Petak, 19.02.2021.

17:44

Odlazak Panonskog mornara: Cela bivša Jugoslavija je u suzama

Izvor: B92

Odlazak Panonskog mornara: Cela bivša Jugoslavija je u suzama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

293 Komentari

Sortiraj po:

Iva Jovanovic

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja, ali on je bio čovek palanke, sa mentalitetom provincijalca.. Nikada nije razumeo da je Beograd velegrad, sa svim manama i vrlinama. A on je, sa tim svojim kompleksima, ipak najčešće dolazio u Beograd (pare mu nisu bile gadne) i često vređao baš Beograđane, a oni ga u većini voleli. Ja ne, ni njegove pesme..
(Đole, bgd, 20. februar 2021 00:11)

Od sva sreća samo nekolicine ekstremno glupih komentara mislim da ovaj zaslužuje “prvo” mesto!
Reći ovo za čoveka koji je bio kosmopolita - gradjanin sveta, kome granice nisu ništa predstavljale koji je voleo sve ljude dobrog srca je samo odraz jednog istinskog provincijalca i primitivca!
Pravi Beogradjani su ga razumeli (i slagali se sa svakom izgovorenom reči), obožavali i istinski oplakali!
Jedan jedini i neponovljivi Djole koji je obeležio naše detinjstvo, mladost - ma celi život...

Nemanja

pre 3 godine

On je bio jedan od onih zlih zloduha koji je na svakom cosku video četnike i govorio užasne stvari o Srbiji a posebno našem državnom projektu i treba da ga je stid bilo kao svakog ko ne prati put srpstva i Pravoslavlja te Lale tome nisu sklone i 30 godina samo oni odbacuju svaku ideju srpstva kao da su država za sebe ove slike iz Novog Sada su za nevericu da je umro neki pevac koji je nacionalno obojen iz Bg onda bi slavili i govorili otišao ratni huskac. Država je majka Srbija je majka srpstvo nam je zavet i ko sa puta skrene Srbin nije !
(Vasilije, 20. februar 2021 09:01)

Pa mi i jesmo država za sebe - i ne interesuje nas to vaše mahnito njakanje.

Zoran Popović

pre 3 godine

Prosli mesec Mira Furlan sada Djole.... sa njima je otislo i sve normalno u nasem regionu
(sasa, 19. februar 2021 21:38)

Nadam se da nije. Želim verovati da si normalan, ja jesam, a i barem većina onih koji ovo čitaju. Ako je tako ima nade za tebe, mene, i onu tihu većinu koja će jednoga dana ipak izgraditi ono o čemu normalni veću dugo sanjaju.

Toto-ko-tunjo

pre 3 godine

Koliko je Djole vazan, Srboja bi trebalo da proglasi bar 7 dana zalosti. Sve suprotno je nastavak velikog ingnorisanja kulture..
(jo, 20. februar 2021 02:47) 

Daleko bilo, pa time bi nekultura udarila na sebe. Ostace oni dosledni. Stoga, zaboravi.

misko

pre 3 godine

Jos jednom nas je ujedinio, pristojan svet danas tuguje, a nacionalisti likuju. Svi znamo ko su ONI.On je 2003. pričao “Mislio sam da će doći moji. Sad vidim da nema mojih”.

Brutus

pre 3 godine

Nazalost uvek ima kukolja u zitu..to govorim za ljude koji daju minuse na pozitivne komentare o Balasevicu...Ali hej ....nemaju svi sluha za muziku..ha ha..
(alex, 20. februar 2021 08:46)

Đole je napravio sam sebi pravac u muzici gde je bilo ko ko je pokušao da ga plagira ili imitira bio u najmanju ruku smešan. Kao kantautor naklon do zemlje. Minuse kako vidim ne dobijaju komentari pozitivni komentari o njrmu kao muzičaru, već komentari o njegovom jugoslovenstvu koje se zasnivalo na podsmehu po pravilu onima kod kojih je nedavno bio. Koliko znam u pesmama je pominjao celu staru jugoslaviju, a Srbiju južno od dunava koliko znam nije, svakako manje nego ostale delove ex yu.

warlock

pre 3 godine

Hvala za lijepe pjesme i hvala na cvrstom antiratnom (citaj ljudskom) stavu zbog kog si se i jasno razlikovao od bezbroj onih koji danas, kao, tuguju za tobom, ukljucujuci i dobar dio tzv. estrade! Jos jednom hvala!

Ovi iz Banjaluke su, na primjer, potpuno nebitni u odnosu na mnogo bolje ljude koji zive u Sarajevu i Mostaru ali treba cijeniti iskrenost!

Antipolution fault

pre 3 godine

Pocivaj u miru legendo. Kada po tebi pljuju lazni nacionalisti, ustase i ovk sledbenici to najbolje pokazuje kakva si velicina bio i ostao. Ujedinio si tu bagru ali i sve normalne ljude sirom Balkana. Mrze te, jer si jos 1988g pevao "Samo da rata ne bude" dok su oni uveliko bili "za dom spremni", pripremali "noz, zicu, Srebrenicu" i gradili zute kuce. Ziveo si za pozitivnu energiju i ljubav. Danas o tvojoj smrti pisu svi vodeci svetski mediji. Neka ti je vecna slava i veliko hvala veliki covece!

ko-ometator

pre 3 godine

Voleo sam njegove pesme, i dalje ih volim. Ali izvinjavanje bilo kome i pljuvanje po svom napacenom narodu za šaku evra i naslova u novinama mu nikad necu oprostiti. Ajde da je sam isao puskom da brani nejac pa da je imao za sta da se izvini, ako je sam nesto lose i uradio, nego u tudje ime - a pritom to “tudje” je ostalo bez svog vekovnog ognjista, zivota, brata, oca, deteta... Svakako neka ti je prosto duši. Hriscanski je.

Vasilije

pre 3 godine

On je bio jedan od onih zlih zloduha koji je na svakom cosku video četnike i govorio užasne stvari o Srbiji a posebno našem državnom projektu i treba da ga je stid bilo kao svakog ko ne prati put srpstva i Pravoslavlja te Lale tome nisu sklone i 30 godina samo oni odbacuju svaku ideju srpstva kao da su država za sebe ove slike iz Novog Sada su za nevericu da je umro neki pevac koji je nacionalno obojen iz Bg onda bi slavili i govorili otišao ratni huskac. Država je majka Srbija je majka srpstvo nam je zavet i ko sa puta skrene Srbin nije !

Jovan

pre 3 godine

Došao si i doneo najlepse pesme,pun zdenac bisera i tajne mape u koje zvezde treba da se zagledamo...Sad kao odlaziš,ej nije ti fora Đole.Ali razumeću da si ovih dana bio u D molu malo duže,i da si odvezao svoj remorker na onu drugu stranu na radost Arsena,Keme,Mujice i svih bistrookih sto su gore.Nama ostaje muzika,reči,sećanje i čekanje do nekih novih susreta po širokoj njivi Gospodnjoj.Doviđenja i mirne ti luke nebeske.

Marex

pre 3 godine

@ i za Titom ste plakali

Ma da si jednu reč napisao, a ne rečenicu, videlo bi se o kakvoj se veličini radi, samo si si neshvaćen kao i svaki genije. Mi te ne razumemo, letimo na nižim nivoima, volimo Balaševića.


Пакао југоносталгичарског менталног поноора
(И за титом сте плакали, 20. februar 2021 08:41)

Gabrijel

pre 3 godine

Covek umre onda kada umre poslednji od onih koji su ga znali ... Dokle god su pesme tu , i ti si tu ... sa nama . Jos ne mogu da se priberem .

Zoran

pre 3 godine

Niko nije tako spajao bivšu jugu kao Balašević. Na njegovim koncertima gde god bili bila je bukvalno prisutna cela juga. Punio je arenu BG ZG Ljubljanu Spens Zadar Zetru Čair Spaladium sve velike gradove i hale spajao ljude kao niko nikada pre. Po mnogo čemu najdraži najpopularniji a i sigurno najveći umetnik bez premca u ex-Jugoslaviji.

ПоследњиСрбијанац

pre 3 godine

Опрашта Ђоле и ситним мрзитељским душама јер је то оно што иначе ради, оно што је исправно и оно што његовој души лежи.

nsdq100

pre 3 godine

Jugoslavija da, jer je on bio Jugosloven. Srbija NE!!!
(Mare, 19. februar 2021 18:20)
Tuga, tuga radi čoveka i LEGENDE srpske kulture ali i tuga još veća da u Srbiji postoje ljudi koji prave razlike izmedju čoveka i Srbina. Proćiće još dosta vode Dunavom dok neki Srbi ne shvate da su na prvom mestu ljudi

Anonimni Bednik

pre 3 godine

Tri čoveka su usla u legendu za zivota jer su napisali pesme koje su mnogo veće od njih samih. Balašević, Dragojević i Bora Čorba. Ni sa jednim od njih se politički nikad nisam slagao ali bio bih ekstremno glup da zbog toga poričem da su neke od njihovih pesama zrele za ozbiljne antologije moderne književnosti.

Od oca Srbina i majke Hrvatice rodio se Balašević Jugosloven, čovek koji je iskreno voleo Jugoslaviju i koji je za njen nestanak krivio isključivo onaj srpski deo sebe... Nije shvatio ko tu zemlju zaista nije voleo i svoju zabludu je ziveo, borio se sa svojim demonima, tugovao zbog svog starog i medjusobnog odnosa, napisao Malu garavu znao je i zašto...
Neka svojoj duši nađe mir a mi ćemo slušati njegove pesme bez obzira da li su na njegovom maternjem hrvatskom ili na srpskom koji je iskvarena verzija hrvatskog.
Sto se tiče imena ulice još je rano... Bar 3 godine da prođe i da ostane ulica Jovana Cvijića, ipak je Jovan dao veći doprinos od Đorđa..
Da se ja pitam nekoj ulici bi za 3 godine dao njegovo ime. Sigurno ima nekih koje se zovu po imenima nekih krvoloka iz 2.sv rata a koji su završili na pobedničkoj strani. Ako ima još uvek ulica Tita maršala eto mogu njoj da promene ime... Ma kadrazmislim mogu svakoj da promene osim ulici Svetozara Miletića i Zmaja Jove... Oni su najviše učinili za spajanje Srpskog Vojvodstva i matice Srbije
Slava mu, nek počiva u miru

alex

pre 3 godine

Nazalost uvek ima kukolja u zitu..to govorim za ljude koji daju minuse na pozitivne komentare o Balasevicu...Ali hej ....nemaju svi sluha za muziku..ha ha..

Brutus

pre 3 godine

Meni fali Mika, Antić i Duško Radović da me isprati sa dobro jutro beograde u školu. Djole je muzička legenda koja, ako je već Dzej dobio mesto aleji zaslužnih gradjana u beogradu, onda i Đole treba da dobije svoje mesto na Mirogoju.

STRUČNI KONSULTANT

pre 3 godine

@Neverovatno da niko nigde ne pominje jednu pesmu, sve pominjete osim jedne.
Ta jedna mu je mozda i najveca od svih uzimajuci u obzir situaciju na Balkanu opstu.
Pesma se zove Regruteska. Jake reci, i prejak solo instumental od 3 minuta na kraju. Taj instrumental bi plametaran hit bio da je u drugoj drzavi, kao i onaj iz Otpisanih. Pesma koja bi trebalo da vaspita ex yu narode. O njoj se cuti, uvek, svuda, a toliko je snazna.
Ali ne vredi, toliko je sve zadojeno mrznjom i ratovima da ne vredi. Ne znam ni zasto pisem uopste ovo.
Neverovatno.
(Aksiom, 19. februar 2021 23:34)

18719


Ja sam pisao o toj pesmi, ali ima puno naslova o Balaševiću pa ne mogu da nađem komentar. Uglavnom, jedina pesma koja me na suze navodi. Katarza prava.

Bane dobri sin

pre 3 godine

Profesor Dujin i majstori na žici,
i tužni pajac što bio nam je drag...

Odlazi cirkus iz našeg malog grada....

Laku noć, veliki gospodine...

Hvala za sve stihove,
Hvala za srećnu mladost,
a zbog tebe se i u pedesetim osećam mlado,
Hvala što si ostao svoj,
a samim tim i naš...

Panta rei...

aKronononiM

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.
(Bot, 19. februar 2021 22:03)

Ocigledan je nivo IQ...

Banja Luka

pre 3 godine

Evo mi iz Banja Luke ne plačemo, čak naprotiv. Smatramo da mu je mjesto na smetlištu srpske istorije. Smetalo mu je napraviti koncert u Banja Luci jer tamo tobože nema prijeratnih žitelja. A u isto vrijeme ide po Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cmizdri na koncertima i ne pita za srpske izbjeglice koje su pobjegle iz tih gradova. Hvala ti nizašta “legendo”.

Banja Luka

pre 3 godine

Evo mi iz Banja Luke ne plačemo, čak naprotiv. Smatramo da mu je mjesto na smetlištu srpske istorije. Smetalo mu je napraviti koncert u Banja Luci jer tamo tobože nema prijeratnih žitelja. A u isto vrijeme ide po Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cmizdri na koncertima i ne pita za srpske izbjeglice koje su pobjegle iz tih gradova. Hvala ti nizašta “legendo”.

CR7

pre 3 godine

Je li to beše onaj koji je video tita maršala i pevao"računajte na nas" pa se kada je došlo vreme odrekao tih i sličnih pesama koje je onda kao siročiće usvojio Rambo Smadeus?

Amerikano

pre 3 godine

"Đole" je srpska reč za nostalgiju. Đole je pevao o nostalgiji, pričao o njoj, šalio se i objašnjavao, ali zalud: neki bi to prosto tugom nazvali. Nije to tuga, to je Đole.

Nostalgija se svira u D-molu. Nije nostalgija ako ne demolira. Možda su i srećniji oni koji žive u trenutku i ne znaju nostalgiju, ali onda ne znaju ni zašto su živeli jednom kad više ne budu.

Umru ljudi. Za neke se pitam zašto su umrli, za neke se pitam zašto su živeli.
(CATAPA, 19. februar 2021 23:37)

Kapa dole.

American021

pre 3 godine

B92, trebaju vam dve stvari na app-u.:
Nacin da se export/save komentari kad ih ima ovoliko lepih, i
Način da se sort by +/- na app kao na web, pa da ne moramo da čitamo glupake koji su prvi hronološki...

Samo whey

pre 3 godine

Bajo moj slažem se s tobom, ne volim ni ja da ga čujem ali vidiš da tolikim ljudima znači. Ne shvatam, ali naravno da poštujem i naravno da mi je žao. Nisam ni shvatao koliko mi je žao dok nisam razmislio.

Kićo Slabinac

pre 3 godine

Počivaj novosadski majstore Panonskoga mora.
Koliko sam samo pijanstava doživio uz tvoje pjesme odrastajući 80-ih.
Da nas je više takvih bilo, nebi niti bilo šugavog rata, zbog kojega sam eto završio u Los Angelesu.
Bio si jedini, čije sam pjesme (barem one do 90ih), znao napamet... i kad je teško u gastrabajterskom životu bilo, tvoji su me stihovi uvijek vraćali u bolja vremena.
Budi nošen dahom sna, i uživaj svijet sakriven iza zlatnih oblaka.

žilijen

pre 3 godine

Како оно у Загребу рече: "певаћу вам на свом матерњем језику, на хрвстском"
Хвала за песме, али ово друго...
(Дејан, 19. februar 2021 20:42)

maternji-mater mu je bila hrvatica

Detelinara

pre 3 godine

Dok su nas 90- stih mobilisali i slali na front, mi smo slušali "Ratnik paorskog srca" i došli kući živi, ali kao deserteri. Jer nismo dali da se carevi sa nama igraju rata.
Hvala ti Đole za sve!

Buntovnik Sa Razlogom

pre 3 godine

Ma slusaj njih sto uz bojni poklic legaju
pevaju u slavu nozeva
pevaju pa onda begaju
poslo vreme s goreg na gore
razigralo one najgore

Nole

pre 3 godine

Šta god noćas da zapevam vući će na sevdalinku…
Usnuo sam čobanicu uplakanu u šljiviku…
Grom udari… Planu seno… Rasturi se stado njeno…
Zaplete se dim na uvojku…
Reče da se zove Bosna… Čudno ime za devojku.

Nekom Drina teče desno… Nekom Drina lijevo teče…
Ma, sve da teče u dubinu, na dve pole svet da seče…
Znam tajni gaz, moje lane… Most se pruži gde ja stanem…
Sve da vuku me konji vrani…
Nema meni jedne strane dok si ti na drugoj strani…

Osta ovaj stari kompas u grudima… A po polju nikli zabrani…
Crne senke što se gnezde u ljudima nadleću me kao gavrani…
Nekada sam putovao po mjesecu… Kroz vilajet pun hajdučije…
A sada me oči ljudske plaše više nego vučije…

Sto puta su prijatelji u molitvi pomenuti…
Da l’ će mi se radovati? Ili glavu okrenuti?
Šta slagati? Šta im kasti? Svet ne možeš pesmom spasti…
Njine brige me i noćas brinu…
Dok se spremam na put kući… Na put kući u tuđinu…

Svetom smo se rasipali ko đerdani… Nosili nas nebom ćilimi…
Da li su to stvarno bili bolji dani, ili smo to bolji bili mi?
Nekad smo se bratimili po pogledu… Sluteći da isto sanjamo…
I bogu je prosto bilo krstimo l’ se ili klanjamo…

Majs

pre 3 godine

,, Mog mora nema i ne znam šta da radim. Moj stari kaže da ni Dunav nije loš. Mog mora nema, al' ja živim u nadi. Da možda ipak negde srešćemo se još... ''

Majs

pre 3 godine

,, Mog mora nema i ne znam šta da radim.Moj stari kaže da ni Dunav nije loš. Mog mora nema, al' ja živim u nadi. Da možda ipak negde srešćemo se još... ''

1990generatia

pre 3 godine

RIP legendo.
Mlad sam (30 god, haha), ali sam te slushao i kad sam imao 12,13 godina. Ima neke pesme koje me kroz zivot vode. Kakav si bio legendo.
Voleo bi da moja deca shvate tvoje pesme jednom. Mada sumnjam, jer ne zivim u srbiji odavno i ko zna dal ce i da znaju jezik.

m

pre 3 godine

Našem Balaševiću nepogrešivo pripadaju Puškinovi stihovi:
Nerukotvoren spomen
sebi sam digo
pun časti,
korov po njegovoj stazi
nikada neće nići,
više od obeliska u nebo on će se dići,
mali je i nikada neće pasti!

Branko

pre 3 godine

Балашевић: "Певам на матерњем хрватском језику и говорим искварени хрватски језик, тзв српски." Tamo ga i sahranite

Dextasy

pre 3 godine

Voleo život, voleo ljude, mrzeo mrtizelje pogotovo domaće jer prvo se svoje dvorište čisti. Počivaj u miru legendo najveća. Od sto pesama deset nisu hit. Večeras playlista na repeat da se dobro napijemo, isplačeno i ispratimo našeg Đoku.

keepwalking

pre 3 godine

Davne 1980 bio sam klinac ali dobro pamtim tugu i muk u celoj Jugosaviji,danas 41 godinu kasnije neverica i bol u celoj toj bivsoj Jugoslaviji...E toliko je veliki Balasevic

DukiNS

pre 3 godine

Kao da je umro deo mog bića, fizički, još više duhovno. Teskoba, bol, neverica. I neću prolaziti ni Dositejevom, ni Jovana Cvijića jedno vreme. Slava ti Đole, neka ta anđeli čuvaju.

pesma

pre 3 godine

"Poslao sam joj kisu,nemojte se ljutiti vi koji ste joj blizu pa ste pokisli...ona stvarno voli kisu,a ja volim kad je srecna”
Dj.B

NEKE RECI SE NE ZABORAVLJAJU

pre 3 godine

Balašević je na koncertu u Domasincima rekao da on govori iskvarenu verziju hrvatskog jezika, tzv. srpski jezik.

