Sreda, 06.01.2021.

10:08

"Napali" majku zbog imena kojim želi da nazove sina: "To je zlostavljanje deteta"

Izvor: B92

"Napali" majku zbog imena kojim želi da nazove sina: "To je zlostavljanje deteta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

PSL

pre 3 godine

Razlog davanja takvog imena je problem. Koji roditelj uopšte želi da mu dete ima bilo kakav problem sa zlostavljanjem vršnjaka? Razlog vršnjačkog nasilja može biti bilo šta, neka fizička mana ili nedaj bože da je dete sa nekom drugom manom mentalne prirode. U ostalom nigde nisam pročitala da je Dado Topić bio zlostavljan zbog imena a pravo ime mu je baš Adolf. Doduše treba uzeti u obzir u kojoj državi će dete biti rođeno sigurno nije iz Srbije i Rusije. U Nemačkoj, Hrvatskoj i u još nekim drugim zemljama zbog tog imena gotovo sigurno neće imati problem. Sve mi se čini da najveći problem oko imena, zlostavljanja i sličnih stvari ima buduća majka.

War Inside My Head

pre 3 godine

Dobro,žena je u "drugom stanju",svašta joj se mota po glavi!Pitanje je tog njenog motiva da djete osjeti diskriminaciju,da li zato što je i sama ideološki bliska nacističkim idejama,ili je baš suprotno,okorjela ljevičarka?Prije će sama objavljena vijest djetetu napraviti problem,jer je već uzburkala javnost u mjestu življenja,nego samo ime.Što neko prije pomenu,nove generacije više ni ne znaju ko je bio Hitler!

CATAPA

pre 3 godine

Nisam siguran da u vremenu koje dolazi to uopšte predstavlja hendikep kako se ovde sugeriše kao motiv. "A Boy named Sue" Džonija Keša je takođe vic iz jednog drugog vremena i ambijenta, danas bi dečak sa tim imenom bio vrlo popularan.

Ovaj vic (koliko god da je istinit ili verovatnije nije) bio bi danas zanimljiv samo sa satiričnim tvistom da ĆERKU nazove "Adolf".

srbendaodffshore

pre 3 godine

Svi koji daju dete nekoga koji je napravio velik zločin su privrženi toj ideologiji!
Svatko ji je posle 2 svetskog rata izmedju miliona opcija imena davao ime Adolf je bio i ili u familiji koja je gotovila nacizam ili je sam bio nacista za vreme rata!

Aleksandar

pre 3 godine

Ime ko ime bilo je dosta vladara koji su s zvali Adolf.Ajntraht je treniro Adi Hiter.Majka bi mogla da menja svoje ime ako zeli da vec pokaze politicki stav.

C i n i k

pre 3 godine

U onoj Sfrj 1 pevaljka dobija od svojih roditelja koji sy vrv postovaoci nacizma, ime Adolf, a prezime mu je ni manje ni vise, ngo Topic?
I niko da se pita kako je moguce da su 50.godina, u onoj SFRJ, roditelji ( cak bz obzira sto je rec o hr) mogli detetu da daju takvo ime?
To je i danas zlocin po meni.

Nick

pre 3 godine

Crnci najveci rasisti? Ovo samo od rasista mozes da cujes.

Navedi jednu situaciju u kojoj su belci bili sistematski diskrimisani od strane crnaca...

Ne postoji. Ni 0,0000001% onoliko koliko su belci unazadili crnce.

Hiljadu kultura i naroda u Africi, a pogledaj granice u Africi. Sve savrseni geometrijski oblici kao rezultat rasparcavanja teritorija izmedju kolonizatora. Zbog toga Afrika i dalje ima problema.

U Haitiji i dalje postoji zemlja na kojoj nista ne moze da raste zato sto su Francuzi eksploatisali zemlju previse... Inace i Amerika je bila na kursu da joj se to dogodi na jugu zemlje, zato je podrska za invaziju i kolonizaciju drugih zemalja bila najveca upravo pred sam pocetak civilnog rata (jer su federalne vlasti zabranile ropstvo u novim teritorijama).

U najmodernijem i najrazvijenijem drustvu u Evropi se desio jedan od najvecih genocida ikada i jedini u istoriji koji je obavljen putem industrijskih mera.

Inace taj narod Slovene nije smatrao belcima, kao sto u Americi nisu smatrali Italijane i Irce belcima. To jasno demonstrira da je biti "belac" nesto proizvoljno i kulturoloski. Vazno je da se solidarisete sa ljudima koji si zeli da nas uniste (Generalplan Ost).

Naveo sam par primera, ima ih jos xyz, a svako ko kaze da su crnci najveci rasisti mogu samo da navedu nekakve anegdote.

Sartr, knjiga "Anti-Semite and the Jew", lektira za rasiste, i anti-semiti imaju ista rezonovanja za svoj rasizam.

pukovnik Bjelajac

pre 3 godine

za Dada Topića

Njegovog oca je tokom rata od smrti spasio čovek po imenu Adolf. Nakon toga, otac se zakleo da će svog sina, kada i ako ga bude dobio, nazvati po njemu.

Eto, tako je Adolf Dado Topić dobio ime

dragan

pre 3 godine

Adolf, ime kao i sva ostala nije krivo što ga je imao i austrijski brko. Onda bi iz upotrebe trebalo izbaciti još na stotine imena povezana sa raznim luđacima, ubojicama i diktatorima.

Beker

pre 3 godine

"Да се роди у Хрватској, певали би му Данке Дојчланд, устајали са столица и отпоздрављали одсечно сваки пут кад уђе у кафану."

A da se rodio u Srbiji promenio bi prezime u Nedić, Ljotić i slično.
Adolf Nedić
Adolf Ljotić
Lepo bre.

decije sudbine vezane sa imenom

pre 3 godine

ime nije ružno a što se tice asocijacije sa hitlerom to je do pojedinaca bolje adolf nego kod nas nazovi majke koje su dale imena deci misleci da je fensi TEA REA TARA ITD..

Donglai Pei

pre 3 godine

"A to sto krstimo bebe nije zlostavljanje!? Niti ih ko šta pita niti nas zanima."
(Darko, 7. januar 2021 11:18)

Tako je, a da ne pricam o obelezavanju i zlostavljanju zenskih beba busenjem usiju i umetanjem stranog tela u napravljene rupe.

Dusan

pre 3 godine

Nista nehvali imenu Adolf i nikakvih problema nece imati zbog toga.A Hitlel nije bio najveci zlocinac,bilo je daleko gorih i bio je upravu za neke stvari.

Eugen

pre 3 godine

I Dado Topic se zove Adolf (Adolf Dado Topic), a covek ne moze biti normalniji. Normalniji je od normalnog, otelovljenje dobrote i tolerancije.

Pajapajser

pre 3 godine

Ima super nemačkibfilm - "Der Vorname" - komedija, sa ovom temom - mladi bračni par koji čeka bebu, saopšti prijateljima da će bebi dati ime Adolf... i kreće ludilo :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DrMr, 7. januar 2021 11:24)

Bio je pre nekog vremena na HBO GO. Vidim ja, kategorija, evropski film. Meh, rekoh, nemački film, još komedija. Mislim se , Nemci i komedija. Ali, SREĆOM, rešim da mu dam šansu. Skoro se nisam tako iskidao od smeha na neki film. Ko bi rekao da Nemci mogu da naprave dobru komediju, i to baš dobru.

Na konto ove majke, u slučaju da nije internet trol, a malo sam gledao po stranim sajtovima, onda bi mogla na primer i da mu iskopa oči na rodjenju, da vidi kako je slepoj deci. Ili da mu odseče neki ud, mislim, što bi ga samo osakatila imenom...a opet, kada kažeš da nije dete za svakoga, to je fašizam...

