Petak, 30.10.2020.

10:28

"Ovo je rat!": Zabrana prava na abortus - borba za život ili pokazivanje političkih mišića?

Izvor: Sanja Dojkiæ

"Ovo je rat!": Zabrana prava na abortus - borba za život ili pokazivanje politièkih mišiæa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

Moj stav

pre 3 godine

@Tannhauser
Ne zamrzava se fetus tokom vantelesne, pobogu, vec embrion...
Fetus vec u 6. nedelji ima otkucaje srca, da ne pricamo o drugim organima.
Zensko sam, nisam nikakav verski fanatik, naprotiv, ali promovisanje price da zena treba da odlucuje o svom telu stoji samo u slucaju da zaista odlucuje samo o svom telu. U slucaju abortusa, ona ipak odlucuje i o tudjem telu, nemojte da se zavaravamo. Daleko sam od zabrane abortusa, ali bih dala velika ovlascenja o takvoj odluci i specijalizovanim lekarskim komisijima (i psihijatri su lekari). Crkvi ne bih svakako, to je sumanuto bez daljeg komentarisanja.
Ali za mene, ta fraza "pravo zene da odluci o sopstvenom telu" je neprimenjiva za abortus. Nije to moje telo, vec tudje telo koje raste u meni, o njemu se odlucuje. Da se ne lazemo. I ne glumimo lazni liberalizam.

Bojan

pre 3 godine

citava tema je suvise komplikovana da bi moglo da se uredjuje jednostavnom crno-belom slikom za i protiv, i da dalja diskriminacija muskaraca ne vodi normalnom drustvu
(marica, kriv, razumevanje..., 31. oktobar 2020 00:09)

Tema je vrlo jednostavna, samo ti ne razumeš kad ti se kaže ne.

seljacka posla balkanska

pre 3 godine

Da da naravno, a kada otac koji se ne pita ne želi dete, onda opet svejedno mora da izdržava tebe i tvoje dete, iako nije hteo da zatrudnite?
(Dule, 31. oktobar 2020 04:54)
Ako ne da zena zatrudni koristi kondom.
.......
I onda se zale kad istrazivanja pokazu najnizi prosecni IQ u Evropi u Srbiji

Ja

pre 3 godine

John

Da li se salite? Naravno da vi muskarci bili najvise pogodjeni, posebno oni koji su navikli da imaju seks, oni koji dugo apstinirajku, njima je svejedno. Sto se tice zena, retke su one koje poznajem da, poput muskaraca, smatraju seks fizioloskom potrebom i smatram ih spodobama.

CATAPA

pre 3 godine

Ima li "pravo na život" onaj koga crkva i država hoće da oteraju u rat? Ako je ljudski život "svetinja", onda moraju da ukinu vojsku, zar ne? Zašto je važniji "život fetusa" od odraslih momaka koje teraju da ubiju ili poginu?

Naravno da je mahanje "pravom na život" najobičnije, tipično hrišćansko licemerje. Hrišćani su (kako bi oni rekli) Sotonine sluge, samo Sotonu drugačije zovu.

Nsb

pre 3 godine

Ako život počinje začećem, onda možemo da se vratimo i na onu priču da je muško seme sveto i ne sme nikad da se raspe, već se isključivo koristi za začeće. I da se recimo ide na robiju ili seče ruka za svako prosipanje semena koje nema cilj začeća. Al nećemo to, hoćemo samo da ugnjetavamo žene.

No, ako ste protiv abortusa, evo par ideja da date svoj doprinos: izdržavajte siromašno neželjeno dete, usvojite dete, poklanjajte kondome i ostalu kontracepciju, izdržavajte trudnice koje ne mogu da rade, apstinirajte dok se ne odlučite da imate decu, plaćajte siromašnim trudnicama zdravstvenu negu, volontirajte sa deformisanom decom, kupite deformisanoj deci pomagala... Šta je sad, nije tako slatko kao braniti drugima pravo na odluke da biste sebi delovali kao jako moralna bića?

A i gde ste kad je rat, kad je ubistvo, kad je kriminal, kad se ubijaju veća deca? Gde ste tad da sprečite i branite, tako moralni? Gde su smrtne kazne za ubice i silovatelje? Što su vam "čedomorke" strahota, a kad otac premlati bebu onda baš i nije tolika strahota? Gde ste da pomognete kad vaše kolege odjednom "žulja kondom" i neće da "peru noge u čarapama"?

Elem, da se ne lažemo, moralni niste, a šta ste, sami zaključite.

Lako je tuđim plećima moral mlatiti.

Lea

pre 3 godine

A seks je nešto što se tiče isključivo muškaraca? I jedino bi muškarci bili pogođeni uskraćivanjem seksa?
(John, 30. oktobar 2020 23:08)

Pa ako hoce nesto da postignu, moraju i da se zrtvuju malo, zar ne? Ovo bi bio najjeftiniji, najlaksi i najelegantniji nacin koji bi svakako najbrze doneo zeljeni rezultat. Zamisli u kom bi se rebusu nasla drzava ako se godinu dana ne bi rodilo nijedno dete. Godinu dana ne bi se dala nijedna bsz vakcina. Za sedam godina nijedno dete ne bi krenulo u skolu. Za sedam godina niko ne bi kupio udzbenik za prvi razred... itd, itd, jedno povlaci drugo.
Pa ne bi ni cekali godinu dana, za dva-tri meseca bi ponistili zakon.
Naravno da je nemoguce, ali zamisli.

Dule

pre 3 godine

Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.
(Ma nemoj, 30. oktobar 2020 21:40)

Da da naravno, a kada otac koji se ne pita ne želi dete, onda opet svejedno mora da izdržava tebe i tvoje dete, iako nije hteo da zatrudnite?

Ako želiš za sve da se pitaš, onda budi spremna da sama izdržavaš sebe i posledice svojih odluka

Dule

pre 3 godine

Svaka cast, 30. oktobar 2020 19:04)

Aha, znači u tom zecu leži grm... E, pa neće moći.
(John, 30. oktobar 2020 21:18) Druže u svetu odraslih, ako se pitaš za sve, onda snosiš i posledice svojih odluka, ako se otac ne pita ništa, onda ni ne treba da bude odgovoran nizašta

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.
(Ma nemoj, 30. oktobar 2020 21:40)

da ali onda takav kraj bude na sudu, a kad je razvod u pitanju cak i ako je sporazumni mora da bude na sudu, tj. nema automatski pravo da okonca na nacin na koji to samo toj strani odgovara ... tj. citava tema je suvise komplikovana da bi moglo da se uredjuje jednostavnom crno-belom slikom za i protiv, i da dalja diskriminacija muskaraca ne vodi normalnom drustvu

u prolazu

pre 3 godine

Ovo što rade Poljaci je totalno ludilo. Zabrana abortusa znači da svoje žene povlače u sivo-crnu zonu iliti teraju žene na abortus-turizam ili pletaće igle. Shvatite jednu stvar, ako žena ne želi dete a ipak ostane trudna ona će učiniti sve da do rađanja ne dođe. Slažem se, abortus nije i ne bi trebalo da bude kontracepcija ali desi se - niko od nas nije baš 100% vremena sposoban da se kontroliše i nekad se desi rizičan odnos. Nekad je to u ONS, nekad u vezi, nekad i u braku (ovo najviše), o silovanju ne želim ni da pričam, milion je razloga zašto neki embrion ne treba da ugleda svetlost dana i te razloge treba poštovati. Mizoginično je misliti da je tih 9 meseci od začeća do rađanja nije ništa, po sistemu žene su rođene da rađaju pa šta ima veze, rode pa šta bude ... pa, nije tako, izvesti trudnoću do kraja nije lako, ako žena želi dete podneće to ali ako ga ne želi potrudiće se iz sve snage da do toga ne dođe. Država bi trebalo da omogući ženi da legalno abortira ako trenutak za rađanje nije dobar (kakav god razlog bio) i time joj da mogućnost da rodi dete kad se za to steknu uslovi. To je mnogo bolja varijanta nego da žena pokuša sama da se oslobodi neželjenog embriona/fetusa ili ode kod nekog nadrilekara i iskrvari na stolu. Koliko vidim, muškarci su uglavnom ti koji su protiv abortusa - pa dečaci, kad budete mogli da rađate decu imaćete puno pravo da se javite ...

John

pre 3 godine

Poljakinje, uskratite muškarcima seks na godinu dana!

(Lea, 30. oktobar 2020 14:00)

A seks je nešto što se tiče isključivo muškaraca? I jedino bi muškarci bili pogođeni uskraćivanjem seksa?

Bojan

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 19:54)

Auu sine. Čekaj, ti misliš da ako je neko pristao na intimne odnose sa tobom, to automatski znači da se pitaš da li ćeš toj osobi da napraviš dete? E pa ne pitaš se nimalo, ako ta osoba to neće. Razumem da ljudima poput tebe to značajno smanjuje šanse da imate potomstvo, ali to je između ostalog i bila poenta.

Tanja

pre 3 godine

Najzanimljivije mi je što većinu pro-naci protivnika prekoda trudnoće čine muškarci, koji nit mogu da začnu, niti da nose trudnoću, niti da radjaju,a u velikom broju slučajeva uopšte ili vrlo malo brinu o deci. Da sam Poljakinja ne bih ga rodila za inat. Eto tako. Otišla bih na abortus u susednu zemlju i posle donela sve papire pravo u crkvu, prolinjući ih da večno gore u paklu.

Tannhauser

pre 3 godine

"Samim nazivom fetus se zivot dehumanizuje, kao da se radi o nekom predmetu, a ne zivom bicu. "

Naravno da se ne radi o živom biću. Fetus može da se zamrzne i posle deset godina odmrzne i usadi u matericu i da se rodi beba. Čuvanje fetusa zamrzavanjem se redovno praktikuje prilikom veštačke oplodnje kad ima više fetusa nego što je potrebno. Kakvo je to živo biće koje držiš godinama u zamrzivaču pa izvadiš kad ti zatreba? Čak ni insekti ne mogu da prežive zamrzavanje. Jesu lekari koji rade veštačku oplodnju višestruke ubice zato što fetuse koji su višak uništavaju posle uspešno izvedene veštačke oplodnje? Hoćemo ih slati na robiju?

Neko tamo

pre 3 godine

@Volja za moc
Ma tako je, najbolje je ženama zabraniti da rade da bi mogle 100% da se posvete deci. A pošto ne mogu da rade, ne treba im ni škola, eventualno da nauče da čitaju i pišu, da mogu razmenjivati recepte.
I posle se čudite što žene protestvuju? Jel treba da čekaju da dođe do takve situacije?

m

pre 3 godine

Abortus nije kontraceptivno sredstvo

Ali, sta cemo kada fetus, plod, dete (nazovite kako hocete) nije zdravo? Kada ce umreti nakon rodjenja ili kada nece moci da vodi normalan zivot? I nemojte molim vas, sta je normalan zivot i ko smo mi da o tome odlucujemo. Sta cemo sa mamom koja ne stigne ni da upozna svoje dete a vec joj umire na rukama? Sta cemo sa silovanim zenama i devojcicama? Sta cemo sa svim nelegalnim abortusima koji ce se neminovno izvoditi?

Stavite se u kozu jedne od junakinja koje su navedene, pa odgovorite iskreno.

John

pre 3 godine

(Svaka cast, 30. oktobar 2020 19:04)

Aha, znači u tom zecu leži grm... E, pa neće moći. Ako si bio dovoljno sposoban da napraviš dete, ima i da ga izdržavaš.
U protivnom - metni kondom...

Ma nemoj

pre 3 godine

govorim o dvoje ljudi koji su usli u intimni odnos svojevoljno, tako da bez obzira na kasnije stavove i razocaranja gospodjice svakako nije u redu da samo jedna strana ima sva prava, bez obzira sta te je tvoja gospodja naucila ... kad zapocnes posao sa nekim sa pola pola udelom (jer u ovom slucaju bez obzira sta zene pricale o ulozenom vremenu ne moze doci do bebe bez jednog od ucesnika)onda ne moze jedna strana da ima pravo svog odlucivanja,
(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 19:54)
Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.

EU Citizen

pre 3 godine

Dragi levičari, naviknite se na demokratiju. Lično sam pristalica prekida trudnoće u slučaju teških deformiteta a i generalno do nekog datuma, iako bih svaki prekid trudnoće zdravog fetusa uslovio pristankom oca, ali pro-lajferi imaju jednako validne argumente kao i pro-čojseri, i nisu nikakvi neandertalci, kao što komunjare ookušavaju da ih predstave, jer, dabome, istina je uvek samo na njihovoj strani, prosto ljudi koji s dobrim argumentima, jednako dobrim kao oni druge strane, veruju da je fetus već ljudsko biće i da je abortus ubistvo. Ja lično razumem obe strane, i voleo bih da je kompromis lakši i moguć, ali je on gotovo nemoguć, pa kao što rekoh, neka odluči demokratija, u koju se levičari kunu, ali samo kada njima ide u prilog, kada ne, odmah su spremni na zavođenje diktature. Kome se ne sviđa kako se u nekoj zemlji prelomilo, neka ide tamo gde vladaju oni koji dele njegovo mišljenje.

Milutin

pre 3 godine

Poljakinje, uskratite muškarcima seks na godinu dana!

(Lea, 30. oktobar 2020 14:00)

Jedna od češćih ženska ucena i stereotip koji se nameće o muškarcima. A komentar je uvredljiv i za same žene jer ih svodi na objekat. Draga Lea, ogledajte se u svom komentaru.
Jeste li upoznati kako su se žene snalazile posle velike tragedije iz I svetskog rata kada je izginuo najveći deo mlade muške populacije?

Dusan K.

pre 3 godine

@(Dule, 30. oktobar 2020 16:06)

Abortus se vrsi do desete nedelje trudnoce. Fetus tada nema jos uvek svest, odnosno nije jos uvek dobilo dusu mozemo reci. Fetus se ne sahranjuje, ne cita mu se posthumna molitva, ne ulazi u knjigu rodjenih/umrlih. Fetus nije novorodjence. Fetus do desete nedelje je organ majcinog tela i samo ona ima pravo da raspolaze da li ce nam ga doneti na svet danas ili odbaciti pa doneti u neko lepse vreme.

misa

pre 3 godine

@(Volja za moc, 30. oktobar 2020 19:55)
Pretpostavljam da nisi svestan da veliku vecinu abortusa rade zene koje vec imaju decu. Uostalom koliko to naslednika ti imas

Nemanja

pre 3 godine

(Volja za moc, 30. oktobar 2020 19:55)
Ljudi koji se u životu ni na koji bitan način ne ostvare, počnu da mere svoja 'dostignuća' time koliko su dece izrodili. A kad im ni to ne pomogne, onda krenu drugima da određuju hoće li da rađaju ili ne, ne bi li sebi neku svrhu našli.

Dragan

pre 3 godine

Ovde se govori o fetusu, ne o detetu. Jesi li ostavio komentar na pogrešnoj vesti?
(Vlada, 30. oktobar 2020 18:56)

Samim nazivom fetus se zivot dehumanizuje, kao da se radi o nekom predmetu, a ne zivom bicu. Dehumanizacijom i svodjenjem na neki mehanicki proces, postao je prihvatljiv kao nesto normalno, a ne cedomorstvo.

Mojo

pre 3 godine

Protivnici abortusa bilo bi posteno da ne upraznjavate seks uopste.
(uzas, 30. oktobar 2020 18:44)

Kakve veze ima abortus sa seksom? Normalni ljudi u 2020. imaju milion sredstava za kontracepciju. Abortus kao kontracepcija je sulud i primitivan čin koji očigledno neki posmatraju kao nekakav civilizacijski napredak. Zašto je poslednjih 30 godina došlo do eksplozije kancera materice? Zato što što žene koje prođu kroz abortus povećavaju šansu za kancer 1400%.

Učesnik

pre 3 godine

Lično sam protiv abortusa! Ali to je moj stav kao verujućeg čoveka. U sekularnoj državi nije dozvoljeno kroz zakone nametati verska ubeđenja. Kada država bude pristojno zabrinula svako dete koje je "izbeglo" abortus tada može da ga zabrani, inače ovo je licimerno!

