- Komentari -

Brak između rođaka: Tabu koji i dalje postoji

Za mnoge je bilo iznenađenje kada je zvezda MotoGP trka Migel Oliveira javno priznao da se verio sa svojom polusestrom Andrejom Pimentom, sa kojom je godinama bio u tajnoj vezi. Sada je par na korak od venčanja.

Izvor: S.D.
Pošaljite komentar
 1. Poznavala sam ljude, brat i sestra od striceva, ne znam koji je to stepen srodstva, koji su se vencali i imali decu. Posto su ziveli kasnije u udaljenom gradu nismo znali poblize nista o njihovoj deci. Samo se secam da je to bio poprilican skandal za to vreme koji su oni resili preseljenjem u dalji grad.
  (II, 22. septembar 2020 18:25)

  # Link komentara

 2. "Incest je tabu, nema nikakve veze sa biologijom, niti je medicina "merila" kolena u kojima prestaje incest.To sto incest moze, inace ne mora, da dovede do poremecaja potomstva nije logicki razlog za njegovu zabranu, jer tabu i nije stvar logike, posto bi se tako mogli zabranjivati brakovi koji nisu incestoidni, ali nose mogucnost prenosa neke bolesti na sledecu generaciju.Tabui se ne preispituju, kada pocnu, onda je kasno.
  (Tabooooo, 5. septembar 2020 12:09)"

  Biologija ume da bude jeziva. Sto se biologije tice kada dete navrsi pubertet postaje reproduktivna osoba dobija mogucnost da prosiri vrstu i biologiji je sve jedno da li ce spajati gene i sa najstarijom reproduktivnom osobom. Takodje i incest. Ali nije nam ugrozen opstanak vrste da bi smo koristili bioloske margine.
  (duke, 8. septembar 2020 20:00)

  # Link komentara

 3. Imamo i mi primer iz naše istorije, kralj Milan Obrenović i njegova rođaka
  (Nenad, 7. septembar 2020 19:42)

  # Link komentara

 4. Nije tabu nego velika mogućnost naslednih bolesti.
  (Zoran, 6. septembar 2020 23:12)

  # Link komentara

 5. Ја бих инцест легализовао.......
  (Љуба, 5. septembar 2020 13:34)

  Danas svako ima kompjuter....ajde gledaj farmu i parove.
  (baba vanga, 6. septembar 2020 18:57)

  # Link komentara

 6. Ovo je veoma čest slučaj kod Goranaca, etničke zajednice koja živi na Kosovu. Naime, njih je veoma malo (svega oko 50 000). Zbog tradicije a usled male brojnosti zajednice uobičajeno je da dolazi do toga da se rođaci žene između sebe. Neretko se dešava da se brakovi sklapaju već u drugom ili trećem kolenu.
  (Balkanero Nord, 05. septembar 2020 10:03)

  Zato su oni i zaostali.. Zato ih i ima tako malo.. Retko zatucani ljudi.. Ti koji poznaju nekog goranca znaju o čemu pišem.. Izvanredni licemeri i ne pošteni..
  (HanSolo, 6. septembar 2020 08:22)

  Goranci su divni ljudi. Vredni i posteni. O njihovim obicajima ne znam nista, pa ni kako sklapaju brakove. Ali da su vredni i posteni znam.
  (Milutin, 6. septembar 2020 18:02)

  # Link komentara

 7. Ovo je veoma čest slučaj kod Goranaca, etničke zajednice koja živi na Kosovu. Naime, njih je veoma malo (svega oko 50 000). Zbog tradicije a usled male brojnosti zajednice uobičajeno je da dolazi do toga da se rođaci žene između sebe. Neretko se dešava da se brakovi sklapaju već u drugom ili trećem kolenu.
  (Balkanero Nord, 05. septembar 2020 10:03)

  Zato su oni i zaostali.. Zato ih i ima tako malo.. Retko zatucani ljudi.. Ti koji poznaju nekog goranca znaju o čemu pišem.. Izvanredni licemeri i ne pošteni..
   (HanSolo, 6. septembar 2020 08:22)

  # Link komentara

 8. Ја бих инцест легализовао, наравно под условом да је реч о пунолетним људима и да је на добровољној бази. Нисам присталица инцеста, али исто тако сматрам да држава нема права да се меша у приватни живот људи. Заправо, идеално би било да се држава уопште не меша у породичне ствари и да остави свакој породици да своје приватне ствари решава у сопственим интересима. А најидеалније би било укинути државу као појам ...
  (Љуба, 5. septembar 2020 13:34)

  # Link komentara

 9. Ako je najbitniji razlog za zabranu veze i braka između rodjaka veća mogućnost ispoljavanja raznih psiho-fizičkih poremećaja, da li to znači da bi veza/brak bez dece bila ok za vas? Ako ne, zašto?

