- Komentari -
 1. I tako umesto da ozeni nemacku princezu, on ozenio nafuranu kvazibeogradsku seljaniju... I umesto da vlada kao kralj, posledicno zavrsio kako je zavrsio.

  Otad je proslo vise od veka, a srpski muskarci nisu mnogo odmakli od kralja Aleksandra Obrenovica - i dalje, uglavnom, biraju pogresno...
  (GertrudevonHohenstaufen, 12. decembar 2020 11:13)

  # Link komentara

 2. Istorija bi možda izgledala drugačije, Srbija ne bi bila prepreka za Bagdadsku železnicu i nemačko širenje na Srednji Istok - nego bi bila bezbedan put za te planove. Iza srpskog napada na Bugarsku je stajala Austrija, koje je želela da Srbija kontroliše Makedoniju i Moravsko-vardarsku dolinu.
  (Zoki, 12. decembar 2020 02:41)

  # Link komentara

 3. On iz ljubavi odvuce dinastiju u propast, à Srbiju prepusti divljacima porodice Petrovic, koji je prepolovise u dva rata.
  (Xfiles, 11. decembar 2020 21:49)

  # Link komentara

 4. I sve je to srušio Dragutinovic Crna Ruka, kao i u naše vreme Legija i Zvezdan. I jedni i drugi su ubili izrazito proevropske lidere, da bi na celo dosli proruski lideri. Nakon toga i u jednom i u drugom periodu, raste ruski uticaj u Srbiji, a kvalitet života opada. Možda bi u tim dobitnicima trebalo i traziti, ako nista drugo, makar ideoloske inspiratore za oba dogadjaja.
  (Los Angeles, 11. decembar 2020 16:29)

  # Link komentara

 5. Da je kralj Milan uspeo u svojoj nameri da ga ozeni nemackom princezom, odnosno da se mladi princ Aleksandar ozenio nekom drugom zenom umesto Drage Masin, istorija Srbije bi bila potpuno drugacija.
  Ne bi bilo majskog prevrata, Karadjordjevici ne bi dosli na vlast, odnosi sa Austrijom bi bili dobri, ne bi bilo 1. sv. rata, ne bi bilo Jugoslavije, ne bi bilo Oktoborska revolucije ni komunizma niti SSSr-a, ne bi bilo 2. sv. rata, koji je nastao zbog nerascicenih racuna iz 1.sv.rata, itd. itd. itd.
  Sta jedna pogresna ljubav ucini svetu??????
  (sport billy, 11. decembar 2020 15:47)

  # Link komentara

 6. Uz Principa, još jedan razlog što nas Švabe ne vole. Jeste ljubav, ali nije pametno...
  (Ciganče, 11. decembar 2020 14:50)

  # Link komentara

 7. Da je ozenio nemicu prvi rat ne bi bio kao sto je bio! Ne bi onilki narod izginuo mozda. Zao mi naroda i pola sela mog oca koje je zavrsilo u ratovima, sto solunski a sto sremski front je odneo sve musko , a oni mladji su pobijeni od cetnika. Mozda vam ovo zvuci cudno ali reč je o pomoravlju, čisto srpskom kraju .
  Zato ne mogu da razumem ove danas koji uzdižu četnike jer su u župi Aleksandrovac to bili samo ološ i ubijali su ljude radi para , iz oholosti.
  Žao mi je ljudi!
  (chachak, 11. decembar 2020 14:05)

  # Link komentara

 8. @berliner Samo mala ispravka, nije Džordž nego Edvard, brat koji je došao na njegovo mesto je Džordž.
  (makarije, 11. decembar 2020 13:13)

  # Link komentara

 9. @Berliner Kljucna rijec u tvojoj poredbi s Džoržom VIII je "abdikacija".
  Znaci vrati krunu pa onda radi sta hoces a do tad ...hm...zna se ili se bar znalo ...
  (gonzo, 11. decembar 2020 11:56)

