 slika' opisuje temu Jasenovca? Genocida uopšte u NDH?

...

pre 3 godine

Nema vise guranja pod tepih zlocina ustaskih zlikovaca, nema vise Broza da ih stiti, nema vise laznog "bratstva i jedinstva", istina ce izaci na videlo!

ajde pusti taj komentar

pre 3 godine

nije ideologija kriva, mi smo krivi jer smo na nivou svesti pecinskog coveka, kao prvo ne bi dopustili ovakve grozote i ratove.

Nikola

pre 3 godine

Nikada nije kasno.

Ali ono sto sada ocekujemo jeste da drzava deluje odlucno.

Filmovi, serije, lepi govori ... ok.

Ono sto gradjani ocekuju jeste da se pokrene pravni proces.

Materijala ima dovoljno.

Citalac

pre 3 godine

Prvo
Istorija se bazira na činjenicama i one su nesporne ( za neuke , film pokazuje istinu )
Drugo
Takvi kao ti koji traže podršku države za svoje udvoricke tekstove ne priznaje ni istorija ni sadašnjost , a , verujem , neće ni budućnost

Che

pre 3 godine

Bilo bi bolje da su sve pare što su uložene u "Daru" i šta se planiraju uložiti u ove ostale nabrojane filmove koje također niko van Srbije neće gledati, stavile sve na hrpu i da se snimio neki pošten film ili serija o Nikoli Tesli u holivudskoj ko-produkciji s holivudskim glumcima. Činjenica da bi čitav svijet znao da je Srbin izmislio struju kakvu danas poznajemo...neprocjenjivo.

Malaparte

pre 3 godine

Tacno je ovo sto Markovic tvrdi. Memorijalni centar posvecen zrtvama masakra(?!) u Nanjingu - po svemu bi trebalo da taj zlocin bude okarakterisan kao genocid, ako je Srebrenica okarakterisana kao genocid - izgradjen je isto negde sredinom 1980-tih. Kinezima je bilo vrlo tesko da prihvate ono sto se desilo jer su im Japanci ubili dostojanstvo. Slicno je i s Jevrejima, Primo Levi koji je preziveo holokaust, izvrsio je samoubistvo. Ni mi nismo jos nacisto sa sobom. A nisu ni hrvati.

Da li smo toliki autosovinist?

pre 3 godine

I ne samo to. Kasni se samo 30 godina da pod angazovanjem akademskih radnika pocne da obelodanjuje istina o krivotvorenju istorije pod pritiskom politickih presa, koje su vekovima unazad isle na stetu Srba. Kasni se zato sto istaknuti i nafinansiraniji akademici, i dalje imaju svoje fotelje da bi nastavili da rade na onome na cemu su radili i nasi neprijatelji unazad kroz istoriju. Sta se ceka gospodo!?

Dbb

pre 3 godine

Bukvalno deset filmova o Jasenovcu je snimljeno u periodu posle rata do 1987. Deset. Deset daleko boljih filmova o Jasenovcu. Snimani sa razmakom od po par godina. Dakle, svako malo pa film o Jasenovcu.
Zašto baš o svemu mora da se laže?

Шмрки

pre 3 godine

Доста више са неистинама. У СФРЈ се учило нашироко о Јасеновцу и Усташким и четничким злочинима. У Јасеновцу се приказивао документарац од којег вам се после повраћа. Удба је убијала те злочинце широм планете... Имало је доста филмова о томе.

Dragan

pre 3 godine

Pretpostavljam da je film snimljen da bi se nove generacije dece rodjene posle ratova indoktrinirale od malena da po defaultu Srbi mrze Hrvate, Albanci Srbe itd dok politicari prave dilove i pune dzepove. Meni jedan od najstresnijih filmova je bio Okupacija u 26 slika L.F. Ko zeli od klinaca neka pogleda. Nije istorija pocela od danas i nije istina da se nista nije pominjalo pre. Pitanje je samo zasto je bas sada ta tema naceta ponovo.

Бранко

pre 3 godine

Јасеновац је превелика одговорност и за Србе, где је споменик жртвама НДХ у Београду и у Србији???

ja

pre 3 godine

SFRJ se raspala pre 30 godina....što nije snimljen ranije? Nije ni do para jer se svake godine snimi bar 10 filmova za užu rodbinu, koje finansira država bar delimično.
Odgovor leži u tome što mi sebe i svoju istoriju ne znamo da cenimo i guramo je u zapećak zbog bratstva i jedinstva i da ne uvredimo nekoga. Političari nemaju volje da odobre istinu i da je priznaju. Da nije tako mi bi u zadnjih 30 godina imali bar 10 filmova o Kosovskom boju, srpskim ustancima, prvom svetskom ratu, Jasenovcu i drugim stratištima, Sremskom frontu, pa i o Oluji i Košarama npr.

Nikola

pre 3 godine

Au! neko je dirnuo u svetinju Jugoslaviju i njenu politiku. I dezurni kerberi su tu. Treba odbraniti partijske drugove. Pa se nabrajaju filmovi u kojima je usput pomenut Jasenovac. Zna se kako je to odradjeno. Na komunisticki nacin, da se nedira u bratstvo i jedinstvo. A kad se snimi ozbiljniji film gde je Jasenovac centralna tema, i gde se pokaze svima koje sve organizacije su u zlocinima ucestvovale, onda je to za dezurne branioce lika i dela Josipa Broza problem, jer ogoljuje politiku te drzave. Politiku koja je po svojoj sustini antisrpska. A to branioci lika i dela ne mogu da podnesu, jer onda postaje ocigledno da je ceo njihov zivot promasen.

ivan.krusevac

pre 3 godine

Sram vas bilo. Sada vam i sfrj smeta. Jasno je svima.ko su bili cetnici i ustase. Tito je to zataskavao iz razloga da ugusi medjunarodnu mrznju. Sram vas bilo. Pa taj Tito je jurio Pavelica i ustase. Sada ste uspeli ovim filmom sve. Gluplji film nisam video. Amaterski stedljivo na svemu. Sada imam utisak da je Jasenovac zlocin, ali ne logor i genocid.

Dp

pre 3 godine

Kako nije se pričalo u SFRJ? Ja neznam čoveka rođenog u SFRJ da nije bio u Jasenovcu, Kozari, Šumaricama itd. To može da izjavi samo neko ko je SFRJ proveo u Kanadi i Argentini.

undercover

pre 3 godine

A čuj ove što pričaju da je u HR bilo dosta Partizana, pa jeste:

Prema dokumentima nastalim u toku rata (izveštaji i brojnom i nacionalnoim sastavu partizana), a objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata, tom V, knjiga 30 nacionalni sastav divizija nastalih na tlu Hrvatske je 1942. bio:

Šesta lička divizija - 96% Srba;
Sedma banijska divizija - 92% Srba
Osma kordunaška divizija - 95% Srba
Dvanaesta slavonska divizija - 85% Srba

Dakle Hrvati u većem broju pristupaju Partizanima tek na kraju rata kad je postalo izvesno da Nenaci gube rat.

