Petak, 10.07.2020.

15:24

Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka

Izvor: B92

Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

250 Komentari

Sortiraj po:

Sveta Mudrost

pre 3 godine

408 - Rimsko carstvo(Papa) za svoj Istočni deo gradi Aju Sofiju(Sveta Mudrost).
532 - Uništena u požaru u pobuni Nika pa obnovljena za samo 5g.
1054 - Raskol Crkve i Istočno Carstvo(Vizantija) odvaja se od Pape i stvara Pravoslavlje pa Aja Sofija psotaje pravoslavna Crkva.
1203 - Papini Krstaški vitezovi pokolju pravoslavce i pljačkaju Aju Sofiju i grad.
1204 - Papa je vraća i opet postaje pod njegovom upravom katolička Crkva!
1261 - Grci je otimaju i opet postaje pravoslavna Crkva!
1453 - Posle pregaženog i porobljenog pravoslavlja na celom Jugu Evrope od strane Osmanlija postaje džamija i prima 4 minareta.
1935 - Mustafa Kemal Atatürk džamiju Aju Sofiju radi religijskog mira pretvara u muzej religija.
2020g. Recep Tayyip Erdoğan dekretom opet pretvara-vraća Aju Sofiju u džamiju.

Mitar

pre 3 godine

Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.
(Posmatrac, 11. jul 2020 11:11)
Tarabicu, ti li si?

Biba

pre 3 godine

"Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija?"

Apsolutno suprotno, Papa je hteo da se nametne kao glavni i iznad svih drugih crkvenih poglavara pa je doslo do raskola. Konstantinopolj je bio glavni grad Rimskog carstva kada je ono podeljeno na dva dela, a istocno je nadzivelo zapadno cak 1000 godina. Rim i zapadno rimsko carstvo okupirala su varvarska plemena a istocno je izdrzalo do 15. veka i pojave Turaka. Da Turci nisu zauzeli Vizantiju ne bi ni zapad danas bio kakvog ga znamo jer su upravo grcke izbeglice na zapad stigle sa antickim ucenjem sto je pokrenulo renesansu na zapadu.

Katolik

pre 3 godine

Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija? Neverovatno je to, kako Bog kažnjava i ispravlja i daje jasne znakove, a gle kako se lepo vide, ti znakovi-minareti.

Istok Zapad

pre 3 godine

Rimski car Dioklecian(Split) 285g radi boljeg upravljanja tim velikim i moćnim Rimskim carstvom deli mu administraciju na Istočnu i Zapadnu.
Posle ta podela postaje i politička kad car Konstantin u Konstantinopolju 330g stvara novu upravu za Istočno carstvo koju naziva Vizantija(Bizant) pa iz jednoglavog Rimskog orla simbolično stvara Dvoglavog orla ko simbol jednog carstva-tela sa dve glave-uprave.
Posle taj Konstantinopolis postaje tako bogat da želi postati i mesto upravljanja celom Hrišćanskom Crkvom sa centrom u Aji Sofiji(Sveta Mudrost) a pošto Rimski Papa(Od Pape Siricija 385g vođa Hrišćanske Crkve i naslednik Sv. Petra) to ne dozvoljava Vizantija deli Crkvu 1054g i odvaja Istočnu koju naziva Pravoslavnom(U 16veku se odvajaju i Protestanti).
Kad su se Hrišćani podelili Osmanlije su ih lako pregazile i porobile celu Južnu pravoslavnu Evropu a padom Konstantinopolja 1453g brišu ime Vizantije iz istorije pa se na pravdu Boga ona sada zove Turska a taj Konstantinopolis se zove Istanbul(Grad izlazećeg sunca) a ta Aja Sofija je sada džamija sa minaretima.
Bitne su samo Isusove reči jer je On rekao Patru(Stena) da Njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati a tu je Crkvu sa svojom žrtvom Petar utemeljio u Rimu(Koji je priznao Hrišćanstvo 325g) šta znači da Pravoslavlje nije Njegova Crkva!
U Bibliji piše da će Harlot(Odvojena crkva-kurva-bludnica) obmanuti narod da dočekaju antihrista a šta znači da pomirenja i ujedinjenja Hrišćanske Crkve nikada neće bit.

dekkson

pre 3 godine

500 g. bila Vizantiska crkva
1054 g. Grci je otimaju I prave pravoslavnu crkvu
1204 g. Rimjani je otimaju I prave katolicku crkvu
1261 g. Grci je otimaju I ponovo prave pravoslavnu crkvu
1453 g. Turci je otimaju I prave dzamiju

Erdogan samo od svog muzeja pravi dzamiju , neznam sto to nama smeta I sto bi Edogan trazio dozvolu od bilo koga

Istoricar

pre 3 godine

Ovima koji slave ili se zgrazavaju zbog toga sto su Srbi ucestvovali u osvajanju Carigrada da se malo opismene- jeste tacno da su Srbi Djuradja Brankovica morali da ucestvuju u opsadi jer je to bila vazalna obaveza. Bilo je rudara sa Novog brda koji su kopali tunele mada neuspesno i nekoliko stotina konjanika koji su jurisali u ranim napadima na zidine grada. Turci su naima sumnjali u vernost hriscana i namerno njih slali u prve redove da izginu. Srbi se nisu naravno preterano trudili jer je svako normalan znao da je on sledeci. Djuradj Brankovic je uoci opsade snosio troskove obnove jednog dela zidina carigrada o cemu postoji dokaz u Arheoloskom muzeju- ploca koja je stajala na zidinama i prezivela kao dokaz arhefakt do danas. Ploca je zahvalnost Vizantinaca za Srpsku pomoc. Inace i jedan osmanski princ je ucestvovao u odbrani Carigrada na strani hriscana sa svojom vojskom. Svi hriscani ukljucujuci Srbe vec su imali citav vek ratovanja sa Turcima i bili su iscrpljeni dugackim borbama zbog kojih su morali da priznaju vrhovnu Tursku vlast. I ranije su Srbi ucestvovali u bitkama na turskoj strani kao kod Nikopolja 1396 (Stefan Lazarevic) ali i u bitkama protiv Turaka. Tako da je stvar mnogo zamrsenija nego sto vi mislite...

Kupujte domace

pre 3 godine

ne letuje u Turskoj za početak,ostavite pare na boljem mestu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srbinda, 11. jul 2020 10:28)
Tako je, imamo mi nasu Adu Ciganliju, Dunav i Moravu.

Veliki brat

pre 3 godine

у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...
(пинки, 10. jul 2020 22:41)

Pa vidiš, posle onih silnih nabijanja na kolac viđenijih srba od strane osmanlija nakon svakog ustanka u prvoj polovini 19. veka, i ja bi sravnio sa zemljom sve džamije u Srbiji.
Oni su narod preobraćali u islam nasilno i kroz davanje povlastica onima koji su islamske vere (hrišćani su plaćali dodatni porez, otimali im decu i slali da postanu janičari, itd.), a mi kad smo Srbiju oslobodili, ostavili smo te muslimane da žive kao ravnopravni građani sa nama i ostavili im njihove džamije.
Zato nam danas zveckaju o "Sandžaku" i stalno pričaju o otcepljenju, većina radnji u Novom Pazaru i okolini ne kuca fiskalne račune, zakidaju državu na svakom koraku, dok u ostatku Srbije inspekcije za najmanji propust izriču ogromne finansijske kazne.

A da smo se u 19. veku poneli kao mađari, danas bismo imali i državu kao što je Mađarska, bili bismo u EU, a ne ovako, ovi nam vekovima udarali šamare, a mi im stalno okretali drugi obraz, zato i nestajemo kao narod.


Ali, kako sad ne možemo da ispravimo greške iz prošlosti, moramo da nađemo način za zajednički život u ovoj državi, ali na prvom mestu moraju svi poštovati zakone.

A za Aja Sofiju... pitajte Rusiju što je pretila Bugarskoj da ne kreće na Konstatinopolj.

Aki

pre 3 godine

Da mogu mogu i uradili su ...čudnije je to sto Vaseljenska patrijarsija na to cuti kao i Rusija i sve ,pravoslavne zemlje i ne reaguju nikako...Sad treba svi pravoslavci da bojkotuju Tursku da se uvedu sve moguce sankcije od pravoslavnih drzava pa da vidimo dokle ce Turci tako !!!Ali ocito da je neko dao veru za veceru od ovih "velikih"...

Posmatrac

pre 3 godine

Sto je silom oteto , silom ce se i vratiti. Erdogan nije vecan . A generalno hoce tursku da pozicionira kao silu , mada tesko mu ide. Pokusaj uspona lako se pretvori u opasan pad. Istorija nas uci . Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.

Tex Willer

pre 3 godine

Zaista sramotan potez Turske osnosno Erdogana.Ali mi pravoslavci moramo biti pošteni i priznati da se ne radi o (samo) pravoslavnoj crkvi već o sveukupno HRIŠĆANSKOJ jer gradnja Aja Sofije je završena 537godine a do podele na pravoslavce i katolike i ostale hrišćane je došlo tek u 11 veku.

Salebre

pre 3 godine

Islam je religija primitivizma!
(sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

To sa Islamom nema nikvave veze!
Naprotiv!!!

A Islam je prava religije koja turska meša sa nacionalizam..

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Ko je pre ovoga putovao kao turista u Istanbul pored Aja Sofije mogao je da poseti i Sultan Ahmedovu džamiju,koja po svojoj lepoti ne zaostaje nimalo za crkvom Aja Sofija.Ono što je interesantno u islamu, je da možete da obavite molitvu i turistički da je obiđete.Sada u širokom luku zaobilazim i crkve i džamije,osim kao turista.Pre trideset godina redovno sam klanjao namaz u Plavoj džamiji a i u ostalim u blizini.
Što se tiče minusa koje sam dobio ,ne verujem da sam baš toliko važan u osvajanju te crkve.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Mnogo rasprave, oko u suštini veoma jednostavne stvari. Ko je i kada izgradio ovaj versku objekat ? Da li je pravoslavni ili katolucki,itd, itd. Bilo kako bilo, nije na0ravljrn kao džamija, ojo toga se valjda svi slazemo. Pa pošto je To sigurno, onda ostaje ono "glavno", kako sada taj versku objekat postaje džamija. Vrlo jednostavno, takodje. Kao osvajači, Turci razmišljaju na taj način, i ne vide ništa loše u tome, naprotiv. Ima samo jedna "mala" nelogičnost u tom postupku i razmišljanju. Istinski vernik musliman To ne bi smeo i je bi trebao da radi, jer mu njegova vera To ne dozvoljava. Ali pošto političari tumače veru, eto nama džamije u crkvi.

бобан

pre 3 godine

У свим земљама са мањинским муслиманским становништвом претворити све џамије у цркве, након тога би дошло до дијалога и ова одлука би била поништена

Samo dijalog

pre 3 godine

Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi...

(treba biti objektivan, 10. jul 2020 23:34)

Ne znam za druge, ali većina džamija u Španiji je upravo i napravljena bilo doziđivamjem minareta na očuvane crkve, bilo na temeljima bivših porušenih crkava koje su tu bile pre 711. kada je Tarik al Džabar sa svojom vojskom krenuo u osvajanje Iberijskog poluostrva. Zato se proces koji je 714. usledio i okončao se 1492. i zove REconquista.

Da bi bio potpuno objektivan moraš biti i informisan.

e

pre 3 godine

Ako je istina (u šta sumnjam) da su naši preci pomogli turcima da sruše Vizantiju onda nismo bolje ni zaslužili od ovog što imamo danas.

e

pre 3 godine

Moguće da su naši preci pomagali turcima jer smo u vreme bitke za Konstatinopulj već bili turska kolonija. Kraljević Marko naš nacionalni junak bio je turski vazal a poginuo je u borbi protiv hrišćana u mađarskoj. Sada mi je jasno zašto EU ne želi da nas primi u uniju, jer smo prevrtljiv narod.

Ivan Š.

pre 3 godine

Šteta što onaj puč od pre par godina nije uspeo. Šteta za svaki neuspeli puč i u prošlosti i u budućnosti. Da je uspeo - ovo se ne bi dogodilo.

Ner0n

pre 3 godine

Има оно Тарабићево пророчанство, али и оног једног монаха који су рекли да ће III светски почети сукобом руског цара и турског султана.. А крај сви знамо..
Ок рећи ћу вам руски цар потискује турке и ослобађа Цариград.
Ја сам некако сигуран да ће се то десити

Treba gledati celu sliku

pre 3 godine

Erdogan skuplja politicke poene i ovo nema veze s mozgom. U Turskoj itekako ima ljudi koji su protiv ovoga, prosto zato sto nema smisla i ne predstavlja nikakvu pobedu.

Full Kontakt

pre 3 godine

Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?
(Igor, 10. jul 2020 21:55)

Potpisujem.
Onima koji slijede prodavače magle sve je bitno. O čemu ljudi naklapaju u 21-vom vijeku to je nevjerovatno, meni je čak i smiješno.

Tandara mandara

pre 3 godine

Eto bas me zanima kako bi mi Srbi reagovali da je obratno? Da se dzamija pretvsra u crkvu
Pa naravno da bi velikom vecinom podrzali..

connected

pre 3 godine

Turska je bila i ostala nosilac islamskog fundamentalizma. U priče o njihovoh "sekularnosti" veruju samo naivni ljudi a kao i u "prijateljstvo" sa Turskom. Njihov cilj je isti kao pre 600 godina, osvajanje Evrope i njena islamizacija.

димитор градина

pre 3 godine

Модерна Република Турска је заслуга Кемала Ататурка, коме су Западне силе дозволиле да обликује данашњу Турску у модерну државу. Те исте силе су могле без проблема да разбију Отоманску империју у парампарчад, али нису. Рушењем Ататуркове заоставштине те исте силе више немају никакву одговорност у погледу турског територијалног интегритета и све су опције на столу. Може садашњи Султан горко да зажали због својих поступака. Зар није Берлин 45 година био подељен између тадашњих глобалних сила? Нема проблема да то буде случај и са Цариградом.

Hammer

pre 3 godine

Vidim da se ovde protura laž kako su Srbi navodno učestvovali u zauzimanju Carigrada što je notorna izmišljotina. Nikakvih srpskih jedinica nije bilo pred Konstantinopoljem, a ako je i bilo po kejeg Srbina onda je to mogao biti samo Srbin musliman u janjičarskim jedinicama koje su tada brojale ne više od 12 hiljada ljudi. Četiri godine pre pada Carigrada despot Đurađ Branković je lično svojim novcem finansirap obnovu zidina tog grada o čemu postoji originalni zapis iz tog vremena.

logika

pre 3 godine

Neko je pomenuo Veliku džamiju u Kordobi a zaboravio je da pomene da je izgrađena na mestu prethodno srušene Vizigotske crkve Sv. Vincenta !

insajder

pre 3 godine

"AJA" Sofia je u stvari "Agia Sofia" na Grčkom, samo se pri izgovoru čuje kao AJA.
inače znači Sveta Sofija ili Sveta Mudrost.
Sve pokazuje da ima muslimanski temelj...

Locutus

pre 3 godine

Evropljani nemaju petlju da izađu sa zajedničkim stavom da će sve džamije u EU biti pretvorene u crkve, pa da vidiš kako Erdogan podvija rep...

dakiliz

pre 3 godine

E sad zamislite ili koliko je bio napredan Ataturk koji je prije 100 godina civilizovao Tursku i pretvorio je u modernu evropsku zemlju ili koliko je nazadan Erdoan koji poslije 100 godina ne da nije napredniji za čitav vijek od oca nacije nego je još vraća u nazad za 100 godina.

quattroporte

pre 3 godine

Pitanje za muslimane : ne biste osecali sramotu da udjete u zdanje sa koje su hriscani gradili Isusom i cirilicom na zidovima i da kleknete i uzviknete Allahu akbar? Hajte iskreno. ja znam da ne bih mogao da svarim da udjem u dzamiju i da se krstim. a nisam cak ni vernik. Pagani obicni

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Rimljani pravoslavci?!?! Ajme majko meni! Verovatno su se zvali Branimir,Vladimir,Velimir,Zoran ,Vesna,Svetlana...aaaaaaaahhhhahaha

Petar

pre 3 godine

Konstinopol su osim domacih branili i varjazi (vikinzi), 5000 njih do zadnjeg su ostali. Branili su i venecijanci i razni zapadni vitezi. Na drugoj stranj su bili turci i srbi (najmanje 3000). Kako danas takav problem sa identitetom? Istina je takva kakva je, ne kriva ni prava. Jednostavno istina.

