Petak, 03.07.2020.

10:59

Srušiti mit, ukloniti sećanje: Šta učiniti sa rodnom kućom najvećeg zlotvora u istoriji čovečanstva?

Izvor: DW

Srušiti mit, ukloniti seæanje: Šta uèiniti sa rodnom kuæom najveæeg zlotvora u istoriji èoveèanstva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Temerinac

pre 3 godine

Što se tiče Srba, Jevreja i Roma, najveći zločinac je Ante Pavelić i NDH. Načini ubijanja i zlostavljanja su vrhunac svireposti i genocidnosti u istoriji čovečanstva.

Robot

pre 3 godine

Највећи злотвори седе у комисији која НИЈЕ примила Хитлера на Ликовну академију. Да је отишао у сликаре, био би сликар.

MladostLudost

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.
(max, 3. jul 2020 22:17)

Nemačka je sve to uradila, ne zato što su bili svesni svoje krivice nego zato što su bili okupirani od strane Amerikanaca, Britanaca i Francuza koji su postavili domaće ljude da odrade sav taj posao koji ti pominješ. Posle par generacija pod okupacijom imaš današnji rezultat. I mi smo od svih bivših država najviše osudili svoje odgovorne ali to je naravno zbog sile Haga. Na unutrašnjem planu nismo mnogo učinili jer nema te iste prisile kao što je okupirana Nemačka imala. Što se tiče Austrije, ona ipak nije bila istom rangu kao Nemačka u drugom svetskom ratu.

Baader

pre 3 godine

Tu titulu su mu oteli Mao i Staljin. Ali globalnim medijima iz nepoznatog razloga su interesantniji Hitlerovi zločini, pa se o većim zlikovcima i ne priča puno.

пера

pre 3 godine

Неможе се никако уклонити сећање нити потиснути ружна прошлост на Хитлера. Нетреба никад заборавити и опростити да је та фашистичка свиња хтела да уништи православан народ и освоји њихов животни простор. Нажалост у Европи његово име и дела се све више помињу кроз дневне портале и историјске ТВ. канале, још мало па ће постати највећи визионар који је постојао. Присуствујемо потпуној рехабилитацији фашизма у Европи.

деда миле

pre 3 godine

Бити одговоран за 50 мил.људи,они се сада а и пре размишљају ,шта урадити.невороватни систем вредности,још и бојажљиво писати,некритиковати то отезање.......

хаџија

pre 3 godine

Оно, каде се образујеш преко викија и јутубета...ондак добијеш 'ваке коментаре

saša

pre 3 godine

iza brda, kad pričaš o tom " zlotvoru " u kući cveća treba da stojiš mirno, vojnički, sa poštovanjem, ko pravi pionir...Na goli otok malo na pecanje bi ja tebe poslao. Ja se sećam bezbriznog detinjstva iz tog vremena, lupetaj sta hoćeš.

Bolesni skot

pre 3 godine

U Rusiji se 1920. oralo drvenim ralom... A za samo 25 godina, od 1920. do 1945. godine, uz sve pogibelji i žrtve u ratu, Rusija je postala druga svetska sila... Pa vi vrednujte Staljina kako hoćete!
A za samo 30 godina, od 1990. Srbija je od razvijene zemlje postala druga najsiromašnija država na Balkanu...

Aleksa

pre 3 godine

Nikada mi nije bila jasna ta bolest poistovećivanja objekta sa njenim stanarima. Neko živeo nege neku godinu pa šta!? Drugo je kada neko nešto sagradi pa zadužbina itd. Arhitekta ove zgrade nije znao ko će živeti u njoj...

Strokavi mozak

pre 3 godine

Ja sam negde misljenja da ipak nije mogao sve sam ipak je njega podrzavala cela Nemacka i jos neke evropske zemlje.A i ko zna koliko privatnika i bankara.E kad su izgubili rat svi d... u kraj i sve Hitler kriv.Naravno nije bio cvecka ali bilo je tu jos puno njih koji su trebali da prodju kao i on.

VUK

pre 3 godine

Da je Hitler poživeo dovoljno dugo , ne bi danas crni džipovi koji na dan izbora idu o državnom benzinu da izvode gurbete na birališta , imali posla , a vođa bi morao da podigne lestvicu za ciljnu grupu .

bot-antibot

pre 3 godine

ja znam da bi nemci najradije obrisali secanje na hitlera i ww2 kao da se nikad nisu ni dogodili, ali smatram da to nije dobro za covecanstvo.
trebalo bi dati arhitektama da od kuce naprave spomenik. ne samo kao opomenu covecanstvu vec i za podizanje svesti ljudske civilizacije da se to vise nikad ne ponovi. ne samo svetski rat, vec i bilo koji drugi rat.

Tek onako usput...

pre 3 godine

A ko kaze da je on bio najveci zlotvor ? Bilo je puno gorih ali su imali srece pa su bili na strani pobednika i vesto se izvukli.

samo kazem

pre 3 godine

Prva stvar: treba gledati sta Zapadnjaci rade, a ne slusati sta pricaju. Koliko se samo skanjuju da sruse obicnu kucerinu sa stanovima za iznajmljivanje. Kad samo pomislim kolike znacajne zgrade i lokaliteti su u Srbiji potpuno devastirani. Kuca u kojoj je u Kragujevcu ziveo Djura Jaksic srusila se od starosti; kuca Mileve Maric i Alberta Ajnstajna u NS takodje je dugo bila na rubu propasti. Vredni spomenici proslosti su na svakom koraku unistavani, ruseni, potapani da se izgrade hidrocentrale... A Austrijanci cuvaju svoje...
Drugo, Hitler je samo logicna posledica jednog pravca u zapadnoevropskoj, ne samo nemackoj, politici, drustvenim naukama i verskom ucenju. Jos od vremena Darvinovog "Porekla vrsta" javljaju se ideje o onima koji zasluzuju da zive i onim drugima. Krupni kapital je sa odusevljenjem prihvatio takve ideje. Nacisti su u koncentracionim logorima samo usavrsili britanski izum iz Burskog rata. Eugenika je razvijana u vise zapadnoevropskih zemalja, ali ponajvise u V. Britaniji i Nemackoj. Drevna predanja su iskrivljena da se opravda ideja o visoj rasi. Besmislene optuzbe protiv Jevreja koje su fabrikovali mnogi, ukljucujuci Katolicku crkvu i Tajnu policiju Carske Rusije, stavljene su u sluzbu nacisticke ideologije. Rusenje jedne kuce nece mnogo pomoci da se to promeni.

Henry VIII of England

pre 3 godine

Ja bih digao sprat i potkrovlje a stanarima bih ugradio pvc stolariju, video interfon i demit fasadu u boji po želji stanara.

Leopold II

pre 3 godine

Kralj Leopold II od Belgije pobio je oko 15.000.000 stanovnika Konga u Africi.
To je bio genocid. Dotičnoj istorijskoj gromadi ponosno stoje spomenici po Belgiji.
Ali ako niste čuli o tome, nije ni čudo. O tome se među gospodom ne govori.

Мићо

pre 3 godine

šta je kriva kuća gde su se njegovi roditelji nastanili sad treba promeniti i reljef terena. Šta onda raditi bilu Klintonu i ostalima kada u ime demokratije pobiše decu i narod po Balkanu i Aziji

GTR

pre 3 godine

Ja sam u svom životu video više zlotvora koji nisu ni prineti Hitleru. Čovek jeste možda odgovoran za najviše nastradalih ali da je najveći zlotvor to nikako. Ja sam video decu koja uzmu i muče psa ili mačku jer u tome nalaze zadovoljstvo, ispunjava ih da dok gledaju to stvorenje dok se pati dok ga oni muče. Bilo je i slučajeva gde dete zapali beskućnika jer mu je to zabavno i zabavno mu je dok gleda kako gori. E pa gospodo takvih ljudi ima gomila oko nas, neka deca koju vidjate svaki dan su upravo takva. E to su istinska zla. A najžalosnije od svega je što društvo ne kažnjava takve već su tu izgovori "pa još je on dete, šta on zna". A zna itekako. I onda kad se desi rat takvi su u prvim redovima kad nekog treba zaklati, silovati... Ali oni žive među nama u velikom broju, zaštićeni od strane bolesnog društva i neprepoznati kao istinsko zlo među nama sa kojim se treba najsurovije obračunati

маркеђани

pre 3 godine

Хитлер је одговоран за наређење да се убије можда око 10 милиона људи. Данас му приписују да је крив за све жртве рата што не може бити истина. Са друге стране процењује се да је Мао Цетунг побио 45 милиона Кинеза.