Nebojsa Matic

pre 3 godine

Evo da se i ja pridružim kulturi sećanja.
65-o sam godište, dakle škole sam završio u SFRJ i u njoj živeo.
Učili smo i znali o Jasenovcu, NDH, srbosjeku, dečjim logorima itd. Kako neko reče ovde, čak se i preterivalo ponekad, sa ciframa i sl.
Jedino što se potiskivalo u SFRJ bili su, naravno, zločini komunista, ratni i poratni, i donekle činjenica da su i četnici imali borbe protiv nacista, spasavali savezničke pilote.
Osim toga, SFRJ se raspala pre trideset godina. Tako da ne može nikako da bude izgovor što "decenijama čekamo film o Jasenovcu".
Dakle, nisu nam Vučić i Antonijević otvorili oči.
Pozdravljam inače ono što Marković kaže o hrvatskoj i antifašizmu, tj da imaju na šta da budu ponosni, kao protivtežu sramoti NDH-a.

Бранко

pre 3 godine

“Јасеновац је крст који народ као што су Хрвати није у стању да понесе, притом се Ватикан никад није дистанцирао од тога”, Лордан Зафрановић

Pipi

pre 3 godine

Pavelica je u Argentini ubila cetnicka emigraciji, u prakticno privatnoj reziji svega nekolicine obicnih ljudi, civila amatera. Niko im nije pomagao j tome, stavise. Pre par godina je bilo dosta price o tome, cak i neki dokumetarac na TV.

Sibirac

pre 3 godine

Početkom 20. veka Argentina i Srbija su imale skoro isti broj stanovnika. Nakon svih nesreća koje su nas u tom veku zadesile nas ima 7 miliona, a njih skoro 50.

zg232

pre 3 godine

Da li je to još jedan srpski mit? Da mi je 1 kuna za svaku laž koju čujem da Srbi vjeruju, sada bi imala neboder u BG na H2O. E, moji mitomani, i da je istina, Jugoslavije nema već 30 godina. Zamislite da je netko tada postao otac u svojoj 30. godini, danas njegov sin ima 30 godina. Da Hrvati šute i da ostave Srbima da se sjećaju, Hrvatska bi bila prepuna Srbijanaca.

Predrag

pre 3 godine

Ideologija SFRJ, ideologija nase lažne braće, kao i ideologija srpskih komunista i njihove dece, je skrivanje zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Clan biblioteke

pre 3 godine

G-e Markovic bitka na Stjesci bila je bratoubilacka bitka .Brozova ceta je uvukla crnogorsku diviziju u celjust Nemackih jefinica a Broz odbacio tesko naoruzanje zarad neke pokretljivosti boraca.posle pogibije Save Kovacevica i velike vecine njegovih boraca bitka je prestala.Toliko za poznavaoce Sutjeske.

Куп је битан

pre 3 godine

Да ли је могуће да 2021. постоје они који изједначавању усташе и четнике?

Zoran Minić

pre 3 godine

Pa što kasni "decenijama"? Ko je kriv Srbima, naročito onima iz Bosne i Cro zašto nisu snimili? Kriv Tito? Pa što ga nisu roknuli? Oni su ga i doveli ovde (VI lička, VII banijska VIII krajiška i IX dalmatinska "udarna" brigada). I vladali su i tada a i sada.

bane

pre 3 godine

Genocid nad Srbima u NDH je jedini prikriveni genocid za koga znam. Zna se i za genocid nad Jermenima u Turskoj ali za ovaj ne, pogotovo ne na Zapadu koji dogadjaje na Balkanu posmatra kroz naočare devedesetih i ne želi da čuje za nešto ovakvo jer je zlo rezervisano za Miloševića čemu je zaslužna partije gospodina Markovića. Zato njima priče o genocidu zvuče kao propaganda.
Ima i nekih istoričara na zapadu koji poriču genocid nad Srbima ali zato zločin u Srebrenici nazivaju genocidom.
Zasluga za to opet ide partiji g. Markovića.

...

pre 3 godine

Sve se guralo pod tepih zbog nekakvog "bratstva i jedinstva", nisi smeo da pričaš o Srpskim žrtvama, sve dok nam ti isti hrvati nisu ponovo zabili nož u leđa! Ko prećutkuje istoriju, rizikuje da mu se ona desi opet!

Yugo Tempo 1.1

pre 3 godine

Ima onoh koji i dalje misle da nije bilo ni sada vreme za ovaj film jer je su na vlasti oni koji jesu. Sta nece srbin da cini iz inata, makar na svoju stetu, makar nestao on ce da tera.

Бранко

pre 3 godine

Победници су испеглали ратне и поратне злочине знаком једнакости између усташа и четника, док су они убијали само окупаторе и њихове сараднике - у филмовима - епилог је распад државе, безумље и масовни злочини, исходиште у банана перионицама прљавог новца којима је то наменска сврха постојања..

...

pre 3 godine

Nema vise guranja pod tepih zlocina ustaskih zlikovaca, nema vise Broza da ih stiti, nema vise laznog "bratstva i jedinstva", istina ce izaci na videlo!

uostalom pitaj bivšu braću šta misle o zločinima

pre 3 godine

Mi smo u skoli u toj istoj SFRJ ucili na casovima istorije o zlocinu u Jasenovcu u 700 000 zrtava. Takodje smo obisli i memorijalni centar Jasenovac sa skolskom ekskurzijom i upoznali sa stravicnim dokazima zlocina. I sada ja pitam ovog vrlog i poznatog istoricara Markovica, kako je to skrivan zlocin u to doba?
(komsta, 23. februar 2021 21:04)

Pa nisu popisane žrtve, tadašnja vlast je smatrala da bi mnogo mnogo ljudi bilo odgovorno ne samo za Jasenovac nego mnoge jame i mnoga stratišta. Tako su se izvukli mnogi zločinci koji su posle normalno živeli u toj SFRJ. Malo jasnije?

nenad

pre 3 godine

Ne postoji u SFRJ film koji se bavi ubijajem Srba u Jasenovcu kao glavnom temom. Ima filmova u kojima čikovi prolaze kroz Jaseovac, ali radnja tih filmova nije ona koju ima "Dara iz JAseovca". Kakav je bio status Jasenovca najbolje pokazuje cinjenica da 20 godina nakon rata nij bilo nikakvog spomenika o tom logoru. Kozracanke su palile svijece godinama na tom prostoru, a logor je potpuno dekonstruisan, cigla i crepovi razvuceni za pravljnje kuca u okolnim selima. To se sa drugim logorima iz 2. svetskog rata nije desilo. Vlast je htela da se sto manje pica o Jasenovcu, a kada vise nije mogla da ignorise podignut je onaj spomenik. Filma o Jasenovcu nikad ane bi dobilo pare - mislim na film koji bi direkto pokazao ko je ubijan i zasto. Okupacija u 26 slika nije film o Jasenovcu. "Krv i pepeo Jasenovca" jeste, ali to je dokumentarac uradjen nakon Titove smrti, a zbog njega je Zafranovic i dana nepozeljna licnost u Hrvatskoj. U hrvatskom dustvu postoji konsenzus da se Pavelic, Luburic i kompanija sa svojim imidzom masovnih ubica zamijene Stepincem, koji bi bio kanonizovan u Vatikanu. Pa ce tako Hrvatima u buducnosti pred svijetom glavni simbol NDH biti svetac, a ne ustase. Nece im biti pvi put da od gubitika postanu pobjednici. Shvatate valjda da ovaj film uopste ne odgovara Katolickoj crkvi u Hvatskoj, oni ne žele da se mnogo talasa o Jasenovcu , a fotka Stepica u "Dari" tokom prevaspitavaja spske djece je crvena marama za njihov kler.

