Utorak, 30.06.2020.

20:15

"Vraćanje Aja Sofije u džamiju razbiće dva sveta"

Izvor: Tanjug

"Vraæanje Aja Sofije u džamiju razbiæe dva sveta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

svasta

pre 3 godine

@Vojkan
Pre dve godine sam bio, skele postavljene, upravo se radilo na skidaju sloja maltera (ili šta god da je to bilo, vodič je rekao malter), mislim da je do tada dosta uradjeno, možda su sada pri kraju, mada rekoše da sporo ide da ne bi oštetili fraske. Ono što su skinuli nije mnogo ošećeno, čak na protiv...Baš sam giguran da to nisu bili spisi, mada ne znam tačno na šta misliš.

History

pre 3 godine

Koje? One sto je Dusan OSVOJIO?
)))(Srbija do Tokija, 1. jul 2020 09:43)

Car Dučan nije osvajao, nego je oslobađao teritorije na kojima je živelo srpsko stanovništvo, a okupator je bila Vizantija, dosta više sa tom laži zvanom "seoba Slovena"

Hammer

pre 3 godine

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.

@(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)



U padu Carigrade je sudelovao jedan manji broj rudara iz Novog Brda, ali to ne znači da su to bili Srbi, pogotovu ako se ima u vidu da su se još od vremena Nemanjiča rudarstvom u Srbiji pretežno bavili Sasi, dakle Germani.

Inače u opsadi i padu Carigrada je učestvovala jedinica od čak 12 hiljada janjičara, moguće da je tu bilo Srba, ali poturčenjaka, drugačije nikako.

Srbija do Tokija

pre 3 godine

@ "Turci su pokazali i sta su i ko su i sa koliko primitivizma su,, bogati", polupismena masa koja je okupirala Dusanovo Carstvo. Treba ih proterati , Srbiji vratiti njene zemlje!"
(Srbenda, 30. jun 2020 22:42)

Koje? One sto je Dusan OSVOJIO?

Karakondžula

pre 3 godine

... srušiti sve vere, uništiti idolopoklonstva... pa lepo svi ima da "veruju" u jednog, izabranog na izborima... ko dobije najviše glasova, svi ima da veruju u njega, do sledećih izbora... tako treba da izgleda moderna verska zajednica... a ne ko sada, toliko ima verskih zajednica da se čovek zbuni... a sve zajednice nešto zavađene, iako se klanjaju istom bogu... pa to samo zbunjuje optencijane vrenike, kako da se odluče kome da plaćaju članarinu...?

NikolaBg

pre 3 godine

Turci sanjaju o ulasku u EU već godinama. Ali njihova prošlost im to ne dozvoljava, kao ni sadašnje stanje zbog komšiluka kojima su okruženi.

Xl

pre 3 godine

Само нека се играју са оваквим стварима. Знају Турци да су странци у Европи и Константинопољу зато то и раде - из страха. Кад тад вратићемо га у Хришћанске руке.
(Бинср, 30. jun 2020 23:47)

O čemo ti pričaš? Broj muslimana u evropi konstantno raste a hrišćani polako stare i izumiru. Biće dobro ako berlin pariz i london ne prođu isto za 200 godina

eh zivote

pre 3 godine

Не бих се баш сложио да "неће сигурно, велики су приходи од музеја". Сведоци смо толико разарања споменика културе, суманутих злочина а зарад неких заосталих и потпуно нелогичних циљева.

Red

pre 3 godine

@Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Pa i ne baš. Srbi, kao vešti rudari tog doba, prokopali su tunel ispod moćnih zidova Carigrada ali taj tunel su branioci grada brzo urušili.

Mehmed,Sandzak-beg

pre 3 godine

E JOLE idi pa ih ti vrati tamo gde mislis da im je mesto i odakle su dosli!
Neznam samo odakle si ti ,JOLE" dosao na Balkan!

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Nikad ne bih mogao da se molim Bogu u kradenom objektu.
Koji je to moral.
Otmeš crkvu pretvoriš je u nešto drugo i onda očekuješ od Boga da te pohvali.
(Pontije Pilat, 30. jun 2020 23:13) Dragi prefekte, pa to isto je radila hrišćanska crkva sve vreme...hiljade crkava su na mestima nekadašnjih hramova Zevsa, Afrodite, Peruna, Tora..."Genius loci", odnosno duh mesta, smatran je za neporecivu činjenicu..Ljudi znaju da su neka mesta sveta od pamtiveka...

Marko

pre 3 godine

Srećom sam već posetio i video Aja Sofiju, mada mi je sve ovo besmisleno s obzirom da na nekih 500 m od te Aja Sofije imate ogromnu džamiju, koju sa druge strane nisam mogao da vidim unutra jer je valjda bilo vreme molitve.

Taj hram je bio uzor za skoro sve naše najveće verske objekte građene u srednjem veku, prosto je fascinatno kad odete i vidite one ogromne svodove i pomislite da to tu stoji tako već 1500 godina. Nažalost većina fresaka unutra je uništena nakon što su muslimani preuzeli grad u 15. veku, tako da je većina ukrasa unutra novijeg doba iz perioda kad je pretvorena u džamiju, takođe dograđena su i četiri minareta i još neki objekti spolja i unutra ali je originalni hram tu i dalje. Oni svakako zarađuju ogromne pare od turista (to su ogromni redovi svaki dan), pretvaranje u džamiju bi značio ogroman gubitak finansijski jer onda ne bi mogao svako da uđe i u svako doba dana.

profesor Dušan

pre 3 godine

Da Grci ( Vizantinci ) nisu otrovali cara Dušana iz straha da ovaj ne zauzme Carigrad , danas Turaka ne bi bilo tu. ... ...

Vojkan

pre 3 godine

Pa oni godinama rade na skidanju maltera sa zidova, tj na oslobadjanju ikona, što bi je sad vratili u dzamiju, to znači da bi ponovo trebalo da je kreče jer ikone ne bi baš išle u dzamiju, a poznato je da su u dzamiju zabranjene slike, a i dodatno bi trelo da se uloŸi ..tako da ja ne verujem u ovo. Takodje kao muzej je najposecenija na svetu, šti takodje znači da bi gubitak bio ogroman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (svasta, 30. jun 2020 23:20)

Apsolutno to sto si naveo nije tacno sve su freske prekrivene muslimanskim spisima i samo se predpostavlja sta je ispod jesi li nekada bio tamo?