  PS. Da ne bude zabune, pričamo samo o dobrovoljnom odnosu dve odrasle osobe. Sve ostalo je krivično delo.
  (Tema za razmišljanje, 5. septembar 2020 13:00)

  # Link komentara

 10. "ko je bio dovoljno puta u zemljama u kojima incest nije zabranjen mogao je da vidi kako izgleda takva nacija. Vecina nesto iskrivljena i cudna. Ne treba covek da bude genije da shvati zasto to ne valja.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pahuljka, 5. septembar 2020 00:35)"
  U USA u vecini drzava nije zabranjen, je l' su iskrivljeni Amerikanci, u Nemackoj isto, nesto ne vidim da su krivi?!
  Da se razumemo protiv sam braka sa rodjakama bilo kog kolena, ali ovakvi komantari ostavljaju bez reci!
  (Miskec, 5. septembar 2020 12:41)

  # Link komentara

 11. "On je jedino dete iz predrostrožnosti i nije imao zdravstvenih problema."

  Ako se vec tako desilo kako se desilo, ne znam o kojem vremenu se govori, mogli su imati jos dece bez ikakvih problema, s tim da se uradi anlaiza plodove vode kako bi se na vreme otkrile eventualne anomalije. Takodje, morao bi objasniti sta znaci "peto koleno" posto postoji racunanje po rimskom i po nemackom modelu. Kod nas obican narod racuna po nemackom modelu, pa su tako rodjeni brat i sestra prvi stepen srodstva, a u stvari su drugi. Prvi stepen srodstva su roditelji sa svojom decom. Inace, to peto koleno uopste nije toliko blizu kako se cini, a analizu plodove vode bi trebalo raditi bez obzira na to, jednostavno u takvom vremenu zivimo i mnogo je drugih faktora koji mogu uticati na pojavu genetskih poremecaja.
  (Slavisa V., 5. septembar 2020 12:18)

  # Link komentara

 12. Ja mislio da ovo ima samo u vicevima o ciganima! Neko je naveo da biologija ne "priznaje" ove brakove, a manje su bitni zakoni. Pa, imao sam slučaj da telad, od bika i krave koji su blizu, imaju deformitet i na kraju uginuće. Dalje, kod mene u komšiluku ima slučaj braka bliskih srodnika. Svi troje dece imaju deformitet! Uf!
  (Dark, 5. septembar 2020 12:12)

  # Link komentara

 13. Incest je tabu, nema nikakve veze sa biologijom, niti je medicina "merila" kolena u kojima prestaje incest.To sto incest moze, inace ne mora, da dovede do poremecaja potomstva nije logicki razlog za njegovu zabranu, jer tabu i nije stvar logike, posto bi se tako mogli zabranjivati brakovi koji nisu incestoidni, ali nose mogucnost prenosa neke bolesti na sledecu generaciju.Tabui se ne preispituju, kada pocnu, onda je kasno.
  (Tabooooo, 5. septembar 2020 12:09)

  # Link komentara

 14. Po našim zakonima, i državnim i crkvenim, dozvoljen je brak izmedju srodnika počev od 9 stepena krvnog srodstva nadalje. Narodnim jezikom mogu se ženiti srodnici od 4. kolena nadalje. Brak izmedju rodjaka trećeg, drugog i prvog kolena nije dozvoljen. A krvno srodstvo se računa tako što se ide do zajedničkog pretka. Roditelji i deca su ti prvi stepen krvnog srodstva, deda/baba, brat/sestra i unuci su ti drugi stepen krvnog srodstva itd.
  (Bata, 5. septembar 2020 11:51)

  # Link komentara

 15. Kao i za mnoge druge dileme ovog tipa - priroda je uredila stvari, dakle nije normalno. Sta ce sve izopacenim mozgovima pasti na pamet, i treba svaka njihova glupost da bude predmet polemike..
  (grobar, 5. septembar 2020 11:51)

