- Komentari -
 1. znam samo jednu stvar,
  da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
  a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
  ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

  kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
  oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu
  (wer, 15. februar 2020 16:48)

  Pa to je normalna reakcija - treba da dobijes vakcinu tek kad si bolestan...a ne pre toga
  (Neko ko koristi mozak, 19. februar 2020 02:51)

  # Link komentara

 2. znam samo jednu stvar,
  da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
  a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
  ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

  kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
  oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu
  (wer, 15. februar 2020 16:48)

  # Link komentara

 3. Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
  Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
  Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
  I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.
  (Mister, 6. februar 2020 00:03)

  Male boginje su najzaraznije oboljenje za koje znamo,koje dovodi do velikog procenta smrtnosti kod dece,a kod prezivelih najcesce ostecuje sluh.
  To je strasna bolest koju je pozeljno izbeci na svaki nacin.

  Izaja da nijedna bolest nije iskorenjena je debilna,posto znamo da su velike boginje iskorenjene,jer poslednjih 40 godina nije zabelezen nijedan jedini slucaj,upravo zahvaljujuci vakcinaciji.

  U Japanu se ne koristi MMR,ali je procenat autisticne dece isti kao i u drugim delovima sveta,tako da to nema veze sa vakcinama,vec sa nekim drugim faktorima oko nas,a ja mislim da je u pitanju sve kasnije radjanje dece,iako je to diskutabilno.


  Vakcine su neophodne,a koga zanima sastav moze ga naci na sajtovima proizvodjaca,iako ne znam cemu to ako nije iz struke.
  Sto se tice garancija,one su nemoguce,jer svaki lek,ili medicinski preparat nosi odredjeni rizik,a antibiotici posebno,a to sto se posledice javljaju kod jedne osobe u npr. 10 000,savim je prihvatljiv rizik.
  (Mirko Pantic, 15. februar 2020 15:35)

  # Link komentara

 4. Avaksi, veze bre vi nemate. U šupu sa vama!
  (Panthooz, 12. februar 2020 13:56)

  # Link komentara

 5. ne ne,
  sad ce balkanac sa osnovnom sve da vam objasni,
  od nastanka sveta, do cajeva koji lece sidu..
  elaborat iz zle vakcinacije da ne spominjemo, tu smo eksperti

  neobrazovanje i zatucana glupost bi trebalo u najmanju ruku da budu ozbiljni kaznjivi prekrsaji, ako ne i krivicna dela
  (wer, 7. februar 2020 08:00)

  # Link komentara

 6. Da dodam još jedan osvrt. Samo u najtotalitarnijim društvima je mogla da bude propisana mera obaveznog lečenja za lica koja nisu počinila nikakva krivična dela. U normalnim društvima, čak i za počinioce samo u slučaju ako je oboljenje uticalo na izvršenje samog dela i u meri u kojoj je uticalo. I naravno, SAMO po odluci suda.
  U slučaju obavezne vakcinacije ništa od toga ne važi, kao u najcrnjem nacizmu ili staljinizmu. Naravno, lekari jako dobro znaju da ne postoji mera obaveznog lečenja (osim onako gore opisane), ali interesantno je da tada traže pismeno odobrenje porodice, staratelja ili samog bolesnika. Interesantno (i licemerno) zato što takvu istu saglasnost i preuzimanje odgovornosti ne pristaju da daju za svoje postupke.
  Rešenje za "problem vakcinacije" naravno postoji, baš to isto koje lekari primenjuju kada sa sebe žele da skinu odgovornost kada pacijent ne želi dalje njihove usluge: potpisana izjava onoga koji vakcinaciju vrši i oznaka vakcine koja je pritom korišćena. Srž problema je onda zašto oni odbijaju da to urade? Pa u prodavnicama kupac makar dobije fiskalni račun kojim na sudu može da dokaže da je baš tamo i tada kupio robu kojom se otrovao. Hteli bi prava, vanustavna prava, a bez odgovornosti. Gde to može? Pa... rekoh već gde i kada, a i kome je moglo.
  (CATAPA, 6. februar 2020 21:28)

  # Link komentara

 7. @Ettiene
  I ne žvaću dovoljno.
  A to je bitno za govor.
  Po inerciji nastave roditelji da im daju kasasto,pasirano itd,naviknu ih ,ovi izbegavaju normalne obroke A deca moraju u nekom trenutku vec da redovno jedu čvrstu jranu,zvacu...
  Nije šala.
  (Komša, 6. februar 2020 20:39)

  # Link komentara

 8. Nekada davno imali smo Torlak i naše vakcine. Danas se zna da isti proizvod nije istog kvaliteta za zapadno i istočno tržište. I, eto rebusa za roditelje.
  (Jelena, 6. februar 2020 19:04)

  # Link komentara

 9. Niko normalan ne spori vakcinaciju kao dragocenu tekovinu medicine. Sporan je kvalitet uvozne vakcine, a domaću su suzbili.
   (Zare, 6. februar 2020 18:58)

