- Komentari -

U kući na Terazijama rekli da smo jedan narod: Dan kada su se ujedinili Srbi, Hrvati i Slovenci

Palata najpoznatija kao Krsmanovićeva kuća sagrađena je krajem 19. veka, 1885. godine, danas je to kuća broj 34 na Terazijama Njena ulična fasada u klasičnom je stilu, ali je fasada s dvorišne strane bogato dekorisana, a dvorište s polukružnim stepenicama moguće je videti iz prolaza koji povezuje Terazije sa Balkanskom ulicom.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Hrvati su promućuran narod. Stvorili su Jugoslaviju da bi zaštitili granice od Italijana i Mađara a onda u drugom koraku i samostalnost. Pametno, inteligentno i politički mudro i zrelo, čak i lukavo.
  (sad su un, nato, eu, 1. decembar 2020 13:35)


  nema to veze sa hrvatima, to je sve politika Vatikana i Austrougara, hrvati su samo izvođači radova, Vatikan je taj koji vuče konce
  (sad se sele za Irsku, 11. decembar 2020 12:08)

  # Link komentara

 2. Dan kad smo sami sebi stavili omču oko vrata.
  (NijeBitno, 01. decembar 2020 12:56)

  sva sreća da vam je posle svanulo. radili ste za platu od 5 maraka.
  (neutralni felš, 3. decembar 2020 15:50)

  # Link komentara

 3. Najveca naša glupost u celoj istoriji od kad postojimo. Isti ti su nas ubijali posle u dva rata i dan danas rade protiv nas i kad god mogu gledaju da nam zavuku nož u leđa jer znaju da su daleko slabiji.
  Trebali smo samo da gledamo svoja posla i da pustimo da ih Mađari, Italijani i Austrijanci izgaze... Kao i Crvena Armija po mogućstvu.
  (Iz prvog lica, 01. decembar 2020 13:52)

  da nije bilo juge, crvena armija bi zgazila i nas. ili misliš da bi se oduševili nedićem i mihailovićem? :)
  (neutralni felš, 3. decembar 2020 15:46)

  # Link komentara

 4. Kada shvatite da mrznja Hrvata prema Srbima nije nastala 1941 vec mnogo ranije,kada shvatite da je sva politika njihovog oca nacije Ante Starcevica bila usmerena protiv Srba i kada shvatite da su oni usli u Jugoslaviju samo da bi dobili teritorije za koje je Starcevic kmečio u Beču(ali su ga ovi isterali) onda se mozda ovaj narod odvrati od "jugoslovenstva i bratstva" ali teško...
  Ruski ministar spoljnjih poslova je govorio regentu nemojte da pravite drzavu sa katolicima obiće vam se to o glavu kad tad, ali "ujedinitelj" nije slušao...a sto se druge Jugoslavije tiče sudbina Srbije je zapečaćena još na Drezdenskom kongresu.
  (Nije na odmet znati, 2. decembar 2020 11:32)

  # Link komentara

 5. Nema sta lepa je kuca. Najlepsi deo Balkanske. Impozantna istorija jedne gradjevine.
  (Realno, 2. decembar 2020 03:00)

  # Link komentara

 6. jesmo jedan narod ali srbi gradili sarajevo, ljubljanu, zagreb, skoplje pristinu, podgoricu, novi sad umesto da su ih jos smanjili na pedeset hiljada ljudi. da smo znali gradili bi beograd od sedam miliona jer je bilo sest drzava i dve pokrajine. beograd je trebao biti arena srba, muslimana(bosnjaka), hrvata, slovenaca, makedonaca, albanaca i onda bi se vise mjesali brakove i razmnozavali bi jugoslovenstvo. da smo to uradili bili bi jedna od bogatijih u evropi. Velika cetvorka bi bili CZ, Partizan, Beogradski Radnicki i OFK Beograd. ali nismo i sansa propala i zec je prosao dva puta kroz noge i mi nismo toliko sretni da se to desi opet. da smo bili harni uzeli bi i albaniju u nase granice i smanjiti broj stanovnika dolje i nek raste beli grad na racun njih na brojku osam miliona. tako se to radi i to se zove centralizacija i to radi vecina evropskih i svetskih zemalja. citao sam negde da smo mogli dobiti bugare i grcku makedoniju i onda se baciti u nato i eu i mirna backa, sad bi se kucali i parili a nebi jednim drugim oci vadili i mrzili jedne druge a neku bjedu i brebijamo sto je za osudu i tragicno. nije znao kralja a nasljednik tita nista bolji sa znanjem.
  (Miro Split, 1. decembar 2020 23:09)