  # Link komentara

 16. Dodjite na Maltu pa cete videti koliko deformiteta i sta sve ne ispadne na kraju...
   (Bezimenko, 5. septembar 2020 11:48)

  # Link komentara

 17. Sta je sledece? U stvari znam. Definitivno je svet otis'o u tri krasne.
   (DrMr, 5. septembar 2020 11:37)

  # Link komentara

 18. Bolesno!
  (menko, 5. septembar 2020 11:17)

  # Link komentara

 19. U nekim sredinama ljudi nemaju izbora već moraju da ožene rođake. REcimo na hrvatskim ostrvima. Čuo sam da svaki momak sa bilo kog ostrva (Krk, Hvar, Brač, Rab, Cres, Lošinj, Mljet) kad sretne devojku na ostrvu, bilo koju, uvek se ispostavi da im je bar jedan od 16 čukundeda ili čukunbaba zajednički. To je tako. Jedan otočanin jednom reče da nikad na svom otoku nije skoro sreo nijednu da nemaju baš nijednog pretka. A ipak moraju se venčavati, zaljubljuju se u školama, muvaju se. NEmaju izbora.
  (Bronhitis, 5. septembar 2020 11:09)

  # Link komentara

 20. Vazi, posle kad ti se dete rodi kao da ga je Cernobilj napravio posle se cesi, kakvi smo mi muskarci indijanci, razmisljas samo jednom glavom.
   (Tajni detektiv Djido Mova, 5. septembar 2020 10:53)

  # Link komentara

 21. @Estefano: Čim ti priznaješ da su ti rodice lepe i zgodne... Gde ima dima, ima i vatre.
   (expert, 5. septembar 2020 10:30)

  # Link komentara

 22. Da li je moguće da se ne pomene nigde na ovu temu istočna Srbija. Pa to je u pojedinim krajevima istočne Srbije tradicija.
   (Darko, 5. septembar 2020 10:23)

  # Link komentara

 23. Ja da se pitam uveo bih smrtnu kaznu za incest
  (Napouk, 5. septembar 2020 10:08)

  # Link komentara

 24. Ovo je veoma čest slučaj kod Goranaca, etničke zajednice koja živi na Kosovu. Naime, njih je veoma malo (svega oko 50 000). Zbog tradicije a usled male brojnosti zajednice uobičajeno je da dolazi do toga da se rođaci žene između sebe. Neretko se dešava da se brakovi sklapaju već u drugom ili trećem kolenu.
   (Balkanero Nord, 5. septembar 2020 10:03)

  # Link komentara

 25. U Nemačkoj je brak između rođaka sasvim normalna stvar, a Srbi su i po tom pitanju još uvek zarobljeni u srednjem veku.
  (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 04. septembar 2020 23:00)
  Beš si dete što si napredan
  (Suca, 5. septembar 2020 10:01)

  # Link komentara

 26. Pogrešan naslov! Tu je neko pobrkao lončiće ... Da razjasnimo ni je mu polusestra !!! Od njegovog oca druga zena iz prvog braka ima ćerku ! Znaci nikakvo srodstvo !!!…!!
   (u prolazu, 5. septembar 2020 01:04)

  # Link komentara

 27. We broke up, but she said we can still be cousins.....
   (Misha, 5. septembar 2020 00:58)

  # Link komentara

 28. ko je bio dovoljno puta u zemljama u kojima incest nije zabranjen mogao je da vidi kako izgleda takva nacija. Vecina nesto iskrivljena i cudna. Ne treba covek da bude genije da shvati zasto to ne valja.
   (pahuljka, 5. septembar 2020 00:35)

  # Link komentara

 29. Sweet home alabama...
   (goxy, 5. septembar 2020 00:04)

  # Link komentara

 30. Ako mogu jednopolni brakovi, mogu i bliskorodjacki. Vazne su slobode u kojima se postize licna sreca, bez obzira na opstu stetu za ljudsku zajednicu kroz razne oblike sodomije. Vazan je samo pojedinac i niko sem njega. Samo ja i samo ja.
  (Egoizam kao oblik slobode i nedotupavosti, 4. septembar 2020 23:56)

  # Link komentara

 31. Primer Oliveire u ovom tekst je pogresan jer se aludira da su u krvnom srodstvu. Naime, njih dvoje su se upoznali kao tinejdzeri kad se njegov otac ozenio njenom majkom...
  (mls, 4. septembar 2020 23:53)