Milos milicevic

pre 3 godine

Od gomile nesreca koje su zadesile generacije od 1975. Do 1990. Jedine lepe stvari u drustvu je sto smo živeli u isto vreme sa Balaševićem i Đokovićem. Balašević doktor za dušu,žao mi je što niko ne može da prevede njegove pesme, jer su pisane ovde za nas,za Balkan,nesrećni!

Лаерт

pre 3 godine

Поклонио сам му књигу са посветом:"Највећем ЖИВОМ песнику српскога језика"
И ноћас мислим исто!

Dim

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.
(Bot, 19. februar 2021 22:03)

Ne lupajte mu minuse, covek je samo ironican.
Po njegovom pravopisu se vidi da ne slusa te nabrojane, elementarno nepismeni slusaju Joksimovica, Dzenana itd.

Stannis

pre 3 godine

Uz Olivera najveći umjetnik ikad na ovim prostorima ikad. Meni osobno najbolji.
Ljudi se razbacuju tom riječi ali Đole je uistinu bio i ostao; LEGENDA

ooo

pre 3 godine

"Mozda nismo uspeli da zaustavimo januar, ali necemo dozvoliti da lome bagrenje, pričaćemo nekim novim klincima o Boži zvanom Pub, o Vasi Ladačkom, pustićemo d-mol i okretati jako jedan ringišpil u našim glavama dok gledamo devojke sa čardaš nogama i pitati se, pa dobro, gde si ti? "

Hvala Balaš! Plovi Panonski mornaru...

posmatrač iz ugla

pre 3 godine

Išli smo večeras supruga i ja do trga, centra NS. Tamo je već počeo Requiem velikom Djoletu. Ljudi su pevali njegove pesme i palili sveće.
I ja shvatim da se veoma čudno osećam, kao da mi je umro neko veoma blizak. I shvatim da taj bol dolazi iz duše, pa da , tamo je on boravio, on ju je davno preuredio po svom ukusu...
Pogledam u suprugu, njoj se suze kotrljaju niz lice. Duša , reko...

jo

pre 3 godine

Obozavam Balasevica! Placem satima vec!¶Ali ovo je slika i prilika nas, jugoslovena, koja govna smo mi, tek kad neko oboliko dobar umre mi se sjetimo da smo ljudi..

Đole, bgd

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja, ali on je bio čovek palanke, sa mentalitetom provincijalca.. Nikada nije razumeo da je Beograd velegrad, sa svim manama i vrlinama. A on je, sa tim svojim kompleksima, ipak najčešće dolazio u Beograd (pare mu nisu bile gadne) i često vređao baš Beograđane, a oni ga u većini voleli. Ja ne, ni njegove pesme..

Rale

pre 3 godine

Svako ko ima srce i dusu ili polako vene ili odlazi kao sto je i ovaj veliki covek i poeta.U ovoj zemlji ostaju ozbiljni supci da nam svima zagorcavaju zivot i ubrzavaju starost.Djole je obojio mnogo decenija u lepsu realnost a nazalost nije vise mogao.

Volim i ja vas

pre 3 godine

Pros'o sam sever i jug
sirom, pa u krug
i cega sam ostao zeljan
pa ne bas mnogo tog
brsljena s jednog zida visokog
i Bube Erdeljan

Poslednji pozdrav!

emotivno normalan

pre 3 godine

hvala ti za nežno detinjstvo,
emotivnu mladost...ljubavi kroz koje sam prolazio uz tvoje pesme, glas, harizmu i emocije koje si nam neprestano slao...do poslednjeg časa! vidimo se negde gore...veliki Čoveče!

EastCoast

pre 3 godine

Danas su se suze same bježale iz očiju. Spuštao sam se Trećom avenijom do voza. Okupao sam po drugi put njujorški metro suzama, prvi put kada su mi javili da mi je mati umrla, a ja zbog proklete korone ni da je vidim ni da je ukopam. Danas zbog Đoleta mog. Neka kapaju same, volio sam ga i nije me stid što me gledaju. Voli te tvoj Sarajlija iz NYC

Bajo moj

pre 3 godine

Покој му души, али, кад чујем било коју његову песму, мењам станицу. Моментално!

Aksiom

pre 3 godine

Neverovatno da niko nigde ne pominje jednu pesmu, sve pominjete osim jedne.
Ta jedna mu je mozda i najveca od svih uzimajuci u obzir situaciju na Balkanu opstu.
Pesma se zove Regruteska. Jake reci, i prejak solo instumental od 3 minuta na kraju. Taj instrumental bi plametaran hit bio da je u drugoj drzavi, kao i onaj iz Otpisanih. Pesma koja bi trebalo da vaspita ex yu narode. O njoj se cuti, uvek, svuda, a toliko je snazna.
Ali ne vredi, toliko je sve zadojeno mrznjom i ratovima da ne vredi. Ne znam ni zasto pisem uopste ovo.
Neverovatno.

pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Recimo da znam 95% tekstova njegove diskografije, od reči do reči, gotovo sve pesme, i naravno slušao, i slušaću, a sa druge strane stvarno ga nisam "voleo", baš uopšte, i takva situacija je baš retka, ustvari on je jedinstven u tom smislu. To znači samo jedno, čovek je definitivno bio umetnik, kapa dole umetniče za ceo tvoj muzički opus, počivaj u miru.

mnogo je obožavatelja

pre 3 godine

Previše je dobrih stihova napisao da bi pao u zaborav.
Velika tuga u srcu zbog odlaska.
Hvala za sve! Živote nam je učinio podnošljivijem i ljepšim.
Mnogo je značio.
Praznina.
Ali kroz svoje pjesme je tu.

Aleksandar

pre 3 godine

Balašević je na koncertu u Zagrebu rekao da je "srpski jezik iskrivljeni hrvatski", a na koncertu u Beogradu "da je hrvatski jezik iskrivljen hrvatski".. Imao je dosta "bisera".. U Novom sadu je na koncertu rekao "da baš ne voli izbeglice", znači one Srbe koji su u Novi Sad došli iz Hrvatske i BiH..tj proterani!! A pola publike su bile te izbeglice...

Nebojsa

pre 3 godine

Ode i Djordje, glavnim sokakom.
Kad nekoga slusas sa 15, 30 pa i 40 godina cini ti se da je nekako tvoj. Tu negde, iz familije. I sad ga vise nema, a nema ko da ga zameni. Doduse sad je drugo vreme pa mozda i ne treba. Nazalost.
Nekako sam se njegovoj muzici cesto vracao. Uz Slovensku, Drvenu pesmu, zalio sam drage ljude, secao ih se uz Jednom, Nevena,...bolovao zivot i ljubav uz Naposletku, Nevernik...imao je pesmu za svaku zivotnu priliku.
On je tako dobro terao po svom.

Ode nam Djole

pre 3 godine

Imao sam tu srecu da ga pre godinu i po dana sretnem i desetak minuta popricam s njim. Usred silnog ushicenja, stigao sam da mu nabrojim par omiljenih pesama, da mu kazem kako je njegova muzika lek za dusu, i da mu izrazim divljenje za sve tekstove i stihove koje je otpevao u svojim pesmama. On se na to našalio, rekavši mi kako svi ljudi zapravo nose to u sebi, dok on samo ima taj dar da sve sklopi i pretoci u stih. Stigao sam da mu kazem i da jedva cekam da ponovo dodje i odrzi koncert u mom gradu. Takodje, pitao sam ga da li planira izbaciti novi album, na sta mi je odgovorio da ne misli vise izbacivati pesme u toj formi, ali da ima puno snimljenih i neobjavljenih stvari, kao i da jos uvek ima inspiraciju za pisanje pesama.
Kako ga ne bih previse zamarao, zahvalio sam mu se na razgovoru, smisljajuci na brzinu da li postoji jos nesto sto bih zeleo da mu kazem. Kad smo se rastali, shvatio sam da sam zaboravio da ga zamolim za slikanje. I evo sada, kada je otisao, mozda i najvise zalim za tom slikom koja nije nastala, i koju bih danas mogao da pogledam i prisetim se susreta sa velikim Balasevicem. Kako god, ta 'neuslikana' slika ostace urezana sa svim svojim bojama i konturama u mojoj glavi. Neka pociva u miru!

Andrej

pre 3 godine

Dal' je sve bilo samo fol?
Dal' je sve samo jeftin trik?
Il' sve te maske kriju bol
i neki sasvim drugi lik?

Nikada ne komentiram.....ali sada ne mogu, da ne bi...imao sam sreću i bio na brojnim koncertima u devedesetima; Dvorana Tabor Maribor, Hala Tivoli Ljubljana, Arena Pula, Sava centar Beograd... uvek iste emocije, pesme koje se dotakne duše.
Đorđe Balašević će ostati najveći umetnik na prostorima bivše države i možda največi trigger za nostalgiju po neštom lepom, što se nikad neče na žalost vratit...

Pesme koje će uvek spajati ljude na istoj "valovnoj dužini"...

"Ko nije drvo razumeo prvo
pa tek onda sadio
taj nije nista uradio
i shvatice kad-tad
da ne zna sta je hlad"

Laku noć dame i gospodo.
Eto, i ova predstava je završena.


Pozdrav svima od Vardara do Triglava, koji imate većeras iste osječaje,

Andrej Maribor

CATAPA

pre 3 godine

"Đole" je srpska reč za nostalgiju. Đole je pevao o nostalgiji, pričao o njoj, šalio se i objašnjavao, ali zalud: neki bi to prosto tugom nazvali. Nije to tuga, to je Đole.

Nostalgija se svira u D-molu. Nije nostalgija ako ne demolira. Možda su i srećniji oni koji žive u trenutku i ne znaju nostalgiju, ali onda ne znaju ni zašto su živeli jednom kad više ne budu.

Umru ljudi. Za neke se pitam zašto su umrli, za neke se pitam zašto su živeli.

ivanzg5

pre 3 godine

Zbogom dragi čovječe i hvala ti na divnim pjesmama i dobroti. Mi u Hrvatskoj te volimo, neka ti je laka srpska zemlja. Sućut obitelji, tugujemo s vama.

Blok63

pre 3 godine

Ovih dana me uhvati neka seta te počeh slušati bravure velikog gospodina Šen Ignaca, te pomislih kako nas je prerano napustila takva veličina. I sad Đole... Neću biti dvoličan, neke stvari su mi kod njega mnogo smetale, neću sad to ni pominjati. Ali umeo je da me rasplače i to pošteno. Da me nasmeje takođe. Umeo je da probudi ono najlepše u čoveku. Najlepša sećanja na bezbrižno detinjstvo, baku i deku, ostaće urezana zauvek u mome umu zahvaljujući njegovim delima. Učinio je toliko toga da se svi mi Vojvođani osećamo ponosno što je on naš i što smo mi njegovi.

Vlada

pre 3 godine

Od objavljivanja pesme "Ne lomite mi bagrenje" nikada ga nisam cenio kao čoveka. Bio je očaran renesansom velikosrpskog nacionalizma osamdesetih godina i ovom pesmom učestvovao u njoj. Pravi čovek to sebi nikada ne bi dozvolio. To mu je i bilo pravo lice, ostala su maske.

Hvala do neba

pre 3 godine

Dobro vece, Zagrebe
Mislio sam malo na tebe
Dok sam sviro po budzacima
Braci narodnjacima...
Ko ce da me ugosti
Sad kad nisam bas u milosti
Sami smo u nasoj magiji
E, moji Zagiji...

Pesme su mi malo mracnije, znam
Bome i ja sam
Mnogi su o moje stihove
Pera izlomili...
Ne vole me vise
Tacnije, nisam im jasan
Kojim pravom mislim glavom
U onoj gomili...

Јездимир Дангић

pre 3 godine

Страшно талентован умјетник и текстописац. Човјек, онако, један од Југословена који је отишао као и пропала идеја Југославија.

Srbija "pravna država"

pre 3 godine

Pa pazite mozda je i njega zarazio neko ko je bio na Zlatiboru, Kopaoniku ili na nekoj Korona žurci. Ljudi ne shvataju koliko je Korona opasna. Idu bez maski, šire zarazu, neće da se vakcinišu, ne veruju u Koronu i zaražavaju ljude oko sebe. Treba uvesti mnogo rigoroznije kazne za nepostojanje mera.

brainstorm

pre 3 godine

Uza sav njegov talenat koji smo svi poštovali i sa radošću ga slušali bio je i čovek koji je imao šta da kaže na sebi svojstven način. Izuzetno inteligentan i čovek sa duhom. Duh šereta koji pogađa u centar. Neka mu je večna slava i hvala! Bog da mu dušu prosti. Zbogom legendo!

Nemam nista sa tim

pre 3 godine

Uglavnom prodje sve, ali ostane blues,
Boje se razliju kad ga cujem na radiju.
Ubija metronom... sta taj sat radi tu?
Jedan i nula pet, neko misli na nju...

Duboki naklon, gospodine Balasevicu!

022

pre 3 godine

" Napiši nešto, makar sitnim slovima
Ne budi jaje, to na tebe ne liči;
Provali rimu za notornu laž, za dubok uzdah posustalog sna
Rimu za tminu i tišinu na dnu dna.

Opleti, brale, i ne udaraj lament
Na taj smo fazon majmune i prizvali
Smrada sa farme pustimo u parlament
Onda se krstimo kad nešto izvali;
Otkad je sveta i veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast
Rasturi svatove pijani svat, bratija proglasi grabež za Krstaški rat. "


Zbogom Mornaru.

Bokanegra

pre 3 godine

legenda u svojoj bransi i jako mi ga zao...ali ono o izbeglicama iz Hrv i Bos ...daleko im lepa kuca mu nije trebalo...jer sve te izbeglice su ga isto volele...

objektivno

pre 3 godine

Niko nije toliko obelezio nase zivote kao Djordje Balasevic. Ne postoji nacin da mi koji smo sa njegovim stihovima ziveli od malih nogu poverujemo da je ovo istina. Sto se tice svih drugih politickih i ostalih stvari to je zaista beznacajno i kratkotrajno. Nismo ga svi mi zajedno bas ni zasluzili ovakvi kakvi smo, iz bilo koje bivse republike, ali smo imali tu srecu da je napisao sve te pesme za nas.

Veliki brat

pre 3 godine

Legenda od čoveka, zabavljača, autora, muzičara...

Najupečatljivija u sećanju ostala mi je njegova priča sa jednog od koncerata, gde bi u pauzi između pesama pričao neke dogodovštine, pa i o njegovom poređenju sa "Brzim" (valjda je bio u nekom sukobu sa njim, tj. ovaj ga je uzeo na zub i komentarisao kao autora i njegov opus), i onda bi priča išla ovako (prepričavam, nije citat):
- Ne bežim ja da poredimo koliko je ko napisao kao autor, ali ne pesama, nego stihova! Kod mene pesma opisuje kako je moj petao upoznao komšinicinu kokošku, a kod nekog tamo "na putu za ludilo, svašta se dogodilo!", a kod mene u pesmi zahvaljujući petlu ja smuvam komšinicu, a tamo i dalje "na putu za ludilo, svašta se dogodilo" :)


Ne znam da li su mi draže njegove pesme ili priče i anegdote. Najkraće, otišao je još jedan velikan kakvog nećemo više nikad imati :(



A što se tiče smrti... mnogi tvrde da je to olakšanje. I sam kad sam bio u bolovima nekoliko puta u životu, poželeo sam da trajno izdahnem. Jednostavno, kad vas telo izda, najjednostavnije je izdahnuti zauvek.
Čak i mnoge stare religije tvrde da je ovaj fizički svet velika patnja za dušu i da se posle fizičke smrti duša neko vreme oporavlja od traumatičnih iskustava u ovom životu (čak i ako osoba nije doživela traume gledano ovim našim očima, za dušu su neki događaji verovatno traumatični, kao što je gubitak drage osobe, ili neostvarena ljubav, prevara ili izdaja od strane bliske osobe, itd.).

mr no

pre 3 godine

Od objavljivanja pesme "Ne lomite mi bagrenje" nikada ga nisam cenio kao čoveka. Bio je očaran renesansom velikosrpskog nacionalizma osamdesetih godina i ovom pesmom učestvovao u njoj. Pravi čovek to sebi nikada ne bi dozvolio. To mu je i bilo pravo lice, ostala su maske.
(Vlada, 19. februar 2021 22:23)
Jedino je istina da je, kao i mnogi, bio pogođen sudbinom Srba na Kosovu, jer Đole je naposletku Srbin, ma šta mu se prišivalo. Možda ste zaboravili da su tada vlast na Kosovu imali Albanci... ako je to "velikosrpsko" kada u tvojoj zemlji neko zloupotrebljava autonomiju, onda OK. Istina je da je napravio neke komentare na račun Albanaca i pevao da "govore LJ" (Honduras), ali je pre početka rata i sam rekao da je preterao. Naravno, za "bagrenje" nema kome da se izvinjava - to je bila sudbina stotina Srba (kao što je od 1989. bila sudbina hiljada Albanaca... ali to je druga priča). Ja ne znam da li ste vi naknadno pametni i tolerantni, ali to je bilo nezgodno vreme.

Goran

pre 3 godine

Utulit ću fenjer... Sakrit šibicu...
Mesečev ćeš prah tek da istruniš...
Da u mraku loviš zlatnu ribicu...
Da joj želju ispuniš...

Posljednji pozdrav iz Istre

Mrki ZG

pre 3 godine

Gledam upravo njegov koncert na HRT i pjevusim svaku pjesmu. Izgubili smo velikog covjeka. Sve sto trebas znati o zivotu mozes nauciti iz njegovih pjesama.

Joe

pre 3 godine

Njegovu veličinu će te tek spoznati. Ženi sam obećao kad malo porastu deca da ću je voditi na koncert na Bogojavljensku noć. I vodiću je...

Bot

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.

Djorgo

pre 3 godine

Kad se uzmu stihovi i muzika, zajedno, kao i sve drugo što je i kako radio, mi nismo imali većeg umetnika, značajniju ličnost naše kulture koja je toliko utical na nas, od kad ja pamtim. A to je 1970. (i neka). Ni veliki Arsen Dedić nam nije bio toliko u srcu.

Koliko je ‚‚korona‚‚ odnela značajnih ljudi u ovh skoro godinu dana.
Hvala, na svemu što je činio za nas. Njegove će pesme živeti decenijama i decenijama nakon ovog dana. Iskreno saučešće njegovoj porodici, pozdrav svima koji večeras, sledećih dana ... žale za njim.

kakva logika

pre 3 godine

Imao se rajšta i roditi, nikad obraz ukaljao, nikad se nije prodao, uvek svoj, a o kvalitetu muzike koju je stvarao suvišno je i govoriti. Tužan dan za sve nas, otišao je jedan od najboljih!

nenad

pre 3 godine

Zbog ovih sto ne veruju u virus izgubismo Djoleta ..Nastavite tako i ostacemo na you tubu doveka gledajuci on line onih kojih vise nema ...ej Djole ode ...sta je sve jos mogao da napise !! Ljudi , pa takvi ljudi daju boje zivotu ....trebali smo vise da cuvamo nase bogom dane ljude ..ali kome da pricas ...teoreticari zavere , antivakceri koliko jos Ovakvih velicina treba da izgubimo zbog nemara ?....ljubomoran sam na andjele koje ce ga doveka slusati i paziti ...