  # Link komentara

 7. Najlepsi dan srpske istorije
  (Vuk sa Dinare, 1. decembar 2020 23:03)

  # Link komentara

 8. Željeli smo s braćom u državu 1918 a na kraju su ta braća postala gora nego i Madžari i Talijani. Austrijanci su uvijek bili korektni prema Hrvatskoj.
  (Ivan, 1. decembar 2020 21:11)

  # Link komentara

 9. Никад се непоновило
  (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 1. decembar 2020 15:54)

  # Link komentara

 10. (Stanoje Šarloatan od Šamroka, 1. decembar 2020 13:22)
  1. Srbija je uz A-U najodgovornija za I sv. rat, većina vaših žrtava nije nastala u nekim (herojskim) bitkama, nego od gladi, bolesti, bježanja, dakle opće neorganiziranosti. Ali eto, vi ste mislili da ste spremni za rat s A-U. Tko započinje rat, nije primjereno da najviše poslije kuka oko ishoda istog.
  2. Kako vi pogrdno volite nazivati nas Hrvate - "bečki konjušari", što je uvreda, ali i ne daleko od istine, pa ne misliš onda valjda da su Hrvati, i praktično i kao politički kolektiv, u toj A-U, pa i njenoj vojsci onda, odlučivali o bilo čemu, pogotovo o pitanju života i smrti (Mačva)?
  (panzer general, 1. decembar 2020 15:35)

  # Link komentara

 11. Po komentarima sudeci, skoro niko od vas nije procitao knjigu Cujte, Srbi. Sve vam drugi krivi, a? Jedino kao Jugosloveni smo svi nesto znacili. Sad smo svi realno niko i nista. A vi i dalje krivite druge, sto smo hteli da reformisemo drzavu, a vi ste hteli rat i bacali cvece na tenkove.
  (Slovenac, 01. decembar 2020 14:00)

  Ono sto je sigurno je da ti od knjige "Cujte Srbi" znas samo naslov, jer da si je procitao na pamet ti ne bi palo da je u takvom kontekstu spominjes. No, ko o cemu takvi kao ti i o knjizi i o istoriji. Da su Srbi krenuli da ubijaju vojnike JNA i da su ukinuli drzavljanstvo (ej, drzavljasnstvo) svim nesrbima mene bi bilo sramota da se javljam uopste, kamoli da istinu o tome ko je zeleo rat i raspad, a ko opstanak Jugoslavije izvrcem za 180... O tome kako je Jugoslavija reformisana od Jajca nadalje do ustava 74, sto smo sve prihvatili, a sto je sve vasa volja na celu sa Kardeljem bila, izlisno je i pricati. Vama ni duh iz carobne lampe ne bi valjao, jer samo 3 zelje ispunjava. Zato proklet bio dan kada smo svoju drzavu i drzavnost sa vama podelili, ne ponovilo se nikada vise!
  (my way, 1. decembar 2020 15:35)

  # Link komentara

 12. @Pijani zlotvor

  Majstore, svaka cast kako si objasnio u par recenica nase visedecenijske budalastine!
  Kada bismo samo mi uspeli lokalnim mozgovima objasniti ove cinjenice...
  (Srbin, 1. decembar 2020 15:32)

  # Link komentara

 13. Zagreb i Slovenija su bili protiv YU.Međutim kada je Dalmacija
  oduševljeno ušla u Jugoslaviju,da bi izbegla okupaciju od itali-
  jana ,promenili su odluku.Ivan Ribar i Vladimir Nazor ,kao umereni
  hrvati, imaju niz srbofobnih izjava.O Krleži da i ne govorimo.
  (a, 1. decembar 2020 15:00)

  # Link komentara

 14. ko o čemu srbi o jugoslaviji... dajte se više pomirite sa činjenicom - nema je niti ce je vise biti...
  (etizop, 1. decembar 2020 14:49)