Marko

pre 3 godine

To je spomenik i treba da stoji. To je opomena. Treba pamtiti šta je bilo. Ko ne pamti istoriju osuđen je da je ponovo proživljava. Moj deda se još uvek dobro seća kako su mu Nemci ubili oca i dva mlađa brata. On je preživeo samo zato što je tog kobnog dana otišao ranije do bunara po vodu.

Laki Topalović

pre 3 godine

Vrhunska glupost.
Šta, ako se u "frontu" ili Višegradskoj rodila neka velika budala, srušiti porodilište?
Koliko sam shvatio, već je "obeležena". Odrediti joj neku lepu namenu, ostaviti neki spomen da se zna taj istorijski podatak i to je to.
Nisu cigle birale ko će se tu roditi.

Novi Sad

pre 3 godine

@Nick
Pobednici pisu istoriju. Da su nacisti pobedili, sad nebi pricali o holokaustu vec bi pricali o Britanskim/Belgijskim kampovima u Africi, zlocinackom unistenju Dresdena, Sovjetskom silovanju cele evrope, narocito Berlina, Americi kao ideoloskom poreklu rasne higijene i eugenike, nuklearnom oruziju itd. Ova podela na nase-njihove i dobre-lose je detinjast pristup i rezultat ispiranja mozga. Svi su oni imali 'putera na glavi'.

X

pre 3 godine

Klasična nemačka priča da je kao Hitler monstrum i zbog njega se sve desilo.
Da nije Hitlera ne bi bilo svega toga u 2. svetskom ratu!? Pa ne može jedan čovek da ubedi ceo narod, mora da postoji većinsko raspoloženje. Društvo je stvorilo Hitlera. Nije on nametnuo svoje stavove ljudima, on je pričao šta su oni želeli da čuju.

CATAPA

pre 3 godine

Nema svrhe rušiti ni paliti. Ako (ili kad) fašisti ponovo dođu na vlast, ponovo će je i podići. Treba zaustaviti ponovni pohod fašista, a nekretnine (kao što im ime govori) nikada nisu u nekakvom pohodu.

Hitler nikada nije bio u Americi, a tamo je sada prisutniji nego što je u Austriji ili Nemačkoj. Kako vidimo, ima mnogo simpatizera i u Srbiji.

Cvexi

pre 3 godine

A to isto uraditi i sa Slobinom kućom i Srbima naplaćivati
(NS, 3. jul 2020 23:49)

Pa moze to i sa Alijinom, Tudjmanovom a cujem i da Haradinaj ima lepu kucu za obici.

pex

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.
(max, 3. jul 2020 22:17)

Jedini razlog je zato sto ih i danas nakon vise od 70 godina, amerikanci drze pod vojnom okupacijom. Budi siguran da kao i kod vas u Hrvatskoj, vecina ima deditne uniforme u podrmumu i samo cekaju reviziju istorije da je izvade napolje. Opet, bas kao kod vas. Srbi su andjeli u poredjenju nad gore navedenima

Zurkolomac

pre 3 godine

Treba organizirati turisticke obilaske kuce za hrvatijance i naplacivati im ulaz 5000 evra. Ima da se potuku ko ce prvi uci u kucu njihovog bozanstva i idola...

NS

pre 3 godine

Treba organizirati turisticke obilaske kuce za hrvatijance i naplacivati im ulaz 5000 evra. Ima da se potuku ko ce prvi uci u kucu njihovog bozanstva i idola...
(Zurkolomac)

A to isto uraditi i sa Slobinom kućom i Srbima naplaćivati

Анархиста

pre 3 godine

ne vidim razlog da se spali kuca. Kao dete nije bio zlocinac.A kasnije to je vec situacija gde je cela nacija glasla za Hitlera. Danasnja deca sta sve rade i koliko su bezobrazna jer su im roditelji bahati svasta od njih mozemo da ocekujemo u buducnosti.
Tako da treba da ostave istoriju u miru a da resavaju sadasnjost i gledaju u buducnost.
(Kristjan, 03. jul 2020 21:00)

Хитлер никад није имао ни 50% на изборима. Чак није био ни највећа странка у коалицији која га је довела на власт.

Nick

pre 3 godine

"Najveći zlotvor u istoriji čovečanstva bio je staljin, a ne Hitler, Hitler je za njega bio mala umiljata bebica.
(neutralno zapažanje, 3. jul 2020 22:18)"

Hitler je hteo da istrebi sve Jevreje i 50-100% Slovena u zavisnosti od nacionalnosti (minimum 100 miliona), ostatak da porobi i etnicki ocisti (Generalplan Ost).

Staljin nije ni u istom rangu kao Hitler. Kada je Staljin umro, iz gulaga su pusteni mnogobrojni zatvorenici. U nacistickim logorima smrti (nazvanim tako od strane nacista u nacistickim dokumentima), je umrlo nekoliko miliona ljudi u jedinom industrijskom genocidu u istoriji sveta. Nacisti su izmislili i patentirali krematorijum koji je bio namenjen u vojno-industrijske svrhe koji je bio zamisljen da koristi ljudsku mast kao sredstvo goriva (kompanija "Topf und Sohne" jos ima taj patent).

U Holokaustu je umrlo oko 1 milion i 750 hiljada jevrejske dece. Ko zna koliko slovenske ili romske...

Nacisti su odgovorni za silovanje 10 miliona zena na istoku i jugoistoku Evrope, sto je kao rezultat imalo 1 milion trudnoca (obicaj je uglavnom bio da se zene posle masovnih silovanja ubiju).

Hitler je potpisao naredjenja u kojima se tvrdi da "ne postoji interes u odrzavanju urbane populacije Lenjingrada i Staljingrada". Barbarosa dekret je dao nacistickim oficirima autoritet da ubiju bilo kog civila bez ikakve odgovornosti ako "sumnjaju" da je povezan sa partizanima.

O ljudskom eksperimentisanju i da ne pricamo.

Kolubarac

pre 3 godine

Vi što predlažete paljenje kuće, budite sigurni, neće je spaliti nikad.Znaju oni da je to istorijski vredan objekat i smisliće već neko drugo rešenje.
Ima kod ljudi nešto pagansko, neka težnja da se nešto što je negativno spali, kao da bi time nestalo i sećanje na to što se spaljuje.Paljenje moštiju Sv. Save, pa paljenje "veštica" u inkviziciji...

max

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.

Stefan

pre 3 godine

@Aron
Kakvi crni intelektualci. Goering kao vrhunski pilot, to je istina.
Ali, Himmler je imao intelekt na nivou debila, bio izrazito neuk, glup i primitivan. ON kao takav je bio broj 2 odmah iza Adolfa, koji doduše nije bio glup i dobar govornik, ali bi bogzna koliko mnogo pametan.
Nacisti su bili sekta. Iskoristili su svetsku krizu kako bi se dočepali vlasti. Ostatak znamo koliko su pametni bili. Pozdrav iz Bavarske, nekadašnjeg legla nacizma.

Jack

pre 3 godine

I Hitler je palio knjige, rušio spomenike, brisao istoriju...tako da je izbor zaista jednostavan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (GenX, 3. jul 2020 20:56) # Link komentara

Što se knjiga tiče, palio je marksističku literaturu i pornografiju što i nije loše.