Zoki

pre 3 godine

Hvala ti za sve lepe trenutke sprdanje zasmejavanja šale zezanja koja si radio na svojim koncertima. I po tome si bio nenadmašan jer svaki tvoj koncert je bio najveće uživanje posle tebe ni koncerti neće biti nikad više ko pre.

mostarac

pre 3 godine

Jako važno šta je Ceca rekla.
(inverzno, 19. februar 2021 20:57)

I Dara Bubamara. Kako se takva imena uopšte mogu naći u istoj rečenici sa Đorđem Balaševićem?

Ima'l mene tu

pre 3 godine

Bio si i ostaces zauvek nasa moralna vertikala,
bio si glas razuma i prst u oko kome je trebalo, bio si valiki a obican, nas...
Zbogom Djole, ziveces zauvek u nama i svojim pesmama!
Pocivaj u miru!

Milorad

pre 3 godine

Ime Sekspir je sinonim za kvalitet, e Balasevic je Sepskir stiha, prevazisao je sve pesnike. Postao je numero jedan. Boljeg nece nikada biti

S-NS

pre 3 godine

Nekom Drina teče desno
Nekom Drina lijevo teče
Pa nek teče u dubinu
Na dve pole svet da seče
...
Zaplete se dim na uvojku
Reče da se zove Bosna
Čudno ime za devojku
...

Kopenhagen

pre 3 godine

"Rođen pod sretnom zvezdom magičnom, ali nad ovom zemljom generalno tragičnom. Čemu sam bliži, tri put pogađaj."
Voleli smo te i slusacemo te dok i mi ne odemo.
Pozdrav svim normalnim “Jugoslovenima”.

mile

pre 3 godine

U srbiji je zaradio sve, imao publiku, i ugled.Ali srbe nije voleo,Ndh je veliki obožavalac.Pesme su ok i dobar je talentovan pevač za pohvalu je ali ne od srba.

Tomica

pre 3 godine

Bio je najveći od najvećih. Stotine pesama stihova ostaće zauvek i po tome je isto najveći od svih. Ovoliko pažnje niko nikada od Titine smrti niko u yugoslaviji nije dobio. To govori koliko je poštovan cenjen i voljen bio od Vardara do triglsva i od Kanade do Australije. Rip najveća legendo.

salemm

pre 3 godine

otisao jedan od nejvecih ljudi koje je srbija imala u svojoj istoriji. pored toga sto je bio dobar tesktopisac, nadasve je bio korektan covek. pocivaj u miru, djordje. sabur familiji.

Milos Sestic

pre 3 godine

Dragi Djole, hvala ti za sve stihove i akorde koje si nam poklonio i pesme koje cemo uvek pevati. Otisao si prerano, pocivaj u miru! Otisao si prerano a nije moralo da bude tako. Da se bolje vodilo racuna o tebi kao pacijentu iz kriticne grupe i bio na vreme na bolnickom lecenju u pravoj institucije, danas bi jos bio medju nama. Radim u zdravstvu u Svajcarskoj i veruj mi znam o cemu pricam. U zadnje vreme sam bio svedok gde je nekoliko nasih ljudi, svajcarskih penzionera vraceno iz Podgorice i Beograda u Svajcarsku na lecenje. Oni su i dalje placali osiguranje u CH, specijalni avioni su dosli u BG i PG po njih. Bili su u kriticnom stanju a ovde su izleceni. Zelim svima dobro zdravlje, cuvajte se!

Poštovalac

pre 3 godine

Dragi naš ?ole, da mogu, ovog trenutka bez razmišljanja, menjao bih tvoj život za svoj, da se vratiš...trebaš nam, ništa više neće biti isto, niko i nikada neće popuniti prazninu koja je ostala za tobom. Ne znam šta više reći, tužan sam kao da si mi rod rođeni, iako nisam imao tu čast da te lično upoznam. Tvoje vanvremenske pesme slušaće se i na dalje, do večnosti i nadživeti sve nas, tvoje savremenike. Nadam se i da će neki budući naraštaji uživati u tvojim pesmama koje si nam nesebično podario. Večna ti slava Panonski mornaru, večeras je nebo dobilo jednu novu zvezdu.

Aleksandar

pre 3 godine

Zašto se sve to dešava
Da l' čovek ista rešava
Il' smo samo tu
Zbog ravnoteže medju zvezdama?!
Ode naš panonski mornar da plovi nekim mirnim morima! Da na nebu s andjelima igra preferans i ajnc... Nezaboravni koncerti u SC!!!
Neka mu je večna slava i hvala za sve... za svaki osmeh koji je izmamio... za sve njegove price koje nam je otpevao...
a umro je mlad, zaustavljen u koraku i snu!

Mali princ

pre 3 godine

Evo idem da odsviram na gitari „Lepu protinu kći”
Ako nesto vredi to sto sam naucio da sviram gitaru to je zbog toga sto mogu svirati i pevati Đoletove pesme. U stvari to nisu pesme, to je nesto mnogo vise.

Dasa

pre 3 godine

Balasevica smo u Hrvatskoj doslovno obozavali . Hrvatska veceras tuguje kao i Novi Sad i Srbija. Od njega i njegove pjesme mozemo puno nauciti. Djole hvala ti na svemu. U nasim si srcima. Voli te Hrvatska.

Sasvim običan momak

pre 3 godine

Ugasio se simbol Novog sada,Vojvodine,Švapskih kuća,šorova,salaša,ravnica,starih dobrih običaja...Hvala ti muzici i glumi.
RIP.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Sve njegove pesme treba sakupiti u jednu knjigu, zbirku pesama. Uokviriti u zlatni povez, i sacuvati ih za vek vekova. Zasluzio je.
(Goran, 19. februar 2021 20:34)


Odličan komentar! Ustvari: najbolji od svih komentara do sada objavljenih!

Vanja LFC

pre 3 godine

Kakva je to bila privilegija živeti u vremenu kada i Djordje Balašević.
Mornar koji nikada nije imao mora...A mi nikada nećemo imati veličinu kao što je bio on.

dubrovnik

pre 3 godine

nisam ga slušao neko vrijeme niti pio, večeras ga slušam, pijem i plačem. dok ovo pišem u pozadini je bezdan....
što sam uradio
kakva tužna humoreska
gradio
ispod gradova od peska
dubok bezdan bez dna
Đole nikad nećeš umrijeti u našim srcima i kroz svoje pesme

Дејан

pre 3 godine

Како оно у Загребу рече: "певаћу вам на свом матерњем језику, на хрвстском"
Хвала за песме, али ово друго...

za Đoleta

pre 3 godine

Dajem ti ova slova blagoslova
život što jeste, u suzi tišta,
u zeni da pleni poruka ova -
i samot je zlato kad nemaš ništa

Nek dubom tame sad lakše ti same
od teška rada dlanovi skriti
što spojem mole nekog da vole
i da se osete još jednom bitnim.

goranac

pre 3 godine

RTS izveštava iz Novog Sada
RTS Dnevnik 2 uključenje sa lica mesta ispred zgrade Đorđa Balaševića.

Skoro 10 godina ga nisu pustili na RTS-u a sada kao žale...

Sram vas bilo.
(3210, 19. februar 2021 19:44)
slucajno minus, udario sam pesnicom u krevet zbog toga

Neko

pre 3 godine

Nije moguce da ne zaplaces, jednostavno sve, sve sto sam zivio bilo je uz stihove ovog covjeka...

Moj otac, majka, porodica, basta, prve ljubavi...sve uz stihove ovog covjeka...nemoguce da ga nema, prvi put suza da mi krene zbog nekoga koga ne znam, ali znam.

Pokoj ti dusi veliki covjece, bio si nesto veliko, i zauvjek ces to i biti...

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Jedini cije pesme slusas i vidis.
Udjes u pesmu, i kao da si tu, vidis sve, dozivis, osetis, ucestvujes...
Prosto, odes za trenutak, on te odvede, i zaboravis ovu jebenu stvarnost.
Igras anjc sa Bozom Pubom, tugujes sa Ladackim, branis njegov bagrem, ides na korzo i gledas suknjicu sa visnjama, plovis panonskim morem, zamisljas protinu kći, ispracas cirkus, igras se sa decom u Cvijicevoj...
Putuj, Djole. Hvala ti...
... ti zivot..

Gorki

pre 3 godine

Danas sam pokusao da odslusam neku neku od njegovih pesama. Nisam mogao. Stegla me je neka tuga.
Odrastao sam uz njegove pesme.
Djole. Pocivaj u miru. Nadam se da se neces plasiti kada budes prolazio onu kapiju od zlata koju si pominjao u pesmi.

sunce

pre 3 godine

Samo neko forsiranje patnje, tugovanki, depresije, pateticnih komentara...Uzivajte vise u zivotu. I slusajte vedru muziku, a ne melanholicno sivilo.

ZORAN

pre 3 godine

Balasevic je govorio da je njegov otac Srbin, a on i njegov deda Jugosloveni.
Za razliku od Kovaca i Dragojevica koji su obukli Hrvatske boje, DJORDJE je ostao isti.

Гаревски

pre 3 godine

Легендо, нашао си свој мир и спокој. Био си много вољен а још више поштован. Био си један од ретких ако не и једини који ми је дотакао душу и срце. Твоје песме и стихове надживече многе генерације. Туга.

boem

pre 3 godine

pre neki dan kad sam cuo da je zavrsio u bolnici pomislio sam samo da u narednih par dana ne izadje vest da je preminuo.
najveci pesnik danasnjice je otisao. ne u srbiji, ne u ex jugoslaviji. mnogo mnogo sire.
pocivaj u miru i znaj da ce tvoje pesme ostati zive dok bude covecanstva

Davor

pre 3 godine

Kao ogorčeni grindcore fan... Počivaj u miru majstore naš. Legenda. I da... Svi koji ga pljujete jer je Jugosloven i bla bla bla.... Slušajte Vašeg Rastu i ostale imbecile. Ovaj covek je bio i biće majstor.

Kosta Pazar

pre 3 godine

Uz dužno poštovanje svim velikim umetnicima na prostoru ex-yuge Balašević je bio daleko najomiljeniji umetnik pevač kantautor muzičar od Đevđelije do Jasenica. Niko nikada ni blizu Đoletu. Punio je dvorane u Srbiji Hrvatskoj Bosni Sloveniji Makedoniji CG valjda i na Kosovu nisam siguran ali u svim zemljama juge i dan danas je najpopularniji muzičar bez premca.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Đole je zaslužio da svi ako ne da budemo u suzama a ono da budemo tužni - i zbog kvalitetnih i originalnih stihova i zbog političko- projugoslovenskog (,,Soliter''), antifašističkog (,,Ne lomite mi bagrem'') i antiratnog stava pred kraj osamdesetih i tokom devedesetih (od njegovih brojnih pesama i brojnih koncerata u ,,Sava centru''te tematike, ne znam šta da izaberem kao najbolju ilustraciju njegovog takvog stava).
Legendo, počivaj u miru i nek Ti je laka zemlja.

...

pre 3 godine

"...tek kad neko umre o njemu se misli,
zapocinje opsta rasprodaja bola.
O njemu se tada govori i pise,
pokojniku slavnom naglo skace cena..."

MIRO

pre 3 godine

Tužno je to, večeras stižu na hiljade komentara žalosti za ovim čovekom, na hiljade i hiljade ljudi će večeras na trgovima da pale sveće za njegovu dušu a kad je trebalo pokazati zube nacionalizmu, primitivizmu, ratnim zločincima, krezubim ubicama i BRKATIM MAJORIMA bio je gotovo sam, sram te bilo Srbijo!

Dr.Ing.

pre 3 godine

Najbolji ikada!
GOAT!
Neka mu je večna slava!
Njegova poezija je za Nobelovu nagradu!
Međutim, najbolje je mogu razumeti i osetiti samo ljudi iz bivše Jugoslavije.
"Priča o Vasi Ladačkom" je kao čitav roman Dostojevskog.
"Sve je im'o, ništa im'o nije ..."
U 6 reči izrekao ono za šta je piscima potrebno da napišu stranice i stranice, poglavlja ...

Istinska legenda

pre 3 godine

Otisao je najbolji kojeg smo imali a kojeg samo nacionalisti i sovinisti nisu voleleli, svim ostalim dobrim ljudima iz celog regiona ce vecno nedostajati

3210

pre 3 godine

RTS izveštava iz Novog Sada
RTS Dnevnik 2 uključenje sa lica mesta ispred zgrade Đorđa Balaševića.

Skoro 10 godina ga nisu pustili na RTS-u a sada kao žale...

Sram vas bilo.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Jugoslavija da, jer je on bio Jugosloven. Srbija NE!!!
(Mare, 19. februar 2021 18:20)


Jugoslavija je bila sve ono što sad ove smejurije od država nisu. Ja sam rođen i kao dete u istoj živeo. Imali smo muziku, film, sport, standard. Sa neminovnim odlaskom svih ovih velikih umetnika odlazi i zlatno doba ovih prostora. Tebi i tvojoj generaciji ostaje Pink, Hepi, parovi, farma, razne Bube i Raste. Za bolje i niste...

tocka

pre 3 godine

Đoleta vole od Vardara pa do Triglava, i ostaće veliki zauvek na jugoslovenskim prostorima, zajedno sa Dedićem, Montenom, Kovačem i Dragojevićem. To su te face kakve Balkanci ne znaju da izrode, ali su Jugosloveni znali.

3210

pre 3 godine

RTS izveštava iz Novog Sada
RTS Dnevnik 2 uključenje sa lica mesta ispred zgrade Đorđa Balaševića.

Skoro 10 godina ga nisu pustili na RTS-u a sada kao žale...

Sram vas bilo.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Jugoslavija da, jer je on bio Jugosloven. Srbija NE!!!
(Mare, 19. februar 2021 18:20)


Jugoslavija je bila sve ono što sad ove smejurije od država nisu. Ja sam rođen i kao dete u istoj živeo. Imali smo muziku, film, sport, standard. Sa neminovnim odlaskom svih ovih velikih umetnika odlazi i zlatno doba ovih prostora. Tebi i tvojoj generaciji ostaje Pink, Hepi, parovi, farma, razne Bube i Raste. Za bolje i niste...

tocka

pre 3 godine

Đoleta vole od Vardara pa do Triglava, i ostaće veliki zauvek na jugoslovenskim prostorima, zajedno sa Dedićem, Montenom, Kovačem i Dragojevićem. To su te face kakve Balkanci ne znaju da izrode, ali su Jugosloveni znali.

MIRO

pre 3 godine

Tužno je to, večeras stižu na hiljade komentara žalosti za ovim čovekom, na hiljade i hiljade ljudi će večeras na trgovima da pale sveće za njegovu dušu a kad je trebalo pokazati zube nacionalizmu, primitivizmu, ratnim zločincima, krezubim ubicama i BRKATIM MAJORIMA bio je gotovo sam, sram te bilo Srbijo!

Davor

pre 3 godine

Kao ogorčeni grindcore fan... Počivaj u miru majstore naš. Legenda. I da... Svi koji ga pljujete jer je Jugosloven i bla bla bla.... Slušajte Vašeg Rastu i ostale imbecile. Ovaj covek je bio i biće majstor.

EastCoast

pre 3 godine

Danas su se suze same bježale iz očiju. Spuštao sam se Trećom avenijom do voza. Okupao sam po drugi put njujorški metro suzama, prvi put kada su mi javili da mi je mati umrla, a ja zbog proklete korone ni da je vidim ni da je ukopam. Danas zbog Đoleta mog. Neka kapaju same, volio sam ga i nije me stid što me gledaju. Voli te tvoj Sarajlija iz NYC

goranac

pre 3 godine

RTS izveštava iz Novog Sada
RTS Dnevnik 2 uključenje sa lica mesta ispred zgrade Đorđa Balaševića.

Skoro 10 godina ga nisu pustili na RTS-u a sada kao žale...

Sram vas bilo.
(3210, 19. februar 2021 19:44)
slucajno minus, udario sam pesnicom u krevet zbog toga

Istinska legenda

pre 3 godine

Otisao je najbolji kojeg smo imali a kojeg samo nacionalisti i sovinisti nisu voleleli, svim ostalim dobrim ljudima iz celog regiona ce vecno nedostajati

mostarac

pre 3 godine

Jako važno šta je Ceca rekla.
(inverzno, 19. februar 2021 20:57)

I Dara Bubamara. Kako se takva imena uopšte mogu naći u istoj rečenici sa Đorđem Balaševićem?

Kosta Pazar

pre 3 godine

Uz dužno poštovanje svim velikim umetnicima na prostoru ex-yuge Balašević je bio daleko najomiljeniji umetnik pevač kantautor muzičar od Đevđelije do Jasenica. Niko nikada ni blizu Đoletu. Punio je dvorane u Srbiji Hrvatskoj Bosni Sloveniji Makedoniji CG valjda i na Kosovu nisam siguran ali u svim zemljama juge i dan danas je najpopularniji muzičar bez premca.

Dr.Ing.

pre 3 godine

Najbolji ikada!
GOAT!
Neka mu je večna slava!
Njegova poezija je za Nobelovu nagradu!
Međutim, najbolje je mogu razumeti i osetiti samo ljudi iz bivše Jugoslavije.
"Priča o Vasi Ladačkom" je kao čitav roman Dostojevskog.
"Sve je im'o, ništa im'o nije ..."
U 6 reči izrekao ono za šta je piscima potrebno da napišu stranice i stranice, poglavlja ...

ivanzg5

pre 3 godine

Zbogom dragi čovječe i hvala ti na divnim pjesmama i dobroti. Mi u Hrvatskoj te volimo, neka ti je laka srpska zemlja. Sućut obitelji, tugujemo s vama.

Ode nam Djole

pre 3 godine

Imao sam tu srecu da ga pre godinu i po dana sretnem i desetak minuta popricam s njim. Usred silnog ushicenja, stigao sam da mu nabrojim par omiljenih pesama, da mu kazem kako je njegova muzika lek za dusu, i da mu izrazim divljenje za sve tekstove i stihove koje je otpevao u svojim pesmama. On se na to našalio, rekavši mi kako svi ljudi zapravo nose to u sebi, dok on samo ima taj dar da sve sklopi i pretoci u stih. Stigao sam da mu kazem i da jedva cekam da ponovo dodje i odrzi koncert u mom gradu. Takodje, pitao sam ga da li planira izbaciti novi album, na sta mi je odgovorio da ne misli vise izbacivati pesme u toj formi, ali da ima puno snimljenih i neobjavljenih stvari, kao i da jos uvek ima inspiraciju za pisanje pesama.
Kako ga ne bih previse zamarao, zahvalio sam mu se na razgovoru, smisljajuci na brzinu da li postoji jos nesto sto bih zeleo da mu kazem. Kad smo se rastali, shvatio sam da sam zaboravio da ga zamolim za slikanje. I evo sada, kada je otisao, mozda i najvise zalim za tom slikom koja nije nastala, i koju bih danas mogao da pogledam i prisetim se susreta sa velikim Balasevicem. Kako god, ta 'neuslikana' slika ostace urezana sa svim svojim bojama i konturama u mojoj glavi. Neka pociva u miru!

Andrej

pre 3 godine

Dal' je sve bilo samo fol?
Dal' je sve samo jeftin trik?
Il' sve te maske kriju bol
i neki sasvim drugi lik?

Nikada ne komentiram.....ali sada ne mogu, da ne bi...imao sam sreću i bio na brojnim koncertima u devedesetima; Dvorana Tabor Maribor, Hala Tivoli Ljubljana, Arena Pula, Sava centar Beograd... uvek iste emocije, pesme koje se dotakne duše.
Đorđe Balašević će ostati najveći umetnik na prostorima bivše države i možda največi trigger za nostalgiju po neštom lepom, što se nikad neče na žalost vratit...

Pesme koje će uvek spajati ljude na istoj "valovnoj dužini"...