Jovan

pre 3 godine

@Ljudi bre u 21.veku smo! Dajte jedan "progresivan" kompronis ... Dozvola abortusa i bezvizni rezim sa bliskim istokom :D
(tolerancija molim!, 30. oktobar 2020 17:00)

Pa upravo je ovo tendencija u 21. veku. Abortus je zaostali relikt 20. veka, kada se nije razmisljalo humano da svako ima pravo na zivot i da niko nema pravo da oduzme zivot drugom ljudskom bicu bez kazne. Problem je sto se od polovine 20. veka pod maskom prava zene legalizovalo ubijanja dece.

Eto

pre 3 godine

Molim pomoć!
Godinama pokušavam da nađem... Čitala sam negde, mislim kod Eka ali ne mogu da se setim, raspravu o tome zašto crkva ne može da bude siromašna, da je to prosto nemoguće. Da ne znate možda da li je to tu?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pustite komentar, molim vas!,


Jeste tu je. Skuoe se u benediktanskom manastiru franjevci i neki nakiceni kardinalu i o tome rapsravljaju.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

@bojan

da se razumemo ne pricam ja o nekim ekstremnim situacijama, tipa silovanja ili sl, govorim o dvoje ljudi koji su usli u intimni odnos svojevoljno, tako da bez obzira na kasnije stavove i razocaranja gospodjice svakako nije u redu da samo jedna strana ima sva prava, bez obzira sta te je tvoja gospodja naucila ... kad zapocnes posao sa nekim sa pola pola udelom (jer u ovom slucaju bez obzira sta zene pricale o ulozenom vremenu ne moze doci do bebe bez jednog od ucesnika)onda ne moze jedna strana da ima pravo svog odlucivanja, izuzev u slacejivama kad to druga strana prihvati

sestre heroji

pre 3 godine

ne mogu da verujem o čemu se raspravlja. naravno da je to odluka žene i njeno pravo da odlučuje. handmaid's tale, svako žensko dete mora da pogleda, bukvalno svako. a onda i svi muškarci ( mada kontam da bi bar trećina volela takav poredak)

Svaka cast

pre 3 godine

Naprotiv, to je jedina stvar koja ne sme da bude sporna.
Samo onaj ko može da rodi treba i da odlučuje da li će da rodi.
(John, 30. oktobar 2020 16:55)

A tako? E pa onda se nadam da ne bi trebalo da bude problema da taj neko iskljucivo i izdrzava to dete ako vec ima iskljucivo pravo da odlucuje o gorenavedenom.

Volja za moc

pre 3 godine

Mislim da ovde imamo problem sa naj osnovnijim vrednostima, cim raspravljamo o ovakvim pitanjima. Pa sta moze da vam bude vaznije od toga da imate sto vise dece? Visoko obrazovanje? Karijera? Pa jeste tolko gladni statusa, ugleda, dokazivanja? Ne zivimo u vremena gde ce bilo ko biti neuhranjen, barem ne na zapadu. No...svako nek zivi prema svojim vrednostima. Evolucija tece sa ili bez vasih naslednika.

d.k.

pre 3 godine

"..ne zaboravimo takođe da je abortus, nažalost, i dalje oblik kontracepcije i to posebno u siromašnim i nerazvijenijim zemljama u kojima muškarci ne pokazuju dovoljan interes za brigu o začeću", kaže Zaharijević.

Kakva logika!? Pa razumem da je Svajcarska pa i da se bori za natalitet, a ovako u od siromasne Poljske hoce napraviti novi Mozambik kojoj ce se sutra slati novac za gladnu decu?? U siromasnim zemljama se treba odrzavati natalitet dok se kvalitet zivota ne uzdigne. Bolje na standardu da rade!

Vlada

pre 3 godine

A u januaru će vrlo verovatno zakonom dozvoliti slobodnu nabavku oružja za sve građane.
(Mojo, 30. oktobar 2020 17:47)

Prilično nesmotreno od njih, ali odlično rešenje za građane koji treba da silom odbrane svoju slobodu od zatucane crkve i države.

Човек

pre 3 godine

Наравно, просечни коментатор је неолиберални хуманиста западних вредности: на првом месту је одлука жене уместо фетуса, а религија мора да се докаже зато што не постоји разлика између духовности и науке.
Ни нисмо за боље... а ви сад слободно лупајте минусе, оборите рекорд!

Pustite komentar, molim vas!

pre 3 godine

ima scena u "Imenu ruze" kada jedan od likova kaze da su se skupili da odgovore na pitanje koje muci ceo svet, da li je Isus posedovao svoju odecu? Na to mu se odgovara da nije pitanje da li je Isus nesto posedovao, vec da li crkva treba da poseduje?).
(Daimonion, 30. oktobar 2020 16:34)

Molim pomoć!
Godinama pokušavam da nađem... Čitala sam negde, mislim kod Eka ali ne mogu da se setim, raspravu o tome zašto crkva ne može da bude siromašna, da je to prosto nemoguće. Da ne znate možda da li je to tu?

onaj ozgo

pre 3 godine

Pre nego sto podrzite odluku monstruozne poljske vlade, upoznajte se sa tim zakonom. Zabranjen je abortus iz bilo kog razloga, sto obuhvata i zacece nakon silovanja. Najgore od svega sto po ovom zakonu cak i kada se utvrdi da ce se beba roditi sa tolikim deformitetima da nece preziveti ni 24h nakon rodjenja, ne sme se izvrsiti abortus. To dovodinu pitanje i zivote porodilja sto zbog rizicne trudnice, sto zbog mentalnig stanja i povecane suicidalne aktivnisti. Ovaj zakon je donet iskljucivo iz bolesnih religioznih uverenja.
I da napomenem, da u PL vec postoje "kutije" u kojima je moguce anonimno ostaviti nezeljeno dete, ali ima jedna caka ispisana na toj kutiji koja kaze da je zabranjeno ostavljati dete sa bilo kojim zdravstvenim anomalijama!? To je inace program vlade i crkve, ali cak ni oni ne zele odgovornost za decu sa tim " darom od boga" kako vec oni nazivaju anomalije.

Vlada

pre 3 godine

Bukvalno zivimo u drustvu koje bi osudilo dete na smrt, a silovatelju dalo 6 meseci zatvora ili nanogicu.
(Dule, 30. oktobar 2020 18:34)

Ovde se govori o fetusu, ne o detetu. Jesi li ostavio komentar na pogrešnoj vesti?

Vbjgjvj

pre 3 godine

Eto zašto su neke zemlje siromašne. Tamo gde vlada diktatura i nema slobode, tu nema ni ekonomije. Neće mudri ljudi koji mogu podici zemlju ostati u diktaturi već u slobodni svet,🗽.

Branislav

pre 3 godine

Svaka im cast! Pricate o pravama zene i izdizete njeno pravo u odnosu na nov zacet zivot, sramotno! Pa ona ja imala sva prava i slobodnu volju prilikom stupanja u intimni odnos!

Dule

pre 3 godine

A šta ako je žena silovana?
(roditelj, 30. oktobar 2020 15:50)

Smrtna kazna sa silovatelja, ne za dete, ono nije nista tu krivo, moze majka da ga da nekom paru bez dece ako ga ona sama ne zeli.

Bukvalno zivimo u drustvu koje bi osudilo dete na smrt, a silovatelju dalo 6 meseci zatvora ili nanogicu.

realno

pre 3 godine

Najtragicnije je sto se abortus ne moze uraditi ni kad dete ima teske deformacije.
To je nova odluka u Poljskoj.
Kaze crkva: Ako je dete smrtno osteceno, da se rodi, pa krsti pa onda sahrani.

U kom veku oni zive i u koji vek vracaju Poljsku zenu?
Uzas

Mojo

pre 3 godine

Poljska polako postaje svetla tačka raspale Evrope. Nedavno su ponovo odbili smeštaj migranata na svojoj teritoriji, a u januaru će vrlo verovatno zakonom dozvoliti slobodnu nabavku oružja za sve građane. Zabrana abortusa je takođe bitan civilizacijski pomak unapred i zaista im želim svu sreću.

Bojan

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 15:07)

Šta sporno što je odluka apsolutno u rukama majke? Žena je ta koja treba da iznese fetus do deteta, i apsolutno je samo na njoj da li to želi ili ne. Problem je što mnogi likovi ne mogu da se pomire s time da neka žena ne želi NJIHOVO dete, a s obzirom na to kakvi su im stavovi, odluka žene je tu potpuno na mestu.

Dule

pre 3 godine

Поборници забране абортуса размишљају само о томе како се ето неком тамо "будућем детету" укида забога право на постојање, а да притом плод није ни свестан себе, а никако о томе ко ће - и како - да га храни, односно пружи кров над главом.

(kao da nas već nema dovoljno, 30. oktobar 2020 14:18)

Vec sad imas previse ljudi koji ne mogu da imaju decu a itekako mogu da ih "priuste". Taj glupi argument je najmanji problem. Ne mora dete da ide pravo u sirotiste i nije 19-i vek. Sasvim obrnuto je tacno, sto su drustva bogatija, to manje dece prave. Moji baba i deda su imali petoro unucadi, moji roditelji dvoje.

Arapi imaju po 10-oro dece, Svedjani jedva po jedno u porodici. Da je bogatstvo u pitanju, bilo bi obrnuto.

Daimonion

pre 3 godine

Abortus nije licni izbor.Ne mozete po licnom izboru ubiti ljudsko bice.Zato u igru ulazi pseudonaucno objasnjenje o tome kada fetus postaje dete.Naucno objasnjenje nestaje u posebno teskim slucajevima (silovana devojcica trudna u sestom mesecu npr.) i tada postoji samo pravo.Sa druge strane i sama nauka je predmet moralnih ogranicenja, npr kod kloniranja.Dakle, sta je ovde licno, sta naucno, sta moralno, sta pravno? Iz sadasnje perspektive, dete ne nastaje spajanjem spermatozoida i jane celije, vec pretvaranjem fetusa, ne vise Bozijom intervencijom, vec intervencijom volje zene u dete.Ako zena ne zeli dete, fetus nece postati dete, ako zeli - hoce.Abortus je jedno od onih arhetipskih pitanja koje muce jednu epohu (ima scena u "Imenu ruze" kada jedan od likova kaze da su se skupili da odgovore na pitanje koje muci ceo svet, da li je Isus posedovao svoju odecu? Na to mu se odgovara da nije pitanje da li je Isus nesto posedovao, vec da li crkva treba da poseduje?).Dakle pitanja na koje ne postoji odgovor, vec su ona sama sabiralista protivrecnosti jednje istorijske epohe!

Суперхик

pre 3 godine

Црква о влада су у праву ,а ове сурогат мајке што се буне имају озбиљне аранжмане са украјинским фабрикама деце па им оваква одлука смета јер не могу више да се уз ситну корупцију решавају шкарта у производњи о трошку пољског здравства ! Корона додатно отежава и поскупљује ствар по околним земљама, а и откуп произведене деце иде теже јер истополне муштерије не могу лако да преузимају робу !

John

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 15:07)

Naprotiv, to je jedina stvar koja ne sme da bude sporna.
Samo onaj ko može da rodi treba i da odlučuje da li će da rodi.

Crni pas

pre 3 godine

Nadajmo se da Amerika (Roe v Wade) nece krenuti slicnim koracima. Ako obore taj zakonodavni presedan, plasim se da gradjanski nemiri koji su bili ovog proleca i leta ce biti macji kasalj prema onome sto moze da sledi.
(Zagor, 30. oktobar 2020 13:49)

Hmm, pitam se samo ko će praviti te nemire? Žene jer im se oduzima mogućnost izbegavanja odgovornosti i gomile zabludelih muškaraca koji bi pored toga što i oni žele da izbegnu odgovornost, da se umilostive ženama, nesvesni činjenice da im je sve uzalud, jer nisu "egzotika"...

Ostavite se više ponavljanja floskula o "fašizmu" i ostalim "retrogradnim" snagama. Abortus je ubistvo prvog stepena, naručeno ubistvo. Jednostavno je gospodo, ne želite dete, koristite kontracepciju, ili kontrolišite nagone. Seks nije tu samo da bi ste bili zadovoljni, tu je da bi nastao novi život. A niko nema prava da ikome oduzima život. Tako da bi ste izbegli posezanje za uslugama plaćenih ubica (ginekologa koji vrše abortuse) imate izbor: kontracepcija ili kontrola nagona.

Ps. Najmanji broj abortusa se izvrši na zahtev žrtava silovanja, incesta, ili opasnosti za život majke. Manje od procenta. Dakle, blizu 99,9999 procenata abortusa su učinjeni kao vid izbegavanja odgovornosti, pre svega žena, ali i muškaraca.

Dule

pre 3 godine

Fetus nije živo biće sve dok ne bude sposoban za život van majčinog tela.

(John, 30. oktobar 2020 13:42)

Po tvojoj logici ni beba nije zivo bice jer ne moze da prezivi bez majke koja ga hrani. Isto tako za bilo koga u komi. Cim ga skines sa aparata, mrtav je. Jel' to znaci da treba da abortiramo sve ljude sto su upali u komu?

Fetusi pre rodjenja mogu da prezive u inkubatoru i pre 9-og meseca. Fetus je itekako ziv, ima mozak, srce, hrani se, raste. Da je u pitanju samo "majcino telo", pa nek otkida sebi ruku, nogu, glavu -
njena stvar, ali nije, ubija drugo ljudsko bice. Da nije ziv, ne bi morali da ga ubijaju i mrcvare pre nego sto ga izvade napolje.

Ako je dete nepozeljno daj ga nekom na usvajanje ko mislis da ce biti dobar roditelj i kome ce biti pozeljan, nije detetova krivica sta god da je uzrok toga sto je nepozeljno, ako bi tebi bilo prokletstvo da ga uzgajas, nekom drugom ce da bude blagoslov.

Mi nismo anđeli

pre 3 godine

svi mi dobro znamo šta je abortus, a svi se pravimo ludi, ponajviše žene, jer nam tako odgovara. Interesantan je taj fenomen. Ako ne želiš dete, izbaciš dete i gotova stvar.

zvezdarac

pre 3 godine

(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

Abortus nije kontraceptivno sredstvo ili planiranje porodice. To je krajnje sredstvo za zaštitu zdravlja majke, bilo zbog fizičke bilo zbog psihičke ugroženosti rođenjem deteta (silovanja, incesti itd) u šta ne spada strah od nemaštine. Deca su se rađala i kad su roditelji imali samo kuću od blata i jednu kozu.

Takođe, abortus nije šišanje pa da vam ništa "ne fali" nego ozbiljna procedura koja može imati teške posledice.

Zato pametni biraju kondom u planiranju porodice (kad već misle da sa 800eur mesečno ne može da se preživi u troje ili više) a što se tiče nemogućnosti za usavršavanjem itd uz bebu, sve se može kad se hoće (i kad otac nije sebično gov*no koje ne zanima da pomogne ženi).

Svakako da poslednja reć treba biti ona trudnice ali pre toga treba i razmišljati.