Суперхик

pre 3 godine

Можда и није лоше да они у Васељенској патријаршији схвате где живе и да око њих нема њихових верника ! Да се вера не сме разбијати којекаквим томосима него мора бити саборна и монолитна ! Аја Софија је (за сада) џамија и то је њено природно(принудно) стање ,а црква (поново) може постати управо на исти начин како је сад џамија !

Slavko

pre 3 godine

Samo u pravoslavnim crkvama imate plakanje ikona, prava vera. Od danas Turska pocinje da truli iznutra i propasce ukoliko ne isprave i ne pokaju se za ovaj greh!

Agnosticar takoreci

pre 3 godine

To ti je to. Konacan pad pravoslavlja, nema sta da se raspravljamo, ipak je "njihov" bog prevladao a mi sada samo jos mozemo slusati kakve isprike patrijarh lupa. A ovi koji pisu da ce to opet biti crkva ili takozvani "carigrad", zasto sami sebe lazete??

treba biti objektivan

pre 3 godine

Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi (koja je idealan kontra-primjer za Aja Sofiju. Potkopavanja Al Akse od strane Izraela, dzamije u Indiji...mnogo je primjera koji su lako dostupni na internetu ko zeli da zna. Daleko od toga da je Turska jedina koja radi nesto sto neko drugi smatra nepravednim.

ja sam

pre 3 godine

A šta na ovo kaže Vaseljenski Patrijarh, taj mudri čovek koji je začetnik pravoslavnog raskola? Hoće li pakovati kofere iz Konstantinopolja?

Foks

pre 3 godine

Pitanje za ove sto se pozivaju na ruse, da li znate koliko je nasa SPC starija od ruske? I kakve veze mi imamo sa tom najvecim delom azijskom zemljom?
Braca, vazi, samo sto dalje od Srbije.

edi

pre 3 godine

Islam je religija primitivizma!
(sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

Da je primitivan mi sada ne bi ni pricali o Aja Sofiji vec bi ona odavno bila strusena i zaboravljena...

пинки

pre 3 godine

у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...

oli

pre 3 godine

Ja se bojim da ce freske biti oštećene, jer Turci nemaju svest o tome šta je kultura. Inače restauracija Aja Sofije je rađena i u 19.veku,ali kad je italijanski arheolog primetio da Turci oštećuju noću freske kopajuci im oči, morao je ponovo da ih prekreci ne bili ih sačuvao. Uzgred i naša Bogorodica Ljeviska je do 1912 bila džamija, pa znamo sad kako izgleda (popaljena i razrušena). Znaju oni dobro čije je to,pre će je uništiti nego sačuvati. Da bi čovek cenio umetnost, mora biti prosvećen, a bojim se da oni to nisu. Podatka radi Turska je 1970 imala više od 60% nepismenih.

Los Angeles

pre 3 godine

Čitam komentare turaka na Instagramu na Istanbul profilu. Ti ljudi su užasno arogantni i u fazonu ovo je turska, i mi radimo šta se nama hoće. Nove generacije ne znaju izgleda da je Turska poražena i zamalo izgubila državnost posle prvog svetskog rata. Izgleda da ponovo izazivaju haos, do ponovnog razmontiranja. Da je malo više političke pameti bilo tada, taj monstrum od države bi se razmontirao, ovako je Ataturku dozvoljeno da zadrži državu i Istanbul, a da se odrekne svih ostalih otomanskih teritorija.

L

pre 3 godine

Kaze nas vodič Hasan zimus:" Kad Aja Sofija ne bude muzej već dzamija, umire turizam u Istanbulu"
Sulejman Hilic Čovem živi tamo 60 godina, a 35 se bavi turizmom.Fakulterski obrazican, proso sveta.....Nekako mu verujem

Solomon

pre 3 godine

Dal da mrzim il ne mrzim. Šta reći na tvoj komentar? Prvo Konstantin Veliki je 313 ozakonio hrišćanstvo a Teodosije prvi 380 proglasio za glavnu veru. To je bio 4 vek a Aja Sofiju su izgradili vladari istočnog rimskog carstva u 6 veku u kojem su veliki uticaj imali i Grci i vidi čuda u početku je bila crkva jer nije bilo raskola a kasnije je bila i pravoslavna i katolička. Preko 900 godina je bila crkva. Sada bi ja sve džamije koje su izgrađene za vreme Osmanlija a nalaze se u hrišćanskim zemljama pretvorio u crkve. Pametnom dosta.

Šišmiš

pre 3 godine

Više je Srba poginulo osvajajući Carigrad nego Turaka. Ko malo poznaje istoriju zna da nije bilo Srba Turci nikad ne bi imali Istanbul. Treba da zahvalimo našim precima što je Aja Sofija danas džamija. Nama su veći neprijatelji bili Bugari i Grci nego Turci. Zato smo ovde gde smo danas. Nigde.

Eugen

pre 3 godine

Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

Od kakvih crnih Rimljana kad je Rimsko carstvo 395 godine podeljeno na zapadno i istocno carstvo (Vizantija) i svako je imalo svog cara. Justinijan jeste finansijski pomagao gradnju, ali to ne menja cinjenicu da je to istocna, pravoslavna, vizantijska crkva bila. "Modernu" verziju Aja Sofije mozes videti u Beogradu ako te zanima, a znam da te ne zanima.

Igor

pre 3 godine

Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?

ProkopijeElGrande

pre 3 godine

Valjda od 1054 kad se Crkva podelila? U vreme kad su je Rimljani izgradili, bilo je ujedinjeno Hriscanstvo koje je kasnije prestalo da postoji.

Markos

pre 3 godine

Oteto prokleto
Aja Sofija je napravljena kad nisu postojali ni katolici,ni pravoslavci.Odakle ti to da treba da bude pravoslavna.Ako su je preveli na pravoslavnu,onda mogu i ovi u dzamiju kad i jedni i drugi ruse tradiciju

Nazad u skolu

pre 3 godine

"Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)"

Rimljani su pravoslavci od 353-e,imas li jos neko pitanje?

Arch Enemy

pre 3 godine

Bosanac, Aja Sofija je prvo bila crkva, nemoguće je da to ne znaš, u stvari moguće je jer si bosanac, znaš one viceve o bosancima tj. o Husi i Hasi !

rab bozji

pre 3 godine

Danas Aja Sofija, uskoro Bazilika Svetog Petra u Rimu i Turska sve do Severnog mora. Turci stancaju i danju i nocu kako bi brojcano osvojili Evropu. I da znas da ce kad tad uspeti u svojim namerama, samo je pitanje vremena.

care

pre 3 godine

Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

Od 313. godine su i zvanicno postali

Nemoj molim te

pre 3 godine

Turska u EU? Nikada. Ja u Tursku više. Nikada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rebtex, 10. jul 2020 20:08)
Eno brale pola Turske na aparatima nakon tvoje odluke.

Nenad

pre 3 godine

Аја Софија или Света Софија (грч. Αγία Σοφία; тур. Ayasofya) је бивша православна патријаршијска базилика (црква), касније царска џамија, а сада музеј (тур. Ayasofya Müzesi) у Истанбулу у Турској. Од времена завршетка градње 537. па све до 1453. године, служила је као православна саборна црква и сједиште Васељенског патријарха,изузев између 1204. и 1261. године, када је претворена у католичку цркву за вријеме Латинског царства. Грађевина је била џамија од 29. маја 1453. до 1931. Затим је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.Она је била највећа катедрала на свету скоро хиљаду година, све док није завршена Севиљска катедрала 1520. године.

ignja

pre 3 godine

da li je to zemlja koja.misli da pripada evropi i da treba da udje eu.evropljani sa turcima nazalist kao i nekada nemaju nista zajednicko.pripadaju aziji i tamo treba i da ostanu.

Sultan

pre 3 godine

Vratice se pravoslavlje u Konstantinopolj.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Abyss, 10. jul 2020 18:51
Hoce,hoce.

Coravi Aleksa

pre 3 godine

Ako se secam nekog proranstva, koje je ovo i predvidelo, to ce biti kratko pre nego sto ponovo postane crkva; toliko.
(Xyx, 10. jul 2020 19:26)
Tarabicu, ti li si?

Ataturk

pre 3 godine

Biće opet naša, polako..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 10. jul 2020 19:48)
Hoce sigurno.Pozurite malo.

Nikola prepodobni

pre 3 godine

Ne treba zaboraviti da su Srbi aktivno pomagali turcima prilikom osvajanja Konstantinopolja tako da i Srbi imaju zaslugu za to da je Aja Sofija u turskim rukama.

blokovibato1974

pre 3 godine

Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.
(vodonoša, 10. jul 2020 16:04

Ostace i dalje samo legenda

Pregledač

pre 3 godine

Ovo se, verovatno, neće nikad dogoditi. Ataturk je ponudio Turskom parlamentu da izglasaju da Aja Sofija i Topkapi rezidencija postanu muzeji, zauzvrat će svi poslanici deliti prihod od ulaznica u te muzeje. Danas jedan Turski poslanik na osnovu ovog dogovora ima mesečni prihod od oko 10000e, i nikom od tih poslanika neće pasti na pamet da ih opet pretvore u verske objekte. To za poslanike znači finansijsku katastrofu, a za Tursku takođe pad broja turista na godišnjem nivou.

Branko

pre 3 godine

Vidim sada neki ovde napadaju Ruse. Što bi se Rusi sukobljavali oko tog hrama. Grci će da sede u kafićima, da budu u NATO, a Rusi treba da im oslobađaju Aja Sofiju. Kao kada su huškali Karađorđa da diže za njih ustanak. AKo im je do Konstantinopolja neka ga sami oslobode, a njihova hrišćanska braća sa zapada će im pomoći kao 1920. što su im pomogli.

Vladan Grujić

pre 3 godine

Spadam u one koji misle da je pad Konstantinopolja u otomanske ruke 29. maja 1453 god. jedna od najvećih civilizacijskih katastrofa u istoriji.
Današnja odluka, de facto sultana Turske Erdogana, je ogroman civilizacijski TROSKOK unazad u odnosima između hrišćana i muslimana.

Oteto prokleto

pre 3 godine

Da je u pitanju katolicka crkva ne bi hriscanski svet cutao i pravio se blesav. Isti taj katolicki hriscanski svet se je i u srednjem veku pravio blesav kad su turci nadirali u Evropu preko balkana kao da ih se to nista ne tice. Tek kad su turci poceli opsedati Bec, tek tad su se evropske velmoze i hansburski car setili da turke treba tuci pa su ih tukli, ali Balkan ih i dalje nije zanimao.

invicibile

pre 3 godine

Turska je jaka i moćna zemlja,svidjelo se to nekome ili ne. Erdogan samo ispunjava želje svog naroda i svaka mu čast. Znam da bi se najviše radovali kada bi se pojavio neko ko će da radi sve suprotno I da gasi njihovu vjeru i tradiciju ali to se nece desiti.

vlada

pre 3 godine

Za nas hriscanje to ce uvek biti crkva, za muslimane nikada nece imati tezinu i znacenje kao na primer Meka, mogu da je preimenuju, prekrece i da dignu jos 100 onih raketa oko nje to ce uvek biti crkva... Prisvajanje tudjeg nikada nije izaslo na dobro, postujte druge vere i nacije da bi i vas postovali...

Eugen

pre 3 godine

Mogu da zamislim kako ce se turci lepo osecati kad udju u Aja Sofiju da se klanjaju a sa zidova ih strogim pogledom prate Isus, apostoli, sveci i andjeli. Ne verujem da ce tu iko da se klanja dok su freske na zidovima, a freske turci nece smeti da pipnu.

cento

pre 3 godine

Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
Sila Turska!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sarajevo.ba, 10. jul 2020 18:25)

Zato je sultan na koljenima dosao Putinu plcuci zbog sankcija i na kraju je morao kupiti s-400 kao izvinjenje.
Turska je sila za razmontirane zemlje a za ozbiljne zemlje mogu samo da laju oko granice.

samokazem

pre 3 godine

Zamisli morali su nas pitati za odluku?
Kako to da donesu odluku a da ne konsultuju naše stručnjake?
Da se slučajno neko ne nađe uvređen.
U se i u svoje kljuse.

Šmrki

pre 3 godine

Ajde srbi a sta cete da uradite povodom ovoga? Da osvojite Istanbul? Mi ne mozemo da resimo stvari u svom dvoristu a ne da se bijemo sa Turcima koji su nenormalno jaki u odnosu na sve okolne drzave. Tako je kako je. Rusi ne smeju a ne Grcka, Srbija, Bugarska. Spustite se na zemlju malo. Do sutra prekosutra ima sve da se zaboravi i nikome nista, zivi bili pa videli. Koliko dokonih neverovatno.

sarajevo.ba

pre 3 godine

Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
(pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

Kontra druskane.
Erdogan je od Turske napravio silu, ne moze im niko pera odbiti.
Sjetim se na ovom portalu kad oborise rusima avione "sad je Erdogan gotov, unistit ce ih rusi....". Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
Sila Turska!

Ramonda Nathaliae

pre 3 godine

Neka hrišćanska Evropa i Amerika u znak protesta blokiraju sve avio linije iz Turske i za Tursku, neka se zaustavi prodaja turističkih aranžmana. Sigurna sam da ima mnogo načina da se zaustavi retrogradni tiranin.

Невен

pre 3 godine

Ово је пре свега порука нама, ми као народ морамо да увидимо да разлог великог дела наше заосталости управо тих пет векова по турском влашћу, народа који ни до дана данашњег није далеко одмакао од средњег века, и да, вођени том спознајом, радимо на себи као појединцима, затим као друштво, па онда и као култура, да изменимо све оно што чини турску заоставштину у нама и око нас... навике и особине које смо стекли из тог периода ће увек бити наш камен спотицања у будућности...

Dubioza

pre 3 godine

Bio sam tamo pre 10 godina i osećaj za mene kao pravoslavca je bio neverovatan. Videti ikone kako izranjaju ispod zelene farbe, nama poznata unutrašnjost crkve koja podseća na naš Hram Svetog Save za koga je ova crkva bila i inspiracija. Zaista me ovo duboko pogadja i govori koliko je naš svet poludio i koliko je ono što se desilo nama u našim crkvama i manastirima bio samo početak nečega velikog. Rusija kao Rusija opet neće uraditi ništa, Turski tok se ustoličio, a to je najvaznije za njih.

Teodora

pre 3 godine

Ko kaze da je islam religija mira nezna nista da vide,Ide zatvorenih ociju.Erdogan cilja ka osvajanju.Za vreme Baraka Obame On Barak pitao Erdogana sta ceka sto ne ide na Balkan .Ali sada je Tramp i dace Bog da i dalje bude.Globalisti hoce da drze svet pod feredzu a oni da vrsljaju i unistavaju zemlje.Da nas potamane da nestanemo

Dejan

pre 3 godine

kolko se secam Justinijan je priveo kraju ovu velelepnu gradjevinu pravoslavlja. Ona je majka barem 10tak hriscanskih drzava koje bastine tradiciju, kulturu i umetnost vizantizma! Ukoliko se sve ove zemlje (izmedju ostalih i nasa) ne oglase i suprotstave ovoj nameri Erdogana, ono sto sledi je bacanje pod malter velelepnih fresaka koje su zadivile celi svet! uostalom, ukoliko ostane muzej, poseduje mogucnost da je svi obilaze i dive se njenoj sadrzajnosti !

Iskren komentar.

pre 3 godine

Kao momak koji je dve godine živeo i studirao u Istanbulu mogu reći malo više o ovoj temi. Naime u Istanbulu Erdogan nema vlast i neku veliku podršku, oni su recimo najveća opozicija vladajućoj koaliciji, gradonačelnik Ekrem Imamoglu je član CHP partije koju je osnovao Ataturk. Ovu odluku podržavaju ljudi koji podržavaju i Erdogana, jer Erdogan pokušava prikazati CHP kao neprijatelje Turskog naroda, što svakako nije istina ali mu se izvan par velikih gradova veruje. Vidimo šta se dešava u Srbiji. Jako je čudno izaći u grad i piti kafu sa kolegama, devojke nose kratke suknje i dekoltirane majice, dok pored nas prolaze devojke naših godina sa majkama ili braćom koje idu u prodavnicu kupiti uloške, bez prava na bilo kakvo pitanje. Dajem svakodnevni primer. Grad sa 15 miliona stanovnika naravno da ima svakakvih ljudi ali tolike razlike između istog naroda nije nigde izražena kao u Istanbulu. Od ekstremno liberalnog i ekstremno radikalnog Islamskog stanovništa često deli jedan zid u stambenoj zgradi. Po mojoj proceni Erdogana podržava oko 25 posto, a ne podržava oko 50 posto, ostali su neutralni. Erdogana spašava turizam i siromašni koji vide lep napredak velikih gradova, samo što su to sve privatne zgrade, sagrađene na muci tog siromaštva. Ne mogu uporediti situaciju sa Srbijom jer nije isto, ali opet može se reći da na sličan način i Vučić i Erdogan zadržavaju vlast.

