- Komentari -

Mehmed paša Sokolović: Gde se završava istorija, a počinje mit?

Mehmed Paša Sokolović ubijen je na današnji dan, 11. oktobra 1579. godine u Istanbulu, u 73. godini života. I dalje se ne zna koja je tačno bila njegova uloga u istoriji Srbije, a to pitanje izaziva oprečne stavove stručnjaka čak i 450 godina kasnije.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. ima li turaka medju turcima?
  (Boksi, 11. oktobar 2020 17:03)

  Hahaha...odlično pitanje. Pretpostavljam da nema, jer turci su nacija, kao i amerikanci, turčin znači državljanstvo, a ne pripadnost. To je zato što...ma pročitajte nešto.
   (bulldog, 13. oktobar 2020 09:44)

  # Link komentara

 2. "Kako je poznati istoričar Luka Mičeta pisao za list Danas svojevremeno, Pećka patrijaršija obnovljena je 1557. godine, a to nije mogla da bude odluka Mehmed paše Sokolovića."

  Dotični je novinar, nije istoričar, tako da...mada, i da jeste, kakvi su nam istoričari, nema neke razlike.
   (bulldog, 13. oktobar 2020 09:40)

  # Link komentara

 3. Nisu Turci bili ono sto ih prikazuju neki niti dobri niti losi a ko je bio dobar mogao je i tekako da napreduje.A ruku na srce mogli su sve narode Balkana da proteraju i rasele diljem carstva i da nasele podobnije.Tako o njima 50-50%
  (pogled iz svemira, 13. oktobar 2020 07:43)

  # Link komentara

 4. Srbi su kroz historiju vazda bili Turski konjušari.
  (Crnogorac, 12. oktobar 2020 09:31)

  Pa ti Srbi koji su bili tirski konjušari kao ovaj Mehmed paša Sokolović nemaju biološke veze sa današnjim Srbima, potomci Mehmeda paše Sokolovića danas nisu Srbi, ko zna ko su i šta su, isto važi i za druge poturčene Srbe, današnji Srbi su potomci hajduka i uskoka.
  (Hercegovac, 12. oktobar 2020 22:51)

  # Link komentara

 5. @(a, 12. oktobar 2020 03:07)

  Kojoj "svojoj veri"? Što reče neko dole, Srbi (Sloveni) su "prodali veru za večeru" još nekoliko vekova ranije. Ne baš dobrovoljno, ali...
   (siki, 12. oktobar 2020 22:29)

  # Link komentara

 6. @Adriano Galliani
  Osmansko carstvo je svoj vrhunac dostiglo u 16 veku, bas za vreme Sulejmana Velicanstvenog, a teritorijalno je najvece bilo bas u vreme opsade Beca 1683 godine.
  Osmanlije su vekovima maltretirale Zapad kako su htele.
  Unistavali ih u svim bitkama u kojima su se ovi usudili da im se suprotstave, do nogu potukli njihove krstaske vojske, terorisali ih na Mediteranu, toliko da su Evropljani krenuli da traze alternativne puteve za Indiju.
  Uvek je pri opsadama onaj koji se brani u prednosti. Sama cinjenica da su Osmanlije opsedale Bec, a ne Evropljani Carigrad jasno govori ko je ko.
  Moc Osmanlija pocinje da opada u 18 veku, ali cak i u 19 veku su oni imali trecu najvecu mornaricu na svetu i najvecu kopnenu vojsku u Evropi.
  Ako je lako bilo osvajati sever Afrike, sto ga nisu osvojili Evropljani? Osvojivsi sever Afrike, Osmanlije su kontrolisale Mediteran, gusarske baze u Alziru, ogromna bogatstva Egipta, kontrola trgovackih puteva... to je sever Afrike znacio tada.
  Ako ti smatras da su Mameluci ili Persijanci bili neki slabi protivnici, onda si nerealan.
  Poljaci su iznenadnim napadom spasli Bec, koji je vec bio pokoren, Austrijanci su im vratili tako sto su kasnije podelili Poljsku sa Rusima.
  Ruse su Turci itekako pobedjivali, kao i oni njih. Rusija nikada nije dosanjala san da osvoji Carigrad, iako je cesto pokusavala, ali bi uvek dobila po usima.
   (bs, 12. oktobar 2020 16:48)

  # Link komentara

 7. Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.
  (Solomon, 12. oktobar 2020 16:16)

  # Link komentara

 8. Le Scorion Serbe, evo sramota nas je sto su nam krstasi palili domove, pljackali pravoslavne manastire i ubijali svestenike, sramota nas je sto je zapad na celu sa Napoleonom a kasnije u dva svetska rata ubio milione ljudi, sramota nas je sto su u Parizu, Briselu ,Hamburgu, Berlinu drzali Afrikance sa njihovim porodicama gde su deca zapadnjaka mogla da ih gadjaju kamenjem do mile volje, sve do 50- tih godina dvadesetog veka, sramota nas je sto Francuska jos uvek ubira kolonijalni porez u desetinama milijardi dolara svake godine od siromasnih africkih zemalja. Eto nas je Srbe sramota jer oni na zapadu ne znaju za sramotu, i zato smo mi varvari a oni civilizovani.
  (Solomon, 12. oktobar 2020 16:14)

  # Link komentara

 9. Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.
  (RX8, 12. oktobar 2020 00:06)

  Jeste, istorija je baš puna primeraka "na dobrovoljnoj" bazi. Kroz celu istoriju glasilo je pravilo "veća kere j"#e manju".
  (Jeste, 12. oktobar 2020 15:33)

  # Link komentara

 10. Pa ako su Srbi bili kao danas, zar je cudno to sto su mnogi napustali tu vjeru i identitet i postajali Bosnjaci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci - sta god samo ne Srbi.
  Zar je tu odluku tesko razumeti?
  (Skeljzen, 12. oktobar 2020 14:56)

  # Link komentara

 11. @Janjičari su bili plaćene ubice!
  Ako vec imam dovoljno svesti da biram, sta bih pre odabrao? Da odem u centar sveta, Istanbul i da tamo zavrsim visoke skole, i uradim nesto od svog zivota sto ce koristiti i meni i svima oko mene, ili da ostanem u Rudom, cuvam ovce do devetnaestog rodjendana, nakon cega postoji velika sansa da dobijem grip i umrem, i iza sebe ostavim zenu od 16 godina i petoro dece?
  (Stojko, 12. oktobar 2020 10:21)

  # Link komentara

 12. @Sandzaklija

  Koje lupetanje. Jesi li svestan da ne postoji manastir koji nije bio barem jednom opljačkan i spaljen. Samo što su ih Srbi stalno, tvrdoglavo obnavljali. Doduše ne sve, još uvek postoji veliki broj svetilišta koja su u ruševinama. A što se tiče poslušnosti Srba, lako je pročitati bilo koju istorijsku knjigu i videti koliko je srpskih ustanaka bilo. Koliko posle toga spaljenih sela, manastira, crkava, koliko pobijenih ljudi. Pravo je čudo kako su Srbi i uopšte fizički opstali.
   (only fools and horses, 12. oktobar 2020 09:33)

  # Link komentara

 13. Srbi su kroz historiju vazda bili Turski konjušari.
  (Crnogorac, 12. oktobar 2020 09:31)

  # Link komentara

 14. neko ko je otimao našu decu (i ostalu pravoslavnu) i vraćao ih da ubijaju svoj narod nikada mi neće biti prijatelj!!!!
   (manko, 12. oktobar 2020 09:16)

  # Link komentara

 15. "Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju"

  Ovaj komentar je stvarno sramotan. Bio je odvedeno dete, koje nije zaboravilo ko je i sta je. Iza te fasade velicanstvene karijere stoji jedna licna i porodicna tragedija. Hajde stavite se u istu ulogu.