Rob Sinji

pre 3 godine

@Pontije Pilat

Većina starih i bitnih verskih objekata je kako ti kažeš kradena . Ako ništa drugo gradjena je na zemlji na kojoj se nalazila nečija svetinja koja je srušena. Verovanja se menjaju a potrebe ostaju. Tako stari hramovi nisu nestali već su uzidani u temelje hrišćanstva koje ih je porazilo. Na Aja Sofiji nalaze se se ogromna bronzana vrata skinuta sa nekog starog hrama. Ipak ako Turci urade to čime prete biće to korak bliže velikom sukobu u Evropi.

Bravo

pre 3 godine

Sad će Autokefalna Ukrajinska crkva da zapreti Turskoj i rešiće se problem. Dragi ekumenski patrijarhu lako si izgubio autoritet sad ćeš u džamiji bos da se moliš u sebi.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Neka vrate crkvu onom ko je zidao odnosno Vaseljenskoj patrijarsiji a oni nek u slavu Alaha podignu velicanstveniju dzamiju od gradjevine koju su oteli.

Qq

pre 3 godine

Da 'prijatelji' iz Vatikana nisu 'pripomogli' (ucestvovali u ubistvu / trovanju cara Dusana i ujedno odbili da daju podrsku), Konstantinopolj bi jos u srednjem veku bio deo Srbije, a Turci ostali tamo gde bi i trebalo da budu - u Maloj i Centralnoj Aziji.

Ivan

pre 3 godine

Naravno da je Vartolomej poglavar svih 300'000 pravoslavnih Hriscana. On je prvi medju jednakima od pravoslavnih patrijarha. Pravoslavlje nema papu no ipak ima neko uredjenje. Pravoslavne crkve nisu nacionalne, vec geografkse odrednice gde odredjena crkva pokriva geografsko podrucije. Na zalost to su mnogi zaboravili. Balkanci narocito ali i drugi su etnofilete zato me ne cudi da niko ne zna ovo.

Predrag

pre 3 godine

@Тога Васељенски патријарх треба да се сети кад дели томосе одметнутим црквама.

Pretpostavljam da mislite na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu? Ako je tako onda Vas pitam: po kom to osnovu treba da postoji recimo Srpska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva itd. a ne treba da postoji Ukrajinska pravoslavna crkva? Srba ima oko 7 miliona, Bugara 8 miliona a Ukrajinaca 40 miliona. Ili treba da postoji objedinjena pravoslavna crkva ili svaka država treba da ima svoju pravoslavnu crkvu.

Predrag

pre 3 godine

Podsetiću na sledeće činjenice. 1. Turska je među državama koje su prve priznale Kosovo 2. Turska želi Aja Sofiju, nekadašnju rkvu, pa džamiju, sadašnji muzej, da opet bude džamija. A vi i dalje idite u Tursku na more i punite im džepove.

Severno KiM

pre 3 godine

Au koje prijetnje,u komentarima.A niko se ne sjeti da kaze da su sve dzamije srusene u R.Srpskoj,u vremenu od 92-96!A niti jedna crkva,bilo pravoslavna ili katolicka, u, pretezno, bosnjackim gradovima.To nesto govori,zar ne!?

kole

pre 3 godine

Pa neka Evropa preobrati sve dzamije u crkve i nek je Erdoganu alal. Ali sta ja pricam i cemu se nadam. Pa ta ista licemerna Evropa je stala na stranu muslimana u ratu koji su vodili protiv nas hriscana.

zebra

pre 3 godine

Moram da se umešam u diskusiju i pokušam da pojasnim ove pojave. Vjeru i religiju morate razdvojiti, vjera je jedno religija drugo. Kad shvatite da je religija sredstvo u rukama politicara, popova i hodza za upravljanje narodnim masama onda cete shvatiti kolika je smijesna izjava ovog bradonje. Evo ja postavljam pitanje zasto bi se ljutilo 300 miliona hriscana zbog jednog raspalog objekta ili cigle (to je stvar)? Zasto bi 300 miliona hriscana ginulo zbog objekta ili cigle umjesto da provode srecne trenutke sa svojom porodicom kcerima i sinovima? Odgovor je jasan, jel tako!? Da nema religije onda vi jelte izaslanici boziji ne bi postojali jer je svrha vaseg postojanja zavadi pa vladaj, nek se narodi pobiju a vi izaslanici jelte boziji uzivajte u zlatu iću i piću. Ma nemoj!!! Pope ako ti se ratuje pusku u ruku pa idi brani Aja Sofiju a ne da kuvate drugi ginu a vi uzimate lovu od sahrana...

filip

pre 3 godine

Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Madjari i Italijani zapravo.

ultimatum

pre 3 godine

Bio, posjetio, nešto fenomenalno.
Kao musliman mislim da je najbolje da ostane muzej i da svi mogu posjetiti i na momenat barem mislima otići u period kada se takav objekat sagradio bez napredne tehnologije.
Isprepletena historija se može uociti i na zidovima gdje su skidane freske donekle i td.
Savršeno srvarno!
Istanbul generalno.

svasta

pre 3 godine

Pa oni godinama rade na skidanju maltera sa zidova, tj na oslobadjanju ikona, što bi je sad vratili u dzamiju, to znači da bi ponovo trebalo da je kreče jer ikone ne bi baš išle u dzamiju, a poznato je da su u dzamiju zabranjene slike, a i dodatno bi trelo da se uloŸi ..tako da ja ne verujem u ovo. Takodje kao muzej je najposecenija na svetu, šti takodje znači da bi gubitak bio ogroman.

Pontije Pilat

pre 3 godine

Nikad ne bih mogao da se molim Bogu u kradenom objektu.
Koji je to moral.
Otmeš crkvu pretvoriš je u nešto drugo i onda očekuješ od Boga da te pohvali.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Vratiti nešto, znači vratiti se na prvobitno stanje. To je hrišćanska crkva, o kakvom "vraćanju " priča Erdogan? Nikada, i ako sam pravoslavac, ne bih jednu džamiju pretvarao u crkvu, čak i da To mogu. Ni jedan istinski vernik musliman, koji ceni Isusa, tako nešto ne bi sebi dozvolio.

Бинср

pre 3 godine

Само нека се играју са оваквим стварима. Знају Турци да су странци у Европи и Константинопољу зато то и раде - из страха. Кад тад вратићемо га у Хришћанске руке.

WillyWonka

pre 3 godine

Erdogan je veliki populist, kao i većina vladara današnjice, bahat i umišljen. Ali nacionalizam podržan religijom je naša stvarnost i svuda prolazi, pa tako i u Turskoj. Aja Sofija kao muzej je idealno rješenje, ali ovaj hoće da poništi sve što je Ataturk stvorio i da vrati Tursku par vjekova unazad. Nadam se da u turskom narodu ima dovoljno rszboritih ljudi i da će stati u kraj ovakvim idejama.