  # Link komentara

 15. Najveća greška Srbalja još od X veka, kada je onaj odbegli 'rvatski kralj, ubio svog domaćina srpskog, koji mu je ponudio gostoprimstvo, kada je ovaj bežao od Franaka. Umesto da "zaokružimo" svoje, mi smo se zaglibili sa starim majstorima politike, koji su navikli da se nadgornjavaju sa Madjarima i Austrijancima. Jednostavno, nismo im dorasli politički. Ljudi su iskoristili našu pobedu da spasu svoje etničke teritorije. Sad nam ostaje da žalimo što Italijani a možda i Mađari nisu zapadnoj braći određivali granice. I dalje nam nije jasno, opet bi mi isto. Preveslali bi nas prvom prilikom.
  (Asigard, 1. decembar 2020 14:38)

  # Link komentara

 16. Dobar hrvat je samo mrtav hrvat
  (milan, 1. decembar 2020 14:30)

  # Link komentara

 17. Gomila generala poslije bitke u komentarima, tipično onako - srpski.

  Namjere Jugoslovenskog odbora su bile iskrene, kao i Aleksandra Karađorđevića. Ideja je bila stvaranje jedinstvene nacije po uzoru na Francusku, koja je takođe sastavljena iz mnogo većeg broja plemena i naroda. Brojni su razlozi zašto to nije uspjelo, preko civilizacijskih, istorijskih, uticaja iz vana, itd., a možda ponajviše i zbog toga što smo tada već bili zakasnili jer je formiranje nacija od plemena već bilo završeno.
  Ideja kao ideja je bila sjajna, možemo reći da je sjajna i dan-danas, ali njena realizacija je nemoguća iz dobro poznatih razloga.
  (Lebovitz, 1. decembar 2020 14:20)

  # Link komentara

 18. Nebitno ko je sta htjeo ili nije prije 100 godina. Rezultat je da Kolinda izjavljuje kako su oni braca po oruzju sa Albancima na Kosovu. Da dio Crnogoraca smatra srpsku trobojku okupatorskom. Znaci fino i kulturno zapisati za buduca pokoljenja i megalomanske zablude.
  (Dante, 1. decembar 2020 14:17)

  # Link komentara

 19. Po komentarima sudeci, skoro niko od vas nije procitao knjigu Cujte, Srbi. Sve vam drugi krivi, a? Jedino kao Jugosloveni smo svi nesto znacili. Sad smo svi realno niko i nista. A vi i dalje krivite druge, sto smo hteli da reformisemo drzavu, a vi ste hteli rat i bacali cvece na tenkove.
  (Slovenac, 1. decembar 2020 14:00)

  # Link komentara

 20. Najveca naša glupost u celoj istoriji od kad postojimo. Isti ti su nas ubijali posle u dva rata i dan danas rade protiv nas i kad god mogu gledaju da nam zavuku nož u leđa jer znaju da su daleko slabiji.
  Trebali smo samo da gledamo svoja posla i da pustimo da ih Mađari, Italijani i Austrijanci izgaze... Kao i Crvena Armija po mogućstvu.
  (Iz prvog lica, 1. decembar 2020 13:52)

  # Link komentara

 21. proklet bio zanavijek taj dan
  (ivan grozni, 1. decembar 2020 13:49)

  # Link komentara

 22. Ma znate sta, opet cemo se mi ujediniti! ;)

  Ljudska bica veruju u ljubav i bratstvo i jedinstvo, brigu o deci, trudnicama, porodici i planeti. Vaznije je to od tumacenja svetog trojstva, nasilnih nacionalistickih aspiracija i kopanja po istoriji ko je kome prodao copavog magarca (analogija na strip Asterix na Korzici - ko nije citao, citajte!).

  Jugo-nostalgicara je znatno vise od nacionalista. Jeste, nece to nikada vise biti ta vrsta ujedinjenja, bice odvojene drzave sa gomilom sporazuma. A za sve one koji kazu 3. miliona srba platilo glavom, sta reci za nemce i francuze? Koliko su oni zivota izgubili u vise-vekovnom rivalitetu, prvo su francuzi sprecavali ujedinjenje Nemcke (vekovima), pa su im se nemci nacestitali nove godine u onom davnom i neverovatnom ratu 1870. godine. Posle vec i znate sta je bilo i kako. Eno ih sada vode EU, vladaju trzistem od 700. miliona ljudi i uzivaju prednosti ujedinjenja. Svoje zrtve smatraju cenom koju su morali da plate da bi izdigli svoja drustva u jedna od najboljih, najbogatijih i najobrazovanijih.