Mirko Radulović

pre 3 godine

Apsolutno tačan naslov.
Kod Bihaća postoji stratište Garevice gdje je ubijeno oko 12000 uglavnom Srba i manji broj Jevreja. 80tih godina tek je podignut spomenik a POzderac je napravio formulaciju da je pobijeno 12000 rodoljuba a ne Srba. Nakon toga braća iz bratstva i jedinstva su rekli šta misle o Jugoslaviji za koju su najviše krvi prolili Srbi...
Hvala što ste objavili, ja sam potomak iz stradalničke bihaćke porodice.

Komša

pre 3 godine

Skoro da nema razlike izmedju hrvatskog sekularnog nacionalnog pokreta koji je bio deo KPJ i klerikalaca koji su ili bili deo ustaškog pokreta ili otvoreno koketorali sa klerofašitima kada je odnos prema srpskom nacionalnom interesu u pitanju.
Ono što drug Markovic precutkuje je da je sve austrijske mantre o "Velikoj Srbiji" i o "srpskoj krivici" preuzela Kominterna i da je ta terorostička organizacija videla potencijal u gubitnicima Velikog rata - osnivači KPJ su listom ljudi koji su odbili da se priključe kao dobrovoljci srpskoj vojsci i radije prihvatili da ostanu u ruskom zarobljenistvu.
Dolaskom komunista na vlast postali su korisni...Ti i takvi su kadrovali u KPJ od 1919.
Ono što je Bec u 19.veku započeo kao vid propagandnog rata protiv Garašanina i Srbije preuzfli su Sovjeti pa jedan od glavnih ciljeva "revolucionarne borbe" postaje "emancipacija potlacenih natoda " od velikosrpskih hegemonista itd.itd.
Zanimljivo je sa kalvom su se lakocom prilagodili novonsstaloj situaciji pa su od rusitelja "vestačke versajske tvorevine" postali zastitnici jugoslovenstva i te iste Jugoslavije.
Naravno,prica o slaboj Srbiji kao osnovnom preduslovu za jaku Jugoslaviju je logični sled te politike ,koja u kontinuitetu traje od nastanka KPJ.

Ti "borački" spomenici su imali za cilj zataskavanje srpskig stradanja.
Ne treba to relativizovati i minimalizovati takav vid saučesništva u zločinu.

dominus

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.
(Zarko, 23. februar 2021 20:52

Možeš li objasniti koji tačno dio filma 'Okupacija u 26 slika' opisuje temu Jasenovca? Genocida uopšte u NDH?

sin lovca na medvede

pre 3 godine

Da nije bilo 27. Marta 1941., da smo kao sav ostali, normalan, svet usli u WW2, 1943. ne bilo Tita, NDH, Jasenovca, Komunizma, Kosova, Milosevica, ratova 90-tih, sankcija, Djindjica, Tadica, Vucica....
Jedno je uzrok, a sve drugo su posledice.
Sto smo posejali, to danas zanjemo.

Zil

pre 3 godine

A sad cemo i mi Hrvati jedan film da smontiramo u reziji Jakova Sedlara - Mara iz Vukovara ! Bice vam malo dva oka za plakanje ima da dozivite katarzu !

key and peele

pre 3 godine

којих црних 700.000 у јасеновцу. све са нерођеним, губитак је милион и по, а само убијених укупно 1.000.000 у целој југославији, рачунајући сва бомбардовања, логоре од ниша до словеније, погинуле у борбама, жртве немачких стрељања и страдале у логорима усташа.

него овде сви лажу. лагало се 1919. у версају за 1.250.000 људи (цифра је између 700.000 и 800.000, чак сам и ја сам рачунао поредивши пописе пре и после рата, грубо, јер су се неки окрузи изменили, плус да узмемо предратни прираст), па се лагало 1945. за оун, стално дувамо своје а умањујемо туђе.

кад понављамо глупост на крају у њу верујемо. бар данас можемо са хрватима да направимо комисију и да дамо рок, па и пет година, ал да се коначно сузи опсег и да се више не фолирамо.

aabb

pre 3 godine

Cemu sve ovo vodi?Bio je zlocin oni ga negiraju.Bio je zlocin u Srebrenici mi ga negiramo.Cemu sve ovo?Vratice zrtve?Dokazace da su postojale ustase?Dosta je rata bilo....opametite se i pustite politiku i politicare jer dosta su nam krvi popile...svima nama.
(miki, 23. februar 2021 21:18)

Niko ne negira zlocin u Srebrenici, sta pricas ti? Zlocin je bio i osudjeni su ljudi. U cemu je problem?

a

pre 3 godine

Naši sunarodnici islamske vere stalno glume žrtve.Handžar divizija
i veliki broj ustaša(hrvatsko cvijeće) to demantuju.Naser Orić i
Ejup Ganić su izmakli pravdi samo zato što je zapad zbog nafte spre-
man na svaku vrstu ponižavanja.

acca

pre 3 godine

Rodjen u Bihacu, ziveo do jedanaeste godine, i secam se odlaska na spomenik na Garavicama gde je ubijeno 12000 ljudi od fasisticke ruke, tako na ploci pise, tako nam Alija uciteljica prica!

E sad, jos malo punim 40 i citam ovaj naslov s'obzirom da sam rodjen u SFRJ u toj drzavi u kojoj se sve precutkivalo zarad bratstva i jedinstva, bar tako je predstavljeno, ali nije tako!!!

Saznajem kroz godine rata ovog poslednjeg te informacije o stradanju tih zrtava fasizma od majke, od oca, ko su zrtve i ko ih je pobio! I cujem hrvati-ustase!!!

Moje prvo pitanje je bilo zasto ste cutali o tome, zasto niste rekli istinu deci i dozvolili ste nam da zivimo u lazima?!