Boris

pre 3 godine

Kad pogledas čim se Erdogan bavi u 21 vjeku sve ti je jasno. Njega i dan danas žulja što je to u osnovi crkva. Nema tu sreće ni za 1000 godina. Oni su u joœ u srednjem vjeku sa pameću.

Da sam biskup

pre 3 godine

Ovo je tipičan primjer kako islam puzajući okupira svijet. Na ruku im ide pasivnost kršćana, koji se u islamskim zemljama moraju ponašati kao muslimani, dok se u Evropi i diljem svijeta muslimanima prave džamije radi njihovih ljudskih prava. E sad usporedite prava kršćana i njih.

Branko

pre 3 godine

Njihova odluka je bila da je pretvore u muzej, oni mogu da je i vrate u džamiju. Ne treba se mnogo zaluđivati. Vaseljenska patrijaršija je poslednjih godina gora od Vatikana u svom odnosu prema Slovenima pravoslavcima. Sada ce verovatno da kmece za pomoc Rusije, a juce su im rasturali crkvu u Ukrajini.

Рајко Четник

pre 3 godine

Историја се понавља у циклусима:црква па џамија па музеј па џамија па црква Свете мудрости.
Амин!.

sanco pansa

pre 3 godine

Skoro sam pricao sa jednim turcinom u inostranstvu i htedoh mu reci kako su Ataturk i kralj Aleksandar bili pobratimi ali on me presece i kaze kako je Ataturk bio los.Nisam stigao da ga pitam zasto

Roadrunner

pre 3 godine

Karma is a bitch

“Vaseljenski” ( a odavno Turski) patrijarh rabio jedinstvo pravoslavnih crkvi i dalie mešetari. Podržali ga Ameri za ono u Ukrajini a bunari bogami na još par mesta no da ne davim...gde su mu sad Ameri...

Ekspo

pre 3 godine

Ovo čekam i ovome se nadam nedeljama. Najbolja vest za Hrišćanstvo. Ta građevina ionako već 500 godina nije crkva, a pretvaranje u nekakav muzej je bilo smo zamazivanje očiju od strane mladoturskih ultranacionalista. Sad je konačno pala svaka maska multikulturalizma, multireligionizma, "tolerancije" itd. Sad jedino možemo ili da konačno shvatimo ko je ko, gde smo i kako stvari zaista stoje, ili da kao do sada zažmurimo, zabijemo glavu u pesak, "okrenemo drugi obraz", pa da lepo skratimo muke i obnovimo Notr Dam sa četiri minareta umesto zvnonika, a i oko Hrama Svetog Save bi mogli uskoro započeti radovi na preobraćanju. Dakle, konačno neka se sve zna. Hvala Erdoganu i njegovom neobuzdanom nestrpljenju (kakvo je pokazao svojevremeno i obaranjem ruskog aviona) da što pre postane sultan, kalif, ajatolah...

maunt5

pre 3 godine

Zaista strasno.Ne razumem se u crkvenu hijerarhiju,ali zasto nije reagovao vrh Pravosl.crkve.
Erdogan zamuslja da je neki veliki sultan.Covek je zlo.
maunt5

Radoznao

pre 3 godine

Sa jedne strane, mnogi hrišćanski hramovi su podignuti na temeljima starijih paganskih hramova... Sa druge strane, još jedan dokaz da su dve vere jedna prema drugoj isključive, i da je tolerancija među njima samo mit, i neće biti mira sve dok i poslednji hram ne postane džamija, ili svaka džamija ne postane crkva... Ovi što se nadaju da će crkve i vere nestati, varaju se. Ljudi su mnogo religiozniji nego što se misli.

Znalac

pre 3 godine

sami su Hriscani krivi za ovo. Kada su trebali biti jedinstveni u podrsci Vizantiji, nje nije bilo. To su muslimani pametno iskoristili. Sad je tako, kako je. Njihovo pravo je da rade sta im je volja...

Petar

pre 3 godine

Cekajte ljudi, kako “dogodine u konstantinopolu” kad je tri hiljade srpskih konjanika pomoglo u padu bizanta, kao jedini zapadni turski saveznik?

Bez provokacija, samo realnost?

Pantagruel

pre 3 godine

Лоше ће се завршити по Турску све што Ердоган ради. Ататурк јој је "купио" 90 година мира. Сачувао је да не учествује у Другом светском рату, поштедео је разарања и територијалног распарчавања које су европске силе припремале. Створио је услове да Турска ојача демографски и економски, а и научно. Овај све то баца у воду и на све стране ствара нове непријатеље. Велике силе ће се опет удружити, па подржати Курде и секуларисте. Турска ће се распасти и грађанском рату. Питање је ко ће се наметнути за "заштитника" и чувара Константинопоља.

Сораб

pre 3 godine

Ово је довољно велика провокација за хришћански свет, да би аутоматски требало прегазити османску државу турску која очигледно поново корача стазама освајања Европе. Али пошто у Европским државама влада неолиберална и комунистичка свита, онда ћемо бити само неми посматрачи исламизације Европе. Надам се да ће се пробудити хришћански дух и да ћемо очистити стари континент од овог "канцера".

vodonoša

pre 3 godine

Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.

MisterNo

pre 3 godine

Koliko sam citao, do 18. veka unutrasnjojs nije bila ni dirana. Onda su postojece freske pokrivene, nisu unistavane. Ocito su ljudi tada bili oprezniji, da citiram Cezara iz serije "Ne znam koji ih bogovi stite, ali necu da ih izazivam".
Danas ocekujem rusenje i skidanje. Videli smo u Afganisatanu primere....

sasa

pre 3 godine

Svi koji se zgrazavaju neka prvo posete dzamije u Kordobi i Sevilji prelepe gradjevine islamske kulture, 1000 stubova, zlatna narandza... oh to su danas katedrale. I kad sam bio u muzeju Aja Sofia osetio sam se lose, jer je to dzamija, ali je tako i u Andaluziji.

Cara

pre 3 godine

...okrece se kolo srece ...kako su okupirali tako moze i da se oslobodi i ponovo bude crkva ...
(raca milosavljevic, 10. jul 2020 15:33)
Da nećeš predvoditi te "oslobodiice" možda?

Јабучило

pre 3 godine

Doči će dan kada če opet biti Konstantinopolj
(Nemanja, 10. jul 2020 15:46)

За мене је и данас Цариград.

aco

pre 3 godine

За само пар година БДП Турске је драстично пао, а сад ће и због короне додатно пасти. Од релативно развијене државе, Турска иде путем Ирана ка банкротству. Потписали су себи пропаст овим верским фундаментализмом.

Stefan

pre 3 godine

Iskren da budem, meni bi bilo glupo da se molim u crkvi koja je pre bila džamija. Ne znam kako vernici u Turskoj razmišljaju, zar im nije malo bezveze?

Rumun

pre 3 godine

Imam utisak da se najvise bune oni koji idu jednom u tri godine u crkvu. Nije mudro ni malo sta rade, mogu da grade dzamije gde hoce, ali njihovo je i tacka. A one gluposti, "Konstantinopolj" i ratovanje, to ostavite za video igrice, dalje od toga nece ici.

Biba

pre 3 godine

Umesto da je vrate da bude crkva sto je 1000 godina bila oni po drugi put prekrajaju istoriju i prave od nje dzamiju u 21. veku. Meni kao ateisti to nikako nije jasno. Kao kad bi Grci od Partenona napravili pravoslavnu crkvu.

Da vidimo na delu

pre 3 godine

Mislite li da ce muslimanski verski poglavari sirom sveta ovo da osude?Ajde bas da vidimo.Ocekujem masovne manifestacije u Grckoj zbog ovoga ali bi trebalo i u svim Pravoslavnim pa i uopste Hriscanskim zemljama ali nema od toga nista.

jox

pre 3 godine

eto islama u praksi. Ovog čoveka podržava nažalost veliki broj muslimana u Srbiji i Bosni. Islam je u teoriji super, ali kad vam ovakvi sprovode u praksu ne možete očekivati podršku i ljubav drugih.

Bosanac

pre 3 godine

Objekat ce u sustini ponovo biti u funkciji dzamije ali bez ikakvih problema mogu da je obilaze i posjecuju turisti svih konfesija posto je taj objekat od istorijskog znacaja za obje religije (Islam i Hriscanstvo) . Nesto slicno kao Plava dzamija u koju turisti mogu ulaziti unutra bez problema uz postivanje vjerskih propisa.

Pera

pre 3 godine

Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...

urmas

pre 3 godine

Loša odluka. Iako je najavljivana, mislio sam da će vlasti odustati. Da li će sada imati obraza da nastave sa zahtevima da uđu u EU? Muslimani likuju, a hrišćani su revoltirani - to nije dobro za budućnost i dokaz da su razlike dugoročno nepremostive.

Pravnik

pre 3 godine

Pravila odredjuju pobednici. Mnoge dzamije u spaniji su pretvorene u cekve,a mnoge dzamije su u srbiji srusene do temelja. Turska drzava turska pravila sta da se radi.

Pera

pre 3 godine

Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...

treba i krimosima odate priznanje

pre 3 godine

Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

Upravo suprotno. Do 2001 turska je bila jedna jadna, bedna zemlja, u kojoj je vojska rušila vlade kad joj se ćefne, nije bilo turista, mnogo problema, građanski rat itd. Od 2001 pa do danas GDP je skočio sa 150 milijardi na 750 milijarde, pre krize je bio i 950. Top 20 ekonomija sveta, među najvećim svetskim turističkim destinacija.
To pišem kao neko ko ne podnosi turke, a još manje erdogana-kriminalca koji je ekonomiju izgradio na švercu nafte i droge iz afganistana.

Ali pre toga je bilo žalosno.

nemanja.s

pre 3 godine

Jedan od indikatora lošeg stanja u turskom društvu. Narodima koji su vekovima trpeli zulum Osmanlija treba da bude jasno da oni mogu i da se vrate. Grci to dobro znaju. No, ni Kemalisti nisu bili prijateljski nastrojeni prema nama. Hrišćana u današnjoj Turskoj nema ni 5 posto.

aco

pre 3 godine

За само пар година БДП Турске је драстично пао, а сад ће и због короне додатно пасти. Од релативно развијене државе, Турска иде путем Ирана ка банкротству. Потписали су себи пропаст овим верским фундаментализмом.

Pantagruel

pre 3 godine

Лоше ће се завршити по Турску све што Ердоган ради. Ататурк јој је "купио" 90 година мира. Сачувао је да не учествује у Другом светском рату, поштедео је разарања и територијалног распарчавања које су европске силе припремале. Створио је услове да Турска ојача демографски и економски, а и научно. Овај све то баца у воду и на све стране ствара нове непријатеље. Велике силе ће се опет удружити, па подржати Курде и секуларисте. Турска ће се распасти и грађанском рату. Питање је ко ће се наметнути за "заштитника" и чувара Константинопоља.

Сораб

pre 3 godine

Ово је довољно велика провокација за хришћански свет, да би аутоматски требало прегазити османску државу турску која очигледно поново корача стазама освајања Европе. Али пошто у Европским државама влада неолиберална и комунистичка свита, онда ћемо бити само неми посматрачи исламизације Европе. Надам се да ће се пробудити хришћански дух и да ћемо очистити стари континент од овог "канцера".

MisterNo

pre 3 godine

Koliko sam citao, do 18. veka unutrasnjojs nije bila ni dirana. Onda su postojece freske pokrivene, nisu unistavane. Ocito su ljudi tada bili oprezniji, da citiram Cezara iz serije "Ne znam koji ih bogovi stite, ali necu da ih izazivam".
Danas ocekujem rusenje i skidanje. Videli smo u Afganisatanu primere....

Vladan Grujić

pre 3 godine

Spadam u one koji misle da je pad Konstantinopolja u otomanske ruke 29. maja 1453 god. jedna od najvećih civilizacijskih katastrofa u istoriji.
Današnja odluka, de facto sultana Turske Erdogana, je ogroman civilizacijski TROSKOK unazad u odnosima između hrišćana i muslimana.

vodonoša

pre 3 godine

Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.

Da sam biskup

pre 3 godine

Ovo je tipičan primjer kako islam puzajući okupira svijet. Na ruku im ide pasivnost kršćana, koji se u islamskim zemljama moraju ponašati kao muslimani, dok se u Evropi i diljem svijeta muslimanima prave džamije radi njihovih ljudskih prava. E sad usporedite prava kršćana i njih.

Iskren komentar.

pre 3 godine

Kao momak koji je dve godine živeo i studirao u Istanbulu mogu reći malo više o ovoj temi. Naime u Istanbulu Erdogan nema vlast i neku veliku podršku, oni su recimo najveća opozicija vladajućoj koaliciji, gradonačelnik Ekrem Imamoglu je član CHP partije koju je osnovao Ataturk. Ovu odluku podržavaju ljudi koji podržavaju i Erdogana, jer Erdogan pokušava prikazati CHP kao neprijatelje Turskog naroda, što svakako nije istina ali mu se izvan par velikih gradova veruje. Vidimo šta se dešava u Srbiji. Jako je čudno izaći u grad i piti kafu sa kolegama, devojke nose kratke suknje i dekoltirane majice, dok pored nas prolaze devojke naših godina sa majkama ili braćom koje idu u prodavnicu kupiti uloške, bez prava na bilo kakvo pitanje. Dajem svakodnevni primer. Grad sa 15 miliona stanovnika naravno da ima svakakvih ljudi ali tolike razlike između istog naroda nije nigde izražena kao u Istanbulu. Od ekstremno liberalnog i ekstremno radikalnog Islamskog stanovništa često deli jedan zid u stambenoj zgradi. Po mojoj proceni Erdogana podržava oko 25 posto, a ne podržava oko 50 posto, ostali su neutralni. Erdogana spašava turizam i siromašni koji vide lep napredak velikih gradova, samo što su to sve privatne zgrade, sagrađene na muci tog siromaštva. Ne mogu uporediti situaciju sa Srbijom jer nije isto, ali opet može se reći da na sličan način i Vučić i Erdogan zadržavaju vlast.

Znalac

pre 3 godine

sami su Hriscani krivi za ovo. Kada su trebali biti jedinstveni u podrsci Vizantiji, nje nije bilo. To su muslimani pametno iskoristili. Sad je tako, kako je. Njihovo pravo je da rade sta im je volja...

Arch Enemy

pre 3 godine

Bosanac, Aja Sofija je prvo bila crkva, nemoguće je da to ne znaš, u stvari moguće je jer si bosanac, znaš one viceve o bosancima tj. o Husi i Hasi !

care

pre 3 godine

Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

Od 313. godine su i zvanicno postali

Da vidimo na delu

pre 3 godine

Mislite li da ce muslimanski verski poglavari sirom sveta ovo da osude?Ajde bas da vidimo.Ocekujem masovne manifestacije u Grckoj zbog ovoga ali bi trebalo i u svim Pravoslavnim pa i uopste Hriscanskim zemljama ali nema od toga nista.

Los Angeles

pre 3 godine

Čitam komentare turaka na Instagramu na Istanbul profilu. Ti ljudi su užasno arogantni i u fazonu ovo je turska, i mi radimo šta se nama hoće. Nove generacije ne znaju izgleda da je Turska poražena i zamalo izgubila državnost posle prvog svetskog rata. Izgleda da ponovo izazivaju haos, do ponovnog razmontiranja. Da je malo više političke pameti bilo tada, taj monstrum od države bi se razmontirao, ovako je Ataturku dozvoljeno da zadrži državu i Istanbul, a da se odrekne svih ostalih otomanskih teritorija.