Danilo

pre 3 godine

Ovu zgrafu bi trrbalo ostaviti i mogla bi opet biti kkriscena kao biblioteka .Jeste se rodio tamo al je jakk jako malo vrmena proveo tu .Mnogo je bitnije mesto gde se oblikovak kao covek nego gde je rodjen.On nije ovde postao tk sto jeste ,on ovog vremena provedenog tu nije bio ni svestan kad je odrastao .Uz sve to nazivati Hitlera najvecim zlotvotom jr diskutabilno .Komanda Treceg Rajha je jako komoleksna bila bilo je tu jke licnosti koji su itekako mogli da pariraju Hitleru .A ako otvorimk pitsnje Holokausta u tome mnogo veci znacaj imaju i Hajnrih Himler ,Adolf Ajhman i Rajnhard Hajdrih.Zatim cuvrni general Romel koji je susta suprotnost ovih , koji se drzao svih pravila ratovanja.Krenemo dalje koje su samo zlocine cinile kolonijane sile kao Velika Britanija ili koje je zlocine cinio jedan Staljin .Dolazimo do toga da Hitler ima itekakvu konkurencuju za titulu najveceg zlotvora .

Kristjan

pre 3 godine

ne vidim razlog da se spali kuca. Kao dete nije bio zlocinac.A kasnije to je vec situacija gde je cela nacija glasla za Hitlera. Danasnja deca sta sve rade i koliko su bezobrazna jer su im roditelji bahati svasta od njih mozemo da ocekujemo u buducnosti.
Tako da treba da ostave istoriju u miru a da resavaju sadasnjost i gledaju u buducnost.

Aron

pre 3 godine

Ne treba je dirati. Najbolji predlog je dao arhitekta koji smatra da to treba ds se preuredi u stilu kritike i upozorenja na zločine. Kada su pitali prestolonadledniks Aleksandra da li zeli da uklone komunisticks obeležija u novom dvoru on je odgovorio da nema potrebe jer je sve to deo istorije. Sam Hitler je istorijska osoba koja jr obeležila jednu epohu. Mnogi misle kako su kulturni Nemci i Austrijanci mogli da prihvate Hitlera. Problem je u tome što su oni sebe prestavljali kao simbole kulture i civilizacije. Kroz svoje spektakularne marseve i parade izrazavali su red, rad i disciplinu. Sam vrh članstva su bili vrhunski intelektualci. Hitler je imao ogromno i široko obrazovanje kojim je fascinirao mnoge akademike i naucnike. Treba spomenuti da je imso i orden gvozdenog krsta koje je stekao zbog zasluga i hrabrosti u ratu. Tako na primer je fascinirao poznatog nobelovca norvezanina Knuta Hamsuna. S druge strane Sper, Rozenberg ili Gebels su bili doktori nauka i vrhunski intelektualci u svojiom oblastima. Gering je bio heroj u WW1 kao najbolji ratni pilot, samo je Crveni Baron ima o više oborenih aviona od njega. Jedini koji u toj ekipi nije bio baš ns nivou je Ernst Rem, osnivač SA, on nije imso manire ali je bio proslavljeni rstni heroj iz WW1. Tako da su Nemci, koji su narod visoke kulture, želeli povrstak reda iz haosa u kojem su se nalazili. Nisu oni mi pa da se snalazimo u svakakvim situacijama i primitivizmu.

True

pre 3 godine

Dobrom delu evropskih i drugih nacija nije ni zlotvor ni zlocinac. Da ne ulazim dublje, nema potrebe. Nebuste ni objavili ker bi bilo “politicki nekorektno”.

Bruder Jakob

pre 3 godine

Ja ne znam u čemu je problem, ta kuća nikad nije bila mjesto okupljanja neonacističkih hodočasnika, pa ne znam zašto bi to sad najednom postala.
Bio sam slučajno jednom poslom u Schärdingu, pa blizu je bio Braunau pa kao da vidimo tu kuću.
Kad smo pitali ljude na ulici nisu se htjeli s nama razgovarati, tek nam je onda jedna klinka pokazala.
Nema ništa po čemu se može zaključiti da ta kuća ima bilo kakve veze s Hitlerom, kuća je žute boje i u prizemlju je bila mislim knjižara, jedino je pred kućom neka kamenčina na kojoj piše nešto kao, nikad više nacizma, sloboda i demokracija, milioni mrtvih nas upozoravaju.

Jagodinac

pre 3 godine

Nacizam je bila ideologija koja je donela mnogo zla ovoj planeti, neosporno, ne treba diskutovati. Ali, obrisati secanja? Na sta? Da se Hitler rodio? Malo nema smisla... Tirani ruse kada osvoje, a pravi vladari cuvaju sve, kao podsetnik na istoriju. Setite se sta je Tito napravio od Belog Dvora? Sve je sklonio i okitio petokrakama, sazet primer tiranije. Tako je i sa rodnom kucom Hitlera, samo spomenik, jer Hitler se desio priznali vi to ili ne.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

Ako cemo tako onda mozemo i vecinu nemackih careva i kraljeva tako da "obrisemo" iz istorije. I ne samo nemacake, Engleske ,belgijske itd. vecina njih je palila i klala po svetu,pogotovo Africi,ali njih velicaju i drze se njihovi muzeji uci se o njima u istoriji itd. Licemerje.

Nick

pre 3 godine

"Najveći zlotvor u istoriji čovečanstva bio je staljin, a ne Hitler, Hitler je za njega bio mala umiljata bebica.
(neutralno zapažanje, 3. jul 2020 22:18)"

Hitler je hteo da istrebi sve Jevreje i 50-100% Slovena u zavisnosti od nacionalnosti (minimum 100 miliona), ostatak da porobi i etnicki ocisti (Generalplan Ost).

Staljin nije ni u istom rangu kao Hitler. Kada je Staljin umro, iz gulaga su pusteni mnogobrojni zatvorenici. U nacistickim logorima smrti (nazvanim tako od strane nacista u nacistickim dokumentima), je umrlo nekoliko miliona ljudi u jedinom industrijskom genocidu u istoriji sveta. Nacisti su izmislili i patentirali krematorijum koji je bio namenjen u vojno-industrijske svrhe koji je bio zamisljen da koristi ljudsku mast kao sredstvo goriva (kompanija "Topf und Sohne" jos ima taj patent).

U Holokaustu je umrlo oko 1 milion i 750 hiljada jevrejske dece. Ko zna koliko slovenske ili romske...

Nacisti su odgovorni za silovanje 10 miliona zena na istoku i jugoistoku Evrope, sto je kao rezultat imalo 1 milion trudnoca (obicaj je uglavnom bio da se zene posle masovnih silovanja ubiju).

Hitler je potpisao naredjenja u kojima se tvrdi da "ne postoji interes u odrzavanju urbane populacije Lenjingrada i Staljingrada". Barbarosa dekret je dao nacistickim oficirima autoritet da ubiju bilo kog civila bez ikakve odgovornosti ako "sumnjaju" da je povezan sa partizanima.

O ljudskom eksperimentisanju i da ne pricamo.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

Ako cemo tako onda mozemo i vecinu nemackih careva i kraljeva tako da "obrisemo" iz istorije. I ne samo nemacake, Engleske ,belgijske itd. vecina njih je palila i klala po svetu,pogotovo Africi,ali njih velicaju i drze se njihovi muzeji uci se o njima u istoriji itd. Licemerje.

Kristjan

pre 3 godine

ne vidim razlog da se spali kuca. Kao dete nije bio zlocinac.A kasnije to je vec situacija gde je cela nacija glasla za Hitlera. Danasnja deca sta sve rade i koliko su bezobrazna jer su im roditelji bahati svasta od njih mozemo da ocekujemo u buducnosti.
Tako da treba da ostave istoriju u miru a da resavaju sadasnjost i gledaju u buducnost.