  Cena za to je uvek velika, ali nikada prevelika!
  (Cost Benefit Jugosloveni, 1. decembar 2020 13:45)

  # Link komentara

 23. Slovenci i Hrvati su bili naterani na ujedinjenje a Srbija je na njih gledala kao na neku vrstu plena/ratne odstete posle Prvog svetskog rata. Necu ulaziti u kulturnu i versku raznolikost koja je ocigledna. Brak na takvim osnovama je uvek osudjen na propast.
  (Pantelija, 01. decembar 2020 12:45)

  Molim te objasni kako to da je kraljevina priznala sva odlikovanja i cinove oficirima (koji su ratovali protiv kraljevine) tog istog "ratnog plena"

  Brak na takvim osnovama postoji medju nemackim saveznim drzavama pa nesto ne vidim da su propali. Takodje i u engleskoj i VB, ni oni nesto ne propadaju
  (nm, 1. decembar 2020 13:43)

  # Link komentara

 24. Dan kad je Srbija izvrsila samoubistvo.
  (Pljuvac svih stilova, 1. decembar 2020 13:43)

  # Link komentara

 25. (srebroljub, 1. decembar 2020 12:48)

  Prvo, ne postoje federacije naroda. Drugo, monarhije ne mogu da budu federacije. Treće, od te države svi su hteli i očekivali drugo a one je u stvati bila nešto treće.
  Atentat? Bilo bi istih stvari od devedesete na ovamo, samo da smeju da nose i unose oružje...
  (John, 1. decembar 2020 13:43)

  # Link komentara

 26. Danas je jedan od najtužnijih datuma u srpskoj istoriji. Pre 102 godine patnja, stradanja i herojske pobede Srpske i Crnogorske vojske u Prvom svetskom ratu, zajedno sa državnostima ove dve srpske države, žrtvovane su radi formiranja Kraljevstva / Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije. Od 1. decembra, pa do okupacije prestali su da postoje Srbija i Crna Gora. Suludi plan Karađorđevića i ispunjenje megalomanskih želja, uključilo je i razne mere "dodvoravanja" dojučerašnjim austrougarskim podanicima, koji su ostali na svojim pozicijama i dobili debela unapređenja, posebno u redovima Vojske, što je direktno uticalo na brz slom i sramne predaje čitavih jedinica, posebno u novoformiranoj Banovini. Iako su satrli imena Srbije i Crne Gore, radi održavanja na vlasti 1939. godine, vrli Karađorđevići, nasuprot principu da se banovine neće formirati na etničkoj osnovi, formiraju Banovinu Hrvatsku (sa osamdeset odsto državnih ovlašćenja) i tako postavljaju kamen temeljac NDH, grobnicu mnogih Srba, Roma i Jevreja (sem onih devedesetak austrougarskih Srba visokih ustaških oficira)...
  (b1321, 1. decembar 2020 13:40)

  # Link komentara

 27. Purger, 1. decembar 2020 12:43

  Koliko pogresaka si napravio. Prvo vi u Madjarskoj istoriji uopste ne postojite kao narod. Drugo vi u AU monarhiji za razliku od Srba niste imali nikakva prava. I trece tu uniju sa AU samo vi u Hrvatskoj pominjete, a niko ni u Austriji ni u Madjarskoj to ne govori.
  (Bob, 1. decembar 2020 13:38)

  # Link komentara

 28. Sa vama ne žele ni Crnogorci, bježe Mađari ili su neiskreini u ljubavi Bugari vas mrze, Rumunji prijatelji ali gledaju vas sa distance, Slovenci hvala Boga jer se ne granicite s njima Albanci polako kupuju stanove...a Bošnjaci prave djecu. Zašto bi mi Hrvati ikad bili dobri sa vama tenkovi nisu išli iz RH u Srbiji već iz Srbije ka Hrvatskoj. Nikad pa ni tad zbogom.
  (Martin, 1. decembar 2020 13:38)

  # Link komentara

 29. Hrvati su promućuran narod. Stvorili su Jugoslaviju da bi zaštitili granice od Italijana i Mađara a onda u drugom koraku i samostalnost. Pametno, inteligentno i politički mudro i zrelo, čak i lukavo.
  (sad su un, nato, eu, 1. decembar 2020 13:35)