Igor Gavran

pre 3 godine

Adolf? Nikakav problem. Novosadjanin Adolf Hempt je odlikovan ordenom Svetog Save. Bio je osnivač Pasterovog zavoda u Novom Sadu. Stabilizovao Pasterovu vakcinu protiv besnila, spasio mnoge živote.

kimi

pre 3 godine

Ako vas zanima kako je bit Adolf u modernom svitu preporučavan van jednu knjigu. Zove se "Opet on" Zaboravija san kako se autor zove, ali radi se o tome da Hitler nikad nije umra, nego je upa u komu iz koje se budi u modernoj ujedinjenoj Njemačkoj.
(miro split, 07. januar 2021 12:18)

odličan film je takođe snimljen po toj knjizi...ima ga i na netu sa srpskim prevodom (ko razume nemački neće mu trebati)...zove se "er wieder da" ili "look who is back"

marko

pre 3 godine

Adolf Dado Topić, rođen 4.9.1949 u Novoj Gradiški. Dado je dobar čovek i sve najbolje o njemu, ali koji je razlog njegovih roditelja?

spineri

pre 3 godine

jel neko veruje u ove vesti?
na tom reditu možeš svakakve gluposti da nađeš: tipa ,zaljubila sam se u psa moje devojke, i slično.
ovo je kao nekad što je bila " draga Saveta"
sedne lik,postavlja sam sebi nemoguće situacije i deli savete.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Да се роди у Хрватској, певали би му Данке Дојчланд, устајали са столица и отпоздрављали одсечно сваки пут кад уђе у кафану.

my way

pre 3 godine

Са правом су је "напали", тачније покушали да је уразуме. Своје дете намерно подвргнути дискриминацији, то је страшно. Нормално да ће сви помислити да му је породица нацистичка, тако да и дебилни разлози које је навела овде не пију воду, напротив. Дужност родитеља је да штити своје дете, а исто тако и да га научи правим вредностима. Одлука да га назове "Адолф", именом које симболише дисриминацију, да би видео како је то када те дикриминишу, то показује да она не зна како да уради ниједно од та 2 задатка.

miro split

pre 3 godine

Jedino misto na svitu di ga mogu zlostavljat zbog imena je Izrael.
To je isto ka da san ja svom sinu da ime Srboljub, a vi svome Hrvoje.
Umanjija bi mu šanse za uspjeh u životu. Teško da bi posta vođa Torcide.

milan

pre 3 godine

Zabraniti ovako neuracunljivim osobama da daju ime detetu bez pristanka oca. Ne zove se trudnoća drugo stanje bez veze. Zena u drugom stanju moze biti veoma psihicki labilna. Jadno dete na sta ga osudjuje rodjena majka jos u utrobi. Mogla je nesto pametnije da smisli od žigosanja odmah po rodjenju.

Sasa

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pravi Valter, 7. januar 2021 08:38) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Nista osim imena jer ga svi zovu Dado.

Petar

pre 3 godine

@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39), sve rase su držale robove, apsolutno sve. Neki su samo bili jači u vremenu razvijenog saobraćaja (mislim na moreplovstvo) i (vatrenog) oružja pa je to, priznajem, dignuto na "viši" nivo. Svakako princip je isti, homo homini lupus est.

miro split

pre 3 godine

Ako vas zanima kako je bit Adolf u modernom svitu preporučavan van jednu knjigu. Zove se "Opet on" Zaboravija san kako se autor zove, ali radi se o tome da Hitler nikad nije umra, nego je upa u komu iz koje se budi u modernoj ujedinjenoj Njemačkoj.

Giovanni

pre 3 godine

Poznajem nekoliko Adolfa, ljudi ko ljudi. Sa dvojcom imam čest kontakt na poslu, jednog zovu Dolfi a drugog Adi, tacno je da bas niko ne kaze “Adolfe dodji ovamo” nego je sve tako nekako umekšano i ušećereno...

Salamander

pre 3 godine

Jadno dete, što s takom ludom majkom startuje u životu.

Kakva je to luda majka koja želi da joj dete pati, da bi tako postalo "bolji čovek"?!! Koja majka pri zdravoj pameti namerno otvara mogućnost da joj dete bude diskriminisano u školi?!!

Znači, patnja, fizička i psihička, mu dođe kao nekakva "životna škola"?!! Da nije možda ta majka član neke sumanute sekte gde jedni druge bičuju do krvi, kao vid učvršćivanja karaktera?

Neka onda ne upisuje dete u školu, nego neka sačeka do njegove punoletnosti, a onda neka ga strpa u neki zatvor gde smeštaju one polulude iz kategorije "visoko rizičan". Tamo ne da će da se napati, toliko da će mu to doći kao neki fakultet za patnju!

A šta na sve to kaže otac deteta? Valjda i on ima pravo na reč? Ili se on ništa ne pita jer ni ne zna da je postao otac?

Očigledno nije ni roditeljstvo za svakoga.

Јабучило

pre 3 godine

Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

И шта? Сада неки нормалан човек треба да трпи зато што је чукундеда држао робове? Само равноправност је лек, али не ова модерна хистерична лажна равноправност.

miro split

pre 3 godine

@ x
Ljudi daju imena dici zavisno o političkom, vjerskom, nacionalnom osjećaju. Ja san ima sriće sa mojom materom. Ona je dici davala imena po književnim likovima. Dok je bila trudna sa starijim mi sestrom čitala je romane od Marije Jurić Zagorke i toliko joj se svidija jedan ženski lik da mi je sestra dobila ime po njoj.
E, sad kad je mene nosila devet miseci čitala je romane o Tarzanu. Tamo joj se isto svidija jedan lik.
Možeš mislit koliko je falilo da dobijen ime... Čita!

cento

pre 3 godine

U Spaniji i latinskoj Americi Adolfo je sasvim uobičajeno ime i niko ne pravi polemiku oko toga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 7. januar 2021 08:27)

Radio sam u Njemackoj 6-7 godina i upoznao nekoliko Adolfa i ni jedno upoznavanju me nije asociralo Hitlera a nisu mi medju omiljenim nacijama.Upoznao sam i covjeka (bio mi je sef nekih 8 mjeseci) koji se prezivao Kitler,e to me odma asociralo na Austrijanca,a bio je dobar covjek.Tako da more bit a i ne mora.

DrMr

pre 3 godine

Ima super nemačkibfilm - "Der Vorname" - komedija, sa ovom temom - mladi bračni par koji čeka bebu, saopšti prijateljima da će bebi dati ime Adolf... i kreće ludilo :)

Aule

pre 3 godine

142
@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

A kakve to tacno veze ima sa nama Srbima? Ili, recimo Cesima? Jel' i mi treba da se stidimo jer su na drugom kontinentu crnci brali pamuk? Jer, znate, i Cesi i mi spadamo pod isti taj zapad.
Uopste me ta tematika ne interesuje, nicega se ne stidim, a neko mi neprestano gura niz grlo da treba da se stidim, e pa nece moci.
Bolesna ideologija autosovinizma nije ogranicena na Srbiju, vidimo da tzv. self hatred postoji i na zapadu, i u "obecanim" zemljama.
Uzmimo se u pamet i svim silama se borimo protiv tog zla, da nam ne bi sutra ovakve umobolnice i ostatak neoliberalnih fasista odredjivali sta je ispravno, a sta ne.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

U USA je bolje i da se zove Adolf (bar ce biti popularan u "white supremacy" krugovima) nego sto na primer Srbende koje su otisle u USA (ali su mentalno jos u svom selu) pa nazovu svoju decu Ljubidrag, Ljubomir, Ljubisav, Rastisav, Nebojsa, Svetolik, Dragomir itd. Posle deca menjaju svoja imena i Mike i John.

Sale

pre 3 godine

Sve je do stava i načina kako se samo dete bude osećalo zbog svoje različitosti,u tinejdzerskim godinama različitost je plus.Ofarbaj kosu u zeleno i budi ponosan na to,bićeš glavna faca u školi.

z

pre 3 godine

Majka da je bolesna i da joj nešto fali u glavi, fali joj. Ali neće dete da pati zbog toga, kad deca otkriju skraćenu verziju tog imena i počnu da mu tepaju Dolf, ima da bude i u prednosti. A uz to, ako država dopusti neko ime, znači treba potencirati državu a ne majku. Šta onda da kažemo za Ilona Maska koji je detetu nametnuo ime kakvo jeste?

GajaG

pre 3 godine

Nikad mi nisu bili jasni ovi bolesnici sa davanjem glupih imena. Pa majstore ako ti se svidja kretensko ime promjeni ga sebi, a ne da ga dajes djetetu.

jojufff

pre 3 godine

Zlostavljanje zbog imena??
Pa sve sta im radimo bez njihovog znanja mozemo podvesti pod zlostavljanje.
ko kaze da curica od jedne godine zeli da joj se uši buše?
ko kaze da zeli biti kršten sa godinu dana??
ne zna nista, nije birao nista..ne sjeca se ničega..
ima toga još..al hajde da bude zlostavljano zbog Adolfa.

