Utorak, 06.10.2020.

15:55

Nemački doktor: "Srpska ćirilica je prva azbuka sveta"

Izvor: Sputnik

Nemaèki doktor: "Srpska æirilica je prva azbuka sveta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

280 Komentari

Sortiraj po:

Legionar

pre 3 godine

"Cirilica(kirilica) nije nikakva "srpska"azbuka vec staroslovenska azbuka koju je napravio SV.Kliment Ohridski.Ova vasa NAKARADNA cirilica se nigde ne uptrebljava,a svi normalni slavisti je zovu KARADZICA.
(Ohrid, 8. oktobar 2020 10:37)"
Pravila, "Jedan glas - jedno slovo", i "piši kao što govoriš - čitaj kako je napisano", možeš nazvati i marsovskim i ipak će ostati savršeno! E sad, izvinjavamo se što je u svemu ovome, kao reformator, ne kao autor, imao udela Srbin.

N1

pre 3 godine

Drugo, naše pravilo "jedan glas jedno slovo" je nesavršeno, jer ni na koji način nije određena akcentacija slogova. Neko ko čita srpske reči, ne zna da li je "e" ili "i" dugo, kratko, uzlazno, silazno... to je u mnogim jezicima (poput češkog i slovačkog, npr.) rešeno već na nivou pisanja.
(mr no)

Oво је још како тачно. Ћирилица изоставља стављање нагласака изнад слова(што је рецимо у грчком обавезно) што за последицу има понекад погрешно разумевање онога што пише. На пример, да ли је врата (номинатив, генитив и акузатив множине, отвор у зиду кроз који улазимо у другу просторију) или је врата (акузатив једнине, део тела између главе и трупа). Ипак, у српском се врло лако из контекста реченице може разумети значење речи што оправдава стављање нагласака сувишним. Ипак ја сам за то да се у неким случајевима нагласак мора ставити. Не знам како је у грчком, претпостављам да то није тако лако јер иначе не би били у обавези да стављају знакове за нагласке (оно што је занимљиво је да Грци ове знакове стављају само кад је писани текст у питању, кад су велика слова нема знакова!). Неко је рекао да је наша ћирилица лепа, али бескорисна. Бојим се да је стварно тако. Цео свет пише латиницом. Наша ћирилица јесте лепа, једноставна, али прави нам муку у свакодневном животу. Не можемо приморавати цео свет да мења речи и називе да би их ускладио са нашим писмом. Нисмо ми Руси, превише смо мали да бисмо инсистирали на различитости. Чак су и Турци, онолики, одустали од своје посебности.

TAsa

pre 3 godine

POdrska Vuku Stefanovicu,i svi koji milse da je on unistio nas jezik su placenici. On je narodni jezik i pismo uveo u knjizevni,protiv SPC i bogatasa tadasnjeg vremena i zato je Milos i govorio o govedarskom jeziku ,jer je to bio narodni jezik,jer su tako zvali obicne seljake i siromahe koji su pricali narodnim jeziku.Svi koji su osudili Vuka su bili crkveni velikodostojnici i bogatasi jer time oni gube na znacaju i prestaje manipulacija masama i narodima Srpskim. To nam nikad nece oprostiti SPC a ni Papa .

Južni susjed

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)

To, i još ovo: Dh,Gj,Nj,Rr,Th,Xh,Zh.
Stvarno? Lupaš k'o Maksim po diviziji. Albanska abeceda ima 36 slova, od toga 9 složenih (dva znaka)...Dh, Gj, LI, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh…..

Srpska azbuka jeste izuzetak i sasvim sigurno najsavršenije pismo na svetu...Svidelo se to nekome ili ne...
(murtakan, 7. oktobar 2020 19:12)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)
Потпуна неистина. Имају у алфабету Dh, Gj, Ll, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh.
(комша, 7. oktobar 2020 18:23) #

Evo drugari, što se tiče pravila jedno slovo jedan glas, predajem se, pošto sam krivo razumio jedno slovo, ali da pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano" vrijedi i kod albanskog pisma, ne može mi nitko proturiječiti.
Ti bokca, nisam znao da ima toliko poznavalaca albanskog pisma među Srbima. Svaka čast.

mr no

pre 3 godine

Ćirilica je teža za čitanje od latinice, jer većina malih slova su samo umanjena velika slova. Svega 7 malih slova se razlikuje od velikih - а, б, ђ, е, ј, р, ћ. U latinici se većina razlikuje što je čini čitkijom. To vam je naučno dokazano, ma koliko slova bila na oko lepa ili ne. Drugo, naše pravilo "jedan glas jedno slovo" je nesavršeno, jer ni na koji način nije određena akcentacija slogova. Neko ko čita srpske reči, ne zna da li je "e" ili "i" dugo, kratko, uzlazno, silazno... to je u mnogim jezicima (poput češkog i slovačkog, npr.) rešeno već na nivou pisanja.

Ohrid

pre 3 godine

Cirilica(kirilica) nije nikakva "srpska"azbuka vec staroslovenska azbuka koju je napravio SV.Kliment Ohridski.Ova vasa NAKARADNA cirilica se nigde ne uptrebljava,a svi normalni slavisti je zovu KARADZICA.

Goran

pre 3 godine

Ako je najlepša i volite je,što jedan od dvadeset komentara pisan njom ?
Zašto je više ne upotrebljavate u svakodnevnom životu ?

Dušan

pre 3 godine

Aman ljudi, svi su već provalili da su Srbi željni ljubavi, da nas neko mazi i pazi, pa nam jeftino bacaju koske. Naše pismo je naše, mi ga volimo i koristimo i ono je nama najbolje. Ono je fonetsko, ali nije i fonemsko, oba ne može. Ništa nije savršeno. Drugi imaju svoje ciljeve, pa nas ovako lože, a onda nam se smejulje kad vide kako se topimo na svaki njihov mili pogled. Kad ti neko da kompliment, uzvratiš komplimentom, pa se onda prelazi na ozbiljne priče, ali na ravnoj nozi.

Šumar

pre 3 godine

Uvodjenje slova J mu je SPC pripisala kao "pokatolicavanje" :)
Sreca, pa je Vuk bio dovoljno pametan da ignorise budale. Izgleda da se neke stvari nikad ne menjaju kod nas.
(Q, 7. oktobar 2020 21:55)

очигледно не знате да је Меша Селимовић, поред Његоша и Милоша Обреновића, био једна од тих "будала", те написао "За и против Вука", дело у коме објашњава последице упроштавања језика његовом "реформом", као и језичку фрагментацију чиме смо сведоци. али сјајно је како пишете "нас", ваљда мислећи на Србе, на "хрватској редакцији латиничног писма", потпуни апсурд...

Jure

pre 3 godine

Većina svijetskih pisama su u startu bili fonetski, jedno slovo jedan glas, ali u medjuvremenu se govor promijenio, a pismo ostalo zamrznuto u vremenu. Primjer, engleski house se danas čita haus, ali prije 400 godina kad je osmišljen engleski pravpois kuća se izgovarala house.

Srpkinj

pre 3 godine

Mr Montenegro pravo zbori: kad se krećeš nekom teritorijom, jezik se postepeno menja... kako smo hteli da pravimo državu sa Hrvatima izabran je jezik koji se govori na sredini te teritorije (Hercegovina). Tad je nažalost anputirano pola srpskog jezika: ako kažeš, "jao što mi je studeno" - bata Djoša si. Hladno je OK. Ne zaboravimo na manastir Studenica na reci Studenici... Ne zaboravimo kako je prisno kad nekom daš lebac i sedneš u lad... čuvajmo tradiciju, nju ne treba jednim potezom da izbriše ni Vuk, ni bilo ko, jer ona sadrži mudrost i mnogo priča o nama samima. Književni jezik, naravno treba da ima svaki narod i Vukove zasluge su neosporne, ali šteta koju je napravio je malo proučena.

Aca

pre 3 godine

Ne moram ni da citam komentare da bih znao koliko će se ljudi primiti. Moj komentar: ako se utvrdi da je istina, odlično, možemo da se ponosimo još jednom činjenicom o našoj zemlji i narodu, ali svakako ostaje činjenica da smo najsiromašnija nacija u Evropi u ovom trenutku, tako da džaba nam pismo kad smo neobrazovani, prosti, i ne umemo da se snadjemo u svetu. Mišljenja?

Лимун жут

pre 3 godine

Поносан сам на "моје" српско писмо и на то што сам Србин. Поздрав браћо Срби.

ketiS

pre 3 godine

@Pijani zlotvor, Bilki

Jedan krajnje dobronameran savet! Ako hocete da komentarisete na neku temu, onda se prvo upoznajte sa istom. Omalovazavanje srpske kulturne matrice, koja se na svim juznoslovenskim katedrama uz bugarsku, smatra kljucnom juznoslovenskom kulturom, je najblaze receno smesno. Hrvatski etnicitet se javlja tek u 19-om veku, dok je u slucaju jezika prihvacena Vukova jezicka reforma. Juznoslovenski katolici Dalmacije, Dubrovnika, Slavonije, sebe nisu dozivljavali Hrvatima, niti su svoj jezik nazivali hrvatskim. Dozivljavali su se delom ukupne slovenske narodne mase, a jezik su nazivali slovinskim ili ilirskim. Dakle, vasu ispolitiziranu, pravasko-protoustasku pseudoistoriju sacuvajte za "domacu upotrebu".

trtemrtet

pre 3 godine

Iz svemira, ne Iz bugarske
Svi danas u svetu, bez obzira gde pokusavaju uvesti cirilicu, od japana, do zimbabvea
....a meni je ponestalo tableta

rajo sotirovic

pre 3 godine

Za one koji nisu imali prilike da se upoznaju sa tradicionalnim Mandarinskim, mogu samo da kazem da je to umetnost pisanja i govora. Lepsi jezik do sada nisam naucio.

PFC Sk.

pre 3 godine

Bili su Vizantijci,pismemnost je posla iz Ohrida,Makedonija.Braca ucitelji su iz Soluna,i znamo ko sve zivi tamo u to vreme.Bugari ne mogu nikako biti jer oni Solun nisu ocima videli i nikad nisu prisutni tamo.Juce je bugarski parlament izglasao da su Kiril i Metodije(ne znam ni dali su izvorna imena tacno napisana) bugarski prosvitetlji,i izazvali smeh kod samih njihovih intelektualaca.Nije im ovo ni prvi,ni drugi ,a ni treci put da nesto falsifikuju u njihovoj istoriji.Moje mislenje je da svi Sloveni treba da se ovim protive,jer niti su bugari,niti su samo njih opismenili,veec nekih 250 miliona,koji imamo nekih zajednickih korena,u ovom slucaju jezika.

jovica

pre 3 godine

Ćirilicu su nam uveli austrijski špijuni Vuk Karadžić i Jernej Kopitar. Uzeli seljački izgovor kako bi osiromašili jezik i izbrisali deo Srbstva. Jedino pravo Srbsko pismo je Glagoljica a jezik Crkvenoslivenski. Danas je pod uticajem zapada obrisan.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

U Evropu samo jedan národ ima njeno pismo (koji nijedan drugi narod ne koristi) a to je Grcko pismo.
Na kraju krajeva i latinica i cyriica su proizvod Grka iz Grcko pisma, ostale priče su gubljenje vreme..

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Bilki, 7. oktobar 2020 21:39)

Да, да, Хрвати су кроз историју причали неколико језика, међусобно неразумљивих, стварно јединствен народ. Само што ниједан од тих језика нису звали хрватским, а ни сами себе.Интересантно да тзв. штокавски "Хрвати" причају језиком идентичном језику Срба, а неразмљивом кајкавским Хрватима. Какав је то народ? А што се тиче тих "оптужби" на Вука да уводи хрватски, то се односи на неку преписку људи који нису ни знали о чему причају. Хрватски на који су они мислили није "хрватски" којим се говорило у Срему, пошто у Срему није ни било Хрвата све до 20. века. Наравно да Срби у Војводини нису имали представу шта је хрватски језик, јер тешко да су у то време (прва половина 19. века) могли игде и да виде неког Хрвата.

mr

pre 3 godine

A kompleksaši rvacki komentarišu li komentarišu
(Đorđe, 7. oktobar 2020 18:07)

Па наравно, тема је историја, неће ваљда да коментаришу то на својим форумима.
Дођу овде, где има историје, и где их зове.

Mr.Montenegro

pre 3 godine

Da Vuk nije kodifikovao jezik istočne hercegovine i crne gore u srbiji bi danas svi govorili kao bata djosa ili jos ludje. Knjaz Milos je znao u bijesu da kaže da im je Vuk doneo govedarski jazik.

З Д Р А В Р А З У М

pre 3 godine

Наравно да пишем, свуда и увек, у свакој ситуацији и руком и у електронској форми. Моје писмо, једино писмо српског језика. Оно друго је хрватско које је саставио Људевит Гај.

Q

pre 3 godine

Uvodjenje slova J mu je SPC pripisala kao "pokatolicavanje" :)
Sreca, pa je Vuk bio dovoljno pametan da ignorise budale. Izgleda da se neke stvari nikad ne menjaju kod nas.

Protoss

pre 3 godine

Sta vredi doktore, kada ovi nasi politicari, podguzni uvlakaci i unistitelji svega, rade sve protiv istorije sopstvenog naroda zarad para i to sa Merkelovom.. Hoce da menjaju svest, istoriju, pisma u udzbenike za nove generacije.. hvala na iskrenosti...

XXL

pre 3 godine

Bože zaratiše komentatori među sobom jedan drugom da objasni, a doktor oftamolog schwaben Verner Veber je lepo čovek jasno rekao "Srpska ćirilica je prva azbuka sveta" i čemu rasprava. Uživajmo u textu te vesti i to je to.

Bilki

pre 3 godine

који је то "хрватски језик"? кајкавски? чакавски? о штокавском, српском не може се причати као о "хрватском", то је језик којим нису говорили Хрвати, и морали су га учити, када је проглашен "хрватским", јер је већина "хрвата" уствари срби/словени католици, приморани да се изјашњавају као "хрвати".

Vojvodjanski Srbi su Vuka optuzivali da Srbima uvodi hrvatski jezik. Ako ti Srbi, koji su zivili tada pored Hrvata u Vojvodini, nisu znali kako izgleda hrvatski, onda ne znam tko je znao. Hrvati su kroz povijest pricali kajkavski, cakavski, stokavski, scakavski (ocito je da je cakavski nastao od scakavskog tj. stakavskog tj. stokavskog, sve je to slicno).

Lancia Delta

pre 3 godine

@pijani zlotvor, koliko je vama ujkama dobro, to nema nigde. Ne znam da li ste toliko uskog uma, pa vas je neko ubedio u te gluposti koje pisete, ili vam je tako prosto lakse da podnesete svoju sramotu.

dosta mi je patriotskih bilmeza i zvekana

pre 3 godine

Pismo je civilizacijska i kulturna tekovina, a ne roba "za poneti".
(dikan)

nije. pismo je ljudski izum za beleženje glasova. kao i brojevi, kao točak, kao mlin. pismo služi ljudima , samo je kod nas obrnuto. turci su napustili arapsko pismo i usvojili ćirilicu. idi reci im da su uništili svoju civilizaciju i kulturu.

Šumar

pre 3 godine

(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)

који је то "хрватски језик"? кајкавски? чакавски? о штокавском, српском не може се причати као о "хрватском", то је језик којим нису говорили Хрвати, и морали су га учити, када је проглашен "хрватским", јер је већина "хрвата" уствари срби/словени католици, приморани да се изјашњавају као "хрвати".

P-76ers

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима
(darkos, 07. oktobar 2020 12:15)

Nemoj brate kao fašizam, pusti pismo...

Promena kreće od sebe...

Pišem latinicom zbog tastature i predviđanja reči, a čim uđe olovka među prste kreće ćirilica pisana...

Ranko

pre 3 godine

u crnu goru se pisala cirilica do prije neku godinu...sad mi crnogorci samo latinicu pisemo
(milojko, 07. oktobar 2020 16:52)

Vi cete reci da ste ustase samo da niste ono sto jeste -Srbi.

Radič

pre 3 godine

Jeste ćirilica super u svakom pogledu, zbog toga se u Srbiji sve više koristi latinica. Pametnom dosta (strašno otrcana rečenica ali omiljena kod komentatora).

Darko

pre 3 godine

Ne znam, ali znam da se Vuka setim svaki put kada unosim neki tekst na računaru. Dodatno izluđuje kuckanje. Lepo ga se setim i pomenem.

P-76ers

pre 3 godine

To je sigurno zato sto je nebeski narod. A to se i vidi kultura i medu najbolje rastucim privredama. Srbina je.
(Zika, 07. oktobar 2020 09:36)

Ziko (ili Žiko) brate mili čitajući tvoj komentar pade mi na pamet gugl prevodilac...

Učiteljica te nije volela???

vinčanski potomak

pre 3 godine

Баш лепо! Браво!

То ме сада подсети на нешто друго - гледам ових дана кружи по друштвеним мрежама слика како немачка канцеларка Ангела Меркел иде пешке на пијацу и купује шљиве. Лепо би било ако би у следећем наставку господин офталмолог могао да обради и ту тему - на пример, колико је и ту бољи наш систем, зато што омогућава политичарима на високим положајима да не троше своје драгоцено време на такве ситнице, уместо тога они се баве питањима од пресудне важности за народ и земљу.
(Марко Марковић, 7. oktobar 2020 18:15)

Bravo majstore!

Još kad bi mogao "ukapirati" da "gospodin oftamolog" neće moći obraditi tu tvoju pijačarsku temu iz prostog razloga što više nije živ iliti davno je umro. Zar je teško shvatiti da je ovo napisano u njegovoj doktorskoj disertaciji iz 1937.godine.
Bitno je da se mi nađemo uvređeni i ugroženi čim se o Srbima, pa makar i indirektno, napiše nešto pozitivno. Kakve veze imaju Merkelova i njene šargarepe i crveni luk, sa srpskom azbukom i Vukom.

matko

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)

To, i još ovo: Dh,Gj,Nj,Rr,Th,Xh,Zh.

Hammer

pre 3 godine

@(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)


Okej, ajmo ukratko jednu po jednu činjenicu da raščistimo:

1. najstariji srpski rečnik nije iz 19-og veka, već iz 14-og veka, to je srpsko-latinski medicinski rečnik iz Hilandarskog medicinskog kodeksa

2. u tim navodnim hrvatskim rečnicima i gramatikama koje pominješ se nigde ne pominje ni "h" od "hrvatski jezik", eventualno se pominje ilirski jezik

3. ti taj navodni "hrvatski" jezik od pre 500 godina ne bi mogao da pročitaš, a kamoli da ga razumeš, jer se koristiš srpskim jezikom Vuka Karadžića, moje pitanje za tebe je, zašto ste prešli na Vukovu gramatiku, lingvisiku i fonetiku po principu: "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" ako ste već imali svoj jezik

4. ne znam koje vi to pisce u srednjem veku imate, da ne misliš možda na Dubrovačke pisce i onog Ivana Gundulića što je pisao o srpskim kraljevima i carevima ili o tome da je Aleksandar Makedonski bio Srbljanin?

5. vaši književnost, pisci, gramatike i rečnici kao i vaš jezik i skoro pa cela vaša istorija su postojali isto onoliko koliko postoje grovobi navodnih hrvatskih kraljeva, mnogo pričate, a nigde dokaza.

P-76ers

pre 3 godine

Vuk Karadzic je bio katolik, pa vi razmislite.
(Dusan, 07. oktobar 2020 10:04)

I "ćopao" je na jednu nogu, pa ti razmisli...

P. S. Kad bolje razmislim, jak argument...
(hahahahaha hahahahaha)

Locutus

pre 3 godine

Meni lično štampana ćirilica umara oči više od štampane latinice. U ćiriličnim slovima ima više linija i više je "kockasta" i teža mi je za raspoznavanje (i-и, ž-ж, c-ц, l-л, itd). Da li je do fonta ili nečeg drugog ne znam. Naravno, ćirilica ima prednost što je svako slovo jedan znak, dok kod latinice ponekad moraju da se kucaju 2.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)
Ах, позната хрватска шовинистичка мантра-папазјанија. Ти речници, на које мислиш, од њих готово ниједан није хрватски, већ углавном Словински. Писали су их људи који већином нису ни знали да постоје некакви Хрвати. Друго, српски речник у 19. веку не пишу "Срби", него Србин с именом и презименом, а из тих речника "узима" само речи које је већ чуо у свом завичају, што је и могао, јер то и јесте у суштини исти језик (за разлику од језика којим се говорило у тадашњем Загребу, Сплиту, Ријеци..). Треће, та "хрватска" ренесансна књижевност такође углавном није хрватска, већ је писана на више регионалних језика, од писаца који у најмање 80% случајева нису ни знали да су "Хрвати". Четврто, хрватска нација, која се тек формира, усваја Вуков језик и граматику, и сви речници од друге половине 19. века наовамо, који се зову речницима хрватског језика су писани у том језику, а нема их пуно (Броз-Ивековић, ЈАЗУ, Анић, па и најновији ВРХ...).
Што се тиче континуитета генијалних писаца, ово је више јадно него смешно рећи. Наравно да од настанка хрватске нације (пре неких век и по) има доста добрих, па и генијалних писаца, али нема ту никакве надмоћи над било киме. Своје непознавање књижевности других народа не треба узимати као темељ овако децидних закључака.

Zoran

pre 3 godine

Nitko vam ne osporava to da imate pravo zvati svoj jezik kako hocete, ali ono sto ne mozete je hrvatski zvati srpskim iz razloga sto je jedini pravi bogati jezik na ovim prostorima hrvatski.
I zato je i postojala ona podjela da je srbija pijemont, ali da je hrvatska firenca.
Pa jasno je zasto.
(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)

Kada nitko piše o nikome i hvali se veličinama koje ne postoje.

Mali narodi trebaju velike pjesnike
Mali glumci rasipaju velike geste
Mali supruzi potrebuju veće supruge
Mala kazališta igraju historijske drame
Mali ljudi uplaćuju velike automobile
Male pjesme zahtijevaju najveće glasove
Mali narodi trebaju samo velike pjesnike
Pobijeđeni pjevaju junačke pjesme
A pobjednici kroz to vrijeme diskretno šute....

Hammer

pre 3 godine

(Hammer, 7. oktobar 2020 11:22)

поткрала ти се мала грешка, Ђура Даничић, тј. Ђорђе Поповић, није Србин, већ Цинцар. И више је учинио да се створи "хрватска редакција латиничног писма", у сарадњи са Лудвигом Гајем, аутором, а то су урадили на основу Вукове ћирилице, тј. Српског писма, те написао хрватско-српску граматику...Ђура Даничић је имао 29 година када је Вук Караџић умро, и њих двојица никада нису сарађивали.

@(Šumar, 7. oktobar 2020 18:18)

Nije nikakva greška, naprotiv, nisam ni mislio da su Vuk i Daničić lično sarađivali, nije Vuk lično sarađivao ni sa Savom Mrkaljem, ali su svi skupa zajedno radili na istom projektu, nadovezivali su se jedan na drugog a inače Cincar je vrlo upitno šta je, pre će biti da su Cincari bili nekakav esnaf, a ne neki zaseban narod, nisam pristalica te teorije po kojima su Cincari i Vlasi bili nekakvi narodi, pre će biti da su to biti srednjevekovni stočari i razmenjivači novca, nešto poput današnjih bankara i dilera novca sa ulica.

Jovan

pre 3 godine

Српско писмо је само ћирилица а ја бих преименовао у Србица. Латиница је нама наметнута од латина, читај даље ватикана и зато је треба избацити. Како могу Бугари, Македонци, Руси да имају једно писмо, можемо и ми да се више не би делили.

max

pre 3 godine

Сама реч Латиница ти каже чије је то писмо. Остали који га користе га исто тако зову - Латинско писмо.
(комша, 07. oktobar 2020 18:25)

Pa i sama rec Cirilica ti kaze cije je to pismo.

jole

pre 3 godine

Bio sam na Kosovu pre dve godine, upoznao i pricao sa nekoliko Goranaca. Mogu reci da njihov govor bolje razumem od jugo-istocnog Srpskog i vrlo je cist. Bas zato sto pricaju Srpski, ostali Albanci ih ne vole.

P-76ers

pre 3 godine

'Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj'

I automatski je to srpska cirilica:))))
(tipicno srpski, 07. oktobar 2020 09:25)

Zahvaljujući srbinu Vuku Stefanoviću Karadžiću, pišete modifikovanom latinicom...

Zamisli dobiješ poruku od supruge: odoh na sisanje i satiranje, a žena ide na šišanje i šatiranje...

Nema na čemu, koristite slobodno i našu srpsku ćirilicu i našu verziju latinice...

murtakan

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Stvarno? Lupaš k'o Maksim po diviziji. Albanska abeceda ima 36 slova, od toga 9 složenih (dva znaka)...Dh, Gj, LI, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh…..

Srpska azbuka jeste izuzetak i sasvim sigurno najsavršenije pismo na svetu...Svidelo se to nekome ili ne...

dikan

pre 3 godine

Dokaz da je dobra nastupice onda kada te zemlje predju na slican sistem pisanja, a sve dotle to je samo rekla kazala.
(Slepac Vidoje, 7. oktobar 2020 17:12)

Pismo je civilizacijska i kulturna tekovina, a ne roba "za poneti".

Петар

pre 3 godine

Ови што кажу да пишу ћирилицом заваравају и себе и Србију. Ако погледате коментаре на било коју вест видећете да је ћирилицом написано максимално 5% порука. И тако свуда по Србији.

димитор градина

pre 3 godine

Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano ' pravilo koje dolazi iz Sanskrita , baš kao i glagoli i mnogo toga drugog. Vuk je za to pravilo čuo u Beču od ljudi koji su se Sanskritu bavili.
(Marko)
За правило "читај као што пише (је написано)" знали су и Етруси. У једном тексту (познатом као Ciotola di Ortebello) урезаном у чинији за јело, писало је: "шти шта што ште" или како би данас српским језиком рекли: "читај оно што је написано". Узгред, да су Константин и Методије били Грци, врага би они у словенском свету били примани са поверењем и љубазношћу како су, иначе, примани. Напротив. Друго, никада Грци не могу научити српски/хрватски/руски...а да се одмах не примети да то није њихов матерњи језик и никада га(их) не могу научити до у танчине. Закључак је очигледан.

neko

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?
(Дарко

Nije tacno. Jeran glas jedno slovo vazi samo za samoglasnike A,E,I,O,U. Ostala slova su SUglasnici, sto ce reci jedno slovo a DVA glasa.

Milan

pre 3 godine

Jednog dana pisaće se sociološki radovi o samoobmani ovog naroda, i sistemskom zabijanju glave u pesak. Lako je razumeti psihološki poricanje i izmišljene konstrukte poput ovog, jer su mu stvarnost i budućnost kako ružni, tako i jezivi i mučni.

no no diabolus advocatus

pre 3 godine

kako srbijancima objasniti da je ideju "jedno slovo za jedan glas" pokrenuo Ljudevit Gaj a završio Đura Daničić? ne ide to njima u glavu...
[link]
(advocatus diaboli, 7. oktobar 2020 11:23)


Tu ideju je pokrenuo Srbin Savo Mrkalj, Ljudevit Gaj može biti samo plagijator, s obzirom na to da je od Mrkalja mlađi 26 godina, Mrkalj je bio sveštenik SPC.

Јабучило

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.

Ahtung

pre 3 godine

Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
(Ahtung, 7. oktobar 2020 10:58)

Nose i Bošnjaci i Hrvati ai svi od Vardara do Triglava. Nismo samo mi.
(Nišlija, 7. oktobar 2020 12:59)


Pa ti geni su prvo pronađeni u Srbiji, tu su i najstarija nalazišta sa tom genetikom, ovi drugi što imaju tu istu genetiku zbog toga samo Srbi i mogu da budu, a to što se oni pretvaraju da to nisu i da to neće da budu je njihov problem, ali činjenice su činjenice.

Boris Banović

pre 3 godine

Bravo Doktore !
Inače, jedno slovo je jedan glas, a vrhunac savršenstva što pišeš kako govoriš i govoriš kao što je napisano !

Šumar

pre 3 godine

(Hammer, 7. oktobar 2020 11:22)

поткрала ти се мала грешка, Ђура Даничић, тј. Ђорђе Поповић, није Србин, већ Цинцар. И више је учинио да се створи "хрватска редакција латиничног писма", у сарадњи са Лудвигом Гајем, аутором, а то су урадили на основу Вукове ћирилице, тј. Српског писма, те написао хрватско-српску граматику...Ђура Даничић је имао 29 година када је Вук Караџић умро, и њих двојица никада нису сарађивали.

Марко Марковић

pre 3 godine

Баш лепо! Браво!

То ме сада подсети на нешто друго - гледам ових дана кружи по друштвеним мрежама слика како немачка канцеларка Ангела Меркел иде пешке на пијацу и купује шљиве. Лепо би било ако би у следећем наставку господин офталмолог могао да обради и ту тему - на пример, колико је и ту бољи наш систем, зато што омогућава политичарима на високим положајима да не троше своје драгоцено време на такве ситнице, уместо тога они се баве питањима од пресудне важности за народ и земљу.

Maki

pre 3 godine

Adam nije bio Srbin,ali zna se ko je bio..Hrvati,Makednoci,Bosnjaci,Crnogorci. Ustvari jos su ali eto izmislise svoju naciju na osnovu geografske pripadnosti..Mozda bih ja sebe trebao nazvati Banacaninom??? Ko zna,takve su prilike danas..

комша

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 7. oktobar 2020 17:15)
Потпуна неистина. Имају у алфабету Dh, Gj, Ll, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh.

мирко с.

pre 3 godine

el zna bog da je i on srbin?
(dude, 7. oktobar 2020 16:48)

Знаће сигурно, ако му кажеш на кога си мислио под "он".

Само чињенице

pre 3 godine

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.
--(Мутимир, 7. oktobar 2020 14:31)


Sroimirov prsten je pisan ćirilicom, a dokaz za to je slovo "И" na tom prstenu, naime radi se o tome da to slovo u grčkom alfabetu nikada nije postojalo, istovremeno dvostruki patrijaršijski krst na tom prstenu
dokazuje da su Srbi već tada imali neku svoju patrijaršiju.
(Ćirilo i Metodije, 7. oktobar 2020 17:27)

Изгледа да се покојни др Ђорђе Јанковић, иначе пре аутохтониста него заступник бечко-итд школе, а захваљујући коме смо дошли у посед овог прстена, не би сложио са Вама.

Наиме, др Јанковић пише:
" Одоздо има кружно печатно поље са крстом, око кога је обрнуто урезан грчки натпис: + КЕВОIΘ·СТРОНМIР = + К(ΥРΙ)Е ВОIΘЕΙ · СТРОНМIР, односно ''Боже помози Стројимиру''"

Бидети: др Ђорђе Јанковић, Мали типар кнеза Стројимира, https://sites.google.com/site/crkvenakosovu/mali-tipar-kneza-strojimira

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Hammer

Svi balkanski slaveni do crnog mora zajedno imaju manje rjecnika, gramatika i renesansnih remek djela te kontinuitet genijalnih pusaca nego hrvatska sama.

Mogu tu nadmoc usporediti recimo sa hr turizmom ili nogometom s obzirom na sve ostale.

Bitno je to da ti shvatis da ja ovdje ne pricam o dojmu, vec o brojkama i cinjenicama. Ako ne znas, uzmi enciklopediju i citaj.

Srbi napisu prvi rjecnik u 19 st, (ovo ne znas da li bi se smijao ili plakao, ozbiljni narodi to su napravili stotinama godina ranije) iskopiraju hrvatske jezikoslovce, sama srpska elita optuzi vuka da siri hrvatski jezik po srbiji, da je hrvatsko-becko-vatikanski agent... a danas govore da prije vuka nije postojalo nista. :D zamisli tu psihicku bolest, pravis se da nesto ne postoji.

Dakle, imate izuzetno jadnu knjizevnost (ne spominjite 20 st, tu cak i albanci imaju pisce) ali mislite da mozete biti bahati i zvati sve srpskim. Ne mozete.

Nitko vam ne osporava to da imate pravo zvati svoj jezik kako hocete, ali ono sto ne mozete je hrvatski zvati srpskim iz razloga sto je jedini pravi bogati jezik na ovim prostorima hrvatski.

I zato je i postojala ona podjela da je srbija pijemont, ali da je hrvatska firenca.
Pa jasno je zasto.

комша

pre 3 godine

Da, zato jer je i latinica SRPSKO pismo, svidelo se to tebi kao "patrioti" ili ne.
(C i n i k, 7. oktobar 2020 15:42)
Сама реч Латиница ти каже чије је то писмо. Остали који га користе га исто тако зову - Латинско писмо.

Ćirilo i Metodije

pre 3 godine

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.
--(Мутимир, 7. oktobar 2020 14:31)


Sroimirov prsten je pisan ćirilicom, a dokaz za to je slovo "И" na tom prstenu, naime radi se o tome da to slovo u grčkom alfabetu nikada nije postojalo, istovremeno dvostruki patrijaršijski krst na tom prstenu
dokazuje da su Srbi već tada imali neku svoju patrijaršiju.

darodojko

pre 3 godine

prvi čovek Adam je poreklom srbin to znaju i nemci ali riba koja je izašla iz panoskog mora i ostala da živi na pesku iz koje se posle razvio sav ljudski rod je iz okolice urosevca !

goran

pre 3 godine

A ovi iz SANU ce to da demantuju, hahah jos uvek smo pod Austrougarskoj okupaciji, vincansko pismo ima 27 slova danasnje azbuke, nije Vuk znao, to je kontinuitet 5-7000 godina, u Bugarskoj ili u Rumuniji nisam siguran pronadjena plocica sa slikama koje oznacavaju glas ili slovo. Slovo Š=šaka k-koza r ralo itd, neki profa sa Harvarda doktoriro covek i kaze srpski jezik i pismo dominantni 500g pre hrista u celoj evropi :)) A ova gospoda i dalje svaraju u istu tikvu i kazu doselili se doselili se u 7 veku. Nije ni cudo da smo puni izdajnika za saku evra i majku i drzavu sve ce da prodaju

Južni susjed

pre 3 godine

Ако се икада запитате, да ли постоји нешто савршено, сетите се нашег писма, наше Азбуке. Један глас - једно слово, какав склад!
(Стефан Београд, 7. oktobar 2020 08:46

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.