Stvar kulture

pre 3 godine

Objasnjavati nekim ljudima da je abortus zlo je isto sto i nepismenom krezubom puku objasnjavati sta su cetkica i pasta za zube. Dzabe sva prica. To je stvar mentalnog nivoa, obrazovanja, svesti i savesti. Kod nas u Srbiji se to zove "ciscenje" a odnos prema abortusu je kao kada krezubi rednek uzme kljesta i sam sebi izvadi trulu jedinicu - on je presrecan jer se resio "bede". Prava idu sa obavezama, obaveze idu sa svescu i intelektom. Ne zelite da znate sta nezrele zene rade kada im nije dostupan legalan abortus. Jezivo. Edukacija, braco, edukacija a ne abortusi.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

kod tog prava jedina sporna stvar je sto je odluka apsolutno u rukama majke ... a na olduku POlske mozemo gledati i kao na ekonomsku jer je biznis sa usvajanjem dece postao izuzetno unosan, pogotovo u Skandinaviji kojoj je model poljskogdeteta mnogo blizi nego nekog africkog, iako zvanicno tvrde da nisu rasisti

Pero

pre 3 godine

Abortus nije pravo zene. Nesto ne moze da bude pravo pojedinca, ako je potreban jos neko da bi se to nesto desilo. Nesto ne moze da bude ekskluzivno pravo pojednca ako neko drugi treba da snosi materijalne posledice zbog necije odluke za ravnopravno ucesce u nekoj aktivnosti. Zeni je neophodan muskarac da bi zatrudnela. I zbog toga njegovo misljenje ne moze i ne sme da bude izkljuceno iz procesa odlucivanja o abortusu. Takodje, jednom kad se dete rodi taj isiti muskarac mora da snosi finansiske posledice (alimentaciju), bez obzira da li on to hoce ili ne. Prema tome, i on mora da ima pravo glasa i njegovo misljenje mora da se uvazi i zato abortus ne moze da bude pravo. Naravno, to ne znaci da zena sad mora da uradi onako kako joj muskarac naredi ili kaze, ali isto tako ne moze samo da ignorise njegove reci, jer je on podjednako kriv kao i ona za nastalu situaciji. Niko od njih dvoje nije nista manje ili vise kriv. I ako cemo da pricamo o rodnoj ravnopravnosti i jednakosti polova to i tekako mora da se razmorti. Takodje, ovo je 2020 godina kad postoji zilion kontracepcivnih sredstava tako da ni muskarac ni zena ne mogu da daju nijedan izgovor zasto ih nisu koristili. Postoje, koristite ih pa se abortus i trudnoca se mogu izbeci! Sto nas dovodi do jednog drugog zakljucka, posto sva ta sredstva postoje i dostupna su, to naci da se nezeljena trudnoca moze izbeci a samim tim i abortus, pa abortus moze da postene ne zakonit kao sto bi i trebao da bude.

jest

pre 3 godine

Diskutuju katolicki svecenik, pravoslavni pop i hodza kad pocinje zivot.
Katolicki svecenik:
- Drage kolege, ja mislim da zivot pocinje vec samim zacecem.
Pravoslavni pop:
- Skoro da bih se slozio sa kolegom ali ipak mislim da zivot pocinje prvim dahom.
Na to ce hodza:
- Drage kolege ja ipak mislim da zivot pocinje kad deca odu od kuce.

uf

pre 3 godine

Svako ko je protivnik abortusa bi po meni bio duzan da usvoji jedno odbaceno dete. Bukvalno bih ga zakonom obavezala. Da vidite kako bi se stavovi promenili. Jedno je laprdanje po forumima, jer borim se za zivot tudjeg deteta ali ne bih da imam nista s njim. E pa ako se petljas u tudj zivot, izvoli pa odgajaj to dete a ne stalo mi je u teoriji ali u praksi me realno bas briga sta ce s tim detetom da bude. U suprotnom, nema sta da se petljas u tudje odluke, koje sigurno da nisu lake.

Inace imam troje dece, zeljene i planirane, pa se smatram kompetentnom da se o ovome izjasnim.

XP

pre 3 godine

Nikako ne bih voleo da moja trenutna devojka, buduća žena, abortira. To je sa emotivne strane. Sa racionalne strane, ako gledamo da ona radi za 300 evra a ja za 500 mesečno, kako mi da živimo i kako ja da krivim moju devojku ako želi još da se unapredi na nivou edukacije ili posla, a da joj beba u tome smeta? Racionalan izbor je abortus jer ni nas dvoje, ni mnogi drugi nemamo luksuz da odgajamo dete kad se jedva sami sa sobom nosimo. Da ne pričam o tome da je žensko telo u pitanju, ne telo uakonodavca.
(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

Racionalan izbor je zaštita, tvoja ili njena, a ne ubistvo.

Silvester

pre 3 godine

(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

E vidiš prijatelju, davne 1998 i ja sam tako razmišljao. Imali smo jedno dete, a ostala je trudna sa drugim. Vreme nikakvo, samo ja sam radio, stan mali, para malo i ubedim je da abprtira. Sledeće dete dobili smo tek posle 9 godina i nikad ne mogu da se nakajem što sam je ubedio da abprtira. Da sam znao ono što sad znam, nikad tako nešto ne bih uradio. Danas imam i para i dosta imovine, mogu desetoro dece da izdržavam ali ostala je praznina u duši i osećaj krivice. Ponekad mi padne to dete na pamet, sad bi bila devojka ili momak, žacne me to. Nemojte da ubijate život.

Argument u prilog...

pre 3 godine

Postoje startapovi koji rade na tome da naprave veštačku matericu slično kao inkubator što je, po nekim procenama oni su 10ak godina daleko od efektivnog prototipa. To bi bilo dobro za sve:
A. skinulo bi teret rađanja i porođaja sa žena koje to ne žele, ili one koje su prisiljene što družtvenim normama što nekim drugim pritiskom da budu majke, ovako neće morati.
B. muškarce koji se osećaju ugroženima ako nisu u stanju da zasnuju porodicu sa osobom sa kojom smatraju da treba da budu ovako će ipak ostaviti potomstvo iza sebe
Da tradicionalisti će reće da to nije u redu i da to nije dobro, bla bla bla. Ali oni će to isto govoriti za sve što je inovatino na ovaj ili onaj način, i da smo potpuni tradicionalisti danas bismo živeli u pećinama kao naši preci od pre 20 hiljada godina.

Zeleni Zub

pre 3 godine

Poljska je ultrakatolička zemlja, samim tim religijski zatucana, tj. upravo zakonodavci i razni desničarski populisti koji kroje državu imaju baš tu osobinu.

sasha the red Baron...

pre 3 godine

PRAVO ZIVOTA...

Ako ne zelis bebu,zasto je onda ne das na usvajanje? Zasto je ubiti? Ti si majka,ako je ti neces zastititi,pa ko ce?

ja

pre 3 godine

Meni je abortus poslednja opcija na svetu, ali ukiuti zenama pravo na isti... Treba svi da izadju na ulice i da sprece takvo bahacenje pojedinaca! Odakle vam pravo da zakonom zabranjujete tako nesto licno!

Kao švaba tra-la-la

pre 3 godine

Šta ako fetus ima genetske poremećaje ili se desi silovanje? Onda je u redu ta da nesrećna žena iznese trudnoću iako zna da će roditi mrtvo/nesposobno za život/ne željeno dete. Abortus mora da se odobri, jer žena nije inkubator i da nema nikakvo pravo odlučivanja o fetusu. A fetus je dok ne počne srce da mu kuca i doktori znaju kada se formira srce i do kada se smeju legalno raditi abortusi.

kao da nas već nema dovoljno

pre 3 godine

Поборници забране абортуса размишљају само о томе како се ето неком тамо "будућем детету" укида забога право на постојање, а да притом плод није ни свестан себе, а никако о томе ко ће - и како - да га храни, односно пружи кров над главом.

Ма, чак и то је премало. Као што је и рекла докторка у чланку, мора се свесно размишљати о томе да једна жена престаје да буде само жена, већ постаје и мајка. Такође, мушкарац престаје да буде само мушкарац, он постаје отац. То је огромна жртва на коју многи нису спремни. Ко је црква да им прописује како ће да живе своје животе?

Ја сам уз Пољакиње и Пољаке. Не дајте цркви да вам кроји капу!

Indijanac

pre 3 godine

U Poljskoj je oduvek na vlasti bila monarhija, tj crkva. Najreligiozniji narod u Evropi a da nisu muslimani. Šta kaže crkva tako mora da bude. Samo što ja sve te religije smatram za sekte jer niko ne može da da dokaz da neko verovanje postoji.

Zan Mara

pre 3 godine

Roditeljstvo svakako treba da bude stavr slobodnog izbora ali ne po cenu zakonskog kompromitovnja vrednosti kao sto je ljudski zivot. Zivot je neprikosnovena vrednost i isto kao sto sam protiv smrtne kazne tako sam i protiv abortusa. Zivot je neprikosnovena vrednost. Dakle ako ne zele roditeljstvo zene koje su nezeljeno trudne imaju i treba da imaju pravo da dete odmah po rodjenju daju na usvojenje ili na drzavnu staranje do usvojenja odnosno do sticanja uslova za samostalni zivot. Svako pravilo ima neke izuzetke a u slucaju pobacaja bi taj izuzetak bio ugrozenost zivota trudnice, trudnocom odnosno porodjajem. Niko ne spori zenama da imaju pravo da upravljaju svojim telom ali je granica toj slobodi tudji zivot - u ovom slucaju zivot nerodjenog deteta. Od rimskog prava postoji tzv. pravna fikcija nasciturus tj. da se zaceto dete smatra rodjenim ako je to u njegovom interesu. Zivot, kao jedna od osnovnih vrednosti i pojedinca i drustva, je svakako od interesa.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

Nikako ne bih voleo da moja trenutna devojka, buduća žena, abortira. To je sa emotivne strane. Sa racionalne strane, ako gledamo da ona radi za 300 evra a ja za 500 mesečno, kako mi da živimo i kako ja da krivim moju devojku ako želi još da se unapredi na nivou edukacije ili posla, a da joj beba u tome smeta? Racionalan izbor je abortus jer ni nas dvoje, ni mnogi drugi nemamo luksuz da odgajamo dete kad se jedva sami sa sobom nosimo. Da ne pričam o tome da je žensko telo u pitanju, ne telo uakonodavca.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

@Teška tema, ali uvek treba imati na umu da se u utrobi nalazi ljudsko biće i da abortus podrazumeva kidanje deo po deo, ruke, noge, glava itd. Pitam da li nepostojeće i neživo biće ima ruke, noge, glavu.

Nema ništa razvijeno. Ta beba poprima pravi izgled vremenom. U početku izgleda kao larva i razvija se organ po organ, prilično sporo. Ne znam gde si učio biologiju, ali u ozbiljnoj školi sigurno ne.

Rade

pre 3 godine

Teška tema, ali uvek treba imati na umu da se u utrobi nalazi ljudsko biće i da abortus podrazumeva kidanje deo po deo, ruke, noge, glava itd. Pitam da li nepostojeće i neživo biće ima ruke, noge, glavu?

mix

pre 3 godine

Treci svetski rat ce biti kada tad, a po zavrsetku kada se smanji muska populacija izbice rad izmedju zena i muskaraca. Jednostavno zenama je dato previse i preuzimaju primat a tolerancija im je na veoma niskom nivou.

Zagor

pre 3 godine

Na zalost, samo jos jedan pokazatelj koliko Poljska vlada naginje fasistickim normama i vrednostima. Nadajmo se da Amerika (Roe v Wade) nece krenuti slicnim koracima. Ako obore taj zakonodavni presedan, plasim se da gradjanski nemiri koji su bili ovog proleca i leta ce biti macji kasalj prema onome sto moze da sledi.

John

pre 3 godine

"jer insistiraju na tome da je fetus živo biće"

Fetus nije živo biće sve dok ne bude sposoban za život van majčinog tela.
A koji je tačan ili približan trenutak tokom 9 meseci kada fetus postaje sposban za život - odgovor na to ne mogu da daju ni popovi ni političari već isključivo lekari.

"teško mogu predvideti sve posledice po dete koje dolazi na svet, a da nije željeno i dobrodošlo"

Naravno, to ove ludake i fanatike ni najmanje na zabrinjava niti imaju nameru da se ikada pozabave time...

John

pre 3 godine

"jer insistiraju na tome da je fetus živo biće"

Fetus nije živo biće sve dok ne bude sposoban za život van majčinog tela.
A koji je tačan ili približan trenutak tokom 9 meseci kada fetus postaje sposban za život - odgovor na to ne mogu da daju ni popovi ni političari već isključivo lekari.

"teško mogu predvideti sve posledice po dete koje dolazi na svet, a da nije željeno i dobrodošlo"

Naravno, to ove ludake i fanatike ni najmanje na zabrinjava niti imaju nameru da se ikada pozabave time...

ja

pre 3 godine

Meni je abortus poslednja opcija na svetu, ali ukiuti zenama pravo na isti... Treba svi da izadju na ulice i da sprece takvo bahacenje pojedinaca! Odakle vam pravo da zakonom zabranjujete tako nesto licno!

Indijanac

pre 3 godine

U Poljskoj je oduvek na vlasti bila monarhija, tj crkva. Najreligiozniji narod u Evropi a da nisu muslimani. Šta kaže crkva tako mora da bude. Samo što ja sve te religije smatram za sekte jer niko ne može da da dokaz da neko verovanje postoji.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

Nikako ne bih voleo da moja trenutna devojka, buduća žena, abortira. To je sa emotivne strane. Sa racionalne strane, ako gledamo da ona radi za 300 evra a ja za 500 mesečno, kako mi da živimo i kako ja da krivim moju devojku ako želi još da se unapredi na nivou edukacije ili posla, a da joj beba u tome smeta? Racionalan izbor je abortus jer ni nas dvoje, ni mnogi drugi nemamo luksuz da odgajamo dete kad se jedva sami sa sobom nosimo. Da ne pričam o tome da je žensko telo u pitanju, ne telo uakonodavca.

kao da nas već nema dovoljno

pre 3 godine

Поборници забране абортуса размишљају само о томе како се ето неком тамо "будућем детету" укида забога право на постојање, а да притом плод није ни свестан себе, а никако о томе ко ће - и како - да га храни, односно пружи кров над главом.

Ма, чак и то је премало. Као што је и рекла докторка у чланку, мора се свесно размишљати о томе да једна жена престаје да буде само жена, већ постаје и мајка. Такође, мушкарац престаје да буде само мушкарац, он постаје отац. То је огромна жртва на коју многи нису спремни. Ко је црква да им прописује како ће да живе своје животе?

Ја сам уз Пољакиње и Пољаке. Не дајте цркви да вам кроји капу!

realno

pre 3 godine

Najtragicnije je sto se abortus ne moze uraditi ni kad dete ima teske deformacije.
To je nova odluka u Poljskoj.
Kaze crkva: Ako je dete smrtno osteceno, da se rodi, pa krsti pa onda sahrani.

U kom veku oni zive i u koji vek vracaju Poljsku zenu?
Uzas

Zagor

pre 3 godine

Na zalost, samo jos jedan pokazatelj koliko Poljska vlada naginje fasistickim normama i vrednostima. Nadajmo se da Amerika (Roe v Wade) nece krenuti slicnim koracima. Ako obore taj zakonodavni presedan, plasim se da gradjanski nemiri koji su bili ovog proleca i leta ce biti macji kasalj prema onome sto moze da sledi.

onaj ozgo

pre 3 godine

Pre nego sto podrzite odluku monstruozne poljske vlade, upoznajte se sa tim zakonom. Zabranjen je abortus iz bilo kog razloga, sto obuhvata i zacece nakon silovanja. Najgore od svega sto po ovom zakonu cak i kada se utvrdi da ce se beba roditi sa tolikim deformitetima da nece preziveti ni 24h nakon rodjenja, ne sme se izvrsiti abortus. To dovodinu pitanje i zivote porodilja sto zbog rizicne trudnice, sto zbog mentalnig stanja i povecane suicidalne aktivnisti. Ovaj zakon je donet iskljucivo iz bolesnih religioznih uverenja.
I da napomenem, da u PL vec postoje "kutije" u kojima je moguce anonimno ostaviti nezeljeno dete, ali ima jedna caka ispisana na toj kutiji koja kaze da je zabranjeno ostavljati dete sa bilo kojim zdravstvenim anomalijama!? To je inace program vlade i crkve, ali cak ni oni ne zele odgovornost za decu sa tim " darom od boga" kako vec oni nazivaju anomalije.

jest

pre 3 godine

Diskutuju katolicki svecenik, pravoslavni pop i hodza kad pocinje zivot.
Katolicki svecenik:
- Drage kolege, ja mislim da zivot pocinje vec samim zacecem.
Pravoslavni pop:
- Skoro da bih se slozio sa kolegom ali ipak mislim da zivot pocinje prvim dahom.
Na to ce hodza:
- Drage kolege ja ipak mislim da zivot pocinje kad deca odu od kuce.

Bojan

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 15:07)

Šta sporno što je odluka apsolutno u rukama majke? Žena je ta koja treba da iznese fetus do deteta, i apsolutno je samo na njoj da li to želi ili ne. Problem je što mnogi likovi ne mogu da se pomire s time da neka žena ne želi NJIHOVO dete, a s obzirom na to kakvi su im stavovi, odluka žene je tu potpuno na mestu.

Zeleni Zub

pre 3 godine

Poljska je ultrakatolička zemlja, samim tim religijski zatucana, tj. upravo zakonodavci i razni desničarski populisti koji kroje državu imaju baš tu osobinu.

