Petak, 29.05.2020.

13:21

Pad bastiona hrišćanstva: "Do kada će vladati polumesec, koji kontroliše grad Konstantina?"

Izvor: B92

Pad bastiona hrišæanstva: "Do kada æe vladati polumesec, koji kontroliše grad Konstantina?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Hammer

pre 3 godine

Od milionskog grada u Konstantinopolju je u trenutku pada ostalo tek nekih 50 000 ljudi. Pljačkanja, silovanja i uništavanje grada koje je potom uslijedilo je taj broj još više smanjio. Konstantinopolj je završena priča, on nikada više neće biti grčki. Turaka ima 100 miliona, i za par decenija će ih biti više nego Rusa. Na stranu NATO - čak i da ga nema, toj državi niko ništa ne može.

@(lebovitz, 29. maj 2020 17:45)




Turska ima negde oko 80+ miliona građana, velika većina njih su Kurdi, kojih ima oko 12 do 15 miliona i većinom su izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Turcima, u Turskoj ima i drugih manjina, Jermena je na primer oko milion itd.
Neće Turci ovim tempom dostići Ruse po broju bar za još 100-150 godina, a do tada svašta još može da se desi. Turaka realno ima negde oko 65 miliona.
Carigrad kad-tad mora opet biti hrišćanski i pravoslavni.

Јабучило

pre 3 godine

A zasto se vi i slicni poistovecujete sa Vizantijom, kad su nju sacinajvali Rimljani? Ona nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom, osim sto je ona nasledila na jugu vizantijsku umetnost (u Vojvodini se ona tek ovih godina namece medju srbima, kao nekakav znak srpstva), Srbija nema nikakve veze sa Vizantijom.
(SPQR, 30. maj 2020 20:25)

Зато што смо као држава одрастали под снажним ромејским утицајем. Што би се рекло, припадамо византијском "комонвелту".

Aleksandar

pre 3 godine

O tome kako se živelo,gospodarilo,PONAŠALO, vladalo I ŠTA SE DEŠAVALO u Vizantiji decenijama pred pad pod Turke,pogledajte u dokumentarnom filmu pod imenom"VIZANTIJSKA LEKCIJA/PROPAST IMPERIJE" sa titlom na srpski jezik. U ruskom originalu se zove"VIZANTIJSKIJ UROK/GIBELJ IMPERII". PRIČU VODI RUSKI KALUĐER a ne neki podoban istoričar.

Aleksandar

pre 3 godine

O patriotizmu,nacinalnom i verskom osećanju u ono vreme, mogu samo da vam ukažem da se u vreme turskog osvajanja Zagreba, sam zagrebački nadbiskup borio na strani Turaka. Ali tada vlast u Zagrebu nisu držali Hrvati već Ugri, a hrvatska elita toga doba se ponadala da će uz pomoć Turaka povratiti APSOLUTNU NEZAVISNOST Hrvatske. Do toga naravno nije došlo pa su se Hrvati do kraja ipak borili protiv Turaka. Erdeljski Mađari(tzv.Kuruci) su bili Turski vazali i borili se protiv Ugarskih snaga. Toliko o tome da li se i koji Srpski velikaš borio na strani Turaka pri opsadi Carigrada. Nacionalna i verska osećanja su bila UBEDLJIVO NAJJAČA i presudna za politiku tek u 19-om i 20zom veku. Proverljivo nikada pre i nikada kasnije-osim ako se radi o muslimanskim državama i društvima, a i to samo zbog ideje džihada protiv nevernika.

rajko

pre 3 godine

@kiki
Nije Srbija jedina hrišćanska država koja je uputila pomoć Turcima.Svi vladari hrišćanskih drđžava koji su bili vazali su pored poreza(harača) morali da daju i po jednu vojnu jedinicu kada sultanu bude potrebno.Za uzvrat ta država je bila samostalna u vršenju vlasti na svojoj teritoriji.Nešto poput NATO pakta gde svaka zemlja mora da izdvoji po 2 procenta BDP za vojsku i da pošalje odreženi broj vojnika u krizno područje kada zatraži komanda NATO.Treba napomenuti da je Đurađ Branković kontrolisao samo deo područja gde su živeli Srbi.Ta srpska vojna jedinica nije učestvovala u napadu na Konstantinopolj iako je držala položaj u njegovoj blizini.

SPQR

pre 3 godine

Ja zelim Veneciji da potone. Od njihovog napada se Vizantija nije oporavila. (EU 4, 29. maj 2020 16:10)

A zasto se vi i slicni poistovecujete sa Vizantijom, kad su nju sacinajvali Rimljani? Ona nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom, osim sto je ona nasledila na jugu vizantijsku umetnost (u Vojvodini se ona tek ovih godina namece medju srbima, kao nekakav znak srpstva), Srbija nema nikakve veze sa Vizantijom.

Ipos

pre 3 godine

Та држава се звала Ромеја, а не Византија, како учи германистичка школа од 18ог века. И била је више срБска него грчка (Драгаш, презиме постоји у Србији и данас)

Mрки поглед

pre 3 godine

Ја колико знам а знам добро да су српски рудари безуспешно покушавали да продру испод зидина Константинопоља. Ето чисто да научите нешто из историје.

Jr

pre 3 godine

max "Razlika je bila jedino u religijama koje se realno i nisu preterano razlikovale kao sto znamo" Dokazi? Vi... znate da jedna drugu isključuju je l' tako?

nikola

pre 3 godine

Jos je car Dusan upozoravao Papu da su Turci velika opasnost za Vizantiju i Evropu.Medjutim te Pape jedva su cekali da propadne Carigrad i da Rim ponovo postane srediste hriscansva i vrhovni poglavari To je politika zapada od oamti veka, koja je na izdisaju.

kiki

pre 3 godine

Ne bi skodilo da se spomene da je Srbija JEDINA hriscanska drzava koja je uputila zvanicnu pomoc Osmanlijama i pomogla muslimanima da osvoje centar pravoslavlja. To su Srbi!

Maja, Zadar

pre 3 godine

@(...)Da to su oni koji vedre i oblače iz tog Vatikana, Hrišćani koji su glavni krivci za pad izvornog Hrišćanstva. Sramota.

