Sreda, 05.02.2020.

09:20

Najveća prevara u istoriji medicine: Od lažirane studije do proglasa "antivakcinizma"

Izvor: B92

Najveæa prevara u istoriji medicine: Od lažirane studije do proglasa "antivakcinizma" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Neko ko koristi mozak

pre 4 godine

znam samo jednu stvar,
da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu
(wer, 15. februar 2020 16:48)

Pa to je normalna reakcija - treba da dobijes vakcinu tek kad si bolestan...a ne pre toga

wer

pre 4 godine

znam samo jednu stvar,
da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu

Mirko Pantic

pre 4 godine

Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.
(Mister, 6. februar 2020 00:03)

Male boginje su najzaraznije oboljenje za koje znamo,koje dovodi do velikog procenta smrtnosti kod dece,a kod prezivelih najcesce ostecuje sluh.
To je strasna bolest koju je pozeljno izbeci na svaki nacin.

Izaja da nijedna bolest nije iskorenjena je debilna,posto znamo da su velike boginje iskorenjene,jer poslednjih 40 godina nije zabelezen nijedan jedini slucaj,upravo zahvaljujuci vakcinaciji.

U Japanu se ne koristi MMR,ali je procenat autisticne dece isti kao i u drugim delovima sveta,tako da to nema veze sa vakcinama,vec sa nekim drugim faktorima oko nas,a ja mislim da je u pitanju sve kasnije radjanje dece,iako je to diskutabilno.


Vakcine su neophodne,a koga zanima sastav moze ga naci na sajtovima proizvodjaca,iako ne znam cemu to ako nije iz struke.
Sto se tice garancija,one su nemoguce,jer svaki lek,ili medicinski preparat nosi odredjeni rizik,a antibiotici posebno,a to sto se posledice javljaju kod jedne osobe u npr. 10 000,savim je prihvatljiv rizik.

wer

pre 4 godine

ne ne,
sad ce balkanac sa osnovnom sve da vam objasni,
od nastanka sveta, do cajeva koji lece sidu..
elaborat iz zle vakcinacije da ne spominjemo, tu smo eksperti

neobrazovanje i zatucana glupost bi trebalo u najmanju ruku da budu ozbiljni kaznjivi prekrsaji, ako ne i krivicna dela

CATAPA

pre 4 godine

Da dodam još jedan osvrt. Samo u najtotalitarnijim društvima je mogla da bude propisana mera obaveznog lečenja za lica koja nisu počinila nikakva krivična dela. U normalnim društvima, čak i za počinioce samo u slučaju ako je oboljenje uticalo na izvršenje samog dela i u meri u kojoj je uticalo. I naravno, SAMO po odluci suda.
U slučaju obavezne vakcinacije ništa od toga ne važi, kao u najcrnjem nacizmu ili staljinizmu. Naravno, lekari jako dobro znaju da ne postoji mera obaveznog lečenja (osim onako gore opisane), ali interesantno je da tada traže pismeno odobrenje porodice, staratelja ili samog bolesnika. Interesantno (i licemerno) zato što takvu istu saglasnost i preuzimanje odgovornosti ne pristaju da daju za svoje postupke.
Rešenje za "problem vakcinacije" naravno postoji, baš to isto koje lekari primenjuju kada sa sebe žele da skinu odgovornost kada pacijent ne želi dalje njihove usluge: potpisana izjava onoga koji vakcinaciju vrši i oznaka vakcine koja je pritom korišćena. Srž problema je onda zašto oni odbijaju da to urade? Pa u prodavnicama kupac makar dobije fiskalni račun kojim na sudu može da dokaže da je baš tamo i tada kupio robu kojom se otrovao. Hteli bi prava, vanustavna prava, a bez odgovornosti. Gde to može? Pa... rekoh već gde i kada, a i kome je moglo.

Komša

pre 4 godine

@Ettiene
I ne žvaću dovoljno.
A to je bitno za govor.
Po inerciji nastave roditelji da im daju kasasto,pasirano itd,naviknu ih ,ovi izbegavaju normalne obroke A deca moraju u nekom trenutku vec da redovno jedu čvrstu jranu,zvacu...
Nije šala.

Jelena

pre 4 godine

Nekada davno imali smo Torlak i naše vakcine. Danas se zna da isti proizvod nije istog kvaliteta za zapadno i istočno tržište. I, eto rebusa za roditelje.

CATAPA

pre 4 godine

Proizvođač, distributer, pa i država ukoliko je propisala obavezu, dužni su da preuzmu punu materijalnu odgovornost u slučaju nastale štete po kupca bilo kog proizvoda ili primaoca bilo kakve usluge. Ne unosi sumnju u vakcine nikakav "antivakcinatorski pokret" nego proizvođači vakcina, distributeri (lekari) i država koja ih je ovlastila. Oni prebacuju odgovornost jedni na druge, ali je to pravno beznačajno. To je "mudrost" onog tipa da sva tri lica u vozilu koje je napravilo udes tvrde kako je vozio onaj drugi.
Ili se ponašaju kao da je u pitanju medicinski ogled sa neizvesnim ishodom i posledicama. To je onda i direktno kršenje Ustava:
Član 25.
Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

Zamislite kada bi se i drugi, na primer proizvođači i distributeri hrane ponašali na isti način: "To što se pokojnik otrovao je bio njegov lični rizik, evo Mika je preživeo, a jeo je isto što i pokojnik".

Nemoguće je legalno propisati obaveznu vakcinaciju bez proglašenja (i ograničenog trajanja) vanrednog stanja. Nemoguće je legalno tretirati medicinsku uslugu kao "medicinski ogled, eksperiment" nad ljudima bez njihovog pristanka. U nekim društvima se trude da takav tretman nad životinjama zabrane, a kod nas ima idiota koji to žele da propišu nad ljudima. Ludilo. Totalno su poludeli od moći.

Ettiene

pre 4 godine

@bio sam i znam
Naravno da imaju problem sa govorom i krivu kičmu jer roditelji pod jedan ne razgovaraju sa svojom decom i zaglupljuju ih raznim debilnim crtaćima, a drugo ranije su pokloni bili bicikl ili lopta danas kompjuter ili konzole. Toliko o tome.

Ivana

pre 4 godine

Pitati nadležne institucije u Srbiji gde je registar prijavljenih neželjenih reakcija odmah nakon primljenih vakcina, ima li država pravilnik o sastojcima koje ne odobrava da njeni gradjani unose u svoju decu putem vakcina,ima li država tj nadležni #stručnjaci objašnjenje zašto je ovoliki porast dijabetesa, i maligniteta kod male dece, RAZMERA kojih NIKADA ranije nije bilo! Ova najnovija "inkluzija" dece sa smetnjama u škole služi da se navikavamo polako da će sve više dece u budućnosti biti u tom stanju-nemojte da od drveta ne vidite šumu...

acca

pre 4 godine

A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

E to je ono sto mene brine!!!

A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!

Bio sam i znam

pre 4 godine

Ovi koji kažu da su primili sve i da im ništa ne fali baš ne znaju. Prvo, današnja deca imaju probleme sa govorom masovno. U vrtiću moje ćerke sva, ali sva deca od 5 i 6 godina idu kod logopeda. Dalje, imaju krivu kičmu, gojazni su, lošu motoriku... a ovi stariji neka se pitaju kako u Srbiji 500 000 parova ima probleme sa plodnošću? Odakle to? Da nije nasledno genijalci?

Boža

pre 4 godine

Ja sam rođen 1957 i nisam vakcinisan protiv malih boginja. Nisu ni moja deca.Svi smo išli kod onih kojisu imali, da bi kao mali preležali. To je bila trajna vakcinacija. Nismo izumrli,kako se da videti. Šta se to sada promenilo?

Dddd

pre 4 godine

@ (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime,
Postoji dokumentarac o njoj na HBO The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley. Prevarant prve klase, ali vidi se da I nije bas cista.

Uskok

pre 4 godine

@luka bodasan

Još bolje, otiđi u policiju i reci im da si ubio dvoje ljudi kolima, slučajno. Malo i suzi pusti, kao da ti je žao. Prepisaće ti dva dana istražnog i kad utvrde da nisi, strpaćete u bajbok na 30 dana.
To ti je upravo kao i sa doktorima u tvom primeru, ako ga lažeš, šta očekuješ od njega?

Anja

pre 4 godine

Treba razdvojiti pojmove "vakcina" i "kvalitet vakcine".

Naravno da je vakcinacija dobra, ali nije kvalitet svih vakcina dovoljan da ne bi izazvao neke nezeljene efekte.

To je isto kao kada bi neko rekao da antibiotici nisu dobri. Zavisi kada ih uzimate (mnogi ih piju kao da su paracetamol) i koje. Stagod pokusavali da nam prodaju, genericki antibiotici (bilo koji lekovi) NISU isti kao njihovi originali, kao neko ko je silom pirliak probao i jedne i druge, mogu da kazem da su genericki djubre. Jedva sam se oporavila od tih "lekova".

Isto vazi i za hemoterapiju. Secam se onih crnih godina, kada su je neki nabavljali iz inostranstva a potom strazarili uz svoje drage koji treba da je prime kako bi bili sigurni da su bas oni dobili tu narucenu, a ne neku losiju.

Nije svejedno kada je kvalitet u pitanju.

I samo da se zna, da se, kao i uvek, na farmakoloskom djubretu najvise zaradjuje. Kao i na losijoj hrani, odeci, obuci.

Cim srozaju kvalitet i obore cenu, naprave dilove sa vladama da se bas njihovi proizvodi koriste, laboratorije obrcu milijarde.

Ovde na zapadu, NIKO ko ima veze sa medicinom i farmakologijom ne leci ni svoje ni sebe generickim lekovima. Ne testira na sebi nove terapije (kao sto su na primer monodoze antibiotika ili steroida). Sve je to rezervisano za nas boraniju.

Maja

pre 4 godine

@Bole
Ja zivim u Holandiji od 2002 godine. Istina je da ovde vakcina nije obavezna. Ali ja ne poznajem nikoga, apsolutno nikoga ko ne vakcinse decu jer smatra da je vakcina stetna. Roditelji koji ne vakcinisu decu su protestanti, i veruju da ako Bog zeli dete treba da umre. Oni veruju da je vakcibisanje greh jer s3 ne treba mesati Bogu u posao (isto kao sti je samoubistvo greh, njima je vakcina greh je je protib Bozije volje).

Tako da, kad se razmisli ti ljudi ne vakcinisu decu jer veruju da ce vakcina spasiti detetu zivot, a ne jer je vakcina stetna.

Пепе

pre 4 godine

Колико само окрутности код вакцинаша. Типично млаћење глогиња туђим фалусом. Препоручујем само да одете код људи чија су деца изненадно преминула или развила неки поремећај непосредно после вакцине и да идете довољно дуго док мало не смекшате.

IQ130 Milutin

pre 4 godine

На Америчком конгресу се расправљало о утицају Тимеросала у ММР вакцини, и верујте ми да је тамо изнесено доста тога које не иде на руку произвођачима истих, шта ћемо са тим ?
Ви људи морате схватити како данас функционише свет, све је профит, и ако фармацеути желе да зараде још пара они ће измислити нову студију која доказује потребу за новом вакцином, размислите о томе.
Да ли сте ви људи икада добро размислили од чега се добијају болести због којих се вакцинишемо ? Прво и основно ХИГИЈЕНА хране и руку, друго веома нездрав живот већине људи који праве децу, што утиче на нас као повећана мутација гена, или чак оштећења ИСТИХ које нашим наследницима преносимо.
Оно што би посебно желео да нагласим јесте ЉУДСКИ систем обраде хране и течности, да ли га вакцина заобилази? ДА, зашто?
Да ли би се много више ефекта постигло на деци када би се уместо вакцина давале инекције антитела мајчиног млека, инекције здравих масних киселина уместо крављег индустријског млека које нема довољно масти за развој бебиног мозга, да ли смо пробали то? ДА, али знате ко то ради, БОГАТИ ЉУДИ, да ли њихова деца имају АУТИЗАМ ? СКОРО НИКО, РАЗМИСЛИТЕ О ТОМЕ, ОД НЕЧЕГА ДОЛАЗИ ДО ЕПИДЕМИЈЕ АУТИЗМА.

Cabo

pre 4 godine

Smrtnost od boginja je ista kao i od svake sezonske gripe. Cemu dizanje panike i tjeranje ljudi da vakcinisu djecu onda? Ovi sto nesto pokusavaju da primoraju nekoga na vakcinisanje su totalni shizofrenici.

