Ponedeljak, 28.09.2020.

15:59

Svi su čuli za Troju ali niko ne zna gde se ona tačno nalazila?

Izvor: Istorijski zabavnik

Svi su èuli za Troju ali niko ne zna gde se ona taèno nalazila? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Ljubivoje Jovanović

pre 2 godine

Troja je ekumena, jedna prostrana teritorija, Balkan i šire, jeinstvene kulture. Trojanski rat - reč je o ratovima koji si vođeni više stotina godina, reč je o nekoj vrsti građanskih sukoba između patrijarhalnih indoevropskih zajednica i Trojanskih matrijarhalnih zajednica. Reč je o sukobu kultura. Olijada i Odiseja su svojevrsna, biblija na kojoj je sagrađen antički svet.

oglo

pre 3 godine

i ja se slazem da je skadar ili njegova okolina ozbiljan kandidat. moje laicko misljenje je da je najveca greska sto se ocekuje pronalazenje neceg grandioznog u razmerama samog epa, tj ostaci neceg sto ce u svojoj samoj velicini potvrditi svoj znacaj. poenta ... ne bi me iznenadilo da je sam utvrđeni deo tog grada bio mozda 200x200m ili manje, da u tu pljacku nije doslo 40000 grka nego mozda samo 4000 i tako dalje. pitanje dal je sama utvrda bila i od kamena sta god mi to mislili. kad se sve to uzme u obzir šanse da se neki lokalitet nefvosmisleno potvrdi postoje jedino ako nađu komad nećega na kome piše ovde je bila troja :)

trojanski tragovi

pre 3 godine

pocetkom osamdesetih bilo je par pisanja u novinama I odjednom su prekinuti negde na obali jadrana nađen je kompletan servis I escajg za dvadeset I cetiri osobe od cistog srebra I tada je pisano da je troja tu bila ali je prekinuto svako vise pisanje jel je taj servis završio u nekoj stranoj zemlji za sdilne pare u sadašnjoj vrednosto do milijardu dolara I kljucno što je zabranjeno pisanjeo troji tada I servisu je da je maršal tito ucestvovao u ne legalnoj prodaji

Јабучило

pre 3 godine

Troja je grad Skadar u Albaniji. Koji je vise od hiljdu godina bio prestojnica srba. A ove neznalice nek pominju malu aziju. Sta mislite zasto se najpoznatija ulica u Beogradu zove Skadarlija?
(dd, 29. septembar 2020 20:49)

ПрестоЈница?

А где је била Троја, добро је питање. Грци су били способни да плове Средоземним морем, тако да ни Скадар, ни Габела, ни данашња Троја нису искључени.

srdjan

pre 3 godine

@dokle da trpimo
Spoiler alert:
Preporucio bih da procitate pricu od Asimova, a koja se tice upravo neke vrste vremeplova. Interesantno stivo koje na vremeplov gleda iz druge, prakticnije i losije, perspektive. Naime, slozicete se da je proslost tj istorija sve sto se odigralo u proslosti, pa je cak i svako slovo koje sam otkucao pre zavrsetka ovog komentara istorija. Sta to znaci? To znaci sa bismo sa vremeplovom bili u stanju da ulazimo u domove komsija, spijuniramo ih, a sve to sa "zakasnjenjem" od jedne milisekunde. Dakle, pored istrazivanja istorijskih dogadjaja, vremenska masina bi mogla da sluzi i u svrhe spijuniranja, ne samo komsija, vec i cele populacije. Interesantan pogled na tu temu, zar ne?

Pera

pre 3 godine

U Ilijadi je opisan izgled terena, i dve reke koje teku do mora. Jedino mesto na svetu koje odgovara tom opisu je Skadar, a dve reke Bojana i Drim. Poslusajte Slobodana Jarcevica, on je na srbski preveo Ilijadu. Nazalost na Berlinskom kongresu Srbija se morala odreci sve svoje istorije od Vince i Lepenskog vira sve do Nemanjica. Zbog toga Srbi ne znaju svoju istoriju, jer jos uvek nam istorijske udzbenike pisu Vatikan, Nemci i Englezi.
Zbog toga se ovde nalaze toliki nebulozni komentari. Koliko vas, koji ovde pisete nebuloze zna da po srbskom kalendaru se nalazimo u 7529. godini. Ocekujem puno minusa od onih koji ni Bukvar nisu dobro savladali, a ovde pametuju, ali to je vec vas problem.

SvastaHaHa

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?
(milosh, 29. septembar 2020 23:13)

Preko Panonskog mora pa malo pesaka, ni u filmu nisu zidine na obali, sve se poklapa.

BenBodega

pre 3 godine

Hahaha a di ce bit nego u Srbiji. Inace Srbi su poznati pod nekih 20+ imena. Trojanci, Heleni, Iliri, Japodi, Rasani.......Takoder selo prica da je Atlantida u Dunavu. Piramide su takoder gradili Srbi a najveci Srbin je bija Ramzes i od tog imena nastaje Ramiz. Ako znamo da su muslimani bili Srbi to je logican zakljucak

12

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?

Neretva je plovna još i dalje od Gabele. U Metkoviću (3km prije) ti je i danas luka za morske brodove.

https://www.ppa.hr/hr/luka-metkovic/

za instagram generacije

pre 3 godine

Nemacka skola istoriografije je u 19. veku tvrdila da je celokupno razdoblje civilizacije bronzanog doba, koje nam je poznato iz Ilijade i grčkih legendi, izmisljeno naknadno u tkz klasicnom periodu od 8. veka pre nove ere. Sliman je prvi uzdrmao tu skolu sa otkricem Troje, kasnije i Mikene, posle su pronadjene i brojne palate na Kritu itd. Danas je jasno da je ta civilizacija koju je opisao Homer postojala bar dve hiljade godine pre trojanskog rata. Ukratko, nemacki istoricari su pokusali da sakriju da su u Grckoj i Maloj Aziji postojali veliki gradovi hiljadama godina pre nego sto su Rimljani uopste i spomenuli da postoje tamo neki germanski varvari koji zive u zemunicama.