(Ajmo malo realno, 29. maj 2020 22:30)

Jedan pogled s teološke strane,
ne povijesne, već kad spominjete vjeru i "izvorno kršćanstvo" i "izdajice" iz Vatikana.
Pravoslavlje ne može biti izvorno kršćanstvo jer je sam Bog, Isus Krist rekao Svetom Petru, apostolu:
"Ti si Petar Stijena,
i na toj Stijeni ću sagraditi Crkvu Svoju,
i Vrata paklena neće ju nadvladati!"
Kao što ju i nisu nadvladala do dana današnjeg.
A, duhovni i kulturni centar pravoslavlja, Carigrad, je nadvladan.
I Katolička crkva je jedna, sveta, apostolska i, jako bitno, univerzalna.
I prisutna i utjecajna širom kugle zemaljske.
Pravoslavna nije.
Već je nacionalna i lokalna.
S nacionalnim i lokalnim karakterom, utjecajem, rasponom i djelovanjem.
Ne mogu postojati dva centra kršćanstva,
kao što ne postoje ni dvojica papa,
kao što ne postoje dva Boga.
Jedan je Bog (Tri su Božanske Osobe),
jedna je prijestolnica kršćanstva,
i jedan je Pontifex Maximus - Papa.
I to Vam je, po meni, sva priča.
Isus je htio da upravo Rim bude centar kršćanstva,
zato je i poslao Petra tamo.
Da je htio da to bude Carigrad,
Carigrad bi bio osnovan i prije svoga službenog osnutka,
jer bi tako Isus htio,
ali nije.
Katolička crkva je uz grčku filozofiju i rimsko pravo stup/nositeljica Zapadne civilizacije.
Pravoslavlje to nije.
Ništa uvrjedljivo,
samo činjenice.

rajko

pre 3 godine

@što južnije to tužnije i mate
Đurađ Branković je kao vazal bio dužan da daje jedan broj vojnika sultanu za njegove pohode.U ovom slučaju je jedinica od oko 1500 vojnika koja je bila predviđena za drugu akciju preusmerena za Konstantinopolj.Bila je na položaju kod jedrenske kapije i nije ušestvovala u borbi.

Mate

pre 3 godine

Srbi kao kukaju za Carigradom, a s Turcima jurišali da ga osvoje.
Kako Erdogan voli danas Srbiju, čini mi se da je pao novi deal.
A braća Grci nevera. Kad shvate.

max

pre 3 godine

Zavisi iz kog ugla se gleda. Osmanlijski sultani su sebe smatrali naslednicima Rimskih careva i Rimskog carstva. Razlika je bila jedino u religijama koje se realno i nisu preterano razlikovale kao sto znamo. Judaizam-Hriscanstvo-Islam. Grad nije mnogo stradao tokom osvajanja jer je bio cvrsto gradjen a tada nije postojalo toliko razorno oruzje. Napravljeno je par rupa u zidinama za ulaz i to je to. Grad se i dalje zvao Konstantinopolj, Najveci hram Svete Sofije je u potpunosti sacuvan (stalno je besprekorno odrzavan, popravljan i renoviran, nijedan mozaik nije pipnut i samo je prekriven malterom, krst zamenjen polumesecom i dodati minareti) i postao model za izgradnju svih buducih dzamija, isto se desilo sa svim ostalim crkvama, palatama i zidinama. Konstantinopolj je doziveo preporod, od jedne zaboravljene prestonice raspalog carstva koju su unistili Krstasi jos pre Osmanlija postao je za vreme Osmanlija jos duplo mocnija, bogatija, lepsa prestonica duplo mocnijeg, bogatijeg i lepseg Osmanskog carstva. Nemojte da se lazete i da mislite da bi Konstantinopolj sada bio neki Njujork, London, Pariz ili slicno da nije bilo Turaka. Bio bi neka prosecna grcka varos kao sto je to Solun. Ne bi bilo sacuvano skoro nista. Sva vizantijska arhitektonska blaga jesu sacuvana zahvaljujuci Osmanlijama koji su i popularizovali taj stil kroz svoje Aja Sofija Dzamije. Tursko kupatilo je Rimsko kupatilo. Mnogi Turski izumi su ustvari Rimski izumi. Danas je Istanbul, nekadasnji Konstantinopolj sa sve besprekorno sacuvanim Teodosijevim zidinama, Aja Sofijom i jos mnogim drugim spomenicima jedan od najvecih i najmocnijih gradova sveta kako mu prilici. Dal bi mu bilo bolje sa Grcima i Hriscanstvom, prosto ne verujem. Turska je bila sila i treba znati da nikada niko nije ni pokusao da pipne grad pa je zato sve sacuvano koliko je moguce zbog zuba vremena.

Jovo - na novo

pre 3 godine

Ma ne budalite sa tim šupljim retorikama.. Grci počnu malo da provociraju i iz Turske polete samo dva aviona i preletwe Atinu,, mirni ko bube.. ne talasajte kada ne znate.. !.000.000 vojnika spremnih u 24 sata.. Sila je to.. ne baljezgajte koješta. Kakva Grčka i bakrači..

Ajmo malo realno

pre 3 godine

Imaju oni neki koji nisu prstom mrdnuli da spase izvorno Hrišćanstvo, a to su isti oni koji su išli u "krstaške" pohode da kradu tu Vizantiju. A onda posle toga bez srama, do dan danas, oni pričaju kako im je žao, a na tom pokradenom blagu postadoše "glavni" Hrišćani. Da to su oni koji vedre i oblače iz tog Vatikana, Hrišćani koji su glavni krivci za pad izvornog Hrišćanstva. Sramota.

Sarkazam

pre 3 godine

Nesto ne mislim da su papa i evropa bili iznenadjeni posto je prethodni krstaski rat zavrsio rusenjem i pljackanjem vizantije umesto napada na nadolazeci islam. Kasnijem dok su mu hriscanska braca bila pod Turcima, Napoleon je resio da malo ratuje sa Rusijom umesto da pomogne. I konacno u oba svetska rata bili su saveznici sa Turcima protiv svoje vere. Zato je Evropa tu gde je i bice muslimanska za koju deceniju.

Nešo

pre 3 godine

Ipak će sve ostati na domenu istorije, jer Grci (kolko god imaju apetita) nemaju kapaciteta za više od ovoga prostora što danas imaju!
Na kraju su ipak dobro i prošli sa ostrvima po Egeju, jer da Turci nisu posustali na obalama Izmira, ko zna kako bi danas izgledala mapa. Kao neko ko je živeo u Turskoj (3 god.) i Grčkoj (4 god.) mogu reći da se radi o istom mentalnom sklopu, sa tim da Grci vole život, manje rad...a Turci obrnuto!

Sto juznije to tuznije

pre 3 godine

Kad se spominje pad Konstantinopolja ne treba nikada zaboraviti vaznu ulogu koju su Srbi u njegovom padu, a na strani Turaka, odigrali. Od tada Srbinu niko nista vise ne veruje, niti Srbin moze imati iskrenog prijatelja.

a

pre 3 godine

О паду Византије има много неистина.Само радозналији могу доћи до
податка ко је чувао улаз у залив Галата.Био је заштићен покретним
ланцима,које нису чували византијци.Већ...ђеновљани.Преко ноћи ту-
рски бродови су упловили у залив.Био је то крај.Како су турски бро-
дови преко ноћи ушли ?Пуштена је бајка:"Турци су за једну ноћ рас-
клопили,пренели,па опет склопили све бродове!?"Пар српских мислиоца
предпоставља да је било лакше подмитити чуваре улаза(ланаца) и ре-
шити проблем.Остаје једино да нагађамо...