  Iznenadili bi ste se koliko "Beyaz" Turci i dan danas znaju o svom poreklu, neki cak cuvaju i jezik, dok mi ne znamo gotovo nista o svom rodu koji je asimilovan u evropskom delu Turske i Anadoliji. Koga treba da bude sramota?
  (Umaj, 12. oktobar 2020 09:08)

  # Link komentara

 16. I marko kraljevic je bio turski vazal. Istorija je komplikovao štivo, ima puno sivog.
  (Čudnije od fikcije, 12. oktobar 2020 08:30)

  # Link komentara

 17. Treba srbi da su koliko toliko zahvalni jer zamislite da ste bili pod rimo katiličkom crkvom, da li bi bili danas pravoslavci jedno veliko znak pitanja? Nije sve crno kako nacionslisti pokusavsju da ocrne! Ili Juzna Amerika? Svi su morali da se odreknu svoje kulture i prihvate kulturu drugih ( spanci, portugalci) a srbi su zahvaljujuci osmanlijama i kulturu i pismo sacuvali. Nije teško biti čovek pa priznati da je ovo istina. A jos da znate, nisu muslimani prodali veru za večeru, da li je lakse bilo plaćati porez ( danak) ili kao musliman ići u ratove i boriti se za osmanlije, sigurnije je bilo lakše placati porez jer se od srba nije tražilo da ratuju za turke. Nije teško biti čovek pa ovo reći.
   (Mavro, 12. oktobar 2020 08:25)

  # Link komentara

 18. Malo znanja ne bi skodilo. Srbi su se protiv Turaka tokom njihovog osvajanja Balkana aktivno borili 150 godina, sve do 1527. i smrti Jovana Nenada. Posle su dizali ustanke i ratovali na strani Madjara i Austrije na svakih 15-20 godina, sve do Karadjordja. Zato su Turci i spalili mosti Svetog Save. Opet, istina je da su i ti Turci vecinom bili islamizovani Srbi, sto prisilno, sto da bi zadrzali feudalne privilegije. Dakle, sve je to isti narod koji se medjusobno bori, mrzi, ubija, pretapa iz jedne u drugu veru, pod pritiskom imperija i tako je vec hiljadama godina, do danas.
  (Miki, 12. oktobar 2020 08:15)

  # Link komentara

 19. Obnova patrijaršije je sama po sebi veoma kontraverzna tema. U otomanskom sistemu mileta, svi pravoslavni hrišćani su bili deo Rum Milleta, verske zajednice na čelu sa carigradskim patrijarhom. Da li su Turci obnovom Pećke patrijaršije podelili Rum Millet, ili su podrazumevali da je Pećka patrijaršija deo tog istog mileta, sa autonomijom, ali pod carigradskim patrijarhom? Koji su bili turski motivi da obnovom patrijaršije ojačaju pravoslavnu crkvu među Srbima? Da li su se bojali da će Srbi postati rimokatolici i biti podložniji uticajima sa zapada? Obnova Pećke patrijaršije se događa u vreme kada je Otomansko carstvo bilo u ekspanziji i na vrhuncu moći. Koliko su oni zaista pridavali važnosti tom činu? Ili je to bio još jedan način da se popuni državna blagajna, jer su se plaćali berati o postavljenju i godišnji danak. Mehmed-paša Sokolović je mogao biti treći paša u to doba, ali ako je predložio obnovu patrijaršije kao način da se udvostruče prihodi od berata i danka, ne mislim da bi se sultan, ili neko drugi na dvoru puno bunio oko toga. Uz to, korupcija je u Otomanskom carstvu bila endemska pojava, tako da nije isključeno da su neke kese dukata, koje su završile u pravim rukama, pomogle da se obnovi patrijaršija.
  (zok1, 12. oktobar 2020 07:36)

  # Link komentara

 20. nađete dvojicu koji se ne slažu i odma to zaključujete da se istoričari ne slažu, to je isto ko dve babe da pitate ko je bolji domaćin u selu pa nema nikad da se slože,.. na sreću istorija je jasna po tom pitanju :)
   (profesor Dušan, 12. oktobar 2020 07:06)

  # Link komentara

 21. Kako je tužna i zapravo strašna naša sudbina.
  Jedan deo naroda primio je islam, što milom da sačuva privilegije, što silom kroz danak, da bi njihovi potomci danas radili sve da ponište svoju srpsku pripadnost i bili veći Turci od samih Turaka.
  Drugi je pak primiviši katoličanstvo imao sreću u nesreći da živi u malo uređenijem sistemu, da bi se potom uobrazio i počeo da ismeva sopstvene sunarodnjake koji su opstajali u svojoj veri i nisu mogli da ih prate u kulturnom smislu. Još gore je postalo kada im je dodeljeno ime avarskog plemena i stvorilo naciju koja je počinila genocid maltene nad sopstvenim narodom iz koga je potekla.
  :-((
  (a, 12. oktobar 2020 03:07)

  # Link komentara

 22. Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


  Objasni ti nama zašto ti imaš potrebu da zastupaš Turke i da ih opravdavaš? Jesi li ti Turčin ili ne? I kakav je tvoj stav preme njihovnom viševekovnom prisustvu ovde, da li ih smatraš za okupatore ili ne? Da li su ti bliži ostali južni "Sloveni" ili su ti bliži Turci? Da li pripadaš Evropi ili Aziji? Šta je tvoje mišljenje da li su Srbi trebali da nastave da trpe okupaciju ili podržavaš srpsku borbu za oslobođenje? Sa kim bi se pre identifikovao da li sa Stevanom Sinđelićem, Karađorđem i Milošem Obrenovićem ili sa Mustafom četvrtim, Mahmudom drugim, spahijama, dahijama???
  (Znaš li šta si ti???, 12. oktobar 2020 02:50)

  # Link komentara

 23. Mičeta nije istoričar. A Mehmed paša ima ulicu u Beogradu.
  (Ludilo, 12. oktobar 2020 01:50)

  # Link komentara

 24. Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.
  (ooo, 11. oktobar 2020 21:50)

  Druga opsada Beca je bila 1683. Turci Zapadu nisu mogli ništa - Zapad je u doba renesanse stekao ogromnu tehnolosku prednost dok je Osmansko carstvo svoj vrhunac dozivelo još u 15. veku. 150 000 Turaka nije moglo danima da osvoji Beč koji je branilo 10000 vojnika. Poljaci su ih rasturili za 1 dan.

  Osim janičara, Turska vojska je bila nasilno regrutovana, nimalo motivisana, lako je njima bilo protiv puste Vizantije i Srbije, čim su naišli na malo ozbiljniju silu razbili su zube. Osvajanje tamo po Severu Afrike je isto bezveze, nikakve sile. Rusima nisu mogli ništa takodje.

  Sve u svemu, divljaci koje je unazadio Kalifat, taj deo sveta je bio daleko razvijeniji od Zapada koji se obnavljao nakon vekova ratova sa Vizigotima, Hunima i sl.
   (Adriano_Galliani, 12. oktobar 2020 01:26)

  # Link komentara

 25. Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

  Carstvo je i propalo zbog ovoga. Da ti objasnim - dok ovo nije ukinuto, na vrhuncu, bilo je 350 000 janicara, svi odlično plaćeni. Osim što su bili skupi bili su i moćni toliko da su i sultani počeli da ih se plaše. Ali je tada već bilo kasno - bez novih pohoda i pljačkanja, kasa je bila prazna a u ratove se išlo bez janicara. Tada su poceli Turski porazi.