"Ko nije drvo razumeo prvo
pa tek onda sadio
taj nije nista uradio
i shvatice kad-tad
da ne zna sta je hlad"

Laku noć dame i gospodo.
Eto, i ova predstava je završena.


Pozdrav svima od Vardara do Triglava, koji imate većeras iste osječaje,

Andrej Maribor

dubrovnik

pre 3 godine

nisam ga slušao neko vrijeme niti pio, večeras ga slušam, pijem i plačem. dok ovo pišem u pozadini je bezdan....
što sam uradio
kakva tužna humoreska
gradio
ispod gradova od peska
dubok bezdan bez dna
Đole nikad nećeš umrijeti u našim srcima i kroz svoje pesme

Dasa

pre 3 godine

Balasevica smo u Hrvatskoj doslovno obozavali . Hrvatska veceras tuguje kao i Novi Sad i Srbija. Od njega i njegove pjesme mozemo puno nauciti. Djole hvala ti na svemu. U nasim si srcima. Voli te Hrvatska.

Vanja LFC

pre 3 godine

Kakva je to bila privilegija živeti u vremenu kada i Djordje Balašević.
Mornar koji nikada nije imao mora...A mi nikada nećemo imati veličinu kao što je bio on.

Sasvim običan momak

pre 3 godine

Ugasio se simbol Novog sada,Vojvodine,Švapskih kuća,šorova,salaša,ravnica,starih dobrih običaja...Hvala ti muzici i glumi.
RIP.

ZORAN

pre 3 godine

Balasevic je govorio da je njegov otac Srbin, a on i njegov deda Jugosloveni.
Za razliku od Kovaca i Dragojevica koji su obukli Hrvatske boje, DJORDJE je ostao isti.

Mrki ZG

pre 3 godine

Gledam upravo njegov koncert na HRT i pjevusim svaku pjesmu. Izgubili smo velikog covjeka. Sve sto trebas znati o zivotu mozes nauciti iz njegovih pjesama.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Jedini cije pesme slusas i vidis.
Udjes u pesmu, i kao da si tu, vidis sve, dozivis, osetis, ucestvujes...
Prosto, odes za trenutak, on te odvede, i zaboravis ovu jebenu stvarnost.
Igras anjc sa Bozom Pubom, tugujes sa Ladackim, branis njegov bagrem, ides na korzo i gledas suknjicu sa visnjama, plovis panonskim morem, zamisljas protinu kći, ispracas cirkus, igras se sa decom u Cvijicevoj...
Putuj, Djole. Hvala ti...
... ti zivot..

boem

pre 3 godine

pre neki dan kad sam cuo da je zavrsio u bolnici pomislio sam samo da u narednih par dana ne izadje vest da je preminuo.
najveci pesnik danasnjice je otisao. ne u srbiji, ne u ex jugoslaviji. mnogo mnogo sire.
pocivaj u miru i znaj da ce tvoje pesme ostati zive dok bude covecanstva

Aksiom

pre 3 godine

Neverovatno da niko nigde ne pominje jednu pesmu, sve pominjete osim jedne.
Ta jedna mu je mozda i najveca od svih uzimajuci u obzir situaciju na Balkanu opstu.
Pesma se zove Regruteska. Jake reci, i prejak solo instumental od 3 minuta na kraju. Taj instrumental bi plametaran hit bio da je u drugoj drzavi, kao i onaj iz Otpisanih. Pesma koja bi trebalo da vaspita ex yu narode. O njoj se cuti, uvek, svuda, a toliko je snazna.
Ali ne vredi, toliko je sve zadojeno mrznjom i ratovima da ne vredi. Ne znam ni zasto pisem uopste ovo.
Neverovatno.

CATAPA

pre 3 godine

"Đole" je srpska reč za nostalgiju. Đole je pevao o nostalgiji, pričao o njoj, šalio se i objašnjavao, ali zalud: neki bi to prosto tugom nazvali. Nije to tuga, to je Đole.

Nostalgija se svira u D-molu. Nije nostalgija ako ne demolira. Možda su i srećniji oni koji žive u trenutku i ne znaju nostalgiju, ali onda ne znaju ni zašto su živeli jednom kad više ne budu.

Umru ljudi. Za neke se pitam zašto su umrli, za neke se pitam zašto su živeli.

Дејан

pre 3 godine

Како оно у Загребу рече: "певаћу вам на свом матерњем језику, на хрвстском"
Хвала за песме, али ово друго...

Kopenhagen

pre 3 godine

"Rođen pod sretnom zvezdom magičnom, ali nad ovom zemljom generalno tragičnom. Čemu sam bliži, tri put pogađaj."
Voleli smo te i slusacemo te dok i mi ne odemo.
Pozdrav svim normalnim “Jugoslovenima”.

mr no

pre 3 godine

Od objavljivanja pesme "Ne lomite mi bagrenje" nikada ga nisam cenio kao čoveka. Bio je očaran renesansom velikosrpskog nacionalizma osamdesetih godina i ovom pesmom učestvovao u njoj. Pravi čovek to sebi nikada ne bi dozvolio. To mu je i bilo pravo lice, ostala su maske.
(Vlada, 19. februar 2021 22:23)
Jedino je istina da je, kao i mnogi, bio pogođen sudbinom Srba na Kosovu, jer Đole je naposletku Srbin, ma šta mu se prišivalo. Možda ste zaboravili da su tada vlast na Kosovu imali Albanci... ako je to "velikosrpsko" kada u tvojoj zemlji neko zloupotrebljava autonomiju, onda OK. Istina je da je napravio neke komentare na račun Albanaca i pevao da "govore LJ" (Honduras), ali je pre početka rata i sam rekao da je preterao. Naravno, za "bagrenje" nema kome da se izvinjava - to je bila sudbina stotina Srba (kao što je od 1989. bila sudbina hiljada Albanaca... ali to je druga priča). Ja ne znam da li ste vi naknadno pametni i tolerantni, ali to je bilo nezgodno vreme.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Sve njegove pesme treba sakupiti u jednu knjigu, zbirku pesama. Uokviriti u zlatni povez, i sacuvati ih za vek vekova. Zasluzio je.
(Goran, 19. februar 2021 20:34)


Odličan komentar! Ustvari: najbolji od svih komentara do sada objavljenih!

Nebojsa

pre 3 godine

Ode i Djordje, glavnim sokakom.
Kad nekoga slusas sa 15, 30 pa i 40 godina cini ti se da je nekako tvoj. Tu negde, iz familije. I sad ga vise nema, a nema ko da ga zameni. Doduse sad je drugo vreme pa mozda i ne treba. Nazalost.
Nekako sam se njegovoj muzici cesto vracao. Uz Slovensku, Drvenu pesmu, zalio sam drage ljude, secao ih se uz Jednom, Nevena,...bolovao zivot i ljubav uz Naposletku, Nevernik...imao je pesmu za svaku zivotnu priliku.
On je tako dobro terao po svom.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Đole je zaslužio da svi ako ne da budemo u suzama a ono da budemo tužni - i zbog kvalitetnih i originalnih stihova i zbog političko- projugoslovenskog (,,Soliter''), antifašističkog (,,Ne lomite mi bagrem'') i antiratnog stava pred kraj osamdesetih i tokom devedesetih (od njegovih brojnih pesama i brojnih koncerata u ,,Sava centru''te tematike, ne znam šta da izaberem kao najbolju ilustraciju njegovog takvog stava).
Legendo, počivaj u miru i nek Ti je laka zemlja.

Neko

pre 3 godine

Nije moguce da ne zaplaces, jednostavno sve, sve sto sam zivio bilo je uz stihove ovog covjeka...

Moj otac, majka, porodica, basta, prve ljubavi...sve uz stihove ovog covjeka...nemoguce da ga nema, prvi put suza da mi krene zbog nekoga koga ne znam, ali znam.

Pokoj ti dusi veliki covjece, bio si nesto veliko, i zauvjek ces to i biti...

Djorgo

pre 3 godine

Kad se uzmu stihovi i muzika, zajedno, kao i sve drugo što je i kako radio, mi nismo imali većeg umetnika, značajniju ličnost naše kulture koja je toliko utical na nas, od kad ja pamtim. A to je 1970. (i neka). Ni veliki Arsen Dedić nam nije bio toliko u srcu.

Koliko je ‚‚korona‚‚ odnela značajnih ljudi u ovh skoro godinu dana.
Hvala, na svemu što je činio za nas. Njegove će pesme živeti decenijama i decenijama nakon ovog dana. Iskreno saučešće njegovoj porodici, pozdrav svima koji večeras, sledećih dana ... žale za njim.

Mali princ

pre 3 godine

Evo idem da odsviram na gitari „Lepu protinu kći”
Ako nesto vredi to sto sam naucio da sviram gitaru to je zbog toga sto mogu svirati i pevati Đoletove pesme. U stvari to nisu pesme, to je nesto mnogo vise.

Гаревски

pre 3 godine

Легендо, нашао си свој мир и спокој. Био си много вољен а још више поштован. Био си један од ретких ако не и једини који ми је дотакао душу и срце. Твоје песме и стихове надживече многе генерације. Туга.

Gorki

pre 3 godine

Danas sam pokusao da odslusam neku neku od njegovih pesama. Nisam mogao. Stegla me je neka tuga.
Odrastao sam uz njegove pesme.
Djole. Pocivaj u miru. Nadam se da se neces plasiti kada budes prolazio onu kapiju od zlata koju si pominjao u pesmi.

Tomica

pre 3 godine

Bio je najveći od najvećih. Stotine pesama stihova ostaće zauvek i po tome je isto najveći od svih. Ovoliko pažnje niko nikada od Titine smrti niko u yugoslaviji nije dobio. To govori koliko je poštovan cenjen i voljen bio od Vardara do triglsva i od Kanade do Australije. Rip najveća legendo.

Goran

pre 3 godine

Utulit ću fenjer... Sakrit šibicu...
Mesečev ćeš prah tek da istruniš...
Da u mraku loviš zlatnu ribicu...
Da joj želju ispuniš...

Posljednji pozdrav iz Istre

salemm

pre 3 godine

otisao jedan od nejvecih ljudi koje je srbija imala u svojoj istoriji. pored toga sto je bio dobar tesktopisac, nadasve je bio korektan covek. pocivaj u miru, djordje. sabur familiji.

Srbija "pravna država"

pre 3 godine

Pa pazite mozda je i njega zarazio neko ko je bio na Zlatiboru, Kopaoniku ili na nekoj Korona žurci. Ljudi ne shvataju koliko je Korona opasna. Idu bez maski, šire zarazu, neće da se vakcinišu, ne veruju u Koronu i zaražavaju ljude oko sebe. Treba uvesti mnogo rigoroznije kazne za nepostojanje mera.

022

pre 3 godine

" Napiši nešto, makar sitnim slovima
Ne budi jaje, to na tebe ne liči;
Provali rimu za notornu laž, za dubok uzdah posustalog sna
Rimu za tminu i tišinu na dnu dna.

Opleti, brale, i ne udaraj lament
Na taj smo fazon majmune i prizvali
Smrada sa farme pustimo u parlament
Onda se krstimo kad nešto izvali;
Otkad je sveta i veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast
Rasturi svatove pijani svat, bratija proglasi grabež za Krstaški rat. "


Zbogom Mornaru.

S-NS

pre 3 godine

Nekom Drina teče desno
Nekom Drina lijevo teče
Pa nek teče u dubinu
Na dve pole svet da seče
...
Zaplete se dim na uvojku
Reče da se zove Bosna
Čudno ime za devojku
...

Aleksandar

pre 3 godine

Balašević je na koncertu u Zagrebu rekao da je "srpski jezik iskrivljeni hrvatski", a na koncertu u Beogradu "da je hrvatski jezik iskrivljen hrvatski".. Imao je dosta "bisera".. U Novom sadu je na koncertu rekao "da baš ne voli izbeglice", znači one Srbe koji su u Novi Sad došli iz Hrvatske i BiH..tj proterani!! A pola publike su bile te izbeglice...

brainstorm

pre 3 godine

Uza sav njegov talenat koji smo svi poštovali i sa radošću ga slušali bio je i čovek koji je imao šta da kaže na sebi svojstven način. Izuzetno inteligentan i čovek sa duhom. Duh šereta koji pogađa u centar. Neka mu je večna slava i hvala! Bog da mu dušu prosti. Zbogom legendo!

Blok63

pre 3 godine

Ovih dana me uhvati neka seta te počeh slušati bravure velikog gospodina Šen Ignaca, te pomislih kako nas je prerano napustila takva veličina. I sad Đole... Neću biti dvoličan, neke stvari su mi kod njega mnogo smetale, neću sad to ni pominjati. Ali umeo je da me rasplače i to pošteno. Da me nasmeje takođe. Umeo je da probudi ono najlepše u čoveku. Najlepša sećanja na bezbrižno detinjstvo, baku i deku, ostaće urezana zauvek u mome umu zahvaljujući njegovim delima. Učinio je toliko toga da se svi mi Vojvođani osećamo ponosno što je on naš i što smo mi njegovi.

mnogo je obožavatelja

pre 3 godine

Previše je dobrih stihova napisao da bi pao u zaborav.
Velika tuga u srcu zbog odlaska.
Hvala za sve! Živote nam je učinio podnošljivijem i ljepšim.
Mnogo je značio.
Praznina.
Ali kroz svoje pjesme je tu.

sunce

pre 3 godine

Samo neko forsiranje patnje, tugovanki, depresije, pateticnih komentara...Uzivajte vise u zivotu. I slusajte vedru muziku, a ne melanholicno sivilo.

mile

pre 3 godine

U srbiji je zaradio sve, imao publiku, i ugled.Ali srbe nije voleo,Ndh je veliki obožavalac.Pesme su ok i dobar je talentovan pevač za pohvalu je ali ne od srba.

Aleksandar

pre 3 godine

Zašto se sve to dešava
Da l' čovek ista rešava
Il' smo samo tu
Zbog ravnoteže medju zvezdama?!
Ode naš panonski mornar da plovi nekim mirnim morima! Da na nebu s andjelima igra preferans i ajnc... Nezaboravni koncerti u SC!!!
Neka mu je večna slava i hvala za sve... za svaki osmeh koji je izmamio... za sve njegove price koje nam je otpevao...
a umro je mlad, zaustavljen u koraku i snu!

Zoki

pre 3 godine

Hvala ti za sve lepe trenutke sprdanje zasmejavanja šale zezanja koja si radio na svojim koncertima. I po tome si bio nenadmašan jer svaki tvoj koncert je bio najveće uživanje posle tebe ni koncerti neće biti nikad više ko pre.

Volim i ja vas

pre 3 godine

Pros'o sam sever i jug
sirom, pa u krug
i cega sam ostao zeljan
pa ne bas mnogo tog
brsljena s jednog zida visokog
i Bube Erdeljan

Poslednji pozdrav!

Hvala do neba

pre 3 godine

Dobro vece, Zagrebe
Mislio sam malo na tebe
Dok sam sviro po budzacima
Braci narodnjacima...
Ko ce da me ugosti
Sad kad nisam bas u milosti
Sami smo u nasoj magiji
E, moji Zagiji...

Pesme su mi malo mracnije, znam
Bome i ja sam
Mnogi su o moje stihove
Pera izlomili...
Ne vole me vise
Tacnije, nisam im jasan
Kojim pravom mislim glavom
U onoj gomili...

Bajo moj

pre 3 godine

Покој му души, али, кад чујем било коју његову песму, мењам станицу. Моментално!

Veliki brat

pre 3 godine

Legenda od čoveka, zabavljača, autora, muzičara...

Najupečatljivija u sećanju ostala mi je njegova priča sa jednog od koncerata, gde bi u pauzi između pesama pričao neke dogodovštine, pa i o njegovom poređenju sa "Brzim" (valjda je bio u nekom sukobu sa njim, tj. ovaj ga je uzeo na zub i komentarisao kao autora i njegov opus), i onda bi priča išla ovako (prepričavam, nije citat):
- Ne bežim ja da poredimo koliko je ko napisao kao autor, ali ne pesama, nego stihova! Kod mene pesma opisuje kako je moj petao upoznao komšinicinu kokošku, a kod nekog tamo "na putu za ludilo, svašta se dogodilo!", a kod mene u pesmi zahvaljujući petlu ja smuvam komšinicu, a tamo i dalje "na putu za ludilo, svašta se dogodilo" :)


Ne znam da li su mi draže njegove pesme ili priče i anegdote. Najkraće, otišao je još jedan velikan kakvog nećemo više nikad imati :(



A što se tiče smrti... mnogi tvrde da je to olakšanje. I sam kad sam bio u bolovima nekoliko puta u životu, poželeo sam da trajno izdahnem. Jednostavno, kad vas telo izda, najjednostavnije je izdahnuti zauvek.
Čak i mnoge stare religije tvrde da je ovaj fizički svet velika patnja za dušu i da se posle fizičke smrti duša neko vreme oporavlja od traumatičnih iskustava u ovom životu (čak i ako osoba nije doživela traume gledano ovim našim očima, za dušu su neki događaji verovatno traumatični, kao što je gubitak drage osobe, ili neostvarena ljubav, prevara ili izdaja od strane bliske osobe, itd.).

emotivno normalan

pre 3 godine

hvala ti za nežno detinjstvo,
emotivnu mladost...ljubavi kroz koje sam prolazio uz tvoje pesme, glas, harizmu i emocije koje si nam neprestano slao...do poslednjeg časa! vidimo se negde gore...veliki Čoveče!

kakva logika

pre 3 godine

Imao se rajšta i roditi, nikad obraz ukaljao, nikad se nije prodao, uvek svoj, a o kvalitetu muzike koju je stvarao suvišno je i govoriti. Tužan dan za sve nas, otišao je jedan od najboljih!

Ima'l mene tu

pre 3 godine

Bio si i ostaces zauvek nasa moralna vertikala,
bio si glas razuma i prst u oko kome je trebalo, bio si valiki a obican, nas...
Zbogom Djole, ziveces zauvek u nama i svojim pesmama!
Pocivaj u miru!

objektivno

pre 3 godine

Niko nije toliko obelezio nase zivote kao Djordje Balasevic. Ne postoji nacin da mi koji smo sa njegovim stihovima ziveli od malih nogu poverujemo da je ovo istina. Sto se tice svih drugih politickih i ostalih stvari to je zaista beznacajno i kratkotrajno. Nismo ga svi mi zajedno bas ni zasluzili ovakvi kakvi smo, iz bilo koje bivse republike, ali smo imali tu srecu da je napisao sve te pesme za nas.

Milorad

pre 3 godine

Ime Sekspir je sinonim za kvalitet, e Balasevic je Sepskir stiha, prevazisao je sve pesnike. Postao je numero jedan. Boljeg nece nikada biti

nenad

pre 3 godine

Zbog ovih sto ne veruju u virus izgubismo Djoleta ..Nastavite tako i ostacemo na you tubu doveka gledajuci on line onih kojih vise nema ...ej Djole ode ...sta je sve jos mogao da napise !! Ljudi , pa takvi ljudi daju boje zivotu ....trebali smo vise da cuvamo nase bogom dane ljude ..ali kome da pricas ...teoreticari zavere , antivakceri koliko jos Ovakvih velicina treba da izgubimo zbog nemara ?....ljubomoran sam na andjele koje ce ga doveka slusati i paziti ...