  # Link komentara

 10. Proizvođač, distributer, pa i država ukoliko je propisala obavezu, dužni su da preuzmu punu materijalnu odgovornost u slučaju nastale štete po kupca bilo kog proizvoda ili primaoca bilo kakve usluge. Ne unosi sumnju u vakcine nikakav "antivakcinatorski pokret" nego proizvođači vakcina, distributeri (lekari) i država koja ih je ovlastila. Oni prebacuju odgovornost jedni na druge, ali je to pravno beznačajno. To je "mudrost" onog tipa da sva tri lica u vozilu koje je napravilo udes tvrde kako je vozio onaj drugi.
  Ili se ponašaju kao da je u pitanju medicinski ogled sa neizvesnim ishodom i posledicama. To je onda i direktno kršenje Ustava:
  Član 25.
  Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
  Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

  Zamislite kada bi se i drugi, na primer proizvođači i distributeri hrane ponašali na isti način: "To što se pokojnik otrovao je bio njegov lični rizik, evo Mika je preživeo, a jeo je isto što i pokojnik".

  Nemoguće je legalno propisati obaveznu vakcinaciju bez proglašenja (i ograničenog trajanja) vanrednog stanja. Nemoguće je legalno tretirati medicinsku uslugu kao "medicinski ogled, eksperiment" nad ljudima bez njihovog pristanka. U nekim društvima se trude da takav tretman nad životinjama zabrane, a kod nas ima idiota koji to žele da propišu nad ljudima. Ludilo. Totalno su poludeli od moći.
  (CATAPA, 6. februar 2020 17:02)

  # Link komentara

 11. @bio sam i znam
  Naravno da imaju problem sa govorom i krivu kičmu jer roditelji pod jedan ne razgovaraju sa svojom decom i zaglupljuju ih raznim debilnim crtaćima, a drugo ranije su pokloni bili bicikl ili lopta danas kompjuter ili konzole. Toliko o tome.
  (Ettiene, 6. februar 2020 16:36)

  # Link komentara

 12. Pitati nadležne institucije u Srbiji gde je registar prijavljenih neželjenih reakcija odmah nakon primljenih vakcina, ima li država pravilnik o sastojcima koje ne odobrava da njeni gradjani unose u svoju decu putem vakcina,ima li država tj nadležni #stručnjaci objašnjenje zašto je ovoliki porast dijabetesa, i maligniteta kod male dece, RAZMERA kojih NIKADA ranije nije bilo! Ova najnovija "inkluzija" dece sa smetnjama u škole služi da se navikavamo polako da će sve više dece u budućnosti biti u tom stanju-nemojte da od drveta ne vidite šumu...
  (Ivana, 6. februar 2020 12:14)

  # Link komentara

 13. A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

  E to je ono sto mene brine!!!

  A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!
   (acca, 6. februar 2020 09:31)

  # Link komentara

 14. Ovi koji kažu da su primili sve i da im ništa ne fali baš ne znaju. Prvo, današnja deca imaju probleme sa govorom masovno. U vrtiću moje ćerke sva, ali sva deca od 5 i 6 godina idu kod logopeda. Dalje, imaju krivu kičmu, gojazni su, lošu motoriku... a ovi stariji neka se pitaju kako u Srbiji 500 000 parova ima probleme sa plodnošću? Odakle to? Da nije nasledno genijalci?
   (Bio sam i znam, 6. februar 2020 09:19)

  # Link komentara

 15. Treba razdvojiti pojmove "vakcina" i "kvalitet vakcine".

  Naravno da je vakcinacija dobra, ali nije kvalitet svih vakcina dovoljan da ne bi izazvao neke nezeljene efekte.

  To je isto kao kada bi neko rekao da antibiotici nisu dobri. Zavisi kada ih uzimate (mnogi ih piju kao da su paracetamol) i koje. Stagod pokusavali da nam prodaju, genericki antibiotici (bilo koji lekovi) NISU isti kao njihovi originali, kao neko ko je silom pirliak probao i jedne i druge, mogu da kazem da su genericki djubre. Jedva sam se oporavila od tih "lekova".

  Isto vazi i za hemoterapiju. Secam se onih crnih godina, kada su je neki nabavljali iz inostranstva a potom strazarili uz svoje drage koji treba da je prime kako bi bili sigurni da su bas oni dobili tu narucenu, a ne neku losiju.

  Nije svejedno kada je kvalitet u pitanju.

  I samo da se zna, da se, kao i uvek, na farmakoloskom djubretu najvise zaradjuje. Kao i na losijoj hrani, odeci, obuci.

  Cim srozaju kvalitet i obore cenu, naprave dilove sa vladama da se bas njihovi proizvodi koriste, laboratorije obrcu milijarde.