Nazad na dopunske casove logike

pre 3 godine

Imamo "perfektno" pismo, a nažalost, poslednji popis u Srbiji kaze da imamo 2,68 % stanovništva bez ikakve školske spreme, 11 % sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 21 % sa osnovnim obrazovanjem, što je 34 % ukupnog broja stanovnika. Ej bre, otreznite se !! Trecina nacije nije ni osnovnu skolu zavrsila a mi mrsimo o perfektnom pismu... Uzas.
(Nisam Englez)

Jos je veci uzas tvoja nesposobnost deduktivnog razmisljanja. A i pravopis ti nije jaca strana.

my way

pre 3 godine

Хвала докторе! Свакако да пријају овакве похвале за нашу ћирилицу. Естетски најлепше, одмор за очи како рече човек, а савршено писмо.

Južnjak

pre 3 godine

Vbvjgnk,
ćirilica nije ni bugarska, ni srpska. Ćirilica je ćirilica. Čak su Vuk i Rilski (reformator bugarskog jezika) sarađivali i prva gramatika bugarskog jezika štampana je u Kragujevac. Žalosno je što se danas ne znaju stvari koje spajaju ljude.

Rd

pre 3 godine

@irelandcalling

Meni se više čini da se ti tvoji prijatelji šokiraju što im neki dođoš soli pamet kako bi oni TREBALO da pišu u svojoj zemlji, na osnovu onoga što važi u zemlji iz koje su pobjegli.

DigidigiDa

pre 3 godine

Njemački oftalmolog rekao....Lol !! Dobro da vam nije rekao da ste s Marsa...Mogu zamisliti reakciju " Auuu bre ,znao sam !! " :)))

gagac

pre 3 godine

Čitam komentare i stvarno se pitam dokle ide naša zajedljivost, pakost, mržnja prema sopstvenom nasleđu, baštini, ma koliko bila bogata ili siromašna. Grčka je u EU i piše svojim pismom, Bugarska isto, zaštitila svoje pismo (a bilo pritisaka), a mi? Mi (naravno ne svi) mrzimo svoje pismo, podsmevamo se, rugamo se... Prosto čovek da kaže da smo za lečenje i to u ustanovama zatvorenog tipa.

my way

pre 3 godine

Hvala doktoru, sigurno da prija ovakva pohvala za nasu predivnu cirilicu.. Zao mi je samo sto je nemam sada na telefonu da njome kucam, ali na kompu i u pisanju je uvek koristim. Ne samo sto je to estetski najlepse pismo, ili odmor za oci kako ga je opisao gospodin, nego je i najsavrsenije. Jos je Dzoni Stulic nervirao Hrvate kada je govorio da je srpska cirilica savrsenija od latinice, jer ima znakove i za slova "nj", "lj", "dz".

Mangal

pre 3 godine

Mene ćirilica malo podseća na slova Tamilskog jezika, ne samo novog, već i starog tamilskog. Nadjite slike starog i novog tamilskog na internetu, pa ćete videti da ima sličnosti

Saul Goodman

pre 3 godine

409124

Mi ni ne znamo kakvo blago imamo. Najsavršenije pismo na svetu. Koristimo azbuku i abecedu za jedan isti jezik. Trebamo čuvati ćirilicu, a naravno i latinicu. To je naše bogatstvo.

Ps

Ne pišem ćirilicom ovde samo iz razloga sto imam debele prste, pa se smanje slova kad prebacim na ćirilicu, a i brže kucam ovako ?
(Bananamen, 07. oktobar 2020 08:22)


Druže, ima toliko kvalitetnih tastatura na Google Play Store-u gde možeš da povećavaš i smanjuješ veličinu tastature kako ti volja... Ćirilične takođe...

Autohtonista

pre 3 godine

Ljudi pre nekih 6 meseci sam slucajno video sliku table sa Vincanskim pismom kao i tablicu svih Vincanskih slova. 80-90% se podudaraju sa cirilicom, a Vincansko pismo je staro cini mi se 7-9 hiljada godina. Nismo se mi srbi ni ostali sloveni doselili ovde niti su nam grci ili nemci izmisljali jezik i ucili nas ne znam cemu. Mi smo ovde od pamtiveka, starosedeoci. Ako ista moze se obrnuto reci da su oni nasu kulturu pokrali i preuzeli. Jos jedna zanimljiva stvar koja mi je izletela pre neki dan, potrazite malo o Etrurcima. Tako su ih rimljani zvali a oni su sebe zvali rasenima po glavnom gradu-Rasena, koji i danas postoji, u italiji. Njihov jezik nije desifrovan do 60ih godina proslog veka kada je to uradio neki nas pop. Po njemu u pitanju je staroslovenski koji je pisan sa desna na levo.

Milan

pre 3 godine

Gde god odem, razumem sta pise po gradu jer znam latinicu.
Ko god od turista dodje kod nas ne moze da se snadje jer neznaju cirilicu, osecaju se kao da su dosli u neku arapsku zemlju. Uvek idemo mimo sveta.
Treba zadrzati cirilicu, ali ipak vise koristiti latinicu ako vec zelimo da budemo deo tog sveta!
A svi znaju da je to bugarsko a ne nase pismo. Od te 1937. godine, kada je taj Nemac to izjavio do danas doslo se do novih saznanja.

Drax

pre 3 godine

Srbi oduvek imaju cirilicu zato sto ona vuce korene iz Vincanskog pisma kao i originalni Srpski kalendar koji je zamenjen u sklopu naseg vecnog ulizivanja Zapadu od tog proistice i nakaradna Becko-Berlinska skola istorije koja nas je izbrisala kao narod i sad nam na Kosovu Siptari sole pamet da su te crkve deo njihove tradicije oni su Iliri znate...A mi smo Sloveni koji su dosli niotkuda u 6 veku po njihovom racunanju vremena a cirilicu je izvadio iz dupeta Vuk Karadzic tako sto je prepisivao od Rusa i Bugara.

Dule

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.
(Mada je super, realno., 7. oktobar 2020 10:32)

Ako pri izgovoru imate između R i G dodatni glas onda je u pitanju verovatno govorna mana.
(Vlada, 7. oktobar 2020 12:24)

Била би добра фора да тај глас између Р и Г није у питању самогласник :-)

Предпостављам да је у питању "потмуло е" које се некада у старословенским језицима писало као "Ъ" и слово се зове "Јерр" (да, два РР, каже се јеРР) . Изговара се као "e" у немачком "danke", "bitte", "habe".

Дакле, "РЪготина".

Еве ти га линк:
https://en.wikipedia.org/wiki/Yer


На пример у старословенском би "Срце" било "сръдьцє", тј. читали би га као "средеце" јер нису били као ми и мрзели самогласнике хехе.

C i n i k

pre 3 godine

Увести закон за ОБАВЕЗНУ јавну употребу ћирилице као назива свих фирми, брендова, итд. Додатно опорезовати оне који желе на латиници, као у свим државама које чувају своја писма.
(Википедија новинарство, 07. oktobar 2020 12:21


Pitanje za tebe "patriotu" je, a ta cirilica je "nase pismo"?
Po cemu?
Si citao text ako vec nisi dodatno istrazio temu?

Dule

pre 3 godine

[..]
Srpska latinica je takodje srpsko pismo, medjutim ako nko bas na silu insistira upotrebu te bugarsko ruske cirilice onda bih zamolio da pronadju nki lepsi font, da to ne bude kopija ruskog ili bugarskog fonta jer je to strahovito ruzan font.
Nadam se i da ce "patriote" da sada priznaju posle ovog texta da Srbi svakako nisu izmislili nikakvu cirilicu ngo da om je prosto nametnuta u 9.veku i da nije nase pismo.
[..]
(C i n i k, 7. oktobar 2020 09:25)


Нико нам ништа није "наметнуо" , паметњаковићу једанм него је Ћирило измислио писмо специфично за наше потребе. Нисмо имали никаво старословенско писмо пре тога па да смо морали да га чувамо од најезде те новотарије у 9-ом веку.

Јапанци имају три писма, два су релативно савремена, Хирагана и Катагана, и треће је традиционално писмо које су добили од Кинеза, Канђи, које уопште није прилагођено за јапански језик, па га свеједно љубоморно чувају, уче га у школама, користе га у натписима, праве калиграфију од њега, и поносе се њиме.

Норвежани немају два писма али имају две ортографије: Букмал,тј. "књишки начин", који су добили од Данаца, који користи велика већина земље, и савремени "Њи-Норш", којим не пише готово нико.

Ако једна од најлибералнијих земаља на свету може да чува свој "стари начин" писања, који су добили од Данаца, где чак нема везе с везом оно што пишеш и оно што изговараш, јер је писмо прилагођено другом језику, можемо ми да чувамо наш ~200 година старо фонетско писмо.

C i n i k

pre 3 godine

А цео чланак на латиници.
(Српска посла, 07. oktobar 2020 09:31

Da, zato jer je i latinica SRPSKO pismo, svidelo se to tebi kao "patrioti" ili ne.

Djole_Kg

pre 3 godine

"Slovo "J", koje je uzeo iz latinice, pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda."

Lepo je rekao Vuk književniku Jovanu Hadžiću ( i u to vreme protivniku Vukove azbuke): Jovane, da ne bi slova "J" ti bi sad bio Ovan a ne Jovan.

Рагнар Лодброк

pre 3 godine

Тако је.Имамо најлепше писмо и најсавршенији календар Милутина Миланковића,мало ли је!?

Proka

pre 3 godine

Na stvaranju cirilice je pomogao i Gete. Inace nije vazna cirilica sama po sebi. Bitno je da je pismo fonetsko. I latinica koju koristimo je fonetska. Na tome treba da rade i drugi narodi. Mi smo imali srece da je nase pismo nastalo kao rezultat rada strucnjaka a ne kao posledica istoriskih promena koje mnogo puta vode u corsokak. Zamislite da i dalje koristimo Staroslvenski. To bi bila katastrofa.

Бојан

pre 3 godine

Својевремено сам на плажи на Јадрану упознао Немца коме је била интересантна Политика коју смо читали. Објаснио сам му да је наша азбука веома једноставна и ефикасна, да сваки глас има само једно слово и да свако може лако да научи да је чита. Након мало обуке, другог дана је течно читао Политику на плажи, мада са веома чудним нагласком. Наравно, није разумео ни реч, али је течно читао.

Istok

pre 3 godine

Српска ћирилица је једино наше културно достигнуће које превазилази локалне оквире и објективно има светски значај. Фонетско писмо које се назива и савршеним писмом од толико различитих народа на свету у употреби имамо само ми док је корејански хангул као најближи претежно али не и у потпуности фонетски, колико ми је познато. Јако ми је жао што се не чува и не подржава више и паметније јер друго писмо које равноправно користимо а против кога немам ништа ипак није довршено (диграфи lj, nj, dj) нити је део наше културне баштине у истој мери као што је то ћирилица.

Raja

pre 3 godine

(...када сам био мали, знао сам свој правац!..., 7. oktobar 2020 12:24)

Samo sto nisi nikad znao upotrebu velikih slova i interpunkcije. Gramatika nije tvoj pravac, ili sta?

šta bre

pre 3 godine

Svaka čast za srbe,
Ali ima još nešto što nema u javnosti , i neznaju svi srbi , daje ADAM prvi ćovek na svetu , bio poreklom Srbin, to neznaju 99% srba ,
To trebaju srpski akademci uzeti u svoje ruka, i objasniti daje to tako , kao i uvek dosad,trebaju ljudi znati svoje poreklo..

Stele

pre 3 godine

Pišem ćirilicom pisano i latinicom štampano. Pisana ćirilica se ''veze'' dok se piše, i najmanje umara prilikom pisanja. Štampana ćirilica kao i štampana latinica iskreno zamaraju u toku pisanja (naročito dužeg) i ređe ih koristim, dok pisanu latinicu ne koristim još od osnovne. Bivša devojka Grkinja je rekla da naša ćirilična slova izgledaju jako lepo i pitala me je da joj ih dešifrujem. Kako učim Grčki, mogu reći da je srpski jezik (bar po pisanju i čitanju) mnogo lakši za 'dešifrovanje' od grčkog, baš zbog pravila jedno slovo - jedan znak. Na internetu sam se ''svađao'' sa nekim Poljacima koji su tvrdili da je Poljski jezik najlakši na svetu, i kao primer da kod njih nije uvek jedno slovo - jedan glas kao kod nas, sam naveo prezime fudbalera Rzasa, koje se čita Žonsa. Pritom imaju cz, sz, zs, rz itd što je komplikovanije za čitanje nego kod nas gde postoji jedno slovo za svaki glas - ž, š, đ, ć itd...

Мутимир

pre 3 godine

@Samo Fotograf

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.

Марко Краљевић

pre 3 godine

Srpska ćirilica i ne postoji već bugarsko pismo.
(Vbvngjk, 7. oktobar 2020 10:19) # Link komentara

Bravo za komentar, i samo ovo je prava istina jer Srbi ne mogu da žive bez mitomanije i megalomanije,te mi ovo te mi ono.
(Steva, 07. oktobar 2020 11:50)
Ћирилица јесте настала у Бугарској на основама грчког алфабета и даље се ширила као писмо прилагођено Словенима. За првобитна ћирилица је била много другачија од ове наше Азбуке. Довољно је погледати само неке списе на њој и видети да скоро ништа не можеш да прочиташ. А наша Азбука је врхунац ћириличког писма јер је савршено скована за наш језик без дуплих слова и квачица. Али ми је слабо користимо јер мислимо да смо са латиницом модернији, а управо је ћирилица млађе и модерније писмо за нас Словене.

Ingliš

pre 3 godine

Моји пријатељи ирци остану у чуду кад ја то што они изговоре на (њиховом) енглеском напишем ћирилицом и још им то изговорим назад, па им са ћирилице напишем на latinici па поново прочитам и кажем ЕВО ОВАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТО ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ!!! English је толико контрадикторан и ђора се буквално учити на памет да су сви који су учили кинески рекли да је чак и тежи од кинеског. Јавићу вам, крећем с кинеским...
.........

Istina. Mi mlađi (a i oni stariji) koji dobro znamo Engleski nismo ni svesni koliko je zapravo težak jezik. Moja majka je 64. godište, diplomirala jugo-svetsku književnost, učila je engleski neko vreme i neke stvari (oko čitanja, izgovora, pisanja) ne može nikako da savlada jer nema strogih pravila tj ima puno odstupanja. U Nemačkom recimo postoje stroga pravila čitanja, dok je kod Engleskog sve mnogo proizvoljnije, i izgovor je kako ona u šali kaže 'uvijen'. Breakfast nije brejkfest već po starom Engleskom brek-fast. Sad učim Mađarski, a učio sam i Grčki i koliko god bili komplikovani jezici, opet po mnogo čemu imaju više logike od Engleskog. Ako ste rano naučili Engleski, imate sreće, jer ljudi koji ga uče u poznijim godinama muku muče.

my way

pre 3 godine

Hvala doktoru, sigurno da prija ovakva pohvala za nasu predivnu cirilicu.. Zao mi je samo sto je nemam sada na telefonu da njome kucam, ali na kompu i u pisanju je uvek koristim. Ne samo sto je to estetski najlepse pismo, ili odmor za oci kako ga je opisao gospodin, nego je i najsavrsenije. Jos je Dzoni Stulic nervirao Hrvate kada je govorio da je srpska cirilica savrsenija od latinice, jer ima znakove i za slova "nj", "lj", "dz".

Goran

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (darkos, 7. oktobar 2020 12:15)

Latinicu ne treba zabraniti, to je svakako nase bogatstvo, sto znamo i imamo 2 pisma u upotrebi, ali se slazem da bi Cirilicu trebalo ucestiti.
Ugledati se tu na Bugare, kod njih recimo sve sto moze pise na Cirilici, pa cak i Rajfajzen i Mekdonalds, ko ne veruje, google street view i nek se uveri, o nazivima ulica i bulevara da ne govorimo.

Ћ

pre 3 godine

Какве ли ироније, хвалоспеви о ћирилици на латиничарском сајту.

П.С. Требало би увести обавезну транслитерацију за све домаће сајтове, да подразумевана опција буде ћирилична (default), а да постоји могућност пресловљавања на латиницу као секундарна опција. То би требало да подразумева и аутоматску транслитерацију коментара да би сајт азбучно/алфабетно био униформан. А то би такође на средњи рок натерало људе да воде рачуна о правопису, да им се којекакви англицизми не би покарабасили приликом пресловљавања. И тако, миц по миц, научили бисмо се да пишемо и мислимо на српском.

Gaston

pre 3 godine

Šipi k'o što vorišgo,
Vorigo k'o što šešpi....;)

Verujem da bi se Vuk Karadžić (da je živ naravno) šlogirao da čuje kako sada pričamo: "Pauk dig'o Mečku"...

Srpkinja

pre 3 godine

Jeste, ćirilica nam je prvo pismo, pismo za koje smo svi intimno vezani, jer smo ga prvo naučili, ali... Budimo iskreni.
Najveća znanja dobili smo čitanjem knjiga i tekstova na latinici.
Vrlo dobro znamo da deca moraju da nam govore, pišu i čitaju engleski.
Svi se mi radujemo putovanjima na Zapad, a ne na istok.
Koliko bi Srbija napredovala kada bi se otkačila svog mita o nekoj svojoj misterioznoj, tajnoj nadmoći nad drugim narodima.

Opus

pre 3 godine

Da sve je to tačno, samo strani izrazi ne zvuče i ne izgledaju bas najbolje kada su pisani ćirilicom. To je jedini mali problem sa našim pismom danas.

Milos

pre 3 godine

"Nek napravi neko doktorat o znakovima i simbolima vincanskog pisma. Ako su nasa slova prisutna na predmetima iz vincanske kulture o kakvom Cirilu pricamo, a o tome cutimo."
**************************************************************
Hajde malo ukljuci mozak > Glagoljica vodi poreklo iz grckog pisma, cirilica iz glagoljice, a grcko pismo se mozda/verovatno razvijalo pod uticajem vincanskog, jer je ta kultura bila prethodno prisutna na ovim prostorima...

Vlada

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.
(Mada je super, realno., 7. oktobar 2020 10:32)

Ako pri izgovoru imate između R i G dodatni glas onda je u pitanju verovatno govorna mana.

Википедија новинарство

pre 3 godine

Увести закон за ОБАВЕЗНУ јавну употребу ћирилице као назива свих фирми, брендова, итд. Додатно опорезовати оне који желе на латиници, као у свим државама које чувају своја писма.

komentar

pre 3 godine

Nek napravi neko doktorat o znakovima i simbolima vincanskog pisma. Ako su nasa slova prisutna na predmetima iz vincanske kulture o kakvom Cirilu pricamo, a o tome cutimo.

Миланче

pre 3 godine

Једино аутохтоно српско писмо је Србица, настала од Винчанског писма, односно од наше старе цивилизације.
Сва остала писма, попут трачанског/етрурског, разних глагољица, ћирилица, босанчица и сл. су само надргадња, као и ова Вукова ћирилица.
И потпуно је небитно да ли је та накнадна писма дефинисано неки Грк (тзв Византинац, неки Словен, Бугарин, Србин, Католик,...) када је јасно да су корени писма још у старом српском Винчанском писму.

Nišlija

pre 3 godine

 Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
 (Ahtung, 7. oktobar 2020 10:58)

Nose i Bošnjaci i Hrvati ai svi od Vardara do Triglava. Nismo samo mi.

irelandcalling

pre 3 godine

Моји пријатељи ирци остану у чуду кад ја то што они изговоре на (њиховом) енглеском напишем ћирилицом и још им то изговорим назад, па им са ћирилице напишем на latinici па поново прочитам и кажем ЕВО ОВАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТО ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ!!! English је толико контрадикторан и ђора се буквално учити на памет да су сви који су учили кинески рекли да је чак и тежи од кинеског. Јавићу вам, крећем с кинеским...

Jedinositibolestan

pre 3 godine

Bolesno genocidna nacija.
(ero, 07. oktobar 2020 09:39)

U kojoj manjine uzivaju sva prava, dok se Srbima brani pisanje na cirilici, povratak na ognjista ili cak ukida crkva, i to sve u susednim zemljama prepunim kompleksa .

Sempervivum

pre 3 godine

Овде се говори о изгледу писма и деловању на очи. Ћирилица је без икакве сумње 'смирујућа' за очи. Уједначена слова, нема оних шиљака горе-доле који 'боду' очи као у латиници. Једноставно - пријатна за очи.
Ја ћирилицу користим свакодневно, од СМС-а, преко електронске поште, па до ручног писања. Многи кажу да "поштују" ћирилицу, али је не користе и то оправдавају причом "због компјутера", а то је чиста глупост. Данас рачунари омогућавају коришћење свих писама, без проблема.
Једино што мислим да је Вук испустио да направи слово за глас "шћ" (које постоји код Руса, сад и у ЦГ), а чује се у западној Србији, БиХ и ЦГ.

ban Kulin

pre 3 godine

Bolesno genocidna nacija.

(ero, 7. oktobar 2020 09:39)



Genocidni su tvoji gospodari kojim služiš poturice, e sad samo ne znam da
li se radi o genocidnoj austro-ugarskoj poturici, katoliku ili se radi o genocidnoj otomansko poturici muslimanu, uglavnom trećeg nema, vi ste slige srtanih okupatora!

darkos

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима

Mili

pre 3 godine

Ali ako je taj oftomolog napisao doktorat pa kako je mogao proći sa tim da je Ćirilica srpsko pismo šta naprosto nije istina jer je srpsko pismo ko i pismo svih Slovena i to najstarije još klinasto GLAGOLJIC koja i jeste najlepša od svih....Prvi put čujem za ovog oftamologa.....

Аhtung

pre 3 godine

@tomy bgd:

Nije tačno da je princip jedan glas jedno slovo ispoštovan do kraja. Glasova ima mnogo više, ali Vuk je to pametno optimizovao, odnosno sveo na praktičnu meru. Ni jedno pismo nije 100% tačan fonetski otisak, kao ni note u muzici, ali se on kroz učenje (slušanje i govor) nadopunjuje.

Ako ne veruješ, počni da izgovaraš pažljivo sve reči koje sadrže slovo "e". Uočićeš, da ima nekoliko različitih samoglasnika koji se vode pod tim simbolom "e". Sve se to, i mnogo mnogo više od toga, do najsitnijih detalja, izučava na filološkom fakultetu. Voleo bi da neko od filologa objasni jednostavnim rečima svim radoznalim laicima...

Englezi su se pravili mnogo pametni, jer su hteli postići nemoguće - 100% tačno fonetsko pismo, pa su išli u sitna crevca i na kraju preterali i napravili papazjaniju, pa se u njohovo pismo razumeju samo eksperti, a svi ostali ga jednostavno uče samo slušanjem.

karma dhi

pre 3 godine

Vidim da mislite da je vas jezik jedini koji ima jedno slovo za jedan glas itd. Neki tu koji prica 7 jezika i zna sta prica isto misli da je to tacno.
Da ne idemo dalje, u samom nasem regionu recimo Albanski ima 36 slova, upotrebljava latinicu i imaju jednostavno jedno slovo za jedan glas. Za razliku recimo za R krv i koren kod njih bi bio krrv i koren, znaci jos detaljnije plus neke druge koje ne biste razumeli jer kod vas ne postoji.

Cemu ovo vama sluzi ja ne razumem, cirilica nije Srbska uopste kao sto nije ni latinica nicija ali u danasnjem svetu je bolje biti na univerzalnoj strani kada je do nekih stvari.

Neka, ja citam cirilicu, nemam nista protiv nje ali mislim da je malo primitivnija od recimo latinice (moje misljenje ne morate da se slazete), kao sto su i neke druge azbuke.

Boske

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova."

Апсолутна бесмислица бечко-берлинске школе, подметнуте тајним споразумом краља Милана Обреновића са Аустроугарском из 1881. године, којим нам је, између осталог, забрањено и изучавање српске историје прије Немањића. Из несхватљивих разлога, тај монструозни споразум је изгледа и дан-данас на снази. Но, захваљујући интернету и неким врхунским и непоткупљивим историчарима и истраживачима (како нашим, тако и страним) права истина се полако, али сигурно шири и освјетљава мрак интелектуалне инквизиције, у коме чамимо задњих 140 година.

Иначе, данашња српска азбука вуче чак 27 слова из најстаријег писма ове планете, винчанског. Да и не спомињем да из истог потичу и свастика, као и крст са четири оцила. Хвала на објављивању.

Arch Enemy

pre 3 godine

dino
Hvala na brizi o životu a što se tiče ćirilice, inače sam komercijalista i unapredjivač prodaje, naši radnici u magacinu ne smiju da pišu na kutijama robe koja ide za Federaciju BiH i sarajevo ćirilicom jer ona u većini slučajeva uz neku vrstu izvinjenja bude vraćena od strane vaših šefova i vlasnika firmi jer to pismo nije poželjno kod vas uz to u sarajevu sam uvijek 2-3 puta mjesečno tako da znam u stvari, koliko vam je ćirilica omražena i trn u oku, nemojmo se bolan lagati, bosanac!

Nisam Englez

pre 3 godine

Imamo "perfektno" pismo, a nažalost, poslednji popis u Srbiji kaze da imamo 2,68 % stanovništva bez ikakve školske spreme, 11 % sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 21 % sa osnovnim obrazovanjem, što je 34 % ukupnog broja stanovnika.

Ej bre, otreznite se !! Trecina nacije nije ni osnovnu skolu zavrsila a mi mrsimo o perfektnom pismu... Uzas.

Marko

pre 3 godine

Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano ' pravilo koje dolazi iz Sanskrita , baš kao i glagoli i mnogo toga drugog. Vuk je za to pravilo čuo u Beču od ljudi koji su se Sanskritu bavili.

Јабучило

pre 3 godine

U privatnom životu uvek pišem ćirilicom. Imam sasvim pristojan rukopis za jednog muškarca i brate lepo izgleda. Plus je meni brže. Jedino me nerviraju ljudi koji potenciraju pisanje ćirilicom kao nekakvo očuvanje SrBstva i slične nebuloze. Imamo dva pisma, oba su korisna i lepa i nema razloga za zanemarivanje jednog. Na netu uglavnom latinicom jer me mrzi da stalno menjam tastaturu.

Ćirilica jeste lepa, naša, jeste interesantna i treba je sačuvati.
(Gde ja živim, 07. oktobar 2020 08:39)

А тастатуру ти је мрско мењати? Није баш да се због тога иде три спрата пешке у подрум :)
Такође, колико често бележиш нешто ручно? Радије реци поштено да си латиницу прихватио као свакодневно писмо, а да ћирилицом пишеш понекад. Притом, очување националне свести има везе са очувањем културних традиција. У те традиције спада и писмо. Да је латиница у српски ушла спонтано, ни по јада. Али је ушла као политичко оруђе за расрбљавање. Уосталом, поразмисли, колико слабије национално свесних особа знаш, а да пишу ћирилицом? Не осуђујем никога, само скрећем пажњу.

Vatra

pre 3 godine

Vuk je bio intelektualac kao malo ko i hvala mu na tome sto nam je ostavio tako sredjenu i cirilicu i latinicu.
To za J sto se crkva bunila je glupost, ako J postoji u govoru, onda treba da postoji i u pismu.

Samo Fotograf

pre 3 godine

Većini je verujem poznat prsten Kneza Stroimira, iz dinastije Vlastimirovića. Svako ko poznaje ćirilicu može da pročita šta piše ba prstenu. E, sad tu ima jedan mali problem: Vlastimirovići i Stroimir su koju deceniju stariji od Ćirila i Metodija, iako se njihovim učenicima pripisuje konstrukcija ćirilice. A i ovaj biser za Bugarsku - bez komentara... Kao dizajner i neko ko je ucio kaligrafiju i istrazivao pismo, prvi put ovo sam pročitao.

Steva

pre 3 godine

Srpska ćirilica i ne postoji već bugarsko pismo.
(Vbvngjk, 7. oktobar 2020 10:19) # Link komentara

Bravo za komentar, i samo ovo je prava istina jer Srbi ne mogu da žive bez mitomanije i megalomanije,te mi ovo te mi ono.

DNK

pre 3 godine

Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još srećne 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom...
Eupedia The Genetic Map Of Europe: i.imgur.com/GLL0M9y.png

Hammer

pre 3 godine

Evo jedan ukratki referat o srpskom jeziku i ćirilici, konkretno:

1. srednjevekovni srpski jezik se razlikovao od današnjeg, ali ne toliko da bi on nama danas bio potpuno nerazumljiv, svakako da bismo dosta toga razumeli, ali dosta toga i ne bi;

2. srpski učitelj, monah i filozof Savo Mrkalj je uočio da srpski jezik treba reformisati, po principu kojeg je sam predložio i koji glasi: "piši kao što govoriš"

3. Vuk Karadžić je bio neko ko jo prihvatio taj princip, koga je još dodatno nadopunio sa: "čitaj kao što je napisano" pa je tako nastalo Vukovo: "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano", a potom je sa svojim saradnicima, Srbinom Đurom Daničićem i srpskim sveštenikom Lukijanom Mušickim prionuo na reformu srednjevekovnog srpskog jezika i ćirilice u skladu sa gore pomenutim lingvističkim pravilom po kome je srpski jezik jedinstven u svetu;

4. pomenutom lingvističkom pravilu je pre svega prilagođeno pismo, a potom i kompletna gramatika(konjugacije, deklinacije, glasovne promene i sve drugo), tako da danas imamo jedinstven jezik i pismo u svetu koji su najprecizniji

5. prema nekim informatičarima srpski jezik i srpko pismo bi mogli biti jezik budućnosti, bar kada je reč o veštačkoj inteligenciji koja bi se njima koristila upravo zbog gore pomenute preciznosti i jednostavnosti u algoritamskom kodiranju koje bi od svih jezika na svetu imalo najmanje izuzetaka od pravila.

6. Jezik koji se govori u hrvatskoj, Bosni i MNE je takođe srpski jezik!

kaboom

pre 3 godine

jedno slovo - jedan glas jeste, ali akcenat je za preko 30% reči van pravila i realno je tesko pravilno čitati nepoznate reči.


Po meni je ubedljivo najbolje rešen Španski, gde je jedno slovo ili jedna kombinacija slova uvek jedan isti glas, akcenti imaju dva pravila a svi van pravila se grafički označavaju. Jedini problem je ukrasno H koje se ne čita nikada.
Čitanje bukvalno za 20ak minuta može da se nauči, za pisanje treba malo poznavanja jezika najviše zbog h.

advocatus diaboli

pre 3 godine

kako srbijancima objasniti da je ideju "jedno slovo za jedan glas" pokrenuo Ljudevit Gaj a završio Đura Daničić? ne ide to njima u glavu...
https://sh.wikipedia.org/wiki/Gajeva_latinica

s1pac

pre 3 godine

Opustite se malo! Dok ne shvatimo da smo niko i ništa, odnosno isti kao i svi drugi narodi... biće nam ovako loše kao u zadnjih 150 godina od kad i postojimo kao narod!
(Beozec, 07. oktobar 2020 10:46)

Kojem narodu pripadaš? Ali kako god da se opredeliš takve ljude ni jedan narod ne želi.

Све се слажем

pre 3 godine

Зашто не промените писмо у вашим електронским медијима? Прихватајући и форсирајући туђе полако губимо идентитет.

ajde

pre 3 godine

"Mogu mislit ako saznaju i pročitaju ovo u sarajevu kakva histerija i agonija će da bude uz žalbu OHR - u i Visokom predstavniku!"


U Sarajevu sam kao učenik osnovne škole za vrijeme rata učio i naučio ćirilicu kao prvo bosansko pismo.

panter pudlica

pre 3 godine

Koristim oba pisma podjednako. Potpisujem se naravno pisanom ćirilicom, ali uopšte koristim podjednako i latinicu i ćirilicu, kako pisanim tako i štampanim slovima...

Јабучило

pre 3 godine

Ширим утицајем Вука Караџића на српску културу и језик могла би се позабавити САНУ, или бар независни истраживачи. Док је Вукова улога у прикупљању и бележењу усмене књижевности неспорна, а реформа писма бриљантна, остаје непоменута и неистражена његова улога у "деапстрактизацији" српског језика. Прихватањем пучког језика за књижевни и неселективним избацивањем апстрактних појмова "ученог српског језика" из нове књижевне норме осакатио је наш језички фонд. Разумем да је то био вид борбе за самосвојност, али, будући да је турцизме оберучке прихватио, а финансијски и културно био под јаким утицајем Аустрије, може се то тумачити као свесно отупљивање интелектуалне оштрице Срба и својеврсна десловенизација у ширем смислу. Не оспоравам величину, али тврдим да треба преиспитати и друга поља утицаја Вуковог рада.

Stevan

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Jezik, 7. oktobar 2020 08:45)

A najveci poljski naucnik svih vremena Jan Plebecki je rekao da je Stanislaw Hosjuz najveci lazov koji je ziveo na zemaljskoj kugli koji je za pare mogao i pacovu da da oprost grehova.

"Jezik", baratas istorijom nema sta. Onda bi trebao znati da su do 19 veka Hrvati bili "beznacajna skupina oko Zagorja" koja dobija na snazi tek masovnim pokrstavanjem Srba.

Padjine969

pre 3 godine

Cirilica mi je zgodnija i lepsa za pisanje kako pisanim tako i stampanim slovima.Prosto ti prilikom pisanja pruza dodatni pokret olovkom koji moze biti samo tvoj izraz.I da, pisana verzija zaista lepse izgleda od latinicne pa makar bilo subjektivno.

istina

pre 3 godine

zato nas i mrze zmaci nije rekao rus kljosov niti neki drugi srpski brat nego Nemac najveci neprijatelj u Srba pored engleza tako da braco u okruzenju zao mi je

josmoski

pre 3 godine

Kako to nastala u danashnjoj Bugarsku? Kako ja vidim na karti ni Solun ni Ohrid nisu u danashnjoj Bugarsku, a idite proveri koji jezikom govore i dan danas starosedeljci,"dopiosi" kako ih hrci zovu, ljudi u okolini Soluna, pa sve na gore...

goranh

pre 3 godine

"... Prema njegovim tvrdnjama, ovo pismo najmanje od svih zamara oči, zbog čega je ponelo titulu "prve azbuke sveta"...

Dragi moji komentatori pročitaste li ceo tekst ili samo naslov. Vidim mnogi se baciše na istoriju, postojanje nacije itd., a čovek je samo napisao da je naša današnja tj. Vukova ćirilica najpraktičnije pismo koje najmanje zamara oči.

Dragan Stanivukovic

pre 3 godine

A vinčansko pismo!? Sadrži skoro sve ćirilične simbole, a njime su pisali bar par milenijumima panije nego stari Feničani (današnji Libanci), i nekoliko milenijuma pre egipatskih hijeroglifa. Da ne pominjem najstariju metaluršku peć na svetu. Srbiju treba brendirati kao kolevku nakstarije kulturne civilizacije sveta. Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
(Ahtung, 07. oktobar 2020 10:58)

Ovo ni braca Grim ne bi napisali.

