Nedelja, 11.10.2020.

09:00

Mehmed paša Sokolović: Gde se završava istorija, a počinje mit?

Izvor: B92

Mehmed paša Sokoloviæ: Gde se završava istorija, a poèinje mit? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

bulldog

pre 3 godine

"Kako je poznati istoričar Luka Mičeta pisao za list Danas svojevremeno, Pećka patrijaršija obnovljena je 1557. godine, a to nije mogla da bude odluka Mehmed paše Sokolovića."

Dotični je novinar, nije istoričar, tako da...mada, i da jeste, kakvi su nam istoričari, nema neke razlike.

bulldog

pre 3 godine

ima li turaka medju turcima?
(Boksi, 11. oktobar 2020 17:03)

Hahaha...odlično pitanje. Pretpostavljam da nema, jer turci su nacija, kao i amerikanci, turčin znači državljanstvo, a ne pripadnost. To je zato što...ma pročitajte nešto.

pogled iz svemira

pre 3 godine

Nisu Turci bili ono sto ih prikazuju neki niti dobri niti losi a ko je bio dobar mogao je i tekako da napreduje.A ruku na srce mogli su sve narode Balkana da proteraju i rasele diljem carstva i da nasele podobnije.Tako o njima 50-50%

Hercegovac

pre 3 godine

Srbi su kroz historiju vazda bili Turski konjušari.
(Crnogorac, 12. oktobar 2020 09:31)

Pa ti Srbi koji su bili tirski konjušari kao ovaj Mehmed paša Sokolović nemaju biološke veze sa današnjim Srbima, potomci Mehmeda paše Sokolovića danas nisu Srbi, ko zna ko su i šta su, isto važi i za druge poturčene Srbe, današnji Srbi su potomci hajduka i uskoka.

siki

pre 3 godine

@(a, 12. oktobar 2020 03:07)

Kojoj "svojoj veri"? Što reče neko dole, Srbi (Sloveni) su "prodali veru za večeru" još nekoliko vekova ranije. Ne baš dobrovoljno, ali...

Solomon

pre 3 godine

Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.

bs

pre 3 godine

@Adriano Galliani
Osmansko carstvo je svoj vrhunac dostiglo u 16 veku, bas za vreme Sulejmana Velicanstvenog, a teritorijalno je najvece bilo bas u vreme opsade Beca 1683 godine.
Osmanlije su vekovima maltretirale Zapad kako su htele.
Unistavali ih u svim bitkama u kojima su se ovi usudili da im se suprotstave, do nogu potukli njihove krstaske vojske, terorisali ih na Mediteranu, toliko da su Evropljani krenuli da traze alternativne puteve za Indiju.
Uvek je pri opsadama onaj koji se brani u prednosti. Sama cinjenica da su Osmanlije opsedale Bec, a ne Evropljani Carigrad jasno govori ko je ko.
Moc Osmanlija pocinje da opada u 18 veku, ali cak i u 19 veku su oni imali trecu najvecu mornaricu na svetu i najvecu kopnenu vojsku u Evropi.
Ako je lako bilo osvajati sever Afrike, sto ga nisu osvojili Evropljani? Osvojivsi sever Afrike, Osmanlije su kontrolisale Mediteran, gusarske baze u Alziru, ogromna bogatstva Egipta, kontrola trgovackih puteva... to je sever Afrike znacio tada.
Ako ti smatras da su Mameluci ili Persijanci bili neki slabi protivnici, onda si nerealan.
Poljaci su iznenadnim napadom spasli Bec, koji je vec bio pokoren, Austrijanci su im vratili tako sto su kasnije podelili Poljsku sa Rusima.
Ruse su Turci itekako pobedjivali, kao i oni njih. Rusija nikada nije dosanjala san da osvoji Carigrad, iako je cesto pokusavala, ali bi uvek dobila po usima.

Solomon

pre 3 godine

Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.

Jeste

pre 3 godine

Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.
(RX8, 12. oktobar 2020 00:06)

Jeste, istorija je baš puna primeraka "na dobrovoljnoj" bazi. Kroz celu istoriju glasilo je pravilo "veća kere j"#e manju".

Skeljzen

pre 3 godine

Pa ako su Srbi bili kao danas, zar je cudno to sto su mnogi napustali tu vjeru i identitet i postajali Bosnjaci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci - sta god samo ne Srbi.
Zar je tu odluku tesko razumeti?

Stojko

pre 3 godine

@Janjičari su bili plaćene ubice!
Ako vec imam dovoljno svesti da biram, sta bih pre odabrao? Da odem u centar sveta, Istanbul i da tamo zavrsim visoke skole, i uradim nesto od svog zivota sto ce koristiti i meni i svima oko mene, ili da ostanem u Rudom, cuvam ovce do devetnaestog rodjendana, nakon cega postoji velika sansa da dobijem grip i umrem, i iza sebe ostavim zenu od 16 godina i petoro dece?

Umaj

pre 3 godine

"Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju"

Ovaj komentar je stvarno sramotan. Bio je odvedeno dete, koje nije zaboravilo ko je i sta je. Iza te fasade velicanstvene karijere stoji jedna licna i porodicna tragedija. Hajde stavite se u istu ulogu.

Iznenadili bi ste se koliko "Beyaz" Turci i dan danas znaju o svom poreklu, neki cak cuvaju i jezik, dok mi ne znamo gotovo nista o svom rodu koji je asimilovan u evropskom delu Turske i Anadoliji. Koga treba da bude sramota?

only fools and horses

pre 3 godine

@Sandzaklija

Koje lupetanje. Jesi li svestan da ne postoji manastir koji nije bio barem jednom opljačkan i spaljen. Samo što su ih Srbi stalno, tvrdoglavo obnavljali. Doduše ne sve, još uvek postoji veliki broj svetilišta koja su u ruševinama. A što se tiče poslušnosti Srba, lako je pročitati bilo koju istorijsku knjigu i videti koliko je srpskih ustanaka bilo. Koliko posle toga spaljenih sela, manastira, crkava, koliko pobijenih ljudi. Pravo je čudo kako su Srbi i uopšte fizički opstali.

Miki

pre 3 godine

Malo znanja ne bi skodilo. Srbi su se protiv Turaka tokom njihovog osvajanja Balkana aktivno borili 150 godina, sve do 1527. i smrti Jovana Nenada. Posle su dizali ustanke i ratovali na strani Madjara i Austrije na svakih 15-20 godina, sve do Karadjordja. Zato su Turci i spalili mosti Svetog Save. Opet, istina je da su i ti Turci vecinom bili islamizovani Srbi, sto prisilno, sto da bi zadrzali feudalne privilegije. Dakle, sve je to isti narod koji se medjusobno bori, mrzi, ubija, pretapa iz jedne u drugu veru, pod pritiskom imperija i tako je vec hiljadama godina, do danas.

Mavro

pre 3 godine

Treba srbi da su koliko toliko zahvalni jer zamislite da ste bili pod rimo katiličkom crkvom, da li bi bili danas pravoslavci jedno veliko znak pitanja? Nije sve crno kako nacionslisti pokusavsju da ocrne! Ili Juzna Amerika? Svi su morali da se odreknu svoje kulture i prihvate kulturu drugih ( spanci, portugalci) a srbi su zahvaljujuci osmanlijama i kulturu i pismo sacuvali. Nije teško biti čovek pa priznati da je ovo istina. A jos da znate, nisu muslimani prodali veru za večeru, da li je lakse bilo plaćati porez ( danak) ili kao musliman ići u ratove i boriti se za osmanlije, sigurnije je bilo lakše placati porez jer se od srba nije tražilo da ratuju za turke. Nije teško biti čovek pa ovo reći.

zok1

pre 3 godine

Obnova patrijaršije je sama po sebi veoma kontraverzna tema. U otomanskom sistemu mileta, svi pravoslavni hrišćani su bili deo Rum Milleta, verske zajednice na čelu sa carigradskim patrijarhom. Da li su Turci obnovom Pećke patrijaršije podelili Rum Millet, ili su podrazumevali da je Pećka patrijaršija deo tog istog mileta, sa autonomijom, ali pod carigradskim patrijarhom? Koji su bili turski motivi da obnovom patrijaršije ojačaju pravoslavnu crkvu među Srbima? Da li su se bojali da će Srbi postati rimokatolici i biti podložniji uticajima sa zapada? Obnova Pećke patrijaršije se događa u vreme kada je Otomansko carstvo bilo u ekspanziji i na vrhuncu moći. Koliko su oni zaista pridavali važnosti tom činu? Ili je to bio još jedan način da se popuni državna blagajna, jer su se plaćali berati o postavljenju i godišnji danak. Mehmed-paša Sokolović je mogao biti treći paša u to doba, ali ako je predložio obnovu patrijaršije kao način da se udvostruče prihodi od berata i danka, ne mislim da bi se sultan, ili neko drugi na dvoru puno bunio oko toga. Uz to, korupcija je u Otomanskom carstvu bila endemska pojava, tako da nije isključeno da su neke kese dukata, koje su završile u pravim rukama, pomogle da se obnovi patrijaršija.

profesor Dušan

pre 3 godine

nađete dvojicu koji se ne slažu i odma to zaključujete da se istoričari ne slažu, to je isto ko dve babe da pitate ko je bolji domaćin u selu pa nema nikad da se slože,.. na sreću istorija je jasna po tom pitanju :)

a

pre 3 godine

Kako je tužna i zapravo strašna naša sudbina.
Jedan deo naroda primio je islam, što milom da sačuva privilegije, što silom kroz danak, da bi njihovi potomci danas radili sve da ponište svoju srpsku pripadnost i bili veći Turci od samih Turaka.
Drugi je pak primiviši katoličanstvo imao sreću u nesreći da živi u malo uređenijem sistemu, da bi se potom uobrazio i počeo da ismeva sopstvene sunarodnjake koji su opstajali u svojoj veri i nisu mogli da ih prate u kulturnom smislu. Još gore je postalo kada im je dodeljeno ime avarskog plemena i stvorilo naciju koja je počinila genocid maltene nad sopstvenim narodom iz koga je potekla.
:-((

Znaš li šta si ti???

pre 3 godine

Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


Objasni ti nama zašto ti imaš potrebu da zastupaš Turke i da ih opravdavaš? Jesi li ti Turčin ili ne? I kakav je tvoj stav preme njihovnom viševekovnom prisustvu ovde, da li ih smatraš za okupatore ili ne? Da li su ti bliži ostali južni "Sloveni" ili su ti bliži Turci? Da li pripadaš Evropi ili Aziji? Šta je tvoje mišljenje da li su Srbi trebali da nastave da trpe okupaciju ili podržavaš srpsku borbu za oslobođenje? Sa kim bi se pre identifikovao da li sa Stevanom Sinđelićem, Karađorđem i Milošem Obrenovićem ili sa Mustafom četvrtim, Mahmudom drugim, spahijama, dahijama???

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.
(ooo, 11. oktobar 2020 21:50)

Druga opsada Beca je bila 1683. Turci Zapadu nisu mogli ništa - Zapad je u doba renesanse stekao ogromnu tehnolosku prednost dok je Osmansko carstvo svoj vrhunac dozivelo još u 15. veku. 150 000 Turaka nije moglo danima da osvoji Beč koji je branilo 10000 vojnika. Poljaci su ih rasturili za 1 dan.

Osim janičara, Turska vojska je bila nasilno regrutovana, nimalo motivisana, lako je njima bilo protiv puste Vizantije i Srbije, čim su naišli na malo ozbiljniju silu razbili su zube. Osvajanje tamo po Severu Afrike je isto bezveze, nikakve sile. Rusima nisu mogli ništa takodje.

Sve u svemu, divljaci koje je unazadio Kalifat, taj deo sveta je bio daleko razvijeniji od Zapada koji se obnavljao nakon vekova ratova sa Vizigotima, Hunima i sl.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Carstvo je i propalo zbog ovoga. Da ti objasnim - dok ovo nije ukinuto, na vrhuncu, bilo je 350 000 janicara, svi odlično plaćeni. Osim što su bili skupi bili su i moćni toliko da su i sultani počeli da ih se plaše. Ali je tada već bilo kasno - bez novih pohoda i pljačkanja, kasa je bila prazna a u ratove se išlo bez janicara. Tada su poceli Turski porazi.

Ekonomski "danak u krvi" nije bio održiv i jedan je od razloga propasti Osmanlijskog kalifata.

Solomon

pre 3 godine

Sandzaklija neverovatna je ta potreba da sve sto je strano i nepoznato nazivate mitom.
Pa eto da razbijem jedan mit.
Milos Obilic koji nije istorijska licnost nije ubio na prevaru Sultana Murata.
Jer je to bilo nemoguce.
Sultanov sator je bio okruzen rovom i niko do Sultana nije mogao prici a narocito ne u sred bitke. Istina je da su se Srbi probili do Murata i da su ga ubili a mit o Obilicu su izmislili Turci jer je Sultan od Alaha postavljen i ne moze umreti drugacije nego na prevaru.
Taj mit je nametnut nepismenoj raji koja pet vekova slavi izmisljenog kamikazu Obilica.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

Nije sramota što smo tako dugo robovali Turcima bez ustanaka. Oni su (čak i do 1804.) bili dovoljno moćni da nas samelju, i to je to. Sramno je bilo okretati se jedan protiv drugoga u okviru istog naroda sve ove vekove, favorizovati izdajice, žbirove, čankolize. Zatim, okretati se protiv drugih evropskih hrišćana u ratovima Osmanlija protiv zapada. Preko tih i sl. stvari nam zapad sigurno nikada nije prešao i to je jedan od osnova zašto nas zovu orijentalnim varvarima, antievropljanima i sl. Drugi nas huškaju protiv naših dobročinitelja ili bar potencijalnih saveznika, i mi se ložimo. I tako ko zna otkad.

RX8

pre 3 godine

Kada su Srbi primili hrišćanstvo, da li su i tad pljunuli na paganske pretke? Prodali "veru" za večeru? Zamislite se malo, pljuvači.
(Salle, 11. oktobar 2020 23:21)

Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.

Hammer

pre 3 godine

@(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


Pošto si postavio nekoliko interesantnih pitanja, evo i da ti na njih odgovorim:

Samo neke od srpskih crkava i manastira su opstali, ovo što je danas ostalo je samo delić od onoga što je nekada postojalo, tako je na primer na prostoru današnje Severne Makedonije bilo oko 370 srednjevekovnih srpskih crkava i manastira pre najezde Osmanlija, a danas ih je svega 70-ak; mnoge od preostalih bogomolja su bile do temelja razrušene, pa su potom obnavljene posle oslobođenja, neke su bile transformisane u džamije, pa su potom vraćene na staro, a neke su devastirane samo iznutra ili su redovno pljačkane. Ti Srbi koji su odrastali u islamskom okruženju i koji su bili turski vazali nemaju direktne veze sa današnjim Srbima, jer su postali muslimani i njihovi potomci su danas nešto drugo, a ne Srbi. Srbi su i pored brojnih otomanskih genocida opstali jer su se borili, jer su se selili ili bežali na sever u druge hrišćanske zemlje, pa bi se potom vraćali, ponovo borili i tako u krug. Mnogo više Srba je nestalo asimilacijom u druge narode ili islamizacijom, nego fizičkim istrebljivanjem, ali je rezultat isti.

kata

pre 3 godine

Danak u krvi je postojao i te kako, i to možete pogledati u dokumentarnoj seriji na Netflixu, a inače je snimao BBC, Radjanje Otomanskog Carstva. Tako su to lepo objasnili i turski i engleski istoričari, ko je veruje ovim srpskim, mislim

Dragan Nenadić

pre 3 godine

Bajica Nenadić rodjen je u Ravancima kod Rudog, malo iznad Sokolovića. Odatle su svi Nenadići. Tamo se i moj otac rodio, koji se isto preziva. Bajica nešto se kasnije seli u Sokoloviće zajedno sa svojom porodicom.