  Ovde na zapadu, NIKO ko ima veze sa medicinom i farmakologijom ne leci ni svoje ni sebe generickim lekovima. Ne testira na sebi nove terapije (kao sto su na primer monodoze antibiotika ili steroida). Sve je to rezervisano za nas boraniju.
  (Anja, 6. februar 2020 08:39)

  # Link komentara

 16. @ (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime,
  Postoji dokumentarac o njoj na HBO The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley. Prevarant prve klase, ali vidi se da I nije bas cista.
  (Dddd, 6. februar 2020 08:26)

  # Link komentara

 17. Ja sam rođen 1957 i nisam vakcinisan protiv malih boginja. Nisu ni moja deca.Svi smo išli kod onih kojisu imali, da bi kao mali preležali. To je bila trajna vakcinacija. Nismo izumrli,kako se da videti. Šta se to sada promenilo?
  (Boža, 6. februar 2020 08:13)

  # Link komentara

 18. @luka bodasan

  Još bolje, otiđi u policiju i reci im da si ubio dvoje ljudi kolima, slučajno. Malo i suzi pusti, kao da ti je žao. Prepisaće ti dva dana istražnog i kad utvrde da nisi, strpaćete u bajbok na 30 dana.
  To ti je upravo kao i sa doktorima u tvom primeru, ako ga lažeš, šta očekuješ od njega?
  (Uskok, 6. februar 2020 08:06)

  # Link komentara

 19. @Bole
  Ja zivim u Holandiji od 2002 godine. Istina je da ovde vakcina nije obavezna. Ali ja ne poznajem nikoga, apsolutno nikoga ko ne vakcinse decu jer smatra da je vakcina stetna. Roditelji koji ne vakcinisu decu su protestanti, i veruju da ako Bog zeli dete treba da umre. Oni veruju da je vakcibisanje greh jer s3 ne treba mesati Bogu u posao (isto kao sti je samoubistvo greh, njima je vakcina greh je je protib Bozije volje).

  Tako da, kad se razmisli ti ljudi ne vakcinisu decu jer veruju da ce vakcina spasiti detetu zivot, a ne jer je vakcina stetna.
  (Maja, 6. februar 2020 07:58)

  # Link komentara

 20. Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
  A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

  Ja sam bas zato presao na vegansku dijetu slicnu Noletovoj. Uglavnom ziva vibrirajuca hrana i ako moram da kuvam opet je sve direktno od majke prirode bez prezervativa, konzervansa, teskih hemijskih pesticida, itd.
  (Kibo, 6. februar 2020 07:46)

  # Link komentara

 21. A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

  E to je ono sto mene brine!!!

  A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!
   (acca, 6. februar 2020 07:45)

  # Link komentara

 22. Smrtnost od boginja je ista kao i od svake sezonske gripe. Cemu dizanje panike i tjeranje ljudi da vakcinisu djecu onda? Ovi sto nesto pokusavaju da primoraju nekoga na vakcinisanje su totalni shizofrenici.
  (Cabo, 6. februar 2020 07:40)

  # Link komentara

 23. Biće da je tih 11 od 13 naučnuka dobilo mnogo više od faramaceutskih vampira. Čim neko odustaje od svojih stavova sumnjivo je. Pogotovo naučnik koji je proveo dosta vremena na nekom istraživanju.
  (Vojvodjanin, 6. februar 2020 07:39)

  # Link komentara

 24. Najbolji su mi ovi sto poistovjecuju vakcine iz 1970'ih sa ovim danas vakcinama u doba razradjene nano tehnologije.
  (Boca, 6. februar 2020 07:37)

  # Link komentara

 25. Mnogo je veći broj ljudi koji oklevaju da daju vakcinu nego onih (najglasnijih) koji "znaju" da je u pitanju farmakomafija i sl.
  Sasvim je prirodno da u informacionoj oluji, običan čovek izgubi apsolutnu veru u zdravstveni sistem. Dovoljno je i da se prestravi kada čuje svedočenja roditelja, čak i iz bliskog okruženja, kako se nekome dete "ugasilo" neposredno nakon vakcinisanja, pa da se javi sumnja i zbunjenost.
  Iskreno zavidim blaženo ubeđenim roditeljima koji veruju u savršenost svega što im današnje zdravstvo nudi i bez trunke sumnje pristaju na svaku vakcinu sa spiska.
  Roditelji koji oklevaju, su svesni i ogromne dobrobiti imunizacije i opasnosti od bolesti koje vrebaju ukoliko smo nevakcinisani. Uprošćeno rečeno, oni se nalaze u "tamnom vilajetu" dok ih proganja upozorenje "Ko ne uzme kajaće se, ko uzme kjaće se".
   (Madhva (Hare Krišna), 6. februar 2020 07:35)