Bruder Jakob

pre 3 godine

Ja ne znam u čemu je problem, ta kuća nikad nije bila mjesto okupljanja neonacističkih hodočasnika, pa ne znam zašto bi to sad najednom postala.
Bio sam slučajno jednom poslom u Schärdingu, pa blizu je bio Braunau pa kao da vidimo tu kuću.
Kad smo pitali ljude na ulici nisu se htjeli s nama razgovarati, tek nam je onda jedna klinka pokazala.
Nema ništa po čemu se može zaključiti da ta kuća ima bilo kakve veze s Hitlerom, kuća je žute boje i u prizemlju je bila mislim knjižara, jedino je pred kućom neka kamenčina na kojoj piše nešto kao, nikad više nacizma, sloboda i demokracija, milioni mrtvih nas upozoravaju.

Stefan

pre 3 godine

@Aron
Kakvi crni intelektualci. Goering kao vrhunski pilot, to je istina.
Ali, Himmler je imao intelekt na nivou debila, bio izrazito neuk, glup i primitivan. ON kao takav je bio broj 2 odmah iza Adolfa, koji doduše nije bio glup i dobar govornik, ali bi bogzna koliko mnogo pametan.
Nacisti su bili sekta. Iskoristili su svetsku krizu kako bi se dočepali vlasti. Ostatak znamo koliko su pametni bili. Pozdrav iz Bavarske, nekadašnjeg legla nacizma.

Jagodinac

pre 3 godine

Nacizam je bila ideologija koja je donela mnogo zla ovoj planeti, neosporno, ne treba diskutovati. Ali, obrisati secanja? Na sta? Da se Hitler rodio? Malo nema smisla... Tirani ruse kada osvoje, a pravi vladari cuvaju sve, kao podsetnik na istoriju. Setite se sta je Tito napravio od Belog Dvora? Sve je sklonio i okitio petokrakama, sazet primer tiranije. Tako je i sa rodnom kucom Hitlera, samo spomenik, jer Hitler se desio priznali vi to ili ne.

Zurkolomac

pre 3 godine

Treba organizirati turisticke obilaske kuce za hrvatijance i naplacivati im ulaz 5000 evra. Ima da se potuku ko ce prvi uci u kucu njihovog bozanstva i idola...

Aron

pre 3 godine

Ne treba je dirati. Najbolji predlog je dao arhitekta koji smatra da to treba ds se preuredi u stilu kritike i upozorenja na zločine. Kada su pitali prestolonadledniks Aleksandra da li zeli da uklone komunisticks obeležija u novom dvoru on je odgovorio da nema potrebe jer je sve to deo istorije. Sam Hitler je istorijska osoba koja jr obeležila jednu epohu. Mnogi misle kako su kulturni Nemci i Austrijanci mogli da prihvate Hitlera. Problem je u tome što su oni sebe prestavljali kao simbole kulture i civilizacije. Kroz svoje spektakularne marseve i parade izrazavali su red, rad i disciplinu. Sam vrh članstva su bili vrhunski intelektualci. Hitler je imao ogromno i široko obrazovanje kojim je fascinirao mnoge akademike i naucnike. Treba spomenuti da je imso i orden gvozdenog krsta koje je stekao zbog zasluga i hrabrosti u ratu. Tako na primer je fascinirao poznatog nobelovca norvezanina Knuta Hamsuna. S druge strane Sper, Rozenberg ili Gebels su bili doktori nauka i vrhunski intelektualci u svojiom oblastima. Gering je bio heroj u WW1 kao najbolji ratni pilot, samo je Crveni Baron ima o više oborenih aviona od njega. Jedini koji u toj ekipi nije bio baš ns nivou je Ernst Rem, osnivač SA, on nije imso manire ali je bio proslavljeni rstni heroj iz WW1. Tako da su Nemci, koji su narod visoke kulture, želeli povrstak reda iz haosa u kojem su se nalazili. Nisu oni mi pa da se snalazimo u svakakvim situacijama i primitivizmu.

Bolesni skot

pre 3 godine

U Rusiji se 1920. oralo drvenim ralom... A za samo 25 godina, od 1920. do 1945. godine, uz sve pogibelji i žrtve u ratu, Rusija je postala druga svetska sila... Pa vi vrednujte Staljina kako hoćete!
A za samo 30 godina, od 1990. Srbija je od razvijene zemlje postala druga najsiromašnija država na Balkanu...

NS

pre 3 godine

Treba organizirati turisticke obilaske kuce za hrvatijance i naplacivati im ulaz 5000 evra. Ima da se potuku ko ce prvi uci u kucu njihovog bozanstva i idola...
(Zurkolomac)

A to isto uraditi i sa Slobinom kućom i Srbima naplaćivati

max

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.

Анархиста

pre 3 godine

ne vidim razlog da se spali kuca. Kao dete nije bio zlocinac.A kasnije to je vec situacija gde je cela nacija glasla za Hitlera. Danasnja deca sta sve rade i koliko su bezobrazna jer su im roditelji bahati svasta od njih mozemo da ocekujemo u buducnosti.
Tako da treba da ostave istoriju u miru a da resavaju sadasnjost i gledaju u buducnost.
(Kristjan, 03. jul 2020 21:00)

Хитлер никад није имао ни 50% на изборима. Чак није био ни највећа странка у коалицији која га је довела на власт.

True

pre 3 godine

Dobrom delu evropskih i drugih nacija nije ni zlotvor ni zlocinac. Da ne ulazim dublje, nema potrebe. Nebuste ni objavili ker bi bilo “politicki nekorektno”.

Danilo

pre 3 godine

Ovu zgrafu bi trrbalo ostaviti i mogla bi opet biti kkriscena kao biblioteka .Jeste se rodio tamo al je jakk jako malo vrmena proveo tu .Mnogo je bitnije mesto gde se oblikovak kao covek nego gde je rodjen.On nije ovde postao tk sto jeste ,on ovog vremena provedenog tu nije bio ni svestan kad je odrastao .Uz sve to nazivati Hitlera najvecim zlotvotom jr diskutabilno .Komanda Treceg Rajha je jako komoleksna bila bilo je tu jke licnosti koji su itekako mogli da pariraju Hitleru .A ako otvorimk pitsnje Holokausta u tome mnogo veci znacaj imaju i Hajnrih Himler ,Adolf Ajhman i Rajnhard Hajdrih.Zatim cuvrni general Romel koji je susta suprotnost ovih , koji se drzao svih pravila ratovanja.Krenemo dalje koje su samo zlocine cinile kolonijane sile kao Velika Britanija ili koje je zlocine cinio jedan Staljin .Dolazimo do toga da Hitler ima itekakvu konkurencuju za titulu najveceg zlotvora .

Kolubarac

pre 3 godine

Vi što predlažete paljenje kuće, budite sigurni, neće je spaliti nikad.Znaju oni da je to istorijski vredan objekat i smisliće već neko drugo rešenje.
Ima kod ljudi nešto pagansko, neka težnja da se nešto što je negativno spali, kao da bi time nestalo i sećanje na to što se spaljuje.Paljenje moštiju Sv. Save, pa paljenje "veštica" u inkviziciji...

Jack

pre 3 godine

I Hitler je palio knjige, rušio spomenike, brisao istoriju...tako da je izbor zaista jednostavan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (GenX, 3. jul 2020 20:56) # Link komentara

Što se knjiga tiče, palio je marksističku literaturu i pornografiju što i nije loše.

saša

pre 3 godine

iza brda, kad pričaš o tom " zlotvoru " u kući cveća treba da stojiš mirno, vojnički, sa poštovanjem, ko pravi pionir...Na goli otok malo na pecanje bi ja tebe poslao. Ja se sećam bezbriznog detinjstva iz tog vremena, lupetaj sta hoćeš.

Robot

pre 3 godine

Највећи злотвори седе у комисији која НИЈЕ примила Хитлера на Ликовну академију. Да је отишао у сликаре, био би сликар.

Leopold II

pre 3 godine

Kralj Leopold II od Belgije pobio je oko 15.000.000 stanovnika Konga u Africi.
To je bio genocid. Dotičnoj istorijskoj gromadi ponosno stoje spomenici po Belgiji.
Ali ako niste čuli o tome, nije ni čudo. O tome se među gospodom ne govori.