XP

pre 3 godine

(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

Ljudi ne mogu biti odgovorni za (ne)dela svojih predaka, jer bi onda i današnji crni stanovnici Amerike bili odgovorni za ratove na afričkom kontinentu koje su izgubili protiv drugih crnih stanovnika afričkog kontinenta, pa su ih ovi prodali kao robove.
Trgovina robljem postoji i danas, i gle čuda, ne tamo gde su beli ljudi, nego oni sa malo više melanina u koži.

dovla

pre 3 godine

Gleda ciganka u dlan čoveka i kaže da će biti kriv za smrt miliona ljudi.
On onako zbunjen i skrhan šeta pored reke i začu neku ženu koja zapomaže spasite mi dete, pogleda u vodu i vidi dete koje se davi, bez razmišljanja uskoči u vodu i spasi ga. Dade dete majci a ona kaže
Kaži čiki hvala sine ADOLFE.

Dobros-AV

pre 3 godine

Znam lika koji se zove Vinetu, igrom slucaja sad zivi u USA ?...kod nas ga zvali Vinko.
(dex, 7. januar 2021 09:54)

Znam ga i ja!! Vinetu Giljača iz Tivta !!!

aca

pre 3 godine

to je njena zelja da on zbog tog imena postane bolja osoba a moze vrlo lako da se desi da zbog toga trpi maltretiranje ceo zivot. Luda zena

Zemljoradnik

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.
(Pravi Valter, 07. januar 2021 08:38)

- Da ne fali ništa koristio bi ime a ne nadimak. Idemo na koncert Adolfa Topića. Meni lično ne smeta, ali iz nekog razloga nije baš gurao to ime.

NikolaBg

pre 3 godine

Jedno je kad samo daš ime detetu Adolf koje ne mora da se poveže sa najvećim zlotvorom, a drugo je kad misliš već unapred da će zbog imena trpeti netoleranciju i odbacivanje društva. Ova majka je definitivno bolesna žena ako svom sinu unapred želi da pati, navodno zbog imena.

Vrle

pre 3 godine

@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...

x

pre 3 godine

Koliko je Hrvatska tolerantana sredina?
Kod nas bi mali Adolf bija Prisidnik razreda do kraja školovanja.
Je Ante lipo ime ali pored Adolfa more imat samo funkciju higjeničara u razredu.
(miro split, 07. januar 2021 08:40)

A interesantno je da se samo 4 godine nakon smrti Hitlera u Osijeku rodio jedan Adolf (Dado Topić).

miro split

pre 3 godine

Nikad mi nije bija jasan taj strah da će neka dica bit maltretirani u školi od svojih vršnjaka i to zbog svojih roditelja.
Dica isto spolni roditelja, dica ovakvog ili onakvog imena, dica ove ili one nacije, religije, boje kože...
Krivicu za to pribacujemo na roditelje tog diteta i kažemo da su sami to tražili, a zapravo je krivca roditelja dice koji maltretiraju slabijeg od sebe. Oni su naučili svoje dite da triba gazit sve šta je drugačije i posebno.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Pa i Dado Topić, muzička legenda rođen je 1942.godine i pravo ime mu je Adolf, a tepaju mu Dado, ne znam da ga je iko maltretirao ! Možda zbog države u kojoj je rođen !?
(Boris Banović, 07. januar 2021 08:30)

Dado Topić je rođen 1948 ili 1949, ne znam tačno, ali je posle rata sigurno. I ime je dobio po porodičnom prijatelju koji je čak, mislim, bio Jevrej. Sam je to ispričao u nekom intervjuu, kao i to da je imao neke manje neprijatnosti zbog toga ali ne puno.

Inače žena je pokupila foru sa davanjem nezgodnog imena detetu od Džonija Keša i njegove poznate pesme Boy Named Sue.

Pravi Valter

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.

Шмрки

pre 3 godine

Видим дошло време да се човек стиди што је белац... Много болесних има и треба им пружити психијатријску помоћ. По њеном сви ми би сада требали да беремо памук да би исправили историјску неправду? А зна се да већих расиста од црнаца нема... Надам се да ће ми бити објављен коментар. Слобода изражавања и тако то... Уосталом текст вређа моја белачка осећања.

Boris Banović

pre 3 godine

Pa i Dado Topić, muzička legenda rođen je 1942.godine i pravo ime mu je Adolf, a tepaju mu Dado, ne znam da ga je iko maltretirao ! Možda zbog države u kojoj je rođen !?

miro split

pre 3 godine

Koliko je Hrvatska tolerantana sredina?
Kod nas bi mali Adolf bija Prisidnik razreda do kraja školovanja.
Je Ante lipo ime ali pored Adolfa more imat samo funkciju higjeničara u razredu.

Mediocritical

pre 3 godine

Ako dete rađate iz revolta prema svetu, ili možda zato što ste sve preduzeli da ne zatrudnite puneći se spermom... Pa ste kasno ustanovili trudnoću koju nosite jer morate, od straha za lično zdravlje...
Dečko ima dobre predispozicije kao jedan od mnogih sličnih, koji se rađaju pod presingom roditeljkih kompleksa, da postane psihopata kao Adolf lično, samo je pitanje kojeg najbolesnijeg i najambicioznijeg i najinteligentnijeg od ponuđene konkurencije će sudbina izabrati da se svima ***re u budućnost, kao njemu u dotadašnju prošlost...
Kao Adolfu što se desilo...

Шмрки

pre 3 godine

Видим дошло време да се човек стиди што је белац... Много болесних има и треба им пружити психијатријску помоћ. По њеном сви ми би сада требали да беремо памук да би исправили историјску неправду? А зна се да већих расиста од црнаца нема... Надам се да ће ми бити објављен коментар. Слобода изражавања и тако то... Уосталом текст вређа моја белачка осећања.

miro split

pre 3 godine

Koliko je Hrvatska tolerantana sredina?
Kod nas bi mali Adolf bija Prisidnik razreda do kraja školovanja.
Je Ante lipo ime ali pored Adolfa more imat samo funkciju higjeničara u razredu.

Pravi Valter

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.

Boris Banović

pre 3 godine

Pa i Dado Topić, muzička legenda rođen je 1942.godine i pravo ime mu je Adolf, a tepaju mu Dado, ne znam da ga je iko maltretirao ! Možda zbog države u kojoj je rođen !?

NikolaBg

pre 3 godine

Jedno je kad samo daš ime detetu Adolf koje ne mora da se poveže sa najvećim zlotvorom, a drugo je kad misliš već unapred da će zbog imena trpeti netoleranciju i odbacivanje društva. Ova majka je definitivno bolesna žena ako svom sinu unapred želi da pati, navodno zbog imena.

Mediocritical

pre 3 godine

Ako dete rađate iz revolta prema svetu, ili možda zato što ste sve preduzeli da ne zatrudnite puneći se spermom... Pa ste kasno ustanovili trudnoću koju nosite jer morate, od straha za lično zdravlje...
Dečko ima dobre predispozicije kao jedan od mnogih sličnih, koji se rađaju pod presingom roditeljkih kompleksa, da postane psihopata kao Adolf lično, samo je pitanje kojeg najbolesnijeg i najambicioznijeg i najinteligentnijeg od ponuđene konkurencije će sudbina izabrati da se svima ***re u budućnost, kao njemu u dotadašnju prošlost...
Kao Adolfu što se desilo...

GajaG

pre 3 godine

Nikad mi nisu bili jasni ovi bolesnici sa davanjem glupih imena. Pa majstore ako ti se svidja kretensko ime promjeni ga sebi, a ne da ga dajes djetetu.

x

pre 3 godine

Koliko je Hrvatska tolerantana sredina?
Kod nas bi mali Adolf bija Prisidnik razreda do kraja školovanja.
Je Ante lipo ime ali pored Adolfa more imat samo funkciju higjeničara u razredu.
(miro split, 07. januar 2021 08:40)

A interesantno je da se samo 4 godine nakon smrti Hitlera u Osijeku rodio jedan Adolf (Dado Topić).

miro split

pre 3 godine

Nikad mi nije bija jasan taj strah da će neka dica bit maltretirani u školi od svojih vršnjaka i to zbog svojih roditelja.
Dica isto spolni roditelja, dica ovakvog ili onakvog imena, dica ove ili one nacije, religije, boje kože...
Krivicu za to pribacujemo na roditelje tog diteta i kažemo da su sami to tražili, a zapravo je krivca roditelja dice koji maltretiraju slabijeg od sebe. Oni su naučili svoje dite da triba gazit sve šta je drugačije i posebno.