Karaman

pre 3 godine

Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)

To "najposlušniji" znači verovatno da su bili opasni vojnici koji su ratovali za sultana. To je istina. To je bio ujedno i jedini način da se sačuva kakva - takva autonomija i vera. Ko je od naroda na Balkanu dizao ustanke? Srbi. To se dešavalo nekoliko puta. Prvi pokušaj krajem 17. veka tokom Austrijsko - turskog rata. Posledica toga je Velika seoba Srba sa Kosova koja je teritoriju očistila od srpskog življa. Taj isti narod je naselio Vojvodinu i Mađarsku gde su se opet borili protiv Turaka, ali pod drugom zastavom.
Kamen na kamenu ne bi ostao od osvete Turaka da su ostali. Tonse dogodilo još jednom pre I i II Srpskog ustanka.

Osmanlijsko carstvo je bilo silno i krajnje osvetoljubivo prema svima koji nisu poštovali volju sultana. Da su Turci bili toliko dobri vladari, ne bi se vodilo bar 5 ratova protiv njih samo na Balkanu.

ooo

pre 3 godine

@oberin martel
Nije on bio poturica ni odrod, nego DETE koje je oteto, drzano u zatocenistvu, a da njegov narod nije prstom mrdnuo da to spreci!
Da nije slucajno bila neka pobuna, neki ustanak protiv danka u krvi?! Ne, nego mirno i poslusno davali sopstvenu decu! To je nasa najveca sramota! Kukavicluk!
E, to dete je odraslo i samo zahvaljujuci sopstvenim sposobnostima postalo jedan od najmocnijih ljudi sveta!
I umesto da se sveti tom svom narodu, koji je cutao dok su njega kidnapovali, on je tom narodu cak i pomogao!
A izrodi, izdajice i licemeri su i dalje pokorno cutali, klanjali mu se i ljubili mu noge, a iza ledja ga nazivali odrodom. Kao i danas.

zoran stankovic

pre 3 godine

I da dodam svaki grad u Turskoj ima ulicu ili kvart koji se zove
Sokulu Mehmed Paša kako ga tamo zovu i poštuju.
Dosta je prihvacena teorija da je on planski tj. namenski doveden u Tursku sa 18 godina od strane vezira ili paše Srpskog porekla ne znam da li mu je bio rodjak

Branko

pre 3 godine

@sandzaklija u Nemackoj zivi treca generacija Turaka i svi pricaju Turski i idu u dzamiju iako su u srcu Evrope okruzeni Hriscanstvom. Kako to?

ooo

pre 3 godine

@Hirvat
Rustem Pasa najverovatnije i jeste bio Hrvat, iako nije iskljuceno da je bio Srbin, sto nikako ne znaci da su Turci u toj seriji postovali istoriju.
Ta serija je kod njih primer nepostovanja istorije, jer su unizili najveceg vladara kojeg su imali, prikazali ga kao idiota koji sedi u sobi, dok mu zene kroje sudbinu.
Na slican nacin prikazani su i ostali likovi iz tog perioda, koji su svi, pa i Rustem Pasa, prikazani kao idioti koji rade samo ono sto im zene narede ili podmetnu.
Da znas, pred pravim Sulejmanom, zene iz njegovog harema su drhtale, jer ih je jedna njegova rec delila od smrti, sultanije nisu smele ni rec da zucnu princevima, a kamoli da im smestaju pogibije, a sultan nije bio nikakav papucar, nego covek od kojeg je drhtala Evropa i koji je bio toliko surov da je ubio 2 svoja sina zbog vlasti, tako da samo budala moze da veruje da bi tu vlast prepustio bilo kojoj zeni.

Hammer

pre 3 godine

Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

@(www, 11. oktobar 2020 21:45)



Genocid nije samo fizičko istrebljivanje već i nasilna asimilacija sa promenom identiteta, jer je efekat isti, svako to oteto dete je značilo jedan Srbin manje, a istovremeno jedan Turčin ili musliman više, PLUS što su ta tako poislamčena deca kao janjičari to jest kao plaćenici ubijali sopstveni narod ne znajući tačno šta čine.

ooo

pre 3 godine

@Sandzaklija
Danak u krvi, kako je poznat kod nas, nije dio srpske, nego osmanske istorije i kao takav, temeljno je izucavan i opisivan u toj istoriji.
Do detalja se zna sta je predstavljao, kako je i kada nastao, zasto, do kada je trajao i na koji nacin je sprovodjen.
Tako da ne moze biti izmisljotina srpske, niti bilo koje druge istorije.
Osmanlije su vekovima uzimale musku decu, pripadnike pokorenih naroda, odvodili ih od roditelja i obucavali za svoje potrebe, odnosno potrebe svoje vojske.
Deca su primala Islam, ucila turski i arapski jezik i kulturu, obrazovana kao Osmanlije, ucena da je najveca slava i cast sluziti sultana i umreti za njega, sireci Islam i Osmansko carstvo.
Na osnovu talenata i sposobnosti, deca su usmeravana tokom daljeg razvoja.
Oni koji su fizicki i u ratnickim vestinama bili najnapredniji, postajali su deo najelitnije i najmocnije vojne strukture tog vremena, janjicarskog korpusa.
Drugi su postajali cinovnici, arhitekte i drugi sluzbenici carskog dvora.
Ta deca jesu dobijala najbolje obrazovanje i uslove za zivot i napredovanje koje nisu imali u svojim porodicama i originalnim sredinama, ali to ne umanjuje cinjenicu da su bili oteti, da su uceni da zaborave svoju porodicu, da ratuju protiv svog naroda ako zatreba.
Turci velicaju taj sistem, govoreci kako je to jedinstven primer da osvajac da priliku pokorenim narodima da dodju do najvisih pozicija u drzavi, sto jeste istina, medjutim, nacin na koji se dolazi do te prilike bio je nehuman, surov i bezobziran.
Kasnije, same Osmanlije, odnosno njihovi bogatiji krugovi, uvideli su da su janjicari postali najmocniji deo osmanskog drustva, sa brojnim privilegijama, pa su svoju decu prijavljivali u janjicare. Tako je, vremenom, sistem danka u krvi slabio i na kraju, nestao.Medjutim, sami janjicari su se toliko osilili, da su smenjivali cak i sultane, sto je dovelo do toga, da nakon vekova slave i dominacije i oni sami budu ukinuti, pobijeni i zabranjeni.

Milan

pre 3 godine

@Hammer
Da li je uticao ili nije obnova patrijaršije je bilo čisto političke prirode. Rat katolika, saveza koji je lično papa organizovao protiv turaka je naterao tursku da pokuša srbe da privuku na svoju stranu.
Kao kontra meru Austrija je nudila srbima privilegije da budu graničari. U suštini srbi su iz tog nadmetanja uspeli da izvuku opstanak kao narod, iako bez države gotovo 300 godina.

Darko

pre 3 godine

"Vec su djeca isla u Carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu "

Ovaj citat bi trebalo staviti u srpske udzbenike kao jednu vrstu opomene, da se buduce eneracije strogo cuvaju ,najblaze receno, nenaucnih istina.
Da neko ovako nesto izgovori posle 400 godina zverske okupacije i nevidjenih masakra prema hriscanskom stanovnistvu !!

Žliponja iz Jelaha

pre 3 godine

@ury
I šta kažeš majstore,nije istina da su turci poislamizovali stanovništvo u osmanskom carstvu.....?
Pa dobro,iz koje onda ti priče dolaziš,ko su ti pretci bili?Marsovci možda?

ooo

pre 3 godine

@Boske
Drugi deo komentara ti nije bas tacan.
Naime, janjicari su imali ogromne privilegije i moc u osmanskom drustvu, tako da je doslo do toga da su vidjenije muslimanske porodice pocele da svoje sinove "ubacuju" medju njih, kako bi napredovali u drustvu.
Kako kod Osmanlija nije bilo plemstva, tako je svaka generacija morala iz pocetka da se bori za sebe i porodicu. Za razliku od Evrope, kod Osmanlija plemstva nije bilo, niti trajnih poseda. Sultan je dodeljivao imovinu, koju je mogao da uzme kad god pozeli, kao sto je svakog mogao da pogubi ili smeni po zelji.
Zato oni nisu imali problema sa "velikasima".
Nesto najblize plemstvu bili su janjicari, a posle njih i spahije.
Kao najmocnije vojne strukture, imali su velike privilegije i jedini su mogli da dizu pobune cak i protiv sultana, a da prodju nekaznjeno.
Vremenom su postali toliko mocni, da su cak i nekoliko sultana ubili i smenili.
Zato su na kraju i ukinuti, cim se nasao sultan koji nije hteo da ceka da se oni pobune protiv njega.
Ali, cinjenica je da su od odredjenog momenta, u janjicare ulazili i muslimani, ali DOBROVOLJNO, za razliku od hriscanske dece koja su silom odvodjena.

nix

pre 3 godine

Pazi ako ovo dolazi i Beča, ko smo mi da kažemo da je ovo netačno. Šta bi bilo da nije bilo turaka, pa prosto pogletajte ekonomaku kartu bivse Jugoslavije. Razvijen sever Slo, HR, Vojvodina i mi juznjaci, CG, MKD šaka jada gde su se zadrzali dva veka više... pa zaključite sta bilo s Srbima...

Sandzaklija

pre 3 godine

Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.

schlyamm

pre 3 godine

@Visegrade grade

Da, bolje da je ostao u svom selu i ziveo svoj zivot, posto je bio sposoban i svakako bi dogurao dalje od cuvanja ovaca, bolje da ti Turci nikada nisu ni dosli na ove prostore, manje sljama bi se imalo okolo.

Solomon

pre 3 godine

Sandzaklija, ti si cist primer kako sto puta ponovljena laz postaje istina. Uzimali srpsku decu da ih usavrsavaju u Istambulu? Sta nisu imali dovoljno svoje dece, a na kraju usavrsavanja sablju u ruke i gini za Sultana. Drugo Srbi su muskoj deci pustali kosu i oblacili suknje da bi izgledali kao devojcice ili im sekli jedan prst na ruci jer ih tada Turci nisu uzimali, i sve je to izmislila priglupa raja koja je vise volela krst od polumeseca?
A najinteresantnije sto sam cuo od Zukorlica koji prica te lazi koju ti siris je da su Turci ovde dosli u miru, malte ne nisu ni ratovali vec emigrirali kao danas u EU. Svasta covek moze da cuje od granicara propalih imperija.

Visegrade grade

pre 3 godine

Bas su ga zeznuli sto su ga odveli u janicare i nacinili najmocnim covjekom otomanske imperije.
Bolje da je ostao u u Sokolovicima da okopava luk i u predasima gusla pored kazana.

www

pre 3 godine

Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

Hvala na pažnji.
(Hammer)
'''

Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

Ogorčeni

pre 3 godine

Mislim da mi danas nemamo pravo da pričamo o "poturicama". Puna ih je zemlja, prodaju ne samo veru nego i budućnost rođene dece svojim glasom na izborima da zauzvrat dobiju radno mesto/sendvič itd. O Kosovu da ne govorim...

Slobodan

pre 3 godine

Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !

ury

pre 3 godine

posto je ionako sva srpska istorija velika laz i izmisljotina, drzimo se činjenica. nit su turci poislamizirali stanovništvo onako kako zatucani srbi o tome pricaju, nit se stanovništvo nesto bunilo u tom carstvu, srbi su bili jedni od vecih vazala turcima a ko sto se vidi i verni podanici. naravno ako si hteo da uspes u tom carstvu morao si biti deo te price....elem za neuke mehmed pasa ima ulicu u kojoj se nalazi i dzamija koju je podigao u Catigradu tj Instanbulu.

Slobodan

pre 3 godine

Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic ili po majci a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !

neka se drže Azije

pre 3 godine

ury@
Jes vala bilo nam toliko dobro da smo ih sa apetitom isprašili u prvom balkanskom ratu, i snove o prodoru Turske u Evropu poslali na smetlište istorije;-)..

ooo

pre 3 godine

@ludi splico
Ali je zato osvojio Kipar, kao i gomilu drugih gradova i teritorija, sto si "zgodno" uspeo da precutis.
Po cemu je kljucna bitka kod Levanta?! Po tome sto je, samo godinu dana posle te bitke, osmanska mornarica bila DVOSTRUKO veca, nego pre bitke! Zahvaljujuci Mehmed Pasi Sokolovicu?
Drugi pohod na Bec nije vodio on, nego Sulejman.
Srbi su se borili za Osmanlije, jer je Srbin kod Osmanlija mogao da dodje do najvisih pozicija u carstvu, za razliku od Hrvata ili Srbina u toj Evropi.
Zato su Osmanlije vekovima urnisale te ujedinjene Evropljane, pobedjivale ih i terorisale.
Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.

Igor Igrić

pre 3 godine

Uloga patrijaršije je bila višestruka. Prvi cilj je bio da čuva raju od katoličkog unijaćenja jer su turcima katoličke zemlje bile najveći neprijatelj to jest Austrija i Ugraska kod su sa Francuzima npr bili u raznim oblicima savezništva stotinama godina. Crkva je takođe skupljala porez za Tursku... Zanimljivo je da je paša Sokoli bio emotivno vezan za današnji Zrenjanin te da je ovaj zbog toga bio pravi otomanski biser sa desetinma džamija, medresa itd...

ludi splico

pre 3 godine

Ratovao protiv zapada i izgubio dvije ključne bitke - bitku kod Lepanta i drugi pohod na Beč.
Ne bih se ponosio tim konvertitom jer dok se Europa ujedinila protiv Osmanlija on je regrutirao Srbe da se bore za Osmanlije.
Nekad protiv Svete lige, danas protiv NATO-a.

Janjičari su bili plaćene ubice!

pre 3 godine

Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?
(sulejman obnavlja crkve, 11. oktobar 2020 18:40)


Na stranu to što ništa od toga što si naveo nema veze sa istinom, šta je poenta tvog komentara? Dobro je biti pod okupacijom??? I kako bi bilo tebi da su te oteli od roditelja i odveli u tuđinu gde bi te na silu terali da učiš arapski i da budeš plaćeni ubica, a ti recimo nemaš afiniteta da se baviš ubijanjem civila?

Milos

pre 3 godine

"Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju." ja razumem tvoju frustraciju - prodati veru za večeru i pljunuti na pretke, izaziva ozbiljnu duševnu nestabilnost, koje rezultiraju mehanizmom odbrane koji se, u nedostatku racionalnog rešenja, bazira na izmišljanju...elelm, bar se potrudi da to što izmislila ima smisla, jer ako tako nastavite, ispašće da su Srbi kroz istoriju vršili genocid nad starosedeocima Turcima...

pazarac

pre 3 godine

Mehmed Pasa je bio carski zet, ozenjen princezom Esmahan, ali ona je Sulejmanu bila unuka, njeni roditelji su bili Selim i Nurbanu.
(Vera, 11. oktobar 2020 17:39)
Eto vidis koliko je sve ovo istina kad “oni” to ne znaju dzaba vole da laziraju istoriju al ima ko zna

ursuz

pre 3 godine

Ima li srba među srbima?
(arsuz, 11. oktobar 2020 17:15)


Među takozvanim hrvatima i bošnjacima ih ima sigurno, bar 99%, tako da ne sekiraj se.