  Ekonomski "danak u krvi" nije bio održiv i jedan je od razloga propasti Osmanlijskog kalifata.
   (Adriano_Galliani, 12. oktobar 2020 01:15)

  # Link komentara

 26. Sandzaklija neverovatna je ta potreba da sve sto je strano i nepoznato nazivate mitom.
  Pa eto da razbijem jedan mit.
  Milos Obilic koji nije istorijska licnost nije ubio na prevaru Sultana Murata.
  Jer je to bilo nemoguce.
  Sultanov sator je bio okruzen rovom i niko do Sultana nije mogao prici a narocito ne u sred bitke. Istina je da su se Srbi probili do Murata i da su ga ubili a mit o Obilicu su izmislili Turci jer je Sultan od Alaha postavljen i ne moze umreti drugacije nego na prevaru.
  Taj mit je nametnut nepismenoj raji koja pet vekova slavi izmisljenog kamikazu Obilica.
  (Solomon, 12. oktobar 2020 00:25)

  # Link komentara

 27. Sandzaklija a gasne komore kod Hitlera su bili spa centri?
   (kole, 12. oktobar 2020 00:08)

  # Link komentara

 28. Kada su Srbi primili hrišćanstvo, da li su i tad pljunuli na paganske pretke? Prodali "veru" za večeru? Zamislite se malo, pljuvači.
  (Salle, 11. oktobar 2020 23:21)

  Ne postoje podaci da su Srbi prihvatili hrišćanstvo na silu, ako ništa drugo nije bilo okupacije, pa je verovatno sve bilo na dobrovoljnoj bazi.
  (RX8, 12. oktobar 2020 00:06)

  # Link komentara

 29. Nije sramota što smo tako dugo robovali Turcima bez ustanaka. Oni su (čak i do 1804.) bili dovoljno moćni da nas samelju, i to je to. Sramno je bilo okretati se jedan protiv drugoga u okviru istog naroda sve ove vekove, favorizovati izdajice, žbirove, čankolize. Zatim, okretati se protiv drugih evropskih hrišćana u ratovima Osmanlija protiv zapada. Preko tih i sl. stvari nam zapad sigurno nikada nije prešao i to je jedan od osnova zašto nas zovu orijentalnim varvarima, antievropljanima i sl. Drugi nas huškaju protiv naših dobročinitelja ili bar potencijalnih saveznika, i mi se ložimo. I tako ko zna otkad.
  (Le Scorpion Serbe, 12. oktobar 2020 00:00)

  # Link komentara

 30. I da dodam svaki grad u Turskoj ima ulicu ili kvart koji se zove
  Sokulu Mehmed Paša kako ga tamo zovu i poštuju.
  Dosta je prihvacena teorija da je on planski tj. namenski doveden u Tursku sa 18 godina od strane vezira ili paše Srpskog porekla ne znam da li mu je bio rodjak
   (zoran stankovic, 11. oktobar 2020 23:57)

  # Link komentara

 31. @Slovenac
  Kaze covjek cija je nacija iskljucivo katolicka. A sta je bosnjaka u kokentatima, a smijesni ste svega mi.
  (Nikola, 11. oktobar 2020 23:52)

  # Link komentara

 32. @(Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)


  Pošto si postavio nekoliko interesantnih pitanja, evo i da ti na njih odgovorim:

  Samo neke od srpskih crkava i manastira su opstali, ovo što je danas ostalo je samo delić od onoga što je nekada postojalo, tako je na primer na prostoru današnje Severne Makedonije bilo oko 370 srednjevekovnih srpskih crkava i manastira pre najezde Osmanlija, a danas ih je svega 70-ak; mnoge od preostalih bogomolja su bile do temelja razrušene, pa su potom obnavljene posle oslobođenja, neke su bile transformisane u džamije, pa su potom vraćene na staro, a neke su devastirane samo iznutra ili su redovno pljačkane. Ti Srbi koji su odrastali u islamskom okruženju i koji su bili turski vazali nemaju direktne veze sa današnjim Srbima, jer su postali muslimani i njihovi potomci su danas nešto drugo, a ne Srbi. Srbi su i pored brojnih otomanskih genocida opstali jer su se borili, jer su se selili ili bežali na sever u druge hrišćanske zemlje, pa bi se potom vraćali, ponovo borili i tako u krug. Mnogo više Srba je nestalo asimilacijom u druge narode ili islamizacijom, nego fizičkim istrebljivanjem, ali je rezultat isti.
  (Hammer, 11. oktobar 2020 23:49)

  # Link komentara

 33. @ooo svaka cast za komentar!
   (sonja, 11. oktobar 2020 23:40)

  # Link komentara

 34. @sandzaklija u Nemackoj zivi treca generacija Turaka i svi pricaju Turski i idu u dzamiju iako su u srcu Evrope okruzeni Hriscanstvom. Kako to?
   (Branko, 11. oktobar 2020 23:40)

  # Link komentara

 35. Ooo odakle ti to da nije bilo pobuna, da si samo citao Seobe video bi koliko kosta kada se bunis protiv Turaka.
  (Solomon, 11. oktobar 2020 23:33)

  # Link komentara

 36. Kako moze osmansko carstvo da pravi srpske zaduzbine?
  (x96, 11. oktobar 2020 23:31)

  # Link komentara

 37. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)

  To "najposlušniji" znači verovatno da su bili opasni vojnici koji su ratovali za sultana. To je istina. To je bio ujedno i jedini način da se sačuva kakva - takva autonomija i vera. Ko je od naroda na Balkanu dizao ustanke? Srbi. To se dešavalo nekoliko puta. Prvi pokušaj krajem 17. veka tokom Austrijsko - turskog rata. Posledica toga je Velika seoba Srba sa Kosova koja je teritoriju očistila od srpskog življa. Taj isti narod je naselio Vojvodinu i Mađarsku gde su se opet borili protiv Turaka, ali pod drugom zastavom.
  Kamen na kamenu ne bi ostao od osvete Turaka da su ostali. Tonse dogodilo još jednom pre I i II Srpskog ustanka.