X

pre 3 godine

Klasična nemačka priča da je kao Hitler monstrum i zbog njega se sve desilo.
Da nije Hitlera ne bi bilo svega toga u 2. svetskom ratu!? Pa ne može jedan čovek da ubedi ceo narod, mora da postoji većinsko raspoloženje. Društvo je stvorilo Hitlera. Nije on nametnuo svoje stavove ljudima, on je pričao šta su oni želeli da čuju.

Novi Sad

pre 3 godine

@Nick
Pobednici pisu istoriju. Da su nacisti pobedili, sad nebi pricali o holokaustu vec bi pricali o Britanskim/Belgijskim kampovima u Africi, zlocinackom unistenju Dresdena, Sovjetskom silovanju cele evrope, narocito Berlina, Americi kao ideoloskom poreklu rasne higijene i eugenike, nuklearnom oruziju itd. Ova podela na nase-njihove i dobre-lose je detinjast pristup i rezultat ispiranja mozga. Svi su oni imali 'putera na glavi'.

Tek onako usput...

pre 3 godine

A ko kaze da je on bio najveci zlotvor ? Bilo je puno gorih ali su imali srece pa su bili na strani pobednika i vesto se izvukli.

GTR

pre 3 godine

Ja sam u svom životu video više zlotvora koji nisu ni prineti Hitleru. Čovek jeste možda odgovoran za najviše nastradalih ali da je najveći zlotvor to nikako. Ja sam video decu koja uzmu i muče psa ili mačku jer u tome nalaze zadovoljstvo, ispunjava ih da dok gledaju to stvorenje dok se pati dok ga oni muče. Bilo je i slučajeva gde dete zapali beskućnika jer mu je to zabavno i zabavno mu je dok gleda kako gori. E pa gospodo takvih ljudi ima gomila oko nas, neka deca koju vidjate svaki dan su upravo takva. E to su istinska zla. A najžalosnije od svega je što društvo ne kažnjava takve već su tu izgovori "pa još je on dete, šta on zna". A zna itekako. I onda kad se desi rat takvi su u prvim redovima kad nekog treba zaklati, silovati... Ali oni žive među nama u velikom broju, zaštićeni od strane bolesnog društva i neprepoznati kao istinsko zlo među nama sa kojim se treba najsurovije obračunati

хаџија

pre 3 godine

Оно, каде се образујеш преко викија и јутубета...ондак добијеш 'ваке коментаре

маркеђани

pre 3 godine

Хитлер је одговоран за наређење да се убије можда око 10 милиона људи. Данас му приписују да је крив за све жртве рата што не може бити истина. Са друге стране процењује се да је Мао Цетунг побио 45 милиона Кинеза.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Ja sam negde misljenja da ipak nije mogao sve sam ipak je njega podrzavala cela Nemacka i jos neke evropske zemlje.A i ko zna koliko privatnika i bankara.E kad su izgubili rat svi d... u kraj i sve Hitler kriv.Naravno nije bio cvecka ali bilo je tu jos puno njih koji su trebali da prodju kao i on.

Aleksa

pre 3 godine

Nikada mi nije bila jasna ta bolest poistovećivanja objekta sa njenim stanarima. Neko živeo nege neku godinu pa šta!? Drugo je kada neko nešto sagradi pa zadužbina itd. Arhitekta ove zgrade nije znao ko će živeti u njoj...

VUK

pre 3 godine

Da je Hitler poživeo dovoljno dugo , ne bi danas crni džipovi koji na dan izbora idu o državnom benzinu da izvode gurbete na birališta , imali posla , a vođa bi morao da podigne lestvicu za ciljnu grupu .

Henry VIII of England

pre 3 godine

Ja bih digao sprat i potkrovlje a stanarima bih ugradio pvc stolariju, video interfon i demit fasadu u boji po želji stanara.

Baader

pre 3 godine

Tu titulu su mu oteli Mao i Staljin. Ali globalnim medijima iz nepoznatog razloga su interesantniji Hitlerovi zločini, pa se o većim zlikovcima i ne priča puno.

MladostLudost

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.
(max, 3. jul 2020 22:17)

Nemačka je sve to uradila, ne zato što su bili svesni svoje krivice nego zato što su bili okupirani od strane Amerikanaca, Britanaca i Francuza koji su postavili domaće ljude da odrade sav taj posao koji ti pominješ. Posle par generacija pod okupacijom imaš današnji rezultat. I mi smo od svih bivših država najviše osudili svoje odgovorne ali to je naravno zbog sile Haga. Na unutrašnjem planu nismo mnogo učinili jer nema te iste prisile kao što je okupirana Nemačka imala. Što se tiče Austrije, ona ipak nije bila istom rangu kao Nemačka u drugom svetskom ratu.

Cvexi

pre 3 godine

A to isto uraditi i sa Slobinom kućom i Srbima naplaćivati
(NS, 3. jul 2020 23:49)

Pa moze to i sa Alijinom, Tudjmanovom a cujem i da Haradinaj ima lepu kucu za obici.

Мићо

pre 3 godine

šta je kriva kuća gde su se njegovi roditelji nastanili sad treba promeniti i reljef terena. Šta onda raditi bilu Klintonu i ostalima kada u ime demokratije pobiše decu i narod po Balkanu i Aziji

pex

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.
(max, 3. jul 2020 22:17)

Jedini razlog je zato sto ih i danas nakon vise od 70 godina, amerikanci drze pod vojnom okupacijom. Budi siguran da kao i kod vas u Hrvatskoj, vecina ima deditne uniforme u podrmumu i samo cekaju reviziju istorije da je izvade napolje. Opet, bas kao kod vas. Srbi su andjeli u poredjenju nad gore navedenima

Laki Topalović

pre 3 godine

Vrhunska glupost.
Šta, ako se u "frontu" ili Višegradskoj rodila neka velika budala, srušiti porodilište?
Koliko sam shvatio, već je "obeležena". Odrediti joj neku lepu namenu, ostaviti neki spomen da se zna taj istorijski podatak i to je to.
Nisu cigle birale ko će se tu roditi.

samo kazem

pre 3 godine

Prva stvar: treba gledati sta Zapadnjaci rade, a ne slusati sta pricaju. Koliko se samo skanjuju da sruse obicnu kucerinu sa stanovima za iznajmljivanje. Kad samo pomislim kolike znacajne zgrade i lokaliteti su u Srbiji potpuno devastirani. Kuca u kojoj je u Kragujevcu ziveo Djura Jaksic srusila se od starosti; kuca Mileve Maric i Alberta Ajnstajna u NS takodje je dugo bila na rubu propasti. Vredni spomenici proslosti su na svakom koraku unistavani, ruseni, potapani da se izgrade hidrocentrale... A Austrijanci cuvaju svoje...
Drugo, Hitler je samo logicna posledica jednog pravca u zapadnoevropskoj, ne samo nemackoj, politici, drustvenim naukama i verskom ucenju. Jos od vremena Darvinovog "Porekla vrsta" javljaju se ideje o onima koji zasluzuju da zive i onim drugima. Krupni kapital je sa odusevljenjem prihvatio takve ideje. Nacisti su u koncentracionim logorima samo usavrsili britanski izum iz Burskog rata. Eugenika je razvijana u vise zapadnoevropskih zemalja, ali ponajvise u V. Britaniji i Nemackoj. Drevna predanja su iskrivljena da se opravda ideja o visoj rasi. Besmislene optuzbe protiv Jevreja koje su fabrikovali mnogi, ukljucujuci Katolicku crkvu i Tajnu policiju Carske Rusije, stavljene su u sluzbu nacisticke ideologije. Rusenje jedne kuce nece mnogo pomoci da se to promeni.