John

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 15:07)

Naprotiv, to je jedina stvar koja ne sme da bude sporna.
Samo onaj ko može da rodi treba i da odlučuje da li će da rodi.

Rade

pre 3 godine

Teška tema, ali uvek treba imati na umu da se u utrobi nalazi ljudsko biće i da abortus podrazumeva kidanje deo po deo, ruke, noge, glava itd. Pitam da li nepostojeće i neživo biće ima ruke, noge, glavu?

Tanja

pre 3 godine

Najzanimljivije mi je što većinu pro-naci protivnika prekoda trudnoće čine muškarci, koji nit mogu da začnu, niti da nose trudnoću, niti da radjaju,a u velikom broju slučajeva uopšte ili vrlo malo brinu o deci. Da sam Poljakinja ne bih ga rodila za inat. Eto tako. Otišla bih na abortus u susednu zemlju i posle donela sve papire pravo u crkvu, prolinjući ih da večno gore u paklu.

m

pre 3 godine

Abortus nije kontraceptivno sredstvo

Ali, sta cemo kada fetus, plod, dete (nazovite kako hocete) nije zdravo? Kada ce umreti nakon rodjenja ili kada nece moci da vodi normalan zivot? I nemojte molim vas, sta je normalan zivot i ko smo mi da o tome odlucujemo. Sta cemo sa mamom koja ne stigne ni da upozna svoje dete a vec joj umire na rukama? Sta cemo sa silovanim zenama i devojcicama? Sta cemo sa svim nelegalnim abortusima koji ce se neminovno izvoditi?

Stavite se u kozu jedne od junakinja koje su navedene, pa odgovorite iskreno.

Vlada

pre 3 godine

Bukvalno zivimo u drustvu koje bi osudilo dete na smrt, a silovatelju dalo 6 meseci zatvora ili nanogicu.
(Dule, 30. oktobar 2020 18:34)

Ovde se govori o fetusu, ne o detetu. Jesi li ostavio komentar na pogrešnoj vesti?

Vbjgjvj

pre 3 godine

Eto zašto su neke zemlje siromašne. Tamo gde vlada diktatura i nema slobode, tu nema ni ekonomije. Neće mudri ljudi koji mogu podici zemlju ostati u diktaturi već u slobodni svet,🗽.

Bojan

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 19:54)

Auu sine. Čekaj, ti misliš da ako je neko pristao na intimne odnose sa tobom, to automatski znači da se pitaš da li ćeš toj osobi da napraviš dete? E pa ne pitaš se nimalo, ako ta osoba to neće. Razumem da ljudima poput tebe to značajno smanjuje šanse da imate potomstvo, ali to je između ostalog i bila poenta.

Učesnik

pre 3 godine

Lično sam protiv abortusa! Ali to je moj stav kao verujućeg čoveka. U sekularnoj državi nije dozvoljeno kroz zakone nametati verska ubeđenja. Kada država bude pristojno zabrinula svako dete koje je "izbeglo" abortus tada može da ga zabrani, inače ovo je licimerno!

Neko tamo

pre 3 godine

@Volja za moc
Ma tako je, najbolje je ženama zabraniti da rade da bi mogle 100% da se posvete deci. A pošto ne mogu da rade, ne treba im ni škola, eventualno da nauče da čitaju i pišu, da mogu razmenjivati recepte.
I posle se čudite što žene protestvuju? Jel treba da čekaju da dođe do takve situacije?

Dusan K.

pre 3 godine

@(Dule, 30. oktobar 2020 16:06)

Abortus se vrsi do desete nedelje trudnoce. Fetus tada nema jos uvek svest, odnosno nije jos uvek dobilo dusu mozemo reci. Fetus se ne sahranjuje, ne cita mu se posthumna molitva, ne ulazi u knjigu rodjenih/umrlih. Fetus nije novorodjence. Fetus do desete nedelje je organ majcinog tela i samo ona ima pravo da raspolaze da li ce nam ga doneti na svet danas ili odbaciti pa doneti u neko lepse vreme.

Vlada

pre 3 godine

A u januaru će vrlo verovatno zakonom dozvoliti slobodnu nabavku oružja za sve građane.
(Mojo, 30. oktobar 2020 17:47)

Prilično nesmotreno od njih, ali odlično rešenje za građane koji treba da silom odbrane svoju slobodu od zatucane crkve i države.

Nemanja

pre 3 godine

(Volja za moc, 30. oktobar 2020 19:55)
Ljudi koji se u životu ni na koji bitan način ne ostvare, počnu da mere svoja 'dostignuća' time koliko su dece izrodili. A kad im ni to ne pomogne, onda krenu drugima da određuju hoće li da rađaju ili ne, ne bi li sebi neku svrhu našli.

Tannhauser

pre 3 godine

"Samim nazivom fetus se zivot dehumanizuje, kao da se radi o nekom predmetu, a ne zivom bicu. "

Naravno da se ne radi o živom biću. Fetus može da se zamrzne i posle deset godina odmrzne i usadi u matericu i da se rodi beba. Čuvanje fetusa zamrzavanjem se redovno praktikuje prilikom veštačke oplodnje kad ima više fetusa nego što je potrebno. Kakvo je to živo biće koje držiš godinama u zamrzivaču pa izvadiš kad ti zatreba? Čak ni insekti ne mogu da prežive zamrzavanje. Jesu lekari koji rade veštačku oplodnju višestruke ubice zato što fetuse koji su višak uništavaju posle uspešno izvedene veštačke oplodnje? Hoćemo ih slati na robiju?

sestre heroji

pre 3 godine

ne mogu da verujem o čemu se raspravlja. naravno da je to odluka žene i njeno pravo da odlučuje. handmaid's tale, svako žensko dete mora da pogleda, bukvalno svako. a onda i svi muškarci ( mada kontam da bi bar trećina volela takav poredak)

uf

pre 3 godine

Svako ko je protivnik abortusa bi po meni bio duzan da usvoji jedno odbaceno dete. Bukvalno bih ga zakonom obavezala. Da vidite kako bi se stavovi promenili. Jedno je laprdanje po forumima, jer borim se za zivot tudjeg deteta ali ne bih da imam nista s njim. E pa ako se petljas u tudj zivot, izvoli pa odgajaj to dete a ne stalo mi je u teoriji ali u praksi me realno bas briga sta ce s tim detetom da bude. U suprotnom, nema sta da se petljas u tudje odluke, koje sigurno da nisu lake.

Inace imam troje dece, zeljene i planirane, pa se smatram kompetentnom da se o ovome izjasnim.

Ma nemoj

pre 3 godine

govorim o dvoje ljudi koji su usli u intimni odnos svojevoljno, tako da bez obzira na kasnije stavove i razocaranja gospodjice svakako nije u redu da samo jedna strana ima sva prava, bez obzira sta te je tvoja gospodja naucila ... kad zapocnes posao sa nekim sa pola pola udelom (jer u ovom slucaju bez obzira sta zene pricale o ulozenom vremenu ne moze doci do bebe bez jednog od ucesnika)onda ne moze jedna strana da ima pravo svog odlucivanja,
(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 19:54)
Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.

Nsb

pre 3 godine

Ako život počinje začećem, onda možemo da se vratimo i na onu priču da je muško seme sveto i ne sme nikad da se raspe, već se isključivo koristi za začeće. I da se recimo ide na robiju ili seče ruka za svako prosipanje semena koje nema cilj začeća. Al nećemo to, hoćemo samo da ugnjetavamo žene.

No, ako ste protiv abortusa, evo par ideja da date svoj doprinos: izdržavajte siromašno neželjeno dete, usvojite dete, poklanjajte kondome i ostalu kontracepciju, izdržavajte trudnice koje ne mogu da rade, apstinirajte dok se ne odlučite da imate decu, plaćajte siromašnim trudnicama zdravstvenu negu, volontirajte sa deformisanom decom, kupite deformisanoj deci pomagala... Šta je sad, nije tako slatko kao braniti drugima pravo na odluke da biste sebi delovali kao jako moralna bića?

A i gde ste kad je rat, kad je ubistvo, kad je kriminal, kad se ubijaju veća deca? Gde ste tad da sprečite i branite, tako moralni? Gde su smrtne kazne za ubice i silovatelje? Što su vam "čedomorke" strahota, a kad otac premlati bebu onda baš i nije tolika strahota? Gde ste da pomognete kad vaše kolege odjednom "žulja kondom" i neće da "peru noge u čarapama"?

Elem, da se ne lažemo, moralni niste, a šta ste, sami zaključite.

Lako je tuđim plećima moral mlatiti.

misa

pre 3 godine

@(Volja za moc, 30. oktobar 2020 19:55)
Pretpostavljam da nisi svestan da veliku vecinu abortusa rade zene koje vec imaju decu. Uostalom koliko to naslednika ti imas

John

pre 3 godine

(Svaka cast, 30. oktobar 2020 19:04)

Aha, znači u tom zecu leži grm... E, pa neće moći. Ako si bio dovoljno sposoban da napraviš dete, ima i da ga izdržavaš.
U protivnom - metni kondom...

John

pre 3 godine

Poljakinje, uskratite muškarcima seks na godinu dana!

(Lea, 30. oktobar 2020 14:00)

A seks je nešto što se tiče isključivo muškaraca? I jedino bi muškarci bili pogođeni uskraćivanjem seksa?

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

@Teška tema, ali uvek treba imati na umu da se u utrobi nalazi ljudsko biće i da abortus podrazumeva kidanje deo po deo, ruke, noge, glava itd. Pitam da li nepostojeće i neživo biće ima ruke, noge, glavu.

Nema ništa razvijeno. Ta beba poprima pravi izgled vremenom. U početku izgleda kao larva i razvija se organ po organ, prilično sporo. Ne znam gde si učio biologiju, ali u ozbiljnoj školi sigurno ne.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

kod tog prava jedina sporna stvar je sto je odluka apsolutno u rukama majke ... a na olduku POlske mozemo gledati i kao na ekonomsku jer je biznis sa usvajanjem dece postao izuzetno unosan, pogotovo u Skandinaviji kojoj je model poljskogdeteta mnogo blizi nego nekog africkog, iako zvanicno tvrde da nisu rasisti

Mojo

pre 3 godine

Poljska polako postaje svetla tačka raspale Evrope. Nedavno su ponovo odbili smeštaj migranata na svojoj teritoriji, a u januaru će vrlo verovatno zakonom dozvoliti slobodnu nabavku oružja za sve građane. Zabrana abortusa je takođe bitan civilizacijski pomak unapred i zaista im želim svu sreću.

u prolazu

pre 3 godine

Ovo što rade Poljaci je totalno ludilo. Zabrana abortusa znači da svoje žene povlače u sivo-crnu zonu iliti teraju žene na abortus-turizam ili pletaće igle. Shvatite jednu stvar, ako žena ne želi dete a ipak ostane trudna ona će učiniti sve da do rađanja ne dođe. Slažem se, abortus nije i ne bi trebalo da bude kontracepcija ali desi se - niko od nas nije baš 100% vremena sposoban da se kontroliše i nekad se desi rizičan odnos. Nekad je to u ONS, nekad u vezi, nekad i u braku (ovo najviše), o silovanju ne želim ni da pričam, milion je razloga zašto neki embrion ne treba da ugleda svetlost dana i te razloge treba poštovati. Mizoginično je misliti da je tih 9 meseci od začeća do rađanja nije ništa, po sistemu žene su rođene da rađaju pa šta ima veze, rode pa šta bude ... pa, nije tako, izvesti trudnoću do kraja nije lako, ako žena želi dete podneće to ali ako ga ne želi potrudiće se iz sve snage da do toga ne dođe. Država bi trebalo da omogući ženi da legalno abortira ako trenutak za rađanje nije dobar (kakav god razlog bio) i time joj da mogućnost da rodi dete kad se za to steknu uslovi. To je mnogo bolja varijanta nego da žena pokuša sama da se oslobodi neželjenog embriona/fetusa ili ode kod nekog nadrilekara i iskrvari na stolu. Koliko vidim, muškarci su uglavnom ti koji su protiv abortusa - pa dečaci, kad budete mogli da rađate decu imaćete puno pravo da se javite ...

sasha the red Baron...

pre 3 godine

PRAVO ZIVOTA...

Ako ne zelis bebu,zasto je onda ne das na usvajanje? Zasto je ubiti? Ti si majka,ako je ti neces zastititi,pa ko ce?

CATAPA

pre 3 godine

Ima li "pravo na život" onaj koga crkva i država hoće da oteraju u rat? Ako je ljudski život "svetinja", onda moraju da ukinu vojsku, zar ne? Zašto je važniji "život fetusa" od odraslih momaka koje teraju da ubiju ili poginu?

Naravno da je mahanje "pravom na život" najobičnije, tipično hrišćansko licemerje. Hrišćani su (kako bi oni rekli) Sotonine sluge, samo Sotonu drugačije zovu.

Kao švaba tra-la-la

pre 3 godine

Šta ako fetus ima genetske poremećaje ili se desi silovanje? Onda je u redu ta da nesrećna žena iznese trudnoću iako zna da će roditi mrtvo/nesposobno za život/ne željeno dete. Abortus mora da se odobri, jer žena nije inkubator i da nema nikakvo pravo odlučivanja o fetusu. A fetus je dok ne počne srce da mu kuca i doktori znaju kada se formira srce i do kada se smeju legalno raditi abortusi.

Crni pas

pre 3 godine

Nadajmo se da Amerika (Roe v Wade) nece krenuti slicnim koracima. Ako obore taj zakonodavni presedan, plasim se da gradjanski nemiri koji su bili ovog proleca i leta ce biti macji kasalj prema onome sto moze da sledi.
(Zagor, 30. oktobar 2020 13:49)

Hmm, pitam se samo ko će praviti te nemire? Žene jer im se oduzima mogućnost izbegavanja odgovornosti i gomile zabludelih muškaraca koji bi pored toga što i oni žele da izbegnu odgovornost, da se umilostive ženama, nesvesni činjenice da im je sve uzalud, jer nisu "egzotika"...

Ostavite se više ponavljanja floskula o "fašizmu" i ostalim "retrogradnim" snagama. Abortus je ubistvo prvog stepena, naručeno ubistvo. Jednostavno je gospodo, ne želite dete, koristite kontracepciju, ili kontrolišite nagone. Seks nije tu samo da bi ste bili zadovoljni, tu je da bi nastao novi život. A niko nema prava da ikome oduzima život. Tako da bi ste izbegli posezanje za uslugama plaćenih ubica (ginekologa koji vrše abortuse) imate izbor: kontracepcija ili kontrola nagona.

Ps. Najmanji broj abortusa se izvrši na zahtev žrtava silovanja, incesta, ili opasnosti za život majke. Manje od procenta. Dakle, blizu 99,9999 procenata abortusa su učinjeni kao vid izbegavanja odgovornosti, pre svega žena, ali i muškaraca.

d.k.

pre 3 godine

"..ne zaboravimo takođe da je abortus, nažalost, i dalje oblik kontracepcije i to posebno u siromašnim i nerazvijenijim zemljama u kojima muškarci ne pokazuju dovoljan interes za brigu o začeću", kaže Zaharijević.

Kakva logika!? Pa razumem da je Svajcarska pa i da se bori za natalitet, a ovako u od siromasne Poljske hoce napraviti novi Mozambik kojoj ce se sutra slati novac za gladnu decu?? U siromasnim zemljama se treba odrzavati natalitet dok se kvalitet zivota ne uzdigne. Bolje na standardu da rade!

seljacka posla balkanska

pre 3 godine

Da da naravno, a kada otac koji se ne pita ne želi dete, onda opet svejedno mora da izdržava tebe i tvoje dete, iako nije hteo da zatrudnite?
(Dule, 31. oktobar 2020 04:54)
Ako ne da zena zatrudni koristi kondom.
.......
I onda se zale kad istrazivanja pokazu najnizi prosecni IQ u Evropi u Srbiji

zvezdarac

pre 3 godine

(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

Abortus nije kontraceptivno sredstvo ili planiranje porodice. To je krajnje sredstvo za zaštitu zdravlja majke, bilo zbog fizičke bilo zbog psihičke ugroženosti rođenjem deteta (silovanja, incesti itd) u šta ne spada strah od nemaštine. Deca su se rađala i kad su roditelji imali samo kuću od blata i jednu kozu.