Филипинац

pre 3 godine

Лепо написан текст али нађу се наравно аутошовинисти. Господо у мржњи журите са читањем, лепо пише "Српска Ћирилица" то значи наша верзија ћириличног писма као што постоји руска, бугарскa.... значи нисмо је ми осмислили већ је наша (Вукова) верзија запала за око људима кроз време и шта има лоше у томе, други народи се поносе много мањим успесима. Аутошовинисти су кацер овога друштва, препуни исконске болесне мржње.

Dare

pre 3 godine

Sto se tiče zapadnog sveta, srpska ćirilica verovatno jeste najlakše i najlepše pismo, što i nije teško jer joj je konkurent latinica. Ali mi svi zaboravljamo da i na istoku žive ljudi i to jaaako puno ljudi i da imaju fantastična pisma o kojima ništa ne znamo tako da tvrditi da je ćirilica najlepše pismo na svetu je totalna besmislica.

Igrom slučaja sam učio korejski i njihov Hangul je takođe savršen, jedan glas jedan karakter, pa još ih ne pišu s leva na desno nego ih kombinuju u kvadratne simbole. Svaki simbol je sastavljen od upravne linije | koja predstavlja čoveka, kruga ○ koji predstavlja sunce i vodoravne linije _ koja predstavlja zemlju. Uz to, postoje jin i jan glasovi koji označavaju dobro i zlo. I ne samo to, Hangul je napravljen na osnovama istočnjačke filozofije.

Zatim kineski, gde svaki simbol predstavlja neki pojam, naučno je dokazano da učenje kineskog jezika utiče na razvoj inteligencije jer se mozak automatski uči da povezuje tekst sa pojmovima. U zapadnim jezicima mnogi znaju čitati ali jako teško mogu da shvate smisao napisanog.

A onda svi ostali jezici, arapski, azijski, africki jezici o kojima ne znamo ništa... Pa pogledajte samo sad vesti iz Jermenije i njihove twitove, kakvo pismo! Meni izgleda fascinantno a ne znamo nista o njemu. I kako možemo reći da je lošije od ćirilice ili latinice?

zok1

pre 3 godine

Српска азбука јесте једноставна, али треба знати да у језику имамо гласове за које немамо посебно слово. Такође, у енглеском и неким другим језицима има више самогласника.

tomy bgd

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?
(Дарко, 07. oktobar 2020 09:52)
apsolutno ....bez glupih prica i mitova zaista nam je pismo savrseno ! da dodam ...svako slovo iste veličine ( i nije uže i slicno ) ....

Slaven

pre 3 godine

Ćirilica je Vizantijsko pismo od Ćirila i Metoda koje su Srbi preuzeli sa pravoslavljem a stvorila ga Vizantija iz razloga da još bolje cepa narode posebno nas Slavene i sa verom i sa pismom pa zato je i koriste samo pravoslavne države....Iako smo sami izdali svoju veru u Peruna i svoje Slavensko pismo glagoljicu još kad smo od Pape primili tada jedino njegovo Hrišćanstvo u 7-8veku.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Прва три коментара после мога (Rade, Vera, Mili, сва три послата у интервалу од 2 минута) показују да сам исправно претпоставио, што се тиче усмерења многих коментара на овакве текстове.

Filly

pre 3 godine

Postovanje! Preteca pisma nije Grca(ona je suvise mlada),a tek nije nastalo u bugarskoj(Bugari su takodje polunacija,pricaju juznjackim dijalekyom srpskog jezika pomesano sa staroslovenskim). Preteca pisma je vincansko. Prosto ko pasulj,rode.

123

pre 3 godine

Da, "naša" ćirilica koju su izmislili Grci, prvi koristili Bugari, a danas je upotrebljava još desetak naroda...
(Zadrigo, 07. oktobar 2020 09:50)

Zato u Grckoj imas posle brisanja jos samo 2000 nasih toponima.Sad mi je sve jasnije,pogotovo sto Grci neka nasa slova glasovno ne mogu ni da izgovore .

hehe

pre 3 godine

Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj'

I automatski je to srpska cirilica:))))
(tipicno srpski, 07. oktobar 2020 09:25

Knjige u ruke nema druge.

Zan Pjer

pre 3 godine

ovo je skoro tačno, istina je da imamo dva različita glasa sa jednim slovom R (krv i koren, na primer)
(Lingvista, 07. oktobar 2020 10:00)
Da si zaista lingvista znao si da je R u oba slučaja uvularno i da nema govora o različitim glasovima vec da su to izofonematske jedinice. Zuti Golf i crni Golf su dva VW Golfa, da pojasnim.

Роберт Зеталер

pre 3 godine

Прилично храбро од овог доктора да 1937.год. у тада нацистичкој Немачкој изабере овакву тему за докторат.

Mada je super, realno.

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.

ja

pre 3 godine

@ (Дејан, 7. oktobar 2020 09:20)

Ćirilica nije naše pismo. Ćirilica je bugarsko pismo. Naše (tj. sveslovensko) pismo je glagoljica.

Вук СтефановиЧ Фон Гете

pre 3 godine

Пишем азбуком. Уосталом,каква Вам је та бугарска чирилица што наликује грчком?

Мими

pre 3 godine

Cirilica je pismo, nastalu u Bugarskoj....'... Brzo u skolu....
(Petar, 07. oktobar 2020 08:46)
Mozda ipak ti da procitas nesto pre nego pises? I kakvi su bili prema tebi Cirilo I Metodije (Кирил и Методи) I gde je bio Solun I kakvi su ziveli tamo?

Beozec

pre 3 godine

Opustite se malo! Dok ne shvatimo da smo niko i ništa, odnosno isti kao i svi drugi narodi... biće nam ovako loše kao u zadnjih 150 godina od kad i postojimo kao narod!

Ime

pre 3 godine

U komentarima citam o Moldavcima, Cesima, kardinalima... a u tekstu o Bugarima, neretko o Turcima, Albancima... kad vratimo sve sto smo pokrali, mozda nas ubede i da nikad nismo postojali!

Uzas. Sta bi na to rekli Gundulic, Jakov Isakovic, m. Danilo, usmeno i pisano predanje nasih starina, sta bi spomenici rekli da umeju da pricaju... na ovu “nasu” istoriju.

Sto se tice Vuka... imali smo kao narod par totalnih autoreseta zbog kojih smo ovakvi kakvi jesmo. Ne znamo ni ko smo, odakle smo dosli, kuda posli...
Necu od Indije, ne bi me razumeli, al od skorije istorije samoresetovali su nas primanje hriscanstva, Vukova reforma (zbog koje ne znamo ni zasto smo Srbi, a kamo vise stvari), stvaranje Jugoslavije, naopake ideologije (komunizam i demokratija). Uz jednu uzasavjucu osobinu- nesolidarnost i nesloga. Nesolidarni prema koruskim, luzickim, dalmatinskim, albanskim, rumunskim, severno grckim... sunarodnicima.

Skenderbeg, Vlad Cepes, Rudjer Boskovic, Njegos, Aleksandar Makedosnki... za nas su stranci. A dobri su nam Vuk, Tito, Pijade... svi oni koji su pisali nasu istoriju po meri drugih.

Sludjeni smo. Ali smo i dobrovoljno poludeli.

Макарије

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Jezik, 7. oktobar 2020 08:45)

Миљенкоооо!
Још су Фрањевци, тијеком дванаестога стољећа, у Чапљини направили творницу вафли...

Ahtung

pre 3 godine

A vinčansko pismo!? Sadrži skoro sve ćirilične simbole, a njime su pisali bar par milenijumima panije nego stari Feničani (današnji Libanci), i nekoliko milenijuma pre egipatskih hijeroglifa. Da ne pominjem najstariju metaluršku peć na svetu. Srbiju treba brendirati kao kolevku nakstarije kulturne civilizacije sveta. Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.

brozovo vanbracno dijete

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova"

Ćirilica je život i velika misterija od A do Š, prvi zvuk rodjenog deteta AAAAA i kraj ŠŠŠŠ, tišina.

Ćirilo i metodije su iz soluna, dadilje su ih naučile slovenski. Koliko vam je ovo realna priča? Dal je moguće da su sve dadilje iz soluna znale srpski jezik, srednjevekovne gastarbajterke.

Istina je da u danšnjoj severnog grčkoj nikad nisu živeli grci, nisu čak živeli sve do 19.veka.

Ove laži ne mogu da traju večno, istina uvek ispliva, samo treba prava generacija da se izrodi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bulldog, 7. oktobar 2020 09:16)

hrvatski kraljevi iz istoimene izmisljene serije u fazonu igre prestola, se prevrcu u grobu kao u ves masini 😀. I glupavima je jasno da su srbi starosedeoci srednje evrope od epira i makedonije do pruske i rusije i da su sva fonetska pisma nastala od staro srbice tj vincanskog pisma!

Rhunchynoi

pre 3 godine

@Bulldog: Pogledaj moj nik, procitaj nesto malo o njima, pa zakljuci sam
Vec 500. godine su 7 srpskih plemena bila na skoro celom balkanskom poluostrvu, okruzili su Solun do zidina. Izmislili Trebuset izmedju ostalog. Da li stvarno mislis da su bili divljaci

Jovo

pre 3 godine

Ja ću vam evo obektivno napisati istinu: Najlepše pismo na svetu Kinesko pismo a i jezik. Oni čak imaju celu umetnost pisanja pisma koja se zove KALIGRAFIJA.

Вања Петровић

pre 3 godine

Не могу да разумем оне који коментаришу да Грка није било у северној Грчкој све до деветнаестог века. Шта је са Западном Тракијом, Егејском Македонијом, Тесалијом и Епиром? Шта је са Филипом и Александром Македонским? Како је Аристотел подучавао младог Александра на старогрчком језику? Где су били смештени Персијанци пре и после битке код Термопила? Да ли су у Троји борили неки не-грчки народи из тих подручја? Знате ли да је оснивач Солуна био краљ Касандар 316. године п. н. е. који је граду дао име Тесалоники, по имену своје супруге и полусестри Александра Великог?
Обавестите се мало људи пре коментарисања.

Што се тиче наше ћирилице, мени је она прелепо и веома фунционално писмо. Нарочито волим да пишем ћирилицу руком. Пошто знам и грчки, и мени се чини да је наше писмо које је настало из грчког алфабета лепше за око.

Vera

pre 3 godine

OFTOMOLOG piše ovo alo? GLAGOLJICA je najlepše pismo u istoriji ljudskog roda i ona je NAŠE jedino i najstarije i to još klinasto pismo Slovenskih naroda.

dino

pre 3 godine

Arch Enemy, 07. oktobar 2020 08:18

Evo ja sam is Sarajeva, I zbunjen sam; sto bi bogati bila histerija? Ja sam malo stariji i u onoj Titovoj Jugoslaviji naučio sam u školi i latinicu i ćirilicu. I mogu ti reći iz današnje perspektive da je vrlo korisna vještina znati oba pisma.
2020 godina je covjece; život prolazi, pusti latinicu i ćirilicu, biće ih i poslije nas. Osvrni se oko sebe, vidi kako živiš, ako imaš djecu, vidi šta će oni i kako živjeti.
Hvala lijepo na objavljenom komentaru.

C i n i k

pre 3 godine

Srpska latinica je takodje srpsko pismo, medjutim ako nko bas na silu insistira upotrebu te bugarsko ruske cirilice onda bih zamolio da pronadju nki lepsi font, da to ne bude kopija ruskog ili bugarskog fonta jer je to strahovito ruzan font.
Nadam se i da ce "patriote" da sada priznaju posle ovog texta da Srbi svakako nisu izmislili nikakvu cirilicu ngo da om je prosto nametnuta u 9.veku i da nije nase pismo.
Sto se mene tice, pisem samo srpskom latinicom, onom sto su je stari Rimljani napravili,dakle latinica nije hr izum ngo je to pismo starih Latina koje su sve zemlje prihvatile i danas je prakticno medjunarodno pismo.
Kad je Kemal Ataturk menjao pismo u TR pocetkom 20.veka jer su turci pisali arapskim pismom, izabrao je latinicu, koja se i u SRB koristi preko 100 g, tako da je latinica i srpsko pismo ..

Flajko

pre 3 godine

Stvarno je najlepsa i najprostija i najnaj. Obozavam je! Pricam 7 jezika, mogu da koristim / razumem 10ak, znam o cemu pricam! Hvala ti Vuce!

Nikon Sevast

pre 3 godine

Nije jedno slovo jedan glas nuzno i najbolje resenje. Recimo da je Vuk ostavio 'jat' - e sa kukicom, pisali bi i ijekavski i ekavski isto, samo bi svako izgovarao 'jat' kao 'e' ili 'ije'.

Алекса

pre 3 godine

Можемо ли да добијемо опцију да читамо Б92 на ћирилици? Већина сајтова данас има опцију одабира писма, а посао пресловљавања је 90% машински и није толико компликована ствар.

Prle

pre 3 godine

Azbuka, tj cirilica nije nastala u 8. veku. Ime je nastalo u 8. veku, ali samo pismo tj znakovi postoje bar hiljadu dve godina unazad. Postoje pisani tragovi

Ваше име

pre 3 godine

И онда Б92 пише све текстове на латиници и не нуди опцију да се пребаци на ћирилицу

дипл.инж. Р. Српска

pre 3 godine

Био сам у Енглеској на неким предавањима са фирмом, када смо ушли у неформалан разговор г-ђа из Велса је питала а шта је то специфично у вашим народима? Када сам јој на врло једноставан начин објаснио један глас једно слово правило, није могле да вјерује. Пита ме па ако научим правила могу да читам, рекох да наравно :)

Дејан

pre 3 godine

Прелепо и тачно. Мени је сасвим другачији осећај кад читам роман у ћирилици, нисам никад разумео зашто. Ево објашњења. Подржимо наше писмо, брука је колико је у натписима у јавности заступљена латиница.

Марко Краљевић

pre 3 godine

Најлепше писмо. Али Срби не би били Срби када би и то нешто савршено за свој језик пљунули и не користили. Драже нам је све туђе...

Novak

pre 3 godine

"Slovo "J" koje je uzeo iz latinice pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda."
Od vajkada su ljudi koji su reformatori proglašava i za izdajnike i strane plaćenik. Mnogo smo jadni...

Goran Bras

pre 3 godine

Netračno i uvreženi stavovi da srpska ćirilica nastaje krajem 9,st.jer je i na stroimirovom pečatu prisutna a to je nekih 50 g.pre Ćirra i Metodija a inače i vinčansko pismo se podudara sa ćirilicom sa 22 znaka ,dakle nije tačno da nastaje odjednom od Ćirila i M. KRAJEM 9.ST.

milek

pre 3 godine

Најсавршеније писмо на свету. Једно слово један глас, без недоумица око изговора. А ваш чланак је мало смешан јер стављате дж а хоћете Џ. Alt shift мењате фон:)

bulldog

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova"

Ćirilica je život i velika misterija od A do Š, prvi zvuk rodjenog deteta AAAAA i kraj ŠŠŠŠ, tišina.

Ćirilo i metodije su iz soluna, dadilje su ih naučile slovenski. Koliko vam je ovo realna priča? Dal je moguće da su sve dadilje iz soluna znale srpski jezik, srednjevekovne gastarbajterke.

Istina je da u danšnjoj severnog grčkoj nikad nisu živeli grci, nisu čak živeli sve do 19.veka.

Ove laži ne mogu da traju večno, istina uvek ispliva, samo treba prava generacija da se izrodi.

Дарко

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?

bulldog

pre 3 godine

Pa mi smo sebi najveći neprijatelji, nešto tako ozbiljno kao što je srpski jezik, uprošćujete kao da je engleski. Đ je klasičan srpski glas, nema ga ni jedan drugi slovenski narod. Kakvi rumuni, pa zar oni nisu rimljani!? Ili su možda sve do pre 100 godina pisali i pričali slovenskin jezikom.

Laži, laži i samo laži. Ovolika količina laži je neverovatna u našoj istoriji. Ko se bar malo zainteresuje za našu istoriju saznaće da je, pa da ne preterujem, ali baršm 90% sve laž!

Стефан Београд

pre 3 godine

Ако се икада запитате, да ли постоји нешто савршено, сетите се нашег писма, наше Азбуке. Један глас - једно слово, какав склад!

Rade

pre 3 godine

Dogovorili se a i Vuk potpisao.Preuzeli Moldavsko pismo ( iz 4 veka) i dodali
još par slova iz latinioce i glagoljice.
U malo rukopisa Miloša Obranovića su sva slova izuzev "j".Učitelj Milošu je bio Dositej Obradović, a to je sve pre Vuka.
Facit: Ćirilica je postojala pre Vuka kao i pravoslavlje pre Save.

Bananamen

pre 3 godine

Mi ni ne znamo kakvo blago imamo. Najsavršenije pismo na svetu. Koristimo azbuku i abecedu za jedan isti jezik. Trebamo čuvati ćirilicu, a naravno i latinicu. To je naše bogatstvo.

Ps

Ne pišem ćirilicom ovde samo iz razloga sto imam debele prste, pa se smanje slova kad prebacim na ćirilicu, a i brže kucam ovako ?

Gde ja živim

pre 3 godine

U privatnom životu uvek pišem ćirilicom. Imam sasvim pristojan rukopis za jednog muškarca i brate lepo izgleda. Plus je meni brže. Jedino me nerviraju ljudi koji potenciraju pisanje ćirilicom kao nekakvo očuvanje SrBstva i slične nebuloze. Imamo dva pisma, oba su korisna i lepa i nema razloga za zanemarivanje jednog. Na netu uglavnom latinicom jer me mrzi da stalno menjam tastaturu.

Ćirilica jeste lepa, naša, jeste interesantna i treba je sačuvati.

Štrudla

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj"

Ahahah sta sve neću procitati. Pre svega, Ćirilica NIJE nastala u Bugarskoj, zasto, pa zato sto je nisu izmislili Bugari niti je tu stvorena. Nju je izmislio apostol Ćirilo, tj Kirilo u svom "pohodu" sa Metodijem na tlu današnje makedonije i danasnje Južne Srbije zato je i dobila takav naziv. Nastala je mesanjem Grčkih i Ruskih slova. Apsurd je govoriti da je nastala u Bugarskoj aladirajuci da se to desilo pod okriljem Bugara. Bugari nisu Sloveni, imaju Haplogrupu E2, jedini u tom delu Evrope, dok svi ostali Sloveni imaju Haplogrupu I2A2. Pod uticajem Ruskih naroda i države kao i ostalih Slovena, uzimali su Ruska pisma kao i Moravsku Glagoljicu.
Pritom, oni trenutno ni ne koriste Ćirilicu koju spominje u trkstu navedeni doktor, jer im nije svako slovo jedan glas, i nemojte mešati Bugare sa Kavkaza i ćirilicu, nemaju veze sa njom, osim sto je koriste uzevsi je od Rusa

трт-мрт

pre 3 godine

Чудно како не кажу да Винчарско писмо има 14 ћириличних слова.Писмо је још пре 20ак год.дешифровано тако да ћирилично писмо нема баш много везе са Бугарском.Још једно прекрајање историје Словена од стране Германа.Сва писма су лепа као и културе „само" разлике нису профитабилне за масовну производњу.И да,наравно да је В.К направио покољ над српским језиком јер ПИСМЕНОСТ је тада постојала само није одговарала Ватикану и германима-знате онима који су нас убијали у гасним коморама..А ви славите паганске обичаје латина и германа(уношење јелке у кућу)То вам дође исто као да купујете костиме змајева и прослављате Кинеску нову годину а нисте кинез па после кукајте како немате пара..

Gnosis

pre 3 godine

Da li neko može da objasni kako je to neko pokušavao da "pokatoliči" Srbe, kad su Srbi pravoslavne veroispovesti i imaju sabornu crkvu. Hoću reći - ortodoksno katoličku, kako joj je i pravi naziv. Katolička znači saborna, samo na latinskom. Mislim, neću se praviti da ne razumem da su mislili na konverziju u rimokatoličko hrišćanstvo, ali me uznemirava neznanje da je pravoslavlje ortodoksno katoličanstvo.

Izgubljeno jagnje

pre 3 godine

Jedno slovo, jedan glas je zaista fantastično rešenje. A ćirilično pismo je prelepo.
Na časovima kaligrafije se upravo počinje sa ustavnom ćirilicom, jer se najlakše uči, a sjajno izgleda.

Mili

pre 3 godine

Postoji ćirilica i latinica koje su univerzalne i koristi ih više naroda a ja do sada nisam čuo za srpsku ćirilicu ili hrvatsku latinicu...UNIVERZALNO!

Marko

pre 3 godine

Vuk i Sv. Sava su najznačajnija ličnosti u srpskoj istoriji veća i od Tesle, Vožda, Miloša, Nemanje i ostalih državnika.Danas knjiga i znanje ima moć bez presedana.

Jezik

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).

Alles gut

pre 3 godine

Ћирилица је најлепша, али да направите анкету колико људи је зна и користи?

Kancelar i ja

pre 3 godine

Пре него што крене канонада свакаквих полуистина, фантазија, жеља и слично, што је уобичајено за овакве теме, скренуо бих пажњу на једну од чињеница које су поменуте у тексту, али из мало другачијег угла.
Дакле, увек се помиње да је Вуку замерано што је узео Ј из латинице, али мало људи зна да је пре њега лично Петар Велики узео неколико слова директно из латинице, а то су мала слова "а", "е", "у". Петар је лично извршио реформу ћирилице негде око 1710. године, тачније пређашњи "фонт" (који нам је познат из Мирослављевог јеванђеља, Октоиха, са црквених икона, па и из књига на црквенословенском које се и данас штампају) је заменио једноставнијим, по угледу на тадашњу латиницу (латиница је такође мењала облике током времена). Пошто ћирилица пре те реформе није имала мала и велика слова, већина малих су добијена "смањивањем" великих уз задржавање облика, а за неколико њих је Петар преузео облике малих слова латинице. Такође, у време Петра Великог ћирилица није имала знак за глас Ј, иако је имала неколико слова за глас И (и, i, ы). Тек после Петра у руском језику појављује се знак Й, настао додавањем квачице изнад И. Вук је могао да узме знак I(i) који је већ постојао у ћирилици, али се одлучио за Ј између осталог јер се лакше чита, тј. боље се види, а вероватно и зато што није био сигуран да би нова улога знака I била прихваћена

Alex

pre 3 godine

Nije ćirilica nego Azbuka. Drugo, srpska Azbuka je nastala na Vinčanskim pismu ,zato je i odmor za oči. Ali u ovoj zemlji, haraju strane Agenture još od 1878.g. (Berlinski Kongres)i zato Srbi ne znaju ni ko su ni odakle su. No, hvala Bogu, istina izlazi polako na videlo i sve više ljudi je saznaje.

Izgubljeno jagnje

pre 3 godine

Jedno slovo, jedan glas je zaista fantastično rešenje. A ćirilično pismo je prelepo.
Na časovima kaligrafije se upravo počinje sa ustavnom ćirilicom, jer se najlakše uči, a sjajno izgleda.

dino

pre 3 godine

Arch Enemy, 07. oktobar 2020 08:18

Evo ja sam is Sarajeva, I zbunjen sam; sto bi bogati bila histerija? Ja sam malo stariji i u onoj Titovoj Jugoslaviji naučio sam u školi i latinicu i ćirilicu. I mogu ti reći iz današnje perspektive da je vrlo korisna vještina znati oba pisma.
2020 godina je covjece; život prolazi, pusti latinicu i ćirilicu, biće ih i poslije nas. Osvrni se oko sebe, vidi kako živiš, ako imaš djecu, vidi šta će oni i kako živjeti.
Hvala lijepo na objavljenom komentaru.

дипл.инж. Р. Српска

pre 3 godine

Био сам у Енглеској на неким предавањима са фирмом, када смо ушли у неформалан разговор г-ђа из Велса је питала а шта је то специфично у вашим народима? Када сам јој на врло једноставан начин објаснио један глас једно слово правило, није могле да вјерује. Пита ме па ако научим правила могу да читам, рекох да наравно :)

Hammer

pre 3 godine

Evo jedan ukratki referat o srpskom jeziku i ćirilici, konkretno:

1. srednjevekovni srpski jezik se razlikovao od današnjeg, ali ne toliko da bi on nama danas bio potpuno nerazumljiv, svakako da bismo dosta toga razumeli, ali dosta toga i ne bi;

2. srpski učitelj, monah i filozof Savo Mrkalj je uočio da srpski jezik treba reformisati, po principu kojeg je sam predložio i koji glasi: "piši kao što govoriš"

3. Vuk Karadžić je bio neko ko jo prihvatio taj princip, koga je još dodatno nadopunio sa: "čitaj kao što je napisano" pa je tako nastalo Vukovo: "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano", a potom je sa svojim saradnicima, Srbinom Đurom Daničićem i srpskim sveštenikom Lukijanom Mušickim prionuo na reformu srednjevekovnog srpskog jezika i ćirilice u skladu sa gore pomenutim lingvističkim pravilom po kome je srpski jezik jedinstven u svetu;

4. pomenutom lingvističkom pravilu je pre svega prilagođeno pismo, a potom i kompletna gramatika(konjugacije, deklinacije, glasovne promene i sve drugo), tako da danas imamo jedinstven jezik i pismo u svetu koji su najprecizniji

5. prema nekim informatičarima srpski jezik i srpko pismo bi mogli biti jezik budućnosti, bar kada je reč o veštačkoj inteligenciji koja bi se njima koristila upravo zbog gore pomenute preciznosti i jednostavnosti u algoritamskom kodiranju koje bi od svih jezika na svetu imalo najmanje izuzetaka od pravila.

6. Jezik koji se govori u hrvatskoj, Bosni i MNE je takođe srpski jezik!

Vlada

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.
(Mada je super, realno., 7. oktobar 2020 10:32)

Ako pri izgovoru imate između R i G dodatni glas onda je u pitanju verovatno govorna mana.

Bananamen

pre 3 godine

Mi ni ne znamo kakvo blago imamo. Najsavršenije pismo na svetu. Koristimo azbuku i abecedu za jedan isti jezik. Trebamo čuvati ćirilicu, a naravno i latinicu. To je naše bogatstvo.

Ps

Ne pišem ćirilicom ovde samo iz razloga sto imam debele prste, pa se smanje slova kad prebacim na ćirilicu, a i brže kucam ovako ?

Стефан Београд

pre 3 godine

Ако се икада запитате, да ли постоји нешто савршено, сетите се нашег писма, наше Азбуке. Један глас - једно слово, какав склад!

Jedinositibolestan

pre 3 godine

Bolesno genocidna nacija.
(ero, 07. oktobar 2020 09:39)

U kojoj manjine uzivaju sva prava, dok se Srbima brani pisanje na cirilici, povratak na ognjista ili cak ukida crkva, i to sve u susednim zemljama prepunim kompleksa .

Алекса

pre 3 godine

Можемо ли да добијемо опцију да читамо Б92 на ћирилици? Већина сајтова данас има опцију одабира писма, а посао пресловљавања је 90% машински и није толико компликована ствар.

Дејан

pre 3 godine

Прелепо и тачно. Мени је сасвим другачији осећај кад читам роман у ћирилици, нисам никад разумео зашто. Ево објашњења. Подржимо наше писмо, брука је колико је у натписима у јавности заступљена латиница.

Ваше име

pre 3 godine

И онда Б92 пише све текстове на латиници и не нуди опцију да се пребаци на ћирилицу

Макарије

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Jezik, 7. oktobar 2020 08:45)

Миљенкоооо!
Још су Фрањевци, тијеком дванаестога стољећа, у Чапљини направили творницу вафли...

Дарко

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?

ban Kulin

pre 3 godine

Bolesno genocidna nacija.

(ero, 7. oktobar 2020 09:39)



Genocidni su tvoji gospodari kojim služiš poturice, e sad samo ne znam da
li se radi o genocidnoj austro-ugarskoj poturici, katoliku ili se radi o genocidnoj otomansko poturici muslimanu, uglavnom trećeg nema, vi ste slige srtanih okupatora!

Википедија новинарство

pre 3 godine

Увести закон за ОБАВЕЗНУ јавну употребу ћирилице као назива свих фирми, брендова, итд. Додатно опорезовати оне који желе на латиници, као у свим државама које чувају своја писма.

bulldog

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova"

Ćirilica je život i velika misterija od A do Š, prvi zvuk rodjenog deteta AAAAA i kraj ŠŠŠŠ, tišina.

Ćirilo i metodije su iz soluna, dadilje su ih naučile slovenski. Koliko vam je ovo realna priča? Dal je moguće da su sve dadilje iz soluna znale srpski jezik, srednjevekovne gastarbajterke.

Istina je da u danšnjoj severnog grčkoj nikad nisu živeli grci, nisu čak živeli sve do 19.veka.

Ove laži ne mogu da traju večno, istina uvek ispliva, samo treba prava generacija da se izrodi.

irelandcalling

pre 3 godine

Моји пријатељи ирци остану у чуду кад ја то што они изговоре на (њиховом) енглеском напишем ћирилицом и још им то изговорим назад, па им са ћирилице напишем на latinici па поново прочитам и кажем ЕВО ОВАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТО ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ!!! English је толико контрадикторан и ђора се буквално учити на памет да су сви који су учили кинески рекли да је чак и тежи од кинеског. Јавићу вам, крећем с кинеским...

Flajko

pre 3 godine

Stvarno je najlepsa i najprostija i najnaj. Obozavam je! Pricam 7 jezika, mogu da koristim / razumem 10ak, znam o cemu pricam! Hvala ti Vuce!

Alex

pre 3 godine

Nije ćirilica nego Azbuka. Drugo, srpska Azbuka je nastala na Vinčanskim pismu ,zato je i odmor za oči. Ali u ovoj zemlji, haraju strane Agenture još od 1878.g. (Berlinski Kongres)i zato Srbi ne znaju ni ko su ni odakle su. No, hvala Bogu, istina izlazi polako na videlo i sve više ljudi je saznaje.

Gde ja živim

pre 3 godine

U privatnom životu uvek pišem ćirilicom. Imam sasvim pristojan rukopis za jednog muškarca i brate lepo izgleda. Plus je meni brže. Jedino me nerviraju ljudi koji potenciraju pisanje ćirilicom kao nekakvo očuvanje SrBstva i slične nebuloze. Imamo dva pisma, oba su korisna i lepa i nema razloga za zanemarivanje jednog. Na netu uglavnom latinicom jer me mrzi da stalno menjam tastaturu.

Ćirilica jeste lepa, naša, jeste interesantna i treba je sačuvati.

mr

pre 3 godine

A kompleksaši rvacki komentarišu li komentarišu
(Đorđe, 7. oktobar 2020 18:07)

Па наравно, тема је историја, неће ваљда да коментаришу то на својим форумима.
Дођу овде, где има историје, и где их зове.

Goran Bras

pre 3 godine

Netračno i uvreženi stavovi da srpska ćirilica nastaje krajem 9,st.jer je i na stroimirovom pečatu prisutna a to je nekih 50 g.pre Ćirra i Metodija a inače i vinčansko pismo se podudara sa ćirilicom sa 22 znaka ,dakle nije tačno da nastaje odjednom od Ćirila i M. KRAJEM 9.ST.

Марко Краљевић

pre 3 godine

Најлепше писмо. Али Срби не би били Срби када би и то нешто савршено за свој језик пљунули и не користили. Драже нам је све туђе...

Novak

pre 3 godine

"Slovo "J" koje je uzeo iz latinice pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda."
Od vajkada su ljudi koji su reformatori proglašava i za izdajnike i strane plaćenik. Mnogo smo jadni...

brozovo vanbracno dijete

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova"

Ćirilica je život i velika misterija od A do Š, prvi zvuk rodjenog deteta AAAAA i kraj ŠŠŠŠ, tišina.

Ćirilo i metodije su iz soluna, dadilje su ih naučile slovenski. Koliko vam je ovo realna priča? Dal je moguće da su sve dadilje iz soluna znale srpski jezik, srednjevekovne gastarbajterke.

Istina je da u danšnjoj severnog grčkoj nikad nisu živeli grci, nisu čak živeli sve do 19.veka.

Ove laži ne mogu da traju večno, istina uvek ispliva, samo treba prava generacija da se izrodi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bulldog, 7. oktobar 2020 09:16)

hrvatski kraljevi iz istoimene izmisljene serije u fazonu igre prestola, se prevrcu u grobu kao u ves masini 😀. I glupavima je jasno da su srbi starosedeoci srednje evrope od epira i makedonije do pruske i rusije i da su sva fonetska pisma nastala od staro srbice tj vincanskog pisma!

Миланче

pre 3 godine

Једино аутохтоно српско писмо је Србица, настала од Винчанског писма, односно од наше старе цивилизације.
Сва остала писма, попут трачанског/етрурског, разних глагољица, ћирилица, босанчица и сл. су само надргадња, као и ова Вукова ћирилица.
И потпуно је небитно да ли је та накнадна писма дефинисано неки Грк (тзв Византинац, неки Словен, Бугарин, Србин, Католик,...) када је јасно да су корени писма још у старом српском Винчанском писму.

Ahtung

pre 3 godine

A vinčansko pismo!? Sadrži skoro sve ćirilične simbole, a njime su pisali bar par milenijumima panije nego stari Feničani (današnji Libanci), i nekoliko milenijuma pre egipatskih hijeroglifa. Da ne pominjem najstariju metaluršku peć na svetu. Srbiju treba brendirati kao kolevku nakstarije kulturne civilizacije sveta. Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.

Stevan

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Jezik, 7. oktobar 2020 08:45)

A najveci poljski naucnik svih vremena Jan Plebecki je rekao da je Stanislaw Hosjuz najveci lazov koji je ziveo na zemaljskoj kugli koji je za pare mogao i pacovu da da oprost grehova.