Istina

pre 3 godine

Trojanske planine su bile na Helmu (Balkanu), pored grada Troje, na mestu današnjeg Skadra u Albaniji, tadasnjoj srpskoj zemlji. Danas im je ime Prokletije, a u 17. stoleću su crtane evropske mape, na kojima je upisano njihovo pravo ime – TROJANSKE PLANINE. Mapa o njima je štampana u Veneciji 1690. godine. Reč je o jednom od najznačajnijih dela italijanske kartografije, a autor je Coronelli Vincenyo Maria. Doslovno je napisao da su se današnje planine Prokletije zvale „Monti Troiana“ („Trojanske planine“), ali je 1907. kartograf Jovan Cvijic zanemario to drevno ime i ubelezio u kartografiju Jugoslavije da se te planine zovu: Prokletije.

Zanimlјivo je da u Homerovoj „Ilijadi“ postoji stih, u kojem se opisuje grad Troja i planine u njenoj blizini. I ta slika otkriva, upravo, grad Skadar (Troju) i Prokletije (Trojanske planine), koje se u „Ilijadi“ zovu – Ida. To je neosporno – da je u stihu reč o Prokletijama, jer se kaže da Bog posmatra te planine s Tračkih planina, a Tračke planine su u Srbiji, te Bog ne bi s njih mogao posmatrati neke planine u Maloj Aziji, jer je izmeđ Tračkih planina i Male Azije (Šlimanove Troje) Egejsko more. U stihu se kaže, da se planine oko Troje i Troja vide s Tračkih planina. Vidi se i more iza grada Troje.

„Zemlјotresac bože Posejdone,
Moćni bože čudio se bici,
Čudio se i borbama lјutim,
 Jer seđaše na najvišem vrhu,
A na vrhu gore Tračkog Sama,
Video je on planinu Idsku,
Video je Prijamova grada
I video sve ahejske lađe“.

mr

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?
(milosh, 29. septembar 2020 23:13)

Па копном и таласима. Писац ходао и размишљао.

Petar

pre 3 godine

Troja je grcko ime a pravo ime je Ilij kako se i zove Ilijada. U svakom slucaju Troja je bila negde na obalama jadranskog mora sa balkanske strane. Jer je taj prostor naseljavalo pleme Ilira. Rat je trajao cini mi se 10 godina a Homer opeva zadnjih mesec dana opsade grada. Logicno je pretpostaviti da je u tih 10g jos mnogo bitaka vodjeno i spaljeno mnogo drugih gradova. Licno mislim da je Troja bila negde oko Skadra ali i druge lokacije su moguce.

SubmisivniDominator

pre 3 godine

Sliman nije bio obrazovani arheolog nego vise entuzijasta iz viseg staleza. nije poznavao nacine rada u arheologiji i zato je unistio neka nalazista. on je zapravo citao Homera i trazio po mapama slicnosti, zatim kad je nasao, trazio od Turske da pocne iskopavanje. niegov pristup da se drzi Homera kao pijan plota bio je smesan tadasnjim arheolozima. niko nije smatrao da je Homer detaljno opisivao mesto Troje nego da je to umetnicka sloboda. Turska je bila neobrazovana zemlja i nisu imali pojma sta ovaj hoce. mislili su da ima veze sa grobljima stranih vojnika iz I sv rata. dozvolu je cekao tipa 2-3 godine, sve vreme bio u Turskoj.

beholder

pre 3 godine

@(Dijasporac, 29. septembar 2020 23:35)

Nije ta teorija kao takva postala nepopularna, nego se jednostavno izgubila iz fokusa pažnje naučne (i šire) javnosti jer je ostala samo na tvrdnjama. Arheologija je egzaktna nauka, što znači da se bavi egzaktnim nalazima - a ni u tadašnjoj SFRJ ni posle raspada zajedničke države nije bilo nikakvih ozbiljnih istraživanja na lokacijama koje Salinas Prajs pominje u svojim knjigama. Stvari koje on navodi jesu intrigantne, ali bez iskopavanja na terenu i eventualnih artefakata nijedna teorija takve vrste ne može dugo privlačiti medijsku pažnju.

beholder

pre 3 godine

@(Dijasporac, 29. septembar 2020 23:35)
Nije ta teorija kao takva postala nepopularna, nego se naprosto izgubila iz fokusa pažnje naučne (i šire) javnosti, jer ni u tadašnjoj SFRJ ni posle raspada zajedničke države nije bilo ozbiljnih istraživanja na lokacijama koje Salinas Prajs pominje u svojim knjigama. Arheologija je egzaktna nauka koja podrazumeva egzaktne nalaze - i ukoliko njih nema, sve ostaje samo u domenu spekulacija. Stvari koje Prajs pominje u svojim knjigama jesu zanimljive i prilično intrigantne, ali bez iskopavanja na terenu i eventualnih artefakata nijedna teorija takve vrste ne može dugo ostati predmet veće pažnje i interesovanja.

Sirmium

pre 3 godine

Trojanski rat je vodjen izmedju drevnih Srba...na teritoriji Helma...današnji naziv...Balkan...to je bar svima jasno...osim izdajničkih istoričara koji kaljaju našu Srpsku istoriju...

Nick

pre 3 godine

"не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна
(докле да трпимо, 29. septembar 2020 20:49)"

I tu sigurnost baziras na kojim dokazima tacno? A da, na osecanjima. Nikoga nije briga u sta ti verujes, nego sta mozes da dokazes, a ocigledno je da ne mozes da dokazes nista, jer tvoj komentar ne sadrzi nijedan jedini argument, a kamoli dokaz.