  # Link komentara

 26. На Америчком конгресу се расправљало о утицају Тимеросала у ММР вакцини, и верујте ми да је тамо изнесено доста тога које не иде на руку произвођачима истих, шта ћемо са тим ?
  Ви људи морате схватити како данас функционише свет, све је профит, и ако фармацеути желе да зараде још пара они ће измислити нову студију која доказује потребу за новом вакцином, размислите о томе.
  Да ли сте ви људи икада добро размислили од чега се добијају болести због којих се вакцинишемо ? Прво и основно ХИГИЈЕНА хране и руку, друго веома нездрав живот већине људи који праве децу, што утиче на нас као повећана мутација гена, или чак оштећења ИСТИХ које нашим наследницима преносимо.
  Оно што би посебно желео да нагласим јесте ЉУДСКИ систем обраде хране и течности, да ли га вакцина заобилази? ДА, зашто?
  Да ли би се много више ефекта постигло на деци када би се уместо вакцина давале инекције антитела мајчиног млека, инекције здравих масних киселина уместо крављег индустријског млека које нема довољно масти за развој бебиног мозга, да ли смо пробали то? ДА, али знате ко то ради, БОГАТИ ЉУДИ, да ли њихова деца имају АУТИЗАМ ? СКОРО НИКО, РАЗМИСЛИТЕ О ТОМЕ, ОД НЕЧЕГА ДОЛАЗИ ДО ЕПИДЕМИЈЕ АУТИЗМА.
  (IQ130 Milutin, 6. februar 2020 07:29)

  # Link komentara

 27. Колико само окрутности код вакцинаша. Типично млаћење глогиња туђим фалусом. Препоручујем само да одете код људи чија су деца изненадно преминула или развила неки поремећај непосредно после вакцине и да идете довољно дуго док мало не смекшате.
  (Пепе, 6. februar 2020 07:28)

  # Link komentara

 28. Pitanje je, zasto su zapeli da nam vakcinisu decu???
  (marko, 5. februar 2020 21:50) # Link komentara

  Da li si ti vakcinisan kao dete? Jesi. U cemu je problem???
  (toni, 6. februar 2020 06:55)

  # Link komentara

 29. Pitam se šta bi laici koji bi da "znaju TAČAN SASTAV VAKCINE" - radili sa tom informacijom (koja i nije tajna) ? Kako bi je tumačili? Sa kakvim znanjem bi je razumeli? Šta bi radili sa tačnom informacijom od čega se sve sastoji hleb koji svi jedemo? Da li bi prestali da ga jedu, jer pola sastojaka bi im bilo "sumnjivo", pošto zapravo ne znaju šta je to?
   (Stručnjak, 6. februar 2020 06:53)

  # Link komentara

 30. Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
  (Komifo, 05. februar 2020 23:44)

  Ako je vaše dete u školi vakcinisano a moje nije kakva je pretnja moje dete za vaše. Zapitajte se. Inače je moje dete posle primljene MMR vakcine 1998 godine dobilo posle jednog dana tesku bolest i nekoliko dana visoku temperaturu. Mislite i o tome. Neki se bori protiv vakcinacije jer je ceo život propatio.
   (Fan a ne fen, 6. februar 2020 06:49)

  # Link komentara

 31. Nevakcinisani da se izopšte iz javnog života. Karantin bajo!
   (uzimam.kokice, 6. februar 2020 06:49)

  # Link komentara

 32. Znam pricali mi deda 97god i baba 92god.
   (flex, 6. februar 2020 05:30)

  # Link komentara

 33. Novi svetski poredak i vakcina farmakomafije u sluzbi satanista.A nikako da kazu sta izaziva porast autizma koji je prerastao u epidemiju.Ljudi,.nesto tu nije u redu , valjda je ocigledno.
   (deki 185, 6. februar 2020 05:28)

  # Link komentara

 34. Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
  (Komifo, 05. februar 2020 23:44)

  A zasto ne ovako????
  Ti si svoje dete vakcinisao, ono je sad imuno, zasticeno, sigurno, a moje dete onda ne pravi za tvoje rizik ?!?!??
   (flex, 6. februar 2020 05:28)

  # Link komentara

 35. Preduslov za vakcinisanje deteta:
  dete mora (mora) biti zdravo 100%.
   (MaStaJaZnam, 6. februar 2020 04:33)

  # Link komentara

 36. E bas interesantno sto neko pomenu variolu veru, tu je cela sustina price, ko od 7 milijardi ljudi na planeti prima vakcinu za variolu, niko, zato sto je iskorenjena bukvalno za godinu dana, znaci ako se goce moze se, a ovde dolazi do suprotnog efekta, decenije vakcinacije i mi imamo porast, a nisu postojali lobiji u ovoj meri kao danas i sto maltretirate nekog ko nece da se vakcinise, ako si ti vakcinisan onda si zasticen zar ne tvoja deca su zasticena, zasto mene diskrimisati i moju decu, ja cu se i moja deca razboleti ne tvoja zasticena, tu nesto ne stima cini mi se, lepo pustis ljude koji nece da se vakcinisu oni se porazboljevaju pomru iskoreni se bolest i mir svi srecni ili nije tako?
  (Muki, 6. februar 2020 03:57)

  # Link komentara

 37. Ako postoji "antivakcinizam" valjda onda postoji i "vakcinizam" protiv kojeg je onaj "anti"? Ko je na čelu tog pokreta?