"Jezik", baratas istorijom nema sta. Onda bi trebao znati da su do 19 veka Hrvati bili "beznacajna skupina oko Zagorja" koja dobija na snazi tek masovnim pokrstavanjem Srba.

tomy bgd

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?
(Дарко, 07. oktobar 2020 09:52)
apsolutno ....bez glupih prica i mitova zaista nam je pismo savrseno ! da dodam ...svako slovo iste veličine ( i nije uže i slicno ) ....

milek

pre 3 godine

Најсавршеније писмо на свету. Једно слово један глас, без недоумица око изговора. А ваш чланак је мало смешан јер стављате дж а хоћете Џ. Alt shift мењате фон:)

Samo Fotograf

pre 3 godine

Većini je verujem poznat prsten Kneza Stroimira, iz dinastije Vlastimirovića. Svako ko poznaje ćirilicu može da pročita šta piše ba prstenu. E, sad tu ima jedan mali problem: Vlastimirovići i Stroimir su koju deceniju stariji od Ćirila i Metodija, iako se njihovim učenicima pripisuje konstrukcija ćirilice. A i ovaj biser za Bugarsku - bez komentara... Kao dizajner i neko ko je ucio kaligrafiju i istrazivao pismo, prvi put ovo sam pročitao.

komentar

pre 3 godine

Nek napravi neko doktorat o znakovima i simbolima vincanskog pisma. Ako su nasa slova prisutna na predmetima iz vincanske kulture o kakvom Cirilu pricamo, a o tome cutimo.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)
Ах, позната хрватска шовинистичка мантра-папазјанија. Ти речници, на које мислиш, од њих готово ниједан није хрватски, већ углавном Словински. Писали су их људи који већином нису ни знали да постоје некакви Хрвати. Друго, српски речник у 19. веку не пишу "Срби", него Србин с именом и презименом, а из тих речника "узима" само речи које је већ чуо у свом завичају, што је и могао, јер то и јесте у суштини исти језик (за разлику од језика којим се говорило у тадашњем Загребу, Сплиту, Ријеци..). Треће, та "хрватска" ренесансна књижевност такође углавном није хрватска, већ је писана на више регионалних језика, од писаца који у најмање 80% случајева нису ни знали да су "Хрвати". Четврто, хрватска нација, која се тек формира, усваја Вуков језик и граматику, и сви речници од друге половине 19. века наовамо, који се зову речницима хрватског језика су писани у том језику, а нема их пуно (Броз-Ивековић, ЈАЗУ, Анић, па и најновији ВРХ...).
Што се тиче континуитета генијалних писаца, ово је више јадно него смешно рећи. Наравно да од настанка хрватске нације (пре неких век и по) има доста добрих, па и генијалних писаца, али нема ту никакве надмоћи над било киме. Своје непознавање књижевности других народа не треба узимати као темељ овако децидних закључака.

XXL

pre 3 godine

Bože zaratiše komentatori među sobom jedan drugom da objasni, a doktor oftamolog schwaben Verner Veber je lepo čovek jasno rekao "Srpska ćirilica je prva azbuka sveta" i čemu rasprava. Uživajmo u textu te vesti i to je to.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Bilki, 7. oktobar 2020 21:39)

Да, да, Хрвати су кроз историју причали неколико језика, међусобно неразумљивих, стварно јединствен народ. Само што ниједан од тих језика нису звали хрватским, а ни сами себе.Интересантно да тзв. штокавски "Хрвати" причају језиком идентичном језику Срба, а неразмљивом кајкавским Хрватима. Какав је то народ? А што се тиче тих "оптужби" на Вука да уводи хрватски, то се односи на неку преписку људи који нису ни знали о чему причају. Хрватски на који су они мислили није "хрватски" којим се говорило у Срему, пошто у Срему није ни било Хрвата све до 20. века. Наравно да Срби у Војводини нису имали представу шта је хрватски језик, јер тешко да су у то време (прва половина 19. века) могли игде и да виде неког Хрвата.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Пре него што крене канонада свакаквих полуистина, фантазија, жеља и слично, што је уобичајено за овакве теме, скренуо бих пажњу на једну од чињеница које су поменуте у тексту, али из мало другачијег угла.
Дакле, увек се помиње да је Вуку замерано што је узео Ј из латинице, али мало људи зна да је пре њега лично Петар Велики узео неколико слова директно из латинице, а то су мала слова "а", "е", "у". Петар је лично извршио реформу ћирилице негде око 1710. године, тачније пређашњи "фонт" (који нам је познат из Мирослављевог јеванђеља, Октоиха, са црквених икона, па и из књига на црквенословенском које се и данас штампају) је заменио једноставнијим, по угледу на тадашњу латиницу (латиница је такође мењала облике током времена). Пошто ћирилица пре те реформе није имала мала и велика слова, већина малих су добијена "смањивањем" великих уз задржавање облика, а за неколико њих је Петар преузео облике малих слова латинице. Такође, у време Петра Великог ћирилица није имала знак за глас Ј, иако је имала неколико слова за глас И (и, i, ы). Тек после Петра у руском језику појављује се знак Й, настао додавањем квачице изнад И. Вук је могао да узме знак I(i) који је већ постојао у ћирилици, али се одлучио за Ј између осталог јер се лакше чита, тј. боље се види, а вероватно и зато што није био сигуран да би нова улога знака I била прихваћена

Nisam Englez

pre 3 godine

Imamo "perfektno" pismo, a nažalost, poslednji popis u Srbiji kaze da imamo 2,68 % stanovništva bez ikakve školske spreme, 11 % sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 21 % sa osnovnim obrazovanjem, što je 34 % ukupnog broja stanovnika.

Ej bre, otreznite se !! Trecina nacije nije ni osnovnu skolu zavrsila a mi mrsimo o perfektnom pismu... Uzas.

darkos

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима

Hammer

pre 3 godine

@(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)


Okej, ajmo ukratko jednu po jednu činjenicu da raščistimo:

1. najstariji srpski rečnik nije iz 19-og veka, već iz 14-og veka, to je srpsko-latinski medicinski rečnik iz Hilandarskog medicinskog kodeksa

2. u tim navodnim hrvatskim rečnicima i gramatikama koje pominješ se nigde ne pominje ni "h" od "hrvatski jezik", eventualno se pominje ilirski jezik

3. ti taj navodni "hrvatski" jezik od pre 500 godina ne bi mogao da pročitaš, a kamoli da ga razumeš, jer se koristiš srpskim jezikom Vuka Karadžića, moje pitanje za tebe je, zašto ste prešli na Vukovu gramatiku, lingvisiku i fonetiku po principu: "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" ako ste već imali svoj jezik

4. ne znam koje vi to pisce u srednjem veku imate, da ne misliš možda na Dubrovačke pisce i onog Ivana Gundulića što je pisao o srpskim kraljevima i carevima ili o tome da je Aleksandar Makedonski bio Srbljanin?

5. vaši književnost, pisci, gramatike i rečnici kao i vaš jezik i skoro pa cela vaša istorija su postojali isto onoliko koliko postoje grovobi navodnih hrvatskih kraljeva, mnogo pričate, a nigde dokaza.

Јабучило

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.

Све се слажем

pre 3 godine

Зашто не промените писмо у вашим електронским медијима? Прихватајући и форсирајући туђе полако губимо идентитет.

Prle

pre 3 godine

Azbuka, tj cirilica nije nastala u 8. veku. Ime je nastalo u 8. veku, ali samo pismo tj znakovi postoje bar hiljadu dve godina unazad. Postoje pisani tragovi

трт-мрт

pre 3 godine

Чудно како не кажу да Винчарско писмо има 14 ћириличних слова.Писмо је још пре 20ак год.дешифровано тако да ћирилично писмо нема баш много везе са Бугарском.Још једно прекрајање историје Словена од стране Германа.Сва писма су лепа као и културе „само" разлике нису профитабилне за масовну производњу.И да,наравно да је В.К направио покољ над српским језиком јер ПИСМЕНОСТ је тада постојала само није одговарала Ватикану и германима-знате онима који су нас убијали у гасним коморама..А ви славите паганске обичаје латина и германа(уношење јелке у кућу)То вам дође исто као да купујете костиме змајева и прослављате Кинеску нову годину а нисте кинез па после кукајте како немате пара..

C i n i k

pre 3 godine

А цео чланак на латиници.
(Српска посла, 07. oktobar 2020 09:31

Da, zato jer je i latinica SRPSKO pismo, svidelo se to tebi kao "patrioti" ili ne.

Šumar

pre 3 godine

(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)

који је то "хрватски језик"? кајкавски? чакавски? о штокавском, српском не може се причати као о "хрватском", то је језик којим нису говорили Хрвати, и морали су га учити, када је проглашен "хрватским", јер је већина "хрвата" уствари срби/словени католици, приморани да се изјашњавају као "хрвати".

Steva

pre 3 godine

Srpska ćirilica i ne postoji već bugarsko pismo.
(Vbvngjk, 7. oktobar 2020 10:19) # Link komentara

Bravo za komentar, i samo ovo je prava istina jer Srbi ne mogu da žive bez mitomanije i megalomanije,te mi ovo te mi ono.

no no diabolus advocatus

pre 3 godine

kako srbijancima objasniti da je ideju "jedno slovo za jedan glas" pokrenuo Ljudevit Gaj a završio Đura Daničić? ne ide to njima u glavu...
[link]
(advocatus diaboli, 7. oktobar 2020 11:23)


Tu ideju je pokrenuo Srbin Savo Mrkalj, Ljudevit Gaj može biti samo plagijator, s obzirom na to da je od Mrkalja mlađi 26 godina, Mrkalj je bio sveštenik SPC.

dikan

pre 3 godine

Dokaz da je dobra nastupice onda kada te zemlje predju na slican sistem pisanja, a sve dotle to je samo rekla kazala.
(Slepac Vidoje, 7. oktobar 2020 17:12)

Pismo je civilizacijska i kulturna tekovina, a ne roba "za poneti".

Filly

pre 3 godine

Postovanje! Preteca pisma nije Grca(ona je suvise mlada),a tek nije nastalo u bugarskoj(Bugari su takodje polunacija,pricaju juznjackim dijalekyom srpskog jezika pomesano sa staroslovenskim). Preteca pisma je vincansko. Prosto ko pasulj,rode.

Ranko

pre 3 godine

u crnu goru se pisala cirilica do prije neku godinu...sad mi crnogorci samo latinicu pisemo
(milojko, 07. oktobar 2020 16:52)

Vi cete reci da ste ustase samo da niste ono sto jeste -Srbi.

Q

pre 3 godine

Uvodjenje slova J mu je SPC pripisala kao "pokatolicavanje" :)
Sreca, pa je Vuk bio dovoljno pametan da ignorise budale. Izgleda da se neke stvari nikad ne menjaju kod nas.

Rade

pre 3 godine

Dogovorili se a i Vuk potpisao.Preuzeli Moldavsko pismo ( iz 4 veka) i dodali
još par slova iz latinioce i glagoljice.
U malo rukopisa Miloša Obranovića su sva slova izuzev "j".Učitelj Milošu je bio Dositej Obradović, a to je sve pre Vuka.
Facit: Ćirilica je postojala pre Vuka kao i pravoslavlje pre Save.

Djole_Kg

pre 3 godine

"Slovo "J", koje je uzeo iz latinice, pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda."

Lepo je rekao Vuk književniku Jovanu Hadžiću ( i u to vreme protivniku Vukove azbuke): Jovane, da ne bi slova "J" ti bi sad bio Ovan a ne Jovan.

murtakan

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Stvarno? Lupaš k'o Maksim po diviziji. Albanska abeceda ima 36 slova, od toga 9 složenih (dva znaka)...Dh, Gj, LI, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh…..

Srpska azbuka jeste izuzetak i sasvim sigurno najsavršenije pismo na svetu...Svidelo se to nekome ili ne...

s1pac

pre 3 godine

Opustite se malo! Dok ne shvatimo da smo niko i ništa, odnosno isti kao i svi drugi narodi... biće nam ovako loše kao u zadnjih 150 godina od kad i postojimo kao narod!
(Beozec, 07. oktobar 2020 10:46)

Kojem narodu pripadaš? Ali kako god da se opredeliš takve ljude ni jedan narod ne želi.

комша

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 7. oktobar 2020 17:15)
Потпуна неистина. Имају у алфабету Dh, Gj, Ll, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh.

123

pre 3 godine

Da, "naša" ćirilica koju su izmislili Grci, prvi koristili Bugari, a danas je upotrebljava još desetak naroda...
(Zadrigo, 07. oktobar 2020 09:50)

Zato u Grckoj imas posle brisanja jos samo 2000 nasih toponima.Sad mi je sve jasnije,pogotovo sto Grci neka nasa slova glasovno ne mogu ni da izgovore .

Јабучило

pre 3 godine

U privatnom životu uvek pišem ćirilicom. Imam sasvim pristojan rukopis za jednog muškarca i brate lepo izgleda. Plus je meni brže. Jedino me nerviraju ljudi koji potenciraju pisanje ćirilicom kao nekakvo očuvanje SrBstva i slične nebuloze. Imamo dva pisma, oba su korisna i lepa i nema razloga za zanemarivanje jednog. Na netu uglavnom latinicom jer me mrzi da stalno menjam tastaturu.

Ćirilica jeste lepa, naša, jeste interesantna i treba je sačuvati.
(Gde ja živim, 07. oktobar 2020 08:39)

А тастатуру ти је мрско мењати? Није баш да се због тога иде три спрата пешке у подрум :)
Такође, колико често бележиш нешто ручно? Радије реци поштено да си латиницу прихватио као свакодневно писмо, а да ћирилицом пишеш понекад. Притом, очување националне свести има везе са очувањем културних традиција. У те традиције спада и писмо. Да је латиница у српски ушла спонтано, ни по јада. Али је ушла као политичко оруђе за расрбљавање. Уосталом, поразмисли, колико слабије национално свесних особа знаш, а да пишу ћирилицом? Не осуђујем никога, само скрећем пажњу.

P-76ers

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима
(darkos, 07. oktobar 2020 12:15)

Nemoj brate kao fašizam, pusti pismo...

Promena kreće od sebe...

Pišem latinicom zbog tastature i predviđanja reči, a čim uđe olovka među prste kreće ćirilica pisana...

Lancia Delta

pre 3 godine

@pijani zlotvor, koliko je vama ujkama dobro, to nema nigde. Ne znam da li ste toliko uskog uma, pa vas je neko ubedio u te gluposti koje pisete, ili vam je tako prosto lakse da podnesete svoju sramotu.

gagac

pre 3 godine

Čitam komentare i stvarno se pitam dokle ide naša zajedljivost, pakost, mržnja prema sopstvenom nasleđu, baštini, ma koliko bila bogata ili siromašna. Grčka je u EU i piše svojim pismom, Bugarska isto, zaštitila svoje pismo (a bilo pritisaka), a mi? Mi (naravno ne svi) mrzimo svoje pismo, podsmevamo se, rugamo se... Prosto čovek da kaže da smo za lečenje i to u ustanovama zatvorenog tipa.

goran

pre 3 godine

A ovi iz SANU ce to da demantuju, hahah jos uvek smo pod Austrougarskoj okupaciji, vincansko pismo ima 27 slova danasnje azbuke, nije Vuk znao, to je kontinuitet 5-7000 godina, u Bugarskoj ili u Rumuniji nisam siguran pronadjena plocica sa slikama koje oznacavaju glas ili slovo. Slovo Š=šaka k-koza r ralo itd, neki profa sa Harvarda doktoriro covek i kaze srpski jezik i pismo dominantni 500g pre hrista u celoj evropi :)) A ova gospoda i dalje svaraju u istu tikvu i kazu doselili se doselili se u 7 veku. Nije ni cudo da smo puni izdajnika za saku evra i majku i drzavu sve ce da prodaju

hehe

pre 3 godine

Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj'

I automatski je to srpska cirilica:))))
(tipicno srpski, 07. oktobar 2020 09:25

Knjige u ruke nema druge.

Protoss

pre 3 godine

Sta vredi doktore, kada ovi nasi politicari, podguzni uvlakaci i unistitelji svega, rade sve protiv istorije sopstvenog naroda zarad para i to sa Merkelovom.. Hoce da menjaju svest, istoriju, pisma u udzbenike za nove generacije.. hvala na iskrenosti...

Vatra

pre 3 godine

Vuk je bio intelektualac kao malo ko i hvala mu na tome sto nam je ostavio tako sredjenu i cirilicu i latinicu.
To za J sto se crkva bunila je glupost, ako J postoji u govoru, onda treba da postoji i u pismu.

jole

pre 3 godine

Bio sam na Kosovu pre dve godine, upoznao i pricao sa nekoliko Goranaca. Mogu reci da njihov govor bolje razumem od jugo-istocnog Srpskog i vrlo je cist. Bas zato sto pricaju Srpski, ostali Albanci ih ne vole.

Роберт Зеталер

pre 3 godine

Прилично храбро од овог доктора да 1937.год. у тада нацистичкој Немачкој изабере овакву тему за докторат.

Рагнар Лодброк

pre 3 godine

Тако је.Имамо најлепше писмо и најсавршенији календар Милутина Миланковића,мало ли је!?

мирко с.

pre 3 godine

el zna bog da je i on srbin?
(dude, 7. oktobar 2020 16:48)

Знаће сигурно, ако му кажеш на кога си мислио под "он".

Alles gut

pre 3 godine

Ћирилица је најлепша, али да направите анкету колико људи је зна и користи?

Maki

pre 3 godine

Adam nije bio Srbin,ali zna se ko je bio..Hrvati,Makednoci,Bosnjaci,Crnogorci. Ustvari jos su ali eto izmislise svoju naciju na osnovu geografske pripadnosti..Mozda bih ja sebe trebao nazvati Banacaninom??? Ko zna,takve su prilike danas..

Ćirilo i Metodije

pre 3 godine

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.
--(Мутимир, 7. oktobar 2020 14:31)


Sroimirov prsten je pisan ćirilicom, a dokaz za to je slovo "И" na tom prstenu, naime radi se o tome da to slovo u grčkom alfabetu nikada nije postojalo, istovremeno dvostruki patrijaršijski krst na tom prstenu
dokazuje da su Srbi već tada imali neku svoju patrijaršiju.

димитор градина

pre 3 godine

Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano ' pravilo koje dolazi iz Sanskrita , baš kao i glagoli i mnogo toga drugog. Vuk je za to pravilo čuo u Beču od ljudi koji su se Sanskritu bavili.
(Marko)
За правило "читај као што пише (је написано)" знали су и Етруси. У једном тексту (познатом као Ciotola di Ortebello) урезаном у чинији за јело, писало је: "шти шта што ште" или како би данас српским језиком рекли: "читај оно што је написано". Узгред, да су Константин и Методије били Грци, врага би они у словенском свету били примани са поверењем и љубазношћу како су, иначе, примани. Напротив. Друго, никада Грци не могу научити српски/хрватски/руски...а да се одмах не примети да то није њихов матерњи језик и никада га(их) не могу научити до у танчине. Закључак је очигледан.

josmoski

pre 3 godine

Kako to nastala u danashnjoj Bugarsku? Kako ja vidim na karti ni Solun ni Ohrid nisu u danashnjoj Bugarsku, a idite proveri koji jezikom govore i dan danas starosedeljci,"dopiosi" kako ih hrci zovu, ljudi u okolini Soluna, pa sve na gore...

P-76ers

pre 3 godine

'Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj'

I automatski je to srpska cirilica:))))
(tipicno srpski, 07. oktobar 2020 09:25)

Zahvaljujući srbinu Vuku Stefanoviću Karadžiću, pišete modifikovanom latinicom...

Zamisli dobiješ poruku od supruge: odoh na sisanje i satiranje, a žena ide na šišanje i šatiranje...

Nema na čemu, koristite slobodno i našu srpsku ćirilicu i našu verziju latinice...

Mr.Montenegro

pre 3 godine

Da Vuk nije kodifikovao jezik istočne hercegovine i crne gore u srbiji bi danas svi govorili kao bata djosa ili jos ludje. Knjaz Milos je znao u bijesu da kaže da im je Vuk doneo govedarski jazik.

P-76ers

pre 3 godine

Vuk Karadzic je bio katolik, pa vi razmislite.
(Dusan, 07. oktobar 2020 10:04)

I "ćopao" je na jednu nogu, pa ti razmisli...

P. S. Kad bolje razmislim, jak argument...
(hahahahaha hahahahaha)

vinčanski potomak

pre 3 godine

Баш лепо! Браво!

То ме сада подсети на нешто друго - гледам ових дана кружи по друштвеним мрежама слика како немачка канцеларка Ангела Меркел иде пешке на пијацу и купује шљиве. Лепо би било ако би у следећем наставку господин офталмолог могао да обради и ту тему - на пример, колико је и ту бољи наш систем, зато што омогућава политичарима на високим положајима да не троше своје драгоцено време на такве ситнице, уместо тога они се баве питањима од пресудне важности за народ и земљу.
(Марко Марковић, 7. oktobar 2020 18:15)

Bravo majstore!

Još kad bi mogao "ukapirati" da "gospodin oftamolog" neće moći obraditi tu tvoju pijačarsku temu iz prostog razloga što više nije živ iliti davno je umro. Zar je teško shvatiti da je ovo napisano u njegovoj doktorskoj disertaciji iz 1937.godine.
Bitno je da se mi nađemo uvređeni i ugroženi čim se o Srbima, pa makar i indirektno, napiše nešto pozitivno. Kakve veze imaju Merkelova i njene šargarepe i crveni luk, sa srpskom azbukom i Vukom.

darodojko

pre 3 godine

prvi čovek Adam je poreklom srbin to znaju i nemci ali riba koja je izašla iz panoskog mora i ostala da živi na pesku iz koje se posle razvio sav ljudski rod je iz okolice urosevca !

my way

pre 3 godine

Хвала докторе! Свакако да пријају овакве похвале за нашу ћирилицу. Естетски најлепше, одмор за очи како рече човек, а савршено писмо.

matko

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)

To, i još ovo: Dh,Gj,Nj,Rr,Th,Xh,Zh.

Jovan

pre 3 godine

Српско писмо је само ћирилица а ја бих преименовао у Србица. Латиница је нама наметнута од латина, читај даље ватикана и зато је треба избацити. Како могу Бугари, Македонци, Руси да имају једно писмо, можемо и ми да се више не би делили.

Gnosis

pre 3 godine

Da li neko može da objasni kako je to neko pokušavao da "pokatoliči" Srbe, kad su Srbi pravoslavne veroispovesti i imaju sabornu crkvu. Hoću reći - ortodoksno katoličku, kako joj je i pravi naziv. Katolička znači saborna, samo na latinskom. Mislim, neću se praviti da ne razumem da su mislili na konverziju u rimokatoličko hrišćanstvo, ali me uznemirava neznanje da je pravoslavlje ortodoksno katoličanstvo.

Jezik

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).

Zan Pjer

pre 3 godine

ovo je skoro tačno, istina je da imamo dva različita glasa sa jednim slovom R (krv i koren, na primer)
(Lingvista, 07. oktobar 2020 10:00)
Da si zaista lingvista znao si da je R u oba slučaja uvularno i da nema govora o različitim glasovima vec da su to izofonematske jedinice. Zuti Golf i crni Golf su dva VW Golfa, da pojasnim.

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Hammer

Svi balkanski slaveni do crnog mora zajedno imaju manje rjecnika, gramatika i renesansnih remek djela te kontinuitet genijalnih pusaca nego hrvatska sama.

Mogu tu nadmoc usporediti recimo sa hr turizmom ili nogometom s obzirom na sve ostale.

Bitno je to da ti shvatis da ja ovdje ne pricam o dojmu, vec o brojkama i cinjenicama. Ako ne znas, uzmi enciklopediju i citaj.

Srbi napisu prvi rjecnik u 19 st, (ovo ne znas da li bi se smijao ili plakao, ozbiljni narodi to su napravili stotinama godina ranije) iskopiraju hrvatske jezikoslovce, sama srpska elita optuzi vuka da siri hrvatski jezik po srbiji, da je hrvatsko-becko-vatikanski agent... a danas govore da prije vuka nije postojalo nista. :D zamisli tu psihicku bolest, pravis se da nesto ne postoji.

Dakle, imate izuzetno jadnu knjizevnost (ne spominjite 20 st, tu cak i albanci imaju pisce) ali mislite da mozete biti bahati i zvati sve srpskim. Ne mozete.

Nitko vam ne osporava to da imate pravo zvati svoj jezik kako hocete, ali ono sto ne mozete je hrvatski zvati srpskim iz razloga sto je jedini pravi bogati jezik na ovim prostorima hrvatski.

I zato je i postojala ona podjela da je srbija pijemont, ali da je hrvatska firenca.
Pa jasno je zasto.

Mili

pre 3 godine

Postoji ćirilica i latinica koje su univerzalne i koristi ih više naroda a ja do sada nisam čuo za srpsku ćirilicu ili hrvatsku latinicu...UNIVERZALNO!

Slaven

pre 3 godine

Ćirilica je Vizantijsko pismo od Ćirila i Metoda koje su Srbi preuzeli sa pravoslavljem a stvorila ga Vizantija iz razloga da još bolje cepa narode posebno nas Slavene i sa verom i sa pismom pa zato je i koriste samo pravoslavne države....Iako smo sami izdali svoju veru u Peruna i svoje Slavensko pismo glagoljicu još kad smo od Pape primili tada jedino njegovo Hrišćanstvo u 7-8veku.

Marko

pre 3 godine

Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano ' pravilo koje dolazi iz Sanskrita , baš kao i glagoli i mnogo toga drugog. Vuk je za to pravilo čuo u Beču od ljudi koji su se Sanskritu bavili.

З Д Р А В Р А З У М

pre 3 godine

Наравно да пишем, свуда и увек, у свакој ситуацији и руком и у електронској форми. Моје писмо, једино писмо српског језика. Оно друго је хрватско које је саставио Људевит Гај.

Beozec

pre 3 godine

Opustite se malo! Dok ne shvatimo da smo niko i ništa, odnosno isti kao i svi drugi narodi... biće nam ovako loše kao u zadnjih 150 godina od kad i postojimo kao narod!

Hammer

pre 3 godine

(Hammer, 7. oktobar 2020 11:22)

поткрала ти се мала грешка, Ђура Даничић, тј. Ђорђе Поповић, није Србин, већ Цинцар. И више је учинио да се створи "хрватска редакција латиничног писма", у сарадњи са Лудвигом Гајем, аутором, а то су урадили на основу Вукове ћирилице, тј. Српског писма, те написао хрватско-српску граматику...Ђура Даничић је имао 29 година када је Вук Караџић умро, и њих двојица никада нису сарађивали.

@(Šumar, 7. oktobar 2020 18:18)

Nije nikakva greška, naprotiv, nisam ni mislio da su Vuk i Daničić lično sarađivali, nije Vuk lično sarađivao ni sa Savom Mrkaljem, ali su svi skupa zajedno radili na istom projektu, nadovezivali su se jedan na drugog a inače Cincar je vrlo upitno šta je, pre će biti da su Cincari bili nekakav esnaf, a ne neki zaseban narod, nisam pristalica te teorije po kojima su Cincari i Vlasi bili nekakvi narodi, pre će biti da su to biti srednjevekovni stočari i razmenjivači novca, nešto poput današnjih bankara i dilera novca sa ulica.

Radič

pre 3 godine

Jeste ćirilica super u svakom pogledu, zbog toga se u Srbiji sve više koristi latinica. Pametnom dosta (strašno otrcana rečenica ali omiljena kod komentatora).

Rhunchynoi

pre 3 godine

@Bulldog: Pogledaj moj nik, procitaj nesto malo o njima, pa zakljuci sam
Vec 500. godine su 7 srpskih plemena bila na skoro celom balkanskom poluostrvu, okruzili su Solun do zidina. Izmislili Trebuset izmedju ostalog. Da li stvarno mislis da su bili divljaci

Gaston

pre 3 godine

Šipi k'o što vorišgo,
Vorigo k'o što šešpi....;)

Verujem da bi se Vuk Karadžić (da je živ naravno) šlogirao da čuje kako sada pričamo: "Pauk dig'o Mečku"...

panter pudlica

pre 3 godine

Koristim oba pisma podjednako. Potpisujem se naravno pisanom ćirilicom, ali uopšte koristim podjednako i latinicu i ćirilicu, kako pisanim tako i štampanim slovima...

DigidigiDa

pre 3 godine

Njemački oftalmolog rekao....Lol !! Dobro da vam nije rekao da ste s Marsa...Mogu zamisliti reakciju " Auuu bre ,znao sam !! " :)))

Ahtung

pre 3 godine

Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
(Ahtung, 7. oktobar 2020 10:58)

Nose i Bošnjaci i Hrvati ai svi od Vardara do Triglava. Nismo samo mi.
(Nišlija, 7. oktobar 2020 12:59)


Pa ti geni su prvo pronađeni u Srbiji, tu su i najstarija nalazišta sa tom genetikom, ovi drugi što imaju tu istu genetiku zbog toga samo Srbi i mogu da budu, a to što se oni pretvaraju da to nisu i da to neće da budu je njihov problem, ali činjenice su činjenice.

ja

pre 3 godine

@ (Дејан, 7. oktobar 2020 09:20)

Ćirilica nije naše pismo. Ćirilica je bugarsko pismo. Naše (tj. sveslovensko) pismo je glagoljica.

Вук СтефановиЧ Фон Гете

pre 3 godine

Пишем азбуком. Уосталом,каква Вам је та бугарска чирилица што наликује грчком?

комша

pre 3 godine

Da, zato jer je i latinica SRPSKO pismo, svidelo se to tebi kao "patrioti" ili ne.
(C i n i k, 7. oktobar 2020 15:42)
Сама реч Латиница ти каже чије је то писмо. Остали који га користе га исто тако зову - Латинско писмо.

šta bre

pre 3 godine

Svaka čast za srbe,
Ali ima još nešto što nema u javnosti , i neznaju svi srbi , daje ADAM prvi ćovek na svetu , bio poreklom Srbin, to neznaju 99% srba ,
To trebaju srpski akademci uzeti u svoje ruka, i objasniti daje to tako , kao i uvek dosad,trebaju ljudi znati svoje poreklo..

Bilki

pre 3 godine

који је то "хрватски језик"? кајкавски? чакавски? о штокавском, српском не може се причати као о "хрватском", то је језик којим нису говорили Хрвати, и морали су га учити, када је проглашен "хрватским", јер је већина "хрвата" уствари срби/словени католици, приморани да се изјашњавају као "хрвати".

Vojvodjanski Srbi su Vuka optuzivali da Srbima uvodi hrvatski jezik. Ako ti Srbi, koji su zivili tada pored Hrvata u Vojvodini, nisu znali kako izgleda hrvatski, onda ne znam tko je znao. Hrvati su kroz povijest pricali kajkavski, cakavski, stokavski, scakavski (ocito je da je cakavski nastao od scakavskog tj. stakavskog tj. stokavskog, sve je to slicno).

P-76ers

pre 3 godine

To je sigurno zato sto je nebeski narod. A to se i vidi kultura i medu najbolje rastucim privredama. Srbina je.
(Zika, 07. oktobar 2020 09:36)

Ziko (ili Žiko) brate mili čitajući tvoj komentar pade mi na pamet gugl prevodilac...

Učiteljica te nije volela???

bulldog

pre 3 godine

Pa mi smo sebi najveći neprijatelji, nešto tako ozbiljno kao što je srpski jezik, uprošćujete kao da je engleski. Đ je klasičan srpski glas, nema ga ni jedan drugi slovenski narod. Kakvi rumuni, pa zar oni nisu rimljani!? Ili su možda sve do pre 100 godina pisali i pričali slovenskin jezikom.

Laži, laži i samo laži. Ovolika količina laži je neverovatna u našoj istoriji. Ko se bar malo zainteresuje za našu istoriju saznaće da je, pa da ne preterujem, ali baršm 90% sve laž!

Padjine969

pre 3 godine

Cirilica mi je zgodnija i lepsa za pisanje kako pisanim tako i stampanim slovima.Prosto ti prilikom pisanja pruza dodatni pokret olovkom koji moze biti samo tvoj izraz.I da, pisana verzija zaista lepse izgleda od latinicne pa makar bilo subjektivno.

Nikon Sevast

pre 3 godine

Nije jedno slovo jedan glas nuzno i najbolje resenje. Recimo da je Vuk ostavio 'jat' - e sa kukicom, pisali bi i ijekavski i ekavski isto, samo bi svako izgovarao 'jat' kao 'e' ili 'ije'.

Мутимир

pre 3 godine

@Samo Fotograf

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.

Južnjak

pre 3 godine

Vbvjgnk,
ćirilica nije ni bugarska, ni srpska. Ćirilica je ćirilica. Čak su Vuk i Rilski (reformator bugarskog jezika) sarađivali i prva gramatika bugarskog jezika štampana je u Kragujevac. Žalosno je što se danas ne znaju stvari koje spajaju ljude.

max

pre 3 godine

Сама реч Латиница ти каже чије је то писмо. Остали који га користе га исто тако зову - Латинско писмо.
(комша, 07. oktobar 2020 18:25)

Pa i sama rec Cirilica ti kaze cije je to pismo.

Nazad na dopunske casove logike

pre 3 godine

Imamo "perfektno" pismo, a nažalost, poslednji popis u Srbiji kaze da imamo 2,68 % stanovništva bez ikakve školske spreme, 11 % sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 21 % sa osnovnim obrazovanjem, što je 34 % ukupnog broja stanovnika. Ej bre, otreznite se !! Trecina nacije nije ni osnovnu skolu zavrsila a mi mrsimo o perfektnom pismu... Uzas.
(Nisam Englez)

Jos je veci uzas tvoja nesposobnost deduktivnog razmisljanja. A i pravopis ti nije jaca strana.

Marko

pre 3 godine

Vuk i Sv. Sava su najznačajnija ličnosti u srpskoj istoriji veća i od Tesle, Vožda, Miloša, Nemanje i ostalih državnika.Danas knjiga i znanje ima moć bez presedana.

Raja

pre 3 godine

(...када сам био мали, знао сам свој правац!..., 7. oktobar 2020 12:24)

Samo sto nisi nikad znao upotrebu velikih slova i interpunkcije. Gramatika nije tvoj pravac, ili sta?

Бојан

pre 3 godine

Својевремено сам на плажи на Јадрану упознао Немца коме је била интересантна Политика коју смо читали. Објаснио сам му да је наша азбука веома једноставна и ефикасна, да сваки глас има само једно слово и да свако може лако да научи да је чита. Након мало обуке, другог дана је течно читао Политику на плажи, мада са веома чудним нагласком. Наравно, није разумео ни реч, али је течно читао.

Zoran

pre 3 godine

Nitko vam ne osporava to da imate pravo zvati svoj jezik kako hocete, ali ono sto ne mozete je hrvatski zvati srpskim iz razloga sto je jedini pravi bogati jezik na ovim prostorima hrvatski.
I zato je i postojala ona podjela da je srbija pijemont, ali da je hrvatska firenca.
Pa jasno je zasto.
(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)

Kada nitko piše o nikome i hvali se veličinama koje ne postoje.