  # Link komentara

 30. To je trebalo da bude federacija zajednica naroda a ne velika srbija u kojoj se ostali narodi nisu osećali jednako, videti atentat u skupštini 1928, baš čudno da su svi pobegli od nas.. Ovako sami smo niko i ništa..
  (srebroljub, 1. decembar 2020 12:48) 

  Zapravo ,niko se nije osećao dobro i to zbog greške srpske političle elite.
  Tačno je da nije tu moglo mnogo da se bira,da su velike sile diktirale rešenja ali je tačno i to da ,ma koliko su ta rešenja bila motivisana njihovim interes i naš (srpski ali i Hrvata i Slovenaca) time nije oštećen - ako ćemo da se rukovodimo objektivnim okolnostima i realnim mogućnostima.
  Jugoslavija je bila nužna da bi se sprečilo obnavljanje K&K ali i nemačka ekspanzija na jug .To je igralo svim na pobedničkoj strani.
  Prva ideja ,još od Načertanija,koje se u to uklopalo je bila da i Bugarska udje u Jugoslaviju i tako se spreče Austrija i Rusija da odrade ono što su planirale ,a kasnije se i dogovorile Rajhštatskim dogovorom i stavile na papir u Bukureštu (kasnije pokisale da sprovedu u delo Sanstefsnskim mirom).
  Gde je greška.
  Trebalo je federalizovati državu odmah.Velike sile su dale okvir ali nisu se preterano interesovale za "uredjenje kuce".
  Imali smo Mišiceve kritike uredjenja zajednice,kasnoje se deo elite budio (Crnjanski) pa čak i predlog o konfederaciji vojske (DM u vreme sluzbovanja u Sloveniji).
  Dakle ,da je Srbija odmah odredila unutrasnje granice sve bi bilo lakše i u skladu sa odlukama lokalnih skupstina i voljom naroda
  (Komša, 1. decembar 2020 13:34)

  # Link komentara

 31. Hrvati su uvijek kroz povijest imali određenu razinu autonomije i državnosti u Habsburškoj monarhiji i personalnoj uniji s Ugarskom i to je najmanje što smo očekivali od Kraljevine SHS, a dobili smo samo proširenu Srbiju s glavnim gradom i vlasti u Beogradu, a bili smo kulturniji, pametniji i razvijeniji. Zato Jugoslavija nikad nije bila prihvatljiva Hrvatima.
  (Purger, 01. decembar 2020 12:43)

  Država se jako teško stvara, dečko. Čak i da oružjem pobediš protivnika, neke moćne države se moraju dogovoriti i dopustiti samostalnost. Vi Hrvati to najbolje znate. Trebalo vam je samo oko 1 000 godina.
  (cune, 1. decembar 2020 13:29)

  # Link komentara

 32. (John, 1. decembar 2020 12:52) prijatelju onda drugim riječima hoćeš reći da je bila okupacija a ne ujedinjenje. Da je bilo sreće i pameti od Karađorđevića bila bi odmah ustanovljena Banovina Hrvatska i garantiram da bi još uvijek bili zajedno u državi. Jedan od najvećih Hrvata Stjepan Radić je bio za Jugoslaviju i rekao je "želimo s Beogradom a ne želimo pod Beogradom". Nažalost nitko ga nije želio slušati.
  (Ivan, 1. decembar 2020 13:26)

  # Link komentara

 33. Greska koji su iskljucivo platili i jos placaju Srbi
  Nikad Yu Samo Srbija
  Nikad Karafjordjevic samo Obrenovic
  Uporediti broj zrtava Srpskih za vrijeme vladavine te dvije dinastije i Sve je jasno
  (trtmrt, 1. decembar 2020 13:26)

  # Link komentara

 34. nem9jte zaboraviti reči jednog đenerala upućene regentu: vaše visočanstvo,ratovali smo kao što i sami znate 4.godine protiv okupatora,dok smo još pri oružju ajmo još par meseci da se rešimo neprijatelja Srpskog naroda"
  regent ga je isterao, hrvate nagradio višim činovima i pomilovao od svake odgovornosti .
  hrvatima i slovencima je tad odgovarala KSHS jer bi se rasparčali između italije ,austrije ,mađarske i naravno Srbije i više ih nikad i nigde ne bi bilo.Šta je dalje bilo zna se
  (Drdoc, 1. decembar 2020 13:25)