Pera Realno

pre 3 godine

Sramota je, očito plitka pamet i nedostatak kućnog vaspitanja pojedinaca koji uzimaju za pravo da proizvoljno komentarišu jednu ovako ozbiljnu ličnost iz naše istorije. "Znameniti Srbi Muslimani" štampana je 1906. i neopterećena blatom dvadesetog veka. Pročitah u vreme NATO agresije 1999. primerak sačuvan u jednom manastiru na Kosovu, gde sam bio vojno raspoređen. Pročitajte sebe radi bez obzira koje ste veroispovesti.

Boske

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Je l' mu to dođe nešto kao: naprave turci konkurs za postdiplomske studije, pravo prijave imaju sva muška djeca do 15 godina i onda izaberu najbolje kandidate? Roditelji, naravno, presretni, jer, em jedno muško čeljade manje na hrani (a bogami i na njivi i ostalim poslovima), em njihov sinčić besplatno dobija školovanje i pravu, carsku vjeru - za razliku od njih zatucanih pravoslavaca. E sad, što ga više nikad neće vidjeti, ništa strašno, mladi su, biće još poroda...

Inače, opšte je poznato da su tu veličanstvenu privilegiju imali samo kauri (nevjernici, tj. hrišćani), dok su se muslimanski dječaci i dalje morali smarati sa svojim roditeljima i ostalom brojnom familijom. Samo nema informacija je li izbor najboljih kaurskih kandidata i tada išao preko veze, štele i ostalih popularnih metoda ili se sve radilo pošteno, ni po babu, ni po stričevima, nego samo prema stručnim kvalifikacijama?

Milos

pre 3 godine

"Da je bio veliki vratio bi se svom narodu." - Ne znam šta da ti kažem, ali ovako je ipak bio korisniji...inače turskom je upravljao veliki broj velikih vezira koji su poreklom Srbi (brojka je svakako veća od 10), ali ovaj je jedan od retkih koji je nešto za svoje i uradio...

Van Helsing

pre 3 godine

"naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao
"(hm, 11. oktobar 2020 18:22)


Nije bitno kako nas drugi zovu, bitno je kako mi sami sebe zovemo, a zovemo se Srbima, na kraju krajeva pa ni mi druge, na primer Nemce ne zovemo onako kako oni sami sebe zovu, Nemci sebe zovu Dojčerima, a Helene zovemo Grcima, Osterajhšane Austrijancima, Hungare Mađarima, kapiraš li ti to ili ne?

Sapientis sat

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

-Djeca do 10 godina idu na "usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina"?
-Idu kao stipendisti u njima kulturološki stran Istanbul a ne idu na primjer u hrišćanski Beč, Moskvu, Rim, Solun, Peštu...
-Zatucani likovi ce vjerovatno povjerovati ovome sto si napisao.

Seki

pre 3 godine

Nikako turski i srpski istoricari da se usaglase srpski kazu otac dimitrije turski ahmed pasa sokolovic i to dokazuju da je Mehmed napisao pismo sa potpisom koje je orginalno I danas postoji.

1984

pre 3 godine

Ne ocekujem od Srba i drugih hriscana/krscana da imaju pozitivno misljenje o Otomanima, okupator je okupator. Ali budimo realni! Bilo je to vrijeme kada je prostor Balkana zbog raznih okolnosti morao biti osvojen. Bilo je pitanje samo hoce li to biti muslimani s juga ili katolici sa sjevera. Da je kojim slucajem katolicka monarhija osvojila prostor Balkana u cjelosti ne bi postojalo danas nista pravoslavno na ovom prostoru. Svi bi bili katolici. I jos nesto vrlo vazno! Turci nisu ekvivalent islama. Imali su vjerske i svjetovne zakone.

milan

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Ma da I nabijanje na kolac je bilo samo za neke kriminalce koji su krali.
Cuti molim te, najnazadnije carstvo u istoriji, najkrvolocnije, propali su jer nisu ispratili tehnološki razvoj, i dan danas isto se ponašaju, daleko im lepa kuca.

oberin martel

pre 3 godine

Mehmed paša Sokolović je Srbin,
(Turčin, 11. oktobar 2020 18:12)

Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju ga.

Veliki brat

pre 3 godine

Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.
(Hirvat, 11. oktobar 2020 18:35)

Da si bar malo čitao, znao bi da je u samoj Turskoj serija žestoko kritikovana zbog istorijskih netačnosti i problematičnih interpretacija određenih ličnosti i događaja.

Ako se već radi serija o nekom periodu, ličnosti ili događajima iz istorije, treba da se ispoštuju istorijske činjenice, a ne da se ljudi navuku da gledaju seriju jer ih mrzi da čitaju knjige o istoriji, pa posle donose potpuno pogrešne zaključke.

@

pre 3 godine

Jasno je da je Sultan obnovio Pecku Patrijarsiju, nikakav vezir nije imao tu moc, niti bi se usudio da tako nesto zagovara kod sultana, narocito kod Sulejmana.
Ma sta danas pricali, nijedan vezir nije nikada bio ni izbliza mocan kao sultan.
Samo jedna rec sultana, i vezir je gubio glavu.
Uvek je vazilo pravilo, da veliki vezir oblaci "vrucu kosulju" koja ce ga vrlo verovatno spaliti.
Medjutim, reci kako je Mehmed Pasa u tom momentu bio "samo" treci vezir, komandant mornarice i rumelijski beglerbeg je najblaze receno, cudno!
Osmanska mornarica je u to vreme bila UBEDLJIVO najmocnija mornarica sveta i Evrope! Osmanlije su terorisale Evropljane na moru i na kopnu, svi mediteranski gusari su bili deo njihove mornarice, koja je bila toliko mocna da je palila gradove u Italiji i Francuskoj.
Ljudi danas ne shvataju moc Osmanskog Carstva.
Ono je u to vreme bilo centar sveta!
A Mehmed Pasa komandant mornarice, komandant evropskog dela osmanske vojske i Carstva i treci vezir.
A nekome je to "samo".
Naravno da njega Srbi nisu zanimali, on je, kao deo carske vojske ubijao Srbe, posao mu je bio unistavanje hriscana, podrzavao je danak u krvi, kao sto vidimo, rusio srpske crkve.
Gradio je mostove u Bosni i CG, kao i u ostalim delovima carstva.
Samo nasa cuvena opsednutost velicanjem i prisvajanjem tudjeg je od njega napravila nekog borca za srpstvo, jos malo pa ce biti veci i od Nemanjica.
Inace, omiljena istorijska licnost bio mu je sultan Murat, cesto je trazio da mu citaju o njemu i cak je rekao kako bi voleo da umre kao on, jer se divio Muratu, koji je satro srpstvo na Kosovu.
Zelja mu se donekle ostvarila, kada je ubijen od strane coveka koji je trazio prijem, a onra izvukao skriven noz...

Dzamahirija

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija)


Znaci, vasa deca koja dodju u Beograd da studiraju treba da promene ime i veru?

Hammer

pre 3 godine

Inače da dodatno nadopunim tekst: Mehmed paša Sokolović je otet kao starije dete, tako da je bio redak primer srpskog dečaka koji nije uspeo da zaboravi svoje korenove i pored sve torture i genocida kojeg je doživeo i proživeo kroz devširmu iliti danak u krvi, zbog čega je u kasnijem životu i postojala njegova objektivna naklonost prema svom srpskom rodu i poreklu, drugi takvi slični primeri bili su: Omer paša Latas, Vlad Cepeš i sl.

Iako u vreme obnavljanja Pećke patrijaršije Mehmed paša Sokolović nije bio veliki vezir, on je ipak svojim zalaganjem i angažovanjem puno toga učinio da se obnovi Pećka patrijaršija, a najbolji dokaz za to je što je za patrijarha tako obnovljene srpske patrijaršije postavljen baš njegov brat od strica Makarije Sokolović, savremenim rečima rečeno Mehmed paša Sokolović je sve vreme aktivno lobirao za svoj narod iz koga je potekao, nikakvo muslimansko milosrđe nije uticalo na obnovu ugašene srpske patrijaršije koju su predhodno na silu ugušili.

Sandzaklija

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.

Hirvat

pre 3 godine

Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.

sulejman obnavlja crkve

pre 3 godine

Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?

Hammer

pre 3 godine

Zašto je "danak u krvi"(u daljem tekstu devširma) bio genocid:

1. Devširma je bio okupatorski zakonski akt, po kome su svi nemuslimani bili u obavezi da okupatorskoj državi daju najmanje po jedno maloletno (uglavnom)muško dete zarad potreba njihovih okupatorskih interesa; dakle otimana su deca i to kao maloletnici - krivično delo otmice i krivično delo nasilje nad maloletnicima.

2. Kroz instituciju devširme, maloletna nemuslimanska deca su odvođena u islamističke kampove u Stambolu i Jedrenama gde im je nametan islam različitim zločinačkim metodama: mala deca koja nisu mogla da upamte svoje roditelje su najlakše "obrađivana" i prevođena na islam, dok su oni malo stariji bivali podvrgnuti telesnim kažnjavanjima, bičevanju, tamničenju, zatvaranju, izolaciji, izgladnjivanju, teškim fizičkim radom i slično - krivično delo verske diskriminacije, nasilnog preveravanja, fizičko i psihičko zlostavljanje...

3. Procesom devširme, otetoj srpskoj odnosno nemuslimanskoj deci, ne samo da je nasilno menjana i religijska pripadnost, nego im je menjan i identitet, tako što su im nasilnim putem zabranjivali imena i prezimena pod kojim su rođeni, da bi im potom kasnije na silu bila nametnuta arapsko-muslimanska imena i prezimena, te novi nesrpski i nehrišćanski identitet - krivično delo etnocida.

Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

Hvala na pažnji.

hm

pre 3 godine

"naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao

Nije svejedno...

pre 3 godine

Veliki vezir Rustem-pasa Opukovic bio je Hrvat, ako su turski istorijski izvori tacni....
Mozda je to za nekog Balkan, pa je sve isto, ali za nas na Balkanu nije...

MIRO

pre 3 godine

Kakav bre danak u krvi, kakvo zlo i mama i tata i strine i ujne i teče svi su mu otišli u Stanbol i tamo uzeli Islam, to je bilo tadašnje školovanje u inostranstvu!

Stingray

pre 3 godine

Veličamo poturice, volimo one koji su ubijali sto naših za jednog njihovog, prijatelji su nam oni koji su sejali osiromašeni uranijum po našoj zemlji, braća su nam oni što nam ubiše milion sunarodnika preko Dunava, Save i Drine. Bravo Srbi!!!!

Hammer

pre 3 godine

Zašto je "danak u krvi"(u daljem tekstu devširma) bio genocid:

1. Devširma je bio okupatorski zakonski akt, po kome su svi nemuslimani bili u obavezi da okupatorskoj državi daju najmanje po jedno maloletno (uglavnom)muško dete zarad potreba njihovih okupatorskih interesa; dakle otimana su deca i to kao maloletnici - krivično delo otmice i krivično delo nasilje nad maloletnicima.

2. Kroz instituciju devširme, maloletna nemuslimanska deca su odvođena u islamističke kampove u Stambolu i Jedrenama gde im je nametan islam različitim zločinačkim metodama: mala deca koja nisu mogla da upamte svoje roditelje su najlakše "obrađivana" i prevođena na islam, dok su oni malo stariji bivali podvrgnuti telesnim kažnjavanjima, bičevanju, tamničenju, zatvaranju, izolaciji, izgladnjivanju, teškim fizičkim radom i slično - krivično delo verske diskriminacije, nasilnog preveravanja, fizičko i psihičko zlostavljanje...

3. Procesom devširme, otetoj srpskoj odnosno nemuslimanskoj deci, ne samo da je nasilno menjana i religijska pripadnost, nego im je menjan i identitet, tako što su im nasilnim putem zabranjivali imena i prezimena pod kojim su rođeni, da bi im potom kasnije na silu bila nametnuta arapsko-muslimanska imena i prezimena, te novi nesrpski i nehrišćanski identitet - krivično delo etnocida.

Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

Hvala na pažnji.

Solomon

pre 3 godine

Sandzaklija, ti si cist primer kako sto puta ponovljena laz postaje istina. Uzimali srpsku decu da ih usavrsavaju u Istambulu? Sta nisu imali dovoljno svoje dece, a na kraju usavrsavanja sablju u ruke i gini za Sultana. Drugo Srbi su muskoj deci pustali kosu i oblacili suknje da bi izgledali kao devojcice ili im sekli jedan prst na ruci jer ih tada Turci nisu uzimali, i sve je to izmislila priglupa raja koja je vise volela krst od polumeseca?
A najinteresantnije sto sam cuo od Zukorlica koji prica te lazi koju ti siris je da su Turci ovde dosli u miru, malte ne nisu ni ratovali vec emigrirali kao danas u EU. Svasta covek moze da cuje od granicara propalih imperija.

Stingray

pre 3 godine

Veličamo poturice, volimo one koji su ubijali sto naših za jednog njihovog, prijatelji su nam oni koji su sejali osiromašeni uranijum po našoj zemlji, braća su nam oni što nam ubiše milion sunarodnika preko Dunava, Save i Drine. Bravo Srbi!!!!

Hammer

pre 3 godine

Inače da dodatno nadopunim tekst: Mehmed paša Sokolović je otet kao starije dete, tako da je bio redak primer srpskog dečaka koji nije uspeo da zaboravi svoje korenove i pored sve torture i genocida kojeg je doživeo i proživeo kroz devširmu iliti danak u krvi, zbog čega je u kasnijem životu i postojala njegova objektivna naklonost prema svom srpskom rodu i poreklu, drugi takvi slični primeri bili su: Omer paša Latas, Vlad Cepeš i sl.

Iako u vreme obnavljanja Pećke patrijaršije Mehmed paša Sokolović nije bio veliki vezir, on je ipak svojim zalaganjem i angažovanjem puno toga učinio da se obnovi Pećka patrijaršija, a najbolji dokaz za to je što je za patrijarha tako obnovljene srpske patrijaršije postavljen baš njegov brat od strica Makarije Sokolović, savremenim rečima rečeno Mehmed paša Sokolović je sve vreme aktivno lobirao za svoj narod iz koga je potekao, nikakvo muslimansko milosrđe nije uticalo na obnovu ugašene srpske patrijaršije koju su predhodno na silu ugušili.

Janjičari su bili plaćene ubice!

pre 3 godine

Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?
(sulejman obnavlja crkve, 11. oktobar 2020 18:40)


Na stranu to što ništa od toga što si naveo nema veze sa istinom, šta je poenta tvog komentara? Dobro je biti pod okupacijom??? I kako bi bilo tebi da su te oteli od roditelja i odveli u tuđinu gde bi te na silu terali da učiš arapski i da budeš plaćeni ubica, a ti recimo nemaš afiniteta da se baviš ubijanjem civila?

Hammer

pre 3 godine

@(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


Pošto si postavio nekoliko interesantnih pitanja, evo i da ti na njih odgovorim:

Samo neke od srpskih crkava i manastira su opstali, ovo što je danas ostalo je samo delić od onoga što je nekada postojalo, tako je na primer na prostoru današnje Severne Makedonije bilo oko 370 srednjevekovnih srpskih crkava i manastira pre najezde Osmanlija, a danas ih je svega 70-ak; mnoge od preostalih bogomolja su bile do temelja razrušene, pa su potom obnavljene posle oslobođenja, neke su bile transformisane u džamije, pa su potom vraćene na staro, a neke su devastirane samo iznutra ili su redovno pljačkane. Ti Srbi koji su odrastali u islamskom okruženju i koji su bili turski vazali nemaju direktne veze sa današnjim Srbima, jer su postali muslimani i njihovi potomci su danas nešto drugo, a ne Srbi. Srbi su i pored brojnih otomanskih genocida opstali jer su se borili, jer su se selili ili bežali na sever u druge hrišćanske zemlje, pa bi se potom vraćali, ponovo borili i tako u krug. Mnogo više Srba je nestalo asimilacijom u druge narode ili islamizacijom, nego fizičkim istrebljivanjem, ali je rezultat isti.