Ovaj za pare sve

pre 3 godine

potrebno jedinstvo, rece covjek koji napravi ne jedinstvo
Pristat ce on i na ovo samo da mu pokazu saku dolara
Nece smjeti ni da umre toliko je gresan

Дионисије

pre 3 godine

Ваетоломеј није поглавар 300 милиона хришћана већ само пар хиљада који живе у Истамбулу и веома малој дијаспори.

ime

pre 3 godine

(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Ko kad bi rekao da su upravo Rusi najvise pomogli opsadu Lenjingrada.
Logicki nonsens. Apsurd. Oximoron. Izopacenje. Perverzija. Nebuloza. Glupos’.

pera

pre 3 godine

Predizborna retorika verovatno,kao sto neko rece oni zaradjuju milijarde godisnje,a sta ce dobiti ako je pretvore u dzamiju,tu nema para.Danas je sve u novcu i interesu,moral je izumrla vrsta.

Srbenda

pre 3 godine

Turci su pokazali i sta su i ko su i sa koliko primitivizma su,, bogati", polupismena masa koja je okupirala Dusanovo Carstvo. Treba ih proterati , Srbiji vratiti njene zemlje!

NikolaCG

pre 3 godine

Ovo bi bila najveca moguca sramota i agresija koju Turci mogu da ucine prema pravoslavnom stanovnistvu. Kazu neki nema tamo pravoslavaca. Pa sta ako nema ? Bilo ih je u Smirni i Izmiru ali su prije 10p godina protjerani svi za Grcku. Bilo ih je i na sjevernoj obali Crnog mora. Bilo je par miliona Jermena na istoku isto prije samo 100 godina. Zapravo prije 100 godina Turci su bili vecina samo na 50 posto danasnje njihove teritorije. Danas su vecina na mozda 70 posto teritorijemale azije. Na tih 30 posto zive Kurdi na istoku. Nego da se vratim na pitanje crkve. Ona bi prije svega trebala da postane pravoslavna svetinja ponovo. Nadam se da ce se normalan svijet ujediniti protiv Turske i diplomatski sprijeciti ovu glupost. Tim cinom bi se ponovo vratili na vremena kad su bili nomadski konjanici slicni Mongolima, i kad su krali palili i ubijali i prisvajali sve sto stignu.

Jole

pre 3 godine

Turke treba vratiti u anadoliju preko bosfora i kad odu iz evrope jednom za svagda bice mira. Njima je mesto "medj svojima" na bliskom istoku. To je divlja horda. Koja vekovima rovari protiv evropskih naroda od kada su stigli na tle evrope kao horda seldzuka.

Владимир

pre 3 godine

@Jovan
Ако је тако а шта ћемо са тиме да је свакоме дата слободна воља да одлучује и ради, али ће онда једног дана одговарати за своја дела пред Богом?

Суперхик

pre 3 godine

Тога Васељенски патријарх треба да се сети кад дели томосе одметнутим црквама и цепа Православље на "западно" и "руско"! У Истанбулу он нема верника ни колико Аја Софија има посетилаца у недељи дана ! Православљу ,такође ,треба и руски народ и држава као потка православне духовности !

Berkut Orao

pre 3 godine

Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.

BaneBl

pre 3 godine

@Eugen, 30. jun 2020 20:57)
Iz dosadasnjeg iskustva sa Rusima, Turcima,Amerima ili bilo kojom nacijom u nasem okruzenju mi smo ispali dugmici i nas razbacuju okolo po cijelome svijetu. Tako sad Srbija ima samo 6 miliona stanovnika a preko milion Srba se na prostoru bivse Jugaslavije izjasnjavaju kao pripadnici drugih naroda..

Јабучило

pre 3 godine

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Срби смо тамо били заступљени малим помоћним одредом, тако да није баш да смо утицали на исход борбе.

Eugen

pre 3 godine

Dok molis i kukas nema od toga nista. Zna se kako se ovakvi i slicni problemi resavaju. Treba velika sila, velika snaga, velika pretnja, veliki strah za onog drugog da li ce ga posle svega uopste vise biti. Treba samo pravi ljudi da se sastanu, da donesu odluku i onda da idu do kraja. Pa ako su Amerikanci bacili na vec porazeni Japan dve atomske bombe, sto ne bi Rusi... Mi mali pravoslavci bi posle mogli da odemo da skupljamo dugmice.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Vratiti nešto, znači vratiti se na prvobitno stanje. To je hrišćanska crkva, o kakvom "vraćanju " priča Erdogan? Nikada, i ako sam pravoslavac, ne bih jednu džamiju pretvarao u crkvu, čak i da To mogu. Ni jedan istinski vernik musliman, koji ceni Isusa, tako nešto ne bi sebi dozvolio.

Суперхик

pre 3 godine

Тога Васељенски патријарх треба да се сети кад дели томосе одметнутим црквама и цепа Православље на "западно" и "руско"! У Истанбулу он нема верника ни колико Аја Софија има посетилаца у недељи дана ! Православљу ,такође ,треба и руски народ и држава као потка православне духовности !

BaneBl

pre 3 godine

@Eugen, 30. jun 2020 20:57)
Iz dosadasnjeg iskustva sa Rusima, Turcima,Amerima ili bilo kojom nacijom u nasem okruzenju mi smo ispali dugmici i nas razbacuju okolo po cijelome svijetu. Tako sad Srbija ima samo 6 miliona stanovnika a preko milion Srba se na prostoru bivse Jugaslavije izjasnjavaju kao pripadnici drugih naroda..

Pontije Pilat

pre 3 godine

Nikad ne bih mogao da se molim Bogu u kradenom objektu.
Koji je to moral.
Otmeš crkvu pretvoriš je u nešto drugo i onda očekuješ od Boga da te pohvali.

WillyWonka

pre 3 godine

Erdogan je veliki populist, kao i većina vladara današnjice, bahat i umišljen. Ali nacionalizam podržan religijom je naša stvarnost i svuda prolazi, pa tako i u Turskoj. Aja Sofija kao muzej je idealno rješenje, ali ovaj hoće da poništi sve što je Ataturk stvorio i da vrati Tursku par vjekova unazad. Nadam se da u turskom narodu ima dovoljno rszboritih ljudi i da će stati u kraj ovakvim idejama.

Jole

pre 3 godine

Turke treba vratiti u anadoliju preko bosfora i kad odu iz evrope jednom za svagda bice mira. Njima je mesto "medj svojima" na bliskom istoku. To je divlja horda. Koja vekovima rovari protiv evropskih naroda od kada su stigli na tle evrope kao horda seldzuka.