Takođe, abortus nije šišanje pa da vam ništa "ne fali" nego ozbiljna procedura koja može imati teške posledice.

Zato pametni biraju kondom u planiranju porodice (kad već misle da sa 800eur mesečno ne može da se preživi u troje ili više) a što se tiče nemogućnosti za usavršavanjem itd uz bebu, sve se može kad se hoće (i kad otac nije sebično gov*no koje ne zanima da pomogne ženi).

Svakako da poslednja reć treba biti ona trudnice ali pre toga treba i razmišljati.

Milutin

pre 3 godine

Poljakinje, uskratite muškarcima seks na godinu dana!

(Lea, 30. oktobar 2020 14:00)

Jedna od češćih ženska ucena i stereotip koji se nameće o muškarcima. A komentar je uvredljiv i za same žene jer ih svodi na objekat. Draga Lea, ogledajte se u svom komentaru.
Jeste li upoznati kako su se žene snalazile posle velike tragedije iz I svetskog rata kada je izginuo najveći deo mlade muške populacije?

Lea

pre 3 godine

A seks je nešto što se tiče isključivo muškaraca? I jedino bi muškarci bili pogođeni uskraćivanjem seksa?
(John, 30. oktobar 2020 23:08)

Pa ako hoce nesto da postignu, moraju i da se zrtvuju malo, zar ne? Ovo bi bio najjeftiniji, najlaksi i najelegantniji nacin koji bi svakako najbrze doneo zeljeni rezultat. Zamisli u kom bi se rebusu nasla drzava ako se godinu dana ne bi rodilo nijedno dete. Godinu dana ne bi se dala nijedna bsz vakcina. Za sedam godina nijedno dete ne bi krenulo u skolu. Za sedam godina niko ne bi kupio udzbenik za prvi razred... itd, itd, jedno povlaci drugo.
Pa ne bi ni cekali godinu dana, za dva-tri meseca bi ponistili zakon.
Naravno da je nemoguce, ali zamisli.

Dule

pre 3 godine

A šta ako je žena silovana?
(roditelj, 30. oktobar 2020 15:50)

Smrtna kazna sa silovatelja, ne za dete, ono nije nista tu krivo, moze majka da ga da nekom paru bez dece ako ga ona sama ne zeli.

Bukvalno zivimo u drustvu koje bi osudilo dete na smrt, a silovatelju dalo 6 meseci zatvora ili nanogicu.

Jovan

pre 3 godine

@Ljudi bre u 21.veku smo! Dajte jedan "progresivan" kompronis ... Dozvola abortusa i bezvizni rezim sa bliskim istokom :D
(tolerancija molim!, 30. oktobar 2020 17:00)

Pa upravo je ovo tendencija u 21. veku. Abortus je zaostali relikt 20. veka, kada se nije razmisljalo humano da svako ima pravo na zivot i da niko nema pravo da oduzme zivot drugom ljudskom bicu bez kazne. Problem je sto se od polovine 20. veka pod maskom prava zene legalizovalo ubijanja dece.

Branislav

pre 3 godine

Svaka im cast! Pricate o pravama zene i izdizete njeno pravo u odnosu na nov zacet zivot, sramotno! Pa ona ja imala sva prava i slobodnu volju prilikom stupanja u intimni odnos!

Argument u prilog...

pre 3 godine

Postoje startapovi koji rade na tome da naprave veštačku matericu slično kao inkubator što je, po nekim procenama oni su 10ak godina daleko od efektivnog prototipa. To bi bilo dobro za sve:
A. skinulo bi teret rađanja i porođaja sa žena koje to ne žele, ili one koje su prisiljene što družtvenim normama što nekim drugim pritiskom da budu majke, ovako neće morati.
B. muškarce koji se osećaju ugroženima ako nisu u stanju da zasnuju porodicu sa osobom sa kojom smatraju da treba da budu ovako će ipak ostaviti potomstvo iza sebe
Da tradicionalisti će reće da to nije u redu i da to nije dobro, bla bla bla. Ali oni će to isto govoriti za sve što je inovatino na ovaj ili onaj način, i da smo potpuni tradicionalisti danas bismo živeli u pećinama kao naši preci od pre 20 hiljada godina.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

@bojan

da se razumemo ne pricam ja o nekim ekstremnim situacijama, tipa silovanja ili sl, govorim o dvoje ljudi koji su usli u intimni odnos svojevoljno, tako da bez obzira na kasnije stavove i razocaranja gospodjice svakako nije u redu da samo jedna strana ima sva prava, bez obzira sta te je tvoja gospodja naucila ... kad zapocnes posao sa nekim sa pola pola udelom (jer u ovom slucaju bez obzira sta zene pricale o ulozenom vremenu ne moze doci do bebe bez jednog od ucesnika)onda ne moze jedna strana da ima pravo svog odlucivanja, izuzev u slacejivama kad to druga strana prihvati

Volja za moc

pre 3 godine

Mislim da ovde imamo problem sa naj osnovnijim vrednostima, cim raspravljamo o ovakvim pitanjima. Pa sta moze da vam bude vaznije od toga da imate sto vise dece? Visoko obrazovanje? Karijera? Pa jeste tolko gladni statusa, ugleda, dokazivanja? Ne zivimo u vremena gde ce bilo ko biti neuhranjen, barem ne na zapadu. No...svako nek zivi prema svojim vrednostima. Evolucija tece sa ili bez vasih naslednika.

Silvester

pre 3 godine

(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

E vidiš prijatelju, davne 1998 i ja sam tako razmišljao. Imali smo jedno dete, a ostala je trudna sa drugim. Vreme nikakvo, samo ja sam radio, stan mali, para malo i ubedim je da abprtira. Sledeće dete dobili smo tek posle 9 godina i nikad ne mogu da se nakajem što sam je ubedio da abprtira. Da sam znao ono što sad znam, nikad tako nešto ne bih uradio. Danas imam i para i dosta imovine, mogu desetoro dece da izdržavam ali ostala je praznina u duši i osećaj krivice. Ponekad mi padne to dete na pamet, sad bi bila devojka ili momak, žacne me to. Nemojte da ubijate život.

Dule

pre 3 godine

Поборници забране абортуса размишљају само о томе како се ето неком тамо "будућем детету" укида забога право на постојање, а да притом плод није ни свестан себе, а никако о томе ко ће - и како - да га храни, односно пружи кров над главом.

(kao da nas već nema dovoljno, 30. oktobar 2020 14:18)

Vec sad imas previse ljudi koji ne mogu da imaju decu a itekako mogu da ih "priuste". Taj glupi argument je najmanji problem. Ne mora dete da ide pravo u sirotiste i nije 19-i vek. Sasvim obrnuto je tacno, sto su drustva bogatija, to manje dece prave. Moji baba i deda su imali petoro unucadi, moji roditelji dvoje.

Arapi imaju po 10-oro dece, Svedjani jedva po jedno u porodici. Da je bogatstvo u pitanju, bilo bi obrnuto.

Човек

pre 3 godine

Наравно, просечни коментатор је неолиберални хуманиста западних вредности: на првом месту је одлука жене уместо фетуса, а религија мора да се докаже зато што не постоји разлика између духовности и науке.
Ни нисмо за боље... а ви сад слободно лупајте минусе, оборите рекорд!

Eto

pre 3 godine

Molim pomoć!
Godinama pokušavam da nađem... Čitala sam negde, mislim kod Eka ali ne mogu da se setim, raspravu o tome zašto crkva ne može da bude siromašna, da je to prosto nemoguće. Da ne znate možda da li je to tu?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pustite komentar, molim vas!,


Jeste tu je. Skuoe se u benediktanskom manastiru franjevci i neki nakiceni kardinalu i o tome rapsravljaju.

Pustite komentar, molim vas!

pre 3 godine

ima scena u "Imenu ruze" kada jedan od likova kaze da su se skupili da odgovore na pitanje koje muci ceo svet, da li je Isus posedovao svoju odecu? Na to mu se odgovara da nije pitanje da li je Isus nesto posedovao, vec da li crkva treba da poseduje?).
(Daimonion, 30. oktobar 2020 16:34)

Molim pomoć!
Godinama pokušavam da nađem... Čitala sam negde, mislim kod Eka ali ne mogu da se setim, raspravu o tome zašto crkva ne može da bude siromašna, da je to prosto nemoguće. Da ne znate možda da li je to tu?

Stvar kulture

pre 3 godine

Objasnjavati nekim ljudima da je abortus zlo je isto sto i nepismenom krezubom puku objasnjavati sta su cetkica i pasta za zube. Dzabe sva prica. To je stvar mentalnog nivoa, obrazovanja, svesti i savesti. Kod nas u Srbiji se to zove "ciscenje" a odnos prema abortusu je kao kada krezubi rednek uzme kljesta i sam sebi izvadi trulu jedinicu - on je presrecan jer se resio "bede". Prava idu sa obavezama, obaveze idu sa svescu i intelektom. Ne zelite da znate sta nezrele zene rade kada im nije dostupan legalan abortus. Jezivo. Edukacija, braco, edukacija a ne abortusi.

Mojo

pre 3 godine

Protivnici abortusa bilo bi posteno da ne upraznjavate seks uopste.
(uzas, 30. oktobar 2020 18:44)

Kakve veze ima abortus sa seksom? Normalni ljudi u 2020. imaju milion sredstava za kontracepciju. Abortus kao kontracepcija je sulud i primitivan čin koji očigledno neki posmatraju kao nekakav civilizacijski napredak. Zašto je poslednjih 30 godina došlo do eksplozije kancera materice? Zato što što žene koje prođu kroz abortus povećavaju šansu za kancer 1400%.

EU Citizen

pre 3 godine

Dragi levičari, naviknite se na demokratiju. Lično sam pristalica prekida trudnoće u slučaju teških deformiteta a i generalno do nekog datuma, iako bih svaki prekid trudnoće zdravog fetusa uslovio pristankom oca, ali pro-lajferi imaju jednako validne argumente kao i pro-čojseri, i nisu nikakvi neandertalci, kao što komunjare ookušavaju da ih predstave, jer, dabome, istina je uvek samo na njihovoj strani, prosto ljudi koji s dobrim argumentima, jednako dobrim kao oni druge strane, veruju da je fetus već ljudsko biće i da je abortus ubistvo. Ja lično razumem obe strane, i voleo bih da je kompromis lakši i moguć, ali je on gotovo nemoguć, pa kao što rekoh, neka odluči demokratija, u koju se levičari kunu, ali samo kada njima ide u prilog, kada ne, odmah su spremni na zavođenje diktature. Kome se ne sviđa kako se u nekoj zemlji prelomilo, neka ide tamo gde vladaju oni koji dele njegovo mišljenje.

Svaka cast

pre 3 godine

Naprotiv, to je jedina stvar koja ne sme da bude sporna.
Samo onaj ko može da rodi treba i da odlučuje da li će da rodi.
(John, 30. oktobar 2020 16:55)

A tako? E pa onda se nadam da ne bi trebalo da bude problema da taj neko iskljucivo i izdrzava to dete ako vec ima iskljucivo pravo da odlucuje o gorenavedenom.

XP

pre 3 godine

Nikako ne bih voleo da moja trenutna devojka, buduća žena, abortira. To je sa emotivne strane. Sa racionalne strane, ako gledamo da ona radi za 300 evra a ja za 500 mesečno, kako mi da živimo i kako ja da krivim moju devojku ako želi još da se unapredi na nivou edukacije ili posla, a da joj beba u tome smeta? Racionalan izbor je abortus jer ni nas dvoje, ni mnogi drugi nemamo luksuz da odgajamo dete kad se jedva sami sa sobom nosimo. Da ne pričam o tome da je žensko telo u pitanju, ne telo uakonodavca.
(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

Racionalan izbor je zaštita, tvoja ili njena, a ne ubistvo.

Dule

pre 3 godine

Fetus nije živo biće sve dok ne bude sposoban za život van majčinog tela.

(John, 30. oktobar 2020 13:42)

Po tvojoj logici ni beba nije zivo bice jer ne moze da prezivi bez majke koja ga hrani. Isto tako za bilo koga u komi. Cim ga skines sa aparata, mrtav je. Jel' to znaci da treba da abortiramo sve ljude sto su upali u komu?

Fetusi pre rodjenja mogu da prezive u inkubatoru i pre 9-og meseca. Fetus je itekako ziv, ima mozak, srce, hrani se, raste. Da je u pitanju samo "majcino telo", pa nek otkida sebi ruku, nogu, glavu -
njena stvar, ali nije, ubija drugo ljudsko bice. Da nije ziv, ne bi morali da ga ubijaju i mrcvare pre nego sto ga izvade napolje.

Ako je dete nepozeljno daj ga nekom na usvajanje ko mislis da ce biti dobar roditelj i kome ce biti pozeljan, nije detetova krivica sta god da je uzrok toga sto je nepozeljno, ako bi tebi bilo prokletstvo da ga uzgajas, nekom drugom ce da bude blagoslov.

Daimonion

pre 3 godine

Abortus nije licni izbor.Ne mozete po licnom izboru ubiti ljudsko bice.Zato u igru ulazi pseudonaucno objasnjenje o tome kada fetus postaje dete.Naucno objasnjenje nestaje u posebno teskim slucajevima (silovana devojcica trudna u sestom mesecu npr.) i tada postoji samo pravo.Sa druge strane i sama nauka je predmet moralnih ogranicenja, npr kod kloniranja.Dakle, sta je ovde licno, sta naucno, sta moralno, sta pravno? Iz sadasnje perspektive, dete ne nastaje spajanjem spermatozoida i jane celije, vec pretvaranjem fetusa, ne vise Bozijom intervencijom, vec intervencijom volje zene u dete.Ako zena ne zeli dete, fetus nece postati dete, ako zeli - hoce.Abortus je jedno od onih arhetipskih pitanja koje muce jednu epohu (ima scena u "Imenu ruze" kada jedan od likova kaze da su se skupili da odgovore na pitanje koje muci ceo svet, da li je Isus posedovao svoju odecu? Na to mu se odgovara da nije pitanje da li je Isus nesto posedovao, vec da li crkva treba da poseduje?).Dakle pitanja na koje ne postoji odgovor, vec su ona sama sabiralista protivrecnosti jednje istorijske epohe!

Dragan

pre 3 godine

Ovde se govori o fetusu, ne o detetu. Jesi li ostavio komentar na pogrešnoj vesti?
(Vlada, 30. oktobar 2020 18:56)

Samim nazivom fetus se zivot dehumanizuje, kao da se radi o nekom predmetu, a ne zivom bicu. Dehumanizacijom i svodjenjem na neki mehanicki proces, postao je prihvatljiv kao nesto normalno, a ne cedomorstvo.

Pero

pre 3 godine

Abortus nije pravo zene. Nesto ne moze da bude pravo pojedinca, ako je potreban jos neko da bi se to nesto desilo. Nesto ne moze da bude ekskluzivno pravo pojednca ako neko drugi treba da snosi materijalne posledice zbog necije odluke za ravnopravno ucesce u nekoj aktivnosti. Zeni je neophodan muskarac da bi zatrudnela. I zbog toga njegovo misljenje ne moze i ne sme da bude izkljuceno iz procesa odlucivanja o abortusu. Takodje, jednom kad se dete rodi taj isiti muskarac mora da snosi finansiske posledice (alimentaciju), bez obzira da li on to hoce ili ne. Prema tome, i on mora da ima pravo glasa i njegovo misljenje mora da se uvazi i zato abortus ne moze da bude pravo. Naravno, to ne znaci da zena sad mora da uradi onako kako joj muskarac naredi ili kaze, ali isto tako ne moze samo da ignorise njegove reci, jer je on podjednako kriv kao i ona za nastalu situaciji. Niko od njih dvoje nije nista manje ili vise kriv. I ako cemo da pricamo o rodnoj ravnopravnosti i jednakosti polova to i tekako mora da se razmorti. Takodje, ovo je 2020 godina kad postoji zilion kontracepcivnih sredstava tako da ni muskarac ni zena ne mogu da daju nijedan izgovor zasto ih nisu koristili. Postoje, koristite ih pa se abortus i trudnoca se mogu izbeci! Sto nas dovodi do jednog drugog zakljucka, posto sva ta sredstva postoje i dostupna su, to naci da se nezeljena trudnoca moze izbeci a samim tim i abortus, pa abortus moze da postene ne zakonit kao sto bi i trebao da bude.