Dzamahirija

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija)


Znaci, vasa deca koja dodju u Beograd da studiraju treba da promene ime i veru?

Boske

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Je l' mu to dođe nešto kao: naprave turci konkurs za postdiplomske studije, pravo prijave imaju sva muška djeca do 15 godina i onda izaberu najbolje kandidate? Roditelji, naravno, presretni, jer, em jedno muško čeljade manje na hrani (a bogami i na njivi i ostalim poslovima), em njihov sinčić besplatno dobija školovanje i pravu, carsku vjeru - za razliku od njih zatucanih pravoslavaca. E sad, što ga više nikad neće vidjeti, ništa strašno, mladi su, biće još poroda...

Inače, opšte je poznato da su tu veličanstvenu privilegiju imali samo kauri (nevjernici, tj. hrišćani), dok su se muslimanski dječaci i dalje morali smarati sa svojim roditeljima i ostalom brojnom familijom. Samo nema informacija je li izbor najboljih kaurskih kandidata i tada išao preko veze, štele i ostalih popularnih metoda ili se sve radilo pošteno, ni po babu, ni po stričevima, nego samo prema stručnim kvalifikacijama?

ooo

pre 3 godine

@Hirvat
Rustem Pasa najverovatnije i jeste bio Hrvat, iako nije iskljuceno da je bio Srbin, sto nikako ne znaci da su Turci u toj seriji postovali istoriju.
Ta serija je kod njih primer nepostovanja istorije, jer su unizili najveceg vladara kojeg su imali, prikazali ga kao idiota koji sedi u sobi, dok mu zene kroje sudbinu.
Na slican nacin prikazani su i ostali likovi iz tog perioda, koji su svi, pa i Rustem Pasa, prikazani kao idioti koji rade samo ono sto im zene narede ili podmetnu.
Da znas, pred pravim Sulejmanom, zene iz njegovog harema su drhtale, jer ih je jedna njegova rec delila od smrti, sultanije nisu smele ni rec da zucnu princevima, a kamoli da im smestaju pogibije, a sultan nije bio nikakav papucar, nego covek od kojeg je drhtala Evropa i koji je bio toliko surov da je ubio 2 svoja sina zbog vlasti, tako da samo budala moze da veruje da bi tu vlast prepustio bilo kojoj zeni.

Darko

pre 3 godine

"Vec su djeca isla u Carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu "

Ovaj citat bi trebalo staviti u srpske udzbenike kao jednu vrstu opomene, da se buduce eneracije strogo cuvaju ,najblaze receno, nenaucnih istina.
Da neko ovako nesto izgovori posle 400 godina zverske okupacije i nevidjenih masakra prema hriscanskom stanovnistvu !!

Hirvat

pre 3 godine

Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.

Branko

pre 3 godine

@sandzaklija u Nemackoj zivi treca generacija Turaka i svi pricaju Turski i idu u dzamiju iako su u srcu Evrope okruzeni Hriscanstvom. Kako to?

ooo

pre 3 godine

@Sandzaklija
Danak u krvi, kako je poznat kod nas, nije dio srpske, nego osmanske istorije i kao takav, temeljno je izucavan i opisivan u toj istoriji.
Do detalja se zna sta je predstavljao, kako je i kada nastao, zasto, do kada je trajao i na koji nacin je sprovodjen.
Tako da ne moze biti izmisljotina srpske, niti bilo koje druge istorije.
Osmanlije su vekovima uzimale musku decu, pripadnike pokorenih naroda, odvodili ih od roditelja i obucavali za svoje potrebe, odnosno potrebe svoje vojske.
Deca su primala Islam, ucila turski i arapski jezik i kulturu, obrazovana kao Osmanlije, ucena da je najveca slava i cast sluziti sultana i umreti za njega, sireci Islam i Osmansko carstvo.
Na osnovu talenata i sposobnosti, deca su usmeravana tokom daljeg razvoja.
Oni koji su fizicki i u ratnickim vestinama bili najnapredniji, postajali su deo najelitnije i najmocnije vojne strukture tog vremena, janjicarskog korpusa.
Drugi su postajali cinovnici, arhitekte i drugi sluzbenici carskog dvora.
Ta deca jesu dobijala najbolje obrazovanje i uslove za zivot i napredovanje koje nisu imali u svojim porodicama i originalnim sredinama, ali to ne umanjuje cinjenicu da su bili oteti, da su uceni da zaborave svoju porodicu, da ratuju protiv svog naroda ako zatreba.
Turci velicaju taj sistem, govoreci kako je to jedinstven primer da osvajac da priliku pokorenim narodima da dodju do najvisih pozicija u drzavi, sto jeste istina, medjutim, nacin na koji se dolazi do te prilike bio je nehuman, surov i bezobziran.
Kasnije, same Osmanlije, odnosno njihovi bogatiji krugovi, uvideli su da su janjicari postali najmocniji deo osmanskog drustva, sa brojnim privilegijama, pa su svoju decu prijavljivali u janjicare. Tako je, vremenom, sistem danka u krvi slabio i na kraju, nestao.Medjutim, sami janjicari su se toliko osilili, da su smenjivali cak i sultane, sto je dovelo do toga, da nakon vekova slave i dominacije i oni sami budu ukinuti, pobijeni i zabranjeni.

Karaman

pre 3 godine

Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)

To "najposlušniji" znači verovatno da su bili opasni vojnici koji su ratovali za sultana. To je istina. To je bio ujedno i jedini način da se sačuva kakva - takva autonomija i vera. Ko je od naroda na Balkanu dizao ustanke? Srbi. To se dešavalo nekoliko puta. Prvi pokušaj krajem 17. veka tokom Austrijsko - turskog rata. Posledica toga je Velika seoba Srba sa Kosova koja je teritoriju očistila od srpskog življa. Taj isti narod je naselio Vojvodinu i Mađarsku gde su se opet borili protiv Turaka, ali pod drugom zastavom.
Kamen na kamenu ne bi ostao od osvete Turaka da su ostali. Tonse dogodilo još jednom pre I i II Srpskog ustanka.

Osmanlijsko carstvo je bilo silno i krajnje osvetoljubivo prema svima koji nisu poštovali volju sultana. Da su Turci bili toliko dobri vladari, ne bi se vodilo bar 5 ratova protiv njih samo na Balkanu.

Milos

pre 3 godine

"Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju." ja razumem tvoju frustraciju - prodati veru za večeru i pljunuti na pretke, izaziva ozbiljnu duševnu nestabilnost, koje rezultiraju mehanizmom odbrane koji se, u nedostatku racionalnog rešenja, bazira na izmišljanju...elelm, bar se potrudi da to što izmislila ima smisla, jer ako tako nastavite, ispašće da su Srbi kroz istoriju vršili genocid nad starosedeocima Turcima...

sulejman obnavlja crkve

pre 3 godine

Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?

Ogorčeni

pre 3 godine

Mislim da mi danas nemamo pravo da pričamo o "poturicama". Puna ih je zemlja, prodaju ne samo veru nego i budućnost rođene dece svojim glasom na izborima da zauzvrat dobiju radno mesto/sendvič itd. O Kosovu da ne govorim...

Sapientis sat

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

-Djeca do 10 godina idu na "usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina"?
-Idu kao stipendisti u njima kulturološki stran Istanbul a ne idu na primjer u hrišćanski Beč, Moskvu, Rim, Solun, Peštu...
-Zatucani likovi ce vjerovatno povjerovati ovome sto si napisao.

Pera Realno

pre 3 godine

Sramota je, očito plitka pamet i nedostatak kućnog vaspitanja pojedinaca koji uzimaju za pravo da proizvoljno komentarišu jednu ovako ozbiljnu ličnost iz naše istorije. "Znameniti Srbi Muslimani" štampana je 1906. i neopterećena blatom dvadesetog veka. Pročitah u vreme NATO agresije 1999. primerak sačuvan u jednom manastiru na Kosovu, gde sam bio vojno raspoređen. Pročitajte sebe radi bez obzira koje ste veroispovesti.

hm

pre 3 godine

"naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao

milan

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Ma da I nabijanje na kolac je bilo samo za neke kriminalce koji su krali.
Cuti molim te, najnazadnije carstvo u istoriji, najkrvolocnije, propali su jer nisu ispratili tehnološki razvoj, i dan danas isto se ponašaju, daleko im lepa kuca.

Nije svejedno...

pre 3 godine

Veliki vezir Rustem-pasa Opukovic bio je Hrvat, ako su turski istorijski izvori tacni....
Mozda je to za nekog Balkan, pa je sve isto, ali za nas na Balkanu nije...

kata

pre 3 godine

Danak u krvi je postojao i te kako, i to možete pogledati u dokumentarnoj seriji na Netflixu, a inače je snimao BBC, Radjanje Otomanskog Carstva. Tako su to lepo objasnili i turski i engleski istoričari, ko je veruje ovim srpskim, mislim

neka se drže Azije

pre 3 godine

ury@
Jes vala bilo nam toliko dobro da smo ih sa apetitom isprašili u prvom balkanskom ratu, i snove o prodoru Turske u Evropu poslali na smetlište istorije;-)..

Sandzaklija

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.

Slobodan

pre 3 godine

Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic ili po majci a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !

ooo

pre 3 godine

@oberin martel
Nije on bio poturica ni odrod, nego DETE koje je oteto, drzano u zatocenistvu, a da njegov narod nije prstom mrdnuo da to spreci!
Da nije slucajno bila neka pobuna, neki ustanak protiv danka u krvi?! Ne, nego mirno i poslusno davali sopstvenu decu! To je nasa najveca sramota! Kukavicluk!
E, to dete je odraslo i samo zahvaljujuci sopstvenim sposobnostima postalo jedan od najmocnijih ljudi sveta!
I umesto da se sveti tom svom narodu, koji je cutao dok su njega kidnapovali, on je tom narodu cak i pomogao!
A izrodi, izdajice i licemeri su i dalje pokorno cutali, klanjali mu se i ljubili mu noge, a iza ledja ga nazivali odrodom. Kao i danas.

MIRO

pre 3 godine

Kakav bre danak u krvi, kakvo zlo i mama i tata i strine i ujne i teče svi su mu otišli u Stanbol i tamo uzeli Islam, to je bilo tadašnje školovanje u inostranstvu!

ursuz

pre 3 godine

Ima li srba među srbima?
(arsuz, 11. oktobar 2020 17:15)


Među takozvanim hrvatima i bošnjacima ih ima sigurno, bar 99%, tako da ne sekiraj se.

Hammer

pre 3 godine

Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

@(www, 11. oktobar 2020 21:45)



Genocid nije samo fizičko istrebljivanje već i nasilna asimilacija sa promenom identiteta, jer je efekat isti, svako to oteto dete je značilo jedan Srbin manje, a istovremeno jedan Turčin ili musliman više, PLUS što su ta tako poislamčena deca kao janjičari to jest kao plaćenici ubijali sopstveni narod ne znajući tačno šta čine.

ooo

pre 3 godine

@ludi splico
Ali je zato osvojio Kipar, kao i gomilu drugih gradova i teritorija, sto si "zgodno" uspeo da precutis.
Po cemu je kljucna bitka kod Levanta?! Po tome sto je, samo godinu dana posle te bitke, osmanska mornarica bila DVOSTRUKO veca, nego pre bitke! Zahvaljujuci Mehmed Pasi Sokolovicu?
Drugi pohod na Bec nije vodio on, nego Sulejman.
Srbi su se borili za Osmanlije, jer je Srbin kod Osmanlija mogao da dodje do najvisih pozicija u carstvu, za razliku od Hrvata ili Srbina u toj Evropi.
Zato su Osmanlije vekovima urnisale te ujedinjene Evropljane, pobedjivale ih i terorisale.
Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.

ooo

pre 3 godine

@Boske
Drugi deo komentara ti nije bas tacan.
Naime, janjicari su imali ogromne privilegije i moc u osmanskom drustvu, tako da je doslo do toga da su vidjenije muslimanske porodice pocele da svoje sinove "ubacuju" medju njih, kako bi napredovali u drustvu.
Kako kod Osmanlija nije bilo plemstva, tako je svaka generacija morala iz pocetka da se bori za sebe i porodicu. Za razliku od Evrope, kod Osmanlija plemstva nije bilo, niti trajnih poseda. Sultan je dodeljivao imovinu, koju je mogao da uzme kad god pozeli, kao sto je svakog mogao da pogubi ili smeni po zelji.
Zato oni nisu imali problema sa "velikasima".
Nesto najblize plemstvu bili su janjicari, a posle njih i spahije.
Kao najmocnije vojne strukture, imali su velike privilegije i jedini su mogli da dizu pobune cak i protiv sultana, a da prodju nekaznjeno.
Vremenom su postali toliko mocni, da su cak i nekoliko sultana ubili i smenili.
Zato su na kraju i ukinuti, cim se nasao sultan koji nije hteo da ceka da se oni pobune protiv njega.
Ali, cinjenica je da su od odredjenog momenta, u janjicare ulazili i muslimani, ali DOBROVOLJNO, za razliku od hriscanske dece koja su silom odvodjena.

Žliponja iz Jelaha

pre 3 godine

@ury
I šta kažeš majstore,nije istina da su turci poislamizovali stanovništvo u osmanskom carstvu.....?
Pa dobro,iz koje onda ti priče dolaziš,ko su ti pretci bili?Marsovci možda?

Van Helsing

pre 3 godine

"naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao
"(hm, 11. oktobar 2020 18:22)


Nije bitno kako nas drugi zovu, bitno je kako mi sami sebe zovemo, a zovemo se Srbima, na kraju krajeva pa ni mi druge, na primer Nemce ne zovemo onako kako oni sami sebe zovu, Nemci sebe zovu Dojčerima, a Helene zovemo Grcima, Osterajhšane Austrijancima, Hungare Mađarima, kapiraš li ti to ili ne?

schlyamm

pre 3 godine

@Visegrade grade

Da, bolje da je ostao u svom selu i ziveo svoj zivot, posto je bio sposoban i svakako bi dogurao dalje od cuvanja ovaca, bolje da ti Turci nikada nisu ni dosli na ove prostore, manje sljama bi se imalo okolo.