Бинср

pre 3 godine

Само нека се играју са оваквим стварима. Знају Турци да су странци у Европи и Константинопољу зато то и раде - из страха. Кад тад вратићемо га у Хришћанске руке.

Дионисије

pre 3 godine

Ваетоломеј није поглавар 300 милиона хришћана већ само пар хиљада који живе у Истамбулу и веома малој дијаспори.

NikolaCG

pre 3 godine

Ovo bi bila najveca moguca sramota i agresija koju Turci mogu da ucine prema pravoslavnom stanovnistvu. Kazu neki nema tamo pravoslavaca. Pa sta ako nema ? Bilo ih je u Smirni i Izmiru ali su prije 10p godina protjerani svi za Grcku. Bilo ih je i na sjevernoj obali Crnog mora. Bilo je par miliona Jermena na istoku isto prije samo 100 godina. Zapravo prije 100 godina Turci su bili vecina samo na 50 posto danasnje njihove teritorije. Danas su vecina na mozda 70 posto teritorijemale azije. Na tih 30 posto zive Kurdi na istoku. Nego da se vratim na pitanje crkve. Ona bi prije svega trebala da postane pravoslavna svetinja ponovo. Nadam se da ce se normalan svijet ujediniti protiv Turske i diplomatski sprijeciti ovu glupost. Tim cinom bi se ponovo vratili na vremena kad su bili nomadski konjanici slicni Mongolima, i kad su krali palili i ubijali i prisvajali sve sto stignu.

Јабучило

pre 3 godine

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Срби смо тамо били заступљени малим помоћним одредом, тако да није баш да смо утицали на исход борбе.

Berkut Orao

pre 3 godine

Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.

svasta

pre 3 godine

Pa oni godinama rade na skidanju maltera sa zidova, tj na oslobadjanju ikona, što bi je sad vratili u dzamiju, to znači da bi ponovo trebalo da je kreče jer ikone ne bi baš išle u dzamiju, a poznato je da su u dzamiju zabranjene slike, a i dodatno bi trelo da se uloŸi ..tako da ja ne verujem u ovo. Takodje kao muzej je najposecenija na svetu, šti takodje znači da bi gubitak bio ogroman.

Srbenda

pre 3 godine

Turci su pokazali i sta su i ko su i sa koliko primitivizma su,, bogati", polupismena masa koja je okupirala Dusanovo Carstvo. Treba ih proterati , Srbiji vratiti njene zemlje!

ime

pre 3 godine

(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Ko kad bi rekao da su upravo Rusi najvise pomogli opsadu Lenjingrada.
Logicki nonsens. Apsurd. Oximoron. Izopacenje. Perverzija. Nebuloza. Glupos’.

Eugen

pre 3 godine

Dok molis i kukas nema od toga nista. Zna se kako se ovakvi i slicni problemi resavaju. Treba velika sila, velika snaga, velika pretnja, veliki strah za onog drugog da li ce ga posle svega uopste vise biti. Treba samo pravi ljudi da se sastanu, da donesu odluku i onda da idu do kraja. Pa ako su Amerikanci bacili na vec porazeni Japan dve atomske bombe, sto ne bi Rusi... Mi mali pravoslavci bi posle mogli da odemo da skupljamo dugmice.

Ovaj za pare sve

pre 3 godine

potrebno jedinstvo, rece covjek koji napravi ne jedinstvo
Pristat ce on i na ovo samo da mu pokazu saku dolara
Nece smjeti ni da umre toliko je gresan

pera

pre 3 godine

Predizborna retorika verovatno,kao sto neko rece oni zaradjuju milijarde godisnje,a sta ce dobiti ako je pretvore u dzamiju,tu nema para.Danas je sve u novcu i interesu,moral je izumrla vrsta.

Владимир

pre 3 godine

@Jovan
Ако је тако а шта ћемо са тиме да је свакоме дата слободна воља да одлучује и ради, али ће онда једног дана одговарати за своја дела пред Богом?

Srbija do Tokija

pre 3 godine

@ "Turci su pokazali i sta su i ko su i sa koliko primitivizma su,, bogati", polupismena masa koja je okupirala Dusanovo Carstvo. Treba ih proterati , Srbiji vratiti njene zemlje!"
(Srbenda, 30. jun 2020 22:42)

Koje? One sto je Dusan OSVOJIO?

Hammer

pre 3 godine

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.

@(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)



U padu Carigrade je sudelovao jedan manji broj rudara iz Novog Brda, ali to ne znači da su to bili Srbi, pogotovu ako se ima u vidu da su se još od vremena Nemanjiča rudarstvom u Srbiji pretežno bavili Sasi, dakle Germani.

Inače u opsadi i padu Carigrada je učestvovala jedinica od čak 12 hiljada janjičara, moguće da je tu bilo Srba, ali poturčenjaka, drugačije nikako.

History

pre 3 godine

Koje? One sto je Dusan OSVOJIO?
)))(Srbija do Tokija, 1. jul 2020 09:43)

Car Dučan nije osvajao, nego je oslobađao teritorije na kojima je živelo srpsko stanovništvo, a okupator je bila Vizantija, dosta više sa tom laži zvanom "seoba Slovena"

Predrag

pre 3 godine

@Тога Васељенски патријарх треба да се сети кад дели томосе одметнутим црквама.

Pretpostavljam da mislite na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu? Ako je tako onda Vas pitam: po kom to osnovu treba da postoji recimo Srpska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva itd. a ne treba da postoji Ukrajinska pravoslavna crkva? Srba ima oko 7 miliona, Bugara 8 miliona a Ukrajinaca 40 miliona. Ili treba da postoji objedinjena pravoslavna crkva ili svaka država treba da ima svoju pravoslavnu crkvu.

Severno KiM

pre 3 godine

Au koje prijetnje,u komentarima.A niko se ne sjeti da kaze da su sve dzamije srusene u R.Srpskoj,u vremenu od 92-96!A niti jedna crkva,bilo pravoslavna ili katolicka, u, pretezno, bosnjackim gradovima.To nesto govori,zar ne!?