Dobros-AV

pre 3 godine

Znam lika koji se zove Vinetu, igrom slucaja sad zivi u USA ?...kod nas ga zvali Vinko.
(dex, 7. januar 2021 09:54)

Znam ga i ja!! Vinetu Giljača iz Tivta !!!

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Pa i Dado Topić, muzička legenda rođen je 1942.godine i pravo ime mu je Adolf, a tepaju mu Dado, ne znam da ga je iko maltretirao ! Možda zbog države u kojoj je rođen !?
(Boris Banović, 07. januar 2021 08:30)

Dado Topić je rođen 1948 ili 1949, ne znam tačno, ali je posle rata sigurno. I ime je dobio po porodičnom prijatelju koji je čak, mislim, bio Jevrej. Sam je to ispričao u nekom intervjuu, kao i to da je imao neke manje neprijatnosti zbog toga ali ne puno.

Inače žena je pokupila foru sa davanjem nezgodnog imena detetu od Džonija Keša i njegove poznate pesme Boy Named Sue.

aca

pre 3 godine

to je njena zelja da on zbog tog imena postane bolja osoba a moze vrlo lako da se desi da zbog toga trpi maltretiranje ceo zivot. Luda zena

miro split

pre 3 godine

Jedino misto na svitu di ga mogu zlostavljat zbog imena je Izrael.
To je isto ka da san ja svom sinu da ime Srboljub, a vi svome Hrvoje.
Umanjija bi mu šanse za uspjeh u životu. Teško da bi posta vođa Torcide.

jojufff

pre 3 godine

Zlostavljanje zbog imena??
Pa sve sta im radimo bez njihovog znanja mozemo podvesti pod zlostavljanje.
ko kaze da curica od jedne godine zeli da joj se uši buše?
ko kaze da zeli biti kršten sa godinu dana??
ne zna nista, nije birao nista..ne sjeca se ničega..
ima toga još..al hajde da bude zlostavljano zbog Adolfa.

dragan

pre 3 godine

Adolf, ime kao i sva ostala nije krivo što ga je imao i austrijski brko. Onda bi iz upotrebe trebalo izbaciti još na stotine imena povezana sa raznim luđacima, ubojicama i diktatorima.

z

pre 3 godine

Majka da je bolesna i da joj nešto fali u glavi, fali joj. Ali neće dete da pati zbog toga, kad deca otkriju skraćenu verziju tog imena i počnu da mu tepaju Dolf, ima da bude i u prednosti. A uz to, ako država dopusti neko ime, znači treba potencirati državu a ne majku. Šta onda da kažemo za Ilona Maska koji je detetu nametnuo ime kakvo jeste?

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Да се роди у Хрватској, певали би му Данке Дојчланд, устајали са столица и отпоздрављали одсечно сваки пут кад уђе у кафану.

Igor Gavran

pre 3 godine

Adolf? Nikakav problem. Novosadjanin Adolf Hempt je odlikovan ordenom Svetog Save. Bio je osnivač Pasterovog zavoda u Novom Sadu. Stabilizovao Pasterovu vakcinu protiv besnila, spasio mnoge živote.

my way

pre 3 godine

Са правом су је "напали", тачније покушали да је уразуме. Своје дете намерно подвргнути дискриминацији, то је страшно. Нормално да ће сви помислити да му је породица нацистичка, тако да и дебилни разлози које је навела овде не пију воду, напротив. Дужност родитеља је да штити своје дете, а исто тако и да га научи правим вредностима. Одлука да га назове "Адолф", именом које симболише дисриминацију, да би видео како је то када те дикриминишу, то показује да она не зна како да уради ниједно од та 2 задатка.

marko

pre 3 godine

Adolf Dado Topić, rođen 4.9.1949 u Novoj Gradiški. Dado je dobar čovek i sve najbolje o njemu, ali koji je razlog njegovih roditelja?

Petar

pre 3 godine

@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39), sve rase su držale robove, apsolutno sve. Neki su samo bili jači u vremenu razvijenog saobraćaja (mislim na moreplovstvo) i (vatrenog) oružja pa je to, priznajem, dignuto na "viši" nivo. Svakako princip je isti, homo homini lupus est.

Eugen

pre 3 godine

I Dado Topic se zove Adolf (Adolf Dado Topic), a covek ne moze biti normalniji. Normalniji je od normalnog, otelovljenje dobrote i tolerancije.

miro split

pre 3 godine

@ x
Ljudi daju imena dici zavisno o političkom, vjerskom, nacionalnom osjećaju. Ja san ima sriće sa mojom materom. Ona je dici davala imena po književnim likovima. Dok je bila trudna sa starijim mi sestrom čitala je romane od Marije Jurić Zagorke i toliko joj se svidija jedan ženski lik da mi je sestra dobila ime po njoj.
E, sad kad je mene nosila devet miseci čitala je romane o Tarzanu. Tamo joj se isto svidija jedan lik.
Možeš mislit koliko je falilo da dobijen ime... Čita!

Јабучило

pre 3 godine

Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

И шта? Сада неки нормалан човек треба да трпи зато што је чукундеда држао робове? Само равноправност је лек, али не ова модерна хистерична лажна равноправност.

Vrle

pre 3 godine

@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...

Aule

pre 3 godine

142
@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

A kakve to tacno veze ima sa nama Srbima? Ili, recimo Cesima? Jel' i mi treba da se stidimo jer su na drugom kontinentu crnci brali pamuk? Jer, znate, i Cesi i mi spadamo pod isti taj zapad.
Uopste me ta tematika ne interesuje, nicega se ne stidim, a neko mi neprestano gura niz grlo da treba da se stidim, e pa nece moci.
Bolesna ideologija autosovinizma nije ogranicena na Srbiju, vidimo da tzv. self hatred postoji i na zapadu, i u "obecanim" zemljama.
Uzmimo se u pamet i svim silama se borimo protiv tog zla, da nam ne bi sutra ovakve umobolnice i ostatak neoliberalnih fasista odredjivali sta je ispravno, a sta ne.

decije sudbine vezane sa imenom

pre 3 godine

ime nije ružno a što se tice asocijacije sa hitlerom to je do pojedinaca bolje adolf nego kod nas nazovi majke koje su dale imena deci misleci da je fensi TEA REA TARA ITD..

Salamander

pre 3 godine

Jadno dete, što s takom ludom majkom startuje u životu.

Kakva je to luda majka koja želi da joj dete pati, da bi tako postalo "bolji čovek"?!! Koja majka pri zdravoj pameti namerno otvara mogućnost da joj dete bude diskriminisano u školi?!!

Znači, patnja, fizička i psihička, mu dođe kao nekakva "životna škola"?!! Da nije možda ta majka član neke sumanute sekte gde jedni druge bičuju do krvi, kao vid učvršćivanja karaktera?

Neka onda ne upisuje dete u školu, nego neka sačeka do njegove punoletnosti, a onda neka ga strpa u neki zatvor gde smeštaju one polulude iz kategorije "visoko rizičan". Tamo ne da će da se napati, toliko da će mu to doći kao neki fakultet za patnju!

A šta na sve to kaže otac deteta? Valjda i on ima pravo na reč? Ili se on ništa ne pita jer ni ne zna da je postao otac?

Očigledno nije ni roditeljstvo za svakoga.

miro split

pre 3 godine

Ako vas zanima kako je bit Adolf u modernom svitu preporučavan van jednu knjigu. Zove se "Opet on" Zaboravija san kako se autor zove, ali radi se o tome da Hitler nikad nije umra, nego je upa u komu iz koje se budi u modernoj ujedinjenoj Njemačkoj.

dovla

pre 3 godine

Gleda ciganka u dlan čoveka i kaže da će biti kriv za smrt miliona ljudi.
On onako zbunjen i skrhan šeta pored reke i začu neku ženu koja zapomaže spasite mi dete, pogleda u vodu i vidi dete koje se davi, bez razmišljanja uskoči u vodu i spasi ga. Dade dete majci a ona kaže
Kaži čiki hvala sine ADOLFE.