  Osmanlijsko carstvo je bilo silno i krajnje osvetoljubivo prema svima koji nisu poštovali volju sultana. Da su Turci bili toliko dobri vladari, ne bi se vodilo bar 5 ratova protiv njih samo na Balkanu.
   (Karaman, 11. oktobar 2020 23:30)

  # Link komentara

 38. Kada su Srbi primili hrišćanstvo, da li su i tad pljunuli na paganske pretke? Prodali "veru" za večeru? Zamislite se malo, pljuvači.
  (Salle, 11. oktobar 2020 23:21)

  # Link komentara

 39. Bajica Nenadić rodjen je u Ravancima kod Rudog, malo iznad Sokolovića. Odatle su svi Nenadići. Tamo se i moj otac rodio, koji se isto preziva. Bajica nešto se kasnije seli u Sokoloviće zajedno sa svojom porodicom.
   (Dragan Nenadić, 11. oktobar 2020 23:10)

  # Link komentara

 40. @oberin martel
  Nije on bio poturica ni odrod, nego DETE koje je oteto, drzano u zatocenistvu, a da njegov narod nije prstom mrdnuo da to spreci!
  Da nije slucajno bila neka pobuna, neki ustanak protiv danka u krvi?! Ne, nego mirno i poslusno davali sopstvenu decu! To je nasa najveca sramota! Kukavicluk!
  E, to dete je odraslo i samo zahvaljujuci sopstvenim sposobnostima postalo jedan od najmocnijih ljudi sveta!
  I umesto da se sveti tom svom narodu, koji je cutao dok su njega kidnapovali, on je tom narodu cak i pomogao!
  A izrodi, izdajice i licemeri su i dalje pokorno cutali, klanjali mu se i ljubili mu noge, a iza ledja ga nazivali odrodom. Kao i danas.
   (ooo, 11. oktobar 2020 23:03)

  # Link komentara

 41. Danak u krvi je postojao i te kako, i to možete pogledati u dokumentarnoj seriji na Netflixu, a inače je snimao BBC, Radjanje Otomanskog Carstva. Tako su to lepo objasnili i turski i engleski istoričari, ko je veruje ovim srpskim, mislim
   (kata, 11. oktobar 2020 23:02)

  # Link komentara

 42. Ovdje mnogi pominju da su turci izvrsili genocid nad srbima podizali na kolac vodili njihovu djecu u tursku kao danak u krvi itd. Haj neka neko objasni kako su opstali manastiri i crkve koji su sagradjeni prije dolaska turaka. I koliko ih je sagradjeni za vrijeme vladavine turaka na ovim prostorima. O tome nece niko nista da kaze. A to da su srbi sakatili svoju djecu je opet neki srpski mit koji se danas pominje i u njega vjeruje. I otkuda to da su ta djeca morala da prime Islam. Djeca su odgajana u islamskom okruzenju i u velikoj imperiji tako da je prirodno da budu kao i svi oko njih. Poznato je da su bas Srbi bili najposlusniji turcima cuveni turski vazali. Samo ligikom da se vodimo da su htjeli Turci danas Srba nebi bilo na ovim prostorima gdje su oni vladali.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 22:59)

  # Link komentara

 43. @Hirvat
  Rustem Pasa najverovatnije i jeste bio Hrvat, iako nije iskljuceno da je bio Srbin, sto nikako ne znaci da su Turci u toj seriji postovali istoriju.
  Ta serija je kod njih primer nepostovanja istorije, jer su unizili najveceg vladara kojeg su imali, prikazali ga kao idiota koji sedi u sobi, dok mu zene kroje sudbinu.
  Na slican nacin prikazani su i ostali likovi iz tog perioda, koji su svi, pa i Rustem Pasa, prikazani kao idioti koji rade samo ono sto im zene narede ili podmetnu.
  Da znas, pred pravim Sulejmanom, zene iz njegovog harema su drhtale, jer ih je jedna njegova rec delila od smrti, sultanije nisu smele ni rec da zucnu princevima, a kamoli da im smestaju pogibije, a sultan nije bio nikakav papucar, nego covek od kojeg je drhtala Evropa i koji je bio toliko surov da je ubio 2 svoja sina zbog vlasti, tako da samo budala moze da veruje da bi tu vlast prepustio bilo kojoj zeni.
   (ooo, 11. oktobar 2020 22:58)

  # Link komentara

 44. Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.

  @(www, 11. oktobar 2020 21:45)  Genocid nije samo fizičko istrebljivanje već i nasilna asimilacija sa promenom identiteta, jer je efekat isti, svako to oteto dete je značilo jedan Srbin manje, a istovremeno jedan Turčin ili musliman više, PLUS što su ta tako poislamčena deca kao janjičari to jest kao plaćenici ubijali sopstveni narod ne znajući tačno šta čine.
  (Hammer, 11. oktobar 2020 22:58)

  # Link komentara

 45. Prodao veru za veveru, ali je bar pomogao Srpskom narodu.
   (...., 11. oktobar 2020 22:58)

  # Link komentara

 46. @Boske
  Drugi deo komentara ti nije bas tacan.
  Naime, janjicari su imali ogromne privilegije i moc u osmanskom drustvu, tako da je doslo do toga da su vidjenije muslimanske porodice pocele da svoje sinove "ubacuju" medju njih, kako bi napredovali u drustvu.
  Kako kod Osmanlija nije bilo plemstva, tako je svaka generacija morala iz pocetka da se bori za sebe i porodicu. Za razliku od Evrope, kod Osmanlija plemstva nije bilo, niti trajnih poseda. Sultan je dodeljivao imovinu, koju je mogao da uzme kad god pozeli, kao sto je svakog mogao da pogubi ili smeni po zelji.
  Zato oni nisu imali problema sa "velikasima".
  Nesto najblize plemstvu bili su janjicari, a posle njih i spahije.
  Kao najmocnije vojne strukture, imali su velike privilegije i jedini su mogli da dizu pobune cak i protiv sultana, a da prodju nekaznjeno.
  Vremenom su postali toliko mocni, da su cak i nekoliko sultana ubili i smenili.
  Zato su na kraju i ukinuti, cim se nasao sultan koji nije hteo da ceka da se oni pobune protiv njega.
  Ali, cinjenica je da su od odredjenog momenta, u janjicare ulazili i muslimani, ali DOBROVOLJNO, za razliku od hriscanske dece koja su silom odvodjena.
   (ooo, 11. oktobar 2020 22:53)

  # Link komentara

 47. @Sandzaklija
  Danak u krvi, kako je poznat kod nas, nije dio srpske, nego osmanske istorije i kao takav, temeljno je izucavan i opisivan u toj istoriji.
  Do detalja se zna sta je predstavljao, kako je i kada nastao, zasto, do kada je trajao i na koji nacin je sprovodjen.
  Tako da ne moze biti izmisljotina srpske, niti bilo koje druge istorije.
  Osmanlije su vekovima uzimale musku decu, pripadnike pokorenih naroda, odvodili ih od roditelja i obucavali za svoje potrebe, odnosno potrebe svoje vojske.
  Deca su primala Islam, ucila turski i arapski jezik i kulturu, obrazovana kao Osmanlije, ucena da je najveca slava i cast sluziti sultana i umreti za njega, sireci Islam i Osmansko carstvo.
  Na osnovu talenata i sposobnosti, deca su usmeravana tokom daljeg razvoja.
  Oni koji su fizicki i u ratnickim vestinama bili najnapredniji, postajali su deo najelitnije i najmocnije vojne strukture tog vremena, janjicarskog korpusa.
  Drugi su postajali cinovnici, arhitekte i drugi sluzbenici carskog dvora.
  Ta deca jesu dobijala najbolje obrazovanje i uslove za zivot i napredovanje koje nisu imali u svojim porodicama i originalnim sredinama, ali to ne umanjuje cinjenicu da su bili oteti, da su uceni da zaborave svoju porodicu, da ratuju protiv svog naroda ako zatreba.
  Turci velicaju taj sistem, govoreci kako je to jedinstven primer da osvajac da priliku pokorenim narodima da dodju do najvisih pozicija u drzavi, sto jeste istina, medjutim, nacin na koji se dolazi do te prilike bio je nehuman, surov i bezobziran.
  Kasnije, same Osmanlije, odnosno njihovi bogatiji krugovi, uvideli su da su janjicari postali najmocniji deo osmanskog drustva, sa brojnim privilegijama, pa su svoju decu prijavljivali u janjicare. Tako je, vremenom, sistem danka u krvi slabio i na kraju, nestao.Medjutim, sami janjicari su se toliko osilili, da su smenjivali cak i sultane, sto je dovelo do toga, da nakon vekova slave i dominacije i oni sami budu ukinuti, pobijeni i zabranjeni.
   (ooo, 11. oktobar 2020 22:46)