  # Link komentara

 35. Ako nešto treba učiti od Hrvata, to je kako se pravi, vodi i čuva država! Šta nama vredi toliki istorijski kontinuitet državnosti i državotvorne svesti, kad ni do dan danas ništa nismo naučili, ponavljamo iste greške i iste pogrešne izbore. Hrvati su uvek imali prave ljude na pravom mestu u pravo vreme. To je najbitnije, a ne neko maštanje o svetskoj ili kosmičkoj pravdi. Pogledajte samo ovaj poslednji rat, sve što im je Tuđman na početku rata obećao, to je i ispunio. A mi? Izigrani, prevareni i poniženi od onih koje smo većinski izabrali. Takav nam je usud, i nažalost, tako će i biti.
  (Dachoni, 1. decembar 2020 13:24)

  # Link komentara

 36. Hrvati su uvijek kroz povijest imali određenu razinu autonomije i državnosti u Habsburškoj monarhiji i personalnoj uniji s Ugarskom i to je najmanje što smo očekivali od Kraljevine SHS, a dobili smo samo proširenu Srbiju s glavnim gradom i vlasti u Beogradu, a bili smo kulturniji, pametniji i razvijeniji. Zato Jugoslavija nikad nije bila prihvatljiva Hrvatima.
  (Purger, 1. decembar 2020 12:43)

  To znači da ste kao deo te krvoločne monarhije učestvovali u genocidu nad srpskim narodom u prvom svetskom ratu. Nakon tog genocida ti pišeš ovde da ste očekivali neku autonomiju posle rata? Budite srećni što vam Aleksandar zaluđen jugoslovenstvom nije priredio još tada Blajburg kao vaš voljeni Broz posle drugog sv. rata.
  (Stanoje Šarloatan od Šamroka, 1. decembar 2020 13:22)

  # Link komentara

 37. Dokle ćemo se zaludjivati tom ideologijom kada ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu želeli zajednicu sa nama?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dr, 1. decembar 2020 12:20)

  Kako to mislis?
  Ideja ujedinjenja nastala je u zagrebu jos 19 stoljecu.
  Mada, prvi covjek s panslavistickim idejama bio je juraj krizanic jos u 17 stoljecu. Cijela ta panslavenska prica je proizvod hrvatskih intelektualaca.
  E sad, druga je stvar sto vi, zbog ovog negativnog ishoda po vas, kmecite i proklinjete ovaj datum.
  U stvarnosti trebali bi proklinjati datum kad je ukinut hr sabor, i pogotovo dan kad je ubijen stjepan radic. Ubojstvo samo tog jednog covjeka kostalo vas je jasenovca.

  Za pusionu iz 90-ih krivi ste sami. Izabrali ste opciju 'slobo, velika srbija', niste se zeljeli razici s nama i janezima kao gospoda (kao sto su se lijepo rastali cesi i slovaci, rusi su kao nuklearna velesila mirno pustili neke tamo beznacajne estonce, ali vi ste zabrijali da mozete radit sta hocete hr, slo i bih).
  Cak ste odbili plan z4 nakon rata kojeg ste pokrenuli i gdje ste u krajini etnicki ocistili hrvate. Cak ste i stvaranje rs gledali kao nacionalni poraz i izdaju.
  Previse ste zinuli i pomutio vam se razum.
  Lijek?
  Ne vidim ga na horizontu, roba ste s greskom, nesto slicno kao madjari s trianonom.
  (Pijani zlotvor, 1. decembar 2020 13:17)

  # Link komentara

 38. Krvavo smo platili to ,,bratsko ujedinjnje, i jos izginuli zbog ,,brace,,a nije proslo dugo vremena,,braca nam vratila,, proterivanjem Srba i gradjanskim ratom.
  (humanista, 1. decembar 2020 13:14)

  # Link komentara

 39. srbija je bila slabija od Hrvatske tada. Bila je razrusena i prakticki bez muskog stanovnistva nakon 1.rata.
  Hrvatska je mudro odigrala.
  (Hr, 1. decembar 2020 13:11)