Dejan

pre 3 godine

Troja VI je bila Homerova Troja a ne Troja VIIa, ona je bar 60-70 godina kasnije (1190-80 pre nove ere) a nalazi LH III C keramike su to odavno potvrdili.

Dijasporac

pre 3 godine

Zašto je teorija o Troji kod sela Gabela u Hercegovini koja je bila onoliko razvikana 1980-tih postala toliko nepopularna? Zna li ko?

ban Kulin

pre 3 godine

не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна

(докле да трпимо, 29. septembar 2020 20:49)


Jednog dana biće i to.

Nebojša

pre 3 godine

Ima i knjiga i nekada u SFRJ je bilo aktuelno i dokazivalo se geografskim polozajem koje se 100% poklapaju za razliku od Slimanove Troje gde to nije slucaj, se nalazi u GABELI.
Samo podsecam.

DWaLiN

pre 3 godine

Troja je baš tu gde je i pronađena . To što se spore oko godina nije nikakav dokaz da Troja nije bila baš na toj lokaciji.
Teritorija današnje Turske je verovatno zemlja u kojoj je živeo čitav sudar istorijskih civilizacija za koju je Egipat zaseok. Počnite samo og Gobekli Tapea kao najstarijem dokumentovanom nalazištu civilizacije starom preko 11000 godina da shvatite veličinu svega . Sama Turska je ovde tek zatečena beba . Možda je na neki način i istorijska sreća što ovi lokaliteti leže zakopani ispod pustara, te ovdanašnji siromašni narod ne gradi naseobine na sve strane , inače bi sve bilo uništeno.

malo znamo al je znano

pre 3 godine

Kako se ne zna tacno?
Eno je ba u Gabeli kod Mostara, citajte malo.
Po uzoru na Troju danas imamo trojno predsjednistvo.

Dokaze nemam, morat cete mi vjerovati na rijec!

beholder

pre 3 godine

Mnogi danas zaboravljaju da je Šliman bio veoma vešt, agresivan i beskrupulozan u PR sferi, kao niko pre (a ni dugo posle) njega u oblasti arheologije - i bio je bukvalno spreman na sve da dokaže da je načinio najveće arheološko otkriće u istoriji. Tako su mnoge "disonantne" naučne tvrdnje i mnoge činjenice koje mu nisu išle u pirlog proglašene za svojevsrnu "jeres" i taj stav je postao preovlađujući u "mejnstrim" zajednici. Mnogo štošta i dalje škripi u priči o Šlimanovoj Troji (takozvanoj Troji VI na lokaciji Hisarlik u Turskoj), počev od samog porekla Trojanaca, preko datiranja artefakata pronađenih u sloju Troja VI, do nekih nepodudarnosti sa Homerovim opisima grada i okoline. Zato nije čudo da se svako malo pojavljuju alternativne naučne teorije o lokaciji "Prave Troje". Sećam se da je sredinom 80-ih u tadašnjoj Jugoslaviji veliki medijski događaj bila knjiga meksičkog autora i homerologa Salinasa Prajsa, koji je uporednom analizom dođao do zaključka da je Troja bila u oblasti ušća Neretve. Iako je uvek zdravo biti skeptik, mora se reći da su neki njegovi argumenti bili zaista zanimljivi ... U svakom slučaju, nove naučne metode i tehnologije će jednom nepobitno dokazati da li je Šlimanovo otkriće zaista bila istorijska Troja ili se ona mora tražiti na nekom drugom mestu.

dd

pre 3 godine

Troja je grad Skadar u Albaniji. Koji je vise od hiljdu godina bio prestojnica srba. A ove neznalice nek pominju malu aziju. Sta mislite zasto se najpoznatija ulica u Beogradu zove Skadarlija?

докле да трпимо

pre 3 godine

не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна

докле да трпимо

pre 3 godine

не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна

malo znamo al je znano

pre 3 godine

Kako se ne zna tacno?
Eno je ba u Gabeli kod Mostara, citajte malo.
Po uzoru na Troju danas imamo trojno predsjednistvo.

Dokaze nemam, morat cete mi vjerovati na rijec!

dd

pre 3 godine

Troja je grad Skadar u Albaniji. Koji je vise od hiljdu godina bio prestojnica srba. A ove neznalice nek pominju malu aziju. Sta mislite zasto se najpoznatija ulica u Beogradu zove Skadarlija?

DWaLiN

pre 3 godine

Troja je baš tu gde je i pronađena . To što se spore oko godina nije nikakav dokaz da Troja nije bila baš na toj lokaciji.
Teritorija današnje Turske je verovatno zemlja u kojoj je živeo čitav sudar istorijskih civilizacija za koju je Egipat zaseok. Počnite samo og Gobekli Tapea kao najstarijem dokumentovanom nalazištu civilizacije starom preko 11000 godina da shvatite veličinu svega . Sama Turska je ovde tek zatečena beba . Možda je na neki način i istorijska sreća što ovi lokaliteti leže zakopani ispod pustara, te ovdanašnji siromašni narod ne gradi naseobine na sve strane , inače bi sve bilo uništeno.