  # Link komentara

 48. "Vec su djeca isla u Carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu "

  Ovaj citat bi trebalo staviti u srpske udzbenike kao jednu vrstu opomene, da se buduce eneracije strogo cuvaju ,najblaze receno, nenaucnih istina.
  Da neko ovako nesto izgovori posle 400 godina zverske okupacije i nevidjenih masakra prema hriscanskom stanovnistvu !!
  (Darko, 11. oktobar 2020 22:41)

  # Link komentara

 49. @Sale B. Mehmed se nije zvao Nenad, vec Bajica. Sve ovo moze da se nadje u turskim arhivima, ali mrznja je izgleda jaca.
   (zmitjkoe, 11. oktobar 2020 22:35)

  # Link komentara

 50. @Slovenac

  Brini ti da ne ostanes bez Piranskog zaliva a licne i nacionalne komeplekse leci na svojim ukucanima a Srbe preskoci.
  (Stranac 1952, 11. oktobar 2020 22:32)

  # Link komentara

 51. @Visegrade grade

  Da, bolje da je ostao u svom selu i ziveo svoj zivot, posto je bio sposoban i svakako bi dogurao dalje od cuvanja ovaca, bolje da ti Turci nikada nisu ni dosli na ove prostore, manje sljama bi se imalo okolo.
  (schlyamm, 11. oktobar 2020 22:26)

  # Link komentara

 52. @Solomon
  Lažu sami sebe ali dobro......duboko u sebi oni znaju ko su i odakle potiču a to ih najviše i boli.
   (Žliponja iz Jelaha, 11. oktobar 2020 22:16)

  # Link komentara

 53. @Hammer
  Da li je uticao ili nije obnova patrijaršije je bilo čisto političke prirode. Rat katolika, saveza koji je lično papa organizovao protiv turaka je naterao tursku da pokuša srbe da privuku na svoju stranu.
  Kao kontra meru Austrija je nudila srbima privilegije da budu graničari. U suštini srbi su iz tog nadmetanja uspeli da izvuku opstanak kao narod, iako bez države gotovo 300 godina.
   (Milan, 11. oktobar 2020 22:15)

  # Link komentara

 54. Pazi ako ovo dolazi i Beča, ko smo mi da kažemo da je ovo netačno. Šta bi bilo da nije bilo turaka, pa prosto pogletajte ekonomaku kartu bivse Jugoslavije. Razvijen sever Slo, HR, Vojvodina i mi juznjaci, CG, MKD šaka jada gde su se zadrzali dva veka više... pa zaključite sta bilo s Srbima...
  (nix, 11. oktobar 2020 22:12)

  # Link komentara

 55. @ury
  I šta kažeš majstore,nije istina da su turci poislamizovali stanovništvo u osmanskom carstvu.....?
  Pa dobro,iz koje onda ti priče dolaziš,ko su ti pretci bili?Marsovci možda?
   (Žliponja iz Jelaha, 11. oktobar 2020 22:10)

  # Link komentara

 56. El-Fatiha! Neka mu dragi Bog podari Dzennet!
   (Dolce Yabana, 11. oktobar 2020 22:05)

  # Link komentara

 57. Bas su ga zeznuli sto su ga odveli u janicare i nacinili najmocnim covjekom otomanske imperije.
  Bolje da je ostao u u Sokolovicima da okopava luk i u predasima gusla pored kazana.
  (Visegrade grade, 11. oktobar 2020 21:57)

  # Link komentara

 58. ury@
  Jes vala bilo nam toliko dobro da smo ih sa apetitom isprašili u prvom balkanskom ratu, i snove o prodoru Turske u Evropu poslali na smetlište istorije;-)..
   (neka se drže Azije, 11. oktobar 2020 21:55)

  # Link komentara

 59. poturici niko ne veruje...ako je turcin krvav do lakata on mora biti do ramena...
   (bobi srbija, 11. oktobar 2020 21:54)

  # Link komentara

 60. Sandzaklija, ti si cist primer kako sto puta ponovljena laz postaje istina. Uzimali srpsku decu da ih usavrsavaju u Istambulu? Sta nisu imali dovoljno svoje dece, a na kraju usavrsavanja sablju u ruke i gini za Sultana. Drugo Srbi su muskoj deci pustali kosu i oblacili suknje da bi izgledali kao devojcice ili im sekli jedan prst na ruci jer ih tada Turci nisu uzimali, i sve je to izmislila priglupa raja koja je vise volela krst od polumeseca?
  A najinteresantnije sto sam cuo od Zukorlica koji prica te lazi koju ti siris je da su Turci ovde dosli u miru, malte ne nisu ni ratovali vec emigrirali kao danas u EU. Svasta covek moze da cuje od granicara propalih imperija.
  (Solomon, 11. oktobar 2020 21:53)

  # Link komentara

 61. Mislim da mi danas nemamo pravo da pričamo o "poturicama". Puna ih je zemlja, prodaju ne samo veru nego i budućnost rođene dece svojim glasom na izborima da zauzvrat dobiju radno mesto/sendvič itd. O Kosovu da ne govorim...
   (Ogorčeni, 11. oktobar 2020 21:50)

  # Link komentara

 62. @ludi splico
  Ali je zato osvojio Kipar, kao i gomilu drugih gradova i teritorija, sto si "zgodno" uspeo da precutis.
  Po cemu je kljucna bitka kod Levanta?! Po tome sto je, samo godinu dana posle te bitke, osmanska mornarica bila DVOSTRUKO veca, nego pre bitke! Zahvaljujuci Mehmed Pasi Sokolovicu?
  Drugi pohod na Bec nije vodio on, nego Sulejman.
  Srbi su se borili za Osmanlije, jer je Srbin kod Osmanlija mogao da dodje do najvisih pozicija u carstvu, za razliku od Hrvata ili Srbina u toj Evropi.
  Zato su Osmanlije vekovima urnisale te ujedinjene Evropljane, pobedjivale ih i terorisale.
  Evropu su u sustini spasli Poljaci, koji su spasli Bec 1796 i Rusi, koji su privlacili vecu paznju Osmanlija, od Evropljana koji su im se ulizivali dok god su Osmanlije postojale.
   (ooo, 11. oktobar 2020 21:50)

  # Link komentara

 63. Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

  Hvala na pažnji.
  (Hammer)
  '''

  Sve si pobrkao. Genocid ne znači promenu verskog i/ili kulturnog identiteta već fizičko uništenje. Prema toj uvrnutoj logici i hrišćani su počinili genocid kad su stare Grke i Rimljane ili pagane priveli Hristu.
  (www, 11. oktobar 2020 21:45)

  # Link komentara

 64. Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
  Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic ili po majci a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
  Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
  Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
  Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
  Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
  Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
  Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
  Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !
  (Slobodan, 11. oktobar 2020 21:34)