  Pričom o (ne)štetnosti vakcina se namerno zamagljuje suštinska stvar: da li je integritet čoveka, njegovog sopstvenog tela kako se garantuje poveljama UN neotuđivo ili otuđivo ljudsko pravo? Ima li država pravo da suspenduje to ili druga ljudska prava i bez proglašenja vanrednog stanja, u takozvanom redovnom stanju? Da li živimo u trajnom vanrednom stanju u takozvanim "demokratskim državama"? Ovde nije reč o suspendovanju prava ljudi osumnjičenih ili okrivljenih za zločine, nego o nevinim ljudima i deci, svima.
  Svaki totalitarizam se brani "bezbednošću", pogotovo kolektivnom. Upravo zato postoji vanredno stanje za koje se zna ko, kako i kada proglašava, do kada traje i na koga se (sve) odnosi. Apsurdno i neodrživo je da se "iz verskih razloga" nekome toleriše nešto što je drugima propisana obaveza. Ti "verski razlozi" su lična ubeđenja kao i bilo koja druga, niti mogu da se tretiraju kao izuzetak u vanrednom stanju, niti kao privilegija u takozvanom redovnom. Ili (po američkom nakaznom receptu) vernici treba da imaju veća prava nego svi drugi, a oni koji nisu vernici ni jedne budalaštine ne treba da imaju nikakva?

  kao i maltene u svemu drugom, mi "kopiramo svet". Pod tim "svetom" najveći broj ljudi podrazumeva deformisano američko društvo, citira američke studije i američke šarlatane... previše Amerike, a premalo karaktera za dalji komentar.
  (CATAPA, 6. februar 2020 03:20)

  # Link komentara

 38. "Ne postoje studije koje dokazuju da vakcine nisu štetne"..
  Kad ono u stvarnosti, baš sve studije o vakcinama dokazuju to. Jer da je ijedna došla do zaključka da nanose štetu, ta vakcina se ne bi koristila. Sad, što je život takav da za sve ima jedan u milion šanse da nešto krene po zlu, tu vam već niko ne može pomoći.
  I da, možete da čitate sastav do mile volje. Džabe ako ne razumete. Jer i crni luk u sebi sadrži otrovni sumpor, pa šta s tim?
  (Hgg, 6. februar 2020 02:51)

  # Link komentara

 39. Pozdrav za vaksere, farmaceutsku mafiju, korumpirane političare, lekare koji kradu bebe, ili prosto puštaju da pacijent umre dok oni podatke porodice šalju privatnim pogrebnim preduzećima! Pozdravlja vas neko ko i pored vaših pokušaja etiketiranja i uvreda i dalje bira da misli svojom glavom o kvalitetu i količini vakcina koje deca primaju, kao i o tome da se od roditelja traži da potpišu da farmaceutske kuće i država ne snose nikakvu odgovornost ako dođe do nekakvih posledica usled primanja vakcine. Želim vam ugodnu vakcinaciju i ostatak života. Vakserski pozdrav!
  (VV, 6. februar 2020 02:46)

  # Link komentara

 40. Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.
  (Bole, 6. februar 2020 02:40)

  # Link komentara

 41. @nema satava nigde, 05. februar 2020 23:29)
  A ti bi stručnjaci znao da ptepoznas šta su te supstance, koja je štetna a koja ne... cuti molim te i ne mudruj...
  (smeško, 6. februar 2020 02:35)

  # Link komentara

 42. Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.
  (Luka Bodasan, 5. februar 2020 23:29)

  "Pozalite se na nekakav izmisljen problem... Toliko o poverenju..." Pa jbg, lekar veruje da imas simptome koje mu kazes da imas. Kad mu kazes da te nesto boli, on to ne moze da proveri, i mora da ti veruje. Ti bi da lazes, a govoris o poverenju. Ko o cemu, qrve o postenju.
  (Milan, 6. februar 2020 02:16)

  # Link komentara

 43. Sto ne izmisle vakcinu za rak, jeste da nije prenosljiv, t.j. zarazan, da je genetski prenosljiv.
   (Milorad, 6. februar 2020 02:14)

  # Link komentara

 44. Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.
  (Milo, 05. februar 2020 20:42)

  Vidi, stvar je prosta. Kod jednog od 1000 dece vakcina je losa. Ti ne bi kucao da si to bio ti. Drzavu ne interesuje to dete. A ni posledice. Porodice su unistene. Sve im je propalo. Misli ti o tome. I zahvali se bogu lutrije sto nije tvoje dete, jer ne znaju razlog. A drzavi je cilj da sva budu vakcinisana zbog epidemije. I bas ih briga za sve drugo. Misli ti o tome.
   (prosto ko pasulj, 6. februar 2020 00:44)

  # Link komentara

 45. Za vašu informaciju u kategoriji mafija, farmaceutska mafija drži ubedljivo prvo mesto, ispred narko mafije. Ako ne vererujete pitajte šcajcarski Novartis i njima slične.
   (Crni Gruja, 6. februar 2020 00:22)

  # Link komentara

 46. Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
  Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
  Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
  I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.
   (Mister, 6. februar 2020 00:03)

  # Link komentara

 47. Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
   (Komifo, 5. februar 2020 23:44)