Marko

pre 3 godine

To je spomenik i treba da stoji. To je opomena. Treba pamtiti šta je bilo. Ko ne pamti istoriju osuđen je da je ponovo proživljava. Moj deda se još uvek dobro seća kako su mu Nemci ubili oca i dva mlađa brata. On je preživeo samo zato što je tog kobnog dana otišao ranije do bunara po vodu.

CATAPA

pre 3 godine

Nema svrhe rušiti ni paliti. Ako (ili kad) fašisti ponovo dođu na vlast, ponovo će je i podići. Treba zaustaviti ponovni pohod fašista, a nekretnine (kao što im ime govori) nikada nisu u nekakvom pohodu.

Hitler nikada nije bio u Americi, a tamo je sada prisutniji nego što je u Austriji ili Nemačkoj. Kako vidimo, ima mnogo simpatizera i u Srbiji.

bot-antibot

pre 3 godine

ja znam da bi nemci najradije obrisali secanje na hitlera i ww2 kao da se nikad nisu ni dogodili, ali smatram da to nije dobro za covecanstvo.
trebalo bi dati arhitektama da od kuce naprave spomenik. ne samo kao opomenu covecanstvu vec i za podizanje svesti ljudske civilizacije da se to vise nikad ne ponovi. ne samo svetski rat, vec i bilo koji drugi rat.

Temerinac

pre 3 godine

Što se tiče Srba, Jevreja i Roma, najveći zločinac je Ante Pavelić i NDH. Načini ubijanja i zlostavljanja su vrhunac svireposti i genocidnosti u istoriji čovečanstva.

пера

pre 3 godine

Неможе се никако уклонити сећање нити потиснути ружна прошлост на Хитлера. Нетреба никад заборавити и опростити да је та фашистичка свиња хтела да уништи православан народ и освоји њихов животни простор. Нажалост у Европи његово име и дела се све више помињу кроз дневне портале и историјске ТВ. канале, још мало па ће постати највећи визионар који је постојао. Присуствујемо потпуној рехабилитацији фашизма у Европи.

деда миле

pre 3 godine

Бити одговоран за 50 мил.људи,они се сада а и пре размишљају ,шта урадити.невороватни систем вредности,још и бојажљиво писати,некритиковати то отезање.......

NS

pre 3 godine

Treba organizirati turisticke obilaske kuce za hrvatijance i naplacivati im ulaz 5000 evra. Ima da se potuku ko ce prvi uci u kucu njihovog bozanstva i idola...
(Zurkolomac)

A to isto uraditi i sa Slobinom kućom i Srbima naplaćivati

max

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.

Jack

pre 3 godine

I Hitler je palio knjige, rušio spomenike, brisao istoriju...tako da je izbor zaista jednostavan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (GenX, 3. jul 2020 20:56) # Link komentara

Što se knjiga tiče, palio je marksističku literaturu i pornografiju što i nije loše.

Zurkolomac

pre 3 godine

Treba organizirati turisticke obilaske kuce za hrvatijance i naplacivati im ulaz 5000 evra. Ima da se potuku ko ce prvi uci u kucu njihovog bozanstva i idola...

saša

pre 3 godine

iza brda, kad pričaš o tom " zlotvoru " u kući cveća treba da stojiš mirno, vojnički, sa poštovanjem, ko pravi pionir...Na goli otok malo na pecanje bi ja tebe poslao. Ja se sećam bezbriznog detinjstva iz tog vremena, lupetaj sta hoćeš.

Aron

pre 3 godine

Ne treba je dirati. Najbolji predlog je dao arhitekta koji smatra da to treba ds se preuredi u stilu kritike i upozorenja na zločine. Kada su pitali prestolonadledniks Aleksandra da li zeli da uklone komunisticks obeležija u novom dvoru on je odgovorio da nema potrebe jer je sve to deo istorije. Sam Hitler je istorijska osoba koja jr obeležila jednu epohu. Mnogi misle kako su kulturni Nemci i Austrijanci mogli da prihvate Hitlera. Problem je u tome što su oni sebe prestavljali kao simbole kulture i civilizacije. Kroz svoje spektakularne marseve i parade izrazavali su red, rad i disciplinu. Sam vrh članstva su bili vrhunski intelektualci. Hitler je imao ogromno i široko obrazovanje kojim je fascinirao mnoge akademike i naucnike. Treba spomenuti da je imso i orden gvozdenog krsta koje je stekao zbog zasluga i hrabrosti u ratu. Tako na primer je fascinirao poznatog nobelovca norvezanina Knuta Hamsuna. S druge strane Sper, Rozenberg ili Gebels su bili doktori nauka i vrhunski intelektualci u svojiom oblastima. Gering je bio heroj u WW1 kao najbolji ratni pilot, samo je Crveni Baron ima o više oborenih aviona od njega. Jedini koji u toj ekipi nije bio baš ns nivou je Ernst Rem, osnivač SA, on nije imso manire ali je bio proslavljeni rstni heroj iz WW1. Tako da su Nemci, koji su narod visoke kulture, želeli povrstak reda iz haosa u kojem su se nalazili. Nisu oni mi pa da se snalazimo u svakakvim situacijama i primitivizmu.

True

pre 3 godine

Dobrom delu evropskih i drugih nacija nije ni zlotvor ni zlocinac. Da ne ulazim dublje, nema potrebe. Nebuste ni objavili ker bi bilo “politicki nekorektno”.

Nick

pre 3 godine

"Najveći zlotvor u istoriji čovečanstva bio je staljin, a ne Hitler, Hitler je za njega bio mala umiljata bebica.
(neutralno zapažanje, 3. jul 2020 22:18)"

Hitler je hteo da istrebi sve Jevreje i 50-100% Slovena u zavisnosti od nacionalnosti (minimum 100 miliona), ostatak da porobi i etnicki ocisti (Generalplan Ost).

Staljin nije ni u istom rangu kao Hitler. Kada je Staljin umro, iz gulaga su pusteni mnogobrojni zatvorenici. U nacistickim logorima smrti (nazvanim tako od strane nacista u nacistickim dokumentima), je umrlo nekoliko miliona ljudi u jedinom industrijskom genocidu u istoriji sveta. Nacisti su izmislili i patentirali krematorijum koji je bio namenjen u vojno-industrijske svrhe koji je bio zamisljen da koristi ljudsku mast kao sredstvo goriva (kompanija "Topf und Sohne" jos ima taj patent).

U Holokaustu je umrlo oko 1 milion i 750 hiljada jevrejske dece. Ko zna koliko slovenske ili romske...

Nacisti su odgovorni za silovanje 10 miliona zena na istoku i jugoistoku Evrope, sto je kao rezultat imalo 1 milion trudnoca (obicaj je uglavnom bio da se zene posle masovnih silovanja ubiju).

Hitler je potpisao naredjenja u kojima se tvrdi da "ne postoji interes u odrzavanju urbane populacije Lenjingrada i Staljingrada". Barbarosa dekret je dao nacistickim oficirima autoritet da ubiju bilo kog civila bez ikakve odgovornosti ako "sumnjaju" da je povezan sa partizanima.

O ljudskom eksperimentisanju i da ne pricamo.

Bolesni skot

pre 3 godine

U Rusiji se 1920. oralo drvenim ralom... A za samo 25 godina, od 1920. do 1945. godine, uz sve pogibelji i žrtve u ratu, Rusija je postala druga svetska sila... Pa vi vrednujte Staljina kako hoćete!
A za samo 30 godina, od 1990. Srbija je od razvijene zemlje postala druga najsiromašnija država na Balkanu...

Stefan

pre 3 godine

@Aron
Kakvi crni intelektualci. Goering kao vrhunski pilot, to je istina.
Ali, Himmler je imao intelekt na nivou debila, bio izrazito neuk, glup i primitivan. ON kao takav je bio broj 2 odmah iza Adolfa, koji doduše nije bio glup i dobar govornik, ali bi bogzna koliko mnogo pametan.
Nacisti su bili sekta. Iskoristili su svetsku krizu kako bi se dočepali vlasti. Ostatak znamo koliko su pametni bili. Pozdrav iz Bavarske, nekadašnjeg legla nacizma.