Njihov odgovor je bio, "o tome nije smelo da se prica, odgovaralo bi se krivicno, jer je to protivno bratsvu i jedinstvu, protivno tadasnjem sistemu, jednostavno pojeo bih vas mrak!!!
Dal je to normalno, to sta su srbi preziveli i proziveli, i nikada o tome reči smeli progovoriti!???!
Cutimo o svojim zrtvama, da ne bi povredili drugoga(potomka) nekog ko nas je trebio!!!

E Srbine!

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

“Maks” Luburić je ubijen u Španiji od strane UDBA, Ante Pavelić je teško ranjen i od tih posledica umro posle isto od UDBA. Sniman je film:”Marš na Drinu” u to vreme. Garantujem svojim životom da svim ustašama ne bi u današnje vreme falila dlaka sa glave pored današnje vlasti. O ekonomiji, sistemu, uređenju države da ne pričam tad i sad. O sudstvu, policiji... Mislite da bi bile neke “Nevolje” a da ne budu optužene na smrtnu kaznu? Pa živeli smo mi stariji i u jednoj i u drugoj državi. Na posletku nisu ni svi Hrvati ustaše kao što ni svi Srbi “nacionalisti” iz ljubavi prema 300€....

miki

pre 3 godine

Cemu sve ovo vodi?Bio je zlocin oni ga negiraju.Bio je zlocin u Srebrenici mi ga negiramo.Cemu sve ovo?Vratice zrtve?Dokazace da su postojale ustase?Dosta je rata bilo....opametite se i pustite politiku i politicare jer dosta su nam krvi popile...svima nama.

Che

pre 3 godine

Bilo bi bolje da su sve pare što su uložene u "Daru" i šta se planiraju uložiti u ove ostale nabrojane filmove koje također niko van Srbije neće gledati, stavile sve na hrpu i da se snimio neki pošten film ili serija o Nikoli Tesli u holivudskoj ko-produkciji s holivudskim glumcima. Činjenica da bi čitav svijet znao da je Srbin izmislio struju kakvu danas poznajemo...neprocjenjivo.

Malaparte

pre 3 godine

Tacno je ovo sto Markovic tvrdi. Memorijalni centar posvecen zrtvama masakra(?!) u Nanjingu - po svemu bi trebalo da taj zlocin bude okarakterisan kao genocid, ako je Srebrenica okarakterisana kao genocid - izgradjen je isto negde sredinom 1980-tih. Kinezima je bilo vrlo tesko da prihvate ono sto se desilo jer su im Japanci ubili dostojanstvo. Slicno je i s Jevrejima, Primo Levi koji je preziveo holokaust, izvrsio je samoubistvo. Ni mi nismo jos nacisto sa sobom. A nisu ni hrvati.

Eto

pre 3 godine

I to loš. Bolje da su ga napravili iz ugla Diane Bogosavljević. Film o njenoj žrtvi i svemu što je prošla. Veličali bismo univerzalnu dobrptu, a pokazali bismo i Jasenovac i zla počinjrna tamo. Lepo upakovana priča, čak ni hrvati ne bi bili demonizovani, već ustaštvo i ustaški režim.

Ovako smo ispali jadni sa plitkom pričom.

konzervativac

pre 3 godine

Bratoubilacki rat je gradjanski rat izmedju Srba komunista i četnika.Genocid Hrvata nad Srbima nije nikakav bratoubilacki rat posto braca nikad nismo ni bili nego logican nastavak genocidne politike hrvatskog nacionalnog programa potpomognute planovima katolicke crkve o sirenju na istok

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ja koliko znam “Maks” Luburić je na brutalan način ubijen u Španiji od komunista(UDBA). Maljem u glavu i nožem u srce. Pavelić isto je teško ranjen od UDBA i posle preminuo. Ne pije vodu da su komunisti štitili ustaše. Marš na Drinu je sniman za vreme komunista. Da su bili u to vreme ovi što sad vladaju ni jednom ustaši dlaka sa glave ne bi falila. Nisam za tu ideologiju ali ovo su činjenice. I činjenice su da se za vreme socijalizma najbolje živelo na ovim prostorima. Nikad jača nije bila radnička klasa nego tada.

Milutin

pre 3 godine

Ako bih ti rekao da je veći deo najmonstruoznijih zločina ustaša sklonjen od očiju javnosti "zato što izazivaju preteranu mržnju". A da je priča o njima svedena na statistiku a brojke svake decenije umanjivane za jednu nulu "zbog opšteg dobra". I da hrvatska nikada nije suočena sa razmerama i brutalnostima zločina koji je učinjen u njihovo ime i zato im je dozvoljeno da to ponavljaju. A politika komunista je bila da se vodi "izbalansiran" stav prema svim zločinima tako što su jednima dodavali drugima oduzimali žrtve kako bi se očuvalo "bratsvo i jedinstvo". Na žalost iz tako zamućene vode je proizašao današnji stav javnosti koji ništa ne znači i ničemu ne služi. A to je upravo ono što su i hteli da postignu.

Da li smo toliki autosovinist?

pre 3 godine

I ne samo to. Kasni se samo 30 godina da pod angazovanjem akademskih radnika pocne da obelodanjuje istina o krivotvorenju istorije pod pritiskom politickih presa, koje su vekovima unazad isle na stetu Srba. Kasni se zato sto istaknuti i nafinansiraniji akademici, i dalje imaju svoje fotelje da bi nastavili da rade na onome na cemu su radili i nasi neprijatelji unazad kroz istoriju. Sta se ceka gospodo!?

MIRO

pre 3 godine

Ljudi najbolji filmovi o zločinima četnika i ustaša su snimljeni u SFRJ, najbolji film o Prvom svetskom ratu je snimljen u SFRJ, deca su godinam učila detaljno o ustaškim i četničkim zločinima, o Jasenovcu smo učili do sitnih detalja ima mnogo filmova u kojima se dotiče i tema logora u Jasenovcu a u krajnjem slučaju te SFRJ nema 30 godina, da li je moguće da tako lako manipulisu sa vama!

komsta

pre 3 godine

Mi smo u skoli u toj istoj SFRJ ucili na casovima istorije o zlocinu u Jasenovcu u 700 000 zrtava. Takodje smo obisli i memorijalni centar Jasenovac sa skolskom ekskurzijom i upoznali sa stravicnim dokazima zlocina. I sada ja pitam ovog vrlog i poznatog istoricara Markovica, kako je to skrivan zlocin u to doba?

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ja pošao 1988 godine u prvi razred osnovne škole. Na tabli karta SFRJ, iznad Titova slika. Prvo što su nas učili ko su bili zločinci. Znali smo svi za Jasenovac, masovno ubijanje u ustaškim logorima u NDH, koliko sam samo “bubao” o srpskim vojvodama, o Vuku Karadžiću, Jovanu Cvijiću, o Cerskoj bitki, Kolubarskoj bitki. Sve o bratstvu i jedinstvu.... Kako samo nije sramota ovog istoričara? Zar su svi kupljeni?!

Nikola

pre 3 godine

Nikada nije kasno.