Madhva (Hare Krišna)

pre 4 godine

Mnogo je veći broj ljudi koji oklevaju da daju vakcinu nego onih (najglasnijih) koji "znaju" da je u pitanju farmakomafija i sl.
Sasvim je prirodno da u informacionoj oluji, običan čovek izgubi apsolutnu veru u zdravstveni sistem. Dovoljno je i da se prestravi kada čuje svedočenja roditelja, čak i iz bliskog okruženja, kako se nekome dete "ugasilo" neposredno nakon vakcinisanja, pa da se javi sumnja i zbunjenost.
Iskreno zavidim blaženo ubeđenim roditeljima koji veruju u savršenost svega što im današnje zdravstvo nudi i bez trunke sumnje pristaju na svaku vakcinu sa spiska.
Roditelji koji oklevaju, su svesni i ogromne dobrobiti imunizacije i opasnosti od bolesti koje vrebaju ukoliko smo nevakcinisani. Uprošćeno rečeno, oni se nalaze u "tamnom vilajetu" dok ih proganja upozorenje "Ko ne uzme kajaće se, ko uzme kjaće se".

Kibo

pre 4 godine

Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

Ja sam bas zato presao na vegansku dijetu slicnu Noletovoj. Uglavnom ziva vibrirajuca hrana i ako moram da kuvam opet je sve direktno od majke prirode bez prezervativa, konzervansa, teskih hemijskih pesticida, itd.

acca

pre 4 godine

A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

E to je ono sto mene brine!!!

A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!

Vojvodjanin

pre 4 godine

Biće da je tih 11 od 13 naučnuka dobilo mnogo više od faramaceutskih vampira. Čim neko odustaje od svojih stavova sumnjivo je. Pogotovo naučnik koji je proveo dosta vremena na nekom istraživanju.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
(Komifo, 05. februar 2020 23:44)

Ako je vaše dete u školi vakcinisano a moje nije kakva je pretnja moje dete za vaše. Zapitajte se. Inače je moje dete posle primljene MMR vakcine 1998 godine dobilo posle jednog dana tesku bolest i nekoliko dana visoku temperaturu. Mislite i o tome. Neki se bori protiv vakcinacije jer je ceo život propatio.

toni

pre 4 godine

Pitanje je, zasto su zapeli da nam vakcinisu decu???
(marko, 5. februar 2020 21:50) # Link komentara

Da li si ti vakcinisan kao dete? Jesi. U cemu je problem???

Stručnjak

pre 4 godine

Pitam se šta bi laici koji bi da "znaju TAČAN SASTAV VAKCINE" - radili sa tom informacijom (koja i nije tajna) ? Kako bi je tumačili? Sa kakvim znanjem bi je razumeli? Šta bi radili sa tačnom informacijom od čega se sve sastoji hleb koji svi jedemo? Da li bi prestali da ga jedu, jer pola sastojaka bi im bilo "sumnjivo", pošto zapravo ne znaju šta je to?

deki 185

pre 4 godine

Novi svetski poredak i vakcina farmakomafije u sluzbi satanista.A nikako da kazu sta izaziva porast autizma koji je prerastao u epidemiju.Ljudi,.nesto tu nije u redu , valjda je ocigledno.

flex

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
(Komifo, 05. februar 2020 23:44)

A zasto ne ovako????
Ti si svoje dete vakcinisao, ono je sad imuno, zasticeno, sigurno, a moje dete onda ne pravi za tvoje rizik ?!?!??

Muki

pre 4 godine

E bas interesantno sto neko pomenu variolu veru, tu je cela sustina price, ko od 7 milijardi ljudi na planeti prima vakcinu za variolu, niko, zato sto je iskorenjena bukvalno za godinu dana, znaci ako se goce moze se, a ovde dolazi do suprotnog efekta, decenije vakcinacije i mi imamo porast, a nisu postojali lobiji u ovoj meri kao danas i sto maltretirate nekog ko nece da se vakcinise, ako si ti vakcinisan onda si zasticen zar ne tvoja deca su zasticena, zasto mene diskrimisati i moju decu, ja cu se i moja deca razboleti ne tvoja zasticena, tu nesto ne stima cini mi se, lepo pustis ljude koji nece da se vakcinisu oni se porazboljevaju pomru iskoreni se bolest i mir svi srecni ili nije tako?

CATAPA

pre 4 godine

Ako postoji "antivakcinizam" valjda onda postoji i "vakcinizam" protiv kojeg je onaj "anti"? Ko je na čelu tog pokreta?

Pričom o (ne)štetnosti vakcina se namerno zamagljuje suštinska stvar: da li je integritet čoveka, njegovog sopstvenog tela kako se garantuje poveljama UN neotuđivo ili otuđivo ljudsko pravo? Ima li država pravo da suspenduje to ili druga ljudska prava i bez proglašenja vanrednog stanja, u takozvanom redovnom stanju? Da li živimo u trajnom vanrednom stanju u takozvanim "demokratskim državama"? Ovde nije reč o suspendovanju prava ljudi osumnjičenih ili okrivljenih za zločine, nego o nevinim ljudima i deci, svima.
Svaki totalitarizam se brani "bezbednošću", pogotovo kolektivnom. Upravo zato postoji vanredno stanje za koje se zna ko, kako i kada proglašava, do kada traje i na koga se (sve) odnosi. Apsurdno i neodrživo je da se "iz verskih razloga" nekome toleriše nešto što je drugima propisana obaveza. Ti "verski razlozi" su lična ubeđenja kao i bilo koja druga, niti mogu da se tretiraju kao izuzetak u vanrednom stanju, niti kao privilegija u takozvanom redovnom. Ili (po američkom nakaznom receptu) vernici treba da imaju veća prava nego svi drugi, a oni koji nisu vernici ni jedne budalaštine ne treba da imaju nikakva?

kao i maltene u svemu drugom, mi "kopiramo svet". Pod tim "svetom" najveći broj ljudi podrazumeva deformisano američko društvo, citira američke studije i američke šarlatane... previše Amerike, a premalo karaktera za dalji komentar.

Bole

pre 4 godine

Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.

smeško

pre 4 godine

@nema satava nigde, 05. februar 2020 23:29)
A ti bi stručnjaci znao da ptepoznas šta su te supstance, koja je štetna a koja ne... cuti molim te i ne mudruj...

Milan

pre 4 godine

Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.
(Luka Bodasan, 5. februar 2020 23:29)

"Pozalite se na nekakav izmisljen problem... Toliko o poverenju..." Pa jbg, lekar veruje da imas simptome koje mu kazes da imas. Kad mu kazes da te nesto boli, on to ne moze da proveri, i mora da ti veruje. Ti bi da lazes, a govoris o poverenju. Ko o cemu, qrve o postenju.

VV

pre 4 godine

Pozdrav za vaksere, farmaceutsku mafiju, korumpirane političare, lekare koji kradu bebe, ili prosto puštaju da pacijent umre dok oni podatke porodice šalju privatnim pogrebnim preduzećima! Pozdravlja vas neko ko i pored vaših pokušaja etiketiranja i uvreda i dalje bira da misli svojom glavom o kvalitetu i količini vakcina koje deca primaju, kao i o tome da se od roditelja traži da potpišu da farmaceutske kuće i država ne snose nikakvu odgovornost ako dođe do nekakvih posledica usled primanja vakcine. Želim vam ugodnu vakcinaciju i ostatak života. Vakserski pozdrav!

Hgg

pre 4 godine

"Ne postoje studije koje dokazuju da vakcine nisu štetne"..
Kad ono u stvarnosti, baš sve studije o vakcinama dokazuju to. Jer da je ijedna došla do zaključka da nanose štetu, ta vakcina se ne bi koristila. Sad, što je život takav da za sve ima jedan u milion šanse da nešto krene po zlu, tu vam već niko ne može pomoći.
I da, možete da čitate sastav do mile volje. Džabe ako ne razumete. Jer i crni luk u sebi sadrži otrovni sumpor, pa šta s tim?

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.
(Milo, 05. februar 2020 20:42)

Vidi, stvar je prosta. Kod jednog od 1000 dece vakcina je losa. Ti ne bi kucao da si to bio ti. Drzavu ne interesuje to dete. A ni posledice. Porodice su unistene. Sve im je propalo. Misli ti o tome. I zahvali se bogu lutrije sto nije tvoje dete, jer ne znaju razlog. A drzavi je cilj da sva budu vakcinisana zbog epidemije. I bas ih briga za sve drugo. Misli ti o tome.

Crni Gruja

pre 4 godine

Za vašu informaciju u kategoriji mafija, farmaceutska mafija drži ubedljivo prvo mesto, ispred narko mafije. Ako ne vererujete pitajte šcajcarski Novartis i njima slične.

Mister

pre 4 godine

Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.

bu2nin

pre 4 godine

svaka studija o vakcinama je istovremeno i studija o štetnosti istih, tako da ovi koji traže kontra studije - već ih imaju.
i ne ide da kvalifikovan doktor koji drži do sebe pristane na duele sa google šarlatnima
Na žalost, antiv. moraju da shvate da nije toliki problem što će umrijeti njihovo nevino nevakcinisano dijete koliko da će ta djeca zaglušiti zdravstveni sistem i dovesti do epidemije

Luka Bodasan

pre 4 godine

Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.

Posmatrac

pre 4 godine

Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam
@Sasa

Pa covece, ne dokazuje se nevinost, vec krivica. Po toj logici treba mi studija koja dokazuje da aspirin ne izaziva slepilo, rak koze i suljeve.

Meni nije

pre 4 godine

Ako je nekom normalno da dete od desetak kg. i godinu dana primi 25 vakcina kako nalaže program vakcinacije, meni nije. I voleo bih da neko primi 25 vakcina naravno srazmerno svojoj kilaži. Ja bi tačno 250 komada primio za godinu dana...svi koji veruju da ne može da škodi..trebalo bi da prime sve što daju i svojoj deci. Ja sam 82' i primio sam par vakcina, jednovalentnih..ne trovalentnih..petovalentnih..i preležao sve, živ i zdrav. A oni koji pričaju da su vakcine spasile čovečanstvo, voleo bih da mi odgovore, kad je istrebljena tuberkuloza u Evropi a kad u Americi?! U Evropi posle vakcine..čiste vode,kanalizacije, frižidera...istih tih godina je istrebljena i u Americi..ali u Americi se nije davala vakcina protiv tuberkuloze. Ali shvatili su brzo Ameri gde su pogrešili..mogli su dobro da zarade. Sad deca kod njih primaju 60-tak vakcina do 18godine..porast autizma 400%....svako peto dete autistično.Iznenadna smrt SIDS..hiljade beba se ne probudi u prvoj godini. Odite na naš sajt Batut..2018 godina...oko 500 mališana iznenada umrlo u prvoj godini. Sastav vakcine-službena tajna.

Bole

pre 4 godine

Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.

John

pre 4 godine

Pitam se šta li bi bilo da se ovakva priča povela 1972. godine za vreme Variole i da su se pojavili neki sa pričom da je vakcina štetna (vakcina je, ne zaboravite, bila od živog virusa), da svako treba da ima izbor hoće li primiti ili neće...
Zapravo, pitam se koliko vremena bi trebalo drugovima u kožnim mantilima da dotičnima zakucaju na vrata i "suptilno" objasne neke stvari?

J.

pre 4 godine

"Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog."
(Sasa, 5
Svaki lek, uključujući vakcine, pre puštanja u promet, prođe dugotrajna ispitivanja, koja nekada traju i godinama
" ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma"
Hamurabi
Čoveče, pa u kojoj zemlji se vakcine plaćaju?!

Komifo

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.

pera zdera

pre 4 godine

@Hamurabi
Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

Demokratija

pre 4 godine

Svi znamo kako se proveravaju strane vakcine od kada Batut ne pravi domaće. Nemamo aparate da ih ispitamo, samo prepisujemo dokumentaciju koju dobijamo od strane firme koja ih pravi. 100% tvrdim da je tako, najbolja drugarica mi radi u jednoj takvoj stranoj firmi na NBG. A što je najtužnije, nemamo aparaturu ni da uništimo i skladištimo vakcine koje se ne upotrebe, već se šalju u Mađarsku i sve to košta. E onda se naruči par textova u novinama..i napravi se frka i ljudima se utera strah..implanu sve vakcine. A vas neka je sramota ako ne objavite komentar !!!

kraja

pre 4 godine

"Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam?"

...ima, radjene su, ali cime danas da ubedis "nevernike" kad planetom u XXI veku haraju "ravnozemljasi" koji nikakvim snimcima ni filmovim, dakle svojim ocima, ne veruju...???
...elem, kad sve propadne, pogledas malo statistiku i vec se tamo zamislis...

...amerika 1 u 45 dece...
...japan 1 u 55...
...svajcarska 1 u 69...
...ali...
...norveska 1 u 196...
...holandija 1 u 208...
...tajvan 1 u 2000...
...poljska 1 u 3.333...

...u svim tim zemljama se deca vakcinisu manje/vise uredno...
...znaci, djavo je u necem drugom...