Freud18

pre 3 godine

Istorija se vrti. Doći će dan kada će se sa Aje Sofije ponovo čuti zvona a na njenom vrhu zasijati krst. Tako je bilo, tako će i ponovo biti, kada dođe vreme za to.

djordje

pre 3 godine

Dokle???
Za vijeke vjekova je Istanbul u Turskoj.
(Krkanoglu, 29. maj 2020 16:12)


Vijek vijekova? od 1453.pa na ovamo znaci nekih 600 godina.
U Vizantiji, koja ga je osnovala, bio je skoro 1100 godina.
Malo manje sanjarenja

3210

pre 3 godine

Inače Srbi su u toj bitci učestvovali na strani Turaka.
1 500 Srpskih vitezova konjanika.
8 000 peœadinaca.

Turski izvori trvde da su Srpski konjanici izvojevali odlučujuću bitku u osvajanju Konstantinopolja .

Milan

pre 3 godine

Točak vremena uvek se vrti samo unapred, iz istorije se mogu izvlačiti pouke ali se ne može vraćati nazad. Da si romeji više mislili o svojoj državi a manje o stalnim dinastičkim sukobima ne bi im država oslabila i pala pod osmansku vlast. Isto kao i srbima. Zato je naravoučenije iz istorije da čuvamo i gradimo ono što imamo, a ne ode baš ni nama ni grcima

lebovitz

pre 3 godine

Od milionskog grada u Konstantinopolju je u trenutku pada ostalo tek nekih 50 000 ljudi. Pljačkanja, silovanja i uništavanje grada koje je potom uslijedilo je taj broj još više smanjio. Konstantinopolj je završena priča, on nikada više neće biti grčki. Turaka ima 100 miliona, i za par decenija će ih biti više nego Rusa. Na stranu NATO - čak i da ga nema, toj državi niko ništa ne može.

Nešo

pre 3 godine

Ipak će sve ostati na domenu istorije, jer Grci (kolko god imaju apetita) nemaju kapaciteta za više od ovoga prostora što danas imaju!
Na kraju su ipak dobro i prošli sa ostrvima po Egeju, jer da Turci nisu posustali na obalama Izmira, ko zna kako bi danas izgledala mapa. Kao neko ko je živeo u Turskoj (3 god.) i Grčkoj (4 god.) mogu reći da se radi o istom mentalnom sklopu, sa tim da Grci vole život, manje rad...a Turci obrnuto!

nenad

pre 3 godine

Ne bi škodilo da se spomene da je majka Konstantina XI srpkinja iz velikaške familije Dragaš te otud nastavak u njegovom prezimenu. Poznat je kao mermerni kralj jer njegovo telo nije nađeno, te legenda kaže da se pretvorio u mermer i da će vaskrsnuti kada Konstantinopolj ponovo bude hrišćanski. Turci se prilično boje tog proročanstva. Ne mogu, a da se ne otmem utisku da bi današnji svet bio mnogo bolji da је centar ostao u Konstantinopolju umesto što su pohlepni krstaši okrenuli točak istorije na drugu stranu. Ipak, crno žuta zastava sa dvoglavim orlom se još uvek ponosno vijori od Egeja do Volge.

Uključi mozak, isključi ekran.

pre 3 godine

Aman, ljudi, prestanite da širite laži i krivotvorite čak i osnovne, neupitne istorijske podatke.
Tzv. Vizantija n-i-k-a-d-a i nigde nije postojala! Čak bi bilo ispravnije pisati o npr. Atlantidi kao o istorijskoj činjenici nego pisati o Vizantiji. O Atlantidi, bar, postoje neki istorijski podaci/spisi. O tzv. Vizantiji ni toga nema.
Tog 29. maja 1453. godine osvojen je Carigrad, prestonica Rimskog carstva (Istočnog).
Presudna stvar je bila to što je Osmanlijama jedan "Mađar" (po imenu Orban) odao tajnu kako da naprave top. Pomoću njega su uspeli da probiju do tada (1.000 godina) neprobojne zidine.
A, da, bile su tu, na osmanlijskoj strani, i konjanici despota Stefana Lazarevića. Navodno oko 5.000 njih.
U Istočnom Rimskom carstvu su živeli Rimljani (Romeji, na grčkom).
Turci npr. zato, i dan danas, evropski deo Turske nazivaju - Rumelija.
Zapadno Rimsko carstvo je palo 1.000 godina ranije pod naletom "varvara" (konkretno, Gotskih plemena).

Mрки поглед

pre 3 godine

И шта ће да ураде? Да протерају око 13 милиона Турака из Истанбула? Ајде доста је више бајки, Турска је једна солидно јака војна сила и не могу Руси да се носе са њима а не нека тамо Грчка.

nenad

pre 3 godine

Ne bi škodilo da se spomene da je majka Konstantina XI srpkinja iz velikaške familije Dragaš te otud nastavak u njegovom prezimenu. Poznat je kao mermerni kralj jer njegovo telo nije nađeno, te legenda kaže da se pretvorio u mermer i da će vaskrsnuti kada Konstantinopolj ponovo bude hrišćanski. Turci se prilično boje tog proročanstva. Ne mogu, a da se ne otmem utisku da bi današnji svet bio mnogo bolji da је centar ostao u Konstantinopolju umesto što su pohlepni krstaši okrenuli točak istorije na drugu stranu. Ipak, crno žuta zastava sa dvoglavim orlom se još uvek ponosno vijori od Egeja do Volge.

Nešo

pre 3 godine

Ipak će sve ostati na domenu istorije, jer Grci (kolko god imaju apetita) nemaju kapaciteta za više od ovoga prostora što danas imaju!
Na kraju su ipak dobro i prošli sa ostrvima po Egeju, jer da Turci nisu posustali na obalama Izmira, ko zna kako bi danas izgledala mapa. Kao neko ko je živeo u Turskoj (3 god.) i Grčkoj (4 god.) mogu reći da se radi o istom mentalnom sklopu, sa tim da Grci vole život, manje rad...a Turci obrnuto!

Milan

pre 3 godine

Točak vremena uvek se vrti samo unapred, iz istorije se mogu izvlačiti pouke ali se ne može vraćati nazad. Da si romeji više mislili o svojoj državi a manje o stalnim dinastičkim sukobima ne bi im država oslabila i pala pod osmansku vlast. Isto kao i srbima. Zato je naravoučenije iz istorije da čuvamo i gradimo ono što imamo, a ne ode baš ni nama ni grcima

Mрки поглед

pre 3 godine

И шта ће да ураде? Да протерају око 13 милиона Турака из Истанбула? Ајде доста је више бајки, Турска је једна солидно јака војна сила и не могу Руси да се носе са њима а не нека тамо Грчка.