L

pre 3 godine

Kaze nas vodič Hasan zimus:" Kad Aja Sofija ne bude muzej već dzamija, umire turizam u Istanbulu"
Sulejman Hilic Čovem živi tamo 60 godina, a 35 se bavi turizmom.Fakulterski obrazican, proso sveta.....Nekako mu verujem

urmas

pre 3 godine

Loša odluka. Iako je najavljivana, mislio sam da će vlasti odustati. Da li će sada imati obraza da nastave sa zahtevima da uđu u EU? Muslimani likuju, a hrišćani su revoltirani - to nije dobro za budućnost i dokaz da su razlike dugoročno nepremostive.

treba i krimosima odate priznanje

pre 3 godine

Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

Upravo suprotno. Do 2001 turska je bila jedna jadna, bedna zemlja, u kojoj je vojska rušila vlade kad joj se ćefne, nije bilo turista, mnogo problema, građanski rat itd. Od 2001 pa do danas GDP je skočio sa 150 milijardi na 750 milijarde, pre krize je bio i 950. Top 20 ekonomija sveta, među najvećim svetskim turističkim destinacija.
To pišem kao neko ko ne podnosi turke, a još manje erdogana-kriminalca koji je ekonomiju izgradio na švercu nafte i droge iz afganistana.

Ali pre toga je bilo žalosno.

Cara

pre 3 godine

...okrece se kolo srece ...kako su okupirali tako moze i da se oslobodi i ponovo bude crkva ...
(raca milosavljevic, 10. jul 2020 15:33)
Da nećeš predvoditi te "oslobodiice" možda?

Boris

pre 3 godine

Kad pogledas čim se Erdogan bavi u 21 vjeku sve ti je jasno. Njega i dan danas žulja što je to u osnovi crkva. Nema tu sreće ni za 1000 godina. Oni su u joœ u srednjem vjeku sa pameću.

oli

pre 3 godine

Ja se bojim da ce freske biti oštećene, jer Turci nemaju svest o tome šta je kultura. Inače restauracija Aja Sofije je rađena i u 19.veku,ali kad je italijanski arheolog primetio da Turci oštećuju noću freske kopajuci im oči, morao je ponovo da ih prekreci ne bili ih sačuvao. Uzgred i naša Bogorodica Ljeviska je do 1912 bila džamija, pa znamo sad kako izgleda (popaljena i razrušena). Znaju oni dobro čije je to,pre će je uništiti nego sačuvati. Da bi čovek cenio umetnost, mora biti prosvećen, a bojim se da oni to nisu. Podatka radi Turska je 1970 imala više od 60% nepismenih.

cento

pre 3 godine

Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
Sila Turska!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sarajevo.ba, 10. jul 2020 18:25)

Zato je sultan na koljenima dosao Putinu plcuci zbog sankcija i na kraju je morao kupiti s-400 kao izvinjenje.
Turska je sila za razmontirane zemlje a za ozbiljne zemlje mogu samo da laju oko granice.

ja sam

pre 3 godine

A šta na ovo kaže Vaseljenski Patrijarh, taj mudri čovek koji je začetnik pravoslavnog raskola? Hoće li pakovati kofere iz Konstantinopolja?

treba biti objektivan

pre 3 godine

Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi (koja je idealan kontra-primjer za Aja Sofiju. Potkopavanja Al Akse od strane Izraela, dzamije u Indiji...mnogo je primjera koji su lako dostupni na internetu ko zeli da zna. Daleko od toga da je Turska jedina koja radi nesto sto neko drugi smatra nepravednim.

nemanja.s

pre 3 godine

Jedan od indikatora lošeg stanja u turskom društvu. Narodima koji su vekovima trpeli zulum Osmanlija treba da bude jasno da oni mogu i da se vrate. Grci to dobro znaju. No, ni Kemalisti nisu bili prijateljski nastrojeni prema nama. Hrišćana u današnjoj Turskoj nema ni 5 posto.

ignja

pre 3 godine

da li je to zemlja koja.misli da pripada evropi i da treba da udje eu.evropljani sa turcima nazalist kao i nekada nemaju nista zajednicko.pripadaju aziji i tamo treba i da ostanu.

Nazad u skolu

pre 3 godine

"Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)"

Rimljani su pravoslavci od 353-e,imas li jos neko pitanje?

Solomon

pre 3 godine

Dal da mrzim il ne mrzim. Šta reći na tvoj komentar? Prvo Konstantin Veliki je 313 ozakonio hrišćanstvo a Teodosije prvi 380 proglasio za glavnu veru. To je bio 4 vek a Aja Sofiju su izgradili vladari istočnog rimskog carstva u 6 veku u kojem su veliki uticaj imali i Grci i vidi čuda u početku je bila crkva jer nije bilo raskola a kasnije je bila i pravoslavna i katolička. Preko 900 godina je bila crkva. Sada bi ja sve džamije koje su izgrađene za vreme Osmanlija a nalaze se u hrišćanskim zemljama pretvorio u crkve. Pametnom dosta.

Суперхик

pre 3 godine

Можда и није лоше да они у Васељенској патријаршији схвате где живе и да око њих нема њихових верника ! Да се вера не сме разбијати којекаквим томосима него мора бити саборна и монолитна ! Аја Софија је (за сада) џамија и то је њено природно(принудно) стање ,а црква (поново) може постати управо на исти начин како је сад џамија !

Petar

pre 3 godine

Konstinopol su osim domacih branili i varjazi (vikinzi), 5000 njih do zadnjeg su ostali. Branili su i venecijanci i razni zapadni vitezi. Na drugoj stranj su bili turci i srbi (najmanje 3000). Kako danas takav problem sa identitetom? Istina je takva kakva je, ne kriva ni prava. Jednostavno istina.

Dubioza

pre 3 godine

Bio sam tamo pre 10 godina i osećaj za mene kao pravoslavca je bio neverovatan. Videti ikone kako izranjaju ispod zelene farbe, nama poznata unutrašnjost crkve koja podseća na naš Hram Svetog Save za koga je ova crkva bila i inspiracija. Zaista me ovo duboko pogadja i govori koliko je naš svet poludio i koliko je ono što se desilo nama u našim crkvama i manastirima bio samo početak nečega velikog. Rusija kao Rusija opet neće uraditi ništa, Turski tok se ustoličio, a to je najvaznije za njih.

Ramonda Nathaliae

pre 3 godine

Neka hrišćanska Evropa i Amerika u znak protesta blokiraju sve avio linije iz Turske i za Tursku, neka se zaustavi prodaja turističkih aranžmana. Sigurna sam da ima mnogo načina da se zaustavi retrogradni tiranin.

пинки

pre 3 godine

у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...

Pera

pre 3 godine

Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...

Nenad

pre 3 godine

Аја Софија или Света Софија (грч. Αγία Σοφία; тур. Ayasofya) је бивша православна патријаршијска базилика (црква), касније царска џамија, а сада музеј (тур. Ayasofya Müzesi) у Истанбулу у Турској. Од времена завршетка градње 537. па све до 1453. године, служила је као православна саборна црква и сједиште Васељенског патријарха,изузев између 1204. и 1261. године, када је претворена у католичку цркву за вријеме Латинског царства. Грађевина је била џамија од 29. маја 1453. до 1931. Затим је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.Она је била највећа катедрала на свету скоро хиљаду година, све док није завршена Севиљска катедрала 1520. године.

Ekspo

pre 3 godine

Ovo čekam i ovome se nadam nedeljama. Najbolja vest za Hrišćanstvo. Ta građevina ionako već 500 godina nije crkva, a pretvaranje u nekakav muzej je bilo smo zamazivanje očiju od strane mladoturskih ultranacionalista. Sad je konačno pala svaka maska multikulturalizma, multireligionizma, "tolerancije" itd. Sad jedino možemo ili da konačno shvatimo ko je ko, gde smo i kako stvari zaista stoje, ili da kao do sada zažmurimo, zabijemo glavu u pesak, "okrenemo drugi obraz", pa da lepo skratimo muke i obnovimo Notr Dam sa četiri minareta umesto zvnonika, a i oko Hrama Svetog Save bi mogli uskoro započeti radovi na preobraćanju. Dakle, konačno neka se sve zna. Hvala Erdoganu i njegovom neobuzdanom nestrpljenju (kakvo je pokazao svojevremeno i obaranjem ruskog aviona) da što pre postane sultan, kalif, ajatolah...

Slavko

pre 3 godine

Samo u pravoslavnim crkvama imate plakanje ikona, prava vera. Od danas Turska pocinje da truli iznutra i propasce ukoliko ne isprave i ne pokaju se za ovaj greh!

edi

pre 3 godine

Islam je religija primitivizma!
(sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

Da je primitivan mi sada ne bi ni pricali o Aja Sofiji vec bi ona odavno bila strusena i zaboravljena...

vlada

pre 3 godine

Za nas hriscanje to ce uvek biti crkva, za muslimane nikada nece imati tezinu i znacenje kao na primer Meka, mogu da je preimenuju, prekrece i da dignu jos 100 onih raketa oko nje to ce uvek biti crkva... Prisvajanje tudjeg nikada nije izaslo na dobro, postujte druge vere i nacije da bi i vas postovali...

Oteto prokleto

pre 3 godine

Da je u pitanju katolicka crkva ne bi hriscanski svet cutao i pravio se blesav. Isti taj katolicki hriscanski svet se je i u srednjem veku pravio blesav kad su turci nadirali u Evropu preko balkana kao da ih se to nista ne tice. Tek kad su turci poceli opsedati Bec, tek tad su se evropske velmoze i hansburski car setili da turke treba tuci pa su ih tukli, ali Balkan ih i dalje nije zanimao.

Eugen

pre 3 godine

Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

Od kakvih crnih Rimljana kad je Rimsko carstvo 395 godine podeljeno na zapadno i istocno carstvo (Vizantija) i svako je imalo svog cara. Justinijan jeste finansijski pomagao gradnju, ali to ne menja cinjenicu da je to istocna, pravoslavna, vizantijska crkva bila. "Modernu" verziju Aja Sofije mozes videti u Beogradu ako te zanima, a znam da te ne zanima.

Pravnik

pre 3 godine

Pravila odredjuju pobednici. Mnoge dzamije u spaniji su pretvorene u cekve,a mnoge dzamije su u srbiji srusene do temelja. Turska drzava turska pravila sta da se radi.

Foks

pre 3 godine

Pitanje za ove sto se pozivaju na ruse, da li znate koliko je nasa SPC starija od ruske? I kakve veze mi imamo sa tom najvecim delom azijskom zemljom?
Braca, vazi, samo sto dalje od Srbije.

Branko

pre 3 godine

Njihova odluka je bila da je pretvore u muzej, oni mogu da je i vrate u džamiju. Ne treba se mnogo zaluđivati. Vaseljenska patrijaršija je poslednjih godina gora od Vatikana u svom odnosu prema Slovenima pravoslavcima. Sada ce verovatno da kmece za pomoc Rusije, a juce su im rasturali crkvu u Ukrajini.

Agnosticar takoreci

pre 3 godine

To ti je to. Konacan pad pravoslavlja, nema sta da se raspravljamo, ipak je "njihov" bog prevladao a mi sada samo jos mozemo slusati kakve isprike patrijarh lupa. A ovi koji pisu da ce to opet biti crkva ili takozvani "carigrad", zasto sami sebe lazete??

Рајко Четник

pre 3 godine

Историја се понавља у циклусима:црква па џамија па музеј па џамија па црква Свете мудрости.
Амин!.

Невен

pre 3 godine

Ово је пре свега порука нама, ми као народ морамо да увидимо да разлог великог дела наше заосталости управо тих пет векова по турском влашћу, народа који ни до дана данашњег није далеко одмакао од средњег века, и да, вођени том спознајом, радимо на себи као појединцима, затим као друштво, па онда и као култура, да изменимо све оно што чини турску заоставштину у нама и око нас... навике и особине које смо стекли из тог периода ће увек бити наш камен спотицања у будућности...

Dejan

pre 3 godine

kolko se secam Justinijan je priveo kraju ovu velelepnu gradjevinu pravoslavlja. Ona je majka barem 10tak hriscanskih drzava koje bastine tradiciju, kulturu i umetnost vizantizma! Ukoliko se sve ove zemlje (izmedju ostalih i nasa) ne oglase i suprotstave ovoj nameri Erdogana, ono sto sledi je bacanje pod malter velelepnih fresaka koje su zadivile celi svet! uostalom, ukoliko ostane muzej, poseduje mogucnost da je svi obilaze i dive se njenoj sadrzajnosti !

ProkopijeElGrande

pre 3 godine

Valjda od 1054 kad se Crkva podelila? U vreme kad su je Rimljani izgradili, bilo je ujedinjeno Hriscanstvo koje je kasnije prestalo da postoji.

Nemoj molim te

pre 3 godine

Turska u EU? Nikada. Ja u Tursku više. Nikada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rebtex, 10. jul 2020 20:08)
Eno brale pola Turske na aparatima nakon tvoje odluke.

Šišmiš

pre 3 godine

Više je Srba poginulo osvajajući Carigrad nego Turaka. Ko malo poznaje istoriju zna da nije bilo Srba Turci nikad ne bi imali Istanbul. Treba da zahvalimo našim precima što je Aja Sofija danas džamija. Nama su veći neprijatelji bili Bugari i Grci nego Turci. Zato smo ovde gde smo danas. Nigde.

rab bozji

pre 3 godine

Danas Aja Sofija, uskoro Bazilika Svetog Petra u Rimu i Turska sve do Severnog mora. Turci stancaju i danju i nocu kako bi brojcano osvojili Evropu. I da znas da ce kad tad uspeti u svojim namerama, samo je pitanje vremena.

Samo dijalog

pre 3 godine

Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi...

(treba biti objektivan, 10. jul 2020 23:34)

Ne znam za druge, ali većina džamija u Španiji je upravo i napravljena bilo doziđivamjem minareta na očuvane crkve, bilo na temeljima bivših porušenih crkava koje su tu bile pre 711. kada je Tarik al Džabar sa svojom vojskom krenuo u osvajanje Iberijskog poluostrva. Zato se proces koji je 714. usledio i okončao se 1492. i zove REconquista.

Da bi bio potpuno objektivan moraš biti i informisan.

Branko

pre 3 godine

Vidim sada neki ovde napadaju Ruse. Što bi se Rusi sukobljavali oko tog hrama. Grci će da sede u kafićima, da budu u NATO, a Rusi treba da im oslobađaju Aja Sofiju. Kao kada su huškali Karađorđa da diže za njih ustanak. AKo im je do Konstantinopolja neka ga sami oslobode, a njihova hrišćanska braća sa zapada će im pomoći kao 1920. što su im pomogli.

Roadrunner

pre 3 godine

Karma is a bitch

“Vaseljenski” ( a odavno Turski) patrijarh rabio jedinstvo pravoslavnih crkvi i dalie mešetari. Podržali ga Ameri za ono u Ukrajini a bunari bogami na još par mesta no da ne davim...gde su mu sad Ameri...

jox

pre 3 godine

eto islama u praksi. Ovog čoveka podržava nažalost veliki broj muslimana u Srbiji i Bosni. Islam je u teoriji super, ali kad vam ovakvi sprovode u praksu ne možete očekivati podršku i ljubav drugih.

Stefan

pre 3 godine

Iskren da budem, meni bi bilo glupo da se molim u crkvi koja je pre bila džamija. Ne znam kako vernici u Turskoj razmišljaju, zar im nije malo bezveze?

maunt5

pre 3 godine

Zaista strasno.Ne razumem se u crkvenu hijerarhiju,ali zasto nije reagovao vrh Pravosl.crkve.
Erdogan zamuslja da je neki veliki sultan.Covek je zlo.
maunt5

sanco pansa

pre 3 godine

Skoro sam pricao sa jednim turcinom u inostranstvu i htedoh mu reci kako su Ataturk i kralj Aleksandar bili pobratimi ali on me presece i kaze kako je Ataturk bio los.Nisam stigao da ga pitam zasto

blokovibato1974

pre 3 godine

Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.
(vodonoša, 10. jul 2020 16:04

Ostace i dalje samo legenda

Radoznao

pre 3 godine

Sa jedne strane, mnogi hrišćanski hramovi su podignuti na temeljima starijih paganskih hramova... Sa druge strane, još jedan dokaz da su dve vere jedna prema drugoj isključive, i da je tolerancija među njima samo mit, i neće biti mira sve dok i poslednji hram ne postane džamija, ili svaka džamija ne postane crkva... Ovi što se nadaju da će crkve i vere nestati, varaju se. Ljudi su mnogo religiozniji nego što se misli.

Coravi Aleksa

pre 3 godine

Ako se secam nekog proranstva, koje je ovo i predvidelo, to ce biti kratko pre nego sto ponovo postane crkva; toliko.
(Xyx, 10. jul 2020 19:26)
Tarabicu, ti li si?

Eugen

pre 3 godine

Mogu da zamislim kako ce se turci lepo osecati kad udju u Aja Sofiju da se klanjaju a sa zidova ih strogim pogledom prate Isus, apostoli, sveci i andjeli. Ne verujem da ce tu iko da se klanja dok su freske na zidovima, a freske turci nece smeti da pipnu.