Mali narodi trebaju velike pjesnike
Mali glumci rasipaju velike geste
Mali supruzi potrebuju veće supruge
Mala kazališta igraju historijske drame
Mali ljudi uplaćuju velike automobile
Male pjesme zahtijevaju najveće glasove
Mali narodi trebaju samo velike pjesnike
Pobijeđeni pjevaju junačke pjesme
A pobjednici kroz to vrijeme diskretno šute....

istina

pre 3 godine

zato nas i mrze zmaci nije rekao rus kljosov niti neki drugi srpski brat nego Nemac najveci neprijatelj u Srba pored engleza tako da braco u okruzenju zao mi je

C i n i k

pre 3 godine

Srpska latinica je takodje srpsko pismo, medjutim ako nko bas na silu insistira upotrebu te bugarsko ruske cirilice onda bih zamolio da pronadju nki lepsi font, da to ne bude kopija ruskog ili bugarskog fonta jer je to strahovito ruzan font.
Nadam se i da ce "patriote" da sada priznaju posle ovog texta da Srbi svakako nisu izmislili nikakvu cirilicu ngo da om je prosto nametnuta u 9.veku i da nije nase pismo.
Sto se mene tice, pisem samo srpskom latinicom, onom sto su je stari Rimljani napravili,dakle latinica nije hr izum ngo je to pismo starih Latina koje su sve zemlje prihvatile i danas je prakticno medjunarodno pismo.
Kad je Kemal Ataturk menjao pismo u TR pocetkom 20.veka jer su turci pisali arapskim pismom, izabrao je latinicu, koja se i u SRB koristi preko 100 g, tako da je latinica i srpsko pismo ..

Dule

pre 3 godine

[..]
Srpska latinica je takodje srpsko pismo, medjutim ako nko bas na silu insistira upotrebu te bugarsko ruske cirilice onda bih zamolio da pronadju nki lepsi font, da to ne bude kopija ruskog ili bugarskog fonta jer je to strahovito ruzan font.
Nadam se i da ce "patriote" da sada priznaju posle ovog texta da Srbi svakako nisu izmislili nikakvu cirilicu ngo da om je prosto nametnuta u 9.veku i da nije nase pismo.
[..]
(C i n i k, 7. oktobar 2020 09:25)


Нико нам ништа није "наметнуо" , паметњаковићу једанм него је Ћирило измислио писмо специфично за наше потребе. Нисмо имали никаво старословенско писмо пре тога па да смо морали да га чувамо од најезде те новотарије у 9-ом веку.

Јапанци имају три писма, два су релативно савремена, Хирагана и Катагана, и треће је традиционално писмо које су добили од Кинеза, Канђи, које уопште није прилагођено за јапански језик, па га свеједно љубоморно чувају, уче га у школама, користе га у натписима, праве калиграфију од њега, и поносе се њиме.

Норвежани немају два писма али имају две ортографије: Букмал,тј. "књишки начин", који су добили од Данаца, који користи велика већина земље, и савремени "Њи-Норш", којим не пише готово нико.

Ако једна од најлибералнијих земаља на свету може да чува свој "стари начин" писања, који су добили од Данаца, где чак нема везе с везом оно што пишеш и оно што изговараш, јер је писмо прилагођено другом језику, можемо ми да чувамо наш ~200 година старо фонетско писмо.

Петар

pre 3 godine

Ови што кажу да пишу ћирилицом заваравају и себе и Србију. Ако погледате коментаре на било коју вест видећете да је ћирилицом написано максимално 5% порука. И тако свуда по Србији.

dosta mi je patriotskih bilmeza i zvekana

pre 3 godine

Pismo je civilizacijska i kulturna tekovina, a ne roba "za poneti".
(dikan)

nije. pismo je ljudski izum za beleženje glasova. kao i brojevi, kao točak, kao mlin. pismo služi ljudima , samo je kod nas obrnuto. turci su napustili arapsko pismo i usvojili ćirilicu. idi reci im da su uništili svoju civilizaciju i kulturu.

Južni susjed

pre 3 godine

Ако се икада запитате, да ли постоји нешто савршено, сетите се нашег писма, наше Азбуке. Један глас - једно слово, какав склад!
(Стефан Београд, 7. oktobar 2020 08:46

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.

ketiS

pre 3 godine

@Pijani zlotvor, Bilki

Jedan krajnje dobronameran savet! Ako hocete da komentarisete na neku temu, onda se prvo upoznajte sa istom. Omalovazavanje srpske kulturne matrice, koja se na svim juznoslovenskim katedrama uz bugarsku, smatra kljucnom juznoslovenskom kulturom, je najblaze receno smesno. Hrvatski etnicitet se javlja tek u 19-om veku, dok je u slucaju jezika prihvacena Vukova jezicka reforma. Juznoslovenski katolici Dalmacije, Dubrovnika, Slavonije, sebe nisu dozivljavali Hrvatima, niti su svoj jezik nazivali hrvatskim. Dozivljavali su se delom ukupne slovenske narodne mase, a jezik su nazivali slovinskim ili ilirskim. Dakle, vasu ispolitiziranu, pravasko-protoustasku pseudoistoriju sacuvajte za "domacu upotrebu".

Milan

pre 3 godine

Gde god odem, razumem sta pise po gradu jer znam latinicu.
Ko god od turista dodje kod nas ne moze da se snadje jer neznaju cirilicu, osecaju se kao da su dosli u neku arapsku zemlju. Uvek idemo mimo sveta.
Treba zadrzati cirilicu, ali ipak vise koristiti latinicu ako vec zelimo da budemo deo tog sveta!
A svi znaju da je to bugarsko a ne nase pismo. Od te 1937. godine, kada je taj Nemac to izjavio do danas doslo se do novih saznanja.

Само чињенице

pre 3 godine

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.
--(Мутимир, 7. oktobar 2020 14:31)


Sroimirov prsten je pisan ćirilicom, a dokaz za to je slovo "И" na tom prstenu, naime radi se o tome da to slovo u grčkom alfabetu nikada nije postojalo, istovremeno dvostruki patrijaršijski krst na tom prstenu
dokazuje da su Srbi već tada imali neku svoju patrijaršiju.
(Ćirilo i Metodije, 7. oktobar 2020 17:27)

Изгледа да се покојни др Ђорђе Јанковић, иначе пре аутохтониста него заступник бечко-итд школе, а захваљујући коме смо дошли у посед овог прстена, не би сложио са Вама.

Наиме, др Јанковић пише:
" Одоздо има кружно печатно поље са крстом, око кога је обрнуто урезан грчки натпис: + КЕВОIΘ·СТРОНМIР = + К(ΥРΙ)Е ВОIΘЕΙ · СТРОНМIР, односно ''Боже помози Стројимиру''"

Бидети: др Ђорђе Јанковић, Мали типар кнеза Стројимира, https://sites.google.com/site/crkvenakosovu/mali-tipar-kneza-strojimira

C i n i k

pre 3 godine

Увести закон за ОБАВЕЗНУ јавну употребу ћирилице као назива свих фирми, брендова, итд. Додатно опорезовати оне који желе на латиници, као у свим државама које чувају своја писма.
(Википедија новинарство, 07. oktobar 2020 12:21


Pitanje za tebe "patriotu" je, a ta cirilica je "nase pismo"?
Po cemu?
Si citao text ako vec nisi dodatno istrazio temu?

Milan

pre 3 godine

Jednog dana pisaće se sociološki radovi o samoobmani ovog naroda, i sistemskom zabijanju glave u pesak. Lako je razumeti psihološki poricanje i izmišljene konstrukte poput ovog, jer su mu stvarnost i budućnost kako ružni, tako i jezivi i mučni.

Autohtonista

pre 3 godine

Ljudi pre nekih 6 meseci sam slucajno video sliku table sa Vincanskim pismom kao i tablicu svih Vincanskih slova. 80-90% se podudaraju sa cirilicom, a Vincansko pismo je staro cini mi se 7-9 hiljada godina. Nismo se mi srbi ni ostali sloveni doselili ovde niti su nam grci ili nemci izmisljali jezik i ucili nas ne znam cemu. Mi smo ovde od pamtiveka, starosedeoci. Ako ista moze se obrnuto reci da su oni nasu kulturu pokrali i preuzeli. Jos jedna zanimljiva stvar koja mi je izletela pre neki dan, potrazite malo o Etrurcima. Tako su ih rimljani zvali a oni su sebe zvali rasenima po glavnom gradu-Rasena, koji i danas postoji, u italiji. Njihov jezik nije desifrovan do 60ih godina proslog veka kada je to uradio neki nas pop. Po njemu u pitanju je staroslovenski koji je pisan sa desna na levo.

Štrudla

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj"

Ahahah sta sve neću procitati. Pre svega, Ćirilica NIJE nastala u Bugarskoj, zasto, pa zato sto je nisu izmislili Bugari niti je tu stvorena. Nju je izmislio apostol Ćirilo, tj Kirilo u svom "pohodu" sa Metodijem na tlu današnje makedonije i danasnje Južne Srbije zato je i dobila takav naziv. Nastala je mesanjem Grčkih i Ruskih slova. Apsurd je govoriti da je nastala u Bugarskoj aladirajuci da se to desilo pod okriljem Bugara. Bugari nisu Sloveni, imaju Haplogrupu E2, jedini u tom delu Evrope, dok svi ostali Sloveni imaju Haplogrupu I2A2. Pod uticajem Ruskih naroda i države kao i ostalih Slovena, uzimali su Ruska pisma kao i Moravsku Glagoljicu.
Pritom, oni trenutno ni ne koriste Ćirilicu koju spominje u trkstu navedeni doktor, jer im nije svako slovo jedan glas, i nemojte mešati Bugare sa Kavkaza i ćirilicu, nemaju veze sa njom, osim sto je koriste uzevsi je od Rusa

Kancelar i ja

pre 3 godine

Прва три коментара после мога (Rade, Vera, Mili, сва три послата у интервалу од 2 минута) показују да сам исправно претпоставио, што се тиче усмерења многих коментара на овакве текстове.

Dragan Stanivukovic

pre 3 godine

A vinčansko pismo!? Sadrži skoro sve ćirilične simbole, a njime su pisali bar par milenijumima panije nego stari Feničani (današnji Libanci), i nekoliko milenijuma pre egipatskih hijeroglifa. Da ne pominjem najstariju metaluršku peć na svetu. Srbiju treba brendirati kao kolevku nakstarije kulturne civilizacije sveta. Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
(Ahtung, 07. oktobar 2020 10:58)

Ovo ni braca Grim ne bi napisali.

Марко Краљевић

pre 3 godine

Srpska ćirilica i ne postoji već bugarsko pismo.
(Vbvngjk, 7. oktobar 2020 10:19) # Link komentara

Bravo za komentar, i samo ovo je prava istina jer Srbi ne mogu da žive bez mitomanije i megalomanije,te mi ovo te mi ono.
(Steva, 07. oktobar 2020 11:50)
Ћирилица јесте настала у Бугарској на основама грчког алфабета и даље се ширила као писмо прилагођено Словенима. За првобитна ћирилица је била много другачија од ове наше Азбуке. Довољно је погледати само неке списе на њој и видети да скоро ништа не можеш да прочиташ. А наша Азбука је врхунац ћириличког писма јер је савршено скована за наш језик без дуплих слова и квачица. Али ми је слабо користимо јер мислимо да смо са латиницом модернији, а управо је ћирилица млађе и модерније писмо за нас Словене.

Darko

pre 3 godine

Ne znam, ali znam da se Vuka setim svaki put kada unosim neki tekst na računaru. Dodatno izluđuje kuckanje. Lepo ga se setim i pomenem.

Legionar

pre 3 godine

"Cirilica(kirilica) nije nikakva "srpska"azbuka vec staroslovenska azbuka koju je napravio SV.Kliment Ohridski.Ova vasa NAKARADNA cirilica se nigde ne uptrebljava,a svi normalni slavisti je zovu KARADZICA.
(Ohrid, 8. oktobar 2020 10:37)"
Pravila, "Jedan glas - jedno slovo", i "piši kao što govoriš - čitaj kako je napisano", možeš nazvati i marsovskim i ipak će ostati savršeno! E sad, izvinjavamo se što je u svemu ovome, kao reformator, ne kao autor, imao udela Srbin.

Saul Goodman

pre 3 godine

409124

Mi ni ne znamo kakvo blago imamo. Najsavršenije pismo na svetu. Koristimo azbuku i abecedu za jedan isti jezik. Trebamo čuvati ćirilicu, a naravno i latinicu. To je naše bogatstvo.

Ps

Ne pišem ćirilicom ovde samo iz razloga sto imam debele prste, pa se smanje slova kad prebacim na ćirilicu, a i brže kucam ovako ?
(Bananamen, 07. oktobar 2020 08:22)


Druže, ima toliko kvalitetnih tastatura na Google Play Store-u gde možeš da povećavaš i smanjuješ veličinu tastature kako ti volja... Ćirilične takođe...

Лимун жут

pre 3 godine

Поносан сам на "моје" српско писмо и на то што сам Србин. Поздрав браћо Срби.

Jovo

pre 3 godine

Ja ću vam evo obektivno napisati istinu: Najlepše pismo na svetu Kinesko pismo a i jezik. Oni čak imaju celu umetnost pisanja pisma koja se zove KALIGRAFIJA.

Drax

pre 3 godine

Srbi oduvek imaju cirilicu zato sto ona vuce korene iz Vincanskog pisma kao i originalni Srpski kalendar koji je zamenjen u sklopu naseg vecnog ulizivanja Zapadu od tog proistice i nakaradna Becko-Berlinska skola istorije koja nas je izbrisala kao narod i sad nam na Kosovu Siptari sole pamet da su te crkve deo njihove tradicije oni su Iliri znate...A mi smo Sloveni koji su dosli niotkuda u 6 veku po njihovom racunanju vremena a cirilicu je izvadio iz dupeta Vuk Karadzic tako sto je prepisivao od Rusa i Bugara.

Ime

pre 3 godine

U komentarima citam o Moldavcima, Cesima, kardinalima... a u tekstu o Bugarima, neretko o Turcima, Albancima... kad vratimo sve sto smo pokrali, mozda nas ubede i da nikad nismo postojali!

Uzas. Sta bi na to rekli Gundulic, Jakov Isakovic, m. Danilo, usmeno i pisano predanje nasih starina, sta bi spomenici rekli da umeju da pricaju... na ovu “nasu” istoriju.

Sto se tice Vuka... imali smo kao narod par totalnih autoreseta zbog kojih smo ovakvi kakvi jesmo. Ne znamo ni ko smo, odakle smo dosli, kuda posli...
Necu od Indije, ne bi me razumeli, al od skorije istorije samoresetovali su nas primanje hriscanstva, Vukova reforma (zbog koje ne znamo ni zasto smo Srbi, a kamo vise stvari), stvaranje Jugoslavije, naopake ideologije (komunizam i demokratija). Uz jednu uzasavjucu osobinu- nesolidarnost i nesloga. Nesolidarni prema koruskim, luzickim, dalmatinskim, albanskim, rumunskim, severno grckim... sunarodnicima.

Skenderbeg, Vlad Cepes, Rudjer Boskovic, Njegos, Aleksandar Makedosnki... za nas su stranci. A dobri su nam Vuk, Tito, Pijade... svi oni koji su pisali nasu istoriju po meri drugih.

Sludjeni smo. Ali smo i dobrovoljno poludeli.

Ingliš

pre 3 godine

Моји пријатељи ирци остану у чуду кад ја то што они изговоре на (њиховом) енглеском напишем ћирилицом и још им то изговорим назад, па им са ћирилице напишем на latinici па поново прочитам и кажем ЕВО ОВАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТО ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ!!! English је толико контрадикторан и ђора се буквално учити на памет да су сви који су учили кинески рекли да је чак и тежи од кинеског. Јавићу вам, крећем с кинеским...
.........

Istina. Mi mlađi (a i oni stariji) koji dobro znamo Engleski nismo ni svesni koliko je zapravo težak jezik. Moja majka je 64. godište, diplomirala jugo-svetsku književnost, učila je engleski neko vreme i neke stvari (oko čitanja, izgovora, pisanja) ne može nikako da savlada jer nema strogih pravila tj ima puno odstupanja. U Nemačkom recimo postoje stroga pravila čitanja, dok je kod Engleskog sve mnogo proizvoljnije, i izgovor je kako ona u šali kaže 'uvijen'. Breakfast nije brejkfest već po starom Engleskom brek-fast. Sad učim Mađarski, a učio sam i Grčki i koliko god bili komplikovani jezici, opet po mnogo čemu imaju više logike od Engleskog. Ako ste rano naučili Engleski, imate sreće, jer ljudi koji ga uče u poznijim godinama muku muče.

Boris Banović

pre 3 godine

Bravo Doktore !
Inače, jedno slovo je jedan glas, a vrhunac savršenstva što pišeš kako govoriš i govoriš kao što je napisano !

Филипинац

pre 3 godine

Лепо написан текст али нађу се наравно аутошовинисти. Господо у мржњи журите са читањем, лепо пише "Српска Ћирилица" то значи наша верзија ћириличног писма као што постоји руска, бугарскa.... значи нисмо је ми осмислили већ је наша (Вукова) верзија запала за око људима кроз време и шта има лоше у томе, други народи се поносе много мањим успесима. Аутошовинисти су кацер овога друштва, препуни исконске болесне мржње.

Locutus

pre 3 godine

Meni lično štampana ćirilica umara oči više od štampane latinice. U ćiriličnim slovima ima više linija i više je "kockasta" i teža mi je za raspoznavanje (i-и, ž-ж, c-ц, l-л, itd). Da li je do fonta ili nečeg drugog ne znam. Naravno, ćirilica ima prednost što je svako slovo jedan znak, dok kod latinice ponekad moraju da se kucaju 2.

Vera

pre 3 godine

OFTOMOLOG piše ovo alo? GLAGOLJICA je najlepše pismo u istoriji ljudskog roda i ona je NAŠE jedino i najstarije i to još klinasto pismo Slovenskih naroda.

Arch Enemy

pre 3 godine

dino
Hvala na brizi o životu a što se tiče ćirilice, inače sam komercijalista i unapredjivač prodaje, naši radnici u magacinu ne smiju da pišu na kutijama robe koja ide za Federaciju BiH i sarajevo ćirilicom jer ona u većini slučajeva uz neku vrstu izvinjenja bude vraćena od strane vaših šefova i vlasnika firmi jer to pismo nije poželjno kod vas uz to u sarajevu sam uvijek 2-3 puta mjesečno tako da znam u stvari, koliko vam je ćirilica omražena i trn u oku, nemojmo se bolan lagati, bosanac!

Ћ

pre 3 godine

Какве ли ироније, хвалоспеви о ћирилици на латиничарском сајту.

П.С. Требало би увести обавезну транслитерацију за све домаће сајтове, да подразумевана опција буде ћирилична (default), а да постоји могућност пресловљавања на латиницу као секундарна опција. То би требало да подразумева и аутоматску транслитерацију коментара да би сајт азбучно/алфабетно био униформан. А то би такође на средњи рок натерало људе да воде рачуна о правопису, да им се којекакви англицизми не би покарабасили приликом пресловљавања. И тако, миц по миц, научили бисмо се да пишемо и мислимо на српском.

Dule

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.
(Mada je super, realno., 7. oktobar 2020 10:32)

Ako pri izgovoru imate između R i G dodatni glas onda je u pitanju verovatno govorna mana.
(Vlada, 7. oktobar 2020 12:24)

Била би добра фора да тај глас између Р и Г није у питању самогласник :-)

Предпостављам да је у питању "потмуло е" које се некада у старословенским језицима писало као "Ъ" и слово се зове "Јерр" (да, два РР, каже се јеРР) . Изговара се као "e" у немачком "danke", "bitte", "habe".

Дакле, "РЪготина".

Еве ти га линк:
https://en.wikipedia.org/wiki/Yer


На пример у старословенском би "Срце" било "сръдьцє", тј. читали би га као "средеце" јер нису били као ми и мрзели самогласнике хехе.

TAsa

pre 3 godine

POdrska Vuku Stefanovicu,i svi koji milse da je on unistio nas jezik su placenici. On je narodni jezik i pismo uveo u knjizevni,protiv SPC i bogatasa tadasnjeg vremena i zato je Milos i govorio o govedarskom jeziku ,jer je to bio narodni jezik,jer su tako zvali obicne seljake i siromahe koji su pricali narodnim jeziku.Svi koji su osudili Vuka su bili crkveni velikodostojnici i bogatasi jer time oni gube na znacaju i prestaje manipulacija masama i narodima Srpskim. To nam nikad nece oprostiti SPC a ni Papa .

Goran

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (darkos, 7. oktobar 2020 12:15)

Latinicu ne treba zabraniti, to je svakako nase bogatstvo, sto znamo i imamo 2 pisma u upotrebi, ali se slazem da bi Cirilicu trebalo ucestiti.
Ugledati se tu na Bugare, kod njih recimo sve sto moze pise na Cirilici, pa cak i Rajfajzen i Mekdonalds, ko ne veruje, google street view i nek se uveri, o nazivima ulica i bulevara da ne govorimo.

Srpkinja

pre 3 godine

Jeste, ćirilica nam je prvo pismo, pismo za koje smo svi intimno vezani, jer smo ga prvo naučili, ali... Budimo iskreni.
Najveća znanja dobili smo čitanjem knjiga i tekstova na latinici.
Vrlo dobro znamo da deca moraju da nam govore, pišu i čitaju engleski.
Svi se mi radujemo putovanjima na Zapad, a ne na istok.
Koliko bi Srbija napredovala kada bi se otkačila svog mita o nekoj svojoj misterioznoj, tajnoj nadmoći nad drugim narodima.

my way

pre 3 godine

Hvala doktoru, sigurno da prija ovakva pohvala za nasu predivnu cirilicu.. Zao mi je samo sto je nemam sada na telefonu da njome kucam, ali na kompu i u pisanju je uvek koristim. Ne samo sto je to estetski najlepse pismo, ili odmor za oci kako ga je opisao gospodin, nego je i najsavrsenije. Jos je Dzoni Stulic nervirao Hrvate kada je govorio da je srpska cirilica savrsenija od latinice, jer ima znakove i za slova "nj", "lj", "dz".

Марко Марковић

pre 3 godine

Баш лепо! Браво!

То ме сада подсети на нешто друго - гледам ових дана кружи по друштвеним мрежама слика како немачка канцеларка Ангела Меркел иде пешке на пијацу и купује шљиве. Лепо би било ако би у следећем наставку господин офталмолог могао да обради и ту тему - на пример, колико је и ту бољи наш систем, зато што омогућава политичарима на високим положајима да не троше своје драгоцено време на такве ситнице, уместо тога они се баве питањима од пресудне важности за народ и земљу.

Mada je super, realno.

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.

Dare

pre 3 godine

Sto se tiče zapadnog sveta, srpska ćirilica verovatno jeste najlakše i najlepše pismo, što i nije teško jer joj je konkurent latinica. Ali mi svi zaboravljamo da i na istoku žive ljudi i to jaaako puno ljudi i da imaju fantastična pisma o kojima ništa ne znamo tako da tvrditi da je ćirilica najlepše pismo na svetu je totalna besmislica.

Igrom slučaja sam učio korejski i njihov Hangul je takođe savršen, jedan glas jedan karakter, pa još ih ne pišu s leva na desno nego ih kombinuju u kvadratne simbole. Svaki simbol je sastavljen od upravne linije | koja predstavlja čoveka, kruga ○ koji predstavlja sunce i vodoravne linije _ koja predstavlja zemlju. Uz to, postoje jin i jan glasovi koji označavaju dobro i zlo. I ne samo to, Hangul je napravljen na osnovama istočnjačke filozofije.

Zatim kineski, gde svaki simbol predstavlja neki pojam, naučno je dokazano da učenje kineskog jezika utiče na razvoj inteligencije jer se mozak automatski uči da povezuje tekst sa pojmovima. U zapadnim jezicima mnogi znaju čitati ali jako teško mogu da shvate smisao napisanog.

A onda svi ostali jezici, arapski, azijski, africki jezici o kojima ne znamo ništa... Pa pogledajte samo sad vesti iz Jermenije i njihove twitove, kakvo pismo! Meni izgleda fascinantno a ne znamo nista o njemu. I kako možemo reći da je lošije od ćirilice ili latinice?

PFC Sk.

pre 3 godine

Bili su Vizantijci,pismemnost je posla iz Ohrida,Makedonija.Braca ucitelji su iz Soluna,i znamo ko sve zivi tamo u to vreme.Bugari ne mogu nikako biti jer oni Solun nisu ocima videli i nikad nisu prisutni tamo.Juce je bugarski parlament izglasao da su Kiril i Metodije(ne znam ni dali su izvorna imena tacno napisana) bugarski prosvitetlji,i izazvali smeh kod samih njihovih intelektualaca.Nije im ovo ni prvi,ni drugi ,a ni treci put da nesto falsifikuju u njihovoj istoriji.Moje mislenje je da svi Sloveni treba da se ovim protive,jer niti su bugari,niti su samo njih opismenili,veec nekih 250 miliona,koji imamo nekih zajednickih korena,u ovom slucaju jezika.

Goran

pre 3 godine

Ako je najlepša i volite je,što jedan od dvadeset komentara pisan njom ?
Zašto je više ne upotrebljavate u svakodnevnom životu ?

Stele

pre 3 godine

Pišem ćirilicom pisano i latinicom štampano. Pisana ćirilica se ''veze'' dok se piše, i najmanje umara prilikom pisanja. Štampana ćirilica kao i štampana latinica iskreno zamaraju u toku pisanja (naročito dužeg) i ređe ih koristim, dok pisanu latinicu ne koristim još od osnovne. Bivša devojka Grkinja je rekla da naša ćirilična slova izgledaju jako lepo i pitala me je da joj ih dešifrujem. Kako učim Grčki, mogu reći da je srpski jezik (bar po pisanju i čitanju) mnogo lakši za 'dešifrovanje' od grčkog, baš zbog pravila jedno slovo - jedan znak. Na internetu sam se ''svađao'' sa nekim Poljacima koji su tvrdili da je Poljski jezik najlakši na svetu, i kao primer da kod njih nije uvek jedno slovo - jedan glas kao kod nas, sam naveo prezime fudbalera Rzasa, koje se čita Žonsa. Pritom imaju cz, sz, zs, rz itd što je komplikovanije za čitanje nego kod nas gde postoji jedno slovo za svaki glas - ž, š, đ, ć itd...

Istok

pre 3 godine

Српска ћирилица је једино наше културно достигнуће које превазилази локалне оквире и објективно има светски значај. Фонетско писмо које се назива и савршеним писмом од толико различитих народа на свету у употреби имамо само ми док је корејански хангул као најближи претежно али не и у потпуности фонетски, колико ми је познато. Јако ми је жао што се не чува и не подржава више и паметније јер друго писмо које равноправно користимо а против кога немам ништа ипак није довршено (диграфи lj, nj, dj) нити је део наше културне баштине у истој мери као што је то ћирилица.

Аhtung

pre 3 godine

@tomy bgd:

Nije tačno da je princip jedan glas jedno slovo ispoštovan do kraja. Glasova ima mnogo više, ali Vuk je to pametno optimizovao, odnosno sveo na praktičnu meru. Ni jedno pismo nije 100% tačan fonetski otisak, kao ni note u muzici, ali se on kroz učenje (slušanje i govor) nadopunjuje.

Ako ne veruješ, počni da izgovaraš pažljivo sve reči koje sadrže slovo "e". Uočićeš, da ima nekoliko različitih samoglasnika koji se vode pod tim simbolom "e". Sve se to, i mnogo mnogo više od toga, do najsitnijih detalja, izučava na filološkom fakultetu. Voleo bi da neko od filologa objasni jednostavnim rečima svim radoznalim laicima...

Englezi su se pravili mnogo pametni, jer su hteli postići nemoguće - 100% tačno fonetsko pismo, pa su išli u sitna crevca i na kraju preterali i napravili papazjaniju, pa se u njohovo pismo razumeju samo eksperti, a svi ostali ga jednostavno uče samo slušanjem.

Boske

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova."

Апсолутна бесмислица бечко-берлинске школе, подметнуте тајним споразумом краља Милана Обреновића са Аустроугарском из 1881. године, којим нам је, између осталог, забрањено и изучавање српске историје прије Немањића. Из несхватљивих разлога, тај монструозни споразум је изгледа и дан-данас на снази. Но, захваљујући интернету и неким врхунским и непоткупљивим историчарима и истраживачима (како нашим, тако и страним) права истина се полако, али сигурно шири и освјетљава мрак интелектуалне инквизиције, у коме чамимо задњих 140 година.

Иначе, данашња српска азбука вуче чак 27 слова из најстаријег писма ове планете, винчанског. Да и не спомињем да из истог потичу и свастика, као и крст са четири оцила. Хвала на објављивању.

advocatus diaboli

pre 3 godine

kako srbijancima objasniti da je ideju "jedno slovo za jedan glas" pokrenuo Ljudevit Gaj a završio Đura Daničić? ne ide to njima u glavu...
https://sh.wikipedia.org/wiki/Gajeva_latinica

goranh

pre 3 godine

"... Prema njegovim tvrdnjama, ovo pismo najmanje od svih zamara oči, zbog čega je ponelo titulu "prve azbuke sveta"...

Dragi moji komentatori pročitaste li ceo tekst ili samo naslov. Vidim mnogi se baciše na istoriju, postojanje nacije itd., a čovek je samo napisao da je naša današnja tj. Vukova ćirilica najpraktičnije pismo koje najmanje zamara oči.

Nišlija

pre 3 godine

 Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
 (Ahtung, 7. oktobar 2020 10:58)

Nose i Bošnjaci i Hrvati ai svi od Vardara do Triglava. Nismo samo mi.

Јабучило

pre 3 godine

Ширим утицајем Вука Караџића на српску културу и језик могла би се позабавити САНУ, или бар независни истраживачи. Док је Вукова улога у прикупљању и бележењу усмене књижевности неспорна, а реформа писма бриљантна, остаје непоменута и неистражена његова улога у "деапстрактизацији" српског језика. Прихватањем пучког језика за књижевни и неселективним избацивањем апстрактних појмова "ученог српског језика" из нове књижевне норме осакатио је наш језички фонд. Разумем да је то био вид борбе за самосвојност, али, будући да је турцизме оберучке прихватио, а финансијски и културно био под јаким утицајем Аустрије, може се то тумачити као свесно отупљивање интелектуалне оштрице Срба и својеврсна десловенизација у ширем смислу. Не оспоравам величину, али тврдим да треба преиспитати и друга поља утицаја Вуковог рада.

neko

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?
(Дарко

Nije tacno. Jeran glas jedno slovo vazi samo za samoglasnike A,E,I,O,U. Ostala slova su SUglasnici, sto ce reci jedno slovo a DVA glasa.

Dušan

pre 3 godine

Aman ljudi, svi su već provalili da su Srbi željni ljubavi, da nas neko mazi i pazi, pa nam jeftino bacaju koske. Naše pismo je naše, mi ga volimo i koristimo i ono je nama najbolje. Ono je fonetsko, ali nije i fonemsko, oba ne može. Ništa nije savršeno. Drugi imaju svoje ciljeve, pa nas ovako lože, a onda nam se smejulje kad vide kako se topimo na svaki njihov mili pogled. Kad ti neko da kompliment, uzvratiš komplimentom, pa se onda prelazi na ozbiljne priče, ali na ravnoj nozi.

Milos

pre 3 godine

"Nek napravi neko doktorat o znakovima i simbolima vincanskog pisma. Ako su nasa slova prisutna na predmetima iz vincanske kulture o kakvom Cirilu pricamo, a o tome cutimo."
**************************************************************
Hajde malo ukljuci mozak > Glagoljica vodi poreklo iz grckog pisma, cirilica iz glagoljice, a grcko pismo se mozda/verovatno razvijalo pod uticajem vincanskog, jer je ta kultura bila prethodno prisutna na ovim prostorima...

Proka

pre 3 godine

Na stvaranju cirilice je pomogao i Gete. Inace nije vazna cirilica sama po sebi. Bitno je da je pismo fonetsko. I latinica koju koristimo je fonetska. Na tome treba da rade i drugi narodi. Mi smo imali srece da je nase pismo nastalo kao rezultat rada strucnjaka a ne kao posledica istoriskih promena koje mnogo puta vode u corsokak. Zamislite da i dalje koristimo Staroslvenski. To bi bila katastrofa.

Rd

pre 3 godine

@irelandcalling

Meni se više čini da se ti tvoji prijatelji šokiraju što im neki dođoš soli pamet kako bi oni TREBALO da pišu u svojoj zemlji, na osnovu onoga što važi u zemlji iz koje su pobjegli.

Вања Петровић

pre 3 godine

Не могу да разумем оне који коментаришу да Грка није било у северној Грчкој све до деветнаестог века. Шта је са Западном Тракијом, Егејском Македонијом, Тесалијом и Епиром? Шта је са Филипом и Александром Македонским? Како је Аристотел подучавао младог Александра на старогрчком језику? Где су били смештени Персијанци пре и после битке код Термопила? Да ли су у Троји борили неки не-грчки народи из тих подручја? Знате ли да је оснивач Солуна био краљ Касандар 316. године п. н. е. који је граду дао име Тесалоники, по имену своје супруге и полусестри Александра Великог?
Обавестите се мало људи пре коментарисања.

Што се тиче наше ћирилице, мени је она прелепо и веома фунционално писмо. Нарочито волим да пишем ћирилицу руком. Пошто знам и грчки, и мени се чини да је наше писмо које је настало из грчког алфабета лепше за око.

Jure

pre 3 godine

Većina svijetskih pisama su u startu bili fonetski, jedno slovo jedan glas, ali u medjuvremenu se govor promijenio, a pismo ostalo zamrznuto u vremenu. Primjer, engleski house se danas čita haus, ali prije 400 godina kad je osmišljen engleski pravpois kuća se izgovarala house.

DNK

pre 3 godine

Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još srećne 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom...
Eupedia The Genetic Map Of Europe: i.imgur.com/GLL0M9y.png

my way

pre 3 godine

Hvala doktoru, sigurno da prija ovakva pohvala za nasu predivnu cirilicu.. Zao mi je samo sto je nemam sada na telefonu da njome kucam, ali na kompu i u pisanju je uvek koristim. Ne samo sto je to estetski najlepse pismo, ili odmor za oci kako ga je opisao gospodin, nego je i najsavrsenije. Jos je Dzoni Stulic nervirao Hrvate kada je govorio da je srpska cirilica savrsenija od latinice, jer ima znakove i za slova "nj", "lj", "dz".