Donglai Pei

pre 3 godine

"A to sto krstimo bebe nije zlostavljanje!? Niti ih ko šta pita niti nas zanima."
(Darko, 7. januar 2021 11:18)

Tako je, a da ne pricam o obelezavanju i zlostavljanju zenskih beba busenjem usiju i umetanjem stranog tela u napravljene rupe.

Zemljoradnik

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.
(Pravi Valter, 07. januar 2021 08:38)

- Da ne fali ništa koristio bi ime a ne nadimak. Idemo na koncert Adolfa Topića. Meni lično ne smeta, ali iz nekog razloga nije baš gurao to ime.

Sasa

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pravi Valter, 7. januar 2021 08:38) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Nista osim imena jer ga svi zovu Dado.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

U USA je bolje i da se zove Adolf (bar ce biti popularan u "white supremacy" krugovima) nego sto na primer Srbende koje su otisle u USA (ali su mentalno jos u svom selu) pa nazovu svoju decu Ljubidrag, Ljubomir, Ljubisav, Rastisav, Nebojsa, Svetolik, Dragomir itd. Posle deca menjaju svoja imena i Mike i John.

XP

pre 3 godine

(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

Ljudi ne mogu biti odgovorni za (ne)dela svojih predaka, jer bi onda i današnji crni stanovnici Amerike bili odgovorni za ratove na afričkom kontinentu koje su izgubili protiv drugih crnih stanovnika afričkog kontinenta, pa su ih ovi prodali kao robove.
Trgovina robljem postoji i danas, i gle čuda, ne tamo gde su beli ljudi, nego oni sa malo više melanina u koži.

Giovanni

pre 3 godine

Poznajem nekoliko Adolfa, ljudi ko ljudi. Sa dvojcom imam čest kontakt na poslu, jednog zovu Dolfi a drugog Adi, tacno je da bas niko ne kaze “Adolfe dodji ovamo” nego je sve tako nekako umekšano i ušećereno...

pukovnik Bjelajac

pre 3 godine

za Dada Topića

Njegovog oca je tokom rata od smrti spasio čovek po imenu Adolf. Nakon toga, otac se zakleo da će svog sina, kada i ako ga bude dobio, nazvati po njemu.

Eto, tako je Adolf Dado Topić dobio ime

DrMr

pre 3 godine

Ima super nemačkibfilm - "Der Vorname" - komedija, sa ovom temom - mladi bračni par koji čeka bebu, saopšti prijateljima da će bebi dati ime Adolf... i kreće ludilo :)

milan

pre 3 godine

Zabraniti ovako neuracunljivim osobama da daju ime detetu bez pristanka oca. Ne zove se trudnoća drugo stanje bez veze. Zena u drugom stanju moze biti veoma psihicki labilna. Jadno dete na sta ga osudjuje rodjena majka jos u utrobi. Mogla je nesto pametnije da smisli od žigosanja odmah po rodjenju.

spineri

pre 3 godine

jel neko veruje u ove vesti?
na tom reditu možeš svakakve gluposti da nađeš: tipa ,zaljubila sam se u psa moje devojke, i slično.
ovo je kao nekad što je bila " draga Saveta"
sedne lik,postavlja sam sebi nemoguće situacije i deli savete.

cento

pre 3 godine

U Spaniji i latinskoj Americi Adolfo je sasvim uobičajeno ime i niko ne pravi polemiku oko toga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 7. januar 2021 08:27)

Radio sam u Njemackoj 6-7 godina i upoznao nekoliko Adolfa i ni jedno upoznavanju me nije asociralo Hitlera a nisu mi medju omiljenim nacijama.Upoznao sam i covjeka (bio mi je sef nekih 8 mjeseci) koji se prezivao Kitler,e to me odma asociralo na Austrijanca,a bio je dobar covjek.Tako da more bit a i ne mora.

Nick

pre 3 godine

Crnci najveci rasisti? Ovo samo od rasista mozes da cujes.

Navedi jednu situaciju u kojoj su belci bili sistematski diskrimisani od strane crnaca...

Ne postoji. Ni 0,0000001% onoliko koliko su belci unazadili crnce.

Hiljadu kultura i naroda u Africi, a pogledaj granice u Africi. Sve savrseni geometrijski oblici kao rezultat rasparcavanja teritorija izmedju kolonizatora. Zbog toga Afrika i dalje ima problema.

U Haitiji i dalje postoji zemlja na kojoj nista ne moze da raste zato sto su Francuzi eksploatisali zemlju previse... Inace i Amerika je bila na kursu da joj se to dogodi na jugu zemlje, zato je podrska za invaziju i kolonizaciju drugih zemalja bila najveca upravo pred sam pocetak civilnog rata (jer su federalne vlasti zabranile ropstvo u novim teritorijama).

U najmodernijem i najrazvijenijem drustvu u Evropi se desio jedan od najvecih genocida ikada i jedini u istoriji koji je obavljen putem industrijskih mera.

Inace taj narod Slovene nije smatrao belcima, kao sto u Americi nisu smatrali Italijane i Irce belcima. To jasno demonstrira da je biti "belac" nesto proizvoljno i kulturoloski. Vazno je da se solidarisete sa ljudima koji si zeli da nas uniste (Generalplan Ost).

Naveo sam par primera, ima ih jos xyz, a svako ko kaze da su crnci najveci rasisti mogu samo da navedu nekakve anegdote.

Sartr, knjiga "Anti-Semite and the Jew", lektira za rasiste, i anti-semiti imaju ista rezonovanja za svoj rasizam.

Pajapajser

pre 3 godine

Ima super nemačkibfilm - "Der Vorname" - komedija, sa ovom temom - mladi bračni par koji čeka bebu, saopšti prijateljima da će bebi dati ime Adolf... i kreće ludilo :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DrMr, 7. januar 2021 11:24)

Bio je pre nekog vremena na HBO GO. Vidim ja, kategorija, evropski film. Meh, rekoh, nemački film, još komedija. Mislim se , Nemci i komedija. Ali, SREĆOM, rešim da mu dam šansu. Skoro se nisam tako iskidao od smeha na neki film. Ko bi rekao da Nemci mogu da naprave dobru komediju, i to baš dobru.

Na konto ove majke, u slučaju da nije internet trol, a malo sam gledao po stranim sajtovima, onda bi mogla na primer i da mu iskopa oči na rodjenju, da vidi kako je slepoj deci. Ili da mu odseče neki ud, mislim, što bi ga samo osakatila imenom...a opet, kada kažeš da nije dete za svakoga, to je fašizam...

Dusan

pre 3 godine

Nista nehvali imenu Adolf i nikakvih problema nece imati zbog toga.A Hitlel nije bio najveci zlocinac,bilo je daleko gorih i bio je upravu za neke stvari.

srbendaodffshore

pre 3 godine

Svi koji daju dete nekoga koji je napravio velik zločin su privrženi toj ideologiji!
Svatko ji je posle 2 svetskog rata izmedju miliona opcija imena davao ime Adolf je bio i ili u familiji koja je gotovila nacizam ili je sam bio nacista za vreme rata!

C i n i k

pre 3 godine

U onoj Sfrj 1 pevaljka dobija od svojih roditelja koji sy vrv postovaoci nacizma, ime Adolf, a prezime mu je ni manje ni vise, ngo Topic?
I niko da se pita kako je moguce da su 50.godina, u onoj SFRJ, roditelji ( cak bz obzira sto je rec o hr) mogli detetu da daju takvo ime?
To je i danas zlocin po meni.

War Inside My Head

pre 3 godine

Dobro,žena je u "drugom stanju",svašta joj se mota po glavi!Pitanje je tog njenog motiva da djete osjeti diskriminaciju,da li zato što je i sama ideološki bliska nacističkim idejama,ili je baš suprotno,okorjela ljevičarka?Prije će sama objavljena vijest djetetu napraviti problem,jer je već uzburkala javnost u mjestu življenja,nego samo ime.Što neko prije pomenu,nove generacije više ni ne znaju ko je bio Hitler!

kimi

pre 3 godine

Ako vas zanima kako je bit Adolf u modernom svitu preporučavan van jednu knjigu. Zove se "Opet on" Zaboravija san kako se autor zove, ali radi se o tome da Hitler nikad nije umra, nego je upa u komu iz koje se budi u modernoj ujedinjenoj Njemačkoj.
(miro split, 07. januar 2021 12:18)

odličan film je takođe snimljen po toj knjizi...ima ga i na netu sa srpskim prevodom (ko razume nemački neće mu trebati)...zove se "er wieder da" ili "look who is back"

Beker

pre 3 godine

"Да се роди у Хрватској, певали би му Данке Дојчланд, устајали са столица и отпоздрављали одсечно сваки пут кад уђе у кафану."