Ali ono sto sada ocekujemo jeste da drzava deluje odlucno.

Filmovi, serije, lepi govori ... ok.

Ono sto gradjani ocekuju jeste da se pokrene pravni proces.

Materijala ima dovoljno.

neinformisan

pre 3 godine

Bratoubilacki rat su jedino vodili srbi sa samim sobom izmedju srba komunista tj partizana i srba cetnika kraljevine jugoslavije. A ni u ndh se nije vodio rat vec je bilo na sceni istrebljivanje srba i svih ostalih nepodobnih, sto je cist genocid. Sustinski nije bilo bratoubilackog rata samim tim, vec zlocin protiv srba civila i rat srba opet protiv srba. I sve se to ponavlja devedesetih i tezi da se ponavlja i u buducnosti nazalost.

let 3

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.
(Zarko, 23. februar 2021 20:52


I deveti krug.

medjed pg

pre 3 godine

Италијански генерал Александрo Лузанo пише Мусолинију:
Драги Дуче
Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.
Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) - сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.
Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. Tо је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.
Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Стану Арнаутовић и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!
На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкарацa. Jедино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.
Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље! После оваквих догађаја Италијанска војска стаје у заштиту српског живља и протерује усташе из Истре и Далмације..

tri lopate sodera, jedna cementa

pre 3 godine

Jer ako se ne snimi film na tu temu to onda znaci, da sve one knjige, tekstovi, spomenici, komemoracije, udzbenici, ekskurzije, ucenje pesama I.G. Kovacica napamet... se u stvari nikada nisu ni dogodile?

Predrag Markovic je drzavni istoricar.
Covek mora prosto da prica za potrebe aktuelnog trenutka i drzavne propagande. Nesto kao Marksisti u vreme Tita. Danas su vam to drzavni istoricari. To vam dodju ko neke starlete istorijske nauke.

Nego, nesto mnogo bitnije mora da se kaze, a to je:
Svako ko vam tvdri da su komunisti skrivali i umanjivali zlocine fasista (nemaca, ustasa, cetnika...), taj vas prosto laze.
Ako je nesto temeljno i detaljno obradjeno i obelezeno u toj SFRJ, to su bili zlocini fasista (a meni se cini da su komunisti nekad znali preterivati, a ne umanjivati sve te stvari).
Nego doslo tako vreme, pojavljuju se nove generacije, i treba im usadjivati u svest kako je ta SFRJ bila napravljena da unisti Srbe, sto nama daje alibi za neka kasnija postupanja koja su se dogodila, i dogadjace se.

Jadne su ove nove generacije, kakvo smece od propagande moraju da svare i kako im spaljuju mozgove sa lazima.

milos

pre 3 godine

Ostvarenja iz vremena SFRJ na temu Jasenovca:
- „Jasenovac“ (1945);
- „Pet minuta raja“ (1959);
- „Deveti krug“ (1960),
- „Kapo“ (1960),
- „Jasenovac“ (1966);
- „Crne Ptice“ (1967);
- „Gorke Trave“ (1967);
- „Dim“ (1967);
- „Đeca iz Pakla“ (1967);
- „Evanđelje zla“ (1973);
- „Marija“ (1977);
- „Okupacija u 26 slika“ (1983);
- „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983);
- „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987)

ne mazi oci gospodine

pre 3 godine

Vi se uvek krijete iza "ideologije onog sistema"
To je odgovor za sve- ocajnu ekonomiju proljoprivredu koja propada, ljude koji beze iz zemlje.
Kako onda ne procvetamo majku mu sa ovom novom ideologijom?
Za koje "ideologije " je sagradjen spomenik i spomen park u Jasenovcu?
Izdato toliko knjiga o tome, svedocenja logorasa?
Ja sam savrseno dobro znao sta je Jasenovac bio i gde se nalazi.
I usput u ovoj prici si zaboravio reci da se i srpski narod podelio u drugom svetskom ratu- kvislinzi Nedica, cetnici kolaboracionisti ta zvanicna vlast koje jje radila sa Nemcima i u ratu i u progonu sto levicara sto Jevreja - i s druge strane partizani. Dakle bas kao kod Hrvata a i Muslimana.

Jovana

pre 3 godine

Kako su ga uradili bolje da ga nisu ni radili, potpuni fijasko, nazalost!
Takvi filmovi se prave jednom u 50 god i zato je trebalo voditi racuna o svakoj sitnici. A ispalo je kao sto rece neko na twitteru "G.antonijevic je uzeo par glumaca iz >Ubice mog oca> i po istom kalupu napravio film samo u tuznijem okruzenju".
Ispustena velika prilika da se svetu pokaze kolosalni zlocin II sv. rata.

Zoki

pre 3 godine

Četnike i ustaše ne treba pominjati zajedno, jer nisu isto. U SFRJ se mnoge stvari jesu gurale pod tepih. Pogledajte npr. "Valter brani Sarajevo": da li ste u filmu videli jednu zastavu NDH, jednog ustašu ili domobrana? Jasenovac jeste bio užasnio stratište i neosporno je da su hrvatski nacisti (ustaše su bili nacisti, a ne fašisti) počinili genocid nad Srbima. Međutim, ja ne mogu reći da su Hrvati kao narod počinili genocid - jer to jednostavno nije tačno. U Splitu je bilo više Hrvata u četnicima nego u ustašama, da ne govorimo sada o partizanskim brigadama. Čak ni ustaška politika prema Srbima nije bila ista tokom celog rata. Ipak, zločinci su imali ime - srpske žrtve su stradale od hrvatskih ustaša, a ne od domaćih izdajnika i saradnika okupatora. Ima puno nerazumevanja i oko ponašanja rimokatoličke crkve. Nije sporno da se veliki broj sveštenika sramno poneo. Međutim, Stepinac nije mogao biti odgovoran za ono što se događalo van njegove eparhije, a posebno ne za ono što su radili franjevci i drugi monasi (redovnici). Kod rimokatolika su monaški redovi potpuno odvojeni od lokalnih vladika (biskupa) i podređeni Vatikanu. Pod vlašću zagrebačkog nadbiskupa je bila samo njegova nadbiskupija. Majstorović ("Fra Sotona") je mogao da kolje ispred zagrebačke katedrale, ali Stepinac nije mogao da uradi ništa osim da se žali Vatikanu.