Milos Sestic

pre 3 godine

Dragi Djole, hvala ti za sve stihove i akorde koje si nam poklonio i pesme koje cemo uvek pevati. Otisao si prerano, pocivaj u miru! Otisao si prerano a nije moralo da bude tako. Da se bolje vodilo racuna o tebi kao pacijentu iz kriticne grupe i bio na vreme na bolnickom lecenju u pravoj institucije, danas bi jos bio medju nama. Radim u zdravstvu u Svajcarskoj i veruj mi znam o cemu pricam. U zadnje vreme sam bio svedok gde je nekoliko nasih ljudi, svajcarskih penzionera vraceno iz Podgorice i Beograda u Svajcarsku na lecenje. Oni su i dalje placali osiguranje u CH, specijalni avioni su dosli u BG i PG po njih. Bili su u kriticnom stanju a ovde su izleceni. Zelim svima dobro zdravlje, cuvajte se!

Bokanegra

pre 3 godine

legenda u svojoj bransi i jako mi ga zao...ali ono o izbeglicama iz Hrv i Bos ...daleko im lepa kuca mu nije trebalo...jer sve te izbeglice su ga isto volele...

Nemam nista sa tim

pre 3 godine

Uglavnom prodje sve, ali ostane blues,
Boje se razliju kad ga cujem na radiju.
Ubija metronom... sta taj sat radi tu?
Jedan i nula pet, neko misli na nju...

Duboki naklon, gospodine Balasevicu!

pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Recimo da znam 95% tekstova njegove diskografije, od reči do reči, gotovo sve pesme, i naravno slušao, i slušaću, a sa druge strane stvarno ga nisam "voleo", baš uopšte, i takva situacija je baš retka, ustvari on je jedinstven u tom smislu. To znači samo jedno, čovek je definitivno bio umetnik, kapa dole umetniče za ceo tvoj muzički opus, počivaj u miru.

Јездимир Дангић

pre 3 godine

Страшно талентован умјетник и текстописац. Човјек, онако, један од Југословена који је отишао као и пропала идеја Југославија.

nsdq100

pre 3 godine

Jugoslavija da, jer je on bio Jugosloven. Srbija NE!!!
(Mare, 19. februar 2021 18:20)
Tuga, tuga radi čoveka i LEGENDE srpske kulture ali i tuga još veća da u Srbiji postoje ljudi koji prave razlike izmedju čoveka i Srbina. Proćiće još dosta vode Dunavom dok neki Srbi ne shvate da su na prvom mestu ljudi

Joe

pre 3 godine

Njegovu veličinu će te tek spoznati. Ženi sam obećao kad malo porastu deca da ću je voditi na koncert na Bogojavljensku noć. I vodiću je...

Antipolution fault

pre 3 godine

Pocivaj u miru legendo. Kada po tebi pljuju lazni nacionalisti, ustase i ovk sledbenici to najbolje pokazuje kakva si velicina bio i ostao. Ujedinio si tu bagru ali i sve normalne ljude sirom Balkana. Mrze te, jer si jos 1988g pevao "Samo da rata ne bude" dok su oni uveliko bili "za dom spremni", pripremali "noz, zicu, Srebrenicu" i gradili zute kuce. Ziveo si za pozitivnu energiju i ljubav. Danas o tvojoj smrti pisu svi vodeci svetski mediji. Neka ti je vecna slava i veliko hvala veliki covece!

Zoran

pre 3 godine

Niko nije tako spajao bivšu jugu kao Balašević. Na njegovim koncertima gde god bili bila je bukvalno prisutna cela juga. Punio je arenu BG ZG Ljubljanu Spens Zadar Zetru Čair Spaladium sve velike gradove i hale spajao ljude kao niko nikada pre. Po mnogo čemu najdraži najpopularniji a i sigurno najveći umetnik bez premca u ex-Jugoslaviji.

aKronononiM

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.
(Bot, 19. februar 2021 22:03)

Ocigledan je nivo IQ...

...

pre 3 godine

"...tek kad neko umre o njemu se misli,
zapocinje opsta rasprodaja bola.
O njemu se tada govori i pise,
pokojniku slavnom naglo skace cena..."

žilijen

pre 3 godine

Како оно у Загребу рече: "певаћу вам на свом матерњем језику, на хрвстском"
Хвала за песме, али ово друго...
(Дејан, 19. februar 2021 20:42)

maternji-mater mu je bila hrvatica

misko

pre 3 godine

Jos jednom nas je ujedinio, pristojan svet danas tuguje, a nacionalisti likuju. Svi znamo ko su ONI.On je 2003. pričao “Mislio sam da će doći moji. Sad vidim da nema mojih”.

Poštovalac

pre 3 godine

Dragi naš ?ole, da mogu, ovog trenutka bez razmišljanja, menjao bih tvoj život za svoj, da se vratiš...trebaš nam, ništa više neće biti isto, niko i nikada neće popuniti prazninu koja je ostala za tobom. Ne znam šta više reći, tužan sam kao da si mi rod rođeni, iako nisam imao tu čast da te lično upoznam. Tvoje vanvremenske pesme slušaće se i na dalje, do večnosti i nadživeti sve nas, tvoje savremenike. Nadam se i da će neki budući naraštaji uživati u tvojim pesmama koje si nam nesebično podario. Večna ti slava Panonski mornaru, večeras je nebo dobilo jednu novu zvezdu.

Detelinara

pre 3 godine

Dok su nas 90- stih mobilisali i slali na front, mi smo slušali "Ratnik paorskog srca" i došli kući živi, ali kao deserteri. Jer nismo dali da se carevi sa nama igraju rata.
Hvala ti Đole za sve!

ПоследњиСрбијанац

pre 3 godine

Опрашта Ђоле и ситним мрзитељским душама јер је то оно што иначе ради, оно што је исправно и оно што његовој души лежи.

Gabrijel

pre 3 godine

Covek umre onda kada umre poslednji od onih koji su ga znali ... Dokle god su pesme tu , i ti si tu ... sa nama . Jos ne mogu da se priberem .

ko-ometator

pre 3 godine

Voleo sam njegove pesme, i dalje ih volim. Ali izvinjavanje bilo kome i pljuvanje po svom napacenom narodu za šaku evra i naslova u novinama mu nikad necu oprostiti. Ajde da je sam isao puskom da brani nejac pa da je imao za sta da se izvini, ako je sam nesto lose i uradio, nego u tudje ime - a pritom to “tudje” je ostalo bez svog vekovnog ognjista, zivota, brata, oca, deteta... Svakako neka ti je prosto duši. Hriscanski je.

za Đoleta

pre 3 godine

Dajem ti ova slova blagoslova
život što jeste, u suzi tišta,
u zeni da pleni poruka ova -
i samot je zlato kad nemaš ništa

Nek dubom tame sad lakše ti same
od teška rada dlanovi skriti
što spojem mole nekog da vole
i da se osete još jednom bitnim.

alex

pre 3 godine

Nazalost uvek ima kukolja u zitu..to govorim za ljude koji daju minuse na pozitivne komentare o Balasevicu...Ali hej ....nemaju svi sluha za muziku..ha ha..

Jovan

pre 3 godine

Došao si i doneo najlepse pesme,pun zdenac bisera i tajne mape u koje zvezde treba da se zagledamo...Sad kao odlaziš,ej nije ti fora Đole.Ali razumeću da si ovih dana bio u D molu malo duže,i da si odvezao svoj remorker na onu drugu stranu na radost Arsena,Keme,Mujice i svih bistrookih sto su gore.Nama ostaje muzika,reči,sećanje i čekanje do nekih novih susreta po širokoj njivi Gospodnjoj.Doviđenja i mirne ti luke nebeske.

Banja Luka

pre 3 godine

Evo mi iz Banja Luke ne plačemo, čak naprotiv. Smatramo da mu je mjesto na smetlištu srpske istorije. Smetalo mu je napraviti koncert u Banja Luci jer tamo tobože nema prijeratnih žitelja. A u isto vrijeme ide po Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cmizdri na koncertima i ne pita za srpske izbjeglice koje su pobjegle iz tih gradova. Hvala ti nizašta “legendo”.

Bane dobri sin

pre 3 godine

Profesor Dujin i majstori na žici,
i tužni pajac što bio nam je drag...

Odlazi cirkus iz našeg malog grada....

Laku noć, veliki gospodine...

Hvala za sve stihove,
Hvala za srećnu mladost,
a zbog tebe se i u pedesetim osećam mlado,
Hvala što si ostao svoj,
a samim tim i naš...

Panta rei...

Amerikano

pre 3 godine

"Đole" je srpska reč za nostalgiju. Đole je pevao o nostalgiji, pričao o njoj, šalio se i objašnjavao, ali zalud: neki bi to prosto tugom nazvali. Nije to tuga, to je Đole.

Nostalgija se svira u D-molu. Nije nostalgija ako ne demolira. Možda su i srećniji oni koji žive u trenutku i ne znaju nostalgiju, ali onda ne znaju ni zašto su živeli jednom kad više ne budu.

Umru ljudi. Za neke se pitam zašto su umrli, za neke se pitam zašto su živeli.
(CATAPA, 19. februar 2021 23:37)

Kapa dole.

Vlada

pre 3 godine

Od objavljivanja pesme "Ne lomite mi bagrenje" nikada ga nisam cenio kao čoveka. Bio je očaran renesansom velikosrpskog nacionalizma osamdesetih godina i ovom pesmom učestvovao u njoj. Pravi čovek to sebi nikada ne bi dozvolio. To mu je i bilo pravo lice, ostala su maske.

Banja Luka

pre 3 godine

Evo mi iz Banja Luke ne plačemo, čak naprotiv. Smatramo da mu je mjesto na smetlištu srpske istorije. Smetalo mu je napraviti koncert u Banja Luci jer tamo tobože nema prijeratnih žitelja. A u isto vrijeme ide po Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cmizdri na koncertima i ne pita za srpske izbjeglice koje su pobjegle iz tih gradova. Hvala ti nizašta “legendo”.

Bot

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.

Kićo Slabinac

pre 3 godine

Počivaj novosadski majstore Panonskoga mora.
Koliko sam samo pijanstava doživio uz tvoje pjesme odrastajući 80-ih.
Da nas je više takvih bilo, nebi niti bilo šugavog rata, zbog kojega sam eto završio u Los Angelesu.
Bio si jedini, čije sam pjesme (barem one do 90ih), znao napamet... i kad je teško u gastrabajterskom životu bilo, tvoji su me stihovi uvijek vraćali u bolja vremena.
Budi nošen dahom sna, i uživaj svijet sakriven iza zlatnih oblaka.

Marex

pre 3 godine

@ i za Titom ste plakali

Ma da si jednu reč napisao, a ne rečenicu, videlo bi se o kakvoj se veličini radi, samo si si neshvaćen kao i svaki genije. Mi te ne razumemo, letimo na nižim nivoima, volimo Balaševića.


Пакао југоносталгичарског менталног поноора
(И за титом сте плакали, 20. februar 2021 08:41)

Buntovnik Sa Razlogom

pre 3 godine

Ma slusaj njih sto uz bojni poklic legaju
pevaju u slavu nozeva
pevaju pa onda begaju
poslo vreme s goreg na gore
razigralo one najgore

CR7

pre 3 godine

Je li to beše onaj koji je video tita maršala i pevao"računajte na nas" pa se kada je došlo vreme odrekao tih i sličnih pesama koje je onda kao siročiće usvojio Rambo Smadeus?

Brutus

pre 3 godine

Meni fali Mika, Antić i Duško Radović da me isprati sa dobro jutro beograde u školu. Djole je muzička legenda koja, ako je već Dzej dobio mesto aleji zaslužnih gradjana u beogradu, onda i Đole treba da dobije svoje mesto na Mirogoju.

Anonimni Bednik

pre 3 godine

Tri čoveka su usla u legendu za zivota jer su napisali pesme koje su mnogo veće od njih samih. Balašević, Dragojević i Bora Čorba. Ni sa jednim od njih se politički nikad nisam slagao ali bio bih ekstremno glup da zbog toga poričem da su neke od njihovih pesama zrele za ozbiljne antologije moderne književnosti.

Od oca Srbina i majke Hrvatice rodio se Balašević Jugosloven, čovek koji je iskreno voleo Jugoslaviju i koji je za njen nestanak krivio isključivo onaj srpski deo sebe... Nije shvatio ko tu zemlju zaista nije voleo i svoju zabludu je ziveo, borio se sa svojim demonima, tugovao zbog svog starog i medjusobnog odnosa, napisao Malu garavu znao je i zašto...
Neka svojoj duši nađe mir a mi ćemo slušati njegove pesme bez obzira da li su na njegovom maternjem hrvatskom ili na srpskom koji je iskvarena verzija hrvatskog.
Sto se tiče imena ulice još je rano... Bar 3 godine da prođe i da ostane ulica Jovana Cvijića, ipak je Jovan dao veći doprinos od Đorđa..
Da se ja pitam nekoj ulici bi za 3 godine dao njegovo ime. Sigurno ima nekih koje se zovu po imenima nekih krvoloka iz 2.sv rata a koji su završili na pobedničkoj strani. Ako ima još uvek ulica Tita maršala eto mogu njoj da promene ime... Ma kadrazmislim mogu svakoj da promene osim ulici Svetozara Miletića i Zmaja Jove... Oni su najviše učinili za spajanje Srpskog Vojvodstva i matice Srbije
Slava mu, nek počiva u miru

posmatrač iz ugla

pre 3 godine

Išli smo večeras supruga i ja do trga, centra NS. Tamo je već počeo Requiem velikom Djoletu. Ljudi su pevali njegove pesme i palili sveće.
I ja shvatim da se veoma čudno osećam, kao da mi je umro neko veoma blizak. I shvatim da taj bol dolazi iz duše, pa da , tamo je on boravio, on ju je davno preuredio po svom ukusu...
Pogledam u suprugu, njoj se suze kotrljaju niz lice. Duša , reko...

Dextasy

pre 3 godine

Voleo život, voleo ljude, mrzeo mrtizelje pogotovo domaće jer prvo se svoje dvorište čisti. Počivaj u miru legendo najveća. Od sto pesama deset nisu hit. Večeras playlista na repeat da se dobro napijemo, isplačeno i ispratimo našeg Đoku.

keepwalking

pre 3 godine

Davne 1980 bio sam klinac ali dobro pamtim tugu i muk u celoj Jugosaviji,danas 41 godinu kasnije neverica i bol u celoj toj bivsoj Jugoslaviji...E toliko je veliki Balasevic

Vasilije

pre 3 godine

On je bio jedan od onih zlih zloduha koji je na svakom cosku video četnike i govorio užasne stvari o Srbiji a posebno našem državnom projektu i treba da ga je stid bilo kao svakog ko ne prati put srpstva i Pravoslavlja te Lale tome nisu sklone i 30 godina samo oni odbacuju svaku ideju srpstva kao da su država za sebe ove slike iz Novog Sada su za nevericu da je umro neki pevac koji je nacionalno obojen iz Bg onda bi slavili i govorili otišao ratni huskac. Država je majka Srbija je majka srpstvo nam je zavet i ko sa puta skrene Srbin nije !

warlock

pre 3 godine

Hvala za lijepe pjesme i hvala na cvrstom antiratnom (citaj ljudskom) stavu zbog kog si se i jasno razlikovao od bezbroj onih koji danas, kao, tuguju za tobom, ukljucujuci i dobar dio tzv. estrade! Jos jednom hvala!

Ovi iz Banjaluke su, na primjer, potpuno nebitni u odnosu na mnogo bolje ljude koji zive u Sarajevu i Mostaru ali treba cijeniti iskrenost!

Branko

pre 3 godine

Балашевић: "Певам на матерњем хрватском језику и говорим искварени хрватски језик, тзв српски." Tamo ga i sahranite

Nole

pre 3 godine

Šta god noćas da zapevam vući će na sevdalinku…
Usnuo sam čobanicu uplakanu u šljiviku…
Grom udari… Planu seno… Rasturi se stado njeno…
Zaplete se dim na uvojku…
Reče da se zove Bosna… Čudno ime za devojku.

Nekom Drina teče desno… Nekom Drina lijevo teče…
Ma, sve da teče u dubinu, na dve pole svet da seče…
Znam tajni gaz, moje lane… Most se pruži gde ja stanem…
Sve da vuku me konji vrani…
Nema meni jedne strane dok si ti na drugoj strani…

Osta ovaj stari kompas u grudima… A po polju nikli zabrani…
Crne senke što se gnezde u ljudima nadleću me kao gavrani…
Nekada sam putovao po mjesecu… Kroz vilajet pun hajdučije…
A sada me oči ljudske plaše više nego vučije…

Sto puta su prijatelji u molitvi pomenuti…
Da l’ će mi se radovati? Ili glavu okrenuti?
Šta slagati? Šta im kasti? Svet ne možeš pesmom spasti…
Njine brige me i noćas brinu…
Dok se spremam na put kući… Na put kući u tuđinu…

Svetom smo se rasipali ko đerdani… Nosili nas nebom ćilimi…
Da li su to stvarno bili bolji dani, ili smo to bolji bili mi?
Nekad smo se bratimili po pogledu… Sluteći da isto sanjamo…
I bogu je prosto bilo krstimo l’ se ili klanjamo…

American021

pre 3 godine

B92, trebaju vam dve stvari na app-u.:
Nacin da se export/save komentari kad ih ima ovoliko lepih, i
Način da se sort by +/- na app kao na web, pa da ne moramo da čitamo glupake koji su prvi hronološki...

jo

pre 3 godine

Obozavam Balasevica! Placem satima vec!¶Ali ovo je slika i prilika nas, jugoslovena, koja govna smo mi, tek kad neko oboliko dobar umre mi se sjetimo da smo ljudi..

Milos milicevic

pre 3 godine

Od gomile nesreca koje su zadesile generacije od 1975. Do 1990. Jedine lepe stvari u drustvu je sto smo živeli u isto vreme sa Balaševićem i Đokovićem. Balašević doktor za dušu,žao mi je što niko ne može da prevede njegove pesme, jer su pisane ovde za nas,za Balkan,nesrećni!

Dim

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.
(Bot, 19. februar 2021 22:03)

Ne lupajte mu minuse, covek je samo ironican.
Po njegovom pravopisu se vidi da ne slusa te nabrojane, elementarno nepismeni slusaju Joksimovica, Dzenana itd.

Majs

pre 3 godine

,, Mog mora nema i ne znam šta da radim.Moj stari kaže da ni Dunav nije loš. Mog mora nema, al' ja živim u nadi. Da možda ipak negde srešćemo se još... ''

Brutus

pre 3 godine

Nazalost uvek ima kukolja u zitu..to govorim za ljude koji daju minuse na pozitivne komentare o Balasevicu...Ali hej ....nemaju svi sluha za muziku..ha ha..
(alex, 20. februar 2021 08:46)

Đole je napravio sam sebi pravac u muzici gde je bilo ko ko je pokušao da ga plagira ili imitira bio u najmanju ruku smešan. Kao kantautor naklon do zemlje. Minuse kako vidim ne dobijaju komentari pozitivni komentari o njrmu kao muzičaru, već komentari o njegovom jugoslovenstvu koje se zasnivalo na podsmehu po pravilu onima kod kojih je nedavno bio. Koliko znam u pesmama je pominjao celu staru jugoslaviju, a Srbiju južno od dunava koliko znam nije, svakako manje nego ostale delove ex yu.

DukiNS

pre 3 godine

Kao da je umro deo mog bića, fizički, još više duhovno. Teskoba, bol, neverica. I neću prolaziti ni Dositejevom, ni Jovana Cvijića jedno vreme. Slava ti Đole, neka ta anđeli čuvaju.

pesma

pre 3 godine

"Poslao sam joj kisu,nemojte se ljutiti vi koji ste joj blizu pa ste pokisli...ona stvarno voli kisu,a ja volim kad je srecna”
Dj.B

m

pre 3 godine

Našem Balaševiću nepogrešivo pripadaju Puškinovi stihovi:
Nerukotvoren spomen
sebi sam digo
pun časti,
korov po njegovoj stazi
nikada neće nići,
više od obeliska u nebo on će se dići,
mali je i nikada neće pasti!