Анархиста

pre 3 godine

ne vidim razlog da se spali kuca. Kao dete nije bio zlocinac.A kasnije to je vec situacija gde je cela nacija glasla za Hitlera. Danasnja deca sta sve rade i koliko su bezobrazna jer su im roditelji bahati svasta od njih mozemo da ocekujemo u buducnosti.
Tako da treba da ostave istoriju u miru a da resavaju sadasnjost i gledaju u buducnost.
(Kristjan, 03. jul 2020 21:00)

Хитлер никад није имао ни 50% на изборима. Чак није био ни највећа странка у коалицији која га је довела на власт.

Kolubarac

pre 3 godine

Vi što predlažete paljenje kuće, budite sigurni, neće je spaliti nikad.Znaju oni da je to istorijski vredan objekat i smisliće već neko drugo rešenje.
Ima kod ljudi nešto pagansko, neka težnja da se nešto što je negativno spali, kao da bi time nestalo i sećanje na to što se spaljuje.Paljenje moštiju Sv. Save, pa paljenje "veštica" u inkviziciji...

Danilo

pre 3 godine

Ovu zgrafu bi trrbalo ostaviti i mogla bi opet biti kkriscena kao biblioteka .Jeste se rodio tamo al je jakk jako malo vrmena proveo tu .Mnogo je bitnije mesto gde se oblikovak kao covek nego gde je rodjen.On nije ovde postao tk sto jeste ,on ovog vremena provedenog tu nije bio ni svestan kad je odrastao .Uz sve to nazivati Hitlera najvecim zlotvotom jr diskutabilno .Komanda Treceg Rajha je jako komoleksna bila bilo je tu jke licnosti koji su itekako mogli da pariraju Hitleru .A ako otvorimk pitsnje Holokausta u tome mnogo veci znacaj imaju i Hajnrih Himler ,Adolf Ajhman i Rajnhard Hajdrih.Zatim cuvrni general Romel koji je susta suprotnost ovih , koji se drzao svih pravila ratovanja.Krenemo dalje koje su samo zlocine cinile kolonijane sile kao Velika Britanija ili koje je zlocine cinio jedan Staljin .Dolazimo do toga da Hitler ima itekakvu konkurencuju za titulu najveceg zlotvora .

Kristjan

pre 3 godine

ne vidim razlog da se spali kuca. Kao dete nije bio zlocinac.A kasnije to je vec situacija gde je cela nacija glasla za Hitlera. Danasnja deca sta sve rade i koliko su bezobrazna jer su im roditelji bahati svasta od njih mozemo da ocekujemo u buducnosti.
Tako da treba da ostave istoriju u miru a da resavaju sadasnjost i gledaju u buducnost.

Pljuvac svih stilova

pre 3 godine

Ako cemo tako onda mozemo i vecinu nemackih careva i kraljeva tako da "obrisemo" iz istorije. I ne samo nemacake, Engleske ,belgijske itd. vecina njih je palila i klala po svetu,pogotovo Africi,ali njih velicaju i drze se njihovi muzeji uci se o njima u istoriji itd. Licemerje.

Jagodinac

pre 3 godine

Nacizam je bila ideologija koja je donela mnogo zla ovoj planeti, neosporno, ne treba diskutovati. Ali, obrisati secanja? Na sta? Da se Hitler rodio? Malo nema smisla... Tirani ruse kada osvoje, a pravi vladari cuvaju sve, kao podsetnik na istoriju. Setite se sta je Tito napravio od Belog Dvora? Sve je sklonio i okitio petokrakama, sazet primer tiranije. Tako je i sa rodnom kucom Hitlera, samo spomenik, jer Hitler se desio priznali vi to ili ne.

Baader

pre 3 godine

Tu titulu su mu oteli Mao i Staljin. Ali globalnim medijima iz nepoznatog razloga su interesantniji Hitlerovi zločini, pa se o većim zlikovcima i ne priča puno.

Bruder Jakob

pre 3 godine

Ja ne znam u čemu je problem, ta kuća nikad nije bila mjesto okupljanja neonacističkih hodočasnika, pa ne znam zašto bi to sad najednom postala.
Bio sam slučajno jednom poslom u Schärdingu, pa blizu je bio Braunau pa kao da vidimo tu kuću.
Kad smo pitali ljude na ulici nisu se htjeli s nama razgovarati, tek nam je onda jedna klinka pokazala.
Nema ništa po čemu se može zaključiti da ta kuća ima bilo kakve veze s Hitlerom, kuća je žute boje i u prizemlju je bila mislim knjižara, jedino je pred kućom neka kamenčina na kojoj piše nešto kao, nikad više nacizma, sloboda i demokracija, milioni mrtvih nas upozoravaju.

пера

pre 3 godine

Неможе се никако уклонити сећање нити потиснути ружна прошлост на Хитлера. Нетреба никад заборавити и опростити да је та фашистичка свиња хтела да уништи православан народ и освоји њихов животни простор. Нажалост у Европи његово име и дела се све више помињу кроз дневне портале и историјске ТВ. канале, још мало па ће постати највећи визионар који је постојао. Присуствујемо потпуној рехабилитацији фашизма у Европи.

MladostLudost

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.
(max, 3. jul 2020 22:17)

Nemačka je sve to uradila, ne zato što su bili svesni svoje krivice nego zato što su bili okupirani od strane Amerikanaca, Britanaca i Francuza koji su postavili domaće ljude da odrade sav taj posao koji ti pominješ. Posle par generacija pod okupacijom imaš današnji rezultat. I mi smo od svih bivših država najviše osudili svoje odgovorne ali to je naravno zbog sile Haga. Na unutrašnjem planu nismo mnogo učinili jer nema te iste prisile kao što je okupirana Nemačka imala. Što se tiče Austrije, ona ipak nije bila istom rangu kao Nemačka u drugom svetskom ratu.

деда миле

pre 3 godine

Бити одговоран за 50 мил.људи,они се сада а и пре размишљају ,шта урадити.невороватни систем вредности,још и бојажљиво писати,некритиковати то отезање.......

samo kazem

pre 3 godine

Prva stvar: treba gledati sta Zapadnjaci rade, a ne slusati sta pricaju. Koliko se samo skanjuju da sruse obicnu kucerinu sa stanovima za iznajmljivanje. Kad samo pomislim kolike znacajne zgrade i lokaliteti su u Srbiji potpuno devastirani. Kuca u kojoj je u Kragujevcu ziveo Djura Jaksic srusila se od starosti; kuca Mileve Maric i Alberta Ajnstajna u NS takodje je dugo bila na rubu propasti. Vredni spomenici proslosti su na svakom koraku unistavani, ruseni, potapani da se izgrade hidrocentrale... A Austrijanci cuvaju svoje...
Drugo, Hitler je samo logicna posledica jednog pravca u zapadnoevropskoj, ne samo nemackoj, politici, drustvenim naukama i verskom ucenju. Jos od vremena Darvinovog "Porekla vrsta" javljaju se ideje o onima koji zasluzuju da zive i onim drugima. Krupni kapital je sa odusevljenjem prihvatio takve ideje. Nacisti su u koncentracionim logorima samo usavrsili britanski izum iz Burskog rata. Eugenika je razvijana u vise zapadnoevropskih zemalja, ali ponajvise u V. Britaniji i Nemackoj. Drevna predanja su iskrivljena da se opravda ideja o visoj rasi. Besmislene optuzbe protiv Jevreja koje su fabrikovali mnogi, ukljucujuci Katolicku crkvu i Tajnu policiju Carske Rusije, stavljene su u sluzbu nacisticke ideologije. Rusenje jedne kuce nece mnogo pomoci da se to promeni.