Ali Vučić, Vulin, Dačić i Dodik tvrde drugačije

pre 3 godine

key and peele, 23. februar 2021 22:11)

Ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, SFR Jugoslavija je u svom službenom izvještaju izjaviti da je ukupan broj žrtava bio oko 1,700.000. Vladeta Vukovic dobiva zadatak izračunati broj poginulih osoba na području Jugoslavije kako bi ti podatci bili predani na mirovnoj konferenciji u svrhu dobivanja ratne odštete. On 1946. godine dolazi do broja od 1,706.000 demografskih gubitaka. Edvard Kardelj je potom taj broj predstavio na mirovnoj konferenciji u Parizu kao broj poginulih u Jugoslaviji i on postaje jedini službeni broj poginulih u Drugom svjetskom ratu tijekom postojanja Jugoslavije. Vladeta Vučković je 1985. godine u srpskom časopisu Naša reč koji se izdaje u Londonu izjavio da je broj od 1,706.000 zapravo demografski gubitak, a ne stvarni broj žrtava koji je bio oko 1,000.000. Te tvrdnje je Vučković ponovio i beogradskom časopisu Duga 1989. godine.
Početkom šezdesetih godina Jugoslavija i Njemačka su počeli pregovore o isplati ratne odštete. Kako su Amerikanci još 1954. izjavile da je Jugoslavija imala "samo" milijun poginulih, Njemačka odbija isplatiti ratnu odštetu za njih 1,706.000. Slijedom toga, jugoslavenski savezni zavod za statistiku počinje vršiti popis žrtava koji će biti predan tijekom pregovora. Konačni popis žrtava je bio dovršen 1964. godine i on je govorio o oko milijun poginulih (zajedno s poginulim pripadnicima kvislinških postrojbi).  Popis je bio ponovljen prije nego što je predstavljen na pregovorima i na osnovu njega SR Njemačka će isplatiti ratnu odštetu. Popis iz 1964 je odmah po dovršetku proglašen državnom tajnom tako da je postao gotovo potpuna nepoznanica za stanovnike Jugoslavije. Prvi put je izašao u javnost 1989. godine.

ja

pre 3 godine

Nisam gledao film tako da nemam pravo da iznosim moje misljenje o filmu. Mislim da film moze da bude neka vrsta pocetka rasvetljavanja istorijskih dogadjaja koji su se desili ali su o njima postojala razlicita tumacenja da ne kazem istine. Ne postoji apsolutna istina ali moramo se posvetiti cinjenicama kojim raspolazemo. Vec neko vreme se proturaju teze oko toga zasto su ustase bile toliko svirepe prema Srbima ali i drugim koji su im bili neprijatelji. Ubijen je i moj deda koji nije Srbi - ali bio je partizan. Imamo tu nekoliko inreresantnih tema kao na primer - svi Sloveni na Balkanu su Srbi razlicitih vera. Ako je to istina zasto su braca Srbi okrutni jedni prema drugim, dali je religija ta koja menja covekovu moc da rezonuje normalno ili je ipak sve jednostavno. Postoje dobri i losi ljudi. Ja sam ipak za ovu drugu tezu jer je rat iz 90 tih jasno pokazao da su u prvim redovima za ubijanje bili kriminalci i lakoverni ljudi koje je lako zavesti. Da, tako je posle svih ratova i zlocina dobijamo isto, heroje i zlikovce - zavisno sa koje strane se gleda jer vecina heroja za jedan narod su heroji u drugom. Na primer Mladic, Gotovina, Oric, Hardinaj. Zajednicko im je da su "branili" svoj narod.

Mikica

pre 3 godine

Osetio sam grizu savesti jer me film nije dirnuo nimalo. Cak nisam sacekao ni da se slegnu utisci, jer nema sta da se slegne. Dakle, sve je na tvojoj strani, zastrasujuca tema, finansije, logistika, drzavni aparat, potencijalni jevrejski lobisti koji bi lansirali film, mozda neki holivudski glumac, ili bar nasa top klasa glumaca, imas sansu da napravis nesto o cemu ce se pricati, a ti promasis prazan gol sa gol linije. Neubedljivo, mlako, nedovrseno, ni glave ni repa. Nerazradjeni likovi, iz tabloidnih novina saznajem ko je koji ustasa. Jos se ja kao razbesneo sto je kao zapad izlobirao da film ispadne iz trke za Oskara, citam novinske clanke, pa se sve nerviram.. Ovo ne da ne moze da bude kandidat za Oskara, nego nije ni osrednje ostvarenje.
Seca li se neko Nemanjica? Ravne gore? Ovo je u tom rangu. Mi smo majstori da propustimo sansu.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Postoji film o stradanju nevinih ljudi na Kozari. I odličan je.

Postoji film o stradanju nevinih ljudi u Dalmaciji (konkretno Dubrovnik). I odličan je, bio je čak i nominovan za Oskara.

Postoji film (delom) smešten u ustaški koncentracioni logor. I odličan je, bio je čak i nominovan za Oskara.

Ima još gomila filmova o ustaškim zločinima (doduše, nisu svi odlični) u kojima su njihovi zločini nad nedužnim civilnim stanovništvom itekako grafički prikazani.

I sve to u vreme tih ideologa koji su "sakrivali" bratoubilački rat.

Po ko zna koji put, ovaj istoričar u službi političara je pokazao da nema pojma o čemu priča.

wronghouse

pre 3 godine

Ako se iko pobrinuo da se zločini NDH, naročito u Jasenovcu, Kozari ne zaborave, onda je to bilo u SFRJ. Svi, baš svi još od osnovne škole u sklopu exkurzija obilazili su memorijalne centre, a naročito Jasenovac. Niko zasigurno nije zaboravio dokumentarni film, kao ni one ustaške artefakte, a svi pamtimo brojku od 700-750 hiljada žrtava kako su nam tada govorili u sklopu predavanja. Sve to i mnogo drugih činjenica, naročito o NDH redovno se učilo i iz udžbenika. Samo na temu Jasenovca izdato je preko hiljadu publikacija, samostalnih knjiga, članaka, stručnih i drugih!!!
Ovo mogu potvrditi svi koji su pohađali škole u SFRJ, a ubeđen sam da će se neki i ovde javiti.
Žalosno je što se danas poništavaju upravo napori ondašnjih vlasti i institucija da se sačuva spomen na stradanje nedužnih, a ovaj text Markovića još je jedan u nizu neistina i pokušaja opravdanja istinskih krivaca koji su ove teme zataškavali nakon raspada SFRJ, a danas njima trguju.
Ovakvim postupkom g. Markoviću duboko ste uvredili sve nas, pa se pitamo gde su granice i kome ovo treba!?