Ja

pre 3 godine

John

Da li se salite? Naravno da vi muskarci bili najvise pogodjeni, posebno oni koji su navikli da imaju seks, oni koji dugo apstinirajku, njima je svejedno. Sto se tice zena, retke su one koje poznajem da, poput muskaraca, smatraju seks fizioloskom potrebom i smatram ih spodobama.

Dule

pre 3 godine

Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.
(Ma nemoj, 30. oktobar 2020 21:40)

Da da naravno, a kada otac koji se ne pita ne želi dete, onda opet svejedno mora da izdržava tebe i tvoje dete, iako nije hteo da zatrudnite?

Ako želiš za sve da se pitaš, onda budi spremna da sama izdržavaš sebe i posledice svojih odluka

mix

pre 3 godine

Treci svetski rat ce biti kada tad, a po zavrsetku kada se smanji muska populacija izbice rad izmedju zena i muskaraca. Jednostavno zenama je dato previse i preuzimaju primat a tolerancija im je na veoma niskom nivou.

Mi nismo anđeli

pre 3 godine

svi mi dobro znamo šta je abortus, a svi se pravimo ludi, ponajviše žene, jer nam tako odgovara. Interesantan je taj fenomen. Ako ne želiš dete, izbaciš dete i gotova stvar.

Суперхик

pre 3 godine

Црква о влада су у праву ,а ове сурогат мајке што се буне имају озбиљне аранжмане са украјинским фабрикама деце па им оваква одлука смета јер не могу више да се уз ситну корупцију решавају шкарта у производњи о трошку пољског здравства ! Корона додатно отежава и поскупљује ствар по околним земљама, а и откуп произведене деце иде теже јер истополне муштерије не могу лако да преузимају робу !

Bojan

pre 3 godine

citava tema je suvise komplikovana da bi moglo da se uredjuje jednostavnom crno-belom slikom za i protiv, i da dalja diskriminacija muskaraca ne vodi normalnom drustvu
(marica, kriv, razumevanje..., 31. oktobar 2020 00:09)

Tema je vrlo jednostavna, samo ti ne razumeš kad ti se kaže ne.

Dule

pre 3 godine

Svaka cast, 30. oktobar 2020 19:04)

Aha, znači u tom zecu leži grm... E, pa neće moći.
(John, 30. oktobar 2020 21:18) Druže u svetu odraslih, ako se pitaš za sve, onda snosiš i posledice svojih odluka, ako se otac ne pita ništa, onda ni ne treba da bude odgovoran nizašta

Zan Mara

pre 3 godine

Roditeljstvo svakako treba da bude stavr slobodnog izbora ali ne po cenu zakonskog kompromitovnja vrednosti kao sto je ljudski zivot. Zivot je neprikosnovena vrednost i isto kao sto sam protiv smrtne kazne tako sam i protiv abortusa. Zivot je neprikosnovena vrednost. Dakle ako ne zele roditeljstvo zene koje su nezeljeno trudne imaju i treba da imaju pravo da dete odmah po rodjenju daju na usvojenje ili na drzavnu staranje do usvojenja odnosno do sticanja uslova za samostalni zivot. Svako pravilo ima neke izuzetke a u slucaju pobacaja bi taj izuzetak bio ugrozenost zivota trudnice, trudnocom odnosno porodjajem. Niko ne spori zenama da imaju pravo da upravljaju svojim telom ali je granica toj slobodi tudji zivot - u ovom slucaju zivot nerodjenog deteta. Od rimskog prava postoji tzv. pravna fikcija nasciturus tj. da se zaceto dete smatra rodjenim ako je to u njegovom interesu. Zivot, kao jedna od osnovnih vrednosti i pojedinca i drustva, je svakako od interesa.

Moj stav

pre 3 godine

@Tannhauser
Ne zamrzava se fetus tokom vantelesne, pobogu, vec embrion...
Fetus vec u 6. nedelji ima otkucaje srca, da ne pricamo o drugim organima.
Zensko sam, nisam nikakav verski fanatik, naprotiv, ali promovisanje price da zena treba da odlucuje o svom telu stoji samo u slucaju da zaista odlucuje samo o svom telu. U slucaju abortusa, ona ipak odlucuje i o tudjem telu, nemojte da se zavaravamo. Daleko sam od zabrane abortusa, ali bih dala velika ovlascenja o takvoj odluci i specijalizovanim lekarskim komisijima (i psihijatri su lekari). Crkvi ne bih svakako, to je sumanuto bez daljeg komentarisanja.
Ali za mene, ta fraza "pravo zene da odluci o sopstvenom telu" je neprimenjiva za abortus. Nije to moje telo, vec tudje telo koje raste u meni, o njemu se odlucuje. Da se ne lazemo. I ne glumimo lazni liberalizam.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.
(Ma nemoj, 30. oktobar 2020 21:40)

da ali onda takav kraj bude na sudu, a kad je razvod u pitanju cak i ako je sporazumni mora da bude na sudu, tj. nema automatski pravo da okonca na nacin na koji to samo toj strani odgovara ... tj. citava tema je suvise komplikovana da bi moglo da se uredjuje jednostavnom crno-belom slikom za i protiv, i da dalja diskriminacija muskaraca ne vodi normalnom drustvu

Rade

pre 3 godine

Teška tema, ali uvek treba imati na umu da se u utrobi nalazi ljudsko biće i da abortus podrazumeva kidanje deo po deo, ruke, noge, glava itd. Pitam da li nepostojeće i neživo biće ima ruke, noge, glavu?

Mojo

pre 3 godine

Poljska polako postaje svetla tačka raspale Evrope. Nedavno su ponovo odbili smeštaj migranata na svojoj teritoriji, a u januaru će vrlo verovatno zakonom dozvoliti slobodnu nabavku oružja za sve građane. Zabrana abortusa je takođe bitan civilizacijski pomak unapred i zaista im želim svu sreću.

sasha the red Baron...

pre 3 godine

PRAVO ZIVOTA...

Ako ne zelis bebu,zasto je onda ne das na usvajanje? Zasto je ubiti? Ti si majka,ako je ti neces zastititi,pa ko ce?

Dule

pre 3 godine

A šta ako je žena silovana?
(roditelj, 30. oktobar 2020 15:50)

Smrtna kazna sa silovatelja, ne za dete, ono nije nista tu krivo, moze majka da ga da nekom paru bez dece ako ga ona sama ne zeli.

Bukvalno zivimo u drustvu koje bi osudilo dete na smrt, a silovatelju dalo 6 meseci zatvora ili nanogicu.

Crni pas

pre 3 godine

Nadajmo se da Amerika (Roe v Wade) nece krenuti slicnim koracima. Ako obore taj zakonodavni presedan, plasim se da gradjanski nemiri koji su bili ovog proleca i leta ce biti macji kasalj prema onome sto moze da sledi.
(Zagor, 30. oktobar 2020 13:49)

Hmm, pitam se samo ko će praviti te nemire? Žene jer im se oduzima mogućnost izbegavanja odgovornosti i gomile zabludelih muškaraca koji bi pored toga što i oni žele da izbegnu odgovornost, da se umilostive ženama, nesvesni činjenice da im je sve uzalud, jer nisu "egzotika"...

Ostavite se više ponavljanja floskula o "fašizmu" i ostalim "retrogradnim" snagama. Abortus je ubistvo prvog stepena, naručeno ubistvo. Jednostavno je gospodo, ne želite dete, koristite kontracepciju, ili kontrolišite nagone. Seks nije tu samo da bi ste bili zadovoljni, tu je da bi nastao novi život. A niko nema prava da ikome oduzima život. Tako da bi ste izbegli posezanje za uslugama plaćenih ubica (ginekologa koji vrše abortuse) imate izbor: kontracepcija ili kontrola nagona.

Ps. Najmanji broj abortusa se izvrši na zahtev žrtava silovanja, incesta, ili opasnosti za život majke. Manje od procenta. Dakle, blizu 99,9999 procenata abortusa su učinjeni kao vid izbegavanja odgovornosti, pre svega žena, ali i muškaraca.

Volja za moc

pre 3 godine

Mislim da ovde imamo problem sa naj osnovnijim vrednostima, cim raspravljamo o ovakvim pitanjima. Pa sta moze da vam bude vaznije od toga da imate sto vise dece? Visoko obrazovanje? Karijera? Pa jeste tolko gladni statusa, ugleda, dokazivanja? Ne zivimo u vremena gde ce bilo ko biti neuhranjen, barem ne na zapadu. No...svako nek zivi prema svojim vrednostima. Evolucija tece sa ili bez vasih naslednika.

Суперхик

pre 3 godine

Црква о влада су у праву ,а ове сурогат мајке што се буне имају озбиљне аранжмане са украјинским фабрикама деце па им оваква одлука смета јер не могу више да се уз ситну корупцију решавају шкарта у производњи о трошку пољског здравства ! Корона додатно отежава и поскупљује ствар по околним земљама, а и откуп произведене деце иде теже јер истополне муштерије не могу лако да преузимају робу !

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

Nikako ne bih voleo da moja trenutna devojka, buduća žena, abortira. To je sa emotivne strane. Sa racionalne strane, ako gledamo da ona radi za 300 evra a ja za 500 mesečno, kako mi da živimo i kako ja da krivim moju devojku ako želi još da se unapredi na nivou edukacije ili posla, a da joj beba u tome smeta? Racionalan izbor je abortus jer ni nas dvoje, ni mnogi drugi nemamo luksuz da odgajamo dete kad se jedva sami sa sobom nosimo. Da ne pričam o tome da je žensko telo u pitanju, ne telo uakonodavca.

Branislav

pre 3 godine

Svaka im cast! Pricate o pravama zene i izdizete njeno pravo u odnosu na nov zacet zivot, sramotno! Pa ona ja imala sva prava i slobodnu volju prilikom stupanja u intimni odnos!

John

pre 3 godine

"jer insistiraju na tome da je fetus živo biće"

Fetus nije živo biće sve dok ne bude sposoban za život van majčinog tela.
A koji je tačan ili približan trenutak tokom 9 meseci kada fetus postaje sposban za život - odgovor na to ne mogu da daju ni popovi ni političari već isključivo lekari.

"teško mogu predvideti sve posledice po dete koje dolazi na svet, a da nije željeno i dobrodošlo"

Naravno, to ove ludake i fanatike ni najmanje na zabrinjava niti imaju nameru da se ikada pozabave time...

Daimonion

pre 3 godine

Abortus nije licni izbor.Ne mozete po licnom izboru ubiti ljudsko bice.Zato u igru ulazi pseudonaucno objasnjenje o tome kada fetus postaje dete.Naucno objasnjenje nestaje u posebno teskim slucajevima (silovana devojcica trudna u sestom mesecu npr.) i tada postoji samo pravo.Sa druge strane i sama nauka je predmet moralnih ogranicenja, npr kod kloniranja.Dakle, sta je ovde licno, sta naucno, sta moralno, sta pravno? Iz sadasnje perspektive, dete ne nastaje spajanjem spermatozoida i jane celije, vec pretvaranjem fetusa, ne vise Bozijom intervencijom, vec intervencijom volje zene u dete.Ako zena ne zeli dete, fetus nece postati dete, ako zeli - hoce.Abortus je jedno od onih arhetipskih pitanja koje muce jednu epohu (ima scena u "Imenu ruze" kada jedan od likova kaze da su se skupili da odgovore na pitanje koje muci ceo svet, da li je Isus posedovao svoju odecu? Na to mu se odgovara da nije pitanje da li je Isus nesto posedovao, vec da li crkva treba da poseduje?).Dakle pitanja na koje ne postoji odgovor, vec su ona sama sabiralista protivrecnosti jednje istorijske epohe!

Човек

pre 3 godine

Наравно, просечни коментатор је неолиберални хуманиста западних вредности: на првом месту је одлука жене уместо фетуса, а религија мора да се докаже зато што не постоји разлика између духовности и науке.
Ни нисмо за боље... а ви сад слободно лупајте минусе, оборите рекорд!

Jovan

pre 3 godine

@Ljudi bre u 21.veku smo! Dajte jedan "progresivan" kompronis ... Dozvola abortusa i bezvizni rezim sa bliskim istokom :D
(tolerancija molim!, 30. oktobar 2020 17:00)

Pa upravo je ovo tendencija u 21. veku. Abortus je zaostali relikt 20. veka, kada se nije razmisljalo humano da svako ima pravo na zivot i da niko nema pravo da oduzme zivot drugom ljudskom bicu bez kazne. Problem je sto se od polovine 20. veka pod maskom prava zene legalizovalo ubijanja dece.

Mojo

pre 3 godine

Protivnici abortusa bilo bi posteno da ne upraznjavate seks uopste.
(uzas, 30. oktobar 2020 18:44)

Kakve veze ima abortus sa seksom? Normalni ljudi u 2020. imaju milion sredstava za kontracepciju. Abortus kao kontracepcija je sulud i primitivan čin koji očigledno neki posmatraju kao nekakav civilizacijski napredak. Zašto je poslednjih 30 godina došlo do eksplozije kancera materice? Zato što što žene koje prođu kroz abortus povećavaju šansu za kancer 1400%.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

@bojan

da se razumemo ne pricam ja o nekim ekstremnim situacijama, tipa silovanja ili sl, govorim o dvoje ljudi koji su usli u intimni odnos svojevoljno, tako da bez obzira na kasnije stavove i razocaranja gospodjice svakako nije u redu da samo jedna strana ima sva prava, bez obzira sta te je tvoja gospodja naucila ... kad zapocnes posao sa nekim sa pola pola udelom (jer u ovom slucaju bez obzira sta zene pricale o ulozenom vremenu ne moze doci do bebe bez jednog od ucesnika)onda ne moze jedna strana da ima pravo svog odlucivanja, izuzev u slacejivama kad to druga strana prihvati

Dule

pre 3 godine

Fetus nije živo biće sve dok ne bude sposoban za život van majčinog tela.

(John, 30. oktobar 2020 13:42)

Po tvojoj logici ni beba nije zivo bice jer ne moze da prezivi bez majke koja ga hrani. Isto tako za bilo koga u komi. Cim ga skines sa aparata, mrtav je. Jel' to znaci da treba da abortiramo sve ljude sto su upali u komu?

Fetusi pre rodjenja mogu da prezive u inkubatoru i pre 9-og meseca. Fetus je itekako ziv, ima mozak, srce, hrani se, raste. Da je u pitanju samo "majcino telo", pa nek otkida sebi ruku, nogu, glavu -
njena stvar, ali nije, ubija drugo ljudsko bice. Da nije ziv, ne bi morali da ga ubijaju i mrcvare pre nego sto ga izvade napolje.

Ako je dete nepozeljno daj ga nekom na usvajanje ko mislis da ce biti dobar roditelj i kome ce biti pozeljan, nije detetova krivica sta god da je uzrok toga sto je nepozeljno, ako bi tebi bilo prokletstvo da ga uzgajas, nekom drugom ce da bude blagoslov.

EU Citizen

pre 3 godine

Dragi levičari, naviknite se na demokratiju. Lično sam pristalica prekida trudnoće u slučaju teških deformiteta a i generalno do nekog datuma, iako bih svaki prekid trudnoće zdravog fetusa uslovio pristankom oca, ali pro-lajferi imaju jednako validne argumente kao i pro-čojseri, i nisu nikakvi neandertalci, kao što komunjare ookušavaju da ih predstave, jer, dabome, istina je uvek samo na njihovoj strani, prosto ljudi koji s dobrim argumentima, jednako dobrim kao oni druge strane, veruju da je fetus već ljudsko biće i da je abortus ubistvo. Ja lično razumem obe strane, i voleo bih da je kompromis lakši i moguć, ali je on gotovo nemoguć, pa kao što rekoh, neka odluči demokratija, u koju se levičari kunu, ali samo kada njima ide u prilog, kada ne, odmah su spremni na zavođenje diktature. Kome se ne sviđa kako se u nekoj zemlji prelomilo, neka ide tamo gde vladaju oni koji dele njegovo mišljenje.