Xl

pre 3 godine

Само нека се играју са оваквим стварима. Знају Турци да су странци у Европи и Константинопољу зато то и раде - из страха. Кад тад вратићемо га у Хришћанске руке.
(Бинср, 30. jun 2020 23:47)

O čemo ti pričaš? Broj muslimana u evropi konstantno raste a hrišćani polako stare i izumiru. Biće dobro ako berlin pariz i london ne prođu isto za 200 godina

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Nikad ne bih mogao da se molim Bogu u kradenom objektu.
Koji je to moral.
Otmeš crkvu pretvoriš je u nešto drugo i onda očekuješ od Boga da te pohvali.
(Pontije Pilat, 30. jun 2020 23:13) Dragi prefekte, pa to isto je radila hrišćanska crkva sve vreme...hiljade crkava su na mestima nekadašnjih hramova Zevsa, Afrodite, Peruna, Tora..."Genius loci", odnosno duh mesta, smatran je za neporecivu činjenicu..Ljudi znaju da su neka mesta sveta od pamtiveka...

kole

pre 3 godine

Pa neka Evropa preobrati sve dzamije u crkve i nek je Erdoganu alal. Ali sta ja pricam i cemu se nadam. Pa ta ista licemerna Evropa je stala na stranu muslimana u ratu koji su vodili protiv nas hriscana.

Predrag

pre 3 godine

Podsetiću na sledeće činjenice. 1. Turska je među državama koje su prve priznale Kosovo 2. Turska želi Aja Sofiju, nekadašnju rkvu, pa džamiju, sadašnji muzej, da opet bude džamija. A vi i dalje idite u Tursku na more i punite im džepove.

zebra

pre 3 godine

Moram da se umešam u diskusiju i pokušam da pojasnim ove pojave. Vjeru i religiju morate razdvojiti, vjera je jedno religija drugo. Kad shvatite da je religija sredstvo u rukama politicara, popova i hodza za upravljanje narodnim masama onda cete shvatiti kolika je smijesna izjava ovog bradonje. Evo ja postavljam pitanje zasto bi se ljutilo 300 miliona hriscana zbog jednog raspalog objekta ili cigle (to je stvar)? Zasto bi 300 miliona hriscana ginulo zbog objekta ili cigle umjesto da provode srecne trenutke sa svojom porodicom kcerima i sinovima? Odgovor je jasan, jel tako!? Da nema religije onda vi jelte izaslanici boziji ne bi postojali jer je svrha vaseg postojanja zavadi pa vladaj, nek se narodi pobiju a vi izaslanici jelte boziji uzivajte u zlatu iću i piću. Ma nemoj!!! Pope ako ti se ratuje pusku u ruku pa idi brani Aja Sofiju a ne da kuvate drugi ginu a vi uzimate lovu od sahrana...

ultimatum

pre 3 godine

Bio, posjetio, nešto fenomenalno.
Kao musliman mislim da je najbolje da ostane muzej i da svi mogu posjetiti i na momenat barem mislima otići u period kada se takav objekat sagradio bez napredne tehnologije.
Isprepletena historija se može uociti i na zidovima gdje su skidane freske donekle i td.
Savršeno srvarno!
Istanbul generalno.

Rob Sinji

pre 3 godine

@Pontije Pilat

Većina starih i bitnih verskih objekata je kako ti kažeš kradena . Ako ništa drugo gradjena je na zemlji na kojoj se nalazila nečija svetinja koja je srušena. Verovanja se menjaju a potrebe ostaju. Tako stari hramovi nisu nestali već su uzidani u temelje hrišćanstva koje ih je porazilo. Na Aja Sofiji nalaze se se ogromna bronzana vrata skinuta sa nekog starog hrama. Ipak ako Turci urade to čime prete biće to korak bliže velikom sukobu u Evropi.

profesor Dušan

pre 3 godine

Da Grci ( Vizantinci ) nisu otrovali cara Dušana iz straha da ovaj ne zauzme Carigrad , danas Turaka ne bi bilo tu. ... ...

NikolaBg

pre 3 godine

Turci sanjaju o ulasku u EU već godinama. Ali njihova prošlost im to ne dozvoljava, kao ni sadašnje stanje zbog komšiluka kojima su okruženi.

Qq

pre 3 godine

Da 'prijatelji' iz Vatikana nisu 'pripomogli' (ucestvovali u ubistvu / trovanju cara Dusana i ujedno odbili da daju podrsku), Konstantinopolj bi jos u srednjem veku bio deo Srbije, a Turci ostali tamo gde bi i trebalo da budu - u Maloj i Centralnoj Aziji.

Marko

pre 3 godine

Srećom sam već posetio i video Aja Sofiju, mada mi je sve ovo besmisleno s obzirom da na nekih 500 m od te Aja Sofije imate ogromnu džamiju, koju sa druge strane nisam mogao da vidim unutra jer je valjda bilo vreme molitve.

Taj hram je bio uzor za skoro sve naše najveće verske objekte građene u srednjem veku, prosto je fascinatno kad odete i vidite one ogromne svodove i pomislite da to tu stoji tako već 1500 godina. Nažalost većina fresaka unutra je uništena nakon što su muslimani preuzeli grad u 15. veku, tako da je većina ukrasa unutra novijeg doba iz perioda kad je pretvorena u džamiju, takođe dograđena su i četiri minareta i još neki objekti spolja i unutra ali je originalni hram tu i dalje. Oni svakako zarađuju ogromne pare od turista (to su ogromni redovi svaki dan), pretvaranje u džamiju bi značio ogroman gubitak finansijski jer onda ne bi mogao svako da uđe i u svako doba dana.

eh zivote

pre 3 godine

Не бих се баш сложио да "неће сигурно, велики су приходи од музеја". Сведоци смо толико разарања споменика културе, суманутих злочина а зарад неких заосталих и потпуно нелогичних циљева.

filip

pre 3 godine

Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Madjari i Italijani zapravo.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Neka vrate crkvu onom ko je zidao odnosno Vaseljenskoj patrijarsiji a oni nek u slavu Alaha podignu velicanstveniju dzamiju od gradjevine koju su oteli.

Red

pre 3 godine

@Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Pa i ne baš. Srbi, kao vešti rudari tog doba, prokopali su tunel ispod moćnih zidova Carigrada ali taj tunel su branioci grada brzo urušili.

Mehmed,Sandzak-beg

pre 3 godine

E JOLE idi pa ih ti vrati tamo gde mislis da im je mesto i odakle su dosli!
Neznam samo odakle si ti ,JOLE" dosao na Balkan!

Karakondžula

pre 3 godine

... srušiti sve vere, uništiti idolopoklonstva... pa lepo svi ima da "veruju" u jednog, izabranog na izborima... ko dobije najviše glasova, svi ima da veruju u njega, do sledećih izbora... tako treba da izgleda moderna verska zajednica... a ne ko sada, toliko ima verskih zajednica da se čovek zbuni... a sve zajednice nešto zavađene, iako se klanjaju istom bogu... pa to samo zbunjuje optencijane vrenike, kako da se odluče kome da plaćaju članarinu...?