Sarkazam

pre 3 godine

Nesto ne mislim da su papa i evropa bili iznenadjeni posto je prethodni krstaski rat zavrsio rusenjem i pljackanjem vizantije umesto napada na nadolazeci islam. Kasnijem dok su mu hriscanska braca bila pod Turcima, Napoleon je resio da malo ratuje sa Rusijom umesto da pomogne. I konacno u oba svetska rata bili su saveznici sa Turcima protiv svoje vere. Zato je Evropa tu gde je i bice muslimanska za koju deceniju.

Ajmo malo realno

pre 3 godine

Imaju oni neki koji nisu prstom mrdnuli da spase izvorno Hrišćanstvo, a to su isti oni koji su išli u "krstaške" pohode da kradu tu Vizantiju. A onda posle toga bez srama, do dan danas, oni pričaju kako im je žao, a na tom pokradenom blagu postadoše "glavni" Hrišćani. Da to su oni koji vedre i oblače iz tog Vatikana, Hrišćani koji su glavni krivci za pad izvornog Hrišćanstva. Sramota.

djordje

pre 3 godine

Dokle???
Za vijeke vjekova je Istanbul u Turskoj.
(Krkanoglu, 29. maj 2020 16:12)


Vijek vijekova? od 1453.pa na ovamo znaci nekih 600 godina.
U Vizantiji, koja ga je osnovala, bio je skoro 1100 godina.
Malo manje sanjarenja

a

pre 3 godine

О паду Византије има много неистина.Само радозналији могу доћи до
податка ко је чувао улаз у залив Галата.Био је заштићен покретним
ланцима,које нису чували византијци.Већ...ђеновљани.Преко ноћи ту-
рски бродови су упловили у залив.Био је то крај.Како су турски бро-
дови преко ноћи ушли ?Пуштена је бајка:"Турци су за једну ноћ рас-
клопили,пренели,па опет склопили све бродове!?"Пар српских мислиоца
предпоставља да је било лакше подмитити чуваре улаза(ланаца) и ре-
шити проблем.Остаје једино да нагађамо...

Freud18

pre 3 godine

Istorija se vrti. Doći će dan kada će se sa Aje Sofije ponovo čuti zvona a na njenom vrhu zasijati krst. Tako je bilo, tako će i ponovo biti, kada dođe vreme za to.

Uključi mozak, isključi ekran.

pre 3 godine

Aman, ljudi, prestanite da širite laži i krivotvorite čak i osnovne, neupitne istorijske podatke.
Tzv. Vizantija n-i-k-a-d-a i nigde nije postojala! Čak bi bilo ispravnije pisati o npr. Atlantidi kao o istorijskoj činjenici nego pisati o Vizantiji. O Atlantidi, bar, postoje neki istorijski podaci/spisi. O tzv. Vizantiji ni toga nema.
Tog 29. maja 1453. godine osvojen je Carigrad, prestonica Rimskog carstva (Istočnog).
Presudna stvar je bila to što je Osmanlijama jedan "Mađar" (po imenu Orban) odao tajnu kako da naprave top. Pomoću njega su uspeli da probiju do tada (1.000 godina) neprobojne zidine.
A, da, bile su tu, na osmanlijskoj strani, i konjanici despota Stefana Lazarevića. Navodno oko 5.000 njih.
U Istočnom Rimskom carstvu su živeli Rimljani (Romeji, na grčkom).
Turci npr. zato, i dan danas, evropski deo Turske nazivaju - Rumelija.
Zapadno Rimsko carstvo je palo 1.000 godina ranije pod naletom "varvara" (konkretno, Gotskih plemena).

Nešo

pre 3 godine

Ipak će sve ostati na domenu istorije, jer Grci (kolko god imaju apetita) nemaju kapaciteta za više od ovoga prostora što danas imaju!
Na kraju su ipak dobro i prošli sa ostrvima po Egeju, jer da Turci nisu posustali na obalama Izmira, ko zna kako bi danas izgledala mapa. Kao neko ko je živeo u Turskoj (3 god.) i Grčkoj (4 god.) mogu reći da se radi o istom mentalnom sklopu, sa tim da Grci vole život, manje rad...a Turci obrnuto!

Sto juznije to tuznije

pre 3 godine

Kad se spominje pad Konstantinopolja ne treba nikada zaboraviti vaznu ulogu koju su Srbi u njegovom padu, a na strani Turaka, odigrali. Od tada Srbinu niko nista vise ne veruje, niti Srbin moze imati iskrenog prijatelja.

Jovo - na novo

pre 3 godine

Ma ne budalite sa tim šupljim retorikama.. Grci počnu malo da provociraju i iz Turske polete samo dva aviona i preletwe Atinu,, mirni ko bube.. ne talasajte kada ne znate.. !.000.000 vojnika spremnih u 24 sata.. Sila je to.. ne baljezgajte koješta. Kakva Grčka i bakrači..

max

pre 3 godine

Zavisi iz kog ugla se gleda. Osmanlijski sultani su sebe smatrali naslednicima Rimskih careva i Rimskog carstva. Razlika je bila jedino u religijama koje se realno i nisu preterano razlikovale kao sto znamo. Judaizam-Hriscanstvo-Islam. Grad nije mnogo stradao tokom osvajanja jer je bio cvrsto gradjen a tada nije postojalo toliko razorno oruzje. Napravljeno je par rupa u zidinama za ulaz i to je to. Grad se i dalje zvao Konstantinopolj, Najveci hram Svete Sofije je u potpunosti sacuvan (stalno je besprekorno odrzavan, popravljan i renoviran, nijedan mozaik nije pipnut i samo je prekriven malterom, krst zamenjen polumesecom i dodati minareti) i postao model za izgradnju svih buducih dzamija, isto se desilo sa svim ostalim crkvama, palatama i zidinama. Konstantinopolj je doziveo preporod, od jedne zaboravljene prestonice raspalog carstva koju su unistili Krstasi jos pre Osmanlija postao je za vreme Osmanlija jos duplo mocnija, bogatija, lepsa prestonica duplo mocnijeg, bogatijeg i lepseg Osmanskog carstva. Nemojte da se lazete i da mislite da bi Konstantinopolj sada bio neki Njujork, London, Pariz ili slicno da nije bilo Turaka. Bio bi neka prosecna grcka varos kao sto je to Solun. Ne bi bilo sacuvano skoro nista. Sva vizantijska arhitektonska blaga jesu sacuvana zahvaljujuci Osmanlijama koji su i popularizovali taj stil kroz svoje Aja Sofija Dzamije. Tursko kupatilo je Rimsko kupatilo. Mnogi Turski izumi su ustvari Rimski izumi. Danas je Istanbul, nekadasnji Konstantinopolj sa sve besprekorno sacuvanim Teodosijevim zidinama, Aja Sofijom i jos mnogim drugim spomenicima jedan od najvecih i najmocnijih gradova sveta kako mu prilici. Dal bi mu bilo bolje sa Grcima i Hriscanstvom, prosto ne verujem. Turska je bila sila i treba znati da nikada niko nije ni pokusao da pipne grad pa je zato sve sacuvano koliko je moguce zbog zuba vremena.

lebovitz

pre 3 godine

Od milionskog grada u Konstantinopolju je u trenutku pada ostalo tek nekih 50 000 ljudi. Pljačkanja, silovanja i uništavanje grada koje je potom uslijedilo je taj broj još više smanjio. Konstantinopolj je završena priča, on nikada više neće biti grčki. Turaka ima 100 miliona, i za par decenija će ih biti više nego Rusa. Na stranu NATO - čak i da ga nema, toj državi niko ništa ne može.