  # Link komentara

 65. Mehmed pasa Sokolovic ne bi trebao biti brat Partijarhu Makariju Sokolovic !
  Mehmed se do otimanja prezivao Nenadic a rodom je iz sela Sokolovici koji je u blizini gradica Rudo ... Verovatno je zbog toga dobio prezime Sokolovic a za Makarija u nekim spisima kazu da je iz Visegrada a opet u crkvenim knjigama se spominju Pluzine gde je sagradjen manastir Piva !
  Prezime Patrijarha je uvek bilo Sokolovic za razliku od Bajice ili kasnije Mehmeda !
  Zanimljivo je da su manastir Piva sagradili zajedno Mehmed i Makarije sto svedoce freske unutar manastira !
  Manastir je njihovom pomoci gradio Savatije Sokolovic sinovac Makarija a koji je sam posle njegove smrti bio patrijarh ...
  Postoje izvori koji kazu da je taj manastir podigao sam Mehmed pasa u spomen svojoj majci koja nikada nije htela da se odseli u Tursku i promeni veru za razliku od njegovog oca koji je posao za sinom kada je postao veliki vezir !!!
  Manastirirska crkva je posvecena uspecu presvete Bogorodice !!!
  Najverovatnije njihove rodbinske veze su preko majke kojoj je opet najverovatnije devojacko prezime Sokolovic !
  Freska o kojoj sam pisao pokazuje turcina koji drzi crkvu u rukama i predaje je presvetoj Bogorodici !
  (Slobodan, 11. oktobar 2020 21:21)

  # Link komentara

 66. posto je ionako sva srpska istorija velika laz i izmisljotina, drzimo se činjenica. nit su turci poislamizirali stanovništvo onako kako zatucani srbi o tome pricaju, nit se stanovništvo nesto bunilo u tom carstvu, srbi su bili jedni od vecih vazala turcima a ko sto se vidi i verni podanici. naravno ako si hteo da uspes u tom carstvu morao si biti deo te price....elem za neuke mehmed pasa ima ulicu u kojoj se nalazi i dzamija koju je podigao u Catigradu tj Instanbulu.
   (ury, 11. oktobar 2020 21:18)

  # Link komentara

 67. Uloga patrijaršije je bila višestruka. Prvi cilj je bio da čuva raju od katoličkog unijaćenja jer su turcima katoličke zemlje bile najveći neprijatelj to jest Austrija i Ugraska kod su sa Francuzima npr bili u raznim oblicima savezništva stotinama godina. Crkva je takođe skupljala porez za Tursku... Zanimljivo je da je paša Sokoli bio emotivno vezan za današnji Zrenjanin te da je ovaj zbog toga bio pravi otomanski biser sa desetinma džamija, medresa itd...
  (Igor Igrić, 11. oktobar 2020 21:17)

  # Link komentara

 68. Sramota je, očito plitka pamet i nedostatak kućnog vaspitanja pojedinaca koji uzimaju za pravo da proizvoljno komentarišu jednu ovako ozbiljnu ličnost iz naše istorije. "Znameniti Srbi Muslimani" štampana je 1906. i neopterećena blatom dvadesetog veka. Pročitah u vreme NATO agresije 1999. primerak sačuvan u jednom manastiru na Kosovu, gde sam bio vojno raspoređen. Pročitajte sebe radi bez obzira koje ste veroispovesti.
   (Pera Realno, 11. oktobar 2020 20:52)

  # Link komentara

 69. "Da je bio veliki vratio bi se svom narodu." - Ne znam šta da ti kažem, ali ovako je ipak bio korisniji...inače turskom je upravljao veliki broj velikih vezira koji su poreklom Srbi (brojka je svakako veća od 10), ali ovaj je jedan od retkih koji je nešto za svoje i uradio...
   (Milos, 11. oktobar 2020 20:48)

  # Link komentara

 70. "Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju." ja razumem tvoju frustraciju - prodati veru za večeru i pljunuti na pretke, izaziva ozbiljnu duševnu nestabilnost, koje rezultiraju mehanizmom odbrane koji se, u nedostatku racionalnog rešenja, bazira na izmišljanju...elelm, bar se potrudi da to što izmislila ima smisla, jer ako tako nastavite, ispašće da su Srbi kroz istoriju vršili genocid nad starosedeocima Turcima...
   (Milos, 11. oktobar 2020 20:45)

  # Link komentara

 71. Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?
  (sulejman obnavlja crkve, 11. oktobar 2020 18:40)


  Na stranu to što ništa od toga što si naveo nema veze sa istinom, šta je poenta tvog komentara? Dobro je biti pod okupacijom??? I kako bi bilo tebi da su te oteli od roditelja i odveli u tuđinu gde bi te na silu terali da učiš arapski i da budeš plaćeni ubica, a ti recimo nemaš afiniteta da se baviš ubijanjem civila?
  (Janjičari su bili plaćene ubice!, 11. oktobar 2020 20:27)

  # Link komentara

 72. Mehmed Pasa je bio carski zet, ozenjen princezom Esmahan, ali ona je Sulejmanu bila unuka, njeni roditelji su bili Selim i Nurbanu.
  (Vera, 11. oktobar 2020 17:39)
  Eto vidis koliko je sve ovo istina kad “oni” to ne znaju dzaba vole da laziraju istoriju al ima ko zna
  (pazarac, 11. oktobar 2020 20:27)

  # Link komentara

 73. Ratovao protiv zapada i izgubio dvije ključne bitke - bitku kod Lepanta i drugi pohod na Beč.
  Ne bih se ponosio tim konvertitom jer dok se Europa ujedinila protiv Osmanlija on je regrutirao Srbe da se bore za Osmanlije.
  Nekad protiv Svete lige, danas protiv NATO-a.
  (ludi splico, 11. oktobar 2020 20:22)

  # Link komentara

 74. Sandžaklija@
  Zašto su onda roditelji namerno sakatili sopstvenu decu, ako je danak u krvi samo "obmana i mit"?
   (Poturica gori od Turčina, 11. oktobar 2020 20:22)

  # Link komentara

 75. @inat
  Ne znam sta podrazumevas pod "nasim prostorima". Izgradjeni su mnogi manastiri u Crnoj Gori, medju njima i Ostrog.
   (hmmm, 11. oktobar 2020 20:14)

  # Link komentara

 76. Ima li srba među srbima?
  (arsuz, 11. oktobar 2020 17:15)


  Među takozvanim hrvatima i bošnjacima ih ima sigurno, bar 99%, tako da ne sekiraj se.
  (ursuz, 11. oktobar 2020 20:06)

  # Link komentara

 77. Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

  Je l' mu to dođe nešto kao: naprave turci konkurs za postdiplomske studije, pravo prijave imaju sva muška djeca do 15 godina i onda izaberu najbolje kandidate? Roditelji, naravno, presretni, jer, em jedno muško čeljade manje na hrani (a bogami i na njivi i ostalim poslovima), em njihov sinčić besplatno dobija školovanje i pravu, carsku vjeru - za razliku od njih zatucanih pravoslavaca. E sad, što ga više nikad neće vidjeti, ništa strašno, mladi su, biće još poroda...

  Inače, opšte je poznato da su tu veličanstvenu privilegiju imali samo kauri (nevjernici, tj. hrišćani), dok su se muslimanski dječaci i dalje morali smarati sa svojim roditeljima i ostalom brojnom familijom. Samo nema informacija je li izbor najboljih kaurskih kandidata i tada išao preko veze, štele i ostalih popularnih metoda ili se sve radilo pošteno, ni po babu, ni po stričevima, nego samo prema stručnim kvalifikacijama?
   (Boske, 11. oktobar 2020 20:00)

  # Link komentara

 78. Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.
  (Hirvat, 11. oktobar 2020 18:35)

  Da si bar malo čitao, znao bi da je u samoj Turskoj serija žestoko kritikovana zbog istorijskih netačnosti i problematičnih interpretacija određenih ličnosti i događaja.