  # Link komentara

 48. Pitam se šta li bi bilo da se ovakva priča povela 1972. godine za vreme Variole i da su se pojavili neki sa pričom da je vakcina štetna (vakcina je, ne zaboravite, bila od živog virusa), da svako treba da ima izbor hoće li primiti ili neće...
  Zapravo, pitam se koliko vremena bi trebalo drugovima u kožnim mantilima da dotičnima zakucaju na vrata i "suptilno" objasne neke stvari?
  (John, 5. februar 2020 23:39)

  # Link komentara

 49. sve ovo su bla bla priče. kada daju tačan sastav svake vakcine možemo da normalno raspravljamo. do tada obe strane su u pravu.
  (nema satava nigde, 5. februar 2020 23:29)

  # Link komentara

 50. Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.
  (Luka Bodasan, 5. februar 2020 23:29)

  # Link komentara

 51. Da li znate kako je izgledao zivot pre vakcina?
   (Majkemi, 5. februar 2020 23:22)

  # Link komentara

 52. "Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog."
  (Sasa, 5
  Svaki lek, uključujući vakcine, pre puštanja u promet, prođe dugotrajna ispitivanja, koja nekada traju i godinama
  " ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma"
  Hamurabi
  Čoveče, pa u kojoj zemlji se vakcine plaćaju?!
   (J., 5. februar 2020 23:08)

  # Link komentara

 53. Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam
  @Sasa

  Pa covece, ne dokazuje se nevinost, vec krivica. Po toj logici treba mi studija koja dokazuje da aspirin ne izaziva slepilo, rak koze i suljeve.
  (Posmatrac, 5. februar 2020 23:04)

  # Link komentara

 54. svaka studija o vakcinama je istovremeno i studija o štetnosti istih, tako da ovi koji traže kontra studije - već ih imaju.
  i ne ide da kvalifikovan doktor koji drži do sebe pristane na duele sa google šarlatnima
  Na žalost, antiv. moraju da shvate da nije toliki problem što će umrijeti njihovo nevino nevakcinisano dijete koliko da će ta djeca zaglušiti zdravstveni sistem i dovesti do epidemije
  (bu2nin, 5. februar 2020 23:02)

  # Link komentara

 55. Ako je nekom normalno da dete od desetak kg. i godinu dana primi 25 vakcina kako nalaže program vakcinacije, meni nije. I voleo bih da neko primi 25 vakcina naravno srazmerno svojoj kilaži. Ja bi tačno 250 komada primio za godinu dana...svi koji veruju da ne može da škodi..trebalo bi da prime sve što daju i svojoj deci. Ja sam 82' i primio sam par vakcina, jednovalentnih..ne trovalentnih..petovalentnih..i preležao sve, živ i zdrav. A oni koji pričaju da su vakcine spasile čovečanstvo, voleo bih da mi odgovore, kad je istrebljena tuberkuloza u Evropi a kad u Americi?! U Evropi posle vakcine..čiste vode,kanalizacije, frižidera...istih tih godina je istrebljena i u Americi..ali u Americi se nije davala vakcina protiv tuberkuloze. Ali shvatili su brzo Ameri gde su pogrešili..mogli su dobro da zarade. Sad deca kod njih primaju 60-tak vakcina do 18godine..porast autizma 400%....svako peto dete autistično.Iznenadna smrt SIDS..hiljade beba se ne probudi u prvoj godini. Odite na naš sajt Batut..2018 godina...oko 500 mališana iznenada umrlo u prvoj godini. Sastav vakcine-službena tajna.
   (Meni nije, 5. februar 2020 23:01)

  # Link komentara

 56. Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.
  (Bole, 5. februar 2020 23:00)

  # Link komentara

 57. Ja ne kapiram ove takozvane naucnike sto su primili mito da bi rekli da je sve ok. Otvorite upustvo leka i vidite. Ono sto pise kao nezeljeno dejstvo je ustvari ogradjivanje farmaceutske kompanije ako se to desi.
  Konkretno za MMR, jedno od nezeljenih dejstava je epilepsija, to pise u upustvu. Vi date lek ako dodje do epilepsije, farmaceutska kuca ce samo reci mi smo to stavili u upustvo na vama je odgovornost. Pogledajte upustvo, ima online!
  (Perica, 5. februar 2020 22:59)

  # Link komentara

 58. Ljudi uporno miješaju male boginje i varicele (kozice).
   (billy_the_cat, 5. februar 2020 22:56)

  # Link komentara

 59. Čime se svi vi koji ste provalili farmaceutsku mafiju lečite kada se razbolite? Znate, svaki lek proizvodi ta mafija, pa pošto su odlučili da nas otruju ili šta već, ne znam da li upotrebljavate neki lek ...verovatno belim lukom i komovačom, a umesto kod lekara odlazite kod travara, a nije isključeno da i vračare ne posećujete.
   (pitanje, 5. februar 2020 22:53)

  # Link komentara

 60. Po meni, veca prevara je ona sto je napravila ona plavusa Elizabet Holms iz Amerike, sa onim brzim laboratorijskim testova! Tu su bile stotine milijardi u pitanju!
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 5. februar 2020 22:44)

  # Link komentara

 61. ljudi moji mozda valja mozda ne necete nikada saznati i to vam je mac sa 2 ostrice jer ako date vakcinu i detetu se nesto desi krivicete sebe a ako ne date vakcinu i detetu se nesto desi opet cete kriviti sebe tako da je to sve na vama..verovatno nisu neke price bzv jer ima neke istine u svemu tome i bog zna sta primaju i sta ne primaju ali da se nesto mucka to je tacno ali muti se u svemu pa zasto bi to bilo ok..
   (JaaAA, 5. februar 2020 22:33)

  # Link komentara

 62. "Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam?"