Dragan

pre 3 godine

Ovde se govori o fetusu, ne o detetu. Jesi li ostavio komentar na pogrešnoj vesti?
(Vlada, 30. oktobar 2020 18:56)

Samim nazivom fetus se zivot dehumanizuje, kao da se radi o nekom predmetu, a ne zivom bicu. Dehumanizacijom i svodjenjem na neki mehanicki proces, postao je prihvatljiv kao nesto normalno, a ne cedomorstvo.

Dule

pre 3 godine

Поборници забране абортуса размишљају само о томе како се ето неком тамо "будућем детету" укида забога право на постојање, а да притом плод није ни свестан себе, а никако о томе ко ће - и како - да га храни, односно пружи кров над главом.

(kao da nas već nema dovoljno, 30. oktobar 2020 14:18)

Vec sad imas previse ljudi koji ne mogu da imaju decu a itekako mogu da ih "priuste". Taj glupi argument je najmanji problem. Ne mora dete da ide pravo u sirotiste i nije 19-i vek. Sasvim obrnuto je tacno, sto su drustva bogatija, to manje dece prave. Moji baba i deda su imali petoro unucadi, moji roditelji dvoje.

Arapi imaju po 10-oro dece, Svedjani jedva po jedno u porodici. Da je bogatstvo u pitanju, bilo bi obrnuto.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

kod tog prava jedina sporna stvar je sto je odluka apsolutno u rukama majke ... a na olduku POlske mozemo gledati i kao na ekonomsku jer je biznis sa usvajanjem dece postao izuzetno unosan, pogotovo u Skandinaviji kojoj je model poljskogdeteta mnogo blizi nego nekog africkog, iako zvanicno tvrde da nisu rasisti

mix

pre 3 godine

Treci svetski rat ce biti kada tad, a po zavrsetku kada se smanji muska populacija izbice rad izmedju zena i muskaraca. Jednostavno zenama je dato previse i preuzimaju primat a tolerancija im je na veoma niskom nivou.

Pero

pre 3 godine

Abortus nije pravo zene. Nesto ne moze da bude pravo pojedinca, ako je potreban jos neko da bi se to nesto desilo. Nesto ne moze da bude ekskluzivno pravo pojednca ako neko drugi treba da snosi materijalne posledice zbog necije odluke za ravnopravno ucesce u nekoj aktivnosti. Zeni je neophodan muskarac da bi zatrudnela. I zbog toga njegovo misljenje ne moze i ne sme da bude izkljuceno iz procesa odlucivanja o abortusu. Takodje, jednom kad se dete rodi taj isiti muskarac mora da snosi finansiske posledice (alimentaciju), bez obzira da li on to hoce ili ne. Prema tome, i on mora da ima pravo glasa i njegovo misljenje mora da se uvazi i zato abortus ne moze da bude pravo. Naravno, to ne znaci da zena sad mora da uradi onako kako joj muskarac naredi ili kaze, ali isto tako ne moze samo da ignorise njegove reci, jer je on podjednako kriv kao i ona za nastalu situaciji. Niko od njih dvoje nije nista manje ili vise kriv. I ako cemo da pricamo o rodnoj ravnopravnosti i jednakosti polova to i tekako mora da se razmorti. Takodje, ovo je 2020 godina kad postoji zilion kontracepcivnih sredstava tako da ni muskarac ni zena ne mogu da daju nijedan izgovor zasto ih nisu koristili. Postoje, koristite ih pa se abortus i trudnoca se mogu izbeci! Sto nas dovodi do jednog drugog zakljucka, posto sva ta sredstva postoje i dostupna su, to naci da se nezeljena trudnoca moze izbeci a samim tim i abortus, pa abortus moze da postene ne zakonit kao sto bi i trebao da bude.

Indijanac

pre 3 godine

U Poljskoj je oduvek na vlasti bila monarhija, tj crkva. Najreligiozniji narod u Evropi a da nisu muslimani. Šta kaže crkva tako mora da bude. Samo što ja sve te religije smatram za sekte jer niko ne može da da dokaz da neko verovanje postoji.

Zagor

pre 3 godine

Na zalost, samo jos jedan pokazatelj koliko Poljska vlada naginje fasistickim normama i vrednostima. Nadajmo se da Amerika (Roe v Wade) nece krenuti slicnim koracima. Ako obore taj zakonodavni presedan, plasim se da gradjanski nemiri koji su bili ovog proleca i leta ce biti macji kasalj prema onome sto moze da sledi.

Svaka cast

pre 3 godine

Naprotiv, to je jedina stvar koja ne sme da bude sporna.
Samo onaj ko može da rodi treba i da odlučuje da li će da rodi.
(John, 30. oktobar 2020 16:55)

A tako? E pa onda se nadam da ne bi trebalo da bude problema da taj neko iskljucivo i izdrzava to dete ako vec ima iskljucivo pravo da odlucuje o gorenavedenom.

Stvar kulture

pre 3 godine

Objasnjavati nekim ljudima da je abortus zlo je isto sto i nepismenom krezubom puku objasnjavati sta su cetkica i pasta za zube. Dzabe sva prica. To je stvar mentalnog nivoa, obrazovanja, svesti i savesti. Kod nas u Srbiji se to zove "ciscenje" a odnos prema abortusu je kao kada krezubi rednek uzme kljesta i sam sebi izvadi trulu jedinicu - on je presrecan jer se resio "bede". Prava idu sa obavezama, obaveze idu sa svescu i intelektom. Ne zelite da znate sta nezrele zene rade kada im nije dostupan legalan abortus. Jezivo. Edukacija, braco, edukacija a ne abortusi.

Mi nismo anđeli

pre 3 godine

svi mi dobro znamo šta je abortus, a svi se pravimo ludi, ponajviše žene, jer nam tako odgovara. Interesantan je taj fenomen. Ako ne želiš dete, izbaciš dete i gotova stvar.

Tanja

pre 3 godine

Najzanimljivije mi je što većinu pro-naci protivnika prekoda trudnoće čine muškarci, koji nit mogu da začnu, niti da nose trudnoću, niti da radjaju,a u velikom broju slučajeva uopšte ili vrlo malo brinu o deci. Da sam Poljakinja ne bih ga rodila za inat. Eto tako. Otišla bih na abortus u susednu zemlju i posle donela sve papire pravo u crkvu, prolinjući ih da večno gore u paklu.

Zan Mara

pre 3 godine

Roditeljstvo svakako treba da bude stavr slobodnog izbora ali ne po cenu zakonskog kompromitovnja vrednosti kao sto je ljudski zivot. Zivot je neprikosnovena vrednost i isto kao sto sam protiv smrtne kazne tako sam i protiv abortusa. Zivot je neprikosnovena vrednost. Dakle ako ne zele roditeljstvo zene koje su nezeljeno trudne imaju i treba da imaju pravo da dete odmah po rodjenju daju na usvojenje ili na drzavnu staranje do usvojenja odnosno do sticanja uslova za samostalni zivot. Svako pravilo ima neke izuzetke a u slucaju pobacaja bi taj izuzetak bio ugrozenost zivota trudnice, trudnocom odnosno porodjajem. Niko ne spori zenama da imaju pravo da upravljaju svojim telom ali je granica toj slobodi tudji zivot - u ovom slucaju zivot nerodjenog deteta. Od rimskog prava postoji tzv. pravna fikcija nasciturus tj. da se zaceto dete smatra rodjenim ako je to u njegovom interesu. Zivot, kao jedna od osnovnih vrednosti i pojedinca i drustva, je svakako od interesa.

kao da nas već nema dovoljno

pre 3 godine

Поборници забране абортуса размишљају само о томе како се ето неком тамо "будућем детету" укида забога право на постојање, а да притом плод није ни свестан себе, а никако о томе ко ће - и како - да га храни, односно пружи кров над главом.

Ма, чак и то је премало. Као што је и рекла докторка у чланку, мора се свесно размишљати о томе да једна жена престаје да буде само жена, већ постаје и мајка. Такође, мушкарац престаје да буде само мушкарац, он постаје отац. То је огромна жртва на коју многи нису спремни. Ко је црква да им прописује како ће да живе своје животе?

Ја сам уз Пољакиње и Пољаке. Не дајте цркви да вам кроји капу!

ja

pre 3 godine

Meni je abortus poslednja opcija na svetu, ali ukiuti zenama pravo na isti... Treba svi da izadju na ulice i da sprece takvo bahacenje pojedinaca! Odakle vam pravo da zakonom zabranjujete tako nesto licno!

Milutin

pre 3 godine

Poljakinje, uskratite muškarcima seks na godinu dana!

(Lea, 30. oktobar 2020 14:00)

Jedna od češćih ženska ucena i stereotip koji se nameće o muškarcima. A komentar je uvredljiv i za same žene jer ih svodi na objekat. Draga Lea, ogledajte se u svom komentaru.
Jeste li upoznati kako su se žene snalazile posle velike tragedije iz I svetskog rata kada je izginuo najveći deo mlade muške populacije?

Zeleni Zub

pre 3 godine

Poljska je ultrakatolička zemlja, samim tim religijski zatucana, tj. upravo zakonodavci i razni desničarski populisti koji kroje državu imaju baš tu osobinu.

Silvester

pre 3 godine

(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

E vidiš prijatelju, davne 1998 i ja sam tako razmišljao. Imali smo jedno dete, a ostala je trudna sa drugim. Vreme nikakvo, samo ja sam radio, stan mali, para malo i ubedim je da abprtira. Sledeće dete dobili smo tek posle 9 godina i nikad ne mogu da se nakajem što sam je ubedio da abprtira. Da sam znao ono što sad znam, nikad tako nešto ne bih uradio. Danas imam i para i dosta imovine, mogu desetoro dece da izdržavam ali ostala je praznina u duši i osećaj krivice. Ponekad mi padne to dete na pamet, sad bi bila devojka ili momak, žacne me to. Nemojte da ubijate život.

Vlada

pre 3 godine

Bukvalno zivimo u drustvu koje bi osudilo dete na smrt, a silovatelju dalo 6 meseci zatvora ili nanogicu.
(Dule, 30. oktobar 2020 18:34)

Ovde se govori o fetusu, ne o detetu. Jesi li ostavio komentar na pogrešnoj vesti?

Tannhauser

pre 3 godine

"Samim nazivom fetus se zivot dehumanizuje, kao da se radi o nekom predmetu, a ne zivom bicu. "

Naravno da se ne radi o živom biću. Fetus može da se zamrzne i posle deset godina odmrzne i usadi u matericu i da se rodi beba. Čuvanje fetusa zamrzavanjem se redovno praktikuje prilikom veštačke oplodnje kad ima više fetusa nego što je potrebno. Kakvo je to živo biće koje držiš godinama u zamrzivaču pa izvadiš kad ti zatreba? Čak ni insekti ne mogu da prežive zamrzavanje. Jesu lekari koji rade veštačku oplodnju višestruke ubice zato što fetuse koji su višak uništavaju posle uspešno izvedene veštačke oplodnje? Hoćemo ih slati na robiju?

John

pre 3 godine

Poljakinje, uskratite muškarcima seks na godinu dana!

(Lea, 30. oktobar 2020 14:00)

A seks je nešto što se tiče isključivo muškaraca? I jedino bi muškarci bili pogođeni uskraćivanjem seksa?

Bojan

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 15:07)

Šta sporno što je odluka apsolutno u rukama majke? Žena je ta koja treba da iznese fetus do deteta, i apsolutno je samo na njoj da li to želi ili ne. Problem je što mnogi likovi ne mogu da se pomire s time da neka žena ne želi NJIHOVO dete, a s obzirom na to kakvi su im stavovi, odluka žene je tu potpuno na mestu.

sestre heroji

pre 3 godine

ne mogu da verujem o čemu se raspravlja. naravno da je to odluka žene i njeno pravo da odlučuje. handmaid's tale, svako žensko dete mora da pogleda, bukvalno svako. a onda i svi muškarci ( mada kontam da bi bar trećina volela takav poredak)

Ja

pre 3 godine

John

Da li se salite? Naravno da vi muskarci bili najvise pogodjeni, posebno oni koji su navikli da imaju seks, oni koji dugo apstinirajku, njima je svejedno. Sto se tice zena, retke su one koje poznajem da, poput muskaraca, smatraju seks fizioloskom potrebom i smatram ih spodobama.

XP

pre 3 godine

Nikako ne bih voleo da moja trenutna devojka, buduća žena, abortira. To je sa emotivne strane. Sa racionalne strane, ako gledamo da ona radi za 300 evra a ja za 500 mesečno, kako mi da živimo i kako ja da krivim moju devojku ako želi još da se unapredi na nivou edukacije ili posla, a da joj beba u tome smeta? Racionalan izbor je abortus jer ni nas dvoje, ni mnogi drugi nemamo luksuz da odgajamo dete kad se jedva sami sa sobom nosimo. Da ne pričam o tome da je žensko telo u pitanju, ne telo uakonodavca.
(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

Racionalan izbor je zaštita, tvoja ili njena, a ne ubistvo.

Dule

pre 3 godine

Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.
(Ma nemoj, 30. oktobar 2020 21:40)

Da da naravno, a kada otac koji se ne pita ne želi dete, onda opet svejedno mora da izdržava tebe i tvoje dete, iako nije hteo da zatrudnite?

Ako želiš za sve da se pitaš, onda budi spremna da sama izdržavaš sebe i posledice svojih odluka

John

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 15:07)

Naprotiv, to je jedina stvar koja ne sme da bude sporna.
Samo onaj ko može da rodi treba i da odlučuje da li će da rodi.

realno

pre 3 godine

Najtragicnije je sto se abortus ne moze uraditi ni kad dete ima teske deformacije.
To je nova odluka u Poljskoj.
Kaze crkva: Ako je dete smrtno osteceno, da se rodi, pa krsti pa onda sahrani.

U kom veku oni zive i u koji vek vracaju Poljsku zenu?
Uzas

Neko tamo

pre 3 godine

@Volja za moc
Ma tako je, najbolje je ženama zabraniti da rade da bi mogle 100% da se posvete deci. A pošto ne mogu da rade, ne treba im ni škola, eventualno da nauče da čitaju i pišu, da mogu razmenjivati recepte.
I posle se čudite što žene protestvuju? Jel treba da čekaju da dođe do takve situacije?

Nemanja

pre 3 godine

(Volja za moc, 30. oktobar 2020 19:55)
Ljudi koji se u životu ni na koji bitan način ne ostvare, počnu da mere svoja 'dostignuća' time koliko su dece izrodili. A kad im ni to ne pomogne, onda krenu drugima da određuju hoće li da rađaju ili ne, ne bi li sebi neku svrhu našli.

Ma nemoj

pre 3 godine

govorim o dvoje ljudi koji su usli u intimni odnos svojevoljno, tako da bez obzira na kasnije stavove i razocaranja gospodjice svakako nije u redu da samo jedna strana ima sva prava, bez obzira sta te je tvoja gospodja naucila ... kad zapocnes posao sa nekim sa pola pola udelom (jer u ovom slucaju bez obzira sta zene pricale o ulozenom vremenu ne moze doci do bebe bez jednog od ucesnika)onda ne moze jedna strana da ima pravo svog odlucivanja,
(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 19:54)
Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.

Vbjgjvj

pre 3 godine

Eto zašto su neke zemlje siromašne. Tamo gde vlada diktatura i nema slobode, tu nema ni ekonomije. Neće mudri ljudi koji mogu podici zemlju ostati u diktaturi već u slobodni svet,🗽.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

@Teška tema, ali uvek treba imati na umu da se u utrobi nalazi ljudsko biće i da abortus podrazumeva kidanje deo po deo, ruke, noge, glava itd. Pitam da li nepostojeće i neživo biće ima ruke, noge, glavu.

Nema ništa razvijeno. Ta beba poprima pravi izgled vremenom. U početku izgleda kao larva i razvija se organ po organ, prilično sporo. Ne znam gde si učio biologiju, ali u ozbiljnoj školi sigurno ne.

zvezdarac

pre 3 godine

(Aleksis Sanco Panco, 30. oktobar 2020 13:50)

Abortus nije kontraceptivno sredstvo ili planiranje porodice. To je krajnje sredstvo za zaštitu zdravlja majke, bilo zbog fizičke bilo zbog psihičke ugroženosti rođenjem deteta (silovanja, incesti itd) u šta ne spada strah od nemaštine. Deca su se rađala i kad su roditelji imali samo kuću od blata i jednu kozu.