@

pre 3 godine

Jasno je da je Sultan obnovio Pecku Patrijarsiju, nikakav vezir nije imao tu moc, niti bi se usudio da tako nesto zagovara kod sultana, narocito kod Sulejmana.
Ma sta danas pricali, nijedan vezir nije nikada bio ni izbliza mocan kao sultan.
Samo jedna rec sultana, i vezir je gubio glavu.
Uvek je vazilo pravilo, da veliki vezir oblaci "vrucu kosulju" koja ce ga vrlo verovatno spaliti.
Medjutim, reci kako je Mehmed Pasa u tom momentu bio "samo" treci vezir, komandant mornarice i rumelijski beglerbeg je najblaze receno, cudno!
Osmanska mornarica je u to vreme bila UBEDLJIVO najmocnija mornarica sveta i Evrope! Osmanlije su terorisale Evropljane na moru i na kopnu, svi mediteranski gusari su bili deo njihove mornarice, koja je bila toliko mocna da je palila gradove u Italiji i Francuskoj.
Ljudi danas ne shvataju moc Osmanskog Carstva.
Ono je u to vreme bilo centar sveta!
A Mehmed Pasa komandant mornarice, komandant evropskog dela osmanske vojske i Carstva i treci vezir.
A nekome je to "samo".
Naravno da njega Srbi nisu zanimali, on je, kao deo carske vojske ubijao Srbe, posao mu je bio unistavanje hriscana, podrzavao je danak u krvi, kao sto vidimo, rusio srpske crkve.
Gradio je mostove u Bosni i CG, kao i u ostalim delovima carstva.
Samo nasa cuvena opsednutost velicanjem i prisvajanjem tudjeg je od njega napravila nekog borca za srpstvo, jos malo pa ce biti veci i od Nemanjica.
Inace, omiljena istorijska licnost bio mu je sultan Murat, cesto je trazio da mu citaju o njemu i cak je rekao kako bi voleo da umre kao on, jer se divio Muratu, koji je satro srpstvo na Kosovu.
Zelja mu se donekle ostvarila, kada je ubijen od strane coveka koji je trazio prijem, a onra izvukao skriven noz...

Slobodan

pre 3 godine

Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !

Milos

pre 3 godine

"Da je bio veliki vratio bi se svom narodu." - Ne znam šta da ti kažem, ali ovako je ipak bio korisniji...inače turskom je upravljao veliki broj velikih vezira koji su poreklom Srbi (brojka je svakako veća od 10), ali ovaj je jedan od retkih koji je nešto za svoje i uradio...

Milan

pre 3 godine

@Hammer
Da li je uticao ili nije obnova patrijaršije je bilo čisto političke prirode. Rat katolika, saveza koji je lično papa organizovao protiv turaka je naterao tursku da pokuša srbe da privuku na svoju stranu.
Kao kontra meru Austrija je nudila srbima privilegije da budu graničari. U suštini srbi su iz tog nadmetanja uspeli da izvuku opstanak kao narod, iako bez države gotovo 300 godina.

zoran stankovic

pre 3 godine

I da dodam svaki grad u Turskoj ima ulicu ili kvart koji se zove
Sokulu Mehmed Paša kako ga tamo zovu i poštuju.
Dosta je prihvacena teorija da je on planski tj. namenski doveden u Tursku sa 18 godina od strane vezira ili paše Srpskog porekla ne znam da li mu je bio rodjak

Dragan Nenadić

pre 3 godine

Bajica Nenadić rodjen je u Ravancima kod Rudog, malo iznad Sokolovića. Odatle su svi Nenadići. Tamo se i moj otac rodio, koji se isto preziva. Bajica nešto se kasnije seli u Sokoloviće zajedno sa svojom porodicom.

Visegrade grade

pre 3 godine

Bas su ga zeznuli sto su ga odveli u janicare i nacinili najmocnim covjekom otomanske imperije.
Bolje da je ostao u u Sokolovicima da okopava luk i u predasima gusla pored kazana.

Veliki brat

pre 3 godine

Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.
(Hirvat, 11. oktobar 2020 18:35)

Da si bar malo čitao, znao bi da je u samoj Turskoj serija žestoko kritikovana zbog istorijskih netačnosti i problematičnih interpretacija određenih ličnosti i događaja.

Ako se već radi serija o nekom periodu, ličnosti ili događajima iz istorije, treba da se ispoštuju istorijske činjenice, a ne da se ljudi navuku da gledaju seriju jer ih mrzi da čitaju knjige o istoriji, pa posle donose potpuno pogrešne zaključke.

1984

pre 3 godine

Ne ocekujem od Srba i drugih hriscana/krscana da imaju pozitivno misljenje o Otomanima, okupator je okupator. Ali budimo realni! Bilo je to vrijeme kada je prostor Balkana zbog raznih okolnosti morao biti osvojen. Bilo je pitanje samo hoce li to biti muslimani s juga ili katolici sa sjevera. Da je kojim slucajem katolicka monarhija osvojila prostor Balkana u cjelosti ne bi postojalo danas nista pravoslavno na ovom prostoru. Svi bi bili katolici. I jos nesto vrlo vazno! Turci nisu ekvivalent islama. Imali su vjerske i svjetovne zakone.

Igor Igrić

pre 3 godine

Uloga patrijaršije je bila višestruka. Prvi cilj je bio da čuva raju od katoličkog unijaćenja jer su turcima katoličke zemlje bile najveći neprijatelj to jest Austrija i Ugraska kod su sa Francuzima npr bili u raznim oblicima savezništva stotinama godina. Crkva je takođe skupljala porez za Tursku... Zanimljivo je da je paša Sokoli bio emotivno vezan za današnji Zrenjanin te da je ovaj zbog toga bio pravi otomanski biser sa desetinma džamija, medresa itd...

nix

pre 3 godine

Pazi ako ovo dolazi i Beča, ko smo mi da kažemo da je ovo netačno. Šta bi bilo da nije bilo turaka, pa prosto pogletajte ekonomaku kartu bivse Jugoslavije. Razvijen sever Slo, HR, Vojvodina i mi juznjaci, CG, MKD šaka jada gde su se zadrzali dva veka više... pa zaključite sta bilo s Srbima...

www

pre 3 godine

Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

Hvala na pažnji.
(Hammer)
'''

Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

pazarac

pre 3 godine

Mehmed Pasa je bio carski zet, ozenjen princezom Esmahan, ali ona je Sulejmanu bila unuka, njeni roditelji su bili Selim i Nurbanu.
(Vera, 11. oktobar 2020 17:39)
Eto vidis koliko je sve ovo istina kad “oni” to ne znaju dzaba vole da laziraju istoriju al ima ko zna

ludi splico

pre 3 godine

Ratovao protiv zapada i izgubio dvije ključne bitke - bitku kod Lepanta i drugi pohod na Beč.
Ne bih se ponosio tim konvertitom jer dok se Europa ujedinila protiv Osmanlija on je regrutirao Srbe da se bore za Osmanlije.
Nekad protiv Svete lige, danas protiv NATO-a.

ury

pre 3 godine

posto je ionako sva srpska istorija velika laz i izmisljotina, drzimo se činjenica. nit su turci poislamizirali stanovništvo onako kako zatucani srbi o tome pricaju, nit se stanovništvo nesto bunilo u tom carstvu, srbi su bili jedni od vecih vazala turcima a ko sto se vidi i verni podanici. naravno ako si hteo da uspes u tom carstvu morao si biti deo te price....elem za neuke mehmed pasa ima ulicu u kojoj se nalazi i dzamija koju je podigao u Catigradu tj Instanbulu.

Sandzaklija

pre 3 godine

Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.

oberin martel

pre 3 godine

Mehmed paša Sokolović je Srbin,
(Turčin, 11. oktobar 2020 18:12)

Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju ga.

Solomon

pre 3 godine

Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.

Solomon

pre 3 godine

Sandzaklija neverovatna je ta potreba da sve sto je strano i nepoznato nazivate mitom.
Pa eto da razbijem jedan mit.
Milos Obilic koji nije istorijska licnost nije ubio na prevaru Sultana Murata.
Jer je to bilo nemoguce.
Sultanov sator je bio okruzen rovom i niko do Sultana nije mogao prici a narocito ne u sred bitke. Istina je da su se Srbi probili do Murata i da su ga ubili a mit o Obilicu su izmislili Turci jer je Sultan od Alaha postavljen i ne moze umreti drugacije nego na prevaru.
Taj mit je nametnut nepismenoj raji koja pet vekova slavi izmisljenog kamikazu Obilica.

Znaš li šta si ti???

pre 3 godine

Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


Objasni ti nama zašto ti imaš potrebu da zastupaš Turke i da ih opravdavaš? Jesi li ti Turčin ili ne? I kakav je tvoj stav preme njihovnom viševekovnom prisustvu ovde, da li ih smatraš za okupatore ili ne? Da li su ti bliži ostali južni "Sloveni" ili su ti bliži Turci? Da li pripadaš Evropi ili Aziji? Šta je tvoje mišljenje da li su Srbi trebali da nastave da trpe okupaciju ili podržavaš srpsku borbu za oslobođenje? Sa kim bi se pre identifikovao da li sa Stevanom Sinđelićem, Karađorđem i Milošem Obrenovićem ili sa Mustafom četvrtim, Mahmudom drugim, spahijama, dahijama???

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Carstvo je i propalo zbog ovoga. Da ti objasnim - dok ovo nije ukinuto, na vrhuncu, bilo je 350 000 janicara, svi odlično plaćeni. Osim što su bili skupi bili su i moćni toliko da su i sultani počeli da ih se plaše. Ali je tada već bilo kasno - bez novih pohoda i pljačkanja, kasa je bila prazna a u ratove se išlo bez janicara. Tada su poceli Turski porazi.

Ekonomski "danak u krvi" nije bio održiv i jedan je od razloga propasti Osmanlijskog kalifata.

a

pre 3 godine

Kako je tužna i zapravo strašna naša sudbina.
Jedan deo naroda primio je islam, što milom da sačuva privilegije, što silom kroz danak, da bi njihovi potomci danas radili sve da ponište svoju srpsku pripadnost i bili veći Turci od samih Turaka.
Drugi je pak primiviši katoličanstvo imao sreću u nesreći da živi u malo uređenijem sistemu, da bi se potom uobrazio i počeo da ismeva sopstvene sunarodnjake koji su opstajali u svojoj veri i nisu mogli da ih prate u kulturnom smislu. Još gore je postalo kada im je dodeljeno ime avarskog plemena i stvorilo naciju koja je počinila genocid maltene nad sopstvenim narodom iz koga je potekla.
:-((

only fools and horses

pre 3 godine

@Sandzaklija

Koje lupetanje. Jesi li svestan da ne postoji manastir koji nije bio barem jednom opljačkan i spaljen. Samo što su ih Srbi stalno, tvrdoglavo obnavljali. Doduše ne sve, još uvek postoji veliki broj svetilišta koja su u ruševinama. A što se tiče poslušnosti Srba, lako je pročitati bilo koju istorijsku knjigu i videti koliko je srpskih ustanaka bilo. Koliko posle toga spaljenih sela, manastira, crkava, koliko pobijenih ljudi. Pravo je čudo kako su Srbi i uopšte fizički opstali.

Miki

pre 3 godine

Malo znanja ne bi skodilo. Srbi su se protiv Turaka tokom njihovog osvajanja Balkana aktivno borili 150 godina, sve do 1527. i smrti Jovana Nenada. Posle su dizali ustanke i ratovali na strani Madjara i Austrije na svakih 15-20 godina, sve do Karadjordja. Zato su Turci i spalili mosti Svetog Save. Opet, istina je da su i ti Turci vecinom bili islamizovani Srbi, sto prisilno, sto da bi zadrzali feudalne privilegije. Dakle, sve je to isti narod koji se medjusobno bori, mrzi, ubija, pretapa iz jedne u drugu veru, pod pritiskom imperija i tako je vec hiljadama godina, do danas.

Umaj

pre 3 godine

"Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju"

Ovaj komentar je stvarno sramotan. Bio je odvedeno dete, koje nije zaboravilo ko je i sta je. Iza te fasade velicanstvene karijere stoji jedna licna i porodicna tragedija. Hajde stavite se u istu ulogu.

Iznenadili bi ste se koliko "Beyaz" Turci i dan danas znaju o svom poreklu, neki cak cuvaju i jezik, dok mi ne znamo gotovo nista o svom rodu koji je asimilovan u evropskom delu Turske i Anadoliji. Koga treba da bude sramota?

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.
(ooo, 11. oktobar 2020 21:50)

Druga opsada Beca je bila 1683. Turci Zapadu nisu mogli ništa - Zapad je u doba renesanse stekao ogromnu tehnolosku prednost dok je Osmansko carstvo svoj vrhunac dozivelo još u 15. veku. 150 000 Turaka nije moglo danima da osvoji Beč koji je branilo 10000 vojnika. Poljaci su ih rasturili za 1 dan.

Osim janičara, Turska vojska je bila nasilno regrutovana, nimalo motivisana, lako je njima bilo protiv puste Vizantije i Srbije, čim su naišli na malo ozbiljniju silu razbili su zube. Osvajanje tamo po Severu Afrike je isto bezveze, nikakve sile. Rusima nisu mogli ništa takodje.

Sve u svemu, divljaci koje je unazadio Kalifat, taj deo sveta je bio daleko razvijeniji od Zapada koji se obnavljao nakon vekova ratova sa Vizigotima, Hunima i sl.

zok1

pre 3 godine

Obnova patrijaršije je sama po sebi veoma kontraverzna tema. U otomanskom sistemu mileta, svi pravoslavni hrišćani su bili deo Rum Milleta, verske zajednice na čelu sa carigradskim patrijarhom. Da li su Turci obnovom Pećke patrijaršije podelili Rum Millet, ili su podrazumevali da je Pećka patrijaršija deo tog istog mileta, sa autonomijom, ali pod carigradskim patrijarhom? Koji su bili turski motivi da obnovom patrijaršije ojačaju pravoslavnu crkvu među Srbima? Da li su se bojali da će Srbi postati rimokatolici i biti podložniji uticajima sa zapada? Obnova Pećke patrijaršije se događa u vreme kada je Otomansko carstvo bilo u ekspanziji i na vrhuncu moći. Koliko su oni zaista pridavali važnosti tom činu? Ili je to bio još jedan način da se popuni državna blagajna, jer su se plaćali berati o postavljenju i godišnji danak. Mehmed-paša Sokolović je mogao biti treći paša u to doba, ali ako je predložio obnovu patrijaršije kao način da se udvostruče prihodi od berata i danka, ne mislim da bi se sultan, ili neko drugi na dvoru puno bunio oko toga. Uz to, korupcija je u Otomanskom carstvu bila endemska pojava, tako da nije isključeno da su neke kese dukata, koje su završile u pravim rukama, pomogle da se obnovi patrijaršija.

Stojko

pre 3 godine

@Janjičari su bili plaćene ubice!
Ako vec imam dovoljno svesti da biram, sta bih pre odabrao? Da odem u centar sveta, Istanbul i da tamo zavrsim visoke skole, i uradim nesto od svog zivota sto ce koristiti i meni i svima oko mene, ili da ostanem u Rudom, cuvam ovce do devetnaestog rodjendana, nakon cega postoji velika sansa da dobijem grip i umrem, i iza sebe ostavim zenu od 16 godina i petoro dece?

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

Nije sramota što smo tako dugo robovali Turcima bez ustanaka. Oni su (čak i do 1804.) bili dovoljno moćni da nas samelju, i to je to. Sramno je bilo okretati se jedan protiv drugoga u okviru istog naroda sve ove vekove, favorizovati izdajice, žbirove, čankolize. Zatim, okretati se protiv drugih evropskih hrišćana u ratovima Osmanlija protiv zapada. Preko tih i sl. stvari nam zapad sigurno nikada nije prešao i to je jedan od osnova zašto nas zovu orijentalnim varvarima, antievropljanima i sl. Drugi nas huškaju protiv naših dobročinitelja ili bar potencijalnih saveznika, i mi se ložimo. I tako ko zna otkad.