  # Link komentara

 40. Katastrofalan potez, dali smo drzavu Slovencima i Hrvatima, a utopili Crnu Goru, unuk detronizovao i ponizio dedu, gurnuli prst u oko Italiji umesto da im ostavimo Slovence i Hrvate, a mi uzmemo more do Peljesca i zaokruzimo drzavu. Francuzi izgasirali regenta da pravi veliku drzavu, kao fol brana Nemcima, a oni posle pregazili i Francusku i celu Evropu. Pregazili bi i Srbiju naravno, ali bi se znalo nase ime i bila bi obnovljena posle 2.sv.rata. A mi jos lobirali kod Vilsona da se ne pravi velika Srbija nego da se ujedinjujemo sa "bracom".
  To se desava kad vodji male zemlje zine alava zadnjica pa umisli da je neki "ujedinitelj" i vizionar. Srbija prva treba da kaze: nikad vise 1918! A ovi mali koji se bune neka vrate te teritorije do kojih su dosli posle 1918. zahvaljujuci 1.2 miliona srpskih zrtava u 1.sv.ratu
  (Kiza iz Ofenbaha, 1. decembar 2020 13:07)

  # Link komentara

 41. Hrvati su uvijek kroz povijest imali određenu razinu autonomije i državnosti u Habsburškoj monarhiji i personalnoj uniji s Ugarskom i to je najmanje što smo očekivali od Kraljevine SHS, a dobili smo samo proširenu Srbiju s glavnim gradom i vlasti u Beogradu, a bili smo kulturniji, pametniji i razvijeniji. Zato Jugoslavija nikad nije bila prihvatljiva Hrvatima.
  (Purger)
  Od svega što si rekao, istina je da ste bili pametniji. O kulturi govore zločini po Mačvi 1914-e i kasnije Jasenovac. Razvijeniji ste bili samo zahvaljujući uređenosti AU monarhije.
  PS. pre zločina u Mačvi, Srbi nisu zgazili Hrvatima ni cveće na trgu.
  (Tatko, 1. decembar 2020 13:06)

  # Link komentara

 42. A sta bi sa muslimanima u BiH i Sandzaku? 2 Miliona ih je imalo i njih smo tretirali kao manjinu! Nepravedno je to bilo, nije čudo sto su kasnije hteli da se odcepe! Nepravda je zlo!
  (Mavro, 1. decembar 2020 13:04)

  # Link komentara

 43. Hvala autoru na konstataciji zasto smo postali „braca“, da im nije zagorelo pod nogama ne bi oni nikada u SHS
  (Pedro, 1. decembar 2020 13:02)

  # Link komentara

 44. Prokleto bilo to ujedinjenje i sve juznoslovenske tvorevine za sva vremena! Najvece zlo koje je snaslo ovaj srpski narod i to u trenutku kada je imao priliku da stvori svoju drzavu, da bude svoj na svome na onome sto mu pripada, nista vise i nista manje od toga. Jos kad neko prica o "velikosrpskom nacionalizmu" i izokrece istoriju celog 20. veka za 180...
  (my way, 1. decembar 2020 13:01)

  # Link komentara

 45. Dan kad smo sami sebi stavili omču oko vrata.
  (NijeBitno, 1. decembar 2020 12:56)

  # Link komentara

 46. (Dr, 1. decembar 2020 12:20)

  Prvo se mora shvatiti:
  Da Hrvatska i Slovenija tada nisu ni postojale
  Da, prema tome, nisu mogle da imaju nikakvo mišljenje
  Da države ne mogu da imaju mišljenje
  Da narode koji su živeli na ovim prostorima niko nikada ništa nije pitao
  I ključno - Da Jugoslavija nije bila projekat "iznutra" nego "spolja" - formirana je onakva kako su rekli i onoliko dokle su rekli - u prvoj verziji Jugoslavija ostala bez Istre, Rijeke, Zadra, jadranskih ostrva, Svetog Nauma, Skadra još i pre, Temišvara, i za Banat je bila frka; u drugoj bez Trsta;
  (John, 1. decembar 2020 12:52)

  # Link komentara

 47. To je trebalo da bude federacija zajednica naroda a ne velika srbija u kojoj se ostali narodi nisu osećali jednako, videti atentat u skupštini 1928, baš čudno da su svi pobegli od nas.. Ovako sami smo niko i ništa..
  (srebroljub, 1. decembar 2020 12:48)