Ivan

pre 3 godine

Naravno da je Vartolomej poglavar svih 300'000 pravoslavnih Hriscana. On je prvi medju jednakima od pravoslavnih patrijarha. Pravoslavlje nema papu no ipak ima neko uredjenje. Pravoslavne crkve nisu nacionalne, vec geografkse odrednice gde odredjena crkva pokriva geografsko podrucije. Na zalost to su mnogi zaboravili. Balkanci narocito ali i drugi su etnofilete zato me ne cudi da niko ne zna ovo.

Bravo

pre 3 godine

Sad će Autokefalna Ukrajinska crkva da zapreti Turskoj i rešiće se problem. Dragi ekumenski patrijarhu lako si izgubio autoritet sad ćeš u džamiji bos da se moliš u sebi.

Vojkan

pre 3 godine

Pa oni godinama rade na skidanju maltera sa zidova, tj na oslobadjanju ikona, što bi je sad vratili u dzamiju, to znači da bi ponovo trebalo da je kreče jer ikone ne bi baš išle u dzamiju, a poznato je da su u dzamiju zabranjene slike, a i dodatno bi trelo da se uloŸi ..tako da ja ne verujem u ovo. Takodje kao muzej je najposecenija na svetu, šti takodje znači da bi gubitak bio ogroman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (svasta, 30. jun 2020 23:20)

Apsolutno to sto si naveo nije tacno sve su freske prekrivene muslimanskim spisima i samo se predpostavlja sta je ispod jesi li nekada bio tamo?

svasta

pre 3 godine

@Vojkan
Pre dve godine sam bio, skele postavljene, upravo se radilo na skidaju sloja maltera (ili šta god da je to bilo, vodič je rekao malter), mislim da je do tada dosta uradjeno, možda su sada pri kraju, mada rekoše da sporo ide da ne bi oštetili fraske. Ono što su skinuli nije mnogo ošećeno, čak na protiv...Baš sam giguran da to nisu bili spisi, mada ne znam tačno na šta misliš.

Berkut Orao

pre 3 godine

Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.

Eugen

pre 3 godine

Dok molis i kukas nema od toga nista. Zna se kako se ovakvi i slicni problemi resavaju. Treba velika sila, velika snaga, velika pretnja, veliki strah za onog drugog da li ce ga posle svega uopste vise biti. Treba samo pravi ljudi da se sastanu, da donesu odluku i onda da idu do kraja. Pa ako su Amerikanci bacili na vec porazeni Japan dve atomske bombe, sto ne bi Rusi... Mi mali pravoslavci bi posle mogli da odemo da skupljamo dugmice.

Бинср

pre 3 godine

Само нека се играју са оваквим стварима. Знају Турци да су странци у Европи и Константинопољу зато то и раде - из страха. Кад тад вратићемо га у Хришћанске руке.

Srbenda

pre 3 godine

Turci su pokazali i sta su i ko su i sa koliko primitivizma su,, bogati", polupismena masa koja je okupirala Dusanovo Carstvo. Treba ih proterati , Srbiji vratiti njene zemlje!

Jole

pre 3 godine

Turke treba vratiti u anadoliju preko bosfora i kad odu iz evrope jednom za svagda bice mira. Njima je mesto "medj svojima" na bliskom istoku. To je divlja horda. Koja vekovima rovari protiv evropskih naroda od kada su stigli na tle evrope kao horda seldzuka.

Суперхик

pre 3 godine

Тога Васељенски патријарх треба да се сети кад дели томосе одметнутим црквама и цепа Православље на "западно" и "руско"! У Истанбулу он нема верника ни колико Аја Софија има посетилаца у недељи дана ! Православљу ,такође ,треба и руски народ и држава као потка православне духовности !

NikolaCG

pre 3 godine

Ovo bi bila najveca moguca sramota i agresija koju Turci mogu da ucine prema pravoslavnom stanovnistvu. Kazu neki nema tamo pravoslavaca. Pa sta ako nema ? Bilo ih je u Smirni i Izmiru ali su prije 10p godina protjerani svi za Grcku. Bilo ih je i na sjevernoj obali Crnog mora. Bilo je par miliona Jermena na istoku isto prije samo 100 godina. Zapravo prije 100 godina Turci su bili vecina samo na 50 posto danasnje njihove teritorije. Danas su vecina na mozda 70 posto teritorijemale azije. Na tih 30 posto zive Kurdi na istoku. Nego da se vratim na pitanje crkve. Ona bi prije svega trebala da postane pravoslavna svetinja ponovo. Nadam se da ce se normalan svijet ujediniti protiv Turske i diplomatski sprijeciti ovu glupost. Tim cinom bi se ponovo vratili na vremena kad su bili nomadski konjanici slicni Mongolima, i kad su krali palili i ubijali i prisvajali sve sto stignu.

Дионисије

pre 3 godine

Ваетоломеј није поглавар 300 милиона хришћана већ само пар хиљада који живе у Истамбулу и веома малој дијаспори.

BaneBl

pre 3 godine

@Eugen, 30. jun 2020 20:57)
Iz dosadasnjeg iskustva sa Rusima, Turcima,Amerima ili bilo kojom nacijom u nasem okruzenju mi smo ispali dugmici i nas razbacuju okolo po cijelome svijetu. Tako sad Srbija ima samo 6 miliona stanovnika a preko milion Srba se na prostoru bivse Jugaslavije izjasnjavaju kao pripadnici drugih naroda..

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Vratiti nešto, znači vratiti se na prvobitno stanje. To je hrišćanska crkva, o kakvom "vraćanju " priča Erdogan? Nikada, i ako sam pravoslavac, ne bih jednu džamiju pretvarao u crkvu, čak i da To mogu. Ni jedan istinski vernik musliman, koji ceni Isusa, tako nešto ne bi sebi dozvolio.

Јабучило

pre 3 godine

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Срби смо тамо били заступљени малим помоћним одредом, тако да није баш да смо утицали на исход борбе.

Pontije Pilat

pre 3 godine

Nikad ne bih mogao da se molim Bogu u kradenom objektu.
Koji je to moral.
Otmeš crkvu pretvoriš je u nešto drugo i onda očekuješ od Boga da te pohvali.

ime

pre 3 godine

(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Ko kad bi rekao da su upravo Rusi najvise pomogli opsadu Lenjingrada.
Logicki nonsens. Apsurd. Oximoron. Izopacenje. Perverzija. Nebuloza. Glupos’.