Mavro

pre 3 godine

Treba srbi da su koliko toliko zahvalni jer zamislite da ste bili pod rimo katiličkom crkvom, da li bi bili danas pravoslavci jedno veliko znak pitanja? Nije sve crno kako nacionslisti pokusavsju da ocrne! Ili Juzna Amerika? Svi su morali da se odreknu svoje kulture i prihvate kulturu drugih ( spanci, portugalci) a srbi su zahvaljujuci osmanlijama i kulturu i pismo sacuvali. Nije teško biti čovek pa priznati da je ovo istina. A jos da znate, nisu muslimani prodali veru za večeru, da li je lakse bilo plaćati porez ( danak) ili kao musliman ići u ratove i boriti se za osmanlije, sigurnije je bilo lakše placati porez jer se od srba nije tražilo da ratuju za turke. Nije teško biti čovek pa ovo reći.

Solomon

pre 3 godine

Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.

RX8

pre 3 godine

Kada su Srbi primili hrišćanstvo, da li su i tad pljunuli na paganske pretke? Prodali "veru" za večeru? Zamislite se malo, pljuvači.
(Salle, 11. oktobar 2020 23:21)

Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.

bs

pre 3 godine

@Adriano Galliani
Osmansko carstvo je svoj vrhunac dostiglo u 16 veku, bas za vreme Sulejmana Velicanstvenog, a teritorijalno je najvece bilo bas u vreme opsade Beca 1683 godine.
Osmanlije su vekovima maltretirale Zapad kako su htele.
Unistavali ih u svim bitkama u kojima su se ovi usudili da im se suprotstave, do nogu potukli njihove krstaske vojske, terorisali ih na Mediteranu, toliko da su Evropljani krenuli da traze alternativne puteve za Indiju.
Uvek je pri opsadama onaj koji se brani u prednosti. Sama cinjenica da su Osmanlije opsedale Bec, a ne Evropljani Carigrad jasno govori ko je ko.
Moc Osmanlija pocinje da opada u 18 veku, ali cak i u 19 veku su oni imali trecu najvecu mornaricu na svetu i najvecu kopnenu vojsku u Evropi.
Ako je lako bilo osvajati sever Afrike, sto ga nisu osvojili Evropljani? Osvojivsi sever Afrike, Osmanlije su kontrolisale Mediteran, gusarske baze u Alziru, ogromna bogatstva Egipta, kontrola trgovackih puteva... to je sever Afrike znacio tada.
Ako ti smatras da su Mameluci ili Persijanci bili neki slabi protivnici, onda si nerealan.
Poljaci su iznenadnim napadom spasli Bec, koji je vec bio pokoren, Austrijanci su im vratili tako sto su kasnije podelili Poljsku sa Rusima.
Ruse su Turci itekako pobedjivali, kao i oni njih. Rusija nikada nije dosanjala san da osvoji Carigrad, iako je cesto pokusavala, ali bi uvek dobila po usima.

Skeljzen

pre 3 godine

Pa ako su Srbi bili kao danas, zar je cudno to sto su mnogi napustali tu vjeru i identitet i postajali Bosnjaci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci - sta god samo ne Srbi.
Zar je tu odluku tesko razumeti?

siki

pre 3 godine

@(a, 12. oktobar 2020 03:07)

Kojoj "svojoj veri"? Što reče neko dole, Srbi (Sloveni) su "prodali veru za večeru" još nekoliko vekova ranije. Ne baš dobrovoljno, ali...

bulldog

pre 3 godine

ima li turaka medju turcima?
(Boksi, 11. oktobar 2020 17:03)

Hahaha...odlično pitanje. Pretpostavljam da nema, jer turci su nacija, kao i amerikanci, turčin znači državljanstvo, a ne pripadnost. To je zato što...ma pročitajte nešto.

Seki

pre 3 godine

Nikako turski i srpski istoricari da se usaglase srpski kazu otac dimitrije turski ahmed pasa sokolovic i to dokazuju da je Mehmed napisao pismo sa potpisom koje je orginalno I danas postoji.

Jeste

pre 3 godine

Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.
(RX8, 12. oktobar 2020 00:06)

Jeste, istorija je baš puna primeraka "na dobrovoljnoj" bazi. Kroz celu istoriju glasilo je pravilo "veća kere j"#e manju".

Hercegovac

pre 3 godine

Srbi su kroz historiju vazda bili Turski konjušari.
(Crnogorac, 12. oktobar 2020 09:31)

Pa ti Srbi koji su bili tirski konjušari kao ovaj Mehmed paša Sokolović nemaju biološke veze sa današnjim Srbima, potomci Mehmeda paše Sokolovića danas nisu Srbi, ko zna ko su i šta su, isto važi i za druge poturčene Srbe, današnji Srbi su potomci hajduka i uskoka.

profesor Dušan

pre 3 godine

nađete dvojicu koji se ne slažu i odma to zaključujete da se istoričari ne slažu, to je isto ko dve babe da pitate ko je bolji domaćin u selu pa nema nikad da se slože,.. na sreću istorija je jasna po tom pitanju :)

bulldog

pre 3 godine

"Kako je poznati istoričar Luka Mičeta pisao za list Danas svojevremeno, Pećka patrijaršija obnovljena je 1557. godine, a to nije mogla da bude odluka Mehmed paše Sokolovića."

Dotični je novinar, nije istoričar, tako da...mada, i da jeste, kakvi su nam istoričari, nema neke razlike.

pogled iz svemira

pre 3 godine

Nisu Turci bili ono sto ih prikazuju neki niti dobri niti losi a ko je bio dobar mogao je i tekako da napreduje.A ruku na srce mogli su sve narode Balkana da proteraju i rasele diljem carstva i da nasele podobnije.Tako o njima 50-50%

Sandzaklija

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.

sulejman obnavlja crkve

pre 3 godine

Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?

MIRO

pre 3 godine

Kakav bre danak u krvi, kakvo zlo i mama i tata i strine i ujne i teče svi su mu otišli u Stanbol i tamo uzeli Islam, to je bilo tadašnje školovanje u inostranstvu!

Sandzaklija

pre 3 godine

Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.

ury

pre 3 godine

posto je ionako sva srpska istorija velika laz i izmisljotina, drzimo se činjenica. nit su turci poislamizirali stanovništvo onako kako zatucani srbi o tome pricaju, nit se stanovništvo nesto bunilo u tom carstvu, srbi su bili jedni od vecih vazala turcima a ko sto se vidi i verni podanici. naravno ako si hteo da uspes u tom carstvu morao si biti deo te price....elem za neuke mehmed pasa ima ulicu u kojoj se nalazi i dzamija koju je podigao u Catigradu tj Instanbulu.

Hirvat

pre 3 godine

Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.

Visegrade grade

pre 3 godine

Bas su ga zeznuli sto su ga odveli u janicare i nacinili najmocnim covjekom otomanske imperije.
Bolje da je ostao u u Sokolovicima da okopava luk i u predasima gusla pored kazana.

ooo

pre 3 godine

@oberin martel
Nije on bio poturica ni odrod, nego DETE koje je oteto, drzano u zatocenistvu, a da njegov narod nije prstom mrdnuo da to spreci!
Da nije slucajno bila neka pobuna, neki ustanak protiv danka u krvi?! Ne, nego mirno i poslusno davali sopstvenu decu! To je nasa najveca sramota! Kukavicluk!
E, to dete je odraslo i samo zahvaljujuci sopstvenim sposobnostima postalo jedan od najmocnijih ljudi sveta!
I umesto da se sveti tom svom narodu, koji je cutao dok su njega kidnapovali, on je tom narodu cak i pomogao!
A izrodi, izdajice i licemeri su i dalje pokorno cutali, klanjali mu se i ljubili mu noge, a iza ledja ga nazivali odrodom. Kao i danas.

Hammer

pre 3 godine

Zašto je "danak u krvi"(u daljem tekstu devširma) bio genocid:

1. Devširma je bio okupatorski zakonski akt, po kome su svi nemuslimani bili u obavezi da okupatorskoj državi daju najmanje po jedno maloletno (uglavnom)muško dete zarad potreba njihovih okupatorskih interesa; dakle otimana su deca i to kao maloletnici - krivično delo otmice i krivično delo nasilje nad maloletnicima.

2. Kroz instituciju devširme, maloletna nemuslimanska deca su odvođena u islamističke kampove u Stambolu i Jedrenama gde im je nametan islam različitim zločinačkim metodama: mala deca koja nisu mogla da upamte svoje roditelje su najlakše "obrađivana" i prevođena na islam, dok su oni malo stariji bivali podvrgnuti telesnim kažnjavanjima, bičevanju, tamničenju, zatvaranju, izolaciji, izgladnjivanju, teškim fizičkim radom i slično - krivično delo verske diskriminacije, nasilnog preveravanja, fizičko i psihičko zlostavljanje...

3. Procesom devširme, otetoj srpskoj odnosno nemuslimanskoj deci, ne samo da je nasilno menjana i religijska pripadnost, nego im je menjan i identitet, tako što su im nasilnim putem zabranjivali imena i prezimena pod kojim su rođeni, da bi im potom kasnije na silu bila nametnuta arapsko-muslimanska imena i prezimena, te novi nesrpski i nehrišćanski identitet - krivično delo etnocida.

Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

Hvala na pažnji.

Stingray

pre 3 godine

Veličamo poturice, volimo one koji su ubijali sto naših za jednog njihovog, prijatelji su nam oni koji su sejali osiromašeni uranijum po našoj zemlji, braća su nam oni što nam ubiše milion sunarodnika preko Dunava, Save i Drine. Bravo Srbi!!!!

hm

pre 3 godine

"naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao

ludi splico

pre 3 godine

Ratovao protiv zapada i izgubio dvije ključne bitke - bitku kod Lepanta i drugi pohod na Beč.
Ne bih se ponosio tim konvertitom jer dok se Europa ujedinila protiv Osmanlija on je regrutirao Srbe da se bore za Osmanlije.
Nekad protiv Svete lige, danas protiv NATO-a.

Milos

pre 3 godine

"Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju." ja razumem tvoju frustraciju - prodati veru za večeru i pljunuti na pretke, izaziva ozbiljnu duševnu nestabilnost, koje rezultiraju mehanizmom odbrane koji se, u nedostatku racionalnog rešenja, bazira na izmišljanju...elelm, bar se potrudi da to što izmislila ima smisla, jer ako tako nastavite, ispašće da su Srbi kroz istoriju vršili genocid nad starosedeocima Turcima...

Nije svejedno...

pre 3 godine

Veliki vezir Rustem-pasa Opukovic bio je Hrvat, ako su turski istorijski izvori tacni....
Mozda je to za nekog Balkan, pa je sve isto, ali za nas na Balkanu nije...

pazarac

pre 3 godine

Mehmed Pasa je bio carski zet, ozenjen princezom Esmahan, ali ona je Sulejmanu bila unuka, njeni roditelji su bili Selim i Nurbanu.
(Vera, 11. oktobar 2020 17:39)
Eto vidis koliko je sve ovo istina kad “oni” to ne znaju dzaba vole da laziraju istoriju al ima ko zna

Hammer

pre 3 godine

Inače da dodatno nadopunim tekst: Mehmed paša Sokolović je otet kao starije dete, tako da je bio redak primer srpskog dečaka koji nije uspeo da zaboravi svoje korenove i pored sve torture i genocida kojeg je doživeo i proživeo kroz devširmu iliti danak u krvi, zbog čega je u kasnijem životu i postojala njegova objektivna naklonost prema svom srpskom rodu i poreklu, drugi takvi slični primeri bili su: Omer paša Latas, Vlad Cepeš i sl.

Iako u vreme obnavljanja Pećke patrijaršije Mehmed paša Sokolović nije bio veliki vezir, on je ipak svojim zalaganjem i angažovanjem puno toga učinio da se obnovi Pećka patrijaršija, a najbolji dokaz za to je što je za patrijarha tako obnovljene srpske patrijaršije postavljen baš njegov brat od strica Makarije Sokolović, savremenim rečima rečeno Mehmed paša Sokolović je sve vreme aktivno lobirao za svoj narod iz koga je potekao, nikakvo muslimansko milosrđe nije uticalo na obnovu ugašene srpske patrijaršije koju su predhodno na silu ugušili.

www

pre 3 godine

Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

Hvala na pažnji.
(Hammer)
'''

Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

Janjičari su bili plaćene ubice!

pre 3 godine

Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?
(sulejman obnavlja crkve, 11. oktobar 2020 18:40)


Na stranu to što ništa od toga što si naveo nema veze sa istinom, šta je poenta tvog komentara? Dobro je biti pod okupacijom??? I kako bi bilo tebi da su te oteli od roditelja i odveli u tuđinu gde bi te na silu terali da učiš arapski i da budeš plaćeni ubica, a ti recimo nemaš afiniteta da se baviš ubijanjem civila?

Hammer

pre 3 godine

@(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


Pošto si postavio nekoliko interesantnih pitanja, evo i da ti na njih odgovorim:

Samo neke od srpskih crkava i manastira su opstali, ovo što je danas ostalo je samo delić od onoga što je nekada postojalo, tako je na primer na prostoru današnje Severne Makedonije bilo oko 370 srednjevekovnih srpskih crkava i manastira pre najezde Osmanlija, a danas ih je svega 70-ak; mnoge od preostalih bogomolja su bile do temelja razrušene, pa su potom obnavljene posle oslobođenja, neke su bile transformisane u džamije, pa su potom vraćene na staro, a neke su devastirane samo iznutra ili su redovno pljačkane. Ti Srbi koji su odrastali u islamskom okruženju i koji su bili turski vazali nemaju direktne veze sa današnjim Srbima, jer su postali muslimani i njihovi potomci su danas nešto drugo, a ne Srbi. Srbi su i pored brojnih otomanskih genocida opstali jer su se borili, jer su se selili ili bežali na sever u druge hrišćanske zemlje, pa bi se potom vraćali, ponovo borili i tako u krug. Mnogo više Srba je nestalo asimilacijom u druge narode ili islamizacijom, nego fizičkim istrebljivanjem, ali je rezultat isti.

ursuz

pre 3 godine

Ima li srba među srbima?
(arsuz, 11. oktobar 2020 17:15)


Među takozvanim hrvatima i bošnjacima ih ima sigurno, bar 99%, tako da ne sekiraj se.

Seki

pre 3 godine

Nikako turski i srpski istoricari da se usaglase srpski kazu otac dimitrije turski ahmed pasa sokolovic i to dokazuju da je Mehmed napisao pismo sa potpisom koje je orginalno I danas postoji.

Hammer

pre 3 godine

Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

@(www, 11. oktobar 2020 21:45)



Genocid nije samo fizičko istrebljivanje već i nasilna asimilacija sa promenom identiteta, jer je efekat isti, svako to oteto dete je značilo jedan Srbin manje, a istovremeno jedan Turčin ili musliman više, PLUS što su ta tako poislamčena deca kao janjičari to jest kao plaćenici ubijali sopstveni narod ne znajući tačno šta čine.

oberin martel

pre 3 godine

Mehmed paša Sokolović je Srbin,
(Turčin, 11. oktobar 2020 18:12)

Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju ga.

1984

pre 3 godine

Ne ocekujem od Srba i drugih hriscana/krscana da imaju pozitivno misljenje o Otomanima, okupator je okupator. Ali budimo realni! Bilo je to vrijeme kada je prostor Balkana zbog raznih okolnosti morao biti osvojen. Bilo je pitanje samo hoce li to biti muslimani s juga ili katolici sa sjevera. Da je kojim slucajem katolicka monarhija osvojila prostor Balkana u cjelosti ne bi postojalo danas nista pravoslavno na ovom prostoru. Svi bi bili katolici. I jos nesto vrlo vazno! Turci nisu ekvivalent islama. Imali su vjerske i svjetovne zakone.