beholder

pre 3 godine

Mnogi danas zaboravljaju da je Šliman bio veoma vešt, agresivan i beskrupulozan u PR sferi, kao niko pre (a ni dugo posle) njega u oblasti arheologije - i bio je bukvalno spreman na sve da dokaže da je načinio najveće arheološko otkriće u istoriji. Tako su mnoge "disonantne" naučne tvrdnje i mnoge činjenice koje mu nisu išle u pirlog proglašene za svojevsrnu "jeres" i taj stav je postao preovlađujući u "mejnstrim" zajednici. Mnogo štošta i dalje škripi u priči o Šlimanovoj Troji (takozvanoj Troji VI na lokaciji Hisarlik u Turskoj), počev od samog porekla Trojanaca, preko datiranja artefakata pronađenih u sloju Troja VI, do nekih nepodudarnosti sa Homerovim opisima grada i okoline. Zato nije čudo da se svako malo pojavljuju alternativne naučne teorije o lokaciji "Prave Troje". Sećam se da je sredinom 80-ih u tadašnjoj Jugoslaviji veliki medijski događaj bila knjiga meksičkog autora i homerologa Salinasa Prajsa, koji je uporednom analizom dođao do zaključka da je Troja bila u oblasti ušća Neretve. Iako je uvek zdravo biti skeptik, mora se reći da su neki njegovi argumenti bili zaista zanimljivi ... U svakom slučaju, nove naučne metode i tehnologije će jednom nepobitno dokazati da li je Šlimanovo otkriće zaista bila istorijska Troja ili se ona mora tražiti na nekom drugom mestu.

ban Kulin

pre 3 godine

не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна

(докле да трпимо, 29. septembar 2020 20:49)


Jednog dana biće i to.

Dijasporac

pre 3 godine

Zašto je teorija o Troji kod sela Gabela u Hercegovini koja je bila onoliko razvikana 1980-tih postala toliko nepopularna? Zna li ko?

Dejan

pre 3 godine

Troja VI je bila Homerova Troja a ne Troja VIIa, ona je bar 60-70 godina kasnije (1190-80 pre nove ere) a nalazi LH III C keramike su to odavno potvrdili.

Nebojša

pre 3 godine

Ima i knjiga i nekada u SFRJ je bilo aktuelno i dokazivalo se geografskim polozajem koje se 100% poklapaju za razliku od Slimanove Troje gde to nije slucaj, se nalazi u GABELI.
Samo podsecam.

Pera

pre 3 godine

U Ilijadi je opisan izgled terena, i dve reke koje teku do mora. Jedino mesto na svetu koje odgovara tom opisu je Skadar, a dve reke Bojana i Drim. Poslusajte Slobodana Jarcevica, on je na srbski preveo Ilijadu. Nazalost na Berlinskom kongresu Srbija se morala odreci sve svoje istorije od Vince i Lepenskog vira sve do Nemanjica. Zbog toga Srbi ne znaju svoju istoriju, jer jos uvek nam istorijske udzbenike pisu Vatikan, Nemci i Englezi.
Zbog toga se ovde nalaze toliki nebulozni komentari. Koliko vas, koji ovde pisete nebuloze zna da po srbskom kalendaru se nalazimo u 7529. godini. Ocekujem puno minusa od onih koji ni Bukvar nisu dobro savladali, a ovde pametuju, ali to je vec vas problem.

za instagram generacije

pre 3 godine

Nemacka skola istoriografije je u 19. veku tvrdila da je celokupno razdoblje civilizacije bronzanog doba, koje nam je poznato iz Ilijade i grčkih legendi, izmisljeno naknadno u tkz klasicnom periodu od 8. veka pre nove ere. Sliman je prvi uzdrmao tu skolu sa otkricem Troje, kasnije i Mikene, posle su pronadjene i brojne palate na Kritu itd. Danas je jasno da je ta civilizacija koju je opisao Homer postojala bar dve hiljade godine pre trojanskog rata. Ukratko, nemacki istoricari su pokusali da sakriju da su u Grckoj i Maloj Aziji postojali veliki gradovi hiljadama godina pre nego sto su Rimljani uopste i spomenuli da postoje tamo neki germanski varvari koji zive u zemunicama.

Istina

pre 3 godine

Trojanske planine su bile na Helmu (Balkanu), pored grada Troje, na mestu današnjeg Skadra u Albaniji, tadasnjoj srpskoj zemlji. Danas im je ime Prokletije, a u 17. stoleću su crtane evropske mape, na kojima je upisano njihovo pravo ime – TROJANSKE PLANINE. Mapa o njima je štampana u Veneciji 1690. godine. Reč je o jednom od najznačajnijih dela italijanske kartografije, a autor je Coronelli Vincenyo Maria. Doslovno je napisao da su se današnje planine Prokletije zvale „Monti Troiana“ („Trojanske planine“), ali je 1907. kartograf Jovan Cvijic zanemario to drevno ime i ubelezio u kartografiju Jugoslavije da se te planine zovu: Prokletije.

Zanimlјivo je da u Homerovoj „Ilijadi“ postoji stih, u kojem se opisuje grad Troja i planine u njenoj blizini. I ta slika otkriva, upravo, grad Skadar (Troju) i Prokletije (Trojanske planine), koje se u „Ilijadi“ zovu – Ida. To je neosporno – da je u stihu reč o Prokletijama, jer se kaže da Bog posmatra te planine s Tračkih planina, a Tračke planine su u Srbiji, te Bog ne bi s njih mogao posmatrati neke planine u Maloj Aziji, jer je izmeđ Tračkih planina i Male Azije (Šlimanove Troje) Egejsko more. U stihu se kaže, da se planine oko Troje i Troja vide s Tračkih planina. Vidi se i more iza grada Troje.

„Zemlјotresac bože Posejdone,
Moćni bože čudio se bici,
Čudio se i borbama lјutim,
 Jer seđaše na najvišem vrhu,
A na vrhu gore Tračkog Sama,
Video je on planinu Idsku,
Video je Prijamova grada
I video sve ahejske lađe“.