Ovaj za pare sve

pre 3 godine

potrebno jedinstvo, rece covjek koji napravi ne jedinstvo
Pristat ce on i na ovo samo da mu pokazu saku dolara
Nece smjeti ni da umre toliko je gresan

WillyWonka

pre 3 godine

Erdogan je veliki populist, kao i većina vladara današnjice, bahat i umišljen. Ali nacionalizam podržan religijom je naša stvarnost i svuda prolazi, pa tako i u Turskoj. Aja Sofija kao muzej je idealno rješenje, ali ovaj hoće da poništi sve što je Ataturk stvorio i da vrati Tursku par vjekova unazad. Nadam se da u turskom narodu ima dovoljno rszboritih ljudi i da će stati u kraj ovakvim idejama.

Владимир

pre 3 godine

@Jovan
Ако је тако а шта ћемо са тиме да је свакоме дата слободна воља да одлучује и ради, али ће онда једног дана одговарати за своја дела пред Богом?

pera

pre 3 godine

Predizborna retorika verovatno,kao sto neko rece oni zaradjuju milijarde godisnje,a sta ce dobiti ako je pretvore u dzamiju,tu nema para.Danas je sve u novcu i interesu,moral je izumrla vrsta.

svasta

pre 3 godine

Pa oni godinama rade na skidanju maltera sa zidova, tj na oslobadjanju ikona, što bi je sad vratili u dzamiju, to znači da bi ponovo trebalo da je kreče jer ikone ne bi baš išle u dzamiju, a poznato je da su u dzamiju zabranjene slike, a i dodatno bi trelo da se uloŸi ..tako da ja ne verujem u ovo. Takodje kao muzej je najposecenija na svetu, šti takodje znači da bi gubitak bio ogroman.

Srbija do Tokija

pre 3 godine

@ "Turci su pokazali i sta su i ko su i sa koliko primitivizma su,, bogati", polupismena masa koja je okupirala Dusanovo Carstvo. Treba ih proterati , Srbiji vratiti njene zemlje!"
(Srbenda, 30. jun 2020 22:42)

Koje? One sto je Dusan OSVOJIO?

Hammer

pre 3 godine

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.

@(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)



U padu Carigrade je sudelovao jedan manji broj rudara iz Novog Brda, ali to ne znači da su to bili Srbi, pogotovu ako se ima u vidu da su se još od vremena Nemanjiča rudarstvom u Srbiji pretežno bavili Sasi, dakle Germani.

Inače u opsadi i padu Carigrada je učestvovala jedinica od čak 12 hiljada janjičara, moguće da je tu bilo Srba, ali poturčenjaka, drugačije nikako.

History

pre 3 godine

Koje? One sto je Dusan OSVOJIO?
)))(Srbija do Tokija, 1. jul 2020 09:43)

Car Dučan nije osvajao, nego je oslobađao teritorije na kojima je živelo srpsko stanovništvo, a okupator je bila Vizantija, dosta više sa tom laži zvanom "seoba Slovena"

Qq

pre 3 godine

Da 'prijatelji' iz Vatikana nisu 'pripomogli' (ucestvovali u ubistvu / trovanju cara Dusana i ujedno odbili da daju podrsku), Konstantinopolj bi jos u srednjem veku bio deo Srbije, a Turci ostali tamo gde bi i trebalo da budu - u Maloj i Centralnoj Aziji.

Predrag

pre 3 godine

Podsetiću na sledeće činjenice. 1. Turska je među državama koje su prve priznale Kosovo 2. Turska želi Aja Sofiju, nekadašnju rkvu, pa džamiju, sadašnji muzej, da opet bude džamija. A vi i dalje idite u Tursku na more i punite im džepove.

kole

pre 3 godine

Pa neka Evropa preobrati sve dzamije u crkve i nek je Erdoganu alal. Ali sta ja pricam i cemu se nadam. Pa ta ista licemerna Evropa je stala na stranu muslimana u ratu koji su vodili protiv nas hriscana.

Severno KiM

pre 3 godine

Au koje prijetnje,u komentarima.A niko se ne sjeti da kaze da su sve dzamije srusene u R.Srpskoj,u vremenu od 92-96!A niti jedna crkva,bilo pravoslavna ili katolicka, u, pretezno, bosnjackim gradovima.To nesto govori,zar ne!?

Vojkan

pre 3 godine

Pa oni godinama rade na skidanju maltera sa zidova, tj na oslobadjanju ikona, što bi je sad vratili u dzamiju, to znači da bi ponovo trebalo da je kreče jer ikone ne bi baš išle u dzamiju, a poznato je da su u dzamiju zabranjene slike, a i dodatno bi trelo da se uloŸi ..tako da ja ne verujem u ovo. Takodje kao muzej je najposecenija na svetu, šti takodje znači da bi gubitak bio ogroman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (svasta, 30. jun 2020 23:20)

Apsolutno to sto si naveo nije tacno sve su freske prekrivene muslimanskim spisima i samo se predpostavlja sta je ispod jesi li nekada bio tamo?

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Nikad ne bih mogao da se molim Bogu u kradenom objektu.
Koji je to moral.
Otmeš crkvu pretvoriš je u nešto drugo i onda očekuješ od Boga da te pohvali.
(Pontije Pilat, 30. jun 2020 23:13) Dragi prefekte, pa to isto je radila hrišćanska crkva sve vreme...hiljade crkava su na mestima nekadašnjih hramova Zevsa, Afrodite, Peruna, Tora..."Genius loci", odnosno duh mesta, smatran je za neporecivu činjenicu..Ljudi znaju da su neka mesta sveta od pamtiveka...

Bravo

pre 3 godine

Sad će Autokefalna Ukrajinska crkva da zapreti Turskoj i rešiće se problem. Dragi ekumenski patrijarhu lako si izgubio autoritet sad ćeš u džamiji bos da se moliš u sebi.

Ivan

pre 3 godine

Naravno da je Vartolomej poglavar svih 300'000 pravoslavnih Hriscana. On je prvi medju jednakima od pravoslavnih patrijarha. Pravoslavlje nema papu no ipak ima neko uredjenje. Pravoslavne crkve nisu nacionalne, vec geografkse odrednice gde odredjena crkva pokriva geografsko podrucije. Na zalost to su mnogi zaboravili. Balkanci narocito ali i drugi su etnofilete zato me ne cudi da niko ne zna ovo.

filip

pre 3 godine

Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Madjari i Italijani zapravo.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Neka vrate crkvu onom ko je zidao odnosno Vaseljenskoj patrijarsiji a oni nek u slavu Alaha podignu velicanstveniju dzamiju od gradjevine koju su oteli.