Šumar

pre 3 godine

(Hammer, 7. oktobar 2020 11:22)

поткрала ти се мала грешка, Ђура Даничић, тј. Ђорђе Поповић, није Србин, већ Цинцар. И више је учинио да се створи "хрватска редакција латиничног писма", у сарадњи са Лудвигом Гајем, аутором, а то су урадили на основу Вукове ћирилице, тј. Српског писма, те написао хрватско-српску граматику...Ђура Даничић је имао 29 година када је Вук Караџић умро, и њих двојица никада нису сарађивали.

jovica

pre 3 godine

Ćirilicu su nam uveli austrijski špijuni Vuk Karadžić i Jernej Kopitar. Uzeli seljački izgovor kako bi osiromašili jezik i izbrisali deo Srbstva. Jedino pravo Srbsko pismo je Glagoljica a jezik Crkvenoslivenski. Danas je pod uticajem zapada obrisan.

Мими

pre 3 godine

Cirilica je pismo, nastalu u Bugarskoj....'... Brzo u skolu....
(Petar, 07. oktobar 2020 08:46)
Mozda ipak ti da procitas nesto pre nego pises? I kakvi su bili prema tebi Cirilo I Metodije (Кирил и Методи) I gde je bio Solun I kakvi su ziveli tamo?

kaboom

pre 3 godine

jedno slovo - jedan glas jeste, ali akcenat je za preko 30% reči van pravila i realno je tesko pravilno čitati nepoznate reči.


Po meni je ubedljivo najbolje rešen Španski, gde je jedno slovo ili jedna kombinacija slova uvek jedan isti glas, akcenti imaju dva pravila a svi van pravila se grafički označavaju. Jedini problem je ukrasno H koje se ne čita nikada.
Čitanje bukvalno za 20ak minuta može da se nauči, za pisanje treba malo poznavanja jezika najviše zbog h.

zok1

pre 3 godine

Српска азбука јесте једноставна, али треба знати да у језику имамо гласове за које немамо посебно слово. Такође, у енглеском и неким другим језицима има више самогласника.

Sempervivum

pre 3 godine

Овде се говори о изгледу писма и деловању на очи. Ћирилица је без икакве сумње 'смирујућа' за очи. Уједначена слова, нема оних шиљака горе-доле који 'боду' очи као у латиници. Једноставно - пријатна за очи.
Ја ћирилицу користим свакодневно, од СМС-а, преко електронске поште, па до ручног писања. Многи кажу да "поштују" ћирилицу, али је не користе и то оправдавају причом "због компјутера", а то је чиста глупост. Данас рачунари омогућавају коришћење свих писама, без проблема.
Једино што мислим да је Вук испустио да направи слово за глас "шћ" (које постоји код Руса, сад и у ЦГ), а чује се у западној Србији, БиХ и ЦГ.

karma dhi

pre 3 godine

Vidim da mislite da je vas jezik jedini koji ima jedno slovo za jedan glas itd. Neki tu koji prica 7 jezika i zna sta prica isto misli da je to tacno.
Da ne idemo dalje, u samom nasem regionu recimo Albanski ima 36 slova, upotrebljava latinicu i imaju jednostavno jedno slovo za jedan glas. Za razliku recimo za R krv i koren kod njih bi bio krrv i koren, znaci jos detaljnije plus neke druge koje ne biste razumeli jer kod vas ne postoji.

Cemu ovo vama sluzi ja ne razumem, cirilica nije Srbska uopste kao sto nije ni latinica nicija ali u danasnjem svetu je bolje biti na univerzalnoj strani kada je do nekih stvari.

Neka, ja citam cirilicu, nemam nista protiv nje ali mislim da je malo primitivnija od recimo latinice (moje misljenje ne morate da se slazete), kao sto su i neke druge azbuke.

ajde

pre 3 godine

"Mogu mislit ako saznaju i pročitaju ovo u sarajevu kakva histerija i agonija će da bude uz žalbu OHR - u i Visokom predstavniku!"


U Sarajevu sam kao učenik osnovne škole za vrijeme rata učio i naučio ćirilicu kao prvo bosansko pismo.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

U Evropu samo jedan národ ima njeno pismo (koji nijedan drugi narod ne koristi) a to je Grcko pismo.
Na kraju krajeva i latinica i cyriica su proizvod Grka iz Grcko pisma, ostale priče su gubljenje vreme..

trtemrtet

pre 3 godine

Iz svemira, ne Iz bugarske
Svi danas u svetu, bez obzira gde pokusavaju uvesti cirilicu, od japana, do zimbabvea
....a meni je ponestalo tableta

Šumar

pre 3 godine

Uvodjenje slova J mu je SPC pripisala kao "pokatolicavanje" :)
Sreca, pa je Vuk bio dovoljno pametan da ignorise budale. Izgleda da se neke stvari nikad ne menjaju kod nas.
(Q, 7. oktobar 2020 21:55)

очигледно не знате да је Меша Селимовић, поред Његоша и Милоша Обреновића, био једна од тих "будала", те написао "За и против Вука", дело у коме објашњава последице упроштавања језика његовом "реформом", као и језичку фрагментацију чиме смо сведоци. али сјајно је како пишете "нас", ваљда мислећи на Србе, на "хрватској редакцији латиничног писма", потпуни апсурд...

N1

pre 3 godine

Drugo, naše pravilo "jedan glas jedno slovo" je nesavršeno, jer ni na koji način nije određena akcentacija slogova. Neko ko čita srpske reči, ne zna da li je "e" ili "i" dugo, kratko, uzlazno, silazno... to je u mnogim jezicima (poput češkog i slovačkog, npr.) rešeno već na nivou pisanja.
(mr no)

Oво је још како тачно. Ћирилица изоставља стављање нагласака изнад слова(што је рецимо у грчком обавезно) што за последицу има понекад погрешно разумевање онога што пише. На пример, да ли је врата (номинатив, генитив и акузатив множине, отвор у зиду кроз који улазимо у другу просторију) или је врата (акузатив једнине, део тела између главе и трупа). Ипак, у српском се врло лако из контекста реченице може разумети значење речи што оправдава стављање нагласака сувишним. Ипак ја сам за то да се у неким случајевима нагласак мора ставити. Не знам како је у грчком, претпостављам да то није тако лако јер иначе не би били у обавези да стављају знакове за нагласке (оно што је занимљиво је да Грци ове знакове стављају само кад је писани текст у питању, кад су велика слова нема знакова!). Неко је рекао да је наша ћирилица лепа, али бескорисна. Бојим се да је стварно тако. Цео свет пише латиницом. Наша ћирилица јесте лепа, једноставна, али прави нам муку у свакодневном животу. Не можемо приморавати цео свет да мења речи и називе да би их ускладио са нашим писмом. Нисмо ми Руси, превише смо мали да бисмо инсистирали на различитости. Чак су и Турци, онолики, одустали од своје посебности.

Mili

pre 3 godine

Ali ako je taj oftomolog napisao doktorat pa kako je mogao proći sa tim da je Ćirilica srpsko pismo šta naprosto nije istina jer je srpsko pismo ko i pismo svih Slovena i to najstarije još klinasto GLAGOLJIC koja i jeste najlepša od svih....Prvi put čujem za ovog oftamologa.....

Opus

pre 3 godine

Da sve je to tačno, samo strani izrazi ne zvuče i ne izgledaju bas najbolje kada su pisani ćirilicom. To je jedini mali problem sa našim pismom danas.

Mangal

pre 3 godine

Mene ćirilica malo podseća na slova Tamilskog jezika, ne samo novog, već i starog tamilskog. Nadjite slike starog i novog tamilskog na internetu, pa ćete videti da ima sličnosti

Južni susjed

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)

To, i još ovo: Dh,Gj,Nj,Rr,Th,Xh,Zh.
Stvarno? Lupaš k'o Maksim po diviziji. Albanska abeceda ima 36 slova, od toga 9 složenih (dva znaka)...Dh, Gj, LI, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh…..

Srpska azbuka jeste izuzetak i sasvim sigurno najsavršenije pismo na svetu...Svidelo se to nekome ili ne...
(murtakan, 7. oktobar 2020 19:12)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)
Потпуна неистина. Имају у алфабету Dh, Gj, Ll, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh.
(комша, 7. oktobar 2020 18:23) #

Evo drugari, što se tiče pravila jedno slovo jedan glas, predajem se, pošto sam krivo razumio jedno slovo, ali da pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano" vrijedi i kod albanskog pisma, ne može mi nitko proturiječiti.
Ti bokca, nisam znao da ima toliko poznavalaca albanskog pisma među Srbima. Svaka čast.

Ohrid

pre 3 godine

Cirilica(kirilica) nije nikakva "srpska"azbuka vec staroslovenska azbuka koju je napravio SV.Kliment Ohridski.Ova vasa NAKARADNA cirilica se nigde ne uptrebljava,a svi normalni slavisti je zovu KARADZICA.

mr no

pre 3 godine

Ćirilica je teža za čitanje od latinice, jer većina malih slova su samo umanjena velika slova. Svega 7 malih slova se razlikuje od velikih - а, б, ђ, е, ј, р, ћ. U latinici se većina razlikuje što je čini čitkijom. To vam je naučno dokazano, ma koliko slova bila na oko lepa ili ne. Drugo, naše pravilo "jedan glas jedno slovo" je nesavršeno, jer ni na koji način nije određena akcentacija slogova. Neko ko čita srpske reči, ne zna da li je "e" ili "i" dugo, kratko, uzlazno, silazno... to je u mnogim jezicima (poput češkog i slovačkog, npr.) rešeno već na nivou pisanja.

rajo sotirovic

pre 3 godine

Za one koji nisu imali prilike da se upoznaju sa tradicionalnim Mandarinskim, mogu samo da kazem da je to umetnost pisanja i govora. Lepsi jezik do sada nisam naucio.

Aca

pre 3 godine

Ne moram ni da citam komentare da bih znao koliko će se ljudi primiti. Moj komentar: ako se utvrdi da je istina, odlično, možemo da se ponosimo još jednom činjenicom o našoj zemlji i narodu, ali svakako ostaje činjenica da smo najsiromašnija nacija u Evropi u ovom trenutku, tako da džaba nam pismo kad smo neobrazovani, prosti, i ne umemo da se snadjemo u svetu. Mišljenja?

Srpkinj

pre 3 godine

Mr Montenegro pravo zbori: kad se krećeš nekom teritorijom, jezik se postepeno menja... kako smo hteli da pravimo državu sa Hrvatima izabran je jezik koji se govori na sredini te teritorije (Hercegovina). Tad je nažalost anputirano pola srpskog jezika: ako kažeš, "jao što mi je studeno" - bata Djoša si. Hladno je OK. Ne zaboravimo na manastir Studenica na reci Studenici... Ne zaboravimo kako je prisno kad nekom daš lebac i sedneš u lad... čuvajmo tradiciju, nju ne treba jednim potezom da izbriše ni Vuk, ni bilo ko, jer ona sadrži mudrost i mnogo priča o nama samima. Književni jezik, naravno treba da ima svaki narod i Vukove zasluge su neosporne, ali šteta koju je napravio je malo proučena.

Jezik

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).

Steva

pre 3 godine

Srpska ćirilica i ne postoji već bugarsko pismo.
(Vbvngjk, 7. oktobar 2020 10:19) # Link komentara

Bravo za komentar, i samo ovo je prava istina jer Srbi ne mogu da žive bez mitomanije i megalomanije,te mi ovo te mi ono.

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Hammer

Svi balkanski slaveni do crnog mora zajedno imaju manje rjecnika, gramatika i renesansnih remek djela te kontinuitet genijalnih pusaca nego hrvatska sama.

Mogu tu nadmoc usporediti recimo sa hr turizmom ili nogometom s obzirom na sve ostale.

Bitno je to da ti shvatis da ja ovdje ne pricam o dojmu, vec o brojkama i cinjenicama. Ako ne znas, uzmi enciklopediju i citaj.

Srbi napisu prvi rjecnik u 19 st, (ovo ne znas da li bi se smijao ili plakao, ozbiljni narodi to su napravili stotinama godina ranije) iskopiraju hrvatske jezikoslovce, sama srpska elita optuzi vuka da siri hrvatski jezik po srbiji, da je hrvatsko-becko-vatikanski agent... a danas govore da prije vuka nije postojalo nista. :D zamisli tu psihicku bolest, pravis se da nesto ne postoji.

Dakle, imate izuzetno jadnu knjizevnost (ne spominjite 20 st, tu cak i albanci imaju pisce) ali mislite da mozete biti bahati i zvati sve srpskim. Ne mozete.

Nitko vam ne osporava to da imate pravo zvati svoj jezik kako hocete, ali ono sto ne mozete je hrvatski zvati srpskim iz razloga sto je jedini pravi bogati jezik na ovim prostorima hrvatski.

I zato je i postojala ona podjela da je srbija pijemont, ali da je hrvatska firenca.
Pa jasno je zasto.

Radič

pre 3 godine

Jeste ćirilica super u svakom pogledu, zbog toga se u Srbiji sve više koristi latinica. Pametnom dosta (strašno otrcana rečenica ali omiljena kod komentatora).

Mr.Montenegro

pre 3 godine

Da Vuk nije kodifikovao jezik istočne hercegovine i crne gore u srbiji bi danas svi govorili kao bata djosa ili jos ludje. Knjaz Milos je znao u bijesu da kaže da im je Vuk doneo govedarski jazik.

трт-мрт

pre 3 godine

Чудно како не кажу да Винчарско писмо има 14 ћириличних слова.Писмо је још пре 20ак год.дешифровано тако да ћирилично писмо нема баш много везе са Бугарском.Још једно прекрајање историје Словена од стране Германа.Сва писма су лепа као и културе „само" разлике нису профитабилне за масовну производњу.И да,наравно да је В.К направио покољ над српским језиком јер ПИСМЕНОСТ је тада постојала само није одговарала Ватикану и германима-знате онима који су нас убијали у гасним коморама..А ви славите паганске обичаје латина и германа(уношење јелке у кућу)То вам дође исто као да купујете костиме змајева и прослављате Кинеску нову годину а нисте кинез па после кукајте како немате пара..

Bilki

pre 3 godine

који је то "хрватски језик"? кајкавски? чакавски? о штокавском, српском не може се причати као о "хрватском", то је језик којим нису говорили Хрвати, и морали су га учити, када је проглашен "хрватским", јер је већина "хрвата" уствари срби/словени католици, приморани да се изјашњавају као "хрвати".

Vojvodjanski Srbi su Vuka optuzivali da Srbima uvodi hrvatski jezik. Ako ti Srbi, koji su zivili tada pored Hrvata u Vojvodini, nisu znali kako izgleda hrvatski, onda ne znam tko je znao. Hrvati su kroz povijest pricali kajkavski, cakavski, stokavski, scakavski (ocito je da je cakavski nastao od scakavskog tj. stakavskog tj. stokavskog, sve je to slicno).

Jovo

pre 3 godine

Ja ću vam evo obektivno napisati istinu: Najlepše pismo na svetu Kinesko pismo a i jezik. Oni čak imaju celu umetnost pisanja pisma koja se zove KALIGRAFIJA.

Википедија новинарство

pre 3 godine

Увести закон за ОБАВЕЗНУ јавну употребу ћирилице као назива свих фирми, брендова, итд. Додатно опорезовати оне који желе на латиници, као у свим државама које чувају своја писма.

Južni susjed

pre 3 godine

Ако се икада запитате, да ли постоји нешто савршено, сетите се нашег писма, наше Азбуке. Један глас - једно слово, какав склад!
(Стефан Београд, 7. oktobar 2020 08:46

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.

Hammer

pre 3 godine

Evo jedan ukratki referat o srpskom jeziku i ćirilici, konkretno:

1. srednjevekovni srpski jezik se razlikovao od današnjeg, ali ne toliko da bi on nama danas bio potpuno nerazumljiv, svakako da bismo dosta toga razumeli, ali dosta toga i ne bi;

2. srpski učitelj, monah i filozof Savo Mrkalj je uočio da srpski jezik treba reformisati, po principu kojeg je sam predložio i koji glasi: "piši kao što govoriš"

3. Vuk Karadžić je bio neko ko jo prihvatio taj princip, koga je još dodatno nadopunio sa: "čitaj kao što je napisano" pa je tako nastalo Vukovo: "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano", a potom je sa svojim saradnicima, Srbinom Đurom Daničićem i srpskim sveštenikom Lukijanom Mušickim prionuo na reformu srednjevekovnog srpskog jezika i ćirilice u skladu sa gore pomenutim lingvističkim pravilom po kome je srpski jezik jedinstven u svetu;

4. pomenutom lingvističkom pravilu je pre svega prilagođeno pismo, a potom i kompletna gramatika(konjugacije, deklinacije, glasovne promene i sve drugo), tako da danas imamo jedinstven jezik i pismo u svetu koji su najprecizniji

5. prema nekim informatičarima srpski jezik i srpko pismo bi mogli biti jezik budućnosti, bar kada je reč o veštačkoj inteligenciji koja bi se njima koristila upravo zbog gore pomenute preciznosti i jednostavnosti u algoritamskom kodiranju koje bi od svih jezika na svetu imalo najmanje izuzetaka od pravila.

6. Jezik koji se govori u hrvatskoj, Bosni i MNE je takođe srpski jezik!

neko

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?
(Дарко

Nije tacno. Jeran glas jedno slovo vazi samo za samoglasnike A,E,I,O,U. Ostala slova su SUglasnici, sto ce reci jedno slovo a DVA glasa.

Bananamen

pre 3 godine

Mi ni ne znamo kakvo blago imamo. Najsavršenije pismo na svetu. Koristimo azbuku i abecedu za jedan isti jezik. Trebamo čuvati ćirilicu, a naravno i latinicu. To je naše bogatstvo.

Ps

Ne pišem ćirilicom ovde samo iz razloga sto imam debele prste, pa se smanje slova kad prebacim na ćirilicu, a i brže kucam ovako ?

З Д Р А В Р А З У М

pre 3 godine

Наравно да пишем, свуда и увек, у свакој ситуацији и руком и у електронској форми. Моје писмо, једино писмо српског језика. Оно друго је хрватско које је саставио Људевит Гај.

Mada je super, realno.

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.

Alex

pre 3 godine

Nije ćirilica nego Azbuka. Drugo, srpska Azbuka je nastala na Vinčanskim pismu ,zato je i odmor za oči. Ali u ovoj zemlji, haraju strane Agenture još od 1878.g. (Berlinski Kongres)i zato Srbi ne znaju ni ko su ni odakle su. No, hvala Bogu, istina izlazi polako na videlo i sve više ljudi je saznaje.

šta bre

pre 3 godine

Svaka čast za srbe,
Ali ima još nešto što nema u javnosti , i neznaju svi srbi , daje ADAM prvi ćovek na svetu , bio poreklom Srbin, to neznaju 99% srba ,
To trebaju srpski akademci uzeti u svoje ruka, i objasniti daje to tako , kao i uvek dosad,trebaju ljudi znati svoje poreklo..

Milan

pre 3 godine

Gde god odem, razumem sta pise po gradu jer znam latinicu.
Ko god od turista dodje kod nas ne moze da se snadje jer neznaju cirilicu, osecaju se kao da su dosli u neku arapsku zemlju. Uvek idemo mimo sveta.
Treba zadrzati cirilicu, ali ipak vise koristiti latinicu ako vec zelimo da budemo deo tog sveta!
A svi znaju da je to bugarsko a ne nase pismo. Od te 1937. godine, kada je taj Nemac to izjavio do danas doslo se do novih saznanja.

Marko

pre 3 godine

Vuk i Sv. Sava su najznačajnija ličnosti u srpskoj istoriji veća i od Tesle, Vožda, Miloša, Nemanje i ostalih državnika.Danas knjiga i znanje ima moć bez presedana.

Slaven

pre 3 godine

Ćirilica je Vizantijsko pismo od Ćirila i Metoda koje su Srbi preuzeli sa pravoslavljem a stvorila ga Vizantija iz razloga da još bolje cepa narode posebno nas Slavene i sa verom i sa pismom pa zato je i koriste samo pravoslavne države....Iako smo sami izdali svoju veru u Peruna i svoje Slavensko pismo glagoljicu još kad smo od Pape primili tada jedino njegovo Hrišćanstvo u 7-8veku.

Ahtung

pre 3 godine

A vinčansko pismo!? Sadrži skoro sve ćirilične simbole, a njime su pisali bar par milenijumima panije nego stari Feničani (današnji Libanci), i nekoliko milenijuma pre egipatskih hijeroglifa. Da ne pominjem najstariju metaluršku peć na svetu. Srbiju treba brendirati kao kolevku nakstarije kulturne civilizacije sveta. Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.

Mili

pre 3 godine

Postoji ćirilica i latinica koje su univerzalne i koristi ih više naroda a ja do sada nisam čuo za srpsku ćirilicu ili hrvatsku latinicu...UNIVERZALNO!

dino

pre 3 godine

Arch Enemy, 07. oktobar 2020 08:18

Evo ja sam is Sarajeva, I zbunjen sam; sto bi bogati bila histerija? Ja sam malo stariji i u onoj Titovoj Jugoslaviji naučio sam u školi i latinicu i ćirilicu. I mogu ti reći iz današnje perspektive da je vrlo korisna vještina znati oba pisma.
2020 godina je covjece; život prolazi, pusti latinicu i ćirilicu, biće ih i poslije nas. Osvrni se oko sebe, vidi kako živiš, ako imaš djecu, vidi šta će oni i kako živjeti.
Hvala lijepo na objavljenom komentaru.

ja

pre 3 godine

@ (Дејан, 7. oktobar 2020 09:20)

Ćirilica nije naše pismo. Ćirilica je bugarsko pismo. Naše (tj. sveslovensko) pismo je glagoljica.

brozovo vanbracno dijete

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova"

Ćirilica je život i velika misterija od A do Š, prvi zvuk rodjenog deteta AAAAA i kraj ŠŠŠŠ, tišina.

Ćirilo i metodije su iz soluna, dadilje su ih naučile slovenski. Koliko vam je ovo realna priča? Dal je moguće da su sve dadilje iz soluna znale srpski jezik, srednjevekovne gastarbajterke.

Istina je da u danšnjoj severnog grčkoj nikad nisu živeli grci, nisu čak živeli sve do 19.veka.

Ove laži ne mogu da traju večno, istina uvek ispliva, samo treba prava generacija da se izrodi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bulldog, 7. oktobar 2020 09:16)

hrvatski kraljevi iz istoimene izmisljene serije u fazonu igre prestola, se prevrcu u grobu kao u ves masini 😀. I glupavima je jasno da su srbi starosedeoci srednje evrope od epira i makedonije do pruske i rusije i da su sva fonetska pisma nastala od staro srbice tj vincanskog pisma!

Beozec

pre 3 godine

Opustite se malo! Dok ne shvatimo da smo niko i ništa, odnosno isti kao i svi drugi narodi... biće nam ovako loše kao u zadnjih 150 godina od kad i postojimo kao narod!

Јабучило

pre 3 godine

U privatnom životu uvek pišem ćirilicom. Imam sasvim pristojan rukopis za jednog muškarca i brate lepo izgleda. Plus je meni brže. Jedino me nerviraju ljudi koji potenciraju pisanje ćirilicom kao nekakvo očuvanje SrBstva i slične nebuloze. Imamo dva pisma, oba su korisna i lepa i nema razloga za zanemarivanje jednog. Na netu uglavnom latinicom jer me mrzi da stalno menjam tastaturu.

Ćirilica jeste lepa, naša, jeste interesantna i treba je sačuvati.
(Gde ja živim, 07. oktobar 2020 08:39)

А тастатуру ти је мрско мењати? Није баш да се због тога иде три спрата пешке у подрум :)
Такође, колико често бележиш нешто ручно? Радије реци поштено да си латиницу прихватио као свакодневно писмо, а да ћирилицом пишеш понекад. Притом, очување националне свести има везе са очувањем културних традиција. У те традиције спада и писмо. Да је латиница у српски ушла спонтано, ни по јада. Али је ушла као политичко оруђе за расрбљавање. Уосталом, поразмисли, колико слабије национално свесних особа знаш, а да пишу ћирилицом? Не осуђујем никога, само скрећем пажњу.

C i n i k

pre 3 godine

А цео чланак на латиници.
(Српска посла, 07. oktobar 2020 09:31

Da, zato jer je i latinica SRPSKO pismo, svidelo se to tebi kao "patrioti" ili ne.

darkos

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима

darodojko

pre 3 godine

prvi čovek Adam je poreklom srbin to znaju i nemci ali riba koja je izašla iz panoskog mora i ostala da živi na pesku iz koje se posle razvio sav ljudski rod je iz okolice urosevca !

Izgubljeno jagnje

pre 3 godine

Jedno slovo, jedan glas je zaista fantastično rešenje. A ćirilično pismo je prelepo.
Na časovima kaligrafije se upravo počinje sa ustavnom ćirilicom, jer se najlakše uči, a sjajno izgleda.

Миланче

pre 3 godine

Једино аутохтоно српско писмо је Србица, настала од Винчанског писма, односно од наше старе цивилизације.
Сва остала писма, попут трачанског/етрурског, разних глагољица, ћирилица, босанчица и сл. су само надргадња, као и ова Вукова ћирилица.
И потпуно је небитно да ли је та накнадна писма дефинисано неки Грк (тзв Византинац, неки Словен, Бугарин, Србин, Католик,...) када је јасно да су корени писма још у старом српском Винчанском писму.

Darko

pre 3 godine

Ne znam, ali znam da se Vuka setim svaki put kada unosim neki tekst na računaru. Dodatno izluđuje kuckanje. Lepo ga se setim i pomenem.

Rade

pre 3 godine

Dogovorili se a i Vuk potpisao.Preuzeli Moldavsko pismo ( iz 4 veka) i dodali
još par slova iz latinioce i glagoljice.
U malo rukopisa Miloša Obranovića su sva slova izuzev "j".Učitelj Milošu je bio Dositej Obradović, a to je sve pre Vuka.
Facit: Ćirilica je postojala pre Vuka kao i pravoslavlje pre Save.

bulldog

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova"

Ćirilica je život i velika misterija od A do Š, prvi zvuk rodjenog deteta AAAAA i kraj ŠŠŠŠ, tišina.

Ćirilo i metodije su iz soluna, dadilje su ih naučile slovenski. Koliko vam je ovo realna priča? Dal je moguće da su sve dadilje iz soluna znale srpski jezik, srednjevekovne gastarbajterke.

Istina je da u danšnjoj severnog grčkoj nikad nisu živeli grci, nisu čak živeli sve do 19.veka.

Ove laži ne mogu da traju večno, istina uvek ispliva, samo treba prava generacija da se izrodi.

Jovan

pre 3 godine

Српско писмо је само ћирилица а ја бих преименовао у Србица. Латиница је нама наметнута од латина, читај даље ватикана и зато је треба избацити. Како могу Бугари, Македонци, Руси да имају једно писмо, можемо и ми да се више не би делили.

ban Kulin

pre 3 godine

Bolesno genocidna nacija.

(ero, 7. oktobar 2020 09:39)



Genocidni su tvoji gospodari kojim služiš poturice, e sad samo ne znam da
li se radi o genocidnoj austro-ugarskoj poturici, katoliku ili se radi o genocidnoj otomansko poturici muslimanu, uglavnom trećeg nema, vi ste slige srtanih okupatora!

Stevan

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Jezik, 7. oktobar 2020 08:45)

A najveci poljski naucnik svih vremena Jan Plebecki je rekao da je Stanislaw Hosjuz najveci lazov koji je ziveo na zemaljskoj kugli koji je za pare mogao i pacovu da da oprost grehova.

"Jezik", baratas istorijom nema sta. Onda bi trebao znati da su do 19 veka Hrvati bili "beznacajna skupina oko Zagorja" koja dobija na snazi tek masovnim pokrstavanjem Srba.

dosta mi je patriotskih bilmeza i zvekana

pre 3 godine

Pismo je civilizacijska i kulturna tekovina, a ne roba "za poneti".
(dikan)

nije. pismo je ljudski izum za beleženje glasova. kao i brojevi, kao točak, kao mlin. pismo služi ljudima , samo je kod nas obrnuto. turci su napustili arapsko pismo i usvojili ćirilicu. idi reci im da su uništili svoju civilizaciju i kulturu.

Nikon Sevast

pre 3 godine

Nije jedno slovo jedan glas nuzno i najbolje resenje. Recimo da je Vuk ostavio 'jat' - e sa kukicom, pisali bi i ijekavski i ekavski isto, samo bi svako izgovarao 'jat' kao 'e' ili 'ije'.

Gnosis

pre 3 godine

Da li neko može da objasni kako je to neko pokušavao da "pokatoliči" Srbe, kad su Srbi pravoslavne veroispovesti i imaju sabornu crkvu. Hoću reći - ortodoksno katoličku, kako joj je i pravi naziv. Katolička znači saborna, samo na latinskom. Mislim, neću se praviti da ne razumem da su mislili na konverziju u rimokatoličko hrišćanstvo, ali me uznemirava neznanje da je pravoslavlje ortodoksno katoličanstvo.

Jedinositibolestan

pre 3 godine

Bolesno genocidna nacija.
(ero, 07. oktobar 2020 09:39)

U kojoj manjine uzivaju sva prava, dok se Srbima brani pisanje na cirilici, povratak na ognjista ili cak ukida crkva, i to sve u susednim zemljama prepunim kompleksa .

Дејан

pre 3 godine

Прелепо и тачно. Мени је сасвим другачији осећај кад читам роман у ћирилици, нисам никад разумео зашто. Ево објашњења. Подржимо наше писмо, брука је колико је у натписима у јавности заступљена латиница.

Vera

pre 3 godine

OFTOMOLOG piše ovo alo? GLAGOLJICA je najlepše pismo u istoriji ljudskog roda i ona je NAŠE jedino i najstarije i to još klinasto pismo Slovenskih naroda.

Goran Bras

pre 3 godine

Netračno i uvreženi stavovi da srpska ćirilica nastaje krajem 9,st.jer je i na stroimirovom pečatu prisutna a to je nekih 50 g.pre Ćirra i Metodija a inače i vinčansko pismo se podudara sa ćirilicom sa 22 znaka ,dakle nije tačno da nastaje odjednom od Ćirila i M. KRAJEM 9.ST.

Ohrid

pre 3 godine

Cirilica(kirilica) nije nikakva "srpska"azbuka vec staroslovenska azbuka koju je napravio SV.Kliment Ohridski.Ova vasa NAKARADNA cirilica se nigde ne uptrebljava,a svi normalni slavisti je zovu KARADZICA.

Milan

pre 3 godine

Jednog dana pisaće se sociološki radovi o samoobmani ovog naroda, i sistemskom zabijanju glave u pesak. Lako je razumeti psihološki poricanje i izmišljene konstrukte poput ovog, jer su mu stvarnost i budućnost kako ružni, tako i jezivi i mučni.

Maki

pre 3 godine

Adam nije bio Srbin,ali zna se ko je bio..Hrvati,Makednoci,Bosnjaci,Crnogorci. Ustvari jos su ali eto izmislise svoju naciju na osnovu geografske pripadnosti..Mozda bih ja sebe trebao nazvati Banacaninom??? Ko zna,takve su prilike danas..

zok1

pre 3 godine

Српска азбука јесте једноставна, али треба знати да у језику имамо гласове за које немамо посебно слово. Такође, у енглеском и неким другим језицима има више самогласника.

Марко Краљевић

pre 3 godine

Најлепше писмо. Али Срби не би били Срби када би и то нешто савршено за свој језик пљунули и не користили. Драже нам је све туђе...

Flajko

pre 3 godine

Stvarno je najlepsa i najprostija i najnaj. Obozavam je! Pricam 7 jezika, mogu da koristim / razumem 10ak, znam o cemu pricam! Hvala ti Vuce!

irelandcalling

pre 3 godine

Моји пријатељи ирци остану у чуду кад ја то што они изговоре на (њиховом) енглеском напишем ћирилицом и још им то изговорим назад, па им са ћирилице напишем на latinici па поново прочитам и кажем ЕВО ОВАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТО ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ!!! English је толико контрадикторан и ђора се буквално учити на памет да су сви који су учили кинески рекли да је чак и тежи од кинеског. Јавићу вам, крећем с кинеским...

Novak

pre 3 godine

"Slovo "J" koje je uzeo iz latinice pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda."
Od vajkada su ljudi koji su reformatori proglašava i za izdajnike i strane plaćenik. Mnogo smo jadni...

Ваше име

pre 3 godine

И онда Б92 пише све текстове на латиници и не нуди опцију да се пребаци на ћирилицу

Алекса

pre 3 godine

Можемо ли да добијемо опцију да читамо Б92 на ћирилици? Већина сајтова данас има опцију одабира писма, а посао пресловљавања је 90% машински и није толико компликована ствар.

Vlada

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.
(Mada je super, realno., 7. oktobar 2020 10:32)

Ako pri izgovoru imate između R i G dodatni glas onda je u pitanju verovatno govorna mana.

Filly

pre 3 godine

Postovanje! Preteca pisma nije Grca(ona je suvise mlada),a tek nije nastalo u bugarskoj(Bugari su takodje polunacija,pricaju juznjackim dijalekyom srpskog jezika pomesano sa staroslovenskim). Preteca pisma je vincansko. Prosto ko pasulj,rode.

Стефан Београд

pre 3 godine

Ако се икада запитате, да ли постоји нешто савршено, сетите се нашег писма, наше Азбуке. Један глас - једно слово, какав склад!

s1pac

pre 3 godine

Opustite se malo! Dok ne shvatimo da smo niko i ništa, odnosno isti kao i svi drugi narodi... biće nam ovako loše kao u zadnjih 150 godina od kad i postojimo kao narod!
(Beozec, 07. oktobar 2020 10:46)

Kojem narodu pripadaš? Ali kako god da se opredeliš takve ljude ni jedan narod ne želi.

C i n i k

pre 3 godine

Увести закон за ОБАВЕЗНУ јавну употребу ћирилице као назива свих фирми, брендова, итд. Додатно опорезовати оне који желе на латиници, као у свим државама које чувају своја писма.
(Википедија новинарство, 07. oktobar 2020 12:21


Pitanje za tebe "patriotu" je, a ta cirilica je "nase pismo"?
Po cemu?
Si citao text ako vec nisi dodatno istrazio temu?

Locutus

pre 3 godine

Meni lično štampana ćirilica umara oči više od štampane latinice. U ćiriličnim slovima ima više linija i više je "kockasta" i teža mi je za raspoznavanje (i-и, ž-ж, c-ц, l-л, itd). Da li je do fonta ili nečeg drugog ne znam. Naravno, ćirilica ima prednost što je svako slovo jedan znak, dok kod latinice ponekad moraju da se kucaju 2.