A da se rodio u Srbiji promenio bi prezime u Nedić, Ljotić i slično.
Adolf Nedić
Adolf Ljotić
Lepo bre.

Aleksandar

pre 3 godine

Ime ko ime bilo je dosta vladara koji su s zvali Adolf.Ajntraht je treniro Adi Hiter.Majka bi mogla da menja svoje ime ako zeli da vec pokaze politicki stav.

Sale

pre 3 godine

Sve je do stava i načina kako se samo dete bude osećalo zbog svoje različitosti,u tinejdzerskim godinama različitost je plus.Ofarbaj kosu u zeleno i budi ponosan na to,bićeš glavna faca u školi.

CATAPA

pre 3 godine

Nisam siguran da u vremenu koje dolazi to uopšte predstavlja hendikep kako se ovde sugeriše kao motiv. "A Boy named Sue" Džonija Keša je takođe vic iz jednog drugog vremena i ambijenta, danas bi dečak sa tim imenom bio vrlo popularan.

Ovaj vic (koliko god da je istinit ili verovatnije nije) bio bi danas zanimljiv samo sa satiričnim tvistom da ĆERKU nazove "Adolf".

PSL

pre 3 godine

Razlog davanja takvog imena je problem. Koji roditelj uopšte želi da mu dete ima bilo kakav problem sa zlostavljanjem vršnjaka? Razlog vršnjačkog nasilja može biti bilo šta, neka fizička mana ili nedaj bože da je dete sa nekom drugom manom mentalne prirode. U ostalom nigde nisam pročitala da je Dado Topić bio zlostavljan zbog imena a pravo ime mu je baš Adolf. Doduše treba uzeti u obzir u kojoj državi će dete biti rođeno sigurno nije iz Srbije i Rusije. U Nemačkoj, Hrvatskoj i u još nekim drugim zemljama zbog tog imena gotovo sigurno neće imati problem. Sve mi se čini da najveći problem oko imena, zlostavljanja i sličnih stvari ima buduća majka.

Vrle

pre 3 godine

@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...

Шмрки

pre 3 godine

Видим дошло време да се човек стиди што је белац... Много болесних има и треба им пружити психијатријску помоћ. По њеном сви ми би сада требали да беремо памук да би исправили историјску неправду? А зна се да већих расиста од црнаца нема... Надам се да ће ми бити објављен коментар. Слобода изражавања и тако то... Уосталом текст вређа моја белачка осећања.

Pravi Valter

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.

Dusan

pre 3 godine

Nista nehvali imenu Adolf i nikakvih problema nece imati zbog toga.A Hitlel nije bio najveci zlocinac,bilo je daleko gorih i bio je upravu za neke stvari.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

U USA je bolje i da se zove Adolf (bar ce biti popularan u "white supremacy" krugovima) nego sto na primer Srbende koje su otisle u USA (ali su mentalno jos u svom selu) pa nazovu svoju decu Ljubidrag, Ljubomir, Ljubisav, Rastisav, Nebojsa, Svetolik, Dragomir itd. Posle deca menjaju svoja imena i Mike i John.

miro split

pre 3 godine

Koliko je Hrvatska tolerantana sredina?
Kod nas bi mali Adolf bija Prisidnik razreda do kraja školovanja.
Je Ante lipo ime ali pored Adolfa more imat samo funkciju higjeničara u razredu.

Boris Banović

pre 3 godine

Pa i Dado Topić, muzička legenda rođen je 1942.godine i pravo ime mu je Adolf, a tepaju mu Dado, ne znam da ga je iko maltretirao ! Možda zbog države u kojoj je rođen !?

Donglai Pei

pre 3 godine

"A to sto krstimo bebe nije zlostavljanje!? Niti ih ko šta pita niti nas zanima."
(Darko, 7. januar 2021 11:18)

Tako je, a da ne pricam o obelezavanju i zlostavljanju zenskih beba busenjem usiju i umetanjem stranog tela u napravljene rupe.

jojufff

pre 3 godine

Zlostavljanje zbog imena??
Pa sve sta im radimo bez njihovog znanja mozemo podvesti pod zlostavljanje.
ko kaze da curica od jedne godine zeli da joj se uši buše?
ko kaze da zeli biti kršten sa godinu dana??
ne zna nista, nije birao nista..ne sjeca se ničega..
ima toga još..al hajde da bude zlostavljano zbog Adolfa.

decije sudbine vezane sa imenom

pre 3 godine

ime nije ružno a što se tice asocijacije sa hitlerom to je do pojedinaca bolje adolf nego kod nas nazovi majke koje su dale imena deci misleci da je fensi TEA REA TARA ITD..

Beker

pre 3 godine

"Да се роди у Хрватској, певали би му Данке Дојчланд, устајали са столица и отпоздрављали одсечно сваки пут кад уђе у кафану."

A da se rodio u Srbiji promenio bi prezime u Nedić, Ljotić i slično.
Adolf Nedić
Adolf Ljotić
Lepo bre.

Mediocritical

pre 3 godine

Ako dete rađate iz revolta prema svetu, ili možda zato što ste sve preduzeli da ne zatrudnite puneći se spermom... Pa ste kasno ustanovili trudnoću koju nosite jer morate, od straha za lično zdravlje...
Dečko ima dobre predispozicije kao jedan od mnogih sličnih, koji se rađaju pod presingom roditeljkih kompleksa, da postane psihopata kao Adolf lično, samo je pitanje kojeg najbolesnijeg i najambicioznijeg i najinteligentnijeg od ponuđene konkurencije će sudbina izabrati da se svima ***re u budućnost, kao njemu u dotadašnju prošlost...
Kao Adolfu što se desilo...

Petar

pre 3 godine

@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39), sve rase su držale robove, apsolutno sve. Neki su samo bili jači u vremenu razvijenog saobraćaja (mislim na moreplovstvo) i (vatrenog) oružja pa je to, priznajem, dignuto na "viši" nivo. Svakako princip je isti, homo homini lupus est.

miro split

pre 3 godine

Nikad mi nije bija jasan taj strah da će neka dica bit maltretirani u školi od svojih vršnjaka i to zbog svojih roditelja.
Dica isto spolni roditelja, dica ovakvog ili onakvog imena, dica ove ili one nacije, religije, boje kože...
Krivicu za to pribacujemo na roditelje tog diteta i kažemo da su sami to tražili, a zapravo je krivca roditelja dice koji maltretiraju slabijeg od sebe. Oni su naučili svoje dite da triba gazit sve šta je drugačije i posebno.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Да се роди у Хрватској, певали би му Данке Дојчланд, устајали са столица и отпоздрављали одсечно сваки пут кад уђе у кафану.

Nick

pre 3 godine

Crnci najveci rasisti? Ovo samo od rasista mozes da cujes.

Navedi jednu situaciju u kojoj su belci bili sistematski diskrimisani od strane crnaca...

Ne postoji. Ni 0,0000001% onoliko koliko su belci unazadili crnce.

Hiljadu kultura i naroda u Africi, a pogledaj granice u Africi. Sve savrseni geometrijski oblici kao rezultat rasparcavanja teritorija izmedju kolonizatora. Zbog toga Afrika i dalje ima problema.

U Haitiji i dalje postoji zemlja na kojoj nista ne moze da raste zato sto su Francuzi eksploatisali zemlju previse... Inace i Amerika je bila na kursu da joj se to dogodi na jugu zemlje, zato je podrska za invaziju i kolonizaciju drugih zemalja bila najveca upravo pred sam pocetak civilnog rata (jer su federalne vlasti zabranile ropstvo u novim teritorijama).

U najmodernijem i najrazvijenijem drustvu u Evropi se desio jedan od najvecih genocida ikada i jedini u istoriji koji je obavljen putem industrijskih mera.

Inace taj narod Slovene nije smatrao belcima, kao sto u Americi nisu smatrali Italijane i Irce belcima. To jasno demonstrira da je biti "belac" nesto proizvoljno i kulturoloski. Vazno je da se solidarisete sa ljudima koji si zeli da nas uniste (Generalplan Ost).