...samo proslogodisnja epidemija malih boginja po svetu je pokazala kakav haos nastaje u drustvu kad gomila budala nadvlada sistem...
...i vakcinacija, svakako, nije uvek bez posledica, ali neki put moramo da razmisljamo i kolektivno...
...nikada ne znamo kada ce se, pravo nitkuda, pojaviti neki redzep redzepi...
...samo jedan dan ti danas treba od cukotskog poluostrva do patagonije, a onda, pandemija...
...i da, ja sam svoje dete uredno vakcinisao po kalendaru...

JaaAA

pre 4 godine

ljudi moji mozda valja mozda ne necete nikada saznati i to vam je mac sa 2 ostrice jer ako date vakcinu i detetu se nesto desi krivicete sebe a ako ne date vakcinu i detetu se nesto desi opet cete kriviti sebe tako da je to sve na vama..verovatno nisu neke price bzv jer ima neke istine u svemu tome i bog zna sta primaju i sta ne primaju ali da se nesto mucka to je tacno ali muti se u svemu pa zasto bi to bilo ok..

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Po meni, veca prevara je ona sto je napravila ona plavusa Elizabet Holms iz Amerike, sa onim brzim laboratorijskim testova! Tu su bile stotine milijardi u pitanju!

pitanje

pre 4 godine

Čime se svi vi koji ste provalili farmaceutsku mafiju lečite kada se razbolite? Znate, svaki lek proizvodi ta mafija, pa pošto su odlučili da nas otruju ili šta već, ne znam da li upotrebljavate neki lek ...verovatno belim lukom i komovačom, a umesto kod lekara odlazite kod travara, a nije isključeno da i vračare ne posećujete.

Perica

pre 4 godine

Ja ne kapiram ove takozvane naucnike sto su primili mito da bi rekli da je sve ok. Otvorite upustvo leka i vidite. Ono sto pise kao nezeljeno dejstvo je ustvari ogradjivanje farmaceutske kompanije ako se to desi.
Konkretno za MMR, jedno od nezeljenih dejstava je epilepsija, to pise u upustvu. Vi date lek ako dodje do epilepsije, farmaceutska kuca ce samo reci mi smo to stavili u upustvo na vama je odgovornost. Pogledajte upustvo, ima online!

Hamurabi

pre 4 godine

Recimo da slepo verujem u članak, i da niko nema loše namere, zašto je onda sadržaj vakcine tajna?
Zbog čega ni lekarima nije dozvoljeno da znaju sadržaj iste?
Jasno je da se svi medikamenti patentiraju, ali zar ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma a ne profita?
Mnogo je kontradiktornosti, a čini mi se da se mnoge kompanije obogatiše daleko više od Vejkfilda baš na vakcinama, ispravite me ako grešim....

...

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 05. februar 2020 20:19)

Evo ja tvrdim da život u Srbiji pogubno utiče na intelektualne kapacitete. Molim Vas, alo neko ima dokaz za suprotnu tvrdnju.

kako da ne

pre 4 godine

@ivan..da druze al ti i ja nismo primali ovakve vakcine kao sto sad deca dobijaju,velika je razlika. Kao sto neki kazu...zasto se bojite za vakcinisanu decu da nesto ne dobiju od ne vakcinisane,pa valjda su zasticena vakcinama...

pedja

pre 4 godine

I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

A koliko si primio ti a koliko vakcina primaju ova danasnja deca.Samo se vi fiksajte,dacemo vam i nase sa zadovoljstvom.

Marko

pre 4 godine

Kad smo bili klinci(stara juga) niko te nije pitao ništa. bilo je samo da se moraju primiti vakcine i kraj. Ne secam se da je nekom nešto falilo...
Danas uz internet svako može biti doktor i eto panike za tili čas

Sasa

pre 4 godine

Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam? Nisam protiv vakcina. I ja i deca smo vakcinisani. Samo jedno ne ide u prilog ovog texta i zbog toga sam se zaiteresovao za temu. Slozice se svako od vas da i za najobicniji Aspirin covek moze da dobije i procita kontraindikacije i nezeljena dejstva. Ja kad sam od naseg doktora ljubazno trazio da mi pokaze pakovanje i papir na kome pise sta ubrizgava detetu i da mi pokaze koja su nezeljena dejstva covek ode na google da trazi :( pa sad nesto tu smrdi a nisu carape! Nigde, ama nigde ni jedan clanak o studiji koja dokazuje da je neistina to sto pisu antivakcinasi. Pa sad kao neko poseduje tako nesto molim ga da podeli sa nama. Ovako svako moze da da svoj primer i svoje dece. Niko ne kaze da se 100% dobija autizam od SVAKE vakcine, ali isto tako niko nije uspeo da mi dokaze da ni 0,001% ne dobija autizam. Kazem nisam protiv, ali kada svakog dana mozes da procitas clanak na ovu temu onda bi trebao da izadje neko sa konkretnim dokazima u suprotno i jednom za svagda zatvori ovu temu.

Fikus

pre 4 godine

Vakcina protiv malih boginja se pre 50 godina nije davala a nije ni pre 30. Bilo je poželjno da se preleze kao i zauške. Moj sin je rođen 1981. u Beogradu i posedujem još uvek knjižicu sa evidencijom.

maxy

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 05. februar 2020 20:19)

Da li vi stvarno mislite da se lekovi puštaju u promet bez prethodnih detaljnih testiranja?

Izbor

pre 4 godine

Čovek je dokazao da su sva vakcinisana deca imali problema sa crevima, i predložio da se testovi nastave, da se prati šta se dešava..nije čovek ni u jednom trenutku rekao da izazivaju autizam..pre toga je imao 50-tak naučnih radova izdatih od tog prestižnog časopisa. Moje dete je u 6 mesecu primilo 4 vakcine u istom danu, i od tada dete muče,te nedelje je dobio atopijski dermatitis, pre toga je pričalo par reči, sada ima skoro 3 godine..sve ukupno primilo 24 vakcine do godinu dana. Sve po programu. 2019 su uveli još jednu.

pivljanin

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 5. februar 2020 20:19)

Logično je da se dokazuje da je vakcina štetna i da recimo "izaziva autizam". Kako misliš da dokažeš da vakcina nije štetna? Da napraviš par miliona studija kojima dokazuješ da ne izaziva niti jednu od milion poznatih bolesti!!??? "Misli" o tome.

rex

pre 4 godine

mene fascinira kako svi ti sto su protiv vakcina misle da su mnogo pametni i da su provalili zavere farmaceutskih kuca. a onda dodju u sve uzmu zdravo za gotovo zbog 3 jutjub videa, u kojima je neko rekao da je doktor

oberin martel

pre 4 godine

Zanimljivo je da je studio o "štetnosti" vakcina pravio gastroenterolog. Da je ustvrdio da vakcine izazivaju, recimo, gastritis ili Kronovu bolest pa da mu poverujem. Ovako, teško..

Nije to

pre 4 godine

Egocentrično i sebično.
(Ivan, 05. februar 2020 20:23)

Ubeđen sam da ovo nisu razlozi nevakcinisanja. Pravi razlog je zabrinjavajuća glupost i povodljivost.

Lele

pre 4 godine

@Sasa ne, vakcine nisu štetne, one su jedan od najgenijalnijih pronalazaka. Vakcinama su iskorenjene opasne bolesti od kojih se u prošlosti masovno umiralo.

Ivan

pre 4 godine

I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

Sasa

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.

Milo

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 5. februar 2020 20:19)

Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.

Ivan

pre 4 godine

I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

Lele

pre 4 godine

@Sasa ne, vakcine nisu štetne, one su jedan od najgenijalnijih pronalazaka. Vakcinama su iskorenjene opasne bolesti od kojih se u prošlosti masovno umiralo.

rex

pre 4 godine

mene fascinira kako svi ti sto su protiv vakcina misle da su mnogo pametni i da su provalili zavere farmaceutskih kuca. a onda dodju u sve uzmu zdravo za gotovo zbog 3 jutjub videa, u kojima je neko rekao da je doktor

Milo

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 5. februar 2020 20:19)

Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.

...

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 05. februar 2020 20:19)

Evo ja tvrdim da život u Srbiji pogubno utiče na intelektualne kapacitete. Molim Vas, alo neko ima dokaz za suprotnu tvrdnju.

Marko

pre 4 godine

Kad smo bili klinci(stara juga) niko te nije pitao ništa. bilo je samo da se moraju primiti vakcine i kraj. Ne secam se da je nekom nešto falilo...
Danas uz internet svako može biti doktor i eto panike za tili čas

pera zdera

pre 4 godine

@Hamurabi
Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

Nije to

pre 4 godine

Egocentrično i sebično.
(Ivan, 05. februar 2020 20:23)

Ubeđen sam da ovo nisu razlozi nevakcinisanja. Pravi razlog je zabrinjavajuća glupost i povodljivost.

maxy

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 05. februar 2020 20:19)

Da li vi stvarno mislite da se lekovi puštaju u promet bez prethodnih detaljnih testiranja?

kraja

pre 4 godine

"Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam?"

...ima, radjene su, ali cime danas da ubedis "nevernike" kad planetom u XXI veku haraju "ravnozemljasi" koji nikakvim snimcima ni filmovim, dakle svojim ocima, ne veruju...???
...elem, kad sve propadne, pogledas malo statistiku i vec se tamo zamislis...

...amerika 1 u 45 dece...
...japan 1 u 55...
...svajcarska 1 u 69...
...ali...
...norveska 1 u 196...
...holandija 1 u 208...
...tajvan 1 u 2000...
...poljska 1 u 3.333...

...u svim tim zemljama se deca vakcinisu manje/vise uredno...
...znaci, djavo je u necem drugom...

...samo proslogodisnja epidemija malih boginja po svetu je pokazala kakav haos nastaje u drustvu kad gomila budala nadvlada sistem...
...i vakcinacija, svakako, nije uvek bez posledica, ali neki put moramo da razmisljamo i kolektivno...
...nikada ne znamo kada ce se, pravo nitkuda, pojaviti neki redzep redzepi...
...samo jedan dan ti danas treba od cukotskog poluostrva do patagonije, a onda, pandemija...
...i da, ja sam svoje dete uredno vakcinisao po kalendaru...

Posmatrac

pre 4 godine

Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam
@Sasa

Pa covece, ne dokazuje se nevinost, vec krivica. Po toj logici treba mi studija koja dokazuje da aspirin ne izaziva slepilo, rak koze i suljeve.

Komifo

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.

oberin martel

pre 4 godine

Zanimljivo je da je studio o "štetnosti" vakcina pravio gastroenterolog. Da je ustvrdio da vakcine izazivaju, recimo, gastritis ili Kronovu bolest pa da mu poverujem. Ovako, teško..

John

pre 4 godine

Pitam se šta li bi bilo da se ovakva priča povela 1972. godine za vreme Variole i da su se pojavili neki sa pričom da je vakcina štetna (vakcina je, ne zaboravite, bila od živog virusa), da svako treba da ima izbor hoće li primiti ili neće...
Zapravo, pitam se koliko vremena bi trebalo drugovima u kožnim mantilima da dotičnima zakucaju na vrata i "suptilno" objasne neke stvari?

pitanje

pre 4 godine

Čime se svi vi koji ste provalili farmaceutsku mafiju lečite kada se razbolite? Znate, svaki lek proizvodi ta mafija, pa pošto su odlučili da nas otruju ili šta već, ne znam da li upotrebljavate neki lek ...verovatno belim lukom i komovačom, a umesto kod lekara odlazite kod travara, a nije isključeno da i vračare ne posećujete.

Demokratija

pre 4 godine

Svi znamo kako se proveravaju strane vakcine od kada Batut ne pravi domaće. Nemamo aparate da ih ispitamo, samo prepisujemo dokumentaciju koju dobijamo od strane firme koja ih pravi. 100% tvrdim da je tako, najbolja drugarica mi radi u jednoj takvoj stranoj firmi na NBG. A što je najtužnije, nemamo aparaturu ni da uništimo i skladištimo vakcine koje se ne upotrebe, već se šalju u Mađarsku i sve to košta. E onda se naruči par textova u novinama..i napravi se frka i ljudima se utera strah..implanu sve vakcine. A vas neka je sramota ako ne objavite komentar !!!

pivljanin

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 5. februar 2020 20:19)

Logično je da se dokazuje da je vakcina štetna i da recimo "izaziva autizam". Kako misliš da dokažeš da vakcina nije štetna? Da napraviš par miliona studija kojima dokazuješ da ne izaziva niti jednu od milion poznatih bolesti!!??? "Misli" o tome.