  ...ima, radjene su, ali cime danas da ubedis "nevernike" kad planetom u XXI veku haraju "ravnozemljasi" koji nikakvim snimcima ni filmovim, dakle svojim ocima, ne veruju...???
  ...elem, kad sve propadne, pogledas malo statistiku i vec se tamo zamislis...

  ...amerika 1 u 45 dece...
  ...japan 1 u 55...
  ...svajcarska 1 u 69...
  ...ali...
  ...norveska 1 u 196...
  ...holandija 1 u 208...
  ...tajvan 1 u 2000...
  ...poljska 1 u 3.333...

  ...u svim tim zemljama se deca vakcinisu manje/vise uredno...
  ...znaci, djavo je u necem drugom...

  ...samo proslogodisnja epidemija malih boginja po svetu je pokazala kakav haos nastaje u drustvu kad gomila budala nadvlada sistem...
  ...i vakcinacija, svakako, nije uvek bez posledica, ali neki put moramo da razmisljamo i kolektivno...
  ...nikada ne znamo kada ce se, pravo nitkuda, pojaviti neki redzep redzepi...
  ...samo jedan dan ti danas treba od cukotskog poluostrva do patagonije, a onda, pandemija...
  ...i da, ja sam svoje dete uredno vakcinisao po kalendaru...
  (kraja, 5. februar 2020 22:08)

  # Link komentara

 63. Svi znamo kako se proveravaju strane vakcine od kada Batut ne pravi domaće. Nemamo aparate da ih ispitamo, samo prepisujemo dokumentaciju koju dobijamo od strane firme koja ih pravi. 100% tvrdim da je tako, najbolja drugarica mi radi u jednoj takvoj stranoj firmi na NBG. A što je najtužnije, nemamo aparaturu ni da uništimo i skladištimo vakcine koje se ne upotrebe, već se šalju u Mađarsku i sve to košta. E onda se naruči par textova u novinama..i napravi se frka i ljudima se utera strah..implanu sve vakcine. A vas neka je sramota ako ne objavite komentar !!!
   (Demokratija, 5. februar 2020 22:02)

  # Link komentara

 64. @Hamurabi
  Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
  A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?
   (pera zdera, 5. februar 2020 22:01)

  # Link komentara

 65. @ivan..da druze al ti i ja nismo primali ovakve vakcine kao sto sad deca dobijaju,velika je razlika. Kao sto neki kazu...zasto se bojite za vakcinisanu decu da nesto ne dobiju od ne vakcinisane,pa valjda su zasticena vakcinama...
   (kako da ne, 5. februar 2020 21:59)

  # Link komentara

 66. Kad smo bili klinci(stara juga) niko te nije pitao ništa. bilo je samo da se moraju primiti vakcine i kraj. Ne secam se da je nekom nešto falilo...
  Danas uz internet svako može biti doktor i eto panike za tili čas
   (Marko, 5. februar 2020 21:59)

  # Link komentara

 67. Autizam je na ovim prostorima siroko rasprostranjen, sa ili bez vakcine nema razlike.
   (je-bote, 5. februar 2020 21:59)

  # Link komentara

 68. Vakcina protiv malih boginja se pre 50 godina nije davala a nije ni pre 30. Bilo je poželjno da se preleze kao i zauške. Moj sin je rođen 1981. u Beogradu i posedujem još uvek knjižicu sa evidencijom.
  (Fikus, 5. februar 2020 21:53)

  # Link komentara

 69. Pitanje je, zasto su zapeli da nam vakcinisu decu???
  (marko, 5. februar 2020 21:50)

  # Link komentara

 70. Zanimljivo je da je studio o "štetnosti" vakcina pravio gastroenterolog. Da je ustvrdio da vakcine izazivaju, recimo, gastritis ili Kronovu bolest pa da mu poverujem. Ovako, teško..
  (oberin martel, 5. februar 2020 21:50)

  # Link komentara

 71. Čovek je dokazao da su sva vakcinisana deca imali problema sa crevima, i predložio da se testovi nastave, da se prati šta se dešava..nije čovek ni u jednom trenutku rekao da izazivaju autizam..pre toga je imao 50-tak naučnih radova izdatih od tog prestižnog časopisa. Moje dete je u 6 mesecu primilo 4 vakcine u istom danu, i od tada dete muče,te nedelje je dobio atopijski dermatitis, pre toga je pričalo par reči, sada ima skoro 3 godine..sve ukupno primilo 24 vakcine do godinu dana. Sve po programu. 2019 su uveli još jednu.
   (Izbor, 5. februar 2020 21:47)