N1

pre 3 godine

Drugo, naše pravilo "jedan glas jedno slovo" je nesavršeno, jer ni na koji način nije određena akcentacija slogova. Neko ko čita srpske reči, ne zna da li je "e" ili "i" dugo, kratko, uzlazno, silazno... to je u mnogim jezicima (poput češkog i slovačkog, npr.) rešeno već na nivou pisanja.
(mr no)

Oво је још како тачно. Ћирилица изоставља стављање нагласака изнад слова(што је рецимо у грчком обавезно) што за последицу има понекад погрешно разумевање онога што пише. На пример, да ли је врата (номинатив, генитив и акузатив множине, отвор у зиду кроз који улазимо у другу просторију) или је врата (акузатив једнине, део тела између главе и трупа). Ипак, у српском се врло лако из контекста реченице може разумети значење речи што оправдава стављање нагласака сувишним. Ипак ја сам за то да се у неким случајевима нагласак мора ставити. Не знам како је у грчком, претпостављам да то није тако лако јер иначе не би били у обавези да стављају знакове за нагласке (оно што је занимљиво је да Грци ове знакове стављају само кад је писани текст у питању, кад су велика слова нема знакова!). Неко је рекао да је наша ћирилица лепа, али бескорисна. Бојим се да је стварно тако. Цео свет пише латиницом. Наша ћирилица јесте лепа, једноставна, али прави нам муку у свакодневном животу. Не можемо приморавати цео свет да мења речи и називе да би их ускладио са нашим писмом. Нисмо ми Руси, превише смо мали да бисмо инсистирали на различитости. Чак су и Турци, онолики, одустали од своје посебности.

Све се слажем

pre 3 godine

Зашто не промените писмо у вашим електронским медијима? Прихватајући и форсирајући туђе полако губимо идентитет.

Дарко

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?

komentar

pre 3 godine

Nek napravi neko doktorat o znakovima i simbolima vincanskog pisma. Ako su nasa slova prisutna na predmetima iz vincanske kulture o kakvom Cirilu pricamo, a o tome cutimo.

Hammer

pre 3 godine

@(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)


Okej, ajmo ukratko jednu po jednu činjenicu da raščistimo:

1. najstariji srpski rečnik nije iz 19-og veka, već iz 14-og veka, to je srpsko-latinski medicinski rečnik iz Hilandarskog medicinskog kodeksa

2. u tim navodnim hrvatskim rečnicima i gramatikama koje pominješ se nigde ne pominje ni "h" od "hrvatski jezik", eventualno se pominje ilirski jezik

3. ti taj navodni "hrvatski" jezik od pre 500 godina ne bi mogao da pročitaš, a kamoli da ga razumeš, jer se koristiš srpskim jezikom Vuka Karadžića, moje pitanje za tebe je, zašto ste prešli na Vukovu gramatiku, lingvisiku i fonetiku po principu: "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" ako ste već imali svoj jezik

4. ne znam koje vi to pisce u srednjem veku imate, da ne misliš možda na Dubrovačke pisce i onog Ivana Gundulića što je pisao o srpskim kraljevima i carevima ili o tome da je Aleksandar Makedonski bio Srbljanin?

5. vaši književnost, pisci, gramatike i rečnici kao i vaš jezik i skoro pa cela vaša istorija su postojali isto onoliko koliko postoje grovobi navodnih hrvatskih kraljeva, mnogo pričate, a nigde dokaza.

Nazad na dopunske casove logike

pre 3 godine

Imamo "perfektno" pismo, a nažalost, poslednji popis u Srbiji kaze da imamo 2,68 % stanovništva bez ikakve školske spreme, 11 % sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 21 % sa osnovnim obrazovanjem, što je 34 % ukupnog broja stanovnika. Ej bre, otreznite se !! Trecina nacije nije ni osnovnu skolu zavrsila a mi mrsimo o perfektnom pismu... Uzas.
(Nisam Englez)

Jos je veci uzas tvoja nesposobnost deduktivnog razmisljanja. A i pravopis ti nije jaca strana.

mr no

pre 3 godine

Ćirilica je teža za čitanje od latinice, jer većina malih slova su samo umanjena velika slova. Svega 7 malih slova se razlikuje od velikih - а, б, ђ, е, ј, р, ћ. U latinici se većina razlikuje što je čini čitkijom. To vam je naučno dokazano, ma koliko slova bila na oko lepa ili ne. Drugo, naše pravilo "jedan glas jedno slovo" je nesavršeno, jer ni na koji način nije određena akcentacija slogova. Neko ko čita srpske reči, ne zna da li je "e" ili "i" dugo, kratko, uzlazno, silazno... to je u mnogim jezicima (poput češkog i slovačkog, npr.) rešeno već na nivou pisanja.

Nisam Englez

pre 3 godine

Imamo "perfektno" pismo, a nažalost, poslednji popis u Srbiji kaze da imamo 2,68 % stanovništva bez ikakve školske spreme, 11 % sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 21 % sa osnovnim obrazovanjem, što je 34 % ukupnog broja stanovnika.

Ej bre, otreznite se !! Trecina nacije nije ni osnovnu skolu zavrsila a mi mrsimo o perfektnom pismu... Uzas.

Мутимир

pre 3 godine

@Samo Fotograf

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.

DigidigiDa

pre 3 godine

Njemački oftalmolog rekao....Lol !! Dobro da vam nije rekao da ste s Marsa...Mogu zamisliti reakciju " Auuu bre ,znao sam !! " :)))

jovica

pre 3 godine

Ćirilicu su nam uveli austrijski špijuni Vuk Karadžić i Jernej Kopitar. Uzeli seljački izgovor kako bi osiromašili jezik i izbrisali deo Srbstva. Jedino pravo Srbsko pismo je Glagoljica a jezik Crkvenoslivenski. Danas je pod uticajem zapada obrisan.

goran

pre 3 godine

A ovi iz SANU ce to da demantuju, hahah jos uvek smo pod Austrougarskoj okupaciji, vincansko pismo ima 27 slova danasnje azbuke, nije Vuk znao, to je kontinuitet 5-7000 godina, u Bugarskoj ili u Rumuniji nisam siguran pronadjena plocica sa slikama koje oznacavaju glas ili slovo. Slovo Š=šaka k-koza r ralo itd, neki profa sa Harvarda doktoriro covek i kaze srpski jezik i pismo dominantni 500g pre hrista u celoj evropi :)) A ova gospoda i dalje svaraju u istu tikvu i kazu doselili se doselili se u 7 veku. Nije ni cudo da smo puni izdajnika za saku evra i majku i drzavu sve ce da prodaju

Ranko

pre 3 godine

u crnu goru se pisala cirilica do prije neku godinu...sad mi crnogorci samo latinicu pisemo
(milojko, 07. oktobar 2020 16:52)

Vi cete reci da ste ustase samo da niste ono sto jeste -Srbi.

Šumar

pre 3 godine

(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)

који је то "хрватски језик"? кајкавски? чакавски? о штокавском, српском не може се причати као о "хрватском", то је језик којим нису говорили Хрвати, и морали су га учити, када је проглашен "хрватским", јер је већина "хрвата" уствари срби/словени католици, приморани да се изјашњавају као "хрвати".

mr

pre 3 godine

A kompleksaši rvacki komentarišu li komentarišu
(Đorđe, 7. oktobar 2020 18:07)

Па наравно, тема је историја, неће ваљда да коментаришу то на својим форумима.
Дођу овде, где има историје, и где их зове.

Rhunchynoi

pre 3 godine

@Bulldog: Pogledaj moj nik, procitaj nesto malo o njima, pa zakljuci sam
Vec 500. godine su 7 srpskih plemena bila na skoro celom balkanskom poluostrvu, okruzili su Solun do zidina. Izmislili Trebuset izmedju ostalog. Da li stvarno mislis da su bili divljaci

tomy bgd

pre 3 godine

Без митоманског претеривања, и самољубивог хвалисања, али наше писмо заиста јесте најбоље на свету. Један глас - једно слово, има ли простијег а савршенијег?
(Дарко, 07. oktobar 2020 09:52)
apsolutno ....bez glupih prica i mitova zaista nam je pismo savrseno ! da dodam ...svako slovo iste veličine ( i nije uže i slicno ) ....

C i n i k

pre 3 godine

Srpska latinica je takodje srpsko pismo, medjutim ako nko bas na silu insistira upotrebu te bugarsko ruske cirilice onda bih zamolio da pronadju nki lepsi font, da to ne bude kopija ruskog ili bugarskog fonta jer je to strahovito ruzan font.
Nadam se i da ce "patriote" da sada priznaju posle ovog texta da Srbi svakako nisu izmislili nikakvu cirilicu ngo da om je prosto nametnuta u 9.veku i da nije nase pismo.
Sto se mene tice, pisem samo srpskom latinicom, onom sto su je stari Rimljani napravili,dakle latinica nije hr izum ngo je to pismo starih Latina koje su sve zemlje prihvatile i danas je prakticno medjunarodno pismo.
Kad je Kemal Ataturk menjao pismo u TR pocetkom 20.veka jer su turci pisali arapskim pismom, izabrao je latinicu, koja se i u SRB koristi preko 100 g, tako da je latinica i srpsko pismo ..

Štrudla

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj"

Ahahah sta sve neću procitati. Pre svega, Ćirilica NIJE nastala u Bugarskoj, zasto, pa zato sto je nisu izmislili Bugari niti je tu stvorena. Nju je izmislio apostol Ćirilo, tj Kirilo u svom "pohodu" sa Metodijem na tlu današnje makedonije i danasnje Južne Srbije zato je i dobila takav naziv. Nastala je mesanjem Grčkih i Ruskih slova. Apsurd je govoriti da je nastala u Bugarskoj aladirajuci da se to desilo pod okriljem Bugara. Bugari nisu Sloveni, imaju Haplogrupu E2, jedini u tom delu Evrope, dok svi ostali Sloveni imaju Haplogrupu I2A2. Pod uticajem Ruskih naroda i države kao i ostalih Slovena, uzimali su Ruska pisma kao i Moravsku Glagoljicu.
Pritom, oni trenutno ni ne koriste Ćirilicu koju spominje u trkstu navedeni doktor, jer im nije svako slovo jedan glas, i nemojte mešati Bugare sa Kavkaza i ćirilicu, nemaju veze sa njom, osim sto je koriste uzevsi je od Rusa

Srpkinja

pre 3 godine

Jeste, ćirilica nam je prvo pismo, pismo za koje smo svi intimno vezani, jer smo ga prvo naučili, ali... Budimo iskreni.
Najveća znanja dobili smo čitanjem knjiga i tekstova na latinici.
Vrlo dobro znamo da deca moraju da nam govore, pišu i čitaju engleski.
Svi se mi radujemo putovanjima na Zapad, a ne na istok.
Koliko bi Srbija napredovala kada bi se otkačila svog mita o nekoj svojoj misterioznoj, tajnoj nadmoći nad drugim narodima.

P-76ers

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима
(darkos, 07. oktobar 2020 12:15)

Nemoj brate kao fašizam, pusti pismo...

Promena kreće od sebe...

Pišem latinicom zbog tastature i predviđanja reči, a čim uđe olovka među prste kreće ćirilica pisana...

Lancia Delta

pre 3 godine

@pijani zlotvor, koliko je vama ujkama dobro, to nema nigde. Ne znam da li ste toliko uskog uma, pa vas je neko ubedio u te gluposti koje pisete, ili vam je tako prosto lakse da podnesete svoju sramotu.

Gde ja živim

pre 3 godine

U privatnom životu uvek pišem ćirilicom. Imam sasvim pristojan rukopis za jednog muškarca i brate lepo izgleda. Plus je meni brže. Jedino me nerviraju ljudi koji potenciraju pisanje ćirilicom kao nekakvo očuvanje SrBstva i slične nebuloze. Imamo dva pisma, oba su korisna i lepa i nema razloga za zanemarivanje jednog. Na netu uglavnom latinicom jer me mrzi da stalno menjam tastaturu.

Ćirilica jeste lepa, naša, jeste interesantna i treba je sačuvati.

Ahtung

pre 3 godine

Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
(Ahtung, 7. oktobar 2020 10:58)

Nose i Bošnjaci i Hrvati ai svi od Vardara do Triglava. Nismo samo mi.
(Nišlija, 7. oktobar 2020 12:59)


Pa ti geni su prvo pronađeni u Srbiji, tu su i najstarija nalazišta sa tom genetikom, ovi drugi što imaju tu istu genetiku zbog toga samo Srbi i mogu da budu, a to što se oni pretvaraju da to nisu i da to neće da budu je njihov problem, ali činjenice su činjenice.

комша

pre 3 godine

Da, zato jer je i latinica SRPSKO pismo, svidelo se to tebi kao "patrioti" ili ne.
(C i n i k, 7. oktobar 2020 15:42)
Сама реч Латиница ти каже чије је то писмо. Остали који га користе га исто тако зову - Латинско писмо.

hehe

pre 3 godine

Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj'

I automatski je to srpska cirilica:))))
(tipicno srpski, 07. oktobar 2020 09:25

Knjige u ruke nema druge.

istina

pre 3 godine

zato nas i mrze zmaci nije rekao rus kljosov niti neki drugi srpski brat nego Nemac najveci neprijatelj u Srba pored engleza tako da braco u okruzenju zao mi je

DNK

pre 3 godine

Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još srećne 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom...
Eupedia The Genetic Map Of Europe: i.imgur.com/GLL0M9y.png

Marko

pre 3 godine

Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano ' pravilo koje dolazi iz Sanskrita , baš kao i glagoli i mnogo toga drugog. Vuk je za to pravilo čuo u Beču od ljudi koji su se Sanskritu bavili.

Prle

pre 3 godine

Azbuka, tj cirilica nije nastala u 8. veku. Ime je nastalo u 8. veku, ali samo pismo tj znakovi postoje bar hiljadu dve godina unazad. Postoje pisani tragovi

Samo Fotograf

pre 3 godine

Većini je verujem poznat prsten Kneza Stroimira, iz dinastije Vlastimirovića. Svako ko poznaje ćirilicu može da pročita šta piše ba prstenu. E, sad tu ima jedan mali problem: Vlastimirovići i Stroimir su koju deceniju stariji od Ćirila i Metodija, iako se njihovim učenicima pripisuje konstrukcija ćirilice. A i ovaj biser za Bugarsku - bez komentara... Kao dizajner i neko ko je ucio kaligrafiju i istrazivao pismo, prvi put ovo sam pročitao.

XXL

pre 3 godine

Bože zaratiše komentatori među sobom jedan drugom da objasni, a doktor oftamolog schwaben Verner Veber je lepo čovek jasno rekao "Srpska ćirilica je prva azbuka sveta" i čemu rasprava. Uživajmo u textu te vesti i to je to.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Bilki, 7. oktobar 2020 21:39)

Да, да, Хрвати су кроз историју причали неколико језика, међусобно неразумљивих, стварно јединствен народ. Само што ниједан од тих језика нису звали хрватским, а ни сами себе.Интересантно да тзв. штокавски "Хрвати" причају језиком идентичном језику Срба, а неразмљивом кајкавским Хрватима. Какав је то народ? А што се тиче тих "оптужби" на Вука да уводи хрватски, то се односи на неку преписку људи који нису ни знали о чему причају. Хрватски на који су они мислили није "хрватски" којим се говорило у Срему, пошто у Срему није ни било Хрвата све до 20. века. Наравно да Срби у Војводини нису имали представу шта је хрватски језик, јер тешко да су у то време (прва половина 19. века) могли игде и да виде неког Хрвата.

milek

pre 3 godine

Најсавршеније писмо на свету. Једно слово један глас, без недоумица око изговора. А ваш чланак је мало смешан јер стављате дж а хоћете Џ. Alt shift мењате фон:)

Макарије

pre 3 godine

Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz 1558g piše da su braća Hrvati došli iz Hrvatske i stvorili Češki i Poljski narod i države a za hrvatski jezik na Jadranskoj obali piše da je majka svih Slavenskih jezika(madre lingua).
(Jezik, 7. oktobar 2020 08:45)

Миљенкоооо!
Још су Фрањевци, тијеком дванаестога стољећа, у Чапљини направили творницу вафли...

Drax

pre 3 godine

Srbi oduvek imaju cirilicu zato sto ona vuce korene iz Vincanskog pisma kao i originalni Srpski kalendar koji je zamenjen u sklopu naseg vecnog ulizivanja Zapadu od tog proistice i nakaradna Becko-Berlinska skola istorije koja nas je izbrisala kao narod i sad nam na Kosovu Siptari sole pamet da su te crkve deo njihove tradicije oni su Iliri znate...A mi smo Sloveni koji su dosli niotkuda u 6 veku po njihovom racunanju vremena a cirilicu je izvadio iz dupeta Vuk Karadzic tako sto je prepisivao od Rusa i Bugara.

gagac

pre 3 godine

Čitam komentare i stvarno se pitam dokle ide naša zajedljivost, pakost, mržnja prema sopstvenom nasleđu, baštini, ma koliko bila bogata ili siromašna. Grčka je u EU i piše svojim pismom, Bugarska isto, zaštitila svoje pismo (a bilo pritisaka), a mi? Mi (naravno ne svi) mrzimo svoje pismo, podsmevamo se, rugamo se... Prosto čovek da kaže da smo za lečenje i to u ustanovama zatvorenog tipa.

Ćirilo i Metodije

pre 3 godine

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.
--(Мутимир, 7. oktobar 2020 14:31)


Sroimirov prsten je pisan ćirilicom, a dokaz za to je slovo "И" na tom prstenu, naime radi se o tome da to slovo u grčkom alfabetu nikada nije postojalo, istovremeno dvostruki patrijaršijski krst na tom prstenu
dokazuje da su Srbi već tada imali neku svoju patrijaršiju.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)
Ах, позната хрватска шовинистичка мантра-папазјанија. Ти речници, на које мислиш, од њих готово ниједан није хрватски, већ углавном Словински. Писали су их људи који већином нису ни знали да постоје некакви Хрвати. Друго, српски речник у 19. веку не пишу "Срби", него Србин с именом и презименом, а из тих речника "узима" само речи које је већ чуо у свом завичају, што је и могао, јер то и јесте у суштини исти језик (за разлику од језика којим се говорило у тадашњем Загребу, Сплиту, Ријеци..). Треће, та "хрватска" ренесансна књижевност такође углавном није хрватска, већ је писана на више регионалних језика, од писаца који у најмање 80% случајева нису ни знали да су "Хрвати". Четврто, хрватска нација, која се тек формира, усваја Вуков језик и граматику, и сви речници од друге половине 19. века наовамо, који се зову речницима хрватског језика су писани у том језику, а нема их пуно (Броз-Ивековић, ЈАЗУ, Анић, па и најновији ВРХ...).
Што се тиче континуитета генијалних писаца, ово је више јадно него смешно рећи. Наравно да од настанка хрватске нације (пре неких век и по) има доста добрих, па и генијалних писаца, али нема ту никакве надмоћи над било киме. Своје непознавање књижевности других народа не треба узимати као темељ овако децидних закључака.

Вук СтефановиЧ Фон Гете

pre 3 godine

Пишем азбуком. Уосталом,каква Вам је та бугарска чирилица што наликује грчком?

Raja

pre 3 godine

(...када сам био мали, знао сам свој правац!..., 7. oktobar 2020 12:24)

Samo sto nisi nikad znao upotrebu velikih slova i interpunkcije. Gramatika nije tvoj pravac, ili sta?

Autohtonista

pre 3 godine

Ljudi pre nekih 6 meseci sam slucajno video sliku table sa Vincanskim pismom kao i tablicu svih Vincanskih slova. 80-90% se podudaraju sa cirilicom, a Vincansko pismo je staro cini mi se 7-9 hiljada godina. Nismo se mi srbi ni ostali sloveni doselili ovde niti su nam grci ili nemci izmisljali jezik i ucili nas ne znam cemu. Mi smo ovde od pamtiveka, starosedeoci. Ako ista moze se obrnuto reci da su oni nasu kulturu pokrali i preuzeli. Jos jedna zanimljiva stvar koja mi je izletela pre neki dan, potrazite malo o Etrurcima. Tako su ih rimljani zvali a oni su sebe zvali rasenima po glavnom gradu-Rasena, koji i danas postoji, u italiji. Njihov jezik nije desifrovan do 60ih godina proslog veka kada je to uradio neki nas pop. Po njemu u pitanju je staroslovenski koji je pisan sa desna na levo.

Mangal

pre 3 godine

Mene ćirilica malo podseća na slova Tamilskog jezika, ne samo novog, već i starog tamilskog. Nadjite slike starog i novog tamilskog na internetu, pa ćete videti da ima sličnosti

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

U Evropu samo jedan národ ima njeno pismo (koji nijedan drugi narod ne koristi) a to je Grcko pismo.
Na kraju krajeva i latinica i cyriica su proizvod Grka iz Grcko pisma, ostale priče su gubljenje vreme..

123

pre 3 godine

Da, "naša" ćirilica koju su izmislili Grci, prvi koristili Bugari, a danas je upotrebljava još desetak naroda...
(Zadrigo, 07. oktobar 2020 09:50)

Zato u Grckoj imas posle brisanja jos samo 2000 nasih toponima.Sad mi je sve jasnije,pogotovo sto Grci neka nasa slova glasovno ne mogu ni da izgovore .

Vatra

pre 3 godine

Vuk je bio intelektualac kao malo ko i hvala mu na tome sto nam je ostavio tako sredjenu i cirilicu i latinicu.
To za J sto se crkva bunila je glupost, ako J postoji u govoru, onda treba da postoji i u pismu.

Рагнар Лодброк

pre 3 godine

Тако је.Имамо најлепше писмо и најсавршенији календар Милутина Миланковића,мало ли је!?

Južni susjed

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)

To, i još ovo: Dh,Gj,Nj,Rr,Th,Xh,Zh.
Stvarno? Lupaš k'o Maksim po diviziji. Albanska abeceda ima 36 slova, od toga 9 složenih (dva znaka)...Dh, Gj, LI, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh…..

Srpska azbuka jeste izuzetak i sasvim sigurno najsavršenije pismo na svetu...Svidelo se to nekome ili ne...
(murtakan, 7. oktobar 2020 19:12)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)
Потпуна неистина. Имају у алфабету Dh, Gj, Ll, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh.
(комша, 7. oktobar 2020 18:23) #

Evo drugari, što se tiče pravila jedno slovo jedan glas, predajem se, pošto sam krivo razumio jedno slovo, ali da pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano" vrijedi i kod albanskog pisma, ne može mi nitko proturiječiti.
Ti bokca, nisam znao da ima toliko poznavalaca albanskog pisma među Srbima. Svaka čast.

karma dhi

pre 3 godine

Vidim da mislite da je vas jezik jedini koji ima jedno slovo za jedan glas itd. Neki tu koji prica 7 jezika i zna sta prica isto misli da je to tacno.
Da ne idemo dalje, u samom nasem regionu recimo Albanski ima 36 slova, upotrebljava latinicu i imaju jednostavno jedno slovo za jedan glas. Za razliku recimo za R krv i koren kod njih bi bio krrv i koren, znaci jos detaljnije plus neke druge koje ne biste razumeli jer kod vas ne postoji.

Cemu ovo vama sluzi ja ne razumem, cirilica nije Srbska uopste kao sto nije ni latinica nicija ali u danasnjem svetu je bolje biti na univerzalnoj strani kada je do nekih stvari.

Neka, ja citam cirilicu, nemam nista protiv nje ali mislim da je malo primitivnija od recimo latinice (moje misljenje ne morate da se slazete), kao sto su i neke druge azbuke.

Šumar

pre 3 godine

(Hammer, 7. oktobar 2020 11:22)

поткрала ти се мала грешка, Ђура Даничић, тј. Ђорђе Поповић, није Србин, већ Цинцар. И више је учинио да се створи "хрватска редакција латиничног писма", у сарадњи са Лудвигом Гајем, аутором, а то су урадили на основу Вукове ћирилице, тј. Српског писма, те написао хрватско-српску граматику...Ђура Даничић је имао 29 година када је Вук Караџић умро, и њих двојица никада нису сарађивали.

Zoran

pre 3 godine

Nitko vam ne osporava to da imate pravo zvati svoj jezik kako hocete, ali ono sto ne mozete je hrvatski zvati srpskim iz razloga sto je jedini pravi bogati jezik na ovim prostorima hrvatski.
I zato je i postojala ona podjela da je srbija pijemont, ali da je hrvatska firenca.
Pa jasno je zasto.
(Pijani zlotvor, 7. oktobar 2020 18:20)

Kada nitko piše o nikome i hvali se veličinama koje ne postoje.

Mali narodi trebaju velike pjesnike
Mali glumci rasipaju velike geste
Mali supruzi potrebuju veće supruge
Mala kazališta igraju historijske drame
Mali ljudi uplaćuju velike automobile
Male pjesme zahtijevaju najveće glasove
Mali narodi trebaju samo velike pjesnike
Pobijeđeni pjevaju junačke pjesme
A pobjednici kroz to vrijeme diskretno šute....

Q

pre 3 godine

Uvodjenje slova J mu je SPC pripisala kao "pokatolicavanje" :)
Sreca, pa je Vuk bio dovoljno pametan da ignorise budale. Izgleda da se neke stvari nikad ne menjaju kod nas.

Alles gut

pre 3 godine

Ћирилица је најлепша, али да направите анкету колико људи је зна и користи?

advocatus diaboli

pre 3 godine

kako srbijancima objasniti da je ideju "jedno slovo za jedan glas" pokrenuo Ljudevit Gaj a završio Đura Daničić? ne ide to njima u glavu...
https://sh.wikipedia.org/wiki/Gajeva_latinica

no no diabolus advocatus

pre 3 godine

kako srbijancima objasniti da je ideju "jedno slovo za jedan glas" pokrenuo Ljudevit Gaj a završio Đura Daničić? ne ide to njima u glavu...
[link]
(advocatus diaboli, 7. oktobar 2020 11:23)


Tu ideju je pokrenuo Srbin Savo Mrkalj, Ljudevit Gaj može biti samo plagijator, s obzirom na to da je od Mrkalja mlađi 26 godina, Mrkalj je bio sveštenik SPC.

Protoss

pre 3 godine

Sta vredi doktore, kada ovi nasi politicari, podguzni uvlakaci i unistitelji svega, rade sve protiv istorije sopstvenog naroda zarad para i to sa Merkelovom.. Hoce da menjaju svest, istoriju, pisma u udzbenike za nove generacije.. hvala na iskrenosti...

Legionar

pre 3 godine

"Cirilica(kirilica) nije nikakva "srpska"azbuka vec staroslovenska azbuka koju je napravio SV.Kliment Ohridski.Ova vasa NAKARADNA cirilica se nigde ne uptrebljava,a svi normalni slavisti je zovu KARADZICA.
(Ohrid, 8. oktobar 2020 10:37)"
Pravila, "Jedan glas - jedno slovo", i "piši kao što govoriš - čitaj kako je napisano", možeš nazvati i marsovskim i ipak će ostati savršeno! E sad, izvinjavamo se što je u svemu ovome, kao reformator, ne kao autor, imao udela Srbin.

дипл.инж. Р. Српска

pre 3 godine

Био сам у Енглеској на неким предавањима са фирмом, када смо ушли у неформалан разговор г-ђа из Велса је питала а шта је то специфично у вашим народима? Када сам јој на врло једноставан начин објаснио један глас једно слово правило, није могле да вјерује. Пита ме па ако научим правила могу да читам, рекох да наравно :)

Srpkinj

pre 3 godine

Mr Montenegro pravo zbori: kad se krećeš nekom teritorijom, jezik se postepeno menja... kako smo hteli da pravimo državu sa Hrvatima izabran je jezik koji se govori na sredini te teritorije (Hercegovina). Tad je nažalost anputirano pola srpskog jezika: ako kažeš, "jao što mi je studeno" - bata Djoša si. Hladno je OK. Ne zaboravimo na manastir Studenica na reci Studenici... Ne zaboravimo kako je prisno kad nekom daš lebac i sedneš u lad... čuvajmo tradiciju, nju ne treba jednim potezom da izbriše ni Vuk, ni bilo ko, jer ona sadrži mudrost i mnogo priča o nama samima. Književni jezik, naravno treba da ima svaki narod i Vukove zasluge su neosporne, ali šteta koju je napravio je malo proučena.

Padjine969

pre 3 godine

Cirilica mi je zgodnija i lepsa za pisanje kako pisanim tako i stampanim slovima.Prosto ti prilikom pisanja pruza dodatni pokret olovkom koji moze biti samo tvoj izraz.I da, pisana verzija zaista lepse izgleda od latinicne pa makar bilo subjektivno.

Марко Марковић

pre 3 godine

Баш лепо! Браво!

То ме сада подсети на нешто друго - гледам ових дана кружи по друштвеним мрежама слика како немачка канцеларка Ангела Меркел иде пешке на пијацу и купује шљиве. Лепо би било ако би у следећем наставку господин офталмолог могао да обради и ту тему - на пример, колико је и ту бољи наш систем, зато што омогућава политичарима на високим положајима да не троше своје драгоцено време на такве ситнице, уместо тога они се баве питањима од пресудне важности за народ и земљу.

Само чињенице

pre 3 godine

Натпис на Стројимировом прстену је исписан грчким писмом. Наравно да личи на ћирилицу кад је ћирилица базирана на грчком писму.
--(Мутимир, 7. oktobar 2020 14:31)


Sroimirov prsten je pisan ćirilicom, a dokaz za to je slovo "И" na tom prstenu, naime radi se o tome da to slovo u grčkom alfabetu nikada nije postojalo, istovremeno dvostruki patrijaršijski krst na tom prstenu
dokazuje da su Srbi već tada imali neku svoju patrijaršiju.
(Ćirilo i Metodije, 7. oktobar 2020 17:27)

Изгледа да се покојни др Ђорђе Јанковић, иначе пре аутохтониста него заступник бечко-итд школе, а захваљујући коме смо дошли у посед овог прстена, не би сложио са Вама.

Наиме, др Јанковић пише:
" Одоздо има кружно печатно поље са крстом, око кога је обрнуто урезан грчки натпис: + КЕВОIΘ·СТРОНМIР = + К(ΥРΙ)Е ВОIΘЕΙ · СТРОНМIР, односно ''Боже помози Стројимиру''"

Бидети: др Ђорђе Јанковић, Мали типар кнеза Стројимира, https://sites.google.com/site/crkvenakosovu/mali-tipar-kneza-strojimira

P-76ers

pre 3 godine

'Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj'

I automatski je to srpska cirilica:))))
(tipicno srpski, 07. oktobar 2020 09:25)

Zahvaljujući srbinu Vuku Stefanoviću Karadžiću, pišete modifikovanom latinicom...

Zamisli dobiješ poruku od supruge: odoh na sisanje i satiranje, a žena ide na šišanje i šatiranje...

Nema na čemu, koristite slobodno i našu srpsku ćirilicu i našu verziju latinice...

Марко Краљевић

pre 3 godine

Srpska ćirilica i ne postoji već bugarsko pismo.
(Vbvngjk, 7. oktobar 2020 10:19) # Link komentara

Bravo za komentar, i samo ovo je prava istina jer Srbi ne mogu da žive bez mitomanije i megalomanije,te mi ovo te mi ono.
(Steva, 07. oktobar 2020 11:50)
Ћирилица јесте настала у Бугарској на основама грчког алфабета и даље се ширила као писмо прилагођено Словенима. За првобитна ћирилица је била много другачија од ове наше Азбуке. Довољно је погледати само неке списе на њој и видети да скоро ништа не можеш да прочиташ. А наша Азбука је врхунац ћириличког писма јер је савршено скована за наш језик без дуплих слова и квачица. Али ми је слабо користимо јер мислимо да смо са латиницом модернији, а управо је ћирилица млађе и модерније писмо за нас Словене.

Rd

pre 3 godine

@irelandcalling

Meni se više čini da se ti tvoji prijatelji šokiraju što im neki dođoš soli pamet kako bi oni TREBALO da pišu u svojoj zemlji, na osnovu onoga što važi u zemlji iz koje su pobjegli.

Aca

pre 3 godine

Ne moram ni da citam komentare da bih znao koliko će se ljudi primiti. Moj komentar: ako se utvrdi da je istina, odlično, možemo da se ponosimo još jednom činjenicom o našoj zemlji i narodu, ali svakako ostaje činjenica da smo najsiromašnija nacija u Evropi u ovom trenutku, tako da džaba nam pismo kad smo neobrazovani, prosti, i ne umemo da se snadjemo u svetu. Mišljenja?

bulldog

pre 3 godine

Pa mi smo sebi najveći neprijatelji, nešto tako ozbiljno kao što je srpski jezik, uprošćujete kao da je engleski. Đ je klasičan srpski glas, nema ga ni jedan drugi slovenski narod. Kakvi rumuni, pa zar oni nisu rimljani!? Ili su možda sve do pre 100 godina pisali i pričali slovenskin jezikom.

Laži, laži i samo laži. Ovolika količina laži je neverovatna u našoj istoriji. Ko se bar malo zainteresuje za našu istoriju saznaće da je, pa da ne preterujem, ali baršm 90% sve laž!

panter pudlica

pre 3 godine

Koristim oba pisma podjednako. Potpisujem se naravno pisanom ćirilicom, ali uopšte koristim podjednako i latinicu i ćirilicu, kako pisanim tako i štampanim slovima...

Sempervivum

pre 3 godine

Овде се говори о изгледу писма и деловању на очи. Ћирилица је без икакве сумње 'смирујућа' за очи. Уједначена слова, нема оних шиљака горе-доле који 'боду' очи као у латиници. Једноставно - пријатна за очи.
Ја ћирилицу користим свакодневно, од СМС-а, преко електронске поште, па до ручног писања. Многи кажу да "поштују" ћирилицу, али је не користе и то оправдавају причом "због компјутера", а то је чиста глупост. Данас рачунари омогућавају коришћење свих писама, без проблема.
Једино што мислим да је Вук испустио да направи слово за глас "шћ" (које постоји код Руса, сад и у ЦГ), а чује се у западној Србији, БиХ и ЦГ.

dikan

pre 3 godine

Dokaz da je dobra nastupice onda kada te zemlje predju na slican sistem pisanja, a sve dotle to je samo rekla kazala.
(Slepac Vidoje, 7. oktobar 2020 17:12)

Pismo je civilizacijska i kulturna tekovina, a ne roba "za poneti".

murtakan

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Stvarno? Lupaš k'o Maksim po diviziji. Albanska abeceda ima 36 slova, od toga 9 složenih (dva znaka)...Dh, Gj, LI, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh…..

Srpska azbuka jeste izuzetak i sasvim sigurno najsavršenije pismo na svetu...Svidelo se to nekome ili ne...