Meni nije

pre 4 godine

Ako je nekom normalno da dete od desetak kg. i godinu dana primi 25 vakcina kako nalaže program vakcinacije, meni nije. I voleo bih da neko primi 25 vakcina naravno srazmerno svojoj kilaži. Ja bi tačno 250 komada primio za godinu dana...svi koji veruju da ne može da škodi..trebalo bi da prime sve što daju i svojoj deci. Ja sam 82' i primio sam par vakcina, jednovalentnih..ne trovalentnih..petovalentnih..i preležao sve, živ i zdrav. A oni koji pričaju da su vakcine spasile čovečanstvo, voleo bih da mi odgovore, kad je istrebljena tuberkuloza u Evropi a kad u Americi?! U Evropi posle vakcine..čiste vode,kanalizacije, frižidera...istih tih godina je istrebljena i u Americi..ali u Americi se nije davala vakcina protiv tuberkuloze. Ali shvatili su brzo Ameri gde su pogrešili..mogli su dobro da zarade. Sad deca kod njih primaju 60-tak vakcina do 18godine..porast autizma 400%....svako peto dete autistično.Iznenadna smrt SIDS..hiljade beba se ne probudi u prvoj godini. Odite na naš sajt Batut..2018 godina...oko 500 mališana iznenada umrlo u prvoj godini. Sastav vakcine-službena tajna.

bu2nin

pre 4 godine

svaka studija o vakcinama je istovremeno i studija o štetnosti istih, tako da ovi koji traže kontra studije - već ih imaju.
i ne ide da kvalifikovan doktor koji drži do sebe pristane na duele sa google šarlatnima
Na žalost, antiv. moraju da shvate da nije toliki problem što će umrijeti njihovo nevino nevakcinisano dijete koliko da će ta djeca zaglušiti zdravstveni sistem i dovesti do epidemije

Sasa

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.

Sasa

pre 4 godine

Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam? Nisam protiv vakcina. I ja i deca smo vakcinisani. Samo jedno ne ide u prilog ovog texta i zbog toga sam se zaiteresovao za temu. Slozice se svako od vas da i za najobicniji Aspirin covek moze da dobije i procita kontraindikacije i nezeljena dejstva. Ja kad sam od naseg doktora ljubazno trazio da mi pokaze pakovanje i papir na kome pise sta ubrizgava detetu i da mi pokaze koja su nezeljena dejstva covek ode na google da trazi :( pa sad nesto tu smrdi a nisu carape! Nigde, ama nigde ni jedan clanak o studiji koja dokazuje da je neistina to sto pisu antivakcinasi. Pa sad kao neko poseduje tako nesto molim ga da podeli sa nama. Ovako svako moze da da svoj primer i svoje dece. Niko ne kaze da se 100% dobija autizam od SVAKE vakcine, ali isto tako niko nije uspeo da mi dokaze da ni 0,001% ne dobija autizam. Kazem nisam protiv, ali kada svakog dana mozes da procitas clanak na ovu temu onda bi trebao da izadje neko sa konkretnim dokazima u suprotno i jednom za svagda zatvori ovu temu.

Hamurabi

pre 4 godine

Recimo da slepo verujem u članak, i da niko nema loše namere, zašto je onda sadržaj vakcine tajna?
Zbog čega ni lekarima nije dozvoljeno da znaju sadržaj iste?
Jasno je da se svi medikamenti patentiraju, ali zar ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma a ne profita?
Mnogo je kontradiktornosti, a čini mi se da se mnoge kompanije obogatiše daleko više od Vejkfilda baš na vakcinama, ispravite me ako grešim....

Bole

pre 4 godine

Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.

Luka Bodasan

pre 4 godine

Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.

Fikus

pre 4 godine

Vakcina protiv malih boginja se pre 50 godina nije davala a nije ni pre 30. Bilo je poželjno da se preleze kao i zauške. Moj sin je rođen 1981. u Beogradu i posedujem još uvek knjižicu sa evidencijom.

pedja

pre 4 godine

I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

A koliko si primio ti a koliko vakcina primaju ova danasnja deca.Samo se vi fiksajte,dacemo vam i nase sa zadovoljstvom.

Izbor

pre 4 godine

Čovek je dokazao da su sva vakcinisana deca imali problema sa crevima, i predložio da se testovi nastave, da se prati šta se dešava..nije čovek ni u jednom trenutku rekao da izazivaju autizam..pre toga je imao 50-tak naučnih radova izdatih od tog prestižnog časopisa. Moje dete je u 6 mesecu primilo 4 vakcine u istom danu, i od tada dete muče,te nedelje je dobio atopijski dermatitis, pre toga je pričalo par reči, sada ima skoro 3 godine..sve ukupno primilo 24 vakcine do godinu dana. Sve po programu. 2019 su uveli još jednu.

Perica

pre 4 godine

Ja ne kapiram ove takozvane naucnike sto su primili mito da bi rekli da je sve ok. Otvorite upustvo leka i vidite. Ono sto pise kao nezeljeno dejstvo je ustvari ogradjivanje farmaceutske kompanije ako se to desi.
Konkretno za MMR, jedno od nezeljenih dejstava je epilepsija, to pise u upustvu. Vi date lek ako dodje do epilepsije, farmaceutska kuca ce samo reci mi smo to stavili u upustvo na vama je odgovornost. Pogledajte upustvo, ima online!

kako da ne

pre 4 godine

@ivan..da druze al ti i ja nismo primali ovakve vakcine kao sto sad deca dobijaju,velika je razlika. Kao sto neki kazu...zasto se bojite za vakcinisanu decu da nesto ne dobiju od ne vakcinisane,pa valjda su zasticena vakcinama...

J.

pre 4 godine

"Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog."
(Sasa, 5
Svaki lek, uključujući vakcine, pre puštanja u promet, prođe dugotrajna ispitivanja, koja nekada traju i godinama
" ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma"
Hamurabi
Čoveče, pa u kojoj zemlji se vakcine plaćaju?!

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Po meni, veca prevara je ona sto je napravila ona plavusa Elizabet Holms iz Amerike, sa onim brzim laboratorijskim testova! Tu su bile stotine milijardi u pitanju!

JaaAA

pre 4 godine

ljudi moji mozda valja mozda ne necete nikada saznati i to vam je mac sa 2 ostrice jer ako date vakcinu i detetu se nesto desi krivicete sebe a ako ne date vakcinu i detetu se nesto desi opet cete kriviti sebe tako da je to sve na vama..verovatno nisu neke price bzv jer ima neke istine u svemu tome i bog zna sta primaju i sta ne primaju ali da se nesto mucka to je tacno ali muti se u svemu pa zasto bi to bilo ok..

wer

pre 4 godine

ne ne,
sad ce balkanac sa osnovnom sve da vam objasni,
od nastanka sveta, do cajeva koji lece sidu..
elaborat iz zle vakcinacije da ne spominjemo, tu smo eksperti

neobrazovanje i zatucana glupost bi trebalo u najmanju ruku da budu ozbiljni kaznjivi prekrsaji, ako ne i krivicna dela

Ettiene

pre 4 godine

@bio sam i znam
Naravno da imaju problem sa govorom i krivu kičmu jer roditelji pod jedan ne razgovaraju sa svojom decom i zaglupljuju ih raznim debilnim crtaćima, a drugo ranije su pokloni bili bicikl ili lopta danas kompjuter ili konzole. Toliko o tome.

Stručnjak

pre 4 godine

Pitam se šta bi laici koji bi da "znaju TAČAN SASTAV VAKCINE" - radili sa tom informacijom (koja i nije tajna) ? Kako bi je tumačili? Sa kakvim znanjem bi je razumeli? Šta bi radili sa tačnom informacijom od čega se sve sastoji hleb koji svi jedemo? Da li bi prestali da ga jedu, jer pola sastojaka bi im bilo "sumnjivo", pošto zapravo ne znaju šta je to?

Milan

pre 4 godine

Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.
(Luka Bodasan, 5. februar 2020 23:29)

"Pozalite se na nekakav izmisljen problem... Toliko o poverenju..." Pa jbg, lekar veruje da imas simptome koje mu kazes da imas. Kad mu kazes da te nesto boli, on to ne moze da proveri, i mora da ti veruje. Ti bi da lazes, a govoris o poverenju. Ko o cemu, qrve o postenju.

Anja

pre 4 godine

Treba razdvojiti pojmove "vakcina" i "kvalitet vakcine".

Naravno da je vakcinacija dobra, ali nije kvalitet svih vakcina dovoljan da ne bi izazvao neke nezeljene efekte.

To je isto kao kada bi neko rekao da antibiotici nisu dobri. Zavisi kada ih uzimate (mnogi ih piju kao da su paracetamol) i koje. Stagod pokusavali da nam prodaju, genericki antibiotici (bilo koji lekovi) NISU isti kao njihovi originali, kao neko ko je silom pirliak probao i jedne i druge, mogu da kazem da su genericki djubre. Jedva sam se oporavila od tih "lekova".

Isto vazi i za hemoterapiju. Secam se onih crnih godina, kada su je neki nabavljali iz inostranstva a potom strazarili uz svoje drage koji treba da je prime kako bi bili sigurni da su bas oni dobili tu narucenu, a ne neku losiju.

Nije svejedno kada je kvalitet u pitanju.

I samo da se zna, da se, kao i uvek, na farmakoloskom djubretu najvise zaradjuje. Kao i na losijoj hrani, odeci, obuci.

Cim srozaju kvalitet i obore cenu, naprave dilove sa vladama da se bas njihovi proizvodi koriste, laboratorije obrcu milijarde.

Ovde na zapadu, NIKO ko ima veze sa medicinom i farmakologijom ne leci ni svoje ni sebe generickim lekovima. Ne testira na sebi nove terapije (kao sto su na primer monodoze antibiotika ili steroida). Sve je to rezervisano za nas boraniju.

CATAPA

pre 4 godine

Proizvođač, distributer, pa i država ukoliko je propisala obavezu, dužni su da preuzmu punu materijalnu odgovornost u slučaju nastale štete po kupca bilo kog proizvoda ili primaoca bilo kakve usluge. Ne unosi sumnju u vakcine nikakav "antivakcinatorski pokret" nego proizvođači vakcina, distributeri (lekari) i država koja ih je ovlastila. Oni prebacuju odgovornost jedni na druge, ali je to pravno beznačajno. To je "mudrost" onog tipa da sva tri lica u vozilu koje je napravilo udes tvrde kako je vozio onaj drugi.
Ili se ponašaju kao da je u pitanju medicinski ogled sa neizvesnim ishodom i posledicama. To je onda i direktno kršenje Ustava:
Član 25.
Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

Zamislite kada bi se i drugi, na primer proizvođači i distributeri hrane ponašali na isti način: "To što se pokojnik otrovao je bio njegov lični rizik, evo Mika je preživeo, a jeo je isto što i pokojnik".

Nemoguće je legalno propisati obaveznu vakcinaciju bez proglašenja (i ograničenog trajanja) vanrednog stanja. Nemoguće je legalno tretirati medicinsku uslugu kao "medicinski ogled, eksperiment" nad ljudima bez njihovog pristanka. U nekim društvima se trude da takav tretman nad životinjama zabrane, a kod nas ima idiota koji to žele da propišu nad ljudima. Ludilo. Totalno su poludeli od moći.

toni

pre 4 godine

Pitanje je, zasto su zapeli da nam vakcinisu decu???
(marko, 5. februar 2020 21:50) # Link komentara

Da li si ti vakcinisan kao dete? Jesi. U cemu je problem???

Bio sam i znam

pre 4 godine

Ovi koji kažu da su primili sve i da im ništa ne fali baš ne znaju. Prvo, današnja deca imaju probleme sa govorom masovno. U vrtiću moje ćerke sva, ali sva deca od 5 i 6 godina idu kod logopeda. Dalje, imaju krivu kičmu, gojazni su, lošu motoriku... a ovi stariji neka se pitaju kako u Srbiji 500 000 parova ima probleme sa plodnošću? Odakle to? Da nije nasledno genijalci?

Cabo

pre 4 godine

Smrtnost od boginja je ista kao i od svake sezonske gripe. Cemu dizanje panike i tjeranje ljudi da vakcinisu djecu onda? Ovi sto nesto pokusavaju da primoraju nekoga na vakcinisanje su totalni shizofrenici.

VV

pre 4 godine

Pozdrav za vaksere, farmaceutsku mafiju, korumpirane političare, lekare koji kradu bebe, ili prosto puštaju da pacijent umre dok oni podatke porodice šalju privatnim pogrebnim preduzećima! Pozdravlja vas neko ko i pored vaših pokušaja etiketiranja i uvreda i dalje bira da misli svojom glavom o kvalitetu i količini vakcina koje deca primaju, kao i o tome da se od roditelja traži da potpišu da farmaceutske kuće i država ne snose nikakvu odgovornost ako dođe do nekakvih posledica usled primanja vakcine. Želim vam ugodnu vakcinaciju i ostatak života. Vakserski pozdrav!

acca

pre 4 godine

A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

E to je ono sto mene brine!!!