бобан

pre 3 godine

У свим земљама са мањинским муслиманским становништвом претворити све џамије у цркве, након тога би дошло до дијалога и ова одлука би била поништена

Biba

pre 3 godine

Umesto da je vrate da bude crkva sto je 1000 godina bila oni po drugi put prekrajaju istoriju i prave od nje dzamiju u 21. veku. Meni kao ateisti to nikako nije jasno. Kao kad bi Grci od Partenona napravili pravoslavnu crkvu.

Teodora

pre 3 godine

Ko kaze da je islam religija mira nezna nista da vide,Ide zatvorenih ociju.Erdogan cilja ka osvajanju.Za vreme Baraka Obame On Barak pitao Erdogana sta ceka sto ne ide na Balkan .Ali sada je Tramp i dace Bog da i dalje bude.Globalisti hoce da drze svet pod feredzu a oni da vrsljaju i unistavaju zemlje.Da nas potamane da nestanemo

sarajevo.ba

pre 3 godine

Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
(pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

Kontra druskane.
Erdogan je od Turske napravio silu, ne moze im niko pera odbiti.
Sjetim se na ovom portalu kad oborise rusima avione "sad je Erdogan gotov, unistit ce ih rusi....". Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
Sila Turska!

Šmrki

pre 3 godine

Ajde srbi a sta cete da uradite povodom ovoga? Da osvojite Istanbul? Mi ne mozemo da resimo stvari u svom dvoristu a ne da se bijemo sa Turcima koji su nenormalno jaki u odnosu na sve okolne drzave. Tako je kako je. Rusi ne smeju a ne Grcka, Srbija, Bugarska. Spustite se na zemlju malo. Do sutra prekosutra ima sve da se zaboravi i nikome nista, zivi bili pa videli. Koliko dokonih neverovatno.

Nikola prepodobni

pre 3 godine

Ne treba zaboraviti da su Srbi aktivno pomagali turcima prilikom osvajanja Konstantinopolja tako da i Srbi imaju zaslugu za to da je Aja Sofija u turskim rukama.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Mnogo rasprave, oko u suštini veoma jednostavne stvari. Ko je i kada izgradio ovaj versku objekat ? Da li je pravoslavni ili katolucki,itd, itd. Bilo kako bilo, nije na0ravljrn kao džamija, ojo toga se valjda svi slazemo. Pa pošto je To sigurno, onda ostaje ono "glavno", kako sada taj versku objekat postaje džamija. Vrlo jednostavno, takodje. Kao osvajači, Turci razmišljaju na taj način, i ne vide ništa loše u tome, naprotiv. Ima samo jedna "mala" nelogičnost u tom postupku i razmišljanju. Istinski vernik musliman To ne bi smeo i je bi trebao da radi, jer mu njegova vera To ne dozvoljava. Ali pošto političari tumače veru, eto nama džamije u crkvi.

Petar

pre 3 godine

Cekajte ljudi, kako “dogodine u konstantinopolu” kad je tri hiljade srpskih konjanika pomoglo u padu bizanta, kao jedini zapadni turski saveznik?

Bez provokacija, samo realnost?

invicibile

pre 3 godine

Turska je jaka i moćna zemlja,svidjelo se to nekome ili ne. Erdogan samo ispunjava želje svog naroda i svaka mu čast. Znam da bi se najviše radovali kada bi se pojavio neko ko će da radi sve suprotno I da gasi njihovu vjeru i tradiciju ali to se nece desiti.

e

pre 3 godine

Moguće da su naši preci pomagali turcima jer smo u vreme bitke za Konstatinopulj već bili turska kolonija. Kraljević Marko naš nacionalni junak bio je turski vazal a poginuo je u borbi protiv hrišćana u mađarskoj. Sada mi je jasno zašto EU ne želi da nas primi u uniju, jer smo prevrtljiv narod.

Јабучило

pre 3 godine

Doči će dan kada če opet biti Konstantinopolj
(Nemanja, 10. jul 2020 15:46)

За мене је и данас Цариград.

sasa

pre 3 godine

Svi koji se zgrazavaju neka prvo posete dzamije u Kordobi i Sevilji prelepe gradjevine islamske kulture, 1000 stubova, zlatna narandza... oh to su danas katedrale. I kad sam bio u muzeju Aja Sofia osetio sam se lose, jer je to dzamija, ali je tako i u Andaluziji.

Rumun

pre 3 godine

Imam utisak da se najvise bune oni koji idu jednom u tri godine u crkvu. Nije mudro ni malo sta rade, mogu da grade dzamije gde hoce, ali njihovo je i tacka. A one gluposti, "Konstantinopolj" i ratovanje, to ostavite za video igrice, dalje od toga nece ici.

samokazem

pre 3 godine

Zamisli morali su nas pitati za odluku?
Kako to da donesu odluku a da ne konsultuju naše stručnjake?
Da se slučajno neko ne nađe uvređen.
U se i u svoje kljuse.

Markos

pre 3 godine

Oteto prokleto
Aja Sofija je napravljena kad nisu postojali ni katolici,ni pravoslavci.Odakle ti to da treba da bude pravoslavna.Ako su je preveli na pravoslavnu,onda mogu i ovi u dzamiju kad i jedni i drugi ruse tradiciju

Veliki brat

pre 3 godine

у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...
(пинки, 10. jul 2020 22:41)

Pa vidiš, posle onih silnih nabijanja na kolac viđenijih srba od strane osmanlija nakon svakog ustanka u prvoj polovini 19. veka, i ja bi sravnio sa zemljom sve džamije u Srbiji.
Oni su narod preobraćali u islam nasilno i kroz davanje povlastica onima koji su islamske vere (hrišćani su plaćali dodatni porez, otimali im decu i slali da postanu janičari, itd.), a mi kad smo Srbiju oslobodili, ostavili smo te muslimane da žive kao ravnopravni građani sa nama i ostavili im njihove džamije.
Zato nam danas zveckaju o "Sandžaku" i stalno pričaju o otcepljenju, većina radnji u Novom Pazaru i okolini ne kuca fiskalne račune, zakidaju državu na svakom koraku, dok u ostatku Srbije inspekcije za najmanji propust izriču ogromne finansijske kazne.

A da smo se u 19. veku poneli kao mađari, danas bismo imali i državu kao što je Mađarska, bili bismo u EU, a ne ovako, ovi nam vekovima udarali šamare, a mi im stalno okretali drugi obraz, zato i nestajemo kao narod.


Ali, kako sad ne možemo da ispravimo greške iz prošlosti, moramo da nađemo način za zajednički život u ovoj državi, ali na prvom mestu moraju svi poštovati zakone.

A za Aja Sofiju... pitajte Rusiju što je pretila Bugarskoj da ne kreće na Konstatinopolj.

Sultan

pre 3 godine

Vratice se pravoslavlje u Konstantinopolj.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Abyss, 10. jul 2020 18:51
Hoce,hoce.

Ataturk

pre 3 godine

Biće opet naša, polako..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 10. jul 2020 19:48)
Hoce sigurno.Pozurite malo.

Pera

pre 3 godine

Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...

Igor

pre 3 godine

Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?

Pregledač

pre 3 godine

Ovo se, verovatno, neće nikad dogoditi. Ataturk je ponudio Turskom parlamentu da izglasaju da Aja Sofija i Topkapi rezidencija postanu muzeji, zauzvrat će svi poslanici deliti prihod od ulaznica u te muzeje. Danas jedan Turski poslanik na osnovu ovog dogovora ima mesečni prihod od oko 10000e, i nikom od tih poslanika neće pasti na pamet da ih opet pretvore u verske objekte. To za poslanike znači finansijsku katastrofu, a za Tursku takođe pad broja turista na godišnjem nivou.

Bosanac

pre 3 godine

Objekat ce u sustini ponovo biti u funkciji dzamije ali bez ikakvih problema mogu da je obilaze i posjecuju turisti svih konfesija posto je taj objekat od istorijskog znacaja za obje religije (Islam i Hriscanstvo) . Nesto slicno kao Plava dzamija u koju turisti mogu ulaziti unutra bez problema uz postivanje vjerskih propisa.

Kupujte domace

pre 3 godine

ne letuje u Turskoj za početak,ostavite pare na boljem mestu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srbinda, 11. jul 2020 10:28)
Tako je, imamo mi nasu Adu Ciganliju, Dunav i Moravu.

e

pre 3 godine

Ako je istina (u šta sumnjam) da su naši preci pomogli turcima da sruše Vizantiju onda nismo bolje ni zaslužili od ovog što imamo danas.

connected

pre 3 godine

Turska je bila i ostala nosilac islamskog fundamentalizma. U priče o njihovoh "sekularnosti" veruju samo naivni ljudi a kao i u "prijateljstvo" sa Turskom. Njihov cilj je isti kao pre 600 godina, osvajanje Evrope i njena islamizacija.

Istok Zapad

pre 3 godine

Rimski car Dioklecian(Split) 285g radi boljeg upravljanja tim velikim i moćnim Rimskim carstvom deli mu administraciju na Istočnu i Zapadnu.
Posle ta podela postaje i politička kad car Konstantin u Konstantinopolju 330g stvara novu upravu za Istočno carstvo koju naziva Vizantija(Bizant) pa iz jednoglavog Rimskog orla simbolično stvara Dvoglavog orla ko simbol jednog carstva-tela sa dve glave-uprave.
Posle taj Konstantinopolis postaje tako bogat da želi postati i mesto upravljanja celom Hrišćanskom Crkvom sa centrom u Aji Sofiji(Sveta Mudrost) a pošto Rimski Papa(Od Pape Siricija 385g vođa Hrišćanske Crkve i naslednik Sv. Petra) to ne dozvoljava Vizantija deli Crkvu 1054g i odvaja Istočnu koju naziva Pravoslavnom(U 16veku se odvajaju i Protestanti).
Kad su se Hrišćani podelili Osmanlije su ih lako pregazile i porobile celu Južnu pravoslavnu Evropu a padom Konstantinopolja 1453g brišu ime Vizantije iz istorije pa se na pravdu Boga ona sada zove Turska a taj Konstantinopolis se zove Istanbul(Grad izlazećeg sunca) a ta Aja Sofija je sada džamija sa minaretima.
Bitne su samo Isusove reči jer je On rekao Patru(Stena) da Njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati a tu je Crkvu sa svojom žrtvom Petar utemeljio u Rimu(Koji je priznao Hrišćanstvo 325g) šta znači da Pravoslavlje nije Njegova Crkva!
U Bibliji piše da će Harlot(Odvojena crkva-kurva-bludnica) obmanuti narod da dočekaju antihrista a šta znači da pomirenja i ujedinjenja Hrišćanske Crkve nikada neće bit.

Aki

pre 3 godine

Da mogu mogu i uradili su ...čudnije je to sto Vaseljenska patrijarsija na to cuti kao i Rusija i sve ,pravoslavne zemlje i ne reaguju nikako...Sad treba svi pravoslavci da bojkotuju Tursku da se uvedu sve moguce sankcije od pravoslavnih drzava pa da vidimo dokle ce Turci tako !!!Ali ocito da je neko dao veru za veceru od ovih "velikih"...

Istoricar

pre 3 godine

Ovima koji slave ili se zgrazavaju zbog toga sto su Srbi ucestvovali u osvajanju Carigrada da se malo opismene- jeste tacno da su Srbi Djuradja Brankovica morali da ucestvuju u opsadi jer je to bila vazalna obaveza. Bilo je rudara sa Novog brda koji su kopali tunele mada neuspesno i nekoliko stotina konjanika koji su jurisali u ranim napadima na zidine grada. Turci su naima sumnjali u vernost hriscana i namerno njih slali u prve redove da izginu. Srbi se nisu naravno preterano trudili jer je svako normalan znao da je on sledeci. Djuradj Brankovic je uoci opsade snosio troskove obnove jednog dela zidina carigrada o cemu postoji dokaz u Arheoloskom muzeju- ploca koja je stajala na zidinama i prezivela kao dokaz arhefakt do danas. Ploca je zahvalnost Vizantinaca za Srpsku pomoc. Inace i jedan osmanski princ je ucestvovao u odbrani Carigrada na strani hriscana sa svojom vojskom. Svi hriscani ukljucujuci Srbe vec su imali citav vek ratovanja sa Turcima i bili su iscrpljeni dugackim borbama zbog kojih su morali da priznaju vrhovnu Tursku vlast. I ranije su Srbi ucestvovali u bitkama na turskoj strani kao kod Nikopolja 1396 (Stefan Lazarevic) ali i u bitkama protiv Turaka. Tako da je stvar mnogo zamrsenija nego sto vi mislite...

Tex Willer

pre 3 godine

Zaista sramotan potez Turske osnosno Erdogana.Ali mi pravoslavci moramo biti pošteni i priznati da se ne radi o (samo) pravoslavnoj crkvi već o sveukupno HRIŠĆANSKOJ jer gradnja Aja Sofije je završena 537godine a do podele na pravoslavce i katolike i ostale hrišćane je došlo tek u 11 veku.

Katolik

pre 3 godine

Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija? Neverovatno je to, kako Bog kažnjava i ispravlja i daje jasne znakove, a gle kako se lepo vide, ti znakovi-minareti.

quattroporte

pre 3 godine

Pitanje za muslimane : ne biste osecali sramotu da udjete u zdanje sa koje su hriscani gradili Isusom i cirilicom na zidovima i da kleknete i uzviknete Allahu akbar? Hajte iskreno. ja znam da ne bih mogao da svarim da udjem u dzamiju i da se krstim. a nisam cak ni vernik. Pagani obicni

logika

pre 3 godine

Neko je pomenuo Veliku džamiju u Kordobi a zaboravio je da pomene da je izgrađena na mestu prethodno srušene Vizigotske crkve Sv. Vincenta !

Posmatrac

pre 3 godine

Sto je silom oteto , silom ce se i vratiti. Erdogan nije vecan . A generalno hoce tursku da pozicionira kao silu , mada tesko mu ide. Pokusaj uspona lako se pretvori u opasan pad. Istorija nas uci . Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.

Mitar

pre 3 godine

Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.
(Posmatrac, 11. jul 2020 11:11)
Tarabicu, ti li si?

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Ko je pre ovoga putovao kao turista u Istanbul pored Aja Sofije mogao je da poseti i Sultan Ahmedovu džamiju,koja po svojoj lepoti ne zaostaje nimalo za crkvom Aja Sofija.Ono što je interesantno u islamu, je da možete da obavite molitvu i turistički da je obiđete.Sada u širokom luku zaobilazim i crkve i džamije,osim kao turista.Pre trideset godina redovno sam klanjao namaz u Plavoj džamiji a i u ostalim u blizini.
Što se tiče minusa koje sam dobio ,ne verujem da sam baš toliko važan u osvajanju te crkve.

димитор градина

pre 3 godine

Модерна Република Турска је заслуга Кемала Ататурка, коме су Западне силе дозволиле да обликује данашњу Турску у модерну државу. Те исте силе су могле без проблема да разбију Отоманску империју у парампарчад, али нису. Рушењем Ататуркове заоставштине те исте силе више немају никакву одговорност у погледу турског територијалног интегритета и све су опције на столу. Може садашњи Султан горко да зажали због својих поступака. Зар није Берлин 45 година био подељен између тадашњих глобалних сила? Нема проблема да то буде случај и са Цариградом.

dekkson

pre 3 godine

500 g. bila Vizantiska crkva
1054 g. Grci je otimaju I prave pravoslavnu crkvu
1204 g. Rimjani je otimaju I prave katolicku crkvu
1261 g. Grci je otimaju I ponovo prave pravoslavnu crkvu
1453 g. Turci je otimaju I prave dzamiju

Erdogan samo od svog muzeja pravi dzamiju , neznam sto to nama smeta I sto bi Edogan trazio dozvolu od bilo koga

dakiliz

pre 3 godine

E sad zamislite ili koliko je bio napredan Ataturk koji je prije 100 godina civilizovao Tursku i pretvorio je u modernu evropsku zemlju ili koliko je nazadan Erdoan koji poslije 100 godina ne da nije napredniji za čitav vijek od oca nacije nego je još vraća u nazad za 100 godina.

Tandara mandara

pre 3 godine

Eto bas me zanima kako bi mi Srbi reagovali da je obratno? Da se dzamija pretvsra u crkvu
Pa naravno da bi velikom vecinom podrzali..