Mate

pre 3 godine

Srbi kao kukaju za Carigradom, a s Turcima jurišali da ga osvoje.
Kako Erdogan voli danas Srbiju, čini mi se da je pao novi deal.
A braća Grci nevera. Kad shvate.

3210

pre 3 godine

Inače Srbi su u toj bitci učestvovali na strani Turaka.
1 500 Srpskih vitezova konjanika.
8 000 peœadinaca.

Turski izvori trvde da su Srpski konjanici izvojevali odlučujuću bitku u osvajanju Konstantinopolja .

Ipos

pre 3 godine

Та држава се звала Ромеја, а не Византија, како учи германистичка школа од 18ог века. И била је више срБска него грчка (Драгаш, презиме постоји у Србији и данас)

nikola

pre 3 godine

Jos je car Dusan upozoravao Papu da su Turci velika opasnost za Vizantiju i Evropu.Medjutim te Pape jedva su cekali da propadne Carigrad i da Rim ponovo postane srediste hriscansva i vrhovni poglavari To je politika zapada od oamti veka, koja je na izdisaju.

rajko

pre 3 godine

@što južnije to tužnije i mate
Đurađ Branković je kao vazal bio dužan da daje jedan broj vojnika sultanu za njegove pohode.U ovom slučaju je jedinica od oko 1500 vojnika koja je bila predviđena za drugu akciju preusmerena za Konstantinopolj.Bila je na položaju kod jedrenske kapije i nije ušestvovala u borbi.

rajko

pre 3 godine

@kiki
Nije Srbija jedina hrišćanska država koja je uputila pomoć Turcima.Svi vladari hrišćanskih drđžava koji su bili vazali su pored poreza(harača) morali da daju i po jednu vojnu jedinicu kada sultanu bude potrebno.Za uzvrat ta država je bila samostalna u vršenju vlasti na svojoj teritoriji.Nešto poput NATO pakta gde svaka zemlja mora da izdvoji po 2 procenta BDP za vojsku i da pošalje odreženi broj vojnika u krizno područje kada zatraži komanda NATO.Treba napomenuti da je Đurađ Branković kontrolisao samo deo područja gde su živeli Srbi.Ta srpska vojna jedinica nije učestvovala u napadu na Konstantinopolj iako je držala položaj u njegovoj blizini.

SPQR

pre 3 godine

Ja zelim Veneciji da potone. Od njihovog napada se Vizantija nije oporavila. (EU 4, 29. maj 2020 16:10)

A zasto se vi i slicni poistovecujete sa Vizantijom, kad su nju sacinajvali Rimljani? Ona nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom, osim sto je ona nasledila na jugu vizantijsku umetnost (u Vojvodini se ona tek ovih godina namece medju srbima, kao nekakav znak srpstva), Srbija nema nikakve veze sa Vizantijom.

Hammer

pre 3 godine

Od milionskog grada u Konstantinopolju je u trenutku pada ostalo tek nekih 50 000 ljudi. Pljačkanja, silovanja i uništavanje grada koje je potom uslijedilo je taj broj još više smanjio. Konstantinopolj je završena priča, on nikada više neće biti grčki. Turaka ima 100 miliona, i za par decenija će ih biti više nego Rusa. Na stranu NATO - čak i da ga nema, toj državi niko ništa ne može.

@(lebovitz, 29. maj 2020 17:45)




Turska ima negde oko 80+ miliona građana, velika većina njih su Kurdi, kojih ima oko 12 do 15 miliona i većinom su izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Turcima, u Turskoj ima i drugih manjina, Jermena je na primer oko milion itd.
Neće Turci ovim tempom dostići Ruse po broju bar za još 100-150 godina, a do tada svašta još može da se desi. Turaka realno ima negde oko 65 miliona.
Carigrad kad-tad mora opet biti hrišćanski i pravoslavni.

kiki

pre 3 godine

Ne bi skodilo da se spomene da je Srbija JEDINA hriscanska drzava koja je uputila zvanicnu pomoc Osmanlijama i pomogla muslimanima da osvoje centar pravoslavlja. To su Srbi!

Mрки поглед

pre 3 godine

Ја колико знам а знам добро да су српски рудари безуспешно покушавали да продру испод зидина Константинопоља. Ето чисто да научите нешто из историје.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@(...)Da to su oni koji vedre i oblače iz tog Vatikana, Hrišćani koji su glavni krivci za pad izvornog Hrišćanstva. Sramota.

(Ajmo malo realno, 29. maj 2020 22:30)

Jedan pogled s teološke strane,
ne povijesne, već kad spominjete vjeru i "izvorno kršćanstvo" i "izdajice" iz Vatikana.
Pravoslavlje ne može biti izvorno kršćanstvo jer je sam Bog, Isus Krist rekao Svetom Petru, apostolu:
"Ti si Petar Stijena,
i na toj Stijeni ću sagraditi Crkvu Svoju,
i Vrata paklena neće ju nadvladati!"
Kao što ju i nisu nadvladala do dana današnjeg.
A, duhovni i kulturni centar pravoslavlja, Carigrad, je nadvladan.
I Katolička crkva je jedna, sveta, apostolska i, jako bitno, univerzalna.
I prisutna i utjecajna širom kugle zemaljske.
Pravoslavna nije.
Već je nacionalna i lokalna.
S nacionalnim i lokalnim karakterom, utjecajem, rasponom i djelovanjem.
Ne mogu postojati dva centra kršćanstva,
kao što ne postoje ni dvojica papa,
kao što ne postoje dva Boga.
Jedan je Bog (Tri su Božanske Osobe),
jedna je prijestolnica kršćanstva,
i jedan je Pontifex Maximus - Papa.
I to Vam je, po meni, sva priča.
Isus je htio da upravo Rim bude centar kršćanstva,
zato je i poslao Petra tamo.
Da je htio da to bude Carigrad,
Carigrad bi bio osnovan i prije svoga službenog osnutka,
jer bi tako Isus htio,
ali nije.
Katolička crkva je uz grčku filozofiju i rimsko pravo stup/nositeljica Zapadne civilizacije.
Pravoslavlje to nije.
Ništa uvrjedljivo,
samo činjenice.