STRUČNI KONSULTANT

pre 3 godine

@Neverovatno da niko nigde ne pominje jednu pesmu, sve pominjete osim jedne.
Ta jedna mu je mozda i najveca od svih uzimajuci u obzir situaciju na Balkanu opstu.
Pesma se zove Regruteska. Jake reci, i prejak solo instumental od 3 minuta na kraju. Taj instrumental bi plametaran hit bio da je u drugoj drzavi, kao i onaj iz Otpisanih. Pesma koja bi trebalo da vaspita ex yu narode. O njoj se cuti, uvek, svuda, a toliko je snazna.
Ali ne vredi, toliko je sve zadojeno mrznjom i ratovima da ne vredi. Ne znam ni zasto pisem uopste ovo.
Neverovatno.
(Aksiom, 19. februar 2021 23:34)

18719


Ja sam pisao o toj pesmi, ali ima puno naslova o Balaševiću pa ne mogu da nađem komentar. Uglavnom, jedina pesma koja me na suze navodi. Katarza prava.

ooo

pre 3 godine

"Mozda nismo uspeli da zaustavimo januar, ali necemo dozvoliti da lome bagrenje, pričaćemo nekim novim klincima o Boži zvanom Pub, o Vasi Ladačkom, pustićemo d-mol i okretati jako jedan ringišpil u našim glavama dok gledamo devojke sa čardaš nogama i pitati se, pa dobro, gde si ti? "

Hvala Balaš! Plovi Panonski mornaru...

Stannis

pre 3 godine

Uz Olivera najveći umjetnik ikad na ovim prostorima ikad. Meni osobno najbolji.
Ljudi se razbacuju tom riječi ali Đole je uistinu bio i ostao; LEGENDA

Majs

pre 3 godine

,, Mog mora nema i ne znam šta da radim. Moj stari kaže da ni Dunav nije loš. Mog mora nema, al' ja živim u nadi. Da možda ipak negde srešćemo se još... ''

Nemanja

pre 3 godine

On je bio jedan od onih zlih zloduha koji je na svakom cosku video četnike i govorio užasne stvari o Srbiji a posebno našem državnom projektu i treba da ga je stid bilo kao svakog ko ne prati put srpstva i Pravoslavlja te Lale tome nisu sklone i 30 godina samo oni odbacuju svaku ideju srpstva kao da su država za sebe ove slike iz Novog Sada su za nevericu da je umro neki pevac koji je nacionalno obojen iz Bg onda bi slavili i govorili otišao ratni huskac. Država je majka Srbija je majka srpstvo nam je zavet i ko sa puta skrene Srbin nije !
(Vasilije, 20. februar 2021 09:01)

Pa mi i jesmo država za sebe - i ne interesuje nas to vaše mahnito njakanje.

NEKE RECI SE NE ZABORAVLJAJU

pre 3 godine

Balašević je na koncertu u Domasincima rekao da on govori iskvarenu verziju hrvatskog jezika, tzv. srpski jezik.

1990generatia

pre 3 godine

RIP legendo.
Mlad sam (30 god, haha), ali sam te slushao i kad sam imao 12,13 godina. Ima neke pesme koje me kroz zivot vode. Kakav si bio legendo.
Voleo bi da moja deca shvate tvoje pesme jednom. Mada sumnjam, jer ne zivim u srbiji odavno i ko zna dal ce i da znaju jezik.

Rale

pre 3 godine

Svako ko ima srce i dusu ili polako vene ili odlazi kao sto je i ovaj veliki covek i poeta.U ovoj zemlji ostaju ozbiljni supci da nam svima zagorcavaju zivot i ubrzavaju starost.Djole je obojio mnogo decenija u lepsu realnost a nazalost nije vise mogao.

Đole, bgd

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja, ali on je bio čovek palanke, sa mentalitetom provincijalca.. Nikada nije razumeo da je Beograd velegrad, sa svim manama i vrlinama. A on je, sa tim svojim kompleksima, ipak najčešće dolazio u Beograd (pare mu nisu bile gadne) i često vređao baš Beograđane, a oni ga u većini voleli. Ja ne, ni njegove pesme..

Zoran Popović

pre 3 godine

Prosli mesec Mira Furlan sada Djole.... sa njima je otislo i sve normalno u nasem regionu
(sasa, 19. februar 2021 21:38)

Nadam se da nije. Želim verovati da si normalan, ja jesam, a i barem većina onih koji ovo čitaju. Ako je tako ima nade za tebe, mene, i onu tihu većinu koja će jednoga dana ipak izgraditi ono o čemu normalni veću dugo sanjaju.

Лаерт

pre 3 godine

Поклонио сам му књигу са посветом:"Највећем ЖИВОМ песнику српскога језика"
И ноћас мислим исто!

Iva Jovanovic

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja, ali on je bio čovek palanke, sa mentalitetom provincijalca.. Nikada nije razumeo da je Beograd velegrad, sa svim manama i vrlinama. A on je, sa tim svojim kompleksima, ipak najčešće dolazio u Beograd (pare mu nisu bile gadne) i često vređao baš Beograđane, a oni ga u većini voleli. Ja ne, ni njegove pesme..
(Đole, bgd, 20. februar 2021 00:11)

Od sva sreća samo nekolicine ekstremno glupih komentara mislim da ovaj zaslužuje “prvo” mesto!
Reći ovo za čoveka koji je bio kosmopolita - gradjanin sveta, kome granice nisu ništa predstavljale koji je voleo sve ljude dobrog srca je samo odraz jednog istinskog provincijalca i primitivca!
Pravi Beogradjani su ga razumeli (i slagali se sa svakom izgovorenom reči), obožavali i istinski oplakali!
Jedan jedini i neponovljivi Djole koji je obeležio naše detinjstvo, mladost - ma celi život...

Samo whey

pre 3 godine

Bajo moj slažem se s tobom, ne volim ni ja da ga čujem ali vidiš da tolikim ljudima znači. Ne shvatam, ali naravno da poštujem i naravno da mi je žao. Nisam ni shvatao koliko mi je žao dok nisam razmislio.

Toto-ko-tunjo

pre 3 godine

Koliko je Djole vazan, Srboja bi trebalo da proglasi bar 7 dana zalosti. Sve suprotno je nastavak velikog ingnorisanja kulture..
(jo, 20. februar 2021 02:47) 

Daleko bilo, pa time bi nekultura udarila na sebe. Ostace oni dosledni. Stoga, zaboravi.

Vlada

pre 3 godine

Od objavljivanja pesme "Ne lomite mi bagrenje" nikada ga nisam cenio kao čoveka. Bio je očaran renesansom velikosrpskog nacionalizma osamdesetih godina i ovom pesmom učestvovao u njoj. Pravi čovek to sebi nikada ne bi dozvolio. To mu je i bilo pravo lice, ostala su maske.

Bot

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.

mile

pre 3 godine

U srbiji je zaradio sve, imao publiku, i ugled.Ali srbe nije voleo,Ndh je veliki obožavalac.Pesme su ok i dobar je talentovan pevač za pohvalu je ali ne od srba.

Bajo moj

pre 3 godine

Покој му души, али, кад чујем било коју његову песму, мењам станицу. Моментално!

Дејан

pre 3 godine

Како оно у Загребу рече: "певаћу вам на свом матерњем језику, на хрвстском"
Хвала за песме, али ово друго...

sunce

pre 3 godine

Samo neko forsiranje patnje, tugovanki, depresije, pateticnih komentara...Uzivajte vise u zivotu. I slusajte vedru muziku, a ne melanholicno sivilo.

Aleksandar

pre 3 godine

Balašević je na koncertu u Zagrebu rekao da je "srpski jezik iskrivljeni hrvatski", a na koncertu u Beogradu "da je hrvatski jezik iskrivljen hrvatski".. Imao je dosta "bisera".. U Novom sadu je na koncertu rekao "da baš ne voli izbeglice", znači one Srbe koji su u Novi Sad došli iz Hrvatske i BiH..tj proterani!! A pola publike su bile te izbeglice...

MIRO

pre 3 godine

Tužno je to, večeras stižu na hiljade komentara žalosti za ovim čovekom, na hiljade i hiljade ljudi će večeras na trgovima da pale sveće za njegovu dušu a kad je trebalo pokazati zube nacionalizmu, primitivizmu, ratnim zločincima, krezubim ubicama i BRKATIM MAJORIMA bio je gotovo sam, sram te bilo Srbijo!

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Jugoslavija da, jer je on bio Jugosloven. Srbija NE!!!
(Mare, 19. februar 2021 18:20)


Jugoslavija je bila sve ono što sad ove smejurije od država nisu. Ja sam rođen i kao dete u istoj živeo. Imali smo muziku, film, sport, standard. Sa neminovnim odlaskom svih ovih velikih umetnika odlazi i zlatno doba ovih prostora. Tebi i tvojoj generaciji ostaje Pink, Hepi, parovi, farma, razne Bube i Raste. Za bolje i niste...

tocka

pre 3 godine

Đoleta vole od Vardara pa do Triglava, i ostaće veliki zauvek na jugoslovenskim prostorima, zajedno sa Dedićem, Montenom, Kovačem i Dragojevićem. To su te face kakve Balkanci ne znaju da izrode, ali su Jugosloveni znali.

Vasilije

pre 3 godine

On je bio jedan od onih zlih zloduha koji je na svakom cosku video četnike i govorio užasne stvari o Srbiji a posebno našem državnom projektu i treba da ga je stid bilo kao svakog ko ne prati put srpstva i Pravoslavlja te Lale tome nisu sklone i 30 godina samo oni odbacuju svaku ideju srpstva kao da su država za sebe ove slike iz Novog Sada su za nevericu da je umro neki pevac koji je nacionalno obojen iz Bg onda bi slavili i govorili otišao ratni huskac. Država je majka Srbija je majka srpstvo nam je zavet i ko sa puta skrene Srbin nije !

3210

pre 3 godine

RTS izveštava iz Novog Sada
RTS Dnevnik 2 uključenje sa lica mesta ispred zgrade Đorđa Balaševića.

Skoro 10 godina ga nisu pustili na RTS-u a sada kao žale...

Sram vas bilo.

Bokanegra

pre 3 godine

legenda u svojoj bransi i jako mi ga zao...ali ono o izbeglicama iz Hrv i Bos ...daleko im lepa kuca mu nije trebalo...jer sve te izbeglice su ga isto volele...

Banja Luka

pre 3 godine

Evo mi iz Banja Luke ne plačemo, čak naprotiv. Smatramo da mu je mjesto na smetlištu srpske istorije. Smetalo mu je napraviti koncert u Banja Luci jer tamo tobože nema prijeratnih žitelja. A u isto vrijeme ide po Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cmizdri na koncertima i ne pita za srpske izbjeglice koje su pobjegle iz tih gradova. Hvala ti nizašta “legendo”.

ko-ometator

pre 3 godine

Voleo sam njegove pesme, i dalje ih volim. Ali izvinjavanje bilo kome i pljuvanje po svom napacenom narodu za šaku evra i naslova u novinama mu nikad necu oprostiti. Ajde da je sam isao puskom da brani nejac pa da je imao za sta da se izvini, ako je sam nesto lose i uradio, nego u tudje ime - a pritom to “tudje” je ostalo bez svog vekovnog ognjista, zivota, brata, oca, deteta... Svakako neka ti je prosto duši. Hriscanski je.

ZORAN

pre 3 godine

Balasevic je govorio da je njegov otac Srbin, a on i njegov deda Jugosloveni.
Za razliku od Kovaca i Dragojevica koji su obukli Hrvatske boje, DJORDJE je ostao isti.

Banja Luka

pre 3 godine

Evo mi iz Banja Luke ne plačemo, čak naprotiv. Smatramo da mu je mjesto na smetlištu srpske istorije. Smetalo mu je napraviti koncert u Banja Luci jer tamo tobože nema prijeratnih žitelja. A u isto vrijeme ide po Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cmizdri na koncertima i ne pita za srpske izbjeglice koje su pobjegle iz tih gradova. Hvala ti nizašta “legendo”.

Istinska legenda

pre 3 godine

Otisao je najbolji kojeg smo imali a kojeg samo nacionalisti i sovinisti nisu voleleli, svim ostalim dobrim ljudima iz celog regiona ce vecno nedostajati

Kosta Pazar

pre 3 godine

Uz dužno poštovanje svim velikim umetnicima na prostoru ex-yuge Balašević je bio daleko najomiljeniji umetnik pevač kantautor muzičar od Đevđelije do Jasenica. Niko nikada ni blizu Đoletu. Punio je dvorane u Srbiji Hrvatskoj Bosni Sloveniji Makedoniji CG valjda i na Kosovu nisam siguran ali u svim zemljama juge i dan danas je najpopularniji muzičar bez premca.

Davor

pre 3 godine

Kao ogorčeni grindcore fan... Počivaj u miru majstore naš. Legenda. I da... Svi koji ga pljujete jer je Jugosloven i bla bla bla.... Slušajte Vašeg Rastu i ostale imbecile. Ovaj covek je bio i biće majstor.

Srbija "pravna država"

pre 3 godine

Pa pazite mozda je i njega zarazio neko ko je bio na Zlatiboru, Kopaoniku ili na nekoj Korona žurci. Ljudi ne shvataju koliko je Korona opasna. Idu bez maski, šire zarazu, neće da se vakcinišu, ne veruju u Koronu i zaražavaju ljude oko sebe. Treba uvesti mnogo rigoroznije kazne za nepostojanje mera.

CR7

pre 3 godine

Je li to beše onaj koji je video tita maršala i pevao"računajte na nas" pa se kada je došlo vreme odrekao tih i sličnih pesama koje je onda kao siročiće usvojio Rambo Smadeus?

goranac

pre 3 godine

RTS izveštava iz Novog Sada
RTS Dnevnik 2 uključenje sa lica mesta ispred zgrade Đorđa Balaševića.

Skoro 10 godina ga nisu pustili na RTS-u a sada kao žale...

Sram vas bilo.
(3210, 19. februar 2021 19:44)
slucajno minus, udario sam pesnicom u krevet zbog toga

Marex

pre 3 godine

@ i za Titom ste plakali

Ma da si jednu reč napisao, a ne rečenicu, videlo bi se o kakvoj se veličini radi, samo si si neshvaćen kao i svaki genije. Mi te ne razumemo, letimo na nižim nivoima, volimo Balaševića.


Пакао југоносталгичарског менталног поноора
(И за титом сте плакали, 20. februar 2021 08:41)

EastCoast

pre 3 godine

Danas su se suze same bježale iz očiju. Spuštao sam se Trećom avenijom do voza. Okupao sam po drugi put njujorški metro suzama, prvi put kada su mi javili da mi je mati umrla, a ja zbog proklete korone ni da je vidim ni da je ukopam. Danas zbog Đoleta mog. Neka kapaju same, volio sam ga i nije me stid što me gledaju. Voli te tvoj Sarajlija iz NYC

Dr.Ing.

pre 3 godine

Najbolji ikada!
GOAT!
Neka mu je večna slava!
Njegova poezija je za Nobelovu nagradu!
Međutim, najbolje je mogu razumeti i osetiti samo ljudi iz bivše Jugoslavije.
"Priča o Vasi Ladačkom" je kao čitav roman Dostojevskog.
"Sve je im'o, ništa im'o nije ..."
U 6 reči izrekao ono za šta je piscima potrebno da napišu stranice i stranice, poglavlja ...

nenad

pre 3 godine

Zbog ovih sto ne veruju u virus izgubismo Djoleta ..Nastavite tako i ostacemo na you tubu doveka gledajuci on line onih kojih vise nema ...ej Djole ode ...sta je sve jos mogao da napise !! Ljudi , pa takvi ljudi daju boje zivotu ....trebali smo vise da cuvamo nase bogom dane ljude ..ali kome da pricas ...teoreticari zavere , antivakceri koliko jos Ovakvih velicina treba da izgubimo zbog nemara ?....ljubomoran sam na andjele koje ce ga doveka slusati i paziti ...

dubrovnik

pre 3 godine

nisam ga slušao neko vrijeme niti pio, večeras ga slušam, pijem i plačem. dok ovo pišem u pozadini je bezdan....
što sam uradio
kakva tužna humoreska
gradio
ispod gradova od peska
dubok bezdan bez dna
Đole nikad nećeš umrijeti u našim srcima i kroz svoje pesme

Sasvim običan momak

pre 3 godine

Ugasio se simbol Novog sada,Vojvodine,Švapskih kuća,šorova,salaša,ravnica,starih dobrih običaja...Hvala ti muzici i glumi.
RIP.

warlock

pre 3 godine

Hvala za lijepe pjesme i hvala na cvrstom antiratnom (citaj ljudskom) stavu zbog kog si se i jasno razlikovao od bezbroj onih koji danas, kao, tuguju za tobom, ukljucujuci i dobar dio tzv. estrade! Jos jednom hvala!

Ovi iz Banjaluke su, na primjer, potpuno nebitni u odnosu na mnogo bolje ljude koji zive u Sarajevu i Mostaru ali treba cijeniti iskrenost!

Poštovalac

pre 3 godine

Dragi naš ?ole, da mogu, ovog trenutka bez razmišljanja, menjao bih tvoj život za svoj, da se vratiš...trebaš nam, ništa više neće biti isto, niko i nikada neće popuniti prazninu koja je ostala za tobom. Ne znam šta više reći, tužan sam kao da si mi rod rođeni, iako nisam imao tu čast da te lično upoznam. Tvoje vanvremenske pesme slušaće se i na dalje, do večnosti i nadživeti sve nas, tvoje savremenike. Nadam se i da će neki budući naraštaji uživati u tvojim pesmama koje si nam nesebično podario. Večna ti slava Panonski mornaru, večeras je nebo dobilo jednu novu zvezdu.

Mrki ZG

pre 3 godine

Gledam upravo njegov koncert na HRT i pjevusim svaku pjesmu. Izgubili smo velikog covjeka. Sve sto trebas znati o zivotu mozes nauciti iz njegovih pjesama.

Vanja LFC

pre 3 godine

Kakva je to bila privilegija živeti u vremenu kada i Djordje Balašević.
Mornar koji nikada nije imao mora...A mi nikada nećemo imati veličinu kao što je bio on.

Milos Sestic

pre 3 godine

Dragi Djole, hvala ti za sve stihove i akorde koje si nam poklonio i pesme koje cemo uvek pevati. Otisao si prerano, pocivaj u miru! Otisao si prerano a nije moralo da bude tako. Da se bolje vodilo racuna o tebi kao pacijentu iz kriticne grupe i bio na vreme na bolnickom lecenju u pravoj institucije, danas bi jos bio medju nama. Radim u zdravstvu u Svajcarskoj i veruj mi znam o cemu pricam. U zadnje vreme sam bio svedok gde je nekoliko nasih ljudi, svajcarskih penzionera vraceno iz Podgorice i Beograda u Svajcarsku na lecenje. Oni su i dalje placali osiguranje u CH, specijalni avioni su dosli u BG i PG po njih. Bili su u kriticnom stanju a ovde su izleceni. Zelim svima dobro zdravlje, cuvajte se!