  # Link komentara

 32. Kad mogu Rotsildi, sto ne bi mogao i obican gradjanin :)
   (Markan, 4. septembar 2020 23:53)

  # Link komentara

 33. Jel moguće da u ovolikom tekstu niste naveli najbitnije, a to je zdravstveno stanje dece rodjene iz odnosa medju bliskim rodjacima? I da je to bio prvenstveni razlog da se takve veze i brakovi stave van zakona? Kakav moral, etika i tabui, biologija je ta koja zabranjuje takve veze!
  (Miloje, 4. septembar 2020 23:05)

  # Link komentara

 34. Tekst je totalno pogrešan, jer u startu je promašio temu, Migel Oliveira se ne ženi sa polusestrom sa kojom je u krvnom srodstvu, već sa polusestrom koju je njegova maćeha dovela kada se udala za njegovog oca, pa samim tim oni nisu u rodbinskim vezama. Ona mu je polusestra samo po slovu zakona ali ne i po krvi.
   (slvrmnd, 4. septembar 2020 23:04)

  # Link komentara

 35. kako zanimljiva tema.
  bas zanimljiva tema.
  tabu tema.
  ono bas.
   (prohibiCia, 4. septembar 2020 23:04)

  # Link komentara

 36. Incest je bolest i tu nema diskusije. Izaziva razne poremace, bolesti, degeneraciju. Pogledajmo samo sta se desavalou carskim/kraljevskim porodicama koje su se uzimale iskljucivo medjusobno. Koliko oces primera ludila, bolesti, fizickih nedostataka. Radjali su se sa najgorim bolestima.
  Koliko je incest opasan najbolji primer daju zivotinje, istokrvne macke, psi... koji se pare daju poremecen porod, kod koza postoje slucajevi jaradi dvopolaca. Najludji i najopasniji bikovi za arene, koride, rodeo se dobijaju parenjem rodjenih brata i sestre. Skroz bolesno.
  Nisu nasa stari za dzaba vodili racuna da se ne uzimaju medjusobno svojta do 9og pa cak i 12og kolena. Znali su sta se moze desiti.
  O moralnoj strani suvisno je pricati, meni izaziva posebnu mucninu kad cujem da je neki otac silovo cerku, majka spavala sa sinom, sestra sa bratom... Dosta takvih slucajeva se krije radi sramote, iz straha... pogotovo u zabitima, van civilizacije...
  Ja licno imam mnogo lepih i zgodnih rodica ali ih gledam samo i iskljucivo kao rodice. Gadi mi se pomisao da ih gledam drugacije. Ne mogu da shvatim ljude koje privlaci neko iz blize familije, fuj.
  Problem kod nas je sto su se porodice otudjile pa ni ne znamo ko nam je sve rod. To je opasno, moze covek u neznanju da napravi jad i nevolju.
  Kompleksbna i nezahvalna tema.
  (Estefano, 4. septembar 2020 23:01)

  # Link komentara

 37. U Nemačkoj je brak između rođaka sasvim normalna stvar, a Srbi su i po tom pitanju još uvek zarobljeni u srednjem veku.
  (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 4. septembar 2020 23:00)

  # Link komentara

 38. Oni nisu rod, imaju razlicite roditelje. Oroverite pre nego pisete
  (MK, 4. septembar 2020 22:53)

  # Link komentara

 39. Ok, polusestra nije isto što i stepsister.
  Stepsister nije ћерка ваших родитеља, већ ћерка особе коју је један од ваших родитеља оженио.
  Tako da ovde ništa nije sporno... oni nisu u nikakvom krvnom srodstvu.
   (drago, 4. septembar 2020 22:48)