Rob Sinji

pre 3 godine

@Pontije Pilat

Većina starih i bitnih verskih objekata je kako ti kažeš kradena . Ako ništa drugo gradjena je na zemlji na kojoj se nalazila nečija svetinja koja je srušena. Verovanja se menjaju a potrebe ostaju. Tako stari hramovi nisu nestali već su uzidani u temelje hrišćanstva koje ih je porazilo. Na Aja Sofiji nalaze se se ogromna bronzana vrata skinuta sa nekog starog hrama. Ipak ako Turci urade to čime prete biće to korak bliže velikom sukobu u Evropi.

profesor Dušan

pre 3 godine

Da Grci ( Vizantinci ) nisu otrovali cara Dušana iz straha da ovaj ne zauzme Carigrad , danas Turaka ne bi bilo tu. ... ...

Karakondžula

pre 3 godine

... srušiti sve vere, uništiti idolopoklonstva... pa lepo svi ima da "veruju" u jednog, izabranog na izborima... ko dobije najviše glasova, svi ima da veruju u njega, do sledećih izbora... tako treba da izgleda moderna verska zajednica... a ne ko sada, toliko ima verskih zajednica da se čovek zbuni... a sve zajednice nešto zavađene, iako se klanjaju istom bogu... pa to samo zbunjuje optencijane vrenike, kako da se odluče kome da plaćaju članarinu...?

zebra

pre 3 godine

Moram da se umešam u diskusiju i pokušam da pojasnim ove pojave. Vjeru i religiju morate razdvojiti, vjera je jedno religija drugo. Kad shvatite da je religija sredstvo u rukama politicara, popova i hodza za upravljanje narodnim masama onda cete shvatiti kolika je smijesna izjava ovog bradonje. Evo ja postavljam pitanje zasto bi se ljutilo 300 miliona hriscana zbog jednog raspalog objekta ili cigle (to je stvar)? Zasto bi 300 miliona hriscana ginulo zbog objekta ili cigle umjesto da provode srecne trenutke sa svojom porodicom kcerima i sinovima? Odgovor je jasan, jel tako!? Da nema religije onda vi jelte izaslanici boziji ne bi postojali jer je svrha vaseg postojanja zavadi pa vladaj, nek se narodi pobiju a vi izaslanici jelte boziji uzivajte u zlatu iću i piću. Ma nemoj!!! Pope ako ti se ratuje pusku u ruku pa idi brani Aja Sofiju a ne da kuvate drugi ginu a vi uzimate lovu od sahrana...

ultimatum

pre 3 godine

Bio, posjetio, nešto fenomenalno.
Kao musliman mislim da je najbolje da ostane muzej i da svi mogu posjetiti i na momenat barem mislima otići u period kada se takav objekat sagradio bez napredne tehnologije.
Isprepletena historija se može uociti i na zidovima gdje su skidane freske donekle i td.
Savršeno srvarno!
Istanbul generalno.

Predrag

pre 3 godine

@Тога Васељенски патријарх треба да се сети кад дели томосе одметнутим црквама.

Pretpostavljam da mislite na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu? Ako je tako onda Vas pitam: po kom to osnovu treba da postoji recimo Srpska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva itd. a ne treba da postoji Ukrajinska pravoslavna crkva? Srba ima oko 7 miliona, Bugara 8 miliona a Ukrajinaca 40 miliona. Ili treba da postoji objedinjena pravoslavna crkva ili svaka država treba da ima svoju pravoslavnu crkvu.

Red

pre 3 godine

@Rekao bih da Turcima nije mesto u Carigradu.
Privremeno okupirana teritorija.
(antikomunista, 30. jun 2020 20:33)

Upravo mi Srbi smo im najviše pomogli da ga osvoje.
(Berkut Orao, 30. jun 2020 21:15)

Pa i ne baš. Srbi, kao vešti rudari tog doba, prokopali su tunel ispod moćnih zidova Carigrada ali taj tunel su branioci grada brzo urušili.

NikolaBg

pre 3 godine

Turci sanjaju o ulasku u EU već godinama. Ali njihova prošlost im to ne dozvoljava, kao ni sadašnje stanje zbog komšiluka kojima su okruženi.

eh zivote

pre 3 godine

Не бих се баш сложио да "неће сигурно, велики су приходи од музеја". Сведоци смо толико разарања споменика културе, суманутих злочина а зарад неких заосталих и потпуно нелогичних циљева.

Marko

pre 3 godine

Srećom sam već posetio i video Aja Sofiju, mada mi je sve ovo besmisleno s obzirom da na nekih 500 m od te Aja Sofije imate ogromnu džamiju, koju sa druge strane nisam mogao da vidim unutra jer je valjda bilo vreme molitve.

Taj hram je bio uzor za skoro sve naše najveće verske objekte građene u srednjem veku, prosto je fascinatno kad odete i vidite one ogromne svodove i pomislite da to tu stoji tako već 1500 godina. Nažalost većina fresaka unutra je uništena nakon što su muslimani preuzeli grad u 15. veku, tako da je većina ukrasa unutra novijeg doba iz perioda kad je pretvorena u džamiju, takođe dograđena su i četiri minareta i još neki objekti spolja i unutra ali je originalni hram tu i dalje. Oni svakako zarađuju ogromne pare od turista (to su ogromni redovi svaki dan), pretvaranje u džamiju bi značio ogroman gubitak finansijski jer onda ne bi mogao svako da uđe i u svako doba dana.

Xl

pre 3 godine

Само нека се играју са оваквим стварима. Знају Турци да су странци у Европи и Константинопољу зато то и раде - из страха. Кад тад вратићемо га у Хришћанске руке.
(Бинср, 30. jun 2020 23:47)

O čemo ti pričaš? Broj muslimana u evropi konstantno raste a hrišćani polako stare i izumiru. Biće dobro ako berlin pariz i london ne prođu isto za 200 godina

Mehmed,Sandzak-beg

pre 3 godine

E JOLE idi pa ih ti vrati tamo gde mislis da im je mesto i odakle su dosli!
Neznam samo odakle si ti ,JOLE" dosao na Balkan!

svasta

pre 3 godine

@Vojkan
Pre dve godine sam bio, skele postavljene, upravo se radilo na skidaju sloja maltera (ili šta god da je to bilo, vodič je rekao malter), mislim da je do tada dosta uradjeno, možda su sada pri kraju, mada rekoše da sporo ide da ne bi oštetili fraske. Ono što su skinuli nije mnogo ošećeno, čak na protiv...Baš sam giguran da to nisu bili spisi, mada ne znam tačno na šta misliš.