BenBodega

pre 3 godine

Hahaha a di ce bit nego u Srbiji. Inace Srbi su poznati pod nekih 20+ imena. Trojanci, Heleni, Iliri, Japodi, Rasani.......Takoder selo prica da je Atlantida u Dunavu. Piramide su takoder gradili Srbi a najveci Srbin je bija Ramzes i od tog imena nastaje Ramiz. Ako znamo da su muslimani bili Srbi to je logican zakljucak

Petar

pre 3 godine

Troja je grcko ime a pravo ime je Ilij kako se i zove Ilijada. U svakom slucaju Troja je bila negde na obalama jadranskog mora sa balkanske strane. Jer je taj prostor naseljavalo pleme Ilira. Rat je trajao cini mi se 10 godina a Homer opeva zadnjih mesec dana opsade grada. Logicno je pretpostaviti da je u tih 10g jos mnogo bitaka vodjeno i spaljeno mnogo drugih gradova. Licno mislim da je Troja bila negde oko Skadra ali i druge lokacije su moguce.

Sirmium

pre 3 godine

Trojanski rat je vodjen izmedju drevnih Srba...na teritoriji Helma...današnji naziv...Balkan...to je bar svima jasno...osim izdajničkih istoričara koji kaljaju našu Srpsku istoriju...

beholder

pre 3 godine

@(Dijasporac, 29. septembar 2020 23:35)
Nije ta teorija kao takva postala nepopularna, nego se naprosto izgubila iz fokusa pažnje naučne (i šire) javnosti, jer ni u tadašnjoj SFRJ ni posle raspada zajedničke države nije bilo ozbiljnih istraživanja na lokacijama koje Salinas Prajs pominje u svojim knjigama. Arheologija je egzaktna nauka koja podrazumeva egzaktne nalaze - i ukoliko njih nema, sve ostaje samo u domenu spekulacija. Stvari koje Prajs pominje u svojim knjigama jesu zanimljive i prilično intrigantne, ali bez iskopavanja na terenu i eventualnih artefakata nijedna teorija takve vrste ne može dugo ostati predmet veće pažnje i interesovanja.

srdjan

pre 3 godine

@dokle da trpimo
Spoiler alert:
Preporucio bih da procitate pricu od Asimova, a koja se tice upravo neke vrste vremeplova. Interesantno stivo koje na vremeplov gleda iz druge, prakticnije i losije, perspektive. Naime, slozicete se da je proslost tj istorija sve sto se odigralo u proslosti, pa je cak i svako slovo koje sam otkucao pre zavrsetka ovog komentara istorija. Sta to znaci? To znaci sa bismo sa vremeplovom bili u stanju da ulazimo u domove komsija, spijuniramo ih, a sve to sa "zakasnjenjem" od jedne milisekunde. Dakle, pored istrazivanja istorijskih dogadjaja, vremenska masina bi mogla da sluzi i u svrhe spijuniranja, ne samo komsija, vec i cele populacije. Interesantan pogled na tu temu, zar ne?

Nick

pre 3 godine

"не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна
(докле да трпимо, 29. septembar 2020 20:49)"

I tu sigurnost baziras na kojim dokazima tacno? A da, na osecanjima. Nikoga nije briga u sta ti verujes, nego sta mozes da dokazes, a ocigledno je da ne mozes da dokazes nista, jer tvoj komentar ne sadrzi nijedan jedini argument, a kamoli dokaz.

12

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?

Neretva je plovna još i dalje od Gabele. U Metkoviću (3km prije) ti je i danas luka za morske brodove.

https://www.ppa.hr/hr/luka-metkovic/

SvastaHaHa

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?
(milosh, 29. septembar 2020 23:13)

Preko Panonskog mora pa malo pesaka, ni u filmu nisu zidine na obali, sve se poklapa.

trojanski tragovi

pre 3 godine

pocetkom osamdesetih bilo je par pisanja u novinama I odjednom su prekinuti negde na obali jadrana nađen je kompletan servis I escajg za dvadeset I cetiri osobe od cistog srebra I tada je pisano da je troja tu bila ali je prekinuto svako vise pisanje jel je taj servis završio u nekoj stranoj zemlji za sdilne pare u sadašnjoj vrednosto do milijardu dolara I kljucno što je zabranjeno pisanjeo troji tada I servisu je da je maršal tito ucestvovao u ne legalnoj prodaji

SubmisivniDominator

pre 3 godine

Sliman nije bio obrazovani arheolog nego vise entuzijasta iz viseg staleza. nije poznavao nacine rada u arheologiji i zato je unistio neka nalazista. on je zapravo citao Homera i trazio po mapama slicnosti, zatim kad je nasao, trazio od Turske da pocne iskopavanje. niegov pristup da se drzi Homera kao pijan plota bio je smesan tadasnjim arheolozima. niko nije smatrao da je Homer detaljno opisivao mesto Troje nego da je to umetnicka sloboda. Turska je bila neobrazovana zemlja i nisu imali pojma sta ovaj hoce. mislili su da ima veze sa grobljima stranih vojnika iz I sv rata. dozvolu je cekao tipa 2-3 godine, sve vreme bio u Turskoj.

beholder

pre 3 godine

@(Dijasporac, 29. septembar 2020 23:35)

Nije ta teorija kao takva postala nepopularna, nego se jednostavno izgubila iz fokusa pažnje naučne (i šire) javnosti jer je ostala samo na tvrdnjama. Arheologija je egzaktna nauka, što znači da se bavi egzaktnim nalazima - a ni u tadašnjoj SFRJ ni posle raspada zajedničke države nije bilo nikakvih ozbiljnih istraživanja na lokacijama koje Salinas Prajs pominje u svojim knjigama. Stvari koje on navodi jesu intrigantne, ali bez iskopavanja na terenu i eventualnih artefakata nijedna teorija takve vrste ne može dugo privlačiti medijsku pažnju.