Stojko

pre 3 godine

@Janjičari su bili plaćene ubice!
Ako vec imam dovoljno svesti da biram, sta bih pre odabrao? Da odem u centar sveta, Istanbul i da tamo zavrsim visoke skole, i uradim nesto od svog zivota sto ce koristiti i meni i svima oko mene, ili da ostanem u Rudom, cuvam ovce do devetnaestog rodjendana, nakon cega postoji velika sansa da dobijem grip i umrem, i iza sebe ostavim zenu od 16 godina i petoro dece?

neka se drže Azije

pre 3 godine

ury@
Jes vala bilo nam toliko dobro da smo ih sa apetitom isprašili u prvom balkanskom ratu, i snove o prodoru Turske u Evropu poslali na smetlište istorije;-)..

Ogorčeni

pre 3 godine

Mislim da mi danas nemamo pravo da pričamo o "poturicama". Puna ih je zemlja, prodaju ne samo veru nego i budućnost rođene dece svojim glasom na izborima da zauzvrat dobiju radno mesto/sendvič itd. O Kosovu da ne govorim...

Darko

pre 3 godine

"Vec su djeca isla u Carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu "

Ovaj citat bi trebalo staviti u srpske udzbenike kao jednu vrstu opomene, da se buduce eneracije strogo cuvaju ,najblaze receno, nenaucnih istina.
Da neko ovako nesto izgovori posle 400 godina zverske okupacije i nevidjenih masakra prema hriscanskom stanovnistvu !!

Karaman

pre 3 godine

Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)

To "najposlušniji" znači verovatno da su bili opasni vojnici koji su ratovali za sultana. To je istina. To je bio ujedno i jedini način da se sačuva kakva - takva autonomija i vera. Ko je od naroda na Balkanu dizao ustanke? Srbi. To se dešavalo nekoliko puta. Prvi pokušaj krajem 17. veka tokom Austrijsko - turskog rata. Posledica toga je Velika seoba Srba sa Kosova koja je teritoriju očistila od srpskog življa. Taj isti narod je naselio Vojvodinu i Mađarsku gde su se opet borili protiv Turaka, ali pod drugom zastavom.
Kamen na kamenu ne bi ostao od osvete Turaka da su ostali. Tonse dogodilo još jednom pre I i II Srpskog ustanka.

Osmanlijsko carstvo je bilo silno i krajnje osvetoljubivo prema svima koji nisu poštovali volju sultana. Da su Turci bili toliko dobri vladari, ne bi se vodilo bar 5 ratova protiv njih samo na Balkanu.

ooo

pre 3 godine

@ludi splico
Ali je zato osvojio Kipar, kao i gomilu drugih gradova i teritorija, sto si "zgodno" uspeo da precutis.
Po cemu je kljucna bitka kod Levanta?! Po tome sto je, samo godinu dana posle te bitke, osmanska mornarica bila DVOSTRUKO veca, nego pre bitke! Zahvaljujuci Mehmed Pasi Sokolovicu?
Drugi pohod na Bec nije vodio on, nego Sulejman.
Srbi su se borili za Osmanlije, jer je Srbin kod Osmanlija mogao da dodje do najvisih pozicija u carstvu, za razliku od Hrvata ili Srbina u toj Evropi.
Zato su Osmanlije vekovima urnisale te ujedinjene Evropljane, pobedjivale ih i terorisale.
Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.

schlyamm

pre 3 godine

@Visegrade grade

Da, bolje da je ostao u svom selu i ziveo svoj zivot, posto je bio sposoban i svakako bi dogurao dalje od cuvanja ovaca, bolje da ti Turci nikada nisu ni dosli na ove prostore, manje sljama bi se imalo okolo.

Veliki brat

pre 3 godine

Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.
(Hirvat, 11. oktobar 2020 18:35)

Da si bar malo čitao, znao bi da je u samoj Turskoj serija žestoko kritikovana zbog istorijskih netačnosti i problematičnih interpretacija određenih ličnosti i događaja.

Ako se već radi serija o nekom periodu, ličnosti ili događajima iz istorije, treba da se ispoštuju istorijske činjenice, a ne da se ljudi navuku da gledaju seriju jer ih mrzi da čitaju knjige o istoriji, pa posle donose potpuno pogrešne zaključke.

Solomon

pre 3 godine

Sandzaklija, ti si cist primer kako sto puta ponovljena laz postaje istina. Uzimali srpsku decu da ih usavrsavaju u Istambulu? Sta nisu imali dovoljno svoje dece, a na kraju usavrsavanja sablju u ruke i gini za Sultana. Drugo Srbi su muskoj deci pustali kosu i oblacili suknje da bi izgledali kao devojcice ili im sekli jedan prst na ruci jer ih tada Turci nisu uzimali, i sve je to izmislila priglupa raja koja je vise volela krst od polumeseca?
A najinteresantnije sto sam cuo od Zukorlica koji prica te lazi koju ti siris je da su Turci ovde dosli u miru, malte ne nisu ni ratovali vec emigrirali kao danas u EU. Svasta covek moze da cuje od granicara propalih imperija.

RX8

pre 3 godine

Kada su Srbi primili hrišćanstvo, da li su i tad pljunuli na paganske pretke? Prodali "veru" za večeru? Zamislite se malo, pljuvači.
(Salle, 11. oktobar 2020 23:21)

Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.
(ooo, 11. oktobar 2020 21:50)

Druga opsada Beca je bila 1683. Turci Zapadu nisu mogli ništa - Zapad je u doba renesanse stekao ogromnu tehnolosku prednost dok je Osmansko carstvo svoj vrhunac dozivelo još u 15. veku. 150 000 Turaka nije moglo danima da osvoji Beč koji je branilo 10000 vojnika. Poljaci su ih rasturili za 1 dan.

Osim janičara, Turska vojska je bila nasilno regrutovana, nimalo motivisana, lako je njima bilo protiv puste Vizantije i Srbije, čim su naišli na malo ozbiljniju silu razbili su zube. Osvajanje tamo po Severu Afrike je isto bezveze, nikakve sile. Rusima nisu mogli ništa takodje.

Sve u svemu, divljaci koje je unazadio Kalifat, taj deo sveta je bio daleko razvijeniji od Zapada koji se obnavljao nakon vekova ratova sa Vizigotima, Hunima i sl.

Van Helsing

pre 3 godine

"naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao
"(hm, 11. oktobar 2020 18:22)


Nije bitno kako nas drugi zovu, bitno je kako mi sami sebe zovemo, a zovemo se Srbima, na kraju krajeva pa ni mi druge, na primer Nemce ne zovemo onako kako oni sami sebe zovu, Nemci sebe zovu Dojčerima, a Helene zovemo Grcima, Osterajhšane Austrijancima, Hungare Mađarima, kapiraš li ti to ili ne?

Dzamahirija

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija)


Znaci, vasa deca koja dodju u Beograd da studiraju treba da promene ime i veru?

Mavro

pre 3 godine

Treba srbi da su koliko toliko zahvalni jer zamislite da ste bili pod rimo katiličkom crkvom, da li bi bili danas pravoslavci jedno veliko znak pitanja? Nije sve crno kako nacionslisti pokusavsju da ocrne! Ili Juzna Amerika? Svi su morali da se odreknu svoje kulture i prihvate kulturu drugih ( spanci, portugalci) a srbi su zahvaljujuci osmanlijama i kulturu i pismo sacuvali. Nije teško biti čovek pa priznati da je ovo istina. A jos da znate, nisu muslimani prodali veru za večeru, da li je lakse bilo plaćati porez ( danak) ili kao musliman ići u ratove i boriti se za osmanlije, sigurnije je bilo lakše placati porez jer se od srba nije tražilo da ratuju za turke. Nije teško biti čovek pa ovo reći.

Hercegovac

pre 3 godine

Srbi su kroz historiju vazda bili Turski konjušari.
(Crnogorac, 12. oktobar 2020 09:31)

Pa ti Srbi koji su bili tirski konjušari kao ovaj Mehmed paša Sokolović nemaju biološke veze sa današnjim Srbima, potomci Mehmeda paše Sokolovića danas nisu Srbi, ko zna ko su i šta su, isto važi i za druge poturčene Srbe, današnji Srbi su potomci hajduka i uskoka.

ooo

pre 3 godine

@Hirvat
Rustem Pasa najverovatnije i jeste bio Hrvat, iako nije iskljuceno da je bio Srbin, sto nikako ne znaci da su Turci u toj seriji postovali istoriju.
Ta serija je kod njih primer nepostovanja istorije, jer su unizili najveceg vladara kojeg su imali, prikazali ga kao idiota koji sedi u sobi, dok mu zene kroje sudbinu.
Na slican nacin prikazani su i ostali likovi iz tog perioda, koji su svi, pa i Rustem Pasa, prikazani kao idioti koji rade samo ono sto im zene narede ili podmetnu.
Da znas, pred pravim Sulejmanom, zene iz njegovog harema su drhtale, jer ih je jedna njegova rec delila od smrti, sultanije nisu smele ni rec da zucnu princevima, a kamoli da im smestaju pogibije, a sultan nije bio nikakav papucar, nego covek od kojeg je drhtala Evropa i koji je bio toliko surov da je ubio 2 svoja sina zbog vlasti, tako da samo budala moze da veruje da bi tu vlast prepustio bilo kojoj zeni.

zoran stankovic

pre 3 godine

I da dodam svaki grad u Turskoj ima ulicu ili kvart koji se zove
Sokulu Mehmed Paša kako ga tamo zovu i poštuju.
Dosta je prihvacena teorija da je on planski tj. namenski doveden u Tursku sa 18 godina od strane vezira ili paše Srpskog porekla ne znam da li mu je bio rodjak

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

Nije sramota što smo tako dugo robovali Turcima bez ustanaka. Oni su (čak i do 1804.) bili dovoljno moćni da nas samelju, i to je to. Sramno je bilo okretati se jedan protiv drugoga u okviru istog naroda sve ove vekove, favorizovati izdajice, žbirove, čankolize. Zatim, okretati se protiv drugih evropskih hrišćana u ratovima Osmanlija protiv zapada. Preko tih i sl. stvari nam zapad sigurno nikada nije prešao i to je jedan od osnova zašto nas zovu orijentalnim varvarima, antievropljanima i sl. Drugi nas huškaju protiv naših dobročinitelja ili bar potencijalnih saveznika, i mi se ložimo. I tako ko zna otkad.

bs

pre 3 godine

@Adriano Galliani
Osmansko carstvo je svoj vrhunac dostiglo u 16 veku, bas za vreme Sulejmana Velicanstvenog, a teritorijalno je najvece bilo bas u vreme opsade Beca 1683 godine.
Osmanlije su vekovima maltretirale Zapad kako su htele.
Unistavali ih u svim bitkama u kojima su se ovi usudili da im se suprotstave, do nogu potukli njihove krstaske vojske, terorisali ih na Mediteranu, toliko da su Evropljani krenuli da traze alternativne puteve za Indiju.
Uvek je pri opsadama onaj koji se brani u prednosti. Sama cinjenica da su Osmanlije opsedale Bec, a ne Evropljani Carigrad jasno govori ko je ko.
Moc Osmanlija pocinje da opada u 18 veku, ali cak i u 19 veku su oni imali trecu najvecu mornaricu na svetu i najvecu kopnenu vojsku u Evropi.
Ako je lako bilo osvajati sever Afrike, sto ga nisu osvojili Evropljani? Osvojivsi sever Afrike, Osmanlije su kontrolisale Mediteran, gusarske baze u Alziru, ogromna bogatstva Egipta, kontrola trgovackih puteva... to je sever Afrike znacio tada.
Ako ti smatras da su Mameluci ili Persijanci bili neki slabi protivnici, onda si nerealan.
Poljaci su iznenadnim napadom spasli Bec, koji je vec bio pokoren, Austrijanci su im vratili tako sto su kasnije podelili Poljsku sa Rusima.
Ruse su Turci itekako pobedjivali, kao i oni njih. Rusija nikada nije dosanjala san da osvoji Carigrad, iako je cesto pokusavala, ali bi uvek dobila po usima.

nix

pre 3 godine

Pazi ako ovo dolazi i Beča, ko smo mi da kažemo da je ovo netačno. Šta bi bilo da nije bilo turaka, pa prosto pogletajte ekonomaku kartu bivse Jugoslavije. Razvijen sever Slo, HR, Vojvodina i mi juznjaci, CG, MKD šaka jada gde su se zadrzali dva veka više... pa zaključite sta bilo s Srbima...

milan

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Ma da I nabijanje na kolac je bilo samo za neke kriminalce koji su krali.
Cuti molim te, najnazadnije carstvo u istoriji, najkrvolocnije, propali su jer nisu ispratili tehnološki razvoj, i dan danas isto se ponašaju, daleko im lepa kuca.

Pera Realno

pre 3 godine

Sramota je, očito plitka pamet i nedostatak kućnog vaspitanja pojedinaca koji uzimaju za pravo da proizvoljno komentarišu jednu ovako ozbiljnu ličnost iz naše istorije. "Znameniti Srbi Muslimani" štampana je 1906. i neopterećena blatom dvadesetog veka. Pročitah u vreme NATO agresije 1999. primerak sačuvan u jednom manastiru na Kosovu, gde sam bio vojno raspoređen. Pročitajte sebe radi bez obzira koje ste veroispovesti.

@

pre 3 godine

Jasno je da je Sultan obnovio Pecku Patrijarsiju, nikakav vezir nije imao tu moc, niti bi se usudio da tako nesto zagovara kod sultana, narocito kod Sulejmana.
Ma sta danas pricali, nijedan vezir nije nikada bio ni izbliza mocan kao sultan.
Samo jedna rec sultana, i vezir je gubio glavu.
Uvek je vazilo pravilo, da veliki vezir oblaci "vrucu kosulju" koja ce ga vrlo verovatno spaliti.
Medjutim, reci kako je Mehmed Pasa u tom momentu bio "samo" treci vezir, komandant mornarice i rumelijski beglerbeg je najblaze receno, cudno!
Osmanska mornarica je u to vreme bila UBEDLJIVO najmocnija mornarica sveta i Evrope! Osmanlije su terorisale Evropljane na moru i na kopnu, svi mediteranski gusari su bili deo njihove mornarice, koja je bila toliko mocna da je palila gradove u Italiji i Francuskoj.
Ljudi danas ne shvataju moc Osmanskog Carstva.
Ono je u to vreme bilo centar sveta!
A Mehmed Pasa komandant mornarice, komandant evropskog dela osmanske vojske i Carstva i treci vezir.
A nekome je to "samo".
Naravno da njega Srbi nisu zanimali, on je, kao deo carske vojske ubijao Srbe, posao mu je bio unistavanje hriscana, podrzavao je danak u krvi, kao sto vidimo, rusio srpske crkve.
Gradio je mostove u Bosni i CG, kao i u ostalim delovima carstva.
Samo nasa cuvena opsednutost velicanjem i prisvajanjem tudjeg je od njega napravila nekog borca za srpstvo, jos malo pa ce biti veci i od Nemanjica.
Inace, omiljena istorijska licnost bio mu je sultan Murat, cesto je trazio da mu citaju o njemu i cak je rekao kako bi voleo da umre kao on, jer se divio Muratu, koji je satro srpstvo na Kosovu.
Zelja mu se donekle ostvarila, kada je ubijen od strane coveka koji je trazio prijem, a onra izvukao skriven noz...