Naveo sam par primera, ima ih jos xyz, a svako ko kaze da su crnci najveci rasisti mogu samo da navedu nekakve anegdote.

Sartr, knjiga "Anti-Semite and the Jew", lektira za rasiste, i anti-semiti imaju ista rezonovanja za svoj rasizam.

srbendaodffshore

pre 3 godine

Svi koji daju dete nekoga koji je napravio velik zločin su privrženi toj ideologiji!
Svatko ji je posle 2 svetskog rata izmedju miliona opcija imena davao ime Adolf je bio i ili u familiji koja je gotovila nacizam ili je sam bio nacista za vreme rata!

dragan

pre 3 godine

Adolf, ime kao i sva ostala nije krivo što ga je imao i austrijski brko. Onda bi iz upotrebe trebalo izbaciti još na stotine imena povezana sa raznim luđacima, ubojicama i diktatorima.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Pa i Dado Topić, muzička legenda rođen je 1942.godine i pravo ime mu je Adolf, a tepaju mu Dado, ne znam da ga je iko maltretirao ! Možda zbog države u kojoj je rođen !?
(Boris Banović, 07. januar 2021 08:30)

Dado Topić je rođen 1948 ili 1949, ne znam tačno, ali je posle rata sigurno. I ime je dobio po porodičnom prijatelju koji je čak, mislim, bio Jevrej. Sam je to ispričao u nekom intervjuu, kao i to da je imao neke manje neprijatnosti zbog toga ali ne puno.

Inače žena je pokupila foru sa davanjem nezgodnog imena detetu od Džonija Keša i njegove poznate pesme Boy Named Sue.

x

pre 3 godine

Koliko je Hrvatska tolerantana sredina?
Kod nas bi mali Adolf bija Prisidnik razreda do kraja školovanja.
Je Ante lipo ime ali pored Adolfa more imat samo funkciju higjeničara u razredu.
(miro split, 07. januar 2021 08:40)

A interesantno je da se samo 4 godine nakon smrti Hitlera u Osijeku rodio jedan Adolf (Dado Topić).

miro split

pre 3 godine

Jedino misto na svitu di ga mogu zlostavljat zbog imena je Izrael.
To je isto ka da san ja svom sinu da ime Srboljub, a vi svome Hrvoje.
Umanjija bi mu šanse za uspjeh u životu. Teško da bi posta vođa Torcide.

miro split

pre 3 godine

Ako vas zanima kako je bit Adolf u modernom svitu preporučavan van jednu knjigu. Zove se "Opet on" Zaboravija san kako se autor zove, ali radi se o tome da Hitler nikad nije umra, nego je upa u komu iz koje se budi u modernoj ujedinjenoj Njemačkoj.

my way

pre 3 godine

Са правом су је "напали", тачније покушали да је уразуме. Своје дете намерно подвргнути дискриминацији, то је страшно. Нормално да ће сви помислити да му је породица нацистичка, тако да и дебилни разлози које је навела овде не пију воду, напротив. Дужност родитеља је да штити своје дете, а исто тако и да га научи правим вредностима. Одлука да га назове "Адолф", именом које симболише дисриминацију, да би видео како је то када те дикриминишу, то показује да она не зна како да уради ниједно од та 2 задатка.

pukovnik Bjelajac

pre 3 godine

za Dada Topića

Njegovog oca je tokom rata od smrti spasio čovek po imenu Adolf. Nakon toga, otac se zakleo da će svog sina, kada i ako ga bude dobio, nazvati po njemu.

Eto, tako je Adolf Dado Topić dobio ime

NikolaBg

pre 3 godine

Jedno je kad samo daš ime detetu Adolf koje ne mora da se poveže sa najvećim zlotvorom, a drugo je kad misliš već unapred da će zbog imena trpeti netoleranciju i odbacivanje društva. Ova majka je definitivno bolesna žena ako svom sinu unapred želi da pati, navodno zbog imena.

z

pre 3 godine

Majka da je bolesna i da joj nešto fali u glavi, fali joj. Ali neće dete da pati zbog toga, kad deca otkriju skraćenu verziju tog imena i počnu da mu tepaju Dolf, ima da bude i u prednosti. A uz to, ako država dopusti neko ime, znači treba potencirati državu a ne majku. Šta onda da kažemo za Ilona Maska koji je detetu nametnuo ime kakvo jeste?

Јабучило

pre 3 godine

Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

И шта? Сада неки нормалан човек треба да трпи зато што је чукундеда држао робове? Само равноправност је лек, али не ова модерна хистерична лажна равноправност.

milan

pre 3 godine

Zabraniti ovako neuracunljivim osobama da daju ime detetu bez pristanka oca. Ne zove se trudnoća drugo stanje bez veze. Zena u drugom stanju moze biti veoma psihicki labilna. Jadno dete na sta ga osudjuje rodjena majka jos u utrobi. Mogla je nesto pametnije da smisli od žigosanja odmah po rodjenju.

C i n i k

pre 3 godine

U onoj Sfrj 1 pevaljka dobija od svojih roditelja koji sy vrv postovaoci nacizma, ime Adolf, a prezime mu je ni manje ni vise, ngo Topic?
I niko da se pita kako je moguce da su 50.godina, u onoj SFRJ, roditelji ( cak bz obzira sto je rec o hr) mogli detetu da daju takvo ime?
To je i danas zlocin po meni.

GajaG

pre 3 godine

Nikad mi nisu bili jasni ovi bolesnici sa davanjem glupih imena. Pa majstore ako ti se svidja kretensko ime promjeni ga sebi, a ne da ga dajes djetetu.

Sale

pre 3 godine

Sve je do stava i načina kako se samo dete bude osećalo zbog svoje različitosti,u tinejdzerskim godinama različitost je plus.Ofarbaj kosu u zeleno i budi ponosan na to,bićeš glavna faca u školi.

aca

pre 3 godine

to je njena zelja da on zbog tog imena postane bolja osoba a moze vrlo lako da se desi da zbog toga trpi maltretiranje ceo zivot. Luda zena

Dobros-AV

pre 3 godine

Znam lika koji se zove Vinetu, igrom slucaja sad zivi u USA ?...kod nas ga zvali Vinko.
(dex, 7. januar 2021 09:54)

Znam ga i ja!! Vinetu Giljača iz Tivta !!!

dovla

pre 3 godine

Gleda ciganka u dlan čoveka i kaže da će biti kriv za smrt miliona ljudi.
On onako zbunjen i skrhan šeta pored reke i začu neku ženu koja zapomaže spasite mi dete, pogleda u vodu i vidi dete koje se davi, bez razmišljanja uskoči u vodu i spasi ga. Dade dete majci a ona kaže
Kaži čiki hvala sine ADOLFE.

marko

pre 3 godine

Adolf Dado Topić, rođen 4.9.1949 u Novoj Gradiški. Dado je dobar čovek i sve najbolje o njemu, ali koji je razlog njegovih roditelja?

Eugen

pre 3 godine

I Dado Topic se zove Adolf (Adolf Dado Topic), a covek ne moze biti normalniji. Normalniji je od normalnog, otelovljenje dobrote i tolerancije.

War Inside My Head

pre 3 godine

Dobro,žena je u "drugom stanju",svašta joj se mota po glavi!Pitanje je tog njenog motiva da djete osjeti diskriminaciju,da li zato što je i sama ideološki bliska nacističkim idejama,ili je baš suprotno,okorjela ljevičarka?Prije će sama objavljena vijest djetetu napraviti problem,jer je već uzburkala javnost u mjestu življenja,nego samo ime.Što neko prije pomenu,nove generacije više ni ne znaju ko je bio Hitler!

cento

pre 3 godine

U Spaniji i latinskoj Americi Adolfo je sasvim uobičajeno ime i niko ne pravi polemiku oko toga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 7. januar 2021 08:27)

Radio sam u Njemackoj 6-7 godina i upoznao nekoliko Adolfa i ni jedno upoznavanju me nije asociralo Hitlera a nisu mi medju omiljenim nacijama.Upoznao sam i covjeka (bio mi je sef nekih 8 mjeseci) koji se prezivao Kitler,e to me odma asociralo na Austrijanca,a bio je dobar covjek.Tako da more bit a i ne mora.