Јабучило

pre 3 godine

Troja je grad Skadar u Albaniji. Koji je vise od hiljdu godina bio prestojnica srba. A ove neznalice nek pominju malu aziju. Sta mislite zasto se najpoznatija ulica u Beogradu zove Skadarlija?
(dd, 29. septembar 2020 20:49)

ПрестоЈница?

А где је била Троја, добро је питање. Грци су били способни да плове Средоземним морем, тако да ни Скадар, ни Габела, ни данашња Троја нису искључени.

mr

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?
(milosh, 29. septembar 2020 23:13)

Па копном и таласима. Писац ходао и размишљао.

oglo

pre 3 godine

i ja se slazem da je skadar ili njegova okolina ozbiljan kandidat. moje laicko misljenje je da je najveca greska sto se ocekuje pronalazenje neceg grandioznog u razmerama samog epa, tj ostaci neceg sto ce u svojoj samoj velicini potvrditi svoj znacaj. poenta ... ne bi me iznenadilo da je sam utvrđeni deo tog grada bio mozda 200x200m ili manje, da u tu pljacku nije doslo 40000 grka nego mozda samo 4000 i tako dalje. pitanje dal je sama utvrda bila i od kamena sta god mi to mislili. kad se sve to uzme u obzir šanse da se neki lokalitet nefvosmisleno potvrdi postoje jedino ako nađu komad nećega na kome piše ovde je bila troja :)

Ljubivoje Jovanović

pre 2 godine

Troja je ekumena, jedna prostrana teritorija, Balkan i šire, jeinstvene kulture. Trojanski rat - reč je o ratovima koji si vođeni više stotina godina, reč je o nekoj vrsti građanskih sukoba između patrijarhalnih indoevropskih zajednica i Trojanskih matrijarhalnih zajednica. Reč je o sukobu kultura. Olijada i Odiseja su svojevrsna, biblija na kojoj je sagrađen antički svet.

dd

pre 3 godine

Troja je grad Skadar u Albaniji. Koji je vise od hiljdu godina bio prestojnica srba. A ove neznalice nek pominju malu aziju. Sta mislite zasto se najpoznatija ulica u Beogradu zove Skadarlija?

докле да трпимо

pre 3 godine

не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна

Nebojša

pre 3 godine

Ima i knjiga i nekada u SFRJ je bilo aktuelno i dokazivalo se geografskim polozajem koje se 100% poklapaju za razliku od Slimanove Troje gde to nije slucaj, se nalazi u GABELI.
Samo podsecam.

DWaLiN

pre 3 godine

Troja je baš tu gde je i pronađena . To što se spore oko godina nije nikakav dokaz da Troja nije bila baš na toj lokaciji.
Teritorija današnje Turske je verovatno zemlja u kojoj je živeo čitav sudar istorijskih civilizacija za koju je Egipat zaseok. Počnite samo og Gobekli Tapea kao najstarijem dokumentovanom nalazištu civilizacije starom preko 11000 godina da shvatite veličinu svega . Sama Turska je ovde tek zatečena beba . Možda je na neki način i istorijska sreća što ovi lokaliteti leže zakopani ispod pustara, te ovdanašnji siromašni narod ne gradi naseobine na sve strane , inače bi sve bilo uništeno.

Dijasporac

pre 3 godine

Zašto je teorija o Troji kod sela Gabela u Hercegovini koja je bila onoliko razvikana 1980-tih postala toliko nepopularna? Zna li ko?

BenBodega

pre 3 godine

Hahaha a di ce bit nego u Srbiji. Inace Srbi su poznati pod nekih 20+ imena. Trojanci, Heleni, Iliri, Japodi, Rasani.......Takoder selo prica da je Atlantida u Dunavu. Piramide su takoder gradili Srbi a najveci Srbin je bija Ramzes i od tog imena nastaje Ramiz. Ako znamo da su muslimani bili Srbi to je logican zakljucak

ban Kulin

pre 3 godine

не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна

(докле да трпимо, 29. septembar 2020 20:49)


Jednog dana biće i to.

Pera

pre 3 godine

U Ilijadi je opisan izgled terena, i dve reke koje teku do mora. Jedino mesto na svetu koje odgovara tom opisu je Skadar, a dve reke Bojana i Drim. Poslusajte Slobodana Jarcevica, on je na srbski preveo Ilijadu. Nazalost na Berlinskom kongresu Srbija se morala odreci sve svoje istorije od Vince i Lepenskog vira sve do Nemanjica. Zbog toga Srbi ne znaju svoju istoriju, jer jos uvek nam istorijske udzbenike pisu Vatikan, Nemci i Englezi.
Zbog toga se ovde nalaze toliki nebulozni komentari. Koliko vas, koji ovde pisete nebuloze zna da po srbskom kalendaru se nalazimo u 7529. godini. Ocekujem puno minusa od onih koji ni Bukvar nisu dobro savladali, a ovde pametuju, ali to je vec vas problem.

malo znamo al je znano

pre 3 godine

Kako se ne zna tacno?
Eno je ba u Gabeli kod Mostara, citajte malo.
Po uzoru na Troju danas imamo trojno predsjednistvo.