pex

pre 3 godine

Ta kuća nema nikakvo značenje. Ono što su Njemačka i Austrija uradile nakon rata je za svaku pohvalu, a na tome bi Srbija mogla da nauci, posto ima veoma "interesantnu" istoriju posljednjih 200 godina. Sve velike oficire nacizma su osudili, prognali ili za njima izdali potjernice. Zakonom je zabranjeno uzdizanje i hvaljenje nacizma. Sistemski se u školi učilo da su Švabe bili nacisti i željeli drugima nanijeti zlo, bol, nepravdu i tako generacijama. Ekonomski su pokrili većinu troškova oštećenim zemljama i da ne nabrajam, sve je to već poznato već dobrih 70 godina. Uporedite sad sve ovo sa zločinima koji su se dešavali na našim prostorima. Zločinci se uzdižu, istorija ih pravi žrtvama, djeca se uče tako već decenijama i onda želite napredak. Al malo sutra. Dok se ne pomiri čovjek sa svojim djelima, može samo tapkati na nuli i misliti da je uspio.
(max, 3. jul 2020 22:17)

Jedini razlog je zato sto ih i danas nakon vise od 70 godina, amerikanci drze pod vojnom okupacijom. Budi siguran da kao i kod vas u Hrvatskoj, vecina ima deditne uniforme u podrmumu i samo cekaju reviziju istorije da je izvade napolje. Opet, bas kao kod vas. Srbi su andjeli u poredjenju nad gore navedenima

Cvexi

pre 3 godine

A to isto uraditi i sa Slobinom kućom i Srbima naplaćivati
(NS, 3. jul 2020 23:49)

Pa moze to i sa Alijinom, Tudjmanovom a cujem i da Haradinaj ima lepu kucu za obici.

хаџија

pre 3 godine

Оно, каде се образујеш преко викија и јутубета...ондак добијеш 'ваке коментаре

Robot

pre 3 godine

Највећи злотвори седе у комисији која НИЈЕ примила Хитлера на Ликовну академију. Да је отишао у сликаре, био би сликар.

CATAPA

pre 3 godine

Nema svrhe rušiti ni paliti. Ako (ili kad) fašisti ponovo dođu na vlast, ponovo će je i podići. Treba zaustaviti ponovni pohod fašista, a nekretnine (kao što im ime govori) nikada nisu u nekakvom pohodu.

Hitler nikada nije bio u Americi, a tamo je sada prisutniji nego što je u Austriji ili Nemačkoj. Kako vidimo, ima mnogo simpatizera i u Srbiji.

Novi Sad

pre 3 godine

@Nick
Pobednici pisu istoriju. Da su nacisti pobedili, sad nebi pricali o holokaustu vec bi pricali o Britanskim/Belgijskim kampovima u Africi, zlocinackom unistenju Dresdena, Sovjetskom silovanju cele evrope, narocito Berlina, Americi kao ideoloskom poreklu rasne higijene i eugenike, nuklearnom oruziju itd. Ova podela na nase-njihove i dobre-lose je detinjast pristup i rezultat ispiranja mozga. Svi su oni imali 'putera na glavi'.

маркеђани

pre 3 godine

Хитлер је одговоран за наређење да се убије можда око 10 милиона људи. Данас му приписују да је крив за све жртве рата што не може бити истина. Са друге стране процењује се да је Мао Цетунг побио 45 милиона Кинеза.

GTR

pre 3 godine

Ja sam u svom životu video više zlotvora koji nisu ni prineti Hitleru. Čovek jeste možda odgovoran za najviše nastradalih ali da je najveći zlotvor to nikako. Ja sam video decu koja uzmu i muče psa ili mačku jer u tome nalaze zadovoljstvo, ispunjava ih da dok gledaju to stvorenje dok se pati dok ga oni muče. Bilo je i slučajeva gde dete zapali beskućnika jer mu je to zabavno i zabavno mu je dok gleda kako gori. E pa gospodo takvih ljudi ima gomila oko nas, neka deca koju vidjate svaki dan su upravo takva. E to su istinska zla. A najžalosnije od svega je što društvo ne kažnjava takve već su tu izgovori "pa još je on dete, šta on zna". A zna itekako. I onda kad se desi rat takvi su u prvim redovima kad nekog treba zaklati, silovati... Ali oni žive među nama u velikom broju, zaštićeni od strane bolesnog društva i neprepoznati kao istinsko zlo među nama sa kojim se treba najsurovije obračunati

X

pre 3 godine

Klasična nemačka priča da je kao Hitler monstrum i zbog njega se sve desilo.
Da nije Hitlera ne bi bilo svega toga u 2. svetskom ratu!? Pa ne može jedan čovek da ubedi ceo narod, mora da postoji većinsko raspoloženje. Društvo je stvorilo Hitlera. Nije on nametnuo svoje stavove ljudima, on je pričao šta su oni želeli da čuju.

Leopold II

pre 3 godine

Kralj Leopold II od Belgije pobio je oko 15.000.000 stanovnika Konga u Africi.
To je bio genocid. Dotičnoj istorijskoj gromadi ponosno stoje spomenici po Belgiji.
Ali ako niste čuli o tome, nije ni čudo. O tome se među gospodom ne govori.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Ja sam negde misljenja da ipak nije mogao sve sam ipak je njega podrzavala cela Nemacka i jos neke evropske zemlje.A i ko zna koliko privatnika i bankara.E kad su izgubili rat svi d... u kraj i sve Hitler kriv.Naravno nije bio cvecka ali bilo je tu jos puno njih koji su trebali da prodju kao i on.

Tek onako usput...

pre 3 godine

A ko kaze da je on bio najveci zlotvor ? Bilo je puno gorih ali su imali srece pa su bili na strani pobednika i vesto se izvukli.

bot-antibot

pre 3 godine

ja znam da bi nemci najradije obrisali secanje na hitlera i ww2 kao da se nikad nisu ni dogodili, ali smatram da to nije dobro za covecanstvo.
trebalo bi dati arhitektama da od kuce naprave spomenik. ne samo kao opomenu covecanstvu vec i za podizanje svesti ljudske civilizacije da se to vise nikad ne ponovi. ne samo svetski rat, vec i bilo koji drugi rat.

VUK

pre 3 godine

Da je Hitler poživeo dovoljno dugo , ne bi danas crni džipovi koji na dan izbora idu o državnom benzinu da izvode gurbete na birališta , imali posla , a vođa bi morao da podigne lestvicu za ciljnu grupu .

Laki Topalović

pre 3 godine

Vrhunska glupost.
Šta, ako se u "frontu" ili Višegradskoj rodila neka velika budala, srušiti porodilište?
Koliko sam shvatio, već je "obeležena". Odrediti joj neku lepu namenu, ostaviti neki spomen da se zna taj istorijski podatak i to je to.
Nisu cigle birale ko će se tu roditi.

Marko

pre 3 godine

To je spomenik i treba da stoji. To je opomena. Treba pamtiti šta je bilo. Ko ne pamti istoriju osuđen je da je ponovo proživljava. Moj deda se još uvek dobro seća kako su mu Nemci ubili oca i dva mlađa brata. On je preživeo samo zato što je tog kobnog dana otišao ranije do bunara po vodu.

Мићо

pre 3 godine

šta je kriva kuća gde su se njegovi roditelji nastanili sad treba promeniti i reljef terena. Šta onda raditi bilu Klintonu i ostalima kada u ime demokratije pobiše decu i narod po Balkanu i Aziji

Henry VIII of England

pre 3 godine

Ja bih digao sprat i potkrovlje a stanarima bih ugradio pvc stolariju, video interfon i demit fasadu u boji po želji stanara.

Aleksa

pre 3 godine

Nikada mi nije bila jasna ta bolest poistovećivanja objekta sa njenim stanarima. Neko živeo nege neku godinu pa šta!? Drugo je kada neko nešto sagradi pa zadužbina itd. Arhitekta ove zgrade nije znao ko će živeti u njoj...

Temerinac

pre 3 godine

Što se tiče Srba, Jevreja i Roma, najveći zločinac je Ante Pavelić i NDH. Načini ubijanja i zlostavljanja su vrhunac svireposti i genocidnosti u istoriji čovečanstva.