Takođe, abortus nije šišanje pa da vam ništa "ne fali" nego ozbiljna procedura koja može imati teške posledice.

Zato pametni biraju kondom u planiranju porodice (kad već misle da sa 800eur mesečno ne može da se preživi u troje ili više) a što se tiče nemogućnosti za usavršavanjem itd uz bebu, sve se može kad se hoće (i kad otac nije sebično gov*no koje ne zanima da pomogne ženi).

Svakako da poslednja reć treba biti ona trudnice ali pre toga treba i razmišljati.

Učesnik

pre 3 godine

Lično sam protiv abortusa! Ali to je moj stav kao verujućeg čoveka. U sekularnoj državi nije dozvoljeno kroz zakone nametati verska ubeđenja. Kada država bude pristojno zabrinula svako dete koje je "izbeglo" abortus tada može da ga zabrani, inače ovo je licimerno!

CATAPA

pre 3 godine

Ima li "pravo na život" onaj koga crkva i država hoće da oteraju u rat? Ako je ljudski život "svetinja", onda moraju da ukinu vojsku, zar ne? Zašto je važniji "život fetusa" od odraslih momaka koje teraju da ubiju ili poginu?

Naravno da je mahanje "pravom na život" najobičnije, tipično hrišćansko licemerje. Hrišćani su (kako bi oni rekli) Sotonine sluge, samo Sotonu drugačije zovu.

Vlada

pre 3 godine

A u januaru će vrlo verovatno zakonom dozvoliti slobodnu nabavku oružja za sve građane.
(Mojo, 30. oktobar 2020 17:47)

Prilično nesmotreno od njih, ali odlično rešenje za građane koji treba da silom odbrane svoju slobodu od zatucane crkve i države.

misa

pre 3 godine

@(Volja za moc, 30. oktobar 2020 19:55)
Pretpostavljam da nisi svestan da veliku vecinu abortusa rade zene koje vec imaju decu. Uostalom koliko to naslednika ti imas

Nsb

pre 3 godine

Ako život počinje začećem, onda možemo da se vratimo i na onu priču da je muško seme sveto i ne sme nikad da se raspe, već se isključivo koristi za začeće. I da se recimo ide na robiju ili seče ruka za svako prosipanje semena koje nema cilj začeća. Al nećemo to, hoćemo samo da ugnjetavamo žene.

No, ako ste protiv abortusa, evo par ideja da date svoj doprinos: izdržavajte siromašno neželjeno dete, usvojite dete, poklanjajte kondome i ostalu kontracepciju, izdržavajte trudnice koje ne mogu da rade, apstinirajte dok se ne odlučite da imate decu, plaćajte siromašnim trudnicama zdravstvenu negu, volontirajte sa deformisanom decom, kupite deformisanoj deci pomagala... Šta je sad, nije tako slatko kao braniti drugima pravo na odluke da biste sebi delovali kao jako moralna bića?

A i gde ste kad je rat, kad je ubistvo, kad je kriminal, kad se ubijaju veća deca? Gde ste tad da sprečite i branite, tako moralni? Gde su smrtne kazne za ubice i silovatelje? Što su vam "čedomorke" strahota, a kad otac premlati bebu onda baš i nije tolika strahota? Gde ste da pomognete kad vaše kolege odjednom "žulja kondom" i neće da "peru noge u čarapama"?

Elem, da se ne lažemo, moralni niste, a šta ste, sami zaključite.

Lako je tuđim plećima moral mlatiti.

d.k.

pre 3 godine

"..ne zaboravimo takođe da je abortus, nažalost, i dalje oblik kontracepcije i to posebno u siromašnim i nerazvijenijim zemljama u kojima muškarci ne pokazuju dovoljan interes za brigu o začeću", kaže Zaharijević.

Kakva logika!? Pa razumem da je Svajcarska pa i da se bori za natalitet, a ovako u od siromasne Poljske hoce napraviti novi Mozambik kojoj ce se sutra slati novac za gladnu decu?? U siromasnim zemljama se treba odrzavati natalitet dok se kvalitet zivota ne uzdigne. Bolje na standardu da rade!

seljacka posla balkanska

pre 3 godine

Da da naravno, a kada otac koji se ne pita ne želi dete, onda opet svejedno mora da izdržava tebe i tvoje dete, iako nije hteo da zatrudnite?
(Dule, 31. oktobar 2020 04:54)
Ako ne da zena zatrudni koristi kondom.
.......
I onda se zale kad istrazivanja pokazu najnizi prosecni IQ u Evropi u Srbiji

jest

pre 3 godine

Diskutuju katolicki svecenik, pravoslavni pop i hodza kad pocinje zivot.
Katolicki svecenik:
- Drage kolege, ja mislim da zivot pocinje vec samim zacecem.
Pravoslavni pop:
- Skoro da bih se slozio sa kolegom ali ipak mislim da zivot pocinje prvim dahom.
Na to ce hodza:
- Drage kolege ja ipak mislim da zivot pocinje kad deca odu od kuce.

onaj ozgo

pre 3 godine

Pre nego sto podrzite odluku monstruozne poljske vlade, upoznajte se sa tim zakonom. Zabranjen je abortus iz bilo kog razloga, sto obuhvata i zacece nakon silovanja. Najgore od svega sto po ovom zakonu cak i kada se utvrdi da ce se beba roditi sa tolikim deformitetima da nece preziveti ni 24h nakon rodjenja, ne sme se izvrsiti abortus. To dovodinu pitanje i zivote porodilja sto zbog rizicne trudnice, sto zbog mentalnig stanja i povecane suicidalne aktivnisti. Ovaj zakon je donet iskljucivo iz bolesnih religioznih uverenja.
I da napomenem, da u PL vec postoje "kutije" u kojima je moguce anonimno ostaviti nezeljeno dete, ali ima jedna caka ispisana na toj kutiji koja kaze da je zabranjeno ostavljati dete sa bilo kojim zdravstvenim anomalijama!? To je inace program vlade i crkve, ali cak ni oni ne zele odgovornost za decu sa tim " darom od boga" kako vec oni nazivaju anomalije.

Bojan

pre 3 godine

(marica, kriv, razumevanje..., 30. oktobar 2020 19:54)

Auu sine. Čekaj, ti misliš da ako je neko pristao na intimne odnose sa tobom, to automatski znači da se pitaš da li ćeš toj osobi da napraviš dete? E pa ne pitaš se nimalo, ako ta osoba to neće. Razumem da ljudima poput tebe to značajno smanjuje šanse da imate potomstvo, ali to je između ostalog i bila poenta.

Dusan K.

pre 3 godine

@(Dule, 30. oktobar 2020 16:06)

Abortus se vrsi do desete nedelje trudnoce. Fetus tada nema jos uvek svest, odnosno nije jos uvek dobilo dusu mozemo reci. Fetus se ne sahranjuje, ne cita mu se posthumna molitva, ne ulazi u knjigu rodjenih/umrlih. Fetus nije novorodjence. Fetus do desete nedelje je organ majcinog tela i samo ona ima pravo da raspolaze da li ce nam ga doneti na svet danas ili odbaciti pa doneti u neko lepse vreme.

Dule

pre 3 godine

Svaka cast, 30. oktobar 2020 19:04)

Aha, znači u tom zecu leži grm... E, pa neće moći.
(John, 30. oktobar 2020 21:18) Druže u svetu odraslih, ako se pitaš za sve, onda snosiš i posledice svojih odluka, ako se otac ne pita ništa, onda ni ne treba da bude odgovoran nizašta

m

pre 3 godine

Abortus nije kontraceptivno sredstvo

Ali, sta cemo kada fetus, plod, dete (nazovite kako hocete) nije zdravo? Kada ce umreti nakon rodjenja ili kada nece moci da vodi normalan zivot? I nemojte molim vas, sta je normalan zivot i ko smo mi da o tome odlucujemo. Sta cemo sa mamom koja ne stigne ni da upozna svoje dete a vec joj umire na rukama? Sta cemo sa silovanim zenama i devojcicama? Sta cemo sa svim nelegalnim abortusima koji ce se neminovno izvoditi?

Stavite se u kozu jedne od junakinja koje su navedene, pa odgovorite iskreno.

u prolazu

pre 3 godine

Ovo što rade Poljaci je totalno ludilo. Zabrana abortusa znači da svoje žene povlače u sivo-crnu zonu iliti teraju žene na abortus-turizam ili pletaće igle. Shvatite jednu stvar, ako žena ne želi dete a ipak ostane trudna ona će učiniti sve da do rađanja ne dođe. Slažem se, abortus nije i ne bi trebalo da bude kontracepcija ali desi se - niko od nas nije baš 100% vremena sposoban da se kontroliše i nekad se desi rizičan odnos. Nekad je to u ONS, nekad u vezi, nekad i u braku (ovo najviše), o silovanju ne želim ni da pričam, milion je razloga zašto neki embrion ne treba da ugleda svetlost dana i te razloge treba poštovati. Mizoginično je misliti da je tih 9 meseci od začeća do rađanja nije ništa, po sistemu žene su rođene da rađaju pa šta ima veze, rode pa šta bude ... pa, nije tako, izvesti trudnoću do kraja nije lako, ako žena želi dete podneće to ali ako ga ne želi potrudiće se iz sve snage da do toga ne dođe. Država bi trebalo da omogući ženi da legalno abortira ako trenutak za rađanje nije dobar (kakav god razlog bio) i time joj da mogućnost da rodi dete kad se za to steknu uslovi. To je mnogo bolja varijanta nego da žena pokuša sama da se oslobodi neželjenog embriona/fetusa ili ode kod nekog nadrilekara i iskrvari na stolu. Koliko vidim, muškarci su uglavnom ti koji su protiv abortusa - pa dečaci, kad budete mogli da rađate decu imaćete puno pravo da se javite ...

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

Ima pravo. Kao sto jedna strana ima pravo da zajednicki zapocet posao/odnos/brak okonca i da je boli uvo sta misli i zeli druga strana.
(Ma nemoj, 30. oktobar 2020 21:40)

da ali onda takav kraj bude na sudu, a kad je razvod u pitanju cak i ako je sporazumni mora da bude na sudu, tj. nema automatski pravo da okonca na nacin na koji to samo toj strani odgovara ... tj. citava tema je suvise komplikovana da bi moglo da se uredjuje jednostavnom crno-belom slikom za i protiv, i da dalja diskriminacija muskaraca ne vodi normalnom drustvu

uf

pre 3 godine

Svako ko je protivnik abortusa bi po meni bio duzan da usvoji jedno odbaceno dete. Bukvalno bih ga zakonom obavezala. Da vidite kako bi se stavovi promenili. Jedno je laprdanje po forumima, jer borim se za zivot tudjeg deteta ali ne bih da imam nista s njim. E pa ako se petljas u tudj zivot, izvoli pa odgajaj to dete a ne stalo mi je u teoriji ali u praksi me realno bas briga sta ce s tim detetom da bude. U suprotnom, nema sta da se petljas u tudje odluke, koje sigurno da nisu lake.

Inace imam troje dece, zeljene i planirane, pa se smatram kompetentnom da se o ovome izjasnim.

John

pre 3 godine

(Svaka cast, 30. oktobar 2020 19:04)

Aha, znači u tom zecu leži grm... E, pa neće moći. Ako si bio dovoljno sposoban da napraviš dete, ima i da ga izdržavaš.
U protivnom - metni kondom...

Moj stav

pre 3 godine

@Tannhauser
Ne zamrzava se fetus tokom vantelesne, pobogu, vec embrion...
Fetus vec u 6. nedelji ima otkucaje srca, da ne pricamo o drugim organima.
Zensko sam, nisam nikakav verski fanatik, naprotiv, ali promovisanje price da zena treba da odlucuje o svom telu stoji samo u slucaju da zaista odlucuje samo o svom telu. U slucaju abortusa, ona ipak odlucuje i o tudjem telu, nemojte da se zavaravamo. Daleko sam od zabrane abortusa, ali bih dala velika ovlascenja o takvoj odluci i specijalizovanim lekarskim komisijima (i psihijatri su lekari). Crkvi ne bih svakako, to je sumanuto bez daljeg komentarisanja.
Ali za mene, ta fraza "pravo zene da odluci o sopstvenom telu" je neprimenjiva za abortus. Nije to moje telo, vec tudje telo koje raste u meni, o njemu se odlucuje. Da se ne lazemo. I ne glumimo lazni liberalizam.

Pustite komentar, molim vas!

pre 3 godine

ima scena u "Imenu ruze" kada jedan od likova kaze da su se skupili da odgovore na pitanje koje muci ceo svet, da li je Isus posedovao svoju odecu? Na to mu se odgovara da nije pitanje da li je Isus nesto posedovao, vec da li crkva treba da poseduje?).
(Daimonion, 30. oktobar 2020 16:34)

Molim pomoć!
Godinama pokušavam da nađem... Čitala sam negde, mislim kod Eka ali ne mogu da se setim, raspravu o tome zašto crkva ne može da bude siromašna, da je to prosto nemoguće. Da ne znate možda da li je to tu?

Argument u prilog...

pre 3 godine

Postoje startapovi koji rade na tome da naprave veštačku matericu slično kao inkubator što je, po nekim procenama oni su 10ak godina daleko od efektivnog prototipa. To bi bilo dobro za sve:
A. skinulo bi teret rađanja i porođaja sa žena koje to ne žele, ili one koje su prisiljene što družtvenim normama što nekim drugim pritiskom da budu majke, ovako neće morati.
B. muškarce koji se osećaju ugroženima ako nisu u stanju da zasnuju porodicu sa osobom sa kojom smatraju da treba da budu ovako će ipak ostaviti potomstvo iza sebe
Da tradicionalisti će reće da to nije u redu i da to nije dobro, bla bla bla. Ali oni će to isto govoriti za sve što je inovatino na ovaj ili onaj način, i da smo potpuni tradicionalisti danas bismo živeli u pećinama kao naši preci od pre 20 hiljada godina.

Lea

pre 3 godine

A seks je nešto što se tiče isključivo muškaraca? I jedino bi muškarci bili pogođeni uskraćivanjem seksa?
(John, 30. oktobar 2020 23:08)

Pa ako hoce nesto da postignu, moraju i da se zrtvuju malo, zar ne? Ovo bi bio najjeftiniji, najlaksi i najelegantniji nacin koji bi svakako najbrze doneo zeljeni rezultat. Zamisli u kom bi se rebusu nasla drzava ako se godinu dana ne bi rodilo nijedno dete. Godinu dana ne bi se dala nijedna bsz vakcina. Za sedam godina nijedno dete ne bi krenulo u skolu. Za sedam godina niko ne bi kupio udzbenik za prvi razred... itd, itd, jedno povlaci drugo.
Pa ne bi ni cekali godinu dana, za dva-tri meseca bi ponistili zakon.
Naravno da je nemoguce, ali zamisli.

Kao švaba tra-la-la

pre 3 godine

Šta ako fetus ima genetske poremećaje ili se desi silovanje? Onda je u redu ta da nesrećna žena iznese trudnoću iako zna da će roditi mrtvo/nesposobno za život/ne željeno dete. Abortus mora da se odobri, jer žena nije inkubator i da nema nikakvo pravo odlučivanja o fetusu. A fetus je dok ne počne srce da mu kuca i doktori znaju kada se formira srce i do kada se smeju legalno raditi abortusi.

Eto

pre 3 godine

Molim pomoć!
Godinama pokušavam da nađem... Čitala sam negde, mislim kod Eka ali ne mogu da se setim, raspravu o tome zašto crkva ne može da bude siromašna, da je to prosto nemoguće. Da ne znate možda da li je to tu?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pustite komentar, molim vas!,


Jeste tu je. Skuoe se u benediktanskom manastiru franjevci i neki nakiceni kardinalu i o tome rapsravljaju.

Bojan

pre 3 godine

citava tema je suvise komplikovana da bi moglo da se uredjuje jednostavnom crno-belom slikom za i protiv, i da dalja diskriminacija muskaraca ne vodi normalnom drustvu
(marica, kriv, razumevanje..., 31. oktobar 2020 00:09)

Tema je vrlo jednostavna, samo ti ne razumeš kad ti se kaže ne.