Dokaze nemam, morat cete mi vjerovati na rijec!

trojanski tragovi

pre 3 godine

pocetkom osamdesetih bilo je par pisanja u novinama I odjednom su prekinuti negde na obali jadrana nađen je kompletan servis I escajg za dvadeset I cetiri osobe od cistog srebra I tada je pisano da je troja tu bila ali je prekinuto svako vise pisanje jel je taj servis završio u nekoj stranoj zemlji za sdilne pare u sadašnjoj vrednosto do milijardu dolara I kljucno što je zabranjeno pisanjeo troji tada I servisu je da je maršal tito ucestvovao u ne legalnoj prodaji

beholder

pre 3 godine

Mnogi danas zaboravljaju da je Šliman bio veoma vešt, agresivan i beskrupulozan u PR sferi, kao niko pre (a ni dugo posle) njega u oblasti arheologije - i bio je bukvalno spreman na sve da dokaže da je načinio najveće arheološko otkriće u istoriji. Tako su mnoge "disonantne" naučne tvrdnje i mnoge činjenice koje mu nisu išle u pirlog proglašene za svojevsrnu "jeres" i taj stav je postao preovlađujući u "mejnstrim" zajednici. Mnogo štošta i dalje škripi u priči o Šlimanovoj Troji (takozvanoj Troji VI na lokaciji Hisarlik u Turskoj), počev od samog porekla Trojanaca, preko datiranja artefakata pronađenih u sloju Troja VI, do nekih nepodudarnosti sa Homerovim opisima grada i okoline. Zato nije čudo da se svako malo pojavljuju alternativne naučne teorije o lokaciji "Prave Troje". Sećam se da je sredinom 80-ih u tadašnjoj Jugoslaviji veliki medijski događaj bila knjiga meksičkog autora i homerologa Salinasa Prajsa, koji je uporednom analizom dođao do zaključka da je Troja bila u oblasti ušća Neretve. Iako je uvek zdravo biti skeptik, mora se reći da su neki njegovi argumenti bili zaista zanimljivi ... U svakom slučaju, nove naučne metode i tehnologije će jednom nepobitno dokazati da li je Šlimanovo otkriće zaista bila istorijska Troja ili se ona mora tražiti na nekom drugom mestu.

Sirmium

pre 3 godine

Trojanski rat je vodjen izmedju drevnih Srba...na teritoriji Helma...današnji naziv...Balkan...to je bar svima jasno...osim izdajničkih istoričara koji kaljaju našu Srpsku istoriju...

Dejan

pre 3 godine

Troja VI je bila Homerova Troja a ne Troja VIIa, ona je bar 60-70 godina kasnije (1190-80 pre nove ere) a nalazi LH III C keramike su to odavno potvrdili.

Istina

pre 3 godine

Trojanske planine su bile na Helmu (Balkanu), pored grada Troje, na mestu današnjeg Skadra u Albaniji, tadasnjoj srpskoj zemlji. Danas im je ime Prokletije, a u 17. stoleću su crtane evropske mape, na kojima je upisano njihovo pravo ime – TROJANSKE PLANINE. Mapa o njima je štampana u Veneciji 1690. godine. Reč je o jednom od najznačajnijih dela italijanske kartografije, a autor je Coronelli Vincenyo Maria. Doslovno je napisao da su se današnje planine Prokletije zvale „Monti Troiana“ („Trojanske planine“), ali je 1907. kartograf Jovan Cvijic zanemario to drevno ime i ubelezio u kartografiju Jugoslavije da se te planine zovu: Prokletije.

Zanimlјivo je da u Homerovoj „Ilijadi“ postoji stih, u kojem se opisuje grad Troja i planine u njenoj blizini. I ta slika otkriva, upravo, grad Skadar (Troju) i Prokletije (Trojanske planine), koje se u „Ilijadi“ zovu – Ida. To je neosporno – da je u stihu reč o Prokletijama, jer se kaže da Bog posmatra te planine s Tračkih planina, a Tračke planine su u Srbiji, te Bog ne bi s njih mogao posmatrati neke planine u Maloj Aziji, jer je izmeđ Tračkih planina i Male Azije (Šlimanove Troje) Egejsko more. U stihu se kaže, da se planine oko Troje i Troja vide s Tračkih planina. Vidi se i more iza grada Troje.

„Zemlјotresac bože Posejdone,
Moćni bože čudio se bici,
Čudio se i borbama lјutim,
 Jer seđaše na najvišem vrhu,
A na vrhu gore Tračkog Sama,
Video je on planinu Idsku,
Video je Prijamova grada
I video sve ahejske lađe“.

Petar

pre 3 godine

Troja je grcko ime a pravo ime je Ilij kako se i zove Ilijada. U svakom slucaju Troja je bila negde na obalama jadranskog mora sa balkanske strane. Jer je taj prostor naseljavalo pleme Ilira. Rat je trajao cini mi se 10 godina a Homer opeva zadnjih mesec dana opsade grada. Logicno je pretpostaviti da je u tih 10g jos mnogo bitaka vodjeno i spaljeno mnogo drugih gradova. Licno mislim da je Troja bila negde oko Skadra ali i druge lokacije su moguce.

Јабучило

pre 3 godine

Troja je grad Skadar u Albaniji. Koji je vise od hiljdu godina bio prestojnica srba. A ove neznalice nek pominju malu aziju. Sta mislite zasto se najpoznatija ulica u Beogradu zove Skadarlija?
(dd, 29. septembar 2020 20:49)

ПрестоЈница?

А где је била Троја, добро је питање. Грци су били способни да плове Средоземним морем, тако да ни Скадар, ни Габела, ни данашња Троја нису искључени.