Hammer

pre 3 godine

Vidim da se ovde protura laž kako su Srbi navodno učestvovali u zauzimanju Carigrada što je notorna izmišljotina. Nikakvih srpskih jedinica nije bilo pred Konstantinopoljem, a ako je i bilo po kejeg Srbina onda je to mogao biti samo Srbin musliman u janjičarskim jedinicama koje su tada brojale ne više od 12 hiljada ljudi. Četiri godine pre pada Carigrada despot Đurađ Branković je lično svojim novcem finansirap obnovu zidina tog grada o čemu postoji originalni zapis iz tog vremena.

Sveta Mudrost

pre 3 godine

408 - Rimsko carstvo(Papa) za svoj Istočni deo gradi Aju Sofiju(Sveta Mudrost).
532 - Uništena u požaru u pobuni Nika pa obnovljena za samo 5g.
1054 - Raskol Crkve i Istočno Carstvo(Vizantija) odvaja se od Pape i stvara Pravoslavlje pa Aja Sofija psotaje pravoslavna Crkva.
1203 - Papini Krstaški vitezovi pokolju pravoslavce i pljačkaju Aju Sofiju i grad.
1204 - Papa je vraća i opet postaje pod njegovom upravom katolička Crkva!
1261 - Grci je otimaju i opet postaje pravoslavna Crkva!
1453 - Posle pregaženog i porobljenog pravoslavlja na celom Jugu Evrope od strane Osmanlija postaje džamija i prima 4 minareta.
1935 - Mustafa Kemal Atatürk džamiju Aju Sofiju radi religijskog mira pretvara u muzej religija.
2020g. Recep Tayyip Erdoğan dekretom opet pretvara-vraća Aju Sofiju u džamiju.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Rimljani pravoslavci?!?! Ajme majko meni! Verovatno su se zvali Branimir,Vladimir,Velimir,Zoran ,Vesna,Svetlana...aaaaaaaahhhhahaha

insajder

pre 3 godine

"AJA" Sofia je u stvari "Agia Sofia" na Grčkom, samo se pri izgovoru čuje kao AJA.
inače znači Sveta Sofija ili Sveta Mudrost.
Sve pokazuje da ima muslimanski temelj...

Ivan Š.

pre 3 godine

Šteta što onaj puč od pre par godina nije uspeo. Šteta za svaki neuspeli puč i u prošlosti i u budućnosti. Da je uspeo - ovo se ne bi dogodilo.

Treba gledati celu sliku

pre 3 godine

Erdogan skuplja politicke poene i ovo nema veze s mozgom. U Turskoj itekako ima ljudi koji su protiv ovoga, prosto zato sto nema smisla i ne predstavlja nikakvu pobedu.

Ner0n

pre 3 godine

Има оно Тарабићево пророчанство, али и оног једног монаха који су рекли да ће III светски почети сукобом руског цара и турског султана.. А крај сви знамо..
Ок рећи ћу вам руски цар потискује турке и ослобађа Цариград.
Ја сам некако сигуран да ће се то десити

Locutus

pre 3 godine

Evropljani nemaju petlju da izađu sa zajedničkim stavom da će sve džamije u EU biti pretvorene u crkve, pa da vidiš kako Erdogan podvija rep...

Full Kontakt

pre 3 godine

Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?
(Igor, 10. jul 2020 21:55)

Potpisujem.
Onima koji slijede prodavače magle sve je bitno. O čemu ljudi naklapaju u 21-vom vijeku to je nevjerovatno, meni je čak i smiješno.

Salebre

pre 3 godine

Islam je religija primitivizma!
(sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

To sa Islamom nema nikvave veze!
Naprotiv!!!

A Islam je prava religije koja turska meša sa nacionalizam..

Biba

pre 3 godine

"Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija?"

Apsolutno suprotno, Papa je hteo da se nametne kao glavni i iznad svih drugih crkvenih poglavara pa je doslo do raskola. Konstantinopolj je bio glavni grad Rimskog carstva kada je ono podeljeno na dva dela, a istocno je nadzivelo zapadno cak 1000 godina. Rim i zapadno rimsko carstvo okupirala su varvarska plemena a istocno je izdrzalo do 15. veka i pojave Turaka. Da Turci nisu zauzeli Vizantiju ne bi ni zapad danas bio kakvog ga znamo jer su upravo grcke izbeglice na zapad stigle sa antickim ucenjem sto je pokrenulo renesansu na zapadu.

sarajevo.ba

pre 3 godine

Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
(pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

Kontra druskane.
Erdogan je od Turske napravio silu, ne moze im niko pera odbiti.
Sjetim se na ovom portalu kad oborise rusima avione "sad je Erdogan gotov, unistit ce ih rusi....". Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
Sila Turska!

Bosanac

pre 3 godine

Objekat ce u sustini ponovo biti u funkciji dzamije ali bez ikakvih problema mogu da je obilaze i posjecuju turisti svih konfesija posto je taj objekat od istorijskog znacaja za obje religije (Islam i Hriscanstvo) . Nesto slicno kao Plava dzamija u koju turisti mogu ulaziti unutra bez problema uz postivanje vjerskih propisa.

invicibile

pre 3 godine

Turska je jaka i moćna zemlja,svidjelo se to nekome ili ne. Erdogan samo ispunjava želje svog naroda i svaka mu čast. Znam da bi se najviše radovali kada bi se pojavio neko ko će da radi sve suprotno I da gasi njihovu vjeru i tradiciju ali to se nece desiti.

Cara

pre 3 godine

...okrece se kolo srece ...kako su okupirali tako moze i da se oslobodi i ponovo bude crkva ...
(raca milosavljevic, 10. jul 2020 15:33)
Da nećeš predvoditi te "oslobodiice" možda?

Petar

pre 3 godine

Konstinopol su osim domacih branili i varjazi (vikinzi), 5000 njih do zadnjeg su ostali. Branili su i venecijanci i razni zapadni vitezi. Na drugoj stranj su bili turci i srbi (najmanje 3000). Kako danas takav problem sa identitetom? Istina je takva kakva je, ne kriva ni prava. Jednostavno istina.

Pravnik

pre 3 godine

Pravila odredjuju pobednici. Mnoge dzamije u spaniji su pretvorene u cekve,a mnoge dzamije su u srbiji srusene do temelja. Turska drzava turska pravila sta da se radi.

Сораб

pre 3 godine

Ово је довољно велика провокација за хришћански свет, да би аутоматски требало прегазити османску државу турску која очигледно поново корача стазама освајања Европе. Али пошто у Европским државама влада неолиберална и комунистичка свита, онда ћемо бити само неми посматрачи исламизације Европе. Надам се да ће се пробудити хришћански дух и да ћемо очистити стари континент од овог "канцера".

Markos

pre 3 godine

Oteto prokleto
Aja Sofija je napravljena kad nisu postojali ni katolici,ni pravoslavci.Odakle ti to da treba da bude pravoslavna.Ako su je preveli na pravoslavnu,onda mogu i ovi u dzamiju kad i jedni i drugi ruse tradiciju

Šišmiš

pre 3 godine

Više je Srba poginulo osvajajući Carigrad nego Turaka. Ko malo poznaje istoriju zna da nije bilo Srba Turci nikad ne bi imali Istanbul. Treba da zahvalimo našim precima što je Aja Sofija danas džamija. Nama su veći neprijatelji bili Bugari i Grci nego Turci. Zato smo ovde gde smo danas. Nigde.

treba biti objektivan

pre 3 godine

Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi (koja je idealan kontra-primjer za Aja Sofiju. Potkopavanja Al Akse od strane Izraela, dzamije u Indiji...mnogo je primjera koji su lako dostupni na internetu ko zeli da zna. Daleko od toga da je Turska jedina koja radi nesto sto neko drugi smatra nepravednim.

edi

pre 3 godine

Islam je religija primitivizma!
(sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

Da je primitivan mi sada ne bi ni pricali o Aja Sofiji vec bi ona odavno bila strusena i zaboravljena...

sasa

pre 3 godine

Svi koji se zgrazavaju neka prvo posete dzamije u Kordobi i Sevilji prelepe gradjevine islamske kulture, 1000 stubova, zlatna narandza... oh to su danas katedrale. I kad sam bio u muzeju Aja Sofia osetio sam se lose, jer je to dzamija, ali je tako i u Andaluziji.

Slavko

pre 3 godine

Samo u pravoslavnim crkvama imate plakanje ikona, prava vera. Od danas Turska pocinje da truli iznutra i propasce ukoliko ne isprave i ne pokaju se za ovaj greh!

vodonoša

pre 3 godine

Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.

Agnosticar takoreci

pre 3 godine

To ti je to. Konacan pad pravoslavlja, nema sta da se raspravljamo, ipak je "njihov" bog prevladao a mi sada samo jos mozemo slusati kakve isprike patrijarh lupa. A ovi koji pisu da ce to opet biti crkva ili takozvani "carigrad", zasto sami sebe lazete??

e

pre 3 godine

Moguće da su naši preci pomagali turcima jer smo u vreme bitke za Konstatinopulj već bili turska kolonija. Kraljević Marko naš nacionalni junak bio je turski vazal a poginuo je u borbi protiv hrišćana u mađarskoj. Sada mi je jasno zašto EU ne želi da nas primi u uniju, jer smo prevrtljiv narod.

blokovibato1974

pre 3 godine

Džabe se trudite Turci, iz kamena krst izbija, a sa zidova ikone koje ne mogu da se prekreče. Legenda kaže, kad se Bogu hram nameni i osvešta, on postavi andjela da ga čuva za večnost. Hram može da se sruši, pretvori u džamiju, otme, andjeo je i dalje tu i čuva. I čeka, dok dodje Božji gnev, a kad dodje, teško onome na koga se obruši.
(vodonoša, 10. jul 2020 16:04

Ostace i dalje samo legenda

Nemoj molim te

pre 3 godine

Turska u EU? Nikada. Ja u Tursku više. Nikada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rebtex, 10. jul 2020 20:08)
Eno brale pola Turske na aparatima nakon tvoje odluke.

Nikola prepodobni

pre 3 godine

Ne treba zaboraviti da su Srbi aktivno pomagali turcima prilikom osvajanja Konstantinopolja tako da i Srbi imaju zaslugu za to da je Aja Sofija u turskim rukama.

Sultan

pre 3 godine

Vratice se pravoslavlje u Konstantinopolj.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Abyss, 10. jul 2020 18:51
Hoce,hoce.

Igor

pre 3 godine

Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?

Ataturk

pre 3 godine

Biće opet naša, polako..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 10. jul 2020 19:48)
Hoce sigurno.Pozurite malo.

Rumun

pre 3 godine

Imam utisak da se najvise bune oni koji idu jednom u tri godine u crkvu. Nije mudro ni malo sta rade, mogu da grade dzamije gde hoce, ali njihovo je i tacka. A one gluposti, "Konstantinopolj" i ratovanje, to ostavite za video igrice, dalje od toga nece ici.

Znalac

pre 3 godine

sami su Hriscani krivi za ovo. Kada su trebali biti jedinstveni u podrsci Vizantiji, nje nije bilo. To su muslimani pametno iskoristili. Sad je tako, kako je. Njihovo pravo je da rade sta im je volja...

treba i krimosima odate priznanje

pre 3 godine

Ataturk je lansirao Tursku iz feudalnog doba a Erdogan ih vraca dobrano nazad u isti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pertinaks, 10. jul 2020 15:33)

Upravo suprotno. Do 2001 turska je bila jedna jadna, bedna zemlja, u kojoj je vojska rušila vlade kad joj se ćefne, nije bilo turista, mnogo problema, građanski rat itd. Od 2001 pa do danas GDP je skočio sa 150 milijardi na 750 milijarde, pre krize je bio i 950. Top 20 ekonomija sveta, među najvećim svetskim turističkim destinacija.
To pišem kao neko ko ne podnosi turke, a još manje erdogana-kriminalca koji je ekonomiju izgradio na švercu nafte i droge iz afganistana.

Ali pre toga je bilo žalosno.

Foks

pre 3 godine

Pitanje za ove sto se pozivaju na ruse, da li znate koliko je nasa SPC starija od ruske? I kakve veze mi imamo sa tom najvecim delom azijskom zemljom?
Braca, vazi, samo sto dalje od Srbije.

aco

pre 3 godine

За само пар година БДП Турске је драстично пао, а сад ће и због короне додатно пасти. Од релативно развијене државе, Турска иде путем Ирана ка банкротству. Потписали су себи пропаст овим верским фундаментализмом.

Šmrki

pre 3 godine

Ajde srbi a sta cete da uradite povodom ovoga? Da osvojite Istanbul? Mi ne mozemo da resimo stvari u svom dvoristu a ne da se bijemo sa Turcima koji su nenormalno jaki u odnosu na sve okolne drzave. Tako je kako je. Rusi ne smeju a ne Grcka, Srbija, Bugarska. Spustite se na zemlju malo. Do sutra prekosutra ima sve da se zaboravi i nikome nista, zivi bili pa videli. Koliko dokonih neverovatno.

Nazad u skolu

pre 3 godine

"Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)"

Rimljani su pravoslavci od 353-e,imas li jos neko pitanje?

cento

pre 3 godine

Kad ono corak, rusi nisu smjeli da pisnu.
Sila Turska!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sarajevo.ba, 10. jul 2020 18:25)

Zato je sultan na koljenima dosao Putinu plcuci zbog sankcija i na kraju je morao kupiti s-400 kao izvinjenje.
Turska je sila za razmontirane zemlje a za ozbiljne zemlje mogu samo da laju oko granice.

Vladan Grujić

pre 3 godine

Spadam u one koji misle da je pad Konstantinopolja u otomanske ruke 29. maja 1453 god. jedna od najvećih civilizacijskih katastrofa u istoriji.
Današnja odluka, de facto sultana Turske Erdogana, je ogroman civilizacijski TROSKOK unazad u odnosima između hrišćana i muslimana.

Arch Enemy

pre 3 godine

Bosanac, Aja Sofija je prvo bila crkva, nemoguće je da to ne znaš, u stvari moguće je jer si bosanac, znaš one viceve o bosancima tj. o Husi i Hasi !

samokazem

pre 3 godine

Zamisli morali su nas pitati za odluku?
Kako to da donesu odluku a da ne konsultuju naše stručnjake?
Da se slučajno neko ne nađe uvređen.
U se i u svoje kljuse.

Teodora

pre 3 godine

Ko kaze da je islam religija mira nezna nista da vide,Ide zatvorenih ociju.Erdogan cilja ka osvajanju.Za vreme Baraka Obame On Barak pitao Erdogana sta ceka sto ne ide na Balkan .Ali sada je Tramp i dace Bog da i dalje bude.Globalisti hoce da drze svet pod feredzu a oni da vrsljaju i unistavaju zemlje.Da nas potamane da nestanemo

rab bozji

pre 3 godine

Danas Aja Sofija, uskoro Bazilika Svetog Petra u Rimu i Turska sve do Severnog mora. Turci stancaju i danju i nocu kako bi brojcano osvojili Evropu. I da znas da ce kad tad uspeti u svojim namerama, samo je pitanje vremena.

Pera

pre 3 godine

Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...

e

pre 3 godine

Ako je istina (u šta sumnjam) da su naši preci pomogli turcima da sruše Vizantiju onda nismo bolje ni zaslužili od ovog što imamo danas.

Pantagruel

pre 3 godine

Лоше ће се завршити по Турску све што Ердоган ради. Ататурк јој је "купио" 90 година мира. Сачувао је да не учествује у Другом светском рату, поштедео је разарања и територијалног распарчавања које су европске силе припремале. Створио је услове да Турска ојача демографски и економски, а и научно. Овај све то баца у воду и на све стране ствара нове непријатеље. Велике силе ће се опет удружити, па подржати Курде и секуларисте. Турска ће се распасти и грађанском рату. Питање је ко ће се наметнути за "заштитника" и чувара Константинопоља.

care

pre 3 godine

Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

Od 313. godine su i zvanicno postali

oli

pre 3 godine

Ja se bojim da ce freske biti oštećene, jer Turci nemaju svest o tome šta je kultura. Inače restauracija Aja Sofije je rađena i u 19.veku,ali kad je italijanski arheolog primetio da Turci oštećuju noću freske kopajuci im oči, morao je ponovo da ih prekreci ne bili ih sačuvao. Uzgred i naša Bogorodica Ljeviska je do 1912 bila džamija, pa znamo sad kako izgleda (popaljena i razrušena). Znaju oni dobro čije je to,pre će je uništiti nego sačuvati. Da bi čovek cenio umetnost, mora biti prosvećen, a bojim se da oni to nisu. Podatka radi Turska je 1970 imala više od 60% nepismenih.