  # Link komentara

 72. Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
  (Sasa, 5. februar 2020 20:19)

  Logično je da se dokazuje da je vakcina štetna i da recimo "izaziva autizam". Kako misliš da dokažeš da vakcina nije štetna? Da napraviš par miliona studija kojima dokazuješ da ne izaziva niti jednu od milion poznatih bolesti!!??? "Misli" o tome.
  (pivljanin, 5. februar 2020 21:47)

  # Link komentara

 73. Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
  (Sasa, 05. februar 2020 20:19)

  Da li vi stvarno mislite da se lekovi puštaju u promet bez prethodnih detaljnih testiranja?
   (maxy, 5. februar 2020 21:42)

  # Link komentara

 74. Recimo da slepo verujem u članak, i da niko nema loše namere, zašto je onda sadržaj vakcine tajna?
  Zbog čega ni lekarima nije dozvoljeno da znaju sadržaj iste?
  Jasno je da se svi medikamenti patentiraju, ali zar ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma a ne profita?
  Mnogo je kontradiktornosti, a čini mi se da se mnoge kompanije obogatiše daleko više od Vejkfilda baš na vakcinama, ispravite me ako grešim....
  (Hamurabi, 5. februar 2020 21:38)

  # Link komentara

 75. Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
  (Sasa, 05. februar 2020 20:19)

  Evo ja tvrdim da život u Srbiji pogubno utiče na intelektualne kapacitete. Molim Vas, alo neko ima dokaz za suprotnu tvrdnju.
   (..., 5. februar 2020 21:37)

  # Link komentara

 76. I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

  A koliko si primio ti a koliko vakcina primaju ova danasnja deca.Samo se vi fiksajte,dacemo vam i nase sa zadovoljstvom.
   (pedja, 5. februar 2020 21:13)

  # Link komentara

 77. Egocentrično i sebično.
  (Ivan, 05. februar 2020 20:23)

  Ubeđen sam da ovo nisu razlozi nevakcinisanja. Pravi razlog je zabrinjavajuća glupost i povodljivost.
   (Nije to, 5. februar 2020 21:10)

  # Link komentara

 78. mene fascinira kako svi ti sto su protiv vakcina misle da su mnogo pametni i da su provalili zavere farmaceutskih kuca. a onda dodju u sve uzmu zdravo za gotovo zbog 3 jutjub videa, u kojima je neko rekao da je doktor
   (rex, 5. februar 2020 21:06)

  # Link komentara

 79. Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam? Nisam protiv vakcina. I ja i deca smo vakcinisani. Samo jedno ne ide u prilog ovog texta i zbog toga sam se zaiteresovao za temu. Slozice se svako od vas da i za najobicniji Aspirin covek moze da dobije i procita kontraindikacije i nezeljena dejstva. Ja kad sam od naseg doktora ljubazno trazio da mi pokaze pakovanje i papir na kome pise sta ubrizgava detetu i da mi pokaze koja su nezeljena dejstva covek ode na google da trazi :( pa sad nesto tu smrdi a nisu carape! Nigde, ama nigde ni jedan clanak o studiji koja dokazuje da je neistina to sto pisu antivakcinasi. Pa sad kao neko poseduje tako nesto molim ga da podeli sa nama. Ovako svako moze da da svoj primer i svoje dece. Niko ne kaze da se 100% dobija autizam od SVAKE vakcine, ali isto tako niko nije uspeo da mi dokaze da ni 0,001% ne dobija autizam. Kazem nisam protiv, ali kada svakog dana mozes da procitas clanak na ovu temu onda bi trebao da izadje neko sa konkretnim dokazima u suprotno i jednom za svagda zatvori ovu temu.
  (Sasa, 5. februar 2020 21:00)

  # Link komentara

 80. Sve sve al kad ti farmaceutska mafija drži predavanja o poštenju i iskrenosti...
  (Bole, 5. februar 2020 20:49)

  # Link komentara

 81. @Sasa ne, vakcine nisu štetne, one su jedan od najgenijalnijih pronalazaka. Vakcinama su iskorenjene opasne bolesti od kojih se u prošlosti masovno umiralo.
  (Lele, 5. februar 2020 20:47)

  # Link komentara

 82. Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
  (Sasa, 5. februar 2020 20:19)

  Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.
  (Milo, 5. februar 2020 20:42)

  # Link komentara

 83. Sa jedne strane sigurna decija paraliza, sa druge mozda, ali ne, autizam. Jos razmisljate? To samo znaci da ste glupi...
   (pravnik, 5. februar 2020 20:35)

  # Link komentara

 84. I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.
   (Ivan, 5. februar 2020 20:23)

  # Link komentara

 85. Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
  (Sasa, 5. februar 2020 20:19)

  # Link komentara