Јабучило

pre 3 godine

A zasto se vi i slicni poistovecujete sa Vizantijom, kad su nju sacinajvali Rimljani? Ona nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom, osim sto je ona nasledila na jugu vizantijsku umetnost (u Vojvodini se ona tek ovih godina namece medju srbima, kao nekakav znak srpstva), Srbija nema nikakve veze sa Vizantijom.
(SPQR, 30. maj 2020 20:25)

Зато што смо као држава одрастали под снажним ромејским утицајем. Што би се рекло, припадамо византијском "комонвелту".

Jr

pre 3 godine

max "Razlika je bila jedino u religijama koje se realno i nisu preterano razlikovale kao sto znamo" Dokazi? Vi... znate da jedna drugu isključuju je l' tako?

Aleksandar

pre 3 godine

O patriotizmu,nacinalnom i verskom osećanju u ono vreme, mogu samo da vam ukažem da se u vreme turskog osvajanja Zagreba, sam zagrebački nadbiskup borio na strani Turaka. Ali tada vlast u Zagrebu nisu držali Hrvati već Ugri, a hrvatska elita toga doba se ponadala da će uz pomoć Turaka povratiti APSOLUTNU NEZAVISNOST Hrvatske. Do toga naravno nije došlo pa su se Hrvati do kraja ipak borili protiv Turaka. Erdeljski Mađari(tzv.Kuruci) su bili Turski vazali i borili se protiv Ugarskih snaga. Toliko o tome da li se i koji Srpski velikaš borio na strani Turaka pri opsadi Carigrada. Nacionalna i verska osećanja su bila UBEDLJIVO NAJJAČA i presudna za politiku tek u 19-om i 20zom veku. Proverljivo nikada pre i nikada kasnije-osim ako se radi o muslimanskim državama i društvima, a i to samo zbog ideje džihada protiv nevernika.

Aleksandar

pre 3 godine

O tome kako se živelo,gospodarilo,PONAŠALO, vladalo I ŠTA SE DEŠAVALO u Vizantiji decenijama pred pad pod Turke,pogledajte u dokumentarnom filmu pod imenom"VIZANTIJSKA LEKCIJA/PROPAST IMPERIJE" sa titlom na srpski jezik. U ruskom originalu se zove"VIZANTIJSKIJ UROK/GIBELJ IMPERII". PRIČU VODI RUSKI KALUĐER a ne neki podoban istoričar.

Mрки поглед

pre 3 godine

И шта ће да ураде? Да протерају око 13 милиона Турака из Истанбула? Ајде доста је више бајки, Турска је једна солидно јака војна сила и не могу Руси да се носе са њима а не нека тамо Грчка.

max

pre 3 godine

Zavisi iz kog ugla se gleda. Osmanlijski sultani su sebe smatrali naslednicima Rimskih careva i Rimskog carstva. Razlika je bila jedino u religijama koje se realno i nisu preterano razlikovale kao sto znamo. Judaizam-Hriscanstvo-Islam. Grad nije mnogo stradao tokom osvajanja jer je bio cvrsto gradjen a tada nije postojalo toliko razorno oruzje. Napravljeno je par rupa u zidinama za ulaz i to je to. Grad se i dalje zvao Konstantinopolj, Najveci hram Svete Sofije je u potpunosti sacuvan (stalno je besprekorno odrzavan, popravljan i renoviran, nijedan mozaik nije pipnut i samo je prekriven malterom, krst zamenjen polumesecom i dodati minareti) i postao model za izgradnju svih buducih dzamija, isto se desilo sa svim ostalim crkvama, palatama i zidinama. Konstantinopolj je doziveo preporod, od jedne zaboravljene prestonice raspalog carstva koju su unistili Krstasi jos pre Osmanlija postao je za vreme Osmanlija jos duplo mocnija, bogatija, lepsa prestonica duplo mocnijeg, bogatijeg i lepseg Osmanskog carstva. Nemojte da se lazete i da mislite da bi Konstantinopolj sada bio neki Njujork, London, Pariz ili slicno da nije bilo Turaka. Bio bi neka prosecna grcka varos kao sto je to Solun. Ne bi bilo sacuvano skoro nista. Sva vizantijska arhitektonska blaga jesu sacuvana zahvaljujuci Osmanlijama koji su i popularizovali taj stil kroz svoje Aja Sofija Dzamije. Tursko kupatilo je Rimsko kupatilo. Mnogi Turski izumi su ustvari Rimski izumi. Danas je Istanbul, nekadasnji Konstantinopolj sa sve besprekorno sacuvanim Teodosijevim zidinama, Aja Sofijom i jos mnogim drugim spomenicima jedan od najvecih i najmocnijih gradova sveta kako mu prilici. Dal bi mu bilo bolje sa Grcima i Hriscanstvom, prosto ne verujem. Turska je bila sila i treba znati da nikada niko nije ni pokusao da pipne grad pa je zato sve sacuvano koliko je moguce zbog zuba vremena.

Jovo - na novo

pre 3 godine

Ma ne budalite sa tim šupljim retorikama.. Grci počnu malo da provociraju i iz Turske polete samo dva aviona i preletwe Atinu,, mirni ko bube.. ne talasajte kada ne znate.. !.000.000 vojnika spremnih u 24 sata.. Sila je to.. ne baljezgajte koješta. Kakva Grčka i bakrači..

Sto juznije to tuznije

pre 3 godine

Kad se spominje pad Konstantinopolja ne treba nikada zaboraviti vaznu ulogu koju su Srbi u njegovom padu, a na strani Turaka, odigrali. Od tada Srbinu niko nista vise ne veruje, niti Srbin moze imati iskrenog prijatelja.

Mate

pre 3 godine

Srbi kao kukaju za Carigradom, a s Turcima jurišali da ga osvoje.
Kako Erdogan voli danas Srbiju, čini mi se da je pao novi deal.
A braća Grci nevera. Kad shvate.

3210

pre 3 godine

Inače Srbi su u toj bitci učestvovali na strani Turaka.
1 500 Srpskih vitezova konjanika.
8 000 peœadinaca.

Turski izvori trvde da su Srpski konjanici izvojevali odlučujuću bitku u osvajanju Konstantinopolja .

lebovitz

pre 3 godine

Od milionskog grada u Konstantinopolju je u trenutku pada ostalo tek nekih 50 000 ljudi. Pljačkanja, silovanja i uništavanje grada koje je potom uslijedilo je taj broj još više smanjio. Konstantinopolj je završena priča, on nikada više neće biti grčki. Turaka ima 100 miliona, i za par decenija će ih biti više nego Rusa. Na stranu NATO - čak i da ga nema, toj državi niko ništa ne može.

Maja, Zadar

pre 3 godine

@(...)Da to su oni koji vedre i oblače iz tog Vatikana, Hrišćani koji su glavni krivci za pad izvornog Hrišćanstva. Sramota.