Zarko

pre 3 godine

Istoricar jesi, ali istoricar filma ocigledno nisi. U SFRJ je snimljeno bar 15ak filmova koji su se direktno Jasenovcem bavili, neki su bili i vrhunski filmovi vrhunskih reditelja poput Zafranovica koji su isli na festivale u inostranstvo itd. Evo nekih od njih „Jasenovac“ (1945); „Pet minuta raja“ (1959); „Deveti krug“ (1960), „Kapo“ (1960), „Jasenovac“ (1966); „Crne Ptice“ (1967); „Gorke Trave“ (1967); „Dim“ (1967); „Đeca iz Pakla“ (1967); „Evanđelje zla“ (1973); „Marija“ (1977); „Okupacija u 26 slika“ (1983); „Krv i Pepeo Jasenovca“ (1983); „Kula smrti: Gradiška Stara logor broj 5“ (1987) su samo neki od njih. Stvarno dosta sa ovim neistinama.

nnnn

pre 3 godine

Ima ih preko 15 ali ta istina vam ne odgovara, mnogo bolje zvuci laz da su komunisti skrivali istinu i zabranjivali da se o tome prica. Dakle ima knjiga, ima i filmova.

stidim se

pre 3 godine

Sramotno je kako ovaj SPS junosa krcmi istoriju da dokaze svoju partijsku vernost. Posto sam bio kolega sa njegovim ocem, znam kada se rodio i sada me on poducava sta se desilo kada se on nije ni rodio a ja sve to preziveo. Ne mogu da verujem da nikada nije procitao cak ni Dnevnik Vladimira Dedijera, Titovog bliskog saradnika, gde se u detalje navode zlocini iz Jasenovca i imena izvrsilaca. Dnevnik je doziveo nebrojeno mnogo izdanja i bio je obavezna literatura za sve djake u bivsoj Jugoslaviji.O ostalim lako dostupnim dokumentima necu ni da govorim.

Grix

pre 3 godine

Ideologije SFRJ? SFRJ se raspala 92. rat zavrsio 95. SFRJ je kriva sto nismo bili u stanju snimiti bilo kakav film 25 godina? Za to vrijeme o Srebrenici izaslo na desetine igranih i dokumentarnih filmova. Pa tacno smo sami sebi najveci neprijatelji...

Goran

pre 3 godine

Upravo sam procitao na netu da je Antonijevic bio u komisiji koja je odbila najveceg reditelja Lordana Zafranovica za snimanje filma o Jasenovcu. Sad mi je sve jasno.

Djordje

pre 3 godine

Ta laz moze da prode kod novije generacije.
U skolama smo ucili sta se desilo u Jasenovcu. U eskurzijama smo posecivali ta mesta!!! U mnogim filmovima je spomevano sta se desilo na tom mestu...

Marx

pre 3 godine

Sramota da lazu ovako. Nikada se nije krilo. Google u šake, prva knjiga o Jasenovcu npr publikovana 1948, Staljin još bio živ. Mnogo je knjiga jos objavljeno, ekskurzije, dokumentarci, Magnum crimen 1948.

Citalac

pre 3 godine

Prvo
Istorija se bazira na činjenicama i one su nesporne ( za neuke , film pokazuje istinu )
Drugo
Takvi kao ti koji traže podršku države za svoje udvoricke tekstove ne priznaje ni istorija ni sadašnjost , a , verujem , neće ni budućnost

botcekainstrukcije

pre 3 godine

"Moramo tu biti dosta oprezni kao država i društvo jer postoji mogućnost da Evropska komisija donese zakon o genocidu u Srebrenici."

Nek mi neko prevede šta je autor ovim hteo da kaže. Čega se to on plaši? I, kako može evropska komisija da donese neki zakon? Valjda može da izglasa rezoluciju... Kakav istoričar i stručnjak, sačuvaj Bože

Citalac

pre 3 godine

Prvo
Istorija se bazira na činjenicama i one su nesporne ( za neuke , film pokazuje istinu )
Drugo
Takvi kao ti koji traže podršku države za svoje udvoricke tekstove ne priznaje ni istorija ni sadašnjost , a , verujem , neće ni budućnost

CATAPA

pre 3 godine

Recimo da je bilo tako kako Marković priča, a mi stariji posenilili pa ne pamtimo dobro kao on koji nije bio rođen. Ali recimo da je bilo, po čemu je to drugačije od ovoga danas gde se u medijima guraju oni koji nikada ništa protiv ovog aktuelnog režima nisu izjavili? Bilo je zločina kojima je i Marković bio živi svedok, a za koje nalogodavci nikada nisu otkriveni i kažnjeni. Što se sada ćuti o tome? Što on ćuti o tome?

Ima ona anegdota o Hruščovu (kao i sve takve izmišljena od KGB) kada je objasnio zašto su svi ćutali o Staljinovim zločinima. Ili ono o petlu koji prerano zakukuriče. Zna to Marković jako dobro, mudar je to petlić.

ajde pusti taj komentar

pre 3 godine

nije ideologija kriva, mi smo krivi jer smo na nivou svesti pecinskog coveka, kao prvo ne bi dopustili ovakve grozote i ratove.

Nikola

pre 3 godine

Au! neko je dirnuo u svetinju Jugoslaviju i njenu politiku. I dezurni kerberi su tu. Treba odbraniti partijske drugove. Pa se nabrajaju filmovi u kojima je usput pomenut Jasenovac. Zna se kako je to odradjeno. Na komunisticki nacin, da se nedira u bratstvo i jedinstvo. A kad se snimi ozbiljniji film gde je Jasenovac centralna tema, i gde se pokaze svima koje sve organizacije su u zlocinima ucestvovale, onda je to za dezurne branioce lika i dela Josipa Broza problem, jer ogoljuje politiku te drzave. Politiku koja je po svojoj sustini antisrpska. A to branioci lika i dela ne mogu da podnesu, jer onda postaje ocigledno da je ceo njihov zivot promasen.

Leonardo

pre 3 godine

komsta

Potpisujem komentar.Bili smo u Jasenovcu, obišli memorijalni centar, " Kameni cvet", i sve ostalo. Jedino o čemu nije bilo govora u istoriskim knjigama je " "Savezničko" bombardovanje Beograda i Leskovca i o Milutinu Milankoviču. Ni jedne, jedine reči.

Clan biblioteke

pre 3 godine

G-e Markovic bitka na Stjesci bila je bratoubilacka bitka .Brozova ceta je uvukla crnogorsku diviziju u celjust Nemackih jefinica a Broz odbacio tesko naoruzanje zarad neke pokretljivosti boraca.posle pogibije Save Kovacevica i velike vecine njegovih boraca bitka je prestala.Toliko za poznavaoce Sutjeske.

...

pre 3 godine

Sve se guralo pod tepih zbog nekakvog "bratstva i jedinstva", nisi smeo da pričaš o Srpskim žrtvama, sve dok nam ti isti hrvati nisu ponovo zabili nož u leđa! Ko prećutkuje istoriju, rizikuje da mu se ona desi opet!

Predrag

pre 3 godine

Ideologija SFRJ, ideologija nase lažne braće, kao i ideologija srpskih komunista i njihove dece, je skrivanje zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Pipi

pre 3 godine

Pavelica je u Argentini ubila cetnicka emigraciji, u prakticno privatnoj reziji svega nekolicine obicnih ljudi, civila amatera. Niko im nije pomagao j tome, stavise. Pre par godina je bilo dosta price o tome, cak i neki dokumetarac na TV.

Куп је битан

pre 3 godine

Да ли је могуће да 2021. постоје они који изједначавању усташе и четнике?