  Ako se već radi serija o nekom periodu, ličnosti ili događajima iz istorije, treba da se ispoštuju istorijske činjenice, a ne da se ljudi navuku da gledaju seriju jer ih mrzi da čitaju knjige o istoriji, pa posle donose potpuno pogrešne zaključke.
  (Veliki brat, 11. oktobar 2020 19:56)

  # Link komentara

 79. Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
  (Sandzaklija)


  Znaci, vasa deca koja dodju u Beograd da studiraju treba da promene ime i veru?
  (Dzamahirija, 11. oktobar 2020 19:51)

  # Link komentara

 80. Nikako turski i srpski istoricari da se usaglase srpski kazu otac dimitrije turski ahmed pasa sokolovic i to dokazuju da je Mehmed napisao pismo sa potpisom koje je orginalno I danas postoji.
  (Seki, 11. oktobar 2020 19:39)

  # Link komentara

 81. Ne ocekujem od Srba i drugih hriscana/krscana da imaju pozitivno misljenje o Otomanima, okupator je okupator. Ali budimo realni! Bilo je to vrijeme kada je prostor Balkana zbog raznih okolnosti morao biti osvojen. Bilo je pitanje samo hoce li to biti muslimani s juga ili katolici sa sjevera. Da je kojim slucajem katolicka monarhija osvojila prostor Balkana u cjelosti ne bi postojalo danas nista pravoslavno na ovom prostoru. Svi bi bili katolici. I jos nesto vrlo vazno! Turci nisu ekvivalent islama. Imali su vjerske i svjetovne zakone.
  (1984, 11. oktobar 2020 19:33)

  # Link komentara

 82. Mehmed paša Sokolović je Srbin,
  (Turčin, 11. oktobar 2020 18:12)

  Bio je poturica i odrod od srpskog naroda. Neka mu Turci dižu spomenike i veličaju ga.
  (oberin martel, 11. oktobar 2020 19:31)

  # Link komentara

 83. Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

  -Djeca do 10 godina idu na "usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina"?
  -Idu kao stipendisti u njima kulturološki stran Istanbul a ne idu na primjer u hrišćanski Beč, Moskvu, Rim, Solun, Peštu...
  -Zatucani likovi ce vjerovatno povjerovati ovome sto si napisao.
   (Sapientis sat, 11. oktobar 2020 19:30)

  # Link komentara

 84. Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

  Ma da I nabijanje na kolac je bilo samo za neke kriminalce koji su krali.
  Cuti molim te, najnazadnije carstvo u istoriji, najkrvolocnije, propali su jer nisu ispratili tehnološki razvoj, i dan danas isto se ponašaju, daleko im lepa kuca.
   (milan, 11. oktobar 2020 19:30)

  # Link komentara

 85. Iako to sad nije jako bitno, Rustem Paša Opuković je vjerovatno bio Hrvat, rođen u Skradinu kod Šibenika.
   (wistful, 11. oktobar 2020 19:29)

  # Link komentara

 86. "naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
  Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao
  "(hm, 11. oktobar 2020 18:22)


  Nije bitno kako nas drugi zovu, bitno je kako mi sami sebe zovemo, a zovemo se Srbima, na kraju krajeva pa ni mi druge, na primer Nemce ne zovemo onako kako oni sami sebe zovu, Nemci sebe zovu Dojčerima, a Helene zovemo Grcima, Osterajhšane Austrijancima, Hungare Mađarima, kapiraš li ti to ili ne?
  (Van Helsing, 11. oktobar 2020 19:25)

  # Link komentara

 87. Jasno je da je Sultan obnovio Pecku Patrijarsiju, nikakav vezir nije imao tu moc, niti bi se usudio da tako nesto zagovara kod sultana, narocito kod Sulejmana.
  Ma sta danas pricali, nijedan vezir nije nikada bio ni izbliza mocan kao sultan.
  Samo jedna rec sultana, i vezir je gubio glavu.
  Uvek je vazilo pravilo, da veliki vezir oblaci "vrucu kosulju" koja ce ga vrlo verovatno spaliti.
  Medjutim, reci kako je Mehmed Pasa u tom momentu bio "samo" treci vezir, komandant mornarice i rumelijski beglerbeg je najblaze receno, cudno!
  Osmanska mornarica je u to vreme bila UBEDLJIVO najmocnija mornarica sveta i Evrope! Osmanlije su terorisale Evropljane na moru i na kopnu, svi mediteranski gusari su bili deo njihove mornarice, koja je bila toliko mocna da je palila gradove u Italiji i Francuskoj.
  Ljudi danas ne shvataju moc Osmanskog Carstva.
  Ono je u to vreme bilo centar sveta!
  A Mehmed Pasa komandant mornarice, komandant evropskog dela osmanske vojske i Carstva i treci vezir.
  A nekome je to "samo".
  Naravno da njega Srbi nisu zanimali, on je, kao deo carske vojske ubijao Srbe, posao mu je bio unistavanje hriscana, podrzavao je danak u krvi, kao sto vidimo, rusio srpske crkve.
  Gradio je mostove u Bosni i CG, kao i u ostalim delovima carstva.
  Samo nasa cuvena opsednutost velicanjem i prisvajanjem tudjeg je od njega napravila nekog borca za srpstvo, jos malo pa ce biti veci i od Nemanjica.
  Inace, omiljena istorijska licnost bio mu je sultan Murat, cesto je trazio da mu citaju o njemu i cak je rekao kako bi voleo da umre kao on, jer se divio Muratu, koji je satro srpstvo na Kosovu.
  Zelja mu se donekle ostvarila, kada je ubijen od strane coveka koji je trazio prijem, a onra izvukao skriven noz...
   (@, 11. oktobar 2020 19:23)

  # Link komentara

 88. Hvala na pažnji.

  (Hammer, 11. oktobar 2020 18:12)  Bravoo!
  (ban Kulin, 11. oktobar 2020 19:19)

  # Link komentara

 89. Kako je vas SPC nagrdila kao narod, uveravajuci da Srbin moza biti samo pravoslavac. Izgubili ste 2/3 teritorije, a jos i more.
  (Slovenac, 11. oktobar 2020 19:05)

  # Link komentara

 90. Da je ostao u rodnom kraju, cuvao bi ovce ceo zivot u muzo ih. Ovako mu je taj "mrzni" okupator dao karijeru kakvu bi svi mastali. Turska je u to doba bila kao sad SAD. Najbolji su uspevali nebitno odakle su. Znaci Sultan renovirao Pecku patrijarsiju?
   (sulejman obnavlja crkve, 11. oktobar 2020 18:40)

  # Link komentara

 91. Rustem Pasa Opukovic je bio poznat i kao Hirvat (Hrvat) Rustem Pasa. U turskoj seriji o Sulejmanu Velicanstvenom o njemu govore kao Hrvatu. Valjda oni bolje poznaju svoju istoriju od nas.
  (Hirvat, 11. oktobar 2020 18:35)

  # Link komentara

 92. Inače da dodatno nadopunim tekst: Mehmed paša Sokolović je otet kao starije dete, tako da je bio redak primer srpskog dečaka koji nije uspeo da zaboravi svoje korenove i pored sve torture i genocida kojeg je doživeo i proživeo kroz devširmu iliti danak u krvi, zbog čega je u kasnijem životu i postojala njegova objektivna naklonost prema svom srpskom rodu i poreklu, drugi takvi slični primeri bili su: Omer paša Latas, Vlad Cepeš i sl.