Ode nam Djole

pre 3 godine

Imao sam tu srecu da ga pre godinu i po dana sretnem i desetak minuta popricam s njim. Usred silnog ushicenja, stigao sam da mu nabrojim par omiljenih pesama, da mu kazem kako je njegova muzika lek za dusu, i da mu izrazim divljenje za sve tekstove i stihove koje je otpevao u svojim pesmama. On se na to našalio, rekavši mi kako svi ljudi zapravo nose to u sebi, dok on samo ima taj dar da sve sklopi i pretoci u stih. Stigao sam da mu kazem i da jedva cekam da ponovo dodje i odrzi koncert u mom gradu. Takodje, pitao sam ga da li planira izbaciti novi album, na sta mi je odgovorio da ne misli vise izbacivati pesme u toj formi, ali da ima puno snimljenih i neobjavljenih stvari, kao i da jos uvek ima inspiraciju za pisanje pesama.
Kako ga ne bih previse zamarao, zahvalio sam mu se na razgovoru, smisljajuci na brzinu da li postoji jos nesto sto bih zeleo da mu kazem. Kad smo se rastali, shvatio sam da sam zaboravio da ga zamolim za slikanje. I evo sada, kada je otisao, mozda i najvise zalim za tom slikom koja nije nastala, i koju bih danas mogao da pogledam i prisetim se susreta sa velikim Balasevicem. Kako god, ta 'neuslikana' slika ostace urezana sa svim svojim bojama i konturama u mojoj glavi. Neka pociva u miru!

ivanzg5

pre 3 godine

Zbogom dragi čovječe i hvala ti na divnim pjesmama i dobroti. Mi u Hrvatskoj te volimo, neka ti je laka srpska zemlja. Sućut obitelji, tugujemo s vama.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Sve njegove pesme treba sakupiti u jednu knjigu, zbirku pesama. Uokviriti u zlatni povez, i sacuvati ih za vek vekova. Zasluzio je.
(Goran, 19. februar 2021 20:34)


Odličan komentar! Ustvari: najbolji od svih komentara do sada objavljenih!

mostarac

pre 3 godine

Jako važno šta je Ceca rekla.
(inverzno, 19. februar 2021 20:57)

I Dara Bubamara. Kako se takva imena uopšte mogu naći u istoj rečenici sa Đorđem Balaševićem?

...

pre 3 godine

"...tek kad neko umre o njemu se misli,
zapocinje opsta rasprodaja bola.
O njemu se tada govori i pise,
pokojniku slavnom naglo skace cena..."

Гаревски

pre 3 godine

Легендо, нашао си свој мир и спокој. Био си много вољен а још више поштован. Био си један од ретких ако не и једини који ми је дотакао душу и срце. Твоје песме и стихове надживече многе генерације. Туга.

Brutus

pre 3 godine

Meni fali Mika, Antić i Duško Radović da me isprati sa dobro jutro beograde u školu. Djole je muzička legenda koja, ako je već Dzej dobio mesto aleji zaslužnih gradjana u beogradu, onda i Đole treba da dobije svoje mesto na Mirogoju.

mr no

pre 3 godine

Od objavljivanja pesme "Ne lomite mi bagrenje" nikada ga nisam cenio kao čoveka. Bio je očaran renesansom velikosrpskog nacionalizma osamdesetih godina i ovom pesmom učestvovao u njoj. Pravi čovek to sebi nikada ne bi dozvolio. To mu je i bilo pravo lice, ostala su maske.
(Vlada, 19. februar 2021 22:23)
Jedino je istina da je, kao i mnogi, bio pogođen sudbinom Srba na Kosovu, jer Đole je naposletku Srbin, ma šta mu se prišivalo. Možda ste zaboravili da su tada vlast na Kosovu imali Albanci... ako je to "velikosrpsko" kada u tvojoj zemlji neko zloupotrebljava autonomiju, onda OK. Istina je da je napravio neke komentare na račun Albanaca i pevao da "govore LJ" (Honduras), ali je pre početka rata i sam rekao da je preterao. Naravno, za "bagrenje" nema kome da se izvinjava - to je bila sudbina stotina Srba (kao što je od 1989. bila sudbina hiljada Albanaca... ali to je druga priča). Ja ne znam da li ste vi naknadno pametni i tolerantni, ali to je bilo nezgodno vreme.

Dasa

pre 3 godine

Balasevica smo u Hrvatskoj doslovno obozavali . Hrvatska veceras tuguje kao i Novi Sad i Srbija. Od njega i njegove pjesme mozemo puno nauciti. Djole hvala ti na svemu. U nasim si srcima. Voli te Hrvatska.

Kopenhagen

pre 3 godine

"Rođen pod sretnom zvezdom magičnom, ali nad ovom zemljom generalno tragičnom. Čemu sam bliži, tri put pogađaj."
Voleli smo te i slusacemo te dok i mi ne odemo.
Pozdrav svim normalnim “Jugoslovenima”.

kakva logika

pre 3 godine

Imao se rajšta i roditi, nikad obraz ukaljao, nikad se nije prodao, uvek svoj, a o kvalitetu muzike koju je stvarao suvišno je i govoriti. Tužan dan za sve nas, otišao je jedan od najboljih!

CATAPA

pre 3 godine

"Đole" je srpska reč za nostalgiju. Đole je pevao o nostalgiji, pričao o njoj, šalio se i objašnjavao, ali zalud: neki bi to prosto tugom nazvali. Nije to tuga, to je Đole.

Nostalgija se svira u D-molu. Nije nostalgija ako ne demolira. Možda su i srećniji oni koji žive u trenutku i ne znaju nostalgiju, ali onda ne znaju ni zašto su živeli jednom kad više ne budu.

Umru ljudi. Za neke se pitam zašto su umrli, za neke se pitam zašto su živeli.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Đole je zaslužio da svi ako ne da budemo u suzama a ono da budemo tužni - i zbog kvalitetnih i originalnih stihova i zbog političko- projugoslovenskog (,,Soliter''), antifašističkog (,,Ne lomite mi bagrem'') i antiratnog stava pred kraj osamdesetih i tokom devedesetih (od njegovih brojnih pesama i brojnih koncerata u ,,Sava centru''te tematike, ne znam šta da izaberem kao najbolju ilustraciju njegovog takvog stava).
Legendo, počivaj u miru i nek Ti je laka zemlja.

Andrej

pre 3 godine

Dal' je sve bilo samo fol?
Dal' je sve samo jeftin trik?
Il' sve te maske kriju bol
i neki sasvim drugi lik?

Nikada ne komentiram.....ali sada ne mogu, da ne bi...imao sam sreću i bio na brojnim koncertima u devedesetima; Dvorana Tabor Maribor, Hala Tivoli Ljubljana, Arena Pula, Sava centar Beograd... uvek iste emocije, pesme koje se dotakne duše.
Đorđe Balašević će ostati najveći umetnik na prostorima bivše države i možda največi trigger za nostalgiju po neštom lepom, što se nikad neče na žalost vratit...

Pesme koje će uvek spajati ljude na istoj "valovnoj dužini"...

"Ko nije drvo razumeo prvo
pa tek onda sadio
taj nije nista uradio
i shvatice kad-tad
da ne zna sta je hlad"

Laku noć dame i gospodo.
Eto, i ova predstava je završena.


Pozdrav svima od Vardara do Triglava, koji imate većeras iste osječaje,

Andrej Maribor

boem

pre 3 godine

pre neki dan kad sam cuo da je zavrsio u bolnici pomislio sam samo da u narednih par dana ne izadje vest da je preminuo.
najveci pesnik danasnjice je otisao. ne u srbiji, ne u ex jugoslaviji. mnogo mnogo sire.
pocivaj u miru i znaj da ce tvoje pesme ostati zive dok bude covecanstva

Đole, bgd

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja, ali on je bio čovek palanke, sa mentalitetom provincijalca.. Nikada nije razumeo da je Beograd velegrad, sa svim manama i vrlinama. A on je, sa tim svojim kompleksima, ipak najčešće dolazio u Beograd (pare mu nisu bile gadne) i često vređao baš Beograđane, a oni ga u većini voleli. Ja ne, ni njegove pesme..

Hvala do neba

pre 3 godine

Dobro vece, Zagrebe
Mislio sam malo na tebe
Dok sam sviro po budzacima
Braci narodnjacima...
Ko ce da me ugosti
Sad kad nisam bas u milosti
Sami smo u nasoj magiji
E, moji Zagiji...

Pesme su mi malo mracnije, znam
Bome i ja sam
Mnogi su o moje stihove
Pera izlomili...
Ne vole me vise
Tacnije, nisam im jasan
Kojim pravom mislim glavom
U onoj gomili...

Milorad

pre 3 godine

Ime Sekspir je sinonim za kvalitet, e Balasevic je Sepskir stiha, prevazisao je sve pesnike. Postao je numero jedan. Boljeg nece nikada biti

Branko

pre 3 godine

Балашевић: "Певам на матерњем хрватском језику и говорим искварени хрватски језик, тзв српски." Tamo ga i sahranite

pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Recimo da znam 95% tekstova njegove diskografije, od reči do reči, gotovo sve pesme, i naravno slušao, i slušaću, a sa druge strane stvarno ga nisam "voleo", baš uopšte, i takva situacija je baš retka, ustvari on je jedinstven u tom smislu. To znači samo jedno, čovek je definitivno bio umetnik, kapa dole umetniče za ceo tvoj muzički opus, počivaj u miru.

Aksiom

pre 3 godine

Neverovatno da niko nigde ne pominje jednu pesmu, sve pominjete osim jedne.
Ta jedna mu je mozda i najveca od svih uzimajuci u obzir situaciju na Balkanu opstu.
Pesma se zove Regruteska. Jake reci, i prejak solo instumental od 3 minuta na kraju. Taj instrumental bi plametaran hit bio da je u drugoj drzavi, kao i onaj iz Otpisanih. Pesma koja bi trebalo da vaspita ex yu narode. O njoj se cuti, uvek, svuda, a toliko je snazna.
Ali ne vredi, toliko je sve zadojeno mrznjom i ratovima da ne vredi. Ne znam ni zasto pisem uopste ovo.
Neverovatno.

Brutus

pre 3 godine

Nazalost uvek ima kukolja u zitu..to govorim za ljude koji daju minuse na pozitivne komentare o Balasevicu...Ali hej ....nemaju svi sluha za muziku..ha ha..
(alex, 20. februar 2021 08:46)

Đole je napravio sam sebi pravac u muzici gde je bilo ko ko je pokušao da ga plagira ili imitira bio u najmanju ruku smešan. Kao kantautor naklon do zemlje. Minuse kako vidim ne dobijaju komentari pozitivni komentari o njrmu kao muzičaru, već komentari o njegovom jugoslovenstvu koje se zasnivalo na podsmehu po pravilu onima kod kojih je nedavno bio. Koliko znam u pesmama je pominjao celu staru jugoslaviju, a Srbiju južno od dunava koliko znam nije, svakako manje nego ostale delove ex yu.

NEKE RECI SE NE ZABORAVLJAJU

pre 3 godine

Balašević je na koncertu u Domasincima rekao da on govori iskvarenu verziju hrvatskog jezika, tzv. srpski jezik.

Joe

pre 3 godine

Njegovu veličinu će te tek spoznati. Ženi sam obećao kad malo porastu deca da ću je voditi na koncert na Bogojavljensku noć. I vodiću je...

Јездимир Дангић

pre 3 godine

Страшно талентован умјетник и текстописац. Човјек, онако, један од Југословена који је отишао као и пропала идеја Југославија.

Samo whey

pre 3 godine

Bajo moj slažem se s tobom, ne volim ni ja da ga čujem ali vidiš da tolikim ljudima znači. Ne shvatam, ali naravno da poštujem i naravno da mi je žao. Nisam ni shvatao koliko mi je žao dok nisam razmislio.

Neko

pre 3 godine

Nije moguce da ne zaplaces, jednostavno sve, sve sto sam zivio bilo je uz stihove ovog covjeka...

Moj otac, majka, porodica, basta, prve ljubavi...sve uz stihove ovog covjeka...nemoguce da ga nema, prvi put suza da mi krene zbog nekoga koga ne znam, ali znam.

Pokoj ti dusi veliki covjece, bio si nesto veliko, i zauvjek ces to i biti...

Gorki

pre 3 godine

Danas sam pokusao da odslusam neku neku od njegovih pesama. Nisam mogao. Stegla me je neka tuga.
Odrastao sam uz njegove pesme.
Djole. Pocivaj u miru. Nadam se da se neces plasiti kada budes prolazio onu kapiju od zlata koju si pominjao u pesmi.

Tomica

pre 3 godine

Bio je najveći od najvećih. Stotine pesama stihova ostaće zauvek i po tome je isto najveći od svih. Ovoliko pažnje niko nikada od Titine smrti niko u yugoslaviji nije dobio. To govori koliko je poštovan cenjen i voljen bio od Vardara do triglsva i od Kanade do Australije. Rip najveća legendo.

salemm

pre 3 godine

otisao jedan od nejvecih ljudi koje je srbija imala u svojoj istoriji. pored toga sto je bio dobar tesktopisac, nadasve je bio korektan covek. pocivaj u miru, djordje. sabur familiji.

Anonimni Bednik

pre 3 godine

Tri čoveka su usla u legendu za zivota jer su napisali pesme koje su mnogo veće od njih samih. Balašević, Dragojević i Bora Čorba. Ni sa jednim od njih se politički nikad nisam slagao ali bio bih ekstremno glup da zbog toga poričem da su neke od njihovih pesama zrele za ozbiljne antologije moderne književnosti.

Od oca Srbina i majke Hrvatice rodio se Balašević Jugosloven, čovek koji je iskreno voleo Jugoslaviju i koji je za njen nestanak krivio isključivo onaj srpski deo sebe... Nije shvatio ko tu zemlju zaista nije voleo i svoju zabludu je ziveo, borio se sa svojim demonima, tugovao zbog svog starog i medjusobnog odnosa, napisao Malu garavu znao je i zašto...
Neka svojoj duši nađe mir a mi ćemo slušati njegove pesme bez obzira da li su na njegovom maternjem hrvatskom ili na srpskom koji je iskvarena verzija hrvatskog.
Sto se tiče imena ulice još je rano... Bar 3 godine da prođe i da ostane ulica Jovana Cvijića, ipak je Jovan dao veći doprinos od Đorđa..
Da se ja pitam nekoj ulici bi za 3 godine dao njegovo ime. Sigurno ima nekih koje se zovu po imenima nekih krvoloka iz 2.sv rata a koji su završili na pobedničkoj strani. Ako ima još uvek ulica Tita maršala eto mogu njoj da promene ime... Ma kadrazmislim mogu svakoj da promene osim ulici Svetozara Miletića i Zmaja Jove... Oni su najviše učinili za spajanje Srpskog Vojvodstva i matice Srbije
Slava mu, nek počiva u miru

ПоследњиСрбијанац

pre 3 godine

Опрашта Ђоле и ситним мрзитељским душама јер је то оно што иначе ради, оно што је исправно и оно што његовој души лежи.

Antipolution fault

pre 3 godine

Pocivaj u miru legendo. Kada po tebi pljuju lazni nacionalisti, ustase i ovk sledbenici to najbolje pokazuje kakva si velicina bio i ostao. Ujedinio si tu bagru ali i sve normalne ljude sirom Balkana. Mrze te, jer si jos 1988g pevao "Samo da rata ne bude" dok su oni uveliko bili "za dom spremni", pripremali "noz, zicu, Srebrenicu" i gradili zute kuce. Ziveo si za pozitivnu energiju i ljubav. Danas o tvojoj smrti pisu svi vodeci svetski mediji. Neka ti je vecna slava i veliko hvala veliki covece!

Ima'l mene tu

pre 3 godine

Bio si i ostaces zauvek nasa moralna vertikala,
bio si glas razuma i prst u oko kome je trebalo, bio si valiki a obican, nas...
Zbogom Djole, ziveces zauvek u nama i svojim pesmama!
Pocivaj u miru!

žilijen

pre 3 godine

Како оно у Загребу рече: "певаћу вам на свом матерњем језику, на хрвстском"
Хвала за песме, али ово друго...
(Дејан, 19. februar 2021 20:42)

maternji-mater mu je bila hrvatica

nsdq100

pre 3 godine

Jugoslavija da, jer je on bio Jugosloven. Srbija NE!!!
(Mare, 19. februar 2021 18:20)
Tuga, tuga radi čoveka i LEGENDE srpske kulture ali i tuga još veća da u Srbiji postoje ljudi koji prave razlike izmedju čoveka i Srbina. Proćiće još dosta vode Dunavom dok neki Srbi ne shvate da su na prvom mestu ljudi

objektivno

pre 3 godine

Niko nije toliko obelezio nase zivote kao Djordje Balasevic. Ne postoji nacin da mi koji smo sa njegovim stihovima ziveli od malih nogu poverujemo da je ovo istina. Sto se tice svih drugih politickih i ostalih stvari to je zaista beznacajno i kratkotrajno. Nismo ga svi mi zajedno bas ni zasluzili ovakvi kakvi smo, iz bilo koje bivse republike, ali smo imali tu srecu da je napisao sve te pesme za nas.

aKronononiM

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.
(Bot, 19. februar 2021 22:03)

Ocigledan je nivo IQ...

alex

pre 3 godine

Nazalost uvek ima kukolja u zitu..to govorim za ljude koji daju minuse na pozitivne komentare o Balasevicu...Ali hej ....nemaju svi sluha za muziku..ha ha..

Nebojsa

pre 3 godine

Ode i Djordje, glavnim sokakom.
Kad nekoga slusas sa 15, 30 pa i 40 godina cini ti se da je nekako tvoj. Tu negde, iz familije. I sad ga vise nema, a nema ko da ga zameni. Doduse sad je drugo vreme pa mozda i ne treba. Nazalost.
Nekako sam se njegovoj muzici cesto vracao. Uz Slovensku, Drvenu pesmu, zalio sam drage ljude, secao ih se uz Jednom, Nevena,...bolovao zivot i ljubav uz Naposletku, Nevernik...imao je pesmu za svaku zivotnu priliku.
On je tako dobro terao po svom.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Jedini cije pesme slusas i vidis.
Udjes u pesmu, i kao da si tu, vidis sve, dozivis, osetis, ucestvujes...
Prosto, odes za trenutak, on te odvede, i zaboravis ovu jebenu stvarnost.
Igras anjc sa Bozom Pubom, tugujes sa Ladackim, branis njegov bagrem, ides na korzo i gledas suknjicu sa visnjama, plovis panonskim morem, zamisljas protinu kći, ispracas cirkus, igras se sa decom u Cvijicevoj...
Putuj, Djole. Hvala ti...
... ti zivot..

Mali princ

pre 3 godine

Evo idem da odsviram na gitari „Lepu protinu kći”
Ako nesto vredi to sto sam naucio da sviram gitaru to je zbog toga sto mogu svirati i pevati Đoletove pesme. U stvari to nisu pesme, to je nesto mnogo vise.

Blok63

pre 3 godine

Ovih dana me uhvati neka seta te počeh slušati bravure velikog gospodina Šen Ignaca, te pomislih kako nas je prerano napustila takva veličina. I sad Đole... Neću biti dvoličan, neke stvari su mi kod njega mnogo smetale, neću sad to ni pominjati. Ali umeo je da me rasplače i to pošteno. Da me nasmeje takođe. Umeo je da probudi ono najlepše u čoveku. Najlepša sećanja na bezbrižno detinjstvo, baku i deku, ostaće urezana zauvek u mome umu zahvaljujući njegovim delima. Učinio je toliko toga da se svi mi Vojvođani osećamo ponosno što je on naš i što smo mi njegovi.

brainstorm

pre 3 godine

Uza sav njegov talenat koji smo svi poštovali i sa radošću ga slušali bio je i čovek koji je imao šta da kaže na sebi svojstven način. Izuzetno inteligentan i čovek sa duhom. Duh šereta koji pogađa u centar. Neka mu je večna slava i hvala! Bog da mu dušu prosti. Zbogom legendo!