A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!

flex

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
(Komifo, 05. februar 2020 23:44)

A zasto ne ovako????
Ti si svoje dete vakcinisao, ono je sad imuno, zasticeno, sigurno, a moje dete onda ne pravi za tvoje rizik ?!?!??

Boža

pre 4 godine

Ja sam rođen 1957 i nisam vakcinisan protiv malih boginja. Nisu ni moja deca.Svi smo išli kod onih kojisu imali, da bi kao mali preležali. To je bila trajna vakcinacija. Nismo izumrli,kako se da videti. Šta se to sada promenilo?

Mister

pre 4 godine

Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.

Crni Gruja

pre 4 godine

Za vašu informaciju u kategoriji mafija, farmaceutska mafija drži ubedljivo prvo mesto, ispred narko mafije. Ako ne vererujete pitajte šcajcarski Novartis i njima slične.

Bole

pre 4 godine

Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.

deki 185

pre 4 godine

Novi svetski poredak i vakcina farmakomafije u sluzbi satanista.A nikako da kazu sta izaziva porast autizma koji je prerastao u epidemiju.Ljudi,.nesto tu nije u redu , valjda je ocigledno.

acca

pre 4 godine

A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

E to je ono sto mene brine!!!

A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!

CATAPA

pre 4 godine

Da dodam još jedan osvrt. Samo u najtotalitarnijim društvima je mogla da bude propisana mera obaveznog lečenja za lica koja nisu počinila nikakva krivična dela. U normalnim društvima, čak i za počinioce samo u slučaju ako je oboljenje uticalo na izvršenje samog dela i u meri u kojoj je uticalo. I naravno, SAMO po odluci suda.
U slučaju obavezne vakcinacije ništa od toga ne važi, kao u najcrnjem nacizmu ili staljinizmu. Naravno, lekari jako dobro znaju da ne postoji mera obaveznog lečenja (osim onako gore opisane), ali interesantno je da tada traže pismeno odobrenje porodice, staratelja ili samog bolesnika. Interesantno (i licemerno) zato što takvu istu saglasnost i preuzimanje odgovornosti ne pristaju da daju za svoje postupke.
Rešenje za "problem vakcinacije" naravno postoji, baš to isto koje lekari primenjuju kada sa sebe žele da skinu odgovornost kada pacijent ne želi dalje njihove usluge: potpisana izjava onoga koji vakcinaciju vrši i oznaka vakcine koja je pritom korišćena. Srž problema je onda zašto oni odbijaju da to urade? Pa u prodavnicama kupac makar dobije fiskalni račun kojim na sudu može da dokaže da je baš tamo i tada kupio robu kojom se otrovao. Hteli bi prava, vanustavna prava, a bez odgovornosti. Gde to može? Pa... rekoh već gde i kada, a i kome je moglo.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
(Komifo, 05. februar 2020 23:44)

Ako je vaše dete u školi vakcinisano a moje nije kakva je pretnja moje dete za vaše. Zapitajte se. Inače je moje dete posle primljene MMR vakcine 1998 godine dobilo posle jednog dana tesku bolest i nekoliko dana visoku temperaturu. Mislite i o tome. Neki se bori protiv vakcinacije jer je ceo život propatio.

Пепе

pre 4 godine

Колико само окрутности код вакцинаша. Типично млаћење глогиња туђим фалусом. Препоручујем само да одете код људи чија су деца изненадно преминула или развила неки поремећај непосредно после вакцине и да идете довољно дуго док мало не смекшате.

IQ130 Milutin

pre 4 godine

На Америчком конгресу се расправљало о утицају Тимеросала у ММР вакцини, и верујте ми да је тамо изнесено доста тога које не иде на руку произвођачима истих, шта ћемо са тим ?
Ви људи морате схватити како данас функционише свет, све је профит, и ако фармацеути желе да зараде још пара они ће измислити нову студију која доказује потребу за новом вакцином, размислите о томе.
Да ли сте ви људи икада добро размислили од чега се добијају болести због којих се вакцинишемо ? Прво и основно ХИГИЈЕНА хране и руку, друго веома нездрав живот већине људи који праве децу, што утиче на нас као повећана мутација гена, или чак оштећења ИСТИХ које нашим наследницима преносимо.
Оно што би посебно желео да нагласим јесте ЉУДСКИ систем обраде хране и течности, да ли га вакцина заобилази? ДА, зашто?
Да ли би се много више ефекта постигло на деци када би се уместо вакцина давале инекције антитела мајчиног млека, инекције здравих масних киселина уместо крављег индустријског млека које нема довољно масти за развој бебиног мозга, да ли смо пробали то? ДА, али знате ко то ради, БОГАТИ ЉУДИ, да ли њихова деца имају АУТИЗАМ ? СКОРО НИКО, РАЗМИСЛИТЕ О ТОМЕ, ОД НЕЧЕГА ДОЛАЗИ ДО ЕПИДЕМИЈЕ АУТИЗМА.

Maja

pre 4 godine

@Bole
Ja zivim u Holandiji od 2002 godine. Istina je da ovde vakcina nije obavezna. Ali ja ne poznajem nikoga, apsolutno nikoga ko ne vakcinse decu jer smatra da je vakcina stetna. Roditelji koji ne vakcinisu decu su protestanti, i veruju da ako Bog zeli dete treba da umre. Oni veruju da je vakcibisanje greh jer s3 ne treba mesati Bogu u posao (isto kao sti je samoubistvo greh, njima je vakcina greh je je protib Bozije volje).

Tako da, kad se razmisli ti ljudi ne vakcinisu decu jer veruju da ce vakcina spasiti detetu zivot, a ne jer je vakcina stetna.

Vojvodjanin

pre 4 godine

Biće da je tih 11 od 13 naučnuka dobilo mnogo više od faramaceutskih vampira. Čim neko odustaje od svojih stavova sumnjivo je. Pogotovo naučnik koji je proveo dosta vremena na nekom istraživanju.

Jelena

pre 4 godine

Nekada davno imali smo Torlak i naše vakcine. Danas se zna da isti proizvod nije istog kvaliteta za zapadno i istočno tržište. I, eto rebusa za roditelje.

Ivana

pre 4 godine

Pitati nadležne institucije u Srbiji gde je registar prijavljenih neželjenih reakcija odmah nakon primljenih vakcina, ima li država pravilnik o sastojcima koje ne odobrava da njeni gradjani unose u svoju decu putem vakcina,ima li država tj nadležni #stručnjaci objašnjenje zašto je ovoliki porast dijabetesa, i maligniteta kod male dece, RAZMERA kojih NIKADA ranije nije bilo! Ova najnovija "inkluzija" dece sa smetnjama u škole služi da se navikavamo polako da će sve više dece u budućnosti biti u tom stanju-nemojte da od drveta ne vidite šumu...

Komša

pre 4 godine

@Ettiene
I ne žvaću dovoljno.
A to je bitno za govor.
Po inerciji nastave roditelji da im daju kasasto,pasirano itd,naviknu ih ,ovi izbegavaju normalne obroke A deca moraju u nekom trenutku vec da redovno jedu čvrstu jranu,zvacu...
Nije šala.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.
(Milo, 05. februar 2020 20:42)

Vidi, stvar je prosta. Kod jednog od 1000 dece vakcina je losa. Ti ne bi kucao da si to bio ti. Drzavu ne interesuje to dete. A ni posledice. Porodice su unistene. Sve im je propalo. Misli ti o tome. I zahvali se bogu lutrije sto nije tvoje dete, jer ne znaju razlog. A drzavi je cilj da sva budu vakcinisana zbog epidemije. I bas ih briga za sve drugo. Misli ti o tome.

Madhva (Hare Krišna)

pre 4 godine

Mnogo je veći broj ljudi koji oklevaju da daju vakcinu nego onih (najglasnijih) koji "znaju" da je u pitanju farmakomafija i sl.
Sasvim je prirodno da u informacionoj oluji, običan čovek izgubi apsolutnu veru u zdravstveni sistem. Dovoljno je i da se prestravi kada čuje svedočenja roditelja, čak i iz bliskog okruženja, kako se nekome dete "ugasilo" neposredno nakon vakcinisanja, pa da se javi sumnja i zbunjenost.
Iskreno zavidim blaženo ubeđenim roditeljima koji veruju u savršenost svega što im današnje zdravstvo nudi i bez trunke sumnje pristaju na svaku vakcinu sa spiska.
Roditelji koji oklevaju, su svesni i ogromne dobrobiti imunizacije i opasnosti od bolesti koje vrebaju ukoliko smo nevakcinisani. Uprošćeno rečeno, oni se nalaze u "tamnom vilajetu" dok ih proganja upozorenje "Ko ne uzme kajaće se, ko uzme kjaće se".

Hgg

pre 4 godine

"Ne postoje studije koje dokazuju da vakcine nisu štetne"..
Kad ono u stvarnosti, baš sve studije o vakcinama dokazuju to. Jer da je ijedna došla do zaključka da nanose štetu, ta vakcina se ne bi koristila. Sad, što je život takav da za sve ima jedan u milion šanse da nešto krene po zlu, tu vam već niko ne može pomoći.
I da, možete da čitate sastav do mile volje. Džabe ako ne razumete. Jer i crni luk u sebi sadrži otrovni sumpor, pa šta s tim?

Muki

pre 4 godine

E bas interesantno sto neko pomenu variolu veru, tu je cela sustina price, ko od 7 milijardi ljudi na planeti prima vakcinu za variolu, niko, zato sto je iskorenjena bukvalno za godinu dana, znaci ako se goce moze se, a ovde dolazi do suprotnog efekta, decenije vakcinacije i mi imamo porast, a nisu postojali lobiji u ovoj meri kao danas i sto maltretirate nekog ko nece da se vakcinise, ako si ti vakcinisan onda si zasticen zar ne tvoja deca su zasticena, zasto mene diskrimisati i moju decu, ja cu se i moja deca razboleti ne tvoja zasticena, tu nesto ne stima cini mi se, lepo pustis ljude koji nece da se vakcinisu oni se porazboljevaju pomru iskoreni se bolest i mir svi srecni ili nije tako?

CATAPA

pre 4 godine

Ako postoji "antivakcinizam" valjda onda postoji i "vakcinizam" protiv kojeg je onaj "anti"? Ko je na čelu tog pokreta?

Pričom o (ne)štetnosti vakcina se namerno zamagljuje suštinska stvar: da li je integritet čoveka, njegovog sopstvenog tela kako se garantuje poveljama UN neotuđivo ili otuđivo ljudsko pravo? Ima li država pravo da suspenduje to ili druga ljudska prava i bez proglašenja vanrednog stanja, u takozvanom redovnom stanju? Da li živimo u trajnom vanrednom stanju u takozvanim "demokratskim državama"? Ovde nije reč o suspendovanju prava ljudi osumnjičenih ili okrivljenih za zločine, nego o nevinim ljudima i deci, svima.
Svaki totalitarizam se brani "bezbednošću", pogotovo kolektivnom. Upravo zato postoji vanredno stanje za koje se zna ko, kako i kada proglašava, do kada traje i na koga se (sve) odnosi. Apsurdno i neodrživo je da se "iz verskih razloga" nekome toleriše nešto što je drugima propisana obaveza. Ti "verski razlozi" su lična ubeđenja kao i bilo koja druga, niti mogu da se tretiraju kao izuzetak u vanrednom stanju, niti kao privilegija u takozvanom redovnom. Ili (po američkom nakaznom receptu) vernici treba da imaju veća prava nego svi drugi, a oni koji nisu vernici ni jedne budalaštine ne treba da imaju nikakva?

kao i maltene u svemu drugom, mi "kopiramo svet". Pod tim "svetom" najveći broj ljudi podrazumeva deformisano američko društvo, citira američke studije i američke šarlatane... previše Amerike, a premalo karaktera za dalji komentar.

Uskok

pre 4 godine

@luka bodasan

Još bolje, otiđi u policiju i reci im da si ubio dvoje ljudi kolima, slučajno. Malo i suzi pusti, kao da ti je žao. Prepisaće ti dva dana istražnog i kad utvrde da nisi, strpaćete u bajbok na 30 dana.
To ti je upravo kao i sa doktorima u tvom primeru, ako ga lažeš, šta očekuješ od njega?

smeško

pre 4 godine

@nema satava nigde, 05. februar 2020 23:29)
A ti bi stručnjaci znao da ptepoznas šta su te supstance, koja je štetna a koja ne... cuti molim te i ne mudruj...

Kibo

pre 4 godine

Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

Ja sam bas zato presao na vegansku dijetu slicnu Noletovoj. Uglavnom ziva vibrirajuca hrana i ako moram da kuvam opet je sve direktno od majke prirode bez prezervativa, konzervansa, teskih hemijskih pesticida, itd.

Dddd

pre 4 godine

@ (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime,
Postoji dokumentarac o njoj na HBO The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley. Prevarant prve klase, ali vidi se da I nije bas cista.