Бранко

pre 3 godine

Победници су испеглали ратне и поратне злочине знаком једнакости између усташа и четника, док су они убијали само окупаторе и њихове сараднике - у филмовима - епилог је распад државе, безумље и масовни злочини, исходиште у банана перионицама прљавог новца којима је то наменска сврха постојања..

zg232

pre 3 godine

Da li je to još jedan srpski mit? Da mi je 1 kuna za svaku laž koju čujem da Srbi vjeruju, sada bi imala neboder u BG na H2O. E, moji mitomani, i da je istina, Jugoslavije nema već 30 godina. Zamislite da je netko tada postao otac u svojoj 30. godini, danas njegov sin ima 30 godina. Da Hrvati šute i da ostave Srbima da se sjećaju, Hrvatska bi bila prepuna Srbijanaca.

Бранко

pre 3 godine

“Јасеновац је крст који народ као што су Хрвати није у стању да понесе, притом се Ватикан никад није дистанцирао од тога”, Лордан Зафрановић

undercover

pre 3 godine

A čuj ove što pričaju da je u HR bilo dosta Partizana, pa jeste:

Prema dokumentima nastalim u toku rata (izveštaji i brojnom i nacionalnoim sastavu partizana), a objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata, tom V, knjiga 30 nacionalni sastav divizija nastalih na tlu Hrvatske je 1942. bio:

Šesta lička divizija - 96% Srba;
Sedma banijska divizija - 92% Srba
Osma kordunaška divizija - 95% Srba
Dvanaesta slavonska divizija - 85% Srba

Dakle Hrvati u većem broju pristupaju Partizanima tek na kraju rata kad je postalo izvesno da Nenaci gube rat.

Бранко

pre 3 godine

Јасеновац је превелика одговорност и за Србе, где је споменик жртвама НДХ у Београду и у Србији???

bane

pre 3 godine

Genocid nad Srbima u NDH je jedini prikriveni genocid za koga znam. Zna se i za genocid nad Jermenima u Turskoj ali za ovaj ne, pogotovo ne na Zapadu koji dogadjaje na Balkanu posmatra kroz naočare devedesetih i ne želi da čuje za nešto ovakvo jer je zlo rezervisano za Miloševića čemu je zaslužna partije gospodina Markovića. Zato njima priče o genocidu zvuče kao propaganda.
Ima i nekih istoričara na zapadu koji poriču genocid nad Srbima ali zato zločin u Srebrenici nazivaju genocidom.
Zasluga za to opet ide partiji g. Markovića.

Dbb

pre 3 godine

Bukvalno deset filmova o Jasenovcu je snimljeno u periodu posle rata do 1987. Deset. Deset daleko boljih filmova o Jasenovcu. Snimani sa razmakom od po par godina. Dakle, svako malo pa film o Jasenovcu.
Zašto baš o svemu mora da se laže?

ja

pre 3 godine

SFRJ se raspala pre 30 godina....što nije snimljen ranije? Nije ni do para jer se svake godine snimi bar 10 filmova za užu rodbinu, koje finansira država bar delimično.
Odgovor leži u tome što mi sebe i svoju istoriju ne znamo da cenimo i guramo je u zapećak zbog bratstva i jedinstva i da ne uvredimo nekoga. Političari nemaju volje da odobre istinu i da je priznaju. Da nije tako mi bi u zadnjih 30 godina imali bar 10 filmova o Kosovskom boju, srpskim ustancima, prvom svetskom ratu, Jasenovcu i drugim stratištima, Sremskom frontu, pa i o Oluji i Košarama npr.

Nebojsa Matic

pre 3 godine

Evo da se i ja pridružim kulturi sećanja.
65-o sam godište, dakle škole sam završio u SFRJ i u njoj živeo.
Učili smo i znali o Jasenovcu, NDH, srbosjeku, dečjim logorima itd. Kako neko reče ovde, čak se i preterivalo ponekad, sa ciframa i sl.
Jedino što se potiskivalo u SFRJ bili su, naravno, zločini komunista, ratni i poratni, i donekle činjenica da su i četnici imali borbe protiv nacista, spasavali savezničke pilote.
Osim toga, SFRJ se raspala pre trideset godina. Tako da ne može nikako da bude izgovor što "decenijama čekamo film o Jasenovcu".
Dakle, nisu nam Vučić i Antonijević otvorili oči.
Pozdravljam inače ono što Marković kaže o hrvatskoj i antifašizmu, tj da imaju na šta da budu ponosni, kao protivtežu sramoti NDH-a.

Yugo Tempo 1.1

pre 3 godine

Ima onoh koji i dalje misle da nije bilo ni sada vreme za ovaj film jer je su na vlasti oni koji jesu. Sta nece srbin da cini iz inata, makar na svoju stetu, makar nestao on ce da tera.

Sibirac

pre 3 godine

Početkom 20. veka Argentina i Srbija su imale skoro isti broj stanovnika. Nakon svih nesreća koje su nas u tom veku zadesile nas ima 7 miliona, a njih skoro 50.

ivan.krusevac

pre 3 godine

Sram vas bilo. Sada vam i sfrj smeta. Jasno je svima.ko su bili cetnici i ustase. Tito je to zataskavao iz razloga da ugusi medjunarodnu mrznju. Sram vas bilo. Pa taj Tito je jurio Pavelica i ustase. Sada ste uspeli ovim filmom sve. Gluplji film nisam video. Amaterski stedljivo na svemu. Sada imam utisak da je Jasenovac zlocin, ali ne logor i genocid.

Шмрки

pre 3 godine

Доста више са неистинама. У СФРЈ се учило нашироко о Јасеновцу и Усташким и четничким злочинима. У Јасеновцу се приказивао документарац од којег вам се после повраћа. Удба је убијала те злочинце широм планете... Имало је доста филмова о томе.

Zoran Minić

pre 3 godine

Pa što kasni "decenijama"? Ko je kriv Srbima, naročito onima iz Bosne i Cro zašto nisu snimili? Kriv Tito? Pa što ga nisu roknuli? Oni su ga i doveli ovde (VI lička, VII banijska VIII krajiška i IX dalmatinska "udarna" brigada). I vladali su i tada a i sada.

Dragan

pre 3 godine

Pretpostavljam da je film snimljen da bi se nove generacije dece rodjene posle ratova indoktrinirale od malena da po defaultu Srbi mrze Hrvate, Albanci Srbe itd dok politicari prave dilove i pune dzepove. Meni jedan od najstresnijih filmova je bio Okupacija u 26 slika L.F. Ko zeli od klinaca neka pogleda. Nije istorija pocela od danas i nije istina da se nista nije pominjalo pre. Pitanje je samo zasto je bas sada ta tema naceta ponovo.

Dp

pre 3 godine

Kako nije se pričalo u SFRJ? Ja neznam čoveka rođenog u SFRJ da nije bio u Jasenovcu, Kozari, Šumaricama itd. To može da izjavi samo neko ko je SFRJ proveo u Kanadi i Argentini.