  # Link komentara

 10. Ali, oni nisu ubijeni zbog toga, dobio je doživotnu mesečnu apanažu i do kraja života su živeli u Francuskoj, onako kako su želeli.
   (Berliner, 11. decembar 2020 10:08) 
  Pa ne bi ni ovi da su planirali da žive srećno do kraja života ali da su se odrekli vlasti.
  Mada je Draga Mašin bila samo povod.Kralj Aleksandar je bio veoma nestabilan.Nije odgovarao ni stranom fakroru ni narodu ni eliti.
  Milan jeste bio nagao,reagovao čak instiktivno ,nije mnogo mario da li krši zdkone ,pravila (bilo je i ubistava političkih protivnika) ali nije bio nestabilan.
  Aleksandar sedne uveče,menja Ustav po svom nahodjrnju,promeni ga - a onda sve to precrta,vrati u prvobitno stanje pa legne da spava.
  Jedan dan hoce da se razvede,sutra neće ,nudi presto jer hoce sa se odrekne ,pa se predomisli...
  Ono što se malo zna je da su i Milan i Natalija ,iako jko nepoverljivi jedno prema drugom (Milan je čak u jednom trenutku mislio da je afera sa Dragom Natalijino i rufko maslo) pokušavali da ga odgovore,jurili mu prilike po Evropi - bez uspeha.
  Ima indicija da je Milan,kakav je već bio planirao čak i ubistvo Drage ,jer je (instiktivno ali ispravno) procenio da tako može sa zaštiti dinastiju.
  Prvi put je ubistvo pomenuto još dok je Milan bio živ.Ubistvo Drage.Kada je umro to je dobilo sasvim drugačiji tok.
  (Komša, 11. decembar 2020 11:52)

  # Link komentara

 11. Žena srpskog kralja je (sigurno) nosila i njegovo prezime ! Ovo što je (stalno) pogrešno nazivaju deo je stigme koju je ponela cela dinastija Obrenović !
  (Суперхик, 11. decembar 2020 11:47)

  # Link komentara

 12. Postoji neka nepotvrdjena prica da je Kraljica vec bila pripremljena za put u Bijaric, tj da se Kralj Aleksandar vec pripremao da je sluzbeno otpusti sa Dvora.
  E sad, isto kao i sa Djindjicem, sve smo znali, samo podmukli atantator pozurio sat vremena.
  (Zbunjen, 11. decembar 2020 11:05)

  # Link komentara

 13. @Berliner,
  Postoji jedna bitna razlika, Britanski kralj koji je abdicirao je imao rođenog brata koji je mogao da nasledi krunu. U slučaju Obrenovića, kralj Milan je imao vanbračnog sina bez ikakvih prava na presto. Jedino je kralj Aleksandar bio naslednik. Problem je što kralj Aleksandar nije mogao da prihvati da bude oženjen ženom zarad državne funkcije, a da sa drugom bude u intimnoj vezi zarad sebe. Nije umeo da stavi interese Srbije iznad svojih.
  Kako god bilo, ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Obrenović je jedan od najodvratnijih činova u našoj istoriji. Trebamo da se sramimo kako smo se odnosili prema njihovim posmrtnim ostacima.
  (BanovanStrahinjić, 11. decembar 2020 10:46)

  # Link komentara

 14. Dokaz da koliko sudbina jedne zemlje i jednog naroda može zavisiti od jednog
  naizgled "bizarnog" detalja.Da li je oženio Maru ili Janu ? Eh šta bi bilo da je bilo.
  (Tex Willer, 11. decembar 2020 10:37)

  # Link komentara

 15. Kralja Milana su propagandisti predstavljali kao kockara zenskarosa gotovo kao propalicu ali on je bio jako pametan kad je geopolitika u pitanju.Tim vencanjem sa tom Nemackom princezom Srbija bi postala deo miteleurope,kum bi bio niko drugi do Franja Josif.Srbija bi bila saveznik Austrije i Nemacke i izbegla veliki rat bar nebi osetila sav bes Austriske imperije.A u ubistvo Aleksandra sigurno je bila umesana Engleska.Ti sitni oficiri predvodjeni Apisom samo su bili iskorisceni da pritisnu okidac.
  (Milan Stojadinovic, 11. decembar 2020 10:12)

  # Link komentara

 16. To nije ni prvi ni poslednji slučaj u nekoj kraljevskoj porodici. Engleski kralj Džorž VIII je 1936. abdicirao u korist svog mlađeg brata, oca današnje kraljice Elizabete, jer nije želeo da se odrekne svoje izabranice, razvedene američke glumice Volis Simpson. Ali, oni nisu ubijeni zbog toga, dobio je doživotnu mesečnu apanažu i do kraja života su živeli u Francuskoj, onako kako su želeli.
  (Berliner, 11. decembar 2020 10:08)

  # Link komentara

 17. Jbg da se oženio švabico, kakva bi sad Srbija bila i gde bi nam bio kraj ? Ljubav je čudo.
  (Roćevac, 11. decembar 2020 09:55)

  # Link komentara