Sasa

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pravi Valter, 7. januar 2021 08:38) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Nista osim imena jer ga svi zovu Dado.

Giovanni

pre 3 godine

Poznajem nekoliko Adolfa, ljudi ko ljudi. Sa dvojcom imam čest kontakt na poslu, jednog zovu Dolfi a drugog Adi, tacno je da bas niko ne kaze “Adolfe dodji ovamo” nego je sve tako nekako umekšano i ušećereno...

Igor Gavran

pre 3 godine

Adolf? Nikakav problem. Novosadjanin Adolf Hempt je odlikovan ordenom Svetog Save. Bio je osnivač Pasterovog zavoda u Novom Sadu. Stabilizovao Pasterovu vakcinu protiv besnila, spasio mnoge živote.

Zemljoradnik

pre 3 godine

Шта фали Дади Топићу и он се зове Адолф? Друго, вршњаци њеног будућег детета неће ни знати ко је био Хитлер.
(Pravi Valter, 07. januar 2021 08:38)

- Da ne fali ništa koristio bi ime a ne nadimak. Idemo na koncert Adolfa Topića. Meni lično ne smeta, ali iz nekog razloga nije baš gurao to ime.

XP

pre 3 godine

(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

Ljudi ne mogu biti odgovorni za (ne)dela svojih predaka, jer bi onda i današnji crni stanovnici Amerike bili odgovorni za ratove na afričkom kontinentu koje su izgubili protiv drugih crnih stanovnika afričkog kontinenta, pa su ih ovi prodali kao robove.
Trgovina robljem postoji i danas, i gle čuda, ne tamo gde su beli ljudi, nego oni sa malo više melanina u koži.

Aule

pre 3 godine

142
@smrki
Pa da zivis u zemlji koja se obogatila bas zbog Africkih robova, mozda ne bi tako razmisljao.
I treba da se stidi beli covek sa zapada jer je kolonizovao pola sveta i debelo se obogatio. Nikada nisu vratili ono sto su opljackali vec i danas pljackaju iste.
A sto se tice toga sa su crnci rasisti, naucili su najbolju skolu od svojih nevinih belih komsija koji su jim zamisli dali pravo glasa pre 50 godina i koji su dozvolili da sede na istoj klupi, da se voze istim autobusom...
(Vrle, 07. januar 2021 09:39)

A kakve to tacno veze ima sa nama Srbima? Ili, recimo Cesima? Jel' i mi treba da se stidimo jer su na drugom kontinentu crnci brali pamuk? Jer, znate, i Cesi i mi spadamo pod isti taj zapad.
Uopste me ta tematika ne interesuje, nicega se ne stidim, a neko mi neprestano gura niz grlo da treba da se stidim, e pa nece moci.
Bolesna ideologija autosovinizma nije ogranicena na Srbiju, vidimo da tzv. self hatred postoji i na zapadu, i u "obecanim" zemljama.
Uzmimo se u pamet i svim silama se borimo protiv tog zla, da nam ne bi sutra ovakve umobolnice i ostatak neoliberalnih fasista odredjivali sta je ispravno, a sta ne.

Salamander

pre 3 godine

Jadno dete, što s takom ludom majkom startuje u životu.

Kakva je to luda majka koja želi da joj dete pati, da bi tako postalo "bolji čovek"?!! Koja majka pri zdravoj pameti namerno otvara mogućnost da joj dete bude diskriminisano u školi?!!

Znači, patnja, fizička i psihička, mu dođe kao nekakva "životna škola"?!! Da nije možda ta majka član neke sumanute sekte gde jedni druge bičuju do krvi, kao vid učvršćivanja karaktera?

Neka onda ne upisuje dete u školu, nego neka sačeka do njegove punoletnosti, a onda neka ga strpa u neki zatvor gde smeštaju one polulude iz kategorije "visoko rizičan". Tamo ne da će da se napati, toliko da će mu to doći kao neki fakultet za patnju!

A šta na sve to kaže otac deteta? Valjda i on ima pravo na reč? Ili se on ništa ne pita jer ni ne zna da je postao otac?

Očigledno nije ni roditeljstvo za svakoga.

kimi

pre 3 godine

Ako vas zanima kako je bit Adolf u modernom svitu preporučavan van jednu knjigu. Zove se "Opet on" Zaboravija san kako se autor zove, ali radi se o tome da Hitler nikad nije umra, nego je upa u komu iz koje se budi u modernoj ujedinjenoj Njemačkoj.
(miro split, 07. januar 2021 12:18)

odličan film je takođe snimljen po toj knjizi...ima ga i na netu sa srpskim prevodom (ko razume nemački neće mu trebati)...zove se "er wieder da" ili "look who is back"

miro split

pre 3 godine

@ x
Ljudi daju imena dici zavisno o političkom, vjerskom, nacionalnom osjećaju. Ja san ima sriće sa mojom materom. Ona je dici davala imena po književnim likovima. Dok je bila trudna sa starijim mi sestrom čitala je romane od Marije Jurić Zagorke i toliko joj se svidija jedan ženski lik da mi je sestra dobila ime po njoj.
E, sad kad je mene nosila devet miseci čitala je romane o Tarzanu. Tamo joj se isto svidija jedan lik.
Možeš mislit koliko je falilo da dobijen ime... Čita!

spineri

pre 3 godine

jel neko veruje u ove vesti?
na tom reditu možeš svakakve gluposti da nađeš: tipa ,zaljubila sam se u psa moje devojke, i slično.
ovo je kao nekad što je bila " draga Saveta"
sedne lik,postavlja sam sebi nemoguće situacije i deli savete.

DrMr

pre 3 godine

Ima super nemačkibfilm - "Der Vorname" - komedija, sa ovom temom - mladi bračni par koji čeka bebu, saopšti prijateljima da će bebi dati ime Adolf... i kreće ludilo :)

Pajapajser

pre 3 godine

Ima super nemačkibfilm - "Der Vorname" - komedija, sa ovom temom - mladi bračni par koji čeka bebu, saopšti prijateljima da će bebi dati ime Adolf... i kreće ludilo :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DrMr, 7. januar 2021 11:24)

Bio je pre nekog vremena na HBO GO. Vidim ja, kategorija, evropski film. Meh, rekoh, nemački film, još komedija. Mislim se , Nemci i komedija. Ali, SREĆOM, rešim da mu dam šansu. Skoro se nisam tako iskidao od smeha na neki film. Ko bi rekao da Nemci mogu da naprave dobru komediju, i to baš dobru.

Na konto ove majke, u slučaju da nije internet trol, a malo sam gledao po stranim sajtovima, onda bi mogla na primer i da mu iskopa oči na rodjenju, da vidi kako je slepoj deci. Ili da mu odseče neki ud, mislim, što bi ga samo osakatila imenom...a opet, kada kažeš da nije dete za svakoga, to je fašizam...

CATAPA

pre 3 godine

Nisam siguran da u vremenu koje dolazi to uopšte predstavlja hendikep kako se ovde sugeriše kao motiv. "A Boy named Sue" Džonija Keša je takođe vic iz jednog drugog vremena i ambijenta, danas bi dečak sa tim imenom bio vrlo popularan.

Ovaj vic (koliko god da je istinit ili verovatnije nije) bio bi danas zanimljiv samo sa satiričnim tvistom da ĆERKU nazove "Adolf".

Aleksandar

pre 3 godine

Ime ko ime bilo je dosta vladara koji su s zvali Adolf.Ajntraht je treniro Adi Hiter.Majka bi mogla da menja svoje ime ako zeli da vec pokaze politicki stav.

PSL

pre 3 godine

Razlog davanja takvog imena je problem. Koji roditelj uopšte želi da mu dete ima bilo kakav problem sa zlostavljanjem vršnjaka? Razlog vršnjačkog nasilja može biti bilo šta, neka fizička mana ili nedaj bože da je dete sa nekom drugom manom mentalne prirode. U ostalom nigde nisam pročitala da je Dado Topić bio zlostavljan zbog imena a pravo ime mu je baš Adolf. Doduše treba uzeti u obzir u kojoj državi će dete biti rođeno sigurno nije iz Srbije i Rusije. U Nemačkoj, Hrvatskoj i u još nekim drugim zemljama zbog tog imena gotovo sigurno neće imati problem. Sve mi se čini da najveći problem oko imena, zlostavljanja i sličnih stvari ima buduća majka.