  Iako u vreme obnavljanja Pećke patrijaršije Mehmed paša Sokolović nije bio veliki vezir, on je ipak svojim zalaganjem i angažovanjem puno toga učinio da se obnovi Pećka patrijaršija, a najbolji dokaz za to je što je za patrijarha tako obnovljene srpske patrijaršije postavljen baš njegov brat od strica Makarije Sokolović, savremenim rečima rečeno Mehmed paša Sokolović je sve vreme aktivno lobirao za svoj narod iz koga je potekao, nikakvo muslimansko milosrđe nije uticalo na obnovu ugašene srpske patrijaršije koju su predhodno na silu ugušili.
  (Hammer, 11. oktobar 2020 18:31)

  # Link komentara

 93. Danak u krvi je najveca obmana koja se pominje u srpskoj historiji. Danak j krvi nije postojao. Vec su djeca isla u carigrad na usavrsavanje vojnih ili drugih vjestina slicno kao danas kada dobijes stipendiju da ides da zavrsavas fakultet u Londonu npr. Ali haj ti to objasni zatucanim likovima koji vjeruju u sta god procitaju.
  (Sandzaklija, 11. oktobar 2020 18:24)

  # Link komentara

 94. "naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge."
  Da li smo mi sebe tada zvali Srbi? Ocito nas niko drugi tako nije zvao
  (hm, 11. oktobar 2020 18:22)

  # Link komentara

 95. E most nije podigao zbog naroda nego kao carsku i vojnu komunikaciju.
   (Zoran, 11. oktobar 2020 18:12)

  # Link komentara

 96. Zašto je "danak u krvi"(u daljem tekstu devširma) bio genocid:

  1. Devširma je bio okupatorski zakonski akt, po kome su svi nemuslimani bili u obavezi da okupatorskoj državi daju najmanje po jedno maloletno (uglavnom)muško dete zarad potreba njihovih okupatorskih interesa; dakle otimana su deca i to kao maloletnici - krivično delo otmice i krivično delo nasilje nad maloletnicima.

  2. Kroz instituciju devširme, maloletna nemuslimanska deca su odvođena u islamističke kampove u Stambolu i Jedrenama gde im je nametan islam različitim zločinačkim metodama: mala deca koja nisu mogla da upamte svoje roditelje su najlakše "obrađivana" i prevođena na islam, dok su oni malo stariji bivali podvrgnuti telesnim kažnjavanjima, bičevanju, tamničenju, zatvaranju, izolaciji, izgladnjivanju, teškim fizičkim radom i slično - krivično delo verske diskriminacije, nasilnog preveravanja, fizičko i psihičko zlostavljanje...

  3. Procesom devširme, otetoj srpskoj odnosno nemuslimanskoj deci, ne samo da je nasilno menjana i religijska pripadnost, nego im je menjan i identitet, tako što su im nasilnim putem zabranjivali imena i prezimena pod kojim su rođeni, da bi im potom kasnije na silu bila nametnuta arapsko-muslimanska imena i prezimena, te novi nesrpski i nehrišćanski identitet - krivično delo etnocida.

  Zbog svega ovoga, kao i zbog brojnih drugih razloga devširma predstavlja akt MUSLIMANSKOG GENOCIDA protiv srpskog naroda i drugih nemuslimana.

  Hvala na pažnji.
  (Hammer, 11. oktobar 2020 18:12)

  # Link komentara

 97. Mehmed paša Sokolović je Srbin,
  (Turčin, 11. oktobar 2020 18:12)

  # Link komentara

 98. Da je bio veliki vratio bi se svom narodu..
   (Milos, 11. oktobar 2020 18:10)

  # Link komentara

 99. Turci,poturice, najgora fela..
   (madridista, 11. oktobar 2020 18:06)

  # Link komentara

 100. Ima li Turaka među Turcima,ima li Austrougara među Austrougarima?
   (Što te biju ovi dobri ljudi, 11. oktobar 2020 17:57)

  # Link komentara

 101. Prema novim.istrazivanjima ovi srpski mitovi o tome da je Mehmed bio Nenad uopste ne piju vodu ,srpske lazi istorije nemaju kraja
   (Sale B., 11. oktobar 2020 17:56)

  # Link komentara

 102. Veličamo poturice, volimo one koji su ubijali sto naših za jednog njihovog, prijatelji su nam oni koji su sejali osiromašeni uranijum po našoj zemlji, braća su nam oni što nam ubiše milion sunarodnika preko Dunava, Save i Drine. Bravo Srbi!!!!
   (Stingray, 11. oktobar 2020 17:55)

  # Link komentara

 103. Srbi muslimanske veroispovesti su proglaseni "Turcima" od strane SPC, jer nisu hteli da joj placaju danak.
   (Sale, 11. oktobar 2020 17:45)

  # Link komentara

 104. Esmahan je unuka Sulejmana Velicanstvenog a cerka njegovog sina Selima
  (kosovka devojka, 11. oktobar 2020 17:43)

  # Link komentara

 105. Mehmed Pasa je bio carski zet, ozenjen princezom Esmahan, ali ona je Sulejmanu bila unuka, njeni roditelji su bili Selim i Nurbanu.
  (Vera, 11. oktobar 2020 17:39)

  # Link komentara

 106. Jel to znaci da nije bio bosnjak?
  (ponovo cenzurisani Gruzanin, 11. oktobar 2020 17:35)

  # Link komentara

 107. Poturice su generalno bile gore od pravih Turaka!
  (Palman Braht, 11. oktobar 2020 17:31)

  # Link komentara

 108. Veliki vezir Rustem-pasa Opukovic bio je Hrvat, ako su turski istorijski izvori tacni....
  Mozda je to za nekog Balkan, pa je sve isto, ali za nas na Balkanu nije...
   (Nije svejedno..., 11. oktobar 2020 17:30)

  # Link komentara

 109. Kakav bre danak u krvi, kakvo zlo i mama i tata i strine i ujne i teče svi su mu otišli u Stanbol i tamo uzeli Islam, to je bilo tadašnje školovanje u inostranstvu!
   (MIRO, 11. oktobar 2020 17:29)

  # Link komentara

 110. Ognjen@
  Sada placamo još veci danak u krvi,svi odoše na zapad :(
   (Pajdo, 11. oktobar 2020 17:24)

  # Link komentara

 111. ima li turaka medju turcima?
  (Boksi, 11. oktobar 2020 17:03)

  Ima li srba među srbima?
   (arsuz, 11. oktobar 2020 17:15)

  # Link komentara

 112. Taj Mehmed sigurno nije imao nikakve prosrpske niti prohrišćanske emocije, to govori njegov domet u turskoj hijerarhiji.
   (Bulidža, 11. oktobar 2020 17:14)

  # Link komentara

 113. Koje je to bilo zlo.. danak u krvi koji zlikovci.. uzas
  (Ognjen, 11. oktobar 2020 17:12)

  # Link komentara

 114. ha i ne pomenuste Pivski manastir, eee moji Istoricari...
   (NK, 11. oktobar 2020 17:10)

  # Link komentara

 115. ima li turaka medju turcima?
   (Boksi, 11. oktobar 2020 17:03)

  # Link komentara

 116. Pivski manastir u Crnoj Gori je njegova zaduzbina....jedini manastir izgradjen tokom vladavine Otomanskog carstva na nasim prostorima
  (inat, 11. oktobar 2020 16:58)

  # Link komentara