SubmisivniDominator

pre 3 godine

Sliman nije bio obrazovani arheolog nego vise entuzijasta iz viseg staleza. nije poznavao nacine rada u arheologiji i zato je unistio neka nalazista. on je zapravo citao Homera i trazio po mapama slicnosti, zatim kad je nasao, trazio od Turske da pocne iskopavanje. niegov pristup da se drzi Homera kao pijan plota bio je smesan tadasnjim arheolozima. niko nije smatrao da je Homer detaljno opisivao mesto Troje nego da je to umetnicka sloboda. Turska je bila neobrazovana zemlja i nisu imali pojma sta ovaj hoce. mislili su da ima veze sa grobljima stranih vojnika iz I sv rata. dozvolu je cekao tipa 2-3 godine, sve vreme bio u Turskoj.

mr

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?
(milosh, 29. septembar 2020 23:13)

Па копном и таласима. Писац ходао и размишљао.

za instagram generacije

pre 3 godine

Nemacka skola istoriografije je u 19. veku tvrdila da je celokupno razdoblje civilizacije bronzanog doba, koje nam je poznato iz Ilijade i grčkih legendi, izmisljeno naknadno u tkz klasicnom periodu od 8. veka pre nove ere. Sliman je prvi uzdrmao tu skolu sa otkricem Troje, kasnije i Mikene, posle su pronadjene i brojne palate na Kritu itd. Danas je jasno da je ta civilizacija koju je opisao Homer postojala bar dve hiljade godine pre trojanskog rata. Ukratko, nemacki istoricari su pokusali da sakriju da su u Grckoj i Maloj Aziji postojali veliki gradovi hiljadama godina pre nego sto su Rimljani uopste i spomenuli da postoje tamo neki germanski varvari koji zive u zemunicama.

SvastaHaHa

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?
(milosh, 29. septembar 2020 23:13)

Preko Panonskog mora pa malo pesaka, ni u filmu nisu zidine na obali, sve se poklapa.

Nick

pre 3 godine

"не волим и не верујем у историју као науку...кад би постојала временска машина сигуран сам да 90% целокупне историје која нам се предаје била би лажна
(докле да трпимо, 29. septembar 2020 20:49)"

I tu sigurnost baziras na kojim dokazima tacno? A da, na osecanjima. Nikoga nije briga u sta ti verujes, nego sta mozes da dokazes, a ocigledno je da ne mozes da dokazes nista, jer tvoj komentar ne sadrzi nijedan jedini argument, a kamoli dokaz.

12

pre 3 godine

A kako je Odisej brodom stigao do Gabele u Hercegovini?

Neretva je plovna još i dalje od Gabele. U Metkoviću (3km prije) ti je i danas luka za morske brodove.

https://www.ppa.hr/hr/luka-metkovic/

beholder

pre 3 godine

@(Dijasporac, 29. septembar 2020 23:35)
Nije ta teorija kao takva postala nepopularna, nego se naprosto izgubila iz fokusa pažnje naučne (i šire) javnosti, jer ni u tadašnjoj SFRJ ni posle raspada zajedničke države nije bilo ozbiljnih istraživanja na lokacijama koje Salinas Prajs pominje u svojim knjigama. Arheologija je egzaktna nauka koja podrazumeva egzaktne nalaze - i ukoliko njih nema, sve ostaje samo u domenu spekulacija. Stvari koje Prajs pominje u svojim knjigama jesu zanimljive i prilično intrigantne, ali bez iskopavanja na terenu i eventualnih artefakata nijedna teorija takve vrste ne može dugo ostati predmet veće pažnje i interesovanja.

srdjan

pre 3 godine

@dokle da trpimo
Spoiler alert:
Preporucio bih da procitate pricu od Asimova, a koja se tice upravo neke vrste vremeplova. Interesantno stivo koje na vremeplov gleda iz druge, prakticnije i losije, perspektive. Naime, slozicete se da je proslost tj istorija sve sto se odigralo u proslosti, pa je cak i svako slovo koje sam otkucao pre zavrsetka ovog komentara istorija. Sta to znaci? To znaci sa bismo sa vremeplovom bili u stanju da ulazimo u domove komsija, spijuniramo ih, a sve to sa "zakasnjenjem" od jedne milisekunde. Dakle, pored istrazivanja istorijskih dogadjaja, vremenska masina bi mogla da sluzi i u svrhe spijuniranja, ne samo komsija, vec i cele populacije. Interesantan pogled na tu temu, zar ne?

oglo

pre 3 godine

i ja se slazem da je skadar ili njegova okolina ozbiljan kandidat. moje laicko misljenje je da je najveca greska sto se ocekuje pronalazenje neceg grandioznog u razmerama samog epa, tj ostaci neceg sto ce u svojoj samoj velicini potvrditi svoj znacaj. poenta ... ne bi me iznenadilo da je sam utvrđeni deo tog grada bio mozda 200x200m ili manje, da u tu pljacku nije doslo 40000 grka nego mozda samo 4000 i tako dalje. pitanje dal je sama utvrda bila i od kamena sta god mi to mislili. kad se sve to uzme u obzir šanse da se neki lokalitet nefvosmisleno potvrdi postoje jedino ako nađu komad nećega na kome piše ovde je bila troja :)

beholder

pre 3 godine

@(Dijasporac, 29. septembar 2020 23:35)

Nije ta teorija kao takva postala nepopularna, nego se jednostavno izgubila iz fokusa pažnje naučne (i šire) javnosti jer je ostala samo na tvrdnjama. Arheologija je egzaktna nauka, što znači da se bavi egzaktnim nalazima - a ni u tadašnjoj SFRJ ni posle raspada zajedničke države nije bilo nikakvih ozbiljnih istraživanja na lokacijama koje Salinas Prajs pominje u svojim knjigama. Stvari koje on navodi jesu intrigantne, ali bez iskopavanja na terenu i eventualnih artefakata nijedna teorija takve vrste ne može dugo privlačiti medijsku pažnju.

Ljubivoje Jovanović

pre 2 godine

Troja je ekumena, jedna prostrana teritorija, Balkan i šire, jeinstvene kulture. Trojanski rat - reč je o ratovima koji si vođeni više stotina godina, reč je o nekoj vrsti građanskih sukoba između patrijarhalnih indoevropskih zajednica i Trojanskih matrijarhalnih zajednica. Reč je o sukobu kultura. Olijada i Odiseja su svojevrsna, biblija na kojoj je sagrađen antički svet.