Da sam biskup

pre 3 godine

Ovo je tipičan primjer kako islam puzajući okupira svijet. Na ruku im ide pasivnost kršćana, koji se u islamskim zemljama moraju ponašati kao muslimani, dok se u Evropi i diljem svijeta muslimanima prave džamije radi njihovih ljudskih prava. E sad usporedite prava kršćana i njih.

Los Angeles

pre 3 godine

Čitam komentare turaka na Instagramu na Istanbul profilu. Ti ljudi su užasno arogantni i u fazonu ovo je turska, i mi radimo šta se nama hoće. Nove generacije ne znaju izgleda da je Turska poražena i zamalo izgubila državnost posle prvog svetskog rata. Izgleda da ponovo izazivaju haos, do ponovnog razmontiranja. Da je malo više političke pameti bilo tada, taj monstrum od države bi se razmontirao, ovako je Ataturku dozvoljeno da zadrži državu i Istanbul, a da se odrekne svih ostalih otomanskih teritorija.

Petar

pre 3 godine

Cekajte ljudi, kako “dogodine u konstantinopolu” kad je tri hiljade srpskih konjanika pomoglo u padu bizanta, kao jedini zapadni turski saveznik?

Bez provokacija, samo realnost?

пинки

pre 3 godine

у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...

MisterNo

pre 3 godine

Koliko sam citao, do 18. veka unutrasnjojs nije bila ni dirana. Onda su postojece freske pokrivene, nisu unistavane. Ocito su ljudi tada bili oprezniji, da citiram Cezara iz serije "Ne znam koji ih bogovi stite, ali necu da ih izazivam".
Danas ocekujem rusenje i skidanje. Videli smo u Afganisatanu primere....

Ramonda Nathaliae

pre 3 godine

Neka hrišćanska Evropa i Amerika u znak protesta blokiraju sve avio linije iz Turske i za Tursku, neka se zaustavi prodaja turističkih aranžmana. Sigurna sam da ima mnogo načina da se zaustavi retrogradni tiranin.

Суперхик

pre 3 godine

Можда и није лоше да они у Васељенској патријаршији схвате где живе и да око њих нема њихових верника ! Да се вера не сме разбијати којекаквим томосима него мора бити саборна и монолитна ! Аја Софија је (за сада) џамија и то је њено природно(принудно) стање ,а црква (поново) може постати управо на исти начин како је сад џамија !

ja sam

pre 3 godine

A šta na ovo kaže Vaseljenski Patrijarh, taj mudri čovek koji je začetnik pravoslavnog raskola? Hoće li pakovati kofere iz Konstantinopolja?

Рајко Четник

pre 3 godine

Историја се понавља у циклусима:црква па џамија па музеј па џамија па црква Свете мудрости.
Амин!.

Невен

pre 3 godine

Ово је пре свега порука нама, ми као народ морамо да увидимо да разлог великог дела наше заосталости управо тих пет векова по турском влашћу, народа који ни до дана данашњег није далеко одмакао од средњег века, и да, вођени том спознајом, радимо на себи као појединцима, затим као друштво, па онда и као култура, да изменимо све оно што чини турску заоставштину у нама и око нас... навике и особине које смо стекли из тог периода ће увек бити наш камен спотицања у будућности...

Eugen

pre 3 godine

Mogu da zamislim kako ce se turci lepo osecati kad udju u Aja Sofiju da se klanjaju a sa zidova ih strogim pogledom prate Isus, apostoli, sveci i andjeli. Ne verujem da ce tu iko da se klanja dok su freske na zidovima, a freske turci nece smeti da pipnu.

Branko

pre 3 godine

Vidim sada neki ovde napadaju Ruse. Što bi se Rusi sukobljavali oko tog hrama. Grci će da sede u kafićima, da budu u NATO, a Rusi treba da im oslobađaju Aja Sofiju. Kao kada su huškali Karađorđa da diže za njih ustanak. AKo im je do Konstantinopolja neka ga sami oslobode, a njihova hrišćanska braća sa zapada će im pomoći kao 1920. što su im pomogli.

Coravi Aleksa

pre 3 godine

Ako se secam nekog proranstva, koje je ovo i predvidelo, to ce biti kratko pre nego sto ponovo postane crkva; toliko.
(Xyx, 10. jul 2020 19:26)
Tarabicu, ti li si?

Roadrunner

pre 3 godine

Karma is a bitch

“Vaseljenski” ( a odavno Turski) patrijarh rabio jedinstvo pravoslavnih crkvi i dalie mešetari. Podržali ga Ameri za ono u Ukrajini a bunari bogami na još par mesta no da ne davim...gde su mu sad Ameri...

Branko

pre 3 godine

Njihova odluka je bila da je pretvore u muzej, oni mogu da je i vrate u džamiju. Ne treba se mnogo zaluđivati. Vaseljenska patrijaršija je poslednjih godina gora od Vatikana u svom odnosu prema Slovenima pravoslavcima. Sada ce verovatno da kmece za pomoc Rusije, a juce su im rasturali crkvu u Ukrajini.

Oteto prokleto

pre 3 godine

Da je u pitanju katolicka crkva ne bi hriscanski svet cutao i pravio se blesav. Isti taj katolicki hriscanski svet se je i u srednjem veku pravio blesav kad su turci nadirali u Evropu preko balkana kao da ih se to nista ne tice. Tek kad su turci poceli opsedati Bec, tek tad su se evropske velmoze i hansburski car setili da turke treba tuci pa su ih tukli, ali Balkan ih i dalje nije zanimao.

Da vidimo na delu

pre 3 godine

Mislite li da ce muslimanski verski poglavari sirom sveta ovo da osude?Ajde bas da vidimo.Ocekujem masovne manifestacije u Grckoj zbog ovoga ali bi trebalo i u svim Pravoslavnim pa i uopste Hriscanskim zemljama ali nema od toga nista.

Јабучило

pre 3 godine

Doči će dan kada če opet biti Konstantinopolj
(Nemanja, 10. jul 2020 15:46)

За мене је и данас Цариград.

Dubioza

pre 3 godine

Bio sam tamo pre 10 godina i osećaj za mene kao pravoslavca je bio neverovatan. Videti ikone kako izranjaju ispod zelene farbe, nama poznata unutrašnjost crkve koja podseća na naš Hram Svetog Save za koga je ova crkva bila i inspiracija. Zaista me ovo duboko pogadja i govori koliko je naš svet poludio i koliko je ono što se desilo nama u našim crkvama i manastirima bio samo početak nečega velikog. Rusija kao Rusija opet neće uraditi ništa, Turski tok se ustoličio, a to je najvaznije za njih.

ignja

pre 3 godine

da li je to zemlja koja.misli da pripada evropi i da treba da udje eu.evropljani sa turcima nazalist kao i nekada nemaju nista zajednicko.pripadaju aziji i tamo treba i da ostanu.

Eugen

pre 3 godine

Od kada je Aja Sofija pravoslavna crkva? Sagrađena u 6 veku,od rimljana.Od kada su rimljani pravoslavci?
(dal da mrzmi il ne mrzim, 10. jul 2020 20:35)

Od kakvih crnih Rimljana kad je Rimsko carstvo 395 godine podeljeno na zapadno i istocno carstvo (Vizantija) i svako je imalo svog cara. Justinijan jeste finansijski pomagao gradnju, ali to ne menja cinjenicu da je to istocna, pravoslavna, vizantijska crkva bila. "Modernu" verziju Aja Sofije mozes videti u Beogradu ako te zanima, a znam da te ne zanima.

бобан

pre 3 godine

У свим земљама са мањинским муслиманским становништвом претворити све џамије у цркве, након тога би дошло до дијалога и ова одлука би била поништена

Ekspo

pre 3 godine

Ovo čekam i ovome se nadam nedeljama. Najbolja vest za Hrišćanstvo. Ta građevina ionako već 500 godina nije crkva, a pretvaranje u nekakav muzej je bilo smo zamazivanje očiju od strane mladoturskih ultranacionalista. Sad je konačno pala svaka maska multikulturalizma, multireligionizma, "tolerancije" itd. Sad jedino možemo ili da konačno shvatimo ko je ko, gde smo i kako stvari zaista stoje, ili da kao do sada zažmurimo, zabijemo glavu u pesak, "okrenemo drugi obraz", pa da lepo skratimo muke i obnovimo Notr Dam sa četiri minareta umesto zvnonika, a i oko Hrama Svetog Save bi mogli uskoro započeti radovi na preobraćanju. Dakle, konačno neka se sve zna. Hvala Erdoganu i njegovom neobuzdanom nestrpljenju (kakvo je pokazao svojevremeno i obaranjem ruskog aviona) da što pre postane sultan, kalif, ajatolah...

Boris

pre 3 godine

Kad pogledas čim se Erdogan bavi u 21 vjeku sve ti je jasno. Njega i dan danas žulja što je to u osnovi crkva. Nema tu sreće ni za 1000 godina. Oni su u joœ u srednjem vjeku sa pameću.

maunt5

pre 3 godine

Zaista strasno.Ne razumem se u crkvenu hijerarhiju,ali zasto nije reagovao vrh Pravosl.crkve.
Erdogan zamuslja da je neki veliki sultan.Covek je zlo.
maunt5

Solomon

pre 3 godine

Dal da mrzim il ne mrzim. Šta reći na tvoj komentar? Prvo Konstantin Veliki je 313 ozakonio hrišćanstvo a Teodosije prvi 380 proglasio za glavnu veru. To je bio 4 vek a Aja Sofiju su izgradili vladari istočnog rimskog carstva u 6 veku u kojem su veliki uticaj imali i Grci i vidi čuda u početku je bila crkva jer nije bilo raskola a kasnije je bila i pravoslavna i katolička. Preko 900 godina je bila crkva. Sada bi ja sve džamije koje su izgrađene za vreme Osmanlija a nalaze se u hrišćanskim zemljama pretvorio u crkve. Pametnom dosta.

L

pre 3 godine

Kaze nas vodič Hasan zimus:" Kad Aja Sofija ne bude muzej već dzamija, umire turizam u Istanbulu"
Sulejman Hilic Čovem živi tamo 60 godina, a 35 se bavi turizmom.Fakulterski obrazican, proso sveta.....Nekako mu verujem

Veliki brat

pre 3 godine

у печују у мађарској постоји касим пашина џамија која је католичка црква данас...
али ово у константинопољу је друго...ово је покушај понижавања хришћана...јер је то највећа црква ...
(пинки, 10. jul 2020 22:41)

Pa vidiš, posle onih silnih nabijanja na kolac viđenijih srba od strane osmanlija nakon svakog ustanka u prvoj polovini 19. veka, i ja bi sravnio sa zemljom sve džamije u Srbiji.
Oni su narod preobraćali u islam nasilno i kroz davanje povlastica onima koji su islamske vere (hrišćani su plaćali dodatni porez, otimali im decu i slali da postanu janičari, itd.), a mi kad smo Srbiju oslobodili, ostavili smo te muslimane da žive kao ravnopravni građani sa nama i ostavili im njihove džamije.
Zato nam danas zveckaju o "Sandžaku" i stalno pričaju o otcepljenju, većina radnji u Novom Pazaru i okolini ne kuca fiskalne račune, zakidaju državu na svakom koraku, dok u ostatku Srbije inspekcije za najmanji propust izriču ogromne finansijske kazne.

A da smo se u 19. veku poneli kao mađari, danas bismo imali i državu kao što je Mađarska, bili bismo u EU, a ne ovako, ovi nam vekovima udarali šamare, a mi im stalno okretali drugi obraz, zato i nestajemo kao narod.


Ali, kako sad ne možemo da ispravimo greške iz prošlosti, moramo da nađemo način za zajednički život u ovoj državi, ali na prvom mestu moraju svi poštovati zakone.

A za Aja Sofiju... pitajte Rusiju što je pretila Bugarskoj da ne kreće na Konstatinopolj.

Pregledač

pre 3 godine

Ovo se, verovatno, neće nikad dogoditi. Ataturk je ponudio Turskom parlamentu da izglasaju da Aja Sofija i Topkapi rezidencija postanu muzeji, zauzvrat će svi poslanici deliti prihod od ulaznica u te muzeje. Danas jedan Turski poslanik na osnovu ovog dogovora ima mesečni prihod od oko 10000e, i nikom od tih poslanika neće pasti na pamet da ih opet pretvore u verske objekte. To za poslanike znači finansijsku katastrofu, a za Tursku takođe pad broja turista na godišnjem nivou.

Pera

pre 3 godine

Ako je konstantinopolj postao Istanbul i potpuno islamizovan, onda je i ovo logičan potez ... Zamislite kao bi tek prošla Evropa da ih Srbi nisu usporili u napadu na stari kontinent ...

Dejan

pre 3 godine

kolko se secam Justinijan je priveo kraju ovu velelepnu gradjevinu pravoslavlja. Ona je majka barem 10tak hriscanskih drzava koje bastine tradiciju, kulturu i umetnost vizantizma! Ukoliko se sve ove zemlje (izmedju ostalih i nasa) ne oglase i suprotstave ovoj nameri Erdogana, ono sto sledi je bacanje pod malter velelepnih fresaka koje su zadivile celi svet! uostalom, ukoliko ostane muzej, poseduje mogucnost da je svi obilaze i dive se njenoj sadrzajnosti !

Radoznao

pre 3 godine

Sa jedne strane, mnogi hrišćanski hramovi su podignuti na temeljima starijih paganskih hramova... Sa druge strane, još jedan dokaz da su dve vere jedna prema drugoj isključive, i da je tolerancija među njima samo mit, i neće biti mira sve dok i poslednji hram ne postane džamija, ili svaka džamija ne postane crkva... Ovi što se nadaju da će crkve i vere nestati, varaju se. Ljudi su mnogo religiozniji nego što se misli.

vlada

pre 3 godine

Za nas hriscanje to ce uvek biti crkva, za muslimane nikada nece imati tezinu i znacenje kao na primer Meka, mogu da je preimenuju, prekrece i da dignu jos 100 onih raketa oko nje to ce uvek biti crkva... Prisvajanje tudjeg nikada nije izaslo na dobro, postujte druge vere i nacije da bi i vas postovali...

dekkson

pre 3 godine

500 g. bila Vizantiska crkva
1054 g. Grci je otimaju I prave pravoslavnu crkvu
1204 g. Rimjani je otimaju I prave katolicku crkvu
1261 g. Grci je otimaju I ponovo prave pravoslavnu crkvu
1453 g. Turci je otimaju I prave dzamiju

Erdogan samo od svog muzeja pravi dzamiju , neznam sto to nama smeta I sto bi Edogan trazio dozvolu od bilo koga

Iskren komentar.

pre 3 godine

Kao momak koji je dve godine živeo i studirao u Istanbulu mogu reći malo više o ovoj temi. Naime u Istanbulu Erdogan nema vlast i neku veliku podršku, oni su recimo najveća opozicija vladajućoj koaliciji, gradonačelnik Ekrem Imamoglu je član CHP partije koju je osnovao Ataturk. Ovu odluku podržavaju ljudi koji podržavaju i Erdogana, jer Erdogan pokušava prikazati CHP kao neprijatelje Turskog naroda, što svakako nije istina ali mu se izvan par velikih gradova veruje. Vidimo šta se dešava u Srbiji. Jako je čudno izaći u grad i piti kafu sa kolegama, devojke nose kratke suknje i dekoltirane majice, dok pored nas prolaze devojke naših godina sa majkama ili braćom koje idu u prodavnicu kupiti uloške, bez prava na bilo kakvo pitanje. Dajem svakodnevni primer. Grad sa 15 miliona stanovnika naravno da ima svakakvih ljudi ali tolike razlike između istog naroda nije nigde izražena kao u Istanbulu. Od ekstremno liberalnog i ekstremno radikalnog Islamskog stanovništa često deli jedan zid u stambenoj zgradi. Po mojoj proceni Erdogana podržava oko 25 posto, a ne podržava oko 50 posto, ostali su neutralni. Erdogana spašava turizam i siromašni koji vide lep napredak velikih gradova, samo što su to sve privatne zgrade, sagrađene na muci tog siromaštva. Ne mogu uporediti situaciju sa Srbijom jer nije isto, ali opet može se reći da na sličan način i Vučić i Erdogan zadržavaju vlast.

Samo dijalog

pre 3 godine

Nisam vidio neku medijsku dramu kada su spanski politicari naredili obustavljanje sudskih procesa o utvrdjivanju vlasnistva nad mnogim "pokrstenim dzamijama" sirom Andaluzije i stali na stranu katolicke crkve, izmedju ostalih i Velike dzamije u Kordobi...