022

pre 3 godine

" Napiši nešto, makar sitnim slovima
Ne budi jaje, to na tebe ne liči;
Provali rimu za notornu laž, za dubok uzdah posustalog sna
Rimu za tminu i tišinu na dnu dna.

Opleti, brale, i ne udaraj lament
Na taj smo fazon majmune i prizvali
Smrada sa farme pustimo u parlament
Onda se krstimo kad nešto izvali;
Otkad je sveta i veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast
Rasturi svatove pijani svat, bratija proglasi grabež za Krstaški rat. "


Zbogom Mornaru.

Zoran

pre 3 godine

Niko nije tako spajao bivšu jugu kao Balašević. Na njegovim koncertima gde god bili bila je bukvalno prisutna cela juga. Punio je arenu BG ZG Ljubljanu Spens Zadar Zetru Čair Spaladium sve velike gradove i hale spajao ljude kao niko nikada pre. Po mnogo čemu najdraži najpopularniji a i sigurno najveći umetnik bez premca u ex-Jugoslaviji.

misko

pre 3 godine

Jos jednom nas je ujedinio, pristojan svet danas tuguje, a nacionalisti likuju. Svi znamo ko su ONI.On je 2003. pričao “Mislio sam da će doći moji. Sad vidim da nema mojih”.

Zoki

pre 3 godine

Hvala ti za sve lepe trenutke sprdanje zasmejavanja šale zezanja koja si radio na svojim koncertima. I po tome si bio nenadmašan jer svaki tvoj koncert je bio najveće uživanje posle tebe ni koncerti neće biti nikad više ko pre.

S-NS

pre 3 godine

Nekom Drina teče desno
Nekom Drina lijevo teče
Pa nek teče u dubinu
Na dve pole svet da seče
...
Zaplete se dim na uvojku
Reče da se zove Bosna
Čudno ime za devojku
...

Djorgo

pre 3 godine

Kad se uzmu stihovi i muzika, zajedno, kao i sve drugo što je i kako radio, mi nismo imali većeg umetnika, značajniju ličnost naše kulture koja je toliko utical na nas, od kad ja pamtim. A to je 1970. (i neka). Ni veliki Arsen Dedić nam nije bio toliko u srcu.

Koliko je ‚‚korona‚‚ odnela značajnih ljudi u ovh skoro godinu dana.
Hvala, na svemu što je činio za nas. Njegove će pesme živeti decenijama i decenijama nakon ovog dana. Iskreno saučešće njegovoj porodici, pozdrav svima koji večeras, sledećih dana ... žale za njim.

Volim i ja vas

pre 3 godine

Pros'o sam sever i jug
sirom, pa u krug
i cega sam ostao zeljan
pa ne bas mnogo tog
brsljena s jednog zida visokog
i Bube Erdeljan

Poslednji pozdrav!

Detelinara

pre 3 godine

Dok su nas 90- stih mobilisali i slali na front, mi smo slušali "Ratnik paorskog srca" i došli kući živi, ali kao deserteri. Jer nismo dali da se carevi sa nama igraju rata.
Hvala ti Đole za sve!

Aleksandar

pre 3 godine

Zašto se sve to dešava
Da l' čovek ista rešava
Il' smo samo tu
Zbog ravnoteže medju zvezdama?!
Ode naš panonski mornar da plovi nekim mirnim morima! Da na nebu s andjelima igra preferans i ajnc... Nezaboravni koncerti u SC!!!
Neka mu je večna slava i hvala za sve... za svaki osmeh koji je izmamio... za sve njegove price koje nam je otpevao...
a umro je mlad, zaustavljen u koraku i snu!

Goran

pre 3 godine

Utulit ću fenjer... Sakrit šibicu...
Mesečev ćeš prah tek da istruniš...
Da u mraku loviš zlatnu ribicu...
Da joj želju ispuniš...

Posljednji pozdrav iz Istre

Veliki brat

pre 3 godine

Legenda od čoveka, zabavljača, autora, muzičara...

Najupečatljivija u sećanju ostala mi je njegova priča sa jednog od koncerata, gde bi u pauzi između pesama pričao neke dogodovštine, pa i o njegovom poređenju sa "Brzim" (valjda je bio u nekom sukobu sa njim, tj. ovaj ga je uzeo na zub i komentarisao kao autora i njegov opus), i onda bi priča išla ovako (prepričavam, nije citat):
- Ne bežim ja da poredimo koliko je ko napisao kao autor, ali ne pesama, nego stihova! Kod mene pesma opisuje kako je moj petao upoznao komšinicinu kokošku, a kod nekog tamo "na putu za ludilo, svašta se dogodilo!", a kod mene u pesmi zahvaljujući petlu ja smuvam komšinicu, a tamo i dalje "na putu za ludilo, svašta se dogodilo" :)


Ne znam da li su mi draže njegove pesme ili priče i anegdote. Najkraće, otišao je još jedan velikan kakvog nećemo više nikad imati :(



A što se tiče smrti... mnogi tvrde da je to olakšanje. I sam kad sam bio u bolovima nekoliko puta u životu, poželeo sam da trajno izdahnem. Jednostavno, kad vas telo izda, najjednostavnije je izdahnuti zauvek.
Čak i mnoge stare religije tvrde da je ovaj fizički svet velika patnja za dušu i da se posle fizičke smrti duša neko vreme oporavlja od traumatičnih iskustava u ovom životu (čak i ako osoba nije doživela traume gledano ovim našim očima, za dušu su neki događaji verovatno traumatični, kao što je gubitak drage osobe, ili neostvarena ljubav, prevara ili izdaja od strane bliske osobe, itd.).

Nemam nista sa tim

pre 3 godine

Uglavnom prodje sve, ali ostane blues,
Boje se razliju kad ga cujem na radiju.
Ubija metronom... sta taj sat radi tu?
Jedan i nula pet, neko misli na nju...

Duboki naklon, gospodine Balasevicu!

emotivno normalan

pre 3 godine

hvala ti za nežno detinjstvo,
emotivnu mladost...ljubavi kroz koje sam prolazio uz tvoje pesme, glas, harizmu i emocije koje si nam neprestano slao...do poslednjeg časa! vidimo se negde gore...veliki Čoveče!

mnogo je obožavatelja

pre 3 godine

Previše je dobrih stihova napisao da bi pao u zaborav.
Velika tuga u srcu zbog odlaska.
Hvala za sve! Živote nam je učinio podnošljivijem i ljepšim.
Mnogo je značio.
Praznina.
Ali kroz svoje pjesme je tu.

American021

pre 3 godine

B92, trebaju vam dve stvari na app-u.:
Nacin da se export/save komentari kad ih ima ovoliko lepih, i
Način da se sort by +/- na app kao na web, pa da ne moramo da čitamo glupake koji su prvi hronološki...

za Đoleta

pre 3 godine

Dajem ti ova slova blagoslova
život što jeste, u suzi tišta,
u zeni da pleni poruka ova -
i samot je zlato kad nemaš ništa

Nek dubom tame sad lakše ti same
od teška rada dlanovi skriti
što spojem mole nekog da vole
i da se osete još jednom bitnim.

Amerikano

pre 3 godine

"Đole" je srpska reč za nostalgiju. Đole je pevao o nostalgiji, pričao o njoj, šalio se i objašnjavao, ali zalud: neki bi to prosto tugom nazvali. Nije to tuga, to je Đole.

Nostalgija se svira u D-molu. Nije nostalgija ako ne demolira. Možda su i srećniji oni koji žive u trenutku i ne znaju nostalgiju, ali onda ne znaju ni zašto su živeli jednom kad više ne budu.

Umru ljudi. Za neke se pitam zašto su umrli, za neke se pitam zašto su živeli.
(CATAPA, 19. februar 2021 23:37)

Kapa dole.

Jovan

pre 3 godine

Došao si i doneo najlepse pesme,pun zdenac bisera i tajne mape u koje zvezde treba da se zagledamo...Sad kao odlaziš,ej nije ti fora Đole.Ali razumeću da si ovih dana bio u D molu malo duže,i da si odvezao svoj remorker na onu drugu stranu na radost Arsena,Keme,Mujice i svih bistrookih sto su gore.Nama ostaje muzika,reči,sećanje i čekanje do nekih novih susreta po širokoj njivi Gospodnjoj.Doviđenja i mirne ti luke nebeske.

Gabrijel

pre 3 godine

Covek umre onda kada umre poslednji od onih koji su ga znali ... Dokle god su pesme tu , i ti si tu ... sa nama . Jos ne mogu da se priberem .

Nemanja

pre 3 godine

On je bio jedan od onih zlih zloduha koji je na svakom cosku video četnike i govorio užasne stvari o Srbiji a posebno našem državnom projektu i treba da ga je stid bilo kao svakog ko ne prati put srpstva i Pravoslavlja te Lale tome nisu sklone i 30 godina samo oni odbacuju svaku ideju srpstva kao da su država za sebe ove slike iz Novog Sada su za nevericu da je umro neki pevac koji je nacionalno obojen iz Bg onda bi slavili i govorili otišao ratni huskac. Država je majka Srbija je majka srpstvo nam je zavet i ko sa puta skrene Srbin nije !
(Vasilije, 20. februar 2021 09:01)

Pa mi i jesmo država za sebe - i ne interesuje nas to vaše mahnito njakanje.

Stannis

pre 3 godine

Uz Olivera najveći umjetnik ikad na ovim prostorima ikad. Meni osobno najbolji.
Ljudi se razbacuju tom riječi ali Đole je uistinu bio i ostao; LEGENDA

keepwalking

pre 3 godine

Davne 1980 bio sam klinac ali dobro pamtim tugu i muk u celoj Jugosaviji,danas 41 godinu kasnije neverica i bol u celoj toj bivsoj Jugoslaviji...E toliko je veliki Balasevic

Buntovnik Sa Razlogom

pre 3 godine

Ma slusaj njih sto uz bojni poklic legaju
pevaju u slavu nozeva
pevaju pa onda begaju
poslo vreme s goreg na gore
razigralo one najgore

Bane dobri sin

pre 3 godine

Profesor Dujin i majstori na žici,
i tužni pajac što bio nam je drag...

Odlazi cirkus iz našeg malog grada....

Laku noć, veliki gospodine...

Hvala za sve stihove,
Hvala za srećnu mladost,
a zbog tebe se i u pedesetim osećam mlado,
Hvala što si ostao svoj,
a samim tim i naš...

Panta rei...

posmatrač iz ugla

pre 3 godine

Išli smo večeras supruga i ja do trga, centra NS. Tamo je već počeo Requiem velikom Djoletu. Ljudi su pevali njegove pesme i palili sveće.
I ja shvatim da se veoma čudno osećam, kao da mi je umro neko veoma blizak. I shvatim da taj bol dolazi iz duše, pa da , tamo je on boravio, on ju je davno preuredio po svom ukusu...
Pogledam u suprugu, njoj se suze kotrljaju niz lice. Duša , reko...

DukiNS

pre 3 godine

Kao da je umro deo mog bića, fizički, još više duhovno. Teskoba, bol, neverica. I neću prolaziti ni Dositejevom, ni Jovana Cvijića jedno vreme. Slava ti Đole, neka ta anđeli čuvaju.

m

pre 3 godine

Našem Balaševiću nepogrešivo pripadaju Puškinovi stihovi:
Nerukotvoren spomen
sebi sam digo
pun časti,
korov po njegovoj stazi
nikada neće nići,
više od obeliska u nebo on će se dići,
mali je i nikada neće pasti!

Majs

pre 3 godine

,, Mog mora nema i ne znam šta da radim.Moj stari kaže da ni Dunav nije loš. Mog mora nema, al' ja živim u nadi. Da možda ipak negde srešćemo se još... ''

1990generatia

pre 3 godine

RIP legendo.
Mlad sam (30 god, haha), ali sam te slushao i kad sam imao 12,13 godina. Ima neke pesme koje me kroz zivot vode. Kakav si bio legendo.
Voleo bi da moja deca shvate tvoje pesme jednom. Mada sumnjam, jer ne zivim u srbiji odavno i ko zna dal ce i da znaju jezik.

Kićo Slabinac

pre 3 godine

Počivaj novosadski majstore Panonskoga mora.
Koliko sam samo pijanstava doživio uz tvoje pjesme odrastajući 80-ih.
Da nas je više takvih bilo, nebi niti bilo šugavog rata, zbog kojega sam eto završio u Los Angelesu.
Bio si jedini, čije sam pjesme (barem one do 90ih), znao napamet... i kad je teško u gastrabajterskom životu bilo, tvoji su me stihovi uvijek vraćali u bolja vremena.
Budi nošen dahom sna, i uživaj svijet sakriven iza zlatnih oblaka.

Iva Jovanovic

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja, ali on je bio čovek palanke, sa mentalitetom provincijalca.. Nikada nije razumeo da je Beograd velegrad, sa svim manama i vrlinama. A on je, sa tim svojim kompleksima, ipak najčešće dolazio u Beograd (pare mu nisu bile gadne) i često vređao baš Beograđane, a oni ga u većini voleli. Ja ne, ni njegove pesme..
(Đole, bgd, 20. februar 2021 00:11)

Od sva sreća samo nekolicine ekstremno glupih komentara mislim da ovaj zaslužuje “prvo” mesto!
Reći ovo za čoveka koji je bio kosmopolita - gradjanin sveta, kome granice nisu ništa predstavljale koji je voleo sve ljude dobrog srca je samo odraz jednog istinskog provincijalca i primitivca!
Pravi Beogradjani su ga razumeli (i slagali se sa svakom izgovorenom reči), obožavali i istinski oplakali!
Jedan jedini i neponovljivi Djole koji je obeležio naše detinjstvo, mladost - ma celi život...

ooo

pre 3 godine

"Mozda nismo uspeli da zaustavimo januar, ali necemo dozvoliti da lome bagrenje, pričaćemo nekim novim klincima o Boži zvanom Pub, o Vasi Ladačkom, pustićemo d-mol i okretati jako jedan ringišpil u našim glavama dok gledamo devojke sa čardaš nogama i pitati se, pa dobro, gde si ti? "

Hvala Balaš! Plovi Panonski mornaru...

jo

pre 3 godine

Obozavam Balasevica! Placem satima vec!¶Ali ovo je slika i prilika nas, jugoslovena, koja govna smo mi, tek kad neko oboliko dobar umre mi se sjetimo da smo ljudi..

Dim

pre 3 godine

Od 2005. od kad znam za sebe i slušam muziku ne sećam se da se negde pojavio na TV-u. Bio je dobar ali se ne može porediti sa Željkom Joksimovićem, Dženanom, Jelenom Tomašević... Njegovu pesmu znam jednu, a od ovih nabrojanih barem po 10.
(Bot, 19. februar 2021 22:03)

Ne lupajte mu minuse, covek je samo ironican.
Po njegovom pravopisu se vidi da ne slusa te nabrojane, elementarno nepismeni slusaju Joksimovica, Dzenana itd.

Dextasy

pre 3 godine

Voleo život, voleo ljude, mrzeo mrtizelje pogotovo domaće jer prvo se svoje dvorište čisti. Počivaj u miru legendo najveća. Od sto pesama deset nisu hit. Večeras playlista na repeat da se dobro napijemo, isplačeno i ispratimo našeg Đoku.

Milos milicevic

pre 3 godine

Od gomile nesreca koje su zadesile generacije od 1975. Do 1990. Jedine lepe stvari u drustvu je sto smo živeli u isto vreme sa Balaševićem i Đokovićem. Balašević doktor za dušu,žao mi je što niko ne može da prevede njegove pesme, jer su pisane ovde za nas,za Balkan,nesrećni!

Nole

pre 3 godine

Šta god noćas da zapevam vući će na sevdalinku…
Usnuo sam čobanicu uplakanu u šljiviku…
Grom udari… Planu seno… Rasturi se stado njeno…
Zaplete se dim na uvojku…
Reče da se zove Bosna… Čudno ime za devojku.

Nekom Drina teče desno… Nekom Drina lijevo teče…
Ma, sve da teče u dubinu, na dve pole svet da seče…
Znam tajni gaz, moje lane… Most se pruži gde ja stanem…
Sve da vuku me konji vrani…
Nema meni jedne strane dok si ti na drugoj strani…

Osta ovaj stari kompas u grudima… A po polju nikli zabrani…
Crne senke što se gnezde u ljudima nadleću me kao gavrani…
Nekada sam putovao po mjesecu… Kroz vilajet pun hajdučije…
A sada me oči ljudske plaše više nego vučije…

Sto puta su prijatelji u molitvi pomenuti…
Da l’ će mi se radovati? Ili glavu okrenuti?
Šta slagati? Šta im kasti? Svet ne možeš pesmom spasti…
Njine brige me i noćas brinu…
Dok se spremam na put kući… Na put kući u tuđinu…

Svetom smo se rasipali ko đerdani… Nosili nas nebom ćilimi…
Da li su to stvarno bili bolji dani, ili smo to bolji bili mi?
Nekad smo se bratimili po pogledu… Sluteći da isto sanjamo…
I bogu je prosto bilo krstimo l’ se ili klanjamo…

STRUČNI KONSULTANT

pre 3 godine

@Neverovatno da niko nigde ne pominje jednu pesmu, sve pominjete osim jedne.
Ta jedna mu je mozda i najveca od svih uzimajuci u obzir situaciju na Balkanu opstu.
Pesma se zove Regruteska. Jake reci, i prejak solo instumental od 3 minuta na kraju. Taj instrumental bi plametaran hit bio da je u drugoj drzavi, kao i onaj iz Otpisanih. Pesma koja bi trebalo da vaspita ex yu narode. O njoj se cuti, uvek, svuda, a toliko je snazna.
Ali ne vredi, toliko je sve zadojeno mrznjom i ratovima da ne vredi. Ne znam ni zasto pisem uopste ovo.
Neverovatno.
(Aksiom, 19. februar 2021 23:34)

18719


Ja sam pisao o toj pesmi, ali ima puno naslova o Balaševiću pa ne mogu da nađem komentar. Uglavnom, jedina pesma koja me na suze navodi. Katarza prava.

Лаерт

pre 3 godine

Поклонио сам му књигу са посветом:"Највећем ЖИВОМ песнику српскога језика"
И ноћас мислим исто!

Rale

pre 3 godine

Svako ko ima srce i dusu ili polako vene ili odlazi kao sto je i ovaj veliki covek i poeta.U ovoj zemlji ostaju ozbiljni supci da nam svima zagorcavaju zivot i ubrzavaju starost.Djole je obojio mnogo decenija u lepsu realnost a nazalost nije vise mogao.

pesma

pre 3 godine

"Poslao sam joj kisu,nemojte se ljutiti vi koji ste joj blizu pa ste pokisli...ona stvarno voli kisu,a ja volim kad je srecna”
Dj.B

Majs

pre 3 godine

,, Mog mora nema i ne znam šta da radim. Moj stari kaže da ni Dunav nije loš. Mog mora nema, al' ja živim u nadi. Da možda ipak negde srešćemo se još... ''

Toto-ko-tunjo

pre 3 godine

Koliko je Djole vazan, Srboja bi trebalo da proglasi bar 7 dana zalosti. Sve suprotno je nastavak velikog ingnorisanja kulture..
(jo, 20. februar 2021 02:47) 

Daleko bilo, pa time bi nekultura udarila na sebe. Ostace oni dosledni. Stoga, zaboravi.

Zoran Popović

pre 3 godine

Prosli mesec Mira Furlan sada Djole.... sa njima je otislo i sve normalno u nasem regionu
(sasa, 19. februar 2021 21:38)

Nadam se da nije. Želim verovati da si normalan, ja jesam, a i barem većina onih koji ovo čitaju. Ako je tako ima nade za tebe, mene, i onu tihu većinu koja će jednoga dana ipak izgraditi ono o čemu normalni veću dugo sanjaju.