Mirko Pantic

pre 4 godine

Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.
(Mister, 6. februar 2020 00:03)

Male boginje su najzaraznije oboljenje za koje znamo,koje dovodi do velikog procenta smrtnosti kod dece,a kod prezivelih najcesce ostecuje sluh.
To je strasna bolest koju je pozeljno izbeci na svaki nacin.

Izaja da nijedna bolest nije iskorenjena je debilna,posto znamo da su velike boginje iskorenjene,jer poslednjih 40 godina nije zabelezen nijedan jedini slucaj,upravo zahvaljujuci vakcinaciji.

U Japanu se ne koristi MMR,ali je procenat autisticne dece isti kao i u drugim delovima sveta,tako da to nema veze sa vakcinama,vec sa nekim drugim faktorima oko nas,a ja mislim da je u pitanju sve kasnije radjanje dece,iako je to diskutabilno.


Vakcine su neophodne,a koga zanima sastav moze ga naci na sajtovima proizvodjaca,iako ne znam cemu to ako nije iz struke.
Sto se tice garancija,one su nemoguce,jer svaki lek,ili medicinski preparat nosi odredjeni rizik,a antibiotici posebno,a to sto se posledice javljaju kod jedne osobe u npr. 10 000,savim je prihvatljiv rizik.

wer

pre 4 godine

znam samo jednu stvar,
da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu

Neko ko koristi mozak

pre 4 godine

znam samo jednu stvar,
da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu
(wer, 15. februar 2020 16:48)

Pa to je normalna reakcija - treba da dobijes vakcinu tek kad si bolestan...a ne pre toga

Sasa

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.

pedja

pre 4 godine

I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

A koliko si primio ti a koliko vakcina primaju ova danasnja deca.Samo se vi fiksajte,dacemo vam i nase sa zadovoljstvom.

Meni nije

pre 4 godine

Ako je nekom normalno da dete od desetak kg. i godinu dana primi 25 vakcina kako nalaže program vakcinacije, meni nije. I voleo bih da neko primi 25 vakcina naravno srazmerno svojoj kilaži. Ja bi tačno 250 komada primio za godinu dana...svi koji veruju da ne može da škodi..trebalo bi da prime sve što daju i svojoj deci. Ja sam 82' i primio sam par vakcina, jednovalentnih..ne trovalentnih..petovalentnih..i preležao sve, živ i zdrav. A oni koji pričaju da su vakcine spasile čovečanstvo, voleo bih da mi odgovore, kad je istrebljena tuberkuloza u Evropi a kad u Americi?! U Evropi posle vakcine..čiste vode,kanalizacije, frižidera...istih tih godina je istrebljena i u Americi..ali u Americi se nije davala vakcina protiv tuberkuloze. Ali shvatili su brzo Ameri gde su pogrešili..mogli su dobro da zarade. Sad deca kod njih primaju 60-tak vakcina do 18godine..porast autizma 400%....svako peto dete autistično.Iznenadna smrt SIDS..hiljade beba se ne probudi u prvoj godini. Odite na naš sajt Batut..2018 godina...oko 500 mališana iznenada umrlo u prvoj godini. Sastav vakcine-službena tajna.

Bole

pre 4 godine

Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.

Hamurabi

pre 4 godine

Recimo da slepo verujem u članak, i da niko nema loše namere, zašto je onda sadržaj vakcine tajna?
Zbog čega ni lekarima nije dozvoljeno da znaju sadržaj iste?
Jasno je da se svi medikamenti patentiraju, ali zar ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma a ne profita?
Mnogo je kontradiktornosti, a čini mi se da se mnoge kompanije obogatiše daleko više od Vejkfilda baš na vakcinama, ispravite me ako grešim....

Sasa

pre 4 godine

Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam? Nisam protiv vakcina. I ja i deca smo vakcinisani. Samo jedno ne ide u prilog ovog texta i zbog toga sam se zaiteresovao za temu. Slozice se svako od vas da i za najobicniji Aspirin covek moze da dobije i procita kontraindikacije i nezeljena dejstva. Ja kad sam od naseg doktora ljubazno trazio da mi pokaze pakovanje i papir na kome pise sta ubrizgava detetu i da mi pokaze koja su nezeljena dejstva covek ode na google da trazi :( pa sad nesto tu smrdi a nisu carape! Nigde, ama nigde ni jedan clanak o studiji koja dokazuje da je neistina to sto pisu antivakcinasi. Pa sad kao neko poseduje tako nesto molim ga da podeli sa nama. Ovako svako moze da da svoj primer i svoje dece. Niko ne kaze da se 100% dobija autizam od SVAKE vakcine, ali isto tako niko nije uspeo da mi dokaze da ni 0,001% ne dobija autizam. Kazem nisam protiv, ali kada svakog dana mozes da procitas clanak na ovu temu onda bi trebao da izadje neko sa konkretnim dokazima u suprotno i jednom za svagda zatvori ovu temu.

Luka Bodasan

pre 4 godine

Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.

kako da ne

pre 4 godine

@ivan..da druze al ti i ja nismo primali ovakve vakcine kao sto sad deca dobijaju,velika je razlika. Kao sto neki kazu...zasto se bojite za vakcinisanu decu da nesto ne dobiju od ne vakcinisane,pa valjda su zasticena vakcinama...

Komifo

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.

Fikus

pre 4 godine

Vakcina protiv malih boginja se pre 50 godina nije davala a nije ni pre 30. Bilo je poželjno da se preleze kao i zauške. Moj sin je rođen 1981. u Beogradu i posedujem još uvek knjižicu sa evidencijom.

Ivan

pre 4 godine

I mi smo svi primili vakcine kafa smo bili mali pa nam ništa ne fali. Moja šesnaestomesečna ćerkica je do sada primila sve po redu, i ništa joj ne fali. Od jedne joj je samo pao apetit tokom perioda od 24 sata i imala je blagu temperaturu. Doktorka nas je svaki put pitala da li želimo da vakcinišemo dete ili ne. Supruga bi trebalo da se porodi u narednih 48 sati sa drugom devojčicom i već sada znam da će apsolutno svaku vakcinu primiti po redu. To je odgovornost nas roditelja. Samo neodgovoran roditelj ne zaštiti dete vakcinom zbog ličnih stavova. Egocentrično i sebično.

Izbor

pre 4 godine

Čovek je dokazao da su sva vakcinisana deca imali problema sa crevima, i predložio da se testovi nastave, da se prati šta se dešava..nije čovek ni u jednom trenutku rekao da izazivaju autizam..pre toga je imao 50-tak naučnih radova izdatih od tog prestižnog časopisa. Moje dete je u 6 mesecu primilo 4 vakcine u istom danu, i od tada dete muče,te nedelje je dobio atopijski dermatitis, pre toga je pričalo par reči, sada ima skoro 3 godine..sve ukupno primilo 24 vakcine do godinu dana. Sve po programu. 2019 su uveli još jednu.

Perica

pre 4 godine

Ja ne kapiram ove takozvane naucnike sto su primili mito da bi rekli da je sve ok. Otvorite upustvo leka i vidite. Ono sto pise kao nezeljeno dejstvo je ustvari ogradjivanje farmaceutske kompanije ako se to desi.
Konkretno za MMR, jedno od nezeljenih dejstava je epilepsija, to pise u upustvu. Vi date lek ako dodje do epilepsije, farmaceutska kuca ce samo reci mi smo to stavili u upustvo na vama je odgovornost. Pogledajte upustvo, ima online!

Milo

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 5. februar 2020 20:19)

Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.

Demokratija

pre 4 godine

Svi znamo kako se proveravaju strane vakcine od kada Batut ne pravi domaće. Nemamo aparate da ih ispitamo, samo prepisujemo dokumentaciju koju dobijamo od strane firme koja ih pravi. 100% tvrdim da je tako, najbolja drugarica mi radi u jednoj takvoj stranoj firmi na NBG. A što je najtužnije, nemamo aparaturu ni da uništimo i skladištimo vakcine koje se ne upotrebe, već se šalju u Mađarsku i sve to košta. E onda se naruči par textova u novinama..i napravi se frka i ljudima se utera strah..implanu sve vakcine. A vas neka je sramota ako ne objavite komentar !!!

Marko

pre 4 godine

Kad smo bili klinci(stara juga) niko te nije pitao ništa. bilo je samo da se moraju primiti vakcine i kraj. Ne secam se da je nekom nešto falilo...
Danas uz internet svako može biti doktor i eto panike za tili čas

rex

pre 4 godine

mene fascinira kako svi ti sto su protiv vakcina misle da su mnogo pametni i da su provalili zavere farmaceutskih kuca. a onda dodju u sve uzmu zdravo za gotovo zbog 3 jutjub videa, u kojima je neko rekao da je doktor

maxy

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 05. februar 2020 20:19)

Da li vi stvarno mislite da se lekovi puštaju u promet bez prethodnih detaljnih testiranja?

kraja

pre 4 godine

"Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam?"

...ima, radjene su, ali cime danas da ubedis "nevernike" kad planetom u XXI veku haraju "ravnozemljasi" koji nikakvim snimcima ni filmovim, dakle svojim ocima, ne veruju...???
...elem, kad sve propadne, pogledas malo statistiku i vec se tamo zamislis...

...amerika 1 u 45 dece...
...japan 1 u 55...
...svajcarska 1 u 69...
...ali...
...norveska 1 u 196...
...holandija 1 u 208...
...tajvan 1 u 2000...
...poljska 1 u 3.333...

...u svim tim zemljama se deca vakcinisu manje/vise uredno...
...znaci, djavo je u necem drugom...

...samo proslogodisnja epidemija malih boginja po svetu je pokazala kakav haos nastaje u drustvu kad gomila budala nadvlada sistem...
...i vakcinacija, svakako, nije uvek bez posledica, ali neki put moramo da razmisljamo i kolektivno...
...nikada ne znamo kada ce se, pravo nitkuda, pojaviti neki redzep redzepi...
...samo jedan dan ti danas treba od cukotskog poluostrva do patagonije, a onda, pandemija...
...i da, ja sam svoje dete uredno vakcinisao po kalendaru...

pitanje

pre 4 godine

Čime se svi vi koji ste provalili farmaceutsku mafiju lečite kada se razbolite? Znate, svaki lek proizvodi ta mafija, pa pošto su odlučili da nas otruju ili šta već, ne znam da li upotrebljavate neki lek ...verovatno belim lukom i komovačom, a umesto kod lekara odlazite kod travara, a nije isključeno da i vračare ne posećujete.

Lele

pre 4 godine

@Sasa ne, vakcine nisu štetne, one su jedan od najgenijalnijih pronalazaka. Vakcinama su iskorenjene opasne bolesti od kojih se u prošlosti masovno umiralo.

Nije to

pre 4 godine

Egocentrično i sebično.
(Ivan, 05. februar 2020 20:23)

Ubeđen sam da ovo nisu razlozi nevakcinisanja. Pravi razlog je zabrinjavajuća glupost i povodljivost.

oberin martel

pre 4 godine

Zanimljivo je da je studio o "štetnosti" vakcina pravio gastroenterolog. Da je ustvrdio da vakcine izazivaju, recimo, gastritis ili Kronovu bolest pa da mu poverujem. Ovako, teško..

Bio sam i znam

pre 4 godine

Ovi koji kažu da su primili sve i da im ništa ne fali baš ne znaju. Prvo, današnja deca imaju probleme sa govorom masovno. U vrtiću moje ćerke sva, ali sva deca od 5 i 6 godina idu kod logopeda. Dalje, imaju krivu kičmu, gojazni su, lošu motoriku... a ovi stariji neka se pitaju kako u Srbiji 500 000 parova ima probleme sa plodnošću? Odakle to? Da nije nasledno genijalci?

John

pre 4 godine

Pitam se šta li bi bilo da se ovakva priča povela 1972. godine za vreme Variole i da su se pojavili neki sa pričom da je vakcina štetna (vakcina je, ne zaboravite, bila od živog virusa), da svako treba da ima izbor hoće li primiti ili neće...
Zapravo, pitam se koliko vremena bi trebalo drugovima u kožnim mantilima da dotičnima zakucaju na vrata i "suptilno" objasne neke stvari?

bu2nin

pre 4 godine

svaka studija o vakcinama je istovremeno i studija o štetnosti istih, tako da ovi koji traže kontra studije - već ih imaju.
i ne ide da kvalifikovan doktor koji drži do sebe pristane na duele sa google šarlatnima
Na žalost, antiv. moraju da shvate da nije toliki problem što će umrijeti njihovo nevino nevakcinisano dijete koliko da će ta djeca zaglušiti zdravstveni sistem i dovesti do epidemije

Posmatrac

pre 4 godine

Da preformulisem, da li neko zna neku studiju koja dokazuje da ne izaziva autizam
@Sasa

Pa covece, ne dokazuje se nevinost, vec krivica. Po toj logici treba mi studija koja dokazuje da aspirin ne izaziva slepilo, rak koze i suljeve.

pera zdera

pre 4 godine

@Hamurabi
Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

...