(treba biti objektivan, 10. jul 2020 23:34)

Ne znam za druge, ali većina džamija u Španiji je upravo i napravljena bilo doziđivamjem minareta na očuvane crkve, bilo na temeljima bivših porušenih crkava koje su tu bile pre 711. kada je Tarik al Džabar sa svojom vojskom krenuo u osvajanje Iberijskog poluostrva. Zato se proces koji je 714. usledio i okončao se 1492. i zove REconquista.

Da bi bio potpuno objektivan moraš biti i informisan.

Katolik

pre 3 godine

Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija? Neverovatno je to, kako Bog kažnjava i ispravlja i daje jasne znakove, a gle kako se lepo vide, ti znakovi-minareti.

jox

pre 3 godine

eto islama u praksi. Ovog čoveka podržava nažalost veliki broj muslimana u Srbiji i Bosni. Islam je u teoriji super, ali kad vam ovakvi sprovode u praksu ne možete očekivati podršku i ljubav drugih.

urmas

pre 3 godine

Loša odluka. Iako je najavljivana, mislio sam da će vlasti odustati. Da li će sada imati obraza da nastave sa zahtevima da uđu u EU? Muslimani likuju, a hrišćani su revoltirani - to nije dobro za budućnost i dokaz da su razlike dugoročno nepremostive.

sanco pansa

pre 3 godine

Skoro sam pricao sa jednim turcinom u inostranstvu i htedoh mu reci kako su Ataturk i kralj Aleksandar bili pobratimi ali on me presece i kaze kako je Ataturk bio los.Nisam stigao da ga pitam zasto

nemanja.s

pre 3 godine

Jedan od indikatora lošeg stanja u turskom društvu. Narodima koji su vekovima trpeli zulum Osmanlija treba da bude jasno da oni mogu i da se vrate. Grci to dobro znaju. No, ni Kemalisti nisu bili prijateljski nastrojeni prema nama. Hrišćana u današnjoj Turskoj nema ni 5 posto.

Istok Zapad

pre 3 godine

Rimski car Dioklecian(Split) 285g radi boljeg upravljanja tim velikim i moćnim Rimskim carstvom deli mu administraciju na Istočnu i Zapadnu.
Posle ta podela postaje i politička kad car Konstantin u Konstantinopolju 330g stvara novu upravu za Istočno carstvo koju naziva Vizantija(Bizant) pa iz jednoglavog Rimskog orla simbolično stvara Dvoglavog orla ko simbol jednog carstva-tela sa dve glave-uprave.
Posle taj Konstantinopolis postaje tako bogat da želi postati i mesto upravljanja celom Hrišćanskom Crkvom sa centrom u Aji Sofiji(Sveta Mudrost) a pošto Rimski Papa(Od Pape Siricija 385g vođa Hrišćanske Crkve i naslednik Sv. Petra) to ne dozvoljava Vizantija deli Crkvu 1054g i odvaja Istočnu koju naziva Pravoslavnom(U 16veku se odvajaju i Protestanti).
Kad su se Hrišćani podelili Osmanlije su ih lako pregazile i porobile celu Južnu pravoslavnu Evropu a padom Konstantinopolja 1453g brišu ime Vizantije iz istorije pa se na pravdu Boga ona sada zove Turska a taj Konstantinopolis se zove Istanbul(Grad izlazećeg sunca) a ta Aja Sofija je sada džamija sa minaretima.
Bitne su samo Isusove reči jer je On rekao Patru(Stena) da Njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati a tu je Crkvu sa svojom žrtvom Petar utemeljio u Rimu(Koji je priznao Hrišćanstvo 325g) šta znači da Pravoslavlje nije Njegova Crkva!
U Bibliji piše da će Harlot(Odvojena crkva-kurva-bludnica) obmanuti narod da dočekaju antihrista a šta znači da pomirenja i ujedinjenja Hrišćanske Crkve nikada neće bit.

ProkopijeElGrande

pre 3 godine

Valjda od 1054 kad se Crkva podelila? U vreme kad su je Rimljani izgradili, bilo je ujedinjeno Hriscanstvo koje je kasnije prestalo da postoji.

Kupujte domace

pre 3 godine

ne letuje u Turskoj za početak,ostavite pare na boljem mestu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srbinda, 11. jul 2020 10:28)
Tako je, imamo mi nasu Adu Ciganliju, Dunav i Moravu.

Biba

pre 3 godine

Umesto da je vrate da bude crkva sto je 1000 godina bila oni po drugi put prekrajaju istoriju i prave od nje dzamiju u 21. veku. Meni kao ateisti to nikako nije jasno. Kao kad bi Grci od Partenona napravili pravoslavnu crkvu.

Stefan

pre 3 godine

Iskren da budem, meni bi bilo glupo da se molim u crkvi koja je pre bila džamija. Ne znam kako vernici u Turskoj razmišljaju, zar im nije malo bezveze?

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Mnogo rasprave, oko u suštini veoma jednostavne stvari. Ko je i kada izgradio ovaj versku objekat ? Da li je pravoslavni ili katolucki,itd, itd. Bilo kako bilo, nije na0ravljrn kao džamija, ojo toga se valjda svi slazemo. Pa pošto je To sigurno, onda ostaje ono "glavno", kako sada taj versku objekat postaje džamija. Vrlo jednostavno, takodje. Kao osvajači, Turci razmišljaju na taj način, i ne vide ništa loše u tome, naprotiv. Ima samo jedna "mala" nelogičnost u tom postupku i razmišljanju. Istinski vernik musliman To ne bi smeo i je bi trebao da radi, jer mu njegova vera To ne dozvoljava. Ali pošto političari tumače veru, eto nama džamije u crkvi.

Salebre

pre 3 godine

Islam je religija primitivizma!
(sendvičar, 10. jul 2020 20:23)

To sa Islamom nema nikvave veze!
Naprotiv!!!

A Islam je prava religije koja turska meša sa nacionalizam..

Nenad

pre 3 godine

Аја Софија или Света Софија (грч. Αγία Σοφία; тур. Ayasofya) је бивша православна патријаршијска базилика (црква), касније царска џамија, а сада музеј (тур. Ayasofya Müzesi) у Истанбулу у Турској. Од времена завршетка градње 537. па све до 1453. године, служила је као православна саборна црква и сједиште Васељенског патријарха,изузев између 1204. и 1261. године, када је претворена у католичку цркву за вријеме Латинског царства. Грађевина је била џамија од 29. маја 1453. до 1931. Затим је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.Она је била највећа катедрала на свету скоро хиљаду година, све док није завршена Севиљска катедрала 1520. године.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Rimljani pravoslavci?!?! Ajme majko meni! Verovatno su se zvali Branimir,Vladimir,Velimir,Zoran ,Vesna,Svetlana...aaaaaaaahhhhahaha

Biba

pre 3 godine

"Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija?"

Apsolutno suprotno, Papa je hteo da se nametne kao glavni i iznad svih drugih crkvenih poglavara pa je doslo do raskola. Konstantinopolj je bio glavni grad Rimskog carstva kada je ono podeljeno na dva dela, a istocno je nadzivelo zapadno cak 1000 godina. Rim i zapadno rimsko carstvo okupirala su varvarska plemena a istocno je izdrzalo do 15. veka i pojave Turaka. Da Turci nisu zauzeli Vizantiju ne bi ni zapad danas bio kakvog ga znamo jer su upravo grcke izbeglice na zapad stigle sa antickim ucenjem sto je pokrenulo renesansu na zapadu.

quattroporte

pre 3 godine

Pitanje za muslimane : ne biste osecali sramotu da udjete u zdanje sa koje su hriscani gradili Isusom i cirilicom na zidovima i da kleknete i uzviknete Allahu akbar? Hajte iskreno. ja znam da ne bih mogao da svarim da udjem u dzamiju i da se krstim. a nisam cak ni vernik. Pagani obicni

Tandara mandara

pre 3 godine

Eto bas me zanima kako bi mi Srbi reagovali da je obratno? Da se dzamija pretvsra u crkvu
Pa naravno da bi velikom vecinom podrzali..

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Ko je pre ovoga putovao kao turista u Istanbul pored Aja Sofije mogao je da poseti i Sultan Ahmedovu džamiju,koja po svojoj lepoti ne zaostaje nimalo za crkvom Aja Sofija.Ono što je interesantno u islamu, je da možete da obavite molitvu i turistički da je obiđete.Sada u širokom luku zaobilazim i crkve i džamije,osim kao turista.Pre trideset godina redovno sam klanjao namaz u Plavoj džamiji a i u ostalim u blizini.
Što se tiče minusa koje sam dobio ,ne verujem da sam baš toliko važan u osvajanju te crkve.

Full Kontakt

pre 3 godine

Duže vremena je bila hrišćanska,sada je već 600 godina pod muslimanima,vremena se menjaju.Svaka vera je bolest sama za sebe,čovek je samo čovek,zar je bitno ko je hrišćanin,musliman,himduista,budista itd?
(Igor, 10. jul 2020 21:55)

Potpisujem.
Onima koji slijede prodavače magle sve je bitno. O čemu ljudi naklapaju u 21-vom vijeku to je nevjerovatno, meni je čak i smiješno.

Posmatrac

pre 3 godine

Sto je silom oteto , silom ce se i vratiti. Erdogan nije vecan . A generalno hoce tursku da pozicionira kao silu , mada tesko mu ide. Pokusaj uspona lako se pretvori u opasan pad. Istorija nas uci . Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.

Locutus

pre 3 godine

Evropljani nemaju petlju da izađu sa zajedničkim stavom da će sve džamije u EU biti pretvorene u crkve, pa da vidiš kako Erdogan podvija rep...

Hammer

pre 3 godine

Vidim da se ovde protura laž kako su Srbi navodno učestvovali u zauzimanju Carigrada što je notorna izmišljotina. Nikakvih srpskih jedinica nije bilo pred Konstantinopoljem, a ako je i bilo po kejeg Srbina onda je to mogao biti samo Srbin musliman u janjičarskim jedinicama koje su tada brojale ne više od 12 hiljada ljudi. Četiri godine pre pada Carigrada despot Đurađ Branković je lično svojim novcem finansirap obnovu zidina tog grada o čemu postoji originalni zapis iz tog vremena.

dakiliz

pre 3 godine

E sad zamislite ili koliko je bio napredan Ataturk koji je prije 100 godina civilizovao Tursku i pretvorio je u modernu evropsku zemlju ili koliko je nazadan Erdoan koji poslije 100 godina ne da nije napredniji za čitav vijek od oca nacije nego je još vraća u nazad za 100 godina.

Ner0n

pre 3 godine

Има оно Тарабићево пророчанство, али и оног једног монаха који су рекли да ће III светски почети сукобом руског цара и турског султана.. А крај сви знамо..
Ок рећи ћу вам руски цар потискује турке и ослобађа Цариград.
Ја сам некако сигуран да ће се то десити

Aki

pre 3 godine

Da mogu mogu i uradili su ...čudnije je to sto Vaseljenska patrijarsija na to cuti kao i Rusija i sve ,pravoslavne zemlje i ne reaguju nikako...Sad treba svi pravoslavci da bojkotuju Tursku da se uvedu sve moguce sankcije od pravoslavnih drzava pa da vidimo dokle ce Turci tako !!!Ali ocito da je neko dao veru za veceru od ovih "velikih"...

Istoricar

pre 3 godine

Ovima koji slave ili se zgrazavaju zbog toga sto su Srbi ucestvovali u osvajanju Carigrada da se malo opismene- jeste tacno da su Srbi Djuradja Brankovica morali da ucestvuju u opsadi jer je to bila vazalna obaveza. Bilo je rudara sa Novog brda koji su kopali tunele mada neuspesno i nekoliko stotina konjanika koji su jurisali u ranim napadima na zidine grada. Turci su naima sumnjali u vernost hriscana i namerno njih slali u prve redove da izginu. Srbi se nisu naravno preterano trudili jer je svako normalan znao da je on sledeci. Djuradj Brankovic je uoci opsade snosio troskove obnove jednog dela zidina carigrada o cemu postoji dokaz u Arheoloskom muzeju- ploca koja je stajala na zidinama i prezivela kao dokaz arhefakt do danas. Ploca je zahvalnost Vizantinaca za Srpsku pomoc. Inace i jedan osmanski princ je ucestvovao u odbrani Carigrada na strani hriscana sa svojom vojskom. Svi hriscani ukljucujuci Srbe vec su imali citav vek ratovanja sa Turcima i bili su iscrpljeni dugackim borbama zbog kojih su morali da priznaju vrhovnu Tursku vlast. I ranije su Srbi ucestvovali u bitkama na turskoj strani kao kod Nikopolja 1396 (Stefan Lazarevic) ali i u bitkama protiv Turaka. Tako da je stvar mnogo zamrsenija nego sto vi mislite...

insajder

pre 3 godine

"AJA" Sofia je u stvari "Agia Sofia" na Grčkom, samo se pri izgovoru čuje kao AJA.
inače znači Sveta Sofija ili Sveta Mudrost.
Sve pokazuje da ima muslimanski temelj...

logika

pre 3 godine

Neko je pomenuo Veliku džamiju u Kordobi a zaboravio je da pomene da je izgrađena na mestu prethodno srušene Vizigotske crkve Sv. Vincenta !

connected

pre 3 godine

Turska je bila i ostala nosilac islamskog fundamentalizma. U priče o njihovoh "sekularnosti" veruju samo naivni ljudi a kao i u "prijateljstvo" sa Turskom. Njihov cilj je isti kao pre 600 godina, osvajanje Evrope i njena islamizacija.

Ivan Š.

pre 3 godine

Šteta što onaj puč od pre par godina nije uspeo. Šteta za svaki neuspeli puč i u prošlosti i u budućnosti. Da je uspeo - ovo se ne bi dogodilo.

Tex Willer

pre 3 godine

Zaista sramotan potez Turske osnosno Erdogana.Ali mi pravoslavci moramo biti pošteni i priznati da se ne radi o (samo) pravoslavnoj crkvi već o sveukupno HRIŠĆANSKOJ jer gradnja Aja Sofije je završena 537godine a do podele na pravoslavce i katolike i ostale hrišćane je došlo tek u 11 veku.

Mitar

pre 3 godine

Mislim da ce turci na kraju svojih glupih avantura , na kraju dobiti ozbiljne batine od rusa. Pa ce sve biti ok. Gledajte samo. Picvajz je poceo . Korona je pocetak rekomponovanja mape sveta.
(Posmatrac, 11. jul 2020 11:11)
Tarabicu, ti li si?

димитор градина

pre 3 godine

Модерна Република Турска је заслуга Кемала Ататурка, коме су Западне силе дозволиле да обликује данашњу Турску у модерну државу. Те исте силе су могле без проблема да разбију Отоманску империју у парампарчад, али нису. Рушењем Ататуркове заоставштине те исте силе више немају никакву одговорност у погледу турског територијалног интегритета и све су опције на столу. Може садашњи Султан горко да зажали због својих поступака. Зар није Берлин 45 година био подељен између тадашњих глобалних сила? Нема проблема да то буде случај и са Цариградом.

Sveta Mudrost

pre 3 godine

408 - Rimsko carstvo(Papa) za svoj Istočni deo gradi Aju Sofiju(Sveta Mudrost).
532 - Uništena u požaru u pobuni Nika pa obnovljena za samo 5g.
1054 - Raskol Crkve i Istočno Carstvo(Vizantija) odvaja se od Pape i stvara Pravoslavlje pa Aja Sofija psotaje pravoslavna Crkva.
1203 - Papini Krstaški vitezovi pokolju pravoslavce i pljačkaju Aju Sofiju i grad.
1204 - Papa je vraća i opet postaje pod njegovom upravom katolička Crkva!
1261 - Grci je otimaju i opet postaje pravoslavna Crkva!
1453 - Posle pregaženog i porobljenog pravoslavlja na celom Jugu Evrope od strane Osmanlija postaje džamija i prima 4 minareta.
1935 - Mustafa Kemal Atatürk džamiju Aju Sofiju radi religijskog mira pretvara u muzej religija.
2020g. Recep Tayyip Erdoğan dekretom opet pretvara-vraća Aju Sofiju u džamiju.

Treba gledati celu sliku

pre 3 godine

Erdogan skuplja politicke poene i ovo nema veze s mozgom. U Turskoj itekako ima ljudi koji su protiv ovoga, prosto zato sto nema smisla i ne predstavlja nikakvu pobedu.