Hammer

pre 3 godine

(Hammer, 7. oktobar 2020 11:22)

поткрала ти се мала грешка, Ђура Даничић, тј. Ђорђе Поповић, није Србин, већ Цинцар. И више је учинио да се створи "хрватска редакција латиничног писма", у сарадњи са Лудвигом Гајем, аутором, а то су урадили на основу Вукове ћирилице, тј. Српског писма, те написао хрватско-српску граматику...Ђура Даничић је имао 29 година када је Вук Караџић умро, и њих двојица никада нису сарађивали.

@(Šumar, 7. oktobar 2020 18:18)

Nije nikakva greška, naprotiv, nisam ni mislio da su Vuk i Daničić lično sarađivali, nije Vuk lično sarađivao ni sa Savom Mrkaljem, ali su svi skupa zajedno radili na istom projektu, nadovezivali su se jedan na drugog a inače Cincar je vrlo upitno šta je, pre će biti da su Cincari bili nekakav esnaf, a ne neki zaseban narod, nisam pristalica te teorije po kojima su Cincari i Vlasi bili nekakvi narodi, pre će biti da su to biti srednjevekovni stočari i razmenjivači novca, nešto poput današnjih bankara i dilera novca sa ulica.

max

pre 3 godine

Сама реч Латиница ти каже чије је то писмо. Остали који га користе га исто тако зову - Латинско писмо.
(комша, 07. oktobar 2020 18:25)

Pa i sama rec Cirilica ti kaze cije je to pismo.

Роберт Зеталер

pre 3 godine

Прилично храбро од овог доктора да 1937.год. у тада нацистичкој Немачкој изабере овакву тему за докторат.

josmoski

pre 3 godine

Kako to nastala u danashnjoj Bugarsku? Kako ja vidim na karti ni Solun ni Ohrid nisu u danashnjoj Bugarsku, a idite proveri koji jezikom govore i dan danas starosedeljci,"dopiosi" kako ih hrci zovu, ljudi u okolini Soluna, pa sve na gore...

Boske

pre 3 godine

"Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova."

Апсолутна бесмислица бечко-берлинске школе, подметнуте тајним споразумом краља Милана Обреновића са Аустроугарском из 1881. године, којим нам је, између осталог, забрањено и изучавање српске историје прије Немањића. Из несхватљивих разлога, тај монструозни споразум је изгледа и дан-данас на снази. Но, захваљујући интернету и неким врхунским и непоткупљивим историчарима и истраживачима (како нашим, тако и страним) права истина се полако, али сигурно шири и освјетљава мрак интелектуалне инквизиције, у коме чамимо задњих 140 година.

Иначе, данашња српска азбука вуче чак 27 слова из најстаријег писма ове планете, винчанског. Да и не спомињем да из истог потичу и свастика, као и крст са четири оцила. Хвала на објављивању.

Ћ

pre 3 godine

Какве ли ироније, хвалоспеви о ћирилици на латиничарском сајту.

П.С. Требало би увести обавезну транслитерацију за све домаће сајтове, да подразумевана опција буде ћирилична (default), а да постоји могућност пресловљавања на латиницу као секундарна опција. То би требало да подразумева и аутоматску транслитерацију коментара да би сајт азбучно/алфабетно био униформан. А то би такође на средњи рок натерало људе да воде рачуна о правопису, да им се којекакви англицизми не би покарабасили приликом пресловљавања. И тако, миц по миц, научили бисмо се да пишемо и мислимо на српском.

Južnjak

pre 3 godine

Vbvjgnk,
ćirilica nije ni bugarska, ni srpska. Ćirilica je ćirilica. Čak su Vuk i Rilski (reformator bugarskog jezika) sarađivali i prva gramatika bugarskog jezika štampana je u Kragujevac. Žalosno je što se danas ne znaju stvari koje spajaju ljude.

rajo sotirovic

pre 3 godine

Za one koji nisu imali prilike da se upoznaju sa tradicionalnim Mandarinskim, mogu samo da kazem da je to umetnost pisanja i govora. Lepsi jezik do sada nisam naucio.

димитор градина

pre 3 godine

Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano ' pravilo koje dolazi iz Sanskrita , baš kao i glagoli i mnogo toga drugog. Vuk je za to pravilo čuo u Beču od ljudi koji su se Sanskritu bavili.
(Marko)
За правило "читај као што пише (је написано)" знали су и Етруси. У једном тексту (познатом као Ciotola di Ortebello) урезаном у чинији за јело, писало је: "шти шта што ште" или како би данас српским језиком рекли: "читај оно што је написано". Узгред, да су Константин и Методије били Грци, врага би они у словенском свету били примани са поверењем и љубазношћу како су, иначе, примани. Напротив. Друго, никада Грци не могу научити српски/хрватски/руски...а да се одмах не примети да то није њихов матерњи језик и никада га(их) не могу научити до у танчине. Закључак је очигледан.

Јабучило

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.

jole

pre 3 godine

Bio sam na Kosovu pre dve godine, upoznao i pricao sa nekoliko Goranaca. Mogu reci da njihov govor bolje razumem od jugo-istocnog Srpskog i vrlo je cist. Bas zato sto pricaju Srpski, ostali Albanci ih ne vole.

my way

pre 3 godine

Hvala doktoru, sigurno da prija ovakva pohvala za nasu predivnu cirilicu.. Zao mi je samo sto je nemam sada na telefonu da njome kucam, ali na kompu i u pisanju je uvek koristim. Ne samo sto je to estetski najlepse pismo, ili odmor za oci kako ga je opisao gospodin, nego je i najsavrsenije. Jos je Dzoni Stulic nervirao Hrvate kada je govorio da je srpska cirilica savrsenija od latinice, jer ima znakove i za slova "nj", "lj", "dz".

Istok

pre 3 godine

Српска ћирилица је једино наше културно достигнуће које превазилази локалне оквире и објективно има светски значај. Фонетско писмо које се назива и савршеним писмом од толико различитих народа на свету у употреби имамо само ми док је корејански хангул као најближи претежно али не и у потпуности фонетски, колико ми је познато. Јако ми је жао што се не чува и не подржава више и паметније јер друго писмо које равноправно користимо а против кога немам ништа ипак није довршено (диграфи lj, nj, dj) нити је део наше културне баштине у истој мери као што је то ћирилица.

my way

pre 3 godine

Хвала докторе! Свакако да пријају овакве похвале за нашу ћирилицу. Естетски најлепше, одмор за очи како рече човек, а савршено писмо.

TAsa

pre 3 godine

POdrska Vuku Stefanovicu,i svi koji milse da je on unistio nas jezik su placenici. On je narodni jezik i pismo uveo u knjizevni,protiv SPC i bogatasa tadasnjeg vremena i zato je Milos i govorio o govedarskom jeziku ,jer je to bio narodni jezik,jer su tako zvali obicne seljake i siromahe koji su pricali narodnim jeziku.Svi koji su osudili Vuka su bili crkveni velikodostojnici i bogatasi jer time oni gube na znacaju i prestaje manipulacija masama i narodima Srpskim. To nam nikad nece oprostiti SPC a ni Papa .

Kancelar i ja

pre 3 godine

Пре него што крене канонада свакаквих полуистина, фантазија, жеља и слично, што је уобичајено за овакве теме, скренуо бих пажњу на једну од чињеница које су поменуте у тексту, али из мало другачијег угла.
Дакле, увек се помиње да је Вуку замерано што је узео Ј из латинице, али мало људи зна да је пре њега лично Петар Велики узео неколико слова директно из латинице, а то су мала слова "а", "е", "у". Петар је лично извршио реформу ћирилице негде око 1710. године, тачније пређашњи "фонт" (који нам је познат из Мирослављевог јеванђеља, Октоиха, са црквених икона, па и из књига на црквенословенском које се и данас штампају) је заменио једноставнијим, по угледу на тадашњу латиницу (латиница је такође мењала облике током времена). Пошто ћирилица пре те реформе није имала мала и велика слова, већина малих су добијена "смањивањем" великих уз задржавање облика, а за неколико њих је Петар преузео облике малих слова латинице. Такође, у време Петра Великог ћирилица није имала знак за глас Ј, иако је имала неколико слова за глас И (и, i, ы). Тек после Петра у руском језику појављује се знак Й, настао додавањем квачице изнад И. Вук је могао да узме знак I(i) који је већ постојао у ћирилици, али се одлучио за Ј између осталог јер се лакше чита, тј. боље се види, а вероватно и зато што није био сигуран да би нова улога знака I била прихваћена

Мими

pre 3 godine

Cirilica je pismo, nastalu u Bugarskoj....'... Brzo u skolu....
(Petar, 07. oktobar 2020 08:46)
Mozda ipak ti da procitas nesto pre nego pises? I kakvi su bili prema tebi Cirilo I Metodije (Кирил и Методи) I gde je bio Solun I kakvi su ziveli tamo?

Ime

pre 3 godine

U komentarima citam o Moldavcima, Cesima, kardinalima... a u tekstu o Bugarima, neretko o Turcima, Albancima... kad vratimo sve sto smo pokrali, mozda nas ubede i da nikad nismo postojali!

Uzas. Sta bi na to rekli Gundulic, Jakov Isakovic, m. Danilo, usmeno i pisano predanje nasih starina, sta bi spomenici rekli da umeju da pricaju... na ovu “nasu” istoriju.

Sto se tice Vuka... imali smo kao narod par totalnih autoreseta zbog kojih smo ovakvi kakvi jesmo. Ne znamo ni ko smo, odakle smo dosli, kuda posli...
Necu od Indije, ne bi me razumeli, al od skorije istorije samoresetovali su nas primanje hriscanstva, Vukova reforma (zbog koje ne znamo ni zasto smo Srbi, a kamo vise stvari), stvaranje Jugoslavije, naopake ideologije (komunizam i demokratija). Uz jednu uzasavjucu osobinu- nesolidarnost i nesloga. Nesolidarni prema koruskim, luzickim, dalmatinskim, albanskim, rumunskim, severno grckim... sunarodnicima.

Skenderbeg, Vlad Cepes, Rudjer Boskovic, Njegos, Aleksandar Makedosnki... za nas su stranci. A dobri su nam Vuk, Tito, Pijade... svi oni koji su pisali nasu istoriju po meri drugih.

Sludjeni smo. Ali smo i dobrovoljno poludeli.

kaboom

pre 3 godine

jedno slovo - jedan glas jeste, ali akcenat je za preko 30% reči van pravila i realno je tesko pravilno čitati nepoznate reči.


Po meni je ubedljivo najbolje rešen Španski, gde je jedno slovo ili jedna kombinacija slova uvek jedan isti glas, akcenti imaju dva pravila a svi van pravila se grafički označavaju. Jedini problem je ukrasno H koje se ne čita nikada.
Čitanje bukvalno za 20ak minuta može da se nauči, za pisanje treba malo poznavanja jezika najviše zbog h.

my way

pre 3 godine

Hvala doktoru, sigurno da prija ovakva pohvala za nasu predivnu cirilicu.. Zao mi je samo sto je nemam sada na telefonu da njome kucam, ali na kompu i u pisanju je uvek koristim. Ne samo sto je to estetski najlepse pismo, ili odmor za oci kako ga je opisao gospodin, nego je i najsavrsenije. Jos je Dzoni Stulic nervirao Hrvate kada je govorio da je srpska cirilica savrsenija od latinice, jer ima znakove i za slova "nj", "lj", "dz".

Петар

pre 3 godine

Ови што кажу да пишу ћирилицом заваравају и себе и Србију. Ако погледате коментаре на било коју вест видећете да је ћирилицом написано максимално 5% порука. И тако свуда по Србији.

Dragan Stanivukovic

pre 3 godine

A vinčansko pismo!? Sadrži skoro sve ćirilične simbole, a njime su pisali bar par milenijumima panije nego stari Feničani (današnji Libanci), i nekoliko milenijuma pre egipatskih hijeroglifa. Da ne pominjem najstariju metaluršku peć na svetu. Srbiju treba brendirati kao kolevku nakstarije kulturne civilizacije sveta. Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
(Ahtung, 07. oktobar 2020 10:58)

Ovo ni braca Grim ne bi napisali.

Goran

pre 3 godine

наша власт треба да се запита зашто се толико фаворизује латиница? забранити је треба на јавним местима
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (darkos, 7. oktobar 2020 12:15)

Latinicu ne treba zabraniti, to je svakako nase bogatstvo, sto znamo i imamo 2 pisma u upotrebi, ali se slazem da bi Cirilicu trebalo ucestiti.
Ugledati se tu na Bugare, kod njih recimo sve sto moze pise na Cirilici, pa cak i Rajfajzen i Mekdonalds, ko ne veruje, google street view i nek se uveri, o nazivima ulica i bulevara da ne govorimo.

vinčanski potomak

pre 3 godine

Баш лепо! Браво!

То ме сада подсети на нешто друго - гледам ових дана кружи по друштвеним мрежама слика како немачка канцеларка Ангела Меркел иде пешке на пијацу и купује шљиве. Лепо би било ако би у следећем наставку господин офталмолог могао да обради и ту тему - на пример, колико је и ту бољи наш систем, зато што омогућава политичарима на високим положајима да не троше своје драгоцено време на такве ситнице, уместо тога они се баве питањима од пресудне важности за народ и земљу.
(Марко Марковић, 7. oktobar 2020 18:15)

Bravo majstore!

Još kad bi mogao "ukapirati" da "gospodin oftamolog" neće moći obraditi tu tvoju pijačarsku temu iz prostog razloga što više nije živ iliti davno je umro. Zar je teško shvatiti da je ovo napisano u njegovoj doktorskoj disertaciji iz 1937.godine.
Bitno je da se mi nađemo uvređeni i ugroženi čim se o Srbima, pa makar i indirektno, napiše nešto pozitivno. Kakve veze imaju Merkelova i njene šargarepe i crveni luk, sa srpskom azbukom i Vukom.

trtemrtet

pre 3 godine

Iz svemira, ne Iz bugarske
Svi danas u svetu, bez obzira gde pokusavaju uvesti cirilicu, od japana, do zimbabvea
....a meni je ponestalo tableta

Лимун жут

pre 3 godine

Поносан сам на "моје" српско писмо и на то што сам Србин. Поздрав браћо Срби.

Вања Петровић

pre 3 godine

Не могу да разумем оне који коментаришу да Грка није било у северној Грчкој све до деветнаестог века. Шта је са Западном Тракијом, Егејском Македонијом, Тесалијом и Епиром? Шта је са Филипом и Александром Македонским? Како је Аристотел подучавао младог Александра на старогрчком језику? Где су били смештени Персијанци пре и после битке код Термопила? Да ли су у Троји борили неки не-грчки народи из тих подручја? Знате ли да је оснивач Солуна био краљ Касандар 316. године п. н. е. који је граду дао име Тесалоники, по имену своје супруге и полусестри Александра Великог?
Обавестите се мало људи пре коментарисања.

Што се тиче наше ћирилице, мени је она прелепо и веома фунционално писмо. Нарочито волим да пишем ћирилицу руком. Пошто знам и грчки, и мени се чини да је наше писмо које је настало из грчког алфабета лепше за око.

Филипинац

pre 3 godine

Лепо написан текст али нађу се наравно аутошовинисти. Господо у мржњи журите са читањем, лепо пише "Српска Ћирилица" то значи наша верзија ћириличног писма као што постоји руска, бугарскa.... значи нисмо је ми осмислили већ је наша (Вукова) верзија запала за око људима кроз време и шта има лоше у томе, други народи се поносе много мањим успесима. Аутошовинисти су кацер овога друштва, препуни исконске болесне мржње.

ajde

pre 3 godine

"Mogu mislit ako saznaju i pročitaju ovo u sarajevu kakva histerija i agonija će da bude uz žalbu OHR - u i Visokom predstavniku!"


U Sarajevu sam kao učenik osnovne škole za vrijeme rata učio i naučio ćirilicu kao prvo bosansko pismo.

Gaston

pre 3 godine

Šipi k'o što vorišgo,
Vorigo k'o što šešpi....;)

Verujem da bi se Vuk Karadžić (da je živ naravno) šlogirao da čuje kako sada pričamo: "Pauk dig'o Mečku"...

Dule

pre 3 godine

[..]
Srpska latinica je takodje srpsko pismo, medjutim ako nko bas na silu insistira upotrebu te bugarsko ruske cirilice onda bih zamolio da pronadju nki lepsi font, da to ne bude kopija ruskog ili bugarskog fonta jer je to strahovito ruzan font.
Nadam se i da ce "patriote" da sada priznaju posle ovog texta da Srbi svakako nisu izmislili nikakvu cirilicu ngo da om je prosto nametnuta u 9.veku i da nije nase pismo.
[..]
(C i n i k, 7. oktobar 2020 09:25)


Нико нам ништа није "наметнуо" , паметњаковићу једанм него је Ћирило измислио писмо специфично за наше потребе. Нисмо имали никаво старословенско писмо пре тога па да смо морали да га чувамо од најезде те новотарије у 9-ом веку.

Јапанци имају три писма, два су релативно савремена, Хирагана и Катагана, и треће је традиционално писмо које су добили од Кинеза, Канђи, које уопште није прилагођено за јапански језик, па га свеједно љубоморно чувају, уче га у школама, користе га у натписима, праве калиграфију од њега, и поносе се њиме.

Норвежани немају два писма али имају две ортографије: Букмал,тј. "књишки начин", који су добили од Данаца, који користи велика већина земље, и савремени "Њи-Норш", којим не пише готово нико.

Ако једна од најлибералнијих земаља на свету може да чува свој "стари начин" писања, који су добили од Данаца, где чак нема везе с везом оно што пишеш и оно што изговараш, јер је писмо прилагођено другом језику, можемо ми да чувамо наш ~200 година старо фонетско писмо.

Boris Banović

pre 3 godine

Bravo Doktore !
Inače, jedno slovo je jedan glas, a vrhunac savršenstva što pišeš kako govoriš i govoriš kao što je napisano !

Zan Pjer

pre 3 godine

ovo je skoro tačno, istina je da imamo dva različita glasa sa jednim slovom R (krv i koren, na primer)
(Lingvista, 07. oktobar 2020 10:00)
Da si zaista lingvista znao si da je R u oba slučaja uvularno i da nema govora o različitim glasovima vec da su to izofonematske jedinice. Zuti Golf i crni Golf su dva VW Golfa, da pojasnim.

Јабучило

pre 3 godine

Ширим утицајем Вука Караџића на српску културу и језик могла би се позабавити САНУ, или бар независни истраживачи. Док је Вукова улога у прикупљању и бележењу усмене књижевности неспорна, а реформа писма бриљантна, остаје непоменута и неистражена његова улога у "деапстрактизацији" српског језика. Прихватањем пучког језика за књижевни и неселективним избацивањем апстрактних појмова "ученог српског језика" из нове књижевне норме осакатио је наш језички фонд. Разумем да је то био вид борбе за самосвојност, али, будући да је турцизме оберучке прихватио, а финансијски и културно био под јаким утицајем Аустрије, може се то тумачити као свесно отупљивање интелектуалне оштрице Срба и својеврсна десловенизација у ширем смислу. Не оспоравам величину, али тврдим да треба преиспитати и друга поља утицаја Вуковог рада.

Mili

pre 3 godine

Ali ako je taj oftomolog napisao doktorat pa kako je mogao proći sa tim da je Ćirilica srpsko pismo šta naprosto nije istina jer je srpsko pismo ko i pismo svih Slovena i to najstarije još klinasto GLAGOLJIC koja i jeste najlepša od svih....Prvi put čujem za ovog oftamologa.....

Nišlija

pre 3 godine

 Mi današnji Srbi, dokazano nosimo 35% njihovih gena i ni jedam drugi narod na svetu.
 (Ahtung, 7. oktobar 2020 10:58)

Nose i Bošnjaci i Hrvati ai svi od Vardara do Triglava. Nismo samo mi.

Djole_Kg

pre 3 godine

"Slovo "J", koje je uzeo iz latinice, pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda."

Lepo je rekao Vuk književniku Jovanu Hadžiću ( i u to vreme protivniku Vukove azbuke): Jovane, da ne bi slova "J" ti bi sad bio Ovan a ne Jovan.

комша

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 7. oktobar 2020 17:15)
Потпуна неистина. Имају у алфабету Dh, Gj, Ll, Nj, Rr, Sh, Th, Xh, Zh.

мирко с.

pre 3 godine

el zna bog da je i on srbin?
(dude, 7. oktobar 2020 16:48)

Знаће сигурно, ако му кажеш на кога си мислио под "он".

P-76ers

pre 3 godine

Vuk Karadzic je bio katolik, pa vi razmislite.
(Dusan, 07. oktobar 2020 10:04)

I "ćopao" je na jednu nogu, pa ti razmisli...

P. S. Kad bolje razmislim, jak argument...
(hahahahaha hahahahaha)

ketiS

pre 3 godine

@Pijani zlotvor, Bilki

Jedan krajnje dobronameran savet! Ako hocete da komentarisete na neku temu, onda se prvo upoznajte sa istom. Omalovazavanje srpske kulturne matrice, koja se na svim juznoslovenskim katedrama uz bugarsku, smatra kljucnom juznoslovenskom kulturom, je najblaze receno smesno. Hrvatski etnicitet se javlja tek u 19-om veku, dok je u slucaju jezika prihvacena Vukova jezicka reforma. Juznoslovenski katolici Dalmacije, Dubrovnika, Slavonije, sebe nisu dozivljavali Hrvatima, niti su svoj jezik nazivali hrvatskim. Dozivljavali su se delom ukupne slovenske narodne mase, a jezik su nazivali slovinskim ili ilirskim. Dakle, vasu ispolitiziranu, pravasko-protoustasku pseudoistoriju sacuvajte za "domacu upotrebu".

Šumar

pre 3 godine

Uvodjenje slova J mu je SPC pripisala kao "pokatolicavanje" :)
Sreca, pa je Vuk bio dovoljno pametan da ignorise budale. Izgleda da se neke stvari nikad ne menjaju kod nas.
(Q, 7. oktobar 2020 21:55)

очигледно не знате да је Меша Селимовић, поред Његоша и Милоша Обреновића, био једна од тих "будала", те написао "За и против Вука", дело у коме објашњава последице упроштавања језика његовом "реформом", као и језичку фрагментацију чиме смо сведоци. али сјајно је како пишете "нас", ваљда мислећи на Србе, на "хрватској редакцији латиничног писма", потпуни апсурд...

Goran

pre 3 godine

Ako je najlepša i volite je,što jedan od dvadeset komentara pisan njom ?
Zašto je više ne upotrebljavate u svakodnevnom životu ?

Dušan

pre 3 godine

Aman ljudi, svi su već provalili da su Srbi željni ljubavi, da nas neko mazi i pazi, pa nam jeftino bacaju koske. Naše pismo je naše, mi ga volimo i koristimo i ono je nama najbolje. Ono je fonetsko, ali nije i fonemsko, oba ne može. Ništa nije savršeno. Drugi imaju svoje ciljeve, pa nas ovako lože, a onda nam se smejulje kad vide kako se topimo na svaki njihov mili pogled. Kad ti neko da kompliment, uzvratiš komplimentom, pa se onda prelazi na ozbiljne priče, ali na ravnoj nozi.

Arch Enemy

pre 3 godine

dino
Hvala na brizi o životu a što se tiče ćirilice, inače sam komercijalista i unapredjivač prodaje, naši radnici u magacinu ne smiju da pišu na kutijama robe koja ide za Federaciju BiH i sarajevo ćirilicom jer ona u većini slučajeva uz neku vrstu izvinjenja bude vraćena od strane vaših šefova i vlasnika firmi jer to pismo nije poželjno kod vas uz to u sarajevu sam uvijek 2-3 puta mjesečno tako da znam u stvari, koliko vam je ćirilica omražena i trn u oku, nemojmo se bolan lagati, bosanac!

Milos

pre 3 godine

"Nek napravi neko doktorat o znakovima i simbolima vincanskog pisma. Ako su nasa slova prisutna na predmetima iz vincanske kulture o kakvom Cirilu pricamo, a o tome cutimo."
**************************************************************
Hajde malo ukljuci mozak > Glagoljica vodi poreklo iz grckog pisma, cirilica iz glagoljice, a grcko pismo se mozda/verovatno razvijalo pod uticajem vincanskog, jer je ta kultura bila prethodno prisutna na ovim prostorima...

Proka

pre 3 godine

Na stvaranju cirilice je pomogao i Gete. Inace nije vazna cirilica sama po sebi. Bitno je da je pismo fonetsko. I latinica koju koristimo je fonetska. Na tome treba da rade i drugi narodi. Mi smo imali srece da je nase pismo nastalo kao rezultat rada strucnjaka a ne kao posledica istoriskih promena koje mnogo puta vode u corsokak. Zamislite da i dalje koristimo Staroslvenski. To bi bila katastrofa.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Прва три коментара после мога (Rade, Vera, Mili, сва три послата у интервалу од 2 минута) показују да сам исправно претпоставио, што се тиче усмерења многих коментара на овакве текстове.

Аhtung

pre 3 godine

@tomy bgd:

Nije tačno da je princip jedan glas jedno slovo ispoštovan do kraja. Glasova ima mnogo više, ali Vuk je to pametno optimizovao, odnosno sveo na praktičnu meru. Ni jedno pismo nije 100% tačan fonetski otisak, kao ni note u muzici, ali se on kroz učenje (slušanje i govor) nadopunjuje.

Ako ne veruješ, počni da izgovaraš pažljivo sve reči koje sadrže slovo "e". Uočićeš, da ima nekoliko različitih samoglasnika koji se vode pod tim simbolom "e". Sve se to, i mnogo mnogo više od toga, do najsitnijih detalja, izučava na filološkom fakultetu. Voleo bi da neko od filologa objasni jednostavnim rečima svim radoznalim laicima...

Englezi su se pravili mnogo pametni, jer su hteli postići nemoguće - 100% tačno fonetsko pismo, pa su išli u sitna crevca i na kraju preterali i napravili papazjaniju, pa se u njohovo pismo razumeju samo eksperti, a svi ostali ga jednostavno uče samo slušanjem.

Dare

pre 3 godine

Sto se tiče zapadnog sveta, srpska ćirilica verovatno jeste najlakše i najlepše pismo, što i nije teško jer joj je konkurent latinica. Ali mi svi zaboravljamo da i na istoku žive ljudi i to jaaako puno ljudi i da imaju fantastična pisma o kojima ništa ne znamo tako da tvrditi da je ćirilica najlepše pismo na svetu je totalna besmislica.

Igrom slučaja sam učio korejski i njihov Hangul je takođe savršen, jedan glas jedan karakter, pa još ih ne pišu s leva na desno nego ih kombinuju u kvadratne simbole. Svaki simbol je sastavljen od upravne linije | koja predstavlja čoveka, kruga ○ koji predstavlja sunce i vodoravne linije _ koja predstavlja zemlju. Uz to, postoje jin i jan glasovi koji označavaju dobro i zlo. I ne samo to, Hangul je napravljen na osnovama istočnjačke filozofije.

Zatim kineski, gde svaki simbol predstavlja neki pojam, naučno je dokazano da učenje kineskog jezika utiče na razvoj inteligencije jer se mozak automatski uči da povezuje tekst sa pojmovima. U zapadnim jezicima mnogi znaju čitati ali jako teško mogu da shvate smisao napisanog.

A onda svi ostali jezici, arapski, azijski, africki jezici o kojima ne znamo ništa... Pa pogledajte samo sad vesti iz Jermenije i njihove twitove, kakvo pismo! Meni izgleda fascinantno a ne znamo nista o njemu. I kako možemo reći da je lošije od ćirilice ili latinice?

Opus

pre 3 godine

Da sve je to tačno, samo strani izrazi ne zvuče i ne izgledaju bas najbolje kada su pisani ćirilicom. To je jedini mali problem sa našim pismom danas.

Бојан

pre 3 godine

Својевремено сам на плажи на Јадрану упознао Немца коме је била интересантна Политика коју смо читали. Објаснио сам му да је наша азбука веома једноставна и ефикасна, да сваки глас има само једно слово и да свако може лако да научи да је чита. Након мало обуке, другог дана је течно читао Политику на плажи, мада са веома чудним нагласком. Наравно, није разумео ни реч, али је течно читао.

Dule

pre 3 godine

Nije sve tako baš idealno. Imamo mi reči u kojima nam fale glasovi za zapisivanje. Na primer, selo Rgotina između R i G fali taj glas koji se čuje, a ne piše se (a za koji postoji slovo u bugarskoj i mislim i ruskoj ćirilici). Ovom našom azbukom bi zapravo trebalo da se piše "R-gotina" ili "R gotina". Ima takih primera dosta.
(Mada je super, realno., 7. oktobar 2020 10:32)

Ako pri izgovoru imate između R i G dodatni glas onda je u pitanju verovatno govorna mana.
(Vlada, 7. oktobar 2020 12:24)

Била би добра фора да тај глас између Р и Г није у питању самогласник :-)

Предпостављам да је у питању "потмуло е" које се некада у старословенским језицима писало као "Ъ" и слово се зове "Јерр" (да, два РР, каже се јеРР) . Изговара се као "e" у немачком "danke", "bitte", "habe".

Дакле, "РЪготина".

Еве ти га линк:
https://en.wikipedia.org/wiki/Yer


На пример у старословенском би "Срце" било "сръдьцє", тј. читали би га као "средеце" јер нису били као ми и мрзели самогласнике хехе.

Saul Goodman

pre 3 godine

409124

Mi ni ne znamo kakvo blago imamo. Najsavršenije pismo na svetu. Koristimo azbuku i abecedu za jedan isti jezik. Trebamo čuvati ćirilicu, a naravno i latinicu. To je naše bogatstvo.

Ps

Ne pišem ćirilicom ovde samo iz razloga sto imam debele prste, pa se smanje slova kad prebacim na ćirilicu, a i brže kucam ovako ?
(Bananamen, 07. oktobar 2020 08:22)


Druže, ima toliko kvalitetnih tastatura na Google Play Store-u gde možeš da povećavaš i smanjuješ veličinu tastature kako ti volja... Ćirilične takođe...

P-76ers

pre 3 godine

To je sigurno zato sto je nebeski narod. A to se i vidi kultura i medu najbolje rastucim privredama. Srbina je.
(Zika, 07. oktobar 2020 09:36)

Ziko (ili Žiko) brate mili čitajući tvoj komentar pade mi na pamet gugl prevodilac...

Učiteljica te nije volela???

Jure

pre 3 godine

Većina svijetskih pisama su u startu bili fonetski, jedno slovo jedan glas, ali u medjuvremenu se govor promijenio, a pismo ostalo zamrznuto u vremenu. Primjer, engleski house se danas čita haus, ali prije 400 godina kad je osmišljen engleski pravpois kuća se izgovarala house.

goranh

pre 3 godine

"... Prema njegovim tvrdnjama, ovo pismo najmanje od svih zamara oči, zbog čega je ponelo titulu "prve azbuke sveta"...

Dragi moji komentatori pročitaste li ceo tekst ili samo naslov. Vidim mnogi se baciše na istoriju, postojanje nacije itd., a čovek je samo napisao da je naša današnja tj. Vukova ćirilica najpraktičnije pismo koje najmanje zamara oči.

Ingliš

pre 3 godine

Моји пријатељи ирци остану у чуду кад ја то што они изговоре на (њиховом) енглеском напишем ћирилицом и још им то изговорим назад, па им са ћирилице напишем на latinici па поново прочитам и кажем ЕВО ОВАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ТО ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ!!! English је толико контрадикторан и ђора се буквално учити на памет да су сви који су учили кинески рекли да је чак и тежи од кинеског. Јавићу вам, крећем с кинеским...
.........

Istina. Mi mlađi (a i oni stariji) koji dobro znamo Engleski nismo ni svesni koliko je zapravo težak jezik. Moja majka je 64. godište, diplomirala jugo-svetsku književnost, učila je engleski neko vreme i neke stvari (oko čitanja, izgovora, pisanja) ne može nikako da savlada jer nema strogih pravila tj ima puno odstupanja. U Nemačkom recimo postoje stroga pravila čitanja, dok je kod Engleskog sve mnogo proizvoljnije, i izgovor je kako ona u šali kaže 'uvijen'. Breakfast nije brejkfest već po starom Engleskom brek-fast. Sad učim Mađarski, a učio sam i Grčki i koliko god bili komplikovani jezici, opet po mnogo čemu imaju više logike od Engleskog. Ako ste rano naučili Engleski, imate sreće, jer ljudi koji ga uče u poznijim godinama muku muče.

matko

pre 3 godine

Samo da nadopunim, albansko pismo ima isto ovo pravilo, jedno slovo, jedan glas,tako da srpski jezik nije nikakav izuzetak.
(Južni susjed, 07. oktobar 2020 17:15)

Гријешиш. Имају Sh, имају и Ll.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 7. oktobar 2020 18:42)

To, i još ovo: Dh,Gj,Nj,Rr,Th,Xh,Zh.

PFC Sk.

pre 3 godine

Bili su Vizantijci,pismemnost je posla iz Ohrida,Makedonija.Braca ucitelji su iz Soluna,i znamo ko sve zivi tamo u to vreme.Bugari ne mogu nikako biti jer oni Solun nisu ocima videli i nikad nisu prisutni tamo.Juce je bugarski parlament izglasao da su Kiril i Metodije(ne znam ni dali su izvorna imena tacno napisana) bugarski prosvitetlji,i izazvali smeh kod samih njihovih intelektualaca.Nije im ovo ni prvi,ni drugi ,a ni treci put da nesto falsifikuju u njihovoj istoriji.Moje mislenje je da svi Sloveni treba da se ovim protive,jer niti su bugari,niti su samo njih opismenili,veec nekih 250 miliona,koji imamo nekih zajednickih korena,u ovom slucaju jezika.

Stele

pre 3 godine

Pišem ćirilicom pisano i latinicom štampano. Pisana ćirilica se ''veze'' dok se piše, i najmanje umara prilikom pisanja. Štampana ćirilica kao i štampana latinica iskreno zamaraju u toku pisanja (naročito dužeg) i ređe ih koristim, dok pisanu latinicu ne koristim još od osnovne. Bivša devojka Grkinja je rekla da naša ćirilična slova izgledaju jako lepo i pitala me je da joj ih dešifrujem. Kako učim Grčki, mogu reći da je srpski jezik (bar po pisanju i čitanju) mnogo lakši za 'dešifrovanje' od grčkog, baš zbog pravila jedno slovo - jedan znak. Na internetu sam se ''svađao'' sa nekim Poljacima koji su tvrdili da je Poljski jezik najlakši na svetu, i kao primer da kod njih nije uvek jedno slovo - jedan glas kao kod nas, sam naveo prezime fudbalera Rzasa, koje se čita Žonsa. Pritom imaju cz, sz, zs, rz itd što je komplikovanije za čitanje nego kod nas gde postoji jedno slovo za svaki glas - ž, š, đ, ć itd...