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 05. februar 2020 20:19)

Evo ja tvrdim da život u Srbiji pogubno utiče na intelektualne kapacitete. Molim Vas, alo neko ima dokaz za suprotnu tvrdnju.

pivljanin

pre 4 godine

Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog.
(Sasa, 5. februar 2020 20:19)

Logično je da se dokazuje da je vakcina štetna i da recimo "izaziva autizam". Kako misliš da dokažeš da vakcina nije štetna? Da napraviš par miliona studija kojima dokazuješ da ne izaziva niti jednu od milion poznatih bolesti!!??? "Misli" o tome.

J.

pre 4 godine

"Isto tako ne postoji ni jedna studija da nisu stetne... mislite o tome. Molim vas da podeli sa citaocima ako neko ima dokaz za suprotnu tvdnju doticnog."
(Sasa, 5
Svaki lek, uključujući vakcine, pre puštanja u promet, prođe dugotrajna ispitivanja, koja nekada traju i godinama
" ako je nešto korisno kao vakcina, ne treba biti na nivou humanizma"
Hamurabi
Čoveče, pa u kojoj zemlji se vakcine plaćaju?!

JaaAA

pre 4 godine

ljudi moji mozda valja mozda ne necete nikada saznati i to vam je mac sa 2 ostrice jer ako date vakcinu i detetu se nesto desi krivicete sebe a ako ne date vakcinu i detetu se nesto desi opet cete kriviti sebe tako da je to sve na vama..verovatno nisu neke price bzv jer ima neke istine u svemu tome i bog zna sta primaju i sta ne primaju ali da se nesto mucka to je tacno ali muti se u svemu pa zasto bi to bilo ok..

Fan a ne fen

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
(Komifo, 05. februar 2020 23:44)

Ako je vaše dete u školi vakcinisano a moje nije kakva je pretnja moje dete za vaše. Zapitajte se. Inače je moje dete posle primljene MMR vakcine 1998 godine dobilo posle jednog dana tesku bolest i nekoliko dana visoku temperaturu. Mislite i o tome. Neki se bori protiv vakcinacije jer je ceo život propatio.

Boža

pre 4 godine

Ja sam rođen 1957 i nisam vakcinisan protiv malih boginja. Nisu ni moja deca.Svi smo išli kod onih kojisu imali, da bi kao mali preležali. To je bila trajna vakcinacija. Nismo izumrli,kako se da videti. Šta se to sada promenilo?

flex

pre 4 godine

Vrlo je jednostavno. Nećeš da vakcinišeš dete? Super, ne možeš da ga školuješ, upisuješ na bilo kakve aktivnosti ili uvedeš u zdravstvenu ustanovu. Pali lepo svojim putem, a društvo će svojim.
(Komifo, 05. februar 2020 23:44)

A zasto ne ovako????
Ti si svoje dete vakcinisao, ono je sad imuno, zasticeno, sigurno, a moje dete onda ne pravi za tvoje rizik ?!?!??

Cabo

pre 4 godine

Smrtnost od boginja je ista kao i od svake sezonske gripe. Cemu dizanje panike i tjeranje ljudi da vakcinisu djecu onda? Ovi sto nesto pokusavaju da primoraju nekoga na vakcinisanje su totalni shizofrenici.

Пепе

pre 4 godine

Колико само окрутности код вакцинаша. Типично млаћење глогиња туђим фалусом. Препоручујем само да одете код људи чија су деца изненадно преминула или развила неки поремећај непосредно после вакцине и да идете довољно дуго док мало не смекшате.

deki 185

pre 4 godine

Novi svetski poredak i vakcina farmakomafije u sluzbi satanista.A nikako da kazu sta izaziva porast autizma koji je prerastao u epidemiju.Ljudi,.nesto tu nije u redu , valjda je ocigledno.

IQ130 Milutin

pre 4 godine

На Америчком конгресу се расправљало о утицају Тимеросала у ММР вакцини, и верујте ми да је тамо изнесено доста тога које не иде на руку произвођачима истих, шта ћемо са тим ?
Ви људи морате схватити како данас функционише свет, све је профит, и ако фармацеути желе да зараде још пара они ће измислити нову студију која доказује потребу за новом вакцином, размислите о томе.
Да ли сте ви људи икада добро размислили од чега се добијају болести због којих се вакцинишемо ? Прво и основно ХИГИЈЕНА хране и руку, друго веома нездрав живот већине људи који праве децу, што утиче на нас као повећана мутација гена, или чак оштећења ИСТИХ које нашим наследницима преносимо.
Оно што би посебно желео да нагласим јесте ЉУДСКИ систем обраде хране и течности, да ли га вакцина заобилази? ДА, зашто?
Да ли би се много више ефекта постигло на деци када би се уместо вакцина давале инекције антитела мајчиног млека, инекције здравих масних киселина уместо крављег индустријског млека које нема довољно масти за развој бебиног мозга, да ли смо пробали то? ДА, али знате ко то ради, БОГАТИ ЉУДИ, да ли њихова деца имају АУТИЗАМ ? СКОРО НИКО, РАЗМИСЛИТЕ О ТОМЕ, ОД НЕЧЕГА ДОЛАЗИ ДО ЕПИДЕМИЈЕ АУТИЗМА.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Vidi, stvar je prosta. Da je štetna ti jednostavno ili tvoji predci ne bi bili živi. Misli o tome.
(Milo, 05. februar 2020 20:42)

Vidi, stvar je prosta. Kod jednog od 1000 dece vakcina je losa. Ti ne bi kucao da si to bio ti. Drzavu ne interesuje to dete. A ni posledice. Porodice su unistene. Sve im je propalo. Misli ti o tome. I zahvali se bogu lutrije sto nije tvoje dete, jer ne znaju razlog. A drzavi je cilj da sva budu vakcinisana zbog epidemije. I bas ih briga za sve drugo. Misli ti o tome.

Vojvodjanin

pre 4 godine

Biće da je tih 11 od 13 naučnuka dobilo mnogo više od faramaceutskih vampira. Čim neko odustaje od svojih stavova sumnjivo je. Pogotovo naučnik koji je proveo dosta vremena na nekom istraživanju.

Muki

pre 4 godine

E bas interesantno sto neko pomenu variolu veru, tu je cela sustina price, ko od 7 milijardi ljudi na planeti prima vakcinu za variolu, niko, zato sto je iskorenjena bukvalno za godinu dana, znaci ako se goce moze se, a ovde dolazi do suprotnog efekta, decenije vakcinacije i mi imamo porast, a nisu postojali lobiji u ovoj meri kao danas i sto maltretirate nekog ko nece da se vakcinise, ako si ti vakcinisan onda si zasticen zar ne tvoja deca su zasticena, zasto mene diskrimisati i moju decu, ja cu se i moja deca razboleti ne tvoja zasticena, tu nesto ne stima cini mi se, lepo pustis ljude koji nece da se vakcinisu oni se porazboljevaju pomru iskoreni se bolest i mir svi srecni ili nije tako?

toni

pre 4 godine

Pitanje je, zasto su zapeli da nam vakcinisu decu???
(marko, 5. februar 2020 21:50) # Link komentara

Da li si ti vakcinisan kao dete? Jesi. U cemu je problem???

Kibo

pre 4 godine

Da li znas sastav bilo kog leka koji si uzeo u zivotu? Andol? Brufen? Paracetamol?
A sastav hrane? Znas li sta je emulgator? Sta su brojevi i slova medju sastojcima?

Ja sam bas zato presao na vegansku dijetu slicnu Noletovoj. Uglavnom ziva vibrirajuca hrana i ako moram da kuvam opet je sve direktno od majke prirode bez prezervativa, konzervansa, teskih hemijskih pesticida, itd.

VV

pre 4 godine

Pozdrav za vaksere, farmaceutsku mafiju, korumpirane političare, lekare koji kradu bebe, ili prosto puštaju da pacijent umre dok oni podatke porodice šalju privatnim pogrebnim preduzećima! Pozdravlja vas neko ko i pored vaših pokušaja etiketiranja i uvreda i dalje bira da misli svojom glavom o kvalitetu i količini vakcina koje deca primaju, kao i o tome da se od roditelja traži da potpišu da farmaceutske kuće i država ne snose nikakvu odgovornost ako dođe do nekakvih posledica usled primanja vakcine. Želim vam ugodnu vakcinaciju i ostatak života. Vakserski pozdrav!

Stručnjak

pre 4 godine

Pitam se šta bi laici koji bi da "znaju TAČAN SASTAV VAKCINE" - radili sa tom informacijom (koja i nije tajna) ? Kako bi je tumačili? Sa kakvim znanjem bi je razumeli? Šta bi radili sa tačnom informacijom od čega se sve sastoji hleb koji svi jedemo? Da li bi prestali da ga jedu, jer pola sastojaka bi im bilo "sumnjivo", pošto zapravo ne znaju šta je to?

CATAPA

pre 4 godine

Da dodam još jedan osvrt. Samo u najtotalitarnijim društvima je mogla da bude propisana mera obaveznog lečenja za lica koja nisu počinila nikakva krivična dela. U normalnim društvima, čak i za počinioce samo u slučaju ako je oboljenje uticalo na izvršenje samog dela i u meri u kojoj je uticalo. I naravno, SAMO po odluci suda.
U slučaju obavezne vakcinacije ništa od toga ne važi, kao u najcrnjem nacizmu ili staljinizmu. Naravno, lekari jako dobro znaju da ne postoji mera obaveznog lečenja (osim onako gore opisane), ali interesantno je da tada traže pismeno odobrenje porodice, staratelja ili samog bolesnika. Interesantno (i licemerno) zato što takvu istu saglasnost i preuzimanje odgovornosti ne pristaju da daju za svoje postupke.
Rešenje za "problem vakcinacije" naravno postoji, baš to isto koje lekari primenjuju kada sa sebe žele da skinu odgovornost kada pacijent ne želi dalje njihove usluge: potpisana izjava onoga koji vakcinaciju vrši i oznaka vakcine koja je pritom korišćena. Srž problema je onda zašto oni odbijaju da to urade? Pa u prodavnicama kupac makar dobije fiskalni račun kojim na sudu može da dokaže da je baš tamo i tada kupio robu kojom se otrovao. Hteli bi prava, vanustavna prava, a bez odgovornosti. Gde to može? Pa... rekoh već gde i kada, a i kome je moglo.

Bole

pre 4 godine

Obavezno vakcinisite decu. Vidite koliko je ljudi umrlo od malih boginja prosle godine u Srbiji 7. Od raka je prosle godine umrlo 26000 a obolelo preko 40000. Samo rokajte MMR kako bi se drusrvo zastitilo od pandemije malih boginja jer je to najveći problem covecanstvu. Pogotovo ljudima u Srbiji. Zato mi moramo biti odlucniji od zapadne Evrope i uvesti obaveznu vakcinaciju dok u EU samo po licnom nahodjenju roditelja. Nemojte da brinete zbog prodaje alkohola, cigareta, droga i mesnih prerađevina, jer u Srbiji jedva 50% stanovništva starijih od 50 godina ima problem sa kardiovaskularnim bolestima. Nemojte da brinete ni zbog 100000 abortusa, kao ni zbog prodaje sedativa bez recepta jer je jedva 30% stanovnika zavisno od istih. Ono sto je krucijalno je da se zaustavi pandemija malih boginja jer je prosle godine umrlo 7 ljudi, ustvari nije bilo sedam vec 4. Ljudi odvestite se i brzo po Jos jednu dozu vakcine. Neka dignu dva prsta svi koji su prelezali male boginje dok su bili deca i neka kazu kakvo je to strasno iskustvo bilo.

acca

pre 4 godine

A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

E to je ono sto mene brine!!!

A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!

Mister

pre 4 godine

Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.

Hgg

pre 4 godine

"Ne postoje studije koje dokazuju da vakcine nisu štetne"..
Kad ono u stvarnosti, baš sve studije o vakcinama dokazuju to. Jer da je ijedna došla do zaključka da nanose štetu, ta vakcina se ne bi koristila. Sad, što je život takav da za sve ima jedan u milion šanse da nešto krene po zlu, tu vam već niko ne može pomoći.
I da, možete da čitate sastav do mile volje. Džabe ako ne razumete. Jer i crni luk u sebi sadrži otrovni sumpor, pa šta s tim?