(Ajmo malo realno, 29. maj 2020 22:30)

Jedan pogled s teološke strane,
ne povijesne, već kad spominjete vjeru i "izvorno kršćanstvo" i "izdajice" iz Vatikana.
Pravoslavlje ne može biti izvorno kršćanstvo jer je sam Bog, Isus Krist rekao Svetom Petru, apostolu:
"Ti si Petar Stijena,
i na toj Stijeni ću sagraditi Crkvu Svoju,
i Vrata paklena neće ju nadvladati!"
Kao što ju i nisu nadvladala do dana današnjeg.
A, duhovni i kulturni centar pravoslavlja, Carigrad, je nadvladan.
I Katolička crkva je jedna, sveta, apostolska i, jako bitno, univerzalna.
I prisutna i utjecajna širom kugle zemaljske.
Pravoslavna nije.
Već je nacionalna i lokalna.
S nacionalnim i lokalnim karakterom, utjecajem, rasponom i djelovanjem.
Ne mogu postojati dva centra kršćanstva,
kao što ne postoje ni dvojica papa,
kao što ne postoje dva Boga.
Jedan je Bog (Tri su Božanske Osobe),
jedna je prijestolnica kršćanstva,
i jedan je Pontifex Maximus - Papa.
I to Vam je, po meni, sva priča.
Isus je htio da upravo Rim bude centar kršćanstva,
zato je i poslao Petra tamo.
Da je htio da to bude Carigrad,
Carigrad bi bio osnovan i prije svoga službenog osnutka,
jer bi tako Isus htio,
ali nije.
Katolička crkva je uz grčku filozofiju i rimsko pravo stup/nositeljica Zapadne civilizacije.
Pravoslavlje to nije.
Ništa uvrjedljivo,
samo činjenice.

nenad

pre 3 godine

Ne bi škodilo da se spomene da je majka Konstantina XI srpkinja iz velikaške familije Dragaš te otud nastavak u njegovom prezimenu. Poznat je kao mermerni kralj jer njegovo telo nije nađeno, te legenda kaže da se pretvorio u mermer i da će vaskrsnuti kada Konstantinopolj ponovo bude hrišćanski. Turci se prilično boje tog proročanstva. Ne mogu, a da se ne otmem utisku da bi današnji svet bio mnogo bolji da је centar ostao u Konstantinopolju umesto što su pohlepni krstaši okrenuli točak istorije na drugu stranu. Ipak, crno žuta zastava sa dvoglavim orlom se još uvek ponosno vijori od Egeja do Volge.

Freud18

pre 3 godine

Istorija se vrti. Doći će dan kada će se sa Aje Sofije ponovo čuti zvona a na njenom vrhu zasijati krst. Tako je bilo, tako će i ponovo biti, kada dođe vreme za to.

kiki

pre 3 godine

Ne bi skodilo da se spomene da je Srbija JEDINA hriscanska drzava koja je uputila zvanicnu pomoc Osmanlijama i pomogla muslimanima da osvoje centar pravoslavlja. To su Srbi!

SPQR

pre 3 godine

Ja zelim Veneciji da potone. Od njihovog napada se Vizantija nije oporavila. (EU 4, 29. maj 2020 16:10)

A zasto se vi i slicni poistovecujete sa Vizantijom, kad su nju sacinajvali Rimljani? Ona nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom, osim sto je ona nasledila na jugu vizantijsku umetnost (u Vojvodini se ona tek ovih godina namece medju srbima, kao nekakav znak srpstva), Srbija nema nikakve veze sa Vizantijom.

Ipos

pre 3 godine

Та држава се звала Ромеја, а не Византија, како учи германистичка школа од 18ог века. И била је више срБска него грчка (Драгаш, презиме постоји у Србији и данас)

Nešo

pre 3 godine

Ipak će sve ostati na domenu istorije, jer Grci (kolko god imaju apetita) nemaju kapaciteta za više od ovoga prostora što danas imaju!
Na kraju su ipak dobro i prošli sa ostrvima po Egeju, jer da Turci nisu posustali na obalama Izmira, ko zna kako bi danas izgledala mapa. Kao neko ko je živeo u Turskoj (3 god.) i Grčkoj (4 god.) mogu reći da se radi o istom mentalnom sklopu, sa tim da Grci vole život, manje rad...a Turci obrnuto!

Sarkazam

pre 3 godine

Nesto ne mislim da su papa i evropa bili iznenadjeni posto je prethodni krstaski rat zavrsio rusenjem i pljackanjem vizantije umesto napada na nadolazeci islam. Kasnijem dok su mu hriscanska braca bila pod Turcima, Napoleon je resio da malo ratuje sa Rusijom umesto da pomogne. I konacno u oba svetska rata bili su saveznici sa Turcima protiv svoje vere. Zato je Evropa tu gde je i bice muslimanska za koju deceniju.

Ajmo malo realno

pre 3 godine

Imaju oni neki koji nisu prstom mrdnuli da spase izvorno Hrišćanstvo, a to su isti oni koji su išli u "krstaške" pohode da kradu tu Vizantiju. A onda posle toga bez srama, do dan danas, oni pričaju kako im je žao, a na tom pokradenom blagu postadoše "glavni" Hrišćani. Da to su oni koji vedre i oblače iz tog Vatikana, Hrišćani koji su glavni krivci za pad izvornog Hrišćanstva. Sramota.

Uključi mozak, isključi ekran.

pre 3 godine

Aman, ljudi, prestanite da širite laži i krivotvorite čak i osnovne, neupitne istorijske podatke.
Tzv. Vizantija n-i-k-a-d-a i nigde nije postojala! Čak bi bilo ispravnije pisati o npr. Atlantidi kao o istorijskoj činjenici nego pisati o Vizantiji. O Atlantidi, bar, postoje neki istorijski podaci/spisi. O tzv. Vizantiji ni toga nema.
Tog 29. maja 1453. godine osvojen je Carigrad, prestonica Rimskog carstva (Istočnog).
Presudna stvar je bila to što je Osmanlijama jedan "Mađar" (po imenu Orban) odao tajnu kako da naprave top. Pomoću njega su uspeli da probiju do tada (1.000 godina) neprobojne zidine.
A, da, bile su tu, na osmanlijskoj strani, i konjanici despota Stefana Lazarevića. Navodno oko 5.000 njih.
U Istočnom Rimskom carstvu su živeli Rimljani (Romeji, na grčkom).
Turci npr. zato, i dan danas, evropski deo Turske nazivaju - Rumelija.
Zapadno Rimsko carstvo je palo 1.000 godina ranije pod naletom "varvara" (konkretno, Gotskih plemena).

nikola

pre 3 godine

Jos je car Dusan upozoravao Papu da su Turci velika opasnost za Vizantiju i Evropu.Medjutim te Pape jedva su cekali da propadne Carigrad i da Rim ponovo postane srediste hriscansva i vrhovni poglavari To je politika zapada od oamti veka, koja je na izdisaju.