  # Link komentara

 40. Kakve su ovo gluposti, dakle krenula je i ova propaganda kod nas... Jos od ranije je poznato da bracni odnosni bliskih srodnika dovode do mnogih problema, a da ne pricamo o propasti jos ranijih drustava gde je dolazilo do toga(u dalekoj praistoriji). Pored toga smo Sloveni, i kod nas se dobro zna ko su nam rodjaci i koje smo koleno rodjaci. Slusao sam i price u Nemackoj kako postoje domovi za takvu decu, koja imaju odredjene psihicke poremecaje(blaze i teze), isto tako su se britanske plemicke porodice radile samo da bogatsvo ostane kod njih. To sto je Zapad u dekadenciji i propada, ne moramo mi da pratimo, a i pored toga neke stvari mora da se postuju.Koliko muskaraca i zena na ovom svetu ima, neko da se odabere za blizeg ili daljeg rodjaka, nije sam u glavi. Da ne pricamo o stelovanju naucnih podataka u poslednjih nekoliko decenija. Ne spadamo u Zapadni svet i ovo neka ostane kod njih, sa radoscu im zelim da se sto vise zene/udaju za rodajke, onda ce nama Slovenima lakse biti da dodjemo do Atlantika, bas kao sto smo pre 1500 godina se prosirili po celoj Istocnoj Evropi i ovde na Balkanu. Samo polako, i Sovjetski Savez i Jugoslavija su nagovestaj dolaska Slovenske civilizacije, ovo je samo interegnum treba da ocuvamo nasu kulturu, tradiciju, nacin zivota, da izguravo ovo vreme i bice bolje, sto vise gledam ovaj Zapad ili citam o njemu sve vise vidim da su malo odstupili od zivotinja, ni osnovne nagone ne mogu da obuzdaju.
  (A12G, 4. septembar 2020 22:46)

  # Link komentara

 41. Znaci uskoro krece parada i serija na Netfliksu
   (Ezekiel 25:17, 4. septembar 2020 22:39)

  # Link komentara

 42. И у Србији је забрњено!
   (Ahtung, 4. septembar 2020 22:34)

  # Link komentara

 43. Neko je mnogo gledao igru prestola ;)
   (Sir Džora Prokariotski, 4. septembar 2020 22:33)

  # Link komentara

 44. Рођачки бракови - најбржи и најсигурнији пут за рађање болесног потомства.
  Болесног у смислу присуства ретких генетских болести. Зашто? Ево одговора:
  Свако од нас има по две копије сваког гена (да не компликујем, избацујем почне хромозоме где је то мало другачије).
  Постоје одређене болести које се испољавају онда када су обе копије једног гена оштећене (банално говорећи да схвати већина). Свако од нас је здрав преносилац неке болести, неко цистичне фиброзе, неко гликогенозе, таласемије, итд...
  Када се блиски рођаци венчају, и праве потомство, расте могућност да се добије дете (или деца) која имају обе копије неког гена оштећене. Што су ближи рођаци, то је та вероватноћа већа. Што су даљи, то је мања...

  У муслиманским земљама, поготово арапским, је најнормалније да се венчају брат и сестра од тетке, стрица, ујака... На западу је то доста ређе, код нас готово и да не постоји.
  Слично се виђа и код Јевреја (не свих) и Рома...
  Мотиви за тако нешто?
  Па обично је до традиције... Очување неке чистоће, задржавање материјалног богатства у уским кругу људи... И слично.


  Дакле, с медицинске тачке гледишта... Манути се тога.
  Наравно, постоји могућност да се неке од тих болести добију и ако се венчају људи који нису крвни сродници, али је вероватноћа много, много мања.
  (Ceftriaxone, 4. septembar 2020 22:06)

  # Link komentara

 45. Žao mi je što niste naveli zakone kod nas. Milsim da je za svetovno kod nas 7 koleno, a za duhovno 9. koleno.

  Imao sam druga u školi čiji su roditelji bili rod 5. koleno. Shvatili su da su rod tek na svadbi kada je rodbina među sobom shvatila da se poznaje. Mlada je već bila trudna. On je jedino dete iz predrostrožnosti i nije imao zdravstvenih problema.
   (Mladen, 4. septembar 2020 22:01)

  # Link komentara

 46. Zato su tako lepi i bez falinki, isto kao Britanci.
  (Fuj, 4. septembar 2020 21:59)

  # Link komentara

 47. cemu ova tema? ovo dvoje nisu ni u kakvom srodstvu. ozenice cerku svoje macehe. kakve to veze ima sa krvnim srodstvom?!
   (oscar, 4. septembar 2020 21:55)

  # Link komentara

 48. Katastrofa.
   (Toxic_PR, 4. septembar 2020 21:51)

  # Link komentara

 49. Odvratna i sama pomisao na takav brak.
   (Olja, 4. septembar 2020 21:43)

  # Link komentara