  # Link komentara

 48. Najcrnji dan u srpskoj istoriji!
  (Iza brda, 1. decembar 2020 12:47)

  # Link komentara

 49. 3 miliona Srba je nestalo zbog te gluposti.
  (katastrofalna budalaština, 1. decembar 2020 12:47)

  # Link komentara

 50. Jedan od samo nekoliko svijetlih i svetih dana u svoj nasoj istoriji. To, avnoj, sutjeska, uzicka republika, hapsenje milisevica..
  (let 3, 1. decembar 2020 12:47)

  # Link komentara

 51. Kod nema nacionalizma, svi smo mi jedan narod, hahaha...
  (Jedan narod, jel jedan i vođa?, 1. decembar 2020 12:45)

  # Link komentara

 52. Dokle ćemo se zaludjivati tom ideologijom kada ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu želeli zajednicu sa nama?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dr, 1. decembar 2020 12:20)

  Slovenci i Hrvati su bili naterani na ujedinjenje a Srbija je na njih gledala kao na neku vrstu plena/ratne odstete posle Prvog svetskog rata. Necu ulaziti u kulturnu i versku raznolikost koja je ocigledna. Brak na takvim osnovama je uvek osudjen na propast.
  (Pantelija, 1. decembar 2020 12:45)

  # Link komentara

 53. Hrvati su uvijek kroz povijest imali određenu razinu autonomije i državnosti u Habsburškoj monarhiji i personalnoj uniji s Ugarskom i to je najmanje što smo očekivali od Kraljevine SHS, a dobili smo samo proširenu Srbiju s glavnim gradom i vlasti u Beogradu, a bili smo kulturniji, pametniji i razvijeniji. Zato Jugoslavija nikad nije bila prihvatljiva Hrvatima.
  (Purger, 1. decembar 2020 12:43)

  # Link komentara

 54. Država stvorena u najboljoj namjeri. Trebala je ujediniti organiziranost i razvijenost zapadnih članica sa slobodarskim duhom i ratnom tradicijom istočne članice.

  Na žalost, u praksi nije funkcioniralo.
  (Klukas, 1. decembar 2020 12:41)

  # Link komentara

 55. Dokle ćemo se zaludjivati tom ideologijom kada ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu želeli zajednicu sa nama?
  (Dr, 01. decembar 2020 12:20)

  Itekako su tražili i to pre svega Hrvati od straha od Italijana zbog Istre i Dalmacije a i od Mađara.
  (neko iz industrije, 1. decembar 2020 12:37)

  # Link komentara

 56. Kamo lepe sreće da smo napravili zajednicu srpskih država, da smo samo svoj narod i interes gledali, ne bi bilo ni jasenovca, ni ndh, ni genocida nad srbima!!!
  (Gnojko, 1. decembar 2020 12:33)

  # Link komentara

 57. Dan kad su Srbi sebi stavili omcu oko vrata..
  (Srbo, 1. decembar 2020 12:32)

  # Link komentara

 58. Ne ponovilo se vise nikada...
  (Dijaspora, 1. decembar 2020 12:32)

  # Link komentara

 59. Upravo zato tu zgradu treba srušiti.
  (dragan, 1. decembar 2020 12:32)

  # Link komentara

 60. Iz greške u grešku, već 100 godina.
  (Kolumbo, 1. decembar 2020 12:31)

  # Link komentara

 61. Prva Najveca Katastrofa za nas Srbe
  (srba, 1. decembar 2020 12:30)

  # Link komentara

 62. Najtužniji dan u Srpskoj istoriji. Cenu plaćamo i danas. To nas je ugasilo za sva vremena...
  (Dragon, 1. decembar 2020 12:24)

  # Link komentara

 63. Dan kada je Srbija nepovratno unistena.
  (ivan, 1. decembar 2020 12:24)

  # Link komentara

 64. Regentu (a i svima nama) bi bilo puno bolje da je ovaj dan prespavao umjesto da sam sebi skoči u stomak, dugoročno gledajući.
  (gloria, 1. decembar 2020 12:22)

  # Link komentara

 65. Dokle ćemo se zaludjivati tom ideologijom kada ni Hrvatska ni Slovenija nikada nisu želeli zajednicu sa nama?
  (Dr, 1. decembar 2020 12:20)

  # Link komentara