Milos

pre 3 godine

"Da je bio veliki vratio bi se svom narodu." - Ne znam šta da ti kažem, ali ovako je ipak bio korisniji...inače turskom je upravljao veliki broj velikih vezira koji su poreklom Srbi (brojka je svakako veća od 10), ali ovaj je jedan od retkih koji je nešto za svoje i uradio...

a

pre 3 godine

Kako je tužna i zapravo strašna naša sudbina.
Jedan deo naroda primio je islam, što milom da sačuva privilegije, što silom kroz danak, da bi njihovi potomci danas radili sve da ponište svoju srpsku pripadnost i bili veći Turci od samih Turaka.
Drugi je pak primiviši katoličanstvo imao sreću u nesreći da živi u malo uređenijem sistemu, da bi se potom uobrazio i počeo da ismeva sopstvene sunarodnjake koji su opstajali u svojoj veri i nisu mogli da ih prate u kulturnom smislu. Još gore je postalo kada im je dodeljeno ime avarskog plemena i stvorilo naciju koja je počinila genocid maltene nad sopstvenim narodom iz koga je potekla.
:-((

Solomon

pre 3 godine

Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.

siki

pre 3 godine

@(a, 12. oktobar 2020 03:07)

Kojoj "svojoj veri"? Što reče neko dole, Srbi (Sloveni) su "prodali veru za večeru" još nekoliko vekova ranije. Ne baš dobrovoljno, ali...

Igor Igrić

pre 3 godine

Uloga patrijaršije je bila višestruka. Prvi cilj je bio da čuva raju od katoličkog unijaćenja jer su turcima katoličke zemlje bile najveći neprijatelj to jest Austrija i Ugraska kod su sa Francuzima npr bili u raznim oblicima savezništva stotinama godina. Crkva je takođe skupljala porez za Tursku... Zanimljivo je da je paša Sokoli bio emotivno vezan za današnji Zrenjanin te da je ovaj zbog toga bio pravi otomanski biser sa desetinma džamija, medresa itd...

Slobodan

pre 3 godine

Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic ili po majci a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !

kata

pre 3 godine

Danak u krvi je postojao i te kako, i to možete pogledati u dokumentarnoj seriji na Netflixu, a inače je snimao BBC, Radjanje Otomanskog Carstva. Tako su to lepo objasnili i turski i engleski istoričari, ko je veruje ovim srpskim, mislim

Sapientis sat

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

-Djeca do 10 godina idu na "usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina"?
-Idu kao stipendisti u njima kulturološki stran Istanbul a ne idu na primjer u hrišćanski Beč, Moskvu, Rim, Solun, Peštu...
-Zatucani likovi ce vjerovatno povjerovati ovome sto si napisao.

Slobodan

pre 3 godine

Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !

Branko

pre 3 godine

@sandzaklija u Nemackoj zivi treca generacija Turaka i svi pricaju Turski i idu u dzamiju iako su u srcu Evrope okruzeni Hriscanstvom. Kako to?

Solomon

pre 3 godine

Sandzaklija neverovatna je ta potreba da sve sto je strano i nepoznato nazivate mitom.
Pa eto da razbijem jedan mit.
Milos Obilic koji nije istorijska licnost nije ubio na prevaru Sultana Murata.
Jer je to bilo nemoguce.
Sultanov sator je bio okruzen rovom i niko do Sultana nije mogao prici a narocito ne u sred bitke. Istina je da su se Srbi probili do Murata i da su ga ubili a mit o Obilicu su izmislili Turci jer je Sultan od Alaha postavljen i ne moze umreti drugacije nego na prevaru.
Taj mit je nametnut nepismenoj raji koja pet vekova slavi izmisljenog kamikazu Obilica.

Skeljzen

pre 3 godine

Pa ako su Srbi bili kao danas, zar je cudno to sto su mnogi napustali tu vjeru i identitet i postajali Bosnjaci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci - sta god samo ne Srbi.
Zar je tu odluku tesko razumeti?

Boske

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Je l' mu to dođe nešto kao: naprave turci konkurs za postdiplomske studije, pravo prijave imaju sva muška djeca do 15 godina i onda izaberu najbolje kandidate? Roditelji, naravno, presretni, jer, em jedno muško čeljade manje na hrani (a bogami i na njivi i ostalim poslovima), em njihov sinčić besplatno dobija školovanje i pravu, carsku vjeru - za razliku od njih zatucanih pravoslavaca. E sad, što ga više nikad neće vidjeti, ništa strašno, mladi su, biće još poroda...

Inače, opšte je poznato da su tu veličanstvenu privilegiju imali samo kauri (nevjernici, tj. hrišćani), dok su se muslimanski dječaci i dalje morali smarati sa svojim roditeljima i ostalom brojnom familijom. Samo nema informacija je li izbor najboljih kaurskih kandidata i tada išao preko veze, štele i ostalih popularnih metoda ili se sve radilo pošteno, ni po babu, ni po stričevima, nego samo prema stručnim kvalifikacijama?

Žliponja iz Jelaha

pre 3 godine

@ury
I šta kažeš majstore,nije istina da su turci poislamizovali stanovništvo u osmanskom carstvu.....?
Pa dobro,iz koje onda ti priče dolaziš,ko su ti pretci bili?Marsovci možda?

Znaš li šta si ti???

pre 3 godine

Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


Objasni ti nama zašto ti imaš potrebu da zastupaš Turke i da ih opravdavaš? Jesi li ti Turčin ili ne? I kakav je tvoj stav preme njihovnom viševekovnom prisustvu ovde, da li ih smatraš za okupatore ili ne? Da li su ti bliži ostali južni "Sloveni" ili su ti bliži Turci? Da li pripadaš Evropi ili Aziji? Šta je tvoje mišljenje da li su Srbi trebali da nastave da trpe okupaciju ili podržavaš srpsku borbu za oslobođenje? Sa kim bi se pre identifikovao da li sa Stevanom Sinđelićem, Karađorđem i Milošem Obrenovićem ili sa Mustafom četvrtim, Mahmudom drugim, spahijama, dahijama???

Jeste

pre 3 godine

Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.
(RX8, 12. oktobar 2020 00:06)

Jeste, istorija je baš puna primeraka "na dobrovoljnoj" bazi. Kroz celu istoriju glasilo je pravilo "veća kere j"#e manju".

Solomon

pre 3 godine

Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.

pogled iz svemira

pre 3 godine

Nisu Turci bili ono sto ih prikazuju neki niti dobri niti losi a ko je bio dobar mogao je i tekako da napreduje.A ruku na srce mogli su sve narode Balkana da proteraju i rasele diljem carstva i da nasele podobnije.Tako o njima 50-50%

ooo

pre 3 godine

@Boske
Drugi deo komentara ti nije bas tacan.
Naime, janjicari su imali ogromne privilegije i moc u osmanskom drustvu, tako da je doslo do toga da su vidjenije muslimanske porodice pocele da svoje sinove "ubacuju" medju njih, kako bi napredovali u drustvu.
Kako kod Osmanlija nije bilo plemstva, tako je svaka generacija morala iz pocetka da se bori za sebe i porodicu. Za razliku od Evrope, kod Osmanlija plemstva nije bilo, niti trajnih poseda. Sultan je dodeljivao imovinu, koju je mogao da uzme kad god pozeli, kao sto je svakog mogao da pogubi ili smeni po zelji.
Zato oni nisu imali problema sa "velikasima".
Nesto najblize plemstvu bili su janjicari, a posle njih i spahije.
Kao najmocnije vojne strukture, imali su velike privilegije i jedini su mogli da dizu pobune cak i protiv sultana, a da prodju nekaznjeno.
Vremenom su postali toliko mocni, da su cak i nekoliko sultana ubili i smenili.
Zato su na kraju i ukinuti, cim se nasao sultan koji nije hteo da ceka da se oni pobune protiv njega.
Ali, cinjenica je da su od odredjenog momenta, u janjicare ulazili i muslimani, ali DOBROVOLJNO, za razliku od hriscanske dece koja su silom odvodjena.

Dragan Nenadić

pre 3 godine

Bajica Nenadić rodjen je u Ravancima kod Rudog, malo iznad Sokolovića. Odatle su svi Nenadići. Tamo se i moj otac rodio, koji se isto preziva. Bajica nešto se kasnije seli u Sokoloviće zajedno sa svojom porodicom.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

Carstvo je i propalo zbog ovoga. Da ti objasnim - dok ovo nije ukinuto, na vrhuncu, bilo je 350 000 janicara, svi odlično plaćeni. Osim što su bili skupi bili su i moćni toliko da su i sultani počeli da ih se plaše. Ali je tada već bilo kasno - bez novih pohoda i pljačkanja, kasa je bila prazna a u ratove se išlo bez janicara. Tada su poceli Turski porazi.

Ekonomski "danak u krvi" nije bio održiv i jedan je od razloga propasti Osmanlijskog kalifata.

Umaj

pre 3 godine

"Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju"

Ovaj komentar je stvarno sramotan. Bio je odvedeno dete, koje nije zaboravilo ko je i sta je. Iza te fasade velicanstvene karijere stoji jedna licna i porodicna tragedija. Hajde stavite se u istu ulogu.

Iznenadili bi ste se koliko "Beyaz" Turci i dan danas znaju o svom poreklu, neki cak cuvaju i jezik, dok mi ne znamo gotovo nista o svom rodu koji je asimilovan u evropskom delu Turske i Anadoliji. Koga treba da bude sramota?

only fools and horses

pre 3 godine

@Sandzaklija

Koje lupetanje. Jesi li svestan da ne postoji manastir koji nije bio barem jednom opljačkan i spaljen. Samo što su ih Srbi stalno, tvrdoglavo obnavljali. Doduše ne sve, još uvek postoji veliki broj svetilišta koja su u ruševinama. A što se tiče poslušnosti Srba, lako je pročitati bilo koju istorijsku knjigu i videti koliko je srpskih ustanaka bilo. Koliko posle toga spaljenih sela, manastira, crkava, koliko pobijenih ljudi. Pravo je čudo kako su Srbi i uopšte fizički opstali.

Milan

pre 3 godine

@Hammer
Da li je uticao ili nije obnova patrijaršije je bilo čisto političke prirode. Rat katolika, saveza koji je lično papa organizovao protiv turaka je naterao tursku da pokuša srbe da privuku na svoju stranu.
Kao kontra meru Austrija je nudila srbima privilegije da budu graničari. U suštini srbi su iz tog nadmetanja uspeli da izvuku opstanak kao narod, iako bez države gotovo 300 godina.

ooo

pre 3 godine

@Sandzaklija
Danak u krvi, kako je poznat kod nas, nije dio srpske, nego osmanske istorije i kao takav, temeljno je izucavan i opisivan u toj istoriji.
Do detalja se zna sta je predstavljao, kako je i kada nastao, zasto, do kada je trajao i na koji nacin je sprovodjen.
Tako da ne moze biti izmisljotina srpske, niti bilo koje druge istorije.
Osmanlije su vekovima uzimale musku decu, pripadnike pokorenih naroda, odvodili ih od roditelja i obucavali za svoje potrebe, odnosno potrebe svoje vojske.
Deca su primala Islam, ucila turski i arapski jezik i kulturu, obrazovana kao Osmanlije, ucena da je najveca slava i cast sluziti sultana i umreti za njega, sireci Islam i Osmansko carstvo.
Na osnovu talenata i sposobnosti, deca su usmeravana tokom daljeg razvoja.
Oni koji su fizicki i u ratnickim vestinama bili najnapredniji, postajali su deo najelitnije i najmocnije vojne strukture tog vremena, janjicarskog korpusa.
Drugi su postajali cinovnici, arhitekte i drugi sluzbenici carskog dvora.
Ta deca jesu dobijala najbolje obrazovanje i uslove za zivot i napredovanje koje nisu imali u svojim porodicama i originalnim sredinama, ali to ne umanjuje cinjenicu da su bili oteti, da su uceni da zaborave svoju porodicu, da ratuju protiv svog naroda ako zatreba.
Turci velicaju taj sistem, govoreci kako je to jedinstven primer da osvajac da priliku pokorenim narodima da dodju do najvisih pozicija u drzavi, sto jeste istina, medjutim, nacin na koji se dolazi do te prilike bio je nehuman, surov i bezobziran.
Kasnije, same Osmanlije, odnosno njihovi bogatiji krugovi, uvideli su da su janjicari postali najmocniji deo osmanskog drustva, sa brojnim privilegijama, pa su svoju decu prijavljivali u janjicare. Tako je, vremenom, sistem danka u krvi slabio i na kraju, nestao.Medjutim, sami janjicari su se toliko osilili, da su smenjivali cak i sultane, sto je dovelo do toga, da nakon vekova slave i dominacije i oni sami budu ukinuti, pobijeni i zabranjeni.

Miki

pre 3 godine

Malo znanja ne bi skodilo. Srbi su se protiv Turaka tokom njihovog osvajanja Balkana aktivno borili 150 godina, sve do 1527. i smrti Jovana Nenada. Posle su dizali ustanke i ratovali na strani Madjara i Austrije na svakih 15-20 godina, sve do Karadjordja. Zato su Turci i spalili mosti Svetog Save. Opet, istina je da su i ti Turci vecinom bili islamizovani Srbi, sto prisilno, sto da bi zadrzali feudalne privilegije. Dakle, sve je to isti narod koji se medjusobno bori, mrzi, ubija, pretapa iz jedne u drugu veru, pod pritiskom imperija i tako je vec hiljadama godina, do danas.

bulldog

pre 3 godine

"Kako je poznati istoričar Luka Mičeta pisao za list Danas svojevremeno, Pećka patrijaršija obnovljena je 1557. godine, a to nije mogla da bude odluka Mehmed paše Sokolovića."

Dotični je novinar, nije istoričar, tako da...mada, i da jeste, kakvi su nam istoričari, nema neke razlike.

zok1

pre 3 godine

Obnova patrijaršije je sama po sebi veoma kontraverzna tema. U otomanskom sistemu mileta, svi pravoslavni hrišćani su bili deo Rum Milleta, verske zajednice na čelu sa carigradskim patrijarhom. Da li su Turci obnovom Pećke patrijaršije podelili Rum Millet, ili su podrazumevali da je Pećka patrijaršija deo tog istog mileta, sa autonomijom, ali pod carigradskim patrijarhom? Koji su bili turski motivi da obnovom patrijaršije ojačaju pravoslavnu crkvu među Srbima? Da li su se bojali da će Srbi postati rimokatolici i biti podložniji uticajima sa zapada? Obnova Pećke patrijaršije se događa u vreme kada je Otomansko carstvo bilo u ekspanziji i na vrhuncu moći. Koliko su oni zaista pridavali važnosti tom činu? Ili je to bio još jedan način da se popuni državna blagajna, jer su se plaćali berati o postavljenju i godišnji danak. Mehmed-paša Sokolović je mogao biti treći paša u to doba, ali ako je predložio obnovu patrijaršije kao način da se udvostruče prihodi od berata i danka, ne mislim da bi se sultan, ili neko drugi na dvoru puno bunio oko toga. Uz to, korupcija je u Otomanskom carstvu bila endemska pojava, tako da nije isključeno da su neke kese dukata, koje su završile u pravim rukama, pomogle da se obnovi patrijaršija.

bulldog

pre 3 godine

ima li turaka medju turcima?
(Boksi, 11. oktobar 2020 17:03)

Hahaha...odlično pitanje. Pretpostavljam da nema, jer turci su nacija, kao i amerikanci, turčin znači državljanstvo, a ne pripadnost. To je zato što...ma pročitajte nešto.

profesor Dušan

pre 3 godine

nađete dvojicu koji se ne slažu i odma to zaključujete da se istoričari ne slažu, to je isto ko dve babe da pitate ko je bolji domaćin u selu pa nema nikad da se slože,.. na sreću istorija je jasna po tom pitanju :)