Mрки поглед

pre 3 godine

Ја колико знам а знам добро да су српски рудари безуспешно покушавали да продру испод зидина Константинопоља. Ето чисто да научите нешто из историје.

Milan

pre 3 godine

Točak vremena uvek se vrti samo unapred, iz istorije se mogu izvlačiti pouke ali se ne može vraćati nazad. Da si romeji više mislili o svojoj državi a manje o stalnim dinastičkim sukobima ne bi im država oslabila i pala pod osmansku vlast. Isto kao i srbima. Zato je naravoučenije iz istorije da čuvamo i gradimo ono što imamo, a ne ode baš ni nama ni grcima

djordje

pre 3 godine

Dokle???
Za vijeke vjekova je Istanbul u Turskoj.
(Krkanoglu, 29. maj 2020 16:12)


Vijek vijekova? od 1453.pa na ovamo znaci nekih 600 godina.
U Vizantiji, koja ga je osnovala, bio je skoro 1100 godina.
Malo manje sanjarenja

a

pre 3 godine

О паду Византије има много неистина.Само радозналији могу доћи до
податка ко је чувао улаз у залив Галата.Био је заштићен покретним
ланцима,које нису чували византијци.Већ...ђеновљани.Преко ноћи ту-
рски бродови су упловили у залив.Био је то крај.Како су турски бро-
дови преко ноћи ушли ?Пуштена је бајка:"Турци су за једну ноћ рас-
клопили,пренели,па опет склопили све бродове!?"Пар српских мислиоца
предпоставља да је било лакше подмитити чуваре улаза(ланаца) и ре-
шити проблем.Остаје једино да нагађамо...

Hammer

pre 3 godine

Od milionskog grada u Konstantinopolju je u trenutku pada ostalo tek nekih 50 000 ljudi. Pljačkanja, silovanja i uništavanje grada koje je potom uslijedilo je taj broj još više smanjio. Konstantinopolj je završena priča, on nikada više neće biti grčki. Turaka ima 100 miliona, i za par decenija će ih biti više nego Rusa. Na stranu NATO - čak i da ga nema, toj državi niko ništa ne može.

@(lebovitz, 29. maj 2020 17:45)




Turska ima negde oko 80+ miliona građana, velika većina njih su Kurdi, kojih ima oko 12 do 15 miliona i većinom su izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Turcima, u Turskoj ima i drugih manjina, Jermena je na primer oko milion itd.
Neće Turci ovim tempom dostići Ruse po broju bar za još 100-150 godina, a do tada svašta još može da se desi. Turaka realno ima negde oko 65 miliona.
Carigrad kad-tad mora opet biti hrišćanski i pravoslavni.

Nešo

pre 3 godine

Ipak će sve ostati na domenu istorije, jer Grci (kolko god imaju apetita) nemaju kapaciteta za više od ovoga prostora što danas imaju!
Na kraju su ipak dobro i prošli sa ostrvima po Egeju, jer da Turci nisu posustali na obalama Izmira, ko zna kako bi danas izgledala mapa. Kao neko ko je živeo u Turskoj (3 god.) i Grčkoj (4 god.) mogu reći da se radi o istom mentalnom sklopu, sa tim da Grci vole život, manje rad...a Turci obrnuto!

rajko

pre 3 godine

@kiki
Nije Srbija jedina hrišćanska država koja je uputila pomoć Turcima.Svi vladari hrišćanskih drđžava koji su bili vazali su pored poreza(harača) morali da daju i po jednu vojnu jedinicu kada sultanu bude potrebno.Za uzvrat ta država je bila samostalna u vršenju vlasti na svojoj teritoriji.Nešto poput NATO pakta gde svaka zemlja mora da izdvoji po 2 procenta BDP za vojsku i da pošalje odreženi broj vojnika u krizno područje kada zatraži komanda NATO.Treba napomenuti da je Đurađ Branković kontrolisao samo deo područja gde su živeli Srbi.Ta srpska vojna jedinica nije učestvovala u napadu na Konstantinopolj iako je držala položaj u njegovoj blizini.

Aleksandar

pre 3 godine

O patriotizmu,nacinalnom i verskom osećanju u ono vreme, mogu samo da vam ukažem da se u vreme turskog osvajanja Zagreba, sam zagrebački nadbiskup borio na strani Turaka. Ali tada vlast u Zagrebu nisu držali Hrvati već Ugri, a hrvatska elita toga doba se ponadala da će uz pomoć Turaka povratiti APSOLUTNU NEZAVISNOST Hrvatske. Do toga naravno nije došlo pa su se Hrvati do kraja ipak borili protiv Turaka. Erdeljski Mađari(tzv.Kuruci) su bili Turski vazali i borili se protiv Ugarskih snaga. Toliko o tome da li se i koji Srpski velikaš borio na strani Turaka pri opsadi Carigrada. Nacionalna i verska osećanja su bila UBEDLJIVO NAJJAČA i presudna za politiku tek u 19-om i 20zom veku. Proverljivo nikada pre i nikada kasnije-osim ako se radi o muslimanskim državama i društvima, a i to samo zbog ideje džihada protiv nevernika.

rajko

pre 3 godine

@što južnije to tužnije i mate
Đurađ Branković je kao vazal bio dužan da daje jedan broj vojnika sultanu za njegove pohode.U ovom slučaju je jedinica od oko 1500 vojnika koja je bila predviđena za drugu akciju preusmerena za Konstantinopolj.Bila je na položaju kod jedrenske kapije i nije ušestvovala u borbi.

Jr

pre 3 godine

max "Razlika je bila jedino u religijama koje se realno i nisu preterano razlikovale kao sto znamo" Dokazi? Vi... znate da jedna drugu isključuju je l' tako?

Јабучило

pre 3 godine

A zasto se vi i slicni poistovecujete sa Vizantijom, kad su nju sacinajvali Rimljani? Ona nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom, osim sto je ona nasledila na jugu vizantijsku umetnost (u Vojvodini se ona tek ovih godina namece medju srbima, kao nekakav znak srpstva), Srbija nema nikakve veze sa Vizantijom.
(SPQR, 30. maj 2020 20:25)

Зато што смо као држава одрастали под снажним ромејским утицајем. Што би се рекло, припадамо византијском "комонвелту".

Aleksandar

pre 3 godine

O tome kako se živelo,gospodarilo,PONAŠALO, vladalo I ŠTA SE DEŠAVALO u Vizantiji decenijama pred pad pod Turke,pogledajte u dokumentarnom filmu pod imenom"VIZANTIJSKA LEKCIJA/PROPAST IMPERIJE" sa titlom na srpski jezik. U ruskom originalu se zove"VIZANTIJSKIJ UROK/GIBELJ IMPERII". PRIČU VODI RUSKI KALUĐER a ne neki podoban istoričar.