CATAPA

pre 4 godine

Proizvođač, distributer, pa i država ukoliko je propisala obavezu, dužni su da preuzmu punu materijalnu odgovornost u slučaju nastale štete po kupca bilo kog proizvoda ili primaoca bilo kakve usluge. Ne unosi sumnju u vakcine nikakav "antivakcinatorski pokret" nego proizvođači vakcina, distributeri (lekari) i država koja ih je ovlastila. Oni prebacuju odgovornost jedni na druge, ali je to pravno beznačajno. To je "mudrost" onog tipa da sva tri lica u vozilu koje je napravilo udes tvrde kako je vozio onaj drugi.
Ili se ponašaju kao da je u pitanju medicinski ogled sa neizvesnim ishodom i posledicama. To je onda i direktno kršenje Ustava:
Član 25.
Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

Zamislite kada bi se i drugi, na primer proizvođači i distributeri hrane ponašali na isti način: "To što se pokojnik otrovao je bio njegov lični rizik, evo Mika je preživeo, a jeo je isto što i pokojnik".

Nemoguće je legalno propisati obaveznu vakcinaciju bez proglašenja (i ograničenog trajanja) vanrednog stanja. Nemoguće je legalno tretirati medicinsku uslugu kao "medicinski ogled, eksperiment" nad ljudima bez njihovog pristanka. U nekim društvima se trude da takav tretman nad životinjama zabrane, a kod nas ima idiota koji to žele da propišu nad ljudima. Ludilo. Totalno su poludeli od moći.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Po meni, veca prevara je ona sto je napravila ona plavusa Elizabet Holms iz Amerike, sa onim brzim laboratorijskim testova! Tu su bile stotine milijardi u pitanju!

Madhva (Hare Krišna)

pre 4 godine

Mnogo je veći broj ljudi koji oklevaju da daju vakcinu nego onih (najglasnijih) koji "znaju" da je u pitanju farmakomafija i sl.
Sasvim je prirodno da u informacionoj oluji, običan čovek izgubi apsolutnu veru u zdravstveni sistem. Dovoljno je i da se prestravi kada čuje svedočenja roditelja, čak i iz bliskog okruženja, kako se nekome dete "ugasilo" neposredno nakon vakcinisanja, pa da se javi sumnja i zbunjenost.
Iskreno zavidim blaženo ubeđenim roditeljima koji veruju u savršenost svega što im današnje zdravstvo nudi i bez trunke sumnje pristaju na svaku vakcinu sa spiska.
Roditelji koji oklevaju, su svesni i ogromne dobrobiti imunizacije i opasnosti od bolesti koje vrebaju ukoliko smo nevakcinisani. Uprošćeno rečeno, oni se nalaze u "tamnom vilajetu" dok ih proganja upozorenje "Ko ne uzme kajaće se, ko uzme kjaće se".

Jelena

pre 4 godine

Nekada davno imali smo Torlak i naše vakcine. Danas se zna da isti proizvod nije istog kvaliteta za zapadno i istočno tržište. I, eto rebusa za roditelje.

acca

pre 4 godine

A jel se neko zapita zasto ga je podrzalo pa se odreklo 11 od 13 doktora u ovoj studiji?!

E to je ono sto mene brine!!!

A te price o tome kako zatupljeni samo podrzavaju a intelektualci su na strani nauke, to je suplja prica i samo sugestija narodu na koju stranu da stane! Igra psihologije!!!

Ivana

pre 4 godine

Pitati nadležne institucije u Srbiji gde je registar prijavljenih neželjenih reakcija odmah nakon primljenih vakcina, ima li država pravilnik o sastojcima koje ne odobrava da njeni gradjani unose u svoju decu putem vakcina,ima li država tj nadležni #stručnjaci objašnjenje zašto je ovoliki porast dijabetesa, i maligniteta kod male dece, RAZMERA kojih NIKADA ranije nije bilo! Ova najnovija "inkluzija" dece sa smetnjama u škole služi da se navikavamo polako da će sve više dece u budućnosti biti u tom stanju-nemojte da od drveta ne vidite šumu...

wer

pre 4 godine

ne ne,
sad ce balkanac sa osnovnom sve da vam objasni,
od nastanka sveta, do cajeva koji lece sidu..
elaborat iz zle vakcinacije da ne spominjemo, tu smo eksperti

neobrazovanje i zatucana glupost bi trebalo u najmanju ruku da budu ozbiljni kaznjivi prekrsaji, ako ne i krivicna dela

CATAPA

pre 4 godine

Ako postoji "antivakcinizam" valjda onda postoji i "vakcinizam" protiv kojeg je onaj "anti"? Ko je na čelu tog pokreta?

Pričom o (ne)štetnosti vakcina se namerno zamagljuje suštinska stvar: da li je integritet čoveka, njegovog sopstvenog tela kako se garantuje poveljama UN neotuđivo ili otuđivo ljudsko pravo? Ima li država pravo da suspenduje to ili druga ljudska prava i bez proglašenja vanrednog stanja, u takozvanom redovnom stanju? Da li živimo u trajnom vanrednom stanju u takozvanim "demokratskim državama"? Ovde nije reč o suspendovanju prava ljudi osumnjičenih ili okrivljenih za zločine, nego o nevinim ljudima i deci, svima.
Svaki totalitarizam se brani "bezbednošću", pogotovo kolektivnom. Upravo zato postoji vanredno stanje za koje se zna ko, kako i kada proglašava, do kada traje i na koga se (sve) odnosi. Apsurdno i neodrživo je da se "iz verskih razloga" nekome toleriše nešto što je drugima propisana obaveza. Ti "verski razlozi" su lična ubeđenja kao i bilo koja druga, niti mogu da se tretiraju kao izuzetak u vanrednom stanju, niti kao privilegija u takozvanom redovnom. Ili (po američkom nakaznom receptu) vernici treba da imaju veća prava nego svi drugi, a oni koji nisu vernici ni jedne budalaštine ne treba da imaju nikakva?

kao i maltene u svemu drugom, mi "kopiramo svet". Pod tim "svetom" najveći broj ljudi podrazumeva deformisano američko društvo, citira američke studije i američke šarlatane... previše Amerike, a premalo karaktera za dalji komentar.

Crni Gruja

pre 4 godine

Za vašu informaciju u kategoriji mafija, farmaceutska mafija drži ubedljivo prvo mesto, ispred narko mafije. Ako ne vererujete pitajte šcajcarski Novartis i njima slične.

smeško

pre 4 godine

@nema satava nigde, 05. februar 2020 23:29)
A ti bi stručnjaci znao da ptepoznas šta su te supstance, koja je štetna a koja ne... cuti molim te i ne mudruj...

Maja

pre 4 godine

@Bole
Ja zivim u Holandiji od 2002 godine. Istina je da ovde vakcina nije obavezna. Ali ja ne poznajem nikoga, apsolutno nikoga ko ne vakcinse decu jer smatra da je vakcina stetna. Roditelji koji ne vakcinisu decu su protestanti, i veruju da ako Bog zeli dete treba da umre. Oni veruju da je vakcibisanje greh jer s3 ne treba mesati Bogu u posao (isto kao sti je samoubistvo greh, njima je vakcina greh je je protib Bozije volje).

Tako da, kad se razmisli ti ljudi ne vakcinisu decu jer veruju da ce vakcina spasiti detetu zivot, a ne jer je vakcina stetna.

Anja

pre 4 godine

Treba razdvojiti pojmove "vakcina" i "kvalitet vakcine".

Naravno da je vakcinacija dobra, ali nije kvalitet svih vakcina dovoljan da ne bi izazvao neke nezeljene efekte.

To je isto kao kada bi neko rekao da antibiotici nisu dobri. Zavisi kada ih uzimate (mnogi ih piju kao da su paracetamol) i koje. Stagod pokusavali da nam prodaju, genericki antibiotici (bilo koji lekovi) NISU isti kao njihovi originali, kao neko ko je silom pirliak probao i jedne i druge, mogu da kazem da su genericki djubre. Jedva sam se oporavila od tih "lekova".

Isto vazi i za hemoterapiju. Secam se onih crnih godina, kada su je neki nabavljali iz inostranstva a potom strazarili uz svoje drage koji treba da je prime kako bi bili sigurni da su bas oni dobili tu narucenu, a ne neku losiju.

Nije svejedno kada je kvalitet u pitanju.

I samo da se zna, da se, kao i uvek, na farmakoloskom djubretu najvise zaradjuje. Kao i na losijoj hrani, odeci, obuci.

Cim srozaju kvalitet i obore cenu, naprave dilove sa vladama da se bas njihovi proizvodi koriste, laboratorije obrcu milijarde.

Ovde na zapadu, NIKO ko ima veze sa medicinom i farmakologijom ne leci ni svoje ni sebe generickim lekovima. Ne testira na sebi nove terapije (kao sto su na primer monodoze antibiotika ili steroida). Sve je to rezervisano za nas boraniju.

Ettiene

pre 4 godine

@bio sam i znam
Naravno da imaju problem sa govorom i krivu kičmu jer roditelji pod jedan ne razgovaraju sa svojom decom i zaglupljuju ih raznim debilnim crtaćima, a drugo ranije su pokloni bili bicikl ili lopta danas kompjuter ili konzole. Toliko o tome.

Uskok

pre 4 godine

@luka bodasan

Još bolje, otiđi u policiju i reci im da si ubio dvoje ljudi kolima, slučajno. Malo i suzi pusti, kao da ti je žao. Prepisaće ti dva dana istražnog i kad utvrde da nisi, strpaćete u bajbok na 30 dana.
To ti je upravo kao i sa doktorima u tvom primeru, ako ga lažeš, šta očekuješ od njega?

Neko ko koristi mozak

pre 4 godine

znam samo jednu stvar,
da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu
(wer, 15. februar 2020 16:48)

Pa to je normalna reakcija - treba da dobijes vakcinu tek kad si bolestan...a ne pre toga

Mirko Pantic

pre 4 godine

Prvo male boginje nisu smrtonosna bolest.
Drugo, ni jedna bolest nije iskorenjena.
Treće, doktor nije pisao protiv vakcine za male boginje neko protiv trovalentnih i petovalentnih vakcina. Samo je tražio da re vakcine daju kao u Japanu, jedna po jedna.
I četvrto, broj vakcina je utrostrucen za poslednjih 30 godina.
(Mister, 6. februar 2020 00:03)

Male boginje su najzaraznije oboljenje za koje znamo,koje dovodi do velikog procenta smrtnosti kod dece,a kod prezivelih najcesce ostecuje sluh.
To je strasna bolest koju je pozeljno izbeci na svaki nacin.

Izaja da nijedna bolest nije iskorenjena je debilna,posto znamo da su velike boginje iskorenjene,jer poslednjih 40 godina nije zabelezen nijedan jedini slucaj,upravo zahvaljujuci vakcinaciji.

U Japanu se ne koristi MMR,ali je procenat autisticne dece isti kao i u drugim delovima sveta,tako da to nema veze sa vakcinama,vec sa nekim drugim faktorima oko nas,a ja mislim da je u pitanju sve kasnije radjanje dece,iako je to diskutabilno.


Vakcine su neophodne,a koga zanima sastav moze ga naci na sajtovima proizvodjaca,iako ne znam cemu to ako nije iz struke.
Sto se tice garancija,one su nemoguce,jer svaki lek,ili medicinski preparat nosi odredjeni rizik,a antibiotici posebno,a to sto se posledice javljaju kod jedne osobe u npr. 10 000,savim je prihvatljiv rizik.

Milan

pre 4 godine

Ja imam predlog. Licno sam ga upraznio! Otidjite sutra doktoru, zdravi kao sto jeste. Pozalite se na nekakav izmisjen problem. Prepisace vam 3 vrste pilula... Toliko o poverenju u vrijeme materijalizma.
(Luka Bodasan, 5. februar 2020 23:29)

"Pozalite se na nekakav izmisljen problem... Toliko o poverenju..." Pa jbg, lekar veruje da imas simptome koje mu kazes da imas. Kad mu kazes da te nesto boli, on to ne moze da proveri, i mora da ti veruje. Ti bi da lazes, a govoris o poverenju. Ko o cemu, qrve o postenju.

wer

pre 4 godine

znam samo jednu stvar,
da izbije neka ultra smrtonosna epidemija,
a slucajno se pojavi vakcina koja daje instant imunitet,
ne bi moglo da se dodje na red od antivaksera

kako bi onda ustavna prava pala u vodu,
oci bi jedni drugima iskopali samo da se bocnu

Dddd

pre 4 godine

@ (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime,
Postoji dokumentarac o njoj na HBO The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley. Prevarant prve klase, ali vidi se da I nije bas cista.

Komša

pre 4 godine

@Ettiene
I ne žvaću dovoljno.
A to je bitno za govor.
Po inerciji nastave roditelji da im daju kasasto,pasirano itd,naviknu ih ,ovi izbegavaju normalne obroke A deca moraju u nekom trenutku vec da redovno jedu čvrstu jranu,zvacu...
Nije šala.